04/15/13 10:13
(http://www.klassa.bg/)

27 участници от цял свят на Sofia Contemporary 2013

Основната програма на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary 2013 показва изключителна селекция от 27 световнопризнати художници -  19 художествени колективи  и 8 лектори . Авторите ще представят своите работи между 19 април и 12 май, като някои от тях ще бъдат постоянни експозиции за периода на фестивала, други ще се появяват ситуационно - за няколко дни или дори за няколко часа - във вид на самостоятелни акции.

Лекторите ще изнесат по една публична лекция със свободен вход; първата лекция ще се проведе ден след откриването на фестивала – на 20 април, последната - в последния му ден, 12 май.

Междувременно, този понеделник се открива паралелната програма на Sofia Contemporary 2013, която започва с изложбата “Нови персепктиви в съвременното китайско изкуство”. София е първият европейски град, в който голямата изложба от 28 китайски артисти пристига. Тя ще остане тук между 15 април и 28 май във VIVACOM Art Hall.

Второто издание на Sofia Contemporary, което протича под мотото “Близо, по-близо, заедно”, има всички шансове да се превърне в една от най-сериозните и мащабни платформи за съвременно изкуство в България. Тази година фестивалът покани и получи потвърждението на 19 световнопризнати артисти и арт колективи. Двама от тях - Ева Котяткова (инсталация “Домашен арест”) и Росела Бискоти (пърфоманс “Процесът”), са сред участниците в тазгодишното Венецианско биенале.

Българските артисти, които основната програма на Sofia Contemporary 2013 ще покаже, са Самуил Стоянов, който през есента ще участва в Московското биенале, Искра Благоева, Камен Стоянов, който работи в София и Виена, Милош Гавазов, и Любомир Димов. Благодарение на куратора на Sofia Contemporary 2013 - Овюл Дурмушоглу, българската публика ще може да види изключително прогресивни турски артисти, както и провокативната американка Лиз Меджик Лейзър, чиято последна работа The Digital Face (“Дигиталното лице”) използва знакови публични речи на съвременни политици (досега Джордж Буш Старши и Барак Обама), за да възпроизведе с мълчаливи движения на тялото техните внушения. Лиз Меджик Лейзър ще обяви на 23 април името на българския политик, избран за акцията й, както и коя е речта, обект на пърформанса.

Сред останалите акценти на Sofia Contemporary 2013 е работата “Яздене на бик” (Самуил Стоянов), която ще бъде представена до сградата на Българска национална банка. За Самуил Стоянов язденето на бик е метафора за усилията на хората да оцелеят в условията на продължаваща икономическа криза. Художникът кани гражданите и гостите на София да се включат в обяздването. Акцията ще се проведе в два от дните на фестивала, като единият от тях е 1 май, Ден на труда.

“Загадъчната хоризонталност на един клекшоп” е работа на младия турски художник Ахмет Огют, който реагира на градския пейзаж с хоризонтален клекшоп

на неочаквано и невъзможно място. Защото клекшоповете са една от най-характерните гледки в София от годините на прехода и за да използваме тези миниатюрни отверстия на капитализма от нас се очаква да направим специфични жестове – да клекнем или да се наведем... През 2009 г. Ахмет Огют представя

Турция на Венецианското биенале заедно с Бану Ченетоглу, която също ще вземе участие в Sofia Contemporary 2013. Работата й се казва “Списъкът” и представлява документ, който ще бъде изложен в Софийското метро. Документът - обикновен административен списък - съдържа имената на близо 17 000 бежанци, починали на територията или по границите на Европейския съюз в опит да станат част от неговото общество. “Списъкът” третира по хладен и болезнен начин темата на Sofia Contemporary 2013 - “Близо, по-близо, заедно”.

Работата на Ева Котяткова, която ще представи Чехия на Венецианското биенале, се казва “Домашен арест” и представлява огромна дървена фуния, в чиито тесен отвор всеки ще може да постави глава, за да изолира доброволно себе си и мислите си от света наоколо.

Работата на кюрдския художник Хива К, чиято практика се изразява в непрестанна критика на образованието по изкуства и мита за артиста-индивидуалист, се казва “Момчетата от Чикаго: докато ние плачехме, те мечтаеха...”. Колаборативният проект си поставя за цел да събере в София изследователи, активисти, студенти, художници и музиканти, които чрез песни да изследват личния си опит в условията на пазарна икономика.

Основните сцени на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary 2013 са паркът “Заимов”, ОКИ Дом на културата „Средец”, Националният природонаучен музей в София, както и много други външни градски пространства.


Пълната програма, всички проекти на Sofia Contemprary 2013, както и артистите на фестивала, могат да бъдат намерени на онлайн адрес edno.bg/sofia-contemporary-2013, където са представени и лекторите на събитието тази година.

ПУБЛИЧНИ ЛЕКЦИИ

Вторият голям модул от Sofia Contemporary 2013 са публичните лекции на фестивала. Сред лекторите е най-влиятелната личност в съвременното изкуство за миналата година Каролин Христов-Бакърджиев, Антон Видокле, един от съдателите на e-flux - най-голямата международна онлайн мрежа за съвременно изкуство, Андреа Филипс, преподавател по изящни изкуства в един от най-престижните университети по изкуства Goldsmiths’ College, University of London, българинът Боян Манчев, който работи в Германия, Япония и Франция. Чарлз Еше, който бе избран да курира следващото биенале в Сао Паоло насрочено за септември 2014 година.

Повечето чуждестранни лектори идват за първи път в България по покана на Sofia Contemporary 2013. Лекциите им ще могат да бъдат чути в ОКИ Дом на културата “Средец” (ул. Кракра 2А), в Централна аула на Софийски университет със съдействието на Културния център към СУ, както и в + това (ул. Марин Дринов 30).

ДЕТСКА ПРОГРАМА

Второто издание на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary 2013 предвижда и осем събития за деца, които отговарят на един основен критерий - децата се срещат с изкуството по забавен и подходящ за възрастта им начин, чрез игри. Всички проекти са по идеи на млади български автори, които работят както у нас, така и по света. Трите големи сцени на програмата Sofia Contemporary Kids са Природонаучният музей, паркът Заимов и проектите в публичното пространство на София.

Sofia Contemporary е нов фестивал за съвременно изкуство, създаден в рамките на проект на Столична община: "Фестивали за изкуство в публичното пространство: Sofia Contemporary и Фестивал на открито в Западен парк“, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Sofia Contemporary Близо, по – близо, заедно – упражнения по съжителство се организира с подкрепата на VIVACOM Art Hall. Генерален спонсор на детската програма на Sofia Contemporary 2013 - Sofia Contemporary KIDS, e Barni.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване