Турция въвежда система за дезинфекция по границите с България

http://www.moreto.net/novini.php?n=266661

Система за дезинфекция на всички превозни средства на граничните пунктове с България въвеждат турските власти. Шофьорите ще трябва да заплащат и санитарна такса на границата. Системата за дезинфекция вече се монтира и се очаква до дни да влезе в действие.

Григор Димитров играе с французина Жулиен Бенето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356037

Григор Димитров играе с французина Жулиен Бенето в мач от втория кръг на турнира от сериите „Мастърс“ в Шанхай, съобщава сайтът на Асоциацията на професионалните тенисисти.
Досега Димитров и Бенето са играли един срещу друг при професионалистите три пъти, като Димитров има два успеха.
Последният мач между двамата бе спечелен от Бенето. Григор Димитров играе с французина Жулиен Бенето в мач от втория кръг на турнира от сериите „Мастърс“ в Шанхай, съобщава сайтът на Асоциацията на професионалните тенисисти. Досега Димитров и Бенето са играли един срещу друг при професионалистите три пъти, като Димитров има два успеха. Последният мач между двамата бе спечелен от Бенето.

Григор Димитров играе с французина Жулиен Бенето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356033

Григор Димитров играе с французина Жулиен Бенето в мач от втория кръг на турнира от сериите „Мастърс“ в Шанхай, съобщава сайтът на Асоциацията на професионалните тенисисти.
Досега Димитров и Бенето са играли един срещу друг при професионалистите три пъти, като Димитров има два успеха.
Последният мач между двамата бе спечелен от Бенето. Григор Димитров играе с французина Жулиен Бенето в мач от втория кръг на турнира от сериите „Мастърс“ в Шанхай, съобщава сайтът на Асоциацията на професионалните тенисисти. Досега Димитров и Бенето са играли един срещу друг при професионалистите три пъти, като Димитров има два успеха. Последният мач между двамата бе спечелен от Бенето.

Осем арестувани в циганската махала на Петрич

http://pik.bg/осем-арестувани-в-циганската-махала-на-петрич-news235032.html

Осем арестувани в циганската махала на Петрич

Осем мъже са задържани при акцията на жандармерията в Петрич, иззети са два пистолета, пушка и боеприпаси, съобщава БГНЕС.

До намесата на специализираните полицейски сили в циганската махала на Петрич се стигна, след като в понеделник вечерта стана масово сбиване между два цигански клана. В масовото сбиване участваха около 80 души, ранени от хвърлени предмети бяха 15-годишно момиче и 29-годишен мъж.

Напрежението в квартал "182" не бе потушено и вчера по обяд се стигна до стрелба с огнестрелно оръжие. При нея от сачми бяха ранени 12 души. Двама от тях бяха хоспитализирани в местната болница, а останалите десет освободени след манипулации.

За овладяване на опасната ситуация и претърсване на квартала бяха изпратени стотици жандармеристи. Тя влезе в ромския квартал в 16:30 ч. Подобна акция вчера бе проведена и в Ихтиман пак заради враждуващи цигански фамилии.

В резултат от проверките са иззети пушка и пистолет без необходимите разрешителни за носене и съхранение на оръжие, както и газов пистолет и два ловни патрона. Със заповед за задържане до 24 часа са задържани осем лица. Общественият ред в квартала е възстановен, а нощта премина спокойно.

Всички министри от ГЕРБ вече са ми в главата, казва Бойко Борисов

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/08/2396004_vsichki_ministri_ot_gerb_veche_sa_mi_v_glavata_kazva/?ref=rss


Всички министри от ГЕРБ вече са ми в главата, казва в интервю за "Труд" лидерът на партията Бойко Борисов. Коментарът му е по повод въпрос, дали Цветан Цветанов ще оглави отново МВР.

"Той ръководи предизборния щаб на ГЕРБ и е шеф на парламентарната група. Не е вярно, че вътрешният министър е най-важният пост в едно правителство. Най-важен е финансовият министър. После този на околната среда", казва Борисов, като избягва директният отговор на въпроса.

Миков и Стоилов...

МВФ намали прогнозите за икономическия растеж на България

http://www.cross.bg/rastezh-bulgariya-sledvashtata-1433952.html

/КРОСС/Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозите за икономическия растеж на България през тази и през следващата година. Той очаква нулева инфлация през 2014 г. и запазване на процеса на понижение на българската безработица. В есенния си доклад "Световни икономически перспективи" МВФ прогнозира растеж на БВП на България с 1.4% през тази година, което представлява спад с 0.2% в сравнение с прогнозата от април, съобщава в. "Сега". Очакванията са за ускоряване на икономическия растеж с 2% през 2015 г., като и те са под априлската прогноза за повишение на БВП с 2.5% през следващата година. В дългосрочен план МВФ запазва своята прогноза за повишение на БВП на България с 3.0% към 2019 г. Фондът очаква влошаване на фискалния баланс на България като прогнозира дефицит по текущата сметка от 0.2% от БВП през сегашната година, разширяване на дефицита до 2.3% през 2015 г. и до дефицит от 3.2% към 2019 г. МВФ прогнозира понижение на българската безработица през настоящата година до 12.5% от пика от 13% през 2013-а и понижение до 11.9% през следващата година. В доклада на МВФ се посочва още, че ако има прекъсване на доставките от Русия, това ще окаже най-голямо влияние в Украйна и в страните от Югоизточна Европа, които получават руски газ транзитно през Украйна - в частност, България и страните от бивша Югославия, разчитащи почти изцяло на руски газ и имащи само ограничен достъп до алтернативни газови източници

Европейските лидери ще обсъдят мерки срещу безработицата

http://www.mediapool.bg/evropeiskite-lideri-shte-obsadyat-merki-sreshtu-bezrabotitsata-news225729.html

Италианският премиер Матео Ренци убеди европейските си партньори да се срещнат в сряда на форум за борба с безработицата в Милано, пише ”Ройтерс”, цитирана от ”Дневник”. Световната информационна агенция коментира, че той вероятно няма да успее да ги убеди да направят нещо повече от това да дискутират. ”Първоначално това трябваше да е среща на върха, но в крайна сметка беше понижена до "конференция на високо равнище", отбелязва "Ройтерс". На разговорите трябва да се обсъди как да се отговори на кризата с безработицата, особено сред младежите, от която страдат най-вече южните европейски държави. Данните от август тази година показват, че над 18 милиона души в еврозоната, или около 11.5% от населението, са без работа. На срещата в Милано ще присъстват германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, но не се очакват конкретни решения. След няколко седмици лидерите от страните членки на ЕС се очаква да се съберат отново на среща на върха в Брюксел. Според източници на "Ройтерс" форумът се очаква да поддържа инерцията на Схемата за младежки гаранции – инициатива в рамките на ЕС, която има за задача да помага на младежите под 25 години да си намерят работа. За Матео Ренци конференцията представлява трибуна, от която да си спечели подкрепата на италианското население за промени в правилата за наемане и освобождаване на служители с постоянни трудови договори. Освен това властите в Рим искат по-широка интерпретация на бюджетните правила в ЕС, за да се стимулира страдащата италианска икономика. Ренци иска да започне акция на европейско равнище за стимулиране на инвестициите. Това обаче крие риска да освети разногласията между държави като Франция и Италия от една страна, които искат повече гъвкавост в бюджетните правила, и Германия от друга. Берлин настоява държавите да намалят разходите и да започнат реформи.

Бареков: Поведението на ГЕРБ е хладнокръвно и джентълменско

http://www.cross.bg/gerb-barekov-pregovorite-1433950.html

/КРОСС/ "Разговорът за премиера трябва да бъде решен на финала, когато вече са ясни политиките". Това заяви лидерът на „България без цензура" Николай Бареков. Според него разговорите между партиите трябва да бъдат насочени към политиките. "Формулата, която ГЕРБ избра - да започне преговори с всички парламентарно представени партии е единствената правилна в този момент", подчерта лидерът на ББЦ. По думите му това, че на първия кръг от преговорите няма да се срещат лидерите е много добре, тъй като те са си нанесли доста тежки рани през последните години. Бареков определи поведението на ГЕРБ като хладнокръвно и джентълменско. Той призова политическите лидери да кажат предварително дали искат тези преговори да завършат с успех или желаят да се провалят. „Моето желание е преговорите да приключат успешно, за да има едно широко дясно-центристко мнозинство с мандата на ГЕРБ, в което да участва ББЦ, Патриотичният фронт и тези части от Реформаторския блок, които имат желание", посочи Бареков, като уточни, че по-скоро става въпрос за СДС. „Оптимист съм, че България ще има правителство, защото не може парламентарно мнозинство от 140-150 депутати да зависи само от една парламентарно представена сила, пък била тя Реформаторски блок или ББЦ", коментира още Бареков. Той препоръча на Реформаторите да снижат властовите си претенции и да спрат с персоналните обиди и квалификации

Ново предложение за името на Македония

http://www.cross.bg/imeto-problemi-predlozhenie-1433951.html

/КРОСС/Посредникът на ООН Матю Нимиц ще представи на Атина и Скопие ново предложение за възможно решение на спора за името, пише гръцкият вестник "Елефтеротипия", цитиран от temadaily.bg. Това, което Нимиц ще предложи преди края на октомври, ще бъде пакет от предложения, който ще включва нова версия на името и много други теми, пише вестникът. Изданието добавя иронично, че с оглед на това, че министърът на външните работи е зает с други критични проблеми, бремето на този национален въпрос ще падне върху "натоварения, но неуморен премиер". Ако информацията на ООН е точна, Самарас за много кратко време ще трябва да се изправи пред въпроса за името, което очевидно ще окаже влияние върху вътрешната политика, монополизирана от проблеми, свързани с икономиката и лова на гласове на избиратели.  

5-членно жури изслушва 10-те ни кандидати за съда в Страсбург

http://pik.bg/5-членно-жури-изслушва-10-те-ни-кандидати-за-съда-в-страсбург-news235028.html

5-членно жури изслушва 10-те ни кандидати за съда в Страсбург

10 кандидати се борят за съдийското място в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Те са допуснати до публично събеседване, след като са положили успешно тестовете за владеене на основните езици. В тази връзка, освен на родния български, към тях ще има и въпроси на френски и английски, съобщи БГНЕС.

Съдия Галина Захарова от Върховния касационен съд (ВКС) представи състава на комисията, която изслушва кандидатите в конферентната зала на Съдебната палата: Красимир Кънев, председател на Български хелзинкски комитет, адвокат Ина Лулчева, съдия Мария Митева, доц. д-р Светла Маргаритова, председател на УС на Фондация „Български адвокати по правата на човека" и проф. Мариана Карагьозова-Финкова дългогодишен ръководител на Катедра „Конституионно право" към СУ и експерти.

Изслушването се провежда на две сесии - сутрешна и следобедна. В първата сесия ще се представят шестима кандидати - Искра Александрова, Илияна Балтова, Георги Леков, Йонко Грозев, Виктор Соловейчик и Ангел Анастасов.

За следобедната сесия, която ще започне в 13.00 ч., ще бъдат изслушани останалите четирима кандидати -  Катерина Йочева, Николай Енчев, Пламен Борисов и  Таня Христова.

Всеки от кандидатите трябва да представи систематизирано професионалния си опит, след което към него ще бъдат отправяни допълнителни въпроси.

Процедурата по изслушване стартира с кандидата Ангел Анастасов. Юристът се похвали с 34-годишен стаж. Съдията по принцип трябва да знае поне 3 неща, смята Анастасов. Първо - да познава правото, второ - да тълкува правото и фактите. Трето, което дава основание за различни мнения - да създава правото. Анастасов е на мнение, че именно ЕСПЧ създава правото.

„Въпреки че ЕСПЧ работи по една конвенция (б. р. Европейска конвенция за правата на човека), той трябва да се абстрахира от това да дава съвети на съдилищата какво да правят", категоричен е Анастасов.

Причината е, че основният принцип на Европейската конвенция по правата на човека е, че националните съдилища са първостепенните органи за решаване на проблемите. ЕСПЧ решава делата, когато се касае за нарушаване на правата, записани в конвенцията. Според Анастасов, очевидно е, че 47-те държави в Европа, принадлежащи към едно семейство, се различават по политическо и икономическо развитие, а също и по отношение на правните си системи.

Анастасов представи виждането си относно ролята на националния съдия. По думите му, той трябва да познава Европейската конвенция за правата на човека. „Това поставя въпроса за ефективността на конвенцията и тя е в тясна връзка с изпълнението на решенията на Европейския съд", смята кандидатът и допълни, че има много решения, които не се изпълняват или се изпълняват лошо. Ефективността на Европейския съд, посочи той, има връзка с националните съдилища.

Населението на община Шумен се е стопило с 522 души за година

http://shumen.actualno.com/Naselenieto-na-obshtina-Shumen-se-e-stopilo-s-522-dushi-za-godina-news_53747.html

За една година населението на община Шумен е намаляло с 522 души. Това представлява спад с 0,6%, при средно за страната 0,5%. Към 1 януари 2014 г. в жителите на община Шумен са били 92 171 - приблизи...

Патриотичният фронт с призив към останалите партии

http://politics.actualno.com/Patriotichnijat-front-s-priziv-kym-ostanalite-partii-news_53753.html

"Позволете ни да се обърнем към Вас, водени от чувството за отговорност пред българските граждани и важността на въпросите, които следва да бъдат решени в настоящата политическа ситуация. Резулта...

Томов, говорител на ЦИК: Намерени са доста грешки в изборните протоколи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356031

Редица сигнали за незачетена преференция белязаха изборния ден. На тези нередности се натъкнаха бдителни граждани, които прегледали протоколите от изборните секции, които са качени в страницата на ЦИК.   „Грешки има доста. По принцип се случва при въвеждането”, заяви пред Нова тв говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Редица сигнали за незачетена преференция белязаха изборния ден. На тези нередности се натъкнаха бдителни граждани, които прегледали протоколите от изборните секции, които са качени в страницата на ЦИК. „Грешки има доста. По принцип се случва при въвеждането”, заяви пред Нова тв говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Плевнелиев: Държавата ще върне автентичният блясък на "Свети Александър Невски”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356024

С помощта на държавата ще бъде възвърнат автентичният блясък на храм-паметника „Свети Александър Невски”. Това каза президентът Росен Плевнелиев на церемония по връчването на нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски” на Негово светейшество патриарх Неофит, съобщи „Фокус”. С помощта на държавата ще бъде възвърнат автентичният блясък на храм-паметника „Свети Александър Невски”. Това каза президентът Росен Плевнелиев на церемония по връчването на нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски” на Негово светейшество патриарх Неофит, съобщи „Фокус”.

Плевнелиев: С помощта на държавата ще бъде възвърнат автентичният блясък на „Свети Александър Невски”

http://pik.bg/плевнелиев-с-помощта-на-държавата-ще-бъде-възвърнат-автентичният-блясък-на-„свети-александ-news235027.html

Плевнелиев: С помощта на държавата ще бъде възвърнат автентичният блясък на „Свети Александър Невски”

 С помощта на държавата ще бъде възвърнат автентичният блясък на храм-паметника „Свети Александър Невски”. Това каза президентът Росен Плевнелиев на церемония по връчването на нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски” на Негово светейшество патриарх Неофит.

Държавният глава обясни, че това е дълго чакано и историческо събитие. „Слагаме край на десетилетията неизвестност около собствеността и съдбата на храм-паметника „Свети Александър Невски”. За съжаление, тези пропуснати години безспорно оставиха своите видими неблагоприятни следи върху един от символите не само на нашата столица, но и на България. Щастлив и горд съм, че това историческо и добро дело се случва в мандата на назначения от мен кабинет. Няма по-подходящ момент за такава позитивна развръзка от годината, в която отбелязваме 90-та годишнина от освещаването на „Св. Александър Невски”, посочи президентът.

Плевнелиев поясни, че в изграждането на храма са вплетени усилията на поколения наши сънародници още от дните на Учредителното събрание. Катедралата е издигната с чувство за дълг и с материалната подкрепа на всенародни дарения, събирани в общините и в църквите на цяла България, както и с щедрата помощ на тогавашната българска държава.

„Наша отговорност е също да изпълним своето синовно задължение и да създадем условията, които да гарантират, че тази национална светиня ще получи дължимото достойно отношение и грижа. Днес полагаме здравите основи за това. Българската православна църква ще съхранява този уникален символ на духовност и историческа памет с грижата на добър стопанин. С помощта на държавата ще бъде възвърнат неговият автентичен блясък”, подчерта Росен Плевнелиев.

Държавният глава добави, че всяка крачка и всяко действие, което укрепва вярата на народа, са двигател на напредъка и благоденствието на страната, помагат за въздигането на държавността и подсилване на моралните устои на българската нация. „Вярвам, че заедно ще успеем да съхраним и опазим завещаното ни културно наследство и ще го предадем в подходящ вид на децата ни”, заключи президентът Росен Плевнелиев.
Яница ТАНЕВА

Психично болен изнасили малолетно момиче

http://pik.bg/психично-болен-изнасили-малолетно-момиче-news235025.html

Психично болен изнасили малолетно момиче

За извършено изнасилване на малолетно момиченце от кърджалийското село Калоянци потвърдиха от Окръжната прокуратура в града, която се занимава със случая.

Прокурор Димитрина Делчева каза, че по случая има привлечен към наказателна отговорност мъж, който е настанен за лечение в психиатрично заведение.

Инцидентът е станал в началото на октомври, уточни прокурор Делчева, цитирана от БТА.


Варненският бизнес няма да протестира за тока

http://www.moreto.net/novini.php?n=266694

Засега представителите на бизнеса във Варна няма да протестират заради повишената цена на тока, пише „Черно море“. Припомняме, че различни софийски бизнес организации изразиха готовност пред национални медии да протестират срещу новото повишение в стойността на електрическата енергия, която бе въведена от 1 октомври.

Президентът: Ще върнем автентичния блясък на „Свети Александър Невски"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4356018

С помощта на държавата ще бъде възвърнат автентичният блясък на храм-паметника „Свети Александър Невски”. Това каза президентът Росен Плевнелиев на церемония по връчването на нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски” на Негово светейшество патриарх Неофит, съобщи „Фокус”. С помощта на държавата ще бъде възвърнат автентичният блясък на храм-паметника „Свети Александър Невски”. Това каза президентът Росен Плевнелиев на церемония по връчването на нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски” на Негово светейшество патриарх Неофит, съобщи „Фокус”.

Няма връзка с изгубилите се в Осоговска планина туристи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356019

Няма връзка с изгубилите се в Осоговска планина туристи, каза пред Фокус ръководителят на отряда на Планинска спасителна служба-Кюстендил д-р Борислав Янчовски.
Издирваните са 29-годишна жена и 53-годишен мъж, тръгнали с "Лада Нива" към връх Руен. Двамата са от село Баня, община Разлог.
Издирването продължава. Няма връзка с изгубилите се в Осоговска планина туристи, каза пред Фокус ръководителят на отряда на Планинска спасителна служба-Кюстендил д-р Борислав Янчовски. Издирваните са 29-годишна жена и 53-годишен мъж, тръгнали с "Лада Нива" към връх Руен. Двамата са от село Баня, община Разлог. Издирването продължава.

"Св. Александър Невски" вече е собственост на Светия Синод

http://offnews.bg/news/n_1/n_400388.html

Премиерът Георги Близнашки връчи акт за собственост за храм-паметника "Св. Ал. Невски" на Българската патриаршия на церемония в Министерския съвет. Актът беше връчен лично на патриарх Неофит и в присъствието на президента Росен Плевнелиев на церемония в Гранитната зала на МС. На нея присъстваха и министрите от кабинета на Близнашки. "С този акт държавата и БПЦ показват добри отношения и решават въпрос, който виси вече близо 100 г. Дълъг път изминахме до този исторически момент", каза патриарх Неофит. В решението на правителството място има и Божия промисъл, то идва в 90-ата годишнина от осветяването на храма, допълни патриархът. На свой ред президентът Плевнелиев нарече връчването на акта "историческо събитие", което слага край на десетилетия на неизвестност за собствеността и съдбата на храма. "Горд съм, че това историческо дело се случва в мандата на назначения от мен кабинет", каза президентът. Патриаршията отдава за 25 години криптата на правителството, където се помещава Музеят на раннохристиянското изкуство.

Twitter заведе дело срещу американското правителство

http://www.cross.bg/twitter-pravitelstvoto-delo-1433948.html

/КРОСС/ Микроблогинг услугата Twitter е завела дело срещу американското правителство. Компанията е недоволна от ограниченията, които й се налагат, за публикуване на повече подробности за получените искания за предоставяне на данни на потребители, съобщава в. The Washington Post. Заради настоящите регулации компанията не може да разкрива информация за искани от правителството данни на потребителите, свързани с националната сигурност. Twitter твърдят, че това нарушава правото на свободно слово, дефинирано в Първата поправка на американската конституция. Компанията съобщи, че е завела дело в опит да принуди правителството да бъде по-прозрачно в исканията си. Американският Департамент по правосъдие е започнал разглеждане на иска на Twitter. Говорител на институцията заявява, че по-рано тази година правителството си е сътрудничило с други технологични компании, за да им позволи публикуване на обобщена информация. Макар че Twitter получава значително по-малко искания от правителството в сравнение с Google, Американският съюз за граждански свободи заяви, че делото може да накара и другите да се задействат. Редица големи технологични компании се противопоставят на искания на правителството за лични данни на техните потребители, включително Microsoft, Google, Facebook и DropBox.  

Туитър съди американското правителство

http://www.mediapool.bg/tuitar-sadi-amerikanskoto-pravitelstvo-news225728.html

Социалната мрежа Туитър е завела дело срещу американското правителство заради наложените ограничения за публикуване на подробности за получените искания от властите за предоставяне на данни на потребители, съобщи ”Уошингтън поуст”, цитиран от сайта ”Дневник”. Според Туитър тези ограничения нарушават Първата поправка на Конституцията на САЩ. Компанията иска да получи по-голяма свобода. "Вярваме, че Първата поправка ни позволява да отговаряме на загрижеността на нашите потребители и да предоставяме информация за естеството на разузнаването", коментира вицепрезидентът на компанията Бен Лий. Той допълва, че компанията иска да публикува по-подробна информация, "а не само общи и неточни числа". Американският Департамент по правосъдие е започнал разглеждане на иска на Туитър. Говорител на институцията заявява, че по-рано тази година правителството си е сътрудничило с други технологични компании, за да им позволи публикуване на обобщена информация. През миналия месец Туитър е изпратила на правителството предварителна версия на новия си доклад с получени искания за данни от властите. Той е бил направен според разбиранията на компанията как трябва да изглежда подобен доклад. Според властите обаче той е твърде подробен и е съдържал класифицирана информация, която не може да бъде публична. ФБР още не е пояснило кои данни не трябва да се публикуват, което блокира възможността докладът да бъде публикуван. Това води и до завеждането на съдебния иск. Туитър смята, че не получава същия брой и мащаб на исканията, като Гугъл, Майкрософт, Яхуу, Фейсбук и Линкедин. Поради тази причина компанията трябва да има по-голяма свобода, коментира компанията. Делото срещу държавата се разглежда и стъпка в процеса на либерализиране на държавната регулация и спомагане за приемането на USA Freedom Act за реформа в разузнаването, която в момента се обсъжда от американския Сенат.

Загубилите се в планината туристи се спуснали с колата в дере, не могли да излязат от него

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355996

Няма връзка с изгубилите се в Осоговска планина туристи, каза пред Фокус ръководителят на отряда на Планинска спасителна служба-Кюстендил д-р Борислав Янчовски.
Издирваните са 29-годишна жена и 53-годишен мъж, тръгнали с Няма връзка с изгубилите се в Осоговска планина туристи, каза пред Фокус ръководителят на отряда на Планинска спасителна служба-Кюстендил д-р Борислав Янчовски. Издирваните са 29-годишна жена и 53-годишен мъж, тръгнали с "Лада Нива" към връх Руен. Двамата са от село Баня, община Разлог. Издирването продължава.

Съдът потвърди картел за цената на олиото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356008

Върховният административен съд потвърди санкции за картел за цената на олиото, наложени от Комисията за защита на потребителите, съобщиха от Комисията.   Антимонополистите глобиха производителя "Звезда" АД, Долна Митрополия, с 85 хил. лв., а търговеца "КООП - Търговия и туризъм" АД, София - със 76 хил. лв. Върховният административен съд потвърди санкции за картел за цената на олиото, наложени от Комисията за защита на потребителите, съобщиха от Комисията. Антимонополистите глобиха производителя "Звезда" АД, Долна Митрополия, с 85 хил. лв., а търговеца "КООП - Търговия и туризъм" АД, София - със 76 хил. лв.

AC/DC разкри детайлите за „Rock or Bust"

http://www.cross.bg/rock-bust-noviya-1433949.html

/КРОСС/AC/DC представиха първото парче от новия си албум. Песента дебютира в българския радиоефир по Z-Rock. Парчето е в типичния за бандата стил и настроение, водено от любимите вокали на Брайън Джонсън. video:http://www.youtube.com/watch?v=cIE8F_OL_Ds Бандата показа и обложката на албума „Rock or Bust", който излиза на 2 декември. Ето и траклиста към новия диск: Rock or Bust, Play Ball, Rock the Blues Away, Miss Adventure, Dogs of War, Got Some Rock & Roll Thunder, Hard Times, Baptism by Fire, Rock the House, Sweet Candy, Emission Control AC/DC наскоро са снимали видео към заглавното парче на диска в Лондон (с участието на фенове на групата), но барабанистът Фил Руд е бил повикан спешно и е заменен от Боб Ричардс от Shogun.  

Близнашки връчи на патриарх Неофит нотариалния акт за "Св. Александър Невски"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4356010

Служебният премиер Георги Близнашки връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника "Свети Александър Невски" на специална церемония в Министерски съвет, предаде БГНЕС.
Този акт е исторически. Сагата със собствеността на църквата продължава 100 години, каза Близнашки. Служебният премиер Георги Близнашки връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника "Свети Александър Невски" на специална церемония в Министерски съвет, предаде БГНЕС. Този акт е исторически. Сагата със собствеността на църквата продължава 100 години, каза Близнашки.

Лукарски: Във "Фейсбук" може да искаш оставка на жена си

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/lukarski-vyv-fejsbuk-mozhe-da-iskash-ostavka-na-zhena-si-6024277

Изявите на партийния лидер след изборите вбесиха както гласоподавателите, така и колегите му в Реформаторския блок

На Запад дават над 1000 евро за работници в туризма

http://econ.bg/Новини/На-Запад-дават-над-1000-евро-за-работници-в-туризма_l.a_i.574962_at.1.html

На тазгодишната борса „Европейски ден на труда“ в Бургас един от основните акценти ще бъде търсенето на професионалисти, желаещи да работят в сферата...

Дженифър Лорънс: Гледате ли голите ми снимки, извършвате сексуално престъпление!

http://web.barometar.net/65392/

Последното изтичане на голи снимки на знаменитости в Интернет беше определено като „сексуално престъпление“ от една от жертвите – Дженифър Лорънс, пише английският ‘The Times“. В първото интервю, което 24-годишната актриса дава след появяването на скандалните кадри, тя казва, че всеки, който е разглеждал интимните й фотографии, би трябвало да се почувства „потънал в срам“, [...]

Porsche показа четири нови GTS модела

http://www.cross.bg/carrera-chetiri-kmch-1433946.html

/КРОСС/ Porsche обяви, че през ноември тази година ще бъдат осъществени първите доставки на четири нови суперспортни GTS предложения на семейството 911 Carrera. Новото 911 Carrera GTS ще бъде налично във версия купе и кабриолет, както и с възможност за избор между две и четири задвижващи колела, като в Германия 911 Carrera GTS и 911 Carrera 4 GTS ще се предлагат на цена от 117 549 евро, пише Auto-press. Амтомобилите ще предложат максимална мощност от 430 конски сили, възможност за ускорение от 0 до 100 км/ч за 4 секунди и максимална скорост на движение от над 300 км/ч. Най-бързата модификация ще бъде купето, оборудвано с механична предавателна кутия и задно задвижване, при което максималната стойност е 306 км/ч.  

Ужас! Петролен оцет менте изгаря стомаха!

http://pik.bg/ужас-петролен-оцет-менте-изгаря-стомаха-news235021.html

Ужас! Петролен оцет менте изгаря стомаха!

Фалшификат оцет може да изгори кожата и и лигавицата, алармираха експерти. Причината е, че се произвежда от синтетична оцетна киселина, направена на базата на петролни деривати. Тя пък е токсична и е необходимо да се разрежда с вода.Най-опасни за човека са разтвори, чиято концентрация надвишава 30%, съобщава „Телеграф“.

Изгарянията и мехурите могат да се появят няколко часа след консумация или допир с токсичния разтвор. 

Опасният за здравето концентрат се използва масово от производители, тъй като цената му е ниска. Върху етикета обикновено не изписват, че е имитация, а направо го предлагат за оцет.

Клиентът може да провери в съдържанието – ако там пише, че продуктът съдържа Е260, което всъщност е синтетичната киселина, значи става въпрос за менте. 

Съдът потвърди картел за цената на олиото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355995

Върховният административен съд потвърди санкции за картел за цената на олиото, наложени от Комисията за защита на потребителите, съобщиха от Комисията.   Антимонополистите глобиха производителя Върховният административен съд потвърди санкции за картел за цената на олиото, наложени от Комисията за защита на потребителите, съобщиха от Комисията. Антимонополистите глобиха производителя "Звезда" АД, Долна Митрополия, с 85 хил. лв., а търговеца "КООП - Търговия и туризъм" АД, София - със 76 хил. лв.

Феодали-богаташи не са способни да водят социална политика

http://www.cross.bg/feodali-lyava-hora-1433947.html

/КРОСС/Докато има много богати хора, предполагаемият контрапункт е, че трябва да има много бедни - казва проф. Андрей Пантев пред temadaily.bg Не знам какво значи "феодали в БСП", но обикновено се говори за феодали след поражение. В изборното стълкновение никой не говори за феодали, което означава, че до голяма степен критиките към БСП в момента са израз на паникьорско разочарование. Феодали има във всички партии, не само у нас, и това драмата на политическата парламентарна система. Тя е обяздена от феодали, казано най-просто крупни богаташи, които не могат да водят социална политика на справедливост. Това е така поради простата причина, че ако правят това, те застават срещу себе си. Докато има много богати хора, предполагаемият контрапункт е, че трябва да има много бедни. Иначе това богатство не може да дойде. Каквото и да говорим за БСП, след толкова разюздена пропаганда против нея, тя не е пета или шеста политическа сила, а втора. Второто място, поне за мен, не е поражение. БСП трябва да бъде достатъчно лява. Тя не губи, защото е лява, а защото не е достатъчно лява. Това обяснява до голяма степен нейното поражение, което не би трябвало да бъде изненада след толкова немотивирани поведения от кризата в Украйна до грижата за бедните чрез различни видове законодателни актове. Независимо дали ни е приятно или не, ДПС ще остане реален фактор в политическата панорама. Ние не можем да кажем, че те не съществуват

Янков: Преференциалният вот е истинската оценка за кандидат-депутатите

http://www.moreto.net/novini.php?n=266701

„Силната преференциална подкрепа за мен е оценка за политическата и обществената ми дейност". Това каза пред БНР избраният за народен представител Красимир Янков, които е и областен председател на БСП във Варна. Той не отрече, че и на тези избори е имало гласоподаватели, които са маркирали неволно кандидати, чиито номера съвпадат с тези на дадена партия.

АБВ искат проверка по високия брой невалидни бюлетини

http://pik.bg/абв-искат-проверка-по-високия-брой-невалидни-бюлетини-news235018.html

АБВ искат проверка по високия брой невалидни бюлетини

АБВ отправя искане за проверка по несъразмерно високия брой невалидни бюлетини в някои райони от изборите на 5 октомври, съобщиха от коалицията. Ще припомним, 206 854 са недействителните бюлетини при обработка на 100% от изборните протоколи от страна на ЦИК.

Тези избори страдаха отново от редица тежки организационни пороци. От липсата на адекватно противодействие на купуването на гласове и корпоративния натиск, през напълно неприемливата, бавна и рискова процедура по получаване на резултатите от избирателните комисии, през неяснотите и липсата на адекватна информация за методиката за разпределение на мандатите, до съмненията в коректното преброяване на вота и неговото обобщаване, заявяват от АБВ.

От партията обявиха, че предстои да се обърнат към ЦИК с искане за проверка по несъразмерно високия брой невалидни бюлетини в някои райони и за изясняване на всички процедури по обобщаване на гласовете и разпределението на мандатите.


Цитат на деня: Заклевам се, да почина, ако Кунева е била у дома

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/10/08/2396001_citat_na_denia_zaklevam_se_da_pochina_ako_kuneva_e/?ref=rss


Той се кръсти три пъти: Заклевам се, да почина, ако е била у дома.

Откъс от интервю за "Труд" на Бойко Борисов. Реакцията му е по под евентуална визита на Меглена Кунева, на която да са договаряли коалиция.

 

Бойко Борисов получи това, което искаше, но ще разбере, че не го е искал

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-poluchi-tova-koeto-iskashe-no-shte-razbere-che-ne-go-e-iskal-news225727.html

Бойко Борисов получи това, което искаше, но сега ще разбере, че никога не го е искал, коментира в сряда пред Нова телевизия бившият вицепремиер енергиен министър от БСП Румен Овчаров. Според него няма никакъв драматизъм в политическата ситуация, защото правителство ще има. ”Единствената драма е в това какво ще се случи в БСП оттук нататък”, допълни Овчаров. Той коментира, че няма нищо лошо, че в новия парламент влизат осем партии. Овчаров напомни, че в момента Борисов има възможност да разчита на поне три от партиите в Народното събрание, което улеснява задачата му за съставяне на кабинет. По думите му това са формациите с ”европейски уклон” като Реформаторския блок, ”България без цензура” и към тях прибави Патриотичния фронт. ”Българският избирател даде убедителна победа на ГЕРБ, но от друга страна не им даде толкова голяма победа, колкото искаха. Правителство ще има, ако Бойко Борисов не иска да се направи на интересен, но той в момента няма възможност да се прави на интересен. Ако сега, когато има осем партии, не се справи, ГЕРБ ще плати цената на следващи избори”, коментира Овчаров. Според него България няма необходимото ниво, за да постигне германския модел на широка коалиция. Той допълни, че в Германия  резултатът на социалдемократите е бил много по-висок от този на БСП, а и ситуацията е била различна. ”ГЕРБ и БСП не могат да управляват заедно, защото няма съвместимост между основните виждания на двете партии”, каза Овчаров. По думите му БСП трябва да претърпи съществени промени, а изборният резултат на партията е напълно заслужен. ”Пропастта в доверието на БСП е огромна. Следващата стъпка надолу е дъното. Нужен е скок - цялостна промяна на социалистическата партия”, каза Овчаров. Според него Сергей Станишев е направил, каквото е можал и сега трябва да стои някъде и да не пречи. ”Трябва да има ясен знак за промяната. Мишо (Михаил Миков) трябва да намери стъпката, в която тази промяна трябва да бъде постигната”, каза бившият вицепремиер и бивш лидер на БСП-София. Според него ролята на Доган през последните месеци не е намаляла, защото той има влияние и извън ДПС със собствения си ”финансов, икономически и политически” ресурс.

"Аларма Пънк Джаз Фест" отбелязва шестата си година с концерти на Борис Ковач и Reverend Beat-Man

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/08/2395995_alarma_punk_djaz_fest_otbeliazva_shestata_si_godina_s/?ref=rss


Един от най-необичайните фестивали в България - "Аларма Пънк Джаз", ще отпразнува шестата си година с концерти на две своеобразни "звезди" в своите жанрове – швейцарскиятрокабили/рокендрол и блус изпълнител Reverend Beat-Man на 17 октомври в софийския клуб Maze и известният сръбски мултиинструменталист и композитор Борис Ковач с формацията му New Ritual Quartet на 30 октомври в Първо студио на Българското национално радио, съобщават организаторите.

Концертът на Ковач, трети след...

Уорън Бъфет готов да се обзаложи, че Хилари Клинтън ще стане президент на САЩ

http://www.cross.bg/yorun-bufet-hilari-1433945.html

/КРОСС/Американският милиардер Уорън Бъфет заяви, че е готов да се обзаложи, че Хилари Клинтън ще се кандидатира за президентските избори през 2016 година. Нещо повече, той е убеден, че бившият държавен секретар ще ги спечели.  Според Уорън Бъфет бившата първа дама ще обяви кандидатурата си възможно най-късно. „Бих заложил пари на това, което обикновено не правя", заяви един от най-богатите хора в света. Хилари Клинтън, която на 26 октомври ще стане на 67 години, отказва засега да обяви намеренията си за следващите президентски избори.

Клисарова, Джафер, Антон Кутев и Румен Петков изпадат от парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_400355.html

Ключови фигури за БСП и ДПС, като Антон Кутев, Нигяр Джафер и бившия министър на образованието проф. Анелия Клисарова няма да влязат в 43-ото Народно събрание. Това сочат предварителните данни от преброяването на гласовете в избирателните райони и разпределението на мандатите за партиите по метода на Хеър-Ниймайер. Атон Кутев няма да може да стане депутат, макар да е водач на листата на "БСП лява България" в Силистра, защото разпределението на мандатите отрежда БСП да не вкарат нито един депутат от този избирателен район. Проф. Анелия Клисарова , министър на образованието в кабинета "Орешарски" и бивш ректор на Медицинския университет в Морската столица, е изместена чрез преференциален вот в листата на БСП във Варна от №4 Красимир Янков . Клисарова беше втора в листата. Нигяр Джафер  също е изместена чрез преференциален вот от листата на ДПС в Разград от №8 Гюнай Хюсмен, за който много избиратели са гласували преференциално. Социалният министър в кабинета на ГЕРБ Тотю Младенов също не влиза в парламента , тъй като е изместен чрез преференцията от №3 Кресен Кръстев в листата на ГЕРБ във Враца. Ключовата за АБВ фигура Румен Петков също няма да може да влезе в парламента, защото в район Плевен, където той е водач, АБВ не получава мандати.

Близнашки връчи на патриарха акта за "Св. Александър Невски"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355992

Служебният премиер Георги Близнашки връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника Служебният премиер Георги Близнашки връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника "Свети Александър Невски" на специална церемония в Министерски съвет, предаде БГНЕС. Този акт е исторически. Сагата със собствеността на църквата продължава 100 години, каза Близнашки.

Григор Димитров срещу Жулиен Бенето на турнира в Шанхай

http://offnews.bg/news/n_1/n_400364.html

Григор Димитров започна участието си във втория кръг на престижния турнир от сериите "Мастърс 1000" в Шанхай с мач срещу французина Жулиен Бенето. Димитров е поставен под №10 в основната схема на турнира. Той е играл три пъти с 32-годишния Бенето, който е №30 в световната ранглиста, и има две победи - на клей и твърда настилка през 2013 г. Бенето обаче надви на Откритото първенство на Австралия през 2013 г. с 3:0 сета. Победителят от двубоя ще се изправи срещу 7-ия в схемата Кей Нишикори или Джак Сок. Въпреки че мачът между Димитров и Бенето е на централния корт, той не се излъчва пряко. Можете да следите развитието на мача: http://bit.ly/1fyTkyP

Засилено полицейско присъствие в ромската махала в Петрич

http://www.cross.bg/petrich-politzeiisko-strelba-1433944.html

/КРОСС/Засилено полицейско присъствие в ромската махала в Петрич, след като вчера 12 души бяха ранени при стрелба между две фамилии. Всичко започнало преди две нощи, когато под въздействието на алкохол два ромски клана са се скарали и започнали да се замерят с камъни и бутилки. Извиканата полиция успява временно да умиротвори района, но вчера на обед двете фамилии отново излизат с пушки едни срещу други. „Тук отвсякъде може да се очаква да има стрелба", обясни Калоян Стойчев, началник на полицейското управление в Петрич. „Като се съберат на групи, се преместват от едно място на друго, без да го очакваме. По принцип досега се ползваха предимно пиратки, но не и пушки", каза той, цитиран от Нова.  Стойчев обясни, че има няколко криминални лица, бивши затворници, които създават най-сериозните проблеми. Полицията дори се е принудила да отвори преди няколко години полицейско управление, което да се грижи специално за сигурността в махалата.

Изключено е БСП да се коалира с ГЕРБ, категоричен Янаки Стоилов

http://news.ibox.bg/news/id_742475309

Ситуацията в БСП била критична. Вотът за партията ни е такъв, че няма как да защитим нашата програма в едно общо управление с ГЕРБ, подчерта социалистът

Овчаров: Няма драматизъм в ситуацията след изборите

http://frognews.bg/news_77809/

Бойко Борисов няма да има проблем да състави правителство. ГЕРБ може да разчита на подкрепата на поне три партии - ДПС, Реформаторския блок и „България без цензура”.

Субсидии за партиите - да, но къде е контролът

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355925

Tемата за партийните субсидии е дълга и сложна като проблемите на Близкия изток. Няма напълно работеща формула. Партиите определeно имат нужда от държавни субсидии. Илюзия е да смятаме, че могат да живеят от членски внос. Парите, които отиват за издръжка на централите обаче, ни изглежда и обидно голям. Правили сме хиляди сравнения как е в другите д

Песен на Криско със сръбски ритми стана хит в интернет

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/pesen-na-krisko-sys-srybski-ritmi-stana-hit-v-internet-6024275

Заглавието на "Видимо доволни" този път е "Palim", като кавърът вече се чува и в софийските дискотеки, а особено споделян е и в социалната мрежа "Фейсбук"

Изгониха бедняка-милионер от Пловдив от дома му

http://www.cross.bg/milen-plovdiv-kushta-1433943.html

/КРОСС/21-годишният Милен Паунчев, станал известен като бедняка-милионер от Пловдив, наследи като на филм имоти за няколко милиона лева и ги изгуби само за една година. Преди няколко дни Милен остана и без дом. Частен съдебен изпълнител изведе младежа от фамилната му къща. Точно преди една година Милен е един от най-богатите хора в Пловдив. Има три луксозни автомобила, движи се с охрана, живее в къща с италиански дизайн. Пилее пари в нощните клубове. Твърди, че е спонсорирал отбора по борба „Локомотив", но от клуба категорично отричат да имат връзка с него. Днес младежът няма нищо и се прехранва от благодеянията на приятели. Смята, че е станал жертва на престъпна схема, разказва Нова тв.  В началото на 2013-та Милен е обикновено момче от Пловдив, студент в София. През март умира баща му, а 20 дни по-късно и майка му. Като на филм се оказва наследник на 100 декара в „Остромила" - кварталът, който през последните 7-8 години е доста атрактивен за строителните предприемачи. Свързва се с двама бизнесмени от Пловдив, на които започва да продава имотите. Адвокатът на двамата бизнесмени има документи за всичко - Милен е подписвал собственоръчно всички продажби и видимо измама няма. Така днес 100-те декара са на името на бизнесмените. Тяхна е и къщата, в която живее Милен. Или по-скоро живееше до преди няколко дни. Съдия изпълнител му отне и нея

"Видимо доволни" завладя "Фейсбук" със сръбски кавър

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/vidimo-dovolni-zavladia-fejsbuk-sys-srybski-kavyr-6024275

Заглавието този път е "Palim", като кавърът вече се чува и в софийските дискотеки, а особено споделян е и в социалната мрежа "Фейсбук"

Варненският зоопарк подсигурен с храна и гориво за зимата

http://www.moreto.net/novini.php?n=266688

Готови сме за зимата. Подсигурени сме с храна и гориво за отопление. Това разкри пред „Черно море“ директорът на варненския зоопарк Иванка Стоянова. При нас отопляваме маймуните, лъвовете и папагалите, добави още директорът. Съвсем скоро предстои да приберем маймунките Фани и Чарли, тъй като застудява, каза Стоянова.

Доста грешки в изборните протоколи констатира ЦИК

http://www.cross.bg/protokoli-preferentziya-protokolite-1433942.html

/КРОСС/Редица сигнали за незачетена преференция белязаха изборния ден. На тези нередности се натъкнаха бдителни граждани, които прегледали протоколите от изборните секции, които са качени в страницата на ЦИК. „Грешки има доста. По принцип се случва при въвеждането", заяви пред Нова тв говорителят на ЦИК Цветозар Томов. „Възможно е част от тези случаи вече да са отстранени. Процедурата за приемане на изборния резултат включва два етапа - това, което е качено на сайта на ЦИК, са секционните протоколи - така, както са ги попълнили избирателните комисии и са сканирани и изпратени до нас. Тези секционни протоколи след това се въвеждат пак и се прави анализ на съответствията, което означава, че всички протоколи, при които се установи различие, се разглеждат от ЦИК. Всички случаи на поправяне са разгледани", допълни той. „Помня много добре за кого съм гласувал, пуснах преференция за последния в листата, защото не съм съгласен с подреждането. Когато погледнах протоколите от районната комисия имаше около 200-300 преференции за съответния кандидат. От секционната комисия обаче пишеше 0", каза журналистът от вестник „Труд" Георги Ангелов. „Личи си в протокола, че в началото са направили някакви изчисления за преференцията. В един момент всичко е зачеркнато и е вписана нула навсякъде

Откриха прегазено мече в Сентръл парк

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/otkriha-pregazeno-meche-v-sentryl-park-6024274

Прадполага се, че мечката е загинала на друго място и пренесена до Сентръл парк, за да се отърве шофьорът от трупа

Кучетата пренасят ебола?

http://africa.actualno.com/Kuchetata-prenasjat-ebola-news_53749.html

Кучето Ескалибур стана жертва на смъртоносния вирус ебола. Здравните власти в Мадрид са получили съдебна заповед да евтаназират домашния любимец на медицинската сестра, болна от ебола, защото той може...

Авариен ремонт оставя утре Ловеч без вода

http://lovech.actualno.com/Avarien-remont-ostavja-utre-Lovech-bez-voda-news_53744.html

Заради авариен ремонт на магистралния водопровод "Черни Осъм" утре водоподаването в Шумен ще бъде спряно. Информацията съобщиава местното ВиК дружество. Вода няма да има от 9.00 до 16.00 ча...

Twitter заведе дело срещу американското правителство

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/08/2395996_twitter_zavede_delo_sreshtu_amerikanskoto_pravitelstvo/?ref=rss


Микроблогът Twitter е завел дело срещу американското правителство. Компанията е недоволна от ограниченията, които й се налагат, за публикуване на повече подробности за получените искания за предоставяне на данни на потребители, съобщава в. The Washington Post.

Според Twitter тези ограничения нарушават Първата поправка на Конституцията на САЩ. Компанията иска да получи по-голяма свобода.

"Вярваме, че Първата поправка ни позволява да отговаряме на загрижеността на нашите...

EVN Топлофикация продължава проекта си за рехабилитация на мрежата в Пловдив

http://www.cross.bg/toplofikatziya-bitova-merki-1433941.html

/КРОСС/ EVN България Топлофикация информира отново, че поради извършването на ремонтни дейности в участък от топлопреносната мрежа в периода от 6.10.2014 г. (понеделник) до 12.10.2014 г. (неделя) включително е прекъснато захранването с битова гореща вода за част от клиентите в гр. Пловдив. Ремонтните дейности през посочения период засягат клиентите северно от линията бул. "Цариградско шосе" - бул. "Княгиня Мария Луиза" - ул. "Гладстон" - бул. "Пещерско шосе". Това включва район „Северен", части от райони „Централен" и „Западен". EVN България Топлофикация е предприела необходимите мерки за ограничаване обхвата на засегнатите райони. За някои клиенти реалното прекъсване е от вечерните часове на 7 октомври. Дружеството предприема мерки за възможно по-бързото възстановяване на нормалното снабдяване с битова гореща вода.  

Близнашки връчи на патриарх Неофит акта за „Св. Александър Невски”

http://www.cross.bg/aleksandur-nevski-sobstvenostta-1433939.html

/КРОСС/ Патриарх Неофит получи днес официално от премиера Георги Близнашки нотариалния акт за собственост на храм-паметника "Свети Александър Невски". На церемонията в Гранитна зала на Министерски съвет присъстваха президентът Росен Плевнелиев и министрите от служебния кабинет. "Този акт е исторически. Сагата със собствеността на църквата продължава 100 години.", каза Близнашки. Той акцентира, че за пръв път от 100 години насам беше намерена добра воля този проблем да бъде решен. "Този жест е безпрецедентен и показва добрите отношения между държавата и Българската православна църква. В диалог и със споделени усилия всеки въпрос може да получи своето решение", допълни той. Въпросът за собствеността на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" придоби особена актуалност, след като депутати от 42-то НС внесоха проект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Според тях той ще реши не само случая с църквата „Св. Александър Невски", но и със собствеността на много други църкви и молитвени домове на всички вероизповедания в страната. Основният проблем в случая с храма-паметника е невъзможността на Св. Синод да представи документ за собственост върху тази църква. Такъв няма. В продължение на 100 години нито българските правителства, нито Св. Синод на БПЦ са повдигали въпроса за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски", припомня dveri.bg.    

18/18 на ДПС във Варна се отказа от мандата

http://www.mediapool.bg/1818-na-dps-vav-varna-se-otkaza-ot-mandata-news225726.html

Осемнайсетият в листата на ДПС-Варна Алеко Атанасов, който събра най-много преференциални гласове на извънредните парламентарни избори, е подал заявление до ЦИК, с което се отказва от депутатското си място, съобщи в сряда областният председател на ДПС-Варна Ерджан Ебатин. Той призна, че класирането плод на недоразумение и "механичен вот", който се прояви на евроизборите по-рано тази година. Ебатин съобщи, че общо 4600 симпатизанти на ДПС са гласували само преференциално, без да зачеркнат номера на партията, което прави вота им невалиден. В сряда ДПС ще реши дали Йордан Цонев ще стане депутат от Варна, или на негово място ще влезе вторият в листата Ерджан Ебатин. Смята се, че Цонев ще влезе в парламента от 28 МИР Търговище, за да отстъпи място на подгласника си във варненската кандидатска листа. Засега ДПС има един сигурен депутат от Варна, но ако при преразпределение на мандатите АБВ, ББЦ и "Атака" останат без представител от морската столица, движението ще има и втори народен представител от града.

Издирват мъж и жена в Осоговската планина

http://www.vesti.bg/novini/izdirvat-myzh-i-zhena-v-osogovskata-planina-6024276

Планински спасители издирват изчезнали мъж и жена в Осоговската планина, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Чичкото ме пипаше горе...долу, казва детето с аутизъм

http://frognews.bg/news_77808/

Дъщеря ми сподели за „чичкото, който я е ударил и след това я е съблякъл“. След това ми показа къде я е пипал. Пипал я е „горе... долу“.

Руски медии едновременно обвиняват България в “предателство”

http://e-vestnik.bg/21441/ruski-medii-ednovremenno-obvinyavat-balgariya-v-predatelstvo/

Българските политици продължават да ликвидират собствената си страна и да тласкат населението към протести, пише руското интернет издание “Сегодня”. Електронният вестник коментира одобрената от служебното правителство програма “България в НАТО и Европейската отбрана 2020″.

Тя съдържа “отказ от използване на руски изтребители и хеликоптери. Затова, твърдят български медии, в редиците на въоръжените сили зрее бунт”, заявява “Сегодня”.

“Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на употребявани Ф-15″, написа в Туитър руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

“Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден”, пише “Гудок”. Българският министър на отбраната Велизар Шаламанов мотивира отказа от руските бойни самолети с това, че страната трябва да стане независима от Русия. Вместо руските България смята да купи 8 нови изтребителя, посочва вестникът.

“Къде ще идат тогава българските МиГ-ове и Су? - пита се “Правда” и сам отговаря: “Ами ето, (украинският президент) Петро Порошенко нали се кани да купува оръжия от страните в НАТО…”

“Ако все тъй анализираме ситуацията с оптимизъм, Бойко Борисов логично трябва сега да кимне към Русия. Нима ще дочакаме положителни изявления за “Южен поток”, чуди се “Правда”. Според него газопроводът “е нужен на България дори повече, отколкото на Русия, защото е градообразуващ строеж, който дава работни места, инвестиции, транзитни такси”.

“Наистина е беда да си православна славянска страна, чийто народ се отнася добре към Русия. Доказва го съдбата на Гърция, Кипър, Сърбия, България, Украйна. Арсеналът на Запада е голям - от кредитно заробване до война”, се казва в материала.

Според руското издание България и Румъния са приети в ЕС “не за благото на населението в тези страни, а за да бъдат лишени от възможността да сътрудничат с Русия”. “Къде се дяна вечната дружба, в която се кълняха българите? Та нали освобождението от османско иго не е малко нещо. По време на Великата отечествена (война) българите не отвърнаха със същото на своите “братушки”, изтъква мрежовият вестник.

Българските самолети руско производство са част от някогашната “приятелска помощ от страна на една съюзна държава - Съветския съюз (. . .) Някои неща се доставяха безплатно, някои - срещу български чушки, зеленчуци, плодове, заради което се убиваше собственото производство” на СССР, коментира пред “Аргументи и факти” Роман Гусаров, експерт на транспортната комисия в Държавната дума.

“Тази ситуация продължава и днес. България е бедна страна, тя оцелява до голяма степен тъкмо благодарение на руските пари, които течаха доскоро натам като широка река - говоря за туристите и любителите на български недвижими имоти, вдигнали там цели руски градове. Страх ме е това да не свърши печално: те ще оградят руските градове с бодлива тел, ще вдигнат данъците и нашите инвеститори ще хукнат да бягат оттам с голяма скорост”, предрича събеседникът на седмичника.

Под крилото на Съветския съюз “българите получаваха всички преференции и живееха десеторно по-добре, отколкото сега. В момента смятам, че България, както и нашите украински съседи, ще се опитва да седи на два стола - да се захранва с руски пари, ловейки подаяния, подхвърляни от Запада”, заявява експертът на руския парламент.

БТА

Всяка проверка на асансьора в онлайн регистър

http://www.moreto.net/novini.php?n=266698

Всички лицензирани фирми за поддръжка на опасни съоръжения, включително и асансьори, ще са длъжни да въвеждат в компютъризирана система информация за извършените технически прегледи и проверки. Тя ще се изгради от Държавната агенцията по метрология и технически надзор (ДАМТН).

ОССЕ хвана украински военни в подаване на фалшива информация (обновена)

http://www.cross.bg/ykrainskite-osse-voenni-1433940.html

/КРОСС/ Наблюдатели на ОССЕ регистрираха разминаване между реалните събития и информацията на украинските военни, предаде ТАСС, позовавайки се на данните от дневния отчет на организацията, публикуван в интернет страницата на ОССЕ. «Украински командири от редица контролно-пропусквателни пунктове северно и североизточно от Мариупол съобщиха на наблюдателите на ОССЕ за артилерийски обстрел. Наблюдателите, които в този момент се намирали в тези райони обаче, не чули никакви залпове и не регистрирали никакви признаци на обстрел», се казва в отчета. «В Дебалцево високопоставен украински офицер съобщи на представителите на мисията, че през последните 24 часа са били регистрирани 76 нарушения на режима за прекратяване на огъня: 42 от страна на опълчението и 34 от страна на украинските военни, в резултат на което е загинал един човек, а 13 били ранени. Наблюдателите не са регистрирали никакви подобни инциденти в района, съответно няма как да потвърдят обвиненията на украинските офицери спрямо опълченците, се казва още в доклада.»Същевременно по данни на опълченците, украинските военни 10 пъти са нарушили примирието през последното денонощие. Донецк отново е бил обстрелян, в резултат на което са пострадали мирни граждани. По предварителни данни, един човек е загинал, а трима са били ранени. Две къщи са уцелени със снаряди. Също така, на обстрел са били подложени Кировское и мина „Комсомолец" на Донбас

Ивелин Попов: Отборът ни е като юмрук

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/08/2395989_ivelin_popov_otborut_ni_e_kato_jumruk/?ref=rss


Капитанът на националния отбор по футбол Ивелин Попов заяви, че силата на България е сплотеният колектив. Той и съотборниците му се подготвят за мача с Хърватия в петък.

"Не искам да деля отбора на воини, гладиатори и други. Нашият национален отбор представлява воин като цяло - един силен юмрук, който се надявам да нанесе победоносен удар", каза Попов, цитиран от "24 часа".

По думите му в отбора има пълна концентрация и голямо желание. "Започнахме квалификациите по добър...

ОССЕ хвана украински военни в подаване на фалшива информация

http://www.cross.bg/osse-ykrainskite-nikakvi-1433940.html

/КРОСС/ Наблюдатели на ОССЕ регистрираха разминаване между реалните събития и информацията на украинските военни, предаде ТАСС, позовавайки се на данните от дневния отчет на организацията, публикуван в интернет страницата на ОССЕ. «Украински командири от редица контролно-пропусквателни пунктове северно и североизточно от Мариупол съобщиха на наблюдателите на ОССЕ за артилерийски обстрел. Наблюдателите, които в този момент се намирали в тези райони обаче, не чули никакви залпове и не регистрирали никакви признаци на обстрел», се казва в отчета. «В Дебалцево високопоставен украински офицер съобщи на представителите на мисията, че през последните 24 часа са били регистрирани 76 нарушения на режима за прекратяване на огъня: 42 от страна на опълчението и 34 от страна на украинските военни, в резултат на което е загинал един човек, а 13 били ранени. Наблюдателите не са регистрирали никакви подобни инциденти в района, съответно няма как да потвърдят обвиненията на украинските офицери спрямо опълченците, се казва още в доклада.»  

Активист на СДС, съден за убийство, чака присъда и за измама

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355435

Осъден за убийство русенски лъжеадвокат и бивш активист на СДС в града чака присъда за измама при реституция на имоти с фалшиви нотариални актове.
Преди дни Апелативният съд във Велико Търново постанови 25 г. затвор за Юлиян Спасов (40 г.) за убийството на пенсионер. Присъдата му е потвърдена, след като преди няколко месеца същото наказание опреде Осъден за убийство русенски лъжеадвокат и бивш активист на СДС в града чака присъда за измама при реституция на имоти с фалшиви нотариални актове. Преди дни Апелативният съд във Велико Търново постанови 25 г. затвор за Юлиян Спасов (40 г.) за убийството на пенсионер. Присъдата му е потвърдена, след като преди няколко месеца същото наказание опреде

Мъж загина при катастрофа до "Петолъчката" край Котел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355971

65-годишен мъж е загинал при пътен инцидент на главен път II-48, съобщиха от полицията в Сливен.
Инцидентът е станал при ляв завой на мокра пътна настилка на около километър от град Котел в посока кръстовище “Петолъчка”.
Лек автомобил “Пежо”, управляван от 65-годишен мъж от Котел, е загубил управление и се е ударил челно в товарен автомобил "Форд 65-годишен мъж е загинал при пътен инцидент на главен път II-48, съобщиха от полицията в Сливен. Инцидентът е станал при ляв завой на мокра пътна настилка на около километър от град Котел в посока кръстовище “Петолъчка”. Лек автомобил “Пежо”, управляван от 65-годишен мъж от Котел, е загубил управление и се е ударил челно в товарен автомобил "Форд

Цветан Василев: Бях изнудван за безвъзмездно прехвърляне на акции от Виваком, Петрол и Дунарит на определени фирми

http://web.barometar.net/65391/

Банкерът Цветан Василев разпространи ново отнорено писмо до клиентите на КТБ: Уважаеми дами и господа, Уважаеми клиенти на КТБ АД, Уважаеми членове на групи и движения, съпричастни към съдбата на КТБ АД, Напоследък зачестиха „сигналите“ срещу хора, защитаващи каузата на КТБ АД и работещи по моята правна защита, относно „злоупотреби“ с активи, финансирани от КТБ [...]

Кола се удари челно в бус, мъж загина, жена е ранена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355964

65-годишен мъж е загинал при пътен инцидент на главен път II-48, съобщиха от полицията в Сливен.
Инцидентът е станал при ляв завой на мокра пътна настилка на около километър от град Котел в посока кръстовище “Петолъчка”.
Лек автомобил “Пежо”, управляван от 65-годишен мъж от Котел, е загубил управление и се е ударил челно в товарен автомобил 65-годишен мъж е загинал при пътен инцидент на главен път II-48, съобщиха от полицията в Сливен. Инцидентът е станал при ляв завой на мокра пътна настилка на около километър от град Котел в посока кръстовище “Петолъчка”. Лек автомобил “Пежо”, управляван от 65-годишен мъж от Котел, е загубил управление и се е ударил челно в товарен автомобил "Форд

Цената на златото се отлепи от дъното

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-се-отлепи-от-дъното_l.a_i.574965_at.1.html

Цената на златото се отлепи от дъното и отчете леко повишение. Причината за ръста е интересът от страна на китайските купувачи, които бяха привлечени...

Отворена шахта за отпадни води в кв.Балик крие опасности за децата

http://dobrudjatv.net/%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%88%d0%b0%d1%85%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d0%b2-%d0%ba%d0%b2-%d0%b1%d0%b0%d0%bb/

На тролейбусното обръщало на Балик, там където е последната спирка на пътническата фирма Автобусен транспорт в близост до бившата, нефункционираща вече сграда на тролейбусните диспечери се е отворила дълбока, опасна дупка, в която вече са падали деца, но за радост без трагични инциденти. Дупката представлява […]

Съименник на Хитлер стана кмет в Перу

http://www.cross.bg/hitler-provintziya-kmet-1433938.html

/КРОСС/ Съименник на Хитлер, кандидат за кмет на столицата на южната перуанска провинция Ислай, победи на произведените в неделя местни избори. Ричард Хитлер Але Кру, кандидат на движението "Интеграция за Ислай", получи, с подкрепата на левите националисти, 47% от гласовете на избирателите. От 1 януари 2015 г. Хитлер Але Крус, химик по образование, ще управлява пристанищния град Молендо, столица на провинция Ислей. От 2007 г. той има два последователни мандата като кмет на района Дин Валдивия в същата провинция, отбелязва РИА „Новости".  

Горял е нощният влак Варна-София, няма пострадали

http://www.moreto.net/novini.php?n=266696

Горяла е машината на нощния бърз влак от Варна за София, съобщава Агенция "Фокус", позовавайки се на граждански сигнал. Пожарът е възникнал в движение и е бил забелязан от състава на влака след гара Вакарел. Събрани са били пожарогасителите от всички вагони и машинисти и полицаи са успели да загасят огъня.

Заради отказа от руски самолети, руски военен експерт ни сравнява с фашисти

http://europe.actualno.com/Zaradi-otkaza-ot-ruski-samoleti-ruski-voenen-ekspert-ni-sravnjava-s-fashisti-news_53710.html

Решението на България да се откаже от руската военна техника предизвика емоционални реакции в Русия. Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов аргументира решението за отказ от употреба на ру...

Загубите от болестта "син език" в Ямболско нарастват, макар и по-бавно

http://yambol.actualno.com/Zagubite-ot-bolestta-sin-ezik-v-Jambolsko-narastvat-makar-i-po-bavno-news_53742.html

Загубите от болестта "син език" в Ямболска област нарастват. Това ообаче се случва по-бавно, отколкото през лятото. Информацията съобщи за БТА д-р Стоян Колев от областната дирекция по безоп...

Черният сценарий „фалит на КТБ“ става все по-реален

http://pik.bg/черният-сценарий-„фалит-на-ктб“-става-все-по-реален-news235008.html

Черният сценарий „фалит на КТБ“ става все по-реален

Казусът „Корпоративна търговска банка“ и подготовката на проектобюджета за следващата година. Това са проблемите във финансовата сфера, които не търпят отлагане. Новото правителство трябва да се заеме с тях веднага след съставянето му.

Актуализацията на сметките в хазната за тази година, предложена от служебното правителство, също ще претърпи промени, заканиха се представители на няколко политически партии малко преди изборите.

„Преса“ публикува допитване до експерти, които очертаха сценариите за решаване на най-щекотливите икономически въпроси до края на годината. 

Черният сценарий „фалит на КТБ“ и изплащане само на гарантираните депозити до 100 000 евро става все по-реален. Около това мнение се обединиха икономисти, до които „Преса“ се допита. От поставянето на банката под специален надзор на 20 юни минаха три месеца и половина, а все още не е взето решение за бъдещето й. Това прави щастливата развръзка за вложителите с големи суми все по-малко вероятна.

„Обявяването на банката в несъстоятелност след изтичането на срока за специален надзор от БНБ и изплащането на гарантираните влогове ми се струва реалистично“, обяви икономистът Георги Ганев. Засега няма политическо съгласие по въпроса дали да се наливат държавни пари за спасяването на закъсалия трезор, обясни той. „Освен това, както виждаме всички, няма ясно изразени намерения за капитализиране на трезора от акционери и инвеститори“, допълни той.

На това мнение е и финансистът Любомир Дацов, според когото вариантите за КТБ всъщност се свеждат до 2 - или някой стабилизира банката (а такъв досега не се е появил), или фондът за гарантиране на влоговете започва да плаща гарантираните депозити. По закон това става след обявяване на несъстоятелност. Според Дацов е въпрос на време да се вземе такова решение.

Банкерът Стоян Александров все още смята, че не трябва да се изключва възможността за оздравяването на банката. „Докато няма точни данни от БНБ какво е състоянието на КТБ, не е редно да се мисли в най-негативен план“, коментира Александров. „И да има желаещи инвеститори, те не могат да предложат рецепта, докато не са наясно какво става в затворения трезор“, обясни банкерът.

Финансистите коментираха и идеята на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, която ще бъде оформена в законопроект и внесена веднага след като парламентът заработи. Според тях банката трябва да се раздели на „добра“ и „лоша“.

В „лошата“ да останат т.нар. токсични активи и тя да се фалира. Добрата ще се отвори и ще работи нормално. Според Любомир Дацов моделът е възможен. Трябва обаче да е ясно какъв е размерът на токсичните активи (кредити, които не могат да бъдат събрани). Ако те са повече от здравите, разделянето става безсмислено и пак ще се стигне до фалит.

За да се обезпечи изплащането на гарантираните депозити след обявяване на несъстоятелност, фондът за гарантиране на влоговете в банките ще трябва да емитира собствен дълг от около 2 милиарда лева. При положение че актуализация на бюджета не бъде направена, той няма как да се гарантира от държавата. Това означава, че фондът ще трябва да се справи сам и вероятно лихвата по заема ще бъде по-висока, отколкото, ако имаше държавни гаранции.

Втората гореща тема е съставянето на бюджета за следващата година. Кабинетът (когато има такъв) и парламентът трябва да работят в спешен порядък по въпроса, смята Георги Ганев. Ако все пак бюджетът не бъде приет, държавата ще изразходва след януари месечно по една дванайсета от парите, предвидени за 2014 г., докато не бъде одобрен основният икономически закон за 2015 г.

Актуализацията на сметките в хазната за текущата година не е чак толкова важен въпрос въпреки врявата, която се вдигна около нея, твърдят експерти. Според Дацов промяната на приходите и разходите е политически акт, който не е особено необходим. „Това не е истинска актуализация. От 2010 г. насам приходите не се изпълняват така както се планират. Не разбирам обаче каква е необходимостта от допълнителни разходи от близо 500 млн. лв. Благодарение на политиките на няколко правителства разходите са извън контрол и няма никаква ефективност при харченето на държавните пари. Системите за управление не работят. Докато те не се възстановят, бюджетът ще има проблеми със и без актуализация“, коментира той.

„Дали ще има актуализация, не е толкова важно. Ако парламентарните сили не успеят да сформират правителство, точно промяната на сметките няма да е най-голямата драма“, обясни и Георги Ганев. 

Фискалният резерв е пълен, но с дългове

Фискалният резерв къта около 8 млрд. лв., но повечето от тях са от заеми. Парите, които би трябвало да са буфер за евентуално влошаване на финансовата среда у нас, реално липсват. Според последните данни на БНБ в централната банка правителството държи малко над 6 млрд. лв., други близо 1,6 млрд. лв. са в търговските банки на депозит, а около 500 млн. лв. са вземания от европейските програми, които би трябвало да бъдат платени от Европейската комисия.

До края на годината от тези около 8 млрд. лв. трябва да се извадят 1,472 млрд. лв., колкото е планираният дефицит в закона за бюджета. Други 1,28 млрд. лв. са държавни ценни книжа, които бяха предоставени на банковата система в края на юни, но трябва да се върнат в края на ноември.

В началото на 2015 г. хазната трябва да погаси и около 1,6 млрд. лв. по стар заем от времето на Милен Велчев. Така излиза, че в резерва реално има малко над 3,6 млрд. лв. Като се изключат парите, които чакаме от Европа, тъй като те вече са разплатени, сметката се стопява допълнително. В резерв обаче има и неприкосновени суми - Сребърният фонд и фондовете, свързани с „Козлодуй“, които не трябва да се харчат. В края на годината по закон резервът не може да е под 4,5 млрд. лв.

До 2020 г. - Близо 16 млрд. евро ще влязат в България от ЕС

България ще разполага с близо 16 млрд. евро през новия програмен период на европейските фондове - от 2014 до 2020 г. Кога обаче средствата ще потекат към България, все още не е ясно. През август Европейската комисия одобри общата рамка на безвъзмездната помощ за държавата, но оттогава насам нямаме никакво раздвижване по отделните оперативни програми. 9,85 млрд. евро са предвидени по 9 оперативни програми, а със средствата от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, директните плащания, механизма за свързана Европа и Европейското териториалното сътрудничество сумата достига 15,86 млрд. евро.

По предварителни оценки 43,1% от частните инвестиции и 32% от публичните инвестиции у нас ще се дължат на европейските фондове.

Но какво е сегашното положение дни преди да заработи новият парламент и преди да бъде избрано ново правителство? За периода 2007-2013 г. страната ни разполагаше по седемте програми и земеделските фондове общо с 9,3 млрд. евро. Правилата на Брюксел дават възможност парите да се изразходват до края на 2015 г. Досега са изплатени 6,28 млрд. евро, или 64,97%. Така излиза, че в следващите година и три месеца ударно трябва да се похарчат 3 млрд. евро.

В същото време от края на миналата година програмата „Околна среда“ е спряна, след това ЕК престана да плаща и за две оси по „Регионално развитие“. Според служебния екоминистър Светлана Жекова парите за екология се очаква да бъдат пуснати от Брюксел до края на октомври. Те няма да дойдат накуп, а според реда на одобрените искания за плащане. Засега такива има за около 350 млн. лв., а за още 400 млн. лв. се чака думата на Брюксел. От тези средства обаче ще трябва да приспаднем наложената финансова корекция в размер на 152 млн. лв., която бе одобрена от Министерския съвет.



Кръстьо Петков: Оставка, ако сметките за 2015 г. не се приемат в срок

В случай че проектобюджетът за 2015 г. не бъде приет в срок от парламента, законът твърди, че правителството, което ще се сформира, трябва да подаде оставка, обяви вчера проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България „Политиците са свръхангажирани да пресмятат шансовете на различен тип коалиции. Икономическото време обаче не чака“, каза той. Ситуацията в публичните финанси е взривоопасна. До 15 октомври бюджетът трябва да бъде внесен в Министерския съвет. До 31-ви пък сметките трябва да са вече в парламента.

Ако този срок не се спази, трябва да има мотиви и да се поиска разрешение от НС за продължаване на срока на изготвянето му. Има вероятност до края на месеца да не се състави редовно правителство. Следващият парламент с очевидните различия между партиите трудно ще постигне съгласие за актуализацията на сегашния бюджет. Това поставя под опасност и срока за приемане на бюджета за 2015 г. Като прибавим и висящия казус с КТБ, става ясно, че сме изправени пред опасността от блокаж на фиска и на нормалното функциониране на бюджетната дейност. Стигне ли се дотам, жизненоважни системи, ще спрат своята работа, категоричен е Петков.

Алекс Нестор, вицепрезидент на Американската търговска камара: Реалната икономика има нужда от инвестиции

Американската търговска камара очаква от бъдещото правителство да положи усилия за връщането на доверието сред инвеститорите. Ние като заинтересована страна винаги сме заявявали, че нашият експертен капацитет е на разположение на правителството и очакваме активно участие в процеса на вземане на решения. За нас е важно да бъде съставено национално отговорно правителство, което да гарантира политическа стабилност в страната. Тя е в основата на създаване на добър бизнес климат и привличане на преки чуждестранни инвестиции. Българската икономика не може да се развива без тях, а те също стимулират вътрешните инвестиции. Привличането на капитал, особено в ключови сектори на реалната икономика, ще създаде заетост, конкурентност и ще повиши стандарта на живот на българите. 

Експертът Илиян Василев: В енергетиката трябва да се спре „кръвотечението“

В енергетиката е нужно да се приемат бързи мерки за прекратяване на „кръвотечението“. Това каза за „Преса“ енергийният експерт Илиян Василев. Няма смисъл да се пълни басейнът чрез увеличаване на цените на тока, докато не се запушат дупките по веригата и няма обща картина и стратегия на действия. Източват се огромни суми чрез политическа свързаност, чрез крупни проекти с неясен икономически ефект, при несигурни приходи и неясен профил на въздействия върху системата. Това беше целта на енергийния борд, създаден от служебния кабинет, но за съжаление той се превърна в кръгла маса за групова психотерапия, посочи Василев. Заедно с мерките в „отбрана“ трябва да се мине и в „атака“ - да се форсират всички проекти, които могат да укрепят системата и да генерират допълнителни приходи. Тук на първо място са модернизацията на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ и инвестициите в мрежата.

Природният газ може да измъкне българската енергетика от кризата, ако действаме за намаляване на цената по договорите с „Газпром“, ако форсираме проучването и добива у нас и усилим свързаността си със съседните и глобалния газов пазар. „Накрая, но може би на първо място, трябва да ограничим максимално политическата намеса и вкараме максимално пазар в енергетиката. Илюзия е, че регулацията дава ниски цени и защитава потребителите. Само конкуренцията може да гарантира устойчив и евтин енергиен ресурс, а само енергийната ефективност може да освободи потребителя от зависимостта от субсидии и държавна подкрепа“, посочи експертът.

Людмила КУЮМДЖИЕВА, в. "Преса"

Москов: РБ няма да подкрепи правителство на малцинството

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/moskov-rb-niama-da-podkrepi-pravitelstvo-na-malcinstvoto-6024272

Според представителя на Реформаторския блок важното е да се избере консенсусна фигура за министър-председател

Шаламанов: Ако е саботаж в "Миджур", има пробив в сигурността на страната ни

http://frognews.bg/news_77807/

Ако действително има саботаж, то това би било много сериозен пробив, особено по отношение на сигурността на страната. За контрол на подобни ситуации се изисква координация на най-високо ниво.

Възпламени се нощният бърз влак от Варна за София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355960

Горя машината на нощния бърз влак от Варна за София, съобщи "Фокус". Пожарът е възникнал в движение и е бил забелязан от състава на влака след гара Вакарел.   Събрани са били пожарогасителите от всички вагони и машинисти и полицаи са успели да загасят огъня. Няма пострадали, пътниците са останали във вагоните през цялото време и са усетили само Горя машината на нощния бърз влак от Варна за София, съобщи "Фокус". Пожарът е възникнал в движение и е бил забелязан от състава на влака след гара Вакарел. Събрани са били пожарогасителите от всички вагони и машинисти и полицаи са успели да загасят огъня. Няма пострадали, пътниците са останали във вагоните през цялото време и са усетили само

Янков: Преференциалният вот е истинската оценка за кандидат-депутатите

http://www.cross.bg/podkrepa-yankov-krasimir-1433937.html

/КРОСС/ „Силната преференциална подкрепа за мен е оценка за политическата и обществената ми дейност". Това каза пред БНР избраният за народен представител Красимир Янков, които е и областен председател на БСП във Варна. Той не отрече, че и на тези избори е имало гласоподаватели, които са маркирали неволно кандидати, чиито номера съвпадат с тези на дадена партия. "Някои от кандидатите, като учители, лекари и общественици, които са силно разпознаваеми и се ползват от симпатиите на определени групи хора, също получиха подкрепа в своите избирателни райони", каза още Красимир Янков. Според него би било странно, ако общински, областен лидер на партията или член на националното ръководство е номиниран за депутат, а не получи персонално за себе си подкрепа от своите съпартийци и симпатизанти. По думите на Красимир Янков най-активни кампании за преференциално гласуване за себе си са правели водачите на листи. "Да се приканя към гласуване само с номера на партията в бюлетината е подкрепа ползвана от водача в листата. В кръгчетата е поставен и номер 1, и именно там е отразена истинската персонална подкрепа за водачите на листите", допълни Красимир Янков.  

Twitter съди американското правителство

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/twitter-sydi-amerikanskoto-pravitelstvo-181463/

Компанията иска да получи позволение да публикува по-подробна информация за исканията на държавата относно личните данни

Издадоха наръчник по мениджмънт за рибарите в Бяла, Долни чифлик и Аврен

http://web.barometar.net/65389/

Наръчник по мениджмънт и маркетинг в туризма бе издаден специално за рибарската общност в общините Бяла, Долни чифлик и Аврен. Целта му е да повиши управленския й капацитет и нейната мотивация, конкурентноспособност и реализация на предприемаческите нагласи. Напечатани са 800 наръчника, всеки от по 52 страници, които са предоставени напълно безплатно на целевата група в [...]

Кризисни разговори в РБ за позицията им към Борисов и "трика" на Лукарски

http://www.mediapool.bg/krizisni-razgovori-v-rb-za-pozitsiyata-im-kam-borisov-i-trika-na-lukarski-news225725.html

Изработването на единна позиция на Реформаторския блок за преговорите с ГЕРБ и по-специално за това трябва ли да поддържат предизборната си декларация Бойко Борисов да не е министър-председател ще е тестът, който ще покаже дали 23-та избрани депутати от РБ ще остават единни или ще се разделят още преди свикването на новия парламент. ДСБ няма да участва в планираната за сряда среща на лидерите от Реформаторския блок (РБ), съобщи председателят на партията Радан Кънев в социалната мрежа Фейсбук и като причина посочи недопустимите "лидерските импровизации" в рамките на Блока. Кънев визира различните сигнали, които лидерите на партиите пращат към настояването на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде министър-председател. На срещата трябваше да бъдат конкретизирани отношенията помежду им и спрямо лидера на ГЕРБ, да бъде изготвена позицията на РБ за преговорите с ГЕРБ и останалите политически сили, да решат някои проблеми между ДСБ и ДБГ за това кои от хората им по места да влязат в парламента, както и да обсъдят изтърваната от водача на СДС Божидар Лукарски реплика, че отхвърлянето на Бойко Борисов като евентуален министър-председател е предизборен "трик" и лъжата впоследствие, че подобни думи не е произнасял. "Разбрах обаче, че част от партиите в Блока не са провели още заседания и не са взели решенията си. Преди да има официално позиции, не може да има обща - чуваме само личните позиции и амбиции на отделни лидери. А те са видимо различни", пише във Фейсбук Кънев. Той остава оптимист, че с помощта на партийните ръководства и Гражданския съвет ще се постигне обща позиция, която да смири интереса на лидерите и да отговаря на обещанията им към избирателите. "Доверието към нас е на краткосрочен кредит с голяма наказателна лихва. Лидерските импровизации са недопустими. Извинявам се, ако съм допуснал излишно напрежение, и призовавам да не занимаваме обществото с лични мнения и интереси. Дължим сериозност, твърдост и отговорност", пише Радан Кънев. Кунева: Щом ГЕРБ искат Борисов за премиер, нямаме друга алтернатива В същото време лидерът на ДБГ Меглена Кунева заяви пред бТВ, че "ако ГЕРБ излъчи Бойко Борисов за премиер, нямаме друга алтернатива". Реформаторският блок ще вземе решение с консенсус дали и с кого да се коалира: "Щом няма друга кандидатура за министър-председател на България, тогава няма място за преговори. Това е решение на ГЕРБ. Ако мандатът стигне до РБ, тогава ние бихме могли да имаме своя алтернатива". В ГЕРБ има няколко дами, които са консенсусни фигури, които могат да бъдат премиери. ГЕРБ обаче няма друга оферта освен Борисов. На този етап обаче аз не виждам друга кандидатура за премиер освен Бойко Борисов, смята Кунева, но призна, че експремиерът разделя избирателите на РБ. Меглена Кунева не отговори конкретно на въпроса колко души от Реформаторите подкрепят Борисов като обясни, че решенията в Блока били винаги единни. Дотук Реформаторският блок успя да мине европейски избори и успя да мине и тези избори като единна коалиция, ще го правим и занапред, увери Кунева. Основното, което интересува нашата коалиция, са реформите, без които не можем да дадем подкрепа на бъдещото правителство, допълни тя. Меглена Кунева отрече да има разцепление сред Реформаторите и заяви, че Блокът ще продължи като единна коалиция. За разлика от Петър Москов, който преди ден коментира пред БНТ, че за обществото е загадка защо ГЕРБ започва преговорите с БСП и ДПС, Кунева счита тези преговори за правилни, въпреки че РБ не желаят коалиция с тях. РБ няма да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ, според Петър Москов Независимо, че лидерите на РБ не са приели обща позиция, с която да излязат в преговорите с ГЕРБ, зам.- председателят на ДСБ Петър Москов заяви в сряда пред Нова телевизия, че нито един народен представител от формацията няма да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ: "Нито един народен представител, между другото съставът на групата още не е ясен, от Реформаторския блок няма да подкрепи идеята за правителство на малцинството на ГЕРБ, нито един. Това означава, че с 84 народни представители не можеш да направиш правителство". Той допълни, че няма да се подкрепи правителство на малцинството, предложено и от друга партия. Москов повтори, че е важно да се избере консенсусна фигура за министър-председател. "За мен разговорът "за" или "против" Борисов не съществува. Изборите не бяха референдум "за" и "против" него , допълни той. Според Москов, за да има стабилност в страната през следващите две години (какъвто срок предлага РБ за мандата на програмен кабинет -бел-ред.), трябва да има минимум тройна коалиция. Най-възможна би била тя между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. "Ако това са възможностите, трябва да сме на ясно, че такава коалиция може да се случи на базата на ясно разписани приоритети", каза Москов. Той поясни, че Реформаторите ще преговарят с ГЕРБ. Обобщавайки позициите на Блока, Москов каза, че РБ ще осигури стабилност в този парламент и ще влезе само в коалиция, която би изгонила БСП от политическата власти и "изтърже" ДПС от икономическите лостове за управление на държавата. Ако Лукарски твърди, че обещанията ни са трик, пътищата ни може да се разделят Москов разкритикува медийните изявления на лидера на СДС Божидар Лукарски. "Ако г-н Лукарски продължава да твърди, че обещанията ни са предизборен трик, пътищата ни ще станат много различни. За мен разговорът "за" или "против” Борисов не съществува", каза Москов. И обясни, че според партията му трябва да има ясна позиция срещу строежа на "Южен поток", докато не стане изгоден за България, да се вземе ясно решение КТБ да не се спасява с пари на данъкоплатците и да се наложи мораториум върху изграждане на нови ядрени мощности, които не са необходими на страната. "За да влезем в правителство, трябва да има ясни реформи в съдебната сфера, администрацията и здравеопазването. И да бъдат проведени от нови лица", обясни той позициите на ДСБ. "За мен е неразбираемо как г-жа Кунева от позицията на безспорно големия си опит като преговарящ, може да не знае, че когато влизаш в преговори ти влизаш с пълния набор от искания, а не се предаваш предварително. Не можеш предварително да се отказваш, най-малкото защото не е умно", коментира още Петър Москов. Раздорите в РБ очевидно са добре дошли за Бойко Борисов, който има интерес от разцеплението на бъдещата парламентарна група на Реформаторите, тъй като така по-лесно би се спазарил с отделни хора. Преди ден Борисов оферира министерски пост за хората на Меглена Кунева, след което "Движение България на гражданите" опроверга официално да са водени каквито и да разговори на тази тема. Лиляна Павлова от ГЕРБ пък заяви, че позициите на различните партии в РБ не са единни и определи вижданията на ДБГ и СДС като похвални, а позицията на ДСБ, че няма да отстъпят от предизборната си декларация, като "недостойна". Членове на Гражданския съвет настояха за оставката на Лукарски Междувременно представители на Гражданския съвет на РБ се обявиха за оставка на председателя на СДС Божидар Лукарски заради това, че в нощта на изборите обяви за "трик” предизборната декларация на РБ, че няма да подкрепи правителство с премиер Бойко Борисов и Цветан Цветанов за министър. "И преди това беше трик за вдигане на нашия електорат, ако мога да се изразя така на шега", заяви пред в. "24 часа” Лукарски, след което публично отрече да е казвал такова нещо, но медиата публикува аудиозапис на думите му. Във вторник Лукарски направи ново изявление пред "24 часа”: "Оставката ми я искат единици във Фейсбук, които не са нито орган на СДС, нито на Реформаторския блок. Единственото, което могат да искат, е оставката на жена си вкъщи". Лидерът на СДС дори напомня, че по устав оставката му могат да искат Националният съвет и НИС на партията. Новото изказване на Божидар Лукарски предизвика още по-голямо възмущение сред членове и симпатизанти на Реформаторите, които вече стартираха кампания за импийчмънт на партийния лидер. Във Фейсбук вече има и група: "Искаме Оставката на Божидар Лукарски”, която за по-малко от час събра над 230 привърженици. Създателят на групата Иво Иванов съобщи, че 10-минути след създаването й, с него се е свързал лично Лукарски, който поискал страницата да бъде изтрита.

Целият Реформаторски блок няма да подкрепи правителство на малцинството

http://www.mediapool.bg/tseliyat-reformatorski-blok-nyama-da-podkrepi-pravitelstvo-na-maltsinstvoto-news225725.html

”Нито един народен представител от Реформаторския блок няма да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ. Нито един”. Това обяви в сряда пред Нова телевизия Петър Москов (ДСБ), който бе избран за народен представител от листата на реформаторите. ”Това означава, че с 84 народни представители не можеш да направиш правителство", допълни той. ”Важното е да се избере консенсусна фигура за министър-председател. За мен разговорът "за" или "против" Борисов не съществува. Изборите не бяха референдум "за" и "против" него , каза още Москов. Според него тройната коалиция е единственият вариант да има стабилност в страната през следващите две години, а най-възможният вариант е за общи действия между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. "Ако това са възможностите, трябва да сме на ясно, че такава коалиция може да се случи на базата на ясно разписани приоритети", каза Москов. Той припомни, че за реформаторите най-важни са административната реформа, съдебната система, сигурността и здравеопазването. Наред с тях са проблемите с "Южен поток", КТБ и новата АЕЦ. Проблем с единството в блока обаче съществува, стана ясно и от интервюто на Москов. Той критикува Меглена Кунева за позицията, че би приела кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Преди изборите реформаторите обявиха, че не биха подкрепили кабинет с участието на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. "За мен е неразбираемо как г-жа Кунева от позицията на безспорно големият си опит като преговарящ, може да не знае, че когато влизаш в преговори ти влизаш с пълни набор от искания, а не се предаваш предварително. Не можеш предварително да се отказваш, най-малкото защото не е умно", каза Москов. Той поясни, че "Реформаторите" ще преговарят с ГЕРБ. Обобщавайки позициите на блока, Москов каза, че "Реформаторският блок" ще осигури стабилност в този парламент и ще влезе само в коалиция, която би изгонила БСП от политическата власти и "изтърже" ДПС от икономическите лостове за управление на държавата. Санкции за Лукарски Петър Москов заяви, че изказването на лидера на СДС Божидар Лукарски за ”трика” ще бъде санкционирано в рамките на Реформаторския блок. "Ако господин Лукарски продължава да твърди това, пътищата ни ще станат много различни", заяви Петър Москов. Той допълни, че позицията против Борисов да е премиер не е трик, а част от документите, приети от целия "Реформаторски блок". "Ако господин Лукарски е участвал в трик, това е негов проблем. Това не означава, че блокът е лъгал, означава, че част от хората в хода на предизборната кампания може би са лъгали. Не съм чул позицията на СДС, това е индивидуално твърдение ", каза Москов. "Реформаторският блок" не е марка регистирана в съда и не е желание за влизане във властта на всяка цена, а е осъзнатата воля на близо 10% от българите за радикална промяна", каза Москов. Борисов е без алтернатива По същото време лидерът на ДБГ Меглена Кунева обяви пред бТВ, че Реформаторският блок ще вземе решение с консенсус дали да се коалира и с кого. Тя отрече, че в редиците на реформаторите има разцепление, но напомни, че засега Бойко Борисов е кандидат за премиер, който няма алтернатива. "В ГЕРБ има няколко дами, които са консенсусни фигури, които могат да бъдат премиери. ГЕРБ обаче няма друга оферта освен Борисов. Ако ГЕРБ излъчи Бойко Борисов за премиер, нямаме друга алтернатива", обясни позицията си лидерът на "България на гражданите". Тя призна, че отношението към лидера на ГЕРБ разделя избирателите на блока.

Левски търси 100 хил. лева, за да участва във волейболното първенство

http://www.cross.bg/nikolov-leva-levski-1433936.html

/КРОСС/ "100 000 лева са необходими на Левски Боол, за да оцелее и да вземе участие в шампионата." Това обяви в специално интервю за Нова Тв инициаторът на проекта Владо Николов, който разкри още, че вече е загубил търпение. Припомняме, че през юли тази година Николов коментира, че през миналата кампания волейболният Левски е разполагал с бюджет 350 000 лева, като и тогава Николов заяви, че тимът се нуждае спешно от пари. „По принцип краен срок няма, но ако стоят нещата както днес, няма да се явим за първия мач за първенството. Реалността е такава, че няма пари. Когато се записахме за шампионата, го направихме с поредната доза обещания, а когато нещата трябва да се случат на практика, се оказа, че обещанието и действията се разминават", започна Николов. „Да, бях подведен. Неприятното в ситуацията е, че аз подведох други хора, позовавайки се на тези обещания. И едва ли не аз лъжа хората. А това не ми е присъщо", продължи Николов. „Във волейбола, за жалост, така стоят нещата. Липсват рекламодатели. Липсва интерес, очевидно и това е реалността". „Търпение със сигурност загубих, надежда съм на път да я загубя", завърши Владо Николов.  

Fitch предупреждава България да внимава с дълга

http://www.moreto.net/novini.php?n=266691

Предлаганата от България актуализация на държавния бюджет показва как тегленето на пари от банките през лятото, заедно със забавения растеж на икономиката и нарасналите разходи са отслабили публичните финанси на страната. Ниският дълг и умереният дефицит представляват фискален буфер, като това ще осигури достатъчна рейтингова сила на страната.

15-годишната ученичка блъсната от мотор

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hfAXvB3bSR8/

15-годишната ученичка, която беше блъсната от мотор на ул. “Сан Стефано” в района на новата поща в Бургас снощи, вече е изведена от реанимация. Момичето е настанено в отделенrето по неврохирургия с контузия на мозъка, но без опасност за живота.

Инцидентът е станал в 19:22ч. снощи. Мотоциклетистът е преминавал през кръстовището, когато се е появило момичето. След удара мотоциклетистът е навлязъл в насрещното платно и се е блъснал в пътуващ лек автомобил. Той също е настанен в болницата.

 

Патриархът получи документите за собствеността на "Александър Невски"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/08/2395978_patriarhut_poluchi_dokumentite_za_sobstvenostta_na/?ref=rss


Патриарх Неофит получи днес официално от премиера Георги Близнашки нотариалния акт за собственост на храм-паметника "Свети Александър Невски". На церемонията в Гранитна зала на Министерски съвет присъстваха президентът Росен Плевнелиев и министрите от служебния кабинет, а министър председателят определи този акт като исторически.

"Тази сага със собствеността на църквата продължава близо 100 години. Беше намерена добра воля този въпрос да бъде решен. Този жест е безпрецедентен и...

Шаламанов: Прокуратурата да провери дали взривът в Горни Лом е саботаж

http://pik.bg/шаламанов-прокуратурата-да-провери-дали-взривът-в-горни-лом-е-саботаж-news235005.html

Шаламанов: Прокуратурата да провери дали взривът в Горни Лом е саботаж

Прокуратурата трябва да провери дали е истина казаното от собственика на фабриката в Горни Лом, който твърди, че взривът във военният завод е саботаж. Това каза в сутрешния блок на БНT служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Припомняме ви, че вчера Вчера Валери Митков, собственик на завод "Миджур", заяви пред Нова телевизия, че е имало взривно вещество между мините, което е било инициирано. Министърът посочи, че ако действително има саботаж, то това би било много сериозен пробив, особено по отношение на сигурността на страната.

"За контрол на подобни ситуации се изискват координации и контрол на най-високо ниво. Що се отнася до издаването на лицензи и контрола на завода в Горни Лом съм убеден, че контролът трябва да бъде вторично подобрен за фирмите, които имат лиценз.

Трябва да има ясни правила и инструменти за контрол на тези фирми и при доказани нарушения да има изключително сериозни санкции. Когато става въпрос за взривни вещества, за огромни количества натрупани и една технология, която не е особено добре контролирана с технически средства, рискът е голям“, каза още Шаламанов.

"Наш екип  разговоря с хората от селото, които са работили във фабриката. Те разказаха, че на лице е бил занижен контрол, занижена дисциплина и не са били извършвани никакви проверки.

За съжаление в сферата на отбраната и в случая на утилизацията контролът е изключително занижен. Изказах моето притеснение, че когато става въпрос за такива рискови дейности, системата в момента работи неадекватно.

Няма реална възможност за проследяване на взетите решения, на взетите мерки и последиците след това", каза още служебният министър.


Удареното от моторист момиче в Бургас е без опасност за живота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355949

15-годишната ученичка, която бе пометена от мотор на бул. „Стефан Стамболов” в Бургас, е с диагноза контузия на мозъка, показа проверка на „24 часа” в МБАЛ-Бургас.
Момичето е настанено в отделението по неврохирургия, лекарите са оптимисти за състоянието му, според тях няма пряка опасност за живота на ранената. 15-годишната ученичка, която бе пометена от мотор на бул. „Стефан Стамболов” в Бургас, е с диагноза контузия на мозъка, показа проверка на „24 часа” в МБАЛ-Бургас. Момичето е настанено в отделението по неврохирургия, лекарите са оптимисти за състоянието му, според тях няма пряка опасност за живота на ранената.

Как Франкфурт разширява летището си

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/kak-frankfurt-razshiriava-letishteto-si-181458/

Архитекти представят различни предложения за нов терминал на мястото на бивша американска военна сграда

WTI продължава да се търгува на най-ниската си стойност от 17 месеца насам

http://econ.bg/Новини/WTI-продължава-да-се-търгува-на-най-ниската-си-стойност-от-17-месеца-насам_l.a_i.574961_at.1.html

Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) продължава да се търгува на най-ниското си ниво от 17 месеца насам въпреки очакванията за засилено...

На Земята има повече мобилни телефони, отколкото хора

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fJiDq8ArkTs/

На планетата ни има повече мобилни телефони, отколкото хора. Според статистическата служба на САЩ в момента на Земята живеят 7,2 млрд. души и броят им нараства с двама души на секунда.

Данните на компанията за анализ на мобилния пазар GSMA показват, че понастоящем в световен мащаб функционират над 7,2 млрд. SIM карти и цифрата нараства пет пъти по-бързо от световното население.

И докато активните SIM карти са повече от хората, по-малко от половината жители на планетата имат мобилен абонамент, което означава, че на всеки активен абонат се падат по приблизително две карти, пише News7.

Няма друга технология, постигнала ефекта на мобилните телефони. Фактите сочат, че това е най-бързо разрастващият се феномен, създаден от човека – от нула до 7,2 милиарда за три десетилетия.

 

 

В Москва определиха избора на Борисов за антируски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355929

Победата на ГЕРБ на предсрочните избори, която обаче далеч не осигури на Бойко Борисов парламентарно мнозинство, предизвика тревожни коментари както в западната, така и в руската преса. АФП и ТАСС определиха тази победа като пирова. А фигурата на Борисов е одумвана с подозрителност и от двете страни на някогашната Желязна завеса.

Още в деня на в Победата на ГЕРБ на предсрочните избори, която обаче далеч не осигури на Бойко Борисов парламентарно мнозинство, предизвика тревожни коментари както в западната, така и в руската преса. АФП и ТАСС определиха тази победа като пирова. А фигурата на Борисов е одумвана с подозрителност и от двете страни на някогашната Желязна завеса. Още в деня на в

Бандюги пак се намърдаха в парламента

http://pik.bg/бандюги-пак-се-намърдаха-в-парламента-news235003.html

Бандюги пак се намърдаха в парламента

Доволен съм изключително много от моя избор в неделя – не гласувах. Използвам възможността да поздравя всички българи, които са направили същото. Знам, че това ще предизвика порой от хули и демонстративна диващина, но не ми пука. Отдавна съм престанал да се впечатлявам от мнението на дегенератите, каквито са немалка част от населяващите тези земи. Sad but true. Затова и тези земи рано или късно няма да са вече подвластни на това племе и не съм сигурен, че това е непременно лошо. Как го беше казал Костичът преди година по Дарик:

„Това е отчаянието на умираща и загиваща нация“. Прав е драгалевският лаборант. Не е справедливо райското място България да продължава да бъде осквернявано от негодното племе. Доказано негодно, с потвърден през годините сертификат за това. Съветникът на Бил Клинтън, американският политолог Джоузеф Най през 90-те написа някъде: „Защо да си мислим, че САЩ ще оцелеят за вечни времена, след като Римската империя се е разпаднала“. Прав е, перифразата му ще звучи така – защо да си мислим, че България ще оцелее, след като Римската империя не е оцеляла. Толкова по тази тема. А бях решил да пиша за сиеминутните тегоби пред отечеството и племето. След като същото племе демонстрира една от основните си опитности – обича да наказва по време на избори и винаги започва със себе си.

Сега всички /или почти всички/ намазани политически пехливани са в парламента, във фабриката за луксозни съдби. Тези, които не успяха ще получат възможност да опитат от „ерзац“, какъвто представляват близо половин милион на година държавна партийна субсидия – Д-21 на Дончева и Глас народен на Витков. Само Зелените останаха извън казионното обгрижване, но и без друго много политическа паплач от хрантутници ни се обеси на врата. Предполагам, че тези, за които ние гласуваме и постепенно се готвим за челен сблъсък с бандюгите във властта ще ставаме все повече. Защо бандюги ли? Много е просто. Имам запазена кратка формула за това какво представлява българската политика.

Тя е пряко продължение на организираната престъпност, но с други средства. Премиер от тази порода си имахме допреди година и половина, който сега пак напира за същото. Няма да ми стигне цял коментар, ако само изброя местните бандюги, които бяха окупирали /разбирай платили/ избираеми места в листите или организирали купен преференциален вот за себе си там, където не можеха да влязат по традиционния начин. Това сме ние българите – оскверняваме всяко нещо, до което се докоснем. Преференцията е сама по себе си нещо много добро, но ние я побългарихме.

Вързахме я с тел. В парламента влизат изключително скандални, заредени с много лоши практики персони. Имаме водач на листа в голям южен град /древните траки са го именували „Марса“/, когото реаниматорският блок инсталира вече в бъдещия парламент. Този задлъжнял момък /фирмите му дължат милиони/ е син на баща си – кмет на областен град, един от закоравелите престъпници в публичната местна власт, пряко свързан с местната организирана престъпност.

Преди доста време бях в кабинета му по повод едно мероприятие. Предлогът за срещата ни беше достатъчно добре измислен. Така или иначе имах възможност да го слушам и наблюдавам. Най-интересното беше, че буквално час преди срещата ни бяха стреляли по един местен бандит, който обаче оцеля. Звънят информатори на този кмет /това става пред очите и ушите ми/ и му казват, че за атентата е подозиран той. И какво каза този тип? Следното: „Абе, нали ако аз го бях поръчал и подготвил, сега нямаше да е жив“. Видях абсолютната безпардонност, с която това беше изречено пред външен човек. Е, неговият син ще бори мафията като депутат от реаниматорския блок. Вторият, пак в същата листа, е друг син на баща си. Наследник на огромни активи, придобити през „славното време“ на Христо Бисеров като главен секретар и втори човек в СДС през 1997-2000 г. Та кой е приватизаторът на димитровградския завод „Неохим” – е, неговият син вече е депутат от реформаторския блок. Чудя се тези реаниматори /сега разбирам колко прозорлив съм бил, когато им лепнах тази малка промяна в заглавието/ освен да инсталират във висшата публична власт отрочетата на едни от най-заклетите грабители на държавата, друго дали могат. Според мен тези ще ни отровят живота с магариите си. Продължавам със списъка – в парламента вече е и бившият секретар на Даниел Вълчев, докато беше вицепремиер и министър в тройната коалиция 2005-2009 г. „Борците с мафията“ реанимираха това политическо чучело, участник в безброй далавери, свързани с неговия административен демиург, през листата си в Старозагорския 27-и МИР.

Да гласувам ли? В друго време и друг живот. За тези изпечени бандити глас не давам. Продължавам – водач на реаниаторите в смолянския избирателен район беше близкият до сърцето на Доган бивш негов депутат Ариф Агуш. Добрата новина е, че май няма да влезе, но оскверняването беше извършено със самото му поставяне начело на листата им. Този човек е бил шеф на борда на Кремиковци през 90-те. За по-младите и политически невинни да припомня, че тогава комбинатът беше грабен така, както и Митал не го е грабил след това. Мултигрупата направи милиарди от това, че беше застанала на входа и изхода. Агуш е бил важният човек там. Въпрос – дали е имал вземане-даване със Зъбчето и Мултигрупата. Въпросът, както се казва е реторичен. Този го трапосаха пак „борците с мафията“ Радан, Кунева, Лукарски и Исмаилов. Някой от тях са станали по-богати вследствие на решението си. Добавете и сикаджията, когото БСП вкарва от Шумен /бивш зам.-министър на МВР при Орешарски/, висаджията от Своге, който пак ще осквернява парламента, отново като депутат от ДПС и още поне дузина подобни екземпляри. Тогава ще ви се изясни, че тук в един момент ще дойдат якобинците и ще стане страшно. През февруарските протести м.г. едни от най-настоятелните лозунги бяха за издигането на гилотини в центъра на София. Ще минем и през тях. Но най-напред ще минем през още едни избори – съвсем скоро.

Във Варна – плащаме по-малка такса смет, ако подадем декларация за необитаем имот

http://web.barometar.net/65387/

Гражданите ще платят по-малка такса смет за необитаем имот, ако подадат специална декларация в офисите на дирекция „Местни данъци” на община Варна. Тази възможност дава чл. 71, т. 1 от ЗМДТ за имоти,които няма да се ползват през цялата 2015 г. Декларацията за освобождаване трябва да се подаде в срок от 01.11.2014  г. до края [...]

Американец заменя къщата си за iPhone 6 Plus

http://www.cross.bg/iphone-dolara-plus-1433933.html

/КРОСС/ Американец от Детройт заменя своя двуетажен дом за iPhone 6 Plus, съобщава Fox 2. Тухлената къща с три спални е била обявена за продажба преди няколко месеца на цена от 5 хил. долара. През август цената му паднала на 3 хил. долара, но желаещи за я закупят така и не се появили. Тогава собственикът решил да го замени с новия модел смартфон. „Обявата е истинска. Клиентът ми е в чужбина и ми поръча да движа сделката. В замяна той иска iPhone 6 Plus или iPad", казва брокера на недвижими имоти. По информация на ABC News собственикът живее в Австралия и никога не е живял в Детройт. Той закупил имота през 201 година за 41 хил.долара, за да го дава под наем, но не е знаел, че предишният собственик го е придобил за едва 10,5 хил. долара, след като градът започва да запада, пише Actualno. В агенцията за недвижими имоти вече са се обадили четирима души. Един от тях искал къщата, за да ползва дъските, а друг предложил замяна с iPhone 5. Други двама предложили, съответно 859 и 700 долара.    

Джейкъб Лю: Срещу Русия са въведени най-сложните санкции

http://www.cross.bg/rysiya-dzheiikub-sanktziite-1433934.html

/КРОСС/ Заради кризата в Украйна срещу Русия са въведени "най-сложните санкции, които някога са се формирали." Такова мнение изрази министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лю, предаде «Гласът на Русия». Според Лю, санкциите са разработени по такъв начин, че да "се окаже максимален натиск върху Руската Федерация с минимален риск за европейската и американската икономика". Всъщност, американският икономист призна, че европейската икономика е много по-свързана с руската, отколкото американската. И последиците от санкциите по-силно ще се отразят на страните, за които износът в Русия е значителна част от икономиката им.    

Лукарски: Хората във Фейсбук могат да искат оставка само на жена си

http://offnews.bg/news/n_1/n_400340.html

"Оставката ми я искат единици във Фейсбук, които не са нито орган на СДС, нито на Реформаторския блок. Единственото, което могат да искат, е оставката на жена си вкъщи". Това казва лидерът на СДС и председател на Националния предизборен щаб на Реформаторския блок  Божидар Лукарски в ново интервю за "24 часа". То е в отговор на по-старо интервю на Лукарски пред вестника, в което той казва, че призива на Реформаторите  Бойко Борисов да не е премиер, а Цветан Цветанов - вътрешен министър, е трик.  На пресконференцията на Реформаторския блок в нощта на изборите лидерът на СДС излъга, че не е изричал думата "трик", но "24 часа" пусна аудио запис. "В интервюто пред вас не използвах подходяща дума - "трик", признава във второто интервю Лукарски.  "Освен това след "трик" казах и "на шега", добави той. "Тезата ни е, че ще се стремим Борисов да не е премиер, а не че дефинитивно няма да подкрепим правителство на Борисов при така създалата се обстановка", разясни лидерът на СДС.

МБАЛ Бургас вече разполага с апарат за скрининг на слуха при нововородени

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/d2lhDjLPhSk/

Бургаската болница вече разполага с апарат за скрининг на слуха при нововородени. Той е дарение от „Българската Коледа”. Дарението бе прието от зам.-директора на МБАЛ Бургас д-р Светлозар Георгиев и началника на отделение „Уши, нос, гърло” д-р Даниел Петков. „Благодаря на „Българската Коледа” както от името на ръководството, така и от името на колегите, които работят с бебета и малки деца. Благодарение на това дарение вече ще можем да диагностицираме нарушенията на слуха в съвсем ранна възраст, което е неоценимо предимство за успешно лечение”, коментира д-р Светлозар Георгиев.

Това изследване е задължително в родилните отделения в европейските болници. Проучванията показват, че ако нарушението на слуха се открие и лекува на ранен етап (преди шестия месец на бебето), речта и езиковите умения на детето на тригодишна възраст ще бъдат сравними с тези на връстниците му с нормален слух. „Обикновено родителите разбират, че детето не чува едва около 3-годишна възраст. Тогава е много трудно езиково-говорните му умения да се развият нормално”, обясниха специалистите от УНГ-отделението. Бургаската болница е единствената в областта, която вече ще може да провежда такъв скрининг – не само при новородените, но и при малките деца до 3-годишна възраст.

Скрининговият апарат ECHOLAB е компактен и преносим. Той действа на базата на ултразвука, а изследването е напълно безвредно и безболезнено. Препоръчително е скринингът да се направи до 6-ия месец след раждането. Апаратът, с който се провежда изследването, отчита отоакустичните емисии в ушите на бебето, като по време на процедурата то не усеща абсолютно нищо.

Благодарение на „Българската коледа” МБАЛ Бургас от две години използва и изключително модерен ехограф за диагностициране на новородени и малки деца. Той открива в ранен стадий малформации в областта на централната нервна система.

 

Може ли отново французин да седне на Нобеловия литературен трон?

http://www.cross.bg/nobeloviya-modiano-bykmeiikurite-1433935.html

/КРОСС/Този четвъртък, 9 октомври, трябва да стане известен новият Нобелов лауреат за литература, който, за разлика от другите категории, може да бъде само един. Дали най-сетне това ще е постоянният претендент и лидер в прогнозите през последните години - японецът Мураками, или и този път някой ще го изпревари на последния завой, да речем някой от Франция, се пита вестник „Фигаро". Три дни преди Нобеловият комитет да посочи новия си избраник, френският писател Патрик Модиано е удобно позициониран за последна атака на литературния връх, намирайки се на пето място в прогнозите на сайта за залагания Ladbrokes.com. „Името на Патрик Модиано се спряга като вероятен Нобелов лауреат от няколко години насам, но заедно с още 150 автори - скептични са от издателство Gallimard, което публикува неговите творби. - Все пак позицията му е достатъчно забележима, за да се спре един ден на нея изборът на Шведската академия". Досега Модиано нито веднъж не е бил в късата листа на фаворитите. Сега обаче е в петицата, а и има предимството, че е превеждан на шведски език още от 1968 г., когато излиза първият му роман - Площад Етоал /La Place de l'étoile/. Днес, той е превеждан на 36 езика, точно колкото Жан Мари Гюстав Ле Клезио, който спечели Нобела за литература през 2008 г. Другото общо между двамата писатели е, че от няколко години имат един и същи шведски издател - Elizabeth Grate, за която казват, че е добре приета в средите на Нобеловия комитет

На следващите избори 10 партии влизат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355753

Ако искаме стабилност - мажоритарна система

Политиците - хората, които решават правилата, сега седят и оглеждат 8-те групи за парламента, родени от народния вот в неделя. Едни се чудят как да сглобят нещо стабилно, други злорадстват, а трети правят тънки сметки за “златен пръст”.
Но всъщност резултатът от изборите си е съвсем закономерно Ако искаме стабилност - мажоритарна система Политиците - хората, които решават правилата, сега седят и оглеждат 8-те групи за парламента, родени от народния вот в неделя. Едни се чудят как да сглобят нещо стабилно, други злорадстват, а трети правят тънки сметки за “златен пръст”. Но всъщност резултатът от изборите си е съвсем закономерно

Горя нощният влак от Варна за София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355947

Горя машината на нощния бърз влак от Варна за София, съобщи Горя машината на нощния бърз влак от Варна за София, съобщи "Фокус". Пожарът е възникнал в движение и е бил забелязан от състава на влака след гара Вакарел. Събрани са били пожарогасителите от всички вагони и машинисти и полицаи са успели да загасят огъня. Няма пострадали, пътниците са останали във вагоните през цялото време и са усетили само

“ШизиПро” - театър на професионални шизофреници, без заучен текст

http://e-vestnik.bg/21440/shizipro-teatar-na-profesionalni-shizofrenitsi-bez-zauchen-tekst/

Вижда ли се често в театър такава въодушевена публика? Снимки: сайт на трупата

Три пъти месечно читалище “Славянска беседа” в София се изпълва с народ. Понякога залата е така претъпкана, че остават и правостоящи. Всички са дошли с очакване за спонтанен, разтоварващ смях.

“ШизиПро” е формация за импровизационен театър. Нарича се още “импро театър”. Всяка постановка е непредвидима. Никой няма предварителна настройка за това какво точно да очаква – нито публиката, нито дори актьорите. В импровизационния театър няма сценарий, няма заучен текст, сюжет, конкретна режисура. Участниците в него сами са си сценаристи, режисьори, а понякога влизат в ролята и на декори. Реквизитът се състои от бял лист хартия, върху която е записана тема, зададена от публиката. С това започва и същинската част на шоуто. Актьорите правят бърза игра на асоциации с думата, и така се раждат няколко отделни скеча, които постепенно се преплитат в обща история.

Трупата се състои се от десетина млади актьори, завършили неотдавна (виж тук сайта на “ШизиПро“). Добиват популярност без реклама – само от Фейсбук и от уста на уста. Приятели водят приятели и всеки път в залата има нови хора. Който е идвал веднъж, често се връща, защото на импровизационно представление винаги е различно.

Втората част на представлението е кратък масов скеч, на който можем да станем свидетели например как всички герои правят гигантска баница, а един от тях се търкаля като наденичка или как висят в задръстване и си разменят реплики от импровизираните коли.

Преставленията на “ШизиПро” препълват залата. Снимки: сайт на трупата

От скоро актьорите работят и върху песни и дори кратки импровизационни мюзикъли – отново по зададена от публиката тема.

Също като стендъп комедията, импровизационният театър започва да се развива през 60-те години на миналия век в заведения в Чикаго. Много известни актьори са започнали кариерата си именно като импровизатори – Лиса Кудроу, Бил Мъри, шоуменът Конан О’Брайън, Били Кристъл, Робин Уилямс, Джим Кери.

В България този вид постановки навлиза едва през 2009 с формацията “ХаХаХа ИмПро Театър”.
“ШизиПро” е втората импровизационна трупа у нас и ...

Въпросът за собствеността на храм-паметника „Свети Александър Невски“ намери решение

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EPUN56r9-dM/

Въпросът за собствеността на храма намери логичното си решение благодарение на последователните усилия, както от страна на служебното правителство, така и на църквата. С този акт държава и църква си подадоха ръка и демонстрираха пред българския народ, че с добронамерен диалог и със споделени усилия всеки въпрос може да намери своето решение. С тези думи министър-председателят проф. Георги Близнашки откри церемонията в Министерския съвет, на която той връчи на Негово Светейшество Патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски“. „Изключително съм удовлетворен и се надявам примерът, който даваме, да бъде последван, защото това е държавническо отношение към духовните устои на нашата нация“, подчерта проф. Близнашки.

Министър-председателят напомни, че въпросът със собствеността на църквата продължава близо 100 години, като особено драматични са били дебатите през последните 25 години. „След решението, което служебното правителство взе на 1 октомври, вече имах възможност да определя този акт като исторически“, изтъкна проф. Близнашки и добави, че за първи път от много години насам е намерена добра воля въпросът да бъде решен. „Този жест е безпрецедентен и показва добрите отношения между българската държава и Българската православна църква“, категоричен беше премиерът.

В рамките на церемонията беше подписан и договор за учредяване на вещно право на ползване от държавата в лицето на Министерство на културата върху Криптата в катедралния храм, където се намира Музеят за ранно християнско изкуство. Максималният срок за учредяване на такова право според Устава на БПЦ е 25 години, но в писмо на църквата до правителството изрично се посочва, че в съзнанието на Светия синод правото се учредява безсрочно – дотогава, докато българската държава има нужда от Криптата като седалище на музея. „Това е поредното доказателство за добрата воля, която проявяват както държавата, така и Българската православна църква. Надявам се, че по този начин слагаме ново начало в отношенията между църквата, държавата и българския народ“, каза в заключение премиерът проф. Близнашки.

На церемонията в „Гранитна зала“ присъстваха президентът Росен Плевнелиев, членовете на служебното правителство и представители на Светия синод.

 

Шефът на варненската пожарна карал дъщеря си на училище със служебен джип

http://www.moreto.net/novini.php?n=266680

Шефът на пожарната във Варн комисар Тихомир Тотев кара щерка си на училище със служебен джип. За това алармираха пред Фрог нюз възмутени родители от СОУ „Климент Охридски”, които ежедневно виждат това. Високо проходимата кола, която е червена на цвят, се използва при бедствия и аварии и се пази само при екстрени ситуации, обясниха от местната полиция.

Стачката на пилотите на "Ер Франс" е струвала 500 млн евро

http://www.vesti.bg/novini/stachkata-na-pilotite-na-er-frans-e-struvala-500-mln-evro-6024273

Френската авиокомпания "Ер Франс" съобщи, че двуседмичната стачка миналата седмица е причинила загуби за около 500 милиона евро тази година.

Стоилов: С ГЕРБ ще се консултираме, а не преговаряме

http://frognews.bg/news_77806/

Ситуацията в БСП е критична. Затова бързо трябва да търсим изход.

Илияна Раева: Моята партия представлява всички хора, които не гласуваха

http://www.cross.bg/raeva-iliyana-partiya-1433931.html

/КРОСС/ "Битката на изборите беше ожесточена и яростна в задкулисието, беше за това кой ще купи повече гласове. Има протоколи, от които се вижда, че в дадена секция огромен брой, гласували за партията ни, в ЦИК пристигат като нула. Хора, които пишат от чужбина, казват, че са повече от 10 гласували за нас в една секция, в ЦИК пристигат протоколи с нула." Това заяви лидерът на партия "Обединена България" Илияна Раева. В един от своите статуси в социалната мрежа тя написа, че е отвратена от изборите. Въпреки това обаче, няма никакъв шанс да се откаже от политиката. "Оттук нататък започва много сериозно моята дейност в политиката", категорична е Илияна Раева. "Позволявам си да кажа, че моята партия представлява всички онези проценти хора, които не гласуваха", убедена е Илияна Раева. "Трябва да се направи програмно правителство и да се реализират бързи реформи, защото зимата идва и ако продължа пазарлъкът за министерски кресла, ще се случат страшни неща", категорична е Илияна Раева. "Бих приела да съм министър на спорта, но само при ясни правила. Ще работя единствено в интересите на спорта", така Раева коментира дали би приела покана за поста.  

Военната авиация ще тренира над София

http://www.mediapool.bg/voennata-aviatsiya-shte-trenira-nad-sofiya-news225724.html

Тренировъчни полети на самолети и вертолети, с прелитане на малки височини, ще има над София от днес до 10 октомври, предупредиха от Министерството на отбраната. Полетите са част от подготовката на авиошоуто в събота "Това сме ние", което ще отбележи 102 години на българските ВВС. Входът за шоуто, което ще се проведе в частта на летището откъм "Връждебна", ще е свободен. Жителите и гостите на София, които желаят да посетят авиошоуто на 11 октомври, могат да ползват автобусна линия 78, която ще има допълнителна спирка на паметника на Васил Левски в столицата, а последната спирка ще е в района на авиошоуто, припомнят организаторите. За тези, които ще ползват лични автомобили, ще бъде създаден временен паркинг на южното платно на бул. "Ботевградско шосе" в посока Ботевград.

Горя стопанска постройка в с. Дъбник

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nU9bKgBXqqs/

На 07.10.т.г. около 18.10 ч. в Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение за горяща стопанска постройка в с. Дъбник, общ. Поморие, разположена в двора на бившата земеделска кооперация на селото, собственост на 61-годишен мъж от с. Дъбник. При пожара изгорели неустановено количество бали със сено, а частично е обгорял трактор. Причините за пожара, както и стойността на нанесените щети са в процес на изясняване от служители на Районно управление «Полиция» – Поморие.

Дачич: Най-доброто решение е разделение на Косово

http://balkani.actualno.com/Dachich-Naj-dobroto-reshenie-e-razdelenie-na-Kosovo-news_53730.html

Разделението на Косово ще бъде най-доброто решение и в интерес както на сърбите, така и на албанците. Това е заявил министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, цитиран днес от сръбски вестник...

Рядко растение излекувало рак за две седмици

http://interest.actualno.com/Rjadko-rastenie-izlekuvalo-rak-za-dve-sedmici-news_53733.html

Препарат, приготвен от рядко срещано в Австралия растение, е унищожил до 70% злокачествени тумори, само за две седмици. Изводът е бил направен въз основа на лабораторни опити с мишки. Лекарството EB...

Сезиозен спад в туризма през 2014 г.

http://business.actualno.com/Seziozen-spad-v-turizma-prez-2014-g-news_53734.html

През 2014 година туристическият бранш бележи сериозен спад, казаха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Eвропейските туристи са намалели с близо 20%, като в това число им...

Стачката на пилотите ще струва на Air France около 500 млн. евро

http://europe.actualno.com/Stachkata-na-pilotite-shte-struva-na-Air-France-okolo-500-mln-evro-news_53735.html

Двуседмичната стачка на пилотите на френската авиокомпания "Air France" е причинила загуби за около 500 милиона евро. "Предвид загубените приходи по време на стачката и недоволните път...

Деца върнаха портфейл с 530 лв.

http://society.actualno.com/Deca-vyrnaha-portfejl-s-530-lv-news_53737.html

Четирима ученици от Свиленград получиха грамоти за честност и добрина от началника на Районното управление на полицията в града Димитър Янакиев, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Шест...

Дирят двойка, изгубила се в Осоговска планина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355931

Планинската спасителна служба при Български Червен кръст издирва двойка, изгубила се в Осоговска планина, съобщи Фокус.
Изчезнали са 50-годишен мъж и жена, чиято възраст все още не е ясна. Те са се движели в планината с „Лада Нива”.
Сигналът за това, че са се изгубили е подаден вчера сутринта от техни близки. Планинската спасителна служба при Български Червен кръст издирва двойка, изгубила се в Осоговска планина, съобщи Фокус. Изчезнали са 50-годишен мъж и жена, чиято възраст все още не е ясна. Те са се движели в планината с „Лада Нива”. Сигналът за това, че са се изгубили е подаден вчера сутринта от техни близки.

За да оцелее, БСП трябва да се върне към корените си

http://www.cross.bg/partiya-slychi-vreme-1433932.html

/КРОСС/Левицата трябва да стане отново онази демократична партия, в която имаше идейни течения, различни мнения, уважение към опонента, смята политическият анализатор Димитър Гронев. "Ръководството на БСП занемари идеологическата дейност. В партията вече въобще не се говори за идеология", казва той пред "Дума". - Г-н Гронев, как бихте коментирали резултатите, които постигна БСП на предсрочния парламентарен вот в неделя? Кои са причините за лошото представяне на партията?- Резултатите са логично следствие от един капан, в който попадна БСП преди време. Левицата прави опити да се измъкне от него и има всички шансове да успее. Това може да се случи обаче, само ако помисли сериозно върху това в коя от двете основни доктрини иска да бъде и ще продължава ли да бъде в тази, в която кой знае защо някак си услужливо позволи да бъде вмъкната. - Кои са двете доктрини? Разкажете малко повече за тяхната философия.- Първата е "който не е с нас, е против нас", а второта - "който не е против нас, е с нас". Първата доктрина това е социал-дарвинизъм, оформен в областта на политиката в началото на ХХ век. Идеята е, че обществото се състои от различни групи - малки, големи партии и т.н., като естественото състояние на отношенията между тези общности е агресията и враждата. При сталинизма това беше врагът с партиен билет, в другия полюс, крайно дясното, това беше доктрината на националсоциализма

Останаха ли възможности за печалби в Европа?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ostanaha-li-vyzmojnosti-za-pechalbi-v-evropa-181428/

Моментът не е лош за инвестиции в активи с висока доходност, твърди фонд мениджърът в JP Morgan Asset Management Иън Стийли

Шофьор блъска 12-годишно дете и бяга

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dkQONx0eSEU/

На 07.10.т.г. около 14.00 ч. в с. Череша, общ. Руен, на ул. «Бяла река» пред дом № 14 с посока на движение с. Скалак – разклона за с. Череша, лек автомобил «Опел Астра», с бургаска регистрация, управляван от 33- годишния А.А. от с. Скалак, поради движение с несъобразена скорост при приближаване на деца, застига и блъска 12 -годишния пешеходец В.А. от с. Градец, обл. Сливен. След допускане на ПТП водачът на автомобила не остава на местопроизшествието и не уведомява служителите от «Пътна полиция», като го напуска без да окаже помощ на детето-пешеходец. Момченцето е отведено в МБАЛ – Бургас, като е настанено за наблюдение в отделение «Неврохирургия», без опасност за живота. Около 15.30 ч. водачът – А.А. е установен в с. Люляково, като е тестван с дрегер за употреба на алкотест / апаратът отчел 0,66 промила, взета му е кръвна проба за химичен анализ/.

Издирват двойка, изгубила се с кола в Осоговска планина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355922

Планинската спасителна служба при Български Червен кръст издирва двойка, изгубила се в Осоговска планина, съобщи Фокус.
Изчезнали са 50-годишен мъж и жена, чиято възраст все още не е ясна. Те са се движели в планината с „Лада Нива”.
Сигналът за това, че са се изгубили е подаден вчера сутринта от техни близки. Планинската спасителна служба при Български Червен кръст издирва двойка, изгубила се в Осоговска планина, съобщи Фокус. Изчезнали са 50-годишен мъж и жена, чиято възраст все още не е ясна. Те са се движели в планината с „Лада Нива”. Сигналът за това, че са се изгубили е подаден вчера сутринта от техни близки.

Клуни и Аламудин ще се оженят повторно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355934

Джордж Клуни и Амал Аламудин планират да се оженят още веднъж в Англия, съобщават британски медии. Поредното честване на сватбата ще бъде на 26 октомври в луксозния хотел "Дейнсфийлд хаус" в Бъкингамшър.
Двойката, която сключи брак миналия месец във Венеция, планира още едно парти за приятелите и колегите на британската адвокатка. Джордж Клуни и Амал Аламудин планират да се оженят още веднъж в Англия, съобщават британски медии. Поредното честване на сватбата ще бъде на 26 октомври в луксозния хотел "Дейнсфийлд хаус" в Бъкингамшър. Двойката, която сключи брак миналия месец във Венеция, планира още едно парти за приятелите и колегите на британската адвокатка.

ЦИК ще обяви в четвъртък окончателните резултатите от вота

http://www.mediapool.bg/tsik-shte-obyavi-v-chetvartak-okonchatelnite-rezultatite-ot-vota-news225723.html

Окончателните резултати от парламентарните избори ще бъдат обявени в четвъртък, а списъкът с избраните депутати трябва да е готов най-късно до неделя, каза говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, цитирана от БНР. Тя обясни, че все още не е завършило повторното въвеждане на данните. ”При повторно въвеждане на всички цифрови данни се извършват контролни проверки за евентуални несъответствия. Ако има такива, със свое решение, което се обявява публично, ЦИК коригира тези несъответствия и едва тогава можем да говорим за окончателни резултати за разпределение на действителните гласове и брой мандати”, каза Нейкова. Причината за забавянето на списъка с депутатите е, че след обявяване на разпределението на мандатите, кандидатите, които са избрани от повече от един район, имат еднодневен срок да заявят пред ЦИК от кой изборен район желаят да останат избрани.

Най старият гръцки ресторант на София дали е най-добрият?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4355207

Добре дошли в най-стария гръцки ресторант на София. Много пряснa риба, калмари, миди, седем готвени специалитети..."  посреща ви лично собственика Йорго

Той е винаги тук , за да посреща клиентите, да предлага най-доброто за деня и да се грижи за щастието на хората по масите. Отсъства единствено, когато пътува до Гърция, за да зарежда с прясна Добре дошли в най-стария гръцки ресторант на София. Много пряснa риба, калмари, миди, седем готвени специалитети..." посреща ви лично собственика Йорго Той е винаги тук , за да посреща клиентите, да предлага най-доброто за деня и да се грижи за щастието на хората по масите. Отсъства единствено, когато пътува до Гърция, за да зарежда с прясна

Най старият гръцки ресторант на София дали е най-добрият?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4355189

Добре дошли в най-стария гръцки ресторант на София. Много пряснa риба, калмари, миди, седем готвени специалитети... Добре дошли в най-стария гръцки ресторант на София. Много пряснa риба, калмари, миди, седем готвени специалитети..." посреща ви лично собственика Йорго Той е винаги тук , за да посреща клиентите, да предлага най-доброто за деня и да се грижи за щастието на хората по масите. Отсъства единствено, когато пътува до Гърция, за да зарежда с прясна

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване