03/17/13 07:08
(http://www.klassa.bg/)

Китай и светът чакат пресконференция на Ли Къцян

В неделя новият китайски премиер Ли Къцян ще даде тричасова пресконференция, която ще предостави рядка възможност на представители на чуждестранни медии да подложат на кръстосан разпит толкова високопоставен политик на Пекин.

Събитието ще бъде наблюдавано под лупа, защото по време на него Къцян може да намекне какви икономически реформи има намерение да провежда, да огласи действия срещу корупцията или намерения за политически реформи.
Китайските лидери по принцип рядко дават интервюта и се срещат с представители на медии извън официалните на страната си.
Елитът на Пекин е подложен на критики, след като през миналата година наяве излязоха информации , че членове на семействата на високопоставени политици, вкл. това на президента Си Цзинпин, са натрупали несметни богатства, но не огласяват публично размера им. Ли Къмин, братът на премиера, е заместник-директор на китайската Държавна администрация на тютюневия монопол, която управлява фирмата, контролираща 98% от пазара на тютюневи изделия в страната (в Китай има 300 млн. пушачи – бел. ред.).
Пресконференцията на премиера е събитие в китайския политически календар от над две десетилетия. Миналата година Вън Цзябао предупреди на една такава среща с медиите, че Китай може да изпадне в хаос без провеждането на спешни политически реформи.





















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване