Германски политици призовават ЕС да прекрати преговорите за членство на Турция

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d6eec92/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cgermanski0Epolitici0Eprizovavat0Ees0Eda0Eprekrati0Epregovorite0Eza0Echlenstvo0Ena0Eturciia0H1779940C/story01.htm

Генералният секретар на баварския ХСС Андреас Шойер се обърна към германското правителство с молба за преразглеждане на взаимоотношенията с Турция


Енергетиката ще се оздравява с взаимни отстъпки

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/08/12/2360393_energetikata_shte_se_ozdraviava_s_vzaimni_otstupki/?ref=rss


Целта на учредяването на енергиен борд е да се постигне съгласие по това какво да се прави за оздравяването на сектора, какви отстъпки да направи всеки от участниците на този пазар и планът да се изпълнява независимо от това кой е на власт. Това каза в интервю за БНР служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

"На всички участници в пазара им е ясно, че не може да продължава така. Всички участници са готови на консенсус, той трябва да се постигне и документира,...

Над 50 магистрати подкрепиха съдия Аглика Адамова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/12/2360362_nad_50_magistrati_podkrepiha_sudiia_aglika_adamova/?ref=rss


Съдии и служители от Административния съд в София излязоха с декларация в подкрепа на съдия Аглика Адамова. Тя беше предложена от служебния министър на правосъдието Христо Иванов за негов заместник, но заради медийни публикации, свързани с баща й - Величко Адамов, ректор на Свищовската академия, засега тя не е назначена от премиера Георги Близнашки.

Името на ректора  е свързано с това, че е бил научен ръководител на Красимир Георгиев, станал известен като Красьо Черния.
...

След потопа: Безсъние и социална изолация

http://www.bnews.bg/article-113636

Бедствието в Мизия е дало отпечатък върху психиката на всички хора от наводнения град. Активността и помощта от психолог са начините да се избегнат последствията от преживеният воден кошмар.

"Левски" се раздели със Стефано Кунчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241450

"Левски" се раздели с вратаря Стефано Кунчев, съобщиха от клуба. Договорът на 23-годишния футболист бе разтрогнат по взаимно съгласие само два дни след кошмарния мач с Берое, в който стражът подари успеха с 2:1 на старозагорци. Кунчев направи груби грешки и при двете попадения на Жуниор Мапуку, като особено фрапантен бе гафът за втория гол.

Раздават помощи от дарения за "Аспарухово"

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/razdavat-pomoshti-ot-dareniia-za-asparuhovo-6019706

Според списък, изготвен и утвърден от община Варна, 412 домакинства имат право на помощи в размер на 850 лв

Спасиха хижаря на х. Белмекен, натровил се с пропан-бутан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241434

Планински спасители оказаха помощ на отровен с газ хижар на х. Белмекен, съобщи Фокус, позовавайки се на пресцентъра на БЧК.
В понеделник, 11 август, в 14:20 часа почти едновременно е получен сигнал на телефона на централния денонощен пост на Планинската спасителна служба и от телефон 112. От помощ се нуждаел хижарят на х. Планински спасители оказаха помощ на отровен с газ хижар на х. Белмекен, съобщи Фокус, позовавайки се на пресцентъра на БЧК. В понеделник, 11 август, в 14:20 часа почти едновременно е получен сигнал на телефона на централния денонощен пост на Планинската спасителна служба и от телефон 112. От помощ се нуждаел хижарят на х.

Киев прие на първо четене нови санкции срещу Русия

http://econ.bg/Новини/Киев-прие-на-първо-четене-нови-санкции-срещу-Русия_l.a_i.561419_at.1.html

С 243 гласа депутатите от украинската Върховна Рада приеха общо 29 мерки за „бърза и ефективна реакция на настоящите и потенциални заплахи за...

Министър Щонов: Няма опасност от режим на тока

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241437

Едва ли ще се стигне до режим на тока, тъй като към момента в България има излишък на произвежданата електроенергия. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, цитиран от БНР.
В края на миналата седмица вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че страната ни е заплашена от режим на тока през есента и зимата. Едва ли ще се стигне до режим на тока, тъй като към момента в България има излишък на произвежданата електроенергия. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, цитиран от БНР. В края на миналата седмица вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че страната ни е заплашена от режим на тока през есента и зимата.

Служебният здравен министър чисти неразбориите на Андреева

http://healthy.actualno.com/Slujebnijat-zdraven-ministyr-chisti-nerazboriite-na-Andreeva-news_44621.html

Разчистването на наследството на бившия здравен министър Таня Андреева продължава. След като възстанови на работа уволнени от нея ръководства на големи болница, включително шефа на "Пирогов"...

Гари Невил: Манчестър Юнайтед няма как да стане шампион

http://football.actualno.com/Gari-Nevil-Manchestyr-Unajted-njama-kak-da-stane-shampion-news_44618.html

Един от емблематичните футболисти на Манчестър Юнайтед в цялата история на клуба - Гари Невил сензационно заяви, че "червените дяволи" нямат шанс да станат шампиони на Англия. "Манчест...

Персоналният компютър стана на 33 години

http://interest.actualno.com/Personalnijat-komputyr-stana-na-33-godini-news_44625.html

Днес светът празнува рождения ден на персоналния компютър (PC). Първият персонален компютър е бил пуснат в продажба за първи път преди точно 33 години, на 12 август 1981 г. на цена от 1565 долара. ...

Младите американци са за повече държава

http://www.cross.bg/yslygi-pokoleniya-pokolenie-1425166.html

/КРОСС/ В САЩ Генерацията „Милениум" - хората между 18 и 33 г. - са по-големи привърженици на държавната намеса и обществените услуги, отколкото предишните поколения. Помолени да изберат между „по-малко държава и по-малко обществени услуги" и „повече държава и повече обществени услуги", само 38% посочват първия вариант, а мнозинство от 53% - втория. Това бележи преобръщане на нагласите по този въпрос, в сравнение с по-старите поколения. Например при „Поколение X" (родени през 60-те-70-те) съотношението на двата отговора е 49% на 45%, а при следвоенното поколение („Бумъри"), е 59% на 32%. За тези тенденции свидетелстват данните на известния американски „тръст за факти" Pew Research Center от национално представително изследване сред 1821 пълнолетни американци, проведено през 2014 г.     Подобна промяна се забелязва и по темата за здравеопазването. 54% смятат, че е отговорност на държавата да осигури здравни услуги за цялото население, докато при предходното поколение този дял е 46%, а при най-старото - 42%.Всички поколения американци са против предлаганите съкращения в държавните пенсии чрез държавната програма Social Security (близка до „първия стълб" на нашата пенсионна схема)

Анализ разпознава произхода на виното с точност до конкретно лозе

http://e-vestnik.bg/21116/analiz-razpoznava-proizhoda-na-vinoto-s-tochnost-do-konkretno-loze/

Снимка: e-vestnik

Добрите вина имат уникални химически “пръстови отпечатъци”, които могат да покажат техния произход и качество, съобщи Би Би Си.
Учени от университета Дейвис в Калифорния използваха за изследването си вино малбек от Аржентина и Калифорния на един производител. Те откриха отличителни молекулярни характеристики и аромати.
Деликатният букет на ценните реколти обаче бързо може да бъде съсипан с лошо съхраняване след бутилирането.
Субективните регионални характеристики се основават на външния вид, аромата, вкуса, плътността на виното - всички те оформят букета.

Заради увеличаващите се измами специалистите се опитват да разработят обективен тест за специфичните характеристики на “тероара” - френския термин за уникалния отпечатък, оставян върху виното от географията, геологията и климата на конкретното място. Той би помогнал на консуматорите да преодолеят неясната терминология и би защитил интелектуалната собственост на малките производители. С него тръжните къщи биха могли да откриват измамите.

Опити за научно изследване на произхода на виното са правени с ускорители на частици и въглеродно датиране на остатъци от замърсяване от атомни бомби.
Търсейки някакви по-лесно доловими признаци, американските учени се спряха на летливите съединения във виното, които се подушват при пиенето му. Те взеха вина малбек, произведени с грозде от различни райони на Аржентина и Калифорния, като поискаха от професионални дегустатори да ги оценят за 20 сензорни характеристики, като аромат - (флорален, шоколадов, на тъмни плодове), вкус (сладък, горчив), плътност (вискозитет).

Аржентинските вина малбек обикновено са с по-силен плодов вкус, те са по-сладки и с по-голямо съдържание на алкохол от калифорнийските, които нагарчат повече и имат засилени плодови и цитрусови аромати.
Тези разлики не са само субективни. Те се отразяват в особените химични профили, които се улавят с газова хроматография- масова спектрометрия.

“Има ли регионални и субрегионални профили на виното? От химическа гледна точка - да - съществуват изключителни ясни разлики” - каза ръководителят на изследването д-р Хилдегард Хейман на конференция на Американското дружество на химиците. - Предполагаме, че тероарът се определя от надморската височина. Влагата в почвата, видът на почвата, дневните и нощните температури също са фактори”.

Когато става дума за сензорно възприятие, регионалните разлики не са толкова ясни.
“Причината е, че когато опитваме и помирисваме виното, нещо се комбинира, химикалите могат да се маскират един друг. Мозъкът интерпретира по-общо” обясни д-р Хейман.
С други думи, химическият отпечатък не може да покаже дали вкусът на виното ще е добър или лош, но може да определи района на произход.
Отделно изследване на екип от същия университет се насочи към вината от конкретни реколти с измерване на металния профил на почвата в гроздето. То установи, че дори в едно лозе може да има много вариации.
Елементи като бор, никел, цинк са като “баркод на почвата”, който преминава в гроздето.
Всяко лозе обаче има по няколко баркода, показа изследване на каберне совиньон, отгледано в долината Напа в Калифорния.

Независимо колко ценен е тероарът или реколтата, деликатният баланс на букета в бутилката може бързо да бъде съсипан при лошо съхраняване в домашни условия, доказаха италиански учени.
Те сравниха бутилки вино санджовезе, съхранявано 24 месеца професионално (на тъмно при температура 15-17 градуса Целзий) и в домашни условия на 20-27 градуса.
“Установихме, че дори малко покачване на температурата ускорява няколко химически реакции, свързани с остаряването на виното и дори води до нови реакции, които не се наблюдават при ниски температури - каза ръководителят на и изследването д-р Фулвио Мативи. - След шест месеца в домашни условия виното в бутилката е приблизително толкова “старо” като бутилка от същия производител, съхранявана две години в изба”.

(БТА)

Близо 40 градуса ще показват термометрите утре

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/12/2360389_blizo_40_gradusa_shte_pokazvat_termometrite_utre/?ref=rss

Слънчев и горещ ден ни чака утре, сочат прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Още по обед температурите в равнините ще достигат 30°, като чак до 20 часа ще се задържат около и над тази стойност.

В югозападните райони на страната термометрите ще показват дори 38 градуса на сянка. В София се очакват 33°, които ще се усещат като по-високи заради напечените улици и сгради. Вятърът ще е слаб и няма да допринася за разхлаждането.

И утре...

Турнир по маратонско плуване „Плувай с приятели“ ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260894

Състезанията маратонско плуване в басейн и отборно щафетно плуване 50х100м „Плувай с приятели” са по повод, че през тази година се навършват 50 години от провеждането на плувния маратон-щафета Варна-Одеса. По време на маратона общоградски отбор от 14 варненски спортисти, плувайки щафетно, за седем денонощия (15-22 юли 1964 г.

Димитров се класира за финала на троен скок, Цонов и Атанасов отпаднаха

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/12/2360363_dimitrov_se_klasira_za_finala_na_troen_skok_conov_i/?ref=rss


Националният шампион Румен Димитров се класира за финала на троен скок на европейското първенство в Цюрих, а другите двама българи в дисциплината Георги Цонов и Златозар Атанасов отпаднаха в квалификациите.

27-годишният Димитров записа 16.62 метра при втория си опит, което му отреди осмо място. Дванадесет състезатели се класираха за финала, който беше затворен от италианеца Фабрицио Шембри с 16.52 метра.

21-годишният Цонов и 24-годишният Атанасов се наредиха съответно на...

ОЛАФ предупреди Гибралтар и Испания да работят срещу контрабандата на цигари

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/12/2360364_olaf_predupredi_gibraltar_i_ispaniia_da_rabotiat/?ref=rss


Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е предупредила Испания и британската задморска територия Гибралтар да предприемат действия за спирането на контрабандата на цигари, предаде EUobserver. Предупреждението е било отправено след разследване, проведено в рамките на година по искане на Мадрид.

Според доклада на ОЛАФ, който няма да бъде оповестен публично, има "значително повишение в размера на гибралтарския пазар на цигари за последните четири години", като част от него е...

Intel представи нов процесор, който не се нуждае от вентилатори

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/12/2360246_intel_predstavi_nov_procesor_koito_ne_se_nujdae_ot/?ref=rss


Intel представи още подробности за своето ново поколение процесори, които ще обедини в гамата Core M. Основната новост при тях е, че те няма да се нуждаят от вентилатори, за да се охлаждат, съобщава онлайн изданието CNET.

Това ще позволи на производителите на компютри да направят по-тънки устройства, които ще са и по-леки. Процесорът, който ще се произвежда по 14-нанометрова технология, ще направи възможно създаването на интересни разработки. Той ще може да се използва дори в...

Красотата понякога пречи на работното място

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241217

КАТРИН-ЛЕЙЛА САУАЛХА

Всички смятат, че да си красива жена ти носи само позитиви, но това съвсем не е така. Красивите жени всекидневно са подложени на по-голям стрес, отколкото не толкова добре изглеждащите.
Дори в офиса красотата е повод за масова завист у останалите жени. Това се дължи на факта, че жената по природа е злобна и завистлива. КАТРИН-ЛЕЙЛА САУАЛХА Всички смятат, че да си красива жена ти носи само позитиви, но това съвсем не е така. Красивите жени всекидневно са подложени на по-голям стрес, отколкото не толкова добре изглеждащите. Дори в офиса красотата е повод за масова завист у останалите жени. Това се дължи на факта, че жената по природа е злобна и завистлива.

Почина първият европеец, заразен с eбола

http://www.cross.bg/liberiya-pahares-ebola-1425165.html

/КРОСС/ Почина първият европеец, заразен с вируса eбола, който отне живота на повече от 1000 души в Западна Африка. Испанският мисионер Мигел Пахарес, на 75 години, почина в болницата в Мадрид, където бе настанен, след като беше превозен с медицински самолет от Либерия на 7 август, предаде "Ройтерс". Отец Пахарес от ордена Сан Хуан де Диос беше репатриран заедно с монахинята Хулиана Боноха, чиито изследвания дадоха отрицателен резултат. В началото на седмицата испанското министерство на здравеопазването съобщи, че е позволило по изключение на отец Мигел Пахарес да бъде приложено лечение с експерименталното лекарство ZMapp, с което вече бяха лекувани двамата американци, заразени с eбола в Либерия. Междувременно Световната здравна организация (СЗО) съобщи официално, че броят на починалите от най-тежката досега епидемия на ебола вече надхвърли 1000. Още 52-ма души са починали от опасното заболяване, за което все още няма ваксина, през трите дни до 9 август в три западноафрикански държави - 29 в Либерия, 17 в Сиера Леоне и 6 в Гвинея. С това общият брой на жертвите на епидемията в региона е достигнал 1013. Регистрираните случаи на заразени хора са общо 1848. Най-много хора са починали до момента от Ебола в Гвинея, където епидемията започна през декември миналата година - 373, посочва ИТАР-ТАСС. В съседните Либерия и Сиера Леоне болестта е отнела съответно 323 и 315 живота

Мирослав Ненков: Обмислят се мерки за облекчаване на работата на Бърза помощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=260926

Набелязали сме някои идеи за облекчаване на работата на Бърза помощ, колегите ми проверяват дали могат да се реализират законово, каза на пресконференция служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков, представяйки екипа и приоритетите в работата си.

БЕХ заплашен с 570 млн. лв. глоба за пречки пред търговията с ток

http://www.mediapool.bg/beh-zaplashen-s-570-mln-lv-globa-za-prechki-pred-targoviyata-s-tok-news223621.html

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) може да бъде санкциониран от Европейската комисия с глоба от близо 570 млн. лв. заради това, че създава пречки пред свободната търговия с електроенергията на вътрешния и европейския пазар с поставяне на условия доставяният от холдинга ток да се препродава само на българския или само на външния пазар. От Брюксел са изпратили писмо до БЕХ, че тази тяхна практика нарушава антитръстовите прави на Европейския съюз и ако не бъде преустановена, държавното предприятие може да бъде санкционирано с до 10 на сто от оборота му за предходната година. Според консолидирания отчет на холдинга за 2013 г., който в момента се обработва за вписване в търговския регистър, приходите му за миналата година са възлизали на 5.697 млрд. лв. Еврокомисията е изложила като нарушение и това, че БЕХ в споразуменията си с доставчиците на електроенергия има не само териториални ограничения за търговията с тока, но и механизми за контрол и санкциониране при неспазването на ограниченията. От БЕХ заявиха, че процедурата, която формално е стартирала на 27 ноември 2012 г., се отнася към клаузи на договори на дъщерните му дружества НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", които обаче с днешна дата не се прилагат. Холдингът ще се запознае с възраженията на Брюксел и ще предприеме изготвянето на анализ, за да отговори на Комисията през втората половина на 2014 г., пише в съобщение на енергийния държавен мастодонт. Той допълва, че ще продължи да сътрудничи на Еврокомисията с оглед пълното интегриране на българския пазар на електроенергия към единния пазар на Европейския съюз. От Брюксел припомнят, че в отделно разследване се проучва дали "Българския енергиен холдинг" и неговите дъщерни дружества "Булгаргаз" - за доставка на газ, и "Булгартрансгаз" - за газова инфраструктура, възпрепятстват свои конкуренти да получат достъп до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Официалната  процедура по този въпрос бе открита през юли 2013 година. Само преди дни "Булгартрансгаз" бе санкционирана от българската комисия за защита на конкуренцията с над 24 млн. лв. също заради злоупотреба с господстващо положение и неосигуряване на достъп до мрежата си. БЕХ и дъщерните й дружества може да проверят документите в преписката по разследването на Комисията, да отговорят в писмена форма и да поискат устно изслушване, за да представят мненията си по делото пред представители на Комисията и на националните органи за защита на конкуренцията. Комисията взема окончателно решение, след като страните са упражнили правото си на защита. Ако, след като страните са упражнили правото си на защита, Комисията стигне до заключението, че има достатъчно доказателства за нарушение, тя може да издаде решение за забрана на съответното поведение и да наложи глоба в размер до 10 процента от годишния оборот на дружеството в световен мащаб, допълват от Брюксел.

Гигантски дупки в Сибир образувани от подземно “шампанско”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4240366

Огромна тайнствена дупка, открита на сибирския полуостров Ямал, развихри въображението на учени и интернет потребители и се превърна в една от сензациите на месец юли. Дни по-късно в близък район бяха открити още два мистериозни кратера. И макар изследователите да откриха бързо обяснение, което звучи правдоподобно, Огромна тайнствена дупка, открита на сибирския полуостров Ямал, развихри въображението на учени и интернет потребители и се превърна в една от сензациите на месец юли. Дни по-късно в близък район бяха открити още два мистериозни кратера. И макар изследователите да откриха бързо обяснение, което звучи правдоподобно,

Вижте къде спират водата в София в четвъртък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241418

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 14 август, съобщиха от пресцентъра на дружеството.
Във връзка с преработка на тръбна разводка на хидрофор до бл. 356 жк. „Света Троица”, се налага спиране на водоподаването на 14 юли от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бл. „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 14 август, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с преработка на тръбна разводка на хидрофор до бл. 356 жк. „Света Троица”, се налага спиране на водоподаването на 14 юли от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бл.

"Софийска вода" спира водата в част от София на 14 август

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241410

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 14 август, съобщиха от пресцентъра на дружеството.
Във връзка с преработка на тръбна разводка на хидрофор до бл. 356 жк. „Света Троица”, се налага спиране на водоподаването на 14 юли от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бл. „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 14 август, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с преработка на тръбна разводка на хидрофор до бл. 356 жк. „Света Троица”, се налага спиране на водоподаването на 14 юли от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бл.

Флирт на небето с морето от 60-те

http://www.bnews.bg/article-113518

Във фотографската избожба на Торос Хорисян „Небето, което говори с морето“ лятото е синьо, оркестърът е без име, животът блика от стъпките по пясъка, ухае на плажно масло, ванилов сладолед… и още нещо. Експозицията е подредена в Галерията на УниКредит Булбанк до края на август.

Славена Вътова, Мис България 2006, работи година и половина в болница в Испания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4240143

Преди няколко дни Славена Вътова, Мис България 2006, се сгоди за приятеля си Юлиян Цолов. Двамата са заедно от 6 месеца, а предложението за брак красавицата получава, докато са на почивка в биоселище близо до село Лещен.
Двамата заминават на четиридневната почивка, за да отпразнуват половин година от началото на връзката си. Славена организира цял Преди няколко дни Славена Вътова, Мис България 2006, се сгоди за приятеля си Юлиян Цолов. Двамата са заедно от 6 месеца, а предложението за брак красавицата получава, докато са на почивка в биоселище близо до село Лещен. Двамата заминават на четиридневната почивка, за да отпразнуват половин година от началото на връзката си. Славена организира цял

Лукарски ще конкурира Радан Кънев за председателския пост в Реформаторския блок

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/12/2360353_lukarski_shte_konkurira_radan_kunev_za/?ref=rss


Лидерът на СДС Божидар Лукарски ще се състезава с водача на ДСБ Радан Кънев за председателския пост в Реформаторския блок. Пред "Дневник" Лукарски потвърди, че кандидатурата му е била одобрена от тясното партийно ръководство и ще бъде гласувана от Националния съвет на СДС следващата седмица.

Самият Кънев официално не се е кандидатирал за поста, но е сочен за най-вероятния председател. Той също трябва да обсъди кандидатурата си с ръководството на ДСБ.

В четвъртък лидерите...

Читателка: Организация на движение на варненско кръстовище създава риск от инциденти

http://www.moreto.net/novini.php?n=260949

За постоянни нарушения на шофьори при светофара до затвора, посока от Мол Варна към бул. „Сливница“, които създават риск от сериозни пътни инциденти, сигнализира читателка на Moreto.net. “Всички знаем, че там винаги е доста натоварено, но напоследък с увеличаване на трафика нарушенията на водачите зачестяват.

САЩ и Иран подкрепиха номинацията на новия иракски премиер

http://www.mediapool.bg/sasht-i-iran-podkrepiha-nominatsiyata-na-noviya-irakski-premier-news223620.html

Шансовете за преодоляване на продължаващата повече от три месеца след предсрочните парламентарни избори на 30 април политическа криза в Ирак, заплашваща целостта на държавата на фона на настъплението на сунитските джихадисти от Ислямска държава, нарастнаха след като номинираният вчера от президента Фуад Масум за нов министър-председател шиит Хайдер ал Абади получи открита подкрепа от Съединените щати и от традиционния съюзник на шиитите Иран. Подкрепата е част от засилващия се международен натиск Ирак да се сдобие с кабинет на националното единство, който да поведе борбата срещу джихадистите.   Абади обаче все още се сблъсква със съпротивата на управлявалия 8 години и отблъснал някога доминиращото сунитско малцинство премиер шиит Нури ал Малики. Той обяви решението на президента да номинира Хайдер ал Абади за нов премиер като опасно нарушение на конституцията. В реч, предавана по телевизията, обграден от политически съюзници, Малики обеща да поправи тази грешка.   Той каза освен това, че армията и силите за сигурност са се впуснали в свещена битка срещу Ислямската държава, която напредва в северната част на страната.   Високопоставен правителствен представител, цитиран от Ройтерс, заяви обаче, че командващите военните части, разположени от Малики в понеделник около столицата Багдад, са декларирали лоялност към президента Масум и са обещали да уважат решението на държавния глава да възложи съставянето на ново правителство на Абади.   Обама: Обещаваща крачка напред   Президентът на САЩ Барак Обама приветства номинирането на шиита Хайдер ал Абади за премиер на Ирак като "обещаваща крачка напред" и призова за мирен преход към ново правителство в страната. В кратко изявление за ситуацията в близкоизточната държава Обама призова Абади да формира възможно най-бързо кабинет, който да включва всички групи от населението и да обърне внимание на нуждите на всички иракчани.   Това ще е единственото трайно решение на проблемите в Ирак, подчерта той пред репортери на курортния остров Мартас Винярд, в североизточния щат на САЩ Масачузетс, където прекарва лятната ваканция със своето семейство. Обама даде да се разбере, че с вицепрезидента Джо Байдън са разговаряли с Абади и че е дал подкрепата си за него.   Американските въоръжени сили нанесоха успешно въздушни удари срещу ислямистите в Северен Ирак и увеличиха военните съвети за властите в страната, включително в кюрдския автономен регион, обяви президентът на САЩ. Той допълни, че Съединените щати освен това са провели хуманитарни мисии, за да помогнат на хиляди жени и деца, блокирани в планина в Ирак. Иран подкрепя "законния процес" Иран също засвидетелства подкрепата си за номинирането на нов премиер на Ирак, предаде Франс прес, като се позова на иранската агенция ФАРС. Секретарят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани приветства номинацията на Хайдер ал Абади за нов министър-председател на Ирак.   "Ислямската република Иран подкрепя законния процес, довел до номинирането на нов премиер на Ирак", подчерта иранският представител.   Хайдер ал Абади - от изгнаник до премиер на Ирак Преди да бъде номиниран за поста, бившият изгнаник Хайдер ал Абади, отдавна вече депутат в парламента, бе смятан за приближен на своя предшественик Нури ал Малики, пише във вторник агенция Франс прес.   "Страната е в ръцете ви", заяви на Абади президентът Фуад Масум, след като прие кандидатурата му, предложена от шиитския алианс в парламента - решение, посрещнато на нож от Малики, сметнал се за ограбен, щом не взе трети мандат.   Абади бе министър на комуникациите във временния кабинет, формиран след свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 година. Членува в партията "Ислямски призив" ("Дауа"), предвождана от Малики.   "Съвсем доскоро той бе заместник на Малики (. . .) Никога не съм забелязвал да имат големи различия", коментира Кърк Соуел, редактор на специализирания информационен бюлетин "Ираки политикс", издаван в Аман.   Роден през 1952 г., Абади е избран в парламента на Ирак през 2006 година. Отначало ръководи комисията по икономика, инвестиции и възстановяване на страната, после оглавява финансовата комисия. Става заместник-председател на парламента през юли, след което е поканен да състави правителство.   "Хайдер е много дружелюбен човек, голям реалист", казва Заид ал Али, експерт по право и автор на есето "Борбата за бъдещето на Ирак". "Хората (. . .) признават, че е твърде достъпен. Приказвате си и после няма защо да си пазиш гърба - живей спокойно, дори да сте на различни мнения", уточнява той.   Също като Малики и други политици от висок ранг, Абади е прекарал години в изгнание, преди да се върне в Ирак. Живял е във Великобритания; през 1981 г. е защитил докторат по електронно и електроинженерство в университета в Манчестър. Бил е в чужбина през по-голямата част от управлението на Саддам Хюсеин.   В автобиография на своя сайт посочва, че двама от братята му са били арестувани от режима на диктатора в началото на 80-те и екзекутирани като членове на партията "Дауа", водела борба срещу Саддам. Друг негов брат, обвинен в същото престъпление, е бил арестуван и хвърлен в затвора за 10 години.   Ако сполучи до 30 дни да състави правителство, Абади ще се изправи пред огромни предизвикателства, продължава Франс прес. Ирак е прояден от мащабна корупция, не смогва да подсигури на хората основни услуги като вода и ток, разкъсван е от верски и етнически раздори.   Най-трудна задача обаче ще бъде възстановяването на сигурността - джихадисти контролират обширни зони в пет от иракските провинции. Нападенията в страната вземат всеки месец стотици жертви.   Предшественикът на Абади се опита да пребори насилието, вихрещо се от април 2013 г., използвайки въоръжените сили. Не бе твърде отстъпчив и към своите противници, най-вече тези от сунитското малцинство.   Но без да протегне ръка на сунитите, без да им предостави съществено участие в политическия живот и представителство в кабинета, за властта ще е крайно трудно да обуздае отново поне отчасти насилието в страната, отбелязва агенцията.   Поредна серия въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Северен Ирак Американски изтребители са нанесли снощи поредна серия въздушни удари по позиции на сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" (ИД) в Северен Ирак, съобщи Централното командване на въоръжените сили на САЩ.   При такова нападение приблизително в 20.10 ч. българско време вчера е бил ликвидиран контролно-пропускателен пункт на ИД на югозапад от планината Синджар, където хиляди представители на религиозното малцинство язиди намериха убежище от преследващите ги ислямисти. В района били унищожени още камион за транспортиране на бойци и бронетранспортьор.   Американски изтребители нанесли удари по контролно-пропускателни пунктове на ИД и южно, югоизточно и източно от Синджар. При тях били унищожени два камиона и брониран автомобил.   Същевременно Пентагонът обяви, че няма намерение да разширява обхвата на въздушните си удари в Ирак отвъд района на северната част на страната. "Нямаме планове да разширяваме нашата настояща кампания отвъд настоящите отбранителни операции", каза генерал Уилям Мейвил, високопоставен представител на Пентагона.   Той посочи, че американските удари са забавили ислямистите, но не са ги отслабили, предаде Ройтерс. Ударите временно са нарушили темпото на напредъка на ИД към Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, но е малко вероятно да повлияят на техните операции в други части на Ирак и на Сирия, посочи представителят на Пентагона.   Авиацията на САЩ достави днес вече за пети път пратка с хуманитарни помощи в Северозападен Ирак. "Хвърлени бяха общо 76 контейнера", съобщи командването на американските въоръжени сили.   Самолети "Торнадо" от военновъздушните сили на Великобритания хвърлиха пратка с хуманитарна помощ над иракския планински масив Синджар, предаде Би Би Си, добавяйки, че британците за втори път подпомагат с хуманитарни доставки жителите на Ирак, блокирани от бойци на групировката "Ислямска държава".   Извънредна среща на външните министри нв ЕС за Ирак Европейският съюз свиква извънредна среща на външните министри, посветена на "катастрофалната ситуация в Ирак", съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки източник в европейските институции в Брюксел. В момента там се провежда среща на посланиците на 28-те страни членки на ЕС.   На срещата се очаква да бъдат обсъдени два ключови въпроса - за оказване на хуманитарна помощ на Ирак, и за доставки на оръжие за кюрдските сили, които в момента са главната преграда пред настъплението на джихадистите от "Ислямска държава", които вече контролират над една трета от територията на Ирак и четвърт от територията на Сирия.   Най-активно за оказване на помощ на кюрдите настоявали Франция и Великобритания.   Междувременно еврокомисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева съобщи, че ЕС отпуска 5 милиона евро хуманитарна помощ на Ирак, защото смята, че конфликтът в тази страна е съпроводен с максимален риск от хуманитарна катастрофа.

Васил Щонов: Няма опасност от режим на тока

http://www.vesti.bg/novini/vasil-shtonov-niama-opasnost-ot-rezhim-na-toka-6019708

Едва ли ще се стигне до режим на тока, тъй като към момента в България има излишък на произвежданата електроенергия. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

БЕХ ще се запознае с изложението на ЕК и ще отговори

http://www.vesti.bg/novini/beh-shte-se-zapoznae-s-izlozhenieto-na-ek-i-shte-otgovori-6019709

Европейската комисия уведоми "Български енергиен холдинг" ЕАД за изпращането на Изложение на възражения (Statement of Objections) като формална стъпка в рамките на процедура, която цели да установи дали "Български енергиен холдинг" ЕАД е злоупотребил с господстващо положение на пазара за електрическа енергия на едро в България.

НФСБ, Ботевград: Липсата на комуникация ни отказа от вас, г-н Симеонов!

http://www.bnews.bg/article-113631

Изборен резултат не се постига без партийна структура, иначе няма как да се обясни, че формацията взе над процент от гласовете в Ботевград

Непознатата Милева Марич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241133

Предпочитат скромно тържество, а не шумна сватба. Канят най-вече съседи. Регистрират се на "Тилилщрасе" 18 в Берн, Швейцария, като двойка без деца. Годината е 1903-а... Защо доскорошната г-ца Милева Марич и младият физик Алберт Айнщайн не парадират с щастието си? Защо булката пише до своя приятелка първо радостни писма, а в следващите прозира... Предпочитат скромно тържество, а не шумна сватба. Канят най-вече съседи. Регистрират се на "Тилилщрасе" 18 в Берн, Швейцария, като двойка без деца. Годината е 1903-а... Защо доскорошната г-ца Милева Марич и младият физик Алберт Айнщайн не парадират с щастието си? Защо булката пише до своя приятелка първо радостни писма, а в следващите прозира...

Ало, Ваньо

http://www.cross.bg/tanov-vanyo-boiiko-1425164.html

/КРОСС/ Ваньо Танов: Здравей. Извинявай, че пак ви притеснявам по туй...Сега, обадиха ми се моите хора, че са влезли отново в „Леденика" и те работят на намалено осветление, работят вътре. Сега, аз не знам какво сте се разбрали последно. Уговорката беше това, което имат като наличност, да го бутилират и да го изведат. Обаче те в момента произвеждат. И в дневника са намерили, че им пише при намалено осветление, за да не бъдат хванати, че работят. Симеон Дянков: Ами, спираш ги. Нищо не сме се разбрали. Аз нищо не съм им обещавал. Ваньо Танов: Въпросът е, не знам, премиерът е обещал и да не каже, че аз съм пратил нарочно да ги проверяват, та да нямат изход от положението. Симеон Дянков: Не, не, не. Премиерът ми го даде на мен и каза: „Ти се оправяй". Аз се срещнах два пъти с него, но извън това, нали, да се бутилира това, което е произведено, нищо друго не сме се разбирали. Така че, ако има нещо, ги затваряй. Ваньо Танов: Аз исках да знам. Да не би да му е казано: „Абе, ти си работи, докато минеш през съда". Той сигурно е казал: „Аз в съда ще си платя и ще се оправя". Това исках да знам, защото сега като напишем акта и той посмъртно никога няма да си върне лиценза. Симеон Дянков: Не, не, нямаме никакво разбирателство, така че си действай спокойно. Ваньо Танов: Мм... Шефът ще подскочи страшно много. Ще каже, че е нарочно. А аз съм им възложил задачи и не мога да им кажа сега не си изпълявайте

Евтиното море започва след броени дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=260898

Голяма доза късмет ще ви трябва, ако в момента търсите на място в морските курорти свободна стая в хотел или квартира. В най-скъпата част от сезона всичко е заето. Само до дни обаче ще стане не само по-евтино, но и по-празно. По данни на Института за анализи и оценки в туризма, това лято намалението започва по-рано и на север вече е факт.

Осиновители се отказаха от детето си, зарязаха го при роднини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241398

Осиновеното дете бе отнето от родителите от социалните служби и е настанено при свои роднини, съобщи за „Конкурент“ главният експерт Мария Търнавска от регионалната дирекция “Социално подпомагане” във Враца.
Момченцето, което сега е на 5 години, е осиновено през 2011 година. При извършваните регулярни проверки на шестмесечие, Осиновеното дете бе отнето от родителите от социалните служби и е настанено при свои роднини, съобщи за „Конкурент“ главният експерт Мария Търнавска от регионалната дирекция “Социално подпомагане” във Враца. Момченцето, което сега е на 5 години, е осиновено през 2011 година. При извършваните регулярни проверки на шестмесечие,

Осиновители зарязаха детето си при роднини, отказват се от него

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241406

Осиновеното дете бе отнето от родителите от социалните служби и е настанено при свои роднини, съобщи за „Конкурент“ главният експерт Мария Търнавска от регионалната дирекция “Социално подпомагане” във Враца.
Момченцето, което сега е на 5 години, е осиновено през 2011 година. При извършваните регулярни проверки на шестмесечие, Осиновеното дете бе отнето от родителите от социалните служби и е настанено при свои роднини, съобщи за „Конкурент“ главният експерт Мария Търнавска от регионалната дирекция “Социално подпомагане” във Враца. Момченцето, което сега е на 5 години, е осиновено през 2011 година. При извършваните регулярни проверки на шестмесечие,

Гуардиола обяви край на селекцията в "Байерн"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/12/2360348_guardiola_obiavi_krai_na_selekciiata_v_baiern/?ref=rss


Старши треньорът на "Байерн" (Мюнхен) Хосеп Гуардиола обяви край на лятната селекция. Баварците няма да привличат повече играчи, след като през миналата седмица си осигуриха вратаря на "Ливърпул" Хосе Рейна.

Испанецът, за когото бяха платени 3 милиона евро, е четвъртото ново попълнение на "Байерн". Още преди края на сезона германският шампион договори Роберт Левандовски и Себастиен Роде, които пристигнаха в Мюнхен като свободни агенти, а през юли купи левия защитник на "Валенсия"...

ЕК подозира БЕХ в злоупотреба с монопол

http://www.vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/ek-podozira-beh-v-zloupotreba-s-monopol-6019705

Комисията откри официална процедура на 27 ноември 2012 г., за да разследва дали БЕХ злоупотребява с господстващото си положение на пазара за електрическа енергия на едро в България

Вижте кои квартали на столицата остават без вода в четвъртък

http://pik.bg/вижте-кои-квартали-на-столицата-остават-без-вода-в-четвъртък-news213156.html

Вижте кои квартали на столицата остават без вода в четвъртък

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 14 август, съобщиха от пресцентъра на дружеството, предаде агенция "Фокус".

Във връзка с преработка на тръбна разводка на хидрофор до бл. 356 жк. „Света Троица”, се налага спиране на водоподаването на 14 юли от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бл. 356, бл. 358 – висока зона. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: до бл. 356. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.


Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 46 кв. „Фондови жилища” се налага спиране на водоподаването на 14 август от 10:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бл. 40, бл. 41, бл. 42, бл. 43, бл. 46, бл. 47. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Иван Йосифов” до бл. 46. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Прокуратурата обяви до къде е стигнала с разследването за КТБ

http://econ.bg/Новини/Прокуратурата-обяви-до-къде-е-стигнала-с-разследването-за-КТБ_l.a_i.561416_at.1.html

Прокуратурата обяви до къде е стигнала с разследването по случая с КТБ. Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев...

Готви се протестен митинг и подписка в защита на офиса на парк Странджа в Царево

http://www.mediapool.bg/gotvi-se-protesten-miting-i-podpiska-v-zashtita-na-ofisa-na-park-strandzha-v-tsarevo-news223619.html

Инициативният комитет за възстановяване на закрития офис на Дирекция на природен парк "Странджа" в град Царево обяви началото на защитна кампания. Тя започва в Синеморец в събота на 16 август с протестен концерт, на който ще се открие и национална подписка за възстановяването на представителството в морския град, съобщиха от инициативния комитет.   До решението за протестите и подписката се е стигнало след неуспешни преговори с ръководството на парка.   На 10 август в Ахтопол комитетът се е срещнал с директора на парк Странджа инж. Петко Нанчев, с когото са обсъдили вариантите за възстановяване на работата на офиса на природния парка в Царево.   Инициативният комитет е настоял офисът да бъде възстановен незабавно, като е предложил да осигури сумите за наем на помещението (135 лв на месец). Тази възможност, както и обявените преди повече от две седмици други предложения от граждански организации да поемат издръжката на офиса до края на годината, е била отхвърлена от ръководството на Парка, без да се представят обосновани и обществено приемливи доводи.   По-нататък в съобщението си от Инициативния комитет казват:   За нас именно действието на офиса в Царево, който пряко и ежедневно в продължение на десет години работеше за устойчивото развитие на Странджанското Черноморие и опазването на неговото уникално биоразнообразие, превърна Природен парк "Странджа“ в символ на българската природозащита.   Тук за първи път гражданската инициативност успя да се пребори и премахна незаконния комплекс "Златна перла“, като секна и редица други намерения за "бетониране“ на Странджанското Черноморие – включително и спрения Общ устройствен план на Община Царево, поради който през 2009 г. България беше изправена пред санкции от Европейската комисия.   Припомняме, че двамата служители на ДПП "Странджа“, назначени в град Царево, сами са поели наема на помещението, ползвано за офис на Дирекцията до края на миналия месец, а ремонтът и обзавеждането на сградата, в която ДПП "Странджа“ планира да отвори новия си офис в Ахтопол, ще отнемат по експертни оценки не по-малко от една година.   Ето защо ИК реши да потърси последния възможен вариант за решаване на проблема – среща с ръководството на Министерството на земеделието и храните на служебното правителство, за която упълномощава Атанас Чобанов и Асен Йорданов.   На тази среща – най-късно до 16.08.2014 г. следва да се реши незабавното възстановяване на работата на офиса и да бъдат отстранени от заеманите длъжности виновниците за създадената скандалната ситуация. Ситуация, която застрашава бъдещето на Странджанското Черноморие – единствената останала небетонирана негова част (между Царево и Резово).   По-нататък от комитета пишат:   За нас ликвидирането на офиса на ДПП "Странджа" в Царево преднамерено цели да остави без надзор срещу посегателства черноморска част на Природния парк, като поставя под въпрос и изпълнението на европейския проект „Устойчиво управление и устройство на ПП "Странджа“. Приемаме, че с този скандален акт се цели в перспективен план да бъде свалена защитата върху последната опазена от бетона част на Южното Българско Черноморие.   От Инициативния комитет призовават местните общинските власти да защитят обществения интерес и да изразят своята позиция по отношение на действията на ДПП "Странджа“. От комитета казват в заключение, че "ако това не се случи, на 16 август вечерта каним всички приятели на Странджа и представители на медиите на концерт "За нашето Странджанско Черноморие“ в Синеморец, на който ще бъде прогласено откриването на Национална подписка в негова защита".

Светът скърби за загубата на Робин Уилямс

http://news.ibox.bg/news/id_1235847761

Десетки знаменитости и милиони хора по света са шокирани от смъртта на актьора. Президентът на САЩ с трогателно изявление по повод кончината му.

Марияна Кукушева: Хлябът може да поскъпне наесен

http://pik.bg/марияна-кукушева-хлябът-може-да-поскъпне-наесен-news213151.html

Марияна Кукушева: Хлябът може да поскъпне наесен

Възможно е наесен, когато започнем да потребяваме новата реколта пшеница, да има изменения в цената на суровината за нас. Това каза Марияна Кукушева, председател на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, предаде агенция "Фокус".

По думите й, увеличението на цената на хляба наесен е възможно заради покачване на енергийните разходи, свитото потребление и буксуващата икономика, която увеличава себестойността на изделията. В момента, обаче, според Марияна Кукушева, няма нищо необичайно спрямо минали години.

„В момента да вещаем нещо, без да знаем какви са цените е просто несериозно”, каза още тя.

По думите на Кукушева, унищожената реколта от жито през тази година не е в особено голям размер, но цените на житото за вътрешния пазар на България, по традиция, са винаги по-високи спрямо износните. Тя обясни нещата по следния начин.

„В България не е развит фючърсният пазар на пшеница, което значи един преработвател да купи веднъж годишно цялото количество пшеница, която му е необходима до следващата година по това време”.

В този смисъл цената на борсата на вътрешния пазар пряко се отразява върху цените на хранителните продукти, които слагаме на трапезата си, т.е. преработвателите, в случая мелничарите, купуват по-малко и затова цените обикновено са плаващи. 


По думите на Марияна Кукушева, тазгодишната реколта ще бъде достатъчна за потреблението на нашия пазар, а зърненият баланс е вързан. Според нея, хлебните качества на реколтата, която е необходима за България – около 1 милион тона, са абсолютно доказани.

„Просто все още не е започнала преработката на новата реколта, защото има технологично време за отлежаване”, обясни председателят на Федерацията на хлебопроизводителите.

Според нея, има и една друга малка истина. Засега с по-добри качества се оформя зърното от Южна България, защото там нямаше наводнения. Според Кукушева, хлябът е пазарна стока, само и единствено пазарът определя цената на тази стока и не трябва да съществуват никакви притеснения.

По думите на Марияна Кукушева, в последните 10 години цените на суровината за хляб, цените на енергийните и транспортните разходи, цената на заплащането и данъците са се покачили в пъти, а едровата цена на хляба е останала същата.

„Има един-единствен начин, който не е за пренебрегване, да бъде запазена цената на хляба, да не се покачва за българския потребител и този начин е да бъде коригирана диференцираната ДДС ставка на хляба”, обясни Кукушева.

Според нея, ако бъдещото правителство приеме ДДС ставката на хляба да бъде 5 %, така както е в развитите европейски държави, както е и в Румъния и Гърция, тогава цената на хляба няма да бъде покачена при никакви условия.

Наследник на кралици дойде в „Двореца”, за да връчи „Пламък на мира”

http://dobrudjatv.net/%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d0%b9%d0%b4%d0%b5-%d0%b2-%d0%b4%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b0/

Статуетката „Пламък на мира“ получи днес на официална церемония в „Двореца“ кметът на Балчик Николай Ангелов от ерцхерхога Шандор Хабсбург – Лотарингски. Правнукът на румънската кралица Мария, построила „Двореца“ в Балчик, присъства на събитието днес заедно със съпругата си Херта. Отличието се дава за особени […]

Почина майката на перничанина, който проплака, че брат му иска да го убие и изнасили

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pochina-maikata-na-pernichanina-koito-proplaka-che-brat-mu-iska_33664/

Майката на отец Борислав, който проплака, че брат му Чавдар тормози него и семейството му е починала, научи ZaPernik.com.

Погребението на възрастната жена се е състояло вчера на гробищата в пернишкото село Рударци.

Преди да почине жената беше настанена в хоспис в София, защото била пострадала след нещастна злополука в дома си в Рударци. Братът на отец Борислав също живее в семейната къща, в която са и съпругата и децата на духовния служител.

"Той...

Продължава

Младите все по-незаинтересовани от културата

http://www.moreto.net/novini.php?n=260937

Скъпите билети и липсата на интерес са сред основните препятствия пред участието на млади хора в културни събития. Това става ясно от изследването на Граждански институт „Предизвикателства пред достъпа на младите хора до култура" 2014 г.

Откраднати са вещи от експозицията в паметника на Шипка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/12/2360345_otkradnati_sa_veshti_ot_ekspoziciiata_v_pametnika_na/?ref=rss


Неизвестни засега са откраднали вещи от експозиционната витрина на паметника на връх Шипка. Липсват
джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 ордени и медали. Това съобщиха от областната дирекция на МВР в Стара Загора.

По случая е образувано досъдебно производство. Сигналът за кражба е получен в понеделник в Районното управление "Полиция" – Казанлък, като се отнася за времето от 28 февруари 2014 година до 11 август 2014 година.

Директорът на Национален...

С 500 млн. лв. от бюджета тръгват спрените европрограми неясно кога

http://www.mediapool.bg/s-500-mln-lv-ot-byudzheta-tragvat-sprenite-evroprogrami-neyasno-koga-news223618.html

С 492 млн. лв. от бюджета служебният кабинет ще размрази плащанията по спрените оперативни програми "Регионално развитие" (ОПРР) и по "Околна среда" (ОПОС) възможно най-бързо. Средствата ще дойдат основно от публичната инвестиционна програма "Растеж и развитие на регионите", която е с бюджет от 500 млн. лв., но до средата на юли бяха усвоени само 50 млн. лв., по думите на предишния финансов министър Петър Чобанов. Парите са двойно по-малко от претендираните от строителните компании, но са добро начало за поставянето на диалог, какъвто липсваше през последната година, по думите на Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите. . Целта е да няма загуба на над 3 млрд. лв. в края на годината по правилото n+2 (б.ред. бюджетът за усвояване за съответната година), каза служебният вицепремиер по икономическата политика и регионален министър Екатерина Захариева след среща с ръководството на Националното сдружение на общините (НСОРБ) и Камарата на строителите в Министерския съвет във вторник. Първо ще бъдат пуснати 188 млн. лв. по ОПРР, а после още 304 млн. лв. по ОПОС. Министрите от служебния кабинет обаче не се ангажираха със срок кога тези средства ще пристигнат по сметките на общините, а от там във фирмите, за да платят забавени заплати на строителите,  Средствата ще бъдат осигурени за сметка на парите от публичната инвестиционна програма "Растеж и развитието на регионите", както и от ревизия на други разходи, направени в последните дни на кабинета "Орешарски", каза служебният финансов министър Румен Порожанов, без да посочи суми. Могат да се използват и "мъртвите пари от отчисленията за отпадъци", подсказа Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ. Строителните фирми имат да получават над 1 млрд.лв. от европроекти, каза председателят на Камарата на строителите. От тях 304 млн. лв. са по ОПОС, 188 млн. лв. - по ОПРР и още 150 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони. Отделно има още над 300 млн. лв. по всички програми, които обаче не са фактурирани, за да не се плаща ДДС, заради спрените плащания. Общините продължават да тънат в неведение за наложените финансови санкции по ОПОС, заради допуснати нарушения при обществените поръчки. Предишният министър на екологията и настоящ евродепутат Искра Михайлова обеща да ги представи публично, но това не се случи с извинението, че още няма яснота. Служебният министър на екологията Светлана Жекова пое същия ангажимент. Плащанията към общините бяха спрени по ОПОС окончателно през февруари. В началото на юни се замразиха пари и по две оси по ОПРР – за градско възстановяване и туризъм, а от края на юли и по цялата програма. Ефектът е разкопани улици, недоволни граждани, а 19 общини са изправени пред фалит, по думите на Гинка Чавдарова. Първо тръгват парите по ОПРР, после и по ОПОС Още днес управляващият орган на оперативна програма "Регионално развитие" ще внесе искане за плащане на 188 млн. лв. в сертифициращия орган, който е в Министерството на финансите, каза Екатерина Захариева. По думите й с тези пари ще се направят плащания по всички оси на програмата. Размразяването на парите по ОПРР от Брюксел е възможно да стане най-рано в края на октомври, по думите на Захариева. Тя обеща дотогава да има ритмични плащания по всички оси на програмата.  Месечно за това ще са необходими по 110 – 130 млн. лв., посочи Захариева. По ОПОС новите управляващи са изтеглили сертификата от 53 млн. лв. от сертифициращия орган, внесен от кабинета "Орешарски", и в момента се подготвя нов за 304 млн. лв., каза Светлана Жекова, без да уточни кога ще бъде внесен. Целта на този сертификат е да се тества дали системите за управление и контрол работят по новите правила след предприетите коригиращи мерки от страна на управляващия орган на ОПОС. Служебният екоминистър разсея "илюзията", че ЕК ще размрази плащанията по ОПОС до две седмици, подхранвана от предишните управляващи. По думите на Жекова предстоят "още преговори с ЕК и още сериозна работа", преди парите да бъдат пуснати от Брюксел. Ще се работи и за възстановяване на плащанията по инструмента ФЛАГ, от който общините получаваха заеми за разплащане по европроектите, каза Екатерина Захариева без да каже кога ще се случи това. Общините "гадаят" за финансовите корекции Отпуснатите в последните часове на кабинета "Орешарски" 166 млн. лв. на общините за плащания по ОПОС все още не са пристигнали до всички общини. В момента се получават, но не всички получават заявените суми. Гадаем дали това се дължи на наложени финансови корекции и направени прихващания от страна на ОПОС, каза директорът на Националното сдружение на общините. Тя призова за повече "прозрачност и публичност" по този въпрос. Въпреки че вече мина близо седмица от взетото решение на кабинета "Орешарски" за 166 млн. лв., и до този момент няма никаква яснота кои общини колко средства получават. В мистерия тънат и наложените финансови санкции на общините по ОПОС заради допуснати нарушения. Светлана Жекова обеща да ги оповести, без да се ангажира кога.

Почина испански свещеник, заразен с ебола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241383

75-годишен католически свещеник, заразен с Ебола, почина в болница в Мадрид, съобщиха от здравното заведение. 
Мигел Пахарес издъхна само пет дни, след като бе евакуиран от Либерия. Той беше лекуван в Испания с експериментален американски серум зимап, след като беше транспортиран в Мадрид на 7 август. 75-годишен католически свещеник, заразен с Ебола, почина в болница в Мадрид, съобщиха от здравното заведение.  Мигел Пахарес издъхна само пет дни, след като бе евакуиран от Либерия. Той беше лекуван в Испания с експериментален американски серум зимап, след като беше транспортиран в Мадрид на 7 август.

Почина испански свещеник, заразен с Ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241368

75-годишен католически свещеник, заразен с Ебола, почина в болница в Мадрид, съобщиха от здравното заведение. 
Мигел Пахарес издъхна само пет дни, след като бе евакуиран от Либерия. Той беше лекуван в Испания с експериментален американски серум зимап, след като беше транспортиран в Мадрид на 7 август. 75-годишен католически свещеник, заразен с Ебола, почина в болница в Мадрид, съобщиха от здравното заведение.  Мигел Пахарес издъхна само пет дни, след като бе евакуиран от Либерия. Той беше лекуван в Испания с експериментален американски серум зимап, след като беше транспортиран в Мадрид на 7 август.

Жекова: Замразената ОП „Околна среда“ генерира напрежение между бенефициентите

http://econ.bg/Новини/Жекова-Замразената-ОП-Околна-среда-генерира-напрежение-между-бенефициентите_l.a_i.561415_at.1.html

Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова каза, че оперативна програма „Околна среда“ е с много сериозни проблеми. Те генерират и много...

Повдигнаха обвинение на Цветан Василев

http://frognews.bg/news_74523/

Прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на шефа на КТБ Цветан Василев за длъжностно присвояване в особено големи, съобщкиха от прокуратурата.

Посегнаха и на Шипка, обраха паметника!

http://www.bnews.bg/article-113630

Обраха Паметника на свободата на връх Шипка, съобщиха от полицията в Стара Загора.

Много ценен римски паметник влезе в НИМ

http://news.ibox.bg/news/id_1639860578

Хермата е много добър екземпляр на римската мраморна пластика

Полицаи разбиха и нахлуха погрешка в дома на 90-годишен в Оряхово

http://www.mediapool.bg/politsai-razbiha-i-nahluha-pogreshka-v-doma-na-90-godishen-v-oryahovo-news223617.html

Полицаи са нахлули погрешка в къщата на 90-годишен пенсионер и съпругата му при специализирана операция в Оряхово рано сутринта във вторник.   При акцията униформените счупили вратите и прозорците на жилището на улица "Левски" № 21. След като разбрали, че са сбъркали адреса, те се извинили.   Минути след пет часа сутринта Йорданка Торбова била събудена от съпруга си, след като пред къщата на семейството започнала полицейска акция. Униформените, за които жената предполага, че са от жандармерията, нахлули в дома им, чупейки прозорци и врати.   "Идват и разбиват вратите, външната врата, айде тя е заключена, обаче на кухнята е отключена и нея разбиват. След това отиват на горния етаж и понеже там загражденията са с ПВЦ, махат стъклото и влизат вътре. Има стая, която е заключена, разбиват и нея. После разбрахме, че съседният блок също е 21. Отиват там и го откриват този, който търсят", разказа жената пред БНР.   След като разбрали, че са сбъркали адреса, полицаите се извинили на семейството пенсионери и отишли да задържат търсения човек, който живее на същата улица.   Пред БНР възрастната жена попита кой ще плати щетите след акцията на МВР в дома.   "Аз им казах, може ли такова нещо! Сега ние как ще живееме. Нощеска да бъде отворено, айде има остъкление тука, ще заключиме тази врата. Ама не е приятно това нещо", каза жената.   Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов е разпоредил проверка по случая. На място е директорът на полицията във Враца, който обеща да бъдат възстановени щетите на семейството.

Министърът на образованието ще има трима заместници

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/12/2360341_ministurut_na_obrazovanieto_shte_ima_trima_zamestnici/?ref=rss


Началникът на софийския регионален инспекторат по образованието Ваня Кастрева и професорите от Софийския университет - Николай Денков, и от Техническия - Валери Младенов, ще бъдат заместник-министри на образованието и науката, съобщи служебният образователен министър Румяна Коларова на пресконференция днес, предаде capital.bg.

Ваня Кастрева ще отговаря за училищното образование, Николай Денков - за оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и европейските...

Бареков: Връщането на Танов е нагла демонстрация

http://www.cross.bg/borisov-tanov-barekov-1425163.html

/КРОСС/ Ваньо Танов дължи обяснения пред обществото и прокуратурата защо под натиска на бившия премиер Бойко Борисов принуждаваше служителите си в данъчното ведомство да прекратяват данъчни проверки на производители на спиртни напитки и защо се превърна в маша за рекет на г-н Борисов. Това назначение показва, че влиянието на Бойко Борисов в служебния кабинет е много голямо и не може да бъде скрито. С връщането на Танов безпардонно се демонстрира наглостта, с която ГЕРБ и Борисов се връщат във властта, заявява председателят на „България без цензура" Николай Бареков. Защо предишният парламент потули истината за това имало ли незаконно варене на спирт във фабриката, чиято проверка е спряна след уговорката между Борисов и Първанов? Защо депутатът от ДПС Йордан Цонев замълча и позволи случаят да бъде потулен в парламентарната комисия, която беше направена да разследва точно тези обстоятелства? Очакваме реакцията на „Протестна мрежа", Реформаторския блок и дори на БСП, ще приемем ли ние, хората от опозиционните партии и гражданското общество, подобни корупционни скандали да бъдат замитани от политическия елит с назначения по високите етажи? Нека г-н Танов излезе пред обществото и потвърди автентичността на записа с г-н Бойко Борисов, за да стане кристално ясно, че беззаконието и рекетът тропат на вратата, настоява Николай Бареков.  

Саудитска Арабия отпуска 580 млн. долара за Газа

http://asia.actualno.com/Sauditska-Arabija-otpuska-580-mln-dolara-za-Gaza-news_44616.html

Саудитска Арабия отпуска 580 милиона долара за възстановяването на ивицата Газа, предаде ИТАР-ТАСС. В същото време Саудитска Арабия предупреди Израел, че трябва да постигне мирно споразумение с палес...

Стефан Генов влезе в щаба на Лудогорец

http://bgfootball.actualno.com/Stefan-Genov-vleze-v-shtaba-na-Ludogorec-news_44622.html

Стефан Генов е член в треньорския щаб на Лудогорец. Бившият треньор на Локомотив (Сф), Локомотив (Пд) и Черно море ще бъде помошник на Георги Дерменджиев. Заедно с тях работят и испанците Серхио Марти...

Вашингтон снабдявал екстремистите в Ирак с оръжие от България

http://asia.actualno.com/Vashington-snabdjaval-ekstremistite-v-Irak-s-oryjie-ot-Bylgarija-news_44619.html

Джихадистите в Ирак са били въоръжавани с оръжие от България и други натовски държави, както и от Украйна. Това разкри за агенция РИА "Новости" военно-дипломатически източник. От 2013 г. за...

Украйна отказа хуманитарната помощ на Русия, прие закон за санкции срещу Москва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241324

Украйна няма да пропусне на своя територия руския конвой с хуманитарна помощ, който днес се отправи към руско-украинската граница, съобщ АФП.
„Не смятаме преминаването на руския конвой на украинска територия за възможно. Този товар може да премине през украинския граничен пункт и да бъде натоварен в коли на Международния комитет на Червения кръст. Украйна няма да пропусне на своя територия руския конвой с хуманитарна помощ, който днес се отправи към руско-украинската граница, съобщ АФП. „Не смятаме преминаването на руския конвой на украинска територия за възможно. Този товар може да премине през украинския граничен пункт и да бъде натоварен в коли на Международния комитет на Червения кръст.

Варненски експерт: Увеличават се фалшивите обяви за недвижими имоти

http://www.moreto.net/novini.php?n=260925

Броят на фалшивите обяви за недвижими имоти през последните години се увеличава. Това разкри пред „Черно море“ Добромир Ганев от Варненската асоциация за недвижими имоти. Според Ганев това се прави от мними брокери на имоти, които се възползват от клиенти, за да печелят пари.

Ватиканът одобрява ударите по джихадистите в Ирак

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/vatikanyt-odobriava-udarite-po-dzhihadistite-v-irak-6019702

Засега това се прави с половин уста, но разликата с миналата година, когато Светият престол отхвърли нанасянето на удари по Сирия е очевидна

Пускат от бюджета 188 млн. на общините за европроекти

http://www.bnews.bg/article-113610

Възстановяват плащанията по спрените програми с бюджетни средства.

"Ало, Ваньо", или няколко припомняния за новия стар шеф на митниците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/12/2360310_alo_vanyo_ili_niakolko_pripomnianiia_za_noviia_star/?ref=rss


Един телефонен разговор през 2011 година замалко не струва поста шеф на Агенция "Митници" на генерала от резерва Ваньо Танов, но обръщението "Ало, Ваньо" стана нарицателно за всяка информация, свързана с него. 

Друг телефонен разговор близо три години по-късно го връща на същия пост (днес служебният финансов министър Румен Порожанов съобщи, че сутринта е разговарял с назначения от предишното правителство митнически шеф Павел Тонев, който подал оставка).

"Хайде, прибирай ги...

"Ало, Ваньо" или с какво помним новия стар шеф на митниците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/12/2360310_alo_vanyo_ili_s_kakvo_pomnim_noviia_star_shef_na/?ref=rss


Един телефонен разговор през 2011 година за малко не струва поста шеф на агенция "Митници" на генерала от резерва Ваньо Танов, но обръщението "Ало, Ваньо" стана нарицателно за всяка информация, свързана с него. 

Друг телефонен разговор близо три години по-късно го връща на същия пост (Днес служебният финансов министър Румен Порожанов съобщи, че сутринта е разговарял с назначения от предишното правителство митнически шеф Павел Тонев, който подал оставка).

"Хайде, прибирай...

Министър Христо Иванов: Актуализацията на съдебната реформа е екипна работа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241349

Разработване на актуална Стратегията за съдебната реформа и необходимостта от създаване на Обществен съвет към министъра на правосъдието са темите, които обсъди днес заместник министър-председателят и министър на правосъдието Христо Иванов на среща с над 15 неправителствени организации, съобщиха от ведомството. Разработване на актуална Стратегията за съдебната реформа и необходимостта от създаване на Обществен съвет към министъра на правосъдието са темите, които обсъди днес заместник министър-председателят и министър на правосъдието Христо Иванов на среща с над 15 неправителствени организации, съобщиха от ведомството.

Министър Христо Иванов: Актуализацията на съдебна реформа е екипна работа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241337

Разработване на актуална Стратегията за съдебната реформа и необходимостта от създаване на Обществен съвет към министъра на правосъдието са темите, които обсъди днес заместник министър-председателят и министър на правосъдието Христо Иванов на среща с над 15 неправителствени организации, съобщиха от ведомството. Разработване на актуална Стратегията за съдебната реформа и необходимостта от създаване на Обществен съвет към министъра на правосъдието са темите, които обсъди днес заместник министър-председателят и министър на правосъдието Христо Иванов на среща с над 15 неправителствени организации, съобщиха от ведомството.

Работодателите трябва да съобразят режима на работа с високите летни температури

http://www.moreto.net/novini.php?n=260935

Главна инспекция по труда напомня на работодателите да съобразят режима на работа с високите летни температури и да предприемат конкретни действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Възможните опасности за живота и здравето на работещите могат да бъдат намалени чрез предприемане на технически и организационни мерки.

Давид Силва се обвързва с "Манчестър сити" до 2019 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/12/2360334_david_silva_se_obvurzva_s_manchestur_siti_do_2019_g/?ref=rss


Атакуващият полузащитник на "Манчестър сити" Давид Силва подписа нов петгодишен договор с клуба.

"От момента, в който се присъединих към отбора преди четири години, се почувствах сякаш съм в своя втори дом", каза Силва пред официалния сайт на "гражданите".

28-годишният испански национал се присъедини към английския клуб през 2010 г. от "Валенсия". Шампионите платиха за него 24 млн. паунда.

"През последните четири години постигнахме изключително много заедно,...

Българското стопиране не променя срокове за строителството на "Южен поток"

http://www.vesti.bg/novini/bylgarskoto-stopirane-ne-promenia-srokove-za-stroitelstvoto-na-iuzhen-potok-6019703

Спряното строителство на български участък от газопровода "Южен поток" няма да доведе до промяна на сроковете за реализирането на проекта.

Ето становището на патолог за смъртта на Робин Уилямс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241315

Часове след смъртта на великия комик Робин Уилямс на сайта sfgate.com бе публикувано официалното становище на патолог.
Ето какво пише в документа:
Офис на шерифа на Окръг Марин , заключение на патолог

Разследване на смъртта на Робин Уилямс
На 11 август 2014, приблизително към 11:55 часа сутринта, офисът получи сигнал на телефон 911. Часове след смъртта на великия комик Робин Уилямс на сайта sfgate.com бе публикувано официалното становище на патолог. Ето какво пише в документа: Офис на шерифа на Окръг Марин , заключение на патолог Разследване на смъртта на Робин Уилямс На 11 август 2014, приблизително към 11:55 часа сутринта, офисът получи сигнал на телефон 911.

Ето първото заключение на патолог за смъртта на Робин Уилямс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241301

Часове след смъртта на великия комик Робин Уилямс на сайта sfgate.com бе публикувано официалното становище на патолог.
Ето какво пише в документа:
Офис на шерифа на Окръг Марин , заключение на патолог

Разследване на смъртта на Робин Уилямс
На 11 август 2014, приблизително към 11:55 часа сутринта, офисът получи сигнал на телефон 911. Часове след смъртта на великия комик Робин Уилямс на сайта sfgate.com бе публикувано официалното становище на патолог. Ето какво пише в документа: Офис на шерифа на Окръг Марин , заключение на патолог Разследване на смъртта на Робин Уилямс На 11 август 2014, приблизително към 11:55 часа сутринта, офисът получи сигнал на телефон 911.

Полицаи нахлуха в дома на 90-годишен пенсионер при спецакция в Оряхово

http://www.vesti.bg/novini/policai-nahluha-v-doma-na-90-godishen-pensioner-pri-specakciia-v-oriahovo-6019704

Полицаи нахлуха в къщата на 90-годишен пенсионер и съпругата му при специализирана операция в Оряхово рано тази сутрин.

ЕК разследва БЕХ за господстващо положение

http://econ.bg/Новини/ЕК-разследва-БЕХ-за-господстващо-положение_l.a_i.561409_at.1.html

Европейската комисия (ЕК) ще разследва Българския енергиен холдинг (БЕХ) за злоупотреба господстващо положение на пазара за електрическа енергия на...

Полицаи потрошиха дома на възрастно семейство при акция - грешка

http://pik.bg/полицаи-потрошиха-дома-на-възрастно-семейство-при-акция---грешка-news213141.html

Полицаи потрошиха дома на възрастно семейство при акция - грешка

Полицаи нахлуха в къщата на 90-годишен пенсионер и съпругата му при специализирана операция в Оряхово рано тази сутрин, пише "24 часа".

При акцията, униформените счупили вратите и прозорците на жилището на улица "Левски" № 21. След като разбрали, че са сбъркали адреса, те се извинили.


Минути след пет часа сутринта, Йорданка Торбова е събудена от съпруга си, след като пред къщата на семейството започва полицейска акция. Униформените, за които жената предполага, че са от жандармерията, нахлули в дома им, чупейки прозорци и врати:


Идват и разбиват вратите, външната врата, айде тя е заключена, обаче на кухнята е отключена и нея разбиват. След това отиват на горния етаж и понеже там загражденията са с ПВЦ, махат стъклото и влизат вътре. Има стая, която е заключена, разбиват и нея. После разбрахме, че съседния блок също е 21. Отиват там и го откриват този, който търсят.


След като разбрали, че грешат адреса, полицаите се извинили на семейството пенсионери и отишли да задържат търсения човека, който живее на същата улица. Пред БНР възрастната жена попита кой ще плати щетите след акцията на МВР в дома й.


Аз им казах, може ли такова нещо. Сега ние как ще живеем. Нощеска да бъде отворено, айде има остъкление тука, ще заключим тази врата. Ама не е приятно това нещо.
От МВР не коментират операцията в крайдунавския град.

Спецакция погрешка в дома на възрастна двойка от Оряхово

http://www.cross.bg/semeiistvoto-doma-shtetite-1425162.html

/КРОСС/ Полицаи нахлули в къщата на 90-годишен пенсионер и съпругата му при специализирана операция в Оряхово рано тази сутрин. При акцията униформените счупили вратите и прозорците на жилището на улица "Левски" № 21. След като разбрали, че са сбъркали адреса, те се извинили, съобщава БНР. Минути след пет часа сутринта Йорданка Торбова е събудена от съпруга си, след като пред къщата на семейството започва полицейска акция. Униформените, за които жената предполага, че са от жандармерията, нахлули в дома им, чупейки прозорци и врати. След като разбрали, че грешат адреса, полицаите се извинили на семейството пенсионери и отишли да задържат търсения човек, който живее на същата улица. Пред "Хоризонт" възрастната жена попита кой ще плати щетите след акцията на МВР в дома й. Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов е разпоредил проверка по случая. На място е директорът на полицията във Враца, който ще възстанови щетите на семейството.  

Полицаи изпочупиха дома на възрастно семейство при акция, извиняват се за грешката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241293

Полицаи нахлуха в къщата на 90-годишен пенсионер и съпругата му при специализирана операция в Оряхово рано тази сутрин. При акцията, униформените счупили вратите и прозорците на жилището на улица "Левски" № 21. След като разбрали, че са сбъркали адреса, те се извинили.
 Минути след пет часа сутринта, Йорданка Торбова е събудена от съпруга си, Полицаи нахлуха в къщата на 90-годишен пенсионер и съпругата му при специализирана операция в Оряхово рано тази сутрин. При акцията, униформените счупили вратите и прозорците на жилището на улица "Левски" № 21. След като разбрали, че са сбъркали адреса, те се извинили. Минути след пет часа сутринта, Йорданка Торбова е събудена от съпруга си,

Иконата на Богородица с нож в сърцето пристига в София

http://pik.bg/иконата-на-богородица-с-нож-в-сърцето-пристига-в-софия-news213133.html

Иконата на Богородица с нож в сърцето пристига в София

След Голяма Богородица уникалната икона на Божията майка със забит нож в сърцето ще пристигне от Златоград в София.Това реши специален съвет в родопския град, в който участва и проф. Николай Овчаров.

Майстор ще реставрира в столицата без пари уникалната икона "Св. Богородица Страдаща". Той има само едно изискване - да му бъдат осигурени единствено материалите. Специалистът ще трябва да се справи с реставрацията в рамките на месец, тъй като идеята е иконата да се върне в Златоград за празника на града - 21 септември, съобщи "Стандарт".

Нетипичното за нашите земи изображение на Богородица бе открито на тавана на църквата "Успение Богородично" в Златоград.

Божията майка е изобразена пред разпънатия на хълма Голгота в Йерусалим Христос. Тя ридае, а в сърцето й е забит меч или нож. "Символът е за мъката, изпитвана от нея пред смъртта на своя син", обясниха експерти.

С нея на тавана десетки години в прах лежали още интересни икони. "След като бъде реставрирана, в храма ще бъде направен иконен музей и там ще бъдат подредени и другите ликове на светци", обясни проф. Николай Овчаров. Хората от Златоград разказват, че стотици, а може би хиляди миряни проявяват огромен интерес към Страдащата Дева. В момента тя заедно с другите открити на тавана на храма икони са изложени в една къща.

 

Регистрираните безработни с 4000 по-малко

http://www.bnews.bg/article-113620

Равнището на безработица през юли 2014 г. у нас е 10.6%. Безработицата в страната намалява за шести пореден месец, като от началото на годината безработните са с почти 54 хиляди души по-малко.

Украйна не пуска хуманитарната помощ на Русия на своя територия (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241300

Украйна няма да пропусне на своя територия руския конвой с хуманитарна помощ, който днес се отправи към руско-украинската граница, съобщ АФП.
„Не смятаме преминаването на руския конвой на украинска територия за възможно. Този товар може да премине през украинския граничен пункт и да бъде натоварен в коли на Международния комитет на Червения кръст. Украйна няма да пропусне на своя територия руския конвой с хуманитарна помощ, който днес се отправи към руско-украинската граница, съобщ АФП. „Не смятаме преминаването на руския конвой на украинска територия за възможно. Този товар може да премине през украинския граничен пункт и да бъде натоварен в коли на Международния комитет на Червения кръст.

Капитанът на баскетболните национали отпадна от квалификациите с контузия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/12/2360327_kapitanut_na_basketbolnite_nacionali_otpadna_ot/?ref=rss


Капитанът на националния отбор на България по баскетбол Христо Николов отпадна от състава за оставащите мачове от европейските квалификации.

Николов е с разкъсан мускул на прасеца и ще трябва да се възстановява между две и три седмици. Европейските квалификации завършват на 27 август.

Старши треньорът Георги Младенов заяви, че не иска да рискува здравето на баскетболиста преди началото на новия сезон. Николов и Станислав Ваклинов бяха оставени в София.

Рано тази...

Още двама от бандата за изнудване задържаха във Враца

http://frognews.bg/news_74521/

Двама мъже бяха показно арестувани в центъра на Враца, видя само екип на tribali.info. Както Фрог нюз първи ви съобщи зад решетките са натикани около 10 човека от групата на Весо Лунгара и Ангел Главестия.

Днес във Варна обсъждат психичното здраве и миграцията на младите хора

http://www.moreto.net/novini.php?n=260928

Опасностите за психичното здраве на младите хора и предизвикателствата, породени от напускането на родината за много от тях, ще обсъждат варненци в градско събитие с дискусии, разказвачество и лятна музика, посветено на Международния ден на младите хора – 12 август, научи Moreto.

Полицаи потрошиха дома на възрастно семейство при акция, станала грешка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241286

Полицаи нахлуха в къщата на 90-годишен пенсионер и съпругата му при специализирана операция в Оряхово рано тази сутрин. При акцията, униформените счупили вратите и прозорците на жилището на улица Полицаи нахлуха в къщата на 90-годишен пенсионер и съпругата му при специализирана операция в Оряхово рано тази сутрин. При акцията, униформените счупили вратите и прозорците на жилището на улица "Левски" № 21. След като разбрали, че са сбъркали адреса, те се извинили. Минути след пет часа сутринта, Йорданка Торбова е събудена от съпруга си,

Софийският градски съд не може да открие Пеевски

http://politics.actualno.com/Sofijskijat-gradski-syd-ne-moje-da-otkrie-Peevski-news_44613.html

Софийският градски съд (СГС) не успява да намери Пеевски, за да му бъде връчено определението на съда, с което се отменя отказа на прокуратурата да разследва опита за убийство на Пеевски, потвърдиха...

МС назначава петима нови областни управители

http://politics.actualno.com/MS-naznachava-petima-novi-oblastni-upraviteli--news_44615.html

Решение за назначаване на нови областни управители на Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен ще разгледа правителството на утрешното си заседание. Бъдещите губернатори – Димитър Дим...

Откраднаха реликви от музея на връх Шипка

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/otkradnaha-relikvi-ot-muzeia-na-vryh-shipka-6019701

Неизвестно лице е задигнало джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали, съобщават от полицията в Стара Загора

Бареков: С връщането на Танов в митниците Борисов връща рекета

http://offnews.bg/news/n_1/n_375993.html

Борисов (лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов) върна рекета срещу бизнеса с назначаването на Ваньо Танов в Митниците, което е нагла демонстрация. Това коментира лидерът на България без цензура (ББЦ) Николай Бареков по повод новината, дошла от финансовия министър Румен Порожанов , че начело на Агенция "Митници" отново ще бъде поставен Ваньо Танов . "Ваньо Танов дължи обяснения пред обществото и прокуратурата защо под натиска на бившия премиер Бойко Борисов принуждаваше служителите си в данъчното ведомство да прекратяват данъчни проверки на производители на спиртни напитки и защо се превърна в маша за рекет на г-н Борисов. Това назначение показва, че влиянието на Бойко Борисов в служебния кабинет е много голямо и не може да бъде скрито. С връщането на Танов безпардонно се демонстрира наглостта, с която ГЕРБ и Борисов се връщат във властта", смята Бареков. Новият политик попита защо предишният парламент потули истината за това имало ли незаконно варене на спирт във фабриката, чиято проверка е спряна след уговорката между Борисов и Първанов ( Георги Първанов , бивш президент и настоящ лидер на АБВ). Николай Бареков очаква реакцията на Протестна мрежа, Реформаторския блок и дори на БСП срещу връщането на Танов в митниците. 

Сръбските доброволци в Източна Украйна унищожиха техника на украинската армия в ДНР

http://www.cross.bg/dobrovoltzi-opulchenieto-armiya-1425161.html

/КРОСС/ Сръбски доброволци в Източна Украйна унищожиха техника на украинските военни в ДНР. Отрядът от четници, воюващи на страната на опълченците, обяви успешната атака срещу украинската армия, съобщиха от пресслужбата на опълчението в ДНР. По данни на опълченците, “четниците” от отряда “Йован Шевич” са осуетили опита на украинската армия да навлезе в Краснодон, предаде РИА Новости. “По време на боевете бяха унищожени два танка, едно САУ (самоходно артилерийско оръдие). От наша страна има двама леко ранени, които получиха медицинска помощ и вече се върнаха в строя”, съобщи пресслужбата на опълчението, цитирайки думите на сръбските доброволци. Отрядът “Йован Шевич” се присъедини към опълченците още през май. Много от тях са познати на командващият опълчението Игор Стрелков от времето, когато той е бил доброволец в Сърбия. В отряда, начело с Братислав Живкович, има повече от 200 доброволци. Четническият отряд е наречен така в чест на сръбския командир Йован Шевич, който приел през 1751 г. руско гражданство и в последствие се превърнал в основател на автономната област Славяносърбия на територията на днешните Донецка и Луганска области (при Екатерина ІІ Славяносърбия влязла в състава на Новорусия).

Прокуратурата повдигна обвинение срещу Цветан Василев. Интерпол го издирва

http://offnews.bg/news/n_1/n_376005.html

Прокуратурата повдигна обвинение срещу Цветан Василев. Издадена е европейска заповед за арест. Банкерът се издирва от Интерпол. Това става ясно от прессъобщение на Прокуратурата. Обвинението срещу председателя на Надзорния съвет и мажоритарен собственик на затворената от БНБ на 20 юни Корпоративна търговска банка е повдигнато на 28 юли 2014 г. То е за длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщава Прокуратурата. Началното обвинение е за това, че през периода декември 2011 - 19 юни 2014 г. "умишлено е склонил Маргарита Петрова (главен касиер) и Орлин Русев (изпълнителен директор) да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. Василев е привлечен задочно, защото е извън страната, с неизвестно местоживеене. "На 28.07.14 г., веднага след привличането като обвиняем, по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на „Интерпол“, се казва в съобщението. Дни по-рано - на 25 юли - са привлечени като обвиняеми изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, както и ръководителят на управление "Кредитиране" в банката Георги Зяпков. Те са привлечени като обвиняеми в различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, пишат от Прокуратурата. По отношение на Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са взети мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на по 10 000 лв., а спрямо Зяпков – в размер на 5 000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната. Според Прокуратурата длъжностни лица при банката "са укрили от квесторите и разследващите органи" документи, сред които части от кредитни досиета. "В помощно помещение на банката в кашон са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст„да се махнат при проверка“, „да не се дават на одиторите“ и др. подобни. Иззети са и 14 броя чували с нарязани /шредирани/ оригинални документи, като е установено, че унищожаването им е извършено на 21.06.14 г. /ден след решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ АД под специален надзор/. Това е станало по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката. Изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи са установени и при претърсване /след съответно разрешение на съд/ в помещение в сграда в столицата", се казва в прессъобщението. От Прокуратурата са поискали от БНБ – управление „Банков надзор”, да предоставят всички документи, касаещи упражняването на надзора по отношение на КТБ АД, включително и в случаите на увеличаване на капитала на банката. От държавното обвинение са категорични, че "действията на прокуратурата и разследващите органи по настоящото досъдебно производство се организират и изпълняват по начин, който не препятства текущата дейност на квесторите и банката. Неоснователни са разпространените в публичното пространство твърдения за изнасяне на оригинални документи /вкл. кредитни досиета/ от банката и прилагането им по следствени дела, в резултат на което се създавали предпоставки за нарушаване на банковата тайна. Всички действия с такава информация се извършват при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за кредитните институции и след съгласуване с назначените квестори. Резултатите от извършени претърсвания показват, че има изнесени и унищожени документи, но не от разследващите органи или от квесторите, а по разпореждане на длъжностни лица от КТБ АД, някои от които вече привлечени като обвиняеми". "Разследването по делото няма отношение и по никакъв начин не влияе на осъществяването на специалния надзор спрямо банката. Разследването не е фактор, с който е необходимо да бъдат съобразявани решенията на компетентните органи за изплащане на депозитите. Това се извършва в съответствие с разпоредбите на Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките, чиито процедури не са в зависимост от хода и продължителността на наказателното производство", категорични са от Прокуратурата.

Космонавт управлява робот на Земята от Космоса

http://www.cross.bg/zemyata-kosmicheska-eurobot-1425160.html

/КРОСС/ Носейки се в земната орбита с над 27 000 км/ч, астронавт на Европейската космическа агенция (ЕКА) е управлявал дистанционно самоход в Холандия, за да демонстрира функционирането на "космически интернет", пише CNET. От настоящия си дом на борда на Международната космическа станция (МКС) на 400 киломера над Земята Александър Герст е извършил серия от маневри с роувъра на агенцията Eurobot. Германският астронавт е заснел и фотографии на маневрите и ги е излъчил към Земята. "За първи път Eurobot се контролира от Космоса, като това е част от експеримент за изпробване на комуникациите и операциите, които ще бъдат използвани за бъдещи проучвателни мисии", посочват от ЕКА. Връзката между роувъра и МКС се е осъществила чрез нова мрежа, която съхранява зададените команди в случай на прекъсване, за да ги изпрати, когато се бъде възстановена. "В бъдеще контролирането на роботи на Марс или Луната ще изисква вид "космически интернет" за изпращане на телекоманди и получаване на информация. Тези мрежи трябва да могат да се справят и със закъсненията на сигнала при далечни разстояния, пише TemaDaily.  

Цветан Василев обвинен, търси го Интерпол

http://www.moreto.net/novini.php?n=260934

На 28 юли прокуратурата задочно е обвинила Цветан Василев - за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, съобщават от държавното обвинение. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г.

Фрог научи: Закопчаха страшилището Лунгара за издевателства

http://frognews.bg/news_74520/

Старшилището на Северозапдана България-Весилин Попов-Лунгара е задържан при секретна операция на ГДКП, научи Фрог от разследващите. Заедно с него на топло са натикани още около 10 негови авери.

"Протестна мрежа" с открито писмо до Близнашки, искат информация дали са разследвани протестиращи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241267

От "Протестна мрежа" изпратиха отворено писмо до служебния министър-председател проф. Близнашки. В писмото ти от "Протестна мрежа" изразяват желанието си МВР и ДАНС да предоставят на правителството информация има ли разработки срещу протестиращи след 14 юни 2013 г.
Вижте целия текст на писмото: 
Уважаеми г-н Министър-председател, От "Протестна мрежа" изпратиха отворено писмо до служебния министър-председател проф. Близнашки. В писмото ти от "Протестна мрежа" изразяват желанието си МВР и ДАНС да предоставят на правителството информация има ли разработки срещу протестиращи след 14 юни 2013 г. Вижте целия текст на писмото:  Уважаеми г-н Министър-председател,

"Протестна мрежа" с открито писмо до Близнашки, искат да знаят разследвали ли са протестиращи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241238

От От "Протестна мрежа" изпратиха отворено писмо до служебния министър-председател проф. Близнашки. В писмото ти от "Протестна мрежа" изразяват желанието си МВР и ДАНС да предоставят на правителството информация има ли разработки срещу протестиращи след 14 юни 2013 г. Вижте целия текст на писмото:  Уважаеми г-н Министър-председател,

Ивет Лалова на 1/2 финал на Европейското първенство

http://offnews.bg/news/n_1/n_375953.html

Европейската шампионка от Хелзинки 2012 Ивет Лалова и Инна Ефтимова се класираха за полуфиналите в спринта на 100 метра на Европейското първенство по лека атлетика в Цюрих (Швейцария). Лалова спечели последната 5-а серия с 11.17 секунди, което е трето време в квалификациите. Ефтимова от своя страна финишира четвърта в трета серия с 11.42 секунди и също продължава напред. "Доволна съм. Винаги има известна нервност, когато защитаваш титлата. Готова съм. Не гледах бяганията на основните ми конкурентки, но аз лично не съм се влагала максимално в серията, защото исках да спестя енергия колкото е възможно повече. Все пак утре имам нов старт на полуфиналите", каза Лалова. Дафне Схиперс (Холандия) и Мириам Сумаре (Франция), които делят първото място в европейската ранглиста за сезона с по 11.03 секунди, бяха най-бързи в квалификациите.

Васил Щонов: Структурата на БЕХ е необходима

http://econ.bg/Новини/Васил-Щонов-Структурата-на-БЕХ-е-необходима_l.a_i.561408_at.1.html

Структурата на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) е необходима. В това е убеден служебният икономически министър Васил Щонов. По неговите думи обаче...

ГИТ: Работодателите да се съобразяват с горещините

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/git-rabotodatelite-da-se-syobraziavat-s-goreshtinite-6019696

Осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд е основно задължение на работодателя

Цветан Василев е обвиняем, има европейска заповед за арест

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/12/2360320_cvetan_vasilev_e_obviniaem_ima_evropeiska_zapoved_za/?ref=rss


Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. Това е част от задочно производство заради това, че не е известен адресът на Василев. Това съобщиха от прокуратурата.

Досега от там не бяха съобщили дали той е привлечен като обвиняем. Подобна информация се появи наскоро в австрийския вестник "Дер Щандард", за който банкерът често даваше интервюта в миналото. Началното обвинение срещу Василев е за това, че от...

Утре горещо, в края на седмицата захладнява

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241232

Слънчево и горещо ще остане времето и утре. Утре ще е слънчево и горещо. Още по обяд температурите в равнините ще достигат 30°, оставайки над тази стойност чак до към 18-20 ч. Максималните за деня ще са между 33° и 38°, в София 33°. Вятърът ще е слаб, предимно от изток. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и Слънчево и горещо ще остане времето и утре. Утре ще е слънчево и горещо. Още по обяд температурите в равнините ще достигат 30°, оставайки над тази стойност чак до към 18-20 ч. Максималните за деня ще са между 33° и 38°, в София 33°. Вятърът ще е слаб, предимно от изток. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и

Официално: Цветан Василев обвиняем, Интерпол го издирва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241249

Председателят на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев вече е обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, съобщават от прокуратурата.
От там потвърждават че Василев е привлечен като обвиняем още на 28 юли. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. Председателят на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев вече е обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, съобщават от прокуратурата. От там потвърждават че Василев е привлечен като обвиняем още на 28 юли. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г.

Прокуратурата привлече Цветан Василев като обвиняем, Интерпол го издирва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241235

Председателят на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев вече е обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.
За това потвърждават от прокуратурата, която е привлякла Василев като обвиняем още на 28 юли, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на държавното обвинение. Председателят на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев вече е обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. За това потвърждават от прокуратурата, която е привлякла Василев като обвиняем още на 28 юли, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на държавното обвинение.

Сок от пъпеш - новото средство срещу махмурлук

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/sok-ot-pypesh-novoto-sredstvo-sreshtu-mahmurluk-6019697

Тъй като е пълен с витамини и минерали, без подсладители или консерванти, ефектът от натуралния сок от пъпеш е чудодеен, смятат специалисти

Шофьор помете дете във Варна и избяга

http://www.moreto.net/novini.php?n=260933

Вчера вечерта шофьор на лек автомобил е блъснал дете, намиращо се на пътното платно на ул. "Под игото". Автомобилът е неустановен и се е движел с несъобразена скорост, съобщиха от полицията за Moreto.net. След инцидента шофьорът е напуска местопроизшествието.

Съдии в декларация: Адамова има безупречна репутация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241240

Съдиите и съдебните служители на Административния съд София-град излязоха с декларация в подкрепа на тяхната колежка Аглика Адамова, която беше номинирана за зам.-министър на правосъдието, но няма да бъде назначена заради съмнителните връзки на баща й - Величко Адамов - с Красимир Георгиев - Красьо Черния. Съдиите и съдебните служители на Административния съд София-град излязоха с декларация в подкрепа на тяхната колежка Аглика Адамова, която беше номинирана за зам.-министър на правосъдието, но няма да бъде назначена заради съмнителните връзки на баща й - Величко Адамов - с Красимир Георгиев - Красьо Черния.

Лятно кино “Яворов” и крайбрежната алея в Поморие с нов облик през август 2015 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LeDIuzfvuC4/

Кметът Иван Алексиев подписа тристранен договор с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Местната инициативна рибарска група Поморие-Несебър за финансиране на инвестиционно намерение на Община Поморие за реконструкция на Лятно кино „Яворов” и Крайбрежна алея „Яворов”. Одобреният проект е на обща стойност 586 206,88 лв. без ДДС, безвъзмездната финансова помощ е на 100 % от всички разходи, а срокът за изпълнение – до 31.08.2015 г.

Построен преди повече от 30 години, летният театър е със силно увредена фасада, вътрешни помещения и естрада. Неподдържан през годините, един от символите на града придоби реалната опасност от срутване и причиняване на значителни екологични щети. С проекта за реконструкцията му се предвижда поставяне на хидроизолация, подмяна на настилката и оформяне на кино-кабина, гримьорни, коридори, складове и санитарни възли, като във всички помещения ще се инсталира модерна пожароизвестителната система. Цялостно ще бъде подменено осветлението, ел. и ВиК мрежите. Амфитеатрално ще бъдат разположени нови седалки.

“Уникално разположеното лятно кино има голяма сантиментална стойност не само за поморийци, но и за много от гостите на нашия град. В независимо изследване на Националната телевизия е обявено за най-красивото и автентично лятно кино на България. С реализирането на проекта ще се стремим да запазим неговата неповторима атмосфера и заедно с обособяването на алея „Яворов” да възродим спомените на няколко поколения, както и да превърнем мястото в  предпочитана сцена за изява на най-добрите български поети, музиканти, писатели и актьори”, коментира кметът Алексиев.

Проектът предвижда още и реконструк​ция на крайбрежната алея „Яворов” в отсечката между Стария кей и Лятното кино.  Замислена като зона за отдих, алеята, създадена в памет на великия български поет Яворов, в момента е доста амортизирана. По нея са извършвани само частични ремонти от създаването й преди повече от 45 години. През зимата на 2012 г. силна буря нанесе значителни щети на инфраструктурата на целия крайбрежен булевард, вековни дървета бяха изкоренени.

На любимото място за разходка, се предвижда монтирането на шест големи каменни блока, с височина около 2м., върху които ще се изпишат стихове на Яворов. Около всеки един от тях ще се оформи настилка от павета и подходи според конкретния случай. Предвидено е монтирането на декоративно осветление и цялостно озеленяване на прилежащото пространство. Ще се подменят стълбовете и ще се поставят осветителни тела с по-голяма височина и мощност. В проекта са предвидени два къта за пластични композиции на морска и рибарска тематика и два пъти повече пейки за отдих. По протежение на цялата алея ще бъдат засадени нови и екзотични растителни видове, пригодени за условия във влажна и солена среда, като по този начин алеята ще се доближи до първообраза си през далечната 1968 година.

Проектното предложение на Община Поморие се финансира в рамките на Дейност 13 от Насоките за кандидатстване по Мярка 2.2. от Местната стратегия за развитие на МИРГ Поморие-Несебър, която включва: “Инициативи за естетизиране на градската среда, опазване, ревитализация и използване на КИН, чрез превръщане на природните дадености в инструмент за развитие”.

Брюксел може да глоби сериозно Българския енергиен холдинг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241227

Българският енергиен холдинг е застрашен от сериозна глоба от Брюксел заради злоупотреба с доминираща позиция на пазара. Разследването на Европейската комисия се води от края на 2012-а година. Днес оттам са изпратили до БЕХ официално писмо с възраженията си срещу търговски практики, които нарушават конкуренцията, съобщава БНР. Българският енергиен холдинг е застрашен от сериозна глоба от Брюксел заради злоупотреба с доминираща позиция на пазара. Разследването на Европейската комисия се води от края на 2012-а година. Днес оттам са изпратили до БЕХ официално писмо с възраженията си срещу търговски практики, които нарушават конкуренцията, съобщава БНР.

Утре горещо, в края на седмицата захладнява

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241211

Слънчево и горещо ще остане времето и утре. Утре ще е слънчево и горещо. Още по обяд температурите в равнините ще достигат 30°, оставайки над тази стойност чак до към 18-20 ч. Максималните за деня ще са между 33° и 38°, в София 33°. Вятърът ще е слаб, предимно от изток. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и Слънчево и горещо ще остане времето и утре. Утре ще е слънчево и горещо. Още по обяд температурите в равнините ще достигат 30°, оставайки над тази стойност чак до към 18-20 ч. Максималните за деня ще са между 33° и 38°, в София 33°. Вятърът ще е слаб, предимно от изток. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и

Путин и Оланд се обединиха около нуждата от хуманитарна помощ за населението на Украйна

http://www.cross.bg/prezident-ykraiina-pytin-1425159.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин и френският президент Франсоа Оланд в телефонен разговор са изразили сериозната си загриженост във връзка с продължаващото влошаване на ситуацията и хуманитарните проблеми в югоизточната част на Украйна, съобщават от Кремъл. Двамата са подчертали значението на усилията за оказване на хуманитарна помощ на цивилното население. "И двете страни подчертаха, че с най-голямо значение е прекратяването на военните действия и постигнето на бързо политическо решение на украинските вътрешни проблеми", се казва още в съобщението. В допълнение, двамата лидери засегнали и обстановките в Ирак и Ивицата Газа, и призовали за активизиране на международните усилия, които да подпомогнат решаването на тези належащи въпроси.    

Прокуратурата проговори: Цветан Василев е обвиняем, Интерпол го търси

http://www.bnews.bg/article-113623

Цветан Василев е привлечен задочно като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. Това съобщиха до медиите от прокуратурата. Разследването е открило 14 чували с нарязани оригинални документи, унищожени на 21.06.14 г, ден преди затваряне на банката. В кашони пък са били крити кредитни досиета.

Скандални назначения и в МОН. Министър Коларова прави проверки

http://frognews.bg/news_74519/

Новата учебна година ще започне по план на 15 септември и ще бъдат отворени всички учебни заведения за първия учебен ден. Дори и в районите, пострадали от наводненията няма да има неработещи училища. От наводненията са пострадали и 5 автобуса в Бяла Слатина. Това каза служебният министър на образованието Румяна Коларова.

GLOBUL организира конкурс за социално ангажирани млади хора

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/globul-organizira-konkurs-za-socialno-angazhirani-mladi-hora-6019611

Кандидатите трябва да изпратят актуална автобиография и есе на тема "Ролята на дигиталните технологии за създаването на социална промяна и възможности за обществото" на английски език

Цветан Василев официално е обвиняем и неоткриваем

http://www.mediapool.bg/tsvetan-vasilev-ofitsialno-e-obvinyaem-i-neotkrivaem-news223616.html

Прокуратурата официално съобщи във вторник, че още на 28 юли е повдигнала задочно обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу мажоритарния собственик на затворената заради липса на ликвидност Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Веднага след това за него е издадена европейската заповед на арест, пуснат е за издирване чрез Шенгенската информационна система, както и чрез системата на Интерпол. Василев обаче още е в неизвестност за българските власти, въпреки неофициалните информации, че пребивава във Виена от страх за живота си.   Мажоритарният собственик на КТБ и председател на нейния директорски борд е обвинен за това, че е склонил високопоставени служители на банката да присвоят общо 206 милиона лева. Случайно или не официално съобщение на прокуратурата бе пуснато на рождения ден на Цветан Василев.   Другите обвиняеми   Три дни преди да бъде обвинен задочно мажоритарният собственик на КТБ - на 25 юли, са повдигнати обвинения срещу Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, които са временно отстранени от длъжност изпълнителни директори на КТБ. Обвинен е и Георги Зяпков, който е ръководител управление "Кредитиране" в КТБ.   Прокуратурата смята, че те са съучастници за умишлената безстопанственост в КТБ, която е довела до щети в особено големи размери.   Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са пуснати срещу парична гаранция от 10 000 лв., а спрямо Зяпков гаранцията е 5000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната.   Информацията, че Цветан Василев вече е обвиняем бе разпространена първо от австрийския вестник "Дер Щандарт" на 31 юли – три дни, след като прокуратурата е предприела действията по задочно повдигане на обвиненията. Тогава държавното обвинение отказа да потвърди официално този факт, без да обясни защо. Неофициално плъзнаха слухове, че обявяването на информацията ще попречи Василев да бъде открит. Той и така все още не е намерен.   Междувременно обаче банкерът започна да бомбардира българските медии с писма от чужбина. Първо на 25 юли Василев обясни, че е бил призоваван на разпит в прокуратурата и ако това се случи, той ще съдейства, защото: "Изясняването на истината до голяма степен е и в мой личен интерес", каза Василев.   На 30 август, два дни след повдигането на обвиненията, Цветан Василев изпрати писмо с коментар за "грешката Николай Бареков". Четири дни по-късно изпрати второ писмо, че консорциум от инвеститори скоро ще предложи план за спасението на КТБ. И последното от 8 август, с което Василев обеща на феновете на Ботев (Пд), че ще помага на отбора. От тогава той не е писал до българските медии и очевидно не е съдействал на прокуратурата.   Общо 11 обвиняеми по аферата с 206-те милиона лева   Прокуратурата предприе действията срещу Цветан Василев повече от месец, след като бе разкритикувана от Софийския апелативен съд, че не прави нищо с банкера. Съдия Алексей Трифонов, който ръководи съдебния състав по мерките за неотклонение срещу обвинените до онзи момент служители от КТБ, обясни на прокуратурата, че делото няма как да мине без Василев. Чак 37 дни по-късно Василев бе обвинен и пуснат за издирване.   С последните действия на прокуратурата привлечените като обвиняеми по аферата "КТБ" стават общо 11 души. Банката бе поставена под особен надзор от БНБ на 20 юни. Първо бе разпространена информация, че от трезора са изнесени 206 милиона лева и са дадени на фирмата "Бромак", чрез която Цветан Василев притежава КТБ. По-късно прокуратурата се коригира и обяви, че 206-те милиона лева са изнасяни по-малко от края на 2011 година до затварянето на банката.   За да се оправдаят тези липси, на 19 юни е съставен документ с фалшивицирани подписи, който да удостовери, че парите са изнесени от трезора точно преди затварянето на КТБ и са дадени назаем на "Бромак", смята държавното обвинение. Поради това бяха първо привлечени като обвиняеми главната касиерка Маргарита Петрова и заместник-главната счетоводителка Борислава Тренева – Кючукова. Те все още са в ареста.   Главната счетоводителка на КТБ Мария Димова се намира под домашен ареста. Четвъртият обвиняем - изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, сочен за помагач в присвояването, бе освободен срещу "парична гаранция" от 10 000 лева. Петият обвиняем бе подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който ще отговаря за неупражнен контрол върху 19 лоши кредита, отпуснати от КТБ на все още незнайни за обществото хора. Дори и според "фалшивия документ" "Бромак" трябваше да върне парите до 30 юни, но това не се е случило. Квесторите на КТБ обявиха, че са предприели мерки по принудително изпълнение на дълговете.   Според прокуратурата ролята на Цветан Василев във всичко това е, че склонил Маргарита Петрова да изнася от трезора на КТБ парите в продължение на 3 години, а Орлин Русев да издава разрешенията. Пълна загадка обаче остава дали изобщо са изнасяни пари от трезора на КТБ, защото още не са извършени необходимите експертизи.   Унищожаване на документи   В съобщението си от вторник прокуратурата отрича твърденията на отстранените изпълнителни директори на КТБ, че незаконно се изнасят оригинални документи от банката за нуждите на Софийската градска прокуратура. Държавното обвинение твърди, че един от тези отстранени изпълнителни директори е наредил да се скрият части от кредитни досиета и да се нарежат 14 чувала документи.   "Установени са и иззети документи, които длъжностни лица при банката са укрили от квесторите и разследващите органи. В помощно помещение на банката в кашон са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст "да се махнат при проверка", "да не се дават на одиторите" и други подобни", съобщават от прокуратурата.   Чувалите са напълнени с нарязани оригинални документи на 21 юни, което е ден след поставянето на КТБ под особен надзор. При разпитите е установено, че документите са нарязани по устна заповед на един от обвинените изпълнителни директори, но се казва кой е той.   Изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи са установени и при претърсване в помещение във външна за банката сграда в София. Прокуратурата съобщава, че е изискала и всички документи от БНБ, които показват как е осъществяван надзорът върху КТБ през годините.   Независима експертиза   Държавното обвинение обяви намерението си да възложи ключовата за делото финансово -счетоводна експертиза на международна организация с безспорен експертен опит, но не се уточнява коя ще е тази организация.   Разследването по аферата "КТБ" продължава в три направления. Едното е за неупражнен контрол от служители на БНБ. Другото е за присвояването на 206-те милиона лева, а третото е за престъпления против стопанството, извършени от длъжностни лица на КТБ. По третото направление ще има изясняване, след като са готови одиторските доклади за банката.   Прокуратурата "изрично" отбелязва, че провежданото разследване е организирано така, че да не пречи на квесторите на КТБ.   "Неоснователни са разпространените в публичното пространство твърдения за изнасяне на оригинални документи от банката и прилагането им по следствени дела, в резултат на което се създавали предпоставки за нарушаване на банковата тайна", казват от държавното обвинение.

Цветан Василев вече е обвиняем и неоткриваем

http://www.mediapool.bg/tsvetan-vasilev-veche-e-obvinyaem-i-neotkrivaem-news223616.html

Прокуратурата е повдигнала задочно обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, съобщиха от държавното обвинение във вторник. Обвиненията са повдигнати на 28 юли. Цветан Василев е обвинен за това, че е склонил главния касиер на КТБ Маргарита Петрова и изпълнителния директор Орлин Русев да източат 206 милиона лева от банката. Василев още не е уведомен за повдигнатите обвинения, защото прокуратурата не знае къде се намира той. За него е издадена европейска заповед за арест на 28 юли, веднага след задочното му привличане като обвиняем. Той е обявен за издирване и чрез Шенгенската информационна система. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на "Интерпол", информират от прокуратурата. Отделно на 25 юли са повдигнати обвинения срещу Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев  - временно отстранени от длъжност изпълнителни директори на КТБ, както и Георги Зяпков (ръководител управление "Кредитиране"). Повдигнати са им обвинения за различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери. Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са пуснати срещу парична гаранция от 10 000 лв., а спрямо Зяпков гаранцията е 5000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната. Очаквайте подробности

Съдебни служители с декларация: Адамова има безупречна репутация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241222

Съдиите и съдебните служители на Административния съд София-град излязоха с декларация в подкрепа на тяхната колежка Аглика Адамова, която беше номинирана за зам.-министър на правосъдието, но няма да бъде назначена заради съмнителните връзки на баща й - Величко Адамов - с Красимир Георгиев - Красьо Черния. Съдиите и съдебните служители на Административния съд София-град излязоха с декларация в подкрепа на тяхната колежка Аглика Адамова, която беше номинирана за зам.-министър на правосъдието, но няма да бъде назначена заради съмнителните връзки на баща й - Величко Адамов - с Красимир Георгиев - Красьо Черния.

Цв. Василев вече е обвиняем с европейска заповед за арест

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/cv.-vasilev-veche-e-obviniaem-s-evropejska-zapoved-za-arest-6019699

Банкерът е обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери и е обявен за международно издирване, съобщи държавното обвинение

ЕК: Има опасност за възпрепятстване на конкуренцията на нерегулирания пазар на еленергия в България

http://pik.bg/ек-има-опасност-за-възпрепятстване-на-конкуренцията-на-нерегулирания-пазар-на-еленергия-в--news213112.html

ЕК: Има опасност за възпрепятстване на конкуренцията на нерегулирания пазар на еленергия в България

Европейската комисия уведоми „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) за своето предварително становище, че териториалните ограничения за препродажба в споразуменията на БЕХ с търговските му партньори за доставка на електричество на българския нерегулиран пазар за електрическа енергия на едро може да представляват нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Подобни условия ограничават свободата на купувачите да избират къде да препродават електроенергията, закупена от БЕХ. Изпращането на изложението на възраженията не предопределя крайния изход на разследването, се казва в прессъобщение на ЕК.

Комисията има опасения, че като налага ограничения относно мястото на препродажба на доставяната електроенергия, БЕХ — традиционното държавно вертикално интегрирано енергийно дружество в България, би могло да възпрепятства конкуренцията на нерегулирания пазар за електрическа енергия на едро в страната. 

В изложението на възраженията се посочва, че в по-голямата част от споразуменията за доставка на електроенергия, сключени между БЕХ и неговите търговски партньори, се предвижда, че доставяната от БЕХ електроенергия може да бъде препродавана единствено в България или единствено в чужбина. Споразуменията предвиждат също така механизми за контрол и санкциониране, които позволяват на БЕХ да следи и да наказва своите клиенти, които не спазват тези териториални ограничения.

Според предварителното заключение на Комисията тези териториални ограничения представляват злоупотреба с господстващото пазарно положение на БЕХ, която е забранена от член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС). Такова поведение, ако бъде установено, води до нарушаване на електроразпределението в единния пазар, като засяга ликвидността и ефективността на пазарите за електрическа енергия и издига изкуствени бариери пред търговията между България и други държави членки. 

9% ръст на пътниците на Летище София през юли

http://society.actualno.com/9-ryst-na-pytnicite-na-Letishte-Sofija-prez-uli-news_44611.html

През изминалия юли Летище София е обслужило общо 362 800 пътници в двата летищни терминала, с което е постигнато увеличение от 9% на годишна база, информират от авиопорта. Авиокомпаниите, опериращи...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване