Връщат от училище за неприлично облекло

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vryshtat-ot-uchilishte-za-neprilichno-obleklo-6022787

Училищните правила са железни – в клас не се толерира разголено и неприлично облекло, тежък грим и бижута, както и опасни дрехи и обувки

ЕЦБ призова Германия да понижи данъците

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ea1a859/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C130A0Ca0Cecb0Eprizova0Egermaniia0Eda0Eponiji0Edanycite0H180A3710C/story01.htm

Берлин трябва да се справи с безпрецедентните икономически предизвикателства в еврозоната, посочиха в анализ Беноа Кьоре и Йорг Асмусен


Топлофикациите имат мазут за 5 дни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318076

В момента министерството на енергетиката проверява дали компаниите спазват наредбата за резервни горива. Според изискванията топлофикациите на газ трябва да имат запаси от мазут или газьол за 5 дни. Дружествата на въглища трябва да поддържат резерв за 15 дни.
Проблем ще настъпи, ако потреблението на мазут продължи повече време, тъй като топлофик В момента министерството на енергетиката проверява дали компаниите спазват наредбата за резервни горива. Според изискванията топлофикациите на газ трябва да имат запаси от мазут или газьол за 5 дни. Дружествата на въглища трябва да поддържат резерв за 15 дни. Проблем ще настъпи, ако потреблението на мазут продължи повече време, тъй като топлофик

НОИ: Трудовите злополуки намаляват, но умират над 100 души годишно

http://offnews.bg/news/n_1/n_390790.html

Злополуките на работното място намаляват всяка година от 2000 г. насам, сочи справка в последния бюлетин на НОИ. Инцидентите, завършили със смърт обаче, все още са над 100 на година. В смъртните случаи има пик през 2006, 2007 и 2008 година - между 169 и 180. За миналата година трудовите злополуки са 2811, а смъртните случаи - 102. За сравнение през 2000 г. злополуките на работното място са били над 6000, а починалите са 133. По данни за 2012 г. (за 2013 г. все още няма разбивка по сектори) най-много инциденти има в сектор "Преработваща промишленост" - 770 или близо 25%. В този сектор най-много са и смъртните злополуки - 27. По смъртни случаи следва сектор "Строителство" - починали са 18 работници. В средата на тази година Главна инспекция по труда организира извънредна кампания по проверка на строителните обекти заради зачестилите инциденти.

Медведев е подписал заповед за въвеждане на мита на украински стоки

http://www.cross.bg/rysiya-medvedev-stranata-1431053.html

/КРОСС/Руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че е подписал заповед за въвеждане на мита на украински стоки, след като Киев ратифицира споразумението за асоцииране с ЕС. Мерките обаче няма да влязат в сила веднага. В речта си при откриването на икономическия форум в Сочи във връзка със западните санкции той отбеляза, че опитите да бъде оказан натиск върху Москва никога преди не са се оказвали ефективни. По думите на Медведев целта на Русия да стане голям играч в Азия ще помогне да се засили авторитетът на страната в други райони, включително на запад. Новата ни стратегия в Азия не представлява безмислено отмъщение към Европа, както я наричат много политолози на Запад. Това всъщност е следване на естествения ход на нещата и добре обмислен отговор на менящите се условия в икономическото развитие. Според руския премиер твърденията, че Русия се превръща в затворена икономика са неуместни и страната възнамерява да се придържа към основните принципи на макроикономическата политика. В същото време руският министър на природните ресурси Сергей Донской съобщи, че страната няма намерение да затяга ограниченията за чуждестранните петролни и газови фирми, които работят в Русия.  

Цацаров: Молбата за екстрадиция на Цветан Василев е подписана в четвъртък

http://www.moreto.net/novini.php?n=264676

Молбата за екстрадация на Цветан Василев е подписана вчера. Очаква се днес, тя да бъде предявена до компетентните сръбски власти. Това съобщи пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив.

Човекът, който ще свърши работа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4318178

След дълги години в бизнеса Гроздан Караджов дебютира на второ място в листата на РБ в 24-и МИР в София с твърдото убеждение, че най-после трябва да се проведат истински реформи
В политиката и живота хората се делят на такива, които говорят вдъхновяващо, и на такива, които движат нещата на практика. Гроздан Караджов е от вторите. След дълги години в бизнеса Гроздан Караджов дебютира на второ място в листата на РБ в 24-и МИР в София с твърдото убеждение, че най-после трябва да се проведат истински реформи В политиката и живота хората се делят на такива, които говорят вдъхновяващо, и на такива, които движат нещата на практика. Гроздан Караджов е от вторите.

Мъж залови любовника на жена си, помислил го за крадец

http://www.zapernik.com/obshtestvo/muj-zalovi-lyubovnika-na-jena-si-pomislil-go-za-kradec_34363/

Случка като от филмова комедия се разиграла в италианския град Пиза - съпруг рогоносец чул подозрителни шумове в мрака, но вместо да залови крадец, попаднал на любовника на жена си, пише в. "Дейли мирър".

Посред нощ мъж, чието име не се съобщава, бил събуден от съмнителни шумове и видял сянка да преминава през спалнята. Той веднага се обадил на полицията за извършващ се в дома му обир. Полицаите начаса пристигнали на местопрестъплението, но установили една доста неприятна...

Продължава

Иван Алексиев участва в кръгла маса на тема „Национална морска стратегия”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4OvUoofoegY/

На 19 септември 2014  в зала „Компас“ на  хотел „България“ се проведе кръгла маса на тема „Национална морска стратегия – значение, възможности и перспективи за България“.

Събитието се провежда по инициатива на областните управители на областите Бургас, Варна и Добрич, които през миналата година подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на черноморските политики. Сформиран бе координационен съвет, който започна събиране, анализиране и обобщаване на данни и информация за изграждане на национална морска стратегия на страната. Подготвен бе и проект на Стратегията разработен от Черноморски институт – Бургас и Областна администрация – Бургас. Всичко, което е извършено досега по създаването на морската стратегия става изцяло на доброволен принцип с привличане на известни експерти и специалисти в областта на морските политики и бизнес, които безвъзмездно участвуват в обсъжданията и разработките на отделни сегменти и раздели от стратегията.

В работата на кръглата маса взеха участие областните управители на област Бургас и област Добрич – Павел Маринов и Недко Марчев, кмета на Поморие Иван Алексиев, заместник кметове на морски общини и представители на ДФ „Пристанищна инфраструктура”,  Пристанище Бургас ЕАД и „Параходство БМФ”.

В работата на кръглата маса участваха още представители и специалисти от Морски клъстер България и Варна, Бургаска морска асоциация, Бургаска търговско-промишлена палата,” Университет „Проф. Д.-р Асен Златаров” Бургас, както също и капитани и представители на морския бизнес и морското дело от Бургас, Варна и Добрич.

Към провежданата кръгла маса интерес проявиха и кандидати за народни представители от различни политически партии, които участвуваха в нейната работа без оглед на своите партийни различия .

Със свое кратко експозе по темата Областният управител на област Бургас Павел Маринов, инициатор за провеждането на този авторитетен форум откри събитието и даде начало на обсъжданията.  С приветствие към присъстващите се обърна и Областният управител на област Добрич Недко Марчев, който също изрази своята подкрепа за актуалната инициатива по създаване на този толкова очакван и важен документ, какъвто е националната морска стратегия.

Пред участниците в кръглата маса основна презентация направи  доц. Маруся Любчева, екс- евродепутат и ръководител на Черноморски институт, която очерта значението и важността на бъдещата националната морска стратегия на България в контекста на черноморския регион и политиките на Европейския съюз.

В своя пространен и задълбочен доклад тя посочи, че инициативите за вътрешно сътрудничество, какъвто е примерът с меморандума между областите Бургас, Варна и Добрич са от голямо значение, както за развитието на отделните региони, така и за нашата страна като цяло във връзката и с останалите черноморски страни при решаване на различни стопански проблеми свързани с морското дело, пристанищата, рибарството, морския бизнес, корабостроенето и корабоплаването, екологията, туризма, ограничаване на нелегалната миграция и трансграничната престъпност. Чрез привличането на авторитетни специалисти в работата за формиране на национална морска стратегия ще се постигне един по-широк и системен подход към всички компоненти изграждащи визията  на държавата и  обществото за перспективите пред различните морски дейности, както и по надеждно координирани действия за превръщане на морската стратегия в конкретна жива практика, чрез която биха могли да се открият нови работни места в морския бизнес и да се подпомогнат съществуващи фирми и предприятия от бранша.

Морската стратегия  ще даде възможност и за едно по-детайлно идентифициране на всички предизвикателства, които според доц. Любчева, могат ефективно да бъдат решени чрез взаимодействие на различни по формат неправителствени и научни организации при използване на ресурса и опита на държавната администрация за насърчаване на регионални инициативи и за привличане на инвестиции в морския бизнес на страната.

Другият основен доклад бе на тема: „Нови коридори, основни пристанища и морски връзки – възможности за развитие и финансиране за периода 2014-2020”. Той бе представен от Георги Петков,  директор и ръководител на проекти в SPC България. Една от най-авторитетните  неправителствени организации у нас, създадена във Варна през 2004 г. в партньорство с основните браншови организации: Българска асоциация на собствениците на кораби; Български Shipbrokers и Асоциация ShipAgents; Българската асоциация на спедиторите и логистика и с подкрепата на Министерството на транспорта.

В хода на последвалите многобройни изказвания бяха направени интересни и ценни предложения, които ще бъдат обобщени от работната група и включени в проекта за създаване на национална морска стратегия.

 

Василев може да обжалва екстрадицията, но по нашия закон

http://www.bnews.bg/article-116823

Молбата за екстрадиция на Цветан Василев е подписана вчера и днес трябва да бъде предявена от Министерството на правосъдието до компетентните сръбски власти.

Пречиствателни съоръжения за над 55 млн. лева в Нефтохим

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318117

Две нови пречиствателни съоръжения, предназначени да намаляват вредните емисии във въздуха, заработиха в бургаската рафинерия „Нефтохим“. Те са на обща стойност над 55 милиона лева.
Първото е в инсталация „Каталитичен крекинг“, като с него ще се постигне икономия от 48 000 МВт топлинна енергия годишно, намаляване на емисиите от въглероден двуокис Две нови пречиствателни съоръжения, предназначени да намаляват вредните емисии във въздуха, заработиха в бургаската рафинерия „Нефтохим“. Те са на обща стойност над 55 милиона лева. Първото е в инсталация „Каталитичен крекинг“, като с него ще се постигне икономия от 48 000 МВт топлинна енергия годишно, намаляване на емисиите от въглероден двуокис

Референдумът в Шотландия навреди на имиджа на Анди Мъри

http://offnews.bg/news/n_1/n_390744.html

Днешният референдум за независимост на Шотландия от Обединеното кралство рязко снижи популярността на Анди Мъри на Острова, съобщи Би Би Си. Преди няколко дни тенис звездата обяви в Twitter, че подкрепя отделянето на Шотландия. Досега шампионът от “Уимбълдън” отказваше да вземе страна по въпроса. Въпреки че е роден в Шотландия, той няма право да гласува, защото живее в Англия. Малко след като публикува своето мнение в Twitter, Мъри е започнал да получава заплахи за живота си, както и съобщения, напомнящи за стрелбата в училището в Дънблейн през 1995. Тогава 43-годишният Томас Хамилтън застрелва във физкултурния салон на основното училище в шотландското градче Дънблейн 16 първокласници и тяхната учителка. Ранeни са още 12 учители и ученици. След това Хамилтън се самоубива. Мъри е бил ученик в същото училище, когато се случва инцидентът. Тенисистът отказа да коментира заплахите. Ако Шотландия беше приела своята независимост независимост, то Мъри щеше да стане първа ракета на страната, докато Англия ще остане без играч в топ 20.

Франция нанесе първите си удари над джихадистите

http://www.bnews.bg/article-116817

Френски самолети са нанесли въздушни удари срещу джихадистите от групировката „Ислямска държава”, като успешно са унищожили целта си, оповести френският президент Франсоа Оланд.

20 години Британско-Български Информационен и Езиков Център

http://education.actualno.com/20-godini-Britansko-Bylgarski-Informacionen-i-Ezikov-Centyr-news_50786.html

Британско-Български Информационен и Езиков Център, наследникът на Би Би Си Център, има дългогодишна и интересна история. През 2014 г. празнуваме своя двадесетгодишен юбилей! Силното присъствие на Би...

ЦДГ №17 “Валентина Терешкова“ започва работа от другата седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=264674

Целодневна детска градина №17 “Валентина Терешкова“ в район Аспарухово ще започне да работи от 23 септември, съобщиха от пресцентъра на Община Варна за Moreto.net. Повторните микробиологични проби на водата показват, че тя е годна за пиене и отговаря на здравните изисквания.

НЕК пред Фрог: Не караме насила топлофикациите да ни продават ток

http://frognews.bg/news_76559/

На мини „Черно море” сме платили повече, отколкото на всички останали. На 12 септември сме дали повече от 700 хиляди лева. Когато има пари, се плаща, когато няма –не се плаща, отсякоха пред Фрог нюз от НЕК.

Цацаров: Молбата за екстрадиция вече е в Сърбия

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/cacarov-molbata-za-ekstradiciia-veche-e-v-syrbiia-6022786

Истината за КТБ няма да бъде скрита, но тя няма да бъде изнесена на пресконференция, а в съда, заяви главният прокурор

Прегледите за рак на гърдата са се удвоили след операцията на Джоли

http://www.vesti.bg/novini/pregledite-za-rak-na-gyrdata-sa-se-udvoili-sled-operaciiata-na-dzholi-6022789

Препоръчителните прегледи за рак на гърдата са се увеличили повече от два пъти във Великобритания в резултат на наричания от лекарите "ефект на Анджелина".

Цацаров: Инициираме екстрадиционно производство

http://www.cross.bg/ekstraditziya-zakon-srubskiya-1431052.html

/КРОСС/След като вчера беше подписана молбата за екстрадиция на Цветан Василев, днес се очаква тя да бъде предявена до компетентните сръбски власти чрез Министерството на правосъдието, обясни главният прокурор Сотир Цацаров. Като подчерта, че процедурата в Сърбия е малко по-различна от нашата, той допълни: Както стана известно, по действащия сръбски закон има и санкция на министъра на правосъдието, т.е. последваща санкция на орган на изпълнителната власт, т.е. съдът може да откаже такава екстрадиция или да установи наличието на предпоставки за екстрадиция, но нека не коментирам разпоредбите на сръбския закон. Това, което сега се предприема, е иницииране на екстрадиционно производство, което започва веднага с изпращането на молбата и необходимите документи към нея. Разбира се, има съответен срок, който е поставен и който е визиран в сръбския закон, но така или иначе ние на практика реагираме по възможно най бързия начин, т.е. молбата за екстрадиция е приведена. От тук нататък всичко е в ръцете на сръбския съд. Не може ние да поставяме срокове, не може ние да решаваме вместо тях. Относно исканата му от политически формации оставка заради казуса КТБ, Сотир Цараров заяви, че в предизборна ситуация политиците очевидно се „упражняват", за да си създадат съответния предизборен или следизборен имидж

Психично болен рани тежко полицай с брадва и ножове

http://www.zapernik.com/krimi/psihichno-bolen-rani-tejko-policai-s-bradva-i-nojove_34362/

Психично болен рани тежко полицай. Арестът му бил истинско предизвикателство за полицаите, тъй като носел брадва и два ножа, съобщи news7.bg. Мъж, който се разхожда с брадва и ножове, сериозно уплаши жителите на Провадия. Наложила се дори намесата на полицията след няколко сигнала на обезпокоени граждани.

Вчера е задържан 68-годишният мъж, за когото се оказало, че е с психически отклонения. Арестът му се оказал доста сложен, тъй като мъжът оказал яростна съпротива. В себе си носел...

Продължава

КЗК отмени резултати от обществена поръчка във Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/19/2383988_kzk_otmeni_rezultati_ot_obshtestvena_poruchka_vuv_varna/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията е отменила като незаконосъобразно решение на кмета на община Варна за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка за "Паркоустрояване – поддържане и изграждане на зелени площи, резитба и отсичане на дървета на територията на община Варна по обособени позиции". Това става ясно от информация, публикувана на сайта на комисията.

Решението за отмяна касае районите "Приморски", "Младост", "Владиславово" и ""Аспарухово"....

КЗК разследва ИКЕА за невярна реклама

http://offnews.bg/news/n_1/n_390754.html

Комисията за защита на конкуренцията образува производство за заблуждаваща реклама срещу "Хаус Маркет България" (дружеството, което държи магазините ИКЕА). Повод за проверката е сигнал от П. В. от 25 август, който се оплакал, че в реклама на ИКЕА се предлагала етажерка за 79 лева, а в магазина същата етажерка струвала 100 лева. Той изпратил и шест снимки, направени на 26 юли 2014 г. и потвърждаващи думите му. Три от тях са на рекламни билбордове, разположени в открития и закрития паркинг на магазина, на които е била означена цена 79 лв. за „етажерка BILLY“ бяла – 80х202 см. Другите три снимки са на етикети и изображение на екран в магазина, на които е означена цена 100 лв. за „библиотека BILLY“ бяла – 80х28х202 см. При запитване служители на ИКЕА обяснили, че рекламата вече не е актуална, но въпреки това месец по-късно рекламният билборд не бил свален.

Франция започна въздушни удари срещу терористични цели в Ирак

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/19/2383980_franciia_zapochna_vuzdushni_udari_sreshtu/?ref=rss


Франция съобщи в петък, че нейни самолети са започнали да нанасят въздушни удари над терористични цели в Ирак, предаде агенция "Ройтерс". Това е първата подобна атака след като Париж обеща да се присъедини към действията на други страни срещу групировката "Ислямска държава", която държи под контрол големи територии от близкоизточната държава.

"Тази сутрин в 9:40 ч. (7:40 ч. по Гринуич) нашите изтребители "Рафал" са стартирали първата въздушна атака срещу логистични складове на...

200 000 у нас страдат от деменции, днес преглеждат безплатно

http://www.bnews.bg/article-116820

Безплатни тестове за профилактика на деменцията ще се правят днес от 16.00 -18.00 ч. на столичния бул. „България", до чешма „Флора”. Инициативата е във връзка със световния ден за борба с болестта на Алцхаймер.

ЧЕЗ иска достъп до електромерите за подмяна

http://www.cross.bg/sofiya-slatina-vasil-1431051.html

/КРОСС/Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната. Подмяната на електромерите ще се извърши както следва: София-градНа 23.09.2014 г. /08:00 - 16:00 ч/ - гр. София - ж.к.Витоша ,ул. Георги Златарски №39, 38, 50, 61, 54, 11, 13, 65, 69, 17, 32, 25На 23.09.2014 г. /08:00 - 16:00 ч/ - гр. София - ж.к.Витоша ,бл.1 ,бл.1А, ул. ХристоВакарелски №13 ,вх.А и вх.Б , ул. Христо Вакарелски №12 ,вх.АНа 23.09.2014 г. /08:00 - 16:30 ч/ - гр. София - Красно село ж.к Белите Брези бл.11, бл.12, бл.13На 23.09.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. София - Разсадника: бл.23 вх.А, бл.25 вх.Б, бл.26 вх.Г;На 23.09.2014 г. /09:00 - 16:00 ч/ - гр. София - Попова шапка: 47, 74; Румен Войвода: 12, 16, 21, 28, 20; Рибарица: 12; Марагидик: 62На 23.09.2014 г. /13:00 - 15:00 ч/ - гр. София - бул. Андрей Ляпчев 1-фирми На 24.09.2014 г. /08:00 - 16:00 ч/ - гр. София - Студ.град ,бл.1, бл.2, бл.3, бл.4, бл.6, бл.7, бл.8, бл.9, ул. Георги Брадистилов №1, №2, №3, №4, №55, №16, ул. Г. М. Димитров №38, бул. Климинт Охридски №1, №2, ул. Никола Габровски №100, №104На 24.09.2014 г. /08:00 - 16:00 ч/ - гр. София - Студентски град , бл.61, бл.60, бл.59, бл.57, бл.56, бл.55, ул. Проф.Арх

Мария показа още кадри от новата си фотосесия

http://www.bnews.bg/article-116822

Мария изненада своите фенове с нова фотосесия, като преди броени дни показа първите кадри.

За периода 23-26.09.2014 г. няма да има подмяна на електромери на територията на област Перник.

http://www.zapernik.com/biznes/za-perioda-23-26-09-2014-g-nyama-da-ima-podmyana-na-elektromeri_34361/

Уважаеми клиенти,

Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната.

Подмяната на електромерите ще се извърши както следва:

Пернишка...

Продължава

Посланието на реформаторите в Бургас: Виж Бургас, промени България!

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/K-uCR4jJ2mU/

Десетки граждани  се събраха около предизборната шатра на Реформаторски блок – Бургас, за да се срещнат лично с кандидатите за депутати от листата на коалицията. Шатрата, която носи късметлийското число 7, се намира до градинката на х-л „България”. На нея всеки ден до изборите  бургазлии ще могат да задават въпроси си към  кандидатите за народни представители от  Реформаторския блок.

„Виж Бургас, промени България” e личното послание на водача на листата инж. Костадин Марков. Вместо да дава  трудноизпълними обещания и да политиканства, той  нагледно  посочва какво може и създава с работата си. Инж. Костадин Марков е зам.-председател на СДС, а в последните 7 години е зам.-кмет по строителството в Община Бургас. Той е един от основните двигатели, допринесли за видимата промяна на града -  град, който  днес  е пример за цяла България.

„Целият регион ще има реална полза от това Реформаторският блок да има свои депутати от Бургас. Инж. Марков е доказал, че без излишен шум решава дори затлачени с годините проблеми и по същия начини и  в парламента  би се борил за всеки проект, който е добър за региона”, каза председателят на предизборния щаб на реформаторите в Бургас – адв. Константин Райков, който е на пето място в листата.

Адв. Константин Райков представи основните акцентите в програмата на реформаторите. Сред тях са  реформа в държавната администрацията и съдебната система. Блокът настоява за свикването на Велико народно събрание, което да реформира всички негативи на настоящото политическо статукво.

На откритата приемна с бургазлии се срещнаха  още кандидатите за народни представители:  Живко Табаков, Георги Митев, Стоян Колев, Валентин Люцканов, Кирил Крушков.

Вторият в листата – експертът в сферата на туризма Живко Табаков заяви, че е необходима цялостна стратегия за единен бранд на България и създаването на привлекателен туристически продукт, както и за обособяването на министерство, което да отговаря за  този най-печеливш сектор на българската икономика.

Според д-р Георги Митев, който е на трето място в листата,  една от темите, която не търпи отлагане е синхронизацията на българското законодателство с това  на Европейския съюз.

Кандидат-депутатът от Айтос   Стоян Колев пое ангажимент в бъдещото Народно събрание да внесе законопроект, с който да бъде намален срокът на годност на храните в България, както и да се регулира съдържанието на консерванти, за да се защити здравето на хората.

Реформаторите призоваха бургазлии да подкрепят можещите с  №7 в интегралната бюлетина.

Cамоучители по немски обучават наши лични асистенти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318174

Безплатни самоучители по немски език за българи, които искат да работят като лични асистенти в Германия и Австрия, ще могат да се изтеглят съвсем скоро по интернет. Учебниците не съдържат стандартните граматически и езикови упражнения. Наблягат на ситуациите от ежедневието като разговори и диалози за обичайно извършвани дейности - хигиена, готвене, Безплатни самоучители по немски език за българи, които искат да работят като лични асистенти в Германия и Австрия, ще могат да се изтеглят съвсем скоро по интернет. Учебниците не съдържат стандартните граматически и езикови упражнения. Наблягат на ситуациите от ежедневието като разговори и диалози за обичайно извършвани дейности - хигиена, готвене,

Проф. Никола Алтънков: Избирателните списъци са пълни с мъртви души

http://pik.bg/проф-никола-алтънков-избирателните-списъци-са-пълни-с-мъртви-души-news227393.html

Проф. Никола Алтънков: Избирателните списъци са пълни с мъртви души

Мъртвите души в избирателните списъци ги има, въпреки че правителството и МВР отричат. Това е изключително сериозен проблем. Това каза проф. Никола Алтънков, член на Центъра за демографска политика и председател на Българския национален фронт в САЩ. Разкритието си той направи на пресконференция на тема: "Скандални демографски и социологически предизборни абсурди". Този проблем ще ни съпътства, ако не вземем  незабавни мерки, според него.

7,3 милиона са българските граждани, според последното преброяване. От тях са представени на ЦИК 6 533 000 избиратели по списък. Това са абсурдни цифри. В това число влизат и децата до 18 г. възраст, но те нямат право да гласуват. Според статистиката те са 1,2 милиона. Виждаме, че има разлика в данните, посочи Алтънков. С това проблемите само започват. Това трябва да бъде един червен флаг за социолозите, които се занимават с проучвания. Социолозите се оправдават с българите, живеещи в чужбина. Според проф. Никола Алтънков това положение е изгодно на големите политически сили, за да бъде манипулиран вотът. Кой брои гласовете в България?, попита той. От промените до сега тази дейност се извършва от Информационно обслужване, в което работят над 600 души. Професорът определи структурата като октопод. Беше представено и изследване на Центъра за демографска политика, базирано на данни на американското разузнаване ЦРУ.


Борисов отново поиска оставката на Иван Искров

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/borisov-otnovo-poiska-ostavkata-na-ivan-iskrov-6022783

Около четири конкретни стъпки за оздравяването на КТБ се обединиха представители на вложителите в банката и лидерът на ГЕРБ

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 23 - 26 септември 2014 г.

http://www.zapernik.com/biznes/planirani-prekusvaniya-na-elektrozahranvaneto-na-teritoriyata-na-pernishka-oblast-obslujvana_34360/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва:

Пернишка...

Продължава

Франция нанесе първите въздушни удари по цели в Ирак

http://www.mediapool.bg/frantsiya-nanese-parvite-vazdushni-udari-po-tseli-v-irak-news225035.html

Франция нанесе първите си въздушни удари в Североизточен Ирак и е разрушила "логистичен склад" на джихадистите от групировката "Ислямска държава" (ИД), съобщиха световните агенции. "В близките дни бойната авиация на Франция ще продължи действията си в зоната на конфликта", се посочва в изявление на президента Франсоа Оланд. Съединените щати приветстваха решението на Франция да се включи във въздушните удари по ислямистите в Ирак. Това е "очевидно добре дошло", каза държавният секретар на САЩ Джон Кери пред комисията по външна политика към Камарата на представителите. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест окачестви решението на Париж като "сериозен принос към усилията за разрастване на международната коалиция срещу Ислямската държава". "Очакваме близко сътрудничество с нашите френски партньори през следващите дни", добави говорителят. В петък за Ирак отпътува и първата група инструктори от Бундесвера, които ще обучават кюрдските бойци, воюващи с ИД, да си служат със стрелкови и противотанкови оръжия. Тя включва шестима военни от 26-а въздушно-десантна бригада на ФРГ и един санитар. Германските инструктори ще организират в Ербил и курсове за изграждане на умения, насочени към издирване и обезвреждане на мини. След няколко дни за Северен Ирак заминава и първата пратка сгермански оръжия. Първият транш от военната помощ за кюрдските формирования включва 4000 пушки G3, 4000 пистолета P1, 20 противотанкови комплекса "Милан", 120 базуки, 50 сигнални пистолета и 20 картечници MG3. Освен това кюрдите ще получат камиони, полеви кухни, палатки и защитни очила. Предвижда се в Ирак да бъдат доставени оръжия и военна техника от Германия общо за 70 милиона евро, напомня руската агенция. Германското правителство обаче изключва възможността страната да участва във въздушните атаки срещу позициите на "Ислямска държава".  

Световни реакции след резултата от референдума в Шотландия

http://www.moreto.net/novini.php?n=264670

Изходът от референдума в Шотландия получи широк отзвук по света. Вижте как реагираха хората в Мадрид, Москва, Лондон, Париж и Рим на решението на шотландците да отхвърлят независимостта. Изходът от референдума в Шотландия се очакваше с най-голямо нетърпение не само от шотландците, но и от испанците.

Грехът да изглеждаш добре

http://www.mediapool.bg/grehat-da-izglezhdash-dobre-news225034.html

На първия учебен ден снимка на първокласници и млада хубава учителка с къса пола предизвика във фейсбук и медиите стотици коментари от искрено възхищение до откровен цинизъм. “Защо не е сложила жилетка?”, “Облякла се е като курва, недопустимо за учителка!” , “Предполагам, че който й налапа въдицата, ще го върнат в първи клас, но с мангизите!”, “Има големи гърди, но те имат малък срок на годност”, ” Ама, щом на 28 години още няма дете и семейство, сериозността й е под въпрос!”, “Много й отива!”, “Красивата жена наистина е учителка, колкото и да не ви се вярва.” Да оставим настрана, че мъжките коментари дори в положителна насока излъчват чист сексизъм, но стана ясно колко навътре сме в матрицата на собствените си закостенели стереотипи, които нямат нищо общо с модерния свят, към който уж се стремим, а са патриархално-балкански соц. на възраст от поне 50-60 години насам. И как основният проблем не е в държавата, а това в собствените ни глави. Учителката на сина ми в първи клас беше подобна готина млада мацка, която ходеше с къса пола и пусната коса на училище, имаше страхотно чувство за хумор, в клас обичаше да си преподава материала във вид на игра и правеше забележките с мек и благ тон, а не с истерични крясъци. Децата я обожаваха, повечето родители я приемахме с благодарност, защото в училище не им беше скучно, колежките й естествено я мразеха и непрекъснато й създаваха проблеми пред директорката. За дрехите, за това как се усмихнала пред едикой си родител или колегата от мъжки пол, за това, че е прекалено хубава. След като изкара единствения си випуск до четвърти клас, госпожицата напусна. Отиде да работи в банка, където късата й пола явно не е смущавала никого. И по-добре, вместо да се превърне в типичната, отчаяна от живота мърморана, която си го изкарва на децата. Може пък и да е тръгнала на работа с костюми, не знам. Аз самата се сблъсках с подобно мислене, когато в гимназията за първи път ме повикаха заради провинение на подопечното ми отроче. Преподавателката с удивление попита: “Ама, вие ли сте майката?”, гледайки ме като извънземно. “Аз съм, защо?” отвърнах смутено и върху мен се изля тирада, свързана с поведението на детето ми, което кой знае как произлизаше от външния ми вид. Чак после си дадох сметка, че невзрачното ми дребно телосложение, с коса до кръста тогава, е било облечено в избелели дънки, обикновени гуменки и едри обици до раменете, тоест никак не съм се вписала в стереотипа на учителката за достолепна матрона на средна възраст, майка на 15-годишен непокорен дангалак. Тръгнах по родителски срещи с пола, прибрана на кок коса и токчета и нещата с поведението на детето се оправиха. “Българката се облича като лека жена” – крещят медиите, като че ли красиви млади жени с къси поли няма нито в Англия, нито в Русия. “Да, обаче там така се обличат проститутките” – отговарят победоносно моралистите. Като че ли това дали една жена е проститутка или благонравна зависи най-вече от външния й вид. Да не говорим, че късата пола не винаги е скандална, особено когато е облечена върху хубаво младо тяло. Между предизвикателната крещяща дреха, безличните дънки и скучните костюми има поне 10 ката женствено невулгарно облекло. Да, границата между приличното и неприличното е много тънка, но какво лошо има в това да подчертаеш женствеността си, когато ти отива, разбира се. И по дрехите ли съдим за качествата на човека? Всъщност дрехите и външният вид на някого са най-малкият проблем. Стереотипи имаме за всичко. Да вземем политиците -кандидат политикът у нас винаги е най-добре да се е взел от нищото, но пък и това не е съвсем добре. Ако е ново лице – този пък кой го знае, ако е от старите – ооо, този вече го знаем. Ако е беден – отива в парламента да краде, ако е богат – купил си е мястото на депутат. Ако е известен в друга област – е, защо го прави, ааа, явно има задни мисли, кариерата му сигурно вече не върви, ако не е известен – не става за нищо друго, затова се е захванал. Ако е жена – сигурно е спала поне с половината от съответната партия, ако е мъж – нечий син е или е зависим от някого. Политик винаги е мръсна дума и всички са маскари. И не си даваме сметка, че именно поради подобно мислене свестните хора наистина все повече ще липсват сред управляващите, а мислите ни за тях все повече ще става истина. Или пък мнението ни за бизнеса. От подигравателното “честни частници”, хората, занимаващи се с какъвто и да е частен бизнес в България, се превърнаха в “крадци, мошеници и лоши експлоататори”, а чуждите инвеститори в “колонизатори”. Бизнесменът непременно е забогатял по “втория начин”, лъже работниците, крие осигуровки и не плаща заплати, за да си купи яхта или луксозна къща, сигурно има връзки с ДС или е подкрепян от някоя партия, има поне няколко любовници и задължително е изключително прост и необразован. Не че ги няма и такива, но хилядите собственици на малки магазинчета, закусвални и ресторантчета, хората, каращи такси, бояджиите и студентите хамали с еднолични фирми също се занимават с частен бизнес и ежедневно се борят с бюрокрацията. Аааа, ама те просто си изкарват хляба, за разлика от другите, които печелят много пари. Богат ли си, няма как да си спечелил честно, значи си престъпник, не е възможно друго. Бедните са винаги морални, стига да не са от малцинствата, разбира се. И не можем да разберем, че точно поради такова мислене, хората, които искат да правят нещо с живота си и да не разчитат на държавата, все повече ще я напускат и ще търсят реализация в чужбина. Индивидуалното мислене, изглежда също е лошо нещо – “лигави интелектуалци, само разсъждават и не стават за нищо”, това, да се открояваш от общата сива маса, е много зле – “тия пък какво се правят на интересни”. Различно от общоприетото мнение е скандално – “този не е патриот, не уважава Ботев и Левски”, да имаш идеали е нещо екстравагантно – “ще го питам аз, ако няма с какво да си храни децата, дали ще ми говори за морал”. Именно заради закостенелите си стереотипи не уважаваме хората, които се открояват, а гледаме да ги стъпчем като ги приравним с останалите. И после се чудим защо и обществото ни тъпче все на едно място от години. Впрочем, явно не си даваме сметка, че българите наистина сме жертва не на някакъв световен заговор срещу държавата, а на собствения си чип, както любезно ни го каза един политик от близкото минало. В главите ни препускат стереотипи от времето на соца, остарели и затова понякога доста малоумни модели за всичко – от външния вид на учителките до социалния статус на бедните и богатите и призванието на интелектуалците. Не казвам, че няма общоприети морални норми и забрани, дори, дрескод, които трябва да се спазват от всички, но “какво ще кажат хората”, “леле, какво ще си помислят за мен”, “недей да разсъждаваш повече, а учи/работи” и “снишавай се, че да не правиш впечатление” не са сред тях. А са матрица, в която, точно като филма, сме вкарани от други, но можем да излезем само сами. __________________________ *Публикувано в блога Петте кьошета

Новина от пресконференцията на Цацаров и Бакалов: Убиецът на митничаря Дребчев разстрелял и търговец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318156

Божидар Атанасов - задържан за убийството на митничаря Георги Дребчев, е обвинен и за извършването на втора екзекуция. През август 2007 г. Атанасов е извършил покушение и срещу търговеца Огнян Харизанов, известен още като Оги Лудия, съобщи "Марица".
За оповестяването на успеха на екип „Студени досиета” в пловдивската полиция днес пристигнаха Божидар Атанасов - задържан за убийството на митничаря Георги Дребчев, е обвинен и за извършването на втора екзекуция. През август 2007 г. Атанасов е извършил покушение и срещу търговеца Огнян Харизанов, известен още като Оги Лудия, съобщи "Марица". За оповестяването на успеха на екип „Студени досиета” в пловдивската полиция днес пристигнаха

Истината за КТБ няма да бъде скрита, обеща Цацаров

http://news.ibox.bg/news/id_687958892

Днес българските власти трябва да изпратят молбата за екстрадицията на Василев до сръбските си колеги

Програмата в Бургас за Деня на Независимостта по дни и часове

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/UsW0KCRsP4E/

На 22 септември 1908 година в старата столица Търново с княжески манифест е обявена Независимостта на Княжество България. Това е завършекът на дългогодишната борба на българския народ за отхвърляне на зависимостта от Османската империя, наложена от несправедливия Берлински договор.

Провъзгласяването на Независимостта издига международния авторитет на Царство България, то става равноправен и желан партньор в политиката.

През 2014 г. отбелязваме 106 години Независима България.

По този повод Община Бургас организира следните прояви:

 

 ПРОГРАМА

 

20 и 21 септември, 10.30 ч.

к-с “Меден рудник”, до бл. 128

 

Фолклорен събор

С участието на ПФА “Странджа, оркестър “Стралджа”, Георги Арабаджиев, Панайот Стойчев, Георги Димитров и др.

 

22 септември, 10.00 ч.

Площад “Атанас Сиреков”

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

Празничен молебен за благоденствието на Независима България.

22 септември, 10.30 ч.

Военен клуб – Бургас, ул. “Христо Ботев” 48

Ритуал по полагане на венци и цветя при Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.

 

25 и 26 септември 10.00 ч.

Културен дом на нефтохимика – Бургас

Национален фестивал

“Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас”

 

Фолклорни, естрадни, патриотични и стари градски песни.

 

Комисията по конкуренция разследва за заблуждаваща реклама IKEA и eMAG

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2014/09/19/2383971_komisiiata_po_konkurenciia_razsledva_za_zablujdavashta/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията започва разследване за заблуждаваща реклама срещу "Хаус маркет България", която е франчайзингополучател на шведската верига за мебели IKEA. Такова дело има такова и срещу eMAG, съобщава "Капитал daily".

Разследването срещу търговеца на мебели и предмети за дома започва по сигнална потребиетл. Той изпраща снимки, от които се вижда реклама на етажерка с цена 79 лева, която на касата се оказало, че струва 100 лева. От магазина са обяснили, че тази...

Китай глоби фармацевтичния гигант GSK с рекордните $488 млн. заради корупция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/19/2383941_kitai_globi_farmacevtichniia_gigant_gsk_s_rekordnite/?ref=rss


Китай наложи рекордна глоба на британския производител на лекарства GlaxoSmithKline (GSK) в размер на 3 млрд. юана (488.8 млн. долара) заради даването на подкупи, съобщи в петък китайската държавна информационна агенция "Синхуа", цитирана от "Ройтерс".

Освен рекордната за Китай глоба съдът в град Чанша осъди на между две и четири години затвор бившият ръководител на компанията в Китай Марк Райли и други длъжностни лица.

Присъдите са кулминацията на разследването срещу...

Дора Янкова: Който иска да гласува за ГЕРБ, да затяга колана

http://www.cross.bg/yankova-dora-gulubovo-1431050.html

/КРОСС/Нашето желание е в 43-ия парламент да бъдем по-силна група на левицата, което означава само едно - че ще водим по-смела социална политика и такава, която ще даде повече възможности за развитие на малките общини. Това заяви Дора Янкова, водач на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в област Смолян, пред избиратели в селата Малка Арда, Оряховец и Гълъбово. Заедно с нея бяха и кандидатите на левицата Емил Хумчев, Валентина Павлова, д-р Мариана Методиева и Светослав Димитров. Дора Янкова заяви намерението си в парламента да работи за разгръщането на специална политика за балнеолечение и балнеосанаториуми. Като инициатор и организатор на проекта, тя разказа за първия випуск медицински сестри, който започна обучението си в Смолян предния ден и които ще получат бакалавърски дипломи от най-престижния у нас Медицински университет в София. „Предвидили сме в Смолян догодина да започне обучението и на кинезитерапевти, които са много важен персонал в санаториумите", каза Янкова. „Гласувайте с разум, прагматично, справедливо, от сърце - но не се продавайте", призова тя. Кандидат-депутатът подчерта, че независимо за кой реши да гласува човек, той трябва да е наясно какво избира. Като пример тя даде, че хората, гласуващи за ГЕРБ, трябва да са готови за стягане на коланите и дясна политика, която служи на капитала, на богатите

Дора Янкова: Който иска да гласува за ГЕРБ, да затяга колана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318152

Нашето желание е в 43-ия парламент да бъдем по-силна група на левицата, което означава само едно – че ще водим по-смела социална политика и такава, която ще даде повече възможности за развитие на малките общини. Това заяви Дора Янкова, водач на листата на Коалиция БСП Лява България в област Смолян, пред избиратели в селата Малка Арда, Нашето желание е в 43-ия парламент да бъдем по-силна група на левицата, което означава само едно – че ще водим по-смела социална политика и такава, която ще даде повече възможности за развитие на малките общини. Това заяви Дора Янкова, водач на листата на Коалиция БСП Лява България в област Смолян, пред избиратели в селата Малка Арда,

Атанас Телчаров: Ако искате достоен живот, подкрепете БСП лява България с №22 в бюлетината

http://www.cross.bg/bulgariya-listata-telcharov-1431049.html

/КРОСС/Кандидатите за народни представители от листата на „БСП-лява България" Атанас Телчаров и водачът на листата за област Пловдив Димитър Дъбов се срещнаха с жители на град Садово. Кандидатите от листата, която е с номер 22 в интегралната бюлетина обсъдиха мерките, които БСП се ангажира да предприеме в следващото народно събрание, за да се подобри живота на хората. Жителите на садово задаваха въпроси за безработицата, за образованието, за повишаване но доходите и социалните плащания.  Нашият отговор на най-острите проблеми - безработицата, бедността и достъпа до здравеопазване е в прогресивната политика - за стимулиране на заетостта и производството, за данъчното облагане, за разпределянето на земеделските субсидии и за мерките за социална закрила, каза Димитър Дъбов. Водачът на листата отбеляза, че БСП залага на прогресивно облагане на доходите, в мерките ни за подобряване на соцзиалния статус е и въвеждането на семейното подоходно облагане. Садово е пример за това как реално могат да се случват нещата, добави той и даде за пример добрата работа на местните власти, в търсенето и осигуряването на финансиране за общинските проекти. По програмата "Растеж и развитие на регионите" вашата община реализира проекти на стойност 1 800 000 лева, разпределени във всички населени места на общината. Тази програма трябва да се продължи и доразвие, категоричен бе и Атанас Телчаров, кандидат на БСП лява България и жител на общшината

Дора Янкова: Който иска да гласува за ГЕРБ, да затяга колана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4318145

Нашето желание е в 43-ия парламент да бъдем по-силна група на левицата, което означава само едно – че ще водим по-смела социална политика и такава, която ще даде повече възможности за развитие на малките общини. Това заяви Дора Янкова, водач на листата на Коалиция БСП Лява България в област Смолян, пред избиратели в селата Малка Арда, Нашето желание е в 43-ия парламент да бъдем по-силна група на левицата, което означава само едно – че ще водим по-смела социална политика и такава, която ще даде повече възможности за развитие на малките общини. Това заяви Дора Янкова, водач на листата на Коалиция БСП Лява България в област Смолян, пред избиратели в селата Малка Арда,

Кралят на поръчките Федята отказал среща с лидера на ДПС в Перник Боряна Методиева! Възможно е да се врътне към АБВ!

http://www.zapernik.com/politika/kralyat-na-poruchkite-fedyata-otkazal-sreshta-s-lidera-na-dps_34359/

Краят на пернишките поръчки - пернишкият бизнесмен Федката е отказал да се срещне с лидера на ДПС Перник Боряна Методиева, научи zaPernik.com от достоверни източници в ДПС Перник.

Федката, който на евроизборите игра за ДПС и ги изстреля в политическата орбита на града с 2400 гласа казал, че ако се среща с политически фигури ще е на национално ниво.

Според запознати имало малка вероятност Федката да се извърти и да не играе за ДПС на предстоящите парламентарни избори. Възможно...

Продължава

Да си заблуден е хубаво нещо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318065

Хората, които са родени през лятото, са склонни да поемат повече рискове, защото са родени в период от годината, който кипи от активност. Учени вярват, че генът определя само 25% от продължителността на живота. Останалите 75% зависят от вас. А може би и рисковете, които поемате...
Още интересни факти и отговори на въпроси като това какъв е Хората, които са родени през лятото, са склонни да поемат повече рискове, защото са родени в период от годината, който кипи от активност. Учени вярват, че генът определя само 25% от продължителността на живота. Останалите 75% зависят от вас. А може би и рисковете, които поемате... Още интересни факти и отговори на въпроси като това какъв е

Да спасим Ивелина!

http://help.actualno.com/Da-spasim-Ivelina-news_50785.html

Младата Ивелина Иванова е с диагноза "Болест на Ходжкин", поставена й през 2011 г. В България до момента са й проведени десетки химиотерапии, 2 лъчетерапии, една автоложна и една алогенна т...

Варненски експерт: Бизнесът няма да спечели от осигуровки по региони

http://www.moreto.net/novini.php?n=264642

Бизнесът няма да спечели, ако размерът на осигуровките е различен за различните региони в страната. Това каза пред „Черно море“ председателят на Варненската търговско-индустриална камара Иван Табаков. Преди дни бизнесмени от страната предложиха пред национални медии осигуровките да се базират не само на производителността на труда, но и по региони.

Бургас се бори за домакинство на Европейско първенство по триатлон през 2016

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Ts5yzQmYTB8/

Бургас ще кандидатства за домакин на Европейско първенство по триатлон за мъже и жени през 2016. Това съобщи Емил Стойнев, председател на Българската федерация по триатлон по време на пресконференция за предстоящата Балканска купа по триатлон в Бургас.

В състезанието ще участват и спортисти от Европа, Америка, Австралия. Първият старт ще бъде даден в 09.00 часа в неделя, 21 септември. В него ще се включат 80 деца на възраст до 15 години. Сред тях има и двама бургаски състезатели от СК „Акулите“, уточни  Веселина Деведжиева, началник отдел „Спорт“ в Общината.

В 11.00 часа ще е стартът за младежи, а в 13.30 часа за мъже и жени. Награждаването е  предвидено за 15.00 часа.

„Състезанието е  сред най-атрактивните прояви, включени в спортния календар на Община Бургас“, обясни зам.-кметът по икономика, бюджет и финанси Красимир Стойчев.

За  провеждането му са взети всички мерки за сигурност, въведена и е  специална организация на движението.

Дора Янкова: Който иска да гласува за ГЕРБ, да затяга колана

http://frognews.bg/news_76557/

Нашето желание е в 43-ия парламент да бъдем по-силна група на левицата, което означава само едно – че ще водим по-смела социална политика и такава, която ще даде повече възможности за развитие на малките общини.

Пернишките миньори и енергетици блокираха магистралата при Драгичево

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernishkite-miniori-i-energetici-blokiraha-magistralata-pri-dragichevo_34358/

Пернишките миньори от Мини "Открит въгледобив" и служители от Топлофикация спряха работа и блокираха главен път Е-79 при кръстовището на Драгичево, предаде човек на "За Перник". Няколко стотин човека излязоха в подкрепа на колегите си от мини "Черно море", които не са си получили заплатите....

Продължава

В градския транспорт на Лондон вече може да се пътува с безконтактни карти

http://www.mediapool.bg/v-gradskiya-transport-na-london-veche-mozhe-da-se-patuva-s-bezkontaktni-karti-news225033.html

Visa Европа отбеляза началото на безконтактните пътувания в градския транспорт на Лондон, съобщиха от компанията.   Пътниците в лондонския градски транспорт вече могат да използват своите безконтактни карти Visa за плащане на пътуване с метрото, трамваите, градските надземни и националните железопътни линии, които приемат разплащания с картата Oyster. Тези видове транспорт се присъединяват към лондонските автобуси, които приемат пътувания с безконтактни карти Visa от декември 2012 г.   "От днес градската мрежа на Лондон приема 40 милиона активни безконтактни карти Visa в Обединеното кралство. Намерението ни е всеки клиент с мобилно устройство, което може да прави разплащания с Visa карти, също да бъде в състояние да го използва, за да пътува в градския транспорт на Лондон", казва Сандра Алцета, изпълнителен директор на Visa Европа.   От юни 2013 г. до юни 2014 г., общата стойност на изхарчените средства с безконтактни карти достига 5.2 млрд. евро.   Навлизането на безконтактните разплащания в градския транспорт на Лондон е признак за увеличаващото се търсене на електронните разплащания. Visa наблюдава нарастваща употреба, търсене и интерес към дигиталните разплащания в цяла Европа. В Полша плащанията с безконтактни карти Visa са въведени в градския транспорт на Варшава и Вроцлав от 2012 г., а в ход са още няколко проекта в други градове на страната.   "Предимствата на безконтактните разплащания за транспорта са безспорни. Често пътниците не разполагат с дребни или пари в брой, а пред гишетата за продажба на билети има дълги опашки. Безконтактната технология позволява на потребителите да платят пътуването си за секунди, без да е необходимо да се въвежда ПИН код или да се подпише разписка. Убедена съм, че тази иновация може да допринесе за по-удобното придвижване и в българските градове и се надявам това да стане колкото може по-скоро", каза .Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.   Visa Европа е компания за технологични разплащания, собственост и функционираща чрез своите банки-членове и други доставчици на услуги за разплащания от 37 държави в цяла Европа.   Visa Европа използва последните иновативни технологии, за да създаде услуги и инфраструктура, които да позволяват на милиони европейски потребители, бизнес организации и правителства да осъществяват електронни разплащания. Нейните членове са отговорни за издаването на картите, привличането на нови търговци и определянето на таксите, които ползвателите на услугите заплащат.   Visa Европа следва бизнес модел на големи обеми и ниски разходи. Основната й цел е да обслужва своите членове. Реализираният финансов излишък се реинвестира в дейността на компанията и се използва за натрупване на капиталови резерви.   Към момента има над 500 милиона карти Visa в Европа, като 1 на всеки 6.50 евро, изхарчено на континента, е с карта Visa. До септември 2013 г. общият потребителски разход с карти Visa достига 2 трлн. евро, а средствата, похарчени в точката на продажба се увеличават с 8.5% и достигат 1.4 трлн. евро. Делът на онлайн разплащанията с карти Visa продължава да расте на годишна база с 20% и достига 240 млрд. евро.   От 2004 г. Visa Европа е независима от Visa Inc. и притежава изключителен, неотменим и постоянен лиценз за Европа. Двете компании работят в партньорство, за да гарантират глобалните разплащания с карти Visa.

Еленко Божков: Служебният кабинет лакейства в енергетиката

http://www.vesti.bg/novini/elenko-bozhkov-sluzhebniiat-kabinet-lakejstva-v-energetikata-6022794

Иван Генов пречи на всички онези, които искат да използват ядрената енергетиката на България за свои лични цели. Пречи на хора, които искат да продължат да поставят хора от типа на Валентин Иванов и други некомпетентни хора, за да разграбват и да си правят далаверите на гърба на професионалистите в АЕЦ "Козлодуй".

България подписа конвенция за борба с манипулираните състезания в спорта

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/19/2383970_bulgariia_podpisa_konvenciia_za_borba_s_manipuliranite/?ref=rss


България подписа конвенция за борба с манипулирането на спортни състезания по време на 13-ата конференция на Съвета на Европа на министрите, отговарящи за спорта.

На заседанията в Швейцария присъстваха министърът от служебния кабинет Евгения Раданова и заместникът ѝ Йордан Йовчев. Още 14 държави подписаха конвенцията.

"Това е голяма стъпка към постигането на етика и прозрачност в спорта", каза генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

Целта на...

Истината за КТБ няма да бъде скрита, съдът ще я изнесе, каза Цацаров

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/19/2383973_istinata_za_ktb_niama_da_bude_skrita_sudut_shte_ia/?ref=rss


Истината за КТБ няма да бъде скрита. Тя няма да бъде съобщена от политическите сили и прокуратурата, а ще се изнесе в съда, каза днес пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран "Фокус". Той прогнозира, че изнесените в съда данни няма да имат пряко отношение към работата на банката като финансов механизъм и начин на банкиране.

"По-скоро те ща са като работа на банката в стерилна среда, която е създадена от държавните органи и като работа на една структура, която е осъществявала цели съвсем различни от преките цели на една банка", поясни главният прокурор. Според него при казуса КТБ става дума за банка, която години наред е била създавана грижливо, подхранвана и държана под похлупак.

"Този похлупак е бил създаден от държавата, от политически структури и е бил удобен на всички. Той е надскочил далеч финансовите параметри на една банка, която се е превърнала в структура имаща досег с не малък брои политици, общественици, дори с представители на журналистическата гилдия", каза Цацаров.

Това е и причината да не може да се каже, че банката просто е фалирала и сюжетът да се развива по Закона за гарантиране на влоговете на гражданите и мерките, които БНБ трябва да предприеме в ролята си на надзорник.

Цацаров нарече работата на КТБ "отглеждано" банкиране, което е използвано за цели, част от които нямат нищо общо с нормалната практика и граничат с политическата практика. По думите му, ако държавата е отгледала тази практика и я е толерирала и определени политически сили, то наистина няма гаранция за вложителите.

Сотир Цацаров очаква разследването да продължи обективно, като то не може да се прехвърли на специализираната прокуратура, защото Наказателният кодекс не го позволява.

Проф. Л. Ошавкова и кларнетистът Ф. Акбаров от Азербайджан гостуват в първия за сезона концерт на КО "Орфей"

http://www.zapernik.com/hailaif/prof-l-oshavkova-i-klarnetistut-f-akbarov-ot-azerbaidjan-gostuvat_34357/

Любителите на музикалното изкуство ще могат да се насладят на изявата на КО "Орфей" на 25 септември, която ще даде началото на новия творчески сезон. В концерта ще вземат участие двама солисти - голямата българска флейтистка проф. Лидия Ошавкова и кларнетистът от Азербайджан Фарадж...

Продължава

Джон Траволта: Не съм гей, изнудват ме за пари

http://www.bnews.bg/article-116807

„Това е Ахилесовата пета на всеки известен човек. Хората просто искат пари. Това е всичко“, коментира Джон Траволта обвиненията, че е спал с мъж.

Коларова: Има пазар за дипломи, но няма намесени служители на министерството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/19/2383906_kolarova_ima_pazar_za_diplomi_no_niama_nameseni/?ref=rss


Служебният министър на образованието Румяна Коларова заяви, че у нас има пазар за продажба да фалшиви дипломи, но няма случаи на намесени служители на просветното ведомство.

В четвъртък министерството подаде сигнал в прокуратурата срещу сайт, който предлага продажба на дипломи за средно и висше образование. Това е поредният случай, като само преди няколко месеца от ведомството подадоха сигнал към държавното обвинение за обява, която предлагаше дипломи срещу 1500 лева само за три...

Магистрала "Хемус" стана приоритетна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318061

Това обяви в четвъртък вицепремиерът и министър на регионалното развитие в служебното правителство Екатерина Захариева на заседание на обществения съвет към ведомството. „Условие на Европейската комисия е да изградим трети лот на „Струма". В противен случай ще загубим европейското финансиране за цялата магистрала. 
Това обяви в четвъртък вицепремиерът и министър на регионалното развитие в служебното правителство Екатерина Захариева на заседание на обществения съвет към ведомството. „Условие на Европейската комисия е да изградим трети лот на „Струма". В противен случай ще загубим европейското финансиране за цялата магистрала.

Министерство на културата: Нямаме представа кой ни хакна

http://offnews.bg/news/n_1/n_390760.html

Заместник-министърът на културата Боил Банов заяви пред журналисти, че няма представа кой стои зад хакването на сайта на културното министерство. Той коментира, че "хипотетично всеки може да напише всичко" и затова не може да се вярва на твърдението, което беше изписано на сайта на Министерството, че хакерите са алжирци, които призовават за свобода за Палестина и всички мюсюлмани. Банов осъди строго нападението и каза, че тепърва се очаква ДАНС да излезе със становище кой стои зад кибератаката. Той не коментира обяснението на хакерите, че защитата на сайта на министерството е практически "нулева". Към 13 ч. сайтът все още не е достъпен. По-рано днес сайтът беше свален, а авторите на атаката оставиха послание, според което те са алжирски хакери, които призовават за свобода за Палестина и всички мюсюлмани. "Това е съобщение от Team Dz, алжирски хакери... Свобода за Палестина и всички мюсюлмани", пишат те в съобщението, което излизаше на заглавната страница. В него се казва още, че в сайта е проникнато, защото практически защитата му е нулева. "Хакването не е престъпление. Хакването е изкуство", се казва още в съобщението.

Връщат от училище децата заради неприлично облекло

http://pik.bg/връщат-от-училище-децата-заради-неприлично-облекло-news227383.html

Връщат от училище децата заради неприлично облекло

Дрес код в клас. Училищата въвеждат правила за облеклото на децата. Забрани за екстравагантни и оскъдни дрехи са сред най-честите ограничения, записани в правилниците. А за неприлично облекло - ще връщат децата от училище, информира Нова тв.

По дрехите посрещат – по ума изпращат. Като че ли добре познатата максима не важи с пълна сила за училищата, тъй като при неприлично облекло, ученикът въобще може да не прекрачи прага.

А училищните правила са железни – в клас не се толерира разголено и неприлично облекло, тежък грим и бижута, както и опасни дрехи и обувки.

Все пак ограниченията стигат до „прилично” и „естетично”. А ако прескочиш забраните – идват наказанията.

А сред по-екзотичните забрани е да не се карат тротинетки по коридорите.

Още двама миньори са изведени от мина Черно море

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/oshte-dvama-miniori-sa-izvedeni-ot-mina-cherno-more-6022755

61 миньори от мина „Черно море“ слязоха под земята с искане да им бъдат изплатени забавените от юли насам заплати. От "Бобов дол" обявиха, че подкрепят протеста

Бургаските миньори остават под земята

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/burgaskite-miniori-ostavat-pod-zemiata-6022755

61 миньори от мина „Черно море“ слязоха под земята с искане да им бъдат изплатени забавените от юли насам заплати. От "Бобов дол" обявиха, че подкрепят протеста

При газова криза МОСВ договаряс ЕК продължително използване на мазут

http://www.cross.bg/mosv-izpolzvane-komisiya-1431048.html

/КРОСС/При газова криза и необходимост от продължително използване на котелно гориво (мазут) от топлоцентралите, МОСВ ще положи всички усилия да договори от Европейската комисия разрешение за това. Договарянето с ЕК ще е от изключително значение за България, за да се избегнат допълнителни наказателните процедури срещу страната ни, свързани с превишаване нормите за допустими емисии, съобщиха от ведомството.  Съгласно Наредба №10, топлоцентралите имат право да работят на мазут в продължение на 10 денонощия. При необходимост от удължаване на този период, ведомството може да издаде разрешение, което трябва да е предварително договорено с Европейската комисия. МОСВ припомня, че в комплексните разрешителни на топлофикационните дружества е разписана възможност за използване на котелно гориво (мазут) при авария и рязко спиране на газа. За ограничаване на вредното въздействие върху атмосферния въздух от преминаването на алтернативни горива при аварийни случаи, е необходимо мазутът да отговаря на изискванията на Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол.

Изложба графика "Пернишки мотиви" представят в Арт салона

http://www.zapernik.com/hailaif/izlojba-grafika-pernishki-motivi-predstavyat-v-art-salona_34356/

На 23 септември в галерия Арт салон в Перник ще бъде представена изложба от графики от фонда на галерията. Изложбата е наречена „Пернишки мотиви“.

„Пернишки мотиви“ е първата за сезона изложба в Арт салона. Експозицията ще включва картини от фонда на Галерията.

Във фонда на Галерията има ценни творби, сред които графики на Румен Скорчев, Петър Чуклев, Райчо Чакъров, Любо Чакъров, Зафир Йончев, Николай Вълчанов, Иван Нинов.

Арестуваха въоръжен, с психични проблеми в провадийско село

http://www.moreto.net/novini.php?n=264659

След своевременен сигнал от граждани, че в село в община Провадия лице, с данни за психични отклонения, се движи въоръжен с пушка, брадва и ножове, преди около седмица е започната полицейска проверка. В хода на проверката е образувано и досъдебно производство.

Идва най-лютата зима от 100 години! Минус 40 градуса през януари, двуметрови преспи!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/idva-nai-lyutata-zima-ot-100-godini-minus-40-gradusa-prez_34355/

Страховита прогноза за идващата зима са изготвили водещи метеоролози от БАН. Според данните, които са дългосрочни и по тази причина са анализирани с известна условност, се задава най-студената и снежна зима в България за последните 100 години.

Адската снежна покривка ще обвие по-голямата част от страната в края на декември и ще "отхлаби възела" едва в средата на февруари, сочи предварителна информация. Пожалени само ще са южните части на Черноморието. Най-интензивен ще бъде...

Продължава

Болничен по мейл от януари 2015 г. ще осигурява по-бързо обезщетение

http://offnews.bg/news/n_1/n_390764.html

От януари 2015 г. лекарите ще изпращат болничните листове по електронен път в Националния осигурителен институт и това ще спести много време на работниците и работодателите. За тази мярка напомни Националният осигурителен институт (НОИ) в третия бюлетин на ведомството за тази година. Докторите ще имат ангажимент да изпратят на НОИ веднага издадените болнични листове, а в случаите на липса на интернет връзка в момента - до 7 дни. Сега лекарите издават хартиени болнични, които се представят пред работодателите. След това работодателят трябва да занесе болничните в НОИ за обезщетение. От следващата година обаче лекарите ще изпращат болничните в НОИ направо по имейл, а пациентите ще получават лист, който ще трябва да представят пред работодателя си. Целта на промяната е да се намали срокът за обработка на болничните и изплащането на обезщетението, който в момента е 15 дни след подаването му в НОИ. Времето за достигането до обезщетението обаче е по-дълъг, защото към това се прибавя и времето, за което документът достига до осигурителния институт. След това пък служителите в НОИ нанасят на ръка данните в системата и едва след това се стига до изплащането на обезщетението. Целият този процес ще бъде съкратен многократно с електронната система, уверяват от НОИ. Има гратисен период до 30 юни следващата година, в който НОИ ще приема болнични и на хартиен носител. За съжаление решенията на ТЕЛК все още няма да се подават по електронен път.

Йордан Бакалов: Една от основните задачи на МВР и на служебния кабинет е провеждането на честни избори

http://press.mvr.bg/NEWS/news140919_03.htm

Министърът на вътрешните работи участва в съвместна пресконференция с главния прокурор на Република България, директора на ОДМВР и окръжния прокурор на Пловдив

Москва ще вземе мерки за изолиране на "руския сегмент на Интернет"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/19/2383960_moskva_shte_vzeme_merki_za_izolirane_na_ruskiia/?ref=rss


Русия възнамерява да вземе мерки за "укрепване на безопасността на руския сегмент от Интернет", съобщи РБК. Новите мерки за безопасност на руския Интернет ще бъдат обсъдени на Съвета по сигурността на Руската федерация, в който ще вземе участие и президентът Владимир Путин. 

Служител от специалните служби, цитиран от РБК заявява, че проведени от администрацията изследвания са посочили, че Интернет е уязвим за външни заплахи. Той подчертава, че не става дума за прекратяване на...

Вложителите от КТБ излизат на палатков лагер

http://econ.bg/Новини/Вложителите-от-КТБ-излизат-на-палатков-лагер-_l.a_i.568250_at.1.html

Вложителите в Корпоративна търговска банка излизат на палатков лагер. От сутринта има разпънати две палатки в района около БНБ, в които хората...

Вложителите в КТБ излизат на палатков лагер

http://econ.bg/Новини/Вложителите-в-КТБ-излизат-на-палатков-лагер-_l.a_i.568250_at.1.html

Вложителите в Корпоративна търговска банка излизат на палатков лагер. От сутринта има разпънати две палатки в района около БНБ, в които хората...

3 сестри обвиниха родителите си за секстормоз!

http://www.zapernik.com/krimi/3-sestri-obviniha-roditelite-si-za-sekstormoz_34354/

Съпрузи трябва да напуснат до края на месеца апартамента си в общинските жилища на ул. Георги Кирков, след като бяха обвинени от 3-те си дъщери в побой, тормоз и секстормоз, пише Haskovo.net.

Той се стоварил с пълна сила върху най-малката, 16 годишната Анелия, която постоянно живеела с майка си Галина Колева и пастрока Димо Ралев. От лошо отношение и неразбирателство се оплакват и по-големите и вече пълнолетни дъщери Весела и Камелия. Каките обаче се спасили поединично, но...

Продължава

Два трупа в напреднал стадий на разложение са изплували и са шокирали хората в Царево и Поморие

http://www.zapernik.com/krimi/dva-trupa-v-naprednal-stadii-na-razlojenie-sa-izpluvali-i_34353/

Два трупа в напреднал стадий на разложение са изплували и са шокирали хората в Царево и Поморие. На ужасяващата гледка се натъкнали случайни минувачи, които съобщили на тел. 112 за находката. В момента транспортират телата за аутопсия, те са на видима възраст около 25 г. Предстои да бъдат извършени ДНК-проби за установяване на самоличността на удавниците, съобщава "Флагман".Предполага се, че останките са на двамата поляци, които изчезнаха в нощта на 6 септември в Златни пясъци и до момента...

Продължава

Бойко Борисов и вложители в КТБ поискаха оставката на Искров

http://www.zapernik.com/politika/boiko-borisov-i-vlojiteli-v-ktb-poiskaha-ostavkata-na-iskrov_34352/

Около конкретни стъпки по казуса с КТБ се обединиха представители на вложителите в КТБ и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на срещата на експерти на ГЕРБ с вложители в банката в централата на партията.

Двете страни стигнаха до еднинно мнение около 4 конкретни точки.Според първата, двете страни продължават да настояват за оставката на управителя на БНБ Иван Искров, тъй като до момента не е изработена пътна карта за оздравяването на КТБ. Затова настояват Искров да депозира оставката...

Продължава

САЩ ще въоръжи и обучи умерената сирийска опозиция

http://asia.actualno.com/SASht-shte-vyoryji-i-obuchi-umerenata-sirijska-opozicija--news_50780.html

Снощи американският сенат одобри предложението на президента Барак Обама за за въоръжаване и обучаване на сирийската умерена опозиция. След 5-часови дебати горната камара на парламента одобри инициат...

Пуснаха под домашен арест полицая, блъснал бебе

http://burgas.actualno.com/Pusnaha-pod-domashen-arest-policaja-blysnal-bebe-news_50782.html

Апелативният съд в Бургас измени наложената на граничния полицай Костадин Стоянов мярка за неотклонение на домашен арест. Въззивният съд установи, че не са налице всички изисквани от Наказателно-проце...

418 души са загинали на пътя до края на август

http://frognews.bg/news_76556/

418 човека са намерили смъртта си на пътя при катастрофи от началото на годината до края на август. Това сочи черната статистика на МВР. Желанието на институцията е жертвите да намалеят два пъти през 2020 година в сравнение с 2010 година.

По примера на държавата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318062

Българите и румънците - и граждани, и фирми, са най-нередовните платци в Европа.
Не знам как е у северните ни съседи, но у нас си имаме светъл пример - държавата.
Над 156 млн. лв. са просрочените дългове на министерствата към бизнеса. Отделно липсват 267 млн. лв. по вече сключени договори. А когато държавата не плаща на бизнеса, Българите и румънците - и граждани, и фирми, са най-нередовните платци в Европа. Не знам как е у северните ни съседи, но у нас си имаме светъл пример - държавата. Над 156 млн. лв. са просрочените дългове на министерствата към бизнеса. Отделно липсват 267 млн. лв. по вече сключени договори. А когато държавата не плаща на бизнеса,

Всяка пета жертва на катастрофа е умряла от челен сблъсък

http://www.moreto.net/novini.php?n=264667

418 души са загинали при катастрофи към 31 август тази година. Това каза Антон Антонов, началник на „Пътна полиция”, на кръгла маса „Безопасността на движение по пътищата: Споделена отговорност”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Какво следва след резкия двудневен спад на йената?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3ea1962c/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C130A0Ca0Ckakvo0Esledva0Esled0Erezkiia0Edvudneven0Espad0Ena0Eienata0H180A3660C/story01.htm

По-евтините японски пари стимулират износителите в краткосрочен план, но подкопават дългосрочните икономически перспективи


Ето ги полуфиналите на волейболния Мондиал!

http://www.bnews.bg/article-116815

Олимпийският шампион Русия няма да се бори за медал на световното първенство по волейбол в Полша.

Преливащи реки прекъснаха пътища във Врачанско

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/prelivashti-reki-prekysnaha-pytishta-vyv-vrachansko-6022782

През последните 48 часа в региона са паднали дъждове с количества между 30 и 50 литра на квадратен метър, които са създали проблеми по течението на река Лева в участъка Бели Извор – Криводол – Ракево

Следващият етап от обновяването на Борисовата градина включва ремонт на настилките и изграждане на тоалетни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/19/2383952_sledvashtiiat_etap_ot_obnoviavaneto_na_borisovata/?ref=rss


На финалa сме на втория етап от ремонта и реконструкцията на парк "Борисова градина". След като миналата година поставихме осветлението в парка, тази година започнахме с ремонта на входа от към езерото "Ариана". Ако всичко върви по план до 10 октомври да бъде завършен този етап, каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекцията на ремонта.

Ще има още един етап на обновяване на парка, като ще бъдат възстановени и изградени две тоалетни в "Борисовата градина и ще се продължи...

Шофьор блъсна 19-годишно момиче, пресичало неправилно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318095

Лек автомобил "Ситроен Гранд Пикасо", управляван от 38-годишен софиянец е блъснал 19-годишно момиче в Плевен.
Инцидентът е станал вчера около 13:00 часа на улица „Сторгозия“, докато жената се опитвала да пресече неправилно пътното платно.
Вследствие на удара на пешеходката е причинена черепно-мозъчна травма и е настанена в ЦСМП - Плевен, Лек автомобил "Ситроен Гранд Пикасо", управляван от 38-годишен софиянец е блъснал 19-годишно момиче в Плевен. Инцидентът е станал вчера около 13:00 часа на улица „Сторгозия“, докато жената се опитвала да пресече неправилно пътното платно. Вследствие на удара на пешеходката е причинена черепно-мозъчна травма и е настанена в ЦСМП - Плевен,

Шофьор помете 19-годишно момиче, пресичало неправилно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4318090

Лек автомобил Лек автомобил "Ситроен Гранд Пикасо", управляван от 38-годишен софиянец е блъснал 19-годишно момиче в Плевен. Инцидентът е станал вчера около 13:00 часа на улица „Сторгозия“, докато жената се опитвала да пресече неправилно пътното платно. Вследствие на удара на пешеходката е причинена черепно-мозъчна травма и е настанена в ЦСМП - Плевен,

Връщат ученици с неприлично облекло

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4318060

Дрес код в клас. Училищата въвеждат правила за облеклото на децата. Забрани за екстравагантни и оскъдни дрехи са сред най-честите ограничения, записани в правилниците. А за неприлично облекло - ще връщат децата от училище, информира Нова тв.
По дрехите посрещат – по ума изпращат. Като че ли добре познатата максима не важи с пълна сила за училищата, Дрес код в клас. Училищата въвеждат правила за облеклото на децата. Забрани за екстравагантни и оскъдни дрехи са сред най-честите ограничения, записани в правилниците. А за неприлично облекло - ще връщат децата от училище, информира Нова тв. По дрехите посрещат – по ума изпращат. Като че ли добре познатата максима не важи с пълна сила за училищата,

Връщат деца с неприлично облекло от училище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318092

Дрес код в клас. Училищата въвеждат правила за облеклото на децата. Забрани за екстравагантни и оскъдни дрехи са сред най-честите ограничения, записани в правилниците. А за неприлично облекло - ще връщат децата от училище, информира Нова тв.
По дрехите посрещат – по ума изпращат. Като че ли добре познатата максима не важи с пълна сила за училищата, Дрес код в клас. Училищата въвеждат правила за облеклото на децата. Забрани за екстравагантни и оскъдни дрехи са сред най-честите ограничения, записани в правилниците. А за неприлично облекло - ще връщат децата от училище, информира Нова тв. По дрехите посрещат – по ума изпращат. Като че ли добре познатата максима не важи с пълна сила за училищата,

Оздравяването на КТБ не може да се случи без държавата

http://www.mediapool.bg/ozdravyavaneto-na-ktb-ne-mozhe-da-se-sluchi-bez-darzhavata-news225031.html

При оздравяването на поставената под надзор КТБ няма да се мине без участие на държавата. Освен това БНБ обмисля възможността да се направи цялостен външен преглед на активите на всички банки в страната, казва пред в. "24 часа" подуправителят на БНБ Димитър Костов.   "Това, че БНБ не може да оздрави КТБ, не е просто сигнал, а напомняне на факта, че без участие на държавата няма да мине. Тази банка се нуждае преди всичко от ликвидна подкрепа. Едва след завършването на оценката на активите ще може да оценим каква потребност има от капитал. При всички случаи "оздравяването на КТБ" означава да се дадат пари - нещо, което БНБ не може да направи в рамките на ясно разписаните в закона правомощия“, казва той.   Костов коментира защо КТБ е била сложена под специален надзор. "Хората, които я управляват, не успяха да се справят с внезапно породилото се масово желание на вложителите да си теглят парите. (...) Вярно е, че през първата половина на юни тази банка имаше ликвидни средства от порядъка на 1.5 млрд. лева, а към 17-18 юни вече бяха около 1 млрд. лв.“, каза той.   Подправителят допълва, че "оздравяването" означава, че трябва да бъде намерен баланс между различни интереси - на вложители, кредитополучатели, акционери и данъкоплатци.   Той отчита, че въпреки кризата с поставената под надзор банка това няма пряк системен ефект и не се очакват смущения в платежните системи на страната.   По думите му квесторите са установили "недобро управление на процесите в банката“ при отпуснати кредити за милиони левове. При такива кредити е редно да се иска на всяко тримесечие финансов отчет, да се актуализират бизнес плановете, да се анализират редовно данните, а не само преди проверка. Това е причината одиторите да не могат бързо да се произнесат за кредити на стойност 3.5 млрд. лева, обяснява Димитър Костов.   "Липсата на данни обаче сама по себе си не е основание да се твърди категорично, че тези кредити са лоши, но е достатъчно основание за съмнения, поради което продължава работата по оценка на активите. Освен това не може да се отговаря на въпросите "колко" и "какво" е необходимо за "оздравяване" на банката, преди да има отговор на въпросите "кога" и "как", особено когато на първо място става дума за ликвидна подкрепа. Искащите "отварянето" едва ли не незабавно, не посочват на какво основание може да се очаква, че няма да се повтори ситуацията от 19 юни, когато за един ден бяха изтеглени около 900 млн. лв.“, казва Костов.   Костов не смята, че има забавяне при оценката на активите. Проблеми имало обаче заради кредитополучатели, които още не са дали исканата информация.   "Решението на УС на БНБ ще бъде взето до 20 ноември тази година. То трябва да бъде взето на основата на фактическите данни и оценката за капиталовата адекватност на банката и възможността да изпълнява задълженията към своите клиенти. Към 20 октомври ще имаме резултат от прегледа на активите. След това имаме 3-4 седмици за отразяване на тези резултати в счетоводните баланси на банката в съответствие с изискванията на международните счетоводни стандарти и за анализ и оценка на състоянието на банката. Опит да се свърши необходимата работа в по-кратки срокове би бил волунтаризъм, който не можем да си позволим“, обяснява подуправителят на централната банка.   По повод обвиненията, че банковият надзор в БНБ не си е свършил работата, Костов казва:   "Приемам ги в конструктивната им част. На това основание сме поискали съдействие чрез Европейския банков орган за професионален преглед и съвет по отношение на прилаганите правила и процедури на банков надзор, както и за цялостното управление на процесите на надзор".   "Търсим и съдействието на МВФ и Световната банка, които искаме да извършат също такъв тип преглед. Разглеждаме и възможността за организиране на цялостен външен преглед на активите на всички банки - като това, което в момента се извършва за големите банки в Европейския съюз, а преди това бе извършвано в отделни страни членки“, обяснява подуправителят на БНБ.   А пред БНР бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров, който е член на експертния съвет за разрешаване на казуса с КТБ към работодателските организации и синдикатите, каза, че банката трябва да бъде обект на оздравителни процедури.   "БНБ трябва да даде отговор на въпроса възможно ли е оздравяване на банката, ако това не е възможно трябва да се прибегне до отнемане на лиценза, отиване в производство по несъстоятелност, удовлетворяване на гарантираните вложители. След отнемане на лиценза трябва да се прибегне до продажба на банката".   По думите му добрите практики по спасяване на банки предвиждат спешни мерки:   "Всеки ден с изтичане на времето на специалния надзор състоянието на банката и на активите й се влошава. В този смисъл колкото по-навременни мерки се вземат, толкова по-добре. Аз виждам, че БНБ продължава да мълчи какви оздравителни мерки трябва да предприеме. Доколкото разбрах, са казали само, че ще предложат на досегашните акционери, съответно на одобрени след това от БНБ финансови институции, но се чака да се види какво е състоянието на кредитния портфейл. За съжаление, това, което аз виждам от последните данни е, че състоянието на кредитния портфейл не е добро. (...) За съжаление моята прогноза е доста мрачна", отбеляза финансистът.   "Твърди се, че голяма част от кредитите са вътрешни кредити, предоставени на лица в лошо финансово състояние без реални бизнеси, които могат да генерират доходи, които могат да позволят връщането на тези кредити. Това е лоша банкова практика. Обикновено вътрешните кредити не генерират доход за банката. Надзорът е трябвало за забележи това. Един от най-големите проблеми по време на банковата криза през 1996-1997 г. бяха вътрешните кредити. Това беше основен фактор за фалита на близо 15 банки", посочи Валери Димитров.   Според него най-добрият вариант за КТБ е да бъде закупена или погълната от друга банка, която може да осигури в най-висока степен бързо удовлетворяване на поне част от вземанията на вложителите. Той обаче изключи вариант като спасител да се яви дъщерната на КТБ Банка "Виктория“.   "Нека да се направи опит банката да бъде предложена за купуване и след това вече да се търсят други възможности", предложи Димитров. Той отхвърли вариантът за разпродаване на активите на банката на парче.   Според него мажоритарният собственик Цветан Василев носи отговорността за това, че парите на вложителите са били използвани за вътрешни кредити.

КЗК отмени избор на изпълнител за поддържане и изграждане на зелени площи в община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264666

Комисията за защита на конкуренцията отмени избора на изпълнител за поддържане и изграждане на зелени площи в община Варна, научи Moreto.net. Комисията счете за незаконосъобразно решение на кмета на община Варна за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Паркоустрояване – поддържане и изграждане на зелени площи, резитба и отсичане на дървета на територията на община Варна по обособени позиции“.

БСХ Домакински уреди България с аргументиран оптимизъм за развитие през 2014

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4318107

БСХ Бош Сименс Хаусгерете ГмбХ е най-големият производител на домакински уреди в Европа и една от водещите компании в сектора в световен мащаб. Групата е основана през 1967 г. като джойнт венчър между Robert Bosch GmbH (Щутгарт) и Siemens AG (Мюнхен). През 2013 г. той е публикувал годишни приходи от около 10,5 милиарда евро. Днес БСХ има 41 БСХ Бош Сименс Хаусгерете ГмбХ е най-големият производител на домакински уреди в Европа и една от водещите компании в сектора в световен мащаб. Групата е основана през 1967 г. като джойнт венчър между Robert Bosch GmbH (Щутгарт) и Siemens AG (Мюнхен). През 2013 г. той е публикувал годишни приходи от около 10,5 милиарда евро. Днес БСХ има 41

БСХ Домакински уреди България с аргументиран оптимизъм за развитие през 2014

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318127

БСХ Бош Сименс Хаусгерете ГмбХ е най-големият производител на домакински уреди в Европа и една от водещите компании в сектора в световен мащаб. Групата е основана през 1967 г. като джойнт венчър между Robert Bosch GmbH (Щутгарт) и Siemens AG (Мюнхен). През 2013 г. той е публикувал годишни приходи от около 10,5 милиарда евро. Днес БСХ има 41 БСХ Бош Сименс Хаусгерете ГмбХ е най-големият производител на домакински уреди в Европа и една от водещите компании в сектора в световен мащаб. Групата е основана през 1967 г. като джойнт венчър между Robert Bosch GmbH (Щутгарт) и Siemens AG (Мюнхен). През 2013 г. той е публикувал годишни приходи от около 10,5 милиарда евро. Днес БСХ има 41

Световният клуб “Златно крило” подкара колелото на златния “Каберне фран”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318084

Изба “Братя Минкови” стана спирка на 150 от най-елитните рокери на планетата от клуб “Златно Крило”. Те направиха показен гроздобер на две колела и вдигнаха чаши с Cabernet Franc от легендарната серия CYCLE. В кожени якета сред масивите с “Каберне Фран” с агрономите влязоха наследник на благородническа титла и световен финансист. Изба “Братя Минкови” стана спирка на 150 от най-елитните рокери на планетата от клуб “Златно Крило”. Те направиха показен гроздобер на две колела и вдигнаха чаши с Cabernet Franc от легендарната серия CYCLE. В кожени якета сред масивите с “Каберне Фран” с агрономите влязоха наследник на благородническа титла и световен финансист.

Манол Генов: Гласувайте прагматично, за реална политика, а не за ефектни думи

http://www.cross.bg/manol-bulgariya-genov-1431046.html

/КРОСС/Кандидатите за народни представители от листата на „БСП-лява България" Манол Генов и Димитър Димитров се срещнаха с избиратели от с.Нареченски бани, община Асеновград и с.Искра, община Първомай. Кандидатите от листата, която е с номер 22 в интегралната бюлетина споделиха своето намерение в 43-ия парламент да бъдем по-силна групата на левицата, която да води по-смела социална политика и политика, която ще даде повече възможност за развитие на малките общини - сподели Манол Генов. Вашето гласуване ще ни даде повече енергия, повече подкрепа, за да се борим за повече социални придобивки. Гласувайте с разум, прагматично, справедливо, от сърце. Ако ви харесва толкова много Борисов - изберете го, но си стягайте коланите. Преценете реалните политики, които сте получили от нашата партия, не се увличайте по думи на някой, който втори път няма да дойде при вас и да защити интересите на хората по селата. Досега гласувах за СДС, за царя, за ГЕРБ - всички ме излъгаха. Сега ще гласувам за вас, за БСП, няма повече да бъркам, заяви пред съселяните си бай Иван от Искра. Хората обърнаха внимание и на местни проблеми, за които Манол Генов и Димитър Димитров лично се ангажираха да разговаря с представителите на БСП в местната власт и на двете съседни общини.Ние, БСП- лява България, искаме силна държава, не силна власт на един човек

Вижте къде ЧЕЗ ще прави прави профилактика

http://frognews.bg/news_76554/

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва:

Предаването на Цветан Василев е в ръцете на сръбския правосъден министър

http://offnews.bg/news/n_1/n_390762.html

Молбата за екстрадиция на Цветан Василев е пристигнала в Сърбия, след като вчера беше подписана от главния прокурор. "Оттук-насетне всичко е в ръцете на сръбския съд", заяви пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.Той уточни, че процедурата по екстрадиция в Сърбия е по-различна. В момента повдигнатото обвинение на Цветан Василев е за съучастие в длъжностно присвояване в особено големи размери за близо 206 млн. лева. Според процедурата българските власти са длъжни да изпратят описание на престъпленията, за които се иска екстрадиция, правната им характеристика и приложимите към тях законови разпоредби. Държавното обвинение изпраща също така и информация за исканото лице.  След получаването на пакета документи от сръбските съдебни власти, компетентният съд разглежда и се произнася по същество на молбата за екстрадиция. Окончателното становище е на министъра на правосъдието на Република Сърбия, който преценява дали да се изпълни съдебното решение на сръбския съд. Третата фаза на екстрадиционното производство е предаването на лицето – за което се уговаря дата, час и място. Очаквайте подробности!

Един труп е изплувал в Царево - на Йоана. Морето отнесло Макс до Калиакра!

http://www.bnews.bg/article-116812

Само един труп на удавник, на жена е бил открит в Бургаско - в Царево. Предполага се, че става въпрос за изчезналата полякиня Йоана. Изплувалият край Калиакра труп на 11 септември пък най-вероятно е половинката ѝ, Макс.

Световният клуб “Златно крило” спря моторите край Карнобат и подкара колелото на златния “Каберне фран”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4318070

150 от най-елитните рокери на планетата от клуб “Златно крило” си направиха среща в изба “Братя Минкови”. Там те угасиха скъпите си мотори и вдигнаха наздравица с Cabernet Franc от легендарната серия CYCLE.
Рокерите взеха участие в единствения по рода си гроздобер на две колела, провеждан някога у нас. 150 от най-елитните рокери на планетата от клуб “Златно крило” си направиха среща в изба “Братя Минкови”. Там те угасиха скъпите си мотори и вдигнаха наздравица с Cabernet Franc от легендарната серия CYCLE. Рокерите взеха участие в единствения по рода си гроздобер на две колела, провеждан някога у нас.

Всяка пета сметка е просрочена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4318054

20% от фактурите, издадени от българските фирми на граждани, са просрочени. Още по-висок е делът на забавените плащания от бизнес клиентите - 28%. Средно около 5 на сто от всички задължения въобще не могат да бъдат събрани. У нас средният период на забава е 29 дни, а в Европа - 27.Това показва проучване на EOS Group за навиците за плащане в Европа. 20% от фактурите, издадени от българските фирми на граждани, са просрочени. Още по-висок е делът на забавените плащания от бизнес клиентите - 28%. Средно около 5 на сто от всички задължения въобще не могат да бъдат събрани. У нас средният период на забава е 29 дни, а в Европа - 27.Това показва проучване на EOS Group за навиците за плащане в Европа.

45 000 евро в багажника на лек автомобил откриха митничари

http://www.cross.bg/valyta-evro-mitnicheski-1431045.html

/КРОСС/45 000 евро в багажника на лек автомобил откриха митническите служители на митнически пункт Лесово. Недекларираната валута е била поставена в найлонов плик, увит с парцали и укрит в пригодена за тайник фабрична кухина в багажника на колата. Автомобилът марка „Мерцедес" е управлявал турски гражданин с адресна регистрация в Румъния. Той е пътувал от Румъния през България за Турция. На българския граничен митнически пункт е обявил,че не пренася никакви стоки или валута за деклариране. След митническата проверка, нарушителят е признал, че укритата валута е от негова търговска дейност. Недекларираната валута е иззета. Срещу турският гражданин с иницали М.А. е образувано досъдебно производство по чл. 251,ал.1 от НК по описа на Митница Бургас.Шест опита за контрабандно пренасяне на валута в евро са разкрити от митническите служители на граничните пунктове в Лесово и Малко Търново през последните два месеца. Иззети са 322 580 недекларирани евро с левова равностойност над 630 000 лв. Нарушителите са четирима турски и двама български граждани

Новият iPhone от днес се продава в девет страни

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/19/2383931_noviiat_iphone_ot_dnes_se_prodava_v_devet_strani/?ref=rss


Най-новият iPhone излиза на пазара днес в няколко държави и феновете на устройството се редят на дълги опашки, за да се сдобият с него, информира ДПА.

В България се очаква продажбата да започне през октомври от оператора "Мобилтел".

Много японци чакаха на опашки пред магазините на Apple в Токио за новите по-големи и по-тънки iPhone 6 и iPhone 6 Plus, преди да бъдат отворени вратите в 8 часа местно време тази сутрин (2 ч. след полунощ българско време).

Трите...

Цацаров: От КТБ са се възползвали политически сили

http://frognews.bg/news_76553/

От КТБ са се възползвали някои политически сили. Това каза в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Той съобщи, че дава гаранции, че истината за банката ще излезе наяве.

Миньори от цялата страна се вдигат на протест

http://offnews.bg/news/n_1/n_390758.html

Миньори от цялата страна се вдигат на протести. Така те ще изразят солидарността си с колегите им от мина "Черно море - Бургас", които повече от две денонощие не излизат от рудника в знак на протест заради това, че не получават заплатите си. Те са категорични, че няма да излязат, докато не им бъдат преведени заплатите за последните два месеца. До момента те са получили само авансите за месец юли. Днес в 12 ч. миньорите от "Мини открит въгледобив - Перник" и служители от "Топлофикация - Перник" блокираха пътя Перник-София в участъка при Драгичево. От 14 ч. миньорите в мина "Бобов дол" също ще подкрепят своите колеги от Бургас със символичен едночасов протест. Те ще останат 1 час повече под земята. Миньорите настояват НЕК да изпълнява стриктно задълженията си и за се разплаща навреме. Твърдят, че ако няма адекватна реакция от Министерството на икономиката и енергетиката в рамките на 24 часа, и те ще започнат ефективен протест. В същото време МИЕ разпространи прессъобщение, в което се казва, че Националната електрическа компания е превела на „Топлофикация-Сливен“ ЕАД 2.5 пъти по-голяма сума от необходимата за заплатите в "Черно море - Бургас". "Националната електрическа компания е в тежка финансова ситуация поради натрупани през годините дисбаланси в енергетиката. Една от основните причини са високите цени на електическа енергия от задължителните източници за изкупуване от обществения доставчик. Индустрията е добре запозната с тези проблеми и те не могат да бъдат разрешени в рамките на няколко месеца. В резултат на този дисбаланс НЕК плаща на контрагентите си едва 53% от текущите задължения като спазва принципите на равнопоставеност и пропорционалност. За първите седем месеца на годината на „Топлофикация-Сливен“ ЕАД са изплащани 71% от текущите задължения, което е над средната стойност. Топлофикацията е получавала повече пари спрямо останалите участници на пазара. На 12.09.2014 г., по план за пропорционално погасяване на задълженията на НЕК към контрагентите, на „Топлофикация-Сливен“ са преведени 1.12 млн. лв. от които 705 хил. лв. са налични средства (останалата сума се превежда директно на един от кредиторите на фирмата). Тези средства са 2.5 пъти повече от исканията на миньорите отправени към НЕК. Отговорността за финансовото и оперативното управление на „Топлофикация-Сливен“ и мина „Черно море-Бургас“, както и за изплащането на заплати се носи изцяло от ръководството на тези компании. НЕК не може да предоставя средства директно за заплати на служители на трета фирма. НЕК ще продължи да третира всички свои контрагенти равнопоставено като се разплаща пропорционално на база постъпили средства. Още с встъпването в длъжност служебният кабинет предприе пакет от мерки за стабилизиране на енергийния сектор в дългосрочен план. Всички участници в системата трябва да направят отстъпки. За това организирахме и енергийния борд, в който чрез консенсус и диалог ще се обсъдят конкретни стъпки за оздравяване на системата", се казва в прессъобщението на МИЕ.

Асандж: Основната дейност на "Гугъл" е да събира разузнавателни данни

http://www.mediapool.bg/asandzh-osnovnata-deinost-na-gugal-e-da-sabira-razuznavatelni-danni-news225030.html

Основната дейност на компанията "Гугъл" е да събира разузнавателни данни, заяви основателят на организацията Уикилийкс Джулиан Асандж в интервю за телевизия Би Би Си, цитирано от ИТАР-ТАСС. "Бизнес моделът на "Гугъл" е да набавя разузнавателни данни. Това носи на компанията 80 на сто от печалбите й", каза той. По думите на Асандж, "Гугъл" събира информация за хората, която подрежда, пази и класифицира". "После прави на хората досиета, за да предвиди техните интереси и постъпки, след това продава данните, в повечето случаи на рекламодатели, но и на други", отбеляза той. Асандж е убеден, че дейността на компанията "практически съвпада с тази на Агенцията за национална сигурност (АНС) и на британското електронно разузнаване "Щаб за правителствена връзка" (GCHQ). "Гугъл" разполага със сериозна маркетингова сила, посочи Асандж, цитиран от БТА. "Закачливото лого на компанията не внушава мисълта, че става дума за голяма и лоша американска корпорация, но фактически тя е станала точно такава. Днес тя е най-влиятелната търговска организация в света", резюмира основателят на Уикилийкс.

Новите сили на НАТО за бързо реагиране готови до година

http://www.mediapool.bg/novite-sili-na-nato-za-barzo-reagirane-gotovi-do-godina-news225029.html

Новите натовски сили за бързо реагиране трябва да бъдат готови и активирани в първоначалната си фаза за по-малко от година, съобщи зам.-генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу. В кулоарите на симпозиум на НАТО в Полша американецът Вършбоу каза, че подробностите по формирането на корпуса с численост от 4 до 5 хиляди души, ще бъдат уточнени и одобрени на срещата на министрите на отбраната на пакта идния февруари. По думите на натовския чиновник новите сили за бързо реагиране, предназначени да бъдат възпираща сила срещу агресия на Русия, ще бъдат в първоначална бойна готовност "по-малко от година след срещата на върха в Уелс". Срещата на върха на НАТО в Уелс бе в началото на септември.

Цитат на деня: Повишената средна скорост доведе част от ранените да преминат в загинали

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/09/19/2383923_citat_na_denia_povishenata_sredna_skorost_dovede_chast/?ref=rss


Тенденцията от предходната година най-вероятно ще бъде променена. Повишената средна скорост доведе част от ранените да преминат в загинали.
Началникът на КАТ Антон Антонов коментира тенденциите в България на конференция за пътния травматизъм в София, цитиран от агенция "Фокус".

Антонов каза, че до 31 август тази година в страната има 418 загинали, като тенденцията за намаляване на техния брой от предходните години, вероятно ще бъде променена. Според него с автоматизация на...

Притежателката на червената цигулка "Страдивариус" идва у нас

http://music.actualno.com/Pritejatelkata-na-chervenata-cigulka-Stradivarius--idva-u-nas-news_50773.html

„Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ представят петия сезон на цикъла „Музиката на Америка“. От ноември т.г. до май 2015 г. ще с...

Кучетата имат интелект на петмесечни бебета, сочи изследване

http://actualno.actualno.com/Kuchetata-imat-intelekt-na-petmesechni-bebeta-sochi-izsledvane-news_50775.html

Кучета имат интелект на петмесечни бебета. Това е установил екип от университета в Милано, воден от д-р Сара Маршал Пешини. При детското развитие пеленачетата се научават да наблюдават действията на ...

Рискът от мутирал преносим по въздуха вирус Ебола е малък

http://africa.actualno.com/Riskyt-ot-mutiral-prenosim-po-vyzduha-virus--Ebola-e--malyk-news_50781.html

Вирусът Ебола, който върлува в Западна Африка, мутира бързо, но генетичните му промени засега не му позволяват да се разпространява по-бързо, съобщи Ройтерс. Опасенията, че вирусът може да придобие с...

Дончева: Орешарски нямаше да е премиер, ако Цветан Василев не искаше

http://www.moreto.net/novini.php?n=264658

„Казусът "КТБ" е крайъгълен камък за момента. Неговата значимост се определя от икономическите последици от отварянето или затварянето на банката, от многото тайни, които са заровени в нея и от ключовите хора, които тези тайни засягат.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване