Станилия Стаменова донесе втори медал за България от световното по кану-каяк

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/10/2359226_staniliia_stamenova_donese_vtori_medal_za_bulgariia_ot/?ref=rss


Българката Станилия Стаменова спечели сребърен медал от световното първенство по кану-каяк в Москва. 26-годишнaта софиянка завърши втори във финала на 200 метра едноместно кану. 

Стаменова, която през юли стана европейска шампионка в дисциплината, донесе втори медал за България от световното. В събота при мъжете Мирослав Кирчев взе сребро на 1000 метра едноместен каяк. 

Стаменова измина дистанцията за 46.977 секунди и остана на 0.558 секунди от световната титла, която беше...

В опит за кражба братовчеди върнали с 1 час назад часовника на тотото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238079

Николай Маринов и братовчед му Продан Маринов успели да излъжат Българския спортен тотализатор, че техният фиш е спечелил джакпота от 5 млн. лева в 51-вия тираж на играта 6 от 49.
Това стана ясно вчера в Софийския градски съд (СГП), където прокуратурата поиска двамата 19-годишни младежи да останат за постоянно в ареста.
Николай и Продан бяха Николай Маринов и братовчед му Продан Маринов успели да излъжат Българския спортен тотализатор, че техният фиш е спечелил джакпота от 5 млн. лева в 51-вия тираж на играта 6 от 49. Това стана ясно вчера в Софийския градски съд (СГП), където прокуратурата поиска двамата 19-годишни младежи да останат за постоянно в ареста. Николай и Продан бяха

Италия бори рецесията и песимизма с колебливи реформи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/10/2358696_italiia_bori_recesiiata_i_pesimizma_s_koleblivi_reformi/?ref=rss


В четвъртък парламентът в Италия одобри нов пакет икономически мерки за излизане от тежката криза. Въпреки това, перспективите пред италианската икономика остават мрачни, поради което премиерът Матео Ренци е под все по-силен натиск да проведе по-мащабни реформи, разказва агенция "Ройтерс".

Пакетът включва мерки за намаляване разходите за енергия за малки и средни предприятия, данъчни облекчения за компании, инвестиращи в оборудване, и нови правила, облекчаващи финансирането на...

Институт за дясна политика: Плевнелиев да оттегли Медарова

http://www.cross.bg/pravitelstvo-plevneliev-bikov-1424862.html

София /КРОСС/ Правителството на Пламен Орешарски е неуспешно. В края на управлението нито една от партиите не го припознава като свое правителство. Това заяви на пресконференция Тома Биков, председател и член на УС на Института за дясна политика (ИДП). На събитието бе представен месечният анализ на ИДП за периода юли-август.По думите му това е второ поред правителство на малцинството, което не успява да завърши мандата си. Изводът, според него е, че следващото редовно правителство трябва да бъде правителство на ясно мнозинство, което да осигури преди всичко политическа стабилност. Правителството на Орешарски изконсумира мита за "експертното правителство". То доказа, че експертността няма никакво значение, когато не се води от ясна политическа воля, коментира Биков. Според него, зад паравана на експертните правителства се крият доста сложни и тъмни интереси. За това, ако наричаме политиката зло, по-малкото зло е политическото правителство, заключи той.От ИДП са категорични, че следващото правителство трябва да бъде съставено от политически фигури, които да упражняват ефективно властта, а не да играят ролята на подставени лица. "Мястото на експертите-неполитици е във втория ешелон на властта. Ако политическата криза в България не бъде решена, няма да започнат да бъдат решавани и другите проблеми, които стоят пред държавата ни", посочи още Тома Биков

Най-коментираното в "Дневник" през седмицата: От Владимир Путин до Радан Кънев

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/08/10/2359198_nai-komentiranoto_v_dnevnik_prez_sedmicata_ot_vladimir/?ref=rss


Най-коментираните статии в "Дневник" през седмицата обхващат две теми: действията на Путин и действията на Реформаторския блок и ГЕРБ. Ето и класацията:

В сряда руският президент подписа в сряда указ за прилагане на специални икономически мерки, с които се забранява или ограничава за срок от една година вносът на "селскостопанска продукция, суровини, полуготови материали и продоволствени продукти от държавите, наложили санкции на руски юридически или физически лица или присъединили...

Куюмджиев: „Южен поток” ще се случи

http://pik.bg/куюмджиев-„южен-поток”-ще-се-случи-news212352.html

Куюмджиев: „Южен поток” ще се случи

„Южен поток" ще се случи. Той е необходим на цяла Европа и дали ще мине през България, или не, зависи само от нашата глупост. Това заяви пред БНР представителят на социалистите Явор Куюмджиев. 

Той бе категоричен, че няма бързане по проекта. Това си е стандартна стъпка, която започна още от правителството на Бойко Борисов, посочи той. 
Социалистът подчерта, че страната ни не е нарушила европравилата по проекта, за да се наложи замразяването му. 

Имахме среща с експерти от Европейската комисия. Ние изискахме да ни предоставят текстовете, с които ние нарушаваме европейското законодателство. Не получихме отговор, защото такъв няма.

Става въпрос за тежка геополитика, за натиск и ние се поддаваме на него и се опитваме да разрушим изконния си национален интерес, заяви Куюмджиев.


5 000 рокери се събраха на мотосъбор в Разград

http://www.cross.bg/razgrad-strana-subitieto-1424861.html

Разград /КРОСС/ Близо 5000 мотористи от цялата страна и представители на европейски мотоклубове се събраха на мотосъбор в Разград. Още в петък край местността „Пчелина" започнаха да прииждат рокери от цялата страна. Началото на събитието бе поставено с едноминутно мълчание в памет на загиналите по пътищата.Организаторите от МК „Лудогорски братя" събираха средства в две каси до входа, които ще бъдат за подпомагането и възстановяването на дъщерята на загиналия при ПТП член на клуба Станимир Маринов. Момичето е било заедно с баща си на мотора при катастрофата.Десислава Петкова, председател на клуба, призова всички да забравят агресията на пътя. Тя е един от учредителите на Сдружение „България си ти!", с което неведнъж са апелирали за повече толерантност на пътя.Домакините бяха организирали за гостите и посетителите богата програма, която включваше много игри, забавления и рок изпълнения. Днес е последният ден от рок събитието.

18-годишен моторист без книжка скочи в река

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238115

18-годишен мотоциклетист без книжка е пострадал при пътно произшествие в близост до Къпиновския манастир, съобщават от полицията. Тази нощ около 01.00 часа на сух пътен участък по пътя от с. Велчево към Къпиновския манастир неправоспособният Д. К. от В. Търново с мотоциклет "Ямаха", без регистрационни табели, 18-годишен мотоциклетист без книжка е пострадал при пътно произшествие в близост до Къпиновския манастир, съобщават от полицията. Тази нощ около 01.00 часа на сух пътен участък по пътя от с. Велчево към Къпиновския манастир неправоспособният Д. К. от В. Търново с мотоциклет "Ямаха", без регистрационни табели,

Моторист без книжка бере душа в болницата след скок в река

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238112

18-годишен мотоциклетист без книжка е пострадал при пътно произшествие в близост до Къпиновския манастир, съобщават от полицията. Тази нощ около 01.00 часа на сух пътен участък по пътя от с. Велчево към Къпиновския манастир неправоспособният Д. К. от В. Търново с мотоциклет 18-годишен мотоциклетист без книжка е пострадал при пътно произшествие в близост до Къпиновския манастир, съобщават от полицията. Тази нощ около 01.00 часа на сух пътен участък по пътя от с. Велчево към Къпиновския манастир неправоспособният Д. К. от В. Търново с мотоциклет "Ямаха", без регистрационни табели,

Нетаняху: Израел няма да преговаря, докато е под обстрел

http://www.cross.bg/netanyahy-izrael-ychastva-1424860.html

/КРОСС/ Израел няма да участва в преговори за прекратяване на огъня в Газа, докато обстрелът срещу територията му продължава. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от "Франс прес". „Израел няма да участва в преговори, докато е под обстрел и ще продължи да действа по всеки възможен начин да промени настоящата действителност и да донесе спокойствие за всички граждани", каза Нетаняху пред кабинета на министрите, което проведе заседание в министерството на отбраната в Тел Авив.

Бареков похвали борците на Харманите през Фейсбук

http://www.bnews.bg/article-113441

Николай Бареков публикува в профила си във Фейсбук фотоси от състезанието по плажна борба на Харманите в Созопол вчера.

Наши фирми стават сръбски, за да търгуват с Русия

http://econ.bg/Новини/Наши-фирми-стават-сръбски-за-да-търгуват-с-Русия_l.a_i.561092_at.1.html

Веднага след като стана ясно, че Москва ще наложи едногодишна забрана на вноса на храни и продукти от Европейския съюз (ЕС), земеделските...

Авария на климатик подпали заведение във Велико Търново

http://pik.bg/авария-на-климатик-подпали-заведение-във-велико-търново-news212349.html

Авария на климатик подпали заведение във Велико Търново

Авария на климатик подпали заведение във Велико Търново. Инцидентът е станал снощи около 22,15 ч. на ул. "Петко Тодоров", съобщават от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението.

Причината за пожара е късо съединение в климатика, са установили огнеборците. Има поражения по сградата на заведението, за пострадали хора не се съобщава.

Произшествието е ликвидарно от един противопожарен автомобил и трима огнеборци.

При пристигането си на мястото, те заварили персонала на заведението да гаси външното тяло на климатика с прахов пожарогасител, предаде Дарик.


Отводняването в Мизия продължава

http://www.cross.bg/miziya-vasilev-vasil-1424859.html

/КРОСС/ Осми ден продължава отводняването в Мизия. Нивото на водата е над метър в най-ниската част на града. Засега е възможно почистване само в отводнените райони.В ниските части се отводнява с мощни помпи с голям дебит, каза старши-комисар Васил Василев, ръководител на Кризисния щаб в Мизия. С по-малки помпи се работи за отводняване на дворове и домове. Вече е изтеглена водата от училищата и детската градина в наводнения квартал. Старши комисар Василев призова за доброволческа помощ при почистването на вече отводнените постройки. В бедстващия град сградите са покрити с мухъл, дворовете са в тиня и има много едри и по-малки боклуци, които са били влачени от приливната вълна. Много от пострадалите са възрастни и самотни хора, които няма да успеят сами в почистването.В Мизия има над 30 доброволци, които помагат за събирането на тинята и унищоженото имущество, каза Васил Гурев от БЧК, който организира доброволческите групи. За да се ограничи достъпа на измамници и мародери до домовете, за доброволците са предвидени ленти за ръката. От БЧК призоваха желаещите да помогнат с разчистването, да следят съобщенията за ситуацията в Мизия, защото голям брой доброволци са нужни за пълното отводняване. Те трябва да имат подходящи за работа в трудни условия облекло, гумени ботуши и здрави латексови ръкавици. Сформиран е Център на доброволеца, който да организира желаещите да помагат.В бедстващия град няма питейна вода. Храната е от консерви и полевата кухня на военните

Збигнев Бониек: Може да върнат Легия в ШЛ

http://football.actualno.com/Zbignev-Boniek-Moje-da-vyrnat-Legija-v-ShL-news_44257.html

Президентът на Полската футболна федерация Збигнев Бониек се надява, че варшавският клуб Легия може да бъде повторно допуснат до участие в Шампионската лига. "Звъннах на първите хора в УЕФА, те ...

Нивото на Дунав се покачва пети ден

http://pik.bg/нивото-на-дунав-се-покачва-пети-ден-news212348.html

Нивото на Дунав се покачва пети ден

От пет дни нивото на река Дунав се покачва, съобщават от станцията за измерване на нивото на реката при Ново село.

На 5 август в началния български участък са били измерени 313 см, а на 10 август - 503. При Видин нивото скочи на 574 см, а при Лом - на 556.

Няма опасност от голямо покачване, твърдят от станцията. От горното течение не идват повишени нива. Необичайното лятно повишение се дължи на дъждовете в Сърбия, от които водният стълб на река Сава се е вдигнал от 263 на 542 см, а на Тиса - от 254 на 378 см.

Заради ниското ниво в края на юли на места Дунав показа пясъчни ивици, които от неделя отново са залети от водата.

cross.bg

ЦИК предвижда повече пари за членовете на РИК и СИК

http://pik.bg/цик-предвижда-повече-пари-за-членовете-на-рик-и-сик-news212347.html

ЦИК предвижда повече пари за членовете на РИК и СИК

Централната избирателна комисия е дала предложения по предоставената от Министерството на финансите план-сметка за изборите на 5 октомври.

В сряда се очаква правителството да я одобри окончателно. От комисията са поискали повече средства за медийните пакети, тъй като се очаква инициативните комитети и партиите, които ще се регистрират, да са повече отколкото на евровота.

Според комисията e нужна и по-висока сума за разяснителната кампания. Амбицията е да се разнообразят формите за ограмотяване на гражданите как да упражнят своя вот - каза пред БНР Александър Андреев, говорител на ЦИК.

Одобрените възнаграждения на членовете на районните комисии за 5- ти октомври са завишени с 50 лева заради новата методика за формирането им.

Членовете на секционни комисии, които ще предават изборните книжа в районните комисии, също ще получат по 20 лева допълнително, а тези в комисиите с експериментално машинно гласуване - по 10 лева допълнително.

Свлачище затвори екопътека „Бяла река"

http://pik.bg/свлачище-затвори-екопътека-„бяла-река-news212346.html

Свлачище затвори екопътека „Бяла река"

Свлачище е причинило затваряне на част от екопътека „Бяла река" край Калофер, съобщиха от администрацията на Национален парк „Централен Балкан".

Със заповед на директора на парковата администрация от 08 август до извършване на необходимите възстановителни дейности се преустановява преминаването пеша по туристически маршрут втори кръг на екопътека „Бяла река", Парков участък „Калофер", поради опасно за живота и здравето активизирано свлачище на земни маси.

standart.com

 

Ердоган зове избиратели да взривят урните в негова подкрепа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238028

Турският премиер Реджеп Ердоган, който е фаворит на президентските избори днес в страната, призова гласоподавателите “да взривят избирателните урни” чрез масова подкрепа за кандидатурата му по време на заключителния си митинг в Анкара.
Днес Турция избира пряко президент за първи път. До момента държавният глава се избираше от парламента. Турският премиер Реджеп Ердоган, който е фаворит на президентските избори днес в страната, призова гласоподавателите “да взривят избирателните урни” чрез масова подкрепа за кандидатурата му по време на заключителния си митинг в Анкара. Днес Турция избира пряко президент за първи път. До момента държавният глава се избираше от парламента.

ЦИК предвижда повече пари за членовете на РИК и СИК

http://www.cross.bg/komisii-leva-raiionnite-1424858.html

София /КРОСС/ Централната избирателна комисия е дала предложения по предоставената от Министерството на финансите план-сметка за изборите на 5 октомври. В сряда се очаква правителството да я одобри окончателно. От комисията са поискали повече средства за медийните пакети, тъй като се очаква инициативните комитети и партиите, които ще се регистрират, да са повече отколкото на евровота. Според комисията e нужна и по-висока сума за разяснителната кампания. Амбицията е да се разнообразят формите за ограмотяване на гражданите как да упражнят своя вот - каза пред БНР Александър Андреев, говорител на ЦИК.Одобрените възнаграждения на членовете на районните комисии за 5- ти октомври са завишени с 50 лева заради новата методика за формирането им. Членовете на секционни комисии, които ще предават изборните книжа в районните комисии, също ще получат по 20 лева допълнително, а тези в комисиите с експериментално машинно гласуване - по 10 лева допълнително.

Съседи на метналия се младеж в Бургас: Направил го е след скандал с майка си

http://pik.bg/съседи-на-метналия-се-младеж-в-бургас-направил-го-е-след-скандал-с-майка-си-news212345.html

Съседи на метналия се младеж в Бургас: Направил го е след скандал с майка си

Тялото на Дейвид Стоянов е вдигнато преди малко от плочките пред блок 6123-годишният Дейвид Венциславов  Стоянов се самоуби като полетя от 15-тия етаж на високия бл. 61 в бургаския ж.к. "Изгрев", пише Флагман.бг.

Младежът се хвърлил през терасата на жилището,  което живеел заедно с майка си, разказаха потресени жители на блок. Дейвид е дете на разведени родители, от Бургас е.

Роден е през 1991 година, бил затворен човек и според съседи имал известни психически проблеми. Те се изострили щом баща им напуснал семейството. Младежът не ходил на училище и завършил като частен ученик. С майка си редовно се карали. Заради това и съседите дори не им е направило впечатление дали днес е имало скандали.

Рано сутринта младежът излязъл  на терасата и скочил от 15-ия етаж. От първите етажи на блока разказаха, че са чули силен тътен, но не обърнали особено внимание. Едва 30-ина минути по-късно всички подскочили от виковете на възрастна жена, която пищяла в несвяст над трупа на момчето.

Тялото на Дейдив е паднало в тревата до пътеката към главния път. Веднага е извикана полиция и Спешна помощ.

Трупът вече е откаран в бургаската морга.

Детска книжка разкрива „ползите” от оръжието

http://www.cross.bg/oruzhie-detzata-nosene-1424857.html

/КРОСС/ Нова книжка, която обяснява на децата за „ползите" от носене на оръжие, предизвика повече от изненада в САЩ, съобщава RT.com.На рафтовете в книжарниците от няколко дни се мъдри заглавието "Моите родители носят оръжие открито". То разказва на децата защо широко разпространеното носене на оръжие е много добра идея. "Когато става въпрос за няколко секунди, а полицията ще дойде след няколко минути", разказват родителите на 13-годишната си дъщеря, главна героиня в книгата. Книгата вече си има своите поддръжници, както и опоненти. "Хората трябва да знаят как да се защитават сами, как да предпазят дома и децата си. Ако не знаят как да използват оръжие, това не е безопасно", казва един от феновете на книгата."Аз не мисля, че това е добра идея. Ние сме доста брутална нация с високи нива на престъпността. И това само ще влоши положението", казва пък критик на заглавието. Според мрачната статистика на Американската академия по педиатрия използването на огнестрелно оръжие е сред трите водещи причини за детската смъртност в САЩ. Според оценки, всяка година огнестрелни рани получават около 7 000 деца, от които 3 000 умират преди хоспитализация. Но независимо от факта, че броят на децата, които умират от огнестрелни рани, расте, културата за носене на оръжия в САЩ изглежда набира скорост

Георги Дерменджиев: "Лудогорец" може много повече

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/10/2359221_georgi_dermendjiev_ludogorec_moje_mnogo_poveche/?ref=rss


Старши треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев заяви, че неговият отбор има потенциал да играе много по-добре, отколкото в досегашните мачове от началото на сезона. 

В събота шампионите спечелиха убедителна победа с 4:1 при гостуването на "Локомотив" (Пловдив). Треньорът направи цели девет промени в стартовия си състав, като единственото Христо Златински и Козмин Моци от титулярите срещу "Партизан" започнаха срещу "железничарите". 

Дерменджиев заяви, че класирането в...

Доматите скочиха двойно заради дъждовете

http://www.bnews.bg/article-113440

Зеленчуците поскъпнаха заради влажното лято, доматите скочиха двойно на едро.

Земеделският министър спешно свиква среща в Брюксел за руското ембарго

http://offnews.bg/news/n_1/n_375053.html

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев е изпратил в петък писмо с искане за свикване на извънредно заседание на Европейският съвет по земеделие и рибарство /AGRIFISH/ до своя италиански колега Маурицио Мартина, който е и ротационен президент на съвета, съобщават от пресцентъра на министерството. Темата, която трябва да бъде обсъдена от земеделските министри на ЕС, е забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните-членки на ЕС, както и компенсирането на производителите, които ще бъдат засегнати от ембаргото. Според министър Грудев е необходима единна позиция на ЕС и предприемане на бързи и адекватни мерки за защита на производителите. Грудев е на мнение, че ембаргото от страна на Русия ще се отрази негативно на българските производители и на европейското земеделие като цяло. Към искането на министъра на земеделието и храните са се присъединили и неговите колеги от Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония, посочват от министерството.

Спасителите на плажа съветват: Влизайте във водата по двойки

http://pik.bg/спасителите-на-плажа-съветват-влизайте-във-водата-по-двойки-news212344.html

Спасителите на плажа съветват: Влизайте във водата по двойки

Грешно е поверието и разбирането у нас, че морето взима жертви само около Илинден. Всъщност през целия месец август, а в някои случаи и в първите дни на септември, морето е изключително опасно, тъй като има мъртви течения.

„Хората се лъжат, че като няма видима вълна, водата е спокойна. Това няма как да стане, тъй като тази огромна водна маса няма как да се успокои за ден или два“, коментира шефът на Водно-спасителната служба към Българския червен кръст Лаврентий Силов.

Той съветва плажуващите не само да избягват зоните за къпане, където не са осигурени спасители и медицинско обслужване, но и да не влизат във водата сами. „Тези, които проявяват смелост и сами плуват в морето, често стават жертви на водни инциденти. Влизайте по двама и пак внимавайте много“, коментира Силов.

Не случайно именно през август почти всеки ден спасителите вадят хора от морето. Последните инциденти са от петък, когато 38-годишен мъж от Беларус с множество хронични заболявания влязъл в зона, която е неохраняема и получил гърч, вследствие на което се удавил.

Други четирима са спасени, след като са били повлечени от подводни течения. 

petel.bg

Родители търсят помощ за малкия Кристиян, болници отказват да го лекуват

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238088

След 3 месеца ходене по мъките има риск 10-годишният Кристиян да остане без медицинска помощ, съобщиха притеснените му родители пред Нова тв.
На 1 май Кристиян падна от 7 метра височина при фонтаните на НДК. Оттогава детето е в будна кома.
Доскоро Кристиян е бил в неврохирургията на „Пирогов”. Оттам им казали, че на детето му трябва рехабилитация. След 3 месеца ходене по мъките има риск 10-годишният Кристиян да остане без медицинска помощ, съобщиха притеснените му родители пред Нова тв. На 1 май Кристиян падна от 7 метра височина при фонтаните на НДК. Оттогава детето е в будна кома. Доскоро Кристиян е бил в неврохирургията на „Пирогов”. Оттам им казали, че на детето му трябва рехабилитация.

Москва все още е отворена за бизнес със западни фирми

http://econ.bg/Новини/Москва-все-още-е-отворена-за-бизнес-със-западни-фирми_l.a_i.561090_at.1.html

Москва все още е отворена за бизнес със западни фирми, независимо от наложеното ембарго за внос на определени продукти. Това потвърди президентът на...

Няма медицинска помощ за малкия Кристиян, отказват му лечение в чужбина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238082

След 3 месеца ходене по мъките има риск 10-годишният Кристиян да остане без медицинска помощ, съобщиха притеснените му родители пред Нова тв.
На 1 май Кристиян падна от 7 метра височина при фонтаните на НДК. Оттогава детето е в будна кома.
Доскоро Кристиян е бил в неврохирургията на „Пирогов”. Оттам им казали, че на детето му трябва рехабилитация. След 3 месеца ходене по мъките има риск 10-годишният Кристиян да остане без медицинска помощ, съобщиха притеснените му родители пред Нова тв. На 1 май Кристиян падна от 7 метра височина при фонтаните на НДК. Оттогава детето е в будна кома. Доскоро Кристиян е бил в неврохирургията на „Пирогов”. Оттам им казали, че на детето му трябва рехабилитация.

По централната "европейска" улица в кв.Църква,гр.Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/po-centralnata-evropeiska-ulica-v-kv-curkva-gr-pernik_33607/

Дали някой от управниците в община Перник ще се "наситят" на тази гледки, и ще вземат кардинално решение веднъж завинаги.Това са снимки пред училище, магазин и павилион за бързо хранене?!!

Безплатен концерт на струнен квартет "Арте" тази вечер във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260723

Струнен квартет "АРТЕ" отново ще зарадва почитателите на камерното изкуство във Варна с изискан концерт. Събитието ще се състои днес - 10 август от 19 часа в Градската художествена галерия на Варна, съобщиха организаторите за Moreto.

"София диша" на "Ангел Кънчев"

http://www.cross.bg/sofiya-disha-kunchev-1424856.html

София /КРОСС/ На литературата е посветено днешното издание на вече традиционния фестивал "София диша". На улица "Ангел Кънчев" от 16 до 22 часа актьори ще припомнят на децата приказки от български и чужди автори. Литературният следобед ще започне в 16 ч. и сред акцентите му още са: четене на български, чуждестранни, народни и съвременни приказки за малки и пораснали деца от актьорът на Сатиричния театър Петко Каменов; разговор с един от най-продаваните живи испански автори - Хуан Антонио Берниер и представяне на книгата му "Философията и две врабчета"; срещи-дискусии специално за феновете на книгите-игри (със сребърният медалист в конкурса за най-добра книга-игра за 2013 г. Спасимир Игнатов, с Емануел Керо - френски автор, носител на наградата Yaztromo 2010' за най-добра френска книга-игра, както и с най-популярния автор на книги-игри през 90-те години - Майкъл Майндкрайм).За почитателите на научната фантастиката ще има обсъждане на "Анихилация" от Джеф ВандърМиър с модераторът Александър Попов, който води сбирките за фентъзи и фантастика на Greenwich Book Club. Ще има представяния на книги, отстъпки от коричните цени, четения, игри на "Скрабъл" и всякакви други забавления, характерни за едно литературно събитие на открито.Пълната програма със всички участници и събития в литературната "София диша" може да бъде намерена на сайта на фестивала

Продължава отводняването на Мизия

http://pik.bg/продължава-отводняването-на-мизия-news212341.html

Продължава отводняването на Мизия

Вече осми ден продължава отводняването на град Мизия. Нивото на водата е над метър в най-ниската част на града, съобщава БНР.

На мястото работят над 30 доброволци, съобщи Васил Гурев от Българският червен кръст (БЧК), който организира доброволческите групи. Те помагат за събирането на тинята и унищоженото имущество, а за да се ограничи достъпа на измамници и мародери до домовете, доброволците носят ленти за ръката.

От БЧК призоваха желаещите да помогнат с разчистването да следят съобщенията за ситуацията в Мизия, защото за пълното отводняване са нужни голям брой доброволци. Те трябва да имат подходящи за работа в трудни условия облекло, гумени ботуши и здрави латексови ръкавици.

В бедстващия град няма питейна вода.

Храната е от консерви и полевата кухня на военните.

Все още е остра нуждата от лопати, ръчни колички, гумени ботуши и ръкавици, защото мащабното почистване на рухналите постройки, удавените животни, унищоженото имущество, мухлясалите сгради и тинята тепърва предстои.

Мъж стоя 8 часа затиснат под трактор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238073

61-годишен мъж от новопазарското село Мировци е приет в шуменската болница, след като в продължение на часове беше затиснат от трактор, предаде БГНЕС.
Около 12:00 часа вчера мъжът излязъл на полето със своя самоделно направен малък трактор с ремарке. По неизвестна все още причина, машината се обърнала и затиснала водача. 61-годишен мъж от новопазарското село Мировци е приет в шуменската болница, след като в продължение на часове беше затиснат от трактор, предаде БГНЕС. Около 12:00 часа вчера мъжът излязъл на полето със своя самоделно направен малък трактор с ремарке. По неизвестна все още причина, машината се обърнала и затиснала водача.

Трактор затисна мъж, той се бори 8 часа за живота си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238077

61-годишен мъж от новопазарското село Мировци е приет в шуменската болница, след като в продължение на часове беше затиснат от трактор, предаде БГНЕС.
Около 12:00 часа вчера мъжът излязъл на полето със своя самоделно направен малък трактор с ремарке. По неизвестна все още причина, машината се обърнала и затиснала водача. 61-годишен мъж от новопазарското село Мировци е приет в шуменската болница, след като в продължение на часове беше затиснат от трактор, предаде БГНЕС. Около 12:00 часа вчера мъжът излязъл на полето със своя самоделно направен малък трактор с ремарке. По неизвестна все още причина, машината се обърнала и затиснала водача.

Идентифицираха 65 от жертвите на полет MH 17

http://www.cross.bg/identifitziraha-ot-zhertvite-na-polet-mh-1424855.html

/КРОСС/ Министерството на правосъдието на Холандия съобщи, че холандските експерти по съдебна медицина са идентифицирали 65 от 298-те жертви на падането на самолет на Малайзийските авиолинии в Източна Украйна, пише вестник The NY Post.В петък в Холандия бяха доставени телата на 176 загинали при самолетната катастрофа и 525 фрагмента от тела на загиналите.

Нивото на Дунав се покачва пети ден

http://www.cross.bg/nivoto-dynav-stantziyata-1424854.html

/КРОСС/ От пет дни нивото на река Дунав се покачва, съобщават от станцията за измерване на нивото на реката при Ново село. На 5 август в началния български участък са били измерени 313 см, а на 10 август - 503. При Видин нивото скочи на 574 см, а при Лом - на 556.Няма опасност от голямо покачване, твърдят от станцията. От горното течение не идват повишени нива. Необичайното лятно повишение се дължи на дъждовете в Сърбия, от които водният стълб на река Сава се е вдигнал от 263 на 542 см, а на Тиса - от 254 на 378 см.Заради ниското ниво в края на юли на места Дунав показа пясъчни ивици, които от неделя отново са залети от водата.

23-годишен скочи от 15-тия етаж!

http://www.bnews.bg/article-113437

23-годишният Дейвид Венциславов Стоянов се самоубил като скочил от 15-тия етаж на високия бл. 61 в бургаския ж.к. "Изгрев".

Политолог: Случаят "Костинброд" не може да се повтори

http://pik.bg/политолог-случаят-костинброд-не-може-да-се-повтори-news212337.html

Политолог: Случаят "Костинброд" не може да се повтори

Идеята да има служебен министър на изборите е моя. Вероятно причината да не съм аз е, че имах някои радикални идеи като това да се направи оценка на административната част по подготовката на изборите като в тяхната подготовка са включени ГРАО, МВнР и няколко други по-малки агенции. Това каза в интервю за БНР политологът Димитър Димитров, който беше сочен за фаворит за министър на изборите в служебния кабинет.

Димитров заяви, че в рамките на това изборно законодателство съществува поле от регулации, които са вътрешноведомствени за ГРАО и МВР, в които по силата на чисто особения статус на вътрешноведомствените наредби, по които се извършват дейностите, остава и сегмент на не много прозрачна дейност. Според Димитров има други решения, които могат да направят изборния процес по-прозрачен.

"Влизането на такъв експерт, служебно овластен, размества сегашното разположение на властовите ресурси, в което ЦИК се назначава от партиите. ЦИК е основният организатор на изборите и въпреки че имаше голям натиск да се превърне в професионален орган, в край на краищата видяхте в какво се е превърнал – в едно доста раздуто тяло, в което партиите изпращат хора. Идеята за това по силата на служебно положение ограничен кръг експерти да се опита да направи оценка на тази част, от която по-малко прозрачен процеса донякъде се дублира. Това е отчасти проблемът, но е спорно решението", заяви политологът.

Димитров сподели и очакванията си към служебния министър на изборите: "Първоначалната идея беше самият министър да оглави Изборния борд или да работи в много близко сътрудничество с него, от което могат да произтекат две конфигурации. По-конструктивният вариант е министърът да се заеме с важните въпроси – активното избирателно право и регистриране на избирателите и избирателните райони в чужбина".

Според политолога случаят „Костинброд“ не може да се повтори: "Няма как да има "Костинброд", защото сегашният закон предписва изключително подробно подробностите – коя ще бъде печатната база, какво ще трябва да върши. Ако се организира "Костинброд", несъмнено ще е съзнателно организиран".


„Турпомощ" евакуира клиенти на „Лабиринт” от Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-klienti-polet-1424853.html

/КРОСС/ За всички клиенти на фалиралия руския туроператор „Лабиринт", почиващи в България, ще бъде организиран полет от Бургас на 11 август. Това се съобщава на интернет страницата на туристическата асоциация „Турпомощ". Евакуационният полет номер 6922 Бургас-Москва ще излети в 17 часа московско време на 11 август. "Моля всички, които трябва да бъдат евакуирани от Бургас, да напишат заявка на transport@labirint.travel., в случай, че не сте направили това и преди", посочват от „Турпомощ".По-рано пред ИТАР-ТАСС ръководителят на „Турпомощ" Вячеслав Басов съобщи, че масовото извозване на клиенти на фалиралия "Лабиринт" ще приключи на 10 август, а полети последните евакуационни полети са насрочени на 12 август.

Директорът на "Пирогов": Уволнението ми беше наказателна акция

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/08/10/2359212_direktorut_na_pirogov_uvolnenieto_mi_beshe_nakazatelna/?ref=rss


"През тази една година показателите на лечебното заведение тежко се влошиха - то е със загуба от шест милиона лева, медицинските показатели - също. Проверките го доказват." Това завяи в края на миналата седмица бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева, мотивирайки причините за решението си да уволни директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов. По-рано здравният министър Мирослав Ненков отмени нейната заповед и директорът на болницата остава на работа. 

Като манипулативно...

Грудев иска среща в Европа заради руските контрасанкции

http://www.vesti.bg/pari/biznes/grudev-iska-sreshta-v-evropa-zaradi-ruskite-kontrasankcii-6019516

Министър Грудев иска да бъде свикано извънредно заседание на Европейския съвет по земеделие и рибарство

Убийство на красива тийнейджърка, станала жертва на месар, потресе Сърбия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238068

Сърбия е в шок от жестокото убийство на 15-годишно момиче от Суботица. Тияна Юрич изчезнала преди няколко дни близо до границата с Унгария.
Сърбия е в шок от жестокото убийство на 15-годишно момиче от Суботица. Тияна Юрич изчезнала преди няколко дни близо до границата с Унгария.
34-годишен месар Драган Джурич от Сурчин призна, Сърбия е в шок от жестокото убийство на 15-годишно момиче от Суботица. Тияна Юрич изчезнала преди няколко дни близо до границата с Унгария. Сърбия е в шок от жестокото убийство на 15-годишно момиче от Суботица. Тияна Юрич изчезнала преди няколко дни близо до границата с Унгария. 34-годишен месар Драган Джурич от Сурчин призна,

Грудев иска среща в Европа заради руските контрасанкции

http://www.vesti.bg/grudev-iska-sreshta-v-evropa-zaradi-ruskite-kontrasankcii-6019516

Министър Грудев иска да бъде свикано извънредно заседание на Европейския съвет по земеделие и рибарство

23 годишен скочи от 15 етаж

http://frognews.bg/news_74438/

23-годишният Дейвид Венциславов Стоянов се самоуби като полетя от 15-ия етаж на високия бл. 61 в бургаския ж.к. "Изгрев".

Младеж се самоуби със скок от 15-ия етаж

http://www.cross.bg/maiika-razkazaha-terasata-1424852.html

Бургас /КРОСС/ 23-годишният Дейвид Венциславов Стоянов се самоуби като полетя от 15-ия етаж на високия бл. 61 в бургаския ж.к. "Изгрев". Младежът се хвърлил през терасата на жилището, което живеел заедно с майка си, разказаха потресени жители на блока пред "Флагман". Той е дете на разведени родители, от Бургас е, роден през 1991 година.Младежът се хвърлил през терасата на жилището, което живеел заедно с майка си, разказаха потресени жители на блок. Дейвид е дете на разведени родители, от Бургас е.Роден е през 1991 година, бил затворен човек и според съседи имал известни психически проблеми. Те се изострили щом баща им напуснал семейството. Младежът не ходил на училище и завършил като частен ученик. С майка си редовно се карали. Заради това и съседите дори не им е направило впечатление дали днес е имало скандали.Рано сутринта младежът излязъл на терасата и скочил от 15-ия етаж. От първите етажи на блока разказаха, че са чули силен тътен, но не обърнали особено внимание. Едва 30-ина минути по-късно всички подскочили от виковете на възрастна жена, която пищяла в несвяст над трупа на момчето. Тялото на Дейдив е паднало в тревата до пътеката към главния път. Веднага е извикана полиция и Спешна помощ. Трупът вече е откаран в бургаската морга.

Харалан Александров: Загражденията около НС може да се върнат през октомври

http://pik.bg/харалан-александров-загражденията-около-нс-може-да-се-върнат-през-октомври-news212333.html

Харалан Александров: Загражденията около НС може да се върнат през октомври

Въпреки че загражденията около Народното събрание бяха вдигнати, остават съмненията, че може отново да се появят.

„След октомври ще стане интересно. Има много напрежение и гняв в обществеността”, коментира пред Нова телевизия социалният антрополог Харалан Александров.

По думите му все още не сме избягали напълно от загражденията. На същото мнение застана и журналистът Бойко Станкушев. „В седмицата след обявяването на изборните резултати много голяма част от хората ще бъдат разочаровани.

В България около 500 000 – 600 000 гласа винаги са се купували, манипулирали, измисляли”, коментира Станкушев.

Според него следващата причина за напрежение в обществото ще са следващите по-високи сметки.


Сърбия в шок от убийството на красива тийнейджърка, жертва на месар (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238050

Сърбия е в шок от жестокото убийство на 15-годишно момиче от Суботица. Тияна Юрич изчезнала преди няколко дни близо до границата с Унгария.
Сърбия е в шок от жестокото убийство на 15-годишно момиче от Суботица. Тияна Юрич изчезнала преди няколко дни близо до границата с Унгария.
34-годишен месар Драган Джурич от Сурчин призна, Сърбия е в шок от жестокото убийство на 15-годишно момиче от Суботица. Тияна Юрич изчезнала преди няколко дни близо до границата с Унгария. Сърбия е в шок от жестокото убийство на 15-годишно момиче от Суботица. Тияна Юрич изчезнала преди няколко дни близо до границата с Унгария. 34-годишен месар Драган Джурич от Сурчин призна,

АБВ с 2 основни настоявания към служебното правителство

http://frognews.bg/news_74437/

АБВ отправи две основни настоявания към служебното правителство на проф. Георги Близнашки, каза в Бургас Румен Петков, член на УС на партията. Първото - незабавно да се спре износът на необработените дървесини, както в Странджа, така и във всички горски масиви в цялата страна.

„Шуменско пиво” отвори врати по случай Международния ден на бирата

http://www.cross.bg/fabrikata-karlsberg-birata-1424851.html

Шумен /КРОСС/ Пивоварна "Шуменско" на "Карлсберг България" отвори вратите си за представители на общината, на местния бизнес и жители на град Шумен по случай Международния ден на бирата, традиционно честван по света на 1 август. Близо 100 души, съпровождани от служители на фабриката, се докоснаха до тайните на пивоварството и дегустираха бира от различни етапи на производството й. Всички участници в обиколката получиха тениски с логото на „Шуменско пиво". Празненството продължи през целия ден и в намиращия се близо до фабриката парк Кьошковите, където "Карлсберг България" почерпи всички гости и медии със студена бира и леки закуски. Посетителите имаха възможност да се запознаят със 132-годишната история на марката, като разгледат изложба с различни артефакти от основаването на фабриката и нейното развитие през годините.„Поздравявам с празника всички, които обичат бирата. Приятно съм изненадан от големия интерес, който шуменци проявиха към тази инициатива. Посетителите искаха да надникнат във всяко кътче на пивоварната и да научат повече за производството на любимата им напитка. Нашата идея е дните на отворените врати да продължат и занапред", заяви Григор Пеев, мениджър на пивоварната на "Карлсберг България" в града

Киев заведе иск срещу Москва в съда на ООН

http://www.bnews.bg/article-113433

Украинското правителство ще заведе иск срещу Русия в съда на ООН, заради "финансиране от Руската федерация на тероризъм във връзка със събитията в Донбас".

Банда терористи падна в ръцете на китайската полиция

http://www.cross.bg/kitaii-grazhdani-napadatelite-1424850.html

/КРОСС/ 18 заподозрени в извършването на атентата в Северозападен Китай на 29 юли се предадоха на полицията, съобщи агенция „Синхуа". По-рано бе съобщено, че въоръжена с ножове банда е нападнала полицейски участък и правителствени офиси в Синдзян-Уйгурския автономен район, след което част от нападателите са се преместили в град Хуанди, атакувайки минувачи и изгаряйки автомобили по пътя си. Сред жертвите имаше 37 цивилни граждани и 59 човека от нападателите, други 13 граждани бяха ранени. Синдзян е един от най-несигурните региони на Китай. На територията му действа терористичната организация "Източен Туркестан", която Пекин подозира във връзки с международни терористични организации, по-специално с "Ал Кайда".

Купата на „България без цензура“ на плажа „Харманите“ в Созопол (снимки)

http://pik.bg/купата-на-„българия-без-цензура“-на-плажа-„харманите“-в-созопол-снимки-news212336.html

Купата на „България без цензура“ на плажа „Харманите“ в Созопол (снимки)

"Вчера бях на изключително позитивно спортно събитие. Десетки млади български борци и боркини, включително и дечица, участваха в турнира по борба за Купата на „България без цензура“ на плажа „Харманите“ в Созопол", сподели в социалната мрежа Николай Бареков.

Сред тях бяха моите приятели, бронзовият олимпийски медалист Кирил Терзиев и световният шампион по борба, адашът, Николай Паслар. Повечето от младежите са шефове на наши структури по места.

Турнирът продължи близо 4 часа и накрая с голям кеф раздадохме наградите. Състезанието продължава следващата седмица на Слънчев бряг.

Поздравявам организаторите на събитието, моите приятели Борислав Иглев, който е член на Националния съвет на регионите към ББЦ и треньора на националния отбор по ММА Теодор Карастоянов.

Ето и малко снимки, които предават настроението.

Показва се „9303_646188522155245_7678622760082488316_n.jpg“

 

Показва се „1889089_646188745488556_3670745357111455384_o (1).jpg“

Показва се „10517450_646188638821900_655993180323567821_n.jpg“

Показва се „10563031_646188598821904_768142490260653237_n.jpg“

 

 

Показва се „10608723_646188845488546_2282846976237736622_o.jpg“

 

Супер луна огрява небето днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_375050.html

В нощта срещу понеделник ще има супер луна. Оформящото се пълнолуние ще е най-голямото и най-яркото за годината, обещават астрономите. Луната ще изглежда с 14 % по-голяма и с 30% по-ярка поради съвпадението на пълнолунието с най-близкото разположение на спътника до Земята. Астрономите наричат явлението "перигейно пълнолуние", обяснява доц. Васил Попов от Института по астрономия на БАН, цитиран от БНР. "Луната се върти около Земята не по кръгова орбита, а по елиптична орбита. По тази причина тя ту се приближава, ту се отдалечава. Разликите в разстоянието от центъра на Земята са между 356 000 и 408 000 километра. В момента, когато Луната е най-близо до Земята, ако се окаже, че е в пълнолуние, говорим за Супер луна." Ефектът от явлението ще бъде най-силно изразен при изгряването на Луната. Толкова ярка, като през тази нощ, луната ще бъде отново чак през 2034 г.

Х. Александров: Интересното почва след октомври

http://frognews.bg/news_74436/

След октомври ще стане интересно, защото има много напрежение и гняв в обществеността, заяви по НТВ социалният антрополог Харалан Александров. Все още не сме избягали напълно от загражденията, заяви той.

Капон: Не ни трябва министър на изборите

http://pik.bg/капон-не-ни-трябва-министър-на-изборите-news212330.html

Капон: Не ни трябва министър на изборите

"Няма нужда от служебен министър на изборите, категорична е Мария Капон, лидер на ЕНП и отскоро част от новата коалиция Деснитекоито са алтернатива и на Реформаторите. Не виждам за какво е 18-и министър, след като можеше един от четиримата вицепремиери да има и ресор за наблюдение на изборите. Ние протестираме и личностно, но и за ненужността за такъв министър", каза Капон по БНР.

Според лидера на ЕНП служебния кабинет играе ролята на тест за кабинет между комунисти и демократи. В кабинета има качествени политици като Йордан Бакалов.

Със сигурност трябва да разчитаме на министъра на вътрешните работи  за провеждането на честни избори на 5-и октомври, коментира тя.

Капон обаче призна, че не е оптимистично настроена относно успеха на едно правителство, било то и служебно, начело с премиера-комунист проф. Близнашки.

Аз съм много скептична в задачата, която може да изпълни кабинет, начело с премиер-комунист. Що се отнася до действията – очакваме от този кабинет да изпълни прозрачно в следващите седмици желанията на гражданите, особено по отварянето на договорите в енергетиката.

По отношение на договора с „Уестингхаус“ Капон посочи, че това е първият, оповестен в интернет.

Аз подкрепям усилието на АЕЦ „Козлодуй“ за нова мощност и смятам, че единствената диверсификация с един такъв най-модерен технологичен проект, какъвто е проекта на „Уестингхаус“. Това, което се вижда от договора е, че няма да може да има корупция, коментира Капон, като напомни кои са най-силно протестиращите срещу договора - Първанов и Борисов.

Катастрофа ограничи движението при с. Арчар, Видинско

http://www.vesti.bg/novini/katastrofa-ogranichi-dvizhenieto-pri-s.-archar-vidinsko-6019517

Временно е ограничено движението по път II-11, в района на с. Арчар, поради възникнало пътнотранспортно произшествие, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Кирчев завърши шести на 500 мeтра на световното по кану-каяк

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/10/2359202_kirchev_zavurshi_shesti_na_500_metra_na_svetovnoto_po/?ref=rss


Българинът Мирослав Кирчев завърши на шесто място във финала на 500 метра едноместен каяк на световното първенство по кану-каяк в Москва. 

В събота 24-годишният русенец спечели сребърен медал на 1000 метра и взе второто си голямо отличие през годината след бронза на европейското първенство през юли. 

В днешния финал Кирчев измина дистанцията за 1:40.741 мин. Той остана на 1.127 сек. от място на почетната стълбичка. 

Датчанинът Рене Холтен Полусен спечели...

Кирчев завърши шест на 500 мeтра на световното по кану-каяк

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/10/2359202_kirchev_zavurshi_shest_na_500_metra_na_svetovnoto_po/?ref=rss


Българинът Мирослав Кирчев завърши на шесто място във финала на 500 метра едноместен каяк на световното първенство по кану-каяк в Москва. 

В събота 24-годишният русенец спечели сребърен медал на 1000 метра и взе второто си голямо отличие през годината след бронза на европейското първенство през юли. 

В днешния финал Кирчев измина дистанцията за 1:40.741 мин. Той остана на 1.127 сек. от място на почетната стълбичка. 

Датчанинът Рене Холтен Полусен спечели...

Хиляди гърци продават имоти, за да се отърват от данъци

http://www.grreporter.info/Hilyadi_grci_prodavat_imoti_za_da_se_otrvat_ot_danci_/15935

През годините на кризата цените на имотите с намалели с над 40%, на пазара могат да се намерят жилища за под 5000 евро

прочети повече

Цитат на деня: Шизофреността разкъсва БСП и я обрича да си отива биологически

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/08/10/2359205_citat_na_denia_shizofrenostta_razkusva_bsp_i_ia/?ref=rss


"Шизофреността разкъсва БСП и я обрича да си отива биологически." Това заяви Петър Николов от Институт за дясна политика. Организацията представи анализ на политическата ситуация.

По думите на Николов БСП влиза в тежка криза, заради шизофренната си природа. "Тя говори наа един език в публичното пространство, на друг вътре в себе си и на трети, когато говори с външните си партньори".


Младеж се хвърли от 15-ия етаж на блок в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238043

23-годишният Дейвид Венциславов Стоянов се самоуби като полетя от 15-ия етаж на високия бл. 61 в бургаския ж.к. "Изгрев". 
Младежът се хвърлил през терасата на жилището, в което живеел заедно с майка си, разказаха потресени жители на блока. Дейвид е дете на разведени родители, от Бургас е, съобщи Флагман. 23-годишният Дейвид Венциславов Стоянов се самоуби като полетя от 15-ия етаж на високия бл. 61 в бургаския ж.к. "Изгрев".  Младежът се хвърлил през терасата на жилището, в което живеел заедно с майка си, разказаха потресени жители на блока. Дейвид е дете на разведени родители, от Бургас е, съобщи Флагман.

Земеделският министър иска спешно заседание на Съвета по земеделие и рибарство

http://www.cross.bg/zemedelie-embargoto-hranite-1424849.html

София /КРОСС/ Министърът на земеделието и храните Васил Грудев изпрати в петък писмо с искане за свикване на извънредно заседание на Европейският съвет по земеделие и рибарство (AGRIFISH) до своя италиански колега Маурицио Мартина, който е и ротационен президент на съвета. Темата, която трябва да бъде обсъдена от земеделските министри на ЕС, е забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните-членки на Европейския съюз, както и компенсирането на производителите, които ще бъдат засегнати от ембаргото. Според министър Грудев е необходима единна позиция на Европейския съюз, както и предприемането на бързи и адекватни мерки, които да защитят производителите. Той допълни, че ембаргото от страна на Русия ще се отрази негативно както на българските производители, така и на европейското земеделие като цяло. Към искането на министъра на земеделието и храните се присъединиха и неговите колеги от Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония.

МЗХ иска спешна среща на Европейския съвет по земеделие и рибарство

http://econ.bg/Новини/МЗХ-иска-спешна-среща-на-Европейския-съвет-по-земеделие-и-рибарство_l.a_i.561087_at.1.html

Служебният министър на земеделието Васил Грудев е изпратил писмо с предложение за свикване на извънредно заседание на Европейския съвет по земеделие...

23-годишен се самоуби в Бургас, скочи от 15-ия етаж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238039

23-годишният Дейвид Венциславов Стоянов се самоуби като полетя от 15-ия етаж на високия бл. 61 в бургаския ж.к. 23-годишният Дейвид Венциславов Стоянов се самоуби като полетя от 15-ия етаж на високия бл. 61 в бургаския ж.к. "Изгрев". Младежът се хвърлил през терасата на жилището, в което живеел заедно с майка си, разказаха потресени жители на блока. Дейвид е дете на разведени родители, от Бургас е, съобщи Флагман.

Националният фенклуб на Берое: Стоим зад Хубчев

http://bgfootball.actualno.com/Nacionalnijat-fenklub-na-Beroe-Stoim-zad-Hubchev-news_44250.html

Националният фенклуб на Берое отхвърли информацията, тиражирана в медийното пространство, че не подкрепя треньора на тима Петър Хубчев. Председателят на фенклуба Дончо Христов обяви, че всички фенове ...

Дунав с необичайно лятно покачване

http://society.actualno.com/Dunav-s-neobichajno-ljatno-pokachvane-news_44255.html

От 5 дни река Дунав се покачва, съобщават от станцията за измерване на нивото на реката при Ново село. На 5 август в началния български участък са били измерени 313 см, а на 10 август – 503....

Цените на едро на зеленчуците и плодовете скачат

http://pik.bg/цените-на-едро-на-зеленчуците-и-плодовете-скачат-news212329.html

Цените на едро на зеленчуците и плодовете скачат

Скок в цените на зеленчуците на едро до 9 стотинки само за седмица показва анализ на Комисията по стокови борси и тържищата. Цените и на дребно вървят нагоре, показа проверка на БНТ от Женския пазар в София.

Повишението на цените за август спрямо същото време миналата година е около 50 на сто. Това рефлектира и в цените на дребно на пазара. Например доматите от 70 стотинки за килограм миналата година сега са 1,40 лв., при картофите цените са приблизително същите, но има поскъпване при пипера, посочи председателят на Съюза на търговците на храни Александър Йоцев.

„Тази година българското производство ще бъде с по-ниско качество поради това, че тази атмосферна влага и тези дъждове водят до много гъбични заболявания. Съответно за това се увеличават разходите за пръскане, но и се обърква и вегетацията на самите растения”, каза той.

Към консервните фабрики и казаните за ракия отива голяма част от реколтата от ябълки, сливи и грозде в Пловдивско заради лошото си качество, съобщиха производители. Причина за това са почти ежедневните валежи и градушките.

След обилните дъждове и градушката с големина на яйце в Куклен сините сливи са изпопадали на земята. Наранените плодове бързо загниват и не стават дори за ракия, защото все още са зелени и нямат нужната захарност. Ябълковите масиви също са поразени.

„Повечето от реколтата тази година сигурно ще отиде за преработка , няма да става за пазар - за ракия, ще има”, надява се Йордан Петков - председател на кооперация Куклен.

Заради малките количества и лошото качество, производителите очакват ръст в цената на гроздето между 50-100%.

Зеленчуците с 50% по-скъпи спрямо август миналата година

http://www.moreto.net/novini.php?n=260719

Скок в цените на зеленчуците на едро до 9 стотинки само за седмица показва анализ на Комисията по стокови борси и тържищата. Повишението на цените за август спрямо същото време миналата година е около 50 на сто. Това рефлектира и в цените на дребно на пазара.

Константинов: Всяка победа е важна, за си върнем самочувствието

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/10/2359199_konstantinov_vsiaka_pobeda_e_vajna_za_si_vurnem/?ref=rss


Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов остана много доволен от победата и резултата в контролата с Белгия (3:1). Според него успехът е много важен, въпреки че двубоят не е официален, защото отборът трябва да си върне самочувствието преди световното първенство. 

"При всички положения е хубаво да започнеш с победа. Големите отбори не трябва да допускат да правят поредица от загуби, защото едно от нещата, които изчезват веднага, е увереността. Много...

Капон: Не ни трябва министър на изборите

http://www.bnews.bg/article-113435

Не ни е нужен министър на изборите, някой от вицепремиерите можеше да изпълнява тези функции, смята лидерът на ЕНП и вече част от новата коалиция Десните - Мария Капон. Тя се изказа ласкаво за вътрешния министър Йордан Бакалов, но като цяло призна, че е скептик за това, което може да направи едно служебно правителство, начело с премиер-комунист.

Полицай катастрофира край Враца

http://pik.bg/полицай-катастрофира-край-враца-news212328.html

Полицай катастрофира край Враца

Поредната катастрофа на обходния път на Враца е станала вчера към 18.20 ч., пише "Конкурент".

Този път участник в нея е и полицейски служител.

От МВР във Враца съобщиха, че на кръговото кръстовище са катастрофирали лек автомобил „Опел“, управляван от жител на Харманли, който е служител в районното управление на полицията в родния му град.

Униформеният се блъска в товарен автомобил „Волво“  с полски номер, който бил с прикачено ремарке. 

Според полицията във Враца, причината е отнето предимство на регулирано кръстовище от страна на колегата им от харманли.

Двамата шофьори са тествани за алкохол, пробите са отрицателни. 

Мика става водеща в Маями

http://www.cross.bg/mika-televiziya-arukov-1424848.html

/КРОСС/ Голямата дъщеря на Христо Стоичков - Михаела, започва работа в телевизионен канал в Маями. Мика ще бъде водеща на научнопопулярна поредица по местна телевизия, която набира все по-голяма скорост.Преди няколко дни плъзна слух, че брюнетката ще завърти предаване по Нова ТВ. Тя обаче опроверга информацията, като заяви, че емигрира в посока САЩ."Заминавам там, където ще ме оценят по достойнство, а не по фамилия, и където дори вече получих предложение за работа в телевизия. Проектът, с който ще стартирам, е документален филм. Пожелавам тук както на мишките, така и на талантите, които не трябва да спират полета си - един ден ще се извисят над другите", каза Мика, цитирана от "Меридиан Мач".Засега Стоичкова не планира да се връща в България. Тя си тръгва с не особено добри чувства след случилото се с актьора Иво Аръков. Въпреки това се надява всичко да се подреди, с времето лошите спомени да се заличат и да останат само положителните емоции. Не само тези, които изживя с Аръков, но и със своите близки приятели.

Политолог: Случаят „Костинброд“ не може да се повтори

http://www.cross.bg/izborite-ministur-dimitrov-1424847.html

София /КРОСС/ Идеята да има служебен министър на изборите е моя. Вероятно причината да не съм аз е, че имах някои радикални идеи като това да се направи оценка на административната част по подготовката на изборите като в тяхната подготовка са включени ГРАО, МВнР и няколко други по-малки агенции, коментира пред БНР политологът Димитър Димитров, който се сочеше за фаворит за министър на изборите в служебния кабинет. Димитров заяви, че в рамките на това изборно законодателство съществува поле от регулации, които са вътрешноведомствени за ГРАО и МВР, в които по силата на чисто особения статус на вътрешноведомствените наредби, по които се извършват дейностите, остава и сегмент на не много прозрачна дейност. Според Димитров има други решения, които могат да направят изборния процес по-прозрачен.Влизането на такъв експерт, служебно овластен, размества сегашното разположение на властовите ресурси, в което ЦИК се назначава от партиите. ЦИК е основният организатор на изборите и въпреки че имаше голям натиск да се превърне в професионален орган, в край на краищата видяхте в какво се е превърнал - в едно доста раздуто тяло, в което партиите изпращат хора. Идеята за това по силата на служебно положение ограничен кръг експерти да се опита да направи оценка на тази част, от която по-малко прозрачен процеса донякъде се дублира. Това е отчасти проблемът, но е спорно решението.Димитров сподели и очакванията си към служебния министър на изборите

Васко Кръпката: Не комунизмът, а музиката е красив идеал!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4237599

- Васко, преди 25 г. изпя "Комунизмът си отива", но премиерът Близнашки заяви, че "комунизмът е красив идеал". Как ще коментираш думите?
- Не смятам комунизма за красив идеал, както не смятам и фашизма за такъв. Не може да се нарича красив идеал нещо, заради което загиват хора. За мен по-красив идеал от музиката няма! Да, свикнал съм с... - Васко, преди 25 г. изпя "Комунизмът си отива", но премиерът Близнашки заяви, че "комунизмът е красив идеал". Как ще коментираш думите? - Не смятам комунизма за красив идеал, както не смятам и фашизма за такъв. Не може да се нарича красив идеал нещо, заради което загиват хора. За мен по-красив идеал от музиката няма! Да, свикнал съм с...

Смъртността в Старозагорско намалява

http://www.cross.bg/smurtnost-stara-zagora-1424846.html

Стара Загора /КРОСС/ Броят на починалите през 2013 г. в област Стара Загора е 5 026 души, а коефициентът на обща смъртност - 15.3‰, като спрямо предходната година броят на починалите намалява със 120 случая, или с 2.3%. Въпреки намалението в абсолютния брой на починалите лица нивото на общата смъртност все още е твърде високо.Смъртността сред мъжете (16.2‰) продължава да бъде по-висока в сравнение с тази сред жените (14.4‰). През 2013 г. на 1 000 жени умират 1 074 мъже. Продължават и силно изразените различия в смъртността сред градското и селското население. Коефициентът на смъртност е по-висок в селата (22.6‰), отколкото в градовете (12.4‰).Основна причина за смъртните случаи остават заболяванията, класифицирани в Клас IX - Болести на органите на кръвообръщението.На второ място като причини за смърт са заболяванията от Клас II - Новообразувания.Показателят за преждевременната смъртност през 2013 г. в област Стара Загора е 22.6% и е с 1.2 процентни пункта по-висок спрямо 2012 година. В стойностите на показателя за преждевременната смъртност има съществени разлики при мъжете и жените.През 2013 г. в областта са починали 30 деца на възраст до една година, а коефициентът на детска смъртност е 9.6‰.Средната продължителност на живота при мъжете е 70.7 години, докато при жените е със 7 години по-висока - 77.6 години

Извънредно! Младеж се самоуби със скок от 15-тия етаж в Бургас (снимка)

http://pik.bg/извънредно-младеж-се-самоуби-със-скок-от-15-тия-етаж-в-бургас-снимка-news212327.html

Извънредно! Младеж се самоуби със скок от 15-тия етаж в Бургас (снимка)

23-годишният Дейвид Венциславов  Стоянов се самоуби като полетя от 15-тия етаж на високия бл. 61 в бургаския ж.к. "Изгрев", предаде flagman.bg. 

Младежът се хвърлил през терасата на жилището, в което живеел заедно с майка си, разказаха потресени жители на блока.

 Той е дете на разведени родители, от Бургас е, роден през 1991 година.
Бил затворен млад човек. Всички съседи са пред блока в момента, шокирани от трагедията. 

Тялото на младия мъж е вдигнато преди минути от плочките пред блока. 

Извънредно! Младеж се самоуби със скок от 15-тия етаж в Бургас

http://pik.bg/извънредно-младеж-се-самоуби-със-скок-от-15-тия-етаж-в-бургас-news212327.html

Извънредно! Младеж се самоуби със скок от 15-тия етаж в Бургас

23-годишният Дейвид Венциславов  Стоянов се самоуби като полетя от 15-тия етаж на високия бл. 61 в бургаския ж.к. "Изгрев", предаде flagman.bg. 

Младежът се хвърлил през терасата на жилището, в което живеел заедно с майка си, разказаха потресени жители на блока.

 Той е дете на разведени родители, от Бургас е, роден през 1991 година.
Бил затворен млад човек. Всички съседи са пред блока в момента, шокирани от трагедията. 

Тялото на младия мъж е вдигнато преди минути от плочките пред блока. 

Специалист: Бежанците у нас не крият риск от зараза с eбола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238026

„Рискът е малък. Бежанците, които идват в България, докато стигнат и преминат сухопътната граница, минават много дълъг път, който е много по-дълъг от инкубационния период”. Това заяви пред Нова тв националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова относно опасностите в България да стигне вирусът на eбола. „Рискът е малък. Бежанците, които идват в България, докато стигнат и преминат сухопътната граница, минават много дълъг път, който е много по-дълъг от инкубационния период”. Това заяви пред Нова тв националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова относно опасностите в България да стигне вирусът на eбола.

Харалан Александров: След октомври ще стане интересно

http://www.cross.bg/haralan-stankyshev-predstava-1424845.html

София /КРОСС/ След октомври ще стане интересно. Има много напрежение и гняв в обществеността, коментира пред Нова телевизия социалният антрополог Харалан Александров. По думите му все още не сме избягали напълно от загражденията.На същото мнение застана и журналистът Бойко Станкушев. „В седмицата след обявяването на изборните резултати много голяма част от хората ще бъдат разочаровани. В България около 500 000 - 600 000 гласа винаги са се купували, манипулирали, измисляли", коментира Станкушев. Според него следващата причина за напрежение в обществото ще са следващите по-високи сметки.Юлиан Попов пък смята, че общо взето имаме представа какво се случва с договора с „Уестингхаус". Проблемът не е в скритите пасажи. Въпросът е, че такъв тип решения, които в рамките на българската икономика са грандиозни икономически решения се взимат в последния момент не само на тъмно, но и без никаква ясна представа какво е необходимо на българската енергетика.    

Специалист: Бежанците у нас не крият риск от зараза с eбола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238022

„Рискът е малък. Бежанците, които идват в България, докато стигнат и преминат сухопътната граница, минават много дълъг път, който е много по-дълъг от инкубационния период”. Това заяви пред Нова тв националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова относно опасностите в България да стигне вирусът на eбола. „Рискът е малък. Бежанците, които идват в България, докато стигнат и преминат сухопътната граница, минават много дълъг път, който е много по-дълъг от инкубационния период”. Това заяви пред Нова тв националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова относно опасностите в България да стигне вирусът на eбола.

Мариана Попова и Ханес си казаха "да" край морето

http://www.bnews.bg/article-113434

Мариана Попова и Ханес са си казали "да" в тесен кръг преди дни на морето.

Coldplay и Риана влизат в студио

http://www.cross.bg/riana-coldplay-bandata-1424844.html

/КРОСС/ Лидерът на Coldplay Крис Мартин и Риана отново ще работят заедно.През 2011 година, Coldplay и Риана записаха съвместно парче Princess of China, което бе включено в петия албум на бандата "Mylo Xyloto". Сега фронтменът на групата иска да работят отново заедно, но този път парчето ще е за албума на поп певицата. "Около Риана има толкова удивителни хора, които са готови да пишат песни за нея. Да получиш подобна награда е все едно да спечелиш „ American Idol", призна Мартин в интервю за американската радиостанция "Фреш". "За мен е удоволствие да работя с нея. Прекарахме известно време в студиото. Наскоро я попитах дали мога да съм й полезен с нещо", добави фронтменът на бандата. video:http://www.youtube.com/watch?v=1Uw6ZkbsAH8

Тежка самолетна катастрофа в Иран взе 50 жертви

http://www.moreto.net/novini.php?n=260717

Тежка самолетна катастрофа до летище Мехрабад в Техеран взе 50 жертви, съобщи иранската държавна телевизия. Самолетът, който излетял малко преди това от Мехрабад, извършвал полет между Техеран и град Табас. Той се разбил в 9,18 ч местно време в жилищния квартал Азади, на по-малко от пет километра от аеропорта.

Спад в цените на гъби заради свръхпредлагане

http://econ.bg/Новини/Спад-в-цените-на-гъби-заради-свръхпредлагане_l.a_i.561085_at.1.html

Благоприятните климатични условия за отглеждане на гъби това лято, като комбинация от обилни дъждове и слънце, доведоха до много голяма реколта. В...

Пак смърт във въздуха: 40 загинаха в ирански самолет!

http://www.bnews.bg/article-113426

Ирански пътнически самолет се е разбил северозападно от Техеран. Вероятно всички 40 пътници и 8 души екипаж на борда са загинали съобщи агенция ИРНА.

Епидемиолог: Малък е рискът от Ебола за нас

http://frognews.bg/news_74435/

Рискът да ни застигне новият смъртоносен вирус Ебола е малък. Бежанците, които идват в България, докато стигнат и преминат сухопътната граница, минават много дълъг път, който е много по-дълъг от инкубационния период, каза по НТВ националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Мъж със съмнение за ебола притесни Германия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238011

Пациент, наскоро завърнал се в Хамбург от столицата на Сиера Леоне - Фрийтаун и потърсил в събота медицинска помощ, може би има заболяване, причинено от вируса на ебола, пише в. "Билд ам Зонтаг", цитиран от БГНЕС.
До сега този смъртоносен вирус не е засичан в Германия. Според вестника, 28-годишен мъж, Пациент, наскоро завърнал се в Хамбург от столицата на Сиера Леоне - Фрийтаун и потърсил в събота медицинска помощ, може би има заболяване, причинено от вируса на ебола, пише в. "Билд ам Зонтаг", цитиран от БГНЕС. До сега този смъртоносен вирус не е засичан в Германия. Според вестника, 28-годишен мъж,

Пациент със съмнения за ебола хоспитализиран в Германия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238007

Пациент, наскоро завърнал се в Хамбург от столицата на Сиера Леоне - Фрийтаун и потърсил в събота медицинска помощ, може би има заболяване, причинено от вируса на ебола, пише в. Пациент, наскоро завърнал се в Хамбург от столицата на Сиера Леоне - Фрийтаун и потърсил в събота медицинска помощ, може би има заболяване, причинено от вируса на ебола, пише в. "Билд ам Зонтаг", цитиран от БГНЕС. До сега този смъртоносен вирус не е засичан в Германия. Според вестника, 28-годишен мъж,

Варненците, хакнали тотото, остават в ареста

http://www.moreto.net/novini.php?n=260716

Младежите, които пробваха да вземат джакпота с фалшив фиш с хакерска атака, са студенти от Военноморското училище във Варна. Братовчедите Продан Маринов и Николай Маринов са обвинени в опит за измама в особени големи размери. Софийският градски съд реши вчера, че има опасност да се укрият или да извършат ново престъпление и остави младежите в ареста.

Авария на климатик подпали заведение във Велико Търново

http://www.cross.bg/turnovo-veliko-zavedenieto-1424843.html

Велико Търново /КРОСС/ Авария на климатик подпали заведение във Велико Търново. Инцидентът е станал снощи около 22,15 ч. на ул. "Петко Тодоров", съобщават от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Причината за пожара е късо съединение в климатика, са установили огнеборците. Има поражения по сградата на заведението, за пострадали хора не се съобщава.Произшествието е ликвидарно от един противопожарен автомобил и трима огнеборци. При пристигането си на мястото, те заварили персонала на заведението да гаси външното тяло на климатика с прахов пожарогасител, предаде Дарик.

Винъс Уилямс изненадващо победи Серена и ще играе финал в Монреал

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/10/2359194_vinus_uiliams_iznenadvashto_pobedi_serena_i_shte_igrae/?ref=rss


Винъс Уилямс постигна много изненадваща победа срещу своята сестра Серена Уилямс с 6:7 (2), 6:2, 6:3 и се класира за турнира от първо ниво на WTA в Монреал. 

34-годишната американка ще играе първи индивидуален финал на подобно ниво от 2010 г., когато отстъпи в мача за титлата в Мадрид. През последните четири години тя се намираше в сериозна криза, като имаше и здравословни проблеми и няколко контузии. 

Винъс Уилямс записа 11-а победа в 25-я мач между двете сестри и първа...

Труп изкара акъла на шофьори край Враца

http://www.bnews.bg/article-113432

Труп на мъж стресна шофьори на главния път от Враца за Оряхово.

Трактор премаза шофьора си

http://pik.bg/трактор-премаза-шофьора-си-news212320.html

Трактор премаза шофьора си

61-годишен мъж е с фрактура на реброто и увреждане на окото, след като попаднал под гумите на самоделното си тракторче в землището на село Мировци, Шуменско.

На 8 август около 19:59 часа в оперативната дежурна част на ОДМВР Шумен е получен сигнал от център 112, че в землището на селото под самоделно тракторче с прикачено ремарке, без регистрационни табели е намерен 61-годишен мъж от селото.

По първоначални данни около 12:00 часа същия ден той загубил контрол над управлявания трактор, който се е преобърнал, а той попаднал под него.

Транспортиран е в МБАЛ Шумен, където е установено, че е с фрактура на ребро и увреждане на окото. Извършен е оглед. Образувано е досъдебно производство по описа на полицията в Нови пазар.

Bnews.bg

Скок в цените на зеленчуците

http://www.cross.bg/tzenite-rakiya-kachestvo-1424842.html

София /КРОСС/ Скок в цените на зеленчуците на едро до 9 стотинки само за седмица показва анализ на Комисията по стокови борси и тържищата. Цените и на дребно вървят нагоре, показа проверка на БНТ от Женския пазар в София.Повишението на цените за август спрямо същото време миналата година е около 50 на сто. Това рефлектира и в цените на дребно на пазара. Например доматите от 70 стотинки за килограм миналата година сега са 1,40 лв., при картофите цените са приблизително същите, но има поскъпване при пипера, посочи председателят на Съюза на търговците на храни Александър Йоцев.„Тази година българското производство ще бъде с по-ниско качество поради това, че тази атмосферна влага и тези дъждове водят до много гъбични заболявания. Съответно за това се увеличават разходите за пръскане, но и се обърква и вегетацията на самите растения", каза той.Към консервните фабрики и казаните за ракия отива голяма част от реколтата от ябълки, сливи и грозде в Пловдивско заради лошото си качество, съобщиха производители. Причина за това са почти ежедневните валежи и градушките.След обилните дъждове и градушката с големина на яйце в Куклен сините сливи са изпопадали на земята. Наранените плодове бързо загниват и не стават дори за ракия, защото все още са зелени и нямат нужната захарност. Ябълковите масиви също са поразени

Труп на мъж стресна шофьори във Враца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238001

Труп на мъж стресна шофьори на главния път от Враца за Оряхово.
Вчера, малко преди 14 ч. на телефон 112 е получено съобщение, че има човек в безпомощно състояние на шосето. Веднага на място е изпратена полиция, която установила самоличността на починалия Р.К. от Враца, велосипедист.
 От полицията казаха, Труп на мъж стресна шофьори на главния път от Враца за Оряхово. Вчера, малко преди 14 ч. на телефон 112 е получено съобщение, че има човек в безпомощно състояние на шосето. Веднага на място е изпратена полиция, която установила самоличността на починалия Р.К. от Враца, велосипедист. От полицията казаха,

Куюмджиев: „Южен поток” ще се случи

http://www.cross.bg/kyyumdzhiev-proekta-slychi-1424841.html

София /КРОСС/ „Южен поток" ще се случи. Той е необходим на цяла Европа и дали ще мине през България, или не, зависи само от нашата глупост. Това заяви пред БНР представителят на социалистите Явор Куюмджиев. Той бе категоричен, че няма бързане по проекта. Това си е стандартна стъпка, която започна още от правителството на Бойко Борисов, посочи той. Социалистът подчерта, че страната ни не е нарушила европравилата по проекта, за да се наложи замразяването му. Имахме среща с експерти от Европейската комисия. Ние изискахме да ни предоставят текстовете, с които ние нарушаваме европейското законодателство. Не получихме отговор, защото такъв няма. Става въпрос за тежка геополитика, за натиск и ние се поддаваме на него и се опитваме да разрушим изконния си национален интерес, заяви Куюмджиев.    

Труп на мъж стресна шофьори във Враца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237996

Труп на мъж стресна шофьори на главния път от Враца за Оряхово.
Вчера, малко преди 14 ч. на телефон 112 е получено съобщение, че има човек в безпомощно състояние на шосето. Веднага на място е изпратена полиция, която установила самоличността на починалия Р.К. от Враца, велосипедист.
 От полицията казаха, Труп на мъж стресна шофьори на главния път от Враца за Оряхово. Вчера, малко преди 14 ч. на телефон 112 е получено съобщение, че има човек в безпомощно състояние на шосето. Веднага на място е изпратена полиция, която установила самоличността на починалия Р.К. от Враца, велосипедист. От полицията казаха,

Самолет се разби до Техеран

http://econ.bg/Новини/Самолет-се-разби-до-Техеран_l.a_i.561084_at.1.html

Самолет се разби в близост до иранската столица Техеран рано тази сутрин. Според информацията има данни за поне 40 души, които са загинали в...

Осветление

http://www.zapernik.com/obshtestvo/osvetlenie_33606/

улично осветление

Вече месец, ако не и повече, уличните лампи, зад блок 42,на улица Юрий Гагарин,(откъм изкуственото игрище)не работят!

Дано компетентните органи да го прочетат и вземат съответните мерки.

Или ако някой знае, към кого трябва да се обърна, моля напишете!!!!

Цените на едро на зеленчуците и плодовете се вдигат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4237990

Скок в цените на зеленчуците на едро до 9 стотинки само за седмица показва анализ на Комисията по стокови борси и тържищата. Цените и на дребно вървят нагоре, показа проверка на БНТ от Женския пазар в София.
Повишението на цените за август спрямо същото време миналата година е около 50 на сто. Това рефлектира и в цените на дребно на пазара. Скок в цените на зеленчуците на едро до 9 стотинки само за седмица показва анализ на Комисията по стокови борси и тържищата. Цените и на дребно вървят нагоре, показа проверка на БНТ от Женския пазар в София. Повишението на цените за август спрямо същото време миналата година е около 50 на сто. Това рефлектира и в цените на дребно на пазара.

Вдигат се цените на едро на зеленчуците и плодовете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237986

Скок в цените на зеленчуците на едро до 9 стотинки само за седмица показва анализ на Комисията по стокови борси и тържищата. Цените и на дребно вървят нагоре, показа проверка на БНТ от Женския пазар в София.
Повишението на цените за август спрямо същото време миналата година е около 50 на сто. Това рефлектира и в цените на дребно на пазара. Скок в цените на зеленчуците на едро до 9 стотинки само за седмица показва анализ на Комисията по стокови борси и тържищата. Цените и на дребно вървят нагоре, показа проверка на БНТ от Женския пазар в София. Повишението на цените за август спрямо същото време миналата година е около 50 на сто. Това рефлектира и в цените на дребно на пазара.

Труп на мъж стресна шофьори край Враца

http://pik.bg/труп-на-мъж-стресна-шофьори-край-враца-news212316.html

Труп на мъж стресна шофьори край Враца

Труп на мъж стресна шофьори на главния път от Враца за Оряхово, съобщи "Конкурент".

Вчера, малко преди 14 ч. на телефон 112 е получено съобщение, че има човек в безпомощно състояние на шосето.

Веднага на място е изпратена полиция, която установила самоличността на починалия Р.К. от Враца, велосипедист.

От полицията казаха, че най-вероятно мъжът е изгубил контрол над велосипеда и паднал на пътното платно.

По случая е образувано досъдебно производство.

Forza, Германия!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4235827

Тази акция едва ли е съгласувана с италианската футболна федерация. Но е получила одобрението от централата на Ferrari в Маранело, а в случая това е достатъчно. И ето го резултата. Уникален поздрав за новия световен шампион по футбол Германия от неговия стар съперник на терена Италия.
Три суперавтомобила Ferrari в цветовете на германското Тази акция едва ли е съгласувана с италианската футболна федерация. Но е получила одобрението от централата на Ferrari в Маранело, а в случая това е достатъчно. И ето го резултата. Уникален поздрав за новия световен шампион по футбол Германия от неговия стар съперник на терена Италия. Три суперавтомобила Ferrari в цветовете на германското

Хоспитализираният мъж в Хамбург не е болен от ебола

http://europe.actualno.com/Hospitaliziranijat-myj-v-Hamburg-ne-e-bolen-ot-ebola-news_44247.html

Мъж, хоспитализиран в Хамбург с подозрение, че е болен от ебола, е изписан от изолатора, след като станало ясно, че състоянието му не е предизвикано от опасния вирус. Това съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки ...

Александър Костадинов отстъпи лидерството си в ранглистата

http://moresport.actualno.com/Aleksandyr-Kostadinov-otstypi-liderstvoto-si-v-ranglistata-news_44253.html

Европейският шампион в класическия стил Александър Костадинов отстъпи лидерското място в ранглистата на Международната федерация по борба (ФИЛА). В кат. до 59 кг той е втори, а начело е иранецът Хами...

Медарова: Подадох молба към президента да бъде спряна процедурата по назначението ми

http://politics.actualno.com/Medarova-Podadoh-molba-kym-prezidenta-da-byde-sprjana-procedurata-po-naznachenieto-mi-news_44254.html

Бях поканена от Президента на Република България да заема поста на министър без портфейл в служебното правителство с министър-председател проф. Георги Близнашки. Приех официално тази покана въпреки ре...

Мъж седя 8 часа затиснат под трактор

http://www.vesti.bg/novini/myzh-sedia-8-chasa-zatisnat-pod-traktor-6019514

61-годишен мъж от новопазарското село Мировци бе затиснат от трактор. Мъжът е в шуменската болница, предаде кореспондентът на БГНЕС в Шумен.

Замбия затегна мерките заради вируса Ебоола

http://www.cross.bg/zambiya-ebola-liberiya-1424840.html

/КРОСС/ Паниката от разпространението на вируса Ебола принуди властите в Замбия да ограничат влизането на хора от страни, в които е разпространена болестта, предаде ИТАР-ТАСС.Рестриктивната мярка се отнася за Гвинея, Либерия, Сиера Леоне и Нигерия, където избухването на Ебола отне живота на почти 1000 души.Според здравното ведомство всеки, който пристига от страните, където е разпространен вирусът, ще бъде задържан на летището, ще преминават щателен медицински преглед и ще бъдат поставяни под карантина.Властите на Замбия още забраниха на своите граждани да посещават страни, където е висок рискът от заразяване с Ебола.По-рано Гвинея затвори границите си с Либерия и Сиера Леоне заради смъртоносния вирус.

Повече от 40 души са загинали при самолетна катастрофа в Иран

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/10/2359166_poveche_ot_40_dushi_sa_zaginali_pri_samoletna/?ref=rss


Малък ирански пътнически самолет се разбил в предградие на Техеран, малко след като излетял от летище "Мехрабад", съобщиха ирански медии, цитирани от световните осведомителни агенции.

Загинали се всички пътници, които според някои източници били 48. Сред жертвите има седем деца. Още не е ясно дали има жертви и на земята. Като причина за катастрофата засега се сочи спиране на двигател. 

Първоначално ирански медии съобщиха, че самолетът бил на авиокомпания "Табан еър", на...

Самоделно тракторче премаза шофьора си

http://www.bnews.bg/article-113431

61-годишен мъж е с фрактура на реброто и увреждане на окото, след като попаднал под гумите на самоделното си тракторче в землището на село Мировци, Шуменско.

53 млн. турци гласуват за президент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244255_53+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82

Започнаха президентските избори в Турция, предаде AFP.

Над 165 000 избирателни секции отвориха в 08.00 часа и ще работят до 17.00 часа.

Право на глас имат около 53 милиона гласоподаватели.

Очаква се на изборите да победи действащият премиер Реджеп Тайип Ердоган. Той се изправя срещу опозиционния кандидат Екмеледин Ихсаноглу и издигнатия от Прокюрдската народно-демократическа партия Селахатин Демирташ.

Това са първите преки президентски избори в историята на страната.

В цялата история на Турската република от 1923 година насам президентът е избиран от парламента на страната.
Право на глас имат 52, 9 милиона души.


Над 40 загинали при тежка авиокатастрофа в Техеран

http://offnews.bg/news/n_1/n_375043.html

Над 40 души са загинали при падането на пътнически самолет в близост до летището в Техеран, предаде AFP, позовавайки се на държавна телевизия. Самолетът на авиокомпания Taban Airlines, изпълняващ полет до източния град Табас, се е разбил в близост до летището „Мехрабад” в 09.18 часа местно време . Според очевидци, пилотът е загубил контрол над машината в края на излитането. Самолетът се отлепил от земята, но само за няколко секунди. Официален източник каза пред агенция FARS, че е отказал десният двигател. Пристигналите на място огнеборци са овладяли пожара, последвал авиокатастрофата, но спасителните екипи не очакват да намерят оцелели. До този момент от отломките са извадени 10 тела. По първоначална информация, пилотът е украинец.

Вижте кои квартали на столицата остават без вода

http://pik.bg/вижте-кои-квартали-на-столицата-остават-без-вода-news212310.html

Вижте кои квартали на столицата остават без вода

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството.

Днес, заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. "Вардар", жк. "Красна поляна", от 11 до 15 часа вода няма да имат живеещите в района на бл. 34.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа "Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска пред блока.

След като водата бъде пусната, е възможно временно повишаване на мътността й, предупреждават от дружеството.

В понеделник от 9.30 до 17.30 часа без вода ще са живеещите по ул. "Никола Атанасов" от ул. "Марин Големинов" до ул. "Нарцис", ул. "Парашкев Хаджиев" в квартал "Драгалевци".

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа "Софийска вода" ще осигури водоноска на ул. "Никола Атанасов" на ъгъла с ул. "Нарцис".

Бежанец не можел да ни донесе Ебола от Африка

http://www.bnews.bg/article-113430

Минимална е опасността бежанец да пренесе Ебола у нас, защото обикновено имигрантите от африканските страни пътуват пеш дни наред, докато стигнат нашата граница, като придвижването им надвишава срока на инкубационния период на смъртоносната зараза.

Устройство копира от една на пет флашки едновременно

http://www.cross.bg/ednovremenno-startech-flashki-1424839.html

/КРОСС/ Устройство на компанията StarTech позволява лесно копиране на съдържанието на една USB флашка на пет други флашки. Още по-впечатляващо е, че StarTech USB Flash Drive Duplicator прехвърля едновременно данните със скорост 1,5 гигабайта в минута.В допълнение, устройството може да изтрие напълно и сигурно шест флашки едновременно. Под „сигурно" се разбира, че няма шанс за възстановяване на изтритите данни чрез специален софтуер, тъй като операцията не е просто едно обикновено изтриване.Устройството може също да се свърже към РС и да копира данните от пет различни флашки едновременно. Пропускателната способност ще се разпредели между тях, но въпреки това трансферът е доста бърз, като се има предвид поддръжката на USB 3.0.Производителят твърди, че неговият продукт с пълно наименование StarTech USB Flash Drive Duplicator and Eraser USBDUP15 е най-компактният в своя клас. Цената на устройството е 616,99 долара, по информация от сайта на StarTech, пише technews.bg.

Специалист: Рискът да ни застигне Ебола е малък

http://www.cross.bg/bulgariya-ebola-zastigne-1424838.html

София /КРОСС/ Рискът да ни застигне новият смъртоносен вирус Ебола е малък. Бежанците, които идват в България, докато стигнат и преминат сухопътната граница, минават много дълъг път, който е много по-дълъг от инкубационния период". Това заяви пред Нова телевизия националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.В края на седмицата Световната здравна организация обяви епидемията от „Ебола" за глобална заплаха, която изисква извънредни усилия. Епидемията, връхлетяла Либерия, Сиера Леоне, Гвинея, Нигерия, вече причини смъртта на над 900 души. Заразените са повече от 1 700 и разпространението на болестта продължава. Засега ваксина няма. Работи се по експериментални средства. А смъртността е над 50%. Това поставя все повече въпроси за опасността заразата да се пренесе и у нас. Директни полети от Африка за България няма, а чужденците, които пристигат у нас, вече са минали и през друго летище в Европа, където минава през термокамери. Мерките на летището са сигурни. 100% сигурност обаче никой за нищо не може да даде", коментира професор Кожухарова. „Бежанците у нас не крият риск от зараза с Ебола. По-сериозен проблем в момента в България е рискът от зарази след наводненията", смята специалистът.

126 автобуса с климатик в София от следващата година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244254_126+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%81%D0%B0+%D1%81+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0%

126 нови автобуса ще зарадват пътниците в София от догодина. Те трябва да бъдат пуснати в експлоатация в рамките на тази година и началото на следващата. Стойността на договора с изпълнителя е малко над 66 млн. лв. Това обяви зам.-кметът на общината с ресор „Транспорт” Любомир Христов, пред "Фокус".

Обновяването на градския транспорт в столицата цели да извади от експлоатация и тези автобуси, които са произведени през 70-те години на миналия век.

„В новите автобусни салони ще има климатизация, ще са нископодови, което ще позволява безпрепятствено пътуване на майки с деца и хора с увреждания”, подчерта още Любомир Христов.

Новите градски возила ще разполагат и с ергономични седалки и високи нива на сигурност. Те ще бъдат снабдени със система за накланяне на автобуса на спирки и звуков и светлинен сигнал при затваряне на вратите.

Междувременно зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов обяви, че Столичната община е получила 320 млн. лв. от неданъчни приходи и 151 млн. лв. от данъчни.


По думите му ще бъде финансирана нова метролиния, като ще насочат усилията си и за обновяване на автобусния парк.

„Ще имаме оптимизация по управлението на трафика, т.е. по-малко ще седим на светофарите, вследствие на което ще има и по-малко задръствания", увери Барбалов.


Volkswagen изтегля близо 190 000 автомобила от САЩ и Канада

http://www.cross.bg/volkswagen-kanada-izteglya-1424837.html

/КРОСС/ Германският концерн Volkswagen AG изтегля от САЩ и Канада 189 490 леки автомобили заради неизправност в системата за подаване на гориво. Това съобщиха представители на компанията от САЩ. Става въпрос за кросоувърите Tiguan 2009 - 2014 година. Експертите на Volkswagen смятат, че в тези коли, когато се използва зимно гориво в по-топлите месеци, в горивната система могат да се образуват мехурчета, което може да доведе до повреда в двигателя. Компанията ще отстранява повредата безплатно. В САЩ на изтегляне подлежат 151 389 превозни средства, а в Канада - 38 101. За проблеми с въпросните модели в други държави не се съобщава.

Петър, залял бившата си с боя: Тя спеше с по 6-7 наведнъж, беше на хероин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4237968

Имахме връзка, бяхме заедно, а тя в същото време спеше с още 6-7 мъже. Освен това беше наркоманка на хероин. Не издържах. Знаете ли какво съм изпитвал, когато е била в кризи, как съм държал ръката й. Това сподели пред Нова телевизия Петър Бакалски, който заля с блажна боя бившето си гадже Нона Славова. Имахме връзка, бяхме заедно, а тя в същото време спеше с още 6-7 мъже. Освен това беше наркоманка на хероин. Не издържах. Знаете ли какво съм изпитвал, когато е била в кризи, как съм държал ръката й. Това сподели пред Нова телевизия Петър Бакалски, който заля с блажна боя бившето си гадже Нона Славова.

Изцяло преработеният Foursquare поставя личното пространство на заден план

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/10/2358543_izcialo_preraboteniiat_foursquare_postavia_lichnoto/?ref=rss


Foursquare се завърна на сцената с изцяло променена функционалност. Приложението изоставя игровия елемент и се пренасочва към препоръките от потребители за потребители на конкретни заведения, фирми и други локални услуги.

Интересното при новия Foursquare е и тотално променената философия от гледна точка на лични данни. Преди потребителите сами се "чекираха", като пристигнат на дадено място и то само, ако искат. Новото приложение ще следи местоположението им постоянно и ще извежда в...

Мъжът, залял с блажна боя бившата си: Тя спеше с по 6-7 наведнъж, беше на хероин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237964

Имахме връзка, бяхме заедно, а тя в същото време спеше с още 6-7 мъже. Освен това беше наркоманка на хероин. Не издържах. Знаете ли какво съм изпитвал, когато е била в кризи, как съм държал ръката й. Това сподели пред Нова телевизия Петър Бакалски, който заля с блажна боя бившето си гадже Нона Славова. Имахме връзка, бяхме заедно, а тя в същото време спеше с още 6-7 мъже. Освен това беше наркоманка на хероин. Не издържах. Знаете ли какво съм изпитвал, когато е била в кризи, как съм държал ръката й. Това сподели пред Нова телевизия Петър Бакалски, който заля с блажна боя бившето си гадже Нона Славова.

Проф. Стоян Миланов: Наказаха "Пирогов" заради протестите ни

http://pik.bg/проф-стоян-миланов-наказаха-пирогов-заради-протестите-ни-news212296.html

Проф. Стоян Миланов: Наказаха "Пирогов" заради протестите ни

Намаленият бюджет на „Пирогов” е наказателна акция за протестите от октомври миналата година. Такова мнение изрази в предаването „Събуди се” шефът на болницата проф. Стоян Миланов.

Той влезе в задочен спор с бившия министър Таня Андреева, след като миналата седмица изненадващо стана ясно, че е уволнен тихомълком в последните дни от работата на кабинета „Орешарски”.

Според професора обвиненията за лошо финансово управление на болницата са безпочвени. 

„Ако погледнете годишния финансов отчет, ще видите, че размерът на загубата, се равнява на намалелите от страна на Министерството на здравеопазването постъпления към болницата”, заяви проф. Миланов. 

Според него протестите от октомври са в основата на спора с бившия министър. Тогава служителите на „Пирогов” излязоха на протест заради споразумението, което трябваше да подпишат със Здравната каса. В него имаше точки за отложени плащания и болнични лимити. 

„След като служителите на „Пирогов” протестираха, своеобразно бяхме наказани. Беше назначена мащабна проверка от изпълнителна агенция „Медицински одит”, която излезе с дребни констатации. Това беше наказателна акция”, смята проф. Миланов.

Що се отнася до въпроса за далавери при обществените поръчки, проф. Миланов заяви, че не изпълнява партийни обществени поръчки. Той обаче отхвърли да е имало такива опити. 

Капон: Няма нужда от министър на изборите

http://www.cross.bg/ministur-kapon-izborite-1424836.html

София /КРОСС/ Няма нужда от министър на изборите. Това заяви пред БНР Мария Капон от Коалиция „Десните". По думите й това е измислен пост. 18-и министър не е нужен, още повече, че в това правителство има четири вицепремиери. Служебният кабинет има една-единствена задача - да проведе честни избори и всички министри, включително и президентът, отговарят за това, подчерта Капон и добави, че със създаването на поста министър на изборите, цялата отговорност пада върху Медарова, която по думите й не била най-подходящата кандидатура. Протестираме заради принципа, на който е избран министърът, за ненужността на избор на такъв министър, добави тя. Капон бе категорична, че имаме нужда от честни избори. Що се отнася до служебното правителство, тя изрази скептицизма си какво точно може да направи той, когато е оглавяван от премиер-комунист. Очакваме кабинетът да изпълни прозрачно желанията на гражданите, особено по договорите в енергетиката. Както видяхме договора на „Козлодуй" с „Уестингхаус", така трябва да видим всички договори на „Газпром" с БЕК и НЕК, каза още Мария Капон.

19-годишни хакери на косъм да заграбят 5 млн. лева от тотото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244253_19-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8+%D1%85%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%8F%D1%82+5+%D0%BC%D0%BB%D0%BD

Тийнейджъри-компютърни програмисти почти успяха да откраднат последния джакпот от 5 млн. лв., като първоначално са убедили Спортния тотализатор, че са късметлии.

Двете 19-годишни момчета от Варна все пак не са успели да приберат парите, но са били много близо. По неофициална информация от разследващите те са успели да хакнат компютърната система на Тотализатора в минутите след тегленето, по време на проверката дали има печеливш фиш.

Дни след трагичните наводнения в „Аспарухово”, Спортният тотализатор съобщава, че джакпотът от над 5 млн. лв. е паднал. Късметлията е от Варна.

Минути преди да бъде обявена печалбата, две 19-годишни момчета успяват да хакнат информационната система на Спортният тотализатор и да го убедят, че печелят. В последствие, обаче, служителите се усъмняват и подават сигнал в полицията. Младежите са арестувани, когато опитали са изтеглят печалбата.


ЧЕЗ подменя 8000 метални предупредителни табели с пластмасови

http://frognews.bg/news_74434/

С мярката се цели намаляване на кражбите на елементи от електропреносната мрежа.

В Турция за пръв път гласуват на преки избори за президент

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/v-turciia-za-pryv-pyt-glasuvat-na-preki-izbori-za-prezident-6019511

Според социологически проучвания много вероятно е Ердоган да спечели още на днешния първи тур, като събере над 50% от гласовете

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване