Графика на деня: Най-следваните в Twitter футболисти на Мондиала

В ТОП 10 след водещите трима доминират испанските играчи


Парламентът ще гласува вота на недоверие в петък

 Народното събрание днес провежда дебатите по петия вот на недоверие на правителството на Пламен Орешарски. Въпреки, че вчера мандатоносителят БСП поиска от правителството да подаде оставка, след като се защити по темата "финансова политика", днес мнозинството реши да избира членове на Сметната палата за следващия 7-годишен мандат. От ГЕРБ бяха обявили, че ще оттеглят вота на недоверие, ако управляващите се откажат да правят кадрови промени в одитния орган, но това не се случи. Така и двете точки влязоха в дневния ред за днешния ден.

Със 11 гласа "за" срещу 81 - "против", новото ръководство на одитната агенция бе избрано, а веднага след това членовете му положиха клетва пред народните представители.

По всичко личи, че до петък оставка на кабинета няма да има, тъй като днес депутатите решиха в последния работен ден от седмицата да изслушат премиера и министърът на икономиката и енергетиката за развитието на проекта "Южен поток".

 16.00 ч.    Гласуването на вота ще бъде в петък

Над три часа продължиха дебатите по петия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски - за провал в сектор "Финанси", които завършиха около 16:00 часа. Гласуването ще се проведе в петък от 09.00 часа.

Мотивите на опозицията и дебатите бяха изслушани в зала от премиера Пламен Орешарски, финансовия министър Петър Чобанов, вицепремиера Даниела Бобева и почти всички останали членове на правителството.

 15.50 ч.     Даниела Бобева: Не харчихме достатъчно

Цялата политика на правителството на Пламен Орешарски беше насочена към съживяване и запазване на бизнеса. Борихме се за всяка една фирма да оцелее, за всяко едно работно място, защото никой от това правителство не искаше да гледа как хора се палят по улиците.
Това заяви пред депутатите вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева.

"Въпреки всичко, във фискалната област българската икономиката остана стабилна. Това е голямата победа на българската икономика - тя успя въпреки всичките трудности, вътрешни и външни, на които беше подложено правителството с протестите, кризата с бежанците, кризата в Украйна и всички интриги, да остане макроикономически стабилна. Възможно е икономиката да оцелява и то при запазване на данъчно-икономическата тежест", посочи Бобева. За това се усмихваме, но не сме сложили розовите очила - напротив, знаем какви са рисковете и ги знаем дори по-добре от вас, обърна се тя към ГЕРБ.

Проблемите са свързани с управлението на държавните предприятия - те не се управляват добре вече 25 години, призна Бобева. Поради тази причина правителството е направило две неща - подготвило е Закон за управление на държавното участие и нов Закон за обществените поръчки, обясни тя. Не можеш да очакваш държавните предприятия да се управляват добре без стабилна политика и докато един министър на ГЕРБ вадеше пари директно от бюджетите на държавните предприятия, коментира Даниела Бобева.

Най-важното, което направихме - това е Закона за Обществените поръчки, съгласно който всички договори на публичните дружества ще бъдат качвани в интернет, подчерта вицепремиерът.

Ние не сме популистко правителство, ако бяхме такова - щяхме да спечелим изборите, подчерта Бобева и отчете, че дори напротив - кабинетът не е харчил достатъчно, защото е искал да запази стабилността.

 15.37 ч.    Орешарски си тръгна без да говори

Без да коментира вота на недоверие срещу кабинета, премиерът Пламен Орешарски напусна сградата на Народното събрание.

Дебатите в пленарна зала по финансовото състояние на държавата продължават вече 2 часа и половина. Министър-председателят така и не се изказа и от парламентарната трибуна.

До момента на въпроси на ГЕРБ са отговаряли вицепремиерът Даниела Бобева, министрите на финансите Петър Чобанов, на здравеопазването Таня Андреева, на транспорта Данаил Папазов, на екологиоята Искра Михайлова. Дебатите ще продължат при удължено работно време на парламента.

 15.20 ч.   Явор Гечев: Фискалната система е в много добро състояние

Има никакво основание да се говори, че фискалната система на България се намира в критично състояние - тя е в много добро състояние и тенденциите са умерено оптимистични.
Тази заявка направи депутатът от левицата Румен Гечев.

Държавният дълг в България бележи тенденция на понижение и в момента се движи в границите – малко под 20 %, като в Гърция е 175%, а в Италия – 130%, обясни Гечев във връзка с твърденията за прекомерно покачване на държавния дълг. Преди няколко месеца пък президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса да му разреши да излезе извън конституционното ограничение да увеличи държавния дълг над 100% от БВП, припомни Гечев.

От 193 държави членки на ООН бюджетен излишък имат само четири страни - Саудитска арабия и Норвегия, които са износителки на петрол, локомотивът на Европа - Германия и Швейцария, обясни Румен Гечев за да подчертае, че бюджетният дефицит е нещо нормално, допустимо и необходимо за стимулиране на икономиката.

В еврозоната данните за първото тримесечие на 2014 година сочат, че бюджетният дефицит е 2,6% от БВП, в САЩ - 2.8%, а в Китай е 2,2%. В България бюджетният дефицит за първото тримесечие на 2014 г. е 1% от БВП, посочи народният представител от "Коалиция за България".

Правителството не прави нищо, което е извън Закона за държавния бюджет, категоричен бе Румен Гечев като припомни, че в закона приет още в края на 2013 година е заложено дългът да бъде 4.4 млрд. лева за 2014 година.

Разбира се, събираемостта може да бъде по-добра; разбира се, че трябва да се подобри оперативната работа и организацията на отделните институции, но ние нямаме основание да се обвиняваме, че фискалната ни система се намира в критично състояние - тя е в много добро състояние и тенденциите са умерено оптимистични, завърши Гечев.

 14.20 ч.  Таня Андреева нападна ГЕРБ: Управлението ви е срам за медиците

В края на управлението на Тройната коалиция общо задълженията на лечебните задълженията са в размер на 13 млн. лева. От началото на 2013 година са в размер на 333 млн. лв. Това заяви  министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Тя нападна остро опозицията:
"Тук може да казвате всичко, но от моите посещения разбрах, че не ви вярват нито лекари, нито пациенти, нито съсловни организации. Вашето управление в системата в сектор „Здравеопазване” е срам за гилдията и той продължава".

„Радвам се на този вот, защото без него би преминало всичко, което се случваше и се случва в здравеопазването за една година", допълни Андреева.„През 2010 година 1,5 млрд. лева от бюджета на НЗОК бяха прехвърлени в държавния бюджет. Болниците затънаха в дългове. Този 1.5 млрд. не даде възможност да се встъпи в реформа и изграждане на втори стълб. От всичко това загубиха пациентите и българските лекари”.

 14.00 ч.   Депутатите удължиха работното си време

Народното събрание ще работи до приключване на дебатите по вота не недоверие.
Депутатите решиха да удължат работното си време по предложение на народния представител от "Коалиция за България“ Атанас Мерджанов.

 13.30 ч.   Петър Чобанов: Мотивите по вота – компилация от минали проблеми и виртуално бъдеще

Мотивите за вота са компилация от проблеми от миналото и виртуално бъдещо развитие. Не ги споделям. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов при дебатите по вота на недоверие към правителството за провал във финансовата политика.

Според Чобанов, мотивите са общи и по-скоро засягат цялостната политика на правителството във всички сектори и се търсят някакви негативи.

По думите му управлението на ГЕРБ е струвало на държавата 8 милиарда лева, по 2 милиарда на година.
„Когато поехме властта през 2013 година, фискалният резерв на страната бе 3.9 млрд. Лева, а днес, в края на април, е над 6 млрд.“, каза той.

По думите на финансист номер едно, в първите 5 месеца държавният дълг е нараснал с 800 милиона лева – не 8 милиарда, не 10 милиарда. „Не се налагат извънредни емисии, които да доведат до сътресение“, увери Чобанов.

"Събираемостта се увеличи с един процент – около 800 милиона лева, като през 2013 г. са събрани 28,6 % от БВП при 27,6% през 2012 г. Във второто полугодие на 2013 г. са събрани с 930 милиона лева повече в сравнение с първото полугодие на 2013 г.”, допълни Петър Чобанов.
Финансовият министър добави, че данъчните приходи през тази година са с 5,2 % повече от същия период за миналата година. 

 13.00 ч.   Започнаха дебатите по вота

Започна обсъждането на петия вот на недоверие към правителството за фискалната му политика. БНР и БНТ излъчват дебатите пряко.
Менда Стоянова прочете мотивите на вота.

 12.45 ч.   Посрещнаха Орешарски с овации и викове „Оставка“

Премиерът Пламен Орешарски и почти всички представители на кабинета вече са в залата.
При влизането си министър-председателят беше аплодиран от депутатите от "Коалиция за България" и ДПС. Докато колегите им от ГЕРБ го посрещнаха с викове „Оставка”.

Преди да влезе в зала, Орешарски се отби в кабинета на председателя Михаил Миков, където вече го чакаше лидерът на ДПС Лютви Местан. Какво са си говорили двамата все още не е ясно. 

 12.30 ч.  Парламентът назначи новото ръководство на Сметната палата

Парламентът гласува и прие новото ръководство на Сметната палата, въпреки опитите на опозицията в лицето на ГЕРБ това да не се случва днес.

Със 111 гласа "за" и 81 "против" народните представители приеха състава на ръководството на одитната агенция.

По този начин Сметната палата ще бъде председателствана от Лидия Руменова, а останалите й членове ще бъдат в състав: Горица Кожарова, Дилета Касабова, Евгения Пенкова, Елван Гюркаш, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова и Тома Дончев.

Веднага след гласуването членовете на Сметната палата положиха клетва пред депутатите в залата. По-голямата част от групата на ГЕРБ напусна в знак на протест.

След приключването на тази точка от дневния ред започнаха дебатите по внесени от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството заради провал във финансовата политика. 

   

Бойко Борисов:
БСП и ДПС минираха всякаква възможност за нормални разговори

С днешния си ход БСП и ДПС минираха всякаква възможност за каквито и да е нормални разговори. Това каза лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов пред„Фокус”, по повод избора на новото ръководство на Сметната палата и председател на НСИ.

„Не знам, с какви очи и БСП, и ДПС, и „Атака“ крещят отвън оставка на правителството, а влязоха да направят кворум, за да може да минат Сметната палата, както и шеф на Националния статистически институт", възмути се той.

Да избираш най-важният одиторен орган за седем години напред, след като си подал оставка - те вече го правиха това преди пет години. По същия начин последните дни вдигнаха пенсиите без да има пари бюджета, назначиха си посланици и хора на ръководни постове, които в последствие, ако тръгнат да бъдат махани започват да говорят за реваншизъм, за чистка и за какво и да е било. Така че учуден съм от това, което сътвориха господата Местан и Станишев”, допълни Борисов.

"Какво има да говорим във вторник на консултативния съвет при президента, при положение, че те така безпардонно се държаха днес? И за седем години напред ще определят кой да бъде в най-важния одитен орган. При положение, че не участва най-голямата партия, спечелила изборите, в него. То просто не е само неморално, то не е логично. Така че оттук нататък, за съжаление, разговорите няма да имат така желаната от мен мъдрост, толерантност, разбирателство. Те показаха, че това за тях не са ценности, това за тях не е важно”, каза Бойко Борисов 

 

Михаил Миков:

Изборите не могат да се проведат без Сметна палата

В България има пълзящ разпад на държавността и деинституционализация, поставят се частни интереси над нормалното функциониране на институциите. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Михаил Миков по време на дебатите за избор на членове на Сметната палата.

Причина за изказването на Миков станаха атаките от страна ГЕРБ към процедурата по избор на членове, като според опозицията този парламент и това управление не трябва да избира новите членове на Сметната палата поради липса на легитимност. Тук тържествува продължаващ дух на деинституционализация, алармира Миков.

Вместо да обсъдим качествата на хората, които са пред нас, образованието им, конкретните им занимания, досегашната им работа в Сметната палата, ние обсъждаме дали да се избира или не състав на този орган, посочи председателят на НС, според когото над нормалното функциониране на институциите се поставят частни интереси.

 

"Без ясно разбиране, че изборите не могат да се проведат без Сметна палата, няма смисъл да има въобще такъв орган", предупреди Миков.

 

Лидери за предсрочните избори

 


Сидеров иска оставка и избори през юли

Волен Сидеров влезе в парламента заедно с депутати от политическата си сила, които носеха плакати, искащи избори през юли. "Орешарски не изпълни основни неща, които се очакваха от него, и затова той трябва да си ходи незабавно", проговори за първи път след съкрушителната загуба на партията си "Атака" на евровота Сидеров пред журналисти на входа на Народното събрание.

"Това бяха най-купените избори", коментира той гласуването за евродепутати на 25 май, след което "Атака" остана без представителство в ЕП. "България без цензура има дарители с по 10 000 лева, които не знаят, че са дарители. Това е документ на измама. Важно е какви ходове ще предприеме прокуратурата, очаквам ходове от нея, повдигане на обвинение срещу лицето Бареков. Очаквам това, ако прокуратурата си е на мястото”, заяви Сидеров, цитиран от агенция "Фокус".

„Към Орешарски ние имахме определени изисквания – те бяха социални, те бяха национални. Социалните изисквания се отнасяха до повишаване на доходите, до намаляване на ДДС за лекарства, до премахване на плоския данък, който е изключително дясна олигархична мярка. Всичко това Орешарски не го изпълни. Той направи нещо много позорно. Само преди няколко дни клекна пред един американски лобист, който дойде в България като колониална територия, посочи и каза: тук няма да правите „Южен поток”. Орешарски му козирува и клекна. Спря АЕЦ „Белене”, спря „Южен поток” и по този начин показа, че е поредната колониална марионетка”, добави лидерът на "Атака".


 

 


 

Лютви Местан: 
БСП решават кога ще са изборите

Мандатоносителят е БСП, тяхна е волята, тяхно е решението. Това заяви на влизане в Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан на въпрос кога е най-подходящо за провеждане на предсрочни избори.

„Има конс

Техеран подкрепя Багдад в борбата срещу тероризма

Иран засили през последните години връзките си с Ирак


Кои са най-скъпите сватбени торти?

 Едно от най-важните неща за една сватба е тортата, особено ако се женят звезди. Сайтът Daily Meal състави класацията на деветте най-скъпи звездни сватбени торти.

9. Шоколадовата торта на Пол Маккартни и Хедър Милър за 4500 долара.

Макар че бракът на тази двойка завърши с тежък развод, изглежда и двамата имат страст към шоколада. Тяхната 4-етажна богата на шоколад торта бе създадена от опитни сладкари от Бирмингам, Великобритания.

8. Ваниловата торта на Ким Кардашиан и Кание Уест за 6685 доалра.

Ким познава лукса, но в сравнение с тортата от първата й сватба, тази ванилова торта си е направо евтина. 2-метровата торта на 7 етажа бе ванилово бяла с много плодове.

7. Тортата на Майкъл Дъглас и Катрин Зита Джоунс за 7000 долара.

Сладкарката Силвия Уейнсток сътвори 10-етажна ванилова торта с маслен крем. С височина от 180 см тортата бе обсипана с цветя, а според слуховете, горните два етажа били сложени едва в залата за тържеството.

6. Безглутеиновата торта на Челси Клинтън и Марк Мезвински за 11 000 долара.

Дъщерята на експрезидента на САЩ Бил Клинтън и партньорът й Марк Мезвински се ожениха през 2010 г. Тортата им бе бяла без глутен, обсипана с 1000 рози, калии и орхидеи от захарно тесто.

5. Черно-бялата торта на Ким Кардашиан и Крис Хъмфри за 20 000 долара.

Реалити звездата Ким каза "Да" на баскетболиста Крис през 2011 г. Автор на 240-сантиметровата торта с тегло 272 кг е Патрик Хансен. От Daily Meal се шегуват с двойката, че вероятно остатъците от тортата са просъществували по-дълго от брака им, който завърши след само 72 дни.

4. Тортата на Еди Мърфи и Никол Мичел за 25 000 долара.

На екрана Еди Мърфи забавлява всички, но за сватбата си бе сериозен, особено, когато стана въпрос за тортата. Еди и Никол се ожениха през 1993 г., а сватбеният им сладкиш, обсипан със захарни рози, струваше 25 000 долара.

3. Тортата на Лайза Минели и Дейвид Гест за 40 000 долара.

На 12 етажа тортата бе истинско предизвикателство за сладкарите. За разлика от повечето сладкиши в класацията, този бе решен в червено, черно, сребърни листенца и лилави захарни рози.

2. Тортата на принцеса Даяна и принц Чарлз за 40 000 долара.

Тази сладкарска скулптура бе решена в бял крем с рози, лилии и орхидеи и герба на кралското семейство. Смята се, че направата на всички детайли е отнела около 14 седмици. Тази 150-сантиметрова торта бе само една от всички 27 торти, които бяха сервирани по време на сватбата на Даяна и Чарлз.

1.Бялото чудо на Уилям и Кейт за 80 000 долара.

Дизайнер на тази кралска торта е Фиона Кеърнс. Плодовата торта на Уилям и Кейт бе покрита с бял крем и 900 захарни цветчета. Всъщност цветята бяха цели 17 вида, сред които английска роза, шотландски бодил, уелски нарцис, ирландска детелина и момина сълза, като всяко цвете има собствена символика. Сигурно това е имала предвид Мария Антоанета, когато е казала "Като няма хляб, да ядат пасти".

СДВР проверява Моника Станишева

 Столичната дирекция на вътрешните работи проверява съпругата на Сергей Станишев - Моника, във връзка с аферата "Хохегер", съобщи Би Ти Ви, като се позова на източници от Софийска градска прокуратура.

Лобисткият скандал е свързан с управлението на Тройната коалиция и предоставените 1,5 млн. евро на австрийския лобист Петер Хохегер "за подобряване на имиджа на България". Той наема като подизпълнител Моника Станишева, която по онова време все още се казва Йосифова. За услугите си тя получава 270 хиляди евро.

Съпругата на лидера на социалистие била привикана в полицията за обяснения. На този етап не е ясно дали се е отзовала.

В предишния парламент комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, оглавявана от Яне Янев, установи, че договорите са написани по такъв начин, че няма реален измерител за ефективността на подизпълнителя - пиар агенцията на Моника Станишева.

Междувременно съпругата на Станишев поиска от главния прокурор Сотир Цацаров договорите й с Хохегер да бъдат проверени, за да се изчисти името й, а миналата година Петер Хохегер беше осъден в родината си за лъжесвидетелстване.

Джей Ло потвърди, че ще пее на откриването

 Американската певица Дженифър Лопес все пак ще изпълни официалната песен на световното първенство по футбол при откриването на шампионата на 12 юни в Сао Пауло. Тя ще пее заедно с американско-кубинския рапър Питбул и бразилката Клаудия Лейте, предадоха от ФИФА. Непосредствено

 

 

 

преди началото на мача

 

 

 

между националните отбори на Бразилия и Хърватия ще прозвучи парчето We Are One (Ole Ola".

Първоначално бе съобщено, че Лопес няма да може да пристигне в Бразилия за церемонията по откриването на Мондиал 2014 заради ангажименти. Певицата обаче опроверга тази информация. Тя обясни, че ситуацията се е усложнила заради "безумния график" на нейните изяви, но винаги е държала да участва на мондиала.

Мачът на откриването ще се играе на 12 юни на "Арена "Коринтианс" в Сао Пауло. В самата церемония по откриването на световното първенство, която ще продължи 25 минути, ще участват 600 танцьори, акробати, хора на кокили и др. Очаква се тя да бъде гледана на стадион "Арена "Коринтианс" от 60 000 души, а пред телевизионния екран да привлече рекордните около 1 милиард зрители.

Междувременно се разбра, че деветдесет процента от женените хървати ще предпочетат да гледат световното по телевизията, вместо да правят секс с половинките си през този и следващия месец, установи анкета, публикувана от загребския вестник "24 часа" и цитирана от ДПА.

В проучването са участвали 200 мъже на възраст между 30 и 50 години. Половината от запитаните заявили, че най-добрият начин да станат свидетели на футболните емоции от Бразилия бил да гледат мачовете вкъщи с приятели. Една трета от участниците в анкетата доверили, че вече са се сдобили с два телевизора, така че да нямат конфликти с половинките си какви предавания да се гледат по време на мондиала.

Хърватските фенове тръпнат в очакване, тъй като техните национали ще имат честта да открият Мондиал 2014 в мач с бразилските домакини на 12 юни. Във футболно отношение

 

 

 

Хърватия е най-силната

 

 

 

бивша югославска република, която се класира на четири от последните пет световни футболни първенства, след като стана независима държава през 1991 година, припомня агенцията.

Как да спрете негативните клюки в офиса

4 тактики как да се справите с вредните слухове


Блатер предсказва мачове и на други планети

 Световните първенства по футбол един ден ще се играят и на други планети, предсказа президентът на ФИФА Сеп Блатер по време на на откриващата реч пред делегатите на 64-ия конгрес на Световната футболна централа."Към края сме на процеса по реформирането на ФИФА. Основните ценности на футбола - дисциплина, уважение и феърплей, трябва да бъдат разпространени в целия свят. Но нашите цели не спират до там. От север до запад, от изток до юг - всички се чудим дали нашият спорт ще се играе един ден на други планети. Така световните първенства ще станат междупланетарни", заяви Блатер в речта си. "В наши дни футболът не е просто игра, това е бизнес за милиарди. Не знам дали това е добре или не. Но създава спорни ситуации и известни трудности. В този бързо променящ се свят малко неща са извън обсега на политиците и икономистите", каза още Сеп Блатер.

Гигинският манастир празнува 200 г. от възстановяването си

Гигинският манастир празнува 200 г. от възстановяването си

Възроденият през последните няколко години Църногорски манастир „Св. Безсребници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци ще отбележи 200години от предишното си възстановяване. През XVIII век обителта била опожарена до основи и през 1814г. атонски монаси вдигнали нов манастир на мястото, където е в момента, пише "Градски вестник".

По този повод монасите организират през тази седмица тридневни празници, посветени и на завършилото вече обновление на манастира, който е все по-популярен и постоянно се посещава от много хора.

Събитията за отбелязване на двувековната годишнина ще започнат с тържествена церемония на 12 юни – четвъртък, от 19 часа в салона на Софийска митрополия.

На другия ден по същото време в Руския културно-информационен център сказка за монашеския подвиг ще изнесе герон Спиридон от скита „Малката св. Анна” в Света гора, която ще бъде последвана от православни песнопения в изпълнение на негови ученици, тъй като светогорският монах е признат като един от най-добрите майстори на източните песнопения.

В навечерието на православния празник Вси Светии в Църногорския манастир ще има всенощно бдение, което ще продължи до малките часове на следващия ден. В богослужението, което ще бъде оглавено от български архиерей, молитвено ще участват и духовници от съседните православни държави, светогорски манастири, както и митрополитът на Конго и Централна Африка Никифор. Те ще бъдат гости и на събитията за юбилея в предните дни.

Смогнаха със стадионите за откриването

 Всички 12 стадиона, на които ще се играят мачове от световното първенство по футбол, са готови за началото на шампионата. Това съобщи генералният секретар на ФИФА Жером Валкепо по време на конгреса на централата."Всичко по стадионите е готово", каза Валке пред делегатите. Както е известно, строителните дейности по някои от стадионите се забавиха значително и това предизвика безпокойство дали ще бъдат завършени навреме за старта на мондиала. Довършителни работи се извършват до последния възможен момент.

 

Най-проблемно се оказа съоръжението в Сао Пауло - „Арена Коринтианс“, където последни детайли ще се доизчистват буквално до първия съдийски сигнал на мача на откриването Бразилия - Хърватия тази вечер от 23,00 часа, който ще се предава пряко по БНТ1 и БНТHD.

"Софийска вода" ще прекъсне днес водоснабдяването в части на столицата

"Софийска вода" ще прекъсне днес водоснабдяването вчасти на столицата, съобщават от дружеството.Във връзка с подмяна на спирателни кранове се налагаспиране на водоподаването от 10.00 до 22.0...

В Бобов дол отказват да говорят за купуването на гласове

Никой от ръководството на „Въгледобив Бобов дол” не желае да говори за случая с инструктажа на миньорите. Никога няма да разговаряме с Нова телевизия, е казал управителят на &b...

На 12 юни рожден ден имат

Димитранка Каменова, кмет на Берковица
Димитър Дилчев, кмет на район “Студентски”-София
Добромир Гущеров, бизнесмен, бивш депутат
Инж. Дойчин Василев, алпинист, покорил Еверест
Евелина Андреева, главен секретар на БТА
Елка Атанасова, юрист, член на ВСС
Ива Петрони, журналистка
Иван Бедров, журналист
Илкер Мустафов, бивш депутат
Любомир Тод Димитранка Каменова, кмет на Берковица Димитър Дилчев, кмет на район “Студентски”-София Добромир Гущеров, бизнесмен, бивш депутат Инж. Дойчин Василев, алпинист, покорил Еверест Евелина Андреева, главен секретар на БТА Елка Атанасова, юрист, член на ВСС Ива Петрони, журналистка Иван Бедров, журналист Илкер Мустафов, бивш депутат Любомир Тод

ИТ фирми се конкурират за €74 млн. от ЕС

 ИТ компании могат да кандидатстват за 74 млн. евро тази година. Средства се отпускат за цифров интернет по новия финансов механизъм „Свързване на Европа”. Проектите се подават директно пред Европейската комисия, като всички предложения от държавите - членки на ЕС, се конкурират за предвидените пари.

 

В момента компаниите могат да участват с предложения за разширяване на паневропейска дигитална библиотека Europeana. Порталът предоставя онлайн многоезичен достъп до цифрово съдържание, разпределено в европейските публични и частни библиотеки, архиви, музеи и колекции. Вторият отворен конкурс е за разработки, свързани с безопасност на децата в интернет (Safer Internet). Целта е да бъде създаден достъп до подходящо съдържание за деца и да бъдат изградени бази данни в подкрепа на горещите телефонни линии. Общата стойност на средствата по двете теми е 18,6 млн. евро.

 

До края на годината ще има и конкурси, свързани с проекти за отворени данни (достъпност на статистическа информация); за електронна идентификация; киберсигурност и автоматичен превод между различни езици.

Бъфет удвоява инвестициите си в екоенергия

 Управляваният от милиардера Уорън Бъфет фонд Berkshire Hathaway Inc е готов да удвои сегашните си инвестиции в слънчева и вятърна енергия в размер на 15 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

 

Популярната личност обяви намеренията си по време на конференция на Edison Electric Institute в Лас Вегас. “Има още 15 млрд. долара, които са готови да бъдат инвестирани, поне доколкото съм запознат”, посочи Бъфет. Част от голямата инвестиция в зелена енергия на Уорън Бъфет идва през неговото дъщерно дружество MidAmerican Energy Со., пише Investor.bg.

 

През 2013 г. звеното на MidAmerican в Айова реши да не изгражда втора атомна централа в щата, като вместо това избра да се фокусира върху разработването на проект, включващ над 600 вятърни турбини. През май Бъфет заяви пред аудитория в Омаха, Небраска: “Ще направя всичко, което е по закона, за да намаля ефективната данъчна ставка на Berkshire. Например вятърната ни енергия е облагана с по-ниска ставка, ако изграждаме много вятърни паркове. Това е единствената причина да ги изградим. Те нямат смисъл без данъчна отстъпка”, отбеляза милиардерът.

Открит е Международният фестивал на православна музика „Света Богородица – Достойно есть”

С литийно шествие, което премина по централната улица на град Поморие, се постави началото на 11 -то издание на Международния фестивал на православна музика „Света Богородица – Достойно есть”. Пред храм „Рождество на Пресвета Богородица” Сливенският митрополит Йоаникий, в съслужение с духовници от Сливенска епархия, отслужи водосвет и подчерта в словото си, че православните песнопния са възхвала на Бога и Светата Богородица. Приветствие към участниците във фестивала отправи и кметът на Поморие Иван Алексиев, който не скри радостта си, че с всяка година участниците в него стават се повече.

Вече повече от едно десетилетие Поморие събира почитатели на православната музика, певци, диригенти и композитори и ги вдъхновява да творят. Във фестивалните дни ще се изявят православни църковни хорове, клиросни певци и свещеници, камерни формации, смесени, еднородни хорове от Русия, Украйна, Сърбия, Македония, Полша и България.

Програмата за 12 юни  2014 г./четвъртък/включва:

От 11:00 ч. – среща на диригентите Дискусия на тема „Ролята на църковното пеене в съвременното общество”, водещ: протоиерей Кирил Попов.

Фестивалните концерти са  от 15:30  до 19:30 ч. в храм “Рождество на Пресвета Богородица” гр.Поморие.

15:30 – 17:30 ч.

1. Нишки камерен хор – гр. Ниш, Сърбия, диригент – Ивана Милошевич

2. Хор при храм „Успение на Прсвета Богородица” – гр. Ботевград, България, диригент: Милена Спасова

3.Църковен смесен хор към Катедрален храм „Свети Йоан Предтеча”-гр.Казанлък, България, диригент: Диляна Колева

4. Мъжки хор при храм „Св. Николай” – Хамовники, Москва, Русия, диригент: Сергей Козар

17:30 – 19:30 ч.

1.Дамски хор „Благовестие” при храм „Рождество на Пресвета Богородица” – Поморие, България,  хор -домакин, диригент: Йорданка Панчева-Туджарова

2.Младежки църковен хор „Анна” при катедралата „Св. Троица” – г. Щелково, Русия, диригент: Анна Медведева

3. Представителен женски хор „Златна лира” при Община Търговище, – гр. Търговище, България, диригент: Илиана Иванова

4. Народен мъжки хор „Орфей” при Нациoнален университет „Лвовска политехника” – гр. Лвов, Украйна, диригент: Владимир Вивчарик

От 20:00 ч. на открита сцена -концерт пред храм „Рождество на Пресвета Богородица”-Поморие

Отварят 20 нови търговски представителства

 Започва откриването на 20 нови търговки представителства. Това става след решение на Министерския съвет, взето на редовно заседание вчера, съобщи пресслужбата на кабинета.

 

Предвижда се това да стане още тази година. За целта са одобрени и допълнителни разходи от 2 млн. лв., които ще се отпуснат в бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Службите, които ще се открият, ще бъдат в ОАЕ, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Северен Ирак (гр. Ербил), Алжир, Тунис, Гана, Ангола, Индонезия, Тайланд, Малайзия, Пакистан, Армения, Туркменистан, Монголия, САЩ (гр. Чикаго), Унгария и Кипър.

 

Основните функции на служителите в служби по търговско-икономическите въпроси са свързани с

 

подпомагане на българския бизнес

 

при намирането на партньори за реализация на стоки и услуги. Сред дейностите им е и привличане на инвестиции, увеличаване на броя на туристите у нас, популяризиране предимствата на българската икономика и на страната ни като бизнес дестинация. В мотивите за разкриването на нови представителства се посочва, че работата им реално помага за положителните икономически резултати, свързани с ръста на износа през последната година, за увеличения на чуждестранните посетители, както и за нарасналия инвестиционен интерес.

 

Редица компании и водещи бизнес организации в страната дават положителна оценка като цяло за работата им.

 

След пика на глобалната криза България започна да възстановява и да активизира износа си, като значително намаля отрицателното търговско салдо на страната. Анализите сочат силно положителна тенденция на

 

ръста на износа към трети страни

 

Окончателните данни за 2013 г. показват, че износът към страни от ЕС нараства с 9,1%, докато за трети страни – с 3,5 на сто. Запазват се и тенденцията за ръст към пазарите на Азия и арабските страни, които се увеличават съответно с 20% и 40,9 на сто. Приносът на външното търсене за нарастването БВП ще има нарастващо значение и в бъдеще. Анализите на Европейската комисия сочат, че 90% от глобалния икономически ръст в следващите 10-15 години ще бъде генериран в страните извън ЕС, като само на Китай ще се пада около 1/3 от очакваното увеличение. Усилията и ресурсът в подкрепа на експорта и привличането на инвестиции следва да се насочат към страните от Азия. Те се явяват приоритетни както от гледна точка на ръста на износа, така и по отношение

 

привличането на инвестиции и туристи

 

Редица страни в Близкия изток и Африка също имат важно значение като перспективни и финансово стабилни пазари с традиционно значение и потенциал за българския износ и привличане на платежоспособни туристи. В тези региони съществуват благоприятни условия за разширяване присъствието на български компании, стоки и услуги, както и за реализацията на съвместни проекти.

К. Бояджиев: Ще има дефицит на офиси клас Б с добро качество и на разумна цена

Чуждите инвеститори се насочват към райони извън София с добра инфраструктура, които предполагат ниски оперативни разходи


"Фрийдъм хаус": България е полуконсолидирана демокрация

"Фрийдъм хаус": България е полуконсолидирана демокрация

 От падането на комунизма България укрепи система от демократични институции, като през 2004 година се присъедини към НАТО, а през 2007 година към ЕС. Редица парламентарни, президентски и местни избори бяха проведени свободно, честно и без нарушения. Преди 2013 година, в продължение на едно десетилетие, страната се радваше на стабилни и пълномандатни правителства. Това се казва в частта за България от доклада на организацията „Фрийдъм хаус” за демокрацията в бившите съветски страни.

„Въпреки тези успехи демократичните институции в България проявиха редица проблематични слабости. Неефективността и подкупността в политическата система като цяло, а в частност в съдебната система, все още са смятани за основните пречки пред борбата на страната срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Общественото доверие в демократичните институции е ниско, а етническите малцинства се изправят пред дискриминация. Събитията през 2013 година, включително назначението на заможен медиен магнат като директор на службата за национална сигурност, което породи мащабни протести, илюстрираха тези проблеми и показаха близките връзки между политическите водачи и различни икономически интереси”, се казва в текста.

В доклада организацията определя рейтинга за демокрацията в България за 2014 година на ниво 3,25, което прави страната полуконсолидирана демокрация. Рейтингът е претърпял понижение спрямо 2013 година, когато оценката за състоянието на българската демокрация е била 3,18.
За националното демократично управление организацията дава на България 3,75 пункта, а за изборния процес 2,25. Оценката за гражданското общество е 2,25. Независимостта на медиите е оценена с 4,00, а местното демократично управление с 3,00. На съдебната рамка и независимостта на съдебната система е даден рейтинг 3,25, а корупцията е оценена с 4,25.
Скалата е от 1 (най-добър резултат) до 7 (най-лош резултат).

Даваме 35-годишна концесия за добив на нефт и газ

 “Проучване и добив на нефт и газ” АД получава 35-годишна концесия за добив на нефт и природен газ, от находище “Искър - запад”. Това реши правителството си на вчерашното си заседание.

 

Месторождението се намира на територията на общините Кнежа и Искър в област Плевен. За целия период на договора се очаква концесионните плащания да надхвърлят 74 млн. лв. Планираният размер на инвестициите е за над 44 млн. лв.

 

С друго решение кабинетът даде съгласието си да бъде намален размерът на площ “Блок 1-12 Кнежа”, в който от 2010 г. същото дружество извършва проучвателни дейности за добив на нефт и природен газ. Това се налага поради регистрирането в Националната геоложка служба на находището “Искър-запад”, което попада в площта за търсене и проучване “Блок 1-12 Кнежа”, и законовото изискване с неговия размер да бъде намален размерът на площта за търсене и проучване.

Предстоящи събития в страната за днес, 12 юни

/КРОСС/ *** София.От 9 ч. ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София.От 9.30 ч. ще се проведе заседание на ВСС. ***София.От 9.30 ч. в Гранд хотел „София", Голяма зала, министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова ще поздрави участниците в конференция, посветена на 145-годишнината на Българската академия на науките. Темата на форума е „Състояние и перспективи за научните изследвания в България". ***София.От 10 ч. ще се проведе заседание на ДКЕВР. ***София.От 10 ч. ще се проведе заседание на СОС. ***София.От 10 ч. в Музея на съобщенията, ул. „Гурко" 6, министрите на транспорта,информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и на младежта и спорта Мариана Георгиева ще пуснат в употреба пощенска марка на тема „Футбол 2014". ***София.От 10 ч. в сградата на ИПИ ще се проведе пресконференция: „Регулаторната политика в сектор „Електроенергетика" през 2013 г. - противоречаща на нормативната уредба и на здравия разум". ***София.От 10 ч. в зала „Пеша Николова", етаж 2 в център за култура и дебат „Червената къща", ул. „ Любен Каравелов" 15, Фондация за свободата „Фридрих Науман" и Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ-България) ще проведат работна среща на тема „Новият Наказателен кодекс и свободата на медиите". ***София.От 10 ч

Преглед на печата

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите страници Орешарски остава до юли в. Труд - стр. 170 нови хотела никнат по морето в. Телеграф - стр. 1Борисов лъже САЩ за газа в Черно Море - в. Дума - стр. 1, 3Отлагат оставката май - в. 24 часа - стр. 1Парламентът приема на пожар 11 закона - в. Преса - стр. 1, 2, 3И Сидеров поиска оставка на кабинета - в. Земя - стр. 1, 3Нов талон за колата - в. Стандарт - стр. 1„Технополис" купи „Практикер" - в. Капитал Дейли - стр. 1, 11БСП и ДПС се заеха с ударно разпределяне на постове - в. Сега - стр. 1, 2, 3България може да загуби още 142 млн. лв. за регионите - в. Сега - стр. 1, 5Плащаме 15 лева за зехтин менте - в. Новинар - стр. 1, 2Телевизор уби две деца - в. Монитор - стр. 1, 7 Водещи заглавия на вътрешните странициЗемеделци искат винетка за жътва в. Труд - стр. 32По-мощно гориво в АЕЦ „Козлодуй" след година в. Труд - стр. 32Половината кръчми на газ- бомби в. Телеграф - стр. 8Вдигат с 3 лв. социалната пенсия в. Телеграф - стр. 88 млрд. лева ни е струвало управлението на ГЕРБ - в. Дума - стр. 2СЛУЖИТЕЛИТЕ В МВР НЕДОВОЛНИ ОТ ВЕТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА - в. Дума - стр. 2КУНЕВА ТВЪРДИ, ЧЕ ДЪРЖИ ЕДИНСТВОТО В РБ - в. Дума - стр. 2Кафе на Местан и Орешарски поотлага оставката - в. 24 часа - стр. 2, 3БСП и ДПС отхвърлят вота на недоверие утре - в. 24 часа - стр. 3Нов конкурс за „Южен поток" обеща Борисов - в. 24 часа - стр. 4БСП и ДПС дадоха живот на новата Сметна палата - в. Преса - стр

Теми и гости в ефира

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Закуска с Христо Йоцов Тема: Магията на розата Тема: Нова книга на Антон Дончев Тема: Светът е футбол - специалният пратеник на БНТ Ивайло Ангелов Тема: Световното първенство по футбол по БНТ Тема: Вкусът на Бразилия - как да си приготвим закуска като за Световно? Тема: Светът е футбол - коментар на Гошо Гинчев, футболен анализатор, и Каролина Фойерхармел, цигуларка Тема: Заплита ли се политическият възел? Коментари на Стояна Георгиева, Нидал Алгафари, Дора Янкова, Цвета Караянчева, проф. Антоний Тодоров и Димитър Димитров Тема: Нов клип на Мери Бойс Бенд БТВ, „Тази сутрин" Тема: Министърът на културата Петър Стоянович за Българския Лувър, подливането на вода в политиката Тема: Предозира ли кафето ДПС? Ще изпаднат ли социалистите в политическа изолация?Гост: Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП Тема: ГЕРБ се готви за властта и ще излезе ли сметката на бившите управляващи?Гост: Томислав Дончев, избран за евродепутат от ГЕРБ Тема: Протестиращи и контрапротестиращи. Кой свали кабинета „Орешарски"?Гости: Нина Гергова, контрапротестираща, Стоян Тодоров, контрапротестиращ, Виктор Стоянов, протестиращ, Борис Рангелов, протестиращ Тема: Светът е футбол Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Скандално! Началник в мини "Бобов дол" напуска след разследването на Вероника Димитрова за контролиран вот. Гледайте на живо

Рождениците днес

/КРОСС/ Добромир Гущеров, бизнесмен, депутат в XL НС, 52 г.Дойчин Василев, алпинист, покорител на Еверест, 70 г.Ивелина Андреева, главен секретар на БТАЕлка Атанасова, юрист, член на ВСС.Ива Петрони, журналистКристиан Вигенин, министър на Външните работи, 39 г.Любомир Тодоров, посланик на България във Финландия, 56 г.Людмила Чешмеджиева, оперетна актрисаНиколай Паслар, световен и европейски шампион по свободна борба, 34 г.Инж. Николин Гавраилов, председател на Българска предприемаческа камара в строителството, 67 г.Румен Йончев, независим депутат в 42-рото народно събрание, 43 г.Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, 37 г.Филип Виденов, баскетболист, 34 г.Акад. Янко Арсов, специалист по металознание, 80 г.

Гледат под лупа почивките ол инклузив

 Туристическите обекти, които предлагат почивки тип ол инклузив се проверяват приоритетно от инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните през това лято. Освен това засиленият контрол на областните дирекции в Бургас, Варна и Добрич обхваща също така подвижните, временните и сезонните обекти. Специален акцент има и върху състоянието на местата за бързо хранене. Инспекторите проверяват дали във всеки обект за производство на храни работи лице, което притежава висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост. Също така се контролират дали лицата, заети в производството и търговията с храни, са преминали медицински прегледи и имат ли заверени здравни книжки. Следи се също така дали готвачите са били обучавани относно качеството и безопасността на храните.

Св. преподобни Онуфрий Велики

За велики пустинни подвижници ни разказва свети Пафнутий, който сам живеел пустинен живот. Веднъж в него се явило желание да отиде във вътрешността на пустинята, за да узнае, има ли там още отци, к...

Прокуратурата да не се фокусира само срещу Цветан Василев, предупреждава Асен Генов

На 14 юни ще отпразнуваме една година, откакто това правителство даде оставка. То я даде преди една година, но след това 365 дни продължава да агонизира. Това каза активистът на „Протестна м...

Турция иска извънредни съвещания на НАТО и ООН заради Ирак

Министерството на външните работи на Турция призова международните организации, НАТО и ООН за провеждане на извънредни заседания във връзка със ситуацията в Ирак и завземането от джихадистката груп...

70% от стоките във веригите вносни

Около 70 на сто от продуктите, които се продават от търговските вериги, са от внос, съобщи вчера Лукан Луканов, председател на управителния съвет на съюз „Произведено в България”. Това води до изтичане на огромни средства, с които подкрепяме чуждото производство, алармираха представителите на браншовите съюзи в областта на хранителната индустрия и леката промишленост, които обединяват около 1500 български компании, осигуряващи препитание на повече от 600 000 наши граждани. По последни данни, с които разполага съюзът, годишният оборот на хипермаркетите у нас е 6,5 млрд. лева, голяма част от които отиват в странство.

 

Очаква се до края на седмицата в пленарна зала да бъдат гледани на второ четене промените в Закона за защита на конкуренцията, които имат за цел за подобрят отношенията между търговци, доставчици и производители, независимо от политическата обстановка. Законът вече е включен в програмата на българските депутати.

 

БГ доставчиците по никакъв начин не могат да влияят пряко върху крайната цена в магазините, затова

 

няма никаква опасност от поскъпване на храните

 

предупредиха производителите във връзка с появилите се твърдения, че регулацията ще доведе до по-високи цени на продоволствията. Цените са в ръцете на търговците, категорични са представителите на фирмите. Родните производители нямат никакво основание да вдигат цените, защото не съществуват икономически предпоставки за това, каза Луканов. Конкурентната среда у нас няма да се промени с въвеждането на закона, категорични са от съюз „Произведено в България”.

 

Всички нелоялни практики са описани подробно в т.нар. Зелена книга на Европейската комисия. До въвеждането на обща европейска регулация в тази област, която се готви в момента, всяка страна има право сама да промени националното си законодателство така, че да регулира взаимоотношенията между производители и хипермаркети. Това е направено в почти всички държави от общността и няма основание България да прави изключение в това отношение, настояват българските производители.

 

Последният подобен закон е приет в Румъния през 2010 г. Там е имало още по-големи протести от страна на търговските вериги, които са заплашвали, че ще напуснат държавата, но в крайна сметка законът е факт.

 

С такава регулация са 22 от европейските държави. В същото време у нас все още се прилага практиката да се променят договорните отношения със стара дата без право доставчикът да реагира, алармира Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. Прави се начисляване и фактуриране на услуги, които не са свързани пряко с реализиране на търговската дейност. Производителите нямат право да оперират стоката си към трети лица на различни от договорените в търговските вериги цени. Това е

 

колониално поведение към българския бизнес

 

категорична е Кукушева. Шефката на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите каза още, че потреблението в България е на точката на замръзване.  Оказва се, че и в момента има хипермаркети, които повече от половин година не са си платили доставената стока, съобщи Венцеслав Пейчев от Асоциацията на производителите на шоколадови и захарни изделия в България. Промените в закона за конкуренция предвиждат за доставените продукти да се издължават до 30 дни, което ще доведе до по-добри условия за работа.

Икономиката ни с ръст от 1,7 на сто за 2014 г.

 Световната банка (СБ) потвърди прогнозата си, че икономиката на България ще се разшири с 1,7% през 2014 г. За 2015 г. институцията очаква икономиката на страната да ускори ръста до 2,4%, а през 2015 г. - до 2,8%.

 

Подобни са прогнозите и на Международния валутен фонд (МВФ), и на Евро­пейската комисия (ЕК), които очакват ръстът на българската икономика да достигне съответно 1,6% и 1,7%.

 

Глобалната икономика ще нарасне с по-бавен от очакваното темп през тази година вследствие на разочароващия растеж в развиващите се страни. Такова становище изразиха експертите от Световната банка (СБ) в последния си доклад по темата, цитиран от WBP Online.

 

Международната институция намали прогнозата си за растежа на световната икономика до 2,8% от 3,2% за тази година, но очаква по-силно разширение от 3,4% през 2015 г. и от 3,5% през 2016 г. СБ се позова на лошото време в САЩ,

 

продължаващата криза в Украйна

 

ребалансирането на китайската икономика, политическите борби в няколко икономики със средни доходи и бавния напредък в структурните реформи като основни източници на по-бавния растеж в световен мащаб.

 

В регионално отношение СБ прогнозира по-бавен икономически растеж на развиващите се страни от 4,8%, което е спад от очакваните през януари 5,3 на сто. Китайската икономика се очаква да нарасне със 7,6% през тази година в зависимост от успеха на усилията за възстановяване на равновесието.

 

СБ предвижда икономическият растеж на Румъния тази година да бъде 2,5%, предаде агенция Медиа­факс. За догодина банката също повиши прогнозата си от 2,7% на 3,2 на сто.

 

Заради конфликта в Украйна растежът в Русия се очаква да се свие до 0,5% през 2014 г. Освен това

 

ситуацията в Източна Европа се очаква да продължи да тежи

 

върху страните с ниски и средни доходи на Стария континент и в Централна Азия.

 

Що се касае до развитите икономики, растежът се очаква да се ускори с по-бавни темпове в сравнение с предишните прогнози. В еврозоната разширението трябва да достигне 1,1% през тази година, докато прогнозите за разширението на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ са за 2,1% през 2014 г. спрямо предходните очаквания за 2,8%.

 

Въпреки това банката прогнозира растежът да набере скорост през втората половина на годината с оглед на очакванията за подобрение на икономическото възстановяване.

 

СБ също посочи, че дефицитите по текущата сметка в някои от най-тежко засегнатите икономики през 2013 г. и началото на 2014 г. са намалели, а капиталовите потоци към развиващите се страни са се възвърнали.

Превозвачи и туроператори не приемат таксата за паркиране на бургаското летище

Превозвачи и туроператори се отказаха от протестите, заради високите паркинг- такси на бургаското летище. Това съобщи на пресконференция Иван Иванов, председател на Бургаската туристическа камара, на която присъстваха Иван Кирязов, представител на туроператорите и Димитър Янакиев, представител на големите фирми превозвачи от страната.

Причината е констатирания спад в туристическия поток към момента и нежеланието да се проваля туристическия сезон, като проблемите от евентуални протести ще се отразят на туристите и ще повлияят негативно на туристическия имидж на България. Друга причина е, че в бранша на са били на единно мнение докрай да отстояват интересите ти.

В тази връзка беше прочетена и декларация:„Обсъдихме проблемите, които стоят пред туристическия бизнес и автопревозвачите, но предвид започналия туристически сезон и с цел запазване на крехкия имидж на българския туризъм, отчитайки сериозния спад на туристи от Германия, Скандинавските страни, Чехия и Украйна, туристическият бизнес и превозвачи приеха входните такси за паркиране при извършване на трансфер да бъдат 150 лв. с ДДС за целият сезон на моторно превозно средство – лека кола, микробус или автобус, предложени от оператора „Адонис енд фрог” ООД, като компромисен вариант на всички страни в бизнеса. Категорично заявяваме, че не приемаме таксата от 400 лв. на ЛПС през 2015 година. Уведомяваме летище Бургас и оператора на паркинга, че от март 2015 г. ще започнем законови форми на протест за търсене на справедливо решение и цена. Ще ангажираме и всички водещи държавни институции в България за разрешаване на този наистина голям проблем”, каза Иванов.

Той допълни, че не е допустимо през месец май, когато туристическият сезон е започнал, да се уточнява цената на трансфера, да уточняваш къде да паркираш, при условия, че са подписани всички договори още в края на октомври, допълни Иванов. „Ние сме ударени под кръста от хора, които нямат хабер от туризъм”, каза Иванов. И допълни, че декларацията е подписана от бургаската туристическа камара с нейните над 200 членове, автопревозвачи и представители на туристическия бизнес които не са членове на камарата.

Двама руски студенти в Нюкясъл задържани заради пакет

Двама руски студенти бяха арестувани в студентското градче в град Нюкасъл заради подозрителен пакет, напомнящ взривно устройство.

Песен на Софи Маринова полита в Космоса

Песента на Софи Маринова “Любовни думи” ще полети в Космоса. Това ще се случи в края на септември на борда на руската експедиция “Союз” 40.

Междузвездният гастрол е уреден покрай космонавтката Елена Серова, съобщават продуцентите на ромския славей. 38-годишната красавица, която носи флага на страната си на откриването на олимпиадата в Сочи, бе избрана да участва в “Союз 40″ още през 2006-а. Серова, която е машинен инженер по професия, гостува у нас година по-късно за лекция в Техническия университет във Варна. Рускинята остава впечатлена от ритмите на родния попфолк, което не остава скрито от издателите на етрополската певица с 5 октави. Те успяват да установят контакт с космонавтката и да й предложат да си избере парче от репертоара на ромката, което да вземе със себе си в Космоса.

След нeколкомесечни колебания Серова се спира на “Любовни думи” и преди броени дни дава положителен отговор. След като преди 37 години корабът на НАСА “Вояджър” изнесе в безкрайното пространство “Излел е Делю хайдутин” на Валя Балканска, Софка ще се превърне във втората ни представителка пред чуждопланетните цивилизации /КРОСС/

 

 

 

Уругваец измислил златисто-зеления екип

Всеки знае златистозеления екип на Бразилия. Казват, че той се облича върху душата, а не върху тялото. Историята на тези цветове е изключително интересна. След трагичната загуба от Уругвай в заключителния мач на световното през 1950-а бразилски вестник обявява конкурс за нов национален екип. Дотогава тимът играе в бяло със сини якички. 

Печели г Всеки знае златистозеления екип на Бразилия. Казват, че той се облича върху душата, а не върху тялото. Историята на тези цветове е изключително интересна. След трагичната загуба от Уругвай в заключителния мач на световното през 1950-а бразилски вестник обявява конкурс за нов национален екип. Дотогава тимът играе в бяло със сини якички. Печели г

В ЮАР протестираха срещу липсата на тоалетни

Участниците в акцията са сваляли панталоните си и са демонстрирали

Може да загубим още 142 млн. лв. по ОП "Регионално развитие"

Още 40 проекта по ОП "Регионално развитие" на стойност 142 млн. лв. са с висок риск да не бъдат реализирани, а средствата - загубени. "Основната причина са обжалванията". Информаци...

Константин Тренчев поиска промени в Конституцията

Нужно ни е ново Велико народно събрание и нова конституцията. Тази си теза повтори в интервю за Дарик радио лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. По думите му „има системн...

Апелативен съд- Бургас ще се гледа дело за смъртта на 1-годишно момченце

В петък, 13.06.2014, от 10:00 часа в Апелативен съд- Бургас ще се гледа делото срещу шофьора, причинил смъртта на малкия Алекс.

Катастрофата става на 13-ти септември 2012 година в Слънчев бряг около 17,00 часа. Майката – Мария Мамарова, се връща със сина си Алекс, който е на 1 г. и 4 месеца, от Бургас към Слънчев бряг, където са били на квартира. Минавайки по околовръстния път покрай бензиностанция, кола „Ауди А4”, управлявана от Атанас Пешев, се врязва в задната лява врата, където седи Алекс в детско столче с обезопасителен колан. При удара БМВ-то на Мария се завърта няколко пъти, влиза в насрещното движение и се блъска челно с микробус. На първа инстанция шофьорът причинил катастрофата, получава условна присъда от 2 години и 8 месеца.

Космическа ограда пази Земята от орбитална смет

 Компанията “Локхийд Мартин” е спечелила търг на ВВС на САЩ за създаване на аерокосмическа система за наблюдение, наречена Space Fence (“Космическа ограда”). Поръчката е на стойност 915 милиона долара. Практическата необходимост от подобен проект отдавна е назряла, а причината е в огромното количество космически отпадъци, натрупали се в околоземната орбита. По най-скромни изчисления сега около Земята кръжат половин милион отломки от спътници, степени на ракети и други антропогенни отпадъци, които се трупат в космоса от 1957 година насам. Именно тогава бившият СССР изстрелва първия си изкуствен спътник. Скоростта, с която те кръжат в космическите простори, достига около 27 000 километра в час. Сблъсквайки се помежду си, те се разбиват на по-малки части, които застрашават както пилотираните, така и безпилотните космически операции.

Холандците искат Черен Петър въпреки критики за расизъм

Традиционният персонаж в коледните празници е с черно лице


Златни медали за състезатели на Клуб по спортни танци “Блясък” – Поморие

На 08.06.2014г. в гр. Стара Загора се проведе Зоново първенство по спортни танци, което е част от Държавния спортен календар на Българска федерация по спортни танци. В състезанието участваха над 100 танцови двойки от цялата страна.

Двойката Тодор Тодоров и Полина Петкова- предствители на клубовете КСТ “Блясък” гр. Поморие с треньор Веселин Тодоров и КСТ “Нефтохимик 78″ гр. Бургас, завоюваха златните медали в състезателен клас 13 Е.

Пожелаваме им успех и на предстоящите турнири .

Ирландия отхвърля на референдум Лисабонския договор

Договорът от Лисабон е международен договор между 27-те държави-членки на Европейския съюз (ЕС), подписан на 13 декември 2007 година в Лисабон по време на португалското председателство на ЕС и влязъл ...

Максималните температури ще бъдат между 27°и 32°

Днес ще настъпи временно стабилизиране на атмосферата. Ще бъде предимно слънчево, след обяд над източните и планинските райони с купеста облачност, но без валежи. Вятърът ще е слаб. Максималните тем...

Ирак е отворен към възможността за US подкрепа по въздух

Джихадистите предприеха офанзива в Ирак, напредват към Багдад


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване