МВФ: Китай е първа икономика в света

http://asia.actualno.com/MVF-Kitaj-e-pyrva-ikonomika-v-sveta-news_53817.html

БВП на Китай по паритета на покупателната способност (ППС) възлиза на 17,632 трилиона долара срещу 17,416 трилиона долара на САЩ. По този начин китайската икономика за първи път надмина американската,...

Прокуратурата образува наказателно производство по случая "Ана-Мария"

http://offnews.bg/news/n_1/n_400642.html

Образувано е наказателно производство по случая "Ана-Мария", съобщиха от прокуратурата на пресконференция по случая. Майката на 13-годишното дете с аутизъм подаде жалби в Агенцията за закрила на детето, МОН, прокуратурата заради сексуално посегателство и насилие над детето, извършено от мъж в столичното IV помощно училище в София. По жалбата от 29 септември нямаше никаква реакция до 7 октомври, когато ужасяващата история стигна до медиите. Към момента няма доказателства за извършено престъпление, казаха от прокуратурата. Данните не са безспорни, но прокуратурата изяснява фактите. Резултатите от проверката на Министерството на образованието ще станат ясни до 10 октомври, съобщиха от МОН. Очаквайте подробности!

Утре ще е предимно слънчево, температурите до 22°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356778

През нощта в по-голямата част от страната облачността ще продължи да намалява. По-значителна ще остане в Дунавската равнина. Минималните температури в повечето места ще са между 7° и 12°. Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното, но слабо ще се понижи.
Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към През нощта в по-голямата част от страната облачността ще продължи да намалява. По-значителна ще остане в Дунавската равнина. Минималните температури в повечето места ще са между 7° и 12°. Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното, но слабо ще се понижи. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към

Фандъкова: Първата задача на новия кабинет е да възстанови европлащанията

http://www.cross.bg/fandukova-period-gotovnost-1434032.html

/КРОСС/"Най-важната и спешна задача, с която правителството трябва да се справи от първия ден, е възстановяване на плащанията по спрените европейски програми". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на нова сграда на ОДЗ 180 „Зайченцето бяло" в село Герман. Фандъкова заяви, че очаква от новото правителство да възстанови доверието към България от страна на Европейската комисия и на Брюксел. „Очаквам час по-скоро да бъдат пуснати програмите от следващият програмен период, защото ние вече ще навлезем във втора година", обясни тя. По думите й 2014 година е нулева за новия програмен период, а през 2015 година София има готовност да започне третия лъч на метрото. „В средата на годината, ако правителството се справи, ние ще имаме пълна готовност с третия лъч на метрото, имаме готовност с много проекти, които са вече от новия програмен период - саниране на училища и детски градини, реконструкция на централна градска част, както и 90 идейни проекти за канализация в районите, където такава липсва", допълни Фандъкова. Тя подчерта, че жителите на тези райони непрекъснато поставят въпроса за канализацията пред Столична община, но за момента няма как да бъдат предприети действия

ООН: Най-малко 331 души са загинали в Източна Украйна след началото на примирието

http://www.mediapool.bg/oon-nai-malko-331-dushi-sa-zaginali-v-iztochna-ukraina-sled-nachaloto-na-primirieto-news225749.html

Най-малко 331 души са загинали в Източна Украйна след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня между подкрепяните от Русия сепаратисти и правителствените сили. Това сочат данни на офиса на върховния комисар на ООН за правата на човека, цитирани от Асошиейтед прес. Според хуманитарната агенция враждебните действия продължават в главния бастион на бунтовниците Донецк и в градовете Дебалцеве (рус. Дебалцево) в Донецката област и Шчастя (рус. Счасте) в Луганската област. Най-малко 3660 човека са били убити в започналия преди шест месеца въоръжен конфликт, са изчислили в ООН. Предполага се, че сведенията за загинали, постъпили след 5 септември, когато бе подписано примирието, може да включват лица, убити преди тази дата. Боевете в Донецк са съсредоточени главно около летището, което е под контрола на правителствените сили. В сряда донецкото кметство обяви, че трима цивилни са загинали при обстрел през изминалата нощ.

Резултатите за детето аутист ясни до петък

http://frognews.bg/news_77835/

Резултатите от проверката по случая с 13-годишното момиче с аутизъм, за което родителите му твърдят, че е било подложено на сексуален тормоз в столичното 4-то Помощно училище, ще станат ясни до петък.

Преференциалният вот бе показателен и в община Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HYKuAI95SYM/

Впечатляващо е, че осмият в листата на коалицията БСП – Лява България Виктор Атанасов получи 1 175 преференциални гласа, а водачът на листата Петър Кънев- 960. Oсемнадесетата в листата на ДПС Елван Атила, която оглавява партията в Несебър, пък е получила 2 179 гласа, а за 12-я в листата на ГЕРБ  Атанас Терзиев са гласували 1284 избиратели. Снежина Маджарова, девета  в листата на ГЕРБ набира 4 212 гласа, като само 243 от преференциалния вот не й достигат, за да пренареди класацията и да застане на второ място. ГЕРБ участва под № 9 в бюлетината и вероятно това е дало допълнителен тласък за преференциите за Маджарова. За да се получи пренареждане на листата обаче, тя би трябвало да получи 7 % персонално одобрение от общия брой гласували за ГЕРБ в региона-63 625, а именно 4 454 гласа.
В ДПС най-много гласове е получил вторият в листата Дурхан Мустафа -5 335, а водачът Хюсеин Хафъзов-718. Най-голямата изненада идва от края на листата, където деветнадесетият Несрин Узун получава 3 380 гласа. ДПС е втора политическа сила в областта и може да вземе 3 мандата, което означава, че е вероятно листата да се пренареди и вместо Севим Али в парламента  да отиде Несрин Узун.
В ГЕРБ най-много личен вот е получила деветата Снежина Маджарова- 4 212 гласа, следва водачката Ивелина Василева-3 965, петият Семир Абу Мелих -1 574, а шестият Румен Желев-1672. В БСП най-много преференции има 22-та в листата Радослава Карагьозова- 1 119.След нея е осмият Виктор Атанасов-1175, а вторият в листата – Атанас Зафиров има 1 011 гласа. В България без цензура най-много гласове е получил третият Марин Лазаров- 1012,а при реформаторите най-много личен вот събира водачът Костадин Марков- 1621 гласа, който е и сигурен депутат.

Ако България без цензура има депутат от Бургас, то той ще е водачът Стефан Кенов, въпреки отличилия се трети кандидат – Марин Лазаров от партия “Лидер”, който получава 1 012 гласа, срещу 398 за Кенов. Водачът обаче събира и 4 342 гласа на хората, които са гласували, но не са се възползвали от възможността за персонална подкрепа.Така Лазаров може да се придвижи най-много с едно място напред.

Окончателните мандати във 2 Бургаски многомандатен избирателен район ще станат ясни в четвъртък,когато се очаква окончателното решение на Централната избирателна комисия.

                                      Максим МОМЧИЛОВ

Ментета свалят наполовина цената на розовото масло

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356189

Всевъзможни смески и химия подбиват цената на българското розово масло наполовина. Оригиналното върви по около 6500 евро за килограм, но напоследък често ментета се изнасят за Франция, Германия, САЩ, Канада и дори Китай на половин цена. Само преди 10 дни оригиналното българско розово масло бе отличено от ЕК като продукт със защитено географско обо Всевъзможни смески и химия подбиват цената на българското розово масло наполовина. Оригиналното върви по около 6500 евро за килограм, но напоследък често ментета се изнасят за Франция, Германия, САЩ, Канада и дори Китай на половин цена. Само преди 10 дни оригиналното българско розово масло бе отличено от ЕК като продукт със защитено географско обо

Утре ще е слънчево, температурите до 22°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356759

През нощта в по-голямата част от страната облачността ще продължи да намалява. По-значителна ще остане в Дунавската равнина. Минималните температури в повечето места ще са между 7° и 12°. Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното, но слабо ще се понижи.
Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към През нощта в по-голямата част от страната облачността ще продължи да намалява. По-значителна ще остане в Дунавската равнина. Минималните температури в повечето места ще са между 7° и 12°. Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното, но слабо ще се понижи. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към

За смирението

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/08/2396178_za_smirenieto/?ref=rss


Текстът е публикуван в  портала "Култура"

Изборите и пъстрият като родопско халище бъдещ парламент отключиха у политическите ни водачи (Борисов, Местан, Плевнелиев) говорене на тема смирение.

Към темата аз също мога да добавя нещичко – като човек, който още преди години формулира, и то в прав текст (в. «Труд»), нуждата от смирение у политиците.

Мога да дам дори конкретни примери за жестовете на смирение у този или онзи политик. Но няма да го направя, защото...

След близо 5 месеца преговори Белгия ще има редовно правителство и 4-партийна коалиция

http://www.mediapool.bg/sled-blizo-5-mesetsa-pregovori-belgiya-shte-ima-redovno-pravitelstvo-i-4-partiyna-koalitsiya-news225748.html

От събота Белгия ще има редовно правителство, а премиер ще бъде 38-годишният председател на партия "Реформаторско движение" (РД) Шарл Мишел. Това стана известно след приключилите във вторник вечер преговори по съставянето на бъдещата управляваща коалиция, предаде БТА от Брюксел.   На изборите от 25 май РД (франкофони) спечели трето място по брой депутати и пето място по брой получени гласове. Първото място отново бе за партията "Нов фламандски алианс" (НФА), а второто за Социалистическата партия (франкофони). Въпреки поредната си изборна победа, НФА се отказа от проучвателния мандат и така кралят връчи мандата на Мишел.   Преговорите по съставянето на коалицията продължиха близо пет месеца. В този срок бяха договорени основите на бъдещата обща политика на федералното правителство, така че тя да бъде съобразена максимално с предизборните програми на партиите в управлението.   Последният въпрос, който получи решение след продължило цяло денонощие заседание, беше възрастта за пенсиониране. Партиите решиха, че няма да повишават пенсионната възраст до 67 години преди 2030 г., тъй като не са поемали подобен ангажимент към избирателите.   Новата коалиция ще бъде съставена от НФА, "Християндемократи и фламандци", "Открити фламандски либерали и демократи", и РД, следователно премиерът ще представлява единствената франкофонска партия в управлението.   Бъдещият премиер Шарл Мишел е син на бившия външен министър на Белгия (1999-2004 г.) и бивш еврокомисар за развитието и хуманитарната помощ (2004-2009 г.) Луи Мишел. Шарл Мишел беше министър по сътрудничеството и развитието в четири правителства (2007-2010 г.), нито едно от които нямаше пълен мандат.   Преговорите за съставянето на коалицията преминаха спокойно, тъй като отнеха сравнително малко време за белгийските политически традиции. През 2011 г. правителството на премиера в оставка Елио ди Рупо бе излъчено след преговори, продължили 541 дни.   Сега социалистите франкофони остават в опозиция, макар и втора политическа сила. Преди три години най-голямата опозиционна партия бе НФА, макар и спечелила изборите.   Новото федерално правителство на Белгия ще положи клетва в събота, съобщи пресслужбата на крал Филип. Тази сутрин носителят на проучвателния мандат Шарл Мишел докладва за успеха на мисията си пред държавния глава. В следващите дни предстои изготвянето на пълния списък на състава на правителството. Мишел ще бъде най-младият белгийски премиер.   След като положи клетва, новото правителство ще се яви пред Федералния парламент идния вторник, където ще представи своята управленска програма. По предварителни данни програмата предвижда спестяването на 12 милиарда евро, за да може бюджетът да бъде балансиран през 2018 година. Общо 70 процента от спестените разходи ще бъдат свързани с ограничаването на разноските в системата на здравеопазването и задържане на автоматичното повишаване на доходите. За увеличаването на приходите се предвижда въвеждане на по-високи акцизи и облагане на някои борсови операции. Предвижда се намаляване с 25 процента на обществените разходи и на данъците на физическите лица.

Google събира изображения за Street View с камила

http://www.cross.bg/street-google-view-1434031.html

/КРОСС/ Google събира изображения за Street View с помощта на камила. На гърба на 10-годишната Рафия е била сложена панорамна камера за събиране на изображения от пустинята Лива в Абу Даби, съобщава The Nextweb. Изображенията вече са качени в Google Street View. „По-рано Google Street View снима морски пейзажи, прави подводни снимки, но за първи път реши да събира изображения с помощта на животни", каза Джойс Баз, говорител на Google в Близкия Изток и Северна Африка. Street View стартира през 2007 г. Към момента той не само събира 360-градусови панорамни снимки, но и обекти от културно-историческото наследство. Обикновено за целта компанията използва специална камера, прикрепена към автомобил. За снимките в пустинята е използван по-компактна камера - Trekker. Той се използва за местата, които са труднодостъпни. video:http://www.youtube.com/watch?v=4pVCToDTbT4    

Откриха странноприемница от времето на цар Иван Шишман на крепостта "Трапезица"

http://pik.bg/откриха-странноприемница-от-времето-на-цар-иван-шишман-на-крепостта-трапезица-news235143.html

Откриха странноприемница от времето на цар Иван Шишман на крепостта "Трапезица"

В края на седми археологически сезон голяма постройка с внушителна площ от 160 квадратни метра разкри екипът на археолога гл. ас. д-р Деян Рабовянов. Сградата се намира в северозападния ъгъл на южната част на хълма Трапезица. Разкритието й е било най-голямата цел пред археологическия екип. „Оказва се, че тя надминава размера и плана, които очаквахме. Постройката е заемала пространството между една от главните улици на Трапезица и малък площад. Била е една от най-големите, не само в квартала, но и в крепостта. Разкрихме и 4 входа, които се отварят към главната улица и към страничните алеи.

Това подсказва, че вероятно става дума за странноприемница или подобна сграда с търговски и икономически функции. Това са само предположения, тъй като е изцяло разрушена, но въпреки всичко е интересно като разкриване на информация за южната част на Трапезица”, обясни археологът. На база на намерените монети той определя, че странноприемницата е построена през 70-те години на XIV век, т.е. в началото на управлението на цар Иван Шишман, а животът за нея е приключил с напускането на града в самия край на XIV век. Под нивото на сградата екипът от археолози открива структури от каменно-медната и ранножелязната епохи. Над 400 монети и много любопитни предмети от бита, облеклото, занаятите и военното дело в средновековния български град е разкриват още археолозите. Сред тях има ножове, прешлени за вретено, керамични съдове, а някои от тях вече са предоставени за консервация и реставрация в лабораторията на Регионалния исторически музей. 

Източник: Агенция "Фокус" 

При бедствия освобождаването на продукти от държавния резерв ще става за ден

http://www.mediapool.bg/pri-bedstviya-osvobozhdavaneto-na-produkti-ot-darzhavniya-rezerv-shte-stava-za-den-news225747.html

При бедствия освобождаването на продукти и материали от държавния резерв вече ще става за ден, вместо за шест, както беше досега. Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за организиране на дейностите по държавните резерви и военновременните запаси, които бяха одобрени от правителството в сряда.   Промените са продиктувани след наводненията в Мизия, когато трябваше да се вземе специално решение на правителството за да се освободят гумени ботуши и чували от държавния резерв. Тогава процедурата отне около 5 – 6 дена по думите на Емил Колев, началник на агенцията "Държавен резерв и военновременни запаси".   Новите текстове в наредбата предвиждат при обявяване на бедствено положение и постъпило искане от централен или териториален орган на изпълнителната власт до председателя на агенцията, той да може със заповед да предостави исканата помощ. По този начин процедурата се съкращава в рамките на ден, два, каза Емил Колев.   Контролът ще бъде последващ от страна на Министерския съвет или упълномощен от него орган.   С друго решение на правителството е променен и Устройственият правилник на агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Промените са свързани с допълнения на правомощията на председателя и на функциите на администрацията на агенцията, произтичащи от приетия през 2013 г. нов Закон за запасите от нефт и нефтопродукти.   Допълнени и прецизирани са дейностите и задълженията на териториалните дирекции, както и функциите на Инспектората на агенцията, с оглед повишаване ефективността и отчетността на неговата дейност.

Докладите на ЕК за Балканите – похвали и критики

http://www.vesti.bg/dokladite-na-ek-za-balkanite-pohvali-i-kritiki-6024307

Комисията публикува докладите си за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция по пътя им към ЕС

Цитат на деня: Сираков, като има бомба, да стане камикадзе

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/08/2396281_citat_na_denia_sirakov_kato_ima_bomba_da_stane/?ref=rss


Наско Сираков, като има бомба, да я извади, да я покаже, да дръпне взривателя, да я държи така и да се направи на камикадзе.

Собственикът на "Левски" Тодор Батков коментира вчерашното изказване на бившия спортен директор на сините, който за пореден път заяви, че разполага с бомба и скоро ще дръпне детонатора. Батков говори при откриването на новия изкуствен терен на стадион "Георги Аспарухов".

"Дайте да не говорим за бомби. Видяхте миналата седмица какво стана, загинаха...

Кабинетът прие декларация на ЕС и Швейцария за корпоративното данъчно облагане

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-прие-декларация-на-ЕС-и-Швейцария-за-корпоративното-данъчно-облагане_l.a_i.575078_at.1.html

Служебният кабинет прие съвместна декларация на страните-членки на Европейския съюз (ЕС) и Швейцария, която се отнася до корпоративното данъчно...

Стачка на машинистите в Германия засегна милиони пътници

http://www.moreto.net/novini.php?n=266728

Машинистите в Германия проведоха няколкочасова стачка. Профсъюзите на служителите в железниците искат по-високо заплащане и по-добри условия на труд. Протестът засегна движението на влаковете в цялата страна в продължение на 9 часа.

Проектът „Океанариум” Бургас не е спиран

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bPJtTZd3YHs/

От централата на Научно –производствено обединение „Мостовик” в руския град Омск категорично отхвърлиха медийните спекулации, че компанията се е оттеглила от проекта за изграждане на парк „Океанариум” в Бургас.

С официално потвърждение до изпълнителния директор на фирмата концесионер  „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс” Павел Сатонкин генералният директор на НПО „Мостовик” Олег Шишов  заявява следното.

„Във връзка с появилите се в последно време публикации в средствата за масово осведомяване, свързани с това, че НПО „Мостовик” се е отказало от участие в проектирането, строителството и въвеждането в експлотация на водно-развлекателния  комплекс  „Океанариум”  на територията на парк „Езеро” в Бургас заявяваме, че НПО „Мостовик” не се е обръщало с подобни изявления в медиите. Продължаваме да изпълняваме своите задължения по договора N:2106 от 21.06.2013 год. В настоящия момент се изпълнява работата по проектиране на 3 и 4 етап”

Още преди получаването на официалното писмо изп. директор на „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс” Павел Сатонкин заяви пред обществеността в Бургас, че проектът за изграждане на „Океанариума” не е спирал, а точките по договора се спазват.

До момента в атракционния комплекс „Океанариум”в Бургас са вложени около 2 млн евро., от които 660 000 лв. са концесионна такса, без да се включват предадените на Общината банкови гаранции.

Почти изцяло са проектирани обектите от обществен интерес и същевременно продължава работата по насипването на земна маса на терена. Заради проливните дъждове в някои зони на парцела, където ще се изгражда бъдещия комплекс, са се активирали процеси, които трябва да бъдат спрени своевременно. Напълно са приключили планираните геоложки и геодезически проучвания.

 

ПФ предлага правителство на националното спасение

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/pf-predlaga-pravitelstvo-na-nacionalnoto-spasenie-6024312

От политическата формация дават и конкретен дневен ред за разговорите за съставянето на бъдещия кабинет

КТБ може да бъде спасена на минимална цена, обяви Цветан Василев

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/08/2396270_ktb_moje_da_bude_spasena_na_minimalna_cena_obiavi/?ref=rss


Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев направи поредното си интернет обръщение към нацията, в което уверява, че работи по спасението на банката, докато има "ликвидационен център", който действа срещу него и се опитва да завладее други негови активи. Широк кръг хора, имащи отношение към случващото се с КТБ, той нарича организатори на атентата. В писмото банкерът, за когото България наскоро поиска екстрадиция от Сърбия, подхвърля загадъчни подробности за опитите на хора да завладеят...

Прокуратурата разследва случая с Ана-Мария!

http://www.bnews.bg/article-118555

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за принуда по случая с малката Ана-Мария. Това стана ясно по време на брифинг на държавното обвинение.

Европа работи за теб, стига да поискаш...

http://www.dnevnik.bg/evropa/glavniqt_redaktor_si_ti/2014/10/08/2396316_evropa_raboti_za_teb_stiga_da_poiskash/?ref=rss


Николай Стоянов е победителят в първия конкурс за студентски есета от поредицата "Главният редактор си ти" на тема какви да бъдат приоритетите на новия Европейски парламент -  "ЕПриотизирай". Николай е роден 1994 г. и завършва своето средно образование в СОУ "Христо Ботев", гр. Нова Загора. В момента се обучава в специалност "Право" на СУ "Св. Климент Охридски". Този месец той ще избере и разработи три важни теми според него, свързани с ЕС.  Публикуваме и първия му избор за тема:
...

Фандъкова: Най-спешната задача на новото правителство е възстановяване на плащанията по спрените европейски програми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356723

"Най-важната и спешна задача, с която правителството трябва да се справи от първия ден, е възстановяване на плащанията по спрените европейски програми". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на нова сграда на ОДЗ 180 „Зайченцето бяло” в село Герман.
Фандъкова заяви, че очаква от новото правителство да възстанови "Най-важната и спешна задача, с която правителството трябва да се справи от първия ден, е възстановяване на плащанията по спрените европейски програми". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на нова сграда на ОДЗ 180 „Зайченцето бяло” в село Герман. Фандъкова заяви, че очаква от новото правителство да възстанови

Ехо от изборите: Пиян полицай пазил секция с 1,60 промила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356702

Пиян до козирката се явил да охранява избирателна секция полицай от районното в Димитровград. Тест с дрегер отчел 1,6 промила алкохол в организма на районния инспектор Петър Петров. При тази констатация той бил отстранен веднага от охраната на секцията в училище "Любен Каравелов", което се намира в централната част на града. Пиян до козирката се явил да охранява избирателна секция полицай от районното в Димитровград. Тест с дрегер отчел 1,6 промила алкохол в организма на районния инспектор Петър Петров. При тази констатация той бил отстранен веднага от охраната на секцията в училище "Любен Каравелов", което се намира в централната част на града.

Нова идея: Енергийните дружества да плащат такса в помощ на бедните

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/08/2396290_nova_ideia_energiinite_drujestva_da_plashtat_taksa_v/?ref=rss


Дружествата в сектор "Енергетика" да плащат такса за подпомагане на хората, които не могат да си плащат сметките за ток, е нова идея на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи БНР. 

Председателят на регулатора Светла Тодорова направи уговорката, че идеята все още е съвсем груба и не се знае колко пари могат да бъдат събрани, а за осъществяването й ще са нужни и законодателни промени. Идеята обаче срещала подкрепата на Българската фотоволтаична...

Европа била много добре подготвена за опасността от ебола

http://www.mediapool.bg/evropa-bila-mnogo-dobre-podgotvena-za-opasnostta-ot-ebola-news225746.html

Нови случаи на заразяване с вируса ебола неизбежно ще се появяват в Европа, но континентът е добре подготвен да предотврати разпространяването на хеморагичната треска, причинявана от този вирус. Това заявява в интервю за Ройтерс Жужана Якаб, регионален директор за Европа на Световната здравна организация (СЗО).   Часове преди интервюто здравните органи в Испания съобщиха, че една медицинска сестра е носител на вируса ебола, което стана първият случай на заразен извън Западна Африка. Във връзка с това четири човека са били настанени в болница, за да се прекрати разпространението на болестта в Испания.   "Такива случаи на внасяне и подобни събития като в Испания ще има и занапред, с голяма вероятност", казва Якаб по телефона от офиса си в Копенхаген. По думите й това е "неизбежно" поради интензивните пътувания от Европа до засегнатите от епидемията държави.   "Но най-важното според нас е, че Европа все още е с нисък риск и че в частност западната част на европейския регион е най-добре подготвената в света да реагира на хеморагични трески, вкл. и от ебола", заявява европейският директор в СЗО.   Досега в няколко държави от европейския регион на СЗО - Великобритания, Германия, Норвегия, Испания, Холандия, Франция, Швейцария - са подлагали на медицинско лечение лица, контактували със заболели в Западна Африка, където хеморагичната треска от ебола вече отне живота на над 3400 човека.

Шаламанов: Саботаж в "Миджур" не бива да се изключва като версия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356726

Евентуален саботаж във взривилия се завод "Миджур" би бил "сериозен пробив в системата за национална сигурност", но не бива да се изключва като версия, след като преживяхме атентата на летище Сарафово. Това налага въпросите на сигурността на присъстват много по-сериозно в дневния ред на политици", каза днес военният министър в служебния кабинет Евентуален саботаж във взривилия се завод "Миджур" би бил "сериозен пробив в системата за национална сигурност", но не бива да се изключва като версия, след като преживяхме атентата на летище Сарафово. Това налага въпросите на сигурността на присъстват много по-сериозно в дневния ред на политици", каза днес военният министър в служебния кабинет

Фрог научи: Социалисти изправят на съд Миков и Станишев

http://frognews.bg/news_77833/

В петък БСП свиква Националния си съвет, на който ще се решава съдбата на партията. Социалисти ще търсят отговорност за провала на парламентарните избори не само на новия си лидер Михаил Миков, но и на довчерашния им - Сергей Станишев, научи Фрог нюз.

Шаламанов: Саботаж в "Миджур" не бива да се изключва като версия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356701

Евентуален саботаж във взривилия се завод Евентуален саботаж във взривилия се завод "Миджур" би бил "сериозен пробив в системата за национална сигурност", но не бива да се изключва като версия, след като преживяхме атентата на летище Сарафово. Това налага въпросите на сигурността на присъстват много по-сериозно в дневния ред на политици", каза днес военният министър в служебния кабинет

Н. Алгафари пред Фрог: Шестима от БСП са готови на правителство с Борисов

http://frognews.bg/news_77834/

От БСП идват ясни знаци за това, че в нея има много тежка конспирация или пък е налице тотална некадърност. Това призна пред Фрг нюз пиарът Нидал Алгафари.

Започва приемът на заявки за компенсации на засегнатите от руското ембарго

http://econ.bg/Новини/Започва-приемът-на-заявки-за-компенсации-на-засегнатите-от-руското-ембарго-_l.a_i.575063_at.1.html

Заявки за плащане на компенсации на засегнатите от руското ембарго земеделски производители ще се приемат от днес (8 октомври) до 15 октомври в...

ББР записа печалба от 23,7 млн. лева за деветмесечието

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bbr-zapisa-pechalba-ot-237-mln-leva-za-devetmesechieto-181502/

Отчетите показват ръст на печалбата от 35% благодарение на свити разходи и увеличение на отпуснатите кредити

Сериозен спад в туризма отчитат от бранша

http://www.moreto.net/novini.php?n=266724

През 2014 година туристическият бранш бележи сериозен спад казаха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Eвропейските туристи са намалели с близо 20%, като в това число има спад и на туристи от ключови за България страни като Германия, Великобритания, Румъния и Гърция.

Фандъкова: Първата задача на новия кабинет е да възстанови европлащанията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356695

"Най-важната и спешна задача, с която правителството трябва да се справи от първия ден, е възстановяване на плащанията по спрените европейски програми". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на нова сграда на ОДЗ 180 „Зайченцето бяло” в село Герман. Фандъкова заяви, че очаква от новото правителство да възстанови

Манолова: Резултатът ни бе загуба, извинявам се на кюстендилци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356672

Благодаря на тези 7 218 кюстендилци, които подкрепиха листата на „БСП – лява България” в Кюстендил на изборите в неделя, както и на тези 14 286 граждани на Кюстендилска област, гласували за нас. Това каза на пресконференция водачът на листата на „БСП – лява България” за десети Кюстендилски МИР Мая Манолова, цитирана от Фокус. Благодаря на тези 7 218 кюстендилци, които подкрепиха листата на „БСП – лява България” в Кюстендил на изборите в неделя, както и на тези 14 286 граждани на Кюстендилска област, гласували за нас. Това каза на пресконференция водачът на листата на „БСП – лява България” за десети Кюстендилски МИР Мая Манолова, цитирана от Фокус.

Манолова благодари на кюстендилци за подкрепата и им се извини за загубата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356713

Благодаря на тези 7 218 кюстендилци, които подкрепиха листата на „БСП – лява България” в Кюстендил на изборите в неделя, както и на тези 14 286 граждани на Кюстендилска област, гласували за нас. Това каза на пресконференция водачът на листата на „БСП – лява България” за десети Кюстендилски МИР Мая Манолова, цитирана от Фокус. Благодаря на тези 7 218 кюстендилци, които подкрепиха листата на „БСП – лява България” в Кюстендил на изборите в неделя, както и на тези 14 286 граждани на Кюстендилска област, гласували за нас. Това каза на пресконференция водачът на листата на „БСП – лява България” за десети Кюстендилски МИР Мая Манолова, цитирана от Фокус.

Феноменът 9/9 на ГЕРБ в Плевен се отказа от НС

http://www.cross.bg/gerb-listata-dochev-1434030.html

Плевен /КРОСС/ Деветият в листата на ГЕРБ в Плевен Дочко Димитров Дочев се отказва от парламента в полза на областния координатор на партията, шеф на местната Инспекция по труда и народен представител в 42-то Народно събрание Владислав Николов.В Централната избирателна комисия е постъпило заявление от Дочко Димитров Дочев - регистриран кандидат за народен представител от кандидатската листа на ПП ГЕРБ в 15-ти МИР - Плевен за участие в изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г., с което лицето заявява желание да бъде заличен от кандидатската листа. Както писахме, деветият в листата на ГЕРБ Дочев, чийто номер съвпада и с този на партията, събра 2617 преференциални гласа и името му упорито се спрягаше за новото Народно събрание.Централната избирателна комисия е счела, че заявлението е подадено преди изтичане на срока по чл. 300, ал. 2 от ИК за обявяване имената на избраните народни представители. По същество заявлението представлява оттегляне на съгласието на кандидата по чл. 255, ал. 1, т. 3 от ИК за участие в изборите, което е необходимо изискване за регистрация. При положение, че такова съгласие вече не е налице, ЦИК не може да обяви лицето за избрано от конкретната кандидатска листа.В случая е налице изявление за отказ от страна на Дочко Димитров Дочев да бъде обявен за избран в кандидатската листа на ПП ГЕРБ в 15-ти МИР, който обвързва ЦИК и прави невъзможно вземане на решение по реда на чл. 300, ал. 2 от ИК спрямо това лице

След 2-дневно издирване спасиха мъж и жена, изгубили се в Осоговска планина

http://offnews.bg/news/n_1/n_400422.html

След двудневно издирване спасители намериха изгубили се мъж и жена в Осоговската планина. 29-годишната жена и 53-годишеният мъж прекарали две нощи в подножието на връх Руен. Те са открити в дере, съобщи ръководителят на отряда на Планинската спасителна служба (ПСС) в Кюстендил Борислав Янчовски пред "Фокус". Те са премръзнали, изтощени, с хипотермия, предстои да бъдат транспортирани до „Спешен център”. Двамата били част от група, която беряла хвойна. Мъжът и жената излезли на 6 октомври около 14.00 часа с „Лада Нива” от хижа „Осогово” и са се насочили към най-високия връх в планината – Руен. След като не са се прибрали, останалите от групата се обадили на телефон 112 и съобщили за изчезването им. Мъжът и жената поддържали връзка с останалите по телефона. При последното си обаждане те съобщили, че са се спуснали в дълбоко дере, от което не могат да излязат. След този разговор обаче сигналът е изчезнал и до тази сутрин не е имало връзка с тях. По данни на близките им те са имали достатъчно вода и храна, за да оцелеят в планината. Заради мъглата и лошото време вчера спасителните екипи не са успели да огледат всички дълбоки дерета, те са преминали през основните пътища в планината, а днес след вдигане на мъглата са започнали да проверяват и самите дерета. Час след подновяване на издирването спасителите са открили изгубилите се хора. В акцията по издирването са участвали екипи от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” от Планинска спасителна служба и от Регионална дирекция „Гранична полиция".

Р. Кънев обърна гръб на лидерите на РБ

http://frognews.bg/news_77832/

Председателят на ДСБ Радан Кънев съобщи през профила си във Фейсбук, че днес ще отсъства от срещата между лидерите на партиите от РБ и определи като недопустими лидерските импровизации по отношение на политиката на блока спрямо ГЕРБ.

Ромите - основна причина Пловдив да стане Европейска столица на културата

http://plovdiv.actualno.com/Romite---osnovna-prichina-Plovdiv-da-stane-Evropejska-stolica-na-kulturata-news_53823.html

Осем от дванадесет членове на журито, което избра Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година, са подкрепили Града под тепетата. Това стана ясно от съобщение на Министерството на култу...

Лукарски: Утре ще имаме нова среща и Радан ще дойде на нея

http://politics.actualno.com/Lukarski-Utre-shte-imame-nova-sreshta-i-Radan-shte-dojde-na-neja-news_53820.html

Реформаторският блок няма да се разцепи. Това заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски след среща между лидерите на партиите от блока. Той уточни, че Радан Кънев днес не е участвал в срещата на "Рак...

Плачи: Рискувах здравето си и отказах по-добро предложение заради България

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/08/2396283_plachi_riskuvah_zdraveto_si_i_otkazah_po-dobro/?ref=rss


Бившият селекционер на националния отбор по волейбол Камило Плачи представи гледната си точка за случилото се в състава, откакто започна работа в екипа на Силвано Пранди през 2009 г. Италианецът показа разочарование от някои критики по негов адрес след оставката му това лято.

Най-остри бяха обвиненията на Найден Найденов, с когото двамата бяха екип от 2012 г. насам. Треньорът на "Марек" каза, че Плачи е разбил отбора.

"Скъпи приятели, българи, изминаха три месеца от...

Български кечист в битка със Скалата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356697

Българският кечист в Световната федерация по кеч (WWE) Мирослав Барняшев, познат като Александър Русев, се изправи срещу световноизвестния кечист Дуейн Джонсън "Скалата". Краткият двубой между тях се е провел по време на шоуто на WWE на 6-ти октомври, когато Скалата прекъсва речта на Русев и започва да го удря.

Съдът не даде ход на делото срещу Цветанов. За следващото заседание той ще е с имунитет

http://www.cross.bg/tzvetanov-zasedanie-imynitet-1434029.html

/КРОСС/И от третия опит Софийският окръжен съд не успя да даде ход на делото за клевета, което съдия Мирослава Тодорова води срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Съдът насрочи следващото съдебно заседание за 20 октомври, когато обаче Цветанов вече ще е с депутатски имунитет и процесът ще трябва да бъде спрян.  

България ще си сътрудничи с Босна и Херцеговина в областта на икономиката

http://econ.bg/Новини/България-ще-си-сътрудничи-с-Босна-и-Херцеговина-в-областта-на-икономиката_l.a_i.575070_at.1.html

България ще си сътрудничи с Босна и Херцеговина в областта на икономиката. Двете страни подписаха междуправителствено споразумение, според което се...

Сирия скрила четири обекта за производство на химическо оръжие

http://www.mediapool.bg/siriya-skrila-chetiri-obekta-za-proizvodstvo-na-himichesko-orazhie-news225745.html

Сирия декларира четири обекта за производство на химическо оръжие, които не беше обявила преди, заяви пред Съвета за сигурност на ООН специалният координатор на съвместната мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия /ОЗХО/ и ООН Сигрид Кааг, цитирана от Асошиейтед прес.   Дипломати заявиха, че Кааг им казала на закрито заседание, че три от обектите са за проучване и разработка, а един за производство, но никакви нови химични агенти не са свързани с тях.   Съобщеното от Кааг засилва опасенията, че сирийското правителство не е било напълно откровено относно програмата си за производство на химически оръжия, отбелязва агенцията.   Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър написа в Туитър: "Трябва да се поддържа натиска върху режима, за да не укрива способности за химическо оръжие".

Клането на 19-годишния Мишел влиза в съда

http://www.bnews.bg/article-118553

Вече има внесен в съда обвинителен акт за убийството на 19-годишния Мишел Коцев от Плевен.

Нова драма за ЕК – с кандидата на Словения за енергиен комисар

http://www.mediapool.bg/nova-drama-za-ek-s-kandidata-na-sloveniya-za-energien-komisar-news225744.html

След проблемите около изслушванията в Европейския парламент на кандидатите за еврокомисари от Унгария, Испания, Франция, Великобритания, в сряда се очерта нова драма около състава и разпределението на ресорите в бъдещата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Този път с кандидатката на Словения за заместник-председател на ЕК и за еврокомисар по въпросите на енергетиката Аленка Братушек.   Първоначално агенция Ройтерс съобщи, че заради срещнатата от нея сериозна съпротива от евродепутати, по-специално от Зелените, Братушек се е оттеглила.   Впоследствие обаче Европейската комисия опроверга тази информация. Говорителят на новоизбрания председател на комисията Жан-Клод Юнкер Наташа Берто каза, че Братушек остава кандидат на Словения, но не отговори на въпрос дали може да й бъде сменен ресорът.   Словенската кандидатка е обвинявана, че е в конфликт на интереси, тъй като се е самопредложила за поста в ЕК. За Европейската комисия е нещо като спасителен изход и възможност за отваряне на нова страница в политическата й кариера, след като беше изгонена от властта в собствената си лява партия "Позитивна Словения" и след като трябваше да се оттегли от премиерския пост през 2013 г. Точно когато обаче връчваше оставката си като премиер, Братушек самоиздигна кандидатурата си за европейски комисар и това изобщо не се понрави на словенското обществено мнение. Според досегашните планове на Юнкер тя трябва да отговаря за енергийния съюз в ЕС.   В сряда се очаква ЕП да обяви отделните оценки на кандидатите за бъдещи еврокомисари. След това би трябвало процедурата да продължи с гласуването на състава на новата комисия на 22 октомври от парламента в Страсбург.   Тимерманс: "Трябва да бъдем брутално честни"   Във вторник в последния ден от изслушванията на кандидатите в комисиите на ЕП холандецът Франс Тимерманс обеща да намали прекомерната бюрокрация в ЕС. Думите на кандидата за първи заместник-председател на бъдещата Европейска комисия по време на изслушването му вероятно ще бъдат приветствани от британския премиер Дейвид Камерън, който призова Брюксел да ограничи регулацията.   Тимерманс каза пред евродепутатите, че ако бъде утвърден, ще внесе списък на вече предложени европейски законодателни мерки, които може да бъдат зачеркнати.   "До началото на следващата година ще предложа списък от законодателни предложения, които да бъдат оттеглени", каза Тимерманс, който в момента е външен министър на Холандия.   Освен "дясна ръка" на Юнкер Тимерманс ще бъде и европейски комисар по междуинституционалните отношения и върховенството на закона. Той обеща и преглед на европейското законодателство до края на 2015 г., "така че то да служи по-добре на интересите на Европа".   "Ще трябва да бъдем брутално честни за това кое не работи или дава непредвидени резултати", каза той.   "Трябва да покажем, че ЕС и неговите институции не са егоцентрични, а ги има, за да служат на гражданите и техните държави членки. ЕС трябва да прави единствено това, което само той може да направи, и трябва да остави на държавите членки това, което те сами могат да свършат по-добре", каза Тимерманс, цитиран от Франс прес.   Тимерманс пое ангажимент да приеме задължителен регистър на многобройните лобита, които действат в Брюксел, и изтъкна необходимостта от по-голяма прозрачност.   Изслушването на Тимерманс бе краят на големият устен изпит, на който евродепутатите подложиха 27-те кандидати за комисари в бъдещия екип на Жан-Клод Юнкер. По време на "кастинга" проличаха грешки, които Юнкер трябва да поправи, за да гарантира, че екипът му ще встъпи в длъжност на 22 октомври, припомня АФП.   В търсене на баланс между бюджетната дисциплина и растежа Бившият премиер на Финландия Юрки Катайнен, който е номиниран за еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и конкурентоспособността в новата Европейска комисия, опита да убеди евродепутатите, че не заслужава репутацията си на твърд поддръжник на икономиите, и заяви, че подкрепя нови държавни разходи за стимулиране на вялата европейска икономика, съобщи британският вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.   При изслушването си Катайнен търсеше деликатен баланс, защитавайки подкрепата си към строгата бюджетна дисциплина при кризата в еврозоната и отбелязвайки същевременно, че най-неотложният проблем в ЕС сега е липсата на инвестиции.   "Не приемам начина, по който понякога ме представят. Финландия не е Дивият Запад", каза той.   Друга известна фигура сред номинираните за еврокомисари, френският социалист Пиер Московиси, при изслушването си миналата седмица пък бе критикуван от евродепутати от десноцентристките сили, че подкрепя либералната бюджетна политика. Забележките към дeсноцентриста Катайнен пък дойдоха от представители на левоцентристите, отбелязва "Файненшъл таймс".   Някои евродепутати обвиниха Катайнен, че променя позицията си с цел да спечели социалистите в Европарламента, от които ще има нужда, за да получи подкрепата на ресорната парламентарна комисия.   "Поправителният изпит" на британския кандидат   Британецът Джонатан Хил, номиниран за еврокомисар по финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари, заяви пред представителите на ЕП, че неговите сънародници ще гласуват за оставане в ЕС при евентуален бъдещ референдум, съобщи сайтът "Юрактив".   Във вторник вечер бе второто изслушване на Хил. Той се яви отново пред комисията по икономически и парични въпроси, след като миналата седмица не успя да убеди членовете й, че е правилният човек за поста. Председателят на бъдещата ЕК Жан-Клод Юнкер обеща, че неговите еврокомисари ще бъдат "по-политически настроени" от членовете на старата Еврокомисия и коментарите на Хил вероятно са свидетелство за тази нова стратегия, отбелязва електронното издание.

Нова драма за бъдещата ЕК – с кандидата на Словения за енергиен комисар

http://www.mediapool.bg/nova-drama-za-badeshtata-ek-s-kandidata-na-sloveniya-za-energien-komisar-news225744.html

След проблемите около изслушванията в Европейския парламент на кандидатите за еврокомисари от Унгария, Испания, Франция, Великобритания, в сряда се очерта нова драма около състава и разпределението на ресорите в бъдещата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Този път с кандидатката на Словения за заместник-председател на ЕК и за еврокомисар по въпросите на енергетиката Аленка Братушек.   Първоначално агенция Ройтерс съобщи, че заради срещнатата от нея сериозна съпротива от евродепутати, по-специално от Зелените, Братушек се е оттеглила.   Впоследствие обаче Европейската комисия опроверга тази информация. Говорителят на новоизбрания председател на комисията Жан-Клод Юнкер Наташа Берто каза, че Братушек остава кандидат на Словения, но не отговори на въпрос дали може да й бъде сменен ресорът.   Словенската кандидатка е обвинявана, че е в конфликт на интереси, тъй като се е самопредложила за поста в ЕК. За Европейската комисия е нещо като спасителен изход и възможност за отваряне на нова страница в политическата й кариера, след като беше изгонена от властта в собствената си лява партия "Позитивна Словения" и след като трябваше да се оттегли от премиерския пост през 2013 г. Точно когато обаче връчваше оставката си като премиер, Братушек самоиздигна кандидатурата си за европейски комисар и това изобщо не се понрави на словенското обществено мнение. Според досегашните планове на Юнкер тя трябва да отговаря за енергийния съюз в ЕС.   В сряда се очаква ЕП да обяви отделните оценки на кандидатите за бъдещи еврокомисари. След това би трябвало процедурата да продължи с гласуването на състава на новата комисия на 22 октомври от парламента в Страсбург.   Тимерманс: "Трябва да бъдем брутално честни"   Във вторник в последния ден от изслушванията на кандидатите в комисиите на ЕП холандецът Франс Тимерманс обеща да намали прекомерната бюрокрация в ЕС. Думите на кандидата за първи заместник-председател на бъдещата Европейска комисия по време на изслушването му вероятно ще бъдат приветствани от британския премиер Дейвид Камерън, който призова Брюксел да ограничи регулацията.   Тимерманс каза пред евродепутатите, че ако бъде утвърден, ще внесе списък на вече предложени европейски законодателни мерки, които може да бъдат зачеркнати.   "До началото на следващата година ще предложа списък от законодателни предложения, които да бъдат оттеглени", каза Тимерманс, който в момента е външен министър на Холандия.   Освен "дясна ръка" на Юнкер Тимерманс ще бъде и европейски комисар по междуинституционалните отношения и върховенството на закона. Той обеща и преглед на европейското законодателство до края на 2015 г., "така че то да служи по-добре на интересите на Европа".   "Ще трябва да бъдем брутално честни за това кое не работи или дава непредвидени резултати", каза той.   "Трябва да покажем, че ЕС и неговите институции не са егоцентрични, а ги има, за да служат на гражданите и техните държави членки. ЕС трябва да прави единствено това, което само той може да направи, и трябва да остави на държавите членки това, което те сами могат да свършат по-добре", каза Тимерманс, цитиран от Франс прес.   Тимерманс пое ангажимент да приеме задължителен регистър на многобройните лобита, които действат в Брюксел, и изтъкна необходимостта от по-голяма прозрачност.   Изслушването на Тимерманс бе краят на големият устен изпит, на който евродепутатите подложиха 27-те кандидати за комисари в бъдещия екип на Жан-Клод Юнкер. По време на "кастинга" проличаха грешки, които Юнкер трябва да поправи, за да гарантира, че екипът му ще встъпи в длъжност на 22 октомври, припомня АФП.   В търсене на баланс между бюджетната дисциплина и растежа Бившият премиер на Финландия Юрки Катайнен, който е номиниран за еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и конкурентоспособността в новата Европейска комисия, опита да убеди евродепутатите, че не заслужава репутацията си на твърд поддръжник на икономиите, и заяви, че подкрепя нови държавни разходи за стимулиране на вялата европейска икономика, съобщи британският вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.   При изслушването си Катайнен търсеше деликатен баланс, защитавайки подкрепата си към строгата бюджетна дисциплина при кризата в еврозоната и отбелязвайки същевременно, че най-неотложният проблем в ЕС сега е липсата на инвестиции.   "Не приемам начина, по който понякога ме представят. Финландия не е Дивият Запад", каза той.   Друга известна фигура сред номинираните за еврокомисари, френският социалист Пиер Московиси, при изслушването си миналата седмица пък бе критикуван от евродепутати от десноцентристките сили, че подкрепя либералната бюджетна политика. Забележките към дeсноцентриста Катайнен пък дойдоха от представители на левоцентристите, отбелязва "Файненшъл таймс".   Някои евродепутати обвиниха Катайнен, че променя позицията си с цел да спечели социалистите в Европарламента, от които ще има нужда, за да получи подкрепата на ресорната парламентарна комисия.   "Поправителният изпит" на британския кандидат   Британецът Джонатан Хил, номиниран за еврокомисар по финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари, заяви пред представителите на ЕП, че неговите сънародници ще гласуват за оставане в ЕС при евентуален бъдещ референдум, съобщи сайтът "Юрактив".   Във вторник вечер бе второто изслушване на Хил. Той се яви отново пред комисията по икономически и парични въпроси, след като миналата седмица не успя да убеди членовете й, че е правилният човек за поста. Председателят на бъдещата ЕК Жан-Клод Юнкер обеща, че неговите еврокомисари ще бъдат "по-политически настроени" от членовете на старата Еврокомисия и коментарите на Хил вероятно са свидетелство за тази нова стратегия, отбелязва електронното издание.

Откриха следи от една от първите звезди във Вселената

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/otkriha-sledi-ot-edna-ot-pyrvite-zvezdi-vyv-vselenata-6024311

Компютърни симулации на астрономи предсказваха, че първите звезди с колосални размери, появили се неколкостотин милиона години след Големия взрив, са имали маса, която е стотици пъти по-голяма от слънчевата

Страхил Ангелов: Станишев и хората му искат да ликвидират БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_400562.html

Според мен Сергей Станишев и хората му целенасочено искат да ликвидират БСП. Станишев поведе партията към дъното и сега неговите бивши съратници продължават да я водят, според мен те ще я доведат до края". Това заяви пред "Фокус" депутатът от БСП в 42-то Народно събрание и кандидат за 43-то Страхил Ангелов. Според него БСП върви по пътя на ПАСОК в Гърция. "Ако продължаваме в съшия дух, следващият път БСП може и да не влезе в парламента. И доколкото разбирам, вчера е имало заседание на Изпълнителното бюро. Те били дали мандат на Миков за реформи. Те сами себе си ще реформират", категоричен беше социалистът. По думите му тези 39 мандата, които социалистите получиха на предсрочните парламентарни избори, са най-слабият резултат в цялата нова история на партията. "Михаил Миков го победиха Меглена Кунева и Бойко Борисов в София. Във Видин го победи Ивайло Московски. Няма нито един регион, където БСП да е първа политическа сила. Навсякъде е втора или трета. Но те не обмисляли да подават оставки. Щели да се реформират", допълни Ангелов. Според него резултатът на БСП се дължи на това, че доста хора не припознават партията като своя, същото важи и за ръководството й. "И тук не визирам само Михаил Миков. Защото когато си тръгна само Сергей Станишев, това нищо не промени, всичките хора останаха. Погледнете президиума на пресконференцията. Аз нямам думи просто. Там има хора от 89-та година", допълни социалистът.

Майка, убила бебето си: Притиснах му главичката в одеалото и то се задуши

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356660

Притиснах му главичката към одеалото и то се задуши. Не исках да го убивам, стана грешка. Това заяви разплакана 31-годишната Светлана Александрова от Пловдив на излизане от съдебната зала. Тя е обвинена в умъртвяване на четвъртото си дете, което родила на 4 януари т.г. Момиченцето живяло само два дни.
Притиснах му главичката към одеалото и то се задуши. Не исках да го убивам, стана грешка. Това заяви разплакана 31-годишната Светлана Александрова от Пловдив на излизане от съдебната зала. Тя е обвинена в умъртвяване на четвъртото си дете, което родила на 4 януари т.г. Момиченцето живяло само два дни. "Мъчих се 3 часа, докато го родя вкъщи сама.

Министър Коларова: Да не се правят прибързани изводи с обвиненията по казуса с детето аутист

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356622

Да не се правят прибързани изводи относно отговорността в случая с 13-годишната Ана-Мария. За това призова служебният министър Румяна Коларова във връзка с твърденията на родителите за упражнено физическо насилие над дете от 4-то помощно училище в столицата, което е с аутизъм.    „Всички тези деца - първо, много добре знаете, Да не се правят прибързани изводи относно отговорността в случая с 13-годишната Ана-Мария. За това призова служебният министър Румяна Коларова във връзка с твърденията на родителите за упражнено физическо насилие над дете от 4-то помощно училище в столицата, което е с аутизъм.  „Всички тези деца - първо, много добре знаете,

Министър Коларова: Да не се правят прибързани изводи с обвиненията по казуса с детето аутист

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356677

Да не се правят прибързани изводи относно отговорността в случая с 13-годишната Ана-Мария. За това призова служебният министър Румяна Коларова във връзка с твърденията на родителите за упражнено физическо насилие над дете от 4-то помощно училище в столицата, което е с аутизъм.    „Всички тези деца - първо, много добре знаете, Да не се правят прибързани изводи относно отговорността в случая с 13-годишната Ана-Мария. За това призова служебният министър Румяна Коларова във връзка с твърденията на родителите за упражнено физическо насилие над дете от 4-то помощно училище в столицата, което е с аутизъм.  „Всички тези деца - първо, много добре знаете,

1 млн. българи ще получат поне една бъбречна криза през живота си

http://www.cross.bg/bulgari-bubrechno-kamenna-bolest-1434028.html

/КРОСС/ Над 1 млн. българи ще получат поне една бъбречна криза през живота си. Прогнозата е на организацията на пациентите с бъбречно-каменна болест. Всяка година най-малко 40 хил. имат камъни в бъбреците, а застрашени са както малки деца, така и възрастни, предава ТВ7. Статистиката показва, че всяка година най-малко 40 хил. българи имат камъни в бъбреците. А това е повече от броя на инфарктите и инсултите взети заедно. По-застрашени са тези, които имат роднини с бъбречно-каменна болест. Препоръчително е на 50 години всеки мъж да посещава кабинета на уролог. Изследването е просто - взема се кръв и за един час има резултат. По-опасно е злокачественото заболяване на простатата. Според данни на националния раков регистър над 10 хил. мъже са с тази диагноза.  

Фонд "Земеделие" приема заявления за компенсации на засегнатите от руското ембарго

http://www.moreto.net/novini.php?n=266726

От днес до 15 октомври 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие" се приемат заявки за плащане по схема „Временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете". Помощта се изплаща за необрана или изтеглена от пазара продукция.

Български кечист се би със Скалата (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356653

Българският кечист в Световната федерация по кеч (WWE) Мирослав Барняшев, познат като Александър Русев, се изправи срещу световноизвестния кечист Дуейн Джонсън "Скалата". Краткият двубой между тях се е провел по време на шоуто на WWE на 6-ти октомври, когато Скалата прекъсва речта на Русев и започва да го удря.

Австрийският в. "Курир": "Победителят в изборите Борисов – бруталният Буда"

http://www.mediapool.bg/avstriyskiyat-v-kurir-pobeditelyat-v-izborite-borisov-brutalniyat-buda-news225743.html

"Победителят в изборите Борисов – бруталният Буда". Под това заглавие австрийският вестник "Курир" коментира резултатите от парламентарните избори в България.   Пълният текст на публикацията:   "Събитие от едно време: 45 български художници с изложба във Виена. Толкова много модерно изкуство от малката балканска страна Виена никога не беше виждала – но друг човек открадна шоуто тогава, през 2006 г. - бъдещият (тогава) и, вероятно нов български премиер и шеф на дясната политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов.   Първо действие: Борисов, по онова време кмет на столицата на България, произнася встъпителна реч. В нея изкуството е странична тема. Той се концентрира върху износа на криминален контингент от България – област на специален интерес за него от времето, когато е бил директор във вътрешно министерство. И заваляват толкова политически некоректни думи за ромите, че неговата преводачка почервеня от усилие да намери по-меки формулировки.   Второ действие: Гала вечеря срещу виенската опера. Сервирани са ордьоврите – супа от червено цвекло и подсладени домати-чери. Тогава шумно е избутано назад едно кресло от масата на почетните гости. Борисов се изправя и обявява, че изпитва истински глад и би искал да си потърси печено пиле.   Кръгла глава, плешив е, почти без врат, мускулесто тяло и понякога груб вид – това са особените белези на Борисов. Това е. С този стил му се удава да вземе 33 процента на изборите в неделя със своята партия ГЕРБ /Граждани за европейско развитие на България/.   Роден през 1959 г. в село Банкя край София, майсторът по карате и сега живее там.   Известен е като бивш телохранител на комунистическия диктатор на България Живков и на бившия цар Симеон Сакскобургготски, както и с псевдонима си Буда. Според информационния портал bivol.bg е бил вербован през 90-те години под това име от Службата за борба с организираната престъпност поради неговите предполагаеми връзки с организираната престъпност".   Преводът е на БГНЕС.

Разместване в списъка на бъдещите депутати заради разпределението на гласовете по райони

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/08/2396021_razmestvane_v_spisuka_na_budeshtite_deputati_zaradi/?ref=rss


След преизчислението на гласовете от чужбина и разпределението на спечелените депутатски места от партиите в изборните райони ДПС за пръв път вкарва народни представители от Кюстендил, Монтана и Ямбол - Александър Методиев (Бат Сали), Петър Чобанов и Илия Илиев (лидер на ромската партия ДРОМ). Макар и с пети резултат във Видин, ДПС отново печели депутатско място (Станислав Анастасов) там за сметка на третата "България без цензура" и Реформаторския блок (четвърти по резултат в района). ДПС няма...

Джокович с нова победа в Шанхай

http://www.cross.bg/dzhokovich-krug-shanhaii-1434027.html

/КРОСС/ Номер едно в света Новак Джокович се класира за третия кръг на турнира в Шанхай с награден фонд 6,5 милиона долара. Във втория кръг сърбинът се наложи над австралиеца Доминик Тием с 6: 3, 6: 4. Следващият му противник ще бъде Михаил Кукушкин от Казахстан.

Руският вицепремиер Рогозин: Близнашки още веднъж предаде Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4357038

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин обвини в профила си в „Туитър“ българския служебен министър председател Георги Близнашки, че е предал Русия.
„Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия“, написа Рогозин, добавяйки линк към информация на агенция ТАСС, че България е решила да спре използването на руски изтребители. Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин обвини в профила си в „Туитър“ българския служебен министър председател Георги Близнашки, че е предал Русия. „Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия“, написа Рогозин, добавяйки линк към информация на агенция ТАСС, че България е решила да спре използването на руски изтребители.

Влизат в сила нови изисквания за компаниите за технически надзор на асансьорите

http://econ.bg/Новини/Влизат-в-сила-нови-изисквания-за-компаниите-за-технически-надзор-на-асансьорите_l.a_i.575066_at.1.html

Влизат в сила нови изисквания за компаниите, които извършват технически надзор и поддръжка на асансьорите. Според тях за при проверка на съоръженията...

Цветан Василев: Свидетели срещу мен имат кредити в КТБ. Точно техните документи "изненадващо" липсват

http://offnews.bg/news/n_1/n_400543.html

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев излезе с декларация по повод ситуацията около КТБ, компаниите, свързани с банката и източниците на атаките срещу нея. В публикувания днес текст в официалния сайт на Василев, се казва следното: Уважаеми дами и господа, Уважаеми клиенти на КТБ АД, Уважаеми членове на групи и движения, съпричастни към съдбата на КТБ АД, Напоследък зачестиха „сигналите“ срещу хора, защитаващи каузата на КТБ АД и работещи по моята правна защита, относно „злоупотреби“ с активи, финансирани от КТБ АД. Връх на тази тенденция са отворените писма от КТБalive, вложители на КТБ АД и Комитета за финансова и банкова стабилност, съпроводени със сигнали до българската прокуратура. В тази връзка, бих искал да подчертая, че през целия период от поставянето на КТБ АД под особен надзор досега, основните ми усилия са насочени в две главни направления: I. Защита на активите КТБ АД от посегателствата на онези, които изготвиха плана за унищожение на банката. Като доказателства за моята теза ще приведа няколко примера: А. Основните свидетели срещу мене и моите колеги от КТБ АД представляват няколко дружества, които разполагат със значими активи, финансирани напълно или частично от банката. Освен това, огромната част от фирмените книжа на тези дружества „изненадващо“ липсват — факт, относно който са информирани компетентните български органи преди време. От тези органи до момента няма никаква реакция. Могат да бъдат зададени въпроси дали това е случайно съвпадение, или не. Б. Хората в основата на комплота срещу КТБ АД твърдо следват максимата „Крадецът вика дръжте крадеца“. В предишното си обръщение обясних, че преди да започнат атаките срещу мене и банката, бях изнудван за безвъзмездно прехвърляне на акции от Виваком, Петрол и Дунарит на определени фирми, зад които стоят определени хора. Имам сериозни съмнения, че правната кантора, обслужваща съответните изнудвачи, които се превърнаха и в своеобразни ликвидатори на КТБ АД, сега стои зад всички сигнали, схеми и подбудителства срещу банката и нейните акционери. По ирония на съдбата, въпросните изнудвачи, които стоят зад атаката срещу КТБ АД, удобно заблуждават обществото в противното. По повод на разпространените информации за продажба на СФ Парачин, Сърбия, искам да разясня, че търся най-доброто решение за завода, но в никакъв случай това решение няма да бъде в ущърб на КТБ АД. Нещо повече, независимо от трудностите, свързани с неизпълнението на поети ангажименти от КТБ АД по този проект, в резултат на поставянето й под специален надзор, проектът ще бъде спасен, за да може инвестираните средства да бъдат възстановени напълно на банката, респективно на вложителите й. Интерес за продажбата (покупката) на активите по подценена стойност имат само тези, които целят ликвидацията на КТБ АД и личното си облагодетелстване. В конкретния случай, същите тези „морално чисти“ хора не се посвениха да предложат срамна сделка на заинтересован от покупка на подценени активи – срещу свидетелстване срещу мене. Подход, който разбира се, се насърчава услужливо от онези, които работят по съшиването на доказателствата за моята и на моите колеги вина. Аналогичен е и случаят и с Виваком. Ако не беше нашата съпротива, досега акциите на Виваком щяха да лежат в някое дебело чекмедже. Представяте ли си, че в България е възможно изпълнителен директор на компания да укрива книга на акционери и временни удостоверения с една единствена цел – да услужи за постигане на целите на своите покровители. По едно стечение на обстоятелствата този изпълнителен директор е един от „достойните“ свидетели на обективното следствие и прокуратура. Същият доказано е фалшифицирал документи заедно с други лица от т.нар. група на 7-те (вече 6-те), управлявана от основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, което също не значи нищо за компетентните органи. За да завърша този пасаж и като доказателство за сценария на ликвидаторите, ще Ви кажа, че същият този правен център на атаката поиска несъстоятелност на въпросната компания още през май с една цел – да присвои 14,5 млн евро и да се добере до акциите на Виваком. Това е моята гледна точка по този въпрос, дами и господа! II. Възстановяване на КТБ АД Въпреки унизителното отношение към мене и колегите ми, подклаждано главно от въпросния ликвидационен център, аз работя непрестанно по тази трудна задача—трудна не защото е невъзможна, а защото има няколко центъра, които непрекъснато работят за възпрепятстването на възстановяването на КТБ АД. Нямайте съмнение, че възстановяване на КТБ АД може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, на реалната им пазарна стойност, която по моя оценка е над 2,5 млрд евро. Естествено това би могло да бъде възможно единствено с цената на мои лични загуби — участието ми в КТБ АД, както и в други компании — на които съм готов и които съм декларирал на консорциума от частни инвеститори. Успях да привлека тези инвеститори след много срещи и преговори след бруталните събития от това лято. Концепцията се основава точно на стратегическото придобиване на активи, финансирани от банката по тяхната оптимална стойност. Това автоматично изключва продажбата на основните активи на подценени цени. Цялата тази концепция на акционерите и на новите потенциални инвеститори е в рязък контраст с поведението на квесторите и на БНБ, които вече подготвят почвата за продажбата на активите на КТБ АД и Виктория ЕАД на подценени цени, разделяйки кредитите на добри, по-малко добри и лоши. Това поведение странно съвпада с тържествените декларации от тандема Цонев-Пеевски относно тяхна инициатива за проектозакон за КТБ АД. „Добрите“ кредити, които включват активите на подценени цени, ще отидат в „добри“ ръце, за да да могат да покрият частично разхода на Фонда за гарантиране на влоговете в банките при ликвидация и да осигурят очакваните печалби на тези, които са си поставили за мисия да ликвидират КТБ АД. А така наречените „лоши“ кредити, идентифицирани като лоши по неконвенционална и вероятно неслучайна методология, обслужваща интересите на организаторите на атентата срещу КТБ АД, са предназначени за „доказателствен материал“ за обвинението срещу мене и моите колеги. В резултат, губещи ще сте Вие, дами и господа! С настоящото още веднъж искам да заявя, че КТБ АД може да бъде възстановена на минимална цена за държавата и обществото. Минимална в сравнение с цената, която би се платила при нейната ликвидация. Защото при такава хипотеза цената ще е кумулативна! И много по-висока! Благодаря на всички, които ми вярват и ме подкрепят! Убеден съм, че времето ще докаже правотата ни! Цветан Василев

Цв. Василев обвини правна кантора за кризата с КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/cv.-vasilev-obvini-pravna-kantora-za-krizata-s-ktb-6024310

В публикувана на личния сайт на банкера дълга декларация е споменат с името си Делян Пеевски. Василев предлага КТБ да бъде спасена с продажба на активи

Цв. Василев обвини правна катора за кризата с КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/cv.-vasilev-obvini-pravna-katora-za-krizata-s-ktb-6024310

В публикувана на личния сайт на банкера дълга декларация е споменат с името си Делян Пеевски. Василев предлага КТБ да бъде спасена с продажба на активи

Кандидатът на Словения за еврокомисар оттегли номинацията си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356639

Бившият министър-председател на Словения Аленка Братушек е оттеглила кандидатурата си за поста заместник-председател на Еврокомисията по енергетиката в периода 2014 – 2019 г.
Тя взела това решение, след като стана ясно, че членовете на съответните комисии на Европарламента не одобряват кандидатурата й, съобщи ИТАР-ТАСС. Бившият министър-председател на Словения Аленка Братушек е оттеглила кандидатурата си за поста заместник-председател на Еврокомисията по енергетиката в периода 2014 – 2019 г. Тя взела това решение, след като стана ясно, че членовете на съответните комисии на Европарламента не одобряват кандидатурата й, съобщи ИТАР-ТАСС.

Стивън Хокинг участва в новия албум на Pink Floyd

http://www.cross.bg/floyd-pink-ychastva-1434025.html

/КРОСС/ Стивън Хокинг ще участва в новия албум на Pink Floyd The Endless River, първия на групата от 20 години, съобщава The Daily Telegraph. Неговият синтезиран глас е включен в песента Talkin` Hawkin` чрез клип с негов говор в реклама на Бритиш телеком от 1994 г. Това ще бъде второто сътрудничество на 72-годишния физик с Pink Floyd, след като той участва и в албума на групата The Division Bell от 1994 година. Дискът включва също песни с покойния Ричард Райт, който е съавтор на 12 от 18-те парчета. Китаристът Дейв Гилмор разкри неотдавна, че албумът е признание към Райт, който работи с рокаджиите и почина през 2008 г. Албумът Endless River ще излезе на 10 ноември 2014 година.        

Аленка Братушек оттегли кандидатурата си за заместник-председател на ЕК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356624

Бившият министър-председател на Словения Аленка Братушек е оттеглила кандидатурата си за поста заместник-председател на Еврокомисията по енергетиката в периода 2014 – 2019 г.
Тя взела това решение, след като стана ясно, че членовете на съответните комисии на Европарламента не одобряват кандидатурата й, съобщи ИТАР-ТАСС. Бившият министър-председател на Словения Аленка Братушек е оттеглила кандидатурата си за поста заместник-председател на Еврокомисията по енергетиката в периода 2014 – 2019 г. Тя взела това решение, след като стана ясно, че членовете на съответните комисии на Европарламента не одобряват кандидатурата й, съобщи ИТАР-ТАСС.

Белгия най-после ще има правителство

http://www.investor.bg/evropa/334/a/belgiia-nai-posle-shte-ima-pravitelstvo-181500/

Шарл Мишел ще е първият френскоговорящ либерален премиер на страната в последните 75 години

Политиците ще си го получат, защото Левски е народът, закани се Батков

http://news.ibox.bg/news/id_825916317

Призова политиците бързо да съставят правителство, за да може „Газпром" да стъпи в Левски

Правителството отпусна 150 000 лв. на близките на загиналите край Горни Лом

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-otpusna-150-000-lv-na-blizkite-na-zaginalite-krai-gorni-lom-news225742.html

Правителството одобри изплащането на 150 000 лв. на близките и роднините на 15-те жертви, които загинаха при взрива във военния завод "Миджур" в Горни Лом на 1 октомври.   Правим всичко възможно максимално бързо да издадем смъртните актове на жертвите, каза вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов след заседанието на кабинета.   Гласуваните допълнително 150 000 лв. са за изплащане на еднократна финансова помощ на законните наследници на починалите при инцидента. Тя ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане. Служителите от дирекциите "Социално подпомагане" по постоянен адрес на загиналите лица ще окажат съдействие на наследниците за подаване на необходимите документи.

Ученици върнаха портмоне с 530 лв.

http://frognews.bg/news_77831/

Деца върнаха загубено портмоне с 530 лева. Ценната находка била открита до общинския пазар в Свиленград. Шестокласниците Диана Паскова и Веселин Тодоров и с година по-малките Мирослав Хърсев и Христомир Гочев занесли портфейла, в който имало и документи и дебитни карти, в местното РПУ, съобщава полицията в Хасково.

Състезание по плуване за незрящи ще се проведе събота във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266692

След 10 ч. в събота на плувен комплекс “Приморски” (покрит басейн) ще се проведе състезание по плуване за незрящи младежи и граждани. Надпреварата се организира по повод 15 октомври – Международен ден на белия бастун. Провежда се с благотворителна цел и се отбелязва с различни мероприятия по цял свят, ориентирани към приобщаването на незрящите хора в активния социален живот.

Каролев: Лидерите на РБ да изработят позиция, а ГЕРБ ще решат какво да правят и с кого да го правят

http://www.cross.bg/gerb-pozitziya-liderite-1434026.html

Избирателите на Реформаторския блок сме разделени 50:50 спрямо възможна коалиция с ГЕРБ. Това е доказано социологически. Лидерите му трябва да изберат такава позиция и по такъв начин, която да удовлетвори едната половина, да докаже на част от гласувалите за ГЕРБ и част от негласувалите, че тази коалиция е стабилна и възможно по-добра алтернатива от ГЕРБ, и да не отблъсне напълно другата половина. Няма вариант при такова разделение да се направи позиция, която да удовлетвори всички. Това беше ясно още преди година при създаването на блока. През цялата тази година, не се направи ясна позиция към ГЕРБ и това им изяде доста потенциални проценти (под 9% от гласувалите не е голям успех). Днес няма време, избирателите им сме изнервени, а някои неща в икономиката ще се сринат без кабинет, тъй като са нереформирани. Само някои от примерите са топлофикациите (последното решение на ДКЕВР трябва да се отмени възможно най-бързо), ВиК системите в някои градове (Добрич, Видин, Хасково, т.н.), електроразпределението и електроснабдяването, казусът КТБ остава отворен, законът Кадиев за потребителския кредит трябва да бъде променен или премахнат и заменен с работеща регулация (това касае 1.5 милиона потребители), предстоят още разговори с ЕК за "Южен поток", здравеопазването е в отчайващо състояние, а образованието продължава да бълва неефективност и пошлост

ЕК: Епидемия от ебола в Европа е малко вероятна, рискът е под контрол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356626

Епидемия от ебола в Европа по подобие на тази в Африка е крайно малко вероятна, обявиха от Европейската комисия, цитирани от БНР. Нейният говорител по въпросите на здравеопазването Фредерик Венсан подчерта, че европейските здравни служби и заведения имат установена система за действие в подобни случаи, и че рискът в момента е под контрол. Епидемия от ебола в Европа по подобие на тази в Африка е крайно малко вероятна, обявиха от Европейската комисия, цитирани от БНР. Нейният говорител по въпросите на здравеопазването Фредерик Венсан подчерта, че европейските здравни служби и заведения имат установена система за действие в подобни случаи, и че рискът в момента е под контрол.

ЕК: Епидемия от ебола в Европа е малко вероятна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356620

Епидемия от ебола в Европа по подобие на тази в Африка е крайно малко вероятна, обявиха от Европейската комисия, цитирани от БНР. Нейният говорител по въпросите на здравеопазването Фредерик Венсан подчерта, че европейските здравни служби и заведения имат установена система за действие в подобни случаи, и че рискът в момента е под контрол. Епидемия от ебола в Европа по подобие на тази в Африка е крайно малко вероятна, обявиха от Европейската комисия, цитирани от БНР. Нейният говорител по въпросите на здравеопазването Фредерик Венсан подчерта, че европейските здравни служби и заведения имат установена система за действие в подобни случаи, и че рискът в момента е под контрол.

Росен Плевнелиев: Образованието е решението на демографския проблем

http://www.mediapool.bg/rosen-plevneliev-obrazovanieto-e-reshenieto-na-demografskiya-problem-news225741.html

"Всички се "вайкаме" от демографския проблем в България, всички си казваме, че доходите в нашата страна са много ниски, че безработицата е висока, че икономиката ни не расте достатъчно бързо - решението е образование". Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на учебната година в "Софтуерния университет" в София. По думите на държавния глава често се вторачваме върху лошия маркетинг на българската политика, недостатъчно високия имидж, които създаваме, разпокъсаността, противоборствата, партизанските битки в парламента и извън него, но само това не е България. Има друга България на много иновативни компании, на млади предприемачи, на успешни проекти, една друга България, което е поставила основите на икономиката на знанието, каза Плевнелиев. Президентът изтъкна важността на сектора на информационните технологии и посочи, че те са един от най-важните сектори на всяка модерна икономика, включително и българската. Според данни, които Плевнелиев цитира, преди 10 години броят на заетите в информационните и комуникационни технологии у нас е бил 9000 души, днес те са 33 000, а прогнозата за 2015 г.е, че в сектора ще работят около 40 000 специалисти. Участието на информационните технологии в Брутния вътрешен продукт на България нараства - през 2003 г. то е било 2 процента, днес е 6 процента. Днес българската индустрия за информационни и комуникационни технологии изнася 50 процента от производството, а преди 10 години - 0, 4 процента.

EDM звездата DENIZ KOYU идва тази събота в София

http://music.actualno.com/EDM-zvezdata-DENIZ-KOYU-idva-tazi-sybota-v-Sofija-news_53818.html

Германският диджей и продуцент, DENIZ KOYU гостува на YALTA CLUB тази събота, 11 октомври. След дебютното си участие на българска сцена в началото на 2013, DENIZ се завръща отново в YALTA, за да свер...

Румънската икономика е в рецесия

http://balkani.actualno.com/Rumynskata-ikonomika-e-v-recesija--news_53816.html

Румънската икономика изпадна в рецесия през второто тримесечие на годината, но тенденцията към понижаване не е толкова тежка, колкото се очакваше благодарение на новите приходи от незаконни дейност...

Здравният министър призна - търговците "изнудват" за някои ваксини за деца

http://healthy.actualno.com/Zdravnijat-ministyr-prizna---tyrgovcite-iznudvat-za-njakoi-vaksini-za-deca-news_53819.html

Дистрибутори на ваксини за бебета са искали от служебното здравно министерство да толерира едни ваксини за сметка на други. Това заяви служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков. По думите му ид...

Играй и спечели една двойна покана за Deniz Koyu

http://music.actualno.com/Igraj-i-specheli-edna-dvojna-pokana-za-Deniz-Koyu-news_53821.html

Любимецът на Fedde Le Grand и Hardwell гостува в Yalta Club на 11 октомври Преди него на пулта ще застане един от резидентите на YALTA CLUB, амбициозниятSTEFAN POPOV.  Промо билетите се изч...

Бъдете заедно с Бойко в следващото правителство, поиска ЕНП от реформаторите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356615

Силно се надяваме, че всички партии, които принадлежат към ЕНП, ще бъдат заедно с Бойко Борисов в следващото правителство и парламент, това е знак на уважение към волята на българския народ, обяви вицепрезидентът на Европейската народна партия Марио Давид пред Силно се надяваме, че всички партии, които принадлежат към ЕНП, ще бъдат заедно с Бойко Борисов в следващото правителство и парламент, това е знак на уважение към волята на българския народ, обяви вицепрезидентът на Европейската народна партия Марио Давид пред "Фокус". На въпрос как ще коментира поведението на Реформаторския блок и ултиматумите,

Кабинетът отпусна допълнително 2.9 млн. лв. на спортисти

http://www.mediapool.bg/kabinetat-otpusna-dopalnitelno-29-mln-lv-na-sportisti-news225740.html

Правителството отпусна допълнително 2.9 млн. лв. за олимпийската подготовка на елитните ни спортисти, като и за провеждане на значими международни състезания.   Средствата се отпускат по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2014 г.   Част от парите ще отидат и за изплащане на премии на спортистите, завоювали призови класирания на европейски и световни първенства.

Дъщерята на Йорданка Христова: Мама е пич!

http://www.bnews.bg/article-118500

Ивана, дъщерята на Йорданка Христова, която защитаваше от елиминиране прочутата си майка, показа, че е не само момиче с характер, но и че обожава именитата си родителка.

Започва засилен надзор за безопасността на асансьорите

http://pik.bg/започва-засилен-надзор-за-безопасността-на-асансьорите-news235137.html

Започва засилен надзор за безопасността на асансьорите

Правителството си е взело бележка от честите инциденти с асансьори у нас и прие промени по надзора на съоръженията. С промени в няколко наредби към Закона за техническите изисквания към продуктите се въвеждат нови правила и изисквания към фирмите, които извършват технически надзор и поддръжка на съоръжения с повишена опасност – основно асансьори и други повдигателни съоръжения.

В наредбата за издаване на лицензии за осъществяване на технически надзор се конкретизира, че са необходими не по-малко от три лица, които да изпълняват функциите съответно на специалист, осъществяващ дейностите по технически надзор, технически ръководител и отговорник по качеството. Въвежда се изискването поне едно от трите лица да притежава образователно-квалификационна степен "магистър" и най-малко 5 години стаж по специалност, свързана с проектирането, производството, поддържането, ремонтирането, преустройването или техническия надзор на съоръжения с повишена опасност.

С други промени лицензираните лица и лицата, вписани в регистъра по Закона за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП), се задължават да използват компютъризирана информационна система за електронно отчитане на извършваните от тях дейности по технически надзор (информация за регистрираните съоръжения с повишена опасност и за извършените технически прегледи, изпитвания и други на съоръжения с повишена опасност). Електронно ще се отчитат и дейностите по поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения с повишена опасност. Това ще гарантира максимално решаване на проблемите с формалните проверки, лесна оценка на риска и контрол върху лицензираните фирми, смятат от МС.

Също така, техническият надзор на допълнителна група съоръжения се прехвърля към лицензирани фирми. Това ще освободи ресурс от служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които в момента извършват прегледи на тези съоръжения, и ще ги насочат към проверки на лицензираните фирми.

Източник: inews.bg

Втора вълна недоволни - сега iPhone 6 скубе коса и брада

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/vtora-vylna-nedovolni-sega-iphone-6-skube-kosa-i-brada-6024309

Притежателите на новия смартфон, които са с бради, се оплакват, че устройството дърпа косъмчета от лицето им

"Внучката ти е при мен. Знаеш ли, че пуши?" и още от Бойко Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/08/2396250_vnuchkata_ti_e_pri_men_znaesh_li_che_pushi_i_oshte_ot/?ref=rss


Лидерът на ГЕРБ и най-вероятен кандидат за втори премиерски мандат Бойко Борисов е главен герой в публикация в  днешния брой на вестник "Труд", прескачаща между журналистическите жанрове интервю, репортаж, очерк и дори пътепис.

Като автори са посочени стажант-репотери от вестника, а според въведението към текста, всичко започва като журналистическа засада край дома на лидера на ГЕРБ около 18ч. във понеделник, чиято цел е да се види дали някой политик ще го потърси за консултации за...

ЕНП към реформаторите: Бъдете заедно с Борисов в следващото правителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356592

Силно се надяваме, че всички партии, които принадлежат към ЕНП, ще бъдат заедно с Бойко Борисов в следващото правителство и парламент, това е знак на уважение към волята на българския народ, обяви вицепрезидентът на Европейската народна партия Марио Давид пред "Фокус".
На въпрос как ще коментира поведението на Реформаторския блок и ултиматумите, Силно се надяваме, че всички партии, които принадлежат към ЕНП, ще бъдат заедно с Бойко Борисов в следващото правителство и парламент, това е знак на уважение към волята на българския народ, обяви вицепрезидентът на Европейската народна партия Марио Давид пред "Фокус". На въпрос как ще коментира поведението на Реформаторския блок и ултиматумите,

Осъдиха мъж, живял с 13-годишна, която му родила дете

http://pik.bg/осъдиха-мъж-живял-с-13-годишна-която-му-родила-дете-news235139.html

Осъдиха мъж, живял с 13-годишна, която му родила дете

Районен съд- Сливен присъди една година и четири месеца „Лишаване от свобода” с три години изпитателен срок на 24- годишен от Сливен.

Д.Ч. се призна за виновен в това, че през месец януари 2013 г. в Сливен, без да е сключил брак живял с момиче, ненавършило 14-години, уточниха от съда.

Той се запознал с момичето и решили да заживеят заедно. Момичето уведомило майка си за това и се пренесло при Д.Ч. След няколко месеца забременяло.

Бъдещата майка отишла при акушер –гинеколог. След сигнал в отдел „ Закрила на детето” била извършена проверка и съжителството било установено. През март тази година непълнолетната и Д.Ч. станали родители.

Присъдата е постановена след сключено между обвиняемия и прокуратурата споразумение.

Хърватите искат хора, не партийни пионки в парламента

http://www.euinside.eu/bg/news/croatia-referendum-electoral-legislation

Докато българските политически партии анализират мащаба на бедствието от преференциите след извънредните парламентарни избори на 5 октомври, в Хърватия точно в полунощ (също на 5 октомври) приключи събирането на подписи за провеждането на референдум за промени в изборното законодателство, една о ...

30 000 семейства получиха пакети с месо за Курбан Байрам

http://www.cross.bg/kyrban-baiiram-polychiha-1434023.html

/КРОСС/ 30 000 семейства в страната получиха пакети с месо между 3-5 кг. по случай курбан Байрам в следствие на организиратана от Главно мюфтийство благотворителна кампания "Курбан 2014". Ежегодно институцията организира подобна кампания по случай големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Тази година тя започна в началото на септември и до празника бяха събрани средства за 300 жертвени животни (едър рогат добитък) на стойност над 400 000 лв. В деня на празника те бяха заклани в три сертифицирани кланици една в северна България и две в южна. Месото бе разфасовано на пакети от по 3 и 5 кг. и транспортирано със специализиран транспорт до своите получатели. Чрез координация от Районите мюфтийства курбанът зарадва семейства, кото са нямали възможност да пренесът в жертва животно. Пакети с месо получиха всички социално слаби по райони без да се взима впредвид етническата или религиозна принадлежност. С дарения в дарителската кампания участваха и Червеният полумесец, Председателството на религиозните въпрои на южната ни съсдка, благотворителни фондации и множество частни лица. Цената определена от отдел "Социален" на Главно мюфтиство за единица курбан т.г. бе 270 лв. По традиця месото се раздава на социално слаби, вдовици, сираци, социални заведения, домове за възрасни хора и на граждани поставени под запрещения-под контрола на съответните власти. В сравнение с миналата година тази година от празничнот месо получиха двойно повече семейства

Цветан Василев: КТБ може да бъде възстановена на минимална цена за обществото

http://www.moreto.net/novini.php?n=266725

Възстановяването на Корпоративна търговска банка може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, чиято реална стойност е над 2,5 млрд евро. Това се казва в поредното обръщение на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, публикувано на личната му страница.

Психолог пред Фрог: Трудно излиза истината при дете аутист

http://frognews.bg/news_77830/

Родителите на детето с аутизъм изказват своите опасения. Техният разказ е синтез от наблюдения и преживявания, които са надграждани дълго в съвместния им живот с детето. В този смисъл са достоверни, защото са автентични, коментира пред Фрог нюз психологът Димитър Цветков.

София реагира остро на изказването на руския вицепремиер Рогозин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356569

Изказване на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин по адрес на българския министър на отбраната Велизар Шаламанов и на служебния кабинет предизвика реакцията на София.
Както писа "Труд", в профила с в туитър вчера Рогозин обвини България, че за пореден път е предала Русия.
Очаква се всеки момент две български министерства - на отбраната и на външните Изказване на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин по адрес на българския министър на отбраната Велизар Шаламанов и на служебния кабинет предизвика реакцията на София. Както писа "Труд", в профила с в туитър вчера Рогозин обвини България, че за пореден път е предала Русия. Очаква се всеки момент две български министерства - на отбраната и на външните

Честит рожден ден на Росица Христова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356568


Днес рожден ден празнува кореспондентката ни в Ловеч Росица Христова.
Тя е трогателен разказвач на човешки истории и много добър колега.
Роси, желаем ти много Днес рожден ден празнува кореспондентката ни в Ловеч Росица Христова. Тя е трогателен разказвач на човешки истории и много добър колега. Роси, желаем ти много

Осъдиха мъж, живял с 13-годишна, която му родила дете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356571

Районен съд- Сливен присъди една година и четири месеца „Лишаване от свобода” с три години изпитателен срок на 24- годишен от Сливен.
Д.Ч. се призна за виновен в това, че през месец януари 2013 г. в Сливен, без да е сключил брак живял с момиче, ненавършило 14-години, уточниха от съда.
Той се запознал с момичето и решили да заживеят заедно. Районен съд- Сливен присъди една година и четири месеца „Лишаване от свобода” с три години изпитателен срок на 24- годишен от Сливен. Д.Ч. се призна за виновен в това, че през месец януари 2013 г. в Сливен, без да е сключил брак живял с момиче, ненавършило 14-години, уточниха от съда. Той се запознал с момичето и решили да заживеят заедно.

Осъдиха мъж, живял с 13-годишно момиче, което му родило дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356590

Районен съд- Сливен присъди една година и четири месеца „Лишаване от свобода” с три години изпитателен срок на 24-годишен мъж от Сливен.
Д.Ч. се призна за виновен в това, че през месец януари 2013 г. в Сливен, без да е сключил брак живял с момиче, ненавършило 14-години, уточниха от съда.
Той се запознал с момичето и решили да заживеят заедно. Районен съд- Сливен присъди една година и четири месеца „Лишаване от свобода” с три години изпитателен срок на 24-годишен мъж от Сливен. Д.Ч. се призна за виновен в това, че през месец януари 2013 г. в Сливен, без да е сключил брак живял с момиче, ненавършило 14-години, уточниха от съда. Той се запознал с момичето и решили да заживеят заедно.

Фейсбук групата КТБ Alive подкрепи искането на служителите на ТБ „Виктория”

http://pik.bg/фейсбук-групата-ктб-alive-подкрепи-искането-на-служителите-на-тб-„виктория”-news235136.html

Фейсбук групата КТБ Alive подкрепи искането на служителите на ТБ „Виктория”

Фейсбук групата КТБ Alive подкрепи искането на служителите на ТБ „Виктория” ЕАД за незабавна смяна на квесторите, назначени в тази банка с публично писмо. Публикуваме изявлението без редакторска намеса:

Ние, членовете на фейсбук групата KTBalive с настоящата декларация публично заявяваме, че сме съпричастни и подкрепяме категорично и безусловно искането на служителите на ТБ „Виктория” ЕАД (100 % дъщерно дружество на „Корпоративна търговска банка” АД) за незабавна смяна на квесторите, назначени в тази банка, а именно: Христина Иванова Стамова и Божидар Иванов Аршинков, към което миналата седмица се присъедини и КТ „Подкрепа” с официално прессъобщение от 02.10.2014 г., към което беше приложено и официалното писмо до БНБ, в което е отправено това искане и причините за него са подробно изложени и достатъчно добре обосновани.
Причините за това са ясни и УС на БНБ е информирана многократно за проблемите, които се свеждат до:

Пълна некомпетентност на квесторите, които не само не помагат за оздравяване на банката, а работят точно в обратната насока.

Назначават се некомпетентни, но за сметка на това добре платени консултатни със съмнителен опит.

Служителите на Банка Виктория са подложени на груб тормоз, като квесторите не си правят труда да се съобразяват нито с Кодекса на труда нито с обикновените етични норми на поведение.

ПО ТЕЗИ ПРИЧИНИ СЧИТАМЕ, ЧЕ ПРЕСТОЯ ИМ В БАНКАТА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДЕН И ВСЕКИ ДЕН НАНАСЯ НЕПОПРАВИМИ ЩЕТИ, КОИТО В ПОСЛЕДСТВИЕ МОГАТ ДА ВЪЗПРЕПЯТСТВАТ ОЗДРАВЯВАНЕТО И. ВСИЧКИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ТЕЗИ ЛИЦА ВОДЯТ И ДО НЕПРЕКЪСНАТО ОЩЕТЯВАНЕ НА КРЕДИТОРИТЕ, ВКЛ. ВЛОЖИТЕЛИТЕ С ВЛОГОВЕ НАД ГАРАНТИРАНИТЕ.

ПО ТАЗИ ПРИЧИНА НАСТОЯВАМЕ ЗА НЕЗАБАВНОТО ИМ ОСВОБОЖДАВАНЕ.

България внася 500 хил. долара за сигурността в Афганистан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356578

България ще внесе през 2015 г. в доверителния фонд за поддържане на Афганистанските сили за сигурност левовата равностойност на 500 000 щатски долара, пише БГНЕС.
Приемането на решението на Министерския съвет урежда осигуряването на необходимото финансиране за приноса на страната ни към трайното партньорство и дългосрочния ангажимент на НАТО към България ще внесе през 2015 г. в доверителния фонд за поддържане на Афганистанските сили за сигурност левовата равностойност на 500 000 щатски долара, пише БГНЕС. Приемането на решението на Министерския съвет урежда осигуряването на необходимото финансиране за приноса на страната ни към трайното партньорство и дългосрочния ангажимент на НАТО към

Калин Калпакчиев, ВСС: Прозрачен избор се прави със заявяване на позиция, не с мълчание

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/08/2393858_kalin_kalpakchiev_vss_prozrachen_izbor_se_pravi_sus/?ref=rss


Предстои откриване на нова процедура във Висшия съдебен съвет (ВСС)за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), тъй като на заседанието на 25 септември нито една от двете кандидатки - съдиите Павлина Панова и Таня Райковска, не спечели необходимото квалифицирано мнозинство в 25-членния кадрови орган.

За да бъде проведена по различен начин новата процедура, е необходимо да бъде приета промяната в правилата, която беше предложена още през май от членовете на ВСС от...

ДКЕВР: Енергийните дружества да подпомагат хората, които не могат да плащат сметките си за ток

http://www.cross.bg/dryzhestva-todorova-svetla-1434022.html

/КРОСС/От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлагат всички дружества в сектор "Енергетика" да плащат такса за подпомагане на хората, които не могат да си плащат сметките за ток. Все още няма яснота колко пари ще бъдат събрани от енергийните дружества, за да бъдат подпомогнати социално слабите. Това е съвсем груба идея. Как ще бъде направено - във всички случаи трябва да бъде по някакъв начин равноправно, обясни председателят на регулатора Светла Тодорова. За да бъде стабилизиран енергийният сектор и за да няма шоково поскъпване на тока, ще се търсят варианти за разсрочване на договорите с производителите на енергия от възобновяеми източници. Подобни преговори се водят и с американските централи в маришкия басейн, обясни неотдавна ресорният служебен министър Васил Щонов. В дейността на някои ВЕИ-централи са открити нарушения, обясни Светла Тодорова: Мисля, че е сериозно нарушение, но трябва да бъде установено безспорно, че обектът е продължил да бъде изграждан и след издаването му на разрешение. До две седмици ще има становище по процедурата за отнемане на лицензите на снабдителните дружества, обеща председателят на регулатора. Тя допълни, че новото правителство подготвя промени в Закона за енергетиката, които трябва да гарантират независимостта на ДКЕВР. Действително трябва да се прекъсне връзката между председателя на комисията и правителството, коментира Светла Тодорова, цитирана от БНР.   

Откриха колекция на византийския монетен двор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356577

Почти всички звонкове от сечените през периода на ранната Визанния монети бяха открити при разкопките на комплекса от крепост и пътна станция Почти всички звонкове от сечените през периода на ранната Визанния монети бяха открити при разкопките на комплекса от крепост и пътна станция "Кастра Рубра" до харманлийското село Изворово. Това съобщи археологът проф. д-р Борис Борисов след края на сезона за проучвания. Имаме монети от почти всички императори от Анастасий в края на 6-ти век до

Сърби пуснаха кавър на хита на Криско и Мария Илиева "Видимо доволни"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356572

Сърби направиха кавър на хита на Криско и Мария Илиева "Видимо доволни".   Сръбската версия е озаглавена "Palim" и се изпълнява от MC Stanko и MC Beka. Само за ден клипът има 47 000 гледания в българската мрежа за видеосподеляне Сърби направиха кавър на хита на Криско и Мария Илиева "Видимо доволни". Сръбската версия е озаглавена "Palim" и се изпълнява от MC Stanko и MC Beka. Само за ден клипът има 47 000 гледания в българската мрежа за видеосподеляне

България дава 500 хил. долара за Афганистан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356561

България ще внесе през 2015 г. в доверителния фонд за поддържане на Афганистанските сили за сигурност левовата равностойност на 500 000 щатски долара, пише БГНЕС.
Приемането на решението на Министерския съвет урежда осигуряването на необходимото финансиране за приноса на страната ни към трайното партньорство и дългосрочния ангажимент на НАТО към България ще внесе през 2015 г. в доверителния фонд за поддържане на Афганистанските сили за сигурност левовата равностойност на 500 000 щатски долара, пише БГНЕС. Приемането на решението на Министерския съвет урежда осигуряването на необходимото финансиране за приноса на страната ни към трайното партньорство и дългосрочния ангажимент на НАТО към

За девет месеца ББР е на печалба с 23,7 млн. лева

http://econ.bg/Новини/За-девет-месеца-ББР-е-на-печалба-с-23-7-млн-лева_l.a_i.575060_at.1.html

Българска банка за развитие (ББР) увеличава с 35% нетната си печалба за деветте месеца на 2014 г. спрямо същия период миналата. В момента печалбата...

Малко дете почина в разградско село след инфекциозно заболяване

http://www.cross.bg/selo-veseletz-smurtta-1434019.html

/КРОСС/ Дете на година и седем месеца е починало в разградското село Веселец, съобщиха от полицията в Разград. Момиченцето е имало инфекциозно заболяване, вчера е заведено на лекар в Исперих, вечерта обаче състоянието му рязко се влошава и около 1.30 ч. 19-годишната му майка го откарала в спешния център в Исперих. Там обаче само констатирали смъртта му. Аутопсия, извършена в разградската болница, установила, че причина за смъртта е „ентероколит на червата, интоксикация, оток на мозъка и белия дроб с последваща сърдечна недостатъчност". По случая е образувано досъдебно производство. Родителите на починалото дете не са познати на местните хора, тъй като скоро пристигнали от исперихското село Китанчево при свои роднини в ромската махала във Веселец.  

Издадоха безплатен наръчник по мениджмънт за рибарите в Бяла, Долни чифлик и Аврен

http://www.moreto.net/novini.php?n=266721

Наръчник по мениджмънт и маркетинг в туризма бе издаден специално за рибарската общност в общините Бяла, Долни чифлик и Аврен, научи Moreto.net. Целта му е да повиши управленския й капацитет и нейната мотивация, конкурентноспособност и реализация на предприемаческите нагласи.

Дженифър Лорънс: Изтичането на голи снимки не е скандал, а сексуално престъпление

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/08/2396245_djenifur_loruns_iztichaneto_na_goli_snimki_ne_e/?ref=rss


Това не е скандал, а престъпление от сексуален характер – така актрисата Дженифър Лорънс определи изтичането на свои голи снимки онлайн в първото си интервю след инцидента, дадено за списание "Венити феър". 24-годишната носителка на "Оскар" беше в началото на списък с десетки знаменитости, чиито голи фотографии плъзнаха онлайн, след като хакери проникнаха в профилите им в Apple услугата iCloud през август. Мащабите на интернет атаката са безпрецедентни засега в шоубизнеса. 

"Само...

Вицепрезидент на ЕНП: Борисов се радва на доверието ни, той трябва да състави новия кабинет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356563

"Смятам, че като знак на уважение към волята на българския народ, Бойко Борисов има отговорността да състави новото правителство", заяви вицепрезидентът на Европейската народна партия Марио Давид пред "Фокус".
„Това е резултатът на демокрацията. Когато в неделя гласоподавателите даваха гласовете си, те знаеха, "Смятам, че като знак на уважение към волята на българския народ, Бойко Борисов има отговорността да състави новото правителство", заяви вицепрезидентът на Европейската народна партия Марио Давид пред "Фокус". „Това е резултатът на демокрацията. Когато в неделя гласоподавателите даваха гласовете си, те знаеха,

Air France е загубила половин милиард евро заради стачката на пилотите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/08/2396265_air_france_e_zagubila_polovin_miliard_evro_zaradi/?ref=rss


Air France обяви, че двуседмичната стачка на пилотите миналия месец ще струва на компанията приблизително половин милиард евро, пише "Файненшъл таймс". Стачката ще струва на фирмата повече от една пета от годишната ѝ печалба.

Преките загуби от най-тежкия конфликт между управата и служителите на френската авиолиния са между 320 и 350 милиона евро, а още 150 милиона са загубени поради отлагане на резервации.

Загубите надхвърлят 238-те милиона евро печалби на Air France през...

Air France е загубила половин милиард евро вследствие на стачката на пилотите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/08/2396265_air_france_e_zagubila_polovin_miliard_evro_vsledstvie/?ref=rss


Air France обяви, че двуседмичната стачка на пилотите миналия месец ще струва на компанията приблизително половин милиард евро, пише "Файненшъл таймс". Стачката ще струва на фирмата повече от една пета от годишната ѝ печалба.

Преките загуби от най-тежкия конфликт между управата и служителите на френската авиолиния са между 320 и 350 милиона евро, а още 150 милиона са загубени поради отлагане на резервации.

Загубите надхвърлят 238-те милиона евро печалби на Air France през...

82-годишен "дари" три бона на измамници

http://pik.bg/82-годишен-дари-три-бона-на-измамници-news235124.html

82-годишен "дари" три бона на измамници

82-годишен дядо от Ямбол дари 3000 лева на ало-измамник за лечението на своя син.

Във вторник по обяд той вдигнал телефона си и бил заблуден, че синът му е приет в болница след злополука. Измамници му поискали 3000 лева за лечение и мъжът ги дал моментално. Едва след това потърсил сина си и разбрал, че е измамен. По случая е образувано досъдебно производство.

Източник: standartnews.com

 

Луд алкохолик изнасили 8-годишно преди Байрама

http://www.bnews.bg/article-118525

40-годишен мъж е изнасили второкласничка. Установено е, че мъжът е с психични отклонения и слабост към алкохола.

Проф. Георгиев: Не виждам как ще се сформира стабилно правителство

http://www.cross.bg/pravitelstvo-georgiev-narod-1434020.html

/КРОСС/От всички имащи право на глас български граждани, не са гласували 56%. Това посочи проф. Людмил Георгиев - преподавател по етническа, политическа и екзистенциална психология в Софийски университет „Св. Климент Охридски". Пред БНР той направи следния разбор: За ГЕРБ са гласували 14%, за БСП и ДПС по 7%, за Реформаторския блок - 4%,за Патриотичния фронт - 3%, за „България без цензура", „Атака" и АБВ по 2%, за други партии и коалиции - 1%. Недействителните бюлетини са 3%. Разбирате ли, че недействителните бюлетини, които са „провокативен вот" срещу цялата политическа класа, са едно голямо парламентарно представителство. Да не говорим за негласувалите 56%. Драма е не толкова шареният парламент, колкото всичко, което се случва, каза той.  25 години политическият елит на България се подиграва с българския народ. В момента проблем е вече дори биологичното оцеляване, коментира проф. Георгиев. Кажете ми как този народ ще покрие новите цени на тока, тази безобразна сделка за покупка на стари американски самолети, хеликоптери и БТР-и, които служебният кабинет „Близнашки" реализира, неоправданите разходи на това служебно правителство, аферата КТБ. Всичко това се очаква да бъде платено отново от този изнемощял народ. Няма значение дали се казва Хасан или Иван. Това е големият проблем, добави той. Според него формациите в Народното събрание не могат да съставят стабилно правителство

Нобел и за учените, разработили флуоресцентната микроскопия

http://offnews.bg/news/n_1/n_400560.html

Американците Ерик Бецик и Уилям Мьорнер и немецът Щефан Хел получиха тазгодишната Нобелова награда за химия , благодарение на разработката си на флуоресцентна микроскопия със свръхвисока разделителна способност. Благодарение на тримата учени оптичните микроскопи стават наноскопи и позволяват да бъде изучен строежът на много малки обекти, например на биологичните молекули, което е много важно за създаването на нови лекарства. Нобеловата награда за химия и сумата от 8 милиона шведски крони ще бъдат връчени на церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на кончината на Алфред Нобел. Вчера стана ясно, че японците Исаму Акасаки и Хироши Амано, както и роденият в Япония американски гражданин Шуджи Накамура си поделят Нобеловата награда за физика . Отличието се присъжда на тримата учени за изобретяването на сините светодиоди. В понеделник беше отсъдена  Нобеловата награда за медицина на Джон О'Кийф, Мей-Брит Мозер и Едвард Мозер за това, че са открили клетки, които създават позиционираща система, „вътрешен GPS” в мозъка.

Патриарх Неофит получи акта за собственост на "Св.Александър Невски"

http://www.mediapool.bg/patriarh-neofit-poluchi-akta-za-sobstvenost-na-svaleksandar-nevski-news225739.html

Патриарх Неофит получи в сряда акта за собственост на катедралния храм "Св. Александър Невски". Той му бе връчен на специална церемония в Министерския съвет от служебния премиер Георги Близнашки в присъствието на президента Росен Плевнелиев.   В словото си премиерът припомни, че сагата за собствеността на църквата продължава близо 100 години, като особено драматични са последните 25 години. За първи път беше намерена добра воля този въпрос да бъде решен, каза премиерът и добави, че този жест е безпрецедентен и показва добрите отношения между българската държава и Българската православна църква. Близнашки изрази надежда примерът, който дават днес да бъде последван, защото това е държавническо отношение към духовните устои на нашата нация.   Патриарх Неофит, цитиран от БТА, отбеляза, че е традиция всяка християнска държава и всяка самостойна църква да има в столицата си централен представителен храм, където да се отбелязват най-значимите за църквата и за държавата събития. За нас този храм е "Св. Александър Невски", който е символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ, посочи патриархът.   Той припомни, че от самото си построяване "Св. Ал. Невски" е действащ православен храм и същевременно е естествено средоточие на църковния и обществен живот в страната ни. По думите на патриарх Неофит годините на спорове и дебати чия трябва да е собствеността на катедралата са оставили отпечатък върху състоянието на храма.   Патриархът се ангажира в най-скоро време храмът отново "да заблести в изначалното си благолепие и слава".   Президентът Росен Плевнелиев определи събитието като историческо и добави, че с този акт се слага край на десетилетията неизвестност на собствеността и съдбата на храма.

Раздвоението на Реформаторите към Бойко Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/08/2396219_razdvoenieto_na_reformatorite_kum_boiko_borisov/?ref=rss


В изминалите дни лидерите на партиите в Реформаторския блок показаха разминаване в позициите си към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като евентуален премиер на следващо правителство, подкрепено от тях. Това доведе до напрежение в коалицията. Макар че се очакваше днес сутринта да се проведе лидерска среща, във "Фейсбук" председателят на ДСБ Радан Кънев обяви, че няма да отиде, защото все още всяка партия в съюза не е уточнила позицията си. Днес заседания имат ръководствата на партията на Меглена...

ЕС ще моли Google, Facebook и Twitter за помощ срещу екстремизма

http://europe.actualno.com/ES-shte-moli-Google-Facebook-i-Twitter-za-pomosht-sreshtu-ekstremizma-news_53811.html

ЕС ще помоли интернет гигантите, включително Google, Facebook и Twitter, да му помогнат в борбата срещу онлайн екстремизма и джихадизма, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Довечера в Люксембург е о...

Богатство от музикални инструменти на сцената на "Приказки с оркестър"

http://scene.actualno.com/Bogatstvo-ot-muzikalni-instrumenti-na-scenata-na-Prikazki-s-orkestyr-news_53813.html

Истинско музикално приключение очаква децата в новия спектакъл „Приказки с оркестър“. На 26 октомври в столичната зала „България“ публиката ще се наслади на не...

ЕК с нови препоръки към страните-кандидатки от Балканите

http://europe.actualno.com/EK-s-novi-preporyki-kym-stranite-kandidatki-ot-Balkanite-news_53814.html

"Босна и Херцеговина остава в задънена улица по пътя си към европейската интеграция. След изборите през октомври за страната ще бъде от основно значение да предприеме неотложни социалноикономи...

Изборен ден в Чорлу - под строй, на турски език и със защита от Република Турция

http://izbori2014.actualno.com/Izboren-den-v-Chorlu---pod-stroj-na-turski-ezik-i-sys-zashtita-ot-Republika-Turcija-news_53781.html

Сигнал до СИК за скандален случай в избирателна секция 324900376 в турския град Чорлу е подало Национално движение „БГ Патриот” – част от коалицията „Патриотиче...

Странна кражба: Задигнаха тарамбука, гъдулка и гайда от читалище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356535



Полицията в Горна Оряховица издирва апаши, които откраднали тарамбука, каба гайда и гъдулка от репетиционна зала на местното читалище. Посегателството на музикалните инструменти на стойност 2400 лв е извършено между 15 и 20 часа във вторник.
Злосторниците проникнали в помещението като разбили вратата. Полицията в Горна Оряховица издирва апаши, които откраднали тарамбука, каба гайда и гъдулка от репетиционна зала на местното читалище. Посегателството на музикалните инструменти на стойност 2400 лв е извършено между 15 и 20 часа във вторник. Злосторниците проникнали в помещението като разбили вратата.

ЕК: Епидемия от ебола в Европа по подобие на тази в Африка е малко вероятна

http://www.cross.bg/zdravni-veroyatna-vensan-1434018.html

/КРОСС/ Епидемия от ебола в Европа по подобие на тази в Африка е крайно малко вероятна, обявиха от Европейската комисия. Нейният говорител по въпросите на здравеопазването Фредерик Венсан подчерта, че европейските здравни служби и заведения имат установена система за действие в подобни случаи, и че рискът в момента е под контрол. Венсан припомни, че на европейска територия вече има 8 случая, и добави, че за новия случай на зараза в Испания се предприемат съответните мерки, предава БНР. В Еврокомисията в момента се провежда среща на здравни експерти по проблема, ако бъде преценено, че се налага, ще се търсят допълнителни превантивни действия на общоевропейско ниво  

Вицепрезидент на ЕНП: Борисов има отговорността да състави новия кабинет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356548

"Смятам, че като знак на уважение към волята на българския народ, Бойко Борисов има отговорността да състави новото правителство", заяви вицепрезидентът на Европейската народна партия Марио Давид пред "Фокус". „Това е резултатът на демокрацията. Когато в неделя гласоподавателите даваха гласовете си, те знаеха,

Двуцифрен ръст на жилищното кредитиране отчита Пощенска банка

http://econ.bg/Новини/Двуцифрен-ръст-на-жилищното-кредитиране-отчита-Пощенска-банка_l.a_i.575057_at.1.html

Въпреки общия спад на пазара и промените в законодателството по отношение на ипотечното кредитиране, Пощенска банка отчита двуцифрен ръст на...

Печалбата на Банката за развитие нарасна с 35% за деветмесечието

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/08/2396259_pechalbata_na_bankata_za_razvitie_narasna_s_35_za/?ref=rss


Българска банка за развитие (ББР) увеличава с 35% нетната си печалба за деветте месеца на 2014 г. същия период на 2013 г. и нейният размер е 23.7 млн. лв., се посочва в прессъобщение на финансовата институция.

От банката отбелязват, че най-голям принос за ръста има печалбата от основната дейност, при това в условията на по-ниски лихви по кредити, което показва, че кредитната дейност се е засилила. 

Освен това ББР намалява административните разходи с 18%, а с една трета -...

Експерти изключиха избухването на гражданска война в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=266715

След бунта на кюрдите в Турция и настъплението на джихадистите от ИДИЛ в сирисйкия град Кобани, южната ни съседка ясно осъзнава заплахата за националната си сигурност. Според анализатори властите в Анкара трябва да решат с кого да граничат – с кюрдите от Сирия или с джихадистите от терористичната групировка.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване