09/16/14 19:21
(http://www.dnevnik.bg/)

Цветан Василев изненада прокуратурата, какво следва


Съобщението на сръбското радио Б-92, потвърдено от агенция БЕТА, че банкерът и собственик на КТБ Цветан Василев се е предал със сръбски адвокат в централата на полицията в Белград, нарои хипотези за това какво следва от тук нататък и един ключов въпрос - защо се предава и защо точно сега. Според съобщения в медиите едва вчера в Белград получили искането от България за задържането на Василев. Според банкера - "избрал най-лесното решение", след като България поискала ареста му, чийто думи (и коментарът му в полицията) бяха разпространени чрез сръбските медии.
Не е известно сега какъв е статутът на  Василев - дали стои в полицията като задържан или е на свобода.

По искане на българската прокуратура Цветан Василев беше обявен за издирване във всички страни членки на Интерпол, а имуществото му беше запорирано.

Българската прокуратура отказа официална реакция на новината с удобния аргумент, че все още не е уведомена официално.

 Ще изчакаме официалното уведомление и ще поискаме екстрадирането му,

 а право на  сръбския съд е да реши дали да го екстрадира

 - ние ще изпратим всичката документация която се изисква според Европейската конвенция за екстрадициите, каза неформално за Дневник прокурор. Има голямо значение  какво ще изпрати българската прокуратура на сръбския съд.

Съдебната процедура в Сърбия била сложна и тромава, подобно на нашата. Минимум 18 дни са необходими докато се подготви всичко за екстрадация, уточни наблюдаващият прокурор Иван Гешев пред репортери в Съдебната палата, цитиран от БиТиВи.

Ако обаче Василев заяви съгласие да бъде екстрадиран, това облекчава процедурата и скъсява времето

на решението, уточниха магистрати.

Той беше задочно привлечен като обвиняем и обявен за издирване едва на 28 юли, повече от месец след прокурорската офанзива срещу фирмите му, която започна в средата на юни, а на 20 юни КТБ беше поставена от БНБ под особен надзор. Обвинението му е за длъжностно присвояване в особено големи размери, конкретно за това, че от края на 2011 г. до средата на юни 2014 г.  според прокуратурата е склонил главния касиер и изпълнителния директор на КТБ "да се разпоредят със сумата от 206 млн. лв.".

Миналия петък - 12 септември -  Василев беше поискал от съда чрез адвоката си в София да бъде отменено постановлението на прокуратурата за задържането му под стража за 72 часа Това се коментираше от запознати като първа стъпка и подготовка за доброволно завръщане в София. СГС  отхвърли жалбата като преждевременна, тъй като на практика се обжалва възможен, а не осъществен арест. Адвокатът на Василев обжалва отказа пред Софийсикя апелативен съд, така в момента текат паралелно две процедури - в София и в Белград.

Предаването му на сръбската полиция се коментира от юристи като

парадоксално осигуряване от самия него на условието да бъде разгледана от съда жалбата му срещу задържането под стража.

Така е, но само ако бъде задържан, коментират други юристи. 

Именно

доброволното предаване разбърква всички хипотези

тъй като сръбският съд може и да не го задържи, докато решава дали да бъде екстрадиран. Но дори и с решение за екстрадиция, може пак да не го задържи, ако Василев декларира, че ще се върне доброволно в България. (Задължение да го задържи под стража имаше само сръбската полиция, докато действа в координация с Интерпол за издирването му, но казусът е вече извън нейните функции, Василев е налице.)

Така според най-екзотичната хипотеза

Василев "с финт" си издейства свободно завръщане, не под сръбски конвой,

а пък на границата българската полиция дори и да го задържи за възможните по закон 72 часа, доброволното му явяване пред сръбската полиция  има значение за бъдещата преценка на съда, пред който Василев има право веднага да обжалва, дали има опасност да се укрие.

Която и от хипотезите да е вярна,

напоследък лъснаха факти, които хвърлиха съмнение дали прокуратурата наистина иска завръщането на Василев

Хвърлена е и сянка върху начина на разследване на източването на КТБ. В петък например пред съда наблюдаващите прокурори Гешев и Ганчева потвърдиха, че веднага след поставянето на КТБ под особен надзор Василев е поискал да свидетелства като защитен свидетел, но прокуратурата е отказала. Мотивите били, че само когато се дават съществени за делото  показания и ако е застрашено здравето на свидетеля, тогава се осигурявал статутът на защитен свидетел.

Пак в петък в съдебната зала се разбра, че в началото на юли Василев е посочил на прокуратурата местонахождението си във Виена, но въпреки това не го е призовала да свидетелства.

Пребиваването на обвиняемия Василев в чужбина и неофициалните твърдения на прокуратурата чрез медиите на Пеевски, че той се е скрил от правосъдието, бяха съпровождани три месеца не само от отворените писма на банкера до медиите, а и от негови жалби и сигнали до прокуратурата, че е заплашван животът му, в които, твърдят запознати, е имало и посочен адрес за връзка.

Новината за предаването на Василев идва на фона на оживлението с участие на главния прокурор, синдикалисти и работодатели, представящи идеи за оздравяване на КТБ. Както и на фона на разменените писма между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и управителя на БНБ Иван Искров, в които бившият и евентуален бъдещ премиер призовава БНБ да се отнесе сериозно към всички инвеститори, които проявяват желание да спасят КТБ. А сред тях, твърдят запознати, е и обвиняемият за източването й собственик Цветан Василев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване