"Сфумато" започва сезона с три премиери

http://scene.actualno.com/-Sfumato-zapochva-sezona-s-tri-premieri--news_48083.html

Театралната работилница "Сфумато" започва новия театрален сезон с три премиери, съобщават от екипа. Първата е на открито - в парка "Заимов" пред театъра на 5 и20 септември от 21....

Псковски вестник съобщи за гибелта на цяла руска рота в Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/03/2373382_pskovski_vestnik_suobshti_za_gibelta_na_ciala_ruska/?ref=rss


Вестник "Псковская губерния" публикува статия, в която твърди, че цяла рота десантчици от местно поделение са загинали в сражение в Украйна.

Изданието се ръководи от  опозиционния депутат врегионални парламент Лев Шлосберг, който бе пребит преди няколко дни, най-вероятно заради това, че разследва странни погребения на военни, след които дори се свалят имената от надгробните кръстове.

Статията съдържа два разговора, за които се твърди, че са стенограма на запис на разговор...

Мръсният къщен въздух разболява всеки трети човек

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244850_%D0%9C%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D1%82

 Всеки трети човек по света е вероятно да получи здравословни проблеми или дори да умре преждевременно заради замърсяването на въздуха в жилищните помещения, показва проучване, публикувано в сряда в британското медицинско списание The Lancet Respiratory Medicine. 
Проведеното от комисия, обединяваща американски и британски учени, изследването се фокусира върху този вид замърсяване, получаващо се в резултат основно на дейности като готвене, използването на замърсяващи въздуха източници за отопление и осветление при примитивни условия и наблюдавано в рамките на дома.
Домашното замърсяване е причина за 4,3 милиона смъртни случая през 2012 г., срещу 3,7 милиона причинени от замърсяване на въздуха на открито, според изчисленията на Световната здравна организация (СЗО). Но то заплашва здравето на около 2,8 милиарда души по целия свят - числото остава стабилно през последните години въпреки увеличението на населението на света - са установили изследователите. Сред тези, които са застрашени, те посочват най-вече 600-800 милиона семейства, главно в Азия и Африка, които използват твърди горива като дървесина или въглища за готвене или отопление. Тези горива често се използват в открити огнища и при лоша вентилация, което обяснява степента на замърсяването на въздуха в затворени помещения. 
"Жените и децата са особено податливи на токсичните ефекти на замърсяването на въздуха и са изложени на опасността в най-висока степен", казват изследователите, цитирани от АФП. 
Сред заболяванията най-пряко свързани със замърсяването на въздуха в помещенията, се посочват респираторните инфекции, хроничния бронхит, астма, рака на белия дроб, рака на носа или гърлото.

На 3 септември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4276740

Александър Станков, футболен треньорАтанас Мерджанов, говорител на БСП, бивш депутатВасил Найденов, естраден певецДимитър Коклин, художник-гримьорЛидия Вълкова, актрисаМалина Петрова, актриса, сценарист и режисьорРосица Баталова, Александър Станков, футболен треньорАтанас Мерджанов, говорител на БСП, бивш депутатВасил Найденов, естраден певецДимитър Коклин, художник-гримьорЛидия Вълкова, актрисаМалина Петрова, актриса, сценарист и режисьорРосица Баталова,

Преговори, а не войски на НАТО в Източна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244849_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%2C+%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%B2+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%95

 "Русия ни смята за противник" - каза Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в навечерието на срещата на върха между държавите от организацията. Той официално обяви, че НАТО ще засили присъствието си в няколко източноевропейски страни и ще създаде нова част за бързо реагиране. Харалд Куят, който беше най-високопоставеният военен в Германия, а от 2002 до 2005 председателстваше Военния съвет на НАТО, критикува сегашното позициониране на организацията спрямо Русия. С него разговаря Бернд Ригерт.

Дойче веле: От НАТО твърдят, че Алиансът няма да играе военна роля в украинския конфликт. Но в състояние ли е НАТО да защити източните си съюзници, ако Русия ги застраши?

Генерал Куят като шеф на Военния съвет на НАТО

Харалд Куят: Времето за реагиране е проблем. След промените от последните години НАТО ще има нужда от значително време, за да изгради здрава отбранителна линия в Полша и балтийските страни. Русия би била в по-изгодна позиция поради географското си положение. Тъкмо поради това тези държави настояват за постоянно присъствие на натовски войски на тяхна територия, за да бъде съкратено времето за реакция. Някои страни-членки на НАТО обаче са против. Сега явно се планира създаването на корпус за бързо реагиране, който да реагира по-бързо и в кратки срокове поне да демонстрира присъствие в тези страни. Естествено, това ще бъде сериозен възпиращ фактор, който ще укрепи сигурността на тези страни.

ДВ: А може ли изобщо сигурността на тези страни да се гарантира без постоянно стациониране на военни части - само с доставка на оръжие и екипировка?

ДВ: Доставката на техника изисква доста време. А разполагането на военни части може да се осъществи сравнително бързо. Въпросният корпус за бързо реагиране на НАТО трябва именно да е в състояние да реагира за много кратко време. Друго предимство се състои в това, че тези части ще бъдат многонационални, тоест в операцицията ще участва целият Алианс.

ДВ: Отношенията между НАТО и Русия се базират на Основополагащия акт от 1997 година. Той забранява постоянното стациониране на големи натовски части в източните страни-членки на Алианса. Не е ли време този акт да бъде преработен или прекратен?

ХК: Постоянното стациониране на големи войскови части е едностранна декларация на НАТО. В Основополагащия акт се казва, че НАТО не възнамерява да разполага големи подразделения. Повтарям: това е едностранна декларация! Тя винаги може да бъде оттеглена. Но НАТО ще направи голяма грешка, ако го стори. Защото стратегическото партньорство между НАТО и Русия е много по-важно от ползата, която ще донесе евентуалното трайно разполагане на военни чести в Балтика. То ще доведе до ескалация и влошаване на отношенията. Всъщност в момента имаме нужда от задълбочаване на сътрудничеството между НАТО и Русия, от готовност заедно да решаваме кризи и конфликти. За целта разполагаме с един уникален инструментариум, разработен след края на Студената война. Би било жалко, ако го захвърлим.

Russische Panzer auf der Krim

Руските танкове в Крим разклатиха сътрудничеството

ДВ: Но с действията си в Крим и сега в Източна Украйна Русия разклати това стратегическо сътрудничество. Генералният секретар на НАТО и главнокомандващият войските на НАТО казват, че Русия вече не е партньор, а заплаха и противник. Споделяте ли тази оценка?

ХК: Изобщо не споделям тази оценка. Подобни изказвания не допринасят за деескалация на напрежението, тъкмо напротив. В момента имаме работа с една (поне засега) регионално ограничена криза. Русия има свои интереси, страните-членки на НАТО също имат собствени интереси. НАТО като организация няма никакви интереси. Според Основополагащия акт в такава ситуация партньорите трябва да седнат на масата за преговори и с най-добра воля да потърсят решение на конфликта. Досега обача НАТО не го прави. Не го стори и през 2008 година, когато пламна конфликтът между Русия и Грузия. Формално НАТО не прекъсна сътрудничеството, но замрази практическите програми, или ги остави на заден план. И това беше грешка! След като си създал инструмент за овладяване не кризи, е грехота да не го използваш, когато му е времето. Изпитвам сериозни опасения, че се свличаме към изостряне на кризата. Защото и двете страни правят изявления, които нажежават обстановката. А това не е в наш интерес. Да, с действията си в Украйна Русия се оказа в задънена улица. Но Западът също. Защото санкциите няма да доведат до нищо. Сега имаме последна възможност да стигнем до съвместно решение. Обаче за целта трябва да седнем заедно на една маса.

ДВ: Не е ли уместно по време на срещата на върха на НАТО или след нея да бъде проведено заседание на Съвета НАТО-Русия? Скоро ще бъде съставена комисия НАТО-Украйна, но няма да има Съвет НАТО-Русия...

ХК: Действително, това е грешка. Но в такива кратки срокове няма как да стане. Съветът НАТО-Русия трябваше да бъде подготвен много по-рано. Първо трябваше да разговарят външните министри, а накрая и държавните и правителствени ръководители. Жалко, че НАТО се провали по този фрапиращ начин.

Ако прокурорите бяха кукловоди

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244848_%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8

 Водачите на листи падат от небето, партиите категорично отказват да участват в дебати, а лидерите смятат, че цивилизованият политически спор е буржоазна отживелица и го заместват с взаимни обвинения, които отправят от различни сбирки на електората си. Така изглеждат в последно време българските предизборни кампании. Възгледи за развитието на различни сектори в държавата в общия случай липсват, а оттам липсват и основни различния, по които избирателят да се ориентира и да си намери фаворит. Затова същият този избирател предпочита да се закани, че вместо да гласува за политическата класа, след вота ще излезе да я помете.

Колко струва избираемо място?

В медиите и кулоарите на властта се шушука за цената на водаческо място. От избирателните райони разказват за един или друг едър местен бизнесмен, който лансира протеже за водач в листата на коя да е партия, само да е с шанс за мандат. В тази ситуация неочаквано две институции отново се превръщат в главен инструмент на предизборната борба: МВР и прокуратурата.

Поредният скандал без последствия

Нека се върнем в недалечната 2013 година. Малко преди изборите до медиите достигна анонимен сигнал, внесен по-късно в държавното обвинение от тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев. Оповестиха го повече от шумно, а „данните“ за МВР по времето на Цветанов бяха облечени едва ли не в одеждите на „българския Уотъргейт“. В сигнала се твърдеше, че СДОТО е осъществявала нерегламентирани подслушвания на политици, бизнесмени, журналисти и прочие. Дни по-късно Сотир Цацаров, който бе избран за главен прокурор с нескритото благоволение на ГЕРБ, публично оповести готовността си да стигне до "дъното" на съмненията, че по личното нареждане на Цветан Цветанов МВР е използвало незаконни специални разузнавателни средства.

Макар че „разкритията“ за „българския Уотъргейт“ бяха доста анемични, хората по разбираеми причини не се усъмниха в тях – особено, след като в центъра им присъстваше името на ексвътрешния министър. Така цялата предизборна кампания, дотогава бледа и вяла, неочаквано се преобрази. Партиите се втурнаха да спасяват държавата от полицейщината, като междувременно обещаваха по някое и друго работно място и обичайното вдигане на доходите.

Ролята на „коалиционния партньор“

И тъй, Цацаров сякаш си изпълни ролята и разчисти пътя на бъдещите управляващи от БСП и ДПС. Месец по-късно, в деня за размисъл главният прокурор се прояви не само като помагач, а дори даде заявка за трети коалиционен партньор. Именно тогава държавното обвинение и бъдещият нов политик Николай Бареков „разкриха грандиозна схема за фалшификация на изборите“, станала известна по-късно като аферата „Костинброд“. Ден преди вота гръмна новината за 350-те хиляди бюлетини, извън необходимата бройка за парламентарния вот, открити в печатницата в Костинброд. Сигналът в началото с прикрит първоизточник се оказа подаден от социалистката Мая Манолова. А зловещата констатация, че е готвена крупна манипулация на вота до голяма степен предреши и изхода от него. Месеци по-късно Софийския апелативен съд прекрати производството по случая "Костинброд" и го върна за отстраняване на съществени нарушения, допуснати при изготвянето на обвинителния акт.

Към него ли сочи компасът на прокуратурата?

Опит за подобен сценарий бе направен и в началото на 2014 година, отново малко преди изборите. Този път за Европейски парламент. Държавното обвинение се вписа удобно в зараждащата се кампания на БСП, жертва на която се оказаха електроразпределителните дружества. И, разбира се, започна проверка. Тя даде повод на социалистите да обявят ЕРП-та почти за народоубийци, а в цялата схема бяха вплетени издателят на Икономедия Иво Прокопиев и Бойко Борисов. Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев призова да се сложи край на „такова задкулисие“, което оплита бизнес (енергиен) и политика. Публикувана бе кореспонденция между Прокопиев и журналисти от медиите му. Разменяха се обвинения, а организираните пресконференции по темата бяха по две на ден. В крайна сметка скандалът, представян като „Костинброд -2“ издържа месец, но така и не набра необходимата инерция, за да „спечели“ изборите.

Наред са КТБ, Цветанов и Пеевски

Към момента държавното обвинение се забърка и в друга атрактивна „кампания“ – КТБ и драматичната разлъка между мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и неуспелия шеф на ДАНС (също така бивш депутат от ДПС) Делян Пеевски. Главна роля в случая получи друга държавна институция – БНБ, чието ръководство гръмко обясни, че от Корпоративна банка са изнасяни пари в чували. Държавното обвинение с ентусиазъм грабна тази версия и добави свои едри щрихи към картината на трагичната ситуация. Успоредно с това прокуратурата се специализира и в четене на СМС-заплахи между Пеевски и Василев.

Макар и на по-заден план, сякаш извън „политическите“ кампаниите, които протичат с активното участие на обвинители, институцията, ръководена от Сотир Цацаров, изглежда взема дейно участие и в партийното строителство. Примери за това са поредни две проверки – тефтерчето на „Златанов“ и случаят „Бисеров“. Бележникът на председателя на комисията за установяване на конфликт на интереси послужи за прочистване на ГЕРБ от инициалите „И.Ф.“, но другите съкращения в този уникален документ - „Б. Б“ и „Ц.Ц.“ - останаха „неразкрити“. Прокуратурата така и не се съсредоточи да разбере кой се крие зад тях. Случаят Бисеров пък, мълниеносната реакция на прокуратурата и пълното мълчание на ДПС само затвърждават образа на обвинението като услужлив партиен строител, който мигновено прочиства формациите от вече „ненужните“.

Новите победители

В момента прекрачваме прага на нова предизборна кампания. И ако съдим по опита, натрупан дотук – действията на държавното обвинение ще ни подскажат следващите управляващи.

В края на юни прокуратурата е прекратила разследването за смъртта на Тодор Димов–Чакъра. От държавното обвинение вече не разследват и случая с изтеклите разговори, станали известни като „Ало, Ваньо“. И двете разследвания бяха свързани с действия на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, но той тъй и не бе обвинен по тях. Така месец преди изборите бъдещото коалиционно управление изглежда ясно. Единият партньор сякаш ще бъде отново прокуратурата.

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4277193

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Преглед на печата от 3 септември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/03/2373316_pregled_na_pechata_ot_3_septemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

София и Пловдив получават от кабинета 13.6 млн. лв. за инфраструктура
Осем милиона лева са за столичното метро, а остатъкът е за спортния комплекс в Пловдив

Поръчката за ремонта на Зимния дворец беше спряна на финалната права
Възложителят се оправда с немотивирана цена и липса на достатъчно средства

Сега

Дългът на държавата към фирмите ще стане 400 млн. лв. до 3 месеца
На министерствата ще се...

Историци на бунт срещу скандален учебникl

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244847_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8

 Инициативен комитет от всепризнати научни авторитети в областта на историята се обяви за премахването на скандалния учебник за трети клас по „Човекът и обществото”. Това съобщи директорът на Историческия музей в Добрич Костадин Костадинов, чийто анализ на съдържанието на учебника взриви социалните мрежи. „Обадих се на акад. Георги Марков, на Петко Колев от фондация „Тангра ТанНакРа”, на проф. Христо Матанов, на проф. Божидар Димитров, на проф. Пламен Павлов, на доц. Николай Проданов, свързах се и с неправителствени организации -  например в инициативния комитет участва Николай Дренчев от националната мрежа на родителите. В понеделник ще дадем пресконференция, ще има и протест пред сградата на Министерството на образованието, където ще предоставим подписано искане от всички членове на ИК, както и от родители, този учебник да бъде премахнат. В инициативния комитет са около 20 – 30 човека и държа да подчертая - няма председател. Всички сме обединени от идеята, че никой няма право да се гаври с българската история и да я преиначава”, каза Костадинов и допълни, че инициативният комитет ще настоява за създаване на специална комисия, която да прегледа всички учебници по история.

Демонстранти превзеха парламента в Багдад

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244846_%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D0%B0%D0%B3%

 Демонстранти превзеха парламента в иракската столица Багдад, предаде АФП.

 

Близки на служителите на иракските сили за сигурност, които са изчезнали в хода на офанзивата на джихадистите от „Ислямската държава”, проведоха демонстрация, в рамките на която парламентът е бил щурмуван. След това протестиращите са започнали седящ протест в сградата. Демонстрантите искат да знаят какво се е случило с техните близки, след като са се предали на джихадистите.

„Ориент Експрес” сбъдна детската мечта на четирима австралийци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244845_%E2%80%9E%D0%9E%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%E2%80%9D+%D1%81%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%87%D1%82%

 „Ориент Експрес” сбъдна детската мечта на четирима приятели след повече от 35 години. Днес те живеят в Австралия и за първи път пътешестват из континента Европа, прекосявайки го с

 

легендарния трен, увековечен в

 

романите на

 

Агата Кристи.

 

„Впечатлихме се от историите, разказани в книгите на известната авторка, още като деца. Щастливи сме, че мечтата ни да пътуваме с „Ориент Експрес” се осъществи, макар и след толкова много години”, сподели Бала, който е роден в Сингапур. Заедно с тримата си приятели вчера той слезе на гарата в Русе, където влакът спря за около половин час.

 

Приятелят на Бала – Банже, разказа, че са резервирали билетите за пътешествието от Париж до Истанбул още през юни миналата година.

 

„Впечатлени сме, обиколката е фантастична и си почиваме чудесно. Персоналът се отнася към нас като към кралски особи, а кухнята е превъзходна. По време на пътуването се запознахме с много нови приятели”, каза с въодушевление чужденецът.

 

„Ориент Експрес” спира в Русе за 16-и път. Влакът се установи на четвърти коловоз с девет минути закъснение – в 13,24 часа. Тази година той

 

прекосява Стария континент

 

по-рано от

 

обичайното

 

и затова на гарата в дунавския град нямаше много посрещачи. Главният готвач Кристиян Бодигел, който приготвя храната на отбраните пътници от дълги години, излезе навън и обясни на любопитните с какво меню днес ще изненада пасажерите.

 

„Не сме включили български ястия”, каза Бодигел и раздаде няколко листа с менюто, след като позира усмихнат две-три минути за снимки. След това влезе във вагон-ресторанта, защото точно по време на престоя в Русе трябваше да се сервира обядът.





Пътешествието излиза до 10 000 евро
Пътници разказаха, че билетът за пътешествието струва от 7 до 10 хиляди евро в зависимост от предлаганите екстри. Тази година в „Ориент Експрес” пътуват 91 души от всички континенти с изключение на Африка. За пътниците се грижат 44-ма души персонал, повечето от които са от Италия и Франция.

 

Само веднъж в годината „Ориент Експрес” се движи по маршрута Париж – Истанбул, като в България спира на две места – в Русе и във Варна. В дунавския град се сменят машинистите и се зарежда с вода. Във Варна престоят е по-дълъг и пътниците имат възможност да се разходят из града. След това се отправят за Истанбул.

Братя подаряват умиращите си стада на държавата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4276846

“Да гледаш всеки ден как ти умират животните. Да ги виждаш как се мъчат и да не можеш да помогнеш! Харизваме ги на държавата - и живите, и умрелите. Поне няма да ги гледаме, че се мъчат. И изчезваме в чужбина. Нищо не си заслужава тук, държавата е безучастна, целият ни живот унищожи този син език. А тя освен да ни взема данъци и да ни тормози, “Да гледаш всеки ден как ти умират животните. Да ги виждаш как се мъчат и да не можеш да помогнеш! Харизваме ги на държавата - и живите, и умрелите. Поне няма да ги гледаме, че се мъчат. И изчезваме в чужбина. Нищо не си заслужава тук, държавата е безучастна, целият ни живот унищожи този син език. А тя освен да ни взема данъци и да ни тормози,

А сега накъде?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244844_%D0%90+%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5%3F

 „Не знам къде съм” не е просто метафоричната често чувана реплика на ошашавен от пиене, проблеми или много работа човек. „Не знам къде съм” съвсем буквално си е казвал и всеки шофьор, който е пътувал някъде в България. Тук табелите са лукс. Изключение правят само магистралите и по-големите пътни артерии. В София например има големи кръстовища без никакви обозначения кой с кой булевард се пресича. Излишно е да се казва колко е важно да знаеш къде точно си, за да имаш идея как да стигнеш до мястото, където искаш или трябва. А един стълб с две табели е достатъчен, за да е малко по-лесен този напрегнат живот.

 

„Вече всеки смартфон има навигация”, ще кажете вие. Има, да, но голямото шосе „Беловодски път” примерно

 

не излиза

 

на никакви

 

навигации

 

Тогава, за да стигнеш до някакво важно място, ти остава да започнеш да звъниш на познати, които имаш спомен, че живеят в района, и да ги питаш къде точно е еди-какво си. Тогава точно си спомняш и за омразните задачи тип „от точка А до точка Б” и разбираш, че отговорът, който вече се търси, не е за колко време ще стигнеш, а КАК ще стигнеш. Но на това не те учат в училище, щото явно животът повече е математика, отколкото сървайвър. Поне в пети клас.

 

Понякога си мисля, че липсата на табели е

 

част от

 

конспирацията

 

на държавата

 

срещу гражданите й да ги обърква и да ги кара да се чувстват безпътни и заблудени неудачници, които нямат елементарното умение да се оправят пространствено в собствената си страна. Така те карат да се чувстваш и административната машина, и здравната система, и застрахователите след градушка дори. Става така, че плащаш пътен данък и винетка за пътища, които не знаеш къде водят. Извън центъра на София често попадаш в пространство, което е като картина на Мориц Ешер - има стълби или път, но те са абсурдни и безсмислени. За дупките дори не става въпрос. Но вината на държавата е дотук.

 

За тоталната липса на номерация по булевардите и улиците вече сме си виновни ние -

 

обикновените

 

собственици

 

на жилища

 

фирми, закусвални, магазини и т.н. Така дори да попаднеш на място с табела, от която става ясно къде си, откриването на съответния номер вече е задача, достойна най-малко за скаут отличник. За какво им е на другите да знаят на кой номер ти е магазинът, като ти си знаеш и дори го пише в интернет. Това си е напълно достатъчно. Никакъв алтруизъм, както е модерно да се казва.

 

Някои хора никога няма да разберат, че улесняването на другите в борбата им със света е едно от най-големите достижения на цивилизацията. И понеже живеем в демокрация, няма да предлагам номерирането на улиците да стане задължително. А искам! Но ще перифразирам онзи мръсен виц за Иванчо, учителката с нулева интимна хигиена и директора: „Абе слагайте ги тия табели, бе!”

Младеж загина при катастрофа край Кресна

http://crime.actualno.com/Mladej-zagina-pri-katastrofa-kraj-Kresna-news_48074.html

Младеж загина, а две жени са ранени при две тежки катастрофи тази нощ в Пиринско. В 22.30 часа снощи лек автомобил е катастрофирал на главен път Е-79 в участъка между Кресна и Долна Градешница. Вод...

Цветанов претендира, че ГЕРБ може да признае грешките си и да не ги повтаря

http://politics.actualno.com/Cvetanov-pretendira-che-GERB-moje-da-priznae-greshkite-si-i-da-ne-gi-povtarja-news_48078.html

Избирателят първо трябва да знае какви са управленските секторни политики, които се предлагат. ГЕРБ ще спечели избирателите, като направи представяне на управленската си програма утре в 12.00 часа в ц...

Чобанов: БСП да спре да ме използва като оправдание

http://izbori2014.actualno.com/Chobanov-BSP-da-spre-da-me-izpolzva-kato-opravdanie-news_48081.html

БСП да спре да ме използва като удобното оправдание. За това призова в ефира на Нова телевизия бившият финансов министър Петър Чобанов. По този начин той отговори на Таско Ерменков от "червената...

Предлагат на Левски котдивоарски голаджия, юноша на ПСЖ

http://bgfootball.actualno.com/Predlagat-na-Levski-kotdivoarski-goladjija-unosha-na-PSJ-news_48082.html

Пред Левски има още една опция за централен нападател, пише "Тема Спорт". На "сините" е предложен котдивоарецьт Франк Джа Джедже. Той е познат у нас от мачовете на Лудогорец срещу ...

АЛЧИДЕ ДЕ ГАСПЕРИ – строителят на Обединена Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244843_%D0%90%D0%9B%D0%A7%D0%98%D0%94%D0%95+%D0%94%D0%95+%D0%93%D0%90%D0%A1%D0%9F%D0%95%D0%A0%D0%98+%E2%80%93+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D

 Четирима бащи асистират „раждането” на Европейския съюз. Единият от тях е Алчиде де Гаспери и това е всепризнат факт. Именитият италиански политик заедно с германския канцлер Конрад Аденауер, с министъра на външните работи на Франция Робер Шуман и неговия съотечественик Жан Моне правят първата стъпка към обединена Европа. Точно те създават Европейската общност за въглища и стомана. За малко Алчиде де Гаспери да стане и „баща” на така желаните днес от мнозина Обединени въоръжени сили на Европа. Проектът е обсъден в началото на 1954 г. с тогавашния премиер на Франция Рьоне Плеван, но смъртта на италианския държавник на 19 август същата година спира изпълнението му.

 

През тези дни Италия се сети за Гаспери във връзка с 60-ата годишнина от неговата смърт. Тя беше отбелязана както в Рим, така и в цялата страна. По време на конференциите обаче акцентът не беше поставен толкова върху впечатляващия жизнен път на Де Гаспери или върху безукорното му битие на праволинеен католик. По-скоро докладчици и коментатори наблегнаха на заслугите на някогашния премиер. Като се започне от осигуряването на необходимото за просперитета на Италия след Втората световна война национално единство и се премине през установяването на демокрацията и започналото по времето на Де Гаспери бурно икономическо развитие на държавата, през въведената от него успешна автономия на оспорвани територии и се стигне до полагането на

 

основите на днешния

 

Европейски съюз

 

Все завоевания, които напоследък различни политически, националистически и всевъзможни други тенденции подкопават и създават предпоставки постигнатото в тежки политически битки не само да бъде обезсмислено, но и заличено. И то не само в Италия, но и на Стария континент. И като че ли точно срещу тези негативни тенденции беше използвана годишнината от смъртта на Де Гаспери. Затова и основната цел на многобройните прояви в негова памет беше да се припомнят идеите и делата му в тези кризисни за Италия, но и за Европа времена.

 

Кой всъщност е Алчиде де Гаспери? Именитият италиански държавник е роден на 3 април 1881 г. в намиращото се недалеч от гр. Тренто село Пиеве Тезино. По онова време тези италиански земи са в границите на Австро-Унгарската империя и след като завършва средно образование в католическия колеж на Тренто, Де Гаспери записва литература и философия в Университета на Виена. Дипломира се с отличие през 1905 г., като по време на следването си става член на влиятелната в империята Християн-социална партия. Връща се в Тренто, започва работа като учител и през 1909 г. е издигнат за общински съветник. Само две години след това е избран за депутат в парламента на Виена, където започва борба за даването на пълна автономия на района на Тренто. Но избухва Първата световна война и Де Гаспери повежда във Виена друга битка – да бъде облекчена тежката съдба на италианските бежанци – жени, старци и деца,

 

търсещи

 

спасение във вътрешността на империята

 

от районите на въоръжените действия. А когато на 26 септември 1920 г. победителите във войната присъждат Южен Тирол и района на Тренто на Кралство Италия, Де Гаспери продължава политическата си кариера в Рим. Тя може да се нарече и главозамайваща, тъй като през 1924 г. той става секретар на много силната в ония години Италианска народна партия. Но междувременно дошлите на власт фашисти на Бенито Мусолини в началото на 1925 г. налагат окончателно неговия диктаторски режим и срещу активистите на демократичните партии започва люта гонка. Самият Де Гаспери е арестуван през 1927 г. на гарата във Флоренция, набеждават го, че искал да напусне нелегално страната, и го осъждат на две години и половина затвор.

 

Лежи обаче само година, тъй като лично за него пред Мусолини се застъпва владиката на Тренто Челестино Ендричи. Дучето обаче на практика заточва Де Гаспери във Ватикана и той работи там като библиотекар до падането на фашизма през 1943 г. Явно в папската държавица не е подреждал само книги и бърсал прахта от тях, защото веднага след като Мусолини е прокуден от Рим, е публикувана студията на Де Гаспери „Идеи за възстановяване на християндемокрацията”. Именно тя става фундаментът, върху който се изгражда Италианската християндемократическа партия, дошла на власт след края на

 

Втората

 

световна война и управлявала непрекъснато

 

страната почти половин век. А самият Де Гаспери от декември 1945 г. някъде до средата на 1953 г. е несменяем министър-председател, който ръководи седем правителства. Към заслугите му могат да се прибавят още мирният и цивилизован преход на страната от монархия към република, преборването с глада, аграрната реформа, дала тласък на селското стопанство особено на Юг, подписването в Париж през 1947 г. на сравнително добър мирен договор за победена във втория световен конфликт страна и др.

 

Но като че ли най-голямото завоевание на Де Гаспери е предотвратяването на гражданска война в страната през размирните следвоенни години. Поводите да избухне тя са жестоки. Няколко пъти държавата е изправена на ръба на братоубийствена катастрофа, но с малко хитри политически маневри и с много дипломатичност Де Гаспери успява да я избегне. Може би и защото, независимо че е върл антикомунист, той работи рамо до рамо с Палмиро Толиати - лидера на Италианската комунистическа партия, която е най-големият опонент на Християндемократическата партия. Дори Толиати е министър на правосъдието в първите три правителства на Де Гаспери, а след това неговата дума се чува винаги, когато трябва да се вземат съдбоносни за страната решения. Двамата съвсем не се обичат, но както пишат историците, те се уважават и този взаимен респект крепи демокрацията, кара я да работи за добруването на всички италианци.

Рилският манастир става обект с национално значение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244842_%D0%A0%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0

 Министерството на регионалното развитие заедно с Министерството на културата ще предприемат действия за обявяването на Рилския манастир и землището му за обект с национално значение. За това се ангажира вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева на среща вчера с игумена на Рилския манастир епископ Евлогий Адрианополски.

 

До края на октомври трябва да бъдат завършени и кадастралните карти и регистри за имотите в землището на манастира, стана ясно още на срещата. Ще се ускори и реализирането на проект на манастира за изграждането на малка водноелектрическа централа. Той е 2,9 млн. евро, ще се изпълнява изцяло със средства от Международен фонд „Козлодуй“, а споразумението за финансиране е подписано още през 2009 г. Проектът цели сигурност и надеждност на енергоснабдяването на светата обител, както и рехабилитирането на сградите на манастира и други обществени сгради в община Рила, като тази дейност ще се финансира със средства от продажбата на неизползваната електроенергия. Между бъдещата ВЕЦ и сградите на манастира ще бъде изградено подземно електрозахранване, за да се избегне зависимостта от климатичните промени.

„Струма” готова най-рано през 2020 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244841_%E2%80%9E%D0%A1%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B0%E2%80%9D+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2020+%D0%B3.

 Магистрала „Струма" е основен приоритет. През следващия програмен период 2014 - 2020 г. приоритет ще бъде довършването на лот 3 - от Благоевград до Сандански. Той трябва да е готов до 2020 - 2022 г. Това обяви вчера по Нова телевизия служебният транспортен министър Николина Ангелкова.

 

Там се намира и 15,5-километровият тунел, който трябва да бъде изграден. „Разгледани са 8 варианта. Магистралата се намира в зона на „Натура". Поради това като екосъобразен вариант е одобрен тунелът", обясни тя.

 

Така българите ще стигат до гръцката граница по магистралата най-късно до 2022 г. Дотогава проектът трябва да бъде изпълнен и участъкът въведен в експлоатация, до момента са изпълнени 55% от работите по аутобана.

 

Според Ангелкова лот 4 на АМ „Струма" е квалифициран като високорисков и Агенция „Пътна инфраструктура", която е бенефициент по проекта, прави редовни проверки по искане на транспортното министерство. Последната от тях показа, че на участъка няма нито техника, нито работници.

 

И АМ „Хемус" е основен приоритет, стана ясно от думите на Николина Ангелкова. Нейното завършване и въвеждане в експлоатация трябва да стане също най-късно до 2022 г., което се отнася за всички проекти, включени в оперативната програма. Индикативната стойност на магистралата е 780 млн. евро. Ползващите я няма да плащат за период от седем години, защото проектът се финансира с европейски средства. В бъдеще обаче ще се разработи стратегия за таксуване по пътищата.

Роналдо готов за сблъсъка с „Лудогорец”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244840_%D0%A0%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%BE+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%8A%D0%BA%D0%B0+%D1%81+%E2%80%9E%D0%9B%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%86%E2

 Носителят на „Златната топка” Кристиано Роналдо ще бъде на линия за историческото домакинство на българския шампион „Лудогорец” в Шампионската лига. Португалецът страдаше от различни травми, които му

 

попречиха да

 

започне на ниво

 

новия сезон в Примера дивисион и пропусна втория двубой на „кралете” в Испания срещу „Реал Сосиедад”, загубен изненадващо от „белите” с 2:4. Роналдо обаче изрази надежда, че до седмица ще бъде напълно възстановен и на разположение на своя треньор Карло Анчелоти. „Лудогорец” посреща „Реал” (Мадрид) на Националния стадион „Васил Левски” на 1 октомври. „Орлите” започват участието си в Шампионската лига с гостуване на „Анфийлд”. „Всеки ден преминавам различни терапии. Вече започнах да тичам и правя някои упражнения на терена, така че се чувствам много добре. Със сигурност след една седмица ще бъда готов”, коментира Роналдо, който участва в промоционално събитие в Мадрид заедно с пилота от Формула 1 Джейсън Бътън. Португалецът допълни още, че се надява, че „Реал” ще се превърне в първия клуб, който ще успее да защити титлата си в Шампионската лига. През миналия сезон „Реал”

 

спечели

 

рекордната си

 

десета титла

 

в най-силния европейски турнир, а през настоящата кампания „кралският клуб” попадна в група с българския шампион „Лудогорец”, „Ливърпул” и „Базел”.

 

„Разбира се, че трябва да подобрим нивото си. Шампионската лига е добро състезание, най-трудната надпревара. Мисля, че е възможно да защитим титлата си, но сами знаете, че трябва да се случат много, много неща. Както винаги трябва да играем мач за мач и се надявам, че това ще бъде годината на „Реал”, в която ще станем шампиони за втори път”, коментира още португалецът.

“Лоранъ” вади портрет на Вожда от Майстора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244839_%E2%80%9C%D0%9B%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8A%E2%80%9D+%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D1%81%D1%8

 

Портрет на Георги Димитров от Владимир Димитров-Майстора.
Портрет на комунистическия вожд Георги Димитров, нарисуван от Владимир Димитров-Майстора, вади галерия „Лоранъ” в новата си изложба “Социалистическо или тоталитарно изкуство”, която се открива в навечерието на преломната дата 9 септември.

 

Организаторите изрично посочват, че експозицията не се прави по повод  70-годишнината от преврата през 1944 г., а е за третата година от новия салон на галерията. Два месеца галеристите са издирвали експонати и в експозицията са успели да изложат репрезентативна извадка за изкуството от това време чрез разнородни жанрове и стилове, като обещават виртуалната ни изложба ще бъде по-богата от експонираната.

 

Най-ранните картини принадлежат на четката на Владимир Димитров-Майстора, който рисува ескиза “Всичко за фронта, всичко за победата”, несъмнено вдъхновен от духа на епохата и настроенията в края на Втората световна война и участието ни на страната на победителите. Особено внимание заслужава и контурният маслен „Портрет на Георги Димитров”, разкриващ характерния за известния художник маниер.

 

В изложбата са включени композиции, посветени на бригадирското движение, както и на трудово-кооперативните земеделски стопанства от автори като Кирил Майски, Панайот Панайотов и Коста Петров. Друг често третиран сюжет от епохата – темата за Септемврийското въстание, пресъздава картината на Невена Ганчева „Селяни на бунт”. Акцент не само заради внушителните си размери 136/171 см е  картината на Йоан Левиев, посветена на събитията в Чили от 70-те г. на ХХ в. и режима на Пиночет, определян от тогавашната пропаганда като фашистки. „Без да се ангажираме с настроенията от епохата, се радваме, че спасихме и реставрирахме монументалното платно – достойно за музей на тоталитарното изкуство”, се казва в прессъобщението.

Защо отива Обама до задния двор на Русия

http://e-vestnik.bg/21233/zashto-otiva-obama-do-zadniya-dvor-na-rusiya/

Неспособността на Запада да спре руската агресия в Украйна помрачава уверенията на Обама за сигурността на балтийските страни
Асошиейтед прес

Обама говори в Берлин. Снимка: от тв екрана

За втори път тази година президентът Барак Обама ще отиде до задния двор на Русия, за да увери една нервна страна, че е поел твърд ангажимент към нейната сигурност. Неговите цели обаче ще бъдат помрачени от неспособността на Запада да спре руската агресия в Украйна, предизвикала страх у други бивши съветски републики.

Руският президент Владимир Путин изглежда само засилва провокациите си в навечерието на посещението на Обама в Естония, където ще се срещне с балтийските лидери, и преди срещата на високо равнище на НАТО в Уелс, в която Обама също ще участва. Обама наистина предупреди, че Путин може да очаква още икономически санкции, но американският президент продължава да отбива призивите САЩ да доставят военна помощ на украинските сили, за да отблъснат руското нахлуване.

Президентският отговор на украинската криза е само един от елементите от по-общия му външнополитически подход, критикуван от опоненти и съюзници, които се опасяват, че Белият дом е прекалено нерешителен пред глобалните заплахи.

“Мисля, че Путин е преценил Запада и е видял, че Западът не налага най-тежките възможни санкции срещу Русия и не праща на украинците оръжията, необходими им, за да могат да се защитават. Ние трябва да докажем, че той греши”, каза сенаторът демократ Робърт Менендес, председател на комисията по външните работи в Сената.

Юджийн Румър, бивш американски разузнавач в Русия, каза, че неспособността на САЩ и Европа да спрат Путин поражда страхове в страните, близо до руските граници.

“Те смятат реакциите на Запада за недостатъчни и това усилва тревогите им”, каза Румър, който сега ръководи програмата “Русия и Евразия” на Фонда за международен мир “Карнеги”.

Кризата между Русия и Украйна вдигна залозите на тазседмичната среща на върха на НАТО. Обама ще притисне страните членки да увеличат разходите си за отбрана. Алиансът се очаква да постигне съгласие по планове за увеличаване на тренировъчните мисии и други ангажименти в сферата на отбраната в Централна и Източна Европа.

“Ще има постоянна ротация и учения, за да гарантираме, че Естония и други страни в Централна и Източна Европа ще получат уверения, че НАТО ще гарантира, включително с присъствието си, тяхната сигурност”, заяви Чарлз Купчан, директор за Европа в Съвета за национална сигурност към Белия дом.

От лидерите на НАТО ще се иска тази седмица да одобрят създаването на сили за бързо реагиране и складирането на военна техника и припаси в Източна Европа. Това ще допринесе за защитата на страни членки от потенциална руска агресия, каза вчера генералният секретар Андерс Фог Расмусен. Според анализатори страните членки, намиращи се близо до руските граници, ще бъдат особено заинтересовани от голямо американско военно участие в усилията на НАТО.

“Ако има нещо, в което балтийските държави вярват като членки на НАТО, това е американският ангажимент”, каза Катлийн Хикс, която заемаше висока длъжност в Пентагона, а сега е председател на департамента за международни изследвания на Центъра за стратегически и международни изследвания. “Така че те ще настояват в контингента на НАТО да има силно американско присъствие” .

Въпреки че Украйна не е член на НАТО, новоизбраният президент Петро Порошенко ще участва на срещата на върха.

Преди да пристигне в Уелс, Обама ще направи символична демонстрация на западната подкрепа за балтийските страни, като посети Естония. Официални източници казват, че той ще повтори уверенията, дадени при визитата си в Полша по-рано тази година. Там той заяви, че САЩ ще спазват ангажимента си, произтичащ от член 5 на Северноатлантическия договор, съгласно който въоръжено нападение срещу държава членка се смята за нападение срещу целия съюз.

По ...

Кремъл подцени рокадите в европейското ръководство

http://e-vestnik.bg/21235/kremal-podtseni-rokadite-v-evropeyskoto-rakovodstvo/

Росбалт

Доналд Туск, Херман Ван Ромпой и Федерика Могерини. Снимка: ЕПА/БТА

Москва не остана доволна от лидерската среща на ЕС, тъй като форумът обсъди нови антируски санкции. Същевременно Кремъл е толкова зациклил, вгледан в самия себе си, че подцени важни рокади в европейското ръководство.

* * *

Русия и ЕС полагат все повече усилия, за да се разбират взаимно. От една страна, руският външен министър Сергей Лавров се оплаква от “санкционна инерция” в съзнанието на Европа. Москва се преструва, че недоволства от новата дискусия за санкции, при все че европейците не успяха да вземат никакви решения. “Вчерашните решения на Евросъвета показват, че санкционната инерция все още е много, много силна”, каза Лавров в понеделник пред студенти от Московския държавен институт за икономика и международни отношения.

Дори шефът на руската дипломация обаче практически подмина без внимание факта, че председател на Европейския съвет става сегашният полски премиер Доналд Туск, а за комисар по външната политика и политиката за сигурност на ЕС бе избран външният министър на Италия г-жа Федерика Могерини. Инерцията на съзнанието в самата Русия стига дотам, че Москва все още напълно игнорира кадровите рокади в Брюксел - преструва се, че напълно я задоволяват двустранните контакти с ръководствата на страните, и пренебрегва на практика изцяло наддържавните структури.

Случва се това да подейства. Както стана примерно със словашкия премиер Роберт Фицо, заявил преди срещата на Евросъвета, че страната му няма да подкрепи нови санкции срещу Русия, които според него са контрапродуктивни. По-често обаче се стига до обратния резултат, както със споменатата Могерини. Осланяйки се на една само нейна среща с Владимир Путин, Москва без основание я “назначи” за проруски кандидат за главния външнополитически пост в ЕС. С което още на следващия ден след избора й Москва си издейства твърд отговор. Новият еврокомисар по външната политика и политиката за сигурност заяви, че “Путин никога не е зачитал дипломатическите договорки”, и че Русия “вече не е стратегически партньор” за Европа.

Другият европейски “назначенец” - полският премиер Доналд Туск, ще следва навярно още по-твърда линия спрямо Русия. Москва може колкото си ще да разправя, че председателят на Евросъвета бил “английската кралица” на ЕС, фигура без реални пълномощия. Че президентският пост така и не бил въведен, а предшественикът на Туск - Херман ван Ромпой, бил само жалка пародия на истински ръководител. Цялата власт оставала в ръцете на председателя на Еврокомисията - досега такъв бе Жозе Мануел Барозу, а занапред на този пост ще бъде бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Ако ще градиш отношения с някого в Брюксел, трябва да е с него, казват мнозина руски аналитици. Забравяйки изобщо, че Ван Ромпой бе назначен за председател на Евросъвета, тъкмо защото постът потенциално е много силен и държавните глави от ЕС в стремеж да се защитят избраха видимо слаб кандидат.

Доналд Туск е личност, противоположна на своя предшественик. Освен че е силен политик, оглавявал доскоро една от най-големите, макар и посткомунистически страни в ЕС, той разполага и с пълната подкрепа на Ангела Меркел, канцлера на ФРГ - прочее, с цялата мощ на германската дипломация. Развил и собствени, съвсем нелоши отношения със САЩ, бившият полски премиер ще разчита и на тяхната подкрепа. Накрая, през последните години той бе неформален лидер на т. нар. Вишеградска четворка (Унгария, Полша, Словакия, Чехия); официална Прага неслучайно действаше в подкрепа на кандидатурата му. Туск би могъл да използва и този ресурс във вътрешнополитическите борби в ЕС, за да засили влиянието си.

Русия все още се тревожи заради санкциите, които европейците засега се отказаха да въвеждат и твърде вероятно ги отложиха далеч не за седмица, както заявиха на форума на Евросъвета, а за доста по-дълго време. ...

Билалов разиграва събирач на трупове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244838_%D0%91%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%87+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5

 След ролята на Джаро в „Под прикритие” Михаил Билалов отново скача в кожата на персонаж с криминална история. Поредната му гангстерска метаморфоза е в новия български филм „Събирач на трупове” на режисьора Димитър Димитров. „Ролята на Мишо е малка, но важна. Той се явява главен противник на героя на Стоян Радев – Христо. Въпросният образ е човек, който работи към Бърза помощ и събира трупове, изостанали из софийските потайности. Колкото до Мишо ­ променили сме визията на героя му. Различен е от мафиота, който играеше в криминалето на БНТ.

Пак е брутален,
но не действа
директно
По-скоро обича да играе задкулисно. Образът на Мишо се заплита и в любовен триъгълник с героинята на Теодора Духовникова ­ Катя, безработна дизайнерка”, разказа за „Монитор” Димитров.
Той допълни, че вече е завършил снимките на терен и е ангажиран с постпродукцията. Целта му е от края на тази година и в началото на следващата „Събирач на трупове” да се показва по света. Лентата ще бъде представена и на фестивала „Златна роза” във Варна, но през 2015-а. „Актьорите, с които работих,
ми повярваха
изцяло
Нямаше го предубеждението тип „Ти си млад режисьор, чакай сега аз да ти покажа как се прави!”.
Тези хора търпяха студ, мъгла, дъжд... Великолепни бяха!”, не скри вълнението си Димитров. Припомняме, че той има зад гърба си опит в късометражното кино и в производството на БГ сериали. Бил е част от екипа на „Домашен арест”, „Секс, лъжи и ТV” и „Дървото на живота”.

Първата световна война: промишлени иновации и подозрения

http://e-vestnik.bg/21231/parvata-svetovna-voyna-promishleni-inovatsii-i-podozreniya/

Първата световна война оставила милиони жертви по бойните  полета, но ускорила научни открития в редица области и донесла  на някои огромни печалби.

Смъртта, шовинизмът и безизходицата са темите на учебниците за  Първата световна война. Като се абстрахираме обаче от калта в  окопите, напредъкът в науката и промишленото производство е  помогнал за решаването на изхода от войната. Някои икономически  сектори са просперирали, докато други са съзрели необходимостта  да се променят кардинално. Само че на фона на вълненията от нови  и нови открития някои хора били подозрителни към парите, които  се правели, докато телата на загиналите се трупали.

Водещите изобретения - танковете и самолетите - често оставяли  в сянка други открития, които са ни най-полезни днес. Сред тях е  напредъкът в комуникационните технологии, припомня историкът от  Университета на Лийдс Елизабет Брътън.

Пътя проправила Marconi Company, която била основана от  Гулиелмо Маркони, италианския изобретател, осъществил първото  трансатлантическо радиопредаване, и чиято компания по-късно се  обединила с други, за да стане Cable&Wireless.

“Радиостанциите Marconi първи съобщили за избухването на  войната”, разказва Брътън. “Те освен това предавали глас по  безжичен път - най-важното технологично постижение през Първата  световна война”.  Marconi била достатъчно умна, за да осигурява оператори на  британското правителство, които да му помагат в използването на  радиооборудването на компанията, отбелязва Брътън. “Те искали договори, но те искали и правителството да гледа на  тях с добро око”.

“Последният милион лири”

Като оставим новите технологии настрана, най-големият напредък  е бил в производството, твърди Марк Харисън, преподавател по  икономика в Университета Уоруик. Това, че страните от Антантата произвеждали повече от Германия  и нейните съюзници, “било основата на победата”, обяснява той.  “(Тогавашният британски премиер Дейвид) Лойд Джордж казал, че  войната ще бъде спечелена от последния един милион лири”,  разказва Харисън, и той бил достатъчно умен, за да “хвърли  максимална бойна мощ на фронтовата линия” чрез харчене на пари -  стратегия, която в крайна сметка била печеливша.

Компаниите, които получавали държавни поръчки, включително  производителите на ботуши, обувки и дрехи, били най-добре,  посочва Тери Чарман, историк от Имперския военен музей в Лондон  и автор на книгата “Първата световна война на домашния фронт”. Самолетостроенето също се разраснало значително. “В началото то  било маргинален сектор, но накрая постигнало огромен растеж”,  обяснява Чарман.

Последната война?

Успехите обаче не дошли, без да предизвикат полемика на  времето. Мнозина възприемали Първата световна война като войната, която  ще сложи край на всички войни. Но неколцина съзрели нечисти  финансови интереси.

Смедли Бътлър бил генерал-майор от Морската пехота на САЩ,  който по-късно подел кампания срещу милитаризма, виждайки как  биват жънати печалби едновременно с появата на нови и нови  надгробни камъни и всички други ужасяващи атрибути на войната.

Той написал като злокобно предвещание през 1935 година, че  войната е прекалено доходоносна, за да бъде невъзможно да се  повтори, като изтъкнал огромната сума пари, спечелени от  стоманодобивните компании и производителите на оръжия в САЩ.

“Струва ли си войната?”

Бътлър дал пример с производителя на муниции DuPont, чиито  акции поскъпнали, според в. “Ню Йорк таймс”, с 374% от 1915 до  1918 година и който раздал дивиденти на стойност 458% от цената  на всяка акция. “Печалбите скачат ли скачат и се извисяват до небето, и се  прибират безпрепятствено в джоба”, написал той. “Струва ли си  войната? За тях си е струвала”.

Компаниите, занимаващи се с търговско корабоплаване, също били  подложени на критики. Тогавашният министър на финансите и бъдещ  премиер Андрю Бонар Лоу казал пред парламента, че от 8100 лири  (близо 600 000 лири в днешни пари) инвестиции в различни корабни  компании са му били изплатени дивиденти в размер на 44,7% през  1915 година и 47,5% през 1916 година, за ужас на колегите ...

Ще създаде ли НАТО сили за бързо реагиране за Източна Европа?

http://e-vestnik.bg/21232/shte-sazdade-li-nato-sili-za-barzo-reagirane-za-iztochna-evropa/

Джули Дейвис
Стивън Ърланджър

След като украинските лидери предупредиха в понеделник за “голяма война” с Русия, очаква се лидерите на НАТО да дадат на срещата си в Уелс тази седмица най-конкретния си  отговор досега на засилващата се руска военна намеса в Украйна, а именно да създадат сили за бързо реагиране, които могат да бъдат разполагани в кратки срокове в Източна Европа, казаха служители от алианса.

Новите сили с численост около 4000 военнослужещи, които при нужда могат да се придвижат за 48 часа, ще имат логистична подкрепа и ще разполагат с оборудване, предварително изпратено в близки до Русия източноевропейски страни. Те ще имат усъвършенстван график за военни учения и назначения, чиято цел е да направи ангажимента на НАТО към колективната отбрана по-надежден и да засили възпиращите способности на алианса.

Споразумението е планирано като важен централен елемент от срещата на НАТО, която ще се състои в четвъртък и петък. На нея ще присъства президентът Обама, който преди това ще се отбие в Естония. Негови сътрудници казаха, че пътуването има за цел да подчертае ангажимента на САЩ към НАТО и решимостта на алианса да защитава всичките си 28 членове от агресия - от Москва или някой друг.

“Срещата на върха е много важна, защото Русия си мислеше, че може да промени със сила границите на суверенна европейска страна, а това се случва не много далеч от границите на НАТО”, заяви един от гордите естонски домакини на Обама - министър-председателят Таави Рийвас. “Положението със сигурността се променя и е необходимо да преосмислим плановете си и да подсилим своите съюзници, така че да бъдем 101 процента сигурни, че всички държави членки са еднакво и силно защитени”, каза той.

Усещането за неотложност беше подсилено от събитията в Украйна в понеделник, когато президентът Петро Порошенко обвини Русия във военна агресия с цел промяна на обстановката на бойното поле. “Срещу Украйна се предприема пряка и неприкрита агресия от съседна държава”, каза той, цитиран от президентския уебсайт. “Това коренно променя ситуацията в зоната на конфликта”, заяви Порошенко.

Украинският министър на отбраната Валерий Хелетей се изрази по-силно. “Пред прага сме на голяма война - такава, каквато Европа не е виждала от Втората световна”, каза той в коментар във Фейсбук. А говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана полковник Андрий Лисенко заяви в понеделник, че украинските сили са се изтеглили от летището край Луганск, изправени пред танков батальон на руската армия, и че седем украински войници са били убити през последните 24 часа. Русия редовно отрича да изпраща войски в Източна Украйна.

За Обама това пътуване е шанс да покаже на европейците, че придава голямо значение на НАТО във време, когато Русия отправя предизвикателство към следвоенния ред в Европа, изграден върху принципа, че границите не могат да бъдат променяни със сила.

“Напрежението, което наблюдаваме между Русия и Запада, ще излезе наяве в Уелс, а президентът ще застане начело на тези усилия”, каза предишният американски посланик в НАТО Иво Далдер, който сега оглавява Чикагския съвет за световна политика. Той заяви, че Обама “иска да затвърди единството и силата на алианса”.

Лидерите на НАТО се опитват тази седмица да уверят съюзниците, че ангажиментът за колективна отбрана, съдържащ се в член 5 от учредителния акт на НАТО, е непоклатим. Алиансът иска да покаже, че е сериозен, когато казва, че ще бъде в състояние да защити най-уязвимите си членове от руска агресия - било то явна или по-прикрита, или “хибридна” - съчетание от двете, както в Украйна.

“Иронията е, че една по-активна и по-силна НАТО е най-страшният кошмар на Владимир Путин, но именно неговите тактически действия доведоха до това”, каза Джеймс Ставридис, който беше командир на НАТО от ...

Модерна германка превзема Париж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244837_%D0%9C%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6

 Новата Corsa на германската марка Opel ще направи своята световна премиера на автосалона в Париж в началото на октомври. Веднага след седмицата на висшата мода новата Corsa ще добави в атмосферата на френската столица и един автомобил от висша класа. Петото поколение на модела ще започне да слиза от поточните линии на заводите в Айзенах (Германия) и Сарагоса (Испания) още преди края на тази година.

 

Новият Opel Corsa вече измина първите си километри във френската столица за специалната фотосесия на модела. Новата Corsa има страхотно предимство при управлението в градска среда. В серийното оборудване на Corsa е градският режим City mode, който намалява значително усилията при въртене на волана при маневри с ниска скорост на движение и се включва с лекота само с натискане на бутон. Електрическото сервоуправление с адаптивно действие в зависимост от скоростта на движение се отличава с нови настройки на геометрията на кормилната уредба и софтуера на управляващата електроника, които гарантират по-прецизни реакции и още по-приятно и комфортно шофиране. Воланът, предните седалки и челното стъкло могат да бъдат

 

оборудвани с функция за отопление,

 

за повече удобство и уют в салона и повишена видимост за водача в студените дни.

 

При външна дължина на каросерията едва 4,02 м новата Corsa предлага прецизност, удоволствие от шофирането и комфорт с престижно усещане, което потребителите до момента познават само от значително по-големи и по-скъпи автомобили. Но в столицата на модата важна е не само външността – в Париж държат и на съдържанието под опаковката. Най-яркият акцент под предния капак на новата Corsa е новият 1,0-литров 3-цилиндров турбобензинов двигател 1.0 Ecotec с директно впръскване, който вече изпълнява напълно изискванията на екологичната норма Евро 6 по отношение на емисиите. Двигателят се предлага в две конфигурации - с максималната мощност 90 к.с. и 115 к.с. И двата варианта се отличават ярко с отлични реакции при ускорение и високо ниво на въртящия момент при ниски обороти - 170 Нм при едва 1800 об/мин. Новият мощен двигател 1.0 Ecotec е оборудван серийно със система  Start/Stop и

 

сваля разхода на бензин до 4,3 л

 

на 100 км

 

при варианта с 90 к.с. и каросерия с три врати. И двете версии на двигателя са комбинирани с изцяло новата компактна 6-степенна механична скоростна кутия с прецизно, плавно и удобно превключване на предавките. Opel ще предложи за новата Corsa и най-новото поколение 6-степенна автоматична трансмисия, както и изцяло новата автоматизирана механична предавателна кутия Easytronic 3.0, предоставяща по-добри и плавни реакции при смяна на предавките. С новата предавателна кутия Easytronic 3.0 средният разход на гориво при версията Corsa 1.4 ecoFLEX с максимална мощност 90 к.с. може да бъде намален до 4,7 л/100 км и съответно 110 г/км CO2.

“Един за всички”: кризата в Украйна върна НАТО към същината

http://e-vestnik.bg/21234/edin-za-vsichki-krizata-v-ukrayna-varna-nato-kam-sashtinata/

Франс прес

Украинската криза кара НАТО да се върне към същината си - към колективната отбрана, целяща да предотврати всякакво евентуално нападение, след като пред последните години страните членки се впуснаха в авантюри много далеч от Европа, чак в Афганистан.

“НАТО се връща към корените си: тя ще се концентрира преди всичко върху колективната отбрана след 20 години на операции, с които натрупахме много опит, но същевременно сме изправени пред предизвикателства, каквито не очаквахме”, обобщава Дъглас Лут, американският посланик в алианса.

След падането на Берлинската стена НАТО извърши серия от операции на Балканите, срещу пиратството край бреговете на Сомалия, и дори в Афганистан след атентатите от 11 септември 2001 година. Но резултатите от тази операция - най-дългата, най-мащабната и най-отдалечената от Европа, която алиансът някога е извършвал - не са еднозначни.

Анексирането на Крим от Русия през март внезапно припомни на организацията, че нестабилността дебне в непосредствена близост до нея.

Имайки предвид всичко това, срещата на високо равнище на НАТО в Уелс в четвъртък и петък е “историческа”, подчертава Лут. Но “е малко вероятно на нея да се вземе решение за открита военна намеса. В самия алианс няма подкрепа за това”, предупреждава Робин Ниблет, директор на лондонския институт Чатъм хаус, според когото срещата на върха ще бъде преди всичко възможност за НАТО да демонстрира, че на нея може да се разчита.

“НАТО е изправена пред по-различна стратегическа обстановка в сравнение с преди половин година или година, защото се засилват заплахите по източната й граница с Украйна и по южната й граница със Сирия, Ирак и Сахел”, обобщава той,

“Всички са съгласни, че трябва да се намери нов баланс на стратегическите мисии на алианса в полза на колективната отбрана, това означава връщане на акцента към основополагащите принципи”, обяснява той. “Благодарим ти, Путин, благодарение на теб нещата са ясни”, шегуват се някои дипломати в централата на НАТО в Брюксел, която отбелязва тази година 65-ата си годишнина.

Принципът “всички за един” в случай на нападение срещу една от страните членки е в основата на Североатлантическия договор, в член пети. “Застраховка живот срещу всякакви нападения”, от която Украйна, която не е член на НАТО, не може да се възползва. Но страните от бившия социалистически лагер, които се присъединиха към НАТО (балтийските страни, Полша, Румъния и България), се опасяват да не ги сполети същата съдба, ако Западът не реагира твърдо.

15 хиляди войници мобилизирани за два дни

Украйна иска да поднови процеса на присъединяване към НАТО, прекъснат през 2010 г. от управляващи, които тогава бяха проруски настроени.

Алиансът прекъсна практическото си сътрудничество с Русия много бързо след анексирането на Крим. Реториката му към Москва стана много войнствена. Като част от развихрилата се информационна война организацията разпространи сателитни снимки, показващи, че в Украйна има руски войски.

НАТО значително активизира военните си учения в Източна Европа и бяха взети мерки за успокояване на балтийските страни и Полша - изпращане на бойни самолети, или в случая с Румъния - на фрегати в Черно море.

Стратезите на НАТО бяха изненадани от бързината, с която се оказа, че може да действа руската армия, “способна да мобилизира 15 хиляди души за два дни без предизвестие”, подчертава дипломат. В отговор се очаква в Уелс да бъде приет План за готовност за действие (Readiness action plan, RAP), целящ разполагане на войски в рамките на няколко дни. Някои страни, като Полша, обещаха да увеличат бюджетите си за отбрана.

“Важното е в бъдеще да има по-видимо присъствие на НАТО на Изток”, обясни генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. Според него Русия е увеличила с 50 на сто разходите си в областта на сигурността за последните пет години, ...

Най-безопасният модел, създаван някога

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244836_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%2C+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0

 Изцяло новото Volvo XC90 предлага най-всеобхватния и технологично усъвършенстван стандартен пакет за безопасност, наличен в автомобилната индустрия. Той включва две технологии за безопасност, приложени за първи път в света – това са пакет за защита от внезапно напускане на платното и система за автоматично спиране на кръстовище.

 

При внезапно напускане на пътното платно новото Volvo XC90 отчита случващото се и предните предпазни колани се затягат, за да бъдат пътниците в изправено положение. За да се предотвратят травми на гръбначния стълб, между седалката и нейната рамка е внедрен допълнителен детайл за абсорбиране на енергията. Той смекчава вертикалните сили, които могат да възникнат, ако автомобилът направи по-твърдо приземяване.

 

Напълно новото Volvo XC90 е първият автомобил в света с технология, която може да осъществява автоматично спиране, ако водачът завие пред бързо приближаващо превозно средство. Това е често срещан сценарий по натоварените градски кръстовища, както и по магистралите, където разрешената скорост е по-висока. Системата City Safety става общото наименование за всички функции за автоматично спиране на Volvo, които се предлагат като стандартно оборудване в новото XC90. Понастоящем те обхващат защитата на превозни средства, велосипедисти и пешеходци, минаващи пред автомобила - както през деня, така и през нощта. Новото Volvo XC90 е първата стъпка на шведската марка към автомобили със самостоятелно управление. В новия всъдеход за първи път ще бъде интегрирана нова функция, която автоматично следва предното превозно средство при движение със спиране и потегляне. Тази функция ще осигури радикално опростено полуавтономно шофиране. Новото XC90 е поредната стъпка към глобалната цел на шведите, която компанията планира да постигне до 2020 г. - никой да не загине или да не претърпи сериозно нараняване в нов автомобил Volvo. Резултатът е новото XC90, което безспорно е един от най-сигурните автомобили, създавани някога.

Оранжев код в 8 области за интензивни валежи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244835_%D0%9E%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%B4+%D0%B2+8+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0

 Оранжев код е обявен за 3 септември в 8 области на Северозападна и Централна България заради интензивни валежи, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, София област, Ловешка, Габровска, Пловдивска и Старозагорска. В тези области очакваните количества дъжд за денонощието ще бъдат около 30-60 л/кв.м. За останалите 20 области в страната обявеният код е жълт заради обилни валежи.

В областите на Югозападна и Южна България, включително в София очакваните количества дъжд за денонощието са 20-40 л/кв.м. На североизток и изток очакваните количества дъжд за денонощието са 15-30 л/кв.м. Ще духа умерен, временно силен вятър от изток-североизток.

Валежите още от сутринта ще обхванат цялата страна. На места ще са придружени от гръмотевици. По-големи количества валежи се очакват да паднат в Западна и Централна България. Вятърът от изток-североизток ще се усили - ще е умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно и силен. Температурите ще се понижат и преобладаващите максимални ще са от 21° до 26°, в североизточните райони, където ще завали по-късно след обяд до 28°, в София около 21°.

Над планините ще бъде облачно и ще вали дъжд. Ще има и гръмотевична дейност. Вятърът ще е умерен, временно и силен от изток-югоизток. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 м ще достигне 16°, на 2000 м около 10°.

По Черноморието облачността ще е значителна. С прекъсвания ще превалява дъжд. По-интензивни и на повече места ще са валежите по южното крайбрежие. Ще духа умерен, временно и силен вятър от изток-североизток. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще са 24°-26°, близки до тази на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Нов дълг - наливане на пари в пробита бъчва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244834_+%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3+-+%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D1%87%D0%B2%

 Един бъдещ външен заем, за който непрекъснато говори Бойко Борисов и политици от неговата партия, в цифри, различаващи се с милиарди, ще бъде наливане на пари в пробита бъчва.

Част от тях ще минат през едни ръце и ще изчезнат безвъзвратно, а за обикновените българи ще остане само сметката за плащане. Реалното състояние на държавните финанси е известно на много тесен кръг хора. Различните цифри, които се подхвърлят в публичното пространство следва да бъдат разглеждани с по-голяма или по-малка доза скептичност, която варира спрямо източника на тази информация и служи като коректив.

Доскоро БНБ се водеше като един от най-надеждните източници на информация. След кризата с КТБ предполагаме за две възможности - или БНБ умишлено подава грешна информация (сценарий, при който трябва да се разгледа възможността за търсене на отговорност от управителното и тяло-бел.а.) или прави това поради некомпетентност. Логичен е въпросът- ако БНБ дава грешна информация за една банка, то следва ли да се вярва на данните, които тя предоставя за останалите? И още по важния въпрос: трябва ли да имаме доверие на БНБ , когато предоставя цифри за цялостното състояние на държавните финанси? Вторият възможен източник на информация е Министерството на финансите. Напълно възможно е данните, излизащи от там, да бъдат "адаптирани" съобразно политическата сила, която го управлява. И в този случай нещата трябва да се преценяват внимателно. На трето място, горните две групи данни следва да се пречупят през данните, подавани от КФН и НОИ. Само подобен комплексен подход би гарантирал, че решение за взимане на нов външен заем е обосновано и стъпва на истинските икономически потребности на държавата, а не на нечии, да ги наречем "капризи".

За съжаление, не съм видял да е направен подобен анализ, който да бъде представен по адекватен начин. Публичното говорене за евентуален нов държавен дълг е разделено на два радикално противоположни лагера: едните казват: "няма пари - трябва заем", другите твърдят точно обратното: "не е страшно - няма нужда от нов заем". В подобна ситуация въпросът за ново външно финансиране преминава от плоскостта на безпристрастния експертен анализ към плоскостта на нечии политически, групови или дори лични интереси.

Задаваме си и въпроса кому е необходимо преговорите за нов дълг да бъдат стартирани от служебното правителство? По този начин е налице нарушение на Конституцията, която изрично определя, че служебно правителство няма право да влиза в заемни отношения. Разбира се, подобни преговори могат да бъдат стартирани от служебния кабинет и да бъдат довършени от редовното правителство след изборите, но не мисля, че кабинетът "Близнашки" следва да се разфокусира от основната си задача - провеждане на максимално честни избори.

Интересно е заключението, че пари в бюджета няма и не се очертава да има. Бюджетните приходи подлежат на структурни и сезонни флуктуации, а това, че в момента може да има недостиг не означава, че до края на годината той не може да бъде наваксан. Особено като се има предвид, че фискалните приходи винаги имат един времеви отрязък, в който се наблюдава динамиката на стопанската активност.

А приказките за "апокалипсиса в държавните финанси" не могат да се приемат за чиста монета. Макар да съм склонен да приема крайни оценка не само за финансовата система, но и за състоянието на държавата като цяло, страхувам се, че сегашното положение е плод на груповите усилия на цялата политическа класа. Повтарям- на целия политически елит. В този смисъл, предложение на една от политическите сили да се тегли нов дълг единствено може да носи дискомфорт и пълзящо отчаяние.

Комитетът за защита на журналистите осъди убийството на американския журналист Стивън Сотлоф

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244833_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%8A

 Комитетът за защита на журналистите осъди убийството на американския журналист Стивън Сотлоф , предаде РИА Новости.
„Журналистите знаят, че да отразяваш война само по себе си е опасно и че може да бъдат убити в кръстосания огън. Но екзекуцията пред камера, само за това, че си репортер, е чисто варварство. Ние решително осъждаме убийството на журналиста Стивън Сотлоф”, заяви изпълнителния директор на Комитета за защита на журналистите Джоел Саймън.

Промени в японското правителство

http://asia.actualno.com/Promeni-v-japonskoto-pravitelstvo-news_48068.html

Министърът на външните работи на Япония Фумио Кишида, който днес, заедно с останалите членове на кабинета подаде оставка, запазва поста си в обновения състав на правителството, съобщават местните м...

ЕК и Русия договарят цената на газа за Украйна

http://europe.actualno.com/EK-i-Rusija-dogovarjat-cenata-na-gaza-za-Ukrajna-news_48072.html

Европейската комисия утре ще има разговори на експертно равнище с Русия в опит да реши спора с Украйна за цената на природния газ, обяви еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер. "Първо ...

Всички набелязани отрязаха Левски

http://bgfootball.actualno.com/Vsichki-nabeljazani-otrjazaha-Levski-news_48069.html

Всички набелязани от Левски нападатели са отказали предложенията за договори на "сините", пише "Преса". Причината е, че нито един от тях не е съгласен с финансовите условия, които ...

ЕВН: При една по-тежка зима, ще има аварии

http://business.actualno.com/EVN-Pri-edna-po-tejka-zima-shte-ima-avarii-news_48070.html

При една по-тежка зима, ще има аварии. В момента имаме одобрени инвестиции в мрежата в размер на 60 млн. лв. годишно при необходими 130-140 млн. лв. Това заяви членът на УС на ЕВН Калина Трифонова в е...

Русия ще промени военната си доктрина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244832_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 Основният документ, деклариращ военната политика на Русия ще бъде променен още в тази година, заяви заместник-секретарят на руският Съвет за сигурност Михаил Попов, пише „Взгляд”.
По неговите думи, уточняването на военната доктрина, приета преди 4 години, е необходимо, във връзка с промяната на външнополитическата обстановка и реформите в руската армия.
„Това е свързано с възникването на нови военни опасности и заплахи за Руската федерация. Аз не се съмнявам, че въпроса за приближаване на военната инфраструктура на страните-членки на НАТО към границите на нашата страна, в това число по пътя на разширяване на блока запазва своето място сред външните военни опасности за Русия. Все по-явен става стремежът на САЩ и АНТО да увеличат стратегическия си настъпателен потенциал. Става въпрос за развитието на ПРО, приемането на нови концепции за използването на войските и силите и разработването на принципно нови средства на въоръжена борба”, добави заместник-секретарят на руският Съвет за сигурност.

Новият "Ленд Роувър Дискавъри" дебютира със седем места

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/09/03/2373423_noviiat_lend_rouvur_diskavuri_debjutira_sus_sedem_mesta/?ref=rss


"Ленд Роувър Дискавъри" за първи път ще има и версия със седем места, съобщиха днес от компанията при представянето на автомобила. За момента излязоха подробности за версията "Спорт".

При създаването на новия "Ленд Роувър Дискавъри спорт" стремежът е бил да се направи модел, който да комбинира премиум излъчване с изключителна практичност. Сред любопитните неща в колата са четирите изхода за 12V и шест USB изхода, разпределени по трите реда седалки в автомобила. Информационният...

ВВС на САЩ са нанесли пореден удар по позициите на екстремистите от „Ислямска държава” в Ирак

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244831_%D0%92%D0%92%D0%A1+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0

 Самолети на ВВС на САЩ са нанесли пореден удар по позициите на екстремистите от „Ислямска държава” в Ирак, съобщи РИА Новости.
По данни на Обединеното командване на въоръжените сили на САЩ, военно-въздушните сили са нанесли един удар в района на най-големия язовир в Ирак, разположен в близост до град Мосул. В резултат са унищожени или повредени 16 бойни автомобила на джихадистите.

САЩ ще изпратят допълнителни 350 военнослужещи в Ирак

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244830_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8+350+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BB%D1

 Американският президент Барак Обама е одобрил изпращането на 350 войници допълнително, за защитата на американското посолство в Багдад и прилежащите към него сгради, пише Chicago Sun Times .
Белият дом заяви, че Държавният департамент е поискал допълнителен военен персонал за защитата на американските дипломатически сгради и персонал в столицата на Ирак. Министерството на отбраната е разгледало молбата и е препоръчало изпращането на военнослужещите.
По данни на Белия дом, одобрените от Обама допълнителни военни сили няма да изпълняват бойна роля.
Пентагонът от своя страна заяви, че повечето военнослужещи са пехотинци, а някои от тях са морска пехота.
След разполагането на допълнителните 350 военнослужещи в Ирак, общата численост на американските военнослужещи в страната ще надхвърли 1000 души.

Театърът е по-популярен от футбола ни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244829_%D0%A2%D0%B5%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B8

"Стига бе, не може да бъде!“ - вероятно ще си кажат много хора, когато видят заглавието. Но такива са фактите – поне според статистиката.

През 2013 г. за драматични и куклени постановки са продадени над 1,6 млн. билета. В същото време мачовете от „А“ група, сезон 2013-2014, са с обща посещаемост под 500 хиляди. Е, никой не може да е сигурен още колко фенове на футбола следят любимите си отбори по телевизията и радиото - но пък и не сме тръгнали да доказваме, че у нас културата е повече на почит от спорта.

Като говорим за арт предпочитания обаче, на най-голяма публика у нас през 2013 г. се радва киноизкуството - посещенията в киносалони са 4,76 млн. Зрителите избират предимно американските филми и все по-често пропускат българските. През последните години музеите печелят все повече посетители, все по-често ходим на оперни и балетни постановки...
Но издателите предлагат все по-малко книги, а тиражите на преводните заглавия значително превъзхождат тези на родните.

У нас, както и в Европа, културата се попива най-често от телевизията и радиото. 72% от жителите на Стария континент гледат или слушат програма на тема изкуство поне веднъж в годината, сочат данни от последното изследване на „Евробарометър“ в края на 2013-а. В това отношение ние сме в златната среда - със 71%, доста зад водача Швеция - с 89%, и далеч пред последните в списъка - гърците (54%).

Второто любимо занимание на европееца е четенето - едно също сравнително евтино удоволствие, което освен това може да се практикува както в градския транспорт, така и на плажа, а и без да се излиза от къщи. 68% от хората в страните на ЕС прочитат най-малко по една книга за 12 месеца. В България читателите обаче далеч не са толкова често срещано явление. Близо половината от анкетираните - 45%, не са прочели дори едно заглавие за година. И ако в Швеция в тази категория са само 10% от хората, почти навсякъде на юг – дали заради по-хубавото време или поради нещо друго - не обичат да залягат над книгите. На опашката след нас са кипърци, гърци, румънци и португалци. В страната на Васко да Гама 40% от хората не са посегнали към литературно произведение.

Третото място се дели от ходене на кино и от посещенията на исторически обекти – всеки втори избира и двете поне веднъж годишно. Българите определено отдават дан на обиколките по крепости - може би и затова сме свидетели на

истински бум

по възстановяването им напоследък.
41% от хората у нас посещават културно-исторически паметници, точно колкото италианците и малко странно, но доста повече от гърците, сред които едва 22% обикалят подобни забележителности.

В киносалоните у нас влизат 29% - далеч под средните за Европа 52% - което ни поставя на предпоследно място, само пред Румъния с 20%.
Изложбите и музейните експозиции привличат средно 37% от европейците. В тази област ние сме с едва 26% - доста назад от първенеца Швеция (76%), а в компанията след нас са Полша, Португалия, Кипър и на опашката Гърция (16%).

Ходенето по концерти е факт за малко повече от една трета от хората в Европа - 35%. В музикално отношение не се представяме толкова зле - при нас процентът е 30%, а дори музикална нация като италианците ходи по-рядко - 26%.

В библиотеки влизат само 18% от българите при средно 31% за страните в Европа, които смятат, че книгите вкъщи не стигат. Слабата посещаемост едва ли е следствие от голямото богатство на домашните ни колекции, но пък тук освен „обичайните заподозрени“ Гърция (10%) и Кипър (8%) по-назад от нас е и Люксембург (17%). Не е за хвалба – голяма част от жителите на града държава само спят в дома си, явно четат из съседните Германия, Белгия или Франция.

В Европа театърът изостава спрямо библиотеките - средно 28% от хората гледат на живо най-малко една постановка годишно. Тук ние се записваме с приличните 24%, докато нации със сходно близко политическо минало – румънци, поляци и унгарци, са по-назад от нас. Дори французите и испанците гледат по-малко театър от нас - по 21%.

Най-слаб интерес
у европееца будят

балетът и операта, привличащи едва 18% от населението. В България все пак всеки десети човек отива на подобен спектакъл поне веднъж годишно (колкото и румънците), но пък след нас опашката не е дълга - Унгария, Кипър и Гърция. Както може да се очаква, португалците са най-незаинтересовани от тези изкуства - с 8%.

В сравнение с последното подобно изследване на „Евробарометър“ предпочитанията на европейците почти не са се променили. Популярността на културните занимания е нараснала, с изключение на балета и операта, които продължават да привличат същата не особено голяма публика.

Ако се питате какви са причините много хора да се отказват от култура, според данните от изследването те са основно три: най-вече липса на време, на интерес и по-рядко - на пари. У нас анкетираните посочват като най-честата причина да не четат недостига на време (44%); да не ходят на концерти – скъпите билети (25%); а липсата на интерес е решаваща за 50% от хората, което не посещават оперни и балетни спектакли.



Скарлет Йохансен в „Люси“ - филмът на Люк Бесон, събрал най-много зрители в първия си уикенд у нас от началото на 2014 г.


Киното и филмите

Нарастването на кинозрителите не е случайно - през последните пет години броят на екраните расте и те вече са 157 (от 109 през 2008 г.). През 2013-а у нас има 40 кина, като девет от тях са синеплекси (с 8 или повече екрани). Така от 159 хил. (през 2008 г.) броят на прожекциите стигна 249 хил., а зрителите се увеличиха двойно - от 2,4 млн. на 4,76
млн. И вероятно ще стават повече. През 2014 г. нова киноразпространителска верига отвори кино с 6 салона в София, а собствениците й се зарекоха през следващите 5 години да открият още 100 екрана.

Да видим обаче как в този обнадеждаващ подем се разполага българското кино. През 2012-а посещенията на български филми са били 257 хиляди. А през 2013 г. пет пъти (!) по-малко - 51 хиляди. Най-балансираното съотношение между наши, европейски и американски филми има, естествено, в София (заради фестивалите и прожекциите в Дома на киното, „Евросинема“ и „Одеон“) - съответно 177, 555 и 889 филма. Извън столицата картината е по-различна. В Плевен например Холивуд е представен с 67 филма, Европа с 3, а българското кино напълно отсъства. Пред 2013 г. произведените български игрални филми са 13, но само 6 от тях са предвидени за разпространение в киномрежата - точно два пъти по-малко, отколкото през 2012- а, когато нашето кино произвежда 12 заглавия за голям екран.


Театърът

Театралната реформа бе гордостта на министър Вежди Рашидов и изглежда ако не друго, то поне числата напълно го подкрепят. При общо взето един и същи брой драматични театри в страната от 2011-а насам се забелязва значително повишение на броя на постановките, представленията и най-вече на зрителите. Посещенията на театър (заедно с оперните, балетните, оперетните и оперно-филхармоничните спектакли) са се увеличили от 1,660 млн. (2010 г.) на почти 2,2 млн. през 2013 г. Ръстът в публиката само на оперните и балетните спектакли през последните 13 години е още по-впечатляващ - от 61 хил. на 259 хиляди.


Музеите и галериите

Музеите като че ли бяха най-амбициозният ангажимент по време на управлението на ГЕРБ. При откриването на Музея на социалистическото изкуство през септември 2011 г. тогавашният министър на културата Рашидов обяви, че тези институции ще привличат много чужденци, които досега са идвали в България най-често заради евтиния алкохол.

Още от 2000-ната посещенията на музеи у нас бавно, но неотклонно растат. През 2013 г. те са 4,64 млн., с което почти настигат зрителите в киносалоните. Колкото до чужденците, числата сочат обратното - от 1,137 млн. през 2008 г. през 2013 г. са се свили до 780 хил. Все пак най-големият проект - „Българският Лувър“, още не е отворил врати.


Книгите

Тенденцията в книгоиздаването да се появяват по-малко заглавия не е нова, но ако през 2012 г. те са били 7213 (не само художествена литература, а всички), то през 2013 г. те са 5939. По-малки - и то значително, стават и тиражите. През 2000 г. у нас са се падали по 12 книги на 10 души, а през 2013 г. бройката им е спаднала наполовина - по 6. И това не са прочетените заглавия, а само издадените през годината. За миналата година в художествената литература изданията от български автори (1480) са два пъти повече от преводните книги - 862. Но общият тираж на чуждите автори - 945 хил., е с 20% по-голям от този на родните - 762 хиляди.


Богати и бедни

Ако у нас бюджетът за култура за 2013-а бе 123 млн. лв., то в повечето европейски страни числата са доста различни. В Германия държавата харчи за култура над 9 млрд. евро годишно, във Франция - 12 млрд. евро, Испания - почти 7 млрд. евро. Но да оставим големите и да погледнем страните с население близко по българското: Австрия - почти 2,3 млрд., Швеция - 2,6 млрд. евро. Да оставим и богатите и да видим по-бедните и бившите соцстрани. Унгария - 600 млн. евро, Естония - 250 млн. евро, Румъния - 885 млн. евро, Хърватия - 312 млн. евро. Безспорен шампион в „нашия лагер“ е Чехия с 1,1 млрд. евро за култура. Накрая нека проверим как се справят и най-бедните, които дори още не са членове на ЕС: Македония - 51 млн. евро, Сърбия - 217 млн. евро.


Концертите

През миналата година концертите в страната също са събрали повече публика, отколкото футболът. 632 хил. посещения на 1394 концерта е отчела статистиката. В тази бройка се включват фолк, поп и рок концертите (които НСИ брои заедно в графа „естрадни“), фолклорните, симфоничните, камерните... Най-много и с най-висока посещаемост са били „естрадните“, продали близо 300 хил. билета. През последните години в това отношение няма особена динамика, но разликата в сравнение с 2005-а е смущаваща, защото тогава посещенията са били доста повече - над 1 млн., а концертите доста по-малко - 165. През годините посещенията на симфонични и камерни концерти са устойчива бройка - винаги някъде около 90 хиляди.

 
 

Меркел ми каза: „Спечели изборите, после ще ви помогна“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244828_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%BC%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%3A+%E2%80%9E%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0

 Бойко Методиев Борисов е роден на 13 юни 1959 г. Бивш главен секретар на МВР (2001-2004), бивш кмет на София (ноември 2005 - юли 2009) и бивш министър-председател на България (юли 2009 - март 2013). Лидер на партия ГЕРБ от 10 януари 2010 година.


- Изненадахте ни, г-н Борисов, с новата формула за управление, която визирахте преди два дни: ГЕРБ, Реформаторският блок и Германия. Да не би да се е родила след срещата ви в Брюксел с Меркел?

- Винаги съм смятал, че Германия е моторът в Европа. Традиционните връзки и приятелства с тази държава, които имам не само аз, но и моите колеги в партията, са важни за България. Германските фондации „Конрад Аденауер“ и „Ханс Зайдел“ 15 години подкрепят ГЕРБ. Смятам, че за България немският модел на управление е най-устойчив. И когато говорим за инфраструктура, за социална политика, за здравеопазване, дори и за футбол, винаги можем да дадем Германия като добър пример. 

- Какъв съвет ви даде г-жа Меркел?

- Нямам навика и не е признак на добра култура да се оповестяват разговорите на четири очи. Но моите срещи с Жан-Клод Юнкер, с премиера на Полша Туск, който вече е председател на Европейския съвет, както и с Жозеф Дол, са изключително приятелски. Имал съм повече от 60-70 разговора с тях. Ние познаваме семействата си, живота си, навиците си. Дори в шегите и в закачките ни по време на почивките ние утвърждаваме връзките си. За моя радост и за зла участ на опонентите ми в момента аз съм от тези политици, които представляват интерес и за европейските медии.

- Отбягвате отговора на въпроса какво ви каза Меркел в половинчасовия разговор на четири очи?

- Спечели си изборите, ела тогава при мен, и ще ви помогна.

- Но Меркел направи широка коалиция, която за България като че ли е невъзможна засега. Меркел покани социалдемократите във властта. А вие отхвърляте подобна възможност. Защо?

- Защото след падането на Берлинската стена в Германия са създали истинска Социалдемократическа партия, а у нас БСП само си смени табелата. Нашите социалисти/комунисти си запазиха дори номерацията на конгресите и продължават най-нагло да си броят днес 48-и конгрес. Не може да има прилика между социалдемократите в Германия и в България.

- Но на вас, г-н Борисов, трудно ви върви и диалогът с реформаторите. Да не би пък вината да е у вас?

- Не, не е по наша вина. За реформаторите освен добро друго нищо не сме казали.

- Е, как? Пратихте ги при техния „драгалевски вожд“.

- Кога ги пратих? След като извадиха онази безумна декларация, насочена към мен и с неизпълними условия в нея.

- Не сте ли се питали защо Радан Кънев има такова негативно настроение срещу вас? Опитвали ли сте се да разберете двамата като мъже?

- Аз многократно съм се виждал с него и съм търсел диалог. В срещите ни никога не съм виждал подобно отношение към мен. Напротив, държи се нормално, той е много слънчев и приятен човек, когато разговаряме лично. И като го видя след това по телевизията как му избива студена пот, с какво огромно напрежение споменава името ми, оставам изумен. 

- На какво го отдавате това политическо двуличие?

- Не мога да кажа, че е двуличие. Може би това е тяхната политика - да се разграничават от нас, за да привличат гласове, иначе си мислят, че аз им преча. Години наред г-н Костов
водеше такава политика срещу ГЕРБ, докато той изпадна от парламента, а ГЕРБ растеше, растеше и побеждаваше на всички избори досега. 

- Като че ли реформаторите имат комплекс от ГЕРБ. Радан Кънев каза: „Ние не искаме да сме брошки на никое управление, не искаме да ни броят за интелектуалци с болонки.“ Това е някакво чувство за недооцененост.

- Изобщо не е нужно да имат комплекси. Единственият случай, в който аз си позволих да им повиша тон, е след декларацията им, в която те посочват кой може да е премиер и кой не. Това го решават хората, те определят коя партия с каква програма ще управлява. Аз никога не си поставям летвата какъв да стана. Но дори не това ме подразни в декларацията им, а изразните средства, които употребиха - че те не са кучета, които вземат трохите от трапезата на владетеля.

Тогава ги пратих при драгалевския им вожд. Защото аз не съм владетел. Аз си подадох оставката, за да има мир в страната, въпреки че бяхме първа политическа сила. Кой владетел е правил това? Абсолютно ненужни обиди, ненужни сравнения! На мен това ми звучи като някоя изоставена жена, която очаква на всяка цена комплимент. Партиите в РБ трябва да знаят, че всяка една от тях да има дори по 1-2% - това са все десни избиратели. А заедно с многото наши избиратели ставаме сила. Но РБ са млада партия, да се надяваме, че бързо ще преодолеят и тези проблеми на пубертета.

- Възможно ли е внушението Борисов да не е премиер, за което настоява Кънев, да идва някъде от Европа?

- Като гледате какви са отношенията ми с Дол, с Юнкер и с Меркел, смятате ли, че това е възможно? Това са измишльотини!

- Но в средите на реформаторите се говори, че именно Европа иска Томислав Дончев за премиер.

- Това не е честно спрямо избирателите. Това е същото задкулисие, срещу което уж реформаторите се борят, а те ми го предлагат сега. И това ме притеснява при тях. Ще слагаме за премиер някой тип „Орешарски“, на когото да му дърпаме конците. Чисто технологично искам да им кажа защо съм против. За да станеш премиер и да имаш кабинет, трябва
да имаш подкрепата на парламентарно мнозинство. Приемаме техния вариант - дали ще е Томислав, или Иван Иванов, няма значение. Този премиер, за да вкара в сряда на Министерския съвет дадени решения, той трябва да ги съгласува с парламентарната група и с лидера на парламентарната група Борисов. Само че Борисов си е отишъл у дома и
този премиер трябва да дойде да ме пита, защото на другия ден може и вот на недоверие да получи. И след една седмица няма да е премиер. Такъв тип управление ли искат реформаторите? Такъв тип управление ли искат българските граждани? Защо германците искат да знаят кой носи отговорност, французите искат да знаят кой управлява? Същото е в Турция с Ердоган, в Русия с Путин, в САЩ с Обама, дори в Полша с Туск. Практиките показват, че страни с два или три мандата на управление бележат икономически ръст. Същото го показват и градовете, в които управлява ГЕРБ. Там, където има два мандата: в София, в Стара Загора, в Бургас - тези градове вече са различни от другите. И сега България щеше да е друга, ако не бяхме допуснали този експеримент - управлението на „Атака“, БСП и ДПС с един псевдопремиер, какъвто беше Орешарски.

- Ще правите ли Методи Андреев вътрешен министър?

- Не!

- А Близнашки - правосъден министър?

- Аз не знам за това. Имам една голяма молба - въпреки интереса на хората нека до 5 октомври, до резултатите на изборите нито един човек в ГЕРБ, включително и аз, да не си мисли за постове. Единственото, което ме интересува в момента, е как да създадем условия на стабилност в тези невероятно трудни месеци, които ни предстоят. Искам ноември, декември, януари, февруари да минат по-бързо, ако можеше да ги прескочим някак си като държава, ще е най-добре. Защото тогава идват големите падежи, големите плащания. И аз истински съжалявам, че моите политически опоненти не искат да вникнат в тежката финансова картина на България. Фискалният резерв е продънен, милиарди са натрупаните дългове, има дупка в енергетиката, в здравната каса, трябват пари за заплати, за БДЖ, за земеделците. Януари ще изпаднем в тежка ликвидна криза. Тогава, като се затърчим да търсим пари от банките, лихвите ще са високи. Сега са евтини парите и затова сега трябва да се вземат заеми. И ще дадем стабилност на държавата.

- Президентът поиска увеличение на военния бюджет от 1,3 на 1,5% от БВП, което означава, че 200-300 милиона трябва да отделите за 2015 година. Ще се подчините ли на това негово разпореждане?

- Категорично не! Първо ще си направим държавата, после ще воюваме. Когато няма пари за пенсии, за майчинските, за финансиране на европейските проекти, откъде да намерим
200-300 милиона за армията?

- Но Плевнелиев отива утре на срещата на върха на НАТО в Уелс с такъв ангажимент.

- Той може да обещае колкото иска, негово право е, аз не му се бъркам. Ние сме най-бедната държава и крайно време е и руснаци, и американци, и всички да разберат, че не може от най-бедната държава и от най-бедния народ само да искат.

- Ще изпълните ли военната стратегия на Шаламанов, която, макар и редактирана, визира бъдещи войни, без да споменава Русия?

- Ние сме прогнозируем евроатлантически партньор и нашите задължения към НАТО са ясни и точни. В най-голямата финансова криза правителството на ГЕРБ изплати договорените 300 милиона за военни хеликоптери. Нека този, който договаря днес, да знае, че когато друг плаща и този друг е народът, трябва да бъде по-скромен в договарянето. Защото при тази ликвидност в държавата как ще реагират хората, като започнем да си купуваме самолети и танкове?

- Смятате ли, че Русия е заплаха за националната ни сигурност и трябва да я третираме като враг?

- В програмата на ГЕРБ ясно и точно е казано - Русия е стратегически партньор за България, тя е огромен пазар за нашите стоки. Когато обаче имаме проекти, които не са изгодни за България, винаги съм ги спирал: и „Белене“, и Бургас-Александруполис. А за „Южен поток“ сме оказвали максимално съдействие да се случи, защото това е добра алтернатива за Европа. Неслучайно канцлерът Меркел ми каза: „Военната намеса и военното решение на кризата са абсурдни за Украйна.“ Тук не става въпрос да се въоръжаваме и да плашим руснаците с война, защото нещото, от което най-малко ги е страх в Русия, това е да воюват. В същото време в Украйна умират хора и ние не може да търпим това в XXI век. Двете страни трябва да постигнат политическо решение. Както каза г-жа Меркел: „Да седнат на масата на преговорите и докато с Путин не се разберат и не започне мирно решаване на конфликта, да не стават.“

- Грешката, която няма да повторите във властта?

- През тази година и кусур време, в която наблюдавах коалицията БСП-ДПС-„Атака“, си направих извода - ще се опитам да не превръщам опозицията във враг. Това, разбира се, пак зависи от резултатите на изборите. Когато имаш висок резултат, можеш да бъдеш по-широко скроен, можеш да потърсиш в другите партии някаква подкрепа за политики, това създава и стабилност в страната. А това е най-важното в момента. Ако има стабилност, има инвестиции, има спокойствие. Виждате вече, че и големите медии на Запад започват да поставят като най-голям проблем стабилността.

- Но у нас имаме проблем с коалиционната култура и често ви критикуват за липсата й.

- Коалиционната култура в Европа включва и отношението на малките партии към големите. Засега към нас има само претенции. Само ние и ДПС не сме поставили условия към някого. Всяка сутрин слушам кой какво иска от нас. Нека да изчакат изборите, да видим зад коя партия колко гласа стоят, и тогава можем да говорим за правителство, за коалиции и т.н.

- А ако видите отново да протестират под прозорците ви, както се мълви, че се готвят бунтове срещу монополите, пак ли ще хвърлите оставка?

- Оставката ми беше на четвъртата година в края на управлението, 2-3 месеца преди редовните избори, и нямаше смисъл да се напряга държавата. Сега най-важното е да има висока избирателна активност. Ако имаш милион и половина гласували за даден тип управление, това, че ще излязат после 5-10 000 на улицата, не е притеснително. Протестите са част от демокрацията. Но като гледах в последните дни Флейтата (Кристиян Коев - б.р.), преди това като гледах разни протестъри от февруари и слушах какви пари са им давани и като чувам, че зад това са стояли ДПС, БСП и „България без цензура“, си правя сериозен извод. Тогава приемах протестите като нещо чисто и съкровено и затова се съобразих с тях. Сега започнах да разбирам, че силно съм преувеличил моралния облик на протестиращите тогава.

- Думичката „реваншизъм“ ще я превърнете ли в част от управлението?

- Аз съм доказал, че не съм реваншист. По време на моето управление началник на Генералния щаб, и то с продължен мандат, беше генерал Симеонов, а той сега е в БСП. Не съм си позволявал да гоня кадри, дори и тези, които по-късно ме предадоха. Помните ли шефа на НАП Красимир Стефанов - четири години го държах на това място, и депутат стана при нас, и ни предаде в един момент. Така че трябва да бъдем внимателни за всеки човек, защото на село казват: „С чужди коне не се оре нива.“ Мога да гарантирам, че там, където има професионалисти, те са си останали там и ще си останат. Но там, където има съмнения за професионализъм или за нещо друго... Как може например един директор на АЕЦ „Козлодуй“ да подпише договор за 15-20 милиарда и да не излезе пред обществото да каже какво е подписал или кой го е накарал. Кой носи отговорност за това?

- Вие ли спасихте шефа на военното разузнаване Веселин Иванов от уволнение, за каквото се говореше допреди няколко дни?

- Просто си казах на глас мнението и се радвам, че се съобразиха. Иначе аз нямам влияние върху правителството.

Сова Харис: 5 партии влизат в парламента

http://izbori2014.actualno.com/Sova-Haris-5-partii-vlizat-v-parlamenta-news_48066.html

Ако парламентарните избори са днес ГЕРБ получава 43.2%, а БСП 31.4%. Това сочат данните от социологическото проучване на Сова Харис по поръчка на Агенция БГНЕС. ДПС получава 11.1%, България без цен...

Любим виц на Деси Цонева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4276797

Любим виц на Деси ЦоневаДвама евреи - големи приятели, си говорят: - Ако имаш 2 яхти, ще ми дадеш ли едната? - Естествено! - Ако имаш $ 2 млн., ще ми дадеш ли единия? - Разбира се. - А ако имаш 2 кокошки, ще ми дадеш ли едната? - Е, не си честен. Знаеш, че имам 2 Любим виц на Деси ЦоневаДвама евреи - големи приятели, си говорят: - Ако имаш 2 яхти, ще ми дадеш ли едната? - Естествено! - Ако имаш $ 2 млн., ще ми дадеш ли единия? - Разбира се. - А ако имаш 2 кокошки, ще ми дадеш ли едната? - Е, не си честен. Знаеш, че имам 2

Гугъл търси пътя към изкуствения интелект

http://www.vesti.bg/novini/gugyl-tyrsi-pytia-kym-izkustveniia-intelekt-6021444

Компанията Гугъл (Google) работи по супербърз "квантов" компютърен чип, като част от виждането един ден машините да могат да мислят като хората.

Гугъл търси все по-активно пътя към изкуствения интелект

http://www.vesti.bg/novini/gugyl-tyrsi-vse-po-aktivno-pytia-kym-izkustveniia-intelekt-6021441

Компанията Гугъл (Google) съобщи във вторник, че работи по супербърз "квантов" компютърен чип, като част от виждането един ден машините да могат да мислят като хората.

Наводнения взеха 11 жертви в Китай

http://asia.actualno.com/Navodnenija-vzeha-11-jertvi-v-Kitaj-news_48062.html

Единайсет души загинаха, 27 са изчезнали, след като проливни дъждове се изсипаха върху град Чунцин и околностите му в югозападната част на Китай. Разрушени са хиляди къщи, съобщи във вторник държа...

Бан Ки Мун e потресен от убийствата на ИД

http://asia.actualno.com/Ban-Ki-Mun-e-potresen-ot-ubijstvata-na-ID-news_48065.html

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви в сряда, че е "възмутен" от показното обезглавяване на втори американски журналист, извършено от боец на "Ислямска държава" (ИД). &q...

Св. дякониса Фива

http://celebrate.actualno.com/Sv-djakonisa-Fiva-news_48063.html

За тази светица споменава Апостол Павел в посланието си до Римляни.    “Препоръчвам ви Фива - пише той, - наша сестра, дякониса при църквата в Кенхрея*; приемете я...

Протести и стачки на работещите в държавното дружество Напоителни системи ЕАД

http://society.actualno.com/Protesti-i-stachki-na-raboteshtite-v-dyrjavnoto-drujestvo-Napoitelni-sistemi-EAD--news_48067.html

Работниците и служителите от държавното дружество „Напоителни системи” ЕАД в клоновете „Мизия” (райони Враца и Монтана) и „Долен Дунав” (рай...

Терористичният акт в Беслан

http://chronicles.actualno.com/Teroristichnijat-akt-v-Beslan-news_48023.html

Терористичният акт в град Беслан на руската автономна република Северна Осетия в началото на септември 2004 година е дело на чеченски бунтовници, които превземат местно училище и задържат като заложни...

Всеки трети висшист без работа е икономист или юрист

http://society.actualno.com/Vseki-treti-visshist-bez-rabota-e-ikonomist-ili-urist-news_48052.html

Почти всеки трети от висшистите без работа у нас е икономист, юрист или с диплома от обществените науки като философия, социология, публична администрация и пр. Това показват данните на Агенцията по з...

Очаква ни дъждовен ден

http://society.actualno.com/Ochakva-ni-dyjdoven-den-news_48056.html

Ще има валежи, главно в югозападната половина от страната и на места те ще са интензивни. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър. Атмосферното налягане през деня слабо ще се повиши, но ще остане ...

Милица Гладнишка в нов детски спектакъл по "Тримата братя и златната ябълка"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4276726

"Приказки с оркестър" - така се казва новият детски образователен спектакъл по българската народна приказка "Тримата братя и златната ябълка", който актрисата ще води. Освен Милица Гладнишка разказвач става и актьорът Илия Велчев. Двамата ще излязат на сцената заедно с оркестър от класически и фолклорни инструменти, диригент и художници, които

Борсата в Токио започна срядата нагоре

http://www.vesti.bg/novini/borsata-v-tokio-zapochna-sriadata-nagore-6021440

Токийската фондова борса започна сесията в сряда с рязко покачване, възползваща се от покачването на щатския долар, който премина символичната бариера от 105 йени благодарение на позитивните показатели на американската икономика.

Концерт, открити студиа и изложба на “Аполония” за 80 г. БНР

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4276719

Елица Виденова, Силвия Чолева, Светлана Дичева, Людмила Борисова, Невена Праматарова и други водещи на програми по БНР ще четат свои творби на открито. Това ще стане в деня на държавното радио на Елица Виденова, Силвия Чолева, Светлана Дичева, Людмила Борисова, Невена Праматарова и други водещи на програми по БНР ще четат свои творби на открито. Това ще стане в деня на държавното радио на "Аполония" днес. Така нареченото STREET ЛИТ PARTY започва от 19,00 ч пред Амфитеатъра в Созопол. На същото място ще се разположат и артинсталацията

Мръсният къщен въздух разболява всеки трети човек

http://www.vesti.bg/novini/mrysniiat-kyshten-vyzduh-razboliava-vseki-treti-chovek-6021439

Всеки трети човек по света е вероятно да получи здравословни проблеми или дори да умре преждевременно заради замърсяването на въздуха в жилищните помещения, показва проучване, публикувано в сряда в британското медицинско списание The Lancet Respiratory Medicine.

Земната кора в Исландия е неспокойна

http://www.vesti.bg/novini/zemnata-kora-v-islandiia-e-nespokojna-6021438

В Исландия продължават трусовете с магнитуд близък до 5. Последният е с магнитуд 4,6 и стана в 22:53 часа UTC (01:53 часа бълг.време в сряда).

Филм по идея на д-р Емилова за 100 г. от рождението на Лидия Ковачева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4276828

Филм по идея на д-р Емилова за 100 г. от рождението на Лидия Ковачева събра лекари последователи на лечителката, известнибългари и излекувани с метода на омекотеното гладуване с плодове, чай и мед пациенти. На премиерата на лентата в Филм по идея на д-р Емилова за 100 г. от рождението на Лидия Ковачева събра лекари последователи на лечителката, известнибългари и излекувани с метода на омекотеното гладуване с плодове, чай и мед пациенти. На премиерата на лентата в "Шератън" в понеделник вечер публиката аплодира думите на д-р Емилова, че един ден Лидия Ковачева ще бъде призната

Ути готви на сцена във водата с 4-ма кметове на рибения фест в Царево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4276818

Специален гост на най-големия рибен фестивал, който Ути Бъчваров пак организира в Царево, ще е руският водещ Антон Зайцев от пътешественическия канал Специален гост на най-големия рибен фестивал, който Ути Бъчваров пак организира в Царево, ще е руският водещ Антон Зайцев от пътешественическия канал "Мая планета". Освен че ще е жури в състезанието по рибени чорби, той ще заснеме за поредицата как местните приготвят български рецепти. Една от тях е за най-големите миди с ориз по царевски, които

Венецуела започна внос на лек петрол от Алжир

http://www.vesti.bg/novini/venecuela-zapochna-vnos-na-lek-petrol-ot-alzhir-6021437

Венецуелската държавна петролна компания PDVSA, купи партида лек нефт от Алжир. Целта е смесване с част от добивания във Венецуела тежък петрол, за да бъде експортиран. Вносът ще бъде осъществен през октомври, съобщи агенция Блумбърг.

Рики Мартин иска дъщеря, търси сурогатна майка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4276868

Рики Мартин търси идеалната сурогатна майка, за да му роди дъщеричка, пише Рики Мартин търси идеалната сурогатна майка, за да му роди дъщеричка, пише "Контактмюзик". Готов съм да стана баща отново догодина", казва изпълнителят на хита "Ливинг Ла Вида Лока", който има 6-годишни близнаци, родени също от сурогатна майка през август 2008

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4276894

Атанас Мерджанов, председател на ПГ и депутат от “Коалиция за България” в 42-рото НС, говорител на БСП, 51 г.
Васил Найденов, певец, 64 г.
Проф. дхн Весела Цакова, директор на Института по Физикохимия при БАН.
Дмитрий Коклин, художник-гримьор, 76 г.
Лидия Вълкова, Атанас Мерджанов, председател на ПГ и депутат от “Коалиция за България” в 42-рото НС, говорител на БСП, 51 г. Васил Найденов, певец, 64 г. Проф. дхн Весела Цакова, директор на Института по Физикохимия при БАН. Дмитрий Коклин, художник-гримьор, 76 г. Лидия Вълкова,

Изживейте мечтаната ваканция в Берлин!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4276510

София, 1 Септември – През месец септември Туристическият борд на Германия дава възможност на двама късметлии да продължат своята ваканция в сърцето на Европа – Берлин. Тридневното пътуване за двама ще бъде наградата от онлайн игра за забележителностите на Германия на сайта София, 1 Септември – През месец септември Туристическият борд на Германия дава възможност на двама късметлии да продължат своята ваканция в сърцето на Европа – Берлин. Тридневното пътуване за двама ще бъде наградата от онлайн игра за забележителностите на Германия на сайта

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване