Четвъртата седмица на „София диша" ще е посветена на музиката

http://www.cross.bg/myzikata-disha-tantza-1426907.html

/КРОСС/ Четвъртата неделя (24-ти август) на „София диша" за пръв път ще се проведе на шикозната столична улица „Оборище". Темата на проявата ще е „Песента на танца" и тя ще бъде посветена на музиката и танцовото изкуство. Освен възможността на всеки посетител да се включи в купона танцувайки, фестивалът ще предложи и някои по-любопитни атракции: По време на „Песента на танца" Lindy Hop и колегите им от Rockabilly.bg ще представят суинг-мини спектакъл с хореографии, свързани с легендата в суинг танците - Frankie Manning. Посетителите ще могат да участват в уъркшопи по време на фестивала - насочени към не танцуващите суинг танци. А тези, които вече умеят, могат да се включат в Суинг Такси. Участващите ще сменят партньорите си докато танцуват, преминавайки по цялата улица. Спомените са гарантирани с винтидж фото-ъгъла за снимки. Танцов център МОНТФИЗ също ще направи демонстрации на суинг хореография. Проектът на Миша Илиев "Вокализирай Това" ще потопи посетителите в атмосферата на създаването и подготовката на един концерт - репетиции, разпяване, импровизации, пеене. Музикално училище на възглавници ще въведе децата в света на музиката. В програмата ще могат да се включат както деца, занимаващи се с музикален инструмент, така и такива, които за първи път ще имат досег с музиката

Рангелова завърши осма на 200 м с нов национален рекорд

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/23/2366787_rangelova_zavurshi_osma_na_200_m_s_nov_nacionalen/?ref=rss


Нина Рангелова завърши на осмо място в плуването на 200 метра свободен стил на европейското първенство по плуване в Берлин.

23-годишната пловдивчанка преплува дистанцията за 1:58.56 мин. и постави нов национален рекорд в дисциплината. Тя подобри с цяла половин секунда върховото постижение, което записа в полуфиналните серии. 

Рангелова продължи доброто си представяне в Берлин. На 100 метра тя отново достигна финал и зае осмо място, а на 50 метра завърши на 24-а...

Задава се нова стачка в Lufthansa

http://econ.bg/Новини/Задава-се-нова-стачка-в-Lufthansa_l.a_i.563206_at.1.html

Пилотите на германската авиокомпания Lufthansa („Луфтханза“) заплашиха  снови стачни действия. Причина за подновеното недоволство е...

Река Топчийска наводни къщи в село Каменово

http://offnews.bg/news/n_1/n_380265.html

Проливният дъжд, паднал в североизточната част на страната по-рано през деня, е причината за повишаване на нивото на река Топчийска. Придошлите води са наводнили мазетата на пет къщи в село Каменово, област Разград. На място са разположени пожарни екипи, които отводняват засегнатите постройки, съобщи МВР. Към момента няма опасност за хората в населеното място и не се налага евакуация и извършването на други спасителни действия. Придошлата вода затвори за около час участък от пътя между Разград и Кубрат, но движението е възстановено.

Огънят на Жреци на музите в Царево пламна за осми път

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FTN2DtJZ148/

Огънят на традиционния фестивал на изкуствата “Жреци на музите” в Царево пламна за осми път. В красивия ни Черноморски курорт се събраха изпълнители от 6 държави и от 12 български града. На площада в Царево пищни илюминации озариха небето и атрактивно огнено шоу по традиция даде старт на фестивала. Представиха го младите актьори от Театрална група ТЕМП от Враца и Мажоретен състав “Слънце” от гр. Кнежа. Режисурата на Георги Врабчев съчета в едно слово, музика и танц, а огънят като традиционен елемент от всяка церемония направи шоуто зрелищно и запомнящо се.

Първият фестивален концерт представи на сцената всички участници, които до края на програмата ще представят изкуството си на няколко сцени по южното ни Черноморие за радост на многобройната публика, изпълнила красивите ни курорти. Пъстро хоро извиха танцьорите от ансамбъл “Ромбана” от Ямбол и фолклорна формация “Гергана” към читалище “Борба 1896 г.” от гр. Кнежа. С красивите си гласове покориха публиката талантливите певци от Вокална студия към читалище “Борба 1896 г.” от гр. Кнежа и фолклорен квартет “Шарено герданче”. Сцената разтърсиха с екстремното си изпълнение брейкърите от Танцова формация “The Lunatixx” от Казанлък и брейк формация “Етна” от Горна Оряховица. Малките танцьори от формация “Пулс” от Разград очароваха зрителите, а порасналите вече изпълнители от същия състав показаха професионализъм и завладяваща емоция на сцената. Мажоретките от читалище “Борба 1896 г.” от Кнежа озариха сцената като истински слънца, а атрактивните моделки на художника Пламен Бачваров представиха телата си като истински произведения на изкуството. Момичетата са от театрална формация “Мускетарите” от Перник.

В следващите концерти към изпълнителите ще се присъединят и танцьорите от формация “Европа” от Шумен. В публиката бяха и гостуващите театрални формации от Полша, Украйна, Русия, Холандия и Латвия. Театралите от Русия вече представиха свои спектакли пред публика, а останалите формации ще се изявят до края на фестивала на откритата театрална сцена под звездното небе в курорта Лозенец.

За откриването на фестивала кошница с цветя и поздравителен адрес до организаторите и участниците в осмото издание на фестивала “Жреци на музите” изпрати кметът на община Царево Георги Лапчев.

Фестивалните спектакли и концерти ще продължат до 30 август с рок концерт, джаз вечер, микс концерти с участието на всички изпълнители в Царево, Китен, Лозенец, Ахтопол и Синеморец и театрални вечери във Ваканционно селище Лозенец.

Международният младежки фестивал на изкуствата “Жреци на музите” е създаден през 2006 г. по идея на сдружение „Темп арт“ с изключителното партньорство на Община Царево и логистичната подкрепа на Българската асоциация на аматьорските театри – БААТ, официален представител на AITA/IATA за България.

 

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/23/2366798_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Най-интересното от емисията в 18 часа: 

18 партии и 7 коалиции имат право да участват в парламентарните избори.

137 години Шипченска епопея.

Меркел се срещна с Порошенко в Украйна.

Всички камиони от руския хуманитарен конвой са се завърнали в Русия. 

42 са вече жертвите на свлачищата в  Хирошима.
...

13 неща, които не знаем за Алекс Раева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259510

Тя е певица и актриса, а тази есен ще се появи отново в шоуто на Нова "X Factor" като водеща заедно с Мария Игнатова. Алекс Раева е под светлините на прожекторите от години, но със сигурност има още неща, които не са толкова известни около нейната личност.
1
Алекс е запалила приятеля си - диджей Дончо, по гмуркането, но той вече е по-добър Тя е певица и актриса, а тази есен ще се появи отново в шоуто на Нова "X Factor" като водеща заедно с Мария Игнатова. Алекс Раева е под светлините на прожекторите от години, но със сигурност има още неща, които не са толкова известни около нейната личност. 1 Алекс е запалила приятеля си - диджей Дончо, по гмуркането, но той вече е по-добър

За БСП ще е приоритет приемането на закон за ранното пенсиониране на миньорите

http://www.cross.bg/yankova-dora-rabotnitzi-1426906.html

/КРОСС/ Руда от възстановената мина „Върба-Батанци" получи като подарък от миньори Дора Янкова -член на ИБ на БСП и депутат в 42-то Народно събрание. Водачът на червената листа в Смолянска област сподели церемонията по пускане в експлоатация на мината, съобщават от пресцентъра на БСП- Област Смолян. Янкова изрази възхищение от факта, че в мината ще работят 180 души, като половината от наетите са от района на Мадан, а останалите от други части на страната. Миньорите посочиха, че най-важното за тях е да получават достойно заплащане на труда и гарантиране на социалните им права. Дора Янкова увери подземните работници, че приоритет на БСП в следващия парламент ще бъде приемането на закон, гарантиращ ранното пенсиониране на минните работници. Дора Янкова пожела на всички миньори здраве и безаварийна работа, както и отлични добиви. Тя напомни, че правителството на „Орешарски" удължи с девет години срока на концесията за добив на оловно-цинкови руди от находище „Петровица", което ще позволи на „Горубсо" дългосрочни планове за инвестиции. Янкова уточни, че удължаването на срока на концесионния договор ще осигури постоянна заетост на около 200 души и допълнителни приходи за държавата.  

Патриотите "атакуват" изборите с една дузина формации

http://frognews.bg/news_75104/

Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” ще разширява. Над 10 партии и организации предстои да се присъединят към патриотичното обединение. Това каза на пресконференция в Бургас съпредседателят на коалицията Валери Симеонов.

Явор Колев - “лошото” ченге стана добрият дядо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258749

Явор Колев, шефът на отдел “Киберпрестъпност” в ДАНС, имаше няколко повода да почерпи тази година. Най-сериозният от тях бе, че преди 4 месеца дъщеря му Христина го дари с първата му внучка Катя. Тя се роди десетина дни преди Колев да навърши 50 г. и в годината, когато той и съпругата му празнуват 30 г. заедно. Явор Колев, шефът на отдел “Киберпрестъпност” в ДАНС, имаше няколко повода да почерпи тази година. Най-сериозният от тях бе, че преди 4 месеца дъщеря му Христина го дари с първата му внучка Катя. Тя се роди десетина дни преди Колев да навърши 50 г. и в годината, когато той и съпругата му празнуват 30 г. заедно.

Меркел призова за двустранно прекратяване на огъня в Украйна

http://news.ibox.bg/news/id_2027661415

Германският канцлер се срещна с украинския президент Петро Порошенко, за да потърсят варианти за примирие в източната част на страната. След срещата Меркел заяви, че контролът на границата също е проблем, и предложи ОССЕ да я наблюдава, ако Москва и Киев се споразумеят за това. Ако няма прогрес, са възможни и нови санкции срещу Русия.

23-годишен е прострелян край Сандански със сачми за глигани

http://www.vesti.bg/novini/23-godishen-e-prostrelian-kraj-sandanski-sys-sachmi-za-gligani-6020665

23-годишен младеж е прострелян рано тази сутрин при бракониерски лов в село край Сандански, пострадалият е транспортиран за Пирогов, състоянието му е тежко, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Розберг пак по-бърз в квалификация от Хамилтън, тръгва първи на "Спа"

http://www.moreto.net/novini.php?n=261991

Нико Розберг ще стартира от полпозишън в състезанието за Гран при на Белгия. Битката за първото място в квалификацията на мократа писта "Спа" отново беше между двамата пилоти на "Мерцедес", но и този път Люис Хамилтън не успя да подобри времето на съотборника си и остана втори с 0.

Близнашки ще разпореди проверка в МВР и ДАНС по настояване на Протестна мрежа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/23/2366778_bliznashki_shte_razporedi_proverka_v_mvr_i_dans_po/?ref=rss


За пълна прозрачност и отчетност на дейността на МВР и ДАНС, свързана с разработки и разследвания на протестиращи и журналисти, са настояли членовете на Протестна мрежа по време на среща с министър-председателя Георги Близнашки в петък, съобщиха от организацията на сайта си в събота. В официално писмо до премиера са изброени въпросите: "Срещу кого са тези разработки и какви са резултатите от тях, както и прилагани ли са СРС спрямо хора, участвали в антиправителствените протести? Колко такива...

Цветанов: Високата избирателна активност е оръжие срещу страха

http://www.cross.bg/tzvetanov-gerb-izbiratelna-1426905.html

/КРОСС/ Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с членове и симпатизанти на партията в котленското село Соколарци, което е населено изцяло с мюсюлмани. Пред тях той заяви, че е много важно да се разбие етническото противопоставяне, съобщават от пресцентъра на партията. "За ГЕРБ няма значение етническата принадлежност на хората. Целта ни е да стигнем до повече български граждани, да чуем техните проблеми и да им помагаме", каза той. На срещата кметът Мустафа Мустафов изрази благодарност към ГЕРБ за оказаната подкрепа и припомни за направеното през годините. Цветан Цветанов от своя страна пое ангажимент за решаване на проблема с инфраструктурата. „Високата избирателна активност е единственото оръжие срещу страха и купения вот. Нека всички български граждани гласуват на 5 октомври", призова Цветанов.  

Ж.Желев: За някои комунизмът още е светъл лъч

http://frognews.bg/news_75103/

У нас все още има хора, дори на ключови позиции, които се прекланят пред комунизма и го определят като светъл лъч.” Това заяви президентът на България през периода 1990-1997 година Желю Желев пред Мемориала на жертвите на комунизма в столицата.

Първият рудник в България от 25 години насам беше открит край Мадан

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/23/2366784_purviiat_rudnik_v_bulgariia_ot_25_godini_nasam_beshe/?ref=rss


Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков участва днес в откриването на първия рудник в България от 25 години насам. "Върба-Батанци" се намира край Мадан, затворен е през 1999 г. и е даден на концесия през 2012 година, съобщи пресцентърът на социалното министерство. Рудата от рудника ще се извозва подземно до флотационна фабрика в Рудозем.

Във "Върба-Батанци" са открити 150 работни места. До края на годината персоналът ще се увеличи до 200, а на...

Ангела Меркел не изключи нови санкции срещу Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259673

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не може да изключи нови санкции срещу Русия във връзка с кризата в Украйна, съобщи Франс прес. Изказването на Меркел дойде след срещата й с украинския президент Петро Порошенко.
„Ние не можем да изключим обмислянето на по-нататъшни санкции в случай, че не бъде отбелязан прогрес”, заяви Меркел. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не може да изключи нови санкции срещу Русия във връзка с кризата в Украйна, съобщи Франс прес. Изказването на Меркел дойде след срещата й с украинския президент Петро Порошенко. „Ние не можем да изключим обмислянето на по-нататъшни санкции в случай, че не бъде отбелязан прогрес”, заяви Меркел.

Един час стоене предпазва от затлъстяване

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/edin-chas-stoene-predpazva-ot-zatlystiavane-6020664

Проф. Кевин Фентън предупреждава, че прекарването на шест-седем часа дневно в седнало положение в офиса е вредно за здравето

Парите за майките и болните са под въпрос

http://offnews.bg/news/n_1/n_380259.html

Проблемите с бюджета удрят социалните разходи. Около 80 милиона лева не достигат на социалното министерство. За това е алармирал социалният министър Йордан Христосков по време на последното правителствено заседание, съобщи Нова телевизия. 50 милиона не достигат за майките, плащанията към хората с увреждания и неотложните помощи. Тези пари по закон са свързани с изплащане в срок, напомнил е Христосков. Отделно от това са нужни още 30 милиона по програмата за осигуряване на хранителните пакети за крайно нуждаещите се. Социалният министър очаква напрежение и при програмите за заетост. Предходното правителство е използвало средствата основно, за да осигури временна работа през лятото. През есента ще бъдат освободени стотици хора, които са работили в курортите. 

Меркел не изключва нови санкции срещу Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259668

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не може да изключи нови санкции срещу Русия във връзка с кризата в Украйна, съобщи Франс прес. Изказването на Меркел дойде след срещата й с украинския президент Петро Порошенко.
„Ние не можем да изключим обмислянето на по-нататъшни санкции в случай, че не бъде отбелязан прогрес”, заяви Меркел. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не може да изключи нови санкции срещу Русия във връзка с кризата в Украйна, съобщи Франс прес. Изказването на Меркел дойде след срещата й с украинския президент Петро Порошенко. „Ние не можем да изключим обмислянето на по-нататъшни санкции в случай, че не бъде отбелязан прогрес”, заяви Меркел.

Великобритания затяга мерките за борба с екстремизма

http://www.cross.bg/velikobritaniya-vuvede-organizatzii-1426904.html

/КРОСС/ Министърът на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей обеща да въведе нови мерки в борбата с екстремизма, като по-специално планира да въведе санкции срещу лица, участващи в радикализирането на мюсюлманите, пише BBC. Мей призна за съществуването на "смъртоносна заплаха" от тероризъм както извън, така и в границите на Обединеното кралство. Според нея властите трябва да имат всички необходими юридически правомощия, за да се справят с този проблем. "Виждам възможност за въвеждането на забрана на екстремистки групи, които не попадат в рамките на действащото законодателство за забрана на терористични организации", поясни министърът. Същевременно правителствените и неправителствените организации ще бъдат задължени да предприемат мерки за борба с радикализацията.        

80 млн. лв. не достигат на социалното министерство

http://econ.bg/Новини/80-млн-лв-не-достигат-на-социалното-министерство_l.a_i.563204_at.1.html

Около 80 млн. лв. е сумата, която не достига на социалното министерство. Това заяви социалният министър от служебното правителство Йордан...

„Набуко” закрива тази вечер "Опера в Летния театър" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261992

Най-големият съвременен Вердиев бас Карло Коломбара (Италия), звездата на Букурещката национална опера Сорина Мунтеану и световноизвестният български баритон Кирил Манолов ще превърнат спектакъла на „Набуко” на 23 август от 21 часа, под диригентската палка на Маестро Борислав Иванов, в естествена кулминация на Опера в Летния театър и музикално събитие от световна величина.

Режат заплатата на Балотели до 2 млн.

http://www.bnews.bg/article-114536

Заплатата на италианския национал Марио Балотели ще бъде редуцирана до 2 млн. паунда на година, ако получи дисциплинарно наказание.

Ружди донесе четвърта титла за България от европейското за спортисти с увреждания

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/23/2366775_rujdi_donese_chetvurta_titla_za_bulgariia_ot/?ref=rss


Ружди Ружди спечели четвърта титла за България от европейското първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в Суонзи. 

Ружди триумфира в дисциплината тласкане на гюле в клас F53/54/55 с лично постижение в кариерата си от 11.48 метра.

В дисциплината участваха още двама българи. Георги Кираков завърши 13-и с 9.32 метра, а Мустафа Юсеинов зае последното 15-о място с 8.81 метра. 

Преди Ружди европейски титли завоюваха още Радослав Златанов в спринта на 100...

Река Топчийска наводни къщи в разградското село Каменово

http://www.cross.bg/topchiiiska-razgrad-kushti-1426903.html

/КРОСС/ Проливният дъжд, паднал в североизточната част на страната по-рано през деня, е причината за повишаване на нивото на река Топчийска. Придошлите води са наводнили мазетата на пет къщи в село Каменово, област Разград. На място са разположени пожарни екипи, които отводняват засегнатите постройки, съобщи МВР. Към момента няма опасност за хората в населеното място и не се налага евакуация и извършването на други спасителни действия. Придошлата вода затвори за около час участък от пътя между Разград и Кубрат. В момента преминаването от там е възстановено, пише Преса.  

Борисов: Без стабилно правителство след 5 октомври зимата ще е катастрофа

http://offnews.bg/news/n_1/n_380257.html

"Добре че си отидоха (предишното правителство - бел.ред.). Дай боже след 5 октомври да има едно стабилно правителство и да реши тези проблеми. Иначе просто зимата ще е катастрофа". Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Мадан, където днес присъства на откриването на новия рудник "Върба-Батанци". "Година и два месеца с популизъм държаха цената на тока, задължиха НЕК над 3 млрд. лева, направиха безумни договори - за изграждането на 7 блок на "АЕЦ Козлодуй" с "Уестингхаус", каза още на миньорите и жителите на Мадан Борисов.  Той им обясни, че по времето на ГЕРБ държавата е взимала по 190 млн. лева само от такси. "Една година пауза на нас ни се отрази добре. Надявам се в следващите години да възстановим не само този рудник, но и други", пожела си лидерът на ГЕРБ. "Сринаха всички системи, самите те се разпаднаха като коалиции, като партии, псуваха се в парламента. Какво ще предложат на своите избиратели сега ако дойдат на власт? Ще отворят "Белене" ли? Година и два месеца не го пуснаха. Ще започнат "Южен поток" ли? Орешарски и Стойнев казаха, че са го спрели. Ще правят 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". С какви пари?", запита Борисов. По думите му хората оценяват това, което ГЕРБ е направила, докато е управлявала, но за съжаление сега всички проекти са спрени, програмите са спрели. "Надявам се поне това служебно правителство да започне, за да може бързо след това да ги възстановим", коментира още Борисов.

Стотици българи се качиха на Шипка, запалиха Вечния огън на върха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259644

 Със заупокойна Света литургия в памет на загиналите в шипченските боеве в Храм – паметник „Рождество Христово” в Шипка и в Соколския манастир започнаха честванията по повод 137-та година от Шипченската епопея и 80 години Паметник на свободата, съобщи „Фокус”.
На Шипка бе запален Вечният огън. Преди да пламне огънят бе осветен в криптата на  Със заупокойна Света литургия в памет на загиналите в шипченските боеве в Храм – паметник „Рождество Христово” в Шипка и в Соколския манастир започнаха честванията по повод 137-та година от Шипченската епопея и 80 години Паметник на свободата, съобщи „Фокус”. На Шипка бе запален Вечният огън. Преди да пламне огънят бе осветен в криптата на

На Шипка се качиха стотици българи, запалиха Вечния огън

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259647

 Със заупокойна Света литургия в памет на загиналите в шипченските боеве в Храм – паметник „Рождество Христово” в Шипка и в Соколския манастир започнаха честванията по повод 137-та година от Шипченската епопея и 80 години Паметник на свободата, съобщи „Фокус”.
На Шипка бе запален Вечният огън. Преди да пламне огънят бе осветен в криптата на  Със заупокойна Света литургия в памет на загиналите в шипченските боеве в Храм – паметник „Рождество Христово” в Шипка и в Соколския манастир започнаха честванията по повод 137-та година от Шипченската епопея и 80 години Паметник на свободата, съобщи „Фокус”. На Шипка бе запален Вечният огън. Преди да пламне огънят бе осветен в криптата на

Саудитска Арабия събира арабски държави заради "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Sauditska-Arabija-sybira-arabski-dyrjavi-zaradi-Isljamska-dyrjava-news_46545.html

Саудитска Арабия ще бъде домакин на съвещание на няколко арабски министри на външните работи, които ще обсъдят конфликта в Сирия и успехите, постигнати от джихадистите от Ислямска държава (ИД), пре...

Гъркините масово наемат "съпрузи под наем"

http://www.cross.bg/naem-zheni-poruchkite-1426902.html

/КРОСС/ В хит се превърна сайтът, който предлага почасово „съпруг под наем". Патентът не е гръцки, но за строгите нрави в Гърция, тази професия шокира. Общото в профила на работещите в тази фирма е, че са млади мъже с технически умения, безработни, женени и то с деца. Броят им всеки ден се увеличава, поръчките също, съобщава БНР. Фирмата си има ценоразпис за услугите и издава фактури, като си плаща данъците. Най-често поръчките са за ремонт на домакински уреди, боядисване на апартаменти и всичко по подръжка на дома. Чести клиенти са възръстни самотни хора, които не могат сами да се справят с някой проблем. Един от скоро преквалифициралите се мъже споделя, че най-лесната поръчка му е била за изглади дрехите на бизнесдама и да води на тренировки децата й. А най-трудното - да ремонтира покрива на изоставена вила. Друг е трябвало да се вживее в ролята на баща на дете от детската градина, за да не се чувства то самотно на празник. През август валят поръчки за изпиране на килими и ремонт на отоплителни уредби. Не само самотни жени си поръчват „съпруг под наем". Често заявките са и от семейни жени, на които просто мъжете им не са сръчни или не желаят да се занимават с дома и децата. Така кризата роди и тази странната за гръцките нрави професия"съпруг под наем", която се оказа търсена услуга.  

Иран откри нов завод за преработка на уран

http://www.mediapool.bg/iran-otkri-nov-zavod-za-prerabotka-na-uran-news224046.html

Нов завод за обогатяване на уран е открит в околностите на град Исфаханв Иран, предаде РИА Новости. Иранският външен министър Али Акбар Ал-Салехи е заявил, че новият комплекс се явява част от вътрешна сделка, сключена между неговото правителство и други страни. По думите му комплексът ще преработва хексафлуориден уран, който може да се използва за създаването на ядрено оръжие, отбелязва агенцията.

Йордан Христосков участва в откриването на рудника край Мадан

http://www.cross.bg/madan-hristoskov-vurba-batantzi-1426901.html

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков участва днес в откриването на рудника „Върба-Батанци" край Мадан. Рудникът е затворен през 1999 г. и е даден на концесия през 2012 г. „Тук съм водил тежки преговори за закриване на мини, за изплащането на забавени заплати, за пенсиониране на хора с липсващи документи. Радвам се, че днес откриваме нови работни места", заяви вицепремиерът. „Във възстановения „Върба-Батанци" до момента са открити 150 работни места", каза министър Христосков. Той допълни, че до края на годината персоналът ще се увеличи до 200, а на по-късен етап ще нарастне до 400 души. „Върба-Батанци" е първият рудник в България, който влиза в експлоатация през последните 25 години. От 2012 г. насам в „ГОРУБСО-Мадан" и „Върба-Батанци" са инвестирани общо над 52 млн. лева. „Средната заплата в предприятията е 1500 лева, осигуровките се плащат навреме, а всички изисквания за безопасен труд се спазват", съобщи министърът. „От открития днес „Върба-Батанци" рудата ще се извозва подземно до флотационна фабрика в Рудозем. Това високотехнологично решение е доказателство за навлизането на новостите от науката в практиката, което ме прави щастлив", подчерта вицепремиерът Христосков

Спътници от системата "Галилей" изведени на неправилна орбита

http://www.moreto.net/novini.php?n=261986

Два спътника от европейската навигационна система "Галилей" – конкурент на американската GPS - които бяха изведени в петък с ракета носител "Сою"з от космодрума във Френска Гвиана, не са достигнали предвидената орбита, обяви компанията "Ариана спейс".

Представят "Карантината" - новият кинофестивал на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261990

Варна готви нов международен кинофест, стана ясно преди дни. От догодина младите и все още неизвестни кинаджии ще имат нова сцена за изява – това е международният фестивал за късометражно кино „Карантината”, чийто иницатор и организатор е арт-сдружение „Дедал”, научи Moreto.

Дариха 70 легла и матраци на пострадалите от наводнението в"Аспарухово"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259634

Пострадали от наводнението във варненския квартал Пострадали от наводнението във варненския квартал "Аспарухово", останали без покъщнина и имущество, получиха като дарение 70 легла, матраци и комплект завивки със съдействието на районната администрация и доброволци от Българския червен кръст, съобщиха от районното кметство. Общо 100 комплекта - легло, матрак и завивки,

Пострадали от наводнението в"Аспарухово" получиха 70 легла и матраци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259637

Пострадали от наводнението във варненския квартал "Аспарухово", останали без покъщнина и имущество, получиха като дарение 70 легла, матраци и комплект завивки със съдействието на районната администрация и доброволци от Българския червен кръст, съобщиха от районното кметство.
Общо 100 комплекта - легло, матрак и завивки, Пострадали от наводнението във варненския квартал "Аспарухово", останали без покъщнина и имущество, получиха като дарение 70 легла, матраци и комплект завивки със съдействието на районната администрация и доброволци от Българския червен кръст, съобщиха от районното кметство. Общо 100 комплекта - легло, матрак и завивки,

ООН и СЗО обещават на Либерия безпрецедентна помощ заради ебола

http://www.vesti.bg/novini/oon-i-szo-obeshtavat-na-liberiia-bezprecedentna-pomosht-zaradi-ebola-6020663

ООН и Световната здравна организация (СЗО) обещаха на Либерия безпрецедентни средства, за да се справи с разпространението на вируса ебола, предаде АФП.

Банков служител погрешка прехвърли над 3 милиона евро на сметката на клиент

http://www.cross.bg/evro-miliona-momicheto-1426900.html

/КРОСС/ В град Фулда в централна Германия банков служител погрешка прехвърлил в сметката на клиент почти 4 милиона евро, пише ИТАР-ТАСС. 22-годишно момиче неочаквано се сдобило с 3.7 милиона евро на банковата си сметка след грешка, вследствие на тежък работен ден, на един от служителите на финансовата институция. Богатството на момичето обаче не продължило дълго, тъй като служителят се усетил почти веднага и около тридесет секунди по-късно операцията била отменена. Въпреки това обаче момичето е нямало как да задържи парите, дори и да успее да ги изтегли навреме от картата. По закон, при подобни случаи, клиентът на банката е длъжен да върне грешно преведената сума.      

Банков служител погрешка прехвърли над 3 милиона евро на сметката на клиента

http://www.cross.bg/miliona-evro-momicheto-1426900.html

/КРОСС/ В град Фулда в централна Германия банков служител погрешка прехвърлил в сметката на клиент почти 4 милиона евро, пише ИТАР-ТАСС. 22-годишно момиче неочаквано се сдобило с 3.7 милиона евро на банковата си сметка след грешка, вследствие на тежък работен ден, на един от служителите на финансовата институция. Богатството на момичето обаче не продължило дълго, тъй като служителят се усетил почти веднага и около тридесет секунди по-късно операцията била отменена. Въпреки това обаче момичето е нямало как да задържи парите, дори и да успее да ги изтегли навреме от картата. По закон, при подобни случаи, клиентът на банката е длъжен да върне грешно преведената сума.      

БЕХ взел тайно заем от руснаците за "Южен поток"

http://www.bnews.bg/article-114543

Увеличението на капитала на "Южен поток-България' със 191 милиона лева означава,че Българският енергиен холдинг е взел тайно заем от "Газпром". Това заяви във Варна лидерът на ДСБ Радан Кънев

Медът от манука - единствен с индекс върху всеки буркан колко е силен срещу бактерии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258715

Дори най-подценяваният вид пчелен мед има доказано антибактериално действие. А всяко средство за борба с патогените, които стават все по-устойчиви на антибиотик днес, е добре дошло. Затова и медът от растение, яростно изкоренявано допреди 50-60 г. в Нова Зеландия като плевел, днес се е превърнал в световна мания. Разговорно храстът се нарича Дори най-подценяваният вид пчелен мед има доказано антибактериално действие. А всяко средство за борба с патогените, които стават все по-устойчиви на антибиотик днес, е добре дошло. Затова и медът от растение, яростно изкоренявано допреди 50-60 г. в Нова Зеландия като плевел, днес се е превърнал в световна мания. Разговорно храстът се нарича

Кунева не е съвсем съгласна с декларацията на Реформаторите

http://offnews.bg/news/n_1/n_380253.html

Не съм автор на Декларацията на Реформаторския блок, но се подчиних на общото решение. Това обяви пред "Фокус" лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева пред "Фокус". Преди дни Реформаторите излязоха с декларация, в която се твърди, че за постигане на политическите цели на Блока трябва да бъде съставено правителство, "в което позициите на министър-председател, финансов и вътрешен министър се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото" Обсъждахме я, дадох мнението си, казах как е според европейските практики, но в последна сметка, когато мнозинството надделява, тогава се подчиняваш на общото решение, уточни Кунева „Мисля, че колегите се опитаха да смекчат като казаха, че ще се стремим тези позиции да се заемат от хора, които не са били на тези постове в миналото. Думата „стремим” все пак е мек израз, но вижте – на нас трябва да ни е ясно какво казва Конституцията. Мандат се връчва на тази партия, която е спечелила най-много гласове и съответно после тя трябва да състави правителство и има правото да излъчи кабинет – дали ще покани или няма да покани други партньори. Какво ще решат тези партньори обикновено не е нещо, за което се говори преди изборите в Европа”, коментира още Кунева. Според нея, за да може Реформаторския блик да се представи добре, на нас ни трябва силен резултат, той минава през позитивна кампания. "Виждам моята роля в това да правя такава и да кажа което е най-важното за следващите 5 години и от какво не би отстъпил по отношение на външната политика – толкова важна в момента, по отношение на енергетиката, защото това е важно за всички ни и икономиката. И ако сложим тези неща на масата, ще можем да видим къде има пресечни точки с политиките на други партии”, добави Кунева.

Владимир бе вампир, изсмука всичките ми жизнени сокове

http://www.bnews.bg/article-114544

Людмила Путина обяви екссъпруга си Владимир за „вампир, който изсмукал всичките й жизнени сокове”. Статията „Тайният семеен живот на Владимир Путин“ на журналиста от „Нюзуик“ Оуен Матюз повдига завесета около личния живот на руския президент.

От средата на септември сървайвъри срещу съквартиранти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259500

15 септември за учениците ще е начало на учебната година, а за телевизиите - старт на поредната битка за зрители. По неофициална информация на първия учебен ден Би Ти Ви ще пусне петия сезон на “Сървайвър”, който беше сниман през зимата в Камбоджа. 
Очаква се шоуто да върви всеки понеделник, а в събота да има коментарно студио. Около 15 септември 15 септември за учениците ще е начало на учебната година, а за телевизиите - старт на поредната битка за зрители. По неофициална информация на първия учебен ден Би Ти Ви ще пусне петия сезон на “Сървайвър”, който беше сниман през зимата в Камбоджа. Очаква се шоуто да върви всеки понеделник, а в събота да има коментарно студио. Около 15 септември

И утре предимно облачно с превалявания

http://www.moreto.net/novini.php?n=261988

През нощта ще е почти без валежи, облачността временно ще намалее. Утре около и след обяд отново ще има значителна облачност. Отначало в Северна България, а по-късно и на места в Горнотракийската низина и Родопската област ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевици.

70 легла получиха пострадалите в "Аспарухово"

http://www.cross.bg/asparyhovo-polychiha-zavivki-1426899.html

/КРОСС/ Пострадали от наводнението във варненския квартал "Аспарухово", останали без покъщнина и имущество, получиха като дарение 70 легла, матраци и комплект завивки със съдействието на районната администрация и доброволци от Българския червен кръст, съобщиха от районното кметство. Общо 100 комплекта - легло, матрак и завивки, бяха дарени от международната благотворителна фондация "АДРА България". 30 от комплектите са изпратени на нуждаещи се семейства в Добрич. От районната администрация в "Аспарухово" осигуриха работници, които да изнесат и натоварят обзавеждането, предварително складирано във физкултурния салон на училище "Любен Каравелов". Снимка: Булфото, всички права запазени

Желю Желев: Комунизмът е по-страшен от фашизма, а хора на ключови позиции се прекланят пред него

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259617

„У нас все още има хора, дори на ключови позиции, които се прекланят пред комунизма и го определят като светъл лъч.” Това заяви президентът на България през периода 1990-1997 година Желю Желев пред Мемориала на жертвите на комунизма в столицата. Днес се отдава почит на жертвите на тоталитарните режими. „У нас все още има хора, дори на ключови позиции, които се прекланят пред комунизма и го определят като светъл лъч.” Това заяви президентът на България през периода 1990-1997 година Желю Желев пред Мемориала на жертвите на комунизма в столицата. Днес се отдава почит на жертвите на тоталитарните режими.

В Украйна Меркел настоя за прекратяване на огъня

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/v-ukrajna-merkel-nastoia-za-prekratiavane-na-ogynia-6020662

На пресконференция с украинския президент Петро Порошенко тя наблегна на запазването на териториалната цялост на Украйна

Иран откри нов завод за преработка на уран

http://www.cross.bg/yran-iran-prerabotka-1426898.html

/КРОСС/ Иран официално откри нов завод за преработка на уран в околностите на град Исфахан, прадава РИА Новости. По думите на иранския външен министър заводът е част от вътрешна сделка, сключена между неговото правителство и други страни. Комплексът обаче ще преработва хексафлуориден уран, който може да се използва за създаването на ядрено оръжие.  

Желю Желев: Хора на ключови позиции още се прекланят пред комунизма, който е по-страшен и от фашизма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259611

„У нас все още има хора, дори на ключови позиции, които се прекланят пред комунизма и го определят като светъл лъч.” Това заяви президентът на България през периода 1990-1997 година Желю Желев пред Мемориала на жертвите на комунизма в столицата.
Днес се отдава почит на жертвите на тоталитарните режими. „У нас все още има хора, дори на ключови позиции, които се прекланят пред комунизма и го определят като светъл лъч.” Това заяви президентът на България през периода 1990-1997 година Желю Желев пред Мемориала на жертвите на комунизма в столицата. Днес се отдава почит на жертвите на тоталитарните режими.

Стоичков изпрати баща си в последния му път

http://www.bnews.bg/article-114542

Христо Стоичков и около 200 роднини и приятели изпратиха баща му в последния му земен път.

Министрите на Орешарски избраха топлите морета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258917

Топлото Средиземно море избраха, за да отдъхнат и да си починат от общественото внимание, бившите министри от кабинета на Пламен Орешарски след края на бурния им мандат.
За някои почивката на уединени места се сведе по-скоро до удължен уикенд, защото директно от министерските кресла трябва да се впуснат в предизборна битка. Топлото Средиземно море избраха, за да отдъхнат и да си починат от общественото внимание, бившите министри от кабинета на Пламен Орешарски след края на бурния им мандат. За някои почивката на уединени места се сведе по-скоро до удължен уикенд, защото директно от министерските кресла трябва да се впуснат в предизборна битка.

Божинов в групата на Левски за мача с Литекс

http://www.bnews.bg/article-114537

Наставникът на "сините" Георги Иванов - Гонзо ще разчита на Валери Божинов за тежкото гостуване на Литекс.

Жена роди чужди деца заради лекарска грешка

http://offnews.bg/news/n_1/n_380248.html

Магистратите в Рим трябва да вземат трудно решение за това кои са легитимните родители на близнаци, заченати ин витро и родени от чужда майка заради лекарска грешка. Две семейства оспорват родителските права на родените този месец бебета, съобщи Нова телевизия. Семействата спорят за бебетата, след като стана ясно, че италианска клиника е разменила ембрионите им. Грешката била установена преди няколко месеца при тест на ДНК на забременяла ин витро жена. Тестът показал, че тя носи в утробата си ембрионите на друга семейна двойка. Другото семейство пък предяви съдебен иск да вземе децата. Жената, износила бебетата, се счита за законна, а не сурогатна майка, което постави пред сериозно изпитание съдът в Рим. Оказва се, че европейското законодателство в тази материя е непълно и случаят постави проблема на дневен ред и в Страсбург. Напредъкът на биологичните науки раздели на две католическа Италия, където практиките от ин витро бяха забранени дълго време.

Китайци създадоха игра, имитираща "усещане на смърт"

http://www.cross.bg/igrata-smurtta-igrachite-1426897.html

/КРОСС/ Скоро на пазара ще се появи игра, чиито автори твърдят, че ще удовлетвори любопитството за това какво е да умреш. Играта се казва Samadhi - 4D Experience of Death (Самадхи - 4D Усещане за смърт). Това е нещо като стая на смъртта, в която се използват драматични специални ефекти, за да приближи играчите до реалното усещане за умиране, разказва CNN. При презентацията, която е предвидена за началото на септември в Шанхай играчите ще бъдат предизвикани да се включат в серия от изпитания, за да избегнат да бъдат убити. Загубилите ще бъдат кремирани - или поне ще трябва да легнат в ковчега, с който тялото на умрелия „се транспортира" до пещта при кремация. Специалните ефекти ще симулират усещанията на хората през целия процес на изгарянето - или поне предположението за тези усещания на авторите на играта. След "кремацията" играчите преминават в мека, кръгла капсула, която напомня утроба и това представлява тяхното "прераждане", предава КлубZ. Създателите на играта не били никак сигурни какъв ще е интересът към особената им игра на умиране. За да видят как ще се продава идеята им, те отначало провели кампания за събиране на средства. За три месеца вече имали 67 хил. долара, което превишавало нужните им пари. „Оказа се, че много хора в Китай са любопитни за смъртта", казват те

Кънев и Лукарски спорят за лидер на реформаторите на 13 септември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259583

Председателят на Реформаторския блок ще бъде избран на Национален конгрес на блока на 13 септември, заяви на пресконференция във Варна Радан Кънев. Той е и един от кандидатите за лидер на блока, заедно с председателя на СДС Божидар Лукарски.
От „Движение България на гражданите“ ще издигнат своя кандидатура идния вторник. В това увери зам. Председателят на Реформаторския блок ще бъде избран на Национален конгрес на блока на 13 септември, заяви на пресконференция във Варна Радан Кънев. Той е и един от кандидатите за лидер на блока, заедно с председателя на СДС Божидар Лукарски. От „Движение България на гражданите“ ще издигнат своя кандидатура идния вторник. В това увери зам.

САЩ били готови да действат срещу "Ислямска държава" в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=261984

Възможно ли е Съединените щати да подкрепят сирийския президент Башар Асад в борбата му срещу ислямистките бунтовници от групировки като "Ислямска държава" и Фронт Ан Нусра? На този въпрос се опитват да си отговорят някои британски и американски вестници с оглед на нарастващата заплаха от джихадистите в Сирия и Ирак.

Двойно по-малко партии спрямо 2009 година излизат на изборите

http://izbori2014.actualno.com/Dvojno-po-malko-partii-sprjamo-2009-godina-izlizat-na-izborite-news_46542.html

18 партии и 7 коалиции имат право да участват в парламентарните избори. Това стана ясно след проверката на ГРАО за редовността на подписките на партиите, предаде БНТ. Първоначално ЦИК отказа реги...

Целувката показва дали интимната връзка има бъдеще

http://curious.actualno.com/Celuvkata-pokazva-dali-intimnata-vryzka-ima-bydeshte-news_46543.html

Проучване на специалисти от Оксфордския университет разкрива, че целувката на първата среща може да определи продължителността на връзката, пише БТА. Авторите му обясняват, че участието на две важн...

Трима ще се борят за водач на Реформаторите

http://politics.actualno.com/Trima-shte-se-borjat-za-vodach-na-Reformatorite-news_46544.html

Трима души ще са претенденти за председател на Реформаторския блок. Това са лидерът на ДСБ Радан Кънев, председателят на СДС Божидар Лукарски и човек от Движение България на гражданите, който ще бъде ...

Териториалната цялост на Украйна е цел за Германия, обяви Меркел

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/23/2366774_teritorialnata_cialost_na_ukraina_e_cel_za_germaniia/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел призова и двете страни в конфликта между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна да сключат споразумение за прекратяване на огъня, предадоха ДПА и Ройтерс. На пресконференция в Киев след среща с украинския президент Петро Порошенко, Меркел подчерта, че преговорите не могат да постигнат успех, ако само една от страните има интерес към дипломатическо решение.

Според Меркел, която има водеща роля в преговорите по време на едномесечната криза,...

И да ми дадат купчина с бюлетини, не знам какво да ги правя

http://www.cross.bg/byuletini-pravya-kmet-1426896.html

/КРОСС/ „Атака няма общински кмет в България, нито един. На мен дори да ми даде някоя купчина бюлетини, не знам какво да ги правя. Трябва да имаш кмет, общинска власт, полиция", така лидерът на Атака Волен Сидеров коментира купуването на гласове у нас. Според националиста само партиите с кметова могат да си купят бюлетини и да ги пласират на изборите на 5 октомври.  

Теди Москов: Властта се бои от умните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259519

- Г-н Москов, какъв е този нов театрален проект, заради който се усамотявате в провинцията? 
- Премиера - 10 октомври. Място - Народен театър. Пиеса - италианска. Автор - Нобелов лауреат. Нобелистът - Луиджи Пирандело. Заглавието - Come tu mi vuoi. Превод - "Както ти ме искаш" или "Както ме поискаш" - преводът на заглавието е мой (един месец... - Г-н Москов, какъв е този нов театрален проект, заради който се усамотявате в провинцията? - Премиера - 10 октомври. Място - Народен театър. Пиеса - италианска. Автор - Нобелов лауреат. Нобелистът - Луиджи Пирандело. Заглавието - Come tu mi vuoi. Превод - "Както ти ме искаш" или "Както ме поискаш" - преводът на заглавието е мой (един месец...

На 13 септември Кънев се изправя срещу Лукарски за лидер на реформаторите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259576

Председателят на Реформаторския блок ще бъде избран на Национален конгрес на блока на 13 септември, заяви на пресконференция във Варна Радан Кънев. Той е и един от кандидатите за лидер на блока, заедно с председателя на СДС Божидар Лукарски.
От „Движение България на гражданите“ ще издигнат своя кандидатура идния вторник. В това увери зам. Председателят на Реформаторския блок ще бъде избран на Национален конгрес на блока на 13 септември, заяви на пресконференция във Варна Радан Кънев. Той е и един от кандидатите за лидер на блока, заедно с председателя на СДС Божидар Лукарски. От „Движение България на гражданите“ ще издигнат своя кандидатура идния вторник. В това увери зам.

Реформаторите си избират лидер на 13 септември

http://offnews.bg/news/n_1/n_380244.html

Председателят на Реформаторския блок ще бъде избран на Национален конгрес на блока на 13 септември. Това обяви на брифинг във Варна Радан Кънев. Той е и един от кандидатите за лидер на блока, заедно с председателя на СДС Божидар Лукарски. От „Движение България на гражданите“ ще издигнат своя кандидатура идния вторник, каза зам.-председателят на движението Найден Зеленогорски. Реформаторите обявиха още, че водачите и партийните листи за парламентарните избори ще бъдат одобрени на разширен граждански съвет на 30 август в столицата. Зеленогорски заяви, че за да постигне Реформаторският блок максимално добър резултат на изборите, е важно водачите на листи да са хора, на които обществото има доверие. „За нас не е първостепенно от коя партия ще са те. Ние сме постигнали баланс и ще издигнем за водачи хора, които се подкрепят от избирателите, без значение от коя партия са“, обясни той. На конгреса на Реформаторския блок ще бъде избран и Националният граждански съвет, който ще се състои от 25 непартийни представители. Очаква се на самия конгрес да присъстват около 1000 делегати от цялата страна. „На 13 септември ще бъде и стартът на нашата кампания. В началото на септември едва ли хората се вълнуват толкова от избори. Заради това избрахме тази дата за начало на кампанията“, обясниха от Блока.

Пчеларите очакват добивът на мед тази година да е с до 50% по-малък

http://www.cross.bg/pchelen-pchelarite-pchelari-1426895.html

/КРОСС/ Тази година в България ще бъде произведен между 30 и 50% по-малко пчелен мед в сравнение с миналата. За това алармираха пчелари по време на 50-ата Национална пчеларска среща "Север-юг", която се провежда в местността Беклемето, съобщава БНР. В страната ни годишно се произвеждат между 6 000 и 12 000 тона пчелен мед, но според пчеларите, изкупната цена от около 4 лева за килограм на едро не може да покрие разходите им. Проливните дъждове и лошите атмосферни условия са основната причина за по-слабото производство на пчелен мед, се оплакаха пчелари от Северна България. "Искаме да се обединиме в една организация, която наистина да защитава нашите интереси, тъй като на общата селскостопанска политика 2020 за период от седем години пчеларството няма да бъде подпомогнато по тази програма", съобщи председателят на Българския съюз на пчеларите Михаил Михайлов.  

Бойко Борисов: Държаха цената на тока с популизъм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259570

Година и два месеца с популизъм държаха цената на тока, задължиха НЕК над 3 млрд. лева, направиха безумни договори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при на откриването на новия рудник „Върба-Батанци“ в град Мадан.
Борисов даде за пример подписаният договор за изграждането на 7 блок на „АЕЦ Козлодуй” с „Уестингхаус”. „Добре че си отидоха. Година и два месеца с популизъм държаха цената на тока, задължиха НЕК над 3 млрд. лева, направиха безумни договори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при на откриването на новия рудник „Върба-Батанци“ в град Мадан. Борисов даде за пример подписаният договор за изграждането на 7 блок на „АЕЦ Козлодуй” с „Уестингхаус”. „Добре че си отидоха.

Борисов: Година и два месеца с популизъм държаха цената на тока

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259568

Година и два месеца с популизъм държаха цената на тока, задължиха НЕК над 3 млрд. лева, направиха безумни договори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при на откриването на новия рудник „Върба-Батанци“ в град Мадан.
Борисов даде за пример подписаният договор за изграждането на 7 блок на „АЕЦ Козлодуй” с „Уестингхаус”. „Добре че си отидоха. Година и два месеца с популизъм държаха цената на тока, задължиха НЕК над 3 млрд. лева, направиха безумни договори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при на откриването на новия рудник „Върба-Батанци“ в град Мадан. Борисов даде за пример подписаният договор за изграждането на 7 блок на „АЕЦ Козлодуй” с „Уестингхаус”. „Добре че си отидоха.

Черно море излиза за първа победа, търси подкрепа на публиката

http://www.moreto.net/novini.php?n=261985

Играчите на "Черно море" направиха последната си тренировка преди домакинството си от 6-ия кръг на А ПФГ срещу "Локомотив Пд". Заниманието се проведе на стадион "Младост" вчера, за да бъде запазено тревното покритие на "Тича" и да има възможно най-добри условия за игра, съобщиха за клуба за Moreto.

Реформаторите избират лидер на 13 септември

http://www.cross.bg/reformatorite-bloka-blok-1426894.html

/КРОСС/ "Председателят на Реформаторския блок ще бъде избран на Национален конгрес на блока на 13 септември." Това заяви на пресконференция във Варна Радан Кънев. Той е и един от кандидатите за лидер на блока, заедно с председателя на СДС Божидар Лукарски. От „Движение България на гражданите" ще издигнат своя кандидатура идния вторник. В това увери зам.-председателят на движението Найден Зеленогорски. На пресконференцията на Реформаторите стана ясно още, че водачите и партийните листи за предсрочните избори ще бъдат одобрени на разширен граждански съвет на 30 август в столицата. „За нас не е първостепенно от коя партия ще са те. Ние сме постигнали баланс и ще издигнем за водачи хора, които се подкрепят от избирателите, без значение от коя партия са", обясни Зеленогорски. На конгреса на Реформаторския блок ще се избере и Националният граждански съвет, който ще се състои от 25 непартийни представители. Очаква се на самия конгрес да присъстват около 1000 делегати от цялата страна. Лидерите на Реформаторите коментираха, че за пореден път са доказали, че имат амбицията блокът да е траен политически субект. По техни думи фактът, че една и съща коалиция се регистрира повторно в същия и дори разширен състав, показва постоянство. "Реформаторският блок е дългосрочен проект. Ние не искаме да сме във властта на всяка цена. Основното ни задължение е да съхраним принципите и лицето си

Пет жени в челен сблъсък

http://www.bnews.bg/article-114540

Зрелищна катастрофа си устроиха днес шофьорки на пътя Благоевград - Покровник.

Убиецът на Джон Ленън отново не успя да си издейства свобода

http://showbusiness.actualno.com/Ubiecyt-na-Djon-Lenyn-otnovo-ne-uspja-da-si-izdejstva-svoboda-news_46541.html

Убиецът на легендарния фронтмен на "Бийтълс" Джон Ленън - Марк Дейвид Чапман, получи осми отказ за условно предсрочно освобождаване, предаде БТА. Изслушването на 59-годишния Чапман се е със...

Борисов: Заради популизъм задължиха НЕК с 3 млрд.

http://frognews.bg/news_75102/

С популизъм държаха година и два месеца цената на тока, задължиха НЕК над 3 млрд. лева, направиха безумни договори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при на откриването на новия рудник „Върба-Батанци“ в град Мадан.

МВнР на Русия: Изказването на Расмусен за хуманитарния конвой е лъжа

http://www.cross.bg/rasmysen-nato-izkazvaneto-1426881.html

/КРОСС/ Руското външно министерство определи като „поредната лъжа" изказването на генералния секретар на НАТО Андерс фог Расмусен, че хуманитарният конвой е влъзл в Украйна „без съгласието на украинските власти и без участието на Червения кръст", предава ИТАР-ТАСС. Според ведомството изказването на Расмусен е пълно с неоснователни обвинения, тъй като съгласие е било получено от Украйна на 12 август, а на КПП „Донецк" две седмици са работили украински граничари и митничари. МВнР на Русия подчертава, че страната, в оказването на хуманитарна помощ, се е ръководила от принципите на хуманизма, защитата на гражданското население от последиците на войната и нормите на международното право. „Надяваме се, че загрижеността на НАТО за изпълнението на Берлинската декларация и Женевското споразумение ще се прояви и при въздействието върху властите в Киев, за да се получи накрая честно зипълнение на това, за което са се договорили с Вашингтон, Европа и Москва", се казва в съобщението на руското външно ведомство.  

Розберг победи Хамилтън и спечели четвърти пореден полпозишън

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/23/2366754_rozberg_pobedi_hamiltun_i_specheli_chetvurti_poreden/?ref=rss


Лидерът в класирането при пилотите Нико Розберг спечели квалификацията за Гран при на Белгия.

Германецът записа четвърти пореден полпозишън и общо седми от 12 квалификации от началото на сезона във Формула 1. 

Розберг завъртя най-бързата обиколка на мократа "Спа" за 2:05.591 минути. Той изпревари с 0.228 секунди своя съотборник в "Мерцедес" и главен претендент в битката за световната титла Люис Хамилтън. 

Трикратният световен шампион Себастиан Фетел ще стартира...

Отлагат църковно-народния събор за есента на 2015 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259553

Светият синод отлага за есента на 2015 г. църковно-народния събор – висшият законодателен орган в православието. Събитието трябваше да се проведе тази година. То е важно, тъй като с него трябва да бъдат направени реформи в църквата. Ако митрополитите спазваха правилата, трябваше да организират форума още преди две години, съобщи bTV. Светият синод отлага за есента на 2015 г. църковно-народния събор – висшият законодателен орган в православието. Събитието трябваше да се проведе тази година. То е важно, тъй като с него трябва да бъдат направени реформи в църквата. Ако митрополитите спазваха правилата, трябваше да организират форума още преди две години, съобщи bTV.

Меркел обеща 500 млн. евро помощ на Източна Украйна

http://offnews.bg/news/n_1/n_380238.html

Германският канцлер Ангела Меркел обеща помощ от 500 млн. евро като принос към международната донорска помощ за възстановяването на Източна Украйна. Тя посети днес Украйна и се срещна с президент Петро Порошенко. Увери, че Германия подкрепя страната му. "Идвам в един тежък за Украйна момент, за да изкажа подкрепата на Германия", заяви германският канцлер Ангела Меркел. Това е първата визита на Меркел в Украйна след избухването на конфликта там, за да се опита да посредничи между спорещите страни. Германският канцлер е казала също, че нови санкции срещу Русия не се предвиждат, за момента. Меркел заяви, че ще разговаря с украинските управляващи за това как може да се постигне траен мир и какъв е пътят, по който да се върви. Освен с президента и премиера Меркел ще разговаря и с управата на Донецк и Луганск, както и с представители на кримските татари. Малко преди да отлети за Киев канцлерът разговаря по телефона с американския президент Барак Обама и двамата осъдиха навлизането на руски конвой с хуманитарна помощ в Украйна без разрешението на Киев. Минути, след като Меркел кацна в украинската столица, първите коли на конвоя напуснаха границите на Украйна и се прибраха в Русия.

Учени отложиха апокалипсиса

http://www.cross.bg/pokachvaneto-zabavyaneto-produlzhi-1426893.html

/КРОСС/ Климатичният апокалипсис, който редица еколози вещаят, засега се отлага. Според ново проучване прекъсването на покачването на темепратурата на земята може да продължи още 10 години. Според учените "паузата" е започнала през 1999 година въпреки постоянното покачване на вредните парникови газове в атмосферата. Експертите смятат, че забавянето се дължи на 30-годишен цикъл в Атлантическия океан, уточнява BBC. Специалистите смятат, че отлагането може да продължи, като "жегата" ще се отклонява дълбоко в океана. След това обаче забавянето може да се върне тъпкано на човечеството. Учените твърдят, че цикълът може да премине към по-топла фаза и тогава покачването на глобалната температура ще се случва с екстремна скорост. Според последни данните средната температура се е покачила с около 0.05 градуса от 1998 г. до 2012 г, пише iNews.  

Светият синод отлага за есента на 2015 г. църковно-народния събор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259550

Светият синод отлага за есента на 2015 г. църковно-народния събор – висшият законодателен орган в православието. Събитието трябваше да се проведе тази година. То е важно, тъй като с него трябва да бъдат направени реформи в църквата. Ако митрополитите спазваха правилата, трябваше да организират форума още преди две години, съобщи bTV. Светият синод отлага за есента на 2015 г. църковно-народния събор – висшият законодателен орган в православието. Събитието трябваше да се проведе тази година. То е важно, тъй като с него трябва да бъдат направени реформи в църквата. Ако митрополитите спазваха правилата, трябваше да организират форума още преди две години, съобщи bTV.

В неделя: Музика и танци на улица "Оборище"

http://www.bnews.bg/article-114538

Четвъртата неделя (24-ти август) на „София диша“ за пръв път ще се проведе на шикозната столична улица „Оборище“

Снимки на деня: Цветанов с потури готви в Жеравна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/23/2366767_snimki_na_denia_cvetanov_s_poturi_gotvi_v_jeravna/?ref=rss


Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов по традиция посети седмия фестивал на фолкорната носия, провеждащ се в град Жеравна, съобщиха от пресцентъра на партията. "Днес си заслужава да осмислим всичко това, което правим и никога да не забравяме нашата история. В онова време хората са били много по-сърдечни, по-искрени и добронамерени, и точно това трябва да помним, когато сме на фестивала", казал той пред гостите на проявата.

Цветанов изразил позиция, че "националната носия...

Служебното правителство обещава повече заетост в Мадан

http://kardjali.actualno.com/Slujebnoto-pravitelstvo-obeshtava-poveche-zaetost-v-Madan-news_46540.html

"Тук съм водил тежки преговори за закриване на мини, за изплащането на забавени заплати, за пенсиониране на хора с липсващи документи. Радвам се, че днес откриваме нови работни места", за...

50 млн. не достигат за майките и за инвалидите

http://frognews.bg/news_75101/

Близо 80 милиона лева не достигат на социалното министерство, обяви социалният министър Йордан Христосков.

Обмислят евтини заеми за вложителите в КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=261983

Банкери обмислят схема, чрез която хората с гарантирани депозити в КТБ и ТБ Виктория да получат парите си веднага под формата на заем, научи "Труд". Двете най-големи банки у нас - УниКредит Булбанк и Банка ДСК, проявяват интерес да отпускат подобни кредити с ниска лихва.

Комбинация от ваксини може да заличи полиомиелита завинаги

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/08/23/2366753_kombinaciia_ot_vaksini_moje_da_zalichi_poliomielita/?ref=rss


Прилагането на два вида от познатите ваксини срещу полиомиелит при една и съща имунизация повишава значително имунитета и предпазва много по-добре от болестта и разпространението й. Това откритие може да се окаже решаващо за окончателното елиминиране на болестта, за което здравните експерти по света се борят от години, пише Би Би Си.

Експериментът е бил направен в Индия и резултатите са публикувани в журнала "Наука". Световната здравна организация нарече събитието "историческо"....

Генерал и ексдепутат до Христо Стоичков на погребението на баща му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259544

Бившият директор на Националната служба за охрана (НСО) генерал-лейтенант Димитър Димитров и ексдепутатът от ГЕРБ Емил Димитров пристигнаха в събота по обяд в пловдивското село Ясно поле за погребението на бащата на най-великия български футболист за всички времена Христо Стоичков.
Да изпратят в последния земен път 73-годишния Стоичко Стоичков Бившият директор на Националната служба за охрана (НСО) генерал-лейтенант Димитър Димитров и ексдепутатът от ГЕРБ Емил Димитров пристигнаха в събота по обяд в пловдивското село Ясно поле за погребението на бащата на най-великия български футболист за всички времена Христо Стоичков. Да изпратят в последния земен път 73-годишния Стоичко Стоичков

Желю Желев призова младите политици да не се изкушават от тоталитарния режим

http://www.cross.bg/zhelev-zhelyu-mladite-1426892.html

/КРОСС/ "Трябва да пазим паметта за този ден, защото нещата в историята са и обратими, когато забравяме какви престъпления са ставали преди това и какви още могат да станат, впоследствие е добре да има такива чествания за паметта на жертвите от комунизма и фашизма, за да знаят младите, които понякога се изкушават от героичните образи на Хитлер, Мусолини и т.н." Това заяви пред журналисти Желю Желев, президент на България в периода 1990 г.-1997 г. Президентът Желев отбеляза още, че никой от младите политици на страната не трябва да се изкушава да прави тоталитарен режим, защото това унищожава хората. Той попита още защо трябва да се пролива кръв при битки и напомни, че нежните революции в Европа са били именно безкръвни. "У нас все още има хора, дори на ключови позиции, които се прекланят пред комунизма и го определят като светъл лъч", предупреди Желю Желев.  

Министър Ненков: Увеличаване на здравната вноска е спасение за здравеопазването

http://frognews.bg/news_75100/

Увеличаване на екипите в спешната помощ, както и, че увеличаването на здравната вноска неминуемо ще доведе до повишаване на качеството на предлаганата здравна помощ у нас. В никакъв случай на този етап спешната помощ в София няма да се оправи без още спешни лекари, категоричен бе служебният ресорен министър д-р Мирослав Ненков.

Реформаторите: Държавни пари се инвестират в схема за облагодетелстване на властимащите в Москва

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/23/2366756_reformatorite_durjavni_pari_se_investirat_v_shema_za/?ref=rss


Средства на български държавни дружества се инвестират в схема за облагодетелстване на властимащите в Москва и техните политически слуги в България – БСП, ДПС, Атака и други. Чрез неприлагането на честни тръжни процедури, огромни суми влизат в българския политически живот, за да се намесят недопустимо във вътрешните работи на България и да превърнат националната ни сигурност в НЕ-сигурност, това се казва в позиция на "Реформаторския блок", по повод увеличаването на капитала на "Южен поток...

Д-р Ненков: Здравната ни система работи добре за парите, които има

http://offnews.bg/news/n_1/n_380234.html

Здравната ни система не работи никак зле за парите, с които разполага, но върху нея не бива да се прехвърля безотговорността на някои хора към собственото им здраве. Това заяви пред "Дарик" служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков. Той напомни, че е нужно увеличаване на екипите в спешната помощ, както и, че увеличаването на здравната вноска неминуемо ще доведе до повишаване на качеството на предлаганата здравна помощ у нас. В никакъв случай на този етап спешната помощ в София няма да се оправи без още спешни лекари, категоричен е служебният министър. Големият проблем по думите му е, че линейки са викани за случаи, които не са спешни и това отнемало много голям ресурс. „Така се получават драмите. Колегите в координационния център на Спешна помощ някак трябва да отсеят тези, които са много спешни, да изпратят там екип, а тези, които не са толкова спешни, да изчакат. Но това по телефона е изключително трудно. Без да го видиш и прегледаш човека, не можеш да прецениш. В центъра са опитни хора и в голям процент от случаите успяват да определят кой е спешен и кой - не. Но този който е оставен на изчакване, се чувства изоставен. Това наистина е ужасно, но на този етап такива са възможностите на спешната помощ. Трябва увеличаване на екипите - ако това стане и се подобри организацията на работа на Спешната помощ, ефектът ще е двойно по-добър", коментира Ненков. Той посочи още, че системата има нужда, както от повече финансиране, така и от по-голям контрол върху течовете. Ненков определи като несериозни твърденията, че  здравното министерство имало резерв от финанси за още една актуализация на парите на Здравната каса. „Нашата здравна система не работи никак зле за парите, с които разполага. Всеки от нас, който има приятел в чужбина, може да попита за прословутата достъпност, за която европейците нас много ни ръчкат - колко време се чака за общопрактикуващ лекар, дори не за специалист - седмици", изтъкна министърът. Според него отговорността за здравето си я носи всеки един човек: "Не може цял живот да пиеш, пушиш и ядеш и после лекарите да са виновни за това, че имаш цироза. Тази безотговорност към здравето не бива да се прехвърля към здравната система".

Апаши отмъкнаха световните купи в Бразилия

http://www.bnews.bg/article-114539

Крадци отмъкнаха световните купи по волейбол за мъже и жени от изложение в Бразилия.

Христо Стоичков изпрати баща си в последния му път

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259537

Футболната легенда Христо Стоичков изпрати днес баща си Стоичко Стоичков в последния му път. Той поведе траурното шествие към гробищата в пловдивското село Ясно поле заедно с брат си Цанко и сестра си Петя. Майка им Пенка вървеше след тях, прикрепяна от близки. Съпругата на Камата - Мариана, и двете му дъщери Михаела (Мика) и Христина не успяха да Футболната легенда Христо Стоичков изпрати днес баща си Стоичко Стоичков в последния му път. Той поведе траурното шествие към гробищата в пловдивското село Ясно поле заедно с брат си Цанко и сестра си Петя. Майка им Пенка вървеше след тях, прикрепяна от близки. Съпругата на Камата - Мариана, и двете му дъщери Михаела (Мика) и Христина не успяха да

Меркел обеща 500 млн. евро за възстановяването на Източна Украйна

http://www.cross.bg/merkel-ykraiina-kantzler-1426891.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на първата си визита в Украйна от избухването на конфликта там. Тя се срещна с президента Петро Порошенко и го увери, че Германия подкрепя страната му. От офиса на украинския президент съобщиха, че Меркел е обещала 500 милиона евро помощ като принос към международната донорска помощ за възстановяването на Източна Украйна, предава БНР. "Идвам в един тежък за Украйна момент, за да изкажа подкрепата на Германия", заяви германският канцлер Ангела Меркел в разговор с украинския президент Петро Порошенко в Киев преди малко. Германският канцлер е казала също, че нови санкции срещу Русия не се предвиждат, за момента. Меркел заяви, че ще разговаря с украинските управляващи за това как може да се постигне траен мир и какъв е пътят, по който да се върви.    

Вигенин: Тухла по тухла се опитвахме да възстановим унищоженото от ГЕРБ

http://pik.bg/вигенин-тухла-по-тухла-се-опитвахме-да-възстановим-унищоженото-от-герб-news217229.html

Вигенин: Тухла по тухла се опитвахме да възстановим унищоженото от ГЕРБ

 Няма по-голяма сила за една партия от това, че поколенията помнят подвига на героите, от това, че черпим сила от постигнатото преди десетилетия, за да продължаваме тази битка, която започна тогава и продължава и днес. БСП продължава своята битка за социална справедливост, за силна държава, за политика, насочена към хората. Това заяви Кристиян Вигенин пред социалистите, събрали се в местността „Жабокрек”. Той подчерта, че преди една година правителството е заварило една разрушена държава. „Тухла по тухла се опитвахме да възстановим това, което само за четири години ГЕРБ успя да унищожи. Правихме го в една безпрецедентна конфронтация, в обстановка на саботажи и конфронтации, с целенасочени действия на президента и на всички, окопали се във властта, които се опитваха да ни пречат. Но те не успяха, защото вие бяхте зад нас и ние знаехме, че нямаме право на отстъпление”, каза той.

Подвигът, който честваме днес, е част от една гола битка, европейска и световна битка, която помогна на България да се спаси и изми срама, в който бяха ни вкарали царските правителства. „Сега, нашето общество е също толкова разделено, колкото и тогава. Това, което ние искаме като партия, е да тръгнем като обединение, но не безпринципно единение, а единение върху много ясни принципи. Искаме държава с много ясна социална политика, с работни места, държава, която ще гарантира достойно заплащане за работниците и достойни старини за възрастните хора, а също и за младите хора”, каза той. Вигенин призова хората да дадат сила на партията. „Няма начин да водим държавата напред, ако нямаме тази сила”, каза още той. Вигенин припомни думите на председателят на БСП лява България Михаил Миков на Бузлуджа „тези избори не са бой последен”, и заяви, че може да се направи аналогия с подвига, извършен в местността Жабокрек. „Битката тук преди 70 години също беше битка по пътя, и накрая ни изведе към победата. Тези избори също са битка по пътя, но нека да приемем, че за тези избори куршумите са бюлетини, които ние трябва да пуснем, за да спечелим изборите на 5 октомври. Дайте сила на БСП лява България и тогава ще може да продължим и да довършим това, което започнахме”, каза още той.

 

 

Сърбин е стрелецът открил огън в джамия в Швейцария

http://www.vesti.bg/novini/syrbin-e-strelecyt-otkril-ogyn-v-dzhamiia-v-shvejcariia-6020661

Човекът стрелял и убил правоверен в джамия в Сен Гал, Швейцария, е 51-годишен сърбин, предава АФП, като се позовава на полицията в швейцарския кантон.

Хванаха измамница, "разваля" черна магия срещу 100 лева и 20 грама злато от тийнейджърка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259538

25-годишна изнамница от пловдивското село Чешнегирово е била арестувана от полицията, съобщи Дарик.
Заподозряната е известна на полицията и вече е била осъждана. В края на юли, под предлог, че ще развали направена черна магия над семейството, измамната гадателка отнела 100 лева и около 20 грама злато от 15-годишна тийнейджърка от Пловдив. 25-годишна изнамница от пловдивското село Чешнегирово е била арестувана от полицията, съобщи Дарик. Заподозряната е известна на полицията и вече е била осъждана. В края на юли, под предлог, че ще развали направена черна магия над семейството, измамната гадателка отнела 100 лева и около 20 грама злато от 15-годишна тийнейджърка от Пловдив.

Измамница обещава да развали черна магия, отнема 100 лева и злато от тийнейджърка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259531

25-годишна изнамница от пловдивското село Чешнегирово е била арестувана от полицията, съобщи Дарик.
Заподозряната е известна на полицията и вече е била осъждана. В края на юли, под предлог, че ще развали направена черна магия над семейството, измамната гадателка отнела 100 лева и около 20 грама злато от 15-годишна тийнейджърка от Пловдив. 25-годишна изнамница от пловдивското село Чешнегирово е била арестувана от полицията, съобщи Дарик. Заподозряната е известна на полицията и вече е била осъждана. В края на юли, под предлог, че ще развали направена черна магия над семейството, измамната гадателка отнела 100 лева и около 20 грама злато от 15-годишна тийнейджърка от Пловдив.

В народна носия Цветанов посети фестивала в Жеравна

http://www.cross.bg/tzvetanov-nosiya-festivala-1426890.html

/КРОСС/ Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов по традиция посети 7-мия фестивал на фолкорната носия, провеждащ се в град Жеравна. Цветанов е гост за 4 път на фестивала, който събира ежегодно хиляди хора от всички краища на България, съобщават от пресцентъра на партията. "Днес си заслужава да осмислим всичко това, което правим и никога да не забравяме нашата история. В онова време хората са били много по-сърдечни, по-искрени и добронамерени, и точно това трябва да помним, когато сме на фестивала", каза Цветанов. Той поздрави ръководителя на Национален фолкорен ансамбъл "Българе", който е и създател на форума, Христо Димитров, и подчерта, че именно чрез подобни инициативи и събития можем да се върнем и да съхраним българските традиции. "Националната носия участва в българската идентичност и трябва да я носим", заяви Цветанов. Народната носия е неизменно условие за участие във фестивала, като тази година Цветан Цветанов беше избрал да облече фолкорна носия от Добруджа. Заместник-председателят на ГЕРБ поздрави млада двойка, решили да направят сватбата си на фестивала по автентичен български ритуал. Цветанов се включи в приготовленията на специфични български ястия, заедно с копривщенски майстор-готвач, а младоженците му подариха питка по стар обичай. Заедно с Цветанов на фестивала на народната носия присъстваха и областният ръководител на ГЕРБ-Сливен Десислава Танева, както и представители от ръководството на партията в Котел

Лидерът на Реформаторите ясен на 13 септември

http://frognews.bg/news_75099/

На 13 септември в София ще се проведе съюзен конгрес на партиите от Реформаторския блок , на който ще бъде избран председател на блока. Това съобщи днес във Варна организационният секретар на РБ Найден Зеленогорски.

Граждани: Благоевград да стане Цар Самуил

http://www.bnews.bg/article-114535

Годишнината от гибелта на цар Самуил роди екзотичната идея.

Козметична марка предизвика смелостта на българския мъж

http://moresport.actualno.com/Kozmetichna-marka-predizvika-smelostta-na-bylgarskija-myj-news_46535.html

На човек не му трябва да срещне звездата на съвременния футбол Лионел Меси, за да има незабравимо преживяване. Аржентинският голмайстор, рекламно лице на Head & Shoulders, едва ли някой ден щ...

Бившата жена на Шварценегер се хвана с политически анализатор

http://showbusiness.actualno.com/Bivshata-jena-na-Shvarceneger-se-hvana-s-politicheski-analizator-news_46538.html

Журналистката, писателка и член на клана Кенеди Мария Шрайвър, която се раздели с екшън звездата и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер през 2011 г., има връзка с политическия анализатор ...

ООН и СЗО обещаха "безпрецедентна" помощ на Либерия заради ебола

http://africa.actualno.com/OON-i-SZO-obeshtaha-bezprecedentna-pomosht-na-Liberija-zaradi-ebola-news_46539.html

Организацията на обединените нации (ООН) и Световната здравна организация (СЗО) обещаха на Либерия безпрецедентни средства, за да се справи с разпространението на вируса ебола, предаде БГНЕС. Тази ...

Забраниха на Майли Сайръс да пее в Доминиканската република

http://www.cross.bg/pevitzata-saiirus-stranata-1426889.html

/КРОСС/ Провокативното турне на Майли Сайръс "Bangerz" си каза думата. Противоречивите моменти на певицата на сцената и доста скандалните й изпълнения й струваха първия й концерт в Доминиканската република. Шоуто на Сайръс на 13 септември в страната бе отменено със забрана от правителството на островната страна, заради "изпълнения, които са против моралните устои и са наказуеми от закона", пише Контактмюзик. Изглежда, че сценичните заигравки на певицата с имитатори на Бил Клинтън, гигантски надуваеми пениси, дрехи и аксесоари с щампи и под формата на марихуана не се нравят на властта в страната. До момента певицата не е коментирала отмяната на концерта си.    

Синодът пак отлага църковния събор

http://offnews.bg/news/n_1/n_380229.html

Светият синод на БПЦ отлага за есента на 2015 г. църковно-народния събор – висшият законодателен орган в православието. Събитието трябваше да се проведе тази година и се очкаваха решения за реформи в църквата.  Ако митрополитите спазваха правилата, трябваше да организират форума още преди две години, съобщава вестник "Преса". Според устава на БПЦ църковно-народен събор се свиквана всеки 4 години, а последно такъв имаше през 2008 година в Рилския манастир. "И тази година събор няма да има. Събитието е много сериозно и трябва да се подготви както трябва", обясни ловчанският митрополит Гавриил. "С отлагането на събора се ограничава възможността на епископи, клирици и миряни да участват в управлението на БПЦ. Когато няма събор, управлява само синодът", коментира богословът проф. Иван Желев. Най-проблемен е въпросът за регистъра на църковните имоти. Той вече трябваше да работи, но митрополитите упорито отказват да обявят собствеността на епархиите си.

Мая от Жабокрек: БСП плаши с протест заради уволнения

http://frognews.bg/news_75098/

Заместник-председателят на предишното Народно събрание призова служебния премиер Георги Близнашки да спре с уволненията в различните ведомства. Тя обясни, че уволнения вече имало и на областно ниво, включително в Кюстендил и заплаши с протест правителството.

"Разни хора - Разни идеали" при вход свободен тази вечер във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261982

Театрална формация "Феникс" представя тази вечер във Варна авторския спектакъл на Свилен Стоянов по Алеко Константинов "Разни хора - Разни идеали". Представлението, което е част от фестивала "Пътуване към миналото" организиран от студио "Палас", ще се играе днес от 19 часа в музея За нова история на Варна, намиращ се до Римските терми.

Мотоциклетист излетя с висока скорост от пътя и загина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259525

Млад мъж със „Сузуки” излетял от пътя, ударил се в паркиран автомобил, а после в стълб и издъхнал, съобщиха от полицията в Монтана. Трагичният инцидент е станал в петък вечерта в 23,20 часа на улица „Александър Стамболийски” в Лом.
Случайни шофьори станали свидетели на ужасния удар. Спрели и повикали полиция и линейка. Млад мъж със „Сузуки” излетял от пътя, ударил се в паркиран автомобил, а после в стълб и издъхнал, съобщиха от полицията в Монтана. Трагичният инцидент е станал в петък вечерта в 23,20 часа на улица „Александър Стамболийски” в Лом. Случайни шофьори станали свидетели на ужасния удар. Спрели и повикали полиция и линейка.

Младеж с мотор се заби с висока скорост в паркирана кола, издъхна от раните си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259516

Млад мъж със „Сузуки” излетял от пътя, ударил се в паркиран автомобил, а после в стълб и издъхнал, съобщиха от полицията в Монтана. Трагичният инцидент е станал в петък вечерта в 23,20 часа на улица „Александър Стамболийски” в Лом.
Случайни шофьори станали свидетели на ужасния удар. Спрели и повикали полиция и линейка. Млад мъж със „Сузуки” излетял от пътя, ударил се в паркиран автомобил, а после в стълб и издъхнал, съобщиха от полицията в Монтана. Трагичният инцидент е станал в петък вечерта в 23,20 часа на улица „Александър Стамболийски” в Лом. Случайни шофьори станали свидетели на ужасния удар. Спрели и повикали полиция и линейка.

8 години от влизането на Левски в Шампионската лига

http://www.cross.bg/levski-angelov-sinite-1426888.html

/КРОСС/ Точно преди 8 години, на 23 август 2006 година, Левски се превърна в първия български отбор, намерил място в груповата фаза на Шампионската лига. Щастливото място за „сините" се оказа стадион „Марк Антонио Бентегоди" във Верона. Именно там Левски излиза в срещата реванш от последния квалификационен кръг срещу италианския Киево. В първия двубой в София момчетата на Станимир Стоилов бяха победили с 2:0, а във Верона двубоят започна великолепно за тях с гол на Димитър Телкийски в 34-ата минута. В самото началото на второто полувреме Седрик Бардон реализира втори гол, който подпечата мястото на левскарите сред най-големите отбори в Европа. До края на мача Амаури реализира два гола за Киево за крайното 2:2, а последният съдийски сигнал на португалеца Лусилио Баптиста узакони най-големия успех в съвременната история на клубния ни футбол след четвъртфинала за Купата на УЕФА, който „сините" постигнаха година по-рано, припомня Гонг. В групите Левски попада с отборите на Барселона, Челси, Вердер (Бремен) и отпада от турнира след като завършва на последно мястото в групата без спечелена точка и отбелязан само един гол а инкасирани седемнадесет. Ето съставът на Левски в този исторически мач: Георги Петков, Игор Томашич, Даниел Боримиров, Димитър Телкийски (76' Станислав Ангелов), Седрик Бардон, Живко Миланов, Ричард Еромоигбе, Валери Домовчийски (72' Емил Ангелов), Лусио Вагнер, Елин Топузаков, Христо Йовов (90' Милан Коприваров)

50 млн.лв. не достигат за майките и болните хора

http://www.moreto.net/novini.php?n=261981

Проблемите с бюджета удрят социалните разходи. Около 80 милиона лева не достигат на социалното министерство. За това е алармирал социалният министър Йордан Христосков по време на последното правителствено заседания. 50 милиона не достигат за майките, плащанията към хората с увреждания и неотложните помощи.

България да забрани влизането на самолета от Нигерия

http://www.bnews.bg/article-114534

България да забрани влизането на самолета от Нигерия. За това призоваха от неправителствената организация "Синята планета".

Вигенин: БСП продължава своята битка за силна държава

http://www.cross.bg/bitka-sila-durzhava-1426887.html

/КРОСС/ "Няма по-голяма сила за една партия от това, че поколенията помнят подвига на героите, от това, че черпим сила от постигнатото преди десетилетия, за да продължаваме тази битка, която започна тогава и продължава и днес. БСП продължава своята битка за социална справедливост, за силна държава, за политика, насочена към хората." Това заяви Кристиян Вигенин пред социалистите, събрали се в местността „Жабокрек". Той подчерта, че преди една година правителството е заварило една разрушена държава. „Тухла по тухла се опитвахме да възстановим това, което само за четири години ГЕРБ успя да унищожи. Правихме го в една безпрецедентна конфронтация, в обстановка на саботажи и конфронтации, с целенасочени действия на президента и на всички, окопали се във властта, които се опитваха да ни пречат. Но те не успяха, защото вие бяхте зад нас и ние знаехме, че нямаме право на отстъпление", каза той. "Подвигът, който честваме днес, е част от една гола битка, европейска и световна битка, която помогна на България да се спаси и изми срама, в който бяха ни вкарали царските правителства", каза още той. „Сега, нашето общество е също толкова разделено, колкото и тогава. Това, което ние искаме като партия, е да тръгнем като обединение, но не безпринципно единение, а единение върху много ясни принципи

Мнима врачка измами 15-годишна

http://www.bnews.bg/article-114533

25-годишна врачка е в ареста, след като ограбила тийнейджърка от Пловдив, съобщиха от МВР.

Може да има до 50% по-малко мед през тази година

http://business.actualno.com/Moje-da-ima-do-50-po-malko-med-prez-tazi-godina-news_46534.html

Между 30 и 50% по-малко мед очакват българските пчелари през тази година спрямо миналата. Това казаха пчелари по време на 50-ата Национална пчеларска среща "Север-юг", която се провежда в ме...

Бивш кмет ще води листата на "Патриотичен фронт" в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/08/23/2366751_bivsh_kmet_shte_vodi_listata_na_patriotichen_front_v/?ref=rss


Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов ще бъде водач на листата на "Патриотичен фронт" (НФСБ и ВМРО) в града. Това съобщиха на пресконференция днес в Бургас лидерите на коалицията - Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО-БНД).

Атанасов беше избран за кмет на Пловдив през 2007г. като кандидат на коалицията между ГЕРБ и ВМРО. Атанасов беше представител на ВМРО, но през 2011 г. напусна партията на Каракачанов и основа алтернативна организация ВМРО - НИЕ (Вяра, морал,...

Барселона протестира срещу туристите

http://www.cross.bg/barselona-mestnite-tyristi-1426886.html

/КРОСС/ Жители на Барселона излязоха на протест заради италиански туристи, които повече от 3 часа се разхождали голи по улицата. Всяка година повече от 8 милиона туристи посещават Барселона. Жители на града споделят, че много жилища се дават под наем незаконно, а посетителите често смущават съня им. Според местните туристите повръщат и уринират навсякъде, а освен това са и много шумни. Протестиращите настояват общината да вземе мерки срещу пришълците, чийто брой понякога надхвърля този на местните жители, пише btvnews.  

Най-близките изпратиха бащата на удавената Валя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259486

Най-близките роднини, колеги и приятели на 54-годишния Иван Иванов, баща на удавената Валя от Бургас, го изпратиха вчера в последния му земен път. Погребението бе в гробищния парк на кв.Лозово, където семейството на загиналата медицинска сестра живее.
Около 30 човека присъстваха на траурната церемония, Най-близките роднини, колеги и приятели на 54-годишния Иван Иванов, баща на удавената Валя от Бургас, го изпратиха вчера в последния му земен път. Погребението бе в гробищния парк на кв.Лозово, където семейството на загиналата медицинска сестра живее. Около 30 човека присъстваха на траурната церемония,

Липса на техника и доброволци спъва възстановяването на потъналата под вода Мизия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259490

Продължават възстановителните работи в Мизия, макар и с много бавни темпове поради липса на техника и доброволци, обяви Николай Нековски, зам.-кмет на община Мизия за “Фокус”. Той обясни, че в момента в наличност са газка, фадрома и трактор с ремарке, който постоянно се чупи, защото е от 50-те години на 20 век. Продължават възстановителните работи в Мизия, макар и с много бавни темпове поради липса на техника и доброволци, обяви Николай Нековски, зам.-кмет на община Мизия за “Фокус”. Той обясни, че в момента в наличност са газка, фадрома и трактор с ремарке, който постоянно се чупи, защото е от 50-те години на 20 век.

Манолова: Излизаме на протест, ако не спре чистката

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/manolova-izlizame-na-protest-ako-ne-spre-chistkata-6020660

Стотици симпатизанти на БСП от Югозапада се събраха в местността Жабокрек, за да отбележат 70 години от акцията на Рило-пиринския партизански отряд

Пет жени пострадаха при катастрофа

http://www.cross.bg/pet-zheni-postradaha-pri-katastrofa-1426885.html

/КРОСС/ Пет жени са пострадали при катастрофа в Благоевградско. Сблъскали са се два леки автомобила - „Мерцедес" и „Фиат", съобщава struma.com Ранените са транспортирани за преглед в МБАЛ-Благоевград. Инцидентът е станал около 13.00 часа на километър от благоевградското село Покровник, на разклона за митницата.  

Безмълвната дипломация

http://www.cross.bg/rysiya-ykraiina-pregovorite-1426884.html

/КРОСС/ Състоялата се на 17 август в Берлин среща на министрите на външните работи на Русия, Украйна, Германия и Франция остави експертите без никаква информация относно съдържанието на преговорите. Само общо фрази, от които не е ясно - провалена ли е срещата или има признаци за някакъв прогрес. Коментира председателят на президиума на Съвета по външна и отбранителна политика на Русия Фьодор Лукянов: - Честно казано, това ме зарадва. Причината е много проста. Военно-политическата колизия, преживявана днес заради Украйна от цяла Европа, изглежда няма край. Изходът от нея е възможен само по пътя на дипломатически свръхусилия и нестандартни ходове. И едното и другото не понасят гласност, всяко изтичане на информация прехвърля процеса в публичното поле, където цари пълно взаимно неприемане. Ако става дума за един сериозен преговорен процес, за неговото съдържание ще научим само в края: или неуспех, или някаква договореност. В дневния ред има няколко теми. Първо - политическото устройство на Украйна, което да гарантира на източната част на страната особен статус със запазване на културно-историческите му особености. Второ - извънблоковия статус на Украйна, отказ от стремежа в НАТО, което Русия възприема като принципна заплаха за себе си. Трето - целият комплекс въпроси, свързани с газа, дългове, цени, транзит и др. Четвърто - икономическото възраждане на Украйна след войната, което ще е почти невероятно в случай на пълно скъсване на връзките с Русия

Техниката, с която възстановяват Мизия - газка, фадрома и чуплив трактор с ремарке

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259480

Продължават възстановителните работи в Мизия, макар и с много бавни темпове поради липса на техника и доброволци, обяви Николай Нековски, зам.-кмет на община Мизия за “Фокус”. Той обясни, че в момента в наличност са газка, фадрома и трактор с ремарке, който постоянно се чупи, защото е от 50-те години на 20 век. Продължават възстановителните работи в Мизия, макар и с много бавни темпове поради липса на техника и доброволци, обяви Николай Нековски, зам.-кмет на община Мизия за “Фокус”. Той обясни, че в момента в наличност са газка, фадрома и трактор с ремарке, който постоянно се чупи, защото е от 50-те години на 20 век.

Пилотите от Lufthansa се готвят за поредна стачка

http://www.cross.bg/pilotite-deiistviya-stachni-1426883.html

/КРОСС/ Един от синдикалните съюзи, представляващ интересите на пилотите в германската Lufthansa, заплаши с нов кръг стачни действия, пише Businessweek. Протестът е насочен срещу нивото на заплатите и за запазване на обезщетенията при ранно пенсиониране. Исканията са компанията да продължи да плаща обезщетения за пенсиониращите се по-рано пилоти, които авиокомпанията обмисля да прекрати. Пилотите настояват и за увеличение на заплатите с 10 на сто. Съюзът Vereinigung Cockpit, който защитава интересите на 9,3 хил. пилоти в авиокомпанията, заяви в съобщение, че може да нареди на своите членове да започнат „незабавни стачни действия", тъй като проведените досега преговори не са донесли успех. Ръководството на компанията определиха позицията на синдикалната организация като „неразбираема", пише Investor.  

Стартира 10-то юбилейно рали “Варненски автомобилен събор”

http://www.moreto.net/novini.php?n=261977

Десетото юбилейно класик рали „Варненски автомобилен събор” стартира тази сутрин от Варна. Стартът бе даден днес от 11 часа, пред Двореца на културата и спорта от легендата на мотоциклетния спорт у нас Георги Янакиев. Днес от 16.

Жени се удариха челно край Благоевград, една е пострадала леко

http://offnews.bg/news/n_1/n_380221.html

Два автомобила, в които пътуват общо пет жени се удариха челно на пътя Благоевград-Покровник. Няма тежко пострадали, само една жена е приета в болница, но не е тежко ранена, съобщи БГНЕС. Пътният инцидент стана към 13 часа днес на километър преди с. Покровник. На разклона за Вътрешна митница и село Зелен дол се блъскат челно Мерцедес и Фиат "Браво". В двата автомобила пътуват общо 5 жени-3 от Сандански и две от с.Падеш.

Хуманитарният конвой се върна в Русия

http://www.cross.bg/hymanitarniyat-konvoii-se-vurna-v-rysiya-1426882.html

/КРОСС/ Последните камиони от колоната с хуманитарни помощи за източна Украйна на 23 август се върнаха в Русия. Конвоят на няколко етапа се върна от украинския Луганск в град Донецк Ростовска област на Русия по заобикалящ маршрут под охрана на опълченците, съобщават от руското МВнР. Информацията е потвърдена от главата на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Пол Пикард, която работи на руско-украинската граница.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване