Румъния и България не искат да бъдат изкупителни жертви в ЕС, пишат германски вестници


Два от най-популярните германски вестници излизат днес с почти еднакви заглавия по повод вчерашната среща на българския министър на труда и социалната политика Хасан Адемов и румънската му колега Мариана Къмпяну с германските министри на труда и социалните грижи Андреа Налес и на вътрешните работи Томас де Мезиер, предаде БТА.

"Румъния и България отхвърлят ролята на изкупителни жертви" гласи заглавието в онлайн изданието на седмичника "Цайт". В материала се цитират думите на...

Влюбени "заключиха" любовта си във Варна

"Честита годишнина, Миличко :) Обичам те! Р + С = ВНЛ"

    


Джинджифилът носи различни ползи за здравето

При респираторни и стомашни нарушения и не само

    


НСИ: Безработните в края на 2013 г. са 439 хиляди души

Обезкуражените безработни са 188 хиляди души, отчита националната статистика

Плевнелиев: Кой реши, че през 2014 г. ще има избори за президент

Кой реши, че през 2014 г. ще има избори за президент и вицепрезидент, това каза пред журналисти в Плевен президентът Росен Плевнелиев, на въпрос за коментар на параграф 12 от преходните и заключителните разпоредби на новия изборен кодекс, съобщи “Фокус”.
Кой реши, че през 2014 г. ще има избори за президент и вицепрезидент, това каза пред журналисти в Плевен президентът Росен Плевнелиев, на въпрос за коментар на параграф 12 от преходните и заключителните разпоредби на новия изборен кодекс, съобщи “Фокус”. "По отношение на параграф 12, вие попитахте и аз мисля, че това е важен въпрос,

Бомби и камъни по турското консулство под тепетата

Бомби, камъни и бутилки хвърчат към Турското консулство в Пловдив, мисията е под обсада на хиляди гневни националисти, футболни запалянковци, предаде репортер на Марица.бг от мясото на вълненията.Чуват гърмежи и трясъци от бомби и пиратки. Множеството крещи към жандармерията „Ени-ча-ри, ени-ча-ри”.

Вулкан изригна в Индонезия, уби двама

Двама души загинаха в Индонезия, след като къщите им се срутиха под тежестта на вулканичен прах, изхвърлен от вулкана Келуд. Хиляди хора бяха евакуирани от района на бедствието.

Безработните са с 5,4% повече отпреди година

/КРОСС/ През четвъртото тримесечие на 2013 г. безработните в страната са 439.8 хиляди, а коефициентът на безработица - 13%. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2012 г. броят на безработните е с 5.4% по-висок, а коефициентът на безработица - с 0.6 процентни пункта, съобщи днес Националният статистически институт. От всички безработни 13.9% са с висше образование, 56.0% - със средно, и 30.0% - с основно и по-ниско образование. Шестдесет процента са без препитание по-дълго от една година, а броят им нараства с 4.9%. През последната година се увеличава броят на безработните, които са имали предишна заетост, като достига 371.8 хил. (84.5% от всички безработни) при 347.7 хил. (83.3%) през четвъртото тримесечие на 2012 година. При безработните, търсещи първа работа, не се наблюдава съществена промяна. Коефициентът на младежка безработица (за възрастовата група 15 - 29 години) е 22.2%, с 1.5 процентни пункта по-висок, отколкото година по-рано. Работещите са 2.9 млн. души, като преобладаващата част - 87%, са наети. Работодателите са 4.3% (125.3 хил. души) са работодатели, а 7.8% (229.8 хил.) работят за себе си. В частния сектор работят 1.8 млн. души (71.6%), а в обществения - 725.2 хил. (28.4%). Две трети от работните места са в услугите, 30 на сто - в индустрията, 6.6% - в селското стопанство. За 5% от работещите работата е временна.  

Освободиха от длъжност Борислав Михайлов и Изпълнителния комитет (обновена)

/КРОСС/Делегатите на Седмия конгрес на БФС освободиха от длъжност и отговорност президента на централата Борислав Михайлов и Изпълнителния комитет. Единствената кандидатура за нов президент е именно на Михайлов, като гласуването трябва да започне до половин час. Делегатите приеха отчет за дейността на Футболния съюз за периода 2009-2013 година. За нови членове на БФС бяха приети 103 клуба, а в същото време изключени 183, тъй като не участват в първенства и други спортни дейности на БФС. Делегатите на Седмия конгрес приеха и декларация до Народното събрание, министър-председателя и министъра на спорта с две решения. Първото е за отпускане на средства от бюджета на Министерството на младежта и спорта, с които да бъде обезпечена охраната на мачовете от аматьорските групи в България, а второто - Министерски съвет да излезе с постановление футболът да стане задължителен спорт в основните и средните училища. БФС ще осигури нужните кадри. В 10:32 часа президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов даде начало на работата на седмия редовен Конгрес на БФС с кратко приветствие. Той отбеляза, че на всички делегации е раздадена стратегия за новия 4-годишен мандат и се надява целият конгрес да премине в отворена дискусия. Присъстват 513 клуба от 565 регистрирани в България от "А" група до окръжните. Специални гости на конгреса са Ева Паске и Давид Петриашвили от ФИФА, както и спортният министър Мариана Георгиева

Освободиха от длъжност и отговорност Борислав Михайлов и Изпълнителния комитет

/КРОСС/Делегатите на Седмия конгрес на БФС освободиха от длъжност и отговорност президента на централата Борислав Михайлов и Изпълнителния комитет. Единствената кандидатура за нов президент е именно на Михайлов, като гласуването трябва да започне до половин час. Делегатите приеха отчет за дейността на Футболния съюз за периода 2009-2013 година. За нови членове на БФС бяха приети 103 клуба, а в същото време изключени 183, тъй като не участват в първенства и други спортни дейности на БФС. Делегатите на Седмия конгрес приеха и декларация до Народното събрание, министър-председателя и министъра на спорта с две решения. Първото е за отпускане на средства от бюджета на Министерството на младежта и спорта, с които да бъде обезпечена охраната на мачовете от аматьорските групи в България, а второто - Министерски съвет да излезе с постановление футболът да стане задължителен спорт в основните и средните училища. БФС ще осигури нужните кадри.  

Новият ни ферибот „Варна” потегля с 50 тира към Поти

Днес, 14 февруари, новият ни фериботен кораб „Варна” прави първия си рейс - потегля натоварен с тежкотоварни автомобили (ТИР) към грузинското пристанище Поти. Това съобщи за „Черно море” Иван Вълчев, началник на „Фериботно плаване” към Параходство „БМФ”.

Наполитано пред избор: предсрочни избори или нов мандат за демократите

Италианският президент трябва да вземе решение, след като премиерът Енрико Лета подаде оставка

    


Сръбското кино идва в България

Предвожда го Горан Паскалевич и Мики Манойлович на СФФ

    


Преодолейте остатъците от Възродителния процес, зове ДПС

Местан: Третият от списъка на Хафъзов е българският Мандела

    


"Уикенд за любов и вино" в Несебър

/КРОСС/Фестивалът "Уикенд за любов и вино" се организира в старинния Несебър с идеята градът, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, да бъде популяризиран като подходяща сватбена дестинация за български и чуждестранни двойки. Фестивалът се провежда за първи път през февруари миналата година и обединява традиционния български празник на виното с набиращия популярност в България през последните години празник на влюбените Свети Валентин. Второто издание на "Уикенд за любов и вино" ще се състои през следващите три дни и отново ще превърне Несебър в столица на любовта. И тази година градът ще посрещне всички влюбени двойки, независимо дали са заедно от скоро или отдавна, дали са сгодени, женени, или просто се обичат и не могат един без друг. Вратите на фестивала са отворени и за онези, които все още не са намерили липсващата половинка от сърцето си - все пак какво по-подходящо място да се влюбиш от прекрасния Несебър и морето и то в дните, когато любовта витае във въздуха. "Уикенд за любов и вино" ще омае жителите и гостите на Несебър с романтични изненади, пъстри културни прояви и много настроение. За всичко, което очаква гостите на града, разказва кметът Николай Димитров в звуковия файл.  

Запорираните сметки няма да възпрепятстват работата на БДЖ

/КРОСС/ През последната година се водят тежки и интензивни преговори с банките кредитори с цел възстановяване на загубения през годините диалог. Съставена е работна група, включваща представители на банките, „Холдинг БДЖ" ЕАД, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерство на финансите, посочва ръководството на „Холдинг Български държавни железници" ЕАД по повод запитвания от страна на различни печатни и електронни медии във връзка с блокирани сметки на дружеството.В рамките на преговорите с част от представителите на банките кредитори има сближаване на позициите, но по някои от темите съществуват разногласия. В тази връзка всяка една от банките може да предприеме съответните законни действия, за да защити своите интереси. Към настоящия момент има наличие на запорирани сметки на „Холдинг БДЖ" ЕАД от една от финансовите институции. Запорираните сметки не са предпоставка за възпрепятстване на работата на националния железопътен превозвач, имайки предвид, че през последните години дружеството извършва своята дейност в изключително тежко финансово състояние. Към днешна дата няма забавяне на плащания към персонала на холдинга и дъщерните дружества.Преговорите с банките кредитори продължават, като се очаква да бъде намерено решение за сближаване на позициите по темите, по които има разногласия.

Черният Моцарт пее в Софийската опера

/КРОСС/ Американската хип хоп и арендби звезда Райън Лесли избра българската столица София за един от най-нестандартните концерти, реализирани някога на световната сцена. Изпълнителят, известен и като Черният Моцарт, се завръща в България за най-смелото начинание в своята кариера - арендби и рап звучене в съчетание със симфоничен аранжимент. Концертът му From Sofia With Love ("От София с любов") е в Деня на влюбените - 14-и февруари, от 20:00 ч. Шоуто ще се състои в Софийската опера и балет, а главните герои - Райън Лесли и неговият лайф бенд, ще си партнират с музиканти от български младежки симфоничен оркестър. Още при първото си посещение у нас американецът обяви, че е запленен от България и най-вече от София, която впоследствие подкрепи в надпреварата за Европейска столица на културата 2019-а година.  

Сочи 2014 премина 1 милион продадени билети


Продадените билети за състезанията от олимпиадата в Сочи преминаха границата от един милион, обявиха в петък организаторите на 22-ите зимни игри.

В четвъртък мъжкият национален отбор на Русия изигра първия си мач в турнира по хокей на лед. "Сборная" победи Словения с 5:2, а срещата предизвика огромен интерес и превърна деня в най-посещавания от началото на игрите.

Общо 106 000 фенове са посетили олимпийския парк в четвъртък, обявиха организаторите. Средната посещаемост в...

Добре е ДПС да се извини, намекнаха от БСП

Социалистите категорично против агитацията на език, различен от българския

Избраха кой да унищожи сирийските химически оръжия

Търгът за частни компании беше спечелен от две фирми

Томас Бах: Атмосферата в Сочи е фантастична

Сочи. /КРОСС/ Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах оцени положително резултатите от първата седмица на Олимпиадата в Сочи, подчертавайки при това професионализма на службите за сигурност и общата атмосфера. Бах заяви това пред немската информационна агенция DPA, отбеляза ИТАР-ТАСС.„Получавам истинско удовлетворение тук, защото в Сочи са създадени първокласни условия за спортистите. Досега не сме получавали нито едно оплакване от участниците в Олимпиадата", отбеляза лидера на МОК. По думите му, атмосферата в Сочи е фантастична: „За мен решаващо остава това, което споделят спортистите. Например, скиорите ми разказаха, че се чувстват прекрасно, като на футболен стадион", отбеляза Бах. Относно службите за сигурност, Томас Бах заяви, че си вършат професионално работата и по никакъв начин не променят празничната атмосфера на Олимпиадата, а представителите им се държат винаги дружелюбно. „Руските власти се отнасят към темата за сигурността с голям професионализъм, за което ги поздравявам", добави президента на МОК. Също така, той не вижда никакви проблеми с пролетните температури в Сочи: „В момента има достатъчно сняг за провеждането на Игрите. Не виждаме да има големи рискове по този повод", в заключение каза Бах, напомняйки, че на зимната Олимпиада-88 в канадския Калгари, температурите са достигали +25 градуса.Източник: РИСИ

Камерън иска помощ от ЕС заради наводненията

За да се справи с небивалите наводнения във Великобритания, премиерът Дейвид Камерън е поискал снощи финансова помощ от Европейския съюз съобщава френският вестник "Фигаро".

Островът на богинята на любовта Афродита вече има “Мост на любовта”

/КРОСС/ Точно Деня на влюбените избра община Агия Напа, която се намира на източното крайбрежие на Кипър, за да открие първия на острова "Мост на любовта". Идеята за изграждането му е дадена от самите влюбени двойки, много от които младоженци, свързали красивото крайбрежие и курортното градче с прекрасни спомени за своята любов, обясниха инициаторите от общината на Агия Напа. Тя кани влюбените от целия остров да дойдат на новия мост, където ще могат да увековечат своите чувства. В неговия парапет те могат да поставят дървена плочка, в която са изрязани техните имена, или да вплетат цвете. След това ще ги "заключат" и ще хвърлят ключа в морето, което е само на няколко метра под моста. Тази символична церемония пръв ще изпълни кметът на града Янис Карусос заедно със съпругата си Мария. Те ще "изпишат" своите имена на "Моста на любовта", като ще насърчат по този начин влюбените двойки да последват примера им и да произнесат клетвите за вечна вярност на това прекрасно място. Районът на Агия Напа, както и другите красиви крайбрежни градове на Кипър, залагат много на развитието си като сватбена туристическа дестинация.  

Мариана Георгиева отново заговори за нов национален стадион


Спортният министър Мариана Георгиева отново заговори за строежа на нов национален стадион и дори за завършен проект до края на годината. 

Георгиева, която говори в началото на конгреса на БФС, похвали "Лудогорец" за успехите напоследък и призова да се поведе борба с черното тото. Тя обяви, че държавата "винаги е подкрепяла футбола".

"Държавата не е забравила ангажимента за национален стадион. Надявам се до края на тази година да завършим с проектирането му", каза...

Производителите са в паника - алуминият свършва

Някои от компаниите, предлагащи метала, са го продали за 3 години напред

    


Лютви Местан за скандала в парламента: Няма да правим компромис с европейските ценности

Има теми, по които ДПС няма да прави компромис. Една от тези теми са европейските ценности и стандарти за правата и свободите на човека. Няма да правим компромис с цената на каквото и да е с европейските ценности и стандарти за правата и свободите на човека. Това каза на брифинг в парламента председателят на ДПС Лютви Местан. Има теми, по които ДПС няма да прави компромис. Една от тези теми са европейските ценности и стандарти за правата и свободите на човека. Няма да правим компромис с цената на каквото и да е с европейските ценности и стандарти за правата и свободите на човека. Това каза на брифинг в парламента председателят на ДПС Лютви Местан.

И Ангел Славчев отива в партията на Бареков

Едно от познатите лица на феврурските протести прекара половин година в телевизията News7, която до скоро бе под ръководството на Бареков. Славчев става заместник-председател на ПП "България без цензура

Zamunda.net влезе в списък с пиратски сайтове на щатските власти

Торент тракерът Zamunda.net влезе в списък с пиратски сайтове в доклад на американските власти, съобщава EUobserver. Министерството на търговията на САЩ напомня в доклада си, че Zamunda.net е заплашен от криминално преследване в България, но е създал свои огледални сайтове в Холандия и Швейцария.

Германският туристически бум

/КРОСС/ Туризмът несъмнено е доходен бизнес. На площада пред Кьолнската катедрала могат да се видят много т. нар. "живи статуи" - преоблечени в различни костюми улични артисти, които имитират някаква статуя; те стоят неподвижно часове наред в студ и пек и за няколко цента се снимат за спомен с прииждащите туристи. Според анкетата на Германската туристическа централа Кьолнската катедрала е на трето място в класацията на най-посещаваните туристически забележителности в страната, след замъка Нойщванщайн и парка "Европа" в Руст. От десет години насам броят на чуждестранните туристи в Германия се увеличава непрекъснато. Може ли Германия да се превърне в европейска топ-дестинация за чуждестранните туристи? Факт е, че европейците все по-често избират Германия като място за пътуване и отдих. През 2013 г. броят само на британските гости е нараснал с 350 000 в сравнение с предходната година. Увеличава се и броят на туристите от Русия, Швейцария и Полша. Според данни на Евростат, Германия се нарежда на шесто място в класацията за предпочитани туристически дестинации в ЕС.Разбира се, Германия трудно може да се сравнява с класически туристически страни като Испания например, която е на първо място в ранглистата на Евростат. Общото икономическо значение на туристическия бранш също е сравнително скромно в сравнение с други европейски държави. Приходите от туризма в Германия през 2011 година съставляват около 1,1 процента от БВП на страната

Русия обвини ЕС, че създава сфера на влияние в Украйна


Руският външен министър Сергей Лавров обвини в петък ЕС, че иска да създаде сфера на влияние, като оказва натиск над Украйна да избере по-тесни връзки с Брюксел за сметка на отношенията си с Русия.

Лавров, който говореше редом с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в Москва, предупреди Запада, че се намесва в кризата. Според него украинците трябва да бъдат оставени да решат проблемите си сами.

"Напълни съм съгласен с Франк-Валтер, че не трябва да има сфери на...

Спирането на цигарите прави хората по-щастливи

Спирането на цигарите въздейства на психиката поне колкото едно лечение с антидепресанти, съобщава Франс прес. Такива са изводите от изследване, чийто резултати са публикувани днес в британския "Журнал за медицина“.

Според британските учени, които са взели под внимание 26 изследвания по темата, ефектът от спирането на цигарите може да бъде определен като "еднакъв или по-добър от този на антидепресантите, използвани за лечение на състояния на тревожност или резки промени в настроението".

Включените в проучването пушачи са били "средно зависими", на средна възраст 44 години. Те са пушели между 10 и 40 цигари дневно. 48% от тях са били мъже. Те са анкетирани преди опита им спрат цигарите и след това повторно - в период от шест седмици до шест месеца.

Престаналите да пушат проявявали по-незабележими признаци на депресия, те били по-спокойни, по-малко стресирани и гледали по-позитивно на живота в сравнение с останалите, които продължили да пушат.

Подобрение се забелязвало дори при хора, засегнати от умствени смущения, от момента, в който те преустановили пушенето.

Напротив, никаква промяна в менталното състояние не е била регистрирана при бившите пушачи, върнали се отново към вредния си навик.

Координаторката на изследването Дженма Тейлър от Университета в Бирмингам, изрази надежда, че тези резултати ще помогнат за отхвърлянето на някои фалшиви схващания, според които тютюнът има антистресиращо или релаксиращо въздействие.

"Сравнявайки непушачите и пушачите, може да се заключи, че вторите са по-склонни към умствени смущения от първите", добавя тя.

Тютюнопушенето се свързва със смущения и болести - като рака, сърдечните проблеми или импотентност.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) от юли миналата година тютюнът е причина за смъртта на 6 милиона души годишно, като тази цифра ще нарасне до 8 милиона през 2030.


Борисов: Горанов още вчера ме уведоми за оставката, но не и защо я дава

Владислав Горанов ще остане експерт на ГЕРБ, но иначе още вчера той ме информира, че иска да подаде оставка и не желае да продължава работа като народен представител. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Б...

Мишката, която "предсказа" развитието на таблетите, излезе от капсулата на времето

В продължение на 30 години безценно парче от технологичната история на света бе изгубено някъде в градчето Аспен, щата Колорадо, предаде БГНЕС. През 1983 г. на Международната дизайн конференция в А...

Британският печат засипва Камерън с критики заради наводненията

Британският печат засипва премиера Дейвид Камерън с критики заради наводненията, които от декември причиняват човешки жертви, материални щети и транспортен хаос, и заради които в четвъртък "Даунинг стрийт" обяви, че ще поиска финансова помощ от Европейския съюз. "Да се искат милиони лири от Европа може да се окаже политически спорен ход предвид това, че консерваторите предлагат референдум за членството на Великобритания в ЕС", предупреждава вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА в петък. "Индипендънт" коментира: "Въпреки месеците на наводнения и нарастващ натиск от евродепутати, британското правителство чак сега, след седмици на мълчание, обмисля да подаде заявка за помощ. Разбира се, едно правителство, водено от Консервативната партия, нямаше никакво желание да действа по начин, който би внушил, че Великобритания се нуждае или извлича ползи от своето членство в ЕС." Най-остър е "Дейли телеграф", който настоява след като проблемът с наводненията бъде решен, правителството да преструктурира управлението на екологичната политика на страната. "Срамната истина, е че нито един британски премиер не е контролирал британската екологична политика през последните 20 години. "Уайтхол" бавно беше лишаван от правомощия и те бяха прехвърляни на различни полуавтономни извънправителствени структури, на Брюксел или на местните власти, а основната работа на министъра на екологията сега е да поема отговорността, когато останалите объркат нещата", пише "Дейли телеграф". Изданието предупреждава, че е необходима мобилизация на всички управленски ресурси за справяне с проблема с наводненията и че точно в момента обществото не иска да гледа политически крамоли. Прогнозите за времето във Великобритания според печата остават лоши. Почти всички издания цитират водещия икономист по въпросите на екологията сър Никълъс Стърн, според когото продължителните бури и наводнения са само нагледен пример за това, което ще последва, ако не се вземат мерки за борба с глобалното затопляне.

Главният прокурор да разследва Пеевски и Цветанов за търговия с влияние

Неправомерният икономически и политически натиск върху журналистите е придобил размерите на епидемия, а търговията с влияние се е превърнала в основен бизнес за много медии. Това показва проучване на Асоциацията на европейските журналисти - България, резултатите от което бяха разпространени в петък.   Тези наблюдения се потвърждават и от годишната класация на Репортери без граници, която доказва, че усещането на журналистите е за все по-намаляваща свобода на словото в България. Тази ситуация отрежда катастрофалната стотна позиция в света, която е недопустима за страна членка на ЕС, констатира организацията.   От АЕЖ - България предлагат да се предприемат спешни и радикални мерки за подобряване на ситуацията с медиите. Организацията предлага мерките да са в няколко направления: намеса на прокуратурата за пресичане на търговията с влияние чрез медиите, нови действащи правила на саморегулация, ново медийно законодателство, етично поведение на рекламодателите.   Да се разследва търговията с влияние   "Настояваме държавните институции да поемат своята част от отговорността за прекратяване на тези тенденции. След безпрецедентните самопризнания от тази седмица на депутата Делян Пеевски, че притежава медии и че те са били използвани за т. нар. “чадър” над определени лица, главният прокурор е длъжен да поиска имунитета както на самия Пеевски, така и на другия замесен в скандала депутат - Цветан Цветанов", предлагат от асоциацията.   "Трябва да бъде проведено разследване на данните, че чрез въпросните медии е извършвано корупционното престъпление търговия с влияние. Необходимо е да се изясни в замяна на какво е осигуряван този “медиен чадър”, дали има данни за взимане на подкуп или за изнудване и шантаж. С оглед на факта, че името на главният прокурор също бе замесено в скандала между двамата, е нужно да се гарантира, че Сотир Цацаров не би имал влияние върху самото разследване и че то ще се извърши по максимално прозрачен за обществото начин", посочват от международната организация.   Нов етичен кодекс, но не кодексът на Кръстева - Пеевски   От АЕЖ отбелязват, че липсата на ефективна саморегулация е влошила допълнително медийната среда в България.   "Съществуващият модел се нуждае от надграждане, но той трябва да започне да действа отново, а не да бъде заменен от нов кодекс, за който съществуват основателни съмнения, че е създаден с цел приватизиране на саморегулацията. Едва ли може да се разчита, че наскоро приетият “Професионално-етичен кодекс на българските медии”, изготвен от Българския медиен съюз (доминиран от издателите от кръга на Ирена Кръстева - Делян Пеевски- бел. ред.), може да бъде морален коректив, като се има предвид, че ядрото на тази организация са точно медиите, за които техният собственик признава, че са използвани за “чадър".   Законодателна медийна регулация, но не от този парламент   Вън от съмнение е, че трябва да се подобри и регулацията в областта на медиите. За приемане на ново законодателство в тази област обаче е необходимо парламентът да се ползва с висока степен на обществено доверие, в противен случай ще остане подозрение за опит за политически контрол върху медиите, отбелязва АЕЖ - България.   "За съжаление, настоящият парламент не отговаря на това условие и по тази причина не е препоръчително да се поставя на дневен ред разглеждането на закон за печата или за медиите, като цяло", казват от асоциацията.   Международната организация препоръчва да се направят "някои законодателни промени, свързани с регламентирането на политическата реклама, за да се избегнат случаи на узурпиране на ефир за политически цели, какъвто видяхме съвсем наскоро".   "Разумно би било и да се приемат по-ясни правила за осветляване на собствеността на медиите. Ясно е, че Министерството на културата не се справя със задачата да следи за достоверността на данните, които печатните издания подават към регистъра на собствеността".   АЕЖ обръща внимание и на отговорността на самите журналисти. "Бихме искали да призовем колегите да бъдат максимално честни със себе си и с обществото. Рано или късно, онези, които злоупотребяват с позицията си на журналисти, преследвайки други цели, биват разобличавани".   "Рекламодатели и потребители, не се обвързвайте с подлоги, не давайте да ви лъжат"   Не на последно място, подобряването на медийната среда зависи от потребителите и рекламодателите, припомня организацията и призовава: "Ако рекламирате в медии, добили печалната слава на съмнителни пропагандатори, на търговци на влияние или просто на подлоги, това в даден момент ще се отрази негативно върху вашия бизнес".   А към читателите се обръща: "Уважаеми потребители, не позволявайте да ви лъжат, бъдете критични към всичко, което ви се поднася. В началото на годината бяхме свидетели на фрапантен случай, при който медии нарочиха абсолютно невинен човек за убиец. (Младеж бе нарочен за убийството на младо момиче, като погрешно бяха разпространени от някои медии името и снимката му, взети от Фейсбук, само по "следата", че е бил съученик на жертвата - бел. ред.). Бойкотирайте подобни издания – не ги четете, не ги гледайте, не рекламирайте в тях!", завършва позицията на АЕЖ - България.

Депутатите се скараха и си тръгнаха от НС заради предизборните кампании на чужд език

Предизборната кампания ще се води на български език, реши парламентът, приемайки на второ четене текст от Изборния кодекс.

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС в случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, да се осигурява превод на български език.

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че приетият текст не е просто дискриминационен и не само, че не защитава българския език, но и откровено го застрашава.

Според него така се дава право на други държави, в които живее българско национално малцинство, то да бъде обект на дискриминационно отношение.

Забранявайки използване на други езици в хода на една предизборна кампания, вие казахте на националните парламенти на други държави, в които живее българско малцинство, че българите в чужбина могат да бъдат дискриминирани и на тях може да им се забрани да ползват своя майчин български език, посочи Местан. Каквото ти е отношението към вътрешните малцинства, такова отношение ще искаш към българското малцинство в чужбина, допълни той.

Ако за евроизборите листата на ДПС се води от сър Греъм Уотсън, на какъв език ще води той кампанията си, попита Местан. Срам и позор за парламента на европейска България, завърши той.

Голямо вълнение в залата предизвика изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов,

който заяви, че е гласувал против потисническото мислене на част от българските депутати. Искам да бъда свободен и ще бъда свободен, заради тази свобода има български граждани, които са лежали по затворите, каза Хафъзов.

Следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата, аз ще бъде свободен въпреки вашите рестриктивни действия, допълни той. Хафъзов заяви, че ще върви по пътя на Ахмед Давутоглу от село Иглика, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган.

След неговото изказване депутатите от ГЕРБ и "Атака" напуснаха пленарната зала. Лютви Местан обясни, че Хюсеин Хафъзов е изредил имена на български граждани, преминали през затворите за днешната демокрация.

При изреждането той използва и името на Нури Адалъ, който е един от най-дългогодишните политически затворници в България. Ако някой е напуснал пленарната зала в знак на протест срещу Нури Адалъ, нека не се зове демократ, каза Местан.

Янаки Стоилов от левицата посочи, че едно от цитираните имена е на Ахмед Давутоглу.

Ще се радвам, ако намерите начин да кажете, че в случая не сте имали предвид представител на друга държава, ако това е просто съвпадение на имена, защото едното име е свързано с доктрината за неоосманизма, към която България не може да има съпричастност, посочи Стоилов.

Хафъзов отговори, че Ахмед Давутоглу е български гражаднин от село Иглика, Шуменско, и е лежал в българските затвори. Нури Адалъ също е български гражданин, лежал в българските затвори, Ахмед Доган, борейки се за правата и свободите, които отстояваме, е бил в българските затвори.

Не виждам трагедия защо трябва да се свързва Ахмед Давутоглу с турския министър на външните работи, отбеляза Хафъзов.

По думите му явно част от депутатите не познават тази част от историята, която не е популяризирана достатъчно. Това ме навежда на мисълта, че много скоро трябва да влезе в учебниците по история, за да знаем кой какво е теглил и какво сме готови да преживеем оттук насетне, коментира той.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров осъди остро изказването на депутата от ДПС и обясни, че е недопустимо депутат от българския парламент да говори по този начин и да споменава имена, свързани със скандалната турска история.

"Звучи заплашително, и би трябвало да има отрицателни реакции от всички политически партии, освен от нашата. Включително и от БСП, очаквам тяхната реакция, да се произнесат така, както винаги се произнасят за „Атака”, да се произнесат сега за това изказване. Призовавам ръководството на БСП да кажат редно ли е такова изявление в българския парламент. И ако не е редно, да си направят преосмисляне на отношенията с тази партия”, заяви още Волен Сидеров.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не очаква разпадане на подкрепата между БСП и ДПС към кабинета на Пламен Орешарски въпреки скандалите между коалиционните партньори. Борисов допълни, че когато хората се целуват, има и моменти, в които се карат.

След изказването на Хафъзов депутатите от ГЕРБ и "Атака" напуснаха пленарната зала.  Малко след това

заседанието на Народното събрание беше прекратено заради липса на кворум.

След поименна проверка, поискана от "Атака", се оказа, че в пленарната зала присъстват 111 народни представители.

Михаил Миков: Никой не прочете текста за предизборната кампания, емоциите надделяха

Председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че следващото редовно заседание на Народното събрание е в сряда, ако не бъдат насрочени извънредни заседания.

Предложението на ДПС, когато кампанията се води на език, различен от българския, да се осигурява превод на български език, доразвива възможността предизборната кампания да се провежда на български език, коментира Миков пред журналисти.

Според него предложението на ДПС е продължение на първото изречение в текста, че кампанията се води на български език. По думите му в дискусията никой не е прочел точно предложението.

Емоцията и сенките зад текста бяха водещи в мотивирането на народното представителство, коментира Миков. Той не уточни дали за следващата седмица ще бъдат насрочени извънредни заседания на парламента.


Лятото на 2014 г. ще е най-горещо

/КРОСС/Предстоящото лято на 2014 г. ще е най-топлото, откакто се записват температурите, предупреждават учени пред британския вестник „Дейли мейл". Те оценяват шанса това да се случи на 75%. Според тях времето е свързано с течението "Ел Ниньо". То се получава, когато водите на Тихия океан при екватора са необичайно топли, което може да доведе до резки промени в океанските течения и вятъра по целия свят. В изследване, публикувано в научното издание "ПНАС", немски учени твърдят, че са в състояние да прогнозират тенденциите за "Ел Ниньо" с една година напред, а не за шест месеца, както досега. Учените от университета в Гисен направили прогнозата си чрез отразяване на връзките между температурите в района на "Ел Ниньо" и останалата част на Тихия океан. Те използвали този метод вместо картографирането на температурата на водата в източната част на Тихия океан. При него се постига прогноза за 6 месеца напред, тъй като се влияе от духащите около екватора ветрове. Използвайки новия метод, учените успешно са предвидили, че през изминалите две години няма да има събития, свързани с "Ел Ниньо". Прогнозират обаче да има през втората половина на годината. Според тях предстоящото лято ще е най-горещото в историята. Но климатологът Тим Барнет не е съгласен. "Методите, използвани от германските учени, са остарели и ме върнаха в 80-те и 90-те години", заявява той пред "Лайвсайънс"

БДЖ: От години работим в тежка финансова ситуация

Запорираните сметки не спират работата в дружеството

    


КНСБ открива музей на синдикалното движение

/КРОСС/ На 17 февруари 2014 г. в сградата на КНСБ ще бъде официално открита постоянната музейна експозиция „История на синдикалното движение в България". Експозицията е посветена на 110-тата годишнина от организираното работническо движение в България и 24-тата годишнина от учредяването на КНСБ. Тя има за цел да положи основите на постоянно действащ музей на синдикалното движение в България, проследяващ развитието му от зараждането през втората половина на 19 век до наши дни. В експозицията са намерили място автентични издания и документи, знамена, награди, отличителни знаци, снимкови и веществени материали, тематични художествени произведения и други типични за съответното време предмети. Експонатите проследяват в хронологичен ред пътя на организираното работническо движение в България и очертават основните моменти в неговото развитие. Експозицията ще бъде открита от президента на КНСБ Пламен Димитров. Оофициални гости на събитието ще бъдат настоящият министър-председателят Пламен Орешарски, бившият премиер Бойко Борисов, депутати, министри и др.  

Служители в Кипър излязоха на протест срещу приватизацията

Раздържавяването ще обхване телекомуникациите, пристанищата и електроснабдяването

    


ПП ГЕРБ-Варна стартира подписка в подкрепа на референдума по изборните въпроси

ПП ГЕРБ-Варна активно се включи в подкрепа на подписката за предложения от президента Росен Плевнелиев национален референдум по изборните въпроси. Подписи се събират във всички офиси на партийните структури в областта. Освен в клубовете на ПП ГЕРБ, във Варна гражданите ще мога да се включат в подписката и в откритите 19 пункта на възлови места из петте района на града, научи Moreto.

Комшу, добре дошъл в ЕС

Тировете вече минават спокойно българо-турската граница. Това е добра новина за бизнеса и за превозвачите както откъм Капитан Андреево, така и отсреща.
Спекулациите кой пред кого е клекнал за договорката сега са излишни. Важното е след срещата на транспортните министри в понеделник да се стигне до трайно решение, Тировете вече минават спокойно българо-турската граница. Това е добра новина за бизнеса и за превозвачите както откъм Капитан Андреево, така и отсреща. Спекулациите кой пред кого е клекнал за договорката сега са излишни. Важното е след срещата на транспортните министри в понеделник да се стигне до трайно решение,

Паундът изкачи 2,5-годишен връх спрямо долара

Ръстът дойде, след като АЦБ даде заявка за подобряване на перспективите пред британската икономика през 2015 г.

    


Вилньов притеснен за бъдещето на Формула 1

"Всичко е изкуствено. Изпреварванията стават с натискане на бутон"

    


Безработните са 440 хил. души, с 5.4% повече, отколкото преди година


През  четвъртото тримесечие на 2013 г.  безработните в страната са 439.8 хил., а коефициентът на безработица - 13%. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2012 г. броят на безработните е с 5.4% по-висок, а коефициентът на безработица - с 0.6 процентни пункта, съобщи днес Националният статистически институт. 

От всички безработни 13.9% са с висше образование, 56.0% - със средно, и 30.0% -с основно и по-ниско образование. Шестдесет процента са без препитание по-дълго от една година, а...

15 младежи наградени от Чудото любов

15  младежи получиха награди от литературния конкурс “Чудото любов”, организиран от клуб “Репортер” към Младежки център, съвместно РЗИ.

 

 

 

 

 

 

За “Есе” в първа възрастова група първа стана Анжела Гюрова от Дупница, втори – Бранимир Айвазов от ПМГ “Боян Петканчин”. На трето място се нареди Памела Брайкова от СОУ “Желязко Терпешев” от Любимец.

Мария Делчева  от ПГМЕТ “Стойчо и Кица Марчеви” е първа при по-голямата възрастова група.  Петър Киряков от ПГЛП “Райна Княгиня” и Росен Янев от ПГТ “Александър Паскалев” грабнаха поощрителни.

В първа възрастова група на раздел “Стихове” първенец е Моника Митева от ддимитровградското ОУ “Пенчо Славейков”, втори е Стефан Айвазов от спортно училище “Стефан Караджа”. Трети  се нареди Елеонора Петрова от  ГПЧЕ ” проф. д-р Асен Златаров”

Поощрителна награда спечели  Магдалина Брайкова от същата гимназия.

В  раздел “Разказ” първа стана Нели Славчева от ПМГ “Боян Петканчин”, втора – Славея Захариева от ГПЧЕ проф. д-р Асен Златаров”. Поощрителна награда взе Станислав Милянов от природо- математическата  гимназия.

Във втора възрастова група първи стана Петър Вълчев от същата гимназия. Поощрителна награда спечели Галина Костова от Стара Загора.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване