22 септември обявен за ден без автомобили в центъра на София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4320191

На 22 септември, в рамките на "Европейската седмица на мобилността", и в София ще се състои "Европейският ден без автомобили". За целта от 9.00 до 17.00 часа ще бъде забранено влизането на превозни средства в зоната, ограничена от бул. „Княз Александър Дондуков”, ул. „11-ти август”, ул. „Врабча”, бул. „Васил Левски”, ул. „Аксаков”, ул. На 22 септември, в рамките на "Европейската седмица на мобилността", и в София ще се състои "Европейският ден без автомобили". За целта от 9.00 до 17.00 часа ще бъде забранено влизането на превозни средства в зоната, ограничена от бул. „Княз Александър Дондуков”, ул. „11-ти август”, ул. „Врабча”, бул. „Васил Левски”, ул. „Аксаков”, ул.

Ден без автомобили организират в столицата

http://pik.bg/ден-без-автомобили-организират-в-столицата-news227518.html

Ден без автомобили организират в столицата

На 22 септември, в рамките на "Европейската седмица на мобилността", и в София ще се състои "Европейският ден без автомобили". За целта от 9.00 до 17.00 часа ще бъде забранено влизането на превозни средства в зоната, ограничена от бул. „Княз Александър Дондуков”, ул. „11-ти август”, ул. „Врабча”, бул. „Васил Левски”, ул. „Аксаков”, ул. „6-ти септември”, ул. „Ген. Гурко”, ул. „Леге”, ул. „Позитано”, бул. „Витоша”, бул. „Княз Александър Дондуков” с изключение на граничните улици и булеварди. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община, предаде агенция "Фокус".

Столична община и "Център за градска мобилност" ЕАД, които са организаторите на "Европейската седмица на мобилността" канят жителите и гостите на града в зоната без автомобили, в която могат да се разходят с велосипедите си, както и да включат децата си в организираните прояви.

Преди честването на 106-годишнината от обявяването на Независимостта на България пред паметника при Националната художествена галерия, което започва от 11.00 часа, може да разгледате изложбата с творби на Роден в галерията, която още няколко дни ще е в България. Макар и да е извън темата на седмица - "Нашите улици, нашият избор" изложбата "Метаморфози", която гостува в София е едно от значимите културни събития в годината, в която София се състезава като кандидат за европейска столица на културата през 2019 година. Другото предложение е да покарате колело или просто да се разходите по свободните от автомобили улици.

В 11.30 часа художникът Иван Яхнаджиев ще отвори "ателие на открито", за да предложи помощта си за рисунките на децата, които желаят да се включат в проявата. В 13.00 часа ще започне детското състезание, организирано от сдружение "365", което е инициатор на ежедневния "Free Sofia Tour". 
От 10.30 до 15.30 часа на пл. "Княз Александър Първи", където ще са проявите, ще има и информационен щанд, в който ще може да се получи информация и материали за обществения транспорт.

На 20, 21 и 22 септември ще се движи и информационния ретро-трамвай, в който ще може да се получи информация за градския транспорт, проектите, по които се работи, както и да се послуша музика, изпълнена от ученици от 144 СОУ. 

На 20 септември между 11.00 и 13.00 часа и от 16.00 до 18.00 часа композицията ще пътува между Централна гара, бул. "Христо Ботев", бул. "България", ж.к. "Борово" - двупосочно. 

На 21 септември между 11.00 и 13.00 часа и от 16.00 до 18.00 часа трамваят ще пътува между пл. "Журналист", ул. "Граф Игнатиев", пл. "Македония" и кв. "Княжево" - двупосочно.

На 22 септември между 11.00 и 13.00 часа и от 16.00 до 18.00 часа мотрисата ще се движи между жк "Лозенец", бул. "Христо Ботев" и метростанция "Хан Кубрат" - двупосочно.

Искров пак се оправдава с политиците за КТБ

http://business.actualno.com/Iskrov-pak-se-opravdava-s-politicite-za-KTB-news_50817.html

Без политическо решение по въпроса КТБ няма и не може да има отваряне на банката, заяви пред БНТ управителят на БНБ Иван Искров. Единственият все по-теоретичен за нас вариант е сегашните акционери ...

Ясна е самоличността на 225 от 298 души, загинали на борда на MH17

http://europe.actualno.com/Jasna-e-samolichnostta-na-225-ot-298-dushi-zaginali-na-borda-na-MH17-news_50818.html

Експерти по съдебна медицина са идентифицирали общо 225 жертви от сваления над Украйна самолет на Малайзийските авиолинии. 14 нови имена са съобщени на опечалените семейства, предаде БГНЕС. "О...

Румен Овчаров осъди Яне Янев за клевета, лидерът на РЗС може да обжалва

http://crime.actualno.com/Rumen-Ovcharov-osydi-Jane-Janev-za-kleveta-lideryt-na-RZS-moje-da-objalva-news_50823.html

Бившият енергиен министър Румен Овчаров успя да осъди лидера на РЗС Яне Янев за клевета. Янев трябва да плати 1500 лева глоба и още 10 хил. лева по гражданския иск на Овчаров, но решението не е оконча...

Три случая на вирусен менингит регистрирани във Варна

http://www.cross.bg/slychaya-varna-registrirani-1431104.html

Варна /КРОСС/ Три случая на вирусен менингит са регистрирани във Варна от началото на месеца. Това съобщиха от Регионална здравна инспекция (РЗИ). Последният е от миналата седмица. По данни на инспекцията между случаите няма епидемична връзка. В РЗИ има един регистриран случай на ухапан от кърлеж през изминалата седмица. В инфекциозна клиника е хоспитализиран и пациент с Марсилска треска.Нивото на заболяемост от въздушно-капкови инфекции (без грип и ОРЗ) се e увеличило леко - 11 случая срещу 7 за предходната седмица. Същите са представени от 8 случая на варицела и 3 случая на скарлатина.

1,37 млрд. лева отиват за наука и образование до 2020 г.

http://econ.bg/Новини/1-37-млрд-лева-отиват-за-наука-и-образование-до-2020-г-_l.a_i.568344_at.1.html

1,37 млрд. лева са предвидени по новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020 г.“, съобщи министърът на...

22 септември обявен за ден без автомобили в центъра на София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4320169

На 22 септември, в рамките на На 22 септември, в рамките на "Европейската седмица на мобилността", и в София ще се състои "Европейският ден без автомобили". За целта от 9.00 до 17.00 часа ще бъде забранено влизането на превозни средства в зоната, ограничена от бул. „Княз Александър Дондуков”, ул. „11-ти август”, ул. „Врабча”, бул. „Васил Левски”, ул. „Аксаков”, ул.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/19/2384325_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на вечерната емисия:

Протестиращите миньори от мина "Черно море" ще получат парите си още днес.
Нови три огнища на болестта "син език" са регистрирани в~ последните няколко дни в петте общини на Търговищка област.
Съветът за сигурност на ООН определи вируса ебола като заплаха за международния мир и сигурността.
Турция...

МВР разкри схеми за купуване на гласове в Монтанска област

http://www.vesti.bg/novini/mvr-razkri-shemi-za-kupuvane-na-glasove-v-montanska-oblast-6022815

Специализирана полицейска операция "Лихвари" с цел пресичане и разкриване на схеми за купуване на гласове бе проведена в Монтанска област, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Първо в ПИК! Маргарита Михнева осъди Пламен Устинов за клевета – излъгал, че тя взимала пари от Алексей Петров

http://pik.bg/първо-в-пик-маргарита-михнева-осъди-пламен-устинов-за-клевета-–-излъгал-че-тя-взимала-пари-news227509.html

Първо в ПИК! Маргарита Михнева осъди Пламен Устинов за клевета – излъгал, че тя взимала пари от Алексей Петров

Журналистката Маргарита Михнева спечели дело за клевета срещу Пламен Устинов, защитения свидетел по делото „Октопод”. Тя заведе срещу него наказателното дело от частен характер за клевета през 2012 г., придружено от граждански иск в размер 200 000 лв.

Устинов каза в тв предаване, че е предал пред свидетели плик с пари на Михнева от Алексей Петров. Съдът обаче доказа, че твърдението му е лъжа и той бе осъден за клевета. Ще трябва да плати 2000 лв. и разноските по делото.

„Искам помощ от главния прокурор на България и го моля да каже, защо човек, доказан вече клеветник, продължава да бъде защитен свидетел и да получава 1000 лв. заплата на месец, плюс охрана”, заяви след спечелването на делото Маргарита Михнева.  

Задържаха мъж във Варна живял в дома си след заповед да напусне

http://www.moreto.net/novini.php?n=264655

На 18 септември около 10:50 ч. при полицейска проверка в жилище на територията на Второ РУП е установено, че лицето М. Ж., на 42 г. се намира в жилището и не е изпълнил съдебна заповед за незабавна защита по Закона за защита от домашно насилие.

Минната камара поиска план от управляващите за развитието на енергетиката

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/19/2384326_minnata_kamara_poiska_plan_ot_upravliavashtite_za/?ref=rss


Незабавно да се изплатят задълженията към въгледобивните дружества и след това ритмично да се плащат доставките на въглища в срок.  За това призовават от Българската минно-геоложка камара в отворено писмо до няколко институции и медиите.

От там посочват, че след като беше приватизирана голяма част от системата на енергетиката, бяха оставени непазарни зависимости и регулации, които категорично пречат на пазарните отношения в тази система. Това е една от основните причини за тежкото...

Драгомир Стойнев пред ИТАР-ТАСС: Отношенията с Русия трябва да са приоритет

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/19/2384329_dragomir_stoinev_pred_itar-tass_otnosheniiata_s_rusiia/?ref=rss


Бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви пред ИТАР-ТАСС, че европейските лидери се водят по-скоро от политически подбуди, отколкото от икономически разсъждания по въпроса за строежа на газопровода "Южен поток".

"Аз лично смятам, че европейските лидери мислят повече за политика и геополитика отколкото за икономика или за съдбата на гражданите на Европа. Това трябва да се промени. Икономиката, в това число и отношенията с Русия, трябва да имат приоритет",...

Близо 1,4 млрд. европари за образованието

http://www.cross.bg/programa-izsledvaniya-obrazovanieto-1431103.html

София /КРОСС/ На публично обсъждане министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова представи днес актуализираната версия на новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020", която предвижда 1 370 000 000 лева за сферата на образованието и научните изследвания в страната в рамките на следващия програмен период. В обсъждането взеха участие ректори на висши училища, представители на научни институти и организации, на социални партньори и синдикати, неправителствени организации, медии и граждани.В рамките на новия програмен период в ЕС от 2014 до 2020 г. България за първи път ще има достъп до средства от структурните и инвестиционни фондове на Общността за научни изследвания и технологична модернизация на изследователската инфраструктура, подпомагане на връзката на висшето и училищното образование с пазара на труда, на образователната интеграция и ученето през целия живот в самостоятелна оперативна програма - "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР). За първи път Министерството на образованието и науката ще бъде управляващ орган на оперативна програма и ще оперира със значителна сума - 1 370 000 000 лева

Миньорите спряха стачката, след като НЕК плати на Ковачки

http://offnews.bg/news/n_1/n_391025.html

Миньорите от рудник „Черно море-Бургас“, които останаха под земята заради неизплатени заплати, прекратиха стачката. Това се случи само няколко часа, след като НЕК преведе 500 000 лева на „Топлофикация Сливен“. Десетки миньори от рудник „Черно море“ останаха на 300 метра под земята 40 часа заради неизплатени заплати.  Те обявиха, че няма да излязат, докато не им бъдат преведени заплатите за последните два месеца, тъй като до момента са получили само авансите за месец юли. Към протеста по-късно се включиха и миньори от "Мини открит въгледобив - Перник", "Топлофикация - Перник" и мина "Бобов дол". Всички мини, както и двете топлофикационни дружества в Сливен и Перник, са собственост на Христо Ковачки.  По-рано днес от енергийното министерство обявиха, че НЕК е разплатила на дружеството 71% от дължимите суми, което е много повече от това, което е разплатила на другите си контрагенти. Те цитираха и сума от 705 хил лв. която е изплатена на "Топлофикация Сливен" в началото на септември. Шефът на топлофикационното дружество Ангел Ангелов отговори на тази атака с напомнянето, че въпросните 705 хил. лв. всъщност са били предназначени за „Мини Марица Изток”, а тези 71% разплатени дългове са предимно от 2013 г.

Вестник "Блиц": Двама съветници на сръбския президент закрилят Цветан Василев

http://www.mediapool.bg/vestnik-blits-dvama-savetnitsi-na-srabskiya-prezident-zakrilyat-tsvetan-vasilev-news225052.html

Двама съветници на сръбския президент Томислав Николич - Павле Башич и Предраг Милкич, закрилят мажоритарния собственик на българската Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Това твърди сръбският вестник "Блиц", цитиран от български онлайн медии.   Според изданието в икономическите кръгове се спекулира, че Василев има близки контакти с двамата президентски съветници. Това станало след като Василев купил фабриката за стъкло в Парачин.   Вестникът припомня, че на Василев не е определен екстрадиционен арест. От медията поискали отговор защо такъв не е наложен от съда, каквото практика има. От институциите им обяснили, че всеки случай е индивидуален и се вземат предвид доказателствата и на тяхна база съдията прави преценка, а не въз основа на обществен интерес. Изданието припомня, че Василев има задължение всеки ден да се явява за подпис в районното полицейско управление, като вчера е бил първият път.   Вестникът разказва как Цветан Василев се е явил в четвъртък за първи път в полицейското управление в Стария град за подписка, а след това се е върнал в хотела си Square nine, където отишъл с тролейбус, придружаван от адвоката си.   В хотела имало охрана от униформени полицаи.

Момичето, простреляно край Катунци, проговори пред "Труд": Казах на нападателя, че няма да му дам колата, моя си е!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4319864

"Екшън като на кино се разигра около 17 ч на черния път, чак не вярвах че това се случва наистина", разказва 20-годишната Лиляна Савова от гоцеделчевското с. Мосомище, която е студентка по икономика в столицата. Вчера тя бе простреляна от нападател, който опита да й отнеме автомобила."Пътувахме заедно с моята приятелка и връстничка от съседното с. "Екшън като на кино се разигра около 17 ч на черния път, чак не вярвах че това се случва наистина", разказва 20-годишната Лиляна Савова от гоцеделчевското с. Мосомище, която е студентка по икономика в столицата. Вчера тя бе простреляна от нападател, който опита да й отнеме автомобила."Пътувахме заедно с моята приятелка и връстничка от съседното с.

Експертният съвет по проблемите на КТБ: БНБ не се държи като независима институция

http://www.cross.bg/mavrodiev-informatziya-sreshtata-1431102.html

София /КРОСС/ Продължава неяснотата около състоянието на групата КТБ и тревогата на обществото не намалява, а се усилва с всеки изминал ден. Трябва да направим всичко възможно, за да не допуснем след 20 декември за КТБ да се говори в минало време", каза председателят на БСК Сашо Дончев при откриването на срещата на Експертния консултативен съвет (ЕКС) по проблемите на КТБ с председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Срещата се проведе този следобед (19.09.2014 г.) в БСК и бе част от усилията на ЕКС да мобилизира усилията на институциите за преодоляване на проблема „КТБ".„Споделям повечето Ваши тези и се присъединявам към притесненията Ви относно потенциалните негативни ефекти от кризата с КТБ върху конкретни бизнеси и работни места. Категорично смятам, че трябва да се работи за оздравяването на банката. Не приемам тезата, че КТБ трябва да бъде затворена", каза Стоян Мавродиев. Участниците в срещата размениха информация относно действията на двете страни до момента и възможностите за взаимодействие в бъдеще. Общо бе мнението, че извънредно законодателство за КТБ не е необходимо и проблемите на финансовата група могат да бъдат разрешени чрез механизмите на действащото законодателство. Този конкретен казус, обаче, е повод за преглед на законодателството относно необходимостта от промени в посока прецизиране на функциите, отговорностите, правата и задълженията на институциите във финансовия сектор

Хванаха рейнджъра, прострелял момиче

http://offnews.bg/news/n_1/n_391011.html

Никола Манчев, рейнджърът, който простреля момиче във врата в четвъртък вечерта между санданските села Катунци и Златолист, е бил арестуван от специалнит части, съобщи БГНЕС. Униформените заловили 38-годишният мъж в района между селата Катунци, Златолист, Враня, Хърсово, Мелник. Той обаче не бил сам. Полицаите задържали още едно лице, което се смята, че е съучастник на стрелеца, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, цитиран от "Фокус". Спецчастите започнаха акцията по локализирането и залавянето на стрелеца към 15:20 часа днес. От Министерството на отбраната заявиха, че стрелецът от Катунци е освободен от военна служба през 1998 г. Никола Манчев е карал наборна военна служба като старшина - школник до 1997г., след което е освободен през 1998г. от армията, защото е отслужил наборната си военна служба. Според МО мъжът не е участвал в контингент зад граница като военен. В четвъртък вечерта мъж, криволичещ по пътя, спира колата на простреляната жена, която е пътувала с нейна приятелка между селата Катунци и Златолист. По информация на "Фокус" той се опитал да отнеме автомобила им. Насочил пистолет към тях, заповядал на момичетата да излязат от колата и прострелял Лиляна С. от с. Мусомище във врата. Раната не застрашава живота й.

Боби Михайлов за провалената ни кандидатура за Евро 2020: Никой не помогна на БФС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4319876

Според шефа на българския футбол Борислав Михайлов инициативата на БФС да домакинстваме на мачове от Евро 2010 не е получила достатъчно подкрепа от другите важни фактори, за да може родната столица да стане част от турнира след 6 години.
„Имахме голямо желание, но никой не ни помогна. Футболният съюз положи много усилия, Според шефа на българския футбол Борислав Михайлов инициативата на БФС да домакинстваме на мачове от Евро 2010 не е получила достатъчно подкрепа от другите важни фактори, за да може родната столица да стане част от турнира след 6 години. „Имахме голямо желание, но никой не ни помогна. Футболният съюз положи много усилия,

Борислав Михайлов: Никой не подкрепи БФС за кандидатурата на София

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/19/2384327_borislav_mihailov_nikoi_ne_podkrepi_bfs_za/?ref=rss


Президентът на БФС Борислав Михайлов изрази разочарованието си след провала на кандидатурата на София за домакин на мачове от Евро 2020. По думите му нито една друга институция в България не е подкрепила футболния съюз за проекта.

"Имахме голямо желание, никой не ни е отрязал. Само усилията на футболния съюз и на хората, които работят в него, не бяха достатъчни", каза Михайлов пред "Дарик".

"Мачовете трябваше да бъдат в София. София е домакин. Това означава, че кметство и...

Спецакция в Монтанско излови купувачи на гласове

http://www.cross.bg/imena-symi-slychaya-1431101.html

/КРОСС/ Служители на ОДМВР - Монтана проведоха днес специализирана полицейска операция за превенция и противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите. В хода на операцията са извършени проверки на 12 адреса в областта. Претърсвания и изземвания са осъществени на пет адреса на територията на РУ - Монтана.В с. Портитовци, в частен дом, собственост и обитаван от 42-годишния Р.Л., са намерени картонена папка с 12 листа с изписани имена на хора, плик за писмо със списък с имена и парични суми, лаптоп и мобилни апарати със СИМ-карти. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 167, ал. 3 от НК. В с. Лехчево, при проверка в жилището на 23-годишния Б.М. и 46-годишния М.Б., са иззети две дебитни карти, листа с написани върху тях имена и парични суми, два тефтера с изписани данни на хора и парични суми, таблет, мобилен апарат със СИМ-карта. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 252, ал. 1 от НК. При претърсване в имот в с. Мадан, обитаван от Р.Г. /49 г./, са открити тефтер с написани имена и парични суми, листа с напечатани върху тях адреси на избирателни секции. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 252, ал. 1 от НК. При проверка в частен дом в с. Винище, собственост на И.Т. /71 г./, са иззети тефтери с написани върху тях имена и парични суми, договори за заем на различни лица, дебитна карта и други вещи, имащи отношение към престъпна дейност по чл. 252, ал. 1 от НК. По случая е образувано досъдебно производство

Румен Овчаров осъди Яне Янев за клевета

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/19/2384323_rumen_ovcharov_osudi_iane_ianev_za_kleveta/?ref=rss


Софийският районен съд е признал за виновен лидера на РЗС Яне Янев, че е наклеветил Румен Овчаров заради изказването му от април миналата година в предаването "Лице в лице" на Би Ти Ви, чеОвчаров е "част от организирана престъпна група, която е една от най-зловещите енергийни мафиотски мрежи на прехода", научи "Дневник".

Заради чистото му съдебно минало Янев е осъден да плати глоба от 1500 лв.,  като съдът е уважил и гражданския иск на Овчаров за 10 хил. лв. Лидерът на РЗС ще трябва...

Скандално ченге изхвърча от полицията в Бяла Слатина

http://pik.bg/скандално-ченге-изхвърча-от-полицията-в-бяла-слатина-news227511.html

Скандално ченге изхвърча от полицията в Бяла Слатина

След скандалните разкрития на tribali.info за злоупотреби на служител на районното полицейско управление в Бяла Слатина, Иво Игнатов е освободен от длъжност.

Той вече е подал своята молба за напускане на системата на МВР, която ще бъде одобрена, съобщи директорът на полицията във Враца Иван Кирилов.


Далаверите на скандалното ченге разбуниха духовете в Бяла Слатина особено след природното бедствие, което сполетя градчето – наводнението в началото на август. Потърпевши разказаха, че Игнатов се облагодетелствал на гърба на нещастието на хората. Местни обаче споделиха, че рекетът на полицая продължавал от години и положението станало нетърпимо.

Борислав Михайлов напада Столична община и държавата заради Евро 2020: Никой не ни помогна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4319830

Според шефа на българския футбол Борислав Михайлов инициативата на БФС да домакинстваме на мачове от Евро 2010 не е получила достатъчно подкрепа от другите важни фактори, за да може родната столица да стане част от турнира след 6 години.
„Имахме голямо желание, но никой не ни помогна. Футболният съюз положи много усилия, Според шефа на българския футбол Борислав Михайлов инициативата на БФС да домакинстваме на мачове от Евро 2010 не е получила достатъчно подкрепа от другите важни фактори, за да може родната столица да стане част от турнира след 6 години. „Имахме голямо желание, но никой не ни помогна. Футболният съюз положи много усилия,

Саркози се завръща в политиката

http://www.cross.bg/sarkozi-tvurde-vurne-1431100.html

/КРОСС/ Бившият президент на Франция Никола Саркози се завръща в политиката. Това обяви самият той на страницата си във социалната мрежа Фейсбук. „Обичам твърде много Франция, твърде много ме занимават общественият дебат и бъдещето на моите сънародници", написа Саркози във „Фейсбук".По-рано The Local съобщи, че през тази седмица бившият държавен глава ще се върне към голямата политика. Очаква се кандидатурата му за президент да бъде издигната от дясноцентристката опозиционна партия. Енергичният 59-годишният политик, който предизвиква едновременно ненавист и възторг, може да обяви завръщането си по всяко време от петък до неделя, пише още The Local.Саркози заявява, че ще се върне, за да спечели реванш над Оланд, чийто рейтинг паднал до рекордно ниско равнище заради разразилата се в страната икономическа криза.

Саркози се завръща в политиката

http://www.cross.bg/sarkozi-politikata-zavrushta-1431100.html

/КРОСС/ Бившият президент на Франция Никола Саркози се завръща в политиката. Това обяви самият той на страницата си във социалната мрежа Фейсбук. По-рано The Local съобщи, че през тази седмица бившият държавен глава ще се върне към голямата политика. Очаква се кандидатурата му за президент да бъде издигната от дясноцентристката опозиционна партия. Енергичният 59-годишният политик, който предизвиква едновременно ненавист и възторг, може да обяви завръщането си по всяко време от петък до неделя, пише още The Local.Саркози заявява, че ще се върне, за да спечели реванш над Оланд, чийто рейтинг паднал до рекордно ниско равнище заради разразилата се в страната икономическа криза.

Крум качил 16 кила след Сървайвър

http://www.bnews.bg/article-116843

Не съм и предполагал, че ще трябва да премина през такива нечовешки кръгове, признава Крум.

Компенсират хората с енергийни помощи за по-скъпия ток

http://www.moreto.net/novini.php?n=264713

Все още не е ясно с колко ще бъде повишена цената на електроенергията, но хората, които получават енергийни помощи, ще бъдат компенсирани със съответния процент на увеличение. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков на брифинг в Благоевград, след срещите си с областния управител Димитър Димитров и с директорите на териториалните поделения на НОИ, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда".

За седем месеца жп гарата на Пазарджик беше обновена с европари

http://www.mediapool.bg/za-sedem-mesetsa-zhp-garata-na-pazardzhik-beshe-obnovena-s-evropari-news225051.html

Железопътната гара на Пазарджик стана първата у нас обновена с европейски средства по оперативна програма "Транспорт". Ремонтът на обекта приключи за седем месеца в договорения срок и е изпълнена без каквито и да е непредвидени разходи. Това съобщи министърът на транспорта Николина Ангелкова по време на откриването на обновената гара.   Сега жп сградата предлага удобства и комфорт на пътниците, което е изключително важно, допълни Ангелкова.   Железопътната гара е оборудвана с топли и удобни чакални. Сградата разполага с център за услуги, търговски обекти, както и с добра визуална комуникация за бърза и лесна ориентация на пътниците. До всички нива на обекта е осигурен достъп за лица с намалена подвижност.   "Надявам се следващата година да бъде открита и жп линията Септември – Пловдив, защото за мен е важно всички ние да пътуваме с децата си по нови жп линии с модерни влакове", каза още министър Ангелкова.   Модернизацията на жп гара Пазарджик е на стойност 3.35 млн. лв. без ДДС. Изпълнител е консорциум "Вектор инженеринг". Обектът е част от проект за рехабилитация на гарови комплекси по трансевропейската транспортна мрежата, в който са включени още Централаната жп гара в София, както и тази в Бургас.   Преди да открие гарата министър Ангелокова провери строежа на жп участъка Пазарджик – Стамболийски. Според нея само за три седмици обемът на свършената работа бил нараснал двойно от 6% на 11.4%. На обекта има пълна мобилизация, работят повече от 100 души на 12-часови смени и 69 машини, отчете Ангелкова.   Ако строителят продължи да работи със същите темпове ще бъде наваксано закъснението от 4 месеца и обектът ще бъде завършен в срок през юли 2015 г., прогнозира транспортният министър.   За да бъде намалено закъснението от строителя "Ай Джи Ей – ЖП Инфраструктура", при проверката преди три седмици беше поискана ревизирана работна програма с точна информация за реално извършените и предстоящите за изпълнение дейности, както и актуален срок за завършване на обекта.   Железопътната отсечка Пазарджик – Стамболийски е част от проекта за модернизация на жп участъка Септември – Пловдив. Стойността на договора е 54.8 млн. лв. без ДДС (с 10% непредвидени разходи).

Франция нанесе първите въздушни удари срещу "Ислямска държава"

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ea3ad27/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cfranciia0Enanese0Epyrvite0Evyzdushni0Eudari0Esreshtu0Eisliamska0Edyrjava0H180A3940C/story01.htm

През следващите дни Париж ще организира нови удари с цел отслабване на ислямистката организация, съобщи президентът на страната Франсоа Оланд


Плевнелиев: Задълбочаваме енергийното сътрудничество с Азербайджан

http://pik.bg/плевнелиев-задълбочаваме-енергийното-сътрудничество-с-азербайджан-news227506.html

Плевнелиев: Задълбочаваме енергийното сътрудничество с Азербайджан

България подчертава готовността и намерението си постепенно да увеличава количествата природен газ, внасяни от Азербайджан. Това се казва в съвместна декларация, подписана от президентите на България и Азербейджан Росен Плевнелиев и Илхам Алиев.

Българският държавен глава е на двудневно работно посещение в Баку по повод официалната церемония за старта на строителството на Южния газов коридор.

В декларацията се подчертава важността на Договора за продажба на природен газ между „Булгаргаз" и СОКАР от септември 2013 г. за доставка на 1 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз" в Азербайджан до България, която да започне от 2020 г.

България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката. Страната е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ, каза Плевнелиев.

Изграждането на Южния газов коридор повишава сигурността на доставките за България, а страните от Югоизточна Европа и ЕС, и е реален принос в усилията за диверсификация, беше подчертано по време на срещата. Интерконекторите на България с Турция и с Гърция са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор.

Според държавния глава Росен Плевнелиев преодоляването на зависимостта от една тръба е ключов приоритет на енергийната политика на България.

По време на срещата Плевнелиев и Алиев са потвърдиха решимостта на двете страни за разширяване на сътрудничеството в области като фармацевтика и производство на лекарства, строителство и изграждане на инфраструктурни обекти, туризма, култура и образование, наука и технологии.

Двамата президенти насърчиха бизнеса от двете страни към работа по съвместни проекти и инвестиции.

Утре президентът Плевнелиев ще присъства на официалната церемония по откриване на строителството на Южния газов коридор заедно с представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.

Двама са задържани за стрелбата в Катунци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4319833

След дълго издирване на стрелеца от Катунци, от МВР съобщиха, че са задържани двама мъже в района на село Виногради, община Сандански при специализирана полицейска операция, предаде БГНЕС.
От МВР уточняват, че на 18 септември, в района на село Катунци, община Сандански, при опит за въоръжен грабеж на моторно превозно средство един от задържаните е След дълго издирване на стрелеца от Катунци, от МВР съобщиха, че са задържани двама мъже в района на село Виногради, община Сандански при специализирана полицейска операция, предаде БГНЕС. От МВР уточняват, че на 18 септември, в района на село Катунци, община Сандански, при опит за въоръжен грабеж на моторно превозно средство един от задържаните е

Nissan Juke: Законодателна инициатива (тест-драйв)

http://cars.actualno.com/Nissan-Juke-Zakonodatelna-iniciativa-test-drajv-news_50819.html

Клишето „да твориш закони“ в България вече е изключително мръсно словосъчетание, което свързвам с безочливата политическа клика, пресушила и малкото останало съдържание в това поня...

Миньорите прекратиха протеста, колегите им ги обявиха за "Юнаци!"

http://pik.bg/миньорите-прекратиха-протеста-колегите-им-ги-обявиха-за-юнаци-news227508.html

Миньорите прекратиха протеста, колегите им ги обявиха за "Юнаци!"

Бургаските миньори от мина "Черно море" прекратиха протеста, съобщи БНР.

Това се случи след повече от 40 часа престой под земята и след като днес им бяха преведени заплатите.

Колегите им ги посрещнаха с овации и викове "Юнаци!".

Путин иска да изключи Русия от глобалната мрежа в случай на атака от Запада

http://econ.bg/Новини/Путин-иска-да-изключи-Русия-от-глобалната-мрежа-в-случай-на-атака-от-Запада_l.a_i.568339_at.1.html

Руският президент Владимир Путин планира в страната да се въведе възможност за незабавно спиране на достъпа до интернет в случай на кибератака от...

Двама са задържаните за стрелбата в Катунци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4319826

След дълго издирване на стрелеца от Катунци, от МВР съобщиха, че са задържани двама мъже в района на село Виногради, община Сандански при специализирана полицейска операция, предаде БГНЕС.
От МВР уточняват, че на 18 септември, в района на село Катунци, община Сандански, при опит за въоръжен грабеж на моторно превозно средство един от задържаните е След дълго издирване на стрелеца от Катунци, от МВР съобщиха, че са задържани двама мъже в района на село Виногради, община Сандански при специализирана полицейска операция, предаде БГНЕС. От МВР уточняват, че на 18 септември, в района на село Катунци, община Сандански, при опит за въоръжен грабеж на моторно превозно средство един от задържаните е

Цветан Цветанов ще посети Стара Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4319816

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов ще посети Област Стара Загора на 20.09.2014 г. /събота/, съобщиха от пресцентъра на партията. Той ще бъде придружаван от водача на листата на ГЕРБ-Стара Загора Лиляна Павлова, от кмета на града и областен координатор на партията Живко Заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов ще посети Област Стара Загора на 20.09.2014 г. /събота/, съобщиха от пресцентъра на партията. Той ще бъде придружаван от водача на листата на ГЕРБ-Стара Загора Лиляна Павлова, от кмета на града и областен координатор на партията Живко

Гражданският съвет на ВСС избра Любомир Герджиков за съпредседател

http://www.cross.bg/suvet-grazhdanskiya-supredsedatel-1431099.html

София /КРОСС/ Гражданския съвет на ВСС избра с пълно мнозинство Любомир Петров Герджиков за съпредседател от страна на организациите, членуващи в Гражданския съвет, съобщиха от пресцентъра на Висш съдебен съвет.Това е втори мандат за Любомир Герджиков, който е изпълнителен член на Управителния съвет на „Сефита" - сдружение за експертизи, финансово-икономически и технически анализи. Той бе първият съпредседател на Гражданския съвет от страна на професионалните и неправителствените организации, избран на 11 февруари 2013г. чрез жребий между членовете на Гражданския съвет. Днешният избор бе проведен, поради напускане на Гражданския съвет от Българския институт за правни инициативи, чийто директор Биляна Гяурова Вегертседер бе досегашен съпредседател.Гражданският съвет реши следващото заседание да се проведе на 17 октомври, като мнозинството се обедини около разглеждане на две актуални теми - изготвяне на Становище по Стратегията за продължаване на реформата на съдебната власт и обсъждане на Проекта на Методика за дисциплинарната дейност на Висшия съдебен съвет.

Цветан Цветанов ще посети Стара Загора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4319813

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов ще посети Област Стара Загора на 20.09.2014 г. /събота/, съобщиха от пресцентъра на партията. Той ще бъде придружаван от водача на листата на ГЕРБ-Стара Загора Лиляна Павлова, от кмета на града и областен координатор на партията Живко Заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов ще посети Област Стара Загора на 20.09.2014 г. /събота/, съобщиха от пресцентъра на партията. Той ще бъде придружаван от водача на листата на ГЕРБ-Стара Загора Лиляна Павлова, от кмета на града и областен координатор на партията Живко

Ново проучване вкарва пет или седем партии в следващия парламент

http://offnews.bg/news/n_1/n_390996.html

В следващия парламент ще има пет или седем политически сили, прогнозират от Центъра за демографска политика (ЦДП) и от Демографския институт при Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). Това стана ясно по време на тяхна съвместна пресконференция в БТА посветена на „скандални демографски и социологически предизборни абсурди". Очакванията на ЦДП и БАНИ се основават на социологическо проучване, което е направено сред 1342 души между 5 и 12 септември, съощава bTV, позовавайки се на БТА. Според резултатите от него на пресрочните избори ГЕРБ би била първа политическа сила, като получава гласовете на 19.5% от анкетираните. Втора се нарежда БСП с 15.2%, следвана от ДПС – 9.6% , Патриотичният фронт – 6.2% , Реформаторският блок – 4.2% , АБВ и "България без цензура" - по 3.4% . От ЦДП и БАНИ има  два варианта за състав на следващия парламент - петпартиен или седемпартиен . В първия случай в Народното събрание биха влезли ГЕРБ с 86 депутати, БСП с 67, ДПС с 42, Патриотичният фронт с 27 и Реформаторският блок с 18 народни представители. Ако в парламента има седем партии, то ГЕРБ ще има 75 депутати, БСП - 58, ДПС - 37, Патриотичният фронт - 24, Реформаторският блок - 16, АБВ и ББЦ - по 15 народни представители, показват данните на института. Тази прогноза се отличава от повечето, които бяха представени до момента. Повечето социологически агенции масово дават на ГЕРБ над 100 депутата и поставят единствения им заявен до момента възможен коалиционен партньор РБ пред Патриотичния фронт, АБВ и ББЦ. По време на прецконференцията стана ясно, че според ЦДП и БАНИ има и наистина сериозне проблем с "мъртвите души" в избирателните списъци е сериозен . Според проф. Никола Алтънков от Калифорнийския университет, който бе част от срещата, има между 470 000 и 796 000 са гражданите, които нямат право да гласуват, но са в списъците. Той допълни, че тези "мъртви души" са необходими на големите партии. Тези, които броят гласовете - "Информационно обслужване", се възползват от наличието на фантоми в списъците, смята той. ЦДП и БАНИ са на мнение, че друг проблем е лишаването на сънародниците ни зад граница от преференциално гласуване, тъй като няма обособен отделен изборен район за чужбина. Те изразиха притесненията си за това, че може да има избиратели, които ще гласуват два пъти в изборния ден - например в Турция и след това в България.

Гражданският съвет на ВСС избра за втори мандат съпредседателя си

http://www.mediapool.bg/grazhdanskiyat-savet-na-vss-izbra-za-vtori-mandat-sapredsedatelya-si-news225050.html

На седмото си заседание за 2014 г., провело се в петък, членовете на Гражданския съвет при Висшия съдебен съвет (ВСС) преизбраха с пълно мнозинство Любомир Петров Герджиков за съпредседател от страна на организациите, членуващи в Гражданския съвет. Вторият съпредседател по устав се посочва от ВСС.   Това е втори мандат за Любомир Герджиков, който е изпълнителен член на Управителния съвет на "Сефита” – сдружение за експертизи, финансово-икономически и технически анализи.   Той бе първият съпредседател на Гражданския съвет от страна на професионалните и неправителствените организации, избран на 11.02.2013 г. чрез жребий между членовете на Гражданския съвет. Днешният избор бе проведен поради напускане на Гражданския съвет от Българския институт за правни инициативи, чийто директор Биляна Гяурова Вегертседер бе досегашен съпредседател.   Гражданският съвет реши следващото заседание да се проведе на 17.10.2014г., като мнозинството се обедини около разглеждане на две актуални теми – изготвяне на становище по стратегията за продължаване на реформата на съдебната власт и обсъждане на проекта на методика за дисциплинарната дейност на Висшия съдебен съвет.

Русия обмисля да отдели своя интернет от глобалната мрежа

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/rusiia-obmislia-da-otdeli-svoia-internet-ot-globalnata-mrezha-6022810

Поради пълната непредсказуемост на САЩ и на ЕС, ние ще вземем мерки за гарантиране на своята сигурност“, обяснил говорителят на Кремъл – Дмитрий Песков

Заявка: Готови сме за внос на повече азерски газ

http://www.bnews.bg/article-116853

България подчертава готовността и намерението си постепенно да увеличава количествата природен газ, внасяни от Азербайджан.

Разкриха нова схема за търговия с гласове

http://www.vesti.bg/izbori2014/novini/razkriha-nova-shema-za-tyrgoviia-s-glasove-6022808

При специализирана акция в кв. „Столипиново“ са открити 14 мъже, занимаващи се с лихварство, от които петима са организирали престъпната схема за купуване на гласове

Русия ще обсъди „Южен поток“ с Йотингер на 26 септември

http://econ.bg/Новини/Русия-ще-обсъди-Южен-поток-с-Йотингер-на-26-септември_l.a_i.568337_at.1.html

Руското министерство на енергетиката очаква да обсъди продължаването на проекта „Южен поток“ с енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер на 26...

Калфин във Варна: Програмата на ПП АБВ – Единствената алтернатива за Ново възраждане на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=264704

Кандидат-депутатите от АБВ във Варненския избирателен район поднесоха венци на паметника на загиналите руски войни за свободата на България и първите тракийски заселници в село Владиславово – днешен градски район на Варна, и гостуваха на хората в село Дъбравино.

Искров: КТБ не може да отвори без политическо решение

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ea3ad2c/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Ciskrov0Ektb0Ene0Emoje0Eda0Eotvori0Ebez0Epolitichesko0Ereshenie0H180A3950C/story01.htm

Все по-теоретичен е вариантът сегашните акционери да осигурят 6,5 млрд. лева, за да попълнят капитала на банката, според управителя на БНБ


Евтушенков е освободен от домашен арест

http://www.mediapool.bg/evtushenkov-e-osvoboden-ot-domashen-arest-news225049.html

Руският милиардер Владимир Евтушенков бе освободен от наложения му домашен арест, съобщи Интерфакс. Руската осведомителна агенция се позовава на говорителка на ръководения от Евтушенков холдинг "Система". Мярката домашен арест на Евтушенков е заменена с подписка, каза за ИТАР-ТАСС запознат източник. Агенцията уточни, че засега не разполага с официално потвърждение на тази информация. Бизнесменът беше поставен под домашен арест по обвинения за участие в схема за пране на пари.

Учени от 4 континента ще обсъждат край Варна биологичните ефекти на електромагнитните лъчения

http://www.moreto.net/novini.php?n=264699

Между 21 и 26 септември в хотел „Мелиа Гранд Ермитаж“ в к.к. Слънчев ден ще се проведе 8-мата международна работна среща „Биологичните ефекти на електромагнитните лъчения“. Медицински университет – Варна е съорганизатор на събитието, на което гости ще бъдат учени от почти всички страни в Европа, както и от САЩ, Южна Америка (Перу), Азия (Япония, Малайзия, Египет), Русия, научи Moreto.

Директорът й твърди: АЕЦ "Козлодуй" е стабилна

http://frognews.bg/news_76579/

АЕЦ "Козлодуй" е стабилна, за 8 месеца реализирала печалба от 84,5 млн. лв. Това заявява в отворено писмо до медиите изпълнителният директор на атомната централа Иван Генов. Българският енергиен холдинг направи промени в съвета на директорите АЕЦ "Козлодуй" и освободи от длъжност Иван Генов и неговия заместник Александър Николов.

Гражданският съвет на ВСС избра Любомир Герджиков за съпредседател с пълно мнозинство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4319797

Гражданския съвет на ВСС избра с пълно мнозинство Любомир Петров Герджиков за съпредседател от страна на организациите, членуващи в Гражданския съвет, съобщиха от пресцентъра на Висш съдебен съвет.
Това е втори мандат за Любомир Герджиков, който е изпълнителен член на Управителния съвет на „Сефита” – сдружение за експертизи, Гражданския съвет на ВСС избра с пълно мнозинство Любомир Петров Герджиков за съпредседател от страна на организациите, членуващи в Гражданския съвет, съобщиха от пресцентъра на Висш съдебен съвет. Това е втори мандат за Любомир Герджиков, който е изпълнителен член на Управителния съвет на „Сефита” – сдружение за експертизи,

Мудни експерти стопираха този път делото "Масларова"

http://www.bnews.bg/article-116819

Техническа експертиза, предадена в последния момент стана причина за пореден път делото срещу бившата социална министърка Емилия Масларова да бъде отложено.

Британската лира поскъпна след шотландския референдум

http://www.mediapool.bg/britanskata-lira-poskapna-sled-shotlandskiya-referendum-news225048.html

Курсът на британската лира скочи силно във валутната търговия в петък, след като Шотландия гласува против независимост от Обединеното кралство на исторически референдум, съобщиха информационните агенции.   Лирата поскъпна с един процентен пункт до 1.6525 долара, след което се установи на двуседмичен максимум от 1.6455 долара.   "Въодушевлението приключи", коментира анализатор от Комерцбанк (Commerzbank).   Британската валута засили позициите и спрямо други водещи валути, достигайки двегодишен максимум от 1.2785 евро и 6-годишен максимум спрямо японската йена.   Лирата отбеляза двегодишен максимум спрямо еврото, което се разменяше за 78.10 пенса, посочва Ройтерс.   Още в четвъртък британската лира достигна двегодишен максимум спрямо еврото и близо двуседмичен връх спрямо долара на фона на очакванията, че Шотландия ще гласува за оставане в Обединеното кралство.

Най-безопасната кола в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318432

Репортаж на Боян Бойчев от световната премиера в Швеция

Концертната зала на Гьотеборг. Цигулки и флейти свирят нежна музика. Отвън ни "очаква" Тор. Онзи русокос гигант от фентъзи романи и филми, който със своя чук поразява лошите. Не, не си мислете, че "Авто Труд" е сменил своята тематика или се е отдал на лирично музикално отклонение. Репортаж на Боян Бойчев от световната премиера в Швеция Концертната зала на Гьотеборг. Цигулки и флейти свирят нежна музика. Отвън ни "очаква" Тор. Онзи русокос гигант от фентъзи романи и филми, който със своя чук поразява лошите. Не, не си мислете, че "Авто Труд" е сменил своята тематика или се е отдал на лирично музикално отклонение.

Край на протеста на миньорите, преведоха им заплатите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4319792

Бургаските миньори от мина "Черно море" прекратиха протеста, съобщи БНР. Това се случи след повече от 40 часа престой под земята и след като днес им бяха преведени заплатите.
Колегите им ги посрещнаха с овации Бургаските миньори от мина "Черно море" прекратиха протеста, съобщи БНР. Това се случи след повече от 40 часа престой под земята и след като днес им бяха преведени заплатите. Колегите им ги посрещнаха с овации

10 години затвор за пияница, убил пешеходец! Не карайте пил!

http://www.zapernik.com/krimi/10-godini-zatvor-za-piyanica-ubil-peshehodec-ne-karaite-pil_34376/

10 години затвор при първоначално строг режим на изтърпяване на наказанието е присъдил Окръжен съд в Плевен на шофьор, причинил смъртта на пешеходец в Червен бряг. Трагичният инцидент е станал на 22 март т.г. на ул. "Бено Вълчев" в града, предаде topnovini.bg.

Осъденият е карал джип „Мицубиши Паджеро“, когато блъска 49-годишен мъж, който е починал на място. Незабавно изпратените полицейски екипи са установили, че след инцидента водачът е избягал. Шофьорът е 34-годишен мъж от Червен...

Продължава

Биреният рай Октоберфест започва след часове

http://curious.actualno.com/Birenijat-raj-Oktoberfest-zapochva-sled-chasove-news_50816.html

Световноизвестният Октоберфест започва утре, 20 септември. Милиони празнуващи ще се потопят в пенливата атмосфера по време на 16-дневния фест на кожени панталони, музика и бира. С традиционния повик...

Готвеното поскъпване на тока вече предизвика организация на протест

http://business.actualno.com/Gotvenoto-poskypvane-na-toka-veche-predizvika-organizacija-na-protest-news_50815.html

Само час след като стана ясно, че ДКЕВР предлага почти 10% увеличение на цената на тока, от "Патриотичния фронт" обявиха протест пред централата на комисията на 1 октомври, от 11:30 часа. Б...

Парадоксът: „Премиер срещу парламент в съда!“

http://www.cross.bg/bliznashki-premier-parlamenta-1431098.html

То бива, бива лакейщина, ама чак пък толкова! Докарахме я дотам, че действащ премиер да се изправи в съда срещу най-висшия орган - парламентът. Това е прецедент! Фарсът е пълен и поради това, че премиерът е „служебен", а парламент - няма. Затова пък съд има и за пореден път e сцена за политическо показване! Явно е, че служебният премиер проф. Близнашки не се спира пред нищо в името на общата кауза с ГЕРБ. Като един и същи „Матросов" той влезе в битката като пренебрегна факта, че вече е премиер, а не обикновен конституционалист. Е, поне едно не може да му се отрече - верен е на благодетеля си, както куче на стопанина си.Пълен абсурд е това, което се случи - действащ премиер да се яви по дело срещу парламента на страната си. Близнашки беше в комитета, който миналата пролет подкрепи ГЕРБ в подписката пред НС в подкрепа на президента Плевнелиев за референдум за промяна в изборното законодателство. Проверката на служба ГРАО (Гражданска регистрация и административно обслужване) обаче установи, че валидните подписи са по-малко от изискуемите и няма основание за задължително провеждане на референдум. Това стана повод екс-шефът на парламента Миков да прехвърли топката на депутатите, които отхвърлиха искането. С това сагата изглеждаше приключила!Да, ама не! Оказва се, че Близнашки и колегите му от инициативния комитет са завели дело срещу Миков, че не е определил срок за отстраняване на нередностите и не е дал информацията от ГРАО

ЦИК започна битка с "партийните" изборни наблюдатели

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/19/2384221_cik_zapochna_bitka_s_partiinite_izborni_nabljudateli/?ref=rss


Централната избирателна комисия (ЦИК) вече проверява за политическа обвързаност организациите, които предлагат наблюдатели за предстоящите предсрочни избори, и техните кандидати.

След евроизборите – с едно наум за наблюдателите

От няколко дни комисията отказва регистрация на наблюдатели, за които проверката е показала, че са кандидати в листите на някоя партия. Някои сдружения пък въобще не бяха регистрирани, след като комисията установи, че членове на управителните им...

Миньорите от "Черно море" излязоха на светло, платиха им заплатите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4319789


След близо 40 часа под земята миньорите от мина След близо 40 часа под земята миньорите от мина "Черно море" излязоха на светло и прекратиха стачката след като заплатите им за юли и август бяха приведени по карта. В 16,50 ч. 38-те работници от първа смяна напуснаха забоите и бяха посрещнати като герои отвън. Още по обяд се чу, че парите са приведени от НЕК към "Топлофикация-Сливен",

Може да излекувате настинка или хрема само за 5 минути, вижте как!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/moje-da-izlekuvate-nastinka-ili-hrema-samo-za-5-minuti_34375/

Едно от неприятните състояния, което е част от живота на почти всеки човек, е хремата. За щастие, можем с алтернативни средства да активираме силите на организма си и да се справим с болестта, преди да се е задълбочила повече от обикновена настинка, пише saveti.framar.bg. За целта използвайте доказаната сила на следните масажни точки по лицето:

Точка номер 1. Тя се намира точно между веждите. Притиснете я за около минута.

Точка номер 2. Тези точки се намират в областта на...

Продължава

Омбудсманът: БНБ дължи информация за намеренията си

http://econ.bg/Новини/Омбудсманът-БНБ-дължи-информация-за-намеренията-си_l.a_i.568335_at.1.html

"Българската народна банка (БНБ) извършила редица грешки спрямо случая с Корпоративна търговска банка (КТБ), но хората няма да позволят на БНБ да им...

Хванаха стрелеца от Катунци

http://frognews.bg/news_76578/

Две лица са задържани при специализирана полицейска операция в района на село Виногради, община Сандански. Това съобщиха от МВР.

Проф. Анелия Клисарова: Готови сме с проект за нов закон за училищното образование, внасяме го в 43-то Народно

http://www.moreto.net/novini.php?n=264712

Още веднага след като 43-то Народно събрание започне работа ще бъде внесен за обсъждане проект за Закон за училищното образование, обяви на среща с учители във Варна проф Анелия Клисарова, бивш министър на образованието и науката и кандидат за депутат от листата на „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ“ на втора позиция във варненската листа.

Гражданският съвет на ВСС избра Любомир Герджиков за съпредседател

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4319787

Гражданския съвет на ВСС избра с пълно мнозинство Любомир Петров Герджиков за съпредседател от страна на организациите, членуващи в Гражданския съвет, съобщиха от пресцентъра на Висш съдебен съвет.
Това е втори мандат за Любомир Герджиков, който е изпълнителен член на Управителния съвет на „Сефита” – сдружение за експертизи, Гражданския съвет на ВСС избра с пълно мнозинство Любомир Петров Герджиков за съпредседател от страна на организациите, членуващи в Гражданския съвет, съобщиха от пресцентъра на Висш съдебен съвет. Това е втори мандат за Любомир Герджиков, който е изпълнителен член на Управителния съвет на „Сефита” – сдружение за експертизи,

Миньорите от „Черно море” прекратиха стачката

http://www.cross.bg/minyorite-prevede-stachkata-1431097.html

Бургас /КРОСС/ Миньорите от рудник „Черно море" прекратиха стачката си. До това се стигна, след като по-рано днес от Националната електрическа компания (НЕК) преведе по сметката на „Топлофикация - Сливен" ЕАД 480 хил. лева, които дружеството от своя страна преведе на мината, като до края на работния ден се създава организация да бъдат изплатени възнагражденията на миньорите. Миньорите, които изкараха под земята близо 40 часа, излязоха под аплодисментите на своите колеги.

Никол Кидман пя над ковчега на баща си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4319780

Никол Кидман се срина на погребението на баща си Антонио Кидман, който умря при падане в хотелската си стая в Сингапур. Актрисата беше дошла заедно с децата си и съпруга – певецът Кийт Ърбан. През цялото време Никол Кидман се опитваше да се държи и да скрие сълзите си зад огромни, слънчеви очила, но накрая не издържа и се разрида.

Европа поиска спиране на планираните енергийни споразумения с Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_391000.html

Европейският парламент прие резолюция, с която призова страните членки на ЕС да спрат планираните споразумения с Русия в енергийния сектор, в това число и за газопровода „Южен поток“. Евродепутатите призоваха ЕС да започне да разглежда хранилищата за газ, междусистемните връзки и съоръженията за подаване като стратегически активи и да започне да регулира дела на трети страни в тези сектори. ЕП одобри решението на Франция да спре доставката на вертолетоносачи „Mistral” за Русия и призова останалите държави членки да последват примера й за износа на стоки, които не попадат в приетите до момента санкции срещу Русия. Евродепутатите подкрепиха последните санкции срещу Русия и осъдиха контрасанкциите на Москва, които определиха като неоснователни. Членовете на ЕП увериха, че споразумението между ЕС и Украйна няма да бъде променяно въпреки натиска от страна на Русия. Евродепутатите одобриха и подписването на примирието между Киев и проруските бунтовници и осъдиха нарушаването му, като изразиха и опасения, че прекратяването на огъня може да се окаже възможност за руските войски да се прегрупират и да продължат своята офанзива.

Никол Кидман пя на погребението на баща си (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4319774

Никол Кидман се срина на погребението на баща си Антонио Кидман, който умря при падане в хотелската си стая в Сингапур. Актрисата беше дошла заедно с децата си и съпруга – певецът Кийт Ърбан. През цялото време Никол Кидман се опитваше да се държи и да скрие сълзите си зад огромни, слънчеви очила, но накрая не издържа и се разрида.

Областни чиновници искат пари за ежегодни семинари

http://www.bnews.bg/article-116845

Софийската областна администрация е похарчила 52 хил. лв. за 10 дни за обучение на всички 22 души от служителите си.

Килър на митничар обвинен и в убийство на пекар

http://frognews.bg/news_76577/

47-годишният Божидар Атанасов, задържан тази пролет за убийството на пловдивския митничар Георги Дребчев преди 15 г., е вероятният килър и на Огнян Харизанов. Той бе намерен застрелян през август 2007 г. в района на хижа "Здравец".

Градят на етапи Факултета по фармация във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264708

До месец трябва да започне строителството на новата сграда за Факултета по фармация към Медицинския университет (МУ) във Варна, научи Topnovini.bg. Вузът успя да спази крайния срок (15 септември), в който трябваше одобрените институции по инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие" да имат сключени договори с изпълнители, за да не загубят парите си.

„Евромайдан” ще се бори за „Сахаров”

http://www.cross.bg/evromaiidan-shte-se-bori-za-saharov-1431096.html

/КРОСС/ Организаторите на наградата "За свобода на мисълта" на името на Андрей Сахаров, основана от Европейският парламент, обявиха, че сред номинираните тази година попада и украинското протестно движение „Евромайдан". В списъка на кандидатите движението е представено от Мустафа Найем, Руслан Лижичко, Елизавета Шепетилникова и Татяна Черновол.

Цветанов: Ще облекчаваме работата на бизнеса

http://pik.bg/цветанов-ще-облекчаваме-работата-на-бизнеса-news227489.html

Цветанов: Ще облекчаваме работата на бизнеса

Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов се срещна и разговаря с представители на малкия и среден бизнес в Харманли, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

„В следващ мандат на ГЕРБ ще се направят стъпки към облекчаване на работата на бизнеса и ще търсим варианти за финансиране на програми за заетост“, обясни Цветанов. Той запозна представителите на бизнеса с акценти от предизборната програма на партията. Заместник – председателят на ГЕРБ сподели, че сред приоритетите на партията е подобряване на бизнес средата. „Ще улесним достъпа до финансови ресурси и комплексни бизнес услуги за малки, средни и новосъздадени предприятия“, посочи Цветанов. Той коментира и мерките, които ГЕРБ ще предприеме в сектор „Образование“, защото именно доброто образование дава квалифицирани специалисти на бизнеса.

„Трябва да бъдат разработени учебни програми заедно с бизнеса и да се провежда обучение за всички деца и ученици. Смятаме да подобрим качеството на професионалното образование чрез активно въвеждане на дуалната система – обучение чрез работа“, обяви Цветан Цветанов. Той допълни още, че ако ГЕРБ отново управлява ще размрази спрените еврофондове, защото европейските пари са механизъм за съживяване и подпомагане на бизнеса. По думите на Цветанов, в новия програмен период 2014-2020 г. Европейската комисия ще отпусне на България 32 млрд. лева, ако има прозрачно и стабилно управление. 

Цветан Цветанов се срещна с представители на бизнеса в Харманли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4319360

Заместник - председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов се срещна и разговаря с представители на малкия и среден бизнес в Харманли.
„В следващ мандат на ГЕРБ ще се направят стъпки към облекчаване на работата на бизнеса и ще търсим варианти за финансиране на програми за заетост“, обясни Цветанов. Заместник - председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов се срещна и разговаря с представители на малкия и среден бизнес в Харманли. „В следващ мандат на ГЕРБ ще се направят стъпки към облекчаване на работата на бизнеса и ще търсим варианти за финансиране на програми за заетост“, обясни Цветанов.

Опасност! ЖП линията Варна-София пред скъсване

http://pik.bg/опасност-жп-линията-варна-софия-пред-скъсване-news227491.html

Опасност! ЖП линията Варна-София пред скъсване

Железопътната линия от маршрута Варна-София край село варненското село Казашко е опасна и всеки момент може да се скъса. Това сигнализира водачът на листата на Патриотичния фронт във Варна Валентин Касабов. По време на предизборните си обиколки в района местни граждани са го завели до опасния участък и помолили за съдействие.

„Положението е критично. Болтовете изобщо не държат, а железобетонните траверси направо са скъсани. Ръката ми влиза между тях. Проблемната част от линията е около 300 метра, точно преди завой. Има опасност влакът да дерайлира. Не мога да си обясня защо никой не работи по отстраняването на аваритяа. Явно за проблема знаят и от поддръжката на линията и за да не се вижда скъсването са посипали чакъл. Това е бомба със закъснител“, коментира пред Флагман.бг Валентин Касабов.

Жители за Казашко са сигнализирали на местната гара, но там изобщо не взели проблема им присърце. Всички били кадри на ДПС и в момента били по-ангажирани с предизборната кампания, отколкото с проблемите по жп релсите. Щели да ги решават след 5-ти октомври.

И Франция хвърля бомби по халифата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4319391

“В идните дни ще последват още операции”, каза Оланд около час след първия френски рейд срещу джихадистите. “Реших да отговоря на молбата на иракските власти за въздушна помощ”, допълни Оланд. “Няма да отиваме по-надалеч. Няма да има сухопътни войски и ще оперираме единствено в Ирак”, допълни президентът, пресичайки страхове за влизане в Сирия. “В идните дни ще последват още операции”, каза Оланд около час след първия френски рейд срещу джихадистите. “Реших да отговоря на молбата на иракските власти за въздушна помощ”, допълни Оланд. “Няма да отиваме по-надалеч. Няма да има сухопътни войски и ще оперираме единствено в Ирак”, допълни президентът, пресичайки страхове за влизане в Сирия.

Един загинал при срутване в рудник в Турция

http://www.vesti.bg/novini/edin-zaginal-pri-srutvane-v-rudnik-v-turciia-6022809

Един миньор е загинал при срутване на тавана в мината в северния турски град Бартан.

Утре погребват дъщерята на Бисер Киров

http://frognews.bg/news_76576/

Утре Бисер Киров ще погребе дъщеря си в родното село Чокманово. Певецът е съкрушен от мъка по загубата на Венциноса фон Койдел , твърдят хора от селото. Той получава съболезнования от цял свят.

Смъртоносно селфи - новата тийн мания

http://www.zapernik.com/obshtestvo/smurtonosno-selfi-novata-tiin-maniya_34374/

Нова мода за екстремни селфита сред тийнейджърите застрашава живота им, дори се стига и до фатален край. Последната световна тенденция е деца да застават между жп релсите и да се снимат на фона на прииждащ влак или да се качат върху него, докато е на гарата.

В търсене на адреналин поемат голям риск да бъдат прегазени или покосени от токов удар.

Едва ли тази опасност е била преценена от 14-годишната Симона Пенева от Нова Загора, която пострада на жп гара. Момичето е с 60%...

Продължава

Саркози реши - връща се на политическата сцена

http://europe.actualno.com/Sarkozi-reshi---vryshta-se-na-politicheskata-scena-news_50810.html

Бившият френски президент Никола Саркози обяви завръщането си в политиката в съобщение на страницата си във Facebook. Той обеща да предложи "нов политически избор" на разочарованите френск...

МВР прибра куп купувачи на гласове в Монтанско

http://izbori2014.actualno.com/MVR-pribra-kup-kupuvachi-na-glasove-v-Montansko-news_50812.html

Специализирана полицейска операция "Лихвари" с цел пресичане и разкриване на схеми за купуване на гласове бе проведена в Монтанска област, съобщиха от пресцентъра на МВР. В хода на операц...

Сръбският вестник "Блиц": Цветан Василев е закрилян от съветници на президента Николич

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/19/2384240_srubskiiat_vestnik_blic_cvetan_vasilev_e_zakrilian_ot/?ref=rss


Сръбският вестник "Блиц" днес за пореден ден отразява казуса с мажоритарния собственик на българската Корпоративна търговска банка Цветан Василев, съобщи БТА. В статия на цяла страница изданието посочва, че двама съветници на сръбския президент Томислав Николич - Павле Башич и Предраг Милкич, закрилят най-богатия българин.

Вестникът разказва как Цветан Василев се е явил вчера за първи път в полицейското управление в Стария град за подписка, а след това се е върнал в хотела си Square...

Посланик Клейн: Няма причина в Унгария да не искаме „Южен поток”

http://www.moreto.net/novini.php?n=264707

Няма причина в Унгария да не искаме „Южен поток", каза посланикът Андраш Клейн във Варна. Унгария е за „Южен поток" и нямаме причина да не искаме този проект да се случи. Това каза в публичната си лекция във Варна в четвъртък вечер Андраш Клейн, извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария у нас.

Бареков с призив към миньорите: Не се съсипвайте със стачка под земята, елате с мен на протест в София!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4319375

Не рискувайте здравето си със стачка под земята, елате с мен на протест в София. Това призова лидерът на „България без цензура“ миньорите в Бобов дол, които днес обявиха едночасова предупредителна стачка. Той бе посрещнат на сменна среща от работниците в рудник „Бабино“, където преди няколко седмици слезе с въглекопачите на 400 метра под земята. Не рискувайте здравето си със стачка под земята, елате с мен на протест в София. Това призова лидерът на „България без цензура“ миньорите в Бобов дол, които днес обявиха едночасова предупредителна стачка. Той бе посрещнат на сменна среща от работниците в рудник „Бабино“, където преди няколко седмици слезе с въглекопачите на 400 метра под земята.

Дъхав хляб, вино и възстановка на древни ритуали в „Нощ на изкуствата“ в Стара Загора

http://www.cross.bg/zagora-stara-izkystvata-1431095.html

Стара Загора /КРОСС/ Ритуал по посрещането на Бога-небе от Богинята-майка ще бъде представен за първи път край защитната стена на музея „Неолитни жилища" в Стара Загора по време на 9-а Нощ на изкуствата, разкриха на пресконференция днес организаторите от Община Стара Загора и културните институти в града.Зад реализацията на възстановката стоят актьорът от Драматичен театър „Гео Милев" Христофор Недков и неговото Младежко театрално студио. Най-важният ритуал от древноземеделската обредност през новокаменната епоха се извършвал през есента, преди сеитбата на зърнените култури, които са важна част от храната на древните хора. Фоайето на музея ще подслони демонстрация на юбилейно вино по рецепта „8000 години Стара Загора" и вкусния занаятчийски хляб с дива мая на старозагорския майстор Богдан Богданов, изпечен по древна рецепта.9-та Нощ на изкуствата ще започне с дефиле на военните оркестри от страната съобщи зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова. Освен всички музейни обекти, операта, Художествената галерия, обсерваторията и Регионалната библиотека, в нея ще се включат и 6 частни галерии, книжарници, къщата музей „Гео Милев", ще звучи и много музика на открито. Поп-рок, джаз и рок ще звучат на различни места в града, а поканените изпълнители са Николай Карагеоргиев, Петър Салчев, Александър Леков, Георги Зайков и др

Не се съсипвайте със стачка под земята, елате с мен на протест в София!

http://www.bnews.bg/article-116851

Стискайте със зъби до 5-и октомври, когато ще вземем властта и ще направим енергетиката наш приоритет. Това призова лидерът на „България без цензура“ миньорите в Бобов дол, които днес обявиха едночасова предупредителна стачка. Той бе посрещнат на сменна среща от работниците в рудник „Бабино“, където преди няколко седмици слезе с въглекопачите на 400 метра под земята. Николай Бареков предупреди още, че се прави опит да се закрие въгледобива чрез служебното правителство.

Лондон и "Уембли" взеха финала на ЕВРО 2020. Кандидатурата на София - неодобрена

http://offnews.bg/news/n_1/n_390982.html

Митичният стадион "Уембли" в Лондон ще бъде домакин на полуфиналите и финала на Европейското първенство по футбол през 2020 година. Това стана ясно след гласуването на Изпълкома на УЕФА.  "Уембли" бе предпочетен пред другия кандидат за финалната фаза - "Алианц Арена" в Мюнхен. УЕФА реши Евро 2020 за първи път да се проведе в различни градове в цяла Европа. Сред 19-те града-кандидати бе и София, но кандидутарата на столицата ни не бе одобрена. Останалите неуспешни кандидатури са на Минск (Беларус), Скопие (Македония), Ерусалим (Израел), Стокхолм (Швеция) и Кардиф (Уелс). Градове-домакини на Евро 2020: Финал и два полуфинала: Лондон (Англия) Четвъртфинали и три мача от груповата фаза: Мюнхен (Германия), Баку (Азербайджан), Санкт Петербург (Русия), Рим (Италия) Осминафинали и три мача от груповата фаза: Копенхаген (Дания), Букурещ (Румъния), Амстердам (Холандия), Дъблин (Ирландия), Билбао (Испания), Будапеща (Унгария), Брюксел (Белгия), Глазгоу (Шотландия)./БТА

Цветанов: В следващ мандат на ГЕРБ ще се направят стъпки към облекчаване на работата на бизнеса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4319365

Заместник - председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов се срещна и разговаря с представители на малкия и среден бизнес в Харманли.
„В следващ мандат на ГЕРБ ще се направят стъпки към облекчаване на работата на бизнеса и ще търсим варианти за финансиране на програми за заетост“, обясни Цветанов. Заместник - председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов се срещна и разговаря с представители на малкия и среден бизнес в Харманли. „В следващ мандат на ГЕРБ ще се направят стъпки към облекчаване на работата на бизнеса и ще търсим варианти за финансиране на програми за заетост“, обясни Цветанов.

Пускат наркодилъра Боци под домашен арест заради дентални проблеми, застрашаващи живота му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4319373

Районен съд - Благоевград измени мярката на наркодилъра Боян Петров-Боци от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Причината е, че криминалнопроявеният благоевградчанин има сериозни дентални проблеми, които застрашават живота му, пише struma.bg. Това е заключението на зъболекаря на ареста д-р Ангел Тюфекчиев, Районен съд - Благоевград измени мярката на наркодилъра Боян Петров-Боци от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Причината е, че криминалнопроявеният благоевградчанин има сериозни дентални проблеми, които застрашават живота му, пише struma.bg. Това е заключението на зъболекаря на ареста д-р Ангел Тюфекчиев,

Бареков към миньорите: Не се съсипвайте със стачка под земята, елате с мен на протест в София!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4319358

Не рискувайте здравето си със стачка под земята, елате с мен на протест в София. Това призова лидерът на „България без цензура“ миньорите в Бобов дол, които днес обявиха едночасова предупредителна стачка. Той бе посрещнат на сменна среща от работниците в рудник „Бабино“, където преди няколко седмици слезе с въглекопачите на 400 метра под земята. Не рискувайте здравето си със стачка под земята, елате с мен на протест в София. Това призова лидерът на „България без цензура“ миньорите в Бобов дол, които днес обявиха едночасова предупредителна стачка. Той бе посрещнат на сменна среща от работниците в рудник „Бабино“, където преди няколко седмици слезе с въглекопачите на 400 метра под земята.

Пускат наркодилъра Боци под домашен арест, проблеми със зъбите застрашават живота му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4319359

Районен съд - Благоевград измени мярката на наркодилъра Боян Петров-Боци от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Причината е, че криминалнопроявеният благоевградчанин има сериозни дентални проблеми, които застрашават живота му, пише struma.bg. Това е заключението на зъболекаря на ареста д-р Ангел Тюфекчиев, Районен съд - Благоевград измени мярката на наркодилъра Боян Петров-Боци от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Причината е, че криминалнопроявеният благоевградчанин има сериозни дентални проблеми, които застрашават живота му, пише struma.bg. Това е заключението на зъболекаря на ареста д-р Ангел Тюфекчиев,

Плевнелиев: Строителството на Южния газов коридор е нова страница от енергийната сигурност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4319369

България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката. Страната е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Българският държавен глава е на двудневно работно посещение в Баку по повод България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката. Страната е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Българският държавен глава е на двудневно работно посещение в Баку по повод

Плевнелиев: Строителството на Южния газов коридор е нова страница от енергийната сигурност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4319357

България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката. Страната е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Българският държавен глава е на двудневно работно посещение в Баку по повод България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката. Страната е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Българският държавен глава е на двудневно работно посещение в Баку по повод

Миньорите в Бургас прекратиха стачката си

http://www.vesti.bg/pari/biznes/miniorite-v-burgas-prekratiha-stachkata-si-6022805

От КНСБ съобщиха, че се очаква до края на работния ден да бъдат изплатени възнагражденията на миньорите

Модернизацията на жп гарата в Пазарджик приключи в срок

http://www.cross.bg/gara-pazardzhik-rehabilitatziya-1431094.html

/КРОСС/ Модернизацията на железопътната гара в Пазарджик приключи в договорения срок и е изпълнена съгласно договорената стойност, без каквито и да е непредвидени разходи. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова по време на откриването на обновената гара.Министър Николина Ангелкова заяви, че това е първата модерна европейска гара, която се реализира по проект, включващ и реконструкцията на железопътните гари в София и Бургас. Тя подчерта, че жп сградата предлага необходимите удобства и комфорт на пътниците, което е изключително важно. Железопътната гара е оборудвана с топли и удобни чакални. Сградата разполага с център за услуги, търговски обекти, както и с добра визуална комуникация за бърза и лесна ориентация на пътниците. До всички нива на обекта е осигурен достъп за лица с намалена подвижност.„Надявам се следващата година да бъде открита и жп линията Септември - Пловдив, защото за мен е важно всички ние да пътуваме с децата си по нови железопътни линии с модерни влакове", каза още министър Ангелкова.Модернизацията на жп гара Пазарджик е на стойност 3 359 793,09 лв. без ДДС

Откриха нитроглицерин в центъра на Варна! Морската столица на косъм от ужасен взрив!

http://pik.bg/откриха-нитроглицерин-в-центъра-на-варна-морската-столица-на-косъм-от-ужасен-взрив-news227485.html

Откриха нитроглицерин в центъра на Варна! Морската столица на косъм от ужасен взрив!

Центърът на Варна е бил на косъм от адски взрив, алармира регионалният сайт Днес+.

По-рано днес полицията отцепи улица "Михаил Колони". Причина за това е била опасното взривно вещество нитроглицерин, открито в колба при разчистване на апартамент.

Взривното вещество е било изнесено от сградата от специализиран екип на МВР и откарано на безопасно място за унищожаване.

Нитроглицеринът е изключително силен експлозив. Тъй като избухва много лесно, е неудобен за употреба в чист вид.

Обикновено се използва под формата на динамит - диатомитова пръст, обикновено оформена като пръчки, напоена с нитроглицерин.

Търсят се 111 нотариуси в страната

http://frognews.bg/news_76575/

111 вакантни места за нотариуси има в сраната. На сайта на Министерството на правосъдието е публикуван проект на заповед на служебния министър Христо Иванов за провеждането на конкурс.

Турция обяви нова програма за присъединяване към ЕС

http://econ.bg/Новини/Турция-обяви-нова-програма-за-присъединяване-към-ЕС_l.a_i.568323_at.1.html

Според Турция кризата в Близкия Изток е направила сътрудничеството на страната с Европейския съюз (ЕС) още по-тясно. Южната ни съседка дори е...

Зъдържаха двама за тероризъм при спецоперация край Сандански

http://pik.bg/зъдържаха-двама-за-тероризъм-при-спецоперация-край-сандански-news227482.html

Зъдържаха двама за тероризъм при спецоперация край Сандански

Две лица са задържани при специализирана полицейска операция в района на село Виногради, община Сандански, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, пише "Фокус". Днес около 15.40 часа под ръководството на Върховната касационна прокуратура в района на село Виногради, община Сандански е проведена специализирана полицейска операция с участието на сили от Областната дирекция на МВР в Благоевград и Специализирания отряд за борба с тероризма. При операцията са задържани две лица.

На 18 септември в района на село Катунци, община Сандански при опит за въоръжен грабеж на моторно превозно средство едно от задържаните лица е произвело изстрели по български граждани. Той уточни, че при проведените оперативно-издирвателните мероприятия е използван и хеликоптер на Главна дирекция „Гранична полиция”. В момента се провеждат процесуално-следствени действия, допълни главният секретар на МВР.

Стрелецът от Катунци е заловен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4319348

Стрелецът от Катунци Никола Манчев е заловен от спецчастите, предаде БГНЕС.
Полицейските части са го заловили в района между Катунци, Златолист, Враня, Хърсово, Мелник. Официална информация къде е локализиран за момента няма.
Спецчастите издирващи стрелеца от Катунци, започнаха акция по локализирането и залавянето му към 15 .20 ч.. Стрелецът от Катунци Никола Манчев е заловен от спецчастите, предаде БГНЕС. Полицейските части са го заловили в района между Катунци, Златолист, Враня, Хърсово, Мелник. Официална информация къде е локализиран за момента няма. Спецчастите издирващи стрелеца от Катунци, започнаха акция по локализирането и залавянето му към 15 .20 ч..

Изпълнението на жп участъка Пазарджик-Стамболийски нараснало двойно

http://www.cross.bg/izpulnenie-obekta-chast-1431093.html

/КРОСС/ Само за три седмици физическото изпълнение на железопътния участък Пазарджик - Стамболийски е нараснало двойно. Това констатира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, по време на днешната инспекция на обекта. Тя заяви, че при последната проверка, на строителните дейности бе установено сериозно забавяне от 4 месеца и физическо изпълнение от 6%. По думите й в момента общото физическо изпълнение на участъка е 11.4%, като на обекта има пълна мобилизация, работят повече от 100 души на 12-часови смени и 69 машини.Министър Ангелкова каза още, че ако строителят продължи да работи със същите темпове ще бъде наваксано закъснението от 4 месеца и обектът ще бъде завършен в срок - през юли 2015 г. „Ще продължим да извършваме всекидневен мониторинг и контрол върху действията на изпълнителя, за да се гарантира спазването на срока", допълни тя. За да бъде намалено закъснението от изпълнителя - ДЗЗД „Ай Джи Ей - ЖП Инфраструктура", при проверката преди три седмици бе поискана ревизирана работна програма с точна информация за реално извършените и предстоящите за изпълнение дейности, както и актуален срок за завършване на обекта. Железопътната отсечка Пазарджик - Стамболийски е част от проекта „Модернизация на железопътен участък Септември - Пловдив - част от транс-европейската железопътна мрежа". Стойността на договора е 54 827 102,29 лева без ДДС (с 10% непредвидени разходи)

Кондьо: Колегите ми се радваха, че съм в затвора

http://www.bnews.bg/article-116841

Певецът Кондьо, който преди месец навърши 50 години, е отпразнувал юбилея в тесен семеен кръг.

Русия обмисля да отдели своя интернет от глобалната мрежа

http://www.mediapool.bg/rusiya-obmislya-da-otdeli-svoya-internet-ot-globalnata-mrezha-news225047.html

Руските власти обмислят мерки за защита на националния интернет от непредвидимия Запад, а московски всекидневник съобщи, че има проекти за прекъсване на глобалната мрежа в случай на война. Това съобщи Франс прес, цитирана от БТА. "Поради пълната непредсказуемост на САЩ и на ЕС, ние ще вземем мерки за гарантиране на своята сигурност", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. пред в. "Ведомости". "Мерки, засягащи сигурността на руския интернет се обмислят постоянно на различни равнища", уточни той. В. "Ведомости" съобщи, че президентът Владимир Путин ще свика в понеделник заседание на руския Съвет за сигурност, за да се обсъди отделянето на руското киберпространство от световната мрежа в случай на война или извънредна ситуация. Изданието цитира няколко интернет доставчици, според които съветът ще обсъди функционирането на руския интернет в случай на извънредна ситуация. Целта ще бъде да се приемат мерки, засилващи суверенитета на руския сегмент от световната мрежа, които включват способността за откъсване на страната от мрежата при спешни ситуации. Песков е подчертал, че Москва се готви за всякакви ситуации, но не става дума за прекъсване на достъпа. Служител на голям интернет доставчик е обяснил, че Москва иска просто да се защити в случай на санкции, които могат да засегнат достъпа до световния интернет. "Става дума за заплаха, която е реалистична колкото и нашествието на извънземни. Няма такава заплаха", подчертава руският експерт Михаил Гуревич, специалист по медиите. В. "Ведомости" добавя, че да се прекъсне руския интернет няма да е просто, защото за разлика от мрежата в Китай, той е силно интегриран със световното киберпространство.

Община Варна готви аварийно почистване на канали и дерета за над 2 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=264702

Аварийно почистване на участъци от отводнителни канали и дерета за над 2 млн. лева планира Община Варна. Това научи Moreto.net от публикувано решение за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка. Договарянето за изпълнение ще се случи без обявление по Закона за обществените поръчки, защото причината, която налага почистването е извънредно обстоятелство.

ЦСКА (Москва) осъди ексцесиите в Рим, очаква тежко наказание

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/19/2384218_cska_moskva_osudi_ekscesiite_v_rim_ochakva_tejko/?ref=rss


ЦСКА (Москва) осъди остро поведението на привържениците си на "Олимпико" в мача с "Рома". По време на срещата, загубена с 1:5, фенове на руския отбор се сбиха със стюарди и полиция и се замеряха с фалки с привърженици на "вълците".

От ЦСКА обявиха, че са наясно със серията обстоятелства, които може да са провокирали поведението на агитката им - като това, че при сбивания преди мача са били намушкани техни фенове, а също близостта с привържениците на "Рома" на стадиона и лошият развой...

Вижте кои столични квартали остават без вода във вторник

http://pik.bg/вижте-кои-столични-квартали-остават-без-вода-във-вторник-news227484.html

Вижте кои столични квартали остават без вода във вторник

Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. 

На 23 септември 2014 г. (вторник), във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Поп Евстати Витошки“ в кв. „Бояна” , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 10:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

ул. „Поп Евстати Витошки“ от ул. „Севестократор Калоян“ до ул. „Кумата“ , ул. „Комините“ от ул. „Буките“ до ул. „Поп Евстати Витошки“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на кръстовището на: ул. „Кумата“ и ул. „Буките“.

На 23 септември 2014 г. (вторник), във връзка с подмяна на сградни водопроводни отклонения и монтаж на спирателни кранове на бл. 142А в кв. „Хиподрума”, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в:

Бл. 142А

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на кръстовището на: ул. „Добри Христов“ и ул. „Кюстендил“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.

 

Заловиха стрелеца от Катунци!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4319342

Стрелецът от Катунци Никола Манчев, който вчера рани момиче при опит да отнеме автомобила му, е заловен от спецчастите, предаде БГНЕС.
Полицейските части са го заловили в района между Катунци, Златолист, Враня, Хърсово, Мелник. Официална информация къде е локализиран за момента няма.
Спецчастите издирващи стрелеца от Катунци, Стрелецът от Катунци Никола Манчев, който вчера рани момиче при опит да отнеме автомобила му, е заловен от спецчастите, предаде БГНЕС. Полицейските части са го заловили в района между Катунци, Златолист, Враня, Хърсово, Мелник. Официална информация къде е локализиран за момента няма. Спецчастите издирващи стрелеца от Катунци,

Задълбочаваме сътрудничеството с Азербайджан в сферата на енергетиката

http://www.cross.bg/plevneliev-azerbaiidzhan-bulgariya-1431092.html

/КРОСС/ България ще задълбочи сътрудничеството си с Азербайджан в сферата на енергетиката. Страната е сред най-важните партньори на Европа за диверсификацията на доставките на природен газ. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Българският държавен глава е на двудневно работно посещение в Баку по повод официалната церемония за старта на строителството на Южния газов коридор.Изграждането на Южния газов коридор повишава сигурността на доставките за България, за страните от Югоизточна Европа и ЕС, и е реален принос в усилията за диверсификация, беше подчертано по време на срещата. Интерконекторите на България с Турция и с Гърция са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор.В съвместна декларация, подписана от президентите Плевнелиев и Алиев, беше подчертана важността на Договора за продажба на природен газ между „Булгаргаз" и СОКАР от септември 2013 г. за доставка на 1 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз" в Азербайджан до България, която да започне от 2020 г. „България подчертава готовността и намерението си постепенно да увеличава количествата природен газ, внасяни от Азербайджан", се казва още в съвместната декларация на двамата президенти. Според държавния глава Росен Плевнелиев преодоляването на зависимостта от една тръба е ключов приоритет на енергийната политика на България

Слънце в събота, облаци без дъжд в неделя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4319345

Утре почти през целия ден над Източна България ще бъде слънчево. Преди обяд и над Западна България ще е слънчево, но облачността, отначало висока, от запад ще започне да се увеличава и до вечерта ще обхване цялата страна. Това съобщи за Агенция "Фокус" Христо Христов, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Утре почти през целия ден над Източна България ще бъде слънчево. Преди обяд и над Западна България ще е слънчево, но облачността, отначало висока, от запад ще започне да се увеличава и до вечерта ще обхване цялата страна. Това съобщи за Агенция "Фокус" Христо Христов, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към

Въпреки санкциите "Шел", "Тотал" и "Ексон" продължават да работят в Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/19/2384213_vupreki_sankciite_shel_total_i_ekson_produljavat_da/?ref=rss


Ръководителят на "Шел" за Русия съобщи, че стратегията на фирмата за страната остава същата, въпреки че експертите на компанията все още оценяват влиянието на санкциите, наложени от Запада на Москва заради намесата в украинската криза, пише агенция "Ройтерс".

"Стратегията ни по отношение на Русия няма да търпи изменения", заяви Оливие Лазар пред инвестиционния форум "Сочи 2014". "Искаме да продължим да работим в Русия. Настоящият ни бизнес не е засегнат от санкциите.", каза той и...

Ентусиасти варят лютеница в центъра на София

http://www.cross.bg/sofiya-lyutenitza-tzentura-1431091.html

София /КРОСС/ Четвъртото поред издание на зелената инициатива PARK(ing) Day обхваща центъра на столицата. Идеята е поне за ден, площ за паркиране да се превърне в място за отдих, изложба или забавление.Между колите в центъра на София има кът, в който се вари лютеница. Инициативата е в чест на чушкопека, който има юбилей - 40 години от изобретяването му.Един от организаторите - Симеон Василев, сподели, че тази година има рекордно много участници - 30. Той разясни всичко, което може да се види на PARK(ing) Day.До 19 ч. можете да изядете филия с лютеница и да дадете име на стоящото в къта прасенце, съобщава ТВ7.

Жителите на Земята вероятно ще са 11 млрд. в края на века

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/zhitelite-na-zemiata-veroiatno-shte-sa-11-mlrd.-v-kraia-na-veka-6022803

Голяма част от очаквания демографски растеж е свързана с Африка, където населението вероятно ще се увеличи 4 пъти - от около 1 милиард днес на 4 милиарда

Слънчево в събота, облачно в неделя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4319321

Утре почти през целия ден над Източна България ще бъде слънчево. Преди обяд и над Западна България ще е слънчево, но облачността, отначало висока, от запад ще започне да се увеличава и до вечерта ще обхване цялата страна. Това съобщи за Агенция Утре почти през целия ден над Източна България ще бъде слънчево. Преди обяд и над Западна България ще е слънчево, но облачността, отначало висока, от запад ще започне да се увеличава и до вечерта ще обхване цялата страна. Това съобщи за Агенция "Фокус" Христо Христов, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към

Египтянин постави световен рекорд по подводно гмуркане

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/egiptianin-postavi-svetoven-rekord-po-podvodno-gmurkane-6022804

Рисковете са били огромни за 41-годишния плувец, тъй като на тази дълбочина налагането върху тялото достига до 35 кг на квадраен сантиметър

АБВ откри предизборната си шатра в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-sila-shatra-1431090.html

Бургас /КРОСС/ Зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков, заедно с кандидатите за депутати от листата на коалицията - Антон Коджабашев, Иван Киров и Райчо Костадинов откриха предизборна шатра на АБВ в Бургас. Тя се намира по ул. „Богориди", малко над Часовника в центъра на града. „Откриваме тази шатра със съзнанието, че предлагаме на хората сила достойнство и почтеност, от които Бургас се нуждае. Бургас е градът с особено място в ежедневието ни и има много интелект и сила. Бургас има потенциал, който трябва да бъде реализиран и АБВ е политическата сила, която може да даде на Бургас този шанс и това осъзнато бъдеще", заяви Петков. Според него е много важно на 5 октомври да се гласува за осъзнатото бъдеще, а не за емоцията, не за 1 млн. работни места, не за имагинерни сила и достойнство, а за това което са българите. „Тук е моментът да се каже, че тази листа е качество, достойнство. Първите хора в листата са хората, които олицетворяват българската сила и достойнство", допълни още зам.-председателят на АБВ. Той не спести хвалебствия за града, като каза: "Бургас има интелектуална сила, потенциал, който трябва да се реализира". И припомни, че АБВ е била е една от първите политически партии, които са предложили създаване на Министерство на туризма, което е особено важно за морския ни район. АБВ е и първата сила, която иска да бъде наложен мораториум върху износа на сурова дървесина, което е удар върху българската екология

Плевнелиев: След шест години ще ни доставят по милиард куб. метра газ годишно

http://business.actualno.com/Plevneliev-Sled-shest-godini-shte-ni-dostavjat-po-miliard-kub-metra-gaz-godishno-news_50811.html

България ще получава 1 млрд. кубични метра годишно от находището "Шах Дениз" в Азербайджан от 2020 година. Договорът е между "Булгаргаз" и СОКАР, като го подписахме септември тази ...

УНИЦЕФ организира изпращането на хуманитарна помощ за Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-ynitzef-miliona-1431089.html

/КРОСС/ УНИЦЕФ търси възможности в близко бъдеще да организира изпращането на хуманитарна помощ в Украйна, включително закупуване и поставяне на ваксини срещу полиомиелит на децата. Това съобщи представителката на фонда в Украйна Джована Барберис по време на среща със здравния министър Олег Мусий.По думите на министъра, тази помощ е „крайно необходима, доколкото за закупуването на всички ваксини са нужни 600 милиона гривни (46,6 милиона щатски долара) на година, а в бюджетът за тази цел има само 230 милиона гривни (17,9 млн. долара). Той изрази надежда, че до края на септември провеждането на търгове ще бъде разрешено и ваксините ще могат да бъдат закупени. Той отбеляза, че политиката на правителството в областта на имунизацията остава същата - ваксинирането на децата е от жизненоважно значение. От своя страна Джована Барберис заяви, че УНИЦЕФ ще помогне на Украйна в организиране и провеждане на образователни дейности. Тя предложи да съдейства за реформиране на здравната система на Украйна в областта на педиатрията, защита на майчинството и детството.

Ще ви дишаме във врата до дупка!

http://www.bnews.bg/article-116827

Два палатки разпънаха служители на Напоителни системи на тротоара между БНБ и Археологическия музей. Няколко пъти работниците, които не са получавали вече трета заплата, шестваха по жълтите павета. От тази седмица има решение на кабинета за отпускане на допълнителни 4 милиона и половина за изплащане на дължимите заплати и осигуровки.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване