Над 1150 се вече жертвите на ебола в Западна Африка

http://www.moreto.net/novini.php?n=261306

Епидемията от ебола продължава да се разраства и вече е взела над 1150 жертви. Най-много хора от болестта са починали в Либерия - 413, в Гвинея са 380, в Сиера Леоне - 348, четирима души са починали в Нигерия. Заразени са над 2000 души.

Русия забрани държавните покупки на тъкани и обувки от чужбина

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/16/2362592_rusiia_zabrani_durjavnite_pokupki_na_tukani_i_obuvki/?ref=rss


Русия въвежда от 1 септември забрана за група чуждестранни стоки на леката промишленост, произведени в чужбина, се казва в публикуваното постановление на правителството.

Става дума за нов режим на държавни поръчки, според който на администрацията се забранява да купува продукти, ако те не са изработени в страната или в членуващите в Митническия съюз Беларус и Казахстан. Освен това самите стоки трябва да са произведени от материали или суровини от някоя от трите държави.
...

Ямболски бизнесмен водач на листата на БСП в Бургас?

http://pik.bg/ямболски-бизнесмен-водач-на-листата-на-бсп-в-бургас-news214574.html

 Ямболски бизнесмен водач на листата на БСП в Бургас?

Ямболският бизнесмен и бивш депутат в 40-ото и 42-ото Народно събрание Петър Кънев е най-вероятен водач на листата на "БСП Лява България" за 2 МИР-Бургас, информира "Флагман".

Националният съвет на партията до часове ще съобщи имената на водачите, като до снощи индикациите са, че Бургас ще бъде поверен на Кънев.

Първоначално се очакваше един от най-големите избирателни райони в страната ще бъде поверен на някои от бившите министри. Коментираше се усилено името на Драгомир Стойнев, имаше шансове за водач в Бургас да бъде и Михаил Миков, както и Явор Коюмджиев и Янаки Стоилов, но всички тези варианти пропаднаха. Все пак не е изключено в последните часове да настъпят корекции и не Кънев, а друг да бъде първи в бургаската листа.

Петър Кънев и на изборите през 2013 година бе спряган за Бургас, тогава се смяташе, че може да заеме втората позиция, отредена за представителя на гражданската квота в "Коалиция за България". Вместо Кънев обаче тук бе пратен Христо Монов, а Кънев отиде Велико Търново отново като представител на гражданската квота в "Коалиция за България". От старопрестолната столица той влезе  като депутат в 42-ото Народно събрание.

Интерен факт е, че бсеизнесменът е бивш съветник на президента Първанов по въпроси, свързани с Черноморското икономическо сътрудничество. Точно това е един от силните козове на столетницата да го прати тук. Смята се че Кънев може да бъде изключително полезен за Бургас. Понастоящем е и първи вицепрецизидент на Българската федерация по волейбол. Има преуспяващ бизнес, собственик е и на една от големите печатници в Югоизточна България. Сочен е за изключителен икономист. Преди време името му бе спрягано за министър на икономиката,а по-късно и за шеф на Агенция "Митници".

На днешния пленум на БСП се очаква да има сериозни изненади при определянето на водачи на листи. Ангел Найденов например най-вероятно ще води във Варна, Миков във Видин, както и една от софийските листи, а в другите две начело ще са Жельо Бойчев, Стефан Данаилов и Михаил Миков.
В Пловдив-област социалистите ще заложат на зам.-председателя си Димитър Дъбов. Той вероятно ще води и в Шумен.

Във Враца се връща дългогодишният водач на листата там Георги Божинов. Янаки Стоилов, който представляваше врачани досега, най-вероятно ще води в Русе. Очаква се той отново да бъде в две листи, но ще е втори в 25-и софийски район. В София-област червените кандидати се очаква да води Корнелия Нинова (втори може да е Кирил Добрев), в Търговище - Явор Куюмджиев, в Ловеч - Димитър Горов, във Велико Търново - Мариана Бояджиева, в Габрово - Йордан Стойков, в Кърджали - Милко Багдасаров, в Смолян - Дора Янкова, в Кюстендил - Мая Манолова, в Ямбол - Атанас Мерджанов, в Благоевград - Георги Юруков, в Плевен - Румен Гечев, в Силистра - Антон Кутев. Бившите министри Кристиан Вигенин и Драгомир Стойнев вероятно ще са водачи в Хасково и в Пазарджик.

В същото време днес БСП Бургас провежда своята общинска конференция на която ще номинира кандидатите си за листата. 

Хранилището в "Чирен" е запълнено на 75%, търсят пари за още газ

http://econ.bg/Новини/Хранилището-в-Чирен-е-запълнено-на-75-търсят-пари-за-още-газ_l.a_i.562076_at.1.html

Газовото хранилище в Чирен е запълнено на 75%. По последните данни на компанията "Булгартрансгаз" към 11 август в него има общо 414 млн. куб. метра...

"Стяуа" загрява с 6:0, шест гола на Кесеру

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4247544

"Стяуа" разби "Пандури" с 6:0 в двубой от първенството на Румъния, а Клаудиу Кесеру вкара и шестте попадения за гранда от Букурещ.
Головата фиеста стартира в 23-та минута, когато бившият футболист на "Ботев" Сърджан Лукин центрира от дясното крило, а Кесеру изпревари защитник на гостите и изпрати топката в далечния ъгъл след удар с глава.

Напад "Стяуа" разби "Пандури" с 6:0 в двубой от първенството на Румъния, а Клаудиу Кесеру вкара и шестте попадения за гранда от Букурещ. Головата фиеста стартира в 23-та минута, когато бившият футболист на "Ботев" Сърджан Лукин центрира от дясното крило, а Кесеру изпревари защитник на гостите и изпрати топката в далечния ъгъл след удар с глава. Напад

Пилот на "Аерофлот": Уважаеми пътници, прелитаме над останките от Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/16/2362475_pilot_na_aeroflot_uvajaemi_putnici_prelitame_nad/?ref=rss


@MartinKaco We’ve studied your message. The fact was confirmed. The pilot had no right to express his personal op… http://t.co/5U55RullU4

— Аэрофлот (@aeroflot) August 14, 2014

Пилот на самолет на руската авиокомпания "Аерофлот" скандализира пътниците по време на полет с обидни квалификации за Украйна.

За инцидента разказа словашкият дипломат Мартин Качо, който пътувал от Москва за Виена.

При преминаването над Украйна пилотът казал на всеослушание:...

Цветанов: Искаме диалог с десните; да се обединим около "Южен поток"

http://frognews.bg/news_74693/

ГЕРБ не е казал нито една лоша дума за РБ и за всички десни. Реформаторите търсят някаква идентичност чрез конфронтацията. Не може да поставят условия лидерът Борисов да не бъде министър-председател, заяви в „Събуди се” Цветан Цветанов.

Икономическите имигранти напускат Гърция

http://www.grreporter.info/Ikonomicheskite_imigranti_napuskat_Grciya/15960

Сривът най-вече в строителния сектор води до рязко намаляване с 1/3 на работните места за чужди граждани, напускащите страната са изтеглили над 30 милиарда от гръцките банки

прочети повече

Георги Близнашки: Държавна сигурност е ядрото на задкулисието

http://www.cross.bg/pravitelstvo-pravitelstvoto-izborite-1425786.html

/КРОСС/ - Проф. Близнашки, имаме ли изобщо нужда от служебно правителство? - Поставяте много радикално начало. Появиха се мнения, че не е нужно служебно правителство. Но мисля, че едно правителство в оставка, което е бламирано току-що и е страна в борбата между партиите, не може да организира безпристрастно изборите. А едно служебно правителство може и трябва да осигури политическа неутралност и нормални условия за произвеждане на изборите. Навремето при действието на Търновската конституция също е воден този дебат. Известният интелектуалец Стоян Михайловски остро поставя въпроса, че не трябва изборите да се правят по начина, практикуван от Фердинанд - да уволнява правителството, което вече не му върши работа, и да назначава ново, след което разпуска Народното събрание и насрочва избори, печелени от тези, които вече са поставени на власт. По онова време се появява сентенцията, че изборите се печелят от този, който ги прави. Царят се превръща във властораздавач, а изборите легитимират постфактум взетото от двореца решение. В този смисъл служебното правителство е едно от големите конституционни нововъведения от 1991 г. и не трябва да се подлага на съмнение. А хората в тези правителства трябва да не се оставят да бъдат въвличани в борбите, които водят партиите. - Кои са първите пет неща, които ще свърши правителството? - Такива въпроси би трябвало да се отправят към политици, които току-що са спечелили изборите и имат мнозинство, за да управляват страната

"Литекс" остави "Черно море" на дъното с 3:0

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4247541

"Литекс" записа убедително 3:0 у дома над "Черно море" и сякаш забравя тежкия старт на първенството с две поредни загуби в първите два кръга.

Отборът на Красимир Балъков вече е четвърти със 7 т., но и мач повече от тимовете в челото.

Вилмар Джордан вкара два пъти (33 и 79 минути), а 18-годишният Пламен Гълъбов се разписа с глава в 83-ата.

"Литекс" записа убедително 3:0 у дома над "Черно море" и сякаш забравя тежкия старт на първенството с две поредни загуби в първите два кръга. Отборът на Красимир Балъков вече е четвърти със 7 т., но и мач повече от тимовете в челото. Вилмар Джордан вкара два пъти (33 и 79 минути), а 18-годишният Пламен Гълъбов се разписа с глава в 83-ата.

Пожар в детски лагер в Кранево се размина без пострадали

http://www.moreto.net/novini.php?n=261309

Голям пожар избухна снощи в Детския международен лагер в Кранево. По чудо и за щастие няма пострадали деца или възрастни. Пожарът е избухнал около 19 часа снощи, дошли са пожарни екипи. Огънят обаче се е разраснал много бързо и голяма част от сградата е унищожена.

Явор Куюмджиев: Поскъпването на тока е неизбежно

http://www.cross.bg/toka-kyyumdzhiev-energetika-1425785.html

/КРОСС/ „Поскъпването на тока е в някакъв смисъл неизбежно", каза енергийният експерт, зам.-председател на Комисията по енергетика в XLII Народно събрание, Явор Куюмджиев в интервю за Нова телевизия. Куюмджиев обясни, че не вижда смисъл в смените, които служебното правителство прави в последните дни, последният пример за което е смяната на шефа на борда на БЕХ. „Искрено се съмнявам, че те ще предприемат мерките, необходими за разрешаването на двата основни проблема на българската енергетика - големите разходи за вятърни и слънчеви централи - 30% от разходите, само за 5% от тока, и големите разходи за т. нар. „американски тецове", където изкупната цена е 2,5 пъти по-висока от пазарната, като задължително се изкупува  цялата произведена енергия. Ако не се справят с тези два проблема, цената на тока ще се вдигне", категоричен е Куюмджиев. Той отказа да прогнозира с колко точно може да поскъпне електроенергията. По думите му обаче не е невъзможно цената на тока да се повиши с до 20%.  

Цветанов: Реформаторският блок е единственият възможен партньор на ГЕРБ

http://www.cross.bg/gerb-tzvetanov-reformatorite-1425784.html

/КРОСС/ Реформаторският блок остава единственият възможен партньор на ГЕРБ в следващия парламент, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за Нова телевизия.  „Въпреки различията помежду ни, идентичността и принципите, на които държи всеки от нас, ние имаме много повече общи теми, по които можем да разговаряме", разясни днес Цветанов. „Трябваше да има една реакция на нашия председател, която да бъде адекватна на поведението на реформаторите през последните няколко месеца. Може би реформаторите търсят по този начин някаква идентичност, може би смятат, че с конфронтацията ще привлекат определен брой избиратели. Това обаче ще даде възможност на ГЕРБ да увеличи своя електорат, защото ГЕРБ стои отговорно на политическата сцена", каза Цветанов в коментар на бурната реакция на Борисов си срещу Реформаторския блок. „Партиите в дясно трябва да се обединим. Има няколко национални проблема, които не търпят отлагане. ГЕРБ не са виновни, че липсва разговор в дясното. С тежките си обвинения реформаторите няма да увеличат избирателите си. Напротив, ще загубят избиратели, а ГЕРБ ще спечелят от това. Причината е, че ГЕРБ стои и държи на реалните политики. Ще видите, че ще имаме над 121 депутата. Ние сме готови да разговаряме с всички дясно-центриски партии. Бойко Борисов трябваше да отговори адекватно на всички обвинения от последните месеци. Нашите избиратели държаха на това. Ние винаги сме били за диалог

Радан Кънев: Борисов е забележителен артист

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4247524

"Българските избиратели ще кажат кой ще управлява България. Ние казваме, че никой не знае изборните резултати. Българските граждани искат много голяма промяна, а никой не я предлага. Социолози и политолози не могат да предвидят резултатите от изборите". Това каза пред "Нова телевизия" Радан Кънев от Реформаторския блок.

Цветанов: Депутати от Бундестага сравниха ДАНС със служба на Третия райх

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4247533

Никъде в Европа няма служба като ДАНС, която да смесва контраразузнавателни и полицейски функции. Депутати от Бундестага, като идваха тук, сравниха това с Третия райх - само там е имало подобна служба. Това каза Цветан Цветанов пред Нова телевизия. В доклада на Държавния департамент отпреди три месеца за трафика на хора е казано, Никъде в Европа няма служба като ДАНС, която да смесва контраразузнавателни и полицейски функции. Депутати от Бундестага, като идваха тук, сравниха това с Третия райх - само там е имало подобна служба. Това каза Цветан Цветанов пред Нова телевизия. В доклада на Държавния департамент отпреди три месеца за трафика на хора е казано,

Радан Кънев: Борисов е забележителен артист

http://pik.bg/радан-кънев-борисов-е-забележителен-артист-news214569.html

Радан Кънев: Борисов е забележителен артист

Българските избиратели ще кажат кой ще управлява България. Ние казваме, че никой не знае изборните резултати. Българските граждани искат много голяма промяна, а никой не я предлага. Социолози и политолози не могат да предвидят резултатите от изборите.

Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия Радан Кънев от Реформаторския блок. Не трябва да се предпоставят резултатите от изборите. Хубаво е да има конкуренция, защото тогава десните винаги печелят. Конкуренцията е основата на дясното мислене. Реформаторският блок предлага промяната и за това ще получи висок резултат на изборите. Бойко Борисов е забележителен артист и е възможно да играе театър. Аз не съм артист и при мен няма никаква игра на пиеси. Властта от много време насам се раздава от едни други хора.

Гражданите имат усещането, че всичко се разпределя на една игра на карти. Ние не играем на базата на никакви политически договорки и искаме конкретни промени, заяви Кънев. Реформаторският блок има много ясни политически приоритети. Това са дълбоката реформа в съдебната реформа. Свикването на Велико народно събрание. Спиране на партизанщината в политиката. Електронното правителство.

Това са все неща, за които говорим от много време. В България се плаща рекет за сергия с пуканки. Тези неща трябва да спрат, каза още Кънев. Не мога да коментирам думите на Борисов. Позицията на ГЕРБ се смени три пъти за последните седмици. Имам едно голямо съгласие с г-н Борисов. Никога български премиер не трябва да ходи да се отчита в Банкя, Драгалевци или където и да е било

Радан Кънев: Борисов е забележителен артист

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4247528

"Българските избиратели ще кажат кой ще управлява България. Ние казваме, че никой не знае изборните резултати. Българските граждани искат много голяма промяна, а никой не я предлага. Социолози и политолози не могат да предвидят резултатите от изборите". Това каза пред "Нова телевизия" Радан Кънев от Реформаторския блок. "Българските избиратели ще кажат кой ще управлява България. Ние казваме, че никой не знае изборните резултати. Българските граждани искат много голяма промяна, а никой не я предлага. Социолози и политолози не могат да предвидят резултатите от изборите". Това каза пред "Нова телевизия" Радан Кънев от Реформаторския блок.

Условията за туризъм днес са добри

http://pik.bg/условията-за-туризъм-днес-са-добри-news214568.html

Условията за туризъм днес са добри

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК, цитирани от "Фокус".

В момента температурите са между 11 и 18 градуса във високата част на планината. Дори на връх Ботев вятърът е слаб.

Съоръженията 1, 2 и 4 ще работят на Пампорово, на Витоша ще работи „Симеоновски” и „Драгалевски” лифт, на Боровец ще работи „Ситняково” и „Кабината”.

От ПСС съветват, че има вероятност в по-късния следобед времето да се влоши и всички туристи да имат готовност да се приберат по-бързо вкъщи.
През изминалото денонощие не са регистрирани инциденти.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.

Човекът е допринесъл за топенето на 70% от ледовете

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/chovekyt-e-doprinesyl-za-topeneto-na-70-ot-ledovete-6020074

От 1851 г. до 1989 г. около 25% от изгубената ледникова маса се дължи на антропогенна дейност. В периода 1991-2010 тази част е нараснала на 69%

Пожар в детски лагер в Кранево

http://offnews.bg/news/n_1/n_377744.html

Пожар е избухнал в Международния детски лагер в Кранево, съобщи Нова телевизия. Пожарът е избухнал около 19 часа вчера. На мястото са пристигнали огнеборци, които обаче не успели да се справят с огъня веднага, тъй като пожарът се разраснал много бързо. Голяма част от сградата е унищожена. За щастие, няма пострадали. В момента, когато е избухнал пожарът в сградата е имало деца, но те са били изведени невредими. Все още не е ясно каква е причината за пожара, но според свидетели причината е хвърлена цигара върху картони, които са се намирали зад сградата. За около един час токът в района е бил спрян. Пожарните екипи останаха до сградата и през нощта, тъй като тя продължила да тлее и да се разпалва.

72-годишна жена почина, блъсната от автомобил край Шумен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4247517

72-годишна жена е загинала на път ІІ-73 в близост до разклона за село Дибич, след като е била блъсната от лек автомобил, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.
Инцидентът станал вчера в 20:14 часа на път ІІ-73 в близост до разклона за село Дибич, когато жената излиза внезапно на пътното платно и е ударена от преминаващ лек автомобил 72-годишна жена е загинала на път ІІ-73 в близост до разклона за село Дибич, след като е била блъсната от лек автомобил, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен. Инцидентът станал вчера в 20:14 часа на път ІІ-73 в близост до разклона за село Дибич, когато жената излиза внезапно на пътното платно и е ударена от преминаващ лек автомобил

Цветанов: Депутати от Бундестага сравниха ДАНС със служба на Третия райх

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4247504

Никъде в Европа няма служба като ДАНС, която да смесва контраразузнавателни и полицейски функции. Депутати от Бундестага, като идваха тук, сравниха това с Третия райх - само там е имало подобна служба. Това каза Цветан Цветанов пред Нова телевизия. В доклада на Държавния департамент отпреди три месеца за трафика на хора е казано, Никъде в Европа няма служба като ДАНС, която да смесва контраразузнавателни и полицейски функции. Депутати от Бундестага, като идваха тук, сравниха това с Третия райх - само там е имало подобна служба. Това каза Цветан Цветанов пред Нова телевизия. В доклада на Държавния департамент отпреди три месеца за трафика на хора е казано,

72-годишна жена почина, блъсната от автомобил край Шумен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4247514

72-годишна жена е загинала на път ІІ-73 в близост до разклона за село Дибич, след като е била блъсната от лек автомобил, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.
Инцидентът станал вчера в 20:14 часа на път ІІ-73 в близост до разклона за село Дибич, когато жената излиза внезапно на пътното платно и е ударена от преминаващ лек автомобил 72-годишна жена е загинала на път ІІ-73 в близост до разклона за село Дибич, след като е била блъсната от лек автомобил, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен. Инцидентът станал вчера в 20:14 часа на път ІІ-73 в близост до разклона за село Дибич, когато жената излиза внезапно на пътното платно и е ударена от преминаващ лек автомобил

Благой Георгиев подписа с "Рубин"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4247536

Благой Георгиев е играч на "Рубин" с изненадващ трансфер в петък. Бившият национал обяви, че е горд да премине в един от водещите клубове на Русия.

В последните 5 години и половина Благой игра още за "Терек" и "Амкар", а преди това се подвизава в "Алавес", "Цървена звезда" и "Дуисбург". Пред следващото лято халфът ще закръгли 10 години кариера з Благой Георгиев е играч на "Рубин" с изненадващ трансфер в петък. Бившият национал обяви, че е горд да премине в един от водещите клубове на Русия. В последните 5 години и половина Благой игра още за "Терек" и "Амкар", а преди това се подвизава в "Алавес", "Цървена звезда" и "Дуисбург". Пред следващото лято халфът ще закръгли 10 години кариера з

Да си спомним най-добрите роли на тъжния клоун Робин (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-113727

Докато Америка и светът все още не могат да повярват, че актьорът Робин Уилямс вече не е сред живите, в интернет почитатели на неговия талант направиха класация за 10-те му най-добри роли в киното.

Ислямисти убиха 80 души в Ирак

http://www.moreto.net/novini.php?n=261307

Групировката „Ислямска държава” подготвя атаки в Европа и САЩ. Това съобщават американски медии, позовавайки се на данни от сътрудници на американските спецслужби. Според тях екстремистите се стараят да създадат свои „клетки” в Европа, с които да привлекат към себе си хиляди граждани на Стария континент за участие във военни действия против правителствените сили на Ирак и Сирия.

Reuters: Твърдостта на ЕС за санкциите срещу Русия се пропука

http://www.cross.bg/rysiya-sanktziite-strani-1425782.html

/КРОСС/ Въпреки острата антируска реторика на някои западноевропейски политици, се забелязват признаци, че обявената от Русия забрана за внос на почти всички хранителни стоки от ЕС подкопава решимостта на Евросъюза да се изправи срещу най-големия си доставчик на горива, отбелязва агенция Reuters. В много столици от ЕС се опасяват, че задълбочаващата се търговска война с Русия може да попари надеждите за икономическо възстановяване след тежката криза. Публикувани вчера данни сочат, че икономическият ръст в Еврозоната се е забавил почти до нула през второто тримесечие на тази година, дори още преди ефектът от ответните руски мерки да се е почувствал. Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че Европейският съюз сам си е навредил икономически, налагайки санкции на Русия заради Украйна, и призова за преразглеждане на тази политика. Ден преди Орбан премиерът на Словакия Роберт Фицо разкритикува санкциите, като ги нарече "безсмислени". Според него те застрашават икономическия ръст в ЕС. Двете съседни страни имат силни икономически и енергийни връзки с Русия и са критикували санкциите на ЕС и преди. "Политиката на санкции, следвана от Запада, т.е. от нас, предизвикала ответни действия от страна на руснаците, причинява повече вреди на нас, отколкото на Русия", каза Орбан в радиоинтервю. "В политиката на това му се казва сам да се простреляш в крака", добави унгарският премиер

Променлива облачност, по-интензивни валежи привечер

http://www.cross.bg/raiioni-valezhi-oblachnost-1425783.html

/КРОСС/ Ще има променлива, около и след пладне по-често значителна облачност. На отделни места от запад на изток краткотрайно ще превали. Условия за по-интензивни валежи, придружени и с гръмотевични бури ще има привечер и през нощта срещу неделя, главно в централните и на места в източните райони от страната. Вятърът в Дунавската равнина ще е умерен и в Северозападна България ще остане почти без валежи. Максимални температури - между 27° и 32°, в югоизточните райони, където ще има повече слънчеви часове - до 34°-35°, в София - около 27°, прогнозира Националният институт по метеорология и хидрология при БАН. Над Черноморието ще има променлива облачност, по-често значителна преди обяд над северното крайбрежие, където краткотрайно ще превали и прегърми. Над южните райони облачността често ще намалява до слънчево. Ще духа предимно умерен северозападен вятър. Максимални температури по крайбрежието - до 27°-30°. Температурата на морската вода е 27°-29°. Вълнението на морето ще бъде предимно 2 бала. Над планините ще има променлива, над старопланинското било и в Родопите по-често значителна облачност. Главно там ще има валежи, в следобедните часове с гръмотевици. В по-ниските райони вятърът ще е от северозапад, а по най-високите планински върхове - все още югозападен, умерен до силен. Максимална температура на 1200 метра - около 20°, на 2000 метра - около 13°.  

Цветан Цветанов предупреди: Реформаторите да спрат да поставят условия!

http://pik.bg/цветан-цветанов-предупреди-реформаторите-да-спрат-да-поставят-условия-news214561.html

Цветан Цветанов предупреди: Реформаторите да спрат да поставят условия!

"ГЕРБ никога не е казала лоша дума за партиите в дясно. Реформаторите остават нашия единствено възможен партньор. Те обаче трябва да спрат да поставят условия. Бойко Борисов не трябвало да бъде премиер. Нека оставим хората да определят, коя ще е най-голямата парламентарна партия. Аз съм убеден, че това ще бъде ГЕРБ."

Това каза пред камерите на Нова телевизия Цветан Цветанов от ГЕРБ. "Партиите в дясно трябва да се обединим. Има няколко национални проблема, които не търпят отлагане. ГЕРБ не са виновни, че липсва разговор в дясното. С тежките си обвинения реформаторите няма да увеличат избирателите си. Напротив, ще загубят избиратели, а ГЕРБ ще спечелят от това. Причината е, че ГЕРБ стои и държи на реалните политики", разкри Цветанов.

"Ще видите, че ще имаме над 121 депутата. Ние сме готови да разговаряме с всички дясно-центриски партии. Бойко Борисов трябваше да отговори адекватно на всички обвинения от последните месеци. Нашите избиратели държаха на това. Ние винаги сме били за диалог. Има много неща, по които трябва да се обединим. Ние сме готови с нашата управленска програма. Ние се регистрирахме първи в ЦИК и това показва, че ние сме готови за изборите. Друга партия все още не се е регистрирала и това говори достатъчно", допълни зам. председателят на ГЕРБ.

Westinghouse: Цената на Седми реактор е под 10% от БВП

http://www.cross.bg/durzhavata-proekt-bulgariya-1425781.html

/КРОСС/ Прогнозната цена на Седми реактор на АЕЦ „Козлодуй" по технологията АР-1000 на Westinghouse е под 10% от БВП на България. Стойността на генериращата мощност ще бъде по-ниска от всички останали налични алтернативи за производство на електроенергия. Това се казва в изявление на Майк Кръст, вицепрезидент „Стратегическо развитие и външни пазари за Европа, Близкия изток и Африка" на Westinghouse Electric Company LLC. Коментарът на Кръст е по повод изявлението на служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Вчера Щонов оцени Westinghouse като „доста голям и значим проект". Ако бъде реализиран, цялата стойност, като процент от БВП на България, ще бъде над 15%. „Това е много голям проект и другото нещо е, че целият риск ще се поеме от държавата, когато бъде изградена тази мощност, в момента, в който тръгне по план реакторът, целият заем ще тежи на държавата", заяви още той. Според него, за да се види доколко този проект е изгоден за България, трябва да се направят анализи за това дали рискът, който поема държавата, е оправдан - в зависимост от потреблението, което се очаква след десет години, мощностите, които излизат от употреба. „Това не е анализ, който може да приключи до два месеца. Твърдо вярвам, че това решение трябва да бъде взето от следващото правителство

Как точно убива ебола

http://interest.actualno.com/Kak-tochno-ubiva-ebola-news_45297.html

Смъртоносната хеморагична треска ебола се превърна в медицинска новина за лятото на 2014 година. Това заболяване отне живота на повече от хиляда души на територията на Западна Африка и накара епидемио...

Фандъкова призова за аварийна консервация на откритите археологически находки на Ларгото

http://politics.actualno.com/Fandykova-prizova-za-avarijna-konservacija-na-otkritite-arheologicheski-nahodki-na-Largoto-news_45298.html

В отворено писмо до министъра на културата в служебното правителство Мартин Иванов, кметът на София Йорданка Фандъкова настоява за спешни мерки за аварийна консервация на откритите на Ларгото археолог...

Моуриньо: Имам само 2 години за трофей, а Венгер - 10

http://football.actualno.com/Mourinio-Imam-samo-2-godini-za-trofej-a-Venger---10-news_45302.html

Треньорът на Челси Жозе Моуриньо си направи шега с колегата си в Арсенал Арсен Венгер преди началото на новия сезон във Висшата лига. В първия кръг Арсенал посреща Кристъл Палас днес, а на 18 август Ч...

Н. Нейнски: Проблемът на десните не е ГЕРБ

http://frognews.bg/news_74692/

Коалиция Десните е от хора, които са платили цената за реформите. Това са хора, които не приеха двойните стандарти и компромисите. Загърбваш миналото на своите, а прегръщаш миналото на своите. Има хора, за които, това не е никакъв проблем. Те казват, че дълго време са били опозиция и са готови за компромис. Искахме да дадем алтернатива на хора, които не мислят по този начин, заяви в „Събуди се” Надежда Нейнски.

Пожар избухна в детски лагер в Кранево, няма пострадали

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/pozhar-izbuhna-v-detski-lager-v-kranevo-niama-postradali-6020073

Огънят се е разраснал много бързо и голяма част от сградата е унищожена. В този момент вътре е имало деца, които са изведени бързо и за щастие са невредими

Условията за туризъм днес са добри

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4247495

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК, цитирани от Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК, цитирани от "Фокус". В момента температурите са между 11 и 18 градуса във високата част на планината. Дори на връх Ботев вятърът е слаб. Съоръженията 1, 2 и 4 ще работят на Пампорово, на Витоша ще работи „Симеоновски” и „Драгалевски” лифт,

Меркел звънна на Путин да спре оръжието за Украйна

http://www.bnews.bg/article-113954

Канцлерът е поискала Путин да положи усилия за деескалиране на ситуацията

Помляната на спирката Катя благодари във фейсбук

http://pik.bg/помляната-на-спирката-катя-благодари-във-фейсбук-news214562.html

Помляната на спирката Катя благодари във фейсбук

Благодарност към всички, които я подкрепят изрази във Фейсбук 16-годишната Катерина Матеева, която беше блъсната на автобусна спирка в Пловдив от 23-годишния гръцки студент Христос Боскос в края на май. 

Младото момиче е категорично, хората й дават сили и мотивация да се възстанови.

"Здравейте, мили хора. Искам да ви благодаря за всичко ,което направихте за мен и за парите, събрани за моята рехабилитация и лечение. Просто нямам думи. Да не говоря за концертите и всичко останало. Адски благодарна съм на всички. Без вашата помощ много по-трудно щях да се възстановя. Вие ми давате сили и мотивация. Благодаря ви от все сърце“, написа Катя в социалната мрежа.

Според друга нейна публикация пък хората не осъзнават, че на всеки може да се случи това, което сполетя нея.

"Всеки си мисли, че нищо на него не може да се случи. Имам предвид нещо като катастрофа или нещо такова. Хора, замислете се. Никой не знае какво ще му се случи утре. Спрете да се карате, особено с най-близките си, а веднага изтичайте да кажете на мама и тате, че ги обичате.“

Предстои развръзката по случая с катастрофата от 19 май. Прокуратурата назначи петорна съдебномедицинска експертиза, чиято цел е да определи по максимално обективен начин дали телесната повреда на момичето е средна или тежка.Тя се изготвя с участието на травматолог, ортопед и съдебни медици, за да няма абсолютно никакви съмнения във вида на причинените телесни повреди. Заключението се очаква в понеделник (18 август).

Условията за туризъм днес са добри

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4247498

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК, цитирани от "Фокус".
В момента температурите са между 11 и 18 градуса във високата част на планината. Дори на връх Ботев вятърът е слаб.
Съоръженията 1, 2 и 4 ще работят на Пампорово, на Витоша ще работи „Симеоновски” и „Драгалевски” лифт, Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК, цитирани от "Фокус". В момента температурите са между 11 и 18 градуса във високата част на планината. Дори на връх Ботев вятърът е слаб. Съоръженията 1, 2 и 4 ще работят на Пампорово, на Витоша ще работи „Симеоновски” и „Драгалевски” лифт,

ДАНС разкри схема за подмяна на антики в музеите във Варна и още 4 града

http://www.moreto.net/novini.php?n=261300

ДАНС разкри схема за подмяна на антики в музеите и продажбата им на чуждестранни аукциони и колекционери от Русия, Западна Европа и САЩ. Операцията е проведена едновременно във Варна, Бургас, София, Плевен и Ямбол, като са претърсени над 20 адреса.

Екшън в пловдивско село: Мъж преби тираджия с чук за 150 лв. рента

http://pik.bg/екшън-в-пловдивско-село-мъж-преби-тираджия-с-чук-за-150-лв-рента-news214560.html

Екшън в пловдивско село: Мъж преби тираджия с чук за 150 лв. рента

Международен шофьор се размина на косъм със смъртта, след като фермер от Съеденение се опита да размаже главата му с чук. Инцидентът станал в четвъртък вечерта в бившия стопански двор на градчето, пише "Марица".

41-годишният Петко Бонин отишъл да се срещне с Ангел Паскалев, който бил взел под аренда 2,5 декара земя от семейството и я обработвал. Ангел и баща му Йордан живеели в бившето стопанство, но когато Петко ги потърсил, Ангел бил на полето. „Йордан ме попита как искам да взема рентата - в пари или в жито, аз му казах, че предпочитам пари. Разбрахме се да мина по-късно, като се върне синът му”, разказва Бонин. Той се върнал вечерта и сварил Ангел да откача ремаркето от трактора. „Казах му, че си искам рентата, а той започна да крещи да се махам, че бил платил рентата на майка ми. Само че тя почина преди 3 години.

Оттогава той обработва нашия парцел безплатно”, разказва Петко. Йордан, който също се намесил в спора, изведнъж изчезнал. Минута по-късно изненадал Петко и го цапардосал с дървен кол по гърба. „Залитнах, а Ангел замахна с чука, който държеше, и ме удари по главата. Свлякох се на земята, а той продължи да ме удря”, разказва за преживения ужас Бонин. Петко вдигнал ръце да се защити, а един от ударите размазал пръста му. За момент загубил съзнание, после се свестил, успял да се изправи и побягнал. Ангел и баща му започнали да хвърлят камъни по него.

Целият в кръв, пострадалият мъж успял да се добере до къщата на свой братовчед, който извикал линейка и полиция. Бърза помощ пристигнала преди униформените и откарала Бонин в УМБАЛ „Свети Георги”. Той е с фрактури на черепа и на ръката, комоцио и оток на гърба. Настанен е в неврохирургията на университетската болница. Полицаите от Районното в Труд са арестували Ангел Йорданов. Баща му не е задържан. 

Вчера следобед дознател разпита ранения в болницата. 

Петко е международен шофьор и работи в Испания. Прибира се два пъти в годината. Използва кратките си престои, за да прави ремонт в дома си и да сложи ред в нещата на семейството. 

Йордан и Ангел Паскалеви се имат ферма и обработват големи площи с посеви. Известни са с буйния си нрав. Пред полицията двата заявили, че Петко ги е нападнал.

„Предупредиха ме, да не ходя сам, но аз не съм вярвал, че може да ми се случи подобно нещо”, каза Бонин. Дължимата сума според него за трите години е 150-200 лева.

Видео: Гръмката победа, с която "Стяуа" се засили към "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/16/2362589_video_grumkata_pobeda_s_koiato_stiaua_se_zasili_kum/?ref=rss


"Стяуа" постигна разгромна победа в румънското първенство. В последния си мач преди първата среща с "Лудогорец" в плейофа в Шампионската лига отборът от Букурещ се наложи с 6:0 срещу "Пандури".

Най-интересното в неравностойния двубой беше, че и шестте попадения отбеляза Клаудиу Кешеру. 27-годишният нападател постави рекорд за най-много голове в един мач на "Стяуа".

Досегашното постижение се държеше от Константин Галча, вкарал всички голове при 5:0 срещу "Брашов" през...

На евтино море в България? След 20 август

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/na-evtino-more-v-bylgariia-sled-20-avgust-6020072

Евтиното море у нас започва след 20 август. Тогава цените по Северното Черноморие ще се сринат с до 45%. Голямото намаление пък ще се случи от 10 септември до края на месеца

Концерти, партита и събития до края на август

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/16/2362554_koncerti_partita_i_subitiia_do_kraia_na_avgust/?ref=rss


"Къде, какво, кога" ще ви помога за още повече преживявания и по-лесна организация на свободното време през летните дни.

Ето какво ни хвана окото (и ухото) в разгара на летния сезон до края на месец август:



16 август 

От средата на август до 15 септември в галериите на Съюза на българските художници на "Шипка" 6 в София тече първият международен комикс панаир "София комикс експо" с над 1200 произведения на 170 художника от 16 държави заедно с лекции,...

Зелени централи продавали масово ток на черно

http://offnews.bg/news/n_1/n_377741.html

Големи вятърни и слънчеви паркове продавали масово ток на по-високи преференциални цени, преди да са получили разрешение за експлоатация. Това показва междинният доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи „Труд“. От Комисията за момента отказват да дадат информация за това кои са централите и кога са ставали тези нарушения, тъй като констатациите не са окончателни. ДКЕВР е открил нарушения и в екоцентралите, субсидирани от ЕС. Те са сключвали договори с доставчиците на ток – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“, на по-високи цени, като по този начин са получавали двойна субсидия – както от държавата, така и от ЕС. Енергийният регулатор посочва още в междинния си доклад, че има много централи, които въпреки че били присъединени към електрическата мрежа през юни 2012 г., започнали да издават фактури едва между 4 и 6 месеца по-късно. По този начин те са успели да продават ток на много по-високи цени, които зависят от момента на присъединяване към мрежата. Освен това ДКЕВР е открил и че редица зелени централи изобщо не са имали договор за достъп. Въпреки това обаче те са продавали ток на високи цени. Открити са и редица несъответствия между договорите за присъединяване и документите, издадени от строителния контрол. В доклада на ДКЕВР се посочва още, че при така формулираните цени на тока държавната енергетика губи по 250 млн. лева на година. Това може да се промени, ако ЕС разреши принудителното намаляване на цените на тока от американски централи и зелени мощности.

След касапница на пътя: Два трупа и двама тежко ранени!

http://www.bnews.bg/article-113955

Двама души се борят за живота си след тежка катастрофа край Велико Търново. Ударът между две коли остави два трупа на пътя.

Възможни са временни смущения на газоподаването в София и Божурище

http://pik.bg/възможни-са-временни-смущения-на-газоподаването-в-софия-и-божурище-news214558.html

Възможни са временни смущения на газоподаването в София и Божурище

Поради планов ремонт на магистрален газопровод от „Булгартрансгаз” ЕАД са възможни евентуални временни смущения в подаването на тази енергия на териториите на Столична община и Божурище. Това ще бъде от 06:00 часа на 16 август днес и до 18:00 часа на 17 август, неделя, съобщиха от компанията.

Възстановителните дейности на преносния оператор засягат обекти, които не са част от газоразпределителната инфраструктура на „Софиягаз”, не зависят и са извън контрола на газовото дружество. Подготвят се всички необходими действия, за да осигури комфорта на своите потребители в двете населени места, в случай че ремонтът на „Булгартрансгаз” причини временно неудобство за тях.

Веднага щом планираният ремонт приключи и налягането в мрежата бъде нормализирано, клиентите на дружеството на териториите на Столична община и Божурище ще продължат безпроблемно да използват синьото гориво за своите нужди.

Сменят още губернатори

http://www.moreto.net/novini.php?n=261304

Служебното правителство ще продължи с рокадите на губернатори. Това съобщи премиерът Георги Близнашки. Преди дни Министерски съвет освободи петима от досегашните областни управители. Министър-председателят отрече, че ще уволни всички.

Нейснски: ГЕРБ подмени десницата в България

http://pik.bg/нейснски-герб-подмени-десницата-в-българия-news214557.html

Нейснски: ГЕРБ подмени десницата в България

ГЕРБ подмени десницата в България. За тях останалите партии са или врагове, или трябва да бъдат слуги.

Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия Надежда Нейнски от "Синьо единство". ГЕРБ не взимат нашите гласове. Има една голяма група хора, които не отиват да гласуват. Тези хора са десни хора. За това сме виновни ние. Трябва да се стъпи на принципни решения и да успеем да убедим тези хора да гласуват. Реформаторският блок непрекъснато менят мнението си. Те бяха против актуализацията на бюджета. После казаха, че след като президента им е показал данните, вече са за актуализацията. Не може да казваш, че Бойко Борисов е добър, когато те покани на масата и обратното, че е лош, когато те изгони от масата, разкри тя.

В новата коалиция "Десните" сме се събрали хора, които имаме различно виждане по проблемите. Трябва да се акцентира върху дебата за дясното. България има нужда от десница. ГЕРБ имат нужда от традиционна десница. Те още не разбират това. Има дясно ориентирани хора, които няма да гласуват за ГЕРБ. Трябва да има обсъждане на идеи и политики, каза още Нейнски.

Шест месеца, за да се постави вирусът ебола под контрол

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/shest-meseca-za-da-se-postavi-virusyt-ebola-pod-kontrol-6020071

Броят на жертвите на най-тежкия взрив на вируса ебола достигна 1145, сред последните тревожни факти е и този, че в турския град Адана е хоспитализиран 34-годишен мъж със симптоми, характерни за вируса

Аверът на Галеви спипан с амфетамини за 260 бона

http://www.bnews.bg/article-113953

13 кг е било количеството амфетамин, намерено в един от най-близките приятели на дупнишките бизнесмени, известни като братя Галеви - Никола Занев, който беше арестуван преди дни.

Пожар бушува в Детския международен лагер в Кранево

http://www.mediapool.bg/pozhar-bushuva-v-detskiya-mezhdunaroden-lager-v-kranevo-news223779.html

Голям пожар бушува в петък вечерта в Детския международен лагер в Кранево. Няма пострадали деца или възрастни, съобщи Нова телевизия. Пожарът  избухнал около 19 часа. Огънят обаче се е разраснал много бързо и голяма част от сградата е унищожена. Според очевидци в този момент вътре е имало деца. Изведени са бързо, невредими. Все още не е ясно от какво и как се е запалила сградата. За около час районът е останал без ток.

Куюмджиев: Поскъпването на тока е неизбежно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4247482

„В някакъв смисъл поскъпването на тока е неизбежно”. Това каза пред "Нова телевизия" Явор Куюмджиев – енергиен експерт и бивш зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика.
Той обясни, че не вижда смисъл в смените, които служебното правителство прави в последните дни. Последният пример бе за смяната на шефа на борда на БЕХ. „В някакъв смисъл поскъпването на тока е неизбежно”. Това каза пред "Нова телевизия" Явор Куюмджиев – енергиен експерт и бивш зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика. Той обясни, че не вижда смисъл в смените, които служебното правителство прави в последните дни. Последният пример бе за смяната на шефа на борда на БЕХ.

Турнир по карате ще се проведе във Варна днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=261269

Клубен турнир по карате ще се проведе днес -16 август от 10.00 часа във физкултурния салон на Електротехникум-Варна. Ръководител на Клуба и Шеф-инструктор е Емил Златев, научи Moreto.net. На тазгодишния клубен турнир ще участват представители от клуб Шотокан Е.

Ниските етажи на битието

http://offnews.bg/news/n_1/n_377450.html

Пописвам и аз, що да ви лъжа. С всички сили, значи, се старая да стана по-добър в писането, за да ме разберат по-добре. Като мнозина други убитаци и аз се нуждая от изразяване на душевността и като повечето видни списователи си мечтая писането ми да промени света. Към по-добро, разбира се. Добро или зло – кой може да каже едно нещо какво е? Оня Роджър Уотърс ли с неговото ду ю тинк ю кен тел – хевън фром хел... Ама на, да си пробвам и аз късметеца. Може па хей така незабележимо и за самия себе си шедьовър да създам, все в това ми е надеждата, че ще успея да сътворя със заден ляв крак нещо, чийто смисъл ще е по-голям от моята сътворяваща го глава. Щото човек може и да пише, ама може и да не пише. И ако не пише, какво ще стане? Ще умре ли? Не, няма да умре. Ще си бъде все същият мизерник, който се дзвери на хората за щело и нещело. Ще си е все тоя привърженик на всички конспирации, инсайд джоб теорията, хаарп, хемитрейлс и така нататък. Ако не ме разбирате напълно, не се тревожете, нищо не изпускате. Та издадох и аз като всеки уважаващ себе си списовател книга. Книгата беше отпечатана в малък тираж, но за няколко години и той дори не успя да се продаде. И не защото книгата ми е лоша, в никакъв случай, книгата ми е чудесна и много награди дори получи. Не се продаде тиражът главно заради това, че съм световно неизвестно копиле все още и работя по въпроса да променя този нелеп факт. Мислил съм самолет да отвлека, пожар да устроя, дандания да вдигна някаква, но все ме е страх от затвора и поради тая причина още се въздържам от крайности. Ала търпението ми вече е на ръба. След излизането на моята първа книга трябваше в тоя понамирисващ град, където се осъществява битуването на моето тяло, да организирам представяне на произведението. Нали така се прави реклама, за да забележи поне един заблуден читател усилията ти, книжната рожба, сътворена от неповторимия ти ум, в мода превърнаха всички видове представяния, пърформанси и други изгъзици, в които не трябва да бъдеш скромен, тих и добродушен списовател, а е препоръчително да си скандален, дегизиран, омазан, брадясал, тъп и провокативен. Целта е да ядосаш публиката, за да си спомня за теб или да я накараш да купи от яд творбата ти. Хей така, да плюе и да си я купи. Ама моя милост съм стеснителен тип, да разчупвам ледовете не умея, а да се лендзя и лигавя мога само в частна обстановка, не пред непознати. И така, оставам си докрай захлупен и неориентиран по тия литературни пърформанси. Гледам и примигвам като плъх в брашно. Вместо на такова едно рекламно мероприятие да надам рев като лъв, да ме видят журналистите, аз се пристисквам като ученичка. И се поврътвам така особено и с оченца шаря наляво-надясно, много тъповато. Е, кой да те хареса в такъв случай? И кой ти е виновен, ебаси? Щом не можеш стол на врата си да нанижеш или на гримьор да се подложиш като оня льохман Терзийски, след което мън-мън да измънкаш своето величие от сцената, умирай в литературните кофи за смет! И се обадих на една друга литературна душа, на един застаряващ литератор, чийто живот е твърде безрадостен, но проблемът си е негов и мога само да го почерпя бира, като го видя, щото нали е приятел и брат по съдба. И му викам кажи, брат, някой списовател по-известен в тоя град тука, дето съм сега, да го ангажирам да представи книгата ми, съвет дай, познаваш ме. И що ми трябваше на здрава глава – болест. Да ме пита човек. Те тия застаряващите са отвратителни. Интересува ги само застаряването им. И моят приятел ми препоръча един нафталин, чието име от уважение към словото ще взема да поспестя. Мисля си айде добре, щом го препоръчва, може па тоя нафталин да измъдри нещо нормално все пак като рецензия и реклама на книжката ми. И страх, не страх, съгласих се да се доверя на някакъв си бълхарник за представянето на моята уникална и брилянтна първа книга, което беше една от многото ми грешки в живота. Вие на мое място може би щяхте да сте по-внимателни и смели. Обаче нито с внимание разполагах тогава, нито някаква смелост бе в наличност из дебрите на сърцето ми. Нищо. Един вид все едно си рекох на себе си карай да минава там това представяне, не дръж толкова на тия суети. А не бива така. Така не бива. И кво, кво, дадох му на тоя дъртия една моя книга, да попрочете, да се подготви, че да сътвори добро литературно събитие. Ей така, от сърце му я дадох, хем на колко други свои другари не съм дал. Ама харизах му я в името на делото и зачаках да я прочете. Леле, умирам от яд. Да беше пукнал некрологът преди година, да беше се разболял, да беше му се повредил телефонът, да беше го блъснала кола на път за тази наша първа среща, да бяха го отвлекли извънземни, да беше го грабнал огнедишащ дракон секунди преди да му връча милата си книжка. Било, каквото било. Обаче сега бленувам за отмъщение. И на нищо друго толкоз яд не съм сбрал, колкото на фразата от рецензията, която това нефелно деденце прочете без никаква емоция, все едно чете вестника, две думи не каза от сърце, само чете и ето го вълшебният израз, заради който съм му организирал на вехтия едно тотално отмъщение: “Текстовете на Ф. разказват за ниските етажи на битието”... Да. Това само запомних, макар да е имало и друго навярно. И може би този израз да не е най-силен, но обидата от него така се нацепи у мен, че нищо освен него не чух и не запомних. Ще се изкача с асансьора до по-високите етажи. Ама дъртият не живее дори в мансардата. Той е над облаците, из небесата нейде. Където и да е, ще отида аз при него. И ще го разведа като оня герой на Гьоте, дето развеждаше другия герой на Гьоте. Или като ония двамата на Данте, дето и те се водели из разните селения и кръгове. Ще го повлека из етажите. И из мазетата. Ще го науча аз него на кървища и секрети, на болка и удивление. Ей, списователю, ще му река. Я ела насам. По-наблизо, моля. Ще го прасна по мутрата, то се знае. И след това ще го накарам публично да ми се извини. По микрофона, когато се е събрал целият град. И дори ще му връча текст, който да прочете пред всички. Аз, долуподписаният, така и така се извинявам на Ф. за нанесената морална щета. И се заклевам да не умирам толкова тъп. И да си сменя прическата, защото в момента е абсолютна леща и пълен дроб – тук отгоре имам плешивина, която се опитвам да прикрия, като замазвам върху нея редките си странични кичури. Отсега нататък аз няма да наричам хората, които ядат шкембе чорба, псуват, влизат в затвора, създават поколение, влюбват се безпаметно, плачат и се смеят едновременно, бият се и се прегръщат след това, пият алкохол всяка вечер в неопределени количества и други подобни явления от реалността с определението ниски етажи на битието. Аз, литераторът Хикс, обявявам себе си за несъществуващ. Мен ме няма. Моите творби са равни на нула. Мен никой не ме обича и ме е страх от смъртта. Също така заявявам на всеослушание, че битието има само един единствен етаж. Само един единствен. Дааа. Сладко отмъщение ще бъде.

Куюмджиев: Поскъпването на тока е неизбежно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4247478

„В някакъв смисъл поскъпването на тока е неизбежно”. Това каза пред „В някакъв смисъл поскъпването на тока е неизбежно”. Това каза пред "Нова телевизия" Явор Куюмджиев – енергиен експерт и бивш зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика. Той обясни, че не вижда смисъл в смените, които служебното правителство прави в последните дни. Последният пример бе за смяната на шефа на борда на БЕХ.

Голяма част от София остава без топла вода

http://www.mediapool.bg/golyama-chast-ot-sofiya-ostava-bez-topla-voda-news223778.html

Топлоснабдяването спира в много столични квартали от събота до понеделник поради ремонти, съобщиха от “Топлофикация София“.  Без топла вода остават кварталите: "Люлин", "Надежда", "Обеля", "Свобода", "Толстой", "Фондови Жилища", "Св. Троица", "Банишора", "Захарна фабрика", "Зона-Б5, Б18, Б19", "Лагера", "Хиподрума", "Крива река", "Иван Вазов", "Красно село", "Бели брези", "Стрелбище", "Мотописта", "Гоце Делчев", "Славия", "Бъкстон", "Борово", "Сердика", "Разсадника", "Илинден", "Красна поляна", "Западен парк", "Гевгелийски", "Овча купел". Снабдяването с топла вода ще бъде спряно и в централна градска част между булевардите "Христо Ботев", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Ген. Данаил Николаев", "Каменоделска", ул. "202" и "Княгиня Мария Луиза". Ще бъдат извършениремонтни дейности, които изискват цялостно спиране на топлоизточниците ТЕЦ "София", ОЦ "Земляне", ОЦ "Люлин", ВОЦ "Овча купел"-1, ВОЦ "Овча купел"- 2 и ВОЦ "Инжстрой".  

Венцеслав Стефанов: Футболът ни е една голяма финансова яма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4246579

Венцеслав Стефанов е във футбола от 19 години и има малко хора, които са по-подходящи събеседници за проблемите в играта
 Президентът на “Славия” е близо до голямата цел на клуба - построяването на новия стадион от немски инвеститор. 

- Докъде стигна работата около стадиона?

- На етап геоложки проучвания и проектиране сме. Едновременно върви Венцеслав Стефанов е във футбола от 19 години и има малко хора, които са по-подходящи събеседници за проблемите в играта Президентът на “Славия” е близо до голямата цел на клуба - построяването на новия стадион от немски инвеститор. - Докъде стигна работата около стадиона? - На етап геоложки проучвания и проектиране сме. Едновременно върви

Херо няма място на "Герена", отсече Петър Курдов

http://bgfootball.actualno.com/Hero-njama-mjasto-na-Gerena-otseche-Petyr-Kurdov-news_45261.html

Легендата Петър Курдов е бивш играч на Левски и Ботев(Пд). Пред "България Днес" той сподели очакванията си за мача и коментира състоянието на "синия" клуб. Г-н Курдов, какво очакв...

Какво не каза изчезналият Станишев

http://viewpoint.actualno.com/Kakvo-ne-kaza-izcheznalijat-Stanishev-news_45285.html

„Новата роля, в която влизам, е продиктувана от новата ситуация и в Европа, и в страната”. Така преди почти два месеца вече бившият председател на БСП Сергей Станишев обясни неочак...

1 млрд. лева за превъоръжаване на армията

http://politics.actualno.com/1-mlrd-leva-za-prevyoryjavane-na-armijata-news_45288.html

Министерството на отбраната (МО) се готви да стартира процес, при който до 2020 г. за превъоръжаване на армията да отидат 1 млрд. лв., а част от тях да бъдат усвоени от българската индустрия. Поред...

Пиронкова падна на старта в Ню Хейвън

http://tennis.actualno.com/Pironkova-padna-na-starta-v-Nu-Hejvyn-news_45290.html

Цветана Пиронкова допусна поражение след 6-7(3) 4-6 от Франческа Скиавоне още в първи кръг на квалификациите на турнира в Ню Хейвън с награден фонд 710,000 щатски долара. По този начин 26-годишната...

Наводнените общини могат да поискат да наемат още безработни

http://society.actualno.com/Navodnenite-obshtini-mogat-da-poiskat-da-naemat-oshte-bezrabotni-news_45291.html

До 20 август най-тежко пострадалите от наводненията общини могат да поискат от Агенция по заетостта да им осигури още безработни, които да се включат в ремонтно-възстановителните дейности, поддръжк...

Цеца се видя с приятелката на сина си

http://www.bnews.bg/article-113634

Непосредствено преди концерта си в Охрид, на който присъстваха 22 000 хиляди души на стадион за 10 000 човека, най-голямата сръбска звезда пристигна у нас.

Голям пожар избухна в Детския международен лагер в Кранево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4247471

Голям пожар избухна снощи в Детския международен лагер в Кранево. По чудо и за щастие няма пострадали деца или възрастни, съобщава "Нова телевизия".
Огънят лумнал около 19:00 часа, дошли са пожарни екипи. Пожарът обаче бързо бил изпепелил голяма част от сградата.
Според очевидци в този момент вътре е имало деца. Изведени са бързо, невредими. Голям пожар избухна снощи в Детския международен лагер в Кранево. По чудо и за щастие няма пострадали деца или възрастни, съобщава "Нова телевизия". Огънят лумнал около 19:00 часа, дошли са пожарни екипи. Пожарът обаче бързо бил изпепелил голяма част от сградата. Според очевидци в този момент вътре е имало деца. Изведени са бързо, невредими.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция срещу джихадистите в Ирак

http://www.mediapool.bg/savetat-za-sigurnost-na-oon-prie-rezolyutsiya-sreshtu-dzhihadistite-v-irak-news223777.html

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция срещу радикалните ислямисти в Ирак и Сирия, в която също така се предупреждава за действия срещу физически и юридически лица, които финансират или другояче подпомагат терористичните групировки, съобщиха Франс прес и ДПА. Резолюцията е насочена срещу "Ислямска държава" (ИД), която контролира части от Ирак и Сирия, и срещу свързания с Ал Каида Фронт Ан Нусра, който действа в Сирия. В нея се настоява тези две организации "да спрат всякакво насилие и терористични действия и незабавно да се разоръжат и разпуснат". Съветът за сигурност поставя в черния си списък шестима души от двете екстремистки организации. Замразяват се техните активи, налага им се оръжейно ембарго и забрана за пътуване. Освен това Съветът за сигурност заплаши да санкционира всеки, който подпомага терористичните групировки. "Съветът за сигурност изразява готовността си да обмисли санкции срещу физически и юридически лица, които оказват подкрепа на ИД или Фронта Ан Нусра чрез пари, оръжия, планиране или вербуване, се казва в резолюцията. Текстът на внесената от Великобритания резолюция е поставен под Глава 7 от Устава на ООН, което разрешава прибягване до санкции, или дори до сила за прилагането им, но засега не разрешава военна операция, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция срещу радикалните ислямисти в Ирак

http://www.mediapool.bg/savetat-za-sigurnost-na-oon-prie-rezolyutsiya-sreshtu-radikalnite-islyamisti-v-irak-news223777.html

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция срещу радикалните ислямисти в Ирак и Сирия, в която също така се предупреждава за действия срещу физически и юридически лица, които финансират или другояче подпомагат терористичните групировки, съобщиха Франс прес и ДПА. Резолюцията е насочена срещу "Ислямска държава" (ИД), която контролира части от Ирак и Сирия, и срещу свързания с Ал Каида Фронт Ан Нусра, който действа в Сирия. В нея се настоява тези две организации "да спрат всякакво насилие и терористични действия и незабавно да се разоръжат и разпуснат". Съветът за сигурност поставя в черния си списък шестима души от двете екстремистки организации. Замразяват се техните активи, налага им се оръжейно ембарго и забрана за пътуване. Освен това Съветът за сигурност заплаши да санкционира всеки, който подпомага терористичните групировки. "Съветът за сигурност изразява готовността си да обмисли санкции срещу физически и юридически лица, които оказват подкрепа на ИД или Фронта Ан Нусра чрез пари, оръжия, планиране или вербуване, се казва в резолюцията. Текстът на внесената от Великобритания резолюция е поставен под Глава 7 от Устава на ООН, което разрешава прибягване до санкции, или дори до сила за прилагането им, но засега не разрешава военна операция, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Мизерия! Петзвезден хотел на Черноморието предлага долнопробна храна, туристите в шок

http://pik.bg/мизерия-петзвезден-хотел-на-черноморието-предлага-долнопробна-храна-туристите-в-шок-news214546.html

Мизерия! Петзвезден хотел на Черноморието предлага долнопробна храна, туристите в шок

Ол инклузивът по родните курорти стигна дъното на мизерията, пише „Телеграф”.

Петзвездни хотели предлагат на гостите храни, достойни за долнопробен заводски стол от времето на социализма, оплакват се масово туристи.С всяка изминала година храната, която е включена в туристическите пакети, става все по-бедна и безвкусна. „Цените, които плащаме за ол инклузив, са скандално високи, а ни сервират помия. Тези хора е подиграват с туристите и сами си закопават бизнеса”, недоволстват туристи.

По хотелите масово се сервира фалшив алкохол от туби, неясно къде и как произведен. Бирата и виното се различават единствено по това, че едното питие е газирано. Безалкохолните пък са с остър вкус на химикали. Забъркват се на място, обикновено с най-евтиния концентрат или прахчета. Минералната вода в повечето комплекси се налива директно от чешмите в тъмни доби.

След като туристите закусят с кашкавал, сирене и „масло”, които са всъщност с растителни мазнини, виртуозни готвачи се заемат да префасонират останалите макарони в екзотични обедни гозби с дребни мръвки. Кулинарното чудо е нещо средно между спагети и нашенска яхния. 

Набляга се предимно на картофите и тестените блюда, които имитират рог на изобилието. За обяд обикновено се предлагат по няколко вида пици и спагети, а картофените шедьоври извират отвсякъде – пържени картофи, салата от варени картофи, крокети, картофени кюфтета, огретен. За вечеря отново картофът спасява положението – пиле с картофи, постна яхния с картофи, картофи запечени с яйца. 

Оплаквания за качеството на храната се получават както от Северното, така и от Южното Черноморие. Туристи, отседнали в петзвездни хотели, разказват: „Храната е много далеч от пет звезди и по-скоро напомня стол в някое западащо учреждение, където а управител е назначен някой много комбинативен крадлив кадър. /.../ Закуската беше най-долнопробното нещо, което сме виждали – попарени кренвирши от най-долнокачествената им имитация, които напомнят размекнат картон, пържена наденица, което също беше от целулоза и мас, и нещо като пуешка шунка, но с някакъв желатин. /.../ Сиренето беше от растителното, а кашкавалът – бял като тебешир. Имаше и нещо до сиренето, което беше по-мазно, но не посмяхме да си вземем”. 

„Хотели получават от хипермаркети евтини храни с изтичащ срок на годност за туристически пакети ол инклузив. Вместо да ги дават в екарисажите, ги дават на ол инклузива”, възмущава се специалист по контрола на храните.

„Системата привлича нископлатежни гости. Това води и до предлагането на много некачествени храни поради слабия контрол и изобщо заради трудностите при контролирането. Един храноден на турист при системата ол инклузив е под 20 лв.”, обяснява председателят на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Лефтеров. 

Отваряме секции за вота в 37 държави по света

http://www.moreto.net/novini.php?n=261302

Избирателни секции ще бъдат отворени в 37 държави по света, за да могат и сънародниците ни там да гласуват на предстоящия на 5 октомври предсрочен вот за Народно събрание. Това става ясно от публикуваното вчера решение на ЦИК, с което се указват местата за служебно разполагане на урни зад граница, без да се изискват предварителни заявления от избирателите.

Ток уби жена във ферма на бивш депутат

http://pik.bg/ток-уби-жена-във-ферма-на-бивш-депутат-news214545.html

Ток уби жена във ферма на бивш депутат

43-годишна жена - майка на пет деца, загина от удар на електричество в птицеферма - собственост на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов.

Христина Тодорова отишла сутринта четвъртък във фермата в село Вирове, за да почисти халето, където се отглеждали птиците. Жената включила електрическа водоструйка да мие пода, но внезапно се строполила. Работници извикали Спешна помощ, но още преди линейката да пристигне жената издъхнала.

Оглед на мястото на произшествието са извършили експерти на полицията и Инспекцията по труда. Според първоначални данни най-вероятно машината е била неизправна и по нея е имало електрически пробив.

Жената работела във фирмата без трудов договор, съобщиха от Инспекцията по труда. Съпругът на загиналата работел във фермата и тя често ходела да му помага.

Семейството е много добро и работливо, казаха хора от селото. Съпрузите работели навсякъде, където им плащали по някой лев, за да хранят децата си.

Управител на фермата в село Вирове е съпругата на бившия депутат Илонка Аврамова.

"Труд"

БСП определя водачите на листите за изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_377736.html

Националният съвет на БСП ще се събере днес следобед, за да определи водачите на листите в 31-те избирателни района за предсрочните избори на 5 октомври. Първите места в листите се предлагат от лидера на партията, след което те се утвърждават от пленума. Националният съвет беше отлаган няколко пъти, като според членове на партията причината е в това, че лидерът на партията Михаил Миков все още не е избрал хората, които ще предложи, тъй като се опитва да балансира всички интереси. Пленумът ще трябва да определи и местата в листите за коалиционните партньори на БСП и за гражданската квота на партията. Преди обед Миков ще събере и Изпълнителното бюро, за да бъдат обсъдени за последно първите места в листите.

"Калуня – Каля"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/16/2360903_kalunia_kalia/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"

Пред мен е черният тефтер на Георги Божинов. Нещо като дневник. Черната найлонова подвързия тук-таме е стопена от паднали цигарени огънчета. На първия лист пише:

Георги Божинов

РАЗНО И ВСЯКАКВО

МЕЖДУ ДРУГОТО,

И ТАКА НАТАТЪК

дек ‘ 78

Последните записки са от септември 1991 г.

Писано е със синьо мастило, с химикалка, с дърводелски молив – чер и син.
...

Зрелищен арест в Дупница! Задържали собственика на заложната къща с дрога за 260 хил. лв. пред погледа на майка му!

http://pik.bg/зрелищен-арест-в-дупница-задържали-собственика-на-заложната-къща-с-дрога-за-260-хил-лв-пре-news214541.html

Зрелищен арест в Дупница! Задържали собственика на заложната къща с дрога за 260 хил. лв. пред погледа на майка му!

При показна акция на ДАНС в четвъртък около 19 часа е арестуван собственикът на заложна къща в Дупница Никола Занев. Той бил на гости на майка си, която живее на ул. „Иван Вазов” в града. Тръгнал си с БМВ-то, което купил преди около 2 месеца, но служители на ДАНС и дупнишки криминалисти му щракнаха белезниците. Две патрулки завардиха пътя, за да не може Никола Занев да избяга, пише struma.bg

Екшънът се разигра срещу „Пенимаркет” в Дупница. На терасите от съседните блокове изскочиха хора, които наблюдаваха случващото се, което наподобяваше криминален филм. Репортер на „Струма” проследи лично акцията. Задържаният не се противи. Акцията продължи от 19 ч. до 23.30 ч. Полицаите претарашиха БМВ-то на Н. Зарев, в което в тайник откриха 5 кг прахообразно вещество. Веднага на място беше направен полеви тест, който реагира на амфетамин.

Слухът за акцията явно бързо се разнесе и докато криминалистите си вършеха работата, покрай мястото се насъбраха млади хора, които уж минаваха случайно, но с интерес наблюдаваха случващото се. Някои от тях са познати в Дупница като ползващи наркотични вещества. През това време мина и известният дупнишки адвокат Александър Райнов, който защитаваше братя Галеви в съда. Той влезе в магазина, но излезе оттам, без да е напазарувал нищо, и се спря до полицаите, които работеха по случая. Адвокатът дори се опита по време на обиска да защити Никола Занев, който стоеше с белезници на ръцете си.

Докато траеше акцията, полицаи от ДАНС и местни униформени бяха блокирали целия квартал около частната болница в Дупница, автомобили не можеха да преминават, само пешеходци. След като беше подписан протокол за намереното количество наркотик, БМВ-то бе закарано от полицаи в РУП - Дупница. Пеша Никола Занев с белезници бе отведен на 100-тина метра по-нагоре от улицата, където беше арестуван. Там полицаите отключиха гараж, който някога е бил квартално дюкянче, собственост на съседи на родителите на Н. Занев. След около половинчасово претърсване криминалистите откриха черна найлонова чанта, в която имаше пакетчета с бяло прахообразно вещество, което също реагира на амфетамин при полевия тест. Общото количество открит амфетамин е 13 кг, което на пазарни цени е над 260 000 лева.

Млади хора се събраха и наблюдаваха случващото се около гаража. Един от тях заяви, че някой си Лъчо от Дупница, който излежавал присъда за притежание на наркотици, излязъл от Бобовдолския затвор наскоро и че се очакват още арести, свързани с наркотици. Коментираше се, че гаражът, в който беше открита дрогата, е ползван за депо. Оттам наркотиците са тръгвали към София.

Други коментираха, че допреди няколко месеца Никола Занев се движел със стар лек автомобил, но изведнъж започнал да демонстрира по-висок стандарт на живот - сменил старата си таратайка с БМВ-то, в което бяха открити наркотиците. То е с десен волан и полицаите се затрудниха да го подкарат от мястото на инцидента, за да го закарат в РУП - Дупница.

Заложната къща на Н. Занев, която се намира на метри от РУП - Дупница, също е претарашена, но там дрога не е открита. Вчера тя работеше.

Никола Занев е семеен, със съпругата си Захарина имат момченце на 1 година. Преди време той е работил във фармацевтичното предприятие в Дупница, но е бил уволнен. Тогава започва бизнеса си със заложна къща. Никола Занев е възпитаник на спортното училище „Васил Левски” в София. Завършил е Химико-технологичен университет в столицата. По ирония на съдбата заложната му къща се казва „Темида”.

Административният ръководител на Окръжна прокуратура - Кюстендил прокурор Камелия Стефанова по повод акцията в Дупница заяви по телефона за „Струма”: „Срещу лицето е повдигнато обвинение за притежание на високорисково вещество. Наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура Бисер Любенов е постановил удължаване на мярката за задържане от 24 на 72 часа. След като изтече този срок, прокурор Любенов ще поиска от съда постоянна мярка „задържане под стража”. Задържаният се намира в следствения арест. Срещу него е повдигнато обвинение по чл. 354, ал. 2 от НК. Намереното количество наркотично вещество е 13 кг. Срещу него е имало повдигнати обвинения, които не са свързани с наркотици, но са отменени”.

Както „Струма” писа, преди няколко години дупничанинът Димитър Владимиров, който стопанисваше заведение „Елит”, намиращо се в кв. „Развесена върба”, бе подал жалба в полицията и в РП - Дупница срещу Никола Занев за това, че той е изпочупил заведението му след зверски запой с приятели. В жалбата си тогава Д. Владимиров, известен с прякора Мите Френскио, бе написал, че Никола Занев купонясвал с приятели в заведението му и си тръгвал, без да плаща. След няколко скандала и побоя в „Елит” Мите Френскио бе принуден да затвори заведението. След проверка на жалбата на Димитър Владимиров органите на реда постановиха, че няма нарушение.

Мите Френскио се усъмни в Никола Занев и за палежа. През 2009 г., навръх именния ден на Димитър Владимиров, автомобилът му, паркиран пред къщата му в Дупница, бе изпепелен. Френскио твърдеше, че посегателството е дело на Никола Занев и негови приятели, но това не се доказа.

След жалбата си в полицията няколко дни по-късно Д. Владимиров получи заплашително писмо, написано с букви, изрязани от вестник, да спре да рови, иначе ще има последствия за него...

Дежурен съдия в Кюстендилски окръжен съд постанови постоянна мярка „задържане под стража” за Никола Занев по искане на наблюдаващия прокурор Бисер Любенов.

Сунити си спретнаха масово клане на християни в Ирак

http://www.bnews.bg/article-113935

Кюрдите в България излязоха на протест срещу действията на джихадистите

САЩ: Русия да спре провокациите към Украйна

http://www.mediapool.bg/sasht-rusiya-da-spre-provokatsiite-kam-ukraina-news223776.html

САЩ призоваха Русия даспре "провокациите си" към Украйна и заявиха, че засилването на руската дейност за дестабилизиране на Украйна през последните седмици е "изключително опасна и провокационна", съобщиха световните агенции. Кейтлин Хейдън, говорителка на Съвета за национална сигурност към Белия дом, за пореден път изрази безпокойството на САЩ "от руски и подкрепени от Русия навлизания в Украйна". "Русия няма никакво право да изпраща превозни средства, хора или стоки от какъвто и да било вид в Украйна под какъвто и да било претекст, без разрешението на правителството на Украйна", заяви Хейдън, след като НАТО потвърди, че  руски военен конвой е пресякъл късно в четвъртък руско-украинската граница и днес се намира на украинска територия/ "Ескалацията в руската дейност, целяща дестабилизация на Украйна през последните седмици е изключително опасна и провокационна. Тя включва изпращането на сепаратистите на танкове, бронирани машини, артилерия и многофункционални ракетни установки, както и редовните артилерийски и ракетни обстрели от Русия на украинска територия", посочи тя. Германският канцлерАнгела Меркел от своя страна безпокойството си от положението в Източна Украйна. В телефонен разговор тя призова руския президентВладимир Путин да спре потока от военно оборудване, съветници и въоръжен персонал, които преминават границата с Украйна. Меркел изрази надежда, че хуманитарният конвой ще стигне бързо до мястото на конфликта. В петък Украйна, Русия и Международния червен кръст постигнаха в петък споразумение за доставката на руска хуманитарна помощ за Източна Украйна на фона на поредната ескалация на напрежението, след като руски части навлязоха в Украйна.

Един район във Варна е без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=261303

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода ще останат част от абонатите намиращи в квартал "Победа" . Водоподаването се очаква да бъде възстановено до 17 часа, информират още от дружеството.

Учредяват младежка организация на АБВ

http://pik.bg/учредяват-младежка-организация-на-абв-news214543.html

Учредяват младежка организация на АБВ

Учредителна конференция ще проведе младежката организация на ПП АБВ (Алтернатива за българско възраждане) днес от 10.00 часа в зала №7 на НДК, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

В началото на конференцията председателят на ПП АБВ Георги Първанов ще приветства делегатите и ще връчи сто членски карти на партийни членове.

От 14.00 часа на същото място ще се проведе националното съвещание на Федерацията на женските клубове на ПП АБВ.

В началото на конференцията председателят на ПП АБВ Георги Първанов ще приветства делегатите.


На евтино море след 20 август

http://www.vesti.bg/novini/na-evtino-more-sled-20-avgust-6020070

Евтиното море у нас започва идната седмица. От 20 август цените тръгват надолу. До края на септември хотелите по Северното Черноморие ще са с до 45% по-изгодни.

Зверска катастрофа край Горна Оряховица, двама загинаха

http://pik.bg/зверска-катастрофа-край-горна-оряховица-двама-загинаха-news214542.html

Зверска катастрофа край Горна Оряховица, двама загинаха

Двама души загинаха, а други двама са били ранени при тежка катастрофа снощи край Горна Оряховица. Сигнал за инцидента е подаден в 18,55 часа на спешния телефон 112.

Два автомобила - „Рено Еспейс" и „Деу Нексия", са катастрофирали на пътя между Горна Оряховица и село Козаревец, съобщават от Областното управление за пожарна безопасност и защита на населението.

На мястото на произшествието са изпратени спасители и пожарникари, които са помагали за ваденето на телата на загиналите от смачканите автомобили.

Причината за пътния инцидент е в процес на изясняване.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/16/2362456_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

В Китай карали деца насила да даряват кръв

http://asia.actualno.com/V-Kitaj-karali-deca-nasila-da-darjavat-kryv-news_45282.html

Китайската полиция е арестувала седем души в северозападната част на Китай, участващи в престъпна група, принуждавала ученици да даряват кръв, съобщават държавните медии. Един от арестуваните е зам...

Роналдо: Касияс е срад най-добрите вратари в света

http://football.actualno.com/Ronaldo-Kasijas-e-srad-naj-dobrite-vratari-v-sveta-news_45273.html

Кристиано Роналдо защита съотборника си в Реал (М) - капитана Икер Касияс, който напоследък е остро критикуван заради не чак толкова добрата си спортна форма. Португалската суперзвезда заяви, че врат...

Аспиринът може да помогне при депресия

http://interest.actualno.com/Aspirinyt-moje-da-pomogne-pri-depresija-news_45281.html

Аспиринът и ибупрофенът може да излекуват депресия, смятат учени от университета в Кеймбридж. Тайната е в това, че възпалителните процеси са свързани с психичните отклонения,  а въпросните пр...

Мним наемател задигна 800 лева от наивна хазяйка

http://pik.bg/мним-наемател-задигна-800-лева-от-наивна-хазяйка-news214539.html

Мним наемател задигна 800 лева от наивна хазяйка

Две възрастни пловдивчанки  станаха жертви на престъпления вчера.  85-годишна баба била обрана в апартамента си от непознат мъж. Той се представил за наемател и поискал да огледа.

Оплакал се, че му е горещо, и поискал чаша вода. Докато домакинята била в кухнята, той прибрал 800 лева и си тръгнал. Два часа по-рано същия ден 81-годишна пенсионерка е била измамена със 150 лева. Сумата тя дала на непозната жена, която се  явила  в дома .

Гостенката се представила за близка на сина и от негово име поискала пари за спешен ремонт на автомобила му.

Полицаите засякоха и пореден случай на измама по схемата за уедряване на банкноти вчера в Пловдив.

В четвъртък следобед  непознат мъж приложил измамата  в аптека в "Кършияка".  

Той ужилил аптекарката с 200 лева.

Зелени централи продавали ток на черно

http://www.vesti.bg/novini/zeleni-centrali-prodavali-tok-na-cherno-6020076

Големи вятърни и слънчеви паркове са продавали масово ток на по-високи преференциални цени, преди да имат разрешение за експлоатация.

Голям пожар избухна в Детския международен лагер в Кранево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4247469

Голям пожар избухна снощи в Детския международен лагер в Кранево. По чудо и за щастие няма пострадали деца или възрастни, съобщава Голям пожар избухна снощи в Детския международен лагер в Кранево. По чудо и за щастие няма пострадали деца или възрастни, съобщава "Нова телевизия". Огънят лумнал около 19:00 часа, дошли са пожарни екипи. Пожарът обаче бързо бил изпепелил голяма част от сградата. Според очевидци в този момент вътре е имало деца. Изведени са бързо, невредими.

Фотогалерия: Изкачването на К2 през апарата на Боян Петров

http://www.dnevnik.bg/photos/2014/08/16/2362160_fotogaleriia_izkachvaneto_na_k2_prez_aparata_na_boian/?ref=rss


След завръщането си в София той предостави на "Дневник" част от снимките, които илюстрират неговото преживяване под и по пътя към върха.


Проф. Тасев: Поскъпването на тока трябва да е с 40%

http://frognews.bg/news_74691/

Поскъпването на тока е неизбежно. Не виждам експертността в сектора, който познавам. Не е невъзможно вдигането на тока с 20%. Заради падането на таксата на ВЕИ-тата няма как да не скочи цената. Трябва някой да я плати, коментира в „Събуди се” Явор Куюмджиев от Коалиция за България.

Явор Куюмджиев: Невъзможно е да има режим на тока

http://pik.bg/явор-куюмджиев-невъзможно-е-да-има-режим-на-тока-news214535.html

Явор Куюмджиев: Невъзможно е да има режим на тока

Новото правителство се захванаха сериозно с управлението. Успяха да уволнят всичко каквото можеха. Не искам да се ангажирам с прогнози за цената на тока. Има няколко проблема, с които служебното правителство трябва да се справи. Не е невъзможно цената на тока да скочи с 20%. Това трябва да кажат от ДКЕВР.

Това каза пред камерите на Нова телевизия Явор Куюмджиев от БСП. Заедно с него гост беше и енергийният експерт проф. Атанас Тасев. От няколко години в енергетиката цъка ценова бомба. Въпросът е кой ще я активира тази бомба, каза Тасев. Секторът е недофинансиран. Съгласен съм с Явор, че ДКЕВР трябва да вземат решение. Ножът е опрял до кокала и предстои балона да се спука. Дефицитът в НЕК е много голям.

Трябва да има ясен план, който да бъде коментиран пред обществото, разкри той. В условието на криза, ДКЕВР не може да бъде безпартиен орган. Ако държавният регулатор си беше свършил работата на време, правителството на Пламен Орешарски щеше да падне на другия ден. Всички политически партии трябва да постигнат консенсус по този проблем. Ситуацията в енергетиката е много сериозна. Трябва да вървим към плавно повишение на цената на тока, заяви още Тасев. Въвеждането на пазарния принцип в енергетиката ще доведе до рязък скок на цената на тока.

Този огромен скок може да бъде избегнат с активната роля на управляващите. Трябва да се решат няколко проблема. Първият е многото ВЕИ централи. Ние направихме няколко промени в сектора, но не ни стигна времето. Задържането на цената на тока не беше популистки ход, категоричен беше Куюмджиев. Не може да има режим на тока. Говорят се приказки, за да се уплашат хората. Целта на тези приказки е да се каже, че тези бяха на власт и съсипаха енергетиката. Проблемът в енергетиката се дължи на факта, че произвеждаме много повече електроенергия, отколкото потребляваме, разкри бившият депутат.

Топ полицай се потроши с мотор на кръстовище в Казанлък

http://www.bnews.bg/article-113952

Началникът на Икономическа полиция - Казанлък счупи крак, след като падна с мотора си на кръстовище в Казанлък.

ДКЕВР: Може да се стигне до актуализация на цената на тока на всеки три месеца

http://www.moreto.net/novini.php?n=261294

Може да се наложи актуализация на цената на тока на всеки три месеца. За това предупреждават от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по повод доклада на Международната банка за възстановяване и развитие (Световната банка), в който се посочват редица проблеми в енергийния сектор в България.

Касапска атака след запой: Жена наръга мъжа си с игла за тютюн

http://pik.bg/касапска-атака-след-запой-жена-наръга-мъжа-си-с-игла-за-тютюн-news214533.html

Касапска атака след запой: Жена наръга мъжа си с игла за тютюн

Почерпената Диляна Вълева от хасковското село Горно Сираково връхлетя върху мъжа си с игла за тютюн и го наръга.

Касапската атака се разиграла след запой пред очите на детето на двойката и на бабата на Диляна - Делка, в чиято къща живеят внучката и семейният й партньор Сашо, на 39 г. Когато пристигнала извиканата от Делка полиция, Диляна се изнесла в близката плевня, докато мъжът й давал обяснения на униформените. Минути след пристигането на униформените обаче плевнята пламнала, пише Монитор.

На следващата сутрин къщата била атакувана от бащата на Диляна - Въльо Грудев, който я потрошил цялата с брадва.

Започнал от вратите и прозорците, но после насякъл и всички мебели пред очите на майка си Делка. 76-годишната жена само кършела ръце и плачела, докато синът й унищожавал къщата, където тя живеела от половин век.

Според Делка и комшии, на Въльо били писнали пиянските изпълнения на Диляна и зет му Сашо и отдавна настоявал да се махнат от семейния дом. Считал ги за паразити. Семейството на дъщеря му дори взело кредит, който трябвало да бъде погасяван от пенсията на баба Делка.

От 300 лв. жената заделяла 100 за банката, а с останалите купувала храна за животните. Младите само се карали и напивали.

Остава загадка обаче защо Въльо е потрошил къщата на майка си.

Той беше прибран от полицията, за да отговаря за вандалщината.

„Балите, дето изгоряха, бяха негови. Сигур затова го прави. Как може, собственото му дете живее тук! До зимата ще изкараме някак, после не знам. Пари за ремонт няма, не знам“, плаче възрастната жена.

 

Куп формуляри за студент в ЕС, ако не иска да плаща за здраве

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4247143

Не забравяйте да платите вноските след бала
Трябва да се подадат документи в НАП


За да се възползват от лечението, което предлагат чуждите здравни фондове, докато учат в чужбина, нашите студенти периодично трябва да попълват формуляри, подготвяни от здравната каса, и да внасят документи в НАП. 
Това припомни НЗОК заради наближаващия старт на Не забравяйте да платите вноските след бала Трябва да се подадат документи в НАП За да се възползват от лечението, което предлагат чуждите здравни фондове, докато учат в чужбина, нашите студенти периодично трябва да попълват формуляри, подготвяни от здравната каса, и да внасят документи в НАП. Това припомни НЗОК заради наближаващия старт на

Днес ни очакват дъждове, температурите падат

http://pik.bg/днес-ни-очакват-дъждове-температурите-падат-news214532.html

Днес ни очакват дъждове, температурите падат

Ще има променлива, около и след пладне по-често значителна облачност. На отделни места от запад на изток краткотрайно ще превали. Условия за по-интензивни валежи, придружени и с гръмотевични бури ще има привечер и през нощта срещу неделя, главно в централните и на места в източните райони от страната. Вятърът в Дунавската равнина ще е умерен и в Северозападна България ще остане почти без валежи.

Максимални температури - между 27° и 32°, в югоизточните райони, където ще има повече слънчеви часове - до 34°-35°, в София - около 27°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за ПИК дежурният синоптик Анастасия Стойчева.

Над Черноморието ще има променлива облачност, по-често значителна преди обяд над северното крайбрежие, където краткотрайно ще превали и прегърми. Над южните райони облачността често ще намалява до слънчево. Ще духа предимно умерен северозападен вятър. Максимални температури по крайбрежието - до 27°-30°. Температурата на морската вода е 27°-29°. Вълнението на морето ще бъде предимно 2 бала.

Над планините ще има променлива, над старопланинското било и в Родопите по-често значителна облачност. Главно там ще има валежи, в следобедните часове с гръмотевици. В по-ниските райони вятърът ще е от северозапад, а по най-високите планински върхове - все още югозападен, умерен до силен. Максимална температура на 1200 метра - около 20°, на 2000 метра - около 13°.

Паро: ЦСКА може да излъже шампиона

http://bgfootball.actualno.com/Paro-CSKA-moje-da-izlyje-shampiona-news_45265.html

Един от най-успешните треньори на ЦСКА Аспарух Никодимов е на мнение, че моментът "армейците" да вземат нещо от Лудогорец е дошъл. "ЦСКА видимо се намира в добро състояние. Началото на...

Новото световно безредие

http://features.actualno.com/Novoto-svetovno-bezredie-news_45267.html

Драматични кризи разтърсват света. В Украйна. И в Близкия Изток, макар че новото петдневно примирие между Израел и Хамас дава кратък отдих на хората в ивицата Газа. Гражданската война в Сирия пък прод...

3600 фирми в София са под специално наблюдение от НАП

http://business.actualno.com/3600-firmi-v-Sofija-sa-pod-specialno-nabludenie-ot-NAP-news_45274.html

3600 фирми в София са получили писма от НАП, че фискалните им устройства и дейността им са поставени под наблюдение заради значително по-нисък от обичайния оборот, съобщиха от Националната агенция ...

Гонзо глоби жестоко играч за хамалски футбол

http://bgfootball.actualno.com/Gonzo-globi-jestoko-igrach-za-hamalski-futbol-news_45275.html

Мениджърът на Левски Георги Иванов явно е готов на всичко, за да вдигне отбора на крака. Гонзо посече с жестока глоба един от основните футболисти на тима Аймен Белаид, пише "Меридиан мач". ...

И Цветанов се обясни в любов на Реформаторите

http://izbori2014.actualno.com/I-Cvetanov-se-objasni-v-lubov-na-Reformatorite-news_45277.html

Реформаторският блок остава единственият възможен наш партньор в един следващ парламент. Въпреки различията помежду ни, идентичността и принципите, на които държи всеки от нас, ние имаме много по...

Променлива облачност днес, на места ще превали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4247451

Днес ще има променлива, около и след пладне по-често значителна облачност. На отделни места от запад на изток краткотрайно ще превали. Условия за по-интензивни валежи, придружени и с гръмотевични бури ще има привечер и през нощта срещу неделя, главно в централните и на места в източните райони от страната. Днес ще има променлива, около и след пладне по-често значителна облачност. На отделни места от запад на изток краткотрайно ще превали. Условия за по-интензивни валежи, придружени и с гръмотевични бури ще има привечер и през нощта срещу неделя, главно в централните и на места в източните райони от страната.

Докторът от НОИ арестуван за подкуп

http://pik.bg/докторът-от-нои-арестуван-за-подкуп-news214529.html

Докторът от НОИ арестуван за подкуп

Доктор Стефан Симеонов от НОИ-Бургас е бил арестуван с подкуп, пише "Телеграф". Той бе закопчан в четвъртък. От неговата работа е зависело отпускането на пенсии за инвалидност след ТЕЛК в града.Мъжът, който е на щат в териториалното поделение на НОИ като един от членовете на Медицинската комисия, е бил отведен на разпит.

След изтичането на 24-часовия срок, от Окръжната прокуратура постановили за Симеонов още 72 часа престой зад решетките. Първоначално от полицията в Бургас обявиха, че докторът ще бъде изправен пред съд за длъжностно престъпление. "

Повдигнахме му обвинение по чл. 301 от Наказателния кодекс", съобщи прокурор Калина Чапкънова, която наблюдава случая. Това означава, че докторът е поискал или приел подкуп, за да извърши услуга, свързана с работата му.

"Не можем все още да коментираме какво точно е извършеното престъпление. Става въпрос за следствена тайна", каза Чапкънова. Подобен е и коментарът на директора на НОИ-Бургас Енчо Жеков.

Той не е бил наясно с причините за ареста на неговия служител и се оправда с тайната при разследването по случая. Ако д-р Стефан Симеонов бъде признат за виновен, го грози затвор до 6 години и глоба до 5000 лева. 

Парада на хвърчилата ще се проведе днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261290

Въздушни чудеса ще изпъстрят небето над Аспаруховия плаж днес - 16 август от 10:00 часа, когато за втора поредна година ще се проведе Фестивал на хвърчилата - Варна. Датата не е избрана случайно – събитието ще съвпадне с Международния ден на хвърчилото, на който любители и професионалисти ще пускат хвърчила навсякъде по света, съобщиха организаторите за Moreto.

Искат 500 евро глоба за буйни пияници

http://www.bnews.bg/article-113951

В началото на лятото Съюзът на собствениците в Слънчев бряг настоя държавата да въведе глоба от 400 евро за тези, които скачат от балконите на хотелите.

Променлива облачност днес, на места ще превали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4247448

Днес ще има променлива, около и след пладне по-често значителна облачност. На отделни места от запад на изток краткотрайно ще превали. Условия за по-интензивни валежи, придружени и с гръмотевични бури ще има привечер и през нощта срещу неделя, главно в централните и на места в източните райони от страната. Днес ще има променлива, около и след пладне по-често значителна облачност. На отделни места от запад на изток краткотрайно ще превали. Условия за по-интензивни валежи, придружени и с гръмотевични бури ще има привечер и през нощта срещу неделя, главно в централните и на места в източните райони от страната.

РАЗ-ОБЩ-НОСТ-ЯВАНЕ

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/16/2359813_raz-obsht-nost-iavane/?ref=rss


 
Вече дни наред, пеша или с трамвай, минавам покрай един впечатляващ надпис върху стената на нотариата:

"Не очаквайте прекалено много от края на света"

Още първия път, когато го зърнах, си го преписах в бележника, защото винаги съм ценяла красивата еклектична цялост между абсурда, конкретността, фината интелигентската маниерност, трагизма и самоиронията. То е като да препишеш частица от себе си, от същността си или пък сянка от истината за съществуването в България...

Войската ще се превъоръжава за 1 млрд. лв.

http://pik.bg/войската-ще-се-превъоръжава-за-1-млрд-лв-news214527.html

Войската ще се превъоръжава за 1 млрд. лв.

Министерството на отбраната (МО) се готви да стартира процес, при който до 2020 г. за превъоръжаване на армията да отидат 1 млрд. лв., а част от тях да бъдат усвоени от българската индустрия. Поредните бомбастични и оптимистични перспективи от страна на военните идват ден след като МО обяви, че има пари само за заплати, че ще се замразява плащането по договори и ще се отложи част от вноската към НАТО. Оказа се, че седмица след началото на краткия си двумесечен мандат служебният военен министър Велизар Шаламанов вече има концепция за стратегия "България в НАТО - 2020".

Въз основа на нея щяла да бъде направена разработка на програма, която "да започне извеждане на несвойствени дейности от МО, стартиране на многогодишни програми за сътрудничество с агенциите на НАТО и ЕС и ключови съюзници в НАТО и активиране на работата с Индустриалния форум". Целта ще е българската индустрия да участва в този процес на превъоръжаване на стойност 1 млрд. лв. в следващите 6 години по прозрачен начин.

Сметките изглеждат странни, след като само един от лансираните предстоящи проекти за модернизацията на армията - осигуряването на нов тип многоцелеви изтребител, може да надхвърли 1 млрд. лв. Отделно има планове за покупка на нови кораби, подводници, техника за сухопътни войски. Всяка от сделките е за по няколко милиарда, пише в. Сега.

Шаламанов е оптимист, че ще се намерят пари за плащането на вноската към НАТО - става въпрос за 15 млн. лв. годишно, като част от тях са платени. Той обаче нападна предшественика си Ангел Найденов за това, че България не била подготвена за срещата на върха в НАТО. "Това е ключова среща - приключва операцията в Афганистан, има съвсем нова ситуация на изток от нас - Украйна, поведението на Русия с анексирането на Крим, поддръжката на сепаратистите и втвърдяващата се ситуация около отношенията между Русия и ЕС и НАТО", каза Шаламанов.

Самият той от 5 години работи в Агенцията по комуникации и информация на НАТО и сега е само в неплатен отпуск. Шаламанов обяви, че на предстоящата среща на НАТО ще поиска солидарност със страните от алианса, "които да ни помогнат в ключови области като въздушна сигурност, киберотбрана, насочване на повече учения и инфраструктура за подпомагане развитието на оперативната съвместимост на наша територия". В същото време той наблегна, че щял да "търси намаляване на зависимостта от Русия и руски технологии, защото това създава риск в нашата сигурност", а и разходите за поддръжка на самолети, радари и друга техника са много високи. "Те отиват към Русия.

Те не помагат за технично обновление на нашата индустрия, не стимулират коопериране на нашата индустрия със западните ни партньори, излизане на един пазар, който е най-големият оръжеен пазар - 900 милиона граждани, високи разходи за отбрана", посочи Шаламанов.

Според него разходите за доставки от Русия били не само с висок риск, но и имали "допълнително висок корупционен риск", който МО анализирало. Министърът не уточни какво точно има предвид, но увери, че "това ще бъде преодоляно чрез предложените мерки в националната програма".

Паднаха ли бариерите около властта

http://pik.bg/паднаха-ли-бариерите-около-властта-news214526.html

Паднаха ли бариерите около властта

На пети август в центъра на София се случи нещо символично. Веднага след края на последното заседание на 42-ия парламент огражденията около сградата на Народното събрание бяха премахнати. Народните избраници в отишлия си злополучен парламент прекараха повече от година, от 14 юни 2013 , когато Делян Пеевски беше избран за шеф на ДАНС, оградени с железни бариери. Избраниците се бяха скрили от своите избиратели. Падането на бариерите е ясен знак за победата на гражданския протест срещу властта и сделките на задкулисието. Поне на този етап.

На следващия ден след падането на парламента и бариерите около него президентът Плевнелиев обяви своето второ служебно правителство с министър-председател проф. Георги Близнашки. Премиерът се съгласи, че в известен смисъл с новото правителство протестът идва на власт. Но "Протестна мрежа" и Реформаторският блок веднага застанаха срещу избора на Красимира Медарова за министър за организирането на изборите. И тук веднага се очерта една голяма разлика между служебното правителство на Близнашки и правителството на Орешарски. Премиерът веднага даде знак, че се съобразява с критиките на обществото. Съдия Медарова се отказа да бъде министър. Лично аз не знам нищо за миналото на госпожа Медарова. Но не това е въпросът. Дори тя да е имала необходимата компетентност да отговаря за изборите, важно е на такава длъжност да бъде назначена консенсусна фигура.

Важно е правителството да води диалог с обществото,
включително със своите критици


Орешарски, тласкан напред от своите кукловоди, управлява цяла година на инат, въпреки липсата на обществена подкрепа. Десетките хиляди протестиращи дни наред срещу правителството граждани бяха игнорирани, наричани "платени соросоиди" или "мутри на Бойко" от управляващите. Не може да се управлява иззад железни бариери, които те изолират от хората,. Не може да се управлява без обществена подкрепа. Правителството трябва да бъде в постоянен диалог с гражданското общество.

Наистина протести могат да бъдат и провокирани от политически сили. (Миналата година например видяхме жалките рехави "контрапротести" пред прозорците на президентството.) Не може едно сериозно правителство да се съобразява на всяка цена с всеки протестиращ за нещо си индивид. А още по-малко със 100-200 организирани и извозени с рейсове "протестиращи". Но все пак в една предизборна ситуация е добре да има консенсусна фигура на важна длъжност. И е добре, че премиерът сам прие тази отговорността за организиране на изборите.

Но атаките към новото правителство,
повече от ляво, отколкото от дясно, не спряха от първия ден


Повечето от тези атаки, и най-несъстоятелните между тях, идват от говорители на доскорошните управляващи, провалили се с гръм и трясък на европейските избори и с правителството Орешарски.

Новият лидер на БСП Михаил Миков определи президента Росен Плевнелиев като основен враг на БСП и създаде работна група, която спешно да започне "наблюдение на случващото се в изпълнителната власт". Защо президентът Плевнелиев е враг номер едно? Защо срещу него бяха и смешните проправителствени "контрапротести", водени от БСП, Сидеров и Бареков? Ами много ясно защо! Защото президентът беше единствената стабилна институция през последната година. Годината, в която правителството на Орешарски, инженирано от олигархията, доведе отново България до ръба на катастрофа. Беше на път да се потрети случилото се при предишни управления на БСП – при Луканов и Виденов.

Критики и нападки срещу Плевнелиев и Близнашки
очевидно ще бъдат основна част от предизборната кампания


на тези, които се криеха зад Орешарски. Какво друго им остава? Какво позитивно могат да предложат, след като сами се провалиха?

В Съединените щати се смята, че трябва да се дадат сто дни на новия президент и неговото правителство да покажат какво могат, преди да започнат атаките на опонентите. Служебното правителство може и да няма сто дни живот. Но от първия ден започнаха атаки срещу министрите по повод и без повод. Дори кабинетът "Орешарски" беше щаден от критиците му преди скандалното назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. (Оттогава датираха и бариерите около властта.)

Най-остри нападки като че ли отнесе новият министър на правосъдието Христо Иванов. Това е логично. Олигархията би трябвало да се чувства най-застрашена от него. При това той, а не силовият министър, е вицепремиер, отговарящ за правосъдието и вътрешните работи. Това е симптоматично – знак, че президентът поставя акцента върху важността България да бъде наистина правова държава. Европейска държава, в която има власт на закона.

Защо никой вече не говори за бившия депутат от ДПС Христо Бисеров? Защо никой вече не говори за дупнишките феодали "братя Галеви"? (Сестра Галева е друг въпрос.) Защо никой вече не говори за Алексей Петров? Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ, който вече има европейска заповед за арест, също ли ще е чудо за три дни? Той също ли ще потъне в безнаказано забвение след няколко месеца на "издирване"? А Делян Пеевски дори се е превърнал във фолклорен герой в някои краища на България...

Същевременно се напада новият министър Христо Иванов за неплатен членски внос. (А Аглика Адамова, за която се смята, че може да стане негов заместник, уважаван съдия, за това кой бил баща й...) Неплатен членски внос срещу кражби и далавери за милиарди? Това е все едно да се сравни някой, който ви е настъпил погрешка в трамвая, с масов убиец. Но важното е да се блокира веднага работата на правителството с най-често безпочвени лични атаки.

А въпросът защо повечето медии бързо забравят хора като Бисеров, "Галеви", Петров и дори сегашните кукловоди от задкулисието е реторичен. Голяма част от печатните медиите са собственост на Пеевски и майка му. А наскоро стана ясно, че сред останалите вестници най-влиятелните и четените са били кредитирани от КТБ на Цветан Василев.

А червената политоложка Мария Пиргова неотдавна заяви: "Да. Продължавам и днес да защитавам назначението на Делян Певски в ДАНС."

Тези хора, говорителите на партията столетница, нямат нито срам, нито чувство за реалност. Една година БСП управлява без мнозинство. Дори заедно с ДПС нямаха мнозинство. Трябваше им и гласът на Волен Сидеров за да устискат властта. Но май още не разбират какво се е случило. Това правителство им беше лебедовата песен.

Протестът наистина победи! И вярвам,че на следващите избори столетницата ще бъде пратена в заслужен отдих. Да мечтае за своето светло минало – и тоталитарното и посттоталитарното. Сега трябва да се мисли за бъдещето на България.

Добре е да има истинска лява алтернатива на БСП, както и силна, обединена десница. Но най-важното е гражданското общество да не заспива. Да не се дава на олигархията почивка, време за реорганизация и нови задкулисни игри. Около новия парламент трябва да има прозрачност, а не нови бариери.

Oт svobodata.com

Куршум в главата на полицай от тайните служби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4247292

милия и Благо Ваклинови са загубили сина си в разцвета на силите му - на 28 години. Как се чувстват? Не може да се опише. И самите те трудно намират думи, но казват: “Не вярваме, че Живко сам е избрал да ни напусне с изстрел в главата.”
Полицаят от ДОТИ (тайната служба за проследяване) е намерен мъртъв в своя “Нисан” - с дупка от куршум в слепоочи милия и Благо Ваклинови са загубили сина си в разцвета на силите му - на 28 години. Как се чувстват? Не може да се опише. И самите те трудно намират думи, но казват: “Не вярваме, че Живко сам е избрал да ни напусне с изстрел в главата.” Полицаят от ДОТИ (тайната служба за проследяване) е намерен мъртъв в своя “Нисан” - с дупка от куршум в слепоочи

Георги Близнашки: Държавна сигурност е ядрото на задкулисието

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4247052

- Проф. Близнашки, имаме ли изобщо нужда от служебно правителство?
- Поставяте много радикално начало. Появиха се мнения, че не е нужно служебно правителство. Но мисля, че едно правителство в оставка, което е бламирано току-що и е страна в борбата между партиите, не може да организира безпристрастно изборите. - Проф. Близнашки, имаме ли изобщо нужда от служебно правителство? - Поставяте много радикално начало. Появиха се мнения, че не е нужно служебно правителство. Но мисля, че едно правителство в оставка, което е бламирано току-що и е страна в борбата между партиите, не може да организира безпристрастно изборите.

Айде, Миньоро! Жълто - черната футболна сила от Перник ще се изправи срещу Германея

http://www.zapernik.com/sport/aide-minioro-julto-chernata-futbolna-sila-ot-pernik-shte_33695/

Жълто - черната футболна сила "Миньор" ще се изправи във футболен двубой срещу отбора на "Германея", припомня ZaPernik.com.

Пернишкият отбор "Миньор" ще започне първенството на Югозападната "В" футболна група с мач срещу "Германея". Футболният двубой ще се играе утре (17 август) на градския стадион в Сапарева баня. Мачът ще започне в 18 часа. Нека всички верни фенове на клуба подкрепят отбора и духа на футболистите в...

Продължава

Човешкият фактор - основна причина за топенето на ледовете в последните 20 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=261296

Човешкият фактор е главна причина за топенето на ледовете през последните 20 години, предаде Франс прес. Данните са от изследване, публикувано в американското научно издание "Сайънс". За целите му неговите автори, учени от Института по метеорология и геофизика при университета в Инсбрук, са изработили компютърен модел, взимащ под внимание естествените фактори за затоплянето, като вулканична дейност и слънчеви вариации, както и човешките дейности, резултат от които са газовите емисии, предизвикващи парников ефект, и начинът на използване на земите.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4247446

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

1145 жертви на ебола, 2127 са заразени

http://africa.actualno.com/1145-jertvi-na-ebola-2127-sa-zarazeni-news_45255.html

Броят на жертвите на вируса абола достигна 1145 души, а 2127 са заразени, съобщи Световната здравна организация(СЗО). 76 души починали от болестта само за два дни (12 и 13 август), 58 души са загина...

Литекс с класика срещу Черно море в Ловеч

http://www.bnews.bg/article-113949

Два гола на Вилмар Джордан в 32-ата и в 70-ата минута и един на Пламен Гълъбов в 83-ата донесоха победата на ловешкия тим.

Най-висшата лига започва с голям брой претенденти за титлата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/16/2362548_nai-visshata_liga_zapochva_s_goliam_broi_pretendenti/?ref=rss


"Челси" тази година ще е сред претендентите за титлата във Висшата лига. Това са думите на мениджъра на сините Жозе Моуриньо, който заяви, че този път отборът му има сили да се бори за първото място.

Сезонът в едно от най-силните първенства започва днес. Според Моуриньо освен "Челси" има още няколко отбора, които имат възможност да станат шампиони.

И наистина добре познатият Топ 4 вече се разшири. Миналия сезон там влязоха шампионът "Манчестър сити", "Ливърпул", "Арсенал"...

Румъния посяга на наше находище на газ в морето

http://frognews.bg/news_74690/

Румъния иска от България 14 220 кв. км морска територия с находище, от което може да спечелим милиарди. Точно в спорната зона се намира важна част от блока "Хан Аспарух", а от него очакваме 100 млрд. куб. м природен газ. Именно тази част от Черно море е основната надежда на България за енергийна независимост. Освен това въпросът докъде стигат пределите на страната доведе до задържането на кораби, арести на рибари и загуби за милиони левове в този отрасъл.

Започва битка за 2 милиарда евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4246642

В петък по обяд Гари Линекер написа с главни букви в туитър само една дума: “УТРЕ”.

Това е паролата. В събота започва най-чаканото първенство на планетата - английската Висша лига. Без галактическото съзвездие от мегаскъпи бижута на “Реал”, без трио Меси-Неймар-Суарес като в “Барса”, но... пред близо 2 милиарда обожаващи футбола в Англия фенове В петък по обяд Гари Линекер написа с главни букви в туитър само една дума: “УТРЕ”. Това е паролата. В събота започва най-чаканото първенство на планетата - английската Висша лига. Без галактическото съзвездие от мегаскъпи бижута на “Реал”, без трио Меси-Неймар-Суарес като в “Барса”, но... пред близо 2 милиарда обожаващи футбола в Англия фенове

Преглед на печата - 16 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=261289

„24 часа" Гърци плащат по 4000 лв на бебе, посредници взимат до 40 000 евро В началото на юли 2008 г. 17-годишната Ангелина Николова, бременна в 9-ия месец с първото си дете, чака пред кабинета за женската консултация в 8-и ДКЦ в София.

Акули ни оставят без интернет?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4247246

Светът може да остане без интернет заради акули, които гризат кабелите на “Гугъл”, разположени под океана, съобщи в. “Дейли телеграф”.
В началото на седмицата интернет гигантът съобщи, че един от шестте участника в новия консорциум, който ще инвестира 300 милиона долара в подводен кабел, ще подобри мрежовите връзки в Азиатския регион. Светът може да остане без интернет заради акули, които гризат кабелите на “Гугъл”, разположени под океана, съобщи в. “Дейли телеграф”. В началото на седмицата интернет гигантът съобщи, че един от шестте участника в новия консорциум, който ще инвестира 300 милиона долара в подводен кабел, ще подобри мрежовите връзки в Азиатския регион.

Служителите в РЗОК работят извънредно за презаверка на рецептурните книжки

http://www.cross.bg/knizhki-retzeptyrnite-rabotyat-1425780.html

/КРОСС/ Във връзка с презаверката на рецептурните книжки на хронично болни пациенти, служители от Столичната здравноосигурителна каса ще работят извънредно с граждани през оставащите до края на август три съботи. Обслужването в столицата ще се извършва от 7 ч. на едно гише, а от 8 ч. ще работят общо шест гишета. И в РЗОК-Пловдив е създадена организация за дейност на служителите в извънработно време. Освен нормалния ритъм на обработка на рецептурните книжки през работния ден, служителите остават и след това (включително в събота и неделя), за да заверят предварително събраните срещу даден уникален номер и дата книжки на желаещите да не чакат на опашка. Гражданите, че който не успее да презавери рецептурната си книжка до края на месеца, няма да изгубят правото си на лекарства, напълно или частично платени от НЗОК. Когато дойде датата да бъде взета рецептата за следващата доза медикаменти, пациентът следва да отиде първо при личния си лекар, от когото да  вземе рецептата, а след това - в Районната здравна каса по местоживеене, където ще презавери книжката си, и от там - в аптеката, да получи лекарствата. Притесненията, че хората ще бъдат оставени без лечение, нямат никакво основание, уверяват от НЗОК.  

ООН прие резолюция срещу радикалните ислямисти в Ирак и Сирия

http://www.cross.bg/siriya-irak-islyamska-1425779.html

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция срещу радикалните ислямисти в Ирак и Сирия. Резолюцията е насочена срещу „Ислямска държава", която контролира части от Ирак и Сирия, и срещу свързания с „Ал Кайда" Фронт „Ан Нусра", който действа в Сирия. В резолюцията се настоява двете организации „да спрат всякакво насилие и терористични действия и незабавно да се разоръжат и разпуснат". Съветът за сигурност постави в черния си списък шестима души от двете екстремистки организации. Освен това в резолюцията се казва, че Съветът за сигурност е готов „да обмисли санкции срещу физически и юридически лица, които оказват подкрепа на „Ислямска държава" или Фронта „Ан Нусра" чрез пари, оръжия, планиране или вербуване. Междувременно джихадисти от групировката „Ислямска държава" нападнаха село на етническото и религиозно малцинство язиди в Северен Ирак, като убиха 80 мъже и отвлякоха 100 жени. Отвлечените жени са били закарани в контролираните от екстремистите градове Мосул и Тал Афар. Кюрдски официален представител заяви за Reuters, че мъжете са били избити, защото отказали да приемат исляма, за което настоявали екстремистите.  

БСП готова с водачите на листи

http://www.cross.bg/vodi-vodachite-dimitur-1425778.html

/КРОСС/ Бившият министър на отбраната Ангел Найденов ще води червената листа във Варна, а бизнесменът и бивш депутат Петър Кънев - в Бургас. Това най-вероятно ще бъде последното решение, на което ще се спрат в БСП, подреждайки водачите на кандидат-депутатските листи. Националният съвет на партията се събира днес, за да ги одобри. Найденов поема Варна заради конфликтите в организацията на БСП там, довели до отстраняването на водачите Борислав Гуцанов и Красимир Янков от Изпълнителното бюро. На неговото място в Перник се очаква да бъде Валери Жаблянов. Водачи в трите софийски района ще са Жельо Бойчев, Стефан Данаилов и Михаил Миков. Лидерът Миков ще запази първото място и във Видин, откъдето е депутат от 1997 г. В Пловдив-област социалистите ще заложат на зам.-председателя си Димитър Дъбов. Той вероятно ще води и в Шумен, пише „Труд”.  Във Враца се връща дългогодишният водач на листата там Георги Божинов. Янаки Стоилов, който представляваше врачани досега, най-вероятно ще води в Русе. Очаква се той отново да бъде в две листи, но ще е втори в 25-ти софийски район

Великобритания ще предостави на Украйна помощ от 1 млрд. лири

http://www.cross.bg/kamerun-mlrd-pomosht-1425775.html

/КРОСС/ В телефонен разговор с украинския президент Петро Порошенко британският премиер Дейвид Камерън е заявил готовността на Великобритания да предостави на Украйна помощ в размер на 1 млрд. лири (1,67 млрд. долара), пише вестник „Взгляд", позовавайки се на пресслужбата на Камерън.  Програмата, за която става въпрос, не се уточнява. Украинската част на международната хуманитарна помощ в рамките на мисията на Червения кръст се е отправила към Луганск, е казал Порошенко на Камерън.

Армията ще се превъоръжава за 1 млрд. лева

http://www.cross.bg/nato-rysiya-shalamanov-1425776.html

/КРОСС/ Министерството на отбраната (МО) се готви да стартира процес, при който до 2020 г. за превъоръжаване на армията да отидат 1 млрд. лв., а част от тях да бъдат усвоени от българската индустрия. Поредните бомбастични и оптимистични перспективи от страна на военните идват ден след като МО обяви, че има пари само за заплати, че ще се замразява плащането по договори и ще се отложи част от вноската към НАТО. Оказа се, че седмица след началото на краткия си двумесечен мандат служебният военен министър Велизар Шаламанов вече има концепция за стратегия "България в НАТО - 2020". Въз основа на нея щяла да бъде направена разработка на програма, която "да започне извеждане на несвойствени дейности от МО, стартиране на многогодишни програми за сътрудничество с агенциите на НАТО и ЕС и ключови съюзници в НАТО и активиране на работата с Индустриалния форум". Целта ще е българската индустрия да участва в този процес на превъоръжаване на стойност 1 млрд. лв. в следващите 6 години по прозрачен начин. Сметките изглеждат странни, след като само един от лансираните предстоящи проекти за модернизацията на армията - осигуряването на нов тип многоцелеви изтребител, може да надхвърли 1 млрд. лв. Отделно има планове за покупка на нови кораби, подводници, техника за сухопътни войски. Всяка от сделките е за по няколко милиарда. Шаламанов е оптимист, че ще се намерят пари за плащането на вноската към НАТО - става въпрос за 15 млн. лв

Наводнените общини могат да поискат още наети безработни за аварийните дейности

http://www.cross.bg/bezrabotni-naeti-obshtini-1425777.html

/КРОСС/ До 20 август най-тежко пострадалите от наводненията общини могат да поискат от Агенция по заетостта да им осигури още безработни, които да се включат в ремонтно-възстановителните дейности, поддръжка на пътища и на сгради. Поканата е към Мизия, Бяла Слатина, Варна, Добрич, Добричка, Своге и Етрополе, които могат да подадат заявките си в бюрата по труда.  Наетите ще получават месечно 380 лв. за срок от половин година. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Сключването на договори ще се извършва до изчерпване на ограничения финансов ресурс по схема „Подкрепа за заетост", съобщиха от АЗ. От агенцията вече осигуриха 600 наети безработни за пострадалите общини, които да им помагат за разчистването и преодоляване на бедственото положение. Безработните са наети по програмата „От социални помощи към заетост" в началото на юни.  

Китайска престъпна група принуждавала деца да даряват кръв

http://www.vesti.bg/novini/kitajska-prestypna-grupa-prinuzhdavala-deca-da-dariavat-kryv-6020069

Китайската полиция е арестувала седем души в северозападната част на Китай, участващи в престъпна група, принуждавала ученици да даряват кръв, съобщават държавните медии.

Служебният кабинет не може да изпълни амбициите на президента

http://www.bnews.bg/article-113624

Оттеглянето на Медарова бе правилен ход, за да не се задълбочи ерозията на доверието в изборния процес, саза политологът

Предстоящи събития в страната за днес, 16 август

http://www.cross.bg/provede-turnovo-obshtina-1425773.html

/КРОСС/ ***  София.В 10 ч. в зала №7 на НДК ще се проведе учредителна конференция на младежката организация на ПП АБВ. В началото на конференцията председателят на ПП АБВ Георги Първанов ще приветства делегатите и ще връчи сто членски карти на партийни членове. От 14 ч. ще се проведе националното съвещание на Федерацията на женските клубове на ПП АБВ. *** София.Българската търговско-промишлена палата информира ще участва третото издание на Европейски парламент на предприятията /European Parliament of Enterprises/. Събитието се организира от Асоциацията на Европейските търговско-промишлени палати (Европалати) на всеки две години. Заедно с предприемачи от другите европейски страни българските делегати ще се срещнат с представители на Европейските институции и ще се включат в процеса на взимане на решения на европейско ниво. *** Варна.От 12 ч. в областния клуб на ПП „Атака" на бул. „Цар Освободител",36 ще проведе пресконференция на тема: „Скандалното поведение на Николай Бареков на празника на Варна. Кой заплашва и би журналисти". *** Царево.В 17 ч. в централната част на плаж „Корал" ще се проведе екопротест в защита на плажа. *** Стара Загора.От 11 ч

Пренасяне на светия Убрус

http://www.cross.bg/avgar-obraz-edesa-1425774.html

/КРОСС/ Евсевий, епископ на Кесария палестинска, един от първите историци на древната християнска църква, разказва: "Божествеността на нашия Господ и Спасител Иисус Христос заради своята чудотворна сила, прославяна между всички, привличала към Него с надежда за изцеряване от болести и различни страдания безбройно множество люде, дори и чуждестранници, които живеели далече от Юдея. По тая причина и цар Авгар, който с голяма слава управлявал народите, които живеели зад река Ефрат, но пострадал от тежка болест, неизличима с човешки средства, щом чул за името и чудесата на Иисус, едногласно от всички потвърждавани, веднага Му пратил писмо, с което Го молел да го изцери. Макар Спасителят тогава и да не отишъл пре Авгар, Той обаче го удостоил със собствено писмо, в което обещал да му прати едного от Своите ученици, за да го изцери от болестта и да спаси както него, така и всички близки нему люде. Не много след това обещанието било изпълнено." "Ще представя и писмено свидетелство за това - казва Евсевий, - взето из архивата на Едеса, която тогава била царствен град. В книжата на тази архива, в които е записано както старото, така и всичко, извършено при Авгар, се съхранява и това свидетелство. Да изслушаме самите писма, които извлякохме из архивата и буквално преведохме от сирийски език. Те са следните: "Авгар, едески владетел, приветства Иисуса, благия Спасител, който се явил в йерусалимската страна

Най-важното от Варна във вчерашния 15 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=261262

С литургия и литийно шествие започнаха честванията за Деня на Варна Проявите по случай честването на Празника на Варна започнаха с тържествена архиерейска света литургия и благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на града.

Отваряме изборни секции в 37 държави по света

http://frognews.bg/news_74689/

Избирателни секции ще бъдат отворени в 37 държави по света, за да могат и сънародниците ни там да гласуват на предстоящия на 5 октомври предсрочен вот за Народно събрание. Това става ясно от публикуваното вчера решение на ЦИК, с което се указват местата за служебно разполагане на урни зад граница, без да се изискват предварителни заявления от избирателите. Тази опция за облекчен ред за откриване на секции бе въведена с новия Изборен кодекс за местата, в които през последните 5 години е регистрирана висока активност.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване