Христосков: Няма да има увеличение на вноската за пенсия с 8%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4264042

Социалният министър уверява, че вноската за пенсия няма се увеличи с 8%. Коментарът на Йордан Христосков идва на фона на сметките на Националния осигурителен институт, че за да бъде спасено общественото осигуряване, вноската неизбежно трябва да се вдигне, съобщи Нова ТВ.
Един милион души ще са по-високи минимални осигурителни прагове от догодина. Социалният министър уверява, че вноската за пенсия няма се увеличи с 8%. Коментарът на Йордан Христосков идва на фона на сметките на Националния осигурителен институт, че за да бъде спасено общественото осигуряване, вноската неизбежно трябва да се вдигне, съобщи Нова ТВ. Един милион души ще са по-високи минимални осигурителни прагове от догодина.

Ръгби турнир ще разтърси Южния плаж във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262215

Традиционният летен турнир по плажно ръгби ще се проведе в събота (30 август) на Южния плаж във Варна под плувен комплекс „Приморски”. Организатори на 8-ото поредно издание на надпреварата са РК Варна, с помощта на община Варна и сдружението от спортни клубове ОСК “ЖСК-Спартак”.

Христосков: Вноската за пенсия няма да се увеличи с 8%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4264040

Социалният министър уверява, че вноската за пенсия няма се увеличи с 8%. Коментарът на Йордан Христосков идва на фона на сметките на Националния осигурителен институт, че за да бъде спасено общественото осигуряване, вноската неизбежно трябва да се вдигне, съобщи Нова ТВ.
Един милион души ще са по-високи минимални осигурителни прагове от догодина. Социалният министър уверява, че вноската за пенсия няма се увеличи с 8%. Коментарът на Йордан Христосков идва на фона на сметките на Националния осигурителен институт, че за да бъде спасено общественото осигуряване, вноската неизбежно трябва да се вдигне, съобщи Нова ТВ. Един милион души ще са по-високи минимални осигурителни прагове от догодина.

Путин и Порошенко насаме, искат мирен край!

http://www.bnews.bg/article-114797

Готови сме да разменим мнения по създалото се в Украйна остро кризисно положение, което съм убеден, че не може да се разреши чрез по-нататъшно изостряне на силовия сценарий, без да се отчитат интересите на югоизточните райони на страната, без мирен диалог с техните представители, посочи още руският държавен глава.

Загубите от синия език - до 4000 лв. на фермер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4264007

Всеки фермер е похарчил между 400 и 4000 лв. за дезинфекция и лекарства за лечение на болестта син език досега. Това съобщи председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров пред “Труд”. Загубите ще са огромни, но на този етап никой не може да ги изчисли. Заразата продължава да взема жертви. Всеки фермер е похарчил между 400 и 4000 лв. за дезинфекция и лекарства за лечение на болестта син език досега. Това съобщи председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров пред “Труд”. Загубите ще са огромни, но на този етап никой не може да ги изчисли. Заразата продължава да взема жертви.

57-годишна от Благоевград издъхна от инфаркт при съседка

http://www.vesti.bg/novini/57-godishna-ot-blagoevgrad-izdyhna-ot-infarkt-pri-sysedka-6020910

57-годишна жена издъхна по време на гостуване при съседка в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Разкриват 183 избирателни секции в Сливенско

http://www.cross.bg/sliven-izbiratelni-sektzii-1427344.html

Сливен /КРОСС/ 183 избирателни секции ще работят в изборния ден в община Сливен на 5 октомври. При нужда ще бъдат разкрити още три секции - в болничните заведения и в женския затвор, съобщи днес секретарят на община Сливен Станка Тачева.1 549 са членовете на секционните избирателни комисии. От тях 549 са членовете на секционните ръководства - председатели, заместник-председатели и секретари. В съответствие с методиката на ЦИК по 183 представители ще имат партиите ГЕРБ и „БСП - Лява България", 116 са представителите на ДПС, а 67 - на "Атака".„Всеки гражданин може да се информира за предстоящите избори от рубриката „Парламентарни избори 2014". Към настоящия момент общинска администрация спазва календарния план, изготвен във връзка с изпълнението на изборния кодекс и изискванията на ЦИК" , посочи Станка Тачева и допълни, че консултациите между политическите сили са протекли нормално.

Американските спецслужби създали секретна търсачка

http://www.cross.bg/tursachkata-informatziya-agentzii-1427343.html

/КРОСС/ Агенцията за национална сигурност на САЩ е създала подобна на Google търсачката за класифицирана информация на почти две дузини държавни агенции. В новата система за търсене се съдържа информация за личните данни на американците, в това число и за телефонните им разговори, съобщава Intercept, позовавайки се на документи, разпространени от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън. "ISReach е първата голяма търсачката за пълноценен обмен на метаданни за комуникация в разузнавателната общност, разработена в отговор на нарастващата потребност от събиране на данни, обработка и съхранение на големи обеми от информация, свързана с целите на разузнаването по целия свят", се казва в секретен документ от 2007 г. година. Към момента достъп до ISReach имат над 1 000 анализатори от 23 правителствени агенции на САЩ, занимаващи се с разузнавателни дейности. Основни ползватели на проекта са Министерството за борба с наркотиците, Федералното бюро за разследване (ФБР), ЦРУ и Разузнавателното управление на Министерството на отбраната на САЩ. Информацията, която се съхранява в търсачката, може да се използва за установяване местонахождението на хора, определяне на кръга, с който общуват; прогнозиране на бъдещите им действия и евентуално определяне на религиозните и политическите им възгледи.

Д-р Мирослав Ненков започна чистка в здравеопазването

http://frognews.bg/news_75244/

Чистка в здравеопазването. След като в последните дни на мандата си бившият здравен министър Таня Андреева се опита да уволни шефове на ключови болници, наследникът й д-р Мирослав Ненков отвръща на удара. Уволнен е шефът на столичната Районна здравна инспекция, промени има и в управлението на 9 големи столични болници.

Старият директор на пристанище Бургас е върнат на поста

http://www.mediapool.bg/stariyat-direktor-na-pristanishte-burgas-e-varnat-na-posta-news224152.html

Старият директор на държавното дружество "Пристанище Бургас" Диян Димов е върнат отново на поста. Това съобщи Министерството на транспорта във вторник. Димов беше начело на порта при управлението на ГЕРБ. Бившият вече транспортен министър Данаил Папазов се изказа ласкаво за него при първото си посещение в Бургас и заяви, че няма причини да уволнява колегата си. Месец по-късно обаче, на 29 юли 2013 г., промени коренно мнението си и разписа заповед за уволнение на Димов. На негово място беше назначен областният председател на БСП Николай Тишев. Официалният мотив за сегашната му смяна е влошеното финансово състояние на дружеството от началото на годината, е посочено в съобщението на транспортното министерство. Министър Ангелкова беше на посещение в Бургас в понеделник като уволнението на Тишев е било официално коментирано при закрити врата. В събота Мая Манолова призова да се защитят с протести уволненията на партийните кадри на БСП, които нарече "немотивирани". Диян Димов е завършил "Икономика и организация на водния транспорт" в Одески институт за инженери на Морския флот на Украйна. Той има над 25-годишен стаж на "Пристанище Бургас", като през този период е заемал различни длъжности. От 1988 г. е началник на отдел "Анализ, статистика и труд". През 2003 г. става заместник-ръководител на терминал "Насипни товари", а година по-късно е назначен за директор на дирекция "Експлоатация" в порта. В периода от 2010 г. до юли 2013 г. заема поста изпълнителен директор на пристанището. Когато поема ръководството на държавния порт то е с 13 млн. лв. загуба, но вследствие на неговото управление дружеството подобрява значително финансовия си резултат и до средата на 2013 г. дружеството реализира печалба от 5 млн. лв. През този период пристанището бележи и сериозен ръст на обработените товари, като само за 2011 г. той е 13 %. През първите шест месеца на 2013 г., когато той все още е бил на поста изпълнителен директор, са обработени близо 80% от товарите за цялата година. След смяната му пристанището показва влошено финансово състояние, като от началото на 2014 г. досега портът постига едва 176 хил. лв. печалба, е посочено в съобщението на транспортното министерство.

Украйна няма да спира транзита на руски газ за Европа

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3de0983d/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csurovini0C3650Ca0Cukraina0Eniama0Eda0Espira0Etranzita0Ena0Eruski0Egaz0Eza0Eevropa0H1788750C/story01.htm

Русия, Украйна и ЕС продължават тристранните консултации по газовите въпроси, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак


Владимир Кличко: Бях в страхотна форма до контузията (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/26/2368909_vladimir_klichko_biah_v_strahotna_forma_do_kontuziiata/?ref=rss


Владимир Кличко обясни, че е бил във "фантастична" форма преди да се контузи вчера и да отложи мача с Кубрат Пулев на 6 септември в Хамбург. 

Във видео към феновете си украинският боксов шампион в свръхтежка категория обясни какво се е случило в понеделник, когато стана ясно, че е контузен.

"Вчера беше един дълъг ден. Ето какво се случи. Тренирах сутринта, когато почувствах болка в левия бицепс. Оказа се, че съм скъсал мускул, което направи мача през септември невъзможен",...

Всички магистрали поскъпват заради допълнителни еластични огради

http://www.mediapool.bg/vsichki-magistrali-poskapvat-zaradi-dopalnitelni-elastichni-ogradi-news224151.html

Строителството и ремонтът на магистрали ще се оскъпи заради нови европейски изисквания за повече еластични огради. В момента се правят разчети какви допълнителни средства са нужни. Това съобщи председателят на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров пред Mediapool. Той заемаше този пост при управлението на ГЕРБ, напусна при кабинета "Орешарски" и стана директор на притежавания от Георги Гергов Пловдивски панаир, но служебното правителство на Георги Близнашки го върна начело на пътната агенция. Заедно с него се възстанови като приоритет изграждането на магистрали. По време на краткия си мандат правителството на Пламен Орешарски наблегна на ремонтите на второкласни и третокласни пътища, а строежът на магистрали изостана критично, както и изпълнението на Оперативна програма "Транспорт". Ремонтите на т.нар. селски пътища обаче сега са обект на ревизия, тъй като има съмнение, че някои от тях реално не са правени. Така например пътят през село Вардим, Великотърновско, се оказал само на хартия. Интервюто с Лазар Лазаров е взето "на крак" между две негови срещи, на които се опитва да намери пари за решаване на проблема със задълженията от над 15 млн. лв. към строителите на отсечката от Шумен до Белокопитово на магистрала "Хемус". Всички магистрали поскъпват заради допълнителни огради "Заради промяна в нормативната база на европейско ниво, която е свързана с изискването еластичната ограда да бъде с по-голяма дължина спрямо заложеното, всички нови магистрални участъци ще поскъпнат. За всеки лот ще е различно, но ще бъдат засегнати всички лотове в строеж. Новата нормативна база изисква наличие на еластични огради там, където преди това не са се изисквали. Например по времето, когато са подавани офертите, се изискваха еластични огради за насипи с височина до 3 метра, а сега е до 1 метър. Така че за всички насипи, където има разлика в дължините между 1 и 3 метра,трябва да има еластична ограда" заяви Лазар Лазаров. Античен град израства край магистрала "Марица" Докато настоящият президент Росен Плевнелиев бе регионален министър в кабинета "Борисов", се ангажира с обещанието за три готови магистрали през неговия мандат – "Люлин", "Тракия" и "Марица". Към момента не е завършена само "Марица", която трябваше да е готова през ноември 2013 г., ако сключените договори се спазваха. Причината това да не се случи са отчуждения и археология, става ясно от думите на Лазаров. От близо година в участъка от Оризово до Димитровград (лот1) на магистрала "Марица" не се работи. Това твърдят български подизпълнители, наети от главния строител - италианската компания "Чи Ем Чи Груп", както и пътуващи до Димитровград. "Договорът с изпълнителя няма как да прекратим по простата причина, че там все още се извършват археологически проучвания", заяви Лазаров. "Искат допълнително средства (76 млн. лв.) за удължена работа на офиси и секретарки. Колегите с право са го отхвърлили. На трасето обаче има и допълнително възникнали работи, заради пропуснати инженерни съоръжения и неточна геология. За тези допълнителни дейности ще има нова обществена поръчка, с която ще търсим изпълнител на този вид работи. В момента не мога да кажа точно на каква стойност ще е, защото сега се правят разчетите", каза инж. Лазаров. Той не се ангажира със срок кога ще е готова отсечката от Оризово до Димитровград, защото това зависи от работата на археолозите, но се надява да е готова до лятото на 2015 г. Предстои да започне проучване на още един терен. "Открит е Античен град – с къщи, площади, гробище, точно преди моста над река Марица при село Ябълково. Това няма да спре строителството на магистралата. Напротив, в момента, в който го открият и опишат, дай Боже да стане час по-скоро, работата продължава. Може да направим музей на открито и пътуващите по магистралата да спират на паркинг края нея и да го разгледат. Но и тук имаме трудности с отчужденията – все още не е решен въпросът с терен при 5 км в началото на магистралата. За съжаление, решението на Конституционния съд (КС) от 15 юли миналата година се отрази пагубно на инвестиционната програма на държавата и на общините", каза Лазар Лазаров. През юли 2013 г. КС реши, че инвеститор не може да влезе във владение на имота - частна собственост и да започне строителни дейности, преди да е влязъл в сила административният акт за отчуждаването на държавата и общините. Делото в КС беше образувано по искане на омбудсмана Константин Пенчев, който атакува промени в Закона за устройство на територията, одобрени от депутатите от ГЕРБ в 41-то Народно събрание с цел отпушване на големите инфраструктурни проекти. За отсечката от Димитровград до Харманли (лот 2) на магистрала "Марица", която вече поскъпна с 16.6 млн. лв. по времето на кабинета "Орешарски" се надява да бъде пусната до края на ноември. "Строителите на лот 2 работят много сериозно и са обещали през ноември да имаме магистрала. За това друго възлагане, освен тези 16.6 млн. лв. няма да има", каза Лазаров. Строител на участъка е сдружение "Марица-Хайуей", в което влизат българската "ПСТ Холдинг" и австрийската "Порр". Строежът на участъка тръгна с ускорени темпове през април, след като беше сменена собствеността и ръководството в "ПСТ Холдинг". Участъци от магистрала "Струма" готови догодина Закъснява строителството и на двата участъка от магистрала "Струма". Единият - от Сандански до ГКПП "Кулата" (лот 4) - се строи от гръцката фирма "Актор", която поиска още 39 млн. допълнително, за да го довърши. Това е близо до цената, с която фирмата спечели търга преди две години – почти 56 млн. лв. без ДДС. Отделно "Актор" получи допълнително 5.5 млн. лв. без ДДС за изместване на инженерна инфраструктура през март 2014 г. "Няма да удовлетворим претенциите на "Актор". Голяма част от тях са нереалистични. "Актор" смятат, че държавата е длъжна да им осигури кариери, материал, само не разбрах дали трябва да построим и пътя, и след това да им го платим. Такива претенции няма как да изпълним. За допълнителните дейности, свързани с изместването на инженерни мрежи ще им бъде платено допълнително около 7 млн. лв. На обекта има мобилизация, но не е това, което очакваме да видим. Пусковият срок е 15 октомври, но не се работи с темпото, за да бъде спазен. Държавата може да помогне, но насреща трябва да имаме изпълнител, който иска да работи и да завърши работата в срок", каза Лазар Лазаров. Другият участък в строеж е от Дупница до Благоевград. Той се изпълнява от българските компании "ГБС Инфраструктурно строителство", "Пътстрой 92" и италианската "Импреза". "Това е единственият строител, който до момента не е поискал още пари. Има обаче нерешени въпроси с отчуждения, които са отговорност на държавата, така че там може да се търси споразумение за удължаване на сроковете. Заради непрключилите отчуждения държавата все още не е издала и всички разрешения за строеж", каза Лазаров. Западната дъга – "Берлинска стена" за ромите от кв."Филиповци" Западната дъга на София е друг от големите проекти, който се изпълнява с европейски средства. Това е особено важен обект, защото ще свърже пътуващите от магистрала "Люлин" със Северната скоростна тангента, изнасяйки транзитното преминаване на тирове извън столицата. Участъкът от магистрала "Люлин" до река Какач, който се строи от обединение начело с "Трейс груп холд", трябваше да бъде готов през юни 2014 г., но това не се случи. Там се образуват задръствания, които стават особено тежки, когато има поток от пътуващи турци за Германия. "Трейс груп" поиска допълнително 12 млн. лв. за довършването на обекта, но Лазаров все още не се е запознал с искането им. "Срокът се удължи, защото и тук е открит археологически обект – вероятно гробище, под съществуващия сега път. То е при карулката на КАТ. В момента пазим гробището, защото археолозите трябва да кажат дали е важно. Допълнителен проблем са и отчужденията. Този проект е съвместен със Столична община и при Филиповци трябва да бъде направен надлез. Очаквам от Столична община да предадат проекта до края на август и да са направили отчужденията на шест имота от страна в кв. "Филиповци", които засягат връзките на този надлез. Ако няма възможност за надлез, ще минем на изпълнение на пасарелка. Това ще е голямо неудобство за живеещите във Филиповци, защото остават без никаква пешеходна връзка с кв. "Люлин"", обяснява Лазар Лазаров. За втората фаза на обекта - продължението на Западната дъга до Северна скоростна тангента, предстои обявяването на нова обществена поръчка. "До края на годината ще обявим нов търг, най-вероятно ще разделим обекта на две фази, защото няма как да бъде завършен до октомври 2015 г. Проблемът и тук са отчужденията, както и при Северна скоростна тангента", каза Лазар Лазаров. На репликата дали и тук са заложили нереално ниски цени, шефът на пътната агенция отговаря: "Ние не слагаме цени. Цената се определя от независим лицензиран оценител по методика, по която работят. Те няма как да дадат по-висока цена от пазарните аналози". И все пак, както става ясно от документи, има случаи на два съседни имота, единият от които е оценен примерно за 40 евро/кв.м , а другият за стотинки. "Но тези имоти са в две различни землища. Единият го водят земеделска земя, другият урбанизирана територия. За единия имот плащат 15 лв. данък в общината, а за другия -1500 лв. годишно. Значи, или искаш да криеш данъци и не си декларираш какъв ти е имотът, или не сменяш предназначението, защото чакаш еди си какво си. Има и трета категория за свързани лица, които си препродават 5 кв. м от имота на роднини за 50 000 лв. Това рефлектира на целия пазар. Има такива случаи и аз съм ги дал в прокуратурата", каза Лазар Лазаров. Северна скоростна тангента – още се чака работният проект Неясна остава съдбата и на Северната скоростна тангента за 150 млн. лв., които може би ще бъдат загубени, защото 17-километровата магистрална отсечка няма как да бъде завършена до октомври 2015 г. Строежът не може да тръгне заради над 2560-те дела в съда, образувани поради ниските цени на отчуждените територии. В същото време обектът е важен, защото прави връзката от Западната дъга с магистралите "Хемус" и "Тракия", както и с главния път в посока Видин. Строител на обекта е българско обединение начело с "Водстрой 98", която по думите на Драгомир Стойнев не е свързана с Делян Пеевски. Това е първият голям пътен проект за "Водстрой 98", която досега е изпълнявала обекти основно във водния сектор. "Очакваме от изпълнителя да внесе преработения проект до 5 септември. Отчужденията тук са ни най-големият препъни камък. Очаквам толерантност от собствениците на земи, защото органът, който може да се произнесе каква е цената, е съдът. Ние не можем да се споразумеем. Заради същия проблем в момента не се работи и по обхода на Габрово, който е първи етап от тунела под Шипка. Извършват се само изкопни работи на пътен възел "Поповци", каза Лазаров. "Отчужденията са сериозен проблем за всички големи инфраструктурни обекти", обобщава шефът на пътната агенция.

Върбанов: България е готова да поеме новата бежанска вълна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262236

Напрежението в Близкия изток ще предизвика нова бежанска вълна в България, предупреждават от Агенцията за бежанците. Зам.-председателят й Васил Върбанов обаче увери в "Добро утро, Европа", че страната ни е готова да поеме новата бежанска вълна.

Откриха вампир на Трихълмието

http://www.monitor.bg/article?id=441008

Скелет с ритуали срещу вампирясване откриха пловдивски археолози при спасителни разкопки на частен терен на Трихълмието. В имота само за 3 седмици били разкрити над 80 гроба от средновековието до ранния османски период, като общото между всички мъртъвци е, че са били погребани по християнския ритуал.

Изровиха вампир с тухла в устата

http://www.bnews.bg/article-114796

Всички гробове са датирани от периода 15-17-ти век, като в много от тях са открити множество монети, накити, копчета и други лични вещи на покойниците.

Българите в чужбина няма да имат равни права с избирателите у нас

http://www.cross.bg/chyzhbina-prava-glasovete-1427342.html

София /КРОСС/ Българите в чужбина няма да имат равни права с избирателите у нас, въпреки че и те ще гласуват в задграничните секции. След прогнозата на външно министерство от вчера, че се очаква да бъдат разкрити рекорден брой секции за гласуване в чужбина, bTV се допита до ЦИК дали е вярно опасението, че нашите сънародници зад граница няма да имат право да изберат своите фаворити от листите на партиите.„Нашите сънародници могат да дадат своя глас само за партии или коалиции, тъй като ние нямаме отделен изборен район чужбина, за да може да има листа в тоя район и да се отбелязват преференции за съответните кандидати", обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.Гласовете от чужбина не могат да пренаредят партийните листи, тъй като само за гласуването в страната има преференциално гласуване и само гласовете в страната могат да доведат до такава ситуация.Според проф. Михаил Константинов това е една дълго пазена тайна, която може да се разбули само с намесата на националния омбудсман. „Тук имаме едно драстично нарушаване на конституцията, тъй като в чужбина не могат да се използват преференции, т.е. българинът в чужбина няма същите права като българина в България. Това е конституционно нарушение, пред което всички си затварят очите", заяви Константинов.Така на практика българите зад граница ще бъдат употребени. Гласовете от чужбина ще се добавят към процентите, които партиите вече са спечелили от цялата страна, но без да пренареждат листи

Българите в чужбина нямат същите права като избирателите в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4264011

Българите в чужбина няма да имат равни права с избирателите у нас, въпреки че и те ще гласуват в задграничните секции, съобщи bTV.
„Нашите сънародници могат да дадат своя глас само за партии или коалиции, тъй като ние нямаме отделен изборен район чужбина, за да може да има листа в тоя район и да се отбелязват преференции за съответните кандидати”, Българите в чужбина няма да имат равни права с избирателите у нас, въпреки че и те ще гласуват в задграничните секции, съобщи bTV. „Нашите сънародници могат да дадат своя глас само за партии или коалиции, тъй като ние нямаме отделен изборен район чужбина, за да може да има листа в тоя район и да се отбелязват преференции за съответните кандидати”,

Българите в чужбина няма да могат да гласуват преференциално

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263993

Българите в чужбина няма да имат равни права с избирателите у нас, въпреки че и те ще гласуват в задграничните секции, съобщи bTV.
„Нашите сънародници могат да дадат своя глас само за партии или коалиции, тъй като ние нямаме отделен изборен район чужбина, за да може да има листа в тоя район и да се отбелязват преференции за съответните кандидати”, Българите в чужбина няма да имат равни права с избирателите у нас, въпреки че и те ще гласуват в задграничните секции, съобщи bTV. „Нашите сънародници могат да дадат своя глас само за партии или коалиции, тъй като ние нямаме отделен изборен район чужбина, за да може да има листа в тоя район и да се отбелязват преференции за съответните кандидати”,

Абас: Примирието в Газа влиза в сила в 19 часа

http://www.cross.bg/abas-sila-gaza-1427341.html

/КРОСС/ Президентът на Палестина Махмуд Абас обяви, че в 19 часа местно време влиза в сила примирието в Ивицата Газа. "Откликнахме на египетското предложение за окончателно и цялостно прекратяване на огъня", каза Абас. Израелската страна все още не е коментирала тези твърдения.

Плащанията на НЕК: Кои са най-ощетените дружества?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3de0744f/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cna0Efokus0C4410Ca0Cplashtaniiata0Ena0Enek0Ekoi0Esa0Enai0Eoshtetenite0Edrujestva0H1788740C/story01.htm

Електрическата компания се е издължила на 91% на ТЕЦ Марица Изток 2 за първите 7 месеца на годината, сочат данните на икономическото министерство


Три жертви на инцидента с хеликоптера на ООН в Судан

http://www.cross.bg/sydan-chlenove-ekipazha-1427340.html

/КРОСС/ Разбилият се в Южен Судан хеликоптер на ООН е бил управляван от руски пилоти. В прессъобщение, разпространено от организацията, се посочва, че при инцидента са загинали трима членове на екипажа. Един човек, пътувал на борда на машината, е оцелял. "Мисията на ООН в Южен Судан потвърди, че трима членове на екипажа на хеликоптера Ми-8, работещи по договор с ООН, са загинали при катастрофа в района на Бентиу. На оцелелия е оказана медицинска помощ от екип на „Лекари без граници" в Бентиу", се казва в съобщението.

"Бъргър Кинг" купи канадска верига за бързо хранене за 11 млрд. долара

http://www.mediapool.bg/bargar-king-kupi-kanadska-veriga-za-barzo-hranene-za-11-mlrd-dolara-news224150.html

Американската верига за бързо хранене "Бъргър Кинг" (Burger King) купува канадската верига закусвални "Тим Хортънс" (Tim Hortons) за около 11 милиарда долара, създавайки третата по големина компания в сектора, предаде Асошиейтед прес. Централата на новата компания ще бъде в Канада – стъпка, която може да помогне на "Бъргър Кинг" да намали данъчните си разходи, като същевременно продължи да управлява дейността си от Маями. За всяка акция на "Тим Хортънс" ще бъде платено 65.50 канадски долара (59.74 американски долара) в брой и 0.8025 обикновени акции от новото дружество за всяка акция. По този начин общата цена за акция на "Тим Хортънс" се равнява на 94.05 канадски долара (85.79 американски долара) въз основа на стойността на акциите на "Бъргър Кинг" при вчерашното закриване на търговията. Котировките на акциите на "Тим Хортънс" се повишиха с над 10 процента във вторник преди началото на търговията, а на "Бъргър Кинг" леко спаднаха.

Българите в чужбина с ограничени изборни права

http://frognews.bg/news_75243/

Българите в чужбина няма да имат равни права с избирателите у нас. „Нашите сънародници могат да дадат своя глас само за партии или коалиции, тъй като ние нямаме отделен изборен район в чужбина, за да може да има листа в тоя район и да се отбелязват преференции за съответните кандидати”, обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Георги Дерменджиев: Има напрежение от желанието за доказване (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/26/2368893_georgi_dermendjiev_ima_naprejenie_ot_jelanieto_za/?ref=rss


Старши треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев призна за напрежение в отбора преди реванша със "Стяуа" от плейофите на Шампионската лига.

Той обаче смята, че футболистите му имат достатъчно опит, за да изиграят печелившо мача в сряда на националния стадион "Васил Левски", дори ако трябва да се мине през изпълнение на дузпи.

"Има определено напрежение, но то е такова, че футболистите да могат да се докажат. Изведнъж възникна, че едва ли вече отборът е класиран. Това...

Георги Дерменджиев: Има напрежение от желанието на играчите да се докажат

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/26/2368893_georgi_dermendjiev_ima_naprejenie_ot_jelanieto_na/?ref=rss


Старши треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев призна за напрежение в отбора преди реванша със "Стяуа" от плейофите на Шампионската лига.

Той обаче смята, че футболистите му имат достатъчно опит, за да изиграят печелившо мача в сряда на националния стадион "Васил Левски".

"Има определено напрежение, но то е такова, че футболистите да могат да се докажат. Изведнъж възникна, че едва ли вече отборът е класиран. Това идва като малко по-голямо напрежение. Иначе футболистите...

СОК „Камчия“ ще е домакин на квалификации от турнира UEFA „Шампионска лига“ - футзал

http://www.moreto.net/novini.php?n=262232

Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ ще е домакин на квалификации от турнира UEFA „Шампионска лига“ по футзал, които ще се проведат от 28 август до 1 септември в Спортния комплекс, научи Moreto.net. Срещите ще започват в 20.00 часа.

Теглят 11 милиона, за да върнат колата на смолянския кмет

http://www.bnews.bg/article-114794

Решението е в нов заем от 11 милиона лева, съобщи лично кметът по повод на блокираната банкова сметка от Консорциум "Светлина", обслужвал уличното осветление на общината при предишната управа.

Ген. Михов обиколил Странджа преди да се качи за първи път на Петрова нива

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263722

Три часа пътувах от Болярово през Звездец до Петрова нива, получи се едно съчетание от неособено лек път от една страна, а от друга - възможност да видя реалният живот в Странджа и да проверя себе си дали мога да представлявам този район, който не е само Бургас, заяви пред Три часа пътувах от Болярово през Звездец до Петрова нива, получи се едно съчетание от неособено лек път от една страна, а от друга - възможност да видя реалният живот в Странджа и да проверя себе си дали мога да представлявам този район, който не е само Бургас, заяви пред "24 часа" ген. Михо Михов. Той разкри, че за първи път посещава

Кметът на Смолян предлага общината да изтегли 11 млн. лв. заем

http://www.cross.bg/smolyan-leva-obshtinata-1427339.html

Смолян /КРОСС/ Кметът на Смолян внася предложение общината да изтегли 11 милиона лева заем заради тежкото финансово състояние. Натрупаните задължения са над 18 милиона лева до края на юни, съобщи кметът Николай Мелемов.Смисълът на тази докладна записка ще бъде Общинският съвет да ни разреши да теглим кредит, с който да рефинансираме кредита към "Инвестбанк". Имаме проблеми в обслужването на кредита, тъй като "Инвестбанк" е собственик на "Рожен експрес" и оттам получаваме затруднения да обслужваме кредита към банката. Отказват да ни обслужват като община, да ни приемат парите за обслужване на кредита."Към 30 юни 2014 година просрочените задължения на община Смолян са в размер на 18 263 718 лева", обобщи главният финансист на община Смолян Венера Ръчкова. Дълговете са за заема към всички контрагенти, фирмата за енергийна ефективност и осветеност на училища и детски градини, към почистващата фирма, наложения запор от транспортната фирма и частичен запор на фирма-съдружник за уличното осветление. Запорите са на банковите сметки, автомобилите на общината и атрактивен имот в центъра на града, съобщи БНР.

Амазон купи онлайн платформата за видеоигри Туич

http://www.mediapool.bg/amazon-kupi-onlain-platformata-za-videoigri-tuich-news224149.html

Компанията за онлайн търговия Амазон (Amazon) съобщи, че е постигнала споразумение да купи услугата за онлайн излъчване на видеоигри Туич (Twitch), предадоха световните агенции. Цената на сделката е около 970 милиона долара и е най-голямата в 20-годишната история на Амазон.. "Излъчването и гледането на игри е световно явление и Туич изгради платформа, събираща десетки милион хора, които наблюдават милиарди минути игри всеки месец", заяви основателят и главен изпълнителен директор на Амазон Джеф Безос. Пуснатата през 2011 година Туич е платформа за разпространение на видео в реално време и общност, в която играчите излъчват, гледат и разговарят за видеоигри, докато ги играят. Именно възможността за писане на съобщения Амазон смята да развива като място и за реклама. Само през юли над 55 млн. уникални посетители са изгледали над 15 млрд. минути видео съдържание от платформата, посочва Ройтерс. Сделката ще бъде приключена до края на годината. По-рано Гугъл водеше разговори за подобна сделка с Туич, която обаче не се осъществи.

Постигнато е споразумение за трайно примирие между Хамас и Израел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4263970

Постигнато е споразумение за установяване на трайно примирие между палестинското ислямистко движение Хамас и Израел в ивицата Газа. Tова съобщиха палестински източници, цитирани от Франс прес.
Очаква се палестинският президент Махмуд Абас да обяви подробности за споразумението в началото на заседанието на палестинското правителство. Постигнато е споразумение за установяване на трайно примирие между палестинското ислямистко движение Хамас и Израел в ивицата Газа. Tова съобщиха палестински източници, цитирани от Франс прес. Очаква се палестинският президент Махмуд Абас да обяви подробности за споразумението в началото на заседанието на палестинското правителство.

МВР провери Летище Варна по фалшив сигнал за бомба

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/26/2368905_mvr_proveri_letishte_varna_po_falshiv_signal_za_bomba/?ref=rss


Телефонно обаждане за поставено взривно устройство на Летище Варна е било получено днес около обяд. Информацията бу потвърдена и от пресцентъра на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи във Варна.

След извършената проверка е било установено, че сигналът е фалшив. Независимо от това обаче "новината" за евакуация на пътници заради заплаха от терористичен акт бе разпространена през голям брой профили във Фейсбук, както и от няколко информационни сайта в интернет....

Пожар горя в блок в столичния квартал "Лагера"

http://www.cross.bg/plamutzi-lyubomir-pozhar-1427338.html

София /КРОСС/ Пожар горя в блок 44 в столичния квартал "Лагера". Огънят е пламнал около 17:45 ч. на втория етаж на сградата. Няма жертви и пострадали.На партера има магазин за техника. Продавачът подушил, че нещо гори. Забелязва и пламъци - големи пламъци, по негови думи.Продавачът Любомир Гаврилов опъва маркуч от магазина и започва да гаси. Гасенето било трудно, защото на терасата с години са се складирали мебели.Хората наричат Любомир спасителят на блока.Съседите вече планират общо събрание, на което да се разберат кога и как да разчистят боклуките от терасите на общите части.

Русия, Украйна и ЕС ще продължат консултациите за газа

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-energetikata-1427337.html

/КРОСС/ Руската федерация, Украйна и ЕС се споразумяха да продължат тристранния формат на консултациите за газа. Това съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изявление на министъра на енергетиката на Русия Александър Новак. Той също така добави, че днес в Минск може да проведе среща с европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, на която да бъдат обсъдени газовите въпроси.

Военният министър с проект „Русия създава заплаха за България"

http://frognews.bg/news_75242/

„Русия създава заплаха за България" - такава констатация записа в проект на визия за отбраната на България до 2020 г. екипът на служебния министър на отбраната. Документът от 14 страници описва основните заплахи пред сигурността на страната, както и възможностите за увеличаване на военния бюджет и разходите за превъоръжаване преди срещата на върха на НАТО в Уелс.

Изграждането на магистрала "Хемус" временно спира

http://www.moreto.net/novini.php?n=262238

Търсят се варианти за намиране на средства за участъка Шумен – Белокопитово от автомагистрала „Хемус“, но ако не се намерят пари за изплащане на задълженията към изпълнителя сме принудени да спрем работата на обекта до края на годината.

Токът от НЕК за фирми поскъпва с 16%

http://business.actualno.com/Tokyt-ot-NEK-za-firmi-poskypva-s-16--news_47010.html

Националната електрическа компания увеличава от 1 септември с 16% цените на тока за фирмите, които не участват в свободния пазар на електроенергия. Това стана ясно от сайта на НЕК, както и от не...

60 млн. лева за рекламиране на туризма

http://business.actualno.com/60-mln-leva-za-reklamirane-na-turizma-news_47012.html

1% от приходите за туризъм трябва да отиват за национална реклама и анализ на сектора ни. Служебният кабинет подготвя анализи и оценки, за да бъде гласувана в следващия бюджет от редовното правителств...

Янаки Ганчев предизвиква Борисов на „бой до чиста победа“

http://www.cross.bg/borisov-ganchev-gerb-1427336.html

София /КРОСС/ Един от водачите на протестите от февруари 2013 г. Янаки Ганчев отправя предизвикателство към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Ганчев има намерение в деня на откриването на кампанията на ГЕРБ 6 септември да се яви с кимоно и да чака Борисов за карате бой до чиста победа.В случая на терена на Арена „Армеец" където ГЕРБ открива кампанията си.Янаки Ганчев обяви тази покана чрез сутрешния блок на ТВ+, където бе гост във вторник. Той ще участва в предстоящите извънредни парламентарни избори на 5 октомври като водач на листа на портия Нова Алтернатива. Засега в 25 МИР, където ще срещне на сцената на политическите послания Бойко Борисов. Ганчев е председател на Гражданския борд към Нова Алтернатива, в който са обединени над 10 организации и движения.„Аз ще бъда там в кимоно, той е на ход да приеме или се скрие от пряк двубой. Борисов, „бихте на улицата", ще те бия, когато и където ми паднеш, аз не съм Станишко, Мишко и Дришко", заканва се Янаки Ганчев в участието си в ТВ+ по повод поканата си за пряк карате бой. Той заявява още, че е един от основателите на карате спорта в България, но не познава Борисов като изявено лице в тази спортна общност. Въпреки че лидерът на ГЕРБ твърдял, че има 10 дан.

Постигнато е споразумение за трайно примирие между Хамас и Израел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263913

Постигнато е споразумение за установяване на трайно примирие между палестинското ислямистко движение Хамас и Израел в ивицата Газа. Tова съобщиха палестински източници, цитирани от Франс прес.
Очаква се палестинският президент Махмуд Абас да обяви подробности за споразумението в началото на заседанието на палестинското правителство. Постигнато е споразумение за установяване на трайно примирие между палестинското ислямистко движение Хамас и Израел в ивицата Газа. Tова съобщиха палестински източници, цитирани от Франс прес. Очаква се палестинският президент Махмуд Абас да обяви подробности за споразумението в началото на заседанието на палестинското правителство.

Би Би Си Радио: "Whole lotta love" на Zeppelin е най-великият китарен риф

http://offnews.bg/news/n_1/n_381115.html

Песента на Led Zeppelin "Whole Lotta Love" е най-великият китарен риф според слушателите на Би Би Си Радио 2. Победителят бе определен след онлайн гласуване измежду над 100 песни. В топ 10 на класацията за най-велики китарни рифове влизат следните песни: 1. Whole Lotta Love - Led Zeppelin 2. Sweet Child O'Mine - Guns 'N' Roses 3. Back in Black - AC/DC 4. Smoke On The Water - Deep Purple 5. Layla - Derek and The Dominoes 6. How Soon Is Now? - The Smiths 7. Down Down - Status Quo 8. Money For Nothing - Dire Straits 9. You Really Got Me - The Kinks 10. Money - Pink Floyd В класацията на Би Би Си Радио 2 влизат и песни на по-нови банди като Arctic Monekys и дори Daft Punk. Големият победител:

Жалби провалят проекти по фонд "Региони"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4263484

Неуспешни обществени поръчки провалят изпълнението на проекти, финансирани от правителството “Орешарски” чрез специалния фонд “Региони”.
Процедурите не вървят или заради обжалвания, или заради липса на кандидати.
Във фонд “Региони” бяха заделени 500 млн. лв. от резерва в бюджета за проекти на общини и министерства. Неуспешни обществени поръчки провалят изпълнението на проекти, финансирани от правителството “Орешарски” чрез специалния фонд “Региони”. Процедурите не вървят или заради обжалвания, или заради липса на кандидати. Във фонд “Региони” бяха заделени 500 млн. лв. от резерва в бюджета за проекти на общини и министерства.

Щонов: Токът трябва да поскъпва плавно

http://www.monitor.bg/article?id=440983

Увеличението на цената на електроенергията би трябвало да е плавно в дългосрочен план, едновременно с подобряване икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства.

Фалшив сигнал: Полиция тараши летище Варна за бомба!

http://www.bnews.bg/article-114792

Полицаи от Варна са търсили бомба на летището в морската ни столица, но се оказало, че такава няма.

"Левски" без публика три пъти поред

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4263967

"Левски" ще домакинства пред пустите трибуни на стадион "Георги Аспарухов" в следващите два мача. По програма гости ще са "Черно море" и "Славия".

Наказанието идва за удар на служебно лице и нанасяне на щети на трибуните по време на неделното гостуване на синята агитка в Ловеч (0:3 за "Литекс"). То следва санкцията за един мач без публика, което "Левски" ще домакинства пред пустите трибуни на стадион "Георги Аспарухов" в следващите два мача. По програма гости ще са "Черно море" и "Славия". Наказанието идва за удар на служебно лице и нанасяне на щети на трибуните по време на неделното гостуване на синята агитка в Ловеч (0:3 за "Литекс"). То следва санкцията за един мач без публика, което

Пожар горя в столичния квартал "Лагера" (снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4263952

Пожар горя в блок 44 в столичния квартал "Лагера", съобщи TV7.
Огънят е пламнал около 17:45 ч. на втория етаж. Няма жертви и пострадали.
На партера има магазин за техника. Продавачът подушил, че нещо гори, забелязал и пламъци.
Продавачът Любомир Гаврилов опънал маркуч от магазина и започнал да гаси. Пожар горя в блок 44 в столичния квартал "Лагера", съобщи TV7. Огънят е пламнал около 17:45 ч. на втория етаж. Няма жертви и пострадали. На партера има магазин за техника. Продавачът подушил, че нещо гори, забелязал и пламъци. Продавачът Любомир Гаврилов опънал маркуч от магазина и започнал да гаси.

Пожар лумна в столичния квартал "Лагера" (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263941

Пожар горя в блок 44 в столичния квартал Пожар горя в блок 44 в столичния квартал "Лагера", съобщи TV7. Огънят е пламнал около 17:45 ч. на втория етаж. Няма жертви и пострадали. На партера има магазин за техника. Продавачът подушил, че нещо гори, забелязал и пламъци. Продавачът Любомир Гаврилов опънал маркуч от магазина и започнал да гаси.

Не 27, а четирима са загиналите в Украйна етнически българи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4263935

Четирима са загиналите етнически българи в украинската криза по време на водените военни действия до момента. Това съобщи пред Дарик председателят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната Рада Антон Киссе.
Той опроверга появилата се по-рано информация, която цитира негово изказванe, че загиналите българи в Украйна са 27. Четирима са загиналите етнически българи в украинската криза по време на водените военни действия до момента. Това съобщи пред Дарик председателят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната Рада Антон Киссе. Той опроверга появилата се по-рано информация, която цитира негово изказванe, че загиналите българи в Украйна са 27.

Инспектират асансьорите във Варна по сигнали на граждани

http://www.moreto.net/novini.php?n=262241

Започна инспекция на асансьорите във Варна. Рано сутринта бяха събрани шест проверяващи екипа от общо 14 души, съобщи Михаил Попов - директор на местния "Технически надзор". Асансьорите във Варна са хиляди, само че не е известен точният им брой, тъй като непрекъснато се строят нови кооперации и не се води точна статистика.

Ексклузивно! Мистериозно изчезване на прокурорско постановление от ВКП към ОП-Перник за пълно и обстойно разследване за източване на еврофондове в гр. Земен

http://www.zapernik.com/krimi/ekskluzivno-misteriozno-izchezvane-na-prokurorsko-postanovlenie-ot-vkp-kum-op-pernik_33918/

ПОРЕДНИТЕ ФОКУСИ С ЦЕЛ ПРИКРИВАНЕ НА ГРАНДИОЗЕН ГЕРБ СКАНДАЛ !

МИСТЕРИОЗНО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ПРОКУРОРСКО ПОСТАНОВЛЕНИЕ ОТ ВКП КЪМ ОП-ПЕРНИК ЗА ПЪЛНО И ОБСТОЙНО РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЕВРОФОНДОВЕ В ГР. ЗЕМЕН .

ПРОКУРОРЪТ ОСУЕТИЛ И ПРЕКРАТИЛ ПЪРВОНАЧАЛНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ГРАНДИОЗНИЯТ СКАНДАЛ В ЗЕМЕН Е ЗАМ.ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР В ОП-ПЕРНИК - АНИТА ДЖАМАЛОВА - наблюдаващия прокурор по Делото за убийството на 17 годишна Мирослава от гр. Перник , с осъден по делото Марио Любенов - Заека !

Днес нашият разследващ екип при направена проверка установи...

Продължава

ЕКСКЛУЗИВНО ! МИСТЕРИОЗНО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ПРОКУРОРСКО ПОСТАНОВЛЕНИЕ ОТ ВКП КЪМ ОП-ПЕРНИК ЗА ПЪЛНО И ОБСТОЙНО РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЕВРОФОНДОВЕ В ГР. ЗЕМЕН .

http://www.zapernik.com/krimi/ekskluzivno-misteriozno-izchezvane-na-prokurorsko-postanovlenie-ot-vkp-kum_33918/

ПОРЕДНИТЕ ФОКУСИ С ЦЕЛ ПРИКРИВАНЕ НА ГРАНДИОЗЕН ГЕРБ СКАНДАЛ !

МИСТЕРИОЗНО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ПРОКУРОРСКО ПОСТАНОВЛЕНИЕ ОТ ВКП КЪМ ОП-ПЕРНИК ЗА ПЪЛНО И ОБСТОЙНО РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЕВРОФОНДОВЕ В ГР. ЗЕМЕН .

ПРОКУРОРЪТ ОСУЕТИЛ И ПРЕКРАТИЛ ПЪРВОНАЧАЛНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ГРАНДИОЗНИЯТ СКАНДАЛ В ЗЕМЕН Е ЗАМ.ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР В ОП-ПЕРНИК - АНИТА ДЖАМАЛОВА - наблюдаващия прокурор по Делото за убийството на 17 годишна Мирослава от гр. Перник , с осъден по делото Марио Любенов - Заека !

Днес нашият разследващ екип при направена проверка установи...

Продължава

Путин и Порошенко с първа среща, искат мирен край на боевете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263927

Президентите Владимир Путин и Петро Порошенко са се срещнали в Минск, където се провежда среща между Митническия съюз (Беларус, Русия и Казахстан), Украйна и ЕС, съобщи ИТАР-ТАСС. Двамата не са останали насаме, но това е първата среща между президентите след церемонията във Франция по повод тържествата за 70-годишнината от откриването на т. нар. Президентите Владимир Путин и Петро Порошенко са се срещнали в Минск, където се провежда среща между Митническия съюз (Беларус, Русия и Казахстан), Украйна и ЕС, съобщи ИТАР-ТАСС. Двамата не са останали насаме, но това е първата среща между президентите след церемонията във Франция по повод тържествата за 70-годишнината от откриването на т. нар.

Вече може да проверите дали някоя партия е злоупотребила с подписа ви

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263925

Онлайн регистърът на Централната избирателна комисия (ЦИК), в който всеки гражданин ще може да провери дали някоя партия не е откраднала подписа му, вече работи.
Всеки гражданин вече може да провери на сайта на Централната избирателна комисия дали името и подписа му не са използвани неправомерно от партиите или коалициите.
Как става това? Онлайн регистърът на Централната избирателна комисия (ЦИК), в който всеки гражданин ще може да провери дали някоя партия не е откраднала подписа му, вече работи. Всеки гражданин вече може да провери на сайта на Централната избирателна комисия дали името и подписа му не са използвани неправомерно от партиите или коалициите. Как става това?

Проблемът с блокираните в КТБ пари за саниране е решен

http://www.mediapool.bg/problemat-s-blokiranite-v-ktb-pari-za-sanirane-e-reshen-news224148.html

Проблемът с блокираните сметки за саниране на блоковете в затворената Корпоративна търговска банка (КТБ) е решен. Собствениците на апартаменти няма да събират наново сумата от 25% за самоучастие в проекта. Техните доверителни сметки са защитени, защото са под гарантираните 196 хил. лв. Това е уверила вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева представителите на Асоциацията на сдруженията на собствениците на сгради по време на срещата с тях във вторник. Търси се решение и за блокираните 13 млн. лв. за нисколихвено кредитиране, които също са в КТБ. Те не са защитени от закона и всичко зависи от решението на БНБ дали ще фалира банката или тя ще бъде оздравена. Това, което прави регионалното министерство в момента, е търсене на други търговски банки, които да кредитират собствениците на жилища при изгодни условия. Строителите ясни до 20 септември Процедурата за избор на проектант и надзор на проекта се очаква да приключи до 10 септември. Строителите трябва да бъдат избрани до 20 септември, се казва в съобщение на регионалното министерство. Ако няма обжалвания на процедурата, това означава, че обновяването на домовете ще може да започне и през октомври, стига собствениците на сградите да се съгласят да рискуват ремонт през студените и зимни месеци. Причината е, че средно около три-четири месеца са необходими за цялостното саниране на един блок, показва натрупаният до момента опит. Към днешна дата са подадени над 380 заявления от собственици на жилищни сгради за санирането им. Между Министерството на регионалното развитие и собствениците са сключени 52 споразумения, по които сградите са готови за проектиране и извършване на строителни дейности. Формулата на успеха - контрол, контрол, контрол Вече е готов и първият обновен блок по европейския проект. Той е в столичния квартал "Изток", недалеч от спортната зала "Универсиада", на 6 етажа с 18 апартамента. Обновлението му започна на 22 април и продължава и до ден днешен, като сме на финалната права, каза Иван Станков, наречен "идеалният домоуправител" от бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. "Контрол, контрол, контрол – от сутрин до вечер за да станат нещата." Това е формулата за успеха, каза Станков пред Mediapool. Той е строителен инженер и посочи, че без да се следи всеки ден работата на фирмата изпълнител нещата няма как да станат. Първоначално прогнозната стойност за обновление на блока беше 222 хил. лв., но тя падна значително след избора на изпълнител. "Билдинг компани" беше избрана да направи санирането на две сгради в София срещу 250 хил. лв. Собствениците на апартаменти в блока в жк. "Изток" бяха извадили между 2000 и 6000 лв. на апартамент за обновяването на блока, като в доверителната им сметка в КТБ има блокирани около 40 хил. лв. Сега след приключването на обекта не са ги карали да събират парите наново, остава ангажимент на Министерството на регионалното развитие да си реши този проблем. Проектът остава рисков Европроектът за обновяване на домовете беше забавен изключително много през последната една година от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Това постави под риск усвояването на 50-те млн. лв. "Изпълнението на програмата през последната година е забавено необосновано, като основна причина за това е липсата на диалог, прозрачност и информация", е заявила Захариева пред Асоциацията на сдруженията на собствениците на сгради, цитирана от пресцентъра си. Според нея това е демотивирало много от гражданите да кандидатстват с проекти за енергийно обновяване. "Тази програма е изключително важна, защото енергийната ефективност е приоритет на ЕС и няма никакви основания този проект да бъде рисков", казва Захариева. За настоящия програмен период средствата за енергийно обновяване са значително повече спрямо изминалия.

Не 27, а четирима са загиналите в Украйна етнически българи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263920

Четирима са загиналите етнически българи в украинската криза по време на водените военни действия до момента. Това съобщи пред Дарик председателят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната Рада Антон Киссе.
Той опроверга появилата се по-рано информация, която цитира негово изказванe, че загиналите българи в Украйна са 27. Четирима са загиналите етнически българи в украинската криза по време на водените военни действия до момента. Това съобщи пред Дарик председателят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната Рада Антон Киссе. Той опроверга появилата се по-рано информация, която цитира негово изказванe, че загиналите българи в Украйна са 27.

Конфликтът в Източна Украйна взел 2 249 жертви

http://www.cross.bg/konfliktut-v-iztochna-ykraiina-vzel--zhertvi-1427335.html

/КРОСС/ 2249 души са загинали при въоръжения конфликт, който се води в източната част на Украйна. Това съобщиха от руското външно министерство, позовавайки се на последните данни на Управлението на ООН по координация на хуманитарните въпроси. При конфликта са пострадали 6 033 души..

Цветанов с фал при втория опит с аутизма, сега се бори с "алтизъм"

http://www.mediapool.bg/tsvetanov-s-fal-pri-vtoriya-opit-s-autizma-sega-se-bori-s-altizam-news224147.html

Цветан Цветанов направи във вторник втори фал при опита си да изрече правилно името на психичното заболяване "аутизъм", заради което изля върху себе си кофа с вода и се записа с камера.   "С алтизма приемете, че съм допуснал лека грешка", коментира той гафа си от видеото, в което прие предизвикателството да подкрепи инициативи, свързани с благотворителност за децата с "алтуизъм". "Алтуизмът", с който Цветанов се бори, стана голям хит в социалните мрежи. Някои коментиращи дори заподозряха, че заместник-председателят на ГЕРБ смята да се бори срещу алтруизма по децата. "Участвал съм в много подобни благотворителни акции и дори днес (вторник), когато разговарях с Ирена Соколова (бивш депутат от ГЕРБ), която прие предизвикателството, и Калин Каменов, и Станислав Иванов, другата седмица ще отидем и ще връчим събраните средства", каза Цветанов, цитиран от "Дневник".   Той уточни, че със Соколова ще дарят по 1000 лв. на неправителствени организации за деца с това психично заболяване.

Американските спецслужби създали секретна търсачка

http://america.actualno.com/Amerikanskite-specslujbi-syzdali-sekretna-tyrsachka-news_47009.html

Агенцията за национална сигурност на САЩ е създала подобна на Google търсачката за класифицирана информация на почти две дузини държавни агенции. В новата система за търсене се съдържа информация за л...

Българите в чужбина няма да имат равни права с избирателите у нас

http://politics.actualno.com/Bylgarite-v-chujbina-njama-da-imat-ravni-prava-s-izbiratelite-u-nas-news_47011.html

Българите в чужбина няма да имат равни права с избирателите у нас, въпреки че и те ще гласуват в задграничните секции. След прогнозата на външно министерство от вчера, че се очаква да бъдат разкрити р...

Гръцки щурмовик се разби до българската граница

http://www.bnews.bg/article-114791

Самолетът е от 116 авиокрило и е излетял от авиобаза Araxos за рутинен тренировъчен полет с друг А-7. По първоначални сведения причината за аварията е отказ на двигателя.

Путин и Порошенко ще проведат двустранни преговори в Минск

http://www.cross.bg/pytin-poroshenko-minsk-1427334.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин и украинският му колега Петро Порошенко ще проведат двустранни преговори по време на срещата Митнически съюз-Украйна-ЕС, която се провежда в Минск. Това съобщи кореспондентът на RT.com., който се намира в столицата на Беларус.

ЕКСКЛУЗИВНО! Двама перничани заловиха петима наркодилъри след зрелищна гонка и меле

http://www.zapernik.com/krimi/ekskluzivno-dvama-pernichani-zaloviha-petima-narkodiluri-sled-zrelishtna-gonka-i_33917/

Истински екшън по улиците на Перник. Двама тийнейджъра дебнаха и заловиха с гонка наркодилъри!Като по филмите!

Вчера Мартин Илиев и Янек Димтров от гражданското сдружение "Зелените барети" са заловили наркодилъри от Перник, предаде човек на ZaPernik.com.

Продължава

Захариева: Програмата за жилищно обновяване е изключително важна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262243

Програмата за енергийно обновяване на жилищните домове дава уникален шанс на собствениците и няма никаква причина това да бъде един от рисковите проекти, финансирани с европейски средства. Това е мнението на вицепремиера и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева, изразено на среща с Асоциацията на сдруженията на собствениците на сгради, одобрени за участие в проекта „Енергийно обновяване на българските домове".

Близнашки дава рамо на Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС

http://frognews.bg/news_75241/

На предстоящия Европейски съвет България ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност.

Абас: Постигнато е ново примирие с Израел

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/abas-postignato-e-novo-primirie-s-izrael-6020907

Високопоставен израелски представител потвърди, че Израел е приел плана, договорен с посредничеството на Египет

Куп треньори се предлагат на "Славия"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263897

Tрите поредни загуби на “Славия” засилиха слуховете, че старши треньорът Милен Радуканов ще бъде уволнен след нова издънка в събота при домакинството на “Литекс”. Наставникът взема заплата от 6000 лева на месец, което кара много наши безработни специалисти да се предлагат на президента на “белите” Венцеслав Стефанов. Tрите поредни загуби на “Славия” засилиха слуховете, че старши треньорът Милен Радуканов ще бъде уволнен след нова издънка в събота при домакинството на “Литекс”. Наставникът взема заплата от 6000 лева на месец, което кара много наши безработни специалисти да се предлагат на президента на “белите” Венцеслав Стефанов.

Борисов: Градовете, в които управлява ГЕРБ, са най-добрите за живеене (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263869

Градовете, в които управлява ГЕРБ, са най-добрите за живеене в страната, заяви лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на церемония за въвеждане в експлоатация на 20 нови автобуса за градския транспорт на София.
Борисов даде за пример градовете София, Стара Загора и Бургас. Градовете, в които управлява ГЕРБ, са най-добрите за живеене в страната, заяви лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на церемония за въвеждане в експлоатация на 20 нови автобуса за градския транспорт на София. Борисов даде за пример градовете София, Стара Загора и Бургас. "Тази една година пауза донесе пауза в получаването на европейските пари

Градовете, в които управлява ГЕРБ, са най-добрите за живеене, смята Борисов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4263889

Градовете, в които управлява ГЕРБ, са най-добрите за живеене в страната, заяви лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на церемония за въвеждане в експлоатация на 20 нови автобуса за градския транспорт на София.
Борисов даде за пример градовете София, Стара Загора и Бургас. "Тази една година пауза донесе пауза в получаването на европейските пари Градовете, в които управлява ГЕРБ, са най-добрите за живеене в страната, заяви лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на церемония за въвеждане в експлоатация на 20 нови автобуса за градския транспорт на София. Борисов даде за пример градовете София, Стара Загора и Бургас. "Тази една година пауза донесе пауза в получаването на европейските пари

Вижте тези , които оглавяват листите на БСП

http://frognews.bg/news_75240/

Късният следобед от БСП разпространиха водачите на листите на партията в повечето райони на страната.

"Хасково" с нов богат собственик от Малайзия?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263888

Малазийски фонд може да поеме финансите на новака в “А” група “Хасково”. Говори се, че ако сделката се осъществи, богатите чужденци ще докарат за старши треньор и бившия защитник на ЦСКА Филип Филипов-Фичо. Той е гласен да смени сегашния наставник Димчо Ненов. Ветеранът в отбора Недялко Хубенов е с бушонирано око и остава под въпрос за домакинския Малазийски фонд може да поеме финансите на новака в “А” група “Хасково”. Говори се, че ако сделката се осъществи, богатите чужденци ще докарат за старши треньор и бившия защитник на ЦСКА Филип Филипов-Фичо. Той е гласен да смени сегашния наставник Димчо Ненов. Ветеранът в отбора Недялко Хубенов е с бушонирано око и остава под въпрос за домакинския

Ансамбли от различни страни с концерти на лятната сцена на НЧ ”Светлина”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OS0Awje_a4U/

В рамките на международния конкурс на изкуствата „Радост на брега”, на 26 август на лятната сцена на НЧ”Светлина 1939” гр. Поморие с концертна програма участваха ансамблите „Ластовички” -Словакия, „Лимбора”- Чехия , „Вихорлад”- Р.Словакия, „Брусник”-Словакия, „Ауда” – Латвия. Певческите, инструменталните и танцови изпълнения донесоха неповторими преживявания на многобройната публиката .

На 27.08.2014 г.,  от 19.00ч. ще се представят ансамблите от „Мугурелул Бихоролуй”от Румъния, „Диенка” от Словакия, „Клобукан” от Чехия, „Ондавка” и„Раславичаник” от Словакия, „Казачая песня” от Русия и ансамбъл от гр. Годеч – България.

publika

Манюел Валс оглавява новото правителство на Франция

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3de029b5/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cmaniuel0Evals0Eoglaviava0Enovoto0Epravitelstvo0Ena0Efranciia0H1788730C/story01.htm

Президентът Франсоа Оланд отстрани "бутновниците" срещу икономическата политика Арно Монтбур, Беноа Амон и Орели Филипети


Проф. Константинов: ГЕРБ няма да имат 121 депутати

http://www.cross.bg/konstantinov-depytati-gerb-1427333.html

София /КРОСС/ Нашите партии и техните ръководства се държат като малоумни, каза в студиото на ТВ7 проф. Михаил  Константинов. Той прогнозира, че след изборите на 5 октомври ГЕРБ, БСП и ДПС ще бъдат в челната тройка, а РБ и ББЦ ще са на четвърто и пето място. Той коментира още, че с влошаване на ситуацията в Украйна обаче може да се съживи "Атака", тъй като по думите му тя е партия, с ясно изразена позиция по украинския въпрос.„ГЕРБ няма да имат 121 депутати. Това са политически фантазии", заяви проф. Константинов като прогнозира за партията на Бойко Борисов между 100 и 105 депутата. Според него БСП ще разполагат с около 60 депутати, а ДПС над 40. „Дали ГЕРБ плюс РБ ще имат над 121 депутати вече е интрига. Има шанс това да стане", посочи още той. Да не забравяме ЕНП, когато говорим за РБ, призова проф. Константинов. Там се наблюдава набиване на канчето - или ушите ти влизат в правилната форма или си без уши, обясни той.„Да не забравяме, че два пъти сме имали управление на малцинството. Защо не се говори за него? Това е стабилно управление, което може да бъде тематично и да изпълнява програма. Не е изключено ГЕРБ да управлява с малцинство.", коментира още проф. Константинов.

Ултраси от сектор "Г" със специални фланелки на мача с "Лудогорец"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263874

Крайни ултраси на ЦСКА, които членуват във фейсбук страницата “Фен клуб Сектор Г”, стягат здрава подкрепа за “Стяуа” в днешния сблъсък с “Лудогорец” в реванша от квалификациите за влизане в групите на Шампионската лига. “Всеки, който иска да подкрепи нашите приятели от SudSteaua.ro в сряда, нека си закупи билет за мача, Крайни ултраси на ЦСКА, които членуват във фейсбук страницата “Фен клуб Сектор Г”, стягат здрава подкрепа за “Стяуа” в днешния сблъсък с “Лудогорец” в реванша от квалификациите за влизане в групите на Шампионската лига. “Всеки, който иска да подкрепи нашите приятели от SudSteaua.ro в сряда, нека си закупи билет за мача,

Министерство на отбраната официално обяви Русия за заплаха за сигурността на България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/26/2368889_ministerstvo_na_otbranata_oficialno_obiavi_rusiia_za/?ref=rss


Русия и нейната политика са сред рисковете за националната сигурност на България, това се казва в подготвен от Министерството на отбраната документ, кръстен "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". Утре документът предстои да бъде внесе в съвета по сигурност към правителството. Той ще бъде представен и на срещата на страните от НАТО в Уелс на 4 и 5 септември и според военният министър в служебното правителство Велизар Шаламанов посочва как най-добре да бъдат защитени българските...

Министерство на отбрана официално обяви Русия за заплаха за сигурността на България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/26/2368889_ministerstvo_na_otbrana_oficialno_obiavi_rusiia_za/?ref=rss


Русия и нейната политика са сред рисковете за националната сигурност на България, това се казва в подготвен от Министерството на отбраната документ, кръстен "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". Утре документът предстои да бъде внесе в съвета по сигурност към правителството. Той ще бъде представен и на срещата на страните от НАТО в Уелс на 4 и 5 септември и според военният министър в служебното правителство Велизар Шаламанов посочва как най-добре да бъдат защитени българските...

Не пускат зам.-кмета на Плевен на свобода, щял да избяга

http://www.bnews.bg/article-114790

Зам.-кметът на Плевен Алексей Зелов ще остане зад решетките, като сред мотивите на магистратите да порежат мераците му за свобода е опасността да се укрие.

Започна вторият етап на реконструкцията на пречиствателна станция – Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262244

Първа копка на обект „Реконструкция и модернизация на ПСОВ Варна – втори етап“ в землището на село Тополи бе направена днес. Проектът е по оперативна програма „Околна среда“ и е на стойност около 36 млн. лв. „Проектът, който стартираме днес, е пореден пример за това как европейските програми могат да бъдат изключително полезни за развитието на града.

Пращат бездомник в психиатрия, живял в землянка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4263870

Бездомникът Христо, който се подвизава в двора на МБАЛ - Хасково, и спи в изкопани от него землянки, вероятно ще бъде принудително настанен в Центъра за психично здраве в кв. Болярово. Преди това трябва да му се издаде нова лична карта. Това заяви за "Хасковска Марица" директорът на Регионална дирекция за социално подпомагане в Хасково Стефан Бездомникът Христо, който се подвизава в двора на МБАЛ - Хасково, и спи в изкопани от него землянки, вероятно ще бъде принудително настанен в Центъра за психично здраве в кв. Болярово. Преди това трябва да му се издаде нова лична карта. Това заяви за "Хасковска Марица" директорът на Регионална дирекция за социално подпомагане в Хасково Стефан

Последните думи на Фоули към семейството му

http://www.cross.bg/foyli-semeiistvoto-priyatelite-1427332.html

/КРОСС/ Семейството на американския журналист Джеймс Фоули, който бе екзекутиран в Сирия, публикува последното му писмо, което той е написал, докато е бил в ръцете на джихадистите от „Ислямска държава". Писмото е публикувано на страницата на семейството и приятелите на журналиста във Фейсбук. "Мислите за семейството и приятелите ми ме носят далеч от тук, и изпълват сърцето ми с щастие", пише пленникът. В писмото той си припомня и различните моменти от живота си: как като дете си играел с неговите братя и сестри, как е ходел до магазина с баща си и е крала колело със своята майка. Журналистът пише още, че заедно с него в едно помещение се намират още 17 отвлечени. С тях той разговарял за спорт, филми, устройвали си и турнири по шах. 39-годишният Джеймс Фоули е предоставял видеоматериали на „Франс прес" от гражданския конфликт в Сирия. Според очевидци, той е отвлечен на 22 ноември 2012 година от въоръжени лижа близо до град Тафтаназ, по време на работно пътуване. Заедно с Фоули е пътувал и негов колега, който също е бил похитен.      

Спорове препънаха финалното подреждане на листите в БСП

http://www.mediapool.bg/sporove-prepanaha-finalnoto-podrezhdane-na-listite-v-bsp-news224146.html

Конфликтите в БСП отложиха окончателното решение за изборните листи, което трябваше да бъде взето във вторник. Националният съвет на партията ще се събере отново в събота, когато се очаква да бъдат решени споровете за Хасково, трите района в София и Габрово. Партийното ръководство е успяло да наложи бившия външен министър Кристиан Вигенин за водач на листата в Благоевград въпреки съпротивата на местните социалисти, които искаха Корнелия Нинова, но тя бе пратена за водач в София -област и обърка сметките на Кирил Добрев, който отказа да се примири с второто място и преди седмица заплаши, че въобще няма да се кандидатира. През последните дни се заговори, че Добрев може да оглави листата в Габрово, чието първо място бе отредено за досегашния депутат Йордан Стойков, който обаче катастрофира тежко и няма да участва в изборите. Говорителят на БСП Ангел Найденов заяви след пленума във вторник, че Кирил Добрев не е обсъждан за Габрово. Добрев е получил номинация от габровските социалисти и е предложен от Областния съвет да оглави листата. Как ще изглежда тя, обаче, ще стане ясно в събота. В Хасково има спорове, по-скоро предложения, свързани с места на представители на Димитровград и на самото Хасково като община, допълни Найденов по повод другата спорна листа. За трите района в София той обясни, че има различни предложения за граждански квоти, места на коалиционни партньори, места на хора, които са на изборни позиции, като кметове на различни населени места. Найденов уточни, че има указания на Националния съвет да не се кандидатират кметове и въпросът трябва да бъде уточнен допълнително. Подобен казус е имало във Враца, където водач е Георги Божинов, но за първото място е претендирал кметът на Мездра Иван Цанов. След като му било отказано, той отишъл в отцепилата се от БСП формация АБВ, която му дала челното място във Враца, обясни Божинов пред репортери. Щом едната вечер е могъл да гласува при подреждането на листите на своята партия, а на другия ден да отиде да бъде водач на друга партия, това е негов проблем, не на БСП, коментира Божинов. Този процес във физиката се нарича осмоза, каза той и допълни, че отношенията между БСП и АБВ били в постоянна осмоза. Участници в пленума разказаха, че кавгите са избухнали още в първите минути, тъй като обсъждането е започнало с първи многомандатен район – Благоевград. Тамошните социалисти упорито се съпротивляваха срещу спуснатия им от "Позитано" водач Вигенин, но след среща в централата миналата седмица са се примирили. Смятайки, че това е огромен компромис, те са изпаднали в гняв, когато на сегашния пленум разбрали, че вместо Емил Костадинов, който се очакваше да е втори, мястото ще бъде отредено за коалиционен партньор от БЗНС "Александър Стамболийски". Костадинов възприел това като голямо унижение и заявил, че иска да е на 20-то място, докато местните социалисти тръбят неофициално, че ще използват активно преференциалния вот, за да саботират подредбата на "Позитано". Според подреждането, прието на пленума, досегашният депутат Спас Панчев от БНЗС е трети, а втори е общинският председател на БСП в Благоевград Владимир Пандев. Костадинов е 22-ри. Намерения за преференциален вот изразиха и социалисти от Пловдив, които не успяха да изместят от първото място в листата Георги Търновалийски, фаворит на местния партиен лидер Георги Гергов. Напрежение има и в Пловдив-област. Националният съвет на БСП определи за водач на листата зам.-председателя на партията Димитър Дъбов. Поради тази причина дългогодишният червен депутат и бивш министър на транспорта Петър Мутафчиев, който винаги е оглавявал тази листа, отказа да бъде номиниран за народен представител. Социалистите в Шумен пък си искаха дългогодишния водач на листата Дъбов, но получиха Иван Иванов, който бе за кратко зам.-вътрешен министър в правителството на Пламен Орешарски, но бе освободен след няколко медийни публикации, които припомниха, че през 90-те години е работил за силовата групировка СИК. Вечните спорове между лобитата на Борислав Гуцанов и Красимир Янков във Варна не показват ясен победител, тъй като водач там ще е Ангел Найденов, на второто избираемо място е поставена представителката на гражданската квота – бившият министър на образованието Анелия Клисарова. Водачите, около, които нямаше спорове, бяха обявени още миналата седмица. Новоизбраният председател Михаил Миков е единственият, който ще води две листи – освен във Видин, където от години е номер едно, сега ще е първи и в 25 избирателен район в София. Стефан Данаилов повежда 24-ти избирателен район в София. Мая Манолова е без алтернатива за Кюстендил, а Милко Багдасаров -за Кърджали. БСП - Сливен са приели сравнително леко определения им за водач Таско Ерменков. Начело в Ямбол ще е Атанас Мерджанов. Миков е доволен и от половия баланс Бяха приети листите на всички райони с малки изключения, в събота ще се реши и за останалите, заяви Михаил Миков след пленума. "Не твърдя, че съм туширал нищо. Казвам, че беше проявена висока отговорност от членовете на Националния съвет. Има разбиране за обединение, консолидация и добри резултати на изборите”, каза той, опитвайки се да омаловажи вътрешните междуособици и брожението на местни организации срещу централното ръководство. Той коментира, че в листите 20% от избраните са на възраст до 35 години, 30% са на възраст между 35 – 40 години, над 65 години са само 2.5%. Балансът като професии и образование, Миков посочи, че частта на финансисти е голяма, има и представители на научната интелигенция. Михаил Миков отбеляза, че половият баланс се очертава около 65 на 35 процента в полза на мъжете. "Не бива да се робува на никакви категорични баланси. Щом човек има качества, няма значение дали е мъж или жена. Разбира се, при балансирането голяма е значение е тайното гласуване. Като цяло съм изключително доволен от постигнатото съотношение – образователно, възрастово, полово”, подчерта Миков. Декларации за висок морален облик Ще изискваме от областните председатели и водачите да попълнят декларация, че отговарят на изискванията за висок морален облик, съобщи още председателят на БСП. "В една компроматна война, много често се вадят от миналото скелети от гардероба, които се представят пред публиката. Затова искаме този въпрос да бъде решен”, допълни той. "Прие се обръщение за специално внимание към хора в листите, които уронват престижа на БСП и Коалиция "БСП – лява България”, добави Миков. След коментар, че сами са избрали скелет от гардероба с избора за водач в Шумен в лицето Иван Иванов, Миков обясни, че шуменският случай се обслужва тенденциозно и е създаден медийно. За пръв път откакто сдаде лидерския пост, във вторник на "Позитано"20 се появи и Сергей Станишев. Социалистите не изглеждаха особено изненадани от неофициалната информация, че ДПС са предложили на бившия финансов министър Петър Чобанов да стане депутат в тяхната листа. Те обаче припомниха, че макар Чобанов да е бил в пловдивската листа на БСП като кандидат от гражданската квота, сегашното му отиване в ДПС би се възприело като предателство, особено след като ДПС предреши предсрочната оставка на съвместното правителство, част от което беше Чобанов.

Вътрешни спорове препънаха финалното подреждане на листите в БСП

http://www.mediapool.bg/vatreshni-sporove-prepanaha-finalnoto-podrezhdane-na-listite-v-bsp-news224146.html

Конфликтите в БСП отложиха окончателното решение за изборните листи, което трябваше да бъде взето във вторник. Националният съвет на партията ще се събере отново в събота, когато се очаква да бъдат решени споровете за Хасково, трите района в София и Габрово. Партийното ръководство е успяло да наложи бившия външен министър Кристиан Вигенин за водач на листата в Благоевград въпреки съпротивата на местните социалисти, които искаха Корнелия Нинова, но тя бе пратена за водач в София -област и обърка сметките на Кирил Добрев, който отказа да се примири с второто място и преди седмица заплаши, че въобще няма да се кандидатира. През последните дни се заговори, че Добрев може да оглави листата в Габрово, чието първо място бе отредено за досегашния депутат Йордан Стойков, който обаче катастрофира тежко и няма да участва в изборите. Говорителят на БСП Ангел Найденов заяви след пленума във вторник, че Кирил Добрев не е обсъждан за Габрово. Добрев е получил номинация от габровските социалисти и е предложен от Областния съвет да оглави листата. Как ще изглежда тя, обаче, ще стане ясно в събота. В Хасково има спорове, по-скоро предложения, свързани с места на представители на Димитровград и на самото Хасково като община, допълни Найденов по повод другата спорна листа. За трите района в София той обясни, че има различни предложения за граждански квоти, места на коалиционни партньори, места на хора, които са на изборни позиции, като кметове на различни населени места. Найденов уточни, че има указания на Националния съвет да не се кандидатират кметове и въпросът трябва да бъде уточнен допълнително. Подобен казус е имало във Враца, където водач е Георги Божинов, но за първото място е претендирал кметът на Мездра Иван Цанов. След като му било отказано, той отишъл в отцепилата се от БСП формация АБВ, която му дала челното място във Враца, обясни Божинов пред репортери. Щом едната вечер е могъл да гласува при подреждането на листите на своята партия, а на другия ден да отиде да бъде водач на друга партия, това е негов проблем, не на БСП, коментира Божинов. Този процес във физиката се нарича осмоза, каза той и допълни, че отношенията между БСП и АБВ били в постоянна осмоза. Участници в пленума разказаха, че кавгите са избухнали още в първите минути, тъй като обсъждането е започнало с първи многомандатен район – Благоевград. Тамошните социалисти упорито се съпротивляваха срещу спуснатия им от "Позитано" водач Вигенин, но след среща в централата миналата седмица са се примирили. Смятайки, че това е огромен компромис, те са изпаднали в гняв, когато на сегашния пленум разбрали, че вместо Емил Костадинов, който се очакваше да е втори, мястото ще бъде отредено за коалиционен партньор от БЗНС "Александър Стамболийски". Костадинов възприел това като голямо унижение и заявил, че иска да е на 20-то място, докато местните социалисти тръбят неофициално, че ще използват активно преференциалния вот, за да саботират подредбата на "Позитано". Подобни намерения изразиха социалисти от Пловдив, които не успяха да изместят от първото място в листата Георги Търновалийски, фаворит на местния партиен лидер Георги Гергов. Напрежение има и в Пловдив-област. Националният съвет на БСП определи за водач на листата зам.-председателя на партията Димитър Дъбов. Поради тази причина дългогодишният червен депутат и бивш министър на транспорта Петър Мутафчиев, който винаги е оглавявал тази листа, отказа да бъде номиниран за народен представител. Социалистите в Шумен пък си искаха дългогодишния водач на листата Дъбов, но получиха Иван Иванов, който бе за кратко зам.-вътрешен министър в правителството на Пламен Орешарски, но бе освободен след няколко медийни публикации, които припомниха, че през 90-те години е работил за силовата групировка СИК. Вечните спорове между лобитата на Борислав Гуцанов и Красимир Янков във Варна не показват ясен победител, тъй като водач там ще е Ангел Найденов, на второто избираемо място е поставена представителката на гражданската квота – бившият министър на образованието Анелия Клисарова. Водачите, около, които нямаше спорове, бяха обявени още миналата седмица. Новоизбраният председател Михаил Миков е единственият, който ще води две листи – освен във Видин, където от години е номер едно, сега ще е първи и в 25 избирателен район в София. Стефан Данаилов повежда 24-ти избирателен район в София. Мая Манолова е без алтернатива за Кюстендил, а Милко Багдасаров -за Кърджали. БСП - Сливен са приели сравнително леко определения им за водач Таско Ерменков. Начело в Ямбол ще е Атанас Мерджанов. Миков е доволен и от половия баланс Бяха приети листите на всички райони с малки изключения, в събота ще се реши и за останалите, заяви Михаил Миков след пленума. "Не твърдя, че съм туширал нищо. Казвам, че беше проявена висока отговорност от членовете на Националния съвет. Има разбиране за обединение, консолидация и добри резултати на изборите”, каза той, опитвайки се да омаловажи вътрешните междуособици и брожението на местни организации срещу централното ръководство. Той коментира, че в листите 20% от избраните са на възраст до 35 години, 30% са на възраст между 35 – 40 години, над 65 години са само 2.5%. Балансът като професии и образование, Миков посочи, че частта на финансисти е голяма, има и представители на научната интелигенция. Михаил Миков отбеляза, че половият баланс се очертава около 65 на 35 процента в полза на мъжете. "Не бива да се робува на никакви категорични баланси. Щом човек има качества, няма значение дали е мъж или жена. Разбира се, при балансирането голяма е значение е тайното гласуване. Като цяло съм изключително доволен от постигнатото съотношение – образователно, възрастово, полово”, подчерта Миков. Декларации за висок морален облик Ще изискваме от областните председатели и водачите да попълнят декларация, че отговарят на изискванията за висок морален облик, съобщи още председателят на БСП. "В една компроматна война, много често се вадят от миналото скелети от гардероба, които се представят пред публиката. Затова искаме този въпрос да бъде решен”, допълни той. "Прие се обръщение за специално внимание към хора в листите, които уронват престижа на БСП и Коалиция "БСП – лява България”, добави Миков. След коментар, че сами са избрали скелет от гардероба с избора за водач в Шумен в лицето Иван Иванов, Миков обясни, че шуменският случай се обслужва тенденциозно и е създаден медийно. За пръв път откакто сдаде лидерския пост, във вторник на "Позитано"20 се появи и Сергей Станишев. Социалистите не изглеждаха особено изненадани от неофициалната информация, че ДПС са предложили на бившия финансов министър Петър Чобанов да стане депутат в тяхната листа. Те обаче припомниха, че макар Чобанов да е бил в пловдивската листа на БСП като кандидат от гражданската квота, сегашното му отиване в ДПС би се възприело като предателство, особено след като ДПС предреши предсрочната оставка на съвместното правителство, част от което беше Чобанов.

Починали са два муфлона в зоопарка в Стара Загора

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pochinali-sa-dva-muflona-v-zooparka-v-stara-zagora-6020906

Изключва се вероятността причина за фаталния им край да е болестта „син език“, уточнява директора на зоологическата градина

Пращат бездомник, живеещ в землянка, в психиатрия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263816

Бездомникът Христо, който се подвизава в двора на МБАЛ - Хасково, и спи в изкопани от него землянки, вероятно ще бъде принудително настанен в Центъра за психично здраве в кв. Болярово. Преди това трябва да му се издаде нова лична карта. Това заяви за Бездомникът Христо, който се подвизава в двора на МБАЛ - Хасково, и спи в изкопани от него землянки, вероятно ще бъде принудително настанен в Центъра за психично здраве в кв. Болярово. Преди това трябва да му се издаде нова лична карта. Това заяви за "Хасковска Марица" директорът на Регионална дирекция за социално подпомагане в Хасково Стефан

Въпреки членовете си ГЕРБ управлява заедно с ДПС скандалната община Куклен

http://offnews.bg/news/n_1/n_381070.html

Въпреки волята на местните си активисти, партия ГЕРБ е наложила за кмет арестувания преди няколко дни от ДАНС Костадин Павлов, а той е поделил с ДПС властта в общината. Куклен в момента се управлява от Илхан Кадир . Той замества на поста арестувания за подкуп Костадин Павлов . И Павлов, и Кадир никога не са печелили избори за кметския пост. Павлов заема поста след като предишния кмет е отстранен от служба. Кадир, който тия дни смени Павлов, идва на власт по същия начин. Възходът на двамата е блестящ пример за сътрудничеството между ГЕРБ и ДПС по места и илюстрация как ръководството на партията на Бойко Борисов налага на власт съмнителни личности, въпреки съпротивата на местните активисти на партията. Звездата на Павлов изгрява през 2010 г., когато местната организация на ГЕРБ го номинира за заместник на тогавашния кмет Димитър Сотиров . През 2011 г. Сотиров печели на първи тур изборите като кандидат на Политически клуб "Тракия", като БСП не издигат претендент срещу него. Костадин Павлов също влиза в общинския съвет с листата на Политически клуб "Тракия" , въпреки че е член на ГЕРБ, а ГЕРБ е издигнала друг кандидат за кмет и друга листа за съветници. Местната организация на ГЕРБ възроптава остро и гласува изключването на Костадин Павлов и баща му Георги Павлов. Формулировката е "нарушаване на устава" - защото се е явил на избори от друга политическа сила. Протоколът от заседанието на местната структура е изпратен до областния координатор на ПП ГЕРБ Димитър Лазаров (депутат в 41-ото и 42-ото НС). Отстраняване така и не следва.  През 2012 г. Димитър Сотиров и другият му заместник Иван Апостолов са отстранени от поста за присвояване на особено големи суми. Костадин Павлов става и.д. кмет. Местната структура на ГЕРБ отново иска изключването му от партията. Но следващия областен координатор на ПП ГЕРБ Здравко Димитров (депутат в 42-ото НС) отказва да направи това с мотива, че Павлов вече е кмет, при това одобрен от областния управител. Малка подробност е, че областният управител и областния координатор са един и същ човек - самият Здравко Димитров . Докато е и.д. кмет Павлов първо си назначава заместник от БСП (Димитър Молдуванов), но после го сменя с човека на ДПС Илхан Кадир. Сега, след ареста на Павлов, Кадир вече е кмет на Куклен. Павлов беше арестуван и обвинен в злоупотреба при доставка на храни на детска градина в града и „Домашен патронаж” – гр. Куклен Друго обвинение срещу него е, че е взел подкуп от 1200 лева, за да упражни натиск върху подчинените си, за да се реши обществена поръчка в полза на фирмата на бизнесдамата Надежда Минчева . OFFNews се свърза с местната организация на ГЕРБ, за да попита член ли е в момента арестуваният и.д. кмет. Отговорът бе, че не може да ни бъде дадена такава информация и да се обърнем към София.

Бареков се срещна с миньори на 400 м под земята

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4263850

"Не искам гласа ви насила, не ми трябва корпоративен вот, а съмишленици, за да управлявам." Така лидерът на ББЦ Николай Бареков посрещна миньорите от 1-ва и 2-ра смяна на бобовдолския рудник "Бабино". Той слезе 400 м под земята в мината и стисна ръцете на въглекопачите.
"Срам ме е от тежкия ви труд. "Не искам гласа ви насила, не ми трябва корпоративен вот, а съмишленици, за да управлявам." Така лидерът на ББЦ Николай Бареков посрещна миньорите от 1-ва и 2-ра смяна на бобовдолския рудник "Бабино". Той слезе 400 м под земята в мината и стисна ръцете на въглекопачите. "Срам ме е от тежкия ви труд.

Проверете дали някоя партия не е злоупотребила с подписа ви

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4263834

Онлайн регистърът на Централната избирателна комисия (ЦИК), в който всеки гражданин ще може да провери дали някоя партия не е откраднала подписа му, вече работи.
Всеки гражданин вече може да провери на сайта на Централната избирателна комисия дали името и подписа му не са използвани неправомерно от партиите или коалициите.
Как става това? Онлайн регистърът на Централната избирателна комисия (ЦИК), в който всеки гражданин ще може да провери дали някоя партия не е откраднала подписа му, вече работи. Всеки гражданин вече може да провери на сайта на Централната избирателна комисия дали името и подписа му не са използвани неправомерно от партиите или коалициите. Как става това?

Летище Варна работи нормално, няма евакуирани пътници

http://www.moreto.net/novini.php?n=262245

Информацията, публикувана в някои варненски медии, че евакуират пътниците от летище Варна, заради заплаха от терористичен акт е невярна. Това съобщиха от летището за Moreto.net. В момента полетите се обслужват нормално и по график.

Заразяване с малария е по-лесно, отколкото с ебола

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/zaraziavane-s-malariia-e-po-lesno-otkolkoto-s-ebola-6020903

"В сравнение с маларията, тази болест се прихваща доста по-трудно. Тя обаче е по-смъртоносна в случай на заразяване", обясняват специалисти

Десислава заведе Mайки на море

http://www.bnews.bg/article-114789

Феновете й са изумени колко голям изглежда Майки, сякаш вчера е бил все още малко дете.

"Байерн" договори защитник на "Рома" за 26 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/26/2368871_baiern_dogovori_zashtitnik_na_roma_za_26_mln_evro/?ref=rss


Германският шампион "Байерн" се е договорил с "Рома" за привличането на централния защитник Мехди Бенатия.

Двата клуба водят преговори повече от седмица за 27-годишния марокански нтационал, който беше свързван с интерес от "Барселона" и няколко английски клуба.

"Скай спорт Италия" твърди, че е постигнато споразумение, а германският клуб ще плати 26 милиона евро. Допълнителни 4 милиона евро ще бъдат добавени като бонуси в зависимост от представянето му. 

Самият...

Бебе козирог почина в столичния зоопарк

http://offnews.bg/news/n_1/n_381163.html

Поредно животно почина в Софийския зоопарк - бебе козирог, чиято клетка се е намирала в съседство с клетките на другите 6 животни, които умряха миналата събота и неделя, съобщи "Дарик". Директорът на зоопарка Иван Иванов твърди, че храната на всички тревопасни животни е спряна от 3 дни и те са само на чешмяна вода. „Дали сме материали за изследване, те ще покажат”, коментира причините за смъртта Иванов, като според него животните не са показали предварителни признаци на заболяване, но е възможно гъбична инфекция от фуража за храна да е предизвикала трагедията, въпреки че животните не са яли една и съща храна. „Сега е топло, гъбичките могат да се развият много бързо”, уточни той. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отхвърли болестта "син език" като причинител на смъртта на животните. Свидетелство за това са дали резултатите от първите готови лабораторни проби. Резултатите от останалите изследвания се очакват до края на седмицата. Органи от починалите животни са били изпратени за вирусологично, бактериологично и токсикологично изследване в Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт "проф. д-р Г. Павлов" (НДНИВМИ) към БАБХ. Изпратени са и проби от храната на животните за изследване за наличие на пестициди и микотоксини, като към момента наличните количества от фуража са под забрана и другите животни не се хранят с тях. Кметицата на София Йорданка Фандъкова е разпоредила Зоологическата градина да остане затворена, докато резултатите от изследванията не станат готови. "Ако се потвърди, че е безопасно, разбира се, че зоологическата градина ще отвори. Това, което ме безпокои изключително много, е състоянието на някои животни: все още не е добро. Разпоредила съм на директора на зоопарка да не пести нито средства, нито екипи, за да може да се направи най-доброто за животните и всички, които могат да бъдат спасени, да бъдат спасени. Разследва се храната, която им е давана, водата, която са пили, пространството, в което са живели. Очакваме намеса, разбира се, и на полицията. Нищо не можем да изключим. Но нека да излязат резултатите. За мен най-важно е да спасим животните, които са болни в момента, и да няма опасност за хората", коментира Фандъкова, цитирана от БНР. Припомняме ви, че в понеделник на 25 август зоопаркът в София беше затворен заради смъртта на камила, бизон, гаур и няколко крави.

Путин и Порошенко преговарят в Минск за изход от украинската криза

http://econ.bg/Новини/Путин-и-Порошенко-преговарят-в-Минск-за-изход-от-украинската-криза-_l.a_i.563782_at.1.html

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко седнаха на масата за  преговори лице в лице за първи път от началото на...

Бареков слезе на 400 м под земята в рудник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263824

"Не искам гласа ви насила, не ми трябва корпоративен вот, а съмишленици, за да управлявам." Така лидерът на ББЦ Николай Бареков посрещна миньорите от 1-ва и 2-ра смяна на бобовдолския рудник "Бабино". Той слезе 400 м под земята в мината и стисна ръцете на въглекопачите. "Срам ме е от тежкия ви труд.

Ликвидират язовири, към които няма интерес

http://www.cross.bg/vratza-yazoviri-peshtene-1427331.html

Враца /КРОСС/ Всеки един договор за концесия на язовир ще бъде разгледано. Ще бъде предложено и ликвидиране язовири, към които няма интерес. Един от тях ще е "Сухия скът". Това обяви днес пред общинските съветници кметът на Враца Николай Иванов. Той добави, че 220 кубически метра дъжд се е изсипал над Община Враца в дните 31 юли - 1 август, по време на обсъждане на работата по ликвидране на последствията от наводнението. Общо 153 къщи са били наводнени. От тях в Девене - 42, Горно Пещене - 25, Бели извор - 20, Голямо Пещене - 17, Лиляче - 7, Три кладенци и Власатица - по 5 и т.н. Още на 4 август специализирана комисия е започнала оценка на щетите върху общинската инфраструктура, последвана от работата на комисията за оценка на щетите на частните домове. Предстои същото да бъде направено и за останалите пострадали села. Водени са разговори с ръководствата на верига магазини за битова техника за предоставяне на електроуреди на пострадали, както и за облекчен режим при закупуването им.

Смърт и в зоопарка в Стара Загора: Два муфлона са починали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4263826

Починаха два муфлона от Старозагорски зоопарк, съобщи директорът д-р Радослав Михайлов, цитиран от Нова ТВ.
Животните са пристигнали в Стара Загора от закритата зоологическа градина в Пловдив. Смъртта им е настъпила в периода на адаптацията им миналата седмица.
Изключва се вероятността причина за фаталния им край да е болестта "син език". Починаха два муфлона от Старозагорски зоопарк, съобщи директорът д-р Радослав Михайлов, цитиран от Нова ТВ. Животните са пристигнали в Стара Загора от закритата зоологическа градина в Пловдив. Смъртта им е настъпила в периода на адаптацията им миналата седмица. Изключва се вероятността причина за фаталния им край да е болестта "син език".

Порошенко призова участниците в срещата в Минск да приемат мирния му план

http://www.cross.bg/plan-donbas-poroshenko-1427330.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко призова участниците в срещата Митнически съюз- Украйна-ЕС в Минск да приемат мирния му план за разрешаване на ситуацията в Донбас. Според украинския президент, "този план е актуален и към днешна дата и е възможен инструмент за спиране на кръвопролитията и осигуряване на следвоенното възстановяване на Донбас". "В тази връзка, аз призовавам всички участници в днешната среща да разгледат възможността за приемане на този план като основа за уреждане на ситуацията в Донбас", каза ръководителят на украинската държава.

БСП отново отложи окончателното представяне на листите си

http://www.moreto.net/novini.php?n=262237

След повече от два часа дебати Националният съвет на БСП отново не успя да подреди окончателно листите на партията. Решение обаче бе взето за спорното водаческо място в Благоевград, което все пак ще се заеме от бившия външен министър Кристиан Вигенин.

Два муфлона са умрели и в зоопарка в Стара Загора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263815

Починаха два муфлона от Старозагорски зоопарк, съобщи директорът д-р Радослав Михайлов, цитиран от Нова ТВ.
Животните са пристигнали в Стара Загора от закритата зоологическа градина в Пловдив. Смъртта им е настъпила в периода на адаптацията им миналата седмица.
Изключва се вероятността причина за фаталния им край да е болестта Починаха два муфлона от Старозагорски зоопарк, съобщи директорът д-р Радослав Михайлов, цитиран от Нова ТВ. Животните са пристигнали в Стара Загора от закритата зоологическа градина в Пловдив. Смъртта им е настъпила в периода на адаптацията им миналата седмица. Изключва се вероятността причина за фаталния им край да е болестта "син език".

Играчите на Стяуа делят 3 млн., ако минат Лудогорец

http://www.bnews.bg/article-114787

Футболистите на Стяуа ще си разделят 3 милиона евро при победа над Лудогорец.

Уволниха шефа на пристанище Бургас

http://frognews.bg/news_75239/

Шефът на пристанище Бургас Николай Тишев е бил уволнен днес. Това става само ден след като транспортният министър Николина Ангелкова беше на посещение там.

Купиха картината с нероденото дете на Черната Златка за 500 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4263813

Фен на Черната Златка купи картината с нероденото й дете на търг за 500 лева.
"Миладин Новаков е притежателят на това мое скромно творение! Благодаря от все сърце на него и всички, които се включиха!", написа Златка в страницата си във фейсбук.
Парите ще бъдат дарени на малката Николета, която има нужда от 7 хиляди евро за спешни изследвания в Фен на Черната Златка купи картината с нероденото й дете на търг за 500 лева. "Миладин Новаков е притежателят на това мое скромно творение! Благодаря от все сърце на него и всички, които се включиха!", написа Златка в страницата си във фейсбук. Парите ще бъдат дарени на малката Николета, която има нужда от 7 хиляди евро за спешни изследвания в

Сигнал за бомба на варненското летище

http://www.cross.bg/signal-letishte-varnenskoto-1427329.html

Варна /КРОСС/ Сигнал за бомба изправи на нокти варненското летище. Обаждането е получено в 12.10 часа днес. На летището е извършена проверка и взривно устройство не е открито. Летището работи нормално и полетите се изпълняват по разписание.    

Община Смолян обмисля заем от 11 млн. лв.

http://society.actualno.com/Obshtina-Smoljan-obmislja-zaem-ot-11-mln-lv-news_47008.html

"Финансовото състояние на община Смолян е тежко и търсим варианти за излизане от критичната ситуация", заяви на пресконференция днес кметът Николай Мелемов, цитиран от пресцентъра на Общинат...

Михаил Миков: Листите на ГЕРБ са къса скамейка

http://frognews.bg/news_75238/

Лидерът на БСП Михаил Миков обясни, че 20 % от участващите в листите са до 35 годишна възраст, 30% са между 35 и 45 години, а над 65 години са само 2,5%. „Това е едно значително подмладяване на кадрите. В баланса като професии и като образование голяма е частта на икономистите и финансистите, около 10% са юристи, има представители на научната интелигенция като проф. Белоев, проф. Клисарова”, заяви Миков.

Фен на Черната Златка купи картината с нероденото й дете за 500 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263777

Фен на Черната Златка купи картината с нероденото й дете на търг за 500 лева.
Фен на Черната Златка купи картината с нероденото й дете на търг за 500 лева. "Миладин Новаков е притежателят на това мое скромно творение! Благодаря от все сърце на него и всички, които се включиха!", написа Златка в страницата си във фейсбук. Парите ще бъдат дарени на малката Николета, която има нужда от 7 хиляди евро за спешни изследвания в

Фондация дава стипендии на отличници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4263262

Четирима студенти отличници в неравностойно положение са първите стипендианти на фондация “Св. св. Константин и Елена”. След като спечелиха конкурс, те ще получат по 1500 лв. за първия семестър на новата учебна година. Средствата са набрани чрез благотворителни прояви на инициативата “Изкуството днес - за възможностите утре”. Двама от стипендиантит Четирима студенти отличници в неравностойно положение са първите стипендианти на фондация “Св. св. Константин и Елена”. След като спечелиха конкурс, те ще получат по 1500 лв. за първия семестър на новата учебна година. Средствата са набрани чрез благотворителни прояви на инициативата “Изкуството днес - за възможностите утре”. Двама от стипендиантит

В община Аксаково ще се проведе изложение посветено на традициите, културно и природно наследство"

http://www.moreto.net/novini.php?n=262210

В община Аксаково ще се проведе изложение посветено на традициите, културно и природно наследство". Това съобщиха организаторите на събитието. Провеждането на изложението е елемент от реализацията на стратегията за местно развитие.

Пребиха улично куче с лопата

http://www.cross.bg/ivanova-kyche-lopata-1427328.html

Бургас /КРОСС/ Изверги пребиха улично куче с лопата в бургаския квартал „Меден рудник", съобщи за Topnovini.bg Миглена Иванова от фондация „Приятели на животните-Бургас".Състоянието на четириногото е много тежко, не се знае дали ще оцелее.Миглена Иванова снощи получава сигнал за пребито куче във вилната зона в „Меден рудник". Те веднага се отзовават и карат животното във ветеринарна клиника, където са му направени изследвания. Кръвната картина е много лоша. Четириногото има тикове по тялото, много тежки поражения в главата и с множество външни рани.Според ветеринарите възможно е тиковете да отшумят, но заради лошото му общо състояние не се знае дали ще оцелее. Това ще стане ясно до 2-3 дни, уточни Иванова.Сигналът е подаден от добросъвестен гражданин, който научава за жестокостта към четириногото от възрастен човек, живеещ във вилната зона. Той казал, че негов съсед пребил кучето с лопата. Пенсионерът бил готов да свидетелства, ако се подаде жалба за извършената свирепост.Миглена Иванова недоумява кой и защо може да причини такава жестокост към четириного. Във фондацията ежедневно получават сигнали за малтретирани животни. Преди няколко месеца те спасиха и кучето Любчо, което беше подпалено от неизвестни. Четириногото беше в много лошо състояние, но с общи усилия го спасиха. Сега то се радва на живота и чака своите осиновители.

"Десните": Искането на ГЕРБ за нов дълг е предизборна провокация

http://offnews.bg/news/n_1/n_381122.html

Коалиция „Десните“ заяви, че не споделя "апокалиптичните твърдения" на ГЕРБ, че държавата ще изпадне в ликвидна криза. Те изразяват надеждата си вчерашните думи на Борисов да не са "предлюдия КТБ да бъде спасена с държавни пари, защото това ще прикрие некомпетентните действия и бездействието на отговорните институции и в частност на БНБ".  "Смятаме настояването за драстично увеличение на държавния дълг с над една трета за предизборна провокация. Такова говорене обслужва ГЕРБ и потенциални скрити договорки. Припомняме, че версията за увеличаване на държавния дълг и актуализация на бюджета бе лансирана от Борисов в периода след поставянето на КТБ под специален надзор и получи силната подкрепа на ДПС в лицето на Йордан Цонев", пише в становището на новата коалиция. Коалиция „Десните“ определя твърдението на Борисов, че фискалният резерв е спаднал на 3.8 млрд., като безотговорно съчиняване на факти, засягащи финансите на страната. "Премиерът Близнашки и неговият финансов министър би трябвало да опровергаят подобно говорене. Към 22 август неговият размер е 6.49 млрд. лв., което е значително над прага, заложен в Закона за държавния бюджет от 4.5 млрд. лв., който размер следва да бъде наличен към края на годината", посочват още "Десните". Експертният екип на коалицията приема за "свободни съчинения" твърденията, че държавата не може да плати падежиращите емисии ДЦК до края на тази и в началото на следващата година. Според "Десните" е ясно, че те са прогнозирани още с приемането на държавния бюджет в края на 2013 г. "Нещо повече, във фискалния резерв се намира и сумата от облигациите, които бяха пласирани на международните пазари в средата на юни в размер на 1.493 млрд. евро с цел да се посрещне падежа в началото на януари по глобалните облигации, емитирани по времето на НДСВ. Единствената извънредна емисия, която МФ реализира на 30 юни за овладяване на кризата в банковия сектор, е в размер на 1,228.56 млн. лв. и е с падеж на 30.11.2014 г., когато се очаква тя да бъде погасена", допълва новата коалиция. Според "Десните" мотив за евентуално увеличение на дълга може да бъде евентуален по-висок бюджетен дефицит в края на годината, който обаче няма да бъде 5-6 млрд. лв., с каквито числа "ръководството на ГЕРБ стресира гражданите на страната". "Затова опитът да се принуди служебния кабинет да предприеме действия за емитиране на нов дълг са безпочвени. След избора на нов парламент през октомври, ще има по-ясна прогноза за очаквания дефицит в края на годината, когато новото правителство може да реагира много по-адекватно", обясняват от още коалицията. „Десните” смятат, че позицията на ГЕРБ подсказва липса на желание за реформи и за въвеждане на фискална консолидация, каквато без съмнение е необходима. Те настояват от партията на Борисов да прекратят "практиката за създаване на негативни очаквания в населението от бъдещото развитие на икономическата среда в страната, което да бъде използвано като оръжие в политическата надпревара".

Съвместна изява на баща и дъщеря Маринови

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JCU8QP_bbnA/

Изложба-концерт по повод 70-годишнината на Йордан Маринов се състоя в Културен център „Морско казино” –Бургас. Художникът представи 15 картини в съвместна изява със Сребрина Минева-сопран и Яна Маринова-пиано, които изпълниха музика на Волф-Ферари, Верди, Росини и Тости.

Яна Маринова е дъщеря на Стойка и Йордан Маринови. Работи в Musikschule Neu-Isenburg.Тя се завърна от Германия с нова провокация към баща си, за изложба-концерт. Началото на съвместната работа на баща и дъщеря е поставено през 2000 г. Тогава Яна Маринова, още ученичка, застава на пианото пред платната на баща си. Сега за седми път новите маринистични картини на Йордан Маринов оживяха в синхрон с музиката.

43 години посветени на четката и платното не засищат все още поривите на художника, който улавя играта на светлина и вода край брега. И продължава по йорданмариновски да постига успехи, рисувайки с любов към публиката и с майсторско владеене на четката.

marinovi

marinovi1

 

Няма следи от насилие по тялото на мъртвата медсестра, според криминалисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263790


Не са открити следи от насилие по тялото на медсестрата, намерена мъртва в дома си в Благоевград, казаха разследващи.
52-годишна медицинска сестра от болницата в Благоевград бе открита мъртва в хола на апартамента си.
Сигналът в полицията е бил подаден около 14 ч. Пристигналите на място криминалисти и медици от Спешния център само констатирали Не са открити следи от насилие по тялото на медсестрата, намерена мъртва в дома си в Благоевград, казаха разследващи. 52-годишна медицинска сестра от болницата в Благоевград бе открита мъртва в хола на апартамента си. Сигналът в полицията е бил подаден около 14 ч. Пристигналите на място криминалисти и медици от Спешния център само констатирали

Още едно животно умря в зоологическата градина в София

http://frognews.bg/news_75237/

Още едно животно умря в зоологическата градина в София. Тази сутрин е починало бебе-козирог при неустановени обстоятелства, съобщи БиТиВи.

Проверяваме в нета дали не фигурираме в партийна подписка за изборите

http://www.cross.bg/proveryavame-v-neta-dali-ne-figyrirame-v-partiiina-podpiska-za-izborite-1427327.html

София /КРОСС/ Избирателите могат да проверят дали не са неправомерно попаднали в партийните подписки за участието им в изборите на 5 октомври. Това може да стане чрез подсайта "За избирателите" на страницата на ЦИК. За проверката е нужен и 10-цифрен персонален идентификационен код (ПИК), който се изпраща на електронна поща след въвеждане на трите имена и ЕГН. Ако гражданите открият злоупотреба, те могат да подадат жалба към Комисията за защита на личните данни или прокуратурата. За пръв път такъв онлайн регистър бе пуснат от ЦИК за евроизборите, които се състояха 25 май тази година. Тогава се оказа, че подписите на много хора, които никога не са поддържали определена партия, са в списъците, които позволяват тя да бъде регистрирана от ЦИК.

България ще развива културен маршрут по местата на еврейската общност в страната

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/26/2368856_bulgariia_shte_razviva_kulturen_marshrut_po_mestata_na/?ref=rss


Да се развие маршрут за поклоннически и културен туризъм по местата, свързани с историята, традициите и културата на еврейската общност в България – това са предложили посланикът на Държавата Израел в България Шаул Камиса Раз и председателят на Организация на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти на среща със служебния министър на културата доц. Д-р Мартин Иванов вчера, а българската страна е обещала съдействие за реализирането на идеята, съобщават от "Шалом".

Маршрутът би...

Бареков ухажва миньорите в "Бобов дол" с обещания за държавни дотации

http://www.mediapool.bg/barekov-uhazhva-minyorite-v-bobov-dol-s-obeshtaniya-za-darzhavni-dotatsii-news224144.html

След като на евроизборите миньорите от "Бобов дол" бяха обект на корпоративно купуване на гласовете им от страна на БСП, сега, да ги ухажва, на 400 метро под земята в рудник "Бабино" слезе във вторник лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Екипиран с работен гащеризон, лампа-челник и самоспасител той обещал на работниците, че като член на комисията по енергетика в Европарламента да представи на евродепутатите исканията на миньорите, които са недоволни от забавените им заплати, и отпускането на помощ от страна на ЕК за спасяването им. От съобщението на партийната централа обаче не става обаче ясно как точно ще се предостави тази помощ. Пресцентърът обаче цитира Бареков, който се заканва: "Ще върна държавата в рудниците, тя трябва да ги дотира, както е навсякъде по света, заради евтиния ток, който купува от ТЕЦ-овете". Той обявил още, че ако миньорите решат да стачкуват, "спирам предизборната кампания и слизам при вас в забоите". "Ще остана до вас от първия до последния ден", декларирал новият политик. "Не искам гласа ви насила, не ми трябва корпоративен вот, а съмишленици и искрена подкрепа, за да управлявам", посрещнал лидерът на ББЦ миньорите от 1-ва и 2-ра смяна пред клетките на бобовдолския рудник "Бабино". Като искаме да представляваме миньорите, трябва да знаем в какви условия работят, обяснил целта на спускането си под земята Бареков. Тук съм като техен слуга, да видя и чуя проблемите им и да ги усетя с кожата си, обяви той. "Срам ме е от тежкия ви труд. Няма такива мъже като вас в политиката - вие сте истинските патриоти, благодарение, на които България я има и днес", продължил с предизборните четкания Бареков. "Аз не съм приятел на ръководството на мината, а ваш съмишленик, нямам договори с директорите, а с вас, затова предайте на вашите семейства, че не искам насила да ме подкрепите. Гледайте на мен като на човек, който ще гарантира работните ви места, достойни заплати и пълен хладилник. Нека ме подкрепят само тези, които виждат в ББЦ единствената нова партия, която не е била във властта, не е крала и не ви е лъгала", заявил лидерът на "България без цензура". Пред миньорите той обяснил, че програмата на партията му предвижда създаването на 1 млн. работни места за два мандата на управление. "Чрез тях, не само ще върнем българите, които напуснаха страната и избягаха в чужбина, но и ще направим живота сигурен", продължил с обещанията Бареков.

Връчиха 66-ите награди "Еми”

http://www.moreto.net/novini.php?n=262226

Големият победител на 66-тата церемония по връчването на престижните награди Еми бе телевизионният сериал "В обувките на Сатаната". Продукцията грабна приза в категорията "най-добър драматичен сериал в праймтайма", като изпревари сериали като "Игра на тронове", "Истински детектив" и "Къща от карти".

Смърт потресе Благоевград! Намериха трупа на медицинска сестра!

http://www.bnews.bg/article-114785

Тялото на 52-годишна медицинска сестра беше намерено в дома й, а полицаите са действали по сигнал на нейни съседи, които съобщили, че не са я виждали от известно време.

С. Делийски пред Фрог: Без ГЕРБ РБ ще си остане интелектуален клуб

http://frognews.bg/news_75236/

В политиката освен принципите важна е властта. РБ така си изиграха картите, че при тях въпросът е или принципите, или властта, а не и двете. Реформаторите се превърнаха в един бутиков електорален проект, който трудно може да упражнява власт, невъзможно е да управлява извън ГЕРБ, коментира пред Фрог нюз политологът Стахил Делийски.

Хамас и Израел са постигнали споразумение за трайно примирие

http://www.mediapool.bg/hamas-i-izrael-sa-postignali-sporazumenie-za-traino-primirie-news224143.html

Постигнато е споразумение за установяване на трайно примирие между палестинското ислямистко движение "Хамас" и Израел в ивицата Газа, съобщи ройтерс във вторник, позовавайки се на палестински източници.   Споразумението предвижда облекчаване на израелската блокада на ивицата Газа, наложена през 2006 г., с което се удовлетворява основното искане на палестинците в досегашните преговори с Израел.   Според Асошиейтед прес става дума за допускане на доставка на продукти от първа необходимост и строителни материали в Газа.   До един месец се очаква да започнат преговори за отваряне на летището и пристанището в Газа.   Палестински представител, цитиран от АП, съобщи, че официалното съобщение за постигнатото примирие ще бъде направено по-късно в Египет, с чието посредничество се проведе последният кръг израелско-палестински преговори.   Ройтерс цитира говорител на "Хамас", според когото обявяването на примирието в Кайро ще определи началния час за влизане в сила на спирането на огъня.   Палестинският президент Махмуд Абас се очаква да обяви подробности за споразумението в началото на заседанието на палестинското правителство вечерта във вторник.   Говорител на израелското правителство отказа да коментира изявленията на палестинските източници по въпроса за примирието.

Масчерано преподписа с "Барселона" до 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/26/2368850_mascherano_prepodpisa_s_barselona_do_2018_g/?ref=rss


Аржентинският национал Хавиер Масчерано подписа нов четиригодишен договор с "Барселона". 30-годишният дефанзивен полузащитник удължи контракта си до 30 юни 2018 г., а двете страни са постигнали споразумение още преди световното първенство.

В новия договор е заложена клауза за откупуването на играча срещу 100 милиона евро, както и опция за удължаването му с още една година.

"Аз съм изцяло отдаден на този клуб до последния ден от договора. Надявам се, че ще мога да оправдая...

Вижте изборните листи на БСП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4263760

"На пленума бяха приети няколко документа: беше отправен призив за повишена отговорност на водачите и председателите на областните съвети за провеждането на кампанията, беше подчертана отговорността и на националното ръководство, прие се обръщение и за специално внимание към хора в листите, които могат да уронят престижа на БСП и на коалиция „БСП "На пленума бяха приети няколко документа: беше отправен призив за повишена отговорност на водачите и председателите на областните съвети за провеждането на кампанията, беше подчертана отговорността и на националното ръководство, прие се обръщение и за специално внимание към хора в листите, които могат да уронят престижа на БСП и на коалиция „БСП

След часове издирване деца заловиха тийнейджъра беглец от Банско

http://pik.bg/след-часове-издирване-деца-заловиха-тийнейджъра-беглец-от-банско-news218313.html

След часове издирване деца заловиха тийнейджъра беглец от Банско

Възпитаници на дома за деца с увреждания заловиха днес издирвания от полицията 14-годишен беглец от Банско, съобщава struma.com.

Малчуганът избяга от дома си снощи след скандал с майка си и цяла нощ полицията и роднини го издирваха. По информация на майка му, синът и дружал с децата от дома в Банско. Първото място, което снощи посетили ченгетата, бил именно домът за деца сираци, но беглецът явно се е скрил и не е намерен.

Днес, след като разбрали, че го търсят с полиция, малчуганите от дома го "заловили". Заключили го в една от стаите и извикали полиция. Около 14 часа жив и здрав беглецът е върнат на родителите си.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване