12/06/13 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Студентът: Колеги, накъде?

В края на ноември определено вече можем да твърдим, че отиващата си 2013 г. стана арена на пъстри обществено-политически събития, които ще оставят своя отпечатък в модерната история на България. По своя характер случващото се днес неизбежно върна спомените за началото на прехода с типичните за него политическа нестабилност, обществена поляризация и крайности. По всичко личи, че, след повече от 20 години, те, непреодолениот политици и граждани, са чакали своя звезден миг, за да се отърсят от прахта.

Ако разгледаме хронологичната линия, в началото на тази година станахме свидетели на т.нар. „социални протести”, които доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов. И до днес остава спорен въпросът дали народното недоволство наистина бе спонтанна реакция срещу прекомерно високите цени на битовите услуги или добре подготвен сценарий за сваляне на кабинета. Независимо от това, февруарските събития доведоха до предсрочни избори през май - резултатът от които бе формирането на 4-партиен парламент, който още с полагането на клетвата на народните представители предпоставяше бъдещи смутни политически времена.

След като избраната за първа политическа сила партия ГЕРБ се отказа от правото си да формира правителство в рамките на 42-то Народно събрание, това бе направено от БСП, която очаквано получи подкрепа от ДПС и ПП „АТАКА”. Резултатът доведе до сформирането на предварително обявения като експертен кабинет на Пламен Орешарски, който, както самите социалисти в своята предизборна кампания заявиха, имаше за цел да „върне България на хората”. Под една или друга форма, това, така или иначе, се случи, тъй като не след дълго хората решиха наистина да вземат нещата в свои ръце.

Скандалното назначение на народния представител със спорна репутация Делян Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност” мобилизира обществото и резултатът е вече над пет месеца протести с искане за оставка на правителството на Орешарски, разпускане на НС и провеждане на нови избори.

Въпреки хилядите граждани, които излязоха по софийските улици през летните месеци, техните многобройни и разнообразни опити за демонстрация на неодобрение срещу кабинета, партиите, които стоят зад него, категорично втвърдиха своята позиция, заявявайки, че оставка на правителството не стои на дневен ред. Това доведе до натрупване на сериозно обществено напрежение, което ескалира неколкократно под формата на активни блокади на парламента и на различни обществени сгради; на движение на политици при засилено полицейско присъствие, а в дадени моменти - и до сблъсъци на граждани с органите на реда.

В условията на тази напрегната обществена ситуация преди месец се създаде и още едно протестно движение – това на българските студенти. Неговото начало бе поставено в края на октомври, когато студенти от Софийския университет прекъснаха лекция на проф. Димитър Токушев, преподавател в Юридически факултет на СУ и председател на Конституционния съд. Повод за това стана фактът, че проф. Токушев бе сред магистратите, гласували за възстановяването на Делян Пеевски за народен представител след оттеглянето му като председател на ДАНС.

Въпреки че съдиите мотивираха решението си като законосъобразно и отхвърлиха спорния казус относно несъвместимостта на Пеевски с поста на депутат, нагнетеното от съмнения в безпристрастността на съдебната система общество реагира остро срещу връщането на Пеевски в парламента.

По същество, споменатото прекъсване на лекцията на проф. Токушев постави началото на студентската окупация. Първоначално тя се състоеше в затваряне само на вече емблематичната аудитория 272 на Юридически факултет, но впоследствие се разви и прерасна в окупация на целия Ректорат на Софийски университет, прекратяване на учебните занятия в него, ограничаване на достъпа и допускане само на членове на ръководството, студенти и служители на администрацията.

Трябва да отбележим, че общественото мнение реагира разнопосочно на действията на студентите. За онази част от обществото, която помни недалечната 1997 г., окупацията бе дълго чаканото събитие, което върна надеждата, че ...

Публикувана на 12/06/13 22:25 http://e-vestnik.bg/19396/studentat-kolegi-nakade/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване