Не достигат 85 милиона лева за доплащания за животновъдството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4279015

„В момента има недостиг от 85 милиона лева, които трябва да платим като национални доплащания в сектор „Животновъдство”. Тези пари ги няма“ каза на пресконференция след заседанието на Министерски съвет служебният министър земеделието и храните Васил Грудев. „Бяха одобрени допълнително 1,8 милиона лева, „В момента има недостиг от 85 милиона лева, които трябва да платим като национални доплащания в сектор „Животновъдство”. Тези пари ги няма“ каза на пресконференция след заседанието на Министерски съвет служебният министър земеделието и храните Васил Грудев. „Бяха одобрени допълнително 1,8 милиона лева,

Кабинетът отпусна малко над 3 млн.лв. за Перперикон

http://www.cross.bg/byudzheta-perperikon-sredstvata-1428600.html

/КРОСС/ Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 3 100 000 лв. по бюджета на Министерството на културата. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет и са необходими за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи дейност в областта на сценичните изкуства. От отпуснатата сума 100 000 лв. са за извършване на ремонт по сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство. С друго постановление по бюджета на община Кърджали беше одобрен допълнителен трансфер на 80 000 лв. Средствата са предвидени в централния бюджет и се предоставят за продължаване на археологическите разкопки и проучване на комплекса Перперикон.  

Новата областна управителка Бойка Павлова направи показно на Росица Янакиева как се провежда среща със селските кметове

http://www.zapernik.com/politika/novata-oblastna-upravitelka-boika-pavlova-napravi-pokazno-na-rosica-yanakieva_34019/

Макар, че е само от няколко седмици в политиката временния областен управител на Перник Бойка Павлова направи показно как се прави среща със селските кметове и как се отразява тя. Да сте чули кметицата Росица Янакиева да се е срещнала със селските кметове и да е информирала обществото за проблемите на живущите, някога? Дори и да е имало такива срещи, те са били на тъмно!

Областният управител г-жа Бойка Павлова и нейните заместници г-жа Никодимова и г-н Леонов се срещнаха с кметовете...

Продължава

Музиканти от световни сцени и млади изпълнители в „Music campus Balchik“

http://dobrudjatv.net/%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%b8%d0%b7/

Музикалния класически форум „Music campus Balchik“ се открива в Двореца в Белия град днес. Той ще продължи до 10 септември. Първото му издание събира 35 участници, 30 от България и 5 от чужбина. Младите музиканти от страната са ученици и студенти от Националната музикална академия […]

Дъждът предизвика серия тежки катастрофи, четирима загинаха

http://www.mediapool.bg/dazhdat-predizvika-seriya-tezhki-katastrofi-chetirima-zaginaha-news224423.html

Влошеното време в първите дни на септември за пореден път стана причина за серия тежки катастрофи в цялата страна, при които загинаха четирима души, а няколко други бяха ранени.   Верижна катастрофа в тунела "Витиня" пък предизвика километрично задръстване на магистрала "Хемус". Засега от МВР съобщават за един загинал мъж, който е бил затиснат от ламарини в колата си при сблъсъка.   Според първоначалната информация тежкият инцидент е предизвикан от удар между два ТИР-а и четири автомобила. Движението по магистралата в посока София – Варна продължава да е блокирано.   По-рано през деня двама души загинаха при челен удар край Севлиево, съобщиха още от МВР. Катастрофата е станала около 13.00 часа по пътя София-Варна, в района на Севлиево, когато "Тойота Корола", движеща се към София, е навлязла в насрещното платно на ляв завой и се е ударила в камион "Ивеко". По първоначална информация, при инцидента са загинали двама мъже, пътували в колата.   Около половин час по-рано седем автомобила участваха във верижна катастрофа в Кресненското дефиле. Инцидентът затвори за 2 часа главния път Е-79. В 12.30 часа на 2 км след ханчетата, в посока Кресна, на десен завой и мокра пътна настилка челно се блъскат два автомобила. "Ауди" с гръцка и "Мерцедес" с българска. В тях се нанизват още 5 автомобила, два от тях микробуси на СОТ.   За да избегне сблъсъка с катастрофиралите два автомобила, единият от движещите се в пакет микробуси фолксваген на СОТ, минава вдясно през банкета и се преобръща. Вторият е ударен отпред. В спрелите автомобили са блъскат други, първи бе вдигнат единият от катастрофиралите два буса на СОТ 161.   За щастие, пострадала е само 55-годишна гъркиня, която е транспортирана до болницата в Благоевград. Движението бе пуснато в едната лента в посока Симитли и Благоевград в 14.00 часа. Натрупалите се от двете страни опашки бяха километрични, съобщи БГНЕС, позовавайки се на информация от МВР.   26-годишен мъж загина около 22.30 часа във вторник на главен път Е-79, в участъка между Кресна и Долна Градешница. Шофьорът изгубил контрол над колата на мократа пътна настилка.   При друга катастрофа, станала към 5.00 часа сутринта в сряда в участъка Гоце Делчев-Дъбница на пътя за Сатовча, автомобил е блъснал каруца. В резултат на сблъсъка са пострадали две жени от Дъбница.

Тежка верижна катастрофа в тунел "Витиня"

http://www.mediapool.bg/tezhka-verizhna-katastrofa-v-tunel-vitinya-news224423.html

Тежка катастрофа между два ТИР-а и четири леки автомобила стана в сряда в тунел "Витиня", съобщиха от МВР, цитирани от агенция "Фокус". Пътник в един от леките автомобили е затиснат в колата.   Към мястото на инцидента е изпратен екип на пожарната, за да срежат автомобила и да освободят пострадалия. До момента няма по-подробна информация.

От 1 октомври НСИ започва да отчита проституцията в БВП

http://www.vesti.bg/pari/biznes/ot-1-oktomvri-nsi-zapochva-da-otchita-prostituciiata-v-bvp-6021494

НСИ няма да прави отделни статистически изследвания за наркотиците и проституцията, а ще използва информация от официални ведомствени доклади

Пресслужбата на Порошенко уточни заявлението за прекратяване на огъня

http://www.cross.bg/ogunya-prekratyavane-presslyzhbata-1428601.html

/КРОСС/ Пресслужбата на президента на Украйна Петро Порошенко уточнила съобщението си, разпространено след неговия телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин, за решението по прекратяване на огъня в Донбас, заменяйки думите „договореност за постоянно прекратяване на огъня" с „договореност за режим на прекратяване на огъня", предаде «Гласът на Русия». „Резултат от разговора е станала договореността за режим на прекратяване на огъня в Донбас. Било постигнато взаимно разбирателство относно стъпките, които ще способстват за възстановяване на мира", се посочва в актуализираното съобщение.  

Д. Кочков пред Фрог: „Напоителни системи” да станат рагионални

http://frognews.bg/news_75611/

Проблемите в „Напоителни системи” са много по-големи в сравнение с миналата година. Това се дължи на дъждовете. Има необходимост от изпомпване на водите, за да не се заливат обработваемите площи, което е най-големият разход на дружеството особено в Северна България. Друг проблем в "Напоителни системи" е, че нямат допълнителни приходи от това, което произвеждат – вода за напояване, сочи пред Фрог нюз бившият депутат от БСП Димитър Кочков.

Грудев: Има недостиг от 85 милиона лева за доплащания за животновъдството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4279007

„В момента има недостиг от 85 милиона лева, които трябва да платим като национални доплащания в сектор „Животновъдство”. Тези пари ги няма“ каза на пресконференция след заседанието на Министерски съвет служебният министър земеделието и храните Васил Грудев. „Бяха одобрени допълнително 1,8 милиона лева, „В момента има недостиг от 85 милиона лева, които трябва да платим като национални доплащания в сектор „Животновъдство”. Тези пари ги няма“ каза на пресконференция след заседанието на Министерски съвет служебният министър земеделието и храните Васил Грудев. „Бяха одобрени допълнително 1,8 милиона лева,

Еленко Божков: Ще си търся правата, разбрах за уволнението от медиите

http://pik.bg/еленко-божков-ще-си-търся-правата-разбрах-за-уволнението-от-медиите-news220985.html

Еленко Божков: Ще си търся правата, разбрах за уволнението от медиите

Ще си търся правата по всички линии, защото не мога да не защитя професионалното си достойнство и човешката си чест. Унижават ме и няма как да се оставя в тази ситуация.

Това заяви пред БГНЕС уволненият днес член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков."Отстранен бях по подобие на футболен треньор - обикновено те научават от пресата, че са уволнени", призна Божков.

Той обясни, че причината за отстраняването му е конфликт на интереси заради участие в неправителствена организация. "Аз бях член на управителния съвет в Българската федерация по парапланеризъм, защото съм парапланерист. Но подадох молба за излизане от УС още през юни 2013 година", разказа Божков. Той поискал от комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси да го провери.

Бившият член на ДКЕВР призна, че уволнението му е очаквано. "Това е груб опит за вмешателство и намеса на корпоративни интереси чрез измекярското правителство на Георги Близнашки в работата на независим регулаторен орган", коментира Еленко Божков.

Според него целта на промените в ДКЕВР е да се направи опит за "реализация на лобистки интереси". И това щяло да бъде в ущърб на обществото и на държавата. 

"Целта е цената на тока да се покачи, за това говорим за корпоративни интереси. От това ще пострадат обикновените хора и то жестоко", завърши Еленко Божков.

България подпомага с 200 хил. лв. Сърбия и Босна след наводненията

http://www.cross.bg/pomosht-surbiya-hymanitarna-1428599.html

/КРОСС/ Правителството отпусна хуманитарна помощ на Сърбия и на Босна и Херцеговина в общ размер от 200 000 лева, като на двете страни ще бъдат предоставени по 100 000 лв. Помощта е във връзка с тежките поройни дъждове и наводненията в Сърбия и в Босна и Херцеговина през месец май 2014 г., довели до голям брой човешки жертви и нанесли значителни поражения на инфраструктурата и икономиката на двете страни. Тя е вторият подобен акт през тази година, след като в края на м. май кабинетът предостави хуманитарна помощ под формата на имущество. Предоставянето на финансова помощ е ясен израз на ангажираността на България в областта на международната хуманитарна дейност. Средствата се осигуряват от предвидените в централния бюджет за официална помощ за развитие.  

Наблюдава се раздвижване на търговията на дребно у нас през юли

http://econ.bg/Новини/Наблюдава-се-раздвижване-на-търговията-на-дребно-у-нас-през-юли_l.a_i.565334_at.1.html

През юли у нас се наблюдава раздвижване на търговията на дребно. Според данните на Евростат тя е нараснала с 0,3% спрямо предходния месец и с 4% в...

Верижна катастрофа затвори Е–79 край Кресна

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/verizhna-katastrofa-zatvori-e79-kraj-kresna-6021493

Сблъсъкът е станал около 12.30 часа в района на Кресненските ханчета, където са се сблъскали 5 автомобила

Служебният външен министър: Говорим за Русия, но и Ирак е заплаха

http://pik.bg/служебният-външен-министър-говорим-за-русия-но-и-ирак-е-заплаха-news220983.html

Служебният външен министър: Говорим за Русия, но и Ирак е заплаха

Каква е позицията на България за конфликта в Украйна? Как ще помогнем на властта в Ирак в борбата й с джихадистите? Какъв пост в Еврокомисията ще заеме Кристалина Георгиева?

За отговор на тези въпроси "Стандарт" потърси външния министър Даниел Митов. 

- Г-н министър, партийният баланс между ЕНП и ПЕС ли попречи еврокомисар Кристалина Георгиева да бъде избрана за върховен представител за външна политика на ЕС?
- Да, ако не съществуваше тази сложна система на партийни и национални интереси, Кристалина Георгиева имаше може би най-големи шансове за поста. През последните седмици съм разговарял с абсолютно всички външни министри на държавите членки на ЕС. Нямаше нито един от тях, който да не се е изразил със суперлативи по отношение на комисар Георгиева. Знаете обаче, че има и някакъв вид партийна дисциплина на европейско ниво, която надделява. България показа, че стои солидно и здраво зад кандидатурата на комисар Георгиева. Трябва да благодаря на Дипломатическата служба, на президента и премиера за усилията, които положиха в подкрепа на кандидатурата й. За тези 5 г. тя си е изработила невероятен имидж и уважение в целия ЕС. Затова ще получи много сериозен ресор в следващата комисия. Дори си мисля, че той може да е по-важен от този на върховен представител.

- Какъв например? 
- Нека да не правя предположения, защото все пак това са неща, които зависят от новия президент на Еврокомисията и не искам да спекулирам. Но подкрепата, която стоеше зад комисар Георгиева, плюс факта, че тя е невероятен професионалист, доведоха до това тя да е човекът, когото всички взимат предвид като една от най-влиятелните фигури в бъдещата конфигурация на ЕК. 

- Това означава ли, че можем да се надяваме на вицепрезидентски пост в ЕК? 
- Да, това е много вероятно.

- Има ли промяна в позицията на България спрямо кризата в Украйна, тъй като миналата седмица премиерът заяви, че ние не трябва да взимаме страна в този конфликт?
- Няма промяна, нашата позиция е ясна. Ние подкрепяме териториалната цялост и независимостта на Украйна. Заявили сме, че анексирането на Крим от страна на Русия е нарушение на международните договори и настояваме за спазването на международните норми. Това е огромен и много тежък прецедент, който България не може да си позволи да пренебрегне. Никой не иска да се кара с Русия. Тя е важна за нас, както и Украйна. Важно е конфликтът там да спре и да започне преговорен процес. 

- Очертават се нови санкции срещу Русия. България ще ги подкрепи ли?
- Първо, трябва да видим какъв е новият пакет от санкции - те в момента се подготвят. Санкциите се правят за това, за да могат да бъдат накарани и двете страни да седнат на масата и да започнат разговори по регулиране на конфликта. Защото другата алтернатива е война. Ние сме притеснени от факта, че се влиза в спирала на санкции, защото те ще навредят на всички - както на европейските страни, така и на Русия. 

- Има ли притеснения в Европа, че тя може да не остане единна в политиката си към Русия. Вече стана ясно, че Словакия е против нови санкции. 
- Със сигурност има държави, които са против налагането на нови санкции. Но имаме ли друг инструмент? Това бе сред най-обсъжданите въпроси на последния Съвет. Европейските лидери всячески се опитват да накарат политическите елити на двете държави да седнат на масата за преговори и да се разберат. Но когато е налице разликата между думите и действията, която се появява в един момент в отношението на Русия към конфликта в Украйна, Европа какъв избор има? Какво може да направи повече ЕС освен да продължи да оказва икономически натиск? Всички други алтернативи са много по-лоши. 

- През изминалата седмица имаше доста полемика около документа "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана". Има ли разнобой по тази тема между правителството и президента?
- Няма. Служебното правителство дойде в момент, в който се подготвя среща на върха на НАТО, и то е длъжно да изготви пакет от позиции, които, разбира се, бяха съставени в координация с МВнР и одобрени от Министерския съвет. Работихме чудесно с министър Велизар Шаламанов и неговия екип. Трябва да обясним защо е необходима "Визия 2020". Разработеният план за развитието на въоръжените ни сили на базата на т. нар. Бяла книга, изтича в края на 2014 г. На служебното правителство се падна задачата в много кратки срокове да изработи нова визия, на базата на която да се направи план за следващия период до 2020 г., който да влезе в НС, когато то бъде съставено след изборите, и евентуално да бъде одобрена, променяна, дебатирана и т.н. Текстът на новата визия вече е преминал през координация както при нас, така и през всички останали институции с отношение към нея. Той е изчистен, ще бъде отново качен в интернет и ще бъде публично обсъждан. 

- Приема ли България Русия като заплаха?
- Заплахата за България е конфликтът в Източна Украйна, в който са въвлечени две държави - Украйна и Русия. Това е заплахата за нас, но също така и конфликтите в Ирак и Сирия. Бойците на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" заплашват както Близкия изток, така и външните граници на ЕС. Както и другите държави от ЕС, България подготвя военна помощ. Такава подготвят и Естония, Чехия, Хърватия, Германия, а Франция и Великобритания отдавна вече са се включили. 

- За какъв вид военна помощ говорим, че ще окажем на Ирак?
- Става дума за боеприпаси. 

- Вече е постъпило такова искане от Ирак, така ли?
- Да, от иракското посолство в София е направено запитване за това какво можем да направим, за да помогнем. С помощта на нашите партньори търсим начин въпросните боеприпаси да бъдат транспортирани до град Ербил. Търсим възможности за оказване и на хуманитарна помощ. Знаете, че Николай Младенов - бившият ни външен министър, в момента е специален пратеник на ООН в Ирак. Ние сме в тясна координация с него, знаем какво се случва там, какви са рисковете и от какво има нужда. Рискове произтичат и от факта, че някои от бойците на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" имат европейски паспорти. Част от тези бойци ще минат и през България. Трябва да си даваме сметка за тези неща. 

- Бихте ли обяснил защо е добре да има търговско споразумение между САЩ и ЕС, което среща доста критики не само у нас, но и в Европа?
- Първо, понеже бях обвинен, че излизам извън правомощията на един служебен министър, трябва да подчертая, че съм действал и сме заели позиция изцяло в рамките на взетите от Министерски съвет и одобрените от НС до момента решения. Бившият кабинет са написали в Годишната си програма за участие на Република България в процеса на взимане на решения в ЕС за 2014 г. и са приели текстове, които потвърждават казаното от мен. Те казват следното - България ще бъде активен участник в процеса на развитие на търговските отношения и преговорите за сключване на споразумения за свободна търговия. България ще съсредоточи внимание върху Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между ЕС и САЩ, приоритетните за нас области са премахването на митата, подобряването на достъпа до американския пазар, особено за селскостопански стоки и хранителни продукти, премахване на нетарифните пречки пред търговията и т.н. Това е текст, приет от Съвета по европейски въпроси, под председателството на министър Кристиан Вигенин, одобрен от Министерски съвет и изпратен на бившето НС. А това, което аз съм споменал на срещата с посланика на САЩ Марси Рийс, е, че подкрепяме преговорен процес. Хората, които в момента хвърлят камъни, или лъжат умишлено, или не знаят какви решения са взимали самите те, или си правят кампании на гърба на служебното правителство, което е много жалко. По темата има безкрайно некомпетентно говорене. Някакви хора се опитват да плашат хората в България, а и в Европа. Има опити изкуствено да се вкарват теми, които не са обект на разговори със САЩ, като ГМО например. Разбира се, ЕС трябва да защити своите стандарти в преговорите. 

- Казахте, че не сте човек на САЩ. Чий човек сте, г-н министър?
- Български човек съм, чий да съм (смее се). Ако съм приел да стана служебен министър, то е, защото, първо, аз не съм чужд на родната политика и второ, чувствал съм се длъжен да поема отговорност и няма да бягам от нея. Трето, зная, че дори и за къс период от време могат да се свършат полезни неща за България. Трябваше да се даде ясен знак, че България запазва своята европейска и атлантическа ориентация. Това е нещото, което ме е мотивирало. Защото при предишния кабинет това някак си бе поставено под съмнение, много от нашите партньори се съмняваха, че на България може да се разчита в рамките на ЕС и на НАТО като лоялен партньор. Бе създадена среда на колебание в тази насока и ние трябваше ясно да покажем къде сме.

- Как се вписва проектът "Южен поток" в този контекст?
- Това е проект, при който трябва да стане ясно кой какво е подписвал и какви са договореностите. Трябва да се извади на светло всичко, което се е случвало до момента. Ако този проект се реализира, трябва да е по европейските правила и стандарти. Има и други държави членки на ЕС, които са заинтересовани от него. 

Красимира ТЕМЕЛКОВА, в. "Стандарт"

Туристи се чудят къде е синята зона във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262974

Туристи се чудят къде е синята зона във Варна Туристи се чудят къде е синята зона във Варна „Извинете, тук синя зона ли е, или не?“ - този въпрос се чува през това лято много често във Варна. Задават го летовници, решили да дойдат в морската столица с колите си.

Шофьор на "Фиат" блъсна линейка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4278990

Шофьор на "Фиат" налетя на линейка като й отне предимството и удари още една кола. Пътният инцидент е станал в около 14 часа във вторник на кръстовището на ул. „Тролейна" и бул. "Хр. Смирненски", съобщи "Петел".  74-годишният варненец зад волана на „Фиат“-а не спира на знака „Стоп“ и блъска преминаваща линейка. Шофьор на "Фиат" налетя на линейка като й отне предимството и удари още една кола. Пътният инцидент е станал в около 14 часа във вторник на кръстовището на ул. „Тролейна" и бул. "Хр. Смирненски", съобщи "Петел". 74-годишният варненец зад волана на „Фиат“-а не спира на знака „Стоп“ и блъска преминаваща линейка.

Мъж затиснат в автомобила си след катастрофа с два ТИР-а в тунел "Витиня"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4278975

Тежка катастрофа между два ТИР-а и четири леки автомобила е станала в тунел „Витиня”. Това съобщиха за Фокус от ОДМВР – София.   В 13:26 часа е постъпил първият сигнал за катастрофата. След първия сигнал има поредица от сигнали. В тунела има верижно пътнотранспортно произшествие между два ТИР-а и четири леки автомобила. Тежка катастрофа между два ТИР-а и четири леки автомобила е станала в тунел „Витиня”. Това съобщиха за Фокус от ОДМВР – София. В 13:26 часа е постъпил първият сигнал за катастрофата. След първия сигнал има поредица от сигнали. В тунела има верижно пътнотранспортно произшествие между два ТИР-а и четири леки автомобила.

Слави Бинев: В нашата коалиция са 24-каратовите патриоти

http://pik.bg/слави-бинев-в-нашата-коалиция-са-24-каратовите-патриоти-news220982.html

Слави Бинев: В нашата коалиция са 24-каратовите патриоти

Патриотите проведоха поредната си регионална предизборна среща в Хасковска област. Водачът на „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО” за района – Слави Бинев се срещна със симпатизанти в селата Скобелево и Ягодово.

На срещите Бинев и придружаващите го съпартийци запознаха съюзниците на родолюбивия фронт с номера на бюлетината с който коалицията ще се яви на предстоящите инзвънредни парламентарни избори. На коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО” , жребия в ЦИК отреди номер 24 в интегралната бюлетина.

„Съдбата ни отреди 24-ти номер не случайно, а защото именно в нашата коалиция са „24 каратовите патриоти”. Най-светлият ни национален празник - този на българската писменост, е на 24 май и символиката показва, че номер 24 е единственият шанс на българския народ патриотите да бъдат представени в Народното събрание", заяви бившият евродепутат от НФСБ. „От избора ни сега зависи дали ще имаме избор утре и затова е важно да изберем правилно днес. Като човек чиито корени са от Хасково и Димитровград и който никога не прекланя глава, борейки се с несправедливостите, съм уверен, че тук все още има хора, които са готови да отвоюват родината си от статуквото и монопола в политиката", допълни още Бинев.

Освен водача на листата за Хасково на срещите присъстваха и представители на НФСБ и ВМРО за район Хасково.Те обстойно обсъдиха с присъстващите наболелите проблеми в областта, а акценът бе поставен върху проблемите на земеделието и зеленчукопроизводството, загубените за производителите в България традиционни пазари, както и оперативните програми на ЕС. Присъстващите открито споделиха опасенията си относно възможността от манипулиране на изборите в региона.

„Ние не искаме да ни плащат за нашия глас, ние искаме да следваме убежденията си и вярваме, че това е нашият шанс за по-добър живот, който да завещаем на децата си” оплакаха се местните. Представителите на коалицията дадоха своите уверения, че Патриотичният фронт е предприел редица от мерки и действия за предотвратяване на схемите за манипулиране и купуване на гласове. 

Пешеходен надлез в Истанбул рухна, след като бе ударен от бетоновоз

http://www.zapernik.com/bulgariya/peshehoden-nadlez-v-istanbul-ruhna-sled-kato-be-udaren-ot_34018/

Пешеходен надлез в Истанбул рухна, след като бе ударен от камион, съобщи CNN Turk. Има много пострадали, до момента първоначалните данни сочат трима души, смазани от отломки. Информацията обаче не е официално потвърдена засега.

Инцидентът е станал в един от районите на Истанбул – Авджилар, в час пик на оживено трасе, което свързва летището „Ататюрк” с центъра на града. Движението е било спряно.

Ударът е нанесъл бензиновоз, твърдят очевидци. Според тях при падането си надлезът е...

Продължава

Отношенията между ЕС и Китай ще определят следващия век, смята Станишев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4278979

Развитието и отварянето на Китай са удивителни. Продължаването на тези тенденции е изключително важно за глобалното развитие. Независимо дали се отнася до мир, сигурност, икономически и хуманитарен прогрес - отношенията между Китай и ЕС ще определят следващия век. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на конференция в Пекин на Развитието и отварянето на Китай са удивителни. Продължаването на тези тенденции е изключително важно за глобалното развитие. Независимо дали се отнася до мир, сигурност, икономически и хуманитарен прогрес - отношенията между Китай и ЕС ще определят следващия век. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на конференция в Пекин на

Станишев: Отношенията между ЕС и Китай ще определят следващия век

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4278955

Развитието и отварянето на Китай са удивителни. Продължаването на тези тенденции е изключително важно за глобалното развитие. Независимо дали се отнася до мир, сигурност, икономически и хуманитарен прогрес - отношенията между Китай и ЕС ще определят следващия век. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на конференция в Пекин на Развитието и отварянето на Китай са удивителни. Продължаването на тези тенденции е изключително важно за глобалното развитие. Независимо дали се отнася до мир, сигурност, икономически и хуманитарен прогрес - отношенията между Китай и ЕС ще определят следващия век. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на конференция в Пекин на

Станишев: Отношенията между ЕС и Китай ще определят следващия век

http://www.cross.bg/kitaii-stanishev-prezidentut-1428597.html

/КРОСС/ "Развитието и отварянето на Китай са удивителни. Продължаването на тези тенденции е изключително важно за глобалното развитие. Независимо дали се отнася до мир, сигурност, икономически и хуманитарен прогрес - отношенията между Китай и ЕС ще определят следващия век." Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на конференция в Пекин на тема „Партията и световния диалог 2014г. Той подчерта, че пътят на реформите, поет от Китай, е много амбициозен и отразява световната сила, която е държавата днес. По думите му обаче ще има още пречки по пътя към китайската мечта. „Говорейки от гледната точка на европейския опит, мога да кажа, че да се постигне икономически растеж, докато се гради екологично отговорно общество, е предизвикателство, изискващо изключително взаимодействие между правителства, бизнес и граждани", подчерта Станишев. Той обясни, че и ЕС не е без своите проблеми, чието решаване е и от основните приоритети на ПЕС. Като един от най-сериозните такива, президентът на ПЕС посочи, че 25 млн. безработни граждани в Европа, 5 млн. от които под 25 години. Като начин за справяне с този проблем, приложен от ПЕС в ЕС, той посочи европейската младежка гаранция, за която са заделени 6 млрд. евро от бюджета на съюза

МС: Няма плащания или строежи по проекта "Южен поток"

http://www.cross.bg/yuzhen-potok-proekta-1428598.html

/КРОСС/Няма разговори към момента за промени в статута на тръбата на "Южен поток". Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов на брифинг на МС, и добави, че става дума за разговори, които са били провеждани от предишното правителство в опит да се избегне европейското законодателство. За да стане "Южен поток", той трябва да отговаря на европейското законодателство, коментира Щонов. Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева добави: "Няма никакви плащания или строежи по проекта "Южен поток", откакто е служебният кабинет". Русия и България обсъждат възможността да преквалифицират българския участък от газопровода "Южен поток" като добивен. Това съобщи вчера ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник, запознат с проведените миналата седмица в Москва преговори между руския енергиен министър Арександър Новак и еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер. "Добивният статут на тръбата би решил въпроса с ограниченията заради Третия енергопакет на ЕС", обяснява източникът. По думите му в момента продължава обсъждането на дадения вариант с българската страна относно морския участък на газопровода, минаващ през териториалните води на България

БСП открива предизборната си кампания без песни и танци

http://pik.bg/бсп-открива-предизборната-си-кампания-без-песни-и-танци-news220980.html

БСП открива предизборната си кампания без песни и танци

Коалиция "БСП лява България" открива предизборната си кампания в петък от 13.00 часа в зала "6" на НДК. Това съобщи пред журналисти секретарят на БСП Антон Кутев.

На откриването ще присъства председателят на БСП Михаил Миков, ръководството на партията, областните лидери на партията и общински ръководства, коалиционни партньори, водачите на листи от цялата страна и интелектуалци.

"На песни и танци не се надявайте, откриваме кампанията с делова среща", заяви Антон Кутев. 

Лудогорец обяви цени от 80 до 100 лева за мачовете си в Шампионската лига

http://www.mediapool.bg/ludogorets-obyavi-tseni-ot-80-do-100-leva-za-machovete-si-v-shampionskata-liga-news224422.html

От 80 до 100 лева ще варират цените на билетите за трите домакински мача на разградския Лудогорец в групите на Шампионската лига, които ще се играят на Националния стадион "Васил Левски".   Пропуските ще бъдат пуснати в мрежата на Ивентим, като пунктове за продажба ще има в по-големите градове на страната, а касите на националния стадион ще работят в пълния си капацитет. Списък на всички пунктове можете да намерите на клубния сайт и на eventim.bg.   Клубът ще приема до събота, 6 септември включително, заявки на притежателите на клубни карти, членове на фен клубовете в страната и спонсорите си. Те ще имат право на по 2 билета.   Свободната продажба стартира на 12 септември като предимство ще имат желаещите да си закупят пакетно пропуски за мачовете с европейския шампион Реал Мадрид, английския Ливърпул и швейцарския Базел.   До 25 септември ще бъдат продавани само споменатите пакети с 5% отстъпка и едва тогава започва единичната продажба на билети за първия мач с Реал Мадрид. Така за трите мача в сектор А ще се влиза за 256.50 лв, в сектор В за 194.75 лв., а в секторите В и Г за по 147.25 лв. при покупка на пакетни пропуски.   Цените на единичните билети ще струват съответно 100 лева за сектор А, 50 лева – за секторите Б и Г и 75 лева – за сектор В за мача с Реал. За двубоя с Базел цените са 80 лева за сектор А, 30 лева – за секторите Б и Г и 60 лева – за сектор В. За срещата Ливърпул билетите ще се продават срещу 90 лева за сектор А, 45 лева – за секторите Б и Г и 55 лева – за сектор В.

Мъж е затиснат в колата си след катастрофа в тунел "Витиня"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4278956

Тежка катастрофа между два ТИР-а и четири леки автомобила е станала в тунел „Витиня”. Това съобщиха за Фокус от ОДМВР – София.   В 13:26 часа е постъпил първият сигнал за катастрофата. След първия сигнал има поредица от сигнали. В тунела има верижно пътнотранспортно произшествие между два ТИР-а и четири леки автомобила. Тежка катастрофа между два ТИР-а и четири леки автомобила е станала в тунел „Витиня”. Това съобщиха за Фокус от ОДМВР – София. В 13:26 часа е постъпил първият сигнал за катастрофата. След първия сигнал има поредица от сигнали. В тунела има верижно пътнотранспортно произшествие между два ТИР-а и четири леки автомобила.

Фотоизложба на български манастири край катедралния храм на Русия

http://www.cross.bg/manastiri-moskva-hristos-1428595.html

/КРОСС/ Посланикът на България в Русия г-н Бойко Коцев откри уникална фото-изложба на български манастири, която в продължение на един месец до края на септември ще гостува на Москва. Експозицията, организирана от българското посолство и фондацията на храма "Христос Спасител", е разположена на едно от най-знаковите места в Москва - в градината на катедралния храм "Христос Спасител". Наречена "Българските манастири - огнище на национална духовност", тя представя 60 творби на българския фотограф Светлозар Стоянов. В словото си посланик Бойко Коцев подчерта значението на българските манастири за съхраняването на православието, на българската култура и книжовност. "В тези свети обители е била създадена голяма част от българската литература, а в годините на османското робство манастирите не само са съхранили българския дух, култура и религия, но са станали и център на революционна борба", заяви посланик Коцев. Той припомни и за многовековните връзки между българската и руската православни църкви като подчерта, че изложбата е още едно потвърждение за дружбата между България и Русия. Авторът Светлозар Стоянов е възпитаник на Богословския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Със собствени средства той е обиколил България, за да заснеме православните светини. Жителите и гостите на Москва могат да видят фотоизложбата в продължение на две седмици край храма "Христос Спасител"

Пари за зимно поддържане на пътищата няма

http://www.cross.bg/zaharieva-ministur-byudzheta-1428596.html

/КРОСС/Няма пари за зимно поддържане на пътищата. Това заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на регионалното развитие, както и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. По думите й Министерство на регионалното развитие (МРР) и Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) отчитат дефицит и необезпечени договори за над 65 млн. лева. Захариева посочи, че необходимите средства са над 12 млн. лв. и ще трябва да бъдат осигурени от държавния бюджет, на който вече се извършва актуализация. Към юли АПИ е направила 88% от планираните разходи, а с корекциите в бюджета, направени в последните дни на миналия парламент, АПИ на практика е оставена без пари. Захариева говори и за общото състояние на икономическите ресори в кабинета. Тя коментира, че заради несигурната ситуация у нас за първото полугодие преките чуждестранни инвестиции са намалели с 23%. Тя обясни и за състоянието на отделните сектори. Министерството на околната среда и водите е направило плащания за над 1.1 млрд. лв. по ОП „Околна среда", но тъй като тези средства не са разплатени от ЕК, те са били осигурени от бюджета. Това, което направи служебното правителство, е, че отново с пари от бюджета продължи разплащанията по започнатите проекти, така че да се осигури работа на строителните компании, така че те да не съкращават хора, обясни Захариева

Щонов: 2,9 млрд. лв. са дълговете в енергетиката

http://www.vesti.bg/pari/biznes/shtonov-29-mlrd.-lv.-sa-dylgovete-v-energetikata-6021491

Мерките, предприети от ДКЕВР за намаляване на тези дългове, са неработещи, заяви енергийният министър

Кабинетът дава над 65 хил.лв. за талантливи спортисти от общинските училища

http://www.cross.bg/izyaveni-detza-stipendii-1428594.html

/КРОСС/ Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер на 65 475 лв. за изплащане на стипендии на учениците за постигнати успехи в областта на спорта. Средствата са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби и с тях ще бъдат осигурени 59 стипендии. Програмата беше приета през м. април т. г. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади, чрез еднократно финансово подпомагане и едногодишни стипендии. Реализирането на предвидените мерки ще позволи ранно откриване и насочване на деца с изявени спортни заложби и създаване на спортен резерв, насърчаване и подпомагане участието и достойното им представяне в състезания от държавния и международния спортен календар, създаване на мотивация и положителна нагласа в децата за системни занимания с физически упражнения и спорт и стимул за постигане на спортни резултати. През м. юни бяха отпуснати над 137 хил. лв. за учениците от държавните спортни училища.  

Проституцията и наркопазарът влизат в изчислението на БВП от октомври

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/03/2373648_prostituciiata_i_narkopazarut_vlizat_v_izchislenieto/?ref=rss


От първи октомври НСИ започва да отчита БВП и Брутния национален доход по нова методология "Европейска система от сметки 2010", като в сметките ще бъдат включвани данни за скритата икономика и проституцията и търговията и разпространението на наркотици. Това съобщи на пресконференция
Елка Атанасова, директор на дирекция "Макроикономическа статистика" в НСИ.

Влизането на новата методика беше оповестено през юни.

НСИ няма да прави отделни статистически изследвания за...

Ще стане ли Путин бог?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/03/2373594_shte_stane_li_putin_bog/?ref=rss


"Дневник" препубликува текста от портал "Култура" , който го препечатва от мисионерския портал на дякон Андрей Кураев*.

"Лекция: Ще стане ли Путин бог по благодат?

На 7 септември, неделя, от 17 часа каним всички желаещи на уникална лекция и кръгла маса на тема взаимовръзките на връзките между Бога и Президента на Руската федерация.

Ще разберете дали нашият президент Владимир Путин ще стане бог по благодат, тоест дали той ще се сдобие с всичко онова, което е...

Удостояват с държавна награда спасители от Мизия

http://www.cross.bg/pbzn-ekip-miziya-1428592.html

/КРОСС/ Двама доброволци и петима служители на МВР ще бъдат удостоени с държавна награда за участието си в спасителните и аварийно-възстановителните дейности при наводнението в Мизия в началото на м.август. Правителството предлага на Президента на Република България да издаде укази за награждаване с медал „За гражданска заслуга" - втора степен, на Пламен Пенев, Иван Иванов, Васил Петров, Петко Вишев и Драгомир Гайдев от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" и на доброволците Владислав Димитров и Мирослав Маринов за приноса и заслугите им за сигурността и обществения ред при участието им в спасителната операция в Мизия и околностите. Владислав Димитров и Мирослав Маринов са сред първите, които на 2 август сутринта започват да помагат при изграждане и укрепване на дигите на р. Скът. Към 16 ч. Маринов прекъсва дигата извън града, за да го предпази от наводняване, при което водата се оттича в земеделските площи. С тежка техника двамата извършват евакуацията на над 300 човека и на имущество в първите часове в нощта на наводнението, като по този начин спасяват много човешки животи. Спасителната им дейност продължава непрекъснато до вечерта на 3 август. Пламен Пенев е инструктор в сектор „Спасителна дейност" в Столичното управление „ПБЗН". Той ръководи и участва в екип водолази при евакуиране на хора от града и координира работата на хидрофорните модули

Босна задържа 16 души по обвинения в участие в конфликтите в Ирак и Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/03/2373632_bosna_zadurja_16_dushi_po_obvineniia_v_uchastie_v/?ref=rss


Полицията в Босна и Херцеговина е задържала в сряда 16 души по обвинения във финансиране и участие във въоръжените конфликти в Сирия и Ирак, предаде агенция "Ройтерс". Според съобщение на Държавната агенция за разследвания и защита арестите са били извършени при провеждането на 17 акции в цялата страна.

"Заподозрените са свързани с финансирането, организирането и набирането на босненски граждани, които да бъдат изпратени в Сирия и Ирак и да вземат участие в конфликтите там,...

Светла Тодорова е новият председател на ДКЕВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=262989

Правителството освободи Боян Боев като председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и членовете на ДКЕВР Лиляна Младенова и Еленко Божков. Председател на Комисията ще бъде Светла Тодорова, а за членове са избрани Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова.

Дългът на "Напоителни системи" гони 32 млн. лв.

http://www.cross.bg/rabotnitzite-sistemi-napoitelni-1428593.html

/КРОСС/Задълженията на държавното дружество "Напоителни системи" ще надхвърлят 32 млн. лева до края на годината, съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Неплатените заплати и осигуровки на работниците в момента са над 3 млн. лева и до края на 2014 г. ще станат 12 млн. лева. Забавени са 40% от заплатите за май, а за юни само хората в 4 клона са получили възнаграждения. Заради неплатените заплати работниците от два клона ще излязат на едночасова предупредителна стачка от 9 до 10 часа в сряда, съобщиха от КНСБ.  "Напоителни системи" е търговско дружество, държавата не може току-така да извади някакви пари и да им ги даде, защото по всички правила на ЕС това е нерегламентирана държавна помощ, каза зам.-министър Костов. Според него във възможностите на служебното правителство е само да "кърпи" положението. Служители на дружеството "Напоителни системи" започнаха предупредителни протести заради неизплатени заплати. На едночасов протест днес излязоха работниците в клоновете "Мизия", обслужващ района на Враца и Монтана, и "Долен Дунав" в Търговище. Ако държавата не реагира адекватно, недоволството ще се пренесе в София - предупреждават синдикалните организации в дружеството. От 1800 души, заети в клоновете на предприятието, почти 90% се очаква да подкрепят недоволството. Денят за националния протест ще се уточни в близките дни

Има задържани за финансирането на балканските джихадисти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4278949

15 уахабити са били задържани в Босна и Херцеговина, съобщи телевизия Сител. Полицейската операция, с кодово название „Дамаск” се провела в 17 града в Босна и Херцеговина. Задържаните са обвинени, че са финансирали терористични действия и са вербували и организирали терористични групи.
Операцията е насочена срещу граждани на Босна и Херцеговина 15 уахабити са били задържани в Босна и Херцеговина, съобщи телевизия Сител. Полицейската операция, с кодово название „Дамаск” се провела в 17 града в Босна и Херцеговина. Задържаните са обвинени, че са финансирали терористични действия и са вербували и организирали терористични групи. Операцията е насочена срещу граждани на Босна и Херцеговина

Има задържани за финансирането на балканските джихадисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4278941

15 уахабити са били задържани в Босна и Херцеговина, съобщи телевизия Сител. Полицейската операция, с кодово название „Дамаск” се провела в 17 града в Босна и Херцеговина. Задържаните са обвинени, че са финансирали терористични действия и са вербували и организирали терористични групи.
Операцията е насочена срещу граждани на Босна и Херцеговина 15 уахабити са били задържани в Босна и Херцеговина, съобщи телевизия Сител. Полицейската операция, с кодово название „Дамаск” се провела в 17 града в Босна и Херцеговина. Задържаните са обвинени, че са финансирали терористични действия и са вербували и организирали терористични групи. Операцията е насочена срещу граждани на Босна и Херцеговина

България - Канада! Гледайте мача ТУК!!!

http://frognews.bg/news_75610/

България играе с Канада на световното първенство по волейбол в Полша. Двубоят е втори за двата тима. В първия мач нашите сломиха без проблем Мексико с 3:0 гейма, а канадците загубиха от Русия със същия резултат.

Руски журналист открит мъртъв в Украйна

http://offnews.bg/news/n_1/n_383905.html

Фотожурналист от „Россия сегодня“ Андрей Стенин беше открит мъртъв край Донецк, съобщи ИТАР-ТАСС. Стенин изчезна преди около месец и се смяташе, че е затворник в Украйна. След като тялото му беше открито обаче, експертиза доказа, че той е мъртъв от около месец, обясни директорът на „Россия сегодня“ Дмитрий Кисельов. По думите му 33-годишният фотожурналист е загинал, докато е пътувал за изпълнението на редакционна задача. Автомобилът, в който е пътувал Стенин, е бил обстрелян на път край Донецк. Всички съобщения за съдбата на Стенин, които чухме от украинска страна, се оказаха лъжа. Те не са имали намерение нито да го разменят за украински войник, нито да го обвиняват в терористична дейност, подчерта Кисельов.

Марин Райков става посланик и в Малта

http://offnews.bg/news/n_1/n_383903.html

Със свое решение от днес служебното правителство ще предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде указ, с който да назначи Марин Райков за посланик на България в Малта. Към настоящия момент Райков, който оглавяваше служебния кабинет през 2013 година, е посланик в Италия и Сан Марино.  Към момента България няма акредитиран посланик в Малта. Необходимостта от назначаване на такъв е свързана с интереса за пълноценно развитие на отношенията с Малта в различни области на двустранно сътрудничество, както и със съвместната дейност в ЕС по въпросите за преодоляване на негативните последствия от голямата бежанска вълна и нелегалната имиграция, се казва в решението на Министерски съвет. Кабинетът на Георги Близнашки е взел предвид професионалния опит на Райков в областта на външната политика и допламацията, което ще "допринесе за поддържане на високото ниво на диалога с Малта в качеството й на близък политически и икономически партньор в рамките на Европейския съюз". Назначението на Райков на дипломатическия пост в Рим се случи след, като самият служебен премиер, който изпълняваше и функциите на външен министър, се самопредложи на президента. Самият Райков тогава обясни, че не вижда нищо нередно в качеството си на външен министър да направи предложение за назначаването на нов посланик.  "Аз съм дипломат от 1977 г. и съм посланик от 1999 г. Това е професията ми. След като приех да стана служебен премиер, когато никой не искаше да поеме държавата, никога не съм обявявал, че се отказвам от професията", коментира тогава Райков, като поясни, че за да заеме премиерският пост е трябвало да се уволни сам като посланик в Париж.

Piraeus Bank: Гърция има нужда от преструктуриране на частния дълг

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e1bd559/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Cpiraeus0Ebank0Egyrciia0Eima0Enujda0Eot0Eprestrukturirane0Ena0Echastniia0Edylg0H1793710C/story01.htm

Така ще тръгнат частните инвестиции, от които страната се нуждае, за да навлезе във възходящ цикъл на растеж, посочи ръководителят на банката


Дългът на "Напоителни системи" гони 32 млн. лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4278915

Задълженията на държавното дружество “Напоителни системи” ще надхвърлят 32 млн. лева до края на годината, съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Неплатените заплати и осигуровки на работниците в момента са над 3 млн. лева и до края на 2014 г. ще станат 12 млн. лева. 
Забавени са 40% от заплатите за май, а за юни само хората в 4 клона Задълженията на държавното дружество “Напоителни системи” ще надхвърлят 32 млн. лева до края на годината, съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Неплатените заплати и осигуровки на работниците в момента са над 3 млн. лева и до края на 2014 г. ще станат 12 млн. лева. Забавени са 40% от заплатите за май, а за юни само хората в 4 клона

Седем коли във верижна катастрофа край Кресна

http://www.cross.bg/postradala-koli-verizhna-1428591.html

/КРОСС/Седем коли са се нанизали в тежка верижна катастрофа малко след Кресненското ханче на Е 79, съобщава struma.com. 46-годишна гъркиня пострадала и веднага е откарана в Спешно приемно отделение на МБАЛ Благоевград. Жената има болки във врата, лекарите смятат, че има счупен прешлен. Предстоят прегледи, засега други пострадали не са транспортирани в местната болница, според полицията само жената е пострадала, останалите пътници в колите са на мястото на инцидента.  

Учители ще бъдат обучени да оказват първа помощ на деца

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/03/2373643_uchiteli_shte_budat_obucheni_da_okazvat_purva_pomosht/?ref=rss


200 учители от цялата страна ще преминат "Основен курс за оказване на първа долекарска помощ на деца и ученици" и обучение за "Превенция на бедствията и авариите", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Решението правителството е взело след актуализацията на приетата през април 2014 г. Национална програма "Квалификация" поради наличието на неизразходвани средства по две от мерките на програмата.

Част от освободените средства се пренасочват към изпълнение на дейности по...

Дядо налетя на линейка с колата си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4278945

Шофьор на Шофьор на "Фиат" се блъсна в линейка като й отне предимството и удари още една кола. Пътният инцидент е станал в около 14 часа във вторник на кръстовището на ул. „Тролейна" и бул. "Хр. Смирненски", съобщи "Петел". 74-годишният варненец зад волана на „Фиат“-а не спира на знака „Стоп“ и блъска преминаваща линейка.

Войнишкият мемориал е бил точно на мястото на днешния "петопаметник"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4278130

“Прадядо ми е бил касиер на фронта. В едно от писмата до домашните написал, че веднъж трябвало да занесе парите на войниците от своята част, и когато пристигнал на позицията - всички били мъртви. Можел да задържи парите, ама пуста честност, как да откраднеш от загиналите си другари? После и той загинал, името му тихо се наредило до тези на бойците, “Прадядо ми е бил касиер на фронта. В едно от писмата до домашните написал, че веднъж трябвало да занесе парите на войниците от своята част, и когато пристигнал на позицията - всички били мъртви. Можел да задържи парите, ама пуста честност, как да откраднеш от загиналите си другари? После и той загинал, името му тихо се наредило до тези на бойците,

Верижна катастрофа затвори Е–79 в Кресненското дефиле

http://www.vesti.bg/novini/verizhna-katastrofa-zatvori-e79-v-kresnenskoto-defile-6021492

Верижна катастрофа затвори главния път Е – 79 край Кресненското дефиле. Има една леко пострадала гръцка гражданка, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Противоградна ракета падна върху кола в Пловдив

http://crime.actualno.com/Protivogradna-raketa-padna-vyrhu-kola-v-Plovdiv-news_48217.html

Противоградна ракета падна върху лек автомобил "Пежо" в Пловдив. Сигналът е получен на телефон 112 тази сутрин в 09:20 ч., уточниха от полицията. Увредена е кола на ул. „Асен Христ...

Утре пускат "Цариградско шосе" изцяло

http://society.actualno.com/Utre-puskat-Carigradsko-shose-izcjalo-news_48219.html

Столичният булевард "Цариградско шосе" ще бъде изцяло отворен за движение в четвъртък след реконструкция в участъка от надлеза над бул. "Г.М. Димитров" до надлеза над бул. "Ал...

Лесно ли е децата да се хранят здравословно

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/03/2372953_lesno_li_e_decata_da_se_hraniat_zdravoslovno/?ref=rss


Тази статия е публикувана в "Детски Дневник" преди две години, но сега решихме да я предложим отново на читателите си заради полезните съвети преди началото на новата учебна година. Ако питате хобитите и Алф, здравословният начин на хранене предполага ядене поне по седем пъти на ден. Ако питате децата, поне пет от тях трябва да са пуканки, шоколад, кроасан (но от тези, в опаковките на които има карта с анимационен герой), сандвич от веригите за бързо хранене или бонбони.  

Всеки...

ДКЦ-то в Аспарухово се спасява от финансов колапс със заем

http://www.moreto.net/novini.php?n=262993

Съгласие за изтегляне на банков кредит от ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в размер на 80 хил. лева за срок от 5 години, даде местния парламент на 35-тото си заседание, предаде репортер на Moreto.net. Искането е поставено от управителя на здравното заведение д-р Татяна Аврамова.

Бойко Борисов: Не е възможно Европа да не иска да съм премиер

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-ne-e-vazmozhno-evropa-da-ne-iska-da-sam-premier-news224421.html

Не е възможно Европа да внушава на Реформаторския блок, че аз не трябва да съм премиер, ако ГЕРБ спечели изборите, казва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за в-к "Преса", публикувано в сряда. "Като гледате какви са отношенията ми с Дол, с Юнкер и с Меркел, смятате ли, че това е възможно? Това са измишльотини!", каза още той.   Другото послание на Борисов е, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е готова да помогне на България, ако ГЕРБ спечели. Според Борисов няма да е честно спрямо избирателите някой друг да е премиер, защото щял да прилича на Пламен Орешарски.   "За да станеш премиер и да имаш кабинет, трябва да имаш подкрепата на парламентарно мнозинство. Приемаме техния вариант - дали ще е Томислав (Дончев), или Иван Иванов (от ДСБ), няма значение. Този премиер, за да вкара в сряда на Министерския съвет дадени решения, той трябва да ги съгласува с парламентарната група и с лидера на парламентарната група Борисов. Само че Борисов си е отишъл у дома и този премиер трябва да дойде да ме пита, защото на другия ден може и вот на недоверие да получи. И след една седмица няма да е премиер", казва Борисов.   Остава да виси въпросът, ако самият Борисов стана пак премиер, дали ще прави какво си иска, без да пита парламентарната си група или евентуалните си коалиционни партньори. По време на управлението на ГЕРБ Бойко Борисов бе обвиняван, че напълно неглижира Народното събрание. Често неговите депутати бяха поставяни в ситуация да не знаят какво трябва да гласуват.   В коментар, че в средите на реформаторите се говори, че именно Европа иска Томислав Дончев за премиер, Борисов отговаря така: "Това е същото задкулисие, срещу което уж реформаторите се борят, а те ми го предлагат сега. И това ме притеснява при тях. Ще слагаме за премиер някой тип "Орешарски", на когото да му дърпаме конците." Бойко Борисов допълва, че единственият случай, в който си е позволил да повиши тон на реформаторите, е след декларацията им, в която те посочват кой може да е премиер и кой не.   "Но дори не това ме подразни в декларацията им, а изразните средства, които употребиха - че те не са кучета, които вземат трохите от трапезата на владетеля. Тогава ги пратих при драгалевския им вожд. Защото аз не съм владетел. Аз си подадох оставката, за да има мир в страната, въпреки че бяхме първа политическа сила. Кой владетел е правил това? Абсолютно ненужни обиди, ненужни сравнения! На мен това ми звучи като някоя изоставена жена, която очаква на всяка цена комплимент", коментира Борисов и допълва, че реформаторите са млада партия и трябва да изживеят пубертета си.   Лидерът на ГЕРБ казва, че от управлението на БСП, ДПС и "Атака" е научил, че не трябва да се опита да не превръща опозицията във враг. Той допълни, че ГЕРБ няма да дава повече пари за отбрана, въпреки записаното във "Визия 2020", която ще бъде представена като позиция на България на срещата на върха на НАТО.   Правителство на малцинството   В сряда сутринта заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на свой ред обяви, че партията ще се опита да сформира правителство на малцинството по подобие на 2009 година. Тогава ГЕРБ спечели 117 депутатски места. Партията се опита да подпише три отделни меморандума за подкрепа със Синята коалиция, РЗС и "Атака". В крайна сметка и без меморандуми трите формации подкрепиха кабинета "Борисов". Тяхната подкрепа бе нужна на ГЕРБ до момента, в който партията на Борисов не започна да отцепва депутати от РЗС и "Атака".   Цветанов обясни, че и сега може да се очаква подобно развитие.   "Ние сме готови да направим и ще търсим конструктивен диалог с всички тези, които искат да реализираме тези цели, които са като акценти в управленската програма на ГЕРБ. А те са за стабилизиране на България и затова нашият слоган на кампанията е "Стабилна България – време е", каза Цветанов.   ГЕРБ ще има много възможности в тази посока. "България без цензура" отсега се натискат да бъдат балансьори в Народното събрание. Лидерът на партията Николай Бареков само за година бе първо десен, после ляв, след това консерватор, за да стане сега центрист. Партиите в "Патриотичния фронт" традиционно поддържат добри контакти с ГЕРБ, а в този контекст Реформаторският блок изглежда като последната възможна опция.

Божков: Ще си търся правата, унижават ме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4278938

Ще си търся правата по всички линии, защото не мога да не защитя професионалното си достойнство и човешката си чест. Унижават ме и няма как да се оставя в тази ситуация.
Това заяви пред БГНЕС уволненият днес член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков.
"Отстранен бях по подобие на футболен треньор - обикновено Ще си търся правата по всички линии, защото не мога да не защитя професионалното си достойнство и човешката си чест. Унижават ме и няма как да се оставя в тази ситуация. Това заяви пред БГНЕС уволненият днес член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков. "Отстранен бях по подобие на футболен треньор - обикновено

Футболен комплекс „Спорт Парк” търси да назначи администраторка и сервитьорка за спортните игрища зад спирка „Метал”

http://www.zapernik.com/biznes/futbolen-kompleks-sport-park-tursi-da-naznachi-administratorka-i-servitiorka_34017/

Футболен комплекс „Спорт Парк” търси да назначи администраторка и сервитьорка за спортните игрища зад спирка „Метал”. Кандидатките трябва да са на възраст между 18 и 30 год. Предищен опит е от предимство, но не е задължителен.

Моля изпращайте вашите кандидатури със снимка и телефон за обратна връзка на адрес : sportpark@abv.bg. Предварително одобрените кандидатки ще бъдат пожикани на интервю в кафето на комплекса.

 

За спортното училище трябва работа, а не приказки, г-н даскал!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/za-sportnoto-uchilishte-tryabva-rabota-a-ne-prikazki-g-n-daskal_34016/

Новината, че спортното училище "Олимпиец" в Перник започна новата учебна година с разкриването на две нови паралелки - в 6-ти и 7-ми клас е отлична. Дали обаче това е станало благодарение на директора Валери Стоилов или въпреки него.

Въпросният господин е известен с работата си за пернишки малотиражки и с това, че ненадейно стана училищен директор след идване на власт на правителството на "Пламен Орешарски".

Преди време Валери Стоилов бе кандидат за учител в Професионална...

Продължава

Без песни и танци тръгва на избори БСП

http://frognews.bg/news_75609/

Коалиция "БСП лява България" открива предизборната си кампания в петък от 13.00 часа в зала "6" на НДК. Това съобщи на пресконференция секретарят на БСП Антон Кутев. На песни и танци не се надявайте, откриваме кампанията с делова среща, добави той.

България загуби с 2:3 от Канада на световното по волейбол (хронология)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/03/2373638_bulgariia_zagubi_s_23_ot_kanada_na_svetovnoto_po/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол загуби с 2:3 от Канада втория си мач от световното първенство в Полша.

В първия си двубой българите се наложиха с 3:0 срещу Мексико. Резултатът и убедителната точкова разлика ги изпратиха начело в група С.

Титулярният състав на България: Андрей Жеков, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Цветан Соколов, Теодор Салпаров (либеро).

Хронология

България - Канада 2:3 (25:17, 17:25, 25:20,...

НА ЖИВО: България пропусна възможности и се стига до 2:2 с Канада

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/03/2373638_na_jivo_bulgariia_propusna_vuzmojnosti_i_se_stiga_do/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол играе втория си мач от световното първенство в Полша. Воденият от Пламен Константинов състав среща Канада.

В първия си двубой българите се наложиха с 3:0 срещу Мексико. Резултатът и убедителната точкова разлика ги изпратиха начело в група С.

Титулярният състав на България: Андрей Жеков, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Цветан Соколов, Теодор Салпаров (либеро).

На живо:

"Кленовите...

НА ЖИВО: България повежда с 2:1 срещу Канада на световното по волейбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/03/2373638_na_jivo_bulgariia_povejda_s_21_sreshtu_kanada_na/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол играе втория си мач от световното първенство в Полша. Воденият от Пламен Константинов състав среща Канада.

В първия си двубой българите се наложиха с 3:0 срещу Мексико. Резултатът и убедителната точкова разлика ги изпратиха начело в група С.

Титулярният състав на България: Андрей Жеков, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Цветан Соколов, Теодор Салпаров (либеро).

На живо:

С първата...

НА ЖИВО: България допусна изравняване срещу Канада на световното по волейбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/03/2373638_na_jivo_bulgariia_dopusna_izravniavane_sreshtu_kanada/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол играе втория си мач от световното първенство в Полша. Воденият от Пламен Константинов състав среща Канада.

В първия си двубой българите се наложиха с 3:0 срещу Мексико. Резултатът и убедителната точкова разлика ги изпратиха начело в група С.

Титулярният състав на България: Андрей Жеков, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Цветан Соколов, Теодор Салпаров (либеро).

На живо:

България -...

НА ЖИВО: България спечели първия гейм срещу Канада на световното по волейбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/03/2373638_na_jivo_bulgariia_specheli_purviia_geim_sreshtu_kanada/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол играе втория си мач от световното първенство в Полша. Воденият от Пламен Константинов състав среща Канада.

В първия си двубой българите се наложиха с 3:0 срещу Мексико. Резултатът и убедителната точкова разлика ги изпратиха начело в група С.

Титулярният състав на България: Андрей Жеков, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Цветан Соколов, Теодор Салпаров (либеро).

На живо:

Българският...

Песков: Русия не е договаряла примирие в Украйна, защото не е участник в конфликта

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-peskov-1428590.html

/КРОСС/ Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, поясни, че президентите на Русия и Украйна не са се договаряли категорично за прекратяване на огъня в Донбас, тъй като Русия не е участник във вътрешния конфликт на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Путин и Порошенко наистина са обсъдили в телефонен разговор необходимите първоначални стъпки за прекратяването на кръвопролитията в Източна Украйна, но не са стигали до конкретни договорености. «Те са обсъдили мерките, но Русия не може физически да се договаря за прекратяване на огъня в югоизточна Украйна, тъй като не е участваща страна в конфликта», добави още Песков.  

НА ЖИВО: България играе с Канада на световното по волейбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/03/2373638_na_jivo_bulgariia_igrae_s_kanada_na_svetovnoto_po/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол играе втория си мач от световното първенство в Полша. Воденият от Пламен Константинов състав среща Канада.

В първия си двубой българите се наложиха с 3:0 срещу Мексико. Резултатът и убедителната точкова разлика ги изпратиха начело в група С.

Титулярният състав на България: Андрей Жеков, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Цветан Соколов, Теодор Салпаров (либеро).

На живо:


Увеличават капацитета на пристанище Бургас

http://econ.bg/Новини/Увеличават-капацитета-на-пристанище-Бургас_l.a_i.565326_at.1.html

Капацитетът на пристанище Бургас ще бъде увеличен. На заседанието си служебното правителството обяви част от пристанищното оборудване на терминал...

Над 6500 овце са умрели от син език

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4278888

Над 6500 овце са умрели от син език досега, съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Болестта не подмина и дивите животни. Покосени са 80 муфлона, няколко елена лопатари и един благороден елен. В началото на септември има само 7 области, чисти от болестта, и в тях може да се търгува с живи животни.
Над 6500 овце са умрели от син език досега, съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Болестта не подмина и дивите животни. Покосени са 80 муфлона, няколко елена лопатари и един благороден елен. В началото на септември има само 7 области, чисти от болестта, и в тях може да се търгува с живи животни.

Обама: Рано е да се говори за мир в югоизточна Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4278918

След телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко пресслужбата на украинското президентство обяви, че огънят в Донбас е трайно прекратен.
Прессекретарят на президентството на Русия Дмитрий Песков също заяви, че Путин и Порошенко „в голяма степен” са съгласували ходове за прекратяването на огъня След телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко пресслужбата на украинското президентство обяви, че огънят в Донбас е трайно прекратен. Прессекретарят на президентството на Русия Дмитрий Песков също заяви, че Путин и Порошенко „в голяма степен” са съгласували ходове за прекратяването на огъня

Обама: Рано е да се говори за мир в югоизточна Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4278929

След телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко пресслужбата на украинското президентство обяви, че огънят в Донбас е трайно прекратен.
Прессекретарят на президентството на Русия Дмитрий Песков също заяви, че Путин и Порошенко „в голяма степен” са съгласували ходове за прекратяването на огъня След телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко пресслужбата на украинското президентство обяви, че огънят в Донбас е трайно прекратен. Прессекретарят на президентството на Русия Дмитрий Песков също заяви, че Путин и Порошенко „в голяма степен” са съгласували ходове за прекратяването на огъня

Почти милион ще бъде инвестиран в проучване на подземни богатства в общините Кирково и Златоград

http://www.cross.bg/oblast-eood-proychvane-1428589.html

/КРОСС/ Правителството одобри издаването на три разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства, съобщава правителствената пресслужба. Разрешение за срок от три години за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта „Русана" получава „СИЛИКО-07 ЕООД". Теренът е разположен в землищата на селата Бенковски, Горски извор, Дедец, Добромирци, Загорски, Здравчец, Коялоба, Козлево, Пресека, Първенци, Шипок, община Кирково, област Кърджали, и на Златоград, област Смолян. Общата стойност на планираните разходи за търсещо-проучвателните работи е 963 000 лв. Сумата за дейности по опазване на околната среда и рекултивация възлиза на 96 300 лв. Другите две са за строителни материали. Те ще бъдат предоставени за срок от по една година на „МЛ-Консулт-2009" ЕООД и „ПСТ Плевен" ЕООД.  Дружествата ще проучват площите „Пладнището" и „Маркова могила-3", намиращи се в област Плевен. Общият размер на инвестициите за срока на разрешенията е над 47 хил. лв. За опазване на околната среда и рекултивация са предвидени близо 5 хил. лв. В резултат на предоставянето на разрешенията ще бъдат привлечени инвестиции в търсенето и проучването на подземни богатства и ще бъдат създадени нови работни места и заетост на инженерно-технически персонал в общините. Създават се и условия за увеличаване на суровинния потенциал на страната.  

Технологични гиганти пускат на пазара лаптопи до 250 долара

http://www.cross.bg/laptopi-windows-evtini-1428588.html

/КРОСС/ Microsoft и нейни партньори като HP, Toshiba и Acer ще налагат на пазара евтини ноутбуци под управление на Windows. Според анализаторската компания Nomura, подобни лаптопи ще струват не повече от 250 долара. Мобилните компютри от начално ниво ще разчитат на евтини процесори и операционна система Windows 8.1. Първоначално, производителите ще пуснат малки обеми от евтините лаптопи, с които ще се опитат да отнемат част от пазарния дял на таблетите и хромбуците. Това ще бъдат по-скоро нишови, отколкото масови продукти, прогнозира Nomura. По данни на Gartner, през второто тримесечие на 2014 г. световната компютърна индустрия за първи път от две години насам постигна ръст. Отчасти това се дължи на пенсионирането на Windows XP от Microsoft и намалелия интерес към таблетите в развиващите се страни, пише Technews.    

Хасково също има нов областен управител

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/03/2373636_haskovo_sushto_ima_nov_oblasten_upravitel/?ref=rss


Правителството освободи Кадир Исов като областен управител на Хасково и назначи на тази длъжност Добри Беливанов.

Той е работил в областната администрация на Хасково като главен секретар. Преди това два пъти е заемал поста заместник-кмет на Хасково. Завършил е Техническия университет във Варна и има следдипломна специализация в УНСС, се посочва в съобщението. 

От него не се разбира какви са мотивите за смяната.

Досега кабинетът направи няколко промени на тези...

ЕК предпочита да реши "по дипломатически канали" въпроса с разговор Барозу-Путин

http://www.mediapool.bg/ek-predpochita-da-reshi-po-diplomaticheski-kanali-vaprosa-s-razgovor-barozu-putin-news224420.html

Европейската комисия (ЕК) предпочита да реши "по дипломатически канали" въпроса за съдържанието на телефонния разговор между президента на Русия Владимир Путин и председателя на комисията Жозе Мануел Барозу. Това заяви пред ИТАР-ТАСС пресслужбата на ЕК, запитана дали Барозу не възразява администрацията на руския президент да огласи съдържанието на разговора, за да отстрани всички недоразумения, съобщи руската агенция в сряда.   "Това е много сериозен дипломатически въпрос. Ние го решаваме по дипломатически канали, но не и в печата", заяви пресслужбата.   "Публикувахме в комюнике всичко, което трябваше да кажем по повод телефонния разговор между президента Путин и председателя Барозу в петък", добави тя.   По-рано в пресата се появиха твърдения, че в телефонен разговор Путин бил казал на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу: "Ако поискам, мога да превзема Киев за две седмици." Според съобщенията Барозу информирал за това лидерите на Европейския съюз, събрали се през уикенда в Брюксел.   Постоянният представител на Москва в ЕС Владимир Чижов отбеляза вчера в писмо до председателя на Европейската комисия, че руската президентска администрация разполага и с писмен запис, и с аудиозапис на разговора и е "готова да публикува съдържанието, за да отстрани всички недоразумения".   "Някои медии, включително италианският в. "Република", поместват коментари (. . .), според които Вие уж сте споделили съдържанието на разговора с някои Ваши колеги от ЕС и по-специално сте приписали на руския президент думи, явно извадени от контекста ", цитира посланието ИТАР-ТАСС.   "Убеден съм, че разгласяването на поверителни разговори от това ниво излиза далеч извън рамките на общоприетата дипломатическа практика - изтъква Чижов. - Известно ми е, че администрацията на президента на Русия разполага и с писмен, и с аудиозапис на споменатия телефонен разговор, и за да отстрани недоразуменията, е готова изцяло да обнародва съдържанието му, ако не информирате до два дни, че имате възражения срещу това."   Изказването на Путин, че Москва може "да превземе Киев за две седмици", е извадено от контекста и има друг смисъл, каза вчера и президентският помощник Юрий Ушаков.

Димитър Колев: Целта ни е да бием с 1 глас всички партии в Перник, Янакиева не може да вкара АБВ в парламента

http://www.zapernik.com/politika/dimitur-kolev-celta-ni-e-da-biem-s-1-glas_34015/

България без цензура представи листата си за Перник, предаде репортер на "За Перник". Това стана в офиса на партията в центъра на миньорски град.

"Коалиция ББЦ е съставена от няколко партии - ББЦ, ЗНС, Гергьовден, Лидер, ССД, Радикали на Е. Бакърджиев и Партия на българските жени. Искам да подчертая, че всички тези партии образуват коалиция, която носи името ББЦ. Както вчера казах в най-четения сайт в Перник "За Перник", в този формат...

Продължава

Божков: Ще си търся правата, разбрах от медиите, че съм уволнен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4278920

Ще си търся правата по всички линии, защото не мога да не защитя професионалното си достойнство и човешката си чест. Унижават ме и няма как да се оставя в тази ситуация.
Това заяви пред БГНЕС уволненият днес член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков.
Ще си търся правата по всички линии, защото не мога да не защитя професионалното си достойнство и човешката си чест. Унижават ме и няма как да се оставя в тази ситуация. Това заяви пред БГНЕС уволненият днес член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков. "Отстранен бях по подобие на футболен треньор - обикновено

Борисов: Ако друг е премиер, трябва да ме пита

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/borisov-ako-drug-e-premier-triabva-da-me-pita-6021489

"Трябва да бъдем внимателни за всяко назначение, защото на село казват: "С чужди коне не се оре нива", казва Борисов пред в. "Преса"

Борисов: Ако друг е премиер, трябва да ме пита

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/borisov-ako-drug-e-premier-triabva-da-me-pita-6021489

"Трябва да бъдем внимателни за всяко назначение, защото на село казват: "С чужди коне не се оре нива", казва Борисов пред в. "Преса"

Близо 1,9 млн. лв. са осигурени за справяне с болестта „син език”

http://www.moreto.net/novini.php?n=262982

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието и храните в размер на 1 889 960 лв. Средствата са за прилагане на мерки за ограничаване и ликвидиране на огнищата на болестта „син език” на територията на 22 области и за повишена епизоотична готовност в останалата част от страната.

ДНР се съмнява, че украинската армия ще спази примирието

http://www.cross.bg/ogunya-poroshenko-rysiya-1428587.html

/КРОСС/ Както стана известно преди часове, пресслужбата на президента на Украйна Петро Порошенко след проведения телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, обяви постоянно прекратяване на огъня в Донбас, предаде Интерфакс. Същевременно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, поясни, че двамата президенти не са се договаряли категорично за прекратяване на огъня в Донбас, тъй като Русия не е участник във вътрешния конфликт на Украйна. Въпреки това, Путин и Порошенко наистина са обсъдили в телефонен разговор необходимите първоначални стъпки за прекратяването на кръвопролитията в Източна Украйна.«Те наистина са обсъдили мерките, но Русия не може физически да се договаря за прекратяване на огъня в югоизточна Украйна, тъй като не е участваща страна в конфликта», добави още Песков. От своя страна, представителите на Донецка народна република силно се съмняват, че всички украински военни формирования ще се подчинят на решението на Петро Порошенко да прекрати огъня, тъй като той не контролира всички.  

Опциите на НАТО по отношение на Русия са ограничени

http://www.mediapool.bg/optsiite-na-nato-po-otnoshenie-na-rusiya-sa-ogranicheni-news224419.html

Възможностите на НАТО да противодейства на Русия са ограничени при липсата на консенсус за пряка намеса в Украйна и срещата на върха на Северноатлантическия алианс утре и вдругиден в Уелс ще бъде най-вече повод за препотвърждаване на основните принципи. НЯМА ДА ИМА ВОЙНА   "Твърде малко вероятно е да бъде взето решение за открита военна намеса. Няма подкрепа за това в алианса и никой няма да тръгне сам", подчерта Робин Ниблет от лондонския институт "Чатъм хаус".   Юридически НАТО няма никакво задължение да се намесва. Украйна не е член на НАТО и следователно не може да се ползва с разпоредбите на член 5 от Устава на организацията. Съгласно него всички членове на Северноатлантическия алианс са задължени да отбраняват държава членка, ако бъде нападната. НЯМА И ОРЪЖИЯ   Ако Украйна иска оръжия, не бива да се обръща към НАТО. Организацията на разполага пряко нито с оръжия, нито с войски. Държавите членки ги предоставят в зависимост от нуждите.   "Украйна отправя в момента искания в редица области. По-скоро съюзниците, а не НАТО, могат да обмислят дали да ги изпълнят, на двустранна основа", подчерта високопоставено длъжностно лице в организацията. РАЗВРЪЩАНЕ НА ВОЙСКИ   "За да отговорят на агресивното поведение на Русия", 28-те ръководители на страните членки на Северноатлантическия алианс ще приемат "План за готовност за действие" (Readiness Action Plan). Той ще даде възможност за много бързо развръщане на "няколко хиляди" войници (от военновъздушни, сухопътни, военноморски и специални сили) в Източна Европа.   "Ще са необходими съоръжения на територията на НАТО и предварително разположено оборудване, както и експерти по логистика и командване. Тези сили ще бъдат лековъоръжени, но ще могат да ударят силно при необходимост", обясни генералният секретар Андерс Фог Расмусен.   Новите въоръжени сили ще бъдат от около 4000 войници и ще могат да се развръщат в рамките на 48 часа според в. "Ню Йорк таймс".   НАТО обмисля също "да подобри националните инфраструктури като летища и пристанища". Събирането и споделянето на разузнавателна информация и плановете за отбрана ще бъдат подобрени, а учения ще се водят по-често и на повече места".   "Това значи по-видимо присъствие на НАТО в Източна Европа за колкото време е необходимо".   Но приемането на този план е на първо място политически въпрос. Военните детайли ще бъдат определени след срещата на върха, особено за броя на ангажираната жива сила. ФИНАНСОВА ПОМОЩ   НАТО ще създаде четири фонда, за да увеличи помощта, която от няколко години отпуска на Украйна. Те ще бъдат предназначени за модернизирането на украинската армия в областта на логистиката, защитата срещу кибератаки, структурите на командването и грижите за ранени войници. Тези програми обаче са "средството в дългосрочен план". ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА УКРАЙНА?   Украинското правителство иска да поднови процеса по присъединяване към НАТО, прекъснат през 2010 г. от проруския президент Виктор Янукович. Влизане на Украйна бе приветствано на срещата на върха в Букурещ през 2008 г., което предизвика гнева на Москва. Именно това формално решение позволява на Расмусен да остави отворена вратата за Киев.   Това присъединяване обаче зависи от "способността на Украйна да извърши нужните реформи", при положение че военното оборудване на страната е от съветско време, "да се приспособи към стандартите на НАТО и да изпълни всички критерии". Това е учтив начин да каже, че Киев няма никакви шансове бързо да доведе процеса докрай. ПРЕКЪСВАНЕ НА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО С РУСИЯ   НАТО прекъсна всякакво практическо сътрудничество в Русия след анексирането на Крим през март. За да успокои страните от Източна Европа, през пролетта бяха взети мерки: броят на военните самолети, прелитащи над балтийските територии, бе удвоен, кораби бяха разположени в Черно и Балтийско море, както и самолети радари. Бяха засилени и военните учения в Източна Европа. ТРАНСАТЛАНТИЧЕСКА ВРЪЗКА   Държавните глави на 28-те ще потвърдят тържествено стабилността на връзката между Европа и Северна Америка, въпреки че САЩ по едно време отдаваха приоритет на Азия в политиките си по сигурността. "НАТО ще използва срещата, за да покаже волята си посредством няколко силни изявления по въпроси като Украйна и Русия", уверява Зиния Уикът, анализаторка в "Чатъм хаус". БЮДЖЕТИ ЗА ОТБРАНА   Срещата на върха ще бъде повод да се припомни призивът към държавите членки да инвестират най-малко 2 процента от брутния си вътрешен продукт в отбрана, което е минималният праг за НАТО. Само четири страни спазват в момента този ангажимент.   По БТА

В Италия засипват с похвали Фернандо Торес

http://www.cross.bg/tores-fernando-razpolaga-1428586.html

/КРОСС/ Миланският гранд Милан отново разполага с достойна деветка в състава си, анализират на Апенините. Вчера "росонерите" представиха своя нов №9 Фернандо Торес, който от своя страна изрази задоволство от факта, че акостира на "Сан Сиро". През миналата година 18-кратните шампиони бяха оставили деветката в "почивка", но сега отново "активират" номера, характерен за централния нападател. В Италия отбелязват, че Дявола най-после отново разполага със силен стрелец, който да наследи фланелката от легенди като Марко ван Бастен, Джордж Уеа и Филипо Индзаги, пише Спортал. Торес стана голмайстор на Евро 2012, а четири години по-рано се нареди трети в класацията за "Златната топка".    

Дядо отнесе линейка с автомобила си

http://pik.bg/дядо-отнесе-линейка-с-автомобила-си-news220972.html

Дядо отнесе линейка с автомобила си

Шофьор на "Фиат" нацели линейка като й отне предимството и удари още една кола. Пътният инцидент станал в около 14 часа във вторник на кръстовището на ул. „Тролейна" и бул. "Хр. Смирненски", съобщи "Петел".

74-годишният варненец зад волана на „Фиат“-а не спира на знака „Стоп“ и блъска преминаваща линейка. След удара леката кола се отклонява и блъска „Дачия“, спряла на кръстовището и изчакваща за ляв завой, съобщават от пресцентъра на полицията.

Вследствие на инцидента е пострадал дядото, който получава контузия на лакътя. 

Четири часа по-късно на кръстовището на ул. „Блян“ и бул. „Трети март“, водачка на „Рено“ допуска същото нарушение като отнема предимство и блъска преминаващ автомобил „Киа“.

Леко ранена е 30-годишната шофьрка, която е получила контузия на глава. 

Биткойнът отстъпи трайно под 500 долара

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e1bfed1/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C130A0Ca0Cbitkoinyt0Eotstypi0Etraino0Epod0E50A0A0Edolara0H1793680C/story01.htm

Алтернативното парично средство може да се превърне във валутата на интернет, посочи анализатор в Google


Кабинетът даде 1.9 млн. лв. за борба със син език и 8 млн. лв. за затворите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/03/2373633_kabinetut_dade_19_mln_lv_za_borba_sus_sin_ezik_i_8_mln/?ref=rss


Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието от близо 1.9 млн. лв., с които трябва да се вземат мерки по ограничаване на болестта син език по овцете. 

Парите идват от преструктуриране на разходите в централния бюджет.

Към 1 септември по информация на земеделското министерство от болестта са загинали 6 511 животни.

8 млн. лв. допълнително са осигурени за нормалното функциониране на местата за лишаване от свобода. 

Предлагат да имаме един посланик за Италия и Малта

http://econ.bg/Новини/Предлагат-да-имаме-един-посланик-за-Италия-и-Малта_l.a_i.565323_at.1.html

България да има един посланик за Италия и Малта. Това предложение ще отправи правителството пред президента. Кабинетът ще поиска от Плевнелиев да...

Страхът от промени ни държи в блатото

http://www.mediapool.bg/strahat-ot-promeni-ni-darzhi-v-blatoto-news224418.html

Резултатът от безпринципни коалиции, създадени в името на стабилността и консенсуса, е, че на масата има петима вместо трима и благата са по-малко. Така смята лидерът на Единната народна партия Мария Капон и водач на листата на коалиция ДЕСНИТЕ във Великотърновска област. Според нея, политиците са служители, които трябва да имат волята да работят за хората, а не за себе си, вглеждайки се непрекъснато в огледалото. По думите й, вече има предизборно заиграване с вложителите в затворената КТБ.   Добре е да има дългосрочна енергийна стратегия, чиято цел да е стабилна, евтина и чиста енергия, а необходимите реформи не може да се правят с физкултурници, масажисти и танцьори, а с хора, които имат гръбнак.   Г-жо Капон, очаквате ли енергийният борд да е работещ механизъм за търсене на консенсусни решения за оздравяването на отрасъла или има опасност да се превърне в говорилня?   Консенсус се търси там, където има противоречия и различни концепции за развитието на един отрасъл. В България такава концепция няма, камо ли много различни, за да се търси консенсус. В парламентарната демокрация подобни решения за общо съгласие се търсят в парламента и в съответните му комисии. Енергийният борд, за който говорите, ще предизвика ПР ефект и вероятно ще служи за оправдание на управленски решения на изпълнителната власт, за които всъщност тя трябва да носи отговорност.   Илюзия е да се смята, че ще получим повече прозрачност. Някой помни ли как научихме за газовите договори на Румен Овчаров? А някой знае ли днес какви са условията, при които сме поставени в договора за "Южен поток”? Пълен мрак. Единственият договор, по който получихме информация е този за VІІ реактор и това се дължи не на енергийния борд, а на добрата воля на АЕЦ "Козлодуй” и американските им партньори.   Хаотичният начин, по който е събран букет от интереси в т.нар. Енергиен борд не носи коефициент на полезно действие. Фактът, че производителите на най-евтината електроенергия от ТЕЦ "Марица Изток” 2 и АЕЦ „Козлодуй” не присъстват в борда показва много ясно чие мнение се търси и какъв ще е резултатът върху джоба на българина. В борда са тези, които искат да вдигнат цената на тока с 18%. Той затова е създаден – да реши проблема на всички производители на фалшиво скъп ток!   Възможно ли е съставянето на икономически обоснована енергийна национална стратегия до 2030 г. например, с фиксирани инфраструктурни проекти, около която да се обединят всички политически сили и тя да се прилага независимо от това кой ще е на власт в следващите четири, десет или петнадесет години?   Добре е да има такава стратегия. Дори с по-дълъг хоризонт, защото енергетиката е сектор, в който решенията не могат да се менят от едната година за другата. Те са дългосрочни. Нужно е да се мисли в много широк хоризонт напред. Първо, с оглед на сигурността на доставките. После с оглед на изгодата за икономиката и домакинствата. На първо място е българският интерес, а не сервилната политика да се угажда на някой голям брат.   Време е да решим какво искаме в сектора и да не правим Енергетиката мръсна дума. Ние искаме стабилна, евтина и чиста енергия. Ние искаме диверсификация на доставките на енергийни ресурси. Пречейки на проекта за VІІ блок и Борисов, и Плевнелиев ни връщат в Съветския съюз. Това решение за опити на провал на единствената възможна истинска диверсификация е категорично мечтата на СССР и техните клакьори в България. Защо тогава сме в ЕС и НАТО?   Очаквате ли двата основни акционери в КТБ да представят план за оздравяване на банката и нормално ли е, докато прокуратурата търси Цветан Василев чрез Интерпол по обвинение в присвояване на 206 млн. лв., БНБ да води кореспонденция с него за спасяването на банката?   В страната на абсурдите, всичко е възможно. Нима това е първият случай, в който БНБ и Прокуратурата се разминават по казуса КТБ? Забравихте ли, че ги нямаше кредитните досиета, а после се оказа, че са в Следствието. Какво ще направят основните акционери аз не мога да кажа, но съм наясно, че страната ни изглежда изключително жалко, когато с едната си ръка обвинява някого за престъпник, а с другата водят преговори с него за общ бизнес.   Мисля, че отношението, което се демонстрира, е изключително несериозно, на границата на безумието. И ако наистина съчувствам на индивидуалните спестители, то истинската трагедия е при фирмите, които не могат да се разплащат с контрагентите си, задлъжняват все повече и ще започнат да изхвърлят хора на улицата. Те отново ще легнат като бреме на държавата. Това някой изчислява ли го като финансови параметри?   Вече има ли полезни ходове за КТБ и очаквате ли заиграване на политически сили с вложителите в банката покрай предизборната кампания?   Вече има заиграване с вложителите, което смятам за изключително долно, тъй като да градиш кампанията си върху нещастието на хората няма нищо общо с морала. Все още има полезни ходове и ние от Коалиция ДЕСНИТЕ излязохме с ясен план предложение, в което са описани възможните стъпки.   Но няма как да се реализират полезни ходове при това двойнствено поведение на държавата. Всички виждат какъв икономически катаклизъм би последвал от фалита на банката и в същото време всички се опитват да заровят дълбоко една мръсна тайна, с която изглежда мнозина са свързани. Накрая ще стане така, че всички ще научим за тайната, а ще понесем и финансовите щети. Дано не съм права. От друга страна очевидно БНБ, под натиска през последните седмици на обществено недоволство, усилено работи по казуса КТБ.   Емитирането на дълг от 300 милиона (информация от последните дни) е този знак. Тези 300 милиона няма за какво друго да са освен БНБ да участва в осигуряването на ликвидност, заедно с фонда за гарантиране на влоговете, както и евентуални нови акционери. От самото начало казвам, че шансът на банката да бъде "санирана“ е от нов инвеститор, но само с първоначално силно участие на БНБ и Министерство на финансите.   Каква ще е според Вас предизборната кампания, стартираща на 5 септември – на управленски визии, на идеологии или обикновено противопоставяне и злословене за опонентите? Има ли шанс тя да е по-различна от предишните?   Нито кадровата политика на служебния кабинет, нито изявленията на политическите сили ми дават надежда, че ще видим по-различна кампания. Мога да нося отговорност единствено за кампанията на ДЕСНИТЕ, защото ние сме подготвили и ще представим управленска визия и ясно очертани реформи по сектори. Страхът от промени ни остави в блатото, в което се намираме повече от 10 години. Непрекъснато чувам гласове за това колко е важна стабилността, консенсуса и обширните, но безпринципни коалиции. Резултатът е, че около масата на властта могат да седнат петима вместо трима, но на нея ще има все по-малко блага.   Искаме и предлагаме смели хора, и смели решения, които да оттласнат България напред. Това е задачата на ДЕСНИТЕ. Всеки политик, преди да призовава хората да го избират, трябва сам да направи избор за себе си. И този избор е много сериозен. Дали да се занимава с това да бъде харесван или да се опитва да променя живота на хората към по-добро, с риск да бъде намразен. Политиците са служители, които трябва да имат волята да работят за хората, виждайки малко по-напред от тях, а не да работят за себе си, вглеждайки се непрекъснато в огледалото. В България напоследък не се гласува за такива политици, но може би кризата ще ни накара да поотрезнеем.   Само политическите окраски ли пречат на сегашните партии у нас да постигнат съгласие поне за макроикономическите цели и крайно належащите реформи в здравеопазването, социалната и пенсионната система и образованието?   Отговорът е не. За съжаление - не. Само така изглежда. По-болезнената истина е, че голяма част от тези партии нямат кадрови потенциал, за да извършат тези реформи. При цялото ми уважение към тези професии, не може да очаквате капацитет за реформи в управлението, особено в такива тежки сектори, когато назначаваш физкултурници, масажисти, танцьори… Когато искам да правя социална реформа, естествено, че ще говоря с Иван Нейков. Когато искам да правя здравна реформа, естествено, че ще говоря с д-р Илко Семерджиев. В страната има достатъчно сериозни капацитети във всяка една сфера. Но по-големият проблем на тези партии, за които ме питате, е, че не умеят да работят с хора, които имат гръбнак. Не умеят да работят с хора, които отказват да бъдат наведени.   Вашето несъгласие с Реформаторския блок е именно, че са прекалено компромисни в своя формат и в отношенията си с ГЕРБ?   Искам да съм много прецизна. Ние нямаме претенции към това поведение на Реформаторския блок, но отказвам някой да ни обвинява, че има хора, като нас, които не са съгласни да бъдат заедно с бивши министри на Станишев, с висши представители на НДСВ, и всякакви други субекти, събрани на аритметичен принцип, без общ идеологически постамент.   Ние просто не искаме така. Това е извън нашите разбирания за почтеност в политиката.   Отказвам да бъдем залъгвани, че трябва да седим на една маса с Цветанов и Борисов, просто защото са членове на ЕНП. Няма как да си затворим очите пред стотиците милиони за "Белене”, полицейщината и страха, издевателството над бизнеса, кадровите чистки и всички практики, които урониха престижа на демокрацията в България. Не желаем да залъгваме себе си, защото ако го направим, от това да лъжем хората има само една крачка. Ние нямаме такова намерение.   Няма ли риск така да останете самотни на политическия терен вдясно?   Дайте си сметка, че ние ДЕСНИТЕ сме само на един месец. И откакто обявихме този проект единственото, което чувам е въздишка на облекчение от хора, на които вече не им се налага да правят компромис със съвестта си. Тепърва ставаме повече.

Крум Савов: Избираме капитана на семейния отбор според мача

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4278912

Избираме капитана на семейния отбор според мача, каза за новия брой на "Всичко за семейството" шефът на спортните новини по Би Ти Ви Крум Савов. Двамата със съпругата му Мая имат първолаци, близнаците им се представили успешно на кандидатпърволашки изпит в Италианския лицей. Спортът присъства в живота на малките всеки ден, Избираме капитана на семейния отбор според мача, каза за новия брой на "Всичко за семейството" шефът на спортните новини по Би Ти Ви Крум Савов. Двамата със съпругата му Мая имат първолаци, близнаците им се представили успешно на кандидатпърволашки изпит в Италианския лицей. Спортът присъства в живота на малките всеки ден,

ГЕРБ привлича младите с интерактивна кампания

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/gerb-privlicha-mladite-s-interaktivna-kampaniia-6021486

Идеята е заимствана от ЕНП, като е използвана в предишни кампании на Ангела Меркел, обясни ИТ специалистът на ГЕРБ Симеон Велков

ГЕРБ привлича младите с интерактивна кампания

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/gerb-privlicha-mladite-s-interaktivna-kampaniia-6021486

Идеята е взаимствана от ЕНП, като е използвана в предишни кампании на Ангела Меркел, обясни ИТ специалистът на ГЕРБ Симеон Велков

Излекуваха заразен с ебола британец

http://europe.actualno.com/Izlekuvaha-zarazen-s-ebola-britanec-news_48210.html

Британският гражданин, заразен с вируса ебола, е бил изписан от лондонска болница след лечение с експерименталното лекарство Зи Мапп (ZMapp), съобщава Ройтерс. Кралската болница, единственото здравно...

МОСВ: Няма да одобрим въглищна газификация

http://society.actualno.com/-MOSV-Njama-da-odobrim-vyglishtna-gazifikacija--news_48214.html

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е одобрило единствено работен план на американската компания Park Place Energy Corp. ("Парк Плейс Енерджи Корп") за търсене и проучване на не...

Най-дългата бюлетина е в Благоевград

http://society.actualno.com/Naj-dylgata-buletina-e-v-Blagoevgrad-news_48216.html

Изборната бюлетина в Благоевград е най-дълга в страната. Това каза Мартин Бусаров, председател на Районна избирателна комисия-Благоевград. „Това сe дължи на факта, че всички партии и коалиц...

Крум Савов: Избираме капитана на семейния отбор според мача

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4278898

Избираме капитана на семейния отбор според мача, каза за новия брой на Избираме капитана на семейния отбор според мача, каза за новия брой на "Всичко за семейството" шефът на спортните новини по Би Ти Ви Крум Савов. Двамата със съпругата му Мая имат първолаци, близнаците им се представили успешно на кандидатпърволашки изпит в Италианския лицей. Спортът присъства в живота на малките всеки ден,

Служителите на ОССЕ в България ще ползват имунитетите по Виенската конвенция

http://www.cross.bg/ynishtozhavane-bulgariya-osse-1428583.html

/КРОСС/ Правителството одобри проекта на протокол за изменение на Меморандума за разбирателство с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за изпълнение на проект между България и ОССЕ за унищожаване на запасите от ракетно гориво. Протоколът предвижда ОССЕ и нейните служители в България да ползват привилегиите и имунитетите по Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Той ще влезе в сила след ратификацията му от Народното събрание. С подписания в края на май Меморандум се определят рамките за сътрудничество в областта на унищожаване на запасите от излишните за Българската армия компоненти на течно ракетно гориво. Тези продукти, които са останали в резултат на снемане от въоръжение на остарели ракетни комплекси, се съхраняват в складовете на Българската армия. Те са опасни за околната среда и човешкото здраве. С меморандума се решава проблемът по тяхното унищожаване извън територията на страната.  

Създадени са условия за увеличаване на капацитета на пристанище Бургас

http://www.cross.bg/durzhavna-vodi-sobstvenost-1428584.html

/КРОСС/ Правителството обяви част от пристанищното оборудване на терминал „Бургас изток - 2" за частна държавна собственост и даде съгласието си за неговия демонтаж и преместване. Технологичната система на т. нар. гумено-лентов транспортьор ще се съхранява от концесионера на порта за негова сметка и риск, като при необходимост ще може да бъде възстановена, съобщава правителственият пресцентър. Демонтирането на системата се налага поради фалита на най-големия товародател - металургичният комбинат „Кремиковци", заради когото е била планирана цялостната технологична схема на 31-во и 32-ро корабни места на пристанище Бургас. Поддържането й без максимална натовареност е икономически неефективно, тъй като води до намаляване на пропускателната способност, по-голям разход на електроенергия и до неизползваемост на най-дълбоководното в българските пристанища корабно място, както и на прилежащата му складова площ. С решението на Министерския съвет държавата, като собственик на пристанищното оборудване, осигурява изпълнение на концесията и на инвестиционната програма на концесионера в съответствие с икономическата обстановка в страната.С друго решение правителството учреди ограничено вещно право - право на прокарване, в полза на „Рила Газ" ЕАД върху поземлени имоти - публична държавна собственост в землището на Сандански

САЩ увеличават присъствието на своите ВВС в балтийските държави

http://www.mediapool.bg/sasht-uvelichavat-prisastvieto-na-svoite-vvs-v-baltiyskite-darzhavi-news224417.html

Президентът на САЩ Барак Обама обяви планове за изпращане на още авиационни съединения и бойни самолети в балтийските страни, предаде Асошиейтед прес в сряда. Така Обама, който пристигна на еднодневно посещение в Естония, даде израз на солидарността със съюзниците от НАТО и особено с тези, които се чувстват сериозно застрашени заради руската агресия в Украйна, отбелязва агенцията.   Изброявайки американските военни ресурси, вече задействани в региона, президентът подчерта, че САЩ имат задължение според устава на НАТО да допринасят за колективната отбрана на алианса.   "Този ангажимент е нерушим, непоколебим и вечен. И Естония никога няма да бъде оставена сама", каза той на пресконференция в Талин след срещата си с естонския президент Тоомас Хендрик Илвес, който стоеше до него.   Обама нарече естонската ВВС база "Амари" идеално място за базиране на тези допълнителни сили, които ще дойдат тук, като в същото време НАТО подготвя създаването на сили за бързо реагиране при остри заплахи срещу страните членки в Източна Европа.   Обама даде Естония за пример как всяка членка на военния алианс трябва да поеме своя дял от колективната защита на всички 28 страни членки. САЩ и Естония са две от 4-те натовски страни, които изпълняват предписанието да изразходват 2 на сто от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Бяла отбелязва 30 години с богата програма

http://www.moreto.net/novini.php?n=262943

На 5 септември 1984 г. с Указ на Държавният съвет на Народна република България въз основа на чл. 93, точка 25 от Конституцията и чл. 6 от Закона за народните съвети в Народна република България постановява: Признава село Бяла от Беленската община, Варненски окръг, за град Бяла.

Втори секс маниак задържан в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4278897

Само за няколко дни полицията в Бургас задържа втори секс маниак. Той също е вилнял в най-големия комплекс на града "Меден рудник".
Жените в близо 80-хилядния сателит на Бургас бяха в паника. Съпрузите на много от тях дори има бяха наложили вечерен час.
Нападателят на жени е 23-годишен мъж с инициали Я.В. Само за няколко дни полицията в Бургас задържа втори секс маниак. Той също е вилнял в най-големия комплекс на града "Меден рудник". Жените в близо 80-хилядния сателит на Бургас бяха в паника. Съпрузите на много от тях дори има бяха наложили вечерен час. Нападателят на жени е 23-годишен мъж с инициали Я.В.

Триизмерен образ на Борисов и мобилно приложение с негова реч в кампанията на ГЕРБ

http://www.cross.bg/gerb-partiyata-borisov-1428585.html

/КРОСС/В предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот ГЕРБ ще използва мобилни приложения и триизмерни информационни материали. Това обявиха от партията на пресконференция днес. ГЕРБ е първата българска политическа сила, която залага на интерактивни материали в кампанията, обяви на пресконференция днес председателят на предизборния щаб и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Заместникът му Елен Герджиков посочи, че партията ще разчита на интерактивна кампания, с която се надява да достигне до много избиратели и да провокира младите, модерни, образовани хора да гласуват. На пресконференцията от щаба представиха триизмерен плакат с лика на лидера на партията Бойко Борисов. Когато избирателят се мести пред плаката, погледът на Борисов го следва през цялото време. Представено беше и мобилно приложение, което при сканиране на плакатите със смартфон показва видеоклип с реч на Борисов от последния конгрес на ГЕРБ. "Десет процента плосък данък, връщане на ДДС в 7-дневен срок, работа, работа, работа", обещава Борисов в клипа, но от щаба уточниха, че клиповете ще се сменят при всяко сканиране. Герджиков обяви и че ГЕРБ започва кампания за повишаване на избирателната активност с печатни материали и в социалните мрежи. Девизът й е "Гласувай - спаси България" и според него тя трябвало само да започне от ГЕРБ и да бъде подета от гражданското общество и медиите. "Една от основните цели на ГЕРБ е достигането на висок резултат

Ръст в застраховките на имуществото след бедствията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4278889

Ръст при застраховките за дома отчитат брокери. Засиленият интерес идва, след като през последните месеци природни бедствия причиниха огромни щети върху имуществото. Заради липсата на застраховки хората бяха принудени сами да ремонтират повредите, съобщи Нова ТВ.
Две години след земетресението в Перник Юлияна все още помни преживяното. Ръст при застраховките за дома отчитат брокери. Засиленият интерес идва, след като през последните месеци природни бедствия причиниха огромни щети върху имуществото. Заради липсата на застраховки хората бяха принудени сами да ремонтират повредите, съобщи Нова ТВ. Две години след земетресението в Перник Юлияна все още помни преживяното.

БСП против проучвания за въглищен газ в Добруджа

http://offnews.bg/news/n_1/n_383855.html

Водачи на БСП листи скочиха срещу разрешението на МОСВ за проучване и търсене на въглищен газ в Добруджа. След като стана ясно, че има разрешение, подписано от служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова, в което тя дава съгласие за проучвания за въглищен газ в блок "1-1 Вранино", много граждани стартираха организирането на протести. Водачът на листата на БСП в град Велико Търново Антон Кутев посочи, че за да се правят такива проучвания, е необходима информационна кампания и референдум на населението на региона. От левицата са категорични, че сондажи на дълбочина 10 000 метра поставят под сериозен риск природата в района. Чувствителността на общността е висока по тези проекти, има мораториум от НС за такива дейности. Въпреки това има разрешение и то е немотивирано, противозаконно. Това решение поставя под риск природата в страната ни, разрешава над 10 хиляди метра дълбочина на сондажите. С тези думи възмущението си от решението на МОСВ изразиха и лидерите на листите във Враца Георги Божинов и в Хасково Чавдар Георгиев . Според социалистите става дума или за недоразумение, или за незнание, или за много компетентно преследване на икономически интереси. „Третото е най-вероятно - кандидатства се за добре проучена голяма площ, плаща се сравнително ниска цена, договаря се за два пъти по пет години при пълното съзнание, че по сегашния закон не може да се извърви пътя от проучване до търговско откритие под 35-годишен период" - това сочи сценарият на хасковския водач. Стана ясно още, че социалистите ще подкрепят протестите срещу проучванията за нефт и газ в региона, но няма да участват в тях, за да не бъде разтълкувано това им действие като опит да използват недоволството предизборно.

БСП ще закрива комисията по досиетата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4278830

БСП планира да закрие Комисията по досиетата и нейната дейност да се поеме от Държавна агенция “Архиви”. Обещава и да направи регистри, в които да бъдат вкарани всички разплащания с държавни средства и имената на техните получатели.
Мерките са част от платформата, с която лявата коалиция ще се състезава на вота на 5 октомври. В момента експерти БСП планира да закрие Комисията по досиетата и нейната дейност да се поеме от Държавна агенция “Архиви”. Обещава и да направи регистри, в които да бъдат вкарани всички разплащания с държавни средства и имената на техните получатели. Мерките са част от платформата, с която лявата коалиция ще се състезава на вота на 5 октомври. В момента експерти

3D Борисов ще намига от плакатите на ГЕРБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_383842.html

ГЕРБ ще търси подкрепата на повече млади хора за предсрочните парламентарни избори. Партията ще заложи на интерактивна предизборна кампания, която ще се води предимно в интернет и социалните мрежи. Това заяви на пресконференция председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Партията на Борисов пуска и свое собствено приложение за смартфони, което е в основата на интерактивната кампания. Благодарение на него, когато телефон или таблет сканира някои от плакатите на партията, на устройството ще стартират предизборни клипове. "С подобен подход партия ГЕРБ прави първа стъпка към електронен начин на управление", коментира Цветанов. От ГЕРБ пускат и 3D плакати с образа на Борисов, които напомнят за картичките с анимационни герои, които събираха децата в началото на века.  Цветанов е на мнение, че тази кампания ще допринесе "младите и модерните" да излязат и да гласуват на 5 октомври. От ГЕРБ уточниха, че идеята за интерактивна кампания е заимствана от други десни европейски партии, като посочиха, че такава кампания е имал и германският канцлер Ангела Меркел. На въпрос колко са стрували тези 3D плакати и мобилното приложение, Цветанов отговори, че „невинаги новите технологии струват повече”. В кампанията все пак ще има и най-обикновени плакати, които обаче ще са по-малко от минали години, защото кампанията ще се води предимно в социалните мрежи, уточни Цветанов. "Това не струва пари, а носи доверие", допълни той. От партията на Борисов се похвалиха още, че са стартирали гражданска инициатива, която има за цел да повиши избирателната активност. Те посочиха, че са само автори на кампанията, която се казва "Гласувай, спаси България" и тя няма да бъде направлявана от тях. "Целта е да постигнем активност поне колкото през 2008 г., когато тя беше над 60%. Искаме обществото да е добре представено в следващия парламент, дано другите партии се включат. В "Гласувай, спаси България" няма да има предизборни номера на партията, снимки или други агитационни материали", обясниха от ГЕРБ.

23-годишен е бургаският изнасилвач, задържан е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4278857

Вчера съобщихме за поредния изнасилвач в бургаския ж.к. Вчера съобщихме за поредния изнасилвач в бургаския ж.к."Меден рудник, който опитал да изнасили вдовица. Той е арестуван, потвърдиха от полицията пред Флагман. Това е 23-годишният Янчо Великов от комплекса. Последното му престъпление от 1 септември т.г. Около 21.30 ч. в района на бл. 73 е нападнал 37-годишна бургазлийка.

Маскирани запалиха пловдивско заведение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4278879

Маскирани подпалвачи изпепелиха част от заведение в ЖР „Тракия” в Пловдив, като го запалиха с факли, информира "Марица".   Огънят в „Клуб 34” избухнал около 1 ч. през нощта вчера и за минути обхванал външната градина на кафенето, което гледа към бул. „Освобождение”. За минути пламъците са погълнали маси, столове, канапета, Маскирани подпалвачи изпепелиха част от заведение в ЖР „Тракия” в Пловдив, като го запалиха с факли, информира "Марица". Огънят в „Клуб 34” избухнал около 1 ч. през нощта вчера и за минути обхванал външната градина на кафенето, което гледа към бул. „Освобождение”. За минути пламъците са погълнали маси, столове, канапета,

Пазарът на имоти в Бразилия започва да се успокоява

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e1b98ca/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cpo0Esveta0C4530Ca0Cpazaryt0Ena0Eimoti0Ev0Ebraziliia0Ezapochva0Eda0Ese0Euspokoiava0H1793660C/story01.htm

Въпреки забавянето на бразилската икономика безработицата в страната е рекордно ниска, а това е плюс за пазара на имоти


Ръст на застраховките на имуществото след природните бедствията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4278873

Ръст при застраховките за дома отчитат брокери. Засиленият интерес идва, след като през последните месеци природни бедствия причиниха огромни щети върху имуществото. Заради липсата на застраховки хората бяха принудени сами да ремонтират повредите, съобщи Нова ТВ.
Две години след земетресението в Перник Юлияна все още помни преживяното. Ръст при застраховките за дома отчитат брокери. Засиленият интерес идва, след като през последните месеци природни бедствия причиниха огромни щети върху имуществото. Заради липсата на застраховки хората бяха принудени сами да ремонтират повредите, съобщи Нова ТВ. Две години след земетресението в Перник Юлияна все още помни преживяното.

Пет държави ще получат нов статут в отношенията си с Алианса

http://www.cross.bg/nato-polychat-statyt-1428582.html

/КРОСС/На срещата на върха на НАТО ( 4-5 септември) в Уелс пет държави ще получат нов статут в своите отношения с Алианса, пише шведски вестник, цитиран от ИТАР-ТАСС. Швеция, Финландия, Австралия, Грузия и Йордания ще получат „златна карта" и ще се разглеждат като „партньор номер 1", което е най-високият статут преди членство в НАТО, отбелязва шведското издание. Това ще позволи на тези държави да споделят разузнавателна информация с НАТО и участие в съвместни военни учения, и други програми. Преди няколко дни Швеция и Финландия обявиха готовност да разширят сътрудничеството си с НАТО.  

Недекларирани 36 150 евро открити в турски гражданин на Калотина

http://www.cross.bg/evro-slivnitza-mitnicheski-1428581.html

/КРОСС/ Митническите служители на МП Калотина откриха недекларирани 36 150 евро в турски гражданин и поданик на Кралство Нидерландия. По метода анализ на риска митническите служители са селектирали за проверка влизащ в страната лек автомобил BMW, с който двама холандски граждани пътували за Турция. Пътниците не декларирали стоки, пари или валутни ценности. При личен преглед на един от пътниците с инициали Е.Т. на различни места в дрехите му са намерени скритите общо 36 150 евро. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор. Наказателното производство е поето от Районна прокуратура - Сливница и е приключило с осъдителна присъда на лицето, а валутата е отнета в полза на държавата. 651 795 евро, с левова равностойност на 1 274 800 лева, са задържани от началото на годината до сега от митнически служители на МП Калотина при осем случая. При седем от тях валутата е открита на влизане в страна, а в един - на излизане от страната. При седем случая нарушителите са били чуждестранни граждани, а при един случай - български гражданин. Всички случаи са образувани, разследвани и приключени от разследващите митнически инспектори на Митница Столична с наказателни производства по чл. 251 от НК за престъпления против паричната и кредитната система на Република България, като по един от случаите е образувано и приключено бързо производство, а по останалите седем - незабавни производства

Променят се сроковете за договаряне от НЗОК на медицинските изделия, които се заплащат от нейния бюджет

http://www.moreto.net/novini.php?n=262981

Правителството одобри промени в наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат. Това са медицинските изделия, заплащани от бюджета на НЗОК и с публични средства.

Най-висока е производителността в индустрията

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/03/2373625_nai-visoka_e_proizvoditelnostta_v_industriiata/?ref=rss


По предварителни данни на Националния статистически институт през второто тримесечие на 2014 г. БВП на един зает се увеличава с 1.7 на сто в сравнение със същото тримесечие на предходната година, съобщи на пресконференция Елка Атанасова, директор на дирекцията "Макроикономическа статистика" в НСИ, цитирана от БТА.

Според данните производителността на труда е най-висока в индустриалния сектор - 6488.50 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 15.10 лв. за един отработен час....

Който си яде спанака, губи излишните килограми

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/kojto-si-iade-spanaka-gubi-izlishnite-kilogrami-6021482

Спанакът създава чувство на ситост и потиска хедонистичния глад, който е сред основните причини за затлъстяване и нездравословно хранене

"Новата война" и остарялата доктрина на НАТО

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/03/2373624_novata_voina_i_ostarialata_doktrina_na_nato/?ref=rss


Тази седмица лидерите на НАТО се събират на среща във Великобритания в момент, когато сигурността в Европа е поставена пред най-голямото изпитания от десетилетия насам заради руските действия в Украйна. По този повод "Дневник" предлага поредица от анализи и гледни точки за ролята и бъдещето на алианса.

След анексирането на Крим от Русия НАТО отново съсредоточава вниманието си върху Москва. Заплахата, пред която Алиансът е изправен днес обаче е доста по-различна от тази от в края на...

БСП открива кампанията си без песни и танци

http://www.mediapool.bg/bsp-otkriva-kampaniyata-si-bez-pesni-i-tantsi-news224416.html

Коалиция "БСП лява България", както е името на досегашната Коалиция за България, включваща БСП и няколко леви формации, открива предизборната си кампания в петък от 13.00 часа в зала "6" на НДК, съобщи в сряда пред журналисти секретарят на БСП Антон Кутев.   На откриването ще присъства председателят на БСП Михаил Миков, ръководството на партията, областните лидери на партията и общински ръководства, коалиционни партньори, водачите на листи от цялата страна и интелектуалци.   "На песни и танци не се надявайте, откриваме кампанията с делова среща", заяви на журналистите Антон Кутев, цитиран от БТА.

Правителството в Украйна е одобрило законопроект за присъединяване към НАТО

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4278868

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че правителството на Украйна е одобрило закон за отмяна на извънблоковия статус на страната му и за нейното присъединяване към НАТО, предаде РИА Премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че правителството на Украйна е одобрило закон за отмяна на извънблоковия статус на страната му и за нейното присъединяване към НАТО, предаде РИА

Либийски изтребител се разби в квартал, уби трима

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4278866

Трима души загинаха, а най-малко девет са ранени след като либийски изтребител се разби в жилищен квартал на град Тобрук в Либия. Местни медии съобщават, че пилотът е изгубил контрол върху управлението на самолета. Трагедията се е разиграла по време на демонстрационен полет в памет на други пилот, загинал четири дни по-рано.

Проверяват за злоупотреби с 4-часови трудови договори

http://econ.bg/Новини/Проверяват-за-злоупотреби-с-4-часови-трудови-договори_l.a_i.565284_at.1.html

Главната инспекция по труда и Националната агенция за приходите започват проверки за нерегламентирана заетост чрез полагане на труд на пълен работен...

Изтребител се разби в квартал в Либия, трима загинаха (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4278859

Трима души загинаха, а най-малко девет са ранени след като либийски изтребител се разби в жилищен квартал на град Тобрук в Либия. Местни медии съобщават, че пилотът е изгубил контрол върху управлението на самолета. Трагедията се е разиграла по време на демонстрационен полет в памет на други пилот, загинал четири дни по-рано.

1 загинал и 4 ранени при рухване на мост в Истанбул

http://www.vesti.bg/novini/1-zaginal-i-4-raneni-pri-ruhvane-na-most-v-istanbul-6021488

Най-малко един човек загина, а четирима бяха ранени в Истанбул, когато мост рухна на оживена улица, като разряза ТИР на две, съобщи полицията.

Тежка катастрофа в тунела "Витиня", един човек загина*

http://crime.actualno.com/Tejka-katastrofa-v-tunela-Vitinja-edin-chovek-zagina-news_48187.html

Тежка катастрофа между два тира и четири леки автомобила е станала в тунел „Витиня”. Това съобщиха за агенция „Фокус” от ОДМВР – София. При инцидента ...

Броят на руските туристи в Европа е намалял с 30%

http://europe.actualno.com/Brojat-na-ruskite-turisti-v-Evropa-e-namaljal-s-30-news_48205.html

През това лято броят на руските туристи в Европа се е понижил с 30% в сравнение с миналата година. Причина за това е украинската криза и нейните последствия за руската икономика, предаде AFP, позовава...

Треска за заровено съкровище разтърси столицата

http://moresport.actualno.com/Treska-za-zaroveno-sykrovishte-raztyrsi-stolicata-news_48213.html

Над 100 ентусиасти потвърдиха участието си на първото по рода си издание на TRACE (The Treasure Race Adventure), две седмици преди да бъде даден началният гонг на напредварата. Огромният интерес към с...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване