Възстановен е мост, разрушен при наводнението в Бисер

http://www.cross.bg/biser-vuzstanoven-navodnenieto-1424910.html

/КРОСС/ Възстановен е мостът между маджаровските села Бориславци и Малки Воден, който беше разрушен от придошлите води при наводнението в хасковското село Бисер през 2012 година. Движението по него ще бъде пуснато идната седмица, когато приключи поставянето на маркировката. Изграждането на моста е струвало близо 900 000 лева, съобщи БНР.

39 загинали и 9 ранени при самолетната катастрофа край Техеран

http://offnews.bg/news/n_1/n_375156.html

Загиналите в катастрофата с иранския самолет край Техеран са 39, а 9 са ранени, съобщи зам. -министърът на транспорта на Иран Ахмад Маджиди, цитиран от АП. Преди това държавната телевизия съобщи, че всички 48 човека на борда на самолета на "Сепахан еър" са загинали. Самолетът е паднала на земята почти веднага след издигането си от пистата на техеранското летище "Мехрабад" в полет за източния град Табас. По първоначална информация причината за катастрофата е спиране на двигател на самолета "ИрАн-140" - иранска модификация на украинския "Ан-140".

Франция: Широка коалиция да бори ислямистите в Ирак

http://www.bnews.bg/article-113464

Военните в САЩ съобщиха, че американски безпилотни самолети са извършили още четири въздушни удара срещу джихадисти в Ирак.

Служебният премиер обяви, че не е изключено да няма министър на изборния процес

http://www.moreto.net/novini.php?n=260746

Не е изключено и да няма министър за организацията на изборния процес, след като така остро се реагира на кандидатурата на Красимира Медарова, заяви служебният премиер Георги Близнашки. Той отхвърли и твърденията, че постът ще се поеме от конституционния съдия Емилия Друмева.

Турци се клаха в избирателна секция

http://www.cross.bg/tyrtziya-izbiratelna-izbori-1424908.html

/КРОСС/ Шест човека са ранени с нож след бой в избирателна секция в Турция. Инцидентът е станал в провинция Адана, в южната част на Турция днес по обяд. Там се срещнали членовете на две семейства, чиито представители са участвали в последните общински избори. Между тях възникнал спор, който прераснал в бой с ножове. В резултат на инцидента са пострадали шест човека. Състоянието на един от тях е тежко. Те са закарани в болница. Полицията е отцепила района. Междувременно бе съобщено, че първите по рода си преки президентски избори са приключили. Избирателните секции затвориха в 17 часа местно време. Очаква се първите резултати да бъдат обявени по-късно тази вечер.

Лавров: Въпросът с хуманитарната помощ за Източна Украйна не търпи отлагане

http://www.cross.bg/ykraiina-pomosht-vunshnite-1424909.html

/КРОСС/ Въпросът с хуманитарната помощ за Източна Украйна не търпи отлагане. Това заяви ръководителят на Министерството на външните работи на Русия Сергей Лавров. "Прекратяването на огъня е не само възможно, но е абсолютно необходимо. Украинското правителство се подписа под необходимостта от незабавно прекратяване на огъня още през април тази година, когато бе приета Женевската декларация ", каза министърът. "Вярваме, че въпросът (с хуманитарна помощ) е спешен и не търпи отлагане. Убеден съм, че ще бъдем в състояние да се споразумеем за доставка на тази помощ възможно най-скоро ", посочи Лавров. Министърът каза още, че Русия води преговори с Украйна, Международния комитет на Червения кръст и ООН относно спешната доставка на хуманитарна помощ в източната част на страната. По думите му в Луганск няма електричество и вода, а в болниците не достигат дори елементарни лекарства. „Това е изострена хуманитарна ситуация и аз съм я обсъждал буквално в последните ден-два и с министъра на външните работи на Украйна, и с държавният секретар на Съединените щати, и с министъра на външните работи на Обединеното кралство, с ръководителя на Международния комитет на Червения кръст, както и други колеги", каза ръководителят на руското Външно министерство.

Горещо начало на седмицата, утре живакът бележи до 36°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238416

Времето през нощта ще бъде ясно и тихо. Утре ще е слънчево, след пладне в низините - горещо. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в София 31°. Купеста облачност ще има през втората половина от деня, предимно над планините в Западна България, но валежи са малко вероятни. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по Времето през нощта ще бъде ясно и тихо. Утре ще е слънчево, след пладне в низините - горещо. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в София 31°. Купеста облачност ще има през втората половина от деня, предимно над планините в Западна България, но валежи са малко вероятни. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по

Горещо време утре, живакът бележи до 36°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238408

Времето през нощта ще бъде ясно и тихо. Утре ще е слънчево, след пладне в низините - горещо. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в София 31°. Купеста облачност ще има през втората половина от деня, предимно над планините в Западна България, но валежи са малко вероятни. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по Времето през нощта ще бъде ясно и тихо. Утре ще е слънчево, след пладне в низините - горещо. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в София 31°. Купеста облачност ще има през втората половина от деня, предимно над планините в Западна България, но валежи са малко вероятни. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по

Президентът на "Стяуа": Ще отстраним "Лудогорец" без проблеми

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/10/2359379_prezidentut_na_stiaua_shte_otstranim_ludogorec_bez/?ref=rss


Президентът на "Стяуа" Хелмут Дукадам се изказа снизходително за българския шампион "Лудогорец". Според него отборът от Разград не е "кой знае какво" и румънският първенец ще се класира без проблеми за групите на Шампионската лига. 

Двата отбора се срещат в плейофния кръг на най-силния клубен турнир. Първият мач е в Букурещ на 19 август, а реваншът в София е на 27 август. 

"Лудогорец" не е някакъв грандиозен отбор. Може би са на нивото на "Малмьо". Разбира се са по-труден...

САЩ нанесоха нови удари срещу джихадистите в Ирак

http://www.mediapool.bg/sasht-nanesoha-novi-udari-sreshtu-dzhihadistite-v-irak-news223551.html

Нанесена бе трета серия от въздушни удари срещу сили на радикалната групировка "Ислямска държава", след като президентът Барак Обама даде разрешение за тях в петък, предадоха информационните агенции в неделя.   Безпилотни самолети са нанесли още четири въздушни удара срещу ислямските джихадисти в Ирак, съобщиха от американската армия. Мишените са били бронирани машини и камион, от които се стреляло по цивилни.   Междувременно сенаторът републиканец Джон Маккейн заяви, че ограничената военна операция срещу "Ислямска държава" само в Северен Ирак показва "фундаментално неразбиране на заплахата". Маккейн призова за удари срещу позиции на групировката и в Сирия.   Френският външен министър Лоран Фабиюс пристигна по-рано днес в Багдад, където ще разговаря с официални лица относно усилията за справяне с екстремистите от групировката "Ислямска държава".   Фабиюс призова ираските лидери да сформират правителство на единството, което да бъде в състояние да се справи с екстремистите от групировката "Ислямска държава", предаде Ройтерс.   "Всички иракчани трябва да чувстват, че са представени в това правителство и че участват в битката срещу тероризма", каза Фабиюс на пресконференция с иракския си колега в Багдад. По-късно Фабиюс ще отпътува за регионалната столица Арбил.   "Ислямска държава" превзе големи райони от северен Ирак, включително язовира в Мосул, който е най-големият в страната. Екстремистите екзекутират задържаните мюсюлмани, които не са сунити. В резултат на офанзивата Съединените щати предприеха въздушни удари в региона по молба на иракското правителство", заяви американският президент Барак Обама.   Той обаче подчерта отново, че няма да изпраща сухопътни сили в Ирак.   Обама каза още, че проблемът не може да бъде решен само за няколко седмици.   Следващата цел на ислямистите е Арбил, столицата на кюрдите. От района са разселени десетки хиляди души, предимно от язидската общност, които са потърсили убежище в планините.   Днес бе съобщено, че кюрдските сили пешмерга са помогнали на 20-30 хиляди язиди, предимно жени и деца, да напуснат планината Синджар, да пресекат сирийската граница и след това отново да се върнат в Кюрдистан.   Официален представител на автономния кюрдски район в Северен Ирак заяви, че тази операция продължава и засега не е известен броят на хората, които все още се намират блокирани в планината.   Съединените щати, Великобритания и Франция продължават да доставят по въздуха хуманитарна помощ за бежанците.

Продължават въздушните атаки на САЩ срещу ислямистите в Ирак

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/10/2359372_produljavat_vuzdushnite_ataki_na_sasht_sreshtu/?ref=rss


Продължават американските въздушни атаки срещу ислямските джихадисти в Ирак. Нанесена бе трета серия от въздушни удари срещу сили на радикалната групировка "Ислямска държава", след като президентът Барак Обама даде разрешение за тях в петък, информира БТА. 

Безпилотни самолети са нанесли още четири въздушни удара срещу ислямските джихадисти в Ирак, съобщи американската армия. Мишените са били бронирани машини и камион, от които се стреляло по цивилни. Междувременно сенаторът...

Еболата настъпва! Румънец е в болница с вируса!

http://www.bnews.bg/article-113465

Румънски гражданин, завърнал се от Нигерия е със симптоми на заразяване с ебола.

Договорено е ново 72-часово примирие в Газа

http://asia.actualno.com/Dogovoreno-e-novo-72-chasovo-primirie-v-Gaza--news_44294.html

Ново 72-часово примирие в Газа беше договорено след посредничеството на Египет, съобщи палестински официален представител, въпреки че засега няма потвърждение от Израел, предаде БГНЕС. Представител...

Работниците по морето ги наемат на половин ден, а работят двойно

http://econ.bg/Новини/Работниците-по-морето-ги-наемат-на-половин-ден-а-работят-двойно_l.a_i.561119_at.1.html

Голяма част от работниците по българското Черноморие по договор са на половин работен ден. Реално обаче те си изработват 8 часа, ако не и повече....

Ердоган с най-големи шансове да стане президент на Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_375152.html

Турците гласуваха днес за първи път за президент на преки избори. Очаква се премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който е на власт от 11 години, да победи. Избирателните секции в страната затвориха врати в 17 ч местно време и преброяването на гласовете трябва да започне незабавно. Очаква се резултатите да бъдат обявени тази вечер. Нашият народ ще вземе важно решение за турската демокрация", заяви Ердоган, след като гласува в Истанбул със съпругата си Емине и двете си дъщери и двамата си сина. Той обяви, че планира да даде повече изпълнителни правомощия на президентската институция.  Неговите опоненти го обвиняват, че подкопава светското наследство на основателя на Турция Мустафа Кемал Ататюрк , който установи стриктно разделение между религията и политиката. "Бюлетина само с едно име не представлява демокрацията, това не подхожда на Турция", заяви 70-годишният Екмеледин Ихсаноглу , кандидат на основните опозиционни партии, след като гласува в Истанбул. По думите му предизборната кампания е била нечестна и непропорционална, но смята, че гласовете на "мълчаливите маси" ще му помогнат да победи. Третият кандидат - 41-годишният Селахатин Демирташ от кюрдското малцинство в Турция, се надява да привлече гласове не само от кюрдите, а и от светските турци с лява ориентация, защитниците на хомосексуалните и на правата на жените.  В момента президент е Абдула Гюл, който се дистанцира от Ердоган.

Румънец със симптоми на ебола се лекува в Букурещ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238395

Румънец, който се е завърнал от Нигерия, е със симптоми на заразяване с ебола. Той е бил поставен днес под карантина в болница за инфекциозни болести в Букурещ, предаде AFP.
51-годишният мъж се е върнал от Нигерия на 25 юли и днес е потърсил лекарска помощ. Той страда от треска, диария с кръв и дехидратация. Румънец, който се е завърнал от Нигерия, е със симптоми на заразяване с ебола. Той е бил поставен днес под карантина в болница за инфекциозни болести в Букурещ, предаде AFP. 51-годишният мъж се е върнал от Нигерия на 25 юли и днес е потърсил лекарска помощ. Той страда от треска, диария с кръв и дехидратация.

Румънец със симптоми на ебола е регистриран в Букурещ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238399

Румънец, който се е завърнал от Нигерия, е със симптоми на заразяване с ебола. Той е бил поставен днес под карантина в болница за инфекциозни болести в Букурещ, предаде AFP.
51-годишният мъж се е върнал от Нигерия на 25 юли и днес е потърсил лекарска помощ. Той страда от треска, диария с кръв и дехидратация. Румънец, който се е завърнал от Нигерия, е със симптоми на заразяване с ебола. Той е бил поставен днес под карантина в болница за инфекциозни болести в Букурещ, предаде AFP. 51-годишният мъж се е върнал от Нигерия на 25 юли и днес е потърсил лекарска помощ. Той страда от треска, диария с кръв и дехидратация.

Порожанов спря конкурса за шеф на свиленградската митница

http://frognews.bg/news_74445/

Служебният министър на финансите Румен Порожанов е наредил на директора на Агенция „Митници" Павел Тонев да прекрати конкурсната процедура за избор на началник на Митница Свиленград, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Гриша Ганчев прескочи оградата в Коматево и привика Балъков

http://www.bnews.bg/article-113461

Бизнесменът прескочи оградата на централния сектор на базата в Коматево и проведе 10-минутен разговор с наставника.

Да "летиш" с комета по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=260708

Удобно, бързо и вълнуващо - така накратко може да се определи пътуването по море с комета. Повече за необичайния начин на придвижване, вижте в репортажа на кореспондентите ни от Бургас. Два кораба с подводни криле превозват пасажери по Черноморието, като разстоянието от Созопол до Несебър се изминава за по малко от 40 минути.

Привърженици на "Ислямска държава" атакуват САЩ с #hashtag-ове

http://www.cross.bg/hilyadi-poddruzhnitzite-durzhava-1424907.html

/КРОСС/ Поддръжниците на групата "Ислямска държава" обединиха усилията в интернет войната срещу Съединените щати, пускайки в социалните мрежи хиляди заплашителни туитове с хаштаг #AmessagefromISIStoUS. В мрежата има хиляди съобщения за заплахи срещу американски военни и цивилни граждани, се казва в публикацията Metro. "Ако САЩ бомбардират Ирак, всеки американец ще бъде легитимна цел за нас", се казва в едно от посланията. Поддръжниците на ИД илюстрират своите мнения с фотографии от атентатите от 11 септември, заплашвайки с повторението на случилото се от 2001 година.    

Подправките помагат да се справим с жегите

http://pik.bg/подправките-помагат-да-се-справим-с-жегите-news212431.html

Подправките помагат да се справим с жегите

Оказва се, че подправките могат и да охлаждат. Основната причина за това е тяхното диуретично действие. Някои стимулират отделянето на урина, други - на пот, а това са двата естествени процеса, чрез които организмът се охлажда. Точно така действа и зеленият чай. За него казват, че 9 мин след изпиването на една чаша порите на кожата се отварят, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувства охладен, съобщава в. "24 часа".

Кардамон

Ако е на прах, може да се добави в чая или дори в кафето и също има охлаждащо действие. За разлика от кофеина, кардамонът премахва сърцебиенето. Освен това млякото с кардамон има успокояващо действие и лекува дори депресия. Препоръчва се семенцата му да се дъвчат при проблеми със зъбите.

Канела

Полезна подправка, една от най-универсалните. Може да се сложи в кафето и чая, отива на много сладкиши, особено плодови и коледни сладки, но става и за свинско месо и най-вече за дивеч. Подобрява кръвното налягане, метаболизма, успокоява централната нервна система, сваля кръвната захар и помага на организма да се справи с неприятния ефект от жегите - ускорен пулс, повишена телесна температура, главоболие и т.н.

Джинджифил

Джинджифилът е пикантна подправка, поради което ускорява потоотделянето и ни помага да се охладим. Така действат и всички люти подправки, най-вече чилито. Джинджифилът има и диуретично действие. Домашната лимонада с вода (може и газирана), лимони, прясна мента и сок от пресен джинджифил се препоръчва в жегите като освежаваща и разхладителна напитка.

Куркума

Куркумата е от семейството на джинджифила. Тя подобрява топлорегулацията на организма, действа като диуретик и стимулира слюноотделянето. Отива на ориз, пиле, зеленчуци, на месо. Но може да се приема и с прясно мляко. То извлича полезните съставки по-добре от водата. Освен това облекчава главоболието, тонизира и подобрява паметта. В Индия куркума се използва при хранителни натравяния.

Шафран

Има действие, подобно на това на куркумата и кардамона, но като бонус премахва подпухналостта на лицето и най-вече под очите, която се дължи на задържане на вода в жегите. Изводът е, че колкото по-хидратиран е организмът, толкова по-устойчив е на неприятните външни влияния на времето през летните месеци. Така че повече чай с билкови подправки и повече вода помагат на тялото да поддържа здравословна температура. Шафран се слага обикновено на пилешко, ориз, риба.

Кориандър

Според древната система за лечение и дълголетие аюрведа това е охлаждаща подправка, която спира паренето при уриниране и подобрява функцията на бъбреците. У нас се използват предимно семената - в колбаси или в месни ястия.

Порожанов откри нередности в конкурса за митница Свиленград

http://www.bnews.bg/article-113463

Служебният министър на финансите Румен Порожанов стопира конкурсната процедура за избор на началник на Митница Свиленград, заради сигнал за нередности.

Градушките подминаха бостаните в Никюп

http://www.cross.bg/dini-bostanite-nikyup-1424906.html

Велико Търново /КРОСС/ Стотици почитатели на динята се събраха във великотърновското село Никюп. Въпреки валежите реколтата е добра. И тук годината започнала с поройни дъждове, но градушките, които напълно унищожиха стотици декари в цялата страна, заобиколили бостаните в Никюп.Над три тона дини бяха разрязани и изядени за по-малко от ден и така хората доказаха, че по-сладки дини от тези, в бостаните на Никюп няма.Хората казват, че празникът на динята е и празник на плодородието и благодарността към природата, затова до късно вечерта черпеха от сърце гостите с охладени вкусни дини, съобщи БНТ.

Александър Тонев е пред трансфер в "Селтик"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/10/2359370_aleksandur_tonev_e_pred_transfer_v_seltik/?ref=rss


Българският национал Александър Тонев е пред трансфер в шотландския шампион "Селтик", твърди Sundey Post.

Според информацията 24-годишният атакуващ халф на "Астън вила" ще играе на "Селтик парк" под наем до края на сезона с опция за закупуването му от следващото лято.

Представителите на двата клуба са започнали преговори в събота и вече са успели да постигнат споразумение. Очаква се българинът да премине медицински прегледи в понеделник, след което да подпише личния си...

"Хамас" разполага с достатъчно средства, за да продължи борбата срещу Израел

http://www.cross.bg/hamas-izrael-sredstva-1424905.html

/КРОСС/ Палестинското движение „Хамас" разполага с достатъчно средства, за да продължи борбата срещу Израел. Това заяви един от лидерите на „Хамас", Осама Хамдан, в интервю, публикувано от мароканската новинарски портал Le360. "Нашите средства за съпротивление не са толкова значителни, но ракетите ни всяват страх, объркване и паника в Израел", каза той. Хамдан коментира и ситуацията в Газа, където от началото на юли продължава израелската операция."Първоначално пострадахме тежко от израелските военни машини, но след това преминахме в настъпление, каза още той и добави, че успехът на „Хамас" се дължи на вярата и решителността. „Цялото население на Ивицата Газа е зад нас", подчерта той.    

По Южното Черноморие свалят цените

http://society.actualno.com/Po-Ujnoto-Chernomorie-svaljat-cenite-news_44290.html

„Плах" туристически сезон отчитат хотелиери и ресторантьори по Южното Черноморие. Ръст на туристите от 1,3% регистрират от бранша през юли. В опит да привлекат повече клиенти хотелиери ...

Класика в пиарския жанр: Политикът рибар

http://www.mediapool.bg/klasika-v-piarskiya-zhanr-politikat-ribar-news223549.html

Бойко Борисов пусна в профила си във Фейсбук снимка, на която позира с два големи шарана. Снимката предизвика завиден интерес сред потребителите на мрежата, тъй като политик с улов на едра риба си е класика в пиарския жанр и винаги се радва на оживлението на аудиторията.   За сравнение прилагаме снимка на руския президент Владимир Путин с по-едричък от Борисовия улов, както и на президента на Беларус Александър Лукашенко, който бие и двамата.

Иран разследва самолетната катастрофа в Техеран

http://www.cross.bg/teheran-iran-razsledva-1424904.html

/КРОСС/ Шефът на главната инспектираща организация на Иран Насър Сарай разпореди да бъде създадена специална комисия от експерти, която да разследва причините и обстоятелствата около катастрофата на самолета на Taban Airlines в в Техеран, съобщи агенция „Фарс". Самолетът, който превозваше около 50 души, сред които седем деца, излетя от Техеран в 09:20 местно време. Само след няколко минути обаче той падна на земята.

Янко Русев и португалци подкрепиха Живко Господинов в борбата му с рака

http://www.moreto.net/novini.php?n=260744

Олимпийският и многократен световен и европейски шампион по щанги Янко Русев подкрепи футболната легенда на "Спартак" и Варна Живко Господинов в борбата му с рака. Това стана в събота на комплекс “Локомотив“, където се проведе благотворителен футболен турнир за Жиката.

Красимира Медарова се оттегля от поста служебен министър на изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=260743

Красимира Медарова се оттегля от поста служебен министър по организацията на изборите два дни след като президентът Росен Плевнелиев издаде указа за назначението й. "В понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия.

Загинали са 39 души и 9 са ранени при самолетната катастрофа в Иран

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/10/2359363_zaginali_sa_39_dushi_i_9_sa_raneni_pri_samoletnata/?ref=rss


Загиналите в катастрофата с иранския самолет край Техеран са 39, а деветима са ранени, каза заместник-министърът на транспорта на Иран Ахмад Маджиди, цитиран от АП.

Преди това държавната телевизия съобщи, че всички 48 човека на борда на самолета на "Сепахан еър" са загинали.

Двумоторната турбовитлова машина е паднала на земята почти веднага след издигането си от пистата на техеранското летище "Мехрабад" в полет за източния град Табас, посочва ИТАР-ТАСС.

Според...

Три сребърни медала за ансамбъла по жудожествена гимнастика

http://offnews.bg/news/n_1/n_375140.html

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели три сребърни медала на Световната купа в София, която се провежда през уикенда. Така нашите момичета дадоха заявка за силно представяне на световното първенство в Измир през септември. Вчера ансамбълът ни зае второто място в отборния многобой. Днес Михаела Маевска , Цветелина Стоянова , Цветелина Найденова , Ренета Камберова и Християна Тодорова останаха на крачка от титлите в двете отделни дисциплини - с две ленти и три топки и с пет чифта бухалки. И трите състезания бяха спечелени от ансамбъла на олимпийския шампион Русия.

Димитров: Трябва да продължим да се организираме и да бъдем по-силни

http://www.cross.bg/bulgariya-dimitrov-rabotnitzite-1424903.html

София /КРОСС/ България продължава да е в тежки условия, 10 % безработица и 400 евро средна работна заплата не ни правят щастливи. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров по време на 43-тия конгрес на Международната транспортна федерация - МТФ.Димитров добави, че държавата ни се намира в политическа криза, която дава своето отражение върху обществените отношения и социалното битие на българските граждани.Убеден съм, че ние, работниците в България, има какво да дадем на работниците в целия свят. В нашата страна от 130 години има силно работническо и синдикално движение. Постоянно се борим за хляба, за работното място на работниците в България. Трябва да продължим да се организираме и да бъдем по-силни, коментира президентът на КНСБ.Той посочи, че солидарността е едно от основните качества на синдикатите, а за да бъдат успешни, те трябва да изградят мрежи на солидарност и защита.Трябва да създадем нови връзки за солидарност в борбата за една справедлива глобализация. Трябва да се обърнем към тях и да видим общия си интерес, каза още Димитров. По думите му синдикатите са под атака и техният отговор е ясното послание, че трябва да се изгради една сила - да се организират, за да се борят, като преди това трябва да се учат, да анализират слабите места на агресивния капитал, както и да повишат ефикасността си.

Тази нощ ще се радваме пак на Суперлуна

http://www.bnews.bg/article-113455

В нощта срещу понеделник ще имаме възможност да наблюдаваме пълнолуние, което ще е 16% по-голямо и с 30% по-ярко от обикновеното. Все пак луната ще бъде малко по-малка от тази, която видяхме на 12 юли.

САЩ нанесоха удари и спуснаха помощи над Ирак

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-nanesoha-udari-i-spusnaha-pomoshti-nad-irak-6019531

Това е третата серия от въздушни удари срещу сили на сунитската радикална групировка „Ислямска държава“

САЩ нанесоха удари и спускана помощи над Ирак

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-nanesoha-udari-i-spuskana-pomoshti-nad-irak-6019531

Това е третата серия от въздушни удари срещу сили на сунитската радикална групировка „Ислямска държава“

Николай Бареков: Има ли нужда от министър на изборите?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238329

Решението на съдия Красимира Медарова е единственото правилно, при така създадените обществени нагласи. Това коментира лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на ЕКР в Европарламента Николай Бареков по време на Областен съвет и среща с общинските ръководства на формацията в Бургас. Нека президентът Плевнелиев да назначи еднакво Решението на съдия Красимира Медарова е единственото правилно, при така създадените обществени нагласи. Това коментира лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на ЕКР в Европарламента Николай Бареков по време на Областен съвет и среща с общинските ръководства на формацията в Бургас. Нека президентът Плевнелиев да назначи еднакво

Николай Бареков: Има ли нужда от министър на изборите?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238327

Решението на съдия Красимира Медарова е единственото правилно, при така създадените обществени нагласи. Това коментира лидерът на Решението на съдия Красимира Медарова е единственото правилно, при така създадените обществени нагласи. Това коментира лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на ЕКР в Европарламента Николай Бареков по време на Областен съвет и среща с общинските ръководства на формацията в Бургас. Нека президентът Плевнелиев да назначи еднакво

Десните: Плевнелиев действа хаотично, няма стратегия

http://offnews.bg/news/n_1/n_375139.html

Постът служебен министър по организацията на изборите, без ясен мандат и предварително поставени цели, е опит да се прехвърли отговорността по провеждането на изборите от целия кабинет върху едно лице. Това се казва в становище на Коалиция "Десните", в която влизат партията на Надежда Нейнски „Синьо единство“ - с председател Христо Панчугов , Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон , Българският демократичен форум (БДФ) и няколко души, свързани с ДСБ, но в качеството си на „гражданска квота“ - Деница Сачева, Илко Семерджиев и др. "Провеждането на честни избори е основната задача на всяко служебно правителство, което от своя страна е отговорност на президента. Опитът да се назначи специален министър при това след обявяването на целия състав на служебното правителство, в последните часове на края на работната седмица, последван от бърза оставка дори преди встъпване в длъжност, е смущаващ", пише в позицията на "Десните". Според тях хаотичните действия на президента за този пост показват липса на стратегия и визия относно нужните мерки за гарантиране ефективното и честно провеждане на предстоящите избори. "Десните" призовават служебното правителство в кратки срокове да представи мерките, които ще предприеме за организацията на изборния процес, насочени към осъвременяване на избирателните списъци - гарантиране на изборния процес срещу възможности за злоупотреба; приоритетна и превантивна борба с практики като организиран, купен и манипулиран вот; подготовка на изборната администрация и провеждане на нужното обучение на членовете на РИК и СИК; mодготовка и провеждане на кампания за информиране на българските граждани за изборния процес; mодготовка на промени в изборното законодателство, които да създадат условия за промяна на Изборния кодекс от следващото Народно събрание.

Близнашки: Работата на синдикатите е изключително трудна

http://www.cross.bg/bliznashki-kongres-izklyuchitelno-1424902.html

София /КРОСС/ Министър-председателят проф. Георги Близнашки беше гост на церемонията за откриването на 43-тия конгрес на Международната транспортна федерация, който се провежда от днес в София. "Конгресът е признание за транспортните синдикати в България и най-голямото международно синдикално събитие, състояло се у нас", каза в премиерът в приветствието си към делегатите на конгреса на организацията, основана още през 1896 година.Сътрудничеството, солидарните действия на всички институции и особено на самото общество, са необходими в трудни периоди, какъвто безспорно е сегашният, и ние не можем да не подкрепим мотото на форума - "От глобална криза към глобална солидарност", каза проф. Близнашки. Премиерът допълни, че организаторите на 43-тия конгрес на МТФ отправят и силно послание към младите хора, от които очакват активно отношение към синдикалното движение, като поемат своята отговорност. Проф. Близнашки определи като изключително трудна дейността на синдикалистите у нас, които, по думите му, се опитват да защитят по-слабите срещу по-силните, по-бедните срещу по-богатите. "Нужна ни е тази солидарност в търсенето на социална справедливост. Тази дейност може невинаги да бъде благодарна, но е изключително благородна", каза още министър-председателят пред делегатите на форума и изрази надежда, че синдикатите ще бъдат конструктивен партньор в общите действия на правителството, на работодателите и на представителите на гражданския сектор

Близо 1,2 млн. души евакуирани заради тайфуна "Халон"

http://www.cross.bg/taiifyna-evakyirani-halon-1424901.html

/КРОСС/ Близо 1,2 млн. души са евакуирани в Япония заради тайфуна "Халон". Стихията уби най-малко шест човека и рани над 70 души.Властите издадоха предупреждение от най-висока степен за тайфуна, който преминава над западната част с рекордно количество дъжд и ураганни ветрове. „Халон" предизвика нарушения в трафика. Повече от 200 полета са анулирани, а движението на високоскоростните влакове беше парализирано. Хиляди хора останаха по летища и гари, за да чакат времето да се оправи.Очаква се тайфунът да се насочи на север, като премине над основния японски остров Хоншу. По пътя си ще засегне и столицата Токио.    

Близо 1,2 млн. души са евакуирани в Япония заради тайфуна "Халон"

http://www.cross.bg/taiifyna-halon-evakyirani-1424901.html

/КРОСС/ Близо 1,2 млн. души са евакуирани в Япония заради тайфуна "Халон". Стихията уби най-малко шест човека и рани над 70 души.Властите издадоха предупреждение от най-висока степен за тайфуна, който преминава над западната част с рекордно количество дъжд и ураганни ветрове. „Халон" предизвика нарушения в трафика. Повече от 200 полета са анулирани, а движението на високоскоростните влакове беше парализирано. Хиляди хора останаха по летища и гари, за да чакат времето да се оправи.Очаква се тайфунът да се насочи на север, като премине над основния японски остров Хоншу. По пътя си ще засегне и столицата Токио.    

Клеопатра превзе Холивуд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4237285

Историята на легендарната египетска владетелка Клеопатра продължава да вълнува и вдъхновява холивудските творци. Филмите за нея почти винаги са мащабни мегапродукции, а за главната роля са избирани най-красивите актриси на своето време. За всяка от тях е истинско признание да се превъплъти в образа на жената, пленила сърцето на двама от Историята на легендарната египетска владетелка Клеопатра продължава да вълнува и вдъхновява холивудските творци. Филмите за нея почти винаги са мащабни мегапродукции, а за главната роля са избирани най-красивите актриси на своето време. За всяка от тях е истинско признание да се превъплъти в образа на жената, пленила сърцето на двама от

Само в ПИК! Цветанов на разходка с трите си дъщери в Албена

http://pik.bg/само-в-пик-цветанов-на-разходка-с-трите-си-дъщери-в-албена-news212426.html

Само в ПИК! Цветанов на разходка с трите си дъщери в Албена

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе засечен от човек на ПИК да се разхожда в Албена заедно със съпругата си Десислава и трите им дъщери.

Бившият вицепремиер отдъхва на родния курорт от няколко дни със семейството си.

Цветанов отделя всяка свободна минута, за да се види с най-близките си хора.

Всяка сутрин той тича по около 5 километра за тонус, а вечер играе на джаги с приятелите си.

Румънец със симптоми на Ебола приет в болница

http://www.vesti.bg/novini/rumynec-sys-simptomi-na-ebola-priet-v-bolnica-6019532

Румънец, който се завърнал от Нигерия със симптоми на Ебола, беше поставен под карантина в болница за инфекциозни болести в Букурещ, съобщи болничен източник.

Зов за помощ от Крушовица

http://www.cross.bg/zov-za-pomosht-ot-kryshovitza-1424900.html

/КРОСС/ В село Крушовица, където от река Скът бяха наводнени близо 140 къщи, хората имат нужда от перилни и почистващи препарати, както и от консерви. Това съобщи кметът Илия Илиевски.Наводнението е унищожило зеленчуковите градини в селото. В първите дни на наводнението в Крушовица е имало организирана от Българския червен кръст (БЧК) топла кухня, раздаван е безплатно хляб, продължава да се раздава минерална вода. В момента Крушовица има най-голяма нужда от консерви, каза кметът.Хората се оплакаха, че всичко е затлачено и нямат зеленчуци, съобщи ТВ7.

От стари часовници се правят модни бижута

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237488

Бижута, украсени с часовников механизъм, е модно да се носят от жени на всякаква възраст в момента. Срещат се много видове - обеци, пръстени, колиета и брошки. В тях е вграден изкаран механизъм от часовник. 

Най-често се ползват стари части, които се лепят върху празна повърхност. Когато погледнете отстрани, все едно разглеждате часовник Бижута, украсени с часовников механизъм, е модно да се носят от жени на всякаква възраст в момента. Срещат се много видове - обеци, пръстени, колиета и брошки. В тях е вграден изкаран механизъм от часовник. Най-често се ползват стари части, които се лепят върху празна повърхност. Когато погледнете отстрани, все едно разглеждате часовник

Манифест на дружеството за борба против поетите

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/10/2359319_manifest_na_drujestvoto_za_borba_protiv_poetite/?ref=rss


В рубриката "Четиво" на "Дневник" представяме два текста от  интересната фигура на българския интелектуален живот Кирил Кръстев (1904 – 1991), събрани в първия том от инициативата за събиране на цялостното му творчество "Манифести, статии, есета 1922 – 1939" на центъра "Боян Пенев" към Института по литература на БАН. Повече за Кирил Кръстев може да прочетете в предговора към изданието "Кирил Кръстев - един така дискретен анархист",  любезно предоставен на "Дневник" от издателството и автора...

Изселниците ни в Турция масово гласуват за Ердоган

http://www.cross.bg/tyrtziya-prezident-erdogan-1424899.html

/КРОСС/ Изселниците ни в Турция масово гласуват за Ердоган, защото смятат досегашния министър-председател на Турция за единствен достоен за нов президент на страната, където днес се провеждат първите преки президентски избори от 1923-та година.За българските изселници проведените от него икономически реформи в последните 12 години, са допринесли много за възхода на Турция, предаде кореспондентът на БНР.Основният опонент на Ердоган за поста президент на Турция е кандидатът на 7 опозиционни партии Екмеледин Исханоглу обяви предизборната кампания за нечестна и призова мълчаливите маси да се надигнат и да гласуват за него. Той каза, че е важно изборите да бъдат прозрачни и честни, защото това би довело до голяма криза в демократичното развитие на Турция.От своя страна председателят на турския парламент Джемил Чичек, който е много близък до премиера Ердоган, предложи, който и да бъде избран за президент, да бъде признат от всички в духа на демократичните ценности. Чичек се обяви против евентуални протести и спорове след президентските избори в Турция.Близо 53 милиона гласоподаватели в Турция за първи път пряко избират президент.

Изселниците ни масово гласуват за Ердоган

http://www.bnews.bg/article-113460

Българските изселници в Анкара масово пускат бюлетини за Ердоган.

В Мизия още има близо метър вода в най-ниското

http://www.bnews.bg/article-113459

Нивото на водата е над метър в най-ниската част на Мизия, където осми ден вече протича отводняването. Засега се почистват само отводнените райони.

От 10 до 200лв за платена любов по морето

http://www.moreto.net/novini.php?n=260739

От 10 лева до 100 евро върви платената любов по родното море, показва проверка на „Монитор”. Варна се нарежда на първо място сред морските ни градове, когато говорим за секстуризъм. Чужденците определят продаващите плътта си жени тук или като „много красиви“, или като „отвратителни“.

Мира Кожухарова: Естествено разпространение на вируса Ебола в Европа никога не е съществувал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238303

Естествено разпространение на вируса Ебола в Европа никога не е съществувал, каза д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести, съобщава Естествено разпространение на вируса Ебола в Европа никога не е съществувал, каза д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести, съобщава "Фокус". „Няма информация за хора, заразени от вируса Ебола В България .В България не може да има заразени хора, защото този вирус в България не съществува,

Мира Кожухарова: Естествено разпространение на вируса Ебола в Европа никога не е съществувал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238306

Естествено разпространение на вируса Ебола в Европа никога не е съществувал, каза д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести, съобщава "Фокус".
„Няма информация за хора, заразени от вируса Ебола В България .В България не може да има заразени хора, защото този вирус в България не съществува, Естествено разпространение на вируса Ебола в Европа никога не е съществувал, каза д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести, съобщава "Фокус". „Няма информация за хора, заразени от вируса Ебола В България .В България не може да има заразени хора, защото този вирус в България не съществува,

Реколтата от пшеница е по-голяма от миналогодишната

http://econ.bg/Новини/Реколтата-от-пшеница-е-по-голяма-от-миналогодишната_l.a_i.561114_at.1.html

Въпреки лошите климатични условия, проливните дъждове и градушки, реколтата от пшеница е по-голяма от тази през миналата 2013 г. Тогава средният...

Тайфунът Халонг взе жертви в Япония

http://www.vesti.bg/sviat/azia/tajfunyt-halong-vze-zhertvi-v-iaponiia-6019529

На над половин милион жители е било наредено снощи да се евакуират от домовете си в западните райони, където се съобщава за кални свлачища и придошли реки

Масово експлоатират работниците по морето

http://pik.bg/масово-експлоатират-работниците-по-морето-news212421.html

Масово експлоатират работниците по морето

Работодателите по родното Черноморие масово ескплатират служителите си, алармира  Нели Христова, председател на Федерацията  "Търговия, услуги, контролни органи и туризъм" към КТ "Подкрепа". Тя обясни, че  редовно персоналът по курортите бива назначаван на половин работен ден, но реално работи много повече часове. "Така  се пазва осигурителният доход, но хората работят повече", коментира Христова пред БТА. 

Твърденията на профсъюза се доказват и от проверките на Главната инспекция по труда.  Според тях най-много са  констатираните нарушения са в сектора "Търговия и ресторантьорство".  Инспекторите установили, че работодателите често престъпват правилата, свързани със заплащането на, нерегламентиран извънреден труд,  работа без договори или сключени контракти на непълен работен ден. 

От бранша пък изразиха притеснения относно професионалните качества на работещите по морето. В сектора са заети над 230 000 души. Голяма част от тях обаче са с няколко месечни договори. Това често поставя под съмнение професионализма на наеманите кадри. 

На подобна позиция е и Христова, според която добре обучените нашенци отиват в съседните страни, тъй като у нас заплащането е много ниско. 

" Всеки, който знае един или два чужди езика, отива в съседни страни. Например заплатата на камериерка у нас е в порядъка 400 - 450 лева, докато минималната работна заплата в Гърция е 670 евро. Като цяло поне два пъти е по-ниско заплащането у нас спрямо съседките

ни", коментира тя. 

 

 

До края на август пускат първите 20 нови автобуса в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/do-kraia-na-avgust-puskat-pyrvite-20-novi-avtobusa-v-sofiia-6019528

Новите 126 автобуса са оборудвани с най-модерната за момента техника, отговарят на всички европейски екологични норми и на изискванията за достъпност

Най-четеното в "Дневник" през семицата: Обявяването на служебния кабинет

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/08/10/2359231_nai-chetenoto_v_dnevnik_prez_semicata_obiaviavaneto_na/?ref=rss


Пет от десетте най-четени статии в "Дневник" през седмицата са за служебното правителство, обявено във вторник от президента Росен Плевнелиев. Ето класацията на заглавията:

Това се вижда от статистиката в сайта, според която с най много прочитания (22 815) е статията за Обявяването на новия служебен кабинет. "Дневник" проследи в реално време последните размествания в списъка с министрите, изявлението на президента, както и официалното оповестяване на кабинета.
...

Видео: Един миг от фестивала за класическа музика 180˚

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/10/2359137_video_edin_mig_ot_festivala_za_klasicheska_muzika_180/?ref=rss


Залата е някъде накрая на града, почти в индустриалната зона. Публиката се настанява бавно в помещението на втория етаж на бивша фабрика, децата шумолят. После става тъмно и всичко притихва. На стената се появява образ. Представяме ви едно изпълнение последната нощ на фестивала 180˚, който иска да обърне представите за класическа музика.

Джон Адамс, Road Movies (пътни филми) за цигулка и пиано

Пиано: Венета Неинска
Цигулка: Грета Мутлу
Видео: 26 Frames - Sofia I...

В Румъния хоспитализираха мъж със симптоми на Ебола

http://www.cross.bg/ebola-hospitaliziran-sumneniya-1424898.html

/КРОСС/ В Румъния е хоспитализиран 51-годишен мъж. Мъжът е потърсил помощ заради съмнения, че е заразен с Ебола, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Румънският гражданин е работел в Нигерия. В момента той се намира в болница в Букурещ. Семейството му е поставено под карантина. По-рано със съмнения за Ебола в Германия бе хоспитализиран 38-годишен мъж. Той бе хоспитализиран в Хамбург, но по-късно бе изписан от изолатора, след като стана ясно, че състоянието му не е предизвикано от опасния вирус.

Изселниците ни гласуваха за Ердоган

http://asia.actualno.com/Izselnicite-ni-glasuvaha-za-Erdogan-news_44289.html

Изселниците ни в Турция масово гласуваха за Ердоган, защото смятат досегашния министър-председател за единствен достоен за нов президент на страната, където днес се проведоха първите преки президентск...

Папа Франциск: Случващото се в Ирак ни оставя в недоумение

http://offnews.bg/news/n_1/n_375128.html

Папа Франциск днес изрази възмущение от насилието, насочено срещу религиозни малцинства в Ирак, където бягащи деца са загинали от жажда. Той обяви, че пратеникът му за региона ще отпътува за Ирак утре, предаде АП. В посланието, което отправи днес по време на традиционната неделна литургия Франциск каза, че новините от Ирак "ни оставят в недоумение". Франциск напомни, че хиляди хора, включително християни, са били брутално принудени да напуснат домовете си, децата са загинали от жажда по време на бягството, а жените са били взети в плен. Папата призова международната общност да намери политическо решение, за да спре тези престъпления. Кардинал  Фернандо Филони , посланик на Ватикана в Багдад по време на иракската война, ще пътува до Ирак за да покаже солидарност с християните в страната, които са сред нарочените а елиминиране от ислямските екстремисти от ИДИЛ.

Ансамбълът на България взе още два сребърни медала от Световната купа в София

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/10/2359340_ansambulut_na_bulgariia_vze_oshte_dva_sreburni_medala/?ref=rss


Българският ансамбъл по художествена гимнастика завърши с три сребърни медала Световната купа в София и даде заявка за силно представяне на световното първенство в Измир през септември.  

След като вчера заеха второ място в отборния многобой, днес Михаела Маевска, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова, Ренета Камберова и Християна Тодорова останаха на крачка от титлите и в двете отделни дисциплини - с две ленти и три топки и с пет чифта бухалки. 

И трите състезания бяха...

Велосипедист се блъсна и "прелетя" над Опел в Благоевград

http://www.vesti.bg/novini/velosipedist-se-blysna-i-preletia-nad-opel-v-blagoevgrad-6019530

46-годишен велосипедист пострада, след като се блъсна в лек автомобил и прелетя над него, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград.

Палестина предлага ново 72-часово примирие в Газа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/10/2359339_palestina_predlaga_novo_72-chasovo_primirie_v_gaza/?ref=rss


Палестина обмисля да предложи сключване на ново 72-часово примирие в Ивицата Газа, предаде AFP, цитирана от "Фокус". Агенцията се позовава на говорителя на палестинското движение "Хамас".

Идеята със спирането на сраженията да се продължат  преговорите, които се водят между палестинците и Израел с посредничеството на Египет. Според представителят на "Хамас" решението на палестинците ще зависи от "това доколко сериозна е израелската позиция".

Новото предложение идва два дни...

Голф се обърна в канавка, мъж и жена тежко ранени

http://www.bnews.bg/article-113458

Мъж и жена са пострадали тежко в катастрофа, станала в неделя призори край Монтана.

Премиерът: Ще се съобразим с критиките; Друмева не е опция

http://frognews.bg/news_74444/

Чувствителни към вълненията на българското общество и ще се съобразим с критиките, които се отправят, каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки, на откриването на 43-тия конгрес на Международната транспортна федерация по повод това дали е изненадан от отказа на Красимира Медарова да приеме поста на министър отговарящ за изборите, предаде Фокус.

Въздушните удари на САЩ в Ирак продължават, бежанци успяха да се евакуират от планината Синджар

http://www.moreto.net/novini.php?n=260738

Голяма част от бежанците от обсадените от джихадистите райони в Северен Ирак са били евакуирани. Това е станало възможно благодарение на американските въздушни удари, които помагат местните иракски и кюрдски сили в борбата им срещу бойците от Ислямска държава.

Близнашки за министъра на изборите: Ще се съобразим с критиките на обществото

http://offnews.bg/news/n_1/n_375129.html

Ние сме чувствителни към вълненията на българското общество, така че ще се съобразим с критиките, които се отправят. Това каза пред журналисти служебният премиер Георги Близнашки по повод назначаването и последвалото оттегляне на съдия Красимира Медарова за министър, отговарящ за изборите. В петък с указ на президента Медарова, която се води тясно свързана с ГЕРБ, беше назначена за министър на изборите, но последваха протестни декларации на Протестна мрежа, Реформаторския блок и Института за дясна политика. "Трябва да си даваме сметка, че всички опитни хора, които разбират от избори все пак вече са били някъде - било в ЦИК или в други форми на участие. Сама по себе си кандидатурата на Красимира Медарова не е лоша, тя е утвърден специалист и не се справи зле с изборите, но когато задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението", каза проф. Близнашки. По повод появилите се в медиите съобщения, че Емилия Друмева ще поеме поста след отказа на Медарова, проф. Близнашки обясни, че името на Друмева не е опция, която се обсъжда. "Тя не е предлагана за този пост. Тя ще бъде при мен в политическия кабинет, но няма да играе официална роля. В политическия кабинет тя ще има отговорности, свързани с евентуални промени в законодателството, тъй като стана дума, че трябва да се променят Законът за прякото участие на гражданите в изборите, Изборния кодекс и редица други неща. В приоритетите ни са формирани редица цели", коментира още служебният премиер. На въпрос дали въобще ще има министър за изборите, проф. Георги Близнашки каза, че до края на деня този въпрос ще бъде решен. И добави, че не е изключено да няма министър, който да отговаря за изборния процес. "Ако така остро се реагира на всяка кандидатура, която се предлага ще запазим старото положение. Не е имало министър досега, имам чувството, че който и да се предложи реакцията ще бъде еднотипна. Все още решението не е взето, до края на деня има време", каза още проф. Георги Близнашки. Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще има министър, отговарящ за изборите в служебния кабинет, но той не беше представен заедно с другите министри на 5 август. Очакваше се това да е политологът Димитър Димитров, но явно той се е отказал в последния момент.

В Плевен се разбраха за състава на РИК

http://www.cross.bg/sustava-ppataka-ppgerb-1424897.html

Плевен /КРОСС/ Представителите на политическите партии от Плевенска област се споразумяха за състава на РИК за 15 МИР за предстоящите на 5 октомври 2014 г. предсрочни парламентарни избори. На проведеното при областния управител заседание присъстваха представители на ПП„ГЕРБ", КП„Коалиция за България", ПП„ДПС", ПП„Атака", КП„Реформаторски блок" и КП"България без цензура, ВМРО-БНД,Земеделски Народен Съюз, Движение "Гергьовден". Участниците в консултациите се обединиха около предложението председател на РИК за 15 МИР да е представител на КП„Коалиция за България", секретарят да е от ПП„ГЕРБ", заместник-председателите да са представители на ПП„ДПС" и ПП„Атака". В изпратеното до ЦИК предложение за състава на РИК-Плевен са включени: председател: Боряна Предолова, заместник- председатели: Василка Митева и Николина Добрева, секретар: Татяна Георгиева, както и 11 членове, допълнени от 6 резервни имена. Съставеният протокол бе подписан от представителите на политическите сили. Той ще бъде предоставен в законовия срок на ЦИК.

Когато задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението, смята Близнашки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/10/2359327_kogato_zadkulisieto_reshi_da_ti_skroi_nomer_trudno_se/?ref=rss


"Трябва да си даваме сметка,че всички опитни хора, които разбират от избори все пак вече са били някъде-било в ЦИК или в други форми на участие.Сама по себе си кандидатурата на Красимира Медарова не е лоша, тя е утвърден специалист и не се справи зле с изборите, но когато задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението".

Това заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки, цитиран от агенция "Фокус". Коментарът му е по повод оттеглянето на назначената в петък...

Ердоган печели още на първи тур на президентските избори

http://asia.actualno.com/Erdogan-pecheli-oshte-na-pyrvi-tur-na-prezidentskite-izbori-news_44288.html

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори още на първи тур с близо 56%, съобщават Си Ен Ен Тюрк и Франс прес, като се позовават на данните при преброяването на 48% от бюлет...

Стоичковата Мика става тв водеща в Маями

http://www.bnews.bg/article-113457

След любовната разлъка щерката на Стоичков залага на кариера зад океана - става тв водеща в най-голямата телевизия в Маями.

Мъж и жена са в тежко състояние след тежка катастрофа край Монтана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238274

Мъж и жена са пострадали тежко в катастрофа, станала в тази сутрин края Монтана. 38-годишният П.Н. е в монтанската болница с тежка черепно-мозъчна травма, в кома и с опасност за живота. 32-годишната П.П. пък е със счупени прешлени на гръбначния стълб. Пряка опасност за живота й няма, пише "Конкурент". Мъж и жена са пострадали тежко в катастрофа, станала в тази сутрин края Монтана. 38-годишният П.Н. е в монтанската болница с тежка черепно-мозъчна травма, в кома и с опасност за живота. 32-годишната П.П. пък е със счупени прешлени на гръбначния стълб. Пряка опасност за живота й няма, пише "Конкурент".

Мъж и жена берат душа след тежка катастрофа край Монтана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238266

Мъж и жена са пострадали тежко в катастрофа, станала в тази сутрин края Монтана. 38-годишният П.Н. е в монтанската болница с тежка черепно-мозъчна травма, в кома и с опасност за живота. 32-годишната П.П. пък е със счупени прешлени на гръбначния стълб. Пряка опасност за живота й няма, пише Мъж и жена са пострадали тежко в катастрофа, станала в тази сутрин края Монтана. 38-годишният П.Н. е в монтанската болница с тежка черепно-мозъчна травма, в кома и с опасност за живота. 32-годишната П.П. пък е със счупени прешлени на гръбначния стълб. Пряка опасност за живота й няма, пише "Конкурент".

Награждават победителите в регата „България си ти! – Порт Варна 2014“

http://www.moreto.net/novini.php?n=260740

Днес от 18:00 часа ще се състои официалното награждаване на победителите в Регата „България си ти! – Порт Варна 2014“, съобщиха организаторите за Moreto.net. В награждаването специалното участие ще вземат г-н Петко Бочаров, г-н Илко Раев, г-н Свилен Кръстанов, г-жа Рут Джейкъбсън, Бобо, Печенката, Маги Джанаварова, Васил Петров, представители на ръководството на ВМС, Медицински университет – Варна, Висше военноморско училище „Н.

Видео: "Ливърпул" разби "Борусия" (Дортмунд) с 4:0 в последната си контрола

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/10/2359323_video_livurpul_razbi_borusiia_dortmund_s_40_v/?ref=rss


"Ливърпул" разби "Борусия" (Дортмунд) с 4:0 в последната си контрола преди началото на сезона във Висшата лига.

Червените доминираха през целия мач, а с голове се отчетоха Даниел Стъридж, Деян Ловрен, Фелипе Коутиньо и Джордън Хендерсън.

Силен момент беляза минутите преди началото на мача, когато феновете на двата отбора изпяха заедно "You will never walk alone".

Още в 4-ата минута "Ливърпул" имаше възможност да открие. Рахим Стърлинг беше изведен по диагонала...

На 20 август ще бъде пуснато движението по бул. "Цариградско шосе" между и 4-ти км и Окръжна болница

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/10/2359332_na_20_avgust_shte_bude_pusnato_dvijenieto_po_bul/?ref=rss


На 20 август ще бъде пуснато движението по бул. "Цариградско шосе" между и 4-ти км и Окръжна болница. Това обяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. 

Тя провери работата на моста при 4-ти км и отбеляза, че ремонтът се извършва в срок и е компенсирано причиненото от проливните дъждове забавяне.

Ремонтът ще завърши до 15 август, после работата ще продължи само в локалните платна, както е било обявено предварително, допълни Фандъкова....

На 20 септември ще бъде пуснато движението по бул. "Цариградско шосе" между и 4-ти км и Окръжна болница

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/10/2359332_na_20_septemvri_shte_bude_pusnato_dvijenieto_po_bul/?ref=rss


На 20 септември ще бъде пуснато движението по бул. "Цариградско шосе" между и 4-ти км и Окръжна болница. Това обяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. 

Тя провери работата на моста при 4-ти км и отбеляза, че ремонтът се извършва в срок и е компенсирано причиненото от проливните дъждове забавяне.

Ремонтът ще завърши до 15 септември, после работата ще продължи само в локалните платна, както е било обявено предварително, допълни...

Ердоган определи изборите като "много важно събитие"

http://www.cross.bg/stranata-subitie-ruka-1424896.html

/КРОСС/ Първите преки президентски избори са „много важно събитие" за страната. Това заяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган, след като упражни правото си на глас в президентските избори. „За първи път нашият народ избира президента си без посредник. Това е много, много важно събитие за политическата история на Турция", заяви премиерът.Ердоган отново подчерта волята си да запази контрол върху властта в страната от поста на държавен глава, който в момента е с предимно представителна функция.„Избраният президент и избраното правителство ще вървят ръка за ръка, за да изведат страната до целите, поставени за 2023 година (100 години от създаването на Турската република) и 2071 година (1000 години от пристигането на турците от Централна Азия в Анатолия)", заяви премиерът.

20 000 иракчани избягали от планината Синджар

http://www.cross.bg/yspeli-izbyagat-siriya-1424895.html

/КРОСС/ Най-малко 20 000 цивилни, които са обсадени от джихадистите по планински склонове в Северен Ирак, са успели да избягат в Сирия и са били ескортирани от кюрдските сили обратно на иракска територия, съобщи "Франс прес". Представител на иракското автономно кюрдско правителството на пропускателния пункт Фишхабур заяви, че 30 000 бежанци са слезли от планината Синджар в Сирия и са преминали границата с Ирак.В същото време депутатът Виан Дахил, който е представител на йезидската общност, към която принадлежат повечето от разселените, заяви, че между 20 000 и 30 000 души са успели да избягат и вече са в Иракски Кюрдистан.

Експерт: Ебола не може да се разпространява естествено в Европа

http://pik.bg/експерт-ебола-не-може-да-се-разпространява-естествено-в-европа-news212417.html

Експерт: Ебола не може да се разпространява естествено в Европа

„Няма информация за хора, заразени от вируса Ебола В България .В страната не може да има заразени хора, защото този вирус в България не съществува, не се разпространява, както и в целия Европейски континент. Това си е вирус, който се разпространява в Африканския континент”. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Мира Кожухарова,национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести.

Според нея единствената потенциална опасност за останалия свят, включително и за Европа е да бъде пренесен, превозен с въздушен транспорт човек , който е болен.

Стойнев: Износът в Африка и Близкия Изток ще компенсира руското ембарго

http://econ.bg/Новини/Стойнев-Износът-в-Африка-и-Близкия-Изток-ще-компенсира-руското-ембарго_l.a_i.561110_at.1.html

Засилването на стокообмена с държави в Африка и Близкия Изток може да компенсира загубите от наложеното от Москва ембарго върху вноса на стоки от...

България грабна второ сребро в кану-каяка

http://www.bnews.bg/article-113454

България грабна втори сребърен медал - този път на 200 метра едноместно кану при жените на Световното първенство по кану-каяк в Москва.

Жерар Депардийо: Руснаците са късметлии с президент като Путин

http://offnews.bg/news/n_1/n_375118.html

Френският актьор Жерар Депардийо заяви, че не се притеснява от американските и европейските санкции срещу Русия. "Аз съм спокоен, защото това е политикът", каза актьорът по адрес на президента на Русия Владимир Путин. Според Депардийо руснаците са късметлии с президент като Путин, тъй като той е един от малкото лидери, които дълбоко уважават хората. Актьорът каза още, че е горд, че той е гражданин на Русия. Депардийо не крие симпатиите си към руския президент. Седмица след като получи руско гражданство през януари миналата година актьорът заяви, че Путин е "силен политически активист, който притежава политическа мъдрост". Според него опозицията в Русия е "импотентна, няма програма, няма нищо". Депардийо поиска руско гражданство , след като във Франция бе подготвен закон, който ще прибира 75% под формата на данъци от хора, които изкарват над 1 млн евро на година. По-късно този закон бе определен като противоконституционен и отхвърлен от френския парламент.

Министър на изборите? Или Емилия Друмева, или никой!

http://www.bnews.bg/article-113456

Сама по себе си кандидатурата на Красимира Медарова не е лоша, но когато задкулисието реши да ти скрои номер трудно се овладява положението, коментира премиерът Георги Близнашки.

Близнашки: Ще се съобразим с критиките на обществото

http://www.cross.bg/ministur-bliznashki-drymeva-1424894.html

София /КРОСС/ Ние сме чувствителни към вълненията на българското общество, така че ще се съобразим с критиките, които се отправят. Това каза пред журналисти служебният премиер Георги Близнашки, коментирайки отказа на Красимира Медарова да приеме поста на министър, отговарящ за изборите.Трябва да си даваме сметка, че всички опитни хора, които разбират от избори все пак вече са били някъде - било в ЦИК или в други форми на участие. Сама по себе си кандидатурата на Красимира Медарова не е лоша, тя е утвърден специалист и не се справи зле с изборите, но когато задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението, каза проф. Близнашки.По повод появилите се в медиите съобщения, че Емилия Друмева ще поеме поста след отказа на Медарова, проф. Близнашки обясни, че името на Друмева не е опция, която се обсъжда. Тя не е предлагана за този пост. Тя ще бъде при мен в политическия кабинет, но няма да играе официална роля. В политическия кабинет тя ще има отговорности, свързани с евентуални промени в законодателството, тъй като стана дума, че трябва да се променят Законът за прякото участие на гражданите в изборите, Изборния кодекс и редица други неща. В приоритетите ни са формирани редица цели, коментира още служебният министър - председател.Самият аз съм узрял за една голяма конституционна реформа, така ще се започне да се мисли по-отдалече за тези въпроси. Емилия Друмева е голям професионалист и има с какво да допринесе, посочи проф. Близнашки

Медиите в ЕС с нищожен взаимен интерес към страните членки, сочи проучване

http://www.mediapool.bg/mediite-v-es-s-nishtozhen-vzaimen-interes-kam-stranite-chlenki-sochi-prouchvane-news223548.html

Нищожен е взаимният медиен интерес между страните от Европейския съюз, сочат разпространените днес резултати от проучване на италиански експерти, цитирани от БТА.   Екип от университета "Милано-Бикока" (по името на квартала, в който е разположен) е анализирал около 2 милиона статии, поместени в 148 всекидневника и седмичника от 27 страни (без Хърватия) в ЕС. От България са били включени публикации в "24 часа", "Дневник", "Монитор", "Новинар", "Пари" и "Стандарт".   Най-голям е медийният интерес към Германия, която е цитирана средно 5.04 процента, докато най-малко внимание е обърнато на Малта - 0.2 на сто. След Германия се нареждат Франция (4.97%), Великобритания (3.41%), Италия (3.27%) и Испания (2.76%).   Люксембург проявява най-силен интерес към другите страни от ЕС и ги цитира средно 2.63 процента, а Италия е най-слабо заинтересована с 0.77%.   Най-често се цитират помежду си Великобритания и Ирландия (около 6%), Естония, Латвия и Литва, както и Чехия и Словакия (по около 5%).   Някои страни проявяват подчертан интерес към други, какъвто е случаят с отделяното от медиите в Кипър място на събитията в Гърция, с вниманието на Люксембург към Германия и Франция, както и с това на Ирландия към Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.   По-равномерно е разпределен интересът на медиите в Латвия, Унгария и Словения към събитията в останалите части на ЕС.   Колкото една страна е по-голяма, толкова е по-малък нейният интерес към другите партньори от ЕС, установява изследването. Темите, който най-често привличат вниманието, са свързани с населението, брутния вътрешен продукт на глава от населението, географската близост, езиковия и културен афинитет, специфичните взаимоотношения на историческа основа и текущата икономическа криза.   Италианските медии отделят най-много място на Франция (4.2%), Германия (3.2%), Великобритания 2.35%) и Испания (2.06%).   Едва забележим е интересът на Италия към Словакия (0.16%), Литва (0.14%), Малта и Латвия (по 0.11%)) и Кипър (0.09%).   Малта обаче проявява най-силен интерес към Италия (10.22%), следвана от Словения (5.33%), Люксембург (4.8%), Румъния (4.42%), Ирландия (4.4%), Великобритания (4.33%) и България (4.32%).   Малко се интересуват от Италия - между 1.97 и 1.37 процента - медиите в Португалия, Швеция, Естония, Дания и Унгария.   На този фон интригуващо е заключението на авторите, че въвеждането на единната европейска парична единица не стимулира информационната интеграция и медиите в еврозоната не проявяват по-голям интерес към валутните си събратя, отколкото тези, които са извън нея.

Близнашки: Кандидатурата на Красимира Медарова не е лоша, тя е утвърден специалист

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238248

Чувствителни към вълненията на българското общество и ще се съобразим с критиките, които се отправят. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки, на откриването на 43-тия конгрес на Международната транспортна федерация (МТФ) по повод това дали е изненадан от отказа на Красимира Медарова да приеме поста на Чувствителни към вълненията на българското общество и ще се съобразим с критиките, които се отправят. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки, на откриването на 43-тия конгрес на Международната транспортна федерация (МТФ) по повод това дали е изненадан от отказа на Красимира Медарова да приеме поста на

Създадоха манго без костилка

http://www.cross.bg/mango-kostilka-plod-1424893.html

/КРОСС/ След близо три години изследвания учени от Аграрния университет в Бихар, Индия създадоха манго без влакнеста сърцевина. "Разработихме сортове манго без костилка чрез кръстосване на сорта Ратна и Алфонсо", казва един от експертите.Новият плод е наречен синдху и тежи 200 грама. По думите на специалистите той има сладък вкус и неповторим аромат. Въпреки това няма костилка, както нормалното манго. Новият плод все още няма да бъде пуснат за продажба. Изследователите продължават с тестовете си, за да направят мангото достъпно за земеделските производители още от следващия сезон.

Близнашки: Кандидатурата на Красимира Медарова не е лоша, тя е утвърден специалист (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238240

Чувствителни към вълненията на българското общество и ще се съобразим с критиките, които се отправят. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки, на откриването на 43-тия конгрес на Международната транспортна федерация (МТФ) по повод това дали е изненадан от отказа на Красимира Медарова да приеме поста на Чувствителни към вълненията на българското общество и ще се съобразим с критиките, които се отправят. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки, на откриването на 43-тия конгрес на Международната транспортна федерация (МТФ) по повод това дали е изненадан от отказа на Красимира Медарова да приеме поста на

Бареков: Нашето време предстои, евроизборите бяха само прелюдия

http://offnews.bg/news/n_1/n_375117.html

Нашето време тепърва предстои, евроизборите бяха само прелюдията, обяви лидерът на "България без цензура" Николай Бареков по време на Областен съвет на формацията в Бургас. "Никой не очакваше от нас да вземем 11%, това разби плановете на статуквото. Те искаха да се появят една-две техни патерици и да си продължат постарому. Ако БСП бяха взели повече гласове, щяха да излязат и да кажат – няма нужда от нови избори, хората си ни искат. Но нашият резултат провали сметките им. А това предизвика ДПС да действат бързо, неслучайно Местан пръв поиска предсрочни избори", обобщи ситуацията Николай Бареков . Той каза още, че има отрезвяване от ГЕРБ. "80% от хората не ги приемат. Ако стане така, че те спечелят вота, на есен ще има нови заграждения пред НС", прогнозира лидерът на ББЦ. Според него единствената нова формация, която има шанс да се пребори за влизане в следващия парламент е ББЦ. От старите партии шансове за влизане имат ГЕРБ, БСП, ДПС. Останалите формации са в "зоната на здрача", каза Бареков. Той коментира и отказа на съдия Красимира Медарова да се откаже от поста министър по организация на изборите. По думите му решението й е единственото правилно при така създадените обществени нагласи. Нека президентът Плевнелиев да назначи еднакво отдалечен от всички партии министър с ресор "избори" или да помисли дали изобщо е необходим такъв, при положение, че организацията на вота през октомври е задължение и отговорност на премиера Георги Близнашки и целия кабинет, посъветва новият политик.

Над 230 000 души ангажирани през лятото в туризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=260728

Над 230 000 души са заети през лятото в туризма, но голяма част от тях имат договори за два - три месеца, което предопределя проблеми с професионализма и качеството на кадрите в сферата, коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

В Завет правят плугове всякакви

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4237201

Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че обществото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България. Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода, Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че обществото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България. Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода,

Шофьор се уби с три удара - в кола, сграда и дърво

http://www.bnews.bg/article-113453

Тежък пътен инцидент е събота към 22.50 часа в с. Игнатово, Пловдивско отне живота на 32-годишен мъж.

Петков: Кабинетът да провери политическите назначения на бордовете

http://www.cross.bg/petkov-bordovete-naznacheniya-1424892.html

Бургас /КРОСС/ АБВ отправи две основни настоявания към служебното правителство на проф. Георги Близнашки - да се спре износът на необработените дървесини и да се направи проверка на политическите назначения на бордовете. Това стана ясно от думите на Румен Петков, член на УС на партията. Апелът на АБВ е всички партии да се присъединят към тяхното настояване да се престане с политическите назначения в бордовете и те да спрат да бъдат политически хранилки. Румен Петков настоява проф. Близнашки да освободи лицата, заемащи отговорни длъжности в бордовете, без ценз и образование, на базата на ясни критерии. Петков добави, че служебното правителство има доста сложни задачи. Една от тях е да овладее състоянието на бранша „туризъм". С тази пресконференция се дава началото на предизборната кампания на партията. Петко Иванов, Антон Коджабашев и Иван Киров ще бъдат лицата, които ще движат всички политически неща по време на кампанията на АБВ.    

Турция избира президент, с най-сериозни шансове е премиерът Ердоган

http://www.mediapool.bg/turtsiya-izbira-prezident-s-nai-seriozni-shansove-e-premierat-erdogan-news223547.html

Близо 53 милиона гласоподаватели от 75 милионното население в съседна Турция за първи път пряко избират президент. Претендентите за поста са трима, но според всички социологически проучвания фаворит е премиерът на страната - Реджеп Тайип Ердоган, който със своята Партия на справедливостта и развитието e начело на Турция вече 11 години, предаде БНР.   Досега държавният глава на Турция се избираше от Меджлиса (турския парламент - бел. ред.), но с референдум, проведен преди 3 години, беше решено президентът да се избира пряко за срок от 5 години и да има правото на два мандата.   Според повечето проучвания на социолозите в Турция Ердоган, който се състезава с кандидата на опозицията Екмеледин Исханоглу и на кюрдите Селахатин Демирташ, има сериозни шансове да победи. Всички сочат Ердоган като победител в президентските избори с близо 55% подкрепа.   Близкият до премиера Ердоган и съпредседател на Парламентарната комисия на Турция - ЕС Афиф Демиркъран споделя своята убеденост в тази посока.   "Премиерът Ердоган ще спечели изборите на първия кръг. Нашите обиколки в Анадола сочат същото. Така че на изборите на 10 август победител ще бъде Реджеп Тайип Ердоган", коментира той, цитиран от БНР.   Демиркъран смята, че за това са допринесли икономическите реформи, направени по времето на премиера Ердоган.   "Премиерът вече 12 години управлява държавата в качеството си на лидер на Партията на справедливостта и развитието. В този период бе отбелязан голям напредък. За 12 години се извършиха много реформи, например в икономически план. Докато в европейската икономика и на много други места по света са налице големи затруднения, турската икономика бележи непрекъснат ръст", допълва Демиркъран.   Българските изселници в Анкара смятат досегашния министър-председател на Турция Реджеп Ердоган за единствен достоен за нов президент на страната, съобщава кореспондентът на БНР в Турция. За българските изселници проведените от него икономически реформи в последните 12 години, са допринесли много за възхода на Турция.   Основният опонент на Ердоган за поста президент на Турция и кандидат на 7 опозиционни партии Екмеледин Исханоглу обяви предизборната кампания за нечестна и призова мълчаливите маси да се надигнат и да гласуват за него. Той каза, че е важно изборите да бъдат прозрачни и честни, защото това би довело до голяма криза в демократичното развитие на Турция.   От своя страна председателят на турския парламент Джемил Чичек, който е много близък до премиера Ердоган, предложи който и да бъде избран за президент, да бъде признат от всички в духа на демократичните ценности. Чичек се обяви против евентуални протести и спорове след президентските избори в Турция.

Може и без министър по изборите, загатна Близнашки

http://news.ibox.bg/news/id_881254301

Според него Медарова не е лоша, но били чувствителни към вълненията на обществото

Грудев иска спешно заседание на евросъвета по земеделие и рибарство

http://www.bnews.bg/article-113452

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев изпрати писмо с искане за свикване на извънредно заседание на Европейския съвет по земеделие и рибарство (AGRIFISH) заради ембаргото на Русия за внос на стоки от ЕС.

Тази нощ ще има Супер Луна

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/10/2359300_tazi_nosht_shte_ima_super_luna/?ref=rss


Тази нощ ни очаква Супер луна. Подобно явление се наблюдава, когато Луната е най-близо по орбитата си около Земята.

Довечера тя бъде с 16 процента по-голяма и с 30 процента по-ярка, отколкото при обикновено пълнолуние.

За втори път тази година има Супер луна, отбелязва БНТ. Според астрономите подобно явление ще се случи отново през 2034 година. Явлението ще може да бъде наблюдавано и от България.

Явлението е известно като суперлуние, но терминът не е от...

Ренци призова младите италианци да не напускат родината си

http://europe.actualno.com/Renci-prizova-mladite-italianci-da-ne-napuskat-rodinata-si--news_44283.html

Италианският премиер Матео Ренци говори пред 35 000 скаути и ги призова да не следват тенденцията младите италианци да напускат страната заради икономическата криза, предаде БГНЕС. "Гласувайте...

ЕС разкритикува "престъпленията срещу човечеството" в Северен Ирак

http://asia.actualno.com/ES-razkritikuva-prestyplenijata-sreshtu-chovechestvoto-v-Severen-Irak-news_44285.html

ЕС днес изрази тревога заради извършването на престъпления срещу човечеството в северната част на Ирак, където джихадистите от групата „Ислямска държава” застрашават автономния рег...

Фабиюс призова Ирак да сформира „широко” правителство на националното единство

http://www.cross.bg/pravitelstvo-edinstvo-ministur-1424890.html

/КРОСС/ Френският външен министър Лоран Фабиюс, който е на посещение в Багдад, призова иракчаните да сформират правителство на националното единство, което да се бори с бунтовниците от "Ислямската държава", съобщава Reuters.„Ирак се нуждае от широко правителство на националното единство и всички иракчани трябва да чувстват, че те са представени в това правителство, и да се чувстват ангажирани в борбата срещу терористите", каза Фабиюс по време на пресконференция в Багдад. Френският министър се срещна с вицепремиера на Ирак и действащ външен министър Хюсеин Шахрастани, преди да се отпрати към северната област Ербил, за да наблюдава предоставянето на френската хуманитарна помощ за разселените граждани.

Гербер начело на РИК-Стара Загора

http://www.cross.bg/zagora-chlenove-koalitzii-1424891.html

Стара Загора /КРОСС/ Районната избирателна комисия в Стара Загора ще бъде от 19 души - председател, двама заместник-председатели, секретар и 15 членове. Тя ще бъде оглавявана от Таньо Брайков от ГЕРБ. За това се споразумяха парламентарно представените партии коалиции в Старозагорско, както и тези, които имат евродепутати от последните избори на днешните консултации при областния управител Живка Аладжова.Съотношението в РИК ще бъде: ГЕРБ - 7 членове, „Коалиция за България" - 6, ДПС - 3 членове и по 1 за Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден", „Атака" и Коалиция „Реформаторски блок". Представителите на партиите и коалициите излъчиха и резервни членове.Областният управител ще изпрати протокола от проведените консултации и всички предложения от представителите на партии и коалиции заедно с приложената към тях документация до Централната избирателна комисия, която трябва да утвърди и съставът на РИК.

Нойер и Льов бяха избрани за номер 1 в германския футбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/10/2359276_noier_i_lyov_biaha_izbrani_za_nomer_1_v_germanskiia/?ref=rss


Вратарят на "Байерн" (Мюнхен) Мануел Нойер беше избран за най-добър футболист в Германия за 2014 г., а националният селекционер Йоахим Льов получи отличието при треньорите в традиционната класация на сп. "Кикер". 

През изминалите дванадесет месеца 28-годишният играч спечели световната титла с бундестима, а с баварците вдигна титлата в Бундеслигата, Купата на Германия и Суперкупата на УЕФА. 

Нойер печели наградата за втори път в кариерата си, но за първи като футболист на...

Епидемиологичната обстановка в Мизия под контрол засега

http://frognews.bg/news_74443/

До този момент епидемиологичната обстановка в Мизия е под контрол, заяви за Фокус Ясен Сливенски, директор Дирекция „Мениджмънт по бедствията” към БЧК. „При всяко едно бедствие има опасност от поява на епидемия, но затова РЗИ-Враца са всеки ден тук и се взимат необходимите мерки”, уточни Сливенски.

Баба Станка Димитрова от харманлийското село Надежден навърши 100 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238219

Баба Станка Димитрова от харманлийското село Надежден вчера навърши 100 години. Баба Станка Димитрова от харманлийското село Надежден вчера навърши 100 години. "Не съм боледувала сериозно през живота си, и в момента съм в добро здраве", каза на семейното тържество столетницата. Тя е отгледала 3 деца, от които има 3-ма внуци и 6 правнука. Неин внук е известният наш фотограф Златко Латев.

Бул. "Цариградско шосе" в столицата ще бъде отворен на 20 август

http://www.mediapool.bg/bul-tsarigradsko-shose-v-stolitsata-shte-bade-otvoren-na-20-avgust-news223546.html

На 20 август ще бъде пуснато движението по бул. "Цариградско шосе" между Четвърти километър и Окръжната болница, съобщи в неделя столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя провери работата на моста при Четвърти километър и отбеляза, че ремонтът се извършва в срок и е компенсирано забавянето, причинено от проливните дъждове.   Ремонтът ще завърши до 15 септември, после работата ще продължи само в локалните платна, както е било обявено предварително.   Около 0.5 млн. лв. ще бъдат спестени от електроенергия при сегашните цени след завършването на друг проект - за подмяна на уличното осветление, с който се цели и подобряване на осветеността на столицата. Финансиран е сто процента от фонд "Козлодуй", каза Фандъкова.   Подмяната на осветителните тела е започнала преди седмица на "Цариградско шосе" - на моста при 4-и км, и продължава към "Орлов мост". Проектът на стойност 3.3 млн. евро ще бъде осъществен за една година.   Ново осветление ще има още в широкия център на София, жк "Дружба" - 1 и 2, в центъра на Банкя.   Местата са избрани така, че да се види енергоспестяващият ефект в райони с различно строителство, населеност и т. н., обясни заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. По думите му ще бъдат сменени около 8000 осветителни тела. Подмяната на осветлението ще става успоредно с ремонта на улиците.

Бул. "Цариградско шосе" в столицата ще бъде отворен на 20 септември

http://www.mediapool.bg/bul-tsarigradsko-shose-v-stolitsata-shte-bade-otvoren-na-20-septemvri-news223546.html

На 20 септември ще бъде пуснато движението по бул. "Цариградско шосе" между и Четвърти километър и Окръжната болница, съобщи в неделя столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя провери работата на моста при Четвърти километър и отбеляза, че ремонтът се извършва в срок и е компенсирано забавянето, причинено от проливните дъждове.   Ремонтът ще завърши до 15 септември, после работата ще продължи само в локалните платна, както е било обявено предварително.   Около 0.5 млн. лв. ще бъдат спестени от електроенергия при сегашните цени след завършването на друг проект - за подмяна на уличното осветление, с който се цели и подобряване на осветеността на столицата. Финансиран е сто процента от фонд "Козлодуй", каза Фандъкова.   Подмяната на осветителните тела е започнала преди седмица на "Цариградско шосе" - на моста при 4-и км, и продължава към "Орлов мост". Проектът на стойност 3.3 млн. евро ще бъде осъществен за една година.   Ново осветление ще има още в широкия център на София, жк "Дружба" - 1 и 2, в центъра на Банкя.   Местата са избрани така, че да се види енергоспестяващият ефект в райони с различно строителство, населеност и т. н., обясни заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. По думите му ще бъдат сменени около 8000 осветителни тела. Подмяната на осветлението ще става успоредно с ремонта на улиците.

Бразилски младоци се присъединиха към Лудогорец

http://www.bnews.bg/article-113451

Талантите са добре познати на спортно-техническото ръководство, тъй като бяха част от школата през миналата кампания.

23-ма курсанти от Военноморското училище взеха офицерско звание

http://www.moreto.net/novini.php?n=260736

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов участваха днес в тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите от "Випуск – 2014" на Висшето военноморско училище "Н.

Стойнев: Непрекият ефект от ембаргото на Русия ще е по-лош

http://offnews.bg/news/n_1/n_375112.html

"Да не се успокояваме с факта, че забраната за внос засяга само около 2% от нашия износ към Русия. Това са десетки хиляди работни места. Много по-рискови са обаче непреките ефекти". Така бившият енергиен министър Драгомир Стойнев коментира ембаргото, което наложи Русия тази седмица за внос на хранителни продукти от Европейския съюз. По думите на социалиста стотици български производители на зеленчуци и млечни продукти ще пострадат, тъй като ще се окажат под натиска на големите субсидирани европейски производители. След забраната да работят на руския пазар производителите от ЕС ще търсят реализацията на продуктите си на други близки пазари – включително и на българския, където ги чакат големите европейски търговски вериги”, предупреди Стойнев. В момента в 20 перспективни и бързо растящи пазари от Азия, Близкия Изток и Африка чакат Министерството на икономиката да отвори служби за търговско-икономически връзки, напомни още ексминистърът на икономиката. Според него служебният министър на икономиката трябва да реагира бързо, защото тези пазари могат да компенсират българските производители на зеленчуци и млечни продукти заради изгубения пазар в Русия.  „Говоря за пазари, сред които, Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Ирак, Алжир, Тунис, Пакистан, Армения, Туркменистан и Монголия. Това са страни, в които държавната воля за насърчаване на двустранните търговски отношения е ключова. Затова като министър на икономиката поисках допълнителен бюджет и щатни бройки за отваряне на търговски представителства на България там”, уточни Стойнев.

Гърция обвини Турция, че се възползва от руското ембарго

http://www.vesti.bg/novini/gyrciia-obvini-turciia-che-se-vyzpolzva-ot-ruskoto-embargo-6019526

Гърция разкритикува Турция, без да я назовава конкретно, заради липсата на солидарност с европейските страни, засегнати от руското ембарго, и я обвини, че се "възползва" от положението, за да засили позициите си.

Цитат на деня: Идеята да има служебен министър на изборите е моя

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/08/10/2359294_citat_na_denia_ideiata_da_ima_slujeben_ministur_na/?ref=rss


Идеята да има служебен министър на изборите е моя. Вероятно причината да не съм аз е, че имах някои радикални идеи като това да се направи оценка на административната част по подготовката на изборите като в тяхната подготовка са включени ГРАО, МВнР и няколко други по-малки агенции

Това заяви пред БНР политологът Димитър Димитров. Името му се спрягаше за поста министър на изборите в служебния кабинет. По-рано днес стана известно, че Красимира Медарова, назначена на същия пост в петък...

Палестинците са съгласни на ново 72-часово примирие

http://www.cross.bg/primirie-chasovo-novo-1424888.html

/КРОСС/ Палестинската делегация е отговорила със съгласие на предложението на египетските посредници за ново 72-часово примирие, съобщават арабските телевизионни канали. В допълнение, според някои данни, палестинската делегация ще остане в Кайро, докато Египет не успее да убеди Израел да изпълни искането. Палестинците също така ще изчакат и извънредната среща на Арабската лига на ниво постоянни представители за обсъждане на ситуацията в Газа, която ще се проведе в понеделник. Миналия петък, след прекратяването на предишното 72-часово примирие, израелците напуснаха египетската столица, без да отговорят на исканията на палестинците. Главното условие за дългосрочно примирие между враждуващите страни беше отказът на действащите в Ивицата Газа групи от разоръжаване, за каквото настоява Израел. Израелската страна до последния момент категорично отказва да преговаря под огън.

Километрични задръствания заради изборите в Турция

http://www.cross.bg/istanbyl-glasyvat-putishtata-1424889.html

/КРОСС/ Хиляди автомобили и автобуси с желаещи да гласуват на президентските избори блокираха пътищата към Истанбул и Анкара. 10-километрови задръствания са се образували на входовете на Истанбул, около град Афион и на пътя Анталия - Анкара. Проблемите с трафика възникнаха още преди обяд. На някои участъци, особено на влизане в Истанбул и по посока на автогарите, автомобилното движение е на практика парализирано. Сериозни затруднения има и при движението на фериботи на южното крайбрежие на Мраморно море, откъдето жителите се опитват да достигнат Истанбул. Избирателите имат време до 17.00 часа да гласуват, но заради ситуацията на пътищата много от тях едва ли ще успеят, коментира ИТАР-ТАСС.По закон гражданите на Турция имат право да гласуват само на местата на постоянно жителство, а вотът се провежда в разгара на летния сезон. Част от турските граждани не прекъснаха своя отдих, но хиляди турци все пак решиха за един ден да напуснат курортите и плажовете и да упражнят правото си на глас.

За първи път белите ученици в САЩ ще са по-малко от цветнокожите

http://www.mediapool.bg/za-parvi-pat-belite-uchenitsi-v-sasht-shte-sa-po-malko-ot-tsvetnokozhite-news223545.html

В държавните училища в САЩ през новата учебна година, която започва през септември, за първи път в историята белите неиспанскоезични ученици ще бъдат по-малко от всички деца, взети заедно, от расовите и етническите малцинства. Това сочат резултатите от изследване на експерти от Националния център по статистика в областта на образованието, цитирани от Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС в неделя.   Белите неиспанскоезични ученици ща бъдат 49,8 процента от общия брой ученици. Испаноезинчите ще бъдат около 25 на сто, а афроамериканските - 15 процента. Близо 5 процента ще бъдат азиатските деца и ученици, чиито корени тръгват от Океания. Под 5 процента ще бъдат учениците от индийски произход или децата на родители, принадлежащи към различни раси.   Експертите от центъра отбелязват, че промените от последните десетилетия принуждават представителите на училищните ръководство да внасят промени в учебния процес и вътрешния ред.   По-специално в американските държавни училища вече се отделя повече внимание на английския език и затова се назначават допълнителен брой преподаватели по този предмет. Освен това в учебните заведения се променят менютата в столовите, така че те да отговарят повече на вкусовете на учениците от различните расови и етнически малцинства.   Бюрото по преброяване на населението на САЩ прогнозира, че към 2034 година белите неиспаноезични американски ще бъдат по-малко от половината от общото население на страната. Причина за това е, че раждаемостта сред испаноезичното население в САЩ е най-висока. При неиспаноезичните бели и при афроамериканците и азиатците този показател е останал непроменен или спада.

Пускат движението по моста на 4-ти километър на 20 август

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238210

На 20 август ще бъде пуснато движението по моста на 4-ти километър до Окръжна болница.
До 15 септември ще продължи работата по участъка Окръжна болница - бул. „Александър Малинов”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че след 15 септември ще се работи само по локалните платна.
По отношение на останалите ремонти в столицата Фандъкова На 20 август ще бъде пуснато движението по моста на 4-ти километър до Окръжна болница. До 15 септември ще продължи работата по участъка Окръжна болница - бул. „Александър Малинов”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че след 15 септември ще се работи само по локалните платна. По отношение на останалите ремонти в столицата Фандъкова

На 20 август пускат движението по моста на 4-ти километър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238208

На 20 август ще бъде пуснато движението по моста на 4-ти километър до Окръжна болница.
До 15 септември ще продължи работата по участъка Окръжна болница - бул. „Александър Малинов”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че след 15 септември ще се работи само по локалните платна.
По отношение на останалите ремонти в столицата Фандъкова На 20 август ще бъде пуснато движението по моста на 4-ти километър до Окръжна болница. До 15 септември ще продължи работата по участъка Окръжна болница - бул. „Александър Малинов”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че след 15 септември ще се работи само по локалните платна. По отношение на останалите ремонти в столицата Фандъкова

Британски евродепутат похвали Хитлер

http://www.mediapool.bg/britanski-evrodeputat-pohvali-hitler-news223544.html

Британската антиимигрантска партия ЮКИП се забърка в нов скандал, след като неин евродепутат похвали Адолф Хитлер. В лекция пред активисти от младежката организация на ЮКИП Бил Етеридж е препоръчал те да се поучат от нацисткия диктатор, който според него е "вероятно най-магнетичният и силен обществен оратор в историята”.   Евродепутатът добавил, че Хитлер е постигнал "страшно много” и посъветвал бъдещите политици да копират неговия реторичен стил.   Изказването е било направено на семинар на младежката организация на ЮКИП в Бирмингам миналата седмица, но разкриването му сега от британските медии предизвика обществен скандал. От партията на Найджъл Фараж се опитаха да оправдаят своя евродепутат, като посочиха, че той е дал за пример не само Хитлер, но и оратори, като Уинстън Чърчил, Тони Блеър и Мартин Лутър Кинг.   Самият Етеридж посочи, че не подкрепя Хитлер, а просто е обсъждал техниката на неговите речи. Изявата му обаче бе остро осъдена, както от медиите на Острова, така и от други политици. Депутатът от Лейбъристката партия Майк Грейпс заяви, че да обучаваш млади хора да говорят като Хитлер е възмутително и показва, че Найджъл Фараж още не е успял да прочисти партията си от хора с крайни възгледи.   Членове на ЮКИП често предизвикват скандали с расистки и нетолерантни изказвания. Неотдавна политик от партията заяви, че британският комик от ямайски произход Лени Хенри трябва да емигрира в "черна дъжава”.   През януари общински съветник от ЮКИП каза, че масовите наводнения във Великобритания са предизвикани от това, че правителството е легализирало гей браковете.

От 20 септември пускат движението по "Цариградско шосе"

http://pik.bg/от-20-септември-пускат-движението-по-цариградско-шосе-news212398.html

От 20 септември пускат движението по "Цариградско шосе"

Движението по бул. „Цариградско шосе“ между и 4-и км и Окръжна болница ще бъде пуснато на 20 септември, съобщи пред репортери столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя провери работата на моста при 4-и км и отбеляза, че ремонтът се извършва в срок и е компенсирано забавянето, причинено от проливните дъждове.

Ремонтът ще завърши до 15 септември, после работата ще продължи само в локалните платна, както е било обявено предварително.
Около 0,5 млн. лв. ще бъдат спестени от електроенергия при сегашните цени след завършването на друг проект – за подмяна на уличното осветление, с който се цели и подобряване на осветеността на столицата.

Финансиран е 100% от фонд „Козлодуй“, каза Фандъкова. Подмяната на осветителните тела е започнала преди седмица на „Цариградско шосе“ – на моста при 4-и км, и продължава към „Орлов мост“. Проектът на стойност 3,3 млн. евро ще бъде осъществен за една година.

Ново осветление ще има още в широкия център на София, ж.к. „Дружба“ - 1 и 2, в центъра на Банкя. Местата са избрани така, че да се види енергоспестяващият ефект в райони с различно строителство, населеност и т.н., обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

По думите му ще бъдат сменени около 8000 осветителни тела. Подмяната на осветлението ще става успоредно с ремонта на улиците.

Учени: Консумирането на печената риба е полезно за мозъка

http://www.moreto.net/novini.php?n=260735

Консумирането на печена риба от всякакъв вид веднъж седмично повишава мозъчното здраве, установиха учени от университета в Питсбърг. Здравните експерти твърдят, че няма значение какво е съдържанието на омега-3 мастни киселини в рибата.

Стойнев: В МИЕ има план за руското ембарго, министърът да действа

http://news.ibox.bg/news/id_984323385

20 перспективни пазари чакат, бързата ни реакция е задължителна, допълва ексминистърът

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване