ББЦ подслони в София три семейства от Мизия

http://www.bnews.bg/article-112966

"България без цензура" помогна на три семейства от Мизия, останали без дом след водната стихия.

Тимченко: Веднага съм готов да дам активите си на държавата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/04/2356190_timchenko_vednaga_sum_gotov_da_dam_aktivite_si_na/?ref=rss


"С жена ми неведнъж сме обсъждали тази тема. Лично на нас милиарди не ни трябват", зяви в интервю за ИТАР-ТАСС един от най-богатите хора на Русия и много близък на президента Владимир Путин. Според Генадий Тимченко "за себе си мога да кажа ясно и определено – ако се наложи, утре ще предам всичко на държавата. Или за благотворителност. Важното е да е за нещо полезно".

Личното му богатство е оценявано между 12 и 16 милиарда долара, след като преди няколко месеца той продаде дела си в...

Заловиха въоръжен нападател на банка в София

http://frognews.bg/news_74162/

Млад мъж е опитал да ограби клон на банка, който, по първоначални данни, е на Райфайзен банк на бул. "Цариградско шосе" 101, предаде bTV.

Варненското дружество “Енергийно обследване” продължава да бъде оператор на балчишкото депо за битови отпадъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=260156

Варненското дружество “Енергийно обследване” ще продължи да бъде оператор на балчишкото депо за битови отпадъци в местността Момчил след проведена процедура. Дейностите ще се извършват до въвеждане в експлоатация на регионалното депо за отпадъци в с.

Ивелин бележи за 30-ия рожден ден на Елена Паришева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229708


Капитанът на националния ни отбор Ивелин Попов започна с гол за “Кубан” новия сезон в Русия при 2:0 срещу УФА. Веднага след попадението си Попето облече специално подготвен бял потник върху жълтата си футболна фланелка. А с червени букви на потника пишеше “Честит рожден ден, моя любов, Елена!” На 2 август любимата на Ивелин - певицата Елена Капитанът на националния ни отбор Ивелин Попов започна с гол за “Кубан” новия сезон в Русия при 2:0 срещу УФА. Веднага след попадението си Попето облече специално подготвен бял потник върху жълтата си футболна фланелка. А с червени букви на потника пишеше “Честит рожден ден, моя любов, Елена!” На 2 август любимата на Ивелин - певицата Елена

Проверка ще установява кой е виновен за смъртта на ягуара в Ловеч

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/04/2356189_proverka_shte_ustanoviava_koi_e_vinoven_za_smurtta_na/?ref=rss


Проверка в зоопарка в Ловеч е разпоредил кметът на града Минчо Казанджиев, след като в неделя там беше убит избягалият ягуар Алонсо. Животното беше на девет години и се измъкна, след като един от служителите забравил да затвори вратата на клетката му, след като я почистил.

Издирването на хищната котка продълги 6 часа, като се включиха и служители на жандармерията с термо-камера. В акцията по залавянето участваха и 50 ловци.

Един от тях уби ягуара с изстрел в главата до...

Кънев:Борим се за подхвърлен от Борисов къшей власт

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/kynevborim-se-za-podhvyrlen-ot-borisov-kyshej-vlast-6019111

Вече месец целият български политически елит си е назначил, без да пита избирателите, владетел, заяви лидерът на ДСБ

Опит за обир на банков клон в София

http://www.cross.bg/opit-za-obir-na-bankov-klon-v-sofiya-1423910.html

София /КРОСС/ Мъж е опитал да ограби клон на банка, който, по първоначални данни, е на Райфайзен банк на бул. "Цариградско шосе" 101. Днес около 16 часа той е нападнал офис, който се намира в жилищна сграда на централния булевард в столицата. Полицията е спипала нападателя преди да успее да открадне каквото и да било, предаде bTV.

Служебното правителство няма да може да тегли външни заеми

http://econ.bg/Новини/Служебното-правителство-няма-да-може-да-тегли-външни-заеми_l.a_i.560154_at.1.html

Служебното правителство няма да може да тегли външни заеми. Председателят на парламента обяви, че внесените от Бойко Борисов, Менда Стоянова и Цецка...

Мъж опита да обере банка в София, хванаха го

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229700

Опит за въоръжен обир на банков клон беше извършен в София. Инцидентът се е разминал без пострадали, съобщи bTV.
Малко след 16:00 часа млад мъж нахлува в клона, който се намира в блок на булевард „Цариградско шосе Опит за въоръжен обир на банков клон беше извършен в София. Инцидентът се е разминал без пострадали, съобщи bTV. Малко след 16:00 часа млад мъж нахлува в клона, който се намира в блок на булевард „Цариградско шосе". Охраната на банката успява да го обезоръжи и да го задържи до пристигането на полицията. Нападателят е арестуван.

Създателят на "Игри на тронове" преиздава детска книжка

http://www.cross.bg/drakon-chast-tronove-1423909.html

/КРОСС/ Създателят на "Игри на тронове" Джордж Мартин преиздава с ново оформление детската книга "Леденият дракон", написана през 1980 година. Рисунките ще бъдат дело на испанския фентъзи художник Луис Ройо, съобщава The Telegraph. В книгата ще има няколко оригинални негови картини. Окончателният вариант на илюстрациите все още е неизвестен, но издателството Tor Books пусна серия от скици за новия продукт. Те изобразяват зимни пейзажи, дракони и покрити със сняг ели. "Леденият дракон" е публикувана за първи път през 1980 г. като част от антологията "Драконите на Светлината". Приказката бе преиздадена самостоятелно през 2007 г., с художествени илюстрации от Yvonne Gilbert. Към днешна дата книгата е с тираж от 25 млн. екземпляра. В момента авторът й работи по една шеста част от поредицата "Песен за лед и огън" с работно заглавие "Ветровете на зимата".

Вигенин: Сигурен съм, че БСП ще е фактор в следващия парламент

http://offnews.bg/news/n_1/n_372091.html

"Сигурен съм, че ще имаме силен резултат, за да сме решаващ фактор в следващия парламент. Може да се окаже, че отново ще сме в управлението", това каза външният министър в оставка Кристиан Вигенин в ефира на БТВ. "Попитан дали има гарантирано избираемо място в листите на БСП, той каза, че е рано да коментира. „Трябва да излъчим най-добрите послания и кандидатите, които могат да ги пренесат към избирателите. Нищо не е предрешено. Тръгваме с нов председател. Може да се окаже, че ще бъдем отново в управлението ", заяви Вигенин. "При нас процесът е много демократичен при подреждането на листите. Всичко е в диалог с местните структури. Започваме отворен и демократичен процес. Не очаквате Сергей Станишев да седне и да реди листите”, допълни  дипломат номер едно в оставка. Кристиян Вигенин посочи, че оставя на своя наследник в служебното правителство доста по – подредена ситуация в дипломацията и даже е готов да напише списък с най- важните неща, които трябва да се решават веднага. Вигенин посочи кризата в Украйна като най-голямото предизвикателство пред следващите първи дипломати на българските правителства в следващите месеци и година. Според него, България не е направила нещата за участието си в следващата Европейска комисия достатъчно убедително и липсата на политически диалог е основната причина за това. „Не бива да имаме прекалено големи очаквания за отговорен пост на Кристалина Георгиева, там трябва да бъде назначен представител на социалистите”, каза външният министър в оставка. „Не мога да говоря, че съм огорчен, защото не съм номиниран”, поясни дипломатът. Според него, решението е било на политиците, а след като те не се разбраха, всяко предложение на сегашното правителство щеше да увисне във въздуха.

Балъков уверен в подкрепата на Гриша Ганчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229692



Никога не съм губил увереност в подкрепата на ръководството. Видях се с Гриша Ганчев и знам, че той е съгласен да вървим по един път, който е дълъг и ще има премеждия, но целта е ясна - да играем хубав футбол, хората да се радват и да побеждаваме.
Това обяви след първата си победа начело на “Литекс” в първенството треньорът Красимир Балъков. Никога не съм губил увереност в подкрепата на ръководството. Видях се с Гриша Ганчев и знам, че той е съгласен да вървим по един път, който е дълъг и ще има премеждия, но целта е ясна - да играем хубав футбол, хората да се радват и да побеждаваме. Това обяви след първата си победа начело на “Литекс” в първенството треньорът Красимир Балъков.

В Ню Йорк има забравени депозити на стойност 13,3 милиарда долара

http://econ.bg/Новини/В-Ню-Йорк-има-забравени-депозити-на-стойност-13-3-милиарда-долара-_l.a_i.560153_at.1.html

В американския щат Ню Йорк има забравени депозити на стойност 13,3 милиарда долара, пише Figaro. Само миналата година забравените пари са възлезли на...

Представители на ДНР предадоха на международните експерти лични вещи на жертвите от малайзийския боинг

http://www.cross.bg/eksperti-veshti-predstaviteli-1423908.html

/КРОСС/ Представители на Донецка народна република предоставиха на международните експерти, които претърсват мястото, където падна малайзийския Boeing 777, около 40 куфара, принадлежали на пътниците от разбилия се самолет. Това се посочва в специалния доклад на мисията за наблюдение на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна. Според доклада, на 3 август на "експертите е бил показан запечатаният вагонът в Торез, в който по-рано представители на ДНР преместиха личните вещи, открити на мястото на самолетната катастрофа". В събота, 2 август група от международни експерти, в която влизат холандски, австралийски експерти и наблюдатели от мониторинговата мисия, са открили останки от тела на загиналите. В неделя те са събрали някои лични вещи на жертвите в катастрофата. От ОССЕ съобщават, че на 2 август по време работа два пъти са чули артилерийски огън - първият път на разстояние от 2 км., след това на разстояние 7-15 км.    

РБ сменя формулата, ще има председател

http://offnews.bg/news/n_1/n_372080.html

Пълна промяна на структурата на Реформаторския блок ще гласува утре Изпълнителният и Гражданският съвет на политическия съюз. Целта е РБ вече да има един председател. Сега председателите на партиите в обединението имат равни права, а Радан Кънев беше само говорител на блока.  Днес лидерът на ДСБ подаде оставка като говорител. Ако Изпълнителният и Гражданският съвет приемат промяната на споразумението, се очаква той да бъде избран за председател, което ще остави на заден план досегашния друг силен лидер в обединението - Меглена Кунева. Новата концепция на функционирането на блока среща подкрепата на две трети от членовете на Изпълнителния и Гражданския съвет, но дебатите по нея ще продължат и утре. На страната на Кънев са ДСБ, БЗНС, НПСД, но и най-важното - той има подкрепата и на значителна част от Гражданския съвет. Опозиция са СДС и „Движение България на гражданите“.

Охранители на банка в София задържаха мъж при опит за въоръжен грабеж

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/04/2356188_ohraniteli_na_banka_v_sofiia_zadurjaha_muj_pri_opit_za/?ref=rss


Охраната на банка, намираща се в блок на бул. "Цариградско шосе" в София, обезоръжи и задържа млад мъж, който се опитал да обере клонът. Инцидентът станал малко след 16 часа, когато младежът нахлул в сградата.

След кратка схватка, охранителите успели да избият пистолета на нападателия, който паднал пред вратата на клона. От банката са отказали коментар. Нападателят е задържан от полицията.


Язовирите около Мизия спасили града от по-голяма вълна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4229681

Преливащите язовири в района на Мизия нямат нищо общо с наводненията в града. Това заяви за Дарик шефът на дирекция „Управление на водите” в еко министерството Асен Личев. По думите му, ако язовирите ги е нямало, приливната вълна към Мизия е щяла да бъде още по-голяма.
„Единствените причини са падналите валежи на 1 и 2 август, Преливащите язовири в района на Мизия нямат нищо общо с наводненията в града. Това заяви за Дарик шефът на дирекция „Управление на водите” в еко министерството Асен Личев. По думите му, ако язовирите ги е нямало, приливната вълна към Мизия е щяла да бъде още по-голяма. „Единствените причини са падналите валежи на 1 и 2 август,

Язовирите около Мизия спасили града от по-голяма вълна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229662

Преливащите язовири в района на Мизия нямат нищо общо с наводненията в града. Това заяви за Дарик шефът на дирекция „Управление на водите” в еко министерството Асен Личев. По думите му, ако язовирите ги е нямало, приливната вълна към Мизия е щяла да бъде още по-голяма.
„Единствените причини са падналите валежи на 1 и 2 август, Преливащите язовири в района на Мизия нямат нищо общо с наводненията в града. Това заяви за Дарик шефът на дирекция „Управление на водите” в еко министерството Асен Личев. По думите му, ако язовирите ги е нямало, приливната вълна към Мизия е щяла да бъде още по-голяма. „Единствените причини са падналите валежи на 1 и 2 август,

Двама юноши на "Левски" подписаха с "Ботев" (Пд)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229664



Двама юноши на “Левски” бяха представени като нови играчи на “Ботев” (Пд). Това са халфът Лъчезар Балтанов, който бе първото ново попълнение на “сините” за това лято, но после бе разкаран, и нападателят Александър Колев.
Балтанов (26 г.) се обвърза с пловдивчани за 2 сезона. 21-годишният Колев, който е младежки национал, Двама юноши на “Левски” бяха представени като нови играчи на “Ботев” (Пд). Това са халфът Лъчезар Балтанов, който бе първото ново попълнение на “сините” за това лято, но после бе разкаран, и нападателят Александър Колев. Балтанов (26 г.) се обвърза с пловдивчани за 2 сезона. 21-годишният Колев, който е младежки национал,

Напук на слуховете: Радина и Деян се гушкат на морето

http://www.bnews.bg/article-112951

Радина Кърджилова и Деян Донков и тази година не измениха на навика си да изкарват почти цялото лято на каравана на морето.

Граждански комитет е срещу закриване на офиса на ДПП "Странджа" в Царево

http://www.mediapool.bg/grazhdanski-komitet-e-sreshtu-zakrivane-na-ofisa-na-dpp-strandzha-v-tsarevo-news223343.html

Комитет от граждани се обяви срещу намерението на Дирекцията на природен парк "Странджа" да закрие офиса на дирекцията в Царево. В разпространена до медиите декларация Комитетът за защита на представителството на ДПП "Странджа" в Черноморска Странджа защитава работата на офиса и аргументира запазването му.   В декларацията се казва: "Ние, самоорганизирали се жители, работещи и гости на Ахтопол, Синеморец, Варвара, Резово и Царево, заинтересовани от опазването на Странджанското Черноморие, след като се запознахме с фактическото положение и предприетите действия на ДПП „Странджа“ за прекратяване дейността на Офиса в град Царево, заявяваме:   1. ПП „Странджа“ е единственият парк в България, който обхваща крайбрежни територии - най-трудните за прилагане на националната природозащитна политика. Офисът в град Царево е онова управленско звено сред системата на Природните паркове, което пряко и ежедневно в продължение на десет години работи за устойчивото развитие на Странджанското Черноморие и опазване на уникалното биоразнообразие.   Предупреждаваме сегашното ръководство на ДПП „Странджа“, че без знанието на Обществения консултативен съвет, без каквато и да е било предварително уведомление на завеждащия офиса, за нас извършеното досега представлява фактическа ликвидация на една работеща институция.   2. Припомняме, че Природен парк "Странджа“ се превърна в символ на българската природозащита тъкмо заради дейността на Офиса в град Царево. Тук за първи път гражданската инициативност успя да се пребори и премахна незаконния комплекс "Златна перла“, което секна и други намерения за "бетониране“ на Странджанското Черноморие. Тъкмо тук и за първи път българската гражданска инициативност подкрепи ДПП „Странджа“ и извоюва запазването на защитения статут на парка и неговата уникалната природа.   3. С оглед тежкото състояние на Оперативна програма Околна среда, липсата на яснота относно датата, на която ще се възобновяват изразходваните финансови средства по ОПОС и необходимостта всички проекти да са приключили до юни 2015 г., е повече от ясно, че обявеното от ДПП "Странджа“ наличие на нов офис в Ахтопол е подвеждащ ход, тъй като в сградата в момента е непригодна за подобни функции и изисква основен ремонт в продължение на повече от една година.   4. Да се се спрат дейностите на Офиса в гр. Царево за нас означава необоснован отказ от представителство на парковата дирекция в района на Странджанското Черноморие.   5. Сегашното ръководство на Дирекцията на Природен парк "Странджа“ е длъжно да знае, че чрез своите неправомерни действия фактически оставя без наблюдение и защита най-застрашените части от своята паркова територия в изключително важен момент – изготвянето и приемането на Устройствения план на Община Царево. Пряко е застрашена и успешната работа за кандидатстване по европейски програми и изпълнение на проекти – само един от тях „Устойчиво управление и устройство на ПП "Странджа“ е на стойност близо осем милиона лева.   Ето защо, призоваваме сегашното ръководство на ДПП "Странджа” незабавно да върне неправомерно иззетата (без редовен приемателно-приемателен протокол) офис техника и максимум в едноседмичен срок да осигури работно помещение за офис на Дирекцията за Крайбрежна Странджа в Община Царево", се казва в декларацията на комитета. От него предупреждават, че ще предприемат редица мерки за защита на офиса, включително протестни действия.

Пострадалите от наводнението в Мизия ще получат пълно съдействие от НЗОК

http://www.cross.bg/nzok-polychat-postradalite-1423907.html

София /КРОСС/ Пострадалите от наводнението в град Мизия и региона ще получат пълно съдействие от страна на Националната здравноосигурителна каса, за да им бъдат осигурени необходимите медикаменти и лечение.Пациенти, загубили рецептурните си книжки или друга медицинска документация във водната стихия, могат да се обръщат към районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Враца, където ще получат необходимата им помощ.При невъзможност договорните партньори да подават ежедневно отчетите си към НЗОК поради липса на електрозахранване или други проблеми, породени от стихията, няма да има последствия за лечебното заведение от страна на институцията.Всички въпроси, свързани с проблеми в лечението, пациентите могат да отправят освен към РЗОК-Враца, и на горещия телефон на НЗОК - 0800 14 800, както и на стационарните телефони 02 9659 387 и 02 9659 121 или в рубриката „Он лайн консултации" на официалния сайт на институцията - www.nhif.bg.   Снимка: Булфото, всички права запазени

Минен ловец „Цибър” проведе тактическо учение на единичния кораб

http://www.moreto.net/novini.php?n=260146

След наскоро приключилите учения на военноморска база – ВМС и на ВМС с международно участие „Бриз – 2014”, в Отряда противоминни кораби от състава на дивизиона миночистачни кораби, дислоциран в Пункт за базиране – Варна, продължава изпълнението на бойната подготовка съгласно годишните планове.

И отрядници ще дебнат край границата

http://www.cross.bg/granitzata-sutrydnitzi-zakona-1423906.html

София /КРОСС/ Извънщатни сътрудници на МВР, каквито имаше преди 1989 г. и се наричаха отрядници, ще дебнат край границата. Те ще следят за нелегални имигранти и каналджии, за риск от терористичен акт, за контрабандисти и ще събират информация за всичко, което застрашава сигурността на България и ЕС. Това става ясно от проектонаредба, публикувана на сайта на вътрешното министерство. Фигурата на т. нар. доброволец бе въведена с новия Закона за МВР, който влезе в сила от 1 юли. Вменените им с нормативната уредба правомощия силно напомнят за отрядниците от времето на социализма, макар мнозина днес да смятат, че те са ненужни и безполезни. В следващите месеци МВР трябва да изгради работещ апарат от извънщатни сътрудници. Полицията ще разчита на тях за „максимална информираност по оперативната обстановка в страната". Очакванията са, че работата на доброволците ще се отрази върху „ефективността и ефикасността на дейността" на МВР.Освен за нарушения по границата те ще събират информация и ще докладват на МВР за незаконни квартири с имигранти, за кварталните дилъри и наркосборища, издирвани лица, както и за всякакви други нарушения на закона. Нещатните сътрудници ще имат служебни карти, но няма да имат право да носят оръжие и да извършват арести. Те ще работят безплатно, но пък могат да бъдат награждавани според Закона за МВР.В проектонаредбата е записано още, че имат право да се возят в служебни коли на ведомството и да ползват джиесеми

Миланов отиде в болница да се извини на колега, който можеше да умре (ВИДЕО)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229578

Националът Георги Миланов се извини лично в  московска болница на пострадалия страховито след удар с него Вадим Стеклов от "Торпедо". При победата на ЦСКА с 4:1 в московското дерби от I кръг на руското първенство българинът се сблъска с противника в борба за висока топка. Падащият Стеклов удари главата си в земята,

Шарапова: Двойка с Григор? Не в турнир от “Големият шлем”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229663


Готова ли е Мария Шарапова да играе смесени двойки с приятеля си Григор Димитров?
“Да, може но не на турнир от “Големият шлем”, въпреки че той би искал. Ще се забавляваме, понякога на тренировка си партнираме на смесени двойки, но той е много по-добър от мен и не ми се иска да изглеждам зле до него”, отговори рускинята на въпрос на фен. Готова ли е Мария Шарапова да играе смесени двойки с приятеля си Григор Димитров? “Да, може но не на турнир от “Големият шлем”, въпреки че той би искал. Ще се забавляваме, понякога на тренировка си партнираме на смесени двойки, но той е много по-добър от мен и не ми се иска да изглеждам зле до него”, отговори рускинята на въпрос на фен.

БЧК: Трябва единна дарителна сметка при бедствия, за да не се разпиляват средствата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4229633

Необходими са единна дарителска сметка с единен телефон и SMS, за да може в случай на бедствия събраните средства да не се разпиляват. Това каза за Фокус председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. По думите му организацията ще проведе диалог със следващото правителство, за да се стигне до такова решение. Необходими са единна дарителска сметка с единен телефон и SMS, за да може в случай на бедствия събраните средства да не се разпиляват. Това каза за Фокус председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. По думите му организацията ще проведе диалог със следващото правителство, за да се стигне до такова решение.

Живко Тодоров: Превърнало се е в бизнес на определени лидери – да строят незаконни къщи и да ги дават под наем

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4229624

Превърнало се е в бизнес на определени лидери – да строят незаконни къщи и след това да ги дават под наем. Това каза пред „Фокус” кметът на Стара Загора Живко Тодоров във връзка със съборените незаконни постройки на роми в парк „Борова гора”. „Все още няма внесени жалби от роми, чиито постройки са съборени. Превърнало се е в бизнес на определени лидери – да строят незаконни къщи и след това да ги дават под наем. Това каза пред „Фокус” кметът на Стара Загора Живко Тодоров във връзка със съборените незаконни постройки на роми в парк „Борова гора”. „Все още няма внесени жалби от роми, чиито постройки са съборени.

Шефът на БЧК: Трябва единна дарителна сметка при бедствия, за да не се разпиляват средствата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229611

Необходими са единна дарителска сметка с единен телефон и SMS, за да може в случай на бедствия събраните средства да не се разпиляват. Това каза за Фокус председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. По думите му организацията ще проведе диалог със следващото правителство, за да се стигне до такова решение. Необходими са единна дарителска сметка с единен телефон и SMS, за да може в случай на бедствия събраните средства да не се разпиляват. Това каза за Фокус председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. По думите му организацията ще проведе диалог със следващото правителство, за да се стигне до такова решение.

Microsoft съди Samsung заради патентни такси за Android

http://econ.bg/Новини/Microsoft-съди-Samsung-заради-патентни-такси-за-Android_l.a_i.560151_at.1.html

Софтуерният гигант Microsoft заведе дело срещу южнокорейската електронна компания Samsung във връзка с обвинение за нарушаване на патентен договори...

Кметът на Стара Загора: Определени лидери строят незаконни къщи и ги дават под наем

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229613

Превърнало се е в бизнес на определени лидери – да строят незаконни къщи и след това да ги дават под наем. Това каза пред „Фокус” кметът на Стара Загора Живко Тодоров във връзка със съборените незаконни постройки на роми в парк „Борова гора”. „Все още няма внесени жалби от роми, чиито постройки са съборени. Превърнало се е в бизнес на определени лидери – да строят незаконни къщи и след това да ги дават под наем. Това каза пред „Фокус” кметът на Стара Загора Живко Тодоров във връзка със съборените незаконни постройки на роми в парк „Борова гора”. „Все още няма внесени жалби от роми, чиито постройки са съборени.

Проверка в ловешкия зоопарк след убийството на избягалия ягуар

http://www.moreto.net/novini.php?n=260163

Проверка в зоопарка в Ловеч е разпоредил кметът на града Минчо Казанджиев, след като в неделя там беше убит избягалият ягуар Алонсо. В продължение на 6 часа служителите на зоологическата градина търсиха дивата котка с термо-камера, но без резултат.

Лютви Местан: Сянката на КТБ не тегне върху ДПС

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/liutvi-mestan-siankata-na-ktb-ne-tegne-vyrhu-dps-6019110

Няма нито един аргумент против необходимостта да се разкрие банковата тайна на публичните фигури, ако е вярна тезата за политическите зависимости от КТБ, заяви партийният лидер

Терористите могат да използват вируса Ебола като биологично оръжие

http://www.cross.bg/virysa-afrika-ebola-1423905.html

/КРОСС/ Докато лекари от цял свят се опитват да спрат разпространението на смъртоносния вирус Ебола от Западна Африка към други континенти, европейски експерти по биологична безопасност започнага да бият тревога. Според тях групи като "Ал Кайда" могат да използват вируса за създаването на биологични бомби и да организират терористични актове. Тревогата си по повод новата заплаха изрази биологът антрополог от университета в Кеймбридж д-р Питър Уолш. Според него, рискът вирусът да стигне до Европа и Обединеното кралство по естествен път все още е малък, но терористите могат да използват вируса като биологично оръжие за убийството на много хора. „Много по-опасно е, ако терористична група би могла по някакъв начин да запази вируса, а след това да го взриви като бомба на препълнено с хора обществено място. Това може да доведе до голям брой загинали хора", казва д-р Уолш, цитиран от „The Daily Mail". Според експерта, Ебола в този си вид съществува само в няколко лаборатории в света, които са максимално защитени от всякакво проникване. Поради тази причина терористите ще търсят възможност да вземат вируса от мястото, където в момента се разпространява с невероятна скорост - от Западна Африка. Към днешна дата вирусът не се подава на лечение, смъртността от заболяването е 90%. Ранните симптоми са неразличими от тези на грипа или настинката - висока температура, главоболие, болки в гърлото и мускулите

Нивото на водата в Мизия спада, но се появиха опасения от зарази (обобщение)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/04/2356179_nivoto_na_vodata_v_miziia_spada_no_se_poiaviha/?ref=rss


Два дни след потопа в Мизия голяма чест от територията на града все още е под вода. Все пак нивото и е спаднало с около метър, съобщи Би Ти Ви.

Хората се притесняват, че водата се заблатява, а по улиците плуват умрели риби, птици и добитък. Прелели са и септичните ями, защото в Мизия няма канализация. Има и опасения, че заради малкият наклон в града, Мизия трудно ще се отводни по естествен начин.

Отводняването на потопените къщи ще започне веднага след оттичане на водата,...

Запорират електронно сметките на длъжници

http://www.bnews.bg/article-112932

Да се прави електронен запор по сметки в банките - това предвиждат текстове за промяна на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК).

Британците гасят светлините за 100 години от войната

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/04/2356101_britancite_gasiat_svetlinite_za_100_godini_ot_voinata/?ref=rss


С угасяне на светлините, бдение на свещи в Уестминстърското абатство и парад на коли от епохата Великобритания отбелязва днес 100-годишнината от влизането си в Първата световна война, предаде "Франс прес". Във войната през 1914 - 1918 г. загиват общо 17 милиона души в целия свят, от които близо един милион са войници на Британската империя. 

Обединеното кралство е последната от великите сили в Европа, която се включва във войната на днешния ден преди точно един век. Австро-Унгария...

Туркини предявиха иск срещу вицепремиера Бюлент Арънч

http://asia.actualno.com/Turkini-predjaviha-isk-sreshtu-vicepremiera-Bulent-Arynch--news_43314.html

Турски правозащитнички и депутатки предявиха иск срещу вицепремиера Бюлент Арънч, който миналата седмица заяви, че жените не трябва да се смеят шумно на обществени места, предаде БГНЕС. Депутатката...

Борисов: Радан Кънев да не се оправдава с мен

http://politics.actualno.com/Borisov-Radan-Kynev-da-ne-se-opravdava-s-men-news_43315.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира във Facebook оставката на Радан Кънев, като отбеляза: "Толкова съм свикнал някой да оправдава неуспеха си с мен, че дори не ми се коментира казаното от г-н...

Три подпорни стени се изграждат едновременно на територията на варненския квартал „Аспарухово”

http://www.moreto.net/novini.php?n=260148

Продължава работа по укрепване на рисковите зони във варненския квартал „Аспарухово” след наводнението през юни. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна инженер Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии“. Експерти продължават обходите на дерета, корекциите на деретата, ерозионни зони, доуточняват се и техническите проекти, които ще бъдат изготвени и представени.

Раздвижване на търговията на БФБ в началото на седмицата

http://econ.bg/Новини/Раздвижване-на-търговията-на-БФБ-в-началото-на-седмицата_l.a_i.560142_at.1.html

Четири от основните индекси на Българската фондова борса (БФБ – София) приключиха търговията за деня (4 август) на зелено, единствено SOFIX отбеляза...

Фондът за солидарност към ЕС не в ресора на Кристалина Георгиева

http://www.cross.bg/pomosht-krizi-georgieva-1423904.html

/КРОСС/ Ресорът на еврокомисаря по бедствия и аварии Кристалина Георгиева се ограничава единствено до хуманитарната помощ и реакция при кризи в начална фаза. Това съобщи пред Дарик пресаташето на българския еврокомисар Ирина Новакова. Отговорността за това дали България ще получи финансова помощ от Европейския солидарен фонд е на еврокомисаря по регионалното развитие.За момента еврокомисарят по бедствия и аварии Кристалина Георгиева не е уведомена от българските власти, че имат нужда от помощ за справяне с наводненията в Мизия, добави Новакова.По думите на пресаташето Ирина Новакова еврокомисарят по бедствията и авариите няма отношение към фонда за солидарна европейска помощ, а ресорът на институцията се ограничава в хуманитарната помощ и реакцията при кризи в началната фаза.„Това е в компетенцията на комисаря по регионално развитие. Това е известен факт. Това, което може да направи комисията в нейния ресор в областта на хуманитарната помощ и реакцията при кризи е помощ със средствата на „Гражданска защита". Европа има механизъм за гражданска защита и ако има нужда някоя страна, в която има бедствие, основно свързано с гражданска защита, например екипи, екипировка, средства за спасяване на хора, ако има такива нужди това е в рамките на ресора на комисар Георгиева

"Стройтрансгаз" няма да строи "Южен поток" в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=260162

Компанията "Стройтрансгаз", основен акционер в която е Геннадий Тимченко, се е оттеглила от проекта за строителството на газопровода „Южен поток" през територията на България. Това казва в интервю за ИТАР-ТАСС руският бизнесмен Генадий Тимченко, съобщава Фокус.

Теодора Духовникова щурмува плажовете на Гърция

http://www.bnews.bg/article-112939

„Лимнос - море, небе, пясък и това е. Докъдето ти стигат очите, а и десет кемпера приятели”, с възхита сподели за морските си преживявания във Facebook актрисата Теодора Духов­никова.

Адемов: Има ресурс за назначаване на още безработни в помощ на кризисните щабове

http://www.cross.bg/miziya-ademov-choveka-1423903.html

/КРОСС/ Над 500 семейства, засегнати от наводненията в Мизия, ще получат еднократна социална помощ от 325 лева, същата сума е предвидена за 150 семейства в Крушовица и още 200 в Бяла Слатина, обяви социалният министър в оставка Хасан Адемов. Има ресурс и за назначаване на още безработни, които да подпомогнат кризисните щабове при справяне с последствията от водното бедствие, съобщи БНР.Трима човека от дирекция "Социално подпомагане" в Мизия са в така наречения "временен кризисен щаб" в детската градина, където са всички, и там на място попълват заявленията за еднократна социална помощ. От Враца пътуват за Бяла Слатина допълнителни екипи социални работници, а за Мизия пътуват от Оряхово и Козлодуй.В Мизия 75 човека са назначените, които ще бъдат на разположение на кризисния щаб, за да може да помогнат, но те, преди да се оттече водата, нищо не могат да направят. В Оряхово са назначени досега 120 човека, които според кмета са достатъчни на този етап, уточни Хасан Адемов.

Заради Газа Лондон ревизира оръжейни сделки с Израел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4229486

Кабинетът допълни, че няма да спре директно оръжейните сделки с Израел, защото смята, че страната “има законно право на самоотбрана”. Договорите са предимно за шифровъчен софтуер и военни комуникации, но има и за оръжейни части. Всеки лиценз ще се разгледа поотделно. Ревизията започна след като премиерът изрази най-силната позиция до момента. Кабинетът допълни, че няма да спре директно оръжейните сделки с Израел, защото смята, че страната “има законно право на самоотбрана”. Договорите са предимно за шифровъчен софтуер и военни комуникации, но има и за оръжейни части. Всеки лиценз ще се разгледа поотделно. Ревизията започна след като премиерът изрази най-силната позиция до момента.

Цветан Василев очаква консорциум от инвеститори за КТБ

http://frognews.bg/news_74161/

Мажоритарният собственик на поставената под специален надзор КТБ Цветан Василев уверява, че спрямо банката "в най-скоро време ще има и конкретно предложение, отправено от консорциум от инвеститори, включващ и Държавния фонд на Оман".

Общинска охрана ще бди за реда в Благоевград

http://www.cross.bg/blagoevgrad-ohrana-imyshtestvo-1423902.html

Благоевград /КРОСС/ Общинска охрана ще бди за реда, сигурността и опазването на общинското имущество в Благоевград. Кметът Атанас Камбитов е решен да пресече вандалските прояви, в резултат на които ежегодно се нанасят щети за десетки хиляди левове и се създава несигурност в населението. През последните месеци поле за хулиганските посегателства станаха новоизградени детски площадки и паркове в кв. „Струмско", изпотрошени бяха осветителни тела в Централната градска градини и парк „Бачиново". Тези прояви надигнаха вълна от гражданска нетърпимост и в десетки сигнали жители на Благоевград поискаха да се вземат мерки срещу нарушителите. В отговор на това с решение на Общински съвет кметът Камбитов ще назначи 4-ма експерти по охрана, които ще се грижат за опазване на реда и общинското имущество. Основно те ще патрулират във вечерните и нощните часове, когато най-често се извършват посегателства върху публичното имущество. Общинските гардове ще бъдат обезпечени със съвременни средства за наблюдение и комуникация, те ще имат непрекъсната връзка и с полицейските патрули, които по техен сигнал за броени минути ще се озовават на местопрестъплението. Общинската охрана ще бъде част от звено „Сигурност и обществен ред" в община Благоевград съгласно сключен договор с ОД на МВР- Благоевград. Организацията, координацията, ръководството и контролът на общинска полиция ще се осъществяват от кмета д-р Атанас Камбитов

Генадий Тимченко обяви, че е излязъл от строителя на "Южен поток" в България

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/08/04/2356159_genadii_timchenko_obiavi_che_e_izliazul_ot_stroitelia/?ref=rss


"Стройтрансгаз" на руския бизнесмен Генадий Тимченко излиза от консорциума - строител на газопровода "Южен поток" на територията на България и ще бъде сменен от "Центргаз", подразделение на "Газпром", заяви самият Тимченко в интервю за ИТАР-ТАСС, цитирано от БТА. 

"Спечелихме търга, разчитахме да внесем принос, който е според силите ни, в общото дело, (но) видите ли, господин Маккейн (сенатора Джон Маккейн от щата Аризона - бел. прев.) пристигна в България и склони местните власти да...

320,5 млн. лв. са приходите на Столична община към края на юли

http://www.cross.bg/leva-obshtina-barbalov-1423901.html

София /КРОСС/ 1 200 000 лева са отпуснати за изграждане на дига на река Лесновска при Долни Богров. Това съобщи Дончо Барбалов, зам.-кметът на Столичната община с ресор финанси, който днес представи пред журналисти изпълнението на бюджета на СО към 31 юли. Барбалов уточни, че парите са отпуснати миналата година от междуведомствената комисия в размер на 1 200 000 лева за дигата, от които стойността на договора е била 880 000 лева и по този начин е спестен финансов ресурс. „Имаме планове за още диги, но нямаме финансиране. Работим по проект за река Искър. Проектът, който ще е готов до края на тази година ще обхване, както територията, за която отговаря Столична община, така и територия с размер 15 км", каза зам.-кметът.750 000 лева за корекция на речни корита е отделила Столична община, стана ясно от пресконференцията. „Допълнително имаме 200 000 лв., които са предоставени през декември месец от миналата година по наша заявка. Бяхме заявили 2 млн., получихме 200 000 лв", допълни Барбалов. Поради многото общата сума, с която разполагат и работят за почистване на речни корита, тя е в размер на 1 192 000 лева, като се следва изцяло законовата процедура, каза още той. „В началото се прави вътрешна комисия от експерти на общината, която проверява всички критични участъци, след което се свиква междуведомствена комисия, където има представител на областта, представител на „Напоителни системи", представител на Гражданска защита

4,9 млрд. лв. влезли в България от Евросъюза за 14 месеца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229549

4,9 млрд. лв. са изплатените средства от Брюксел от юни 2013 г. до юли 2014 г., показват обобщените данни за усвояването на оперативните програми 2007-2013 г. Те бяха разпространени от Министерския съвет вчера. (Подробности виж в таблицата.)
От пресслужбата на кабинета отчитат, че за посочените 14 месеца има ръст в усвояването от 19%. 4,9 млрд. лв. са изплатените средства от Брюксел от юни 2013 г. до юли 2014 г., показват обобщените данни за усвояването на оперативните програми 2007-2013 г. Те бяха разпространени от Министерския съвет вчера. (Подробности виж в таблицата.) От пресслужбата на кабинета отчитат, че за посочените 14 месеца има ръст в усвояването от 19%.

Георги Близнашки - фаворит за служебен премиер

http://politics.actualno.com/Georgi-Bliznashki---favorit-za-slujeben-premier--news_43313.html

На 5 август президентът Росен Плевнелиев ще обяви съставът на служебния кабинет, който ще организира провеждането на предсрочните избори през октомври. Очаква се проф. Георги Близнашки да стане слу...

Лятната АНТИСПИН кампания стартира от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260152

Националната лятна АНТИСПИН кампания стартира официално от Варна днес. Тя ще обхване редица български градове и ще продължи чак до 20-ти септември. Организирана е от Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на Министерството на здравеопазването.

Греков отхвърли твърденията, че причина за наводнението е преливане на язовири

http://www.cross.bg/grekov-navodnenieto-skut-1423900.html

/КРОСС/ Причина за наводнението в Мизия са само обилните валежи, които са довели до преливане от коритото на река Скът. Това заяви днес министърът на земеделието Димитър Греков. Той, заедно с изпълнителния директор на "Напоителни системи" Димитър Методиев, проследи с хеликоптер движението на реката до Дунава. Греков отхвърли твърденията, че причината за наводнението е преливането на язовири."От началото на река "Скът" до влизането й в Дунава няма язовири, които да бъдат с прекъснати стени. Огромното количество вода, която се е изливала тези дни е просто следствие на обилните валежи. Някъде тя е достигала и до двеста квадратни сантиметра на един метър. Това означава огромно количество вода, която не може да се поеме, независимо колко отвора има на дигите. Така че водата е била неконтролируема и мисля, че това, което е било направено от местните е това, което е трябвало да се направи", каза Греков, цитиран от БНТ.

Водата удавила град Мизия била достатъчна, за да напълни язовир Студена

http://www.zapernik.com/obshtestvo/vodata-udavila-grad-miziya-bila-dostatuchna-za-da-napulni-yazovir_33478/

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предупреждават за ново повишаване нивата на няколко реки у нас. Такива се очакват за реките Искър, Тунджа, Марица, Вит, Осъм и Росица - в тяхното горно течение, Добруджанските реки и всички реки от Рило-Родопската област. До разрушителни разливи като този в Мизия засега няма прогнози, предаде телевизия News7.

От министерството са категорични, че нивата на всички язовири по поречието на река Скът се следи и...

Продължава

Вигенин: Кристалина Георгиева няма да се чувства на мястото си в ЕК

http://pik.bg/вигенин-кристалина-георгиева-няма-да-се-чувства-на-мястото-си-в-ек-news210295.html

Вигенин: Кристалина Георгиева няма да се чувства на мястото си в ЕК

Кристалина Георгиева няма да се чувства добре в ЕК, тъй като председателят е социалист, а тя принадлежи към друга политическа група. Това коментира в предаването "Лица в лице" по Би Ти Ви министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин. 

"Оставям на следващия министър едно много по-добро функциониращо министерство. Не е тайна, че няколко кризи се случиха в този период, но смятам, че реагирахме по най-добрия начин", подчерта той.

"На следващото правителство ще му бъде по-лесно по отношение на кризата в Украйна, подчерта Вигенин, макар че отбеляза, че наследникът му ще трябва да положи и доста усилия.

"Ще продължа да се занимавам с политика и външна политика", каза още Вигенин и добави, че председателят на БСП Михаил Миков ще има водеща роля в подреждането на листите за предстоящите през октомври предсрочни парламентарни избори. 

Сигурен съм, че ще имаме силен резултат, за да сме решаващ фактор в следващия парламент. Може да се окаже, че отново ще сме в управлението", заяви в заключение дипломат номер едно в оставка.

Вигенин: Вигенин: Кристалина Георгиева няма да се чувства на мястото си в ЕК

http://pik.bg/вигенин-вигенин-кристалина-георгиева-няма-да-се-чувства-на-мястото-си-в-ек-news210295.html

Вигенин: Вигенин: Кристалина Георгиева няма да се чувства на мястото си в ЕК

Кристалина Георгиева няма да се чувства добре в ЕК, тъй като председателят е социалист, а тя принадлежи към друга политическа група. Това коментира в предаването "Лица в лице" по Би Ти Ви министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин. 

"Оставям на следващия министър едно много по-добро функциониращо министерство. Не е тайна, че няколко кризи се случиха в този период, но смятам, че реагирахме по най-добрия начин", подчерта той.

"На следващото правителство ще му бъде по-лесно по отношение на кризата в Украйна, подчерта Вигенин, макар че отбеляза, че наследникът му ще трябва да положи и доста усилия.

"Ще продължа да се занимавам с политика и външна политика", каза още Вигенин и добави, че председателят на БСП Михаил Миков ще има водеща роля в подреждането на листите за предстоящите през октомври предсрочни парламентарни избори. 

Сигурен съм, че ще имаме силен резултат, за да сме решаващ фактор в следващия парламент. Може да се окаже, че отново ще сме в управлението", заяви в заключение дипломат номер едно в оставка.

 

Почина майка на дете, загинало в “Индиго”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229542

След тежка битка с рака си отиде Наташа Кабакчиева - жената, която преживя трагедията да погребе дъщеря си Криси, загинала при ужасното меле в дискотека “Индиго” през 2001 г. Тя беше говорител на почернените майки след инцидента и направи много да има инициативи в памет на нелепо загиналите деца - кросове, състезания и др. След тежка битка с рака си отиде Наташа Кабакчиева - жената, която преживя трагедията да погребе дъщеря си Криси, загинала при ужасното меле в дискотека “Индиго” през 2001 г. Тя беше говорител на почернените майки след инцидента и направи много да има инициативи в памет на нелепо загиналите деца - кросове, състезания и др.

Разрушените в Мизия постройки са над 100

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4229538

Над 100 постройки са разрушени в наводнения квартал на Мизия. Това показват първоначалните данни от огледите в бедстващия град. Нивото на река Скът, която наводни 80 на сто от град Мизия, спада, но засегнатите квартали все още са под вода. Властите правят първоначални огледи за размера на пораженията. Над 100 постройки са разрушени в наводнения квартал на Мизия. Това показват първоначалните данни от огледите в бедстващия град. Нивото на река Скът, която наводни 80 на сто от град Мизия, спада, но засегнатите квартали все още са под вода. Властите правят първоначални огледи за размера на пораженията.

Цветан Василев: Скоро ще има предложение от инвеститори за КТБ АД

http://econ.bg/Новини/Цветан-Василев-Скоро-ще-има-предложение-от-инвеститори-за-КТБ-АД_l.a_i.560135_at.1.html

Скоро ще има предложение на консорциум от инвеститори по казуса КТБ АД, включващ и Държавния фонд на Оман. Това е написал банкерът Цветан Василев в...

Кубрат Пулев шашна руснаци с бухалка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229532


Руски журналисти са останали шашнати от нестандартните методи на тренировка, които използва Кубрат Пулев. Екип на популярен сайт посети Кобрата в Германия, където протича втората фаза от подготовката за мача с Владимир Кличко. Там 33-годишният софиянец демонстрирал едно от любимите си упражнения - удари с бейзболна бухалка по гума за камион. Руски журналисти са останали шашнати от нестандартните методи на тренировка, които използва Кубрат Пулев. Екип на популярен сайт посети Кобрата в Германия, където протича втората фаза от подготовката за мача с Владимир Кличко. Там 33-годишният софиянец демонстрирал едно от любимите си упражнения - удари с бейзболна бухалка по гума за камион.

Кметът на Лондон: Великобритания е все по-близо до излизане от ЕС

http://www.cross.bg/kmetut-velikobritaniya-london-1423899.html

/КРОСС/ Кметът на Лондон кмет Борис Джонсън смята излизането на Великобритания от Европейския съюз за осъществима стъпка. Според него, това е по-добре, отколкото страната да остане в съюза, в който няма да има реформи. Кметът смята, че премиерът Дейвид Камерън трябва ясно да покаже на членовете на ЕС, че Великобритания е готова да излезе от него, ако не успее да се договори с Брюксел за промени, съобщават от британските медии.    

Лидери от 83 държави участваха във възпоменателната церемония за Първата световна война

http://www.mediapool.bg/lideri-ot-83-darzhavi-uchastvaha-vav-vazpomenatelnata-tseremoniya-za-parvata-svetovna-voina-news223342.html

Държавни и правителствени лидери от 83 държави участваха във възпоменателната церемония по повод началото на Първата световна война в белгийския град Лиеж, предаде Франс прес. Сред присъстващите бяха кралят на Белгия Филип и испанският крал Фелипе, президентите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Йоахим Гаук, херцогът на Кеймбридж принц Уилям и съпругата му Кейт, българският президент Росен Плевнелиев и др.   Честването е символично организирано на територията на неутралната по времето на Първата световна война Белгия, която на 4 август бива прегазена от германската инвазия, в резултат на което и Великобритания, последната от великите сили в Европа, останала до момента извън конфликта, се включва във войната.   В изказването си на церемонията белгийският крал Филип посочи, че трябва да бъде ценен днешният мир в Европа. Белгийският премиер Елио ди Рупо подчерта от своя страна, че за изграждането на мира в Европа са били необходими десетилетия, но за развалянето му може да е необходимо много по-малко време. Според Ди Рупо последните кризи в Европейския съюз и успехът на радикалните партии показват колко е крехък мирът в Европа.   Френският президент Франсоа Оланд спомена сегашната криза в Украйна и конфликтите в Сирия и Ирак и призова не само да се помнят трагичните събития от миналото, но и да се поемат отговорностите, произтичащи от съвременните предизвикателства.   Херцогът на Кеймбридж принц Уилям, който представляваше Великобритания и Общността на нациите, също спомена Украйна и посочи, че нестабилността продължава да се разпространява в Европа. След церемонията в Лиеж, Уилям се отправи със съпругата си Кейт към Монс, където във военното гробище "Сен Симфориан" са гробовете на първия и последния британски войник, загинали през Първата световна война.   Германският президент Йоахим Гаук апелира да бъдат извлечени поуки от уроците на миналото и подчерта, че днес в Европа правото на силата е отстъпило място на силата на правото.   Лиеж беше поставен под засилена охрана от 650 полицаи, а заради мерките за сигурност гражданите и туристите трябваше да наблюдават възпоменателната церемония не на живо, а на големи екрани.   Кулминация на церемонията бяха 6000 разноцветни балона, които се издигнаха в небето над Лиеж под звуците на 12 оръдейни залпа, символизиращи 12-те разрушени до основи форта, защитаващи Лиеж и 12-то пехотно поделение на белгийската кралска пехота, отбранявало града от германците. Обсадата на Лиеж има важно значение за развитието на Първата световна война, тъй като забавя германската армия по пътя й към Франция.   Докато траеха оръдейните салюти, белгийският крал Филип постави пред паметника на загиналите съюзнически войници в Лиеж венец цветя с табелка с флаговете на всички държави членки на Европейския съюз.

Над 100 постройки са разрушени в Мизия, положението остава бедствено

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229522

Над 100 постройки са разрушени в наводнения квартал на Мизия. Това показват първоначалните данни от огледите в бедстващия град. Нивото на река Скът, която наводни 80 на сто от град Мизия, спада, но засегнатите квартали все още са под вода. Властите правят първоначални огледи за размера на пораженията. Над 100 постройки са разрушени в наводнения квартал на Мизия. Това показват първоначалните данни от огледите в бедстващия град. Нивото на река Скът, която наводни 80 на сто от град Мизия, спада, но засегнатите квартали все още са под вода. Властите правят първоначални огледи за размера на пораженията.

Василев очаква консорциум от инвеститори за КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/vasilev-ochakva-konsorcium-ot-investitori-za-ktb-6019108

Банкерът уверява, че е посветил последните два месеца на търсене на решение за минимизиране на загубите, предизвикани "от безотговорната политика на всички държавни институции"

Василев очаква консорциум от инвеститори за КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-falityt-na-ktb/vasilev-ochakva-konsorcium-ot-investitori-za-ktb-6019108

Банкерът уверява, че е посветил последните два месеца на търсене на решение за минимизиране на загубите, предизвикани "от безотговорната политика на всички държавни институции"

Търсят автоинструктор, изчезнал преди 5 дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229528

Полицаи издирват и Роки от Димитровград
Автоинструктор изчезна без следа с учебната си кола “Опел Зафира” в Смолян.
53-годишният Идриз Чолаков се изгубил мистериозно в сряда. Оттогава от него няма вест. За последно той се чул с жена си. “Казал и да си оправя багажа, че ще се прибират на село, и отишъл да пие кафе сутринта”, каза кметът на с. Полицаи издирват и Роки от Димитровград Автоинструктор изчезна без следа с учебната си кола “Опел Зафира” в Смолян. 53-годишният Идриз Чолаков се изгубил мистериозно в сряда. Оттогава от него няма вест. За последно той се чул с жена си. “Казал и да си оправя багажа, че ще се прибират на село, и отишъл да пие кафе сутринта”, каза кметът на с.

Мария Шарапова: Бих играла на смесени двойки с Григор (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/04/2356161_mariia_sharapova_bih_igrala_na_smeseni_dvoiki_s_grigor/?ref=rss


Шампионката от "Ролан Гарос" Мария Шарапова заяви, че би си партнирала със своя приятел Григор Димитров в мач на смесени двойки.

Рускинята обаче категорично изключи като вариант турнирите от Големия шлем, на които единствено има смесени официални двубои.

Така подобно партньорство остава възможно само в демонстративни срещи.

Преди "Уимбълдън" в редица български медии се появи информация, че Шарапова и новият номер 8 в света Димитров ще играят заедно на "Ол...

Вигенин се надява пак да е във властта

http://frognews.bg/news_74159/

Сигурен съм, че ще имаме силен резултат, за да сме решаващ фактор в следващия парламент. Може да се окаже, че отново ще сме в управлението, каза в заключение дипломат номер едно в оставка.Това заяви пред bTV външният министър в оставка Кристиан Вигенин.

Атанасова: 225 млн. лева за НЗОК няма да са достатъчни

http://www.moreto.net/novini.php?n=260160

Тези 225 млн. лева за НЗОК няма да са достатъчни - през октомври ще се наложи още една актуализация. Това заяви на брифинг в парламента народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде Фокус. Атанасова обясни, че с актуализация на Закона за бюджета на касата всъщност се предлага актуализация на държавния бюджет, а около 50 държавни институции ще бъдат орязани до края на годината.

Диетите водят до психически заболявания

http://pik.bg/диетите-водят-до-психически-заболявания-news210292.html

Диетите водят до психически заболявания

Колкото по-рано една жена започне да се подлага на диети, толкова е голям рискът да се сдобие с различни здравословни проблеми, включително хранителни разстройства и алкохолизъм, твърдят учени от университета във Флорида.

Специалистите са провели 10-годишно проучване, в което са участвали 1340 човека. Оказало се е, че жените са изпитвали силен социален натиск, който ги е накарал да потърсят спасение, подлагайки се на диета. Някои от тях започнали да контролират приема на калории от 26-годишна възраст. По думите на професор Памела Кийл, ако човек започне рано да експериментира с диети, проблемите могат да се появят дори 10 години по-късно, т.е. ефектът е дълготраен. Има вероятност това се дължи на изначални здравословни проблеми (въздействие не само на околната среда, но и на генетиката). Всъщност, хранителното разстройство е резултат от социално, психологическо и биологическо въздействие. Ако подобни отклонения бъдат спрени още в най-ранна фаза, могат да се избегнат по-нататъшните проблеми с храната, алкохола и излишното тегло. По-добре е да се разчита на физическата активност и правилното хранене.

Започнете насърчаване на здравословен подход следва да бъде в началното училище. От тогава, когато това е в пубертета, много деца ще растат бързо наддават на тегло, че ще ги въведе в беда.

Баскетболистите без повече контроли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229511


Националният ни отбор по баскетбол няма да играе повече контроли преди старта на евроквалификациите. Старши треньорът Георги Младенов се надяваше да бъде уреден съперник за тази седмица, но не е имало подходящ вариант.
Нашите стартират квалификациите тази събота с домакинство на Холандия в Самоков. Националният ни отбор по баскетбол няма да играе повече контроли преди старта на евроквалификациите. Старши треньорът Георги Младенов се надяваше да бъде уреден съперник за тази седмица, но не е имало подходящ вариант. Нашите стартират квалификациите тази събота с домакинство на Холандия в Самоков.

Бързите кредити с нова такса - "без поръчител"

http://www.cross.bg/krediti-leva-standart-1423898.html

София /КРОСС/ Броени дни след като поправките в закона за т.нар. бързи кредити влязоха в сила, финансовите институции, които предлагат подобни услуги, намериха начин да спасят печалбите си, алармираха читатели на "Стандарт". Преди месеци, по предложение на Георги Кадиев, който бе депутат от "Коалиция за България", Народното събрание наложи таван от 50% на годишния процент разходи (ГПР) по кредитите, което се прие бурно от бранша, който започна да говори за фалити.За да се застраховат, наложиха изискване за поръчител или обезпечение, които да намалят риска от невръщане на заема. Едно от най-големите предимства на "бързите" кредити обаче бе именно липсата на подобни изисквания. А и някои клиенти, по различни причини, не могат да ги покрият. Затова те отново предлагат кредити само срещу лична карта, но налагат високи наказателни такси, ако кредитополучателят не посочи поръчител.59 лева на месец по-скъп при срок за връщане една година излиза кредитът в произволно намерена финансова институция, показа проверка на "Стандарт". Така вместо 103 лева, кредитополучателят трябва да плаща по 162 лева всеки месец. Тази такса не влиза в годишния процент разходи (ГПР) и така формално законът е спазен, въпреки че клиентът реално плаща много повече от 50%.

Прокуратурата ще търси виновните за потопа в Мизия

http://www.bnews.bg/article-112964

Прокуратурата се самосезира за новоднението в община Мизия и възложи на полицията предварителна проверка, която да изясни причините за бедствието.

Вигенин: Може да се окаже, че отново ще сме в управлението

http://www.cross.bg/vigenin-politika-ostavka-1423897.html

София /КРОСС/ Оставям на следващия министър едно много по-добро функциониращо министерство. Това заяви пред bTV външният министър в оставка Кристиан Вигенин. Във външната политика трудно се постигат големи резултати в такива срокове. Поставихме стабилни основи за работа в министерството. Заварих една система в доста тежко състояние. Оставям на наследника си доста по-добро функциониращо министерство, посочи той. Положихме усили я да засилим нашите позиции. Няколко кризи се случиха в този период. Реагирахме по добър за държавата начин, каза още Вигенин. И този път не направихме най-доброто като подготовка за предстоящото формиране на ЕК. Много ми се искаше да се направи едно смислено обсъждане с лидерите на всички основни политически партии за това какво трябва да се направи за България, каза още дипломат номер едно, който обаче не пожела да изпада в повече подробности. На въпрос силен кандидат ли е Кристалина Георгиева, министърът в оставка посочи, че шанс по принцип винаги има до момента, в който се вземе решение. Според него, тъй като председателя на ЕК е социалист, тя няма да се чувства на мястото си, защото принадлежи към друга политическа група.Ще продължа да се занимавам с политика и външна политика, каза още Вигенин и добави, че председателят на БСП Михаил Миков ще има водеща роля в подреждането на листите за предстоящите през октомври предсрочни парламентарни избори. Сигурен съм, че ще имаме силен резултат, за да сме решаващ фактор в следващия парламент

Предстои проверка заради убития ягуар Алонсо

http://pik.bg/предстои-проверка-заради-убития-ягуар-алонсо-news210287.html

Предстои проверка заради убития ягуар Алонсо

Случаят с избягалия и убит ягуар Алонсо ще бъде разследван по нареждане на кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, съобщава Би Ти Ви.

Вчера в продължение на 6 часа служителите на зоологическата градина търсиха дивата котка с термо-камера, но без резултат. В акцията участваха и 50 ловци. Един от ловците уби ягуара с изстрел в главата. Животното избяга от клетката си след като един от гледачите забравил отворена вратата на клетката му.

Ягуарът Алонсо беше осиновен любимец на кмета на града.

 

Предстои проверка заради убия ягуар Алонсо

http://pik.bg/предстои-проверка-заради-убия-ягуар-алонсо-news210287.html

Предстои проверка заради убия ягуар Алонсо

Случаят с избягалия и убит ягуар Алонсо ще бъде разследван по нареждане на кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, съобщава Би Ти Ви.

Вчера в продължение на 6 часа служителите на зоологическата градина търсиха дивата котка с термо-камера, но без резултат. В акцията участваха и 50 ловци. Един от ловците уби ягуара с изстрел в главата. Животното избяга от клетката си след като един от гледачите забравил отворена вратата на клетката му.

Ягуарът Алонсо беше осиновен любимец на кмета на града.

 

Ще запорират сметки по електронен път

http://society.actualno.com/Shte-zaporirat-smetki-po-elektronen-pyt-news_43312.html

Съдебните изпълнители вече ще могат да налагат запор по електронен път върху банковите сметки за вземания от длъжници. Това предвиждат текстове за промяна на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), коит...

Цв. Василев: Скоро международен консорциум ще спаси КТБ

http://news.ibox.bg/news/id_440742281

Държавата няма средства и намерение да изплати гарантираните влогове, убеден е той

К.Войнов: Институциите не сработиха и в Мизия

http://frognews.bg/news_74158/

Защо не са били включили системите за предупреждаване на гражданите? За какво отиват данъците и. Смело мога да заявя, че институциите не сработиха в тази ситуация. Някой трябва да носи отговорност за Мизия. Това попита и каза ген. Кирил Войнов, бивш шеф на пожарната в предаването "Лице в лице" по bTV.

Община Варна нямала сключен концесионен договор с Lafka

http://www.moreto.net/novini.php?n=260149

Община Варна няма сключен концесионен договор с Lafka за разполагането на будки до спирките в морската столица. Това заяви шефът на общинската дирекция "Общинска собственост, икономика и стопански дейности" Петко Бойновски по време на днешното заседание по собственост и стопанство.

Полк. Петьо Мирчев: Хората се бояха да ги теглим с въжето, повече спасихме с лодки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229837

- Г-н полковник, кога получихте сигнала за бедствието в Мизия и кога излетяхте? Чух, че сте чакали да се съмне, тъй като хеликоптерите не можели да летят по тъмно?
- Ядосвам се, като чета такива неверни твърдения. Получихме сигнала в 3,20 ч и излетяхме в 5,41 ч. Взехме това решение не защото не можем да летим по тъмно. - Г-н полковник, кога получихте сигнала за бедствието в Мизия и кога излетяхте? Чух, че сте чакали да се съмне, тъй като хеликоптерите не можели да летят по тъмно? - Ядосвам се, като чета такива неверни твърдения. Получихме сигнала в 3,20 ч и излетяхме в 5,41 ч. Взехме това решение не защото не можем да летим по тъмно.

Тунелът към „Люлин” остана без осветление

http://www.cross.bg/tynelut-kum-lyulin-ostana-bez-osvetlenie-1423896.html

София /КРОСС/ Поради авария на „ЧЕЗ Разпределение" осветлението в тунела при „Люлин" не работи, съобщиха от пресцентъра на Столична община. От там призовават водачите на моторни превозни средства да преминават през тунела с повишено внимание и намалена скорост.

ДАНС откри център за антитерор

http://www.bnews.bg/article-112961

ДАНС откри Национален контратерористичен център на официална церемония в сградата на агенцията.

Менда Стоянова против отпускането на 50 млн. лева за бедствия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4229471

Менда Стоянова се обяви срещу плащането от бъдещото служебно правителство на 50 милиона лева за бедствия и аварии, предаде БГНЕС.
Стоянова определи тази сума като "бомба", която се залагала на бъдещия служебен кабинет.
Воден ад се стовари над град Мизия, десетки къщи бяха разрушени и над 800 души бяха евакуирани. Менда Стоянова се обяви срещу плащането от бъдещото служебно правителство на 50 милиона лева за бедствия и аварии, предаде БГНЕС. Стоянова определи тази сума като "бомба", която се залагала на бъдещия служебен кабинет. Воден ад се стовари над град Мизия, десетки къщи бяха разрушени и над 800 души бяха евакуирани.

Попов получи жълт картон заради жена си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4229478

Капитанът на националния отбор Ивелин Попов се обясни в любов и честити рождения ден на своята любима с гол още в първия кръг на руското първенство.

Звездата на "Кубан" вкара за 2:0 над "Краснодар" и веднага след това сложи върху фланелката си бял потник с надпис: "Честит рожден ден, моя любов, Елена!" Съдията обаче не се трогна от жеста и показ Капитанът на националния отбор Ивелин Попов се обясни в любов и честити рождения ден на своята любима с гол още в първия кръг на руското първенство. Звездата на "Кубан" вкара за 2:0 над "Краснодар" и веднага след това сложи върху фланелката си бял потник с надпис: "Честит рожден ден, моя любов, Елена!" Съдията обаче не се трогна от жеста и показ

Менда Стоянова против отпускането на 50 млн. лева за бедствия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229466

Менда Стоянова се обяви срещу плащането от бъдещото служебно правителство на 50 милиона лева за бедствия и аварии, предаде БГНЕС.
Стоянова определи тази сума като Менда Стоянова се обяви срещу плащането от бъдещото служебно правителство на 50 милиона лева за бедствия и аварии, предаде БГНЕС. Стоянова определи тази сума като "бомба", която се залагала на бъдещия служебен кабинет. Воден ад се стовари над град Мизия, десетки къщи бяха разрушени и над 800 души бяха евакуирани.

Ерусалим беше разтърсен от две палестински атаки

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/04/2356155_erusalim_beshe_raztursen_ot_dve_palestinski_ataki/?ref=rss


Един израелец беше убит при нападение с багер в Източен Ерусалим, а петима души са леко ранени, предаде "Франс прес". Според полицията жертвата е 25-годишен пешеходец, който бил убит, след като строителната машина удари и преобърна автобус, в който се е намирал само шофьорът. Пострадала е и лека кола. Шофьорът на автобуса е сред ранените.

Двама полицаи и въоръжен минувач открили огън по водача на багера и го застреляли, се казва в съобщение на израелската полиция, в което случаят е...

Сноудън: Израелското нападение над Газа би било невъзможно без подкрепата на САЩ

http://www.cross.bg/izrael-griiinyold-snoydun-1423895.html

/КРОСС/ Кризата в Близкия Изток е пряк резултат от финансовите инвестиции, доставката на оръжия и разузнавателни данни, получени в Израел от страна на САЩ. "Безпомощната безпристрастност" на Обама не е нищо повече от витрина, пише журналистът Глен Грийнуолд, позовавайки се на информация, предоставена от бившия сътрудник на Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън. Бившият служител на The Guardian анализира документите, публикувани от Сноудън, и стига до извода, че между публичните изявления и действията има рязък контраст, пише RT.com. Американските и израелските разузнавателни агенции провеждат активен обмен на информация по най-чувствителните за еврейската държава въпроси. Сред най-важните са "иранската ядрена програма, сирийските ядрени разработки, плановете и намеренията на ливанското движение" Хизбула", палестинският тероризъм и глобалният джихад", се посочва в един от получените документи. Става известно също, че в посолствата на двете страни работят офицери за връзка, страните обменят крипто-аналитична информация, а Израел има директен достъп до модерни американски военни разработки. По думите на Грийнуолд, САЩ пази в Близкия Изток милиони долари като фондове за спешни нужди, а Израел получава достъп до тях само с писмено искане

Искрено и лично за Балканите

http://www.euinside.eu/bg/analyses/openly-and-personally-about-the-balkans-croatia-forum-2014

Много отдавна беше назрял моментът за истински откровен разговор за процеса на интеграция на Западните Балкани. И макар да трябваше този разговор отдавна да се е състоял, моментът точно преди формирането на новата Европейска комисия и в началото на новия мандат на Европарламента е изкл ...

Последният ден на 42-то Народно събрание в снимки

http://offnews.bg/news/n_1/n_372041.html

Мая Манолова удари последния звънец на 42-то Народно събрание. Това стана, след като депутатите приеха актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). „Парламентът работеше в трудна среда под засиления контрол на гражданското общество и имаше кратък живот. Да си пожелаем успешна предизборна кампания“, каза заместник-председателят на парламента. За разлика от последния ден на предишните парламенти, този път последното заседание не завърши с обща снимка пред сградата на НС, а депутатите, останали на дебата, се снимаха заедно в пленарна зала. Народните представители си тръгнаха и с подарък – стъклена чаша за кафе. Малко след края на заседанието депутатът от ПГ на „Атака” Миглена Александрова захвърли в кулоарите на Народното събрание чанта на напусналия партията Димитър Аврамов. „По повод мистериозно изчезналата чантичка на г-н Аврамов, искам да кажа, че тя не е напускала стаята на „Атака”, заяви Александрова. Това, че г-н Аврамов се срамува да дойде и да си я вземе, е негов проблем. На нас тази чантичка не ни трябва, но очевидно на г-н Аврамов му е много важна, защото може би вътре са „30-те сребърника”, за които се продаде, а може би вътре са и „30-те сребърника”, за които се продаде г-н Монев. На нас тази чантичка не ни трябва”, допълни Миглена Александрова. След това тя захвърли чантата пред стаята на независимите народни представители.

Шок за слушателите! Радио Благоевград спря предавателя на средни вълни, стари перничани проплакаха от тъжната вест

http://www.zapernik.com/obshtestvo/shok-za-slushatelite-radio-blagoevgrad-sprya-predavatelya-na-sredni-vulni_33477/

Държавното радио "Благоевград" изключи радиопредавателя на средни вълни, научи ZaPernik.com.

Благоевградската програма на Българското национално радио не излъва на средни вълни на честота 864 KHz от началото на месеца. Причината за изключване е птимизиране на разходите на БНР. През 2010 година БНР съкрати голяма част от предавателите си на средни вълни в България. Предавателят на радио "Благоевград" е един от малкото останали да излъчват в този...

Продължава

Георги Иванов-Гонзо: Намалихме бюджета с 40% заради УЕФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/04/2356144_georgi_ivanov-gonzo_namalihme_bjudjeta_s_40_zaradi_uefa/?ref=rss


"Левски" е бил принуден да намали бюджета си с 40% заради изискванията, поставени от УЕФА, обясни спортният директор Георги Иванов-Гонзо. Това е била първата и основна задача пред него след завръщането му в клуба през май.

През май европейската футболна федерация наказа сините като един от деветте отбора, нарушили правилата на финансовия феърплей. Клубът постигна споразумение да плати глоба от 200 хиляди евро, като сумата ще бъде удържана при следващото участие в европейските...

Броят на жертвите от земетресението в Китай достигна 398 (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/sviat/2014/08/04/2356147_broiat_na_jertvite_ot_zemetresenieto_v_kitai_dostigna/?ref=rss



Броят на жертвите от силното земетресение, ударило вчера Южен Китай, вече е най-малко 398, а ранените са над 1800, съобщи Би Би Си. Трусът с магнитуд 6.1 по скалата на Рихтер разлюля земетръсната провинция Юнан, срути хиляди домове, повреди сгради и пътища и спря тока, телекомуникациите и транспорта в региона.

Правителството изпрати на място 2500 войници със специално оборудване за откриване и изваждане на хора изпод руините, които ще помагат на още над 300 полицаи и...

Носителят на "Оскар" Содърбърг с нов сериал за хирурзи

http://offnews.bg/news/n_1/n_372054.html

На 9-и август носителят на "Оскар" за режисура Стивън Содърбърг се завръща на екран с новия си сериал "Хирургът". Продукцията на HBO прави своята премиера в България успоредно със световната си, а епизод 1 ще бъде наличен за свободно гледане, без абонамент и регистрация, в www.hbogo.bg/group/free. Началото на 20 век е време на огромна смъртност - антибиотици няма, един лекар обаче успява, въпреки - или благодарение на - тайната си зависимост от кокаина да надмине пределите на медицината. Джон Такъри – ролята се изпълнява от британецът Клайв Оуен, е брилянтен хирург в болницата „Никърбокър“ в Ню Йорк, който чрез иновативните си методи прескача ограниченията на времето и науката. Действието се развива в 10 епизода, всичките режисирани от Содърбърг, в които се преплитат сюжети от професионалния и личния живот на Джон Такъри – главният хирург на „Никърбокър“. Историческата епоха в сюжета е преходна – медицинската наука е на прага на нов етап в своето развитие, а проблемът с расовите предразсъдъци е наболял. Към този момент познанията за човешкото тяло са повърхностни, като напредъкът в това отношение поставя лекарите всекидневно в ситуации, в които трябва да тестват личните и професионалните си качества до краен предел. Болницата, в която работят Такъри и колегите му, е изправена пред известни сътресения – изоставена е от основните си спонсори, страда от лошо финансово управление, а повечето пациенти не могат да плащат за лечението си. Доктор Такъри ръководи екип от млади и способни лекари, включващ неговото протеже доктор Еверет Галиджър, младия и талантлив хирург Бърти Чикеринг, който е тайно влюбен в сестра Луси Елкинс (изиграна лично от дъщерята на Боно). Тя, от своя страна, е запленена от брилянтността и дързостта на Такъри.   Към тима на Такъри се присъединява и изключително талантливият, но чернокож, доктор Алгърнън Едуардс, специализирал в Европа. Болницата го посреща с лавина от предразсъдъци, както  лекари, така и пациенти. Доктор Едуардс е „прикрепен“ към Такъри въпреки неговото първоначално нежелание. Методите и визията им за медицината са различни по своето естество, но след изпълняването на сложна операция пред целия екип, Едуардс спечелва признанието на своите колеги за огромния си лекарски потенциал. Така въпреки различните виждания за медицината и ангажиментите й към пациентите, хуманизма и морала, двамата се противопоставят успешно на изпитанията на епохата. Епизодите на „Хирургът“ ще се излъчват по Cinemax, но ще могат да се гледат и в онлайн видеотеката на HBO – HBO GO.

Отчетоха даренията от DMS VARNA, нов код събира пари за Мизия

http://www.moreto.net/novini.php?n=260159

Заради продължаващите наводнения и броя на пострадалите от наводненията граждани в Габрово, Враниловци, Мизия, Бяла Слатина, Своге и други населени места, се активира нова кодова дума на Единния дарителски номер 17777 - DMS ZAEDNO.

Суматоха и руски вопли в Сарафово

http://frognews.bg/news_74157/

Хаос и отчаяние обхванаха пътниците на летището в Бургас, след като трети руски туроператор прекрати дейността си този месец. Около 200 руски граждани през целия ден правят опити да се приберат в родината си. И четирите полета на Оренбургските авиолинии, с които туристите на фалиралия „Лабиринт” трябваше да излетят от Летище Бургас, са отменени.

Онкоболна жена осъди НЗОК за 75 хил. лв.

http://pik.bg/онкоболна-жена-осъди-нзок-за-75-хил-лв-news210282.html

Онкоболна жена осъди НЗОК за 75 хил. лв.

Oнкоболна жена осъди НЗОК да й изплати обезщетение от 75 хил. лв., пише в. "Преса". Изданието уточнява, че в началото на миналата година лекарите във Варна поставили диагноза на жената Т-клетъчен лимфом.

„Препоръчват химиотерапия в столицата, но след първите три курса се оказва, че заболяването не се повлиява от назначеното лечение, тъй като формата „синдром на Сезарий” е резистентна. Докторите обясняват, че тук повече нищо не могат да направят и спират терапията”, разказва Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Жената е насочена към модерен метод в Германия, който дава много добри резултати. Тъй като диагнозата е включена в основния пакет на касата, който тя задължително покрива, пациентката подава молба за лечение в чужбина. Повече от шест месеца експертите от НЗОК не отговарят на писмото. След това идва и отказ с мотив, че в България не се прилага този метод.

„Отговорът е абсурден. Нали точно затова болната кандидатства да й се отпуснат средства за лечение в ЕС, защото у нас е обречена на смърт”, коментира Кацаров.

50-годишната варненка тег­ли банков кредит от 75 хил. лв. и заминава за Германия. В момента жената е напълно излекувана, след като в Германия се подлага на екстракорпорална фотофереза - своеобразно изчистване на раковите клетки, като за целта кръвта се извлича от тялото, преминава през специални апарати и след това се връща обратно.

Центърът за защита правата в здравеопазването води още десет дела срещу касата.

Вдясно се възцарява необратимо популистката народняшка политика

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/04/2356111_vdiasno_se_vuzcariava_neobratimo_populistkata/?ref=rss


Коментарът на политолога Огнян Минчев е публикуван във "Фейсбук". Заглавието е на "Дневник"

Мисията на интелектуалния елит на една нация е да създава ценностите и нормите на обществения живот, да определя публичната етика и да очертава пътя на държавата и обществото към поредни бъдещи цели. Затова един интелектуален елит, който върши работата си има многократно по-голямо влияние, отколкото е аритметичната съвкупност от гласовете на интелектуалците и обкръжаващата ги градска средна...

Сурогатна майка брани бебе с даун

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4229454

Историята на Патарамон Чанбуа и седеммесечния й син Гами нашумя след репортажи, че австралийското му семейство взело от Тайланд здравата сестричка близначка на Гами, а него зарязала заради заболяването. Майката обяви, че ще гледа детето си, което е износила след изкуствено оплодяване от австралиец. Историята на Патарамон Чанбуа и седеммесечния й син Гами нашумя след репортажи, че австралийското му семейство взело от Тайланд здравата сестричка близначка на Гами, а него зарязала заради заболяването. Майката обяви, че ще гледа детето си, което е износила след изкуствено оплодяване от австралиец.

Жан-Клод Юнкер: Вече сме към края на кризата, но има още трудности

http://www.mediapool.bg/zhan-klod-yunker-veche-sme-kam-kraya-na-krizata-no-ima-oshte-trudnosti-news223341.html

Европа още не е преодоляла трудностите на кризата, но има напредък, каза днес в Атина новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от агенция Франс прес.   Юнкер е в Гърция на първото си официално посещение в страна член на съюза.   "Смятам, че вече сме изминали дълъг път и че сме към края, но още не сме преодолели трудностите", каза Юнкер.   Той обясни, че се е "борил като лъв", за да задържи Гърция в еврозоната.   Юнкер похвали усилията на Гърция за подобряването на състоянието на държавните финанси, но отказа да коментира вариантите, които се обсъждат от страните от еврозоната, за да бъде направен устойчив бързо нарастващият държавен дълг на Гърция.

Милиардер спира строителството на "Южен поток"

http://frognews.bg/news_74156/

Компанията “Стройтрансгаз” на руския милиардер Генадий Тимченко няма да строи газопровода “Южен поток” през България. На българска територия компанията ще бъде сменена от “Центргаз”.

Цветан Василев: Консорциум от инвеститори ще излязат скоро с предложение за КТБ

http://www.mediapool.bg/tsvetan-vasilev-konsortsium-ot-investitori-shte-izlyazat-skoro-s-predlozhenie-za-ktb-news223340.html

Mажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев обяви, че в "най-скоро време ще има и конкретно предложение, отправено от консорциум от инвеститори, включващ и Държавния фонд на Оман" за поставената от БНБ под специален надзор банка. С това банкерът продължава епистоларния диалог с институците и гражданите след затварянето на банката му, който започна дни преди БНБ да я постави под специален надзор. Според медийни твърдения банкерът се намира във Виена от два месеца насам, като в едно от писмата си самият той обяви, че не се завръща в България поради опасения за сигурността си.   В обръщение към клиентите и служителите на банката, поместено на личната му страница в интернет   в понеделник,   той не дава повече информация за предложението, но добавя, че се надява те да го подкрепят, "а след това ще си търсим правата срещу онези, които като призвани да пазят стабилността, показаха колко са способни за това".   Василев твърди, че "държавата няма никакви средства и намерения да изплати задълженията на КТБ АД към нейните клиенти".   По думите му има "заговор, замислен и реализиран без никакви скрупули с помощта на цялата държавна машина, който доведе до поставянето на банката под особен надзор".   "В резултат на "мъдрата" политика на Орешарски, Чобанов и компания неизпълнението на приходите в бюджета достига 2 милиарда лева... Аз съм посветил последните два месеца, уважаеми клиенти, на търсене на решение за минимизиране на загубите Ви, предизвикани от безотговорната политика на всички държавни институции в този казус", посочва Василев.   Той заявява, че няма банка по света, която би могла да издържи на подобен "стрес тест", на който е била подложена КТБ АД.   "Независимо от безобразните лъжливи твърдения на контролираните гуверньор, премиер и министър на финансите за "особеностите на банката". Особеностите на КТБ АД са, че ние активно работехме в подкрепа на индустрията на България. Това не се хареса на някои. Или пък може би точно това си харесаха - работещите активи, а не молове и празни апартаменти. Съвсем неслучайно тяхното основно, трудно изразяващо се на разбираем език оръдие се появи като изпълнителен директор на една от най-атрактивните фирми. Но, уверявам Ви — номерът им няма да мине. Тяхното време изтича, ние можем да ускорим този процес само с обединени усилия", посочва Василев, без да става ясно кого точно визира.   Той изразява и "дълбокото си уважение и признание към лоялността и устойчивостта на клиентите и служителите на КТБ АД пред войнстващата агресия".   "Дълбоко съжалявам за подложените на небивал тормоз служителки на банката и вярвам, че в най-скоро време справедливостта ще възтържествува...От днешна гледна точка и особено след излизането на доклада на квесторите, още по-ярко проличава несъстоятелността на тезите на организаторите на погрома и на техните асистенти", посочва още банкерът.   Ето какво казва Цветан Василев:   Изминаха два месеца от старта на финалната фаза на реализацията на заговора срещу мене и КТБ АД! Заговор, замислен и реализиран без никакви скрупули с помощта на цялата държавна машина, който доведе до поставянето на банката под особен надзор.   Днес никой не си задава въпроса - това нормални действия ли са, или демонстрация на брутална сила, характерна за друг тип общество, за което си мислехме, че вече е минало? Уви! Оказа се, че сме се заблуждавали дълбоко! Оказа се, че арогантността и безскрупулността могат да са водещи и да подчинят цяла държава.   Едва ли някой от вас, извън служителите на КТБ АД, може да си представи арогантността на следствените органи и прокуратурата при събирането на доказателствата, които трябваше да докажат тезите на "мозъчния тръст" на акцията.   С това си изявление за пореден път бих искал да изразя дълбокото си уважение и признание към лоялността и устойчивостта на клиентите и служителите на КТБ АД пред войнстващата агресия. Дълбоко съжалявам за подложените на небивал тормоз служителки на банката и вярвам, че в най-скоро време справедливостта ще възтържествува.   От днешна гледна точка и особено след излизането на Доклада на квесторите, още по-ярко проличава несъстоятелността на тезите на организаторите на погрома и на техните асистенти.   Мислите ли, дами и господа, че има банка някъде по света, която би могла да издържи на подобен "стрес тест", на който беше подложена КТБ АД? Гарантирам Ви, че няма такава. Независимо от безобразните лъжливи твърдения на контролираните гуверньор, премиер и министър на финансите за "особеностите на банката". Особеностите на КТБ АД са, че ние активно работехме в покрепа на индустрията на България. Това не се хареса на някои. Или пък може би точно това си харесаха - работещите активи, а не молове и празни апартаменти. Съвсем неслучайно тяхното основно, трудно изразяващо се на разбираем език оръдие, се появи като изпълнителен директор на една от най-атрактивните фирми.   Но, уверявам Ви — номерът им няма да мине. Тяхното време изтича, ние можем да ускорим този процес само с обединени усилия. Бъдете сигурни, че държавата няма никакви средства, убеден съм и намерения, да изплати задълженията на КТБ АД към своите клиенти. Нейните представители показаха двойните си стандарти. В резултат на "мъдрата" политика на Орешарски, Чобанов и компания неизпълнението на приходите в бюджета достига 2 милиарда лева.   Аз съм посветил последните два месеца, уважаеми клиенти, на търсене на решение за минимизиране на загубите Ви, предизвикани от безотговорната политика на всички държавни институции в този казус.   Вярвам, че в най-скоро време ще има и конкретно предложение, отправено от консорциум от инвеститори, включващ и Държавния фонд на Оман. Надявам се да го подкрепите, преди всичко Вие, защото Вие сте важните и на Вас ще се разчита много. А след това ще си търсим правата срещу онези, които като призвани да пазят стабилността, показаха колко са способни за това.

Съпругата на Станишев прибрала 3 млн. лв. европари

http://www.bnews.bg/article-112922

Моника Станишева е най-големият играч в рекламните кампании на оперативните програми

Унищожени са между 20% и 50% от реколтата на грозде

http://society.actualno.com/Unishtojeni-sa-mejdu-20-i-50-ot-rekoltata-na-grozde-news_43310.html

Голям процент от лозарските насаждения са засегнати от градушката или от различни болести, предизвикани от валежите. Това каза директорът на агенцията по Лозата и виното Красимир Коев. Данните на про...

Терористите могат да използват вируса Ебола като биологично оръжие

http://africa.actualno.com/Teroristite-mogat-da-izpolzvat-virusa-Ebola-kato-biologichno-oryjie-news_43311.html

Докато лекари от цял свят се опитват да спрат разпространението на смъртоносния вирус Ебола от Западна Африка към други континенти, европейски експерти по биологична безопасност започнаха да бият трев...

Цветан Василев: Държавата няма никакви средства и намерения да изплати задълженията на КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4229442

Скоро ще има предложение за КТБ от консорциум от инвеститори. Това е написал Цветан Василев в обръщение на официалния си сайт.
Ето пълния текст на обръщението:
 Уважаеми клиенти на КТБ АД, Скъпи колеги и служители на банката, Изминаха два месеца от старта на финалната фаза на реализацията на заговора срещу мене и КТБ АД! Скоро ще има предложение за КТБ от консорциум от инвеститори. Това е написал Цветан Василев в обръщение на официалния си сайт. Ето пълния текст на обръщението: Уважаеми клиенти на КТБ АД, Скъпи колеги и служители на банката, Изминаха два месеца от старта на финалната фаза на реализацията на заговора срещу мене и КТБ АД!

Без доставки от Русия Украйна е повишила газовите си резерви до 15 млрд. куб. м.

http://www.mediapool.bg/bez-dostavki-ot-rusiya-ukraina-e-povishila-gazovite-si-rezervi-do-15-mlrd-kub-m-news223339.html

Украйна е заредила в подземните си газови хранилища 600 милиона кубични метра газ през юли, според данни на Асоциацията на европейските оператори на подземни газови хранилища (GSE) към 1 август, предаде ИТАР-ТАСС в понеделник.   Газовите запаси в украинските хранилища възлизат на 14, 902 милиарда кубични метра. В началото на юли в украинските газови хранилища е имало около 14,3 милиарда кубични метра. Към 1 август 46,64 процента от обема на украинските хранилища са запълнени.   Както по-рано заяви ръководителят на Нафтогаз Украйна Андрий Коболев зареждането с газ става благодарение на реверсивните доставки и на собствен добив. До отоплителния сезон Украйна трябва да е заредила не по-малко от 18 милиарда кубични метра газ.   Украйна е съкратила през юли реверсивните доставки на газ от Унгария, според данни на унгарския оператор на газопреносна система на Унгария. Реверсивните доставки от Унгария за Украйна са били само 101,3 милиона кубични метра. През юни Нафтогаз е внесъл 199,725 милиона кубични метра газ от Унгария, а през май 42,316 милиона кубични метра.   Доставките от Полша възлизат на 123,8 милиона кубични метра спрямо внос от 116,1 милиона кубични метра през юни, по данни на полския оператор Газ систeм (Gaz-System).   През юли Нафтогаз е купила реверсивен газ в обем от 225 милиона кубични метра спрямо 327 милиона през юни, което е с 32 процента по-малко на месечна основа.   Русия, която изпраща част от газа си за Европа по газопроводи през Украйна, спря доставките за Киев след като преговорите между двете страни за цената не доведоха до успех.   Украйна разполага с 12 подземни хранилища с общ капацитет около 31 милиарда кубични метра. Те са основна част от системата за газоснабдяване на Украйна и транзит на газ през територията й за Европа.   Всички жителите на Киев от днес до октомври са лишени от топла вода заради икономическата криза и спирането на доставки на руския газ, информира Франс прес в понеделник. Мярката е взета според указание на министерството на енергетиката за необходимостта да се пести природен газ.   Компанията Киевенерго съобщи, че с природния газ, спестен през лятото, ще може по-лесно да се осигури гориво за отоплителния сезон.

Миков изпрати писма до кметовете на Мизия и Бяла Слатина

http://www.cross.bg/mikov-byala-kmetovete-1423894.html

София /КРОСС/ Председателят на Народното събрание Михаил Миков изпрати писма до кметовете на Мизия и Бяла Слатина по повод опустошителните наводнения. „Моля да предадете на пострадалите от наводненията и на всички жители моето искрено съчувствие и съпричастност по повод сполетялото ги изключително тежко бедствие", пише председателят на българския парламент. „Като народен представител от Видинския регион, който неотдавна преживя подобно разрушително наводнение, знам, че едно такова опустошително бедствие оставя последствия върху живота на хората дълго време. Затова най-важно в момента е държавните органи, местната власт и гражданите да обединят усилия за преодоляване на последиците от водната стихия и за предотвратяване на нови подобни трагедии", се казва още в писмата. Михаил Миков изразява увереност, че пострадалите жители своевременно ще получат помощ, за да почувстват, че не са сами в болката си.    

Река Скът спада с 10 см на ден

http://pik.bg/река-скът-спада-с-10-см-на-ден-news210281.html

Река Скът спада с 10 см на ден

Водите на река Скът се оттеглят, но изключително бавно, засечено е намаляване на водното ниво с 10 см на ден. Това поясни пред Би Ти Ви шефът на регионалната Противопожарна защита инспектор Кирил Василев.

Вече са взети мерки за осигуряване на охрана на достъпните домове, напуснати от собствениците си, жандармерията поема охраната и няма да се допусне вандалщина и грабежи, поясни той. „За другото нищо не можем да направим, трябва да изчакаме реката да се отт

егли, за да започнем да възстановяваме инфраструктурата"”, поясни Василев.

Според него, хората са се страхували от кражби на техни ценни вещи и затова не са се евакуирали въпреки предупрежденията за очаквана приливна вълна.

Цветан Василев: Скоро ще има предложение за КТБ от консорциум от инвеститори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229432

Скоро ще има предложение за КТБ от консорциум от инвеститори. Това е написал Цветан Василев в обръщение на официалния си сайт.
Ето пълния текст на обръщението:
 Уважаеми клиенти на КТБ АД, Скъпи колеги и служители на банката, Изминаха два месеца от старта на финалната фаза на реализацията на заговора срещу мене и КТБ АД! Скоро ще има предложение за КТБ от консорциум от инвеститори. Това е написал Цветан Василев в обръщение на официалния си сайт. Ето пълния текст на обръщението: Уважаеми клиенти на КТБ АД, Скъпи колеги и служители на банката, Изминаха два месеца от старта на финалната фаза на реализацията на заговора срещу мене и КТБ АД!

Грозни сцени в парламента - „Атака" изхвърли чантата на беглеца Аврамов

http://www.cross.bg/chantata-avramov-aleksandrova-1423893.html

София /КРОСС/ Грозна сценка в последния ден на 42-рия парламент си спретнаха довчерашните съпартийци Миглена Александрова и Димитър Аврамов. Поводът стана чантата на бившия депутат от „Атака", която бе „конфискувана" от екип на ТВ Алфа, след като официално той се врече във вярност на новия си лидер. Днес атакистката Миглена Александрова най-безцеремонно захвърли чантата пред вратата на независимите народни представители. „Това, че г-н Аврамов се срамува да дойде да си я вземе, е негов проблем. На нас тази чантичка не ни трябва", заяви депутатката.Тя предположи, че за бившия й съпартиец чантата е много важна, тъй като вътре най-вероятно са 30-те сребърника, за които се е продал, както той, така и Гален Монев, който днес изненада всички, присъединявайки се към формацията на Николай Бареков.Припомняме, Аврамов забрави чантата си от бързане, малко след като обяви, че напуска „Атака". От своя страна днес той каза, че в чантата няма липси и той не може да се занимава с такива непристойни дела. „Информирал съм и съм предоставил случая на органите на реда", подчерта той.    

„Стройтрансгаз“ се оттегли от „Южен поток“ в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_372058.html

Компанията „Стройтрансгаз“, се оттегли от проекта „Южен поток“ на територията на България, съобщи пред ИТАР-ТАСС бизнесменът Генадий Тимченко, основният акционер в компанията. Спечелихме търга и се надявахме да внесем съответния принос в общото дело, но господин Маккейн отишъл в България и уговорил местните власти да се откажат от нашите услуги, посочи Тимченко. Излязохме от проекта, за да не го застрашим с провал, коментира той. „Стройтрансгаз“ трябваше да строи на територията на България първия сухопътен участък от тръбопровода с дължина 500 км. Сега трябва да ни замени компанията „Центргаз“, притежавана от „Газпром“, обясни бизнесменът. „Стройтрансгаз консорциум“, в чийто състав влизат руската „Стройтрансгаз“ и българската „Газпроект Юг“, спечели през май търга за изграждане на българската отсечка от „Южен поток“. Проектът започна да буксува, след като трима американски сенатори посетиха България. След разговори с тях българският премиер Пламен Орешарски обяви, че замразява проекта, посочва изданието.

Откриха Национален контра терористичен център в ДАНС

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/otkriha-nacionalen-kontra-teroristichen-centyr-v-dans-6019107

Центърът има за цел повишаване на ефективността на националната система за противодействие на тероризма

Авария остави без ток тунела при "Люлин"

http://pik.bg/авария-остави-без-ток-тунела-при-люлин-news210267.html

Авария остави без ток тунела при "Люлин"

Тунелът при столичния квартал "Люлин" остана без осветление заради авария, съобщава "Фокус", като се позовава на информация от пресцентъра на общината.

Призовават се водачите на моторни превозни средства да преминават през тунела с повишено внимание и намалена скорост.

Подобряват безопасността на ж.п. транспорта със 76 млн. лева

http://econ.bg/Новини/Подобряват-безопасността-на-ж-п-транспорта-със-76-млн-лева_l.a_i.560128_at.1.html

76 млн. лева ще бъдат инвестирани за подобряване на безопасността на железопътния транспорт. Това потвърди зам.-министърът на транспорта в оставка...

По-големи глоби за безразборното лепене и поставяне на реклами във Варна, иска кметът

http://www.moreto.net/novini.php?n=260158

Отговорните за поставянето или разлепването на непозволени места да търпят по-сериозни парични санкции. Това предложение до Общинския съвет предлага кметът на Варна Иван Портних чрез изменения в Наредбата за рекламната дейност, научи Moreto.

Бедственото положение в Дедево е отменено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4229409

Бедственото положение в село Дедево бе отменено след 16.00 часа, съобщи кметът на община Родопи Пламен Спасов. Ситуацията се нормализира и към селото вече могат да преминават леки автомобили.
 От наноси се чисти коритото на реката и се подготвят проекти за възстановяване на подпорната стена в Храбрино, Бедственото положение в село Дедево бе отменено след 16.00 часа, съобщи кметът на община Родопи Пламен Спасов. Ситуацията се нормализира и към селото вече могат да преминават леки автомобили. От наноси се чисти коритото на реката и се подготвят проекти за възстановяване на подпорната стена в Храбрино,

Отмениха бедственото положение в Дедево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4229404

Бедственото положение в село Дедево бе отменено след 16.00 часа, съобщи кметът на община Родопи Пламен Спасов. Ситуацията се нормализира и към селото вече могат да преминават леки автомобили.
 От наноси се чисти коритото на реката и се подготвят проекти за възстановяване на подпорната стена в Храбрино, Бедственото положение в село Дедево бе отменено след 16.00 часа, съобщи кметът на община Родопи Пламен Спасов. Ситуацията се нормализира и към селото вече могат да преминават леки автомобили. От наноси се чисти коритото на реката и се подготвят проекти за възстановяване на подпорната стена в Храбрино,

„Стройтрансгаз“ се отказа от BG частта на „Южен поток“

http://www.bnews.bg/article-112963

Компанията "Стройтрансгаз" излиза от проекта за строителство на газопровод “Южен поток”

Перник настига София, ако заплатите в столицата бъдат замразени

http://www.zapernik.com/biznes/pernik-nastiga-sofiya-ako-zaplatite-v-stolicata-budat-zamrazeni_33476/

От 2004 г. насам ръстът на доходите в София е толкова висок, че останалите области нямат шанс да ги настигнат никога, посочва анализ на Института за пазарна икономика. За периода 2004-2013 г. средногодишният темп на нарастване на доходите в столицата е 12,79% при среден темп за страната от 8,50%. Най-бавно се увеличават доходите в област Ловеч – с едва 2,90% на година. А само в шест области темпът на растеж е по-висок от средния на страната - София (град), Пловдив, Стара...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване