03/11/13 23:48
(http://e-vestnik.bg/)

В Сикстинската капела - изборът на папа започва

Във вторник 115 кардинали с право на глас ще се изолират от света в Сикстинската капела, където в конклав (от латински - “под ключ”), за да въздигнат един от тях на Свети-Петровия престол. В навечерието на събитието информационните агенции публикуват любопитни факти около предстоящия избор.

Резиденцията “Света Марта”, където ще пренощуват 115-те кардинали, е бивш приют в близост до Сикстинската капела, който е наново обзаведен грижливо, но в сдържан стил, за да мотивира кардиналите към съсредоточаване.

В миналото князете на Църквата по време на конклава са пребивавали в неудобни килии без тоалетна в папския дворец, но в наши дни условията значително са се подобрили, отбелязва агенцията.

Резиденцията, където обикновено пребивават някои служители на Светия престол, се управлява от ордена на Милосърдните сестри на Свети Викентий от Паола. Всяка сутрин кардиналите ще отиват пеша или с микробус до намиращата се на 500 метра Сикстинска капела.

В “Света Марта” всеки кардинал разполага с отделна стая и обслужване, достойно за хотел (храна и пране).

Ватикана показа кадри от резиденцията с красивия й мраморен под, витражи, скулптури, трапезария с изглед към зимна градина и стена с модерни барелефи. Стаите са с различно ниво на удобство, като леглата често са обикновени и с прост кръст над тях, но се случва стаите да са по-богато мебелирани с инкрустирани гардероби и удобни кресла. В повечето случаи са апартаменти с отделна стая с бюро и вътрешен телефон.

За да няма недоволни, разпределението на стаите между кардиналите е било определено с теглене на жребий.

Тайна под заплаха за отлъчване

При откриването на конклава кардиналите ще положат клетва да пазят тайна под заплаха от отлъчване. Всяка комуникация с външния свят (писма, телефон, факс, интернет, вестници) ще е строго забранена, освен при извънредни обстоятелства.

Телефоните и таблетите ще бъдат блокирани от система за заглушаване на сигнали, която ще покрие и пътя на кардиналите между “Света Марта” и Сикстинската капела. Подобно на Сикстинската капела, стаите на кардиналите и общите помещения ще бъдат предварително проверени за подслушвателни устройства.

Персоналът на конклава (шофьори, готвачи, служители на рецепция, чистачки, лекари и др.) също ще положи клетва за мълчание. Това се отнася и за милосърдните сестри, които управляват “Света Марта”.

Прозорците на резиденцията, които гледат към бар, ще бъдат грижливо покрити за избягване на всякакъв контакт, дори зрителен, с външния свят или снимки на папараци.

Храната ще е по-близка до болничната, отколкото до тази в някоя римска гостилница - супи, задушени зеленчуци, макарони и печено месо. Това може би ще ускори вземането на решение, отбелязва АФП.

Папи са избирани от конклав от векове, а кардиналите се събират в Сикстинската капела от 1878 година. Избирането на Целестин Четвърти през 1241 г. от група кардинали при закрити врата в Рим се смята за първия папски конклав.

Според други източници първият конклав се е провел в централния италиански град Перуджа през 1216 г., когато кардиналите се заключили от страх да не ги нападне местното население. Те избрали Хонорий Трети.

Най-дългият конклав започва през 1268 г. в град Витербо, на около 100 км североизточно от Рим и продължава 2 години 9 месеца и 2 дни. Дори след като храната им била драстично намалена, кардиналите пак не се обединили около един кандидат.

Едва когато градската управа наредила да се махне покривът на залата на конклава, за да могат кардиналите да се насладят на дъждовната есен, те най-после избрали папа Григорий Десети през септември 1271 г.

Последният особено дълъг конклав се е състоял през 1831 година. На него бил избран Григорий Шестнайсети след 50 дни разисквания.

Папа Юлий Втори бил избран на 1 ноември 1503 г. в Рим само за няколко часа - точното времетраене е неизвестно. Твърди се, че процедурата била ускорена чрез ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване