Рекорден скок на наемите по бул. "Витоша"

http://pik.bg/рекорден-скок-на-наемите-по-бул-витоша-news222792.html

Рекорден скок на наемите по бул. "Витоша"

Да наемеш помещение на главната търговска улица на София - бул. “Витоша”, вече излиза по-скъпо. Наемите по частично ремонтираната пешеходна част на булеварда са се увеличили с 27% през първата половина на 2014 г. в сравнение със същия период на 2013 г., пише "Труд".

Това твърди последният доклад за пазара на търговски площи в Централна и Източна Европа на консултантската компания “Колиърс”. Според други представители на бранша поскъпването е двуцифрено, но по-скромно.

Обявените от “Колиърс” 27% са значително по-високи от нарастването на цените в други големи градове от региона. Например в Рига увеличението е 19%, в Белград - 9%, а в Москва и Санкт Петербург - 3%.

Базата за сравнение обаче е твърде различна. Докато по “Витоша” наемите на магазините в момента са около 40-45 евро на кв. м, в Москва има престижни търговски помещения, в които наемът надхвърля 3000 евро на кв. м. Затова не е чудно, че процентът на поскъпване на имотите по “Витоша” е доста по-голям от този в Москва.
Причините за повишението на наемите в София е донякъде ясна. “Витоша” стоя години наред разкопана, а през това време се случи бумът на моловете, които напуснаха търговската улица. Това намали и наемите и от тази база е естествено сега да се отчита двуцифрено увеличение.

От друга страна, на столичната улица почти не останаха големи помещения. Първоначално големи площи сега се раздробяват на по-малки помещения и се отдават отделно. Това води и до поскъпване на цената за 1 кв. м.

Липсата на големи свободни площи е причината след реконструкцията и превръщането на “Витоша” в пешеходна зона почти нито една известна модна марка да не се върне там. Според експерти тези търговци търсят магазини от порядъка на 800-1000 кв. м, а свободните по “Витоша” са предимно около 80-100 квадрата. В най-добрия случай те се наемат от малки заведения.

Според Росен Генев, мениджър за търговските площи в консултантската компания “Фортон”, ръст на наемите по “Витоша” през последната година наистина има. Той обаче е по-скромен от отчетените от “Колиърс” 27%. Според Генев поскъпването е с около 1/5. 

“В частта около “Леге” и “Съборна”, където са съсредоточени най-луксозните модни марки, наемите са по-високи и достигат 45-50 евро на кв. м, но това не се отнася за цялата “Витоша”, смята той. Генев посочи, че големите наематели предпочитат моловете, където наемите са стабилни, има голям избор от помещения, а и стойността им се движи между 17 и 22 евро на кв. м.

Причината е, че през тази и миналата година бяха пуснати в експлоатация нови търговски центрове. След седмица отваря врати “Мега мол” в “Люлин”, а за 23 октомври е обявен стартът на “Саут Ринг мол” на Околовръстното. “Всичко това потиска наемите и се наблюдава предоговаряне на цените”, каза Генев.

Според него, ако се направи класация на чисто търговските улици в столицата по размера на наемите, веднага след “Витоша” идва “Граф Игнатиев”, след него - “Солунска”, а след това - “Пиротска”.

Австралия не вярва, че Ислямска държава може да бъде унищожена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4289517

Министърът на външните работи на Австралия Джули Бишоп счита, че е невъзможно групировката „Ислямска държава” да бъде напълно унищожена, даже имайки предвид плановете на САЩ да създадат коалиция от 10 държави, пише „Sydney Morning Herald”.
Отговаряйки на въпрос на журналист, дали целта на създаващата се коалиция ще бъде унищожението на Министърът на външните работи на Австралия Джули Бишоп счита, че е невъзможно групировката „Ислямска държава” да бъде напълно унищожена, даже имайки предвид плановете на САЩ да създадат коалиция от 10 държави, пише „Sydney Morning Herald”. Отговаряйки на въпрос на журналист, дали целта на създаващата се коалиция ще бъде унищожението на

Д-р Михайлов: КТБ е една голяма метафора

http://www.cross.bg/mihaiilov-smisul-vlast-1429114.html

/КРОСС/Ще трябва да се мисли радикално. Радикалност означава еманципация, свобода от партиен предразсъдък и малоумието на плитките идеологически сблъсъци, заяви д-р Николай Михайлов. Гражданското нетърпение има единствена спасителна възможност за себе си - да атакува от гледна точка на истина на партийна освободеност, на това, което то би могло да направи без предразсъдък. засега това не се вижда, допълни д-р Михайлов.  В сутрешния блок на Нова телевизия психиатърът постави диагноза на родната политика. В това, което се случи преди около година, а именно отстраняването на ГЕРБ от власт от улицата и след това връщането й отново на власт, има нещо пародийно. Нещо в политическата ни система е много неадекватно, дълбоко порочно и радикално изтощено от смисъл", коментира д-р Михайлов."Българската политическа идея е свързана с верноподаничество навън и с една нищета на вътрешния политически дебат на партийните стълкновения, които са съвършено безсмислени и хората знаят това", каза още той. Относно казуса с КТБ и последвалите протести, д-р Михайлов коментира, че главният прокурор трябва да има грижата кой е построил през годините тази карикатура на банка, кой е настанен в нея и кой реши да й види сметката накрая."Зад всичко това стои един много голям устрем към парите на банката. Следователно трябва да се знае кои са творците на това задкулисие

Престъпни схеми на ДПС в Криводол и Ракево за милион

http://frognews.bg/news_75824/

Само по проект с магарешките бодили и по санирането на училището в село Ракево, през бедната община Криводол са усвоени 1 милион лева. Решението коя фирма да вземе поръчките се взимат от хората, които печелят изборите.ДАНС засича щета от над половин милон лева и неправомерна обществена поръчка за още толкова.

Очаква се повишаване на нивото на някои реки, предупреждава МОСВ

http://society.actualno.com/Ochakva-se-povishavane-na-nivoto-na-njakoi-reki-preduprejdava-MOSV-news_48867.html

Вероятни са повишения на речните нива в Източнобеломорския и Западнобеломорския басейни. За това предупреждават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. По данни и прогнози на Нац...

Карта на океаните посочва виновниците за островите от боклук

http://interest.actualno.com/Karta-na-okeanite-posochva-vinovnicite-za-ostrovite-ot-bokluk-news_48868.html

Учени от университета на Нов Южен Уелс създадоха нов атлас на световните океани, който предначертава границите им и посочва кои страни са виновни за гигантските плаващи острови от боклук, съобщи Ей Би...

Пловдив е получил два пъти повече гласове от останалите кандидати

http://society.actualno.com/Plovdiv-e-poluchil-dva-pyti-poveche-glasove-ot-ostanalite-kandidati-news_48869.html

Пловдив е получил два пъти повече гласове от останалите кандидати за Европейска столица на културата, взети заедно, съобщи "Марица". За града под тепетата своята подкрепа са дали 8 човека о...

Малък метеорите е паднал близо до столицата на Никарагуа

http://america.actualno.com/Malyk-meteorite-e-padnal-blizo-do-stolicata-na-Nikaragua-news_48871.html

Малък метеорит е бил причината за силен взрив, чут от жители на никарагуанската столица Манагуа. Информацията съобщиха властите, цитирани от Асошиейтед прес. По думите на правителствена говорителка к...

БНБ ще печата по-скъпи бюлетини за вота

http://izbori2014.actualno.com/BNB-shte-pechata-po-skypi-buletini-za-vota-news_48872.html

Всяка бюлетина, която печатницата на БНБ ще отпечата за парламентарния вот на 5 октомври, ще струва по 14 стотинки без ДДС, става ясно от поръчка на Министерския съвет. Ще бъдат размножени общо 7 9...

Бакалов предлага глоби за общините, допуснали наводнения

http://offnews.bg/news/n_1/n_385817.html

Вътрешният министър Йордан Бакалов предлага да се налагат санкции на общините, които не са предприели мерки по почистване на речните корита и отводнителната система на населените места, да бъдат санкционирани.  "Равносметката – за тези два дена изминах 1200 км в засегнатите райони – определено мога да кажа, че има общини, които явно са си свършили работата и в които се вижда, че водата по улиците се поема от шахтите, докато има общини, които явно не са си свършили тази работа и от там вече както се казва, в коритата на реките вода няма, а по улиците – до колене", каза служебният министър в интервю за БНТ. Още преди седмица той е изпратил писма до общините да си почистят коритата със списък за разчистване на дерета, канализации и речни корита. Има общини, които са си свършили работата и след наводненията водата се оттича в шахтите, а други не, отбеляза още Бакалов. Попитан дали ще бъдат санкционирани общините, които не са взели под внимание препоръките на вътрешния министър, Йордан Бакалов отговори: „Втората заповед, която пуснах след това е моите инспектори да проверяват и правят допълнителни предписания, но определено мога да кажа, че на този етап няма как да санкционирам. Определено една от възможните промени, която ако се възприеме, е да има възможност да се налагат санкции, защото тази система трябва така или иначе да бъде изградена”, каза още министър Бакалов. Той добави, че не може да продължава ситуацията, в която се бяга след събитията. „Да, наистина природата удари тези общини, но аз съм на мнение, че независимо, че не можем да се борим пряко срещу нея, можем поне да вземем мерки предварително, които да минимализират загубите и от там самите хора да не търпят такива щети, защото за мен и определено няма как да продължаваме да бягаме след събитията, няма как държавата да има тези финансови възможности, с които след това да възстановява”, каза още Йордан Бакалов. Според него косвените проблеми като незаконната сеч и незаконното строителство спомагат за страшните наводнения в страната. Министърът припомни, че с решение на Министерски съвет е поискан мониторинг на ЕС на цяла България, за да се разбере къде е проблемът и защо всеки по-силен дъжд се превръща във воден ад за България.

САМО В ZAPERNIK.COM! Обраха магизина на кмета на Рударци Богдан Богданов - Бобето!

http://www.zapernik.com/krimi/samo-v-zapernik-com-obraha-magizina-na-kmeta-na-rudarci_34126/

В навечерието на началото на предизборната кампания обраха магазина за хранителни стоки на кмета на пернишкото село Рударци Богдан Богданов - Бобето, научи "За Перник".

Магазинът е разбит около 2 часа в нощ през миналата седмица. СОТ-ът, с който работел магазина не се е задействал, защото крадците са заглушили сигнала му с устройство. Когато на следващия ден продавачката отива на работа, около 7 часа сутринта вижда, че магазина е разбит и обран.

Откраднати са голяма количество...

Продължава

Започва оценка на щетите в наводнените райони

http://econ.bg/Новини/Започва-оценка-на-щетите-в-наводнените-райони_l.a_i.566096_at.1.html

През последното денонощие водата в залятите райони около Бургас и Димитровград започна да се отдръпва. В следващите дни предстои да бъде направена...

Австралия: "Ислямска държава" не може да бъде унищожена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4289511

Министърът на външните работи на Австралия Джули Бишоп счита, че е невъзможно групировката „Ислямска държава” да бъде напълно унищожена, даже имайки предвид плановете на САЩ да създадат коалиция от 10 държави, пише „Sydney Morning Herald”.
Отговаряйки на въпрос на журналист, дали целта на създаващата се коалиция ще бъде унищожението на Министърът на външните работи на Австралия Джули Бишоп счита, че е невъзможно групировката „Ислямска държава” да бъде напълно унищожена, даже имайки предвид плановете на САЩ да създадат коалиция от 10 държави, пише „Sydney Morning Herald”. Отговаряйки на въпрос на журналист, дали целта на създаващата се коалиция ще бъде унищожението на

Европари за магарешки бодили и саниране на училище погълна 1 млн. лв.

http://pik.bg/европари-за-магарешки-бодили-и-саниране-на-училище-погълна-1-млн-лв-news222791.html

Европари за магарешки бодили и саниране на училище погълна 1 млн. лв.

ДАНС засече нанесена щета за бюджета в размер на 530 555,63 лева с ДДС при обиски в община Криводол и в жилищата на председателя на общинския съвет и негови близки, съобщиха от агенцията. ДАНС е действал съвместно с Окръжна прокуратура – Враца по информация за неправомерно усвояване на бюджетни и европейски средства в общината, като са били открити множество документи с отношение към престъпната дейност, съобщи Би Ти Ви.

Председател на Общинския съвет в Криводол е Юрий Кацарски, като според местни медии той е дългогодишен активист на ДПС и има много имоти в Козлодуй, Враца и Варна. В края на февруари Кацарски запази поста си след като съветникът от ГЕРБ Петър Комитски поиска оставката му. В толкова бедна община като Криводол се наблюдава неестествено ожесточена предизборна битка за власт.

Преди два месеца председателят на общинския съвет в градчето Юрий Кацарски подава оставка след като ДАНС започва разследване срещу фирма, свързана със семейството му. Кацарски е секретар на областната структура на ДПС-Враца. Фирмата на съпругата на лидера на Движението в Криводол получава чрез общината 530 000 лева по европейски проект, за да засади с акации и тополи общински земеделски земи в три села около Криводол. Инвентаризация обаче показала некачествено залесяване.

„Некачествено залесяване" е доста дипломатично определение на резултата от похарчените половин милион лева от бюджета на ЕС. Вместо акации и тополи, три години след старта на проекта на мястото има храсти, джанки и магарешки бодили. Тези около 30 декара трънаци вероятно са най-скъпите магарешки бодили в целия свят.

Случаят се разследва от ДАНС, а почти всички общински съветници в Криводол са привиквани за разпит. Според лидера на ДПС в Криводол акациите и тополите, посадени от фирмите, свързани със съпругата му, са загинали, защото общината не се грижила за тях. В криводолското село Ракево на пръв поглед няма пари и бизнес, но един европейски проект доказва как може да се спечели обществена поръчка за половин милион лева дори в едно забутано село в Северозападна България. Около 500 000 лева струва ремонтът на училището в селото, а местен бизнесмен, пожелал анонимност, разказва как е отстранен от конкурса с процедурна хватка.

„Участваха доста фирми. Накрая се оказа, че кърджалийска фирма спечели. Първите дни даже имаше оплакване, че не могат да се разберат с тия хора, защото даже не знаят български”, каза мъжът. Той е категоричен, че въпросната фирма е свързана с ДПС. Само по проекта с магарешките бодили и санирането на училището в село Ракево, през бедната община Криводол са усвоени 1 милион лева. Решението коя фирма да вземе поръчките се взимат от хората, които печелят изборите.

14 кандидат-депутати се подложили на теста за интелигентност

http://www.cross.bg/rezyltat-radkov-organizatziyata-1429113.html

/КРОСС/ "14 кандидат-депутати от една партия са приели предизвикателството на МЕНСА и са се подложили на теста за интелигентност на организацията. Средният им резултат е 135, което е добре", каза в студиото на "Добро утро, България!" по TV7 председателят на МЕНСА България Христо Радков. Имената и резултатите им ще бъдат публикувани на сайта на организацията. "По-важното е не колко точки са събрали, а какъв процент от населението има по-нисък от техния резултат. Именно това е точният измерител", обясни Радков и добави, че за българските депутати 75% от хората да имат по-нисък от техният резултат е добър показател.  

В момента няма повишено търсене на въглища и дърва за огрев

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/08/2376074_v_momenta_niama_povisheno_tursene_na_vuglishta_i_durva/?ref=rss


Няма повишено търсене на въглища и дървесина за огрев в момента, коментира пред БТА Никола Вучев, експерт "Твърди горива" в "Топливо".

Според данните на най-големия у нас доставчик засега складовете не са запълнени с горива и не е повишено и търсенето от страна на клиентите. Цените не бележат увеличение спрямо миналата година - отново тон руски въглища е на цена между 300 и 350 лв. на склад в зависимост от локацията, посочи експертът.

В някои райони от страната се...

Скандал! Нелегални ислямски пансиони за деца седят под носа на власт и институции

http://pik.bg/скандал-нелегални-ислямски-пансиони-за-деца-седят-под-носа-на-власт-и-институции-news222790.html

Скандал! Нелегални ислямски пансиони за деца седят под носа на власт и институции

Екип на Нова телевизия влезе под прикритие в нелегални ислямски пансиони за деца в няколко български града. "Няколко месеца отне подготовката на репортажа. На такива места се влиза доста трудно. Смущаващите неща са много и част от тях може би ДАНС трябва да изясни. Ние изяснихме това, че пансионите нямат лиценз и че Агенцията за закрила на детето не знае за тяхното съществуване”, разказа в „Здравей, България” репортерът Вероника Димитрова.

На тъмно, скрити от погледите на хората и без знанието и разрешението на институциите – така от около една година малолетни и непълнолетни деца от бедни семейства живеят в незаконни ислямски общежития, в които изучават Коран. Преподавателите са действащи имами и ходжи, а подслонът, храната, дрехите и религиозните курсове – напълно безплатни.

За пансионите не знае почти никой, камо ли властите у нас. Един от тях е в Айтос - тристаен апартамент, който се намира в центъра на града. Едно от местата, където деца от околните села живеят и учат ислям. За съществуването му разбираме от имама на Бургас, който е управител на ислямския пансион в бургаското село Билка. За него от Агенцията за закрила на детето установиха, че работи без лиценз.

Подставено лице от екипа на Нова телевизия се среща с него в Бургас. Представя се за вдовица от друг град, която е притисната от бедност и иска по-добро бъдеще за своя осмокласник. В началото имамът се интересува от религиозните й убеждения. След това той обяснява как и къде може да бъде настанено момчето, за да учи Коран.

На уречената дата имамът отказва да се срещне с нас и да ни заведе в пансиона. Казва, че първо иска да види детето. От джамията в Айтос ни съветват да се свържем и да попитаме за пансиона техният имам. Влизането в него обаче се оказва трудно, защото и имамът на Айтос отказва да го покаже преди да види детето. По-късно в телефонен разговор, когато екипът на Нова телевизия се представя официално, той твърди, че пансион няма и че се е объркал.

ДО ПРЕМИЕРА БЛИЗНАШКИ! Как Галина ще осигури честни избори, като мъжа и Марин Никодимов е в листата на ДПС?

http://www.zapernik.com/politika/do-premiera-bliznashki-kak-galina-shte-osiguri-chestni-izbori-kato_34125/

Как се правят избори по пернишки? Мъжът на заместник областната управителка на Перник Галина Никодимова - Марин Никодимов е трети в листата на ДПС в Пернишко. Не е ли конфликт на интереси Галина Никодимова, която трябва да проведе честни избори в Пернишко да бъде заместник областен,докато мъжа и се бори да стане депутат.

Галина Никодимова на кой ще помага? На мъжа си или на честното провеждане на изборите в Пернишко?

Какво чака премиера Близнашки? Нали каза, че ще уволнява всеки,...

Продължава

Четирима пострадали в 8 катастрофи през изминалото денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263402

Четирима души, сред които две деца на по 15 години, са пострадали в катастрофа през изминалото денонощие във Варна, съобщиха за Дарик от КАТ. За живота на ранените няма опасност. 8 са пътните инциденти за последните 24 часа, причинени са материални щети.

Алексиев за 17-те аса на Русия: Не бях виждал подобно нещо

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/08/2376076_aleksiev_za_17-te_asa_na_rusiia_ne_biah_vijdal_podobno/?ref=rss


Капитанът на националния отбор по волейбол Тодор Алексиев остана силно впечатлен от представянето на Русия в мача между двата състава. България отстъпи с 2:3 в зрелищен двубой в Гданск.

"Руснаците ни надиграха на начален удар, като направиха 17 аса. Никога досега не съм виждал подобно нещо", каза Алексиев.

Според него именно това е бил ключът към обрата, който олимпийските шампиони постигнаха. България поведе с 2:0 след отлично начало на мача, но след това съперникът...

Джипки на OFFRoad-Bulgaria със спасителна акция в Китен (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_385814.html

Членове на форума OFFRoad-Bulgaria проведоха мащабна спасителна акция в Китен, откъдето успяха да извадят няколко каравани и заседнали във водата автомобили. Доброволците пристигнаха извънредно в Китен, докато в Приморско течеше 7-ият национален офроуд събор. Ето какво ни разказа Радо Райковси, един от спасителите на къмпинга в Китен: "Рано сутринта в Приморско видяхме, че заради пороите е обявено бедствено положение. Звъннахме на кмета и той ни каза, че има нужда от помощ на един къмпинг в Китен. Тръгнахме от събора с 10 джипа. На място 5 коли помагаха в самия къмпинг, а другите 5 вадиха коли и каравани от плажа. Най-интересното в цялата ситуация е, че някои от бедстващите хора отказаха помощ, защото мислеха, че ще им искаме пари. Естествено, когато им казахме, че няма да им вземем пари, те се съгласиха да им помогнем и останаха много благодарни. Аз съм от Балкана и там няма такива наводнения. Вадил съм коли, заседнали в снега, но сега, като помагах в Китен, видях колко е страшно във водата". Снимки от акцията може да разгледате в галерията. 

Вигенин: БСП доказа, че изпълнява своите обещания, въпреки трудностите

http://www.cross.bg/bulgariya-vigenin-lyava-1429111.html

/КРОСС/ Водачът на листата Кристиан Вигенин и кандидатите за народни представители на „БСП Лява България" д-р Владимир Пандев, Спас Панчев,Димитър Капитанов, Николай Дундалов, Костадин Дурчов, Юсуф Чаушев и Емил Костадинов откриха кампанията в община Хаджидимово и отбелязаха 70- годишнината от 9 септември 1944 г. "Днес отбелязваме много важна дата в българската история - успешен завършек на една битка за по-добро бъдеще на България", заяви Кристиан Вигенин пред членове и симпатизанти на коалицията и посочи, че както тогава, така и сега социалистите, заедно със земеделци, комунисти исоциалдемократи, продължават тази битка за това хората да имат работа и достойно заплащане на труда си, всяко дете да получи добро образование, младите да градят своя живот в България, а възрастните да имат спокойни старини. "През последната година БСП доказа, че изпълнява своите обещания, въпреки трудностите. Постигнахме много, но още много предстои да бъде направено", каза Вигенин. Бившият външен министър и водач на листата на "БСП Лява България" поиска силна подкрепа, за да се продължи започнатото, за да не се допусне да се повтори разрушителното управление на ГЕРБ. "Дайте ни сила на тези избори, за да може новата коалиция "БСП Лява България" да отстоява успешно интересите на огромното мнозинство от българския народ", призова Вигенин

Маги Халваджиян ще става дядо тази зима

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4288732

Приятелката на Бедрос Халваджиян - сина на продуцента, е бременна в шестия месец. Така че още тази зима Магърдич Халваджиян ще стане дядо на момченце. Бъдещата майка Алекс и Бедрос са заедно от 3 г. Тя е бивша адреналинка в “Господари на ефира”. Именно на снимачната площадка на предаването двамата се запознали Приятелката на Бедрос Халваджиян - сина на продуцента, е бременна в шестия месец. Така че още тази зима Магърдич Халваджиян ще стане дядо на момченце. Бъдещата майка Алекс и Бедрос са заедно от 3 г. Тя е бивша адреналинка в “Господари на ефира”. Именно на снимачната площадка на предаването двамата се запознали

Над 300 хил. лева за ремонт на училищата в Мизия

http://www.cross.bg/miziya-remontite-navodnenie-1429112.html

/КРОСС/В Мизия започват ремонтите на двете училища в града, които бяха засегнати от опустошителното наводнение през август. Възстановяването се финансира с над 300 хиляди лева държавна помощ, сочи БНР. По време на опустошителното наводнение в Мизия първите етажи и дворовете на двете училища в града бяха наводнени около две седмици. Над 300 хил. лв. от авансовата държавна помощ за бедстващия град ще се усвоят за възстановителни дейности в учебните заведения. Цветанка Дамянова от Община Мизия поясни, че се предвиждат откриване на нормална учебна година. На втория етаж ще се използват учебните стаи, които не са засегнати. Надявам се ремонтите екседитивно да свършат, за да възстановим нормалния учебен процес, каза още Дамянова. Очаква се ремонтите да продължат месец, след началото на учебната година.  

ТПК „Михалково” първа пусна на пазара изворна вода в екологична картонена кутия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4284397

 ТПК „Михалково” първа пусна на българския пазар изворна вода в екологична картонена опаковка от 10 и 15 литра. Това стана възможно благодарение на успешно приключилия проект „Технологично обновление за разширяване на дейността на ТПК Михалково” по оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика” 2007 – 2013 г., ТПК „Михалково” първа пусна на българския пазар изворна вода в екологична картонена опаковка от 10 и 15 литра. Това стана възможно благодарение на успешно приключилия проект „Технологично обновление за разширяване на дейността на ТПК Михалково” по оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика” 2007 – 2013 г.,

Откриха труп на мъж, работел неправилно с взривно устройство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4289501

Труп на 53-годишен мъж е намерен в двор на складова база във Врачанско, съобщиха от ОД на МВР-Враца.
В 16.01 ч. вчера чрез тел.112 в ОДЧ на Районно управление „Полиция”-Козлодуй е получено съобщение от жител на с.Рогозен, че в двор на складова база в с.Рогозен, е намерил трупа на 53-годишен мъж от с.Рогозен, с открита рана в областта на корема. Труп на 53-годишен мъж е намерен в двор на складова база във Врачанско, съобщиха от ОД на МВР-Враца. В 16.01 ч. вчера чрез тел.112 в ОДЧ на Районно управление „Полиция”-Козлодуй е получено съобщение от жител на с.Рогозен, че в двор на складова база в с.Рогозен, е намерил трупа на 53-годишен мъж от с.Рогозен, с открита рана в областта на корема.

Бакалов: Като вътрешен министър не съм длъжен да следя времето, общините трябва да си вършат работата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4289503

Преди малко повече от седмица изпратихме писмо с препоръки до общините да си почистят коритата на реките и шахтите. Някои общини са си свършили работата съвестно, други не. Нямам право да налагам никакви санкции спрямо общините или да ги задължавам да почистят речните корита. Трябват промени в законодателството в тази насока. Преди малко повече от седмица изпратихме писмо с препоръки до общините да си почистят коритата на реките и шахтите. Някои общини са си свършили работата съвестно, други не. Нямам право да налагам никакви санкции спрямо общините или да ги задължавам да почистят речните корита. Трябват промени в законодателството в тази насока.

Откриха труп на мъж във Врачанско, неправилно работел с взривно устройство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4289486

Труп на 53-годишен мъж е намерен в двор на складова база във Врачанско, съобщиха от ОД на МВР-Враца.
В 16.01 ч. вчера чрез тел.112 в ОДЧ на Районно управление „Полиция”-Козлодуй е получено съобщение от жител на с.Рогозен, че в двор на складова база в с.Рогозен, е намерил трупа на 53-годишен мъж от с.Рогозен, с открита рана в областта на корема. Труп на 53-годишен мъж е намерен в двор на складова база във Врачанско, съобщиха от ОД на МВР-Враца. В 16.01 ч. вчера чрез тел.112 в ОДЧ на Районно управление „Полиция”-Козлодуй е получено съобщение от жител на с.Рогозен, че в двор на складова база в с.Рогозен, е намерил трупа на 53-годишен мъж от с.Рогозен, с открита рана в областта на корема.

На път: Хипо-по-Темза

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/09/08/2375633_na_put_hipo-po-temza/?ref=rss


Дълъг 21 метра хипопотам плува по Темза в Лондон от миналата седмица. Създателят на "Хипопо Темза" - холандският концептуалист Флорентин Хофман, избира това животно, за да "подгрее" фестивала Totally Thames - "Тотална Темза". В праисторически времена се смята, че по тези места е имало наистина хипопотами, пише британската преса.

Вдъхновението му идва от книжка на дъщеря му, където имало нарисуван хипопотам, казва той.

"Когато дойдох в Лондон, знаех ограничението, което...

Нов рекорд на Гинес за най-голям брой хора, пеещи заедно, поставиха в Мексико

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4289498

В мексиканския град Сапопан се проведе 21-вото издание на Международния фестивал на мариачите. На фестивала бе поставен нов рекорд на Гинес за най-голям брой хора, пеещи заедно, съобщи "Informador".
Това е седмият поред рекорд на Гинес, поставян по време на ежегодния фестивал. Всички 1967 души, които участваха в събитието, В мексиканския град Сапопан се проведе 21-вото издание на Международния фестивал на мариачите. На фестивала бе поставен нов рекорд на Гинес за най-голям брой хора, пеещи заедно, съобщи "Informador". Това е седмият поред рекорд на Гинес, поставян по време на ежегодния фестивал. Всички 1967 души, които участваха в събитието,

Катастрофа в тунел затвори главен път Е-79

http://www.vesti.bg/novini/katastrofa-v-tunel-zatvori-glaven-pyt-e-79-6021793

Пътният инцидент стана в 7.57 часа днес при навлизане в "Кривия" тунел, един човек е пострадал, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Цветан Василев е в Белград

http://www.cross.bg/vasilev-belgrad-tzvetan-1429110.html

/КРОСС/Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се намира в Белград, съобщи пред TV7 адвокатът Константин Симеонов, който от днес поема защитата му. „Моето пълномощно е подписано в Белград, където се намира Василев", обясни той. По думите му в прокуратурата много добре знаят къде е. Адвокат Симеонов посочи, че Василев не се укрива, а работи, включително по спасяването на Корпоративна търговска банка. Той имал конкретен план за оздравяването на КТБ, който ще бъде внесен в БНБ, но ще е трудно да се приложи, ако Василев е в чужбина, както и ако се върне в България, но веднага бъде арестуван. Адвокатът вече е внесъл искане да бъде променена мярката за неотклонение на Василев. По думите му банкерът все още да смята, че има опасност за живота му предвид конфликта с Делян Пеевски. Целта, обясни той, е Василев да се прибере и да работи за оздравяването на КТБ, без това да пречи на досъдебното производство и на събирането на доказателства. Василев беше обявен за международно издирване във всички страни - членки на Интерпол, а имуществото му - запорирано.    

Нелегални ислямски пансиони за деца в български градове

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nelegalni-isliamski-pansioni-za-deca-v-bylgarski-gradove-6021790

Преподавателите са действащи имами и ходжи, а подслонът, храната, дрехите и религиозните курсове – напълно безплатни, разказва Нова ТВ в разследващ репортаж

Сложно е да има цени на тока за бедни и богати, смята Каролев

http://pik.bg/сложно-е-да-има-цени-на-тока-за-бедни-и-богати-смята-каролев-news222784.html

Сложно е да има цени на тока за бедни и богати, смята Каролев

„Идеята, която лансирахме работи в някои страни от ЕС. Тя не е за цени за бедни и богати. Става дума за цени и различно потребление. Тоест, когато потребяваш по-малко, да бъдеш стимулиран с една сравнително по-евтина цена на еленергията, а когато изразходваш повече ток, да плащаш по-голяма цена на еленергията”.

Това обяви в студиото на „Здравей, България” по НТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му страната има около 300 000 домакинства, които получават енергийна помощ в размер на 328 лева на сезон. Димитров даде пример: ако до 500 квч на месец през зимата плащаме по една тарифа, всеки следващ киловатчас, който потребяваме над този лимит, да се плаща с новата тарифа.

„Според мен това е сложно, защото най-малкото трябва да се сменят електромерите, което означава нови пари. Безспорно е, че има хора, които нямат пари за ток и парно, макар че средната сметка, която плащаме в ЧЕЗ е 34 лв. на месец. Това, което трябва да се направи е, че цената на тока да бъде такава, че да успяват фирмите, които произвеждат ток да покриват разходите си и да имат някаква нормална норма на печалба, а енергийнобедните хора да получават някакви купони”, заяви икономистът Владимир Каролев.

България загуби с 2-3 от Русия на Световното по волейбол в Полша след силен мач

http://www.moreto.net/novini.php?n=263397

Българският национален отбор по волейбол загуби от Русия с 2-3 (25-20, 25-23, 20-25, 23-25, 11-15) гейма на Световното първенство в Полша, след като водеше с 2-0. Националите показаха страхотна игра, но в крайна сметка руснаците надделяха и спечелиха първото място в група С.

Нов рекорд на Гинес поставиха в Мексико (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4289483

В мексиканския град Сапопан се проведе 21-вото издание на Международния фестивал на мариачите. На фестивала бе поставен нов рекорд на Гинес за най-голям брой хора, пеещи заедно, съобщи В мексиканския град Сапопан се проведе 21-вото издание на Международния фестивал на мариачите. На фестивала бе поставен нов рекорд на Гинес за най-голям брой хора, пеещи заедно, съобщи "Informador". Това е седмият поред рекорд на Гинес, поставян по време на ежегодния фестивал. Всички 1967 души, които участваха в събитието,

Над 3000 безработни получават над средната заплата

http://www.cross.bg/vzemali-polychavali-obezshtetenieto-1429108.html

/КРОСС/ Над 3000 българи са получавали през юни обезщетение за безработица между 900 лв. и 1440 лв., показват данни на НОИ. Това означава, че тези безработни са вземали обезщетение по-високо от средната заплата за станата, която за периода е била 802 лв., пояснява "Монитор". Компенсация за загуба на работа са получавали над 92 000 души, като половината от тях са вземали до 200 лв. Преди да загубят работата си, те са били осигурявани на по-малко от минималната заплата, тъй като съгласно Кодекса за социално осигуряване обезщетението е в размер на 60% от трудовото възнаграждение. Традиционно най-голяма компенсация са получавали софиянци, тъй като заплатите и осигуровките в столицата са най-високи. Така през юни безработните в София са вземали средно по 427 лв. На второ място са жителите на Ямбол, където обезщетението е било 405 лв. Ямбол е и единственият град в страната, където жените получават по-голяма сума спрямо мъжете. Представителките на нежния пол са вземали 471 лв., което е със 159 лв. повече в сравнение с обезщетението за силния пол.    

Не режи тръбата, на която седиш

http://www.cross.bg/yuzhen-potok-evropa-1429109.html

/КРОСС/ След кратко затишие отново на сцената излязоха газовите спорове между Русия, Евросъюза и Украйна. Този път България забави всякаква работа по газопровода "Южен поток". в. "Аргументи и факти" Документът беше подписан от българския министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Българският участък от "Южен поток" е първият сухопътен и се счита за най-сложен в технологично отношение. Еврокомисията има въпроси към споразумението между София и Москва, свързани с екологията, антимонополното законодателство и правилата на вътрешния пазар. Строителството на "Южен поток" в България се изпълнява от съвместната компания South Stream Bulgaria AD, която беше създадена на паритетни начала между "Газпром" и Български енергиен холдинг (БЕХ). "Основно тревога у нас буди фактът, че съвместното предприятие "Южен поток България" е получило договор за проектиране, финансиране, строителство и използване на газопровода без прозрачна процедура", каза по-рано прессекретарят на еврокомисаря по конкуренцията Антуан Коломбани. Според Сабина Бергер, прессекретар на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, ЕК не се отказва от "Южен поток", а само държи проектът да съответства на еврозаконодателството

Бакалов: Вътрешен министър съм, не ми е работа да следя времето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4289481

Преди малко повече от седмица изпратихме писмо с препоръки до общините да си почистят коритата на реките и шахтите. Някои общини са си свършили работата съвестно, други не. Нямам право да налагам никакви санкции спрямо общините или да ги задължавам да почистят речните корита. Трябват промени в законодателството в тази насока. Преди малко повече от седмица изпратихме писмо с препоръки до общините да си почистят коритата на реките и шахтите. Някои общини са си свършили работата съвестно, други не. Нямам право да налагам никакви санкции спрямо общините или да ги задължавам да почистят речните корита. Трябват промени в законодателството в тази насока.

Отбелязваме Международния ден на грамотността

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4289474

Днес светът отбелязва Международния ден на грамотността - 8 септември. Той е обявен от ООН на 17 октомври 1965 г. и е честван за първи път през 1966 г., съобщи Дарик.
Честването има за цел да популяризира и засили действията на обществото за ограмотяване на нуждаещите се. Ролята на ЮНЕСКО е да координира проявите и различните инициативи на Днес светът отбелязва Международния ден на грамотността - 8 септември. Той е обявен от ООН на 17 октомври 1965 г. и е честван за първи път през 1966 г., съобщи Дарик. Честването има за цел да популяризира и засили действията на обществото за ограмотяване на нуждаещите се. Ролята на ЮНЕСКО е да координира проявите и различните инициативи на

Цветан Василев е в Сърбия. Не се укрива, а работи

http://offnews.bg/news/n_1/n_385808.html

Издирваният от българските власти и "Интерпол" банкер Цветан Василев се намира в Белград и не се укрива, а работи за спаяването на КТБ. Това съобщи новият адвокат на Василев Константин Симеонов пред TV7, който днес пое официално защитата на банкера. "В прокуратурата много добре знаят къде е той. Василев не се укрива, а работи, включително по спасяването на Корпоративна търговска банка", заяви Симеонов. Той потвърди, че има конкретен план за оздравяването на КТБ, който ще бъде внесен в БНБ, но ще е трудно да се приложи, ако Василев е в чужбина, както и ако се върне в България, но веднага бъде арестуван. Адвокатът вече е внесъл искане да бъде променена мярката за неотклонение на Василев. По думите му банкерът иска да се върне в България, макар все още да смята, че има опасност за живота му предвид конфликта с Делян Пеевски. "Опасността не е преминала, защото взаимните обвинения не са спрели и никога не се знае какво може да предприеме един човек, който не е с много сериозно логично мислене. И от тази гледна точка връщането в България е риск за Цветан Василев, но той е готов да го поеме, за да може да направи нещо за оздравяването на банката", посочи адвокатът. Целта, обясни той, е Василев да се прибере и да работи за оздравяването на КТБ, без това да пречи на досъдебното производство и на събирането на доказателства.

Адв. Симеонов: Цветан Василев e в Белград, не се укрива

http://frognews.bg/news_75823/

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се намира в Белград, съобщи адвокатът на банкера Константин Симеонов пред ТВ7. Моето пълномощно е подписано в Белград, където се намира Василев, добави той.

Антоанета Цонева: Големите медии не са публикували рекламни договори за изборите

http://www.mediapool.bg/antoaneta-tsoneva-golemite-medii-ne-sa-publikuvali-reklamni-dogovori-za-izborite-news224571.html

Най-големите телевизии, повечето онлайн издания и някои ежедневници не са публикували договорите с участниците в предизборната кампания, макар че платените публикации вече могат да се забележат. Това съобщи в понеделник Антоанета Цонева, управител на УС на Института за развитие на публичната среда, в понеделник на заседанието на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори в МС.   По думите й вестниците, близки до семейството на Делян Пеевски - "Монитор" и "Телеграф", не дават никаква информация за тези договори и тарифи.   В предходни предизборни кампании 50-58 процента от медиите са публикували договорите с участниците в тях и тарифите, с които работят, а сега само към 38 процента от медиите ги публикуват, посочи представител на "Прозрачност без граници".   Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии, добави, че СЕМ ще обяви следващата седмица кои медии не са публикували тарифите и догорите с участниците в предизборната кампания. "Важната ни цел е връщане на ролята на журналистиката в предизборната кампания, а тя минава през свободните журналистически форуми", каза Георги Лозанов. Той подчерта, че платената кампания в медиите става все по-малко ефективна и не формира нов вот.   В понеделник стана ясно, че първите бюлетини за изборите на 5 октомври вече са качени на машините на печатницата на БНБ.   Късно в петък е приключила и съгласувателната процедура с ЦИК за машинното гласуване. Процедурата е на сайта на МС. До вторник се очаква да бъде подписан договор по ЗОП за изработване на печатите на секционните избирателни комисии.   По време на заседанието на борда стана ясно още, че изборните секциите в чужбина към момента са 402. Само във Великобритания секциите ще са 30, обясниха от МВнР и уточниха, че такъв брой е рекорден за организиран вот до момента.

Изборният борд заседава за трети път

http://www.mediapool.bg/izborniyat-bord-zasedava-za-treti-pat-news224571.html

Гражданският борд за свободни и прозрачни избори към Министерския съвет ще проведе третото си заседание в понеделник. В него влизат представители на над 40 неправителствени организации и експерти. На предното заседание възникна спор има ли мъртви души в избирателните списъци. Според служебния премиер Георги Близнашки такива няма, докато според гражданските организации фантомните избиратели са поне 900 000.

Двама непълнолетни в болница след среднощна гонка с коли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4289471

Трима младежи на 15, 16 и 18 години са под лекарско наблюдение в болница, след като се преобърнаха тази нощ с лек автомобил край Гоце Делчев, съобщи  БГНЕС.
Пътният инцидент станал малко след 3 часа тази нощ на пътя Хаджидимово-Копривлен-Гоце Делчев.
При разклона за село Садово е самокатастрофирал лек автомобил. Трима младежи на 15, 16 и 18 години са под лекарско наблюдение в болница, след като се преобърнаха тази нощ с лек автомобил край Гоце Делчев, съобщи  БГНЕС. Пътният инцидент станал малко след 3 часа тази нощ на пътя Хаджидимово-Копривлен-Гоце Делчев. При разклона за село Садово е самокатастрофирал лек автомобил.

Студена супа с мляко и орехи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4288714

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Вътрешният министър предлага глоби за общините, които не вземат превантивни мерки при дъждове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/08/2376071_vutreshniiat_ministur_predlaga_globi_za_obshtinite/?ref=rss


Една от възможните мерки за ограничаване на щетите от наводнения при обилни валежи, е да се глобяват общините, които не си вършат работата превантивно. Това обяви в сутрешния блок на БНТ вътрешният министър Йордан Бакалов.

Той посочи, че преди седмица е изпратил писма до общините да си почистят коритата на реките, канализациите и т. н. Има общини, които са си свършили работата, и други, които не са, обобщи той. 

Междувременно е издал заповед инспекторите на МВР да правят...

Три деца пострадаха при катастрофа, устроили си среднощна гонка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4289463

Трима младежи на 15, 16 и 18 години са под лекарско наблюдение в болница, след като се преобърнаха тази нощ с лек автомобил край Гоце Делчев, съобщи  БГНЕС.
Пътният инцидент станал малко след 3 часа тази нощ на пътя Хаджидимово-Копривлен-Гоце Делчев.
При разклона за село Садово е самокатастрофирал лек автомобил. Трима младежи на 15, 16 и 18 години са под лекарско наблюдение в болница, след като се преобърнаха тази нощ с лек автомобил край Гоце Делчев, съобщи  БГНЕС. Пътният инцидент станал малко след 3 часа тази нощ на пътя Хаджидимово-Копривлен-Гоце Делчев. При разклона за село Садово е самокатастрофирал лек автомобил.

Кабинетът поискал от ЕК цялостен мониторинг на България заради потопите

http://www.cross.bg/bulgariya-raboti-bakalov-1429104.html

/КРОСС/ „Равносметката е, че има общини, които явно са си свършили работа и такива, които не са си свършили задълженията, където в коритата на реките вода няма, но по улиците има. Пуснал съм моите инспектори, които да проверяват. На този етап обаче няма как да бъдат наложени санкции. Не може да продължаваме да бягаме след събитията, трябва да изградим стабилна система. Същевременно трябва да направим така, че да се взимат предварителни мерки за минимализиране на загубите. Има събития, има разрушения и след това се взимат мерки. По-добре е тези пари, които се дават след бедствията, да бъдат инсталирани предварително, за да не страдат толкова много хората." Това заяви в сутрешния блок на БНТ служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Той отбеляза, че с решение на Министерски съвет е поискан мониторинг на ЕС на цяла България, за да се разбере къде е проблемът и защо всеки по-силен дъжд се превръща във воден ад за България. „Не може при всяка лоша прогноза за времето министърът на вътрешните работи да излиза да гледа небето и да се чуди дали ще вали или не. Това не е нормално", каза още Бакалов. „МВР не е всичко в тази държава. Трябва да има един човек, който да ръководи тази система. Най-големите опасности са от т.нар. косвени рискове, които у нас не са оценени. Всичко е човешка неразбория", категоричен бе министърът

Язовирите Извор и Диканя са пълни до горе!Предупреждение към Областният управител на гр.Перник.

http://www.zapernik.com/obshtestvo/yazovirite-izvor-i-dikanya-sa-pulni-do-gore-preduprejdenie-kum-oblastniyat_34124/

Язовир Извор е над 90% от обема си!Това е основателна причина да притеснява живущите от селата по поречието на река Косматица след язовира- с.Дебелилак,с.Егълница,с.Калище и всички по поречието на река Струма.

Язовира е даден на концесия на Красимир Паргов,собственика на мина Ораново в която два пъти за 5 години загиваха миньори,спряганият за ковчежник на АБВ и собственик на голяма къща до самият язовир.До този язовир достъпа на обикновени хора ,рибари и собственици на земеделски земи...

Продължава

Адвокатът на скандалния банкер сензационно: Цветан Василев е в Сърбия!

http://pik.bg/адвокатът-на-скандалния-банкер-сензационно-цветан-василев-е-в-сърбия-news222780.html

Адвокатът на скандалния банкер сензационно: Цветан Василев е в Сърбия!

"Цветан Василев е в Белград", заяви адвокатът по наказателно право Константин Симеонов, който днес официално поема защитата на банкера. 

В прокуратурата много добре знаят къде е той. Василев не се укрива, а работи, включително по спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ)", заяви Симеонов в студиото на "Добро утро, България!" по TV7. 

Той потвърди, че има конкретен план за оздравяването на КТБ, който ще бъде внесен в БНБ, но ще е трудно да се приложи, ако Василев е в чужбина, както и ако се върне в България, но веднага бъде арестуван. Адвокатът вече е внесъл искане да бъде променена мярката за неотклонение на Василев. 

"Опасността не е преминала, защото взаимните обвинения не са спрели и никога не се знае какво може да предприеме един човек, който не е с много сериозно логично мислене. И от тази гледна точка връщането в България е риск за Цветан Василев, но той е готов да го поеме, за да може да направи нещо за оздравяването на банката", посочи адвокатът.

Целта, обясни той, е Василев да се прибере и да работи за оздравяването на КТБ, без това да пречи на досъдебното производство и на събирането на доказателства.


Инвестициите в бизнес имоти в Източна Европа са се забавили през полугодието

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e3e60e1/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cpo0Esveta0C4530Ca0Cinvesticiite0Ev0Ebiznes0Eimoti0Ev0Eiztochna0Eevropa0Esa0Ese0Ezabavili0Eprez0Epolugodieto0H1795980C/story01.htm

Colliers International очертва три сценария за инвестициите в бизнес имоти в региона, като при песимистичния пазарът на България също би се облагодетелствал


Министър Бакалов отрече за политически чистки в МВР

http://frognews.bg/news_75822/

Не извършваме политическа чистка в системата. Няма да отговарям на нападките, защото имам пълното право да си избера хората, с които ще работя. Аз не знам кой ще е следващия министър. Как ще подготвям нещо за някого, като не знаем кой ще е този човек, обясни в сутрешния блок на БНТ Йордан Бакалов.

Служебният кабинет увеличава бюджета на президента

http://www.mediapool.bg/sluzhebniyat-kabinet-uvelichava-byudzheta-na-prezidenta-news224570.html

Президентската администрация ще получи допълнителни 980 000 лева към бюджета си, става ясно от проект за решение на Министерския съвета, публикувано в сайта на финансовото министерство. От тях 179 000 лева са предназначени за заплати на персонала, а останалите 801 000 лева – за финансиране на международната програма на президента и вицепрезидента до края на годината. Допълнителна субсидия е предвидена и за СЕМ – 105 000 лева. Допълнителни 5 милиона лева пък ще получи БНТ за заплащане наелектронни съобщителни услуги за разпространение на програми чрез наземно цифрово радиоразпръскване.

Протести в цялата страна срещу шистовия газ и днес

http://pik.bg/протести-в-цялата-страна-срещу-шистовия-газ-и-днес-news222778.html

Протести в цялата страна срещу шистовия газ и днес

В няколко града в страната отново ще се проведат протести крещу проучването на въглищен газ и нефт край добруджанското село Вранино.

Протестът е срещу подписаното разрешение от служебния екоминистър Светлана Жекова за проучване в Блок "1-11 Вранино" край Каварна. Демонстрации вече се проведоха в неделя в София, Бургас и Добрич, а днес се очаква да се включат още градове, пише "Стандарт".

Според участниците технологията, която се очаква да се използва при проучването, застрашава водните източници в цяла Добруджа със замърсяване. Планирани са протести в още 15 града в страната.

Междувременно Жекова увери, че министерството й няма да допусне незаконосъобразни методи за добив на нефт и газ.

Еколозите обаче имат готовност да внесат възражения и жалби до Върховния административен съд.

 

Три деца в болница, катастрофирали край Гоце Делчев

http://www.vesti.bg/novini/tri-deca-v-bolnica-katastrofirali-kraj-goce-delchev-6021792

Трима младежи на 15, 16 и 18 години са под лекарско наблюдение в болница, след като се преобърнаха тази нощ с лек автомобил край Гоце Делчев, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Днес отбелязваме Международния ден на грамотността

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4289460

Днес светът отбелязва Международния ден на грамотността - 8 септември. Той е обявен от ООН на 17 октомври 1965 г. и е честван за първи път през 1966 г., съобщи Дарик.
Честването има за цел да популяризира и засили действията на обществото за ограмотяване на нуждаещите се. Ролята на ЮНЕСКО е да координира проявите и различните инициативи на Днес светът отбелязва Международния ден на грамотността - 8 септември. Той е обявен от ООН на 17 октомври 1965 г. и е честван за първи път през 1966 г., съобщи Дарик. Честването има за цел да популяризира и засили действията на обществото за ограмотяване на нуждаещите се. Ролята на ЮНЕСКО е да координира проявите и различните инициативи на

В нелегални пансиони у нас мюсюлманчета учат Коран

http://www.cross.bg/koran-pansioni-ychat-1429107.html

/КРОСС/В тайни пансиони в цялата страна живеят непълнолетни деца, оставени там от родителите си напълно безплатно да учат Коран, разкри екип на Нова телевизия.  В тези апартаменти, превърнати в нелегални пансиони, се предлагат безплатно обучение по ислям, както и пълна издръжка на децата. Голяма част от тях по-късно биват изпращани да учат в Турция. И това също не струва нищо на родителите им.  Всичко това обаче се случва без знанието на институциите у нас.  Вторият човек в общинския съвет в Исперих разказва за къща без никакво обозначение, в която живеят деца. Скрити от погледите на хората и без разрешението на институциите, от една година малолетни и непълнолетни от бедни семейства живеят в незаконни ислямски общежития, за да учат Коран.  Преподавателите са действащи имами и ходжи. В Айтос пък това се случва в обикновен апартамент. Екип на Нова телевизия влезе под прикритие в нелегални ислямски пансиони за деца в няколко български града. "Няколко месеца отне подготовката на репортажа. На такива места се влиза доста трудно. Смущаващите неща са много и част от тях може би ДАНС трябва да изясни. Ние изяснихме това, че пансионите нямат лиценз и че Агенцията за закрила на детето не знае за тяхното съществуване", разказа в сутрешния блок репортерът Вероника Димитрова. За пансионите не знае почти никой, камо ли властите у нас. Един от тях е в Айтос - тристаен апартамент, който се намира в центъра на града

Йордан Бакалов: Няма политическа чистка в МВР

http://pik.bg/йордан-бакалов-няма-политическа-чистка-в-мвр-news222779.html

Йордан Бакалов: Няма политическа чистка в МВР

Преди малко повече от седмица изпратихме писмо с препоръки до общините да си почистят коритата на реките и шахтите. Някои общини са си свършили работата съвестно, други не. Нямам право да налагам никакви санкции спрямо общините или да ги задължавам да почистят речните корита. Трябват промени в законодателството в тази насока.

Това каза в сутрешния блок на БНТ служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Аз като вътрешен министър, не мога всяка сутрин да ставам и да гледам какво ще е времето. За последните дни съм изминал 1200 км, за да посетя наводнените райони. МВР не е всичко в тази държава. Аз не съм хидроинженер и не мога да коментирам какво е станало в Димитровград. Там тече проверка, но тя се ръководи от прокуратурата и ние само изпълняваме техните разпореждания.

Има проблем в комуникацията с общините. Мога да дам за пример Мизия. Там отпуснахме 1 млн. лева и още не сме получили документи, че тези пари са осчеводени и похарчени за нуждите на хората, каза още Бакалов. Бакалов коментира и последните случаи на бити журналисти. И в двата случая извършителите са задържани. Водят се следствия. Аз не мога да раздавам присъди. Системата на МВР трябва да бъде уважавана.

В Бургас наши служители са се опитвали да спасяват хора от удавяне, а те са ги замервали с камъни. Не извършваме политическа чистка в системата. Няма да отговарям на нападките, защото имам пълното право да си избера хората, с които ще работя. Аз не знам кой ще е следващия министър. Как ще подготвям нещо за някого, като не знаем кой ще е този човек, обясни Бакалов. Работим усилено срещу купуването на гласове.

Нямам абсолютно никакви притеснения относно отпечатването и извозването на бюлетините за изборите. Работим по сигнали за купуване на гласове в цяла България. Мен не ме интересува коя политическа сила или кой политик стои зад едно такова престъпление. Няма да има толерантност към никой. За мен не е важно да има шумни и пиар акции. Трябва да се върши работа и да се събират доказателства за престъпленията, разкри още Бакалов.

Днес е Международният ден на грамотността

http://www.cross.bg/gramotnostta-yunesko-miliona-1429105.html

/КРОСС/ Днес е Международния ден на грамотността - 8 септември. Обявен e от ООН на 17 октомври 1965 и честван за пръв път през 1966 г. Призван е да усили действията на обществото към разпространение на грамотността. През 2002 г. Общото събрание на ООН обявява „Десетилетие на грамотността на ООН", а на следващата година утвърждава представения от генералния секретар план за „Десетилетието". ЮНЕСКО става координатор на международно ниво по съгласуването и стимулирането на проявите предвидени в инициативата. Ролята на ЮНЕСКО е да координира проявите и различните инициативи на международно ниво. Около 793 милиона са възрастните по света, които не знаят да четат и пишат. Повечето от тях са момичета и жени. 67 милиона малки деца не ходят на училище и 72 милиона юноши не упражняват правото си на образование, според данни на ЮНЕСКО. Най-тревожно е положението в страните Бенин, Буркина Фасо, Етиопия, Гамбия, Гвинея, Хаити, Мали, Нигер, Сенегал, Сиера Леоне и Чад. Там повече от половината възрастни хора са неграмотни.  

Ден на траур в памет на жертвите на наводнението в Бургас

http://www.mediapool.bg/den-na-traur-v-pamet-na-zhertvite-na-navodnenieto-v-burgas-news224569.html

Понеделник е ден на траур в Бургас в памет на тримата загинали при наводнението, връхлетяло града. Вследствие на проливните дъждове в събота смъртта си намериха 69-годишната Недялка Танева и 21-годишната Камелия Желязкова, които бяха пометени от вълна на пътя Бургас-Созопол. По-късно край село Ново Паничарево беше намерено и тялото на 27-годишен мъж от Шуменско, работил като пастир в района. По предложение на кмета Димитър Николов, Общинският съвет ще одобри награда за мъжете, които в нощта на бедствието са спасявали хора от отнесените от приливната вълна коли, съобщи БНР. Очаква се да бъде внесен доклад към Комисията по бедствия и аварии в община Бургас с обобщената сума за щетите, която, по предварителна информация, ще достигне 1.5 млн. лева.

Ужас! Пандизчия си изля гореща вода върху главата

http://pik.bg/ужас-пандизчия-си-изля-гореща-вода-върху-главата-news222777.html

Ужас! Пандизчия си изля гореща вода върху главата

30-годишният затворник Красимир Назъровот скандалното затворническо общежитие в Самораново край Дупница се заля с тенджера с вряла вода в кухнята на затвор. Инцидентът е станал в събота сутринта. Красимир Назъров е с около 30% изгаряния по цялото тяло. Настанен е в хирургията на общинската болница в Дупница, животът му е вън от опасност.

Още не е ясно дали той умишлено се е залял, или е било инцидент. Факт, е че само преди няколко дни шефът на затворническото общежитие Георги Стателов го е привикал при себе си и е искал да го отстрани от длъжността помощник в кухнята, която той изпълнява от влизането му затвора. Приканил го да си подаде молба за освобождаване и му обещал, че ще го прати на автомивката на затвора в Бобов дол и ще го освободи предсрочно през ноември, както му е обещал, съобщава в."Вяра".

Красимир Назъров обаче категорично отказал да отиде в автомивката в Бобов дол. Между двамата се създало огромно напрежение. Назъров дори бил заплашен да изпусне предсрочното си освобождаване.

"Инцидентът с нашия колега най-вероятно е плод на нелепи обстоятелства, свързани с психозата, която създава затворническото ръководство", коментират пандизчии. 

Красимир Назъров излежава присъда за изнасилване. Той е от петричко село Дрангово.

„Условията на труд в кухненския блок на саморановското общежитие са под всякаква критика. Всяка година се изписват огромни цифри пари за ремонт, които не са отишли по предназначение. Прокуратурата трябва да обърне внимание на факта колко пари са били отпуснати за ремонти и колко са усвоени, защото ние, затворниците, тук сме като в каторга. Ако парите, предназначени за ремонти на базата, бяха отишли по предназначение, базите щяха да са като хотели. Обзавеждането на кухненския блок е като от каменната ера. Едва след публикации във вестник „Вяра” от една две седмици стартираха ремонтни дейности. Това какво показва? Нека прокуратурата отговори на този въпрос”, разкриха затворници вчера.

От днес приемат документи за новите места във варненските детски градини

http://www.moreto.net/novini.php?n=263399

Днес, 8 септември, понеделник, започва приемът на документи за новите места в общинските детски заведения във Варна. Това съобщиха от дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” на общината за Moreto.net. Класирането ще бъде обявено в електронния регистър на 12.

Жан-Клод Трише: Безкрайната ликвидност издува балони

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e3e60e3/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cjan0Eklod0Etrishe0Ebezkrainata0Elikvidnost0Eizduva0Ebaloni0H1795960C/story01.htm

Бившият президент на ЕЦБ приветства намерението на Марио Драги да започне покупки на ценни книжа, обезпечени с активи


Над 3000 безработни получават над средната заплата

http://pik.bg/над-3000-безработни-получават-над-средната-заплата-news222775.html

Над 3000 безработни получават над средната заплата

Над 3000 българи са получавали през юни обезщетение за безработица между 900 лв. и 1440 лв., показват данни на НОИ. Това означава, че тези безработни са вземали обезщетение по-високо от средната заплата за станата, която за периода е била 802 лв., пояснява "Монитор".

Компенсация за загуба на работа са получавали над 92 000 души, като половината от тях са вземали до 200 лв. Преди да загубят работата си, те са били осигурявани на по-малко от минималната заплата, тъй като съгласно Кодекса за социално осигуряване обезщетението е в размер на 60% от трудовото възнаграждение. Традиционно най-голяма компенсация са получавали софиянци, тъй като заплатите и осигуровките в столицата са най-високи.

Така през юни безработните в София са вземали средно по 427 лв. На второ място са жителите на Ямбол, където обезщетението е било 405 лв. Ямбол е и единственият град в страната, където жените получават по-голяма сума спрямо мъжете. Представителките на нежния пол са вземали 471 лв., което е със 159 лв. повече в сравнение с обезщетението за силния пол.

В Македония приеха двама със съмнения за ебола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4289450

Студенти от Нигерия, за които има съмнения, че са заболели от ебола, са влезли в Македония на 4 септември, предаде Радио Свободна Европа в програмата за Македония.
От министерството на здравеопазването са съобщили, че на летище „Александър Македонски” са влезли осем нигерийски студенти, от които двама били хоспитализирани в болницата в Скопие Студенти от Нигерия, за които има съмнения, че са заболели от ебола, са влезли в Македония на 4 септември, предаде Радио Свободна Европа в програмата за Македония. От министерството на здравеопазването са съобщили, че на летище „Александър Македонски” са влезли осем нигерийски студенти, от които двама били хоспитализирани в болницата в Скопие

Протестите срещу добива на въглищен газ продължават

http://www.cross.bg/zhekova-svetlana-vuglishten-1429106.html

/КРОСС/Решението на Министерството на околната среда и водите, с което се дава зелена светлина на американската компания „Парк Плейс Енерджи" да търси въглищен газ в Добруджа, отново предизвика недоволство. Масов протест срещу проучванията и добива на въглищен газ бе организиран вчера в социалната мрежа Фейсбук. Протестиращи от цялата страна искат да се прекрати договорът с американската компания и настояват за оставка на служебния министър Светлана Жекова. „Временният екоминистър Светлана Жекова е решила да плюе на здравето, поминъка и хляба на всички българи", пишат организаторите на акцията в социалната мрежа. Според тях при проучванията ще се използва изключително опасен метод - въглищно възпламеняване, известен като „адът на земята". Блокът е с размери 397 кв. км и се намира в Добричко. От МОСВ обаче контрираха, че компанията има единствено разрешение за проучване. В работния Ӝ план не се посочва какъв метод ще се използва. Ако бъдат открити залежи, ще се извършат допълнителни оценки на технологията. През 2014 г. „Парк Плейс Енерджи Корп" предвижда да анализира наличната информация и да подготви предварителен геоложки модел. Не е планирано извършване на полеви дейности. След София, Бургас и Добрич, където протестираха вчера, за днес и следващите дни са планирани протести в още 15 града в страната

Студенти от Нигерия със съмнения за ебола в Македония

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4289441

Студенти от Нигерия, за които има съмнения, че са заболели от ебола, са влезли в Македония на 4 септември, предаде Радио свободна Европа в програмата за Македония.
От министерството на здравеопазването са съобщили, че на летище „Александър Македонски” са влезли осем нигерийски студенти, от които двама били хоспитализирани в болницата в Скопие Студенти от Нигерия, за които има съмнения, че са заболели от ебола, са влезли в Македония на 4 септември, предаде Радио свободна Европа в програмата за Македония. От министерството на здравеопазването са съобщили, че на летище „Александър Македонски” са влезли осем нигерийски студенти, от които двама били хоспитализирани в болницата в Скопие

Иманяри колят кокошки заради прокълнато злато

http://pik.bg/иманяри-колят-кокошки-заради-прокълнато-злато-news222774.html

Иманяри колят кокошки заради прокълнато злато

Златотърсачи мъкнат със себе си в Балкана живи петли и кокошки, които колят, ако открият заровено в земята съкровище, пише в. "Монитор".

Според иманярския фолклор повечето от съкровищата в планината били заровени преди столетия от хайдушки главатари или от бягащите в края на 19-и век от българските земи турски паши и бейове. Те карали подчинените си да изкопаят дупка, в която заравяли имането с надеждата след време да се върнат и да си го приберат.

След това хайдушките войводи и турските паши отсичали главите на онези, които изкопали дупката, за да не могат да разкажат за мястото, където е имането. Така с проливането на невинна кръв при заравянето му златото ставало прокълнато и убивало всеки, който го извадел на повърхността и се докоснел до него.

За да се махне проклятието, при изравянето му над дупката също трябвало да се извърши ново жертвоприношение и златото да се поръси с кръвта на убитото животно. Е, за целта този път за щастие не трябвало да се коли човек. И някакво животно, дори и най-малкото – петел или кокошка, вършела работа. Това било и причината при походите си в планината иманярите да носят със себе си живи пернати. Според разказите на златотърсачите в Еленския Балкан имало тонове заровено имане от 2000 години насам.

Официално е известно, че по билото на Стара планина в римско време е минавал оживен път, охраняван от военни гарнизони. В районите на общините Елена и Златарица и днес има съхранени и не чак толкова запазени отломки от над 15 крепостни кули и калета от Античността, Средновековието и османския период от българската история.

Всички те през годините стотици пъти са ставали обект на иманярски набези. Сред най-известните в Еленско са античната крепост Калето край село Дрента, наблюдателната кула Вардата край Рогачева скала в местността Турлата, крепостта Градището край махаличката Багалевци, средновековните крепости край еленския квартал „Разпоповци” и селата Дебели рът, Зеленик, Костел, Бадевци, Беброво, Буйновци. В Златаришко пък сред най-често примамливите и посещавани от иманярите са античната крепост Макавея и средновековната Братовановград.

Ден на траур в памет на жертвите от наводненията в Бургаско

http://www.moreto.net/novini.php?n=263394

Днес, 8 септември е обявен за Ден на траур в Бургас в памет на загиналите при наводненията в града. Отменени са събитията за днес, а флаговете на площад "Атанас Сиреков", както и на входовете на града са спуснати наполовина.

Преглед на печата, понеделник, 8 септември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-понеделник-8-септември_l.a_i.566093_at.1.html

СТАНДАРТ: Чакат изненади със сметките за парно В изравнителните сметки за парно през следващата 2015 г. може да има изненади, стана ясно от...

Константинов: Най-накрая видях онова, което искам

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/08/2376072_konstantinov_nai-nakraia_vidiah_onova_koeto_iskam/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов остана доволен от представянето на състезателите си в мача с Русия. България допусна обрат от 0:2 до 3:2 срещу олимпийския шампион в последната си среща от първата фаза на световното в Полша.

"Най-важното е, че направихме голям спектакъл. Това беше страхотно шоу на най-добрите умения във волейбола", каза Константинов.

Той изтъкна, че руснаците са изиграли много силно мача. "Постигнаха 17 аса при почти...

Близо 80 населени места в страната са засегнати от последните наводнения

http://www.cross.bg/navodneniya-stranata-polozhenie-1429103.html

/КРОСС/Обстановката в страната постепенно се нормализира след обилните дъждове и наводнения през уикенда. Без дом остават семейства, чиято съдба, оттук нататък, е неясна, а щетите тепърва ще се изчисляват. Близо 80 населени места в страната са засегнати от последните наводнения. В редица общини остава бедственото положение. Водата вече се оттеглила от повечето места, на други предстои отводняване. Все още има селища без ток. Щетите по предварителни прогнози в Бургас са за над 1,5 милион лева. Там наводненията отнеха живота на трима души. Днес е ден на траур. Успокояват се нещата и в димитровградското село Странско, където в събота под вода останаха над 30 къщи. Ситуацията и в другите две общини, пострадали от пороите - Харманли и Симеоновград, също се нормализира, но бедственото положение остава. Вчера се скъса дига на река Марица край село Райново. За щастие няма пострадали хора. Превантивно хората бяха евакуирани. Всички семейства, чиито къщи бяха наводнени ще получат еднократна помощ от 325 лева. Тежка остава ситуацията в Берковица. Тези, чиито адреси буквално бяха измити от картата на България имат нужда от храна, вода, лекарства, дрехи. В засегнатите райони има огромна нужда от доброволци

Затворник се заля с вряла вода в Самораново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4289444

30-годишният затворник Красимир Назъров от затворническото общежитие в Самораново край Дупница се заля с тенджера с вряла вода в кухнята на затвора, съобщава в. "Вяра".
Инцидентът е станал на 6 септември сутринта. Красимир Назъров е с 30% изгаряния по цялото тяло. Настанен е в хирургията на общинската болница в Дупница, 30-годишният затворник Красимир Назъров от затворническото общежитие в Самораново край Дупница се заля с тенджера с вряла вода в кухнята на затвора, съобщава в. "Вяра". Инцидентът е станал на 6 септември сутринта. Красимир Назъров е с 30% изгаряния по цялото тяло. Настанен е в хирургията на общинската болница в Дупница,

Решават как да разпределят парите от актуализацията на бюджета на Здравната каса

http://www.cross.bg/lechenie-domashno-kasa-1429102.html

/КРОСС/Днес ще се обсъди как да бъдат разпределени парите от актуализацията на бюджета на Здравната каса. Това се очаква да се случи на заседание на Надзорният съвет на институцията, което предстои да се проведе по обяд. На него е предвидено да се обяви и какви са разходите на касата до момента. Ще бъде повдигнат и въпросът с парите за медикаменти за домашно лечение. През юли лекари и пациенти обявиха, че при така планираната актуализация на бюджета за здраве, не се предвиждат средства за домашно лечение. Тогава от надзорния съвет успокоиха, че пари за домашно лечение има и те ще дойдат от оперативния резерв на Здравната каса.  

Самарас: Гърция ще извърши политическо самоубийство, ако не бъде избран президент

http://balkani.actualno.com/Samaras-Gyrcija-shte-izvyrshi-politichesko-samoubijstvo-ako-ne-byde-izbran-prezident-news_48859.html

Гърция ще извърши „политическо самоубийство” и рискува „връщане към хаоса”, ако не успее да избере нов президент при гласуването в началото на следващата годи...

Акция за използване на предпазни колани и детски обезопасителни системи в моторните превозни средства започва в Сливен

http://sliven.actualno.com/Akcija-za-izpolzvane-na-predpazni-kolani-i-detski-obezopasitelni-sistemi-v-motornite-prevozni-sredstva-zapochva-v-Sliven-news_48863.html

Започва акция за използване на предпазни колани и детски обезопасителни системи в моторните превозни средства, съобщиха от ОД на МВР-Сливен. Акция на отдел „Пътна полиция” при ГД О...

В Ловешко са постъпили 850 молби за помощ за първокласници

http://lovech.actualno.com/V-Loveshko-sa-postypili-850-molbi-za-pomosht-za-pyrvoklasnici-news_48864.html

В социалните дирекции в Ловешка област до 5 септември са подадени 850 молби за отпускане на еднократна помощ на първокласници. Информацията съобщава БТА, позовавайки се на информация на Регионална дир...

Продадоха на Миков чувал с картофи

http://politics.actualno.com/Prodadoha-na-Mikov-chuval-s-kartofi-news_48865.html

Кметът на Велинград Иван Лебанов продаде символично чувал с картофи на председателя на БСП Михаил Миков по време на традиционния събор на Юндола, където лидерът на социалистите бе гост, съобщиха от ...

Адвокат Константин Симеонов: Цветан Василев е в Белград, в София знаят това

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4289437

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се намира в Белград. Това съобщи адвокатът на банкера Константин Симеонов.
Моето пълномощно е подписано в Белград, където се намира Василев, съобщи Симеонов пред ТВ7. Според него в София това нещо много добре се знае. Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се намира в Белград. Това съобщи адвокатът на банкера Константин Симеонов. Моето пълномощно е подписано в Белград, където се намира Василев, съобщи Симеонов пред ТВ7. Според него в София това нещо много добре се знае. "Василев работи и не се укрива. Има много въпроси,

Ремонтират пострадалите от потопа училища в Мизия

http://pik.bg/ремонтират-пострадалите-от-потопа-училища-в-мизия-news222771.html

Ремонтират пострадалите от потопа училища в Мизия

В Мизия започват ремонтите на двете училища в града, които бяха засегнати от опустошителното наводнение през август. Възстановяването се финансира с над 300 хиляди лева държавна помощ, пояснява БНР.

По време на опустошителното наводнение в Мизия първите етажи и дворовете на двете училища в града бяха наводнени около 2 седмици. Над 300 хил. лв. от авансовата държавна помощ за бедстващия град ще се усвоят за възстановителни дейности в учебните заведения. Цветанка Дамянова от Община Мизия поясни:

„Предвиждаме откриване на нормална учебна година. На втория етаж ще се използват учебните стаи, които не са засегнати. Надявам се ремонтите екседитивно да свършат, за да възстановим нормалния учебен процес“. Очаква се ремонтите да продължат месец, след началото на учебната година. От над 350 ученици в бедстващия град, около 260 посещават училище "Цанко Церковски". Директорът на учебното заведение Галина Вълчанова увери:

„Ще има училище в Мизия. Основно училище "Цанко Церковски" ще отвори врати на 15-ти септември и с нищо учениците, колегите, родителите няма да бъдат ощетени заради всичко, което се случи в града. Родителите трябва да бъдат спокойни и сигурни, че децата им ще бъдат на сигурно място, както са били винаги тук , при нас“.

Мрежа от нелегални ислямски пансиони в България

http://frognews.bg/news_75821/

Нелегални ислямски пансиони се пръкнаха на територията на няколко български града.В тях деца изучават безплатно Корана. Те са предимно от бедни семейства, а преподавателите им са местни ходжи и гостуващи от други селища.

Дават над 300 хил. лева за училищата в Мизия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4289433

В Мизия започват ремонтите на двете училища в града, които бяха засегнати от опустошителното наводнение през август. Възстановяването се финансира с над 300 хиляди лева държавна помощ, съобщи БНР.
По време на опустошителното наводнение в Мизия първите етажи и дворовете на двете училища в града бяха наводнени около 2 седмици. Над 300 хил. лв. В Мизия започват ремонтите на двете училища в града, които бяха засегнати от опустошителното наводнение през август. Възстановяването се финансира с над 300 хиляди лева държавна помощ, съобщи БНР. По време на опустошителното наводнение в Мизия първите етажи и дворовете на двете училища в града бяха наводнени около 2 седмици. Над 300 хил. лв.

Бухалка и бокс по свободата на словото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4288550

В последните дни репортер на Би Ти Ви отнесе юмруци заради културно зададени въпроси пред къщата на заподозрян в телефонна измама, а камерата на оператора му бе потрошена. А журналист и оператор от екип на Тв 7 бяха бити с бокс и бухалки, защото със скрита камера правили репортаж в дискотека как си поръчват дрога. Операторът е с тежки контузии, а В последните дни репортер на Би Ти Ви отнесе юмруци заради културно зададени въпроси пред къщата на заподозрян в телефонна измама, а камерата на оператора му бе потрошена. А журналист и оператор от екип на Тв 7 бяха бити с бокс и бухалки, защото със скрита камера правили репортаж в дискотека как си поръчват дрога. Операторът е с тежки контузии, а

Адвокат Константин Симеонов: Цветан Василев е в Белград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4289426

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се намира в Белград. Това съобщи адвокатът на банкера Константин Симеонов.
Моето пълномощно е подписано в Белград, където се намира Василев, съобщи Симеонов пред ТВ7. Според него в София това нещо много добре се знае. "Василев работи и не се укрива. Има много въпроси, Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се намира в Белград. Това съобщи адвокатът на банкера Константин Симеонов. Моето пълномощно е подписано в Белград, където се намира Василев, съобщи Симеонов пред ТВ7. Според него в София това нещо много добре се знае. "Василев работи и не се укрива. Има много въпроси,

Над 300 хил. лева отделят за ремонт на училищата в Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4289424

В Мизия започват ремонтите на двете училища в града, които бяха засегнати от опустошителното наводнение през август. Възстановяването се финансира с над 300 хиляди лева държавна помощ, съобщи БНР.
По време на опустошителното наводнение в Мизия първите етажи и дворовете на двете училища в града бяха наводнени около 2 седмици. Над 300 хил. лв. В Мизия започват ремонтите на двете училища в града, които бяха засегнати от опустошителното наводнение през август. Възстановяването се финансира с над 300 хиляди лева държавна помощ, съобщи БНР. По време на опустошителното наводнение в Мизия първите етажи и дворовете на двете училища в града бяха наводнени около 2 седмици. Над 300 хил. лв.

Медведев плаши Запада с нови контрасанкции

http://offnews.bg/news/n_1/n_385805.html

Русия може да ограничи полетите във своето въздушно пространство, ако Западът приеме нови санкции срещу нея, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, предаде Газета.ру. По неговите думи, на Русия „ще се наложи да отговори асиметрично” на нови ограничения на нейния финансов сектор. Например чрез ограничения в транспортната сфера. Ние изхождаме от това, че имаме дружески отношения с нашите партньори и за това небето над Русия е открито за полети. Но ако ни ограничават, ще се наложи да отговорим”, заяви Медведев като добави, че промяна на маршрута на полетите може да доведе до фалит много авикомпании.

Затворник се заля с вряла вода

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4289427

30-годишният затворник Красимир Назъров от затворническото общежитие в Самораново край Дупница се заля с тенджера с вряла вода в кухнята на затвора, съобщава в. 30-годишният затворник Красимир Назъров от затворническото общежитие в Самораново край Дупница се заля с тенджера с вряла вода в кухнята на затвора, съобщава в. "Вяра". Инцидентът е станал на 6 септември сутринта. Красимир Назъров е с 30% изгаряния по цялото тяло. Настанен е в хирургията на общинската болница в Дупница,

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/08/2375950_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето какви се очаква да бъдат новинарските акценти на деня:


Гигантски метеорит падна в Никарагуа

http://www.moreto.net/novini.php?n=263395

Огромен метеорит е паднал в близост до Манагуа, столицата на Никарагуа, оставяйки голям кратер, съобщава АФП. Метеоритът е паднал в близост до летището на града, като се е чула силна експлозия. Оставил е 12-метрова дупка в земята, но не е причинил щети, няма и жертви.

Трус с магнитуд 2,7 е регистриран тази нощ край Кресна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4289420

Малко след полунощ, в 1:43 часа е бил регистриран слаб трус с магнитуд 2,7 по Рихтер по разлома край Кресна (Крупнишки разлом) показват данни на Националният институт по геофизика, геодезия и география при БАН.
Дълбочината е близо под повърхността. Това е вторият трус. В неделя преди 19 ч. беше регистриран и първия. Малко след полунощ, в 1:43 часа е бил регистриран слаб трус с магнитуд 2,7 по Рихтер по разлома край Кресна (Крупнишки разлом) показват данни на Националният институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Дълбочината е близо под повърхността. Това е вторият трус. В неделя преди 19 ч. беше регистриран и първия.

Новите сметки за парно може да предизвикат недоволство сред абонатите

http://econ.bg/Новини/Новите-сметки-за-парно-може-да-предизвикат-недоволство-сред-абонатите_l.a_i.566092_at.1.html

Новият метод за изчисляване на сметките за парно ще предизвика недоволство сред множество от абонатите. Това предупреждават топлинни...

Втори слаб трус край Кресна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4289418

Малко след полунощ, в 1:43 часа е бил регистриран слаб трус с магнитуд 2,7 по Рихтер по разлома край Кресна (Крупнишки разлом) показват данни на Националният институт по геофизика, геодезия и география при БАН.
Дълбочината е близо под повърхността. Това е вторият трус. В неделя преди 19 ч. беше регистриран и първия. Малко след полунощ, в 1:43 часа е бил регистриран слаб трус с магнитуд 2,7 по Рихтер по разлома край Кресна (Крупнишки разлом) показват данни на Националният институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Дълбочината е близо под повърхността. Това е вторият трус. В неделя преди 19 ч. беше регистриран и първия.

Ремонт затваря дясното платно на бул. "Васил Кънчев" в столицата

http://pik.bg/ремонт-затваря-дясното-платно-на-бул-васил-кънчев-в-столицата-news222762.html

Ремонт затваря дясното платно на бул. "Васил Кънчев" в столицата

От 04.30 часа на 8 септември до 24.00 чaсa на 11 септември се забранява влизането на пътни превозни средства по западното пътно платно на ул. „Васил Кънчев” между ул. „Ангел Войвода” и бул. „Владимир Вазов”, съобщиха от пресцентъра на Столична община, предаде агенция "Фокус". 

В същия времеви интервал се променя и маршрутът на автобусна линия 90 в посока Бухово – автобусите, обслужващи линията ще пътуват от АП „Малашевци” по маршрута си до кръстовището с ул. „Васил Кънчев” надясно по ул. „Резбарска” наляво по ул. „Макгахан”, ул. „Острово” бул. „Владимир Вазов”, ул. „Река Велека”, ул. „Александър Екзарх” и по маршрута си. Промяната в организацията на движение се налага във връзка с ремонт на топлопровод по ул. „Васил Кънчев”.

За един месец българите купиха биткойни за 11 000 лева

http://www.cross.bg/bitkoiini-chorbadzhiiiski-pokypka-1429101.html

/КРОСС/ Между 50 и 100 лв. е средната сума, която са отделили българите за покупка на биткойни през август, пише „Труд", като се позовава на резултатите за един месец работа на първия битомат в България. Той се намира в бизнес сградата "Интерпред" в София. Общият оборот на устройството за този период е 11 000 лв. През него може само да се купува виртуална валута, но не и да се продава. Биткойнът съществува само дигитално. С валутата може да се купуват стоки и услуги, но от търговци, приели плащане с виртуалните пари. "Най-малката покупка на биткойни от битомата у нас е за 2 лв., а най-голямата - за 4000 лв.", съобщи Павел Чорбаджийски, председател на Българската биткойн асоциация. Сумата от 4000 лв. е и таванът за еднократна покупка на биткойни от устройството. Според Чорбаджийски резултатите от август не са показателни, защото е първият месец от работата на битомата, а и е отпускарски период. Чорбаджийски смята, че постепенно у нас ще се появят още битомати. В света вече имало над 30 производители. Пловдивска фирма също се опитвала да произведе свой битомат и вероятно скоро ще има резултати. В момента един биткойн се разменя за 753 лв. На големите международни борси цената е около 500 долара. Това са доста по-ниски нива в сравнение с последните месеци на миналата година, когато цената се движеше между 700 и 1000 долара. Валутата е проектирана така, че да достигне максимален брой от 21 млн. единици през следващите 10-20 години

Гадже на Демир Доган ще води прогнозата за времето по "Нова"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4288843

Синът на Ахмед Доган - Демир, бе на купона за 18-ия рожден ден на “Визаж” миналата година, придружен от гаджето си Гергана Малкоданска, която сега ще гледаме да реди прогнозата за времето по Нова тв. Гергана е модел в агенцията на Жени Калканджиева и със сигурност е имала връзка с Демир, издаде за “24 часа” близък до двойката. Не е ясно дали в моме Синът на Ахмед Доган - Демир, бе на купона за 18-ия рожден ден на “Визаж” миналата година, придружен от гаджето си Гергана Малкоданска, която сега ще гледаме да реди прогнозата за времето по Нова тв. Гергана е модел в агенцията на Жени Калканджиева и със сигурност е имала връзка с Демир, издаде за “24 часа” близък до двойката. Не е ясно дали в моме

Върви незаконен алъш-вериш с маймунки

http://frognews.bg/news_75820/

Хит на незаконния пазар с животни са маймуните. Тази година са конфискувани 10 животни, а миналата - 15. Това съобщава експертът от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Руслан Сербезов.

Продават маймуни незаконно

http://pik.bg/продават-маймуни-незаконно-news222764.html

Продават маймуни незаконно

След като незаконният внос на тигри и ягуари бе спрян, сега хит са маймуните. Тази година са конфискувани 10 животни, а миналата - 15. Това съобщи експертът от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Руслан Сербезов, цитиран от в."Преса".

Преди дни от Слънчев бряг е прибрана поредната маймуна, която е използвана за забавление на туристите. Екземплярите се внасят с търговска цел - за фотографски услуги или като атракция в курортите.

Според нашето законодателство маймуни може да се отглеждат само в зоопарковете. Причината е, че пренасят много редки и опасни болести, които преминават лесно върху хората.

Максималната глоба по Закона за биологичното разнообразие при нарушение на изискванията е 3000 лв.

Започва прием по извънредна схема за складиране на сирене, кашкавал и извара

http://pik.bg/започва-прием-по-извънредна-схема-за-складиране-на-сирене-кашкавал-и-извара-news222758.html

Започва прием по извънредна схема за складиране на сирене, кашкавал и извара

Започва прием на документи за кандидатстване по извънредна схема за частно складиране на пушено и синьо сирене, кашкавал и извара, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Мярката се въвежда във връзка с наложената забрана за внос на някои продукти от Европейския съюз в Русия. Тя е разписана в приетия от Европейската комисия Делегиран Регламент 950/2014 за откриването на временна схема за финансово подпомагане за частно складиране на някои млечни продукти, за които е определен и размерът на помощта. Субсидията по мярката е за конкретни видове сирена със следните кодове: КН 0406 20 (сирена, които са стъргани или на прах), 0406 30 (топени сирена), 0406 40 (сини сирена и други сирена с плесен в тестото), 0406 90 (други сирена, сред които и кашкавал) и КН 0406 10 (замразена извара). За пресните сирена няма да бъде отпускана помощ.

Помощта е 15,57 евро на тон/ден за постоянните разходи за складиране и 0,40 евро на тон /ден за складовото съхранение на продукцията по договора. Тя се отпуска единствено, ако договореният период на складовото съхранение е между 60 и 210 дни, като допустимите количества са от 0.5 тона до 155 000 тона. 

В Регламент 950/2014 е разписано, че всяка партида трябва да има неизтриваема маркировка с кодиран надпис, който указва производителя и датата на производство, както и датата, на която партидата се внася в склада. Тя не трябва да е предмет на предишен договор за складиране. 
По схемата могат да кандидатстват български производители и търговци, регистрирани по ЗДДС. Приемът продължава от 8 септември до 31 декември 2014 г. Заявленията за намерение за участие се подават лично от кандидата или от упълномощено лице в Централно управление на Държавен фонд „Земеделие” в София, отдел „Мляко”.
Повече информация ще бъде качена на интернет страницата на ДФЗ, www.dfz.bg, в раздел „Селскостопански пазарни механизми”>„Мляко”. Подробности можете да прочетете и в самия Регламент 950/2014.

Аспарухов мост навършва 38 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=263391

На днешна дата през 1976 г. в експлоатация е пуснат Аспаруховият мост. Правителственият срок за пускане на обекта Аспарухов мост е 30 септември 1976 г., но е завършен предсрочно. Открит е на 8 септември 1976г. от председателя на Държавния съвет Тодор Живков.

Кристалина Георгиева получава ресор "Бюджет" в ЕК

http://www.cross.bg/kristalina-budeshtata-georgieva-1429099.html

/КРОСС/ По последна информация на „Хоризонт", Кристалина Георгиева, която е номинирана за втори мандат като еврокомисар, ще получи ресор „Бюджет" в бъдещата Комисия. Очаква се да й бъдат поверени и отговорности, свързани с човешките ресурси в Еврокомисията, както и да бъде един от заместник-председателите. Днес и утре предстоят последни уточнения по ресорите на еврокомисарите. Очаква се в сряда председателят на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер да ги обяви официално. През тази седмица, списъкът ще бъде внесен в Европейския парламент и там ще бъде определен график за изслушванията пред комисиите, пряко свързани с бъдещата работа на всеки от кандидатите.  

Юбилейното турне на БНР акостира в Бургас

http://music.actualno.com/Ubilejnoto-turne-na-BNR-akostira-v-Burgas-news_48853.html

Юбилейното турне на „БНР НА 80“ акостира в Бургас. Музикалното събитие  започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от наводненията в областта. Зам.-кметът на Общин...

Б. Сарафов: Европейската заповед за арест на Цветан Василев няма да бъде отменена

http://crime.actualno.com/B-Sarafov-Evropejskata-zapoved-za-arest-na-Cvetan-Vasilev-njama-da-byde-otmenena-news_48855.html

"Няма как да бъде отменена европейската заповед за арест по отношение на човек, който се укрива от правосъдието. Прокуратурата е изпълнива всички законови предпоставки и изисквания по отношение н...

Соевите продукти причиняват рак

http://health.actualno.com/Soevite-produkti-prichinjavat-rak-news_48857.html

Соевите продукти могат да ускорят разпространението на раковите клетки, констатира онкологичният център "Слоън Кетъринг".Това показва изследване на 140 жени с рак на гърдата, извършено от це...

Ударна битка с кантрабандата по митниците

http://frognews.bg/news_75819/

Масирани проверки по границите спират контрабандните стоки у нас. По нареждане на шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов служителите на браздата проверяват ударно камиони, бусове и коли, за да стопят дупката в хазната.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4289409

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Протестна мрежа: При Южен поток е налице „надделяващ обществен интерес“, публикувайте всички документи

http://noresharski.com/protestna-mrezha-pri-proekta-yuzhen-potok-e-nalitse-naddelyavashh-obshhestven-interes-publikuvajte-vsichki-dokumenti/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=protestna-mrezha-pri-proekta-yuzhen-potok-e-nalitse-naddelyavashh-obshh

Noresharski.com публикува писмото на Протестна мрежа до министър-председателя Георги Близнашки и министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов относно искането на Протестна мрежа по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за отваряне на документите по проекта „Южен поток“.

Уважаеми г-н Министър-председател,
Уважаеми г-н Министър на икономиката и енергетиката,

На 10.06.2014г. Протестна мрежа внесе в Министерството на икономиката и енергетиката и в Министерски съвет заявления по ЗДОИ, с които поискахме да бъдат „отворени“ договорите по проекта „Южен поток“, т.е. поискахме да ни бъдат предоставени копия от всички договори по проекта.

Министерството на икономиката и енергетиката ни отговори, че дължи информация, но не и документи. Подобен отговор показва отношението, което висшата администрация, водена от политическата класа, показва към гражданското общество в последните години. В жалбата си пред ВАС, ние посочваме чл. 2, ал.3 от ЗДОИ – „Информация от обществения сектор е всяка информация, обективирана върху хартиен, електронен или друг носител.“

В член 12 от ЗДОИ е посочено, че „достъпът до официална информация, която се съдържав в нормативни актове се осигурява чрез обнародването им.“

Тоест законът не прави разлика между носителят на информацията и самата информация. Понеже е очевидно, че данните се обективират в текст, а текстовете в документи.

На 04.09.2014г. на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката бе публикувано, че „МИЕ публикува всички документи по проекта “Южен поток”, които не представляват търговска тайна и не засягат трети страни.

Кое налага договорите/споразуменията по проекта Южен поток да се третират като Търговска тайна? Чл. 17, ал.3 от ЗДОИ задължава „субектите по чл. 3, когато отказват достъп до обществена информация на основание ал. 2, са длъжни да посочат обстоятелствата, които водят до нелоялна конкуренция между търговците.“

Когато не публикува всички договори/споразумения по проекта ЮП на основание “търговска тайна” правителството първо трябва да изложи, кои са обстоятелствата, които биха довели до нелоялна конкуренция. Но дори и да има такива, администрацията отново е задължена да предостави на обществото пълната информация за “Южен поток” на основание чл. 17, ал.2 от ЗДОИ, който указва, че и при наличие на “търговска тайна” информацията се дължи, ако има „надделяващ обществен интерес“.

Досега никой не си е позволил да оспори, че при проекта Южен поток е налице „надделяващ обществен интерес“.

Реалната ситуация по разглеждания казус е, че Суверенът – българските граждани и данъкоплатци са основните „акционери“ по този проект. Но „Управителният съвет“ (Министерският съвет) в България отказва на тези данъкоплатци да даде пълната информация за условията по това сериозно финансово и икономическо обвързване.

Министерството на икономиката и енергетиката, БЕХ ЕАД, Южен Поток България АД са задължени субекти по чл. 3 от ЗДОИ.
Българското общество има право да получи отговорите на следните въпроси:

  1. Каква е общата проектна цена на газопровода Южен Поток?
  2. Каква част от сумата ще бъде поета от българската страна?
  3. Какви са уговорените транзитни такси, които България ще получава от този газопровод? Цифрови изражения и подробно обяснение относно рентабилността на проекта?
  4. Има ли договори за заем, които българската страна в лицето на един от задължените субекти, е сключила с руската страна? Какви са параметрите на този заем? Какви са точните годишни и общи разходи по този заем?
  5. Уговорена ли е преференциална цена на газа за България? Ако не е, защо не? Ако е уговорена каква е тях? Какви са условията по нейната промяна?

На всички тези важни въпроси българските граждани и данъкоплатци ще си отговорят само, когато бъдат „отворени“ всички договори и споразумения по проекта.

Призоваваме Ви да изпълните своите законови задължения и да предоставите на обществото пълната документация по проекта, и най-вече договорите/споразуменията и инвестиционните решения на двете страни.

Протестна мрежа
08.09.2014г.

The post Протестна мрежа: При Южен поток е налице „надделяващ обществен интерес“, публикувайте всички документи appeared first on Noresharski.com.

Започва строителството на водния цикъл в Сливен

http://pik.bg/започва-строителството-на-водния-цикъл-в-сливен-news222760.html

Започва строителството на водния цикъл в Сливен

Девет квартала в Сливен остават без вода днес, заради строителни дейности по водния цикъл на града, съобщиха от "Водоснабдяване и Канализация-Сливен".

От 8.00 до 22.00 часа ще бъде прекъснато водоподаването в част от квартал "Клуцохор", част от квартал "Комлука", квартал "Звездите", "Република", "Кольо Фичето", "Ново село", "Българка", "Сини камъни", част от вилна зона-северно от "Иречеренско шосе".

При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата, предупреждават от ВиК Сливен.

САЩ и Украйна започват военни учения в Черно море

http://offnews.bg/news/n_1/n_385801.html

В северозападната част на Черно море ще се проведат украинско-американски учения „Морски бриз-2014” от 8 до 10 септември. Това съобщиха от пресцентъра на командването на Военноморските сили на Украйна, цитирани от УНН. Освен Украйна и САЩ в ученията ще вземат участие Испания, Канада, Румъния и Турция. В действие ще бъдат 12 кораба, 5 от които украински. Освен това в ученията ще вземат участие самолети и хеликоптери от морската авиация на Украйна. Редица страни изпратиха на ученията военнослужещи в качеството на наблюдатели. Това са Грузия,Норвегия, Швеция и Франция.

Наемите по софийския бул. "Витоша" поскъпнаха с поне 20%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4288435

Това твърди последният доклад за пазара на търговски площи в Централна и Източна Европа на консултантската компания “Колиърс”. Според други представители на бранша поскъпването е двуцифрено, но по-скромно. Обявените от “Колиърс” 27% са значително по-високи от нарастването на цените в други големи градове от региона. Това твърди последният доклад за пазара на търговски площи в Централна и Източна Европа на консултантската компания “Колиърс”. Според други представители на бранша поскъпването е двуцифрено, но по-скромно. Обявените от “Колиърс” 27% са значително по-високи от нарастването на цените в други големи градове от региона.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Показахме “Столипиново” като Столивуд и спечелихме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4288959

Търсихме събития, които да донесат добавена стойност на града. Станахме домакини на едни от най-големите събития в сферата на съвременното изкуство в България. Очаквам много творци от Европа и света да се включат в събитията и разнесат славата на града като европейска столица на културата 2019, каква кметът на Пловдив Иван Тотев. Търсихме събития, които да донесат добавена стойност на града. Станахме домакини на едни от най-големите събития в сферата на съвременното изкуство в България. Очаквам много творци от Европа и света да се включат в събитията и разнесат славата на града като европейска столица на културата 2019, каква кметът на Пловдив Иван Тотев.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4289412

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

В Техническия университет в София вече функционира портал за електронно и дистанционно обучение с адрес efit.tu-sofia.bg

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284071

УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ
С реализацията на проекта „Развитие на електронни форми за дистанционно обучение в областта на съвременни индустриални технологии за нуждите на учебния процес на Машинно-технологичен факултет при ТУ-София” в Техническия университет се утвърждава като форма на взаимодействие между студенти и преподаватели – електронното УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ С реализацията на проекта „Развитие на електронни форми за дистанционно обучение в областта на съвременни индустриални технологии за нуждите на учебния процес на Машинно-технологичен факултет при ТУ-София” в Техническия университет се утвърждава като форма на взаимодействие между студенти и преподаватели – електронното

Москва затваря въздушното си пространство при нови санкции

http://econ.bg/Новини/Москва-затваря-въздушното-си-пространство-при-нови-санкции_l.a_i.566091_at.1.html

Има вероятност Москва да вземе решение за затваряне на въздушното си пространство при евентуални нови санкции наложени от страна на западните...

КНСБ: Потребяваш повече - плащаш повече. Каролев: Сложно, възможно и ненужно

http://www.cross.bg/tzeni-bedni-dimitrov-1429100.html

/КРОСС/Цени не за бедни и богати, а цени за различно потребление - когато потребяваш по-малко, да бъдеш стимулиран с по-ниски цени, когато ползваш повече ток - не. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на Нова телевизия в уточнение на идеята за различна цена на тока, която се разпространи като цени за бедни и цени за богати. Например 500 киловат часа на месец - всеки киловат час над него да бъде със съответната по-скъпа цена, допълни Димитров. 350 киловат часа се подпомагат, посочи той. Синдикалният лидер настоява помощите за енергийно бедни, които към момента са около 300 000 домакинства, да останат, а към тази схема да се въведе допълнителната разлика в цените. За потребление. Според Пламен Димитров тази практика би могла да се приложи и относно плащането на водата. Сложно, възможно и ненужно. Така Владимир Каролев определи идеята на Пламен Димитров. Защо трябва да усложняваме нещата, като може да са по-прости, попита той събеседника си. По-добре е, според Каролев, цената на електроенергията да бъде такава, че да могат да се покриват разходите на съответните дружества плюс нормална норма на печалба и част от сметките на енергийно бедните хора да бъде плащана с ваучери. Това е по-нормалния начин и това е начинът системата по-бързо да бъде извадена от дефицити, каза икономистът

Социални работници ще започнат оглед на засегнатите от потопа домове в Стара Загора

http://pik.bg/социални-работници-ще-започнат-оглед-на-засегнатите-от-потопа-домове-в-стара-загора-news222751.html

Социални работници ще започнат оглед на засегнатите от потопа домове в Стара Загора

Екипи на Дирекция Социално подпомагане ще започнат оглед на засегнатите домове в област Стара Загора след наводненията, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Стара Загора. Ще бъдат сформирани и общински междуведомствени комисии за описване и изчисляване на щетите. Зам.-областният управител Теодора Иванова посети някои от засегнатите населени места и се срещна с кметовете и с хора, чийто домове са наводнени.

В 21 населени места в областта има наводнени къщи. Осем екипи на РД „Пожарна безопасност и защита на населението”-Стара Загора са ангажирани с отводняването им. Една къща е срутена в Трънково, една в Гълъбово, една в Априлово и 2 кирпичени къщи в Ястребово. Няма пострадали и блокирани хора. По данни на РД „ПБЗН” ситуацията бавно се нормализира, водата постепенно се оттича. Прекъснато е електрозахранването в Априлово. Повредени са трафопостове в района на Гълъбово. Екипи на EVN работят на терен по отстраняване на повредите. Водоноските от Втора Тунджанска механизирана бригада са разпределени по населените места, където има необходимост. Взети са проби от водата във всички засегнати от наводненията населени места. Първите резултати от микробиологичния анализ ще са готови в понеделник. Предстои от РЗИ да издадат предписания до кметовете на общини, на чиято територия са засегнатите населени места. Няма затворени пътища и срутени мостове на територията на областта.

ЦИК приемат заявления за откриване на избирателни секции в чужбина до утре

http://pik.bg/цик-приемат-заявления-за-откриване-на-избирателни-секции-в-чужбина-до-утре-news222757.html

ЦИК приемат заявления за откриване на избирателни секции в чужбина до утре

Срокът за подаване на заявления от българите живеещи в чужбина изтича утре, 9 септември. Тези заявления са за откриване на избирателни секции. За да бъдат открити избирателни секции, трябва да сме получили 40 заявления.

Това каза в сутрешния блок на БНТ Александър Андреев, говорител на ЦИК. Към момента не можем да определим колко секции ще бъдат открити в чужбина. Това ще стане ясно малко по-късно. Не мога да се ангажирам колко секции ще бъдат открити в Турция. В момента се обработват заявленията. Информацията ще бъде ясна към 13 септември и тогава ЦИК ще определи къде ще бъдат отворени избирателни секции, каза още Андреев.

Без единна посока за акциите в Азия

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e3dff63/l/0L0Sinvestor0Bbg0Caziia0C3360Ca0Cbez0Eedinna0Eposoka0Eza0Eakciite0Ev0Eaziia0H1795910C/story01.htm

Пазарите в Китай, Южна Корея и Тайван останаха затворени заради честването на национални празници


Днес е ден на траур в Бургас

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/09/08/2376061_dnes_e_den_na_traur_v_burgas/?ref=rss


В Община Бургас е ден на траур в памет на жертвите от наводненията. Флаговете на централния площад, както и на входа и изхода на града, ще бъдат спуснати наполовина.

Всички културни прояви и събития в общината са отменени.

По предложение на кмета  Димитър Николов, Общинският съвет ще одобри награда за мъжете, които, с риск за живота си, в нощта на бедствието са спасявали хора от отнесените от приливната вълна коли, съобщи БНР. Очаква се да бъде внесен доклад към Комисията...

Три задължителни лекарски прегледа преди първия учебен ден

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/08/2374422_tri_zaduljitelni_lekarski_pregleda_predi_purviia/?ref=rss


Тази статия е публикувана в "Детски Дневник" преди две години, но сега решихме да я предложим отново на читателите си заради полезните съвети преди началото на новата учебна година.

Лятната ваканция почти приключи, а приготовленията за новата учебна година са в разгара си. Малките ученици са пораснали с близо половин педя, по-големите момчета са възмъжали, а момичета са се разхубавили. Така обикновено действат игрите, почивката и хубавото време.

В началото на учебния сезон...

Гунди и Котков стават почетни граждани на София

http://www.cross.bg/pochetni-levski-sofiya-1429098.html

/КРОСС/ Столичният общински съвет ще присъди посмъртно званието "почетен гражданин на София" на футболните легенди Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Тайният вот, какъвто изисква процедурата, ще се случи на сесията в четвъртък. Докладът с номинациите ще бъде внесен от шефката на комисията по култура Малина Едрева. Освен заради приноса им в спорта футболните легенди на Левски и България - Гунди и Котков, ще бъдат обявени за почетни софиянци и заради 100-годишния юбилей на Левски, пише "24 часа". На 30 юни тази година пък се навършиха 43 г. от смъртта на двамата в автомобилна катастрофа край прохода Витиня. Очаква се близките им да получат отличията на тържествената сесия на СОС за Деня на София на 17 септември. Освен тях в четвъртък още десет души ще станат почетни софиянци. Сред тях са финансовият директор на Левски Константин Баждеков, трикратният сребърен олимпийски медалист и петкратен световен шампион по борба Александър Томов и олимпийските шампиони Валентин Райчев и Янко Русев. Почетен знак на София пък ще получат Нонка Матова и Илияна Раева Номинациите на шестимата са направени от спортен клуб Левски. За почетни софиянци ще бъдат обявени посланиците на Германия Матиас Хьопфнер и на Австрия Герхард Райвегер, културният аташе на Франция у нас Давид Вейзман, цирковият артист Виктор Топузлийски, зам.-ректорът на музикалната академия проф. Ангел Станков и цигуларят проф. Йосиф Радионов.    

Рождество на Пресвета Богородица

http://www.moreto.net/novini.php?n=263392

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата. Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник посветен на рождението на Богородица.

Сноудън получава убежище в Швейцария, ако свидетелства срещу АНС

http://www.cross.bg/snoydun-shveiitzariya-svidetelstva-1429097.html

/КРОСС/ Швейцария е решила да не екстрадира бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън в САЩ, ако свидетелства срещу шпионските действия на агенцията, пише швейцарска медия, предаде RT. В документ, озаглавен „Какви правила да бъдат следвани, ако Едуард Сноудън пристигне в Швейцария и след това САЩ изпратят молба за екстрадиране", главният прокурор на страната подчертава, че на Сноудън трябва да се гарантира убежище, ако пристигне в страната, за да свидетелства. В него се допълва, че предложението е да се покани Сноудън като свидетел на парламентарно изслушване, насочено към разузнавателните практики на Агенцията за национална сигурност. Властите подчертават, че Швейцария няма да екстрадира американския гражданин, ако молбата е политически мотивирана. Швейцарският адвокат на Сноудън разкри, че той е заинтересован да свидетелства.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване