03/29/13 05:35
(http://www.klassa.bg/)

Оланд се бори за рейтинга си

Изправен пред раздразнението на французите заради продължаващата криза, френският президент Франсоа Оланд защити в четвъртък постиженията си. Направи го по телевизията.
Това стана в интервю, в което държавният глава призова за повече действия, за да се съживи страната.
"Ние не предвиждахме", че кризата ще продължи "по-дълго от очакваното", призна веднага Оланд в интервюто за обществения телевизионен канал "Франс дьо" /France 2/. Изправен пред тази ситуация "задействах съответна политика".
"Моят приоритет е заетостта, разбира се и растеж", каза той, показвайки педагогически възможности и потвърждавайки своя ангажимент за обръщане на кривата на безработицата до края на годината. Този обрат е "ангажимент и битка", каза той, като призна, че броят на безработните ще се увеличи до края на годината".
За десния политик и противник на Оланд - Ален Жупе - бивш премиер и бивш министър на външните работи, президентската реч "е от артистичния поток". Той особено съжалява за липсата на "шокова терапия", която според него, би извадила Франция от кризата.
Избран през май 2012 г. с обещания, че "промяната е сега", социалистическият държавен лидер се изправи пред поредица лоши новини.
В сряда французите научиха, че покупателната им способност е намаляла през 2012 г. за първи път от 1984 г. /-0.4%/, поради увеличаване на данъците, въведени от социалистическото правителство и нулев растеж миналата година. Ден преди това данните за безработицата за февруари показаха по-нататъшно увеличение с 3 187 700 безработни.
Запитан за лошите показатели, Оланд обеща, че през 2013 и 2014 г. няма да има допълнителни данъци за французите. "Имам нужда от всички французи, за да извършим успешно реформите", добави той.
В търсене на доверие, президентът се изправи пред катастрофални социологически данни. Малък напредък на популярността му донесе началото на военната операция на френската армия в Мали, откъдето ще се изтегля постепенно до края на годината.
"Зная какво искам да направя, известно ми е как се прави и зная къде ще пристигнем, тоест до успеха", изтъкна Франсоа Оланд. "Имам твърда кожа, нервите ми са студени, хладнокръвен съм и нервите ми не са опънати", отсъди той, отхвърляйки "крайностите" на френския политически език.
В отговор на речта на Оланд в четвъртък, президентът на дясноцентристката партия MoDem, Франсоа Байру, показа разочарованието си като Ален Жупе. "Той действа, но твърде разпокъсано, разнообразно и твърде трудно за разбиране", каза той.
Разочарованието на французите по отношение на политиката на правителството беше изразено драматично в неделя по време на частични избори - силно увеличение на гласовете на Националния фронт в район на северна Франция, засегнат от деиндустриализацията.
В речта си Франсоа Оланд говори за нов опит да прокара данъка от 75% за свръхбогатите, обещан по време на кампанията му, но спрян от конституционния съд.
Според Оланд прехвърлянето на данъка върху компаниите ще ги накара да помогнат на френската икономика за излизане от кризата.














АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване