НД “Русофили” и Славянското дружество подписаха договор

http://www.cross.bg/dryzhestvo-slavyanskoto-rysofili-1423463.html

/КРОСС/ Договор за сътрудничество между Национално движение “Русофили” и Славянското дружество в България бе подписан официално вчера. Беше изказано мнение, че взаимоотношенията между двете организации ще бъде от полза в тяхната дейност за развитието на българо-руските отношения. От името на НД “Русофили” председателят на движението Николай Малинов разказа за дейността на организацията. Той припомни за 470 групи по руски език, които съществуват в страната, благодарение на НД “Русофили”, за събора на приятелите на Русия край язовир “Копринка”, за фестивала “Пусть всегда будет солнце”. В работа си със Славянското дружество има с какво да си бъдем полезни, допълни още Малинов. Той подчерта, че движението има 186 организации с над  300 000 членове. “Славянското дружество в България ще бъде полезно с връзките в академичните среди, където то е силно, за да може да се започне дискусия по проекта “България”, да се набележат какви са идеите, около които българският народ би се обединил, за може България да противопостави своята идея на цивилизационите ни противници”, коментира още Малинов. От Славянското дружество споделиха няколко свои основни дейности и направления, с които могат да бъдат полезни на НД “Русофили”. Това са най-вече книгоиздаването, както и ежеседмичните лекции, които дружеството организира

НФСБ: Кабинетът „Орешарски” да бъде изправен на съд за упоритите си опити да причини нова национална катастрофа

http://pik.bg/нфсб-кабинетът-„орешарски”-да-бъде-изправен-на-съд-за-упоритите-си-опити-да-причини-нова-н-news209176.html

НФСБ: Кабинетът „Орешарски” да бъде изправен на съд за упоритите си опити да причини нова национална катастрофа

Кабинетът „Орешарски” трябва да бъде изправен на съд за упоритите си опити да причини нова национална катастрофа.

Решенията на правителството в оставка са нелегитимни и заробват българската икономика. Това се посочва в поцията на НФСБ и ВМРО по повод подписания от кабинета „Орешарски“ договор за строителство на седми блок на АЕЦ „Козлодуй” с компанията „Уестингхаус” и сделките с терени по трасето на „Южен поток”.

„Единственото, което правителството трябваше да подписва сега, бе оставката. Вместо това то започна да подписва договори за строителство на ядрени блокове и за продажба на държавни имоти на безценица по трасето на „Южен поток”. Правителството заприлича на синдик, който раздава за смешни пари държавата.

След изненадващо тайна посещение на шефа на „Уестингхаус” кабинетът пристъпи към споразумение за изграждане на нови мощности в „Козлодуй”. Кабинетът действа прибързано, непрозрачно и без никакво обществено доверие, сключвайки споразумения на тъмно, чиято цена ще плаща целият български народ.

Правителството се оправдава, че споразумението не било обвързващо. А защо тогава се подписва?

Според НФСБ и ВМРО кабинетът в оставка няма обществената легитимност да сключва подобни сделки в последния момент. Правителството не просто е в оставка, то е в морален фалит. Това означава, че то няма правото да подписва толкова важни за страната договорености със стратегически ефект”, се посочва още в позицията на политическата формация.

Кметът на Батановци Р. Банчев: Нивото на реките Струма и Конска се е покачило, но не е опасно

http://www.zapernik.com/politika/kmetut-na-batanovci-r-banchev-nivoto-na-rekite-struma-i_33436/

Нивото на водата в реките Струма и Конска, които преминават през град Батановци не е опасно. Това каза пред ZaPernik.com кметът на града Радослав Банчев.

Преди обяд кметът е направил обход на кварталите, които се намират около коритата на двете реки. Нивото на водата в тях се е покачило, но не е опасно и не застрашава къщи и земи от наводнение. Няма и постъпили сигнали на граждани за наводнени мазета или дворове вследствие на обилните дъждове.

"Дано да...

Продължава

Дъмпинг и липса на пазари подбиват българските праскови

http://www.moreto.net/novini.php?n=259874

В деня на традиционния си празник, хубавите български праскови са застрашени от изчезване. Производителите се оплакват от ниски цени, дъмпингов внос и липса на пазари в чужбина. Всички 400 домакинства в село Гавраилово отглеждат праскови, но повечето едвам издържат семействата си, защото печалбата е минимална.

Лудост - фенове на "Левски" нападат Наско Сираков и Илиана Раева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224555

Наско Сираков и Илиана Раева бяха нападнати от фенове на Наско Сираков и Илиана Раева бяха нападнати от фенове на "Левски". Това алармира съпругата на легендарния футболист. Екшънът се разиграл снощи при представянето на книгата на Сираков във Велико Търново - "Наско Сираков-Единакът". На премиерата нахлули запалянковци на "Левски", които скочили на двамата и се държали доста арогантно.

Споразумение за сътрудничество подписаха ДАЗД и Главна прокуратура

http://www.cross.bg/detza-deteto-dazd-1423461.html

/КРОСС/ Споразумение за сътрудничество и обмен на информация между Прокуратурата на Република България и Държавната агенция за закрила на детето подписаха председателят на ДАЗД Ева Жечева и главният прокурор Сотир Цацаров.  Със споразумението се цели подобряване на взаимодействието и сътрудничеството между двете институции. Това ще се постигне чрез периодично обменяне на информация, необходима за разработването и провеждането на държавната политика за закрила на детето, за планирането на адекватни мерки и дейности за гарантиране спазването на правата на децата. През последните години предизвикателствата, пред които е изправена ДАЗД са свързани с работата с определени групи деца - деца - бежанци, малолетни и непълнолетни бременни и родилки, деца в конфликт със закона или въвлечени в родителски конфликти, деца на родители - емигранти. При планирането на определени действия и мерки е от изключително значение и въвличането на прокуратурата, предвид нейната роля и компетенции. Важно е регламентирането на участието на представители на прокуратурата при подготовката, разработването и обсъждането на проекти на нормативни актове и техните допълнения и изменения, които са в областта на закрилата на детето и които са обсъждани в рамките на работни групи или на Националния съвет за закрила на детето. През 2010 г

Неизвестни лица застреляха заместник-министъра на външните работи на ДНР

http://www.cross.bg/prosyolkov-gybarev-narodniya-1423460.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на външните работи на самопровъзгласилата се Донецка народна репубика и помощник на “народния губарнатор” Павел Губарев  Александър Просьолков  бе застрелян от неизвестни лица в Луганска област, предаде РИА Новости. “Вчера при загадъчни обстоятелства бе застрелян Просьолков. Това се случи край Краснодан”, заяви Губарев, като допълни, че Просьолков е трябвало да му предостави важна информация. Според “народния губернатор” на ДНР, нападението е станало, когато Просьолков е спрял колата си и е излязъл от нея.Той е убит “с пет изстрела в областта на сърцето”. Ръководителят на информацонния център “Югоизточен фронт” Константин Кирник в интервю за телевизия “Россия 24″ потвърди информацията за убийството на Просьолков, като заяви, че то е било поръчково и е извършено от професионален убиец По-рано в украинските медии се появи съобщение, че убийството е станало случайно, като колоната от автомобили е била обстреляна по погрешка от опълченците в Луганск. Губарев отрече напълно тези твърдения. “Смятам, че това е дело на украински професионални наемници”, заяви той.

Социалистите бесни на министъра си за договора с "Уестингхаус"

http://www.mediapool.bg/sotsialistite-besni-na-ministara-si-za-dogovora-s-uestinghaus-news223248.html

"Кой ще плаща?", "Защо в последния ден и при пълна непрозрачност?", "Защо без санкция на мандатоносителя?".Това са били само част от гневните въпроси, които депутати от БСП са отправили към енергийния министър в оставка Драгомир Стойнев по повод предстоящото подписване на акционерно споразумение с американската компания "Уесингхаус" за изграждане на VII реактор в АЕЦ "Козлодуй". За разлика от руския проект "Южен поток", който социалистите никога не са поставяли под въпрос и за който не са търсили никакви по-подробни обяснения, сега те са настояли за ясни отговори от Стойнев. На заседанието на парламентарната група в петък, проведено малко преди подписването на акционерното споразумение, министърът в оставка е дал същите обяснения, каквито и пред медиите – че това е само рамково споразумение, което само придава "форма на преговорите" с американската компания, без да обвързва с финансови ангажименти и трябва да бъде препотвърдено от следващото правителство. "Нещата ми изглеждат така, че Стойнев изпълнява нечия поръчка. Аз какво ще обясня на партийците по места – американците ни натискат и ние им даваме всичко?", възмути се народен представител от БСП. "Толкова ни е неясно всичко, че дори не знаем как да реагираме", твърдяха други, според които въпреки, че имат право, не са получили никаква информация. Председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов съобщи в кулоарите на Народното събрание, че партията тепърва ще изготвя политическа позиция. "Министър Драгомир Стойнев беше поканен да даде информация за подписаното споразумение. От тук нататък ще има заседание на Съвета по енергийна политика към Националния съвет на БСП, ще бъде изработена позиция, която ще бъде санкционирана от Изпълнителното бюро и от Националния на БСП на 8 август, в петък", обяви след заседанието Мерджанов. Добави, че ще настоява за решение на съответните съвети към Националния съвет на партията и цялостна политическа позиция. Сред най-отявлените критици на решението бе депутатът Таско Ерменков, който преди заседанието на групата коментира пред журналисти, че нито Изпълнително бюро на БСП, нито парламентарната група са давали съгласие за подписване на подобно споразумение. Според него има няколко смущаващи неща по този проект, едно от които е бързината, с която се подписва. Според думите на тези, които го подписват, е един бял лист, който няма никакво значение, защото следващото правителство щяло или нещяло да го потвърди, коментира той. Той посочи, че не вижда логика да се бърза да се подписва нещо, което не предизвика действия и според него това е начин да се изпълнят поети ангажименти. Второто нещо, което за Ерменков е смущаващо, са приказките за директива, която изисква да се диверсифицират доставките на ядрено гориво от различни доставчици, но на практика такава директива няма, а има идея за такава. Освен това такъв реактор, какъвто предлага "Уестингхаус", в момента никъде в света не съществува, може би някъде в САЩ. Говорят, че това е най-модерният, най-съвременният, най-красивият и ми напомня на алегория на автомобилно изложение, където най-красивият, най-безопасният автомобил е този, който са показали, но никой не ползва прототип и не се вози на него, а се чака серийно производство, коментира още Ерменков. Той изрази притеснение да не се превърне България в опитна площадка за строителство на блок, който няма някъде другаде своите възможности. Във връзка с цената на проекта в размер на 5.3 млрд. долара, Ерменков заяви, че тя е индикативна и обикновено има тенденция за нарастване. "Не съм чул досега индикативна цена, която да бъде обявена и след това намалена”, каза той. "Има много смущаващи неща в този проект, но най-неприятното нещо, което се случва в момента е, че ако ние подпишем това означава, че резервираме тази площадка само за "Уестингхаус” и нямаме възможност да водим преговори. Нека не забравяме, че французите имат реактори, не само Русия, да не кажете, че лобираме само за руските реактори. Това за мен е нещо, което някак излиза от рамките на нормално поведение на правителство в оставка три дни преди да бъде разпуснато с указа на президента”, допълни Таско Ерменков. По повод твърдението, че БСП е дошла на власт с обещание за строеж на АЕЦ "Белене”, Ерменков припомни, че са дошли с две обещания: възмездие на тези, които разрушиха България до 2013 година, второто - "Белене”. "Ситуацията, в която се намираме е резултат на неизпълнението на тези две обещания”, заяви той.   "Ако БСП не се разграничи от този договор, ние поемаме отговорността за следващия провал на България”, коментира бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров по-рано пред бТВ. Според него подписването на договора с "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй" е един голям гаф. Цената на реактора е около 5.3 млрд. което е повече от двата реактора за Белене.   "И сега в момента, ако БСП не се разграничи от това, което направи Драго Стойнев вчера и онзи ден, ние ще получим поредния си автогол още в началото на предизборната кампания. Драго Стойнев е продукт на корпоративни интереси. Това, че ръководството на БСП действаше под натиска на тези корпоративни интереси, е очевиден. Като погледнете кадровите назначения, като видите министрите и какво правят тези министри сега в последния момент, то е очевидно. А ДПС прави това, което му позволява по-големият коалиционен партньор, заключи Овчаров.

12 хил. клиенти на ЧЕЗ вече имат ток

http://frognews.bg/news_74013/

Разразилите се бури оставиха без електрозахранване над 31 хил. клиенти на ЧЕЗ тази сутрин. Аварийните екипи на компанията реагираха незабавно и към момента 12 хил. абонати на компанията са с възстановено електрозахранване. Работи се усилено по отстраняване на прекъсванията и в останалите засегнати селища от община Бяла Слатина, в общините Мездра, Роман, Бойчиновци, Костинброд, Своге, както и части от столичните Люлин и Овча купел.

Камион премаза шофьора си и се заби в болница

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/kamion-premaza-shofiora-si-i-se-zabi-v-bolnica-6018849

57-годишният шофьор Георги Куков е реанимиран на място от екип на "Спешна помощ" и откаран в болницата в Русе, където час след инцидента е починал

Между 2.38 и 8 лв. е струвал един глас на партиите на евровота

http://offnews.bg/news/n_1/n_370440.html

Партиите, които успяха да вкарат депутати в Европейския парламент, са похарчили условно между 2.38 и 8 лв. за един глас. Това обяви Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, която представи днес заключенията от анализа на отчетите на участниците в евроизборите пред Сметната палата. Най-скъпо струва един глас за "България без цензура" на Николай Бареков - 8 лв. Следва Реформаторския блок, на който един глас му е струвал 5.34. "Коалиция за България" и ДПС са дали малко над 4 лв. на глас, а ГЕРБ - 2.38 лв. Кампанията на "България без цензура" за изборите за Европейски парламент, е "дарителски феномен", коментира Цонева. Партията на Николай Бареков събра от дарение 1.2 млн. лв. "Това е феноменално, никой досега не е успявал да генерира такива дарения", коментира Цонева. Общо дарителите на Бареков са 500. Пред сметната палата обаче коалицията му е отчела само 285, защото другите били дарени на самата ББЦ, а не на коалицията. Останалите договори са публикувани в регистъра на даренията на ББЦ. Дарителите не са попълнили необходимите декларации, в които се описва произхода на суми над 340 лв., а са попълнили декларации по Закона за пране на пари, който е за транзакции над 33 хил. лв.  Всички 23-ма участници в изборите са похарчили общо 11.9 млн. лв. Над половината от тези пари са отишли за медийно отразяване - 58%. Според Антоанета Цонева общата сума за заплати и осигуровки - 318 хил. лв., е нереалистична, като се има предвид, че на тази избори имаше 65 499 застъпници, на които се плаща. ББЦ има най-много застъпници - 17 377 души. И в тази кампания са влизали средства, които не са отчитани, обобщи тя. Цонева се оплака, че е атакувана от ББЦ за обективните данни, които представя. "Срещу мен е подаден сигнал в прокуратурата, в който се твърди, че преследвам, шантажирам и рекетирам дарителите на партията", уточни Цонева и предупреди, че това няма да я спре да проверява и анализира поведението на партиите по време на избори.

Строителството излиза от застоя

http://news.ibox.bg/news/id_185031622

В сравнение с второто тримесечие на 2013 г. започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 22,1%

Петър Москов: Ние сме алтернатива на ДПС във властта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223559

- В десницата не се понасят, "тегне проклятието на ориенталската политика - основополагащи са междуличностните битки, а не идеите" - думи на Огнян Минчев на дискусия на Института за дясна политика, който май иска да сближи Реформаторския блок (РБ) и ГЕРБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори за предизборни споразумения, вие реабилитирате ГЕРБ като - В десницата не се понасят, "тегне проклятието на ориенталската политика - основополагащи са междуличностните битки, а не идеите" - думи на Огнян Минчев на дискусия на Института за дясна политика, който май иска да сближи Реформаторския блок (РБ) и ГЕРБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говори за предизборни споразумения, вие реабилитирате ГЕРБ като

Милиони евро откраднати от Централна банка на Албания

http://www.vesti.bg/novini/milioni-evro-otkradnati-ot-centralna-banka-na-albaniia-6018850

7 служители на Централната банка на Албания са арестувани по подозрение в кражба на около 5 милиона евро от резервите на банката през последните 4 години.

Двама служебни вицепремиери ще отговарят за социалната и икономическата политика

http://offnews.bg/news/n_1/n_370458.html

Двама вицепремиери ще отговарят за социалната и икономическата политика в служебното правителство.  Това каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров след среща при президента Росен Плевнелиев днес. Държавният глава е уверил синдикатите, че "гражданското общество ще има свой представител на най-високо място". По думите на Пламен Димитров двамата вицепремиери били добре познати в обществото, но президентът не казал имена. Димитров каза, че президентът е уверил профсъюзите, че членовете на служебния кабинет са равноотдалечени от политическите партии и нямат зависимости.  Спряганото име за социален министъре е това на Йордан Христосков, който беше в служебното правителство на Ренета Инджова преди 20 г. Христосков беше шеф на НОИ и е сред ключовите фигури в извършената в края на 90-те пенсионна реформа. За икономически минстър е спрягана шефката на кабинета на президента Екатерина Захариева, която обаче не идва от неправителствения сектор.  Синдикатите и бизнеса са поискали от президента днес служебният кабинет да направи ревизия на закона за референдумите, който да бъде предоставен на следващия парламент. Взето е решение да бъде създадена работна група заедно с профсъюзите, която да изготви промените. Синдикатите споделили и тревогата си от това, че очакват протести и социално недоволство заради блокираните в КТБ пари. 

АБВ сезира ЕК за „Уестингхаус"

http://frognews.bg/news_74012/

Партия АБВ възразява остро срещу подписването на споразумението с „Уестингхаус" , свързано с изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" в последните дни на отиващото си правителство, заявиха в отворено писмо до медиите от формацията на Георги Първанов. АБВ ще сезира ЕК за порочната процедура, по която правителството позволи сключването на този договор, посочват още от партията.

Работници изкърпват дупките на 6 проблемни улици в град Батановци

http://www.zapernik.com/obshtestvo/rabotnici-izkurpvat-dupkite-na-6-problemni-ulici-v-grad-batanovci_33435/

Работници изкърпват дупките на 6 проблемни улици в град Батановци. Това съобщи за ZaPernik.com кметът на населеното място Радослав Банчев.

Улица "Струма", която минава покрай реката и води към квартал "Делниче" е почти ремонтирана. Остават още няколко фази преди завършването на изкърпването на дупките.

Предстои да бъдат изкърпени дупките на улиците "Христо Ботев", "Никола Вапцаров", "Граово" и "Христо...

Продължава

Xiaomi стана петият най-голям производител на смартфони в света

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/01/2354253_xiaomi_stana_petiiat_nai-goliam_proizvoditel_na/?ref=rss


Китайският производител на смартфони Xiaomi излиза на пето място в световната класация по продажби на умни телефони, съобщава анализаторската компания Strategy Analytics, цитирана от сп. Forbes. През последните три месеца на годината компанията е заела 5.1% пазарен дял и е доставила 15.1 млн. смартфона.

За сравнение, преди точно една година делът на Xiaomi беше 1.8%. Компанията е на едва четири години и според анализаторите постижението й е повече от впечатляващо за толкова кратко...

200 участници от седем държави представя Международният фолклорен фестивал във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259878

Около 200 участници от седем държави се очаква да представят танцово изкуство по време на 23-тото издание на Международния фолклорен фестивал, който ще се проведе от трети до седми август във Варна, предаде репортер на Moreto.net. Фестивалът е с дългогодишна традиция.

Товарен автомобил потегли сам, прегази шофьора си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224548

Товарен автомобил прегази шофьора си днес в близост до хотел „Ана палас”, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Русе, цитирани от Topnovini.bg.
Сигналът за инцидента е подаден в 10,25 часа. Камион на общинска фирма бил паркиран пред Военното окръжие, заради извършван ремонт на тротоара там, а водачът слязъл от возилото. Товарен автомобил прегази шофьора си днес в близост до хотел „Ана палас”, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Русе, цитирани от Topnovini.bg. Сигналът за инцидента е подаден в 10,25 часа. Камион на общинска фирма бил паркиран пред Военното окръжие, заради извършван ремонт на тротоара там, а водачът слязъл от возилото.

12 хиляди клиенти на ЧЕЗ вече са с възстановено електрозахранване

http://www.cross.bg/elektrozahranvane-kompaniyata-hilyadi-1423459.html

/КРОСС/ Разразилите се бури оставиха без електрозахранване над 31 хиляди клиенти на ЧЕЗ тази сутрин. Аварийните екипи на компанията реагираха незабавно и към момента 12 хиляди абонати на компанията са с възстановено електрозахранване. Работи се усилено по отстраняване на прекъсванията и в останалите засегнати селища от община Бяла Слатина, в общините Мездра, Роман, Бойчиновци, Костинброд, Своге, както и части от столичните Люлин и Овча купел. „Условията затрудняват работата ни, но колегите са професионалисти и вече успяха да възстановят електрозахранването на голяма част от клиентите. Мобилизирали сме всички аварийни екипи и се работи без прекъсване. ", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България. Ефективен канал за проверка на причините за прекъсване на електрозахранването и очакваното време за неговото възстановяване е мобилната версия на сайта на компанията m.cez.bg. На разположение на клиентите е и денонощната информационна линия на ЧЕЗ - 0700 10 010.

Тренчев след консултациите при президента: Положението е тежко

http://pik.bg/тренчев-след-консултациите-при-президента-положението-е-тежко-news209171.html

Тренчев след консултациите при президента: Положението е тежко

Президентът Росен Плевнелиев направи изложение, изрази своите виждания. Идеята за актуализация на НЗОК беше наша обща позиция. Президентът направи анализ на ситуацията, той не беше много оптимистичен.

Това каза председателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев веднага след консултациите при държавния глава. Има много големи проблеми, които не могат да бъдат решени нито от президента, нито от нас, отбеляза той. Д-р Тренчев уточни, че не са разговаряли за служебния кабинет, а по-скоро за големите проблеми в страната. Тежкото политическо противопоставяне, което пречи да се намерят добри решения за България.

Президентът ни увери, че винаги можем да се обръщаме към него. Служебният кабинет също ще бъде отворен, изтъкна Тренчев. Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че над 100 000 души са потърпевши от ситуацията в КТБ. Той каза, че са поискали рестарт на закона за референдумите. След срещата стана ясно, че бизнесът и синдикатите ще участват съвместно с президента за подобряване на обстановката в страната.

Банкомати масово подаряват 20-доларови банкноти (ВИДЕО)

http://econ.bg/Новини/Банкомати-масово-подаряват-20-доларови-банкноти-ВИДЕО-_l.a_i.559623_at.1.html

Банката „Canada Trust” благодари на своите лоялни клиенти по един особено мил начин. Банкоматите й масово пускат 20-доларови банкноти на всеки свой...

Хари Потър и Дж. К. Роулинг отпразнуваха рождените си дни

http://www.cross.bg/hari-potur-royling-1423458.html

/КРОСС/Фенове отбелязаха рождения ден на фиктивния герой от романите на Дж. К. Роулинг Хари Потър, който на 31 юли навърши 34 години. Честитки по случай рождението на обичания герой от почитатели от цял свят заляха Туитър. Историята на Хари Потър бе обхваната в седем романа. От тях в глобален мащаб бяха продадени над 400 милиона копия, а приключенията на героя бяха претворени в успешна филмова поредица. Въпреки това не липсваха и изненадани фенове, че момчето магьосник, с което израсна цяло поколение, вече е прехвърлило 30-те. "Как е възможно Хари Потър да става на 34 години? Започнах да чета книгите на същата възраст като него, какъв е трикът?", пише един от изненаданите почитатели в Туитър. Ето какво убягва на много фенове на Хари Потър - въпреки че първата книга, в която героят е 11-годишен, излиза във Великобритания през 1997 и в САЩ през 1998 г., събитията се случват близо десетилетие по-рано. Дж. К. Роулинг започва да пише историята през 1990 г., след като идеята я осенява в претъпкан влак. Така излиза, че Хари Потър е роден на 31 юли 1980 г. Причината почитателите да изпаднат в заблуда е, че датите в поредицата от романи са оскъдни, а писателката не изяснява хронологията на събитията. Случайно или не, Дж. К. Роулинг е родена на същата дата. Вчера писателката стана на 49 години.

Товарен автомобил прегази шофьора си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224534

Товарен автомобил прегази шофьора си днес в близост до хотел „Ана палас”, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Русе, цитирани от Topnovini.bg.
Сигналът за инцидента е подаден в 10,25 часа. Камион на общинска фирма бил паркиран пред Военното окръжие, заради извършван ремонт на тротоара там, а водачът слязъл от возилото. Товарен автомобил прегази шофьора си днес в близост до хотел „Ана палас”, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Русе, цитирани от Topnovini.bg. Сигналът за инцидента е подаден в 10,25 часа. Камион на общинска фирма бил паркиран пред Военното окръжие, заради извършван ремонт на тротоара там, а водачът слязъл от возилото.

Кабинетът публикува всички договори за „информация и публичност“ със средства на ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224538

В изпълнение на ангажимента на правителството за пълна прозрачност при разпределението на средствата за „информация и публичност“ по проектите финансирани със средства от Европейския съюз, на интернет страницата на Министерския съвет отново са публикувани всички „медийни договори“, които са сключвани след 1 януари 2007 година. В изпълнение на ангажимента на правителството за пълна прозрачност при разпределението на средствата за „информация и публичност“ по проектите финансирани със средства от Европейския съюз, на интернет страницата на Министерския съвет отново са публикувани всички „медийни договори“, които са сключвани след 1 януари 2007 година.

Управителят на БНБ готов да подаде оставка другата седмица?

http://business.actualno.com/Upraviteljat-na-BNB-gotov-da-podade-ostavka-drugata-sedmica--news_42830.html

Управителят на БНБ Иван Искров обмисля да излезе с обръщение, в което да обясни, че е невинен за драматичната ситуация с Корпоративна търговска банка (КТБ) и е готов да подаде оставка в деня, в който ...

"Уестингхаус" обяви, че договорът за VII блок на АЕЦ "Козлодуй" е подписан

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/08/01/2354323_uestinghaus_obiavi_che_dogovorut_za_vii_blok_na_aec/?ref=rss


Американската енергийна компания "Уестингхаус" обяви в прессъобщение, че след консултации с всички български политически партии, е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй". Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства, уверяват от дружеството. 

В прессъобщението се напомня, че ядреният реактор на "Уестингхаус" АР1000 е избран от българската страна, а от декември 2013 г. се водят...

Шефът на НИМХ: Ще ни сполетят екстремни метеорологични явления

http://www.moreto.net/novini.php?n=259860

През следващите години ще бъдем свидетели на екстремни метеорологични явления, в това число и интензивни валежи и бури. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. Георги Корчев - директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Таско Ерменков: Споразумението с „Уестингхаус" не е съгласувано с БСП

http://frognews.bg/news_74011/

Социалистите изразиха притеснение от подписването на споразумението между АЕЦ "Козлодуй" и „Уестингхаус" за 7-ми блок. От БСП твърдят, че не са запознати с параметрите му.Нито парламентарната група на БСП, нито Изпълнителното бюро на партията са дали съгласие за сключване на споразумението с „Уестингхаус", заяви кулоарите на парламента депутатът от БСП Таско Ерменков. Според него най-вероятно става въпрос за вече поети ангажименти.

„Уестингхаус" подписа споразумението за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй"

http://www.cross.bg/kozlodyii-sporazymenie-yestinghays-1423457.html

/КРОСС/Американската енергийна компания "Уестингхаус" обяви, че след консултации с всички български политически партии, е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй". Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства, съобщиха от компанията. Изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще зависи от бъдещите споразумения, свързани с проектиране, доставка и строителство. Освен това трябва да се постигне взаимно съгласие по условията и реда на финансиране. Компанията уточнява, че подписаното споразумение не съдържа предположения за каквато и да било държавна помощ. "Както "Уестингхаус", така и АЕЦ "Козлодуй" имат свобода да привлекат международни финансови субекти, с което да постигнат най-добрите условия и за двете страни. Ако това не се реализира, проектът няма да продължи", уверяват от "Уестингхаус". Споразумението по никакъв начин не поражда за никоя от страните обвързващо решение за продължаване на проекта. Целта е да се осигури основа за продължаване му, чрез ползотворно партньорство, за да се постигнат следващите ключови споразумения и да се получи добро финансиране, уточняват от енергийната компания

„Уестингхаус" подписа споразумението за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй"

http://www.cross.bg/kozlodyii-ar-proekta-1423457.html

/КРОСС/Американската енергийна компания „Уестингхаус" обяви, че след консултации с всички български политически партии е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй". Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства. Ядреният реактор на „Уестингхаус" АР1000 беше избран от българската страна. През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", проведено след търг, обясняват от компанията. „Уестингхаус" ще предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него. През следващата година „Уестингхаус" ще проведе конкурентен търг, в съответствие с българските и европейските правила за провеждане на обществени поръчки, за изграждането на реактора. Очаква се в процеса на строителството да се включат български и международни строителни компании.Планира се реакторът АР1000 да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години

Астор получи втората си награда от САЩ, без да се състезава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223673

Преди месец ми се обадиха по телефона и един глас ми каза: “Г-н Астор, трябва да ви връчим една награда и след 2 седмици идваме в София”, разказва магьосникът. Сигурен бил, че двама братя - негови приятели, които очаква на гости, си правят шега. Вместо тях пристигнал Тони Хасини - председател на Интернационалната магична асоциация със седалище в Ню Преди месец ми се обадиха по телефона и един глас ми каза: “Г-н Астор, трябва да ви връчим една награда и след 2 седмици идваме в София”, разказва магьосникът. Сигурен бил, че двама братя - негови приятели, които очаква на гости, си правят шега. Вместо тях пристигнал Тони Хасини - председател на Интернационалната магична асоциация със седалище в Ню

Турците в чужбина започнаха предварителното гласуване за президентските избори

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/01/2354072_turcite_v_chujbina_zapochnaha_predvaritelnoto/?ref=rss


Турците в чужбина започнаха четиридневно предварително гласуване за президент. Това е първият път, в който гражданите извън страната имат право да гласуват, както и първият път, в който турците ще избират директно своя държавен глава, съобщава агенция "Ройтерс".

Вотът ще се проведе на 10 август и гражданите ще трябва да избират между настоящия премиер Реджеп Ердоган, който е сочен за фаворит, и други двама кандидати - Селяхаттин Демирташ и Екмеледин Ихсаноглу. Досегашният държавен...

Днес е международен ден на бирата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224493

На 1 август светът празнува Международния ден на една от най-предпочитаните слабо алкохолни напитки – бирата.
Бирата, наричана също пиво, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая, пише в "Уикипедия".
Първият писмен документ, в който се споменава бирата, На 1 август светът празнува Международния ден на една от най-предпочитаните слабо алкохолни напитки – бирата. Бирата, наричана също пиво, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая, пише в "Уикипедия". Първият писмен документ, в който се споменава бирата,

Повдигнаха обвинения на седмината моточенгета от "Сигма"

http://frognews.bg/news_74010/

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем служители на МВР от специализирано звено „Сигма“, участващи в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудван, съобщиха от прокуратурата. Шефът Ивайло Василев остава в ареста.

Българинът Боян Петров изкачи К2 (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/01/2354309_bulgarinut_boian_petrov_izkachi_k2_obnovena/?ref=rss


Боян Петров е първият български алпинист, който изкачи втория по височина връх в света К2.

Зоологът от Природонаучния музей в София е успял да стигне до най-високата точка на 8611 м навръх 60-ата годишнина от първото изкачване на митичния връх. Пред "Дневник" тази вечер той съобщи, че изкачването е станало вчера, 31 юли в 9 часа сутринта. Той вече се намира в базовия лагер.

По-рано новината съобщи ръководителят на полската компания Polski Himalaizm Zimowy 2010-2015 Януш Майер за известния български журналист Петър Атанасов, който поддържа сайта climbingguidebg.com. 

Двама участници от неговата полска експедиция вчера също стъпиха на върха - Марчин Качкан и Януш Голомб.

Атаката на К2 се осъществи през нощта на 31 юли от четирима поляци, Петров и италианеца Симоне ла Тера. След като снощи всички поляци се прибраха в щурмовия лагер 4 на 7400 метра, до до днес сутринта нямаше никаква информация за съдбата на Петров и Ла Тера. 

Според Януш Майер софиянецът е атакувал върха заедно с Голомб и Качкан и дори е стигнал първи до най-високата точка. Италианският алпинист се е върнал рано-рано без да изкачи върха.

Другите двама поляци Артур Малек и Павел Михалски се прибраха рано, след като стигнаха на 150 м от най-високата точка, заради съмнения за ангина на Малек. След това в лагер 4 се прибра Голомб, а накрая и Качкан. 

След като са пренощували във високата част от планината, днес всички заедно слизат надолу към базовия лагер.


Боян Петров е първият българин, който изкачва три осемхилядника в рамките на един сезон. Той попада в елитната група от малко над 30 алпинисти с хеттрик от осемхилядници за по-малко от 100 дни.

Той вероятно е и първият инсулинозависим алпинист, който постига подобно постижение. На 21 май Петров стана първият българин, който изкачи третия по височина връх Канчендзьонга (8586 м), а на 23 юли заедно с Иван Томов стъпиха на съседния на К2 Броуд Пик (8047 м). В кариерата си Петров има успешно изкачване и на Гаршербрум I.

Като допълнителна символика идва и фактът, че двамата поляци и Петров се качиха на К2 в деня, в който преди 60 години го направиха италианците Ачиле Компаньони и Лино Лачедели.

Постижението на Петров има и друга стойност - той изкачи двата най-смъртоносни върха сред осемхилядниците след 1990 г. Канчендзьонга е номер 1 по този показател, а К2 е втори, както и във вечната класация със 25% смъртни случаи. Във вечната ранглиста най-смъртоносен е Анапурна с 38% фатален изход.

Тази година планината беше изключително благосклонна към множеството експедиции, след като през 2005, 2009, 2010 и 2013 г. не беше регистрирано нито едно изкачване заради лошото време.

Освен че се отвори необичайно дълъг прозорец от добро време, условията за катерене също се оказаха идеални. След първите два дни (26 и 27 юли) над 40 души направиха успешни изкачвания, четиримата поляци, Петров и Симоне ла Тера останаха последни в опит да постигнат целта.

Единствената жертва на К2 тази година беше испанецът Мигел Анхел Перес, който беше открит мъртъв преди два дни (30 юли) сутринта в палатката си в щурмовия лагер 4 след успешно изкачване предния ден.

Българинът Боян Петров е изкачил К2!

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/01/2354309_bulgarinut_boian_petrov_e_izkachil_k2/?ref=rss


Боян Петров е първият български алпинист, който е изкачил втория по височина връх в света К2.

Зоологът от Природонаучния музей в София е успял да стигне до най-високата точка на 8611 м вчера навръх 60-ата годишнина от първото изкачване на митичния връх.

Новината съобщи ръководителят на полската компания Polski Himalaizm Zimowy 2010-2015 Януш Майер за известния български журналист Петър Атанасов, който поддържа сайта climbingguidebg.com. 

Двама участници от...

Американка с 5 деца роди четиризнаци

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/amerikanka-s-5-deca-rodi-chetiriznaci-6018846

Четиризнаците се родиха с цезарово сечение в 33-тата седмица от бременността в Университетската болница в американския щат Колорадо

Кабинетът оповести всички договори за „информация и публичност“ със средства на ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224521

В изпълнение на ангажимента на правителството за пълна прозрачност при разпределението на средствата за „информация и публичност“ по проектите финансирани със средства от Европейския съюз, на интернет страницата на Министерския съвет отново са публикувани всички „медийни договори“, които са сключвани след 1 януари 2007 година. В изпълнение на ангажимента на правителството за пълна прозрачност при разпределението на средствата за „информация и публичност“ по проектите финансирани със средства от Европейския съюз, на интернет страницата на Министерския съвет отново са публикувани всички „медийни договори“, които са сключвани след 1 януари 2007 година.

Google Glass в оперната зала

http://www.cross.bg/google-pyblikata-lirico-1423456.html

/КРОСС/Как едно оперно представление може в реално време да ни предложи смяна на гледната точка? Може ли публиката да наблюдава едновременно сцената отпред, но и да надзърта зад кулисите? Всичко това вече е възможно, благодарение на новите технологии и по-конкретно на иновацията Google Glass - специалните очила на компанията Google, които вече се използват и в оперната зала. Експериментът се прави от италианския оперен театър Teatro Lirico в Каляри, специално за представянето на „Турандот" от Пучини. Това е начин да се наблюдава спектакъла не само от обичайната страна на публиката, която от залата вижда определена част от представлението, но и да надникне отвътре, което разширява зрителното й поле. От два дни насам избрани певци, оркестранти и част от техническия персонал на Teatro Lirico, вече представят творбата, „въоръжени" с Google Glass, което им позволява да заснемат случващото се и да го разпространяват на живо в интернет. Така публиката получава и другата гледна точка - от или зад сцената, благодарение на монтираната HD камера на очилата им

Дядо откри 18-годишния си внук мъртъв, изпил цяла бутилка разредител

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224518

Дядо намери 18-годишния си внук мъртъв в леглото в невестинското село Еремия. Антоан Теменужков е починал, след като изпил цяла бутилка разредител за блажна боя, скрита от дядо му Симеон Чифлички в мазето. Възрастният мъж открил безжизненото тяло на внука си около 12 часа, когато отишъл да го вика да стане, за да обядват, съобщава Struma.bg. Дядо намери 18-годишния си внук мъртъв в леглото в невестинското село Еремия. Антоан Теменужков е починал, след като изпил цяла бутилка разредител за блажна боя, скрита от дядо му Симеон Чифлички в мазето. Възрастният мъж открил безжизненото тяло на внука си около 12 часа, когато отишъл да го вика да стане, за да обядват, съобщава Struma.bg.

Искат специална политика за задържане на българските туристи

http://www.moreto.net/novini.php?n=259842

Необходима е специална политика за задържане на българските туристи у нас. Това каза пред „Черно море“ доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Според него през това лято много нашенци, най-вече от Южна България, са предпочели да отидат до Гърция, вместо да ползват услугите на черноморските курорти.

"Уестингхаус" обеща 15 000 работни места, споразумението е подписано

http://offnews.bg/news/n_1/n_370444.html

Американската енергийна компания „Уестингхаус“ съобщи, че днес е подписала акционерно споразумение с българската страна за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй“. От компанията уточняват, че това е станало след консултации с всички български политически партии. Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства, допълват инвеститорите. Споразумението е за изграждане на ядрен реактор АР1000® . „Уестингхаус“ ще предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него. През следващата година „Уестингхаус“ ще проведе конкурентен търг, в съответствие с българските и европейските правила за провеждане на обществени поръчки, за изграждането на реактора. Очаква се в процеса на строителството да се включат български и международни строителни компании. Планира се реакторът АР1000® да влезе в експлоатация до 2023 г. Той ще бъде в експлоатация 60 години, предвижда проектът. Инвеститорите посочват, че реакторът АР1000® ще създаде над 15 000 преки и косвени работни места в България. "Проектът ще подпомогне създаване на десетки българо-американски търговски партньорства в ядрения сектор и други производства, както и ще установи постоянен обмен на научно и технологично познание и възможности за развитие“, заявява президентът и главен изпълнителен директор на „Уестингхаус" Дани Родерик. Очаквайте подробности.

Камион премаза шофьора си и се заби в Транспортната болница

http://www.vesti.bg/novini/kamion-premaza-shofiora-si-i-se-zabi-v-transportnata-bolnica-6018848

Шофьор на камион загина днес при трагичен инцидент в Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Wake Up Varvara - 10 денонощия музика

http://www.cross.bg/varvara-wake-parti-1423455.html

/КРОСС/Най-дългото парти стартира днес, 1 август 2014 г., на плажа на Варвара. За втора поредна година 10 дни и нощи ще се слеят в едно. За всяка от десетте вечери на август Wake Up Varvara са поканили DJ и изпълнители от родната и световната сцена, които да оставят траен отпечатък в съзнанието на феновете. За кик-старт партито на 1-ви август пристигат резидентите на култовия Sunwaves Festival - румънците Barac и Gescu, на 2-ри - диджеят на Cavo Paradiso Endie Kenzak, звездата на лондонския „New school" House Asad Rizvi е на 6-ти август, легендарните Cure-Shot и Tangun на 7-ми, италианският магьосник Filippo Nardi на 8-ми и световно известния канадец Jojo Flores на 9-ти август. BASS-мафиотите от Camp Sessions и Breakalicious, магнетичните Magntk и познатото ни Ragga Muffin парти - все в лятна стилистика, допълват музикалния афиш.  

Повдигнато е обвинение за изнудване и подкуп на седмина полицаи от "Сигма"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/01/2354317_povdignato_e_obvinenie_za_iznudvane_i_podkup_na/?ref=rss


Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем служители на МВР от специализираното полицейско звено "Сигма" за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване, съобщиха от прокуратурата.

Седмината полицаи бяха задържани при специализирана операция на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. 

Обвинения са повдигнати на Ивайло Василев – ръководител на групата, Георги...

Над 98% от парите на "Булгартрасгаз" са в затворената КТБ

http://www.mediapool.bg/nad-98-ot-parite-na-bulgartrasgaz-sa-v-zatvorenata-ktb-news223247.html

Държавната "Булгартрансгаз" е съхранявала в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) 98.5% от свободните си ресурси, съобщава в петък "Капитал Daily". По неофициална информация на изданието сега сумата на дружеството в КТБ е около 55 млн. лв.   Така "Булгартрасгаз" се оказва най-големият нарушител на нормативните разпоредби, които позволяват най-много 25% от средствата на държавните дружества да са в една банка.   Като размер на депозираната в банката сума на първо място е "Топлофикация - София" с около 90 млн. лв., заради което изпълнителният й директор Стоян Цветанов беше освободен. Над лимита като депозанти в КТБ са и Българският енергиен холдинг (БЕХ), "Индустриална зона Варна-запад".   По сметки на държавни и общински дружества и болници в КТБ стоят около 360 млн. лв., добавя "Капитал Daily".

„Уестингхаус“: След консултации с партиите подписахме споразумението за АЕЦ „Козлодуй“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224510

Американската компания „Уестингхаус“ обяви, че след консултации с всички български политически партии е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства.
Ядреният реактор на „Уестингхаус“ АР1000 беше избран Американската компания „Уестингхаус“ обяви, че след консултации с всички български политически партии е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства. Ядреният реактор на „Уестингхаус“ АР1000 беше избран

Наздраве за международния ден на бирата

http://econ.bg/Новини/Наздраве-за-международния-ден-на-бирата_l.a_i.559618_at.1.html

Наздраве за международния ден на бирата, който тази година се пада именно днес, през първия ден на по традиция най-горещия месец август. Е, ако съдим...

Дядо намери внука си мъртъв, изпил цяла бутилка разредител

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224512

Дядо намери 18-годишния си внук мъртъв в леглото в невестинското село Еремия. Антоан Теменужков е починал, след като изпил цяла бутилка разредител за блажна боя, скрита от дядо му Симеон Чифлички в мазето. Възрастният мъж открил безжизненото тяло на внука си около 12 часа, когато отишъл да го вика да стане, за да обядват, съобщава Struma.bg. Дядо намери 18-годишния си внук мъртъв в леглото в невестинското село Еремия. Антоан Теменужков е починал, след като изпил цяла бутилка разредител за блажна боя, скрита от дядо му Симеон Чифлички в мазето. Възрастният мъж открил безжизненото тяло на внука си около 12 часа, когато отишъл да го вика да стане, за да обядват, съобщава Struma.bg.

Задържаният в България Николай Кобляков е издирван от Русия по подозрение за кражби

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/01/2354314_zadurjaniiat_v_bulgariia_nikolai_kobliakov_e_izdirvan/?ref=rss

Николай Кобляков, гражданин на Русия и Франция, който бе задържан на летището в София по линия на Интерпол, е издирван от руската прокуратура по подозрение, че е незаконно е присвоил имущество за милиони долари, съобщи московският в."Комерсант".

Както Кобляков, така и защитата му твърдят, че тези действия на Русия са "политически мотивирани" заради дейността на основаната от него във Франция организация  Russie-Libertes  ("Свободна Русия"). Тя критикува дейността на управляващите в...

Жители на село Кралев дол честват празник посветен на Паисий Хилендарски

http://www.zapernik.com/obshtestvo/jiteli-na-selo-kralev-dol-chestvat-praznik-posveten-na-paisii_33434/

В пернишкото село Кралев дол днес честват Паисиев празник.

Празникът се провежда за втора година. Преди това той не се е отбелязвал над половин век. За последно е бил отбелязван преди началото на 60-те години на 20-ти век.

Пернишкото село е сред претендиращите населени места за място, където е роден създателят на "История славянобългарска" Паисий Хилендарски.

През 2013 година жители на Кралев дол започнаха инициатива по нов препис на...

Продължава

Пороят отнесе мост и наводни мазета в село Долни Лом

http://pik.bg/пороят-отнесе-мост-и-наводни-мазета-в-село-долни-лом-news209155.html

Пороят отнесе мост и наводни мазета в село Долни Лом

Мазетата на всички къщи в село Долни Лом, община Чупрене, са наводнени, съобщава "Фокус", като се позовава на информация на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

„Няма смисъл да започне отводняване като вали дъжд, те отводняват от едната страна – от другата мазетата пак се наводняват”, обясни кметският наместник Михаил Михайлов. 

Той посочи, че придошлата река Лом е отнесла и мост край селото, по който хората преминават за нивите и пасищата си. „Сега от там няма да могат да преминават стадата, ще се търсят други пасища. Ще оправим моста, но до тогава ще се търси друго решение”, обясни Михаил Михайлов.

Той припомни, че през пролетта Долни Лом пострада от проливните дъждове, тогава имаше много наводнени къщи. „Сега се отървахме само с мазетата, нямаме пострадали къщи. Реката влиза вече в коритото си, през нощта беше излязла”, обясни Михаил Михайлов. Близо 110 л. на кв.м. е сумата от валежите през тази нощ във видинското село Долни Лом. 

АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус" потвърдиха постигнатите договорености

http://www.vesti.bg/novini/aec-kozloduj-i-uestinghaus-potvyrdiha-postignatite-dogovorenosti-6018847

На 31 юли 2014 г. бяха потвърдени постигнатите договорености в рамките на преговорите по условията на Акционерно споразумение между "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" ЕАД, "АЕЦ Козлодуй" ЕАД и "Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС по проекта "Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй".

Само няколко часа издържа временното примирие в Газа

http://asia.actualno.com/Samo-njakolko-chasa-izdyrja-vremennoto-primirie-v-Gaza-news_42826.html

Израел прекрати 72-часовото примирие с палестинската групировка "Хамас". Причината е, че израелски войник най-вероятно е бил пленен в Палестина, съобщава АФП, цитирана от "Фокус". ...

Международни експерти вече са на мястото на катастрофата на малайзийския самолет

http://europe.actualno.com/Mejdunarodni-eksperti-veche-sa-na-mjastoto-na-katastrofata-na-malajzijskija-samolet-news_42829.html

Няколко десетки международни експерти вече са на мястото на катастрофата на малайзийския самолет, който се разби на 17 юли в Източна Украйна с 298 души на борда, предаде Асошиейтед прес. Групата вклю...

Чавдар Найденов: А защо никой не иска да бъде финансов министър?

http://www.cross.bg/razbirame-miliarda-chavdar-1423454.html

/КРОСС/ И така, самата БНБ призна, че КТБ не е източена.  Тогава как да разбираме опитът на същата тази БНБ отпреди три седмици да я фалира и да вземе от държавата 3,5 милиарда, за да запълва несъществуващи дупки? Как да разбираме напъна на ДПС и ГЕРБ да натоварят България с 3,4 милиарда нови дългове? Как да разбираме медийната истерия на Борисов по същото време, целяща „банкова ваканция"? Как да разбираме информацията, произхождаща почти изцяло от „Икономедия", че КТБ е куха? Как да разбираме арестите и обиските по офиси на прокуратурата? Как да разбираме ролята на депутата от ДПС Пеевски (май-юни) и на „Протестна мрежа" с нейния сигнал (февруари) в започването на медийната атака? Не е ли това синхронизиран и широкомащабен атентат срещу финансовата сигурност на държавата, всъщност - срещу нейната национална сигурност? И не е ли „Коалицията КТБ" много по-широка и обхватна от прост сговор между Местан и Бойко? И дали операцията свършва дотук? Има ли наказан? На някой да му е направена забележка, или да са му се заканили с пръст, или да е обещал повече да не прави така? А защо никой не иска да бъде финансов министър в идните три месеца?   Чавдар Найденов, социолог

Чавдар Найденов: А защо никой не иска да бъде финансов министър?

http://www.cross.bg/razbirame-sigyrnost-durzhavata-1423454.html

/КРОСС/ И така, самата БНБ призна, че КТБ не е източена.  Тогава как да разбираме опитът на същата тази БНБ отпреди три седмици да я фалира и да вземе от държавата 3,5 милиарда, за да запълва несъществуващи дупки? Как да разбираме напъна на ДПС и ГЕРБ да натоварят България с 3,4 милиарда нови дългове? Как да разбираме медийната истерия на Борисов по същото време, целяща „банкова ваканция"? Как да разбираме информацията, произхождаща почти изцяло от „Икономедия", че КТБ е куха? Как да разбираме арестите и обиските по офиси на прокуратурата? Как да разбираме ролята на депутата от ДПС Пеевски (май-юни) и на „Протестна мрежа" с нейния сигнал (февруари) в започването на медийната атака? Не е ли това синхронизиран и широкомащабен атентат срещу финансовата сигурност на държавата, всъщност - срещу нейната национална сигурност? И не е ли „Коалицията КТБ" много по-широка и обхватна от прост сговор между Местан и Бойко? И дали операцията свършва дотук? Има ли наказан? На някой да му е направена забележка, или да са му се заканили с пръст, или да е обещал повече да не прави така? А защо никой не иска да бъде финансов министър в идните три месеца?

Полицаите от "Сигма" са обвинени за подкуп и изнудване

http://www.mediapool.bg/politsaite-ot-sigma-sa-obvineni-za-podkup-i-iznudvane-news223246.html

Арестуваните преди два дни седем полицаи от специализирано звено „Сигма“ вече са с обвинения за участие в организирана престъпна група за изнудване и корупция, съобщиха от Специализираната прокуратура в петък.   Обвинения са повдигнати на Ивайло Василев – ръководител на групата, Георги Б., Йордан Дж., Филип М., Владислав Н., Стойко М. и Любомир Л., съобщиха от държавното обвинение.   Доказателствата срещу тях сочат, че групата е действала от януари 2013 година до момента на задържането. Те са изнудвали шофьори да дават различни по размер подкупи, за да не бъдат санкционирани за извършени от тях нарушения на пътя. В хода на разследването са използвани специални разузнавателни средства. До момента са разпитани деветима свидетели, съобщават от прокуратура.   В ареста за 72 часа по нареждане на държавното обвинение е задържан само предполагаемият лидер Ивайло Василев. За него ще се иска и налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане по стража". Останалите шестима са пуснати на свобода срещу парична гаранция от по 500 лева.

7 полицаи от "Сигма" обвинени за подкуп и изнудване

http://www.moreto.net/novini.php?n=259870

Седемте служители на спецзвеното "Сигма", начело с шефа на звеното Ивайло Василев, са обвинени за подкуп и изнудване. От държавното обвинение съобщиха, че вчера 31 юли, Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на седемте служители на МВР от специализирано звено "Сигма", участващи в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване.

ОССЕ: На мястото на катастрофата на Боинг 777 все още има тела на загинали

http://www.cross.bg/osse-na-myastoto-na-katastrofata-na-boing-vse-oshte-ima-tela-na-zaginali-1423453.html

/КРОСС/ Международните експерти от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които в четвъртък посетиха мястото на падането на малайзийския самолет Boeing 777, потвърждават, че там все още има останки от жертвите в авиокатастрофата, съобщи РИА Новости. Това заяви ръководителят на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна Ертугрул Апакан по време на брифинг в Донецк. Според него, на мястото на трагедията все още се намират много вещи, принадлежащи на пътниците.

Протестна декларация на Национална асоциация „Българско Черноморие”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LWdLr2y5lOw/

Управителният съвет на НАБЧ изпрати протестна декларация до Президента на РБ Росен Плевнелиев по повод скандално изявление в ефира на национална медия днес:

Уважаеми г-н Президент,

В сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” на 01.08.2014 г. съпредседателят на политическа партия-джудже „Зелените” Борислав Сандов бе анонсиран като представител на коалиция от сдружения с нестопанска цел „За да остане природа в България”. Този смущаващ факт за обвързаност между политически лидер и сдружение с нестопанска цел бледнее пред стряскащата декларация, която той, в качеството си на политически лидер на партия, събрала 0,5% на изборите за Европейски парламент направи. Господин Сандов съобщи в ефир, че в публичното пространство името на д.и.н Евдокия Манева се свързва с бъдеща позиция в служебно правителство като министър на околната среда и водите. След оповестяване на тази новина г-н Сандов направи безпрецедентна и погазваща Конституцията на Р България декларация: „Това ние няма да го допуснем.” Нито една политическа партия – голяма или малка, нито една медия, абсолютно никой от българското общество не си е позволил публично и декларативно да поставя условия на президента на Р България относно назначаването от него служебно правителство. Конституцията на Р България е разпоредила право, задължение и отговорност за назначаване на служебно правителство единствено на президента на Р България чрез разпоредбата на чл.99, ал.5.

Ние разчитаме, че Президентът ще спази Конституцията на Р България и няма да позволи някой друг да отнеме неговите правомощия и отговорности. Ние очакваме, че президентът Росен Плевнелиев със свои дела и думи отстоява върховенството на Закона и не толерира декларации, погазващи действащата в момента Конституция на Р България. Ние информираме г-н Президента, че ще сезираме Главния прокурор да разпореди проверка има ли извършено престъпление, както и председателя на ДАНС да установи има ли заплаха за националната сигурност в декларацията на съпредседателя на ПП „Зелените” и представител на коалиция „За да остане природа в България” г-н Борислав Сандов.

С уважение,

Управителния съвет на

Национална асоциация „Българско Черноморие

 

Президентството: Няма намушкан с нож съветник на Плевнелиев

http://pik.bg/президентството-няма-намушкан-с-нож-съветник-на-плевнелиев-news209156.html

Президентството: Няма намушкан с нож съветник на Плевнелиев

Президентството категорично отрече, че намушканият с нож 61-годишен еврейски гражданин е изпълнявал длъжността съветник на президента.

"Категорично, такъв съветник няма. Благодаря", заявиха пред ПИК от пресцентъра на държавния глава, след което ни затвориха телефона.

ПИК припомня, че въпросният мъж е бил намушкан на няколко места в ръката, а за мистериозния инцидент не бе съобщено от полицията цели 5 дни. За него се научи от публикация на пловдивския вестник "Марица".

Драмата се е разиграла в неделя призори, а часове по-късно под тепетата е пристигнал посланикът на Израел Шаул Камиса-Раз.

Едва днес полицията потвърди пред ПИК, че такъв случай е регистриран, но не издаде самоличността на пострадалия.

До този момент не се давало гласност на инцидента, защото по думите на служителите на МВР - Пловдив, това би попречило на разследването.

„Уестингхаус“ подписа споразумението за АЕЦ „Козлодуй“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224503

Американската компания „Уестингхаус“ обяви, че след консултации с всички български политически партии е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства.
Ядреният реактор на „Уестингхаус“ АР1000 беше избран Американската компания „Уестингхаус“ обяви, че след консултации с всички български политически партии е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства. Ядреният реактор на „Уестингхаус“ АР1000 беше избран

Д-р Григорова: Бъдещите майки да кърмят децата си

http://www.vesti.bg/novini/d-r-grigorova-bydeshtite-majki-da-kyrmiat-decata-si-6018844

Бъдещите майки да се постараят да кърмят децата си и да не бързат посягат към адаптираното мляко.

25-годишен мъж е починал от токов удар в дома си в Пирдоп

http://pik.bg/25-годишен-мъж-е-починал-от-токов-удар-в-дома-си-в-пирдоп-news209145.html

25-годишен мъж е починал от токов удар в дома си в Пирдоп

25-годишен мъж е починал от токов удар в дома си в Пирдоп, съобщава "Фокус". Сигналът за инцидента е получен около 18.10 часа вчера в Районно управление.

Изяснено било, че при извършване на ремонтни дейности в обитаваната от него къща младият мъж е получил токов удар при боравенето с електрическа печка. Тялото е изпратено в КСМД за аутопсия.

По случая е образувано досъдебно производство.

Над 60 международни експерти са на мястото на катастрофиралия Боинг

http://www.vesti.bg/novini/nad-60-mezhdunarodni-eksperti-sa-na-miastoto-na-katastrofiraliia-boing-6018845

Повече от 60 международни експерти са достигнали до мястото на катастрофата на малайзийския Боинг – 777, обяви говорителят на специалната мисия на ОССЕ Майкъл Боцюркив.

Колко струват боксовите ръкавици на Мохамед Али

http://econ.bg/Новини/Колко-струват-боксовите-ръкавици-на-Мохамед-Али_l.a_i.559616_at.1.html

Американецът Мохамед Али със сигурност винаги ще си остане легенда в света на бокса. 72-годишният бивш спортист има зад гърба си олимпийска титла от...

Калфин за споразумението с „Уестингхаус": Интересът е или политически, или корпоративен

http://www.cross.bg/pravitelstvo-kalfin-dogovor-1423452.html

/КРОСС/Очаква се днес да бъде подписано акционерно споразумение между АЕЦ „Козлодуй" и американската компания „Уестингхаус" за строителството на 7-ми блок на централата. Споразумението обаче ще влезе в сила най-рано през октомври. Следващата стъпка е новото правителство да вземе решение за изграждането на блока. Стойността на проекта, за която ще се преговаря, е 5,3 милиарда долара. Участието в акционерното дружество ще бъде 70 % за АЕЦ „Козлодуй" и 30 % за „Уестингхаус". Срещу този акт възразиха от БСП и от АБВ. Според представителите на двете политически партии договореностите между страните не са прозрачни и българските икономически интереси не са защитени.   Партия АБВ възразява остро срещу подписването на споразумението с Westinghouse, свързано с изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" в последните дни на отиващото си правителство, заявиха в отворено писмо до медиите от формацията на Георги Първанов. АБВ ще сезира ЕК за порочната процедура, по която правителството позволи сключването на този договор, посочват още от партията. Мотивите на АБВ обясни пред КРОСС Ивайло Калфин: Първо, има абсолютна липса на прозрачност преди сключването на договора. Това, че след това ще бъдат представени някакви елементи от него, не значи, че той е прозрачен

Арестуваха албанци, опитали да изнесат 4,5 тона билки от Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224497

Арестуваха 15 албанци в Гърция, които планирали да изнесат през границата 4,5 тона лечебни билки, информира МИА, цитирана от БГНЕС.
Задържаните признали пред полицията, че набрали билките от южната част на страната и планирали да ги продадат в Албания, където щели да ги пренесат с мулета през планините в Епир. Арестуваха 15 албанци в Гърция, които планирали да изнесат през границата 4,5 тона лечебни билки, информира МИА, цитирана от БГНЕС. Задържаните признали пред полицията, че набрали билките от южната част на страната и планирали да ги продадат в Албания, където щели да ги пренесат с мулета през планините в Епир.

Полицаите от „Сигма” са обвинени за подкуп и изнудване

http://www.cross.bg/prokyratyra-podkypi-grypata-1423451.html

/КРОСС/ Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем служители на МВР от специализирано звено „Сигма", участващи в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудван. Участниците са задържани на 30 юли 2014 г. при специализирана операция на Дирекция „Вътрешна сигурност" на МВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Обвинения са повдигнати на Ивайло Василев - ръководител на групата, Георги Б., Йордан Дж., Филип М., Владислав Н., Стойко М. и Любомир Л. Според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала от януари 2013 г. Участниците са изнудвали водачи на МПС да дават различни по размер подкупи, за да не бъдат санкционирани за извършени от тях нарушения на пътя. В хода на разследването са използвани СРС. До момента са разпитани деветима свидетели. С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Ивайло Василев е наложено задържане до 72 часа, в Специализирания наказателен съд за него ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража". На останалите шестима участници в групата е наложена парична гаранция от по 500 лева.  

Споразумението с "Уестингхаус" е подписано

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/sporazumenieto-s-uestinghaus-e-podpisano-6018843

Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства, се казва в прессъобщение на кокпанията

Празнуваме международния ден на бирата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224441

На 1 август светът празнува Международния ден на една от най-предпочитаните слабо-алкохолни напитки – бирата.
Бирата, наричана също пиво, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая, пише в На 1 август светът празнува Международния ден на една от най-предпочитаните слабо-алкохолни напитки – бирата. Бирата, наричана също пиво, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая, пише в "Уикипедия". Първият писмен документ, в който се споменава бирата,

Ограничават тировете по магистралите в петък вечер и в неделя между 14 и 20 часа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224484

В петък от 18.00 до 21.00 часа и в неделя - между 14.00 и 20.00 часа се ограничава движението на моторни превозни средства над 12 тона по автомагистралите и определени участъци от първокласната и второкласната републиканска мрежа, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Целта е по-висока пътна безопасност при засиления трафик в В петък от 18.00 до 21.00 часа и в неделя - между 14.00 и 20.00 часа се ограничава движението на моторни превозни средства над 12 тона по автомагистралите и определени участъци от първокласната и второкласната републиканска мрежа, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Целта е по-висока пътна безопасност при засиления трафик в

Ограничават движението на тирове по магистралите в петък вечер и в неделя следобяд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224490

В петък от 18.00 до 21.00 часа и в неделя - между 14.00 и 20.00 часа се ограничава движението на моторни превозни средства над 12 тона по автомагистралите и определени участъци от първокласната и второкласната републиканска мрежа, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Целта е по-висока пътна безопасност при засиления трафик в В петък от 18.00 до 21.00 часа и в неделя - между 14.00 и 20.00 часа се ограничава движението на моторни превозни средства над 12 тона по автомагистралите и определени участъци от първокласната и второкласната републиканска мрежа, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Целта е по-висока пътна безопасност при засиления трафик в

Подписахме с „Уестингхаус” за строежа на 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй”

http://frognews.bg/news_74008/

Американската енергийна компания „Уестингхаус“ обяви, че след консултации с всички български политически партии е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства. Ядреният реактор на „Уестингхаус“ АР1000 беше избран от българската страна. През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, проведено след търг, обясняват от компанията.

"Мерцедес" горя във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259859

На 31 юли, около 21:55 часа, е получен сигнал за пожар в лек автомобил “Мерцедес”, съобщиха от полицията за Moreto.net. Колата е била паркирана в района на Зоопарка. При инцидента няма пострадали хора. Причините за пожара се установяват.

Арестуваха албанци, опитали да изнесат 4,5 тона билки от Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224483

Арестуваха 15 албанци в Гърция, които планирали да изнесат през границата 4,5 тона лечебни билки, информира МИА, цитирана от БГНЕС.
Задържаните признали пред полицията, че набрали билките от южната част на страната и планирали да ги продадат в Албания, където щели да ги пренесат с мулета през планините в Епир. Арестуваха 15 албанци в Гърция, които планирали да изнесат през границата 4,5 тона лечебни билки, информира МИА, цитирана от БГНЕС. Задържаните признали пред полицията, че набрали билките от южната част на страната и планирали да ги продадат в Албания, където щели да ги пренесат с мулета през планините в Епир.

Продават имението на Майкъл Джексън

http://econ.bg/Новини/Продават-имението-на-Майкъл-Джексън-_l.a_i.559615_at.1.html

Бележитото имение "Neverland" на иконата Майкъл Джексън се продава за сумата от 60 млн. долара. Имотът, който се намира в град Санта Барбара,...

Международен екип най-накрая е стигнал до мястото на авиокатастрофата в Източна Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/01/2354278_mejdunaroden_ekip_nai-nakraia_e_stignal_do_miastoto_na/?ref=rss


Холандско-австралийският екип от разследващи, който от седмица се намира в Украйна, най-накрая е успял да достигне до мястото на катастрофата на малайзийския самолет, съобщи агенция "Ройтерс". Международните експерти, придружавани от наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, от неделя се опитваха да навлязат в района, но бяха възпрепятствани от интензивните боеве между украинската армия и проруските сепаратисти.

Вчера Киев обяви, че е спрял офанзивните си...

Американски разузнавач се скри от руски изтребител като наруши въздушното пространство на Швеция

http://www.cross.bg/shvetziya-samolet-prostranstvo-1423450.html

/КРОСС/ На 18 юли американски разузнавателен самолет прелетя повече от 200 км във въздушното пространство на Швеция в опит да се скрие от руски изтребител. Министерството на отбраната на Швеция се опита да потули случая, но той излезе наяве в местните медии. За първи път за инцидента се съобщава едва в сряда – две седмици след случая. Шведският вестник Svenska Dagbladet получава секретен документ от военното ведомство. Според документа, в 17 часа вечерта на 18 юли американският разузнавателен Boeing RC-135 два пъти е нарушил въздушното пространство на Швеция. Преди това, в продължение на половин час самолетът е кръжал над Балтийско море. Когато срещу него се насочил руски изтребител от Калининград, разузнавателният самолет на Щатите се опитал да се скрие в Швеция, но без да има предварителното разрешение. Информацията за това, на чия държава принадлежи самолетът-нарушител, останала тайна на държавно ниво. Първоначално в Svenska Dagbladet постъпила информация за случилото се от анонимен източник. След това предположението, че самолетът е бил американски потвърждава и представител на министерството на външните работи. Впрочем, по-късно той заявява, че се е договорил с изданието да не публикува тези данни. Полетът на американския разузнавателен самолет учудил и шведските експерти

Без катастрофи на кръстовището с разваления светофар при разклона за квартал Тева

http://www.zapernik.com/krimi/bez-katastrofi-na-krustovishteto-s-razvaleniya-svetofar-pri-razklona-za_33433/

Няма установени катастрофи на рисковото кръстовище при разклона за пернишкия квартал "Тева". Това съобщиха за ZaPernik.com от ОДМВР - Перник.

"Пътна полиция" - Перник не е установила възникнали ПТП-та на кръстовището при разклона за "Тева", където от една седмица светофарът е извън строя.

На 23 юли, вечерта жена с лек автомобил "Тойота" предизвика катастрофа на проблемния участък, удряйки "Опел" в...

Продължава

Гиньо Ганев: Заражда се идея за нов проект: политически кръг "Отечество"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223577

- Трябва ли служебният кабинет да има правото да тегли заеми, г-н Ганев?
- В никакъв случай! В демократично устроените държави е възприето, че всичко, което е свързано с държавния дълг, се решава от основния ръководещ орган на страната - парламент или монарх, или някой друг, но в никой случай от изпълнителната власт. Още по-малко - от служебен - Трябва ли служебният кабинет да има правото да тегли заеми, г-н Ганев? - В никакъв случай! В демократично устроените държави е възприето, че всичко, което е свързано с държавния дълг, се решава от основния ръководещ орган на страната - парламент или монарх, или някой друг, но в никой случай от изпълнителната власт. Още по-малко - от служебен

България: Две проруски партии и едно марионетно правителство

http://www.mediapool.bg/bulgaria-dve-proruski-partii-i-edno-marionetno-pravitelstvo-news223245.html

Русия има интерес България да фалира, за да може да я придърпа към своята сфера на влияние. Освен това България е важен елемент от руския план за разцепление на Европа, смята германското разузнаване БНД. Това писа Дойче веле преди два дни, а в петък предлага, получено от други източници, потвърждение на част от информациите в първата публикация.   От източници в Берлин, които разполагат с подробна информация за заседанието на Комисията по външна политика в германския Бундестаг на втори юли тази година, Българската редакция на Дойче веле е получила още подробности по темата.   По точка втора от дневния ред на заседанието пред комисията са говорили президентът на германското външно разузнаване Герхард Шиндлер и помощникът му Андреас Ангус. Източниците на по-долната информация изрично поискаха анонимност.   България е нещо като пробен камък в руските планове за разцепление на Европа. В България има две проруски партии – БСП и ДПС, смятат анализаторите на БНД, според които партията ГЕРБ пък е ориентирана към САЩ. Те очакват, че партията на Бойко Борисов ще спечели предсрочните избори наесен след оттеглянето на досегашното правителство на "марионетката Орешарски”, както гласи едно от определенията.   На закритото заседание на Комисията по външната политика в Бундестага шефът на германското разузнаване е говорил и за олигархичните структури в България, за така наречените "властови елити”.   Според източници в Берлин анализите на германското разузнаване БНД идентифицират няколко български дейци като свързани със или проводници на олигархични интереси: Сергей Станишев, Ахмед Доган, Делян Пеевски и Цветан Василев. Досегашното българско правителство е било изцяло зависимо от тези хора, се казва в анализа на БНД, където става дума и за опита Делян Пеевски да бъде назначен за шеф на ДАНС.   Президентът на германското външно разузнаване е изказал предположението, че Русия има интерес България да фалира, за да може да я придърпа към своята сфера на влияние. Пристанище Варна ще бъде купено от руснаци за сумата от 3 милиона евро, пише още в анализа, а следващият пример за руско влияние в България е газопроводът „Южен поток”. Чрез него Русия иска да попречи на България да диверсифицира своите енергийни източници, смятат анализаторите.   За това заседание на Комисията по външна политика стана дума и в интервю с германския депутат Ханс-Петер Ул, публикувано във вестник "24 часа”. В него Ул потвърждава част от горната информация за изнесеното пред комисията по темата "България”. Източници на ДВ в Берлин смятат, че самият депутат от ХСС, който е член както на Комисията по външна политика, така и на "Съвета на старейшините”, има определени политически пристрастрия, когато става дума за България. Известно е, че Ул е адвокат на бившия български вицепремиер и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

България: Две прорурски партии и едно марионетно правителство

http://www.mediapool.bg/bulgaria-dve-prorurski-partii-i-edno-marionetno-pravitelstvo-news223245.html

Русия има интерес България да фалира, за да може да я придърпа към своята сфера на влияние. Освен това България е важен елемент от руския план за разцепление на Европа, смята германското разузнаване БНД. Това писа Дойче веле преди два дни, а в петък предлага, получено от други източници, потвърждение на част от информациите в първата публикация.   От източници в Берлин, които разполагат с подробна информация за заседанието на Комисията по външна политика в германския Бундестаг на втори юли тази година, Българската редакция на Дойче веле е получила още подробности по темата.   По точка втора от дневния ред на заседанието пред комисията са говорили президентът на германското външно разузнаване Герхард Шиндлер и помощникът му Андреас Ангус. Източниците на по-долната информация изрично поискаха анонимност.   България е нещо като пробен камък в руските планове за разцепление на Европа. В България има две проруски партии – БСП и ДПС, смятат анализаторите на БНД, според които партията ГЕРБ пък е ориентирана към САЩ. Те очакват, че партията на Бойко Борисов ще спечели предсрочните избори наесен след оттеглянето на досегашното правителство на "марионетката Орешарски”, както гласи едно от определенията.   На закритото заседание на Комисията по външната политика в Бундестага шефът на германското разузнаване е говорил и за олигархичните структури в България, за така наречените "властови елити”.   Според източници в Берлин анализите на германското разузнаване БНД идентифицират няколко български дейци като свързани със или проводници на олигархични интереси: Сергей Станишев, Ахмед Доган, Делян Пеевски и Цветан Василев. Досегашното българско правителство е било изцяло зависимо от тези хора, се казва в анализа на БНД, където става дума и за опита Делян Пеевски да бъде назначен за шеф на ДАНС.   Президентът на германското външно разузнаване е изказал предположението, че Русия има интерес България да фалира, за да може да я придърпа към своята сфера на влияние. Пристанище Варна ще бъде купено от руснаци за сумата от 3 милиона евро, пише още в анализа, а следващият пример за руско влияние в България е газопроводът „Южен поток”. Чрез него Русия иска да попречи на България да диверсифицира своите енергийни източници, смятат анализаторите.   За това заседание на Комисията по външна политика стана дума и в интервю с германския депутат Ханс-Петер Ул, публикувано във вестник "24 часа”. В него Ул потвърждава част от горната информация за изнесеното пред комисията по темата "България”. Източници на ДВ в Берлин смятат, че самият депутат от ХСС, който е член както на Комисията по външна политика, така и на "Съвета на старейшините”, има определени политически пристрастрия, когато става дума за България. Известно е, че Ул е адвокат на бившия български вицепремиер и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Двама рибари, попаднали във високи води в река Бързия, бяха извадени от спасителни екипи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224456

Снощи към 24,00 ч. екип от група ”Спасителни дейности” спаси двама рибари, попаднали във високи води в устието на р. Бързия при село Боровци, съобщиха от ОД на МВР-Монтана за „Фокус“.
Заради падналите обилни валежи в Монтана са получени 47 сигнала за отводняване и закъсали автомобили до 10.00 часа сутринта. Снощи към 24,00 ч. екип от група ”Спасителни дейности” спаси двама рибари, попаднали във високи води в устието на р. Бързия при село Боровци, съобщиха от ОД на МВР-Монтана за „Фокус“. Заради падналите обилни валежи в Монтана са получени 47 сигнала за отводняване и закъсали автомобили до 10.00 часа сутринта.

ДАЗД и Прокуратурата подписаха споразумение за сътрудничество

http://society.actualno.com/DAZD-i-Prokuraturata-podpisaha-sporazumenie-za-sytrudnichestvo--news_42828.html

Споразумение за сътрудничество и обмен на информация между Прокуратурата на България и Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ са подписали председателят на ДАЗД Ева Жечева и главният прокурор ...

ГЕРБ готови да подкрепят актуализацията на бюджета на НЗОК с "10-20 депутати"

http://politics.actualno.com/GERB-gotovi-da-podkrepjat-aktualizacijata-na-budjeta-na-NZOK-s-10-20-deputati-news_42819.html

След продължили повече от час разгорещени разговори в сградата на президентството стана ясно, че ГЕРБ са готови да "пратят" 10-20 депутати, с които актуализацията на бюджета на Националната ...

Джени от Ace of Base: Любовта към музиката е като любовта в живота

http://music.actualno.com/Djeni-ot-Ace-of-Base-Lubovta-kym-muzikata-e-kato-lubovta-v-jivota-news_42823.html

Дженти Бергрен е вокал на групата Ace of Base, станали популярни през 90-те с хитовете си "Happy Nation", "All That She Wants", "Flower" и много други. В специално интер...

Плевнелиев: Отказът от актуализацията ще е опит за умишлено спъване на държавата

http://politics.actualno.com/Plevneliev-Otkazyt-ot-aktualizacijata-shte-e-opit-za-umishleno-spyvane-na-dyrjavata-news_42825.html

Ако не се подкрепи този бюджет, ситуацията в държавата ще бъде драматична. Това заяви президентът на Република България Росен Плевнелиев по време на консултациите с парламентарно представените политич...

Днес е международен ден на бирата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244036_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0

 На 1 август светът празнува Международния ден на една от най-предпочитаните слабо-алкохолни напитки – бирата.

За историята на най-търсената в жегите напитка разказва международна платформа за доставка на храна - Foodpanda. Бирата е третата най-популярна напитка след водата и чая. Любопитен и малко известен факт е, че слабо-алкохолната напитка датира своето съществуване още от 9500 г. пр. Хр. Ето защо тази многовековна напитка чества своя международен празник всяка година.

Думата "бира" идва от латинското "бибере", което буквално означава "пия". Повечето славянски народи са приели думата "пиво", която най-точно описва характеристиката на питието – кехлибарена течност. Интересен факт е, че според някои източници, за родина на напитката се считат древните земи на Месопотамия. За това свидетелстват старинни глинени маси, които са представлявали вид пивоварни. Още по-любопитен факт е, че в древните пивоварни най-вероятно пивоварите са били жени. Биреният занаят е бил единствената професия, която е била под закрилата на различни Божества. Бирата е била неизменна част и от хранителните навици на фараоните в Древен Египет.

Съществуват праисторически доказателства, за първобитни пивоварни датиращи още през 5400 г. пр.н.е. в Шумер (Южен Ирак). Технологията при древните шумери е била използвана главно като начин за запазване на излишъка от зърно, а не като способ да произвеждат бира.

В днешно време, в много европейски държави все още се следват пивоварните традиции, датиращи от най-ранните исторически записи. Бирата е особено важна напитка в страни като Белгия, Германия, Австрия, Ирландия, Обединеното кралство, Франция, Скандинавските страни, Полша, Чешката република, Испания и други, които имат силни и уникални пивоварни традиции с тяхна собствена история, характерни методи за варене, и стилове на бира.

Определено щом стане дума за бира, в съзнанието ни изниква Германия. Пивоварните традиции там, множеството различни вкусови качества, правят страната една от първенци по консумация на пивото. Проучванията показват, че 80 % от населението са активни консуматори на пивото като годишно всеки от тях изпива средно около 7000 литра. Следва Белгия със средна консумация от 5700 литра. На трeто място е Ирландия с 5200 литра. /БГНЕС

Сражения в Украйна въпреки обявеното примирие

http://www.moreto.net/novini.php?n=259857

Въпреки договореното временно спиране на огъня в Източна Украйна с цел осигуряване на достъп до останките на катастрофиралия малайзийски самолет, и петък имаше сблъсъци в региона. В град Шахтьорск, разположен в непосредствена близост до мястото на трагедията, военна колона на украинската армия е попаднала в засада.

Приходите от мобилния сектор ще скочат с 300% до 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Приходите-от-мобилния-сектор-ще-скочат-с-300-до-2017-г-_l.a_i.559613_at.1.html

Приходите от мобилните интернет услуги ще скочат с 300% и през 2017 г. ще достигнат размер от 700 млрд. долара, пише VentureBeat, позовавайки се на...

„Еврофутбол”: ЦСКА е с леко предимство пред Славия

http://www.cross.bg/leva-vida- --1423449.html

/КРОСС/ ЦСКА е с леко предимство пред отбора на Славия в мач от третия кръг на „А" група, който ще се играе в неделя от 18 ч. на стадиона на „белите" в София - това показват коефициентите на „Еврофутбол". Букмейкърската къща „оцени" шансовете на домакините с 2.85 срещу 2.30 за гостите и 3.10 за равенство. Повече за престоящите срещи от родното първенство можете да намерите тук. Още от акцентите в програмата:Рубин Казан - Спартак Москва Сингъл, Live „1"- 2.65 „Х"- 2.90 „2"- 2.95 с 81+ вида залозиРома - Интер Милано Сингъл „1"- 1.95 „Х"- 3.00 „2"- 2.80 със 77+ вида залозиРеал Мадрид - Ман. Юнайтед Сингъл „1"- 1.85 „Х"- 3.05 „2"- 3.00 със 75+ вида залозиБотафого РЖ - Крузейро Сингъл „1"- 2.95 „Х"- 2.85 „2"- 1.95 със 76+ вида залозиЛивърпул - Милан Сингъл „1"- 1.75 „Х"- 3.05 „2"- 3.35 със 76+ вида залозиАрсенал - Монако Сингъл „1"- 1.63 „Х"- 3.10 „2"- 3.80 с 56+ вида залозиИФК Гьотеборг - АИК Стокхолм Сингъл, Live „1"- 1.80 „Х"- 3.00 „2"- 3

Спасиха двама рибари, попаднали във високи води в река Бързия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224449

Снощи към 24,00 ч. екип от група ”Спасителни дейности” спаси двама рибари, попаднали във високи води в устието на р. Бързия при село Боровци, съобщиха от ОД на МВР-Монтана за „Фокус“.
Заради падналите обилни валежи в Монтана са получени 47 сигнала за отводняване и закъсали автомобили до 10.00 часа сутринта. Снощи към 24,00 ч. екип от група ”Спасителни дейности” спаси двама рибари, попаднали във високи води в устието на р. Бързия при село Боровци, съобщиха от ОД на МВР-Монтана за „Фокус“. Заради падналите обилни валежи в Монтана са получени 47 сигнала за отводняване и закъсали автомобили до 10.00 часа сутринта.

Емил Радев от ГЕРБ: Слабата работа на правителството отложи членството на България в Шенген

http://pik.bg/емил-радев-от-герб-слабата-работа-на-правителството-отложи-членството-на-българия-в-шенген-news209140.html

Емил Радев от ГЕРБ: Слабата работа на правителството отложи членството на България в Шенген

Неспособността на правителството на БСП, ДПС и Атака да контролира границите и миграционния поток са основните причини, които отложиха разговорите за членството на България в Шенген за неопределен период от време. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по повод последното заседание на Комисията по граждански свободи и вътрешни работи на Европарламента, на което беше представен редовния доклад на Еврокомисията за състоянието на Шенгенското пространство и опазването на европейските граници.

„Въпреки многократно препотвърждаваната подкрепа от ЕП и ЕК за присъединяването ни, реално през последната година дори не се водят разговори на ниво министри и разширяването на Шенген не бе в приоритети на нито едно председателство. На езика на дипломацията това означава, че не говорим само за изпълнението на технически критерии, а за цялостна липса на доверие към българското правителство, службите и институциите“, коментира Емил Радев.

Липсата на доверие е и в основата на изключително лошия устен мониторингов доклад, обсъждан на 17 юли в ЕК, смята още българският евродепутат от ГЕРБ.

Според Емил Радев, свършеното в България във връзка с бежанската криза, за съжаление, е единствено благодарение на европейската подкрепа, включително на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, а не на правителството на БСП, ДПС и Атака.

„Докладът на ЕК за Шенгенското пространство препотвърждава моята теза за неспособността на правителството на БСП да се справи с кризата с бежанците - ЕК смята да отправи препоръки за превантивни мерки. Тази стъпка се предприема, когато бъде установено съществуването на риск дадена държава-член да не може да прилага европейското законодателство за предоставяне на убежище поради особено силен имиграционен натиск или проблеми с функционирането на системата.

По този начин ще бъде напомнено, че са липсвали и все още липсват план и механизъм за ранно предупреждение, подготвеност и управление на кризи, макар и година след началото на бежанската вълна.

България ще бъде приканена да изготви и приложи такъв план, а евентуално неизпълнение на препоръките може да доведе до поредните наказателни процедури срещу нашата страна“, предупреди още Емил Радев от ГЕРБ.

 

Обвиниха задържаните полицаи от "Сигма" за подкуп и изнудване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224447

Седемте служители на спецзвеното "Сигма", начело с шефа на звеното Ивайло Василев, са обвинени за подкуп и изнудване, съобщиха от прокуратурата.
От там обявиха, че вчера 31 юли, Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на седемте служители на МВР от специализирано звено "Сигма", участващи в организирана престъпна група, Седемте служители на спецзвеното "Сигма", начело с шефа на звеното Ивайло Василев, са обвинени за подкуп и изнудване, съобщиха от прокуратурата. От там обявиха, че вчера 31 юли, Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на седемте служители на МВР от специализирано звено "Сигма", участващи в организирана престъпна група,

Георги Василев: По-важно е стабилен клуб, отколкото пробив в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223433

Георги Василев е един от най-успешните треньори в историята на "А" група. Единственият, триумфирал с титлата с три различни отбора - "Етър", "Левски" и ЦСКА.
Генерала е човекът, който държи рекордът във вечното дерби със 7:1 за "Левски" над "червените". А също така е последният треньор, спечелил златен дубъл на "Армията".
Странно е, но нито "сини Георги Василев е един от най-успешните треньори в историята на "А" група. Единственият, триумфирал с титлата с три различни отбора - "Етър", "Левски" и ЦСКА. Генерала е човекът, който държи рекордът във вечното дерби със 7:1 за "Левски" над "червените". А също така е последният треньор, спечелил златен дубъл на "Армията". Странно е, но нито "сини

Съветник на Плевнелиев наръган на няколко пъти в Пловдив

http://frognews.bg/news_74007/

Дипломатически скандал, зад който стоят любов и опит за убийство, набира скорост в Пловдив. Чужденец, съветник на президента Росен Плевнелиев, е бил намушкан с нож , съобщава "Марица". 61-годишният мъж е от еврейски произход и е представител на неправителствена организация. Съветвал е държавния глава по еврейските въпроси.

Деца тръгват на плаващо училище по Дунав

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/08/01/2354276_deca_trugvat_na_plavashto_uchilishte_po_dunav/?ref=rss


Силистренското сдружение "Дунавски клуб" започва тридневната си инициатива "Училище в лодка - екологично обучение и живот на открито край река Дунав". В инициативата участват ученици и активисти на сдружението. 

На остров Чайтепе край Силистра ще бъде разположен палатков лагер, на който 16-те ученици, ще прекарат три дни. Целта на програмата е да се даде възможност на младите хора да научат повече за природата и нейното опазване, както и да развият уменията си за живот на открито...

Поне 14 украински войници убити при атака на сепаратистите

http://news.ibox.bg/news/id_69663175

Руската военна авиация активно нахлува във въздушното пространство на Украйна

Обвиниха задържаните полицаи от "Сигма" за подкуп и изнудване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224437

Седемте служители на спецзвеното Седемте служители на спецзвеното "Сигма", начело с шефа на звеното Ивайло Василев, са обвинени за подкуп и изнудване, съобщиха от прокуратурата. От там обявиха, че вчера 31 юли, Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на седемте служители на МВР от специализирано звено "Сигма", участващи в организирана престъпна група,

Полицаите от "Сигма" са обвинени за изнудване

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/policaite-ot-sigma-sa-obvineni-za-iznudvane-6018841

Участниците са изнудвали водачи на МПС да дават различни по размер подкупи, за да не бъдат санкционирани за извършени от тях нарушения на пътя

AVON стартира дигитална активация в подкрепа на жените, жертва на домашно насилие

http://www.cross.bg/nasilie-avon-kampaniyata-1423448.html

/КРОСС/ Пет от най-обичаните български звезди подкрепиха кампанията на AVON „Говори открито срещу домашното насилие". Деси Бакърджиева, Орлин Павлов, Калин Врачански, Теодора Духовникова и Мона Недева се обърнаха към обществото с призив: „Сложи си обица на ухото! Нека заедно спрем домашното насилие!". В края на юли стартира специална активация на страницата на AVON България, с която всеки може да покаже своята съпричастност към кампанията. Апликацията приканва хората да добавят своя снимка с благотворителен продукт от синята серия на AVON и да поканят приятелите си да направят същото. Качените снимки се нареждат сред галерия, в която всяко четвърто изображения е на жертва на домашно насилие. Колкото повече се увеличават снимките на хора с благотворителен продукт, толкова по-бързо ще изчезват снимките на жертви на терор. Така всеки ще може да проследи прогреса на активацията.  Силното послание на кампанията тази година насочва към новия благотворителен продукт - обици, които са основно действащо лице във всички инициативи. 100% от приходите от продукта се заделят в помощ на жертвите на домашно насилие. Кампанията „Говори открито" вече четвърта поредна година работи в посока привличане на общественото внимание и алармиране за сериозността на проблема.Посланиците на кампанията се обърнаха към широката аудитория със силна лична позиция и призив за подкрепа

АБВ ще сезира Еврокомисията за "порочната процедура" за споразумението с "Уестингхаус"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/01/2354274_abv_shte_sezira_evrokomisiiata_za_porochnata_procedura/?ref=rss


АБВ остро възразява срещу подписването на споразумението с американската компания "Уестингхаус", свързано с изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" в последните дни на отиващото си правителство. АБВ ще сезира Европейската комисия за "порочната процедура, по която правителството позволи сключването на този договор", се посочва в позиция на партията, изпратена до медиите.

С това свое действие правителството за пореден път показа, че заменя прозрачните процедури за защита на...

Цитат на деня: Ако БСП не се разграничи от Стойнев, поема отговорността за голям провал на България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/08/01/2354271_citat_na_denia_ako_bsp_ne_se_razgranichi_ot_stoinev/?ref=rss


Ако БСП днес или утре не се разграничи от подписването на договора (бел. ред. с "Уестингхаус" за седми блок на АЕЦ "Козлодуй")  и от действията на министър Драгомир Стойнев, ние поемаме отговорността за следващия голям провал на Българияq за следващата икономическа дупка, за която ще плащаме десетилетия наред. 

Бившият депутат от БСП и енергиен експерт Румен Овчаров за действията на съпартиеца си министъра на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев пред Би Ти Ви. ...

Приходите в туризма с 20% надолу

http://www.moreto.net/novini.php?n=259832

През летния сезон приходите в туризма ще паднат с 20%, даже и повече. Това прогнозира Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. “Основно намалението на постъпленията се дължи на обезценяването на руската рубла”, смята експертът.

Гърция орязва държавните субсидии за политическите партии

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/01/2354270_gurciia_oriazva_durjavnite_subsidii_za_politicheskite/?ref=rss


По-малко държавни субсидии за политическите партии, депутатите и евродепутатите в Гърция, пълен и постоянен контрол върху техните финанси и спиране на незаконните източници на финансиране за тях предвижда законопроект на правителството, внесен в парламента на страната, съобщават вестниците, цитирани от БТА.

Промените, предложени от управляващата в Гърция коалиция, целят да се орежат държавните субсидии за партиите и да има по-голяма прозрачност при движението на парите, които стигат...

"Уестингхаус" сключи акционерно споразумение за 7-ми блок

http://www.vesti.bg/novini/uestinghaus-skliuchi-akcionerno-sporazumenie-za-7-mi-blok-6018842

Днес американската енергийна компания "Уестингхаус" обяви, че след консултации с всички български политически партии, е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй".

Прокуратурата обвини спецченгета за подкуп и изнудване

http://offnews.bg/news/n_1/n_370403.html

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем служители на МВР от специализирано звено „Сигма“ за подкуп и изнудване. Служителите бяха задържани в сряда при операция на МВР под ръководството и надзора на прокуратурата. Според прокуратурата полицаите от моторизираното звено са участвали в организирана престъпна група, която се занимавала с подкупи и изнудване. Обвинения са повдигнати на Ивайло Василев – ръководител на групата, Георги Б., Йордан Дж., Филип М., Владислав Н., Стойко М. и Любомир Л.  Според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала от януари 2013 г. Участниците са изнудвали шофьори да дават подкупи, за да не бъдат санкционирани за извършени от тях нарушения на пътя. В хода на разследването са използвани СРС. До момента са разпитани деветима свидетели. С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Ивайло Василев е наложено задържане до 72 часа, в Специализирания наказателен съд за него ще бъде внесено искане за налагане на постоянен арест. На останалите шестима участници в групата е наложена парична гаранция от по 500 лева.

Лора Караджова показа снимки много бременна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223647

Лора Караджова показа за първи път своя снимка като бременна. Певицата е в седмия месец и очаква първото си дете наесен.
Тя и приятелят  Валентин Славов пуснаха общ кадър в социалната мрежа, на който той целува наедрелия  корем. А над двамата певицата е сложила малко сърце.
Така че приблизително след два месеца Данчо Караджов и съпругата му Мариа Лора Караджова показа за първи път своя снимка като бременна. Певицата е в седмия месец и очаква първото си дете наесен. Тя и приятелят Валентин Славов пуснаха общ кадър в социалната мрежа, на който той целува наедрелия корем. А над двамата певицата е сложила малко сърце. Така че приблизително след два месеца Данчо Караджов и съпругата му Мариа

5-метрова е била вълната, помела Храбрино

http://pik.bg/5-метрова-е-била-вълната-помела-храбрино-news209134.html

5-метрова е била вълната, помела Храбрино

5-метрова вълна е била вълната, която скъса 2 моста и отнесе 8-метрова подпорна стена на пътя в Храбрино вчера. Това каза кметът на селото Михаил Кръстанов, цитиран от Дарик.

„До Храбрино не може да стигне нито пожарна, нито линейка - откъснати сме от света", каза още кметът. Водопроводът на селото също е скъсан след вчерашните 5-часови валежи и няма питейна вода, а заради срутения път няма и как да се достави, коментира Кръстанов.

Въпреки това пострадали хора в селото вследствие на бедствието няма. „Това е най-хубавото - има бедствие, но няма траурен ден", каза още кметът.


Влиза в сила законът срещу анонимните блогъри в Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_370398.html

Новият закон, налагащ строг контрол върху блогъри и потребители на социални медии, влиза в сила в Русия. От днес всички блогъри, които имат над 3000 посещения в сайтовете си дневно, ще трябва да се регистрират в руския медиен регулатор Роскомнадзор. Интернет компаниите също ще бъдат задължени да предоставят информация за потребители, ако руското правителство пожелае. Законът бе одобрен от горната камара на Руската федерация през април тази година. Новите правила слагат и край на анонимноста на блогърите в интернет, а социалните мрежи в Русия трябва да поддъжат информация за потребителите си за шест месеца. Тези данни трябва да се пазят на сървъри на територията на Русия. Опозиционни фигури досега използваха интернет, за да излъчват своите предавания и да пишат в блогове, но след този закон тяхната анонимност и начин на изразяване ще бъде коренно променена.

Създават пропутинова партия в България

http://frognews.bg/news_74006/

Първата проруска и пропутинова партия предстои да бъде създадена в България. Сред основателите е димитровградчанинът Димитър Здравков , пише сайтът izvestnik.info. Той е основното действащо лице и председател на инициативния комитет, наброяващ 15 човека, предимно от големите градове на страната. От област Хасково представителите са двама – Здравков и още един активист от областния град.

Италия номинира Могерини за дипломат №1 на ЕС

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/italiia-nominira-mogerini-za-diplomat-1-na-es-6018837

Кандидатурата на Могерини среща силна съпротива от някои източни държави членки, които смятат, че тя изпитва прекалено големи симпатии към Русия

Виктория Сикрет класира най-сексапилните жени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244035_%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%A1%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%

 Джесика Симпсън и Джесика Бийл са най-сексапилните звезди според класация на Виктория Сикрет.

Компанията за дамско бельо определи Джесика Симпсън като най-сексапилната майка, а съпругата на Джъстин Тимбърлейк Джесика Бийл е класирана под номер едно като най-сексапилната звезда със спортен стил.

В годишния списък на марката бельо попадат също и Зоуи Дешанел с най-сексапилно чувство за хумор, Ели Голдинг е най-сексапилната певица и Джена Дюан-Тейтъм с най-секси фигура. /БГНЕС

 

Вашингтон / САЩ

Кървава трагедия потресе русенци! Камион без спирачка прегази шофьора си (обновена)

http://pik.bg/кървава-трагедия-потресе-русенци-камион-без-спирачка-прегази-шофьора-си-обновена-news209132.html

Кървава трагедия потресе русенци! Камион без спирачка прегази шофьора си (обновена)

Шофьор на камион загина днес при трагичен инцидент в Русе, предаде  БГНЕС.

Превозното средство, собственост на общинското предприятие "Комунални дейности", е потеглило на собствен ход и при опита си да го спре, 57-годишният му водач е бил премазан под колелата. Камионът е спрял едва, когато се е забил в сградата на Транспортна болница. По чудо не са пострадали други хора.

Инцидентът стана около 10.15 часа на улица "Княжеска", където се извършва ремонт на тротоара. Камионът, който е с товароносимост 3,5 тона, е разтоварвал плочки и пясък. "Вероятно в резултат от човешка грешка, камионът, който е спрял на равен участък, тръгва по наклона. Шофьорът тръгва след него в опит да се качи в автомобила и да го спре. Хванал се е за вратата, опитал се е да я отвори и да се качи вътре, спъва се, пада и автомобилът го премазва. Говорим в случая за трудова злополука, като незабавно са уведомени всички компетентни органи", обясни кметът Пламен Стоилов. Той пристигна на мястото на инцидента заедно със заместника си по комуналните дейности Свилен Иванов, тъй като става дума за работник, който е от общинско предприятие.

Камионът е спрял едва пред входа на бившата Транспортна болница, като буквално е смазан в стената. По чудо в този момент не е имало паркирани коли, а хората – лекари и пациенти, са успели да се отдръпнат навреме.

57-годишният шофьор Георги Куков е реанимиран на място от екип на "Спешна помощ" и откаран в болницата, където час след инцидента е починал от тежките си травми и огромната кръвозагуба. Зам.-кметът Свилен Иванов обясни, че шофьорът е бил опитен, бивш инструктор, със сериозен опит зад волана. Води се разследване, като в него ще се включат Инспекцията по труда, прокуратурата и общината. 

Кървава трагедия потресе русенци! Камион без спирачка прегази шофьора си

http://pik.bg/кървава-трагедия-потресе-русенци-камион-без-спирачка-прегази-шофьора-си-news209132.html

Кървава трагедия потресе русенци! Камион без спирачка прегази шофьора си

Кървава трагедия потресе русенци минути след 11 часа - камион прегази шофьора си!

Автомобилът, собственост на общинската БХК, е бил спрян до Военното окръжие в града, за да разтоварва плочки за ремонт на улицата, пише Bnews.bg.

Возилото обаче не е било застопорено с ръчна спирачка и тръгнало надолу по стръмната улица към Транспортна болница.

Шофьорът хукнал да се опита да го спре, но тежката машина го прегазила, обясниха още свидетели на ужасния инцидент.

Лекари от болницата веднага са излезли да му окажат първа помощ и да го спасят. Единият му крак бил откъснат от гумите на камиона.

Мъжът е бил откаран в болницата, медиците от Транспортна болница смятат, че състоянието му е изключително тежко.

Очаквайте подробности!

Съветник на президента намушкан в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224423

Дипломатически скандал, зад който стоят любов и опит за убийство, набира скорост в Пловдив. Чужденец, съветник на президента Росен Плевнелиев, е бил намушкан с нож в Пловдив, съобщава "Марица".  61-годишният мъж е от еврейски произход и е представител на неправителствена организация. Съветвал е държавния глава по еврейските въпроси. Дипломатически скандал, зад който стоят любов и опит за убийство, набира скорост в Пловдив. Чужденец, съветник на президента Росен Плевнелиев, е бил намушкан с нож в Пловдив, съобщава "Марица". 61-годишният мъж е от еврейски произход и е представител на неправителствена организация. Съветвал е държавния глава по еврейските въпроси.

Скачач с протеза спрян от Германия за европейското, давала му предимство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223853


Въпреки че покри норматива, скачач с протеза не бе номиниран за участие в европейското първенство по лека атлетика в Цюрих (12-17 август) от Германия. 25-годишният Маркус Рем е с ампутиран под коляното десен крак. До това се стигнало след инцидент преди 11 г. при каране на уейкборд (спорт, при който краката на състезателя са вързани за борда, Въпреки че покри норматива, скачач с протеза не бе номиниран за участие в европейското първенство по лека атлетика в Цюрих (12-17 август) от Германия. 25-годишният Маркус Рем е с ампутиран под коляното десен крак. До това се стигнало след инцидент преди 11 г. при каране на уейкборд (спорт, при който краката на състезателя са вързани за борда,

Конфедерацията на глупците (актуализирана)

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/01/2354258_konfederaciiata_na_glupcite_aktualizirana/?ref=rss


"When a true genius appears in the world, you may know him by this sign, that the dunces are all in confederacy against him."  Jonathan Swift

Докато всички обсъждат коя партия с кого трябва и не трябва да се коалира, пропадналата (засега) бюджетна актуализация показа, че вече всички сме се обединили в една завършена конфедерация на глупците. Хубавата новина е, че сме общност и действаме по валидни за всички правила. Лошата е, че тези правила са изключително глупави и водят до...

Патриотичният фронт иска съд за кабинета "Орешарски"

http://politics.actualno.com/Patriotichnijat-front-iska-syd-za-kabineta-Oresharski-news_42798.html

Кабинетът „Орешарски” трябва да бъде изправен на съд за упоритите си опити да причини нова национална катастрофа. Решенията на правителството в оставка са нелегитимни и заробват б...

Вицепремиерът на Русия се подигра с Обама в Twitter

http://europe.actualno.com/Vicepremieryt-na-Rusija-se-podigra-s-Obama-v-Twitter--news_42812.html

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин допринесе за цялостното напрежение между Москва и Вашингтон като се подигра в Twitter с американския президент Барак Обама. Рогозин публикува колаж в социалнат...

Космическо погребение за домашни любимци предлагат в САЩ

http://cosmos.actualno.com/Kosmichesko-pogrebenie-za-domashni-lubimci-predlagat-v-SASht-news_42816.html

Компания от Тексас предлага уникално изпращане в последния път на покойни домашни любимци - поставяне на част от кремираните им останки в капсула, която се изстрелва в космоса,предаде Ройтерс. Фирмат...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване