Февруарците от „Защита” отново готвят протести срещу цената на тока

http://www.moreto.net/novini.php?n=264569

Националният синдикат „Защита" ще посрещне новото правителство с протести срещу увеличаването на цената на тока. Красимир Митов, председател на Национален синдикат „Защита", се върна година и половина назад, към февруарските протести, в които са взели участие.

Заплатите на миньорите в "Черно море" се бавели и заради слаб мениджмънт

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/09/18/2383287_zaplatite_na_minyorite_v_cherno_more_se_baveli_i/?ref=rss


Не само затрудненията на държавната Национална електрическа компания (НЕК), но и слабият мениджмънт в частните "Топлофикация - Сливен" и мини "Черно море" са причина за забавянето на заплатите на миньорите, е мнението на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов. 

Днес миньорите останаха под земята в знак на протест за забавени от два месеца заплати. Работодателят се позовава на дълг към мината от "Топлофикация" Сливен, която на свой ред има несъбрано вземане от държавната...

Улесняват изискванията при доказване на изгубените от Син език животни

http://www.cross.bg/zhivotni-ezik-zemedelie-1430895.html

/КРОСС/ Улесняват изискванията за доказване броя на починалите животни от епидемия Син език - за това се договориха изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов и зам. изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Живко Живков.  В помощ на земеделските производители, които декларират форсмажорно обстоятелство за изгубени глави добитък в стадата, Агенцията ще предоставя на фермерите, а при нужда и на Фонда Акт за обезщетение на умрели или убити животни по образец. Документът се издава съгласно Закона за хуманно отношение към животните. В него са вписани всички необходими реквизити, с които стопанинът може да докаже щетите за фермата си. В Акта са записани трите имена на земеделския стопанин, животновъдния обект с ветеринарен регистрационен номер, ушната марка на засегнатото животно, както и данни от каква болест е умряло. За стопаните, които вече са подали заявление за броя починали животни, Агенцията по безопасност на храните ще предостави Акта по служебен път на ДФ „Земеделие". На 2 октомври 2014 г. изтича крайният срок, в който земеделските производители могат да заявят загубените животни, като форсмажорно обстоятелство в следствие на болестта Син език. Това се отнася за кандидатите по линия на Директните плащания за Кампания 2014, които са декларирали животни за подпомагане по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане

Kindle Fire HDX 8.9 – хвърля ръкавица на iPad Air

http://www.cross.bg/fire-kindle-ipad-1430896.html

/КРОСС/ Гигантът в онлайн търговията Amazon започна да приема предварителни поръчки за флагмана си при таблетите - модела Kindle Fire HDX 8.9, който по думите на компанията е по-добър от епълския iPad Air.Моделът стъпва на четириядрен процесор Snapdragon 805 (MSM8084) с тактова честота 2,5GHz и графичен ускорител Adreno 420, допълнени с 2GB оперативна памет.Kindle Fire HDX 8.9 предоставя 8,9-инчов екран с резолюция 2560х1600 пиксела, яркост 400 кд/м2 и 100% покритие на цветовото пространство sRGB. За сравнение, iPad Air има 9,7-инчов екран, което прави аналогиите между двете устройства не съвсем коректни.Екранът на Kindle Fire HDX 8.9 има плътност на пикселите 339 ppi, като по този показател превъзхожда iPad Air с неговите 264 ppi (2048х1536 пиксела). Таблетът на Amazon е и по-лек с 20% - 375 грама спрямо 469 г. Аудиосистемата на Kindle Fire HDX 8.9 пък е по-мощна от тази на iPad Air.Kindle Fire HDX 8.9 е оборудван с 8-мегапикселова основна камера с електронна система за стабилизация на изображението и светкавица, както и с предна HD камера с възможност за запис на 720р видео. Налични са още приемник GPS, акселерометър, жироскоп и датчик за осветеност.Таблетът включва безжичен модул Wi-Fi с поддръжка на MIMO и стандарт 802.11ac. Някои от моделите ще се предлагат с LTE модули за работа в мрежи от четвърто поколение.Kindle Fire HDX 8.9 идва с предварително инсталирана операционна система Fire OS 4 Sangria, която се базира на Android

Lamb ще свирят в България през март

http://www.mediapool.bg/lamb-shte-sviryat-v-bulgaria-prez-mart-news224992.html

Английското трип хоп дуо Lamb ще изнесе концерт в България през март догодина, съобщиха организаторите от "EventEase". На 8 март те ще представят новия си албум "Backspace Unwind" "София лайв клуб". Анди Барлоу и Лу Роудс са двамата музиканти от дуото. Музиката им e повлияна от трип хоп, хип хоп, дръм енд бейс и джаз. Имат изнесени 33 концерта пред стотици хиляди фенове в над 29 държави. "Backspace Unwind" е шестият им студиен албум. Той ще излезе на 13 октомври тази година, като ще включва 10 записа. Билетите са вече в продажба на промоционална цена от 30-33 лв.

Лиляна Павлова ще посети община Чирпан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4315441

Водачът на листата на ГЕРБ в 27-ми МИР Стара Загора Лиляна Павлова ще посети на 19 септември /петък/ община Чирпан, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
  По време на предизборната си обиколка в региона тя ще се срещне със симпатизанти и активисти на партията. Павлова ще посети в 10:00 ч. градския пазар и традиционния есенен панаир в Чирпан. Водачът на листата на ГЕРБ в 27-ми МИР Стара Загора Лиляна Павлова ще посети на 19 септември /петък/ община Чирпан, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. По време на предизборната си обиколка в региона тя ще се срещне със симпатизанти и активисти на партията. Павлова ще посети в 10:00 ч. градския пазар и традиционния есенен панаир в Чирпан.

Д-р Ангелова: Личните лекари са работодатели на специалистите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4315305

"Необходима е промяна в модела на доболничната помощ. Пациентите не могат да стигнат до специалистите без да получат направление от личните лекари. Какво излиза? Че личните лекари са работодатели на специалистите". Това каза д-р София Ангелова, дм, специалист по белодробни болести, на дискусията на в. "24 часа" с медиците, включени в книгата...

Трима загинаха при наводнение в къмпинг във Франция

http://offnews.bg/news/n_1/n_390233.html

Трима души са загинали, а други двама са в неизвестност след наводнение в къмпинг в Южна Франция, съобщи Би Би Си. Мъж и две жени са загинали през изминалата нощ в департамент Еро при преливането на река заради проливните дъждове в региона. Реката е отнесла автомобили и каравани в къмпинга. Други две жени са в неизвестност. 76-годишна жена се удави в департамент Авейрон, след като падна от мост по време на силна буря. Спасители са помогнали на хиляди хора в департаментите Еро и Гард, като на места се е наложило жителите да бъдат евакуирани. Много пътища в трите департамента са наводнени, а около 6500 домакинства останаха без ток. От вчера в департаментите Авейрон, Еро и Гард е обявен оранжев код заради силните валежи. Очаква се пороите да продължат поне до петък.

Допълнителни вагони за 122 влака през празничните дни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VJWBouWDitU/

„Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на 122 влака, които пътуват по основните направления в страната. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Деня на Независимостта на България.

През периода от 19 до 23 септември включително, националният железопътен превозвач ще предостави над 9 000 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната. С увеличени състави през празничните дни ще се движат общо 18 бързи влака със задължителна резервация и 104 бързи влака.

„Холдинг БДЖ” ЕАД напомня на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват от 10% до 30 % намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството.

 

 

 

Лиляна Павлова ще посети община Чирпан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315451

Водачът на листата на ГЕРБ в 27-ми МИР Стара Загора Лиляна Павлова ще посети на 19 септември /петък/ община Чирпан, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
  По време на предизборната си обиколка в региона тя ще се срещне със симпатизанти и активисти на партията. Павлова ще посети в 10:00 ч. градския пазар и традиционния есенен панаир в Чирпан. Водачът на листата на ГЕРБ в 27-ми МИР Стара Загора Лиляна Павлова ще посети на 19 септември /петък/ община Чирпан, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. По време на предизборната си обиколка в региона тя ще се срещне със симпатизанти и активисти на партията. Павлова ще посети в 10:00 ч. градския пазар и традиционния есенен панаир в Чирпан.

Путин заплашил, че може да стигне до Рига и Варшава

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/putin-zaplashil-che-mozhe-da-stigne-do-riga-i-varshava-6022699

Това станало в разговор с украинския му колега Петро Порошенко, пише германският в. „Зюддойче цайтунг“

ДФЗ приема заявления за компенсации на засегнатите от руското ембарго за необрана и изтеглена от пазара продукция

http://www.cross.bg/pazara-nebrane-merkite-1430893.html

/КРОСС/ Земеделските производители, които са одобрени за участие в извънредната схема за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци, ще получат обезщетения както за необрана, така и за изтеглена от пазара продукция. В областните дирекции на ДФ „Земеделие" се приемат искания за прилагане на мерките „изтегляне от пазара" и „небране". Такива искания могат да подават само производителите, които са получили потвърждения от Министерството на земеделието и храните на заявеното намерение за участие в мерките. Заявленията се подаваха в общинските земеделски служби от 1 до 5 септември 2014 г. Исканията за прилагане на мерките „изтегляне от пазара" и „небране" се подават по адрес на регистрация на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица. При попълване на искането за прилагане на „изтегляне от пазара" се вписват мястото и датата, на които заявените количества плодове и зеленчуци ще бъдат готови за претегляне. Описват се и организациите, на които ще бъде предоставена продукцията. Плодовете и зеленчуците по тази мярка могат да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Продукцията може да се използва и като храна за животни

Протестът в "Напоителни системи" продължава въпреки отпуснатите 4.5 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/protestat-v-napoitelni-sistemi-prodalzhava-vapreki-otpusnatite-45-mln-lv-news224991.html

Около 300 работници от над 1800 служители на "Напоителни системи" излязоха на протест в четвъртък, въпреки че ден след като правителството отпусна поредния транш от 4.5 млн. лв. на фалиралото държавно дружество за изплащане на заплати.   Работниците настояват да получат забавените от юни заплати и да се осигурят средства за дейността на държавното дружество.   Протестиращите се събраха пред храм-паметника "Св. Александър Невски" и надуха свирки и сирени. Те са облечени в лилави и сини жилетки с надпис КНСБ и КТ "Подкрепа".   "Напоителни системи - равно на глад и мизерия", "Няма да търпим повече бедност и унижение", "За бедствия и аварии - 70 милиона лева, за превенцията - нула", "Без нас наводненията ще са повече, а държавата нехае", "Господа министри, вие снощи вечеряхте, нали?" - бяха част от плакатите, които носеха.   Премиерът при протестиращите   Служебният премиер Георги Близнашки отиде при недоволните и им каза: "С цялото си сърце съм с вас". Според него исканията на протестиращите са "основателни" и "несправедливи".   Премиерът увери служителите, че правителството има най-добро желание да търси решение в дългосрочен план на проблемите в дружеството, които са от няколко години насам.   "Необходимо е трайно решение за стабилизиране на "Напоителни системи". Не може такава система да бъде оставена в подобно състояние, особено след наводненията в страната", каза Близнашки. Той допълни, че за съжаление бюджетът не беше актуализиран от предишното Народно събрание и помоли работниците да проявят разбиране.   "Протестираме, защото не са ни изплатени заплатите от юни. Забавят се заплатите, които иначе са много малки и не ги изплащат навреме. Надяваме се, че ще ни отпуснат и някакви пари за отводняването и напояването", каза един от протестиращите.   Друг допълни, че няма никаква стабилност в "Напоителни системи" и съоръженията не се поддържат.   "Не е нормално в тази държава да ходя на работа вече шест месеца и да не си получавам заплатата. Условията на труд също не отговарят на изискванията, защото нямаме пари да поддържаме и за работно облекло", каза трети недоволен.   Гаранции за заплати   Протестиращите ще внесат в Министерския съвет декларация с искане за спешни решения за държавното дружество. Настояват за изплащане на дължимите работни заплати в пълен размер до края на септември, отпускане над 19 млн. лв. за погасяване на стари задължения на дружеството, както и на още 15 млн. лв. за превенция от наводнения.   Отпуснатата сума е пет пъти по-малка от исканите 19 млн. лв., но е учудващо решението на кабинета, заради финансова инжекция от 15 млн. лв. в "Напоителни системи" в края на март, които трябваше да стигнат до края на годината.

Търси се алтернатива на тунела в Кресненското дефиле

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e981bea/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Ctyrsi0Ese0Ealternativa0Ena0Etunela0Ev0Ekresnenskoto0Edefile0H180A2960C/story01.htm

Нов вариант на магистрала „Струма” в района ще означава и нова процедура за ОВОС, предупреди вицепремиерът Екатерина Захариева


Националите дръпнаха с 26 места в ранглиста на ФИФА

http://www.cross.bg/fifa-ranglista-mesta-1430894.html

/КРОСС/ Българският национален отбор по футбол отбеляза рекорден прогрес в ранглиста на ФИФА. Момчетата на Любослав Пенев дръпнаха с 26 места в класацията, заемайки 46-о място.В началото на септември „трикольорите" стартираха успешно в квалификациите за Европейското през 2016 година, налагайки се над Азербайджан в Баку с 2:1. Водач в ранглистата остава отборът на Германия, следван от Аржентина, Колумбия, Холандия, Белгия, Бразилия, Уругвай, Испания, Франция и Швейцария.

Кабинетът тества мерки срещу газова криза, за да не стане "студено и страшно"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/09/18/2383266_kabinetut_testva_merki_sreshtu_gazova_kriza_za_da_ne/?ref=rss


Вносът на газ от Гърция, преминаването на топлофикациите от природен газ на мазут и запълване на газохранилището в Чирен са най-реалистични мерки за намаляване на ефектите от евентуално спиране на газовите доставки от Русия, набелязани от кризисния щаб. В по-малка степен ще се разчита на местния добив, който имал технически проблеми. 

Това се разбра от думите на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, цитиран от БТА. 

Служебното правителство трябва да набележи...

30-тина домакинства от пострадалите в Аспарухово се завръщат по домовете си до зимата

http://www.moreto.net/novini.php?n=264567

Около 30 домакинства, пострадали от наводнението в Аспарухово, се очаква да се завърнат по домовете си още преди зимния сезон. Това каза за Moreto.net кметът на района Йордан Николов. Единайсет са адресите, за които има издадени предписания за ремонти и укрепителни дейности заради частични нарушения сградите там.

Цветан Василев обмисля варианта да иска политическо убежище

http://offnews.bg/news/n_1/n_390227.html

Банкерът Цветан Василев обмисля варианта да иска политическо убежище в Сърбия.  Това съобщава БНР като се позовава на думи на Василев, който днес се яви в полицейското управление, където трябва да се подписва всеки ден в изпълнение на наложената му мярка "подписка".  "Върху мен се оказва огромен политически натиск", казал Василев пред репортер на БНР. Банкерът обяснил, че е обмислял варианта за политическо убежище в Сърбия, но все още не е решил как да постъпи. Той потвърди, че процедурата по екстрадирането му официално е започнала и ще изчака да мине законовият срок, който е 40 дни.  Ако бъде екстрадиран от сръбските власти, банкерът Цветан Василев ще бъде задържан за 72 часа в ареста, стана ясно днес след заседание на Апелативния съд в София.  Пред журналисти българският адвокат на банкера Константин Симеонов каза, че не поддържа връзка с него и не знае към момента какво прави клиентът му.  „Не знам какво прави. Той е пълнолетен гражданин и би трябвало сам да си носи отговорността за нещата, които прави. Аз се занимавам с наказателното му дело и нямам намерение да му готвя, или нося закуска”, обясни пред журналисти Симеонов. По думите му комуникацията с клиента му е затруднена, защото има съмнения, че телефоните им се подслушват. Адвокатът обясни още, че нужните документи за екстрадирането на Василев все още не са предоставени на сръбските власти. По думите му, въпреки това, процедурата вече е задействана.  Днес стана ясно още, че от две седмици има сериозна заплаха за живота на Василев. Симеонов намекна, че информацията е оперативна. Въпреки заплахата обаче, Василев не се движи с охрана, а адвокатите му не са подавали жалба до полицията. От думите на адвоката днес стана ясно още, че днешното съдебно решение, което е окончателно, сериозно ще се отрази на поведението на клиента му по процедурата за екстрадиране. Симеонов припомни, че готовността на банкера да дойде доброволно в България е обвързана именно със сваляне на 72-часовото му задържане, защото Василев имал друга работа - оздравяването на КТБ.

"Ислямска държава" напредва в Северна Сирия

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-napredva-v-severna-siriya-news224990.html

Сирийски кюрдски бойци поискаха военна помощ от други кюрдски партии в региона, за да отблъснат бойците на "Ислямска държава" в Северна Сирия край турската граница, съобщиха световните агенции. Екстремисти от "Ислямска държава" превзеха 16 турски селища западно от град Айн ал Араб, с преобладаващо кюрдско население, напредвайки бързо в районите близо до турската граница. Селищата са били завзети при започналото вчера настъпление на джихадистите, съобщава ръководителят на Сирийския център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ) Рами Абдел Рахман. Окалан Исо, заместник командир на кюрдските сили в Айн ал Араб, заяви пред Ройтерс, че кюрдите искат подкрепа от други групи, включително Кюрдската работническа партия, за да отблъснат настъплението на "Ислямска държава". При нападението си "Ислямска държава" използва тежки оръжия, включително танкове, съобщи той. Превзетите села обграждат Айн ал Араб. Ако джихадистите превземат града, те ще изложат на заплаха кюрдските райони в Североизточна Сирия. В същото време телевизия "Ал Арабия" съобщи, че бойците от "Ислямска държава" (ИД) вече са напуснали базите в Сирия, които бойната авиация на САЩ се кани да удари. Ислямистите се прегрупират и се местят на нови позиции. Телевизията се позовава на източник от опозиционна групировка, действаща наред с други подобни в сирийската провинция Дейр аз Зур, контролирана главно от екстремистите.

Подпочвени води в почти всички наводнени къщи тормозят Мизия

http://pik.bg/подпочвени-води-в-почти-всички-наводнени-къщи-тормозят-мизия-news226945.html

Подпочвени води в почти всички наводнени къщи тормозят Мизия

Има поява на подпочвени води в почти всички къщи по поречието на река Скът в Мизия. Това съобщи Николай Нековски, заместник-кмет на община Мизия, информира "Фокус".

По думите му причината за това е нивото на река Скът, което се е покачило драстично през вчерашния ден. „Има разливане на реката извън коритото, но не в населените места. На този етап разливът на реката не застрашава домове на жители”, обясни още Нековски.

По думите му се е появила вода в мазетата на къщи по поречието на река Скът в Мизия. „Работят помпите от дренажната система постоянно, но не могат да успеят, защото почвата е прекалено напоена с вода и след тези дъждове няма как да попива и да поема”, каза още Николай Нековски.

Според него през днешния ден ще бъде направена проверка за леко залети къщи в село Крушовица. „Очакванията са нивото да спадне най-късно до два дни”, допълни кметът.


Ще се търси заем от ЕИБ за завършване на големи пътни проекти

http://society.actualno.com/Shte-se-tyrsi-zaem-ot-EIB-za-zavyrshvane-na-golemi-pytni-proekti-news_50647.html

Оказва се, че нуждите от развитие на пътната инфраструктура са по-големи от средствата, с които разполагаме по ОП "Транспорт". Заради това ще искаме заем от Европейската инвестиционна банка ...

КАКВО ПАДЕНИЕ! Обраха брата на Христо Ботев!

http://www.zapernik.com/krimi/kakvo-padenie-obraha-brata-na-hristo-botev_34329/

Полицаи от Карлово разследват взломна кражба от Националния музей „Христо Ботев” в Калофер, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив.

Според първоначалната информация, в сградата било проникнато за времето между 18.30 часа във вторник до 10.00 часа вчера. Крадците разбили прозореца.

От експозицията липсват сабя, орден „Св. Александър”, настолен часовник, запалка и броеница, които са принадлежали на брата на поета генерал Кирил Ботев. По случая е образувано досъдебно...

Продължава

Русия предлага тристранни преговори за газа идната седмица

http://www.vesti.bg/novini/rusiia-predlaga-tristranni-pregovori-za-gaza-idnata-sedmica-6022700

Русия предложи тристранни преговори идната седмица между Москва, Киев и ЕС за доставките на руски газ, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за австрийския вестник "Ди Пресе".

Не са само шотландците

http://www.mediapool.bg/ne-sa-samo-shotlandtsite-news224989.html

Референдумът в Шотландия може да доведе до първото ново държавно образувание вътре в ЕС. Кой още, освен шотландците, се стреми към независимост? Дойче Веле предлага кратък преглед на сепаратистките движения в Западна Европа.   Разпадането на Съветския съюз и Югославия доведоха до възникването на много нови държави в източната част на Европа. За западната половина от континента обаче изглеждаше сякаш старите национални държави са непоклатими образувания. Имаше и някои тенденции за отцепване, отчасти с военно участие, но без никакви шансове за реализация.   Референдумът в Шотландия сега променя това статукво. Лондон вече оповести готовност да уважи волята на шотландците и в краен случай да ги остави да напуснат Обединеното кралство.   Шотландия   Съюзът между Шотландия и останалата част от Обединеното кралство съществува от почти 300 години. Този съюз може да бъде разрушен, ако мнозинството от шотландците гласува с "да" на референдума за независимост. Той можеше да бъде избегнат, ако британското правителство беше предложило като трета възможност по-голяма автономия, която повечето шотландци биха приели без особено колебание.   Сега обаче сметките на Лондон могат и да не излязат: ако мнозинството шотландци гласуват за отцепване, на 24 март 2016 година независимата шотландска държава може да възкръсне.   Каталуния   Никъде другаде в Западна Европа шотландският вирус не изглежда по-заразен, отколкото в Каталуния. По време на диктатурата на Франко каталунският език е забранен.   Междувременно областта се радва на широка културна и политическа автономия със свой собствен регионален парламент. За много граждани на Каталуния обаче това не е достатъчно. Те искат своя самостоятелна държава - главно по икономически причини. Каталунците смятат, че испанската държава ограбва богатата Каталуния. От началото на икономическата криза броят на привържениците на независимостта нарасна значително. Регионалното правителство в Барселона иска да проведе референдум през ноември. За разлика от британското правителство, Мадрид не признава законността на референдума. Така конфронтацията изглежда неизбежна.   Страната на баските   При режима на Франко потискани се чувстват също и баските. Страната на баските обаче е значително по-слаба в икономическо отношение от Каталуния. Затова и само малцинство от баски националисти е войнствено настроено. Баската нелегална организиция ЕТА, която се бори за независимост, е убила над 800 души през последните 50 години.   Преди три години ЕТА официално се отказа от насилието. Нито атентатите на групировката, нито политическите преговори доближиха баските до провеждането на референдум, да не говорим за независимост. Според испанския Конституционен съд, единствено централното испанско правителство може да организира всенародни допитвания, а то е категорично против, включително по отношение на Каталуния.   Фландрия   На последните белгийски парламентарни избори партията "Нов фламандски алианс" на Барт де Вевер стана най-голямата политическа сила във Фландрия. Барт Де Вевер е убеден, че общата белгийска държава ще изчезне и иска да постигне независимост за Фландрия по пътя на преговорите.   Фламандският сепаратизъм е особен случай. Белгия се състои от холандскоговорящата Фландрия, френскоговорящата Валония (включително немскоговорящата общност) и от официално двуезичния Брюксел.   Ако Фландрия се отцепи, Белгия ще загуби над половината от населението си, както и значителен дял от икономиката си. Тоест от Белгия няма да остане много.   Най-спорният въпрос е за статута на Брюксел, където са седалищата на ЕС и НАТО. Не е ясно и какво ще стане с Валония, за която съществуват идеи за сближаване с Франция, Люксембург и дори с Германия.   Досега обаче белгийците винаги са успявали да останат едно цяло.   Падания   Североиталианското сепаратистко движение има чисто икономически мотиви. Северът - областите Ломбардия, Аоста, Пиемонт, Лигурия, Венето и Емилия Романа - създава със своята промишленост и банково дело една голяма част от италианския БВП. Много североиталианци смятат, че Средна и Южна Италия пилеят трудно спечелените от Севера пари. През 90-те години партията Северна лига искаше пълно отцепване на Падания, позовавйки се на името "pianura padana" на долината на река По.   Днес Северната лига е значително по-умерена и сега партията се бори Падания да запазва за себе си една трета от приходите си, вместо първо да ги превежда на Рим.   Южен Тирол   В Южен Тирол се съчетават политико-икономически и обществено-културни фактори. До края на Първата световна война Южен Тирол е в състава на Австро-Унгария, след това е отстъпен на Италия. След фаза на италианизиране по времето на Мусолини, Южен Тирол постепенно получава повече политическа и езикова автономия след Втората световна война.   Благосъстоятелният регион дори има право да задържа голяма част от държавните приходи за себе си. Дълго време южнотиролците изглеждаха доволни, но дълговата криза отново разпали сепаратизма. Италия е втората най-задлъжняла страна от еврозоната след Гърция. Икономиката ѝ стагнира, а южнотиролците не искат да имат нищо общо с проблемите на цяла Италия.   Все по-често се надигат гласове, които настояват за отцепване от Рим.   Корсика   Френската държава дълго се опитваше да изтласка корсиканския език от обществения живот и училищата. Франция се бореше срещу стремежите за автономия на областта. Военизирани групировки като FLNC години наред се опитваха с насилие да откъснат областта от Франция, като извършваха нападения срещу представители или символи на френската държава. Едва това лято групировката официално се отказа от насилието.   Конфликтният потенциал обаче остана. Предпазливите предложения на социалистическото правителство на Лионел Жоспен през 2000 година за повече автономия изкараха консервативната опозиция на барикадите. Консерваторите се опасяваха, че и други региони като Бретан или Елзас ще настояват за повече независимост.   Бавария   Само една малка част от баварците насериозно мислят за собствена държава. Но и днес федералната провинция Бавария официално се нарича "Свободна държава Бавария". При всички положения тя би могла да просъществува самостоятелно: Бавария е най-голямата по територия германска провинция, има повече жители от Швеция или Португалия - близо 13 милиона, представлява най-силната икономика от всички германски провинции.   Желанието за повече баварска независимост всъщност идва от финансовото изравняване между отделните федерални провинции, което компенсира донякъде разликите между богатите и бедните провинции - Бавария иска да внася по-малко в общата каса. Но и тук има сепартисти. Политикът от ХСС Вилфрид Шарнагел пледира в издадената си през 2012 година книга "Бавария може и сама" за отцепване на провинцията от федерацията.   Засега от този призив обаче не се е зародило някакво по-сериозно сепаратистко движение.

Вежди гръмна: Заплатата на шефа на БНБ е 90 000 лева, най-голямата на чиновник в страната

http://www.zapernik.com/politika/vejdi-grumna-zaplatata-na-shefa-na-bnb-e-90-000_34328/

Нека не забравяме, че в тази държава най-високата чиновническа заплата е тази на Искров. Той взима около 90 хил. лв. Това заяви скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов в сутрешния блок на bTV.

По думите му, управителят на БНБ вече е осъден морално от 500 000 български граждани.

Когато получаваш заплата от 90 000 лв., естествено, че ще правиш каквото ти казва работодателят. Заплатата на Иван Искров се плаща от данъкоплатците и е най-голямата, която се дава на...

Продължава

Кирил Домусчиев: „Лудогорец“ не е чалгаджийница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4315314

Собственикът на Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев разкри пред bTV, че от „Ливърпул“ са гледали ехидно след мача как с 6 млн. евро бюджет отборът му е в Шампионската лига. „При тях не им достигали 350 млн. евро и се чудят как да привлекат повече приходи. Аз им казах, че това се възможностите на България и нашите възможности.

Домусчиев: В "Ливърпул" се чудеха как с 6 млн. евро бюджет отборът ни е в Шампионската лига

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315341

Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев разкри пред bTV, че от „Ливърпул“ са гледали ехидно след мача как с 6 млн. евро бюджет отборът му е в Шампионската лига. „При тях не им достигали 350 млн. евро и се чудят как да привлекат повече приходи. Аз им казах, че това се възможностите на България и нашите възможности. Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев разкри пред bTV, че от „Ливърпул“ са гледали ехидно след мача как с 6 млн. евро бюджет отборът му е в Шампионската лига. „При тях не им достигали 350 млн. евро и се чудят как да привлекат повече приходи. Аз им казах, че това се възможностите на България и нашите възможности.

Мизия се възстановява бавно след потопа

http://www.moreto.net/novini.php?n=264544

Няколко месеца след потопа в Мизия града се възстановява от бедствието. Дезинфектирани са всички засегнати места в града, разпространени са дезинфектанти сред населението. Водата от чешмите вече е годна за пиене, но остават вторичните проблеми.

Констатирани са в Бургаска област огнища от азиатски тигров комар

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JByZ_4R8JpA/

На 18.09. 2014 г. в сградата на областна администрация – Бургас под председателството на Областният управител Павел Маринов се проведе редовно заседание на Областната епизоотична комисия по повод констатирани в Бургаска област огнища от азиатски тигров комар /Aedes albopictus/.

На заседанието бе представена експертната оценка на специалисти от РЗИ – Бургас, според които т. нар. „тигрови комари” не са по опасни от съществуващите местни видове комари и в никакъв случай не носят по-голям риск за здравето на хората от тях. Този извод според компетентното мнение на специалистите би следвало чрез медиите да достигне до обществеността и да успокои хората, тъй като възможността от заразяване с опасни тропически болести, поради наличието на тигрови комари у нас е нулева, защото подобно заразяване е възможно само в случаи когато въпросните тигрови комари евентуално са смукали кръв от болен /от опасните тропически трески „Чукунгуня” и „Денга”/ и след това са разнесли заразата. Каквито случаи за щастие у нас не са констатирани, според становището на експертите от отдел „Противоепидемичен контрол” при РЗИ – Бургас.

На заседанието бе взето решение да се подготви обосновано искане за увеличаване за следващата година на предвижданите финансови средства за дезинсекция, дезакаризация и дератизация т.е. за използване на повече химически препарати – биоциди, срещу разпространение на комари, кърлежи и други вредни насекоми и гризачи.

 

Огнян Минчев бесен: BTV ми спретна активно мероприятие! „Уж темата значима, пък то ... Алберт“!

http://www.zapernik.com/politika/ognyan-minchev-besen-btv-mi-spretna-aktivno-meropriyatie-uj-temata_34327/

ДПС е стратегически партньор на Анкара в най-неутралния смисъл. Затова е съвсем естествено партията да служи като мост между двете държави. Това заяви журналистът Георги Коритаров в сутрешния блок на bTV по повод срещата на лидера на ДПС Лютви Местан с турския президент Ердoган, която предизвика множество дискусии.

Политологът Огнян Минчев пък обърна внимание върху вътрешния за страната ефект от присъствието на ДПС във властта. Двамата анализатори се сблъскаха челно, а по-късно във...

Продължава

На Ли ще прекрати кариерата си, твърдят в Китай

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/18/2383257_na_li_shte_prekrati_karierata_si_tvurdiat_v_kitai/?ref=rss


Китайката На Ли ще прекрати състезателната си кариера си, твърди CCTV-5. Според спортния канал на китайската национална телевизия (CNTV) 32-годишната тенисистка ще обяви решението си на пресконференция в петък.

Причината за оттеглянето на Ли, която е най-успешният състезател в историята на азиатския тенис, е контузията в коляното, заради която не е играла от три месеца, пише CCTV-5, като се позовава на анонимен източник oт мениджърската й агенция IMG.

Последният мач на...

Депо за контрабандни цигари разбиха в Русе

http://pik.bg/депо-за-контрабандни-цигари-разбиха-в-русе-news226942.html

Депо за контрабандни цигари разбиха в Русе

Депо с голямо количество цигари без акцизен бандерол беше разкрито в Русе след извършени съвместни оперативни действия на органи на Държавна агенция „Национална сигурност” и служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване” на Митница Русе, под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Русе, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

При извършените процесуално-следствени действия в подземен гараж на жилищна сграда в центъра на Русе са открити и иззети 340 000 къса цигари от марките „Diva” и „Palladium”, както и празни кашони от цигари. Опаковките са обозначени с надпис „Duty free”. За тези марки тютюневи изделия не са регистрирани продажни цени за търговия в България.

Предотвратената щета за бюджета от неплатен акциз възлиза на 63 665 лв.
Образувано е досъдебно производство, което се води от разследващ митнически инспектор под ръководството на Районна прокуратура – Русе.

Донецк отново под обстрел, има жертви

http://www.cross.bg/donetzk-zaginali-obstrel-1430892.html

/КРОСС/ В резултат на артилерийски обстрел на Донецк в нощта срещу четвъртък, са загинали двама души, а четирима са ранени, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщението от щаба на Донецка народна република. „От страна на летището се води артилерийски обстрел на Донецк, а също на населените пунктове Октябърски и Спартак. Ударени са 9 сгради. Двама души са загинали, а четирима са ранени", съобщиха от опълчението. По информация на опълченците има 6 регистрирани случаи за нарушение на режима за прекратяване на огъня.Напомняме, че опълченците през август са блокирали подстъпите към летището на Донецк, но поради липса на едрокалибрено оръжие те не могат да освободят територията от украински части. По данни на опълчението, в период от 6 - 17 септември на територията на ДНР са загинали около 60 мирни граждани.  

Кошмарът продължава! Подпочвени води наводниха къщите в Мизия!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/koshmarut-produljava-podpochveni-vodi-navodniha-kushtite-v-miziya_34326/

Има поява на подпочвени води в почти всички къщи по поречието на река Скът в Мизия. Това съобщи за Радио “Фокус”Николай Нековски, заместник-кмет на община Мизия.

По думите му причината за това е нивото на река Скът, което се е покачило драстично през вчерашния ден. „Има разливане на реката извън коритото, но не в населените места. На този етап разливът на реката не застрашава домове на жители”, обясни още Нековски. По думите му се е появила вода в мазетата на къщи по поречието на река...

Продължава

Асен Александров, директор на столичното 51-во училище: Смартфонът в клас е за учене, а не за чатене

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4314965

Асен Александров е директор на едно от водещите училища в София. Говорим с него за проблема с използването на джиесемите в училище, модата на опасните селфита и политиката в образованието.


- Г-н Александров, ядосахте ли се, че идеята ви учениците да идват само с евтини джиесеми (до 50 лв.) на училище беше приета като тотална забрана? И п Асен Александров е директор на едно от водещите училища в София. Говорим с него за проблема с използването на джиесемите в училище, модата на опасните селфита и политиката в образованието. - Г-н Александров, ядосахте ли се, че идеята ви учениците да идват само с евтини джиесеми (до 50 лв.) на училище беше приета като тотална забрана? И п

МОН обсъжда със социални партньори и граждански организации новата ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”

http://www.cross.bg/inteligenten-rastezh-obsuzhdane-1430891.html

/КРОСС/ Министерството на образованието и науката (МОН) инициира на 19 септември 2014 г. публично обсъждане на финалната версия на новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж". Публичното обсъждане ще се проведе на 19 септември от 10 ч. в зала „Роял" на „София Хотел Балкан" (Шератон). В него ще вземат участие министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова и зам.-министър проф. Николай Денков. Инициативата има за цел да представи основните акценти на програмата след отразяването на получените от Европейската комисия коментари. За участие в публичното обсъждане са поканени ректорите на висшите училища, социалните партньори на МОН, членовете на обществения съвет към министъра на образованието и науката и всички заинтересовани страни. Предложенията и становищата по време на публичното обсъждане ще бъдат обобщени и представени на заседание на тематичната работна група, отговорна за разработването на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" в края на месец септември 2014 г. „Наука и образование за интелигентен растеж" е изцяло нова програма за програмния период 2014-2020 г. Общият й бюджет възлиза на 1,37 млрд. лв. (финансиране от ЕС и национално съфинансиране)

Ще нокаутирам Кличко, закани се Кобрата

http://news.ibox.bg/news/id_1529680177

Омръзнало му да слуша разни хора, които не го познават, а дават оценка на качествата му

Докато в България си имаме златния пръст, ето го златния Rolls-Royce на султана на Бруней

http://www.zapernik.com/hailaif/dokato-v-bulgariya-si-imame-zlatniya-prust-eto-go_34325/

В света има един човек, който е ненадминат по броя на екзотичните си автомобили. Той е "обикновен" султан, носещ името Хасанал Болкия. По-известен е обаче не със своето име, а като султана на Бруней. Той е добре познат и на автомобилните маниаци с това, че притежава най-голямата частна колекция от суперавтомобили, съобщава Fakti.bg.

По оценка на специалистите колите на султана на Бруней струват на над $4 млрд., като много от возилата са уникални. Още един рекорд, който държи Хасанал...

Продължава

Италиански сепаратисти с надежда гледат към Шотландия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/18/2383263_italianski_separatisti_s_nadejda_gledat_kum_shotlandiia/?ref=rss


Известната с антиевропейските и антиимигрантските си възгледи италианска партия Северна лига с надежда гледа събитията около референдума за независима Шотландия като на шанс "да поднови борбата" за отделяне от Италия, разказва "Файненшъл таймс".  

Нейните лидери планират големи митинги и засилване на конфронтацията с централната власт в Рим в опит да отделят богатия район Венето. Основана преди 30 години, "Северна лига" си е измислила и легенда – за някаква митична келтска държава...

Татяна Дончева: Пламен Марков е жертва на ДС, а не доносник

http://offnews.bg/news/n_1/n_390129.html

"Заставам зад Пламен Марков, защото той не е бил доносник. Убедили са го, че ще работи за сигурността на България, защитавайки интересите на страната и спорта". Това обяви лидерът на "Движение 21" (с бюлетина №1) Татяна Дончева по повод изнесения вчера списък с агентите на Държавна сигурност сред кандидат-депутатите. Футобната легенда Пламен Марков , който е водач на листата на движението в хасково, е в списъка. "За всички е ясно, че няма как преди 1989-та без разрешението на специалните служби български спортист да излезе свободно да играе в чужбина. Той е жертва на ДС-всеядността през ония години", коментира Дончева. Още в първите между Дончева и Марков, преди да бъдат наредени листите, той е споделилни с нея, че е сътрудничил на Държавна сигурност, но не се е занимавал с политически интриги. "Той не се е крил, а аз държа на хората, които са коректни към мен и колегите си. Ние изцяло следваме българското законодателство, според което нищо не трябва да остава „скрито-покрито”. Знаете, че аз съм била един от основните радетели за приемането на закона за досиетата. Аз съм „за” това да се знае кой какъв е бил и с какво се е занимавал, ако иска да влиза в политиката“, допълни лидерът на "Движение 21". Другият кандидат с досие в листите на партията - Петьо Бозуков , пети в листата на „Движение 21” в Хасково, не е информирал ръководството на партията за миналото си, поради което Дончева ще го оттегли от листата на 29-и МИР.  Пламен Марков е роден през 1957 г. в Севлиево и започва кариерата си през 1973 г. в отбора на „Раковски“ в родния си град. От 1975 г. до 1985 г. играе за ЦСКА. Футболист е и на френските „Мец“ (1985 – 1987 г.) и „Гренобъл“ (1987 – 1990 г.). Първият му мач за националния отбор на България е през 1978 г. срещу Аржентина, а последният – през 1986 г. отново срещу същия съперник на Световното първенство в Мексико. Марков е ръководил отборите на ЦСКА, „Янтра“-Габрово, „Раковски“ и „Видима-Раковски“-Севлиево. Като треньор на националния отбор класира България на Европейското през 2004 г. в Португалия, но подава оставка след три загуби от три мача на първенството. От януари до декември 2008 г. отново е начело на националния отбор.

Видео: В Сърбия започва разчистването след наводненията

http://www.dnevnik.bg/video/sviat/2014/09/18/2383232_video_v_surbiia_zapochva_razchistvaneto_sled/?ref=rss




Жителите на засегнатите от наводнения райони в Сърбия започнаха акциите по разчистване, съобщи агенция "Ройтерс". При бедствието загина един човек, а трима са в неизвестност.

Хората опитват спасят от унищожение каквото могат. Сръбското правителство обяви извънредно положение в три общини в източната част на страната, след като няколко дни там валяха проливни дъждове.

"Вижте тази къща, кола, пет трактора, ремаркета. Всичко беше отнесено към Дунава. Никой не...

ББЦ вкарва със закон български фирми в обществените поръчки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4315299

"България без цензура" ще защити със закон българските производители. Партията ще внесе в следващото Народно събрание законопроект за забрана на фирми извън ЕС да участват в обществени поръчки и търгове, които се реализират в български и европейски пари. Това обяви лидерът на формацията Николай Бареков на съвместна пресконференция със Съюз

ББЦ вкарва със закон български фирми в обществените поръчки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315310

"България без цензура" ще защити със закон българските производители. Партията ще внесе в следващото Народно събрание законопроект за забрана на фирми извън ЕС да участват в обществени поръчки и търгове, които се реализират в български и европейски пари. Това обяви лидерът на формацията Николай Бареков на съвместна пресконференция със Съюз "България без цензура" ще защити със закон българските производители. Партията ще внесе в следващото Народно събрание законопроект за забрана на фирми извън ЕС да участват в обществени поръчки и търгове, които се реализират в български и европейски пари. Това обяви лидерът на формацията Николай Бареков на съвместна пресконференция със Съюз

Лили Иванова се снима с Гунди в първия български рекламен тв клип за оранжада

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4315306

Три звезди-примата на българската естрада Лили Иванова, легендата на “Левски” Георги Аспарухов-Гунди и неповторимият актьор Георги Парцалев, са герои в първия български телевизионен рекламен клип.
Само “Тексим” ни разхлажда, само “Тексим” против жажда...
Така пее като съвсем млада Лили Иванова, а край нея Гунди и Парцалев пият  оранжада. Три звезди-примата на българската естрада Лили Иванова, легендата на “Левски” Георги Аспарухов-Гунди и неповторимият актьор Георги Парцалев, са герои в първия български телевизионен рекламен клип. Само “Тексим” ни разхлажда, само “Тексим” против жажда... Така пее като съвсем млада Лили Иванова, а край нея Гунди и Парцалев пият  оранжада.

Депо за съхранение на контрабандни цигари е разкрито в Русе

http://www.cross.bg/ryse-tzigari-raiionna-1430890.html

/КРОСС/ Депо с голямо количество цигари без акцизен бандерол беше разкрито в Русе след извършени оперативни действия от служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Русе, съвместно с органи на Държавна агенция „Национална сигурност" под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Русе. При извършените процесуално-следствени действия в подземен гараж на жилищна сграда в центъра на Русе са открити и иззети 340 000 къса цигари от марките „Diva" и „Palladium", както и празни кашони от цигари. Опаковките са обозначени с надпис "Duty free". За тези марки тютюневи изделия не са регистрирани продажни цени за търговия в България. Предотвратената щета за бюджета от неплатен акциз възлиза на 63 665 лв. Образувано е досъдебно производство, което се води от разследващ митнически инспектор под ръководството на Районна прокуратура Русе.

Глобиха шефа на Общински съвет - Варна заради неизпълнено решение

http://www.moreto.net/novini.php?n=264541

Председателката на Административния съд във Варна Тинка Косева глоби с 500 лева на шефа на Общинския съвет (ОбС) Иван Луков заради неизпълнение на съдебно решение. Става въпрос за акт, с който магистратурата задължава Луков да внесе за разглеждане в ОбС подписка с искане за оставката на органа на местното самоуправление.

"България без цензура" вкарва със закон български фирми в обществените поръчки

http://pik.bg/българия-без-цензура-вкарва-със-закон-български-фирми-в-обществените-поръчки-news226935.html

"България без цензура" вкарва със закон български фирми в обществените поръчки

"България без цензура" ще защити със закон българските производители. Партията ще внесе в следващото Народно събрание законопроект за забрана на фирми извън ЕС да участват в обществени поръчки и търгове, които се реализират в български и европейски пари. Това обяви лидерът на формацията и кандидат за министър-председател Николай Бареков  на съвместна пресконференция със Съюз "Произведено в България".

Забраната ще засегне и турските фирми, които печелят повечето от обществените поръчки у нас. "Българските магистрали, с които Борисов толкова се хвали, се строят от турски фирми. Откъде накъде, с европейски пари ще се създават работни места на турски граждани, които не са членове на ЕС. Това е поръчка, която е в рамките на ЕС. Това са наши пари, нека да ги харчим за работни места у нас", обясни идеята на закона Бареков.

ББЦ ще търси национално съгласие по няколко изключително важни за държавата приоритети - подкрепа на родното производство и защита на конкуренцията, съобщи лидерът на партията. Крайно време е политиците и бизнесът да заговорим и действаме по посока съгласие. Ние сме различни, всеки има своите виждания, но има теми, по които националното съгласие е абсолютно задължително, категоричен е той.

"Следващото управление трябва да окаже пълна подкрепа за българското производство. Това е залегнало и в програмата на ББЦ", посочи Бареков. "Производството е първият ни приоритет. Само то може да гарантира нови работни места и икономически растеж. У нас имаме земеделие и туризъм, трябва да ги развием", каза лидерът на ББЦ. Той посочи като втори приоритет Законът за защита на конкуренция. Той беше приет от предишното Народно събрание, но върнат от президента Плевнелиев с нескопосани мотиви. Бареков гарантира, че "България без цензура" ще внесе отново законопроекта за гласуване в пленарна зала. "Обръщаме се към ГЕРБ, към БСП и ДПС – нека заедно приемем този закон. Той ще гарантира на българските производители, че ще оцелеят в тежката битка, която водят под натиска на веригите. Този текст е особено наложителен сега, когато се налагат санкции, заради Украйна. От една страна, ЕП и ЕК налагат санкции на Русия, а от друга Москва налага санкции на нас. Търговските вериги няма да пострадат, големият винаги оцелява – те изнасят от Русия и Украйна евтините салами, внасят ги и ги продават на още по-евтини цени, а нашите производители се принудиха да предлагат продукцията си в Сърбия и Турция на безценица и от там да се препродава на Русия", мотивира се Бареков.

Зам.-председателят на ББЦ Рада Коджабашева изтъкна, че в нея са залегнали мерки за създаване на условия за българските фирми да печелят държавни поръчки. Има и такива за стимулиране на икономически бум в България. Сред останалите приоритети, които от ББЦ са си поставили в следващото управление са намаляване на публичните харчове чрез реформи в администрацията, реформи в сферата на здравеопазването и образованието. От партията стоят твърдо и зад идеята за въвеждане на образователен ценз, както и за приемането на закона „Чисти ръце“, който беше вкаран още в 42-то Народно събрание, но партиите, които тогава участваха в него, не се осмелиха да го приемат.

Съюз "Произведено в България" започва поредица от срещи с всички партии, обясни Лукан Луканов, председател на УС на Съюза. Той каза, че от там имат два основни въпроса – първият е да се постигне консенсус между всички за подкрепа на местното производство, а втория – да се приеме законът за конкуренцията. "Искаме всички да кажат, че ако България спре да произвежда, няма решение на въпросите с безработицата и ниските доходи. Вярвам, че това ще бъде прието като идея, както бе одобрена и от г-н Бареков", обясни Луканов.  По думите му, изборите са най-подходящото време да се изработи този консенсус, защото след тях ще се види кой как изпълнява своите ангажименти. Вторият въпрос бе, който е поставен от съюза е бил  – за нелоялните практики и законът за лобизма. Ако се изрази привързаност за подкрепа на местното производство, тогава.

Това, което можем със сигурност да направим в следващия парламент, освен Законът "Чисти ръце" е да внесем и проекта за публичност на лобизма. Това каза почетния председател на "Гергьовден" Любен Дилов-син. "Този закон има пряко отношение към дискутираните теми, особено тази за конкуренцията. Законът за лобизма ясно би осветил всеки интереси. Особено когато големите вериги непублично лобират за своите интереси, това хората ще го знаят, а не просто ще се догаждат", обобщи Дилов.

Погранично напрежение засенчи посещението на китайския президент в Индия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/18/2383248_pogranichno_naprejenie_zasenchi_poseshtenieto_na/?ref=rss


Индийски и китайски войници са се изтеглили от хималайското плато, на което стояха до днес, съобщава агенция "Ройтерс". Пограничното напрежение повлия на атмосферата на посещението на китайския президент Си Цзинпин в Ню Делхи, на което се обсъжда сътрудничеството между двете държави.

Десетки войници от двете страни се бяха изправили едни срещу други на платото Ладак в западните Хималаи за повече от седмица в следствие на спор относно строеж в пограничния район.

"Китай и...

"Напоителни системи" на протест пред Министерски съвет (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_390156.html

Протестно шествие под мотото "Искаме изработените си заплати и бъдеще за "Напоителни системи!" блокира временно столичния бул. "Цар Освободител". Служителите настояват да им бъдат изплатени заплатите, които не са взимали от месеци. Над 3 млн. лв. са забавените трудови възнаграждения и осигуровки. Общо 22 млн . лв. са дълговете на фирмата. Протестиращите носеха различни плакати с лозунги „От бедствия и аварии - 70 млн. лева. За превенцията им - 0 лева.” „Напоителни системи - глад и мизерия”, „Няма да търпим повече бедност и унижения”. Пред сградата на Министерски съвет с протестиращите се срещнаха премиерът Георги Близнашки и министърът на земеделието Васил Грудев . Проф. Близнашки увери служителите на "Напоителни системи", че ще бъде направено всичко възможно, те да си получат заплатите.  Вчера правителството одобри допълнителни средства в размер на 4,5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните за финансиране на "Напоителни системи". Парите се дават на дружеството, защото е задължено по закон да отводнява терени в цялата страна, а собствените му приходи са недостатъчни за тази дейност. Средствата се осигуряват от централния бюджет.

Наводнени мазета в Мизия заради подпочвени води

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315287

Има поява на подпочвени води в почти всички къщи по поречието на река Скът в Мизия, съобщи Николай Нековски, заместник-кмет на община Мизия пред Фокус.
По думите му причината за това е нивото на река Скът, което се е покачило драстично през вчерашния ден.
„Има разливане на реката извън коритото, но не в населените места. Има поява на подпочвени води в почти всички къщи по поречието на река Скът в Мизия, съобщи Николай Нековски, заместник-кмет на община Мизия пред Фокус. По думите му причината за това е нивото на река Скът, което се е покачило драстично през вчерашния ден. „Има разливане на реката извън коритото, но не в населените места.

Подпочвени води са наводнили мазета в Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4315269

Има поява на подпочвени води в почти всички къщи по поречието на река Скът в Мизия, съобщи Николай Нековски, заместник-кмет на община Мизия пред Фокус.
По думите му причината за това е нивото на река Скът, което се е покачило драстично през вчерашния ден.
„Има разливане на реката извън коритото, но не в населените места. Има поява на подпочвени води в почти всички къщи по поречието на река Скът в Мизия, съобщи Николай Нековски, заместник-кмет на община Мизия пред Фокус. По думите му причината за това е нивото на река Скът, което се е покачило драстично през вчерашния ден. „Има разливане на реката извън коритото, но не в населените места.

Шок! Лидери на февруарските протести, които свалиха Борисов: Имаше абсолютен сценарий!

http://www.zapernik.com/politika/shok-lideri-na-fevruarskite-protesti-koito-svaliha-borisov-imashe-absolyuten_34324/

Днес е същото. Не виждаме някаква разлика, освен че се говори по-смело за някои неща. Но нещата си продължават постарому.

Това заявиха протестиращите от т.нар. "февруарски протести", които доведоха до оставката на кабинета "Борисов", Янко Петров, Дончо Дудев и Йоана Иванова, по Нова телевизия, съобщава pressadaily.bg.

Те са категорични и че няма да гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 5-и октомври. „Защо да гласуваме за нещо, което е изродено и няма никаква...

Продължава

Италия ще произвежда марихуана за медицински цели

http://europe.actualno.com/Italija-shte-proizvejda-marihuana-za-medicinski-celi--news_50642.html

Италианската армия реши да влезе в производството на канабис в съгласие с министерството на здравеопазването, за да произвежда по-евтини лекарства за облекчаване на болката от внасяните. Споразумение...

Привържениците на оставането във Великобритания засега водят на референдума в Шотландия

http://europe.actualno.com/Privyrjenicite-na-ostavaneto-vyv-Velikobritanija-zasega-vodjat-na-referenduma-v-Shotlandija--news_50644.html

Привържениците на оставането на Шотландия в състава на Великобритания водят с 6 процентни пункта пред желаещите независимостта й. Това сочат резултатите от последното допитване по въпроса. То бе разп...

Гарантираните влогове в КТБ - възможностите, за които не се обелва и дума

http://business.actualno.com/Garantiranite-vlogove-v-KTB---vyzmojnostite-za-koito-ne-se-obelva-i-duma-news_50641.html

Фондът за гарантиране на влоговете в България, за когото куп икономически и финансови светила изразиха съмнение, че може да покрие дупката в Корпоративна търговска банка (КТБ), може да получи помощ от...

Невероятните планове на САЩ за Луната

http://cosmos.actualno.com/Neverojatnite-planove-na-SASht-za-Lunata-news_50645.html

В годините студената война американците планирали да извършват взривове на Луната, а по време на изложба похитили руска лунна ракета за няколко часа. Това става ясно от разсекретени документи на амери...

При газова криза топлофикациите могат да работят само 5 дни

http://offnews.bg/news/n_1/n_390173.html

Клиентите на топлофикациите ще бъдат сериозно засегнати, ако се стигне до нова газова криза. Това заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев по повод предупреждението на вицепремиера Екатерина Захариева, че такава криза е възможна заради продължаващото напрежение между Русия и Украйна. "Резервното гориво, което сме длъжни да поддържаме, е за около пет дни примерно. Ако кризата продължи повече, ще има спиране на топлофикациите. Топлофикациите имат този резерв, някои имат и повече, но това не е толкова проста работа, не всички имат възможност да го направят, и финансови, и логистични, и други", каза още Николаев. За опасността от спиране на газа от Русия предупреди в сряда вицепремиерът Екатерина Захариева. Все пак тя успокои, че към момента няма намаляване на доставките на газ. Тя обаче уточни, че ситуацията е притеснителна и затова министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов е свикал кризисен щаб. Към момента са отправени предупреждения към топлофикациите, които трябва да имат готовност за реакция, наблюдават се постоянно и количествата газ, които се подават към България. Отделно от това се водят преговори с Гърция.  Пред БНР енергийният министър съобщи, че в газохранилището в Чирен има запас от газ, който ще задоволи нуждите за 130 дни при евентуална криза.  "Можем да вземем още газ от съществуващата гръцка връзка, за която ефективно работим с гръцката страна в момента. И другият източник е топлоцентралите, които всъщност ще бъдат най-големият консуматор през зимата за парното. Те, при една по-дълга криза, трябва да преминат да работят на мазут. Ако се направят всичките три стъпки, по този план, по който сме го степенували в момента, в най-лошия случай пак ще има криза, но тя ще засегне малък процент от предприятията. Защото, като се съберат всички тези мерки, пак ще има някои предприятия, които ще трябва да бъдат ограничени", каза министърът. 

Атанас Тасев: Увеличаване на цената на тока е заради неправилни политики, довели до дефицит в НЕК

http://www.moreto.net/novini.php?n=264545

Увеличаване на цената на тока се налага заради неправилни политики, довели до дефицит в Националната електрическа компания, коментира в предаването на "Хоризонт" "Преди всички" енергийният експерт Атанас Тасев. Вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прогнозира, че цената на тока ще се увеличи с до 10 процента от 1-ви октомври.

Туристка с 1490 контрабандни кутии цигари спряха на Лесово

http://www.cross.bg/tzigari-lesovo-mitnicheskite-1430889.html

/КРОСС/ 29 800 къса /1 490 кутии/ цигари без акцизен бандерол в личния багаж на пътничка откриха митническите служители на митнически пункт Лесово. Срещу българската гражданка с инициали З.А. и адресна регистрация в гр. Пловдив е съставен акт за нарушение на Закона за митниците. Тя е пътувала с туристически автобус, който е влизал в страната от Турция. На граничния митнически пункт в Лесово шофьорът на автобуса и всички пътници са заявили, че не внасят нищо за деклариране. При извършената митническа проверка митническите инспектори откриват 1490 кутии цигари "MM Classic Slims" в багажа на пътничката, която обяснила, че ги е купила от пазар в Турция. Цигарите са иззети. 121 900 къса / 6 095 кутии/ контрабандни цигари и 16 кг нарязан тютюн за цигари са задържали митническите служители на граничните митнически пунктове в Лесово и Малко Търново от началото на месеца при проверки на пътнически багаж и автомобили.

Проф. Белоев: Натрупаният опит в сферите, в които работя, може да бъде полезен в НС

http://www.cross.bg/ryse-bulgariya-obrazovanie-1430886.html

/КРОСС/ Интервю на ИА КРОСС с проф. дтн Христо Белоев,втори мандат ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев", водач на листата на БСП - Лява България в 19 МИР Русе Два мандата ректор на Русенския университет, безспорно оценен за приноса ви за утвърждаване на ВУЗ-а като водеща образователна институция и за издигане на висшето образование в образователната система в България, Почетен гражданин на Русе, Разград и Павликени. ... Разчитате ли на всичко това в надпреварата на 5 октомври? Да, няма как да не се разчита на опита, който има човек, на натрупаното в годините и именно това е и мотивът, с който се включвам в листата на „БСП - лява България". Досега в годините аз имах много номинации за народен представител, но не се включвах в листата, воден от единствената цел университетът да просперира. И след първия мандат поисках и втори, за да може това, което сме започнали, да бъде направено. И резултатите вече са налице.  В тези години се включвах в листата за общински съветници, преди три години водих листата за общински съветници. Съвсем логично идва и настоящият момент. Но освен многото номинации, които имах за народен представител, от почти всички общински организации в Русенска област имах номинации за водач на листата

Русия настоява за разследване на случая с Боинг 777

http://www.cross.bg/rysiya-razsledvane-lavrov-1430888.html

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН по запитване на Русия ще обсъди разследването на авиокатастрофата на Боинг 777 в Източна Украйна, предаде „Россия 24”, позовавайки се съобщение от прессекретаря на Постоянното представителство на Русия в ООН Алексей Зайцев.  „Заседанието ще се състои на 19 септември в 10 ч. сутринта (18:00 мкс.)”, заяви той. Веднага след трагедията Русия е внесла проект за разглеждане в Съвета за Сигурност на ООН с искане за безпристрастно разследване. Необходимостта от „обективно, открито и независимо разследване на катастрофата” многократно подчерта в изявленията си руският външен министър Сергей Лавров. Също така, той неведнъж е заявявал, че Русия е готова да помогне в това разследване. „Катастрофата с малайзийския самолет е ужасна трагедия. Тя не само доведе до многобройни човешки жертви, но бе използвана за целенасочено нагнетяване на международно напрежение, натиск върху държави, прокарване на „секторни” санкции срещу Русия”, заяви Лавров.  

Проф. Белоев: Натрупаният опит в сферите, в които работя, може да бъде полезен в НС

http://www.cross.bg/ryse-obrazovanie-bulgariya-1430886.html

/КРОСС/ Интервю на ИА КРОСС с проф. дтн Христо Белоев,втори мандат ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев", водач на листата на БСП - Лява България в 19 МИР Русе Два мандата ректор на Русенския университет, безспорно оценен за приноса ви за утвърждаване на ВУЗ-а като водеща образователна институция и за издигане на висшето образование в образователната система в България, Почетен гражданин на Русе, Разград и Павликени. ... Разчитате ли на всичко това в надпреварата на 5 октомври? Да, няма как да не се разчита на опита, който има човек, на натрупаното в годините и именно това е и мотивът, с който се включвам в листата на „БСП - лява България". Досега в годините аз имах много номинации за народен представител, но не се включвах в листата, воден от единствената цел университетът да просперира. И след първия мандат поисках и втори, за да може това, което сме започнали, да бъде направено. И резултатите вече са налице.  В тези години се включвах в листата за общински съветници, преди три години водих листата за общински съветници. Съвсем логично идва и настоящият момент. Но освен многото номинации, които имах за народен представител, от почти всички общински организации в Русенска област имах номинации за водач на листата

Луксозна водка в тайник на автобус откриха на ГКПП Капитан Петко войвода

http://www.cross.bg/taiinik-sredstvo-mitnicheski-1430887.html

/КРОСС/ На 16 септември на ГКПП Капитан Петко войвода на трасе "Изход" пристига автобус с гръцка регистрация, пътуващ от Грузия през България за Гърция. Митнически служители от митнически мобилни групи към Централно митническо управление и митнически инспектори от Митница Свиленград отклоняват превозното средство за проверка. При проверката е открит специално изграден тайник в пода между седалките на автобуса, в който са скрити 96 бутилки водка „Хортиция", всяка по 700 мл. Водката се оказва собственост на шофьора на автобуса, гръцки гражданин. Той признал, че е купил луксозните питиета от Грузия. На основание на Закона за акцизните и данъчните складове алкохолът е задържан. На нарушителя са съставени актове за държане на акцизни стоки без акцизен бандерол и за използване на превозно средство при преминаване а държавната граница, в което е установено наличието на тайник.

ШОК! След тока, лавинообразно поскъпва хляба!

http://www.zapernik.com/biznes/shok-sled-toka-lavinoobrazno-poskupva-hlyaba_34323/

Лавинообразно ще скочи цената на хляба.Това прогнозираха хлебари след като стана ясно, че от 1-ви октомври токът ще поскъпне с до 10 на сто, информира "Дарик".

„Този път поскъпването ще започне от нивата и няма да е само 9%", обясни председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева. Тя допълни, че скокът в цената на тока ще увеличи и сивия сектор у нас.

"Имайте предвид, че този път това увеличение ще се отрази от нивата и то няма да...

Продължава

Близнашки: Цветан Василев трябва да се върне в България и да поеме отговорност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4315231

Цветан Василев трябва да се върне в България и да поеме своята отговорност, заяви служебният премиер Георги Близнашки, предаде БГНЕС.
Цветан Василев трябва да се върне в България и да поеме своята отговорност, заяви служебният премиер Георги Близнашки, предаде БГНЕС. "Василев трябва да се върне, да съдейства на правосъдието за бързо изясняване на ситуацията в и около КТБ. Той е длъжен да го направи. Залогът е огромен", каза Близнашки,

Близнашки: Цветан Василев трябва да се върне в България и да поеме отговорност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315251

Цветан Василев трябва да се върне в България и да поеме своята отговорност, заяви служебният премиер Георги Близнашки, предаде БГНЕС.
"Василев трябва да се върне, да съдейства на правосъдието за бързо изясняване на ситуацията в и около КТБ. Той е длъжен да го направи. Залогът е огромен", каза Близнашки, Цветан Василев трябва да се върне в България и да поеме своята отговорност, заяви служебният премиер Георги Близнашки, предаде БГНЕС. "Василев трябва да се върне, да съдейства на правосъдието за бързо изясняване на ситуацията в и около КТБ. Той е длъжен да го направи. Залогът е огромен", каза Близнашки,

3000 паунда струва девствеността на тази жена, според съд

http://www.zapernik.com/hailaif/3000-paunda-struva-devstvenostta-na-tazi-jena-spored-sud_34322/

Съд оцени девствеността на жена на 3000 паунда. Госпожица Ченг решила да съди бившия си партньор и за това, че ѝ е отнел правото да бъде девица. За загубата си тя получила 3000 британски лири благодарение на съдийското решение.

Двамата китайци започнали да се срещат през 2013 г., след като се запознали онлайн през 2009 г., пише Daily Express.

В един момент от връзката им Ченг установила, че партньорът ѝ Ли не е ерген, както я уверил при запознанството им. Той също...

Продължава

ЕБВР намали прогнозата за икономическия растеж на България до 1.5%

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/09/18/2383227_ebvr_namali_prognozata_za_ikonomicheskiia_rastej_na/?ref=rss


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) намали прогнозата си за икономическия растеж на Югоизточна Европа за тази година заради последиците от наводненията в региона и напрежението в банковия сектор на България, се посочва в съобщение на финансовата институция, разпространено от БТА.

ЕБВР понижи прогнозата си за тазгодишното увеличение на брутния вътрешен продукт на България от 1.9%, направена през май, на 1.5% главно заради проблемите във финансовия сектор. Бюджетът...

Лиляна Павлова, водач на листата на ПП ГЕРБ във Варна: С 2 млрд. лв. за енергийна ефективност ще намалим сметките на хората

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4315270

Създаването на специален фонд за енергийна ефективност, което е ключов приоритет в управленската програма на ГЕРБ, ще намали сметките за ток в многофамилните жилищни сгради до 50 %. Това обяви по време на среща с представители на етажната собственост във варненския район Създаването на специален фонд за енергийна ефективност, което е ключов приоритет в управленската програма на ГЕРБ, ще намали сметките за ток в многофамилните жилищни сгради до 50 %. Това обяви по време на среща с представители на етажната собственост във варненския район "Приморски" водачът на листата за парламентарните избори в града Лиляна Павлов

Приходите от здравни вноски през 2013 г. са били повече от очакваното

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/09/18/2383205_prihodite_ot_zdravni_vnoski_prez_2013_g_sa_bili/?ref=rss


Приходите от здравни вноски за цялата 2013 г. надхвърлят 1.8 млрд. лв., при предвидени в бюджета 1.749 млрд. лв. Това е ръст от 4.4% или увеличение с близо 76 млн. лв. спрямо предходната 2012 г., показва доклад на Сметната палата за отчета на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за миналата година, цитиран във в. "Сега". 

За 2013 г. здравната каса отчита бум на приходите от глоби и наказателни лихви - общо 20.7 млн. лв., или 43.2% повече спрямо предвидените в бюджета....

Кола и камион се удариха на междуселски път

http://pik.bg/кола-и-камион-се-удариха-на-междуселски-път-news226920.html

Кола и камион се удариха на междуселски път

Лек и товарен автомобил катастрофираха на пътя между село Сокол и град Главиница, Силистренско. Товарният автомобил се е запалил. Това съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Силистра, информира "Фокус".

Сигналът за инцидента е подаде към 11.00 часа. Няма информация за загинали и ранени граждани. Все още се изясняват причините за катастрофата.

След празника ще открият официално красивия градски парк в Добрич

http://dobrudjatv.net/%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%ba%d1%80/

До дни градският парк „Св.Георги“ ще бъде изцяло подновен. Посетителите вече се радват на изящните пейки, на затревените части, на красивите мостчета и водни съоръжения.От 10-ти септември се наблюдава пълнене на езерото. То ще продължи около десетина дни информира инж.Димо Трифонов-проектант на ВИК системите. Езерото, […]

Бойко сподели писмо от жена, чиято къща пострада от наводненията, вижте нейното признание (текст)

http://pik.bg/бойко-сподели-писмо-от-жена-чиято-къща-пострада-от-наводненията-вижте-нейното-признание-те-news226921.html

Бойко сподели писмо от жена, чиято къща пострада от наводненията, вижте нейното признание (текст)

Днес получих това писмо от една жена, чиято къща пострада от наводненията в село Ново Паничарево, област Бургас, сподели в профила си във фейсбук Бойко Борисов.

"Публикувам го заради посланието, което носи – трябва да се смирим, да се обединим, да работим и да си помагаме", допълни още той.

Само така можем да изградим Стабилна България.

Ето и писмото:

 

 

 

Проф. Белоев: От активността на народните представители зависи какво ще се случва в регионите

http://www.cross.bg/beloev-predstaviteli-narodnite-1430885.html

/КРОСС/Проф. дтн Христо Белоев,който е втори мандат ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев", оглави листата на БСП - Лява България в 19 МИР Русе. Това свое решение той приема като естествен ход,след като години наред е получавал номинации за народен представител и за общински съветник, но и като предизвикателство. „Аз обичам предизвикателствата. И когато е трудно, е по-амбициозно, по-интересно", казва той в интервю за ИА КРОСС. В политическата битка той се впуска, разчитайки на професионалния си опит. Това е и неговият личен мотив да участва в изборите за следващо Народно събрание. Всеки народен представители със своя опит трябва да допринесе в Народното събрание за създаване на такива закони, които да гарантират устойчивост, сигурност, стабилност и да гарантират развитието на нашата държава. Но от друга страна, освен тези ангажименти, има ангажименти и към конкретния избирателен район. От активността на народните представители зависи какво ще се случва на съответното място, смята проф. Белоев. Според него народните представители от всички партии трябва да работят единно, когато става дума за решаване на определени въпроси от дадените населени места и проф. Белоев смята да положи усилия за намиране на консенсус с представителите на другите партии. Ако бъде избран за депутат в 43-ото НС проф. Белоев ще работи изключително в две сфери: земеделие и образование

Крадци ограбиха музея на Ботев в Калофер

http://frognews.bg/news_76480/

Националният музей “Христо Ботев” в Калофер е бил ограбен, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив.

Първа езикова гимназия във Варна дари 1544 лв. за пострадалите от Мизия

http://www.moreto.net/novini.php?n=264548

1544,10 лв. събраха ученици, родители и преподаватели от Първа езикова гимназия на 15.09.2014 г. за пострадалите жители от наводнението в Мизия, съобщиха от училището за Moreto.net. Събраните средства са предадени на Областния съвет на Българския червен кръст – град Варна, който изпрати благодарствено писмо за проявената съпричастност.

КОСТИНБРОД 2! Близнашки взел изключителни мерки за сигурност и в печатницата, и при транспортирането на бюлетините за изборите

http://www.zapernik.com/politika/kostinbrod-2-bliznashki-vzel-izklyuchitelni-merki-za-sigurnost-i-v_34321/

Няма никакво място за безпокойство, взети са изключителни мерки за сигурност и в печатницата, и при транспортирането на бюлетините. Това заяви служебният министър-председател проф. Георги Близнашки пред журналисти при откриването на изложбата „Цар Самуил – величие и трагизъм”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Да се надяваме, че изненади няма да има и провокации няма да бъдат допуснати”, добави Близнашки.

Близнашки обясни, че вчера е бил в печатницата на БНБ, където приключва...

Продължава

Русия предлага тристранна среща за газовите доставки

http://www.cross.bg/sreshta-rysiya-moskva-1430884.html

/КРОСС/ Тристранна среща между Москва, Киев и ЕС относно доставките на руски газ да бъде проведена следващата седмица, предлага Русия, предава AFP, позовавайки се на интервю на руския министър на енергетиката Александър Новак за австрийския вестник Die Presse. Новак не уточнява дата и място за преговорите. В началото на седмицата Москва отхвърли предложението на ЕК за провеждане на среща на 20 септември в Берлин.

Разбиха музея на Христо Ботев в Калофер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4315142

Националният музей “Христо Ботев” в Калофер е бил ограбен, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив.
Според полицията крадците са влезли с взлом в сградата между 18.30 часа във вторник и 10 часа в сряда. Разбили са прозорец.
От експозицията липсват сабя, орден “Св. Александър”, настолен часовник, запалка и броеница, Националният музей “Христо Ботев” в Калофер е бил ограбен, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив. Според полицията крадците са влезли с взлом в сградата между 18.30 часа във вторник и 10 часа в сряда. Разбили са прозорец. От експозицията липсват сабя, орден “Св. Александър”, настолен часовник, запалка и броеница,

Ивайло Стоянов ще ръководи мача между "Лудогорец" и "Литекс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/18/2383211_ivailo_stoianov_shte_rukovodi_macha_mejdu_ludogorec_i/?ref=rss


Ивайло Стоянов ще ръководи срещата между "Лудогорец" и "Литекс", обявиха от съдийската комисия. Негови помощници ще са Крум Стоилов и Валентин Добрев, а четвърти рефер е Емил Вангелов.

Срещата в Разград е най-интересната от деветия кръг в първенството. През пролетта двата състава изиграха серия от двубои помежду си, които доведоха до взаимни обвинения.

И от "Лудогорец", и от "Литекс" имаха претенции към съдийството. Двата клуба си размениха декларации с твърдения кой влияе...

Близнашки към "Напоителни ситеми": Подкрепям ви!

http://frognews.bg/news_76479/

Oснователни и справедливи са исканията на служителите в „Напоителни системи", смята министър-председателят проф. Георги Близнашки. Премиерът увери протестиращите работници по време на среща, че правителството ще търси дългосрочно решение на проблемите в дружеството.

Галина Асенова скочи срещу местния патриотизъм!

http://www.zapernik.com/politika/galina-asenova-skochi-sreshtu-mestniya-patriotizum_34320/

"Това се нарича местен патриотизъм! На жената пред мен, която подаде заявление за гласуване по настоящ адрес й приеха документите веднага и без въпроси! А по моето удостоверение за гласуване на друго място получих един куп въпроси, звъняха се сто телефона, дори и входящ номер се опитаха да не ми дадат... И ще чакам, трябва да питаме папата как точно се издава тоз документ... Пффф, до кога бе хора?!"

Това написа във Фейсбук Галина Асенова, която бе общински съветник от БСП в Перник. Тя...

Продължава

"Еър Франс" отмени 60% от полетите си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315196

Заради масовата стачка на пилотите на „Еър Франс” в четвъртък компанията ще извърши едва 40% от предвидените курсове, предаде AFP.  От понеделник в стачката участват около 60% от летците на компанията, които остават глухи за призивите на френското правителство да се откажат от протестното движение. Руски медии съобщават, Заради масовата стачка на пилотите на „Еър Франс” в четвъртък компанията ще извърши едва 40% от предвидените курсове, предаде AFP. От понеделник в стачката участват около 60% от летците на компанията, които остават глухи за призивите на френското правителство да се откажат от протестното движение. Руски медии съобщават,

"Алианс за младежта" ще се бори с младежката безработица в ЕС

http://europe.actualno.com/Alians-za-mladejta-shte-se-bori-s-mladejkata-bezrabotica-v-ES-news_50643.html

Според неотдавнашно проучване 23% от младите хора в Европа смятат безработицата за най-големия проблем на обществото през следващите пет до десет години. Данните са предоставени отACNielsen, водещамеж...

Близнашки очаква висока изборна активност

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/18/2383218_bliznashki_ochakva_visoka_izborna_aktivnost/?ref=rss


Тези избори са изключително важни и очаквам висока гражданска активност. Това заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки пред журналисти в Националната библиотека, където премиерът откри изложбата "Цар Самуил – величие и трагизъм", информираха от правителствената пресслужба.

По думите на Близнашки предстоящите на 5 октомври избори са от огромно значение за справянето с множество тежки проблеми, пред които е изправена България. Според него много хора си дават сметка, че...

Близо половината руснаци смятат, че светът се управлява от тайна организация

http://www.mediapool.bg/blizo-polovinata-rusnatsi-smyatat-che-svetat-se-upravlyava-ot-taina-organizatsiya-news224988.html

Близо половината руснаци са убедени, че светът е под контрола на "една определена организация", в която влизат олигарси, американци, евреи и масони. Това сочи допитване на руския Център за проучване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирано от Франс прес. "Относително мнозинство от руснаците - 45 процента споделят мнението, че в света има една определена организация, която контролира властите на редица страни", се посочва в изявление на института. Над половината от тези хора - 51 процента, са следвали във висше учебно заведение. Според 22 процента от запитаните в тази "определена организация" има предимно олигарси. Сред другите членове на това "световно правителство" са също и американци, евреи, масони и британската кралица Елизабет Втора, смятат анкетираните в допитването, проведено на 23 и 24 август сред 1600 души в 42 региона в Русия.

60% от полетите на "Еър Франс" са отменени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4315181

Заради масовата стачка на пилотите на „Еър Франс” в четвъртък компанията ще извърши едва 40% от предвидените курсове, предаде AFP.  От понеделник в стачката участват около 60% от летците на компанията, които остават глухи за призивите на френското правителство да се откажат от протестното движение. Руски медии съобщават, Заради масовата стачка на пилотите на „Еър Франс” в четвъртък компанията ще извърши едва 40% от предвидените курсове, предаде AFP. От понеделник в стачката участват около 60% от летците на компанията, които остават глухи за призивите на френското правителство да се откажат от протестното движение. Руски медии съобщават,

Сидеров: ГЕРБ, ДПС и БСП не искат хората да живеят достойно. Защо?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315182

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров се срещна със стотици граждани на Карлово. Пред събралото се множество той заяви, че е поел ангажимент да направи паметна плоча на избитите от турците на 20 юли 1877г. над 2000 карловци. „Това трябва да се опише в една голяма плоча с точна фактология, как са избивани, как е станало всичко това, Лидерът на АТАКА Волен Сидеров се срещна със стотици граждани на Карлово. Пред събралото се множество той заяви, че е поел ангажимент да направи паметна плоча на избитите от турците на 20 юли 1877г. над 2000 карловци. „Това трябва да се опише в една голяма плоча с точна фактология, как са избивани, как е станало всичко това,

Вотът в Шотландия дава нови сили на кампанията за независимостта на Тексас

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/18/2382665_votut_v_shotlandiia_dava_novi_sili_na_kampaniiata_za/?ref=rss


Референдумът за независимост в Шотландия даде нова сила на кампанията за отделяне на щата Тексас от САЩ. Председателят на Тексаското националистическо движение Дейниъл Милър от 90-те години насам настоява щатските власти власт да проведат допитване до населението. Според него вотът в Шотландия е добър знак за неговата кауза, разказва агенция "Ройтерс".

"Ако Шотландия може да го направи, значи и Тексас може", казва Милър. "Независимата държава Тексас би била 12-ата икономика в света,...

Обраха два магазина в Хасково

http://pik.bg/обраха-два-магазина-в-хасково-news226912.html

Обраха два магазина в Хасково

В хасковското управление на полицията са образувани досъдебни производства по сигнал на СОТ за две кражби от магазини.

Първата е станала минути след полунощ в магазин на кръстовището на улиците „Дунав” и „Булаир”. След счупване на патрона на вратата от чекмедже са били откраднати 2 000 лева. По идентичен начин са проникнали крадците и във втория магазин- в жк ”Орфей”. Обирът там е станал в 2,58 часа. От обекта са откраднати 430 лева.

Тази нощ от хасковския жк „Орфей” е бил откраднат и лек автомобил Ауди А4, паркиран пред дома на собственика си.

22-годишна димитровградчанка била обрана снощи. Минути след 23 часа тя подала сигнал в местното управление на полицията, като разказала, че слизайки от пасарелката до жп линията и насочвайки се към междублоковото пространство на улица „С. Врачански”, от неосветената част на парка там, изскочил непознат, който със сила и заплаха й отнел мобилния телефон. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

За кражба на 400 метра меден проводник сигнализират от РУП-Харманли. В 2,30 часа е спрял токът в село Изворово. Кметът на селото установил, че са срязани проводниците на ел.преносната мрежа в югоизточния край на селото.

Продажбите на нови коли у нас се увеличават тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=264553

За периода януари-август 2014 г. у нас са били продадени 13 583 нови автомобила, което е ръст с 10 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Тогава у нас са били продадени 12 340 нови коли, сочат последни данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители за тенденциите в продажбата на нови коли в ЕС, съобщи БТА.

Експерти и политици обсъждат проблемите на здравната система

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315159

„Хубаво е, че повдигаме темата за здравеопазването и реформа на системата пред политиците, защото те трябва да решат нещата.“ Това заяви здравният министър Мирослав Ненков на дискусията на в. „24 часа“ с лекари и политици.
"Българската здравна система има една много добра черта, заяви още Мирослав Ненков. „Хубаво е, че повдигаме темата за здравеопазването и реформа на системата пред политиците, защото те трябва да решат нещата.“ Това заяви здравният министър Мирослав Ненков на дискусията на в. „24 часа“ с лекари и политици. "Българската здравна система има една много добра черта, заяви още Мирослав Ненков.

Обама приема Порошенко в Белия дом

http://www.cross.bg/ykraiina-podkrepata-obama-1430883.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Барак Обама днес приема украинския държавен глава Петро Порошенко. На срещата ще бъде обсъждана подкрепата на САЩ за изграждането на демократични институции и възстановяването на независимостта и стабилността в Украйна, съобщи пресслужбата на Белия дом. Обама ще обсъди подходите за постигане на мирно решение на кризата в Източна Украйна и подкрепата на САЩ в борбата на Украйна в защита на суверенитета и териториалната си цялост. Вчера Порошенко посети Канада, където беше посрещнат от парламентаристи. Президентът благодари на страната за подкрепата, оказана на народа му по време на кризата. Канада обеща да предостави на Украйна каски и бронежилетки, които да помогнат на въоръжените й сили в сблъсъците с проруските опълченци.

Сидеров: ГЕРБ, ДПС и БСП не искат хората да живеят достойно. Защо?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4315170

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров се срещна със стотици граждани на Карлово. Пред събралото се множество той заяви, че е поел ангажимент да направи паметна плоча на избитите от турците на 20 юли 1877г. над 2000 карловци. „Това трябва да се опише в една голяма плоча с точна фактология, как са избивани, как е станало всичко това, Лидерът на АТАКА Волен Сидеров се срещна със стотици граждани на Карлово. Пред събралото се множество той заяви, че е поел ангажимент да направи паметна плоча на избитите от турците на 20 юли 1877г. над 2000 карловци. „Това трябва да се опише в една голяма плоча с точна фактология, как са избивани, как е станало всичко това,

Пламен Марков признал отдавна на Татяна Дончева, че е бил агент на ДС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315173

Бившата футболна звезда на ЦСКА Пламен Марков споделил, че е сътрудничил на Държавна сигурност още в първите си разговори за изборите с лидера на „Движение 21" Татяна Дончева, стана ясно от нейно изявление по повод изнесената вчера информация от Комисията по досиетата. Според нея той бил жертва на ДС-всеядността през ония години. Бившата футболна звезда на ЦСКА Пламен Марков споделил, че е сътрудничил на Държавна сигурност още в първите си разговори за изборите с лидера на „Движение 21" Татяна Дончева, стана ясно от нейно изявление по повод изнесената вчера информация от Комисията по досиетата. Според нея той бил жертва на ДС-всеядността през ония години.

Премиерът подкрепя работещите в "Напоителни системи" "с цялото си сърце"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/18/2383213_premierut_podkrepia_raboteshtite_v_napoitelni_sistemi/?ref=rss


Служебният премиер Георги Близнашки се срещна с протестиращите днес за заплати служители от държавното дружество "Напоителни системи" и ги увери,  че правителството има най-добро желание да търси дългосрочно решение на проблемите в дружеството, които датират от години.

 "С цялото си сърце съм с вас", каза министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба. Вчера Министерският съвет одобри допълнително финансиране от 4.5 млн. лв. за държавното дружество, но въпреки това...

Цветанов: Родопите са сърцевината на истинската демокрация в България

http://pik.bg/цветанов-родопите-са-сърцевината-на-истинската-демокрация-в-българия-news226911.html

Цветанов: Родопите са сърцевината на истинската демокрация в България

Родопите са важни за България, защото те са сърцевината на истинската демокрация. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов в Ардино, съобщиха от пресцентъра на партията.

Цветанов призова към пълна мобилизация на 5 октомври членовете и симпатизантите на ГЕРБ в общината. „На парламентарните избори трябва да гласуват колкото може повече български граждани, защото това е единственият начин да се противодейства на купения вот. Трябва да казваме на хората какво направиха БСП и ДПС през последната една година. Как излъгаха за АЕЦ „Белене“, за 250-те хиляди работни места… Не бива никога да забравяме и датата 11 май 2013 година, когато БСП се опита да унищожи ГЕРБ с аферата „Костинброд“, призова заместник-председателят на ГЕРБ.

Цветан Цветанов бе категоричен, че ГЕРБ е единствената партия, която не е зависима нито от БСП, нито от ДПС, които управляваха страната задкулисно и ни отдалечиха от Европа. „Те не могат да бъдат коалиционни партньори на ГЕРБ. ГЕРБ може да се коалира само с партии, които са от семейството на Европейската Народна партия и чиито приоритети са близки до тези на ГЕРБ. Призоваваме хората да гласуват активно и разумно, за да имаме пълно мнозинство в следващото Народно събрание и да сформираме силно дясно-центристко правителство“, заяви Цветан Цветанов.

Водачът на листата на ГЕРБ в област Кърджали Цвета Караянчева заяви, че ни чака сериозна битка и тя ще бъде спечелена от ГЕРБ, благодарение на силните структури на партията по места, които са нейната кръвоносна система. „На евроизборите през месец май ГЕРБ в Кърджали победи БСП с 40%. Този път ще постигнем още по-висок резултат, защото социалистите няма как да измият срама от съюза си с ДПС“, категорична бе Караянчева. На срещата присъстваха и кандидатите за народни представители от Ардино д-р Адам Персенски и агрономът Неджет Моллов.

Туристка къта близо 1 500 кутии с цигари в багажа си

http://pik.bg/туристка-къта-близо-1-500-кутии-с-цигари-в-багажа-си-news226908.html

Туристка къта близо 1 500 кутии с цигари в багажа си

1 490 кутии с цигари без акцизен бандерол са били открити в личния багаж на пътничка на митническия пункт "Лесово". Срещу българската гражданка с адресна регистрация в Пловдив е съставен акт за нарушение на Закона за митниците, съобщават от МВР.

Тя е пътувала с туристически автобус, който е влизал в страната от Турция. На граничния митнически пункт в Лесово шофьорът на автобуса и всички пътници са заявили, че не внасят нищо за деклариране. При извършената митническа проверка митническите инспектори откриват 1490 кутии цигари "MM Classic Slims" в багажа на пътничката, която обяснила, че ги е купила от пазар в Турция.

Цигарите са  иззети.

 

Австралия удари мрежа на Ислямска държава, задържа 15 души

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315163

Австралия предприе мащабна антитерористична операция, в която са арестувани 15 души, заподозрени за подготвянето на „актове на насилие”, сред които обезглавяване на мирен гражданин, съобщи AFP.
Над 800 полицаи са участвали в операцията, която е била проведена в предградията на Сидни и Брисбейн, като целта е била задържането на 25 членове на Австралия предприе мащабна антитерористична операция, в която са арестувани 15 души, заподозрени за подготвянето на „актове на насилие”, сред които обезглавяване на мирен гражданин, съобщи AFP. Над 800 полицаи са участвали в операцията, която е била проведена в предградията на Сидни и Брисбейн, като целта е била задържането на 25 членове на

NewsCorp: Google е „платформа за пиратство“

http://econ.bg/Новини/NewsCorp-Google-е-платформа-за-пиратство-_l.a_i.568004_at.1.html

Медийният гигант NewsCorp обвини Google, че е „платформа за пиратство“. Изпълнителният директор на холдинга Робърт Томпсън е изпратил писмо до...

Украйна има нужда от пари, а не от оръжие

http://www.mediapool.bg/ukraina-ima-nuzhda-ot-pari-a-ne-ot-orazhie-news224987.html

Петро Порошенко, украинският президент, пристига във Вашингтон днес, за да се срещне с президента на САЩ Барак Обама. Посещението му със сигурност ще доведе до нови призиви да се доставят оръжия на изстрадалата му страна, за да се защити срещу руска агресия. Подобни призиви са погрешни. Украйна не се нуждае от повече оръжия, за да води война, която не може да спечели и само удължава страданията й. Това, от което се нуждае, е икономическа помощ. Без военна намеса на НАТО с войници на терен, Украйна не може да се изправи срещу Русия във военно отношение. Нещо повече, лидерите на НАТО дадоха да се разбере, че алиансът няма да се намеси. Украинската армия, която отдавна е жертва на същата корупция и лошо управление като останалата част от публичния сектор, не е достоен противник за руската военна машина. Повече оръжия няма да помогнат. Тя има нужда да изгради нова армия - професионална, добре обучена, добре екипирана, с правилно функциониращите вериги за командване и контрол, разузнаване и логистика на модерна сила. Това ще струва пари, международна помощ и години, ако не и десетилетия. Хвърлянето на още оръжия на съществуващата смесица от зле обучени редовни войници, доброволци и финансирани от украинските олигарси частни армии, само ще удължи агонията. В контраст с това, икономическата помощ е от жизненоважно значение. Международният валутен фонд очаква, че украинската икономика ще се свие с над 6 на сто тази година. Очаква се инфлацията да достигне 19 на сто. Безработицата, в момента на равнище от почти 9 на сто, се покачва. Износът е спаднал с близо 10 на сто в резултат на конфликта, показват официалните данни. Посетители на столицата Киев съобщават, че електричеството се изключва два пъти на ден. МВФ предупреждава, че Украйна може да има нужда от още 19 милиарда долара външно финансиране до края на 2015 г., ако конфликтът в източната част продължава. Цената на войната не е известна, но със сигурност ще е висока. Няма съмнение, че това тежи на Порошенко, когато говори за прекратяването на огъня в Източна Украйна като за "спечелване на мира". Украйна има нужда от мир, за да възстанови страната, далеч по-спешна задача от отмъщаването за руската агресия. Украйна освен това се нуждае от много повече помощ, отколкото е получила от Запада. Пакетът от 17 милиарда долара, получени от МВФ през май, е обвързан с болезнени икономически реформи. Помощта на САЩ от началото на кризата миналата година изостава далеч зад думите - по-малко от 250 милиона долара, включително техническа помощ с реформите, международна конференция на тема как да се проследяват откраднати държавни активи, и наблюдение на изборите. На хартия ЕС беше по-щедър с пакета си от помощи на стойност от 14 милиарда долара, но общото изглежда по-добре от отделните си части. Той включва 2 милиарда долара в заеми и "най-много" 10 милиарда долара в заеми за възстановяване. Има, разбира се, и техническа помощ, която да подтикне Украйна да въведе предизвикващите притеснения реформи. Опитът на други страни, от Русия през 90-те години до Гърция през 2010 г., показва, че разпоредените от МВФ реформи – цената за заемите на организацията - винаги задушават растежа. Теорията е, че краткосрочната икономическа болка за населението води до дългосрочни печалби, но ако една страна не разполага с основите, които правят възможен растежа - политически институции, имуществени права, върховенство на закона и така нататък - печалбите са трудни за постигане. Украйна няма избор, освен да приеме тъжната реалност, че не може да отблъсне руска агресия. Да разреши на Донецк и Луганск, и двете области в ръцете на украински бунтовници, подкрепяни от руски войски, да живеят със специален самоуправлващ се статут и да се фокусира върху вътрешното възстановяване и реформи е единствената опция пред Порошенко. Приятелите на Украйна могат да помогнат. Те трябва да окажат натиск за мироопазващи сили със санкцията на ООН в Източна Украйна, които да пазят прекратяването на огъня. И те трябва да излязат с по-стабилни пакети за икономическа помощ, за да помогнат на страната да издържи икономическата криза и да заздрави управлението си. Ако, както мнозина казаха, съдбата на цяла и свободна Европа зависи от това, то тази цена си струва да се плати. По БТА

Австралия пресече опит за показни убийства на Ислямска държава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4315097

Австралия предприе мащабна антитерористична операция, в която са арестувани 15 души, заподозрени за подготвянето на „актове на насилие”, сред които обезглавяване на мирен гражданин, съобщи AFP.
Над 800 полицаи са участвали в операцията, която е била проведена в предградията на Сидни и Брисбейн, като целта е била задържането на 25 членове на Австралия предприе мащабна антитерористична операция, в която са арестувани 15 души, заподозрени за подготвянето на „актове на насилие”, сред които обезглавяване на мирен гражданин, съобщи AFP. Над 800 полицаи са участвали в операцията, която е била проведена в предградията на Сидни и Брисбейн, като целта е била задържането на 25 членове на

МИЕ: До два дни ще бъдат преведени парите на миньорите

http://pik.bg/мие-до-два-дни-ще-бъдат-преведени-парите-на-миньорите-news226910.html

МИЕ: До два дни ще бъдат преведени парите на миньорите

Ще бъдат преведени 270 хиляди лева за заплатите на миньорите от мина „Черно море” за юли месец, каза Димитър Куюмджиев, представител на Министерство на икономиката и енергетиката по време на кръглата маса, която в момента се провежда по повод протеста на миньорите, съобщи „Фокус”.

Димитър Куюмджиев добави, че не знае дали парите ще бъдат преведени днес или утре. Той добави, че съчувства на миньорите.

По този повод Иван Костадинов председател на КТ „Подкрепа”-Бургас предложи на експертите от икономическото министерство да отидат при миньорите и да им го кажат в очите, на което експертите отговориха мълчаливо. Кръглата маса продължава и в момента.


Топлофикациите имат мазут за пет дни, в случай на газова криза

http://econ.bg/Новини/Топлофикациите-имат-мазут-за-пет-дни-в-случай-на-газова-криза_l.a_i.568005_at.1.html

В случай, че бъдат спрени доставките на природен газ, топлофикационните дружества имат резерви от мазут, с които могат да работят пет дни. Това...

Свързват Момчилград с трасето за ГКПП "Маказа"

http://econ.bg/Новини/Свързват-Момчилград-с-трасето-за-ГКПП-Маказа-_l.a_i.568003_at.1.html

Изграждането на пътната връзка, която ще свърже Момчилград с трасето за Маказа ще започне в началото на следващия месец. След изграждането на...

Най-възрастният избирател във Варна е на 104 години, сватби на 5-ти октомври не са планирани

http://www.moreto.net/novini.php?n=264555

Най-възрастният гласоподавател във Варна е на 104 години, съобщи в предаването на Дарик Варна „Зала Пленарна“ секретарят на общината Кристиян Богоев. Общо 971 варненци ще имат рожден ден на 5 октомври, четирима от тях ще навършат пълнолетие навръх изборния ден.

Граничният полицай, убил дете, обжалва

http://pik.bg/граничният-полицай-убил-дете-обжалва-news226909.html

Граничният полицай, убил дете, обжалва

Граничният полицай Костадин Стоянов, който в нетрезво състояние уби при катастрофа 11-месечно бебе в село Крушевец, ще обжалва мярката си за неотклонение "задържане под стража". Мярката ще се гледа утре в Апелативния съд в Бургас. Тогава магистрати ще решат дали ще оставят в ареста Стоянов.

На 13 септември Окръжният съд в Бургас постанови, граничният полицай да остане с постоянна мярка "задържане под стража". Тогава стана ясно, че Стоянов е управлявал автомобила в нетрезво състояние.

За последните 10 години граничният полицай има други четири транспортни нарушения, сред които и шофиране след употреба на алкохол, посочиха от прокуратурата в Бургас.

Останалите му наказания са за превишена скорост.


РБ поиска отстраняването на Цацаров от случая „КТБ“

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/rb-poiska-otstraniavaneto-na-cacarov-ot-sluchaia-ktb-6022693

От блока настояха за незабавно изплащане на депозитите на дребните и средните вложители в КТБ до гарантираната от закона сума

Шотландия вдъхнови и Кашмир

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/shotlandiia-vdyhnovi-i-kashmir-6022694

Шотландският референдум стимулира жителите на Кашмир да поискат референдум за бъдещето си

Г. Близнашки: Исканията на служителите в „Напоителни системи“ са основателни

http://www.cross.bg/sistemi-napoitelni-bliznashki-1430882.html

/КРОСС/ Исканията на служителите в „Напоителни системи" са основателни и справедливи, каза министър-председателят проф. Георги Близнашки по време на среща с протестиращите работници от дружеството.  Премиерът увери служителите, че правителството ще търси дългосрочно решение на проблемите в дружеството, съобщава правителственият пресцентър. „Необходимо е трайно решение за стабилизиране на „Напоителни системи". Не може такава система да бъде оставена в подобно състояние, особено след наводненията в страната", категоричен е проф. Близнашки. За съжаление бюджетът не беше актуализиран, отбеляза той и помоли работниците да проявят разбиране. „С цялото си сърце съм с вас", каза министър-председателят. Служителите на „Напоителни системи", които от месеци не са получавали заплати и осигуровки, поискаха гаранции, че отпуснатите от правителството 4,5 млн. лв. ще бъдат изразходени по предназначение.  

Цветанов: Родопите са сърцевината на истинската демокрация в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4315109

Родопите са важни за България, защото те са сърцевината на истинската демокрация. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов в Ардино, съобщиха от пресцентъра на партията.
Цветанов призова към пълна мобилизация на 5 октомври членовете и симпатизантите на ГЕРБ в общината. Родопите са важни за България, защото те са сърцевината на истинската демокрация. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов в Ардино, съобщиха от пресцентъра на партията. Цветанов призова към пълна мобилизация на 5 октомври членовете и симпатизантите на ГЕРБ в общината.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване