НАП и БАБХ започват масови проверки на пазарите и тържищата

http://www.moreto.net/novini.php?n=263890

НАП и Българската агенция по безопасност на храните започват масови проверки на търговията с плодове и зеленчуци и храни от животински произход. Това гласи съвместна заповед на министъра на финансите и министъра на земеделието и храните.

Европол разби мрежа за фалшиви паспорти, включително и български

http://www.cross.bg/falshivi-evropol-dokymenti-1429959.html

/КРОСС/100 души са били арестувани при операция срещу мрежа за производството на фалшиви документи в Европа, предаде АФП, позовавайки се на направено в сряда изявление на Европол. Операцията, която е била проведена във вторник, е насочена срещу организираната престъпност в Източна Европа. Европол заяви, че мрежата е произвеждала фалшиви паспорти, карти за самоличност и шофьорски книжки, като фалшивите документи са предимно чешки, румънски и български. „Тези документи са били използвани от стотици престъпници в цяла Европа", заявиха от службата. В рамките на операцията са извършени 49 ареста в Испания, 28 във Франция, 10 в Швеция, 6 в Гърция, 4 в Германия, а по един човек е задържан в Австрия, Португалия и Румъния. Освен фалшиви документи по време на акцията са иззети бижута, фалшиви цигари, наркотици, часовници, една открадната кола, пари в брой и огнестрелни оръжия. Европол е успяла да идентифицира двама лидери на групата, които все още се укриват. Срещу тях е издадена европейска заповед за арест.  

Циганин, пребил бременна при грабеж: Държат се лошо в ареста, искам на свобода!

http://pik.bg/циганин-пребил-бременна-при-грабеж-държат-се-лошо-в-ареста-искам-на-свобода-news224545.html

Циганин, пребил бременна при грабеж: Държат се лошо в ареста, искам на свобода!

Циганите Зафир Георгиев и Назми Бебичев от квартал "Победа", нападали беззащитни жени, нахвърляли се върху туристи, за да им вземат бижутата и парите, ще лежат в ареста, реши Бургаският окръжен съд.

Днес магистратите гледаха мярката за неотклонение на бандитите. Те бяха арестувани при зрелищна акция на 28 август т.г. Заедно с тях бяха закопчани и други двама техни авери – Тодор Чакъров и 21-годишният Георги Шишков.
Неясно как 20-годишният Тодор е успял да избяга от ареста, тъй като вече е обявен за общодържавно издирване. В съдебната зала беше пропуснато и името на 21-годишния Тодор Шишков, който според криминалистите беше сочен за тартор на бандата, съобщава "Флагман".

Ромите са се придвижвали с микробус „Фиат Дукато”, който управлявал Георги Шишков. За разкриването на престъпленията са помогнали и записите от охранителните камери в различните райони, както и свидетелските показания.

Сред пострадалите е бременна жена, на която бил нанесен удар с юмрук.

Припомняме част от документираните престъпни посегателства, осъществени от бандата :

- на 22.08.т.г. около 04.10 ч. в района на стълбите на Морско казино 31 годишна бургазлийка и 31 годишен мъж от Монтана, са застигнати в гръб от трима непознати, единия от които нанесъл удар с ръка в главата на мъжа, а друг - отнел дамската чанта на бургазлийката, съдържаща : мобилен телефон, лични документи, две дебитни карти и сумата от 300 лв.

- на 22.08.т.г. около 23.51 ч. в района на ул. «Оборище» две 52 годишни бургазлийки, са застигнати от трима непознати, единия от които нанесъл удар с ръка в главата на една от жените, събаряйки я на земята. Друг ударил втората бургазлийка, като при падането й от чантата изпаднал мобилен телефон. Нападателите го грабнали и побягнали по ул. «Рилска» в посока Морската градина.

- на 23.08.т.г. около 01.40 ч. в района на ул. „Цариградска” до № 29, 48 годишна бургазлийка и 50 годишен бургазлия, се разминали с трима непознати, двама от които се насочили към жената, а последния към мъжа. Двамата успели да издърпат дамската чанта на бургазлийката, а третия след като ритнал мъжа по хълбока, заедно с двамата си съучастници побягнали по ул. „Патриарх Евтимий” в посока ул. „Фердинандова”.

- на 25.08.т.г. около 04.47 ч. в района на спирката на автобус 211 до стадион „Черноморец”, от 56 годишен бургазлия, чакащ автобуса, е извършена кражба на мъжка кожена чанта със сумата от 30 лв., мобилен телефон и лични документи, оставена на пейката, където мъжа седял. По данни на тъжителя с извършителя имало и втори мъж, който след кражбата избягал с него.

- на 26.08.т.г. около 07.30 ч. в района на автобусната спирка до бензиностанция „Шел” в кв. „Победа”, на ул. „Чаталджа”, от врата на 46 годишна бургазлийка при качването й в автобус № 211 е извършен грабеж на златен синджир заедно със златно кръстче / с общо тегло около 4 грама/, като след извършване на деянието нападателя побягнал в посока сладкарница „Марс”.

Сигурни ли сте, че искате народът да ви подреди?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4298689

В класацията на безсмислените партийни клишета упорито и методично си пробива път великодушно-снизходителното „Както народът ни подреди". Освен че е пълна лъжа, бонус при него в сравнение с невинното „властта за нас не е самоцел" е, че по доста арогантен начин се опитва да прехвърли на гърба на избирателя отговорността за собственото си партийно В класацията на безсмислените партийни клишета упорито и методично си пробива път великодушно-снизходителното „Както народът ни подреди". Освен че е пълна лъжа, бонус при него в сравнение с невинното „властта за нас не е самоцел" е, че по доста арогантен начин се опитва да прехвърли на гърба на избирателя отговорността за собственото си партийно

Братът на Бербатов заплашен със затвор до 8 години заради наркотици

http://www.mediapool.bg/bratat-na-berbatov-zaplashen-sas-zatvor-do-8-godini-zaradi-narkotitsi-news224771.html

Братът на футболиста Димитър Бербатов – Асен Бербатов е заплашен със затвор от 2 до 8 години  и глоба от 5000 до 20 000 лв. заради наркотици, съобщи в.“Струма“. Окръжната прокуратура на Благоевград е повдигнала обвинение срещу Асен Бербатов за „държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространението им". Пред съда Асен Бербатов ще отговаря за два случая на продажба на дрога. Според обвинителният акт на 6 ноември 2012 г. около 19.10 часа на ул. „Тодор Александров“, в близост до бившето заведение „Диана 7“, той продал на благоевградчанина Б.Х.В. 0.62 грама кокаин за 77.50 лева. Вторият случай е от 15 март 2013 г., когато около 21 часа, отново в центъра на Благоевград - пред пицарията на дискотека „Екстрийм“, пласирал на А.М.А. срещу 90 лева 0.86 грама кокаин. Срещу Асен Бербатов има внесено и второ обвинение от прокуратурата в Окръжния съд в Благоевград. То е за шофиране в срока на изтърпяване на наказанието за лишаване от право да управлява автомобил.  На 30 януари 2013 г. Асен Бербатов е засечен около 17.30 часа в Благоевград да шофира „Сеат Леон“ без свидетелство за управление, след като полицията му го отнела на 4май 2012 г.Предвиденото наказание за това провинение е до 2 години затвор. Това няма да бъде първото изправяне на брата на Димитър Бербатов пред съда. През октомври 2012 г. той бе задържан на главен път Е-79 с кокаин, скрит в бебешкото столче на сина му. С мотив „чисто съдебно минало“ часове по-късно Асен Бербатов беше освободен от ареста под парична гаранция. По-късно Дупнишкият районен съд го осъди за дрогата на 1 година условно и 2000 лева глоба.

78% от родителите смятат, че училището трябва да възпитава и изгражда личности

http://www.cross.bg/roditelite-ychitelite-detza-1429958.html

/КРОСС/78% от родителите на деца от 1 до 7 клас смятат, че училището трябва да възпитава и изгражда личности, не само да дава академични знания, показват резултатите са от национално представително проучване, проведено от Глобал Метрикс по поръчка на Център за приобщаващо образование.  Изследването извежда тенденцията, че комуникацията с учителите е по-интензивна в началните етапи на образованието и с времето отслабва. 80% от родителите на деца между 1 и 4 клас общуват поне няколко пъти в месеца с учителя, докато при родителите с деца между 5 и 7 клас този дял е 50%. Над 70% от родителите общуват с учителите няколко пъти в месеца или дори по-често, а под една трета от родителите имат контакт с учителите само на родителски срещи. Основните поводи за комуникация с учителите са свързани с проблеми в обучението(46%) или поведението на ученика (45%). Само 22% от родителите получават обратна връзка при позитивни резултати в обучителния процес и едва 16% твърдят, че учителите им дават информация за позитивното поведение на детето. 93% от родителите са доволни от образованието, което получава детето им в общообразователните училища в България. 65% твърдят, че като цяло са доволни, а 28% споделят, че са изключително доволни от училището. Само 6% от родителите са по-критични към общообразователната система

Прокуратурата удължи ареста на граничаря-убиец

http://frognews.bg/news_76086/

Граничният полицай, който уби с колата си 11-месечно момиченце в бургаското с. Крушевец, ще остане в ареста за 72 часа. Това е наредила прокуратурата.

"Ислямска държава" има 31 000 бойци - тройно повече от по-ранните оценки, обяви ЦРУ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/12/2379191_isliamska_durjava_ima_31_000_boici_-_troino_poveche_ot/?ref=rss


Групировката "Ислямска държава" вероятно разполага с до 31 000 бойци в Ирак и Сирия, сочат нови данни на ЦРУ. Това е тройно по-голям брой от по-ранните предположения.

Говорителят на американската служба Раян Трапани поясни, че настоящата оценка се основава на преглед на разузнавателни доклади от май до август. Преди ЦРУ смяташе, че в редиците на "Ислямска държава" се сражават окло 10 000 души.

Според ЦРУ сегашната оценка отразява по-усиленото набиране на членове от...

"Наполи" последва модата, ще играе с "дънкови" екипи

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/12/2379153_napoli_posledva_modata_shte_igrae_s_dunkovi_ekipi/?ref=rss


Когато Шакира каже, че нещо е готино, значи е готино. Певицата обяви, че харесва дънковите облекла...

И ето, "Наполи" се задейства, за да е в крак с модата. Италианският клуб представи резервния си екип, който имитира дънкови дрехи.

Новината за серията Perfect Denim набързо постигна целта си. Темата стана актуална и вече се обсъжда активно в социалните мрежи за радост на производителя и спонсорите на клуба.

Италианците правят втори успешен ход с екипите си....

Варна си иска Аладжа манастир и Базиликата

http://www.moreto.net/novini.php?n=263873

Министерството на културата да предостави собствеността на Римските терми, Аладжа манастир и Базиликата от държавата на община Варна. Това ще предложи шефът на Археологическия музей в морската столица проф. Валентин Плетньов на представителите на държавните институции по време на днешната дискусия, на която ще се начертаят маршрути "Чудесата на Варна".

Япония има рекорден брой столетници - 58 820 души

http://www.cross.bg/yaponiya-stoletnitzite-stoletnitzi-1429957.html

/КРОСС/Япония може да се похвали с рекорден брой столетници, предаде ДПА. По данни на японското правителство в страната има 58 820 столетници. Това е с 4400 души повече в сравнение с миналата година. 87 процента от столетниците са жени. През последното десетилетие броят на столетниците в страната нарасна рязко. През 1963 г., когато започна да се води официална статистика, столетниците в Япония бяха едва 153. Нарастването на броя на хората на 100 и над 100 години в Япония се дължи отчасти на напредналата медицина и здравословната кухня, но и на ниската раждаемост.  

Македонска медия: София вдига по-висок паметник на Самуил от Скопие, нарича го "български цар"

http://offnews.bg/news/n_1/n_387735.html

Македонска медия реагира с раздразнение на новината, че София ще вдигне паметник на цар Самуил. Решението, гласувано единодушно от Столичния общински съвет по повод навършването на 1000 г. от смъртта на цар Самуил, бе огласено във водещ материал на македонското електронно издание Brif. Българският паметник ще бъде по-висок с половин метър от паметника на Самуил в македонската столица Скопие, подчертава Brif, цитирайки български медии. Изданието подчертава с възмущение, че българските медии пишат за Самуил като за български цар. За решението на СОС пишат и други македонски медии.

НАП и БАБХ започват масови проверки на пазарите и тържищата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299891

НАП и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват масови проверки на търговията с плодове и зеленчуци и храни от животински произход. Това гласи съвместна заповед на министъра на финансите и министъра на земеделието и храните.
Проверките ще бъдат на територията на стоковите пазари и тържища и обекти за производство и търговия в НАП и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват масови проверки на търговията с плодове и зеленчуци и храни от животински произход. Това гласи съвместна заповед на министъра на финансите и министъра на земеделието и храните. Проверките ще бъдат на територията на стоковите пазари и тържища и обекти за производство и търговия в

Българин, помагал на болни от ебола: Страхувам се епидемията да не се пренесе и у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299861

Нямаше време да ни бъде страх, трябваше да опитаме да помогнем на хората. Това разказа пред bTV българският доброволец Стефан Йосифов, който се завърна от едно от огнищата на епидемията от ебола в Гвинея.  „Решението беше продиктувано от дългия опит, който имам с „Лекари без граници”. След като ме извикаха, реших, Нямаше време да ни бъде страх, трябваше да опитаме да помогнем на хората. Това разказа пред bTV българският доброволец Стефан Йосифов, който се завърна от едно от огнищата на епидемията от ебола в Гвинея. „Решението беше продиктувано от дългия опит, който имам с „Лекари без граници”. След като ме извикаха, реших,

Цонко Цонев: Задържани са още четирима бежанци, броят им става 26

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299858

Още четирима бежанци са намерени снощи в 21:00 часа, при опит да пътуват с автобус от Каварна до София. Това каза кметът на Каварна Цонко Цонев, цитиран от „Фокус”.
„Мъжете са си купили билети, а след това са били задържани от органите на РУП-Каварна. Един от тях обаче успява да избяга и в момента се издирва. Още четирима бежанци са намерени снощи в 21:00 часа, при опит да пътуват с автобус от Каварна до София. Това каза кметът на Каварна Цонко Цонев, цитиран от „Фокус”. „Мъжете са си купили билети, а след това са били задържани от органите на РУП-Каварна. Един от тях обаче успява да избяга и в момента се издирва.

Цонко Цонев: Задържани са още четирима бежанци, броят им става 26

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299883

Още четирима бежанци са намерени снощи в 21:00 часа, при опит да пътуват с автобус от Каварна до София. Това каза кметът на Каварна Цонко Цонев, цитиран от „Фокус”.
„Мъжете са си купили билети, а след това са били задържани от органите на РУП-Каварна. Един от тях обаче успява да избяга и в момента се издирва. Още четирима бежанци са намерени снощи в 21:00 часа, при опит да пътуват с автобус от Каварна до София. Това каза кметът на Каварна Цонко Цонев, цитиран от „Фокус”. „Мъжете са си купили билети, а след това са били задържани от органите на РУП-Каварна. Един от тях обаче успява да избяга и в момента се издирва.

Оставиха в ареста полицая, прегазил 11-месечно момиченце на тротоара

http://offnews.bg/news/n_1/n_387734.html

Прокуратурата е удължила до 72 часа задържането на Костадин Стоянов, който в четвъртък уби 1-годишно момиченце в количка на тротоара в село Крушевец. До края на деня ще стане ясно дали държавното обвинение ще поиска постоянен арест за граничния полицай.  Костадин Стоянов причини катастрофата извън работно време, със собствения си автомобил и след употреба на алкохол. На място дрегерът отчете 0.63 промила алкохол, а днес се очакват и резултатите от кръвната проба. Разпоредено е извършването и на тест за наркотици, но той ще бъде изпратен в столична лаборатория. Стоянов е граничен полицай в ГПУ-Малко Търново.  В същото време срещу него е образувано и дисциплинарно производство за нарушение на служебната дисциплина. Във връзка със случая директорът на ГД „Гранична полиция“ Захарин Пенов даде указания до ръководителите на структурни звена в страната с допълнителни мерки. Целта е предотвратяване на подобни тежки инциденти в бъдеще.

Слабото търсене доведе до още по-ниски цени на петрола

http://econ.bg/Новини/Слабото-търсене-доведе-до-още-по-ниски-цени-на-петрола_l.a_i.566929_at.1.html

Цената на петрола по международните борси продължава да спада след като се появиха сигнало, че запасите от суров петрол продължават да се вдигат,...

НАП и БАБХ започват масови проверки на пазарите и тържищата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299834

НАП и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват масови проверки на търговията с плодове и зеленчуци и храни от животински произход. Това гласи съвместна заповед на министъра на финансите и министъра на земеделието и храните.
Проверките ще бъдат на територията на стоковите пазари и тържища и обекти за производство и търговия в НАП и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват масови проверки на търговията с плодове и зеленчуци и храни от животински произход. Това гласи съвместна заповед на министъра на финансите и министъра на земеделието и храните. Проверките ще бъдат на територията на стоковите пазари и тържища и обекти за производство и търговия в

Започват проверки по стоковите пазари и тържищата

http://www.cross.bg/hranite-finansite-zhivotinski-1429956.html

/КРОСС/НАП и Българската агенция по безопасност на храните започват масови проверки на търговията с плодове и зеленчуци и храни от животински произход. Заповедта е на министъра на финансите и министъра на земеделието и храните. Проверките ще бъдат на територията на стоковите пазари и тържища и обекти за производство и търговия в страната. Вниманието на фискалните инспектори ще бъде насочено върху това дали се отчита действителният размер на получените средства при реализацията на стоката и спазването на данъчното и осигурително законодателство. Инспекторите ще следят за издаването на документи за извършените плащания, както и дали работниците имат сключени трудови договори.  Проверките ще продължат до края на годината, като целта е засилването на контрола върху нерегламентирания внос на плодове, зеленчуци, растения, растителни продукти, храни от животински произход и продукти за растителна защита от трети страни. В края на август министърът на финансите Румен Порожанов и министърът на земеделието и храните Васил Грудев обсъдиха в МФ съвместни мерки за по-голяма ефективност на фискалния контрол и предотвратяване на нелегален внос на стоки с висок фискален риск от земеделския сектор.

Българин, помагал на болни от ебола: Нямаше време да ни бъде страх

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299831

Нямаше време да ни бъде страх, трябваше да опитаме да помогнем на хората. Това разказа пред bTV българският доброволец Стефан Йосифов, който се завърна от едно от огнищата на епидемията от ебола в Гвинея.  „Решението беше продиктувано от дългия опит, който имам с „Лекари без граници”. След като ме извикаха, реших, Нямаше време да ни бъде страх, трябваше да опитаме да помогнем на хората. Това разказа пред bTV българският доброволец Стефан Йосифов, който се завърна от едно от огнищата на епидемията от ебола в Гвинея. „Решението беше продиктувано от дългия опит, който имам с „Лекари без граници”. След като ме извикаха, реших,

Данъчните и инспекторите по храни ще проверяват заедно пазарите

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/09/12/2379158_danuchnite_i_inspektorite_po_hrani_shte_proveriavat/?ref=rss

Инспекторите на Националната агенция за приходите и и Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват заедно търговията с плодове и зеленчуци и храни от животински произход. Това гласи съвместна заповед на министъра на финансите и министъра на земеделието и храните, съобщи НАП.

Проверките ще бъдат на територията на стоковите пазари и тържища и обекти за производство и търговия в страната. Вниманието на фискалните инспектори ще бъде насочено върху това дали се отчита...

Наводненията няма да попречат на старта на учебната година

http://www.moreto.net/novini.php?n=263886

„Наводненията няма да попречат на навременното отваряне на училищата”, заяви в предаването „Здравей, България” образователният министър Румяна Коларова. Запитана дали е нормално ръководствата на училищата да искат пари от родителите за ремонти, министърът обясни, че те нямало да приключат, ако не са помагали родителите, както финансово, така и с труд.

Изнасяме една пета от произведеното електричество

http://econ.bg/Новини/Изнасяме-една-пета-от-произведеното-електричество_l.a_i.566927_at.1.html

Около една пета от електричеството, което се произвежда у нас се изнася. Това става ясно от данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за...

"Кюриосити" достигна основната си цел

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kiuriositi-dostigna-osnovnata-si-cel-6022178

Учените се надяват в планината Шарп да открият информация дали на планетата, която прилича най-много на Земята в Слънчевата система, е имало условия за микробен живот

Роднини нападнаха млад мъж в дома му, той е в тежко състояние

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299796

30-годишен мъж е бил зверски пребит в къщата му вчера рано сутринта. Трима мъже нападнали А. Господинов от село Кочан, община Сатовча, ритали го и го ранили с нож, след което си тръгнали. Мъжът е настанен в болница Гоце Делчев с множество травми, но без опасност за живота. Според полицията, която изчаква Господинов да се съвземе, 30-годишен мъж е бил зверски пребит в къщата му вчера рано сутринта. Трима мъже нападнали А. Господинов от село Кочан, община Сатовча, ритали го и го ранили с нож, след което си тръгнали. Мъжът е настанен в болница Гоце Делчев с множество травми, но без опасност за живота. Според полицията, която изчаква Господинов да се съвземе,

Млад мъж е в тежко състояние, пребит от роднини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299791

30-годишен мъж е бил зверски пребит в къщата му вчера рано сутринта. Трима мъже нападнали А. Господинов от село Кочан община Сатовча, ритали го и го ранили с нож, след което си тръгнали. Мъжът е настанен в болница Гоце Делчев с множество травми, но без опасност за живота. Според полицията, която изчаква Господинов да се съвземе, 30-годишен мъж е бил зверски пребит в къщата му вчера рано сутринта. Трима мъже нападнали А. Господинов от село Кочан община Сатовча, ритали го и го ранили с нож, след което си тръгнали. Мъжът е настанен в болница Гоце Делчев с множество травми, но без опасност за живота. Според полицията, която изчаква Господинов да се съвземе,

Културният министър: Театралният сезон ще започне, но пари за края му няма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299779

Театралният сезон, чийто старт бе под въпрос заради недостиг на пари, ще започне. Това увери служебният министър на културата Мартин Иванов по bTV.
Той уточни, че при влизането си в министерството е намерил дефицит за сценичните изкуства в размер на 4.7 милиона лева. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев допълни, Театралният сезон, чийто старт бе под въпрос заради недостиг на пари, ще започне. Това увери служебният министър на културата Мартин Иванов по bTV. Той уточни, че при влизането си в министерството е намерил дефицит за сценичните изкуства в размер на 4.7 милиона лева. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев допълни,

Културният министър: Без актуализация на бюджета няма да има пари за края на театралния сезон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299792

Театралният сезон, чийто старт бе под въпрос заради недостиг на пари, ще започне. Това увери служебният министър на културата Мартин Иванов по bTV.
Той уточни, че при влизането си в министерството е намерил дефицит за сценичните изкуства в размер на 4.7 милиона лева. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев допълни, Театралният сезон, чийто старт бе под въпрос заради недостиг на пари, ще започне. Това увери служебният министър на културата Мартин Иванов по bTV. Той уточни, че при влизането си в министерството е намерил дефицит за сценичните изкуства в размер на 4.7 милиона лева. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев допълни,

Баща и син Жириновски са в новия списък със санкции на ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/12/2379152_bashta_i_sin_jirinovski_sa_v_noviia_spisuk_sus_sankcii/?ref=rss


Новите санкции срещу Русия, одобрени от страните членки на Европейския съюз, е публикуван в официалния вестник на съюза, което означава, че те влизат незабавно в сила.

Заради ролята на Москва в украинската криза са наказани цели сектори от руската икономика, няколко банки и фирми, както и две дузини физически лица, сред които високопоставени членове на парламента и влиятелни приближени на президента Владимир Путин в администрацията.

За пръв път сред хората, на които се замразяват активи и се забранява да влизат в ЕС, е националистът Владимир Жириновски, който като лидер на Либерал-демократическата партия на Русия и е член на парламентарната комисия по отбрана. Наказан е и синът му Игор Лебедев, който зам.-председател на Държавната Дума, долната камара на парламента.

Но имената, които този път правят впечатление, са тези на ген.Алексей Наумец, командващ 76-а въздушно-десантна дивизия на руската армия, за която имаше множество съобщения, че е изгубила десетки свои военни в Източна Украйна, както и на Сергей Чемезов - председател на държавната корпорация "Ростех", смятан за един от най-влиятелните ръководители на модернизацията на армията, спецслужбите и икономиката.

Ето пълния списък със санкционираните:

Александър Захарченко - "премиер" на Донецката народна република (ДНР)
Владимир Кононов (позивна "Цар") - министър на отбраната на ДНР
Мирослав Руденко - командир на проруското "опълчение" в Донбас
Генадий Ципкалов - "премиер" на Луганската народна република (ЛНР)
Андрей Пинчук - "министър на държавната сигурност" на ЛНР
Олег Берьоза - "вътрешен министър" на ДНР
Андрей Родкин - представител на ДНР в Русия
Александър Караман - "вице-премиер" на ДНР по социалните вопроси
Георгий Мурадов - постоянен представител за Крим към президента на Русия
Михаил Шеремет - вицепремиер на Крим
Юрий Воробьов  - зам.-пресдедател на Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент)
Владимир Жириновски - лидер на ЛДПР, член на комисията на Държавната дума по въпросите на отбраната
Игор Лебедев - зам.-председател на Думата и син на Владимир Жириновски.
Виктор Водолацкий - депутат от Държавната дума, казашки генерал
Леонид Калашников - зам.-председател на парламентарната комисия по международната политика
Владимир Никитин - първи зам.-председател на Държавната Дума по въпросите на Общността на независимите държави
Олег Лебедев - зам.-председател на Държавната Дума по въпросите на Общността на независимите държави
Иван Мелников - зам.-председател на Държавната Дума
Николай Левичев - зам.-председател на Държавната Дума
Светлана Журова - зам.-председател на парламентарната комисия по межуднародна политика
Гвардейски генерал Алексей Наумец - командир на 76-та гвардейска десантно-штурмова дивизия
Сергей Чемезов - генерален директор на корпорацията "Ростех", бивш офицер от КГБ, приближен на Путин
Александър Бабаков - зам.-председател на Държавната Дума и инвеститор в Крим.

Компании, за които в ЕС е забранено да се изнасят стоки с двойно предназначение:

"Сириус", "Станкоинструмент", "Хемкомпозит", "Калашников", Тулски оръжейни заводи, "Технологии на машиностроенето", "Високоточни комплекси", "Алмаз Антей", "Базалт".

Компании, за които силно се ограничава достъп до финансовите пазари в ЕС:

"Оборонпром", Обединена самолетостроителна корпорация, Уралвагонзавод. (те произвеждат хеликоптери, самолети МиГ и Сухой, бронирата техника)

Енергийни компании, за които силно се ограничава достъп до финансовите пазари в ЕС:

"Роснефт", "Транснефт", "Газпром нефт".

Националистът Жириновски е в новия списък със санкции на ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/12/2379152_nacionalistut_jirinovski_e_v_noviia_spisuk_sus_sankcii/?ref=rss


Новите санкции срещу Русия, одобрени от страните членки на Европейския съюз, е публикуван в официалния вестник на съюза, което означава, че те влизат незабавно в сила.

Заради ролята на Москва в украинската криза са наказани цели сектори от руската икономика, няколко банки и фирми, както и две дузини физически лица, сред които високопоставени членове на парламента и влиятелни приближени на президента Владимир Путин в администрацията.

За пръв път сред хората, на които се...

От днес влизат в сила санкциите срещу Русия

http://frognews.bg/news_76085/

Еропейските санкции срещу Русия влиза в сила от днес. До края на месеца обаче ще бъде направена подробна оценка дали се спазват примирието и прекратяването на огъня. В зависимост от това може да бъде взето решение за промяна или прекратяване на действието на всички рестриктивни мерки или на част от тях.

Емил Хърсев: Няма нито едно основание КТБ да бъде обявена в несъстоятелност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299777

Няма нито едно основание, което да налага и до момента КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Загубата в случай на несъстоятелност и за държавата - пряка и косвена, да не говорим за клиентите, вложителите, ще бъде несъизмеримо по-голяма отколкото всички предполагаеми разходи по повод на оздравяването на банката. Няма нито едно основание, което да налага и до момента КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Загубата в случай на несъстоятелност и за държавата - пряка и косвена, да не говорим за клиентите, вложителите, ще бъде несъизмеримо по-голяма отколкото всички предполагаеми разходи по повод на оздравяването на банката.

Юлия Кръстева и Цветан Тодоров се връщат към детството си в България

http://www.cross.bg/krusteva-bulgariya-todorov-1429955.html

/КРОСС/Двама от най-големите умове в съвременната философия - Юлия Кръстева и Цветан Тодоров, ще бъдат по едно и също време в България, но вероятно няма да се срещнат. Кръстева ще бъде у нас за три дни в края на септември, а Тодоров е вече е тук. Идват за участие в събития в София, но и двамата имат намерение да се завърнат към спомените от детството, съобщи Площад Славейков.  Цветан Тодоров, смятан за един от най-значимите в света интелектуалци, е кацнал на летище София в четвъртък. Посрещнал го е неговият най-близък приятел в България проф. Стоян Атанасов от СУ „Св. Климент Охридски". Тодоров е бил поканен от Нов български университет, които организират представяне на издадената от тях книга „Недовършената градина". Събитието е на 23 септември от 18 ч. във Френския културен център. В момента Цветан Тодоров не е в София, тръгнал е да попътува из страната и да си я припомни. На летището никой не го е познал, по думите на посрещачите му 75-годишният българин е имал библейска осанка. Ще се появи едва на представянето на книгата му и ден по-късно ще отпътува обратно за Париж. Цветан Тодоров живее във Франция от 24-годишен. Заминава като стипендиант през 1963 г. От 1987 г. ръководи Центъра за изследване на изкуствата и езиците към Френския национален център за научни изследвания. Изнасял е лекции в университетите „Йейл" и „Харвард"

Започват съкращения на излишните чиновници в БДЖ

http://www.mediapool.bg/zapochvat-sakrashteniya-na-izlishnite-chinovnitsi-v-bdzh-news224770.html

В държавните железници ще има съкращения в централната администрация, но експлоатационният състав няма да се пипа, съобщи в петък сутринта пред БНТ служебният министър на транспорта Николина Ангелкова. Мерките са част от оздравяването на жп превозвача, чиито дългове надхвърлят 600 млн. лв., но 172 млн. лв. от натрупаните преди 2007 г. борчове ще бъдат изплащани в следващите няколко години с държавна помощ. За останалите дългове идната седмица транспортното министерство и БДЖ ще предложат на кредиторите нов вариант на предварително споразумение за изплащането им с конкретен план за действие, срокове и мерки. За това се разбраха по-късно през деня представители на ведомството, железниците, кредиторите в лицето на KFW, както и на облигационерите. Новият вариант за погасяване на гарантираните с 20 мотриси "Дезиро" и над 3500 товарни вагона кредити ще послужи за основа при следващите преговори, които се очаква да се проведат в началото на октомври, съобщиха от транспортното министерство. Предишното предложение на уреждане на дълговете не бе прието от кредиторите. То чака от ръководството на БДЖ и план за поетапно съкращаване на ненужната администрация в холдинга "В момента в централната администрация работят 1100 души, повечето от които юристи, счетоводители и всякакви експерти. Това е абсолютно ненужно за една централна администрация", каза Ангелкова. Тя допълни, че експлоатационният персонал ще бъде запазен и за него ще има програми за преквалификация и подобряване на условията на труд. Служебният кабинет се ангажира всеки месец да плаща по 3 млн. лв. на кредиторите на БДЖ - сумата е малка, но целта е да се покаже, че на компанията може да се разчита, че ще плаща редовно, каза Ангелкова. Тя коментира още, че заради липсата на финансова стабилност БДЖ не може да разчита на еврофинансиране за обновяване на подвижния състав, който в момента е на повече от 30 години. Скоростният път София – Видин ще се финансира по "Транзитни пътища VІ" Изграждането на четирилентовия скоростен път София – Видин ще се финансира със средства по програмата "Транзитни пътища VІ", съобщи още Николина Ангелкова. Пътят е изключително важен транспортен коридор, който осигурява връзката с втория мост над Дунав между Видин и Калафат и магистрала "Струма" от София до граничния пункт "Кулата". Той преминава и през най-бедния регион на ЕС – Северозападния. Изграждането на този скоростен път непрекъснато се отлага заради други проекти. Първоначално той беше заложен в приоритетите на оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г., но впоследствие беше изместен от доизграждането на магистрала "Тракия", Западната дъга на София, околовръстния път на Габрово и тунела под Шипка. Правителството на Пламен Орешарски го беше заложило сред приоритетите на новата програма "Транспорт" 2014-2020 г., но сега службният кабинет го извади от там.

Съкращения на чиновниците в БДЖ

http://www.mediapool.bg/sakrashteniya-na-chinovnitsite-v-bdzh-news224770.html

В държавните железници предстоят съкращения в централната администрация, докато в експлотационният състав няма да има, съобщи служебния министър на транспорта Николина Ангелкова пред БНТ. "В момента в централната администрация работят 1100 души, повечето от които юристи, счетоводители и всякакви експерти. Това е абсолютно ненужно за една централна администрация", каза Ангелкова.Тя допълни, че експлоатационният персонал ще бъде запазениза него ще има програми за преквалификация и подобряване на условията на труд.  Днес ръководството на БДЖ трябва да представи план за поетапно съкращение, каза министърът.  Служебният кабинет се ангажира всеки месец да плаща по 3 млн. лв. на кредиторите на БДЖ - сумата е малка, но целта е да  се покаже, че на компанията може да се разчита, че ще плаща редовно, каза Ангелкова. След като миналата седмица Европейската комисия разреши държавна помощ за компанията предстоят преговори с кредиторите, каза Ангелкова без да даде подробности. Брюксел даде разрешение за отпускане на държавна помощ на БДЖ за 172 млн. лв. стари задължения. "Това означава, че съвсем спокойно можем да водим преговорите с кредиторите, защото нямаме съмнения около това дали ЕК ще нотифицира тази държавна помощ от 172 млн.лв., която от 2015 г. нататък следва да предвидим в държавния бюджет. Дали ще бъде за 3, 5 или 6 години – това зависи от възможностите на държавния бюджет. Тя е целева и ще служи само и единствено за покриване на стари задължения на кредиторите", обясни Ангелкова. Председателят на Синдиката на железничарите в България към КНСБ Петър Бунев припомни, че кредиторите на БДЖ са пуснали официални писма за продажба на активите и най-вече на влаковете, мотрисите и товарните вагони и, ако от Брюксел не е дошло това позволение, тези искания са  щели да влязат в сила. "Тези 50 мотриси обслужват повече от половината влакове в България. Нямаше да може да се осигури графикът", заяви Бунев пред телевизия "Българя он еър". БДЖ не може да разчита на еврофинансиране за обновяване на подвижния състав заради липсата на финансова стабилност, каза транспортният министър.  Щетите от пороите по жп мрежата са 3.2 млн. лв. На 3.2 млн.лева се оценяват щетите от наводненията, които са нанесени на железопътната мрежа по трасето Димитровград – Нова Загора и Стара Загора – Пловдив, каза министър Ангелкова. Тя обеща, че до понеделник ще бъде възстановено движението в междугарието Любеново – Гълъбово. Предстои да се възстанови движението по пътя Пловдив – Стара Загора, който също е в много тежко състояние. Към 15 септември няма да има прекъснати участъци, където да не се движат влаковете, каза транспортният министър. Скоростният път София – Видин ще се финансира по "Транзитни пътища VІ" Изграждането на четирилентовия скоростен път София – Видин ще се финансира със средства по програмата "Транзитни пътища VІ", съобщи още Николина Ангелкова. Пътят е изключително важен транспортен коридор, който осигурява връзката с втория мост над Дунав между Видин и Калафат и магистрала "Струма" от София до граничния пункт "Кулата". Той преминава и през най-бедния регион на ЕС – Северозападният. Изграждането на този скоростен път непрекъснато се отлага заради други проекти. Първоначално той беше заложен в приоритетите на оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г., но в последствие беше изместен от доизграждането на магистрала "Тракия", Западната дъга на София и околовръстният път на Габрово и тунелът под Шипка. Правителството на Пламен Орешарски го беше заложило сред приоритетите на новата програма "Транспорт" 2014-2020 г., но сега службният кабинет го извади от там.

"Състоянието на горите е огледален образ на нашето общество"

http://offnews.bg/news/n_1/n_387363.html

Георги Костов е зам.-министър на земеделието и храните в служебния кабинет на проф. Георги Близнашки. Завършил е Лесотехническия университет в София като магистър-инженер по горско стопанство. През 1988 г. защитава докторска степен по лесовъдство, а от 1997 г. до момента е доцент и ръководител на Катедра „Лесовъдство“ в Лесотехническия университет. От 2009 г. до 2011 г. е заместник-министър на земеделието и храните. Разговаряме със зам.-министър Костов за тежките последствия от лошото стопанисване на горите през последните години и механизмите, чрез които МЗХ може да се бори с тях. - Г-н Костов, половин България отново остана под вода заради порои, но стотици свидетели на бедствието - граждани и експерти - смятат, че природата не носи толкова голяма вина, колкото незаконното изсичане на т. нар. защитни гори. Какво е Вашето мнение за причините, довели до наводненията в Бургаска, Старозагорска, Димитровградска и Хасковска област? - Най-напред ще обясня за какво става дума. Вярно е, че гората има голяма влагоемна способност. Тази й функция е известна като водоохранна. Мога да я опиша по следния начин - представете си, че имаме една дунапренена гъба. Всеки знае, че когато я поливаме с вода, тя попива и след време изпуска влагата, която е съхранила. Но когато изливате голямо количество вода върху нея в продължение на повече време, колкото вода влиза в нея, толкова излиза. Също така и гората има своя капацитет да изпълнява тази водоохранна функция, да спре високата вълна и да защити околните територии. Когато обаче количеството вода надхвърля този капацитет, тя спира да изпълнява тази функция. За съжаление цялото лято е такова у нас. Горите, техните гъби, са пълни с вода и когато вали дъжд, капацитетът им да попият водата е малък. - Но в много райони горите са изсечени, а за това не са виновни бедствията, а хората. - Това, че гората е осакатена от незаконна сеч, не е категорично доказателство, че изсичането е единствената причина за наводненията. Бях и в Аспарухово, познавам територията на горите във всички райони. Проблемът е много по-комплексен и той се свързва повече с климатичните промени. Нашето земеделие, управлението на урбанизираните територии очевидно не са адаптирани към климатичните промени. Тук изоставаме като държава. А за да се адаптираме като държава, трябва да предприем, образно казано, непопулярни мерки. - Какви са те? - Сред тях например са по-стриктно използване на земеделските земи, по-стриктно отношение към урбанизираните територии, изпълнение на препоръките за канализация, за инфраструктура, воденето на по-скъпи мероприятия в горските територии. Тези по-скъпи мероприятия не значат, че ще спрем да сечем, а ще сечем по по-скъп начин. Това ще вдигне цената на дървата за огрев. И в тази бедна държава, когато нещо не може да си го купиш, ще отидеш да си го откраднеш, защото в общи линии гората е като един разграден двор. Или ще създадем възможност тези, които крадат дърва, да пласират по-лесно своята стока. Затова не можем да обвиняваме само и единствено незаконната сеч. Дори голяма част от законните сечи влошават капацитета на гората, когато се стига до окончателно изсичане на старата гора, за да има нова. - Но това е контролирана сеч. - Да, контролирана сеч е и това влошаване в тези т.нар. планове на горските стопанства е на една малка територия, така че в рамките на целия водосбор и на цялата територия да се запази останалата структура. Затова трябва да кажем, че не можем да обвиняваме само и единствено незаконните сечи за тези явления. Те подпомагат, но не са единствената причина. Когато говорим за решаване на проблема, трябва да подходим комплексно - да решим и проблема с незаконните сечи, но да решим и проблема с инфраструктурата и с цялостната стратегия за адаптация. Защото тази година беше валежна, догодина може да е ветровита, а по-следващата да е сухо. И това се очаква. Това се знае вече отдавна. - Споменахте Аспарухово. Там един обикновен гражданин доказа с помощта на Google Street View, че непочистени корита и отсечени гори са предизвикали потопа. Какво видяхте Вие, когато бяхте там? - Бях там преди две седмици и видях, че единствено горските правеха нещо в момента. Те изграждаха бараж (бел. ред. - инженерно съоръжение, което спира високата вода) в това поройно дере, което събира водите и те отиват в квартала. Това ще бъде система от пет баража, което се прави със силите на държавното горско предприятие. За съжаление, през последните години рядко се отделят средства за изграждането на такива баражи (на снимката) . Това, което трябва да се каже със сигурност е, че гората не е ликвидирана на 100%. Там наистина гората е изредена, старата гора, но отдолу има страшно много от т. нар. подлез – млади дървета. Ако решите да се разходите из горските насаждения в района, над това дере, няма да ви е толкова лесно да вървите, защото има страшно много растителност. Ние имаме научни доказателства, че именно смесицата между стари дървета, които имат мощна коренна система и млади дървета, които са се появили на мястото, след като „нашите приятели“ са ги отсекли, е гората с най-добра водоохранна функция, тъй като обхваща най-големи пластове от почвата. По този начин я задържа най-добре. Истина е обаче, че когато дерето излиза от гората и се насочва към квартала, там има временни постройки като овчарници. Тези постройки са почти в самото дере. Те не са засегнати от високата вълна, което показва, че каквато и вълна да е излизала от гората, тя не е била чак толкова висока, че да предизвика онези ядове. Очевидно става ясно, че когато водата е достигнала застроената част, там има един тесен мост с един малък отвор и каквото е влачила гората след себе си, например съчки, е запушило този малък отвор. В гората винаги има суха растителност и няма как тя да не е там, защото това не е градина. Това за биолозите дори е добре, защото се смята, че в тази мъртва дървесина има най-голямо биоразнообразие. Дори има и изискване да имаме 10%-15% мъртва дървесина в горските насаждения за опазване на биоразнообразието. Така че ние не можем да накараме гората да е чиста и да няма сухи дървета. Когато има по-голямо количество валежи, тези пръчки се движат към ниските части. Това е още едно доказателство, доколкото е имало такова, какво е спомогнало за притока, но не е само това причината. И пак казвам – само горските правят нещо в момента с изграждането на тези баражи, които ще спрат ново бедствие. - Не е ли малко късно? - Късно е за много места в България, защото има подобна ситуация на много места. Но в България се иска инвестиция за креатирането и изграждането и на инженерни съоръжения. Само гората няма да помогне. Гората помага, но трябва и някакви инженерни съоръжения да се направят, подобно на баражите. - Видя се, че само с глоби за бракониерите въпросът не се решава. Тези, които работят със знанието на горските, дори не се и страхуват от глобите. Какво може да направи МЗХ, за да спре тази порочна практика? - Много е важно това да стане ясно на хората. Да отделим дребните, но постоянни нарушения от големия проблем дали има организирана незаконна сеч. Това, което се случва над Аспарухово конкретно, това наистина са проблеми от махалата. Обикновено такъв тип нарушители, които дори да бъдат заловени с количество от 1 до 2 кубика дърва, не се глобяват, защото са малолетни и нямат никакви документи. Това е маловажно и за съда и не се прави преписка. Ако му направиш акт, няма какво да му вземеш, защото нищо не стои зад него, той няма имот. Тези събрани по отделно нарушения са маловажни, но сложени вкупом, стават важни. В горското законодателство нямаме механизъм за по-сурови наказания, това трябва да се криминализира. - Да разбирам ли, че ако аз сега отсека едно дърво, това не е престъпление? - Само ще Ви напишат акт, ще ви глобят със 100-200 лева. А ако нямате нищо, както се казва „на босия цървулите не могат да му бъдат взети“. - През последните години са правени много журналистически разследвания, включително в OFFNews, а вчера сайтът Биволъ публикува пореден материал за незаконната сеч. Какво предприе МЗХ от началото на вашето управление с министър Грудев за спирането и контролирането на незаконните сечи? - Състоянието на горите в България отговаря огледално на състоянието на обществото. Затова административни мерки не са достатъчни. МЗХ, въз основа за възможности за финансиране, чрез Изпълнителната агенция по горите, прави възможния контрол на терен. Но вие не си представяйте, че може да бъде сложен по един човек да пази по едно дърво. Трябва да има последователност в действията. Обръщането на една тенденция изисква време и усилия. Това не е по силата на една администрация, а трябва да е общо усилие на цялата общественост. Много се радвам, че в момента активно се говори по този въпрос, тъй като горите в много случаи остават в периферията на обществения интерес. Говори се за тях, когато има нещо скандално. Когато се направи нещо добро или хората влагат усилия за опазването на горите, никой не обръща внимание, даже не им се увеличава бюджетът. За да ме разберете по-добре, ще ви кажа следното: Близо 50% от площите по „Натура“ в България са горски територии. Това означава, че някой, който ги стопанисва през годините, е успял така да ги съхрани, че да имаме най-високия процент в цяла Европа. Тоест нашите гори са с най-запазено биоразнообразие. Това са тези „лоши горски“, които извършват само незаконни сечи ли? Този въпрос колко пъти е бил предмет на дебат в OFFNews или в някоя друга медия? Да се каже как и защо нашите гори са толкова ценни, след като уж сме ги съсипвали толкова време. Защо за Европа са ценни и ни обръща внимание? Ето защо, за да могат горските да си вършат дейността и бъдете сигурни, че по-голямата част от колегите искат и си изпълняват задълженията съвестно. За да продължат да го правят обаче трябват ресурс и обществената подкрепа. Това означава да имаш и бюджет. Там, където има бюджетна дейност, трябва да имаш бюджет. В ситуация на финансова криза и бюджетът на Изпълнителната агенция по горите е намален, както при много други дейности и трудно се работи. Ето, сега нямаме бензин. Това е ситуация, която ви е позната с полицията. Няма бензин да отидем да контролираме. И сега се опитваме да работим съвместно - горските предприятия, които пък имат средства, да подпомагат дейността на Агенцията и самите те да подсилят охраната. Това не е оплакване. Освен това направихме няколко неща, които са без пари, но дават възможност на хората да са запознати с това, което се случва. Например вече от 1 седмица всеки може да види на сайта ИАГ къде има разрешителни за сеч. От другата седмица влиза в сила ангажиментът във всяко кметство, в чието землище има законна сеч, кметът да бъде информиран и той, от своя страна, да информира обществеността и да има една табелка пред кметството. Тоест хората да не си мислят, че когато видят камиони с дърва за огрев например, това непременно е незаконна сеч, а да знаят откъде са. И други неща правим публични чрез сайта на ИАГ, което ще помогне. Но пак казвам, че са нужни комплексни и не толкова законодателни решения, колкото съвместна работа между институцията, за да се подобри ситуацията в гората и това ще отнеме време. - Ще поеме ли МЗХ отговорност за последствията от наводненията през последната година? За това, че не е правило нищо, а сега тези, които са управлявали преди, слагат гумените ботуши. - Преди малко Ви обясних, че има страшно много професионалисти, които си вършат добре работата. В системата на горите са заети може би около 200 000 човека по веригата гора-дървесина-добив-производство-преработка-транспорт. Всички те са зависими от добива на дървесина, защото това е възобновим природен ресурс, за разлика от нефта и земния газ. Тоест, взимаш го и пак пораства. Затова тази верига трябва да продължи да съществува и трябва да бъде по правилата на ресурса, тъй като това е свързано и с нашето благоденствие. Не може да се обвини една или друга персона единствено за каквото и да било. Всеки, който е бил на това място, знае за отговорността. Всеки се опитва да прави това, което е могъл или са му позволили да направи. Задавате ми въпроса за политическата отговорност - отговорността на отделното лице, независимо как се нарича, стига до правомощията, които са му дали и до това дали той е бил съгласен и добре информиран как да си изпълнява правомощията, които има по закон, и какви ще са последствията. Това са трудно доказуеми неща. Трудно е да се докаже, че лицето, което е било преди мен в този кабинет има пряка вина за нещо. Всички сме виновни, че сме си затваряли очите, за това, което се случва в България изобщо. И тези въпроси не са въпроси на ЕС, те са наши дела, които сами трябва да решим и трябва все повече да се говори по тази тема.

Емил Хърсев: Няма основание КТБ да бъде обявена в несъстоятелност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299768

Няма нито едно основание, което да налага и до момента КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Загубата в случай на несъстоятелност и за държавата - пряка и косвена, да не говорим за клиентите, вложителите, ще бъде несъизмеримо по-голяма отколкото всички предполагаеми разходи по повод на оздравяването на банката. Няма нито едно основание, което да налага и до момента КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Загубата в случай на несъстоятелност и за държавата - пряка и косвена, да не говорим за клиентите, вложителите, ще бъде несъизмеримо по-голяма отколкото всички предполагаеми разходи по повод на оздравяването на банката.

Прокуратурата поиска до 8 г. затвор и 20 000 лв. глоба за Асен Бербатов заради сделки с кокаин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299782

Затвор от 2 до 8 г. и глоба от 5000 до 20 000 лв. поиска Окръжна прокуратура - Благоевград за брата на футболистът Димитър Бербатов - Асен, съобщи в."Струма"
Наказанието е по повдигнатото обвинение за "за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространението им".
Бербатов ще отговаря за 2 продажби на дрога - едната на 6 ноември 2012 Затвор от 2 до 8 г. и глоба от 5000 до 20 000 лв. поиска Окръжна прокуратура - Благоевград за брата на футболистът Димитър Бербатов - Асен, съобщи в."Струма" Наказанието е по повдигнатото обвинение за "за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространението им". Бербатов ще отговаря за 2 продажби на дрога - едната на 6 ноември 2012

Ликвидно се подкрепят само здрави банки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4298805

С началото на предизборната кампания темата за банковата система допълнително се политизира. Доколкото имаме голяма банка под особен надзор, а правителството през лятото обяви схема за ликвидна подкрепа на банки, очевидно интересът на данъкоплатеца към темата е изострен – все пак говорим за потенциални и реални ангажименти на бюджета. С началото на предизборната кампания темата за банковата система допълнително се политизира. Доколкото имаме голяма банка под особен надзор, а правителството през лятото обяви схема за ликвидна подкрепа на банки, очевидно интересът на данъкоплатеца към темата е изострен – все пак говорим за потенциални и реални ангажименти на бюджета.

Продължава премахването на незаконни кабели в район "Приморски"

http://www.moreto.net/novini.php?n=263885

Продължава премахването на незаконните кабели във Варна. В момента работна група отстранява висящите кабели по бул. "Осми Приморски полк" в района между бул. "Чаталджа" и бул. "Цар Освободител", видя репортер на Moreto.

Секс със съседа правят пет на сто

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/seks-sys-syseda-praviat-pet-na-sto-6022180

В 80 на сто от случаите тези връзки не остават незабелязани за приятели, близки и други съседи

САЩ и ЕС налагат нови санкции срещу Русия, тя заплаши с контрамерки

http://www.moreto.net/novini.php?n=263882

Президентът Обама заяви, че САЩ ще се присъединят към ЕС в налагането на по-сурови санкции на финансовия, енергийния и отбранителния сектор на Русия, след като Москва изпрати войски в Източна Украйна миналия месец, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Учен: Повечето Е-та увреждат ДНК-то ни

http://frognews.bg/news_76084/

Повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни. Това , каза в „Здравей, България” доц. Георги Милошев, ръководител Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН и преподавател в Биологическия факултет на СУ.

Скандални разкрития по делото за влаковата катастрофа край Калояновец

http://www.cross.bg/kaloyanovetz-skorost-lentata-1429954.html

/КРОСС/Основното доказателство по делото за влаковата катастрофа край Калояновец най-вероятно е фалшифицирано. Това сочат скандални разкрития, направени в предаването „Разследване" по Нова телевизия. Инцидентът на гара Калояновец стана през юли. При него загина единият машинист, а 13 души бяха ранени. Според официалната версия на железниците причината за тежкия жп инцидент е превишена скорост. Тя обаче се разминава с показанията на основния свидетел на инцидента - оцелелият машинист. Христо Тиляшев разказва, че докато карал влака със 100 км в час, видял, че първият предупредителен сигнал на гара Калояновец свети зелено, т.е. влакът може да продължи да се движи направо със същата скорост. Изведнъж след километър обаче втори сигнал изненадващо свети за отклоняване вдясно, което налага намаляване на скоростта. Машинистите задействат екстрена спирачка и забавят рязко, но влакът дерайлира. Този разказ на машиниста за първи път прехвърля съмненията за причините за инцидента върху жп линията и двата сигнала на светофарите, които са взаимоизключващи се. А задействането на екстрена спирачка предполага рязко падане на скоростта до около 60 км/ч. - скорост, която здрави релси биха издържали. Екип на Нова телевизия проникна в разследването

Проф. Вучков: Гласувайте за извънпарламентарни партии и независимите кандидати

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299749

"Защо наричате БСП лява партия? Това е най-дясната партия в България. Това е партията на милионерите", каза проф. Юлиян Вучков по TV7.
Той беше поканен, за да постави диагнозата на съвременния политически живот.
"Това са временни партии. Отчаян съм от тях, 25 години те лъжат и крадат, заедно с едрия бизнес и съдебната система. "Защо наричате БСП лява партия? Това е най-дясната партия в България. Това е партията на милионерите", каза проф. Юлиян Вучков по TV7. Той беше поканен, за да постави диагнозата на съвременния политически живот. "Това са временни партии. Отчаян съм от тях, 25 години те лъжат и крадат, заедно с едрия бизнес и съдебната система.

До 8 г. затвор и глоба 20 000 лв. поиска прокуратурата за Асен Бербатов, продавал кокаин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299751

Затвор от 2 до 8 г. и глоба от 5000 до 20 000 лв. поиска Окръжна прокуратура - Благоевград за брата на футболистът Димитър Бербатов - Асен, съобщи в. Затвор от 2 до 8 г. и глоба от 5000 до 20 000 лв. поиска Окръжна прокуратура - Благоевград за брата на футболистът Димитър Бербатов - Асен, съобщи в."Струма" Наказанието е по повдигнатото обвинение за "за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространението им". Бербатов ще отговаря за 2 продажби на дрога - едната на 6 ноември 2012

Проф. Вучков: БСП е партията на милионерите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299741

"Защо наричате БСП лява партия? Това е най-дясната партия в България. Това е партията на милионерите", каза проф. Юлиян Вучков по TV7. Той беше поканен, за да постави диагнозата на съвременния политически живот. "Това са временни партии. Отчаян съм от тях, 25 години те лъжат и крадат, заедно с едрия бизнес и съдебната система.

Viber пуска видео разговори за Android и iOS

http://www.cross.bg/viber-video-android-1429953.html

/КРОСС/ Мобилното приложение за съобщения Viber, закупено от японската компания за електронна търговия Rakuten за 900 милиона долара, разширява услугата си, въвеждайки видео разговори за версиите си за Android и iOS, съобщава TheNextWeb. Всъщност Viber вече от известно време предлага въпросната функционалност през ностолните си версии, но сега според изпълнителния директор на компанията Талмон Марко, е време от това да се възползват и Android и iOS потребителите. Според изпълнителния директор Талмън Марко, услугата е достатъчно мощна, за да поддържа видео обаждания дори при най-базовите мрежови връзки. В допълнение Viber 5.0 за Android и iOS въвежда QR кодове за споделяне на контактна информация така, че ако срещнете някого и искате да споделите информация, трябва само да сканирате неговия код с телефона си. Viber всъщност не е първото мобилно приложение с поддръжка на видео чат - конкурентите Line, WeChat и Kakao вече го предлагат.    

Новата учебна година започва с поройни дъждове

http://www.zapernik.com/bulgariya/novata-uchebna-godina-zapochva-s-poroini-dujdove_34207/

От неделя отново ще навлезем в дъждовен период. От понеделник количеството на валежите ще се увеличи, като на повечето места се очакват между 10 и 15 литра на кв. м.. "Това е началото на един процес на валежната обстановка, която ще бъде през следващата седмица", казва пред "Преса" синоптичката от БАН Анастасия Кирилова.

Най-много дъждове се очакват в понеделник и вторник, главно в Западна и Южна България. В сряда и четвъртък пък ще има ниски сутрешни температури - около и под 10...

Продължава

Доброволна армия на бой срещу наркодилъри и полицаи

http://frognews.bg/news_76083/

В Перник всеки знае, че наркодилърите и полицаите са заедно в бизнеса. Около 300 дилъри продават дрога по улиците, край училищата и в дискотеките, но никой не им дава отпор. Затова Зелените барети обявяват война на престъпниците и техните покровители от полицията и институциите.

Шофьор без книжка се заби в язовирна стена, спътникът му загина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299743

24-годишен мъж е загинал при катастрофа край село Пристое, съобщиха от полицията в Шумен. Вчера, около 06,15 часа в землището на село Пристое, движейки се по земен път, водачът на лек автомобил „Опел” с шуменска регистрация изгубва управление и се удря в бетонна язовирна стена.
В следствие на сблъсъка загива пътника Н.М. 24-годишен мъж е загинал при катастрофа край село Пристое, съобщиха от полицията в Шумен. Вчера, около 06,15 часа в землището на село Пристое, движейки се по земен път, водачът на лек автомобил „Опел” с шуменска регистрация изгубва управление и се удря в бетонна язовирна стена. В следствие на сблъсъка загива пътника Н.М.

Новите санкции на ЕС срещу Русия официално влязоха в сила

http://news.ibox.bg/news/id_974030391

Европейският съюз ограничава достъпа до европейските капиталови пазари на руските компании "Оборонпром", "Обединена авиостроителна компания (ОАК), "Уралвагонзавод", "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт" и др. Санкционирани са и още 24 физически лица

Шофьор без книжка се блъсна в язовирна стена, спътникът му загина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299712

24-годишен мъж е загинал при катастрофа край село Пристое, съобщиха от полицията в Шумен. Вчера, около 06,15 часа в землището на село Пристое, движейки се по земен път, водачът на лек автомобил „Опел” с шуменска регистрация изгубва управление и се удря в бетонна язовирна стена.
В следствие на сблъсъка загива пътника Н.М. 24-годишен мъж е загинал при катастрофа край село Пристое, съобщиха от полицията в Шумен. Вчера, около 06,15 часа в землището на село Пристое, движейки се по земен път, водачът на лек автомобил „Опел” с шуменска регистрация изгубва управление и се удря в бетонна язовирна стена. В следствие на сблъсъка загива пътника Н.М.

Смениха целия борд на БДЖ

http://frognews.bg/news_76082/

Целият борд на БДЖ е сменен. Промени са направини и в ръководството на летище „София“. Това съобщи транспортният министър Николина Ангелкова по БНТ.

Удължиха до 72 часа ареста на граничния полицай, който премаза бебе в количка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299730

Прокуратурата е удължила до 72 ч. задържането на Костадин Стоянов, който причини на 11 септември тежка катастрофа в бургаското село Крушевец. До края на деня ще стане ясно дали държавното обвинение ще поиска постоянна мярка за неотклонение – арест, парична гаранция или подписка.
Костадин Стоянов, който бе зад волана на собственото си рено канго, Прокуратурата е удължила до 72 ч. задържането на Костадин Стоянов, който причини на 11 септември тежка катастрофа в бургаското село Крушевец. До края на деня ще стане ясно дали държавното обвинение ще поиска постоянна мярка за неотклонение – арест, парична гаранция или подписка. Костадин Стоянов, който бе зад волана на собственото си рено канго,

Дяко Дяков: Ако ГЕРБ дойдат на власт, ще бъдат изгонени с камъни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299723

„България без цензура“ символизира промяната. Това каза адв. Дяко Дяков - втори в листата на „България без цензура“ в Пловдив по време на предизборен дебат по бТВ, който се излъчи пряко от Пловдив, съобщиха от пресцентъра на партията.
 Дяков призова на 5 октомври пловдивчани да гласуват за нови лица в българската политика. „България без цензура“ символизира промяната. Това каза адв. Дяко Дяков - втори в листата на „България без цензура“ в Пловдив по време на предизборен дебат по бТВ, който се излъчи пряко от Пловдив, съобщиха от пресцентъра на партията. Дяков призова на 5 октомври пловдивчани да гласуват за нови лица в българската политика.

Дяко Дяков: Ако ГЕРБ дойдат на власт ще бъдат изгонени с камъни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299711

„България без цензура“ символизира промяната. Това каза адв. Дяко Дяков - втори в листата на „България без цензура“ в Пловдив по време на предизборен дебат по бТВ, който се излъчи пряко от Пловдив, съобщиха от пресцентъра на партията.
 Дяков призова на 5 октомври пловдивчани да гласуват за нови лица в българската политика. „България без цензура“ символизира промяната. Това каза адв. Дяко Дяков - втори в листата на „България без цензура“ в Пловдив по време на предизборен дебат по бТВ, който се излъчи пряко от Пловдив, съобщиха от пресцентъра на партията. Дяков призова на 5 октомври пловдивчани да гласуват за нови лица в българската политика.

3,2 млн. лева трябват за възстановяването на транспортната инфраструктура

http://econ.bg/Новини/3-2-млн-лева-трябват-за-възстановяването-на-транспортната-инфраструктура_l.a_i.566919_at.1.html

3,2 млн. лева ще са необходими за възстановяването на инфраструктурата след щетите от наводненията в страната. До понеделник се очаква навсякъде ще...

Австрийският канцлер предложи нова инициатива за мир в Украйна

http://europe.actualno.com/Avstrijskijat-kancler-predloji-nova-iniciativa-za-mir-v-Ukrajna-news_49624.html

Австрийският канцлер Вернер Файман предложи нова инициатива за мир в Украйна. Той обяви, че иска да постави началото на дипломатическа мисия, която да постигне мир между Украйна и Русия, информира БТА...

Главното мюфтийство осъди "Ислямска държава"

http://society.actualno.com/Glavnoto-muftijstvo-osydi-Isljamska-dyrjava-news_49623.html

Ръководството на Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България от висотата на своята отговорност пред обществото и отзивчивост към зачитане на човешките права, радетел на хума...

Президентът на Република Сръбска не планирал отцепване

http://balkani.actualno.com/Prezidentyt-na-Republika-Srybska-ne-planiral-otcepvane-news_49626.html

Президентът на Република Сръбска Милорад Доик отхвърли твърденията, че по време на руското анексиране на полуостров Крим е планирал да обяви отцепване на сръбската общност от Босна и Херцеговина с пом...

Opel Karl ще се смести под Adam

http://cars.actualno.com/Opel-Karl-shte-se-smesti-pod-Adam-news_49633.html

От лятото на 2015 г. още един малък модел ще се присъедини към тях: Opel Karl с пет врати. С Karl, ADAM и новото поколение Corsa, които са лансирани в рамките на по-малко от 30 месеца, Opel ще има от ...

В новите санкции срещу Русия: Роснефт, Газпром нефт и Жириновски

http://europe.actualno.com/V-novite-sankcii-sreshtu-Rusija-Rosneft-Gazprom-neft-i-Jirinovski-news_49625.html

ЕС въведе в петък новите санкции срещу Руската федерация в икономическата област, които засягат и дружествата Роснефт, Транснефт и Газпром нефт. Това се посочва в публикацията на Официалния вестник на...

От Архивите:Мини Перник в помощ на образованието - строят училища, подаряват въглища за класните стаи, плащат на пернишки степендианти обучение в чужбина

http://www.zapernik.com/obshtestvo/ot-arhivite-mini-pernik-v-pomosht-na-obrazovanieto-stroyat-uchilishta_34206/

Мината е помагала активно за развитието на пернишкото образование в миналото. Това става ясно от доклад за ролята на Мини Перник в просветното дело на краеведа Георги Радославов изложен на конференция в Чипровци.

От него става яснао, че пернишката мина е помагала в строежа на училища, купувала печки за отопление на класните стаи и предоставяла безвъзмездно въглища, а село Мещица се ползвало със специална привилегия. Като образец на качествено строителство и архитектура и до ден днешен...

Продължава

Бюлетината за българите в чужбина няма да има преференция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299720

Бюлетината, с която ще гласуваме на 5 октомври, има три варианта. В най-масовата има най-малко брой преференции – 8, а в най-голямата са 32”, обясни пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Александър Андреев.
В лявата страна на бюлетината като квадрат е номерът на партията, а в дясната в кръг е преференцията. Бюлетината, с която ще гласуваме на 5 октомври, има три варианта. В най-масовата има най-малко брой преференции – 8, а в най-голямата са 32”, обясни пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Александър Андреев. В лявата страна на бюлетината като квадрат е номерът на партията, а в дясната в кръг е преференцията.

Цената на златото достигна 8-месечно дъно

http://www.cross.bg/dostavka-dolara-tzenata-1429952.html

/КРОСС/ Цената на златото продължава да спада в петък, достигайки най-ниското си равнище от края на януари, предава WBP Online. Контрактите върху жълтия метал с доставка през декември поевтиняват до невиждани от 26 януари нива от 1 237 долара за тройунция при дневен спад от 0,16 на сто. По този начин загубите за седмицата вече надхвърлят 2,5%. Пазарните участници продължават да залагат на възможността за по-ранно увеличение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на фона на укрепването на икономиката на САЩ. За целта инвеститорите ще държат под око днешните макроикономически данни от страната и най-вече статистиката за продажбите на дребно. Междувременно среброто с доставка през декември също продължава да поевтинява, спадайки до най-ниското си равнище от 25 май при 18,598 долара за тройунция, пише Investor.  

Започват съкращения в БДЖ

http://offnews.bg/news/n_1/n_387728.html

Започват съкращения на централната администрация в БДЖ, съобщи пред БНТ служебният министър на транспорта Николина Ангелкова. В администрацията на БДЖ работят 1100 души и броят им е ненужно голям, обясни Ангелкова. Експлоатационният персонал щял да бъде запазен, за него щяло да има програми за преквалификация и подобряване на условията на труд. Днес ръководството на БДЖ трябва да представи план за поетапно съкращение. В същото време председателят на Синдиката на железничарите Петър Бунев увери в интервю за тв "България on Air", че дълговете на железниците са намалели с над 100 млн. лева.

Специалисти от цял свят се събират край Варна за лятното училище по хипертония

http://www.moreto.net/novini.php?n=263877

В периода от 20 до 26 септември Варна ще бъде домакин на традиционното ежегодно лятно училище по хипертония, организирано от Европейското дружество по хипертония (EHS) - една от най-успешните инициативи на дружеството, насочена към обучение на млади лекари или специалисти, решили да се посветят на изучаването и работата по проблемите на артериалната хипертония.

Салпаров: Отборите се развиват, а ние стоим или дори слизаме надолу

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/12/2379127_salparov_otborite_se_razvivat_a_nie_stoim_ili_dori/?ref=rss


Либерото на националния отбор по волейбол Теодор Салпаров направи критична оценка на развитието на състава. България отстъпи с 1:3 срещу бундестима и загуби възможност да продължи в третата фаза на световното.

"Всички други отбори отиват нагоре, а ние седим на едно място или дори слизаме надолу. В решаващите моменти не можем да си решим нашите шансове. Мисля, че съм прав, че нямаме лидер. През годините сме имали Владо Николов и Пламен Константинов, а после и Матей Казийски. Той е...

Бан Ки-мун призова Порошенко да продължи диалога с Русия

http://www.cross.bg/ki-myn-prekratyavane-ogunya-1429951.html

/КРОСС/ Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в разговор по телефона с президента на Украйна Петро Порошенко го призова да продължи диалога с Русия и да удължи режима за прекратяване на огъня в Донбас, предаде “Гласът на Русия”. Те обсъдиха мониторинга и верифицирането на режима за прекратяване на огъня и Бан Ки-мун съобщи, че за целта ООН сътрудничи с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Събеседниците засегнаха въпросите за правата на човека и пътищата за разрешаване на хуманитарната криза в югоизточна Украйна, по-специално, чрез координиране на действията с Червения Кръст.

Влак излезе от релсите в Хърватия

http://www.vesti.bg/novini/vlak-izleze-ot-relsite-v-hyrvatiia-6022181

Пътнически влак снощи излезе от релсите по линията межди Лабин Даматински и Кащел Стари, съобщиха "Хърватските железници" (ХЖ).

Румяна Коларова: Учебната година ще започне въпреки наводненията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299706

„Наводненията няма да попречат на навременното отваряне на училищата”, заяви пред Нова тв служебният образователен министър Румяна Коларова.
Запитана дали е нормално ръководствата на училищата да искат пари от родителите за ремонти, министърът обясни, че те нямало да приключат, ако не са помагали родителите, както финансово, така и с труд. „Наводненията няма да попречат на навременното отваряне на училищата”, заяви пред Нова тв служебният образователен министър Румяна Коларова. Запитана дали е нормално ръководствата на училищата да искат пари от родителите за ремонти, министърът обясни, че те нямало да приключат, ако не са помагали родителите, както финансово, така и с труд.

Румяна Коларова: Учебната година ще започне въпреки наводненията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299698

„Наводненията няма да попречат на навременното отваряне на училищата”, заяви пред Нова тв служебният образователен министър Румяна Коларова.
Запитана дали е нормално ръководствата на училищата да искат пари от родителите за ремонти, министърът обясни, че те нямало да приключат, ако не са помагали родителите, както финансово, така и с труд. „Наводненията няма да попречат на навременното отваряне на училищата”, заяви пред Нова тв служебният образователен министър Румяна Коларова. Запитана дали е нормално ръководствата на училищата да искат пари от родителите за ремонти, министърът обясни, че те нямало да приключат, ако не са помагали родителите, както финансово, така и с труд.

Новите санкции на ЕС срещу Русия влязоха в сила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299702

Новите санкции, които ЕС изготви срещу Русия заради украинската криза, влязоха в сила в петък сутринта след публикуването им в „Официалния вестник” на ЕС, предаде AFP.  Мерките имат за цел да се ограничи вливането на средства в руската икономика, а освен това предвиждат санкции срещу руски и украински личности, Новите санкции, които ЕС изготви срещу Русия заради украинската криза, влязоха в сила в петък сутринта след публикуването им в „Официалния вестник” на ЕС, предаде AFP. Мерките имат за цел да се ограничи вливането на средства в руската икономика, а освен това предвиждат санкции срещу руски и украински личности,

С цветя или без цветя 15 септември е празник

http://www.cross.bg/tzvetya-praznik-detzata-1429950.html

/КРОСС/Все по-голяма популярност набира идеята първият учебен ден да бъде без цветя за учителите, а парите, отделени за цветя, да бъдат дарени за бедстващите райони. Много училища поставиха такъв призив на сайтовете си, наред до официалната информация за откриването на учебната година. Служебният министър на образованието Румяна Коларова обаче днес в телевизионно интервю опонира на тази идея с аргумента, че без цветя 15 септември няма да бъде празник най-вече за първолаците.  Пред БНР председателят на Синдиката на българските учители в Смолян Мария Жайгарова коментира: 15 септември е празник за целия български народ. С цветя или без цветя от този ден започва началото за всяко едно българско дете, което ще прекрачи прага на българското училище. Дали ще занесе огромният букет на своята учителка или детето ще влезе в класната стая с детската си усмивка, с която ще озари кабинета на своя учител - за нас това няма значение. Важното е да научим децата на съпричастност. Цветята не са празникът. Усмивките на децата, радостта, че прекрачват прага на училището, че за тях започва нов етап - това е достатъчно голям празник, който да бъде запомнен от децата. Не цветята правят празника, присъствието на децата, на родителите, съпричастността, която проявяват към детето - това е празникът според мен. Цветята са една притурка към този празник. Учителите от Смолян, когато коментирахме този въпрос, решихме, че можем да се лишим от тази притурка

Е. Хърсев: Няма основание КТБ да бъде затворена

http://frognews.bg/news_76081/

Няма нито едно основание, което да налага и до момента КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Загубата в случай на несъстоятелност и за държавата - пряка и косвена, да не говорим за клиентите, вложителите, ще бъде несъизмеримо по-голяма отколкото всички предполагаеми разходи по повод на оздравяването на банката. Това заяви финансистът Емил Хърсев, който е част от Инициативния комитет за решаване на кризата с КТБ, в предаване по „Хоризонт".

Опълченците и Киев разменят пленници

http://www.cross.bg/ykrainski-voennoplennitzi-osvobodeni-1429949.html

/КРОСС/ На страницата си във Facebook президентът на Украйна Петро Порошенко написа, че са освободени 57 украински военнопленници, предаде «Гласът на Русия». Представители на Донецката народна република бяха съобщавали, че са сменили 36 украински военнопленници срещу 31 опълченци. Още петима бойци на армията на Новорусия ще бъдат освободени в петък. Размяната съгласно схемата „всички срещу всички" е една от главните точки на подписания в Минск протокол за прекратяване на огъня. Сега този режим като цяло се спазва, въпреки локалните инциденти.  

Кипър притеснен за последния транш от кредита

http://www.vesti.bg/novini/kipyr-pritesnen-za-posledniia-transh-ot-kredita-6022177

Шансовете Кипър да получи последния транш от помощта от международните кредитори, тъй като не са доволни от новия закон за ипотечните кредити.

Новите санкции на ЕС срещу Русия влязоха в сила

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299697

Новите санкции, които ЕС изготви срещу Русия заради украинската криза, влязоха в сила в петък сутринта след публикуването им в „Официалния вестник” на ЕС, предаде AFP.  Мерките имат за цел да се ограничи вливането на средства в руската икономика, а освен това предвиждат санкции срещу руски и украински личности, Новите санкции, които ЕС изготви срещу Русия заради украинската криза, влязоха в сила в петък сутринта след публикуването им в „Официалния вестник” на ЕС, предаде AFP. Мерките имат за цел да се ограничи вливането на средства в руската икономика, а освен това предвиждат санкции срещу руски и украински личности,

Франсоа Оланд пристигна в Ирак заедно с 15 тона хуманитарна помощ

http://www.cross.bg/irak-oland-fransoa-1429947.html

/КРОСС/ Президентът на Франция Франсоа Оланд пристигна в Ирак за да окаже подкрепа на новото правителство. Това е първото посещение на държавен глава откакто джихадистите превзеха обширни територии от страната преди три месеца, предава AFP. На борда на самолета му има 15 тона хуманитарна помоща, които са предназначени за жителите на град Ербил, където се водят боеве с радикалната групировка "Ислямска държава на Ирак и Левант". Франсоа Оланд планира срещи с ръководството на Ирак за обсъждане на положението със сигурността и борбата с тероризма.  

Спират субсидията на ВУЗ при ниски научни резултати

http://www.moreto.net/novini.php?n=263879

До 2016 година трябва да се прекрати утвърждаването на прием за професионалните направления с най-ниски резултати. Това е записано в плана за действие на мерките по актуализираната Стратегия за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014-2020 г.

От чужбина няма да може да се гласува с преференция или за независим кандидат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299696

Бюлетината, с която ще гласуваме на 5 октомври, има три варианта. В най-масовата има най-малко брой преференции – 8, а в най-голямата са 32”, обясни пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Александър Андреев.
В лявата страна на бюлетината като квадрат е номерът на партията, а в дясната в кръг е преференцията. Бюлетината, с която ще гласуваме на 5 октомври, има три варианта. В най-масовата има най-малко брой преференции – 8, а в най-голямата са 32”, обясни пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Александър Андреев. В лявата страна на бюлетината като квадрат е номерът на партията, а в дясната в кръг е преференцията.

Да спрем със заклинанията, че коалиция няма да има

http://www.cross.bg/politicheska-bulgariya-stranata-1429948.html

/КРОСС/Съществуването на ДПС е стратегическо предимство за България. Вотът ще определи партньорите във властта, казва лидерът на Движението Лютви Местан пред "Стандарт" - Г-н Местан, ДПС влезе в предизборната надпревара под мотото "Свободата е в теб!". От какво трябва да се освободи България след преживяното през последната година и половина разделение? - Избирателите на ДПС са с по-особено, изострено чувство за свобода, защото познават несвободата и дискриминацията от годините на асимилаторската политика. Затова е силен и рефлексът им към всяка власт, която се отклонява от демократичните стандарти. За съжаление, нашият избирател се чувства интегриран само когато ДПС е част от управлението. Това е проблем, не непременно наш, а на политическата система като цяло. Инак, човек се ражда свободен и носи свободата в себе си, но я изразява чрез вота си. Това е смисълът на посланието ни. Ясно е с какво трябва да се раздели България - с риториката анти-, със самоцелната агресия. Обществото ни е уморено от всичко това. С агресия няма да решим нито един проблем и затова е време за преход от агресия към съгласие. - В платформата на движението за изборите се подчертава, че основното предизвикателство пред вота на 5 октомври е "плавният преход към политическа стабилност"

Внимание! Идват нови порои и наводнения, температурите падат до 10 градуса!

http://pik.bg/внимание-идват-нови-порои-и-наводнения-температурите-падат-до-10-градуса-news224507.html

Внимание! Идват нови порои и наводнения, температурите падат до 10 градуса!

От неделя отново ще навлезем в дъждовен период. От понеделник количеството на валежите ще се увеличи, като на повечето места се очакват между 10 и 15 литра на кв. м..

"Това е началото на един процес на валежната обстановка, която ще бъде през следващата седмица", казва пред "Преса" синоптичката от БАН Анастасия Кирилова.Най-много дъждове се очакват в понеделник и вторник, главно в Западна и Южна България. В сряда и четвъртък пък ще има ниски сутрешни температури - около и под 10 градуса. 

В очакване на евентуални нови бедствия в цялата страна върви ударно разчистване на дерета и речни корита. 

В София кметът Йорданка Фандъкова още в сряда нареди да започне работа по покритите участъци на реките Перловска, Слатинска, Суходолска, Боянска и Новачица.

За целта са осигурени 142 хил. лв. от междуведомствената комисия. В 10-те общини на врачанска област всички ангажирани по програми за временна заетост са пратени по проблемните места, каза зам.областният управител Борислав Банчев.

Веселина Сариева: Нощта превърна Пловдив отново в културен епицентър на България

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/12/2379068_veselina_sarieva_noshtta_prevurna_plovdiv_otnovo_v/?ref=rss


Ако тази и утре вечер се намирате в Пловдив или околността, със сигурност е добре да не подминавате едно от най-очакваните събития през септември - Нощта на музеите и галериите - Пловдив, която се провежда за десета, юбилейна година. Цифрата показва, че тя предхожда вноса у нас на идеята за Европейската нощ на музеите и галериите, инициирана първоначално от Франция и разпростряла се след това и в други страни. Затова не ги и бъркайте. Ако поне веднъж сте попадали в тази под тепетата, вероятно...

Генчо Начев: Парите за здраве няма да стигнат

http://frognews.bg/news_76080/

Във всички случаи парите за здраве до края на годината няма да стигнат. За това алармира в сутрешния блок на БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“.

Пловдивчанин обиди водещя Антон Хекимян на софийско-пернишки селянин

http://www.zapernik.com/obshtestvo/plovdivchanin-obidi-vodeshtya-anton-hekimyan-na-sofiisko-pernishki-selyanin_34205/

"Майната" явно счита, че е обидно да си перничанин, дори и софиянец

Голям скандал се разрази в сутрешния блок на Би Ти Ви. Ситуацията ескалира и почти се стигна до бой, затова водещият отиде в тълпата, за да успокои страстите. Тогава, нападнаха и него. Обидите не спираха. Започна блъскане.

"Заминавай си от тук, махай се, писнало ни е от софийско-пернишки селяни! Настроен съм лошо срещу вашите софийски медии, които идват тук да си правят пиар на наш гръб".

Водещият се опита да се защити, заявявайки че никой няма право да го категоризира и...

Продължава

Два месеца МЗХ ще анализира дали ЕК може да ни санкционира за заменките на гори

http://econ.bg/Новини/Два-месеца-МЗХ-ще-анализира-дали-ЕК-може-да-ни-санкционира-за-заменките-на-гори_l.a_i.566911_at.1.html

В Министерството на земеделието и храните имат два месеца да направят оценка дали при заменкте на гори има недопустима държавна помощ. Тя ще се...

Лиляна Павлова: Ще работим за програми, които дават реални средства, а не само пари на хартия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299682

„Ще насочим усилия към възстановяването на европейските средства за България, които бяха спрени при управлението на кабинета „Орешарски“. Ще работим за програми, които осигуряват реални средства, а не само пари на хартия, програми, които можем да финансираме и изпълним.” Така Лиляна Павлова, водач на варненската листа на ГЕРБ за предстоящите „Ще насочим усилия към възстановяването на европейските средства за България, които бяха спрени при управлението на кабинета „Орешарски“. Ще работим за програми, които осигуряват реални средства, а не само пари на хартия, програми, които можем да финансираме и изпълним.” Така Лиляна Павлова, водач на варненската листа на ГЕРБ за предстоящите

Съмнения, че посланикът на Словения в НАТО е руски шпионин

http://europe.actualno.com/Symnenija-che-poslanikyt-na-Slovenija-v-NATO-e-ruski-shpionin-news_49618.html

Посланикът на Словения в НАТО Андрей Бенедейчич бил извикан на консултации в словенското МВнР след информации в медиите, че шпионирал в полза на Русия, съобщават словенски медии. Все още не е ясно да...

87-ият магазин на BILLA в България отвори врати в Mega Mall

http://business.actualno.com/87-ijat-magazin-na-BILLA-v-Bylgarija-otvori-vrati-v-Mega-Mall---news_49628.html

Клиентите на BILLA в квартал „Люлин“, а и в цяла София имат повод за радост – предпочитаната от тях верига супермаркети отвори своя 87-и магазин в новия Mega Mall. Магази...

Google Street View вече предлага и обиколка на египетските пирамиди

http://curious.actualno.com/Google-Street-View-veche-predlaga-i-obikolka-na-egipetskite-piramidi-news_49621.html

Google представи изображенията си на пирамидите в Газа в Street View, благодарение на които можем „виртуално“ да разгледаме най-известната историческа местност в Египет, пише The G...

Бареков поиска затваряне на границата с Турция за вота, Камен Костадинов му се присмя

http://izbori2014.actualno.com/Barekov-poiska-zatvarjane-na-granicata-s-Turcija-za-vota-Kamen-Kostadinov-mu-se-prismja-news_49622.html

Да се затвори границата с Турция за една седмица – между 1 и 6 октомври, за да се пресече подготвена фалшификация на вота. Това поиска лидерът на ББЦ Николай Бареков в писмо до служебния пре...

Още два района във Варна остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=263883

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода ще останат част от абонатите в следните райони: - местност Средна Трака до 14 часа; - местност Ракитника и местност Прибой до 17 часа; Припомняме, че по-рано днес без вода остана район в квартал "Младост" от бл.

Разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни

http://www.cross.bg/hrani-dnk-to-e-ta-1429946.html

/КРОСС/Повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни. Това твърди доц. Георги Милошев, ръководител Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН и преподавател в Биологическия факултет на СУ.  По думите на експертът това не означава, че ще се разболеем от рак, но в молекулярната биология се знае, че всяко увреждане на ДНК-то е опасно. Въпреки че клетката има възможност за поправки на тези увреждания, то е опасно. Е-тата са много. В някои храни те са дори 1000 пъти повече от разрешените стойност. Опасните Е-та се съдържат в консервираните храни, тортите, цветните бонбони и други храни, посочи експертът в интервю за Нова тв.  Въпреки тезата си за вредата доц. Милошев подчерта, че изследването му не трябва да всява паника в потребителите, защото не е изследвано времето, в което трябва да се натрупа съответната концентрация, за да се постигне негативен ефект.

Експерт: И разрешени Е-та в храните увреждат нашето ДНК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299669

„Изследването ми доказва, че повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни”, каза пред Нова телевизия доц. Георги Милошев, ръководител Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН и преподавател в Биологическия факултет на СУ.
По думите на експерта това не означава, че ще се разболеем от рак, „Изследването ми доказва, че повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни”, каза пред Нова телевизия доц. Георги Милошев, ръководител Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН и преподавател в Биологическия факултет на СУ. По думите на експерта това не означава, че ще се разболеем от рак,

Руското преориентиране към Китай ще има ползи, но и минуси

http://www.vesti.bg/novini/ruskoto-preorientirane-kym-kitaj-shte-ima-polzi-no-i-minusi-6022176

За Русия сътрудничеството с Китай може да замени икономическото сътрудничество с ЕС, нарушено заради санкциите.

Хърсев: Няма нито едно основание, което да налага КТБ да бъде обявена в несъстоятелност

http://www.cross.bg/mlrd-banka-hursev-1429943.html

/КРОСС/ "Няма нито едно основание, което да налага и до момента КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Загубата в случай на несъстоятелност и за държавата - пряка и косвена, да не говорим за клиентите, вложителите, ще бъде несъизмеримо по-голяма отколкото всички предполагаеми разходи по повод на оздравяването на банката." Това заяви в предаването „Преди всички" финансистът Емил Хърсев, който е част от Инициативния комитет за решаване на кризата с КТБ. По думите му, всички данни, които получават от работата на екипа квестори, който провежда особеният надзор, показва, че оздравяването и стабилизирането на КТБ е възможно и за това трябва да се работи. "БНБ не бих казал, че не прави нищо. Но за съжаление, тези решения, които изискват отговорност, поемане на финансов риск, очевидно не се взимат. Предполагам, че изчакват да получат подкрепа от един парламент, от бъдещо правителство с постоянен мандат. Това се отразява негативно. Не знам защо не вземат това решение, например което би могло сравнително бързо да реши въпроса поне за едната от двете банки. Става въпрос за една сума, която Българската банка за развитие я има, няма никакъв проблем да възстанови на КТБ. Това би подобрило позициите на КТБ и би възстановило веднага работата на по-малката търговска банка - "Виктория", и нейните клиенти биха получили достъп до парите си веднага. Самите одитори, които бяха назначени от БНБ, също подкрепят този извод", каза още той

Експерт: Е-та в храните увреждат ДНК-то ни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299650

„Изследването ми доказва, че повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни”, каза пред Нова телевизия доц. Георги Милошев, ръководител Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН и преподавател в Биологическия факултет на СУ.
По думите на експертът това не означава, че ще се разболеем от рак, „Изследването ми доказва, че повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни”, каза пред Нова телевизия доц. Георги Милошев, ръководител Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН и преподавател в Биологическия факултет на СУ. По думите на експертът това не означава, че ще се разболеем от рак,

Свещеник призова да бъдат убивани хората в Новорусия

http://www.cross.bg/sveshtenik-prizova-gorbach-1429945.html

/КРОСС/ Украински свещеник Николай Зализняк призова да бъдат убивани хората в Новорусия, предаде телевизионния канал „Звезда". Гръко-католическия свещеник, облечен в расо на православен свещеник се впусна в изповед по време на погребението на един от бойците на пронацисткото движение „Десен сектор". В речта си капланът призова, да се унищожават по 10 опълченеца за всеки един убит украински боец. Видеото бе разпространено в интерент от протойерей Виктор Горбач, ръководител на мисионерския отдел към Южно-Сахалинска епархия на Руската Православна Църква. Горбач подчерта, че агресивните изявления на украинския свещеник, са абсолютно несъвместими с духа на християнството. video:https://www.youtube.com/watch?v=tMJG2sEexls  

Министърът на клултурата ходи на работа с колело

http://frognews.bg/news_76079/

Министърът на културата Мартин Иванов ходи на работа с колело. Това каза самият той в ефира на БиТиВи.

Лиляна Павлова: Ще работим за програми, които дават реални средства, а не само пари на хартия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4299668

„Ще насочим усилия към възстановяването на европейските средства за България, които бяха спрени при управлението на кабинета „Орешарски“. Ще работим за програми, които осигуряват реални средства, а не само пари на хартия, програми, които можем да финансираме и изпълним.” Така Лиляна Павлова, водач на варненската листа на ГЕРБ за предстоящите „Ще насочим усилия към възстановяването на европейските средства за България, които бяха спрени при управлението на кабинета „Орешарски“. Ще работим за програми, които осигуряват реални средства, а не само пари на хартия, програми, които можем да финансираме и изпълним.” Така Лиляна Павлова, водач на варненската листа на ГЕРБ за предстоящите

Столичната "Топлофикация" ще си има омбудсман

http://offnews.bg/news/n_1/n_387720.html

Скоро "Топлофикация-София" ще има обудсман, който ще посредничи между дружеството и клиентите му. Столичният общински съвет (СОС) определи изискванията, реда за избор, броя и функциите на лица, които да извършват дейността на обществени посредници в „Топлофикация". Предложението за обществен посредник в дружеството беше на съветници от ГЕРБ. Партията има мнозинство в СОС. От БСП се обявиха против това предложение. Николай Белалов от групата на левицата постави въпроса защо в останалите икономически структури на столичната община няма обществени посредници. "Има ръководство, което притежава ангажимента за осъществяване на тези задачи и отговаря за постигането на тези цели. В случая решаваме елементи от неговата политика. Да очакваме ли последващо съкращаване на столичния обществен посредник, поради дублиране на функциите, след като има такъв доклад? Не е ли по-важно вместо да се бъркаме в работата на клиентите на търговските ни дружества, да им препоръчаме да работят преимуществено, например с "Общинска банка" или другите дружества и звена на общината, които да бъдат натоварени, а не да създаваме нови звена, които после да закриваме”, коментира Бебалов. Той предупреди, че назначаването на омбудсман на "Топлофикация" ще бъде свързано с нови разходи, които ще ги платят данъкоплатците в София. От ГЕРБ защитиха предложението си с факта, че доверието към "Топлофикация- София" е много снижено и целта е връщане на доверието на клиентите.

Варненски специалист: Пазете децата от заболявания на опорно-двигателния апарат

http://www.moreto.net/novini.php?n=263834

Децата в системата на основното образование са най-застрашени от заболявания на опорно-двигателния апарат заради тежките ученически раници. Те могат да доведат до болки на гърба и врата, преумора на мускулите, натиск върху раменете и врата, изкривяване и притискане на гръбначния стълб.

Майката на прегазения Паоло: Не съм добре. Тези, които трябва да следят за законите ги нарушават

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4299656

Не съм добре. Не мога да кажа и че съм добре, защото не съм. Това заяви пред ТВ7 майката на убития 4-годишен Паоло Красимира Иванова. Преди 3 месеца той бе прегазен на пешеходна пътека в Стара Загора.
Още ден след трагедията със сина й са обезопасили участъка, в който е убит малкия Паоло.
"Много често тези, Не съм добре. Не мога да кажа и че съм добре, защото не съм. Това заяви пред ТВ7 майката на убития 4-годишен Паоло Красимира Иванова. Преди 3 месеца той бе прегазен на пешеходна пътека в Стара Загора. Още ден след трагедията със сина й са обезопасили участъка, в който е убит малкия Паоло. "Много често тези,

ЦИК предприема мерки срещу грешки при гласуването

http://pik.bg/цик-предприема-мерки-срещу-грешки-при-гласуването-news224505.html

ЦИК предприема мерки срещу грешки при гласуването

ЦИК предприема мерки срещу грешки при гласуването. Бюлетината, с която ще гласуваме на 5 октомври, има три варианта.

„В най-масовата има най-малко брой преференции – 8, а в най-голямата са 32”, обясни за Нова телевизия говорителят на ЦИК Александър Андреев. В лявата страна на бюлетината като квадрат е номерът на партията, а в дясната в кръг е преференцията.

„Имената на кандидатите ще бъдат разлепени на информационно табло и пред изборното помещение, и в кабината за гласуване”, заяви Андреев. В бюлетината за българите в чужбина пък няма да има преференция. От чужбина няма да може да се гласува и за независими кандидати, а само за партия или коалиция. Що се отнася до Турция, за където има много искания за разкриване на избирателни секции, Андреев заяви, че ЦИК трябва да определи местата и броя им до 13 септември.

След като на миналите избори в секциите в Турция бяха гласували рекорден брой хора и беше изчислено, че са имали по 10 секунди, това доведе съмнения за надписване. „ЦИК няма как да извърши такава проверка, това е работа на друг орган”, заяви Андреев.

Солта не предизвиква високо кръвно

http://www.vesti.bg/novini/solta-ne-predizvikva-visoko-kryvno-6022174

Ново изследване показва, че солта не предизвиква високо кръвно налягане, а връзката между тези две неща е много по-сложна, отколкото се е смятало в миналото.

Мицански: Дано винаги вкарвам при победи на България, опростих бас на Назаров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4298986



Илиян Мицански вкара първия гол за България при победата с 2:1 над Азербайджан в Баку на старта на евроквалификациите. Досега той имаше 2 попадения в контроли. Нападателят даде интервю за “24 часа”, докато пътуваше с клубния си отбор “Карлсруе” за гостуването на “Бохум” в мач от Втора бундеслига тази вечер. Илиян Мицански вкара първия гол за България при победата с 2:1 над Азербайджан в Баку на старта на евроквалификациите. Досега той имаше 2 попадения в контроли. Нападателят даде интервю за “24 часа”, докато пътуваше с клубния си отбор “Карлсруе” за гостуването на “Бохум” в мач от Втора бундеслига тази вечер.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване