03/22/13 22:21
(http://e-vestnik.bg/)

Обама и Нетаняху се опитват да рестартират отношенията

ДПА

Президентът на САЩ Барак Обама и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху направиха всичко възможно, за да прикрият своите напрегнати взаимоотношения, когато в сряда Обама започна четиридневно посещение в Израел, Западния бряг и Йордания.

“Възприемам тази визита като възможност да потвърдя нерушимите връзки между нашите народи и да заявя отново непоколебимия ангажимент на Америка към сигурността на Израел”, каза Обама на летище “Бен Гурион” край Тел Авив. “Топло ви приветстваме като наш скъп гост. Дълбоко ценим вашето приятелство”, каза Нетаняху.

Топлите думи, усмивките и даже шегите, както на летището, така и на преминалата в непринуден тон пресконференция в Ерусалим, бяха в остър контраст с очевидната хладност по време на двустранните срещи във Вашингтон през първия мандат на Барак Обама, през който президентът изключваше Израел от обиколките си из региона.

“Нали разбирате, колко е неловко, с целия този антураж. Съпругата ми Мишел безмилостно ме дразни по този повод”, усмихнато каза Обама, докато ходеше по червения килим с Нетаняху, който забеляза колко голяма е делегацията на президента. След това, когато израелският началник-щаб на въоръжените сили го напътстваше да следва “червената линия” при обиколката на противоракетната батарея, президентът подметна, че Нетаняху винаги говори за “червени линии” - намек за предупрежденията на израелския лидер, че Иран скоро ще прекоси критичния праг към изработването на ядрено оръжие.

Двамата мъже поставиха акцент не върху отсъствието на Обама през първия му мандат, а върху избора му да направи именно в Израел първото си посещение в чужбина през втория.

В Израел възприемат посещението като опит на Обама да натисне бутона “reset” (рестартиране) в отношенията си с Нетаняху в частност и с Израел въобще. “Той създава впечатлението, че се старае да установи връзка с израелците”, казва Йонит Леви от израелския телевизионен “Канал 2″. Това пътуване е възможност за Обама да представи себе си отново като “американски лидер, който е истински загрижен”, казва Мартин Индик от вашингтонския Институт “Брукингс” и добавя, че Обама “говори искрено, когато се зарича, че няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия”.

Обама каза в Ерусалим, че “все още има време” Иран да бъде спрян чрез дипломация. Той обаче каза, че доктрината му по иранския въпрос е “без политика на сдържане”. “Ние ще продължим да се съветваме отблизо с Израел и повтарям, всички варианти са на масата. Ние ще направим всичко необходимо, за да попречим на Иран да придобие най-лошите оръжия на света”, увери той.

Но както възгледите им за това кога ще стане неотложен военният удар по Иран бяха източник на търкания между Обама и Нетаняху, същото се отнася и за експанзията на израелското строителство на заселнически жилища на Западния бряг и в Източен Ерусалим. “Двамата лидери нямат пълно доверие един към друг”, казва Давид Хоровиц от електронната медия “Таймз ъв Израел”, който отбелязва, че според Обама жилищната политика на Нетаняху е погрешна, а Нетаняху смята, че Обама подценява спешността на иранския въпрос.

Все още е рано да се определи как новото израелско правителство, положило клетва едва тази седмица след януарските избори, ще въздейства върху двустранните отношения. Въпреки че коалицията е повече центристка и по-малко дясна в сравнение с предишната, хардлайнерите запазват позициите си на преобладаващо влияние върху строителството на Западния бряг. Това означава, че премиерът националист трудно ще остави в сила замразяването на изграждането на селища.

Визитата на Обама в самото начало на втория му мандат бе обещана през предизборната му кампания, след като неговият опонент Мит Ромни го обвини, че е пратил Израел “под автобуса”, тоест е пренебрегнал своя приятел и съюзник. Анализатори твърдят също, че това посещение е свързано и със следващите частични избори за американския Конгрес през 2014 г., за да бъдат ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване