10/25/13 21:42
(http://e-vestnik.bg/)

Меркеловата Европа: хора на канцлера управляват Брюксел

Ройтерс

Меркел като Терминатор на корицата на “Ню Стейтсмън”

В Брюксел германците се отърсиха от следвоенната си сдържаност и вече не се извиняват за това, че решават бъдещето на Европа като заемат ключови постове в институциите на Европейския съюз и енергично прокарват търговските интереси на Берлин.

В момент, когато Ангела Меркел съставя ново коалиционно правителство след трети пореден изборен триумф, консервативната канцлерка може да надгради и усилията, полагани още от първия й мандат през 2005 г., в резултат на които нарастна не само броят на германците на висши позиции в Брюксел, но и степента, в която те отговарят пред Берлин.

Останалите 27 партньори в ЕС едва ли могат да отрекат, че гласът на държавата, в която живее всеки шести европейски гражданин и която произвежда една пета от общото промишлено производство на блока, трябва да се чува. Новият стремеж на Берлин да се налага, подпомогнат от разширяващата се икономическа пропаст между него и затруднените му съюзници обаче предизвиква мърморене, макар че има малко признаци за сериозно предизвикателство, което да е в състояние да отслаби хватката на Меркел в Брюксел.

За германци като Херберт Ройл, лидер на християндемократите на канцлерката в Европейския парламент, това влияние е естествено развитие в историята на една нация, която задълго поставяше богатството си в услуга на един Европейски съюз с френски акцент в замяна на осигурената по този начин политическа реабилитация след Хитлер.

“Една държава, която не беше държава, а винаги беше до известна степен под контрола на съюзниците. . . трябваше да е много внимателна”, казва Ройл. “Но да поемаш отговорност не означава, че трябва просто да стоиш в ъгъла и да се извиняваш - това не е достатъчно.”

Оказа се, че поемането на отговорност означава наред с други неща и заемането на някои от най-влиятелните, макар и не най-видими позиции в Брюксел. Имена като Уве Корзепиус, Йоханес Лайтенбергер и Клаус Веле не са никак популярни. Но заедно с още няколко десетки германци на високи позиции, тези хора имат голямо влияние върху политиката на ЕС.

53-годишният някогашен съветник на Меркел по европейските въпроси Корзепиус е генерален секретар на Европейския съвет. За част от 3-те хиляди негови подчинени той е човекът, който отряза достъпа им до Фейсбук и туристическите уебсайтове, за да ги накара да работят по-усърдно. Но истинската му власт е в това, че насочва дневния ред и юридическата служба, които задават тона на срещите на правителствата на ЕС.

49-годишният Лайтенбергер е началник на кабинета на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който контролира търговията и други политики на ЕС. А Веле, който също е на 49 години, е генерален секретар на демократично избрания Европейски парламент и е известен в някои среди като “принцът на Мрака” заради влиянието, които има върху законодателната власт в ЕС. Веле освен това работи за по-тясната координация сред германците в столицата на ЕС като донякъде прави това чрез кръга “Женвал” - дискретен форум на Меркеловия Християндемократически съюз в Брюксел.

Новото поколение германски лидери - които са прекалено млади, за да си спомнят нацизма - започна да настоява за по-силен глас в Брюксел по времето на левоцентристкия предшественик на Меркел Герхард Шрьодер. Външният министър от ГСДП от времето на първата голяма коалиция на Меркел Франк-Валтер Щайнмайер създаде програма, която да подготвя германците за спечелване на конкурсите за длъжности в ЕС. Вероятната нова коалиция между левите и десните в Берлин може ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване