Гръцката гробница в Амфиполис вероятно е свързана с Александър Велики

http://www.cross.bg/amfipolis-aleksandur-veliki-1429184.html

/КРОСС/Археолозите, разкопаващи гробницата в Амфиполис в Северна Гърция, откриха две мраморни статуи на жени и голям цветен плот от мрамор на място, което изглежда като преддверие към главната стая, съобщи Асошиейтед прес. Гробницата в Амфиполис е от времето между 325 г. преди новата ера, две години преди смъртта на Александър Велики, и 300 г. преди новата ера. Смята се, че някой от неговите роднини или генерали може би е погребан там. Александър Велики е погребан в Египет. Шейсетсантиметровите женски фигури са на стена, водеща към все още неизследваната главна стая. Мраморният плот е с дължина 4,2 метра и ширина един метър и е гравиран с геометрични фигури в тъмночервено и жълто. Той се намира на стена във вестибюла с височина 6,5 метра. Амфиполис се намира на около 100 км от Солун. Археолозите казват, че това е най-голямата древна гробница, откривана в Гърция. Разкопките започнаха през 2012-а г., но още не е известно кой е погребан в гробницата, посочва Ройтерс.  

Осъдиха трима варненци за кражба на кабел от "Траката"

http://www.moreto.net/novini.php?n=263426

Осъдителна присъда постанови Районен съд – Варна за трима души, извършили след предварителен сговор кражба на кабел, собственост на БТК. Условни наказания от по 8 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 год. изпитателен срок получиха 34-год.

Утрои се броят на небостъргачите в София

http://www.cross.bg/metra-sgrada-sofiya-1429181.html

/КРОСС/ Броят на небостъргачите в София се утрои. Досега имаше само едно здание над 100 метра, но вече са три. Най-високата сграда в България се строи от 3 години на столичното „Цариградско шосе". До скоро най-висок бе строеният преди 3 десетилетия хотел "Родина", а днес е чак трети. Преди "Милениум център" до НДК, чийто покрив е на 112 метра от основите, се нарежда "Кепитъл форт" със своите 126 метра. Последният проект заема челното място с помощта на хитър фасаден трик. Природните бедствия и тероризмът са сред основните опасности, предвидени от строителите. Архитектите приемат, че една сграда е "небостъргач", ако е висока над 100 метра. Сравнена със световния рекордьор „Бурж Халифа", висок 828 метра, най-високата българска сграда е просто джудже. Дали ще изникнат още сгради с по 30 и повече етажа в София, зависи главно от пазара, предава бТВ.  

Премахнаха 13 незаконни постройки в бургаския квартал Победа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yGuVX3O7K8Y/

Със заповед на кмета Димитър  Николов бяха премахнати 13 незаконни постройки на ул. „Опълченска“ и част от ул.„Тамара“ в кв. „Победа“.

Незаконните постройки са били вдигнати през последните седмици.За да се избегнат трагични инцидента е спряно и електричеството в районна, което е използвано също незаконно.

Причината са спешното събаряне на постройките е, че заради обилните дъждове през последните дни в периферията  на  квартала се е образувало значително по размер сметище. В районна има заблатяване и  наводнени  помещения, до които общината няма достъп за да  почисти и дезинфекцира.

Община е получила  и предписание от РЗИ, в което се предупреждава, че е  много вероятно в квартала да плъзнат зарази и да се създаде епидемиологична обстановка.

Поради тази причина кметът  Николов издаде светкавична заповед за събаряне, която бе изпълнена още днес. На жителите на 13-те постройки беше дадено няколко часа време, за да изнесат покъщнината си.

Събарянето бе извършено с техника на  ОП Общински имоти.

Достъпът до опасния район вече е освободен.

Burgas

Канадидат депутати на ГЕРБ чистят пострадалото село Странско

http://frognews.bg/news_75842/

Кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ Евгения Ангелова, Владимир Митрушев и Деян Иванов днес оказват помощ на пострадалите от наводнението в димитровградското село Странско. Заедно с тях са 10 доброволци от младежката структура на партията в Хасково и Димитровград. Кандидатите за народни представители предоставиха на хората с наводнени домове завивки и спално бельо.

Национал по волейбол аут до края на световното

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290233

Волейболистът от националния отбор Виктор Йосифов няма да играе до края на световното в Полша.
Централният блокировач изкълчи глезен, след като стъпи върху крака на съперник по време на мача с Русия, който загубихме 2:3. Йосифов най-вероятно е със счупена костица и днес ще бъде опериран във Варшава. Волейболистът от националния отбор Виктор Йосифов няма да играе до края на световното в Полша. Централният блокировач изкълчи глезен, след като стъпи върху крака на съперник по време на мача с Русия, който загубихме 2:3. Йосифов най-вероятно е със счупена костица и днес ще бъде опериран във Варшава.

Семейство осъди полицията в Златоград, стресирала сина им по време на разпит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290234

Семейство Яневи от златоградското село Долен осъди златоградското Районно управление за причинен стрес на 13-годишното им момче, съобщава "Смолян прес".
Родителите подали иск срещу РУП-Златоград и поискали обезщетение от 2000 лв. за нанесени неимуществени вреди. Административният съд в Смолян им присъдил 400 лв. Семейство Яневи от златоградското село Долен осъди златоградското Районно управление за причинен стрес на 13-годишното им момче, съобщава "Смолян прес". Родителите подали иск срещу РУП-Златоград и поискали обезщетение от 2000 лв. за нанесени неимуществени вреди. Административният съд в Смолян им присъдил 400 лв.

Официално: Кейт Мидълтън е бременна за втори път

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/oficialno-kejt-midyltyn-e-bremenna-za-vtori-pyt-6021817

Не се посочва в кой месец е херцогиня на Кеймбридж, но според изявлението на двореца "Кенсингтън" терминът ѝ е през 2015 г.

Телефонните измамници прилагат нов сценарий в Кърджали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290195

Нов сценарий за измама са използвали телефонните мошеници в събота. Двама възрастни хора от областния център били подведени, че имат колетни пратки от чужбина, но за да ги получат, трябва да заплатят определена сума. Около 10 часа 81-годишен предал 590 лв., а четири часа по-късно 83-годишна платила 1000 лв. Полицията отново напомня възрастните хора Нов сценарий за измама са използвали телефонните мошеници в събота. Двама възрастни хора от областния център били подведени, че имат колетни пратки от чужбина, но за да ги получат, трябва да заплатят определена сума. Около 10 часа 81-годишен предал 590 лв., а четири часа по-късно 83-годишна платила 1000 лв. Полицията отново напомня възрастните хора

Киев загуби повече от 47 хил. души по време на силовата операция в Новорусия

http://www.cross.bg/ybiti-raneni-zaginalite-1429180.html

/КРОСС/ За периода от 2 май до 5 септември загубите от страна на украинските военни достигнаха 47 103 души, в това число убити, ранени, пленени, безследно изчезнали и дезертьори. От тях 31 хил. са убити и ранени, 1980 пленени, 14 100 дезертирали и безследно изчезнали, болшинството от които са убити. Увеличават се и загубите на военнослужещи от частните военни компании, като към настоящия момент те са 560 души. Тези цифри сочат данните, предоставени на руските медии от председателя на Народния фронт на Новорусия Владимир Рогов, който цитира отчет, предоставен на украинския президент Петро Порошенко от Съвета за национална сигурност и отбрана. Според оценките на независими експерти, Украйна през периода от 2 май до 5 септември 2014 г. е загубила 65 % от военната си техника, като в това число влиза както унищожената, така и превзетата от опълченците техника. Киев на практика остава без авиация. Life News преди няколко дни публикува видео от мястото на сраженията между армията на ДНР и батальоните „Донбас” и „Днепр”. В полята на Старобешевски район са разпръснати множество опожарени останки от десетки бойни машини: танкове, БТР-и и БМП. На мястото, където е заснет видеоматериалът, Националната гвардия на Украйна за няколко денонощия претърпя загуба от 400 убити и 200 ранени военнослужещи. Много от телата на загиналите войници продължават да лежат на полето. В момента няма кой да ги премести от там

Пернишкият футболен отбор Металург рагроми със 7 : 0 Ерма (Трън)

http://www.zapernik.com/sport/pernishkiyat-futbolen-otbor-metalurg-ragromi-sus-7-0_34137/

Пернишкият футболен отбор "Металург" победи "Ерма" (Трън) със 7 : 0 в първия си домакински мач за сезона, научи ZaPernik.com.

Мачът се е играл в събота на стадион "Металург" в пернишкия квартал "Изток". Голмайстор на срещата е Николай Симеонов с 3 точни удара във вратата на гостите. След него е Иван Иванов с 2 гола.  Футболистите на "Металург" Мирослав Стаменов и Владислав Сираков са се разписали с по един...

Продължава

Два кораба на НАТО влязоха в Черно море за участие в международно учение

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/08/2376400_dva_koraba_na_nato_vliazoha_v_cherno_more_za_uchastie/?ref=rss


Два бойни кораба на НАТО - канадската фрегата "Торонто" и испанската "Алмиранте Хуан де Бурбон" - навлязоха в Черно море, за да участват в международните учения "Сий бриз 2014" (Sea Breeze 2014), предаде ИТАР-ТАСС.

Двата кораба са преминали Босфора и са навлезли в акваторията на Черно море в събота вечерта за участие в международно учение на НАТО. В Черно море през последните дни вече пристигнаха американската фрегата "Рос" и френската корвета Командант Биро".

Учението ще...

С водосвет ПП ГЕРБ-Перник даде началото на предизборната кампания в областта

http://www.zapernik.com/politika/s-vodosvet-pp-gerb-pernik-dade-nachaloto-na-predizbornata-kampaniya-v_34136/

ПП ГЕРБ-Перник даде началото на предизборната кампания в областта с водосвет, отслужен в храма „Св. Йоан Рилски“ в град Перник, съобщиха за ZaPernik.com.

На церемонията, отслужена от отец Борис, присъстваха кандидатите за народни представители от 14 МИР д-р Вяра Церовска, Ирена Соколова, Светослав Кирилов, Денислав Захариев, Владислав Караилиев, Пламен Ангелов, Емилия Грозданова и Александър Александров, както и членове и симпатизанти на партията....

Продължава

Динозаврите се оказват по-стари

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/dinozavrite-se-okazvat-po-stari-6021816

Изследвания показват, че същества с размерите на кучета и котки, които обитавали земята преди 245 млн. години най-вероятно са били непосредствени предци на динозаври като Тиранозавър Рекс и велоцираптори

Цветан Василев бил в Белград

http://www.moreto.net/novini.php?n=263428

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев се намира в Белград, съобщи адвокатът му Константин Симеонов. Той посочи, че пълномощното му е подписано в сръбската столица. Досега се смяташе, че Василев, който е обявен за международно издирване по обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери, е във Виена.

Кметът на Криводол: БСП и ДПС управляват общината

http://pik.bg/кметът-на-криводол-бсп-и-дпс-управляват-общината-news222895.html

Кметът на Криводол: БСП и ДПС управляват общината

БСП е Троянският кон на ДПС в Криводол. Двете партии заедно управляват общината с мнозинството си в общинския съвет, даже двама от съветниците на социалистите преминаха към Движението. Смешно е тази роля да се вменява на мен и ББЦ, защото всички жители са напълно наясно, че само „България без цензура“ води битка с партиите от статуквото в общината, включително и с ДПС. Това заяви кметът на Криводол Петър Данчев по повод нападките срещу него по bTV, че управлява заедно с Движението за права и свободи. БСП подкрепяше председателя на градския съвет Юрий Кацарски от ДПС, който води нелоялна и непочтена кампания срещу мен вече две години, обясни кметът.

 Той недоумява на база на какви данни го свързват с безобразията на Кацарски и съпругата му по обществената поръчка за озеленяване на общината. Договорите за проектите по еврофондовете и за озеленяването, и за училището са одобрени и сключени от предишната общинска управа, която бе на БСП. Аз, като станах кмет, даже авансовото плащане беше направено. От Фонд „Земеделие“ бяха изпратили комисия, която също е одобрила документацията по озеленяването. Чак, когато ние от общината направихме инвентаризация, лъснаха злоупотребите и сезирахме всички компетентни органи. Очевадно е, че ние от ББЦ единствено не играем в сговора между БСП и ДПС. Що се отнася до ГЕРБ, двама от техните съветници са потомци на видни активисти на БКП, обясни градоначалникът.

 Никога не съм бил от ДПС. Бях независим кандидат за кмет и победих всички партии, посочи Данчев. Той обясни, че е станал член на „България без цензура“ заради идеите на партията и на лидера й Николай Бареков. Той е единственият политик, който тръгна отдолу нагоре и дойде на място да види проблемите. Останалите си стоят в София и само спускат задачи на кметовете, които няма как да бъдат изпълнени без финансиране от държавата. ББЦ има идея за създаване на работни места, което аз подкрепям. Бареков има авторитета на успешен политик и ще го докаже на изборите през октомври, категоричен е кметът на Криводол.

Остава в сила бедственото положение в Берковица

http://www.cross.bg/voda-mesta-grada-1429179.html

/КРОСС/ Животът в засегнатите от наводненията населени места в област Монтана се нормализира. Бедственото положение в Берковица остава в сила. Без вода все още са две села в община Георги Дамяново. "Продължава работата по отстраняването на щетите от наводнението през нощта срещу петък в Берковица. На много места водната стихия е променила коритото на река Берковска. С отдръпването на водата се установяват нови щети по уличната инфраструктура и по постройки във вилната зона извън града", съобщи кметът Димитранка Каменова за БНР. "Работим по двете критични точки, улица "Елин Пелин" и там близостта до блока, и където е паднала къщата на улица "Синчец. В момента там работят машините. Прави се дига. От вчера следобед сме започнали. Идваха колеги проектанти от Монтана. Започнали сме да правим проекти за тези две критични места с подпорни стени. Снабдяваме с вода всички онези зони на града, където все още нямаме, поради невъзможността от вчера да възстановим главният водопровод към града", каза още тя. Подобрява се положението и в община Георги Дамяново. Навсякъде електрозахранването е възстановено. Все още без питейна вода са селата Говежда и Дълги дел. Причината е прекъснат водопровод, който се захранва от водохващания в Балкана. Повредите по него са сериозни и вероятно отстраняването им ще отнеме няколко дни. За битови нужди е осигурено подаване на вода от река Дългоделска, а за пиене общината е осигурила доставки на минерална вода

Кейт и Уилям чакат второ бебе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290220

Кейт Мидълтън отново е бременна, съобщи „Дейли мейл“.
32-годишната майка на принц Джордж очаква второто си дете. Двойката отдавна призна, че иска още едно дете, затова новината във Великобритания е изключително радостна.
Както при първата й бременност Дукесата страда от „тежко неразположение“. Това е и причината тя да престане да придружава Кейт Мидълтън отново е бременна, съобщи „Дейли мейл“. 32-годишната майка на принц Джордж очаква второто си дете. Двойката отдавна призна, че иска още едно дете, затова новината във Великобритания е изключително радостна. Както при първата й бременност Дукесата страда от „тежко неразположение“. Това е и причината тя да престане да придружава

Два нови филма "Терминатор" ще излязат през 2017-а и 2018-а

http://www.cross.bg/terminator-kinata-klark-1429183.html

/КРОСС/Две продължения на екшъна "Терминатор: Генезис" (Terminator Genisys) ще могат да се гледат през 2017-a и през 2018-a година, съобщи британският развлекателен сайт Digital Spy. Кинокомпанията "Парамаунт пикчърс" обяви точните дати на излизането на екран на новите ленти, макар че петият филм за Терминатор ще се появи по кината едва през следващата година. "Терминатор: Генезис" ще бъде показан в кината на САЩ и Канада на 1 юли 2015 година, а във Великобритания премиерата е предвидена за 26 юни същата година. Главната роля се изпълнява от Арнолд Шварценегер. Но за участието си в двата нови филма още нищо не съобщава. В лентата участва още британският актьор Мат Смит и актрисата от сериала "Игра на тронове" Емилия Кларк, която играе Сара Конър, и Джейсън Кларк, който пресъздава образа на Джон Конър.

Емигриралите в чужбина през 2013 г. са двойно повече, отколкото през 2011 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/08/2376393_emigriralite_v_chujbina_prez_2013_g_sa_dvoino_poveche/?ref=rss


През 2013 г. 19 678 души са променили своя настоящ адрес от страната в чужбина. В сравнение с 2012 г. броят им се увеличава с 3 063 - 18.4 на сто, а в сравнение с 2011 г. – с 10 161, тоест над два пъти.
Това показват данните от отчета за изпълнението на актуализираната Национална програма за демографско развитие до 2013 г., публикуван за обществено обсъждане. 

Все пак броят на емигрантите е значително по-малък от пиковата 2010 г., когато са били 27 708 души. 

От...

Шефът на НИМХ: Няма природни бедствия, има човешка немарливост

http://frognews.bg/news_75841/

Няма природни бедствия, има човешка немарливост. Това каза на форум във Варна директорът НИМХ при БАН доц. Георги Корчев.

Държавата повиши антихакерската си защита

http://news.ibox.bg/news/id_974956397

4 електронни услуги вече са достъпни на надградения портал за мрежова и информационна сигурност

Рекорд: Рейтингът на Путин достигна небесата

http://frognews.bg/news_75840/

Рейтингът на руския президент Владимир Путин отбеляза през август нов рекорд - 87 на сто от хората в Русия са доволни от дейността му, сочи допитване на "Левада център", чиито данни цитира Франс прес. Това е най-високото равнище, достигано от шест години насам, изтъква агенцията.

Борисов поиска баланс между партиите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290199

Стана ясно, че без ГЕРБ стабилност не може да има, заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с ръководството на КНСБ в Централата на партията, информира БГНЕС.
Разговорът се проведе по инициатива на синдиката. Двете страни обсъдиха акцентите от управленската програма на ГЕРБ, както и предложенията на КНСБ за реформи в основни сектори. Стана ясно, че без ГЕРБ стабилност не може да има, заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с ръководството на КНСБ в Централата на партията, информира БГНЕС. Разговорът се проведе по инициатива на синдиката. Двете страни обсъдиха акцентите от управленската програма на ГЕРБ, както и предложенията на КНСБ за реформи в основни сектори.

Коалиция "БСП лява България" открива предизборната си кампания в Перник днес

http://www.zapernik.com/obshtestvo/koaliciya-bsp-lyava-bulgariya-otkriva-predizbornata-si-kampaniya-v-pernik_34135/

"Коалиция БСП лява България" ще открие предизборната си кампания в Перник днес 08.09.2014 г. Откриването ще започне в 17.30 ч. на Братската могила в градския парк със среща на поколенията и поднасяне на венци и цветя по повод 70 години от 09.IX.1944 г. След това в 18.00 социалистите ще представят своята листа в Общинския младежки дом - Перник.

Борисов призова за баланс между партиите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290225

Стана ясно, че без ГЕРБ стабилност не може да има, заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с ръководството на КНСБ в Централата на партията, информира БГНЕС.
Разговорът се проведе по инициатива на синдиката. Двете страни обсъдиха акцентите от управленската програма на ГЕРБ, както и предложенията на КНСБ за реформи в основни сектори. Стана ясно, че без ГЕРБ стабилност не може да има, заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с ръководството на КНСБ в Централата на партията, информира БГНЕС. Разговорът се проведе по инициатива на синдиката. Двете страни обсъдиха акцентите от управленската програма на ГЕРБ, както и предложенията на КНСБ за реформи в основни сектори.

Кейт Мидълтън и принц Уилям очакват второ дете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290211

Кейт Мидълтън отново е бременна, съобщи „Дейли мейл“.
32-годишната майка на принц Джордж очаква второто си дете. Двойката отдавна призна, че иска още едно дете, затова новината във Великобритания е изключително радостна.
Както при първата й бременност, дукесата страда от „тежко неразположение“. Това е и причината тя да престане да придружава Кейт Мидълтън отново е бременна, съобщи „Дейли мейл“. 32-годишната майка на принц Джордж очаква второто си дете. Двойката отдавна призна, че иска още едно дете, затова новината във Великобритания е изключително радостна. Както при първата й бременност, дукесата страда от „тежко неразположение“. Това е и причината тя да престане да придружава

Наемите и цените на имотите в региона започват да растат, показва проучване

http://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2014/09/08/2376365_naemite_i_cenite_na_imotite_v_regiona_zapochvat_da/?ref=rss


Повечето пазари на бизнес имоти в Централна и Източна Европа постепенно оставят зад себе си периода на затруднения. Наемите и стойностите на активите в България и Унгария се очаква да нараснат в следващите 12 месеца във всички сектори.

Това прогнозира Глобалната организация на професионалистите по недвижими имоти Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS). Данните са на базата на проучване на нагласите в сектора към второто тримесечие на 2014 г. То изследване е второто, което...

23-ма щастливци спечелиха от последната седмица на „Изживей емоцията!“

http://www.cross.bg/leva-shtastlivtzi-namerite-1429178.html

/КРОСС/ Станаха ясни имената на 23-мата щастливци, печеливши от четвъртата седмица на „Изживей емоцията!" на „Еврофутбол". Четвъртък миналата седмица бе последният ден от инициативата, която стартира на 08.08.2014 г и продължи близо месец, разделена на четири седмици. Един от късметлиите от тази седемдневка бе особено щастлив - пловдивчанинът Явор Радин грабна 2 000 лева за участието си в кампанията, други двама - още един от Пловдив и един от Димитровград пък взеха по 500 лева, а още 20 човека - по 100 лева. В жребия за допълнителните печалби присъстваха имената на всички, които са пуснали талон с трите си имена, телефон и дата на раждане в урна в букмейкърски пункт на „Еврофутбол". Условието да го получат от своя букмейкър пък бе да са представили квитанция за осъществен залог - за спортни събития за минимум 10 лева или 3 лева от Гонки. Имената на всички щастливци от последната седмица можете да намерите тук. Повече информация за всички награди и 49-те късметлии, които ги получиха от кампанията, можете да намерите на www.eurofootball.bg.  

Moody's: Енергийното сближаване на Русия с Китай има и рискове

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e407c8d/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Cmoodys0Eenergiinoto0Esblijavane0Ena0Erusiia0Es0Ekitai0Eima0Ei0Eriskove0H1796250C/story01.htm

Способността на Китай да оказва натиск върху цените и мащабите на инвестициите може да засегне рентабилността на руския нефтен и газов сектор, посочва агенцията


Неизправен бойлер избухна в Кърджали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290198

Неизправен бойлер се е взривил в апартамент в кърджалийския квартал “Веселчане” в неделя през нощта. Няма пострадали. По време на инцидента в жилището не е имало хора. В апартамента са нанесени сериозни материални щети. Сигналът за експлозия бил подаден в 1 часа. Пристигналият екип на пожарната служба в Кърджали установил, че взривната вълна унищож Неизправен бойлер се е взривил в апартамент в кърджалийския квартал “Веселчане” в неделя през нощта. Няма пострадали. По време на инцидента в жилището не е имало хора. В апартамента са нанесени сериозни материални щети. Сигналът за експлозия бил подаден в 1 часа. Пристигналият екип на пожарната служба в Кърджали установил, че взривната вълна унищож

Моуриньо: Ван Гаал ще успее в "Манчестър юнайтед"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/08/2376367_mourinyo_van_gaal_shte_uspee_v_manchestur_junaited/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо изрази подкрепа към колегата си от "Манчестър юнайтед" Луис ван Гаал.

Холандецът изживява труден старт на престоя си на "Олд трафорд", а "червените дяволи" все още нямат победа в официален мач.

Според Моуриньо обаче 64-годишният Ван Гаал притежава всички необходими качества, за да върне "Юнайтед" на обичайното място. 

"Той е един от най-големите мениджъри в света. Мисля, че е точният човек за тази работа, защото притежава...

Над 1700 свободни места за учители са заявени в бюрата по труда преди 15 септември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/08/2376361_nad_1700_svobodni_mesta_za_uchiteli_sa_zaiaveni_v/?ref=rss


С 58 730 по-малко са безработните, регистрирани в бюрата по труда от началото на годината, съобщи Агенцията по заетостта. През август техният брой намалява за седми пореден месец, като през юли са били с 4 746 души повече, а през същия период миналата година - с почти 9 хиляди повече.

През август равнището на безработицата според държавната агенция е 10.4%, което е спад с 0.2 процентни пункта спрямо юли и с 0.3 п.п. спрямо същия месец през 2013 г. Работа на първичния пазар през осмия...

Избран е строител на пешеходния мост между метрото и "Дружба 2"

http://sofia.actualno.com/Izbran-e-stroitel-na-peshehodnija-most-mejdu-metroto-i-Drujba-2-news_48920.html

Директорът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев и столичния кмет Йорданка Фандъкова присъстваха днес на пускането на обновения бул. "Кръстю Пастухов" в жк "Дружба". Тунел...

Наследството на Орфей

http://books.actualno.com/Nasledstvoto-na-Orfej-news_48832.html

Никога не записах най-дълбоките тайни, които научих, нито някога ще го направя... Преди 2500 години философът Платон заминава за Италия по следите на древна мистерия – загадка, изписана със...

Великобритания не прави извънредни планове в случай на независимост на Шотландия

http://europe.actualno.com/Velikobritanija-ne-pravi-izvynredni-planove-v-sluchaj-na-nezavisimost-na-Shotlandija-news_48930.html

Великобритания не прави извънредни планове, в случай, че шотландците гласуват за независимост на 18 септември, заяви говорител на премиера Дейвид Камерън, цитиран от Reuters. Попитан дали сега Велико...

500 полицаи ще се грижат за реда около училищата на 15 септември в София

http://society.actualno.com/500-policai-shte-se-grijat-za-reda-okolo-uchilishtata-na-15-septemvri-v-Sofija-news_48932.html

Около 500 служители на реда ще се грижат за нормалното протичане на първия учебен ден - 15 септември. Това съобщи началникът на охранителна полиция Борислав Муеров във връзка с мерките, които столична...

Красимир Ангарски: Фалит на КТБ застрашава банковата система

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290170


-Господин Ангарски, до 10 септември Управителният съвет на БНБ трябва да реши дали ще удължи срока на специалния надзор на КТБ. Има ли Централната ни банка някакъв друг полезен ход в тази ситуация?
-Под натиск отвън БНБ вече направиха първия ход, а той беше да изпратят писма до акционерите с искане да се включат в оздравяването на банката. -Господин Ангарски, до 10 септември Управителният съвет на БНБ трябва да реши дали ще удължи срока на специалния надзор на КТБ. Има ли Централната ни банка някакъв друг полезен ход в тази ситуация? -Под натиск отвън БНБ вече направиха първия ход, а той беше да изпратят писма до акционерите с искане да се включат в оздравяването на банката.

Принц Уилям и съпругата му Кейт очакват второ дете

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/08/2376368_princ_uiliam_i_suprugata_mu_keit_ochakvat_vtoro_dete/?ref=rss


Британският престолонаследник принц Уилям и съпругата му, херцогинята на Кеймбридж Кейтрин Мидълтън очакват второ дете, обявиха от Бъкингамския дворец днес, предаде "Ройтерс". 

От официалния офис на двойката "Клерънс Хаус" обявиха, че двамата и техните семейства са очаровани от новината. Оттам допълват, че сутрешното неразположение на херцогинята се следи в замъка Кенсингтън. 

Първото дете на двойката, принц Джордж, се роди на 22 юли миналата година насред огромен...

Патриарх Кирил: Духовната връзка между Русия, Украйна и Беларус е непобедима

http://www.cross.bg/vladimir-rysiya-patriarh-1429177.html

/КРОСС/ По време на визитата си в древната столица на Русия град Владимир, руският Патриарх Кирил извърши освещаване на положения за основа камък на бъдещия храм на Св. Равноапостолен Княз Владимир, предаде «Патриархия.ру». «Този акт символически е много важен. Той свидетелства, че онова благодатно време, когато живеехме като едно семейство - от северни до южни морета, от западни покрайнини до източни - продължава да живее в паметта ни. Времената, когато едни същи светци, едни и същи традиции, една и съща ценностна система живееха в сърцето на нашия народ», каза Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. «Днес съществуват сили, които искат да разрушат това духовно-историческо общество, ние изграждаме храм в град Владимир, втори след столицата на Светата Рус Киев, в чест на Св. Равноапостолен Владимир, който покръсти Русия за да подчертаем още веднъж органическото единство и духовната връзка между Киев, Владимир и Москва - непобедимо и непреодолимо единство на Светата Рус», подчерта руският Патриарх. Патриарх Кирил пожела, Господ да умиротвори «всички онези, които днес се сражават в междуособна война на украинска земя». Патриархът благослови руския, украинския, беларуския и други народи за духовна сила, мъдрост и единна вяра.  

Такси блъсна полицай в София

http://www.cross.bg/slyzhitel-proverka-blusna-1429176.html

/КРОСС/ Шофьор на такси беше задържан в София, след като блъсна полицай, опитвайки се да избяга от проверка. Шофьорът е 58-годишен бивш служител на КАТ. Той е бил спрян за проверка от служител на Пътната полиция, когото е блъснал леко с колата си. Служителят на КАТ няма почти никакви наранявания, предава БНР.  

50 глоби отнесоха общински съветници от началото на март

http://www.moreto.net/novini.php?n=263420

Общо 50 са случаите на глобени общински съветници, от началото на март до момента, заради неявяване на заседания на комисиите към ОБС Варна. 18 пък са санкционираните с 25% от месечното възнаграждение, поради неучастие в 80% от гласуванията по точките от дневния ред на сесиите на общинския съвет.

Съмнения за ебола в Македония

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/symneniia-za-ebola-v-makedoniia-6021815

Студенти от Нигерия са били поставени под карантина, след като пристигнали в страната с повишена температура; властите уверяват, че няма причина за паника

Българско приложение за птици е селектирано за най-добрите световни приложения

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/08/2376360_bulgarsko_prilojenie_za_ptici_e_selektirano_za/?ref=rss


Мобилното приложение на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) SmartBirds е селектирано в листата за най-добри приложения, които се създават в световен мащаб на World Summit Award Mobile (WSA-Mobile), информират от дружеството.

WSA-Mobile е глобална инициатива, която насърчава най-добрите, иновативни и креативни мобилни приложения в сътрудничество със Световния форум за информационното общество към ООН. Класацията включва 202 мобилни приложения от различни категории....

Примирието в Източна Украйна се спазва, въпросителните около него остават

http://www.mediapool.bg/primirieto-v-iztochna-ukraina-se-spazva-vaprositelnite-okolo-nego-ostavat-news224583.html

Примирието в Украйна като цяло се спазва, но остава нестабилно, заяви високопоставен представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, цитиран от Ройтерс. "Като цяло примирието се спазва, макар и все още да е нестабилно", каза постоянният представител на Швейцария в ОССЕ Томас Гремингер. Той добави, че следващите няколко дни ще са изключително важни.   Швейцария е ротационен председател на ОССЕ. Организацията е разположила около 250 наблюдатели в Украйна.   Украинските правителствени сили заявиха в понеделник, че през изминалата нощ са били обект на откъслечен обстрел от страна на проруските сепаратисти в Източна Украйна, предаде Ройтерс. Но според очевидци, цитирани от агенцията, примирието, общо взето, се е спазвало и от двете страни.   Репортер на Ройтерс каза, че рано тази сутрин е чул краткотрайни експлозии от артилерийски обстрел в Мариупол. Този град на Азовско море близо до руската граница бе арена на тежки боеве, преди да влезе в сила примирието в петък вечерта.   Бунтовниците и армията твърдят, че строго спазват прекратяването на огъня и си разменят обвинения за всяко нарушение. Пресслужбата на правителствените сили заяви, че през тази нощ бунтовниците са нарушили примирието на пет места, а те от своя страна обвиниха противника, че се подготвя да превземе Донецк.   Няма данни за пострадали хора през изминалата нощ. Украински медии съобщиха, че бунтовниците са предали 15 военнопленници - първи етап от договорената размяна на пленници.   Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна е разработила механизъм за проверка на предполагаеми нарушения на прекратяването на огъня в Източна Украйна, заяви председателят на организацията Дидие Буркхалтер. По думите му механизмът ще бъде "доразработен в сътрудничество със страните в течение на близките дни и часове".   Той каза, че се обсъжда възможността за предоставяне на безпилотни летателни апарати, с помощта на които мисията да осъществява контрол за спазване на примирието.   Буркхалтер заяви, че "в последните два дни мисията е прехвърлила (в Източна Украйна) 59 специалисти, имащи опит в наблюдаването на режим на прекратяване на огъня". Той призова страните членки на ОССЕ да съдействат за по-скорошно увеличаване на числеността на наблюдателите и финансиране на тяхната дейност в необходимия размер.   Протоколът от Минск поражда много въпроси Руската преса коментира същевременно многобройните въпросителни около протокола за примирие в Украйна, подписан в петък в Минск от контактната група, включваща бившия украински президент Леонид Кучма, премиерите на самообявилите се Донецка и Луганската народна република Александър Захарченко и Игор Плотницки, руският посланик в Киев и пратеникът на ОССЕ.   "Ведомости" отбелязва, че документа липсва важен елемент от т.нар план на Путин, предвиждащ раздалечаване на враждуващите на разстояние, което прави невъзможен артилерийския обстрел срещу населени места. Освен това в текста не се посочват названията, с които бунтовниците наричат своите "републики", а в края на протокола Захарченко и Плотницки са се подписали само с имената си, без да се указват постовете им.   Вестникът привежда мнението на украинския политолог Дмитро Понамарчук, според когото легитимността на протокола поражда много въпроси. "С кого го подписахме? С граждани, които са нарушили украинските закони. Как може да се подписва с престъпници нещо различно от протокол за разпит?", цитира експерта "Ведомости". А ако документът е подписан от Русия, то тя е длъжна да признае, че е вкарала войски в Украйна, а и мандатът на Кучма да преговаря и подписва споразумения не е очевиден, защото той всъщност е обикновен гражданин на Украйна, заключава Понамарчук.   Според Фьодор Лукянов, председател на руския неправителствен Съвет за външна и отранителна политика, точките в протокола очертават контурите и установяват равновесие, но ключов остава въпросът как Москва вижда бъдещето на двете самообявили се републики. Ако се съди по изявленията на Путин, Русия би желала те да останат в състава на Украйна с голяма самостоятелност, докато Порошенко във всички случаи ще бъде обвинен, че е загубил още една част от Украйна, казва специалистът пред "Ведомости".   "Комерсант" пише, че интервюираните от вестника експерти са изразили единодушното убеждение, че договореното в Минск има определено предварителен характер и че за постигането на реално примирие страните в конфликта ще трябва да проведат още цяла серия преговори. По мнението на украинския политолог Михайло Похребинский минският протокол е "предварителен проект на желаните промени, в който не са посочени нито конкретен план за действие, нито срокове, нито задълженията на страните".   Той смята, че 12-те точки от документа са формулирани, за да започне "спасяването на хората от катастрофа" и подготовката за зимата, а истинските преговори да бъдат отложени за после. В текста на протокола пише, че части от Донецката и Луганската област ще придобият "специален статут" и там ще има предсрочни избори, но според Похребинский такава постановка на въпроса не дава перспективи за пълноценна децентрализация и на практика е безсмислена. "Става дума само за онези райони от Донецката и Луганската област, завзети от опълченците, тоест не за самостоятелни териториални единици", цитира "Комерсант" експерта. По думите му опълченците едва ли ще приемат да имат "специален статут" само върху част от териториите, за чиято държавна независимост се сражаваха.

Потвърдено: Уилям и Кейт очакват второ дете

http://www.cross.bg/yilyam-dete-keiit-1429175.html

/КРОСС/ Принц Уилям и принцеса Катрин очакват своето първо дете, обявиха официално от Бъкингамския дворец, предава The Independent. На този етап все още не се знаят подробности за бремеността на дукесата на Кеймбридж. На 22 юли 2013 г. принц Уилям и съпругата му Кейт станаха родители за първи път. Момченцето Джордж се появи на бял свят в 18,24 ч. българско време в болницата St Mary‘s Hospital в Падингтън, където лейди Даяна роди бъдещия монарх на Обединеното кралство Уилям и по-малкия му брат Хари.    

Пращаме боеприпаси на Ирак за войната срещу джихадистите

http://offnews.bg/news/n_1/n_385918.html

Очаква се тази седмица служебното правителство да вземе решение, с което да позволи изпращането на военна и хуманитарна помощ за правителството в Ирак. В проекта на постановление, което вероятно ще бъде одобрено на заседанието на кабинета още този четвъртък, е записано, че българското Министерство на отбраната ще предостави безвъзмездно военна помощ на правителството в Ирак. По информация на OFFNews най-вероятно помощта ще се изразява в боеприпаси. Ирак е сред държавите, които са в забранителния списък за продажбата и доставките на въоръжение и военно оборудване. От забраната обаче има изключение, което се отнася за доставки към правителството в Ирак. Министерството на отбраната ще поеме разходите за транспортирането на помощта до мястото, от което тя ще бъде поета от посредник. Още на 27 август служебното правителство прие постановление възложи на министъра на външните работи да координира доставката на помощ за Ирак. От иракска страна вече е изпратен списък с нужните доставки, като той е съгласуван с военното министерство. Решението на правителството е в изпълнение на Заключенията по Ирак от извънредния Съвет „Външни работи” на Европейския съюз, проведен на 15 август т. г. Тогава кабинетът на Георги Близнашки прие, че кризата в Ирак носи пряка заплаха за сигурността на външните граници на ЕС, а оттам и на България. С решението за отпускане на помощ правителството се надява да се справи частично с „високия бежански потенциал“, който крие кризата.

Аржентина обсъжда валутен суап с Китай

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e407c8f/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cdrugi0C3380Ca0Carjentina0Eobsyjda0Evaluten0Esuap0Es0Ekitai0H1796270C/story01.htm

Сделката ще позволи на южноамериканската страна да увеличи валутните си резерви или да финансира китайския внос


Руски туроператор с клиенти в България фалира

http://econ.bg/Новини/Руски-туроператор-с-клиенти-в-България-фалира_l.a_i.566113_at.1.html

Един от най-големите туроператори в Санкт Петербург - Солвекс-турне днес прекратява дейността си. Това се посочва в съобщение на Руския съюз на...

Семейство осъди полицията в Златоград, стресирала сина им

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290188

Семейство Яневи от златоградското село Долен осъди златоградското Районно управление за причинен стрес на 13-годишното им момче, съобщава Семейство Яневи от златоградското село Долен осъди златоградското Районно управление за причинен стрес на 13-годишното им момче, съобщава "Смолян прес". Родителите подали иск срещу РУП-Златоград и поискали обезщетение от 2000 лв. за нанесени неимуществени вреди. Административният съд в Смолян им присъдил 400 лв.

Руски туроператор с клиенти в България фалира

http://econ.bg/Новини/2-Руски-туроператор-с-клиенти-в-България-фалира_l.a_i.566113_at.1.html

Един от най-големите туроператори в Санкт Петербург - Солвекс-турне днес прекратява дейността си. Това се посочва в съобщение на Руския съюз на...

Кралица Елизабет Втора загрижена от евентуалното отделяне на Шотландия

http://www.cross.bg/shotlandiya-vtora-elizabet-1429174.html

/КРОСС/ Британската кралица Елизабет Втора е загрижена от заплахата от разпадане на 307-годишния съюз с Шотландия, съобщава медиите във Великобритания. Кралица Елизабет Втора е провела разговори снощи с премиера Дейвид Камерън на фона на засилващата се паника сред управляващите, че Шотландия може да стане независима след гласуването в референдума на 18-и септември. Източници, близки до кралицата, съобщиха, че последното проучване на общественото мнение, което даде предимство на искащите независимост, е предизвикало сериозна загриженост в Бъкингамския дворец. Елизабет Втора, за която се смята, че е "за" запазването на съюза, въпреки че не е правила публични изявление по въпроса, ще бъде в шотландската си резиденция в Балморал в деня на референдума. В отговор на последните събития трите основни партии във Великобритания се споразумяха за план за по-голямо самоуправление на Шотландия, ако гласоподаватели изберат запазването на съюза, предава БНР.  

"Фитч" запази рейтинга на ПИБ, но и неговата негативна перспектива

http://www.mediapool.bg/fitch-zapazi-reitinga-na-pib-no-i-negovata-negativna-perspektiva-news224582.html

Международната рейтингова агенция "Фитч" потвърди кредитния рейтинг на Първа инвестиционна банка (ПИБ) от "ВВ-", като запази негативната перспектива пред рейтинга на третата по активи българска банка.   В съобщение за решението си агенцията посочва, че причината за запазването на кредитния рейтинг на ПИБ е фактът, че това е системно значима финансова институция за българската банкова система и че при необходимост банката може да получи допълнителна финансова помощ от държавата, подобна на помощта, която й беше оказана през лятото на настоящата година.   През юни властите в България осигуриха извънредна ликвидна подкрепа на ПИБ заради масираното теглене на депозити от банката.   "Фитч" гледа на склонността на българските оторизирани власти да доставят извънредна подкрепа на Първа инвестиционна банка (ПИБ) като на умерено силна с оглед системното й значение на фона на нейния финансов профил, който се състои предимно от потребителски депозити.   Въпреки това "Фитч" отбеляза, че слабостите в корпоративното управление на банката могат да доведат до малко по-голяма несигурност за готовността на властите в страната да подкрепят ПИБ при каквито и да е обстоятелства, включително чрез осигуряване на капиталова подкрепа в случай на нужда.   Негативната перспектива за дългосрочния кредитен рейтинг на ПИБ пък отразява становището на агенция "Фитч", че е налице ясно намерение да се намали безрезервната държавна подкрепа за банките в ЕС. Това се потвърждава и от редица законодателни, регулаторни и политически инициативи и по-специално на Директивата на ЕС за възстановяване и преоформяне на банковите институции (директивата BRRD) и на Единния банков механизъм за намиране на решение (SRM) за банките в еврозоната. България, като член на ЕС, заяви, че те ще се придържат към тези директиви.   "Фитч" е потвърдила дългосрочните кредитни рейтинги и на други две български банки - на ОББ на равнище "В", запазвайки й "стабилни" перспективи, и на "Райфайзен България" на равнище "ВВВ+", с "негативни перспективи".

БЧК призовава за помощ за пострадалите от наводненията

http://www.moreto.net/novini.php?n=263413

Българският червен кръст призовава за спешна помощ за пострадалите от новите наводнения. Организацията спешно активира кампанията си за набиране на финансови средства и призовава гражданите и корпоративния сектор да се включат в подпомагането на засегнатите райони.

Ремонтите на пътищата в София приключват до 15 септември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290171

На 15 септември трябва да са приключили ремонтите по пътищата в София. Там, където срокът за изпълнение на трасето е по-дълъг, ще останат само довършителните работи – тротоари, поставяне на табели, парапети и т.н. Пътищата обаче трябва да са готови да поемат трафика на 15 септември. Това съобщи пред TV7 заместник-кмет по направление "Транспорт и На 15 септември трябва да са приключили ремонтите по пътищата в София. Там, където срокът за изпълнение на трасето е по-дълъг, ще останат само довършителните работи – тротоари, поставяне на табели, парапети и т.н. Пътищата обаче трябва да са готови да поемат трафика на 15 септември. Това съобщи пред TV7 заместник-кмет по направление "Транспорт и

Вижте как жената каучук Сирма Добрева влезе в сейф 40/40

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290155

Жената каучук Сирма Добрева влезе в сейф 40/40 по време на гостуването си в „Преди обед...” по bTV. Тя призна, че започнала да тренира късно - на 16 години започнала да усвоява тънкостите на гъвкавостта на тялото. „Като цяло на тези години е малко късно, но аз тогава започнах. Балетът не бе моето амплоа, а за тази гъвкавост разбрах,

Близо 59 хил. безработни по-малко от началото на годината

http://www.cross.bg/bezrabotni-mesta-mesta-1429173.html

/КРОСС/ С 58 730 души са намалели безработните от началото на годината, показват данните на Агенцията по заетостта (АЗ) за първите осем месеца на 2014 г. През август равнището на безработицата е 10,4%. Спрямо юли 2014 г. то е по-ниско с 0.2 процентни пункта. В сравнение с август 2013 г. равнището също намалява - с 0.3 процентни пункта. В бюрата по труда са регистрирани 342 503 безработни. Техният брой намалява за седми пореден месец. През юли те са били с 4 746 души повече, а през август 2013 г. - с 8 935 души повече. 25 032 са регистрираните младежи до 24-годишна възраст през август 2014 г., като те представляват 7,3% от всички безработни. Година по-рано те са били с 8 449 повече. Регистрираните младежи до 29 г. (включващи и тези до 24 г.) са 57 051 и представляват 16.7% от всички безработни. В сравнение със същия месец на 2013 г. младежите до 29 г. намаляват значително - с 13 779 души. Броят на безработните на възраст над 50 години е 132942 и намалява спрямо юли с 1487 лица. Те представляват 38,8% от всички регистрирани безработни. През август започналите работа на първичния пазар безработни са 12 746 - с 1 907 души повече от август 2013 г., в потвърждение на трайната тенденция за нарастване на започналите работа безработни в реалната икономика на годишна база

Пирло остава в националния отбор на Италия заради Конте

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/08/2376351_pirlo_ostava_v_nacionalniia_otbor_na_italiia_zaradi/?ref=rss


Италианският полузащитник Андреа Пирло ще продължи да играе за националния отбор и в квалификационния цикъл за Евро 2016. 

35-годишният играч е обмислял да се откаже след световното първенство в Бразилия, но е бил разубеден от новия селекционер Антонио Конте.

Именно Конте привлече Пирло в "Ювентус" със свободен трансфер преди три години, след като халфът беше обявен за ненужен в "Милан". Той продължи да играе на много високо ниво и имаше основна заслуга за трите поредни...

Жената каучук Сирма Добрева влезе в сейф 40/40 (ВИДЕО)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290130

Жената каучук Сирма Добрева влезе в сейф 40/40 по време на гостуването си в „Преди обед...” по bTV. Тя призна, че започнала да тренира късно - на 16 години започнала да усвоява тънкостите на гъвкавостта на тялото. „Като цяло на тези години е малко късно, но аз тогава започнах. Балетът не бе моето амплоа, а за тази гъвкавост разбрах,

Виктор Йосифов пропуска мачовете до края на световното по волейбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/08/2376358_viktor_iosifov_propuska_machovete_do_kraia_na/?ref=rss


Центърът на българския национален отбор по волейбол Виктор Йосифов ще пропусне всички мачове до края на световното първенство. Блокировачът има счупена костица на левия крак, обявиха от щаба на отбора пред "Дневник".

Очаква се още до средата на седмицата Йосифов да бъде опериран. Той се контузи в началото на мача с Русия (2:3).

Новината ще усложни значително пътя на България на световното. Селекционерът Пламен Константинов предприе рискован ход, като взе само трима...

СДВР обяви дежурното "засилено полицейско присъствие" за новата учебна година

http://www.mediapool.bg/sdvr-obyavi-dezhurnoto-zasileno-politseisko-prisastvie-za-novata-uchebna-godina-news224581.html

Седмица преди началото на новата учебна година на 15 септември, ръководството на столичната полиция обяви традиционно, че ще засили присъствието на униформени в района на училищата в града.   Всички районни упрaвления имат изготвен график за обезпечаване на пиковите часове около училищата, където ще се следи за всякакви нарушения сутрин, следобед и при застъпването на училищните смените, уточниха от СДВР.   "Именно училищата са едни от уязвимите места за разпространение на наркотични вещества", коментира зам.-шефът на най-голямата полицейска дирекция Мирослав Сотиров.   "Правят се профилактични беседи във връзка с предстоящия учебен ден, вниманието ни е особено ангажирано, а службите в "Криминална полиция" имат пряк ангажимент по линия на работата с наркоразпространители и употребяващите наркотични вещества", каза още Сотиров.   Той не пожела да отличи столичните райони, в които според полицията има най-голям риск за децата, тъй като това постоянно се променяло. Посочи обаче, че постоянните патрули ще създават респект у учениците, както и у дилърите и злонамерените лица в дворовете на училищата.

Ремонтите на столичните пътища приключват до седмица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290151

На 15 септември трябва да са приключили ремонтите по пътищата в София. Там, където срокът за изпълнение на трасето е по-дълъг, ще останат само довършителните работи – тротоари, поставяне на табели, парапети и т.н. Пътищата обаче трябва да са готови да поемат трафика на 15 септември. Това съобщи пред TV7 заместник-кмет по направление На 15 септември трябва да са приключили ремонтите по пътищата в София. Там, където срокът за изпълнение на трасето е по-дълъг, ще останат само довършителните работи – тротоари, поставяне на табели, парапети и т.н. Пътищата обаче трябва да са готови да поемат трафика на 15 септември. Това съобщи пред TV7 заместник-кмет по направление "Транспорт и

Харвардският университет получи най-голямото дарение в историята си

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e404c85/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C3460Ca0Charvardskiiat0Euniversitet0Epoluchi0Enai0Egoliamoto0Edarenie0Ev0Eistoriiata0Esi0H1796240C/story01.htm

Училището за обществено здраве към университета ще получи 350 млн. долара от бившия си възпитаник Джералд Чан, на чийто баща ще бъде прекръстено


Избран е строител на тунела, който ще свързва "Дружба 2" с метрото

http://sofia.actualno.com/Izbran-e-stroitel-na-tunela-kojto-shte-svyrzva-Drujba-2-s-metroto-news_48920.html

Директорът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев и столичния кмет Йорданка Фандъкова присъстваха днес на пускането на обновения бул. "Кръстю Пастухов" в жк "Дружба". Тунел...

Мина "Черно Море Бургас “ ЕАД минава на режим на тока

http://society.actualno.com/Mina-Cherno-More-Burgas--EAD-minava-na-rejim-na-toka-news_48924.html

Мина "Черно Море Бургас“ ЕАД минава на режим на тока, считано от 14.00 часа, каза Евгений Николов, изпълнителен директор на мината. Причината е, че рудникът има големи просрочени задъл...

Турция се страхува оръжието за Ирак да не попадне в ПКК

http://asia.actualno.com/Turcija-se-strahuva-oryjieto-za-Irak-da-ne-popadne-v-PKK--news_48925.html

Турция се страхува, че оръжието, доставяно от Запад за иракските и кюрдските сили, може да попадне в ръцете на бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция, предаде БГНЕС. Това заяв...

10 партии подписаха договор за честни избори

http://politics.actualno.com/10-partii-podpisaha-dogovor-za-chestni-izbori-news_48922.html

Асоциация "Прозрачност без граници" и политическите формации ГЕРБ, БСП, ДПС, "Движение 21", "Зелените", "Десните", "Българска социалдемокрация", Рефор...

Шефът на НИМХ: Няма природни бедствия, има човешка немарливост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290142

Няма природни бедствия, има човешка немарливост. Това каза на международна конференция край Варна директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН доц. Георги Корчев, предаде Дарик.
Според него обилни валежи в страната ни е имало и пак ще има, като в условията на променящия се климат честотата и интензитетът им ще се Няма природни бедствия, има човешка немарливост. Това каза на международна конференция край Варна директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН доц. Георги Корчев, предаде Дарик. Според него обилни валежи в страната ни е имало и пак ще има, като в условията на променящия се климат честотата и интензитетът им ще се

Служебният кабинет увеличава бюджета на президента с 1 млн. лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290140

На фона на бюджетните ограничения, служебният кабинет ще увеличи бюджета на президента с близо 1 милион лева. Това става ясно от проект на постановление, публикуван на сайта на финансовото министерство.
Предвижда се 179 000 лева да се дадат за разходи за персонал, а останалите 801 000 лева са за финансиране на международната програма на президента На фона на бюджетните ограничения, служебният кабинет ще увеличи бюджета на президента с близо 1 милион лева. Това става ясно от проект на постановление, публикуван на сайта на финансовото министерство. Предвижда се 179 000 лева да се дадат за разходи за персонал, а останалите 801 000 лева са за финансиране на международната програма на президента

Виктор Йосифов аут до края на Мондиал 2014

http://www.cross.bg/viktor-iiosifov-rysiya-1429171.html

/КРОСС/ Централният блокиравач на българския национален отбор по волейбол Виктор Йосифов, който вчера изкълчи глезен по време на първия гейм в мач с Русия, няма да може да играе до края на световното първенство в Полша, съобщава Sportal. Травмата настъпи, след като гигантът в "Сборная" Дмитрий Мусерский е настъпил неволно Виктор под мрежата. Йосифов бе изведен още при второто техническо прекъсване на първата част, а изследванията днес са показали, че здравословното му състояние е доста сериозно и не позволява да продължи да играе до края на Мондиал 2014. Така Пламен Константинов ще може да разчита само на двама централни блокировачи до края на Световното - Теодор Тодоров и Светослав Гоцев. В мача с Русия вторият диагонал Данаил Милушев игра като централен блокировач, а опит на този пост има и Цветан Соколов, който половин сезон игра на тази позиция в италианския Кунео. Снимка: FIVB  

Броят на потърсилите убежище в България нараства петкратно през 2013 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/08/2376347_broiat_na_potursilite_ubejishte_v_bulgariia_narastva/?ref=rss


Броят на потърсилите убежище в България се е увеличил пет пъти през 2013 г. спрямо 2012 г., сочат данните от отчете за изпълнение на актуализираната Национална програма за демографско развитие до 2013 г., публикуван за обществено обсъждане. 

През 2013 г. броят на потърсилите закрила в България надхвърли 7000, което е над 5 пъти повече от 2012 г. и десетократно повече от предходните години. "Развитието на политическите процеси в региона очертава тенденция за нестабилност в...

Бодуров: Стига равенства и загуби, време е да побеждаваме

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/08/2376346_bodurov_stiga_ravenstva_i_zagubi_vreme_e_da_pobejdavame/?ref=rss


Защитникът на "Фулъм" Николай Бодуров заяви, че е време националният отбор да започне да побеждава. Той даде добра оценка на представянето на състава в последните мачове.

"Нашият отбор се познава на терена все по-добре. Вече две години играем реално в един и същи състав, а мисля, че в последните мачове се представяме и по-добре. Стига с тези равенства и загуби, време е да започнем да побеждаваме", заяви Бодуров.

Според него играчите от националния отбор нямат притеснения...

Кристалина Георгиева ще е с ресор "Бюджет" и зам.-председател на ЕК

http://offnews.bg/news/n_1/n_385896.html

Кристалина Георгиева, която е номинирана за втори мандат като еврокомисар, ще получи ресор "Бюджет" в бъдещата Еврокомисия, твърдят източници на БНР. Очаква се да й бъдат поверени и отговорности, свързани с човешките ресурси в ЕК, както и да бъде един от заместник-председателите. Днес и утре предстоят последни уточнения по ресорите на еврокомисарите. Очаква се в сряда председателят на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер да ги обяви официално. През тази седмица списъкът ще бъде внесен в Европейския парламент и там ще бъде определен график за изслушванията пред комисиите, пряко свързани с бъдещата работа на всеки от кандидатите. Миналата седмица онлайн изданието за европейска политика Еuractiv писа, че Кристалина Георгиева ще получи ресора данъци и борба с измамите в новата Европейска комисия на Жан-Клод Юнкер. Изданието твърдеше, че шансовете й за поста заместник-председател в Комисията са сведени до нула. Еuractiv отбелязва, че България определено е "жертва" на късното включване в състезанието на полския вицепремиер и министър на инфраструктурата и развитието Елжбиета Биенковска.

Руснаци са сред най-активните посетители на Аладжа манастир този сезон

http://www.moreto.net/novini.php?n=263425

Независимо от по-слабия туристически сезон тази година през цялото лято продължи трайният интерес към аудиовизуалния спектакъл „Легенди от Аладжа манастир”. От началото на месец май до днес е имало 32 представления. И тази година се наблюдава най-висока посещаемост от руските туристи, съобщиха от РИМ-Варна за Moreto.

Орлин Горанов и Мариана Попова ще пеят благотворително в Габрово, по покана на Кирил Добрев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290136

Орлин Горанов и Мариана Попова ще пеят благотворително в Габрово, по покана на Кирил Добрев
Благотворителен концерт на Орлин Горанов и Мариана Попова ще се състои в Габрово на 9 септември от 18:30 ч. в зала “ Възраждане”. Събраните средства ще бъдат дарени чрез БЧК в помощ на пострадалите от наводненията. Орлин Горанов и Мариана Попова ще пеят благотворително в Габрово, по покана на Кирил Добрев Благотворителен концерт на Орлин Горанов и Мариана Попова ще се състои в Габрово на 9 септември от 18:30 ч. в зала “ Възраждане”. Събраните средства ще бъдат дарени чрез БЧК в помощ на пострадалите от наводненията.

Бойко Борисов: Без ГЕРБ стабилност не може да има

http://www.cross.bg/gerb-borisov-boiiko-1429169.html

/КРОСС/ "Видя се, че без ГЕРБ стабилност не може да има." Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с ръководството на КНСБ в Централата на партията. Разговорът се проведе по инициатива на синдиката. Двете страни обсъдиха акцентите от управленската програма на ГЕРБ, както и предложенията на КНСБ за реформи в основни сектори, съобщават от пресцентъра на партията. По думите на Борисов, трябва да се направи всичко необходимо, за да се постигне баланс както между партиите, така и между синдикатите и работодателите, за да се успокоят всички в държавата. От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че трябва да се види какво е реалното състояние на държавата, защото дупката в бюджета не е никак малка и опасността е притеснителна. "Положението е много зле. Има големи дефицити, а най-големият проблем е със забатачените системи, най-вече по отношение на еврофондовете. Там има много необезпечени договори. 1 млрд. са неразплатените средства само по ОП „Околна среда". Докато няма стабилно правителство, няма да бъдат пуснати еврофондовете", подчерта Бойко Борисов. Той бе категоричен, че основният проблем в държавата в момента е кризата на доверието. „Дори и при Жан Виденов България не е била в толкова тежка репутационна криза спрямо международните ни партньори. За съжаление доверието към страната ни е загубено и трябва да положим много усилия, за да го възстановим", посочи председателят на ГЕРБ

Германец счупи рекорда за носене на най-много халби бира

http://www.cross.bg/halbi-bira-rekorda-1429172.html

/КРОСС/Германец подобри световния рекорд, като пренесе 27 пълни халби бира на разстояние 40 м.  Оливер Щрюмпфел работи на фестивала Гилемос в град Абенсберг от 17 години. Той тренира от месеци, за да постави рекорда. Заради голямото тегло на пълните халби е много важна и физическата подготовка. Щрюмпфел е имал само един съперник за рекорда, но той е успял да пренесе само 26 халби бира.

Директорът на НИМХ: Няма природни бедствия, има човешка немарливост

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/aFpGPVjLNgs/

Няма природни бедствия, има човешка немарливост, каза във Варна директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН доц. Георги Корчев. Според него обилни валежи в страната ни е имало и пак ще има, като в условията на променящия се климат честотата и интензитетът им ще се увеличават. За да не се стига до катастрофи, е необходимо да се вземат превантивни мерки, да се почистват деретата и да се обърне сериозно внимание на състоянието на коритата на реките и на язовирите, посочи Корчев.

Той уточни, че страната ни разполага със системи за ранно предупреждение за опасни явления, най-вече за трансграничните реки. По думите му в момента приключва подобен проект за река Арда, който е на стойност около 700 хиляди евро, осигурени от
Брюксел.

Директорът на НИМХ участва в международна конференция край Варна. Форумът, на който присъстват близо 160 учени от над 20 държави, е посветен на хармонизацията на дисперсионните модели, които позволяват да се прогнозира качеството на въздуха в различни точки.

За съжаление все още не могат да се правят точни прогнози за количествата дъжд, които се очакват, допълни чл.кор.Николай Милошев, зам.-председател на БАН. Той уточни, че учените работят активно в тази посока, но междувременно администрацията трябва да вземе серия мерки, за да не се допускат човешки и материални загуби.

Инж. Ваня Григорова, директор на Изпълнителна агенция по околна среда, каза, че от 28 държави в ЕС, 20, включително и България, са в нарушение на изискванията за количеството на фините прахови частици във въздуха.

По думите й тази година заради дъждовното лято у нас не са регистрирани сериозни превишения на нормите. Тя посочи, че в България има 5-6 града, където въздухът е много замърсен. Според нея големите промишлени предприятия в страната са взели мерки и вече не са опасни.

Григорова уточни, че мерки за намаляване на замърсяването на въздуха трябва да вземат общините. По думите й основните проблеми са употребата на твърдо гориво за отопление, лошото състояние на пътищата, липсата на контрол върху строителните
обекти, които масово не спазват правилата. Григорова посочи, че миенето на улиците може да допринесе за намаляване на замърсяването във въздуха./КРОСС/

Честито, шофьори! Ремонтите в София свършват на 15 септември

http://pik.bg/честито-шофьори-ремонтите-в-софия-свършват-на-15-септември-news222879.html

Честито, шофьори! Ремонтите в София свършват на 15 септември

На 15 септември трябва да са приключили ремонтите по пътищата в София. Там, където срокът за изпълнение на трасето е по-дълъг, ще останат само довършителните работи – тротоари, поставяне на табели, парапети и т.н. Пътищата обаче трябва да са готови да поемат трафика на 15 септември, съобщи пред Tв7 зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

На вече ремонтираните участъци вече се отчита положителен ефект – както по-кратко време за престой на светофар, така и по-кратко време за пътуване.

Амбициозната цел е да имаме столица без задръствания. Дотогава Христов призова водачите за толерантност и отговорно поведение на пътя.

Христов призна, че състоянието на второстепенните пътища остава проблем, но цялостното реновиране на големите булеварди освобождава парите, които се влагат за ежегодните им ремонти, именно за второстепенните улици.

"Възможното невъзможно" в архитектурата за 2014 г.

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/vyzmozhnoto-nevyzmozhno-v-arhitekturata-za-2014-g-6021813

Чрез преосмислянето на архитектурата като културна материя, фестивалът ONE ARCHITECTURE WEEK насочва вниманието към основни проблеми на съвременната култура

Орлин Горанов и Мариана Попова ще пеят благотворително в Габрово, по покана на Кирил Добрев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290128

Орлин Горанов и Мариана Попова ще пеят благотворително в Габрово, по покана на Кирил Добрев
Благотворителен концерт на Орлин Горанов и Мариана Попова ще се състои в Габрово на 9 септември от 18:30 ч. в зала “ Възраждане”. Събраните средства ще бъдат дарени чрез БЧК в помощ на пострадалите от наводненията. Орлин Горанов и Мариана Попова ще пеят благотворително в Габрово, по покана на Кирил Добрев Благотворителен концерт на Орлин Горанов и Мариана Попова ще се състои в Габрово на 9 септември от 18:30 ч. в зала “ Възраждане”. Събраните средства ще бъдат дарени чрез БЧК в помощ на пострадалите от наводненията.

Семерджиев: Във Враца и Мизия на ход е администрацията, пари има

http://www.cross.bg/semerdzhiev-vratza-administratziyata-1429168.html

/КРОСС/ Водачът на листата в 6-ти Многомандатен избирателен район Враца д-р Илко Семерджиев настоява общините Враца и Мизия максимално бързо да дадат обобщена оценка на претърпените щети от наводненията, за да може държавата да свърши своето. При сегашното положение не може да се подаде заявлението по фонд „Солидарност", за да се кандидатства от националния орган по Оперативна програма „Регионално развитие" към Главната дирекция в Брюксел. Това засяга директно бедствието в Северозападния регион и зависи единствено от скоростта, с която администрацията работи. Д-р Семерджиев подчерта, че ако щетите са по-големи от 1,5% от БВП за региона или това прави около 40 млн. евро имаме директната възможност да кандидатстваме за средства.  

Увеличават бюджета на президента

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5ghBjOtZL4g/

Служебният кабинет ще увеличи бюджета на президента с близо 1 милион лева. Това става ясно от проект на постановление, публикуван на сайта на финансовото министерство, съобщава КРОСС.
Одобрените допълнителни разходи са в размер на 980 000 лв. От тях 179 000 лева са предназначени за разходи за персонал. Останалите 801 000 лева ще отидат за финансиране на международната програма на президента и визепрезидента до края на настоящата година.
Миналият парламент намали бюджета на държавния глава за тази година със 700 000 лева.

Близо 500 полицаи ще се грижат за обществения ред пред столичните училища в първия учебен ден

http://press.mvr.bg/NEWS/news140908_03.htm

До този момент служителите на СДВР са провели срещи с Регионалния инспекторат по образованието - София, районните кметове и директорите на 226 учебни заведения; предстоят работни срещи със Столична община и частни охранителни фирми

Безработните са се стопили с близо 59 хил. души от началото на годината

http://econ.bg/Новини/Безработните-са-се-стопили-с-близо-59-хил-души-от-началото-на-годината_l.a_i.566109_at.1.html

Безработните у нас са намалели с близо 59 хил. души от началото на годината. Равнището на безработица през август е 10,4%, показват данните на...

Нова надежда срещу ебола

http://www.cross.bg/bolestta-nadezhda-ebola-1429170.html

/КРОСС/Нова надежда се появи в борбата с ебола. Пробна ваксина създаде дългосрочен имунитет към болестта при маймуни. Това кара учените да вярват, че ваксината би проработила и върху хора. Тестовете са започнали преди няколко дни. Ваксината представлява генномодифициран вирус, съдържа компоненти от две разновидности на Ебола и предизвиква реакция на имунната система. Заразата от Ебола отне живота на над 2000 души. Световната здравна организация изчисли, че до овладяването на болестта могат да се заразят до 20 хиляди души.

ГЕРБ с ударен ПР ход: Пращат всички 470 кандидат-депутати да помагат в наводнените райони

http://offnews.bg/news/n_1/n_385902.html

Утре ГЕРБ ще изпрати всичките си над 470 кандидат-депутати да помагат в бедстващите райони след наводненията в страната, съобщиха от пресцентъра на партията. Кандидатите за народни представители ще се включат в почистването на домовете на засегнатите домакинства, както и в отстраняването на нанесените щети в Монтанско, Бургаско и Хасковско. Освен кандидат-депутатите в акцията ще се включат всички структури на партията – Младежи ГЕРБ, Жени ГЕРБ, Старейшини ГЕРБ и Предприемачи ГЕРБ. След като поредните наводнения удавиха страната няколко партии се притекоха на помощ на бедстващите вече в разгара на предизборната кампания. Вчера Николай Бареков успя да се похвали, че е дарил 2000 лева и консерви в пострадалото село Странско.

От БАБХ предупредиха: Синтетичен оцет прави туршията на чорба

http://pik.bg/от-бабх-предупредиха-синтетичен-оцет-прави-туршията-на-чорба-news222878.html

От БАБХ предупредиха: Синтетичен оцет прави туршията на чорба

Туршията може да стане на зеленчукова супа, ако за приготвянето й се използват подкиселяващи продукти с ниско съдържание на оцетна киселина. Това е най-голямата опасност, която крият киселите подправки, произведени със синтетична оцетна киселина, които от тази година не може да носят името „оцет”, предупредиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Според дефиницията, приетата в Закона за виното, това е продукт, получен чрез оцетно-кисела ферментация на вино, плодове и етилов алкохол от земеделски произход. Общото кисело съдържание не трябва да е по-малко от 60 грама на литър. А в зависимост от суровините оцетът може да е винен, плодов, алкохолен, балсамов. Подправката, която е произведена от синтетична оцетна киселина с вода и други разрешени добавки като ароматизатори, не може да носи това наименование.

Няма обаче забрана за продажба на разтвора, който търговците вече наричат кисел продукт, кисела подправка и с разни други оригинални и не съвсем наименования. Проверка на в. „Монитор” показа, че едно и също количество синтетичен продукт ­ 700 г е три пъти по-евтино от истинския оцет в магазините. Имитацията се намира по 59-69 ст., докато оригиналът надхвърля 2 лева. Оцетната киселина е с една и съща формула независимо от начина, по който е получена, категоричен е инж. Атанас Дробенов, експерт от Дирекция „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните.

Тя е разрешена за използване при подправяне на храните. Важно е винаги да е обозначено на етикета какво е процентното съдържание на оцетната киселина, предупреди специалистът. Тя става опасна, когато се използват прекалено големи количества от нея.

Това обикновено е когато се използват над 20% оцетна киселина или концентрирана оцетна киселина, без да е разредена с вода, но такава субстанция се ползва само в лабораториите, каза още инж. Дробенов. По закон производството на естествен оцет е контролирано от Изпълнителната агенция по лозата и виното. От хранителната агенция пък трябва да надзирават какво става с киселите продукти в магазините.

БАБХ вече се готви за проверки в тази област. През миналата година нейни контрольори откриха 120 тона фалшив оцет, който се продаваше като винен. От Агенцията по безопасност на храните препоръчват потребителите да четат внимателно етикетите на бутилките ­ при използването на синтетична оцетна киселина трябва да е изписан съставът ­ вода, оцетна киселина, оцветители, ароматизатори и разни други добавки. Така че веднага да стане ясно, че това не е оцет от вино.

Близнашки дава допълнителни 1 млн. лв. на президента

http://offnews.bg/news/n_1/n_385901.html

Служебното правителство ще гласува отпускането на близо 1 млн. лв. допълнителни средства за администрацията на държавния глава. Това става ясно от проект на постановление на Министерството на финансите.  На заседанието си в сряда кабинетът на Георги Близнашки  ще одобри отпускането на общо 6 млн. лв. допълнителни разходи по бюджетите на президента, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Българската национална телевизия (БНТ).  Президентът и вицепрезидентката Маргарита Попова останали без средства за пътуване, става ясно от поректа на постановлението. За да изпълнят международната си програма до края на годината, за двамата са необходими допълнително  801 хил. лв. Други  179 000 лв. са заделени в графата "разходи за персонал". Бюджетът на президента беше орязан с 12%. През 2013 година парите за президентската администрация бяха 6.3 млн. лв. За 2014 г. те бяха орязани със 767 000 лв.  Исканото попълнение в бюжета сега възлиза общо на  980 хил. лв.  Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и на СЕМ, който се нуждае от още  105 хил. лв.  за издръжка и осъществяване на мониторинг на дейността на доставчиците на медийни услуги. Най-голямата част от отпуснатите пари отиват в БНТ - пет милиона лева са необходими на държавната телевизия за цифровизацията. 

"Опорните точки" след края на Орешарски

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/08/2376320_opornite_tochki_sled_kraia_na_oresharski/?ref=rss


Коментарът на Калин Янакиев е публикуван в портала "Култура".  Проф. д-р Калин Янакиев стана съветник на служебния премиер по въпросите на духовната сфера
 
Първата "опорна точка" след края на правителството на Орешарски и сформирането на служебния кабинет гласи: "Протестът дойде на власт"

и трябва да ни внуши, че предишното управление е било съборено от хитреци и властолюбци, които през цялото време са целели едно единствено нещо – да окупират креслата на министрите на...

Бившият военен Борис Гъджаров е стрелял по детската градина в Карлово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290121

Пенсиониран бивш военен е стрелял по детската градина в карловския квартал „Сушица Пенсиониран бивш военен е стрелял по детската градина в карловския квартал „Сушица", съобщи Дарик. 67-годишният Борис Гъджаров е заявил пред разследващи, че неволно възпроизвел изстрел при почистване на личната му ловна карабина. Оръжието е законно, той има разрешително за притежаването му. Разследващите продължават да проверяват всички версии по

Борис Гъджаров е мъжът, стрелял по детската градина в Карлово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290123

Пенсиониран бивш военен е стрелял по детската градина в карловския квартал „Сушица", съобщи Дарик. 67-годишният Борис Гъджаров е заявил пред разследващи, че неволно възпроизвел изстрел при почистване на личната му ловна карабина.
Оръжието е законно, той има разрешително за притежаването му.
Разследващите продължават да проверяват всички версии по Пенсиониран бивш военен е стрелял по детската градина в карловския квартал „Сушица", съобщи Дарик. 67-годишният Борис Гъджаров е заявил пред разследващи, че неволно възпроизвел изстрел при почистване на личната му ловна карабина. Оръжието е законно, той има разрешително за притежаването му. Разследващите продължават да проверяват всички версии по

ЕVN ограничава електрозахранването на ”Мина Черно море Бургас” поради неплатени задължения

http://www.cross.bg/bulgariya-elektrosnabdyavane-more-1429166.html

/КРОСС/ Днес, 08.09.2014 г., EVN България ще пристъпи към ограничение на електрозахранването към обекти на "Мина Черно море Бургас" ЕАД. Причината за това са натрупани задължения за консумирана електроенергия от минното дружество към EVN България Електроснабдяване. Крайният срок за заплащане на дължимите суми е беше през август 2014 г. Въпреки опитите на EVN България Електроснабдяване за уреждане въпроса с неизплатения дълг, до момента дължимите суми остават незаплатени. След изтичане на сроковете за плащане EVN България Електроснабдяване уведоми с писмо от 27.08.2014 г. "Мина Черно море Бургас" ЕАД за отворените задължения за консумирана електроенергия. Второ писмо беше изпратено от EVN България Електроснабдяване на 03.09.2014 г. до минното дружество, както и до местните власти. Днес от страна на EVN беше направен пореден опит да уреди отношенията си с "Мина Черно море Бургас" ЕАД, но безуспешно. EVN България Електроснабдяване информира мината, че при незаплащане на сумата за консумирана електроенергия, дружеството ще пристъпи към ограничение на електрозахранването към обекти на мината, считано от 14:00 ч. на 08.09.2014 г. ЕVN България няма да преустанови изцяло електрозахранването, а ще следва установен график - 2 часа без електрозахранване / 4 часа с електрозахранване.  

Русия може да затвори въздушното си пространство за западни авиокомпании

http://www.mediapool.bg/rusiya-mozhe-da-zatvori-vazdushnoto-si-prostranstvo-za-zapadni-aviokompanii-news224580.html

Правителството на Русия не изключва възможността да наложи ограничения върху прелитането на самолети на западни компании над руска територия, ако Западът наложи нови секторни санкции на Москва. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев. "Ако има санкции, свързани с енергетиката и по-нататъшни ограничения за нашия финансов сектор, ще трябва да отговорим асиметрично", каза Медведев в интервю за "Ведомости". Според него това може да стане в транспортната сфера. "Ако западните превозвачи летят извън нашето въздушно пространство, това може да доведе до фалит на много авиокомпании, които и без това балансират на границата на оцеляването", посочи Медведев. Руският премиер се надява, че партньорите на Русия "в някой момент ще осъзнаят това". Дмитрий Медведев добави, че руското правителство не изключва и възможността да има "уточнения" в ответните санкции на Русия към Запада, за да не се нанасят вреди на руските граждани. Той припомни, че Москва е отменила наложената забрана за внос на безлактозно мляко и намеква, че занапред ще има и други "корекции" в ембаргото на западни хранителни продукти. Медведев каза още, че Русия може да предприеме реципрочни действия, ако Украйна ограничи доставките на електроенергия за Крим. "Трябва да се има предвид, че Крим е енергодефицитна територия, а това също става фактор в политическата игра", каза Медведев в интервю за в. "Ведомости", цитирано от БТА. "В живота обаче всичко е сложно: отделни части на Украйна също са енергодефицитни и получават електроенергия от Русия, а този, който вземе не особено умното решение да ограничи доставките на енергия за Крим, трябва да разбира, че са възможни симетрични мерки", заяви премиерът. Според него е необходимо в Крим да се създаде "автономна енергетика, свързана с Русия". На 3 септември Украйна ограничи доставките на електроенергия за Крим, който зависи за около 80 процента от енергийните си нужди от доставки от украинската енергийна система, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Близнашки отпусна близо 1 млн. на президентството

http://www.moreto.net/novini.php?n=263424

Администрацията на президента ще получи допълнително 980 000 лв. към бюджета си за 2014 г. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, публикуван на сайта на Министерството на финансите. Според информацията от тях 801 000 лв.

Жан-Клод Юнкер обявява състава на Еврокомисията в сряда, твърди EUobserver

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/08/2376305_jan-klod_junker_obiaviava_sustava_na_evrokomisiiata_v/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер се очаква да обяви официално ресорите на новите еврокомисари в сряда, съобщи специализираното онлайн издание EUоbserver.

Сагата по назначенията на комисарите беше основна тема в Брюксел през последните седмици. Всяка държава членка на Европейския съюз (ЕС) лобираше и спекулираше с това какво ще получи нейният.

Задачата на Юнкер е да даде значими задачи на 27-те комисари, въпреки че ключовите ресори не са толкова...

Директорът на НИМХ: Няма природни бедствия, има човешка немарливост

http://www.cross.bg/merki-vuzdyha-stranata-1429167.html

/КРОСС/Няма природни бедствия, има човешка немарливост, каза във Варна директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН доц. Георги Корчев. Според него обилни валежи в страната ни е имало и пак ще има, като в условията на променящия се климат честотата и интензитетът им ще се увеличават. За да не се стига до катастрофи, е необходимо да се вземат превантивни мерки, да се почистват деретата и да се обърне сериозно внимание на състоянието на коритата на реките и на язовирите, посочи Корчев. Той уточни, че страната ни разполага със системи за ранно предупреждение за опасни явления, най-вече за трансграничните реки. По думите му в момента приключва подобен проект за река Арда, който е на стойност около 700 хиляди евро, осигурени отБрюксел. Директорът на НИМХ участва в международна конференция край Варна. Форумът, на който присъстват близо 160 учени от над 20 държави, е посветен на хармонизацията на дисперсионните модели, които позволяват да се прогнозира качеството на въздуха в различни точки. За съжаление все още не могат да се правят точни прогнози за количествата дъжд, които се очакват, допълни чл.кор.Николай Милошев, зам.-председател на БАН. Той уточни, че учените работят активно в тази посока, но междувременно администрацията трябва да вземе серия мерки, за да не се допускат човешки и материални загуби. Инж

Падоан: Стрес тестовете на ЕЦБ няма да са проблем за италианските банки

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e403963/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cpadoan0Estres0Etestovete0Ena0Eecb0Eniama0Eda0Esa0Eproblem0Eza0Eitalianskite0Ebanki0H179620A0C/story01.htm

Италия трябва да избере подходящ момент за приватизацията, защото инвеститорските нагласи могат да се влошат, предупреждава финансовият министър на страната


Елизабет Втора е загрижена от заплахата Шотландия да напусне Обединеното кралство

http://www.mediapool.bg/elizabet-vtora-e-zagrizhena-ot-zaplahata-shotlandiya-da-napusne-obedinenoto-kralstvo-news224579.html

Британската кралица Елизабет Втора е загрижена да не се разпадне 307-годишния съюз на Англия с Шотландия, съобщиха медиите във Великобритания в понеделник.   Кралица Елизабет Втора е провела разговори в неделя вечерта с премиера Дейвид Камерън на фона на засилващата се тревога сред управляващите, че Шотландия може да стане независима след референдума на 18-и септември.   Източници, близки до кралицата, са съобщили, че последното проучване на общественото мнение, което даде предимство на искащите независимост, е предизвикало сериозна загриженост в Бъкингамския дворец.   Елизабет Втора, за която се смята, че е за запазването на съюза, въпреки че не е правила публични изявления по въпроса, ще бъде в шотландската си резиденция в Балморал в деня на референдума.   Бившият министър на отбраната Лиъм Фокс заяви по-рано, че в кампанията на искащата независимост Шотландска национална партия има силен антимонархически елемент.   Не бих се изненадал, ако получат независимост. Следващата стъпка на партията ще бъде Шотландия да стане република, коментира Фокс.   В отговор на последните събития трите основни партии във Великобритания се споразумяха за план за по-голямо самоуправление на Шотландия, ако гласоподавателите изберат запазването на съюза.   Като отговор на предстоящия референдум при отварянето на финансовите борси сутринта в понеделник британският паунд отбеляза най-ниската си стойност за последните 10 месеца.

България започва срещу Бразилия във втората фаза на Мондиала

http://frognews.bg/news_75837/

Националният волейболен отбор на България ще започне участието си във втората фаза на Мондиала в Полша срещу настоящите шампиони от Бразилия. Това стана ясно след изиграване на последните мачове от предварителната първа фаза тази вечер и формирането на новите две групи.

Нов X-перимент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4289641

Главният редактор на сп. "Авто Труд" Ангел Виденов тества новите BMW X4 и BMW X6 в испанския град Билбао.
"Не SUV, а SAV - така се категоризират X6 и X4. Тоест - Sport Activity Vehicle. За активни водачи, значи. За карачи. Неслучайно при X4 позицията на шофьора е свалена с 2 см по-ниско, отколкото при Х3. Главният редактор на сп. "Авто Труд" Ангел Виденов тества новите BMW X4 и BMW X6 в испанския град Билбао. "Не SUV, а SAV - така се категоризират X6 и X4. Тоест - Sport Activity Vehicle. За активни водачи, значи. За карачи. Неслучайно при X4 позицията на шофьора е свалена с 2 см по-ниско, отколкото при Х3.

Рейтингът на Владимир Путин достигна нов рекорд

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/08/2376321_reitingut_na_vladimir_putin_dostigna_nov_rekord/?ref=rss


Рейтингът на руския президент Владимир Путин отбеляза през август нов рекорд - 87 на сто от хората в Русия са доволни от дейността му, сочи допитване на "Левада център", чиито данни цитира Франс прес. Това е най-високото равнище, достигано от шест години насам, изтъква агенцията.

Осемдесет и седем на сто от запитаните подкрепят действията на държавния глава - с 22% повече в сравнение с януари т. г. Броят на недоволните от дейността на Путин е спаднал от 34 процента през януари на 13...

ООН: Най-малко 3 хил. души са загинали в Източна Украйна

http://europe.actualno.com/OON-Naj-malko-3-hil-dushi-sa-zaginali-v-Iztochna-Ukrajna-news_48916.html

Най-малко 3000 цивилни души са загинали от началото на военния конфликт в Източна Украйна. Това заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд ал-Хусейн в реч при откриването на 27-та сесия...

Фор - един избор ще го освободи...

http://books.actualno.com/For---edin-izbor-shte-go-osvobodi-news_48913.html

Две години преди Беатрис Прайър да направи своя избор, шестнадесетгодишният син на лидера на Аскетите избира същия път. Преминаването на Тобиас в кастата на Безстрашните е шанс за него да започне всич...

Има избран строител на тунела, който ще свързва "Дружба 2" с метрото

http://sofia.actualno.com/Ima-izbran-stroitel-na-tunela-kojto-shte-svyrzva-Drujba-2-s-metroto-news_48920.html

Директорът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев и столичния кмет Йорданка Фандъкова присъстваха днес на пускането на обновения бул. "Кръстю Пастухов" в жк "Дружба". Тунел...

Маймуни с имунитет срещу ебола след ваксинация

http://www.vesti.bg/sviat/majmuni-s-imunitet-sreshtu-ebola-sled-vaksinaciia-6021809

Експериментът на Националния институт по здравеопазване в САЩ показа, че имунитетът може да издържи най-малко 10 месеца

YALTA CLUB открива сезона с разтърсващия DUBFIRE

http://www.cross.bg/yalta-dubfire-club-1429165.html

/КРОСС/ За някои краят на парти сезона идва в първите дни на септември, но за YALTA той никога не приключва. Официалното завръщане ще се случи на 20 септември, а нощта ще е в ръцете на винаги разтърсващия с музиката си - DUBFIRE. Именно той ще даде силен старт на новия сезон на YALTA, чиято програма ще изненада меломаните с още по-голямо разнообразие на артисти, както с любими имена, така и с дългоочаквани диджеи, които ще се появят за първи път на българската клубна сцена. Eдин от кралете на техното e признат в световен мащаб като един от най-бързо развиващите се и разностранни артисти в електронната музика. DUBFIRE продължава да носи пионерскoто звучене, с което става известен като част от забележителното дуо Deep Dish, основано през 1991 г. Заедно със своя партньор Sharam Tayebi бързо покоряват музикалната хаус сцена. Зад първия им успех стои издаването на ремикса на De'Lacy „Hideaway" през 95-та година, който ги записва в каталога с вечните денс класики и ги отвежда убедително към спечелването на Грами за работата им по ремикса на парчето на Dido "Thank you". Следват множество международни признания и награди за феномена Deep Dish до 2006 година, когато Dubfire решава да съсредоточи усилията си върху изграждането на самостоятелна кариера. Кариера, която го поставя в светлината, в която го познаваме днес. С какво още ще ни изненада Dubfire ще разберем на 20 септември в ROOM 1 на YALTA CLUB. Промо билети на цена от 30 лв

Увеличение на притока на устията на реките сочат прогнозите за днес

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/08/2376317_uvelichenie_na_pritoka_na_ustiiata_na_rekite_sochat/?ref=rss


В началото на седмицата се очаква притокът на устията на реките да се увеличи, сочат данните и прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология, разпространени от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Експертите предупреждават за вероятни повишения на речните нива в Източнобеломорския и Западнобеломорския басейни.

Очакват се по-съществени повишения на нивата на следните реки:

В Източнобеломорски басейн:
- р. Марица в...

Да спечелиш "Златен лъв" във Венеция със странно, дори мрачно чувство за хумор

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/08/2376140_da_spechelish_zlaten_luv_vuv_veneciia_sus_stranno_dori/?ref=rss


Шведският режисьор Рон Андерсон дебютира в игралното кино с "Шведска любовна история" през 1970 г., така че комедията му A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (от англ. - гълъб стоеше на клон, разсъждавайки върху съществуването), който в събота спечели голямата награда Златен лъв от фестивала във Венеция предполага, че създателят му е изминал дълъг път, за да я получи. 

Най-старият филмов фестивал в света съвсем явно пренебрегна американските игрални филми в основната...

Глобиха с 20 бона Двореца на културата и спорта във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263422

Комисията за защита на конкуренцията глоби с 20 880 лева Двореца на културата и спорта заради незаконно сключен договор от 7 май за възлагане на обществена поръчка за основен ремонт на обекта. Санкцията е в размер 10 на сто от стойността на сключения договор.

Близо 500 полицаи ще осигурят нормалното протичане на първия учебен ден в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4290108

Около 500 служители на реда ще осигурят нормалното протичане на първия учебен ден - 15 септември, съобщи началникът на охранителна полиция Борислав Муеров във връзка с мерките, които столичната полиция е предприела.
До момента униформените са провели срещи и консултации със служителите от Столичния инспекторат по образование във връзка с Около 500 служители на реда ще осигурят нормалното протичане на първия учебен ден - 15 септември, съобщи началникът на охранителна полиция Борислав Муеров във връзка с мерките, които столичната полиция е предприела. До момента униформените са провели срещи и консултации със служителите от Столичния инспекторат по образование във връзка с

Около 500 полицаи ще се грижат за нормалното протичане на първия учебен ден в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4290097

Около 500 служители на реда ще осигурят нормалното протичане на първия учебен ден - 15 септември, съобщи началникът на охранителна полиция Борислав Муеров във връзка с мерките, които столичната полиция е предприела.
До момента униформените са провели срещи и консултации със служителите от Столичния инспекторат по образование във връзка с Около 500 служители на реда ще осигурят нормалното протичане на първия учебен ден - 15 септември, съобщи началникът на охранителна полиция Борислав Муеров във връзка с мерките, които столичната полиция е предприела. До момента униформените са провели срещи и консултации със служителите от Столичния инспекторат по образование във връзка с

Започва „Виа Понтика"

http://www.cross.bg/balchik-albena-mladite-1429164.html

/КРОСС/С концерт на Тони Димитрова на 9 септември в Балчик за седма поредна година ще започне Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика". Възпитаници на висши училища по изкуствата от България, Испания, Словения, Азербайджан, Узбекистан, Турция и Германия в продължение на десет дни ще дадат възможност на жителите и гостите на Балчик и Албена да станат съпричастни с техните творчески послания. Като домакин България ще заяви своето присъствие във всички фестивални прояви с представители на пет висши учебни заведения - Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов", Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров", Националната художествена академия, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, Нов български университет. Към тях ще се присъединят студенти от Академията за изящни изкуства и дизайн към университета в Любляна, Словения. Тази година и Испания се включва в културния форум с възпитаници на Школата по изкуствата №10 - La Escuela de Arte número diez - Мадрид и Висшето училище по изкуствата на Астурия - ESAPA. Азербайджан, Узбекистан и Турция се представят от музиканти, обединени в интернационален камерен ансамбъл

ББР: Банковата система остава добре капитализирана и ликвидна

http://www.vesti.bg/novini/bbr-bankovata-sistema-ostava-dobre-kapitalizirana-i-likvidna-6021812

В края на юни българската банкова система премина през сериозно сътресение, като на депозитарна атака бяха подложени две от системните търговски банки.

Фалира още един руски туроператор

http://frognews.bg/news_75835/

Още един руски туроператор фалира. Това е Солвекс-турне, който от днес прекратява дейността си, съобщиха информационните агенции.

Резултатите от поправителните матури са обявени на rezultati.zamaturite.bg

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/08/2376312_rezultatite_ot_popravitelnite_maturi_sa_obiaveni_na/?ref=rss


Резултатите от септемврийската сесия на матурите след 12-и клас са публикувани, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Оценката от поправителната сесия са обявени на сайта http://rezultati.zamaturite.bg/>

Заради последните класирания на кандидатстудентските кампании на университетите от просветното министерство публикуват резултатите предсрочно. Крайният срок беше 12 септември, уточняват от ведомството.

Тази година на септемврийската сесия на...

Новите санкции на ЕС са с по-къс погасителен срок за добивния и банковия отрасъл

http://www.vesti.bg/novini/novite-sankcii-na-es-sa-s-po-kys-pogasitelen-srok-za-dobivniia-i-bankoviia-otrasyl-6021811

Новите санкции на ЕС срещу Русия предвиждат по-голям брой руски компании да не могат да вземат средства от капиталовите пазари.

Близо 500 полицаи пазят първия учебен ден в София

http://www.cross.bg/ychilishtata-politziya-vruzka-1429162.html

/КРОСС/ Около 500 служители на реда ще се грижат за нормалното протичане на първия учебен ден - 15 септември. Това съобщи началникът на охранителна полиция Борислав Муеров във връзка с мерките, които столичната полиция е предприела. До момента униформените са провели срещи и консултации със служителите от Столичния инспекторат по образование във връзка с изготвянетот на план за действие по осигуряване безопасността на учениците. Всички кметове по общини също са взели участие в консултациите, както и директорите на 226 учебни заведения. Предстои подобна среща да бъде осъществена на 10 септември и с частните охранителни фирми в училищата, чийто акцент ще бъде пропусквателният режим на 15 септември. Зам.-шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев съобщи, че в момента тече акция по контрол на сигурността по пешеходните пътеки в района на училищата. Извършена е проверка и на маркировката и пътните знаци в тези райони. От началото на учебната година полицаите ще респектират наркодилърите около училищата с постоянно патрулиране, обясниха още от СДВР, предава Дарик.  

„България – най-слабото звено”

http://www.cross.bg/bulgariya-sofiya-yuzhen-1429163.html

/КРОСС/ С какво е свързан новият етап от противодействието на строителството на „Южен поток” Министерството на икономиката на България обвини българската дъщерна компания на Газпром в нарушаване на правилата на Еврокомисията. Едновременно с това, българското министерство на отбраната представи амбициозен план за понижаване на „зависимостта на страната от оръжия и компоненти, произведени в Русия”. Експерти свързват тези демарши на България с натиск от страна на Вашингтон, който се опитва да отстрани всяка алтернатива на газовия поток през Украйна. Компанията “Южен поток България” прекрати регистрацията на поръчки и договори за изграждането на газопровода “Южен поток” на територията на републиката по предписание на еврокомисията. От българското министерство на икономиката и енергетиката напомниха, че на 7 август министър Васил Щонов забрани работата по проекта, а на 11 август Българският енергиен холдинг (БЕХ) отправи към генералния директор на Газпром Алексей Милер изискване за предприемане на действия по увеличаване на капитала на компанията. Както съобщи ИТАР-ТАСС, на следващия ден „Южен поток България” е подала заявление за увеличаване на капитала, което на 18 август е вписано в Търговския регистър на републиката.Капиталът е нараснал до 397,6 млн. лева (около 200 млн. евро). Министерството заплаши да се обърне към правоохранителните органи

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване