Адвокатът, който ще съди Facebook е “затрупан” от регистрации на нови поддръжници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244204_%D0%90%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8+Facebook+%D0%B5+%E2%80%9C%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0%D0%BD%E2%80%9D

 Адвокатът, който предяви иск срещу Facebook заради нарушения на поверителността, ще ограничи мащаба на делото, след като е бил “затрупан” от подкрепа, пише The Guardian. До 7000 потребители от повече от 100 държави се регистрират всеки ден в подкрепа на активиста Макс Шремс, които ще води битка в съда в австрийската столица Виена. Шремс обяви, че колективният иск ще бъде ограничен до 25000 потребители на социалната мрежа, за да е възможно да се потвърди всеки акаунт, каквото е изискването на съда. По думите му от миналия петък насам в пиковите часове на всеки шест секунди към жалбата се присъединява нов потребител. “Надявахме се на голяма подкрепа, но броят на участниците за толкова кратко време надмина и най-оптимистичните очаквания”, казва активистът. 
Германия е на първо място по брой на хората, подкрепили Шремс с 5287 потребители на Facebook, докато във Великобритания са се регистрирали 944 души, а в Ирландия - само 162. По-голямата част от поддръжниците му са в континентална Европа, като подрепата е най-голяма в Австрия с 3712 души, Холандия - 2438, Финландия - 1179 и Хърватска с 1106. “С такъв брой участници можем да спрем да се оплакваме от нарушването на поверителността и наистина да направим нещо. Ако успеем, това ще има положетелен ефект за всички потребители”, отбелязва Шремс. 
Броят на участниците в колективния иск ще бъде ограничен до 25 хиляди. Когато броят на поддръжниците достигне тази цифра, кампанията Еurope-v-facebook.org ще продължи да регистрира имена и адреси на потребители и те ще се ползват с предимство, ако мащабът на жалбата се увеличи. Допълнителният брой поддръжници освен това ще засили позициите на тъжителите, когато делото влезе в съда по-късно тази година. 
Шремс ще иска обещетение от 500 евро на поддръжник по обвинения за нарушения на защитата на личната информация от Facebook, сред които и подкрепа и участие в шпионските програми на САЩ. Жалбата е заведена срещу ирландския клон на най-голямата социална мрежа. 

Пазарът на имоти излиза от кризата

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d43b392/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C1130Ca0C0Epazaryt0Ena0Eimoti0Eizliza0Eot0Ekrizata0H1776330C/story01.htm

Цените на имотите записват реален ръст за второ поредно тримесечие, отчитат от консултантска компания


“Лудогорец” пребори “Партизан” в Белград

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5eE6-OWWEfA/

Българският шампион Лудогорец си осигури място в плейофите за класиране в груповата фаза на Шампионската лига. Орлите не успяха да победят Партизан в двата мача помежду им, но продължава напред поради по-добрата си голова разлика, след 0:0 у дома и 2:2 в Белград. Разградчани ще научат името на следващия си съперник в турнира на 8 август (петък), когато се тегли жребия за следващия кръг в турнира. Все пак българският шампион си осигури поне класиране за групите на Лига Европа дори при загуба в плейофите, което означава, че страната ни ще има представител в Европа поне до декември месец тази година.

В реванша в Белград шампионът на България поведе в резултата още при първата по-сериозна опасност пред вратата на Партизан. Марселиньо откри резултата в 19-ата минута, като топката се удари и в бранителя на Партизан Бранислав Трайкович. Голът обърка отбраната на Партизан допълнително и в 22-ата минута Марселиньо вкара втория си гол в мача и втори за Лудогорец, за 0:2. В 30-ата минута Петер Шкулетич се възползва от грешка в отбраната на Лудогорец и намали резултата на 1:2. В 35-ата минута отново Шкулетич използва нови проблеми в отбраната на Лудогорец и изравни резултата.

В 40-ата минута тимът на Партизан остана с десет души след червен картон на Бранислав Трайкович. Защитникът получи червен картон за удар без топка на Роман Безяк. Словенският голмайстор на орлите от миналия сезон пък бе сред големите длъжници, след като изпусна няколко чисти положения пред противниковата врата в хода на мача.

Второто полувреме бе равностойно, като най-чистото положение за гол за Лудогорец бе в 54-ата минута. Тогава резервата Върджил Мисиджан удари греда от пряк свободен удар, а при добавката .Роман Безяк също нацели гредата. До края силни изяви в отбраната на Лудогорец имаше Александър Александров.

С победата Лудогорец си гарантира и минимум 1.3 млн. евро при най-лошия възможен изход за тима от тук нататък – участие в групите на Лига Европа. Българският шампион за втори пореден път стига до плейофната фаза преди групите на Шампионска лига, като минлия сезон бе спрян от швейцарския Базел след две загуби, но пък орлите направиха същински фурор с участието си във втория по сила европейски клубен турнир, където достигнаха до четвъртфиналите./КРОСС/

 

 

 

Нова антена дрон може да достави Wi-Fi с 5-километров обхват в зони на бедстия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244203_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+Wi-Fi+%D1%81+5-%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D

  Учени от Университета на Северен Тексас (UNT) представиха безпилотна летателна машина, способна да доставя Wi-Fi с обхват 5 километра в зони, засегнати от бедствия, пише Gizmag. Екипът посочва, че тези стойности представляват значително подобрение на съществуващите технологии и могат да доведат до нови форми на безжични комуникации. 
“Технологията би била много полезна при бедствия, когато клетъчните антени са извън строя и няма комуникационна инфраструктура”, обяснява ръководителят на разработката Ян Ван. Стандартните Wi-Fi антени имат обхват около 100 метра, но Ван и екипът му са успели да го разширят, разработвайки насочваща се антена. Тя се върти и автоматично се настройва, доставяйки по-качествени комуникационни връзки и избягвайки нарушения на сигнала. 
Практическото приложение на системата обаче изисква още работа. “За да направим възможен обмена на информация между спасителните екипи и контролните центрове, трябва да имаме на разположение инфраструктура”, казва Ван. “И това е, което се опитваме да направим”. По думите на изследователя технологията не би могла да разчита на това данните да се пренасят през сателит или наземни бази и затова трябва да се разработи комуникация от дрон към дрон и от полет към полет. Екипът е получил финансиране от Националната научна фондация на САЩ за да продължи работата по новата генерация въздушни системи. 

Учени с “водолазни костюми и джапанки” искат да произвеждат енергия от морските течения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244202_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81+%E2%80%9C%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8E%D0%BC%D0%B8+%D0%B8+%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%E2%80%9D

 Нова технология, която събира мощта на морските течения може да бъде източник на чиста и безгранична енергия, пише Live Science. Група от учени, които описват себе си като “особняци с водолазни костюми и джапанки” са стартирали кампания за събиране на средства, наречена Crowd Enegry, като идеята им е да използват гигантски подводни турбини, за да събират енергията на течения като Гълфстрийма. Дори енергията, генерирана от тези турбини да не може изцяло да замести фосилните горива, както смята групата от изследователи, то устройствата ще бъдат важен източник на чиста енергия, според експерти. 
Океанските течения са енергиен източик, неизползван досега - или заради непознаването му, или заради липсата на технологии, обяснява Тод Джанка, основателят на Crowd Energy, който стои зад идеята за морските турбини. Перспективата за инсталиране на такива съоръжения в дълбините на океаните предизвиква обаче опасения за ефектите върху околната среда. При разработването на системата възможността за заплаха срещу морския живот е сведена до минимум, но въпреки това трябва да се проведат изследвания в реалните условия на океана за потенциалните ефекти.
Джанка и екипът му са проектирали система, наречена “турбина за морска енергия”, която се върти много по-бавно от вятърните турбини, но генерира значително по-голямо ускорение или въртящ момент. Учените планират да изградят турбина с размах на перките 30 метра, която според предварителните изчисления, ще произвежда 13.5 мегавата - достатъчно да захрани 13500 американски домакинства. За сравнение, една вятърна турбина с 47-метров размах генерира около 600 киловата електричество за 10 часа дневно. 
Ръководеният от Джанка екип възнамерява да тества турбината си в Атлантическия университет в щата Флорида, а след това да изгради по-голяма турбина. Целта им е да имат четири пълномащабни съоръжения, които функционират и генерират електричество през 2015 година.

50 години от включването на 89 обекта в Несебър в списъка на паметниците на културата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZPnEdSwqYfw/

Преди 50 г. Комитетът по култура и изкуство към Министерския съвет обнародва в ДВ бр.41/26.05.1964 Списък на паметниците на културата в град Несебър. В него са включени: 13 църкви, 2 турски бани, 2 вятърни мелници, 1 чешма, 70 частни къщи и 1 къща на Жилфонд, както и останки от крепостна стена извън дворищната регулация. Това се случва 8 г. след обнародването на ПМС №243/18.07.1956, с което територията на старата част на Несебър се обявява за архитектурно градоустройствен и археологически резерват от национално значение и се поставя под специален режим на градоустройствено и архитектурно изграждане. Само по себе си постановлението представлява програмен документ за развитието на града като музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение. В него са разработени задълженията на всяко едно от тогава съществуващите министерства като: министерство на комуналното стопанство и благоустройство; министерство на електрификацията;министерство на народната отбрана;министерство на транспорта;министерство на културата;министерство на народното здраве и социалните грижи;министерство на земеделието;БАН;управление на горското стопанство;главно управление на пътищата; Окръжен народен съвет – Бургас. Изпълнението на постановлението е възложено на цит. министерства и институции.

Някои от тях вече ги няма, други продължават да съществуват. Липсата на контрол и санкции по изпълнението на постановлението обаче довежда до това, че от Списъка отпадат Вятърната мелница в новата част на града под №16 и Турската баня под №18 в северната част на полуострова.И не само те.

Днес, 50 г. по-късно, никой по никакъв начин не отбеляза бележитата годишнина, която очевидно е историческа.Публ. факсимиле от цит.списък.Да се знае и помни!

Все пак благодарение на инициативността на действащия кмет на Община Несебър Николай Димитров с подкрепата на Общинския съвет,предстои официалното откриване на сградата на Старото кметство.Тя е изградена първоначално през 1927 г. за почивна станция на Св.Синод,а по-късно там се е помещавала администрацията на Община Несебър.

Като паметник на културата сградата е изградена наново из основи по проект „Преизграждане преустройство,реконструкция и промяна на предназначението на сградата на Община Несебър в обществена сграда с представителни функции”. В нея ще функционират: ритуална зала, официална приемна на Община Несебър, зала за конференции,офис помещения.

Максим МОМЧИЛОВ

 

Джордж Озбърн възнамерява да превърне Великобритания в център на дигиталните валути

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244201_%D0%94%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B6+%D0%9E%D0%B7%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5+%D0%92

 Британското министерство на финансите ще извърши проучване и оценка на възможностите да превърне Великобритания в център на търговията с виртуална валута, обяви канцлерът на хазната Джордж Озбърн, пише Telegraph. Представители на правителството ще проучат ползите и заплахите от все още нерегулираните дигитални валути, включително бит-монетите, които в края на 2013 година достигнаха капитализация от 14 милиарда долара, падайки по-късно до около 8 милиарда.
Изследването, започващо през идващата есен, ще разгледа ролята, която биха могли да играят виртуалните пари за бизнес развитието и е част от плана на управляващите да стимулират иноваците във финансовия сектор. “Ключова цел на дългосрочния план за икономическо развитие е утвърждаването на Великобритания като център на световните финанси”, посочва Озбърн.
Инициативата е предшествана от предложението на американския щат Ню Йорк за лицензионна схема за търговия с бит-монети, която предвижда компаниите, приемащи или търгуващи с дигиталните пари да записват самоличността и адресите на клиентите. Фирмите ще се задължат още да поддържат в наличност количества бит-монети, по-големи от дължимите на клиентите им.

Европейското „право да бъдеш забравен“ е дълбоко неморално, смята основателят на Уикипедия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244200_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%E2%80%9E%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%88+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%E2%

 Основателят на Уикипедия Джими Уелс описа „правото да бъдеш забравен“ на Европейския съюз (ЕС) като „дълбоко неморално“, пише The Telegraph. В същото време организацията, управляваща функционирането на най-голямата онлайн енциклопедия предупреди, че в резултат на закона интернет „ще се затъмни от дупки в паметта“.
„Историята е човешко право и едно от най-лошите неща, което един човек може да направи е да използва сила, за да накара друг да замълчи“, подчерта Уелс по време на годишната конференция Уикимания, която се провежда в Лондон. Той посочи, че от известно време е обществена личност и се е сблъсква както с положителни, така и с отрицателни коментари за себе си, но никога не би използвал закон, за да прикрие това.
Фондацията Уикимедия, която стои зад Уикипедия е получила множество известия за отстраняване на съдържание от резултати на търсения в Европа, след като „правото да бъдеш забравен“ придоби силата на закон през май, т.г. Организацията съобщи, че тези искания ще засегнат повече от 50 линка, насочващи читателите към страници на Уикипедия. Две от тези връзки са към английската й версия. Едната се отнася до страница за Гери Хъч, осъден престъпник, смятан за най-успешния ирландски банков обирджия, а другата е снимка на музиканта Том Карстеърс.
Фондацията Уикимедия посочва, че не знае кой е поискал премахването на връзки и че не трябва да се смята, че човекът, за когото е дадена статия го е направил. Самата Уикимедия е информирана за отстраняването на линкове към Уикипедия, само защото Google и изпраща известия. Други търсачки не изпращат известия, така че може да са премахвали връзки към резултати без знанието на фондацията.

Може ли Западът да подложи Русия на пълна блокада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244199_%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%

 Третият пакет от санкции срещу Русия, приет от САЩ и Европейския съюз в края на юли ни кара да помислим за мащабите на евентуалните по-нататъшни ограничения, които Западът е готов да въведе във връзка с кризата в Украйна, пише РБК дейли”: .
Историята на санкциите срещу Иран показва, че блокирането на големите играчи в няколко отрасъла на икономиката далеч не е последната мярка за международно принуждаване.

Шантави въпроси и подобаващи отговори на тема секс

http://curious.actualno.com/Shantavi-vyprosi-i-podobavashti-otgovori-na-tema-seks-news_43685.html

В своята редовна секс рубрика индийски вестник публикува въпроси на свои читатели и отговорите на сексолог. Отговорите обаче спокойно може да станат и за страница с вицове, пише БГНЕС. Ето и някои ...

Конзола за автомобили прожектира карти за навигация и SMS-и на предното стъкло

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244198_%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8+

 Базираната в Сан Франциско компания Navdy има за цел да даде възможност на шофьорите да виждат информацията от смартфоните си на предното стъкло на автомобилите, пише Washington Post. Системата се монтира между кормилото и стъклото и прожектира прозрачни образи, които изглеждат сякаш „плуват” на два метра пред прозореца.
Компанията представя технологията като конзола, комбинираща прожекционен екран с гласов и жестов контрол. Системата е съвместима с мобилните операционни системи iOS и Android, като се свързва с телефоните с Bluetooth и споделя данните в тях с Wi-Fi. Устройството може да се свързва и с Google Maps и в такъв случай шофьорите виждат навигционните карти на предното стъкло, при това навигацията не изчезва при входящо повикване или съобщение. И двете се прожектират на разделен екран. При обаждане потребителите трябва да вдигнат палец над волана, за да отговорят, и да замахнат, за да приключат разговора. Прожекторът може да показва данни за скоростта, наличието на гориво в резервоара и други известия за състоянието на автомобила. За целта устройството се свързва със системата на автомобила, като е съвместимо с всички коли, произведени след 1996 година.

Дъщерята на Кастро се върна в Куба след 20 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244197_%D0%94%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%80%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%9A%D1%83%D0%B1%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+20+%D0%B3

 Алина Фернандес Ревуелта, дъщеря на лидера на кубинската революция Фидел Кастро, се завърна след 20 г. в родината си.

Алина Фернандес се завръща в Куба заради болната си майка. 88-годишната Наталия Ревуелта Клеус миналата седмица бе оперирана в болница в Хавана, от която сега се възстановява, като състоянието й продължава да е тежко.

Алина Фернандес, която понастоящем е на 58 г., навремето напуска Куба с фалшив паспорт, представяйки се за испанска туристка. Тя е известна с критиката си към политиката на баща си, която е главна тема в издадената от нея в САЩ книга "Алина. Спомените на дъщерята-бунтарка на Фидел Кастро".

Майката на Алина обаче неистово защищава кубинската революция. Възрастната дама на няколко пъти е летяла до Маями, за да се види с дъщеря си и внучката си Алина Салгадо, която също живее в САЩ. От своя страна, по-малката Алина често е посещавала баба си в Хавана, като сега е дошла заедно с майка си.

Облагородиха втора панорамна площадка над Дряновския манастир (снимки)

http://pik.bg/облагородиха-втора-панорамна-площадка-над-дряновския-манастир--снимки-news211196.html

Облагородиха втора панорамна площадка над Дряновския манастир  (снимки)

Още едно приказно местенце, по екопътеката на скалите над Дряновския манастир, бе облагородено от МОГА – Дряново, пише gabrovonews.bg.

снимка: МОГА - Дряново

снимка: МОГА – Дряново

Преди една година се постави началото с Пейката на любовта / Bench of Love, а с оглед на големия интерес към нея дойде и вдъхновението съседната панорамна тераса също да бъде обгрижена.

снимка: МОГА - Дряново

снимка: МОГА – Дряново

Няколко часа доброволен труд, малко боя, шкурка, яхтен лак и доза креативност направиха мястото значително по-приятно.

снимка: МОГА - Дряново

снимка: МОГА – Дряново

“Тази събота запретнахме ръкави и малко тихомълком поработихме. Заехме се с облагородяването на втората панорамна площадка по екопътеката над Дряновския манастир. И само за няколко часа преобразихме мястото. Пребоядисахме пейките (благодарности за боята на NasamNatam.com и Peika.bg), разчистихме площадка, пребоядисахме металния парапет. Направихме дървени парапети по стръмната пътечка до пейките и лакирахме дървената беседка малко по-отгоре”, споделят доброволците от МОГА – Дряново.

снимка: МОГА - Дряново

снимка: МОГА – Дряново

снимка: МОГА - Дряново

Коалиция "Десните" се учреди и покани недоволни реформатори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244196_%D0%9A%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%22%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%22+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%B

 Остър опонент на БСП, ДПС и ГЕРБ и алтернатива на ставащото в Реформаторския блок. С такива заявки днес беше учредена коалиция "Десните". В нея влизат отделилата се от блока "Синьо единство" около бившия председател на СДС Надежда Нейнски, пренебрегнатите от реформаторите "Български демократически форум" (БДФ) и Единна народна партия, както и представители на опозицията в ДСБ срещу лидера на партията Радан Кънев – Илко Семерджиев, Деница Сачева и бившият ковчежник на формацията Юлиан Войнов.

На пресконференция в София председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов обяви, че на десните избиратели не трябва да се предлага повече да гласуват за по-малкото зло или да изберат нещо, каквото и да е то, защото няма по-добро. "Днес полагаме началото на такова обединение на традиционната десница, каквото трябваше да се случи още преди година и половина", каза Панчугов, цитиран от пресцентъра на "Синьо единство", и добави, че "Десните" ще са десницата, която "няма нужда да обяснява себе си".

Центристкият завой на Реформаторския блок и съпротивата на части от него срещу този завой не поставят основите на едно стабилно бъдеще. Бих искал да призова всички хора, които се считат за десни и в рамките на СДС, и в рамките на ДСБ, да си направят труда да разберат какво предлагаме ние в "Десните", каза Панчугов.

"Винаги сме приемали хората в ДСБ – и ценностно, и идеологически, и биографично, като свързани с пътя на десницата в България. Реформаторският блок им предложи подмяната на един проект, който започна по съвсем различен начин в началото. Ние предлагаме алтернатива на случващото се в блока", продължи Панчугов и припомни, че "Синьо единство" е влязла в блока миналата година с настояването за обединяване на всички формации в една дясна партия. По думите му партията му била изгонена, но идеята вече среща и подкрепата на Гражданския съвет на блока.

След като в началото на седмицата лидерът на ДСБ Радан Кънев подаде оставка като говорител на блока, днес членове на Гражданския съвет го предложиха за председател и настояха за по-спешни действия за прерастването на блока в единен политически субект.

Жаклин Толева – председателят на БДФ, която миналата година се яви на предсрочните парламентарни избори в коалиция с ДСБ, постави за цел на новото обединение "съществуването на България като демократична, силна, национално отговорна държава в обединена Европа". Тя увери, че "Десните" поставят началото на единодействие на десницата, водена от бъдещето, а не от миналото, макар коалицията да припознава успехите на управленията на традиционната десница. А председателят на Единната народна партия Мария Капон определи "Десните" като остър опонент на БСП, ДПС и ГЕРБ. "Изправяме се срещу внушението, че единствената алтернатива в страната са БСП и ГЕРБ с техните патерици. Има и трети път", подчерта тя.

Преди две седмици БДФ и партията на Капон разпространиха съобщение, че работят по създаването на новата дясна коалиция, след като повече от година показват желание да се присъединят към Реформаторския блок, но не получават отговор.

"За нас политиката е професионално занимание. Ние смятаме, че е непрофесионално политическите партии да работят без идейна и ценностна платформа. Това позволява хората да следят дали тези партии следват принципите и ценностите си или променят мнението си по три пъти на ден", каза днес  бившият министър на здравеопазването в кабинета "Костов" Илко Семерджиев, който от месеци остро атакува Радан Кънев, че предава дясното.

Видин разделен на три за кмета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233011

Обвинението срещу кмета на Видин Герго Гергов (БСП) раздели града на три враждуващи и протестиращи групи. За днес е насрочен митинг на хората, които защитават градоначалника. Шествието ще бъде пред съда, който ще решава дали да го отстрани от длъжност за престъпления по служба. 
"Приканваме всички, на които съдбата и бъдещето на Видин не са Обвинението срещу кмета на Видин Герго Гергов (БСП) раздели града на три враждуващи и протестиращи групи. За днес е насрочен митинг на хората, които защитават градоначалника. Шествието ще бъде пред съда, който ще решава дали да го отстрани от длъжност за престъпления по служба. "Приканваме всички, на които съдбата и бъдещето на Видин не са

Радан Кънев разцепва Реформаторския блок

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244195_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%86%D0%B5%D0%BF%D0%B2%D0%B0+%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%BB%

 Кризата в Реформаторския блок (РБ) продължава. Лидерите на петте партии се събраха на спешна среща, за да търсят изход и да предотвратят разпада на коалицията след оставката на Радан Кънев като неин говорител. Сбирката била неформална, на по чаша бира. Поредните многочасови преговори обаче не успяха да решат проблемите.

Двата лагера в РБ вече са съгласни управлението да се централизира и да бъде избран председател. Разделя ги единствената засега кандидатура, спори се и кога да се случи това - преди или след изборите.  Част от членовете на Гражданския съвет поискаха Радан Кънев да оглави РБ. Неговото председателство щяло да осигури консолидация и да е първа стъпка в посока „създаване на единна политическа формация“. Иска се и свикване на съюзен конгрес в началото на септември. Декларацията е подписана от 15 души от 40-членния Граждански съвет (ГС).

Оповестяването й предизвика суматоха сред реформаторите. „Радан Кънев се утвърди като естествен лидер на РБ, но въпросът е, че в предизборна ситуация играта кой точно да е лидер не е добра“, посочи Михаил Неделчев, един от членовете на ГС, неподписали декларацията.

„Тези хора от ГС с абсолютно същата правна стойност могат да номинират и новия треньор на „Левски“. С тази разлика, че фигурата на треньор съществува в правния мир, но не и тази на председател на РБ“, заяви пред „Преса“ лидерът на СДС Божидар Лукарски. За да се случи това, е необходимо да бъде променено коалиционното споразумение, а това изисква време. Освен това според него постът не бива да се заема от председателите на партиите в блока, а от гражданско лице, „равно отдалечено от всички партии“.

„Това са аргументи за адвокатски кантори. Обществото има нужда от силна партия, ръководена от силна личност, която да го заведе на парламентарни избори. Форматът „орел, рак и щука“ не е продуктивен“, контрира секретарят на ГС Гроздан Караджов. 

 

Шахматисти признаха Кобрата за стратег

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244194_%D0%A8%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3

 Ев­ро­пейс­ки­ят шах­ма­тен съ­юз из­ра­зи под­к­ре­па­та си към бъл­гар­с­кия бок­сьор Куб­рат Пу­лев за пред­с­то­я­ща­та му сре­ща с Вла­ди­мир Клич­ко. То­ва нап­ра­ви ше­фът на цен­т­ра­ла­та Сил­вио Да­на­и­лов в спе­ци­ал­но пис­мо.

 

“Бях мно­го при­ят­но из­не­на­дан, ко­га­то раз­б­рах, че из­пол­з­ва­те ша­ха ка­то част от под­го­тов­ка­та си за бок­со­ва­та ви сре­ща сре­щу нас­то­я­щия све­то­вен шам­пи­он Вла­ди­мир Клич­ко на 6 сеп­тем­в­ри в Хам­бург - че­тем в пис­мо­то. - То­ва ви пра­ви един­с­т­ве­на­та про­фе­си­о­нал­на бок­со­ва су­пер­з­вез­да в ис­то­ри­я­та, ко­я­то оби­ча ша­ха, из­пол­з­ва ша­ха и знае, че ша­хът мо­же да да­де се­ри­оз­но пре­дим­с­т­во до­ри на рин­га. С то­ва пис­мо аз бих же­лал да из­ра­зя пъл­на­та под­к­ре­па на Ев­ро­пейс­кия шах­ма­тен съ­юз към вас за пред­с­то­я­щия прес­ти­жен мач сре­щу Вла­ди­мир Клич­ко. Се­га раз­би­рам за­що мно­го спе­ци­а­лис­ти по бок­са ви на­ри­чат “Кош­ма­рът на Клич­ко”. То­ва е, за­що­то има­те не са­мо стра­хот­ни ум­с­т­ве­ни въз­мож­нос­ти, но и за­що­то сте ин­те­ли­ген­тен чо­век и из­пол­з­ва­те мо­зъ­ка си ка­то ос­нов­но оръ­жие сре­щу опо­нен­та на рин­га. Си­гу­рен съм, че има­те всич­ки шан­со­ве за по­бе­да, за­що­то сте в доб­ро пси­хи­чес­ко със­то­я­ние, има­те стра­те­ги­чес­ки ум и сме­ло сър­це! Гор­де­ем се с Вас!”

Реколтата от грозде се стопи наполовина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244193_%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 През тази година реколтата от грозде ще бъде с около 40-50 на сто по-ниска от миналогодишната, съобщи вчера  шефът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Иван Пачев. Негативната прогноза се отнася и за десертните, и за винените сортове, най-добри ще бъдат добивите от сортовете, които са селекционирани специално да бъдат устойчиви на мана и оидиум. Всички останали са в много лошо състояние и стопаните ще получат много малко грозде, а на места няма да приберат нито едно зърно. При обиколката си в страната експертът е установил, че в Южна България има лозя, в които изобщо няма да влизат берачи. На места производителите са направили

 

до 10 пръскания срещу опасните болести

 

но въпреки това не очакват големи резултати. Сред устойчивите на мана сортове са българските „Рубин“, „Гарант“, „Наслада“ и „Дружба“, както и „Плевенски фаворит“, уточни доц. Пачев.

 

За изключително лошото състояние на лозята в страната до момента, потвърди и директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Очакваните дъждове през тази седмица в лозарските райони ще утежнят още положението, прогнозира той. Валежите съсипаха реколтата, в насажденията се среща цялата палитра от болести по лозята. До този момент след всички обработки, които са правили в собствените си лозя винопроизводителите себестойността на килограм грозде е 65 стотинки, а има още месец до началото на беритбената кампания, каза още инж. Коев.

 

През миналата година в нашите винзаводи са преработени 250 хил. тона грозде, през тази година

 

оптимистичната прогноза е

 

180 хил. т да станат на вино

 

Въпреки драстичния спад и тази есен ще има чужденци, които изкупуват суровината ни от лозята. Италиански фирми вече обикалят производителите в района на Сливен, Стара Загора и Хасковско, за да се спазаряват за изкупуването на муската. В Северна България също са проведени предварителни разговори за изкупуване на гроздето от ароматния сорт.

 

През тази година руският пазар почти се е затворил за наши вина заради обезценената рубла, коментира още Красимир Коев. Проблемите с износа всъщност са още от края на миналата година, когато са намалели  руските поръчки на вино, не само към нашата страна. Конфликтът в Украйна също си е казал думата и за тази страна не се реализира нищо, а пътищата за Русия преминават през размирните територии. Въпреки спада Русия продължава да е лидер в потреблението на БГ вина. През тази година се очаква да изнесем около 4-5 млн. литра вино за Китай, но той не може да компенсира количествата, които вземат руснаците, категоричен е експертът.

Русия забрани вноса на домашни и циркови животни от България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244192_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8+%D0%B8+%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B

 Заради разпространението на болестта син език Русия забранява временно от днес вносът на крави, овце и кози от територията на Хасковска област. Ограничението засяга също така износът от нашата страна на животни за цирковете и зоопарковете, които са възприемчиви на син език. Става дума за камили и други видове от това семейство, като лами например. Без виза за Руската федерация остават също така спермата от бикове, овни и козли, както и ембриони от дребен и едър рогат добитък.

 

Междувременно в сряда падна забраната за износ на животинска продукция от Пловдивска област заради подобрение на епизоотичната ситуация в региона, става ясно от официалния сайт на Росселхознадзор. Нашите производители от този регион ще могат да изнасят към Русия живи овце и кози, както и продукти, добити от сурово месо от тях, мляко и млечни продукти, фуражи за животни и други суровини и продукти, получени от клането на овце и кози.

Св. мъченици Марин и Астерий

http://celebrate.actualno.com/Sv-mychenici-Marin-i-Asterij-news_43693.html

В дните на езическите царе Валериан и на неговия син Галиен* в Рим живял един честен и добродетелен велможа, на име Астерий, който изповядвал Христовата вяра. Той бил знатен и богат човек и се ползвал...

Издирването на останки от MH17 се прекратява временно

http://europe.actualno.com/Izdirvaneto-na-ostanki-ot-MH17-se-prekratjava-vremenno-news_43691.html

Издирването на останки на жертви на разбилия се в Източна Украйна малайзийски "Боинг" се спира до ново нареждане поради съображения за сигурност, съобщи премиерът на Холандия Марк Рюте, пре...

Потребителите не вярват, че животът поевтинява

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244191_%D0%9F%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0

 Потребителите не вярват, че в страната има дефлация и животът им поевтинява, показва юлската анкета на НСИ. Те продължават да считат, че през последните 12 месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо в сравнение с оценките, регистрирани от предходната анкета. Същевременно обаче инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват. На годишна база вече 11-и месец от НСИ отчитат дефлация, която е до 2 на сто. На месечна база поредните месеци с отрицателни проценти са шест – от порядъка на минус 0,2% до минус 0,5%.

 

През юли 2014 г. общият показател на доверие на потребителите намалява с 4.3 пункта спрямо равнището си отпреди три месеца, което се дължи на пониженото доверие сред населението както в градовете, така и в селата ­ съответно с 3.9 и с 5.1 пункта.

 

Мненията за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията за следващите дванадесет месеца са по-песимистични спрямо предходното наблюдение, в резултат на което балансовите показатели намаляват съответно с 9.0 и с 6.1 пункта. По-неблагоприятни в сравнение с април са и оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Разрешиха строежа на приемния терминал на „Южен поток”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244190_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%B6%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB+

 Разрешиха строежа на приемния терминал на „Южен поток” и на първата от общо трите компресорни станции на българска територия ­ „Варна”. Това става ясно от разрешението за строителство, публикувано на сайта на Министерството на регионалното развитие. То е издадено на 31 юли. Освен това с него вече бившият строителен министър Десислава Атанасова е разрешила изграждането на път към приемния терминал в горска територия.

 

Разрешението допуска предварително изпълнение на основание на чл. 60, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс – защита на особено важни държавни или обществени интереси. През 2011 г. МС обяви „Южен поток” за обект от национално значение. Срокът за обжалване на предварителното изпълнение е 3-дневен, а на самото разрешение – 14-дневен. И двата срока започват да текат след обнародване на решението в „Държавен вестник”.

Дъждовете продължават, има опасност от наводнения

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6qdMWZO7mzw/

И днес се очакват валежи и гръмотевични бури. По-интензивни превалявания ще има в западните райони, с количества до 25 л/кв.м. Заради валежите се очаква и рязко повишение на нивата на реките в Дунавския водосбор, по горното течение на Марица и реките от Западнобеломорския басейн. Не се изключват и внезапни наводнения.

Облачността ще е предимно значителна, купесто-дъждовна. Ще има валежи, придружени от гръмотевици, на повече места и по-съществени – в планинските райони на Западна България. Предимно слънчево ще бъде преди обяд на места в югоизточната половина от страната. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 25° и 30°, в София около 25°, сочи прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Над Черноморието облачността ще е разкъсана, преди пладне до слънчево, а над южното крайбрежие по-късно през деня – предимно значителна. На места ще има краткотрайни превалявания. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури по крайбрежието – до 28°-30°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

 

 

ИКОНОМИЧЕСКОТО МИНИСТЕРСТВО СИ СВАЛИ РАДИАТОРИТЕ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244189_%D0%98%D0%9A%D0%9E%D0%9D%D0%9E%D0%9C%D0%98%D0%A7%D0%95%D0%A1%D0%9A%D0%9E%D0%A2%D0%9E+%D0%9C%D0%98%D0%9D%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%95%D0%A0%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%9E+%D0%A1%D0%98+%D0%A1%D0%92%D0%90%D0%9B%D0%98+%D0%A0%

 Министерството на икономиката и енергетиката си свали радиаторите. „Не, не се отказваме от топлофикация”, казаха от пресцентъра. Радиаторите са свалени заради рехабилитация на инсталация със средства от Международен фонд „Козлодуй”. В него постъпват компенсациите, които България получава от ЕС и донори за предсрочното спиране на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй”.   

Горивата поскъпват в пика на лятото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244188_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%BF%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE

 Горивата поскъпнаха в пика на лятото. Само за няколко седмици цените на най-масовия бензин А-95 и на дизела скочиха с няколко стотинки. Засега поскъпването е минимално, така че най-вероятно няма да бъде сериозно усетено от джоба ни, съобщи Дарик.

 

В момента 400 км, колкото е пътят от София до Бургас, с кола излиза средно между 60 и 100 лева в зависимост от разхода. Сега дизел можем да се зареди за 2,60 литъра, а А-95 ­ за 2,55 лв. ­ с няколко стотинки повече от преди месец. Въпреки сезонния скок при горивата – това лято зареждаме по-евтино от миналото. Най-евтино ще ни излезе, ако караме на газ.

 

„Все пак когато потреблението се увеличава, е нормално да има леко поскъпване с 1-2 стотинки. Според нас вече се случва, така че не очакваме някакви сериозни промени при цените в момента”, коментира Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация, цитиран от Нова телевизия.Експертите прогнозират, че дори ситуацията в Ирак да се усложни, горивата няма да скочат повече от 5-6 стотинки на литър. Въпреки по-високите цени на горивата превозвачите обещават, че няма да вдигат цените на билетите за пътуването ни с автобус. И тази година обаче най-евтино остава пътуването с влак.

Мъртва зона в Мексиканския залив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244187_%D0%9C%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%9C%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B2

 На дъното на Мексиканския залив край бреговете на САЩ вследствие на човешката дейност това лято се е образувала огромна „мъртва зона” с площ от около 13 хил. квадратни километра, съобщава Ройтерс.

 

В резултат на този феномен във водата е останал твърде малко кислород, който да поддържа живота на морските обитатели. До този извод са стигнали учени от университета в Луизиана, чиито изследвания бяха публикувани от американските медии. По данни на еколозите споменатият дънен участък е с размерите на американския щат Кънектикът. Той изцяло е обрасъл с водорасли, които потребяват почти целия кислород, останал във водата. Затова тази среда е непригодна за живот за риби и ракообразни. Причината за появата на тази мъртва зона са използваните в земеделските земи на крайбрежието големи количества селскостопански торове. Те се отмиват от дъждовете и реките и попадат в залива и там благоприятстват развитието на дънната растителност.

Руски хакери свили паролите на 1,2 милиарда души

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244186_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%85%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+1%2C2+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4

 Група руски хакери притежава най-голямата база данни с потребителски имена и пароли в историята. Хакерите са се сдобили с данните на 1.2 млрд. пароли и над 500 млн. имейл адреса, казват от компанията Hold Security, цитирани от в. „Ню Йорк Таймс“.

 

Информацията е генерирана от 420 хил. уебсайта в продължение на няколко години. Жертви на хакерите са станали както много популярни онлайн дестинации, така и по-малки интернет страници. Hold Security вече са уведомили повечето по-големи жертви, но компаниите са подписали споразумение да не се разкриват имена. Hold има история в разкриването на подобни пробиви. Компанията за киберсигурност е сред откривателите на хакерската атака срещу Adobe Systems миналата година.

 

"Хакерите не са атакували само американски компании. Действали са наред, включително компании от Fortune 500 до много малки сайтове. Повечето от атакуваните все още са уязвими", казва Алекс Холдън, основател на Hold Security.

 

Сред жертвите има и руски сайтове. Фирмата не е открила никаква връзка между хакерите и руското правителство. Подготвя се и уведомление на властите. Засега Hold Security не разполага с доказателства, че хакерите са продавали данните на трети лица.

 

Те предпочитат да ги използват за разпространение на спам, създаване на фалшиви профили и др. За това получават заплащане от клиентите си. От компанията са използвали своите контакти в хакерското общество и са успели да се свържат с групата по анонимен път.

 

Групата работи в Южна Централна Русия. Тя е съставена от около 10 души, всички на между 20 и 30-годишна възраст. Те се познават реално, а не само виртуално, както е при повечето подобни хакерски групи. Много добре са организирани, като всеки си има конкретни задачи, които изпълнява.

 

Групата е била формирана през 2011 г. с идеята да разпространява спам, като е купувала крадени бази данни от черния пазар. Постепенно обаче разширява дейността си и започва да създава или да превзема ботмрежи и да използва техните ресурси за целите си.

 

По-голямата част от информацията е генерирана през последните няколко месеца. Те са разработили и метод за филтриране на данните. Така от общо 4.5 млрд. записа са сортирали 1.2 млрд, които не се повтарят. Всички те посочват 542 млн. уникални имейл адреса, тъй като повечето хора имат по повече от един акаунт. Все още не е установено точното местоположение на хакерите, нито техните самоличности, което ще трябва да се извърши от властите, ако решат да разгледат сигнала на Hold Security.

Рейтингът на Обама потъва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244185_%D0%A0%D0%B5%D0%B9%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%8A%D0%B2%D0%B0

 0

 
Рейтингът на Обама спадна с още един процент, сривайки се до нов антирекорд от 36% от американците, които подкрепят политиката му, съобщи Ен Би Си.

 

57% от анкетираните заявили, че са недоволни и са готови да протестират. Сред исканията на американците са импийчмънт на Обама и край на насилието в Украйна и Ивицата Газа. От анкетираните 57% заявили, че са недоволни и са готови да протестират.

 

Едва 36% от гражданите одобряват външната политика на Обама. Ен Би Си отбелязва, че подкрепата за президента спада леко и сред демократите и афроамериканците.

 

Според проучването 70% от анкетираните смятат, че страната се движи в погрешна посока, 80 на сто са на мнение, че американската политическа система влиза в упадък, а само 14% от анкетираните подкрепят работата на Конгреса на САЩ. Шест от всеки десет американци са недоволни от състоянието на икономиката от началото на глобалната икономическа криза през 2008 г.

 

Това не е първото проучване тази година, което отразява недоволството на американците за състоянието на страната. В началото на юни Обама попадна на първо място в списъка с “Най-лоши президенти на САЩ”.

Флотът на Панама по-голям от на Китай и САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244184_%D0%A4%D0%BB%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D

 Броят на корабите, плаващи под панамски флаг, превиши флотовете на Китай и САЩ, взети заедно, съобщава Международната федерация на транспортните работници. По данни до юли 2014 г. под панамски флаг по цял свят плават 8600 кораба.

 

Луис Фруто, представител на синдиката, казва пред Би Би Си, че колегите му се борят срещу т. нар. удобни флагове вече над 50 години. „Удобният флаг” по правило осигурява най-благоприятен режим за плавателния съд и намалява таксите в пристанищата в по-голямата част от света. От това се възползват корабособственици, които не са граждани на страните - носители на флага.

Интернет, смартфоните и телевизията са загуба на време

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244183_%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82%2C+%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D0

 Папа Франциск призова 50 000 германски младежи - служители на олтара, дошли на поклонение в Рим, да не губят време с интернет, смартфони и телевизия, а да посвещават времето си на по-продуктивни дейности.

 

„Може би мнозина млади хора пропиляват прекалено много часове с безполезни неща”, каза папата в кратко слово пред поклонниците. „Нашият живот се състои от време, а времето е дар от Бога, затова е важно да бъде използвано за добри и плодотворни действия”, каза той.

 

Безплодните дейности, изброени от папа Франциск, бяха „чатенето в интернет или със смартфони, гледането на телевизионни сапунени опери и използването на продуктите на технологическия прогрес, които трябва да опростяват и подобряват качеството на живота, но отвличат вниманието от това, което е действително важно”.

 

77-годишният папа има акаунти в Twitter на няколко езика, а английският вариант има 4,3 милиона последователи. Главата на Римокатолическата църква си припомни немския език, за да приветства германските поклонници.

Нов Сноудън клати американската държавна сигурност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244182_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D0%A1%D0%BD%D0%BE%D1%83%D0%B4%D1%8A%D0%BD+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%

 

След първите си разкрития Сноудън изчезна и всички взеха да го сравняват с популярния герой Уоли.
 
Най-новите разкрития за методите на работа на разузнавателните агенции на САЩ са убедили американските власти, че журналистите са намерили нов източник на информация от техните редици.

 

Подозренията се породили след публикуването в сайта Intercept на нови разкрития за размерите на списъка на лица под наблюдение от американските антитерористични служби. Intercept е сайтът, който преди това бе публикувал документи, предоставени от бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън.

 

Електронното издание заяви просто, че е получило информациите от източник, който е част от разузнавателната общност. Преди сайтът не криеше, че Сноудън е източникът му, което говори, че последната му сензация има

 

друг произход

 

пояснява АФП. Телевизия Си Ен Ен, като се позова на американски правителствени представители, съобщи, че службите за национална сигурност се опасяват от нов теч на класифицирана информация.

 

Intercept е изданието на американския журналист Глен Грийнуолд, който пръв разкри документите на Сноудън, помести текст от 12 страници с гриф “secret/noforn”, който означава, че не трябва да бъдат предавани на съюзнически държави.

 

Текстът, озаглавен “Стратегически резултати 2013 ­ терористични самоличности”, е с дата август 2013 година, сиреч след заминаването на Сноудън от Хаваите, където е работел за Агенцията за национална сигурност, през Хонконг за Русия. Данните са събрани от Националния център за антитероризъм.

 

Документът разкрива, че най-малко 680 000 души в целия свят са заподозрени от американските служби, че са замесени в дейности, свързани с тероризма. От тях 280 000 души нямат призната връзка с терористична група, докато 400 000 са заподозрени, че членуват или подкрепят групи, смятани за терористични, като Ал Каида и Хамас.

 

Друга база данни ­ наречена TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment) наброява един милион души според източниците, цитирани от Си Ен Ен.

 

Сайтът също така разкри, че от встъпването в длъжност на президента Обама броят на лицата в списъка за забрана за полети, които не могат да се качат на борда на самолети за или от САЩ, се е увеличил десет пъти до 47 000 души.

 

Разузнавателните служби в САЩ обмислят дали да поискат от министерството на правосъдието

 

да започне разследване

 

за предполагаемо изтичане на класифицирана информация за борбата с тероризма, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник от администрацията, запознат с проблема.

 

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън е работил в тясно сътрудничество с двама от основателите на The Intercept – Глен Грийнуолд и Лора Пойтрас. Сноудън напусна работата си като подизпълнител в Хавай през май 2013 г. и не е известно да е имал достъп до данните на тайните служби след това.

В Либерия е обявено извънредно положение заради ебола

http://www.vesti.bg/novini/v-liberiia-e-obiaveno-izvynredno-polozhenie-zaradi-ebola-6019288

Президентът на Либерия Елън Джонсън-Сърлийф обяви въвеждането на извънредно положение в страната заради епидемията на хеморагична треска ебола. Тя обяви това в официално обръщение.

Сърбия се възползва от санкциите срещу Русия

http://www.vesti.bg/novini/syrbiia-se-vyzpolzva-ot-sankciite-sreshtu-rusiia-6019289

Сърбия планира значително увеличение на износа на свои продукти за Русия, съобщи сръбската Търговско-промишлена палата.

Още преди 12 дни Пеевски се е отказал да става пак следовател

http://politics.actualno.com/Oshte-predi-12-dni-Peevski-se-e-otkazal-da-stava-pak-sledovatel-news_43686.html

Още преди да стане ясно, че Пазарджишка област номинира медийния магнат, бивш депутат и символ на задкулисието в очите на мнозина Делян Пеевски за следващия, 43-ти парламент, Висшиат съдебен съвет (ВС...

Цени пътуването, не крайната точка

http://literature.actualno.com/Ceni-pytuvaneto-ne-krajnata-tochka-news_43579.html

Когато с екипа ми слязохме от Еверест, първият въпрос неизменно беше: „стигнахте ли до върха?”. Бях късметлия – невероятен късметлия, да успея да покоря този непристъпен...

Днес ще има валежи, на места придружени от гръмотевици

http://society.actualno.com/Dnes-shte-ima-valeji-na-mesta-pridrujeni-ot-grymotevici-news_43692.html

И днес въздушната маса над страната ще е неустойчива. Облачността ще е по-често значителна, ще има валежи, на места придружени от гръмотевици. По-големи количества на валежите се очакват в западните р...

Боричканията в Реформаторския блок не спират, няма съгласие за председател

http://politics.actualno.com/Borichkanijata-v-Reformatorskija-blok-ne-spirat-njama-syglasie-za-predsedatel-news_43690.html

Кризата в Реформаторския блок (РБ) продължава. Лидерите на петте партии се събраха на спешна среща, за да търсят изход и да предотвратят разпада на коалицията след оставката на Радан Кънев като неи...

Орешарски остави на наследника си резерв от 8,5 млрд. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244181_%D0%9E%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80


АЛЕКСАНДЪР ПЕТРОВ
С церемония в Министерски съвет бившият премиер Пламен Орешарски предаде властта на служебния министър-председател проф. Георги Близнашки.
„Няма да прибягваме към никакви чистки или прояви на реваншизъм“, увери вчера служебният премиер проф. Георги Близнашки, веднага след като встъпи в длъжност и пое управлението от Пламен Орешарски при тържествена церемония в сградата на МС. Той направи уточнението заради появилите се притеснения сред администрацията, че при смяната на властта ще започнат традиционните поголовни уволнения. „Ще запазим всички кадри, които се поставят в служба на националния интерес“, декларира служебният премиер. Той направи уговорката, че с постовете си все пак ще се разделят всички чиновници, които са замесени в корупционни скандали или проявяват

 

политически пристрастия

 

Тази стъпка била предпоставка за създаване на нормална обстановка в страната и за гарантиране на избори с легитимен резултат, след които  да спадне политическото напрежение.

 

Близнашки изрази надежда, че след вота на 5 октомври ще има „нова духовна политическа атмосфера“ и нов стил на взаимоотношения най-вече в НС. Той сам зададе тон за това, като се обърна към премиера и министрите в отиващия си кабинет „Орешарски“ с думите: „Бъдете спокойни, ние няма да предприемаме никакви репресивни действия“.

 

Служебният премиер побърза да заяви също, че той и екипът му не търсят

 

извънредни правомощия

 

за което се заговори заради заявката, че ще подготвят прекрояване на държавния бюджет. „Ние не идваме на власт в името на някакви дългосрочни цели и интереси. Имаме ясното съзнание, че трябва да се справим с основната си задача - да организираме свободни и честни избори“, заяви Близнашки.

 

Служебният премиер се обърна към Орешарски и с благодарност за премахнатите още в понеделник вечер заграждения около МС и НС.

 

Орешарски пък направи кратък обзор на постигнатото от екипа му за годината и два месеца във властта, като отчете, че повечето от ангажиментите са изпълнени. Той посочи като резултат подобрената бизнес среда, осигурените работни места и високите международни оценки, които страната ни получила. Орешарски увери наследника си, че страната е в добро финансово състояние с фискални резерви е над 8,5 млрд. лв. Подробен отчет в 100 страници за парите в държавата  Орешарски оставил

 

на премиерското бюро

 

на което от вчера седи Близнашки. Докладът бил и единственият символичен подарък от бившия вече министър-председател.

 

Самото предаване на властта бе озвучено от химните на България и Европа. На „Дондуков“ 1 отвориха централния вход на сградата и опънаха червен килим специално за служебния кабинет, макар че голяма част от членовете му предпочетоха да влязат през страничния вход. След това министрите отидоха по ведомствата си, за да поемат щафетата. Някои от тях започнаха веднага да формират политическите си кабинети след стартиралото вече освобождаване на зам.-министри.

 

От вчера пък 42-ото НС е в историята. То бе разпуснато с указ на президента Росен Плевнелиев, с който бяха насрочени и предсрочните избори.

Григор Димитров стартира с труден успех в Торонто

http://tennis.actualno.com/Grigor-Dimitrov-startira-s-truden-uspeh-v-Toronto-news_43697.html

Най-добрият български тенисист и актуален номер осем в света Григор Димитров започна с доста труден успех пътя си на Мастърса в Торонто. Димитров победи с 2:1 сета – 4:6, 6:2, 6:3 американец...

Религиозен календар за 7 август

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4232801

Св. прпмчк. Дометий. Св. Наркис, патр. Йерусалимски
Дометий се родил в Персия по времето на Константин Велики. От малък познал учението Христово и бил кръстен. Напуснал светския живот и станал монах в манастир в град Низибия. Скоро след това се отдал на отшелнически живот в незнайна пещера. Постигнал голямо духовно съвършенство, той бил надарен от Св. прпмчк. Дометий. Св. Наркис, патр. Йерусалимски Дометий се родил в Персия по времето на Константин Велики. От малък познал учението Христово и бил кръстен. Напуснал светския живот и станал монах в манастир в град Низибия. Скоро след това се отдал на отшелнически живот в незнайна пещера. Постигнал голямо духовно съвършенство, той бил надарен от

Треньорът на Григор Димитров: Спя спокойно, той върши правилните неща

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233149

“За мен най-важното е, че Григор Димитров има желание да се учи и не се плаши от предизвикателствата - коментира Роджър Рашийд, австралийският треньор на българската звезда в тениса. - Независимо от резултатите мога да спя спокойно, защото знам, че той върши правилните неща и това му дава шанс в спорта. А в момента се справя добре с тази задача.
В “За мен най-важното е, че Григор Димитров има желание да се учи и не се плаши от предизвикателствата - коментира Роджър Рашийд, австралийският треньор на българската звезда в тениса. - Независимо от резултатите мога да спя спокойно, защото знам, че той върши правилните неща и това му дава шанс в спорта. А в момента се справя добре с тази задача. В

Оперираха спешно гръбнака на Ален Делон, получил парализа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233234

Оперираха гръбначния стълб на Ален Делон спешно в понеделник. 78-годишният актьор сам се обадил на спешна помощ в неделя, тъй като се парализирал частично и имал силни болки. Лекарският консулт в парижката болница “Ларибоазиер” се произнесъл за незабавна операция. Ален Делон дебютира в киното през 1957 г., но получава световна слава след 3 години в Оперираха гръбначния стълб на Ален Делон спешно в понеделник. 78-годишният актьор сам се обадил на спешна помощ в неделя, тъй като се парализирал частично и имал силни болки. Лекарският консулт в парижката болница “Ларибоазиер” се произнесъл за незабавна операция. Ален Делон дебютира в киното през 1957 г., но получава световна слава след 3 години в

Родители в паника! Змия изплува в детски басейн в Кърджали

http://pik.bg/родители-в-паника-змия-изплува-в-детски-басейн-в-кърджали-news211167.html

Родители в паника! Змия изплува в детски басейн в Кърджали

Родители изпаднали в паника, след като видели змия да плува край отрочетата им в детски басейн в Кърджали. Щом видели влечугото, те веднага извадили хлапетата навън.
След това потърсили медиите, за да алармират за проблема.

„Всеки ден могат да се видят жаби, но в неделя се натъкнахме и на змия", казаха родителите. Те смятат, че змията е дошла от блатния терен на брега на „Водното огледало".

От плувния комплекс обаче отричат в басейна им да има змия, пише rodopi24.com.

„Малките жабчета има много, чистим всяка сутрин, но за змия не сме чували. На басейните е безопасно", заявиха от персонала на плувния комплекс в Кърджали./

Питбул почти отхапа пениса на американец

http://www.vesti.bg/novini/pitbul-pochti-othapa-penisa-na-amerikanec-6019287

Жител на американския щат Ню Мексико почти загуби гениталиите вследствие ухапване на домашния питбул.

Внимание! Пожелайте си нещо, започна метеоритният дъжд

http://pik.bg/внимание-пожелайте-си-нещо-започна-метеоритният-дъжд-news211166.html

Внимание! Пожелайте си нещо, започна метеоритният дъжд

За тези от вас, които нямат планове тази вечер, предлагаме един интересен начин да оползотворите времето си. Трябва само да погледнете небето или да отскочите до най-близкото възвишение, за да се насладите на падащите звезди. Стига да не вали проливен дъжд.

Метеоритният дъжд започна още на 5 август, а пикът му се очаква да е между 11-и и 13-и. Очаква се да „валят” между 60 и 70 падащи звезди на час, които ще могат да се наблюдават от всеки, където и да се намира. За наш късмет, не е нужна дори специална техника, пише fashioninside.bg.

Ако искаме най-добре да наблюдаваме звездопада, добре е да сме далеч от населени места, за да не ни пречат светлините им. Падащите звезди всъщност ще бъдат частици, останали след разпадането на кометата Tempel–Tuttle. При навлизане в земната атмосфера те се трият, нагряват се и изгарят, а ние ще ги видим по време на тяхното горене, по време на което приличат на падащи звезди.

САЩ обявиха най-висока степен на тревога заради ебола

http://www.vesti.bg/novini/sasht-obiaviha-naj-visoka-stepen-na-trevoga-zaradi-ebola-6019286

Американските здравни власти обявиха най-високото ниво на санитарна тревога във връзка със заплахата от епидемия на хеморагична треска ебола.

Валди Тотев сменя дограмата на рождения си ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233243

Рожденият ден на Валди Тотев от “Щурците Рожденият ден на Валди Тотев от “Щурците" бил изяден от двудневката, в който той и цигуларката Дими сменили цялата дограма на вилата си в русенското село Писанец. “Прозорците бяха малки и сега се откри красива гледка”, поясни Валди, който е планирал и чардак на втория етап. След дни той се връща в София и заедно с барабаниста на “Щурците" Георги Ма

Фермерите в САЩ покрусени от санкциите срещу Русия

http://www.vesti.bg/novini/fermerite-v-sasht-pokruseni-ot-sankciite-sreshtu-rusiia-6019285

Американските фермери ще претърпят сериозни загуби заради забраната за внос на месо в Русия, наложена в рамките на санкциите срещу Москва.

Бомбата "Южен поток" тиктака в ръцете на служебния кабинет

http://www.mediapool.bg/bombata-yuzhen-potok-tiktaka-v-ratsete-na-sluzhebniya-kabinet-news223440.html

Строежът на газопровода "Южен поток" на българска територия е на път да стане необратим, ако служебното правителство не вземе експресно решение за обжалване на разрешението за строеж или за неговата отмяна. Това трябва да стане до 17.30 часа на 8 август, когато изтича срокът за обжалване на решението за предварително изпълнение на разрешението за строеж.   Предварителното изпълнение на разрешението за строеж при изграждането на национални инфраструктурни обекти дава право на строителите да започнат да строят, независимо от обжалване на самото решение за строеж, като срокът за това е 14 дни.   Вицепремиерът и служебен министър на регионалното развитие Екатерина Захариева не съобщи какви мерки смята да предприеме. "Ние не сме против проекта. "Южен поток" е важен за България, защото диверсифицира поне пътя на доставката на газ... Той обаче трябва да се случва по европейските правила, защото в противен случай ще бъде спрян от Европейската комисия", каза Захариева пред бТВ сутринта.   Министерството на регионалното развитие не може да обжалва издаденото разрешение за строеж от предишния министър на регионалното развитие и към този момент (17 часа на 7 август) няма постъпила жалба от заинтересована страна, казаха от министерството на регионалното развитие.   Според енергийния експерт Илиян Василев най-доброто решение е Захариева да отмени строителното разрешение на Терзиева. То най-вероятно ще бъде обжалвано от проектната компания "Южен поток", но така ще има повече време за по-добра юридическа защита. Другият вариант е неправителствена организация или община да оспорят предварителното изпълнение на разрешението за строеж на компресорната станция и пътя към нея. При този случай обаче те имат само около ден за подготовка на жалбата, което е крайно недостатъчно, смята Василев.   Строително разрешение в защита на "важни държавни и обществени интереси"   Строителното разрешение за изграждане на приемен терминал и компресорната станция, както и на път до тях в местността "Паша дере" край Варна, е издадено от вече бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева на 31 юли. Тоест, близо два месеца след като бившият премиер Пламен Орешарски съобщи официално, че България спира работата по проекта, докато не получи зелена светлина от Еврокомисията, която стартира наказателна процедура срещу България за нарушаване на европейските правила във връзка с "Южен поток".   Документът е публикуван в Държавен вестник на 5 август – деня, в който президентът обяви състава на служебното правителство и намерението си "Южен поток" да остане замразен, докато Еврокомисията не се произнесе по него. Ден преди да предаде властта – във вторник, решението на Терзиева за строеж на газопровода, е качено и на сайта на Министерството на регионалното развитие.   Заради "важни държавни и обществени интереси" Терзиева допуска предварително изпълнение на строителството. Това означава, че решението й може да се обжалва пред съда в срок от три дни. Дали ще се случи, предстои да се види, като времето за реакция е още ден.   Терзиева не обели и дума за решението си при сдаването на властта на служебния министър Захариева, която след това коментира, че научила за него от медиите.   Недостатъците, според Захариева са, че друг оператор няма достъп до тръбата, което е нарушение на европейски изисквания, както и че има нарушаване на правилата при избора на строител. Тя се въздържа от коментар какво смята да предприеме и обясни, че първо иска да се запознае с документите.   Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов при встъпването си в длъжност също заяви, че тепърва предстои да се запознае с документите по "Южен поток".   Всичко това се случва на фона на обещанията на бившия премиер Пламен Орешарски, че още преди два месеца е наредил да се спрат всички действия по старта на изграждането на "Южен поток" до уточнения на процедурата с Брюксел. Европейската комисия заведе наказателна процедура срещу България заради нарушения на правилата по Третия енергиен пакет и избора на строител. На последната си пресконференция като премиер Орешарски за пореден път декларира, че по "Южен поток" не се работи и дори наредил на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнов да спре всякаква дейност по проекта. Документите обаче говорят, че през цялото време е кипяла усърдна дейност в подготовка на официалната първа копка на обекта.   Следите остават   На 21 юли Министерството на земеделието продава 359 декара земи от горския фонд в местността "Паша дере" за 13 млн. лв. на проектната компания "Южен поток България". Бившият земеделски министър Димитър Греков заяви, че няма притеснения по законността на сделката, защото са спазени всички законови изисквания. Орешарски отрече да има такъв случай.   Десет дни по-късно, на 31 юли, бившият регионален министър Десислава Терзиева подписва разрешението за строеж за изграждането на приемен терминал и компресорната станция, както и на път до тях в местността "Паша дере". Това е първият ключов обект на българска територия, където става връзката с морския участък на тръбата, затова Терзева разрешава предварително изпълнение на разрешението за строеж.   "Имайки предвид достигнатия етап на развитие на проекта и стъпките, които следва да се предприемат, липсата на разпореждане за предварително изпълнение ще забави инвестиционния процес, което, от своя страна, неизбежно ще забави съществено както реализацията на проекта като цяло, така и заложените от българската държава цели в национален и европейски мащаб. Крайната цел от подобно забавяне ще е накърняване на особено важни държавни и обществени интереси в значителен размер на вредите, които държавата и обществото ще понесат след това", пише в мотивите на Терзиева към разрешителното за строеж на компресорната станция и приемния терминал.   Иначе разрешението за строеж на газопровода като цяло беше дадено още през 2013 г., но за всеки подобект са необходими отделни разрешителни. Строителното разрешение за компресорната станция и приемния терминал, които са на 2 км от морския бряг, бяха последните спирачки пред старта на същинското строителство.   Смяната на строителя в крачка   Междувременно близкият до руския президент Владимир Путин бизнесмен Генадий Тимченко обяви, че излиза от консорциума, който ще строи българския участък от "Южен поток". Неговата компания "Стройтрансгаз" беше сменена с "Центргаз" - дъщерното поделение на "Газпром".   Причината за смяната в крачка беше включването на Тимченко в "черния списък" на САЩ със санкции срещу Русия заради анексирането на Крим и агресията в Украйна.   Скандално е, ако правителството е сменило без търг водещата компания в строежа на газопровода, смята енергийният анализатор и бивш посланик на България в Москва Илиян Василев. Според него на ход е прокуратурата, която трябва да се самосезира.   Еврокомисията също критикува България заради непрозрачната процедура по избор на изпълнител на българското трасе, както и тръжните условия, които били в полза на определен кандидат.   Спорните въпроси   Спорните въпроси около "Южен поток" са много. Първо, българският участък е прекалено скъп. Няма официална информация на каква цена е сключен договорът със строителя. Неофициално се твърди, че е 3.78 млрд. евро, без да е ясно как е поскъпнал от първоначалните 3.2 млрд. евро, обявени при управлението на ГЕРБ.   Българският участък се финансира от проектната компания "Южен поток България", в която равни дялове имат "Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ). За изграждането на участъка България няма да дава държавни гаранции, а БЕХ ще получи заем от 620 млн. евро от "Газпром" при лихва от 4.24%. Останалата част от сумата за построяването на тръбата, БЕХ ще връща на руския монополист чрез транзитните плащания, за които няма яснота на какви цени са договорени.   Знае се единствено, че руският кредит за строежа на тръбата ще се изплаща за срок от 22 години. Това означава, че през този период в българския бюджет ще влязат нула лева от преноса на руски газ през българска територия. Договорената норма на възвращаемост е 8%. Всички тези числа бяха съобщени при подписването на договора със строителя "Стройтрансгаз консорциум" в края на май, след евроизборите.   "Изключителни ползи за България"   Въпреки спорните моменти и неяснотите се твърди, че "проектът ще донесе изключителни ползи за България". Това е записано в разрешително за строеж на Десислава Терзиева.   Като такива са посочени "утвърждаването на България като значим фактор при преноса на газ от Русия към ЕС", "значително увеличаване на сигурността на газовите доставки за страната, региона и ЕС, чрез диверсификация на маршрутите", "подпомагане на развитието на националната газопреносна мрежа, което ще ускори газификацията в страната", очаквани приходи от преноса на газ и инвестициите в проекта, откриване на около 2500 нови работни места по време на строителството, и "възможно понижаване на цената на природния газ в България".   Това се разминава с обещанията дадени от Драгомир Стойнев за 5000 нови работни места и по-ниска цена на газа.

Десислава Терзиева е пуснала предварително строежа на "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/desislava-terzieva-e-pusnala-predvaritelno-stroezha-na-yuzhen-potok-news223440.html

Строежът на газопровода "Южен поток" на българска територия е на път да стане необратим, ако служебното правителство не вземе експресно решение за обжалване на разрешението за строеж или за неговата отмяна. Вицепремиерът и служебен министър на регионалното развитие Екатерина Захариева не съобщи какви мерки смята да предприеме. "Ние не сме против проекта. "Южен поток" е вжен за България, защото диврсифицира поне пътя на доставката на газ... Той обаче трябва да се случва по европейските правила, защото в противен случай ще бъде спрян от Европейската комисия", каза Захариева пред бТВ. Строителното разрешение е  издадено от вече бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева на 31 юли и е публикувано в Държавен вестник на 5 август – деня, в който президентът обяви състава на служебното правителство и намерението си "Южен поток" да остане замразен, докато Еврокомисията не се произнесе по него. Ден преди да предаде властта, решението на Терзиева за строеж на газпровода, е качено и на сайта на Министерството на регионалното развитие. Заради "важни държавни и обществени интереси" Терзиева допуска предварително изпълнение на строителството. Това означава, че решението й може да се обжалва пред съда в срок от три дни. Дали ще се случи, предстои да се види, като времето за реакция е още един ден. Екатерина Захариева не коментира случая при встъпването си в длъжност, а служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щолев  заяви, че тепърва предстои да се запознае с документите по "Южен поток". Всичко това се случва на фона на обещанията на бившия премиер Пламен Орешарски, че още преди два месеца е наредил да се спрат всички действия по старта на изграждането на "Южен поток" до уточнения на процедурата с Брюксел. Европейската комисия заведе наказателна процедура срещу България заради нарушения на правилата по третия енергиен пакет и избора на строител. На последната си пресконференция като премиер Орешарски за пореден път декларира, че по "Южен поток" не се работи и дори наредил на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнов да спре всякаква дейност по проекта. Документите обаче говорят друго. Следите остават На 21 юли Министерството на земеделието продава 359 декара земи от горския фонд в местността "Паша дере" за 13 млн. лв. на проектната компания "Южен поток България". Тогавашният земеделски министър Димитър Греков заяви, че няма притеснения по законността на сделката, защото са спазени всички законови изисквания. Орешарски отрече да има такъв случай. Десет дни по-късно, на 31 юли, предишният регионален министър Десислава Терзиева подписва разрешението за строеж за изграждането на приемен терминал и компресорната станция, както и на път до тях в местността "Паша  дере". Това е първият ключов обект на българска територия, където става връзката с морския участък на тръбата, затова Терзева разрешава предварително изпълнение на разрешението за строеж. "Имайки предвид достигнатия етап на развитие на проекта и стъпките, които следва да се предприемат, липсата на разпореждане за предварително изпълнение ще забави инвестиционния процес, което, от своя страна, неизбежно ще забави съществено както реализацията на проекта като цяло, така и заложените от българската държава цели в национален и европейски мащаб. Крайната цел от подобно забавяне ще е накърняване на особено важни държавни и обществени интереси в значителен размер на вредите, които държавата и обществото ще понесат след това", пише в мотивите на Терзиева към разрешителното за строеж на компресорната станция и приемния терминал. Иначе разрешението за строеж на газопровода като цяло беше дадено още през 2013 г., но за всеки подобект са необходими отделни разрешителни. Строителното разрешение за компресорната станция и приемния терминал, които са на 2 км от морския бряг, бяха последните спирачки пред старта на същинското строителство. Смяната на строителя в крачка Междувременно близкият до руския президент Владимир Путин бизнесмен Генадий Тимченко обяви, че излиза от консорциума, който ще строи българския участък от "Южен поток". Неговата компания "Стройтрансгаз" беше сменена с "Центргаз" - дъщерното поделение на "Газпром". Причината за смяната в крачка беше включването на Тимченко в "черния списък" на САЩ със санкции срещу Русия заради анексирането на Крим и агресията в Украйна. Скандално е, ако правителството е сменило без търг водещата компания в строежа на газопровода, смята енергийният анализатор и бивш посланик на България в Москва Илиян Василев. Според него на ход е прокуратурата, която трябва да се самосезира. Еврокомисията също ни критикува заради непрозрачната процедура по избор на изпълнител на българското трасе, както и тръжните условия, които били в полза на определен кандидат. Спорните въпроси Спорните въпроси около "Южен поток" са много. На първо място това е, че българският участък е прекалено скъп. Няма официална информация на каква цена е сключен договора със строителя. Неофициално се твърди, че е 3.78 млрд. евро, като не е ясно, как е поскъпнала от 3.2 млрд. евро, както обявиха по времето на ГЕРБ. Българският участък се финансира от проектната компания "Южен поток България", в която равни дялове имат "Газпром" и БЕХ. За изграждането на участъка България няма да дава държавни гаранции, а БЕХ ще получи заем от 620 млн. евро от "Газпром" при лихва от 4.24%. Останалата част от сумата за построяването на тръбата, БЕХ ще връща на руския монополист чрез транзитните плащания, за които няма яснота на какви цени са договорени. Ясно е само, че руският кредит за строежа на тръбата ще се изплаща за срок от 22 години. Това означава, че през този период в българския бюджет ще влязат нула лева от преноса на руски газ през българска територия. Договорената норма на възвращаемост е 8%. Всички тези числа бяха съобщени при подписването на договора със строителя в края на май след евроизборите. "Изключителни ползи за България" Въпреки това се твърди, че "проектът ще донесе изключителни ползи за България". Това е записано в разрешително за строеж на Десислава Терзиева. Като такива са посочени "утвърждаването на България като значим фактор при преноса на газ от Русия към ЕС", "значително увеличаване на сигурността на газовите доставки за страната, региона и ЕС, чрез диверсификация на маршрутите", "подпомагане на развитието на националната газопреносна мрежа, което ще ускори газификацията в страната", очаквани приходи от преноса на газ и инвестициите в проекта, откриване на около 2500 нови работни места по време на строителството, и "възможно понижаване на цената на природния газ в България". Това се разминава с обещанията дадени от Драгомир Стойнев за 5000 нови работни места и по-ниска цена на газа.

Десислава Терзиева пусна предварително строежа на "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/desislava-terzieva-pusna-predvaritelno-stroezha-na-yuzhen-potok-news223440.html

Строежът на газопровода "Южен поток" на българска територия е на път да стане необратим, ако служебното правителство не вземе експресно решение за обжалване на разрешението за строеж. То е  издадено от вече бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева на 31 юли и е публикувано в Държавен вестник на 5 август – денят, в който президентът обяви състава на служебното правителство и решението си "Южен поток" да остане замразен, докато Еврокомисията не се произнесе по него. Ден преди да предаде властта Терзиева, решението й за строеж на газпровода, е качено и на сайта на Министерството на регионалното развитие. Заради "важни държавни и обществени интереси" Терзиева допуска предварително изпълнение на строителството. Това означава, че решението й може да се обжалва пред съда в срок от три дни. Дали ще се случи предстои да видим, а като времето за реакция е само ден. Вицепремиерът и служебен министър на регионалното развитие Екатерина Захариева не коментира случая при встъпването си в длъжност, а служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щолев  заяви, че тепърва предстои да се запознае с документите по "Южен поток". Всичко това се случва на фона на обещанията на бившия премиер Пламен Орешарски, че още преди два месеца е наредил да се спрат всички действия по старта на изграждането на "Южен поток" до уточнения на процедурата с Брюксел. Европейската комисия заведе наказателна процедура срещу България заради нарушения на правилата по третия енергиен пакет и избора на строител. На последната си пресконференция като премиер Орешарски за пореден път декларира, че по "Южен поток" не се работи и дори издал заповед на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнов да спре всякаква дейност по проекта. Документите обаче говорят друго. Следите остават На 21 юли Министерството на земеделието продава 359 декара земи от горския фонд в местността "Паша дере" за 13 млн. лв. на проектната компания "Южен поток България". Тогавашният земеделски министър Димитър Греков заяви, че няма притеснения по законността на сделката, защото са спазени всички законови изисквания. Орешарски отрече да има такъв случай. Десет дни по-късно, на 31 юли, тогавашният регионален министър Десислава Терзиева подписва разрешението за строеж за изграждането на приемен терминал и компресорната станция, както и на път до тях в местността "Паша  дере". Това е първият ключов обект на българска територия, където става връзката с морския участък на тръбата, за това Терзева разрешава предварително изпълнение на разрешението за строеж. "Имайки предвид достигнатия етап на развитие на проекта и стъпките, които следва да се предприемат, липсата на разпореждане за предварително изпълнение ще забави инвестиционния процес, което, от своя страна, неизбежно ще забави съществено както реализацията на проекта като цяло, така и заложените от българската държава цели в национален и европейски мащаб. Крайната цел от подобно забавяне ще е накърняване на особено важни държавни и обществени интереси в значителен размер на вредите, които държавата и обществото ще понесат след това", пише в мотивите на Терзиева към разрешителното за строеж на компресорната станция и приемния терминал. Иначе разрешението за строеж на газопровода като цяло беше дадено още през 2013 г., но за всеки подобект са необходими отделни разрешителни. Строителното разрешение за компресорната станция и приемния терминал, които са на 2 км от морския бряг, бяха последните спирачки пред старта на същинското строителство. Смяната на строителя в крачка Междувременно близкият до руския президент Владимир Путин бизнесмен Генадий Тимченко обяви, че излиза от консорциума, който ще строи българския участък от "Южен поток". Неговата компания "Стройтрансгаз" беше сменена с "Центргаз" - дъщерното поделение на "Газпром". Причината за смяната в крачка беше включването на Тимченко в "черния списък" на САЩ със санкции срещу Русия заради анексирането на Крим и агресията в Украйна. Скандално е, ако правителството е сменило без търг водещата компания в строежа на газопровода, смята енергийният анализатор и бивш посланик на България в Москва Илиян Василев. Според него на ход е прокуратурата, която трябва да се самосезира Еврокомисията също ни критикува заради непрозрачната процедура по избор на изпълнител на българското трасе, както и тръжните условия, които били в полза на определен кандидат. Спорните въпроси Спорните въпроси около "Южен поток" са много. На първо място това е, че българският участък е прекалено скъп. Няма официална информация на каква цена е сключен договора със строителя. Неофициално се твърди, че е 3.78 млрд. евро, като не е ясно, как е поскъпнала от 3.2 млрд. евро, както обявиха по времето на ГЕРБ. Българският участък се финансира от проектната компания "Южен поток България", в която равни дялове имат "Газпром" и БЕХ. За изграждането на участъка България няма да дава държавни гаранции, а БЕХ ще получи заем от 620 млн. евро от "Газпром" при лихва от 4.24%. Останалата част от сумата за построяването на тръбата, БЕХ ще връща на руския монополист чрез транзитните плащания, за които няма яснота на какви цени са договорени. Ясно е само, че руският кредит за строежа на тръбата ще се изплаща за срок от 22 години. Това означава, че през този период в българския бюджет ще влязат нула лева от преноса на руски газ през българска територия. Договорената норма на възвращаемост е 8%. Всички тези цифри бяха съобщени по време на подписването на договора със строителя в края на май след евроизборите. "Изключителни ползи за България" Въпреки това се твърди, че "проектът ще донесе изключителни ползи за България". Това е записано в разрешително за строеж на Десислава Терзиева. Като такива са посочени "утвърждаването на България като значим фактор при преноса на газ от Русия към ЕС", "значително увеличаване на сигурността на газовите доставки за страната, региона и ЕС, чрез диверсификация на маршрутите", "подпомагане на развитието на националната газопреносна мрежа, което ще ускори газификацията в страната", очаквани приходи от преноса на газ и инвестициите в проекта, откриване на около 2500 нови работни места по време на строителството, и "възможно понижаване на цената на природния газ в България". Това се разминава с обещанията дадени от Драгомир Стойнев за 5000 нови работни места и по-ниска цена на газа.

Националите в палат на Каспийско море

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4233116

Националният отбор ще потъне в лукс на брега на Каспийско море за първата европейска квалификация. България стартира кампанията с гостуване в Баку срещу Азербайджан на 9 септември. 
Там за футболистите на селекционера Любослав Пенев са резервирани стаи с изглед към морето в новия хотел "Абшерон". Той се помещава във впечатляваща сграда в парка "Пу Националният отбор ще потъне в лукс на брега на Каспийско море за първата европейска квалификация. България стартира кампанията с гостуване в Баку срещу Азербайджан на 9 септември. Там за футболистите на селекционера Любослав Пенев са резервирани стаи с изглед към морето в новия хотел "Абшерон". Той се помещава във впечатляваща сграда в парка "Пу

Канадска област залята с токсична вода след инцидент

http://www.vesti.bg/novini/kanadska-oblast-zaliata-s-toksichna-voda-sled-incident-6019284

Скъсване на дигата на басейн за пречистване на отработени води от мина за злато и мед в Британска Колумбия предизвика замърсяване на водопреносната мрежа в тази провинция.

Роми разфасоваха новостроящ се мост

http://www.vesti.bg/novini/romi-razfasovaha-novostroiasht-se-most-6019283

Роми са разфасовали новостроящ се мост на автомагистрала "Струма", за да задигнат арматурата.

Георги Дерменджиев: Надиграхме "Партизан", но имаме пропуски

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/07/2357508_georgi_dermendjiev_nadigrahme_partizan_no_imame/?ref=rss


Новият старши треньор на "Лудогорец" Георги Дерменджиев остана доволен от успеха на отбора срещу "Партизан" в третия квалификационен кръг на Шампионската лига.

Той обаче видя и много недостатъци в играта на българския футболен шампион след равенството 2:2 в Белград.

"Тотално надиграхме "Партизан", но изпуснахме прекалено положения на контраатака. Прекалено бавно придвижвахме топката в завършващата фаза", заяви Дерменджиев, който дебютира в евротурнирите.

"С този...

Григор Димитров мина през обрат за първата победа в Торонто

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/07/2357510_grigor_dimitrov_mina_prez_obrat_za_purvata_pobeda_v/?ref=rss


Григор Димитров трябваше да обръща мача срещу американеца Доналд Йънг, за да се класира за третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Торонто.

Българинът, който изигра първия си официален двубой след полуфинала на "Уимбълдън", се наложи с 4:6, 6:2, 6:3 след 1.40 часа игра. В следващия кръг той ще срещне испанеца Томи Робредо, който отстрани със 7:5, 6:4 Жил Симон.

Вместо да изиграе рутинен двусетов мач намиращият се на осмо място в световната ранглиста хасковлия...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4224816


Албена Павлова, актриса.
 Проф. Василка Тъпкова-Заимова, учен византолог.
 Димитър Ганчев, главен секретар на "Интернет общество - България", 43 г.
 Иво Русев, актьор, 71 г.
 Кирил Кавадарков, актьор, 71 г.
 Проф. д-р арх. Константин Бояджиев, преподавател в НБУ, 72 г.
 Проф. Марин Вълчанов, композитор, педагог, 65 г.
 Проф. Албена Павлова, актриса. Проф. Василка Тъпкова-Заимова, учен византолог. Димитър Ганчев, главен секретар на "Интернет общество - България", 43 г. Иво Русев, актьор, 71 г. Кирил Кавадарков, актьор, 71 г. Проф. д-р арх. Константин Бояджиев, преподавател в НБУ, 72 г. Проф. Марин Вълчанов, композитор, педагог, 65 г. Проф.

"Лудогорец" с драматично 2:2 в Белград, ще играе в Европа поне до декември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233431

Футболният шампион на България Футболният шампион на България "Лудогорец" си осигури мачове в Европа поне до Нова година с драматично 2:2 в Белград срещу сръбския гранд "Партизан". Мачът бе реванш от третия предварителен кръг на Шампионската лига. В първия мач в Разград двата отбора завършиха 0:0 и българите продължават напред заради повечето вкарани голове на чужд терен.

Втори като Сноудън точел тайни от ЦРУ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233337

Съществува още един източник, чрез който секретни документи от разузнавателните агенции изтичат в пресата, съобщи телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на информация на американските власти.
Държавните служители стигнали до това заключение след публикуването на документ на сайта “Интерсепт”, където по-рано били данните, Съществува още един източник, чрез който секретни документи от разузнавателните агенции изтичат в пресата, съобщи телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на информация на американските власти. Държавните служители стигнали до това заключение след публикуването на документ на сайта “Интерсепт”, където по-рано били данните,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване