"Дойче веле": Може ли Шотландия да раздроби Западна Европа *

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4316821

Референдумът в Шотландия може да доведе до първото ново държавно образувание вътре в ЕС. Кой още, освен шотландците, се стреми към независимост? Кратък преглед на сепаратистките движения в Западна Европа предлага "Дойче веле".
Разпадането на Съветския съюз и Югославия доведоха до възникването на много нови държави в източната част на Европа. Референдумът в Шотландия може да доведе до първото ново държавно образувание вътре в ЕС. Кой още, освен шотландците, се стреми към независимост? Кратък преглед на сепаратистките движения в Западна Европа предлага "Дойче веле". Разпадането на Съветския съюз и Югославия доведоха до възникването на много нови държави в източната част на Европа.

Напрежението в мина "Черно море Бургас" расте

http://www.vesti.bg/pari/biznes/naprezhenieto-v-mina-cherno-more-burgas-raste-6022689

Заради високо кръвно двама от миньорите от нощната смяна бяха изведени от рудника

Прокуратурата е прекратила делото за заменките при тройната коалиция

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-e-prekratila-deloto-za-zamenkite-pri-troinata-koalitsiya-news225012.html

Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила разследването за заменките по време на тройната коалиция, по което обвиняеми бяха бившият земеделски министър Нихат Кабил, ексшефът на Държавната агенция по горите Стефан Юруков и изпълнителният директор на Държавното горско управление Илиян Симеонов, съобщава "Капитал" в четвъртък. Това е станало в деня, в който Пламен Орешарски бе избран за министър-председател с мандата на БСП и ДПС миналото лято. Делото за заменките бе образувано през 2010 г. и тогава прокуратурата твърдеше уверено пред медиите, че в качеството си на министър, в периода 17 - 23 юли 2007 г. Кабил е нарушил служебните си задължения, като е издал две заповеди, въз основа на които били сключени два договора за замяна на недвижими имоти между Национално управление по горите и фирмите "Ел Ем Импекс" ЕООД и "Грейд 2004" ЕООД. Целта била да се набави облага от почти 50 милиона лева за първата и близо 66 милиона лева за втората фирма. Тогава разследващите изчисляваха щетите от заменките на общо над 115 640 000 лева. Двете споменати фирми се свързваха с енергийния бос Христо Ковачки. Още през август 2008 година еколози от коалиция "За да остане природа в България" информираха Европейската комисия за нарушения при замяната на гори от Държавния поземлен фонд в полза на фирми, свързани с Ковачки. Според тях Държавната агенция по горите (ДАГ) съдейства на негови фирми за изграждането на проектирания ски курорт "Искровете–Говедарци–Мальовица". От СГП уточняват, че мотивът за прекратяване на разследването е липсата на извършено престъпление от обвиняемите. Един месец след решението на прокуратурата да прекрати делото, постановлението й е било обжалвано от Стефан Юруков пред Софийски градски съд, информира още "Капитал". Впоследствие прекратяването на разследването е потвърдено от съдия Антон Урумов, което на практика "бетонира" прокурорския акт и изключва всякаква следваща възможност казусът да бъде възобновен.

Божидар Димитров със самостоятелна изложба в Галерия „Поморие”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9RfKPKL92u4/

На 20.09.2014г. /събота/ Галерия „Поморие” ще представи своя двадесет и трети поред гост – художникът Божидаар Димитров.

Роден през 1952 година в град София ,завършил ВЛТИ – София ,авторът активно се изявява в самостоятелни и общи изложби ,както в страната ,така и в чужбина (1989, 1993, 1998 – „Тенис-ски-голф клуб”, София ,1991, 1994, 1995, 2001 – галерия – хотел „Витоша”, София, 1993, 1995 – галерия „Дейсис” – София ,1993 – галерия – хотел „Шератон”, София 1994 – Маями, САЩ , 1995 – Берлин, Германия ,1996, 1991, 2000 – Цюрих, Швейцария

2003, 2004 – Клуб на архитекта, София ; 1991 – Есенен салон – ул.”Шипка” №6

1993 – Пленер по повод културните празници в гр. Велинград ,1995 – галерия „Витоша”, София )

Картини на Божидар Димитров са притежание на частни колекции в Германия, Швейцария, САЩ, Англия, Сингапур, Индия, Кипър и др. Негови картини са изложени както в редица софийски галерии, така и в чужбина – Сиатъл – САЩ, Мюнхен, Берлин – Германия, Цюрих – Швейцария и др.

Понастоящем художникът живее и твори в град София.

Откриването на експозицията ,включваща тринадесет картини, изпълнени в техниката маслени бои върху платно, ще се състои на 20.09.2014г. от 18:00 часа в Галерия „Поморие”, ул „Сливница” 7.

 

 

 

 

Общинарите в Ковачевци: Срещу нас се води медийна война

http://www.cross.bg/kovachevtzi-detzata-vodi-1430950.html

/КРОСС/ Срещу жителите на общината, кмета и общинските съветници се води медийна война. Насажда се омраза към местното население и се хвърлят неоснователни обвинения. Това заявиха днес в отворено писмо членовете на общинския съвет в Ковачевци.Те посочват, че единственото решение, което са взели на извънредното си заседание в понеделник, е за възстановяване на статута на Националния детски център до 30 октомври.„Да обвиниш в расизъм и ксенофобия хората, които приеха бежанци в най-хубавата сграда на общината, е недопустимо", оплакаха се общинарите.Тази седмица Ковачевци събра обществения гняв заради отказа на хората от село Калище да приемат в местното училище децата на имигрантите, настанени в Националния детски екологичен комплекс. На извънредно заседание пък общинският съвет прие декларация, с която се настоява до 30 октомври НДЕК да бъде освободен от имигранти. Родители от Калище излязоха на протест, а кметът Ковачевци заяви, че няма как децата да влязат в клас, тъй като не знаят български.Според съветниците медийната кампания, която се води срещу Ковачевци, цели да прикрие бездействието на институциите по отношение на интегрирането на децата бежанци и образованието им.

Съдът поиска ЦИК да преразгледа секциите в Турция

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/18/2383510_sudut_poiska_cik_da_prerazgleda_sekciite_v_turciia/?ref=rss


Върховният административен съд (ВАС) указва на Централната избирателна комисия (ЦИК) да преразгледа откритите секции в Турция и Казахстан, става ясно от решение, публикувано на страницата на съда. По жалба на Патриотичния фронт (НФСБ и ВМРО) съдът е отменил решението, с което са образувани секциите в Астана -  столицата на Казахстан, както и осем секции в три населени места в Турция - Курткьой, Ялова, Чорлу Шейх Синан/.

Според ЦИК броят на секциите в Турция ще остане същият, защото...

Путин заплашил, че може да стигне до Рига и Варшава за два дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=264591

Президентът на Русия Владимир Путин е заплашил, че руската армия може да влезе за два дни в Рига, Варшава или Букурещ, пише германският в. „Зюддойче цайтунг“. Путин отправил заплахата в разговор с украинския си колега Петро Порошенко в петък.

Българите - сред най-нередовните платци в Европа

http://www.cross.bg/evropa-bulgariya-sredno-1430949.html

/КРОСС/ Българите са едни от най-нередовните платци в Европа. Според годишното проучване на EOS Group за 2014 г. "Навици за плащане в Европа" една пета от българите закъсняват с плащането на сметките си, като средно се бавят около 29 дни.Най-често с пренебрежение българите се отнасят към фактурите за парно и вода, защото те не могат да бъдат спрени веднага. Със закъснение се плащат и сметките към мобилните оператори. На другия полюс - най-изрядни българите са към ипотеката си и към сметките за ток.Изследването е направено през пролетта на 2014 г. сред 2600 компании в 12 държави: Белгия, България, Великобритания, Гърция, Германия, Испания, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Украйна и Франция.Българските компании получават със закъснение средно 25 на сто от издадените фактури, а други 5% отписват като несъбираеми. Бизнес клиентите се оказват доста по-нередовни от крайните потребители - те имат 28 на сто просрочени фактури спрямо 20 на сто от крайните потребители.Средният период на забава на плащанията в България е 29 дни при средно 27 дни за цяла Европа. В България най-голям е делът на просрочените и отписани вземания при компаниите в сферата на търговията (37 на сто), следвани от сектора на услугите (30 на сто).Традиционно изследването отчита, че финансовата дисциплина в западната част на континента е по-добра от тази на изток: 78 на сто от фактурите в Западна Европа и 72 на сто от тези в Източна се плащат навреме

Цветан Цветанов: Нашите политически опоненти нямат програми, те залагат на популизма и на празните обещания! Контролираният вот е запазена марка на БСП и ДПС! (обновена)

http://pik.bg/цветан-цветанов-нашите-политически-опоненти-нямат-програми-те-залагат-на-популизма-и-на-пр-news227103.html

Цветан Цветанов: Нашите политически опоненти нямат програми, те залагат на популизма и на празните обещания! Контролираният вот е запазена марка на БСП и ДПС! (обновена)

"Нашите политически опоненти нямат програми, те залагат на популизма и на празните обещания". Това заяви преди минути Цветан Цветанов по време на посещението си в Родопите.

Зам.-председателят на ГЕРБ се срещна със стотици последователи на партията и разговаря оживено с тях.

"Родопите са сърцевината на истинската демокрация в България", категоричен е политикът.

Бившият вицепремиер разясни подробности от бъдещата управленска програма на ГЕРБ и посочи, че партията има подготвен екип, който да се справи с предизвикателствата.

Цветанов подчерта, че целта на опонентите на ГЕРБ е да има ниска избирателна активност, хаос и запазване на задкулисието.

"Контролираният вот е запазена марка на БСП и ДПС, гласът за ГЕРБ е глас за нормалността", посочи Цветанов.

 

 

Глобиха кмета на Видин заради наложен тормоз над семейство

http://pik.bg/глобиха-кмета-на-видин-заради-наложен-тормоз-над-семейство-news227115.html

Глобиха кмета на Видин заради наложен тормоз над семейство

Комисията за защита от дискриминация наложи глоба от 400 лева на видинския кмет Герго Гергов заради тормоз, пише Трибали.

Решението е заради жалба на семейство Маргарита и Ангел Флорови от Видин. Те са наематели на общинско жилище. Според сигнали, семейството не обитавало жилището постоянно, а често ходело в чужбина. Въпреки това наемателите били редовни платци.

През 2013 година общината предлага на титуляра Маргарита Флорова нов едногодишен договор за наем с промени. В него е поставено ново изискване за ползване на общинското жилище – наемодателят има право на всеки 3 месеца да установява фактическото обитаване на жилището, правейки проверки на място съвместно с органите на МВР.

При всяка проверка трябва да се съставят протоколи. В случай на установяване на нарушение наемодателят има право да прекрати договора с наемателя. Решението на комисията за защита от дискриминация е, че с промените в договора за наем спрямо семейство Флорови е осъществено неравно третиране в сравнение с останалите наематели на общински жилища и се създава неоправдана намеса в личния им и семеен живот. Обвинението е срещу кмета на общината Герго Гергов, който целенасочено е изменил клаузите на договора за предоставяне на общинско жилище под наем и е допуснал осъществяване на тормоз.

Предписанието на комисията е кметът да предприеме мерки, които да създадат на семейство Флорови равни възможности с останалите наематели, без оглед на личното им положение или по друг дискриминационен признак.
Втората част от жалбата на семейството, в която се посочва, че е дискриминирано заради дейността на гражданското движение „Аз обичам Видин“, ръководено от сина им Юлиян Петров, е отхвърлена като неоснователна.

Герго Гергов беше арестуван от ДАНС и на 21 август с решение на софийския апелативен съд беше отстранен от длъжност като кмет. В мотивите е посочено, че анализът на документите за престъпление по служба при обществена поръчка, представени от прокуратурата, съвпада с анализа на съда. Освен това съдът смята, че с оставането си на длъжността кметът може да попречи на разследването.

Прокуратурата го привлече Герго Гергов като обвиняем по общо 3 обвинения и му бе наложена парична гаранция в размер на 30 000 лева, която по-късно беше намалена на 10 000 лева. Наложена му е и забрана за напускане на страната без разрешение на прокурор. В момента длъжността кмет на Видин се изпълнява от Добромир Дилов - заместник-кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата.

УЕФА отвори сектор "А"за "Реал", запорира само 1950 места

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4316834

Апелативната комисия на УЕФА уважи жалбата на Апелативната комисия на УЕФА уважи жалбата на "Лудогорец" и отвори сектор "А" за мача с "Реал" (Мадрид) на 1 октомври. Остава затворена само секция 32 на сектор "В", където има 1950 седалки. Така загубата е 155 000 лева. При първоначалния вариант на санкцията сумата надхвърляше 1 милион. Допълнителна глаба няма да се налага на българския шампион

Просветното министерство подаде сигнал срещу сайт за продажба на дипломи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/18/2383532_prosvetnoto_ministerstvo_podade_signal_sreshtu_sait_za/?ref=rss


Министерството на образованието и науката сезира Районната прокуратура - София за сайт, който предлага продажба на дипломи за средно и висше образование, съобщиха от просветното ведомство.

Дотук се е стигнало след няколко сигнали за интернет страница, на която се предлагат за продажба дипломи за средно и висше образование срещу заплащане. Информацията за подобно престъпно предлагане се разпространява в социални мрежи и различни потребителски портали.

От просветното...

Връщали сме бежанците с бой, без GSM-и и с изстрели във въздуха!

http://www.bnews.bg/article-116756

За пореден път правозащитниците от "Хюман райтс уоч" поискаха ЕК да разследва България заради насилие към прииждащите към страната ни бежанци.

ВАС закри осем секции в Турция след жалба на Патриотичния фронт

http://www.cross.bg/sektzii-vmro-front-1430948.html

София /КРОСС/ Върховният административен съд закри днес 8 избирателни секции в Република Турция след жалба на Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО. На днешното заседание стана ясно, че при образуването на секциите в Турция са допуснати множество нарушения.След като изслуша аргументите на кандидатите за народни представители от Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО - Димитър Стоянов и Карлос Контрера, съдът установи по безспорен начин, че няма законни основания в турските градове Курткьой, Чорлу, Шейх Синан и Ялова да се откриват секции.За съжаление, съдът не уважи справедливите искания на Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО да бъдат разкрити повече секции в страните с голяма българска по дух и съзнание диаспора като Р Македония, Р Сърбия и други държави.„Бих желал да обърна внимание, че в своето решение ЦИК не указва за отделните секции на кое от всички възможни изборни основания по чл. 14 образува конкретна секция или конкретни секции. Считам, че по отношение на няколко секции в някои държави е допуснато нееднакво третиране", каза по време на съдебното заседание юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера. Той даде пример, доказващи как ЦИК приема решения за откриване на секции, прилагайки различни критерии за различните страни. Сравнението се базира на данни за разкрити секции по време на изборите за европарламент и сега - за предстоящите парламентарни избори. Примерите визират градове като Скопие, Битоля, Щип - в Македония и Чоролу и Ялова - в Турция

Внимание! Има уязвими участъци по магистрала "Тракия"

http://pik.bg/внимание-има-уязвими-участъци-по-магистрала-тракия-news227113.html

Внимание! Има уязвими участъци по магистрала "Тракия"

От извършения анализ в сектор „Престъпления по пътищата“ към ОДМВР - София се очертаха участъците от автомагистрала „Тракия“, където вследствие на т. нар. „аквапланинг“ възникват пътни инциденти с травматични увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР- София.

При дъжд, върху трите платна се образува водосбор, който е сериозна предпоставка за пътни инциденти - управлявайки с разрешената максимална скорост от 140км/ч водачите губят контрол над управляваните от тях моторни превозни средства, напускат пътното платно и реализират ПТП.

Уязвимите райони в посока Пловдив са:
24 - 26+500 км. / след пътен възел Вакарел/;
46+800 км. /след пътен възел Мухово/;
52 км. / преди тунел „Траянови врата“/

В посока София:
52 км. /след изхода на тунел „Траянови врата“/;
46 км./ преди пътен възел Мухово/;
25 км. / преди пътен възел Вакарел/
13 км. /след разклона за с. Нови хан/

В посочените участъци са поставени светлоотразителни табели, както и пътен знак „А15“, предупреждаващ за опасността от хлъзгане.

ОДМВР- София препоръчва на водачите да управляват внимателно, съобразявайки се с пътните и метеорологични условия, както и да наблюдават пътните знаци, обозначаващи хлъзгавите участъци.

Райчев и Алгафари агитират за голяма коалиция

http://frognews.bg/news_76516/

Трябва да се вземе много сериозно и солидно решение за КТБ, то иска много пари, но аз не смея да се изкажа по въпроса, заяви по БТВ социологът Андрей Райчев. Според него българските политици също много внимават какво говорят. Много трудно се управлява сам, трябва да се вземат и заеми, друго е това да се направи с всички, или поне с главните, смята Райчев.

Порошенко призова САЩ да запазят санкционния режим срещу Русия

http://www.cross.bg/prizova-ykraiina-poroshenko-1430947.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко призова САЩ да съхрани санкционния режим по отношение на Русия. Говорейки по време на съвместно заседание на Конгреса на САЩ по покана на американските законодатели, той призова да бъде оказана военна помощ на Украйна, включително с доставка на оръжие. "Ние спешно се нуждаем от получаването на военна техника - както смъртоносна, така и нелетална", каза той и призова САЩ да дадат специален статут на Украйна в областта на сигурността. Порошенко изрази разбиране, че американските законодатели са уморени от войни и военни разходи, но подчерта, че "има моменти в историята, чието значение не се измерва с проценти от БВП." Призивът беше посрещната с аплодисменти от законодателите и членовете на висшето ръководство на администрацията на САЩ.

Търси се алтернатива на скъпия тунел през Кресненското дефиле

http://www.mediapool.bg/tarsi-se-alternativa-na-skapiya-tunel-prez-kresnenskoto-defile-news225011.html

Скъпият, опасен и неекологичен тунел от над 15 км през Кресненското дефиле може и да не се строи. Разработва се алтернативен вариант за преминаване през този участък на магистрала "Струма". Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева по време на обществения съвет към ведомството. Новината идва след като през април пет организации - Камарата на строителите, Браншова камара "Пътища", Сдружение "Българска браншова асоциация пътна безопасност", Сдружение на пътните инженери и консултанти, Сдружение "Българска асоциация интелигентни транспортни системи" и Университетът по архитектура, строителство и геодезия се обявиха срещу рискованото скъпо строителство и поискаха преразглеждане и публично обсъждане на всички възможни варианти. Тогава пътните експерти оцениха като най-щадящ природата и приемлив вариантът с преминаването на участъка между Крупник и Кресна чрез изграждането на къси тунели и виадукти. Той ще струва над два пъти по-малко от сегашния тунелен вариант и така ще се освободят средства за строежа на магистрала "Хемус". Разработваният в момента нов вариант предвижда максимално придържане към съществуващият в момента път, каза Асен Антов, изпълнителен директор на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти". По думите му това означава, че се проектира скоростен път – по две ленти за движение във всяка посока, без аварийна с максимална допустима скорост за движение от 80 км/час. Това е сериозен пробив предвид факта, че всички управляващи досега не желаеха да чуят аргументите на пътни специалисти и еколози, които са на различно мнение от официалната позиция. Първо признание за неекологичност на тунела Нещо повече, за първи път служебното правителство призна, че не е била направена екологична оценка за ефектите върху околната среда по време на изграждането на самия тунел. Екологичната оценка на трасето през Кресненското дефиле е направена и одобрена през 2008 г. и се произнася, че единственият възможен вариант за преминаване от там е тунел. Не е взето предвид обаче фактът, че прокопаването на този тунел няма как да стане без навлизането в защитени територии и прокарването на обходни пътища през тях, каза Екатерина Захариева. За да се построи тунелът, ще е е нужно да бъдат прекарани над 40 км помощни пътища в защитения природен парк, като част от тях ще останат за поддръжка на съоръжението и след изграждането на тунела. Отделно ще трябва да се извозят и депонират 44 млн. куб. м скална маса. Този въпрос също не е решен, призна Захариева. Ако докажем на Европейската комисия и експертите от Българската академия на науките, че има по-щадящ и удачен начин за преминаване през Креснеското дефиле, тогава ще бъде реализиран друг вариант, но засега той е само резервен, каза вицепремиерът Захариева. Магистрала "Струма" е топ приоритет на оперативна програма "Транспорт" до 2020 г., защото без завършването на оставащите 62 км, ще загубим инвестираните 538 млн. лв. безвъзмездна помощ през изминалия програмен период 2007 – 2013 г. Незащитимата "Хемус" влиза за финансиране от еврофондовете Вторият приоритет по оперативна програма "Транспорт" до 2020 г. е строежът на магистрала "Хемус" от София до Варна. "Длъжници сме на Северна България. Без пътища и свързаност няма работа", каза Захариева. Вицепремиерът обаче не обясни как този проект ще бъде защитен пред Брюксел, за да получи финансиране. Проблемът е, че магистрала "Хемус" не е част от трансевропейски коридор и затова е недопустима за финансиране. Отделно в отсечката от Велико Търново до Шумен няма почти никакъв трафик – средно между 5000 и 7000 автомобила минават на денонощие. Това е твърде малко спрямо изискването от поне 20 000 коли, за да излезе сметката от разходи и ползи, която придружава всяко едно кандидатстване пред Брюксел. Много по-логично е магистрала "Хемус" да се построи със заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), по чието отпускане служебното правителство вече работи, стана ясно от обясненията на Захариева. Пътят София – Видин ще се финансира със заем от ЕИБ Неясно по каква логика обаче, за строеж със заем от ЕИБ е заложен европейският коридор от София до Видин, за който настоява Европейската комисия. Не е ясно какъв отговор са дали или предстои да дадат на Брюксел българските управляващи на въпроса - защо след като дадохме европейски пари за втория мост над Дунав при Видин – Калафат, а през програмния период 2007 – 2013 г. пътят София – Видин беше заложен като приоритетен проект, сега изпада за финансиране от настоящия програмен период. Захариева не отговори на този въпрос, защото не беше зададен. Не беше дадена думата на гражданите, за да я попитат, защото се оказа, че предварително обявеният като обществен съвет всъщност бил експертно-консултативен. Новата програма "Европейски транспортни коридори" Пълна промяна прави служебният кабинет с програма "Транзитни пътища", която беше за ремонт. Заради недостатъчния европейски ресурс за нови пътища, подходихме творчески и досегашната програма се трансформира в "Европейски транспортни коридори", като по нея вече няма да се ремонтират пътища, а ще се строят нови магистрални участъци, съобщи Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). "Транзитни пътища" съществува от 20 години и се финансира със заеми от ЕИБ. До момента по нея са теглени пет кредита. Кабинетът "Орешарски" планираше шестият заем да е около 300 млн. евро за ремонт на пътища, като сред отсечките беше включена реконструкцията на старата част на магистрала "Тракия". Служебният кабинет обаче отмени тези търгове, а сега вицпремиерът Захариева обяви, че се преговаря за заем от 800 – 840 млн. евро от ЕИБ при лихва от 3%. Не е страшно да се теглят заеми, ако парите се инвестират така, че да доведат до икономически растеж, каза тя. Парите ще отидат за строежа на пътя София – Видин, магистралата София – Калотина и на два участъка от Южната дъга на София, съобщи Лазар Лазаров. От околовръстното на София ще се правят отсечките от бул."България" до магистрала "Люлин", както и от последното кръстовище на жк."Младост ІV" до магистрала "Тракия". Целта е да бъдат изградени основните пътни артерии, за да се разтоварят локалните пътища, каза Лазаров. Да не се лъжем - без пътища няма икономика и инвестиции, допълни Захариева. Тази генерално нова идея получи одобрението на присъстващите експерти. Единствената забележка от независимия експерт Жана Стойчева беше, че отново се концентрират парите в София, въпреки че в Националната концепция за пространствено развитие се залага на полицентричното развитие на страната.

Кандидат-депутати от листата на ГЕРБ в Монтана се срещнаха с работници и служители на фирми в Берковица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4316786


Ключът към растежа и успеха на държавата ни е модерната и ефективна икономика, без да се пренебрегва българското производство и услуги. Основният фактор за икономическото развитие на страната са малките и средни български предприятия. В тази насока в управленската програма на ГЕРБ е заложено административно облекчаване - ниски данъци и съдействие Ключът към растежа и успеха на държавата ни е модерната и ефективна икономика, без да се пренебрегва българското производство и услуги. Основният фактор за икономическото развитие на страната са малките и средни български предприятия. В тази насока в управленската програма на ГЕРБ е заложено административно облекчаване - ниски данъци и съдействие

Вандали съдраха рекламни пана на "Варна 2019"

http://www.moreto.net/novini.php?n=264592

Рекламни пана, популяризиращи кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019, са изпокъсани и раздрани, забеляза репортер на Topnovini.bg. Вандалската постъпка явно е осъществена съвсем скоро, в непосредствена близост до сградата на Община Варна, а щети са нанесени и на четирите триъгълни пана с рекламни надписи за каузата „Варна 2019”.

Кандидат-депутати от листата на ГЕРБ в Монтана се срещнаха с работници и служители на фирми в Берковица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4316806

Ключът към растежа и успеха на държавата ни е модерната и ефективна икономика, без да се пренебрегва българското производство и услуги. Основният фактор за икономическото развитие на страната са малките и средни български предприятия. В тази насока в управленската програма на ГЕРБ е заложено административно облекчаване - ниски данъци и съдействие Ключът към растежа и успеха на държавата ни е модерната и ефективна икономика, без да се пренебрегва българското производство и услуги. Основният фактор за икономическото развитие на страната са малките и средни български предприятия. В тази насока в управленската програма на ГЕРБ е заложено административно облекчаване - ниски данъци и съдействие

ДКЕВР не вижда основание газът да поскъпва от октомври

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/18/2383509_dkevr_ne_vijda_osnovanie_gazut_da_poskupva_ot_oktomvri/?ref=rss


Работната група на ДКЕВР предлага цената на природния газ за четвъртото тримесечие на тази година
да остане без промяна спрямо действащата цена - 601.69 лв. на 1000 куб. метра (без акциз и ДДС). Това става ясно от публикувания на сайта на ДКЕВР доклад на работната група.

Предложението ще бъде разгледано на открито заседание на 23 септември.

В заявлението си "Булгаргаз" бе поискал цената да се увеличи от 1 октомври с 1.59 процента до 611.23 лв. за 1000 куб. метра газ...

Захариева: Ако не построим лот 3 на „Струма", губим парите по останалите лотове

http://www.cross.bg/zaharieva-period-lotove-1430946.html

София /КРОСС/ Ако не построим Лот 3 на АМ „Струма", ще загубим парите по всички останали лотове. Затова и тази магистрала е изключителен приоритет за МРР. Това обяви по време на заседание на Обществения съвет към МРР вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева."Условието на Европейската комисия е да построим цялата магистрала, а ако не го направим, ще загубим парите и за останалите лотове. Затова Лот 3 е включен в ОП „Транспорт" за новия програмен период „2014-2020", обясни Захариева. По думите й, в програмата трябва да бъдат включени още АМ „Хемус" и тунелът под Шипка. „В момента се изгражда околовръстния път на Габрово, а в програмния период „2014-2020" ще бъде заложено изграждането на самия тунел", обясни вицепремиерът.По отношение на пътната инфраструктура Захариева заяви, че тази в Южна България е по-добре развита от тази в северната част на страната и това обрича на по-ниски доходи населението в Северна България.„Най-важните пътни участъци за изграждане остават в Северна България" каза още тя и открои АМ „Хемус" като най-важният проект за Северна България. По думите й изграждането на аутобана може да се случи, ако той бъде включен в ОП „Транспорт" за следващия програмен период.    

Малта отказа да пусне кораб в пристанището си заради съмнения за ебола

http://europe.actualno.com/Malta-otkaza-da-pusne-korab-v-pristanishteto-si-zaradi-symnenija-za-ebola--news_50686.html

Малта не е допуснала в пристанището си кораб от Гвинея заради предполагаем случай на ебола на борда. Корабът е потърсил медицинска помощ, но такава е била отказана. Това стана ясно от изказване на пре...

Внимание! Опасни участъци на магистрала "Тракия"!

http://www.bnews.bg/article-116761

ОДМВР-София предупреждава за опасни участъци на автомагистрала "Таркия".

Очертаха опасни участъци на автомагистрала „Тракия“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4316781

От извършения анализ в сектор „Престъпления по пътищата“ към ОДМВР - София се очертаха участъците от автомагистрала „Тракия“, където вследствие на т. нар. „аквапланинг“ възникват пътни инциденти с травматични увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР- София.   При дъжд, върху трите платна се образува водосбор, От извършения анализ в сектор „Престъпления по пътищата“ към ОДМВР - София се очертаха участъците от автомагистрала „Тракия“, където вследствие на т. нар. „аквапланинг“ възникват пътни инциденти с травматични увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР- София. При дъжд, върху трите платна се образува водосбор,

Екимджиев: Сръбският съд може да откаже екстрадирането на Василев

http://www.cross.bg/otkazhe-vasilev-ekstraditziya-1430945.html

София /КРОСС/ Сръбският съд има много основания, заради които може да откаже екстрадиция. Това заяви пред bTV адвокат Михаил Екимджиев.Многократно е констатирано, че статутът на българския главен прокурор, който по закон не може да бъде разследван и проверяван, влияе върху решенията му. Следователно, допълва адвокатът, това може да е една от причините, заради които сръбският съд може да откаже екстрадирането на Василев - възможна необективна съдебна оценка. Вариантите, чрез които българският съд може да се добере до Цветан Василев, в случай, че сръбският съд откаже екстрадиция, са задочен съдебен процес, но обжалването на решението е недопустимо, завърши адв. Екимджиев.

Рафаел Варан преподписа с "Реал" до 2020 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/18/2383496_rafael_varan_prepodpisa_s_real_do_2020_g/?ref=rss


Централният защитник на "Реал" (Мадрид) Рафаел Варан подписа нов шестгодишен договор. Настоящият контракт на френския национал изтичаше през лятото на 2017 г., но двете страни се споразумяха да го удължат с три години.

21-годишният бранител беше привлечен от "Ланс"  срещу 10 милиона евро през 2011 г., когато треньор на белите беше Жозе Моуриньо. Неколкократно, дори след като напусна клуба, португалецът заяви, че според него това е най-добрият млад защитник в света.

Варан,...

Четирима са кандидатите за шеф на съда в Добрич

http://pik.bg/четирима-са-кандидатите-за-шеф-на-съда-в-добрич-news227107.html

Четирима са кандидатите за шеф на съда в Добрич

В ход е процедура за избор на административен ръководител на Окръжен съд – Добрич, пише dobrichonline.bg.

Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на председател на Окръжен съд – Добрич, поради изтичащия на 05.10.2014 г. мандат на настоящия председател Енчо Енчев. В 14-дневния срок от датата на обнародване на съобщението в Държавен вестник документи са подали четирима кандидати.

Те са настоящият председател на Районен съд – Добрич Веселин Стефанов Монов, Галатея Петрова Ханджиева-Милева – заместник председател на Окръжен съд – Добрич, Елица Йорданова Стоянова – съдия в ОС – Добрич и Петър Петков Монев - заместник председател на РС – Добрич.

Адвокатът на Цветан Василев: Василев никога не се е страхувал от вложителите в КТБ

http://www.cross.bg/vasilev-tzvetan-peevski-1430944.html

София /КРОСС/ Цветан Василев никога не се е страхувал от вложителите в КТБ. Всички негови действия от началото на кризата с КТБ до настоящия момент са били съобразени единствено с намирането на оптималното решение на въпроса, тъй като банката не е имала ликвидни проблеми, като определянето на тази финансова институция като пирамида и приписването на Василев на всякакви недоказани до момента злоупотреби обслужва единствено интересите на хора, които се стремят към срив на тази банкова институция. Това казва в отворено писмо до медиите защитникът на банкера адвокат Лазар Карадалиев, коментирайки изявлението на кандидата за народен представител от ДПС Делян Пеевски. Вчера Пеевски заяви, че чрез свои действия и тези на защитниците си Цветан Василев прави опити да избегне наказателното преследване.„Считам, че кандидатът за народен представител Делян Пеевски по недопустим начин и в разрез с демократичните принципи, които гарантират правото на всеки български гражданин да се счита за невинен до доказване на противното /макар самият той да се явява проверяван по същото наказателно производство/, си позволява да прави анализ на процесуалното поведение на обвиняем по делото. Това е опит да се ограничат конституционните права на клиента ми, явно незачитане на закона и демонстрация на арогантност и безнаказаност", посочва адвокатът на Василев

Всички 50 нови тролеи вече се движат по столичните улици

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/09/18/2383498_vsichki_50_novi_trolei_veche_se_dvijat_po_stolichnite/?ref=rss


Всички 50 нови тролеи вече са в движение в София, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. На 17 септември бяха приети и пуснати в експлоатация последните 4 от общо 50 нови нископодови тролейбуси по проект "Проект за интегриран столичен градски транспорт", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие".

Новите тролейбуси обслужват линии 1, 2, 5, като се предвижда да бъдат пуснати и частично по 9 тролейбусна линия, уточнява се в съобщението. Доставката на превозните...

Цветанов: Контролираният вот е запазена марка на БСП и ДПС

http://frognews.bg/news_76515/

Парламентарните избори на 5 октомври са генерална репетиция за местните избори догодина. Крайно време е ГЕРБ да направи пробив в Кърджалийско и да има свой общински кмет.

ЕП призова за спиране на планираните споразумения с Русия в енергийния сектор

http://www.moreto.net/novini.php?n=264600

Европейският парламент приветства признаците на надеждата в усилията за постигане на мир в Украйна и споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, но изрази притеснения относно действителните намерения на Русия в контекста на необявената „хибридна война".

Предупреждават за уязвими участъци на автомагистрала „Тракия“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4316772

От извършения анализ в сектор „Престъпления по пътищата“ към ОДМВР - София се очертаха участъците от автомагистрала „Тракия“, където вследствие на т. нар. „аквапланинг“ възникват пътни инциденти с травматични увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР- София.   При дъжд, върху трите платна се образува водосбор, От извършения анализ в сектор „Престъпления по пътищата“ към ОДМВР - София се очертаха участъците от автомагистрала „Тракия“, където вследствие на т. нар. „аквапланинг“ възникват пътни инциденти с травматични увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР- София. При дъжд, върху трите платна се образува водосбор,

Цветан Цветанов в Момчилград: Контролираният вот е запазена марка на БСП и ДПС, гласът за ГЕРБ е глас за нормалността

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4316588

Парламентарните избори на 5 октомври са генерална репетиция за местните избори догодина. Крайно време е ГЕРБ да направи пробив в Кърджалийско и да има свой общински кмет. Това заяви заместник- председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов пред членовете и симпатизантите на ГЕРБ в Момчилград, Парламентарните избори на 5 октомври са генерална репетиция за местните избори догодина. Крайно време е ГЕРБ да направи пробив в Кърджалийско и да има свой общински кмет. Това заяви заместник- председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов пред членовете и симпатизантите на ГЕРБ в Момчилград,

за скъпия ток

http://www.zapernik.com/obshtestvo/za-skupiya-tok_34333/

https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10646709_343152985851268_7864201688560387955_n.jpg?oh=0f571551159f3ac47edb7f2e335c9e7b&oe=54856797 ето защо тока ще поскъпне,шефа на ЕВН ВЗИМА ПО 70000 ЛЕВА НА МЕСЕЦ,СИГУРНО И НА ДРУГИТЕ ДВЕ ЕЛ ДРУЖЕСТВА НЕ СА ПО МАЛКО,ШЕФА НА БНБ Е С 90000 ЛЕВА ЗАПЛАТА!

Отпускат 9000 допълнителни места във влаковете за празничните дни

http://pik.bg/отпускат-9000-допълнителни-места-във-влаковете-за-празничните-дни-news227106.html

Отпускат 9000 допълнителни места във влаковете за празничните дни

БДЖ ще увеличи с допълнителни вагони съставите на 122 влака, които пътуват по основните направления в страната. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Деня на Независимостта на България, информира Дарик.

През периода от 19-и до 23-и септември включително, националният железопътен превозвач ще предостави над 9 000 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната. С увеличени състави през празничните дни ще се движат общо 18 бързи влака със задължителна резервация и 104 бързи влака.

При закупуване на билети за отиване и връщане, може да бъде ползвано намаление от 10 % до 30 % от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството.

На 19-и септември допълнителни вагони са осигурени за съставите на:

- пет бързи влака със задължителна резервация по направленията София – Бургас („Слънчев бряг”), Бургас – София („Слънчев бряг”), Варна – София („Златни пясъци”), София – Горна Оряховица („Янтра”) и Горна Оряховица – София („Янтра”);

- двадесет и три бързи влака по направленията София – Бургас (три влака), Бургас – София, София – Варна (пет влака), Варна – София, София – Видин (два влака), Видин – София, София – Лом, София – Ямбол, София – Петрич, София – Пловдив, Пловдив – София, София – Русе, Русе – София, Пловдив – Варна и Варна – Пловдив (два влака).

На 20-и септември с увеличен състав ще се движат:

- пет бързи влака със задължителна резервация по направленията София – Бургас („Слънчев бряг”), Бургас – София („Слънчев бряг”), София – Варна („Златни пясъци”), София – Горна Оряховица („Янтра”) и Горна Оряховица – София („Янтра”);

- двадесет и шест бързи влака по направленията София – Бургас (два влака), Бургас – София (два влака), София – Варна, Варна – София (пет влака), София – Видин (три влака), Видин – София (три влака), Лом – София, Петрич – София, София – Ямбол, Ямбол – София, София – Пловдив, Пловдив – София, София – Русе, Русе – София, Пловдив – Варна и Варна – Пловдив.

На 21-и септември допълнителни вагони са осигурени за съставите на:- девет бързи влака по направленията София – Бургас, Бургас – София, София – Варна (три влака), София – Ямбол, Ямбол – София, София – Лом и Видин – София.

На 22-ри септември допълнителни вагони са осигурени за съставите на:

- пет бързи влака със задължителна резервация по направленията София – Бургас („Слънчев бряг”), Бургас – София („Слънчев бряг”), Варна – София („Златни пясъци”), София – Горна Оряховица („Янтра”) и Горна Оряховица – София („Янтра”);

- тридесет бързи влака по направленията София – Бургас (три влака), Бургас – София (два влака), София – Варна (два влака), Варна – София (четири влака), София – Видин (три влака), Видин – София (два влака), София – Лом, Лом – София, София – Петрич, София – Русе, Русе – София, София – Ямбол, Ямбол – София, София – Пловдив, Пловдив – София, Пловдив – Варна (два влака), Варна – Пловдив, Варна – Русе и Русе – Варна.

На 23-и септември с увеличен състав ще се движат:

- три бързи влака със задължителна резервация по направленията София – Варна („Златни пясъци”), София – Горна Оряховица („Янтра”) и Горна Оряховица – София („Янтра”);

- шестнадесет бързи влака по направленията Бургас – София, София – Варна, Варна – София (два влака), Видин – София, Лом – София, Петрич – София, Ямбол – София, София – Русе, Русе – София, София – Горна Оряховица, София – Пловдив, Пловдив – София, Пловдив – Варна и Варна – Пловдив (два влака).

Цветан Цветанов в Момчилград: Контролираният вот е запазена марка на БСП и ДПС, гласът за ГЕРБ е глас за нормалността

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4316131


Парламентарните избори на 5 октомври са генерална репетиция за местните избори догодина. Крайно време е ГЕРБ да направи пробив в Кърджалийско и да има свой общински кмет. Това заяви заместник- председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов пред членовете и симпатизантите на ГЕРБ в Момчилград, Парламентарните избори на 5 октомври са генерална репетиция за местните избори догодина. Крайно време е ГЕРБ да направи пробив в Кърджалийско и да има свой общински кмет. Това заяви заместник- председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов пред членовете и симпатизантите на ГЕРБ в Момчилград,

Привържениците на съюза с Великобритания водят с 6% на шотландския референдум

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/18/2383497_privurjenicite_na_sujuza_s_velikobritaniia_vodiat_s_6/?ref=rss


Привържениците на оставането на Шотландия в състава на Великобритания водят с 6 процента пред желаещите независимостта ѝ, сочи последното допитване по въпроса. То бе разпространено докато тече днешният референдум в Шотландия по въпроса дали тя да разтрогне 307-годишния. си съюз с Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

Допитването на института "Ипсос Мори" за в. "Телеграф" показва, че 53 от запитаните искат Шотландия да остане във Великобритания, а привържениците на отделянето ѝ са 47...

Вие сте от големите радетели за благото на България!

http://www.bnews.bg/article-116760

Бареков целуна чудотворната икона, за която игуменът разказа, че е покровителка на манастира и на цяла Северна България, за многото чудеса, която тя е направила.

Епископ Сионий към Бареков: Вие сте от големите радетели за благото на България

http://pik.bg/епископ-сионий-към-бареков-вие-сте-от-големите-радетели-за-благото-на-българия-news227104.html

Епископ Сионий към Бареков: Вие сте от големите радетели за благото на България

Нека чудотворната икона на Пресветая Богородица Троеручица Ви дава сили и успех за благото на България, за което вие сте един от големите радетели. Това пожела игуменът на Троянския манастир епископ Сионий, посрещайки кандидатът за министър-председател Николай Бареков.

Лидерът на ББЦ, водачът на листата за Ловеч Десислава Балабанова, кандидатите за депутати Нора Стоичкова, Катя Божинова, Ивелина Йосифова, както и представители на ББЦ от региона бяха гости на Светата обител по покана на дядо Сионий, който благослови цялата листа на "България без цензура".

Бареков целуна чудотворната икона, за която игуменът разказа, че е покровителка на манастира и на цяла Северна България, за многото чудеса, която тя е направила. Гостите се поклониха на гроба на патриарх Максим, който е в манастира.

А. Бабикян за Фрог: Не Турция и ДПС, а МВнР са отговорни за честни избори

http://frognews.bg/news_76514/

Цифрите за откриване на 136 нови секции в Турция звучат много драматично на пръв поглед, но разликата в броя на секциите не е толкова голям. Освен това след изборите за Европарламент се обсъждаше нещо друго – прекалената натовареност, която доведе до рекордните 10 сек. на гласуващ в някои от секциите в Турция. Именно затова разкриването на нови има логика, каза за Фрог нюз политическият пиар специалист Арман Бабикян.

В Литва обсъждат закон за защита от руски инвестиции

http://offnews.bg/news/n_1/n_390458.html

Президентът на Литва Далия Грибаускайте предложи на правителството закон, който да защитава страната от руски инвестиции, съобщи Reuters. Причината за предложените промени е, че според Грибаускайте инвестициите може да са заплаха за националната сигурност. Ако промените в закона бъдат одобрени, инвестициите в стратегически за икономиката на Литва сектори на икономиката ще трябва да бъдат одобрявани от правителството. Предложението за промени в закона беше предизвикано от информацията, че руска фирма е наела два големи имота близо до летище Сиаулиаи в Северна Литва, където са базирани самолетите на НАТО от Балтийския патрул. Намираме се в сложна геополитическа ситуация и ще се борим за свободата на страната си и особено за стратегически сектори на икономиката ни, посочи съветникът на президента на Литва Гиерде Каминскайте-Салтерс. Балтийски държави, сред които и Литва, поискаха от НАТО да увеличи присъствието си в региона, за да не допуснат евентуална агресия от страна на Русия. В Литва живеят над 175 000 руснаци и Литва се опасява от повторение на сценария в Украйна – анексирането на Крим и подкрепата на Москва за проруските бунтовници.

Строим пътищата в Северна България със заеми

http://www.bnews.bg/article-116757

Според Захариева Европейската инвестиционна банка осигурява най-добрите условия за заем до момента.

Проверяват училищните автобуси за неизправности

http://www.cross.bg/detza-suotvetniya-prevoz-1430943.html

София /КРОСС/ Министерството на транспорта е проверило 1 600 училищни автобуса за неизправности. До този момент са констатирани четири нарушения, което е значително по-малко от предни години, похвали се министърът на транспорта Николина Ангелкова.Един училищен автобус е спрян от движение, защото е бил с износени гуми, друго нарушение е свързано с неправилно поставяне на мястото "Превоз на деца", а третото налага смяна на един от пожарогасителите в превозното средство.От ведомството опсочват, че преди автобусът да тръгне да изпълнява съответния превоз на деца, той се проверява, както за техническа изправност, така и дали водачът е годен да извършва съответния превоз с училищен автобус.Проверката е започнала на 1 септември и продължава.От Министерството са дали предложение автобусите, които превозват деца на екскурзии, да преминават задължителна проверка преди всяко пътуване.

Епископ Сионий към Бареков: Вие сте от големите радетели за благото на България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4316118

Нека чудотворната икона на Пресветая Богородица Троеручица Ви дава сили и успех за благото на България, за което вие сте един от големите радетели. Това пожела игуменът на Троянския манастир епископ Сионий, посрещайки кандидатът за министър-председател Николай Бареков, съобщават от пресцентъра на партията. Нека чудотворната икона на Пресветая Богородица Троеручица Ви дава сили и успех за благото на България, за което вие сте един от големите радетели. Това пожела игуменът на Троянския манастир епископ Сионий, посрещайки кандидатът за министър-председател Николай Бареков, съобщават от пресцентъра на партията.

Епископ Сионий към Бареков: Вие сте от големите радетели за благото на България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4316112


Нека чудотворната икона на Пресветая Богородица Троеручица Ви дава сили и успех за благото на България, за което вие сте един от големите радетели. Това пожела игуменът на Троянския манастир епископ Сионий, посрещайки кандидатът за министър-председател Николай Бареков, съобщават от пресцентъра на партията. Нека чудотворната икона на Пресветая Богородица Троеручица Ви дава сили и успех за благото на България, за което вие сте един от големите радетели. Това пожела игуменът на Троянския манастир епископ Сионий, посрещайки кандидатът за министър-председател Николай Бареков, съобщават от пресцентъра на партията.

"Хюман Райтс Уоч": Български полицаи са ограбвали, били и връщали бежанци на границата

http://www.cross.bg/ybezhishte-bulgariya-turseshti-1430942.html

/КРОСС/ Миналия месец българската гранична полиция е заставила търсещи убежище сирийци да се върнат в Турция и е била някои от тях, съобщи днес правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч", като се позовава на разкази на пострадали. "Хюман Райтс Уоч" е документирала три отделни случая на масови връщания на хора от България към Турция, включващи най-малко 43-ма души, всички те сирийци. Тези инциденти са съпоставими с документираните от организацията в доклад от април случаи на малтретирани от страна на българските власти и върнати към Турция мигранти и търсещи убежище. "Да се бият хора, които може би търсят убежище, и после да бъдат принуждавани да се връщат обратно през границата, е крайно нередно и незаконно", заявява Лидия Гол, изследовател за Източна Европа и Балканите. По думите й Европейският съюз би трябвало да притисне София да държи своите граници отворени за сирийци и други търсещи убежище хора и да сложи край на тези насилнически практики. Ето и няколко истории, разказани пред "Хюман Райтс Уоч" от потърпевши (от съображения за сигурност имената им са сменени): На 28 август българската Гранична полиция е заловила в гора група от 22-ма сирийци. Шариф, който разказва случая пред правозащитната организация, неговата съпруга и четирите им деца, най-малкото от които на две години, са били част от тази група. Той познал, че граничните полицаи са българи, защото езикът, на който говорели, звучал като руски

Красива българска учителка обира овациите в интернет

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/krasiva-bylgarska-uchitelka-obira-ovaciite-v-internet-6022727

Само за 8 часа снимката на началната учителка по време на първия учебен ден събра над 230 100 харесвания, 9822 споделяния и 7609 коментара

Флашмоб ще се проведе във Варна срещу обездвижването и затлъстяването

http://www.moreto.net/novini.php?n=264566

Събота, 17.00 часа, 20 септември, стартират 150 флашмоба в цяла Европа като България се включва активно с девет града – Пловдив, Варна, Благоевград, Ямбол, Нова Загора, Монтана, Сливен, Кюстендил, Плевен, научи Moreto.net. В България организацията върви много активно и всеки град е подготвил нещо уникално, специфично и изненадващо.

Полицията е открила няколко опасни участъка по "Тракия" при дъжд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/18/2383486_policiiata_e_otkrila_niakolko_opasni_uchastuka_po/?ref=rss


Областната дирекция на МВР-София е направила анализ на пътни участъци по автомагистрала "Тракия", където често има условия за така наречения аквапланинг и съответно се стига до инциденти.

При дъжд, върху трите платна се образува водосбор, който е сериозна предпоставка за пътни инциденти - управлявайки с разрешената максимална скорост от 140км/ч водачите губят контрол над управляваните от тях моторни превозни средства, напускат пътното платно и стават катастрофи, обясняват от...

Младо семейство загина при тежка катастрофа

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/mlado-semejstvo-zagina-pri-tezhka-katastrofa-6022728

Товарен автомобил е навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в лек автомобил "Фолксваген Пасат"

Искат увеличаване на средствата за джипита

http://www.cross.bg/lekari-obshtopraktikyvashtite-sredstvata-1430941.html

/КРОСС/ Средствата, заделяни за общопрактикуващите лекари в България, да се повишат до 8% от общия бюджет за здравноосигурителни плащания на Здравната каса.Това поискаха от Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас, като уточниха, че за тази година първичната извънболнична помощ е била финансирана едва със 7,1 % от общите пари на касата.Позовавайки се на доклад за състоянието на здравеопазването, изготвен от Световната банка, от сдружението посочват, че още през 2008 година в 15 европейски държави финансирането на общопрактикуващите лекари е представлявало 25% или ¼ от общия бюджет за здраве.При нас освен, че този процент е четири пъти по-нисък, през последните години се наблюдавала трайна тенденция към неговото намаляване, твърдят от организацията. За сметка на това непрекъснато се увеличавали средствата, които държавата заделяла за болниците.От сдружението на общопрактикуващите лекари са категорични, че постоянното намаляване на средствата, предвидени за джипитата, било в явно противоречие както с европейските практики, така и с приетата Национална здравна стратегия за следващите шест години, съобщи Дарик.    

Според Стойнев "корпоративни интереси" са виновни за поскъпването на тока

http://business.actualno.com/Spored-Stojnev-korporativni-interesi-sa-vinovni-za-poskypvaneto-na-toka--news_50683.html

С поскъпването на тока няма да се оправи положението на НЕК. То ще се подобри само ако се разсече възелът с ВЕИ-тата и се предоговорят условията с двете американски централи. Това заяви бившият енерги...

Уволниха ръководителя на албанската централна банка

http://www.vesti.bg/novini/uvolniha-rykovoditelia-na-albanskata-centralna-banka-6022730

Парламентът на Албания уволни досегашния ръководител на централната банка на страната Ардиян Фулани. Главната инспекторка на банката Еливар Големи също е освободена от функциите си заради кражбата на 7 милиона долара от трезора на финансовата институция.

Адв. Екимджиев: Сръбският съд може да откаже екстрадицията на Василев

http://frognews.bg/news_76513/

Доста небивалици се изговориха по темата КТБ, заяви по БТВ адвокат Михаил Екимджиев. На 28 юли е повдигнато обвинение срещу Цветан Василев за длъжностно присвояване, което е работно. прокуратурата постанови, че той трябва да бъде задържан за 72 часа, а това беше направено задочно в присъствие на негов адвокат.

Реформаторите оттеглиха кандидат-депутат, работил за ДС

http://www.mediapool.bg/reformatorite-ottegliha-kandidat-deputat-rabotil-za-ds-news225010.html

Последният в листата на Реформаторския блок в 18 МИР в Разград Владимир Матеев се отказва от мястото си в листата, след като в сряда комисията по досиетата огласи, че е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност, съобщиха от блока.   Мястото му в листата ще бъде заличено.   "За нас от Реформаторския блок категорично е недопустимо агент от бившата ДС да бъде част от листите ни", се казва в съобщението на страницата на РБ.   В сряда комисията по досиетата публикува списък на лицата, регистрирани за кандидати за народни представители, които са работили за ДС. Излязоха 98 има на кандидат-депутати, които са били бивши сътрудници на ДС. Най-много такива кандидати има в БСП - 14, втори са Коалиция "Патриотичен фронт" - с 12, третото място си делят ДПС и АБВ - по 11, следвани от ББЦ - с 9, "Нова алтернатива" - 6, "Партия на зелените" и "Левицата и Зелена партия" по 5 души, толкова и ГЕРБ.   Само в листите на 5 политически формации няма сътрудници на ДС - това са Зелените, Общество за нова България (партията на Алекс Алексиев), Глас народен, Новото време, Български национален съюз - НД.   Ето пълният списък на сътрудниците на ДС по партии, които са ги издигнали:   ГЕРБ:   Любомир Димитров Христов - 30-и МИР Шумен; Николай Пенев Атанасов - 18-и МИР Разград; Румен Иванов Иванов - 8-и МИР Добрич; Стефан Иванов Дедев - 16-и МИР Пловдив; Тодор Костадинов Губатов - 8-и МИР-Добрич.   ДПС:   Ахмед Ахмедов Башев - 1-и МИР Благоевград; Байрамали Наим Идриз -17-и МИР Пловдив; Янко Александров Янков - 21-и МИР Сливен; Стоян Генчев Стоянов- 6-и МИР Враца и в 24-и МИР София; Рамадан Байрам Аталай - 20-и МИР Силистра; Мехмед Юмер Юмер- 20-и МИР Силистра; Мехмедали Зейнал Гази - 21-и МИР Сливен; Лютви Ахмед Местан - 9-и МИР Кърджали и 29-и МИР Хасково; Красимир Романов Асенов - 16-и МИР Пловдив; Дауд Мехмед Ибрям - 19-и МИР Русе; Джемал Мурад Чобан - 21-и МИР Сливен.   Коалиция "България без цензура":   Валентин Цветанов Митов – 25-и МИР София; Феим Хабиб Мендерес - 9-и МИР Кърджали; Христо Атанасов Коев- 18-и МИР Разград; Николай Стефанов Радулов 25-и МИР София; Красимир Цветанов Игнатов - 4-и МИР Велико Търново; Йордан Войков Добрев - 20-и МИР Силистра; Димитринка Димитрова Арсова - 20-и МИР Силистра; Васко Николаев Марков - 26-и МИР София-област; Иван Евгениев Могилски - 2-и МИР Бургас и 13-и МИР Пазарджик.   Коалиция "Реформаторски блок":   Владимир Иванов Матеев - 18-и МИР Разград;   Коалиция "БСП лява България":   Васил Петров Коларов - 26-и МИР София - област; Румен Василев Гечев - 15-и МИР Плевен; Стефан Дянков Стефанов - 25-и МИР София; Христофор Ефтимов Христов - 23-и МИР София; Добромир Мартинов Задгорски - 29-и МИР Хасково; Емил Ценов Георгиев - 2-и МИР Бургас; Таско Михайлов Ерменков - 21-и МИР Сливен; Марин Йорданов Маринов - 12-и МИР Монтана; Минчо Мънчев Минчев - в 15-и МИР Плевен; Младен Ясенов Пачеджиев - 1-и МИР Благоевград; Сиво Петров Сивов - 21-и МИР Сливен; Нако Райнов Стефанов - 12-и МИР Монтана; Недим Хафъз Ибрахим Генджев - 30-и МИР Шумен; Нешо Цанков Нешев - 3-и МИР Варна.   Коалиция АБВ (Алтернатива за българско възраждане):   Валенто Александров Василев – 15-и МИР Плевен; Валери Горанов Младенов - 23-и МИР София; Венизел Кирилов Чунгрушанов - 5-и МИР Видин; Володя Василев Кенарев - 19-и МИР Русе; Георги Сеферинов Георгиев – 26-и МИР София-област; Димитър Иванов Костов – 17-и МИР Пловдив; Лъчезар Стаменов Никифоров - 14-и МИР-Перник; Димитър Петров Бабиков - 17-и МИР-Пловдив; Марин Славчев Черкезов - 3-и МИР-Варна; Райчо Борисов Костадинов - 2-и МИР-Бургас; Стайко Иванов Спиридонов в 13-и МИР-Пазарджик.   ПП "Атака":   Красен Георгиев Стефанов – 16-и МИР-Пловдив; Радко Пенчев Радев - 2-и МИР-Бургас; Станислав Тодоров Станилов - 7-и МИР-Габрово и 13-и МИР-Пазарджик; Сергей Георгиев Зайранов - 2-и МИР-Бургас.   Коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО":   Антоанет Николаев Атанасов - 28-и МИР-Търговище; Васил Димитров Атанасов - 10-и МИР-Кюстендил; Христо Младенов Георгиев - 10-и МИР-Кюстендил; Тодор Маринов Василев - 26-и МИР-София-област; Красимир Дончев Каракачанов - 15-и МИР-Плевен и 25-и МИР-София; Стефан Георгиев Солаков - 13-и МИР-Пазарджик; Любомир Александров Желев - 28-и МИР-Търговище; Илиян Митов Игнатов - 25-и МИР-София; Иван Йорданов Георгиев - 31-и МИР-Ямбол; Димитър Никифоров Анков- 25-и МИР-София; Велизар Пенков Енчев – 26-и МИР-София-област; Георги Дражев Атанасов - 30-и МИР-Шумен.   Коалиция "Левицата и Зелена партия":   Александър Борисов Благоев - 1-и МИР-Благоевград и 23-и МИР-София; Николай Александров Анев - 24-и МИР-София и 26-и МИР-София-област; Любомир Тодоров Терзиев - 4-и МИР-Велико Търново и 16-и МИР-Пловдив; Боян Борисов Киров - 27-и МИР-Стара Загора и в 31-и МИР-Ямбол; Величко Кирилов Станков - 9-и МИР-Кърджали.   ПП "Нова алтернатива":   Александър Велков Петров - в 14-и МИР-Перник; Йордан Стефанов Михтиев - в 3-и МИР-Варна и в 4-и МИР-Велико Търново; Ангел Николов Цветанов - в 1-и МИР-Благоевград; Николай Ангелов Минев - в 22-и МИР-Смолян; Ивайло Стоянов Съев - в 23-и МИР-София; Стефан Драгиев Марков - в 6-и МИР-Враца и в 25-и МИР-София.   "Партия на зелените":   Александър Томов Сурталов "- 3-и МИР-Варна и в 8-и МИР-Добрич Иван Георгиев Проданов - 13-и МИР-Пазарджик; Лозан Стайков Стефанов - 2-и МИР-Бургас; Христо Николов Дунчев - в 18-и МИР-Разград и в 28-и МИР-Търговище; Мемиш Мустафов Мустафов - в 3-и МИР-Варна и в 30-и МИР-Шумен.   Република БГ:   Ангел Тодоров Сотиров - 14-и МИР-Перник.   ПП "Българска социалдемокрация":   Боян Богданов Петков - в 24-и МИР-София и в 26-и МИР-София-област.   "Социалдемократическа партия" (СДП):   Веселин Димитров Стефанов – във 2-и МИР-Бургас.   ПП "Обединена България" (ОБ):   Венцислав Николов Николов - 18-и МИР-Разград и в 23-и МИР-София.   ПП "Нова сила":   Георги Миланов Георгиев - в 16-и МИР-Пловдив и в 17-и МИР-Пловдив-област; Димитър Борисов Чинакчиваров - 22-и МИР-Смолян; Леонид Димитров Григоров -25-и МИР-София; Найден Каменов Рангелов - 5-и МИР-Видин и в 12-и МИР-Монтана.   ПП "Нова България":   Живко Емилов Чапъров - 19-и МИР-Русе; Николай Славчев Серафимов - 16-и МИР-Пловдив.   ПП "НДСВ":   Ленин Александров Симеонов - 14-и МИР-Перник;   ПП "Движение 21":   Петьо Иванов Бозуков - 29-и МИР-Хасково; Пламен Марков Марков - 29-и МИР-Хасково;   Коалиция "Десните":   Румен Златанов Найденов - 16-и МИР-Пловдив.

Пребиха екип на BBC в Русия по границата с Украйна

http://www.bnews.bg/article-116744

Екип от 3-ма души на ВВС е бил нападнат и му е нанесен побой в район от руската страна на руско-украинската граница. Тримата репортери работели в южния руски град Астрахан, когато били нападнати от неизвестни лица. Камерата била счупена и взета.

Условна присъда за бургазлия, заплашвал с пистолет шофьор на камион

http://pik.bg/условна-присъда-за-бургазлия-заплашвал-с-пистолет-шофьор-на-камион-news227098.html

Условна присъда за бургазлия, заплашвал с пистолет шофьор на камион

Бургаският районен съд наложи 1 г. и 6 месеца условно на бургазлията Румен Лазов, който заплашил с боен пистолет "Валтер" шофьор на камион.

По пътя Малко Търново-Бургас, на изхода от кв. "Крайморие" лек автомобил мерцедес не спрял на знак "Стоп" и навлязъл в главния път, по който се движел камиона на пострадалия.

Подсъдимият Лазов го "засякъл", а водачът на камиона набил спирачки, за да не се блъсне в него. След няколко минути камионът предприел изпреварване, но точно тогава Лазов нарочно увеличил скоростта. После включил аварийните и започнал да намалява скоростта докато камионът го настигне, като се позиционирал пред него.

Камионът се прибрал в дясната лента и когато двата автомобила се изравнили, шофьорът на камиона видял, че спътникът на водача на мерцедеса му крещи и с жестове го кара да отбие и да спре.

Пострадалият не се подчинил, но мерцедесът започнал да лъкатуши из двете ленти, като заставал пред товарния автомобил и намалявал скоростта, за да го принуди да спре. Шофьорът на камиона правил жестове, че се извинява, но те не омилостивили двамата мъже в мерцедеса. Двете коли пак се изравнили и тогава шофьорът на камиона видял, че пътникът в мерцедеса го заплашва с жестове и реплики "Мъртъв си". Секунди по-късно Лазов извадил пистолет от чантичка и го насочил към шофьора на камиона.

В този момент обаче двата автомобила навлезли в права отсечка преди КПП-то на входа на Бургас. Заради катастрофа движението било спряно, а на мястото имало полицаи. Уплашеният до смърт шофьор на камиона хукнал към униформените и разказал какво го е сполетяло.

Случката се разиграла около 20 ч. на 20 май м.г.

Пред съда днес обаче Лазов не се призна за виновен и поиска да бъде оправдан.
При определяне на наказанието Районен съд Бургас взе предвид, че подсъдимият е използвал бойно оръжие, за да осъществи закана за убийство. Лазов е отправил заканата по време на движение на двата автомобила и е създал предпоставки за транспортно произшествие. Решаващият съд обърна внимание на упоритостта, с която той е реализирал деянието, коментираха от пресцентъра на съда.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд Бургас.

"168 часа": Прецаканите вложители: един починал, хиляди в нервна криза от стрес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4315990

Банковите кризи, както и земетресенията, потопите и изригванията на вулканите трудно могат да бъдат предвидени с точност, но променят живота на хората завинаги. Опасността да загубиш спестяванията си нанася тежък удар върху психиката, който не винаги може да бъде излекуван.  Финансовите катаклизми връхлитат като стихия страната ни периодично през Банковите кризи, както и земетресенията, потопите и изригванията на вулканите трудно могат да бъдат предвидени с точност, но променят живота на хората завинаги. Опасността да загубиш спестяванията си нанася тежък удар върху психиката, който не винаги може да бъде излекуван. Финансовите катаклизми връхлитат като стихия страната ни периодично през

Ивайло Московски: Междурегионалните различия са сред най-тежките предизвикателства пред държавата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4316080


Всички социологически агенции дават голяма преднина на ГЕРБ на предстоящите избори. Ние знаем, че бъдещето ни управление, ще бъде изправено пред големи предизвикателства - готови сме за тях. ГЕРБ има програма, в която представяме своята визия за развитието на всички секторни политики. Това каза водачът на листата на ГЕРБ за Видин Ивайло Московски Всички социологически агенции дават голяма преднина на ГЕРБ на предстоящите избори. Ние знаем, че бъдещето ни управление, ще бъде изправено пред големи предизвикателства - готови сме за тях. ГЕРБ има програма, в която представяме своята визия за развитието на всички секторни политики. Това каза водачът на листата на ГЕРБ за Видин Ивайло Московски

Плевнелиев ще посети Азербайджан за церемонията по първа копка на Южния газов коридор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4316086

На 19 и 20 септември президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Баку, Азербайджан. В състава на водената от държавния глава делегация е министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.
На 19 септември президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с азербайджанския си колега Илхам Алиев. На 19 и 20 септември президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Баку, Азербайджан. В състава на водената от държавния глава делегация е министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. На 19 септември президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с азербайджанския си колега Илхам Алиев.

Доставките на руски газ за Словакия са намалели с 25%

http://offnews.bg/news/n_1/n_390452.html

Доставките на руски газ за Словакия вече са намалели с 25% от договорените обеми. Това съобщи словашката компания за доставка на газ „Словашка газова индустрия“ (SPP), цитирана от РИА Новости. Компанията е отчела намаляване на доставките с 25% в четвъртък. В понеделник от SPP информираха за намалени с 21% доставки в сравнение с договорените официално обеми. Миналата седмица Словакия обяви, че получава с 10% по-малко газ от договореното. От по-малки доставки на руски газ се оплакаха още Полша, Австрия и Германия. „Газпром“ категорично отрече да има намаляване на доставките. По-рано обаче директорът на компанията Алексей Милер съобщи, че ще бъдат намалени доставките на газ за онези държави, които изнасят газ за Украйна.  Заради намалените обеми на доставките на руски газ Полша и Словакия вече съобщиха, че ако продължат да получават по-малко руски газ от предвиденото, ще бъдат принудени да спрат реекспорта на газ за Украйна.

Прокуратурата изпрати искането за екстрадиране на Цветан Василев

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e99fc4d/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cprokuraturata0Eizprati0Eiskaneto0Eza0Eekstradirane0Ena0Ecvetan0Evasilev0H180A3110C/story01.htm

Сръбски съд ще трябва да се произнесе по молбата, а окончателното решение дали банкерът ще бъде върнат у нас е на министъра на правосъдието


Ивайло Московски: Междурегионалните различия са сред най-тежките предизвикателства пред държавата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4316084

Всички социологически агенции дават голяма преднина на ГЕРБ на предстоящите избори. Ние знаем, че бъдещето ни управление, ще бъде изправено пред големи предизвикателства - готови сме за тях. ГЕРБ има програма, в която представяме своята визия за развитието на всички секторни политики. Това каза водачът на листата на ГЕРБ за Видин Ивайло Московски Всички социологически агенции дават голяма преднина на ГЕРБ на предстоящите избори. Ние знаем, че бъдещето ни управление, ще бъде изправено пред големи предизвикателства - готови сме за тях. ГЕРБ има програма, в която представяме своята визия за развитието на всички секторни политики. Това каза водачът на листата на ГЕРБ за Видин Ивайло Московски

Гласуването с машини за предстоящите избори ще струва близо 450 хил. лв.

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/18/2383478_glasuvaneto_s_mashini_za_predstoiashtite_izbori_shte/?ref=rss


Държавата ще наеме от фирмата "Сиела Норма" АД триста устройства за експерименталното машинно гласуване заедно с предсрочния парламентарен вот. Компанията, която заедно с холандска компания участваше и в консорциума "Обединено машинно гласуване", осигурил машините за евроизборите, е спечелила поръчката за доставката на апаратурата в конкуренция с още един кандидат, показва справка в Агенцията за обществени поръчки.

Цената, която е формирала 40% от оценката при определянето на...

Европарламентът призова за стопиране на енергийните споразумения с Русия

http://www.mediapool.bg/evroparlamentat-prizova-za-stopirane-na-energiynite-sporazumeniya-s-rusiya-news225009.html

Членовете на Европейския парламент призоваха страните членки на ЕС да спрат планираните споразумения в енергийния сектор с Русия, включително и за газопровода "Южен поток", както и да регулират достъпа на трети лица до газохранилищата си, междусистемните и реверсивните си газови връзки. Това се посочва в приета в четвъртък резолюция, приветстваща признаците на надеждата в усилията за постигане на мир в Украйна и споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, но изразяваща е притеснения относно действителните намерения на Русия в контекста на необявената "хибридна война“. Депутатите приветстваха новоприетото украинско законодателство за специален статут на оспорваните райони на Донецк и Луганск, както и амнистията, одобрени от украинския парламент на 16 септември, като „важен принос към намаляване на напрежението“. Договореностите с Украйна няма да бъдат променяни Споразумението за асоцииране и свободна търговия между ЕС и Украйна, ратифицирано във вторник едновременно от парламента на Украйна и от Европейския парламент, „не може и няма да се промени“, въпреки натиска, оказван от Русия, подчертаха членове на ЕП. Те призоваха европейските страни да пристъпят бързо към национални процедури по ратификация. Депутатите приветстваха подписването на примирието, подписано в Минск, и осъдиха нарушаването му от страна на руските военни части и сепаратистите. Те изразиха опасения, че прекратяването на огъня "може да се окаже просто възможност за руските войски да се прегрупират, преди да продължат своята офанзива“. Санкциите срещу Русия трябва да бъдат засилени Европейският парламент подкрепи последните санкции на ЕС срещу Русия и осъди руските контра-санкции, като "неоснователни“. Той призова ЕС да обмисли изключването на Русия от сътрудничеството в областта на използването на ядрената енергия за граждански цели и на международната платежна система SWIFT. Депутатите приветстваха решението на Франция да спре доставката на вертолетоносачите "Мистрал" за Русия и призоваха държавите членки на ЕС да следват нейния пример при износа на стоки, като оръжия и граждански/военни материали с "двойна употреба“, който не попадат в договорения обхват на санкциите на ЕС. Депутатите подчертават значението на "независимото, бързо и пълно разследване“, възложено на Холандския съвет за безопасност, относно катастрофата с малайзийския боинг в Украйна, както и необходимостта да се изправят отговорните за катастрофата пред правосъдието. Брюксел да улесни диалога между Киев и Москва Те настояха да бъде намерено политическо, а не военно решение и подчертаха "обратимостта и възможността за промяна на обхвата“ на санкциите на ЕС, в случай че ситуацията в Украйна се подобри. Депутатите призоваха ЕС да улесни диалога между Украйна и Русия. Сумата предвидена за мерки на ЕС за компенсиране на въздействието върху европейските земеделски производители на руските търговски забрани трябва да се увеличи и обхватът на продуктите да се разшири, заявиха членовете на ЕП. Те призоваха също за маркетингови мерки за повишаване на популярността на селскостопанската продукция на ЕС на алтернативни пазари, за да бъде избегнато свръхпредлагането на вътрешния пазар на ЕС. Тези средства следва да бъдат представени от фондове на ЕС, различни от земеделските, доколкото кризата е „най-вече и преди всичко от политическо естество“, заявиха депутатите.

Българите и румънците са най-нередовните платци в ЕС

http://econ.bg/Новини/Българите-и-румънците-са-най-нередовните-платци-в-ЕС_l.a_i.568054_at.1.html

Българите и румънците са най-нередовните платци в рамките на Европейския съюз (ЕС). 30% от клиентите у нас и в северната ни съседка не внасят...

Българите - сред най-нередовните платци в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=264598

Българите са сред най-нередовните платци в Европа, показват данните от ежегодното проучване на EOS Group за 2014 г. "Навици за плащане в Европа". Изследването е направено през пролетта сред 2600 компании в 12 държави: Белгия, България, Великобритания, Гърция, Германия, Испания, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Украйна и Франция.

Плевнелиев ще посети Азербайджан за церемонията по първа копка на Южния газов коридор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4316077

На 19 и 20 септември президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Баку, Азербайджан. В състава на водената от държавния глава делегация е министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.
На 19 септември президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с азербайджанския си колега Илхам Алиев. На 19 и 20 септември президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Баку, Азербайджан. В състава на водената от държавния глава делегация е министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. На 19 септември президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с азербайджанския си колега Илхам Алиев.

Генерал от резерва командва армия от пчели

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315602

Когато човек е бил 40 години под пагон, остава войник за цял живот. Бригадният генерал от резерва Божин Гаврилов по навик всяка сутрин се буди в 6 часа, но не от войнишката тръба, а от песента на авлиги в градината. И както в годините начело на Противовъздушната отбрана /ПВО/ пак следи полетите, но вече не на самолетите, а на пчелите. Когато човек е бил 40 години под пагон, остава войник за цял живот. Бригадният генерал от резерва Божин Гаврилов по навик всяка сутрин се буди в 6 часа, но не от войнишката тръба, а от песента на авлиги в градината. И както в годините начело на Противовъздушната отбрана /ПВО/ пак следи полетите, но вече не на самолетите, а на пчелите.

Цвети среща ексцентрична американка в Китай

http://www.bnews.bg/article-116751

Турнирът в Китай е дебютен в календара на WTA, а най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова ще започне участието си от квалификациите срещу ексцентричната американка Бетани Матек-Сандс.

Миньорите от "Черно море" блокираха пътя Бургас-Слънчев бряг

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/18/2383482_minyorite_ot_cherno_more_blokiraha_putia/?ref=rss


Над 100 миньори от първа и втора смяна от "Мина Черно море – Бургас" блокираха за половин час пътя Бургас – Каблешково – Слънчев бряг в 15.30 ч. днес, съобщи пресцентърът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).  

Решението на миньорите било спонтанно и е част от продължаващите им протести с искане да се изплатят забавените им заплати. Работниците не са получили възнагражденията си за юли и август. 

Средствата за заплатите им в размер на 280 хил. лв....

Допълнителни екипи ще реагират при нужда от отводняване в Сливен

http://www.cross.bg/ekipi-shahti-grada-1430940.html

Сливен /КРОСС/ Допълнителни дежурни екипи ще реагират при нужда от отводняване на уязвимите места при проливни дъждове в Сливен.Четири са най-проблемните участъци в града, които се почистват постоянно - до Колодрума, западно от военното поделение, до ж.п.гарата, до магазин Тернопол и до бившия завод „Светлина".При проливни дъждове са осигурени допълнителни дежурни екипи, които ще почистват падналите листни маси. Сформирана е група, която вади пясъка от дъждопреливните шахти в града. Някой шахти не са действащи в момента.С извършването на ремонта по бул. „Янко Сакъзов" ще се ремонтират и затлачените с години шахти. „Трябва да се изкопаят, да се отрежат и с реконструкцията на булеварда да се ремонтират", обясниха от общинското ръководство.

Изпитват Кристалина на 2 октомври

http://frognews.bg/news_76509/

Българският кандидат за член на Европейската комисия Кристалина Георгиева ще бъде изпитана устно от евродепутатите на 2 октомври, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Сформират допълнителни екипи за отводняване в Сливен

http://pik.bg/сформират-допълнителни-екипи-за-отводняване-в-сливен-news227095.html

Сформират допълнителни екипи за отводняване в Сливен

Допълнителни дежурни екипи ще реагират при нужда от отводняване на уязвимите места при проливни дъждове в Сливен.

Четири са най-проблемните участъци в града, които се почистват постоянно - до Колодрума, западно от военното поделение, до ж.п.гарата, до магазин Тернопол и до бившия завод „Светлина”.

При проливни дъждове са осигурени допълнителни дежурни екипи, които ще почистват  падналите листни маси. Сформирана е група, която вади пясъка от дъждопреливните шахти в града. Някой шахти не са действащи в момента.

С извършването на ремонта по бул. „Янко Сакъзов” ще се ремонтират и затлачените с години шахти. „Трябва да се изкопаят, да се отрежат и с реконструкцията на булеварда да се ремонтират“, обясниха от общинското ръководство.

Близнашки очаква висока избирателна активност

http://www.cross.bg/bliznashki-bulgariya-visoka-1430939.html

София /КРОСС/ Тези избори са изключително важни и очаквам висока активност. Това заяви министър-председателят Георги Близнашки пред журналисти в Националната библиотека, където премиерът откри изложбата "Цар Самуил - величие и трагизъм".По думите на премиера предстоящият на 5 октомври вот е от огромно значение за справянето с множество тежки проблеми, пред които е изправена България. Според него много хора си дават сметка, че изборите ще бъдат акт на потвърждаване на привързаността на българските граждани към демократичните ценности. "На тази основа те ще направят и своя политически избор", добави премиерът.Събитията от последната година показаха, че гражданският дух в България е жив и че хората могат сами да определят политическата си съдба, каза Близнашки и подчерта, че основната задача на кабинета му е да се върнем към базисните ценности на демокрацията в България", подчерта проф. Близнашки.

Българите са сред най-нередовните платци в Европа

http://pik.bg/българите-са-сред-най-нередовните-платци-в-европа-news227094.html

Българите са сред най-нередовните платци в Европа

Българите са сред най-нередовните платци в Европа, показват данните от ежегодното проучване на EOS Group за 2014 г. "Навици за плащане в Европа", пише vesti.bg.
Изследването е направено през пролетта сред 2600 компании в 12 държави: Белгия, България, Великобритания, Гърция, Германия, Испания, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Украйна и Франция.
Българските компании получават със закъснение средно 25% от издадените фактури, а други 5% отписват като несъбираеми.
Бизнес клиентите се оказват значително по-нередовни от крайните потребители
Те имат 28% просрочени фактури спрямо 20% от крайните потребители. Подобна е тенденцията в Европа като цяло, показва изследването, смята Райна Миткова - председател на Асоциацията на колекторските агенции в България. Средният период на забавяне на плащанията в България е 29 дни при средно 27 дни за цяла Европа.
В България най-голям е делът на просрочените и отписани вземания при компаниите в сферата на търговията (37%), следвани от сектора на услугите (30%).
Традиционно изследването отчита, че финансовата дисциплина в западната част на континента е по-добра от тази на изток: 78% от фактурите в Западна Европа и 72% от тези в Източна се плащат навреме.
Най-стриктна е финансовата дисциплина в Германия (83% редовни плащания), докато България и Румъния са в другия край на класацията по този показател със 70% плащания в срок.
Забавените фактури са 19% за Западна Европа и 23% за Източна, а съответно 3 и 5% от задълженията се считат от компаниите за несъбираеми.
Спирането на работата на "Корпоративна търговска банка" през юни не е отчетено в изследването, но не натовари работата на колекторските фирми, каза за БТА Райна Миткова
По думите й КТБ явно работи с по-богати клиенти, които не се нуждаят от услугите на колекторските фирми. В опит да се справят със задлъжнялостта българските компании дават все по-кратки срокове за плащане на своите клиенти в сравнение със средните данни за Източна Европа.
Компаниите в страната ни се нареждат на второ място по срока на плащане, след Полша - като определят средно 38 дни за бизнес клиентите и 24 дни за крайните потребители. Основната причина за забавянето на плащанията е най-вече липсата на пари в брой, следвана от невъзможност за банково финансиране и на достъп до еврофондове, каза Райна Миткова.
Бизнесът у нас става все по-скептичен за финансовата култура на длъжниците. Докато миналата година около 15% от представителите на фирмите са заявявали, че са песимисти за навременното плащане по фактурите, сега 24% от тях смятат, че ще има просрочия по техните вземания.
Фирмите отчитат влошаване на политиката на плащане от страна на крайните клиенти в България
За една година три пъти се е увеличил делът на хората, които умишлено са отказали да плащат задълженията си, каза Райна Миткова. Около половината от фирмите, с проблеми в събирането на вземанията си, прибягват до адвокати или до колекторски фирми. Най-активни в събиранията на парите си са частните компании, докато столичната "Топлофикация" например, не работи с колекторски фирми, допълни Миткова.
Енергоразпределителните дружества, телекомите и "Софийска вода" обаче ползват редовно услугите на такива фирми. Има начини неизрядните длъжници да бъдат открити, макар и да си сменят адреса или телефона, посочи Миткова. Тя препоръча длъжниците да информират своите кредитори за смяната на адреса, защото после ще се наложи да плащат и разходите, направени, за да бъдат открити.
Това става най-вече чрез публични бази данни в интернет, каза Миткова. Колекторските фирми работят само с легални средства - есемеси, телефонни обаждания, писмена кореспонденция и адвокати, не ползват методите на силовите групировки от миналото, беше категорична Миткова.

Ангел Найденов: БСП няма да повишава данъците и данъчните ставки

http://www.moreto.net/novini.php?n=264594

БСП няма намерение да повишава данъците и данъчните ставки, а да въведе в пълен размер прогресивния данък върху доходите на физическите лица. Това заяви в ефира на БНТ водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Варна Ангел Найденов.

Евродепутатите изпитват Кристалина Георгиева на 2 октомври

http://www.cross.bg/kandidatite-kristalina-georgieva-1430938.html

/КРОСС/ Българският кандидат за член на Европейската комисия Кристалина Георгиева ще бъде изслушана от евродепутатите на 2 октомври, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.Парламентарните комисии ще заседават от 29 септември до 7 октомври, за да преценят дали кандидатите за бъдещи еврокомисари отговорят на изискванията. До 26 септември кандидатите трябва да отговорят на писмени въпроси, изпратени в четвъртък от евродепутатите. В случай, че кандидатите не преминат успешно изпита, ще бъдат насрочени нови изслушвания. Единствено предложеният за първи заместник на Юнкер - Франс Тимерманс, ще положи изпит пред т. нар. конференция на председателите. На това изслушване ще могат да присъстват всички желаещи евродепутати.На 22 октомври на пленарната си сесия в Страсбург ЕП ще приеме или отхвърли предложените кандидати. Ако гласуването премине успешно, новата ЕК ще встъпи в длъжност от 1 ноември.Изслушванията на всеки от кандидатите ще продължават поне по три часа и ще бъдат предавани на живо в интернет. Официалната оценка от резултатите от положените изпити ще бъде съобщена на 9 октомври. Кристалина Георгиева, която в момента е комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи, бе предложена от бъдещия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер за един от неговите седем заместници и за еврокомисар по бюджета и човешките ресурси.

Командироват 388 служители на външно министерство зад граница за изборите

http://pik.bg/командироват-388-служители-на-външно-министерство-зад-граница-за-изборите-news227089.html

Командироват 388 служители на външно министерство зад граница за изборите

За парламентарните избори ще бъдат командировани зад граница общо 388 служители, като 162 от тях са кадри на МВнР. Останалите са част от държавна администрация – служители на други министерства, на Министерския съвет и президентската администрация

„Квотата на министъра на външните работи е покрита, като се стараем това да става по най-икономичния начин“, заяви Катя Тодорова, заместник-министър на външните работи и ръководител на работната група за организация на изборите в чужбина, съобщиха от пресцентъра на министерството. „Цикълът на образуване на избирателни секции извън страната приключи. Повишената активност на българските граждани, засилването на тяхната обществена отговорност и облекченото законодателство придават динамика на изборния процес“, заяви зам.-министър Тодорова. Общо 426 секции са открити до момента. Увеличението на обща база е с 88% спрямо проведения през 2013 г. вот. МВнР подготвя списък с адресите на всички задгранични секции, който ще бъде предоставен на ЦИК за ползване от всички заинтересовани.

„Имахме обосновани опасения, че тези 1,2 млн. лв., които имаме за организация на изборите, няма да са достатъчни. Разчетите дотук го доказват“, заяви от своя страна Веселин Вълчев. Според анализите на министерството, необходимата сума възлиза на 1,876 млн. лв. Пари за нормално провеждане на честни избори зад граница обаче ще бъдат предоставени на МВнР, увери Вълчев.

„МВнР е деполитизирана държавна администрация, ние следваме стриктно закона в полза на изборния процес“, заяви Катя Тодорова като добави, че министерството не допуска изключения, защото това би породило съмнения в честността на вота. „Всяко закъснение в даден срок е предпоставка за нарушение“, заяви още тя.

На брифинга бяха обсъдени още въпроси, свързани с транспортирането на изборните книжа в чужбина, техническото обезпечаване на секциите, организацията на Международен пресцентър в деня на изборите и присъствието на международни наблюдатели. В него участваха още Главният секретар на МВнР Веселен Вълчев и Красимир Божанов – директор на дирекция „Правна”.

Осъдиха шофьор, заплашил с пистолет колега на пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4316059


Бургаският районен съд наложи 1 г. и 6 месеца условно на бургазлията Румен Лазов, който заплашил с боен пистолет Бургаският районен съд наложи 1 г. и 6 месеца условно на бургазлията Румен Лазов, който заплашил с боен пистолет "Валтер" шофьор на камион. По пътя Малко Търново-Бургас, на изхода от кв. "Крайморие" лек автомобил мерцедес не спрял на знак "Стоп" и навлязъл в главния път, по който се движел камиона на пострадалия.

Не се предвижда промяна в цената на природния газ

http://www.vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/ne-se-predvizhda-promiana-v-cenata-na-prirodniia-gaz-6022724

Крайните снабдители и клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, ще продължат да плащат 601,69 лв. за 1000 кубични метра без акциз и ДДС

Николета отвори деколтето и грабна микрофона (снимки)

http://www.bnews.bg/article-116747

След като Лозанова изкара един сезон на шоуто си „Поверително от NL”, се оказа, че предаването не е в програмата на телевизията през есента. Шушука се, че тя готви нов телевизионен проект, само че не е ясно какъв, с кого и къде.

ЕП призова Русия да освободи задържания естонски контраразузнавач

http://www.mediapool.bg/ep-prizova-rusiya-da-osvobodi-zadarzhaniya-estonski-kontrarazuznavach-news225008.html

Европейският парламен призова в четвъртък Русия да освободи незабавно отвлечения преди повече от десет дни от естонска територия служител на естонското контраразузнаване Естон Кохвер и да позволи безопасното му завръщане в Естония. Евродепутатите осъдиха и отвличането и "брутално убийство“ на Микола Зеленец, който бе почетен консул на Литва в Луганск.   Призив за освобождаването на Кохвер отправи и България, съобщиха от пресцентъра на външно министерство.   "Силно сме обезпокоени във връзка с отвлечения на естонска територия на 5 септември 2014 г. от руските служби за сигурност естонски полицейски служител Естон Кохвер. Инцидентът представлява сериозно нарушение на международното право от страна на Руската федерация", се посочва в изявлениена министъра на външните работи в служебното правителство Даниел Митов.

Външният министър призова Русия да освободи задържания естонски полицай

http://www.mediapool.bg/vanshniyat-ministar-prizova-rusiya-da-osvobodi-zadarzhaniya-estonski-politsai-news225008.html

"Призоваваме Руската федерация за незабавно освобождаване на Естон Кохвер и осигуряване неговото завръщане в Естония". Това се посочва в изявление на министъра на външните работи в служебното правителство Даниел Митов, цитирано от пресцентъра на министерството.   "Силно сме обезпокоени във връзка с отвлечения на естонска територия на 5 септември 2014 г. от руските служби за сигурност естонски полицейски служител Естон Кохвер. Инцидентът представлява сериозно нарушение на международното право от страна на Руската федерация", се посочва в изявлението.

Израел зарадва Мизия

http://pik.bg/израел-зарадва-мизия-news227092.html

Израел зарадва Мизия

Акцията на израелското посолство у нас за хуманитарна помощ на пострадалите от наводненията "Топло сърце" зарадва цяла Мизия вчера, съобщи "24 часа".

На възрастните хора бяха раздадени 700 хранителни пакети и лекарства, а децата получиха играчки, помагала и книги. 122 ръчни колички заедно с ботуши, лопати и ръкавици пък раздадоха доброволците от БЧК на семействата, чиито къщи пострадаха най-много при потопа от началото на август.

Да посрещнат израелският посланик Шаул Камиса Раз с неговия екип и прудружаващите го лекари на площада пред общинската сграда в Мизия дойдоха стотици. Хората сърдечно посрещнаха познатите им вече лица от БЧК, водени от техния шеф Христо Григоров и включилите с дарения в акцията бизнесмени.

"Ние сме едно голямо семейство с топли сърца, които искрено пожелахме да помогнем на пострадалите от природните бедствия в България, каза пред множеството посланик Раз и допълни:

"Невероятно близките и топли отношения между нашия народ и българския ни накара да разберем необходимостта, която имате след бедствието и бързо да се организираме да ви помогнем". Посланикът на Израел сподели, че още когато се е организирала акцията "Топло сърце", много хора и фирми се надпреварвали с предложения и запитвания с какво да помогнат на пострадалите в Мизия. Той отбеляза специално и тясното сътрудничество на посолството с БЧК, който според него има прекрасна организация и бързи реакции при бедствията.

ДКЕВР не предвижда промяна в цената на газа

http://www.cross.bg/dkevr-ne-predvizhda-promyana-v-tzenata-na-gaza-1430937.html

София /КРОСС/ Работна група в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предлага цената на природния газ през третото тримесечие да остане непроменена. В момента тя е 601,69 лева на 1000 нормални куб. метра газ без акциз и ДДС. Неотдавна от „Булгаргаз" предложиха цената на синьото гориво от 1 октомври да се увеличи с близо 1,6 на сто.Предложението ще бъде разгледано на открито заседание в ДКЕВР следващата седмица.

Изслушването на Кристалина Георгиева в Европарламента ще бъде на 2 октомври

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/18/2383471_izslushvaneto_na_kristalina_georgieva_v_evroparlamenta/?ref=rss


Изслушването на българския кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева ще бъде на 2 октомври, съобщи пресслужбата на Европейския парламент, цитирана от БТА.

Парламентарните комисии ще заседават от 29 септември до 7 октомври, за да преценят дали кандидатите за бъдещи еврокомисари отговорят на изискванията. Преди това, до 26 септември, кандидатите трябва да отговорят на писмени въпроси, изпратени днес от евродепутатите.

В случай че кандидатите не преминат успешно изпита, ще...

Няколко избирателни секции в Турция са нелегитимни, реши ВАС

http://politics.actualno.com/Njakolko-izbiratelni-sekcii-v-Turcija-sa-nelegitimni-reshi-VAS-news_50681.html

Няколко избирателно секции в Турция няма да отворят врати след решение на Върховния админстративен съд (ВАС). Това предаде БГНЕС. Днес ВАС отмени по жалба, подадена от Патриотичния фронт, решение на...

Работник сряза ръката си при трудова злополука в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4316055

38-годишен работник сряза ръката си по време на работа, предаде struma.bg. Мъжът се подхлъзнал и паднал върху винкел.  Засегнато е и сухожилие, раната е дълбока. Веднага му е оказана хирургическа помощ. Настанен е в отделението по ортопедия на МБАЛ - 38-годишен работник сряза ръката си по време на работа, предаде struma.bg. Мъжът се подхлъзнал и паднал върху винкел. Засегнато е и сухожилие, раната е дълбока. Веднага му е оказана хирургическа помощ. Настанен е в отделението по ортопедия на МБАЛ -

Варненци стегнаха сами детска площадка, от „Приморски” им благодариха

http://www.moreto.net/novini.php?n=264596

Пример за това как може да се поддържа една квартална градинка дадоха група варненци в района на улиците „Любен Каравелов", „Феликс Каниц" и „Цани Гинчев". Детската площадка в заключения от улиците триъгълник от известно време изглежда по-коренно различен начин, а заслугата за това е на Пламен Георгиев и негови съкварталци.

Авария спря водата в Добрич

http://pik.bg/авария-спря-водата-в-добрич-news227088.html

Авария спря водата в Добрич

Авария на основен магистрален водопровод в района на помпена станция "Дъбрава" спря водата в Добрич, информират от "ВиК" в града.

До отстраняване на проблема е възможно нарушено водоподаване в целия град.

От дружеството уверяват, че са взели всички необходими мерки за своевременно отстраняване на аварията и поднасят извинения за причинените неудобства.

Работодателите заявяват в сайт свободни места в Агенцията по заетостта

http://frognews.bg/news_76508/

Работодателите вече имат възможността да заявяват свободни работни места на сайта на Агенцията по заетостта, съобщиха на сайта на агенцията.

Съдействие от Службата по търговско-икономически въпроси в Делхи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315347

Българските износители и бизнесмени, които желаят да навлязат на индийския пазар или да намерят потенциален партньор за техен инвестиционен проект, както и туроператори, проявяващи интерес към индийския туристически пазар, могат да разчитат на подкрепата на Службата по търговско-икономически въпроси към дипломатическото ни представителство в Делхи, Българските износители и бизнесмени, които желаят да навлязат на индийския пазар или да намерят потенциален партньор за техен инвестиционен проект, както и туроператори, проявяващи интерес към индийския туристически пазар, могат да разчитат на подкрепата на Службата по търговско-икономически въпроси към дипломатическото ни представителство в Делхи,

За трета година кампанията "Изплети топлина" ще осигури шапки и шалове за бездомните

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/18/2383458_za_treta_godina_kampaniiata_izpleti_toplina_shte/?ref=rss


За трета поредна година започва кампанията "Изплети топлина" в помощ на бездомните хора в България. За нея не се набират пари, а плетени шапки, шалове и ръкавици, каквито ще трябват в изобилие за предстоящата зима. Доброволци в кампанията са например жените от Сливенския затвор, сестрите от орден "Майка Тереза", домове за възрастни хора от цялата страна, българи от чужбина и всеки друг, който може и има желанието да "изплете топлина" за непознат в нужда.

Кампанията стартира в сряда,...

Кораби на НАТО пристигат във Варна

http://www.bnews.bg/article-116753

Три дни канадски и испански военни кораби ще гостуват във Варна

Панаири и изложения в Индия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315437

В областта на туризма

SATTE http://www.ubmindia.in/satte/home - най-голямото индийско туристическо изложение 
OTM http://www.otm.co.in/ - водещ туристически панаир в Индия с фокус върху изходящия туризъм                                                                                                          

В областта на туризма SATTE http://www.ubmindia.in/satte/home - най-голямото индийско туристическо изложение OTM http://www.otm.co.in/ - водещ туристически панаир в Индия с фокус върху изходящия туризъм

Чиновническо недомислие лишава българчета в Париж от качествено родно образование

http://www.mediapool.bg/chinovnichesko-nedomislie-lishava-balgarcheta-v-parizh-ot-kachestveno-rodno-obrazovanie-news225007.html

Читателката на Mediapool Камелия Конакчиева, която живее в Париж, изпрати писмо, в което съобщи за недомислица, по думите й, на Министерството на образованието и науката. Министерството хем дава повече пари за българско образование на децата на сънародниците ни във френската столица, хем качеството на обучението се намалява, защото някои деца са принудени да посещават смесени паралелки, без да има необходимост от това, твърди читателката ни. Ето какво пише читателката:   Честити четири български училища на град Париж. Склонна бях да се зарадвам, когато един дребен, частен проблем възникна: моите синове вече нямат клас! Защото нито едно от тези четири училища не може да ми го предложи...   От 2009 до 2014 година децата ми можеха да учат в съответните самостоятелни класове, с по пет-шест другарчета на същата възраст и ниво на познания. За да се случва това с около 200 деца в Париж, българската държава даваше грубо 100 000 лева (годишно).   Тази година обаче компетентната дирекция в българското образователно министерство реши, че трябва да се приложи принципът на конкуренцията, за да станел образователният процес по-качествен и по-евтин!   В резултат държавата отпуска тази година за същите около 200 деца грубо 130 000 лева, а догодина ще са 150 000 на общо четири училища, намиращи се в центъра на Париж в район от 6 км. Само че парите отиват за три сгради, вместо за две, за 30 учители вместо за 12, за 4 директорки и т.н. А аз отново трябва да плащам по 300 евро на дете, но вече не за редовно обучение в съответния клас, а за смесени паралелки с по няколко нива и възрасти. По-качествено? По-евтино?   Уважаеми директори в МОН, бихте ли ми обяснили как виждате качеството и как – изпълнението на държавното конституционно задължение за безплатно (според авторката на писмото - бел. ред.) обучение по български на всеки български гражданин, където и да се намира той? (чл. 26 и чл. 36 от Конституцията на РБ).   Господа финансисти на МОН, отворете папките с предложенията ни отпреди няколко години и погледнете предложената там проста сметка: Тези 150 000 лева за 200 деца биха стигнали за сграда и за заплати (по френски трудов договор) на учители в 15 до 20 паралелки, така че същите тези 200 деца да учат всяко в своя клас и всяко едно безплатно, както му се полага.   В края на писмото г-жа Конакчиева призовава да бъде изработена законодателна рамка за държавната образователна политика зад граница, съобразена с опита на други европейски страни.

Боливуд докарва индийски туристи у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315454

Друга подходяща комбинация са туристически пакети, които включват посещение на България и Австрия, защото самолетните връзки между двете страни са удобни, а за посещението им е нужна една виза.  Груповите посещения на индийски туристи у нас през тази и миналата година показват интереса им към обиколни турове в големите български градове Друга подходяща комбинация са туристически пакети, които включват посещение на България и Австрия, защото самолетните връзки между двете страни са удобни, а за посещението им е нужна една виза. Груповите посещения на индийски туристи у нас през тази и миналата година показват интереса им към обиколни турове в големите български градове

Министър Митов призова Русия да освободи отвлечен естонски офицер

http://offnews.bg/news/n_1/n_390424.html

Българският външен министър Даниел Митов призовава Русия незабавно да освободи отвлечен на 5 септември офицер от естонските служби за сигурност Естон Кохвер. Това стана ясно от изявление на самия министър на вътрешните работи. Кохвер е бил пленен на границата между Естония и Русия от въоръжени руснаци. Според правителството на Естония те са го завели в Русия, като са използвали сила и са го заплашвали с оръжие. Отвлеченият офицер се е занимавал с разследване на контрабанда по следи, водещи от територията на Русия в Естония, а след това обратно на територията на Русия. Според Русия обаче Кохвер е шпионирал страната им. Той е бил отведен от руснаците в Москва, където е задържан под стража за два месеца. Той е обвинен в шпионаж и ако бъде осъден може да получи от 10 до 20 години лишаване от свобода, съобщава Интерфакс. Ето какво точно се посочва в изявлението на министър Даниел Митов: "Силно сме обезпокоени във връзка с отвлечения на естонска територия на 5 септември 2014 г. от руските служби за сигурност естонски полицейски служител г-н Естон Кохвер. Инцидентът представлява сериозно нарушение на международното право от страна на Руската федерация. Призоваваме Руската федерация за незабавно освобождаване на г-н Кохвер и осигуряване неговото завръщане в Естония".

Винкел сряза ръката на работник в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4316035

38-годишен работник сряза ръката си по време на работа, предаде struma.bg. Мъжът се подхлъзнал и паднал върху винкел.  Засегнато е и сухожилие, раната е дълбока. Веднага му е оказана хирургическа помощ. Настанен е в отделението по ортопедия на МБАЛ - 38-годишен работник сряза ръката си по време на работа, предаде struma.bg. Мъжът се подхлъзнал и паднал върху винкел. Засегнато е и сухожилие, раната е дълбока. Веднага му е оказана хирургическа помощ. Настанен е в отделението по ортопедия на МБАЛ -

ЕП призова да се спрат планираните споразумения с Русия в енергийния сектор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4316025

Европейският парламент (ЕП) приветства признаците на надеждата в усилията за постигане на мир в Украйна и споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, но изрази притеснения относно действителните намерения на Русия в контекста на необявената „хибридна война“.
С резолюция, приета днес, ЕП настоятелно призова ЕС да се противопостави на Русия и Европейският парламент (ЕП) приветства признаците на надеждата в усилията за постигане на мир в Украйна и споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, но изрази притеснения относно действителните намерения на Русия в контекста на необявената „хибридна война“. С резолюция, приета днес, ЕП настоятелно призова ЕС да се противопостави на Русия и

Европарламентът призова да се спрат планираните споразумения с Русия в енергийния сектор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4316037

Европейският парламент (ЕП) приветства признаците на надеждата в усилията за постигане на мир в Украйна и споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, но изрази притеснения относно действителните намерения на Русия в контекста на необявената „хибридна война“.
С резолюция, приета днес, ЕП настоятелно призова ЕС да се противопостави на Русия и Европейският парламент (ЕП) приветства признаците на надеждата в усилията за постигане на мир в Украйна и споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, но изрази притеснения относно действителните намерения на Русия в контекста на необявената „хибридна война“. С резолюция, приета днес, ЕП настоятелно призова ЕС да се противопостави на Русия и

Джипитата поискаха увеличаване на средствата

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/dzhipitata-poiskaha-uvelichavane-na-sredstvata-6022723

Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас предлага парите за джипитата да се повишат до 8% от общия бюджет за здравноосигурителни плащания на НЗОК

Кандидат-депутат на Реформаторите с агентурно минало се оттегли от листите

http://www.cross.bg/blok-reformatorskiya-mateev-1430936.html

/КРОСС/ Последният в листата на Реформаторския блок в Разградския избирателен район Владимир Матеев се отказва от мястото си в листата, след като вчера бе оповестено агентурното му минало. Мястото на Матеев ще бъде заличено. Припомняме, че вчера Комисията по досиетата обяви имената на близо сто кандидат-депутати, които са сътрудничили на репресивния апарат на бившия комунистически режим. Проверката е установила, че той е работил в Шести отдел за борба с идеологическите диверсии и противодържавните прояви като агент с псевдоним Филип."За нас от Реформаторския блок категорично е недопустимо агент от бившата ДС да бъде част от листите ни", заявиха от Реформаторския блок.

Бившият хотел на Ванко 1 става сграда на община Пловдив

http://frognews.bg/news_76507/

Бившият хотел на Ванко 1 става административна сграда на община Пловдив. Това обяви градоначалникът Иван Тотев, цитиран от Дарик. Кухата статуя на Христос от гипсокартон ще бъде премахната и на нейно място ще се издигат надписи и пилони със знамената на Пловдив и на Европа.

Плевнелиев и Щонов на газови преговори в Баку

http://www.mediapool.bg/plevneliev-i-shtonov-na-gazovi-pregovori-v-baku-news225006.html

Осигуряване на газови доставки, алтернативни на руските, и съвместни газови проекти ще обсъждат в Баку президентът Росен Плевнелиев и служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, които заминават в петък за азерската столица, за да участват в церемонията по първата копка на Южния газов коридор на следващия ден. За утре е насрочена среща на четири очи между Плевнелиев и с азерския му колега Илхам Алиев, а след това ще има разговори между делегацията на България и домакините, съобщиха от прессекретариата на Президентството. Ще бъдат обсъдени ключовите въпроси за осигуряване диверсификацията на газовите доставки за България, региона на Югоизточна Европа и ЕС, както и реализацията на съвместни газови проекти. В събота ще се открие строежът на Южния газов коридор и в церемонията ще се включат представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора. Южния газов коридор има за цел да осигури доставките на азерски газ от каспийското находище "Шах Дениз ІІ" през Турция и Гърция за Западна Европа, а българският доставчик "Булгаргаз" вече има договор да получаване на 1 млрд. куб. м газ от това находище от 2019 г. Това може да стане през бъдещата газова връзка с Гърция, която от своя страна ще се захранва от Трансадриатическия газопровод ТАП, минаващ през Гърция и Албания до Италия. Другата възможност е през подготвяната българо-турска газова връзка, която пък да е продължение на Трансанадолския газопровод ТАНАП, който ще се реализира през Турция от двама от акционерите в "Шах Дениз ІІ". От Президентството посочват, че Южният газов коридор ще създаде конкуренция между различните източници и доставчици на природен газ за България. По този начин ще се постигне и реалната либерализация на газовия пазар и ще се стимулира договарянето на по-конкурентни цени за българските потребители.

Борисов се похвали с благодарствено писмо, а то излезе фалшиво

http://www.bnews.bg/article-116754

Бойко Борисов в ранния следобед в четвъртък публикува трогателно писмо от своя симпатизантка в с. Ново Паничарево. Читатели обаче сигнализираха, че в избирателните списъци на общината човек с такова име не съществува.

Младо семейство загина в катастрофа с товарен автомобил

http://www.vesti.bg/novini/mlado-semejstvo-zagina-v-katastrofa-s-tovaren-avtomobil-6022725

Младо семейство е загинало при тежък пътен инцидент, станал по-рано през деня по пътя град Главиница – село Сокол.

София Лорен отбелязва 80-ия си рожден ден с книга с мемоари

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/18/2383360_sofiia_loren_otbeliazva_80-iia_si_rojden_den_s_kniga_s/?ref=rss


Една от италианските кино икони София Лорен навършва 80 години тази събота, 20 септември и ще отбележи юбилея си с книга с мемоари, разкриващи нейния път от бедността към богатството, съобщи "Ройтерс".

За книгата от 300 страници със заглавие "Вчера, днес и утре - моят живот" Лорен се потапя в нещо, което сама нарича свой "камион от спомени", за да търси стари снимки, писма и бележки от хора като Кари Грант, Одри Хепбърн и Ричард Бъртън, както и нейната италианска сродна душа Марчело...

ЕС трябва да използва всички средства за спиране на убийствата от "Ислямска държава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=264586

Убийствата на журналистите Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф, както и на хуманитария работник Дейвид Хейнс, от т.нар. "Ислямска държава" (ИД) бяха категорично осъдени от Европейския парламент в резолюция, гласувана в четвъртък.

388 служители ще бъдат командировани зад граница за изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4316028

Общо 388 служители ще бъдат командировани зад граница, като 162 от тях са кадри на МВнР. Останалите са част от държавна администрация – служители на други министерства, на Министерския съвет и президентската администрация
„Квотата на министъра на външните работи е покрита, като се стараем това да става по най-икономичния начин“, Общо 388 служители ще бъдат командировани зад граница, като 162 от тях са кадри на МВнР. Останалите са част от държавна администрация – служители на други министерства, на Министерския съвет и президентската администрация „Квотата на министъра на външните работи е покрита, като се стараем това да става по най-икономичния начин“,

Ленин Симеонов: Никой не е пострадал от това, че като войник съм бил на отчет в ДС

http://www.cross.bg/lenin-simeonov-otchet-1430935.html

/КРОСС/ Преди ден Комисията по досиетата публикува резултатите от проверката за принадлежност и съпричастност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните управления на БНА. Сред обявените попадна и кандидатът за народен представител от Пернишкия избирателен район, четвърти в листата, Ленин Александров Симеонов. Той стана обект на медиен интерес, включително и заради малкото си име. Репортер от национална телевизия даже си позволил „шеговития" въпрос дали с това име е работил в полза на СССР.Истината за сътрудничеството на Ленин Симеонов е много прозаична. Бил е заведен на отчет като агент на ВКР през 1969 година. Тогава е бил срочнослужещ войник в поделение на ВВС в с. Чешнигирово, Пловдивско. Поводът да го причислят към агентите е било разследване на кражба на оръжие и боеприпаси.„Тогава бяха такива години, като ти предложат не можеш да откажеш", казва Ленин Симеонов. След като се е уволнил от казармата не са го търсили за нищо от социалистическите служби за сигурност.„Защо се казвам Ленин", питаха ме журналисти. Пак отговарям, такива бяха времената, аз съм от Пернишко, роден съм 1949 година. Доста деца тогава в моя край са били кръстени на комунистическите вождове. Аз не съм виновен, че се казвам така", сподели Ленин Симеонов. Той гарантира, че от дейността му като регистриран сътрудник на ДС не е имало и няма засегнати лица

Хюман Райтс Уоч: В България бият бежанците

http://frognews.bg/news_76506/

Миналия месец българската гранична полиция е принуждавала сирийци, търсещи убежище, да се върнат в Турция. Някои от тях дори са били бити, съобщи организацията „Хюман Райтс Уоч", позовавайки се на разкази на пострадали.

Изкуствените подсладители предразполагат към диабет

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/izkustvenite-podsladiteli-predrazpolagat-kym-diabet-6022721

Подсладителите променят състава на нормалните полезни бактерии в организма, сочат данните от ново изследване

Сватбата на Клуни - с малко гости, но с много лукс

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/svatbata-na-kluni-s-malko-gosti-no-s-mnogo-luks-6022722

На събитието ще има едва 60 гости, а роклята на Амал вероятно ще е дело на "Алекзандър Маккуин"

Атрактивна цена или реклама - рецепта за пробив в Индия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315293

Индия е 19-тият по големина износител и 10-ият най-голям вносител в света. Годишният ръст на БВП (7 - 10% през последните 10 години) е сред най-високите в света и е със сравнително устойчив характер. За това и Индия се причислява към „израстващите икономики". През 2007 г. ЕС и Индия започнаха преговори за сключване на Споразумение за свободна т Индия е 19-тият по големина износител и 10-ият най-голям вносител в света. Годишният ръст на БВП (7 - 10% през последните 10 години) е сред най-високите в света и е със сравнително устойчив характер. За това и Индия се причислява към „израстващите икономики". През 2007 г. ЕС и Индия започнаха преговори за сключване на Споразумение за свободна т

МВнР: 388 служители ще бъдат командировани зад граница за изборите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4316018

Общо 388 служители ще бъдат командировани зад граница, като 162 от тях са кадри на МВнР. Останалите са част от държавна администрация – служители на други министерства, на Министерския съвет и президентската администрация
„Квотата на министъра на външните работи е покрита, като се стараем това да става по най-икономичния начин“, Общо 388 служители ще бъдат командировани зад граница, като 162 от тях са кадри на МВнР. Останалите са част от държавна администрация – служители на други министерства, на Министерския съвет и президентската администрация „Квотата на министъра на външните работи е покрита, като се стараем това да става по най-икономичния начин“,

АБВ-Перник откри кампанията си сред хората

http://www.cross.bg/pernik-listata-ostanalite-1430932.html

Перник /КРОСС/ Кандидат-депутатите от листата на АБВ откриха официално предизборната си кампания в Перник с предизборно шествие по улица „Търговска". Дефилето тръгна от Съдебната палата с трибагреника и под звуците на гайдата на Венцислав Андонов. Вместо да се качат на сцена и да държат политически речи, от АБВ избраха да направят кампанията си на най-оживената пернишка улица сред хората. На няколко места по „Търговска" шествието спираше, за да аплодира кръшната ръченица на млади момичета и класическо дуо на двама млади музиканти. Към уникалните изпълнения на улицата се включиха още оперният певец Павлин Базовски и Духовият оркестър. Специален поздрав към водача на листата и останалите кандидати отправи и певчески състав от Дивотино. „Ние искаме да покажем третия път, по който да изправим на крака българската държава. От това се нуждае всеки един гражданин на страната, за да се чувства сигурен, защитен и да живее нормално. За да се случи това, е нужно да се извърви един път до оставащите няколко дни до 5-ти октомври, в който да убедим, че листата на АБВ в Перник е най-добрата. Тези хора не са редени от някакви партийни централи, тези хора ги подредихте самите вие", каза водачът на листата Росица Янакиева. Тя лично представи пред перничани останалите кандидати от региона за следващия парламент. На втора позиция е юристът Лъчезар Никифоров

Кораби от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО на посещение в пристанище Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264590

От 19 до 22 септември 2014 година на рутинна неофициална визита в пристанище Варна ще бъдат канадският военен кораб „Торонто” (HMCS Toronto) с командир капитан II ранг Джейсън Армстронг (CDR Jason Armstrong) и испанският военен кораб „Алмиранте Хуан де Борбон” (ESPS Almirante Juan de Borbón) с командир капитан II ранг Фернандо Росети (CDR Fernando Rosety).

Износът за Индия с 45,6% ръст

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315481

От януари до май експортът към тази дестинация възлиза на 21,7 млн. долара. През същия период на миналата година той е бил в размер на 14,9 млн. долара.  Вносът на индийски стоки у нас обаче е значително по-висок. През първите 5 месеца на тази година той е в размер на 59,4 млн. долара, спрямо 64,7 млн. долара през същия период на 2013 г.
От януари до май експортът към тази дестинация възлиза на 21,7 млн. долара. През същия период на миналата година той е бил в размер на 14,9 млн. долара. Вносът на индийски стоки у нас обаче е значително по-висок. През първите 5 месеца на тази година той е в размер на 59,4 млн. долара, спрямо 64,7 млн. долара през същия период на 2013 г.

Изборите в чужбина ще струват с близо 700 хил. лв. повече от предвиденото

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/18/2383424_izborite_v_chujbina_shte_struvat_s_blizo_700_hil_lv/?ref=rss


Според изчисленията на Министерството на външните работи организирането на изборите зад граница ще струва 1.876 млн. лв., съобщиха от ведомството на пресконференция днес. Сумата е с 676 хил. лв. повече от заложеното в план-сметката за парламентарния вот.

Преди около месец от ведомството предупредиха, че предвидените 1.2 млн. лв. няма да стигнат, и изчислиха, че ще са нужни още поне 300 хил. лв. Днес главният секретар на външното министерство Веселин Вълчев уточни, че тогава разчетът...

Прокуратурата официално поиска от Сърбия екстрадицията на Василев

http://politics.actualno.com/Prokuraturata-oficialno-poiska-ot-Syrbija-ekstradicijata-na-Vasilev-news_50676.html

Българската прокуратурата е изпратила на сръбските власти молба за екстрадиция по отношение на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Това съобщават от пресцен...

Франция няма да праща войници в Ирак

http://europe.actualno.com/Francija-njama-da-prashta-vojnici-v-Irak---news_50680.html

Франция ще се бори срещу "Ислямска държава", но без да изпраща войници в Ирак. Това заяви френският президент Франсоа Оланд на пресконференция в Елеисейския дворец, предаде ИТАР-ТАСС, цитира...

Тайният "План Б" на Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/18/2383457_tainiiat_plan_b_na_varna/?ref=rss


Месеци наред преди окончателния избор на журито, с който на 5 септември т.г. Пловдив бе номиниран за Европейска столица на културата през 2019г., Варна пазеше дълбока тайна - т.нар. "bid book" (от англ. - книга, съдържаща описание на оферта/предложение).

Става дума за финалния документ с описанията на всички дейности и инфраструктурни проекти, които градът смяташе да реализира до 2019г. в случай, че бъде излъчен за победител в конкурса.



След провала на...

8-годишният Евън, който печели по 1,3 млн. долара от реклама в YouTube (видео)

http://econ.bg/Новини/8-годишният-Евън-който-печели-по-1-3-млн-долара-от-реклама-в-YouTube-видео-_l.a_i.568068_at.1.html

С какво си мечтаехте да се занимавате, когато бяхте на 8 години? Със сигурност сте си представяли нещо по-малко впечатляващо, от това, с което се...

Мъж и жена загинаха при катастрофа край Силистра

http://frognews.bg/news_76505/

Мъж и жена, които скоро станали семейство, загинали при зверска катастрофа. Тя станала тази сутрин около 10 часа на пътя между град Главиница и село Сокол, силистренско.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване