12/21/13 23:46
(http://e-vestnik.bg/)

“Мюсюлмански сестри” застават начело на протестите в Египет

Асошиейтед прес

Те неуморно организират митинги, дори през нощта или под студения дъжд, скандирайки за завръщането на сваления президент ислямист на Египет Мохамед Морси. Те предизвикват сблъсъци с полицията, захвърлят обратно пушещите флакони със сълзотворен газ и биват влачени за забрадките и хвърляни зад решетките. По време на протестите в университетите те започват юмручни боеве със студентки, които не мислят като тях.

Жените, подкрепящи движението “Мюсюлмански братя”, излязоха в първите редици на ислямистките протести. Това е един малкото клоновете на организацията, които не бяха подложени на репресии след отстраняването на Морси в преврата на 3 юли.

Бивши членове на групировката твърдят, че става дума за нарочна тактика за оцеляване на “Мюсюлмански братя”, които се стремят да запазят уличния натиск и смятат, че силите за сигурност не биха действали сурово срещу жени - а ако все пак биха го направили, това би спечелило обществени симпатии за каузата на ислямистите.

Това е голяма промяна в ролята на “Мюсюлмански сестри”, както е известен женският клон на организацията. Подобно на мъжете в “Мюсюлмански братя” жените са много дисциплинирани и минават през дългогодишно обучение, което им внушава принципите на покорството - често още от детска възраст. Жените обаче са научени да играят една предимно неактивна, съсредоточена върху семейството роля.

По време на всекидневните протести през последните месеци те се показаха решителни и свирепи.

“Ние защитаваме нашата религия. Излязох в името на исляма”, казва стройната забулена 13-годишна Сухида Абдел-Рахман, която беше арестувана заедно с майка си по време на протест в подкрепа на Морси през октомври в средиземноморския град Александрия. Абдел-Рахман беше незабавно освободена заради възрастта си, но майка й остана в ареста.

“Те искат да ни пречупят, но ние няма да отстъпим”, казва тя в разговор с Асошиейтед прес по време на посещение на майка си в затвора в Даманхур, град, разположен в делтата на Нил, по-рано този месец.

Младежки лидер на “Мюсюлмански братя” от южния град Асют казва, че той и много от членовете на организацията са се “замразили” в условията на репресии. Но той твърди, че групата е сигурна в това, че обществото, което като цяло подкрепи отстраняването на Морси, в крайна сметка ще се обърне срещу армията и преходното правителство под натиска на икономическите обстоятелства. Той говори за тактиката на “пеперудата” - бързи, кратковременни демонстрации, организирани от оцелелите низшестоящи кадри на организацията.

Жените и студентите според него играят важна роля. “Жените са много малко засегнати, защото никой не ги познава. Службите за сигурността нямат досиета за тях”, казва той. Освен това жените помагат да се оздрави връзката между “Мюсюлмански братя” и обществото, допълва той, признавайки, че “в момента групата бива мразена от обикновените хора”.

Опитът за спечелване на обществените симпатии изглежда има смесен успех.

Движението отбеляза победа, когато 21 жени, арестувани през октомври на протест в Александрия, сред които седем непълнолетни, получиха тежки присъди до 11 години затвор заради протестиране. Строгостта на присъдите - заедно със снимките на окованите в белезници жени и момичета, облечени в бели роби зад решетките на клетката за обвиняемите - шокира дори някои от опонентите на ислямистите. Присъдите бяха намалени до 1 година лек затворнически режим с право на обжалване и жените бяха освободени.

Тарек ел Бешбеши, бивш високопоставен член на “Мюсюлмански братя”, който тази година напусна групата, твърди, че “Братята” водят “война на изтощението”, така че чрез непрекъснати протести да изтощят ресурсите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване