Държавата започва да изплаща помощите на пострадалите в Мизия

http://www.mediapool.bg/darzhavata-zapochva-da-izplashta-pomoshtite-na-postradalite-v-miziya-news223467.html

В петък започва изплащането на първите 522 еднократни помощи на пострадалите при наводнението в Мизия, които вече са подали молби. Това обяви вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков в наводнения град Мездра, където бе в четвъртък заедно с вътрешния си колега Йордан Бакалов.   По думите му до момента има 724 молби, но се очаква те да надхвърлят 1000, тъй като в общия брой влизат и засегнатите от бедствията селища в цялата област Враца, включително сериозно пострадалите в Бяла Слатина и село Крушовица. Най-късно до вторник всички, които са подали молби, ще получат еднократната помощ, увери Христосков по време на срещата си с настанените в местната детска градина жители на града.   Вицепремиерът уточни, че е разпоредено на социалните работници да приемат молби за помощ от пострадали жители на Мизия, които живеят постоянно в града, но имат адресна регистрация в друго населено място.   Според Христосков, след като градът бъде отводнен, предстои мащабно почистване и дезинфекция на сгради и имоти, за което ще бъдат необходими много хора. За набирането им ще бъдат използвани всички възможности по всички програми на социалното министерство.   Христосков използва присъствието на Йордан Бакалов, за да съобщи, че с ръководството на МВР вече е договорено да се направи и всичко възможно за издаването на документи за самоличност на хората, които са ги изгубили в наводнените си къщи. Вътрешният министър посочи, че е доволен от работата на спасителните екипи, както и че по искане на кмета на Мизия Виолин Крушовенски е разпоредил на Областната дирекция на МВР във Враца да се постави по един полицай на всеки общински язовир заради съмненията, че и в момента има неконтролирано изпускане на водоемите.   По-рано през деня Йордан Христосков коментира пред БНР, че възможно най-бързо да се подготвят документите за кандидатстване за помощ от европейския фонд "Солидарност" за засегнатите от наводненията райони в Северна България.   "Започна и плащането на пенсии един ден по-рано, така сме постъпвали винаги, когато има нужда. Трябва да дадем кураж на хората и най-вече да покажем, че има държава, има държавност и социалните служби са на своето място", заяви Христосков. Той определи еднократната помощ от 325 лева, която ще бъде дадена на повече от 500 от засегнатите от наводнението семейства в Мизия, като крайно недостатъчна и обясни, че това са парите, които социалното министерство дава за най-неотложни нужди на хората. "Тези 325 лева не са обезщетение за пострадалите и за нанесените щети, те са само първа помощ. До момента в района, който ще посетим, са приети 561 молби, очаква се около 1150 семейства или лица да имат нужда. Ще организирам работата на социалните служби, така че тези молби да бъдат приети веднага и да бъдат обработени възможно най-бързо. По-нататък ще последват и други обезщетения и помощи", каза Христосков.

Все повече жени се присъединяват към терористични организации

http://www.cross.bg/zheni-organizatzii-sigyrnost-1424405.html

/КРОСС/ Оказва се, че в последно време терористичните организации привличат все повече жени за своите каузи. Тази свещена война се води по цял свят - от Нигерия през Сирия, чак до Съединените щати. Все повече жени са готови да се жертват в името и каузите на екстремистки организации. Тази тенденция се засилва най-вече в последните 10 години. Екстремистите набират за каузите си жени най-вече от Европа, Канада и САЩ, защото по този начин успяват да се скрият от полезрението на различните разузнавателни служби и агенции за национална сигурност. Планът обаче не винаги е успешен. Такъв е случаят с американката Шанън Конли. 19-годишното момиче беше обвинено в конспиративна дейност и оказване на съдействие на терористи. Според властите, тийнейджърката се влюбила в активист на Ислямска държава и се готвила да замине за Сирия. Плановете й обаче били осуетени през април, когато била арестувана. Оказва се, че повечето жени се привличат по интернет. Експертите по сигурност определят като най-опасни така наречените самотни вълци. Те работят изцяло сами. Такъв е случаят с Рошонара Шудри във Великобритания. Малко преди да се дипломира тя е изключена от своето училище. След време прави опит за убийство на британски депутат, защото според нея той поддържал войната в Ирак. Основна роля в привличането на активисти играят социалните мрежи. Там кампанията се води дори на английски език, предава ТВ7.  

Повдигнаха обвинения на шефа на ДАИ във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4234298

На 7 август 2014 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима служители от Регионална дирекция „Автомобилна администрация“-Велико Търново за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение, съобщиха от ДАНС. На 7 август 2014 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима служители от Регионална дирекция „Автомобилна администрация“-Велико Търново за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение, съобщиха от ДАНС.

Реколтата от пшеница е достатъчна за нуждите на България

http://www.cross.bg/bulgariya-pshenitza-tona-1424406.html

София /КРОСС/ Очаквам тазгодишната реколта от пшеница да бъде около 4 милиона тона, въпреки прогнозите, че ще приберем над 5 млн. тона. Това заяви за Дарик заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов.По думите му, количеството пшеница е достатъчно за нуждите на България и не е застрашен зърненият баланс на страната. „Нищо страшно няма. България потребява около 2 млн. тона годишно, като в това количество влиза пшеницата за хляб, фураж и семена. Така ще че има и достатъчно и за износ", коментира Вукодинов.Според него по-лошата реколта ще се отрази негативно на производителите, които тази година са направили много разходи за обработка на почвата и за растителна защита. Цената на пшеницата се очертава да бъде под 300 лв./тон, затова някои земеделци ще излязат на загуба, прогнозира Вукодинов.На международните борси цената също е ниска - от порядъка на 175 евра за тон, но търговците натискат максимално цените надолу и нормалните за други години цени трудно се дават, допълни той.По данни на НАЗ жътвата в Пловдивско приключва безпроблемно, като тази година реколтата е добра и с добро качество. На места има необичайно високи добиви от 400 - 500 кг/дка ечемик и пшеница и 250 - 300 кг/дка рапица. Обичайно добивите са с около 20 % по-ниски, допълни Ангел Вукодинов.В цялата страна жътвата закъсня заради дъждовете, като най-големи проблеми има в Северозападна България и Софийско

Определят състава на Районна избирателна комисия-Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KJBKG0gZ0Bg/

Във връзка с провеждането на избори за народни представители, Областният управител на област Бургас Павел Маринов, отправи покана до политическите партии и коалиции за провеждане на 9.08. /събота/ 2014г. от 11.00ч. в заседателната зала на 2-ри етаж в сградата на Областна администрация Бургас, ул. „Цар Петър” № 1 на консултации между техните представители за определяне състава на Районна избирателна комисия Бургас

Предстоящите консултации се провеждат въз основа на Указ № 201 от 5 август 2014 г. на Президента на Република България (обн. ДВ бр. 65 от 6.08.2014г.), според който 5.10.2014г. е определен за дата на произвеждане на избори за народни представители.

В тази връзка и на основание чл. 60 от Изборния кодекс (Обн., ДВ, бр. 19 от 5.03.2014 г., в сила от 5.03.2014 г., изм., бр. 35 от 22.04.2014 г., в сила от 22.04.2014 г., бр. 53 от 27.06.2014 г.) и Решение № 652-НС от 6.08.2014г. на Централната избирателна комисия в областна администрация в Бургас ще започнат консултациите за определяне състава на РИК, за което се поканени представители на парламентарно представените партии и коалиции и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени – коалиция „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА, ВМРО-БНД, ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН” и коалиция „РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК”.

В консултациите може да участват и други партии, които не са парламентарно представени.

Районните избирателни комисии се състоят от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в районната избирателна комисия. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Парламентарно представените партии и коалиции предлагат членове на РИК, включително членове на ръководствата – председател, заместник-председатели и секретар.

Коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, имат право на по един член в районната избирателна комисия. Членовете на ръководствата на РИК се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции.

 

При спазване на горните изисквания и съгласно Решение №652-НС/6.08.2014г. на ЦИК, РИК на 2-ри Бургаски изборен район е с общ брой 19, включително председател, заместник-председатели и секретар, като съотношението между партиите и коалициите от партии е както следва:

ПП „ГЕРБ” – 7 членове; КП „Коалиция за България” – 6 членове; ПП „ДПС” – 3 членове; ПП „АТАКА” – 1 член, коалиция „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА, ВМРО-БНД, ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН” – 1 член и коалиция „РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК” – 1 член.

 

Министърът ще плати глобите и вноските и пак ще е адвокат

http://www.bnews.bg/article-113245

Правосъдният министър и вицепремиер Христо Иванов, за когото стана ясно, че е с отнети адвокатски права, заради неплатени членски вноски, ще си ги плати, както и наложениет му глоби, за да бъдат възстановени адвокатските му права.

От БНБ блокираха парите на болно дете!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244210_%D0%9E%D1%82+%D0%91%D0%9D%D0%91+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%21

 

На 18 юли 2014 г, в  писмо към управителя на БНБ  и квесторите на КТБ  АД,  бе изпратена молба от майка на дете, болно от Детска церебрална парализа с 89 % увреждане, да й бъде разрешено извънредно  плащане от набирателната  й сметка в КТБ  АД , за да продължи лечението  на дъщеря й в Германия.

От БНБ  официално и най-любезно отказаха…. Като не забравиха да вмъкнат в служебният

отговор колко много я разбират, дори повече –предлагат на майката да ползва кредит от друга банка или да се обърне към Министерството на здравеопазването да се „ ангажират с проблема“. Ако  органите на Министерството на здравеопазването си вършаха работа, изобщо нямаше да се налага да се отваря сметка в търговска банка за набиране на средства  за лечение на деца от медийни кампании и колеги на бащата на детето.

 

 

Отговора от БНБ  ,подписан от Нели Кордовска и Тихомир Тимнев.

Отговора от БНБ ,подписан от Нели Кордовска и Тихомир Тимнев.

 

Осъзнават ли „съпричастните“ служители  на  БНБ , че отговора им  присъда за болното  дете…?Че спирането на лечението, рехабилитацията и  липса на скъпоструващите  лекарства  връщат болестта  отначало…Че попечителите се молят за техните  пари от наберателната им сметка, събрани със сълзи и молби от колеги  и други наистина съпричастни  хора.

Надали…За чиновниците има Решение № 73 и №74 на УС  на БНБ . Де да бяхме към всички решения и наредби  толкова изрядни!

Уважаеми госпожи и господа от УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БНБ!

Какъв щеше да е отговора Ви, ако това беше Вашата молба?!  Моля, замислете  се малко повече върху човешкия подход към проблема, в който молителката няма никаква вина, че се е доверила  на Вас, като държавна финансова институция, да следите /пазите/ набраните средства да отидат за лечение на момиченцето й, а не в джоба на поредният кредитен милионер, който ще ги ползва за луксозна почивка, например в Австрия.

Хубаво е да се спазва законът и го правете! Но има случая когато Законите на Природа са над човешките и не се знае, може другият път някой от Вас да е  подател на подобна молба..

 

От БНБ отказаха парите на болно дете!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244210_%D0%9E%D1%82+%D0%91%D0%9D%D0%91+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%21

 

targ_delo_4 002На 18 юли 2014 г, в  писмо към управителя на БНБ  и квесторите на КТБ  АД,  бе изпратена молба от майка на 4 годишно дете, болно от Детска церебрална парализа с 89 % увреждане, да й бъде разрешено извънредно  плащане от набирателната  й сметка в КТБ  АД , за да продължи лечението  на дъщеря й в Германия.

От БНБ  официално и най-любезно отказаха…. Като не забравиха да вмъкнат в служебният

отговор колко много я разбират, дори повече –предлагат на майката да ползва кредит от друга банка или да се обърне към Министерството на здравеопазването да се „ ангажират с проблема“. Ако  органите на Министерството на здравеопазването си вършаха работа, изобщо нямаше да се налага да се отваря сметка в търговска банка за набиране на средства  за лечение на деца от медийни кампании и колеги на бащата на детето.

 

 

Отговора от БНБ  ,подписан от Нели Кордовска и Тихомир Тимнев.

Отговора от БНБ ,подписан от Нели Кордовска и Тихомир Тимнев.

 

Осъзнават ли „съпричастните“ служители  на  БНБ , че отговора им  присъда за болното  дете…?Че спирането на лечението, рехабилитацията и  липса на скъпоструващите  лекарства  връщат болестта  отначало…Че попечителите се молят за техните  пари от наберателната им сметка, събрани със сълзи и молби от колеги  и други наистина съпричастни  хора.

Надали…За чиновниците има Решение № 73 и №74 на УС  на БНБ . Де да бяхме към всички решения и наредби  толкова изрядни!

Уважаеми госпожи и господа от УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БНБ!

Какъв щеше да е отговора Ви, ако това беше Вашата молба?!  Моля, замислете  се малко повече върху човешкия подход към проблема, в който молителката няма никаква вина, че се е доверила  на Вас, като държавна финансова институция, да следите /пазите/ набраните средства да отидат за лечение на момиченцето й, а не в джоба на поредният кредитен милионер, който ще ги ползва за луксозна почивка, например в Австрия.

Хубаво е да се спазва законът и го правете! Но има случая когато Законите на Природа са над човешките и не се знае, може другият път някой от Вас да е  подател на подобна молба..

 

Две взривни устройства са избухнали край университета в Скопие

http://www.cross.bg/izbyhnali-yniversiteta-raiiona-1424403.html

/КРОСС/ Две взривни устройства са избухнали снощи в района на Университета „Св. Св. Кирил и Методий" в Скопие. Бомбите са избухнали в района между Филоложкия и Юридическия факултет. Охранителите чули взривовете около 22 ч, пише Sky. Пострадали няма, не са нанесени материални щети. От полицията са намерили части от устройствата. Тази сутрин в близост до оградата на Университета било открито още едно взривно устройство, което не било активирано. По случая се води разследване.  

Вигенин очаква бърза реакция по руското ембарго

http://www.cross.bg/sudeiistvie-iznos-stoki-1424404.html

София /КРОСС/ Очаквам бърза реакция от президента и премиера по въведените днес от Русия ограничителни мерки. Това написа на профила си във Фейсбук бившият министър на външните работи Кристиан Вигенин. Според него трябва да се окаже спешно съдействие на производителите и търговците на руския пазар - пренасочване на забранените за износ стоки към вътрешния пазар и съдействие за намиране на заместващи пазари навън. „Ще бъде необходимо и техническо съдействие по изясняване на новите правила. Редно е да се обсъдят механизми за компенсации - преки и непреки. Трябва също така да се обясни коректно какъв е ефектът от тези мерки за България, защото липсата на официална информация създава излишни страхове - нашият износ в забранените категории стоки е незначителен според статистиката от последните години, общият пряк ефект няма да е голям, но за някои фирми ще бъде сериозен удар, затова трябва да им се помогне. Възможни са косвени ефекти. А обща позиция на ЕС нека се съгласува, както обяви правителството, но през това време да си свършим нашата работа. Неведнъж съм изразявал съмнение в ефективността на икономическите санкции, а влизането ни в спирала от разширяващи обхвата си санкции започва да излиза от логичното и разбираемо за гражданите поведение. Дано се спре дотук. Всъщност днес Русия наказа чуждестранните производители, но и собствените си граждани, които ще купуват по-скъпо вероятно по-нискокачествена продукция

Премиерът се срещна с патриарха

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/07/2357825_premierut_se_sreshtna_s_patriarha/?ref=rss


Служебният премиер Георги Близнашки днес посети българския патриарх Неофит на лична среща, съобщи правителствената пресслужба.

Министър-председателят получи обещание от Негово светейшество за молитвена подкрепа.

"В нашата история винаги църквата и държавата са вървели ръка за ръка, това е част от нашата народностна традиция. Към тази традиция всички ние трябва да се придържаме", каза Близнашки след срещата.


В сряда след първото заседание на кабинета,...

Русия подготвя алтернативи за вноса на храни

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d481e19/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Crusiia0Epodgotvia0Ealternativi0Eza0Evnosa0Ena0Ehrani0H17770A80C/story01.htm

Още в сряда руските власти са сертифицирали 40 нови бразилски месни производители, които имат право да изнасят стоки на руския пазар


Дариха пералните от временния център за безплатно пране в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=260453

Седемте перални и трите сушилни, с които бе оборудван временния център за безплатно пране в кв. „Аспарухово”, бяха дарени на най-засегнатите от стихията семейства и една детска градина. Инициативата се извърши със съдействието на район „Аспарухово”, община Варна, които от самото начало помогнаха в изграждането първо на безплатния център за пране, а след това и при самото дарение.

Четирима мъже са задържани с 200-килограмово крадено теле

http://www.vesti.bg/novini/chetirima-myzhe-sa-zadyrzhani-s-200-kilogramovo-kradeno-tele-6019332

Служители на РУ-Бяла Слатина задържаха четирима мъже, превозвали откраднато 200-килограмово теле. Кражбата била извършена от частен имот в с. Лиляче, а мъжете са задържани при рутинна проверка на бус в Бяла Слатина, съобщиха от МВР.

Повдигнаха обвинения на четиримата от автомобилната администрация в Търново, сред които и шефът

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4234272

На 7 август 2014 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима служители от Регионална дирекция „Автомобилна администрация“-Велико Търново за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение, съобщиха от ДАНС. На 7 август 2014 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима служители от Регионална дирекция „Автомобилна администрация“-Велико Търново за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение, съобщиха от ДАНС.

Разбиха банкомат в Девня

http://www.cross.bg/razbiha-bankomat-v-devnya-1424402.html

Девня /КРОСС/ Над 26 000 лева са задигнали крадци от банкомат в Девня. Около 07:05 часа вчера, е подаден сигнал от общински служител, че неизвестен извършител е разбил банкомат, намиращ се в „Младежки дом" в ж.к. „Повеляново", гр. Девня, и е извършило кражба на две касети, съдържащи обща сума над 26 000 лв.По случая е образувано досъдебно производство.

Концепциите на кандидатите за шефове на ВКС обещават приемственост

http://www.mediapool.bg/kontseptsiite-na-kandidatite-za-shefove-na-vks-obeshtavat-priemstvenost-news223466.html

Очаквано в концепциите на двамата кандидати за председатели на Върховния касационен съд няма остри критики към наследството на сегашния шеф на съда Лазар Груев. Претенденти за ключовата позиция са двете му сегашни заместнички Павлина Панова и Таня Райковска, които ръководят съответно Наказателната и Търговската колегия във ВКС. И двете обещават да работят за върховенството на закона и правото на съдиите да решават делата само според правилата и вътрешното си убеждение. В същото време не се предлагат радикални промени в организацията на работа на ВКС.   Интригата, както обикновено при такива ключови избори, е извън концепциите на кандидатите. Панова и Райковска са уважавани от гилдията съдии. За тях няма и компрометиращи данни около личното им имотно състояние. Разликата между двете е кой ги издига. Зад Панова стоят Лазар Груев и голяма част от съдиите във ВКС, а Райковска бе издигната в последния момент от управляващото мнозинство във Висшия съдебен съвет. Неофициално се говори, че тя се ползва с подкрепата и на главния прокурор Сотир Цацаров.   Един от най-спряганите сценарии е за предизвестен провал на първия вот, който би разбил консолидацията на съдийската гилдия. Върховните магистрати се бяха обединели около идеята, че за приемник на Груев трябва да бъде избран именно съдия от ВКС, който се ползва с уважението на колегите си. Те бяха готови да се обединят около Павлина Панова. Играта обаче се промени с издигането на Таня Райковска.   Ако Райковска или Панова не бъдат избрани, то ВСС ще избере шеф на съда след парламентарния вот и най-вероятно избраникът няма да е съдия от ВКС. Върху кадровия орган на Темида лежат тежки подозрения, че ще съобрази втория си избор с новата политическа конюнктура и има че за цел да разбие консолидацията на съдиите от ВКС.   За независимостта на съда   Съдия Панова говори много повече в своята концепция за независимостта на съдебната власт от съдия Райковска. "ВКС е тази институция, чиято дейност в най-висша степен трябва да символизира независимостта на правосъдието – независимо от влиянието и контрола на каквито и да било политически, финансови или социални интереси, необременено с пристрастия, предразсъдъци и субективизъм", пише Панова още в увода на своята концепция.   Тя продължава с това, че независимостта на съдиите не е някакво тяхно изключително право или привилегия, а е в интерес на всеки гражданин, който очаква справедливост. Тя признава, че "това доверие" на гражданите към съда се намира в "дълбока криза". Панова обещава да работи за повишаване на доверието във ВКС, който да даде пример на цялата съдебната система как могат да се случат нещата.   Райковска говори повече за личния пример на магистрата и своето познаване на проблемите в системата. "Не съжалявам за изживените професионални трудности, обиди и огорчения – кой в системата не ги е имал? Удовлетворена съм и от постигнатите професионални успехи, най-вече, когато са резултат и от съвместните усилия на моите колеги", пише търговският съдия.   "Знам и какво е да работиш на пишеща машина, да носиш дела вкъщи за събота и неделя, без компютър и Интернет, без възможност за бърз достъп до законодателство и съдебна практика, в екстремални условия – трима и повече съдии в един кабинет, в съдебни зали без отопление или под фокуса на прожекторите и под засилено медийно внимание", допълва Райковска.   Тя и Павлина Панова смятат, че постът на председател на ВКС е естествено продължение на кариерите им, защото са преминали постепенно през всички нива на съдебната система и имат нужния опит да успеят.   Какво трябва да се прави?   Съдиите Панова и Райковска смятат, че е нужно продължаване на административната реформа във ВКС. Съдия Райковска обръща много по-голямо внимание на този въпрос. Тя прави пълен анализ на настоящото състояние на съда, прилагайки значително количество статистически данни за разпределението на делата по колегии.   Райковска смята, че новият шеф на ВКС трябва да обърне много сериозно внимание върху битовите условия за работа в Съдебната палата и недостига на съдебни зали. Магистратът обръща внимание за нуждата от назначаване на още съдии в Търговската колегия на ВКС, за да може да се преодолее по-бавното правораздаване. Съдия Райковска обръща внимание и върху значително по-големия брой служители в общата администрация на ВКС, отколкото има в съдебната администрация. Тя обещава, ако бъде избрана, да обърне тази тенденция.   Допирните точки между двете концепции са обещанията за засилване на тълкувателната практика на ВКС, която има за цел да намали противоречивата практика на долустоящите съдилища. Райковска и Панова обръщат внимание на медиацията като шанс за намаляване на натовареността на съдилищата.   Разликата между концепциите им се корени най-вече в много по-обширното обяснение, което Панова дава за нуждата от обучение на съдиите по европейско право и практиката на Европейския съд по правата на човека. Добре известно е, че България е една от най-често осъжданите пред съда в Страсбург държави. В последствие решенията на ЕСПЧ са задължителни за приложение от българските съдилища.   Съдия Панова обаче отчита, че едва 20 процента от българските съдии са преминали курсове по европейско право и обещава да работи за промяна на това. Този акцент в концепцията на съдия Панова не е изненада, защото в момента тя е българският съдия ad hoc в ЕСПЧ. Извън това тя също отчита, че има нужда от увеличение на броя на съдебните помощници във ВКС.   Съдиите Панова и Райковска обещават да са диалогични със своите колеги и да продължат добрите тенденции от мандата на Лазар Груев. Няма особена разлика в тяхното виждане за публичност. Панова се фокусира повече върху развиване на електронното правосъдие, а Райковска върху нуждата да се сформира специален отдел във ВКС за връзки с обществеността.   В крайна сметка и двете бяха издигнати от членовете на ВСС с почти идентични мотиви, защото са уважавани съдии с дълъг стаж и добра репутация. Техният план за действия трябва да бъде обяснен по-подробно пред колегите им от ВКС, които ще трябва да ги изслушат лично в средата септември.

Вигенин очаква бърза реакция от президента и премиера по руското ембарго

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/07/2357824_vigenin_ochakva_burza_reakciia_ot_prezidenta_i/?ref=rss


Бившият външен министър Кристиан Вигенин заяви, че очаква бърза реакция от президента и премиера по въведените днес от Русия ограничителни мерки. В профила си във Facebook той написа, че трябва да се окаже спешно съдействие на производителите и търговците на руския пазар – пренасочване на забранените за износ стоки към вътрешния пазар и съдействие за намиране на заместващи пазари навън.

"Ще бъде необходимо и техническо съдействие по изясняване на новите правила. Редно е да се обсъдят...

Четирима от ДАИ се сдобиха с обвинения

http://frognews.bg/news_74315/

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима служители от Регионална дирекция „Автомобилна администрация"-Велико Търново, съобщиха разследващи.

ЕС може да затвори небето си за руски авиокомпании, ако Русия забрани западните полети над Сибир

http://www.mediapool.bg/es-mozhe-da-zatvori-nebeto-si-za-ruski-aviokompanii-ako-rusiya-zabrani-zapadnite-poleti-nad-sibir-news223465.html

Русия обмисля да забрани на европейски и американски авиокомпании да ползват краткия маршрут над Сибир за полетите си до Азия. Това ще е ответна мярка спрямо европейските санкции срещу нискобюджетната руска авиокомпания "Добролет" , която преустанови работа на 4 август, потвърди руският премиер Дмитрий Медведев в четвъртък.   Тази мярка показва, че руското правителство има "лоши съветници", коментира официалният представител на Европейската комисия в Германия австриецът Рихард Кюнел.   ЕС може да предприеме ответни действия Въздушните коридори са установени с международни договорености, които и Русия е задължена да спазва, както и правилата на Световната търговска организация, коментира Кюнел пред Дойче веле.   Това означава, че Русия не може едностранно да предприеме каквито и да е мерки, без да наруши международното право, поясни той. Ако Русия направи това, ЕС може да се обърне към съответните международни съдебни инстанции. Но има и друг вариант. Както обяснява европейският дипломат, международното право предвижда също предприемането на равнозначни ответни мерки (retaliation).   Тоест, отговорът на ЕС няма да закъснее. На въпрос дали вместо да се занимава с дълги съдебни процедури, ЕС може просто да затвори небето си за руски авиокомпании и да действа на принципа "око за око, зъб за зъб", Рихард Кюнел отговаря: "Точно така".   Той не се съмнява в ефективността на приетите от ЕС мерки и припомня "несравнено по-високата зависимост" на Русия от ЕС, отколкото на ЕС от Русия.   За Европейския съюз Русия е третият по големина търговски партньор, а ЕС е най-важният за Русия, при това с голяма разлика.   Преди да наложат санкциите, в Брюксел внимателно са анализирали възможните последствия за европейските страни и за Русия. "Постарахме се да приемем такива мерки, които най-силно биха ударили по руската икономика и възможно най-малко европейската", поясни Кюнел. Но негативните последици за европейските фирми не могат да бъдат избегнати, призна той.   Ако Русия не промени своята политика по отношение на Украйна, ЕС е готов и допълнително да "затегне гайките", обобщи Кюнел. Руският външен министър Сергей Лавров посъветва Запада да си помисли как би се отразило на интересите на авиокомпаниите и гражданите хипотетичното затваряне на въздушното пространство над Русия.   След анексирането на Крим от Русия, ЕС и САЩ въведоха през март санкции спрямо високопоставени служители и магнати от обкръжението на Владимир Путин. През юли бяха наложени още по-сурови мерки, насочени към енергетиката, банките, отбранителната промишленост и достъпа на Русия до високи технологии. Към тези санкции се присъединиха Канада и Япония, които са членки на Г-7, а също така Австралия и Швейцария. В списъка на наказаните е "Добролет", дъщерна фирма на руската държавна авиокомпания "Аерофлот", която осъществяваше полети до Крим.   Решението за забрана на полетите над Сибир е на масата   "Правителството на Русия разглежда редица ответни стъпки. Това не означава, че ще бъдат незабавно въведени, но както се казва, те са масата", заяви руският премиер по време на правителственото заседание, цитиран от руски медии.   "Първо, забрана за използване на въздушното пространство на нашата страна за транзитни полети на европейски и американски авиокомпании в района на Източна Азия, тоест, в Азиатско - Тихооокеанския район".   Медведев добави, че Москва е готова да преразгледа и правилата за използване на транссибирските маршрути и да денонсира съгласуваните принципи за модернизация на съществуващата система за използване на тези маршрути. За страните от ЕС това преразглеждане може да е в пълен обем, а с авиационните власти на САЩ ще прекратим преговорите по използването на транссибирските маршрути, каза Медведев. В резултат на тези мерки, очевидно, разходите на западните авиокомпании ще нараснат, при това значително, подчерта руският премиер.   Чуждестранните авиокомпании летят от Европа към Азия през най-краткия маршрут над Сибир. Размерът на таксите, който е предмет на отдавнашен спор между Москва и Брюксел, се пази в тайна. През 2010 г. обаче Европейската комисия съобщи, че през 2008 г. Русия е получила 420 млн. долара. До 95% от тези пари отиват в "Аерофлот", твърдят руски представители пред Ройтерс. Сред клиентите са големи авиокомпании като Lufthansa, British Airways, Air France.   Експерти изчисляват, че заобикалянето на Русия може да увеличи разходите на авиопревозвачите с 25-50% и да струва около 100-200 млн. долара годишно – тоест, по-малко от загубите, които би претърпяла Русия, ако изгуби постъпленията от таксите.   Западните санкции вече удариха и един от видните олигарси от обкръжението на Путин – Генадий Тимченко, като го лишиха от възможността да ползва луксозния си бизнес самолет. Компанията Gulfstream Aerospace Corp. е отказала техническа поддръжка на джета.   Руският премиер освен това каза, че Русия ще забрани транзитните полети над своя територия за украински авиокомпании по направленията Азербайджан, Грузия, Армения и Турция.   Медведев не изключи ответните мерки да засегнат и други свери. Потенциално сме готови да въведем защитни мерки в самолетостроенето, кобаростроенето, автомобилната промишленост и други отрасли. Но ще правим това обмислено, каза той.

Sony излиза от бизнеса с четци за електронни книги

http://www.cross.bg/sony-knigi-elektronni-1424401.html

/КРОСС/ След като в началото на годината спряха магазина за електронни книги Reader и насочиха потребителите към електронната книжарница на Kobo, Sony обявиха, че са решили напълно да излязат от бизнеса с четци за електронни книги. "Нямаме планове за разработка на нов Reader модел към момента", казва говорител на Sony. Последният модел на компанията - PRS-T3, ще се продава в Европа, докато бройките не свършат, предава БиБиСи. По-рано Sony Japan пък потвърдиха, че спират поддръжката на PlayStation Mobile for Android, само преди няколко месеца пък компанията продаде отдела VAIO, които разработваше лаптопи.  

Кошмарно! Купища мазут заляха плажове край Варна!

http://www.bnews.bg/article-113228

Красивите плажове след нос Галата „плувнаха“ в мазут. Хората се съмняват, че той е изхвърлен от корабите на рейда

Стотици бягат от горски пожар в Орегон

http://www.bnews.bg/article-113236

Нов горски пожар, разпален от силните ветрове в щата Орегон, прогони от домовете им 275 семейства в едно от селищата на община Роуента. Огънят лумнал през нощта и заплашва Кълъмбия ривър гордж, тъй като се разпространява бързо.

Украйна решава за нови санкции срещу Русия

http://econ.bg/Новини/Украйна-решава-за-нови-санкции-срещу-Русия_l.a_i.560699_at.1.html

Украинското правителство ще разгледа на специално заседание утре (8 август) въпроса за санкции срещу Русия, съобщи министърът на правосъдието Павло...

В „Аспарухово" недоволни - във фургоните нямало телевизор

http://www.cross.bg/televizor-fyrgonite-varna-1424400.html

Варна /КРОСС/ В „Аспарухово" тази сутрин трябваше да започне настаняването във фургони на пострадалите от потопа във Варна преди месец и половина. Общо 29 временни жилища са готови да приютят семейства останали без покрив. Желаещи за настаняване обаче няма.Проблемът е, че едва 30 души са изявили желание да живеят във фургоните. Хората казват, че условията са лоши и неподходящи за живот и че ще дойдат там единствено защото няма къде другаде да отидат."Тук няма нищо. Трябва в къщата да има телевизор. Не съм ли прав? Трябва да има маса, столове, но то къде ще го слагаш. То не може да дишаш вътре", разказва един от жителите на "Аспарухово".Фургоните са оборудвани със санитарно помещение, кухня и спалня, съобщава "24 часа".

„Еврофутбол“: Мирослав Кирчев отива на полуфинала на Световното по кану-каяк

http://www.cross.bg/svetovnoto-startira-otiva-1424399.html

/КРОСС/ Мирослав Кирчев, Спортен талант на „Еврофутбол", отива на полуфинала на 1000 м едноместен каяк на Световното първенство по кану-каяк в Москва, което стартира днес - това е новината от последните часове, която зарадва любителите на водния спорт в България. 23-годишният русенец завърши четвърти в третата серия с време 3:36.168 стотни - почти на 1.85 секунди след победителя в серията Фернандо Пимента от Португалия. По-късно днес Мирослав стартира и в 1/2-финалния тур. Още новини по темата ще намерите на www.eurofootball.bg. Друг Спортен талант на „Еврофутбол" - Десислава Георгиева, вчера се класира на 1/4-финала на 2000 м скиф на Световното първенство по академично гребане за юноши и девойки в Хамбург. Утре е състезанието, което ще определи дали Деси ще премине към следващия етап от надпреварата. Медийни партньори на програма "Спортни таланти" за 2014 г. са: Дарик радио, БНР, телевизиите ТВ7, News7 и Канал 3, вестниците "Дума", "Стандарт" "Марица" и "Еврофутбол", информационните агенции КРОСС и БГ НЕС, както и сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg, www.bgathletic.com, www.dir.bg, www.winner.bg, www.ngobg.info, www.chuime.bg и actualno.bg.  

Таксиметрови шофьори надписват сметки чрез чипове в апаратите

http://www.moreto.net/novini.php?n=260472

Някои от таксиметровите шофьори вече монтират чипове в апаратите и така успяват да надписват сметките на клиентите, съобщи Валентин Стойчев, началник на регионалния отдел на Агенцията за метрологичен и технически надзор за Северна България, цитиран от БТА.

Сидеров: Ако не гласувате, ще ви управлява ДПС

http://pik.bg/сидеров-ако-не-гласувате-ще-ви-управлява-дпс-news211415.html

Сидеров: Ако не гласувате, ще ви управлява ДПС

Лидерът на АТАКА  Волен Сидеров се срещна на 06.08.2014г със стотици граждани на Сандански, Петрич и Благоевград. Пред гражданите на  Благоевград той заяви, че този район е можело да бъде райската градина на България, ако не е била днешната действителност и колонизирането на България.

Сидеров отново подчерта, че информационното затъмнение е много  силно и единствено АТАКА е будител на изпадналите в нереален сън българи. Той призова хората да се събудят и да разберат, че в техните ръце е съдбата на родина им, на семействата им, на близките им, на младите хора. „Човек трябва да се откъсне от тази изкуствена среда наречена „жълтите павета“, за да види, че реалният живот е доста друг, доста различен и да види, че хората на България не мислят като своите управници.

Българите в голямата си част не са съгласни с това, което става в България като икономическа политика. Те не са съгласни ние да бъдем колонизирана държава. Управниците вече няколко правителства подред са съгласни и казват, че няма друг път. Аз казвам има друг път“, добави Сидеров.

Лидерът на АТАКА  заяви, че поне три милиона българи мислят така, но нямат представителство в парламента, защото то или е фалшифицирано или хората са загубили вяра, че може нещо да се промени, и не гласуват. Сидеров увери хората, че може нещо да се направи, защото сме имали и по-трудни години. Нацията ни е минавала през тежки изпитания,  през робства, през гнет, и през всякакъв вид намеса външна и чужда, през войни за нашето национално обединение. Преживяли сме и нарязването на България от дядовците на сегашния Евросъюз.

„И всичко това не ни е убило. Да, вярно, мачкало ни е. Вярно, много от самочувствието на българина е загубено през десетилетията, но аз смятам, че не всичко е загубено. Не трябва да има недоверие, отдръпване и пасивност. Защото чрез пасивност ние даваме възможност на циганските махали да купуват вота, да продават вота си, той да се купува и те да определят съдбата на България. Чрез пасивност ние даваме възможност на ДПС електората, мюсюлмански електорат строен в редици, да отива, да взима вота и после те да определят съдбата на България. И после да ме питат, защо става така, че ДПС управлява? Защото вие сте пасивни. Защото не гласувате“, допълни Сидеров.

Лидерът на националистите подчерта, че в момента ние живеем в изкривена, деформирана демокрация, плутокрация, олигокрация. „Циганокрация даже да го  наречем, пак ще има нещо вярно, защото има селища и места по страната, където просто хората не смеят да се покажат вечер извън къщи, не засяват нищо, защото ще бъде обрано на секундата и не знаят кога ще влязат в собствената им къща да ги оберат, пребият, изнасилят. Тази крация, както и да й сложим отпред представка, не може да бъде живота, в който ние да живеем. Това не може да бъде правилният модел. Когато установиш нещо неправилно, ти трябва да го промениш. Ето, аз затова десет години не преставам да се боря.

Лошото е, че се блъскаме много често в стена“, добави Сидеров. Той припомни, че когато е предложил вдигане на пенсиите в сегашния парламент ГЕРБ, ДПС и БСП категорично са го отхвърлили. В предишния парламент сини, седесари и костовисти също са го отхвърлили.

Сидеров попита защо се продължава такива хора да бъдат избирани в парламента, защото те искат народа да е беден, гладен, натиснат в калта, и призова хората да се осъзнаят и да променят нещата. Лидерът на АТАКА припомни, че националистите са единствените, които помагат на крайно нуждаещи се, даряват  и храмове. Той призова да не забравяме връзката с Бога и да не изоставяме храмовете си, както и да не позволяваме да ни ислямизират изкуствено.

Сидеров обърна внимание и на факта, че българските правителства досега са се превърнали в слугинаж на американците и изпълняват техните нареждания. Нито една медия не се е възмутила от тези унижения, с изключение на телевизия „АЛФА“. Той призова да си върнем достойнството, за да не бъдем унижавани пак. „Така ли са всички българи? Не. Тези, обаче които мислят по друг начин, не могат да получат добро представителство в парламента. Казах ви по много причини и една от причините е черната пропаганда срещу мен, защото ако не беше тя, от десет години АТАКА щеше да взима по 30% и нагоре, а не 7, 8, 9% и да ни мачкат, и винаги да ни отписват преди всички избори. АТАКА няма да влезе. Тези същите социолози, които би трябвало да си изядат дипломите след това АТАКА като влезе“, добави Сидеров.

Той обърна внимание на факта, че националните телевизии продължават да манипулират хората и целенасочено да сипят злъч срещу АТАКА, вместо да покажат хората, които съсипаха България и да извадят наяве техните сделки, довели до икономически крах. „Тези медии не трябва да се гледат и слушат. На тях трябва да им се направи бойкот. Българският народ, всеки, който е останал честен и деен човек, трябва да каже - повече няма да гледам бТВ, Нова ТВ, ТВ7 и Канал 1, защото те лъжат.

Те заблуждават българските зрители. Аз им обявявам бойкот и призовавам и другите да го направят. Хайде да видим какво ще стане. Хайде да видим, ако не гледаме турски сериали, дали пък случайно няма да ни се проясни съзнанието и да мислим малко по-трезво. Хайде да видим, ако не гледаме кретенски шоу програми, идиотски реалита и прочие, дали пък няма да бъдем малко по-свестни, вместо да заприличаме на някакви животни, които се радват на абсолютни простотии и на кретенизъм. Те лумпенизират народа по този начин. Нали го разбирате това? Но ако кажем щрак, хайде изчезвай от тука, няма да те гледам повече, то тогава ще увисне цялата  им стратегия. Ние можем да им нарушим сценария.

АТАКА е инструмент за нарушаване на сценария на тези, които се опитват да овладеят света, в частност и България, да превърнат хората в роби,  да колонизират страните, да използват евтина работна ръка, да продават там стоки, които те искат, да продават генно модифицирани храни и семена“, добави Сидеров.
 

Той прогнозира, че тези избори може би ще бъдат последвани от други и влизане в политическа криза, докато българите най-сетне не осъзнаят, че трябва да се смени радикално курса, трябва да се смени колониалното робство, трябва да се спре да се слушат американски, израелски, турски посланици или Брюксел. Когато народът разбере това, тогава ще има стабилност.

„Тази стабилност ще бъде свързана с управление народно, а не олигархично. Народно. За народа. Нали така пише в Конституцията, най-висшият суверен на властта е българският народ. Той  в момента е най-нисшият, защото всичко се прави в интерес на чужди фактори и няколко техни български слуги, които забогатяват от това. Това е днешното робство и аз ви соча пътя към освобождение от него.

Дали ще поемете този път, или ще продължите да слушате дрънкането на веригите, това да бъде вашата музика, зависи от вас, уважаеми българи. За мен по-правилната, по-добрата музика е „Стани, стани юнак балкански”, а не дрънченето на веригата“, заключи Сидеров.

Договорихме с Брюксел 9,8 млрд. евро до 2020 година

http://offnews.bg/news/n_1/n_373623.html

Европейската комисия сключи споразумение за партньорство с България за програмния период 2014 – 2020 г., в което са предвидени инвестиции на обща стойност 9,8 млрд. евро. Споразумението за партньорство е националният стратегически документ, очертаващ рамката на стратегията за използване на европейските структурни и инвестиционни фондове в страната. С днешното споразумение се дава възможност в икономиката ни да се влеят общо 7,6 млрд. евро финансиране по линия на политиката на сближаване в периода 2014 – 2020 г. В него е включено финансиране на европейското териториално сътрудничество и средствата за инициативата за младежка заетост. България също така получава 2,3 млрд. евро за развитие на селските райони и 88 млн. евро за рибарство и морско дело. Инвестициите на ЕС ще помогнат в борбата с безработицата и ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността и икономическия растеж чрез подпомагане на иновации, обучение и образование в градове и селски райони. С тяхна помощ ще се стимулират предприемачеството, борбата със социалното изключване и ще се подкрепи развитието на екологосъобразна и ресурсно ефективна икономика. Документът е разработен в диалог и с участието на държавната администрация, регионалните и местни власти, социално-икономическите партньори, академичната общност, редица неправителствени организации, медии и други. Подписването на това споразумение бе сред първите приоритетни задачи на служебното правителство на Георги Близнашки.

Сидеров: Единствено "Атака" е будител на изпадналите в нереален сън българи

http://www.cross.bg/bulgariya-horata-siderov-1424397.html

/КРОСС/ Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се срещна с стотици граждани на Сандански, Петрич и Благоевград. Пред гражданите на Благоевград той заяви, че този район е можело да бъде райската градина на България, ако не е била днешната действителност и колонизирането на България. Сидеров подчертал, че информационното затъмнение е много силно и единствено "Атака" е будител на изпадналите в нереален сън българи. Той призова хората да се събудят и да разберат, че в техните ръце е съдбата на родина им, на семействата им, на близките им, младите хора, съобщават от пресцентъра на партията. „Човек трябва да се откъсне от тази изкуствена среда наречена „жълтите павета", за да види, че реалният живот е доста друг, доста различен и да види, че хората на България не мислят като своите управници. Българите в голямата си част не са съгласни с това, което става в България като икономическа политика. Те не са съгласни ние да бъдем колонизирана държава. Управниците вече няколко правителства подред са съгласни и казват, че няма друг път. Аз казвам има друг път", добавил Сидеров. "Вярно, много от самочувствието на българина е загубено през десетилетията, но аз смятам, че не всичко е загубено. Не трябва да има недоверие, отдръпване и пасивност. Защото чрез пасивност ние даваме възможност на циганските махали да купуват вота, да продават вота си, той да се купува и те да определят съдбата на България

Sam Sung от Apple продава визитката си на търг

http://www.cross.bg/apple-turg-syng-1424398.html

/КРОСС/ Бивш служител на Apple продава старата си визитна картичка на търг в eBay, съобщава The Verge.Сам Сунг (Sam Sung) е работил в магазин на корпорацията във Ванкувър. Клиентите там са забелязали странното съвпадение между имената му и неговата месторабота, а снимка на визитката му веднага стана хит в мрежата. Сега Сунг работи за друга компания. Наскоро той попаднал на последната си визитка от Apple и разчитайки на популярността, на която се радвал в интернет, решил да я продаде на търг, като средствата от продажбата ще отидат за благотворителната организация Children's Wish BC/YK.    

Н. Николов пред Фрог: След три дни започваме да мием Мизия

http://frognews.bg/news_74314/

След три дни се надявам да приключи отводняването и на последната къща в Мизия. След това започват така наречените тежки действия по измиване на града, обезпаразитяване и т. н. Това каза за Фрог нюз шефът на пожарната Николай Николов.

Новата ни анкета: Одобрявате ли състава на служебното правителство?

http://offnews.bg/news/n_1/n_373629.html

Първите дни на служебното правителство, назначен от президента Росен Плевнелиев, вече са факт.  Основният акцент в работата на кабинета "Близнашки" е прозрачното протичане на изборите и предотвратяването на престъпления, свързани с купуването и продаването на гласове. В новата ни анкета Ви питаме: Одобрявате ли състава на служебното правителство? Възможните отговори са Да Одобрявам само някои от министрите Не Трябва ми малко време да преценя Не се интересувам от политика

Бившият шеф на ВМА: Казаха ми, че Андреева искала пари, за да не уволнява шефове на болници

http://healthy.actualno.com/Bivshijat-shef-na-VMA-Kazaha-mi-che-Andreeva-iskala-pari-za-da-ne-uvolnjava-shefove-na-bolnici-news_43859.html

Бившият здравен министър Таня Андреева е искала пари от шефове на болници, за да не ги уволнява - или поне това гласяха слуховете. Това заяви ексшефът на ВМА и заместник-кмет на Столична община с ресо...

Полицейските кучета в САЩ обличат бронежилетки

http://america.actualno.com/Policejskite-kucheta-v-SASht-oblichat-bronejiletki-news_43860.html

Полицейските кучета в Съединените щати вече ще ходят с бронежилетки. Всеки от защитните костюми струва 1000 долара. Заради високата цена, властите все още не са започнали да закупуват масово бронеж...

Служебният премиер обеща на КНСБ да има спешни решения за строителите

http://business.actualno.com/Slujebnijat-premier-obeshta-na-KNSB-da-ima-speshni-reshenija-za-stroitelite-news_43861.html

В близките седмици ще бъде свикан Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), в който ще участва и служебният министър-председател проф. Георги Близнашки. Това предложение, което веднага ...

Вигенин: Очаквам бърза реакция от премиера след руските санкции

http://pik.bg/вигенин-очаквам-бърза-реакция-от-премиера-след-руските-санкции-news211414.html

Вигенин: Очаквам бърза реакция от премиера след руските санкции

Очаквам бърза реакция от президента и премиера по въведените днес от Русия ограничителни мерки. Трябва да се окаже спешно съдействие на производителите и търговците на руския пазар – пренасочване на забранените за износ стоки към вътрешния пазар и съдействие за намиране на заместващи пазари навън. За това призова в социалната мрежа бившият министър на външните работи в правителството на Пламен Орешарски Кристиан Вигенин. 

"Ще бъде необходимо и техническо съдействие по изясняване на новите правила. Редно е да се обсъдят механизми за компенсации – преки и непреки. Трябва също така да се обясни коректно какъв е ефектът от тези мерки за България, защото липсата на официална информация създава излишни страхове – нашият износ в забранените категории стоки е незначителен според статистиката от последните години, общият пряк ефект няма да е голям, но за някои фирми ще бъде сериозен удар, затова трябва да им се помогне", подчертава бившият дипломат номер едно. 

"Възможни са косвени ефекти. А обща позиция на ЕС нека се съгласува, както обяви правителството, но през това време да си свършим нашата работа. Неведнъж съм изразявал съмнение в ефективността на икономическите санкции, а влизането ни в спирала от разширяващи обхвата си санкции започва да излиза от логичното и разбираемо за гражданите поведение. Дано се спре дотук", коментира Вигенин. 

"Всъщност днес Русия наказа чуждестранните производители, но и собствените си граждани, които ще купуват по-скъпо вероятно по-нискокачествена продукция. Кризата в Украйна може да се разреши с политически и дипломатически средства, всичко друго задълбочава и глобализира конфликта", завършва той. 

Ниските нива на витамин Д увеличават риска от деменция

http://www.vesti.bg/novini/niskite-niva-na-vitamin-d-uvelichavat-riska-ot-demenciia-6019331

Възрастните хора, които изпитват дефицит на витамин Д са изложени на по-голям риск от развитие на деменция, показва ново проучване, съобщава Би Би Си.

Автобус помете ремарке с коне край Ахелой, движението е блокирано

http://pik.bg/автобус-помете-ремарке-с-коне-край-ахелой-движението-е-блокирано-news211413.html

Автобус помете ремарке с коне край Ахелой, движението е блокирано

Лек автомобил с ремарке, натоварено с два коня и автобус са се сблъскали на моста преди Ахелой.

Пътният инцидент е станал преди минути. По асфалта има кръв, най вероятно от животните, съобщава "Флагман".

Затворено за движение е пътното платно в посока Слънчев бряг.

В района се е образувало задръстване.

Защо ми се потят много ръцете и краката?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4233052

Рейтинговата система на висшитке училища се превърна в естествена база за изготвяне на стратегически документи в сферата на висшето образование и информационен източник с висока степен на договореност. Тази система се поддържа, актуализира и подобрява с всяко следващо издание. Първото издание е от ноември 2010 г. Второто е от март 2012., а... Рейтинговата система на висшитке училища се превърна в естествена база за изготвяне на стратегически документи в сферата на висшето образование и информационен източник с висока степен на договореност. Тази система се поддържа, актуализира и подобрява с всяко следващо издание. Първото издание е от ноември 2010 г. Второто е от март 2012., а...

ЕС: Запазваме си правото на мерки срещу руското ембарго върху храните

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/07/2357821_es_zapazvame_si_pravoto_na_merki_sreshtu_ruskoto/?ref=rss


Европейският съюз обяви днес, че си запазва правото да вземе мерки срещу Москва след "ясно политически мотивирано" решение на руските власти да забранят вноса на повечето хранителни продукти, изнасяни от Европейския съюз и САЩ за Русия.

"Европейският съюз съжалява за обявените от Руската федерация мерки, които ще засегнат вноса на храни и селскостопански продукти. Това известие е ясно политически мотивирано", заяви Фредерик Венсан, говорител на Европейската комисия, в официално...

Нивото на река Дунав продължава да се покачва

http://pik.bg/нивото-на-река-дунав-продължава-да-се-покачва-news211412.html

Нивото на река Дунав продължава да се покачва

Нивото на река Дунав се повиши в началото на българския участък с повече от половин метър, показват данните на  Хидро метереологичната станция в Ново село.

Там нивото се е повишило с 57 см за последното денонощие и днес стойностите са 404 см. При Видин водният стоеж е 443 см, а повишението е с 26 см.

Покачването на водния стоеж и лошото време изгони плажуващите край село Кошава, защото плажната е под вода.

Чипове в таксиметровите апарати надували сметките

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chipove-v-taksimetrovite-aparati-naduvali-smetkite-6019329

Старите „помпи“ вече не били на мода сред некоректните шофьори на таксита, имало по-модерни методи за измама

Руски зам.-министър беше уволнен заради изказване във "Фейсбук"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/07/2357820_ruski_zam-ministur_beshe_uvolnen_zaradi_izkazvane_vuv/?ref=rss


Руски заместник-министър на икономиката Сергей Беляков беше уволнен заради свое изказване в социалната мрежа "Фейсбук".

"Извинявам се пред всички за глупавите неща, които правим, и за обещанията, които не изпълняваме", написа той. Беляков е имал предвид решението на правителството от тази седмица за прехвърляне на фондове, предназначени за плащания на пенсии, към други пера. По този начин се удължава мораториумът от миналата година, който позволява част от парите, предназначени за...

Как се стигна до очертаващия се фалит на Аржентина

http://www.mediapool.bg/kak-se-stigna-do-ochertavashtiya-se-falit-na-arzhentina-news223464.html

Едва преди няколко дни, на 30-ти юли, Аржентина изпадна в технически фалит. Така, благодарение на усилията на различните правителства, страната е на път да банкрутира за втори път само в рамките на тринадесет години.   Важно е да се разгледа как "социалните“ политики и държавната намеса в иначе изключително стабилни и конкурентоспособни в световен мащаб отрасли са на път да доведат Аржентина до нова катастрофа.   Историята накратко   Генезисът на проблемите, сред които е манталитетът на управляващите, не е от днес. Тъй като в началото на 90-те години Аржентина въвежда банкова система на валутен борд, страната вече не може да "се спаси“ от политическите кризи чрез печатане на пари и хиперинфлация, без срещу тях да разполага с щатски долари (или дълг в същата валута). Затова, политиците прибягват до финансиране на социалната държава чрез емитиране на дългове на международните пазари.   Точно както и хиперинфлацията от 80-те години (инфлацията само за 1989 г. е почти 5000%, а при най-големия пик, достигнат през 1990 г., тя е повече от 20 000%, според данните на Instituto Nacional de Estadística y Censos, не след дълго задълженията на страната достигат астрономически нива – и в абсолютна стойност, и спрямо БВП.   Външен дълг на Аржентина (в млн. долара) Източник: Instituto Nacional de Estadística y Censos   Тъй като през 90-те Аржентина вече е била в окаяно състояние – естествено следствие от всяка хиперинфлация и твърде раздути социални разходи – властите не са могли да емитират продаваеми (т.е. с ниска лихва) държавни облигации. Затова решават да емитират дълг под юрисдикцията на Ню Йорк, задължавайки се да приемат всяко решение на местните съдилища, ако се стигне до съдебни спорове с кредиторите.   Договорите с кредиторите имат две отличителни черти – страната се задължава да третира всички кредитори еднакво, а самите кредитори не са длъжни да приемат реструктуриране независимо дали тези, които искат да получат 100% от дължимото (лихва + главница), са мнозинство или малцинство.   Това павира пътя към последните два фалита – очертаващият се тази година и този от 2001 г. – както и към безкрайните съдебни дела и очертаващата се поредна икономическа катастрофа.   До битки в съда наистина се стигна – NML Capital и Aurelius Capital не приемат споразумението за преструктуриране на дълга (мнозина от другите инвеститори се споразумяват да получат 33 цента за всеки отпуснат долар) и наскоро съдът отсъди в тяхна полза, принуждавайки страната да им изплати всички дължими 1,5 млд. долара (лихви + главница).   Тъй като Аржентина трябва да третира кредиторите си по един и същи начин, т.е. да изплати главницата и лихвите на всички, ако дори един не желае да преструктурира отпуснатия заем, южноамериканското правителство може да се окаже задължено да изплати около 120 млрд. долара. Именно това е поводът за сегашния технически фалит – Аржентина не е изплати задълженията си до 30 юли (разбира се, причината остава политическата безотговорност и самото съществуване на политическа система, което я позволява).   Ако не се стигне до споразумение до края на август, страната ще изпадне в същински фалит.   Политическата воля да се увеличават правителствените разходи на всяка цена доведоха Аржентина до катастрофа в началото на XXI в. – това се случва рано или късно, когато централен орган преразпределя средства, които няма. През 2001 г., когато страната реално фалира, БВП спадна с 4.4% само в рамките на годината и с още 10.9% през следващата. Същевременно безработицата се изстреля до 22%.   Въпреки че според номиналните данни икономиката на Аржентина се е възстановила от този катаклизъм, местните политици нанесоха трайни щети на икономиката, а, изглежда, има вероятност апетитите от миналото да доведат до нова криза, която ще бъде платена от аржентинските данъкоплатци и идните поколения; т.е. от хората, които имат най-малка вина за случилото се, но които винаги изплащат с труда си политическата безотговорност.   ___________________________   *Авторът е икономист, редактор в     блога ЕКИП     

Google Maps засече извънземна фигура на Луната /видео/

http://www.cross.bg/figyra-google-yavlenie-1424395.html

/КРОСС/ Потребителят "WowForReel" предизвика фурор с видеото, което качи в Youtube. Картината е заснета с помощта на Google Maps. На нея се вижда фигура, която прилича на човек и сянката, която тя хвърля зад себе си. Странното е, че тази карта на Google би трябвало да демонстрира...лунната повърхност. Никой обаче не би могъл да потвърди дали тази "извънземна фигура" е истинска. Единственото логично обяснение на феномена е, че става въпрос за странно каменно формирование, което напомня на човешка фигура. А нашият мозък интерпретира тази картина по совй начин - като я оприличава на човешка фигура. Този феномен има научно наименование - казва се "пареидолия (пареидолическа илюзия) и представлява психично явление, породено от неясно, неопределено и лошо разпознаване на обект (предимно образ). Парейдолията е признак за развито въображение, а понякога и за начален стадий на остра психоза. Според съвременните скептици това явление обяснява много от религиозните привиждания на светци, например образите на Дева Мария, видени върху жилищни сгради, пише TemaDaily. video:http://www.youtube.com/watch?v=7QdYvelStn8

Общинар от ДПС катастрофира край Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-kraii-katastrofira-1424396.html

Бургас /КРОСС/ Общинският съветник от ДПС в Бургас Селим Иса катастрофира на пътя Бургас-Варна, край разклона за село Тънково. Той се е отървал само с уплаха и с нерви покрай смачканите коли. "Ние бяхме с бус, когато една кола се вряза в нас, жената се е навела за секунда и не е успяла да ни види", разказа Иса за инцидента. Няма ранени при катастрофата, но има сериозни материални щети, съобщава "Флагман".

Родители на деца от ОУ „Захари Стоянов“ плашат с протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=260470

„Ще вдигна квартал „Чайка“ на протест и ще искам оставка на кмета общинските съветници“. С тези думи се обърна към съветниците от комисията по наука и образование председателят на сдружение „Родители за Варна“ Полина Ставрева, предаде репортер на Moreto.

Масов бой се вихри в монтанско село за избягала невеста

http://pik.bg/масов-бой-се-вихри-в-монтанско-село-за-избягала-невеста-news211411.html

Масов бой се вихри в монтанско село за избягала невеста

Един мъж, наръган с нож, друг с разцепена глава са приети в болница заради масово меле в село Протитовци, община Бойчиновци на 6 август между 19 и 20 часа, съобщават от полицейската дирекция в Монтана.

Четирима мъже, сред които баща и брат от Вършец, пристигнали в селото, за да приберат булката на сина от дома на родителите й. Те пък били твърдо против жениха и не го искали за зет, въпреки че им се родило внуче. Когато щерка им грабнала бебето и тръгнала, изведнъж близките й надали врява.

Планът бил тя да излезе незаблязано накрай село и оттам да я вземат с колата за Вършец. Стигнало се до бой, който прераснал в яко меле. Половината махала се включило в защита на булката и раздаването на юмруци.

Единият мъж от вършечаните извадил нож и наръгал 50- годишния Ангел А. и 42- годишния Радослав Р . Трети мъж също е с нарянавания и контузии. От гърдите на Ангел, който бил прободен с чак до белия дроб рукнала кръв.

Полицейски патрул от участъка в град Бойчиновци се отзовал веднага на сигнала и потушил скандала. Задържани са 19 - годишният Самуил П. роден и 24- годишнитя Орлин К.

От разразилия се бой има и още един пострадал мъж, който е с разцепена глава и е приет в болница, уточниха от пресслужбата на ОД на МВР Монтана.

Близки на починала обвиниха Спешна помощ за смъртта й

http://www.vesti.bg/bulgaria/blizki-na-pochinala-obviniha-speshna-pomosht-za-smyrtta-j-6019327

Жена почина след жлъчна криза в Пазарджик, съпругът й разказва, че многократно е търсил помощ от линейка по телефона, но тя му е била отказана

Австрийка снима порно в селска църква

http://www.cross.bg/zhenata-selska-tzurkva-1424394.html

/КРОСС/ Гражданка на Австрия бе арестувана за заснемане на видео от сексуално естество в селска църква, съобщи „Франс прес". Според пресслужбата на местната полиция, жената може да влезе в затвора с до шест месеца затвор за поругаване на религиозни символи. Към момента властите решават трябва ли жената да стои в ареста, или може да й бъде наложена по-лека мярка, след като се е покаяла и извинила за действията си. Жената е публикувала видеото в интернет. На него тя извършва действия от сексуален характер, седнала на пейка в светия дом. На клипчето попаднал местен младеж, който веднага съобщил за находката си на пастора.

Масов бой се вихри в монтанско село за избягала невеста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4234205

Един мъж, наръган с нож, друг с разцепена глава са приети в болница заради масово меле в село Протитовци, община Бойчиновци на 6 август между 19 и 20 часа, съобщават от полицейската дирекция в Монтана.
Четирима мъже, сред които баща и брат от Вършец, пристигнали в селото, за да приберат булката на сина от дома на родителите й. Един мъж, наръган с нож, друг с разцепена глава са приети в болница заради масово меле в село Протитовци, община Бойчиновци на 6 август между 19 и 20 часа, съобщават от полицейската дирекция в Монтана. Четирима мъже, сред които баща и брат от Вършец, пристигнали в селото, за да приберат булката на сина от дома на родителите й.

Подадоха сигнал за змия, изяла 30 котки в „Люлин”

http://www.cross.bg/lyulin-stolichniya-raiion-1424393.html

/КРОСС/ Сигнал за змия, изяла около 30 котки в столичния район „Люлин", е подаден в Столичната община. По разпореждане на кмета Йорданка Фандъкова, на място са изпратени експерт от столичния зоопарк и заместник-кметът на район „Люлин". Видът на влечугото остава неизвестен, посочва пресцентърът на Общината.    

Реформаторският блок ще има председател и той ще се избере през септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=260435

Партиите от Реформаторския блок все пак ще изберат председател на коалицията и това ще стане през септември. За това са се договорили на среща късно вечерта в сряда лидерите на „България на гражданите”, ДСБ, СДС, Народна партия „Свобода и достойнство” и БЗНС.

Хронично болни чакат на опашки за презаверяване на рецептурните книжки

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/08/07/2357800_hronichno_bolni_chakat_na_opashki_za_prezaveriavane_na/?ref=rss


16 работни дни преди изтичането на срока малко над половината от общо 2 300 904 рецептурни книжки на хронично болните са презаверени. Хиляди хора чакат по опашки в страната, информира вестник "24 часа". От 1 септември безплатните и намалените лекарства на здравната каса ще се отпускат само срещу презаверен документ.

Целта е да се въведат новите 4-значни кодове по Международната класификация на болестите. Те са в сила в България от миналата година, а промяната спрямо 3-значната...

Тодор Батков: Цветан Василев да спре да се крие като мишка

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/07/2357799_todor_batkov_cvetan_vasilev_da_spre_da_se_krie_kato/?ref=rss


Цветан Василев да спре да се крие като мишка и да хвърля фекалии наляво и надясно, заяви президентът на "Левски" Тодор Батков, цитиран от сайта BurgasInfo.com.

Двамата влязоха в директен спор около отпуснат заем, свързан с футболния клуб, след разкрития на вестник "Капитал" за собствеността на сините.

Сега президентът на "Левски" обвини Василев в атака срещу него и вестник "Стандарт", където е съсобственик. Батков определи изданието си като "стандарт по отношение на...

Кметът на Видин не се яви в съда, отложиха решението за остраняването му

http://www.cross.bg/vidin-reshenieto-gergov-1424390.html

/КРОСС/ Видинският окръжен съд отложи вземането на решението за отстраняване от длъжност на кмета на Видин Герго Гергов за 14-ти август. Причината за отлагането на решението, което трябваше да се вземе днес, е, че кметът на Видин не се яви на заседанието на съда. Магистратите взеха решение, ако Гергов не се яви на следващото съдебно заседание, да бъде доведен принудително. Междувременно пред сградата на Съдебната палата във Видин се провежда протест с искане на оставката на Гергов. Около 100 души протестират и пред сградата на Община Видин в подкрепа на кмета, предава Хаштаг-BG.  

Безсънието повдига настроението

http://www.cross.bg/bezsunieto-povdiga-nastroenieto-1424391.html

/КРОСС/ Безсънната нощ повдига настроението. До този извод достигнаха британски и холандски учени, изследвали състава на кръвната плазма. Те са установили, че в кръвта на хората, които не са мигвали 24 часа, се променят 27 компонента. По-специално, значително се повишава нивото на така наречените хормони-антидепресанти: таурин, триптофан и серотонин.Експертите смятат, че увеличението в хормоналните нива се дължи на факта, че човешкото тяло се опитва да се справи на стреса, дължащ се на продължителното будуване. Въпреки новото си откритие учените напомнят, че липсата на сън води до здравословни проблеми и метаболитни нарушения.

Радомирският футболен отбор Струмска слава ще играе срещу бистришките тигри на Бойко

http://www.zapernik.com/sport/radomirskiyat-futbolen-otbor-strumska-slava-shte-igrae-sreshtu-bistrishkite-tigri_33557/

Радомирският футболен клуб "Струмска слава" ще се изправи срещу "Витоша" (Бистрица) в първия мач от първенството, научи ZaPernik.com.

Мачът ще се играе на 17 август, от 18 часа в Бистрица. Срещата е определена от жребият, който днес се изтегли в зоналния съвет на БФС.

На 31 август предстои втори тежък мач за радомирския отбор. Тогава "Струмска слава" ще играе с "Оборище" (Панагюрище).

Андреева сменила 3 директори на болници последния ден

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/andreeva-smenila-3-direktori-na-bolnici-posledniia-den-6019325

Директорите на „Пирогов”, на онкологичната болница и на плевенската университетска болница са били сменени в последния работен ден на министър Таня Андреева

Андреева сменила 3 директори и 5 борда на директори

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/andreeva-smenila-3-direktori-i-5-borda-na-direktori-6019325

Директорите на „Пирогов”, на онкологичната болница и на плевенската университетска болница са били сменени в последния работен ден на министър Таня Андреева

Блъснаха 6-годишно дете в Бургаско, получило комоцио

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4234236

Дете е блъснато от лека кола в Камено днес, съобщи Флагман.
Малкият Християн е настанен в отделението по „Неврохирургия“ в болницата в Бургас с комоцио, няма сериозни натъртвания по тялото. Момчето е ударено от лека кола на ул. Освобожедние в града, пред магазин за хранителни стоки.
Първоначална помощ му е оказана на място, Дете е блъснато от лека кола в Камено днес, съобщи Флагман. Малкият Християн е настанен в отделението по „Неврохирургия“ в болницата в Бургас с комоцио, няма сериозни натъртвания по тялото. Момчето е ударено от лека кола на ул. Освобожедние в града, пред магазин за хранителни стоки. Първоначална помощ му е оказана на място,

Сигнал: Андреева смени 3 директори и 5 борда на директори

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/signal-andreeva-smeni-3-direktori-i-5-borda-na-direktori-6019325

Директорите на „Пирогов”, на онкологичната болница и на плевенската университетска болница са били сменени в последния работен ден на министър Таня Андреева

Бургас - център на християнството

http://www.cross.bg/byrgas-proychvaniyata-keramichni-1424392.html

/КРОСС/Последните значими открития на п-в Форос показват, че Бургас е бил един от големите центрове на ранното християнство. Това заяви директорът на Регионалния исторически музей Бургас Милен Николов. При последните разкопки е открит монументален раннохристиянски храм, най-вероятно с ранг на епископия, като в него е имало камера за съхранявани на мощи. Археолозите са попаднали и на голям мраморен съд, в които се е съхранявала светена вода. Локализирани са и частично разкрити масивна крепостна стена, кули, луксозна римска вила на брега на морето. Миналата година археолозите изкопаха на полуострова изключително рядък печат с изображение на Богородица, с който се е подпечатвала кореспонденцията на константинополския патриарх. С разкриването на епископската църква става ясно, че именно нейният главен свещеник е писал и получавал писма от патриарха. "Откритите находки показват, че жителите на п-в Форос са били с висок статут. Повечето открити предмети са вили вносни и много скъпи за времето си - керамика от Сирия, лампа от арабските страни, над 800 монети и много други", допълни Николов. Новооткритият храм е със следните размери: дължина 19.5 м. и ширина 14 м. Там работи екип на Регионалния исторически музей Бургас (РИМ Бургас), с ръководител Милен Николов, а поводът за проучванията е реализацията на предстоящи инфраструктурни проекти в района

Блъснаха 6-годишно дете в Бургаско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4234217

Дете е блъснато от лека кола в Камено днес, съобщи Флагман.
Малкият Християн е настанен в отделението по „Неврохирургия“ в болницата в Бургас с комоцио, няма сериозни натъртвания по тялото. Момчето е ударено от лека кола на ул. Освобожедние в града, пред магазин за хранителни стоки.
Първоначална помощ му е оказана на място, Дете е блъснато от лека кола в Камено днес, съобщи Флагман. Малкият Християн е настанен в отделението по „Неврохирургия“ в болницата в Бургас с комоцио, няма сериозни натъртвания по тялото. Момчето е ударено от лека кола на ул. Освобожедние в града, пред магазин за хранителни стоки. Първоначална помощ му е оказана на място,

25 000 души съдят Facebook

http://www.cross.bg/mrezha-potrebiteli-facebook-1424388.html

/КРОСС/ 25 000 потребители на Фейсбук с обединиха в кампания за защита на личните данни и подадоха колективен съдебен иск срещу социалната мрежа, предаде Би Би Си. Авторът на иска - австриецът Макс Шремс, съди Facebook заради това, че американската социална мрежа нарушава редица европейски закони за защита на личната информация на потребителите. Точките от съдебния иск засягат включително факта, че социалната мрежа тайно изучава своите потребители и следи кои сайтове посещават те в глобалната мрежа. Според ищеца е напълно възможно всичките тези данни да се предават в Агенцията за национална сигурност на САЩ в рамките на програмата PRISM - нещо, с което той категорично не е съгласен. Съдебният иск е подаден срещу представителството на компанията в Ирландия, което отговаря за всички профили на потребители извън Северна Америка. Макс Шримс - подателят на иска, настоява за обезщетение в размер на 500 евро за всеки от 25-те хиляди ищци. "Огромният брой регистрирани ищци безусловно ще бъде много важен фактор за компанията Facebook. Количеството заявки от нови и нови хора надмина и най-смелите ми очаквания. С толкова много ищци шансът за спечелване на делото се повишава значително", казва Шремс в свое изявление.    

Андрей Парубий подаде оставка като секретар на Съвета за национална сигурност на Украйна

http://www.cross.bg/parybiii-ykraiina-natzionalna-1424389.html

/КРОСС/ Украинският президент Петро Порошенко прие оставката на секретаря на Съвета да национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Парубий, предаде РИА Новости. „Подадох оставка като секретар на Съвета да национална сигурност на Украйна. По време на война, считам, че е неприемливо да се коментира оставката“, написа Парубий на страницата си във Facebook в четвъртък. Той посочи, че ще продължи да помага на фронта, предимно в доброволческите отряди. Прессекретарят на украинския държавен глава Святослав Цеголко съобщи, че президентът  е приел оставката на Парубий. „На всеки пост Парубий остава в отбора на президента. Порошенко благодари на секретаря на СНСО за работата“, съобщи прессекретарят на страницата  си в Twitter.

Фамозен скандал в кабинета "Близнашки"! Служебният министър на правосъдието и вицепремиер с отнети адвокатски права (обновена)

http://pik.bg/фамозен-скандал-в-кабинета-близнашки-служебният-министър-на-правосъдието-и-вицепремиер-с-о-news211408.html

Фамозен скандал в кабинета "Близнашки"! Служебният министър на правосъдието и вицепремиер с отнети адвокатски права (обновена)

Новоизбраният министър на правосъдието Христо Любомиров Иванов, който по право ще ръководи заседанията на Висшия съдебен съвет и заяви амбициите си да реформира съдебната власт, е лишен от правото да упражнява адвокатската професия, а преди това е наказван десет пъти с порицание и парични глоби. Това твърди сайтът "Гласове", позовавайки се на официална информация от регистрите на българската адвокатура, които са публично достъпни в интернет.

Проверка показва, че лице с името Христо Любомиров Иванов е вписано в регистъра през 2002 г. като адвокат. В кратката биография на служебния министър, публикувана в сайта на президентството, също пише, че Иванов е вписан като адвокат през 2002 г. В "Държавен вестник" пък са публикувани трите имена на министъра, а именно Христо Любомиров Иванов. Трите имена и годината на вписването му като адвокат съвпадат напълно, а вероятността да има друг Христо Любомиров Иванов, регистриран същата година, клони към нула.

От справката става ясно, че той е наказан с порицание през 2009 г., а след това в продължение на четири години са му налагани всички наказания, предвидени в чл. 133, ал. 1 от Закона за адвокатурата за случаите на дисциплинарно нарушение от страна на адвокат, а именно - лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатската колегия и различни по размер парични глоби. 

От 28 март 2014 г. до 28 септември 2014 г., тоест и в момента, министърът на правосъдието Христо Иванов е лишен от правото да упражнява адвокатската си професия. 

Азиатска салата с тиквички, царевица, краставици и сусам

http://recipes.actualno.com/Aziatska-salata-s-tikvichki-carevica-krastavici-i-susam-news_43856.html

Свежа и много вкусна салата, която Време за готвене са подготвили този път. Ако обичате азиатската кухня, то непременно трябва да опитате тази интересна рецепта и да разнообразите менюто си. Необход...

Фондацията на правосъдния министър не е докладвала дейността си за три години назад

http://politics.actualno.com/Fondacijata-na-pravosydnija-ministyr-ne-e-dokladvala-dejnostta-si-za-tri-godini-nazad-news_43857.html

Справка в регистъра на Министерството на правосъдието за организациите в обществена полза сочи, че в последните три години - 2011, 2012 и 2013 г. в нарушение на Закона за юридическите лица с нестоп...

В средата на септември Реформаторският блок ще избира председател

http://izbori2014.actualno.com/V-sredata-na-septemvri-Reformatorskijat-blok-shte-izbira-predsedatel-news_43858.html

Реформаторският блок ще избере председател на 15 септември, понеделник. Това ще стане на конгрес на организацията. Към момента единствената издигната кандидатура за председател на РБ е тази на Радан ...

Общинските съветници във Велинград са без заплати от седем месеца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/07/2357797_obshtinskite_suvetnici_vuv_velingrad_sa_bez_zaplati_ot/?ref=rss


Общинските съветници във Велинград не са получавали заплати от седем месеца, каза председателят на местния парламент Диана Кехайова, цитирата от радио "Фокус" – Пазарджик. Не се изплащат и болничните, защото на общинарите не са им внасяни осигуровки.

"Общинската администрация не ни дава конкретен отговор за спирането на плащанията. Вероятната причина е оспореното в съда решение за увеличаване на заплатите на местните парламентаристи. Настоявала съм пред общинската администрация поне...

Фандъкова се зае с питона в "Люлин"

http://pik.bg/фандъкова-се-зае-с-питона-в-люлин-news211407.html

Фандъкова се зае с питона в "Люлин"

Подаден е сигнал за змия, изяла около 30 котки в столичния район „Люлин” потвърдиха от пресцентъра на столична община.

На място е изпратен експерт от столичния зоопарк, както и зам.-кметът на район „Люлин” по разпореждане на кмета на общината Йорданка Фандъкова.

Припомняме, в профилите си във фейсбук преди дни граждани алармираха за питон, който яде котенца и напада хора в столичния квартал Люлин.

Влечугото обитавало карето около блоковете с номера 906, 907, 906П, 908.


Извършва се оптимизация на училищната мрежа във Варна за откриване на целодневни подготвителни групи

http://www.moreto.net/novini.php?n=260452

Извършва се оптимизация на училищната мрежа във Варна във връзка с откриването на целодневни подготвителни групи. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в местната администрация.

Четирима ДАИ-аджии в ареста за подкупи

http://news.ibox.bg/news/id_573262449

Шеф на групата бил директорът на Автомобилна администрация във Велико Търново

Димитър Димитров-Херо е готов да започне работа в "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/07/2357793_dimitur_dimitrov-hero_e_gotov_da_zapochne_rabota_v/?ref=rss


Димитър Димитров-Херо заяви, че има желание да се завърне в "Левски". Той уточни, че засега липсва конкретно предложение от сините.

"Разбира се, че искам. Винаги съм имал желание. Имало е причини да не съм там в годините, в които съм бил поканен. Аз съм бил винаги отворен в това отношение", обяви Димитров пред Тв7.

Собственикът на "Левски" Тодор Батков не пожела да потвърди. "Клубна тайна е дали преговаряме с Херо и дали той ще дойде на "Герена". Да, тука е чувствителна...

Роналдо блесна в странна реклама /видео/

http://www.cross.bg/litze-ronaldo-stranna-1424387.html

/КРОСС/ Изглежда, че звездата на португалския национален отбор по футбол Кристиано Роналдо не може да откаже никакви рекламни договори. Нападателят вече бе лице на банки, бельо, шампоани... Сега обаче португалецът блести в клип на необичаен японски продукт. Той има странна форма, закрепва се за брадичката и стимулира мускулите на цялото лице. Следва да се отбележи, че самият тренажор в действие изглежда много необичайно. video:http://www.youtube.com/watch?v=1c4O6FlEktc

Патриарх Неофит с молитвена подкрепа към новото правителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4234202

След като вчера служебните министри завършиха първия си работен в храма на Преображение Господне, днес премиерът Георги Близнашки засвидетелства допълнително внимание на църквата, , съобщиха от правителствената пресслужба.
Министър-председателят посети за лична среща Негово светейшество патриарх Неофит. След като вчера служебните министри завършиха първия си работен в храма на Преображение Господне, днес премиерът Георги Близнашки засвидетелства допълнително внимание на църквата, , съобщиха от правителствената пресслужба. Министър-председателят посети за лична среща Негово светейшество патриарх Неофит.

Автобус и ремарке с два коня се сблъскага край Ахелой

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4234194

Лек автомобил с ремарке, натоварено с два коня и автобус са се сблъскали на моста преди Ахелой. Пътния инцидент е станал преди минути, съобщи Флагман. По асфалта има кръв, най вероятно от животните.
Затворено за движение е пътното платно в посока Слънчев бряг. В района се е образувало Лек автомобил с ремарке, натоварено с два коня и автобус са се сблъскали на моста преди Ахелой. Пътния инцидент е станал преди минути, съобщи Флагман. По асфалта има кръв, най вероятно от животните. Затворено за движение е пътното платно в посока Слънчев бряг. В района се е образувало

Центърът на София се превръща в театрална сцена

http://www.cross.bg/stzena-zona-subitieto-1424385.html

/КРОСС/ На 30 август, събота, пешеходната зона на бул. "Витоша" ще се превърне в театрална сцена. "Театър на талига" ще ни пренесе в миналото, където театралните постановки често са се изнасяли извън сцената на театъра. Това ще бъде едно незабравимо пътуване назад в епохата на Възраждането на българския театър. Най-интересната част от събитието, която ще очарова всички, е творческата провокация към публиката. Те ще могат да се включат в постановката и да импровизират заедно с актьорите. Пешеходната зона от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Уилям Гладстон" ще се преобрази до неузнаваемост и ще можем да се потопим в една друга епоха. Интересният проект ще включва модерни интерпретации с традиционен възрожденски стил на забравени творби. Произведенията ще бъдат на патриарсите на българската драматургия Добри Чинтулов и Кръстьо Пишурка. Идеята и фокусът на събитието ще бъдат въвеждането на културни пространства в града. Интересното събитие има за цел да върне интереса на публиката към театралното изкуство. Също така и да има повече партньорства между културни институции и читалища, които да дават сцена за изява на млади студенти и професионални актьори, които да запленят аудиторията.  

По един полицай до всеки язовир при Мизия

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/po-edin-policaj-do-vseki-iazovir-pri-miziia-6019324

Първо дворовете и къщите трябва да се отводнят, след това да се почисти тинята и чак след това да влязат специалистите по дезинфекцията, обясни социалният министър Йордан Христосков

Директорът на ДАИ - Велико Търново, и негови подчинени са обвинени за участие в престъпна група

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/07/2357791_direktorut_na_dai_-_veliko_turnovo_i_negovi_podchineni/?ref=rss


Директорът на звеното на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) във Велико Търново Петър Петров и трима негово подчинени бяха обвинени днес от специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение, съобщиха от пресцентъра на ДАНС. Четиримата бяха задържани при акция на агенцията на 6 август.

Според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала поне от...

Айде, Миньоро! Жълто - черната футболна сила започва сезона с мач срещу Германея

http://www.zapernik.com/sport/aide-minioro-julto-chernata-futbolna-sila-zapochva-sezona-s_33556/

Пернишкият футболен отбор "Миньор" започва първенството с мач срещу "Германея" (Сапарева баня), научи ZaPernik.com.

Футболният двубой беше определен чрез жребий, който се изтегли днес в зоналния съвет на БФС.

Срещата ще се играе на 17 август (неделя) на стадиона в град Сапарева баня. Началото на мача е от 18 часа.

На 24 август "Миньор" ще играе срещу един от лидерите в групата - "Оборище" (Панагюрище).

Автобус и ремарке с два коня се удариха при Ахелой

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4234187

Лек автомобил с ремарке, натоварено с два коня и автобус са се сблъскали на моста преди Ахелой. Пътния инцидент е станал преди минути, съобщи Флагман. По асфалта има кръв, най вероятно от животните.
Затворено за движение е пътното платно в посока Слънчев бряг. В района се е образувало Лек автомобил с ремарке, натоварено с два коня и автобус са се сблъскали на моста преди Ахелой. Пътния инцидент е станал преди минути, съобщи Флагман. По асфалта има кръв, най вероятно от животните. Затворено за движение е пътното платно в посока Слънчев бряг. В района се е образувало

ЕК подписа основния документ за европарите ни до 2020 г.

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ek-podpisa-osnovniia-dokument-za-evroparite-ni-do-2020-g-6019323

Споразумението за партньорство е плод на две години преговори; често ЕК имаше забележки към нашата страна

М. Христов за Фрог:2-3 млрд са кражбите от ДДС, 3 млрд. от злато, 1,5 млрд- от акцизи

http://frognews.bg/news_74305/

Служебното правителство може да разнищи далаверата със Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", да спре кражбата на милиарди от ДДС,акцизи и злато от мафиоти и свързаните с тях политически шмекери, да удари монополите и големите търговски вериги. Тези и други конкретни стъпки за успех на кабинета "Близнашки" очерта независимият депутат от 40-о Народно събрание, неуморим борец против корупцията и преподавател в Техническия университет Минчо Христов.

ЕК сключи споразумение за партньорство с България

http://frognews.bg/news_74313/

Споразумението за партньорство на ЕК с Балгария вече е факт. То обхваща периода 2014-2020 г. Това съобщи представителството на ЕК в София.

Кортни Кокс планира сватба в Ирландия

http://www.cross.bg/koks-kortni-rodinata-1424384.html

/КРОСС/ Кортни Кокс ще се омъжи за приятеля си Джони Макдейд в края на годината, а сватбената церемония ще е в родината на младоженеца - Ирландия. Новината бе съобщена лично от звездата от „Приятели". Двойката ще се венчае в средновековния замък Ашфорд в Галоуей, превърнат в хотел.Мястото за церемонията е избрано от актрисата. Близки до двойката твърдят, че Кокс се е влюбила в мястото след скорошно посещение в родината на избраника си, където той я е представил на семейството си. След сватбата пък е предвидено парти в Лос Анджелис. Макдейд предложи брак на 50-годишната Кокс през юни след продължила шест месеца връзка. Актрисата има 10-годишна дъщеря, Коко, от брака си с актьора Дейвид Аркет.    

Споразумението за партньорство с ЕС е одобрено

http://www.moreto.net/novini.php?n=260462

Европейската комисия сключи споразумение за партньорство с България, определящо стратегията за оптимално използване на европейските структурни и инвестиционни фондове в страната, се казва в съобщение на ЕК. С споразумението се открива пътят към инвестиране на общо 7,6 млрд.

ЦСКА подписа за две години с Кукоч, ще му дава неочаквано ниска заплата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/07/2357787_cska_podpisa_za_dve_godini_s_kukoch_shte_mu_dava/?ref=rss


ЦСКА подписа с хърватина Тончи Кукоч и го представи на сайта си. Договорът на защитника е за два сезона.

Според информацията заплатата на футболиста ще е 12 хиляди лева. Това изглежда неочаквано ниско възнаграждение с оглед последните твърдения в медиите в Италия. Те гласяха, че причината за бавните преговори са, че двете страни не могат да се споразумеят, тъй като исканата от Кукоч заплата надхвърля тавана от 15 хиляди.

Името на родения в Сплит играч се свързваше с...

Политически чадър за големите медии срещу подкрепа на вероятни предсрочни избори

http://www.grreporter.info/Politicheski_chadr_za_golemite_medii_sreshchu_podkrepa_na_veroyatni_predsrochni_izbori/15921

По всичко личи, че сливането се прави по политически съображения и с цел собствениците на двете медийни групи да продължат да подкрепят същите политически интереси, с които са оплетени от десетки години, казва специалистът по маркетинг Янис Триандафилу в интервю за GRReporter.

прочети повече

Полша смята за неоправдано да продължи редовните двустранни контакти с Русия

http://www.mediapool.bg/polsha-smyata-za-neopravdano-da-prodalzhi-redovnite-dvustranni-kontakti-s-rusiya-news223463.html

Във връзка със ситуацията в Украйна Полша смята за неоправдано редовните двустранни контакти между Москва и Варшава да продължат. Това заяви в публикувано в четвъртък интервю за агенция ПАП Катажина Пелчинска-Наленч, заместник-министър на външните работи на Полша, назначена за посланик в Русия.   Според неофициалните указания за всички страни от ЕС този вид редовни срещи, незасягащи директно уреждането на конфликта в Украйна, трябва да бъдат спрени, каза тя по повод дейността на руско-полската комисия за стратегическо двустранно сътрудничество. "Полша ще подкрепя тези инструкции. Формулата, предвиждаща двустранни, редовни преговори между Полша и Русия, днес е неоправдана", добави Пелчинска-Наленч.   Тя подчерта, че в предстоящата си работа като посланик на Варшава в Москва "ще се придържа към линията на ЕС". "Основа на нашата политика е единството на ЕС. Смятам да представям полската гледна точка, да демонстрирам една съвременна, мирна, страняща от войни и конфликти, подкрепяща европейския начин на живот Полша, чийто образ в Русия невинаги изглежда така", каза новата посланичка.   Катажина Пелчинска-Наленч се обяви за "интензивни контакти между хората, за да се отрази текущата криза възможно най-малко върху взаимното възприемане на народите". Независимо от промените в стопанските отношения "Русия си остава важен икономически партньор" на Полша, изтъкна тя.   Независимо че полското правителство реши да отмени насрочената за 2015 г. Година на Русия в Полша и на Полша в Русия, Варшава желае да проведе част от планираните вече културни прояви. Те ще бъдат осъществени не в рамките на тази инициатива, а като събития, които ще представят културния образ на Полша в Русия, поясни Катажина Пелчинска-Наленч.

Патриарх Неофит ще се моли за успеха на правителството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4234180

След като вчера служебните министри завършиха първия си работен в храма на Преображение Господне, днес премиерът Георги Близнашки засвидетелства допълнително внимание на църквата, , съобщиха от правителствената пресслужба.
Министър-председателят посети за лична среща Негово светейшество патриарх Неофит. След като вчера служебните министри завършиха първия си работен в храма на Преображение Господне, днес премиерът Георги Близнашки засвидетелства допълнително внимание на църквата, , съобщиха от правителствената пресслужба. Министър-председателят посети за лична среща Негово светейшество патриарх Неофит.

ЕК: Не сме спирали "Регионално развитие"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4234184

От Европейската комисия са спрели плащанията само по две оси на Оперативна програма "Регионално развитие", а не цялата програма. Това заяви за БГНЕС Анмари Хюбер, говорителката на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан.
По-рано днес служебният вицепремиер и регионален министър Екатерина Захариева обяви по bTV, От Европейската комисия са спрели плащанията само по две оси на Оперативна програма "Регионално развитие", а не цялата програма. Това заяви за БГНЕС Анмари Хюбер, говорителката на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан. По-рано днес служебният вицепремиер и регионален министър Екатерина Захариева обяви по bTV,

Сноудън получи разрешение да остане в Русия още 3 години

http://econ.bg/Новини/Сноудън-получи-разрешение-да-остане-в-Русия-още-3-години_l.a_i.560692_at.1.html

Бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън ще удължи престоя си в Русия. Властите в страната му издадоха разрешително за пребиваване за период от 3 години,...

ЕК: Не сме спирали цялата програма "Регионално развитие", а само 2 оси

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4234174

От Европейската комисия са спрели плащанията само по две оси на Оперативна програма От Европейската комисия са спрели плащанията само по две оси на Оперативна програма "Регионално развитие", а не цялата програма. Това заяви за БГНЕС Анмари Хюбер, говорителката на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан. По-рано днес служебният вицепремиер и регионален министър Екатерина Захариева обяви по bTV,

Джихадистко настъпление предизвика ново масово изселване в Северен Ирак

http://www.mediapool.bg/dzhihadistko-nastaplenie-predizvika-novo-masovo-izselvane-v-severen-irak-news223462.html

Джихадистите превзеха най-големия християнски град в Ирак, Каракош, и други селища близо до град Мосул, принуждавайки десетки хиляди хора да бягат, съобщиха очевидци и висши местни представители, цитирани от Франс прес.   Бойците от групировката "Ислямска държава" (ИД) заеха позиция през нощта след изтеглянето на кюрдските сили, казаха местни жители.   "Знам, че сега градовете Каракош, Тал Кайф, Бартела и Карамлеш са изоставени от населението си и са под контрола на бунтовниците", каза за АФП халдейският епископ на Киркук и Сулеймания Джоузеф Томас.   "Това е катастрофа, трагична ситуация. Призоваваме Съвета за сигурност на ООН да се намеси незабавно. Докато сега разговаряме, десетки хиляди ужасени хора биват прокудени от домовете си. Това, което се случва, е неописуемо", каза той.   Каракош е изцяло християнски град, разположен между най-големия град, завзет от ИД, и столицата на автономния район Кюрдистан - Ербил. Каракош има 50 000 жители, но в него намериха убежище много християни, прогонени от Мосул.   Тал Кайф, където живеят както много християни, така и членове на шиитското малцинство шабак, също е бил напуснат от жителите си през изтеклата нощ.   Повечето семейства бягат към провинция Дахук в Кюрдистан, каза местен жител, цитиран от ДПА.   Според най-висшето християнско религиозно лице в Ирак - халдейския католически патриарх Луис Рафаел Сако - преди оглавената от САЩ инвазия през 2003 г. в страната са живели около 1,2 милиона християни. Сега те са намалели до около 500 000.

Нина Добрев с увреден нерв след ухапване от маймуна

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/nina-dobrev-s-uvreden-nerv-sled-uhapvane-ot-majmuna-6019321

Инцидентът станал по време на пътуване на Добрев до остров Бали. Актрисата тръгнала да гали местна маймунка, която обаче я ухапала по палеца

Полша: Редовните контакти с Русия вече са неоправдани

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/polsha-redovnite-kontakti-s-rusiia-veche-sa-neopravdani-6019322

Катажина Пелчинска-Наленч, зам.-министър на външните работи на Полша, назначена за посланик в Русия, каза, че неофициалните указания за всички страни от ЕС са този вид редовни срещи, незасягащи директно уреждането на конфликта в Украйна, да бъдат спрени

Председателят на общинския съвет в Перник: Профилакториумът ще го има!

http://www.zapernik.com/politika/predsedatelyat-na-obshtinskiya-suvet-v-pernik-profilaktoriumut-shte-go-ima_33555/

Профилакториумът ще продължи да съществува и да работи. Това каза пред ZaPernik.com председателят на общинския съвет в Перник Милан Миланов.

Днес се е състояла важна среща с изпълнителния директо на НАП, на която са присъствали Милан Миланов, кметът на Перник Росица Янакиева и директорът на Профилакториума доктор Александрова.

"Срещата премина повече от добре. Уточнени са някой работи относно разплащането. Постигнахме договорка, която удоволетворява и...

Продължава

Сърбия строи "Южен поток" без да е ясно какво става с проекта у нас

http://balkani.actualno.com/Syrbija-stroi-Ujen-potok-bez-da-e-jasno-kakvo-stava-s-proekta-u-nas-news_43852.html

До края на годината в Сърбия ще бъдат построени 30 км от газопровода "Южен поток", заяви мениджърът на "Сърбиягаз" Душан Баятович. Той изрази увереност, че проектът ще бъде реал...

Кои са трите най-важни приоритета на служебното правителство?

http://politics.actualno.com/Koi-sa-trite-naj-vajni-prioriteta-na-slujebnoto-pravitelstvo-news_43853.html

За втори път в рамките на по-малко от година и половина България се води от служебен кабинет. Добър или лош, предстои да разберем. За два месеца мандат служебното правителство трябва да стабилизира д...

Близнашки отиде при патриарха, който му обеща молитвена подкрепа

http://www.mediapool.bg/bliznashki-otide-pri-patriarha-koito-mu-obeshta-molitvena-podkrepa-news223461.html

Служебният премиер проф. Георги Близнашки се срещна в четвъртък с патриарх Неофит. От главата на Българската православна църква министър-председателят е получил обещание за молитвена подкрепа, съобщиха от правителствената информационна служба.   "В нашата история винаги църквата и държавата са вървели ръка за ръка, това е част от нашата народностна традиция. Към тази традиция всички ние трябва да се придържаме", е заявил служебният премиер след срещата с патриарха.   В сряда министрите от служебния кабинет начело с премиера посетиха храм-паметника "Св. Александър Невски" след края на първото си заседание. В храма те запалиха свещ за здраве и успех.   Георги Близнашки е бивш член на комунистическата партия преди 1989 г., а след това и на приемника и БСП, като беше изключен от нея през февруари заради участието в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.   На въпрос дали би искал да изтрие тази част от миналото си, служебният премиер, който преди години беше депутат от БСП, отговори: "Не виждам как бих могъл да го изтрия, то е част от моята биография и живот. Комунизмът е красив идеал, за който са загинали много честни и светли личности. Комунизмът е наше общо минало, успяхме да се разделим с този режим, нека дадем всичко от себе си демокрацията да пребъде".

Потърпевша от Мизия: Буквално станахме с чиниите, водата просто нахлу от канавките

http://offnews.bg/news/n_1/n_373110.html

"Спомените ми отидоха във водата - снимки, картини. Все неща, които не можем да възстановим. Но ние не загубихме нищо, което да ни лишава от покрив на първо време, докато хората около нас изгубиха домовете си. Не знам къде биха могли да се върнат", сподели пред OFFNews Иглика Йорданова, потърпевша от потопа в Мизия. Тя разказа, че с роднините й са наблюдавали повишаването на нивото на реката час poа час, тъй като къщата им се намира точно до реката, в центъра на града. Скът не за пръв път се покачвала, но този път било сериозно и семейството се изплашило.  Никой обаче не е казал нищо на нея и близките й за предстоящото бедствие, въпреки че Иглика Йорданова разбрала, че "някои хора са били предупредени предишния ден с писма за предстояща евакуация". Масово предупреждение обаче не е имало.  "Не успяхме да вдигнем нищо от двора. Буквално станахме с чиниите, водата просто нахлу от канавките. Празниците на града бяха тази събота и неделя, имахме гости, вдигнахме се на терасата и гледахме водата как се качва. Може би около 3-4 часа й трябваха, за да залее всичко. През нощта, към 23-23:30 часа, дойде голямата вълна, която отнесе родната къща на майка ми. На сутринта се събудихме и започнахме да отбелязваме с тебешир нивата на водата на външната ни тераса, за да видим с колко спада", казва жената, чийто двор и мазе са били потопени под вода. Снимка: Иглика Йорданова Тя твърди, че в нормално време Скът е "една смешна малка река", която на някои места може да бъде пребродена. Нито Иглика, нито родителите й са били свидетели на подобно нещо преди, а "не за пръв път вали в този край". Жителите на Мизия в момента вадят шарани от водата, заляла града им. Всички обаче са сигурни, че тези шарани няма как да са вирели в Скът. "Според мен те идват от язовира. Не съм специалист, но не вярвам, че това може да се случи само от валежите", казва Иглика.   Снимки: Иглика Йорданова Като подкрепа към съмненията, че допълнителна причина за трагедията са язовирите, очевидката потвърждава, че в коритото на реката не е имало индустриални отпадаци, нито огромни купчини битови такива. "Битови отпадъци има, особено към така наречената нова част на града, която наричаме "Новото село". Там се изхвърлят доста боклуци, най-малкото не минават коли, които да изхвърлят отпадъците. Но общо взето няма някакво сериозно замърсяване, няма купища боклук."  Къщата на семейството на Иглика Йорданова в момента е без ток и питейна вода, а водата от мазето се изпомпва. В двора й, а и в целия град, е пълно с боклук. От магазините са изхвърля храна, а кучетата ровят в отпадъците. Жителите се притесняват да не плъзне зараза.  "Миризмата е невероятна, страхуваме се от болести. В нашия двор е няколко сантиметра тиня, мъртви червеи и охлюви. Ние сме в централната част на града и няма много животни, защото са предимно блокове, но към селскостопанската част, където са предимно къщи, е много по-лошо положението. А и там водата наистина е много. Къщата на майка ми, в която тя е живяла и израсла, е срината до основи", споделя Иглика. Снимка: Иглика Йорданова. Тя посочва, че БЧК и другите организации, които се занимават с раздаването на храна и питейна вода, се справят прекрасно. Има достатъчно за всички и хората не се ограничават. Единственото ограничение в храната Иглика си е наложила сама, тъй като няма хладилник, в който продуктите да се съхраняват, затова днес тя е взела за себе си и родителите си само няколко консерви.  Снимка: Иглика Йорданова. Семейството на пострадалата ще кандидатства за еднократната помощ от 325 лв., но "тези пари няма да стигнат за възстановяване на щетите, въпреки че ще свършат работа на първо време за хранителни продукти и такива неща". Тя обаче е съгласна, че сумата е обидна за хората, които са изгубили дом и имущество в стихията. Въпреки това никой няма да я откаже, защото и малкото пари са нужни на хората.

Кевин Спейси и Джулия Луис-Драйфус смениха пола заради фотосесия

http://www.cross.bg/dzhyliya-speiisi-kevin-1424383.html

/КРОСС/ Актьорите Кевин Спейси и Джулия Луис-Драйфус, които играят президенти в сериалите "Къща от карти" и "Вицепрезидент", смениха ролите си за корицата на списание Entertainment Weekly. Обложките с актьорите са копия на плакатите на сериала, с разликата, че Спейси влиза в ролята на жена-президент, а Джулия надява мъжки костюм. Двамата „президенти" списанието причислява към 25-те най-интересни герои от телевизионни сериали.  

Дайте на Путин възможност за изход

http://www.mediapool.bg/daite-na-putin-vazmozhnost-za-izhod-news223460.html

На границата с Украйна днес са струпани 20 000 руски войници, някои от тях очевидно са облечени в сини униформи на мироопазващи сили с отличителен знак "МС". Това може да изглежда като повторение на събитията от април, когато Русия разположи контингент от 45 000 военни по границата, който след напрегнато взаимно изчакване намали до само 1000 души през юни. Но днес проруските сепаратисти не са във възход, те търпят тежки поражения от украинската армия. При положение че гърбовете на бунтовниците са опрени до стената в почти обкръжените градове Луганск и Донецк, очевидно съществува риск от руска "мироопазваща" намеса, за което подсказва и искането на Москва за спешна среща на Съвета за сигурност на ООН по повод хуманитарната ситуация в Източна Украйна. Как би трябвало западните политици да се справят с риска от руска намеса, ако предположим, че военните варианти за отговор отпаднат? Накратко: дайте на Владимир Путин възможност за изход и я съчетайте със санкции, насочени към разубеждване, а не към наказание. До днес имахме работа с конфликт, който се развиваше колкото като сражения на терен, толкова и като комуникация на принудата: заплашителните маневри на руските войски, очевидно предназначени да принудят Киев да се примири с автономията на Източна Украйна бяха посрещнати със западни санкции, целящи да принудят Владимир Путин да намали напрежението. Но макар че Путиновите убеждаващи мерки не успяха да накарат украинската армия да прекрати успешната си офанзива, западните санкции за убеждаване на Путин да прекрати руската намеса в Източна Украйна също не работят (и не проработиха преди това в Крим). Призивите към Европейския съюз да престане да обслужва вътрешни интереси и да покаже строгост, като запуши всички пролуки в третата фаза на санкциите, е нова порция от същия подход. Няма вероятност това да промени модела на реципрочна ескалация. Патологията на тази криза показва, че единственият ефект от антируските (или по-точно антипутиновските) санкции - наложени след анексирането на Крим, или след получаването на ясни доказателства за руска подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна, или след свалянето на самолета от полет МН17 на малайзийските авиолинии - беше натикването на руския президент в ъгъла без никаква възможност да действа, освен да приеме политическото унижение. Или да отвърне с още по-силен удар. Путин не е човек, който лесно се отказва; той е боец и очевидно не е готов да се изложи с деескалация в отговор на западните санкции, след като толкова лично се беше ангажирал с проблема. Допълнителните санкции от края на юли на практика нямат никакъв ефект - Русия продължава да обстрелва Украйна с артилерийски огън и по същество обвини Киев и Запада за свалянето на малайзийския самолет. Ако Западът наистина иска Путин да намали напрежението, трябва да му осигури възможност за изход, която не включва явно отстъпление заради западните санкции. Това е от съществено значение, като се вземе предвид, че от негова гледна точка украинската криза е свързана колкото с регионалната сигурност, толкова и с консолидирането на вътрешната власт (рейтингът му е рекордно висок). В тази светлина рискът от по-нататъшни санкции е, че Западът маргинализира по-добри възможности, особено ролята на ООН или може би на други организации като например Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ - група, която включва и Русия) като посредници в конфликта, което би могло да предостави на Путин възможност да запази реномето си, докато отстъпва. Защо да не се престорим, че приемаме за чиста монета тревожните руски изявления за хуманитарната ситуация в Източна Украйна (или да накараме руснаците да докажат, че ситуацията наистина е тежка - зависи от интерпретацията) и не подкрепим изпращането на една международна наблюдателска мисия под ръководството на ООН или ОССЕ в Източна Украйна? Ако обаче се задават още санкции, те трябва да бъдат конфигурирани по такъв начин, че да се задействат при определени условия: да кажем, ако Москва изпрати "мироопазващи" части без разрешение на ООН или влезе в пряк сблъсък с украински части. За да бъдат наистина разубеждаващи, санкциите трябва да бъдат ясни и обвързани с бъдещи действия, като по този начин помогнат за блокирането на някои от възможностите за реакция на Русия. До днес обаче санкциите бяха използвани повече като опит да се постигне промяна в руското поведение след заклеймено събитие, а това е по-скоро наказание, отколкото възпираща мярка. Удовлетворяващо е, ако искате да видите Русия наказана за свалянето на МН17, но ползата е малка, ако целта е деескалацията в този конфликт. Санкции, изискващи Путин да промени курса си на действие, налагат той да направи нещо, което според него би било унизително; санкции, които предупреждават за последствия, изискват от него единствено да не извършва определени действия. Освен това, всякакви бъдещи санкции трябва да отправят послание, че ще имат непосредствен краткосрочен ефект. Настоящите санкции от трета степен в крайна сметка може и да нанесат сериозен удар срещу Русия и краткосрочният им ефект може дори да е калкулиран от пазарите, но те въпреки това изглежда се възприемат от Путин като дългосрочен проблем, за чието решаване се очакват пазарлъци при изготвянето на какъвто и да е бъдещ план за деескалация. Ако Западът е сериозен в намерението си да попречи на явната руска агресия срещу суверенна държава, но въпреки това признае собствените интереси на Москва в този конфликт, той би трябвало да потвърди каузата си като признае, че санкциите му са по-скоро разубеждаващи, отколкото наказателни и би трябвало да се обърне към ООН или ОССЕ за истински международен мироопазващ или наблюдателски контингент, който да предостави на Путин възможност да отстъпи, без да се унижава. В противен случай, ако Русия се намеси по-категорично в Източна Украйна, западните политици ще останат само с две неблагоприятни възможности: или ефективно да приемат свършения факт, както стана с Крим, или да реагират с половинчати мерки, които само ще провокират допълнително руския президент, който смята, че единственият начин да излезе от ъгъла, в който е притиснат, е чрез битка. По БТА.

Едуард Сноудън получи разрешително за 3-годишно пребиваване в Русия

http://www.mediapool.bg/eduard-snoudan-poluchi-razreshitelno-za-3-godishno-prebivavane-v-rusiya-news223459.html

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, който преди една година разкри тайни за американските програми за следене на комуникациите, получи от Русия 3-годишно разрешително за пребиваване на руска територия, предадоха световните агенции, които се позоваха на адвоката на Сноудън Анатолий Кучерена.   Разрешителното влиза в сила със задна дата от 1 август 2014 г., когато изтече едногодишното право за пребиваване на Сноудън в Русия.   Кучерена поясни, че в Русия Сноудън живее скромно и учи руски език, сам взима решения къде да отиде и как да се придвижва и има свободата да посещава музеи, магазини и театри.   Адвокатът добави, че Сноудън обаче непрестанно е длъжен да мисли и за своята безопасност. Частна фирма се грижела за сигурността на клиента му, добави Кучерена.   Той съобщи още, че официално искане от САЩ за предаване на Сноудън на американските власти не е постъпвало.

Селището в Аспарухово отворено за пострадали от наводнението

http://www.moreto.net/novini.php?n=260464

Селището за временно настаняване на хора от Аспарухово, евакуирани заради бедствието от 19-ти юни, бе отворено официално днес, съобщиха от общината за Moreto.net. На разположение са 11 големи и 18 малки фургони, оборудвани с всичко необходимо за нормално ежедневие, разположени в бившето военно поделение "Сокол".

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима служители от ДАИ Велико Търново

http://www.cross.bg/prokyratyra-turnovo-spetzializirana-1424382.html

/КРОСС/ Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима служители от Регионална дирекция „Автомобилна администрация"-Велико Търново, задържани при операция на ДАНС На 7 август 2014 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима служители от Регионална дирекция „Автомобилна администрация"-Велико Търново за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение. Участниците в групата са задържани на 6 август 2014 г. при специализирана операция на ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Обвинения са повдигнати на Петър Петров -ръководител на групата, директор на Регионалната дирекция „Автомобилна администрация" във Велико Търново, на Любен Мерджанов, Валентин Христов и Станислав Марков - участници в групата, служители в същата дирекция. Според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала поне от април 2014 г. В процес на доказване е евентуалното й действие в значително по-продължителен период от време. Участниците са организирали събирането на подкупи по определена тарифа от автомобилни школи, пунктове за годишни технически прегледи, транспортни фирми, от контрола по пътищата. По досъдебното производство са извършени претърсвания и изземвания на парични средства и други доказателства по делото в няколко града на територията на областите Велико Търново и Варна

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима служители от РДАА Велико Търново

http://www.cross.bg/prokyratyra-turnovo-direktziya-1424382.html

/КРОСС/ На 7 август 2014 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима служители от Регионална дирекция „Автомобилна администрация"-Велико Търново за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение. Участниците в групата са задържани на 6 август 2014 г. при специализирана операция на ДАНС под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Обвинения са повдигнати на Петър Петров -ръководител на групата, директор на Регионалната дирекция „Автомобилна администрация" във Велико Търново, на Любен Мерджанов, Валентин Христов и Станислав Марков - участници в групата, служители в същата дирекция. Според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала поне от април 2014 г. В процес на доказване е евентуалното й действие в значително по-продължителен период от време. Участниците са организирали събирането на подкупи по определена тарифа от автомобилни школи, пунктове за годишни технически прегледи, транспортни фирми, от контрола по пътищата. По досъдебното производство са извършени претърсвания и изземвания на парични средства и други доказателства по делото в няколко града на територията на областите Велико Търново и Варна. С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четиримата участници в престъпната структура е наложено задържане до 72 часа

Виктор Орбан строи нов режим

http://www.euinside.eu/bg/news/victor-orban-its-time-for-a-regime-change

Още не усетили напълно вкуса на демокрацията, пазарната икономика и европейските ценности, унгарците преминават през поредна смяна на режима по-малко от 30 години от предишната. Това стана ясно от поредната предизвикателна реч [на английски] на унгарския премиер Виктор Орбан, произнесена на ...

На Русия е обявена война

http://www.cross.bg/rysiya-ykraiina-voiina-1424386.html

/КРОСС/Безсмислено е да се говори на агресора за международно право. Безполезно е да търсиш здрав разум от този, който е обхванат от пълно умопомрачение. САЩ обявиха война на Русия и това е абсолютно ясно. Това, че не я водят „от първо лице", не означава, че не воюват. Те са свикнали да воюват с подставени ръце, от разстояние, и затова САЩ са страхливци, а армията им може да се изправи само срещу много по-слаб противник. Така смята Збигнев Бжежински, президент на Центъра за политически изследвания и анализи, който даде интервю на канадския журналист Арджил Търнър по повод украинската криза. На т. нар. президент на Украйна е поставена задача на всяка цена да въвлече Русия във война. И също така - каквото и да стори Русия, тя винаги е виновна. След катастрофата на „Боинг 777" над Донецк Киев направи следващата крачка, стигна чак до въоръжена провокация срещу Крим или други руски територии, само и само да принуди Русия да използва въоръжените си сили и да се намери повод за влизането на натовски контингент на територията на Украйна. Киев просто няма друг изход, защото крахът на украинската икономика може да се неутрализира единствено с война. Война с Русия. Западът вече назначи виновника без оглед на резултатите от разследването на катастрофата на боинга над Донецк на 17 юли. Виновникът е Русия и лично президентът Владимир Путин

19-годишен младеж изчезна безследно

http://www.cross.bg/-godishen-mladezh-izchezna-bezsledno-1424380.html

/КРОСС/ Полицията издирва 19-годишния Алекс Олег Владимиров. Младежът от София е напуснал семейния дом на 23 юли, съобщават от МВР. На 2 август той се обадил по телефона на майка си, обяснил й че е в Созопол, а оттогава мобилният му телефон е изключен. Алекс е среден на ръст, с нормално телосложение. Има черна и права късо подстригана коса, пъстри очи и кръгло бяло лице. Хората, които разполагат с допълнителна информация за издирвания, могат да сигнализират на телефони: 9821760, 9821755, 112 или в най близкото поделение на МВР.  

Катрин Вачева: Дочаках деня – осъдих Орлин Орлинов!

http://www.cross.bg/orlinov-vacheva-katrin-1424381.html

/КРОСС/ Известният модел Катрин Вачева най-накрая успя да осъди мъжа, нанесъл й жесток побой преди няколко години. Бившият футболист Орлин Орлинов получи условно 1,5 години затвор с три години изпитателен срок. Отделно му бе наложено да заплати на жертвата сумата от 10 хиляди лева. Делото продължи четири години. Орлинов ще трябва да плати и лихвите на глобата си за този период, както и всички разноски по делото.  В личния си профил във Фейсбук манекенката споделя: „Днес е денят, който чакам от 4 мъчителни години... и новината - Орлин Орлинов - ОСЪДЕН!!! СПЕЧЕЛИХ ДЕЛОТО!!! Какво ли не преживях през тези години - заплахи, платени очернящи ме статии, недоверие, критики... Е, успях! Преборих се!!! Благодаря на адвокатката ми, на всички приятели, познати, фенове и журналисти, които застанаха безрезервно зад мен! Правдата възтържествува! Много съм щастлива! Борих се, стисках зъби за всичко, което прочетох за себе си, аз си знам какво ми костваше да се съхраня психически и да устоя на всички удари под кръста!!! Борете се за правата си и не позволявайте никои да ви тъпче, манипулира и злепоставя! Благодаря на всички, които застанаха зад мен през тези 4 г." Моделката получи хиляди поздравления от приятели и фенове за успешния изход на делото. Орлинов смени трима адвоката през периода на делото, тъй като те се отказваха един по един от него. След като чул решението на съда, Орлинов започнал да недоволства и да ругае, че ще обжалва

Москва обяви стоките, чийто внос от днес е забранен

http://news.ibox.bg/news/id_2081893453

По-малко от 24 часа, след като руският президент Путин подписа указ, с който за една година се забранява вносът на стоки от страните, въвели и подкрепили санкциите срещу Москва, руското правителство прие списък на въпросните стоки.

Колумбия наложи лустрация за маоистки лидери

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/07/2357742_kolumbiia_naloji_lustraciia_za_maoistki_lideri/?ref=rss


Конституционният съд в Колумбия забрани на обвинени във военни престъпления членове на маоистката организация Революционни въоръжени сили на Колумбия (FARC) да заемат политически длъжности.

Съдебното решение вероятно ще попречи на лидерите на бунтовническата организация да влязат в политиката, внасяйки допълнително напрежение в продължаващия вече 5 десетилетия военен конфликт между FARC и централното правителство, съобщава агенция "Ройтерс".

Решението на съда да проведе...

Салмонела е причината за натравянето на деца в Банско

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/salmonela-e-prichinata-za-natravianeto-na-deca-v-bansko-6019320

Положителна е пробата за наличие на салмонела в доставените в хотела еклери, сладкарският цех, от който са доставките, е затворен до второ нареждане

Ремонт затруднява движението и по бул. "Тодор Каблешков" в София

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/08/07/2357780_remont_zatrudniava_dvijenieto_i_po_bul_todor/?ref=rss


Булевард "Тодор Каблешков" от утре ще е поредната пътна артерия в столицата, по която ще има затруднения в движението. Причината е ремонт на отсечката от бул. "България" до ул. "Генерал Стефан Тошев".

От утре сутринта до 20 часа на 20 август движението ще се извършва двупосочно в южната половина на бул. "Тодор Каблешков", като северната ще бъде затворена. След 20 август пък ще започне рехабилитация на северната лента, предстои и ремонт на отсечката от ул. "Генерал Стефан Тошев" до...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване