Цветан Василев е обвиняем, с европейска заповед за арест от 28 юли

http://www.cross.bg/bankata-dokymenti-litza-1425158.html

/КРОСС/ Продължават активните процесуално-следствени действия по разследването на длъжностните престъпления на служители от БНБ - Управление „Банков надзор", длъжностните присвоявания от служители на КТБ АД на сумата от 206 млн. лв. и престъпленията против стопанството, извършени от длъжностни лица при КТБ АД, във връзка и с констатациите на одиторските доклади, съобщава пресцентърът на прокуратурата. За периода от 17 юли до днес, са проведени следните основни действия: 1. На 25.07.2014 г. Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев (временно отстранени от длъжност изпълнителни директори на КТБ АД), както и Георги Зяпков (ръководител управление „Кредитиране" в банката) са привлечени като обвиняеми лица в различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. По отношение на Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са взети мерки за неотклонение „Парична гаранция" в размер на по 10 хил. лв., а спрямо Зяпков - в размер на 5 хил. лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната. 2. На 28.07.2014 г., в условията на задочно производство, като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, е привлечен Цветан Василев - председател на Надзорния съвет на КТБ АД. Началното му обвинение е за това, че през периода от м. декември 2011 г. до 19.06.2014 г

Цветан Василев обвинен, търси го Интерпол

http://news.ibox.bg/news/id_1500862840

Началното му обвинение е за умишлено склоняване на Маргарита Петрова и Орлин Русев, да се разпоредят със сумата от 206 млн. лв. Разследващите работят по три направления по производството, касаещо дейността на длъжностни лица от БНБ и КТБ. Има изнесени и унищожени документи по разпореждане на длъжностни лица от КТБ.

ГИТ: Работодателите да съобразят графика с жегите

http://news.ibox.bg/news/id_832959620

Оптималните температури за работа са между 26 и 28 °C, твърдят от инспекцията

Джоли стана дизайнерка на патъци

http://www.bnews.bg/article-113605

Анджелина Джоли иска да замени киното с друго поприще. Според запознати актрисата имала желание да създаде модна империя. Анджи вече дори се изявявала като дизайнер.

Според финансовия министър бюджетният дефицит ще надхвърли 1,8 %, но трябва да остане под 3

http://www.moreto.net/novini.php?n=260932

Бюджетният дефицит за тази година не може да остане в рамките на 1,8 процента, но е задължително той да не надхвърли 3 процента от БВП на начислена основа съгласно изискванията на Евростат, като ще направим всичко възможно в рамките на този размер да остане и касовият дефицит.

Неизвестни откраднали част от експозицията на Шипка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241215

Неизвестен е откраднал част от експозицията на Паметника на свободата на връх Шипка, съобщи БГНЕС.
В районното полицейско управление е получен сигнал за кражба от експозицията на монумента вчера. От полицията съобщават, че кражбите били системни в продължение на месеци - за времето от 28 февруари до 11 август неизвестно лице е откраднало от Неизвестен е откраднал част от експозицията на Паметника на свободата на връх Шипка, съобщи БГНЕС. В районното полицейско управление е получен сигнал за кражба от експозицията на монумента вчера. От полицията съобщават, че кражбите били системни в продължение на месеци - за времето от 28 февруари до 11 август неизвестно лице е откраднало от

Язовирната стена на с. Девене е била отнесена от наводнението

http://www.cross.bg/yazovirnata-otnesena-devene-1425157.html

/КРОСС/ Язовирната стена на село Девене буквално е била отнесена от водата, съобщи за TV7 кметът на Мизия Виолин Крушовенски. От 6-те метра тя е срината на два. Водосборният обем на язовира е 951 хил. куб. м. През 2010 г. от Агенцията по хидромелиорации са констатирали, че не работи спускателният кран на водното съоръжени. Монтиран е бил сифон за изпразване, а бързотокът и водобоят са били разбити и изнесени. За възстановяването на проводимостта им по цени от 2010 г. са били необходими 15 хил. лв. Снимка: Булфото, всички права запазени

Митко Ценов се класира за финала на 3000 м с препятствия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/12/2360311_mitko_cenov_se_klasira_za_finala_na_3000_m_s/?ref=rss


Митко Ценов се класира за финала на 3000 метра с препятствия и продължи доброто представяне на българските лекоатлети в първия ден от европейското първенство в Цюрих.

21-годишният състезател завърши на второ място в първата квалификационна серия.

Той направи много силно бягане и преодоля дистанцията за 8:35.45 минути. Българинът остана само на една стотна от победителя в серията Кристиян Залевски от Полша. 

Резултатът на Ценов е нов национален рекорд на България...

Иран се стреми да конкурира Русия в доставките на газ за Европа

http://www.mediapool.bg/iran-se-stremi-da-konkurira-rusiya-v-dostavkite-na-gaz-za-evropa-news223615.html

Иран е готов да конкурира Русия в доставките на газ за Европа. Ако САЩ и ЕС вдигнат санкциите си от Ислямската република, тя ще може след 2020 г. да изнася годишно 30 до 35 милиарда кубични метра газ, пише руският електронен в. Новости. мейл.ру под заглавие "Газовият съперник на Русия".   Иран е готов да доставя газ в Европа по газопровода "Набуко", а две европейски страни вече са проявили интерес, посочи вчера пред ирански медии заместник-министърът на петрола на Иран Али Маджеди, цитиран от ИТАР-ТАСС.   Запасите от газ в Иран са сравними с тези в Русия и са сред най-големите в света - близо 34 трилиона кубика, посочва изданието. "Иран (като доставчик) може да стане политическа алтернатива за ЕС, тъй като надеждността на Русия като основен търговски партньор е съмнителна", цитира то експерти от Германското дружество за външна политика.   Санкциите на САЩ срещу Иран отслабват; американски фирми например от медицината, авиацията и нефтохимическата промишленост са подновили преговорите с кабинета в Техеран, а ЕС се ориентира по САЩ, допълват специалистите.   Иран използва руско-американския конфликт, за да се отърве от санкциите, а САЩ искат да използват иранския петрол, за да сринат цените и да нанесат удар по Русия, коментира руският политолог Андрей Казанцев.   През септември Иран се кани да подише голям договор с Русия и да й доставя по около 25 милиона тона петрол годишно срещу руско оборудване. Иран няма политически съюзници и "ако получи възможност да продаде петрол и на Русия, и на САЩ, а газ - на Европа, той ще го стори", убеден е аналитикът.   За момента целият добив на Иран - към 160 милиарда кубика газ годишно, се поглъща от бързорастящия вътрешен пазар и не остава нищо за износ, посочва Татяна Митрова, експерт по горивата. Според енергийния институт към Руската академия на науките обаче Иран може да увеличи добива на 215 милиарда кубика, а до 2030 г. - на 260 милиарда. Тогава страната ще разполага с 30-35 милиарда кубика свободен газ и строежът на тръбопровод за износ ще бъде оправдан. А себестойността на добива в Иран е към 50 долара за 1000 кубика - съпоставима с тази в Русия, добавя Митрова.   Иран може и да не реши самостоятелно проблема с енергийната сигурност на Европа, защото Индия и Пакистан може също да потърсят неговия газ, отбелязва бизнесаналитикът Валерий Нестеров. Има и съмнения дали Иран ще е сигурен доставчик - той вече неведнъж е провалял доставки за Турция и Анкара е била принудена да внася повече гориво от Русия, напомня колегата му Мария Белова.

Започна почистване на речните корита в Пазарджишко

http://pik.bg/започна-почистване-на-речните-корита-в-пазарджишко-news213119.html

Започна почистване на речните корита в Пазарджишко

Предприети са мерки от страна на кметовете в област Пазарджик за почистване на речните корита, каза на пресконференция началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик комисар Иван Панайотов, предаде репортер наРадио „Фокус” - Пазарджик.

Започнало е почистването на коритото на река Марица в района на Пазарджик. Освен това ще бъдат почистени каналът в село Звъничево, районът около моста при село Априлци и канала Паша арк в Пазарджик. Предстои да бъде възложено и почистването на Телки дере в село Гелеменово. Ще бъде избран изпълнител на тези дейности. Това е информацията, която предостави община Пазарджик, обясни Панайотов. Коритото на река Тополница е почистено на територията на община Лесичово, а при село Юнаците, на територията на община Пазарджик все още не е почиствано. Иван Панайотов уточни, че в Пазарджишки регион има 75 малки язовира, които са пълни до 85%.

Проблемни са само няколко. Единият е на територията на община Панагюрище и е с частично разрушен преливник, но там са предприети необходимите действия и преливникът е възстановен. Другият язовир е „Голуша” край село Дюлево, община Стрелча. Той вече се източва. Под него има друг по-голям язовир, който може да поеме водата при възникването на проблем, каза също Панайотов. Той допълни, че язовир „Тополница” е пълен на 67%, а останалите големи язовири са пълни между 60 и 98%. Най-пълен е язовир „Белмекен” - 98%, каза Панайотов.

Престъпен дует измами две банки за 230 000 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4240139

Двама стари познайници на полицията във Велико Търново отиват на съд за банкова измама с 230 000 лв. Роденият в Молдова Михаил Николаев и варненецът Йордан Попов заформили престъпната афера през 2008 г. Тогава Михаил Николаев и Йордан Попов все още били с чисти досиета. Живеели и работели във Велико Търново. Молдовецът решил да си купи ... Двама стари познайници на полицията във Велико Търново отиват на съд за банкова измама с 230 000 лв. Роденият в Молдова Михаил Николаев и варненецът Йордан Попов заформили престъпната афера през 2008 г. Тогава Михаил Николаев и Йордан Попов все още били с чисти досиета. Живеели и работели във Велико Търново. Молдовецът решил да си купи ...

Норвегия отчита положително резултатите от забраната върху платения секс

http://www.mediapool.bg/norvegiya-otchita-polozhitelno-rezultatite-ot-zabranata-varhu-plateniya-seks-news223614.html

Забраната, наложена от Норвегия върху платения секс, е намалила трафика на хора и не е увеличила насилието срещу жените, както се опасяваха противници на забраната, показа изследване, извършено по поръчка на правителството, предаде Ройтерс.   Норвегия последва примера на Швеция и криминализира платения секс през 2009 г. Критици смятаха, че забраната ще увеличи трафика на хора и случаите на насилие срещу жени.   Страни като Финландия, Франция и Великобритания имат частични ограничения, чрез които забраниха да се купува секс от хора, които са заставени да проституират или са обект на трафик.   В изследването за резултатите от забраната в Норвегия се констатира, че заради нея се е стигнало до по-ниско търсене на услугите на проститутки и съответно до понижаване на цените на предлаганите от тях услуги. Това е проблем за проститутките, които идват често от бедни страни и малко от тях имат друг вариант за прехрана.   Докладът съдържа 200 страници и е основан на шестмесечни проучвания, в това число и интервюта с проститутки от двата пола, полицаи и организации, защитаващи правата на проститутките.   Норвежката забрана се прилага към всички норвежци, независимо къде са те. Норвежците нямат право да купуват секс дори в страни, в които това е разрешено.   Глобите се установяват от местните власти. В Осло например нарушение за закона коства глоба от 25 000 крони /4000 долара/.

Украинският парламент прие закон за санкции срещу Русия

http://www.cross.bg/sigyrnost-rada-chetene-1425155.html

/КРОСС/ Украинската Върховна рада във вторник прие на първо четене законопроект, който предвижда възможността от въвеждане на санкции срещу Русия, включително и прекратяване на транзита на енергоресурси, предаде РИА Новости. Решението бе подкрепено от 243 депутата при необходимия минимум от 226 гласа. Очаква се, разглеждането на документа на второ четене да се състои на вечерното заседание на парламента в 17 ч московско време (16 ч българско – бел. ред). Приемането на законопроекта не означава автоматичното въвеждане на 29 специални икономически и ограничителни мерки. Законът създава единственно правна основа за въвеждането им. Ограниченията могат да бъдат въведени от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) след разрешение от Върховната рада, президента, Министерския съвет, Националната банка или Службата за сигурност.

Най-субсидираните производители на тютюн

http://www.cross.bg/sybsidii-firmi-tyutyun-1425156.html

/КРОСС/ Години наред българските политици, най-вече тези от ДПС, мотивират предоставянето на субсидии за тютюн с факта, че те са необходими на около 50 хил. бедни фермери, които нямат алтернатива за заетост. Оказва се, че съществена порция от държавната дотация, която тази година беше 119 млн. лв., се концентрира в 20 фирми, които всъщност дори не са най-големите производители на тютюн. Ето и числата: 11 млн. лв. отиват в 20 компании, т.е. 10% от субсидиите са концентрирани в шепа фирми. В тях осигурените лица са едва 280, т.е. половин процент от заетите в сектора. Макар да няма официална информация колко общо са получателите на субсидии, от официално изявление на бившия зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов от май тази година излиза, че подадените заявления са общо 42 хиляди. И за капак - част от 20-те фирми са свързани помежду си, а половината от тях не попадат в топ 20 на производителите на тютюн, класирани по приходи за 2013 г. Това са изводите от първите публични данни за това кой получава тютюневите субсидии. "Капитал Daily" получи справката по Закона за достъп до обществена информация, която показва поредната концентрация на финансиране след тази в зърнопроизводството. Редовни милиони от държавния бюджет Повече от 15 години държавният бюджет изплаща субсидии на тютюнопроизводителите, които трябваше да бъдат спрени с влизането на България в ЕС през 2007 г., но това така и не се е случило до ден днешен

ЕК със съмнения, че БЕХ нарушава антитръстовите правила на ЕС

http://www.vesti.bg/novini/ek-sys-symneniia-che-beh-narushava-antitrystovite-pravila-na-es-6019700

Европейската комисия уведоми "Български енергиен холдинг"(БЕХ) за своето предварително становище, че може да е налице нарушаване на антитръстовите правила на ЕС, съобщиха от Представителството на Европейската комисия.

Обраха паметника на връх Шипка

http://pik.bg/обраха-паметника-на-връх-шипка-news213122.html

Обраха паметника на връх Шипка

Дни след като отново на дневен ред изплува проблемът с охраната на Шипка, апаши посегнаха на части от експозицията в Паметника на свободата, предаде БГНЕС.

В районното полицейско управление сигнал за кражба от експозицията на величествения монумент е получен вчера. От съобщението на полицията става ясно, че кражбите били системни в продължение на месеци - за времето от 28 февруари до 11 август неизвестно лице е откраднало от експозиционна витрина на паметника на връх Шипка един джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали.

По случая е образувано досъдебно производство.

БГНЕС припомня, че само преди дни, на 8 август, министърът на културата в служебното правителство доц. д-р Мартин Иванов предложи създаването на междуведомствена работната група, която трайно да гарантира опазването и съхраняването на Националния парк-музей "Шипка". Предложението за създаването на работната група бе отправено до Йордан Бакалов, министър на вътрешните работи.

Тази година, на 26 август, се навършват 80 години от откриването на величествения монумент.

През юли 2010 година мемориалният комплекс на връх Шипка за малко да остане неохраняем. Полицейската охрана трябваше да бъде свалена, тъй като с Постановление № 4 на Министерския съвет Шипка бе изключена от списъка на стратегическите обекти, които се охраняват от Министерството на вътрешните работи. Мярката бе наложена с цел реализиране на икономии. Тогава директорът Данчо Данчев получи предизвестие от МВР, че полицейските служители напускат комплекса. Още тогава Данчев определи случващото се като сериозен проблем, тъй като в музейната експозиция на Паметника на свободата има стотици ценни експонати от Руско-турската освободителна война. Освен това част от експозицията е на открито и така ще се превърне в лесна плячка за крадците. Тогава до сваляне на охраната не се стигна, след като се намериха средства за гардове.

Основният камък на паметника е положен на 26 август 1922 г. и завършва през 1930 г. На 26 август 1934 г. паметникът на връх "Свети Никола" е тържествено открит от държавния глава цар Борис III.

В България се дават милиони левове за охрана на висши партийни лица, а за охрана на българската светиня - пари пак се оказва, че няма.

МАЕ намали прогнозата си за световното търсене на петрол

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d6e4954/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csurovini0C3650Ca0Cmae0Enamali0Eprognozata0Esi0Eza0Esvetovnoto0Etyrsene0Ena0Epetrol0H1779840C/story01.htm

Въпреки въоръжените конфликти в Либия, Ирак и Украйна петролният пазар изглежда по-добре осигурен от очакваното, констатира още организацията


Грехът на Адамова

http://www.cross.bg/adamova-bashta-deiistva-1425154.html

/КРОСС/ Правосъдният министър Христо Иванов нарече "лош вкус" обвързването на незавидната слава на Величко Адамов с евентуалното назначаване на дъщеря му за зам.-министър. Иванов обаче се изрази много меко. Лош вкус щеше да бъде, ако ставаше дума за неудачно съчетание на цветове или недобро подбиране на думите във фразата. Тогава щеше да е лош вкус. В случая си е интрига без въображение, която обаче действа. И то защото първосигнално реагираме, когато чуем - "дъщерята на", "синът на", "снахата" и т.н. В съзнанието ни ясно се е закрепил моделът, който действа на роднинско-баджанашки принцип и нормалните правила са сякаш изключение. Може да се твърди, че Адамова е лоша кандидатура, ако: има кофти репутация като съдия, доказала се е като некадърна, има съмнения или даже доказателства, че е корумпирана, че е злоупотребявала със служебно положение, че има конфликт на интереси и т.н. Това че е дъщеря на Величко Адамов не я жигосва като виновна изначално. "Съдете ме по моите действия" поиска самата Адамова, въвлечена в лични обяснения кога са се развели родителите й и колко често вижда баща си. Много иска. Всички сте чували "народната" мъдрост: Какъвто бащата, такава и дъщерята/синът. А определението "бащичко" как ви се струва Интересен генетичен детерминизъм - раждаш се с кода какъв ще бъдеш? Родствената обсебеност в обществото ни действа открай време

Премиерът Георги Близнашки назначи още 10 заместник-министри

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pbiRAgD7Q0o/

Министър-председателят Георги Близнашки издаде заповеди за назначаването на още 10 заместник-министри.

Екипа на министъра на труда и социалната политика ще попълнят Румяна Георгиева и Спаска Петрова. Румяна Георгиева е завършила „Икономика и управление на промишлеността” в УНСС и до момента е парламентарен секретар на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Спаска Петрова е ръководител на проекти към Сдружение „Нов път”. Тя е бакалавър по предучилищна педагогика от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и магистър по публична администрация от СУ „Св. Климент Охридски”.

Двама са назначените заместник-министри на правосъдието. Това са Петко Петков, доскорошен съдия в Софийския районен съд, и Марин Вачевски, магистър по икономика от Стопанската академия „Акад. Димитър Ценов” – Свищов. От 1981 г. до пенсионирането си през 2013 г. той е работил на различни длъжности в ГД „Изпълнение на наказанията” – МП.

Министърът на околната среда и водите ще бъде подпомаган в работата си от досегашния заместник-кмет на Община Бургас Атанаска Николова. Тя е инженер еколог и инженер по биотехнология от Техническия университет в София. Притежава над 20-годишен опит в сферата на опазване на околната среда и устойчивото развитие.

Ирена Младенова става заместник-министър на икономиката и енергетиката. Тя вече е заемала този пост в предишното служебно правителство, сега е част от икономическия екип на Президента на Република България. Завършила е Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, където е асистент от 2010 г.

Един от най-изтъкнатите български спортисти – Йордан Йовчев, се връща в Министерството на младежта и спорта. Другият заместник-министър е Калин Каменов, който ръководеше Държавната агенция за закрила на детето до м. юли 2013 г.

Заместник-министри на образованието и науката стават началникът на Регионалния инспекторат по образованието на София-град Ваня Кастрева и проф. Николай Денков – ръководител на катедрата по инженерна химия в Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски.

Богородица с нож в сърцето идва в София

http://www.bnews.bg/article-113593

След Голяма Богородица уникалната икона на Божията майка със забит в сърцето нож ще напусне Златоград и ще пристигне в София. Това реши специален съвет в родопския град, в който участва и проф. Николай Овчаров.

Офицерският плаж – със забрана за къпане, но пълен

http://www.moreto.net/novini.php?n=260920

Забраната за къпане в морето край Офицерския плаж продължава да е в сила. Това обаче никак не притеснява плажуващите, които плуват на воля в морската вода, показа проверка на Дарик. Две табели, поставени в краищата на плажа, предупреждават за опасност при къпане.

ЕК изпраща възраженията си до „Български енергиен холдинг“ относно предполагаема злоупотреба с господстващо положение

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/I9oGcWOFYhs/

Европейската комисия уведоми „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) за своето предварително становище, че териториалните ограничения за препродажба в споразуменията на БЕХ с търговските му партньори за доставка на електричество на българския нерегулиран пазар за електрическа енергия на едро може да представляват нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Подобни условия ограничават свободата на купувачите да избират къде да препродават електроенергията, закупена от БЕХ. Изпращането на изложението на възраженията не предопределя крайния изход на разследването.

Комисията има опасения, че като налага ограничения относно мястото на препродажба на доставяната електроенергия, БЕХ — традиционното държавно вертикално интегрирано енергийно дружество в България, би могло да възпрепятства конкуренцията на нерегулирания пазар за електрическа енергия на едро в страната.

В изложението на възраженията се посочва, че в по-голямата част от споразуменията за доставка на електроенергия, сключени между БЕХ и неговите търговски партньори, се предвижда, че доставяната от БЕХ електроенергия може да бъде препродавана единствено в България или единствено в чужбина. Споразуменията предвиждат също така механизми за контрол и санкциониране, които позволяват на БЕХ да следи и да наказва своите клиенти, които не спазват тези териториални ограничения.

"Най-изумителното чудо напусна планетата" - светът скърби за Робин Уилямс

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2014/08/12/2360224_nai-izumitelnoto_chudo_napusna_planetata_-_svetut/?ref=rss


Неочакваната загуба на актьора Робин Уилямс, починал вчера по обяд след предполагаемо самоубийство, предизвика реакции от политици, знаменитости, актьори, колеги комици и личности от целия спектър на обществения живот - колкото разностранен и обичан от всички беше талантът му. В тази публикация "Дневник" събира част от цитатите, с които негови близки, официални лица и известните комедийни актьори го почитат.

Робин Уилямс беше авиатор, доктор, духчe, бавачка, президент, университетски...

Брюксел подозира Българския енергиен холдинг в злоупотреба с господстващо положение

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/08/12/2360307_brjuksel_podozira_bulgarskiia_energien_holding_v/?ref=rss


Европейската комисия подозира Българския енергиен холдинг (БЕХ) в злоупотреба с господстващо положение на пазара на едро на електроенергия, съобщи БТА като цитира прессъобщение на Еврокомисията.

Комисията е установила, че в повечето споразуменията за доставка на ток, сключени между БЕХ и неговите търговски партньори, се предвижда, че доставяната от БЕХ електроенергия може да бъде препродавана единствено в България или единствено в чужбина. 

Споразуменията включват клаузи,...

Действията на армията в Египет от 2013 г. са геноцид, сочи доклад на HRW

http://news.ibox.bg/news/id_1002180311

Според правозащитната организация смъртта на 817 души е планирано масово убийство

ГИТ пусна инструкции за безопасен труд по време на жеги

http://offnews.bg/news/n_1/n_375990.html

Работодателите трябва да съобразят режима на работа с високите летни температури, напомниха от Главна инспекция по труда (ГИТ). Те съветват работодателите да съобразят режима на работа с високите летни температури и да предприемат конкретни действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.  Техническите мерки включват средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух в тях. Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници и щори, както и оборудване на климатизирани помещения за почивка в производства, които не позволяват климатизиране на работните помещения. Организационните мерки, които могат да се предприемат, са промяна на работното време, така че да се избягва работата на открито в най-горещите часове на деня, осигуряване на по-чести почивки, подходящо работно облекло и разхладителни напитки. Работодателят трябва да има готовност за оказване на помощ в случай на инцидент - топлинен или слънчев удар. "Осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд е основно задължение на работодателя. В оценката на риска на работните места е необходимо да бъдат предвидени мерки, които се предприемат в случаи на  настъпване на неблагоприятни климатични условия, каквито са високите температури през лятото", напомниха от Инспекцията по труда. Към момента оптималните и допустимите стойности на температурата, влажността и скоростта на движение на въздуха (трите компонента на микроклимата на работното място) се определят от български и европейски стандарти и зависят от естеството и натовареността на вида работа и периода на годината – дали е студен или топъл.  Според БДС 14 776-87 допустимата норма на температурата на въздуха на постоянни работни места в работните помещения е не по-висока от 28 градуса – за лека и среднотежка физическа работа и не по-висока от 26 градуса – за тежка физическа работа. При определени условия тези стойности могат да нарастнат до 31 градуса.

84-годишен пешеходец загина в катастрофа в Пазарджишко

http://www.cross.bg/pochinal-selo-pazardzhishko-1425153.html

/КРОСС/ Възрастен мъж е починал при катастрофа в Пазарджишко, съобщиха от полицията. Пътният инцидент e станал на кръстовище в пазарджишкото село Мирянци. 74-годишен мъж от същото село не e спазил правилата за движение и блъснал с „Лада"-та си свой съселянин на 84 години, който се придвижвал пеша. Възрастният мъж е починал на място.  

ДФ „Земеделие": Над 100 са новите одобрени тръжни процедури на общините

http://www.cross.bg/merki-kandidatite-proekti-1425152.html

/КРОСС/ Експертите в ДФ „Земеделие" одобриха 100 нови тръжни процедури на общини. Така търговете за общински проекти по мерки 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони", 322 „Обновяване и развитие на населените места" и 313 „Насърчаване на туристическите дейности" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., съгласувани през последния месец, вече наброяват 265, съобщават от пресцентъра на ДФЗ. От тях 75 обществени поръчки са за строително-монтажни дейности, чието изпълнение кандидатите могат да започнат своевременно. Изпратени са 64 уведомителни писма за отстраняване на забележки по процедурите. По трите мерки от ПРСР са изготвени и над 80 окончателни анекса на общини. Това означава, че кандидатите вече могат да подават заявките си за окончателно плащане за извършените инвестиции. Служителите, отговарящи за договорирането на инвестиционните предложения, са изготвили 336 анекса към договори както по частните, така и по публичните проекти. Най-голям е броят на анексите по мярка 121 „Модернизация на земеделските стопанства", по която има одобрени 144 допълнителни споразумения.  

Как така велоалея е с дължина едва 180 см?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kak-taka-veloaleia-e-s-dylzhina-edva-180-sm-6019695

Велосипедното платно изскача сякаш от нищото на една от градските улици в Честърфийлд, Великобритания, като само след 180 сантиметра се "влива" в кръстовище

В наводнените училища ще учат на втория етаж

http://www.bnews.bg/article-113616

Сто и осем назначения и преназначения са направени в образователното министерство през последните два месеца на кабинета "Орешарски". Всички те ще бъдат проверени. Учебната година ще започне навреме въпреки наводнените училища и необходимостта от ремонти.

Щонов: Нужни са отстъпки от всички в енергетиката

http://www.vesti.bg/bulgaria/shtonov-nuzhni-sa-otstypki-ot-vsichki-v-energetikata-6019694

Чувствам се доста уверен в това, което трябва да се направи в следващите няколко месеца, а и за по-напред, заяви министърът на икономиката и енергетиката пред БНР

Партньорството на Nissan с Шампионска лига стартира със Супер купата

http://football.actualno.com/Partniorstvoto-na-Nissan-s-Shampionska-liga-startira-sys-Super-kupata-news_44609.html

Иновативното партньорство на Nissan с УЕФА Шампионска лига започва днес с началния съдийски сигнал на 2014 УЕФА Супер купа, лансирайки програмата „Инженери на вълнението“. УЕФА Суп...

Продължават безредиците в Мисури след убийството на чернокож младеж

http://www.moreto.net/novini.php?n=260911

Продължават безредиците във Фъргюсън, щата Мисури,след като полицай застреля 18-годишно момче преди два дни. За втора поредна нощ полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти. Има арестувани, но не се съобщава за пострадали хора.

Мъртъв двуглав делфин, открит на турски плаж

http://www.mediapool.bg/martav-dvuglav-delfin-otkrit-na-turski-plazh-news223613.html

Двуглав мъртъв делфин е открит на плаж в Западна Турция, предаде Асошиейтед прес, като се позова на турски медии.   Останките от двуглавия делфин се анализират от турски учени. Те са били намерени на плаж в курорта Дикили, близо до град Измир, на брега на Егейско море, миналата седмица от инструктор по гимнастика.   Според специалиста по морска фауна и флора в университета Акденис - Мехмет Гьокоглу, двуглавият делфин е рядка находка, подобна на сиямските близнаци.

Напълно обновяват ВВС на Русия до 2020 година

http://www.cross.bg/samoleti-helikopteri-boiini-1425151.html

/КРОСС/ Военновъздушните сили на Руската федерация към 2020 г. планират напълно да обновят флота си от бойни хеликоптери и самолети, заяви главнокомандващият на Военновъздушните сили на Русия генерал-полковник Виктор Бондарев в интервю за руска телевизия. "До 2020 г. ние практически напълно ще обновим флота си от бойни хеликоптери и бойни самолети, също така ще сменим изтребителите с новите видове, освен това, всички самолети МиГ-31BM ще бъдат дълбоко модернизирани", разясни Бондарев. Той също така добави, че тази година руските ВВС ще получат повече от 200 нови самолети и хеликоптери.  

Проф. Емилия Друмева ще съветва Близнашки за изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_375962.html

Проф. Емилия Друмева ще бъде съветник по изборните въпроси на служебния премиер Георги Близнашки. Той съобщи това на среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), за да се запознае с подготовката на изборите на 5 октомври.  Първоначално беше пуснат слуха, че Друмева ще стане министър за изборите, след като от този пост се отказа назначената от президента Росен Плевнелиев - съдия Красимира Медарова . Проф. Друмева е конституционен съдия. На срещата на Близнашки с ЦИК е обсъдена възможностите да бъде увеличен броят на избирателните секции, в които се гласува машинно. Този вид гласуване обаче отново ще е само експериментален.

Марк Джейкъбс отваря магазин, в който ще се плаща със споделяне в социалните мрежи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241155

Марк Джейкъбс отваря магазин, в който няма да се плаща с пари, предаде Vogue.fr. Всички плащания в магазина ще се извършват чрез споделяния в Twitter. 
Всяка публикация в социалните мрежи ще носи кредити, с които клиентите ще могат да си закупят парфюм, чанта или кафе. Всичко, което трябва да направят желаещите да пазаруват от магазина е да Марк Джейкъбс отваря магазин, в който няма да се плаща с пари, предаде Vogue.fr. Всички плащания в магазина ще се извършват чрез споделяния в Twitter.  Всяка публикация в социалните мрежи ще носи кредити, с които клиентите ще могат да си закупят парфюм, чанта или кафе. Всичко, което трябва да направят желаещите да пазаруват от магазина е да

Маруан Фелайни е пред трансфер в "Наполи"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/12/2360296_maruan_felaini_e_pred_transfer_v_napoli/?ref=rss


Полузащитникът на "Манчестър юнайтед" Маруан Фелаини е изявил желание да напусне отбора. Той е обявил пред мениджъра Луис ван Гаал, че иска да премине в "Наполи", твърди "Гадзета дело спорт".

Представителите на носителя на Купата на Италия вече са започнали преговори с ръководството на "червените дяволи". Желанието на италианците е да привлекат белгиеца под наем за една година.

26-годишният играч също е направил крачка за успешното завършване на трансфера в разговор с Луис...

Тонев по стъпките на Стенли - отиде в Селтик

http://www.bnews.bg/article-113608

Тонев стана вторият българин, който облича екипа на Селтик след Стилиян Петров. Както е известно, Стенли е легенда и на Астън Вила.

Стартира проект за подготовка за масово гласуване в чужбина

http://www.cross.bg/chyzhbina-glasyvane-informatzionnata-1425150.html

/КРОСС/ Стартира проект за подготовка за масово гласуване в чужбина на 5 октомври. Координаторът на временния обществен съвет на българите във Франция Любомир Гаврилов заяви в интервю за предаването „12+3", че целта е да се привлекат повече българи в чужбина към националния живот. "Това най-добре може да стане, но за съжаление няма да стане на тези избори, чрез избирателен район в чужбина, който искаме повече от 20 години, за да може да излъчваме наши представители в НС. Това може да стане на първо място чрез една широка мрежа, каквато имаме в почти всички държави от наши съветници, които да приканват към гласуване, т.е. да правят информационната кампания", каза още той. "В момента половината работна ръка на България е в чужбина. България безучастно гледа и не успя да създаде избирателен район в чужбина, в който ние да имаме поне няколко представители, които да кажат какви са нашите проблеми и нашето желание за участие в националния живот. На това се гледа с пренебрежение, както беше в периода на Студената война", обясни той. Гаврилов заяви, че информационната кампания за европейските избори е била много слаба и голяма част от българите в ЕС не са знаели, че могат да гласуват по избор или за български представител или за представител в държавата, която живеят и то дори да нямат двойно гражданство.  

Бюджетният дефицит не може да остане 1.8%, смята Порожанов

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/12/2360284_bjudjetniiat_deficit_ne_moje_da_ostane_18_smiata/?ref=rss


Бюджетният дефицит за тази година на може да остане в рамките на 1.8 процента, но е задължително той да не надхвърли 3 процента от БВП на начислена основа съгласно изискванията на Евростат, като ще направим всичко възможно в рамките на този размер да остане и касовият дефицит. Това каза в интервю за БТА министърът на финансите от служебното правителство Румен Порожанов.

Размерът на този дефицит е записан в Закона за бюджета, чиято промяна предложи подалото оставка правителство, но до...

Безплатен урок по фотография организират днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260882

Споделеното работно пространство настъпи във Варна. В "Beehive Varna Co-working space" организират безплатен урок по фотография, научи Moreto.net. Ако сте професионален фотограф, или просто обичате да снимате, ако искате да си купите фотоапарат, но не знаете какъв, ако желаете да научите повече за фотографията и искате да разберете тънкостите при заснемането на перфектната снимка трябва да посетите yъркшопа "Как да правим страхотни снимки".

Полицията откри явка на групировката на Мазиотис

http://www.grreporter.info/Policiyata_otkri_yavka_na_grupirovkata_na_Maziotis/15945

Според полицейски офицери апартаментът е бил „помощно помещение”, което членовете на групировката са използвали като скривалище, когато усещали, че властите са открили техните следи.

прочети повече

Марк Джейкъбс отваря магазин, в който няма да се плаща с пари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4240966

Марк Джейкъбс отваря магазин, в който няма да се плаща с пари, предаде Vogue.fr. Всички плащания в магазина ще се извършват чрез споделяния в Twitter. 
Всяка публикация в социалните мрежи ще носи кредити, с които клиентите ще могат да си закупят парфюм, чанта или кафе. Всичко, което трябва да направят желаещите да пазаруват от магазина е да Марк Джейкъбс отваря магазин, в който няма да се плаща с пари, предаде Vogue.fr. Всички плащания в магазина ще се извършват чрез споделяния в Twitter.  Всяка публикация в социалните мрежи ще носи кредити, с които клиентите ще могат да си закупят парфюм, чанта или кафе. Всичко, което трябва да направят желаещите да пазаруват от магазина е да

Висшето училище по застраховане и финанси увеличава броя на специалностите си и променя своето лого

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244281_%D0%92%D0%B8%D1%81%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B8+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD

 Висшето училище по застраховане и финанси разшири обхвата на специалностите си за новата учебна 2014-2015 година – сега предлагаме избор измежду много нови бакалавърски и магистърски програми, съобразени със съвременния профил на икономиката и финансите. Променяме и нашето лого, като го превръщаме в герб, отговарящ на новата философия на нашия университет.

 

Perasperaadastra, по трудния път на знанието, Висшето училище ще учи своите студенти не само на финанси и застраховане, но и на бизнес, като стремежът му е да възпитава у тях дух на независимост и предприемачество.  Така то следва своята мисия да създава мислещи хора, които да направят България  по-добро място за живот и развитие.

 

◘    Новите бакалавърски програми, на които ще могат да се обучават студентите през новата учебна година, включват Финансов мениджмънт и бизнес право, Е-бизнес, маркетинг и продажби, Счетоводство и одит и Международен бизнес и финанси. Новите ни магистърски програми са разработени съвместно с нашите бизнес партньори, така че да бъдат адекватни на техните бизнес нужди. Заедно с Intertek ще обучаваме магистри в специалностите Финансови пазари, Инвестиционно консултиране и посредничество. Професионалисти от световната агенцияSaatchi&Saatchi ще обучават магистрите по специалностите Реклама, Иновативeн маркетинг и Бранд мениджмънт.

 

◘   Нашият университет е единствен в България, акредитиран от британска сертификационна агенция (BritishAccreditationCouncilBAC).

 

◘   Най-голямото предимство, което даваме на студентите си, са практическата насоченост на обучението и гарантирания  стаж в най-големите компании  в страната.

 

◘  На амбициозните млади хора се предоставят различни  финансови облекчения –   стипендии за отличен успех, възможности за разсрочено плащане, както и отстъпки при сключени партньорски договори с банки, застрахователни компании, пенсионно- и здравноосигигурителни дружества.

 

◘   Ние, екипът на Университета по финанси, бизнес и предприемачество, сме отговорни, безкомпромисни, отдадени, предприемчиви, честни, открити, любознателни, учащи се, шантави и различни, визионери  и търпеливи за постигане на резултатите! Нека заедно да следваме мечтите си!

Цените на хранителните продукти продължават да растат

http://pik.bg/цените-на-хранителните-продукти-продължават-да-растат-news213110.html

Цените на хранителните продукти продължават да растат

През юли се наблюдава инфлация от 0,4% на месечна база. Годишната инфлация пък е отрицателна – минус 1%, съобщава inews.bg, като се позовава на официални данни на Националния статистически институт (НСИ).

Ръст в цените е регистриран при хранителните продукти – с 0,4 на сто. При тях поскъпването е най-значително при краставиците (с 15,7%), доматите (с 8,3%), цитрусовите плодове (с 11,5%) и кафето (с 5,8%). По-ниски пък са цените на зелето, картофите, прасковите и кайсиите.

Увеличение на цените през юли има и при алкохолните напитки и тютюневите изделия, както и при водата, електроенергията, газа. През месеца поскъпва транспортът, както и развлеченията.

По-малко пари хората е трябвало да отделят за облекло и обувки, както и за здравеопазване. Поевтинели са и автомобилите втора употреба – с 1,6 на сто. Цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти също са отчели спад, сочи националната статистика.

Без промяна през месеца са останали цените за наем, ремонт и поддръжка на жилища, както и за образование. 

Еколог: Евентуална авария в завода “Стирол” ще бъде пагубна за три страни

http://www.cross.bg/predizvika-brikov-veshtestva-1425149.html

/КРОСС/ Според еколога Виктория Полякова, ако обстрела на завода “Стирол” в Горловка предизвика авария, то тя със сигурност ще доведе до изтичането на опасни вещества и от химическия завод, който се намира в непосредствена близост. Заради постоянния обстрел на сградата на концерна, там вече не се изнасят опасните вещества, а самото предприятие се намира на прага на разрушението. Срокът на годност на защитните съоръжения е изтекъл, затова и най-малките повреди могат да доведат до изтичане на отровни вещества, счита експертът. Според Полякова, последствията от евентуална авария ще засегнат милиони хора. “Това ще засегне не само цяла Украйна, но и Русия и Белорус. Това ще бъде огромна катастрофа. Опасните вещаства неминуемо ще попаднат в реките, след това и в Азовско море, а отам и в Черно море. Бързото разпространение на химикалите при топло време ще предизвика сериозни огнища на инфекциозни заболявания, ще доведе до влошаване на състоянието на онкоболни, както и до нарушения в стомашно-чревния тракт и психиката при тези, които живеят в зоната на поразяването”, заяви Полякова. По-рано от “Стирол” предупредиха за възможната опасност. Представителят на концерна Павел Бриков съобщи, че  попадането на снаряд в склада на завода може да предизвика катастрофално изтичане на отровни вещества, което би довело до гибел на хора не само в Украйна, но и в съседните Русия и Беларус

Апаши отвлякоха цял микробус с пътници

http://www.bnews.bg/article-113615

Полицията в Перник залови двама мъже от Петрич и двама от Радомир заради отвличане на микробус с пътници - 5 похитени, ведно с шофьора.

Безработните с 4 хил. души по-малко през юли

http://frognews.bg/news_74518/

Безработните са с 4 хиляди души по-малко през юли. Това съобщиха от Агщенцията по заетостта.

Здравният министър ще опита да реши "чисто практическите" проблеми на Бърза помощ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/12/2360256_zdravniiat_ministur_shte_opita_da_reshi_chisto/?ref=rss


"Има съставена програма на служебния кабинет. В здравеопазването имаме няколко прости задачи - ще се опитаме да не допускаме трусове за колегията в системата." Това заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков днес пред медиите.

Той изброи приоритетите си като министър и представи заместниците си. На поста се завръща Лидия Нейчева, която беше зам.-министър наравно с Ненков в служебния кабинет на Марин Райков. Вторият здравен заместник в кабинета "Близнашки" е Любомир...

Инспекцията по труда с препоръки при работа в горещините

http://www.cross.bg/rabota-rabotnoto-merki-1425148.html

/КРОСС/ Главна инспекция по труда напомня на работодателите да съобразят режима на работа с високите летни температури и да предприемат конкретни действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Възможните опасности за живота и здравето на работещите могат да бъдат намалени чрез предприемане на технически и организационни мерки, съобщават от ГИТ. Техническите мерки включват средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух в тях. Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници и щори, както и оборудване на климатизирани помещения за почивка в производства, които не позволяват климатизиране на работните помещения. Организационните мерки, които могат да се предприемат, са промяна на работното време, така че да се избягва работата на открито в най-горещите часове на деня, осигуряване на по-чести почивки, подходящо работно облекло и разхладителни напитки. Работодателят трябва да има готовност за оказване на помощ в случай на инцидент - топлинен или слънчев удар. Осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд е основно задължение на работодателя. В оценката на риска на работните места е необходимо да бъдат предвидени мерки, които се предприемат в случаи на настъпване на неблагоприятни климатични условия, каквито са високите температури през лятото

Мечки нападнаха родопски села, натръшкаха 6 прасета и едно конче

http://pik.bg/мечки-нападнаха-родопски-села-натръшкаха-6-прасета-и-едно-конче-news213111.html

Мечки нападнаха родопски села, натръшкаха 6 прасета и едно конче

Мечки нападнаха стопанства в родопските села Брезе и Забърдо, съобщават от Районната екоинспекция в Смолян. Получениш са два сигнала за нападение и умъртвени животни.
Първо нападнали в село Брезе, община Девин, съобщава "Марица". Служителите на „Група за бързо реагиране“ към екоинспекцията са установили на място труп на конче, по което има следи от мечо нападение. Животното е собственост на мъж от село Забърдо. Групата е обиколила района на нападението. За осигуряване на безопасността на пастирите и стадата е раздала спрейове против нападение от мечки. Вторият сигнал е за района на село Забърдо, общ. Чепеларе.

Служителите на „Група за бързо реагиране“ към екоинспекцията са установили на място труп на прасе и още шест ранени прасета. Животните са собственост на 52-годишен мъж от селото.

Комисия ще изготви протоколи за обезщетяване на собствениците на животните.

"Левски" освободи вратаря Стефано Кунчев

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/12/2360279_levski_osvobodi_vrataria_stefano_kunchev/?ref=rss


"Левски" освободи вратаря Стефано Кунчев. 23-годишният футболист беше посочен като главен виновник за загубата от "Берое" с 1:2, след като направи много груби грешки при двата гола на Жуниор Мапуку.

Двете страни са прекратили договора по взаимно съгласие, обявиха сините чрез официалния си сайт. Кунчев се задържа на "Герена" по-малко от месец и половина.

Бившият вратар на "Славия" и "Локомотив" (Пловдив) подписа двегодишен договор със сините в края на юни. Той изигра три...

Арестуваха четирима, отвлекли микробус с пътници край Перник

http://offnews.bg/news/n_1/n_375971.html

Четирима мъже са били заловени от полицията, след като са отвлекли микробус, пълен с пътници, съобщи Нова тв, цитирайки МВР-Перник. Отвличането е станало в понеделник около 18:10 часа на разклона за село Драгичево. Шофьорът на микробуса подал сигнал до органите на реда, след като е бил свален от превозното средство, с което е транспортирал други 4-ма души към чужбина. Полицията не дава по-подробна информация за пътниците. Полицията блокирала Перник и изходите за столицата. Не след дълго микробусът и автомобил „Ауди”, с което се предвижвали нападателите, били спрени в района на бившия клон "Мир". Похитителите са двама мъже от Петрич на по 38 г. и двама от Радомир на 29 и 24 г. Те са задържани за 24 часа. По предварителна информация става дума за неуредени финансови взаимоотношения между похитителите и шофьора на микробуса, който е задържан за кражба. Двамата задържани петричани са задържани преди за кражби и шофиране на автомобил в нетрезво състояние.

Робин Уилямс живя обсебен от демона Комедия

http://www.bnews.bg/article-113601

Робин Уилямс беше открит мъртъв в дома му. Като най-вероятна причина за смъртта му се изтъква самоубийство. Покрусените му близки помолиха медиите да ги оставят на мира и да се фокусират не върху смъртта, а върху артистичното наследство, което Уилямс остави в киното, театъра и телевизията.

Екатерина Захариева: Спрените средства по ОП „Регионално развитие” са възстановени

http://www.moreto.net/novini.php?n=260923

Министърът на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева съобщи на пресконференция в МС, че от днес се възстановяват плащанията по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) по всички оси, дори и по спрените.

Доверието сред малкия бизнес в САЩ нараства през юли

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d6dfd24/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C130A0Ca0Cdoverieto0Esred0Emalkiia0Ebiznes0Ev0Esasht0Enarastva0Eprez0Eiuli0H1779790C/story01.htm

Собствениците на малки фирми очакват да наемат повече персонал и да вдигнат заплатите на служителите си през третото тримесечие


Близнашки назначи още 10 заместник-министри

http://politics.actualno.com/Bliznashki-naznachi-oshte-10-zamestnik-ministri--news_44605.html

Министър-председателят Георги Близнашки издаде заповеди за назначаването на още 10 заместник-министри, съобщиха от правителствената пресслужба. Екипът на министъра на труда и социалната политика ще...

McLaren 650S Sprint ще бъде представен в Пебъл Бийч

http://cars.actualno.com/McLaren-650S-Sprint-shte-byde-predstaven-v-Pebyl-Bijch-news_44607.html

Този уикенд ще се проведе Конкурсът за елегантност в Пебъл Бийч, който се очаква с огромен интерес, тъй като там ще бъдат показани няколко супер атрактивни модела. Сред звездите ще бъде P1 GTR Design ...

Гърция е намерила частична алтернатива за руското ембарго с два договора за доставки

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/12/2360215_gurciia_e_namerila_chastichna_alternativa_za_ruskoto/?ref=rss


Гърция е намерила алтернатива за излизане от безизходицата, в която се оказа след наложеното от Москва ембарго върху вноса на гръцки плодове и зеленчуци в Русия, като страната е подписала два договора на стойност 3.9 млн. евро за експорт на пресни плодове (праскови и портокали) и традиционни хранителни продукти за други пазари, съобщи вестник "Етнос", цитиран от БТА.

Първият договор е за експорт на пресни плодове в Швеция, Финландия, Дания и Унгария на стойност 2.2 млн. евро, а...

Левски прекати договора на "грешника" Стефано Кунчев

http://www.cross.bg/levski-kynchev-stefano-1425147.html

/КРОСС/ Днес по взаимно съгласие бяха прекратени трудово-правните взаимоотношения между Левски и вратарят от представителния отбор на клуба Стефано Кунчев. Кунчев се превърна в грешник за "сините" при гостуването на Берое в неделя, когато с две безумни грешки подари двата гола на старозагорци за успеха им с 2:1. Преди това бившият вратар на Славия и Локомотив Пловдив се отчете със слаби изяви и в дербито срещу ЦСКА. При това положение Левски ще разчита на Кристиян Наумовски и Александър Любенов за вратарския пост, докато титулярят Пламен Илиев се възстанови от контузия, пише Гонг.  

Мечка уби прасе и рани още 6, друга изяде кон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241127

Два сигнала за нападение на мечки над животни са получени в РИОСВ-Смолян, съобщиха от инспекцията.
 Първият е oт района на село Брезе, община Девин. Служителите на "Група за бързо реагиране" към екоинспекцията са установили на място труп на кон, по което има следи от мечо нападение.
 Животното е собственост на мъж от село Забърдо. Два сигнала за нападение на мечки над животни са получени в РИОСВ-Смолян, съобщиха от инспекцията. Първият е oт района на село Брезе, община Девин. Служителите на "Група за бързо реагиране" към екоинспекцията са установили на място труп на кон, по което има следи от мечо нападение. Животното е собственост на мъж от село Забърдо.

Откраднаха опълченски реликви от музея на връх Шипка

http://www.cross.bg/danchev-vitrina-dancho-1425146.html

/КРОСС/ Джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали са били откраднати от експозиционна витрина на паметника на връх Шипка. Информацията потвърди пред Дарик директорът на паметник „Шипка-Бузлуджа" Данчо Данчев. „Станало е в неделя. Предметите са взети от витрина с неработеща сигнално-охранителна система. Сега изготвяме констативните протоколи, заедно с полицията. Откраднатите вещи не са на много висока стойност, но са ценни, защото все пак става дума за медали и ордени на опълченци", разясни той. "Имаме сирена, която сигнализира при наличие на проблем, но ако в същото време в обекта има туристи пазачът не може да реагира много бързо", обясни Данчев. В края на миналата седмица стана ясно, че зарази последните промени в Закона за МВР паметника може да остане без охрана след края на тържествата по случай 80-годишнината му. В петък директорът Данчо Данчев пусна писмо до областния управител Живка Аладжова, която от своя страна започна преговори с Министерството на културата за разрешаване на проблема.    

Под 10 екипа на Спешна помощ работят в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_375961.html

По-малко от 10 екипа на Спешна помощ работят в София. Това потвърди здравният министър д-р Мирослав Ненков. Спешните екипи са крайно недостатъчно. Вече се срещнах с представители на Центъра за спешна медицинска помощ в София, за да разбера от тях каква е ситуацията в Центъра. В момента правим изчисления за това дали предложените промени за 7-часов работен ден ще означава по-високи заплати и дали ще е по-добре за тях, обясни д-р Ненков. Един възможен начин за облекчаване на работата на Спешна помощ е например екипите да не поемат сигнали за починали на улицата хора. Това не е тяхна работа. Затова водя разговори с Александровска болница, където се намира Съдебна медицина, каза д-р Ненков. По думите му се подготвя и премахване на районирането при транспортиране на пациенти до болниците. Здравният министър посочи, че директорът на Центъра Георги Гелев е в болничен до края на седмицата. Ако здравословното му състояние е добро и не продължи болничния си, той ще се върне на работа, уточни д-р Ненков. По повод уволненията на директори на болници в последните дни на управлението на бившия здравен министър Таня Андреева Ненков обясни, че в момента текат проверки в редица болници в страната. Не са установени други уволнени директори, но има направени промени в бордове на директори. След края на проверките ще се реши дали тези промени ще останат в сила, посочи министърът. В момента се прави ревизия и на обществените поръчки, пуснати в последния момент от здравното министерство, но най-вероятно всички те ще бъдат спрени, коментира д-р Мирослав Ненков. Като лична своя цел, която да осъществи през двата месеца, в които е министър, д-р Ненков посочи подпомагане на ремонта на Детска хирургия в „Пирогов“. Възможно е и финансово подпомагане на този ремонт от страна на министерството, каза той. До седмица ще са ясни и промените, които ще се предприемат във Фонда за лечение на деца, допълни министърът. Здравният министър представи днес своите заместници – Лидия Нейчева и Любомир Бакаливанов.

Безработните намалели с 4 хил. души през юли

http://www.mediapool.bg/bezrabotnite-namaleli-s-4-hil-dushi-prez-yuli-news223612.html

За шести пореден месец безработните в България намаляват, като през юли 2014 г. регистрираните в бюрата по труда са намалели с 4003-ма души, съобщиха от Агенцията по заетостта. В сравнение с година по-рано хората без работа са със 7790 по-малко   Така през миналия месец безработицата е била 10.6 на сто, което е с 0.1 процентни пункта по-малко спрямо юни и с 0.2 процентни пункта спад спрямо година по-рано.   От началото на годината безработните са намалели с почти 54 хиляди души.   В бюрата по труда са регистрирани 347 249 безработни. От тях повече от 58 хил. са младежи до 29 години, от които близо 26 хил. пък са до 24 години.   Като цяло на работа през юли 2014 г. са постъпили 16 571 безработни - с 8 469 лица по-малко спрямо юни, което е обичайно за този месец от годината.   14 160 от започналите работа са се реализирали на първичния пазар. Те намаляват с 4 778 души в сравнение с юни 2014 г. Основната причина за спада е, че броят на заявените работни места през юли намалява спрямо юни, което е трайна дългогодишна тенденция. Спрямо юли 2013 г., обаче, започналите работа са с 1 240 повече, което потвърждава тенденцията за нарастване броя на започналите работа в реалната икономика на годишна база.   В бюрата по труда са заявени 12 740 работни места в реалния сектор, с 2 945 места по-малко в сравнение с юни, но с 1 370 места повече от същия месец на 2013 г. Най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост (3 878 места), от търговията (2510 места), от административни и спомагателни дейности (790 места), от хотелиерството и ресторантьорството (755 места), от строителството (688 места), от образованието (602 места), от селското, горско и рибно стопанство (597 места), от транспорта (570 места) и др.

Матиас Алберт и Величка Христова: Управляваме състоянието на заможни хора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4240389

- “Парите - как да ги запазим” е мотото на Банка “Гутманн”, г-жо Христова? Нестандартно е - по традиция свободните пари се поверяват на банкери, за да ги умножат, а за съхранението разчитаме на сейфове...
Величка Христова: Банка “Гутманн” е частна семейна банка, която управлява състоянието на заможни хора. В момента управляваме около 18 млрд. - “Парите - как да ги запазим” е мотото на Банка “Гутманн”, г-жо Христова? Нестандартно е - по традиция свободните пари се поверяват на банкери, за да ги умножат, а за съхранението разчитаме на сейфове... Величка Христова: Банка “Гутманн” е частна семейна банка, която управлява състоянието на заможни хора. В момента управляваме около 18 млрд.

Мечки убиха кон и прасе в Смолянско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241116

Два сигнала за нападение на мечки над животни са получени в РИОСВ-Смолян, съобщиха от инспекцията.
 Първият е oт района на село Брезе, община Девин. Служителите на Два сигнала за нападение на мечки над животни са получени в РИОСВ-Смолян, съобщиха от инспекцията. Първият е oт района на село Брезе, община Девин. Служителите на "Група за бързо реагиране" към екоинспекцията са установили на място труп на кон, по което има следи от мечо нападение. Животното е собственост на мъж от село Забърдо.

Кукли, ама да те побият тръпки!

http://www.bnews.bg/article-113606

Те не са като останалите момичета! Тяхната единствена цел в живота е да бъдат красиви – цел, която за да постигнат са готови на всичко. Валерия Лукянова Това е момичето от Украйна, което даде „тон” и куклите започнаха да се „роят“ една след друга.

Зафиров: Манипулации и спекулации - това правят бившите депутати от ГЕРБ

http://www.cross.bg/gerb-zafirov-melih-1425145.html

/КРОСС/ "Манипулации, спекулации и грозни лъжи - това правят бившите депутати от ГЕРБ. Семир Абу Мелих създава фалшива реалност по отношение на свършеното от народните представители на БСП." Това заяви народният предстaвител от ПГ на КБ Атанас Зафиров на среща с медиите в Бургас. Той подчерта, че Абу Мелих си измива ръцете с него и заблуждава с тиражирането в пространството мнение, че са спрени средства за Спешния център в Бургас. „Според Абу Мелих министерството на здравеопазването си взело обратно парите за това. Твърденията им не отговарят на истината, защото сумата от 426 000 лева стои преведена по сметка на МБАЛ. До 25 - ти август служебният кабинет и ръководството на болницата имат време, за да се уточнят, след което ще стане ясно дали парите ще бъдат връщани", обясни народният представител. Според него, причината за искането за връщане на парите била породена от съмнения за опорочаване на конкурса за избор на изпълнител на ремонта. Той предстaви и договор от 29 юли, сключен между Министерство на здравеопазването и управата на МБАЛ - Бургас, съгласно който се отпускат 250 хиляди лева, които ще отидат за дофинансиране на инфекциозното отделение. „Пари, които е трябвало да бъдат платени от времето, когато ГЕРБ са били на власт", подчерта народният предстaвител. "Освен това на болницата са отпуснати 200 хиляди лева допълнителни капиталови разходи за отделението по хематология

Плащанията по "Регионално развитие" тръгват с пари от държавния бюджет

http://offnews.bg/news/n_1/n_375959.html

Плащанията по Оперативна програма "Регионално развитие" се възстановяват по всички оси, включително и по спрените. Това заяви служебният вицепремиер и регионален министър Екатерина Захариева след среща с представители на Камарата на строителите и Националното сдружение на общините. Подадените искания към сертифициращия орган за малко под 188 милиона лева. Те ще бъдат платени с пари от държавния бюджет до възстановяване на плащанията от ЕК. Още тези дни ще бъдат платени 188 милиона лева, подчерта Захариева и повтори, че периодично ще има плащания по всички оси. По ОП "Околна среда" имаме уверението на Министерството на финансите, че при подаване на искания за плащания от Управляващия орган на програмата периодично ще бъдат извършвани плащания и там, каза още вицепремиерът. Приоритет е осигуряването на финансов ресурс по спрените две оперативни програми, ще осигурим ритмично разплащане в рамките на следващите месеци, уточни от своя страна служебният министър на финансите Румен Порожанов, който също участва в срещата с Камарата на строителите и Националното сдружение на общините. Преговорите с ЕК са от изключителен приоритет и докато приключим тези преговори, които ще продължат поне до октомври месец, ние трябва да свършим нашата работа по верифициране и започване на разплащането в рамките на възможностите, които има бюджета, коментира служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова. Тя уточни, че МОСВ е оттеглило искането си за сертифициране на 53 милиона лева и в момента се подготвя ново искане за по-голяма сума, което ще обхваща повече проекти.

Съдии подкрепиха с декларация Аглика Адамова

http://offnews.bg/news/n_1/n_375935.html

Съдиите и съдебните служители на Административния съд София-град излязоха с декларация в подкрепа на тяхната колежка Аглика Адамова , която беше номинирана за зам.-министър на правосъдието, но няма да бъде назначена заради съмнителните връзки на баща й - Величко Адамов с  Красимир Георгиев - Красьо Черния . Пълният текстът на декларацията на съдиите и служителите на Административен съд София-град гласи: "Съдиите от Административен съд София-град/Съдебните служители от Административен съд София–град безусловно подкрепяме съдия Аглика Адамова–Петкова , уверени в нейните безспорни морални и професионални качества. Репутацията й на магистрат е безупречна. Защитена е с дългогодишна добросъвестна и почтена работа като съдия . Противопоставяме се на опитите да бъде дискредитирано името й и авторитета на българския съд." По рано днес и самата Адамова пусна отворено писмо до медиите , в което изразява възмущението си, че нейната биография се пренебрегва заради тази на баща й. "Мислех, че времената, в които децата бяха наказвани за цял живот заради своите родители и принуждавани да се отказват от тях, отдавна са отминали. Аз съм на 41 години и имам лична и професионална биография, от която не се срамувам. Ако някой има желанието да ме съди, нека да бъда съдена за собствените ми действия”, гласи част от писмото на съдийката.

Реставрацията на крепостта в „Яйлата“ руши древни съдове

http://www.moreto.net/novini.php?n=260921

Палети със строителни материали за реставрацията на крепостта в „Яйлата“ трошат древни глинени съдове в района, преживели до момента 17 столетия. За това сигнализира администраторът на фейсбук групата „Свободен Камен бряг“ Владо Руменов по повод на снимка изпратена от загрижени граждани, научи Moreto.

5-те най-чести причини за проблеми с простатата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241122

Много мъже по света се оплакват от проблеми с простатата. В основата на заболяването обикновено винаги стои една или друга инфекция. Ето кои са 5-те най-чести причини за появата на простатит:
1. Честата смяна на партньорки
Голяма е вероятността мъжете, които често сменят сексуалните си партньорки, да се заразят с инфекциозен агент, предаван по Много мъже по света се оплакват от проблеми с простатата. В основата на заболяването обикновено винаги стои една или друга инфекция. Ето кои са 5-те най-чести причини за появата на простатит: 1. Честата смяна на партньорки Голяма е вероятността мъжете, които често сменят сексуалните си партньорки, да се заразят с инфекциозен агент, предаван по

5-те най-чести причини за проблеми с простатата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241118

Много мъже по света се оплакват от проблеми с простатата. В основата на заболяването обикновено винаги стои една или друга инфекция. Ето кои са 5-те най-чести причини за появата на простатит:
1. Честата смяна на партньорки
Голяма е вероятността мъжете, които често сменят сексуалните си партньорки, да се заразят с инфекциозен агент, предаван по Много мъже по света се оплакват от проблеми с простатата. В основата на заболяването обикновено винаги стои една или друга инфекция. Ето кои са 5-те най-чести причини за появата на простатит: 1. Честата смяна на партньорки Голяма е вероятността мъжете, които често сменят сексуалните си партньорки, да се заразят с инфекциозен агент, предаван по

Гонзо изгони Стефано Кунчев от "Герена"

http://pik.bg/гонзо-изгони-стефано-кунчев-от-герена-news213108.html

Гонзо изгони Стефано Кунчев от "Герена"

Левски се раздели с вратаря Стефано Кунчев, съобщиха от клуба. Договорът на 23-годишния футболист бе разтрогнат само два дни след кошмарния мач с Берое, в който стражът на практика подари успеха с 2:1 на старозагорци.

Той допусна груби грешки и при двете попадения на Жуниор Мапуку, като особено фрапантен бе гафът за втория гол. Берое удари Левски с 2:1 Кунчев бе привлечен на стадион "Георги Аспарухов" в края на юни. Стражът започна сезона като резерва на Кристиян Наумовски, но игра в дербитата с ЦСКА и Локомотив (София).

След изявите си в Стара Загора обаче бе сменен на почивката от треньора Георги Иванов, а два дни по-късно бе освободен от клуба. По-рано този месец същото се случи и с Лъчезар Балтанов, който също бе взет през лятната пауза, но разтрогна преди да е изиграл официален мач.

В момента вратари на Левски са македонецът Наумовски, капитанът на юношеския национален отбор на България до 19 г. Александър Любенов и Пламен Илиев, който продължава да лекува контузия.

Щонов: Всички участници на пазара на електроенергия ще трябва да направят отстъпки

http://www.cross.bg/shtonov-energiiiniya-postigne-1425144.html

/КРОСС/ "Чувствам се доста уверен в това, което трябва да се направи в следващите няколко месеца, а и за по-напред. Определено предизвикателствата са големи и има доста елементи, които трябва да се подобрят", каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов в интервю за предаването „12+3". "За мен най-важното е да се покаже по-голяма прозрачност в това как се вземат решенията в тези сектори. Да се стабилизира най- вече във финансов план работата в енергийния сектор, където има големи натрупани дългове поради редица неефективности в сектора непрекъснато се увеличава задлъжнялостта на БЕХ, който комбинира всички държавни предприятия", добави той. Щонов беше категоричен, че има необходимост от структура като БЕХ. Според него на енергийния пазар се наблюдава дисбаланс на търсенето и предлагането. "Цената на електроенергията в България е по-ниска в сравнение в абсолютна стойност с цената в Европа и в региона, но в сравнение с доходите на българското население е горе-долу сходна. Така че това, което е важно е да се повиши ефективността на работата на предприятието. Знаете, всяко държавно предприятие има доста възможности за повишаване на ефективността и в същото време трябва да се разгледа енергийния микс. /.../ Това, което липса е последователност. Често се сменят правителствата и политиката се сменя прекалено често. В последната година задълженията на БЕХ са се увеличили, вместо да се подобрява

Възстановяват плащанията по ОП „Регионално развитие“

http://econ.bg/Новини/Възстановяват-плащанията-по-ОП-Регионално-развитие-_l.a_i.561404_at.1.html

Възстановяват се плащанията по всички на оси на ОП „Регионално развитие“. Това обяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и...

Македония протестира срещу гръцка войнишка песен

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/makedoniia-protestira-sreshtu-grycka-vojnishka-pesen-6019692

На гръцкия посланик в Скопие е била връчена протестна нота, след като в интернет се появи видео как гръцки войници пеят, че ще пият кръвта на македонци

Брюксел възстанови плащанията по ОП „Регионално развитие“

http://econ.bg/Новини/Брюксел-възстанови-плащанията-по-ОП-Регионално-развитие-_l.a_i.561404_at.1.html

Брюксел възстанови плащанията по ОП „Регионално развитие“. Това обяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране...

НЗОК: Няма място за паника около рецептурните книжки

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nzok-niama-miasto-za-panika-okolo-recepturnite-knizhki-6019689

Презаверени са 1 363 000 рецептурни книжки от 2 300 000. От Здравната каса са категорични, че няма да има пациенти, които ще бъдат затруднени при получаването на лекарствата си

Русия прати автоколона с помощи за Украйна, Западът подозира скрита цел

http://www.mediapool.bg/rusiya-prati-avtokolona-s-pomoshti-za-ukraina-zapadat-podozira-skrita-tsel-news223611.html

Колона от 280 руски камиона потегли към Украйна ден след като бе постигнато споразумение за международна мисия за оказване на помощ там, съобщиха световните агенции. От международния Червен кръст, който трябва да координира операцията, обявиха обаче, че нямат информация какво има в руските камиони и къде ще отидат те.   Това може да подсили опасенията в Украйна и на Запад, чиито лидери смятат, че Русия може под прикритието на хуманитарната инициатива да изпрати войски в подкрепа на проруските сепаратисти в Източна Украйна.   Руски медии съобщиха, че 2000 тона помощи са на път за Украйна. Тв канал Ен Те Ве показа стотици боядисани в бяло камиони в автодепо край Москва и обяви, че те ще превозват всичко - от детски храни до спални чували. Някои от камионите бяха снабдени със знака на Червения кръст, преди да потеглят. Предполага се, че колоната ще трябва да пътува едно денонощие до местоназначението си.   Андре Льорш, говорител на мисията на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в Киев каза, че засега организацията не е сключвала генерално споразумение за доставка на руска хуманитарна помощ в региона. Льорш добави, че МКЧК няма информация за съдържанието на камионите и не знае накъде са се насочили те. "На този етап няма споразумение за това и изглежда това е инициатива на Руската федерация", каза говорителят.   Украинското външно министерство заяви, че засега не е в състояние да направи коментар по случая,.   В понеделник председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди по телефона Владимир Путин Русия да не предприема военна интервенция в Украйна под никакъв предлог, включително хуманитарен, припомни Ройтерс.   Френският външен министър Лоран Фабиюс пък предупреди, че тези 280 камиона с хуманитарни доставки може да са прикритие на руснаците "да се установят близо до Луганск и Донецк" и да поставят международната общност пред свършен факт.   Не е ясно дали камионите ще влязат в контролираната от сепаратистите Луганска област, или в Харковска област, която е под правителствен контрол. Понастоящем ивица с широчина около 100 километра по протежение на руско-украинската граници е в ръцете на бунтовниците, допълва АП.   Бившият украински президент Леонид Кучма заяви пред Интерфакс, че руската хуманитарна колона ще бъде придружавана на украинска територия от представители на ОССЕ. По думите му помощта от Русия, както и помощта от САЩ и ЕС, ще бъде разпределяна под надзора на МКЧК в град Луганск.   Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви от своя страна, че правителството на президента Барак Обама се надява, че дипломацията ще помогне за успокояване на напрежението между Украйна и Русия, предизвикано от настояването на Москва да изпрати хуманитарна помощ в проруски области в Източна Украйна. Кери заяви в Австралия, че тази седмица в Европа ще се състоят редица срещи между представители на Международния комитет на Червения кръст, Германия, Украйна и евентуално Русия. Целта им е да се намери начин, по който тази помощ да се достави без да предизвиква страхове, че е прикритие на пряка руска военна намеса.   Кери не съобщи подробности за готвените срещи, но посочи, че се надява те не само да изяснят условията по доставянето на хуманитарната помощ, но и да ускорят разследването на свалянето на малайзийския пътнически самолет, който се разби в Източна Украйна, както и преговори между властите в Киев и легитимни проруски украинци.   Руският вестник "РБК дейли" уточни, че колоната превозва 400 тона зърно, 100 тона захар, 62 тона детски храни, 54 тона медицински материали и лекарства, 12 хиляди спални чували и 69 електростанции с различна мощност.   Най-голяма нужда от помощи има Луганск, център на една от сепаратистките "народни републики" в Източна Украйна, посочва Александър Ферберт, шеф на земляческа фондация в региона. "Там няма ток, значи не работи и всичката техника, няма вода и е тъмно. Луганск живее в това положение над две седмици, животът в града е замрял, истинска хуманитарна катастрофа", казва той. В Донецк - друг отцепнически център, също има повреди, "но катастрофа няма", добавя Ферберт.   Русия изпраща хуманитарния конвой заради стремежа на президента Владимир Путин да подпомогне поне малко на сепаратистите, твърди киевският аналитик Олег Соскин. Той е убеден, че хуманитарната помощ е предназначена тъкмо за проруските отцепници.   Путин "не може открито да вземе страната на руските въоръжени бойци - те нали се снабдяват с руски оръжия, затова организира по този начин снабдяването им занапред", смята експертът. Той не изключва и провокации - ако конвоят бъде обстрелян, Москва ще може да използва това като повод за пълномащабна война, както в случая с Южна Осетия през 2008 г.   Руският политолог Константин Затулин подозира провокация, идеща отдругаде: Киев може да поиска конвоят да бъде придружен от украински военни и така да провали доставката на товара, за да представи сепаратистите в неизгодна светлина. Те надали ще допуснат въоръжен противник на своя територия, мисията ще бъде провалена, а Киев ще получи възможност да ги обвини, че загърбват интересите на мирното население.   Ситуацията с украинските бежанци в Русия се изостря, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си. Москва подготвя по-специално правителствено постановление, с което да бъдат затворени пунктовете за временно настаняване и бежанците от Украйна да бъдат разпределени из различни краища на федерацията.   Федералната миграционна служба планира според вестника до есента да затвори бежанските лагери в Крим, Севастопол, Москва, Санкт Петербург и в 7 области на Русия. Неофициално било обяснено, че наближава новата учебна година, а преселниците трябва да бъдат настанени в помещения, годни за живот през есенно-зимния сезон.   Според шефа на агенцията Константин Ромодановски, в Русия има днес общо към 500 000 преселници по принуда. Всички те са настанени или в апартаменти на доброволци, или в детски летни лагери и палаткови градчета, пояснява изданието. На Русия няма да й стигнат ресурсите да настани бежанците в постоянни пунктове, коментира Георгий Фьодоров от координационния щаб за подпомагане на Украйна към Обществената палата на Русия. Временните пунктове за настаняване, при това през есента и зимата, безспорно не са най-доброто място за живеене. По всичко личи обаче, че бежанците ще се множат ден след ден, предупреждава той и приканва за повече ред в дейността на миграционната служба.   "Принудителното всъщност разселване на бежанците" може да увеличи социалното напрежение, изтъква правозащитничката Светлана Ганушкина.   "Има случаи администрацията да урежда едни бежанци с добри работни места и жилища, ощетявайки местните хора, друг път обратното - не дават на хората да работят и ги пращат в друг регион, макар че са си намерили и жилище, и работодател", разказва тя пред "Комерсант", цитирана от БТА.              

Служители на ОДМВР - Перник задържаха четирима за отвличане

http://www.vesti.bg/novini/sluzhiteli-na-odmvr-pernik-zadyrzhaha-chetirima-za-otvlichane-6019693

Двама петричани и двама радомирци са задържани за отвличане на микробус с пътници, съобщиха от МВР.

Срам и позор: Обраха паметника на връх Шипка!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241096

Неизвестни злостроници задигнаха части от експозицията в Паметника на свободата на връх Шипка. От витрините в музея са откраднати един джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 ордени и медали, носени от участници в Шипченската епопея.
От полицията в Стара Загора уточняват, че сигнал за посегателството е подаден на 11 август, Неизвестни злостроници задигнаха части от експозицията в Паметника на свободата на връх Шипка. От витрините в музея са откраднати един джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 ордени и медали, носени от участници в Шипченската епопея. От полицията в Стара Загора уточняват, че сигнал за посегателството е подаден на 11 август,

С връщането на Танов Борисов възроди рекета над бизнеса

http://www.bnews.bg/article-113614

Назначаването на Ваньо Танов в Митниците е нагла демонстрация, коментира лидерът на "България без цензура" Николай Бареков по повод завръщането на човека на Борисов начело на митничарите от новия финансов министър Румен Порожанов.

Масови назначения в МОН два месеца преди края на кабинета "Орешарски"

http://offnews.bg/news/n_1/n_375923.html

Масови назначения и преназначения са били извършвани в Министерството на образованието и науката в последните два месеца от кабинета "Орешарски". 108 души са назначени или преназначени в МОН, обяви служебният министър Румяна Коларова днес на брифинг. Коларова отклони журналистическия въпрос за подробности по назначенията с думите, че иска да се запознае с всеки от случаите. Тя изрази опасения, че е възможно да има нарушения при обществените поръчки за ремонти на училища, но поясни, че тече проверка, след чийто край ще може да говори с категоричност. Румяна Коларова гарантира, че учебната година ще започне навсякъде нормално, дори и в засегнатия от наводнението район на Мизия. На брифинга министър Коларова представи новия си екип. Заместник-министрите на образованието в служебния кабинет ще са трима. Ресорният за училищното образование зам.-министър ще е досегашният началник на Регионалния инспекторат по образованието в София  Ваня Кастрева , за висшето образование и науката ще отговаря  проф. Валери Младенов - досега зам.-ректор на Техническия университет - София. Ще има и зам.-министър, който да отговаря за европейските фондове и новата Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Той ще е професорът по физикохимия от Софийския университет Николай Денков. Главен секретар на МОН ще е Красимир Вълчев , а началник на кабинета на министъра - д-р Стойчо Стойчев . Ваня Кастрева е историк. Била е учител по история и директор на 2 СОУ в София. Началник на Инспектората е от 2006 година. Роденият през 1960 г. във Враца проф. Младенов досега беше зам.-ректор на ТУ по международна интеграция и връзки с обществеността. Проф. Николай Денков преподава във Факултета по химия и фармация на СУ. Ръководител е на катедра "Инженерна химия". Носител е на наградата "Питагор". Красимир Вълчев бе главен секретар на МОН по времето на ГЕРБ и първия служебен кабинет на президента Плевнелиев. Той бе уволнен с идването на кабинета "Орешарски" на власт. Преди да поеме поста в МОН работеше в Министерство на финансите, където отговаряше за подготовката на бюджета в образованието.

Разпоредиха нови правила в Ловешкия зоопарк

http://www.cross.bg/zooparka-kletkata-pravila-1425143.html

/КРОСС/ Нови правила при случаи на бягство на животни от зоопарка в Ловеч трябва де се изготвят до 20 август. В тях трябва да се предвидят съвместни действия със специалисти, които имат опит с упояване на диви животни в природна среда. Това е една от препоръките от проверката на РИОСВ - Плевен в зоологическата градина, след като на 3 август от клетката си избяга ягуарът Алонсо, който по-късно бе застрелян, предава Дарик. От инспекцията поясниха, че при инцидента такива специалисти не са били повикани, въпреки тяхната необходимост заради труднодостъпния терен в и около зоопарка. От зоопарка трябва да представят в екоинспекцията и копие от заповедта за преместване от сектор "Хищници" в сектор "Птици" на гледача, оставил отворена вратата на клетката на ягуара на 3 август. Освен това зоопаркът трябва да се оборудва с пушка за упояване с далечен обсег на действие до краят на октомври месец. От екипа на зоопарка трябва да проверят оградата и да възстановят повредените участъци. Проверката е потвърдила още, че ягуарът е напуснал клетката си заради човешка грешка.  

Съдът не може да открие Делян Пеевски

http://www.mediapool.bg/sadat-ne-mozhe-da-otkrie-delyan-peevski-news223610.html

Призовкарите на Софийския градски съд не могат да открият Делян Пеевски, за му връчат определението на съда, с което се отменя постановлението за прекратяване на разследването за "опита за неговото убийство", съобщи сайтът "Дневник". Съдът отмени на 30 юли прокурорското постановление по искане на тримата обвиняеми, защото държавното обвинение е прекратило делото с аргумента, че  "има данни за приготвление на убийство, но няма доказателства". Обвиняемите обаче настояват делото да бъде прекратено на основание, че няма никакви данни и доказателства за приготвление на убийство. Те целят да си изчистят името напълно. Делян Пеевски задължително трябва да бъде уведомен за решението на съда, за да може делото да се придвижи към Софийския апелативен съд. Бившият депутат от ДПС е посочил адрес, на който не може да бъде намерен.

Тръгват парите за регионално развитие

http://news.ibox.bg/news/id_858683781

Служебният кабинет прави всичко възможно да не загубим 3 млрд.лв. в края на годината

Бареков: Основната битка във Варна ще е ББЦ-ГЕРБ

http://pik.bg/бареков-основната-битка-във-варна-ще-е-ббц-герб-news213100.html

Бареков: Основната битка във Варна ще е ББЦ-ГЕРБ

В името на февруарските протести "България без цензура" трябва да победи в морската столица
Битката на предстоящия вот във Варна ще се води основно между ГЕРБ и "България без цензура". Това коментира лидерът на ББЦ и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков.
"Ще поведа кандидат-депутатската листа на ББЦ във Варна. В момента съм там и ще имам срещи с колеги от партията и представители на бизнеса, и неправителствените организации. На 30 август ще бъде Конгресът на партията във Варна. Всички са в голяма еуфория, след като вчера подписахме коалиционното споразумение с партньорите ни от "Гергьовден" и ЗНС. В момента колегите ни от София водят преговори с още 3-4 политически формации", заяви Николай Бареков.

"Надявам се във Варна да получа за свой опонент Цветан Цветанов, за да го разглобя на съставните му части. Той е политикът с най-дългото криминално досие в страната. Цветанов е човекът, който предизвика десетки операции на МВР, с които наруши правата и достойнството на много бизнесмени и лекари. Но предполагам, че Цветанов ще се уплаши от битката с мен и ще изпрати във Варна Лиляна Павлова, която Борисов нарече багера на ГЕРБ. Истината е, че ако Лили Павлова е багерът на ГЕРБ, а Цветанов е криминалното острие, аз ще бъда танка на ББЦ във Варна", подчерта евродепутатът.

"Структурите на БСП във Варна са в окаяно състояние. За жалост, обаче ГЕРБ ще бъде подпомогнат с циганските гласове, които ще бъдат осигурявани от ДПС.

Ще бъде кощунство във Варна да спечели ГЕРБ, при положение, че в този град се самозапали Пламен Горанов по време на протестите. Така, че в името на февруарските протести ББЦ трябва да победи, категоричен е Бареков.

Жертвите на ебола в Западна Африка надхвърлиха 1000

http://www.moreto.net/novini.php?n=260889

Жертвите на вируса ебола в Западна Африка надхвърлиха 1000, съобщават световните информационни издания. Според Световната здравна организация от болестта са заболели 1848 души, като 1013 от тях са починали. Между 7 и 9 август са регистрирани 52 смъртни случая и 69 нови пациенти, заразени със смъртоносния вирус.

В Перник са задържани четирима за отвличане на микробус

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/12/2360251_v_pernik_sa_zadurjani_chetirima_za_otvlichane_na/?ref=rss


В Перник са задържали четирима мъже за отвличане, съобщиха от пресцентъра на МВР. Двама петричани и двама радомирци са задържани за отвличане на микробус с пътници. Това се е случило в понеделник на разклона за пернишкото село Драгичево.

Около 18.10 часа в полицията сигнал подал 39-годишен пловдивчанин, шофьор на микробус "Мерцедес", че неизвестни го свалили и отвлекли буса. Обяснил също, че извършвал превоз на пътници за чужбина и с него пътували още четирима души. Потърпевшият...

Коларова: Учебната година ще започне навреме

http://www.cross.bg/kolarova-ychilishtata-obrazovanieto-1425142.html

/КРОСС/ "Новата учебна година ще започне навреме, въпреки обилните наводнения у нас и необходимите ремонти на училищата", заяви служебният министър на образованието Румяна Коларова, която днес представи екипа си. "Обявяването на обществените поръчки, на процедурите, с които се стартират ремонтните дейности в училищата, вече са забавени", обясни Коларова. Служебният министър допълни, че е назначена и проверка за част от процедурите, защото е възможно те да са в нарушение с действащото законодателство. "От парите на ведомството трябва да се съкратят около 19 милиона лева заради актуализацията на бюджета на НЗОК", допълни тя. Същевременно тя обяви, че училищата в Мизия ще могат да отворят врати, но учебният процес ще се провежда на по-горните етажи. Коларова представи и заместник министрите си. За училищното образование ще отговаря Ваня Кастрева, досега началник на Столичния инспекторат по образованието, а за висшето образование и науката - заместник-ректорът на Техническия университет в София Валери Младенов. Еврофондовете стават отговорност на професор Николай Денков.  

Спецполицаи объркаха адреса - нахлуха зрелищно при баба и дядо

http://society.actualno.com/Specpolicai-obyrkaha-adresa---nahluha-zrelishtno-pri-baba-i-djado-news_44593.html

Полицаи нахлуха в къщата на 90-годишен пенсионер и съпругата му при специализирана операция в Оряхово рано тази сутрин. При акцията униформените счупили вратите и прозорците на жилището на улица ...

Екстремните летни горещини и проливни валежи са зачестили през този век

http://climate.actualno.com/Ekstremnite-letni-goreshtini-i-prolivni-valeji-sa-zachestili-prez-tozi-vek-news_44597.html

Летните топлинни вълни и поройни валежи са зачестили в северното полукълбо през този век. Вероятната причина е, че климатичните крайности "зациклят" със седмици на едно и също място в затопл...

БЕХ ще се запознае с изложението на ЕК и ще отговори

http://business.actualno.com/BEH-shte-se-zapoznae-s-izlojenieto-na-EK-i-shte-otgovori-news_44599.html

Европейската комисия уведоми "Български енергиен холдинг" ЕАД за изпращането на Изложение на възражения (Statement of Objections) като формална стъпка в рамките на процедура, която цели да...

CECA разплака цяла Сърбия

http://music.actualno.com/CECA-razplaka-cjala-Syrbija--news_44601.html

Тази събота сръбската певица изнесе невероятен концерт пред повече от 50 000 души на стадион Festival в Гуча. Звездата изпя всички свои хитове, сред които и песента “Pile”, която п...

Щонов: Няма опасност от режим на тока

http://business.actualno.com/Shtonov-Njama-opasnost-ot-rejim-na-toka-news_44603.html

Едва ли ще се стигне до режим на тока, тъй като към момента в България има излишък на произвежданата електроенергия. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. В ...

Украйна прие законопроекта, предвиждащ ограничаване на транзита на руски газ

http://europe.actualno.com/Ukrajna-prie-zakonoproekta-predvijdasht-ogranichavane-na-tranzita-na-ruski-gaz-news_44604.html

Парламентът на Украйна прие на първо четене законопроект, който предвижда възможността за въвеждане на санкции срещу Русия, включително спиране на транзита на енергийни ресурси. Това съобщи РИА Новос...

Стивън Сегал: Аз съм руснак!

http://www.cross.bg/segal-krim-vreme-1425141.html

/КРОСС/ Холивудският актьор и певец Стивън Сегал за продеден път доказа предаността си към Москва, заявявайки „Аз съм руснак“ по време на концерт в Крим. След като пя блусове на шоу в Севастопол, Сегал посочи, че баба му и дядо му са били от Владивосток и Санкт Петербург. На сцената, на която Сегал и неговата група изнесоха концерта си, имаше знаме на проруските опълченци в Украйна. Актьорът заяви, че е пристигнал в Крим, ръководен от тезата, че музиката обединява хората, съобщи агенция РИА „Новости“. В интервю през март за руски вестник Сегал сподели, че според него желанието на президента Владимир Путин да защити руснаците, които живеят в Крим, е съвсем основателно. Сегал и руският президент Владимир Путин, който поддържа имиджа на силен мъж, са приятели от дълго време и редовно се срещат, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков миналата година по случай посещение на Сегал в Москва.  

Хайдер ал Абади – от изгнаник до премиер на Ирак

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/hajder-al-abadi-ot-izgnanik-do-premier-na-irak-6019688

Дори и да успее до 30 дни да състави правителство, той ще се изправи пред огромни предизвикателства

Болест унищожи 1/3 от реколтата домати в Пазарджишко

http://pik.bg/болест-унищожи-1/3-от-реколтата-домати-в-пазарджишко-news213104.html

Болест унищожи 1/3 от реколтата домати в Пазарджишко

Още в началото на лятото голяма част от насажденията с пипер и домати загинаха заради болести, причинени вследствие на голямата влага. Това каза за Радио „Фокус” Рангел Георгиев, зеленчукопроизводител от пазарджишкото село Говедаре.

„В площите, които отглеждам, загубите са над 30%, особено при доматите”, добави производителят. Според него, за да се решат част от проблемите е нужно по-качествено обеззаразяване на семената, а това не се прави. „Производителите на семена имат пропуски и част от сортовете, които садим в Пазарджишко не издържат на условия, каквито имаме тази година, растенията се разболяват и загиват. Масовото бране на доматите в полето започва след 10 август, но производителите очакват значително по-слаба реколта. Предишни години имахме проблеми заради горещините, защото цветовете съхнеха преди да завържат плод, а сега е обратно – растенията гният заради влагата”, каза също Рангелов и добави, че тази година изкупните цени са по-високи, за което отново причината е болестите по доматите и пипера и унищожаването на част от продукцията.

Пуснаха Петното на свобода под гаранция

http://www.bnews.bg/article-113613

Бисер Миланов-Петното е бил пуснат на свобода под гаранция - срещу него нямало нови доказателства.

Как да се справим с болките в ставите?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4241093

От болки в ставите страдат не само възрастните, но и по-младите. В повечето случаи те възникват заради начина на живот, отслабнала имунна система, нарушения в обмяната на веществата, травми и т.н.
Какво можете да направите, за да се справите с болките в ставите?
- Не е препоръчително излишното натоварване на ставите. Ако се занимавате усилено със От болки в ставите страдат не само възрастните, но и по-младите. В повечето случаи те възникват заради начина на живот, отслабнала имунна система, нарушения в обмяната на веществата, травми и т.н. Какво можете да направите, за да се справите с болките в ставите? - Не е препоръчително излишното натоварване на ставите. Ако се занимавате усилено със

Световната банка: В енергийния отрасъл на България има големи финансови дефицити

http://pik.bg/световната-банка-в-енергийния-отрасъл-на-българия-има-големи-финансови-дефицити-news213085.html

Световната банка: В енергийния отрасъл на България има големи финансови дефицити

В енергийния отрасъл има големи финансови дефицити, които увеличават условните пасиви на държавата. Това се посочва в информацията, изготвена от Световната банка (Международната банка за възстановяване и развитие), в отговор на искане от страна на правителството на България от март 2013 г. да се извърши оценка на проблемите и предизвикателства в българския енергиен отрасъл след кризата от януари 2013 г., публикувана на сайта на Министерство на икономиката и енергетиката. Според анализа в основата на високите разходи е ниското търсене на енергия, слабо регулираният ръст на възобновяемите енергийни източници, злоупотребата със стимули за ко-генерация, дългосрочните договори за закупуване на енергия (ДЗЕ), и неефективните стимули за търговия/износ. В тази връзка обществото в България е загубило доверието в управлението на енергийните дружества и в надзора на правителството върху електроенергийния отрасъл. Според Световната банка, у нас е широко разпространено мнението, че някои държавни служители и ръководители на предприятия имат инвестиции в енергийния отрасъл, което подкопава общественото доверие. Българският енергиен холдинг (БЕХ) е ненужно ниво на държавен надзор.

Бюджетният принос за целеви програми за социално подпомагане възлизат на една трета от нивата през 2003 г. – намаляването на нивото и обхвата на социалните помощи правят енергията недостъпна за бедните, се посочва в анализа. Затова е необходим комплексен пакет от мерки за подобряване на общественото доверие, финансовата жизнеспособност и достъпността на услугите. От Световната банка препоръчват повишаване на авторитета, независимостта и капацитета на енергийния регулатор; премахване на стимулите, водещи до неефективни инвестиции и поведение на търсене на лесна печалба, както и решаване по справедлив начин проблема с финансовите задължения, произтичащи от договорите за закупуване от възобновяемите енергийни източници, ко-генерацията, дългосрочните договори за изкупуване на енергия, както и нереализираните инвестиции. От банката съветват и увеличаване на бюджетното финансиране за разширяване на нивата и обхвата на целевите помощи за социално подпомагане за уязвимите потребители, както и да се елиминират конфликтите на интереси на държавни служители и висши мениджъри, имащи лични/семейни финансови интереси в енергийния отрасъл.

Украинският парламент одобри мерки срещу Русия

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d6d6b50/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Cukrainskiiat0Eparlament0Eodobri0Emerki0Esreshtu0Erusiia0H1779740C/story01.htm

Съгласно гласувания на първо четене законопроект Украйна ще може да прекратява напълно или частично транзита на ресурси през нейна територия


Почина заразеният с ебола испански свещеник

http://www.cross.bg/liberiya-bolnitzata-slychai-1425140.html

/КРОСС/ 5 дни след като беше евакуиран от Либерия, 75-годишният католически свещеник Мигел Пахарес, който бе заразен с ебола, е починал в болницата в Мадрид, съобщават световните агенции. Припомняме, че мъжът се зарази с Ебола в болницата "Свети Йосиф" в столицата на Либерия Монровия, където работел с пациенти, страдащи от заболяването. Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че броят на смъртните случаи от вируса Ебола по време на сегашната епидемия е достигнал 1013 души. Общо са регистрирани 1848 случаи на заразяване.    

Сръбкиня и хърватка ще се оженят в Хърватия

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/srybkinia-i-hyrvatka-shte-se-ozheniat-v-hyrvatiia-6019687

Двете не са поклоннички на традиционния брак и затова няма да се венчаят в сватбени рокли и с обичайната за церемонията музика

Лалова и Ефтимова се класираха за полуфиналите на 100 м на европейското

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/12/2360219_lalova_i_eftimova_se_klasiraha_za_polufinalite_na_100/?ref=rss


Европейската шампионка Ивет Лалова започна успешно защитата на титлата и в спокойно темпо преодоля сериите в бягането на 100 метра. Втората българка в дисциплината Инна Ефтимова също се класира за полуфиналите в Цюрих. 

Лалова направи много спокойно и контролирано бягане, като спечели с лекота първото място в последната пета серия. Най-добрата българска лекоатлетка измина дистанцията за 11.17 секунди.

"Определено се чувствах малко нервна, защото излизам да защитавам...

Полицията арестува 26-годишен мъж, разпространявал наркотици в столицата

http://pik.bg/полицията-арестува-26-годишен-мъж-разпространявал-наркотици-в-столицата-news213099.html

Полицията арестува 26-годишен мъж, разпространявал наркотици в столицата

Полицията задържа 26-годишен мъж от София за разпространение на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.

До задържането на дилъра се стигнало след получен във Второ Районно управление сигнал за мъж, разпространяващ наркотични вещества в столичния квартал „Връбница”. В хода на оперативно-издирвателните действия била установена самоличността му - П.Д. на 26 години, криминално проявен, последвало и задържането му с полицейска мярка за срок до 24 часа.

След извършено претърсване в жилището му, били намерени и иззети прахообразно вещество, растителна маса, две везни, три шишета „Толуол”, колба, мобилни телефони и лула, съдържаща растителна маса. Изготвената експертиза показала, че веществата са амфетамин и коноп.

По случая било образувано досъдебно производство. След доклад на материалите в Софийската градска прокуратура на П.Д. е повдигнато обвинение по смисъла на чл. 354 а от Наказателния кодекс. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка”.

Внимание

http://www.zapernik.com/obshtestvo/vnimanie_33662/

ЧЕЗ-Перник взема такса включване на Българските граждани, за Ромите е безплатно само и само да си плащат тока!!! БЕЗОБРАЗИЕ

Цитат на деня: Рискувах шумът от ударите да заглуши думите и аргументите.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/08/12/2360242_citat_na_denia_riskuvah_shumut_ot_udarite_da_zaglushi/?ref=rss


Бях такъв, какъвто съм. Ако удрях по масата, рискувах шумът от ударите да заглуши думите и аргументите. По-важно е да има аргументи, а не удари по масата.
Това заявява председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев на въпрос дали не е бил прекалено дипломатичен по време на мандата си и на заседанията на Висшия съдебен съвет. Груев, чийто мандат изтича през ноември, а изборът за негов наследник е насрочен за 25-ти септември разказва пред в. "Сега", че и в началото му е било...

"Литекс Моторс” започва износ на автомобили за Румъния

http://www.mediapool.bg/liteks-motors-zapochva-iznos-na-avtomobili-za-rumaniya-news223609.html

Ловешкият автомобилен завод "Литекс Моторс” е подписал договор с румънски дистрибутор за продажба на произвежданите у нас по лиценз на "Грейт Уол" (Great Wall) автомобили в северната ни съседка, съобщиха от компанията във вторник. Това ще е поредният пазар, който атакува предприятието след Италия, Македония и Сърбия, като намеренията са следващите дестинации за експорт да са Словакия и Унгария.  Румънският дистрибутор "Александрос Моторс" ще предлага на местния пазар SUV автомобила Great Wall H6 и надеждния пикап Steed 5, като и двата модела ще се предлагат с бензинови и дизелови двигатели. Мрежа от 20 дилърски предствителства, разположени в най-големите румънски градове, ще осигурява дистрибуцията и поддръжката на автомобилите, произведени в България.

Шефът на БЧК-Варна призова за повече доброволци в Мизия

http://www.moreto.net/novini.php?n=260919

Шефът на БЧК-Варна Илия Раев призовава повече доброволци да се включат в помощ на пострадалите в Мизия. По думите му не е нормално след потопа в Аспарухово през почивните дни в помощ на пострадалия район да са се отзовали около 1500 души, а в Мизия да помагат на потърпевшите едва 70-80 човека, предаде репортер на Moreto.

Министър Ненков представи екипа си в здравното министерство

http://www.cross.bg/nenkov-ministur-zdraveopazvaneto-1425139.html

/КРОСС/ Служебният министър на д-р Мирослав Ненков представи заместник-министрите си по време на пресконференция. Заместник-министрите на Ненков са Лидия Нейчева (от кабинета на Марин Райков), Любомир Бакаливанов, Лилия Иванова, която бе главен секретар в Министерство на здравеопазването. „Имаме няколко прости задачи - ще се опитаме да не допускаме трусове за колегията в системата. Тече процес за извеждане на децата от медико-социални грижи. Ще поддържаме този ход. Напреднал е процесът за националната стратегия за система на здравеопазването. Ще положим усилие колегите и пациентите да се чувстват спокойно", заяви министър Ненков. Той коментира, че все още не са завършили проверките за скандалните уволнения от предишния здравен министър, но поясни, че няма други уволнени директори, но има промени в бордовете.  

Емилия Друмева ще съветва Близнашки за изборите

http://frognews.bg/news_74517/

Професор Емилия Друмева ще съветва премиера Георги Близнашки по изборните въпроси, съобщиха от правителствената пресслужба.

Екатерина Захариева: Спрените средства по ОП „Регионално развитие” са възстановени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241077

Министърът на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева съобщи на пресконференция в МС, че от днес се възстановяват плащанията по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) по всички оси, дори и по спрените.
Тя каза това след среща с ръководствата на Националното сдружение на Министърът на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева съобщи на пресконференция в МС, че от днес се възстановяват плащанията по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) по всички оси, дори и по спрените. Тя каза това след среща с ръководствата на Националното сдружение на

"Радар" - фестивал на границата между жанровете и технологиите (видео)

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/12/2360225_radar_-_festival_na_granicata_mejdu_janrovete_i/?ref=rss


Музикален фестивал "Радар" ще се състои от 17 до 23 август в някои от най- популярните клубове във Варна. В щестте концерта и четирите уъркшопа ще вземат участие 18 музикантии визуални артисти от България, Великобритания, Германия и Холандия.

Фестивалът се организира от Фондация "Сидея" с финансовата помощ на Община Варна и е в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019.

"Нашият "Радар" отчита пресечните точки между различните музикални...

Илчев подписа 18 140 години ваканция за студентите в СУ

http://offnews.bg/news/n_1/n_375932.html

Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" професор Иван Илчев е подписал официалния академичен календар на СУ, в който е написано, че зимната ваканция тази година ще продължи от 24.12.2014 г. до 02.01.20154 г. Благодарим за информацията и снимката на Георги Вянев. Академичният календар е качен в сайта на университета , където все още може да бъде видяна грешката в продължителността на ваканцията.  Останалите дати за ваканциите за студентите от СУ са нормални. Тях може видите на този линк.

Гошо от Почивка надъхва Кобрата за мача с Кличко

http://www.bnews.bg/article-113609

Кубрат Пулев е главният герой в рап хита, който от вчера взривява мрежата.

Испанец е първата жертва на ебола в Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_375918.html

Вирусът ебола взе първата си жертва от Европа, след като уби над 1000 души в Западна Африка, съобщи "Ройтерс". Починалият е 75-годишният испански мисионер Мигел Пахарес . Той е починал в болница в Мадрид, където беше закаран с медицински самолет от Либерия на 7 август. Отец Пахарес от ордена Сан Хуан де Диос беше репатриран заедно с монахинята Хулиана Боноха , чиито изследвания дадоха отрицателен резултат. Испанското министерство на здравеопазването по изключение позволи на отец Пахарес да бъде приложено експериментално лечение с лекарството ZMapp, което е използвано само върху двама души - американци, заразили се с ебола в Либерия. Общият брой на жертвите на епидемията в Западна Африка достигна 1013, заразени са 1848 души. Най-много болни от ебола са починали досега в Гвинея, където епидемията започна през декември миналата година - 373, посочва ИТАР-ТАСС. В Либерия и Сиера Леоне жертвите са съответно 323 и 315. В Нигерия жертвите на вируса са две.

Как да се справим с болките в ставите?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4241100

От болки в ставите страдат не само възрастните, но и по-младите. В повечето случаи те възникват заради начина на живот, отслабнала имунна система, нарушения в обмяната на веществата, травми и т.н.
Какво можете да направите, за да се справите с болките в ставите?
- Не е препоръчително излишното натоварване на ставите. Ако се занимавате усилено със От болки в ставите страдат не само възрастните, но и по-младите. В повечето случаи те възникват заради начина на живот, отслабнала имунна система, нарушения в обмяната на веществата, травми и т.н. Какво можете да направите, за да се справите с болките в ставите? - Не е препоръчително излишното натоварване на ставите. Ако се занимавате усилено със

Танов: Агенция "Митници" е върната в изходно положение

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d6d566b/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Ctanov0Eagenciia0Emitnici0Ee0Evyrnata0Ev0Eizhodno0Epolojenie0H1779710C/story01.htm

Структурните промени, които бяха направени, са развалени и трябва да се тръгва отначало, коментира новият стар шеф на митниците


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване