И инвеститорите знаели, че банковият проблем е само шум

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/08/2339323_i_investitorite_znaeli_che_bankoviiat_problem_e_samo/?ref=rss


Обществото знае, че става дума за криминална атака срещу банки и че държавата застана с всички свои ресурси зад тях и също, че случилото се няма нищо общо с фундаменталната ситуация с банките.

Това коментира в интервю пред CNBC финансовият министър Петър Чобанов.

На въпрос как са реагирали на всичко това чуждестранните инвеститори, пред които беше представена емисията нов дълг дни след атаката срещу КТБ, Чобанов обяснява, че те са разбрали, че това е криминален акт и че...

Ръст на търговията на дребно през май на годишна база

http://econ.bg/Новини/Ръст-на-търговията-на-дребно-през-май-на-годишна-база_l.a_i.554553_at.1.html

Оборотът в търговията на дребно нараства с 1,3% през май спрямо същия месец на предходната година. Това сочат предварителните данни на Националния...

Киев няма да преговаря със сепаратистите, докато не свалят оръжие

http://www.mediapool.bg/kiev-nyama-da-pregovarya-sas-separatistite-dokato-ne-svalyat-orazhie-news222387.html

Украинското правителство няма да преговаря с проруските сепаратисти, докато не свалят оръжие, заяви украинският министър на отбраната Валерий Хелетей, предаде Франс прес.   "Повече няма да има едностранно прекратяване на огъня от страна на украинските въоръжени сили, изпълняващи антитерористична операция в източните региони", заяви Хелетей.   "Украинският президент ясно го каза: всякакви преговори, каквито и да са те, ще бъдат възможни единствено след като бунтовниците окончателно сложат оръжие", добави министърът.   Президентът Петро Порошенко обяви едностранно прекратяване на огъня, но сепаратистите продължиха военните действия. След изтичането на примирието Киев активизира военната операция и през последните дни прогони сепаратистите от няколко града, сред които Славянск, Краматорск, Николаевка, Артьомовск и Дружковка.   Порошенко одобри план за специална операция в Донецк и Луганск. Заместник-секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Михайло Ковал каза, че планът "предвижда всички етапи за освобождаване на нашите земи от тези хора, които дестабилизират обстановката там".   Той заяви, че с възобновяването на активната фаза на силовата операция в Източна Украйна "фактически цялата граница (с Русия) е била затворена за възможно внасяне на тежко въоръжение на територията на Украйна". "Даже в Луганска област. Ситуацията е такава, че цялата граница се контролира от въоръжените сили и граничарите", каза Ковал.   Президентите на САЩ и Франция Барак Обама и Франсоа Оланд от своя страна заявиха, че Европа би трябвало да предприеме по-нататъшни мерки срещу Русия, ако Москва не предприеме веднага стъпки за намаляване на напрежението в Източна Украйна, съобщи Ройтерс.   Обама и Оланд, които разговаряха по телефона, се съгласиха, че Русия би трябвало да спре да извършва "дестабилизиращи действия" като допускане и улесняване на транзита на оръжия и бойци през границата и да прекрати струпването на войски по границата с Украйна, както и подкрепата си за сепаратистите, заяви Белият дом.   "Призоваваме Владимир Путин да окаже влияние върху проруските движения в Украйна, така че да започне диалог между украинските власти и сепаратистите", се посочва в изявлението, разпространено след разговора между Обама и Оланд.   Двамата президенти подчертаха и необходимостта от колкото се може по-скорошни преговори между украинските власти и сепаратистите "за постигане на споразумение за прекратяване на огъня".

Фейсбук разпространява „емоционални зарази“

http://www.cross.bg/eksperimentut-proveden-ycheni-1419609.html

/КРОСС/Социалните мрежи са способни да разпространяват „емоционална зараза". Това е изводът от тайния експеримент, проведен от учени от университетите в Корнел и Сан Франциско. Експериментът се състои в това в продължение на една седмица да бъде манипулиран нюзфийда на 689 000 потребители на фейсбук без тяхно знание. На половината от изследваните се поднася преимуществено положителна информация, а на другата половина - преобладаващо негативна. След това на изследване са подложени статусите и публикациите на въпросните опитни зайчета, за да се установи дали черната или розовата окраска на получаваните от тях новини е повлияла на собствените им настроения. Изводът на американските учени е, че „емоционалните състояния се предават като зараза и могат да променят настрението на потребителите, без те да си дават сметка за причината". Експериментът повдига етични въпроси. Най-малкото поради това, че е проведен без знанието на манипулираните потребители. На второ място той разкрива широките възможности на социалните мрежи в определянето на личното, а защо не и на общественото настроение. Експериментът е бил проведен в периода 11-18 януари 2012г., а резултатите от изследването са публикувани в броя от 17 юни 2014г. на американското научно списание PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences). Източник: Solidbul.eu  

ДКЕВР: Възможно е още едно увеличение на тока от 1 октомври до 3 %

http://www.moreto.net/novini.php?n=257295

До края на годината е възможна още една актуализация на цената на тока. По думите на Илиян Илиев от ДКЕВР увеличението ще е не повече от 3 %. Очаква се това да стане от 1 октомври. Увеличението се налага заради дефицита в Националната електрическа компания.

КТ "Подкрепа" иска актуализация на бюджета на Здравната каса

http://www.cross.bg/byudzheta-kasa-zdravnata-1419607.html

/КРОСС/КТ "Подкрепа" не подкрепя бюджета на Здравната каса за тази година и иска неговата актуализация. Синдикатът няма достатъчно данни, за да се произнесе дали се налага актуализация на бюджета на държавата, заяви на пресконференция президентът му д-р Константин Тренчев. Според него всички дейности на Касата са недофинансирани, а предвидените средства само за болнична помощ са с 438 млн. лeва по-малко в сравнение с 2013-а година. Бюджетът на институцията ще вкара системата в още по-голям хаос, особено в сферата на лекарствената политика, смята Тренчев. От синдиката изразиха опасение, че до края на годината е възможно на пациентите да не могат да им бъдат отпуснати лекарства в аптеките. Наличните средства в Здравната каса позволяват да се плати около 68 процента от дейността на болниците, каза още Тренчев. Междувременно стана ясно, че предложението за актуализацията на бюджета на Здравната каса на МС ще бъде внесено днес в здравното министерство, а министърът на здравеопазването Таня Андреева ще го предложи за обсъждане в МС. Надзорният съвет на Касата настоява бюджетът да бъде актуализиран с 328 милиона лева, но по сметки на лекарите към момента липсват около 500 милиона лева за болниците. Ако кабинетът се съгласи с актуализацията на бюджета на НЗОК, думата вече ще имат депутатите. Засега не е ясно откъде ще се намерят пари, но прогнозите са, че здравеопазването върви към колапс.  

КТ "Подкрепа" иска актуализация на бюджета на Здравната каса

http://www.cross.bg/trenchev-kasa-zdravnata-1419607.html

/КРОСС/КТ "Подкрепа" не подкрепя бюджета на Здравната каса за тази година и иска неговата актуализация. Синдикатът няма достатъчно данни, за да се произнесе дали се налага актуализация на бюджета на държавата, заяви на пресконференция президентът му д-р Константин Тренчев. Според него всички дейности на Касата са недофинансирани, а предвидените средства само за болнична помощ са с 438 млн. лeва по-малко в сравнение с 2013-а година. Бюджетът на институцията ще вкара системата в още по-голям хаос, особено в сферата на лекарствената политика, смята Тренчев. От синдиката изразиха опасение, че до края на годината е възможно на пациентите да не могат да им бъдат отпуснати лекарства в аптеките. Наличните средства в Здравната каса позволяват да се плати около 68 процента от дейността на болниците, каза още Тренчев.  

Орешарски: Основните финансови параметри не са влошени

http://pik.bg/орешарски-основните-финансови-параметри-не-са-влошени-news200028.html

Орешарски: Основните финансови параметри не са влошени

Актуалните въпроси на икономическата политика и развитие обсъди министър-председателят Пламен Орешарски на работна среща в Министерския съвет с изпълнителния председател на БСК Божидар Данев и председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът изтъкна, че в редица сектори има проблеми, които обаче не са функция на последната година, а на по- дълъг период от време.

Пламен Орешарски подчерта, че основните ключови макроикономически и финансови параметри не са влошени спрямо миналата година. „Коментирахме различни възможности за решение на ситуацията със Здравната каса и как да се намали напрежението от непремереното говорене на всички политици“, изтъкна Божидар Данев.

Българинът е жертва на секса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4179007

РОСЕН ТАХОВ
РОСЕН ТАХОВ "Тъмни зори" е първата фройдистка книга, родена от български талант. Романът се появява през лятото на 1920 г. и предизвиква обществен земетръс. Той е художествена интерпретация на една теория на Кирил Христов, според която българинът е жертва на секса. Кирил Христов (1875-1944), поет, белетрист, драматург и преводач,

За какво ги предпочита жените Кирил Добрев

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/za-kakvo-gi-predpochita-zhenite-kiril-dobrev-6016741

Думите на депутата от БСП в интервю за БНТ предизвикаха коментари в социалните мрежи

Карането на колело не води до безплодие при мъжете

http://www.vesti.bg/novini/karaneto-na-kolelo-ne-vodi-do-bezplodie-pri-myzhete-6016747

Митът, че карането на колело може да доведе до безплодие и еректилна дисфункция, бе разбит от британските учени, пише британският вестник "Телеграф".

Бирници продават 2475 жилища на длъжници, цената тръгва от 10 000 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179448

Общо 2475 жилища на длъжници са пуснати на търг от частни съдебни изпълнители, съобщава „РЕПОРТЕР”, позовавайки се на информация от Камарата на частните съдебни изпълнители.
Най-много са двустайните апартаменти в София, а цените им започват от 10 000 лв.
През 2013 г. ЧСИ са събрали от длъжници 1.2 млрд. Общо 2475 жилища на длъжници са пуснати на търг от частни съдебни изпълнители, съобщава „РЕПОРТЕР”, позовавайки се на информация от Камарата на частните съдебни изпълнители. Най-много са двустайните апартаменти в София, а цените им започват от 10 000 лв. През 2013 г. ЧСИ са събрали от длъжници 1.2 млрд.

Чобанов: Инвеститорите имат доверие в България

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/chobanov-investitorite-imat-doverie-v-bylgariia-6016740

Хората осъзнават, че атаката срещу банките е криминално деяние и няма нищо общо с фундамента на системата, убеден е финансовият министър

Орешарски обсъжда с бизнеса как да се реши проблема с НЗОК

http://econ.bg/Новини/Орешарски-обсъжда-с-бизнеса-как-да-се-реши-проблема-с-НЗОК_l.a_i.554556_at.1.html

Решаването на ситуацията със Здравната каса и как да се намали непремереното говорене на всички политици. Това са били едни от темите, които са...

Варненка е на 214 г., според общински документи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179454

Според документ, издаден от "Местни данъци" при община Варна, Боряна Йотова е най-възрастната жена не само в България, но и в целия свят, съобщи БГНЕС.
Документът я определя като 214-годишна. Личната й карта е издадена през далечната 1800 година.
Така тя е въведена в системата на Общината и никой не се наема да коригира грешката. Според документ, издаден от "Местни данъци" при община Варна, Боряна Йотова е най-възрастната жена не само в България, но и в целия свят, съобщи БГНЕС. Документът я определя като 214-годишна. Личната й карта е издадена през далечната 1800 година. Така тя е въведена в системата на Общината и никой не се наема да коригира грешката.

Строителството се съживява през май

http://econ.bg/Новини/Строителството-се-съживява-през-май_l.a_i.554554_at.1.html

Строителството се съживява през май месец, като индексът на продукцията в сектора бележи увеличение с 1,7% в сравнение с предходния месец. Това...

Нов вид общуване чрез музика превзема лятото

http://music.actualno.com/Nov-vid-obshtuvane-chrez-muzika-prevzema-ljatoto-news_38412.html

Това лято Coca-Cola дава нова уникална възможност на младите хора да общуват помежду си. Oсвежаващата безалкохолна напитка ще замени емблематичното си лого с текстове на песни, с което ще насърчи тийн...

Г-н Велев, я се дръжте прилично

http://cite.actualno.com/G-n-Velev-ja-se-dryjte-prilichno-news_38413.html

С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Изказването на Борисов дойде като отговор на думите на Велев, че бившият преми...

Над 800 млн. евро са щетите от наводненията в Сърбия

http://balkani.actualno.com/Nad-800-mln-evro-sa-shtetite-ot-navodnenijata-v-Syrbija-news_38415.html

Преките щети от катастрофалните наводнения в Сърбия струват 810,1 милиона евро. Загубите се оценяват на 661,9 милиона евро. Това се казва в официалния доклад за оценката на щетите от наводненията, ...

Морето в нас - истории след наводнението в Аспарухово от фотографа Никола Михов

http://www.dnevnik.bg/bigpicture/2014/07/08/2339032_moreto_v_nas_-_istorii_sled_navodnenieto_v_asparuhovo/?ref=rss


Веднага след бедствените наводнения в североизточна България, които причиниха смъртта на 13 души, фотографът Никола Михов прекарва три дни във варненския квартал Аспарухово, където заснема интериорите на някои от най-пострадалите къщи в ромската махала и записва разказите на обитателите им. Тази документация може да бъде видяна в изложбата "Морето в нас - разкази и снимки след наводнението в Аспарухово", която беше открита в галерията за фотография SYNTHESSIS на 4 юли и ще продължи до 22-ри....

Хиляди варненци остават без вода утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=257290

Поради превключване на нов уличен водопровод на бул. "Трети март" на 09.07.2014г. /сряда/ от 9 часа до 24 часа без вода ще останат: кв."Възраждане"№4 ,част от кв."Възраждане"№1 , местност Планова , част от местност Кочмар и абонатите около Топлоцентралата, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.

Започна внезапна проверка в Иркутското ракетно съединение на РВСН

http://www.cross.bg/vnezapna-proverka-boiina-1419606.html

/КРОСС/ Командването на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) започна внезапна проверка за бойна готовност на Иркутското ракетно съединение, в хода на която е планирано условно изстрелване на ракети. Това съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на заявление на официалния представител на войските полковник Игор Егоров. „На командването на дивизията бе разпоредено привеждането на всички части и подразделения на съединението в степен на бойна готовност“, заяви Егоров. Особено внимание по време на проверката ще бъде отделено на готовността на дежурните сили на съединението и ракетните полкове, уточни още полковникът. Освен това, ще бъдат проверени още организацията на инженерния, тиловия и бойния обезпечения, охраната и отбраната, действията на противодиверсионните формирования. Проверката ще продължи до събота, 12 юли. От 21 до 27 юни се проведе внезапна проверка на войските от Централния военен окръг (ЦВО), в която участваха повече от 65 хил.военнослужещи, бяха задействани 5,5 хил.единици автомобилна и бронетанкова техника, повече от 180 самолета и 60 хеликоптера. На различни полигони по единен замисъл бе отработено провеждането на миротворческа операция.

Борисов: Дал съм си предложенията за консултациите писмено, искаме актуализация

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/08/2339334_borisov_dal_sum_si_predlojeniiata_za_konsultaciite/?ref=rss


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е предоставил на ръководството на парламента предложенията си за законодателната му програма писмено, "за да няма коментар". Той подчерта, че е съгласен с предложението на председателя на Народното събрание Михаил Миков депутатите да работят по програмата от миналата седмица, но при условие че в нея няма други промени освен актуализация на бюджета на здравната каса.

"Ако това е дневният ред, ще присъстваме в парламента. Ако управляващите дойдат...

В Пловдив хванаха обирджия - издирват жертвата му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179442

Полицията в Пловдив залови обирджия, но не може да открие жертвата, за да й върне открадната вещ, пише в. „Марица“. На 28 юни в стария град на Пловдив около 15,40 следобяд е била ограбена млада жена. От врата й е взет златен синджир. Полицията е заловила извършителя, но не са открили потърпевшата.
От Четвърто РУ молят жената да се обади на Полицията в Пловдив залови обирджия, но не може да открие жертвата, за да й върне открадната вещ, пише в. „Марица“. На 28 юни в стария град на Пловдив около 15,40 следобяд е била ограбена млада жена. От врата й е взет златен синджир. Полицията е заловила извършителя, но не са открили потърпевшата. От Четвърто РУ молят жената да се обади на

Родена през 1800 г. варненка се води жива по документи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4179440

Според документ, издаден от Според документ, издаден от "Местни данъци" при община Варна, Боряна Йотова е най-възрастната жена не само в България, но и в целия свят, съобщи БГНЕС. Документът я определя като 214-годишна. Личната й карта е издадена през далечната 1800 година. Така тя е въведена в системата на Общината и никой не се наема да коригира грешката.

Студио за красота в Мизия е запалено умишлено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179445

Днес от областната дирекция на МВР потвърдиха официално информацията, че фризьорският салон в Мизия е бил запален умишлено. До този извод разследващите стигнали след извършения повторен оглед на място. По случая е образувано досъдебно производство, пише ''Конкурент''. Има и разпитани свидетели.
Хората в Мизия недоумяват кой и защо би могъл да Днес от областната дирекция на МВР потвърдиха официално информацията, че фризьорският салон в Мизия е бил запален умишлено. До този извод разследващите стигнали след извършения повторен оглед на място. По случая е образувано досъдебно производство, пише ''Конкурент''. Има и разпитани свидетели. Хората в Мизия недоумяват кой и защо би могъл да

Пловдивската полиция залови обирджия, не открива жертвата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4179422

Полицията в Пловдив залови обирджия, но не може да открие жертвата, за да й върне открадната вещ, пише в. „Марица“. На 28 юни в стария град на Пловдив около 15,40 следобяд е била ограбена млада жена. От врата й е взет златен синджир. Полицията е заловила извършителя, но не са открили потърпевшата.
От Четвърто РУ молят жената да се обади на Полицията в Пловдив залови обирджия, но не може да открие жертвата, за да й върне открадната вещ, пише в. „Марица“. На 28 юни в стария град на Пловдив около 15,40 следобяд е била ограбена млада жена. От врата й е взет златен синджир. Полицията е заловила извършителя, но не са открили потърпевшата. От Четвърто РУ молят жената да се обади на

Основните ключови макроикономически и финансови параметри не са влошени спрямо миналата година

http://www.cross.bg/parametri-iztukna-oresharski-1419605.html

/КРОСС/Актуалните въпроси на икономическата политика и развитие обсъди министър-председателят Пламен Орешарски на работна среща в Министерския съвет с изпълнителния председател на БСК Божидар Данев и председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Премиерът изтъкна, че в редица сектори има проблеми, които обаче не са функция на последната година, а на по- дълъг период от време. Г-н Орешарски подчерта, че основните ключови макроикономически и финансови параметри не са влошени спрямо миналата година. „Коментирахме различни възможности за решение на ситуацията със Здравната каса и как да се намали напрежението от непремереното говорене на всички политици", изтъкна г-н Данев.

В Русия честват Деня на семейството, любовта и верността

http://www.cross.bg/petur-fevroniya-lyubovta-1419608.html

/КРОСС/ На 8 юли в Русия се чества Деня на Петър и Феврония, светците, които се смятат за образцово семейство. Този ден ще стане кулминацията на всеруските празничните тържества, започнали в събота на 5 юли. Празникът ще се отбележи и в Руския културно-информационен център в София, на ул. Шипка № 3, където желаещите да се включат в празненството очаква богата програма: тържествена церемония по награждаване на образцови семейни двойки и голям празничен концерт. Начало на празника: 18:00 - 20:00 ч. Вход свободен! ЗА ПРАЗНИКА На 8 юли християните в Русия честват св. Петър и Феврония, чийто ден през последните години се отбелязва като общоруски ден на семейството, любовта и верността. Двамата светци се считат за покровители на семейството - най-голямата ценност както за отделния човек, тъй като в него човешката личност се разкрива в пълнота, така и за цялото общество. Празникът напомня, че любовта е основата на семейството, а тя самата е дар Божи. Но в делото на любовта хората са сътворци на Бога и затова истинските чувства не са мимолетно привличане към любимия, а изграждане на отношения между двамата съпрузи, основани на взаимното уважение, нежната преданост, жертвеността, търпението и самоотрицанието. Тези идеи носи и повестта за княжеския син Петър и обикновената селянка Феврония, станали светци именно заради подвига на любовта. Тази романтична история е била приемана от руския народ в продължение на векове като вдъхновение за семейния живот

Плевнелиев: Битката се води на други фронтове: стотици малки фирми срещу шепа олигарси

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/08/2339310_plevneliev_bitkata_se_vodi_na_drugi_frontove_stotici/?ref=rss


"Днес битката се води на други фронтове – върховенство на закона срещу зависимо правосъдие, стотици малки и средни фирми срещу шепа олигарси, модерният патриотизъм срещу криворазбрания национализъм, който изповядват включително някои политически лидери".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС, при откриването на конференцията "Върховенство на закона: основен принцип за устойчива бизнес среда", организирана от Американската търговска камара в България,...

Дейселблум не коментира напускане на поста в Еврогрупата, за да стане еврокомисар

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/08/2339336_deiselblum_ne_komentira_napuskane_na_posta_v/?ref=rss


Холандският министър на финансите Йерун Дейселблум отказа да коментира възможността да напусне своя пост на председател на Еврогрупата - финансовите министри от еврозоната, когато беше попитан за възможността да поеме евентуален пост в Европейската комисия, предаде БНР.

По време на пресконференция в края на вчерашната среща на Еврогрупата в Брюксел Дейселблум каза, че изпитва удоволствие от сегашния си пост в Европа, но в същото време отбеляза, че всичко може да се случи в бъдеще....

Фризьорският салон в Мизия е запален умишлено

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4179420

Днес от областната дирекция на МВР потвърдиха официално информацията, че фризьорският салон в Мизия е бил запален умишлено. До този извод разследващите стигнали след извършения повторен оглед на място. По случая е образувано досъдебно производство, пише ''Конкурент''. Има и разпитани свидетели.
Хората в Мизия недоумяват кой и защо би могъл да Днес от областната дирекция на МВР потвърдиха официално информацията, че фризьорският салон в Мизия е бил запален умишлено. До този извод разследващите стигнали след извършения повторен оглед на място. По случая е образувано досъдебно производство, пише ''Конкурент''. Има и разпитани свидетели. Хората в Мизия недоумяват кой и защо би могъл да

Почти няма шанс за простреляния в главата Назми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179378

Почти няма шанс за живота на простреляния в главата Назми Шериф, научи Марица.бг от медици. Мъжът от хасковското село Маджарово беше гръмнат от упор в слепоочието от съседа си Петьо Петков след спор за имот.
Назми е в кома, част от черепа и мозъка му са раздробени. Куршумът не е останал, а е излязъл и буквално е отнесъл част от главата му, Почти няма шанс за живота на простреляния в главата Назми Шериф, научи Марица.бг от медици. Мъжът от хасковското село Маджарово беше гръмнат от упор в слепоочието от съседа си Петьо Петков след спор за имот. Назми е в кома, част от черепа и мозъка му са раздробени. Куршумът не е останал, а е излязъл и буквално е отнесъл част от главата му,

Промишленото производство продължава да нараства през май

http://econ.bg/Новини/Промишленото-производство-продължава-да-нараства-през-май_l.a_i.554552_at.1.html

С 4,9% нараства промишленото производство през май спрямо същия месец на 2013 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт...

Гръцката ДЕИ отваря дъщерна компания в България

http://www.grreporter.info/Grckata_DEI_otvarya_dshcherna_kompaniya_v_Blgariya/15774

Гръцката Национална електрическа компания ще участва с 85 на сто в новата фирма, останалите 15 на сто ще ги държи швейцарската ALPIQ Group

прочети повече

Транзитът на руски газ през Украйна е намалял със 7%

http://www.vesti.bg/novini/tranzityt-na-ruski-gaz-prez-ukrajna-e-namalial-sys-7-6016742

Транзитът на руски газ през Украйна в периода януари-юни 2014 е намалял със 7% и е възлизал на 36,571 милиарда куб. м., съобщи украинската компания Укртрансгаз.

Без ГЕРБ и "Атака" текат консултациите при Миков

http://frognews.bg/news_72761/

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска да бъдат проведени нови политически консултации, за да бъде постигнат консенсус с дневния ред на НС и да може до 6 август парламентът да работи.

Протест във Видин срещу кмета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179399

Около 100 души протестиха във вторник пред сградата на общината във Видин с искане за оставката на кмета Герго Гергов (БСП). С плакати, призиви и освирквания събралите се обвиниха градоначалника в злоупотреби и поискаха отговори от компетентните органи.
В отворено писмо от гражданско движение "Аз обичам Видин", организатор на протеста, Около 100 души протестиха във вторник пред сградата на общината във Видин с искане за оставката на кмета Герго Гергов (БСП). С плакати, призиви и освирквания събралите се обвиниха градоначалника в злоупотреби и поискаха отговори от компетентните органи. В отворено писмо от гражданско движение "Аз обичам Видин", организатор на протеста,

Разследват Саркози за финансиране на кандидатпрезидентската му кампания през 2012

http://www.moreto.net/novini.php?n=257272

Бившият френски президент Никола Саркози е разследван и във връзка с финансирането на кандидатпрезидентската си кампания през 2012 г, пише Франс прес. Миналата седмица срещу Саркози започна официално разследване за търговия с влияние във връзка с финансирането на кампанията му през 2007 г.

Израел предприе мощна офанзива в ивицата Газа

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/izrael-predprie-moshtna-ofanziva-v-ivicata-gaza-6016738

Израел и ислямистката групировка „Хамас“ навлязоха в най-сериозната ескалация на напрежението помежду им от ноември 2012 г.

Консултациите при Миков започнаха без ГЕРБ и "Атака"

http://pik.bg/консултациите-при-миков-започнаха-без-герб-и-атака-news200017.html

Консултациите при Миков започнаха без ГЕРБ и "Атака"

Политически консултации при парламентарния шеф Михаил Миков започнаха без ГЕРБ и "Атака". На тях депутатите трябва да се опитат да постигнат съгласие за дневния ред и да намерят начин Народното събрание да продължи да работи в оставащия период до 6 август.

Консултациите бяха поискани от лидера на ДПС Лютви Местан, след като бяха провалени заседанията на парламента от миналата седмица. 

В същия час лидерът на партията Бойко Борисов и депутати провеждат в Народното събрание среща със синдикатите и работодателите. На нея Цецка Цачева заяви, че изпратената от Миков проектопрограма е почти същата като миналата седмица


Преди концерта в София, Хю Лори чете български новини

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/predi-koncerta-v-sofiia-hiu-lori-chete-bylgarski-novini-6016737

Ексцентричният актьор е поискал в гримьорната му да го чака "роден вестник", но на английски език

Цветан Кръстев ще свири мач от първия кръг на Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/08/2339325_cvetan_krustev_shte_sviri_mach_ot_purviia_krug_na_liga/?ref=rss


Българският съдия Цветан Кръстев получи наряд за реванш от първия предварителен кръг в турнира Лига Европа.

Варненецът ще ръководи втората среща между ирландския "Дъндолк" и люксембургския "Жьонес Еш".

Ирландците спечелиха с 2:0 като гости първата среща и предрешиха сблъсъка преди реванша на своя стадион "Ориъл парк" в четвъртък.

В първите срещи също имаше само едно българско участие сред съдиите. Никола Попов свири мача между "Торсхавън" (Фарьорски острови) и...

Дубай ще строи най-големия мол в света

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/07/08/2339170_dubai_shte_stroi_nai-golemiia_mol_v_sveta/?ref=rss


Властите в Дубай продължават да полагат усилия да привличат все повече туристи и медийно внимание с мащабни строителни проекти. След като в емирството беше построена най-високата сграда в света – "Бурж Халифа" (828 м), градът иска да се прослави и с най-големия търговски комплекс на планетата.

Мащабен проект предвижда в емирството да се изгради най-големият мол в света, част от който ще е най-големият тематичен парк на закрито, а също и хотели, апартаменти и улици с контролиран...

Руските медии: От бизнес проект "Южен поток" се превърна в арена на геополитическо противопоставяне

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/08/2339320_ruskite_medii_ot_biznes_proekt_jujen_potok_se_prevurna/?ref=rss


"България подкрепя изграждането на "Южен поток" ("Газета.ру"), след като в случая "се намесиха дипломати" ("Независимая газета"), но "потокът все още е мътен" ("Комерсант"). Така руският печат коментира вчерашните преговори на руския външен министър Сергей Лавров в София. Първият дипломат на Москва разговаря с президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски и с българския си колега Кристиан Вигенин, припомня БТА.

Основна причина за нежеланието на Европейската комисия да...

В България корупцията и недоверието превръщат обещанията в страдание

http://www.mediapool.bg/v-bulgaria-koruptsiyata-i-nedoverieto-prevrashtat-obeshtaniyata-v-stradanie-news222386.html

Опашките от паникьосани вложители в тази столица се изпариха с бързината, с която се появиха в това, което може да се нарече най-кратката банкова криза в историята, пише американският в. "Ню Йорк таймс" във връзка с неотдавнашната паника, в която хиляди вложители изтеглиха депозитите си от две български банки.   В град, където конспиративните теории са толкова разпространени, колкото и дюнерджийниците, гражданите имат различни теории какво е предизвикало това внезапно паническо теглене на пари от двете най-големи банки в България миналия месец.   Дали се дължи на спор, в който участват двама бизнесмени с политически връзки? Заговор от чуждестранни агенти като отмъщение за това, че България спира строежа на газопровод, предназначен да пренася руски природен газ?   Каквато и да е причината, масовите тегления от Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка привлякоха отново вниманието към крехката икономика и нефункциониращата политика, които спъват България.   Недоволството на Москва от решението на България, взето под натиск от ЕС, да спре работата по газопровода "Южен поток", засили тревогите за увеличаване на напрежението в регион, който вече е разклатен от украинската криза. Вчера руският външен министър Сергей Лавров бе в София, за да обсъди проекта за изграждане на газопровода, посочва вестникът.   Изтеглянията на суми от банките задълбочиха разочарованието сред чуждестранните инвеститори и сред мултинационалната бизнес общност. Те разклатиха и доверието в способността на Българска народна банка да надзирава българската финансова система. Поставен бе и под въпрос нейният статут на една от малкото правителствени институции, които функционират сравнително добре.   С образована средна класа и атракции като черноморски плажове и старопланински върхове, България бе преди време магнит за чуждестранни компании. Но инвестициите отвън, които общо бяха над 9 милиарда през 2009 г., спаднаха до около 1,4 милиарда долара миналата година.   Корупцията и непостоянната правителствена политика, както и стотици милиони долари неизплатени дългове към американски и европейски производители на електроенергия, навредиха на бизнес климата, отбеляза "Ню Йорк таймс".

Яхта и самолет са най-скъпите играчки за милиардери

http://www.cross.bg/nomer-tzena-dolara-1419604.html

/КРОСС/RANX - Bloomberg направи класация на най-скъпите предмети или подаръци, които едни от най-богатите хора в света са направили сами на себе си. Ето ги и тях: Номер 4: Суперкола: Lamborghini 2014 Veneno Roadster. Най-скъпата кола за 2014. Произведени са само 9 бройки. Максимална скорост - 355 км/ч. Цена - 4,5 милиона долара. Номер 3: Класическа кола: Mercedes Benz от 1954 година W196R "Сребърна стрела". Най-скъпият автомобил, предлаган на търг, продаден на анонимен купувач. Само 14 бройки. Цена: 33 милиона 336 хиляди 351 долара. Номер 2: Самолет: Airbus A340-300X. Собственост на руския милиардер Алишер Усманов. Пробег - 14 500 км. Място за 375 души - по-голям от президентския самолет на Путин. Цена - 500 милиона долара. Номер 1: Яхта "Еклипс". Собственост на руския милиардер Роман Абрамович. Дължина 163 метра, 2 басейна, мини-подводница. Цена - милиард и половина долара.    

Положението в Гълъбово се нормализира след обгазяването

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179390

Повишена концентрация на серен диоксид във въздуха стресна Гълъбово. Заради стойности до 4,02 пъти по-високи от нормата Регионалната инспекция по околна среда и води приведе в действие Оперативен план за опазване здравето на населението.
Според него хората не трябва да напускат жилищните или работните помещения и да затворят плътно прозорците, Повишена концентрация на серен диоксид във въздуха стресна Гълъбово. Заради стойности до 4,02 пъти по-високи от нормата Регионалната инспекция по околна среда и води приведе в действие Оперативен план за опазване здравето на населението. Според него хората не трябва да напускат жилищните или работните помещения и да затворят плътно прозорците,

Подвизите на опълченците освещават Новорусия

http://www.cross.bg/priyatel-zaedno-klas-1419603.html

/КРОСС/ В сраженията с киевската хунта, опълченците проявяват масов героизъм, който напомня подвига на съветските войници от Втората световна война. На 7 юли 54-годишният казак от Краснодар Александър Скрябин, в сражението до Изварино се самовзриви под украински танк, за да спре движението на украинските военни и да спаси другарите си. Свидетел на подвига му, стана неговият добър приятел Ю. В., който бе ранен в същата тази битка: „Това е Александър Скрябин! Мой приятел и брат! Познаваме се от деца. Учихме в един клас, служихме в армията по едно и също време. Оженихме се почти по едно и също време, децата ни са съученици, учат в един клас. Той служеше във ВВ, а аз в десантните войски. Живеехме почти заедно, имахме голямо приятелство, заедно отглеждахме децата ни и изведнъж... война. Пред очите ми Саша скочи под украински танк, и си тръгна като герой. Той го направи за нас! Дори не знам какво ще кажа на жена му и двете му дъщери... Не зная... Никога не съм си мислил, че Сашка е готов на такава постъпка. Той е герой! ИСТИНСКИ ГЕРОЙ!!! Той беше на 54 години, работеше като миньор. Когато се хвърли под танка, извика: „Зная ви аз такива!" Никой от нашите не е очаквал такова нещо. Много ме е срам, че съм жив, а Саша вече не е сред нас. Ако ще да умра, но ще отмъстя на фашистите за моя приятел. Много е тежко... Такава смърт е върховен подвиг!!! Сега, когато тръгваме в атака пеем: „Вставай страна огромная!.

Физически лица дали 860 000 лв. за предизборната еврокампания на "България без цензура"

http://politics.actualno.com/Fizicheski-lica-dali-860-000-lv-za-predizbornata-evrokampanija-na-Bylgarija-bez-cenzura-news_38401.html

„България без цензура” явно е партията с най-щедри симпатизанти. Тя е получила 859 480 лв. дарения от физически лица по време на предизборната си кампания преди вота за Ев...

Карабинери ще пазят футболиста, който контузи Неймар

http://worldcup2014.actualno.com/Karabineri-shte-pazjat-futbolista-kojto-kontuzi-Nejmar-news_38410.html

Колумбийското правителство заръча на италианските власти да се погрижаат за сигурността на футболния национал Хуан Сунига и семейството му. Футболистът, който играе в калчото за отбора на Наполи, е на...

С търгове се краде и от "отвъдното"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179266

Корупционен модел. На това станахме свидетели миналата седмица, когато се оказа, че държавни ведомства и общини са обявили само за ден - на 30 юни, точно 1665 обществени поръчки.
За сравнение според статистиката на Агенцията по обществени поръчки (АОП) обичайното темпо за пускане на нови търгове е 250 на ден.
Корупционен модел. На това станахме свидетели миналата седмица, когато се оказа, че държавни ведомства и общини са обявили само за ден - на 30 юни, точно 1665 обществени поръчки. За сравнение според статистиката на Агенцията по обществени поръчки (АОП) обичайното темпо за пускане на нови търгове е 250 на ден.

Над 16 тона гориво задържаха на Митница Югозападна

http://www.cross.bg/gorivo-gotze-delchev-1419602.html

/КРОСС/Цистерна с 16 062 кг. гориво задържаха служителите от Митническо бюро Гоце Делчев и от оперативен контрол на „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Югозападна. Цистерната е задържана на пътя за Гоце Делчев. Водачът е представил документи, които обаче са за друго гориво. Извършените лабораторни проби доказват, че задържаното гориво е с високо съдържание на сяра. Предотвратена е щета за бюджета само от дължимия за горивото акциз в размер на 10 440 лв. Цистерната и горивото са задържани в Митническо бюро Гоце Делчев. По случая ще бъде образувано досъдебно производство.  

Украинското Министерство на отбраната: Прекратяване на огъня от страна на военните няма да има

http://www.cross.bg/ogunya-opulchentzite-strana-1419601.html

/КРОСС/ Едностранно прекратяване на огъня от страна на украинските военни в източната част на Украйна повече няма да има, преговори са възможни единствено след като опълченците се прададат. Това заяви във вторник министърът на отбраната на Украйна Валерий Галетей, предаде РИА Новости. „Украинският президент заяви това еднозначно. Сега преговори са възможни еденствено след като опълченците окончателно се прададат“, съобщиха от пресслужбата на ведомството, цитирайки думите на министъра. Галетей подчерта, че „едностранно прекратяване на огъня от страна на украинските подразделения“, задействани в спецоперацията, „повече няма да има“. По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че това, че Киев ще прекрати огъня след капитулацията на опълченците, създава проблеми при преговорите.

Първите „виновници” за „Аспарухово” вече са предадени на прокуратурата

http://www.moreto.net/novini.php?n=257283

Общинският съветник Костадин Костадинов и журналиста Калин Руменов, които бяха посочени като първите виновници след бедствието във варненския квартал „Аспарухово” и вече са предадени на прокуратурата. Тяхната виновност се изразява в използване на „език на омразата” при изразяването на лични мнения за поведението на част от циганското население от квартала в първите дни след бедствието, пишат двамата в отворено писмо до медиите.

41-годишен мъж счупи странично огледало на "Опел" на улица "Пирдоп"

http://www.zapernik.com/krimi/41-godishen-muj-schupi-stranichno-ogledalo-na-opel-na-ulica-pirdop_32921/

41-годишен перничанин е задържан за унищожаване и повреждане, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.
 

Вчера, около 10 минути преди полунощ, на улица „Пирдоп” неизвестен счупил странично огледало на лек автомобил „Опел Астра”. В същия момент собственика на колата бил наблизо и задържал извършителя. Пристигналите на място полицаи установили, че това е 41-годишният Р.И. от град Перник. Мъжът не дал смислени обяснения за...

Продължава

БНР е финалист за наградите на The Rose d'Or

http://www.cross.bg/radio-programi-dor-1419600.html

/КРОСС/Продукция на Българското национално радио е сред финалистите за престижните награди The Rose d'Or (Златната роза) на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). До миналата година конкурсната надпревара беше само за телевизионни и интернет продукции, а от тази година във фестивала, който е с 53-годишна история, за първи път участват и радио програми в три категории: комедийна драма, радио риалити и забавни радио програми. Авторитетно международно жури номинира само по три предавания в категория. Сред финалистите в категорията Радио риалити е продукцията на редакция „Радиотеатър", програма „Христо Ботев" на БНР - „Тампере", глава шеста на документалния проект „Един по-дълъг път до полето на боя". Номинацията за наградите The Rose d'Or е четвъртото международно признание за „Един по-дълъг път до полето на боя" след номинацията на 39-ата Международна фичър конференция в Берген, Норвегия, през 2013 г. за епизод 1 „Ернротови", наградата При Марулич, Хърватия, за епизод 4 „Когато телата загинат..." и номинацията на фестивала PRIX EUROPA 2013 за същия епизод.Победителите ще станат ясни на официална церемония на 17 септември в Берлин. Наградите The Rose d'Or определят стандарта за съвършенство, оригиналност и артистичност в забавните програми на телевизията, интернет и радиото

Потреблението на браузъра Firefox достигна най-ниските си нива от пет години

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/08/2339292_potreblenieto_na_brauzura_firefox_dostigna_nai-niskite/?ref=rss


Потреблението на браузъра Firefox продължава да намалява и през юни т.г. е достигнало най-ниските си нива от пет години насам. Спадът е за сметка на Google Chrome, който се изкачва до втората позиция, показва редовният анализ на компанията Net Applications.

През юни 2014 г. делът на Firefox е бил 15.6%, докато този на Chrome е достигнал 19.3%. За последен път Firefox е бил с над 20% дял през май миналата година, като през това време Chrome постепенно наваксваше разликата.
...

Папа Франциск обвини комунистите, че откраднали християнството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179379

"Комунистите са откраднали и присвоили идеята на християнството и посланието на бедността", каза папа Франциск, цитиран от Ройтерс. Според папата комунистите са взели „знамето на християнството“, което според него е бедността.
Папа Франциск каза това след като бе критикуван, че прикани световните лидери да направят икономически реформи и критикува "Комунистите са откраднали и присвоили идеята на християнството и посланието на бедността", каза папа Франциск, цитиран от Ройтерс. Според папата комунистите са взели „знамето на християнството“, което според него е бедността. Папа Франциск каза това след като бе критикуван, че прикани световните лидери да направят икономически реформи и критикува

Папа Франциск: Комунистите откраднаха християнството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4179372

"Комунистите са откраднали и присвоили идеята на християнството и посланието на бедността", каза папа Франциск, цитиран от Ройтерс. Според папата комунистите са взели „знамето на християнството“, което според него е бедността. Папа Франциск каза това след като бе критикуван, че прикани световните лидери да направят икономически реформи и критикува

Тотал: Да не издигаме нова Берлинска стена с Русия

http://www.vesti.bg/novini/total-da-ne-izdigame-nova-berlinska-stena-s-rusiia-6016739

Европа трябва да престане на мисли за намаляване на зависимостта си от руския газ и да се съсредоточи върху обезпечаването на сигурността на доставките, включително чрез заобикаляне на Украйна, заяви шефът на най-голямата френска петролна компания Тотал в интервю за Ройтерс.

Перничанин се заби с мотоциклет в мантинела при бившия рудник "Миленов"

http://www.zapernik.com/krimi/pernichanin-se-zabi-s-motociklet-v-mantinela-pri-bivshiya-rudnik_32920/

Мъж е пострадал, самокатастрофирайки с мотор, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.
 

Инцидентът е станал вчера, около 14:15 часа на пътя от Гробищния парк към бившия рудник „Миленов”. Мотоциклет „Ямаха” без регистрационни номера, управляван от 39-годишният А. Б. от град Перник самокатастрофирл в металната мантинела на пътя. Водачът е настанен в хирургично отделение на МБАЛ „Рахила Ангелова” – Перник с...

Продължава

В “края на историята” все още стои демокрацията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4178447

Франсис Фукуяма стана световноизвестен през бурната 1989 г., когато излезе статията му “Краят на историята?”. 25 години по-късно в своя анализ в “Уолстрийт Джърнал” той прави равносметка случило ли се е това, което прогнозираше - победа на либералната демокрация. Фукуяма е преподавател в Станфордския университет в САЩ. Франсис Фукуяма стана световноизвестен през бурната 1989 г., когато излезе статията му “Краят на историята?”. 25 години по-късно в своя анализ в “Уолстрийт Джърнал” той прави равносметка случило ли се е това, което прогнозираше - победа на либералната демокрация. Фукуяма е преподавател в Станфордския университет в САЩ.

Простреляният Назми е в кома, почти няма шанс за живота му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4179363

Почти няма шанс за живота на простреляния в главата Назми Шериф, научи Марица.бг от медици. Мъжът от хасковското село Маджарово беше гръмнат от упор в слепоочието от съседа си Петьо Петков след спор за имот.
Назми е в кома, част от черепа и мозъка му са раздробени. Куршумът не е останал, а е излязъл и буквално е отнесъл част от главата му, Почти няма шанс за живота на простреляния в главата Назми Шериф, научи Марица.бг от медици. Мъжът от хасковското село Маджарово беше гръмнат от упор в слепоочието от съседа си Петьо Петков след спор за имот. Назми е в кома, част от черепа и мозъка му са раздробени. Куршумът не е останал, а е излязъл и буквално е отнесъл част от главата му,

Работодатели искат мораториум на цените на тока

http://www.vesti.bg/pari/biznes/rabotodateli-iskat-moratorium-na-cenite-na-toka-6016736

От БСК са против политиката на ДКЕВР за поддържане на ниски цени на износ на ток чрез високи цени за българската индустрия

Плевнелиев: Надявам се следващата изборна кампания да е по-различна

http://pik.bg/плевнелиев-надявам-се-следващата-изборна-кампания-да-е-по-различна-news199985.html

Плевнелиев: Надявам се следващата изборна кампания да е по-различна

Надявам се, че следващата кампания за изборите, през есента на тази година, ще бъде по-различна, ще бъде добронамерена, ще има поети обещания, не всичко ще бъде обещано, а това, което е обещано дай Боже да бъде спазено. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев на откриването на форум „Върховенството на закона: основен принцип за устойчива бизнес среда”. Той постави акцент върху силата на гражданското общество и гражданския дух в България и необходимостта от постигането на демократичност, върховенство на закона и превръщането на България в една действително правова държава не само на хартия, а действия и резултати.

„Гражданите остро поставиха на дневен ред въпроси за върховенството на закона, показаха, че търпимостта към неспазването на този принцип е изчерпан в България и това е много добре. Те ясно заявиха, че искат България да бъде правова държава, в която конституционно признатите им права са реално гарантирани, а не само написани. Без върховенство на закона не може да има равенство в правата, не може да има справедлива и ефективна съдебна система, не може да има работещи институции, пазарна икономика и търсеният висок жизнен стандарт за всички”, каза Росен Плевнелиев и допълни: „Политиците и всички публични институции трябва да спазват не само буквата и духа на закона, да изпълняват поетите ангажименти и обещания и да работят за прогнозируемост, т.е. не закон от днес за утре под масата, а разбира се да работят за прозрачност и справедливост.” 

В речта си Росен Плевнелиев отправи препратка към настоящата политическа ситуация в страната, като каза, че пътят към доверието на обществото не минава през медийно отиграване на ситуации и през победата на един политик над друг: „Това вече не работи за доверие в България. Това, което произвежда доверие е спазеното обещание”.

Откриха от полските пилета със салмонела и в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4179347

17 кашона с пилета, заразени със салмонела, са открити в търговската мрежа на Пловдив при проверка на регионалната инспекция за безопасност на храните, съобщи БГНЕС.
Всичките заразени пилета са от партида, произведена и внесена от Полша, за която е получена нотификация от европейската система за оповестяване на безопасност на храните. 17 кашона с пилета, заразени със салмонела, са открити в търговската мрежа на Пловдив при проверка на регионалната инспекция за безопасност на храните, съобщи БГНЕС. Всичките заразени пилета са от партида, произведена и внесена от Полша, за която е получена нотификация от европейската система за оповестяване на безопасност на храните.

Повишена концентрация на серен диоксид предизвика паника в Гълъбово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4179342

Повишена концентрация на серен диоксид във въздуха стресна Гълъбово. Заради стойности до 4,02 пъти по-високи от нормата Регионалната инспекция по околна среда и води приведе в действие Оперативен план за опазване здравето на населението.
Според него хората не трябва да напускат жилищните или работните помещения и да затворят плътно прозорците, Повишена концентрация на серен диоксид във въздуха стресна Гълъбово. Заради стойности до 4,02 пъти по-високи от нормата Регионалната инспекция по околна среда и води приведе в действие Оперативен план за опазване здравето на населението. Според него хората не трябва да напускат жилищните или работните помещения и да затворят плътно прозорците,

Без "Атака" и със закъснение на ГЕРБ започнаха консултациите за програмата на парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/08/2339311_bez_ataka_i_sus_zakusnenie_na_gerb_zapochnaha/?ref=rss


Консултациите за законодателната програма на парламента започнаха без участието на ГЕРБ  и "Атака". С половин час закъснение Цецка Цачева от ГЕРБ все пак се присъедини към заседаващите в кабинета на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

В 11 ч. там се събраха лидерите на групите на БСП и ДПС Атанас Мерджанов и Лютви Местан, заместниците им Корнелия Нинова и Йордан Цонев, както и зам председателят на парламента Мая Манолова (БСП). 

В същото време лидерът на ГЕРБ...

ГЕРБ и "Атака" не участват в консултациите за програмата на парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/08/2339311_gerb_i_ataka_ne_uchastvat_v_konsultaciite_za/?ref=rss


Консултациите за законодателната програма на парламента започнаха без участието на ГЕРБ  и "Атака".

В  кабинета на председателя на Народното събрание Михаил Миков в 11 ч. се събраха лидерите на групите на БСП и ДПС Атанас Мерджанов и Лютви Местан, заместниците им Корнелия Нинова и Йордан Цонев, както и зам председателят на парламента Мая Манолова (БСП). 

В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с икономическия екип на партията си провежда среща в зала "Изток" на...

Пернишки криминалисти спипаха 25-годишен превозвал контрабандни дърва с автомобил

http://www.zapernik.com/krimi/pernishki-kriminalisti-spipaha-25-godishen-prevozval-kontrabandni-durva-s-avtomobil_32919/

Криминалисти от Второ РУП – Перник установиха незаконна сеч на дърва, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.
 

Органите на реда задържали 25-годишният З.П. в момент на превозване на дървен материал без надлежно разрешително за това. Мъжът натоварил лек автомобил „Фолксваген” с контрабандната дървесина, придобита от района на махала „Стара Църква”. Колата и дървесината са иззети. Работата по случая продължава.

Леа Коен за Кирил Добрев: Балканският простак е без конкуренция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179339

Вари го, печи го - балканският простак си е без конкуренция.
Така Леа Коен коментира реплика на Кирил Добрев, направено снощи по БНТ. На въпрос може ли жена да стане следващият лидер на БСП, Добрев отговори: "Аз жените ги предпочитам за други работи!"
Научих, че "големият ум" на БСП Добрев произнесъл крилато изречение за жените. Вари го, печи го - балканският простак си е без конкуренция. Така Леа Коен коментира реплика на Кирил Добрев, направено снощи по БНТ. На въпрос може ли жена да стане следващият лидер на БСП, Добрев отговори: "Аз жените ги предпочитам за други работи!" Научих, че "големият ум" на БСП Добрев произнесъл крилато изречение за жените.

Юнкер започва консултации с политическите групи в Европейския парламент

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2014/07/08/2339307_junker_zapochva_konsultacii_s_politicheskite_grupi_v/?ref=rss


Кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер започва днес двудневни консултации с политическите групи в Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Според програмата Юнкер днес трябва да разговаря с евродепутатите от групите на социалистите и демократите, на Европейските консерватори и реформисти и на АЛДЕ. В сряда той ще се срещне с групите на ЕНП, на Зелените, на Европейската обединена левица и на...

Android Wear вече е тук

http://econ.bg/Новини/Android-Wear-вече-е-тук_l.a_i.554543_at.1.html

Първите 2 смартчасовника, работещи с новата платформа Android Wear, вече са на пазара. Единият е дело на LG – G Watch, а другият на Samsung – Gear...

От ГЕРБ смятат, че още тази седмица може да се приеме актуализация на бюджета

http://www.moreto.net/novini.php?n=257282

Няма проблем в рамките на следващите парламентарни дни – сряда, четвъртък и петък актуализацията на бюджета да бъде реализирана и от другата седмица да е факт. Това обяви в "Добро утро, Европа" депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова.

Намалиха присъдите на роднини на Кирил Рашков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4179345

Пловдивският апелативен съд измени две от присъдите на внуците на цар Киро- Кирил Рашков и Костадинка Рашкова. Съдът наложи година и 4 месеца лишаване от свобода и 800 лв. глоба на Кирил Рашков за това, че не е внасял данъците си в периода 2002-2010 година, съобщи Дарик.
Съдът обедини присъдата заедно със стара присъда за закана за убийство, Пловдивският апелативен съд измени две от присъдите на внуците на цар Киро- Кирил Рашков и Костадинка Рашкова. Съдът наложи година и 4 месеца лишаване от свобода и 800 лв. глоба на Кирил Рашков за това, че не е внасял данъците си в периода 2002-2010 година, съобщи Дарик. Съдът обедини присъдата заедно със стара присъда за закана за убийство,

Роднини на Кирил Рашков с намалени присъди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179359

Пловдивският апелативен съд измени две от присъдите на внуците на цар Киро- Кирил Рашков и Костадинка Рашкова. Съдът наложи година и 4 месеца лишаване от свобода и 800 лв. глоба на Кирил Рашков за това, че не е внасял данъците си в периода 2002-2010 година, съобщи Дарик.
Съдът обедини присъдата заедно със стара присъда за закана за убийство, Пловдивският апелативен съд измени две от присъдите на внуците на цар Киро- Кирил Рашков и Костадинка Рашкова. Съдът наложи година и 4 месеца лишаване от свобода и 800 лв. глоба на Кирил Рашков за това, че не е внасял данъците си в периода 2002-2010 година, съобщи Дарик. Съдът обедини присъдата заедно със стара присъда за закана за убийство,

Пловдивският апелативен съд промени наказанията на част от фамилията Рашкови

http://www.cross.bg/razmer-rashkov-leva-1419599.html

/КРОСС/Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на Пловдивския окръжен съд в частта, с която на Кирил Рашков-младши беше наложено административно наказание глоба в размер на 5 000 лв. и го осъди на еднагодина и четири месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 800 лв. Наказанието му е кумулирано с наказание по предишно осъждане и присъда на Асеновградския районен съд в размер на двегодини лишаване от свобода, което е изтърпяно изцяло. Така че реално в случая Рашков - младши няма да изтърпява наложеното му сега наказание. Съдът намали присъдата на Костадинка Рашкова от 2 години и 8 месеца лишаване от свобода, условно, с три години изпитателен срок, на две години лишаване от свобода с три години изпитателен срок. Присъдите на Ангел Рашков и Гергина Рашкова не бяха променени. За тях остава вече наложеното им административно наказание глоба в размер на по 5000 лв. за всеки от тях. Всички подсъдими бяха признати за виновни в това, че през периода 15.04.2003г. - 30.04.2011г. в гр.Пловдив, при условията на продължавано престъпление, като физически лица са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери за данъчните 2002г., 2004г., 2005г., 2006г., 2007г., 2008г., 2009г., 2010 г., посочват от съда: Кирил Рашков в размер на 51 515,92лв

Министърът на финансите опроверга опасенията за нова банкова атака

http://www.cross.bg/chobanov-finansite-bulgariya-1419598.html

/КРОСС/„Българската общественост е наясно, че държавата стои зад банковия сектор и го подкрепя с всички възможни ресурси. Одобрената от Европейската комисия държавна помощ даде възможност да осигурим незабавна ликвидност на застрашената от атаки банка в случай на необходимост." Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за CNBC. „Хората осъзнават, че това е криминално деяние и няма нищо общо с фундамента на системата", убеден е Чобанов.  Министърът на финансите опроверга опасенията за нова банкова атака, като основание за това дава успехът на последната емисия външен дълг, която беше пласирана на международните капиталови пазари. „Добрата цена на облигациите, ниската доходност, спредът спрямо осреднения лихвен суап и спрямо германските федерални облигации показват, че международната инвеститорска общност има доверие в България", коментира той. Министър Чобанов разкри още, че по време на разговорите си с тях е станало ясно, че пазарът е възприел неотдавнашната ситуация като „шум". Според него силните макроикономически и фискални показатели също са много важни за инвеститорите и те ще продължават да проявяват интерес към България.

Плевнелиев: Да не допуснем връщане към реалполитиката от 19 век

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4179328

"Днес Европейският съюз и САЩ трябва да действат решително. Трябва да не допуснем връщане към реалполитиката от 19 век, която доведе до Първата и Втора световна война, до Холокоста, до ГУЛАГ и Белене". Този призив отправи президентът Росен Плевнелиев по време на своето приветствие към участниците в конференция на тема "Върховенството на закона:

Новак и Йотингер се разбраха за среща по ключови енергийни въпроси

http://www.mediapool.bg/novak-i-yotinger-se-razbraha-za-sreshta-po-klyuchovi-energiyni-vaprosi-news222385.html

Руският министър на енергетиката Александър Новак и европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер ще се срещнат в края на следващата седмица, за да разговарят за газовите доставки, съобщи руското енергийно министерство във вторник. В телефонен разговор Новак и Йотингер са се разбрали да обсъдят ключовите въпроси от руско-европейските отношения в енергийния сектор.   Мястото и датата на срещата все още не са уточнени, но междувременно от "Газпром" обявиха, че общият дълг на Украйна за внесения от Русия природен газ до 16 юни, когато доставките бяха спрени, вече е достигнал "гигантската сума от 5.296 млрд. долара". Шефът на газовия концерн Алексей Милер посочва в съобщение, че срокът за разплащането за юнските доставки е изтекъл предишния ден и отново пари от "Нафтогаз Украйна" не са постъпили.   За периода от 1 до 16 юни, когато "Газпром" врътна кранчето за Киев, са доставени 1.7 млрд. куб. м, за които Украйна дължи 838 млн. долара. Общо страната не е платила 11.535 млрд. куб. м. От руския монополист заявиха, че няма проблеми с транзита на газ през Украйна.   Операторът на украинската газова мрежа "Укртрансгаз" съобщи, че страната през юни е внесла 2 млрд. куб. м газ, което е 2.2 пъти повече спрямо предходния месец. В количествата влизат не само руските доставки до 16 юни, но и т.нар. реверсивни доставки от Европа, чийто денонощен обем е бил 16 млн. куб. м.   От украинския оператор обявяват, че увеличението на вноса на газ е заради сезонното запълване на газохранилищата на страната, където към 30 юни са нагнетени около 14.4 млрд. куб. м. В същото време от "Укртрансгаз" отчитат спад от 17 на сто в транзита на руски газ за Европа през юни, когато през мрежата на странат ас абили пренесени 5.6 млрд. куб. м.

"Подкрепа" е за актуализация на бюджета на НЗОК, но не и на държавния

http://www.mediapool.bg/podkrepa-e-za-aktualizatsiya-na-byudzheta-na-nzok-no-ne-i-na-darzhavniya-news222385.html

КТ "Подкрепа" не подкрепя бюджета на НЗОК за тази година и иска неговата актуализация. Синдикатът няма достатъчно данни, за да се произнесе дали се налага актуализация на бюджета на държавата. Това заяви във вторник президентът на профсъюза д-р Константин Тренчев.   Според него всички дейности на Касата са недофинансирани, а предвидените средства само за болнична помощ са с 438 млн. лв. по-малко в сравнение с 2013 година. Бюджетът на НЗОК ще вкара системата в още по-голям хаос, особено в сферата на лекарствената политика, смята Тренчев. От синдиката изразиха опасение, че до края на годината е възможно на пациентите да не могат да им бъдат отпуснати лекарства в аптеките.   Наличните средства в НЗОК позволяват да се плати около 68 процента от дейността на болниците, каза Тренчев, цитиран от БТА.

Американската NSA е подслушвала дори Обама

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c486b92/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cweb0C4560Ca0Camerikanskata0Ensa0Ee0Epodslushvala0Edori0Eobama0H17580A90C/story01.htm

В Германия нарастват антиамериканските настроения и призивите за предоставяне на убежище на разобличителя Едуард Сноудън


Нудълс, китарист на “Дъ Офспринг”: Сега е най-щастливият период в кариерата ни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4178424

- От 30 г. сте на сцена. С възрастта и опита по-добри ли ставате, или младостта е важна за правенето на пънк музика?
- Ставаме все по-добри. Сега дори е по-лесно и забавно. Феновете ни са страхотни, усещаме енергията им и се вдъхновяваме.
- Каква е разликата между публиката ви сега и тази преди 20-30 години?
- В началото се харесвахме предимно н - От 30 г. сте на сцена. С възрастта и опита по-добри ли ставате, или младостта е важна за правенето на пънк музика? - Ставаме все по-добри. Сега дори е по-лесно и забавно. Феновете ни са страхотни, усещаме енергията им и се вдъхновяваме. - Каква е разликата между публиката ви сега и тази преди 20-30 години? - В началото се харесвахме предимно н

Влаковете "Евростар" спряха заради прекъсване на захранването

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179333

Влаковете „Евростар“ под Ламанша са спрени заради прекъсване на захранването, съобщи Би Би Си. Стотици пътници са били евакуирани от сутрешния влак в понеделник, след като той е изминал едва 20 % от пътя си до Франция.  В изявление компанията, грижещата се за тунела съобщи, че инженерите й все още се опитват да възстановят захранването. Влаковете „Евростар“ под Ламанша са спрени заради прекъсване на захранването, съобщи Би Би Си. Стотици пътници са били евакуирани от сутрешния влак в понеделник, след като той е изминал едва 20 % от пътя си до Франция. В изявление компанията, грижещата се за тунела съобщи, че инженерите й все още се опитват да възстановят захранването.

Чобанов: Няма опасност от нова банкова атака

http://econ.bg/Новини/Чобанов-Няма-опасност-от-нова-банкова-атака_l.a_i.554541_at.1.html

Българската общественост е наясно, че държавата стои зад банковия сектор и го подкрепя с всички възможни ресурси. Това заяви министърът на финансите...

Пожар в склад за хартия в Мездра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179185

Пожар лумна в склад за хартия в Мездра. Вчера към 23 часа е получен сигнал за инцидента. Местопроизшествието е посетено от дежурна група при РУП Мездра, като е установено че горят хартиени отпадъци от велпапе, складирани в недовършения груб строеж.
Сградата е собственост на община Мездра, но е отдадена под наем на лицето М.П. Пожар лумна в склад за хартия в Мездра. Вчера към 23 часа е получен сигнал за инцидента. Местопроизшествието е посетено от дежурна група при РУП Мездра, като е установено че горят хартиени отпадъци от велпапе, складирани в недовършения груб строеж. Сградата е собственост на община Мездра, но е отдадена под наем на лицето М.П.

Даниела от дует "Мания" заряза САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179321

С атрактивни крилати тоалети, прекрасни песни, съчетани с невероятни денс умения, сестрите от дует "Мания" - Даниела и Юлия, възпламениха гостите на тяхното триумфално завръщане на българската музикална сцена. Към тях се присъедини бенд, в който свири и съпругът на Дани, който помним от група "Латино партизани" - Ивелин Атанасов. С атрактивни крилати тоалети, прекрасни песни, съчетани с невероятни денс умения, сестрите от дует "Мания" - Даниела и Юлия, възпламениха гостите на тяхното триумфално завръщане на българската музикална сцена. Към тях се присъедини бенд, в който свири и съпругът на Дани, който помним от група "Латино партизани" - Ивелин Атанасов.

Даниела от дует "Мания" заряза САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4179296

С атрактивни крилати тоалети, прекрасни песни, съчетани с невероятни денс умения, сестрите от дует С атрактивни крилати тоалети, прекрасни песни, съчетани с невероятни денс умения, сестрите от дует "Мания" - Даниела и Юлия, възпламениха гостите на тяхното триумфално завръщане на българската музикална сцена. Към тях се присъедини бенд, в който свири и съпругът на Дани, който помним от група "Латино партизани" - Ивелин Атанасов.

Прекъсване на захранването спря влаковете под Ламанша

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4179269

Влаковете „Евростар“ под Ламанша са спрени заради прекъсване на захранването, съобщи Би Би Си. Стотици пътници са били евакуирани от сутрешния влак в понеделник, след като той е изминал едва 20 % от пътя си до Франция.  В изявление компанията, грижещата се за тунела съобщи, че инженерите й все още се опитват да възстановят захранването. Влаковете „Евростар“ под Ламанша са спрени заради прекъсване на захранването, съобщи Би Би Си. Стотици пътници са били евакуирани от сутрешния влак в понеделник, след като той е изминал едва 20 % от пътя си до Франция. В изявление компанията, грижещата се за тунела съобщи, че инженерите й все още се опитват да възстановят захранването.

Най-скъпоплатеният футболист във Висшата лига отива в ПСЖ

http://football.actualno.com/Naj-skypoplatenijat-futbolist-vyv-Visshata-liga-otiva-v-PSJ-news_38398.html

Полузащитникът на Манчестър Сити Яя Туре иска да напусне английския клуб още това лято, като е готов да продължи кариерата си в Пари Сен Жермен, съобщава Le Parisien. Според информацията 31-годишния...

Физически лица дарили 860 000 лв. за предизборната евро кампания на „България без цензура”

http://politics.actualno.com/Fizicheski-lica-darili-860-000-lv-za-predizbornata-evro-kampanija-na-Bylgarija-bez-cenzura--news_38401.html

„България без цензура” явно е партията с най-щедри симпатизанти. Тя е получила  859 480 лв. дарения от физически лица по време на предизборната си кампания преди ...

Робен: Аржентина не е само Меси

http://worldcup2014.actualno.com/Roben-Arjentina-ne-e-samo-Mesi-news_38402.html

Полузащитникът на националния отбор по футбол на Холандия Ариен Робен заяви преди мача срещу Аржентина, че южноамериканците имат и други опасни играчи освен Лионел Меси. Пред De Telegraaf Ариен Роб...

Борисов и Асоциацията на индустриалния капитал не изгладиха напълно различията

http://politics.actualno.com/Borisov-i-Asociacijata-na-industrialnija-kapital-ne-izgladiha-napylno-razlichijata-news_38403.html

За мен е винаги е било важно отговорността да бъде персонална и всеки да знае каква му е вината – дали е партия, дали са опозиция, дали са управляващи. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Бори...

Бразилски фенове: И без Неймар ще бием Германия

http://worldcup2014.actualno.com/Brazilski-fenove-I-bez-Nejmar-shte-biem-Germanija-news_38405.html

Бразилия има една световна титла в отсъствието на легендата Пеле, а сега всички в страната вярват, че "селесао" ще стане шампион и без най-голямата си настояща звезда Неймар. Бразилският отб...

Местан обещава да пита медиите за законовите промени във връзка с банките

http://politics.actualno.com/Mestan-obeshtava-da-pita-mediite-za-zakonovite-promeni-vyv-vryzka-s-bankite-news_38406.html

Няма да вкараме в пленарна зала законодателни промени по отношение на информацията за банките без да се допитаме до медиите. Това обеща лидерът на ДПС Лютви Местан по време на днешните срещи на полити...

Двама мъже загинаха при катастрофа край Стара Загора

http://crime.actualno.com/Dvama-myje-zaginaha-pri-katastrofa-kraj-Stara-Zagora-news_38407.html

Тежка катастрофа със загинали стана днес по обяд край Стара Загора, съобщи БГНЕС. При челен сблъсък на разклона за село Хрищене между "Сузики Гранд Витара" и "Субару", загинаха д...

Израел готов на сухопътна операция за спиране на ракетния обстрел

http://asia.actualno.com/Izrael-gotov-na-suhopytna-operacija-za-spirane-na-raketnija-obstrel-news_38408.html

Израелската армия е готова на всички опции, включително сухопътна офанзива, за спиране на ракетния обстрел срещу територията си от Ивицата Газа, заяви високопоставен израелски представител. "...

"Да" за футбола и финал Германия - Холандия

http://worldcup2014.actualno.com/Da-za-futbola-i-final-Germanija---Holandija-news_38409.html

Мнозина не се научиха, че за един турнир не се правят глобални заключения по средата му. Мондиал'2014 заприличал на Копа Америка, европейските отбори претърпяли тотален провал. Да, ама не. На полуфина...

Всъдеход с 27 пътници изчезна в Забайкалието

http://www.cross.bg/danni-mestonahozhdenieto-zabaiikalieto-1419596.html

/КРОСС/ В северната част на Задбайкалието изчезна всъдеход с 27 пътници, в това число седем деца, съобщи РИА Новости. По данни на местното управление на МВР в областта, всъдеходът е отпътувал от Тунгокочен в село Уст-Каринга в Забайкалието вечерта на 6 юли и до момента няма данни за местонахождението му. За неговото издирване излетя хеликоптер Ми-8. Сега се провеждат издирвателни мероприятия, полицаите установяват местонахождението на всъдехода.

Делът на "Булгартабак" на цигарения пазар спадна до 30.3%

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/08/2339279_delut_na_bulgartabak_na_cigareniia_pazar_spadna_do_303/?ref=rss


Пазарният дял на "Булгартабак холиднг" е спаднал с 3 пр. пункта до 30.3% към края на май спрямо година по-рано. Според изпълнителния директор на компанията Венцислав Чолаков това е нормално.

"Няма друга държава в Европа, в която местната цигарена компания да е запазила толкова дълго толкова висок пазарен дял, след като продажбите са били либерализирани и в страната са започнали работа големите мултинационални концерни в сектора", коментира той пред "Капитал daily".

Според...

Плевнелиев: Печелим точки от гражданското общество

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-pechelim-tochki-ot-grazhdanskoto-obshtestvo-6016734

"Това, което произвежда доверие, е спазването на обещания и свършената смислена работа", отбеляза президентът по повод на предстоящите избори

Запълват зейналите улични дупки след поройните дъждове във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=257277

Кърпежите на дупките по варненските улици, отворили се или разширили се след поройните дъждове през миналия месец, вече са в ход. Поражения водата е нанесла по асфалтовата настилка във всички райони на града. Всички щети по пътната инфраструктура ще бъдат отстранени и вече се работи по това, каза за Moreto.

Плевнелиев: ЕС и САЩ да не допуснат връщане към реалполитиката от 19 век

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179270

"Днес Европейският съюз и САЩ трябва да действат решително. Трябва да не допуснем връщане към реалполитиката от 19 век, която доведе до Първата и Втора световна война, до Холокоста, до ГУЛАГ и Белене".
Този призив отправи президентът Росен Плевнелиев по време на своето приветствие към участниците в конференция на тема "Върховенството на закона: "Днес Европейският съюз и САЩ трябва да действат решително. Трябва да не допуснем връщане към реалполитиката от 19 век, която доведе до Първата и Втора световна война, до Холокоста, до ГУЛАГ и Белене". Този призив отправи президентът Росен Плевнелиев по време на своето приветствие към участниците в конференция на тема "Върховенството на закона:

Емануела: Аз съм ревнива майка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179297

Аз съм ревнива майка, заяви фолкпевицата Емануела в ефира на Нова тв. Тя допълни, че именно заради ревността й нейният син Христо е доста потаен. 
"Синът ми Христо е вече на 14 години, вече го вълнуват и момичетата, но аз не се интересувам от всички негови познанства, а само от сериозните", заяви изпълнителката. Аз съм ревнива майка, заяви фолкпевицата Емануела в ефира на Нова тв. Тя допълни, че именно заради ревността й нейният син Христо е доста потаен.  "Синът ми Христо е вече на 14 години, вече го вълнуват и момичетата, но аз не се интересувам от всички негови познанства, а само от сериозните", заяви изпълнителката.

Пилета със салмонела открити в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179281

17 кашона с пилета, заразени със салмонела, са открити в търговската мрежа на Пловдив при проверка на регионалната инспекция за безопасност на храните, съобщи БГНЕС.
Всичките заразени пилета са от партида, произведена и внесена от Полша, за която е получена нотификация от европейската система за оповестяване на безопасност на храните. 17 кашона с пилета, заразени със салмонела, са открити в търговската мрежа на Пловдив при проверка на регионалната инспекция за безопасност на храните, съобщи БГНЕС. Всичките заразени пилета са от партида, произведена и внесена от Полша, за която е получена нотификация от европейската система за оповестяване на безопасност на храните.

Емануела: Ревнива майка съм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4179277

Аз съм ревнива майка, заяви фолкпевицата Емануела в ефира на Нова тв. Тя допълни, че именно заради ревността й нейният син Христо е доста потаен. 
Аз съм ревнива майка, заяви фолкпевицата Емануела в ефира на Нова тв. Тя допълни, че именно заради ревността й нейният син Христо е доста потаен.  "Синът ми Христо е вече на 14 години, вече го вълнуват и момичетата, но аз не се интересувам от всички негови познанства, а само от сериозните", заяви изпълнителката.

„Масленият светилник” от Китай и Франция спечели голямата награда „Сребърна принцеса“ на фестивала IN THE PALACE

http://www.cross.bg/film-festivala-nagradata-1419597.html

/КРОСС/„Масленият светилник" спечели голямата награда „Сребърна принцеса" на 12-ия Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE („В Двореца") - Балчик. Ко-продукцията между Китай и Франция се състезаваше в експерименталната програма и спечели отличие и там. Сребърната принцеса на IN THE PALACE ще пътува до Китай, тъй като режисьорът на наградения филм Ху Уей за съжаление не успя да вземе лично наградата си. „Масленият светилник" разказва за млад фотограф и неговият асистент, които предлагат на тибетски номади да ги снимат. На фона на разнообразни и екзотични картини, семействата се подреждат пред фотографа. Чрез снимките той създава уникална връзка с всеки от моделите си. На Гала церемонията по награждаването на 12-тия Международен фестивал за късометражно кино „В Двореца" бяха връчени и още 7 награди в различните конкурсни програми. Победителят в националния конкурс е филмът „Стерео любов" на режисьора Мартин Илиев. Историята за една млада двойка, отдавна загубила искрата на привличане и потънала в рутина впечатли международното жури. Най-оспорваният конкурс, в който се състезаваха 60 заглавия беше за международен игрален филм. В него отличието получи „Белинда прекрасна" на датския режисьор Мариане Бликър, която изпрати видео послание, за да благодари за наградата

Първанов: Коалиция между ГЕРБ и БСП може да се окаже наложителна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179291

Бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ започва да се обосновава. Това заяви Георги Първанов, лидер на АБВ и президент на България в периода 2002-2012 г., в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия. Той определи като смущаващ факта, че атаката от „Позитано" и сега, както и на евровота, е насочена към АБВ, вместо към сочения от социалистите като т Бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ започва да се обосновава. Това заяви Георги Първанов, лидер на АБВ и президент на България в периода 2002-2012 г., в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия. Той определи като смущаващ факта, че атаката от „Позитано" и сега, както и на евровота, е насочена към АБВ, вместо към сочения от социалистите като т

Коцето: Искам да си пазя женичката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4179286

Фолкпевецът Константин, чийто дом бе обиран 7 пъти в последно време, сподели, че от днес жена му Надя тръгва на работа. Отиде в една кантора да работи, днес й е първи ден, сподели изпълнителят, който е и собственик на дискотека в Студентски град, пред bTV.
Коцето, който изгуби предишната си половинка Райна, както тя твърди, заради напивания, Фолкпевецът Константин, чийто дом бе обиран 7 пъти в последно време, сподели, че от днес жена му Надя тръгва на работа. Отиде в една кантора да работи, днес й е първи ден, сподели изпълнителят, който е и собственик на дискотека в Студентски град, пред bTV. Коцето, който изгуби предишната си половинка Райна, както тя твърди, заради напивания,

Украйна пак не си била платила за газа

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ukrajna-pak-ne-si-bila-platila-za-gaza-6016731

Транспортирането на синьо гориво за ЕС през Украйна обаче остава стабилно, увери „Газпром“

Коцето: Искам да си пазя женичката, човек трябва да си полива цветенцето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4179276

Фолкпевецът Константин, чийто дом бе обиран 7 пъти в последно време, сподели, че от днес жена му Надя тръгва на работа. Отиде в една кантора да работи, днес й е първи ден, сподели изпълнителят, който е и собственик на дискотека в Студентски град, пред bTV.
Коцето, който изгуби предишната си половинка Райна, както тя твърди, заради напивания, Фолкпевецът Константин, чийто дом бе обиран 7 пъти в последно време, сподели, че от днес жена му Надя тръгва на работа. Отиде в една кантора да работи, днес й е първи ден, сподели изпълнителят, който е и собственик на дискотека в Студентски град, пред bTV. Коцето, който изгуби предишната си половинка Райна, както тя твърди, заради напивания,

Журналист и общинар от Варна с обвинения - обидили циганите от „Аспарухово”

http://www.cross.bg/dvamata-rymenov-pravozashtitnitzi-1419595.html

/КРОСС/В петък, 4 юли, прокуратурата е съставила обвинителни актове срещу журналиста Калин Руменов и варненския общински съветник Костадин Костадинов във връзка с „употреба на слово на омразата" по отношение на циганското население на пострадалия от наводненията през юни квартал „Аспарухово". Повод за обвинението са коментарите на двамата относно поведението на циганите пред пунктовете за раздаване на хуманитарна помощ и това по време на доброволческото почистване на района. „Посочването на виновниците беше извършено от група хора, представящи се за български граждани и за правозащитници. Може да е спорно къде започва и къде свършва тяхното „българско", защото с последователните си действия през годините се държат повече като поданици на едно „отворено общество". Може да е спорно къде започва и къде свършва тяхната „гражданска обикновеност", тъй като част от тях членуват или гравитират към различни политически партии и към една политическа коалиция. Може да е спорно къде започва и къде свършва обективната им „правозащитност", тъй като е очевидна тяхната избирателност според етническия произход при обгрижването на жертви на действителни или мними престъпления", защитиха се в понеделник Руменов и Костадинов - и двамата от Варна

Бойци на ИДИЛ превзеха девет града в Сирия, започна унищожаването на сирийския химически арсенал

http://www.moreto.net/novini.php?n=257268

Хиляди сирийски бунтовници, подкрепяни от Запада свалиха оръжие пред бойците от групировката "Ислямска държава". Така само за последната седмица девет сирийски града попаднаха под контрола на групировката. Членове на втора, още по-консервативна екстремистка бунтовническа групировка се показаха на хоризонта, като обявиха, че са предани на амбициозния лидер на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, който описва себе си като лидер и държавен глава на халифат, създаден върху откъснати територии от Ирак и Сирия.

Първанов: Бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ започва да се обосновава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4179278

Бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ започва да се обосновава. Това заяви Георги Първанов, лидер на АБВ и президент на България в периода 2002-2012 г., в предаването „Здравей, България Бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ започва да се обосновава. Това заяви Георги Първанов, лидер на АБВ и президент на България в периода 2002-2012 г., в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия. Той определи като смущаващ факта, че атаката от „Позитано" и сега, както и на евровота, е насочена към АБВ, вместо към сочения от социалистите като т

ДКЕВР призна за ново поскъпване на тока от 1 октомври

http://www.cross.bg/dkevr-mlrd-toka-1419594.html

/КРОСС/Потвърждават се прогнозите, че заради голямата задлъжнялост на НЕК вече сме в период на периодично поскъпване на електроенергията, макар и с относително ниски проценти. Пред БНТ членът на ДКЕВР Илиян Илиев съобщи, че до края на годината е възможна още една актуализация на цената. Илиев каза, че се очаква от 1 октомври цените на различните видове електроенергия (за бита, за промишлените потребители, дневна, нощна и т.н.) да бъдат увеличени до 3 %. Както е известно от 1 юли ДКЕВР увеличи цените на тока средно с 2,6 процента. В края на юни председателят на ДКЕВР Боян Боев съобщи, че е възможно от 1 октомври да започне поетапно увеличение на цената на тока заради натрупания дефицит в Националната електрическа компания. Според разчетите на ДКЕВР приходите от продажбите на електроенергия през следващите 5 години ще покрият дефицит от 1 млрд. лева. Боев конкретизира, че НЕК е задлъжняла с 2.9 млрд. лв, като 1,5 млрд. лева са свързани с дейността „Обществена доставка на електрическа енергия", а останалата част - с разходи по проектите АЕЦ „Белене" и „Цанков камък".  

Каролев за държавния бюджет: Ако отпуснеш колана, ти падат гащите

http://pik.bg/каролев-за-държавния-бюджет-ако-отпуснеш-колана-ти-падат-гащите-news199996.html

Каролев за държавния бюджет: Ако отпуснеш колана, ти падат гащите

Държавата е като семейния бюджет – ако отпуснеш колана, рано или късно ти падат гащите. Така пред Би Ти Ви икономистът Владимир Каролев описа финансовото положение на България, следствие от различни политики със съмнителен успех и редица несъстояли се реформи, пише "24 часа".

Заедно с финансовия анализатор Кольо Парамов и вицепрезидента на КТ „Подкрепа” Димитър Манолев се обединиха около мнението, че стабилността в системата на здравеопазването е ключова за бюджетната стабилност на държавата.

„От 2001 г. бюджетът на НЗОК е утроен, но
здравеопазването не е станало три пъти по-добро. Колкото и бюджет да се даде, ще се похарчи”, коментира Владимир Каролев и подчерта, че в сектора са необходими структурни реформи, а не само пари.
„Никой не потърси онези 1,5 млрд. лв., извадени от НЗОК по времето на Симеон Дянков, а прокуратурата, както видяхме, влиза в банки, например”, изтъкна Димитър Манолов.

Според Кольо Парамов проблемът е във „фундаментално сгрешената доходна политика”, която се изразява в големите разлики в заплащането на лекарите у нас и в съседни държави на Балканите. „Крайно време е да стане ясно, че държавният бюджет е като семейния - има ли приходи, отиват за социалните системи, ако няма, се съкращават тези разходи”, контрира обаче Каролев, който смята, че актуализация не е необходима.

„В бюджета няма дупка от 10 млрд. лв. – ГЕРБ и Реформаторския блок събират всякакви дефицити, от фалиралите НЕК и БЕХ, например”, подчерта той и коментира, че недостигът е с по-малки размери – около 500 млн. лв.

„По-малка е събираемостта в бюджета заради дефлацията, както и заради намалението в цената на тока. Два поредни регулатора намалиха цената на тока два пъти в рамките на половин година. Беше популистки ход, затова в НЕК има истинска дупка от 1,5 млрд. лв. Сега най-после регулаторът прие реалността”, коментира още Каролев.

Според Парамов и Манолев необходимостта от актуализация е била заложена още при изготвянето на Бюджет 2014 през есента на миналата година. „Още преди 9 месеца, когато готвеха бюджета и завишиха с над 500 млн. приходите от ДДС. Около 1,600 млрд. лв. се очаква да бъде дефицитът по това перо до края на годината”, посочи Кольо Парамов.

„Има смисъл от актуализация, още когато се готвеше бюджетът, имаше предупреждения, че той няма да издържи”, съгласи се и Димитър Манолов.

И тримата експерти бяха единодушни, че служебното правителство, което ще бъде сформирано до провеждането на предсрочните избори, ще има възможност както да разкрие какво е истинското финансово състояние на държавата, така и да направи структурни реформи, с които кабинетът „Орешарски” не се е справил.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване