Съветник на Плевнелиев намушкан в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224416

Дипломатически скандал, зад който стоят любов и опит за убийство, набира скорост в Пловдив. Чужденец, съветник на президента Росен Плевнелиев, е бил намушкан с нож в Пловдив, съобщава Дипломатически скандал, зад който стоят любов и опит за убийство, набира скорост в Пловдив. Чужденец, съветник на президента Росен Плевнелиев, е бил намушкан с нож в Пловдив, съобщава "Марица". 61-годишният мъж е от еврейски произход и е представител на неправителствена организация. Съветвал е държавния глава по еврейските въпроси.

"Съюз на комунистите" в България с най-много жалби

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244034_%22%D0%A1%D1%8A%D1%8E%D0%B7+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%22+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BD%D0%

 Първенец по подадени от граждани сигнали за нарушение на личните данни сред участниците в последните избори е Българска национално-патриотична партия, срещу която са подадени 119 сигнала. Партията "Съюз на комунистите" в България пък води класацията по най-много жалби - 110 на брой.

Тази информация изнесе на специална пресконференция Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

От парламентарно представените партии ДПС е с най-малко сигнали и жалби (1 жалба, и нула подадени сигнали), с най-много сигнали е "Атака" (12 на брой и 4 жалби). "Коалиция за България" има 6 жалби и 8 сигнали, а ГЕРБ - 3 жалби и 7 сигнала.

От останалите по-големи партии извън парламента БАСТА е с 26 жалби и 32 сигнала, НФСБ - с 8 жалби, 16 сигнала, ПП "Глас Народен" - с 12 жалби, 22 сигнала, ПП "Зелените"  - с 1 жалба, 7 сигнала, Реформаторски блок - с 16 жалби и 16 сигнала, "България без цензура" - с 25 жалби, 50 сигнала, АБВ - с 1 жалба, 7 сигнала.

Караджов обясни, че проверките са били наложени поради жалбите, които стотици граждани са подали, както и жалби и сигнали за злоупотреба с лични данни при регистрация на политическите субекти за участие в изборите.

Става ясно, че в КЗЛД са постъпили 1380 жалби и сигнали от граждани с твърдения, че без тяхно съгласие личните им данни фигурират в подписки на политически субекти. В повече от две трети от жалбите, обаче липсвала информация, която да идентифицира лицето, подало жалба. От всички 1380 жалби едва 493 са се оказали годни за разглеждане от Комисията и събиране на необходими доказателства по тях.

Действията на Комисията са обхванали не само проверка на жалби и сигнали, но и начина на събиране, обработване и унищожаване на лични данни от париите и инициативните комитети във връзка с изборите. Става ясно, че 12 от партиите, въобще не са се регистрирали по Закона за защита на личните данни като администратори на лични данни.

За времето от 2 до 25 юли 2014 г. Комисията е извършила проверки на 59 политически субекта (44 партии, 5 коалиции и 10 инициативни комитета). В хода на проверката си КЗЛД е констатирала няколко вида предпоставки за злоупотреба с лични данни във връзка с изборния процес. Невъзможност за идентифициране на конкретна политическа партия, събирала подписи на граждани, в случаите, когато партията е част от състава на коалиция. Невъзможност за идентифициране на конкретния представител на партия, пред когото са положени подписите. Към момента Комисията извършва анализ на доказателствата.

Председателят на КЗЛД разясни, че съгласно Закона за защита на личните данни предвидените в него нарушения са формални и настъпват с факта на извършването им или пропуск да се приеме определено действие от задължения субект. Не било необходимо действията да са извършени съзнателни, т.е да е налице вина по смисъла на НК.

Караджов увери, че Комисията не прави разлика между малките и големи партии, парламентарно или не представени. Уверявам, че в случаите, когато Комисията установи нарушение и наложи наказание, то ще бъде обективно, добави той.

Целта на проверката, продължи Караджов е да се предприемат превантивни,а не санкционно действия, което не означава, че при установени нарушения Комисията няма да наложи наказания

За нарушения партиите може да плащат от 10 000 до 100 000 лв. За всяка партия ще има индивидуално административни производства и ще се подходи, съобразно доказателствата и данните.

Най-много жалби има срещу малките политически партии, обобщи Венцислав Караджов. Според него това е защото като по-малки формации, те не разполагат с административен капацитет да изпълнят изискванията по ЗЗЛД.

Санкции ще има, но все още не се знае какви. Законът е доста обемист и се изискват специални познания от страна на администраторите на лични данни, каза Караджов.

Мария Мусорлиева, заместник-председател на ЦИК, коментира, че комисията е изпратила своите предложения към законодателя за защита на личите данни на хората, които участват в подписките на формациите. ЦИК спазва Изборния кодекс такъв, какъвто е, и ние не можем да въвеждаме допълнителни изисквания към политическите субекти, които не са посочени в Изборния кодекс, каза тя.

През септември ще стане ясно кои са партиите и какви санкции ще понесат. 

Стойнев: Ако няма съгласие за "Уестингхаус", всичко приключва

http://www.moreto.net/novini.php?n=259863

Това е една първа стъпка, която трябва да бъде потвърдена и от следващо правителство, ако има съгласие между политическите сили. Ако няма съгласие и от следващото правителство, всичко приключва. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев в Народното събрание по темата "Уестингхаус" след среща с парламентарната група на Коалиция за България, предаде репортер на БГНЕС.

Икономист: Скоро ще е ясно как ще се плащат депозитите в КТБ Прочети още на: http://www.dnes.bg/business/2014/08/01/ikonomist-skoro-shte-e-iasno-kak-shte-se-plashtat-depozitite-v-ktb.234237

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244033_%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%3A+%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0

 Скоро ще има яснота каква част от депозитите в КТБ има възможност да бъдат изплатени от Фонда за влоговете и каква не. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air макроикономистът и бивш подуправител на БНБ проф. Гарабед Минасян.

Той не очаква да се стигне до дестабилизиране на икономиката заради блокираните в поставената под надзор банка средства на предприятията, въпреки че срокът за отварянето на банката се удължава. Активите на КТБ са 7-8% от активите на банковата система, отбеляза той.

"Случилото се с банката трябва да е сериозна обеца на ушите на всички, които боравят с пари. Рискът е изключително за този, който решава къде да си влага парите. Затова всеки трябва внимателно да преценява този риск, а не да се хвърля там, където има най-големи лихви за депозитите", коментира икономистът.

Той заяви, че е скептично настроен към идеята за актуализация на бюджета през лятото, тъй като обикновено това се прави към края на годината, когато има яснота по приходите и разходите.

„За мен е много смущаващо това, че правителството предлага намаляване на приходната част в средата на годината. Това означава, че не си си направил сметката 7-8 месеца преди това. Отговорността, която си поел, не си я осъзнавал достатъчно добре и си хвърлял случайни числа“, заяви Минасян.

По казуса с дефицита на НЗОК той попита защо при изготвянето на бюджета не са изчислени всички плюсове и минуси, за което трябва да бъде търсена съответната отговорност.

През октомври-ноември, когато дойде редовното правителство, то ще има възможност да актуализира бюджета във връзка с отбелязаните към този момент необходимости, препоръча икономистът.

На въпрос има ли риск за икономиката до края на годината той отговори: „Рискове има, както виждаме, те не са само национални“.

Проф. Минасян отбеляза още, че при всички случаи годината ще приключи с дефицит за държавния бюджет, но той трябва да е съразмерен, а не прекалено голям, защото сме в паричен съвет.

Въпреки че в международен план имаме възможност да поемаме и по-големи дефицити, дейността на правителството има пряко отношение към стабилността на паричния съвет, допълни икономистът.


Борисов: Службите в САЩ ядоха торта с мен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223874

"На рождения ми ден бях във Вашингтон. Дойдоха всички шефове на най-големите служби да изядат по една торта с мен. Почерня хотелът. Момчето от НСО вика: “Шефе, тук нещо става.” А аз му викам: “Ще видиш след малко, не бой се.” С този забавен епизод разсмя залата на вчерашна дискусия, организирана от немската фондация "Ханс Зайдел" лидерът на ГЕРБ

Само в ZaPernik.com! Мазда се размаза на пътя София - Перник! По чудо шофьорът е невредим

http://www.zapernik.com/krimi/samo-v-zapernik-com-mazda-se-razmaza-na-putya-sofiya_33432/

Лек автомобил "Мазда" е катастрофирал на пътя София - Перник, съобщиха читатели на ZaPernik.com.

Катастрофата е станала на опасния завой след бензиностанция "Лукойл" - Владая, посока Перник. Шофьорът се е отървал без сериозни наранявания.

Предницата и задната част на колата са смазани от ударите. Катастрофиралият автомобил е аварирал в дясната лента. Екип на "Пътна полиция" е на място и помага за отбиване на движението в лентата...

Продължава

50 кг кокаин изчезнали от полицейско управление в Париж

http://www.vesti.bg/novini/50-kg-kokain-izcheznali-ot-policejsko-upravlenie-v-parizh-6018840

От полицейското управление в Париж изчезнаха 50 кг кокаин на стойност милиони евро. Започнало е разследване за изчезването на наркотика.

Проституцията в Гърция се увеличила заради икономическата криза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224396

Проституцията в Гърция се увеличила драстично заради икономическата криза, пише "Грийк Репортер".
Скорошно проучване на Отдела по криминалистика в университета Пантион и Националния център за социални грижи и гръцкия омбудсман показва 1500% увеличение на платените сексуални услуги в южната ни съседка. Проституцията в Гърция се увеличила драстично заради икономическата криза, пише "Грийк Репортер". Скорошно проучване на Отдела по криминалистика в университета Пантион и Националния център за социални грижи и гръцкия омбудсман показва 1500% увеличение на платените сексуални услуги в южната ни съседка.

Жилищното строителство в София се активизира

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d166863/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C1130Ca0Cjilishtnoto0Estroitelstvo0Ev0Esofiia0Ese0Eaktivizira0H1773330C/story01.htm

Продължава да се разширява жилищното строителство по Черноморието, Пловдив се очертава като център на индустриалното строителство


Проституцията в Гърция се увеличила заради икономическата криза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224376

Проституцията в Гърция се увеличила драстично заради икономическата криза, пише Проституцията в Гърция се увеличила драстично заради икономическата криза, пише "Грийк Репортер". Скорошно проучване на Отдела по криминалистика в университета Пантион и Националния център за социални грижи и гръцкия омбудсман показва 1500% увеличение на платените сексуални услуги в южната ни съседка.

Държавната "Булгартрансгаз" държи 98.5% от парите си в КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/08/01/2354261_durjavnata_bulgartransgaz_durji_985_ot_parite_si_v_ktb/?ref=rss


По сметки на държавни и общински дружества и болници в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ)  стоят около 360 млн. лв., пише "Капитал Daily" в днешния си брой. 

Най-големият нарушител  е държавната "Булгартрансгаз", която е съхранявала в банката 98.5% от свободните си ресурси, вместо не повече от 25%, както изискват нормативните разпоредби.  По неофициална информация сега сумата на дружеството в КТБ е около 55 млн. лв.

Най-голям депозант в...

7 полицаи от "Сигма" обвинени за подкуп и изнудване

http://www.vesti.bg/novini/7-policai-ot-sigma-obvineni-za-podkup-i-iznudvane-6018838

Седемте служители на спецзвеното "Сигма", начело с шефа на звеното Ивайло Василев, са обвинени за подкуп и изнудване.

Георги Близнашки застава начело на служебния кабинет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244032_%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%91%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6

 Държавният глава Росен Плевнелиев събра вчера за първи път заедно проектокабинета си. За да избегне излишно медийно внимание, срещата се състоя в Бояна, пише „24 часа".

Тя е минала в приятелски дух, но в същото време Плевнелиев е подчертал пред избраниците си, че ги чака много работа. Казал им, че ще ги представи във вторник, 5 август.

Пред бъдещите министри Плевнелиев очертал 3 основни приоритета
- гарантиране на честни избори, стабилизиране на държавата и отпушване на еврофондовете.

Със сигурност кабинетът ще е "Близнашки" - начело с професора по конституционно право.

Макар че постът на финансов министър се оказал най-проблемен при сформирането на служебното правителство, такъв вече има. Бившият шеф на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов ще е финансист №1.

В 13 ч. вчера подуправителят на БНБ Калин Христов, който първо бе вариант за премиер, а след това - за финансов министър, влезе при държавния глава. Предполага се, че на срещата заместникът на Иван Искров е изразил нежеланието си да напуска централната банка.

Преди това Плевнелиев е провел консултации за финансов министър с още петима души, твърдят запознати. Освен Христов, са отказали главният изпълнителен директор на Алианц банк Светослав Гаврийски и финансистът и министър без портфейл в правителството на Стефан Софиянски Красимир Ангарски. Четвъртият оглеждан бил зам.-министър при Софиянски - Мартин Заимов, също банкер. Последният не бил отклонил твърдо евентуалното си участие, но имал ред условия. Отпаднала и Даниела Петкова, шеф на фонда "Доверие", която също била препоръчана.

Причината всички да се дърпат била, че в изострената политическа обстановка и рисковото състояние на бюджета може да"изгорят" като професионалисти в броените дни на служебното правителство. Освен това били сигурни, че ще поемат негативи покрай КТБ, за която вчера стана ясно,че специалният надзор ще бъде удължен с още три месеца след септември.

Дясната ръка на президента - шефката на кабинета му Екатерина Захариева, ще е отново вицепремиер. Но този път с ключовия ресор икономика и енергетика.

Илияна Цанова от екипа на Плевнелиев пак ще поеме еврофондовете - пост, който заемаше и в кабинета на Марин Райков, чийто вице бе. Тя е работила 7 г. в централата на ЕБВР в Лондон като старши банкер. Има богат опит в структурирането, договарянето и изпълнението на инвестиции и в съфинансирането на проекти със средства от ЕС.

Организирането на вота ще е поверено на преподавателя по политология Димитър Димитров, който ще е министър без портфейл. Твърди служебни министри са: Йордан Бакалов - на вътрешните работи, Йордан Христосков - социален, Велизар Шаламанов - военен. А също на образованието - съветничката на Плевнелиев Румяна Коларова, и на здравеопазването - шефът на ВМА проф. Николай Петров.

Съветникът на президента по еврофондовете и възпитаник на Харвард Николина Николова, която бе зам. строителен министър при ГЕРБ, ще е министър на транспорта. Нямало нищо вярно в информацията, че бившият зам.-министър на транспорта Камен Кичев ще се върне във ведомството като титуляр.

Секретарят на президента Деяна Костадинова ще оглави строителното ведомство. Тя е ръководила ключов отдел в МРРБ и е отговаряла пряко за оперативна програма "Регионално развитие".

За шеф на дипломацията бил харесан Даниел Митов, който бе зам.-шеф на ДСБ, а след това мина към партията на Меглена Кунева. Много вероятно било министър на екологията да е също кадър на Костов - Евдокия Манева, която заемаше поста от 1997 до 2001 г., а при управлението на ГЕРБ бе зам.-министър.

Вероятно земеделието ще поеме Иван Станков, който бе на поста и в предишния служебен кабинет.

За правосъден министър бил харесан Христо Иванов от Програмата за правна помощ, за културен - режисьорът Явор Гърдев, а за спортен - Евгения Раданова.

"Не всичко е изчистено на 100%, но до вторник нещата ще са уточнени до последния детайл", обобщи запознат с плановете на държавния глава.

$ 388 000 за ръкавици на Мохамед Али

http://www.cross.bg/mohamed-rukavitzite-roki-1423447.html

/КРОСС/Ръкавиците, с които през 1971 г. американският боксьор Мохамед Али се бие за световната титла в тежка категория срещу Джо Фрейзър и за първи път в кариерата си претърпява поражение, бяха продадени на търг, организиран от аукционната къща "Херитидж" в Кливланд, Охайо за 388 000 долара. "Тези ръкавици, както и много други, с които се е бил Али, са били направени за него по поръчка на известния майстор Сами Фрегър. Той е шиел ръкавиците от агнешка кожа, а отвътре са били пълни с козя вълна. Така те са изглеждали много тънки, но нанесените с тях удари са били крайно болезнени. По-късно ръкавиците стават собственост на треньора Мохамед Али - Анджело Дънди. Той е поставил подписа си върху тях. От вътрешната им страна има надпис: "Али срещу Фрейзър 3 март 1971 г.". На търга, озаглавен "Платинена нощ" бяха предложени и други предмети, свързани с историята на бокса. Сред тях бяха и ръкавиците, с които през 1953 г. се бие на ринга американският боксьор Роки Марчиано, който е послужил като един от прототипите на главния герой във филма "Роки". В цялата си професионална кариера той е имал 49 борби и никога не е претърпял поражение. Ръкавиците му обаче не намериха купувач, пише Temadaily.  

Производството във Великобритания се забавя

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d166869/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C130A0Ca0Cproizvodstvoto0Evyv0Evelikobritaniia0Ese0Ezabavia0H1773340C/story01.htm

Данните подкрепят очакванията на централната банка за по-слаб икономически ръст през втората половина на годината


Ирина Бокова с награда от краля на Мароко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223735

Ирина Бокова бе удостоена от краля на Мароко Мохамед VI с държавното отличие “Уисам алауи”. То бе връчено на генералния директор на ЮНЕСКО завчера на прием в кралския дворец в Рабат по повод 15-годишнината от възкачването на монарха на трона.
Наградата се връчва веднъж годишно на известни с постиженията си мароканци и чужденци. Ирина Бокова бе удостоена от краля на Мароко Мохамед VI с държавното отличие “Уисам алауи”. То бе връчено на генералния директор на ЮНЕСКО завчера на прием в кралския дворец в Рабат по повод 15-годишнината от възкачването на монарха на трона. Наградата се връчва веднъж годишно на известни с постиженията си мароканци и чужденци.

Ресторант в Ню Йорк забрани шумни деца и ревящи бебета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224346

Известен ресторант в Ню Йорк официално забрани посещенията на хора с шумни деца и ревящи бебета, събщи "Ню Йорк дейли нюз".
Собственикът на ресторанта Криз Шейк изпратил имейли на клиентите си, с които ги информира, че шумните деца вече не са добре дошли в заведението му.
Той поясни, че това е политиката на заведението му от две години. Известен ресторант в Ню Йорк официално забрани посещенията на хора с шумни деца и ревящи бебета, събщи "Ню Йорк дейли нюз". Собственикът на ресторанта Криз Шейк изпратил имейли на клиентите си, с които ги информира, че шумните деца вече не са добре дошли в заведението му. Той поясни, че това е политиката на заведението му от две години.

НИМХ: Очаквайте екстремни метеорологични явления

http://econ.bg/Новини/НИМХ-Очаквайте-екстремни-метеорологични-явления_l.a_i.559602_at.1.html

Има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения в резултат на локални поройни валежи, предупредиха от министерството на...

Ресторант в Ню Йорк забрани шумните деца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224312

Известен ресторант в Ню Йорк официално забрани посещенията на хора с шумни деца и ревящи бебета, събщи Известен ресторант в Ню Йорк официално забрани посещенията на хора с шумни деца и ревящи бебета, събщи "Ню Йорк дейли нюз". Собственикът на ресторанта Криз Шейк изпратил имейли на клиентите си, с които ги информира, че шумните деца вече не са добре дошли в заведението му. Той поясни, че това е политиката на заведението му от две години.

Майката на Ларс, изчезнал във Варна: Той се страхуваше от нещо

http://www.moreto.net/novini.php?n=259858

Германец мистериозно изчезва след като е бил на почивка в курорта „Златни пясъци”. 28-годишният мъж липсва повече от 20 дни. За последно е видян на летището във Варна, където остават багажа му и личния му телефон. Ларс Миттанг е на почивка у нас с петима свои приятели.

Изграждането на метрото до "Хладилника" започва днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244031_%D0%98%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%BE+%22%D0%A5%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%22+

 От днес започва строителството на новата станция "Витоша" в столичния квартал "Хладилника", което ще доведе до промени в движението на градския транспорт и автомобилите. По план новата спирка трябва да е готова до 1 юни 2016 г.

Станцията ще има изходи към кръстовищата на бул. "Черни връх" и ул. "Хенрих Ибсен" и на ул. "Сребърна" и ул. "Филип Кутев". Спирка "Витоша" е продължение на втория метродиаметър и ще бъде с дължина от 1.3 км.

Поне до 1 юни 2016 г. движението на градския транспорт и автомобилите в столичните квартали "Лозенец" и "Хладилника" ще бъде променено. Затова и живеещите в района на строежа на метрото ще имат възможност да паркират безплатно със специален талон на буферния паркинг на станция "Джеймс Баучер". За целта те трябва да удостоверят в районното кметство, че имат постоянен или настоящ адрес в засегнатия район

Недоволство в БСП срещу споразумението с "Уестингхаус" за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/01/2354257_nedovolstvo_v_bsp_sreshtu_sporazumenieto_s_uestinghaus/?ref=rss


В последните дни от мандата на това управление в БСП назря ново напрежение и обтягане на отношението към кабинета "Орешарски" - този път заради договора с американската компания "Уестингхаус" за седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев беше извикан да запознае на закрито заседание парламентарната група на левицата с рамковия договор. По думите на социалисти им обяснил това, което каза по-рано днес и пред БНТ - споразумението с...

За разлика от БСП, ДПС стояло твърдо зад кабинета "Орешарски"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244030_%D0%97%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D0%A1%D0%9F%2C+%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BB%D0%BE+%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%B4+%D0%BA

 "Отношението към бюджета е от онези два акта заедно с отношението към кабинета, които определят статуса на парламентарно представената политическа сила – дали стои зад кабинета, или е опозиция. В този смисъл оставаме отговорни и стоим зад кабинета "Орешарски" буквално до последния ден на работата му."

Така пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан коментира разминаването в позициите на партията му и БСП по въпроса за актуализацията на държавния бюджет. От ДПС са съгласни с варианта, предложен от правителството в оставка, но социалистите искат да се актуализира само бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Въпреки продължителните протести срещу кабинета "Орешарски" от юни миналата година, управляващите заговориха за оставката му едва след евроизборите през май. На 5 юни именно Местан обяви на пресконференция в парламента, че анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на правителството, и предложи избори в края на годината. Ден по-късно председателят на БСП Сергей Станишев обяви, че формулата "програмно правителство" в голяма степен се е изчерпала.

Днес лидерът на ДПС потвърди, че стои зад правителството до последния момент, и добави: "подкрепата за предложения от кабинета бюджет е израз на този политически ангажимент. Обстоятелството, че актуализацията ще се гласува след гласувана оставка на кабинета, е от значение, но не от определящо значение, защото морално-политическият ангажимент към едно управление се носи буквално до последния миг на управлението, а не в последния момент да се опитваш да играеш ролята на опозиция." По думите му БСП добре играла тази роля.

ДПС - малка партия, която беше част от голямо съгласие

ДПС щяла със сигурност да присъства и на днешните консултации при президента Росен Плевнелиев за актуализацията, и на извънредното заседание за приемането й в понеделник. Местан обаче каза, че е песимист за кворума задари голямата конфронтация между политическите сили.

Това, че два дни си бил за актуализацията на бюджета, в това число и пламенно си я защитавал на първо четене, но се откажеш от второто четене заради тяснопартийни страхове, не е поведение, което може да се определи като национално отговорно, коментира Местан позицията на ГЕРБ от сряда насам. Тогава Бойко Борисов обяви, че формацията му няма да влиза повече в парламента, за да не носи негативи от сближаването с ДПС в последния момент, и призова БСП да подкрепи собственото си правителство, защото актуализацията е важна.

"Нека да кажа, че въпросът за актуализацията беше поставен при държавния глава", каза той и подчерта, че не одобрява "интерпретациите в последните дни, че актуализацията на бюджета е от страна на ДПС някакво сиренце, с което да сме привлекли ГЕРБ". По думите му това било "несъстоятелно, безумно твърдение", което чул от виден социалист.

"Извинете, но във всичко трябва да има мяра. ДПС е една малка партия, която беше част от голямо съгласие и може би нашата вина е, че единствени останахме верни на постигнатото съгласие при държавния глава", каза той.

Служебният кабинет да може да взема заеми - да, но не без редакция на предложението

Местан подчерта, че внесеният от ГЕРБ проект, с който по искане на президента се разрешава на служебното правителство да може да сключва международни заеми, трябва да бъде променен, ако се стигне до разглеждането му. "Трябва да е ясна не просто сумата, трябва да е ясно, че става въпрос за прибягване до този инструмент само при крайна необходимост", каза той.

Създаде се усещане, че с подобна делегация автоматично се отключва възможността служебният кабинет да прави безконтролни разходи. Няма такава идея, каза още лидерът на ДПС. "Струва ми се, че идеята, заложена в проекта за решение така, както се обсъждаше при държавния глава, е да се прибегне до този инструмент, ако ситуацията се развие драматично в негативна посока. Освен това трябва ясно да се отбележи необходимостта от последваща ратификация. Т.е., да се преодолеят всички съмнения за противоконститиционност, че се делегира каквото и да е безконтролно право", подчерта той.

Късо съединение опожари автомобил в трънското село Зелениград

http://www.zapernik.com/krimi/kuso-suedinenie-opojari-avtomobil-v-trunskoto-selo-zelenigrad_33431/

Лек автомобил е горял в трънско, научи ZaPernik.com.

Инцидентът е станал в трънското село Зелениград. Причината за възникването на пожара е късо съединение в електрическата инсталация на автомобила.

Повече подробности за инцидента не се съобщават.

Лекарският съюз за парламента: Шизофрения!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223398

Поредната политическа шизофрения се разигра в българския парламент. Така Българският лекарски съюз (БЛС) определи ситуацията с пропадналата актуализация на бюджета на здравната каса с 225 млн. лв.
Докторите се обърнаха към президента Росен Плевнелиев да използва всичките си правомощия, “за да пречупи твърдоглавието на политическите сили, като ги у Поредната политическа шизофрения се разигра в българския парламент. Така Българският лекарски съюз (БЛС) определи ситуацията с пропадналата актуализация на бюджета на здравната каса с 225 млн. лв. Докторите се обърнаха към президента Росен Плевнелиев да използва всичките си правомощия, “за да пречупи твърдоглавието на политическите сили, като ги у

Бриго Аспарухов: БСП загуби доверието на хората

http://pik.bg/бриго-аспарухов-бсп-загуби-доверието-на-хората-news209123.html

Бриго Аспарухов: БСП загуби доверието на хората

Най-тежката битка за БСП предстои, тъй като партията загуби доверието на хората. Това каза Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба и член на БСП, пред „Фокус“.

Според него социалистите на са загубили от политическите си опоненти, а са загубили доверието на избирателите.

„Те просто започнаха да не ни вярват. Да не ни вярват, защото в последните години тръгнахме по един сложен коалиционен път, с много противоречиви препятствия, много неща имаше по пътя, които смутиха нашите хора. И те ни наказаха на последните избори, не гласувайки за собствената си партия“, коментира Бриго Аспарухов.

По думите му сега БСП има нов председател, в партията се е възвърнала надеждата за консолидация, за изглаждане на някои вътрешни битки, свързани с неуспехите в последните години от изборите. „Аз мисля, че този конгрес изигра мобилизираща роля. Хората видяха една сериозна, стабилна партия“, коментира Аспарухов.

Той каза още, че БСП отдавна е скъсала с комунистическите принципи и трябва като сериозна социалистическа партия да търси верния път и да защитава интересите на хората.

МВР засилва контрола заради поредицата тежки катастрофи

http://www.mediapool.bg/mvr-zasilva-kontrola-zaradi-poreditsata-tezhki-katastrofi-news223244.html

МВР започва кампания с масови проверки по пътищата на страната заради поредицата от тежки катастрофи с много жертви през последните три месеца, съобщи пресцентърът на вътрешното министерство. Хиляди полицаи ще следят за шофьори без книжка, употреба на алкохол и наркотици, както и за техническата изправност на автомобилите.   Всеки петък и събота от 22.00 часа до 1.00 часа се планират специализирани полицейски операции по пътищата, а акцент ще се постави върху местата в близост до ресторанти, барове и дискотеки.   Контролът ще бъде завишен и по пътищата, където има по-голямо увеличение на инцидентите. Полицейски хайки ще има най-вече между 16.00 до 21.00 часа.   На полицаите е разпоредено да извършват пълна и обстойна проверка както на водачите, както и на състоянието на техните автомобили. Приоритетно да се насочат полицейски сили за осигуряване на нормалното придвижване на гражданите по основната пътна мрежа.   Проверки ще се правят и на велосипедистите.

Стойнев: Споразумението с "Уестингхаус" е рамково, новото правителство може да се откаже от него

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244029_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81+%22%D0%A3%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%85%D0%B0%D1%83%D1%81%2

 Споразумението с "Уестингхаус" само рамкира преговорите до сега за 7 блок в АЕЦ "Козлодуй". Това е първа стъпка от един маратон, който ни предстои, каза министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев сутрешния блок на БНТ, като допълни, че споразумението ще влезе в сила, едва когато следващото правителство го одобри.

Той обясни, че споразумението с американската компания, което ще бъде подписано днес, предвижда рамката на следващите стъпки. "Нищо от това споразумение няма да доведе до финансови разходи от страна държавата", подчерта Стойнев, допълвайки: "Как да има финансови ангажименти, при положение, че ние нямаме финансов модел?"

Ако следващото правителство не се съгласи, нищо няма да се случи, всичко приключва и точка, заяви той. Това е акционерно споразумение за създаване на едно бъдещо предприятие и ще влезе в сила, едва когато едно следващо правителство го одобри, така че да има приемственост, каза министърът на енергетиката в оставка.

Той обясни, че до момента няма финансов модел и договор за проектиране, доставка на оборудване и изграждане. В този финансов модел става дума за създаване на бъдеща компания, поясни Стойнев.

По думите му предложената цена от "Уестингхаус"е възможно най-ниската цена за най-модерния реактор. "Тук не става въпрос да изграждаме колиба, става въпрос за ядрен реактор", отбеляза той, като подчерта, че според специалистите това е най-сигурният реактор и във Великобритания вече има подписани договори за три реактора от този модел.

"Със сигурността на хората компромис не може да се прави", каза още Драгомир Стойнев. Той допълни за първи път България е в унисон с европейска политика, която предстои да бъде приета. Изцяло се вписваме като държава членка в новата енергийна стратегия на ЕС, че трябва да се търсят други доставчици на ядрено гориво освен Русия, обясни той.

Министърът в оставка заяви, че миналата седмица е имало разговор с Европейската комисия за "Южен поток" и България е защитила позицията си. Сега трябва да представим допълнителна информация за минали действия и как правителството на Бойко Борисов е правило търгове, а не по закона за обществените поръчки", каза той. "Ние се защитихме, защото вече стартирана наказателна процедура. Нови договори не са подписвани по "Южен поток", заяви още Стойнев.

Той обясни, че сега се чака Еврокомисията да си каже мнението и следващото правителство да реши. "Решенията за продажби на земи и разговорите за работни места са просто, защото България трябва е готова, ако Европейската комисия реши проектът да се реализира", смята Стойнев и подчерта: :Не е тайна, че в Бургас има 65 000 тона тръби".

Драгомир Стойнев определи като скандално решението на Конституционния съд да отмени таксата от 20% върху приходите от възобновяемите енергийни източници. Според него сега ще има ефект върху сметките на всички домакинства и върху работата на миньорите. "Но това вече е върху съвестта на президента, защото той го атакува", каза министърът на икономиката и енергетиката в оставка, коментирайки решението на държавния глава да сезира Конституционния съд за таксата, която беше обявена за незаконна..

Плевнелиев да си гледа служебния кабинет, съветват от БСП

http://news.ibox.bg/news/id_414139359

Червените вече са готови с позицията си за консултациите при президента

Кметът на Храбрино: Ако държавата не помогне, скоро няма да се овладее бедственото положение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224392

Остава бедствено положението в пловдивското село Храбрино към този момент. Това каза за Фокус Михаил Кръстанов, кмет на селото.   По думите му, пътят е отнесен, водопроводът е скъсан километър и половина, отнесени са 13 тръби, а шест села остават без връзка със света. На място работят комисии, ВИК-инженери, строителни инженери, Остава бедствено положението в пловдивското село Храбрино към този момент. Това каза за Фокус Михаил Кръстанов, кмет на селото. По думите му, пътят е отнесен, водопроводът е скъсан километър и половина, отнесени са 13 тръби, а шест села остават без връзка със света. На място работят комисии, ВИК-инженери, строителни инженери,

Кметът на Храбрино: Ако държавата не помогне, скоро няма да се овладее бедственото положение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224386

Остава бедствено положението в пловдивското село Храбрино към този момент. Това каза за Фокус Михаил Кръстанов, кмет на селото.   По думите му, пътят е отнесен, водопроводът е скъсан километър и половина, отнесени са 13 тръби, а шест села остават без връзка със света. На място работят комисии, ВИК-инженери, строителни инженери, Остава бедствено положението в пловдивското село Храбрино към този момент. Това каза за Фокус Михаил Кръстанов, кмет на селото. По думите му, пътят е отнесен, водопроводът е скъсан километър и половина, отнесени са 13 тръби, а шест села остават без връзка със света. На място работят комисии, ВИК-инженери, строителни инженери,

НСИ: С 10.4% повече разрешителни за строеж на жилищни сгради

http://www.vesti.bg/novini/nsi-s-10.4-poveche-razreshitelni-za-stroezh-na-zhilishtni-sgradi-6018836

През второто тримесечие на 2014 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 121 жилищни сгради с 3 462 жилища в тях и с 461 241 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 47 административни сгради/офиси с 34 354 кв. м РЗП и на 1 172 други сгради с 395 324 кв. м РЗП.

Румен Петков: Въпросът за президентска република трябва да се дискутира с гражданите

http://pik.bg/румен-петков-въпросът-за-президентска-република-трябва-да-се-дискутира-с-гражданите-news209120.html

Румен Петков: Въпросът за президентска република трябва да се дискутира с гражданите

Въпросът за президентската република е голям въпрос, но такъв, който се нуждае от дискусия - да видим кой модел на президентска република биха искали българските граждани, ако въобще искат президентска република. Това каза в интервю за  „Фокус Румен Петков.

„Ние искаме да питаме българските граждани: Считат ли за необходимо да бъде въведено минимално часово заплащане? И предлагаме минималното часово заплащане да бъде 4 лв. Считаме, че Република България има нужда да има своя 7-годишен план за икономическо и социално развитие – така както планира развитието си ЕС.

Въпросът с президентската република е изключително важен – ще разчитаме на една широка обществена дискусия. Защото, ако лежим само на двете твърдения – президентската република да овластява безконтролно един човек, и президентската република е начин за стабилизиране на институциите. Без да се дискутира типологията на режим и контрол, без да се дискутира мястото и ролята на другите институции, мисля че ще направим грешка.

Затова ние считаме, че този въпрос е дискусионен и трябва да бъде поставен пред българските граждани”, допълни още Румен Петков.

Бриго Аспарухов: Хората започнаха да не вярват на БСП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224382

Най-тежката битка за БСП предстои, тъй като партията загуби доверието на хората. Това каза Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба и член на БСП, пред „Фокус“. Според него социалистите на са загубили от политическите си опоненти, а са загубили доверието на избирателите.
„Те просто започнаха да не ни вярват. Най-тежката битка за БСП предстои, тъй като партията загуби доверието на хората. Това каза Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба и член на БСП, пред „Фокус“. Според него социалистите на са загубили от политическите си опоненти, а са загубили доверието на избирателите. „Те просто започнаха да не ни вярват.

Местан: Песимист съм, няма да говоря много при президента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244028_%D0%9C%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%9F%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82+%D1%81%D1%8A%D0%BC%2C+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8F+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B

 ДПС има ясна позиция по отношение на актуализацията на Държавния бюджет и бюджета на Здравната каса. В тази връзка лидерът на ДПС сподели, че не възнамерява да бъде кой знае колко активен по време на днешните консултации при държавния глава, предаде репортер на БГНЕС.

"Ще заявя в едно изречение категоричната позиция на ДПС за необходимостта да се актуализират двата бюджета по начина, по който това е предложено от Министерски съвет с министър-председател Пламен Орешарски", обяви Местан.

"Въпросът за актуализацията бе поставен на консултации при държавния глава. Условно дори бихме могли да кажем, че президентът обоснова необходимостта от актуализация, а кабинетът "Орешарски" превърна това в конкретна законодателна инициатива", коментира той и допълни, че от тази гледна точка му се струват "твърде странни" интерпретации, че актуализацията на бюджета е "от страна на ДПС някакво сиренце", с което сме партията му е привлякла ГЕРБ. "Звучи твърде несъстоятелно, звучи абсолютно безумно и нелепо подобно твърдение, което чух тази сутрин от един виден социалист", категоричен бе Местан и призова във всичко да има мяра. "ДПС е една малка партия, която беше част от голямо съгласие и може би нашата вина е, че единствени останахме верни на постигнатото съгласие при държавния глава", коментира той.

В отговор на констатация на БГНЕС, че според БСП при президента категорично не е постигано съгласие за актуализация на държавния бюджет с тези параметри, Местан отвърна, че журналистите би трябвало да са запознати със становищата, с които завършват консултациите при президента. "В този смисъл, БСП наистина бяха на резервирана позиция, но не искам да бъда техен говорител. Позицията им е ясна. За мен тази позиция е неприемлива, защото отношението към бюджета е от онези два акта, наред с отношението към кабинета, които фактически определят статуса на парламентарно представената политическа сила – дали стои зад кабинета или е опозиция", допълни той.

По думите му, в ДПС остават отговорни и стоят зад кабинета "Орешарски" буквално до последния му работен ден. Обстоятелството, че актуализацията ще се гласува след гласувана оставка на кабинета е от значение, но не от определящо значение, защото морално-политическият ангажимент към едно управление се носи до последния миг, а не в последния момент да се опитваш да играеш ролята на опозиция, анализира Лютви Местан. "Трябва да си призная, добре играха тази роля (бел. ред - БСП)".

"Голям въпрос" нарече Местан въпросът с третата точка от дневния ред за извънредното пленарно заседание на 4 август, а именно проекторешението, внесено от ГЕРБ, с което се дават по-големи правомощия на служебното правителство, на което се позволява да сключва договори за външни заеми. "В проекта за решение, така както е предложен, ако има съгласие да се разглежда и тази точка, трябва да настъпят съществени редакции, за да се преодолеят всички съмнения, които се породиха във връзка с него", обясни Местан. Той бе категоричен, че трябва да е ясна не просто сумата, а че става въпрос за прибягване до този инструмент само при крайна необходимост. "Създаде се усещане, че с подобна делегация автоматично се отключва възможността служебният кабинет да прави безконтролни разходи – няма такава идея", настоя Местан.

Идеята, заложена в проекта за решение, така, както е била обсъждана на консултациите при президента, е да се прибегне до този инструмент ако ситуацията в страната се развие драматично в негативна обосновка, при това с последващата ратификация, обяви той и добави, че трябва да се преодолеят всички съмнения за противоконституционност и делегиране на каквото и да било безконтролно право на служебния кабинет.

"Песимист съм. При тази остро конфронтация, която се породи. Струва ми се, че партийните страхове взеха връх над публичния интерес не за първи път", призна той. Лидерът на ДПС коментира още, че му се струва странен изразът "ние бяхме национално отговорни през последните дни". Няма подобна национална отговорност, тя не може да се датира в ден или два – такова поведение има само тогава, когато поетият ангажимент е завършен с акт на Народното събрание, подчерта той.

Предвид на заявените позиции от страна на БСП, че са само за актуализацията на бюджета на НЗОК и от страна на ГЕРБ, че не биха участвали в приемането на бюджета на НЗОК, ако не се актуализира и държавния бюджет, Местан коментира, че не вижда как ще се събере кворум в понеделник. "Ние ще бъдем тук. Ако сме сами – какво да правим, това е извън нашата воля", заключи той. 

НАСА смята да произвежда кислород на Марс

http://cosmos.actualno.com/NASA-smjata-da-proizvejda-kislorod-na-Mars-news_42814.html

НАСА планира да произвежда в началото на следващото десетилетие кислород - ключова съставка на ракетното гориво - на Марс, предаде Асошиейтед прес. От американската космическа агенция представиха седе...

Официално: Бодуров във Фулъм е новият силен трансфер на Литекс

http://bgfootball.actualno.com/Oficialno-Bodurov-vyv-Fulym-e-novijat-silen-transfer-na-Liteks-news_42813.html

Капитанът на Литекс Николай Бодуров вече официално е играч на английския Фулъм, заявиха от ръководството на ловешкия клуб. На официалния сайт на английския клуб трансферът също бе обявен. "Оранж...

Илиян Василев: Няма одитор, който да направи нетна стойност със задна дата

http://www.cross.bg/bankata-dokazhe-krediti-1423444.html

/КРОСС/ Много интересно четиво е докладът на квесторите за състоянието на КТБ. Изведнъж БНБ се съгласи, че банката може да се спаси - не искам да гадая - но не виждам защита срещу съдебни искове за нанесени щети на банката от действия на БНБ. В доклада квесторите правят някои обобщения, но общо взето, ако се чете внимателно, се разбира, че БНБ имат голям проблем с прибързаните си действия и заключения. От печалба от приблизително 15 млн. лв. в края на май, в края на юни - вече при квесторите - в КТБ имаме загуба от близо 65 милиона, защото се провизират 95 милиона загуби от „обезценки" на кредити. Само това е достатъчно да възникнат спорове. Да не говорим за подозрения - точно кои кредити за преоценени като лоши, съответно провизирани. Казват, че са ползвали досегашната методика, но си е отворен въпрос не толкова методиката, а изборът на кредитните досиета за преоценка и конкретно приложените критерии, в смисъл, ако са били еднакви към края на май. Нарастването на класифицираните кредити близо шест пъти е точно това, за което мнозина предупреждаваха - че доста кредитори ще се опитат да използват суматохата и ще престанат да обслужват кредитите си. Още повече, че голяма част от тях са и вложители и е естествено, след като нямат достъп до влоговете си, да ползват средства от обслужване на кредити

Илиян Василев: Няма одитор, който да направи нетна стойност със задна дата

http://www.cross.bg/bankata-dokazhe-chast-1423444.html

/КРОСС/ Много интересно четиво е докладът на квесторите за състоянието на КТБ. Изведнъж БНБ се съгласи, че банката може да се спаси - не искам да гадая - но не виждам защита срещу съдебни искове за нанесени щети на банката от действия на БНБ. В доклада квесторите правят някои обобщения, но общо взето, ако се чете внимателно, се разбира, че БНБ имат голям проблем с прибързаните си действия и заключения. От печалба от приблизително 15 млн. лв. в края на май, в края на юни - вече при квесторите - в КТБ имаме загуба от близо 65 милиона, защото се провизират 95 милиона загуби от „обезценки" на кредити. Само това е достатъчно да възникнат спорове. Да не говорим за подозрения - точно кои кредити за преоценени като лоши, съответно провизирани. Казват, че са ползвали досегашната методика, но си е отворен въпрос не толкова методиката, а изборът на кредитните досиета за преоценка и конкретно приложените критерии, в смисъл, ако са били еднакви към края на май. Нарастването на класифицираните кредити близо шест пъти е точно това, за което мнозина предупреждаваха - че доста кредитори ще се опитат да използват суматохата и ще престанат да обслужват кредитите си. Още повече, че голяма част от тях са и вложители и е естествено, след като нямат достъп до влоговете си, да ползват средства от обслужване на кредити

Обявено е 72-часово примирие между Израел и "Хамас"

http://www.moreto.net/novini.php?n=259855

"Хамас" и Израел се съгласиха да прекратят огъня през следващите 72 часа. Примирието бе договорено с посредничеството на САЩ и ООН и целта му е да се даде възможност на хуманитарните организации да се погрижат за пострадалите и да доставят храна и лекарства на нуждаещите се.

Силни бури оставиха 31 хил. клиенти на ЧЕЗ без ток

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/silni-buri-ostaviha-31-hil.-klienti-na-chez-bez-tok-6018833

Те са в общините Видин, Борован, Бяла Слатина, Враца, Мездра, Роман, Бойчиновци, Ботевград, Костинброд и Своге, както и частично квартали в общините Кремиковци, Люлин и Овча купел в София

БСП: Президентът да се съсредоточи върху състава на служебня кабинет

http://www.cross.bg/parlamentarnata-konsyltatzii-pravitelstvo-1423445.html

/КРОСС/Коалиция за България призовава президентът Росен Плевнелиев да се съсредоточи върху състава на новото служебно правителство.  След заседание на парламентарната група и преди поредните политически консултации, този път свързани с риска бюджетът да не бъде актуализиран в рамките на този парламент, Атанас Мерджанов заяви: С тези поредни консултации по никакъв начин той не сваля основния ангажимент и въпрос от себе си. Няма как да бъде иззета парламентарната власт и да бъде прехвърляна задкулисно. Пред журналистите той подчерта, че първостепенната задача на това правителство е да организира честни и почтени избори. Във връзка с предстоящите консултации с президента, председателят на парламентарната група на Коалиция за България заяви, че в зависимост от хода на консултациите социалистите ще преценяват и тяхното поведение на самите тях. „Ние сме твърдо за актуализация на бюджета на НЗОК във варианта, предложен от правителството", заяви той и изтъкна, че тук вече въпросът опира до отговорността на ГЕРБ, които заявиха, че са за тази актуализация, но непрекъснато променят позицията си.  

Стойнев: Ако няма съгласие за "Уестингхаус", всичко приключва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244027_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%22%D0%A3%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%85%D0%B0

 Това е една първа стъпка, която трябва да бъде потвърдена и от следващо правителство, ако има съгласие между политическите сили. Ако няма съгласие и от следващото правителство, всичко приключва.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев в Народното събрание по темата "Уестингхаус" след среща с парламентарната група на Коалиция за България, предаде репортер на БГНЕС.

Стойнев бе извикан от депутатите от левицата, за да обясни какво споразумение ще бъде подписвано с американската компания.

"Става въпрос за одобряване на досегашните стъпки", разкри Стойнев пред медиите веднага след срещата. На второ място, за да се построи един реактор, ще бъдат необходими десет години, посочи той. "Ние все още нямаме най-важните неща – финансов модел, който да определи крайната цена на реактора, крайната цена на произведената енергия и кои ще бъдат банките кредитори", добави той.

На трето място, нямаме договор за проектиране, за доставка на оборудване и строителство, което да има тръжни процедури, посочи енергийният министър. "Едва когато имаме цялата рамка, ще можем да говорим за конкретни ангажименти на българската държава", категоричен бе Стойнев.

Министърът в оставка настоя, че идеята е да не се харчат никакви пари до момента, в който не е ясно колко ще струва проектът, "за разлика може би от други проекти". "Съвсем нормално е когато човек работи, да си свърши работата, но трябва да имаме одобрение и от следващо правителство и от по-следващо, защото това е един проект, който ще се изгражда 10 години", подчерта Стойнев и бе категоричен, че ако няма съгласие от следващото правителство "всичко приключва".

Това правителство свърши много работа и това, което е свършено, трябва да бъде договорено, обясни той в отговор на въпрос защо е необходимо изобщо този кабинет да подписва каквото и да било. "За да не оставяме следващите в неудобно положение, така че да се чудят какво да правят, сме сложили клауза, че той ще активира единствено, когато бъде одобрен от следващо правителство", подчерта министър.

Бриго Аспарухов: БСП загуби доверието на хората

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224378

Най-тежката битка за БСП предстои, тъй като партията загуби доверието на хората. Това каза Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба и член на БСП, пред „Фокус“. Според него социалистите на са загубили от политическите си опоненти, а са загубили доверието на избирателите.
„Те просто започнаха да не ни вярват. Най-тежката битка за БСП предстои, тъй като партията загуби доверието на хората. Това каза Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба и член на БСП, пред „Фокус“. Според него социалистите на са загубили от политическите си опоненти, а са загубили доверието на избирателите. „Те просто започнаха да не ни вярват.

Пернишките огнеборци отводняваха пътен възел "Марина бара"

http://www.zapernik.com/krimi/pernishkite-ogneborci-otvodnyavaha-puten-vuzel-marina-bara_33430/

Пътен възел "Марина бара" в Перник е бил наводнен тази сутрин, научи ZaPernik.com.

Служители на пернишката пожарна са отводнявали пътния участък, който е част от външноградската магистрала.

В ниската част на пътния възел често при обилен валеж платното за движение се наводнява с вода. Падналият тази сутрин порой причини ново наводнение на пътен възел "Марина бара".

Към този час не се съобщава за други инциденти вследствие на...

Продължава

Сепаратисти с московски адреси

http://www.mediapool.bg/separatisti-s-moskovski-adresi-news223243.html

Руснаците решават почти всичко. С такова впечатление остава човек, ако хвърли поглед към лидерите на проруските сепаратисти. Възловите постове в т. нар. Народни републики Донецк и Луганск заемат хора от Москва   Не, Александър Бородай не е избягал. "Премиерът" на т. нар. Донецка народна република бил служебно в Москва и скоро щял да се върне. Това заяви представител на проруските сепаратисти в Източна Украйна за агенция Интерфакс във вторник (29.07.2014). От средата на юли целият свят познава брадатия мъж. Александър Бородай беше човекът, който преговаряше с международните контрольори след свалянето на малайзийския самолет. Мъжете от Москва В Москва той си е всъщност у дома. 42-годишният Бородай е работил там, преди през май да стане "правителствен ръководител". Близък е с един друг руснак, който се представя като Стрелков, но всъщност се казва Игор Гиркин, който също има московски адрес. 43-годишният Гиркин се провъзгласи за "министър на отбраната" на т. нар. Донецка народна република. В интервю той посочва, че е бивш сътрудник на тайната служба на Руската федерация ФСБ. Вероятно Бородай е отпътувал за Mосква, за да не бъде разпитван. Украинската тайна служба публикува наскоро запис на телефонен разговор между Бородай и московския политолог Алексей Чеснаков, в който двамата обсъждат положението на сепаратистите. "Изгледите са лоши", казва Бородай. Чесноков, който преди време работеше за Кремъл, отрича провеждането на подобен разговор. До този момент Бородай не е направил изявление за автентичността на разговора. Руснаци на ръководни постове Бородай и Гиркин не са единствените руснаци на ръководен пост сред сепаратистите в Източна Украйна. В началото на юли Марат Баширов например стана "министър-председател" на т. нар. Луганската народна република. 50-годишният бивш топ-мениджър и лобист в Москва минава за експерт по "стратегически комуникации с държавните органи". Формално начело на двете "народни републики" стоят украинци - Валерий Болотов в Луганск и Павел Губарев - в Донецк. Двамата обаче все по-рядко се появяват пред обществеността. Един от първоначалните лидери на сепаратистите в Донецк, "председателят на парламента"- Денис Пушилин междувременно се пресели в Москва. Значително по-малко информации има за въоръжените бойци. Политологът от изследователския център "Разумков" в Киев Олекси Мелник твърди, че в Източна Украйна оперират различни групировки. "Най-важното обаче е, че хората на отговорни постове, които създадоха целия хаос, очевидно са сътрудници на руските тайни служби", казва експертът в разговор за Дойче Веле.   В щаба на антитерористичната операция на украинската армия предполагат, че сред проруските сепаратисти има близо 2 000 сътрудници на руските тайни служби.Те имат възлови позиции и вербуват нови бойци сред населението. Около 5 000 души са се присъединили към сепаратистите. "Те искат да създадат собствена държава "Донбас" или да присъединят източноукраинския индустриален регион към Русия", казва говорителят на щаба на украинската антитерористична операция Олекси Дмитрашковски. Батальонът "Изток" Най-добре обученото проруско бойно подразделение е батальонът "Изток". Негов командир е бившият шеф на украинските специални части "Алфа" - Александър Ходаковски. Под негово командване се сражават около 1 000 бойци. В интерюта той споменава, че в редиците на батальона има и чеченски доброволци. Ходаковски е единственият сепаратистки лидер, който косвено призна, че сепаратистите са свалили малайзийския самолет. В интервю за агенция Ройтерс Ходаковски казва, че сапаратистите притежават зенитни комплекси "Бук". По-късно той се отрече от изявлението си. Армията на Стрелков Най-голямото въоръжено подразделение сред сепаратистите е групировката около Гиркин (Стрелков). След освобождаването на Славянск той премести главната си квартира в милионния Донецк. Според различни източници, в редиците на подразделението на Гиркин се сражават между 1 000 и 4 000 бойци. Източник, пожелал да остане анонимен, твърди, че повечето са опитни войници от Русия. Пак според него, подразделението на Гиркин разполага с танкове и гранатомети, като повечето оръжия са от Русия. Руската православна армия Т. нар. "Руска православна армия" се свързва с името на самопровъзгласилия се за "губернатор на Донбас" Губарев. По данни на руски журналисти, в състава й влизат 4 000 бойци. Анонимен наблюдател на място твърди, че в действителност в редиците на "православната армия" се сражават около 500 души. В социалните мрежи Губарев пише, че "Руската православна армия" е "мощната армия на народна република Донецк". Мъжете се сражавали по вътрешно убеждение. Според анонимния наблюдател обаче, това са местни хора от бедните миньорски селища, които нямат военно обучение. "Те се борят главно срещу мародерите, но и сами не се отказват от плячкосване. Не разполагат с тежко оръжие", заключава той.

Доц. Корчев: Очакват ни валежи, бури и град

http://frognews.bg/news_74002/

През следващите години ще бъдем свидетели на екстремни метеорологични явления, в това число и интензивни валежи и бури, заяви доц. Георги Корчев - директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Десет са пострадалите при верижната катастрофа край Пловдив

http://news.ibox.bg/news/id_796520973

Най-сериозни наранявания има шофьорът на третия автобус, но той е без опасност за живота

Ех, къде си Робокоп

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223568

Бъдещето. Робокоп крачи тежко в бронираната си униформа. Безмилостен е към престъпниците: “Жив или мъртъв, идваш с мен!”
Всеки би искал такива полицаи и в България. Безкомпромисни. Неподкупни. Нищо да не може да ги трогне, освен изпълнението на всяка буква от закона. Но, уви. Действителността е коренно различна. Родните полицаи не са полуроботи. Т Бъдещето. Робокоп крачи тежко в бронираната си униформа. Безмилостен е към престъпниците: “Жив или мъртъв, идваш с мен!” Всеки би искал такива полицаи и в България. Безкомпромисни. Неподкупни. Нищо да не може да ги трогне, освен изпълнението на всяка буква от закона. Но, уви. Действителността е коренно различна. Родните полицаи не са полуроботи. Т

В Гърция задържаха 4,5 тона лечебни билки

http://www.vesti.bg/novini/v-gyrciia-zadyrzhaha-45-tona-lechebni-bilki-6018835

15 албанци са арестувани в Гърция. Те са били в страната с цел трафик на 4,5 тона лечебни билки.

Как Джоли и Пит поддържат романтиката жива?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/kak-dzholi-i-pit-poddyrzhat-romantikata-zhiva-6018831

Актьоритте решили да се справят с времето и разстоянието, които ги разделяли, не с модерни технологии, а с нещо далеч по-традиционно

Иракски Кюрдистан e поискал оръжия от САЩ за справяне с ислямистката заплаха

http://www.cross.bg/kyurdistan-oruzhiya-bagdad-1423442.html

/КРОСС/ Автономният Кюрдистански регион в Северен Ирак е поискал администрацията на Барак Обама оръжия, с които да отблъсне ислямистите, съобщава Reuters. Според представител на властите в Кюрдистан молбата е била обсъдена по време на посещението на кюрдска делегация във Вашингтон в началото на юли. Тогава Вашингтон е обмислял как да подсили защитата на автономния регион. Според кюрдите помощта на САЩ ключова за да могат кюрдските военни отряди Пешмерга да отблъснат сунитските бунтовници от ИДИЛ („Ислямска държава в Ирак и Леванта"), които неотдавна промениха името на „Ислямска държава". Поисканото въоръжение включва танкове, снайпери, бронирани автомобили, ракети и муниции, както и цистерни за гориво и линейки. Според представителите на местните власти войските от Пешмерга се нуждаят от оръжията за да охраняват границите в отдалечените планински райони и да защитават стотиците хиляди иракчани, потърсили убежище в Кюрдистан. Източниците от Белия дом казват, че обмислят варианти за подпомагане на кюрдите, но е малко вероятно да се стигне до директни доставки на оръжия в Кюрдистанския автономен регион, както например САЩ снабдява централното правителство в Багдад. Иракският премиер Нури ал Малики неколкократно е спорил с кюрдистанските власти за бюджети, територии и петрол. Евентуални доставки на оръжия от САЩ може още повече да увеличат напрежението между Багдад и Ербил, отбелязва Reuters

Десет души са пострадали при верижна катастрофа на пътя Пловдив - Асеновград (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/01/2354240_deset_dushi_sa_postradali_pri_verijna_katastrofa_na/?ref=rss


Десет души са пострадали вчера при верижната катастрофа на пътя Пловдив - Асеновград в района на Комбината за цветни метали, предаде БГНЕС.

Инцидентът в станал по време на проливния дъжд вчера. Първият от трите служебни автобуса, в които пътуват работниците от комбината, спрял рязко и в него се ударил вторият, а в него - третият автобус.

Осем от пътниците са с охлузни рани, най-сериозно пострадал е шофьорът на третия автобус, който има сериозни травми по тялото и главата и...

Панаир на занаятите събира във Варна десетки майстори от цялата страна

http://www.moreto.net/novini.php?n=259845

ХVIII Международен панаир на занаятите и изкуствата “Булгарика“ се открива днес с концерт от 20:00 часа на сцена "Раковина" в Морската градина. На панаира участие ще вземат около 170 майстори от цялата страна, научи Moreto.

Валежите няма да попречат на туризма в България

http://www.cross.bg/ikonomikata-bulgariya-tyrizma-1423443.html

/КРОСС/Докато в част от страната обилните валежи не спират и обстановката на места е усложнена, синоптиците обещават прекрасно слънчево време над Черноморието.  Временно увеличение на облачността ще има по южното крайбрежие, където е възможно съвсем слабо да превали, но това няма да наруши почивката на летуващите. Ще духа умерен изток-североизточен вятър. Максималните температури ще са 28°-30°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето до обяд ще бъде 2 бала, а след обяд ще се усили до 3 бала. Валежите няма да попречат на туризма в България, убедена е  Анелия Генова, директор на дирекция в Министерството на икономиката. Пред БНР тя заяви, че заложеният прогнозен ръст между 4,5 % и 5,5 % ръст в туризма за годината в момента се изпълнява. Според нея данните за България и според Туристическия барометър на Световната организация по туризъм се очертават оптимистични, въпреки честите валежи и кризата на някои важни за страната пазари. Министерството на икономиката акцентира не само върху броя туристи, прекарали ваканцията си у нас, а и върху средствата, които оставят в икономиката.

Д.Щосел: България с голям потенциал следващите 5 г.

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/interviu/d.shtosel-bylgariia-s-goliam-potencial-sledvashtite-5-g-6018825

Онлайн пазарът, където ние сме лидер, е бранш, който тепърва ще се развива и на който може да се очакват нови инвестиции, казва главният изпълнителен директор на Нова броудкастинг груп

Д.Щосел: България с голям потенциал следващите 5 г.

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/d.shtosel-bylgariia-s-goliam-potencial-sledvashtite-5-g-6018825

Онлайн пазарът, където ние сме лидер, е бранш, който тепърва ще се развива и на който може да се очакват нови инвестиции, казва главният изпълнителен директор на Нова броудкастинг груп

ДПС до последно покрепя актуализацията на бюджета

http://frognews.bg/news_74001/

Мърдане няма.ДПС имат ясна позиция и твърдо подкрепят бюджета на кабинета с министър-председател Пламен Орешарски. Това коментира в кулоарите на парламента, след като депутатите отново не събраха кворум, лидерът на ДПС Лютви Местан.

Германец, дошъл на почивка в България, липсва вече 20 дни. Майка му: Той се страхуваше от нещо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224361

Германец мистериозно изчезва след като е бил на почивка в курорта „Златни пясъци”. 28-годишният мъж липсва повече от 20 дни. За последно е видян на летището във Варна, където остават багажа му и личния му телефон.Ларс Миттанг е на почивка у нас с петима свои приятели. По време на престоя е ударен в лявото ухо и пука тъпанче. Германец мистериозно изчезва след като е бил на почивка в курорта „Златни пясъци”. 28-годишният мъж липсва повече от 20 дни. За последно е видян на летището във Варна, където остават багажа му и личния му телефон.Ларс Миттанг е на почивка у нас с петима свои приятели. По време на престоя е ударен в лявото ухо и пука тъпанче.

Сигурността на USB е фундамендално сбъркана, обявиха компютърни специалисти

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/01/2354234_sigurnostta_na_usb_e_fundamendalno_sburkana_obiaviha/?ref=rss


USB технологията е много популярна и се ползва от милиарди устройства по целия свят. Според компютърните специалисти Карстен Нол и Якоб Лел на компанията SR Labs обаче, нейната сигурност е фундаментално сбъркана и излага на риск всички устройства, казват те пред сп. Wired.

Специалистите са разработили компютен вирус, който са нарекли BadUSB. Чрез него те могат да превземат всеки компютър, ако с него бъде свързано инфектирано USB устройство.

BadUSB се позиционира в самия...

До 20 г. ще има ново лечение срещу рак

http://www.vesti.bg/novini/do-20-g.-shte-ima-novo-lechenie-sreshtu-rak-6018832

До 20 години химиотерапията ще бъде остарял метод за лечение на рак, твърдят британски учени, според които след две десетилетия ще има лекарства, които ще се борят с рака, без да увреждат здравите клетки.

Гражданското общество в България се събуди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223646

Посланикът на Федерална република Германия в София Матиас Хьопфнер напуска страната след 5-годишен мандат. 
Миналата година той написа отворено писмо заедно с френския си колега тогава Филип Отие, с което двамата дипломати призоваха премиера Пламен Орешарски да се вслуша в гласа на протестиращите. През целия си мандат Хьопфнер не спестяваше критик Посланикът на Федерална република Германия в София Матиас Хьопфнер напуска страната след 5-годишен мандат. Миналата година той написа отворено писмо заедно с френския си колега тогава Филип Отие, с което двамата дипломати призоваха премиера Пламен Орешарски да се вслуша в гласа на протестиращите. През целия си мандат Хьопфнер не спестяваше критик

Не съществува реалност, различна от тази, която е в нас

http://www.cross.bg/sushtestvyva-realnost-razlichna-1423440.html

/КРОСС/Херман Хесе (1877 - 1962), немски и швейцарски писател и поет, получил Нобелова награда за литература през 1946 г.: Не съществува реалност, различна от тази, която е в нас.

Украинските военни пребиват и ограбват свещеници в Югоизточна Украйна

http://www.cross.bg/voenni-ykrainskite-poroshenko-1423439.html

/КРОСС/ Местоблюстителят на митрополитския престол на Украинската православна църква на Московския Патриархат митрополит Черновицкий и Буковинский Онуфрий се обърна към президента Петро Порошенко с оплакване от действията на украинските военни. В жалбата си митрополитът пише, че на 30 юли в Красноармейское в Донецка област бойци от батальона “Азов” са нахлули в дома на свещеника Игор Сергиенко и са поискали от него да напусне Украйна и да препише на тях цялото си имущество. Същия ден на блокпоста в Амвросиевка бе пребит йерей Евгений Подгорний. Украинските военни насила свалили от свещеника кръста и го ограбили. Това е второто писмо с оплаквания, което пише митрополит Онуфрий до президента Порошенко. Първото писмо, написано преди месец,  съдържа факти за обстрела и подпалването на храмове от военните.

Галя Горанова: Три извода от фалирането на Аржентина

http://www.cross.bg/galya-vunshni-izvoda-1423441.html

/КРОСС/ „Три извода от фалирането на Аржентина. Първо - много е важно да не се взeмат външни заеми (противно на апелите на българския президент и Б.Б.). Второ - много е важно България да не признава юрисдикцията на чужд съд! Което означава да не подписва в никакъв случай Трансатлантическото споразумение между САЩ и ЕС, предвиждащо тъкмо това - външни арбитражни съдилища да разрешават спорове от национален характер! И трето - който се заиграе с Русия и БРИКС, го фалират! Ако не могат, му образуват я „гражданска война", я някакво „мироналагане", което да го довърши! Като преди това задължително го въртят с милиарден заем от МВФ, разбира се! Кесаревото - кесарю! Това е! Да живее международната „демократична" общност!", казва журналистката от в. „Сега" Галя Горанова в публикация в социалната мрежа.

Стойчо Стоев: Допусках това да се случи, за нищо не съжалявам

http://bgfootball.actualno.com/Stojcho-Stoev-Dopuskah-tova-da-se-sluchi-za-nishto-ne-syjaljavam-news_42760.html

Вече бившият треньор на Лудогорец Стойчо Стоев коментира раздялата си с българските шампиони пред "Тема спорт”. Той призна, че не е особено изненадан от случилото се, а в момента не мис...

Поставят 110 информационни табели за исторически личности и събития в столицата

http://sofia.actualno.com/Postavjat-110-informacionni-tabeli-za-istoricheski-lichnosti-i-sybitija-v-stolicata-news_42774.html

Днес (1 август) на кръговото кръстовище на бул. "Васил Левски" и  Паметникът на Апостола беше поставена първата информационна табела за исторически улици в центъра на София. Кметъ...

Служебното правителство ще има двама вицепремиери

http://politics.actualno.com/Slujebnoto-pravitelstvo-shte-ima-dvama-vicepremieri-news_42802.html

Двама вицепремиери ще има в служебния кабинет, единият ще отговаря за социалните въпроси, а другият за икономическите. Това стана ясно след срещата на 4-те национално представителни работодателски орг...

Закопчаха футболист от "А" група за манипулиране на мачове

http://bgfootball.actualno.com/Zakopchaha-futbolist-ot-A-grupa-za-manipulirane-na-machove-news_42803.html

20-годишен бивш футболист от "А" група е бил арестуван за опит за манипулиране на мачове на юношеския национален отбор до 19 години. Новината съобщи на официалния си сайт Българският футболе...

Два моста са отнесени от пороя в община Димово

http://society.actualno.com/Dva-mosta-sa-otneseni-ot-poroja-v-obshtina-Dimovo-news_42804.html

Два моста са отнесени от пороите в община Димово, каза за Радио “Фокус”- Видин кметът на общината Лозан Лозанов. Единият мост е на входа на село Шипот. Пътят е затворен, защото по...

Изпитания върху хора на ваксина срещу еболата могат да започнат през септември

http://africa.actualno.com/Izpitanija-vyrhu-hora-na-vaksina-sreshtu-ebolata-mogat-da-zapochnat-prez-septemvri-news_42805.html

В САЩ почти завършва експерименталната разработка на ваксина срещу крайно опасната за човека хеморагична треска ебола, като изпитанията й върху хора могат да се осъществят още през месец септември, съ...

Млад мъж почина от токов удар в Пирдоп

http://crime.actualno.com/Mlad-myj-pochina-ot-tokov-udar-v-Pirdop-news_42806.html

25-годишен мъж е починал от токов удар в дома си в Пирдоп, съобщиха от ОД на МВР-София-област. Около 18.10 часа вчера в Районно управление- Пирдоп се получил сигнал от Филиала за спешна медицинска ...

България ще кандидатства за домакин на Европейското първенство по художествена гимнастика

http://moresport.actualno.com/Bylgarija-shte-kandidatstva-za-domakin-na-Evropejskoto-pyrvenstvo-po-hudojestvena-gimnastika--news_42807.html

Председателят на БФХГ Илиана Раева обяви, че България ще подаде документи за кандидатстване на Европейското първенство по художествена гимнастика през 2018 година, предаде БГНЕС. Раева бе днес в Пр...

За 3 дни 80 лица дариха 37 л кръв в Пирогов

http://healthy.actualno.com/Za-3-dni-80-lica-dariha-37-l-kryv-v-Pirogov-news_42810.html

80 служители на УМБАЛСМ „Пирогов” и близки на пациенти на болницата дариха кръв за 3 дни, съобщиха от пресцентъра на болничното заведение. Кампанията на Националния центът по тр...

Пореден фал с кворума в парламента

http://frognews.bg/news_74000/

За трети пореден ден от началото на тази седмица парламентът не събра кворум, за да започне заседание. Минута след 9 часа парламентарният шеф Михаил Миков обяви проверка на кворума, макар че предварително съобщи, че е очевидно, че такъв няма да има такъв.

ДПС ще подкрепи идеята служебният кабинет да тегли заеми

http://www.moreto.net/novini.php?n=259852

ДПС е готово да подкрепи идеята служебният кабинет да тегли заеми, но при условие, че ясно се разпише при какви условия се случва това. Депутатите на ГЕРБ, които бойкотират цялата седмица пленарните заседания, вече внесоха такова проекторешение служебният кабинет да може да прибегне до подобна мярка.

Силни бури оставиха 31 хиляди клиенти на ЧЕЗ без ток

http://pik.bg/силни-бури-оставиха-31-хиляди-клиенти-на-чез-без-ток-news209102.html

Силни бури оставиха 31 хиляди клиенти на ЧЕЗ без ток

Лоши метеорологични условия станаха причина за прекъсване на електрозахранването на 31 хиляди клиенти на ЧЕЗ, съобщиха от компанията. Засегнати вследствие на разразилите се бури са селища в общините Видин, Борован, Бяла Слатина, Враца, Мездра, Роман, Бойчиновци, Ботевград, Костинброд и Своге, както и частично квартали в общините Кремиковци, Люлин и Овча купел в София.

Аварийните екипи на дружеството са мобилизирани и вече усилено работят за възстановяване на електрозахранването, уверява Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България. "Ще се справим във ситуацията във възможно най-кратки срокове. Ще бъдем в готовност да реагираме при необходимост и през почивните дни", е посочил Станчев.

От ЧЕЗ припомнят, че сигнали за прекъснато електрозахранване могат да бъдат подавани на денонощната информационна линия 0700 10 010. Компанията препоръчва на клиентите в тези ситуации да използват автоматичното меню за аварии 3, което ще ги информира по-бързо и ефективно в случай на аварийно прекъсване. Справка за планираните и непланирани прекъсвания може да бъде направена и на мобилната версия на сайта на компанията m.cez.bg, информират от ЧЕЗ.

Последствията от адските бури в пернишко! Мълнии сред хората, пожар в къща, унищожена техника, скършени дървета и прекъснато електричество

http://www.zapernik.com/obshtestvo/posledstviyata-ot-adskite-buri-v-pernishko-mulnii-sred-horata-pojar_33429/

Адските бури в пернишко оставиха следите след себе си. Жителите в областта усетиха истинското значение на червения код.

Равносметката за последните два дни е: частично изпепелена къща поразена от мълния, скършени дървета, паднали мълнии в населените места, сред които и една, която за малко да убие радомирка, унищожени телевизори и прекъснато електрозахранване. За щастие страшните бури не взеха жертви, нито раниха някого или поне още няма постъпила информация за...

Продължава

Последствията от адските бурии в пернишко! Мълнии сред хората, пожар в къща, унищожена техника, скършени дървета и прекъснато електричество

http://www.zapernik.com/obshtestvo/posledstviyata-ot-adskite-burii-v-pernishko-mulnii-sred-horata-pojar_33429/

Адските бурии в пернишко оставиха следите след себе си. Жителите в областта усетиха истинското значение на червения код.

Равносметката за последните два дни е: частично изпепелена къща поразена от мълния, скършени дървета, паднали мълнии в населените места, сред които и една, която за малко да убие радомирка, унищожени телевизори и прекъснато електрозахранване. За щастие страшните бурии не взеха жертви, нито раниха някого или поне още няма постъпила информация за...

Продължава

Разград за първи път не бие в 4 мача поред

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223387

Разград записа черна точка в кратката си история в елитния футбол. С 0:0 в първия мач с "Партизан", шампионът на България за първи път навъртя четири поредни двубоя без победа. Серията е:
- 0:1 от "Хасково" като гост в "А" група.
- 1:1 навън с "Дюделанж" (Люксембург).
- 0:0 във Варна с "Черно море" в първенството.
- 0:0 със сърбите у дома.
Най Разград записа черна точка в кратката си история в елитния футбол. С 0:0 в първия мач с "Партизан", шампионът на България за първи път навъртя четири поредни двубоя без победа. Серията е: - 0:1 от "Хасково" като гост в "А" група. - 1:1 навън с "Дюделанж" (Люксембург). - 0:0 във Варна с "Черно море" в първенството. - 0:0 със сърбите у дома. Най

Цената на златото отчете спад за трета поредна седмица

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-отчете-спад-за-трета-поредна-седмица_l.a_i.559594_at.1.html

За трета поредна седмица златото продължава да понижава стойността си. В същото време обаче данните за заетостта в САЩ показват положителна...

Мълния подпали къща в пернишкото село Кладница

http://pik.bg/мълния-подпали-къща-в-пернишкото-село-кладница-news209101.html

Мълния подпали къща в пернишкото село Кладница

Мълния е запалила вила в пернишкото село Кладница. Инцидентът е станал тази нощ, съобщи директорът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Емил Марков, цитиран от БТА.

Изгоряла е около 100 кв. м. покривна конструкция и таванският етаж на сградата. Къщата е нова и не е постоянно обитавана. "Уведомихме собствениците и те пристигнаха малко след пожара", каза Марков. През нощта е отстранявано и паднало от бурята дърво в пернишкия квартал Изток. Тази сутрин екипи на пожарната са отводнявали пътен възел "Марина бара" в Перник. Няма други сигнали за инциденти, свързани с бурята, каза още Марков.

В трънското село Зелениград е горял автомобил, но той се е запалил в резултат на късо съединение. От дъждовете се е покачило леко нивото на реките на територията на пернишки регион, но на този етап няма опасност от разливи. Обемът на язовир "Студена" е 20 615 000 куб. м. при максимален обем от 25 200 000 лева. Водоемът е под непрекъснато наблюдение и контрол, увериха от "ВиК" - Перник.

Последователите на Лидия Ковачева са герои във филм за 100 г. от рождението й

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223305

Наричат Лидия Ковачева природолечителка и цяла България я знае като гуруто на омекотеното гладолечение. Цитирана е от лекари по цял свят, редица съвременни научни изследвания доказват много от изводите, до които тя стига преди десетилетия. По-малко хора знаят, че е талантлива портретистка, която открива значението на храненето и въздържането. Наричат Лидия Ковачева природолечителка и цяла България я знае като гуруто на омекотеното гладолечение. Цитирана е от лекари по цял свят, редица съвременни научни изследвания доказват много от изводите, до които тя стига преди десетилетия. По-малко хора знаят, че е талантлива портретистка, която открива значението на храненето и въздържането.

Паркирането в синя зона днес ще се плаща само с талони

http://offnews.bg/news/n_1/n_370390.html

За паркиране в синята зона в столицата днес ще се плаща само с талони, без есемеси, съобщава БНР. Това се налага поради проблем с един от обслужващите мобилни оператори. Гражданите могат да ползват талони.  

Защитникът на "Литекс" Николай Бодуров е подписал с "Фулъм"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/01/2354223_zashtitnikut_na_liteks_nikolai_bodurov_e_podpisal_s/?ref=rss


Капитанът на "Литекс" Николай Бодуров е подписал договор с английския отбор от Чемпиъншип  "Фулъм", твърди gong.bg на базата на свои източници от ловешкия клуб.

Все още трансферът не е потвърден от "Литекс", но се очаква 28-годишният защитник на националния отбор още днес да се присъедини към лагера на лондончани в Австрия. Вероятно ще носи номер 22.

Ако новината се потвърди, това ще е втори значим трансфер на футболист на "Литекс" в Западна Европа през това лято след...

Иракски Кюрдистан e поискал оръжия от САЩ за справяне с ислямистката заплаха

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/01/2354229_irakski_kjurdistan_e_poiskal_orujiia_ot_sasht_za/?ref=rss


Автономният Кюрдистански регион в Северен Ирак е поискал администрацията на Барак Обама оръжия, с които да отблъсне ислямистите, съобщи "Ройтерс".

Според представител на властите в Кюрдистан молбата е била обсъдена по време на посещението на кюрдска делегация във Вашингтон в началото на юли. Тогава Вашингтон е обмислял как да подсили защитата на автономния регион. Според кюрдите помощта на САЩ ключова за да могат кюрдските военни отряди Пешмерга да отблъснат сунитските бунтовници от...

Разследване: Химикали на турски бизнесмен оставят Кърджали без вода

http://pik.bg/разследване-химикали-на-турски-бизнесмен-оставят-кърджали-без-вода-news209094.html

Разследване: Химикали на турски бизнесмен оставят Кърджали без вода

Водата в Кърджали дълго време ще бъде негодна за пиене.Причината е в използването на несъвместим с нейните качества коагулант ,с който тя е била пречиствана няколко дни. Водата от язовир „Боровица“ има специфични свойства и е по-различна от всички водоеми в страната.

Това заяви за Кърджали бг вести един от добрите специалисти в света по създаването на коагуланти ст.н.с.Христо Добрев. Негови продукти се изполват за  пречистване на водата в Истанбул и Измир в Турция. Ползват се и за българската столица София. Според Добрев причината за калната вода в чешмите на Кърджали не са пороите размътили язовир „Боровица“, явление което се среща често , а тестването на нов коагулант на турската фирма АCH с президент Сунай Йозкалъч.

Според Хасан Тахиров,един от бившите съдружници на Йозкалъч, турския бизнесмен парадирал,че издействал заповед от от министъра на околната среда и водите в оставка Станислав Атанасов до шефката на „В и К“Кърджали инж.Кера Василева да тества неговия продукт в пречиствателната станция на града. Привикан да дава обяснения в РЗИ-Кърджали Йозкалъч се опитал да заплашва с името на областния лидер на ДПС Бахри Юмер. Дори го избрал по телефона. Източник на Кърджали бг вести твърди,че Бахри Юмер директно го отрязъл и го препратил към адвокат, който да го защитава в съда.
Сагата с калната вода на Кърджали има своята предистория. Тя има две сюжетни линии.

През 2007 г. В Бурса тогавашния шеф на камарата на индустриалците Сунай Йозкалъч,изселил се от Търговище през 1968 г., заедно с българският емигрант в Швеция Хасан Тахиров и далечния роднина на сегашния турски премиер Реджеп Таип Ердоган-Иса Ак създават фирма за производство на коагулант в Бурса с името „Солво технолоджи“. Тя трябва да прроизвежда химикала по патент и технология на българския учен ст.н.с.Христо Добрев. Добрев е придобил световна известност с откритието си.То се базира на използването на алуминиеви съединения. Днес негови продукти са патентовани в Швеция,Финландия и Дания.Финландския  концерн „Кемера“ изнася продукта за 40 страни и има оборот от 2,2 млрд евро за 2012 г.

Днес Хасан Тахиров обвинява в некоректност Сунай Йозкълъч. Първата фабрика на фирмата била в центъра на Бурса. Тъй като производството е взривоопасно се търсил друг терен. Йозкалъч направил своя фабрика в местността „Чалъ“ край Бурса. Създава и своя фирма ACH в Бурса. В момента бившите съдружници на Йозкалъч,без Тахиров водят дела срещу него. Обвиняват го,че 80% от представените от него документи в съда са преправени.

Йозкалъч произвежда своя коагулант на основата на алуминиевия сулфат, като добавя органични компоненти ,твърдят Хасан Тахиров и Христо Добрев.
Откривателят на коалагента Христо Добрев организира производството на своя продукт в Сливен. Осем години той снабдява пречиствателната станция в Кърджали.Казва,че водата на Боровица съдържа фино дисперсеризирана глина, вероятно каолин. За да се избистри водата,коагуланта трябва да е по-специален за да свали глинените частици на дъното. Вкарването на забранени органични вещества в препарата задръства филтрите, както става в кърджалийската пречиствателна станция,твърди Добрев.

Странното е , че колкото водата е по мътна,толкова добрия коагулант я пречиства по- добре. Българският продукт се основава на полиалуминиев хлорид сулфат, който пречиства без да остава никакви остатъци във водата. Стандартът е до 2%.

Според запознати Йозкалъч прави опити да се наложи на пазара в Турция, а сега иска и българският.

Вчера Йозкалъч бе в Турция.Днес е привикан да се яви в Министерски съвет в столицата за да обясни,защо неговия продукт е запушил филтрите в пречиствателната станция на Кърджали.Той е споделил,че причината е в липсата на опитни кадри в станцията.Тестовете са продължили 12 дни,като на десетия ден станцията излязла от строя.

Според Хасан Тахиров, Йозкалъч е бил разледван в Турция за предозиране на коагуланта в пречиствателни станции, което е опасно за здравето на населението. Продуктът е от стратегическо значение за националната сигурност, твърди Хасан Тахиров.
Георги Кулов 
Б.а.Кърджали бг вести не успя да се свърже с г-н Йозкълъч.Готови сме да публикуваме и неговата гледна точка.

Стойнев: Ако няма съгласие за "Уестингхаус", всичко приключва

http://www.vesti.bg/novini/stojnev-ako-niama-syglasie-za-uestinghaus-vsichko-prikliuchva-6018830

Това е една първа стъпка, която трябва да бъде потвърдена и от следващо правителство, ако има съгласие между политическите сили. Ако няма съгласие и от следващото правителство, всичко приключва.

Майката на германец, изчезнал у нас: Той се страхуваше от нещо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224337

Германец мистериозно изчезва след като е бил на почивка в курорта „Златни пясъци”. 28-годишният мъж липсва повече от 20 дни. За последно е видян на летището във Варна, където остават багажа му и личния му телефон.
Ларс Миттанг е на почивка у нас с петима свои приятели. По време на престоя е ударен в лявото ухо и пука тъпанче. Германец мистериозно изчезва след като е бил на почивка в курорта „Златни пясъци”. 28-годишният мъж липсва повече от 20 дни. За последно е видян на летището във Варна, където остават багажа му и личния му телефон. Ларс Миттанг е на почивка у нас с петима свои приятели. По време на престоя е ударен в лявото ухо и пука тъпанче.

Синоптик: Идват екстремни метеорологични явления

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224335

Директорът на НИМХ към БАН: Ще ни сполетят екстремни метеорологични явления През следващите години ще бъдем свидетели на екстремни метеорологични явления, в това число и интензивни валежи и бури, заяви доц. Георги Корчев - директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН пред радио „Фокус“. Директорът на НИМХ към БАН: Ще ни сполетят екстремни метеорологични явления През следващите години ще бъдем свидетели на екстремни метеорологични явления, в това число и интензивни валежи и бури, заяви доц. Георги Корчев - директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН пред радио „Фокус“.

БЛС апелира към президента за актуализация на бюджета на НЗОК

http://www.cross.bg/slychi-iiordanov-byudzheta-1423438.html

/КРОСС/ Обърнахме се към президента да обедини политическите сили и да се стигне до актуализация на бюджета, защото иначе есента ще бъде страшна, каза зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов интервю за БНТ. Всеки от нас може да бъде пациент, допълни Йордан и припомни, че още миналата година лекарите са предупреждавали, че парите в Здравната каса няма да стигнат.  „Поведението на нашите политици буди недоумение. Ако тези политически сили са отговорни, трябва да поставят здравето на нацията като приоритет и да загърбят всички политически различия и игри. Не е въпросът да мислим за лекарите, а за нашите пациенти, защото това ще рефлектира най-вече върху тях", каза д-р Йорданов. Мисля, че здравият разум ще надделее и актуализацията ще се случи, каза зам.-председателят на БЛС в отговор на въпрос за актуализацията на бюджета на НЗОК. Свидетели сме на „едно тежко недофинансиране. Болниците са задлъжнели с повече от 400 млн. лв. На всички е ясно какво може да се случи - дълговете на болниците рязко ще нараснат, парите за здравеопазване ще бъдат недостатъчни - отново ще се изтеглят от бюджет 2015-та и следващата година ще играем същото, което се случи сега, което се случи и в края на миналата година", предупреди д-р Юлиан Йорданов.

"Козлодуй" подписва днес с "Уестингхаус"

http://offnews.bg/news/n_1/n_370368.html

Очаква се днес да бъде подписано акционерно споразумение между АЕЦ „Козлодуй“ и американската компания „Уестингхаус“ за строителството на 7-ми блок на централата, съобщи пред БНР изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов.  Следващата стъпка е новото правителство да вземе решение за изграждането на блока. Стойността на проекта, за която ще се преговаря, е 5,3 милиарда долара. Участието в акционерното дружество ще бъде 70 % за АЕЦ „Козлодуй“ и 30 % за „Уестингхаус“. Изплащането на заема за новата мощност ще се извършва с парите от продажбата на електроенергия от пети, шести и седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Вчера стана ясно, че на последното си заседание кабинетът в оставка наистина не е взел решение дали новият реактор ще се строи, но е одобрил каква сума ще плати България на американската компания "Уестингхаус", ако се пристъпи към строежа на VII блок.  5,3 милиарда долара ще струва Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Днес сутринта в интервю за БНТ енергийният министър Драгомир Стойнев  (БСП) отрече. Нито Изпълнително бюро на БСП, нито парламентарната група е давала съгласие за подписване на споразумение с "Уестингхаус", обяви в кулоарите на парламента депутатът от БСП Таско Ерменков . ( От около месец Пламен Орешарски не съгласува решенията си с БСП) „Според думите на тези, които го подписват, е един бял лист, който няма никакво значение, защото следващото правителство щяло или нещяло да го потвърди”, коментира Ерменков. Второто нещо, което за смущава червеният депутат, са приказките за директива, която изисква да се диверсифицират доставките на ядрено гориво от различни доставчици, но на практика такава директива няма, а има идея за такава. „Трето, такъв реактор, какъвто предлага „Уестингхаус”, в момента никъде в света не съществува, може би някъде в Съединените щати. Говорят, че това е най-модерният, най-съвременният, най-красивият и ми напомня на алегория на автомобилно изложение, където най-красивият, най-безопасният автомобил е този, който са показали, но никой не ползва прототип и не се вози на него, нали? Чака се серийно производство”, коментира още Ерменков. Във връзка с цената на проекта в размер на 5.3 млрд. долара, Ерменков заяви, че тя е индикативна и обикновено има тенденция за нарастване. „Има много смущаващи неща в този проект, но най-неприятното нещо, което се случва в момента е, че ако ние подпишем това означава, че резервираме тази площадка само за „Уестингхаус” и нямаме възможност да водим преговори. Нека не забравяме, че французите имат реактори, не само Русия, да не кажете, че лобираме само за руските реактори. Това за мен е нещо, което някак излиза от рамките на нормално поведение на правителство в оставка три дни преди да бъде разпуснато с указа на президента”, каза още Таско Ерменков. "С това свое действие правителството за пореден път показа, че заменя прозрачните процедури за защита на българския икономически интерес с договорки и зависимости от отделни корпоративни играчи", коментираха от партия АБВ на Георги Първанов . "Ядрената енергетика в България има бъдеще, но правителството първо трябваше да даде отговор за съдбата и бъдещето на проекта „Белене”, където страната ни рискува да загуби огромни средства. Процедурите по изграждане на нов блок на АЕЦ "Козлодуй" биха могли да започнат, но след като е ясно какво ще се прави в областта на ядрената енергетика през следващите години и при спазване на много ясни процедури, вкл., съобразени с правото на ЕС. Подписването на договор с "Уестингхаус", по наше мнение, заобикаля правилата за обществени поръчки, предпоставя изпълнителя на проекта, вкл. в неговата проучвателна част и не отговаря на правилата, възприети в ЕС. АБВ ще сезира ЕК за порочната процедура, по която правителството позволи сключването на този договор", коментираха от формацията.

И "Аспарухово" без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=259853

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникналa авария, без вода ще останат абонатите в кв."Аспарухово" местност Вилите и Онкоболницата до 14 часа; Припомняме, че по-рано днес без вода останаха: част от кв."Чайка" , част от кв.

Страшната буря повали дърво и прекъсна електричеството в село Студена

http://www.zapernik.com/krimi/strashnata-burya-povali-durvo-i-prekusna-elektrichestvoto-v-selo-studena_33428/

Екип от РС ПБЗН – Перник, съвместно със служители на ЧЕЗ отстраниха авария в село Студена, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.

Тази нощ, вследствие на лошите атмосферни условия дърво паднало върху електрически проводници и прекъснало електрозахранването в селото. Незабавно са изпратени екипи на РС ПБЗН - Перник и ЧЕЗ - България, които отстранили аварията.

Пак нарушения по крепостта в "Яйлата", боядисаха реставрираната част

http://www.moreto.net/novini.php?n=259850

Снежнобелият ерзац камък от реставрационната зидария на крепостта в резерват «Яйлата» е бутафорно боядисан в сиво, а това е недопустима практика в областта на реставрацията на археологически паметници. За поредното нарушение в работата по проекта "Яйлата, античната врата на Добруджа" сигнализира в писмо до Министерството на културата администраторът на фейсбук групата «Свободен Камен бряг» Владо Руменов.

Продават "Невърленд" на Джако за 60 млн. долара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224300

"Невърленд", имотът, където покойният Джако е живял може да бъде продадено на цена от 60 млн. долара, съобщи агенция "Блумбург".
Имението на краля на попа, което се намира в град Санта Барбара, щата Калифорния, съвсем скоро може би ще има нов собственик.
Имението може да бъде продадено от компанията, "Невърленд", имотът, където покойният Джако е живял може да бъде продадено на цена от 60 млн. долара, съобщи агенция "Блумбург". Имението на краля на попа, което се намира в град Санта Барбара, щата Калифорния, съвсем скоро може би ще има нов собственик. Имението може да бъде продадено от компанията,

Шефът на НИМХ: Ще ни сполетят екстремни метеорологични явления

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224323

През следващите години ще бъдем свидетели на екстремни метеорологични явления, в това число и интензивни валежи и бури, заяви доц. Георги Корчев - директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН пред радио „Фокус“.
Според него, количеството валеж не е толкова голямо, но проблемите са свързани със старата канализация, През следващите години ще бъдем свидетели на екстремни метеорологични явления, в това число и интензивни валежи и бури, заяви доц. Георги Корчев - директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН пред радио „Фокус“. Според него, количеството валеж не е толкова голямо, но проблемите са свързани със старата канализация,

Продават имението "Невърленд" на Джако за 60 млн. долара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224225

"Невърленд", имотът, където покойният Джако е живял може да бъде продадено на цена от 60 млн. долара, съобщи агенция "Блумбърг". Имението на краля на попа, което се намира в град Санта Барбара, щата Калифорния, съвсем скоро може би ще има нов собственик. Имението може да бъде продадено от компанията,

Андреа Бочели: Заставих децата си да свирят на пиано

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223286

- Защо сменихте датата и мястото на концерта си в София?
- Нямам представа. Това е проблем и решение на промоутърите.
- Какво ще включва репертоарът ви пред българската публика?
- Както на всички мои концерти, ще преобладава италианска музика, ще изпълня най-известните песни от моя репертоар. Изненада ще бъдат новите ми поп парчета.
- Пели сте - Защо сменихте датата и мястото на концерта си в София? - Нямам представа. Това е проблем и решение на промоутърите. - Какво ще включва репертоарът ви пред българската публика? - Както на всички мои концерти, ще преобладава италианска музика, ще изпълня най-известните песни от моя репертоар. Изненада ще бъдат новите ми поп парчета. - Пели сте

Очакват 20% спад от приходите от туризъм

http://econ.bg/Новини/Очакват-20-спад-от-приходите-от-туризъм_l.a_i.559592_at.1.html

С около 20% ще паднат приходите в туризма през този летен сезон. Това прогнозира председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен...

Очакват 20% спад на приходите от туризъм

http://econ.bg/Новини/Очакват-20-спад-на-приходите-от-туризъм_l.a_i.559592_at.1.html

С около 20% ще паднат приходите в туризма през този летен сезон. Това прогнозира председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен...

Пиринско село скочи на социолога Кънчо Стойчев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223231

Жителите на санданското село Левуново заплашиха с блокади, ако им вземат минералната вода. Поводът е, че социологът Кънчо Стойчев иска да строи спа център в съседното с. Зорница, но да ползва водата на Левуново. Общинските съветници в Сандански разрешиха на социолога достъп до топлия извор.
"Безсрамници, продажници, колко ви платиха?" - така в Жителите на санданското село Левуново заплашиха с блокади, ако им вземат минералната вода. Поводът е, че социологът Кънчо Стойчев иска да строи спа център в съседното с. Зорница, но да ползва водата на Левуново. Общинските съветници в Сандански разрешиха на социолога достъп до топлия извор. "Безсрамници, продажници, колко ви платиха?" - така в

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на нивата на Струма, Места, Марица и Арда

http://pik.bg/мосв-предупреждава-очакват-се-повишения-на-нивата-на-струма-места-марица-и-арда-news209091.html

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на нивата на Струма, Места, Марица и Арда

По прогноза на НИМХ днес ще се развива купесто-дъждовна облачност, с краткотрайни превалявания, главно в Западна и Централна България, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Количествата на валежа ще са по-малки - между 5 и 15 л/кв.м, с локални извалявания до 30-40л/кв.м.

Очакват се повишения на речните нива в Западна и Централна България, по съществени ще бъдат те в поречията на Струма, Места, Марица и Арда. В резултат на локални поройни валежи и поради повишената почвена влага, има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения.

В събота краткотрайни превалявания ще има на отделни места, главно в Източна България, а следобед и в планинските райони.Очакваните количества са между 5-10 л/кв.м. В неделя за по-голямата част от страната не се очакват валежи. В планините на Югозападна България е възможно да превали краткотрайно с обем под 5 л/кв.м. Оперативното звено на МОСВ продължава да е активирано.

Ройтерс: Инвеститори заплашват България със съд заради КТБ

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d15d2f1/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Croiters0Einvestitori0Ezaplashvat0Ebylgariia0Esys0Esyd0Ezaradi0Ektb0H1773270C/story01.htm

Група облигационери в банката имат готовност да съдят българското правителство, ако книжата, падежиращи на 8 август, бъдат просрочени


АБВ сезира ЕК за споразумението с Westinghouse

http://www.cross.bg/pravitelstvoto-protzedyri-pravilata-1423437.html

/КРОСС/ Партия АБВ възразява остро срещу подписването на споразумението с Westinghouse, свързано с изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" в последните дни на отиващото си правителство, заявиха в отворено писмо до медиите от формацията на Георги Първанов. С това свое действие правителството за пореден път показа, че заменя прозрачните процедури за защита на българския икономически интерес с договорки и зависимости от отделни корпоративни играчи, пишат от партията. Ядрената енергетика в България има бъдеще, но правителството първо трябваше да даде отговор за съдбата и бъдещето на проекта „Белене", където страната ни рискува да загуби огромни средства, смятат още хората на Първанов. Процедурите по изграждане на нов блок на АЕЦ "Козлодуй" биха могли да започнат, но след като е ясно какво ще се прави в областта на ядрената енергетика през следващите години и при спазване на много ясни процедури, вкл., съобразени с правото на ЕС, допълват те. Подписването на договор с Westinghouse според тях заобикаля правилата за обществени поръчки, предпоставя изпълнителя на проекта, вкл. в неговата проучвателна част и не отговаря на правилата, възприети в ЕС. АБВ ще сезира ЕК за порочната процедура, по която правителството позволи сключването на този договор, завършват писмото си от партията.   Снимка: Булфото

Дядо откри мъртъв 18-годишния си внук, изпил бутилка с разредител за боя

http://pik.bg/дядо-откри-мъртъв-18-годишния-си-внук-изпил-бутилка-с-разредител-за-боя-news209089.html

Дядо откри мъртъв 18-годишния си внук, изпил бутилка с разредител за боя

Дядо намери 18-годишния си внук мъртъв в леглото в невестинското село Еремия. Антоан Теменужков е издъхнал, след като изпил цяла бутилка разредител за блажна боя, скътана от дядо му Симеон Чифлички в мазето. Възрастният мъж открил безжизненото тяло на внука си около 12 часа, когато отишъл да го вика да стане, за да обядват, пише "Струма".

„Трагедията е голяма. Момчето е оставено от майка си, откакто се е родило, израснало е в домове за сираци, а през лятото за него се грижеше дядо му”, разказват потресени хората в селото. „Майката на Антоан още като бебе го зарязала, омъжила се в Албания, където родила още три деца, а от няколко години живее в Бургаско, но и там има ново семейство”, разказват в селото.

Антоан заживял постоянно с дядо си, след като навършил 18 години, тъй като социалните институции по закон вече не можели да го задържат насила в домовете за сираци. Двамата преживявали с пенсията на дядото. „Напоследък не се разбираха много, внукът тръгнал по кривия път, карал се с дядо си и му вземал всичките пари”, споделят хора в селото.

Все още не може да се каже какво е причинило смъртта на 18-г. момче, казаха от Окръжна прокуратура - Кюстендил, откъдето са започнали разследване на смъртта на младежа. Назначена е и съдебномедицинска експертиза, която трябва да определи вида на разредителя, довел до смъртта му.

Това е втората тежка смърт на млад човек в селото. В края на миналото лято при ремонт на една от къщите се срути каменна стена и затрупа един от майсторите, който почина под нея.

Пастирът във Враца убит от мълния

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224306

25-годишният пастир е убит от мълния, потвърди за Нова телевизия кметът на Враца.
Младият мъж от село Тишевица беше обявен за издирване след началото на проливните дъждовете, които валят от вчера следобед.
Към момента в община Враца не е обявено бедствено положение, но има две прелели реки.
Наводнени са къщи в селата Горно Пещене, Бели извор, Осен, 25-годишният пастир е убит от мълния, потвърди за Нова телевизия кметът на Враца. Младият мъж от село Тишевица беше обявен за издирване след началото на проливните дъждовете, които валят от вчера следобед. Към момента в община Враца не е обявено бедствено положение, но има две прелели реки. Наводнени са къщи в селата Горно Пещене, Бели извор, Осен,

Екипи на ЧЕЗ оправят тока в райони на бедствието

http://frognews.bg/news_73999/

Лоши метеорологични условия станаха причина за прекъсване на електрозахранването на 31 хил. клиенти на ЧЕЗ. Засегнати вследствие на разразилите се бури са селища в общините Видин, Борован, Бяла Слатина, Враца, Мездра, Роман, Бойчиновци, Ботевград, Костинброд и Своге, както и частично квартали в общините Кремиковци, Люлин и Овча купел в София.

Служебният кабинет ще е "Близнашки"

http://news.ibox.bg/news/id_1999356188

Вероятно бившият шеф на ДФЗ ще стане финансист номер едно

Само ДПС останахме верни на кабинета до последно, обяви Местан

http://news.ibox.bg/news/id_70989639

По думите на ДПС-лидера, актуализацията на държавните пари е единият от двата акта, които показват дали една партия подкрепя правителството. Другият показател е отношението към кабинета. За по-широките правомощия на служебния кабинет Местан е категоричен, че те трябва да са инструмент, който да се използва само в крайна нужда.

Пастир загина, десетки къщи са наводнени, а пътища са непроходими в Западна България

http://www.mediapool.bg/pastir-zagina-desetki-kashti-sa-navodneni-a-patishta-sa-neprohodimi-v-zapadna-bulgaria-news223242.html

Пастир загина във врачанско село, десетки къщи са наводнени, а пътища са непроходими след поредните обилни валежи в Западна България. Кризисният щаб на Софийска област предупреждава шофьорите да избягват пътя през Искърското дефиле. Метеорологичната прогноза е за продължаване на валежите и в петък. Загинал пастир, наводнени къщи във Врачанско, бедствено положение в община Родопи Мъртъв е намерен 25-годишен пастир от врачанското село Тишевица, съобщи кметът на селото Илия Илиев. Обстановката във Врачанско е усложнена заради проливните дъждове, които продължават повече от 12 часа. Спасителни екипи са търсили изчезналия мъж до 1:30 часа през нощта, каза кметът Илиев. За момента не е ясно каква е причината за смъртта му. Бедствено положение в община Враца не е обявено. Ситуацията обаче остава тежка, след като паднаха около 50 литра на квадратен метър дъжд през последното денонощие. Цяла нощ аварийни екипи отводняват подлези в града, където от насъбралата се вода са изтеглени четири тира. Късно снощи е почистено от чакъл и пясък Медковското дере. То е било затлачено и е предизвикало наводнения на входа на Враца на международен път Е-79 и по главните улици в града. Най-сериозно е положението в село Бели извор, където са наводнени над 100 къщи. Там придошлите води на река Лева са отнесли част от траверсите на жп линията от Враца за Криводол. Има отнесени десетки животни. Изровени са огромни дупки по улиците и е унищожена уличната ограда. Аварийни екипи са евакуирали две деца и са извозили болен на хемодиализа. Бедствено е положението в седем села на община Родопи, като най-тежко е в Храбрино. Там се е срутила 8-метрова подпорна стена на реката и няма питейна вода. Пострадали хора няма. Тази сутрин е започнало разчистването на района и описването на щетите. Дъждът наводни къщи и в София Дъждът в столицата продължи повече от 15 часа и наводни къщи в кварталите "Орландовци" и "Бенковски". Екипи на пожарната, Столичната община и доброволци работят по отводняването на дворовете и къщите на хората. Досега е реагирано на над 150 сигнали, получени чрез телефон 112. Те са били за завирявания, паднали клони на дървета и засегната електропреносна мрежа. В район "Нови Искър" е извършено отводняване на ул. "Безименна". Столичният градски транспорт се движи по маршрута си с изключение на автобусни линии 8 и 14, които обикалят по улиците "Христофор Колумб" и "Неделчо Бончев" поради завиряване в района на моста при гара "Искър". Продължава наблюдението на критични участъци и водни обекти, както и на реки и язовири. Създадена е организация за следене на нивото на реките Искър, Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Струма и Марица, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Избягвайте пътувания през Искърското дефиле Избягвайте пътувания през Искърското дефиле, призоваха от администрацията на Софийска област. Проливният дъжд е залял пътя София - Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол. Нови валежи над  Западна и Централна България в петък Нови валежи се очакват над Западна и Централна България и в петък, като на места ще бъдат придружени с гръмотевици. В източната част от страната ще преобладава слънчево време, с по-значителна облачност над югоизточните райони, съобщиха от Националния институт по метрология и хидрология към БАН. Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за август. Над масивите в Западна и Централна България отново ще се развива купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Максималните температури ще са от 25 градуса на места в Западните райони. Ще духа умерен източен вятър, по върховете временно и силен от югоизток. Максимална температура на 1200 метра надморска височина ще е около 21градуса, на 2000 метра - около 14 градуса. Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Временно увеличение на облачността ще има по южното крайбрежие, където е възможно съвсем слабо да превали. Ще духа умерен източно-североизточен вятър. Максималните температури ще са 28-30 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето до обяд ще бъде 2 бала, а след обяд ще се усили до 3 бала.

Пастир загина, десетки къщи са наводнени, а пътища непроходими в Западна България

http://www.mediapool.bg/pastir-zagina-desetki-kashti-sa-navodneni-a-patishta-neprohodimi-v-zapadna-bulgaria-news223242.html

Пастир загина във врачанско село, десетки къщи са наводнени, а пътища непроходими след поредната порция обилни валежи в Западна България. Кризисният щаб на Софийска област предупреждава шофьорите да избягват пътя през Искърското дефиле. Метеорологичната прогноза е за продължаване на валежите и в петък. Загинал пастир, наводнени къщи във Врачанско, бедствено положение в община Родопи Мъртъв е намерен 25-годишен пастир от врачанското село Тишевица, съобщи кметът на селото Илия Илиев. Обстановката във Врачанско е усложнена заради проливните дъждове, които продължават повече от 12 часа. Спасителни екипи са търсили изчезналия мъж до 1:30 часа през нощта, каза кметът Илиев. За момента не е ясно каква е причината за смъртта му. Бедствено положение в община Враца не е обявено. Ситуацията обаче остава тежка, след като паднаха около 50 литра на квадратен метър дъжд през последното денонощие. Цяла нощ аварийни екипи отводняват подлези в града, където от насъбралата се вода са изтеглени четири тира. Късно снощи е почистено от чакъл и пясък Медковското дере. То е било затлачено и е предизвикало наводнения на входа на Враца на международен път Е-79 и по главните улици в града. Най-сериозно е положението в село Бели извор, където са наводнени над 100 къщи. Там придошлите води на река Лева са отнесли част от траверсите на жп линията от Враца за Криводол. Има отнесени десетки животни. Изровени са огромни дупки по улиците и е унищожена уличната ограда. Аварийни екипи са евакуирали две деца и са извозили болен на хемодиализа. Бедствено е положението в седем села на община Родопи, като най-тежко е в Храбрино. Там се е срутила 8-метрова подпорна стена на реката и няма питейна вода. Пострадали хора няма. Тази сутрин е започнало разчистването на района и описването на щетите. Дъждът наводни къщи и в София Дъждът в столицата продължи повече от 15 часа и наводни къщи в кварталите "Орландовци" и "Бенковски". Екипи на пожарната, Столична община и доброволци работят по отводняването на дворовете и къщите на хората. Досега е реагирано на над 150 сигнали, получени чрез телефон 112. Те са били за завирявания, паднали клони на дървета и засегната електропреносна мрежа. В район "Нови Искър" е извършено отводняване на ул. "Безименна". Столичният градски транспорт се движи по маршрута си, с изключение на автобусни линии 8 и 14, които имат обикалят по улиците "Христофор Колумб" и "Неделчо Бончев" поради завиряване в района на моста при гара "Искър". Продължава наблюдението на критични участъци и водните обекти, както и на реки и язовири. Създадена е организация за следене на нивото на реките Искър, Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Струма и Марица, съобщи Министерството на околната среда и водите. Избягвайте пътувания през Искърското дефиле Избягвайте пътувания през Искърското дефиле, призоваха от администрациятана Софийска област. Проливният дъжд е залял пътя София - Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол. Нови валежи над  Западна и Централна България в петък Нови валежи се очакват над Западна и Централна България и в петък, като на места ще бъдат придружени с гръмотевици. В източната част от страната ще преобладава слънчево време, с по-значителна облачност над югоизточните райони, съобщиха от Националният институт по метрология и хидрология към БАН. Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за август. Над масивите в Западна и Централна България отново ще се развива купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Максималните температури ще са от 25 градуса на места в Западните райони. Ще духа умерен източен вятър, по върховете временно и силен от югоизток. Максимална температура на 1200 метра надморска височина ще е около 21градуса, на 2000 метра - около 14 градуса. Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Временно увеличение на облачността ще има по южното крайбрежие, където е възможно съвсем слабо да превали. Ще духа умерен изток-североизточен вятър. Максималните температури ще са 28-30 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето до обяд ще бъде 2 бала, а след обяд ще се усили до 3 бала.

25-годишният пастир е убит от мълния

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4224299

25-годишният пастир е убит от мълния, потвърди за Нова телевизия кметът на Враца.
Младият мъж от село Тишевица беше обявен за издирване след началото на проливните дъждовете, които валят от вчера следобед.
Към момента в община Враца не е обявено бедствено положение, но има две прелели реки.
Наводнени са къщи в селата Горно Пещене, Бели извор, Осен, 25-годишният пастир е убит от мълния, потвърди за Нова телевизия кметът на Враца. Младият мъж от село Тишевица беше обявен за издирване след началото на проливните дъждовете, които валят от вчера следобед. Към момента в община Враца не е обявено бедствено положение, но има две прелели реки. Наводнени са къщи в селата Горно Пещене, Бели извор, Осен,

Опълченците отблъснаха украинската армия от Шахтьорск

http://www.cross.bg/voenni-ykrainskata-armiya-1423436.html

/КРОСС/ Украинските военни попаднаха в засада край Шахтьорск в Донецка област, съобщават от пресслужбата на щаба на украинската армия. Под обстрел е попаднала 25-та бригада на армията. “Според съобщението,  загинаха 21 военни, в това число и командирът на 2-ри батальон. Има много ранени, но точният им брой засега е неизвестен. В момента те се транспортират в Днепропетровск”, съобщава украинска телевизия, позовавайки се на военни източници. По-рано опълченците съобщиха за унищожаването на повече от 30 единици военна техника в Шахтьорск, както и за пленяването на трима военни. Освен това, силите на опълчението на ДНР успяват да отбият атаката през нощта на гр. Ясиноватая, съобщи министърът на отбраната на самопровъзгласилата се република Игор Стрелков. В хода на сблъсъците, опълченците запалват БТР и обезвреждат два танка на украинската армия, в резултат на което противникът отстъпва. “Ясиноватая продължава да е под наш контрол”, съобщи още Стрелков.

НФСБ иска съд за кабинета "Орешарски"

http://politics.actualno.com/NFSB-iska-syd-za-kabineta-Oresharski-news_42798.html

Кабинетът „Орешарски” трябва да бъде изправен на съд за упоритите си опити да причини нова национална катастрофа. Решенията на правителството в оставка са нелегитимни и заробват б...

Шофьор помете 33-годишна жена на пешеходна пътека в Благоевград

http://pik.bg/шофьор-помете-33-годишна-жена-на-пешеходна-пътека-в-благоевград-news209088.html

Шофьор помете 33-годишна жена на пешеходна пътека в Благоевград

Катастрофа в центъра на Благоевград вдигна на крак спешните медици. 36-годишен дупничанин помете вчера около обяд млада жена на пешеходна пътека на  ул.”Джеймс Баучер” в областния град, пише "Струма".

33-годишната П.С. пресичала натоварената улица, когато внезапно била ударена от лек автомобил „Ауди”.

Жената е получила натъртвания на десния крак и след медицинския преглед е освободена.

Къщата поразена от мълния в село Кладница е изгоряла частично

http://www.zapernik.com/krimi/kushtata-porazena-ot-mulniya-v-selo-kladnica-e-izgoryala-chastichno_33427/

Огнеборци от РС ПБЗН - Перник гасиха пожар в пернишкото село Кладница.

Пламъците лумнали вчера късно вечерта. Къщата била поразена от мълния. Пристигналите на място огнеборци локализирали огъня, като е изгоряла покривната конструкция и част от третия етаж на сградата, съобщиха от ОДМВР - Перник.

Както първо и единствено ZaPernik.com информира мълния подпали покрив на къща в Кладница. Инцидентът станал снощи около 22:30 часа. Към 22:45 часа огнеборците бяха...

Продължава

Лекар: За да оцелеем, трябва да свалим качеството на медицинските услуги

http://www.moreto.net/novini.php?n=259851

„Ние имаме един единствен изход, тъй като знаем в каква държава живеем – да свалим качеството на медицинската услуга, тоест това, което ни се дава като пари да извършваме медицински услуги, благодарение на него три пъти за последните шест месеца се е увеличил наплива на наши хора за лечение в чужбина, при условията, които ние ако имаме парите, можем да извършваме тези услуги в България”.

Седем служители на МВР са задържани при операция на Дирекция „Сигурност“

http://press.mvr.bg/NEWS/news140801_04.htm

Повдигнати са им обвинения за подкуп и изнудване. На ръководителя на групата е наложена 72-часова мярка за задържане

Бъдещите модели на Infiniti

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d15bb4f/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C4440Ca0Cbydeshtite0Emodeli0Ena0Einfiniti0H177320A0C/story01.htm

През следващите 4 години японската компания ще представи поне 6 нови модела, сред които и купе с четири врати


Пиар по Севернокорейски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4223550

Висшият съдебен съвет (ВСС) не си хареса имиджа. Журналистите много го критикували и “обсаждали” публичните му заседания. Виновна за това се оказа пресдиректорката, която като юрист и филолог не била компетентна да движи медийната политика. Явно съдебните кадровици си представят, че пресаташето трябва да се държи като цензор ...

Българин вече ще води клуб сензация в Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4223804

Бившият наставник на “Левски” Николай Костов бе заявен като старши треньор на “Тосно” и вече ще го води в мачовете от руската “Б” група. Работилият в различни отбори в Украйна специалист пое клуба от едноименното градче преди месец. Той бе създаден през 2013-а, а миналия сезон предизвика сензация, елиминирайки гранда “Спартак” (М) на 1/8-финал в Бившият наставник на “Левски” Николай Костов бе заявен като старши треньор на “Тосно” и вече ще го води в мачовете от руската “Б” група. Работилият в различни отбори в Украйна специалист пое клуба от едноименното градче преди месец. Той бе създаден през 2013-а, а миналия сезон предизвика сензация, елиминирайки гранда “Спартак” (М) на 1/8-финал в

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване