УНИЦЕФ дари 45 000 играчки за ранно детско развитие на всички детски градини в 3 области на България

http://www.cross.bg/ynitzef-detza-obshtestvoto-1418897.html

/КРОСС/Над 45 000 детски играчки бяха дарени от УНИЦЕФ на всички детски градини в областите Шумен, Сливен и Монтана. Дарението е в подкрепа дългосрочните усилия на УНИЦЕФ за насърчаване на ранното детско развитие в тези региони.  „Играта е начинът, по който се развива малкото дете. Чрез нея то опознава света - запознава се с речта, буквите и числата, развива своето мислене, физически и социални умения, учи се да бъде търпеливо, да си съдейства с други деца, да контролира емоциите си - умения, които са необходими за успешното справяне в училище, както и за живота в обществото." каза Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България и добави „Всички ние - родители, професионалисти и обществото като цяло носим отговорност да осигурим на децата най-добри условия и възможности за игра - в къщи, пред блока и в детската градина.". Редица изследвания сочат, че посещаването на детска градина има изключително важна роля за развитието на детето. То води до по-малко отпадане на децата от училище и съответно до по-голям шанс за по-дълго продължаване на образованието, което от своя страна е предпоставка за успешна реализация на пазара на труда. „Ранното учене и образованието са единственият начин да се прекъсне кръга на бедността

Министър Терзиева: Предприехме конкретни мерки, за да спасим страната и резултатите вече са видими

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Hy8CRup1W1w/

„По време на управлението ми като министър на регионалното развитие предприехме конкретни мерки, за да спасим страната и резултатите вече са видими.“ Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на среща с медии. Екипът на регионалното министерство отчете работата на ведомството за последната една година.

„Предприетите от МРР мерки, през последната година, са насочени към модернизиране на ВиК отрасъла и на техническата инфраструктура; подобряване на пътната инфраструктура в по-малките населени места и намаляване на различията между регионите, за да стимулираме тяхното развитие; подобряване качеството на жизнената среда и на инфраструктурната свързаност“, отчете министърът.

„Акцентът, който винаги съм поставяла, в моята и на моя екип работа, е върху регионалната и инфраструктурната политика и постигането на конкретни резултати – извън политическите и популистки нападки и независимо от неоснователните и агресивни политически атаки“, заяви Терзиева и подчерта, че е доволна от работата на екипа на министерството и това, което си е поставила, в началото на мандата, като приоритети и политики, в момента се реализира.

„Министерството вече не е само министерство на магистралите“, коментира министърът и очерта предприетата от нея нова политика за подобряване състоянието на по-малките пътища в страната и подобряване свързаността между малките населени места. „Над 35% от второкласната и третокласната пътна мрежа е в лошо състояние, затова ежегодно от държавния бюджет трябва целево да се отделят между 70 и 150 млн.лв.“, обясни Терзиева. От началото на мандата до сега са завършени пътни проекти с обща дължина 1 355 км. на стойност над 871 млн.лв. Тя съобщи още, че в процес на изпълнение са проекти за близо 900 км. за 1.4 млрд.лв. Общо по различните европейски програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие, е завършила рехабилитацията на 270 км. второкласни и третокласни пътища и продължава рехабилитацията на още близо 120 км. По програма „Транзитни пътища V“ тази година продължава рехабилитацията на около 500 км републикански пътища.

Пред журналистите министър Терзиева подчерта, че правителството е продължило политиката на предходни кабинети за изграждането на магистралите и големите пътни обекти, които са останали приоритет и заяви, че миналата година екипът й е завършил изграждането на близо 68 км магистрали, а в началото на тази година – изграждането на близо 25 км от пътя Кърджали – Подкова. „Започнахме изграждането на 42,4 км магистрални участъци; стартира строителството на обхода на Монтана и ремонтите по трите виадукта на автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“, обясни Терзиева и беше категорична, че продължава активно да се работи за завършването на магистралите „Марица“ и „Струма“, Етап 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път; участъка „Шумен – Белокопитово“ от АМ „Хемус“ и обходните пътища на Монтана и Габрово. „С ускорени темпове работим по обявяване на търговете за изграждане и на двата пътни участъка от ЛОТ 3 на АМ „Струма“, добави още Терзиева.

„Освен нова политика в пътния сектор, министерството започна и дълго отлаганата през годините реформа във ВиК отрасъла“, отчете министърът и се аргументира с разработената и приета Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в България до 2023 г. „За първи път от 20 години започва да се инвестира в строителството и рехабилитацията на язовири за питейни нужди“, добави Терзиева и подчерта, че вече са предприети действия още тази година да започне доизграждането на два язовира – „Луда Яна” край Панагюрище и „Пловдивци“ край Рудозем. В контекста на реформата във ВиК сектора е и стартиралата от ведомството Програма за борба с безводието, по която правителството е осигурило 20 млн.лв. целяща подобряване на водоснабдяването и качеството на водата на 300 хиляди души в 30 населени места в страната. „По време на едногодишното ни управление спасихме проекта за енергийно обновяване на българските домове“, заяви Десислава Терзиева и очерта предприетите за последната година бързи и адекватни мерки за спасяване на средствата по проекта – близо 50 млн.лв. от ОП „Регионално развитие“.

Като успех на ведомството през изминалата година министърът посочи предотвратения риск от загуба на 250 млн.лв. от бюджета на Оперативна програма „Регионално развитие“, чрез включването на големия проект за Северна скоростна тангента, както и разработената и изпратена вече на ЕК Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. В нея министърът категорично отстоява финансирането на 67 града от първо до четвърто ниво, съгласно Националната концепция за пространствено развитие 2013-2025 г.

Въведена е и нова политика и по отношение на плажовете по Черноморието, с която се уеднаквяват режимите и плажовете могат да се отдават за по-дълъг период чрез концесия, след провеждане на прозрачни процедури. За неатрактивните за концесиониране, от бизнес-гледна точка, плажове остава възможността да се отдават под наем. За първи път предприехме мерки така, че държавата да се погрижи за безопасността на неохраняемите плажове към които няма инвеститорски интерес, каза Терзиева. Министърът е утвърдила схеми за обезпечаване със водно-спасителна дейност на 13 неохраняеми морски плажа:

- 5 в област Добрич – „Шабленска тузла”, „Къмпинг „Добруджа”, „Русалка – Голям плаж”, „Каварна” и „Фиш-фиш – нов”;

- 4 плажа в област Варна („Фичоза”, „Шкорпиловци-север”, „Галата-изток” и „Хижа „Черноморец”);

- 4 в област Бургас („Атанасовска коса”, „Европа”, „Ахелой” и „Крайморие-юг”).

Другите акценти в едногодишното управление на екипа са възстановения Съвет по децентрализация на държавното управление към министъра на регионалното развитие; рестартираната политика за брегоукрепване, по която за първи път от 4 г. насам в бюджета на министерството са заложени средства за дейности по брегоукрепване; стартиралата работа по изработването на Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на България, ерозията и абразията по Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015-2020 г.

 

 

Папазов: Направихме последното предложение към кредиторите на БДЖ

http://www.moreto.net/novini.php?n=256793

Направихме последното предложение към кредиторите на БДЖ, в което предложихме 30% опрощаване на дълга и разсрочване за 6 години. Обърнали сме се и към ЕК, за да ратифицират 170 млн. лв. държавна помощ за БДЖ, която е за задължения, които са възникнали преди влизането на България в ЕС.

Властите на ЛНР освободиха украинските журналисти

http://www.cross.bg/zhyrnalisti-informatziya-opulchentzite-1418896.html

/КРОСС/ Ръководителят на Луганска народна република (ЛНР) Валерий Болотов разпоредил да бъдат освободени задържаните от опълченците украински журналисти на телевизионната компания „Обществена телевизия" („Громадске ТВ"), предаде РИА Новости. Според него, кореспондентът и операторът, освен със журналистическа работа, събирали информация за предвижването на подразделения на въоръжените сили на ЛНР и информация за разположение на блокпостовете. Журналистите били задържани в понеделник за шпионаж. „По време на пребиваването у нас, те се намираха в условия не унижаващи човешкото достойнство, не са подлагани на физическо и психологическо въздействие и насилие", подчерта Болотов. Той напомни, че освобождава украинските журналисти по молба на ръководителите на три водещи руски телевизионни канала. Журналистите потвърдиха, че по време на задържането им, опълченците се държали с тях добронамерено, поради което нямат никакви оплаквания и обвинения.  

Късо съединение причинило огнения ад в Банско?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4171286

Най-вероятната причина за нощния пожар в Банско и последвалата експлозия на газова бутилка в автомобил, е късо съединение в постройка, намираща се в непосредствена близост до складова база за въглища и дърва за огрев, съобщи Дарик.
Обектът е собственост на предприемача от Банско Любен Пумпалов.
В момента на пожара в къщичката за пазачите в базата Най-вероятната причина за нощния пожар в Банско и последвалата експлозия на газова бутилка в автомобил, е късо съединение в постройка, намираща се в непосредствена близост до складова база за въглища и дърва за огрев, съобщи Дарик. Обектът е собственост на предприемача от Банско Любен Пумпалов. В момента на пожара в къщичката за пазачите в базата

Разследваният Саркози обвини френското правителство в натиск върху съда

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/07/03/2336391_razsledvaniiat_sarkozi_obvini_frenskoto_pravitelstvo_v/?ref=rss


Бившият френски президент Никола Саркози отхвърли всички подозрения, които прокуратурата проучва срещу него, и определи разследването, по което беше задържан във вторник, за политически мотивирано. Това стана в първото му интервю, откакто беше победен на президентските избори през 2012 г. от социалиста Франсоа Оланд, обобщава агенция "Ройтерс".

В 17-минутен разговор за вечерната емисия на френската телевизия TF1 десният политик атакува магистратите, отговарящи за разследването, и ги...

Местан: Невъзможно е оставката да бъде след 25 юли

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/mestan-nevyzmozhno-e-ostavkata-da-byde-sled-25-iuli-6016348

Мисля, че никой не поставя под съмнение постигнатото съгласие при президента, в противен случай бихме дали знак, че думата на политиците винаги е предпоследна, коментира лидерът на ДПС

Местан: Невъзможно е оставката да бъде след 25 юли

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mestan-nevyzmozhno-e-ostavkata-da-byde-sled-25-iuli-6016348

Мисля, че никой не поставя под съмнение постигнатото съгласие при президента, в противен случай бихме дали знак, че думата на политиците винаги е предпоследна, коментира лидерът на ДПС

Вълците и кучетата си говорят с очи

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/vylcite-i-kuchetata-si-govoriat-s-ochi-6016349

Скорошно проучване в Япония установи, че формата на очите, цветът на ириса и лицевите маркировки при тези животни са част от сложна система за комуникация базирана върху очите, която хората все още не могат да разберат

Световен приз за Цари Мали град

http://www.cross.bg/grad-mali-tzari-1418895.html

/КРОСС/Цари Мали град показа България пред света и доведе чужди туристи.  Българска кампания стана победител на Golden World Awards. Популяризирането на реставрираната крепост "Цари Мали град" грабна световен приз. "Една легенда оживява" - комуникационната кампания по откриването на Цари Мали град на агенция APRA Porter Novelli Group за Община Самоков - спечели първото място на наградите Golden World Awards на Международната PR асоциация (IPRA). Проектът бе отличен от международно жури в категорията „Пътуване и туризъм" и е единственият от България с награда във форума. Само за половин година стотици хиляди българи и чужденци разгледаха крепостта. Проектът "Една легенда оживява" бе отличен от международно жури в категорията "Пътуване и туризъм" и е единственият от България с награда във форума.  Golden World Awards са учредени през 1990 г. и се присъждат ежегодно на най-добрите комуникационни кампании в света. В IPRA членуват над 700 души от 80 страни по целия свят. С хълма Свети Спас до самоковското село Белчин са свързани легендите за древно селище, известно като "Цари Мали град", което означава "малък Цариград". През 2007 г. там започват археологически проучвания

Алкохолик размаза главата на куче пред деца в столичен квартал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4171271

Хора, живеещи в столичния квартал „Младост”, разказаха пред TV7 за потресаваща гледка на поредното жестоко убийство на куче.
"Станахме неволни свидетели на поредното жестоко убийство на бездомно куче". Така очевидците на инцидента се обръщат към институциите с молба за съдействие.
Хората разказват, че гледката е била жестока. Хора, живеещи в столичния квартал „Младост”, разказаха пред TV7 за потресаваща гледка на поредното жестоко убийство на куче. "Станахме неволни свидетели на поредното жестоко убийство на бездомно куче". Така очевидците на инцидента се обръщат към институциите с молба за съдействие. Хората разказват, че гледката е била жестока.

Гръцкият енергиен синдикат спря 13 централи заради стачките в сектора

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/03/2336389_gruckiiat_energien_sindikat_spria_13_centrali_zaradi/?ref=rss


Гръцкият енергиен синдикат спря 13 електроцентрали в страната с обща мощност от около 3400 мегавата заради щафетните стачки на работещите в държавната електрическа компания, които протестират срещу проект за приватизацията на регулатора, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

В момента работят седем топлоелектрически централи, които са на лигнитни въглища и природен газ, с обща мощност 2200 мегавата, както и ВЕЦ-овете.

Властите твърдят, че досега няма проблеми с тока,...

Огнян Донев: Групата, която ме набеди, сега има сериозни проблеми

http://www.cross.bg/donev-ognyan-krib-1418894.html

/КРОСС/Съмнения, че Огнян Донев е привикван за разпит в следствието се появиха, след като председателят на КРИБ бе заснет да излиза оттам заедно с Татяна Дончева.  „Има едно голямо объркване на фактите. След три седмици ходене по мъките успях да събера документите, които са необходими от април месец, за да си прибера гаранцията от 50 000 лв. Нямам нищо общо с разпита на г-н Гриша Ганчев, чийто адвокат е г-жа Дончева", обясни в студиото на Нова телевизия Огнян Донев. Той напомни, че група от медии е създала „цялата тази история" около него, а именно - че е перач на пари и че има големи данъчни задължения. По тази причина срещу него започва разследване. Донев поясни, че все още не е получил гаранцията си, която съгласно закона, е трябвало да му бъде върната още в края на април. Председателят на КРИБ намекна, че групата, която го е набедила, в момента има много сериозни проблеми.

Facebook официално се извини за експеримента с News Feed

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/03/2336229_facebook_oficialno_se_izvini_za_eksperimenta_s_news/?ref=rss


Близо седмица след като Facebook си навлече гнева на потребители, компанията най-сетне излезе с официална реакция от ръководство си. Шерил Сандбърг, която е вторият човек във Facebook след Марк Зукърбърг, изрази официални извинения към потребителите.

"Това беше част от проучване, което компаниите правят, за да тестват различни продукти, и беше лошо комуникирано. И заради тази комуникация се извиняваме. Никога не сме искали да ви разстроим", казва Сандбърг цитирана от в. The Wall...

Здравният министър открива в Поморие юбилеен форум на Българското ринологично сдружение

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6L88EPqp1AY/

С международна конференция от 4 юли до 6 юли в Поморие, Българското ринологично сдружение ще отбележи 10 години от основаването си. Събитието, което е под надслов „10 години БРС и приятели“ ще открие здравният министър д-р Таня Андреева, съобщи председателят на сдружението на ринолозите доц. д-р Диляна Вичева.

В проявата, посветена на юбилея, ще се включат водещи специалисти по УНГ болести от САЩ, Германия, Холандия, Украйна, Русия, Турция, Гърция, Румъния и Италия. Те ще изнесат доклади за новостите и хирургичните техники в областта на заболяванията на носа и околоносните кухини.

Сред основните теми на форума ще бъдат също епидемиологията, диагностиката, медикаментозното и хирургично лечение на остри и хронични риносинуити в световен мащаб. Въпросите ще бъдат представени от учени с международна популярност като проф. д-р Юджийн Кърн, който е и първоосновател на американската ринология. Наред с него в събитието със свои доклади ще участват и проф. д-р Николас Бусаба от Харвардския Медицински университет, проф. д-р Хасан Рамадан специалист по детска ринология, проф. д-р Метин Онерджи, генерален секретар на Международните Ринологични общества, проф. д-р Питър Лохуис, представител на Европейската академия по лицево-пластична хирургия и др.

Общо 22 са утвърдените в световен мащаб чуждестранни ринолози, които ще пристигнат в България, за да изразят приятелско отношение и професионално признание към българските си колеги и да подкрепят подобаващо настоящия юбилей.

От българска страна своя експертен опит в рамките на научната програма ще споделят водещите специалисти доц. д-р Диляна Вичева, която е и председател на Българкото ринологично сдружение, проф. д-р Румен Бенчев, проф. д-р Карен Джамбазов, доц. д-р Венцислав Цветков, доц. д-р Пламен Недев, д-р Петко Кабакчиев и др.

Събитието ще бъде съпътствано и от разнообразна българска социална програма на фона на топли приятелски разговори между колеги и обмяна на научен опит.

Министър Андреева изрази удовлетворението си, че благодарение на активностите на БРС в страната има добре подготвени специалисти, които лекуват българските граждани на европейско и дори световно ниво, както и от създадената приемственост на обучението и запазването на кадрите по УНГ болести.

 

Банковата криза в България - митове, легенди, полуистини и истини

http://business.actualno.com/Bankovata-kriza-v-Bylgarija---mitove-legendi-poluistini-i-istini-news_37624.html

Две седмици поред, при това в самия им край, България се разтърсваше от криза, свързана с банки. Първо беше Корпоративна търговска банка, след това дойде и ред на Първа инвестиционна банка. Слухове, п...

Италия иска по-бързо да започнат разговорите за отмяна на шенгенските визи за Русия

http://europe.actualno.com/Italija-iska-po-byrzo-da-zapochnat-razgovorite-za-otmjana-na-shengenskite-vizi-za-Rusija-news_37625.html

Италианските власти се надяват на по-бързо възобновяване на диалога за отмяна на визите между Русия и страните от Шенгенската зона. Това заяви в интервю за "Интерфакс" италианският послани...

ФИФА обмисля четвърта смяна в продълженията

http://worldcup2014.actualno.com/FIFA-obmislja-chetvyrta-smjana-v-prodyljenijata-news_37627.html

Ръководството на Световната футболна централа обмисля възможността за въвеждането на четвърта смяна на състезатели в мачове, в които се играе допълнително време, съобщава електронното издание usatoday...

Третото дело срещу Цветан Цветанов продължава през септември

http://crime.actualno.com/Tretoto-delo-sreshtu-Cvetan-Cvetanov-prodyljava-prez-septemvri-news_37628.html

Третото дело срещу бившия министър Цветан Цветанов ще продължи на 29 септември. Депутатът от ГЕРБ и трима бивши началници на СДОТО - Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров, са обвинени, че за око...

В Бразилия на всеки Дани Алвеш има по един Жервазио

http://worldcup2014.actualno.com/V-Brazilija-na-vseki-Dani-Alvesh-ima-po-edin-Jervazio-news_37629.html

Футболът е бягство към един по-добър живот. Това като че ли е най-често срещането клише в Бразилия за младите момчета. В момента, в който излезете извън спортния център на Баия и се върнете обратно в ...

Олимпийско отличие за нашите състезатели от шахматния шампионат за глухи

http://www.mediapool.bg/olimpiysko-otlichie-za-nashite-sastezateli-ot-shahmatniya-shampionat-za-gluhi-news222209.html

От ХVІІ Олимпиада по шахмат за глухи, която се състоя от 18 до 28 юни в Опатия (Хърватия), нашият отбор (в състав Николай Нинов - капитан на отбора, Веселин Георгиев, трикратен световен шампион по шах за глухи, Петър Орев и Димитър Серафимов), се завърна в родината с купата на олимпийски първенец, съобщиха от Съюза на глухите в България (СГБ). Отличието бе спечелено след много трудни и оспорвани срещи с достойни съперници, като българските шахматисти спечелиха най-много точки - 25, след като победиха не само предишните шампиони от Хърватия, но и много силните отбори на Русия, Италия и Швейцария с постигнати ремита с отборите на Полша, Германия, Сърбия и Англия. Те не допуснаха нито една загуба, се казва в съобщението. Олимпиадата по шахмат за глухи се състоеше от пет основни турнира - отборен шампионат за мъже, отборно първенство за жени, отворен турнир, шампионат за младежи и индивидуално блиц първенство, като първенството за мъже и отвореният турнир се играха в девет кръга. В първенството за мъже заедно с нашите шахматисти участваха още 82 състезатели от 17 държави: Армения, Азербайджан, Беларус, Хърватия, Великобритания, Германия, Унгария, Израел, Италия, Казахстан, Полша, Русия, Сърбия, Словакия, Шотландия, Швейцария и Украйна. ММ майстор Петър Орев на четвърта отборна дъска бе с най-много точки от отбора - 7.5 от 9 възможни; на втора дъска трикратният световен шампион по шахмат за глухи Веселин Георгиев постигна 7 т.; на трета - Димитър Серафимов взе 6.5 точки. Капитанът на отбора Николай Нинов, заместник-председател на Съюза на глухите в България (СГБ) се състезаваше на първа дъска и постигна 4 точки. През 2013 г. националният отбор на СГБ по шахмат участва в ХХI европейско отборно  първенство в гр. Каунас, Литва, на което завоюва второ място.  

Няма нови назначения в МЗХ

http://www.cross.bg/grekov-ministur-izpulnitelniya-1418893.html

/КРОСС/Няма нови назначения и промени в Министерството на земеделието и храните. Това увери днес в Народното събрание земеделският министър проф. Димитър Греков. По неговите думи миналата седмица е имало само едно разместване във ведомството му, като на мястото на зам.-министър д-р Валентина Маринова временно е назначена Ася Стоянова. "Няма други промени и не сме правили такива", увери изрично Греков. Той потвърди, че наистина е поискал пълен отчет за едногодишната дейност на изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" и на заместниците му. Преди няколко дни министър земеделският министър поиска оставките на изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместника му Виолета Александрова с мотив, че имало "много оплаквания" по отношение на тяхната работа. Днес Александрова го контрира, че в последните няколко седмици са се подменяли членове на управителния съвет от квотата на БСП с такива от ДПС. А вчера в интервю пред БНР Мирослав Николов загатна, че Димитър Греков "много живо" се интересувал от резултатите на фирма "Греком". В нея министърът имал 34% дял, преди да влезе в правителството, стана ясно впоследствие.  

"Досадата" Алцхаймер вече застига сър Тери Пратчет

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/03/2336352_dosadata_alchaimer_veche_zastiga_sur_teri_pratchet/?ref=rss


Британският писател Тери Пратчет отмени появата си на предстоящата конвенция, посветена на фентъзи поредицата му за Света на диска в Манчестър през август заради заболяването си от Алцхаймер, пише "Гардиън". "Досадата най-сетне ме застигна", е написал на сайта на събитието 66-годшният автор, който беше диагностициран с рядка форма на болестта през 2007 г., но досега пишеше и взимаше активно участие в публични прояви.

"Дълго отлагах това изявление, а в по-добрите дни дори си мислех,...

Забранява се къпането на Офицерския плаж във Варна заради опасност от зарази

http://www.moreto.net/novini.php?n=256792

При извършен мониториг от РЗИ-Варна на взети проби от морската вода се установи, че в зоната около Офицерски плаж има зараза, съобщиха от здравната инспекция за Moreto.net. Пробите са дали неблагоприятен резултат от микробиологичния анализ по показатели „ешерихия коли” и чревни ентерококи”.

България е мишена на американския електронен шпионаж

http://www.cross.bg/bulgariya-e-mishena-na-amerikanskiya-elektronen-shpionazh-1418892.html

/КРОСС/България е сред страните, които са цел на американската шпионска Агенция за национална сигурност (АНС). Това става ясно от публикуван доклад на американското правителство, който цели да осигури известна прозрачност за електронния шпионаж на САЩ след разкритията на Едуард Сноудън. Докладът е дело на служителите на Джеймс Клапър, директор на националното разузнаване, координиращ дейността на 16-те американски разузнавателни служби. Подробности от него бяха публикувани във в. „Вашингтон пост"  

Пет опозиционни партии в Турция подкрепиха общ кандидат за президент

http://www.moreto.net/novini.php?n=256776

В Турция опозицията се обедини около фигурата на един общ кандидат за президентските избори с намерение да попречи на премиера Ердоган да ги спечели и оглави държавата като неин ръководител с разширени правомощия. Петте опозиционни партии в Турция официално заявиха подкрепата си за един кандидат в предстоящите президентски избори на 10 август.

Подкрепена е гражданската инициатива за свободен достъп до пристанище Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/aFF3Lz82bGY/

На 03.07. 2014 г. Областният управител на област Бургас Павел Маринов прие в сградата на областна администрация в Бургас по тяхно искане представители на Инициативен комитет с председател Даниела Бонева. В присъствието на заместник областните управители Евгени Врабчев, Юсеин Мехмед, главния секретар на областна администрация Севим Неджатиева и представители на медиите от името на обществеността членовете на Инициативния комитет връчиха на Павел Маринов подписка с имената на 13 580 граждани, които през последните месеци са се подписали под искане Пристанище Бургас да бъде отворено за свободен достъп за граждани.

Павел Маринов благодари на членовете на Инициативния комитет за проявената от тях гражданска активност като изрази своята пълна подкрепа на инициативата за осигуряване на свободен достъп на гражданите до Пристанище Бургас. Той заяви, че изпълнението на тази навременна обществена инициатива е възможно само с подкрепата на всички заинтересовани страни, без оглед на институционални различия и политическа принадлежност при продължаващ обществен натиск от страна на гражданите.

От своя страна Областният управител на Бургас се ангажира да предаде подписката със съответните подкрепящи, придружаващи писма на областна администрация в Бургас до Народното събрание, Министерски съвет и Министерството на транспорта с настояване за регламентиране на бъдещия разрешен свободен достъп на гражданите до Пристанище Бургас.

Членовете на Инициативния комитет изразиха своята благодарност пред Областния управител за оказаните от него разбиране и подкрепа за тяхната гражданска инициатива и декларираха готовност да продължат събирането на подписи до окончателно разрешаване на проблема.

 

Алкохолик размаза главата на куче пред деца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4171240

Хора, живеещи в столичния квартал „Младост”, разказаха пред TV7 за потресаваща гледка на поредното жестоко убийство на куче.
Хора, живеещи в столичния квартал „Младост”, разказаха пред TV7 за потресаваща гледка на поредното жестоко убийство на куче. "Станахме неволни свидетели на поредното жестоко убийство на бездомно куче". Така очевидците на инцидента се обръщат към институциите с молба за съдействие. Хората разказват, че гледката е била жестока.

Хакери разкриха личните данни на клиенти на банката на Коломойски

http://www.cross.bg/kolomoiiski-privatbank-klientite-1418891.html

/КРОСС/ Хакери разкриха в интернет личните данни на клиентите на „ПриватБанк”, собственост на украинския олигарх Игор Коломойски, съобщиха от РИА Новости. „Ние, „Кибер Беркут” анализирахме действията на хакерската групировка GreenDragon, получила достъп до конфиденциалната информация на клиентите на „ПриватБанк”. Ние потвърждаваме наличието на множество уязвимости в банковата система. Господин Коломойски явно пести от назначаването на грамотни компютърни специалисти. Информационната сигурност на „ПриватБанк” е под всякаква критика. Неговата пресслужба нагло и цинично лъже, че цялата конфиденциална информация, както и достъпът до сметките на клиентите са недосегаеми за странични лица”, казват хакерите. В страницата си „Кибер Беркут” изложиха банковите данни на клиентите на банката на Коломойски. По-рано хакерите дадоха на потребителите на „ПриватБанк” срок от пет дни, за да изтеглят парите си от банката на олигарха, спонсор на силовата операция в Югоизточна Украйна.

"Стандард & Пуърс": Банковите сътресения няма да променят рейтинга на България

http://www.mediapool.bg/standard-puars-bankovite-satreseniya-nyama-da-promenyat-reitinga-na-bulgaria-news222208.html

Сътресенията в българската банкова система засега няма да променят суверенния кредитен рейтинг на страната, обяви в сряда рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard and Poor's - S&P), цитирана от Ройтерс.   "Стандард енд Пуърс" основава оценката си на усилията на властите да предотвратят разпространение на масовото теглене на пари от две банки през юни.   Българското правителство предостави на банките държавна помощ от 3,3 милиарда лева под формата предпазна кредитна линия след изтеглянията от Корпоративна търговска банка (КТБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ), припомня Ройтерс. Оттогава ситуацията се стабилизира, допълва агенцията.   Преди да започне масовото теглене, "Стандард енд Пуърс" понижи рейтинга на България до една степен над категорията "боклук" ("junk"), изтъквайки като причина политическите сътресения в страната, напомня още Ройтерс.   Рейтинговата агенция отбеляза в сряда също, че масовото теглене на пари отчасти е било отражение на оценката й, направена при понижението, че България има "слаба институционална ефективност и лошо управление".

Управата на Радомир замисля модерен блок в центъра, а в края на града радомирци живеят в мизерия

http://www.zapernik.com/politika/upravata-na-radomir-zamislya-moderen-blok-v-centura-a-v_32828/

Община Радомир се подготвя да построи блок - мечта в центъра на градчето, научи ZaPernik.com.

От управата искат да издигнат сграда, която да отговаря на всички изисквания за жилищна сграда в 21-ви век. Идеята е на кмета Пламен Алексиев. Сградата трябва да е по екологичните стандарти и с всички екстри.

Въпреки идеята в блок 22, в квартал "Гърляница" живущи са принудени да живеят в мизерия. Дали заради безхаберието на общината или на съседите им...

Продължава

Общо 26 са разрушените къщи във Варна, Добрич и Велико Търново

http://pik.bg/общо-26-са-разрушените-къщи-във-варна-добрич-и-велико-търново-news198170.html

Общо 26 са разрушените къщи във Варна, Добрич и Велико Търново

Общо 26 са разрушените и негодни за живеене къщи във Варна, Добрич и Велико Търново. Това стана ясно от заседанието на Националния обществен съвет за управление на финансовите средства за подпомагането на пострадалите от наводненията население в Североизточна България, предаде „Фокус”.

82 къщи са подлежащи на събаряне, а за ремонтиране са около 272, като само от Варна са 210. Пострадалите домакинства са 1433, като 740 са от Добрич, 500 от Варна и 193 от Велико Търново. Пострадалите хора са около 4271 – 1200 от Варна, 2500 от Добрич и 571 от Велико Търново. Загиналите са 14 – 13 от Варна и 1 от Добрич. Евакуирани са 594 – 356 от Добрич, 230 Варна, 8 Велико Търново. Предложението за Варна е на терен, определен от кметството, да се построят къщи бързо производство тип „сандвич”. По искане на областните управители са необходими за оборудването на 30 фургона 160 комплекта легла, шалтета, постелъчно бельо и възглавници. За Добрич са необходими финансови средства на ремонт на пострадали къщи и покъщнина – мебели, техника, домакински уреди, спално бельо – 100 комплекта, одеяла – 200 бр., възглавници – 100 бр., кофи – 50 бр., лопати – 20 бр. Все още обаче продължават уточненията по този въпрос.
От направената оценка на нуждите от БЧК е установено, че на този етап са необходими хигиенни материали, строителни и ремонтни материали, хранителни продукти и вода. За тази цел областните управители са поискали фадроми, булдозери и друга тежка техника за разчистване. Нуждите на домакинствата от Велико Търново се изразяват най-вече във финансови средства за ремонт на пострадали къщи и покъщнина. Необходими са 73 легла с матрак, 45 спални с матрак, 2 детски легла с матрак, 49 дивани, 34 отоплителни уреди, 67 хладилници, 50 готварски ел. печки, 50 перални, 18 бойлери, 18 прахосмукачки, 2 миялни машини, 54 телевизори.

1355 км. пътни проекти са били реализирани за една година

http://econ.bg/Новини/1355-км-пътни-проекти-са-били-реализирани-за-една-година_l.a_i.553800_at.1.html

Общо 1355 км. пътно трасе са били изградени за една година. Това става ясно от представения отчет за работата на Министерство на регионалното...

„Концертмайсторите“ за есенния сезон вече са в продажба

http://www.cross.bg/kontzerta-kontzert-tzikula-1418890.html

/КРОСС/От днес, 3 юли са в продажба билетите за есенното издание на цикъла „Концертмайсторите" на Оркестъра на Класик ФМ радио. Цикълът представя два концерта, които ще се състоят съответно на 13 октомври и 7 ноември 2014 г. в зала „България". Събитието се организира от „Кантус Фирмус" и е финансирано от Столична програма „Култура" на Столична община. Реализира се в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г".Първият концерт ще даде старт на новия сезон за музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио с програмата БЪЛГАРСКА КЛАСИКА. В нея са събрани някои от шедьоврите на родната класическа музика, сред които са рапсодия „Вардар" и Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров, Ръченица из сюитата „Тракийски танци" от Петко Стайнов, ария из операта „Момчил" от Любомир Пипков, песента „Синеоката" от Г. Златев-Черкин. Солисти за концерта ще бъдат Людмил Ангелов, пиано и мецосопраното Надя Кръстева, един от най-забележителните български оперни гласове от младото поколение. Вторият концерт от цикъла представя младите звезди на българската класическа музика - цигуларят Елин Колев и пианистката Виктория Василенко, които наскоро участваха с голям успех на фестивала „Варненско лято"

Папазов отчете: Летище София и "Български пощи" са на печалба

http://econ.bg/Новини/Папазов-отчете-Летище-София-и-Български-пощи-са-на-печалба_l.a_i.553799_at.1.html

Летище София и „Български пощи” са сред предприятията в системата на министерството на транспорта, които отчитат печалби през първото полугодие на...

Орешарски подава оставка на 18 юли, почти сигурно е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4171208

Пламен Орешарски подава оставка на 18 юли, петък, твърдят особено информирани източници.
Самият премиер подсказа това  в разговора си с журналисти в парламента вчера, когато кворумът се провали. Пламен Орешарски подава оставка на 18 юли, петък, твърдят особено информирани източници. Самият премиер подсказа това  в разговора си с журналисти в парламента вчера, когато кворумът се провали. "Дано има поне кворум за моята оставка, пошегува се Орешарски. Той обясни, че на 16 юли ще иде в Брюксел да представи кандидатурата за нов еврокомисар.

Билки срещу проблеми с простатата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4171250

По данни на Световната здравна организация, 80% от мъжете в даден период от живота си имат проблеми с простатата. Представителите на силния пол обаче изчакват дълго преди на потърсят помощ. Само отговорното отношение към собственото здраве и навременните мерки могат да спестят редица усложнения и неприятни преживявания. По данни на Световната здравна организация, 80% от мъжете в даден период от живота си имат проблеми с простатата. Представителите на силния пол обаче изчакват дълго преди на потърсят помощ. Само отговорното отношение към собственото здраве и навременните мерки могат да спестят редица усложнения и неприятни преживявания.

Билки срещу проблеми с простатата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4171246

По данни на Световната здравна организация, 80% от мъжете в даден период от живота си имат проблеми с простатата. Представителите на силния пол обаче изчакват дълго преди на потърсят помощ. Само отговорното отношение към собственото здраве и навременните мерки могат да спестят редица усложнения и неприятни преживявания. По данни на Световната здравна организация, 80% от мъжете в даден период от живота си имат проблеми с простатата. Представителите на силния пол обаче изчакват дълго преди на потърсят помощ. Само отговорното отношение към собственото здраве и навременните мерки могат да спестят редица усложнения и неприятни преживявания.

Няма нито едно заведено дело за разпространяване на злепоставяща информация за банка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/03/2336335_niama_nito_edno_zavedeno_delo_za_razprostraniavane_na/?ref=rss


Нито едно дело срещу наказателно постановление, издадено от Българската народна банка (БНБ) по Закона за кредитните институции (ЗКИ), не е било образувано в Софийския районен съд (СРС) през миналата година.

Това съобщава сайтът "Съдебни репортажи", позовавайки се на съдебна статистика. От данните става ясно, че БНБ не е глобявала физически или юридически лица за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с които се уронват доброто име на банката и доверието...

Фотографска изложба в помощ на децата от Дом "Пенчо Славейков"

http://www.cross.bg/detzata-izlozhba-pomogne-1418889.html

/КРОСС/И тази година фондация "Дечица", с любезното съдействие на Betahaus Sofia, YALTA CLUB, Софийска фотографска школа и Фотосинтезис , ще помогне на децата в неравностойно положение от Дом "Пенчо Славейков" град София.  Благотворителна фотографска изложба ще бъде открита на 10.07.2014 година (четвъртък) от 18:30 часа в Betahaus. Целта е да бъдатсъбрани достатъчно средства, за да се помогне на всички дечица от дома, да отидат на море през месец юли и да изпитат тази приятна емоция също като всички нас! Тази година, събитието ще се състои благодарение на "Софийска Фотографска школа", които любезно помагат с техника за фотографиране, тридневно обучение на децата от дома и със създаването на тази уникална изложба. Авторите ще бъдат самите деца, които чрез фотографското изкуство ще ни покажат своите интереси, вълнения и мисли. Творбите, както и ръчно изработени от децата гривнички, обици, чанти и играчки, могат да бъдат закупите на самото събитие, организирано под формата на изложба.  Всеки, който желае да се присъедини към събитието е добре дошъл! Дори и само присъствието Ви ще бъде ценна за нас! Докоснете се до едно детско сърчице и му подарете част от своето, защото колкото повече добро, толкова повече добро, казват организаторите и благодарят предварително на всички, които ще откликнат на поканата.   

Фондация "П.У.Л.С." - Перник навършва 15 години от основаването си

http://www.zapernik.com/obshtestvo/fondaciya-p-u-l-s-pernik-navurshva-15-godini-ot-osnovavaneto-si_32827/

На 7 юли Фондация "П.У.Л.С." - Перник ще отбележи своята 15-годишнина, съобщиха от организацията за ZaPernik.com.

"Организацията се създаде във време, когато в България нямаше Закон за Закрила на детето, Закон за Защита срещу домашното насилие, Закон срещу трафика, a човешките права бяха абстрактни дискурси. За 15 години Фондация „П.У.Л.С.” се превърна в организация, определяща стандартите за грижа към пострадали от насилие и трафик хора...

Продължава

Две варненки измамени по телефона само за ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=256789

Две варненки са станали жертви на телефонни измами само за ден, съобщиха от полицията за Moreto.net. За времето от 14:00 до 15:00 ч. вчера, в телефонен разговор неизвестно лице измамило 68- годишна жена от Варна, като ѝ се представило за професор от Военна болница.

"Росатом" завършва през август реакторните изпитания на новото ядрено гориво за полския "Мария"

http://www.cross.bg/gorivo-yadreno-reaktor-1418888.html

/КРОСС/Руската компания за производство на ядрено гориво „ТВЕЛ", част от държавната корпорация "Росатом", ще завърши през август реакторните изпитания на новото ядрено гориво за единствения полски изследователски реактор "Мария". Новото ядрено гориво за изследователския реактор в Полша е на основата на нискообогатен уран. Това съобщи старши вицепрезидентът по научно-техническата дейност, технологиите и качеството в „ТВЕЛ" Пьотр Лавренюк. След завършването на изпитанията „ТВЕЛ" ще може да вземе участие в търга за доставка на ядрено гориво за изследователския реактор. През последното десетилетие основните усилия в развитието на ядрено гориво за изследователски реактори бяха насочени към преминаването от експлоатация на реактори с високообогатен уран към такива, които работят с нискообогатен, обясни Лавренюк. Програмата за снижаване на обогатяването на гориво за изследователските и тестови реактори, която се координира от Международната агенция по атомна енергия, е една от ключовите области на сътрудничество между Русия и Полша в областта на мирното използване на атомната енергия. През последните години „ТВЕЛ" разработи и пусна в серийно производство нови видове горива с нискообогатен уран, което е позволило на компанията през 2013 година напълно да прекрати доставките зад граница на горивни сборки с високообогатен уран

Греков бламиран за оставките на шефовете в ДФЗ, но не се отказва

http://www.mediapool.bg/grekov-blamiran-za-ostavkite-na-shefovete-v-dfz-no-ne-se-otkazva-news222207.html

Земеделският министър Димитър Греков беше бламиран в искането си за смяна на директора на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова с мотива, че бавят разплащания по Програмата за развитие на селските райони. Както се очакваше, свиканото от Греков в четвъртък следобед заседание на управата на фонда се провали, тъй като не успя да събере кворум.   Агроминистърът обаче не се отказва и ще иска нова среща на съвета на ДФЗ в понеделник сутринта.   "Втори месец не сме провеждали заседание. Безпрецедентна е липсата на изпълнителния директор на ДФЗ”, заяви Греков пред журналисти, след като стана ясно, че заседанието не може да се проведе.   Той продължава да твърди, че иска оставките на шефа на фонда и заместничката му заради забавени плащания по Програмата за развитие на селските райони. Вече около 30 общини се оплакали от това, в понеделник най-вероятно ще бъде представена справка и за много други земеделски производители, които не са си получили средствата, каза Греков.   "При нас ежедневно идват хора и министърът е този, който трябва да помогне, онази връзка, която е необходима да направи с фонда да им помогне, за да може да си придвижат съответните проекти. Тук не става въпрос за някакъв натиск”, каза още Греков, който предишния ден бе обвинен от шефа на ДФЗ, че оказвал натиск за разплащане на проект на негова фирма.   Така Николов и Александрова остават начело на фонда, за който се твърди, че ДПС иска да овладее ръководството му.   Лидерът на ДПС Лютви Местан обаче заяви по-рано през деня, че министър Греков и да иска не може да кадрува във фонда и призова журналистите да поискат справка за подобни твърдения, след което, според него, ще оттеглят тези въпроси. "Когато чуя въпрос за ДПС назначенията като мека форма за преяждането с власт, ще отговарям с "дайте факти”, каза Местан.   "За фонд "Земеделие" всичко живо е за арест, не знам какво се колебаят още, има ли ДАНС, има ли МВР. Като ги слушах - всички са да си отиват", заяви от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в четвъртък.   Самите шефове на ДФЗ пък твърдят, че с искането на оставките им земеделският министър Димитър Греков търси начин да измести вниманието от основния проблем – че от май м.г. не е избран сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони и така са застрашени над 2 млрд. евро за тази и миналата година.   Това е "един огромен прецедент, който е гаф за държавната администрация и изцяло на България", коментира зам.-директорът на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Виолета Александрова в четвъртък пред бТВ.   На общините са наложени корекции заради нарушения при обществените поръчки, но констатациите на ДФЗ трябва да бъдат потвърдени от сертифициращия орган.   Поради тази причина са застрашени 1.180 млрд. евро за периода октомври 2012 г. – октомври 2013 г., 1.300 млрд. евро през тази година, но и всички пари по новата програма по програмния период до 2020 г., заявиха шефът на ДФЗ Мирослав Николов и заместничката му Александрова.   Министърът на земеделието Греков поиска оставките им с мотив, че има "много оплаквания” към тяхната работа. Управителният съвет на ДФЗ трябва да реши в четвъртък дали да освободи Николов и Александрова. Според двамата, заседанието не е свикано коректно. Те цитираха правила, въведени от самия министър, след като преди 3 месеца било взето нарушаващо закони и правителствени постановления решение – да се прави предварително съгласуване на въпросите, които ще се обсъждат. Според шефовете на фонда, това не се е случило. "В последните няколко седмици се подменят членове на Управителния съвет от квотата на БСП с такива от ДПС”, посочи Александрова. По думите й самият министър е от квотата на ДПС.   Мирослав Николов повтори твърденията си, че Димитър Греков "много живо” се интересувал от резултатите на фирма "Греком”. В нея министърът имал 34% дял, преди да влезе в правителството. В същото време, фирмата имала безлихвен кредит към ДФЗ в размер на 110 000 лева, който бил обезпечен с апартамента на Греков. Земите, където се извършвала дейността по проекта на фирмата, също били негова собственост.   Двамата не коментираха дали става въпрос за конфликт на интереси. По думите им Димитър Греков звънял по телефона, като разказвал как братовчед му се присмивал как хем е министър, хем не може да придвижи процедурата по-бързо.   Според обясненията на Николов и Александрова, в случая с "Греком” имало забавяне заради проблем с проекта – липсващи документи, които в последствие фирмата набавила и представила.   По повод обвиненията, че ДПС кадрува чрез него в земеделското министерство и прави свои назначения, министър Греков обясни в парламента, че единственото назначение било от миналата седмица, когато временно сложил на мястото на зам.-министъра си Валентина Маринова, която била в болнични, главният секретар Ася Стоянова. Греков заяви, че на заседанието на управата на ДФЗ в четвъртък ще присъства Маринова и други промени не са извършвани.   Промените, които се налагат, са свързани единствено със смяната на министър Искра Михайлова (тя бе министър на околната среда, но стана евродепутат – бел. ред.), подчерта той. "Няма други промени и не сме правили такива", посочи Греков по повод състава на УС на ДФЗ.   Министър Греков потвърди, че е изискал пълен отчет за едногодишната дейност на изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" и на заместниците му и се надяват те да дойдат при него, макар по медиите да са казали, че няма да дойдат. "Аз съм направил всичко възможно", подчерта Греков.   Очаквайте подробности

Греков вероятно ще бъде бламиран за оставките на шефовете в ДФЗ

http://www.mediapool.bg/grekov-veroyatno-shte-bade-blamiran-za-ostavkite-na-shefovete-v-dfz-news222207.html

Очаква се земеделският министър Димитър Греков да бъде бламиран за исканите от него оставки на директора на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова с мотива, че бавят разплащания по Програмата за развитие на селските райони, научи Mediapool от различни свои източници.   За четвъртък следобед в земеделското министерство е свикано от Греков заседание на управата на земеделския фонд, на която освен исканите от агроминистъра оставки трябва да се обсъдят и текущи схеми за разплащане с фермерите. По-вероятно е обаче то да не се състои, по начина по който са се провалили и предишни заседание – като не се осигури кворум от членовете на управителния съвет. Вече стана ясно, че на предишни сбирки финансовото и икономическото ведомство не са пратили свои представители.   Твърди се, че зад исканите оставки на Николов и Александрова стои желанието на ДПС да овладее ДФЗ, който разпределя едни от най-големите суми от европейските фондове.   Лидерът на ДПС Лютви Местан обачезаяви, че министър Греков и да иска не може да кадрува във фонда и призова журналистите да поискат справка за подобни твърдения, след което, според него, ще оттеглят тези въпроси. "Когато чуя въпрос за ДПС назначенията като мека форма за преяждането с власт, ще отговарям с "дайте факти”, каза Местан.   "За фонд "Земеделие" всичко живо е за арест, не знам какво се колебаят още, има ли ДАНС, има ли МВР. Като ги слушах - всички са да си отиват", заяви от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в четвъртък.   Самите шефове на ДФЗ пък твърдят, че с искането на оставките им земеделският министър Димитър Греков търси начин да измести вниманието от основния проблем – че от май м.г. не е избран сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони и така са застрашени над 2 млрд. евро за тази и миналата година.   Това е "един огромен прецедент, който е гаф за държавната администрация и изцяло на България", коментира зам.-директорът на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Виолета Александрова в четвъртък пред бТВ.   На общините са наложени корекции заради нарушения при обществените поръчки, но констатациите на ДФЗ трябва да бъдат потвърдени от сертифициращия орган.   Поради тази причина са застрашени 1.180 млрд. евро за периода октомври 2012 г. – октомври 2013 г., 1.300 млрд. евро през тази година, но и всички пари по новата програма по програмния период до 2020 г., заявиха шефът на ДФЗ Мирослав Николов и заместничката му Александрова.   Министърът на земеделието Греков поиска оставките им с мотив, че има "много оплаквания” към тяхната работа. Управителният съвет на ДФЗ трябва да реши в четвъртък дали да освободи Николов и Александрова. Според двамата, заседанието не е свикано коректно. Те цитираха правила, въведени от самия министър, след като преди 3 месеца било взето нарушаващо закони и правителствени постановления решение – да се прави предварително съгласуване на въпросите, които ще се обсъждат. Според шефовете на фонда, това не се е случило.   "В последните няколко седмици се подменят членове на Управителния съвет от квотата на БСП с такива от ДПС”, посочи Александрова. По думите й самият министър е от квотата на ДПС.   Мирослав Николов повтори твърденията си, че Димитър Греков "много живо” се интересувал от резултатите на фирма "Греком”. В нея министърът имал 34% дял, преди да влезе в правителството. В същото време, фирмата имала безлихвен кредит към ДФЗ в размер на 110 000 лева, който бил обезпечен с апартамента на Греков. Земите, където се извършвала дейността по проекта на фирмата, също били негова собственост.   Двамата не коментираха дали става въпрос за конфликт на интереси. По думите им Димитър Греков звънял по телефона, като разказвал как братовчед му се присмивал как хем е министър, хем не може да придвижи процедурата по-бързо.   Според обясненията на Николов и Александрова, в случая с "Греком” имало забавяне заради проблем с проекта – липсващи документи, които в последствие фирмата набавила и представила.   По повод обвиненията, че ДПС кадрува чрез него в земеделското министерство и прави свои назначения, министър Греков обясни в парламента, че единственото назначение било от миналата седмица, когато временно сложил на мястото на зам.-министъра си Валентина Маринова, която била в болнични, главният секретар Ася Стоянова. Греков заяви, че на заседанието на управата на ДФЗ в четвъртък ще присъства Маринова и други промени не са извършвани.   Промените, които се налагат, са свързани единствено със смяната на министър Искра Михайлова (тя бе министър на околната среда, но стана евродепутат – бел. ред.), подчерта той. "Няма други промени и не сме правили такива", посочи Греков по повод състава на УС на ДФЗ.   Министър Греков потвърди, че е изискал пълен отчет за едногодишната дейност на изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" и на заместниците му и се надяват те да дойдат при него, макар по медиите да са казали, че няма да дойдат. "Аз съм направил всичко възможно", подчерта Греков.   Очаквайте подробности

Шефовете на ДФЗ: Заради министър Греков са застрашени милиарди по селската програма

http://www.mediapool.bg/shefovete-na-dfz-zaradi-ministar-grekov-sa-zastrasheni-miliardi-po-selskata-programa-news222207.html

Ръководителите на фонд "Земеделие" твърдят, че с искането на оставките им земеделският министър Димитър Греков търси начин да измести вниманието от основния проблем – от май м.г. не е избран сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони и така са застрашени над 2 млрд. евро за тази и миналата година.   Това е "един огромен прецедент, който е гаф за държавната администрация и изцяло на България", коментира зам.-директорът на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Виолета Александрова в четвъртък пред бТВ.   На общините са наложени корекции заради нарушения при обществените поръчки, но констатациите на ДФЗ трябва да бъдат потвърдени от сертифициращия орган.   Поради тази причина са застрашени 1.180 млрд. евро за периода октомври 2012 г. – октомври 2013 г., 1.300 млрд. евро през тази година, но и всички пари по новата програма по програмния период до 2020 г., заявиха шефът на ДФЗ Мирослав Николов и заместничката му Александрова.   Министърът на земеделието Греков поиска оставките им с мотив, че има "много оплаквания” към тяхната работа. Управителният съвет на ДФЗ трябва да реши в четвъртък дали да освободи Николов и Александрова. Според двамата, заседанието не е свикано коректно. Те цитираха правила, въведени от самия министър, след като преди 3 месеца било взето нарушаващо закони и правителствени постановления решение – да се прави предварително съгласуване на въпросите, които ще се обсъждат. Според шефовете на фонда, това не се е случило.   "В последните няколко седмици се подменят членове на Управителния съвет от квотата на БСП с такива от ДПС”, посочи Александрова. По думите й самият министър е от квотата на ДПС.   Мирослав Николов повтори твърденията си, че Димитър Греков "много живо” се интересувал от резултатите на фирма "Греком”. В нея министърът имал 34% дял, преди да влезе в правителството. В същото време, фирмата имала безлихвен кредит към ДФЗ в размер на 110 000 лева, който бил обезпечен с апартамента на Греков. Земите, където се извършвала дейността по проекта на фирмата, също били негова собственост.   Двамата не коментираха дали става въпрос за конфликт на интереси. По думите им Димитър Греков звънял по телефона, като разказвал как братовчед му се присмивал как хем е министър, хем не може да придвижи процедурата по-бързо.   Според обясненията на Николов и Александрова, в случая с "Греком” имало забавяне заради проблем с проекта – липсващи документи, които в последствие фирмата набавила и представила.   По повод обвиненията, че ДПС кадрува чрез него в земеделското министерство и прави свои назначения, министър Греков обясни в парламента, че единственото назначение било от миналата седмица, когато временно сложил на мястото на зам.-министъра си Валентина Маринова, която била в болнични, главният секретар Ася Стоянова. Греков заяви, че на заседанието на управата на ДФЗ в четвъртък ще присъства Маринова и други промени не са извършвани.   Промените, които се налагат, са свързани единствено със смяната на министър Искра Михайлова (тя бе министър на околната среда, но стана евродепутат – бел. ред.), подчерта той. "Няма други промени и не сме правили такива", посочи Греков по повод състава на УС на ДФЗ.   Министър Греков потвърди, че е изискал пълен отчет за едногодишната дейност на изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" и на заместниците му и се надяват те да дойдат при него, макар по медиите да са казали, че няма да дойдат. "Аз съм направил всичко възможно", подчерта Греков.   Очаквайте подробности

Ел Ниньо ще доведе до климатични катаклизми

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/el-ninio-shte-dovede-do-klimatichni-kataklizmi-6016346

Ел Ниньо е фаза от Южната осцилация - колебание на температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан - при която областите със затоплена вода се изместват на изток

Социалните осигуровки в Румъния намаляват с пет процента

http://www.mediapool.bg/sotsialnite-osigurovki-v-rumaniya-namalyavat-s-pet-protsenta-news222206.html

Върховният съвет за национална отбрана на Румъния е одобрил на заседанието си вчера влизането и разполагането на територията на страната на сили и средства на канадската армия, съобщи вестник "Котидианул", цитиран от БТА.   Канадските военнослужещи ще бъдат разположени на територията на Румъния "с цел подготовка и осъществяване на мисии на НАТО, по молба на румънската страна, в контекста на развитието на ситуацията в региона", се казва в съобщение на президентската администрация, допълва изданието.   Румънският печат отбелязва днес, че парламентът на Румъния е станал първият парламент на държава членка на Евросъюза, ратифицирал споразумението на ЕС с Молдова.   Споразумението за асоцииране между Молдова и Европейския съюз бе ратифицирано вчера на извънредно парламентарно заседание. Румънските депутати ратифицираха и споразуменията за асоцииране на ЕС с Украйна и Грузия.   "Благодаря на всички депутати, че приеха да дойдат на извънредно заседание, за да изпратят едно изключително важно послание в европейски план, че парламентът на Румъния е първият парламент, който ще ратифицира споразуменията за асоцииране", каза румънският премиер Виктор Понта в пленарна зала и призова румънските институции да оказват подкрепа на тези три държави.   Вестник "Ромъния либера" съобщава, че румънските депутати на вчерашното заседание са одобрили и проектозакона за намаляване на социалните осигуровки с пет процента от 1 октомври тази година.   Румънският премиер посочи, че тази мярка ще доведе до разкриване на нови работни места. Социалдемократическата партия, като лява партия, "подкрепя тази доста добра мярка за данъчно облекчение", посочи министър-председателят.

Мъж падна от 6-тия етаж, докато краде телефон

http://crime.actualno.com/Myj-padna-ot-6-tija-etaj-dokato-krade-telefon-news_37622.html

Крадец задигна телефон от апартамент в Бургас и намери смъртта си по пътя на бягството от местопрестъплението – падна от 6-я етаж на блока, в който влязъл. Собственикът на апартамента в х...

Стадион "Академик" посреща групово гледане на Григор - Джокович

http://tennis.actualno.com/Stadion-Akademik-posreshta-grupovo-gledane-na-Grigor---Djokovich-news_37623.html

Стадион "Aкадемик" става домакин на най-голямото групово гледане на тенис мач - битката на първата ни ракета Григор Димитров срещу Новак Джокович от турнира "Уимбълдън" .Поканата е...

Аутсайдер уби с примка, чук и нож леля си, не харесвала приятелката му. Психиатрите: Има проблем, но разбира стореното

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4170502

В горещия следобед на 18 юли 2013 г. някои жители на тихия и спокоен столичен кв. “Лагера” преживяват неочакван кошмар.
Млад мъж стъпва на тънък перваз на последния 9-и етаж на блок на ул. “Хайдушка поляна” и заплашва да скочи. За минути сградата е наобиколена от граждани, полицаи, репортери и психолози от МВР, които 9 ч увещават мъжа да не скача. В горещия следобед на 18 юли 2013 г. някои жители на тихия и спокоен столичен кв. “Лагера” преживяват неочакван кошмар. Млад мъж стъпва на тънък перваз на последния 9-и етаж на блок на ул. “Хайдушка поляна” и заплашва да скочи. За минути сградата е наобиколена от граждани, полицаи, репортери и психолози от МВР, които 9 ч увещават мъжа да не скача.

Нови назначения в Renault Sport F1

http://www.cross.bg/renault-sport-direktor-1418887.html

/КРОСС/С огромно съжаление, Renault Group съобщава за напускането на Жан-Мишел Жалиние, Президент и Управляващ директор на Renault Sport F1, който взе решение да упражни правото си на оттегляне по лични причини. От 3 юли, новият Президент на Renault Sport F1 е Жером Щол, който ще добави длъжността към досегашните си задължения на Chief Performance Officer и директор „Продажби и Маркетинг на Групата". Сирил Абитбул е назначен на новосъздадената позиция Управляващ директор на Renault Sport F1, пряко подчинена на Жером Щол.Сирил Абитбул е роден на 14 октомври 1977 и завършва Националния Политехническия Институт в Гренобъл. Той се присъединява към Renault, като през 2007 е назначен Директор на Развитието на Renault F1 Team, преди да заеме поста на Изпълнителен директор през 2010. През септември 2012, Сирил Абитбул се мести в отбора на Caterham във Формула 1 като Генерален мениджър.  

ТВЕЛ ще завърши изпитанията на ядрено гориво за изследователския реактор в Полша

http://www.vesti.bg/novini/tvel-shte-zavyrshi-izpitaniiata-na-iadreno-gorivo-za-izsledovatelskiia-reaktor-v-polsha-6016350

Руската компания за производство на ядрено гориво "ТВЕЛ", част от държавната корпорация "Росатом", ще завърши през август реакторните изпитания на новото ядрено гориво за единствения полски изследователски реактор "Мария".

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/03/2336322_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Това са акцентите от емисията в 12 ч.:

- И днешното заседание на парламента се провали заради липса на кворум. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов категорично заяви, че партията няма да участва в работата на Народното събрание, докато не бъде внесена оставката на кабинета на Пламен Орешарски.
- Външните министри на Украйна, Русия, Германия и Франция...

Renault става основен спонсор на e.dams-Renault

http://www.cross.bg/renault-formula-mans-1418886.html

/КРОСС/• Преди година Renault потвърди ангажимента си като технически партньор на новия Formula E шампионат за електрически едноместни болиди. • Днес, Renault разшири ангажимента си със съобщението, че ще бъде основен спонсор на отбора e.dams-Renault, който е собственост на Ален Прост, посланик на марката Renault, и Жан-Пол Дрио.• Tова партньорство показва, че Renault увеличава инвестицията си в тази напълно нова, особено иновативна дисциплина.• Предизвикателството подчертава също така решимостта на Renault да извлече максимално преимущество от опита си в сферата на електрическите автомобили и моторния спорт.• E.dams-Renault обяви, че пилоти за сезон 2014/2015 ще бъдат Никола Прост и Себастиен Буеми. Миналата година марката Renault, пионер в света на електрическите автомобили и активен участник в моторния спорт още от създаването на марката, бе обявена като официален технически партньор на FIA Formula E Championship. С бързото приближаване на дебютното състезание на шампионата в Пекин, Китай, през септември 2014, френският автомобилен производител обяви, че ще засили участието си в новите серии под формата на финансова подкрепа за e.dams. Renault ще бъде основен спонсор на отбора, собственост на Жан-Пол Дрио и 4-кратния Световен шампион във Формула 1 Ален Прост, който е и посланик на марката Renault

Новак Джокович: Григор Димитров трупа опит и ще спечели турнир от Големия шлем

http://www.mediapool.bg/novak-dzhokovich-grigor-dimitrov-trupa-opit-i-shte-specheli-turnir-ot-golemiya-shlem-news222205.html

Новак Джокович оцени високо напредъка в развитието на Григор Димитров и коментира, че българинът е в състояние да спечели "Уимбълдън".   За да стане това обаче, Димитров трябва да отстрани сърбина на полуфинала, като мачът ще се играе в петък. "Фактът, че той не е загубил мач на трева този сезон говори за качествата му. Той определено е човекът, който може да победи тук, а победата над Анди в три сета показва, че има потенциал да бъде шампион в турнирите от Големия шлем. Дали ще е тук или на някое от другите състезания, тази победа му предстои. Той спечели турнири на различни настилки тази година, това говори за качествата му. Играта му доста се подобри, а работата с Роджър Рашийд много му помага. Той става все по-опитен в мачовете на "голямата сцена", които са много полезни на големи турнири като този. Да победиш Анди на трева в 3 сета е много, много трудно. Това само показва, че Димитров е играл невероятно", каза Джокович, цитиран от sportal.bg.  

Депутати се карат заради жената на съдия Тони Гетов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243386_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%8

 Албена Гетова получила 6 месеца по-рано подарък от Вигенин – втори мандат в Берлин

Истински парламентарен цирк се разигра пред камерите на bТВ в кулоарите на Народно събрание между депутати от ГЕРБ и БСП. Докато видинският народен представител Филип Филипов се обясняваше пред микрофона с какви мотиви са назначили в последния момент главния секретар на МВР изскочи гербера Красимир Ципов.

Не само Лазаров, БСП поголовно назначава свои хора на важни постове. Ето вижте какво се случва във външно министерство – преди дни Вигенин е подписал преназначения по дипломатически мисии на техни хора. Най интересното е, че съпругата на съдия Тони Гетов, който осъди ефективно Цветан Цветанов получава втори мандат в Берлин, само че назначението й влиза в сила чак от , януари следващата година. Защо се прави това, попита Ципов. За скандалните назначения Faktor.bg писа още преди два дни и показа документално (виж ТУК) как 105 червени калинки са получили дарове от управляващите, включително и скандално назначение на съпругата на съдията, осъдил Цветан Цветанов (виж ТУК). Докато Ципов се обясняваше се появи Таско Ерменков и избута човека на ГЕРБ.

Правят интервю с Филипов, стига Ципов се е изявявал, обясни представящият се за енергиен експерт и закри от камерите с тялото си Красимир Ципов.

Филипов който не очакваше, че ще размахат на живо пред камерите документите за назначенията във Външно изпадна в смотаняшка ситуация и започна да дава нелогични обяснения:

Мъжът и като е съдия Албена Гетова какво да я направим? Да я изселим, да направим архипелага Гулак. Назначението и е преценка на кадрова политика, коректно е да се назначава с бъдеща дата, това е в правомощията на министър на МВнР, сипеше недоумици Филипов.

Тук се размахват едни пасквили, нещо като тефтерчето на Златанов...Тази заповед може да бъде отменено от следващото правителство, намеси се пак напористият Ерменков.

Защо е необходимо тази заповед да влиза в сила от 1 януари 2015, попита отново Ципов и недвусмислено заяви, че това е била цената за присъдата на Цветан Цветанов. Според него подобни срамни назначения вървят във всички министерства.

Молдова одобри споразумението за свободна търговия и политическо асоцииране с ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=256779

Парламентът на Молдова ратифицира споразумението за свободна търговия и политическо асоцииране с Европейския съюз, което Кишинев подписа на 27 юни на срещата на върха в Брюксел. Пактът не предвижда скорошно членство в Съюза, но предлага задълбочаване на икономическата интеграция и дава свободен достъп, без такси и тарифи, на Молдова до 500-те милиона европейски потребители.

Плевня и кола изгоряха в село Шейново

http://www.vesti.bg/novini/plevnia-i-kola-izgoriaha-v-selo-shejnovo-6016347

Плевня и кола изгоряха тази нощ в село Шейново край Казанлък, предаде кореспондентът на БГНЕС от града на розите.

98 години Национален военноисторически музей

http://www.cross.bg/myzeii-voennoistoricheski-natzionalniyat-1418885.html

/КРОСС/На 4 юли Националният военноисторически музей - пазител на вълнуващия разказ за българската и европейската военна история, прибавя още една година към своето почти вековно съществуване.  Създаден в разгара на Първата световна война със заповед № 391 от 4 юли 1916 г. на Главнокомандващия Действащата армия, „за да се съхранят за вечни времена всички предмети, свързани със събитията, които бележат най-важните страници на нашата военна история...", музеят започва попълването на колекциите си. В деня на 98-ата си годишнина Националният военноисторически музей изказва признателност на своите дарители, благодарение на които музеят съхранява жив спомена за храбростта на предците ни, за българската бойна слава и памет. Хиляди родолюбци през годините са допринесли за богатството на милионния му фонд, част от който днес е представен по иновативен и атрактивен начин с над 27 хиляди експоната в експозициите на музея. Националният военноисторически музей благодари и на всички свои приятели, съмишленици, партньори и доброволци, с помощта на които днес е научно-културен център и предпочитано място, привличащо все повече посетители с европейска визия, с разнообразни изложби и инициативи.

Започна лов на вещици в МВР

http://frognews.bg/news_72536/

Безпрецедентен лов на вещици започна в МВР. По нареждане отгоре службите за сигурност са стартирали невиждана саморазправа, като са погнали всички ченгетата, които активно са работили по времето на бившия шеф на вътрешното ведомство Цветан Цветанов. Това научи Фрог нюз от служители на системата.

Измамиха жена с 12 000 лева, била й направена черна магия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4171200

65-годишна жена от новозагорското село Езеро дала на ромки всичките си спестявания, за да бъдат пречистени от магия. Тя била посетена от измамниците на 2 юли по обед, съобщи Дарик.
Жените я убедили, че има направена магия и че парите, които държи в дома си, трябва да бъдат „пречистени”, чрез извършен от тях ритуал. 65-годишна жена от новозагорското село Езеро дала на ромки всичките си спестявания, за да бъдат пречистени от магия. Тя била посетена от измамниците на 2 юли по обед, съобщи Дарик. Жените я убедили, че има направена магия и че парите, които държи в дома си, трябва да бъдат „пречистени”, чрез извършен от тях ритуал.

135 години от създаването на Министерството на вътрешните работи

http://press.mvr.bg/NEWS/news140703_04.htm

Тържествената церемония ще започне в 10.00 часа на 5 юли /събота/ пред Паметника на Незнайния воин

Блейк Лайвли била по-скоро задръстена, отколкото секси?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/blejk-lajvli-bila-po-skoro-zadrystena-otkolkoto-seksi-6016345

Една от най-красивите холивудски актриси Блейк Лайвли вярва, че всъщност е по-скоро задръстена, отколкото сексапилна

Братята Пулеви един срещу друг във Volvo Trucks

http://www.cross.bg/volvo-kybrat-pylevi-1418884.html

/КРОСС/Боксьорите Кубрат и Тервел Пулеви се изправят един срещу друг, но не на ринга, а на пистата в ешкън видео с камиони, което Volvo Trucks пуска като продължение на култовия клип с Жан Клод Ван Дам "The Epic Split". След незабравимия шпагат между шведските камиони, "българският отговор" отново показва по нестандартен начин уникалното кормилно управление на камионите Volvo - Volvo Dynamic Steering. Фокусът е върху изключителните стабилност и прецизност на движение, които осигурява системата, като за целта братята Пулеви управляват камионите с боксови ръкавици без стабилен захват при изпълнението на всички каскади. Всички кадри във видеото са заснети лично от Кубрат и Тервел, без да се използват дубльори или професионални шофьори. Снимките са направени само за един ден на затворена писта на летището в Лесново. За да се предаде напълно усещането за напрегната надпревара и съвършения синхрон в управлението, освен от земя и кран, част от кадрите са заснети и с ултра модерен дрон-хеликоптер. "За нас това беше интересно преживяване като братя, спортисти и българи. Трябваше да покажем концентрацията и дисциплината, които имаме от бокса и връзката си като братя в необичайна ситуация. Не беше лесно, но беше и много забавно, защото като повечето мъже споделяме страстта към мощните машини. Освен това беше въпрос на чест да представим достойно България в един международен проект", разказаха Кубрат и Тервел Пулеви

Рафи и Любо Киров снимат клип в Морската градина в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4171133

Рафи Бохосян - победителят от първия сезон на Рафи Бохосян - победителят от първия сезон на "Х Фактор", започна да снима новия си видеоклип в Морската градина в Бургас във вторник по обяд в най-голямата жега. Затова младият изпълнител и снимачният екип - общо около десет човека, работиха на сянка. Отстрани съвети даваше Любо Киров, бившият вокал на група "Те". Той така и не застана пред

319 молби подадени до момента в Социалната дирекция- Варна от пострадалите в “Аспарухово”

http://www.moreto.net/novini.php?n=256787

319 молби са подадени до момента в Дирекция “Социално подпомагане” във Варна във връзка с бедствието в квартал “Аспарухово”. Това съобщи Радио „Фокус” – Варна Силвия Наумова, началник на отдел “Социална закрила” към дирекцията във Варна.

Тери Пратчет: Oпитвах се да надхитря заболяването си, но най-накрая ме настигна

http://www.cross.bg/pratchet-teri-svetut-1418883.html

/КРОСС/Световноизвестният британски писател сър Тери Пратчет за пръв път отмени участието си в обществено мероприятие - фестивал в Манчестър, посветен на поредицата му "Светът на диска", съобщават британските издания "Таймс" и "Гардиън". През 2007 г. Пратчет, който сега е на 66 години, обяви, че е болен от рядка форма на болестта на Алцхаймер - кортикална атрофия на задната част на мозъка. Болестта прогресира и сега писателят не може сам да върши много неща, сред които да шофира или да си връзва връзките на обувките. В писмо Пратчет се извини на почитателите на фентъзи поредицата му "Светът на диска", които го очакваха на ежегодната си среща в Манчестър през август. "От доста време отлагам писането на това съобщение и в добрите дни се надявах, че няма да ми се наложи да го направя", казва сър Тери Пратчет. "Съжалявам за това, но се опитвах да надхитря заболяването си и успях да пиша по-дълго отколкото някой смяташе за възможно. Но то най-накрая ме настигна заедно с други свързани с възрастта болежки." За да компенсира отсъствието си на фестивала, на който трябваше да бъде почетен гост, Пратчет обеща да изпрати на феновете прочутата си черна шапка. Сър Тери Пратчет е патрон на британската Фондация за борба с болестта на Алцхаймер от 2008 г. Оттогава той е дарил стотици хиляди британски лири, за да подпомогне финансирането на медицински изследвания

Ханс-Вернер Зин: Еврото е затвор

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c22a680/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Chans0Everner0Ezin0Eevroto0Ee0Ezatvor0E0H1755120C/story01.htm

ЕЦБ е превишила значително правомощията си, смята президентът на германския институт за икономически изследвания Ifo


Арестът на мухите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4171116

аквото и да говорим тия дни за банките в България, става дума за пари - това е ясно. Но има още нещо, което с голяма степен на сигурност вече би могло да се каже, и то е, че атаката срещу тях беше криминална. 
Банковата паника определено не беше вследствие на сътресения в парично-кредитната система. Тя възникна след една жалба за опит за убийство аквото и да говорим тия дни за банките в България, става дума за пари - това е ясно. Но има още нещо, което с голяма степен на сигурност вече би могло да се каже, и то е, че атаката срещу тях беше криминална. Банковата паника определено не беше вследствие на сътресения в парично-кредитната система. Тя възникна след една жалба за опит за убийство

ГЕРБ и БСП с взаимни обвинения кой нарушава съгласието, ДПС се притесни за доверието в институциите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/03/2336216_gerb_i_bsp_s_vzaimni_obvineniia_koi_narushava/?ref=rss


Само дни след постигнатото съгласие на консултациите между парламентарните партии при президента Росен Плевнелиев работата на Народното събрание отново забуксува. ГЕРБ бойкотира днес кворума и провали заседанието и настоя за незабавна оставка на кабинета "Орешарски" с всички, произтичащи от това последици за предсрочните избори. От БСП отвърнаха, че това е безотговорно поведение, а ДПС призова всички партии да останат верни на постигнатото съгласие при държавния глава.

По-рано днес...

Жена даде 12 бона на ромки, за да й развалят черна магия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4171144

65-годишна жена от новозагорското село Езеро дала на ромки всичките си спестявания, за да бъдат пречистени от магия. Тя била посетена от измамниците на 2 юли по обед, съобщи Дарик.
Жените я убедили, че има направена магия и че парите, които държи в дома си, трябва да бъдат „пречистени”, чрез извършен от тях ритуал. 65-годишна жена от новозагорското село Езеро дала на ромки всичките си спестявания, за да бъдат пречистени от магия. Тя била посетена от измамниците на 2 юли по обед, съобщи Дарик. Жените я убедили, че има направена магия и че парите, които държи в дома си, трябва да бъдат „пречистени”, чрез извършен от тях ритуал.

Фолкорни самодейци от Радомир, Друган, Кленовик и Копаница ще участват на международен фестивал в село Дорково

http://www.zapernik.com/obshtestvo/folkorni-samodeici-ot-radomir-drugan-klenovik-i-kopanica-shte-uchastvat_32826/

Ще се проведе XVI Международен фестивал за автентичен фолклор Дорково 2014, съобщиха от пресцентъра на кметство Дорково, читалище „Св. Св. Кирил и Методой-1919 година, ансамбъл „Овчарска песен”-село Дорково канят граждани и гости на фестивала. Тържественото откриване на фестивала е на 1 август, а дните за изяви на колективите са на 2 август и 3 август.

Фестивалът се провежда с подкрепата на община Ракитово и е под егидата на Министерство на...

Продължава

Местан: Губим 17-18 дни парламентарно време

http://frognews.bg/news_72535/

Лидерът на ДПС бе категоричен, че ще спазят всичко договорено при президента. Той коментира напускането на парламента от ГЕРБ и "Атака" на загуба на парламентарни дни, в които могат да се приемат важни закони.

Тръгна третото дело срещу Цветан Цветанов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243384_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BE+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD

 След втория опит в СГС тръгна третото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По него той е подсъдим заедно с трима бивши директори на ЗДОТО - Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров.

Според обвинителния акт от февруари 2010 г. до април 2013 г. четиримата не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, като не са създали регламент за използване на специална мобилна техника и не са осъществили контрол върху прилагането на СРС-та.

Делото се води при закрити врата, тъй като по него ще се използват класифицирани данни. Свидетели в процеса са още бившият служебен шеф на МВР Петя Първанова, както и ексглавният секретар на вътрешното ведомство Калин Георгиев.

КРС: За първи път използват кратките номера за измама

http://www.cross.bg/nomera-dimov-bozhkov-1418882.html

/КРОСС/За нова измама с есемеси алармираха зрители на Нова тв. Ужилените вече са над 700 души.  „Проблемът е такъв, че става дума за кратки номера, докато Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) регулира услугите с добавена стойност, т.нар. войсоувър услуги. Сега за първи път се случва да използват кратките номера за измама", обясни пред медията председателят на КРС Веселин Божков. Той допълни, че в комисията обаче не е постъпила нито една подобна жалба. Ася в момента кандидатства за работа и кандидатства на няколко места чрез една от популярните онлайн платформи за намиране на работа. Един ден получава странен есемес: „Здравейте, кандидатствали сте за работа и интервю. Това ли е телефонът, на който да ви уведомим за решението ни? Отговорете с RR на латиница". Ася отговаря, но следва нов, уточняващ есемес, на който пак отговаря. В крайна сметка се оказва, че всеки есемес е струвал на младото момиче по 6 лв. с ДДС. „В конкретния случай фирмата, наела този номер, има база данни с номера, взети отнякъде. За съжаление, не можем да знаем откъде. От тази база данни от номера е изпратила въпросните съобщения", обясни Димо Димов - представител на фирмата, дала под наем номера 1982, от който Ася е получила съобщението. Димов обясни, че с получаването на първите оплаквания на потърпевши веднага е бил спрян достъпът до платформата на нелоялния клиент

Цветанов и Борисов трябва да ги съдят съдии с черни качулки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243385_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B3%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%8A%D0%

 Цветанов е невинен, а съдията, който го осъди, е бил под натиск, ръцете му треперели. Такова изявление направи немският адвокат на Цветанов и то се мултиплицира от симпатизантите на Борисов и ГЕРБ из интернет. Бивши привърженици на СДС, сега преминали към ГЕРБ, дори фанатично сравняват присъдата на Цветанов с Народния съд и т. н.

Любопитно е, че Цветанов има защитници и сред по-широка аудитория протестиращи за оставка, които уж не бяха от ГЕРБ. Което иде да покаже, че много протестиращи, съзнателно или не, искаха да върнат ГЕРБ на власт веднага след изборите.
И сега естествено присъдата се политизира.

Дали ръцете на съдията са треперели, заради натиск от властта?
В Колумбия, когато съдят наркобосове, карат под пълна тайна анонимни съдии от провинцията, и в съда те се явяват с черни качулки с дупки за очите. Да не може да бъде разпозната самоличността им. Защото рискуват живота си с присъди срещу мафиотите. На подобен риск са изложени съдиите на мафията в Италия. Там има магистрати жертви на покушения.

Защо у нас някой си мисли, че ръцете на съдия Тони Гетов, произнесъл присъдата срещу Цветанов, са треперели, защото, примерно са му наредили нещо от Министерски съвет или централата на „Позитано”?
Ако един съдия има от какво да се страхува във властта, това са Цветанов и Борисов. Натискът им върху съдебната власт беше огромен. И видим, и невидим. Достатъчно доказателства изскочиха от записи и др. за тяхното „задкулисие” – любима дума на някои протестиращи. А Цветанов директно раздаваше присъди, преди обвиняемите да стигнат да съда и хокаше съдии, че не изпълняват вижданията му.

Цветанов в съда с адвоката си. Снимка: Булфото

Протестиращи скандираха, че правителството е мафия, олигархия. Като евфемистично понятие може да се казва „лекарска мафия”, „зеленчукова мафия” и т. н. В този смисъл политическата олигархия и правителството са някаква мафия. Може да се говори за лошо управление, корупция, облагодетелстване чрез държавата и т. н.

Но има и класическо понятие за мафия – незаконен бизнес, наркотици, контрабанда, рекет, проституция, хазарт, пране на пари и легализиране на спечеленото.
И кой в политиката може да бъде свързан с тази реална мафия?
От чии общински съветници мирише на кокаин? Кой е бил в бандата на сикаджиите? Кой е уличаван в незаконно производство на цигари? За кого излязоха на бял свят доклади и свидетелства, че се е занимавал с канал за метамфетамини, пране на пари? Че е имал е връзки с балканския гангстер номер 1 – Сретан Йосич? Кой е бил висш полицейски шеф, когато има рекорден брой неразкрити мафиотски убийства? За кого в доклади дори на пробитата българска антимафиотска служба пише „работи в среди и контактува с лица от оперативен интерес”?
И т. н. има достатъчно тъмни петна по фасадата на Бойко Борисов. И не става дума само за миналото му. На бял свят излязоха и свидетелства, че като премиер злоупотребява с власт и се държи по същия начин като в миналото си в силовите групировки.

Така че, ако сложим понятието мафия на мястото му, много по-близо до него е ГЕРБ. Това, както се казва, е медицински факт. Все едно да поставиш диагноза. Тя е ясна за всеки по-осведомен човек. Това, че Борисов спечели европейските избори, не я отменя. Сега политици искат да правят коалиции с него, защото е най-голямата парламентарна сила, но проблемът остава.

Сред искащите оставка има хора с искрени намерения да се случи нещо добро чрез взаимодействие с ГЕРБ. Но да се бориш с олигархията с помощта на мафията е много лоша идея. Има хора, които смятат Борисов за по-малкото зло и явно или неофициално го подкрепят. Наивно вярват, че с Борисов ще стане по-добре.

Не е чудно, че на съдията са му треперели ръцете. Кой да го защити утре, ако ГЕРБ се върнат на власт? Да издадеш такава присъда в момент, когато партията на подсъдимия печели избори, е истинска гражданска и професионална смелост.

Измислиците, публикувани срещу съдията, осъдил Цветанов, са форма на натиск върху него, същевременно заблуждават общественото мнение.

И в ГЕРБ има хора, които искрено вярват, че работят за обществото. Но са заблудени в ролята си, не съзнават, че съдействат за престъпно управление. (За компетентност е отделен въпрос).

Веднага след присъдата започнаха натискът срещу съдия Тони Гетов. Сайтът ПИК публикува като „сензационно” разкритие, че съпругата му е на дипломатическа работа в Берлин, „изпратена там от БСП”. Ако беше истина, щеше да бъде пример за журналистика от граждански позиции. Но не е, оказва се журналистика от цветаново-гербави позиции. Защото съпругата на съдия Гетов е изпратена там през 2010 г., при правителството на ГЕРБ. Дипломатическите назначения се правят от външния министър, а за посланици президентът (тогава Първанов) само подписва указ, по предложение на правителството.
Видно е кой оказва натиск на съдията, чрез клевети в медиите.


vestnik.bg

 

Славия направи 0:0 срещу румънци в контрола

http://bgfootball.actualno.com/Slavija-napravi-00-sreshtu-rumynci-v-kontrola-news_37613.html

Представителният отбор на Славия завърши 0:0 срещу първодивизионния румънски Брашов в контрола, играна в Словения.Треньорският щаб на "белите" предпочете да пусне в игра за първите 60 минути...

Иво Петров за Actualno.com: Някой трябва да ни спаси от политиците, търся решение

http://interview.actualno.com/Ivo-Petrov-za-Actualnocom-Njakoj-trjabva-da-ni-spasi-ot-politicite-tyrsja-reshenie-news_37614.html

Иво Петров и съпругата му Нина са артистично плевенско семейство, което се издържа само с рисуване. Двамата художници са представители на плевенската школа, известна със своите традиции и големи имена...

Първенството, което нареди бетонни скелети до живи такива в Бразилия

http://worldcup2014.actualno.com/Pyrvenstvoto-koeto-naredi-betonni-skeleti-do-jivi-takiva-v-Brazilija-news_37615.html

От рушащата се къща с пробит покрив, която е близо до новата магистрала към новия стадион за световното в Натал, Мария Иванилде Оливейра чува всичко. Мелодиите на националния химн на всеки отбор се но...

ФИФА изиска от "Шпигел" доказателства за уговорени мачове на Камерун

http://worldcup2014.actualno.com/FIFA-iziska-ot-Shpigel-dokazatelstva-za-ugovoreni-machove-na-Kamerun-news_37617.html

Международната футболна централа поиска немското издание „Дер Шпигел“ да представи доказателства, че футболистите на Камерун са играли в договорени мачове в груповата фаза на свето...

Германия трепери, седем се разболяха преди мача с Франция

http://worldcup2014.actualno.com/Germanija-treperi-sedem-se-razboljaha-predi-macha-s-Francija-news_37618.html

Селекционерът на Германия Йоахим Льов обяви, че седем футболисти имат простудно заболяване и болки в гърлото преди четвъртфиналния мач срещу Франция, съобщава френското издание L'Equipe.Льов не е спом...

Руският език в Украйна ще може да става регионален, уверява Порошенко

http://europe.actualno.com/Ruskijat-ezik-v-Ukrajna-shte-moje-da-stava-regionalen-uverjava-Poroshenko-news_37619.html

Конституционната реформа ще предостави на местните власти правото да предоставят на руския език статута на регионален език, обяви днес президентът на Украйна Петро Порошенко, предаде БГНЕС. Същото ...

Вратарят на Коста Рика с контузия в рамото

http://worldcup2014.actualno.com/Vratarjat-na-Kosta-Rika-s-kontuzija-v-ramoto-news_37620.html

Вратарят на националния отбор по футбол на Коста Рика Кейлор Навас пропусна тренировка на тима заради контузия, съобщава сайтът на ФИФА.Тимът на Коста Рика се подготвя за четвъртфиналния мач срещу Хол...

Нойер: Уморени сме, а Франция е най-стабилният тим

http://worldcup2014.actualno.com/Nojer-Umoreni-sme-a-Francija-e-naj-stabilnijat-tim-news_37621.html

Вратарят на националния отбор по футбол на Германия Мануел Нойер заяви пред сайта на клубния си тим Байерн, че  Бундестима е доста уморен след тежкия двубой срещу Алжир на осминафиналите на с...

63-годишен мъж от Смолян се е наръгал с нож в областта на корема

http://pik.bg/63-годишен-мъж-от-смолян-се-е-наръгал-с-нож-в-областта-на-корема-news198140.html

63-годишен мъж от Смолян се е наръгал с нож в областта на корема

Пенсионер от Смолян се е наръгал с нож, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Смолян. Сигнал за инцидента е получен вчера около 13.45 часа.

63-годишният мъж се е наръгал в областта на корема в дома си. Пострадалият е транспортиран за лечение в МБАЛ-Смолян. На местопроизшествието е направен оглед от дежурна оперативна група при ОД на МВР и РУП-Смолян.

По случая е образувано досъдебно производство.

Най-високата сграда в Нюкасъл ще е едва 18-етажна

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/07/03/2247919_nai-visokata_sgrada_v_njukasul_shte_e_edva_18-etajna/?ref=rss


Най-високата сграда в Нюкасъл ще бъде 18-етажна, съобщи architectureanddesign.com.au. Властите в британския град разрешиха реализирането на проекта, създаден от "Снел аркитектс" (Snell Architects).

Инвестицията в 57-метровата сграда, наречена Icon Central, се оценява на 100 млн. долара. Сградата ще е мултифункционална и ще има още два по-ниски корпуса. В нея ще има апартаменти и търговски площи, кино- и конферентна зала, 25-метров басейн, фитнес зала, развлекателен център, фризьорски...

Ноле: Димитров може да спечели Уимбълдън

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243383_%D0%9D%D0%BE%D0%BB%D0%B5%3A+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%A3%D0%B8%D0%BC%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B4%D1%8A%D0

 "Григор Димитров е човекът, който може да излезе победител от Уимбълдън", каза номер 2 в света Новак Джокович.

Ноле се класира трудно на полуфиналите след петсетов мач с Марин Чилич. Малко по-рано същия ден, родната ни звезда Григор Димитров победи Анди Мъри в три сета и си уреди среща с Джокера. "Фактът, че той не е загубил мач на трева този сезон говори за качествата му. Той определено е човекът, който може да победи тук, а победата над Анди в три сета показва, че има потенциал да бъде шампион в турнирите от Големия шлем. Дали ще е тук или на някое от другите състезания, тази победа му предстои. Той спечели турнири на различни настилки тази година, това говори за качествата му. Играта му доста се подобри, а работата с Роджър Рашийд много му помага. Той става все по-опитен в мачовете на "голямата сцена", които са много полезни на големи турнири като този. Да победиш Анди на трева в три сета е много, много трудно. Това само показва, че Димитров е играл невероятно", каза Джокович. /БГНЕС

Данаил Папазов: Най-тежко е в жп сектора, загубите са над 21 млн. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4171125

Основните ни цели са за завършване на жп инфраструктурата там, където е започната в момента. На трасетата на жп инфраструктурата България към момента се извършват над 100 ремонта. Опитахме се да наложим едно по-високо темпо, което да успее да вкара всички проекти в крак със сроковете, които са били в договорите. Основните ни цели са за завършване на жп инфраструктурата там, където е започната в момента. На трасетата на жп инфраструктурата България към момента се извършват над 100 ремонта. Опитахме се да наложим едно по-високо темпо, което да успее да вкара всички проекти в крак със сроковете, които са били в договорите.

Трусовете в банковата система няма да понижат кредитния ни рейтинг

http://econ.bg/Новини/Трусовете-в-банковата-система-няма-да-понижат-кредитния-ни-рейтинг_l.a_i.553791_at.1.html

Трусовете в българския банков сектор няма да се отразят върху кредитния рейтинг на страната. Това смятат експертите от рейтинговата агенция Standard...

"Еврофутбол": Григор Димитров няма да успеее да подчини Джокович

http://www.cross.bg/evrofytbol-live-pobeda-1418881.html

/КРОСС/Очакванията на българският букмейкър „Еврофутбол" за утрешния исторически полуфинал на Григор Димитров на Уимбълдън са той да не успее да подчини Новак Джокович и да отпадне от надпреварата за трофея. Коефициентът за победа на българската тенис сензация е 3.30, а за успех на сърбина - 1.28. Мачът между двамата най-вероятно ще се реши в три сета, като ставката за това е 1.88. Напрежението за почитателите на хасковлията се вдига още повече с прогнозираното му отстраняване с резултат 3:0 сета, който е с коефициент 2.20. Не трябва да забравяме, обаче, че българинът поднесе изненада на четвъртфинала с отстраняването на Анди Мъри, макар да беше сочен за аутсайдер в мача. Повече ставки за полуфиналния сблъсък - ТУК. Все по-горещо става и по футболните терени в Бразилия, където предстоят четвъртфиналните сблъсъци. Франция и Германия ще завържат оспорван двубой в петък, 4-ти юли. Основание за това твърдение дават коефициентите: „1"2.82 „Х" 3.15 „2" 2.35. По-късният мач между Бразилия и Колумбия е с изявен фаворит отбора на домакините със ставка 1.78. За успех на колумбийците тя е 4.10, а за равенство - 3.40. Ето какво е положението при четвъртфиналите в събота:Аржентина - Белгия Сингъл, Live „1" 2.05 „Х" 3.15 „2" 3.25 Холандия - Коста Рика Сингъл, Live „1" 1.43 „Х" 3.80 „2" 6

България била сред мишените на американския електронен шпионаж

http://www.moreto.net/novini.php?n=256785

Американските специални служби са се интересували от случващото се в България, като страната ни е била обект на електронен шпионаж. Това пише в разсекретен доклад на щатското разузнаване, целящ да хвърли известна светлина върху шпионските практики на АНС и ЦРУ в чужбина.

Магистри - фармацевти от София изкарват по 2000 лева в Перник и Радомир

http://www.zapernik.com/biznes/magistri-farmacevti-ot-sofiya-izkarvat-po-2000-leva-v_32825/

Фармацията неочаквано измести стоматологията от желанията на кандидатите в столичния Медицински университет. Мераклиите да се развиват в лекарствената индустрия тази година са над 400 за разлика от кандидатите да следват дентална медицина, които са малко над 300.

В предишни години пропорцията беше точно обратната - тийнейджърите се редяха на опашка, за да се занимават със зъболечение, което е една от най-престижните и доходни дейности. Тази кампания обаче за едно...

Продължава

Местан: Няма как оставката да е след 25 юли

http://pik.bg/местан-няма-как-оставката-да-е-след-25-юли-news198130.html

Местан: Няма как оставката да е след 25 юли

Хоризонтът пред Народното събрание е ясен и оставката няма как да е след 25 юли. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, след като по-рано днес стана ясно, че ГЕРБ ще блокират работата на парламента, докато министър-председателят подаде оставка.

Лидерът на ДПС коментира, че според него въпросът с оставката е изяснен, но ако е необходимо, премиерът може да внесе още по-голяма яснота, посочвайки точна дата.

"Няма съмнение, че хоризонтът на 42-рото Народно събрание е ясно очертан, респективно - и на кабинета "Орешарски". Мисля, че всичко е ясно. Ако все пак някому нещо се губи, като например - точната дата за подаване на оставката, аз оставам с впечатление, че и този въпрос е ясен. И мисля, че дори се коментира, без изрично да е записано в становището. Няма как да се случи по-късно от 25 юли. Но ако има необходимост и това да се конкретизира, защо не?", коментира Местан.

Според Лютви Местан е недопустимо работата на Народното събрание да се блокира, защото така ще се загуби ценно парламентарно време.

"Пред този парламент има 20-30 дни живот, да се пропилее това време вече е безотговорно. Имаме редица закони, по които страната е заплашена от наказателна процедура, те са технически по своя характер", посочи Лютви Местан.
Той призова всички партии да се придържат към сключеното при президента споразумение.

Той е категоричен, че въпросът с изтеглянето на датата за изборите по-рано не стои пред партиите.

"Това би означавало окончателно сриване на доверието, дори в най-високия формат - формата на КСНС към държавния глава. Извинете, това би означавало процес на ерозиране на институционалността на българската държава. Никой няма интерес от това", посочи Лютви Местан.

Сопот чества рождението на Иван Вазов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243382_%D0%A1%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%82+%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2

 Родният град на патриарха на българската литература Иван Вазов - Сопот започва от днес серия прояви, с които ще отбележи 164 години от рождението на писателя и 120 години от първото издание на романа "Под игото", предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В 17 часа днес в къщата-музей "Иван Вазов" се открива изложба за историята на романа в годините. Създаден в изгнание, пренесен у нас с руска дипломатическа поща от Одеса, романът е първият пример на този жанр у нас. Той е и първата българска книга, преведена и издадена на английски език. Наред с многото копия на романа на различни езици, посетителите могат да видят и ценното му първо издание. Фотоизложба "Сопот - минало и настояще" ще съпътства библиографската сбирка. Автор на фотографиите е Пламен Самуилов.

Тържествата в Сопот ще продължат до 9 юли, когато в църквата "Св.св. Петър и Павел" ще бъде отслужена тържествена литургия по повод годишнината на писателя. /БГНЕС

Бюджетът на оперативната програма “Регионално развитие” е наддоговорен

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c224ac3/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cbiudjetyt0Ena0Eoperativnata0Eprograma0Eregionalno0Erazvitie0Ee0Enaddogovoren0H1755310C/story01.htm

Подготвен е план за действие заради спрените плащания по програмата, който всяка седмица се отчита пред Брюксел, съобщи регионалният министър


Папазов: Най-тежко е в жп сектора, загубите са над 21 млн. лева (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4171096

Основните ни цели са за завършване на жп инфраструктурата там, където е започната в момента. На трасетата на жп инфраструктурата България към момента се извършват над 100 ремонта. Опитахме се да наложим едно по-високо темпо, което да успее да вкара всички проекти в крак със сроковете, които са били в договорите. Основните ни цели са за завършване на жп инфраструктурата там, където е започната в момента. На трасетата на жп инфраструктурата България към момента се извършват над 100 ремонта. Опитахме се да наложим едно по-високо темпо, което да успее да вкара всички проекти в крак със сроковете, които са били в договорите.

Имаме средно по 2,5 телевизора у дома

http://www.cross.bg/televizorite-televizora-horata-1418880.html

КРОСС/78% от българите гледат телевизия всеки ден, показва проучване, направено от социологическа агенция BluePo!nt по поръчка на LG Electronics България. Едва 4% гледат телевизия по-рядко от веднъж седмично. Българинът има средно по 2 телевизора и половина в къщата си, като 85% от българите имат повече от един приемник. Размерът на екрана е най-важен за 2/3 от българите. За почти толкова хора (63,3%) от най-голяма важност е дисплеят на телевизора. За близо половината от запитаните с най-голяма важност е качеството на картината като цяло. „Обяснимо е желанието на потребителите телевизорът да бъде преди всичко най-добър в основното си приложение - осигуряването на картина с добро качество. Затова производителите на телевизори в световен мащаб създават успоредно различни технологии, с които да осигурят търсеното качество", коментира резултатите Иван Иванов, изпълнителен директор на LG Electronics България. „В последните години се наложиха OLED телевизорите и UltraHD телевизорите - две съвършено различни технологии, но и двете даващи желаната прецизност на картината. Все по-близо сме до съвършенството. Представете си - 4K UltraHD телевизорите са с 4 пъти по-висока детайлност от Full HD", обяснява г-н Иванов. 93% от хората искат телевизорът да може да се свързва с компютър, лаптоп, таблет или смартфон

Манолова: От ГЕРБ ще взимат заплати и ще ходят на плаж

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/manolova-ot-gerb-shte-vzimat-zaplati-i-shte-hodiat-na-plazh-6016338

Хората са ни изпратили в парламента, за да решаваме техните проблеми, а не да паразитираме на техен гръб, категорична е Манолова

Найджъл де Йонг пропуска останалите мачове на Холандия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4171118

Холандия ще трябва да се справя без Найджъл де Йонг в оставащите си мачове на световното в Бразилия. 29-годишният халф принудително напусна още в 9-ата минута 1/8-финала срещу Мексико в неделя, а прегледите след мача показаха, че има контузия в слабите.
Треньорът на „лалетата“ Луис ван Гаал изрази своята надежда след драматичната победа с 2:1 Холандия ще трябва да се справя без Найджъл де Йонг в оставащите си мачове на световното в Бразилия. 29-годишният халф принудително напусна още в 9-ата минута 1/8-финала срещу Мексико в неделя, а прегледите след мача показаха, че има контузия в слабите. Треньорът на „лалетата“ Луис ван Гаал изрази своята надежда след драматичната победа с 2:1

Манолова: От ГЕРБ ще взимат заплати и ще ходят на плаж

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/manolova-ot-gerb-shte-vzimat-zaplati-i-shte-hodiat-na-plazh-6016338

Хората са ни изпратили в парламента, за да решаваме техните проблеми, а не да паразитираме на техен гръб, категорична е Манолова

Кампания във Варна, насочена към недоволството от колите по тротоарите, призовава: "Вдигни чистачки"

http://www.moreto.net/novini.php?n=256784

Инициатива организирана от екоорганизацията "Зелена точка" във Фейсбук е насочена към недобросъвестните шофьори във Варна, научи Moreto.net. Акцията се нарича „Вдигни чистачки, покажи недоволството от колите". "Всеки ден се сблъскваме с коли паркирали неправилно по тротоарите, ние от "Зелена точка" Ви приканваме да покажете гражданска позиция.

Георги Лозанов: Телевизиите се държаха професионално, без паника за банките

http://www.cross.bg/medii-mediite-zakona-1418879.html

/КРОСС/Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии  - Защо сте против по-строги наказания за хората, които пускат слухове срещу банките, г-н Лозанов? През последните дни бяхме свидетели на нечистоплътни опити банковата система да бъде разклатена, а СЕМ излезе вчера със становище против наказателен текст в закона за подобни действия. - Не сме против, ако наистина ще бъдат наказани тези, които пускат слуховете. Предложената промяна в Наказателния кодекс обаче проявява един траен дефект в мисленето на българските политици - вместо да търсят реалния виновник, превантивно, като хаджи Генчо със стомната, да санкционират медиите.Вместо справедливост - цензура. Медиите са длъжни да информират, а не са длъжни да знаят дали една информация е фалшива, или не, както изисква този проектозакон срещу паниката, но сякаш сам написан в паника. Резултатът ще е пред заплахата отзатвор простожурналиститеда замлъкват по темата, нищо, че тя е една от най-важните за хората, защото, вън от купешките думи, е свързана с това дали утре ще можеш да отидеш на море, да си купиш пералня, да си платиш тока. - Как трябва да бъде формулиран текстът в закона, за да не пострадат медиите? - Санкциите трябва да се насочат само към източника на фалшивата информация, а не по линията на най-малката съпротива - като се заканваш да счупиш платформата, по която тя е стигнала до теб

Григор Димитров – рицарят от Черно море

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/grigor-dimitrov-ricariat-ot-cherno-more-6016341

Ден след успеха, коментарите в британската преса не спират, като повечето медии акцентират върху изказването на Гришо след двубоя, в което той казва за Мъри: "Факт е, че още на загрявката усетих, че не показва най-добрия си тенис"

Алжирските национали ще дарят 9 млн. долара на хората в ивицата Газа

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/03/2336257_aljirskite_nacionali_shte_dariat_9_mln_dolara_na/?ref=rss


Футболистите от националния отбор на Алжир ще дарят премиите от участието си на световното първенство в Бразилия на жителите на ивицата Газа.

Решението на тима съобщи нападателят Ислам Слимани след завръщането на отбора в страната.

Алжир за първи път в своята история се класира за осминафиналите на мондиал, където изигра оспорван мач с Германия и отстъпи с 1:2 след продължения.

"Тези пари са нужни повече на хората в Газа, отколкото на нас", заяви Слимани. Според...

„Бележити” македонци отхвърлиха договора за добросъседство

http://news.ibox.bg/news/id_1228586721

Група от учени, писатели, журналисти и културни дейци написаха манифест до президента Плевнелиев, в който настояват „ЕС да се европеизира”, а България да признае съществуването на македонски език и нация като условие за „съвместно празнуване на 9 май”.

Официално режим на тока

http://www.grreporter.info/Oficialno_rezhim_na_toka/15753

До момента бе обявена програмата за прекъсване на електроподаването до обедните часове.

прочети повече

Бареков поиска от президента консултации за еврокомисар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4171107

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков поиска от президента Росен Плевнелиев консултации за еврокомисар. Бареков е изпратил писмо до държавния глава.
Ето и него:
"Уважаеми г-н Плевнелиев,
По неведоми за демократичните принципи пътища научихме, че новият български еврокомисар ще бъде предложен от премиера Пламен Орешарски. Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков поиска от президента Росен Плевнелиев консултации за еврокомисар. Бареков е изпратил писмо до държавния глава. Ето и него: "Уважаеми г-н Плевнелиев, По неведоми за демократичните принципи пътища научихме, че новият български еврокомисар ще бъде предложен от премиера Пламен Орешарски.

Местан: Всичко е ясно. Няма как оставката да е след 25 юли

http://www.cross.bg/mestan-lyutvi-ostavkata-1418878.html

/КРОСС/Хоризонтът пред Народното събрание е ясен и оставката няма как да е след 25 юли, каза в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан в отговор на решението на ГЕРБ да блокират работата на парламента, докато министър-председателят подаде оставка. Според лидерана ДПС въпросът с оставката е изяснен, но ако е необходимо, премиерът може да внесе още по-голяма яснота, посочвайки точна дата. "Няма съмнение, че хоризонтът на 42-рото Народно събрание е ясно очертан, респективно - и на кабинета "Орешарски". Мисля, че всичко е ясно. Ако все пак някому нещо се губи, като например - точната дата за подаване на оставката, аз оставам с впечатление, че и този въпрос е ясен. И мисля, че дори се коментира, без изрично да е записано в становището. Няма как да се случи по-късно от 25 юли. Но ако има необходимост и това да се конкретизира, защо не?", коментира Местан. Според Лютви Местан е недопустимо работата на Народното събрание да се блокира, защото така ще се загуби ценно парламентарно време. "Пред този парламент има 20-30 дни живот, да се пропилее това време вече е безотговорно. Имаме редица закони, по които страната е заплашена от наказателна процедура, те са технически по своя характер", посочи Лютви Местан. Той призова всички партии да се придържат към сключеното при президента споразумение. Той е категоричен, че въпросът с изтеглянето на датата за изборите по-рано не стои пред партиите

Местан: Оставката няма как да е по-късно от 25 юли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4171097

Хоризонтът на 42-рия парламент е ясно очертан, респективно и на кабинета „Орешарски”.
Ако все пак някому нещо се губи, като например точната дата за подаване на оставката, аз оставам с впечатление, че и този въпрос е ясен.
Това няма как да се случи по-късно от 25 юли, но ако има необходимост и това да се конкретизира – защо не. Хоризонтът на 42-рия парламент е ясно очертан, респективно и на кабинета „Орешарски”. Ако все пак някому нещо се губи, като например точната дата за подаване на оставката, аз оставам с впечатление, че и този въпрос е ясен. Това няма как да се случи по-късно от 25 юли, но ако има необходимост и това да се конкретизира – защо не.

"Крисчън сайънс монитър": България става жертва на конфронтацията между Запада и Русия

http://www.mediapool.bg/krischan-saians-monitar-bulgaria-stava-zhertva-na-konfrontatsiyata-mezhdu-zapada-i-rusiya-news222204.html

Конфликтът между Запада и Русия за съдбата на Украйна оказва въздействие върху България, коментира американският вестник "Крисчън сайънс монитър".   Плановете на българското правителство за изграждане на газопровода "Южен поток" станаха част от геополитическата битка между Изтока и Запада. А дебатите в България по повод газопровода, съчетани с още няколко кризисни ситуации, изиграха роля за сриването на управляващите, се казва в кореспонденция на вестника от България.   В началото на миналия месец министър-председателят Пламен Орешарски обяви, че спира работата по проекта под заплахата от наказание от Европейския съюз. И Брюксел, и Вашингтон оказват натиск с цел да спрат "Южен поток", който е част от битката между Русия и Запада за Украйна, пише "Крисчън сайънс монитър".   Дискусиите за "Южен поток", от чието изграждане България може да очаква милиарди долари инвестиции и хиляди работни места, както и гарантиране на енергийните й нужди, се водят в доста тежък период за българското правителство, което трябва да се справя и с последиците от наводненията в източната част на страната, които взеха няколко жертви, посочва вестникът.   Отгоре на това две от водещите български банки бяха подложени на атака през последните две седмици, след като клиенти получиха имейли и текстови съобщения с предупреждения да изтеглят парите си, преди да е станало твърде късно, изтъква изданието и съобщава и за предстоящото разпускане на парламента и произвеждането на предсрочни избори.

Бареков поиска от президента консултации за еврокомисар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4171093

Лидерът на Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков поиска от президента Росен Плевнелиев консултации за еврокомисар. Бареков е изпратил писмо до държавния глава. Ето и него: "Уважаеми г-н Плевнелиев, По неведоми за демократичните принципи пътища научихме, че новият български еврокомисар ще бъде предложен от премиера Пламен Орешарски.

Бареков поиска от президента консултации за еврокомисар

http://pik.bg/бареков-поиска-от-президента-консултации-за-еврокомисар-news198122.html

Бареков поиска от президента консултации за еврокомисар

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков поиска от президента Росен Плевнелиев консултации за еврокомисар, съобщават от пресцентъра на партията. 

"Изборът да не става на тъмно", призова в отворено писмо лидерът на ББЦ.

"Уважаеми г-н Плевнелиев,

По неведоми за демократичните принципи пътища научихме, че новият български еврокомисар ще бъде предложен от премиера Пламен Орешарски. Това ще стане на 16-ти юли на заседание на Съвета на Европа в Брюксел. Тази новина достигна до гражданите и партиите след брифинг на премиера в кулоарите на парламента", пише Бареков

"В днешната ситуация на политическа противопоставеност и предизборна обстановка в държавата е абсолютно недопустимо и неприемливо за обществения мир, този изключително важен пост за България да бъде решен и предложен на тъмно от правителството без легитимиране и без парламентарна подкрепа. Ние, основните политически сили в България, вероятно както и Вие самият, научаваме за кандидатури в страната по слухове и вестникарски изрезки."

 Моля Ви да инициирате спешна среща с г-н Орешарски, както и да организирате консултации с партиите, които имат депутати в Европейския парламент, на тема каква кандидатура ще излъчи България за поста еврокомисар и какъв ресор ще поискаме като държава - член на ЕС. Нито една политическа сила днес няма право да взема еднолични решения, които се отнасят до интересите и позицията на страната ни в международен план.

"Като единствена институция, която днес дава стабилност в политически аспект, се надявам че ще предприемете спешни мерки и ще осветлим обществото за решението, което ще вземе политическата класа на България", завършва писмото




Загубите в БДЖ са над 21 млн. лв.

http://www.cross.bg/zagyba-razmer-programata-1418877.html

/КРОСС/Основните ни цели са за завършване на жп инфраструктурата там, където е започната в момента. На трасетата на жп инфраструктурата България към момента се извършват над 100 ремонта. Опитахме се да наложим едно по-високо темпо, което да успее да вкара всички проекти в крак със сроковете, които са били в договорите. Това каза на пресконференция по случай една година управление министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Папазов обясни, че за юни 2013 година до юни тази година са изготвени 12 законопроекта и 38 подзаконови нормативни актове, чиято цел е била решаване на проблеми в сектора. Беше представено финансовото състояние на търговските дружества и държавни предприятия към транспортното министерство. С най-нисък финансов резултат се нарежда "Холдинг БДЖ ЕАД", който за полугодието на 2014 г. е на загуба от 21 279 000 лв., за 2013 г. е бил на загуба от близо 9 млн. лв., а през 2012 г. на 29 576 000 лв. След БДЖ следва НК "ЖИ", чиято сума за това полугодие е на минус 18 700 000 лв., спрямо 2013, когато е било - 19 594 000 лв. и спрямо 2012, когато състоянието му е било - 7 213 000 лв. Ситуацията при "Български пощи" ЕАД е, че за полугодието на 2014 г. финансите му са на стойност от 146 000 лв. спрямо 2012 и 2013, когато е било на загуба, съответно на минус 3 144 000 лв. и минус 28 000 лв. Летище Пловдив също търпи загуба за първите 6 месеца от 2014 г. на стойност 363 000 лв

Строители на "Хемус" се готвят за протест заради забавени заплати

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/07/03/2336234_stroiteli_na_hemus_se_gotviat_za_protest_zaradi/?ref=rss


Работниците и служителите в дружеството "Автомагистрали - Черно море", което изгражда пътния възел "Белокопитово" на магистрала "Хемус", не са получавали заплати за последните три месеца, съобщи БНР. Причина за това са финансовите затруднения на дружеството поради забавени плащания от страна на Агенция "Пътна инфраструктура". 

Работниците предупреждават, че ще започнат гражданско неподчинение като блокират държавни институции и възлови пътни артерии. 

Председателят на...

Toстао: Ако първенството бе в Европа, Бразилия вече щеше да е отпаднала

http://worldcup2014.actualno.com/Tostao-Ako-pyrvenstvoto-be-v-Evropa-Brazilija-veche-shteshe-da-e-otpadnala-news_37611.html

Eдно е да играеш добре футбол, друго е да разбираш от тази игра. Всеки голям играч бива търсен и изказва мнения относно развитието на Световното. Но често става дума за изключително лаишки и нелепи ко...

Проблемите на Цветан Василев извадиха Левски от Евролигата

http://basketball.actualno.com/Problemite-na-Cvetan-Vasilev-izvadiha-Levski-ot-Evroligata-news_37612.html

Баскетболен клуб Левски няма да играе в Евролига/Еврокъп следващия сезон. Причината са проблемите на КТБ, които рефлектираха върху всички спортни клубове, спонсорирани от банката. "Сините" п...

Местан: Подаването на оставката няма как да е по-късно от 25 юли (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4171083

Хоризонтът на 42-рия парламент е ясно очертан, респективно и на кабинета „Орешарски”.
Ако все пак някому нещо се губи, като например точната дата за подаване на оставката, аз оставам с впечатление, че и този въпрос е ясен.
Това няма как да се случи по-късно от 25 юли, но ако има необходимост и това да се конкретизира – защо не. Хоризонтът на 42-рия парламент е ясно очертан, респективно и на кабинета „Орешарски”. Ако все пак някому нещо се губи, като например точната дата за подаване на оставката, аз оставам с впечатление, че и този въпрос е ясен. Това няма как да се случи по-късно от 25 юли, но ако има необходимост и това да се конкретизира – защо не.

Фармацията измести стоматологията

http://www.cross.bg/kandidatite-izpit-zanimavat-1418876.html

/КРОСС/Фармацията неочаквано измести стоматологията от желанията на кандидатите в столичния Медицински университет. Мераклиите да се развиват в лекарствената индустрия тази година са над 400 за разлика от кандидатите да следват дентална медицина, които са малко над 300. В предишни години пропорцията беше точно обратната - тийнейджърите се редяха на опашка, за да се занимават със зъболечение, което е една от най-престижните и доходни дейности. Тази кампания обаче за едно място ще се състезават по трима кандидати, а за фар­мацията - по четирима, пише "Преса". „Фармацията е една от най-сериозно растящите и най-добре платени индустрии", поясниха от университета новата мода. И в момента десетки чуждестранни фирми разкриват у нас центрове за клинични изследвания, където професионалисти с подобна квалификация са високо ценени. Родните фарма компании и аптеки също постоянно търсят служители. Прясно дипломиралите се магистри могат да започнат и с 1600-1700 лв. заплата, особено ако се съгласят да работят извън София. В момента известна наша верига е готова да дава по 300-400 лв. отгоре на месец на младите аптекари, които се съгласят ежедневно да пътуват по съседни градове като Перник, Своге, Радомир. Фаворит на кандидат-студентите обаче продължава да е медицината. Над 700 младежи ще се състезават за стоте места за бъдещи доктори. Днес всички те ще държат изпит по биология, а на 10 юли - по химия. Очаква се резултатите да са готови до средата на юли

Съпрузи пострадаха при експлозия след изтичане на газ пропан-бутан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4171077

Мъж и жена са пострадали при експлозия след изтичане на газ пропан-бутан и загазоване в Шуменско, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен.
В 17:50 часа вчера в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” Шумен е получен сигнал, че в къща в село Тимарево е възникнала експлозия вследствие изтичане на газ пропан-бутан и Мъж и жена са пострадали при експлозия след изтичане на газ пропан-бутан и загазоване в Шуменско, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. В 17:50 часа вчера в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” Шумен е получен сигнал, че в къща в село Тимарево е възникнала експлозия вследствие изтичане на газ пропан-бутан и

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване