10 полезни добавки за Google Chrome

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/23/2366264_10_polezni_dobavki_za_google_chrome/?ref=rss


Браузърът Google Chrome бързо се превръща в един от предпочитаните от много потребители. Той разполага и с възможността към него да бъдат инсталирани допълнителни приложения, известни като добавки или приставки.

Чрез тях браузърът получава допълнителни опции и може значително да улесни сърфирането в интернет, работата с приложения и да увеличи сигурността на потребителя. Google дори има онлайн магазин - Chrome Web Store, в който огранизира всички добри добавки. Така намирането и...

Шефове режат бонуси, за да спестят за осигуровки

http://www.cross.bg/osigyritelni-minimalnite-symi-1426834.html

/КРОСС/ Всеки трети работодател реже от бонусите на подчинените си, за да компенсира увеличението на минималните осигурителни прагове. Това показват данните от проучване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН, направено сред 2525 фирми в периода 2009-2014 година. Ежегодно минималните суми, върху които работодателите осигуряват подчинените си, се увеличават. Това означава, че фирмите трябва да залагат повече разходи за труд което ги принуждава да орежат на допълнителните материални стимули, пише в."Монитор". „Логичното решение, което трябва да вземат работодателите, е да увеличат производителността на труд, а не да намаляват допълнителното възнаграждение", коментира ръководителят на изследването доц. Емилия Ченгелова. Оказва се, че през последните 4 години всеки десети шеф е преназначавал служители от по-висок осигурителен праг на по-нисък, за да спести пари. „Наетите получават повече пари, но след време това ще се отрази на пенсиите им", предупреди Ченгелова. Една пета от участниците в проучването признават, че са наемали фиктивно кадри на половин работен ден, а 11 на сто от началниците са плащали заплати на ръка, за да избегнат изцяло социалните осигуровки. В два поредни доклада ЕК посъветва България да преосмисли системата на минималните осигурителни доходи

Външният министър на Иран ще посети Москва следващата седмица

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/23/2366686_vunshniiat_ministur_na_iran_shte_poseti_moskva/?ref=rss


Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф ще посети на 29 август Москва за разговори с руския си колега Сергей Лавров. Това съобщи посланикът на Иран в Русия Мехди Санаи, цитиран от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

Тема на посещението ще са двустранните, регионалните и международните отношения, съощава лаконично посланикът.

Зариф ще се срещне и с други руски официални лица по време на посещението си.

Втора вечер ще гърмят пъстри букети в небето край Каварна

http://dobrudjatv.net/%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5%d1%80-%d1%89%d0%b5-%d0%b3%d1%8a%d1%80%d0%bc%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%8a%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%b1%d1%83%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b2-%d0%bd/

Хиляди туристи и гости на Каварна видяха грандиозното огнено шоу на Черноморският бряг снощи. Вторият фестивал на фоерверките беше идеално организиран и осъществен от община Каварна в сътрудничество със шест фирми. Режисьор на шоуто е Андрей Слабаков. За първи път и румънска фирма окраси небето […]

15 катастрофи и пострадал пешеходец за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261959

15 пътнотранспортни произшествия са регистрирани във Варна през изминалото денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от "Пътна полиция" – Варна. При инцидентите е пострадала пешеходка. След инцидента е прегледана и освободена за домашно лечение, без опасност за живота.

Гръмнаха момче на пишман лов

http://frognews.bg/news_75088/

Тази сутрин на път за местност над Сандански член на ловна дружинка простреля младеж. Инцидентът станал около 7 часа. Ловджиите се движели един след друг, заради хлъзгавия терен, един от тях се подхлъзнал и произвел изстрел, ранен е 23-годишният А.Н., който се движел отпред.

Бившият шеф на ИАРА: Всички обвинения към мен са измислица

http://www.cross.bg/sakadzhiev-maiidun-nikopol-1426833.html

/КРОСС/ С разкрития в предаването "Събуди се" започнаха скандалите в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Служители на агенцията заявиха, че за да бъдат назначени там, трябва да са членове на ДПС. За една седмица са уволнени около 40 служители, които не са принадлежали към "правилната политическа сила". Служителите разказаха още, че имат съмнения, че са били подслушвани. В резултат на всички това беше уволнен директорът Майдън Сакаджиев. С отговор на обвиненията и уволнението той проговори пред Нова телевизия. Той отрече всички обвинения и ги нарече измислици. "За една година са освободени 30 души. За сравнение предното ръководство е освободило 129 души за 11 месеца", коментира Сакаджиев. След скандалното уволнение на Майдън Сакаджиев към предаването се обърнаха и кметове от Община Никопол, където той е председател на Общинския съвет. Те твърдят, че са свидетели на незаконни негови практики в Никопол. "Всички назначения от три години се правят на базата на политически пристрастия. Кметът е легнал на ДПС и от там го командват както си искат", заяви кметът на село Муселиево Валентин Костадинов. "Не е колегиално така да говорят зад гърба ми. Тези колеги са от опозицията и е нормално да говорят така. Ръководството на Община Никопол има достатъчно много инвестиции и обекти и когато се работи, нормално е опозицията да я е яд", коментира Майдън Сакаджиев.  

Меркел ще се срещне днес с Порошенко и Яценюк в Киев

http://www.cross.bg/ykraiina-sreshtne-poroshenko-1426832.html

/КРОСС/ Германският канцлер започва днес посещението си в Украйна, където ще се срещне с президента на страната Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк. "В събота, 23 август, премиерът на Украйна Арсений Яценюк ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел", се казва в официално съобщение на украинското правителство. Посещението на Меркел е по покана на Петро Порошенко. Централни теми на преговорите ще бъдат "ситуацията в Украйна и отношенията с Русия". Освен това ще стане дума за "конкретните възможности да бъде подкрепен" Киев. В деня на независимостта, в неделя, ще се проведе парад на победата. В него ще участват службите за сигурност, които участват в операциите в Източна Украйна, както и курсанти от военни училища.  

Гръцките банки пред нов стрес-тест

http://www.grreporter.info/Grckite_banki_pred_nov_stres-test/15990

Въпреки общия оптимизъм, че гръцките банки ще се справят по възможно най-добрия начин при проверката на Европейската централна банка, публикация в «New York Times» посочва, че от стрес-тестовете ще възникнат допълнителни капиталови нужди от порядъка на 5 до 8 милиарда евро

прочети повече

Бареков в Петрич: Не ме пращайте в парламента с по-малко хора от ДПС

http://pik.bg/бареков-в-петрич-не-ме-пращайте-в-парламента-с-по-малко-хора-от-дпс-news217106.html

Бареков в Петрич: Не ме пращайте в парламента с по-малко хора от ДПС

"Не ме пращайте в парламента с по-малко хора отколкото ДПС".

Това призова лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков на среща с членове и симпатизанти на формацията в Петрич.

"Нека сме единни и заедно, за да постигнем резултата, който очакваме", апелира Бареков.

"Трябва да удвоим нашите 250 хил. гласа и да ги направим половин милион. Това вече е нещо незаобиколимо и ще е край на ДПС и край на БСП", каза лидерът на ББЦ. 

"Имам висок пост в Европа, но там не ме свърта, а в България има тежки изпитания. Виждам много хора, които искат промяна и една нова партия, която да сложи край на гаврата, която е принуден да търпи народа", добави той.


"Какво направиха БСП, ДПС и ГЕРБ за българския народ", попита риторично Бареков.  "Да сте чули някой от тях да говори за хората – не! Те говорят за магистрали и за митници, защото там се краде. Борисов иска да се върне във властта през задния вход с помощта на ДПС, но ББЦ ще им развали сметките", закани се Бареков.

 

Проф. Божидар Димитров: Преименуването на Благоевград е лоша идея

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259192

Преименуването на Благоевград на Самуил е лоша идея, каза професор Божидар Димитров по Нова ТВ.
Най-добре е Благоевград да си остане със същото име. Спестяват се на 100 000 души невероятни мъки и разходи", каза проф. Димитров.
Според директора на Националния исторически музей (НИМ) преименуването на 100-хилядния град ще допринесе много проблеми на Преименуването на Благоевград на Самуил е лоша идея, каза професор Божидар Димитров по Нова ТВ. Най-добре е Благоевград да си остане със същото име. Спестяват се на 100 000 души невероятни мъки и разходи", каза проф. Димитров. Според директора на Националния исторически музей (НИМ) преименуването на 100-хилядния град ще допринесе много проблеми на

За месец четирима бургазлии колабирали от жегите

http://pik.bg/за-месец-четирима-бургазлии-колабирали-от-жегите-news217092.html

За месец четирима бургазлии колабирали от жегите

За последните 30 дни едва четирима са преминали през Спешния център на бургаската болница, заради колабиране от големите горещини. Двама от тях са туристи, предаде burgasutre.bg.

За сравнение, миналата година броят им е бил в пъти по-голям. Мнозина са били и хората със сериозни усложнения от големите горещини. Получилите през тези дни топлинни удари са предимно в напреднала възраст. Трима от тях са мъже, а единствената жена, потърсила медицинска помощ, е прекалила сериозно с алкохола на плажа.

Според лекарите е нормално да няма много пациенти с топлинен удар, защото това лято времето се оказа предимно облачно. За сметка на това, значително се е увеличил броят на пострадалите при катастрофи.

Проф. Божидар Димитров: Преименуването на Благоевград на Самуил е лоша идея

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259190

Преименуването на Благоевград на Самуил е лоша идея, каза професор Божидар Димитров по Нова ТВ.
Най-добре е Благоевград да си остане със същото име. Спестяват се на 100 000 души невероятни мъки и разходи Преименуването на Благоевград на Самуил е лоша идея, каза професор Божидар Димитров по Нова ТВ. Най-добре е Благоевград да си остане със същото име. Спестяват се на 100 000 души невероятни мъки и разходи", каза проф. Димитров. Според директора на Националния исторически музей (НИМ) преименуването на 100-хилядния град ще допринесе много проблеми на

Драги: ЕЦБ не може сама да задвижи икономиката, правителствата трябва да помогнат

http://www.cross.bg/bankata-dragi-pravitelstvata-1426831.html

/КРОСС/ "Европейската централна банка е готова да направи повече, за да подкрепи колебливото възстановяване в 18-те страни, които използват еврото, но правителствата трябва да се включат в усилията за намаляване на упорито високата безработица", заяви председателят на Европейската централна банка Марио Драги, цитиран от "Асошиейтед прес". От думите на Драги не стана ясно кога банката би могла да предприеме действия, но пък за пореден път показа противоречията с националните правителства на страни като Франция и Италия. Французите притискаха ЕЦБ да направи повече, докато председателят на банката настоява, че правителствата в еврозоната трябва да предприемат трудни от политическа гледна точка стъпки, за да направят своите икономики по-благоприятни за бизнеса. Той подчерта, че банката е готова да действа, понеже е нисък рискът от странични ефекти от допълнителното стимулиране - като например прекомерна инфлация - при сегашната слаба икономика. Инфлацията е едва 0.4%, доста под целта на банката от малко под 2 на сто. Безработицата обаче е болезнено висока - 11.5 процента. Драги заяви, че ЕЦБ не може сама да задвижи икономиката. По думите му дългогодишни практики в някои страни от еврозоната поддържат безработицата висока. Според него националните правителства трябва да осъществят реформи, например да позволят на компаниите да договарят заплати на фирмено равнище, вместо да приемат общобраншови трудови договори, което е обичайна пракитка в Европа

Фонтаните пред НДК светват в цвят

http://frognews.bg/news_75087/

Ремонтът на парка около НДК ще започне на 1 септември, като първо ще бъдат осветени фонтаните пред сградата.Вчера започна и поставянето на заграждения около фонтаните. Предвиден е ремонт на дюзите и монтаж на нови ел. табла за помпите. Ще бъде монтирано икономично осветление - 399 LED лампи. Ще бъдат подменят и всички настилки и облицовките на фонтана и каскадите.

Йордан Бакалов: От вчера в София имаме първия сигнал за купуване на гласове

http://pik.bg/йордан-бакалов-от-вчера-в-софия-имаме-първия-сигнал-за-купуване-на-гласове-news217105.html

Йордан Бакалов: От вчера в София имаме първия сигнал за купуване на гласове

От вчера имаме първия сигнал за пренареждане и за търговия на гласове в София. Става въпрос за подготовка за купуване на гласове. Това каза министърът на вътрешните работи в служебния кабинет „Близнашки“ Йордан Бакалов в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия

На въпрос кой купува гласове министър отговори:

„Не мога да кажа. Просто имаме информация, имаме такъв сигнал от граждани, които са го подали и колегите вече работят по сигнала. Няма как да си сваля картите месеца преди изборите. Това не го искайте от мен, защото аз лично няма да го направя, защото, аз не знам колегите преди мен как са работили при провеждането на такива избори, но за мен е много важно предварителната подготовката. Говоря за оперативната работа, която трябва да извършим и да хванем точно подготовката.“

„В този контекст от вчера имаме първи сигнал, по който започва да се работи. Така че аз се надявам, че оттук нататък ще се работи в тази посока. Сигналите от 2009 година, хората от 2009 година, които са се занимавали с този вид дейност са ни известни, ясни, идентифицирани, така че общо-взето предварителната подготовка е важна“, категоричен беше министър Йордан Бакалов.

Жертвите на свлачищата в Хирошима засега са 42, продължават спасителните операции

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/23/2366674_jertvite_na_svlachishtata_v_hiroshima_zasega_sa_42/?ref=rss


Над 3000 спасители и доброволци продължават акцията за издирване на оцелели при свлачищата в Хирошима, Западна Япония, които в сряда взеха 42 жертви и оставиха 43-ма в неизвестност. Досега климатът прекъсваше спасителните операции на няколко пъти с поройния дъжд, който беше и причината за свличането на земни маси, съобщава БТА, цитирайки ДПА. 

Над 2400 жители от северната част на града, който се намира на 700 км. югозападно от столицата Токио, са потърсили убежище в спасителни...

Голям зор!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258500

Спортът не е само изкачване по стълбици, медали, цветя, усмивки и блясък на фотосветкавици.

Нечовешки - в съвсем буквален смисъл - усилия съпътстват тренировките и състезанията на професионалните атлети. В такива моменти състезателите не мислят за външния си вид, напрежението се изписва на лицата им, а фотографите само това и чакат - ето резулта Спортът не е само изкачване по стълбици, медали, цветя, усмивки и блясък на фотосветкавици. Нечовешки - в съвсем буквален смисъл - усилия съпътстват тренировките и състезанията на професионалните атлети. В такива моменти състезателите не мислят за външния си вид, напрежението се изписва на лицата им, а фотографите само това и чакат - ето резулта

Жертвите на свлачищата в Хирошима са вече 42, продължават спасителните операции

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/23/2366674_jertvite_na_svlachishtata_v_hiroshima_sa_veche_42/?ref=rss


Над 3000 спасители и доброволци продължават акцията за издирване на оцелели при свлачищата в Хирошима, Западна Япония, които в сряда взеха 42 жертви и оставиха 43-ма в неизвестност. Досега климатът прекъсваше спасителните операции на няколко пъти с поройния дъжд, който беше и причината за свличането на земни маси, съобщава БТА, цитирайки ДПА. 

Над 2400 жители от северната част на града, който се намира на 700 км. югозападно от столицата Токио, са потърсили убежище в спасителни...

Първите руски камиони от хуманитарния конвой напуснаха Украйна

http://www.cross.bg/ryskiya-namirat-donetzk-1426830.html

/КРОСС/ Първите руски камиони от руския хуманитарния конвой напуснаха украинската територия и сега се намират на руския КПП „Донецк". Няколко десетки камиона са напуснали украинския КПП „Изварино" и в момента се намират на руския пункт „Донецк", където граничните служители проверяват документите им, съобщава РИА Новости.  

Ще успее ли Вашингтон да се справи с "Ислямска държава"?

http://features.actualno.com/Shte-uspee-li-Vashington-da-se-spravi-s-Isljamska-dyrjava-news_46486.html

Според американския президент Барак Обама "Ислямска държава", която завзе големи територии в Сирия и Ирак, представлява "тумор". Ако САЩ, които от две седмици бомбардират джихади...

В МВР няма данни да са разработвани протестиращи, каза вътрешният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/23/2366677_v_mvr_niama_danni_da_sa_razrabotvani_protestirashti/?ref=rss


В МВР няма данни да са разработвани протестиращи, каза днес по Нова телевизия министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Йордан Бакалов. Той все пас се застрахова, че подобни действия може да е извършвала някоя друга служба, като ДАНС, например. В отговор на въпрос, вътрешният министър каза, че до него не е стигнало искане за проверка дали участващите в акцията ДАНСwithme са били платени.

Бакалов посочи, че все още не може да каже и колко е струвала охраната на протестите,...

60 на сто от бебетата у нас извънбрачни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258927

82 826 са били гражданските бракове у нас през 1945 година. През 2013 г. - 4 пъти по-малко, 20 000.
Почти 60 на сто от всички живородени, или 39 375 бебета през 2013 година са извънбрачни според данни на Националния статистически институт. В 70 на сто от случаите обаче има информация за бащата. Вероятно става дума за семействата от нов тип... 82 826 са били гражданските бракове у нас през 1945 година. През 2013 г. - 4 пъти по-малко, 20 000. Почти 60 на сто от всички живородени, или 39 375 бебета през 2013 година са извънбрачни според данни на Националния статистически институт. В 70 на сто от случаите обаче има информация за бащата. Вероятно става дума за семействата от нов тип...

Властта отпуска 10 000 лв. за празника на Шипка

http://pik.bg/властта-отпуска-10-000-лв-за-празника-на-шипка-news217101.html

Властта отпуска 10 000 лв. за празника на Шипка

Служебното правителство на Георги Близнашки ще осигури средства за 137-годишнината от Шипченските боеве, съобщиха от Министерския съвет. "10 000 лева не са толкова много пари", заяви проф. Божидар Димитров пред Нова телевизия по повод съобщението.

Историкът заяви, че не приветства шумното отбелязване на гибелта и на историческите загуби. "Голям противник съм да се честват пораженията. Сърбите празнуват Косово поле, ние за пръв път т.г. чествахме годишнината от рождението на Левски, обикновено отбелязваме деня на обесването му", каза Божидар Димитров. Той призова на Траянови врата да се вдигне голям паметник.

Съветът за сигурност не постигна споразумение за руския конвой

http://news.ibox.bg/news/id_1371626676

Съветът за сигурност на ООН проведе извънредни консултации заради последното развитие на събитията в Източна Украйна - навлизането на руския хуманитарен конвой - но не успя да постигне споразумение

Първите камиони от конвоя се върнаха в Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/23/2366675_purvite_kamioni_ot_konvoia_se_vurnaha_v_rusiia/?ref=rss


Първите няколко камиона от хуманитарния руски конвой, който в петък влезе в Украйна с едностранното решение на Москва, се върнаха в Русия, съобщи "Ройтерс".

РИА "Новости" посочва, че няколко десетки камиона "КамАЗ" са минали през украинския ГКПП "Изварино" и преминават проверка на руския ГКПП "Донецк".

Агенцията обаче не казва, че тази част от границата не се контролира от властите в Киев, а от сепаратистите. Вчера Украйна заяви, че все още не не зависи от нея какво се...

Лекарската помощ по морето - лукс и неприятности

http://www.cross.bg/leva-bryag-pomosht-1426829.html

/КРОСС/ Наред с пътуванията, плажа и блаженото излежаване на слънце, на морския бряг ни дебнат и дребни неприятности като летните вируси. Дребни неприятности, които обаче се превръщат в голям и скъп проблем, ако се наложи лекарска намеса. Вирусът с разстройството е помрачило и вашето лято. Имате здравна осигуровка и с точните лекарски съвети неразположението ще остане зад гърба ви. Именно потърсената помощ обаче е оставила незалечим спомен в жена, която цяла нощ е сновала с обезводнено дете между общинската поликлиника в Несебър и частните центрове в Слънчев бряг, но напразно. На територията на цялата Община Несебър има само два екипа на Бърза помощ. В Слънчев бряг линейките са на всеки метър. Въпросът обаче е, че никой не знае какво да очаква от тях. Обратно в Несебър - жената разбира, че колите пред центровете явно са повече от лекарите на смяна, а за медиците само пияните туристи вече са отворили работа до зазоряване. Вече по светло баща е получил указания от лекар за същия вирус. На каква цена ще разбере от медицинския си застраховател - вече се е подписал, че е съгласен. По закон навсякъде трябва да има видим за клиентите ценоразпис. Според регионалната здравна инспекция в целия Слънчев бряг е така. 25 евро плаща полякиня за консултация с общопрактикуващ лекар. Докато масово туристите търсят лек за разстройство, украинец е платил 60 лева за рецепта за клизма, каквато биха му предложили и в аптеката

Б. Димитров: Преименуването на Благоевград ще е мъка за 100 000 души

http://frognews.bg/news_75086/

Директорът на Националния исторически музей Божидар Ддимитров не смята, че е необходимо да се променя името на Благоевград. Идеята за преименуването е на бившия депутат от НДСВ Кирил Милчев.

Майдън Сакаджиев: Масовите уволнения в ИАРА бяха при предишния директор

http://offnews.bg/news/n_1/n_380158.html

За една година от агенцията са освободени 31 човека, а предното ръководство са освободили 121 човека, обяви уволненият директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Майдън Сакаджиев пред Нова телевизия. Сакаджиев бе уволнен от служебния министър на земеделието Васил Грудев на 20 август, след серия публикации на OFFNews , последвани и от материал на Нова тв, с мотива, че по време на управлението му ИАРА системно не е изпълнявала свои задължения, свързани с европейски регламент, че Европейската комисия многократно е изпращала писма за недоброто функциониране на агенцията, че е стартирана наказателна процедура срещу България, която в момента се намира в досъдебна фаза. Грудев обяви вчера, че за една година от 200 служители на агенцията са били сменени половината - 100. На въпрос това вярно ли е уволненият директор първоначално обяви, че това са лъжи и инсинуации, но притиснат да каже, че служебният министър на земеделието лъже, той каза "не". Никога не ме е било срам, че съм член на ДПС и мисля, че всеки член на ДПС има право да бъде изпълнителен директор, зам.-министър, министър, обяви Сакаджиев в отговор на въпрос уволнявал ли е служители на агенцията, които не членуват в ДПС. 

Пирамидата Сейвуей агитира за Волен, гаври се със Сарафов

http://www.bnews.bg/article-114512

Пирамидата Сейвуей (SWY), която въпреки че е пред разпад и с влязло от съда решение за забрана да извършва дейност, продължава да лъже и ограбва хора и вече го прави в Сърбия, Германия, Испания.

Вежди Рашидов: Доган да не е гражданин на Патагония

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259182

Аз съм турчин, но съм роден в България и съм български гражданин. Докато сме такива, няма национализъм. Това заяви пред Нова телевизия Вежди Рашидов. Той посочи, че ГЕРБ са демократична партия. Аз съм турчин, но съм роден в България и съм български гражданин. Докато сме такива, няма национализъм. Това заяви пред Нова телевизия Вежди Рашидов. Той посочи, че ГЕРБ са демократична партия. "Ето защо работя с Борисов пет години. ГЕРБ са първите, които се откриха за малцинства. 25 години живеехме капсулирани",

Октай: Борисов е първият лидер с воля да подаде ръка на малцинствата

http://www.cross.bg/maltzinstvata-oktaii-borisov-1426828.html

/КРОСС/ В следващото правителство трябва да има поне десет зам.-министри мюсюлмани и ако ГЕРБ спечели 121 депутати, това ще бъде факт. Това заяви Бойко Борисов в кърджалийското село Припек. Дали Борисов клати авторитета на ДПС или това е отворена врата за преговори коментира в „Събуди се" бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. "От създаването си ГЕРБ започна плахо, но постепенно да работи в смесените райони и да привлича образовани кадри от мюсюлманското население в България. Именно затова в техните редици има представители на малцинствата", заяви Октай. По думите му Борисов за първи път, за разлика от другите политически формации, има волята да направи това. "По-важното не е бройката министри, за които всички се хващат, а това, че за първи път един лидер отваря вратите си, казвайки, че в правителството трябва да има повече хора от малцинствата, стига тези хора да са умни с образование и талант. 25 години ние живяхме в капсулация и нито една партия не прие българските мюсюлмани като равнопоставени граждани в своите редици", коментира от своя страна Вежди Рашидов. "В момента кадрите на ДПС злоупотребяват с темата с кафето и постоянно казват как те вече са се разбрали с Борисов и ще управляват заедно в следващото правителство. Неслучайно като контра на тази злоупотреба той каза, че ще управлява самостоятелно и няма да влезе в коалиция с никого", каза още Осман Октай

Трус от 5,7 разлюля северно Чили

http://www.vesti.bg/novini/trus-ot-57-razliulia-severno-chili-6020643

Земетресение с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер бе регистрирано в северната част на Чили от геоложката служба на САЩ.

Вежди Рашидов: ГЕРБ са първите, които се откриха за малцинства

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259184

Аз съм турчин, но съм роден в България и съм български гражданин. Докато сме такива, няма национализъм. Това заяви пред Нова телевизия Вежди Рашидов. Той посочи, че ГЕРБ са демократична партия. "Ето защо работя с Борисов пет години. ГЕРБ са първите, които се откриха за малцинства. 25 години живеехме капсулирани", Аз съм турчин, но съм роден в България и съм български гражданин. Докато сме такива, няма национализъм. Това заяви пред Нова телевизия Вежди Рашидов. Той посочи, че ГЕРБ са демократична партия. "Ето защо работя с Борисов пет години. ГЕРБ са първите, които се откриха за малцинства. 25 години живеехме капсулирани",

Божидар Димитров: Преименуването на Благоевград на Самуил е лоша идея

http://www.cross.bg/samyil-blagoevgrad-bozhidar-1426827.html

/КРОСС/ Годишнината от гибелта на цар Самуил стана повод за една "екзотична" инициатива. Група граждани внесоха петиция до президента Благоевград да бъде прекръстен на Цар Самуил. Предложението дойде от писателя от Карлово Кирил Милчев и изправи на нокти жителите на Благоевград. Предложението на Кирил Милчев идва въпреки македонските претенции върху български исторически личности и продължава да набира последователи в социалните мрежи, но не и в Благоевград. Според инициатора на смяната на името Димитър Благоев не заслужавал такава почит, защото някога казал, че не бил българин. По-достоен бил роденият в днешна Македония и загинал край петричко Самуил. Именно там е издигната и така наречената Самуилова крепост. Има и село Самуилово. Ето защо благоевградчани недоумяват, защо точно техният град трябва да се прекръсти. Дали Благоевград ще се преименува на Цар Самуил все още не е ясно. Ясно е, обаче че за чествания са отделени 590 хиляди лева. "Преименуването на Благоевград на Самуил е лоша идея", каза професор Божидар Димитров в ефира на Нова телевизия. Според директора на Националния исторически музей (НИМ) преименуването на 100-хилядния град ще допринесе много проблеми на гражданите. "Тези хора ще трябва да си променят документи, нотариални актове, лични карти", каза още той. "Почитта към една историческа личност не е в това да кръстиш нещо. Това е най-лесният начин, когато не може да направиш нищо друго

Проф. Божидар Димитров: Преименуването на Благоевград е лоша идея

http://pik.bg/проф-божидар-димитров-преименуването-на-благоевград-е-лоша-идея-news217098.html

Проф. Божидар Димитров: Преименуването на Благоевград е лоша идея

Преименуването на Благоевград на Самуил е лоша идея, каза професор Божидар Димитров по Нова ТВ.

Според директора на Националния исторически музей (НИМ) преименуването на 100-хилядния град ще допринесе много проблеми на гражданите. Тези хора ще трябва да си променят документи, нотариални актове, лични карти, каза още той.

Димитров призова карловския писател Кирил Милчев, който е инициирал идеята: Да се бръкне в джоба и даде пари за изграждане на паметник на цар Самуил.

Свикват спешно Съвета за сигурност

http://www.cross.bg/shalamanov-plevneliev-sryada-1426825.html

/КРОСС/ Спешно заседание на Съвета по сигурност към премиера Георги Близнашки ще има в сряда - 27 август. То е по предложение на военния министър Велизар Шаламанов и трябва да обсъди позицията за срещата на върха на НАТО в началото на септември, пише "24 часа". България все още няма национална позиция и визия как ще се развива в НАТО до 2020 г., обяснява Шаламанов на последното заседание на правителството. Документът трябва да бъде обсъден и приет на заседанието в сряда с участието на президента Росен Плевнелиев или негов представител. След това и МС ще трябва да го приеме изключително бързо, за да е готов за срещата в Уелс. На нея освен Плевнелиев, ще присъстват и министрите на външните работи и на отбраната Даниел Митов и Велизар Шаламанов.  

Румен Порожанов: Актуализацията на бюджета е неизбежна

http://www.cross.bg/porozhanov-ministurut-byudzheta-1426826.html

/КРОСС/ „Моята прогноза и анализ е, че имаме всички предпоставки да направим така, че възстановявайки доверието, връщайки инвестициите, стабилизирайки определени проблеми във финансовата система, да покажем, че държавата ни стъпва на правия път." Това заявява министърът на финансите Румен Порожанов в интервю за в. „Капитал". Той посочва, че с връщането на доверието към институциите няма да се появяват и предпоставки за финансов дестабилитет и за понижение на кредитния рейтинг. Министърът на финансите подчертава, че актуализацията на бюджета е неизбежна и ще се проведат разговори с всички първостепенни разпоредители, „за да преценим чисто експертно проблемите пред техните бюджети". Законопроектът за актуализация на бюджета няма да е всеобхватен, уточнява той, но в него ще се заложат няколко основни параметри, които ще бъдат внесени в момента, в който се ситуира новият парламент. „Към момента по различни оценки неизпълнението на приходната част е около 600 млн. лв.", казва министърът и заявява, че стремежът е да се увеличат приходите от ДДС и от акцизи. Румен Порожанов посочва, че зам.-министърът по приходите Теменужка Петкова и съветникът му Атанас Кацарчев са в ежедневна комуникация и контакт за подобряване на координацията между приходните агенции, където липсата на обмяна на информация е била съществена

Буги Барабата не празнува рождения си ден от 6-годишен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258489

Един неделен ден цялото семейство се подготвя за обяд. Родителите слагат масата, а синът им Марио стои в хола и слуша радио Един неделен ден цялото семейство се подготвя за обяд. Родителите слагат масата, а синът им Марио стои в хола и слуша радио "София". Изведнъж музиката по него се прекъсва и започва обедната емисия новини. Детето е шокирано и бързо тича в кухнята. "Тате, ела бързо - радиото говори", изумено е то. Истината е, че в семейството са меломани - бащата

18 партии и 7 коалиции останаха за изборите на 5 октомври

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Tal8XGdWH6c/

След проверката на ГРАО за редовността на подписките на партиите за изборите остават 18 партии и 7 коалиции. Въпреки облекчените условия, броят на желаещите формации да участват на вота сега са почти два пъти по-малко от тези през 2013 г., когато се регистрираха 38 партии и 7 коалиции, предаде Poligraff.net

Централната избирателна комисия (ЦИК) заличи  регистрацията на БКП на Донка Спасова, съпруга на покойния Владимир Спасов, заради недостатъчен брой валидни подписи. ЦИК заличи по-рано регистрацията на Българската работническо-селска партия и отказа регистрация на “Другата България” на Божидар Томалевски и на БКП на Крум Захариев.

До 2 септември партия може да поиска заличаване на регистрацията й и да си получи депозита от 2500 лв. До 30 август е срокът за включване на партии в регистрирани коалиции, а до 2 септември партиите могат да напуснат коалицията.

До 25 август пък е срокът за регистрация на инициативните комитети, които искат да издигнат независими кандидати за депутати. Тяхната регистрация се извършва в районните избирателни комисии. Засега е регистриран един инициативен комитет – за издигане на нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов. До 2 септември най-късно трябва да се регистрират и кандидатските листи – партийни и независими.

Партии:

1. ГЕРБ

2. “Атака”

3. “Република БГ” с председател Георги Василев

4. Българска социалдемокрация на Александър Томов

5. Общество за нова България с председател Агоп Каспарян

6. “Движение 21” на Татяна Дончева

7. “Нова алтернатива” на бившия военен министър Николай Цонев

8. НДСВ

9. ДПС

10. Български национален съюз “Нова демокрация” на Боян Расате

11. Социалдемократическа партия на Тодор Барболов

12. “Глас народен” на Светослав Витков

13. “Обединена България” на Илияна Раева

14. Нова България – интернет партията около Радослав (Роро) Кавалджиев

15. Партия на зелените с председател Валентин Симов

16. Нова сила на бившия зам.-председател на “Атака” Антон Сираков

17. Новото време

18. Зелените

Коалиции:

1. АБВ – АБВ, “Българска партия либерали”, “Обединен блок на труда” и ФАГО)

2. “Патриотичен фронт” (Национален фронт за спасение на България и ВМРО)

3. “Десните” (Български демократичен форум, “Синьо единство” и Единна народна партия на Мария Капон)

4. “България без цензура” (ББЦ, Гергьовден, Земеделски народен съюз и ЛИДЕР)

5. Реформаторският блок (ДСБ, СДС, “Движение България на гражданите”, БЗНС и Народна партия “Свобода и достойнство”)

6. “БСП – лява България” (БСП, Български социалдемократи на Георги Анастасов, Движение за социален хуманизъм, Европейска сигурност и интеграция на тома Томов, Комунистическа партия на България, Земеделски съюз “Александър Стамболийски”, “Нова зора”, Политическо движение “Евророма”, “Социалдемократи”, Партия на българските комунисти, “Екогласност”, “Обединена социалдемокрация” и Съюз на комунистите в България)

7. “Левицата и Зелена партия” (Българската левица и Зелената партия на Александър Каракачанов)

 

Разтоварват руската хуманитарна помощ в Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261953

Част от руската хуманитарна помощ пристигна в украинския град Мариупол. Украински служители започнаха да приемат съдържанието на камионите, съобщават руски медии. Започнало е разтоварване на хуманитарните помощи, които след това ще бъдат разпределени между жителите от специална комисия, добави представителят на администрацията.

137 години от Шипченската епопея

http://www.cross.bg/svobodata-shipka-vruh-1426824.html

/КРОСС/ Днес е кулминацията на националните тържества за 137-та годишнина от Шипченската епопея, които се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев. С тържествена заря - проверка на площада на историческия връх Шипка ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на България, съобщават от Инициативния комитет за провеждане на събитието. Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на националната гвардейска част по време на тържествената заря - проверка, която ще огласи историческия връх в 20:45 часа. Подвигът на героите на Шипка ще почетат с присъствието си служебният заместник министър-председател по социална политика и служебен министър на труда и социалната политика проф. Йордан Христосков и служебният министър на културата Мартин Иванов, информират организаторите на честването. Участие в тържествата ще вземат дипломати, кметове, представители на държавната власт и местните администрации, политици. Честването на годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България ще започне с панихида в Соколския манастир в памет на загиналите на Шипка. Туристически походи от три точки ще потеглят в посока легендарния връх. Тържествено ще бъде осветен новоизградения монумент на вечен огън, който ще бъде запален в криптата на Паметника на свободата, издигнат преди 80 години. 250 ученици от страната ще се включат в традиционното състезание по скоростно изкачване на 890-те стъпала към паметника

Не ме пращайте в парламента с по-малко хора от ДПС

http://www.bnews.bg/article-114513

Не ме пращайте в парламента с по-малко хора отколкото ДПС, заяви в Петрич лидерът на "България без цензура" Николай Бареков.

Светът е прекрасно място и си струва да се борим за него

http://www.cross.bg/svetut-borim-prekrasno-1426823.html

/КРОСС/ Ърнест Хемингуей, един от най-известните американски писатели, автор на романи и кратки разкази: Светът е прекрасно място и си струва да се борим за него.

Майдън Сакаджиев лъже и маже за политическите уволнения

http://frognews.bg/news_75085/

Бившият шеф на агенцията по рибарството Майдън Сакаджиев е правел политически чистки не само в неговото ведомство, но и в община Никопол, където в момента е председател на общинския съвет в града.За това свидетелстваха негови колеги и от агенцията и от Никопол.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/liderut-georgi-mihov-1426822.html

/КРОСС/ ГабровоПрезидентът на Република България Росен Плевнелиев ще посети храм „Успение на Пресвета Богородица", след което ще разгледа Интерактивния музей на индустрията. В сградата на общината президентът ще се срещне с кмета на Габрово. По случай тържественото отбелязване на 137-годишнината от Шипченската епопея държавният глава ще приеме на историческия връх почетния строй на Националната гвардейска част и ще произнесе слово. Мадан От 14.00 часа Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще присъства на откриването на новия рудник „Върба-Батанци". Жеравна От 18.30 до 20.00 часа съпредседателите на Коалиция "Патриотичен фронт" - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов ще присъстват на откриването на Национален фестивал. Царево От 12.00 часа лидерът на ПП АБВ и президент на Република България за периода 2002-2012 г. Георги Първанов и ген. Михо Михов ще се срещнат с обществеността и гостите на Царево на площада пред читалището.От 17.00 часа лидерът на ПП АБВ Георги Първанов и ген. Михо Михов ще поднесат цветя пред паметника на Преображенци в историческата местност „Петрова нива" и ще се срещнат с граждани и участници в честването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание Созопол От 10.00 часа лидерът на ПП АБВ и президент на Република България за периода 2002 -2012 г. Георги Първанов и ген. Михо Михов ще се срещнат с гражданите и гостите на Созопол в центъра на града - входа на Морската градина. Варна От 14

БЕХ налива милиарди в черната дупка НЕК - 1,2 млрд. лева само за шест месеца

http://business.actualno.com/BEH-naliva-miliardi-v-chernata-dupka-NEK---12-mlrd-leva-samo-za-shest-meseca-news_46477.html

Само през първите шест месеца на тази година Българският енергиен холдинг е дал 1,5 млрд. лева на свои дъщерни дружества, показва доклад на Министерството на финансите. Съгласно данните най-много пар...

"Байерн" стартира с победа в Бундеслигата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259177

Първенството на световния шампион Германия стартира с победа на "Байерн". Първенецът от миналия сезон спечели трудно с 2:1 над гостуващия "Волфсбург". В края на двубоя съперникът на баварците изпусна уникално положение за изравняване на резултата.

Томас Мюлер откри резултата в 37-ата минута след подаване на Ариен Робен, а самият холандец Първенството на световния шампион Германия стартира с победа на "Байерн". Първенецът от миналия сезон спечели трудно с 2:1 над гостуващия "Волфсбург". В края на двубоя съперникът на баварците изпусна уникално положение за изравняване на резултата. Томас Мюлер откри резултата в 37-ата минута след подаване на Ариен Робен, а самият холандец

Лондон е най-скъпият град в Европа по отношение на културата

http://art.actualno.com/London-e-naj-skypijat-grad-v-Evropa-po-otnoshenie-na-kulturata-news_46473.html

Лондон е най-скъпият град в Европа за културни дейности, изпреварвайки Париж по цена на билетите за балет и опера, показва изследване на Post Office Travel Money, цитирано от "Дейли мейл"...

В Петричко и Гоце Делчев хванаха над 3,5 тона канабис

http://blagoevgrad.actualno.com/V-Petrichko-i-Goce-Delchev-hvanaha-nad-35-tona-kanabis-news_46481.html

Продължават действията на служителите на вътрешното министерство за противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества на територията на област Благоевград, съобщиха от пре...

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/televizionno-ytro-1426821.html

/КРОСС/ "Събуди се", Нова телевизия На живо от връх Шипка: 137 години след подвига на българските опълченци. Законно право или законен лукс - колко струва лекарската помощ по морето. Разпънаха ли сергиите? Осман Октай за гласовете срещу министерски постове. Благоевград срещу „Цар Самуил". Разговор с проф. Божидар Димитров. Скандалният бивш шеф на Агенцията по рибарство проговаря пред Нова телевизия. Акция по грешка и лов на изборни търговци. Ще пребори ли престъпността новия вътрешен министър. За да сте сред гостите на Жеравна днес - дрескод „народна носия".    

Украинец пое отговорност за боядисаната петолъчка в Москва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/23/2366666_ukrainec_poe_otgovornost_za_boiadisanata_petoluchka_v/?ref=rss


Украинец призна на страницата си в интернет, че е авторът на ацията в Москва по боядисване на петолъчката и монтиране на украинско знаме на една от емблематичните сгради на руската столица.

Властите поставиха под домашен арест четирима руски граждани от Москва - Анна Лепешкина, Евгения Короткова, Алексей Широкожухов и Александр Погребов, докато тече следствието, по което може да бъдат обвинени и осъдени за хулиганство на затвор до 7 години. Анна е известна руска състезателка по...

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/otkaza-saiitove-viktoriya-1426820.html

/КРОСС/ в. МониторПуснаха нова услуга 2 в 1 в сайтове за запознанстваПредставят се за студентки, които следвали „вишо" образованиеПроститутки зарибяват клиенти в интернет с примамливи и нестандартни оферти и промоции - сексуслуги с вечеря или с добра дума и майчини ласки. Наред със специализираните еротични сайтове жриците са окупирали и наглед безобидните сайтове за запознанства. В един от тях се подвизава мургава брюнетка, която се представя като Iliana Mileva, на 40 г., от София. Според инфото в профила й дамата работи в държавна фирма в сферата на информационните технологии. в. СтандартСветовната мания "Ледена кофа" предизвика мексиканска вълна и в България. Родните ВИП-ове обаче предпочетоха да направят дарения не за борбата срещу амиотрофичната латерална склероза, а за пострадалите от наводненията у нас. Тон даде еврокомисарят Кристалина Георгиева, която преди ден отказа да се полее, но дари 5000 лева на бедстващите след потопа в Мизия. Вчера и Николай Бареков бе полят от сина си, след което обеща дарение за децата от Аспарухово. Още куп шоумени и спортисти приеха предизвикателството на ледената кофа, но не стана ясно с колко пари и за каква кауза ще помогнат. Сред предизвиканите вече са президентът Росен Плевнелиев, шефът на БНБ Иван Искров и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. в. ДумаДПС подготвя мощно гласуване с чужди лични карти на предстоящите парламентарни избори, ще сезираме ЦИК, служебния премиер Георги Близнашки и МВР

23 август в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-obyavyava-1426818.html

/КРОСС/ 1244 г. - Турската армия превзема Йерусалим.1305 г. - Екзекутиран е шотландския национален герой Уилям Уолъс.1328 г. - Състои се коронацията на Филип VI.1382 г. - Руската войска използва за първи път артилерия при отбраната на Москва от татарите.1514 г. - Османските войски побеждават сефевидите в Битката при Чалдиран и придобиват контрол над източна Мала Азия и северен Ирак.1572 г. - Късно вечерта в Париж започва масов погром на хугеноти, известен като Вартоломеевата нощ.1770 г. - Джеймс Кук обявява Австралия за колония на Англия.1799 г. - Наполеон напуска Египет и се завръща във Франция.1839 г. - Обединеното кралство анексира Хонконг.1866 г. - Австро-пруската война приключва с подписването на Пражки договор, съгласно който Венеция е предадена на Италия.1877 г. - Руско-турска война (1877-1878): Води се най-тежкият бой по време на Шипченскатата битка (11 август стар стил).1914 г. - Първата световна война: Япония обявява война на Германия и бомбардира Циндао в Китай.1921 г. - Файсал I е коронован за крал на Ирак.1924 г. - Разстоянието между Земята и Марс е най-малко - за последен път е било такова през 10 век.1927 г. - Никола Сако и Бартоломео Ванцети са екзекутирани на електрически стол в Масачузетс.1935 г. - На кулите на Кремъл са поставени рубинови петолъчки.1939 г. - Втора световна война: Нацистка Германия и СССР подписват Пакт за ненападение в Москва. В секретно допълнение Балтийските страни, Финландия и Полша са поделени между двете държави.1940 г

Днес да почерпят..

http://www.cross.bg/dnes-da-pocherpyat-1426819.html

/КРОСС/ Георги Чиликов, треньор по футбол, 36 г.Димитър Манолов, Вицепрезидент на КТ „Подкрепа", 56 г.Д-р Емил Кръстев, завеждащ отделението по неврохирургия в МБАЛ „Софиямед".Иванка Вълкова, главен счетоводител на МБАЛ ЗДРАВЕ в Пазарджик

Св. свещеномъченик Ириней, епископ Лионски

http://www.cross.bg/irineii-sveti-tzurkvata-1426817.html

/КРОСС/ Св. Ириней, един от великите отци на Църквата, се родил в Смирна. Той бил ученик на смирненския епископ св. Поликарп. "Аз живо помня - писал св. Ириней вече на старост - всичко, което ми разказваше Поликарп за своите беседи с Йоан Богослов, който говорил за Иисус Хростос, за Неговите чудеса и учения. И Поликарп вярно ни предаваше онуй, което бил чул от очевидеца на Словото на живота. Аз, по Божия милост, слушах всичко това с внимание и го записах не на хартия, а в сърцето си." Ириней, ученикът на великия Поликарп, ръкоположен от него за презвитер, също така ревностно служил Богу и заедно с Потин проповядвал в Галия. Там тия двама свети мъже турили основите на църквите в Лион и Виена през последната половина на второто столетие. Тия църкви били скоро изпитани чрез жестоко гонение и се оказали верни на Бога. Езичниците разпространявали най-ужасни клевети против християните и с това възбудили против тях всички жители на страната. Християните били влачени в тъмници, бити с тояги и камъни, а имуществата им били ограбвани. Но те показали несъкрушимо мъжество и твърда вяра. Между мъчените в туй време особено бележита е една млада девойка на име Бландина, прислужница в една християнска къща. Тя била подложена на най-жестоки изтезания, за да изтръгнат от нея признание за приписвани на християните престъпления, или пък да я заставят да се отрече от Христа. Но тя само повтаряла: "Ние сме християни и не вършим престъпления"

Жертвите на епидемията от ебола в Западна Африка вече са 1427

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/23/2366665_jertvite_na_epidemiiata_ot_ebola_v_zapadna_afrika/?ref=rss


Епидемията от ебола в Западна Африка е причина за смъртта на 1427 души от общо 2615 известни случаи на разболели се, съобщи Световната здравна организация (СЗО), предаде "Ройтерс". Регистрирани са 142 нови случаи на лабораторно потвърдени, вероятни или предпологаеми случаи на опасната хеморагична треска и за още 77 души, починали от нея в четири от засегнатите страни - Гвинея, Либерия, Нигерия и Сиера Леоне.

Мащабът на епидемията не е ясен, защото семействата често укриват своите...

Асансьорите у нас: Убийствен риск за по-евтино

http://www.bnews.bg/article-114466

Не е виновна държавата, когато хората сами не полагат грижи за собствената си сигурност.

Драги: ЕЦБ не може сама да задвижи икономиката, правителствата да намалят безработицата

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/23/2366663_dragi_ecb_ne_moje_sama_da_zadviji_ikonomikata/?ref=rss


Европейската централна банка е готова да направи повече, за да подкрепи колебливото възстановяване в 18-те страни, които използват еврото, но правителствата трябва да се включат в усилията за намаляване на упорито високата безработица, заяви председателят на Европейската централна банка Марио Драги, цитиран от "Асошиейтед прес". На конференцията на Федералния резерв на САЩ в Джаксън Хоул, Уайоминг той припомни, че банката вече свали лихвените равнища, предложи евтини заеми на банките и обмисля...

"Атлетико" отчая "Реал" (Мадрид) и взе суперкупата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259169

След 1:1 в първия мач на "Сантяго Бернабеу", в реванша на своя стадион "Висенте Калдерон"  домакините от "Атлетико" спечелиха с 1:0 и грабнаха трофея. Успехът дойде след ранен гол на новото попълнение Марио Манджукич. Хърватският нападател бе привлечен това лято от "Байерн". Той вкара още в третата минута, след като "бялата" защита н След 1:1 в първия мач на "Сантяго Бернабеу", в реванша на своя стадион "Висенте Калдерон" домакините от "Атлетико" спечелиха с 1:0 и грабнаха трофея. Успехът дойде след ранен гол на новото попълнение Марио Манджукич. Хърватският нападател бе привлечен това лято от "Байерн". Той вкара още в третата минута, след като "бялата" защита н

БЕХ дал 1,5 млрд. лева на дъщерни дружества

http://pik.bg/бех-дал-15-млрд-лева-на-дъщерни-дружества-news217079.html

БЕХ дал 1,5 млрд. лева на дъщерни дружества

Близо 1,5 млрд. лева е дал Българският енергиен холдинг на свои дъщерни дружества, пише "Стандарт", позовавайки се на междинния отчет на холдинга за първото полугодие. Най-голям е размерът на заема за Националната електрическа компания /НЕК/ - 1,2 млрд. лева. Те са натрупани по общо 7 договора между двете страни. В отчета си енергийният холдинг съобщава още за рязък спад на приходите - от 245 млн. лева за първите шест месеца на 2013 година до едва 34 млн. лева за същия период на тази година. От компанията обясняват, че намалението е причинено от свитите приходи от дивиденти на дъщерните компании.

Общият дълг на БЕХ вече надхвърля 3,5 млрд. лева. БЕХ има да получава и 319 млн. лева от общинското дружество "Топлофикация - София". От столичното дружество обясняват, че една от причините за това е системата на плащанията. От "Топлофикация - София" трябва да предплатят количествата природен газ, който ще използват, а от своя страна клиентите на дружеството плащат за потребената топлинна енергия със закъснение, съобщава investor.bg.

Осман Октай: Само Борисов има воля да интергрира малцинствата

http://offnews.bg/news/n_1/n_380153.html

"От създаването си ГЕРБ започна плахо, но постепенно да работи в смесените райони и да привлича образовани кадри от мюсюлманското население в България. Именно затова в техните редици има представители на малцинствата”. Това обяви в интервю за Нова телевизия бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Преди седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в кърджалийското село Припек, че в следващото правителство трябва да има поне 10 зам.-министри мюсюлмани и ако ГЕРБ спечели 121 депутати, това ще бъде факт.  Според Октай Борисов, за разлика от другите политически формации, има волята да направи това. "По-важното не е бройката министри, за които всички се хващат, а това, че за първи път един лидер отваря вратите си, казвайки, че в правителството трябва да има повече хора от малцинствата, стига тези хора да са умни с образование и талант. 25 години ние живяхме в капсулация и нито една партия не прие българските мюсюлмани като равнопоставени граждани в своите редици”, коментира Вежди Рашидов , който беше министър на културата в правителството на ГЕРБ, а след това депутат от ГЕРБ. "В момента кадрите на ДПС злоупотребяват с темата с кафето и постоянно казват как те вече са се разбрали с Борисов и ще управляват заедно в следващото правителство. Неслучайно като контра на тази злоупотреба той каза, че ще управлява самостоятелно и няма да влезе в коалиция с никого”, каза още Осман Октай . "Мечтая за деня, когато ще видя представителство на малцинствата в различни парламентарни групи, без да има етнически обособени формации, които да се конфронтират. Не само ръководството на ДПС, но и цялото малцинство се поставя в изключителна изолация заради модела „Доган”, на мнение е бившият зам.-председател на движението. Според Осман Октай единственият начин, чрез който може да се разбие този модел, е не само ГЕРБ, но и всички политически формации да подадат ръка на можещите хора в малцинствата.

Тенисистът Пьотр Несторов от "Черно море Елит" е спортист №1 на Варна за месец юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=261885

За спортист №1 на Варна за месец юли спортните журналисти избраха тенисистът Пьотр Несторов, който стана световен шампион за деца до 11 г. на турнир във Франция. Той спечели и четирите си двубоя и заслужено триумфира като №1 в надпреварата.

Осман Октай: Бойко Борисов е първият политик, който привлича представители на малцинствата

http://pik.bg/осман-октай-бойко-борисов-е-първият-политик-който-привлича-представители-на-малцинствата-news217082.html

Осман Октай: Бойко Борисов е първият политик, който привлича представители на малцинствата

„Още от създаването си – отначало плахо, после все по-сигурно, ГЕРБ работи в смесените райони и приобщава мюсюлманите. Бойко Борисов е първият български политик, който има волята да привлича кадри от малцинствата”. Така Осман Октай коментира пред Нова телевизия изказването на лидера на ГЕРБ за десетте зам.-министри мюсюлмани, които неговата партия ще назначи, ако управлява.

Според Октай изявлението на Борисов е контрадействие на кампанията, подета след срещата му с Лютви Местан в Кърджали. По думите му висши кадри на ДПС започнаха да злоупотребяват с думите на Бойко, бият се в гърдите, че партията им пак ще е в управлението и много грешат с ези изхвърляния. Осман Октай е категоричен: моделът Доган създаде мюсюлманските гета, за да контролира политическото им поведение и вота им.

Тежки боеве в Ирак между иракските сили, кюрдите и джихадистите от "Ислямска държава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=261950

Иракски правителствени войски и кюрдските бойци пешмерга водят тежки сражения със сунитските бунтовници от терористичната групировка Ислямска държава за контрола върху град Джалаула. В боевете се използват тежки картечници, гранатомети, артилерийски снаряди.

Събота: Жега, но с облаци и дъжд

http://www.bnews.bg/article-114511

Въпреки високите температури, днес над страната ще е облачно. Следобед ще има краткотрайни валежи и гръмотевици.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259160

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник  В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Брандао може да влезе за три години в затвора

http://football.actualno.com/Brandao-moje-da-vleze-za-tri-godini-v-zatvora-news_46469.html

Нападателят на Бастия Бранадо е заплашен от затвор до 3 години за нападението срещу футболиста на Пари Сен Жермен Тиаго Мота, което съдът квалифицира като "умишлено причиняване на вреда", ...

Байдън заговори за федерална система в Ирак

http://asia.actualno.com/Bajdyn-zagovori-za-federalna-sistema-v-Irak-news_46471.html

Американският вицепрезидент Джо Байдън заяви, че САЩ биха подкрепили федерална система в Ирак, макар да са за запазване на единството на разединената държава, предаде БГНЕС. В мнение, публикувано в...

Iliana Mileva, на 40 г.: Предлагам секс (без анален) плюс вечеря, близо е до метростанция "Вардар"!

http://www.zapernik.com/bulgariya/iliana-mileva-na-40-g-predlagam-seks-bez-analen-plyus_33861/

Проститутки зарибяват клиенти в интернет с примамливи и нестандартни оферти и промоции – сексуслуги с вечеря или с добра дума и майчини ласки. Наред със специализираните еротични сайтове жриците са окупирали и наглед безобидните сайтове за запознанства, пише "Монитор". В един от тях се подвизава мургава брюнетка, която се представя като Iliana Mileva, на 40 г., от София.

Според инфото в профила й дамата работи в държавна фирма в сферата на информационните технологии. Интересува се от...

Продължава

Стилист Капанов не яде нищо тестено от година насам

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258477

Първото нещо, което прави стилист Кръстю Капанов, когато отиде в Париж, е да посети любимия си белгийски ресторант Първото нещо, което прави стилист Кръстю Капанов, когато отиде в Париж, е да посети любимия си белгийски ресторант "Лион" на "Шан-з-Елизе" и да си поръча миди. "Правят ги страхотни, готвил съм ги по този начин и вкъщи. Със сос от ситно нарязан лук, малко синьо сирене и бяло вино", казва той. Капанов обича морски дарове и риба. Яде често,

Защо Кейти Холмс се скри от екрана?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/zashto-kejti-holms-se-skri-ot-ekrana-6020641

35-годишната звезда заявява, че бившият й съпруг Том Круз не е причина за застоя в кариерата й

Бум на чревни инфекции във Варна, по-малко болни от грип

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259150

Двойно са се увеличили случаите на заболели от чревни инфекции през тази седмица, спрямо преходната, информират от РЗИ Варна. Причината е в по-високите летни температури и по-дългия отчетен период. Регистрирани са общо 141 случая на заболели лица от чревни инфекции срещу 68 за предходната седмица, съобщи Дарик. Двойно са се увеличили случаите на заболели от чревни инфекции през тази седмица, спрямо преходната, информират от РЗИ Варна. Причината е в по-високите летни температури и по-дългия отчетен период. Регистрирани са общо 141 случая на заболели лица от чревни инфекции срещу 68 за предходната седмица, съобщи Дарик.

Октай: Доган е труднопреодолим фактор

http://frognews.bg/news_75084/

ГЕРБ са първата българска политическа формация, която започна плахо, но все пак да работи в смесените райони и привличане на мюсюлманско население,каза Осман Октай пред Нова ТВ. Един от основателите на ДПС по този начин коментира изказването на Борисов, че в новото правителство трябва да има най-малко 10 заместник-министри, изповядващи исляма.

Паузата в глобалното затопляне може да продължи още 10 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=261954

Топлината се складира дълбоко в Атлантическия и Южния океан, но вероятно ще излезе на повърхността след десет години, съобщи в. "Дейли телеграф". Американско изследване показва, че естественият цикъл на океанските потоци е предизвикал пауза в глобалното затопляне, като е преместил топлината от плитките води повече от километър надолу към дълбините на Атлантическия и Южния океан.

Бум на чревни инфекции във Варна, по-малко болни от грип

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259148

Двойно са се увеличили случаите на заболели от чревни инфекции през тази седмица, спрямо преходната, информират от РЗИ Варна. Причината е в по-високите летни температури и по-дългия отчетен период. Регистрирани са общо 141 случая на заболели лица от чревни инфекции срещу 68 за предходната седмица, съобщи Дарик. Двойно са се увеличили случаите на заболели от чревни инфекции през тази седмица, спрямо преходната, информират от РЗИ Варна. Причината е в по-високите летни температури и по-дългия отчетен период. Регистрирани са общо 141 случая на заболели лица от чревни инфекции срещу 68 за предходната седмица, съобщи Дарик.

Бивш депутат от ГЕРБ влезе в "Мини Марица-изток"

http://www.bnews.bg/article-114510

Бившият народен представител от ГЕРБ Андон Андонов влезе в борда на държавната фирма "Ми Марица - изток". В същото време той е пети в листата на партията на Бойко Борисов в Стара Загора.

Дъжд и грамотевици следобед

http://offnews.bg/news/n_1/n_380150.html

Дъжд и грамотевици трява да се очакват днес следобед, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, в Източна България ще духа слаб източен вятър. Максимални температури ще са между 26° и 31°, в крайните югозападни райони до 33-34°, в София около 27°. Над Черноморието облачността също ще е значителна. На отделни места ще има краткотрайни валежи. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури 27° - 28°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Над планините по-значителна облачност ще има следобед, ще превалява, очакват се и гръмотевици. 

“Ислямска държава” - враг номер едно и на исляма

http://e-vestnik.bg/21171/islyamska-darzhava-vrag-nomer-edno-i-na-islyama/

Шериатът се налага с оръжие в ръка. Кадър от филма на Вайс нюз

Зловещата власт на “Ислямската държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) се разпростира вече в източните сирийски провинции и северните райони на Ирак. Укрепването й е съпроводено с дълга поредица от екзекуции, разпъвания на кръст, обезглавявания и какви ли не още наказания за “равнодушните”, не твърде склонни да следват повелите на един архаичен ислям. Там, където царства той - да речем, например в сирийската провинция Ракка, е забранено да се преподават философия и химия, защото “погазвали законите на Аллах”. Жените вече нямат никаква роля в публичното пространство.

При все това ИДИЛ разгръща пропаганда и в интернет. По поръчка на Рафик Абу-Мусаб, “пресаташе” на ИДИЛ, бе изработен, например, репортаж, който ще е добре всеки да види, за да разбере как мракобесието покварява хората, търсещи в него убежище.

Показани са функционери на “Ислямска държава”, които упражняват на местна почва средства за контрол върху населението, напомнящи нацисткия режим: наказанието “реабилитира” провинилия се, а осъдените на бой с камшик трябва да заявят, че заслужават мъчението. Как се е стигнало дотам?

През април 2013 г. Ал Багдади, днес “халиф” на ИДИЛ, е само дребен бандитски главатар като стотици други в Сирия. Обединил насила своето формирование с друга групировка, водеща битки в Сирия, той хвърля ръкавица на Ал Каида. Амбицията му е да сплоти възможно повече бунтовници не само за борба срещу сирийския режим, а най-вече за да се утвърди като водач на сунитите чрез своите завоевания. Целта му е да властва над известна територия и постепенно да я разширява, прибягвайки до най-ужасяващо насилие.

С насилието Ал Багдади е запознат твърде добре - “кариерата” му започва в една от най-безмилостните групи, застанали срещу американското присъствие в Ирак. Тъкмо затова другите иракски движения обръщат гръб на въпросната мрежа и голяма част от нея е унищожена.

Изтеглянето на американците през 2011 г. дава на групата възможност да се възстанови и да привлече нови участници. Приключенията под знамената на харизматичен водач са нещо наистина съблазнително и Ал Багдади въплъщава мечтите за завоевания - смазва победените без жал, сред плячката заграбва и жените им.

Символ на обединението, ислямът става претекст за грабежи и убийства - десетилетните войни са съсипали региона, така че богатствата, изтръгвани насила или чрез банкови обири, по-специално след превземането на Мосул, са голямо изкушение.

Да не забравяме и месечните възнаграждения от по няколкостотин долара, логично подмамващи младите безработни. Според оценки ИДИЛ разполага с около 20-30 хиляди бойци, а наскоро в редиците й са се влели още 6000, включително 1000 чужденци.

Освен лесно печелещите богатства ще споменем и финансовите инжекции от чужбина от май 2013 г., които подпомагат Ал Багдади да започне унищожителната си авантюра и да събере сили. Чрез посредници “меценати” сунитските арабски петролни монархии от Персийския залив подкрепят мощно тогава ИДИЛ, за да си набави необходимото за настъпление. Методите й не ги интересуват особено, стига Ал Багдади да се включи в битките срещу шиитите - значи и срещу Иран - за регионално господство.

Ал Багдади разпраща тук и там въоръжени банди - напада, когато има повече бойци от противника, и се изтегля, щом усети, че е по-слабият. ИДИЛ се възползва и от разпадането на властта, било то в Сирия - заради гражданската война, или в Ирак, където политиката на бившия премиер Ал Малики, пропита с корупция и връзкарство, разгневи част от сунитските племена в северните райони. В Кюрдистан той атакува слаби места от противниковата отбрана (кюрдските отбранителни съоръжения са разтегнати в дъга на близо 1000 километра и е по-лесно защитима вдлъбнатата им, плоска част) и умело използва ред пропуски на кюрдското командване, накарали впрочем президента (на полуавтономния регион Масуд) Барзани ...

Как Голямата война промени икономиката

http://e-vestnik.bg/21163/kak-golyamata-voyna-promeni-ikonomikata/

Първата световна война доведе до смяна на модела на мислене в икономиката, който е в сила и досега. Там, където преди 1914 година господстваше либералното мислене, държавата иззе съществени функции. Оттогава Западът губи позиции.

Стоките и капиталите никога преди не са били толкова подвижни. Международната търговия изживява бум. Държавата осигурява правилните рамки, но иначе намесата й в икономическата политика е минимална. Растежът е висок и периодът на силно нарастване на икономиката изглежда скоро няма да свърши. Не, това не е описание на бъдещето, това е времето преди избухването на Първата световна война.

“Каква изключително въведение в икономическото развитие на човечеството бе епохата, която приключи през август 1914 година!”, заяви икономистът Джон Мейнард Кейнс. Думите му сочат последиците на войната за световната икономика, която преди това бе в абсолютна фаза на възход.

До 1914 година напредъкът почти без изключения се оценяваше положително. Техническите нововъведения, вярваха повечето хора, ще са от полза за всички и ще направят живота по-приятен. На границата между двата века потенциалът изглеждаше неограничен. Наложи се обаче хората да научат по болезнен начин, че напредъкът има и тъмни страни, а новите изобретения трябва да бъдат посрещани, ако не с ужас, то поне с предпазливост.

За нас сега се разбира от само себе си, че възможностите и опасностите трябва да бъдат внимателно претегляни. Това се вижда при интензивните дебати за безпилотните самолети, дигитализацията и защитата на личните данни. Ние знаем, че не всичко, което е изпълнимо и практично, трябва да бъде направено, тъй като последиците често са непредвидими. Никое друго събитие не ни е накарало толкова ясно да осъзнаем този факт, колкото атомната бомба над Хирошима. Тя стана възможна, едва след като Ото Хан откри разпадането на атомното ядро без никога да е искал да се стига толкова далеч.

Понякога вярващите в технологичния прогрес са твърде самоуверени, а често и слепи за страховете и опасенията на хората. Например Google - интернет гигантът събира милиарди лични данни, но какво точно се случва с тях до голяма степен остава неизвестно. В книгата си “Vernetzung der Welt” (”Свързването на света в мрежа”) ръководителят на концерна Ерик Шмид описва утопия, в която държавите принадлежат на миналото и само техниката може да разреши световните проблеми. Дали това не е ужасяващ сценарий?

“Кутията на Пандора”, за която историкът Йорн Лайънхарт говори в едноименната си книга, бе отворена през 1914 година и оттогава никога не е била напълно затваряна. Непрекъснато посягаме към капака, за да водим война или за да крадем икономически тайни.

Западът сам направи Изтока отново силен

Последиците на Първата световна война веднъж завинаги промениха световната икономика, пише Нийл Фъргюсън в основополагащата си книга “Войната на света”.

“Около 1900 година Западът господстваше над света. След едно столетие на модерни конфликти между европейските империи това вече не е така”, отбелязва той. Първоначално това твърдение звучи изненадващо. Нима Западът, най-малкото след края на Студената война, не се утвърди като победител?

Не, както се оказва. Западът губи силата и влиянието си, десетилетие след десетилетие. И всичко започна с Голямата война от 1914 година.

Кризата на Европа съживи азиатските сили през 20 век. Равновесието между Изтока и Запада, което за 400-те години след 1500 година бе загубено, се възстанови и изглежда бавно, но сигурно се измества към азиатските страни.

Какво обаче става със световната икономика? През войната държавата стана важен актьор на икономическата сцена, купуваше военни стоки и преустройваше производството според нуждите си. Същевременно даде на синдикатите повече сила, за да ги държи на линия. Така че след войната бе трудно да се ограничат отново влиянието на държавата и властта на синдикатите. Пренастройването на икономиката от военновременен към мирен режим пък бе изключително тежко. При това ...

Морган Фрийман: Сексът ме поддържа млад

http://showbusiness.actualno.com/Morgan-Frijman-Seksyt-me-poddyrja-mlad-news_46465.html

Американската легенда Морган Фрийман сподели, че сексът го поддържа млад, съобщава Контактмюзик. 77-годишният актьор, който има два развода зад гърба си, твърди, че здравото либидо е ключът да се чу...

Св. мъченик Луп

http://celebrate.actualno.com/Sv-mychenik-Lup-news_46482.html

Свети мъченик Луп живял при царуването на император Аврелиан (царувал от 270 до 275 г., бел.ред.) и бил роб на един господар, но свободник в Христа Господа (сравн. 1Кор. 7:22, бел.ред.), в Когото вярв...

Лъже ли Майдън Сакаджиев за ИАРА и злоупотребява ли в Никопол?

http://politics.actualno.com/Lyje-li-Majdyn-Sakadjiev-za-IARA-i-zloupotrebjava-li-v-Nikopol-news_46467.html

В истинско фиаско се превърна интервюто пред Нова телевизия Майдън Сакаджиев. Бившият шеф на ИАРА така и не посмя да отговори на въпроса защо в официална позиция от вчера той казва, че е уволнил само ...

10-те номера, които мозъкът ни прави

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258600

Повечето хора си мислят, че добре разбират причините, които определят постъпките им. Правим нещо, защото се стремим към моментно удовлетворение, или защото вярваме, че сме поели в правилната посока към по-дългосрочните си цели. Искаме да вярваме, че решенията ни се базират на внимателно претегляне на плюсовете и минусите. Това обаче е една удобна Повечето хора си мислят, че добре разбират причините, които определят постъпките им. Правим нещо, защото се стремим към моментно удовлетворение, или защото вярваме, че сме поели в правилната посока към по-дългосрочните си цели. Искаме да вярваме, че решенията ни се базират на внимателно претегляне на плюсовете и минусите. Това обаче е една удобна

Напрегнато археологическо очакване в земите на Александър Велики

http://e-vestnik.bg/21169/napregnato-arheologichesko-ochakvane-v-zemite-na-aleksandar-veliki/

Франс прес

Гробницата в Амфиполис. Снимка: от тв екрана

Дали една от най-големите гробници, откривани някога в Гърция, в земите на Александър Велики, ще разкрие тленните останки на близък на известния завоевател? Археолозите никога досега не са били така близо до това да проникнат във вътрешността на мавзолея и тайната несъмнено да бъде разкрита.

Посещението на гръцкия премиер Андонис Самарас миналата седмица в Северна Гърция на мястото на разкопките в Амфиполис поднови спекулациите за това какво крие впечатляващата надгробна могила, разположена на стотина километра от Солун.

Внимателните разкопки в земите на древна Македония продължават от много години. Работата бе прекъсната за известно време от изчерпването на средствата, свързано с кризата.

Но според гръцкия в.”Катимерини” само две стени делят вече археолозите от вътрешността на гробницата.

“Нужни са две до три седмици, за да се влезе в гробницата и да се стигне до заключенията”, заяви миналия четвъртък министърът на културата Костас Тасулас.

Колкото и да е “нетърпелива” да проникне в гробницата, археоложката Катерина Перистери, която ръководи обекта, подчерта обаче, че “разкопките налагат свой график” и че е трудно да се предвиди точният момент, когато загадката ще бъде разкрита, посочи гръцката информационна агенция АНА.

Премиерът консерватор изрази своята сигурност, че се намира пред “много важна находка” в един район по-малко известен, отколкото античните храмове в Южна Гърция, но който от 70-те години насам е територия на големи археологически открития.

Със своите гори, езера, реки, златни и сребърни мини, сегашният район на Централна Македония в Гърция е съставлявал центъра на царството на Александър Велики 356-323 г. пр.Хр. .

Каква личност е получила честта да почива от 2500 години насам под внушителна триметрова надгробна могила, защитена от близо 500-метрова ограждаща стена, изградена от мрамор, транспортиран от остров Тасос северната част на Егейско море .

Хипотезите говорят за Роксана, персийската съпруга на Александър, за Олимпия - майката на царя, или за един от неговите съратници и генерали.

“Със сигурност става дума за гроб, датиращ от времето след смъртта на Александър, но не се знае на кого е “, според Катарина Перистери.

След смъртта на Александър във Вавилон Роксана и нейният син са били убити през 310 г. пр.Хр от генерал Касандър, който става цар на Македония.

Лъвът на върха на стената, двата сфинкса на входа на гробницата, датирани между 325 и 300 г. пр.Хр, свидетелстват за “впечатляващия” характер на паметника, посочва Перистери.

Александър III Македонски, роден в древната Пела, обучаван от Аристотел до 16-годишна възраст, е създал на 30-годишна възраст една от най-големите империи в античния свят, която се е простирала от Йонийско море до Хималаите.

Едва през 1977 във Вергина, на запад от Солун, бе разкрита непокътната гробницата на Филип II, неговия баща.

Шансовете гробът в Амфиполис да е този на Александър, чието локализиране отдавна вълнува въображението на историците, са почти нулеви, според археолозите. След неговата смърт на 32-годишна възраст тленните му останки били погребани в Александрия, в Египет, без нито едни разкопки да са потвърдили този сценарий.

Любителите на историята не са единствените, които следят внимателно резултатите от разкопките в Амфиполис. Наследството на Александър е в центъра на отдавнашния спор между Атина и Скопие, столица на малката балканска държава на северната граница на Гърция, която не успя да получи официалното си международно признание под името Македония.

От провъзгласяването на независимостта на бившата югославска република през 1991 г. насам Гърция блокира нейното присъединяване към ЕС и НАТО, обвинявайки я в присвояване на нейната култура и специално на личността на Александър Велики.

Атина протестира, когато летището на Скопие бе прекръстено на “Александър Велики” и при откриването през 2011 г. на статуя на завоевателя на основния площад на македонската столица.

В разгара на напрежението между двете страни през 90-те години една малка ...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/23/2366550_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите днес:


5.1 по Рихтер разлюля Суматра

http://offnews.bg/news/n_1/n_380148.html

Земетресение с магнитуд 5.1 по Рихтер е регистрирано в близост до западното крайбрежие на индонезийския остров Суматра, съобщи РИА Новости. Няма предупреждение за опасност от цунами, съобщават от Националното управление по метеорология,климатология и геофизика на Индонезия. Епицентърът на труса е бил на разстояние от 399 км северозападно от архипелага Симеуе в провинция Ачех и на дълбочина от 10 км.

Двойно повече заболели от чревни инфекции във Варна за седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=261928

Остра заразна заболяемост през изминалата седмица се движи в характерните за сезона граници, съобщиха от РЗИ-Варна за Moreto.net. Заболяемостта от чревни инфекции е двукратно завишена в сравнение с предходната седмица, поради по- високите летни температури и по-дългия отчетен период.

Иде времето на старите моми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258921

Мацките от “Сексът и градът” търсят принца вече няколко петилетки. Камерън Диас и Кайли Миног също. Изключително красиви, успешни и богати жени прекарват 30-те си години като сингъл или, казано на традиционен български – стари моми.
Все повече жени в развитите държави следват този модел. На 30 те все още са моми за женене, нямат деца, съпруг и... Мацките от “Сексът и градът” търсят принца вече няколко петилетки. Камерън Диас и Кайли Миног също. Изключително красиви, успешни и богати жени прекарват 30-те си години като сингъл или, казано на традиционен български – стари моми. Все повече жени в развитите държави следват този модел. На 30 те все още са моми за женене, нямат деца, съпруг и...

Киселина руши 15 000 кино шедьовъра

http://www.bnews.bg/article-114509

Киселина руши 15 000 български и световни филми от Златния фонд на Българската национална филмотека.

“Синдромът Елена Чаушеску” - има ли шансове жена на президентските избори

http://e-vestnik.bg/21164/sindromat-elena-chaushesku-ima-li-shansove-zhena-na-prezidentskite-izbori/

Министърка по румънски
Елена Удря, скандално известна в Румъния с разголените си фотосесии, беше и министър на регионалното развитие. Снимка: политикон

Две жени - Моника Маковей и Елена Удря, обявиха до момента намерение да влязат в надпреварата за най-високия пост в държавата.

Въпреки това, в сегашния парламент на Румъния жени спечелиха само 68 мандата от общо 588, тоест 11,5 процента. В сравнение с първия законодателен орган след падането на комунистическия режим, процентът на мандатите, заети от жени, се е удвоил. Дори и така, в сравнение с останалите европейски държави, тези данни поставят Румъния на шесто място по процент на жените в парламента.

От една страна, обяснява Елена Бордяла, изследовател на проблема за равенството на половете в Румъния, си имаме работа със “синдрома Елена Чаушеску”, според който жените имат само негативно влияние в румънската политика, както Елена Чаушеску е имала върху политиката по нейно време, и жените не биват избирани на политически длъжности. От друга страна, изглежда че равенството на половете започва да бъде възприемано като европейска ценност в румънското общество, а румънците могат и искат да гласуват за жени.

В този контекст какъв шанс има една жена да бъде избрана за президент на Румъния през 2014 г.? “Зиаре” задава този въпрос на Елена Бордяла, изследовател по проблема на равенството на половете в Румъния от Европейския университетски институт във Флоренция. Бордяла е изследвала правото и проблематиката на равенството между половете в миналото и в Университета в Осло, в Университета “Лучиан Блага” в Сибиу и в Университет в Исландия.

Половата дискриминация в Румъния е изключително тревожен аспект, а слабото представяне на жените в политиката представлява само върхът на айсберга, посочва Елена Бордяла. В последния доклад на Световния икономически форум за неравенството между половете Румъния е поставена на 70 място от общо 136 държави, след много азиатски или африкански държави, като Уганда, Намибия или Казахстан. От проучване на Европейския институт за равенство на половете става ясно, че Румъния има най-ниско ниво на равенство на половете в ЕС. Според Елена Бордяла това говори много за предразсъдъците и стереотипите, които съществуват в румънското общество, и е малко вероятно тези предразсъдъци и стереотипи да не повлияят на избирателите, когато става дума за избиране на жена за президент.

В допълнение, трябва да се има предвид това, че на практика упражняването на правото на глас от страна на жените е относително ново в историята на Румъния. Ако правото на глас бе дадено на жените през 1938 г. по времето на Карол Втори, първите свободни избори, на които жените са можели да избират, са се състояли след падането на комунизма през 1990 г. Изхождайки от този факт, 11,5 процента жени в парламента представлява най-високият процент представителство в посткомунистическата история на Румъния. Според Бордяла тази слаба традиция е друг аспект, поради който жените все още нямат равни шансове да бъдат избрани за президент.

Изследователката обръща внимание на факта, че ако в парламента на Румъния жените не са силно представени, то в Европейския парламент винаги са имали по-добро представяне. Например между 2009 г. и 2014 г. процентът на жените, които са представлявали Румъния в Европейския парламент, е бил дори по-висок от средния за ЕС - 35,1 на сто. Това показва една двойственост на електората спрямо жените-кандидати за политически длъжности, смята изследователката.

От една страна, най-вероятно си имаме работа с това, което политолозите и социолозите в Румъния наричат “синдромът Елена Чаушеску”, а от друга - румънското общество започва да възприема равенството на половете като европейска ценност, посочва Елена Бордяла.

Ако през 2014 г. жена бъде избрана за президент на Румъния, тя би станала третата жена президент на държава членка на ЕС, редом до Далия Грибаускайте, президент ...

Фонтанът пред НДК ще бъде осветен от 399 лампи

http://offnews.bg/news/n_1/n_380143.html

Ремонтът на парка около НДК ще започне на 1 септември, като първо ще бъдат осветени фонтаните пред сградата. Вчера започна и поставянето на заграждения около фонтаните. Предвиден е ремонт на дюзите и монтаж на нови ел. табла за помпите. Ще бъде монтирано икономично осветление - 399 LED лампи. Ще бъдат подменят и всички настилки и облицовките на фонтана и каскадите.  Фонтаните ще бъдат обезопаси с еднометров метален парапет. Преди месеци 10-годишно момче едва не загина, след като полетя от над 10 м височина върху фонтаните с топките в подлеза на НДК. В момента общината очаква и авансово плащане по Оперативна програма „Регионално развитие”, за да продължи с планирания ремонт на цялото пространство. Проектът предвижда да се посадят 2000 дървета в парка пред НДК, а в детския кът ще бъде изградена изкуствена река с мостчета, водопади и езерца. Счупените плочи ще бъдат заменени, ще бъдат подменени и тротоарите по всички улици и булеварди, ограждащи градината. До края на годината ще започне и ремонтът на градинката при Националната художествена галерия. Там ще има нова поливна система, а алеите ще бъдат преасфалтирани.  За паметника "1300 години България", който се разпада, тече конкурс за нов облик. Масовото мнение на столичани е, че той трябва да бъде съборен.

Жилища след ремонт до метрото - най-скъпи и най-малко

http://www.bnews.bg/article-114310

У нас най-търсени са дву - и тристайните апаратаменти, като в повечето случаи наемателите предпочитат и да са обзаведени

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259175

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Разкриха ислямиста-палач, който говори на кокни

http://e-vestnik.bg/21165/razkriha-islyamista-palach-koyto-govori-na-kokni/

Британските спецслужби успяха да установят самоличността на екзекутора на американския журналист Джеймс Фоули, твърди британският в. “Сън”. Според изданието зад прозвището Джон Бийтъл, който говори на характерния за жителите на Лондон диалект кокни, се крие приел исляма млад британец, който заедно с група радикални ислямисти от лондонския квартал Тауър Хемлетс заминал преди известно време за Сирия. Авторите на статията отбелязват, че половината от около 500-те британци в редиците на ислямистки терористични групировки в Сирия, Ирак и Ливан, са бивши жители на Лондон.

Според кореспондент на Би Би Си негови източници потвърдили, че групировката “Ислямска държава” използва трима британски джихадисти да охраняват чуждестранните заложници. По данни на Би Би Си ислямистите държат в плен над 20 чужденци.

Британски лекар от Източен Лондон, обвинен преди време в отвличане на западни журналисти в Сирия, може да се окаже ключът към идентифицирането на джихадиста, обезглавил Фоули, отбелязва в. “Дейли телеграф”, позовавайки се на разузнавателни източници. Джахул Ислам беше арестуван и обвинен в отвличане на британския журналист Джон Кантли през 2012 г., но беше освободен, след като делото беше преустановено, тъй като Кантли не успя да даде показания.

Ислам винаги е твърдял, че е невинен и че е заминал за Сирия да упражнява лекарските си умения, оказвайки медицинска помощ на пострадали в гражданската война. Неговият 21-годишен брат Разул също заминал за Сирия и се смята, че се бие в редиците на групировката “Ислямска държава”. Има сведения, че той е в списъка на заподозрените британски джихадисти, които британските специални служби сравняват с убиеца на видеозаписа с екзекуцията на Джеймс Фоули. Екзекуторът е британец, наречен “Джон” и описан като водач на британска клетка джихадисти, известни като “Бийтълс”.

Заснетото убийство на американския журналист Джеймс Фоули в ръцете на британски ислямистки екстремист е смразяващо свидетелство за заплахата от доморасъл джихадизъм. Британските служби за сигурност са изправени пред незавиден проблем, предупреждава в. “Файненшъл таймс” в статия, посветена на проблема на Лондон с джихадизма. Гледката как британски гражданин от групировката “Ислямска държава” (ИД) поема отговорност за обезглавяването на завързана жертва цели да провокира, но това не я прави по-малко шокираща.

Британски граждани се стекоха в Сирия след избухването на бунта срещу режима през 2011 г. От 500 души, пребивавали в Сирия и Ирак, около 200 са се върнали във Великобритания. Те със сигурност са добре обучени и радикализирани.

Правителството на Дейвид Камерън с право проучва дали прави достатъчно, за да се противодейства на ИД и нейните заблудени поддръжници. Въпросът, който започва да се налага, е дали Великобритания трябва да се присъедини към американските въздушни удари, за да се попречи на групировката да създаде строг халифат. Каквото и да реши Камерън, той ще иска да проучи дали Великобритания разполага с достатъчно законови правомощия и ресурси да се справи с жестоките ислямисти на родна почва.

Политиците трябва да признаят, че Великобритания има проблем с мюсюлманския екстремизъм и бързо се превръща във виден износител на джихад. Политици и медии трябва също да помислят върху щетите, нанесени от бившия шпионин Едуард Сноудън с разкритията му за работата на американската Агенция за национална сигурност и британската правителствена служба за електронно разузнаване.

Неговите разкрития дадоха в ръцете на джихадистите пълен наръчник с информация на какво са способни американските и британските власти в областта на електронното следене, а също излишно навредиха на общественото доверие в британските служби за сигурност, предавайки погрешното послание, че се извършва масово следене, отбелязва вестникът.

Предотвратяването на радикализацията на младите мюсюлмани е задача, която ще отнеме десетилетия. Междувременно британските служби за сигурност и Западът са накрая на възможностите си да преследват онези, които се опитват да ни навредят. Ние забравяме това на свой риск, допълва “Файненшъл таймс”.

БТА

Медът от мащерка: деликатес и лек

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258695

Ако козе сирене с мед и мащерка е сред любимите ви варианти от най-новата тенденция в модата да се храним с възможно най-прости ястия от 3 продукта, можете да подобрите тренда. Като изпълните рецептата с 2 съставки, без да спестявате нито една от трите. А именно - да приготвите козе сирене с мед от мащерка. 
Гръцкият мед от мащерка се смята за Ако козе сирене с мед и мащерка е сред любимите ви варианти от най-новата тенденция в модата да се храним с възможно най-прости ястия от 3 продукта, можете да подобрите тренда. Като изпълните рецептата с 2 съставки, без да спестявате нито една от трите. А именно - да приготвите козе сирене с мед от мащерка. Гръцкият мед от мащерка се смята за

Метеоролози от БАН: Времето се разваля, днес ще вали и гърми!

http://pik.bg/метеоролози-от-бан-времето-се-разваля-днес-ще-вали-и-гърми-news217068.html

Метеоролози от БАН: Времето се разваля, днес ще вали и гърми!

Днес облачността над страната ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места около и след обяд. В Източна България ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 26° и 31°, в крайните югозападни райони до 33-34°, в София около 27°. Такава е прогнозата за времето от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за ПИК дежурният синоптик Георги Цеков.

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месец август.

Над Черноморието облачността също ще е по-често значителна. На отделни места ще превали краткотрайно. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури 27° - 28°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Над планините по-значителна облачност ще има след обяд. На места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Вятърът ще е до умерен от запад-югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 21°, на 2000 метра - около 14°.

Теди Москов: На българина все някой му е виновен !

http://frognews.bg/news_75083/

Властта се бои от умните, казва Теди Москов.Според режисьора на българите им е удобно някой да им е виновен. На нас все някой ние виновен, допълва той.

Китай чества Дън Сяопин и представя “реформатора” Си Цзинпин като наследник

http://e-vestnik.bg/21167/kitay-chestva-dan-syaopin-i-predstavya-reformatora-si-tszinpin-kato-naslednik/

Франс прес

Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: БТА

Отдавайки подчертана почит тази седмица на Дън Сяопин, баща на икономическото отваряне на страната преди 35 години, китайската пропаганда набляга най-вече на приликите с настоящия президент Си Цзинпин, който претендира да е негов наследник.

110-ата годишнина от рождението на Дън Сяопин, която се навършва днес, е отбелязвана с тържественост: публикувана бе обемиста официална биография, а в най-гледаното време по телевизията върви посветен на него сериал от 48 епизода.

Тази дълга телевизионна поредица проследява едва осем години от живота му, стигайки до 1984 г. - доста преди кървавото смазване на студентското движение на площад “Тянанмън” през 1989 г., но достатъчно рано, за да покаже размаха на реформите, дали възможност за икономическия подем на страната.

Статиите в държавните медии обаче създават впечатление, че виждаш двойно: те възхваляват колкото Дън Сяопин, толкова и настоящия държавен глава Си Цзинпин.

“За да въодушеви отново нацията, Си носи факела, който получи от Дън”, гласи заглавието на материал на държавната осведомителна агенция Синхуа.

Си се погрижи самият той да отправи трогателна възхвала на “другаря Дън” в реч вчера, отбелязвайки, че: “неговият принос промени хода на историята на човечеството”.

От Дън Сяопин до “китайската мечта”

Си “очевидно иска да бъде възприеман като наследник на Дън, а не просто като приемник на Цзян Цзъмин и Ху Цзинтао” - неговите не толкова ярки предшественици, които “не са смятани за велики ръководители” - подчертава Джоузеф Чен, китаист от Сити юнивърсити в Хонконг.

Комунист от самото начало, Дън поема властта след елиминирането на маоистката фракция и края на насилието на Културната революция (1966-1976 г.), която не подминава и него.

В края на 70-те години на миналия век Дън, известен с дребния си ръст и своето упорство, предприема широки реформи в либерален дух, с отваряне към света и либерализиране на производството…встъпление към тридесет години на смайващ растеж.

Дън, пострадал от извращенията на маоизма, беше категорично против всякакъв култ към личността му.

Неговият модел, смесващ политически авторитаризъм и икономически прагматизъм, еднопартийна власт и свободен капитализъм, обаче си остана идеологията на комунистическите власти, а лозунгът му “Да забогатееш е прекрасно” и днес е цитиран редовно.

Си Цзинпин, дошъл на власт в края на 2012 г., “по същество иска да покаже, че е духовен наследник на Дън, предприемайки (икономически) реформи, като наред с това остава праволинеен в политически план”, отбелязва Джон Делури, експерт в южнокорейския университет Йонсей.

“Китайската мечта”, отстоявана от Си, в действителност цели “да задълбочи фундаментално реформите”, но той поде и кампания за борба с корупцията, която - според анализаторите - му дава възможност да накара да замлъкне всякаква политическа опозиция.

Потискането на дисидентските гласове - блогъри, граждански движения и медии - впрочем се засили.

Призракът на Мао

Починалият през 1997 г. Дън “е смятан за силен ръководител, реформатор, способен да назначава и уволнява, и същевременно за радетел на предаността към партията”, казва Делури пред АФП.

Паралелът в пропагандния имидж е фрапиращ: Дън беше известен със своето земно поведение и прямо говорене. Подобно на него и Си се опитва да изглежда “близък до народа”, посещавайки ресторантчета и села в провинцията.

А което е още по-хубаво - Си може да се похвали с пряка връзка с Дън Сяопин - собственият му баща Си Чжунсюн е бил негов предан помощник, натоварен да контролира реформите в Гуандун (Южен Китай) - лаборатория на икономическата либерализация на страната.

“Дън играеше опасна игра: искаше да изкорени маоизма, оставяйки непокътната фигурата на Мао. Наред с това самият той със сигурност не искаше да е новият Мао”, обяснява Джон Делури.

“Той не искаше да разруши напълно героичния образ на Мао, страхувайки се да не саботира историята ...

Турският президент Гюл напуска поста огорчен

http://e-vestnik.bg/21166/turskiyat-prezident-gyul-napuska-posta-ogorchen/

в. Хюриет дейли нюз

Турският президент Абдулах Гюл (вляво) и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесиясет

Турският президент Абдуллах Гюл и първата дама Хайрюниса Гюл напускат президентската резиденция Чанкая след седем години пребиваване там с чувство на огорчение, останало след “неуважението”, както те го наричат, от страна на някои проправителствени медии.

Това възмущение произтича не само от факта, че избраният за президент Реджеп Тайип Ердоган затвори вратите пред завръщането на Гюл в Партията на справедливостта и развитието (ПСР), но и от клеветническата кампания срещу президента и неговия екип в президентството. Семейната двойка обяви тази кампания за “проява на неуважителност и оскърбително отношение”, добавяйки, че са особено наранени от това, че кампанията е подета от “новодошли в политическата кауза, към която те принадлежат”.

“Честно казано, понесох доста оскърбления от своите в последно време. Проследих всичките. Всеки около мен вършеше работата си в рамките на независимото президентство”, каза Гюл пред журналисти по време на прощален прием на 19 август.

Гюл визира очернящата кампания чрез проправителствени медии спрямо най-близките му сътрудници, която се развихри в последно време след изразеното намерение от досегашния президент да се завърне в своята ПСР. Гюл бе един от основателите на ПСР през 2001 г. заедно с Реджеп Тайип Ердоган. Той бе избран за президент през 2007 г., след което съобразно конституционните изисквания трябваше да прекъсне отношенията си с партията.

“Поведението ми е добре известно на онези, които ме познават. Онези, които не ме познават, или онези, които едва напоследък са дошли в квартала, или онези, които не познават миналото много добре, говорят повърхностно по тези въпроси. Ще им напомня само тяхната непочтителност, това е всичко”, каза Гюл.

“Кварталът”, за който Гюл говори, е ПСР, а обект на критиките му е по-младото поколение в партията, на което Гюл и други политици ветерани биха искали да попречат да стане част от изпълнителния съвет. Младите кадри интензивно лобират външният министър Ахмет Давутоглу да стане следващият партиен председател и премиер и да наследи Ердоган.

След разговора на Гюл с журналистите Хайрюниса Гюл, която придружаваше президента, също намери време, за да разговаря с представителите на медиите. За разлика от своя съпруг тя не скри дълбокото си разочарование от клеветническата кампания в последно време срещу тях, като каза: “Той (президентът Гюл) не отговаря на тези критики заради доброто си възпитание. Чувстваме се много обидени заради някои медийни публикации в последно време. Никога не съм изпитвала подобно съжаление в своя живот както сега”.

Хайрюниса Гюл разкри своето смущение по време на приема, като отказа да се здрависа с двама проправителствени журналисти - Абдюлкадир Селви от в. “Йени шафак” и Мехмет Акарджжа от АТВ.

По ирочнично стечение на обстоятелствата Гюл стана турският държавен представител на най-високо ниво, който назова Давутоглу като следващия лидер на ПСР, макар и партията да не е обявила досега решението (решението беше обявено от Ердоган снощи - бел.ред.). Гюл напомни, че именно той е въвел Давутоглу в турската политика и подчерта, че е уверен, че Давутоглу ще бъде много успешен като министър-председател.

Запитан за кариерата си след президентството, Гюл предпочете да не дава подробности, но каза, че ще се премести в Истанбул и няма намерение да остава в Анкара, където се намира сърцето на турската политика. Напомняйки, че неговото президентско управление върви към края си, Гюл каза, че би могъл да се върне в политиката с ПСР, но не съобщи подробности как би могъл да се върне в своята партия.

“Ще се опитам да споделя опита и знанията си за успеха на своята партия, която аз основах”, каза той. “Успехът на Турция зависи от всички нас. Ще продължа напред точно както и хората, които са служили ...

Тревоги заради зависимостта на Гърция от руския газ

http://e-vestnik.bg/21168/trevogi-zaradi-zavisimostta-na-gartsiya-ot-ruskiya-gaz/

Зависимостта на Гърция от руския природен газ е голяма и министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени е обезпокоено, че ако има проблеми в газовите доставки през Украйна, цените на синьото гориво ще скочат заради повишеното търсене в Азия, но и заради евентуални спекулативни действия от страна на европейски компании, транспортиращи втечнен газ.

Най-общо всички европейски страни не проявяват една и съща чувствителност по въпроса за евентуално спиране на преноса на природен газ през Украйна.

Европа задоволява от Русия 35-40 на сто от своите газови нужди. Това става през различни тръбопроводи, а в някои случаи държави членки на ЕС, като например България, са зависими на сто процента от руския природен газ.

В Гърция 60 на сто от природния газ се доставя през Украйна от газовата компания ДЕПА, а освен Гърция през Украйна се захранва със синьо гориво почти половин Европа - Австрия, Унгария, Чехия, България, Словения, както и Черна гора, Босна и Херцеговина, Молдова. За разлика от тях, Испания, Франция, Италия, Португалия, Обединеното кралство, ще понесат умерени до минимални щети в енергийния си баланс от недостига на руски природен газ.

Значим проблем, който съществува за газовите доставки в ЕС с кораби за втечнен природен газ LNG са големите количества, които страните от Азия консумират, особено от Далечния изток и на първо място Япония. Нуждите на тези страни доведоха до скок на цените на доставките LNG до нива, много по-високи от тези в САЩ и ЕС.

В контекста на тези очаквания за евентуална газова криза е възможно европейски компании да продават товари LNG на Гърция и други държави членки на високи цени.

По този причина газовата компания ДЕПА е напълнила догоре газовото хранилище в Ревитуса. Втечненото синьо гориво в тях възлиза на 130 хиляди куб.м., количество, което може да покрие напълно търсенето в Гърция за десет дни. Властите в Гърция са поръчали и два извънредни товара LNG, които биха могли да захранят пазара за още 20 дни. Оттам насетне захранването на Гърция ще зависи от това доколко тя би могла да намира своевременно товари LNG, за да напълни хранилището в Ревитуса.

Тези и други проблеми накараха гръцкия министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Маниатис да се опита да предотврати евентуална криза и да излезе с предложение за създаване на европейски механизъм за извънредни ситуации, чрез който да се осигурява захранването с втечнен газ на Съюза заради кризата в Украйна. За целта Гърция предлага това да става с европейско съфинансиране на страната и на други държави от ЕС, които биха пострадали от една такава газова криза, в случай че Русия спре кранчето през Украйна.

Вероятността от газова криза вдигна под тревога правителството в Атина. Ако Киев реши да задържи количества руски газ, предназначени за Гърция и други европейски държави, алтернативите са ограничени, де факто възможни са единствено доставки на втечнен газ с кораби тип LNG.

Повишеното търсене обаче ще доведе до по-нататъшен скок на цените на доставките LNG, които вече започнаха да вървят нагоре.

Гръцкото предложение цели да предотврати точно този кошмарен сценарий. А то освен европейски координационен механизъм, предвижда още да бъде изработен списък на доставчиците, които разполагат с такъв вид кораби за доставки, както и съответен списък с националните нужди на държавите членки, а също и да се осигурят гаранции, в това число и финансиране от страна на ЕС, за да може доставките да стигат до страните от Съюза,

За целта гръцкият министър е изпратил писмо не само до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, но и до председателстващия Съвета на министрите по енергетика на ЕС, заместник-министъра на икономическото развитие на Италия, която в момента председателства ЕС, за да накара европейските правителства да се произнесат ...

Фонтаните пред НДК светват с 399 лампи

http://pik.bg/фонтаните-пред-ндк-светват-с-399-лампи-news217070.html

Фонтаните пред НДК светват с 399 лампи

Ремонтът на парка около НДК ще започне на 1 септември, като първо ще се върне блясъкът на водните каскади. От вчера започна и поставянето на заграждения около фонтаните. Майсторите ще ремонтират дюзите и ще монтират нови елтабла за помпите. За да се направят икономии, фонтанът ще се осветява от 399 LED лампи.

Прожекторите ще бъдат разположени под нивото на водата в басейните. Ще се подменят и всички настилки и облицовките на фонтана и каскадите. Ремонтът ще свали сметките за вода с над 100 бона на година.

След като фонтанът бъде готов, той ще се обезопаси с еднометров метален парапет. Причината е, че през май 10-годишно момче едва не загина, след като полетя от над 10 м височина.

В момента общината очаква и авансово плащане по Оперативна програма „Регионално развитие”, за да продължи с планувания ремонт на цялото пространство. Проектът предвижда да се посадят 2000 дървета в парка пред НДК, а в детския кът ще бъде изградена изкуствена река с мостчета, водопади и езерца. Освен това изпочупените 67 дка настилки ще се заменят, ще се наредят и нови тротоари по всички улици и булеварди, ограждащи градината.

До края на годината ще започне и ремонтът на градинката при Националната художествена галерия. Там ще има нова поливна система, а алеите ще бъдат преасфалтирани. С нови настилки ще бъде и парк „Герена”, който не е реконструиран от 40 г. Там ще има и нови лампи, поливна система и нови входове на градината. За хлапетата пък ще се направят два къта за игра и малък амфитеатър.

За по-големите общината е планирала да направи и фитнес на открито. Кучетата пък ще се разхождат в две специални заграждения.

Освен това през тази година е планувано и възстановяването на Северния парк в кв. „Надежда”. Там ще има нови лампи и алеи. На по-късен етап ще се напълни езерото в сърцето на парка. За хлапетата ще има скейборд площадка със защитна мрежа и два къта за игра.

За първи път от 30 г. насам ще започне и изграждането на нов парк. В края на годината ще стартира залесяването на 70 дка в парк „Възраждане”. Ще има спортен комплекс с 3 футболни игрища и тенис кортове, 8 маси за любителите на пинг-понга и петанг. Ще бъдат направени и терени за плажен волейбол и стрийтбол и хокей. Освен това ще има и детски център с различни атракции. Амфитеатър ще изникне в сърцето на парка. Специално място ще бъде заделено и за циркова арена. Общината ще изгради паркинг и тоалетна за посетителите.

Столичната здравна каса ще презаверява рецептурните книжки и тази събота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259141

И тази събота Столичната здравноосигурителна каса ще работи извънредно от 9,00 ч. до 15,00 ч., за да обслужва пациентите, които трябва да презаверят своите рецептурни книжки.
Всички, които се лекуват по Здравна каса, трябва да презаверят рецептурните си книжки до датата, в която получават лекарствата си през септември. И тази събота Столичната здравноосигурителна каса ще работи извънредно от 9,00 ч. до 15,00 ч., за да обслужва пациентите, които трябва да презаверят своите рецептурни книжки. Всички, които се лекуват по Здравна каса, трябва да презаверят рецептурните си книжки до датата, в която получават лекарствата си през септември.

Столичната здравна каса ще презаверява рецептурните книжки и тази събота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259139

И тази събота Столичната здравноосигурителна каса ще работи извънредно от 9,00 ч. до 15,00 ч., за да обслужва пациентите, които трябва да презаверят своите рецептурни книжки.
Всички, които се лекуват по Здравна каса, трябва да презаверят рецептурните си книжки до датата, в която получават лекарствата си през септември. И тази събота Столичната здравноосигурителна каса ще работи извънредно от 9,00 ч. до 15,00 ч., за да обслужва пациентите, които трябва да презаверят своите рецептурни книжки. Всички, които се лекуват по Здравна каса, трябва да презаверят рецептурните си книжки до датата, в която получават лекарствата си през септември.

Шефове режат бонуси, за да спестят за осигуровки

http://pik.bg/шефове-режат-бонуси-за-да-спестят-за-осигуровки-news217066.html

Шефове режат бонуси, за да спестят за осигуровки

Всеки трети работодател реже от бонусите на подчинените си, за да компенсира увеличението на минималните осигурителни прагове. Това показват данните от проучване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН, направено сред 2525 фирми в периода 2009–2014 година. Ежегодно минималните суми, върху които работодателите осигуряват подчинените си, се увеличават. Това означава, че фирмите трябва да залагат повече разходи за труд, което ги принуждава да орежат на допълнителните материални стимули. „Логичното решение, което трябва да вземат работодателите, е да увеличат производителността на труд, а не да намаляват допълнителното възнаграждение“, коментира ръководителят на изследването доц. Емилия Ченгелова.

Оказва се, че през последните 4 години всеки десети шеф е преназначавал служители от по-висок осигурителен праг на по-нисък, за да спести пари, с ъобщава "Монитор". „Наетите получават повече пари, но след време това ще се отрази на пенсиите им, предупреди Ченгелова. Една пета от участниците в проучването признават, че са наемали фиктивно кадри на половин работен ден, а 11 на сто от началниците са плащали заплати на ръка, за да избегнат изцяло социалните осигуровки.

В два поредни доклада ЕК посъветва България да преосмисли системата на минималните осигурителни доходи. Според експерти в Брюксел ежегодното договаряне на минимални суми, върху които се осигуряват работещите, оказва негативно влияние върху заетостта на нискоквалифицираните и младите хора. Данните от изследването обаче показват, че повече от половината работодатели не отчитат негативна връзка между праговете и заетостта.

Преговорите за увеличението на най-ниските осигурителни доходи за следващата година продължават. До момента синдикатите и бизнесът са се споразумели за 36 от общо 85 икономически дейности. Средният ръст е 4,1%, като най-висок е в сектор „Производство на електрически съоръжения”, – 12 на сто, а за „Производство и пренос на електрическа енергия” няма да има промяна спрямо тази година.

Ул. “Оборище” става ул. "БНТ 55" за една неделя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258740

Владо Пенев, Орлин Горанов и актрисата, известна като Гласа на Педя човек - лакът брада Слава Рачева, са част от популярните личности, които поздравяват с видео БНТ за 55-ата годишнина. Всеки, който иска, може да ги види утре на ул. Владо Пенев, Орлин Горанов и актрисата, известна като Гласа на Педя човек - лакът брада Слава Рачева, са част от популярните личности, които поздравяват с видео БНТ за 55-ата годишнина. Всеки, който иска, може да ги види утре на ул. "Оборище" в София. Държавната телевизия я превръща за ден в улица "БНТ 55" в рамките на фестивала за градска

Панаир на сутиени и гащи по пътя Варна-Бургас

http://frognews.bg/news_75082/

Битпазар на открито превзе главния път Бургас - Варна, съобщава "Преса". От сергиите край трасето се веят гащи, сутиени, хавлиени кърпи, чорапи. Този своеобразен търговски център е захапал от двете страни най-възловата част от 3-километровия участък в Обзор - единствения път между южната и северната част на Черноморието.

Задръстване ще пили нервите на шофьорите по „Цариградско” още 20 дни

http://pik.bg/задръстване-ще-пили-нервите-на-шофьорите-по-„цариградско”-още-20-дни-news217064.html

Задръстване ще пили нервите на шофьорите по „Цариградско” още 20 дни

За първия учебен ден ще бъдат отпушени седем от най-големите тапи по софийските пътища. В началото на седмицата беше пуснато движението по моста на 4-ти км на бул. „Цариградско шосе”. Майсторите обаче продължават да работят в отсечката от Окръжна болница до разклона за летището. Така задръстването ще продължи да пили нервите на шофьорите до 15 септември, когато трябва да приключи изцяло ремонтът на „Цариградско шосе”.

След този срок ще се работи само по локалните платна на булеварда. Обновяването на „Цариградско шосе” струва на общината 10 млн. лв. С парите ще се освежи и подлезът на Окръжна болница, който не е виждал майстори от години, съобщава "Монитор". Там се слагат окачени тавани и крушки, а изпочупените плочки ще бъдат подменени с нови. Този път общината е помислила и за инвалидите и майките с колички, за които ще има асансьори. Над входовете пък ще бъдат направени козирки, за да не се пързалят хората през зимата по заледените стълби.

Цялото „Цариградско шосе” ще светне с енергоспестяващи крушки. Лампите ще се включват автоматично при на мъгла или облачно време. За да се пести ток, системата ще намалява силата на осветлението към 3 ­ 4 часа през нощта, когато движението по булеварда е най-малко. Подмяната на ръждясалите стълбове се прави с 6,5 млн. лв., като финансирането е от международния фонд „Козлодуй”.

Следващата блокада, която ще падне с първия звънец, е на бул. „Овча купел” между улиците „Житница” и „Любляна”. На същата дата ще бъде пуснато и движението по бул. „Тодор Каблешков”. Сега майсторите наливат асфалт в отсечката между булевардите „България” и „Братя Бъкстон”. Общината планира тогава да е готова ул. „Раковски”, където се редят нови тротоари.

На 1 септември ще е готов и бул. „Кръстьо Пастухов” в жк „Дружба”. В момента майсторите поставят асфалт на шосето, а преди дни жителите от квартала се оплакаха заради високите шахти, които стърчат 3 ­ 4 см над новата настилка. От общината успокоиха, че ще се положи последният слой асфалт, който ще бъде на нивото на шахтите. Заради ремонта в час пик колите едва пъплят, а вчера строителите регулираха движението.

На 5 септември ще пуснат и един от входовете на столицата ­ „Ботевградско шосе”. Там ще има изяло нов асфалт от ул. „Летоструй” до Околовръстното шосе. Стойността на проекта е около 9 млн. лв. По шосето ще има нови лампи, а общината ще изгради и велоалея, която ще е дълга 10 км. Там ще бъдат обновени и 5-те подлеза, които са в окаяно състояние и са се превърнали в градски тоалетни. В пешеходните тунели ще има и камери, които да ги пазят от вандали.

Задръстванията по бул. „Александър Малинов” в „Младост” обаче ще продължат да пилят нервите на шофьорите до 30 септември. Там има промяна в организацията на движението заради строежа на метрото от „Младост 1” до Бизнес парка.

През това лято ще бъдат изградени и 30 вътрешноквартални улици. Те ще са в районите „Люлин”, „Витоша”, „Средец”, „Оборище”, „Лозенец”, „Младост”, „Овча купел”, Панчарево, „Подуяне” и село Клисура. За изграждането им общината е заделила около 12 млн. лв.

Експерт: Горивата ще падат с около 10%

http://www.moreto.net/novini.php?n=261949

Бензинът, дизелът и пропан-бутанът ще поевтиняват, прогнозира председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред БНР. Причината е тенденцията към спад на световните цени на петрола въпреки нерешените конфликти в Украйна, Ирак и Ивицата Газа.

Иконичните възходи и падения на Реставратора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4258555

ЙОРДАН КАМЕНОВ

Това е поредният документален разказ за Реставратора. Който се е родил като Бранимир Делчев. Завършил е с отличие специалността реставрация в Академията за изобразителни изкуства в Прага. И се е отказал от правото и поканата да започне като асистент академична кариера там. Над 20 г. - до 1999 г., е реставратор в НХГ, а до 2012 г. ЙОРДАН КАМЕНОВ Това е поредният документален разказ за Реставратора. Който се е родил като Бранимир Делчев. Завършил е с отличие специалността реставрация в Академията за изобразителни изкуства в Прага. И се е отказал от правото и поканата да започне като асистент академична кариера там. Над 20 г. - до 1999 г., е реставратор в НХГ, а до 2012 г.

Честваме 137 години от Шипченската епопея

http://offnews.bg/news/n_1/n_380141.html

Честваме 137 години от епопеята на Шипка. Тържествата са под патронажа на президента Росен Плевнелиев, но за тях държавата не отпусна нито лев. Фирми и граждани от Габрово и Севлиево дариха пари, време и труд, за да бъде отбелязана годишнината. От правителствената служба вчера следобед заявиха, че служебното правителство ще направи всичко необходимо да осигури финансови средства за честванията на Шипка. Както всяка година ще има състезания по скоростно изкачване на стълбите към паметника, ще има изложби, филмови прожекции и възстановка на боевете. Заради честванията се ограничава движението по пътя Габрово – Шипка - Казанлък и в двете посоки от 10.00 ч. до 22.30 ч. През прохода Шипка ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили на участници в събитието. Транзитният трафик ще бъде пренасочен през Прохода на Републиката.

В какво се превръщат мечтите (за Женския пазар)

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/23/2364190_v_kakvo_se_prevrushtat_mechtite_za_jenskiia_pazar/?ref=rss



"Дневник" препечатва статията от сайта "Маргиналия". Павел Янчев е архитект и урбанист, завършил е катедрата по градоустройство в УАСГ (2007) и Master of  Human Settlements в KU Leuven (2012). Работил е с фирма СТОА в София и Москва, с архитектурните студия ZOOMStudio в София, ARTER и Art&Build в Брюксел. Паралелно, заедно с Орлин Манолов, работят по алтернативни методи за продуциране на публична архитектура, организирайки пленера UURRBBAANN (2008) и конкурса за Метростанция 20 в София...

Памет: 137 години от боевете на Шипка

http://www.bnews.bg/article-114506

Днес е кулминацията на програмата за отбелязването на 137-годишнината от Шипченските боеве.

Иде хепатит от Македония

http://www.bnews.bg/article-114508

Хепатит може да пламне и у нас в резултат на интензивните пътувания до Македония и от Македония към нашата страна, след като там бе обявена епидемия заради заразата.

Киселина разпада "Козият рог" и "Хан Аспарух"

http://frognews.bg/news_75081/

Оцетна киселина разяжда 15 000 български и световни филми от златния ни фонд. Класиките се съхраняват в неподходящи условия и неклиматизирани помещения, липсва техника и средства за консервирането им. Това споделя известната кинокритичка и настоящ директор на Българската национална филмотека Антония Ковачева.

Дъжд и гръмотевици след обяд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4259131

Днес облачността над страната ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места около и след обяд. В Източна България ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 26° и 31°, в крайните югозападни райони до 33-34°, в София около 27°. Такава е прогнозата за времето от Националния институт по метеорология Днес облачността над страната ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места около и след обяд. В Източна България ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 26° и 31°, в крайните югозападни райони до 33-34°, в София около 27°. Такава е прогнозата за времето от Националния институт по метеорология

Жена е скочила от жилищен блок във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261948

Труп на възрастна жена е бил открит около 20 часа снощи под терасите на ул. „Капитан Райчо“ 89. На мястото на инцидента са се отзовали полиция и бърза помощ, пише агенция „Черно море“. Не е ясно дали дали жената е скочила или е била бутната от терасата, но по първоначални данни фатналният полет е бил от шестия етаж на осеметажния жилищен блок.

Дъжд и гръмотевици след обяд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4259127

Днес облачността над страната ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места около и след обяд. В Източна България ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 26° и 31°, в крайните югозападни райони до 33-34°, в София около 27°. Такава е прогнозата за времето от Националния институт по метеорология Днес облачността над страната ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места около и след обяд. В Източна България ще духа слаб източен вятър. Максимални температури между 26° и 31°, в крайните югозападни райони до 33-34°, в София около 27°. Такава е прогнозата за времето от Националния институт по метеорология

Ангела Меркел пристига на посещение в Киев

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/23/2366536_angela_merkel_pristiga_na_poseshtenie_v_kiev/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел пристига днес на посещение в украинската столица Киев. Визитата беше потвърдена официално във вторник.

Тогава външният министър на Украйна Павло Климкин съобщи, че посещението е предвидено за навечерието на украинския национален празник, който е на 24 август. Освен това Климкин и обеща, че визитата на Меркел ще бъде интересна.

В Киев Ангела Меркел ще разговаря с президента Петро Порошенко и с Арсений Яценюк, назначен за премиер от Върховната Рада. Възможно е също гостенката да се срещне с кметове на украински градове.

Централни теми на преговорите ще бъдат "ситуацията в Украйна и отношенията с Русия". Освен това ще стане дума за "конкретните възможности да бъде подкрепен" Киев.

Германският канцлер ще посети Украйна по покана на Порошенко, който разговаря с нея по телефона в началото на седмицата. Това ще бъде първата визита на Меркел в Украйна, откакто е започнала кризата в страната. 

В деня на независимостта, в неделя, ще се проведе парад на победата. В него ще участват службите за сигурност, които участват в операциите в Източна Украйна, както и курсанти от военни училища.

В парада ще участват общо над 2 хиляди души, военна техника, която се използва за операции на силите за сигурност, пише руският вестник "Комерсант".

Особеностите на българската кофа с ледена вода

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/23/2366348_osobenostite_na_bulgarskata_kofa_s_ledena_voda/?ref=rss


За малко повече от седмица предизвикателството "Ледена кофа с вода" спечели хиляди почитатели в цял свят. България също не беше подмината. През тази седмица, че са се залели с ледена вода, се похвалиха спортисти, политици, певци, общественици.

Това, което прави впечатление е, че за разлика от студените бани по света, които са в полза на една кауза - страшна и нелечима болест, у нас пари се дават за регионални благотворителни проекти. PR-експертът Максим Бехар повлече крак, като...

Последният останал протест срещу вселената

http://pik.bg/последният-останал-протест-срещу-вселената-news217060.html

Последният останал протест срещу вселената

Нямаше как да избягам. В рехаво пълният трамвай 22, возещ пътници из мистичните земи на Подуяне, видях, че една възрастна жена ме фиксира с поглед и без да съм телепатичен наследник на Джуна (която последно, някъде четох, се представя вече за асирийска принцеса) разбрах, че разговорът е неизбежен. Жената се приближи до мен, каза, че ми е чела някои статии и започнахме вечният като света разговор за това в какви драматично лоши времена живеем. Твърде често ми се случва напоследък да съм ангажиран в точно такъв тип комуникация, така че едва ли щях да запомня разговора, ако възрастната жена, след като посочи редица проблеми на живота (ниската пенсия, терорът на "Топлофикация", внучката в чужбина, която обаче вместо да учи, работи като чистачка в хотел, политическият хаос) но изрече една реплика, която ме разтревожи със своята философска дълбочина и се заби като ятаган в мозъчните ми клетки.

Жената ми каза: "По-добро не е било, а по-лошо идва!".

 

Не обърнах внимание на репликата веднага, но тя ме загложди като малка душевна рана. Едва когато слязох от трамвая, успях да осмисля дълбочината на тази фраза. Това не е обикновена констатация, това е присъда, макар и изречена с меланхоличен, а не прокурорски тон.

 

"По-добро не е било, а по-лошо идва!". Тази реплика е демонстрация на абсолютно катастрофичен живот. И не го казвам отстранено или с ирония. Това е следа от местопрестъплението на прехода, който буквално унищожи какъвто й да е смисъл в битието. Заради това няма как да се отнасям иронично към подобен тип обобщение. Точно обратното - обикновеният българин съществува в абсолютна политическа шизофрения. Тези, които помнят, знаят кога са живели по-добре, но най-големите глашатаи на новото статукво постоянно им обясняват, че тогава те са примирали от глад и са се гърчели недоволно. Подобно усещане е предизвикано от тоталната лъжа, в която се налага да живеем и имитацията на живот. Ние трябва да си измисляме житейските цели сами, ако искаме да скрием баналния факт, че преходът е една грандиозна кражба, както на кинти, така и на смисъл. Разрушеният свят на миналото ще бъде заменен от черния свят на бъдещето. И, както казваше руският поет - има само миг между миналото и бъдещето и именно той се нарича живот, но този живот е безцелен, мрачен и беден и следоватално никой не вярва, нито намира смисъл в него.

 

Виктор Ерофеев, вечно недоволен руски интелектуалец, в книгата си "Енциклопедия на руската душа" нарича подобно светоусещане "философия на нокаута". Аз обаче категорично не приемам иронията на Ерофеев. В Русия той може да търси вината в народа, колкото си иска, но българският народ не е виновник, а жертва на един подменен и ограбен живот. Заради това никой вече не смее да вярва в нищо. Никой не смее вече да има мечти. А повечето хора карат живота си в някаква социална кома, защото са свели битието си до елементарно оцеляване. Вероятно това е причината, когато някой заговори за висши цели, всички да изключват телевизорите си или ядосано да хвърлят вестниците. В една вселена, в която "по-лошо идва" няма как да изпиташ желание за промяна, защото промяната със сигурност носи още повече мрак. Това е философия на ужаса, че утре ще се живее по-зле от днес, защото тези, които твърдят, че са глас на промяната, всъщност обещават още от същото, но се опитват да го захаросат с клишета, които знаят, че никога няма да бъдат изпълнени. Хората, помислих си аз, не вярват на нищо, защото просто подсъзнателно знаят, че са в грешния ръкав на времето, че не живеят живота, който заслужават и, че всичко, което им се говори, са лъжи. Защото красивите приказки не покриват баналната отвратителност на съществуването в див капитализъм по никакъв начин.

 

Резултатът е психологическа катастрофа. Свят, в който никой не чака нищо хубаво. Живот, в който най-лошото предстои зад следващия ъгъл.

 

Нямаше какво да отговоря на жената и просто въздъхнах. Тогава с ужас забелязах, че целият трамвай постоянно въздиша. Въздишаха всички. Много често.

 

Въздишката - единствената форма на протест срещу вселената, която ни е останала.


От pogled.info

Днес е кулминацията на националните тържества за 137-та годишнина от Шипченската епопея, които се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев. С тържествена заря - проверка на площада на историческия връх Шипка ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на България, съобщават от Инициативния комитет за провеждане на събитието. Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на националната гвардейска част по време на тържествената заря - проверка, която ще огласи историческия връх в 20, 45 часа. Подвигът на героите на Шипка ще почетат с присъствието си служебният заместник министър-председател по социална политика и служебен министър на труда и социалната политика проф. Йордан Христосков и служебният министър на културата Мартин Иванов, информират организаторите на честването. Участие в тържествата ще вземат дипломати, кметове, представители на държавната власт и местните администрации, политици. Честването на годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България ще започне с панихида в Соколския манастир в памет на загиналите на Шипка. Туристически походи от три точки ще потеглят в посока легендарния връх. Тържествено ще бъде осветен новоизградения монумент на вечен огън, който ще бъде запален в криптата на Паметника на свободата, издигнат преди 80 години. 250 ученици от страната ще се включат в традиционното състезание по скоростно изкачване на 890-те стъпала към паметника. Едно от най-очакваните събития по време на честването е възстановката на августовските боеве от 1877 година, която ще бъде представена от 250 родолюбци от клубове в страната на Националното дружество "Традиция". Програмата включва и посещение на бойните позиции с екскурзовод, прожекция на филми, изложби, ателие на открито за децата и открит урок по история. Преди началото на военния церемониал е предвидена празнична програма "Надиграй ме, надсвири ме".

Днес е кулминацията на националните тържества за 137-та годишнина от Шипченската епопея, които се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев. С тържествена заря - проверка на площада на историческия връх Шипка ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на България, съобщават от Инициативния комитет за провеждане на събитието. Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на националната гвардейска част по време на тържествената заря - проверка, която ще огласи историческия връх в 20, 45 часа. Подвигът на героите на Шипка ще почетат с присъствието си служебният заместник министър-председател по социална политика и служебен министър на труда и социалната политика проф. Йордан Христосков и служебният министър на културата Мартин Иванов, информират организаторите на честването. Участие в тържествата ще вземат дипломати, кметове, представители на държавната власт и местните администрации, политици. Честването на годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България ще започне с панихида в Соколския манастир в памет на загиналите на Шипка. Туристически походи от три точки ще потеглят в посока легендарния връх. Тържествено ще бъде осветен новоизградения монумент на вечен огън, който ще бъде запален в криптата на Паметника на свободата, издигнат преди 80 години. 250 ученици от страната ще се включат в традиционното състезание по скоростно изкачване на 890-те стъпала към паметника. Едно от най-очакваните събития по време на честването е възстановката на августовските боеве от 1877 година, която ще бъде представена от 250 родолюбци от клубове в страната на Националното дружество "Традиция". Програмата включва и посещение на бойните позиции с екскурзовод, прожекция на филми, изложби, ателие на открито за децата и открит урок по история. Преди началото на военния церемониал е предвидена празнична програма "Надиграй ме, надсвири ме".

Днес е кулминацията на националните тържества за 137-та годишнина от Шипченската епопея, които се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев. С тържествена заря - проверка на площада на историческия връх Шипка ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на България, съобщават от Инициативния комитет за провеждане на събитието. Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на националната гвардейска част по време на тържествената заря - проверка, която ще огласи историческия връх в 20, 45 часа. Подвигът на героите на Шипка ще почетат с присъствието си служебният заместник министър-председател по социална политика и служебен министър на труда и социалната политика проф. Йордан Христосков и служебният министър на културата Мартин Иванов, информират организаторите на честването. Участие в тържествата ще вземат дипломати, кметове, представители на държавната власт и местните администрации, политици. Честването на годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България ще започне с панихида в Соколския манастир в памет на загиналите на Шипка. Туристически походи от три точки ще потеглят в посока легендарния връх. Тържествено ще бъде осветен новоизградения монумент на вечен огън, който ще бъде запален в криптата на Паметника на свободата, издигнат преди 80 години. 250 ученици от страната ще се включат в традиционното състезание по скоростно изкачване на 890-те стъпала към паметника. Едно от най-очакваните събития по време на честването е възстановката на августовските боеве от 1877 година, която ще бъде представена от 250 родолюбци от клубове в страната на Националното дружество "Традиция". Програмата включва и посещение на бойните позиции с екскурзовод, прожекция на филми, изложби, ателие на открито за децата и открит урок по история. Преди началото на военния церемониал е предвидена празнична програма "Надиграй ме, надсвири ме".

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/230226-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-137-%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%88%D0%B8%D0%BF%D0%BA%D0%B0.html

Неразказаната история на Едуард Сноудън

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3dc72bf6/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C2620Ca0Cnerazkazanata0Eistoriia0Ena0Eeduard0Esnoudyn0H1785860C/story01.htm

Най-търсеният човек на планетата разказва за пръв път детайли от личния си живот, както и какво точно го е подтикнало да разгласи класифицирана информация


"Индипендънт": САЩ вече помага на Башар Асад срещу ислямистите

http://asia.actualno.com/Indipendynt-SASht-veche-pomaga-na-Bashar-Asad-sreshtu-isljamistite-news_46464.html

Американските власти, с помощта на федералната разузнавателна служба на Германия, предали на Башар Асад информация за точното местонахождение на ислямистките лидери, твърди британският всекидневник...

Правителството ще обсъди позицията ни за НАТО

http://politics.actualno.com/Pravitelstvoto-shte-obsydi-pozicijata-ni-za-NATO-news_46463.html

Спешно заседание на Съвета по сигурност към премиера Георги Близнашки ще има в сряда – 27 август. То е по предложение на военния министър Велизар Шаламанов и трябва да обсъди позиция на с...

Йордан Бакалов: Ще подслушваме и следим всеки, заподозрян за купуване на гласове

http://izbori2014.actualno.com/Jordan-Bakalov-Shte-podslushvame-i-sledim-vseki-zapodozrjan-za-kupuvane-na-glasove-news_46466.html

Имаме данни за купуване на гласове, но няма да разкрия откъде и какви са сигналите. Ние обаче сме активната част и сега МВР и ДАНС работят усилено в тази насока. Това заяви вътрешният министър Йордан ...

Елена Тарашева, лингвист: "Тук" и "отсъства" са ключови думи за предишния парламент

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/08/23/2363418_elena_tarasheva_lingvist_tuk_i_otsustva_sa_kljuchovi/?ref=rss


Гл. ас. д-р Елена Тарашева е преподавател по компютърна лингвистика в Новия български университет. Тя е направила анализ на протоколите от заседания на 42-то Народно събрание с компютърна програма, която извежда ключови думи и контекста, в който са употребени.

Колко думи са употребили депутатите от 42-то Народно събрание?
- Употребили са 4 477 625 думи - поне толкова са думите в парламентарните протоколи. Народните представители са започнали да говорят повече - около 30-40%...

“Отсъства” и “тук” са ключови думи за предишния парламент

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/aXh88qEkLBw/

Думите “тук” и “отсъства” станаха ключови за 42-то Народно събрание, казва асистентът в Нов българския университет Елена Тарашева пред Дневник. “Отсъства” и “тук” са били споменавани по 4000 и 9000 пъти по време на заседанията. Причината за честата им употреба е непрекъснатите проблеми с кворума на заседанията на парламента.

Общо народните представители са изговорили 4 477 625 думи – поне толкова са думите в парламентарните протоколи. Народните представители са започнали да говорят повече – около 30-40% повече спрямо парламента по време на управлението на Симеон Сакскобургготски.

Същевременно Манолова и Миков са най-често употребяваните имена на депутатии. Интересното при лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е, че неговото име се среща доста често, защото някой говори за него, а не защото той самият се изказва. Отчетливо се откроява фразата ЛИЦЕТО БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ. Назоваван е като престъпник, който всеки момент ще бъде осъден, казва Тарашева.

ГЕРБ е най-често споменавана, но не само заради това вписването на името на партията в скоби към изказващите се в протоколите от парламента, а и заради включването в самите изказвания на депутатите. Следват “Коалиция за България”, “Атака” и ДПС. БСП не е сред ключовите думи.

 

 

Филип Владимиров: Царска Бистрица е на държавата, а не на Симеон II и сестра му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4258813

- Съдия Владимиров, докъде стигнаха споровете с царските имоти?
- Окръжният съд гледа 4 дела за установяване право на собственост на държавата върху част от имотите, възстановени на наследниците на Фердинанд и Борис III - “Царска Бистрица”, хижа “Саръгьол”, резиденция “Ситняково” и 66 гори в община Самоков. - Съдия Владимиров, докъде стигнаха споровете с царските имоти? - Окръжният съд гледа 4 дела за установяване право на собственост на държавата върху част от имотите, възстановени на наследниците на Фердинанд и Борис III - “Царска Бистрица”, хижа “Саръгьол”, резиденция “Ситняково” и 66 гори в община Самоков.

Предложение за текст на Петиция до Президента, Премиера и Министъра на образованието

http://www.zapernik.com/obshtestvo/predlojenie-za-tekst-na-peticiya-do-prezidenta-premiera-i-ministura_33860/

(Проект)

До г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България

До г-н Георги Близнашки, Министър-Председател на България

До г-жа Румяна Коларова, Министър на образованието и науката

ОТКРИТО ПИСМО ПОД ФОРМАТА НА ПЕТИЦИЯ

от група ангажирани граждани и дейци на българското образование

Уважаеми г-н Президент,

Уважаеми г-н Министър-Председател,

Уважаема г-жо Министър,

Българското образование е в състояние на тежка и при това продължителна, несвършваща...

Продължава

Бойко Борисов ще присъства на откриването на нов рудник в Мадан

http://pik.bg/бойко-борисов-ще-присъства-на-откриването-на-нов-рудник-в-мадан-news217056.html

Бойко Борисов ще присъства на откриването на нов рудник в Мадан

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще присъства на откриването на новия рудник „Върба-Батанци“ в град Мадан, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Събитието ще се състои от 14:00 часа на рудник „Върба-Батанци“. Откриването на новия рудник съвпада с честването на Деня на миньора и Празника на град Мадан.

137 години Шипченска епопея !

http://frognews.bg/news_75080/

137-та годишнина от епопеята на Шипка честваме днес. Тържествата са под патронажа на президента, но за тях държавата не отпусна нито лев. Фирми и граждани от Габрово и Севлиево дариха пари, време и труд.

Разправата с "фашистите" от семейството на баба Тонка през 1944 г.

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/23/2349159_razpravata_s_fashistite_ot_semeistvoto_na_baba_tonka/?ref=rss



В къщата, построена през 1908 г. в Русе и позната на поколения българи като музей "Баба Тонка", живее до деветосептемврийския преврат през 1944 г. семейството на Никола Обретенов. Тук до смъртта си през 1939 г. той обработва своя богат архив, пише спомените си, посреща съмишленици. В документалния филм за живота на апостола и революционера на РТВЦ-Русе моята майка Тота Аврамова разказа как като ученици са ги водили в този дом, а синът на легендарната Баба...

Примера започва с надеждата за нова тристранна битка за титлата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/23/2366620_primera_zapochva_s_nadejdata_za_nova_tristranna_bitka/?ref=rss


След като за пръв път от 10 години шампионската купа не попадна в ръцете на "Реал" (Мадрид) или "Барселона", днес битката за титлата в Примера дивисион се подновява с обичайните два обичайно заподозрени кандидата. 

"Атлетико" (Мадрид), който се поздрави със златото за пръв път от 1996 г., обаче няма да предаде купата без бой и отново може да е неудобният трети за двата колоса.

Тимът на Диего Симеоне беше граден години наред, спечели няколко отличия в Европа и вдигна Купата...

Честваме 137 години от Шипченската епопея

http://www.moreto.net/novini.php?n=261946

Днес отбелязваме 137 години от Шипченската епопея, изиграла съдбовна роля за изхода от Руско-турската война и Освобождението на България. Кулминацията ще бъде тази вечер със заря-проверка на връх Шипка, за която се очаква да пристигне президентът Росен Плевнелиев, под чийто патронаж преминават честванията.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване