Рейс с полски туристи катастрофира на АМ "Тракия"

Автобус с полски туристи е катастрофирал на автомагистрала „Тракия” в района на село Войводиново. Информацията съобщиха от областната дирекция на полицията в Пловдив. Няма пострад...

Куюмджиев: Ще правим "Южен поток"

Зам.- председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Явор Куюмджиев заяви, че страната ни няма да се отказва от проекта за газопровод....

Ще правим "Южен поток", защото е жизненоважен и нямаме избор, заяви Явор Куюмджиев


Ще правим "Южен поток", защото той е жизненоважен за България и ние нямаме избор, заяви депутатът от БСП Явор Куюмджиев, който е заместник-председател на енергийната комисия в парламента, в сутрешния блок на "Нова телевизия".

"Европейският съюз говори за диверсификация, ама газът е там, където е. Той е в Русия, в Каспийско море и в Персийския залив. Единственият начин този газ да стигне до България е с тръби", продължи той.

Депутатът от левицата обясни още, че при позицията на ЕС за "Южен поток" всъщност става дума за много тежка геополитика, в която Русия трябва да бъде ударена и смазана. "Защо ние винаги трябва да сме от потърпевшите. Ние нямаме друга алтернатива, освен да построим "Южен поток", каза още той.

За все по-обтегнатите отношения с Европейската комисия той каза, че България е пълноправен член на ЕС и има право да формира европейските политики. "За нас сега важното е да обясним на еврокомисията колко е важен този проект, че няма нито едно нарушение в него и че трябва този проект да се случи", заяви Куюмджиев.

"Знам каква ще бъде следващата атака, но и тя няма да успее, защото е абсолютно законно това, което е направено", отбеляза той и подчерта, че това, което се случва в момента, е наистина първа стъпка от процедура, но до самата наказателна процедура още не се е стигнало. "Ние имаме един месец, за да обясним на комисията какво се случва", обоснова оптимизма си той.

Куюмджиев подчерта, че БСП няма намерение да изважда България от ЕС и да става част от Евразийския съюз. "Това са груби инсинуации. Ние сме членове на ЕС и спазваме всички правила", добави той.

За спирането на еврофондовете депутатът от левицата заяви, че еврокомисията е подведена от ГЕРБ и "Реформаторския блок". "Тази атака няма да успее, защото всичко е абсолютно законно. Имаме един месец, за да обясним на комисията какво се случва", допълни той.

Според депутата от ГЕРБ Ивайло Московски, който също беше в студиото, е несериозно да се твърди, че експертите на еврокомисията се поддават на анонимни сигнали.

"Това е прецедент за България. Всички процедури се предприемат след вече прието законодателство. А сега еврокомисията се сезира между първо и второ четене на закона, коментира Московски процедурата на Брюксел за "Южен поток". По думите му в този проект става въпрос за около 10% от БВП на България.

"Не може такъв конкурс да стартира няколко дни преди Нова година и да приключи няколко дни след Нова година. Против сме начина, по който това правителство реализира този проект. Иначе смятаме, че е важен, ако се спазват определени критерии", заяви бившият министър на транспорта от правителството на ГЕРБ.

Бойко Борисов: Утре внасяме нов вот на недоверие

Сега пишем мотивите и ще го внесем утре. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента за предвидения нов вот на недоверие,  съобщи Фокус.
Попитан, за каква политика ще е вотът, Борисов заяви: „Затова, за което предупреждаваме многократно, че са се подготвили да вземат още над 3 млрд. дълг. Сега пишем мотивите и ще го внесем утре. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента за предвидения нов вот на недоверие,  съобщи Фокус. Попитан, за каква политика ще е вотът, Борисов заяви: „Затова, за което предупреждаваме многократно, че са се подготвили да вземат още над 3 млрд. дълг.

Пернишки мутри пребиват румънски търговци на международен път Е-79

Наплив на румънски търговци, пазаруващи от зеленчуковата борса в петричкото село Кърналово, понякога създава проблеми на местната полиция, съобщи struma.com. Потокът на хора от северната ни съседка към борсите в южния ни град се увеличава, увеличават се и пренасяните от тях суми. Тази сутрин мъж от Букурещ вдигнал на крак ченгетата, заявявайки кражба на огромна сума пари от чантичката му.
 

Чужденецът дошъл с партньор, за да купува зеленчуци на борсата...

Продължава

Почиваме главно в собствената си страна

Тази година европейците ще почиват главно в собствената си страна. Това показва анализ на една от големите технологични и платежни компании за...

Гърция в центъра на уговорените мачове

Собственици и ръководители на гръцки футболни клубове са сочени от футболистите за основни организатори на т.нар. уговорени мачове

прочети повече

Учителка с подписка за изгонване на ромчета от клас, според директорката

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще проведе заседание по преписка, образувана по сигнали за етническа дискриминация в ОУ „Христо Смирненски” в град Стамболийски, съобщи Дарик.
Кметът на общината е изпратил по компетентност до КЗД докладна, депозирана от директорката на училището. В нея се твърди, Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще проведе заседание по преписка, образувана по сигнали за етническа дискриминация в ОУ „Христо Смирненски” в град Стамболийски, съобщи Дарик. Кметът на общината е изпратил по компетентност до КЗД докладна, депозирана от директорката на училището. В нея се твърди,

БСП: Държавата е финансово стабилна и това е истината


Да, ние сме финансово стабилни и това е истината, заяви депутатът от БСП и зам.-председател на бюджетната комисия Петър Кънев (БСП) по повод предстоящата ратификация на договор с три банки за емитиране на облигации за 3 млрд. лв.

В декларация на парламентарната група на БСП Кънев каза, че държавният външен дълг тази година е 18.6% от БВП. "От няколко дни финансисти облъчват публичното пространство с пълни глупости. Към тях се присъединиха и някои хора от ГЕРБ. Става въпрос за същия този заем, който гласувахме през декември с бюджета за 2014 г.", посочи той.

През последните дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няколко пъти предупреди, че правителството подготвя нов заем от 3 млрд. лв. и финансовото състояние на държавата ще доведе до предсрочни избори през есента. ГЕРБ се подготвя да иска вот на недоверие към кабинета "Орешарски" заради финансовата стабилност на страната. От "Реформаторския блок" също критикуваха правителство за голямата задлъжнялост, като изчислиха, че за една година то е натрупало задължения за близо 10 млрд. лв.

Тази история ми прилича на претоплена манджа. Този мач е свирен с приемането на бюджет 2014, отговори днес Кънев. Бюджетът предвижда 4.4 милиарда лева държавен дълг през тази година, напомни той.

Средствата от външното финансиране се предвиждат за финансиране на глобални облигации в размер на около 1.6 милиарда лева, за погасяване на падежиращ през 2014 г. дълг от 1.3 милиарда лева и за покриване на бюджетния дефицит от 1.4 милиарда лева. Такава операция беше извършена и през 2012 г. Поемането на външен дълг е нормална операция, провеждана от редица държави, коментира Петър Кънев.

Той посочи, че през април 2014 г. фискалният резерв е 6 милиарда – с два милиарда над този през управлението на ГЕРБ.

Бареков си търси европейско семейство

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков замина за Брюксел в търсене на европейско политическо семейство, към което да се присъединят двамата депутати на новата партия - самият Бареков и Ангел Джамбазки от ВМРО. След като стана ясно, че едва дясната и най-голяма парламентарна група - тази на Европейската народна партия (ЕНП) - не проявява интерес към сътрудничество с ББЦ, Бареков се е насочил към либералите  (АЛДЕ) и Европейските консерватори и реформисти . Днес предстоят разговори с двете групи. Според анализатори по-вероятно е ББЦ да се присъедини към консерваторите - там, където бе и неактивната към момента РЗС на Яне Янев . Членове на либералите са ДПС и НДСВ, но след вота на 25 май последните вече нямат свой евродепутат, тъй като кандидатът им Антония Първанова не успя да събере гласове за нов мандат. Между 1/7 и 1/8 от депутатите в новия Европарламент са в положението на Бареков и Джамбазки - идват от нови или малки политически формации, които досега не са членували в нито едно от големите европейски партии. 

Манолова не видя проблем от "супер спешен характер" в БСП

Лидерът на БСП Сергей Станишев, чиято позиция в БСП започна да се клати след резултатите от вота на 25 май, а в Европа все още е неясна, получи „полиране” на реномето от зам.-председателя на парламента Мая Манолова. „Сергей Станишев е политикът в България, който има най-много възможности пред себе си.

Международното трио ще свири с камерен оркестър "Орфей" в Двореца на културата

Триото включва изпълнители от Узбекистан, Полша и България.

Виртуозни млади цигулари ще солират с камерен оркестър "Орфей". Струнната формация, която партнира както с утвърдени певци и инструменталисти, така и със съвсем млади изпълнители, този път ще посрещне инструменталисти от Узбекистан, Полша и България за един атрактивен концерт, съобщиха от Двореца на културата за ZaPernik.com.

Слушателите ще могат да чуят виртуозни изпълнения на цигулка на популярни творби на Камий Сен-Санс, Чайковски, Сарасате, както и...

Продължава

ПОЗОР! Грозен скандал пред паметника на Христо Ботев спретна жадния за власт Владислав Караилиев

Сваленият от поста председател на Общинския съвет в Перник Владислав Караилиев сътвори поредното грозно мероприятие. Този път пред паметника на Христо Ботев, по време на поклонението пред великия патриот.

Владислав Караилиев, който не може да преживее, че вече не е председател на Общинския съвет в Перник е вдигнал скандал на новия председател Милан Миланов. Караилиев е казал на Миланов, че последния е бил назначен с купени гласове и абсолютно неуместно по време на тържествения момент...

Продължава

"Решението за учебниците слага край на илюзията за реформа в образованието"

"С тoва свое решение министър Клисарова на практика официално обяви, че реформа в образованието по време на това правителство няма да има. Независимо от поредния силен шамар на ЕК. И още – че се слага край на последователните усилия на няколко поредни правителства за модерно и качествено образование за децата ни." Така бившият зам.-министър на образованието и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова коментира за OFFNews изявлението на министъра на образованието проф. Анелия Клисарова, че ще премахне възможността да има 3 варианта на учебници по предмет за клас и че ще има само по един учебник. "Същественият въпрос за всеки е не кой пише учебника, а какво пише в него. Г-жа Клисарова ясно каза, че няма нито смелостта, нито компетентността да продължи дебата по учебните програми. Учебниците са функция на учебните програми. Една година не можа да доразработи учебните програми за гимназиален етап, оправдавайки се с липсата на консенсус. А как ще започне една учебна година, ако няма да има консенсус по учебника, който ще се пише в МОН от хората, които тя е избрала. Със социалистическия ентусиазъм, който я е обзел , тя може да нареди препечатване на учебниците от 1985 г. и да приключи с реформите. Така България и Гърция ще бъдат единствените държави в ЕС, в които учителите нямат право да избират учебниците, по които да преподават. Това, от своя страна, ще се отрази и върху бюджета на семействата, които ще трябва сами да закупуват допълнителните учебни помагала, които да компенсират ограничението. Безумно е в XXI век да поставим учителя в рамка", коментира Дамянова. Според бившия зам.-министър правителството "ще изгради магистрала за чиновнически монопол и заобикаляне на правилата за прозрачност чрез скрити процедури вътре в Министерство на образованието и науката". "Вероятно за 1 година в управлението министър Клисарова още не е разбрала, че държавата и в момента регулира цените на учебниците, че учениците и в момента учат по един учебник, но учителят им избира от 3 в зависимост от потребностите им. Разнообразието на учебници и учебни помагала гарантира качеството на преподаване, а възможността на учителите за избор е от ключово значение за успешния образователен процес", допълни тя. Резултатите от PISA и TIMMS са най-добри в държавите, които нямат ограничения при избора на учебници, аргументира се Дамянова и допълни, че средният брой учебници за клас и предмет в Европа е 8, докато у нас – само три. "Въвеждането на един учебник за клас и предмет би било голяма стъпка назад в образователния процес. Задължение на правителството е да осигурява разнообразие на учебници и да инвестира в подобряване професионалните умения на учителите , което гарантира високо качество на образованието", смята още тя.

Приемната грижа е подкрепа за нуждаещите се деца и семейства, а не начин за печелене на пари

 Уважаеми колеги,

 

 

Бихме искали да Ви помолим да комуникирате позицията на Национална мрежа за децата по повод разпространяваната информация с невярно съдържание относно приемната грижа.

 

Национална мрежа за децата апелира: „Приемната грижа е подкрепа за нуждаещите се деца и семейства, а не начин за печелене на пари“

 

Национална мрежа за децата категорично възразява срещу представянето на приемната грижа като бизнес, в който се въртят 14 милиона лева. Публикациите и репортажите, които се разпространяват през последните седмици в някои от медиите са с невярно съдържание и целят да компрометират развитието на приемната грижа в страната, като атакуват приемните родители по изключително неприемлив начин.

 

Фактът, че неточната информация, която се разпространява е сходна ни кара да мислим, че сме свидетели на организирана кампания срещу процеса на деинстуционализация и в частност срещу приемната грижа.

 

Призоваваме медиите да не продължават да разпространяват неточни факти и данни, а за вярна и коректна информация да се обърнат към отговорните държавни институции, в лицето на Агенцията по социално подпомагане, Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето, които отговарят за развиването и прилагането на приемната грижа в страната.

Като обединение на 125 организации, работещи с деца и семейства в цялата страна, Национална мрежа за децата призовава да не противопоставяме и делим родителите на родни и приемни, а да говорим за нуждите на децата и как те най-добре могат да бъдат посрещнати.

 

Нашето становище представя позицията на организацията относно приемната грижа в България като отговоря на няколко основни въпроса:

  • Колко струва приемната грижа наистина?
  • Какво представлява приемната грижа и как се става приемен родител?
  • Какви са предимствата на отглеждане на дете, останало без подкрепата на родното си семейство, в приемно семейство, а не в институция?
  • Колко деца се отглеждат в приемни семейства и колко в институции за деца?

 

 

Национална мрежа за децата е обединение на 125 организации от цялата страна, които работят с деца и семейства в четири основни тематични области: здраве; образование; семейство и деца в институции, както и детско и младежко правосъдие. Мисията на организацията е да заздрави и улесни сътрудничеството между сходните неправителствени организации и всички заинтересовани страни с цел гарантиране правата и благосъстоянието на децата. През 2013 година гражданските организации, които са част от мрежата, са помогнали и са работили с 80 940 деца в цялата страна.Подкрепили са 7 331 семейства и са обучили 5 584 специалисти от различни професионални групи, които работят с деца и семейства. В нея са работят 1 598 души и 2 242 души са дали доброволен труд.

 

Моля не се колебайте да се свържете с нас за допълнителна информация.

 

С пожелания за успешен ден,

 

Здрава Стоева

Експерт „Маркетинг и връзки с обществеността“

Т: 02 988 82 07/02 444 43 80

M: 088 641 30 73

бул. „Витоша“ №58, ет. 4, 1463 София

Борисов: Утре внасяме нов вот на недоверие (обновена)

Сега пишем мотивите и ще го внесем утре. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента за предвидения нов вот на недоверие,  съобщи Фокус.
Попитан, за каква политика ще е вотът, Борисов заяви: „Затова, за което предупреждаваме многократно, че са се подготвили да вземат още над 3 млрд. дълг. Сега пишем мотивите и ще го внесем утре. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента за предвидения нов вот на недоверие,  съобщи Фокус. Попитан, за каква политика ще е вотът, Борисов заяви: „Затова, за което предупреждаваме многократно, че са се подготвили да вземат още над 3 млрд. дълг.

Овесът и магданозът - по-силни афродизиаци от шоколада

Думата “афродизиак” автоматично се свързва с шоколад и вино, но това всъщност е много ограничаващ подход, защото множество от продуктите, които използваме в кухнята, са много по-мощни афродизиаци.
Кои са те и как да ги използваме, обяснява Петя Петкова-Щифлер - известен кулинар, участник в предаването Lord of The Chefs, Думата “афродизиак” автоматично се свързва с шоколад и вино, но това всъщност е много ограничаващ подход, защото множество от продуктите, които използваме в кухнята, са много по-мощни афродизиаци. Кои са те и как да ги използваме, обяснява Петя Петкова-Щифлер - известен кулинар, участник в предаването Lord of The Chefs,

Двама ранени при взривове в завод на "Шел" край Ротердам

Взривовете са довели до отделяне на етилбензол, който може да предизвика силно раздразнение на очите и кожата, съобщиха местните власти

Учителка с подписка за изгонване на ромски деца от клас, според директорката

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще проведе заседание по преписка, образувана по сигнали за етническа дискриминация в ОУ „Христо Смирненски” в град Стамболийски, съобщи Дарик.
Кметът на общината е изпратил по компетентност до КЗД докладна, депозирана от директорката на училището. В нея се твърди, Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще проведе заседание по преписка, образувана по сигнали за етническа дискриминация в ОУ „Христо Смирненски” в град Стамболийски, съобщи Дарик. Кметът на общината е изпратил по компетентност до КЗД докладна, депозирана от директорката на училището. В нея се твърди,

Борисов: Нищо чудно БСП да предложи да напуснем ЕС

"Това правителство единственото, което може да прави, е да изобличава Брюксел, че работи против България, (...) нищо чудно да предложат да напуснем съюза." Това заяви в кулоарите на парламента днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коментира, че управляващите пренебрегват критиките на ЕК, което ще влоши драстично отношенията между страната и Брюксел. "Всеки ден стоене на това правителство генерира нови дългове, огромни при това, и непоправими щети с администрацията на Брюксел по усвояването на еврофондовете. Всичко се повтаря - идва Орешарски финансов министър, "Батко и братко", спрени фондове. Идва ГЕРБ - възстановява всички фондове. Идва новата тройна коалиция - БСП, ДПС и "Атака", един по един спират фондовете", каза Борисов. Лидерът на ГЕРБ предупреди, че управляващите прехвърлят личния си провал върху кметовете, защото орязват парите на общините чрез финансови корекции. Борисов отново предупреди, че заемът от 3 млрд. лева, който правителството ще изтегли, ще влоши стабилността на икономиката. На въпрос как ще коментира, че заемът е заложен още в Бюджет 2014 Борисов не отговори, а заяви: "А не помните ли преди една година какво говориха тези хора - щели да преборят контрабандата, щели да подобрят вземанията, кое от това нещо се случи, за да имат основание да го кажат? Нито едно." Според Борисов дупката в бюджета на страната възлиза на близо милиард. Лидерът на ГЕРБ обяви още, че негови експерти вече пишат мотивите към новия вот на недоверие, който ще бъде аргументират с "провала на кабинета в енергийната политика". Според Борисов вотът най-вероятно ще бъде внесе в деловодството на парламента в четвъртък. На въпроса дали ще подкрепи инициативата на Бареков за събиране на подписи за вот на недоверие в областта на здравеопазването, Борисов отговори, че е "несериозно" цяла парламентарна група да подкрепя "двама-трима" депутати.

Англичанин открит мъртъв в смолянски хотел

/КРОСС/Британец е намерен мъртъв в хотел в Смолян, съобщиха от ОД на МВР в града. Вчера около 12.45 часа в районното в града е получен сигнал на телефон 112, че в хотел „Пърл лодж", намиращ се в квартал „Езерово", е починал Тимъти Джеймс Рупел. Починалият е транспортиран в МБАЛ - Смолян за аутопсия. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група при ОД на МВР и Районно управление „Полиция" - Смолян.

"Мониторинг на Евроизбори`2014" ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 На 5 юни 2014 г., четвъртък, от 11.00 ч. в Прес-клуб на БТА, бул. Цариградско шосе № 49, ще се проведе пресконференция, на която екипа на Института за социална интеграция /ИСИ/ ще представи окончателни резултати от медийния мониторинг и изборното наблюдение, част от "Мониторинг на Евроизбори 2014".

Институт за социална интеграция (ИСИ) - София, в партньорство с Фондация за европейски прогресивни изследвания (ФЕПС) - Брюксел, за трета година осъществява мониторинг на предизборния и изборен процес в България. Двете организации целят подкрепа на демократични, прозрачни и честни избори за представители в Европейския парламент, постигане на превантивен ефект върху възможни нарушения на предстоящите избори и повишаване участието на гражданите в изборния процес. Мониторингът следва три етапа на наблюдение: изборно законодателство, медиен мониторинг и наблюдение на изборния ден.

Чрез медийния мониторинг, екипът проведе наблюдение и анализ на медийната среда в България в контекста на проведените избори за Европейски парламент, в 3 основни части: традиционното количествено наблюдение и анализ на отразяването на основни партии, политически лидери и кандидати за депутати в Европейския парламент. И два нови елементи – наблюдение на местни медии с анализ на европейската тематика в тях, и анализ на основни послания на политиците и партиите, които достигат до българските граждани чрез медиите у нас.

В рамките на количественото наблюдение бяха включени 20 медии (телевизии, печат и интернет страници), като за изследвания период от 25 март до 26 май бяха регистрирани 16 222 информационни единици. В продължение на 2 месеца бяха отразени бяха 25 лидери на политически партии, водачи на листи и партии. До голяма степен вече оповестените тенденции се потвърдиха. Отново най-често попадащите във фокуса на медиите са партия ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов. Но най-положително отразявани са коалицията около България без цензура и нейния лидер Николай Бареков. На предстоящата пресконференция ще бъдат оповестени подробно всички резултати от количественото наблюдение.

До колко европейските теми присъстват в регионални медии и по какъв начин се представят на аудиторията – това бе втората цел на медийния мониторинг. Ето защо екипа на ИСИ фокусира част от своите усилия в наблюдение на 12 регионални медии, обхващащи информационния поток в Бургас, Варна, Пловдив, Сливен, Благоевград, София област, Кърджали, Шумен и Велико Търново. Отразени бяха 1 351 информационни единици, касаещи изборите за ЕП. Едва 11% от тях са свързани с начина на гласуване. Само в 3% от новините се споменават възможностите за финансиране по европейски програми, а информация по повод гласуването в останалите държави от Европейския съюз почти липсва.

В търсене на отговори на въпросите „Защо през последните години се задълбочава кризата на доверие между граждани и политици, в национален и общоевропейски план?” и какви са причините за ниската избирателна активност, като трети елемент в медийния мониторинг бе включен паралелен сравнителен анализ между декларираните послания и ключови елементи в платформите /политически и програмни документи/ на водещи партии. Екипът избра на наблюдава Коалиция за България, ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, АБВ, България без цензура, Атака, и да проследи как техните послания и акценти се предават през медиите към потенциалните гласоподаватели, до колко те намират реално отражение в месеца на предизборната кампания. Екипът ни регистрира слаба връзка на тези послания със съответните европейски платформи, от една страна. От друга, кампаниите се колебаеха между българоцентризъм, изцяло абстрахиран от връзка с Европейския съюз и повърхностни старания за водене на общоевропейска изборна борба на местен терен.

Наблюдение в изборния ден 25 май бе проведено в 25 района на страната. Информацията, която наблюдателите изпращаха и които екипът ни обобщава, е в основата на аналитичен доклад с препоръки за усъвършенстване на изборния процес. Сред важните теми от него са: подготовка и състояние на изборната администрация и останалите участници в изборния процес, информираност на избирателите, контролиран вот, машинно гласуване.

В пресконференцията ще участват Галина Асенова - Изпълнителен директор на ИСИ, Стефан Георгиев – социолог и координатор на екипа за медиен мониторинг, Габриела Величкова – член на екипа за медиен мониторинг, Чавдар Найденов – социолог и Таня Балова – национален координатор на наблюдателите на ИСИ в изборния ден.

 

 

За повече информация и контакти:

Галина Асенова – 0882 857 854

Стефан Георгиев – 0886 003 362

 

Михаела Филева: Намери това, което обичаш да правиш

С какво се гордее най-много Михаела Филева, кой е най-добрият съвет, който е получавала и какви са плановете ѝ през лятото?

Златото се търгува близо до 4-месечно дъно

Златото се търгуваше близо до 4-месечно дъно, а инвеститорите са в очакване на срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде „Блумбърг“. ...

Майки на украински новобранци блокирали военно поделение

/КРОСС/ До Яворив (Западна Украйна, Лвовска област) роднини на украински новобранци отново се надигнали срещу действията на киевските власти, блокирайки военното поделение на Яворив, от където изпращат новобранци на югоизточния фронт, съобщи порталът «Русская весна». Събралите се хора протестирали срещу киевските власти, които изпращат на смърт новобранци. Най-учудващото е, че тези протестни акции се премълчават от украинските медии. Ситуацията се накалила до там, че майките на войниците застанали в жива верига, за да блокират магистралата Краковец - Лвов, лягали под гумите на военните автобуси, за да спрат изпращането на синовете им на смърт, но и това не помогнало. За да излязат от поделението и да стигнат до автобусите за Лвов, новобранците буквално прескачали оградите за да заобиколят тълпата. Според думите на офицерите, в Лвов новобранците ще преминат допълнително военно обучение. Хората заплашват да предприемат всякакви мерки и на всяка цена, само за да прекратят изпращането на техните синове в югоизточна Украйна. Напомняме, че по-рано майки на новобранци от Ковел блокирали магистралата за Варшава, но били разпръснати със сълзотворен газ и бухалки от украински военни и бойци от Десен сектор

Ръстът на цените на бизнес имотите в Европа се забавя през първото тримесечие

Тенденцията се обяснява със слабите икономически фундаменти и с по-високия дял на продажбите на второстепенни пазари


Има опасност цените на храните в хипермаркетите да скочат

„Има опасност да се повишат цените на храните в големите супермаркети. Този извод си правят самите търговци. Този закон, поне във вида, в който бе внесен на първо четене, им налага нови ограничения”, заяви пред Нова телевизия финансистът Емил Хърсев.
Внесените от БСП и ДПС промени в Закона за защита на конкуренцията, „Има опасност да се повишат цените на храните в големите супермаркети. Този извод си правят самите търговци. Този закон, поне във вида, в който бе внесен на първо четене, им налага нови ограничения”, заяви пред Нова телевизия финансистът Емил Хърсев. Внесените от БСП и ДПС промени в Закона за защита на конкуренцията,

Френски кораб в Черно море следи руските военни обекти в Крим

Френският военен кораб Surcouf, който влезе в Черно море на 28 май, извършва радиоелектронно разузнаване на военните обекти на Черноморския флот на Русия, съобщи пред ИТАР-ТАСС източник от военно-дипломатическия корпус. „Фрегатата маневрира в северната част на Черно море, периодично се приближава на 50-60 км от бреговете на Крим.

Любими герои от детски книжки изпъстриха галерия "Любен Гайдаров"

Галерията представя експозиция на чешка детска илюстрация. Изложбата се организира съвместно с Чешкия център.

Любими герои от детски книжки изпъстриха галерия "Любен Гайдаров" в Перник. Новата експозиция представя съвременни автори на илюстрации. Показани са творби на 11 автори, сред които Давид Бьом, Павел Чех, Иржи Франта, Рената Фучикова, Вендула Халанкова, Карел Йерие, Луцие Ломова, Галина Миклинова, Петър Никъл, Петър Шмалец и Vhrsti. Мотото на изложбата е „11 свята. Съвременна чешка илюстрация за деца“ и тя е била представена премиерно миналата година в...

Продължава

Британец намерен мъртъв в смолянски хотел

Британец е намерен мъртъв в хотел „Пърп лодж”, намиращ се в смолянския квартал „Езерово”. Това съобщиха от полицията в града. Сигнал за случилото се е подаден на телефон 112 в 12:45 часа вчера. Починалият е Тимоти Джеймс Рупел от Великобритания. Тялото му е откарано в многопрофилната болница в Смолян, където ще му бъде направена аутопсия.

Въоръжени откраднаха 20 хил. лв. в "Орландовци"

Обирът е станал на кръстовището ул. "Нешо Бончев" в близост до ул. "Първа българска армия"

Жена е с прободна рана след грабежа в "Орландовци", ограбеният автомобил е куриерски

Ограбеният в столицата автомобил е куриерски, съобщи БГНЕС. Грабежът е извършен от трима въоръжени с ножове мъже в столичния квартал "Орландовци".
Бандитите са препречили пътя на автомобил на куриерска фирма с миниван. От минивана, който леко блъснал куриерската кола, излезли маскираните с ножове и заплашили пътниците в ударената кола. Ограбеният в столицата автомобил е куриерски, съобщи БГНЕС. Грабежът е извършен от трима въоръжени с ножове мъже в столичния квартал "Орландовци". Бандитите са препречили пътя на автомобил на куриерска фирма с миниван. От минивана, който леко блъснал куриерската кола, излезли маскираните с ножове и заплашили пътниците в ударената кола.

Китай затегна мерките за сигурност на "Тянанмън" в деня на 25-годишнината от кървавите събития


Китайските власти наложиха строги мерки за сигурност в центъра на Пекин днес, в деня на 25-годишнината от кървавото потушаване на продемократичните протести на главния столичен площад "Тянанмън". Целта на превантивните мерки е да не се допусне публично възпоменание за една от най-тъмните страници в най-новата китайска история, отбелязва "Асошиейтед прес".

Десетки полицаи и войници от спецчастите, както и цивилни агенти патрулират огромния площад и околните булеварди и улици, спират...

Въоръжени обраха куриерски автомобил в "Орландовци"

Нападателите отмъкнали сак, в който по първоначална информация имало пари, казаха за БГНЕС от пресцентъра на МВР

БСП отстъпи много територии на ДПС, особено в парламента

/КРОСС/ Георги Кадиев, депутат от Коалиция за България - Г-н Кадиев, какво показаха за БСП резултатите от евроизборите?- Загубата за БСП е голяма. От онези 950 хил. гласа през 2013 г. поне 200 хил. бяха не червени, които гласуваха за нас, за да се махне предното управление. Ние загубихме този периферен електорат още в деня на предложението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, защото тези хора повярваха, че сме различни, ще въведем някакъв морал в политиката. В следващия момент им показахме, че е точно обратното. Тогава загубихме периферията, а сега за съжаление загубихме 1/3 от твърдия електорат вероятно поради лошото му мотивиране, недобра организационна дейност, слабости при управлението през тази година, упражнения с Пеевски. Електоратът на БСП е силно морален, не се купува за 30 или 50 лв. и когато му предлагаш неморални неща, той не ти ги прощава. - Не се ли отврати и от прекомерното преяждане с власт от страна на ДПС, което му позволи левицата? - БСП отстъпи много територии на ДПС, особено в парламента като председатели на комисии, водещи за целия икономически сектор. Само че за това пак сме си виновни ние - ние не сме провели преговорите както трябва и сме допуснали което не трябва. Тази формула на липса на коалиционно споразумение за това кой с какъв ресор разполага и какви отговорности носи е по-лошият вариант. В момента БСП носи цялата отговорност като мандатоносител, а на практика не консумира властта

Бойко: На 8 юни правителството договаря новите изтребители

Договарянето за покупка на нови изтребители за армията ще стане на 8 юни. Това обяви в кулоарите на парламента премиерът Бойко Борисов. Според поетите ангажименти към НАТО армията ни трябва да има адекватна летателна техника за изпълнение на задачите по охрана на въздушното пространство. Проектът за купуване на нов изтребител беше подготвен от правителството на Борисов , но в последния момент тогавашния вонен министър оттгели предложението си към Министерския съвет с мотивите, че трябва да бъдат нанесени корекции. "Чувам много безпокоителни работи, че ще подписват за военна ескадрила, а вече в най-голямата икономическа криза ГЕРБ плащаше по 300 млн. на година за военните хеликоптери, които те бяха договорили. Чувам, че на 8 юни ще договарят такива неща, вие видяхте, дори богатите държави отказаха да купуват самолети сега", коментира днес Борисов в кулоарите на парламента. Според Плана за развитие на Въоръжените сили, приет от Министерски съвет през 2010 година, след 2014 г. бойната ни авиация трябва да се сдобие с до 20 бр. нов тип основен боен самолет. Както вече OFFNews писа, изборът за купуване на нов тип изтребител за Българската армия е предрешен след посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмунсен, който в София даде да се разбере, че страната ни драстично изостава в модернизацията на авиацията си. На високо ниво е взето решение за покупката на употребявани американски F-16.  Това означава, че за покупката няма да бъде проведен конкурс и останалите участници в надпреварата - евроконсорциумът EADS (който от началото на годината се трансформира в Airbus Group) с изтребителите „Юрофайтър“ и шведската компания SAAB, остават извън обсега на бъдещето решение, защото самолетите ще бъдат купени при директна междуправителствена сделка. В края на май премиерът Пламен Орешарски посети израелската държавна компания Israel Aerospace Industries (IAI), която най-голямата израелска държавна компания в сферата на авиационната техника. Тогава той се запозна с възможностите на компанията, която се занимава с модернизацията на американските изтребители F-16. През 2011 г. IAI се опитаха да предложат на България модернизирани до стандарта Block 60 изтребители Kfir. Компанията все още активно предлага модела по света, припомня електронното издание на сп. "Аеро". Освен това IAI има модернизационни решения за F-16, F-4, F-5 и C-130. Не е изключено презентацията пред премиера Орешарски да е била свързана с амбициите на правителството за превъоръжаване.

Клисарова: Не е обсъждана идеята за единен учебник

"Не е обсъждана идеята за единен учебник, защото искам да чуя най-напред обществото". Това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова след заседанието на Министерс...

Обраха училище в Сливен

Външно тяло на климатик и шест броя медни тръбички от още три външни тела на климатици са били откраднати от сградата на 8-мо СОУ "Юрий Гагарин" в Сливен, информираха от полицията, пр...

Челси ще задържи най-добрият си играч за миналия сезон

Крилото на Челси Еден Азар ще остане в клуба. 23-годишният белгийски национал потвърди това, след като обяви, че през новия сезон ще смени номера на фланелката и ще играе с №10. Откакто премина в Челс...

Англия си взе поука - набляга на дузпите

Англия ще обърне внимание на изпълнението на дузпи преди да започне участието си на световното първенство в Бразилия. Това обяви капитанът на "трите лъва" Стивън Джерард. "Ние ще трени...

Балак критикува Йозил: Откакто премина в Арсенал не е същият играч

Бившият германски национал Михаел Балак коментира състоянието на националния тим, като обърна специално внимание на звездата на Арсенал Месут Йозил. "Наблюдавах го как играе за националния тим п...

Ограбеният в "Орландовци" автомобил е куриерски, жена е с прободна рана

Ограбеният в столицата автомобил е куриерски, съобщи БГНЕС. Грабежът е извършен от трима въоръжени с ножове мъже в столичния квартал Ограбеният в столицата автомобил е куриерски, съобщи БГНЕС. Грабежът е извършен от трима въоръжени с ножове мъже в столичния квартал "Орландовци". Бандитите са препречили пътя на автомобил на куриерска фирма с миниван. От минивана, който леко блъснал куриерската кола, излезли маскираните с ножове и заплашили пътниците в ударената кола.

Мъж бере душа след пътен инцидент край Девня

Мъж е с опасност за живота след пътен инцидент в района на Девня, съобщиха за Фокус от „Пътна полиция”. Инцидентът е станал на пътя Девня – Суворово. Водачът е изгубил контрол над превозното средство и е самокатастрофирал.
През последното денонощие на територията на Варна и областта са регистрирани 22 катастрофи. Мъж е с опасност за живота след пътен инцидент в района на Девня, съобщиха за Фокус от „Пътна полиция”. Инцидентът е станал на пътя Девня – Суворово. Водачът е изгубил контрол над превозното средство и е самокатастрофирал. През последното денонощие на територията на Варна и областта са регистрирани 22 катастрофи.

Бареков: Борисов няма право на вот за фискална политика

Кабинетът „Орешарски“ е изгубил своята легитимност в България и в Европейския съюз. Ако това правителство остане, държавата ще фалира, предупреди Николай Бареков по радио „Фокус“. Той се включи от Брюксел, където днес като евродепутат има срещи с представители на либералите и консерваторите в ЕП за позициониране на „България без цензура“. Кабинетът „Орешарски“ е изгубил своята легитимност в България и в Европейския съюз. Ако това правителство остане, държавата ще фалира, предупреди Николай Бареков по радио „Фокус“. Той се включи от Брюксел, където днес като евродепутат има срещи с представители на либералите и консерваторите в ЕП за позициониране на „България без цензура“.

"Миньор" Перник участва в турнир в памет на Гунди

"Левски" ще оргатнизира турнир в памет на Георги Аспарухов-Гунди. Надпреваратна е за деца родени презд 2003 година и ще се проведе от 6 до 8 юни на стадион "Георги Аспарухов". В състезанието ще се включат общо осем отбора, разпределени в две групи от по четири. В група "А" са "Ботев" Пловдив, "Левски-Раковски", Славия и Марек Дупница. В група "В" са "Левски", Пирин Благоевград, Рилски спортист и Миньор (Перник). Двубоите...

Продължава

Бареков: Борисов няма право на вот за фискална политика

Кабинетът „Орешарски“ е изгубил своята легитимност в България и в Европейския съюз. Ако това правителство остане, държавата ще фалира, предупреди Николай Бареков по радио „Фокус“. Той се включи от Брюксел, където днес като евродепутат има срещи с представители на либералите и консерваторите в ЕП за позициониране на „България без цензура“. Кабинетът „Орешарски“ е изгубил своята легитимност в България и в Европейския съюз. Ако това правителство остане, държавата ще фалира, предупреди Николай Бареков по радио „Фокус“. Той се включи от Брюксел, където днес като евродепутат има срещи с представители на либералите и консерваторите в ЕП за позициониране на „България без цензура“.

Министерството на регионалното развитие започва проверки заради спрените евросредства

/КРОСС/Управляващият орган на Оперативна програма "Регионално развитие" започва подготовката за повторна проверка на процедури за обществени поръчки по договори, след като Европейската комисия спря финансирането си по две от осите на програмата, съобщиха от Министерството на регионалното развитие. В министерството работят и по допълнителни инструкции към бенефициентите за процедурите по Закона за обществените поръчки, включващи най-срещани нарушения при подготовката и провеждане им. Започва преглед и актуализация на процедурите и контролите за предварителен, текущ и последващ контрол на обществените поръчки от страна на Управляващия орган. Във вторник Европейската комисия обяви, че спира плащания по Оперативна програма "Регионално развитие". Причина за това са недостатъци във функционирането на системите за управление и контрол, проличали при одитна мисия. Средствата ще тръгнат отново, когато откритите нередности се коригират. От министерството обявиха, че са получили писмото от Брюксел също във вторник, като са били уведомени, че временно се прекъснати плащанията по приоритетни оси 1 "Интегрирано устойчиво градско развитие" и 3 "Устойчиво развитие на туризма" на обща стойност около 90 млн.евро. Плащанията по "Регионална и местна достъпност", "Местно развитие и сътрудничество" и "Техническа помощ" на ОПРР продължават

БСП не желае да управлява на всяка цена

”За БСП управлението не е на всяка цена”, каза в сряда пред бТВ заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Мая Манолова. ”Ще подкрепяме правителството, ако то предприеме мерки в определени сфери, важни за избирателите на БСП, като ускоряване на икономиката, реиндустриализацията, повишаване на заетостта, доходите, въвждане на пенсионната реформа”, допълни тя.  Според Манолова основната причина за загубата е, че избирателите на левицата нямат усещането, че БСП управлява. "Въпреки че бяха направени някои неща в социалната сфера и в икономиката, но това не се артикулира достатъчно", каза тя. БСП очаква анализ и отчет за направеното от правителството за изминалата година. В същото време паралелни анализи ще бъдат направени на "Позитано" за това дали кабинетът на Пламен Орешарски изпълнява предизборните обещания. Според нея хората не се интересуват от това как се казва един или друг министър, а какво се случва в живота им. ”Необходими са промени в секторните политики и в цялостната политика на правителството”, допълни депутатът. Мая Манолова призна, че ситуацията в БСП след загубата на изборите е ”тежка и неприятна”. "Никой не обича да губи, но ние не сме едноличен орган, в който някой да каже кой трябва да подаде оставка, кой е виновен за ситуацията, в която се намираме. Ще има заседание на един висш, наш форум, какъвто е Националният съвет", добави тя. "Сега това, с което се занимаваме е да правим е да правим анализ за това какви са причините за изборната загуба, правим анализи по места. Няма никаква неотложна необходимост да се вземат някакви спешни, екстремни мерки. "Лов на вещици" в БСП няма да има, ще има сериозен анализ за причините за изборната загуба и мерки как да върнем енергията и активността в партията", обясни Мая Манолова.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване