Трети арестуван за побоя над украинската журналистка

Чорновил бе нападната снощи, само час след публикуването на статия

Видео: Протестиращи, студенти и емигранти поискаха оставката на кабинета


В поне 30 града в страната и чужбина днес бяха организирани антиправителствени демонстрации срещу кабинета на Пламен Орешарски.

Националният протест се организира във "Фейсбук" като инициативата тръгна от българи, живеещи в чужбина под надслова "Прибираме се за оставка". Те обсъждаха в групата в социалната мрежа, че се връщат за празниците и имат възможност на днешния ден - 26 декември - "физически" и "заедно" да покажат подкрепата си към студентите и протеста.

Във видеото...

Китай отбелязва 120 г. от рождението на Мао Дзедун

Китайците отбелязат 120-та годишнина от рожданието на Мао Дзедун с възпоминателни церемонии. Макар и спорна личност, председателят Мао все още се смята в родината му за строител на съвременен Китай.

Отец моли влюбени да отложат венчилото

Да почакат за венчилото, тъй като църковните бракове са забранени по Коледа до 4 януари, помоли влюбени архимандрит Антим от Клисурския манастир. 
На младите им се приженило по време на християнския празник Рождество Христово, но православната църква забранява венчавките в днитe на коледния пост, а след това пък следват мръсните дни, за които има Да почакат за венчилото, тъй като църковните бракове са забранени по Коледа до 4 януари, помоли влюбени архимандрит Антим от Клисурския манастир. На младите им се приженило по време на християнския празник Рождество Христово, но православната църква забранява венчавките в днитe на коледния пост, а след това пък следват мръсните дни, за които има

ДПС призова възродителният процес да влезе в учебниците


"Възродителният процес" във всичките му етапи да влезе в учебниците по история, а не да се поднася с недомлъвки. Това поиска днес секретарят на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ в Кърджали, цитиран от БГНЕС.

Карадайъ призова за това на традиционния възпоменателен митинг за жертвите от съпротивата срещу насилствената смяна на турските имена в Кирковското село Могиляне.

Под проливния дъжд около чешмата, изградена в памет на убитата от куршум 18-месечна Тюркян, се бяха струпали над...

Михаела Стоичкова и Иво Аръков празнуваха Коледа на плажа в Маями

Михаела Стоичкова и Иво Аръков празнуваха Коледа на плажа в Маями. Двамата посрещнаха християнския празник пред висока колкото палмите в града елха. Даже Стоичкова я показа в личния си профил във фейсбук. Сега в Маями е и баща  Христо Стоичков, който започва работа в мексиканската тв група “Телевиса”. Договор за предаване с медията има и Михаела Михаела Стоичкова и Иво Аръков празнуваха Коледа на плажа в Маями. Двамата посрещнаха християнския празник пред висока колкото палмите в града елха. Даже Стоичкова я показа в личния си профил във фейсбук. Сега в Маями е и баща Христо Стоичков, който започва работа в мексиканската тв група “Телевиса”. Договор за предаване с медията има и Михаела

Гърция задържа кораб с 94 нелегални имигранти

Гръцката брегова охрана задържа кораб с 94 нелегални имигранти в залива на град Пилос на полуостров Пелопонес, предава сайтът GRReporter.

Българите са изпратили 16.5 млн. sms-а за Коледа


Повече от 16.5 млн. кратки текстови съобщения са изплатили абонатите на трите мобилни оператора, за да поздравят близките си за Рождество Христово, съобщи БиТиВи.

Над 6 милиона кратки съобщения изпратиха клиентите на М-Тел, за да си честитят коледните празници, съобщиха от пресцентъра на оператора. Близо 124 хиляди от тях са изпратени през електронната страница на телекома.

От 12 часа на 24 декември до 23.59 часа на 25 декември абонатите на "Глобул" са изпратили над 6...

ГЕРБ с идея за бонуси срещу бюлетини

Гражданите, които упражнят правото си на глас на избори, да получават бонус - например 2% отстъпка от местните си данъци. Такава идея обмислят да предложат депутати от ГЕРБ в Изборен кодекс, научи “Труд”.
Целта е хората да бъдат стимулирани да пускат бюлетини, но без да се въвежда спорна мярка като задължително гласуване, казаха избраници. С разда Гражданите, които упражнят правото си на глас на избори, да получават бонус - например 2% отстъпка от местните си данъци. Такава идея обмислят да предложат депутати от ГЕРБ в Изборен кодекс, научи “Труд”. Целта е хората да бъдат стимулирани да пускат бюлетини, но без да се въвежда спорна мярка като задължително гласуване, казаха избраници. С разда

Пускат в резиденция "Бояна" чужди туристи

Чужди туристи опитва да привлече резиденция Чужди туристи опитва да привлече резиденция "Бояна", като за целта е листната в глобалните резервационни системи в интернет, научи в. "24 часа". Мярката е опит да се спаси финансово резиденцията, която за първите 7 месеца на годината имаше едва 189 хил. лв. приходи при над 1,1 млн. лв. разходи. В борбата с частните хотели резиденцията допуска и

Военен пилот загина под лавина в Рила

Военен пилот загина под лавина в Рила. 53-годишният Стефан Разпопов е бил командир на авиобазата в Безмер, съобщиха от ОДМВР-София. Инцидентът се е случил близо до връх Дено, каза шефът на Планинската спасителна служба при БЧК Кирил Русев.

“Пирогов” пълен с преяли по Коледа

„Пирогов” е препълнен с хора със спукани язви, обострени гастрити, кръвоизливи, апендисити и панкреатити в резултат на преяждане и препиване по празниците. Наложило се е голяма част от тях да бъдат оперирани по спешност в хирургичната секция. Това съобщи водещият хирург от спешната болница д-р Ерсин Ходжаджиков.

"Форбс": България е в пълна бъркотия, Украйна да си помисли пак за ЕС


В момент, когато хиляди украинци продължават своите проевропейски протести, си струва да се замислят дали ЕС наистина е в състояние да отговори на очакванията им, отбелязва публикувана днес статия в американското списание "Форбс".

България, смятана за най-бедния и корумпиран член на Европейския съюз, предлага поучителен пример за това какво биха могли да очакват реалистично украинците, ако някога успеят да се интегрират напълно политически и икономически в Европа. Без да звучи грубо,...

Арестуваха трети за побоя над украинската журналистка

Трети заподозрян за побоя над украинската журналистка Татяна Чорновол бе задържан, съобщиха от вътрешното министерство.

Сноудън: Светът днес е по-страшен от онзи по Оруел

Днешните деца израстват и живеят в свят без никакво лично пространство. Той е много по-страшен от онзи, който Джордж Оруел описа. 
Това заяви в двеминутно послание по британския телевизионен “Ченъл фор” бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, благодарение на когото светът научи за мащаба на подслушването от страна на Днешните деца израстват и живеят в свят без никакво лично пространство. Той е много по-страшен от онзи, който Джордж Оруел описа. Това заяви в двеминутно послание по британския телевизионен “Ченъл фор” бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, благодарение на когото светът научи за мащаба на подслушването от страна на

Джакпотът тръгна нагоре, стигна 2,4 млн. лв.

За следващия тираж в неделя джакпотът в играта 6/49 на тото 2 ще е 2 400 000 лева.

Онкоболна изтегли 2 бона кредит със 100% лихва

„Тормозът е денонощен. Идват у дома, звънят по телефона, заплашват ме. Излъгаха ме, когато изтеглих заема. Казах им, че ще ме уморят, а те ми отговориха, че ако умра, децата ми ще плащат заема. Вървя и не знам накъде стъпвам от безизходица.

Първи активист на „Грийнпийс” напусна Русия

Очаква се останалите също да получат изходни визи

Ало-измамници перат пари със снежанки

Телефонни измамници започнаха трескаво да изпират престъпните си пари чрез търговия на коледни елхи, гирлянди и снежанки. Тази година повечето от обитателите на прочутите с този вид престъпления горнооряховски квартали „Гарата” и „Калтинец” мръзнат по коледните сергии, установи проверка на „Монитор“.

Почина най-обгорелият в "Лукойл Нефтохим" (обзор)

51-годишният бургазлия Валентин Стоянов, който получи 45% изгаряния по време на инцидента в бургаската рафинерия “Лукойл Нефтохим” на 13 декември, е починал. Той бе най-тежко пострадалият работник при инцидента и бе настанен във Военноморската болница във Варна. 
Неговото състояние започнало да се влошава в неделя и бил върнат в реанимацията. Въпр 51-годишният бургазлия Валентин Стоянов, който получи 45% изгаряния по време на инцидента в бургаската рафинерия “Лукойл Нефтохим” на 13 декември, е починал. Той бе най-тежко пострадалият работник при инцидента и бе настанен във Военноморската болница във Варна. Неговото състояние започнало да се влошава в неделя и бил върнат в реанимацията. Въпр

Хиляди на митинг за жертвите на Възродителния процес

Хиляди кърджалийци се включиха във възпоменателен митинг на Тюркян чешма в кирковското село Могиляне.

Две момичета пребиха трето в бар

Инцидентът станал на 21 декември около 23,00 часа. Теодора била с компания в местното барче, където е нападната от дъщерята на пенсионирания полицай от РУП - Рила Стефан Вучков - Мария, и нейната приятелка Мария Зафирова. 

"Потресен съм от жестокостта и агресията на тези момичета, заедно с моя приятел Трендафил се опитвахме да ги разтървем" Инцидентът станал на 21 декември около 23,00 часа. Теодора била с компания в местното барче, където е нападната от дъщерята на пенсионирания полицай от РУП - Рила Стефан Вучков - Мария, и нейната приятелка Мария Зафирова. "Потресен съм от жестокостта и агресията на тези момичета, заедно с моя приятел Трендафил се опитвахме да ги разтървем"

Перничанин спечели луксозен автомобил от тотото, джакпотът се увеличава

Продължава да се трупа милионният джакпот във второ теглене на 6/49 на ТОТО 2. 
За следващия 104-ти тираж в навечерието на Нова година ще има още по-големи печалби, които ще са страхотен празничен подарък за тото-късметлиите.

За следващия тираж в неделя, в първо теглене на играта 6/49 се прогнозира да се натрупа сума в размер на 360 000 лева, а Продължава да се трупа милионният джакпот във второ теглене на 6/49 на ТОТО 2. За следващия 104-ти тираж в навечерието на Нова година ще има още по-големи печалби, които ще са страхотен празничен подарък за тото-късметлиите. За следващия тираж в неделя, в първо теглене на играта 6/49 се прогнозира да се натрупа сума в размер на 360 000 лева, а

Пирани нахапаха 60 души в Аржентина

В Североизточна Аржентина пирани нападнаха около 60 души, съобщиха властите.

Нова битка за Empire State Building

Един от дребните инвеститори е завел нов иск срещу семейство Малкин - собствениците на сградата, които я включиха в публичен фонд за инвестиции в имоти

    


Две момичета бият жестоко трето в бар

Инцидентът станал на 21 декември около 23,00 часа. Теодора била с компания в местното барче, където е нападната от дъщерята на пенсионирания полицай от РУП - Рила Стефан Вучков - Мария, и нейната приятелка Мария Зафирова. 

Инцидентът станал на 21 декември около 23,00 часа. Теодора била с компания в местното барче, където е нападната от дъщерята на пенсионирания полицай от РУП - Рила Стефан Вучков - Мария, и нейната приятелка Мария Зафирова. "Потресен съм от жестокостта и агресията на тези момичета, заедно с моя приятел Трендафил се опитвахме да ги разтървем"

Протестиращ директор на театър се блъсна в Елисейския дворец

Директор на театър блъсна с кола задната врата на Елисейския дворец във Франция в знак на протест срещу съкращаването на субсидии, предаде Ройтерс, като се позова на полицейски източник.

67-годишният италианец беше арестуван, докато се опитвал да нахлуе в сградата през металната врата от края на 19-и век, която води до градината на Елисейския дворец. Акцията му е била в знак на протест срещу орязването на субсидиите за малкия му театър в Париж, "Италианска комедия". Самият директор е...

Едуард Сноудън: Светът ни е по-страшен от описания от Оруел

Едуард Сноудън. Снимка: от тв екрана

Едуард Сноудън заяви, че реалността е по-страшна от измислиците, когато става въпрос за Big Brother.

30-годишният мъж, който разкри факти за огромните шпионски програми за наблюдение на Агенцията за национална сигурност, твърди, че това, което се случва наистина далеч надхвърля описанието на зловещата мисловна полицията в романа на Джордж Оруел “1984″.

Бившият сътрудник на Американската агенция за национална сигурност отправи алтернативно коледно послание към британците по канал Ченъл 4, предаде Ройтерс. В него той предупреди за опасностите, произтичащи от това, че хората са загубили правото си на лична неприкосновеност. Посланието беше излъчено на запис от Москва и продължи само две минути.

“Ние имаме сензори в джобовете и те ни следят навсякъде. Помислете какво означава това за личния живот на средностатистическия човек”, заяви Сноудън. Тъй като алтернативното коледно послание е пародийна версия на посланието на кралицата, в което Елизабет Втора говори за раждането на правнука си, Сноудън също заговори за новородени деца.

“Едно родено днес дете ще порасне, без да знае изобщо какво е това неприкосновеност на личния живот”, заяви той. “Това дете дори няма да знае какво е да има мигове само за себе си, които да не се записват и анализират. И точно в това е проблемът, защото личният живот е от значение, защото той определя кои сме ние и какви искаме да бъдем”, каза Сноудън.

Според него след разкритията му светът е разбрал каква система за наблюдение и контрол са създали правителствата. Тя им позволява с масово подслушване и следене да знаят какво прави обикновения човек във всеки един момент.

Той пояснява, че заедно може да намерим по-добър баланс. И призовава:”Да спрем масовото подслушване и да обясним на властите, че ако искат да знаят как се чувстваме, винаги ще бъде по-евтино да ни питат директно, вместо да ни шпионират.”

“Аз вече спечелих”, заявява Сноудън в друго интервю пред “Вашингтон пост”. “Веднага след като журналистите бяха в състояние да го обработят, всичко, което се опитвах да направя беше потвърдено като вярно,” отчита Сноудън и допълва: “Защото, не забравяйте, че не искам да променя обществото. Искам да дам шанс нас обществото да се промени само.”

Сноудън отрича да е целял да провали Агенцията за национална сигурност „Аз работя за подобряването на АНС. Аз още работя за АНС дори сега. Те са единствените, които не го разбират”, казва той.

Това е първото обширно интервю, което Сноудън дава след пристигането си в Русия през юни. Той не е бил придружаван от никого, когато се е срещнал с журналиста от „Вашингтон пост”. Имал е достъп до интернет и до адвокати и журналисти през целия  си престой в Русия. Вестникът пише, че интервюто е плод на почти непрекъснат двудневен разговор в Москва, „подхранван от бургери, паста, сладолед и руски пасти”.

Сноудън се определя като „домошар”, който рядко излиза от къщата си. „Нямам много нужди”, казва той. „От време на време има неща, които трябва да свърша, неща, които да видя, хора, с които да се срещна, задачи, които да изпълня. Но човек трябва да е концентриран върху целта си. Щом мога да седна и да мисля и да пиша и да разговарям с някого, това е по-важно за мен, отколкото да излизам и да разглеждам забележителности”.

Сноудън твърди, че е аскет и преживява с чипс и (нудълс) рамен. Посреща гости и много от тях му носят книги, обаче те се трупат непрочетени. Той отрича да е обвързан с Русия или Китай.

„Нямам отношения с руското правителство и не съм влизал ...

Йешич отрече да поема Локо Сф

В интервю за ТV7 сръбският треньор Миодраг Йешич заяви, че не е получил оферта да поеме Локомотив София и появилите се информации са спекулации.

Секси кандидат на крайната десница разбуни Франция

Брюно Клаве е в листите на партията на Мари Льо Пен

    


Ливърпул и съдията провалиха Суарес срещу Манчестър Сити

Уругваецът изигра пореден силен мач, но "Мърсисайдци" загубиха с 1:2 от "Гражданите"

    


Перничанин спечели луксозно волво от тотото, джакпотът се трупа

Продължава да се трупа милионният джакпот във второ теглене на 6/49 на ТОТО 2. 
За следващия 104-ти тираж в навечерието на Нова година ще има още по-големи печалби, които ще са страхотен празничен подарък за тото-късметлиите.

За следващия тираж в неделя, в първо теглене на играта 6/49 се прогнозира да се натрупа сума в размер на 360 000 лева, а Продължава да се трупа милионният джакпот във второ теглене на 6/49 на ТОТО 2. За следващия 104-ти тираж в навечерието на Нова година ще има още по-големи печалби, които ще са страхотен празничен подарък за тото-късметлиите. За следващия тираж в неделя, в първо теглене на играта 6/49 се прогнозира да се натрупа сума в размер на 360 000 лева, а

Най-поносимият ад на земята

Писателят Роберт Менасе даде рецепта за Европейския съюз

Роберт Менасе в „Залезът на Европа”: „Европейският съюз е най-поносимият ад на земята”. Австрийският писател решил да пише роман за еврократите – дето работят в Брюксел. Заселил се там с всичкия възможен евроскепсис, почнал да общува с тях, да ги изучава.

И си променил мнението - за служителите в Европейската комисия. Квалифицирани, открити, добронамерени. Менасе наблюдавал работата им, наблюдавал Европейския парламент и Европейския съвет. И открил основния дефект, заради който написал това есе (изд. „Леге Артис”).

Еврократите се назначават, не се избират, не са демократичен продукт.

Избират се участниците в Европейския съвет - ръководителите на 27-те държави членки. Избират се в своите държави, продукт са на демокрацията.

Еврократите работят за интересите на Европа, членовете на Съвета – за интересите на своите държави. По-точно, като се върнат от срещите на високо равнище да изтъкнат по медиите как са измъкнали за страната си най-доброто. Чакат ги нови избори. Още по-точно, те работят за интересите на икономическия елит на своите държави.

За да я бъде Европа е нужна наднационална демокрация, заключава Менасе. Той припомня срещата на върха през март 2010, когато се решавала помощта за Гърция и която наблюдавал на живо.

В един момент Меркел и Саркози напуснали и се затворили в някаква стая. И всички разбрали, че въпросът ще се реши не от останалите 25 в залата, а от онези двамата в онази стаичка. Така и станало. Съветът е вреден, работи срещу Европа.

Диагнозата е проста, важни са аргументите на Менасе. Есето бива да се чете заради тях. Писателят трябва да е малко луд, художествената проза на Менасе е превеждана у нас, но тук е убийствено трезвен.

Културата, акумулирана в есето е необяснима на български. Тя е далече, далече, далече от културата на нашенските професионални политолози. Неизлечимо провинциално ли сме устроени?

Ето, нашата „критическа интелигенция” не намира отговор на съдбовния въпрос дали едни юнаци са ранобудни студенти или ранобудни доносници.

От Книжен Ъгъл

Брюксел проверява Цветелина Бориславова

Европейската комисия проверява дали „Пампорово” АД собственост на Цветелина Бориславова получава нерегламентирана държавна помощ, след като ползва държавни земи и гори от Държавния поземлен фонд и Държавния горски фонд, съобщи bnews.bg.

Затворници пребиха изнасилвач на дете

Докато чака процеса в предварителния арест на Ловешкия затвор, педофилът е пребит от отвратени съкилийници. Той им признава, че се е гаврил с 12-годишното момиченце от неудържим полов нагон.

Речник ни учи на произхода на думите

Излиза "Народни етимологии" на проф. Борис Парашкевов

    


Виталий Кличко: Още не съм приключил с бокса

Бившият световен шампион по бокс в тежка категория и настоящ лидер на украинската опозиционна партия УДАР заяви, че е възможно да се завърне на ринга. Той каза, че вече има опит от успешно завръщане след дълга пауза и не вижда причини защо да не го направи още веднъж. "Няма официално да потвърждавам, че моята кариера е приключила, защото може и да не е", каза Виталий Кличко пред боксов сайт. "Преди около десет години аз имах четиригодишна пауза, но се върнах на ринга и успях да спечеля титлата. Шефът на СБС Хосе Сулейман ми разреши да направя това още веднъж", коментира Кличко цитиран от bTV. В средата на месеца Виталий Кличко бе категоричен, че брат му Владимир ще го замести на боксовия ринг.

Съюзът на съдиите: Изборът на главен съдебен инспектор е предварително договорен


Най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите разкритикува в писмо процедурата за избор нов главен съдебен инспектор и изрази съмнение, че той е предварително договорен между партиите.

Миналата седмица в предпоследния работен ден депутатите, които близо година не проявиха активност във връзка с процедурата, обявиха, че кандидати за поста могат да бъдат издигани до 27 декември. Така реално народните представители имаха три дни за номиниране. Още на следващия ден...

Смъртоносна супербактерия зарази Сърбия, 8 починаха

В Сърбия са регистрирани осем смъртни случаи причинени от супербактерия, която е резистентна и на най-мощните антибиотици.

ДПС поиска "възродителните процеси" в учебниците по история

В България съществуват ”паралелни памети и паралелни истории”. Това заяви на възпоменателен митинг в кирковското село Могиляне секретарят на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ. Преди 29 години по време на „Възродителния процес” тук загива 17-месечната Тюркян от куршум на жандармерията. На това място днес е издигната от местното население Тюркян чешма.  Пред хилядния митинг Карадайъ изрази дълбоко съмнение, че събитията по време на различните възродителни процеси преди 30, 40 и 50 години ще влезнат някога в учебниците по история. На въпрос държавата ли е виновна за това, което се отбелязва в историята и за паралелните памети, Карадайъ отговори с въпрос: „Кой пише историята, кой пише учебниците? В учебниците по история не трябва ли да залегне това, което този площад примерно го знае? Това има ли го там? Няма го”. В същото време Карадайъ се върна отново на събитията от Балканската война и случилото се преди 100 години в България. „За преди 100 години има едни писаници в нашите учебници, но ние знаем друга история за тогава. От нашите дядовци. Тези неща дали ще влязат в учебниците? По скоро се съмнявам. Именно за това ние трябва да се събираме на нашите площади, за да може онази истинската история ние да си я знаем. За да не се повтаря онова, което се е случвало, онези грозни неща”, коментира пред участниците във възпоменателния митинг Мустафа Карадайъ. „Ако ние не участваме във властта, няма демокрация, няма права, няма свободи за нас”, категоричен беше той. За да почетат паметта загиналите по време на Възродителния процес в четвъртък на площадчето пред Тюркян чешма дойдоха представители на изселнически организации в Турция, народни представители от ДПС, министри на движението, областни управители и кметове от региона.

Тялото и лицето ѝ говорят вместо нея

Какво може да научите за нея за 10 мин

    


Силни валежи блокираха Северна Италия

Движението по редица магистрали в Северна Италия е спряно поради силните дъждове и снеговалежи, които прекъснаха електроснабдяването в няколко района, предаде ИТАР-ТАСС.

Гражданската отбрана предупреди, че има опасност от наводнения в Лигурия, където през последното денонощие са паднали 350 мм дъжд и сняг. В северната част на Апенините са регистрирани рекордни валежи. В планините е обявена опасност от лавини, а в Ломбардия силните дъждове предизвикват опасност от свлачища.
...

Военен загина в лавина на Рила

Мъж е починал вследствие на свличане на снежна маса в Рила снощи, съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.

Безработните във Франция продължават да се увеличават

Данните за ситуацията на пазара на труда нанасят пореден удар върху правителството на Франсоа Оланд

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване