03/11/13 05:02
(http://www.klassa.bg/)

Местан: Вече няма място за месии като Бойко Борисов

В Общински съвет – Варна вотът беше тотално и цинично подменен, констатира на пресконференция във Варна председателят на ДПС Лютви Местан, съобщиха от ДПС.

Според него въпреки, че избирателите са гласували за листата на ДПС, на практика са получили най-здравата патерица на Кирил Йорданов. "Активната позиция и на местното, и на централното ни ръководство е, че Янко Станев и останалите общински съветници, ако имат капка морал, трябва незабавно да напуснат Общинския съвет. А следващите в лисата да заявят категорично и то в писмена форма, че няма да консумират мандатите, спечелени с помощта на ДПС", каза Местан и допълни, че "проблемите, които ДПС имаше с Янко Ставен е урок за нас и в бъдеще ще бъдем много по-внимателни в провеждането на кадровата си политика по места".
Лютви Местан препоръчва готовността за напускане на Общинския съвет, каквато някои партии са заявили, да се превърне в конкретни действия. Кризата във Варна няма да приключи с оставката на Кирил Йорданов, каза още той. "Ние сме за стабилността на институциите, затова мандатността трябва да се уважава. Но във Варна наистина чашата е преляла. Във Варна, в лицето на кмета, имахме една от най-ярките прояви на опорочаването на политиката в страната. Бяхме свидетели на една своеобразна проява на бойковизацията на политиката. И понеже, който и да бъде избран за кмет, той много бързо ще попадне в лапите на стария съвет, затова трябва да има избори и за Общински съвет, смята председателят на ДПС. Партийните централи да поискат оставката на своите съветници, препоръча и заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, избран от варненски район.
ДПС ще води позитивна предизборна кампания, каза председателят на ДПС Лютви Местан. Той допълни, че политическите партии вече е необходимо да поемат само изпълними ангажименти и да не лъжат избирателите си с неизпълними обещания. Това е кражба на вот, подчерта Местан. "След провала на правителството на Бойко Борисов ще се наложи да налагаме повече рационални политически идеи. Месианството в българската политика свърши. Вече няма място за месии, какъвто беше Бойко Борисов", посочи Лютви Местан.
ДПС има ясна политика и приоритет на партията е необходимостта от демократизиране на стила на управление на страната. Лютви Местан е убеден, че трябва да има механизъм за контрол на всички видове власти в България - изпълнителна, законодателна и местна. По този начин няма да се допускат политически сътресения в страната, които се наблюдават през последния един месец. "Хората усещат, че не са чути и ДПС беше първата политическа партия в страната, която прозря порочното управление на община Варна и се дистанцира от своите общински съветници, които ясно подкрепяха управлението на Кирил Йорданов", каза още лидерът на ДПС.
Лютви Местан допълни, че ДПС уважава мандатността и иска българските институции да са стабилни, затова не настоява за избори на всяка цена. Контролът над институциите, според Лютви Местан, не бива да зависи само от един орган. Според него - диалогът между правителството на Бойко Борисов и еколозите, които първи протестираха, е бил лъжовен. Създало се е усещане за лобизъм при взимането на решения по отношение на реализирането на проекти за нови ски зони.
По отношение на листите на ДПС за изборите Лютви Местан посочи, че критериите и изискванията за тях ще бъдат утвърдени до 14 март, а до 1 април ще бъдат готови номинациите на конкретните кандидати. Председателят на ДПС посочи още, че Бойко Борисов е знаел, че ще му бъде отказан достъп до класифицираните материали и посочи, че министър-председателят го е накарал да изиска достъп до тях, за да даде достоверност на голямата си лъжа, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу Бойко Борисов.

















БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване