Станишев: Всеки ден в ръцете на премиера и министрите гърмят бомби, заложени от ГЕРБ


"Всички ние преживяхме много тежък и стресов период на небивал натиск – медиен, дори физически. Мисля, че това трудно начало, през което минахме, е една много добра основа и много ни кали в последните месеци за по-нататъшна работа." Това е заявил лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра на партията си, на семинар на парламентарните групи на левицата и ДПС и на министрите от кабинета, който започна днес следобед в Боровец.

Станишев обяснява, че идеята за сбирката, която...

Бременната Дрю Баримор се занемари

Американската актриса, филмов продуцент и режисьор винаги е блестяща на червения килим, само че в ежедневието си позволява да бъде доста небрежна.

Трабзонспор хвърли око на Бербатов

/КРОСС/ По време на зимния трансферен прозорец турският Трабзонспор планира да се подсили с нападателя на Фулъм Димитър Бербатов. Това съобщи Sky Sports, позовавайки се на президента на клуба Ибрахим Хаджиосманоглу.По-рано за турския клуб, който активно търси нападател, се твърдеше, че проявява интерес към Емануел Адебайор интерес, Гийом Оаро, Асамоа Гиан и Бафетимби Гомис.

Професори се черпят с водка в Ректората

Професори пият водка в сградата на Софийския университет в малките часове на нощта. Това разкри видео, заснето на 26 срещу 27 ноември от Ранобудните студенти. Главни герои в клипа са проф. Драгомир Драганов и ръководителят на катедрата по археология проф. Костадин Рабаджиев.

Автокрадецът Хастара хванат с инструменти за 40 000 евро

Един от най-известните крадци на коли в София Асен Колев-Хастара бе заловен след дълго издирване. 29-годишният мъж, който има слава та на майстор по отмъкване на чужди лимузини, е търсен за излежаване на 8-годишна присъда.
Хастара бил засечен в сряда в кв. “Симеоново” от полицаи от сектор “Престъпления, свързани с МПС” - СДВР.
Последният опит да Един от най-известните крадци на коли в София Асен Колев-Хастара бе заловен след дълго издирване. 29-годишният мъж, който има слава та на майстор по отмъкване на чужди лимузини, е търсен за излежаване на 8-годишна присъда. Хастара бил засечен в сряда в кв. “Симеоново” от полицаи от сектор “Престъпления, свързани с МПС” - СДВР. Последният опит да

Всеки ден гърмят бомби, заложени от ГЕРБ, заяви Станишев

"Смятам, че всеки един от вас е усетил енергията и желанието на нашите членове и симпатизанти, в името на каузата на България, в името на тези цели, които кабинетът си е поставил, да продължим заедно като силен отбор. Това заяви за митинга на БСП и ДПС лидерът на левицата Сергей Станишев при откриването на семинара под надслов "Държавност. Икономика. Справедливост". "Изключително важно е на този семинар ние да формулираме основните ни задачи по всички важни направления в сферата на държавността и възстановяването на демокрацията, в икономическа...

Влизаш в общежитието с пръстови отпечатъци

Студентите ще трябва да дават пръстови отпечатъци, преди да се прибират в общежитието си. Това ще стане чрез нова пропускателна система за сигурност, която ще бъде въведена най-напред в блоковете на Техническия университет в Студентски град. За това съобщи пред „Монитор" ректорът на висшето училище проф. Марин Христов.

Вече има предварителен доклад за инцидента в Рига

Срутването на покрива на търговския център "Максима" се дължи на "груби грешки" при изчисленията на тежестта, която може да издържи покривната конструкция, гласи предварителен доклад на трима независими експерти.

Украйна не подписа с ЕС

Европейският съюз не успя да убеди Украйна да подпише споразумението за асоцииране на срещата на върха във Вилнюс в рамките на Източното партньорство.

Вместо това украинският президент Виктор Янукович предложи на ЕС Европейският съюз не успя да убеди Украйна да подпише споразумението за асоцииране на срещата на върха във Вилнюс в рамките на Източното партньорство. Вместо това украинският президент Виктор Янукович предложи на ЕС "заедно с Русия" да се заеме с решаване на икономическите проблеми на Украйна, предадоха световните агенции. На срещата

Режат парите на партиите

Субсидиите на партиите да бъдат намалени още от следващата година с извънредна корекция на бюджет 2014. За това се договориха БСП и ДПС по време на двудневния семинар с участието на кабинета и депутатите от двете формации, който се провежда от вчера в Боровец.

Полицията разкри незаконна игрална зала във Варна

На 27 ноември около 21:00 часа, при специализирана полицейска операция е извършена полицейска проверка в таванско помещение на ул. "Джузепе Гарибалди" Полицията е установила 14 хазартни автомати в работен режим без съответните документи за разрешение.

Без рокади в кабинета до Нова година

Депутатите от двете управляващи партии ДПС и БСП се събраха на двудневен семинар и тиймбилдинг за сплотяване заедно с министрите от кабинета в хотел "Рила" в Боровец. Програмата в петък включваше експозета от лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. След това в първия панел, озаглавен "Държавност и възстановяване на демокрацията", бе Депутатите от двете управляващи партии ДПС и БСП се събраха на двудневен семинар и тиймбилдинг за сплотяване заедно с министрите от кабинета в хотел "Рила" в Боровец. Програмата в петък включваше експозета от лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. След това в първия панел, озаглавен "Държавност и възстановяване на демокрацията", бе

Опозицията в Киев поиска оставката на президента Янукович

Той продаде съдбата и бъдещето на Украйна, зоват от опозицията

    


Проф. Драганов за клипа на Ранобудните студенти: Омерзен съм


Преподавателят по история от Софийския университет Драгомир Драганов обяви, че е омерзен след като тази сутрин представители на Ранобудните студенти разпространиха видео, в което се вижда, че той участва в празненство. То е било на 26 ноември, вторник вечерта, в което участва и ръководителят на катедра "Археология" Костадин Рабаджиев.

Екип на БиТиВи се натъкна на професора в двора на университета малко преди негова лекция. На въпрос на репортер как се чувства, Драганов заяви:...

Проектирането на 60 км от магистрала "Хемус" ще струва около 1 млн. лв.

Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" обяви търг за проектиране на 60 км от магистрала "Хемус" след Ябланица в посока Варна. Прогнозната стойност на поръчката е 1 млн. лв. Това става ясно от регистъра на обществените поръчки. Срокът за подаване на предложенията е 23 януари. Победителят ще бъде избран по икономически най-изгодната оферта, като финансовата оценка има тежест от 60%. Срокът за изработването на идейния проект е повече от година - 392 дни. Магистрала "Хемус" е предвидена да свърже София с Варна като се строи още от миналия век. Към момента са изградени участъците от София до Ябланица и от село Белокопитово до Варна. Оставащата част от магистрала "Хемус" условно е разделена на 8 участъка, които поетапно ще се възлагат за проектиране и строителство. Тази обществена поръчка е за изготвянето на идейни проекти за първия етап. Той включва два участъка. Единият е с дължина от около 24 км от Ябланица до ІІІ-307/ ІІІ-305. Другият е с дължина от около 36 км от ІІІ-307/ ІІІ-305 до II-35. Очаква се участъците да бъдат възлагани за строителство с отделни договори. За това проектантът трябва да изготви независими пакети от проектни документи за всеки от участъците, е посочено в обявлението. Плановете на правителството са строителството на тези участъци да започне през 2015 г., каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пред Нова телевизия. За 2014 г. е планирана рехабилитацията на 700 км пътища, каза министър Терзиева. В бюджет 2014 г. обаче няма заложени такива средства. "От 70 до 100 млн. лв. годишно ще бъдат отделяни за рехабилитация на първокласни, второкласни и третокласни пътища", каза Терзиева. Средно основен ремонт на километър второкласен или третокласен път излаза между 500 и 700 хил. лв. Терзиева отчете и ръст в усвояването на евросредствата по оперативната програма "Регионално развитие" като от юни досега са платени 420 млн. лв. За 2013 г. няма да бъдат загубени средства по програмата, обеща Терзиева. Тя отчете, че към май рискът от загуба е бил около 250 млн. лв. Над 14 млн. лв. са инвестирани за подготовка за зимния сезон, а за цялата зима са заделени 60 млн. лв. за поддържане на пътищата, каза Терзиева. Сумата е по-голяма с 10 млн. лв. спрямо миналата зима. В отговор на въпрос, Терзиева каза, че протестите срещу правителството я стимулират да работи още повече. "Кабинетът е съставен от хора, които разбират какво правят, за шест месеца успяхме да свършим много работа", каза министърът на регионалното развитие.

Правим хипермаркет само за БГ стоки

В София ще бъде изграден хипермаркет, в който ще има само български стоки. Искаме подкрепа от държавата, за да направим голям магазин, който да е витрина на нашето производство, да показва възможностите на родните малки и средни предприятия и да служи за реклама на инициативата „Избирам българското”, сподели за „Монитор” Лукан Луканов, председател на съюза „Произведено в България”.

Ферибот удари неизвестен обект, 85 ранени

Шестима пострадаха тежко при сблъсък на скоростен ферибот с неидентифициран обект в морето край Хонконг. Плавателният съд е пътувал към Макао.

Синодът санкционира скандалния йеромонах Кирил

София /КРОСС/ Светият синод забрани на йеромонах Кирил от Троянския манастир да участва в богослужения до изясняване на случая, в който името му беше замесено в секс скандал. Това съобщи пред Дарик радио един от вносителите на Закона за вероизповеданията през 2001 г. Борислав Цеков. Той се позова на информация от Синода, от където все още няма официално съобщение.За сексуалните прояви на йеромонаха се разбра от разказ на един младеж, който е имал интимна връзка с него, в предаването "Господари на ефира" в началото на седмицата. В предаването бяха излъчени видео разговори, проведени по "Скайп" между двамата. В тях Кирил разказва за живота в манастира, от който се разбира, че и някои от събратята му са имали хомосексуални контакти в сградата на самата обител.От Синода са уточнили пред медиата, че е назначена комисия, която да направи разследавне на случая.Пред Дарик игуменът на Троянския манастир Григорий заяви, че лично е уведомил Синода за случващото се в Светата обител, за да се стигне до решението за временното отстраняване на йеромонах Кирил.„Невиждана досега, бърза реакция на Светия синод, която някои митрополити, съвсем в неформален порядък, научих, че вече са се произнесли, и са санкционирали онзи човек, който даже не искам да нарека и монах, защото това не е монашеско поведение, който нашумя с тези скандални, в пълен разрез с всеки християнски и човешки морал, сцени, които се демонстрираха публично", заяви пред Дарик Цеков

UBS продължава с преструктурирането си

Швейцарската банка ще комбинира валутния, лихвения и кредитния си бизнес в едно поделение

    


Обраха втори път Мира Добрева

Злосторници обраха дома на тв водещата Мира Добрева и режисьора Жоро Торнев в кв. Драгалевци. Бандитите проникнали в жилището, без да разбиват вратата, отключвайки я вероятно с шперц. През това време водещата на „Денят отблизо с Мира” по БНТ и съпругът й били на гости. Добрева съобщи за неприятния инцидент в личната си страница във „Фейсбук”.

Нова година - чисто нови трамваи за София

От януари месец 2014 година в столицата тръгват чисто нови трамваи. Първата луксозна мотриса вече пристигна, а до края на декември от Полша, където са произведени, трябва да бъдат доставени още три машини, съобщи БТВ. Новите трамваи ще обслужват пътниците по линия 7. Покупката им е финансирана от оперативна програма „Околна среда". „От дълги години това е първият чисто нов трамвай, купували сме трамваи втора употреба, но нови досега не бяхме купували, защото са много скъпи. Един трамвай струва 1,66 млн. евро”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. Трамваите отговарят на всички съвременни европейски стандарти и са енергоспестяващи. Нископодовите мотриси ще улеснят качването на майки с колички и хора в неравностойно положение. „Освен това...

Заплашвали съпругата на Андрей Слабаков по телефона

Съпругата на режисьора Андрей Слабаков - Ернестина Шинова, е заплашвана по телефона и във фейсбук. Това разкри самият той пред bTV.

"Звъняха ми по телефона, за да заплашват жена ми и дъщеря ми", заяви Слабаков."

 Тъй като няма доверие на полицията, той сам се справил с проблема. Позвъняванията били от личен номер. Заплахи е имало и във Съпругата на режисьора Андрей Слабаков - Ернестина Шинова, е заплашвана по телефона и във фейсбук. Това разкри самият той пред bTV. "Звъняха ми по телефона, за да заплашват жена ми и дъщеря ми", заяви Слабаков." Тъй като няма доверие на полицията, той сам се справил с проблема. Позвъняванията били от личен номер. Заплахи е имало и във

FourFourTwo обяви Роналдо за №1 на 2013-та

Едно от най-авторитетните футболни списания в света - FourFourTwo – обяви Кристиано Роналдо за Най-добър футболист на 2013-та година. Второто място в класацията на изданието остава за Лионел Меси, а третото – за Франк Рибери. FourFourTwo не пропуска да се похвали, че тяхната тройка в последните две години е била точно копие на призьорите за Златната топка. Един от основните доводи на редакторите на FourFourTwo за избора на Роналдо преди Лео Меси е, че Меси има по-силна подкрепа от съотборниците си в Барселона. Индивидуалната класа на Роналдо с...

Рашидов: Хора, седели на масата на Илия Павлов, днес управляват България

„Хора, седели на масата на шефа на „Мултигруп" Илия Павлов, днес управляват България".Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов пред bTV. „Аз не съм се отрекъл от Илия Павлов, не съм съдник на Илия, но съм виждал нелицеприятни неща на масата на Илия - много политици. Винаги ще помня една негова фраза: „Най-евтиното нещо, което ми струва, е да си купя политик", спомни си Рашидов. „Тези хора управляват точно в това правителство", каза лаконично той и не пожела да съобщи подробности с аргумента, че „нещата ще излязат ...

Орешарски: Нямаме право на отстъпление, залогът е България

Премиерът Пламен Орешарски коментира на политически семинар в Боровец, че управляващите нямат право на отстъпление, защото залогът е бъдещето на България. Той обобщи постиженията и неуспехите на правителството.

Внимание: Зачестяват измамите от онлайн търговци

София /КРОСС/ За зачестили измами от онлайн търговци предупредиха от Комисията за защита на потребителите. Контролният орган напомня, че случаите на нарушения и неточности при купуването на интернет стоки могат да зачестят от днешния ден - т.нар Black Friday - считан като старт на пазарната истерия покрай Коледните празници. Комисията вече е получила няколко сигнала срещу сайта Emag.bg, който с шумна реклама афишираше промоциите си по случай началото на голямото празнично пазаруванеСайтът е румънски и насочен към пазара в България. Още сутринта промоционалните стоки бяха изкупени, но не и без голяма част от потребителите да се оплачат, че намаленията не са били толкова мащабни колкото обещанията. От Комисията за защита на потребителите казаха за Дарик, че в постъпилите през последните дни жалби от въпросния сайт, купувачите се оплакват най-вече от това, че продуктите не са придружени с инструкции за употреба на български език.Посочват се неверни технически характеристики на предлаганата за продажба техника. Търговецът не удовлетворява рекламациите за дефекти стоки или, ако приеме, това става трудно и извън срока, предвиден по закон, обясни експертът от Комисията Габриела Руменова.„Сезирахме аналогичния орган за защита на потребителите в Румъния, за да извърши проверка на сайта и евентуално ако установи нарушения, да санкционира търговеца", заяви експертът

Разширяването на Шенген не е приоритет за гръцкото председателство на ЕС

Разширяването на Шенген с България и Румъния не е сред приоритетите на предстоящото гръцко председателство на Европейския съвет. Това съобщи за БНТ посланикът на Гърция в Европейския съюз Теодорос Сотиропулос. От думите му стана ясно също, че не трябва да се очаква и приемането на общи мерки за ограничаване възможността за работа в европейските страни на българи и румънци.

Трудното свърши, започва по-трудното!

Трудното свърши, започва по-трудното - така обобщил шестте месеца на власт премиерът Пламен Орешарски пред министрите от кабинета и депутатите от двете партии, които го крепят - БСП и ДПС. Управляващите са на Боровец за отчет на свършеното и план за по-нататъшното управление.

Посолските комплекси ще дават подслон на деца при лечение

Досега родителите търсели хотели и квартири в чужбина

    


Рецидивисти заплашвали съпругата на Андрей Слабаков

Съпругата на режисьора Андрей Слабаков - Ернестина Шинова, е заплашвана по телефона и във фейсбук. Това разкри самият той пред bTV.

Съпругата на режисьора Андрей Слабаков - Ернестина Шинова, е заплашвана по телефона и във фейсбук. Това разкри самият той пред bTV. "Звъняха ми по телефона, за да заплашват жена ми и дъщеря ми", заяви Слабаков." Тъй като няма доверие на полицията, той сам се справил с проблема. Позвъняванията били от личен номер. Заплахи е имало и във

В Испания пуснаха от затвора изнасилвач и убиец

Испанското правосъдие освободи от затвора Мигел Рикарт, който през 1993 г. изнасилил и убил три момичета и срокът на присъдата му изтичал през... 2023 г.

Л.Цонев: Или скача такса смет, или събираме боклука по-рядко

1 милион лева е дефицитът по бюджетното перо, свързано с чистотата – това обяви по време на публично обсъждане на бюджета за 2014 г. в частта му за местните дейности замесник-кметът Любомир Цонев. За пръв път дискусията не бе в началото на годината, а в предходната. Цонев обясни това с промени в законодателството Заместник-кметът Любомир Цонев съобщи, че разходите за сектор „Чистота“ са повече, заради завишени отчисления по Закона за управление на отпадъците. До тази година местната управа е имала преходни остатъци от предишни години, к...

Рашидов: Аз съм дисциплиниран и ходя в парламента, защото иначе Бойко ще ме бие

Хора, седели на масата на шефа на „Мултигруп" Илия Павлов, днес управляват България, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов пред bTV.

„Аз не съм се отрекъл от Илия Павлов, не съм съдник на Илия, но съм виждал нелицеприятни неща на масата на Илия - много политици. Винаги ще помня една негова фраза: „Най-евтиното нещо, Хора, седели на масата на шефа на „Мултигруп" Илия Павлов, днес управляват България, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов пред bTV. „Аз не съм се отрекъл от Илия Павлов, не съм съдник на Илия, но съм виждал нелицеприятни неща на масата на Илия - много политици. Винаги ще помня една негова фраза: „Най-евтиното нещо,

Орешарски: Нямаме право на отстъпление

/КРОСС/ Изминаха шест месеца от началото на най-трудния мандат в новата българска история. Едно начало, белязано от трудно обяснима ожесточена съпротива от страна на партиите, които не влязоха в управлението на страната. Това заяви по време на семинара „Държавност, икономика, справедливост" на парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС министър-председателят Пламен Орешарски. Станахме свидетели на непозната до момента стимулирана агресия в обществото. Тя беше активно поддържана от враждебна медийна среда, в която постоянно се представяха като особено драматични уличните протести дори и в дни, когато броят на протестиращите се ограничаваше до 50-100 недоволни граждани.Още в края на предходния мандат знаехме, че ще бъде трудно. В едно интервю, далеч преди изборите, в опит да обобщя какво предстои бях използвал израза „Да му мислят следващите", непредполагайки, че трябва да му мисля аз заедно с вас. Но и в най-песимистичните си прогнози не предполагахме, че така драматично ще се възприеме една нормална смяна на правителствата, обичайна за демократичните европейски страни. Впрочем, това е още едно доказателство за недемократичните характеристики на предходния мандат. Демократичните писани и неписани правила не предполагат подобни реакции при какъвто и да е резултат от изборите.Когато поемахме управлението на страната, знаехме за дълбоката институционална криза, икономическата депресия и задълбочаващия се дезинтегритет в обществото

Затварят пътя Хасково-Димитровград? Местната власт не знае

Затварят път Хасково-Димитровград, сигнализираха граждани, които пътуват по този маршрут. Табелата за Димитровград на изхода от Хасково е завита с найлон, разказаха хората, притеснени, че няма каквато и да е информация. Така липсва и в община Димитровград. В пълно затъмнение сме! Едно писмо няма изпратено по въпроса до общината и аз самият също научих от хората. В момента обикалям да видя табелите и звъня в областното пътно управление, за да разбера какво и защо се случва, коментира кметът Иво Димов. Пътят ще бъде затворен за тежкотоварни камио...

Софийските автомобили с катализатор ще ползват 40% отстъпка за данъка

Автомобилите със софийска регистрация с катализатор да ползват 40% отстъпка от данъка за 2014 г. Това предложение ще внесе зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов в Столичния общински съвет.   Това е максималната възможна отстъпка, предвидена в Закона за местните данъци и такси.   На практика това означава увеличение с 10% на данъка, защото до тази година се ползваше 50% отстъпка. Управляващото мнозинство от БСП, ДПС и Атака обаче промени закона.   "Ние няма да предлагаме увеличаване, ние ще предложим максималната отстъпка. Това, което законодателят е направил, обаче, е да увеличи данъците. Той е увеличил данъците на тези хора и на други, защото, ако погледнете начина, по който е формулирано, това не се отнася само за леките автомобили, а за всички превозни средства", каза Барбалов.   Единствено ще падне данъкът на най-новите автомобили, които имат Евро 5 и Евро 6 стандарт с 10%. За София това са около 13 000 нови коли, каза Барбалов.   Столична община все още не е получила информацията от КАТ колко са автомобилите, които имат катализатор, но не отговарят на стандартите за Евро 3 и Евро 4. По закон тази информация трябва да бъде предоставена на местните власти до края на януари 2014 г. Столична община се надява да я получи по-рано, за да може да я обработи.   "Провел съм разговори с "Информационно обслужване" и в справката, която се прави онлайн за дължими данъци и такси, ще искам да се сложи и информация за евростандарта, за да може всеки, когато прави проверка за своите данъци и такси, да види дали при нас е постъпила или не е постъпила такава информация", каза Барбалов.  

Станишев: Всеки ден в ръцете на министрите гърмят бомби, заложени от ГЕРБ

На откриването на семинара под надслов „Държавност. Икономика. Справедливост."

Комисията по корупция работи по сигнали на "смели жалбоподатели"

„Сигналите в Комисията за борба с корупцията, които са основно срещу членове на ГЕРБ, идват от „смели жалбоподатели „Сигналите в Комисията за борба с корупцията, които са основно срещу членове на ГЕРБ, идват от „смели жалбоподатели". Те са се престрашили чак сега да подадат сигналите си, защото партията на Бойко Борисов не е вече на власт.", заяви Волен Сидеров, председател на Атака и на парламентарната комисия по корупцията, в предаването "Лице в лице".

Рашидов: Хора, седели на масата на Илия Павлов, днес управляват България

Хора, седели на масата на шефа на „Мултигруп Хора, седели на масата на шефа на „Мултигруп" Илия Павлов, днес управляват България, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов пред bTV. „Аз не съм се отрекъл от Илия Павлов, не съм съдник на Илия, но съм виждал нелицеприятни неща на масата на Илия - много политици. Винаги ще помня една негова фраза: „Най-евтиното нещо,

Станишев: Не търсим реванш, но трябва да кажем истината

/КРОСС/ Идеята за този семинар възникна непосредствено след митинга, който ние проведохме в столицата преди няколко седмици. Смятам, че всеки един от вас е усетил енергията и желанието на нашите членове и симпатизанти , в името на каузата на България, в името на тези цели, които кабинетът си е поставил, да продължим заедно като силен отбор. Това заяви на откриването на семинара под надслов „Държавност. Икономика. Справедливост." лидерът на БСП и председател на ПГ на КБ Сергей Станишев. „Изключително важно е на този семинар ние да формулираме основните ни задачи по всички важни направления в сферата на държавността и възстановяването на демокрацията, в икономическата област и във възстановяването на социалната справедливост в България", каза още той. По думите му това е от голямо значение както за работата на кабинета, така и за работата на НС. "Подходящ момент е и да обобщим резултатите, да направим етапна оценка на това какво сме свършили до тук, но най-вече да формулираме ясни задачи пред НС, правителството, да изработим план за работа по основните изключително важни за обществото теми, които са залегнали в темите на семинара", допълни лидерът на БСП. „Бяхме наясно, още преди изборите и непосредствено след тях, че отърсването, излекуването на общественото ни, държавата ни от наследството на ГЕРБ няма да е лесно

3-годишният Георги Миланов от Провадия, е на път да проходи самостоятелно, благодарение на „Българската Коледа

Три годишният Георги Миланов от град Провадия е с Детска церебрална парализа и физиотерапията, която трябва да прави, е на стойност 20лв. на процедура. Това разказа пред Радио „Фокус” – Варна Мария Ангелова, майка на Георги. Необходимата честота на сеансите, за да има ефект, трябва да бъде 3-4 пъти седмично.

Европейският фонд за морско дело и рибарство – възможности за България 2014- 2020 г.

Дискусия на тема „Европейският фонд за морско дело и рибарство – възможности за България 2014- 2020 г.” се състоя в зала „Компас” на Интерхотел „България” .

На дискусията, организирана от българската евродепутатка Илиана Йотова по инициатива на групата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, основните акценти на актуалния евродокумент в присъствието на Валентина Маринова-зам.министър на земеделието и Цветанка Палазова-директор на дирекция “Европейски фонд за рибарство” към ИАРА, представи от Гуидо Милана-зам.-председател на Комисията по рибарство и аквакултури в ЕП.

В словото си Илияна Йотова посочи, че на този етап перспективите пред бранша са големи, защото за пръв път пари ще има не само за рибарство и аквакултури, но и за т. н. интегрирана морска политика, връзката с туризма и преработвателната промишленост, за да може регионите да се развиват. Йотова изтъкна, че за пръв път се поставя въпросът как младите хора да бъдат мотивирани,за да се занимават с рибарство, защото в нaвсякъде в Европа заетите в бранша са все по-застаряващи.

За две години работа по отношение на рибарския фонд страната ни е извоювала правото си пред Европейската комисия, съфинансирането по проекти да не бъде 60%, а 50 %.

Като друг успех на ЕП срещу позицията на комисията Йотова посочи подкрепата за финансиране с европейски средства за т. нар скрапиране. Това изменение е едно от най-важните и предвижда фондът да финансира мерки, насочени към окончателно преустановяване на риболовни дейности чрез бракуване на корабите-т. нар. скрапиране.

Подпомагането ще се отпуска на две категории – собственици на кораби от ЕС, които са регистрирани като действащи и риболували най-малко 120 дни годишно през последните 2 календарни години, които предхождат датата за предоставяне на заявлението.Важно уточнение е,че публичната помощ по тази мярка може да се отпуска само до 21 декември 2016. Българските рибари могат да се възползват от това до този срок.

Като успех се отчита и приемането на предложението,предлагащо фонда да осигурява финансова подкрепа на заинтересованите страни и сътрудничеството между държавите-членки в проектирането и прилагането на многогодишните планове и на мерките за опазване на морските ресурси.

“Това предложение е изключително важно за страна като нашата, защото се оказа, че няма никакво споразумение между държавите в Черно море. В резултат, на което с една от страните, която основно оперира в Черно море, каквато е Турция имаме сериозни проблеми свързани с нелегалния улов и нелоялната конкуренция, които се надяваме сега да се урегулират”, каза Йотова.

Гуидо Милана информира,че фондът предвижда средства свързани с инфраструктурата -пристанища, лодкостоянки, тържища. По новия фонд ще има възможност вече съществуващите пристанищата да се дооборудват. Тъй като фондът за рибарство е един от най-малките-с ресурс около 6 млрд. евро,пари за изграждане на нови пристанище ще се отпускат преди всичко от структурните фондове. Милана изтъкна, че предложението, което се отнася до аквакултурите и подпомагане на развитието им е било прието частично и много стриктно ще се съблюдават изискванията за опазване на околната среда.

Допълнителен колорит на днешния форум придаде и експозицията от картини на Дружеството на несебърските художници. А кметът на Община Несебър Николай Димитров влезе в ролята на гид на специалните гости при разглеждането на експозицията, съобщи Максим Момчилов.

 

 

Станишев от Боровец: В ръцете ни гърмят бомби, заложени от ГЕРБ

Не търсим реванш, но трябва да кажем истината, заяви лидерът на БСП

    


Петима с калашници ударили фармацевтичния склад в София

София /КРОСС/ Петима мъже са обрали склада на фармацевтичната компания „Либра" в София. Нападателите са били маскирани и въоръжени с автомати „Калашников", съобщиха за ИА КРОСС свидетели на инцидента, пожелали анонимност. По непотвърдена информация освен касата от склада, намиращ се в района на „Околовръстното" и „Симеоновско шосе", са задигнати и лекарства. Както ИА КРОСС писа, въоръжен обир е бил извършен в района на „Околовръстното" и „Симеоновско шосе" малко след 17 часа днес. Сигналът е подаден на телефон 112. Нападателите са избягали с тъмен джип.    

Сидеров: Сега се отпушва страха от ГЕРБ

„Сигналите в Комисията за борба с корупцията, които са основно срещу членове на ГЕРБ, идват от „смели жалбоподатели". Те са се престрашили чак сега да подадат сигналите си, защото партията на Бойко Борисов не е вече на власт.", заяви Волен Сидеров, председател на Атака и на парламентарната комисия по корупцията, в предаването "Лице в лице". „Сигналите в Комисията за борба с корупцията, които са основно срещу членове на ГЕРБ, идват от „смели жалбоподатели". Те са се престрашили чак сега да подадат сигналите си, защото партията на Бойко Борисов не е вече на власт.", заяви Волен Сидеров, председател на Атака и на парламентарната комисия по корупцията, в предаването "Лице в лице".

Затворници правят гирлянди

Затворниците от общежитието край Смолян ударно кичат килии и коридори в надпревара за най-красива коледна украса.
Конкурсът се провежда за трета поредна година и в него участват всички около 80 лишени от свобода.
 В затворническото общежитие излежават присъди убийци, крадци и изнасилвачи. За украса на килиите си те използват подръчни материали - Затворниците от общежитието край Смолян ударно кичат килии и коридори в надпревара за най-красива коледна украса. Конкурсът се провежда за трета поредна година и в него участват всички около 80 лишени от свобода. В затворническото общежитие излежават присъди убийци, крадци и изнасилвачи. За украса на килиите си те използват подръчни материали -

Митрополит Галактион е приет в Правителствена болница

Старозагорският митрополит Галактион е постъпил в Кардиологията на Правителствена болница, заяви за bTV директорът на болницата професор Людмил Спасов. Вчера пловдивския митрополит Николай поиска главният прокурор да разследва имало ли е опит за отравяне на Галактион. Като източник на тази информация посочва и ловчанския митрополит Гавриил, с когото днес се свърза екип на предаването „120 минути". „Истината е тази, че покойният дядо Кирил много отдавна ми беше казал, че дядо Галактион е бил отровен. Въпросът е, че аз не повярвах в това нещо, затова на никого не бях го казал, даже на митрополит Галактион не съм го казвал”, обясни дядо Гавриил пред „120 минути”. „Когато бях запитан защо досега съм си мълчал, аз казах, че про...

Германски полицай убил и насякъл 59-годишен мъж

Смята се, че жертвата доброволно е завързала отношения с полицая, който пък от юношеска възраст изразявал желание да изяде друг човек

Орешарски: Това е най-трудният мандат в новата българска история

„Обществената и социално-икономическата система е толкова разрушена, че трудно реагира на каквито и да е сигнали, политики и инструменти“. Това е заявил премиерът Пламен Орешарски на семинара „Държавност, икономика, справедливост” на парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС с участието на правителството, съобщиха от правителствената „Обществената и социално-икономическата система е толкова разрушена, че трудно реагира на каквито и да е сигнали, политики и инструменти“. Това е заявил премиерът Пламен Орешарски на семинара „Държавност, икономика, справедливост” на парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС с участието на правителството, съобщиха от правителствената

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване