12/03/12 13:50
(http://www.klassa.bg/)

Лявата опозиция в Италия си избра бъдещия премиер

Най-голямата опозиционна партия в Италия Демократическата преизбра с вътрешнопартиен вот стария си прозаичен лидер Пиер Луиджи Берсани, който да я поведе към парламентарните избори следващата година, съобщи Ройтерс. 61-годишният бивш комунист и практикуващ католик победи 37-годишния чаровен кмет на Флоренция Матео Ренци със съкрушителния резултат 61% на 39%.
Ренци водеше кампания за обновяване и подмладяване на партията, но избирателите заложиха на стария изпитан политик Берсани, министър на индустрията в правителството на Романо Проди. Той се очаква да наследи Марио Монти на премиерския пост, ако лявоцентристката опозиция спечели изборите през пролетта, каквито са досегашните социологически прогнози.
Берсани призна, че управлението на страната в условията на криза ще бъде тежка задача.
Син на механик от малка бензиностанция в северния град Пиаченца, той използва имиджа на човек от провинцията, обещавайки бъдещото му правителство да се фокусира върху грижите на обикновените граждани.
Въпреки че много бизнес лидери заявиха, че предпочитат Монти отново да е премиер, анализатори смятат, че финансовите пазари вероятно ще приемат вътрешнопартийния избор на Берсани за лидер на лявоцентристите, отбелязва Ройтерс.
Берсани подкрепи технократското правителство на Монти в парламента, когато то прие непопулярни мерки за икономии, с което разгневи съюзниците си. Сега той ще трябва да балансира внимателно между исканията на пазарите и на своите съмишленици вляво. Зад гърба си той има подкрепата на най-големия синдикат CGIL, но в същото време се ангажира да спазва договорките за фискална дисциплина , поети от Монти към партньорите на Италия в еврозоната. Не е ясно как ще успее да изпълни обещанието си да намали удара от политиката на икономии върху обикновените работници и пенсионери.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване