Местан: Наивно е да се вярва, че Борисов е бил просто “див каратист”

Лютви Местан, председател на ДПС.

“Ако някой е наивен да повярва че той е бил див каратист, а някой друг е регистрирал негово дружество в офшорна зона – това е обидно. Не може да бъде регистрирано така, трябва да положи подпис”.

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в кулоарите на парламента. 

По казуса “Бисеров” той обяви, че ДПС е най-заинтересована от бързо и качествено разследване, което да излезе със съответното заключение.

Той пак повтори, че на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) другата сряда ще постави въпроса за разкриването на банковите сметки на висшите политици, както и на сметките им в офшорни зони. 

“Прозрачността трябва да започне с разкриване на банковите тайни. Ако искате да стигнете до зародиша на корупцията и до престъпните кръгове проследете движението на парите – Едгар Хуър, най-дългогодишният шеф на ФБР.

Ще я водим независимо кого ще засегнем. Надявам се и други лидери да нямат притеснения, аз нямам”, обяви Местан.

Статията "Местан: Наивно е да се вярва, че Борисов е бил просто “див каратист”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Орешарски: Проектобюджетът дава глътка въздух на местната власт

Представили сме максимално напрегнат, но изпълним бюджет за следващата година, надявам се да го подкрепите, за да продължим политиките за хората. Това заяви премиерът Пламен Орешарски при дебатите в Народното събрание по проектобюджета за 2014 г.

Красота, сексапил и ангели за милиони

Victoria's Secret взриви Ню Йорк с поредно шеметно ревю

    


"Гардиън": Мафията взема на прицел папата

Папа Франциск подкрепя реформиране на банката на Ватикана, която от години е подозирана, че е канал за пране на пари на мафията

СДС и БСП се прегърнаха и решиха! Площад „Кракра” се превръща в „Бетонна джунгла”

С финт на мнозинството на общинските съветници на Перник се гласува запис на заповед с която да се дадат пари за построяването на проекта на Община Перник да реконструира площад „Кракра”, под така наречения от обществото проект „Бетонна джунгла”, предаде репортер на zaPernik.com.
Мнозинството от съветници се разцепи на две. ГЕРБ гласува основно въздържали се, но техните коалиционни партньори от СДС, Патриотично обединение, ЛИДЕР и други се...

Продължава

Задържаха служители на компания на "Газпром"

Четирима са задържани по разследване за злоупотреби в нефтопреработващо предприятие в Панчево, Сърбия

Intel отваря верига магазини (ВИДЕО)

Щатският производител на електроника Intel реши да тръгне по пътеката, вече утъпкана от Apple, Samsung и Microsoft, и да предлага продуктите си...

Октомври през погледа на данъкоплатеца

През погледа на данъкоплатеца

OFFNews стартира нова рубрика. Тя се казва “През погледа на данъкоплатеца” и в нея ще се опитаме всеки месец да търсим мнението на водещи експерти в различни сфери за случилото се през изминалия месец.

Нямаме илюзии, че ще успеем да покрием всички области от обществения живот, затова е неизбежно анализът да бъде фрагментарен.

За месец октомври предлагаме на вашето внимание коментарите на следните автори:

Бюджет – Бисер Манолов

Икономика – Стоян Панчев

Здравеопазване – Марио Илиев

Образование – Маргарита Илчева

 

 

Бисер МаноловБюджет – Бисер Манолов

Най-черният месец за всеки финансов министър свърши и Петър Чобанов публикува за обсъждане бюджет 2014. Очакваме 1.8% инфлация, 1.8% растеж на икономиката и 1.8% бюджетен дефицит. Забавна игра на числа, но в останалата част на бюджета няма много забавни неща.

Най-проблемната част на бюджет 2014 е, вероятно е пренапрегнатата приходна част. Заложени са близо 1 млрд. лева повече приходи в сравнение с 2013 г. Това бе едно от основните обещания на БСП в предизборната битка – да запушат дупките и овладеят контрабандата. Лошата новина както за тях, така и за нас е, че дупките и контрабандата е почти невъзможно да бъдат запушени, след като веднъж се пробият – те представляват отработени канали за незаконно финансиране на партии и рядко някой би се отказал от тях. Един от редките случаи, когато това е ставало за тези 24 години, е чрез наемането на английски митнически консултанти и екипи по времето на НДСВ – няма толкова луд политик, митничар или данъчен, който сам да си изхвърли кацата с меда. Вместо да се запушат дупките, в следващите поне 4 години ще продължаваме да генерираме бюджетни дефицити и като следствие – да увеличаваме държавния дълг с 1-2 милиарда лева на година.

Друг проблем е предполагаемото раздвижване на бизнеса, широко афиширано от премиера Орешарски, който с обещания за подобряване на бизнес средата успя да спечели подкрепата на работодателските организации. Интересното е, че в заложените прогнозни постъпления от корпоративен данък не се вижда никакво раздвижване. Тоест, или БСП са се отказали от мерките за подобряване на бизнес средата, или не очакват те да имат съществен ефект.

В бюджета са отразени и отказите на БСП от реформи. Разходопокривният пенсионен модел остава свещена крава, нищо, че вече е грохнал отвсякъде, а хората на 20-30 години са загубили всякаква надежда за пенсии. Връщането на швейцарското правило трудно може да се нарече реформа. Прогнозираният растеж от 1.8% пък гарантира, че пазарът на труда ще продължи да е скован от лед – българската икономика генерира интензивно работни места само при ръст над 3%. Хаосът в здравеопазването продължава, като там безидейността е допълнително влошена от социалистическата идеология. Лошата новина за социалистите е, че с всеки изминал ден стимулът да се плащат здравни вноски в България намалява.

Бюджет 2014 би трябвало да е горещ картоф до края на годината, но аз очаквам дебатът да бъде умело отвлечен, за да се замаскират слабостите в него и отказът от реформи. Най-вероятно отново левите професори ще поискат отмяна на плоския данък, Волен Сидеров ще поиска да национализира ЧЕЗ, Майкрософт, “Софийска вода” или някоя златодобивна компания или ще гръмне някой скандал с бежанците. В крайна сметка, когато нямаш икономически аргументи и смелост за реформи, идва време за PR хитруване и замазване на очите на избирателя.

Стоян ПанчевИкономика – Стоян Панчев

Икономическите данни за третото тримесечие все още не са излезли и целият дебат около икономиката през октомври бе центриран върху проектобюджета за 2014 г. В България има сериозно схващане, че бюджетът е и трябва да бъде основен лост за влияние върху икономиката, така че от бюджетите и проекто-бюджетите, които създава един кабинет, можем в определена степен по-ясно да съдим за намеренията на управляващите политици, отколкото от техни изказвания, обещания и предизборни програми. Например, пред нас обявяват желание за сериозни реформи и ремонт на неработещите системи, но при един преглед на разчетите им за предстоящата година (не) сме изненадани, че нещата седят по друг начин. Плановете за реформи на „експертите” са се изменили в хвърляне на още данъкоплатски пари по проблема – пък дано удържи до следващите избори.

Горният параграф описва добре ситуацията с първия бюджет на кабинета Орешарски. В него е разписано, че държавата смята да похарчи над 32 млрд. лв. (с 1.2% повече от очакваните разходи за 2013 г.) от това, което българите ще изработят и създадат през идната година. Секторите, на които се обръща специално внимание, са образование, пенсионна система и здравеопазване – т.е.там ще бъдат хвърлени милионите за закрепяне на положението. По-точно за социални разходи са отделени допълнително 423 млн. лв. (от които 251 млн. за пенсии), с които да се подкрепят и утвърдят добре работещи структури като например българското здравеопазване, образование и грижа за бедни и възрастни.

За пенсии през 2014 г., правителството планира да похарчи 10% от всичко произведено в страната ( 8,12 млрд. лв.). Това ще бъде комбинирано с мерки, които допълнително да натоварят една система във фактически фалит – например чрез замразяване на пенсионната възраст. Ако трябва да сме честни, трудно е да се сетим за български политик, който дори да говори за огромните проблеми и пирамидалната структура на метода, по който държавата в момента ( на практика насила) ни „осигурява” старините. Едва ли можем скоро да очакваме проблематичната разходопокривната пенсионна система да бъде заменена с лични сметки и доброволно осигуряване. Друга буксуваща система, която спъва икономиката, е здравеопазването. Едва ли са много доволните от това как се получава, плаща и управлява здравната помощ в страната – нито лекари, нито пациенти харесват как функционират болниците и здравната каса. За сметка на това, правителството иска да хвърли още едни допълнителни милиони (115, ако трябва да сме точни) в черната дупка. В допълнение се появи и странната идея държавната НЗОК да се превърне в две отделни каси, което много напомня на „конкуренцията” в плановата икономика, когато се състезават n на брой предприятия с един собственик – държавата. За любимата дъвка на политици и коментатори, образованието, министърът на финансите Чобанов е предвидил допълнителни 100 млн. лв. за 2014г, гарнирани с обещание за „подобряване на качеството”. Подобно на здравеопазването, и дори в по-голяма степен, при образованието имаме едни специални интереси (директори, университетски ръководства и синдикати), които се кълнат, че само да им дадем още от парите на работещите и ще дочакаме големите успехи. Разбира се, вместо това, е нужна фундаментална реформа, която може да започне с няколко малки стъпки като – премахването на централния контрол върху учебното съдържание, въвеждане на данъчен кредит за образование и спиране на терора, върху хората, които си обучават децата сами.

За да завърша статията със синтезиран аргумент, за политиците, които са твърде заети да харчат чужди пари:

Наливането на пари в неработещи публични системи не представлява реформа, а затвърждаване на проблемното статукво.

Марио ИлиевЗдравеопазване – Марио Илиев

През октомври политиките за сектор здравеопазване бяха доминирани от предупредителния протест на медиците и няколко спорни законопроекта. И по двете направления съществуват повече поводи за притеснения, отколкото за радост.

Медиците из цялата страна излязоха на предупредителен протест, тъй като дефицитът в НЗОК заплашва изплащането на възнагражденията им, както и нормалното функциониране на болничните заведения, до края на годината. Само на Пирогов, болницата с една от най-важните спешни медицински помощи, касата дължи за септември 4 милиона лева. Финансовият министър успя да осигури 30 милиона лева допълнителни средства, които да спомогнат за, макар и временното, разрешаване на проблема. Тези средства, обаче, са крайно недостатъчни да задоволят нуждите дори само на натрупаните дефицити в столичните болници.

В законодателната сфера особено притеснение будят две предложения, които концентрират прекомерна власт в ИАЛ. Първо, възможността за отваряне на нови аптеки става все по ограничена, тъй като се дава монополното право на Изпълнителната Агенция по Лекарствата да издава разрешения за откриване на нови обекти. В Комисията ще участват членове на факултетите на висши учебни заведения, представители на ИАЛ и членове на българския фармацевтичен съюз. Не е далеч от логиката възможността за защита на лични финансови интереси чрез ограничаване на отваряне на нови обекти. Ощетени ще са потребителите, тъй като на много нови предприемачи ще бъде забранено или ненужно утежнено начинанието да удовлетворят потребителското търсене с по-достъпни, по-качествени или по-евтини продукти.

Друг проблем е предложението, ИАЛ да бъде овластен с възможността да регулира пазара на паралелния износ. Политическата обосновка е, че паралелният износ може да предизвика дефицит на медикаменти на българския пазар, тъй като в определени ниши медикаментите в България са критично по-евтини спрямо други европейски пазари. Това се дължи на регулацията и задължението на производителите да декларират регулярно най-ниска цена на продукта в референтните държави. Въпреки че това на теория е възможно, политиците умишлено или не бъркат първопричината. Именно, прекалената и особено фрагментирана държавна намеса в ценообразуването в различните държави членки на ЕС. Още повече, това ограничаване противоречи на основния принцип на ЕС за свободно придвижване на стоки и услуги. Невъзможно е и да подминем факта, че такава концентрация на власт отваря вратата към повече непрозрачност, възможни злоупотреби, конфликт на интереси и картелизиране на сектора паралелен износ в полза на няколко играчи. По-разумно би било България да предприеме политики на европейско ниво за намаляване на натиск върху ценообразуването, така че по естествен начин търсенето и предлагането да регулират цените, намалявайки риска от дефицити и подсигурявайки, че хората с най-силна нужда винаги ще имат достъп до такива. Фокусът на здравеопазването би трябвало към момента да се концентрира върху намаляване на риска от дефицит на медикаменти, а не върху ограничаване на паралелния износ.

Маргарита ИлчеваПрофесионалното средно образование – реалности и ценности – Маргарита Илчева

Да си говорим честно, уважаеми Данъкоплатецо, хорът от МОН пее няколко мантри напоследък. „Бизнесът и образованието”, „дуална система”, „образованието като приоритет”. Министърът е соло в медиите, но не знаем кой е диригентът. А последният е най-важен, защото той или не знае реалностите в професионалното средно образование, или съзнателно ползва мантрите, за да ги декорира, а значи – да скрие истината. Защото, когато се лъже, ценностите стоят под булото. А у нас те отдавна се давят в дълбоките води на кризата.

Мантра първа – преди 89-та г. имаше СПТУ, Техникуми, ПУЦ, практики в ЕСПУ, УПК. После останаха първите две. В едното се учеше 3 г. след основно образование, в другото – 4 и учениците получаваха дипломи за различни степени на квалификация. Появи се Законът за професионалното образование и обучение и техникумите станаха професионални гимназии. В тях си останаха специалните предмети, добре квалифицираните учители за тях, учебните планове, слава Богу. Учениците се явяват на матури по специалността, което ги еманципира в страните от ЕС. НО се промени бизнесът. Икономическите приоритети на страната вече са други. 264-те общини също се опитват да оцеляват, но не могат да инвестират в образованието. Защото повечето ПГ са на пряко подчинение на съответните 3 министерства – на образованието, на културата и на спорта /когато го има/.

Мантра две – учениците в ПГ имаха и имат ежеседмично практика както и двуседмични стажове. НО бизнесът не може пряко да участва в това освен с посещения на учениците в предприятията /доколкото ги има особено в малките градчета/, защото Законът за публично частното партньорство се прилага много трудно. Учениците пътуват по европрограмите „Леонардо” и „Грюндвиг”, но и там се появява думата „лобизъм”. Уважаеми Данъкоплатецо, как бизнесът ще плаща за стажовете с пари на държавата и то само за определено време? Това е то „дуална система”!

Мантра три – образованието е приоритет за правителства, които не делят училищата на елитни – езикови и профилирани гимназии и прилични – професионалните. Приоритет означава да дадеш законова възможност на региони и общини сами да плануват обучението по нужните им професии и така да работят и с местния бизнес. Приоритет означава МОН да не произвежда лабиринти от закони и наредби, а РИО да не подреждат местните образователни ценности, като „насочват” родителите към „добрите” училища в кампанията на изпити след 7-ми клас.

Това е реалността. Разговорът, всъщност, е не само за разбираеми и ясни закони, за финансови инструменти и за общини, и за училищни директори. А за ценностите. За това, че в Европа не е тъпо да си автомонтьор, сервитьор, шивач. За това, че ценностната промяна трябва да доведе до промяна в принципа на образователната политика.

Статията "Октомври през погледа на данъкоплатеца" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Дет метъл симфония "взриви" Универсиада

Children of Bodom, Medeia и Decapitated "махнаха" главите на 1000 фена

    


Здраво бебе се роди от майка в мозъчна смърт

Лекари от унгарска университетска болница са изродили здраво бебе от майка с мозъчна смърт, съобщи Асошиейтед прес.

Разпродават трите трона на цар Киро

Покъщината на Кирил Рашков ще бъде разпродадена на търг от частен съдебен изпълнител. Става въпрос за 43 предмета, сред които два халдилника, маси,фурни, шкафове, аудиоуреби и няколко розови фотьойла.

ГЕРБ давали обществените поръчки на определени фирми

Златанова: Затова сме заплашени от санкции по ОП „Околна среда“

    


„Френската“ цигара

Автор: Юрий Йорданов

Тази кратка история се повтаря вече два пъти на протестите вечер. Дълго мислих дали да го напиша, но в тази тъжна история има нещо прекрасно – духът се бори да победи нищетата. Живи сме.

При нас от тъмното, от нищото, идва една жена на възраст над 70 години. Приведена, облечена вехто, с едни и същи дрехи, скрила се зад очила и шапка. Носейки в ръцете пликове на някоя от търговските веригите, пълни с някакви хартии, мъкнейки ги с усилие. Винаги една и съща.

И така всяка вечер. И все един и същ разговор. Пита ни на френски език – „имате ли цигара?“. И когато чуе отговора „да“, веднага иска две цигари, които бързо прибира в джоба си, за да ги изпуши в къщи „на кеф“.

Думите тя произнася, забързано, но те гледа в очите, извинявайки се и сигурна едновременно в отговора на попитаните.

Когато се загледате в пръстите на ръката, която взема цигарите – ще видите едни издължени, кокалести пръсти на човек, занимавал се с духовност, очите й са свити от годините. С един сребърен пръстен, който не е евтин – сложно направен, със зелен камък. Неествено голям за пръста й днес.

Всяка вечер тази жена бяга от себе си и от несретния си живот през останалия й единствен „щит“ – нейния френски език, който я е спасявал и се е препитавала с него.

И изчезва в тъмнината, към своя дом, с двете цигари, „спечелени“ от нейното минало и „последения й интелигентен „ход“ – да не проси, а да моли – на френски.

Останалото й самоуважение я е накарало да се спасява по този тъжен начин.

На втората ни „среща“ – направо й дадох две цигари, спестявайки й ненужното обяснение.

България, 2013 – страна на спасяващите се души. Поединично, тъжно, оживявайки.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора.

The post „Френската“ цигара appeared first on Noresharski.com.

От 15 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа

От утре, 15 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на цялата страна, съобщи на пресконференция министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Режимът вече е въведен по рисковите места – високопланински пътища и проходи като Петрохан, Шипка, Предела, участъци от пътища в смолянско и др. От първи ноември се дават 24-часови дежурства в областните пътни управления. Поддържащите фирми трябва да въведат 24-часовият режим от утре – 15 ноември, допълни Терзиева.

Създадена е пълна организация за зимно поддържане на републиканските пътища. Фирмите разполагат с достатъчно количества сол, пясък и химикали, за да посрещнат първия сняг, който очакваме на 22 ноември, увери министърът.

Терзиева изрази надежда времето през зимата да е меко, за да се спестят средства от заложените 60 млн.лв. за зимно поддържане и спестените средства да се вложат през пролетта в ремонт на пътищата.

Фирмите-изпълнители са проверявани няколко пъти за необходимата техника и материали. Съгласно договорите фирмите са готови за зимата, когато са налични 60% от необходимите материали (инертни материали и химически вещества) за сезона.

Напълно са постигнати изискванията на възложителя за подготвеност в 15 областни пътни управления. В 8 области малко не достига, за да са напълно готови. При добра организация днес и утре тези области може да покрият всички изисквания, уточни министърът. Областите, в които не са осигурени изискуемите по договор техника и суровини са Плевен, Хасково, Благоевград и Перник. От понеделник продължаваме с проверките.

На областните управители е възложено да извършат проверка, за да не се допускане техника на една и съща фирма да бъде предвидена за почистване и на републиканската, и на общинската пътна мрежа. В нашите договори е записано изрично, че декларираната техника се използва само за работа по републиканската пътна мрежа.

Държа на засиления контрол, заяви Терзиева. Снегопочистващата техника е оборудвана с GPS, но успоредно с това ще се осъществява и снимков контрол, за да се проследява качеството на изпълнените дейности.

Ситуационният център на АПИ е с денонощен режим на работа, припомни министърът на регионалното развитие. В него се събира и обобщава информацията за ситуацията в цялата страна. Приемат се и сигнали за непочистени или заледени пътища. Всеки, на който му предстои пътуване при усложнени метеорологичните условия, може да се обади на дежурния телефон 070013020 и да получи информация за пътната обстановка за направлението, по което ще пътува. На същия телефон може да се подават сигнали за тежки ситуации на пътя, както и на телефон 112. На интернет страницата на АПИ постоянно се обновява информацията. Сутрин и вечер се публикува обобщен бюлетин за пътната обстановка, а текущо се поместват новини за актуалната пътна обстановка.

По отношение на качеството на работата и спазването на договорите от пътноподдържащите фирми, министър Терзиева е категорична, че няма да се допускат компромиси и ще се налагат санкции.

Санкциите са както следва:

1.    За готовност:

Санкции за непълна зимна готовност се налагат при констатиран недостиг на материали и недостиг или неподготвеност на техника. Фирмите сами са предложили тежестта на санкициите в своите оферти. Те варират от 0,01 до 5% от стойността за един зимен сезон.

(Пример: Ако в Перник има недостиг на материали. След 15-ти ноември за всеки ден, в който не се покриват изискванията санкциите могат да достигнат до 32 хил. лв. на ден.)

2.    При ненавременно започване на работата, довело до трайно заледяване или натрупване на сняг по пътищата над допустимото, глобите са процент от оферираната цена за поддържане на километър път за месец. При различните фирми процентите варират между 50 и 100.

Министър Терзиева апелира всички да тръгват на път през зимния период подготовени. Призовавам шофьорите да сменят летните гуми със зимни и да карат със скорост, съобразена с конкретните условия на пътя, завърши Терзиева.

Прокуратурата не може да спре регистрацията на новите националисти

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред журналисти, че обвинението не може да спре регистрацията на партия, защото това е работа на съда.

Цветанов отрече да е опъвал чадър над Бисеров

/КРОСС/ Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че докато е ръководел МВР не е имало чадър над Христо Бисеров. „Нека да се стигне до обвинителен акт, съдебен процес, за да може да се коментира. Няма сигнал, който да е спрян. В тази връзка се извършва проверка, нека да видим каква ще бъде констатацията. „Не е имало чадър към когото и да било. В това число и Христо Бисеров", категоричен беше Цветан Цветанов в отговор на въпрос на Дарик. „Това, което се говори, е, че сигналът е постъпил само преди няколко дни. Аз мога да ви уверя, че никога по никакъв повод не е коментирано дали е постъпвал даден сигнал, свързан с Христо Бисеров. Още повече пък да е било правено някакво ограничение, за да не се работи по този сигнал. Кой ви казва конкретно, че този сигнал е бил с името Христо Бисеров. Кой го твърди? Нека излезе някой. Стига с тези манипулации и внушения", обясни още Цветанов.  

Бюджетът приет на първо четене с гласовете само на БСП и ДПС

Депутатите гласуваха на първо четене Бюджет 2014. “За“ бюджета се обявиха 116 депутати от БСП и ДПС. От ГЕРБ гласуваха против, а от “Атака“ се въздържаха.

БФС няма да глобява ЦСКА и Лудогорец

Двата клуба не пуснаха в младежката гарнитура Ивайло Чочев и Георги Терзиев

    


Правителството работи за повишаване на инвестиционната активност

През последните пет години инвестициите не са били актуална тема в Европейския съюз и най-вече у нас. Основните теми бяха рецесията, ликвидността на...

Златанова: Проблемите с ОП "Околна среда" са били неглижирани от ГЕРБ

Ще бъде направен пълен преглед на одитите на оперативната програма, заяви министърът на околната среда Искра Михайлова

    


Роджър Уотърс вади рок албум

Това ще е първият му рок проект от 21 години насам

    


ГЕРБ огласи инструктажа на депутатите от БСП

/КРОСС/ ГЕРБ оповести в пленарна зала инструкциите, които са получили депутатите от БСП по повод публичното обсъждане на протестите от 12 ноември. След изтичане на информацията в медиите, стана ясно, че въпросният инструктаж е бил изпратен от парламентарния секретар на МВР Тодор Пройчев, заяви депутатът от ГЕРБ Ирена Узунова. "Имейлът е подписан с цифров подпис, който идентифицира подателя, времето на подаването. Освен депутатите на БСП, сред получателите са и министрите от правителството на тройната коалиция - БСП, ДПС и „Атака" и премиерът Пламен Орешарски", посочи Узунова. "За пореден път цялото българско общество стана свидетел на грубите и нагли манипулации на БСП. Депутатите на БСП са получили опорни точки, които произвеждат грандиозен скандал и показват технологиите на бившите комуникации как се прилага манипулация. В писмото пише, че избраниците на БСП трябва да внушават пред медиите, че протестите са малобройни, че са организирани от ГЕРБ, че половината протестиращи били студени, а останалите - „зелени", анархисти, „традиционните" протестъри с тъпани. Според скандалните указания депутатите от БСП трябвало да рецитират, че момчето с пукнатата вежда не било добре с главата, че ГЕРБ били организирали протестите, че Цецка Цачева е организирала бунта в Телиш, че не е имало насилие над протестиращите", заяви Узунова

Денис Ершов пак яхна белия кон в "Петрол"

Новият изпълнителен директор на "Петрол Холдинг" е бизнесменът Денис Ершов, сочат последните промени в Търговския регистър и актуалния устав на дружеството. Смяната в Съвета на директорите е извършена на 13 ноември късния следобед като досегашното ръководство на компанията е било променено, съобщи 3e-news.net. От него са заличени имената на Митко Събев, Орлин Тодоров и Стоян Кръстев.

Янакиева: Ако извадя гранита от площада, ще го сложа при болницата и други места в Перник

 „Презентацията на проекта за реконструкция на площад „Кракра” и публичното му обсъждане се проведе преди една година. Имаше публично обсъждане в залата на Община Перник”, каза кмета на Перник Росица Янакиева.

„Да се говори това, че проектът за реконструиране на площад „Кракра” е бил тайна и не е бил достояние на общинските съветници, моля върнете си лентата на времето”, призова общинските съветници на Перник Росица Янакиева...

Продължава

Икономическият ръст на еврозоната забавя темпа си през третото тримесечие

БВП на 17-членния валутен блок е нараснал с 0,1% през трите месеца до края на септември

    


В негерберска България няма политически чадър над никого!

Местан: Никак не са псевдо офшорните сметки на български политици

    


НЛО в радомирско! Космически кораб вдигна на крак жителите на Долна Диканя

Дни на ред жителите на с. Долна Диканя не могат да спят заради прелитането на странни обекти в небето, съобщава вестник "Ретро".

Кораб с няколко светлини по корпуса летял ниско над домовете на уплашените хора. Движел се бавно и безшумно, което изключва вероятността да е човешко творение, категорични са местните жители. Първата нощ, в която се появило НЛО, хората се изпокрили и не разбрали кога си е тръгнало.

Страхът не им позволил дори да...

Продължава

Икономиката с минимален ръст за третото тримесечие

Според експресните данни на НСИ ​безработните в страната са 411 хиляди души, като в сравнение с третото тримесечие на 2012 г. броят им се увеличава с 4,7%

”Опорните точки” на БСП - удар по Цветлин Йовчев? (обновена)

Парламентарният секретар на МВР Тодор Пройчев заподозря, че разпространените "опорни точки" на БСП по повод протестите може да се окажат атака по министър Цветлин Йовчев и професионалното ръководство на министерството.

Как се отказват 3 млрд. долара?

Толкова предложи "Фейсбук" за младата компания "Снапчат", 23-годишният ѝ шеф каза "не", чака повече

Готвят се финансови механизми за подкрепа на износителите към Сърбия

Върви се към регионален съюз на държавите от Югоизточна Европа с цел привличане на инвестиции

    


LG стартира строителството на новата си централа в САЩ въпреки критиките

Според защитници на градската среда сградата ще препречи гледката към скалите от парка и от музея Cloisters

    


Арестуваха младежка банда, крадяла авто и електро машини и нафта в Перник

 Пернишки криминалисти разбиха петчленна група, извършила множество кражби.
Петимата ще отговарят за над 10 престъпления.
Група от пет човека, занимаваща се с кражби на части и вещи от моторни превозни средства, гориво, машини и инструменти е разкрита от служители на Първо РУ „Полиция” – Перник. Органите на реда влезли в дирите на петчленната банда след половин месечно следене. Събрани са данни за 10 кражби, извършени от криминално проявените В.Е./28...

Продължава

Пациенти искат президентско вето заради промените в управлението на НЗОК

НЗОК. Снимка: БГНЕС

Пациенти обмислят да поискат президентско вето заради промените в модела на управление на Здравната каса. Това заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Пациентските организации смятат първо да сезират всички политически партии за това, че с промените в Закона за здравното осигуряване се готви одържавяването на Касата.

Надяваме се, че това ще има ефект и депутатите няма да приемат промените в закона. Ако това не се случи, ще се обърнем към президентът Росен Плевнелиев и ще настояваме за вето, посочи Хасърджиев.

В момента държавата има по-малко квоти от работодателите, синдикатите и пациентите в Надзорния съвет на НЗОК. С промените в Закона за здравното осигуряване обаче представителите на държавата ще имат повече места в управителния съвет, който ще смени Надзора. Повече са и местата на държавата в Събранието на представителите, което ще бъде въведено.

Тези промени се правят, за да може решенията в Здравната каса да се вземат съгласно нарежданията на управляващата партия. По този начин ще се решава кои болници да получават повече пари, с кои да се сключват договори, както и на кои пациенти ще се плаща лечението и на кои – не. Точно такива неща се случваха преди 2009 г., категоричен е председателят на Националната пациентска организация.

Има реална опасност много пациенти да останат без лечение през 2014 г., тъй като още в началото на годината е заложен дефицит от над 300 млн. лева в бюджета на Касата. Може с оправданието, че няма пари, да се спре лечението на цели групи пациенти, както се случваше преди 2009 г., допълни д-р Хасърджиев.

Позицията на Хасърджиев е подкрепена и от другите национално представени пациентски организации. Те настояха и за обществена дискусия преди гласуването на Закона за здравното осигуряване в парламента. 

Статията "Пациенти искат президентско вето заради промените в управлението на НЗОК" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Цацаров: ГДБОП е черна дупка

/КРОСС/ Още в началото на лятото, със съвместна заповед, е извършена ревизия на действията по няколко направления в ведомството на антимафиотите. ГДБОП е черна дупка и подкрепям мнението на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Проверката е била насочена към контрабанда, наркотици и корупция. „Това, което колегата Сарафов нарече с оперативния термин „преглед на оперативното стопанство. Вън от рекламните акции, които са били показвани по медиите, може да се каже доста откровено бездействие", обясни той. По думите му има данни, че по определени направления, работата е била съзнателно активизирана, а по други - съзнателно е затихвала.„Какво трябва да се случи, освен да бъдат активизирани разследвания, по които може да не се е работило, но ние намираме данни. Това правим в момента", обясни той. По отношение на случая със Станимир Флоров, Цацаров обясни: „Работи се по случая. Прокуратурата не е средство за масова информация, не може документи с гриф секретно да бъдат коментирани"  

Началото на края

Автор: Тони Николов

То е вече очевидно, усеща се. Видно е по бруталността на властта, която става все по-безогледна и все по-неадекватна. Видно е по невъзможността й не само да се справи със ситуацията, но и да разбере кой всъщност се е изправил срещу нея. Видно е и по фразеологията от годините на Студената война, с която Сергей Станишев и Лютви Местан ни облъчват от парламентарната трибуна със заклинания за „метеж”, „глобална конспирация” и „подстрекатели”, папагалски преповтаряйки едни и същи спуснати им като „опорни точки” от МВР  – протестиращите са „вандали” и „ултраси”.

Трагедията на днешната тройна коалиция е, че тя не може да разбере нито „какво” сама си причини заради Пеевски и Бисеров, заради безогледния си ламтеж да употреби властта за користни цели, нито пък „кой” наистина се изправи срещу нея.

Станишев, Местан и Сидеров продължават да смятат, че „врагът” е ГЕРБ, а някъде в периферията зад него им се привиждат козни на Реформаторския блок, Сорос или някаква „Глобална България”.

Те не могат да повярват, че не скроен заговор, а отвратителните безобразия тъкмо на сегашната власт вдигнаха на крак най-будната част от гражданското общество, начело с „ранобудните студенти”. Че дори на протестите, продължаващи над 150 дни, да има и хора, гласували за ГЕРБ или за реформаторите, не те са водещите, не те задават посоката на гражданското негодувание, прераснало в „морална революция”. Декларацията на „ранобудните студенти”, както и решението на ГЕРБ да свика своя антиправителствен протест не в София, а в Пловдив, го потвърждават.

Трагична е неспособността на Станишев, Местан и цялото бутафорно правителство на Орешарски да проумеят защо станаха „по-отвратителни” на протестиращите даже от управлението на ГЕРБ с целия му популизъм.

Отговорът е в пълното самозабравяне на тази конкретна власт. В нейното дълбоко убеждение, че тя може да си позволи всичко, щом като и други преди нея са вършили безобразия, записвайки ги в тефтерчета. Оттук и чувството й за пълна безнаказаност (Пеевски, Бисеров) или за тотален „непукизъм” (Михаил Миков), целият този хладен цинизъм, който накара студентите да окупират Университета и да излязат на улицата, увличайки гражданите срещу едно аморално управление.

И, второ, тази власт не се срамува да демонстрира нарастваща бруталност. Спомням си мерките за сигурност в София по време на „възродителния процес”, когато имаше даже вътрешни войски с автомати, както и докараната от провинцията полиция през 1990-1991 г. или 1997 г., но толкова полицаи, колкото видяхме в София на 12 ноември, никога не е имало. Колеги математици изчислиха, че по маршрута за изнизване на „народните избраници” (шпалир в две колони от сградата на БАН до сградата на бившия Партиен дом) е имало около 7000-8000 служители на реда. В същото време по „Пиротска”, „Позитано” и „Стамболийски” всяка вечер се регистрират ксенофобски изстъпления на скинарите, без да има полиция, която да реагира. Нали тя е плътно концентрирана около парламента, в очакването на неговата „окупация” според плана на „разконспирирания метеж”.

Това е скръбният образ на една фалирала политика, но, уви, и на днешна България. Страната, която ни отнеха и ще продължат да оглозгват пред очите ни, ако младите хора не защитят бъдещето си. Страната, в която „млад и успял” човек е само 33-годишният Пеевски, който продължава да преуспява, макар и да не стъпва на работа в парламента. Страната, в която никой не знае „къде” е Христо Бисеров, издирван за данъчни престъпления и Бог знае какво, докато той, изглежда необезпокояван, продължава да живее в собствения си дом. Страната, чийто парламент с новите си решетки все повече заприличва на затвор за строго охранявани престъпници, а както е тръгнало скоро ще бъде въведен и вечерен полицейски част в 22 ч. Страната, в която МВР смята, че е в правото си да издирва по домовете им късно вечер или рано сутрин лидерите на студентския протест за „справка на документите” (в едни други времена тази формула имаше доста злокобен смисъл). Страната, в която млади хора биват бити и влачени по паважа, защото отстояват убежденията си, а снимката на един от тях – на окървавеното лице на студента 4 курс английска филология Александър Попов – обиколи световните медии като образ на бунта на българските студенти срещу несвободата.

Дали Станишев и Местан изобщо виждат това окървавено лице на млада България, дали са им „доложили” за него? Имало ли е по въпроса пиар- или синтактичен анализ вкъщи, или изобщо не им „пука”? Или те си имат готов отговор: на който не му харесва „тяхната” България, да си взима шапката и да емигрира, както казва близкият до тях ректор на УНСС Стати Статев.

Все по-болезнено става усещането, че управляващите и ние живеем в различни светове, функция на което е и бруталността на полицията, довела до ескалацията на напрежението.

Мислех си за това на 12 ноември зад парламента, когато с просто око се виждаше, че тъкмо спусканите заповеди „от горе” на практика увеличават напрежението. Кому бе потребно да бъдат бити и влачени по земята студенти, да бъдем ритани, включително и аз, от полицията, да влачат момиче, оковано за пейка – срамни сцени, които ще тегнат завинаги над БСП и ДПС, както и над съвестите на техните медийни клакьори, които инак много обичат да се изкарват за жертви.

Основните жертви са „децата на прехода”, този път бити по заповед на неговите архитекти. А истинската жертва е една – майка България във вериги, за която студентите неотдавна се сетиха. След един от сблъсъците зад парламента, недалеч от гроба на Вазов, забелязах да се въргалят на земята два плаката, които „ранобудните” изработиха за 1 ноември, Деня на народните будители. Единият от тях с надпис „История Славяноболгарска” на Паисий Хилендарски бе оцелял, макар и с кални стъпки от полицейски ботуши. Другият, на който на червен фон бе изписано „Вяра” от Никола Вапцаров, бе пострадал и скъсан на парчета. Още една от гримасите на днешната политика, която идва да ни каже нещо. Или да ни покаже, че живеем във време на политическо безумие, за което трудно намираме обяснение.

Питам най-ревностните защитници на това управление, неговите контра или ре-контра адепти: кому бе нужно на 13 ноември в 14,30 часа да блокира с кордон от стотици полицаи и коли на жандармерията мирния протест на преподаватели пред МВР на ул. „Шести септември”, с който те искаха да изкажат моралното си негодувание, че са били бити техни студенти? В кой болен мозък може да се роди мисълта, че някои от най-известните професори в Софийския университет и шепа техни възпитаници ще направят „пробив”, ще застрашат, че даже и ще „превземат” този непристъпен бастион на сигурността? Няма друго разумно обяснение, освен че властта е в плен на панически страх и параноя. А това означава, че тя е вредна за себе си и вредна за другите, което подсказва, че трябва да си отиде. Нещо, което отдавна е формулирано от класик на политическата философия като Бенжамен Констан, който казва, че едно управление губи властта си, след като първо загуби ума си.

Това е началото на края.

Източник: Портал kultura.bg

The post Началото на края appeared first on Noresharski.com.

БСП свиква контрамитинг, службогонците длъжни да участват

Писмото на Паргов

Всички кандидати за държавна служба, подали молби в централата на БСП, да бъдат мобилизирани за контра-митинг на партията в събота (16 ноември) в София.

Писмо с такова разпореждане е изпратил новият шеф на БСП-София Калоян Паргов до председателите на Районните съвети на партията в столицата, съобщи сайтът „Жилото“. Планира се митингът да тръгне от Орлов мост в 12 часа в събота.

Паргов 2

„Считаме, че във вашето полезрение трябва да се имат предвид и кадрите, които предлагахте като кандидати за заемане на длъжности в съответните държавни и други обществени служби”, пише в писмото на Паргов.

Другите мобилизирани партийци са секретарите и ръководствата на основните партийни организации, районните съвети и контролни комисии, ръководствата и активите на женската и младежката организация, и обединението на ветераните. БСП свиква също членовете на избирателни комисии от квотата на левицата, застъпниците и наблюдателите.

Калоян Паргов. Снимка: БГНЕС (архив)„Контролната цифра“, определена от НС на БСП за участието на столичната партийна организация е 5 000 души.

От софийската организация на партията неофициално коментираха, че присъствието на кандидатите за държавни постове на митинга в събота ще се счита за знак за надежност и лоялност и ще повишат шансовете им за назначение.

Организацията на софийския митинг на БСП започва, ден след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че свиква шествие на партията в Пловдив.

Статията "БСП свиква контрамитинг, службогонците длъжни да участват" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

ГЕРБ застана срещу БСП и ДПС за бюджета за образоване

/КРОСС/С 12 740 000 лв. е увеличен бюджетът на БАН за следващата година, каза министърът на образованието и науката Анелия Клисарова при обсъждането на първо четене на проектобюджета за следващата година, като отрече парите за образование да са по-малко. Не само сме осигурили средства да продължат националните програми, отделени са близо 59 млн. лв. за развитие на стратегията за намаляване на тенденцията за отпадане на деца от училище. За делегирани бюджети са отделени 27 млн. лв.; за връзката между образованието и бизнеса - 16.7 млн. лв.; за развитие на електронното образование - 15 млн. лв., подчерта образователният министър.Клисарова припомни, че през 2008 г. парите за образование са били 4.2% от БВП, а бюджетът през 2009 г. е паднал до 3.3% от БВП.„Имаме да върнем 8 млн. лв., защото Фонд „Научни изследвания" не беше ръководен правилно. За 4 години няма стратегия за развитие на висшето образование. На 21 ноември тази стратегия ще бъде представена", посочи още министър Клисарова.В проектобюджета драматично отсъстват реформи в областта на образованието, разкритикува сметките на правителството депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова. „Драматично отсъстват обещанията на БСП - увеличение за заплати, повече пари за БАН, оказа се, че БАН ще получи много по-малко пари от тази година", зави Дамянова. „Обещанието за подкрепа на малките училище отсъства от бюджета

М.Миланова: Реконструкцията на площад „Кракра” ще бъде поредната бутафорна глупост

„Реконструкцията на площад „Кракра” ще бъде поредната бутафорна глупост. Ако кмета на Перник ни бе запознал с прекрасната си визия за площада в Перник, щяхме да кажем, че сме съгласни да го гласуваме на Общински съвет. Кметът на Перник скри проекта, прати хора, които не познават града ни, да ни говорят, а не да ни покажат как ще изглежда центъра на Перник, а това, което казаха тези хора ми се изправи косата”, каза лидера на съветниците на ГЕРБ Перник Милена Миланова,...

Продължава

192 кг тютюн за наргиле иззеха митничари във Видин

/КРОСС/ 192 кг. контрабанден тютюн за наргиле откри мобилна група от Митница Видин в района на ГКПП Дунав пост 2. Тютюнът е бил натоварен в камион с групажна стока, пътуващ от България за Германия. Митническите служители селектират камиона за проверка, при която откриват 16 кашона тютюн за наргиле с различни аромати с общо тегло 192 кг.  По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Видин.

Хотели за над 5 милиона лева на търг до Коледа

/КРОСС/ Над 10 хотела от Синеморец до Обзор ще бъдат предложени на публични търгове от края на ноември до Коледа заради фалити на собствениците им. Бургаските частни съдебни изпълнители се надпреварват да оферират имоти с аткративни цени, въпреки че търсенето е слабо. Рядко се явяват купувачи, готови да инвестират стотици хиляди левове в сгради с тежести към банки. Много от хотелите се предлагат за втори, трети и даже и четвърти път. За над 2 милиона лева е обявен на продан хотел „Калисто" в Созопол. Продава се от ЧСИ Илко Бакалов. Хотелът се свързва с брата на синия депутат с пет мандата Асен Агов. С първоначална цена от 1 180 800 лева е обявен хотела на Енчо и Моника Абрашеви в Слънчев бряг. Сградата е нова. Делян Николов е организирал търга за 19 декември т.г. Две седмици по-рано Ивелина Божилова продава хотел „Елири" в Несебър. Местната фирма Елир ООД дължи пари на бизнесмена Христо Въжаров. Парцел и имоти в апартхотел на скандалния бизнесмен Стамат Стаматов отново ще бъдат разиграни на търг. Предприемачът продаде десетки ипотекирани имоти на руснаци в комплекс "Diamond Bay" в Слънчев бряг, към които банка ДСК има претенции.  Бизнесменът, който предизвика международен скандал, продължава да не плаща кредитите си към финансовата институция, става ясно от обявление на частния съдебен изпълнител Ивелина Божилова. Банката вади за трети път и парцел, отреден за ваканционно строителство в с. Кошарица

Тръгва нова мярка в подкрепа на млади фермери

Работи се за преодоляване на дисбаланса при плащанията в животновъдството и растениевъдството, гарантират от ДФ "Земеделие"

    


Икономиката ни расте

През третото тримесечие на 2013 г. БВП нараства с 0.8% на годишна база и с 0.6% на тримесечна основа. Това показват изнесените днес експресни оценки*...

Нападателят на Вики с фалшива самоличност

Истинското име на нападателя на 20-годишната Вики било Фудат Абдул Кадер, а не както се представял досега като Салахедин Бин Аладин, разказа той на заседанието на Софийския апелативен съд, където се гледа мярката му за неотклонение.

Защо Тина Търнър се отказа от американско гражданство?

Търнър, която напусна музикалната сцена през 2009 г., се установи в Швейцария още през 1995 г.

Киселиността в океаните ще убие живите организми

/КРОСС/ Водата в световните океани се окислява с невероятна скорост, алармираха учени. Според техните изследвания киселиността й може да достигне рекордните 170% до 2100 години. Ако прогнозата се сбъдне, последиците за живите организми ще бъдат необратими. Специалистите изчисляват, че 30% от морските обитатели биха измрели незабавно в такива условия. Още през 2020 година в част от Северния океан няма да могат да живеят организми с черупки от калциев карбонат. Морската вода е леко алкална, с pH от 8,2, като след индустриалната революция, киселинността на океаните се е покачила с 26%, допълва медията.    

Защо цикли нашата цветна революция?

Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски по предварителен замисъл би трябвало да текат по всички правила на цветните революции от Югославия, Украйна, Грузия, арабските страни. Но колкото и да се стараят да изпълняват стъпките за неагресивна съпротива, предписани от д-р Джийн Шарп, които свалиха Милошевич, Кучма и Шеварднадзе, лидерите им допуснаха доста грешки, които упорито отказват да признаят и стават агресивни към всеки, който се опита да им ги посочи добронамерено. Основополагащият труд на американския учен Джийн Шарп „От диктатура към демокрация" е помогнал на много опозиционни движения в страни с диктаторски режими. Той формулира 198 метода, чрез които да се разклати и свали мракобесно управление. Досега у нас видяхме повечето от обичайните форми на съпротива, които той препоръчва, практикувани и при други протести - петиции, подписки, завземане на улици, студентски стачки, бдения и т.н. Видяхме и някои от по-екзотичните: №12 „Писане с тела по земята" (изписването на „Оставка" на платното на ул

Старт на "Голямата игра продължава"

/КРОСС/ „Голямата игра продължава!" - кампания, която ще зарадва всички участници в „Еврофутбол", независимо от техните предпочитания за вида залог, спорт или Гонки, стартира в петък - 15.11.2013 г. Тя ще продължи месец - до 16.12.2013 г., и ще даде възможност на всички любители на футбола и другите спортни прогнози, които са пуснали талон за минимум 10 лв., както и на феновете на хрътки, които „са се отчели" със залог за поне 5 лв., да участват в разпределението на над 60 000 допълнителни печалби и предметни награди. Трима от тях, ще се поздравят с най-голям късмет - те ще получат големите допълнителни печалби от по 5 000, 3 000 и 1 000 лева. - Според механизма на инициативата срещу квитанцията за потвърден залог Вие ще получите от букмейкъра карта, в която ще може да разберете каква е Вашата печалба;- Една от общо над 60 000 вида награди и печалби ще стане Ваша веднага, след като предадете печелившата карта на букмейкъра в пункта, в който сте я получили. Така имате шанса да станете горд собственик на сувенири на „Еврофутбол": тениски, топки, химикалки, чаши за бира и др

Задниците на общинските съветници в Перник измръзнаха

Масово оплакване на общинските съветници на Перник, че им е студено се чуваше на днешното заседание на Общинския съвет в Перник, предаде репортер на zaPernik.com.

Сред съветниците присъстваше и директора на „Топлофикация Перник” Стойчо Василев. Съветници, главно от ГЕРБ го приканваха:

„Господин Василев, пуснете парното, ще ви съдим за геноцид”. Той отговори: Обърнете се към кмета, ние искаме, тя не иска”, каза шефа на...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване