Жертва на ебола транспортирана във Франция

http://offnews.bg/news/n_1/n_411984.html

Сътрудничка на ООН е била заразена с ебола и транспортирана във Франция за лечение, съобщава Франс прес. Жената е медицински работник и помагала за овладяването на болестта в Сиера Леоне. Грижила се е за болни пациенти. След появата на симптоми на смъртоносния вирус е била отведена със специален самолет до Франция, посочва местното министерство на здравеопазването.  Настанена е под карантина в болница в околностите на Париж.

Диви и красиви: Изложбата “Отбивки” представя най-странните места в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401113

Той е Иван, на 40 години, журналист. Тя е Елина, на 29 години, специалист по PR. Двамата са основатели на блога за открития и пътешествия, наречен “Отбивки” (www.otbivki.com), който има за цел да популяризира красиви и малко известни места в България. Идеята за създаването му се ражда през 2012 г. след едно тяхно пътешествие в Родопите. Той е Иван, на 40 години, журналист. Тя е Елина, на 29 години, специалист по PR. Двамата са основатели на блога за открития и пътешествия, наречен “Отбивки” (www.otbivki.com), който има за цел да популяризира красиви и малко известни места в България. Идеята за създаването му се ражда през 2012 г. след едно тяхно пътешествие в Родопите.

КТБ е неспасяема

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/11/02/2411032_ktb_e_nespasiaema/?ref=rss


След като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се възмути от "наглото писъмце" (както го нарече) на инвеститора, проявил интерес да спасява КТБ, партията оттегли предложението БНБ да оздравява банка с отрицателен капитал и сега на ход е централната банка, която след като това бъде установено ще трябва да отнеме лиценза. Въпреки че политиците се отказаха от идеята, препубликуваме още едно мнение защо КТБ е неспасяема - на Калоян Стайков от Седмичния бюлетин на ИПИ. 

Ситуацията около КТБ може...

Реформаторите били пред разцепване в НС

http://frognews.bg/news_79359/

Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Радан Кънев били на крачка да разделят депутатите си в парламента. Това е станало след първия тур преговори между блока и ГЕРБ. Тогава лично лидерите на ДБГ и СДС обещали на Бойко Борисов да отделят своите депутати от ПГ на РБ.

Цената за ден лечение падна с 23%

http://pik.bg/цената-за-ден-лечение-падна-с-23-news244860.html

Цената за ден лечение падна с 23%

Цената за ден лечение на 7 основни заболявания се е понижила с близо една четвърт през последните 5 години. Това отчете по време на семинар д-р Евгени Тасовски, мениджър „Връзки с институции“ в „БГФарма”, цитиран от в. Монитор.

„През последните 5 години средната цена за ден лечение у нас се е понижила с 23% за 7 основни терапевтични групи, сред които са диабетът, сърдечносъдовите заболявания, епилепсията и депресията. Това е позволило на 80% повече пациенти да се лекуват”, обясни д-р Тасовски.

Той даде за пример един определен медикамент за лечение на сърдечносъдово заболяване, който е свалил стойността на терапията със 700% след навлизането на генеричния продукт на българския пазар. „Никой не отрича терапевтичната стойност на оригиналите, но нашето виждане е, че иновативните терапии трябва да се реимбурсират напълно само когато нямат аналог за лечението на дадено заболяване.

В другите случаи би трябвало на пациента да се даде възможност да избира – или да доплаща за лечението си с оригинален препарат, или да се лекува напълно безплатно с генерик”, категоричен беше д-р Тасовки.

По думите му редица държави в ЕС водят ясна и целенасочена прогенерична политика, за да си спестят финансовия натиск върху здравните каси. Той коментира още, че според данни на българския офис на IMS Helth публичните разходи за здравеопазване у нас се изразходват напълно погрешно и нерационално. През 2013 година на родния пазар са били реализирани 58 072 438 опаковки на оригинални продукти, което е 22,4% пазарен дял. Ръстът спрямо предходната година при тези медикаменти е 9,2%.

В същото време генеричната индустрия е продала 201 744 486 опаковки - 77,6% пазарен дял, като ръстът спрямо 2012 година е едва 0,7%. „Когато тези данни се погледнат откъм тяхната стойност обаче, нещата стоят по различен начин”, отбеляза д-р Тасовски.

Оригиналите заемат 52,4% от пазара, а генериците - 47,6%, съответно с продажби на обща стойност 1,228 млрд. лв. срещу 1,116 млрд. лв. От изнесените данни стана ясно още, че за миналата година общественият ресурс е бил в размер на 3,3 млрд. лв. - 4,1% от БВП. Към тази сума обаче трябвало да се добавят и т.нар. частни разходи, които били 2,9 млрд. лв. - 3,9% от БВП. Или иначе казано, в системата под една или друга форма са се завъртели малко над 6,2 млрд. лв., което според фармацевтичната индустрия не е никак малко предвид финансовата ситуация в страната.

„Публичните разходи за лекарства са 927 млн. лв., или приблизително 33% от бюджета на НЗОК. При прогенерична политика от страна на държавата голяма част от тези средства биха могли да се спестят и да се вложат в други направления”, допълни д-р Тасовски. И добави, че освен за държавата полза ще има и за самите пациенти, тъй като масовото използване на генерични лекарства би направило лечението на голяма част от хронично болните достъпно.

Той изрази мнение, че ако НЗОК реимбурсира на 100% евтините медикаменти, то това ще доведе до рязък спад в хоспитализациите. „Когато един медикамент се заплаща едва на 25% от неговата стойност, пациентите отказват да се лекуват, защото трябва да платят почти цялата терапия от джоба си, въпреки че са здравноосигурени.

Състоянието им се влошава и така те пълнят болниците, а всички знаем, че това е скъпо удоволствие”, аргументира се д-р Тасовски. Според него, ако пациентите се лекуват качествено в домашни условия с напълно безплатни за тях медикаменти, това ще спести значителен ресурс и от разхода за болнична дейност.

Преглед на печата - 2 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=269365

„24 часа": Бойко Борисов се хванал за главата от претенциите на патриоти и реформатори "И Патриотичният фронт започна да извива ръцете на шефа. Поставили са му толкова изисквания, че той се хвана за главата и вече сериозно се замисля да върне мандата.

Как Европа изгражда банков съюз

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kak-evropa-izgrajda-bankov-syiuz--182994/

Национализмът и разнопосочните политически интереси затрудняват амбициозното начинание, посочва Stratfor

Рилският манастир - национален обект

http://frognews.bg/news_79358/

Рилският манастир е първият, който получава статут на национален обект. Вицепремиерът Екатерина Захариева връчи на Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, решение на Министерски съвет, с което манастирът получава статут на национален обект.

Емануела съветва: Разпознайте баровеца менте!

http://www.bnews.bg/article-120614

Фолкпевицата Емануела, която е бременна в шестия месец от сина на милионера Динко Динев, реши да сподели някои трикове за намиране на богат мъж.

Истинската цензура са измамните свободи

http://www.cross.bg/yngariya-svobodi-slyzhbi-1437837.html

/КРОСС/ Знанието за свободите в постмодерното ни глобализирано и демократизирано общество е тотално подменено. Непрекъснато ни се натрапва нуждата от сексуална свобода или например свободата да си фрик, като ценност на ценностите. Това обаче е поведенческа свобода, която е организирана в общата клетка на „демократизирания политически затвор". Тоест става дума за едни измамни свободи. Можеш да си купиш каквото искаш, има свобода на консумацията, но е хубаво да мислиш каквото трябва, налице е една несвобода на разбиранията. Германският журналист Удо Улфкоте, който 17 години работи за Frankfurter Allgemeine Zeitung,разказва интересни неща в своята книга „Купените журналисти" за несвободната германска преса и за журналистиката в „демократичните страни" изобщо. Той твърди, че за да израснеш в кариерата трябва да си русофоб и да пишеш проамерикански. Също така казва, че западните служби използват авторитетните журналисти, за да съобщават тенденциозно едно или друго, в зависимост от интересите на Западния полюс, САЩ и НАТО. „Свободата на словото в Германия е симулация. Под диктовка са всички големи медии. Можете ли да си представите, че агентите на тайните служби директно връчват текстове на журналистите по определени казуси с международно значение?! Аз самият съм се подписвал под такъв текст на тайните служби и сега ме е срам", пише Удо Улфкоте

Автокаското ще поскъпне до 10%

http://www.cross.bg/tarifite-vodacha-otgovornost-1437838.html

/КРОСС/ Автокаското, което е една от най-масовите застраховки в България, ще поскъпне между 5 и 10% от следващата година. Причината за това е, че чуждите презастрахователни компании вдигат тарифите си заради щетите от природните бедствия през тази година, съобщава за „Преса" шефът на Съвета на директорите на „Бул инс" Петрозар Петков след срещата на брокери, застрахователи и презастрахователи в Германия. По експертни оценки българските дружества ще изплатят над 100 млн. лв. обезщетения от градушката в София на 8 юли и още 50 млн. лв. заради наводненията. Голяма част от тези щети ще бъдат поети от чуждите презастрахователи, но от следващата година те ще вдигнат тарифите си заради повишения риск, което ще се отрази и на вътрешните цени. В момента премията на „Ситроен С4", който е застрахован за 8 хил. лв., е 400 лв. С повишението ще стане 440 лева. Увеличението на тарифите ще се усети по-силно при скъпите возила. Каското на ново БМВ на цена 100 хил. лв. е около 5 хил. лв., но от Нова година ще бъде с 500 лв. повече. „Гражданска отговорност" обаче ще задържи цените си на досегашните нива - от 180 до 200 лв. за автомобил от 1800 куб., макар че това не покрива разходите по застраховката. Очаква се новият парламент да приеме промени в Кодекса за застраховането, с които ще бъде въведена системата бонус-малус и нещата ще дойдат на мястото си

В Донецката и Луганската народни републики се провеждат избори

http://www.cross.bg/izborite-ykraiina-rysiya-1437839.html

/КРОСС/ В Източна Украйна започнаха изборите за парламент и премиер на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна републики. Руската агенция „Новости" цитира премиера на Донецката народна република Александър Захарченко, който очаква 100 процента избирателна активност. Право да гласуват имат и 16-годишните. Изборите се провеждат без избирателни списъци, които бяха иззети от украинските власти. Киев заяви, че изборите са в разрез с украинското законодателство и нарушават договореностите на примирието от Минск. САЩ и ЕС определиха вота за нелегитимен и прогнозираха увеличаване на напрежението между Запада и Русия. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа отказа да изпрати наблюдатели на вота. Русия обяви, че ще признае резултатите от изборите, така както е признала парламентарния вот на 25 октомври в Украйна. По този начин според Москва лидерите на Донецк и Луганск ще получат по-голяма легитимност в преговорите с Киев за постигане на траен мир в източната част на Украйна.  

Св. мчци Акиндин, Пигасий, Афтоний, Елпидифор и Анемподист

http://www.cross.bg/vyarata-smurt-hristiyani-1437836.html

/КРОСС/ Св. Мъченици Акиндин, Пигасий и Анемподист били християни и служели в царския дворец при персийския цар СапорРечник. Цар Сапор желаел да живее в мир с император Константин Велики и затова в началото на своето царуване не преследвал своите поданици, които приемали християнството. След смъртта на Константин обаче той започнал война с наследника му Констанций. Жреците и персийските маги, които ненавиждали християните, упорито убеждавали Сапора, че неговите поданици - християни се намират в постоянна връзка с враговете като техни едноверци и ги подпомагат във войната срещу него. Сапор поискал персите - християни да се отрекат от вярата си. Но за истинския християнин вярата е по-скъпа от живота, и голямото множество от тях предпочели да страдат и приемат смърт, отколкото да се отрекат от вярата си. Започнало страшно гонение. Гонителите били изумени от голямото число християни, които се намирали в тяхната държава. Оказало се, че и в царския дворец имало много християни. Тогава довели при царя трима негови придворни: Акиндин, Пигасий и Анемподист, обвинени, че изповядват християнската вяра. Сапор употребил всички мерки, за да ги склони да се отрекат от вярата си, като им обещавал награди, ако покажат покорност, а в случай на съпротива ги заплашвал със смърт. Но те останали твърди във вярата си и приели да бъдат подложени на страшни изтизания. Бог покрепял светите мъченици, като им дал необикновена твърдост. Езичниците били изумени

Румъния избира бъдещето си и се надява борбата с корупцията да не спира

http://balkani.actualno.com/Rumynija-izbira-bydeshteto-si-i-se-nadjava-borbata-s-korupcijata-da-ne-spira-news_58080.html

В Румъния ще се проведе първият тур на изборите за президент, които се очаква да бъде спечелени от премиера Виктор Понта. Ако се съди по социологическите проучвания, 42-годишният социалдемократ Понта...

2 ноември в историята

http://www.cross.bg/voiina-teritoriyata-voiiski-1437834.html

/КРОСС/ 676 г. - Доний става папа. 1789 г. - Във Франция е национализирана голяма част от недвижимата собственост на католическата църква.1795 г. - Френската революция: Начало на управлението на Директорията във Франция.1912 г. - Балканската война: Победа на българските войски в Люлебургазко-Бунархисарската операция.1914 г. - Първата световна война: Франция, Великобритания и Русия обявяват война на Турция.1917 г. - Великобритания обявява Декларацията Балфур, с която подкрепя идеята за еврейско установяване в територията на Палестина.1920 г. - В Питсбърг (САЩ) започва да функционира първата в света обществена радиостанция.1930 г. - Хайле Селасие е коронован за император на Етиопия.1936 г. - ВВС започва да излъчва телевизионни емисии с висока разделителна способност.1947 г. - Американският индустриалец и авиатор Хауърд Хюз извършва в Лонг Бийч, Калифорния, кратък (1,6 км) тестов полет на транспортния хидроплан Hughes H-4 Hercules, който е с най-големия до момента размах на крилата (97,51 м).1949 г. - Индонезия получава национална независимост.1953 г. - Пакистан е провъзгласен за ислямска република.1955 г. - Списанието „Билборд" публикува за първи път класацията Топ 100.1956 г. - Правителството на Унгария заявява, че страната излиза от Варшавския договор и се обръща към ООН и западните държави за помощ при влизане на войски на СССР на територията на държавата.1963 г

Предстоящи събития в страната за днес, 2 ноември

http://www.cross.bg/sustoi-veliko-narodno-1437835.html

/КРОСС/ ***СофияОт 13 ч. в парламента представители на ГЕРБ и Реформаторския блок ще проведат консултации за съставяне на кабинет в рамките на XLIII Народно събрание. ***СофияОт 11 ч. в пресклуба на БТА ще се състои пресконференция на тема „Задкулисието на българското висше образование",организирана от Европейския политехнически университет. ***ВарнаОт 11 ч. на алеята, свързваща плажа на Аспарухово с бул.„Първи май", ще се проведе акция по засаждане на 200 акациеви фиданки в Аспарухов парк. ***Велико ТърновоОт 13.30 ч. в зала 30 на Младежки дом Велико Търново ще започне с открит урок по темата „Трафик на хора", който ще изнесат ученици-доброволци към МКБТХ. ***Велико ТърновоОт 19 ч. в МДТ „Константин Кисимов" ще бъде представена оперетата „Царицата на чардаша'' ***ПловдивОт 10 ч. в Хотел Дедеман-Тримонциум Принцес Хотел ще се състоят международни изложения за работа за медицински персонал, част от календара на „Кариери в бяло". ***ПловдивОт 15 ч. в Аrtnewscafe на ул. „Отец Паисий" 38 ще се проведе инициативата „Приятели зад бара". ***Горна ОряховицаОт 18 ч. в НЧ „Напредък 1869'' ще се състои тържествен концерт по повод 145 години от създаването на Народно читалище „Напредък 1869" с участието на читалищните състави. ***Долна ОряховицаОт 11 ч

Когато бръмбар влезе в главата на блондинка, дори маймуните разбират

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401550


Блондинка чува глас в главата си и пита:
- Кой е там?
- Бръмбар мозъкояд.
- Какво правиш там?
- Гладувам!
***
По улицата върви блондинка с разкопчана блузка. Всички ахкат и охкат, само един полицай намира в себе си сили да я заговори:
- Гражданко, защо сте в такъв вид на обществено място?
Блондинката втрещено се поглежда и възкликва:
- Ужас! Блондинка чува глас в главата си и пита: - Кой е там? - Бръмбар мозъкояд. - Какво правиш там? - Гладувам! *** По улицата върви блондинка с разкопчана блузка. Всички ахкат и охкат, само един полицай намира в себе си сили да я заговори: - Гражданко, защо сте в такъв вид на обществено място? Блондинката втрещено се поглежда и възкликва: - Ужас!

Да оправдаеш бездарието

http://www.cross.bg/izrazyavane-pravi-proyava-1437832.html

/КРОСС/ Ноември, 2013. Петербургският художник Пьотр Павлевский приковава тестисите си на Червения площад. Мазохистичният пърформанс е озаглавен „Фиксация". „Голият художник, който гледа прикованите си към кремълския паваж тестиси, е метафора на апатията, на политическото равнодушие и фатализъм на съвременното руско общество", обяснява артистът в специална декларация. Докато полицаите бързат да го отковат и облекат, агенциите вече припомнят, че предишния път се завързал гол с бодлива тел към зданието на Думата, а по-предишния си зашил устата в знак на подкрепа за „Пуси Райът". Впрочем „пуситата" изпробваха вулгарната провокативност доста по-рано от Павлевский. През 2008 г. неформалната им лидерка участва в демонстрация срещу кандидат-президента Дмитрий Медведев, наречена „Чукаме се за наследника Мечо!". Акцията се проведе в Московския биологически музей, където бременната Надя (според в. „Гардиън" тя родила само след четири дни) прави секс със съпруга си пред любителска камера. Клипчето беше споделено в интернет заедно с призивите Мечо да бъде ... по същия начин. Подобна протестна драматургия ми се струва безвкусна, но не мога да си изкривя душата - в нея има идея, проявено е въображение. Акциите са откровено перверзни, което ги прави едновременно отблъскващи и комични, само че ексхибиционизмът е обвързан с поемане на очевидни рискове и отговорност

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1437831.html

/КРОСС/ Атанас Бобоков, бизнесмен, съсобственик на „Приста ойл" Белгин Шукри, бивш депутат Проф. Богдан Богданов, литературовед, почетен президент на НБУ Богомил Бонев, български политик Велислава Дърева, журналист Димитър Бебенов, филмов оператор и фоторепортер Емилия Кралева, посланик на България в Гърция Проф. Иван Газдов, художник Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена" АД, член на КРИБ Първан Русинов, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на ГЕРБ Петър Мръцков, икономист  

Бюст на ген. Скобелев, дарен от Плевен, е изложен в музея на Въоръжените сили на Русия

http://www.cross.bg/skobelev-moskva-rysiya-1437833.html

/КРОСС/ В Централния музей на Въоръжените сили на Русия в Москва се състоя тържествена церемония по излагането на подарения от България бюст на ген. Михаил Скобелев в музейната експозиция, съобщиха от посолството в Москва. Бюстът е дарен от град Плевен и от днес е изложен пред руската публика със съдействието на българското посолство в Москва. Събитието още веднъж свидетелства за многовековната дружба между българския и руския народи, скрепена с пролятата кръв на българските опълченци и руски войници по време на Руско-турската война, подчерта в словото си на церемонията българският посланик г-н Бойко Коцев. „Уверен съм, че общите исторически, духовни и религиозни корени на България и Русия винаги ще останат живи и силни", заяви посланик Коцев. Бюстът на ген. Скобелев е разположен в музейната зала, посветена на Руско-турската освободителна война. Той е част от експозицията, посветена на ген. Скобелев и неговото дело. На тържествената церемония присъства делегация от Плевен, водена от кмета на града Димитър Стойков, както и високопоставени представители на руското Министерство на отбраната, на московските общински власти, на Съюза на приятелите на България.  

Най-важното от Варна във вчерашния 1 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=269334

РЗИ-Варна издаде предписание на училище, заради ниски температури във физкултурен салон Във връзка с постъпили сигнали в РЗИ-Варна относно провеждане на учебен процес при ниски температури, здравните инспектори извършиха проверки в следните учебни заведения в гр.

Моделиерите правят дрехи с по-големи джобове заради големите телефони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401458

Само за 3 дни след представянето на новия айфон 6 над 20 млн. души поеха изумителния риск да си го купят, въпреки че не им е по джоба. В смисъл такъв, че не се побира в него.
Това изживяване обаче не е напълно ново, защото големи смартфони (актуално е да се наричат таблети – от англ. думи phone и tablet) има още от 2007 година. Само за 3 дни след представянето на новия айфон 6 над 20 млн. души поеха изумителния риск да си го купят, въпреки че не им е по джоба. В смисъл такъв, че не се побира в него. Това изживяване обаче не е напълно ново, защото големи смартфони (актуално е да се наричат таблети – от англ. думи phone и tablet) има още от 2007 година.

Мрачни и порочни викториански удоволсвия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401350

Нов психологически хорър-трилър
тръгва по HBO от 7 ноември

Мистериозен майстор на стрелбата се озовава в капана на най-тъмните кътчета на Лондон по време на викторианската епоха. Уравновесена, мистериозна и загадъчна съблазнителка , изпълнена с тайни и опасности, се превръща в греховно изкушение за мъжете, изпречили се на пътя . Изследовател е Нов психологически хорър-трилър тръгва по HBO от 7 ноември Мистериозен майстор на стрелбата се озовава в капана на най-тъмните кътчета на Лондон по време на викторианската епоха. Уравновесена, мистериозна и загадъчна съблазнителка , изпълнена с тайни и опасности, се превръща в греховно изкушение за мъжете, изпречили се на пътя . Изследовател е

КАТ подготвя глоби и акция "Зима"

http://frognews.bg/news_79357/

От понеделник полицаите от КАТ в цялата страна започват акцията “Зима” - масови проверки дали автомобилите са подготвени за студентите месеци. Хайките, в които ще участват и инспектори от ДАИ, ще се правят по т.нар. холандски метод. При него ченгетата отбиват встрани от пътя и проверяват по 10-15 автомобила едновременно.

Пътна обстановка в страната - 2 моември

http://www.moreto.net/novini.php?n=269361

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: без ограничения. Област Пазарджик: в участъка от км 80+067 /пътен възел „Калугерово“/ до км 55+627 /граница София област/, поетапно се ограничава движението в изпреварваща лента в посока София.

БНТ дори свали "Лека нощ, деца", за да покаже как Цветан Цветанов даде на Цветан Василев "Банкер на годината"

http://cite.actualno.com/BNT-dori-svali-Leka-nosht-deca-za-da-pokaje-kak-Cvetan-Cvetanov-dade-na-Cvetan-Vasilev-Banker-na-godinata-news_58078.html

С тези думи журналистът Иво Инджев припомни какво вършеше ГЕРБ при предишното си управление и кой всъщност, според него, е Бойко Борисов. Прокламирането на митологеми поставя на грешни основи всеки ан...

Избори в ДНР и ЛНР, международната общност се готви да не ги признае

http://europe.actualno.com/Izbori-v-DNR-i-LNR-mejdunarodnata-obshtnost-se-gotvi-da-ne-gi-priznae-news_58079.html

Днес се провеждат избори за президенти и депутати в самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република. Те започнаха в 8:00 часа местно време (7:00 часа българско време) и ще продължат до 20:00 ...

Осман Октай атакува: Искров, Валери Димитров и омбудсманът създадоха условията за КТБ

http://politics.actualno.com/Osman-Oktaj-atakuva-Iskrov-Valeri-Dimitrov-i-ombudsmanyt-syzdadoha-uslovijata-za-KTB-news_58081.html

На този етап прогнозите за бъдещето на правителството са много трудни. Първият голям въпрос е дали ще има работещ парламент, който да следва приемането на закони за разграждането на всички структури в...

Фронтът иска да махне новините на турски по БНТ

http://frognews.bg/news_79355/

Патриотите искат в споразумението за съставяне на правителство да се запише, че ще паднат новините на турски език по БНТ. Това било заявено на тристранната среща в НС. Красимир Каракачанов потвърди пред всекидневника искането и обясни, че новини на турски може да има само в регионалните тв центрове.

ГЕРБ и реформаторите започват писането на общата програма за управление

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/02/2411140_gerb_i_reformatorite_zapochvat_pisaneto_na_obshtata/?ref=rss


Представители на Реформаторския блок и ГЕРБ днес ще се срещнат, за да пишат заедно приоритетите в програмата за следващото управление, с която ще търсят подкрепа от Патриотичния фронт и евентуално от АБВ.

Разговорите ще се проведат в парламента в 13 ч., като формациите не са съобщили кой ще присъства. На миналата сбирка на политическите сили в петък от ГЕРБ поставиха и условието, освен до понеделник да има програма, реформаторите да предложат и структура на Министерския съвет и имена...

6 храни, от които оглупяваме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401447

1. Захар

Не е тайна, че захарта не е най-здравословната храна на света. Наскоро учени установиха, че тя влияе не само на линията на ханша, но и на мозъка. Лабораторни изследвания доказаха, че мишки, които се хранят с глюкозен разтвор, се ориентират по-трудно в лабиринт. За учените това този факт означава, 1. Захар Не е тайна, че захарта не е най-здравословната храна на света. Наскоро учени установиха, че тя влияе не само на линията на ханша, но и на мозъка. Лабораторни изследвания доказаха, че мишки, които се хранят с глюкозен разтвор, се ориентират по-трудно в лабиринт. За учените това този факт означава,

Какви злодеи са зодиите: Ракът е престъпник №1

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399995

ОВЕН
Наемни убийци
Престъпни наклонности: Най-добри са като наемни убийци и биячи.
Овни за пример: Адолф Хитлер, бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич (обвинен в Хага за около 200 хил. загинали, но има други стотици хиляди, които все още го тачат като герой), Сара Джесика Паркър и Винсент ван Гог.
Вие сте безмилостни фанатици. ОВЕН Наемни убийци Престъпни наклонности: Най-добри са като наемни убийци и биячи. Овни за пример: Адолф Хитлер, бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич (обвинен в Хага за около 200 хил. загинали, но има други стотици хиляди, които все още го тачат като герой), Сара Джесика Паркър и Винсент ван Гог. Вие сте безмилостни фанатици.

2 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=269360

Събития 676 г. — Доний става папа. 1789 г. — Във Франция е национализирана голяма част от недвижимата собственост на католическата църква. 1795 г. — Френската революция: Начало на управлението на Директорията във Франция.

Светът е изправен пред климатична катастрофа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246427_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81

 Светът е на път да преживее „остри и повсеместни” негативни последици от климатичните промени, ако не предприеме спешни действия за редуциране на емисиите от парникови газове, предупреждава ООН, пише британският вестник„Telegraph”.
Наводнения, опасни „горещи вълни”, сравни проблеми и изпълнени с насилие конфликти са на-вероятните опасности, ако температурите се повишат с 2 градуса по Целзий над нивото от прединдустриалната епоха, предупреждава Международният панел по Климатични промени.
С настоящите тенденции и продължаващото използване на въглеводородни горива, може да бъдем свидетели на повишаване на температурите между 3.7 и 4 градуса по целзий до края на столетието.
Повишаване на температурите с 4 градуса вероятно ще причини изчезването на множество биологични видове, мащабни рискове за световната и регионалните обезпечавания с храни и ще повлияе върху обичайните човешки дейности.


Превод и редакция: Милен Маринов

Космическият апарат Cassini засне впечатляващо изображение на луната Титан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246426_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82+Cassini+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B5+%D0%B2%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0

 Неустрашимият космически апарат Cassini на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), изпратен да проучва Сатурн през 1997 година, все още изпраща изненадващи изображения, пише CNET. Последната му фотография е цветна мозайка, която показва слънцето, отразено във въглеводородните езера край северния полюс на луната Титан. Изображението е заснето в обхвата на близката инфрачервена светлина и това, което се вижда е зеленикавата Титан със сияещи светлини в областта на езерата. 

На снимката няма нещо друго, освен впечатляващото със странната си красота изображение. Има ярки метанови облаци близо до северния полюс. NASA посочва, че тези облаци биха могли да възстановяват водния обем на езерата с валежи. Кракен Маре, езерото, отразяващо слънчевата светлина, има пръстени по краищата си. Това обозначава процес на изпарение, вследствие на който езерото става все по-малко и по-малко. Езерата на Титан се състоят предимно от течен метан и етан и това определено не е мястото, където бихме отишли на ваканция. 




Превод и редакция: Екатерина Антонова

Учени слушат “сеизмичния” звуков фон на човешката дейност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246425_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B0%D1%82+%E2%80%9C%D1%81%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%E2%80%9D+%D0%B7%D0%B2%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D1%84%D0%BE%D0%BD+%D0%BD

 Самолети, влакове и автомобили създават звуковия фон на живота ни – особено в градските райони, пише Popular Science. Наред с това, че ни помагат да стигнем от точка А до точка Б, транспортните средства генерират огромен обем от шум и вибрации. Ниските честоти на този шум остават незабелязани от хората, поне досега. Учени, представили изследването си пред Американското акустично общество, обявиха, че могат да наблюдават нискочестотните вибрации, използвайки сеизмични мрежи.

Изследователи от Института по океанография Скрипс са се сдобили с достъп до мрежа от 5300 геофона (инструменти, улавящи вибрациите на земята), намиращи се в Лонг Бийч, щата Калифорния. Първоначално геофоните са инсталирани в рамките на проучвания за петрол и газ в района, но учените са намерили начин да използват мрежата за засичане на вибрации, причинени от транспортния трафик.

Авторите посочват, че „с използването на стандартно обработване на сигналите са в състояние да проследят разписанието на метрото, да преброят самолетите и да наблюдават ускорението им по пистата и дори да откроят по-големите превозни средства по път с десет платна“. Бъдещи приложения на технологията биха могли да включват наблюдение на трафика и сдобиване с нов пласт от информация за функционирането на градовете чрез картографиране на вибрациите в тях. 










Превод и редакция: Екатерина Антонова 

Дербито на Манчестър стана дерби на Аржентина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401572

Светът ще прикове поглед в Манчестър в неделя в 15,30 ч. Великият дуел "Сити" - "Юнайтед" се превръща в дерби и на Южна Америка, като вероятно ще счупи рекорд. Досега най-много латино играчи отвъд океана в мач от Висшата лига са били 7 - в дуела "Манчестър Сити" - "Тотнъм" (каре аржентинци и трио бразилци). Дербито на Манчестър може да стигне кота Светът ще прикове поглед в Манчестър в неделя в 15,30 ч. Великият дуел "Сити" - "Юнайтед" се превръща в дерби и на Южна Америка, като вероятно ще счупи рекорд. Досега най-много латино играчи отвъд океана в мач от Висшата лига са били 7 - в дуела "Манчестър Сити" - "Тотнъм" (каре аржентинци и трио бразилци). Дербито на Манчестър може да стигне кота

Прогноза за времето - 2 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=269359

Днес преди обяд на много места в низините ще бъде със ниска слоеста облачност, но с тенденция на разкъсване и намаление около обяд. На места ще има и мъгли. По-значителна ще се задържи облачността през целия ден по поречието на Дунав, северните подножия на планините и североизточната част от страната.

Ислямска държава” и „Фронт ан-Нусра” се обединиха в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246424_%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%E2%80%9D+%D0%B8+%E2%80%9E%D0%A4%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82+%D0%B0%D0%BD-%D0%9D%D1%83%D1%81%D1%80%D0%B0%E2%80%9D+%D1%81%D

 Джихадистите от „Ислямска държава” подкрепиха „Фронт ан-Нусра” и щурмуваха базата на най-известния командир на подкрепяната от САЩ Сирийска свободна армия Джамал Маруф, като го принудиха да се оттегли в планинския регион Завия в северната част на Сирия, пише австралийският вестник The Age.
Маруф стана международно известен през януари, когато поведе успешна офанзива срещу „Ислямска държава” в северните провинции на Сирия.
Предизвикващ силна тревога е факта, че към ИДИЛ, сега по-силна от всякога и завсела обширни части от Сирия и Ирак, се е присъединила „Нусра”.
Двете групировки се противопоставят една на друга от април 2013 година, когато ИДИЛ отхвърли заповед на лидера на „Ал Кайда” Айман Зуахири да ограничи действията си в Ирак и да признае върховенството на „Нусра”.
Махмуд ал-Угал, командир в Сирийския революционен фронт, ръководен от Джамал Маруф заяви, че джихадистите са разположили най-малко 20 тежки картечници срещу неговите сили и използват танкове, гранатомети и снайпери в битката за родния град на Маруф, Деир Синбул.
„Това развитие на ситуацията повдига въпроса дали САЩ, които всеки ден бомбардират позициите на ИДИЛ в Кобани следят какво се случва на останалите фронтове на сирийската война? Битката за Завийската планина , първата важна опора контролирана от ССА започна преди седмица. В събота „Фронтът ан-Нусра” превзе десетина села, преди контролирани от ССА и заяви, че „Маруф е пречка по пътя на революцията”.

Умения, изгубени в Прехода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246423_%D0%A3%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B0

 Скоро закръгляме 25 години от старта на демократичните реформи, което покрай всичко друго означава, че вече всеки втори българин не знае как се купува бира.

Защо всеки втори? Към 31 декември 2013 г. по данни на НСИ в България са живели 7 245 677 души. До 40 г. са били около 3,3 милиона мъже и жени, т.е. тази категория доближава 50% от населението. А в нея само най-старите са били в началото на прехода петнайсетинагодишни. Но и тази уверена възраст още не е гаранция, че им е поверявано сложно и отговорно пазаруване - като избора на бира.

Да ви припомня как се прави. Независимо дали бутилките ви ги дава продавач, или се самообслужвате - хващате всяка за гърлото и я обръщате срещу светлината. Само така ще забележите утайката и ще повишите шанса си за добра покупка.

Отдавна обаче няма бира с утайка и един полезен навик е безвъзвратно изчезнал. За 25 години изгубихме не само умения, но и социален опит - от опашките за нескафе например. Изгубихме дори усещания. Непознато за днешния българин е уханието на зеленчуков пазар, където тече сок от гниещи домати. И тъй нататък.

Хората с носталгия по социализма си имат своите основания, но е факт скокът по отношение на стоките и услугите.

Факт е също, че това е напредък на бизнеса. А държавата четвърт век отчайващо изостава в услугата, за която й плащаме с нашите данъци. Тази услуга се нарича управление и се състои в създаване и трайно поддържане на нормална правна, административна и инфраструктурна среда - и за бизнеса, и за бита.

Тази услуга издиша. Дори укрепна и политическа класа, в която голямата част не се интересува от управление, може би не го и разбира.

Не идеализирам свободния пазар. Онова в Горни Лом беше бизнес, нали?! Но даже в тези случаи виждаме „преходната“ държава, изплезила език далеч назад. Инспекция по труда е създадена в България през 1907 г. Има ли друга причина да не действа днес освен властнически мързел и безразличие?

Ако от години едва ли не всяка седмица гърмят газови бутилки, то не е толкова от пишман бизнес, колкото от „елит“, който не умее или не желае да организира елементарен контрол.

Пръстът на неуправляваща власт се вижда и в пътната мрежа. Не може (!) да има магистрала, на която се образуват локви и ручеи. 400-500 км на запад от Калотина такова смъртоносно съоръжение е немислимо, по-немислимо дори от бира с утайка. Там строителният бизнес не е много по-кадърен и извисен от българския. Там обаче държавите управляват.

Годишнината от 10 ноември съвпада с преговорите за кабинет. Чуваме за приоритети, криза, отговорност. Но най-важното е по-просто: дали новата власт ще работи, или ще се впише във върволицата „преходни“ правителства, които така и не се наканиха да управляват като хората.





Николай ГОЛЕМАНОВ

Стрелба в мексикански бар, петима убити

http://www.vesti.bg/novini/strelba-v-meksikanski-bar-petima-ubiti-6026380

Петима души са убити от неизвестни нападатели в бар в мексиканския курортен град Акапулко, щата Гереро, съобщи местната прокуратура.

На 2 ноември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401467

Атанас Бобоков, бизнесмен, съсобственик на “Приста ойл”
Белгин Шукри, бивш депутат
Проф. Богдан Богданов, литературовед, почетен президент на НБУ
Велислава Дърева, журналистка
Димитър Бебенов, филмов оператор и фоторепортер
Емилия Кралева, посланик на България в Гърция
Проф. Иван Газдов, художник
Красимир Станев, Атанас Бобоков, бизнесмен, съсобственик на “Приста ойл” Белгин Шукри, бивш депутат Проф. Богдан Богданов, литературовед, почетен президент на НБУ Велислава Дърева, журналистка Димитър Бебенов, филмов оператор и фоторепортер Емилия Кралева, посланик на България в Гърция Проф. Иван Газдов, художник Красимир Станев,

Автокаското ще поскъпне до 10%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246422_%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+10%25

 Автокаското, което е една от най-масовите застраховки в България, ще поскъпне между 5 и 10% от следващата година. Причината е, че чуждите презастрахователни компании вдигат тарифите си заради щетите от големите природни бедствия през тази година, съобщи за „Преса“ шефът на Съвета на директорите на „Бул инс“ Петрозар Петков след срещата на брокери, застрахователи и презастрахователи в Германия.

По експертни оценки българските дружества ще изплатят над 100 млн. лв. обезщетения от градушката в София на 8 юли и още 50 млн. лв. заради наводненията. Голяма част от тези щети ще бъдат поети от чуждите презастрахователи, но от следващата година те ще вдигнат тарифите си заради повишения риск, което ще се отрази и на вътрешите цени.

В момента премията на „Ситроен С4“, който е застрахован за 8000 лв., е 400 лв. С повишението ще стане 440 лв.

Увеличението на тарифите ще се усети по-силно при скъпите возила. Каското на ново БМВ на цена 100 хил. лв. е около 5000 лв., но от Нова година ще бъде с 500 лв. повече.

„Гражданска отговорност“ обаче ще задържи цените си на досегашните нива - от 180 до 200 лв. за автомобил от 1800 кубика, макар че това не покрива разходите по застраховката.

Очаква се новият парламент да приеме промени в Кодекса за застраховането, с които ще бъде въведена системата бонус-малус и нещата ще си дойдат на мястото. При тази система цената на полицата зависи не само от техническите характеристики на колата, а от досието на водача - стаж зад волана, поведение и др. Така джигитите на пътя може да плащат до 7 пъти по-висока „Гражданска отговорност“. 

 

Антон Антонов, шеф на пътната полиция: Рисковите водачи да плащат повече

Въвеждането на системата бонус-малус, при която цената на застраховката зависи от качествата на водача и поведението му на пътя, ще намали броя на ПТП-тата, затова е крайно време да бъде въведена. Това каза зам.-шефът на Дирекция „Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение“ Антон Антонов на празника на пътната безопасност в столицата.

В момента най-рисковата група са шофьорите между 18 и 24 години. Антонов ги призовава да минат първите 2-3 хил. км с възрастен човек до себе си и да карат първо по второкласни пътища, а не в натоварения трафик. През зимата най-много трябва да се внимава с пешеходците. За изминалите 9 месеца са загинали 105 души. От тях по-възрастните са повече от половината. 

 

 

 

Леонора ЛЕКОВА

Изчезват майсторите на народни инструменти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401100

КИРИЛ ГАНЧЕВ
Изработването на народни инструменти е стар и важен занаят, без който опазването на българските музикални традиции е невъзможно. Има ли обаче кой да продължи делото на майсторите на гайди и гъдулки?
След демократичните промени част от фолклорните ансамбли в България са преструктурирани, а други- закрити. КИРИЛ ГАНЧЕВ Изработването на народни инструменти е стар и важен занаят, без който опазването на българските музикални традиции е невъзможно. Има ли обаче кой да продължи делото на майсторите на гайди и гъдулки? След демократичните промени част от фолклорните ансамбли в България са преструктурирани, а други- закрити.

Германия и изкушението на "готиния джихад"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246421_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0

 На фона на нарастващия брой радикализирани млади мюсюлмани в Германия, където разузнавателните служби са идентифицирали над 6000 от тях, се предприемат нови мерки за възпиране на потока доброволци, които напускат страната в търсене на приключения и бойна кауза в Сирия и Ирак.

За мнозина впечатлителни млади германски граждани от мюсюлмански произход призивът за романтичен джихад се въплъщава в странното посредничество на рапа. Ролевият модел на ренегата бе открит в лицето на германския рапър Денис Кусберт с артистично име Десо Догг (Deso Dogg).

Роден от майка немкиня и баща ганаец, изпълнителят приема исляма през 2010 г. и се сражава в Сирия, след което тази година се заклева в лоялност към терористичната милиция “Ислямска държава”. Казват, че сега той е важна фигура в елита на екстремистката сунитска групировка и възхвалява свещената война като голям кеф в поредица рап клипове, циркулиращи из интернет.

Посланието пусна корени у много хора на възраст от 18 до 30 години, особено сред свързаните със салафитския клон на исляма. Известно е, че около 450 души са заминали за конфликтните зони в Сирия и Ирак, но по-обезпокоително е това, че според властите броят им е далеч по-голям.

“Хората възприемат джихада като младежка култура, като приключение и че е “готино да идеш там”,” казва шефът на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Маасен в дадено наскоро интервю за берлинското радио РББ (Rundfunk Berlin-Brandenburg - RBB).

Типичният профил на доброволеца, който е готов да хване оръжието, е мъж с имигрантски мюсюлмански произход, който е претърпял неуспехи в училище или социалните среди. Основната заплаха е силното въздействие върху него от умелата пропаганда в интернет на въоръжени групировки, която се разпространява отчасти и чрез Фейсбук и Туитър.

Младите хора, които са излезли от релсите, са накарвани да вярват, че ако се включат в битката, ще се превърнат от аутсайдери във властелини, казва Маасен, който ръководи Федералната служба за защита на конституцията. По думите му до десетима от тези 450 души, заминали от Германия за Сирия и Ирак, са извършили самоубийствени нападения.

Освен това агенцията на Маасен е ревизирала от 2800 на 6300 броя на особено радикализираните лица в Германия, като до края на годината се очаква това число да достигне 7000. Преоценката на тези данни е дошла след по-задълбочени наблюдения на властите върху потока пътници към зоните с конфликти.

Години наред на ислямистите, които са смятани за склонни към насилие, бе разрешавано да напускат страната, защото основната идея беше “защита на нашето население”, казва Лудвиг Ширгхофер, началник на отдела за борба с тероризма към баварската полиция. Вече около 150 от тях са се върнали в Германия, вкл. 25-има участвали в бойни действия в чужбина.

И сега федералният и провинциалните министри на вътрешните работи са се споразумели да отменят валидността на личните документи на заподозрените, за да им попречат да заминат за конфликтни зони. Вместо това те получават заместващ документ, който не им позволява да напускат Германия.

Но за разлика от конфликтите в Афганистан и Пакистан нараства и боят на младите жени, привлечени от конфликтите с участие на групировката “Ислямска държава”. “Често тези жени таят у себе си романтичната представа за джихадистки брак, за да помогнат на някой млад муджахидин, силно отдаден на правото дело, и да му подкрепят, даже като втора или трета съпруга”, казва Маасен.

Но не само Германия е засегната. По-рано тази година и Австрия бе шокирана от новината, че две родени в Босна момичета на 17 и 15 години - Самра К. и Сабина С. - са избягали от дома си и са заминали за Сирия, примамени от романтиката на джихада. Сега двете са издирвани чрез Интерпол.

Около 930 граждани на Франция или постоянно пребиваващи в нея се бият на страната на джихадистите в Сирия и Ирак, обяви през септември правителството в Париж. През май координаторът на ЕС за борбата с тероризма Жил де Керхов каза, че младите и необразовани хора, които търсят приключения, са особено изложени на риск. По негова оценка над 2000 европейци пребивават в Сирия или вече са се върнали оттам.

Държавите като Германия могат да предприемат още толкова много контрамерки. “Не можеш да прочетеш мислите на всички и да претърсиш всяко жилище”, казва шефът на вътрешното разузнаване, който признава и че няма достатъчно персонал за осъществяването на операции за масово наблюдение.

А досегашните проверки съвсем не дават гаранции за обществената сигурност. Полицейският съюз в Германия сега призовава за по-строг контрол върху мюсюлманските сдружения и ислямски федерации.

“Нарастващият брой предимно млади мюсюлмани, омаяни от салафизма и “Ислямската държава”, показва, че ислямските институции в Германия се претърпели явен провал”, казва шефът на съюза на полицаите Оливер Малхов.

БТА

В интернет се появява първият компютърен червей

http://chronicles.actualno.com/V-internet-se-pojavjava-pyrvijat-komputyren-chervej-news_57944.html

На 2 ноември през 1988 г. в интернет се появява първият компютърен червей, създаден от Робърт Морис. Компютърният червей (computer worm) е самовъзпроизвеждаща се компютърна програма. Той използва ком...

Тихо време и до 15 градуса максимална температура

http://society.actualno.com/Tiho-vreme-i-do-15-gradusa-maksimalna-temperatura-news_58075.html

Между 10 и 15 градуса ще бъде температурата над страната днес, при почти тихо и безоблачно време. Това гласи прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН ...

ГЕРБ и Реформаторите ще опитат да договорят програма и министри

http://politics.actualno.com/GERB-i-Reformatorite-shte-opitat-da-dogovorjat-programa-i-ministri-news_58077.html

Преговарящите екипи на ГЕРБ и на Реформаторския блок се срещат за пореден път днес (2 ноември) в сградата на Народното събрание, за да одобрят общ текст на програмна декларация и да прецизират текс...

Учен: Вселената се изсмуква от черната енергия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246420_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%3A+%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BC%D1%83%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5%D

 Британски учен твърди, че животът със сигурност ще изчезне, тъй като черната енергия изсмуква цялата Вселена и зад нея не остава нищо, пише в. "Дейли експрес".

От последните наблюдения на учените от Института по космология и гравитация в град Портсмут, водени от проф. Дейвид Уондс, ставало видно, че черната енергия непрекъснато расте при взаимодействието си черната материя.

"След като черната енергия расте, а черната материя се изпарява, от Вселената ще остане едно скучно празно място, в което няма да има нищо" коментира авторът на проучването.

Според проф. Уондс черната материя дава рамката на всички структури и ги кара да растат във Вселената. При наблюдение на галактиките се оказва, че черната материя се изпарява, при което се забавя този растеж. Разширяването на Всемира се оказало по-ограничено, отколкото се предполагаше. В същото време черната енергия увеличава "всмукателния" си натиск, твърди ученият.

Източник: БТА    

Канадка върна реликва, взета от Помпей преди 50 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246419_%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0%2C+%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D0%B9+%D0%BF%D

 Канадка върна парче от руините на Помпей, взето за спомен преди 50 години, съобщи Би Би Си.

Малкият декоративен елемент е от входа на театър. Жената го взела за спомен, когато била на меден месец в Италия. Тя го сложила в чантата си и без никакви проблеми го занесла в Монреал.

Пазила половин век, но явно имала угризения. Когато го предала на екипа за опазване на културното наследство в Неапол, се разплакала.

Фрагментът не е особено ценен, но е "свидетелство за минала цивилизация", казаха от полицията.

Жената не е глобена. От полицията се надяват, че постъпката й ще насърчи и други да направят като нея.

Източник: БТА    

Карло Пезенти: Иновациите са движещата сила за растеж в икономиката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246418_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%BE+%D0%9F%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%3A+%D0%98%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1

 Иновациите са движещата сила за растеж в икономиката, заяви пред БГНЕС Карло Пезенти, зам.-председател на Конфиндустрия - България и изпълнителен директор на "Италчементи Груп" след XIV Общо събрание на Конфиндустрията под надслов "Заедно, отвъд кризата", което се проведе в София.

Конфиндустрия България е от 14 г. гласът на италианското предприемачество у нас. Сдружението обединява над 300 фирми не само от големи международни групи, но и от малките и средни предприятия с италиански или смесен капитал. Италия е на второ място между търговските европейски партньори на България, като търговският стокообмен с нея възлиза на 3.5 млрд.евро. А италианските фирми допринасят за формирането на около 5% от БВП на страната, осигуряват над 25 000 работни места, годишният оборот възлиза на 1.8 млрд.евро, с директни инвестиции за над 1.5 млрд.евро.

Влязохме на българския пазар през 1998 г., когато инвестирахме в развитието на завода в Девня, продължи Карло Пезенти. Въведохме напълно ново оборудване, с цел да направим завода конкурентноспособен не само на българския пазар, но и в Черноморския регион. Според нас, иновациите са движещата сила за растеж. В България ние предлагаме всичките си специални иновативни продукти и изглежда, че българският пазар е способен и желае да ги приеме, каза той.

Ние инвестираме в България, за да произвеждаме тези напълно нови продукти, подчерта Пезенти. Един от тях е прозрачният бетон, който ще бъде използван за създаването на прозрачни бетонни стени. Така че производството за Европа ще бъде съсредоточено в България. Имаме българи, които работят за нашия завод като инженери, техници. Те са много способни и квалифицирани, призна изпълнителния директор на "Италчементи Груп".

Мисля, че Европа като цяло се развива много положително, оптимистично, смята той. Европа ще се възстанови от настоящата криза, благодарение на мерките, които са необходими и които, струва ми се, политиците и новата Европейска комисия ще предприемат. Разбира се, България ще се възползва от това пряко и косвено, прогнозира Пезенти. Като производители ние вече от години изнасяме за Европа, така че нашият растеж е траен и се възползваме от европейската мрежа на стокообмена, отчете той.

За момента не виждаме големи спънки от санкциите върху Русия. Гледаме към Черноморския регион като естествен пазар за "Девня Цимент" и имаме инициативи в съседните страни. А вече доставяме наша продукция и за Русия, посочи Пезенти.

БГНЕС припомня, че през март, 2012 г. официално бе обявен старта на етапа по изграждане на проекта "Реконструкция и модернизация на инсталацията за производство на клинкер и цимент в завода на "Девня Цимент"АД" - един от най-големите проекти в България през последните 20 години, на стойност 160 милиона евро. На 15 октомври т.г. новата производствена линия бе пусната в тестов режим, а ще бъде въведена в експлоатация в първото тримесечие на 2015 г. Годишният ѝ капацитет ще бъде близо 1.5 милиона тона цимент, превръщайки я в най-голямата по рода си в Европа на "Италчементи Груп". Строителството на новия завод донесе в България най-добрите съвременни технологии в производството на цимент, заедно с най-модерните и осъвременени процеси и системи по контрол на безопасността и околната среда.

В момента италианската "Италчементи Груп" е най-големият производител на цимент в България и непрекъснато разширява пазарните си позиции като вече държи 40 процента от пазара в страната. Компанията е собственик на двата циментови завода с най-голям капацитет у нас - в Девня и в Димитровград. С марката на "Италчементи груп" по света работят 75 циментови завода, 155 кариери за инертни материали и 560 завода за бетон.


БГНЕС

Бензинът в САЩ вече е по-евтин от млякото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246417_%D0%91%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE

 За пръв път от 22 декември 2010 средната цена на дребно на бензина в САЩ падна под 3 долара за галон (около 79 цента за литър), предава ТАСС, като се позовава на Американската автомобилна асоциация.

Причината е рязкото падане на цената на петрола на световните борси. От края на юни т.г. цената на петрол марка WTI поевтиня с повече от 20 долара на фона на увеличаващите се обеми на добива и тревогите относно перспективите за световната икономика.

Така бензинът в САЩ стана по-евтин от млякото, което се продава за 3,73 долара за галон.

Религиозен календар за 2 ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401214

5 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. мчци Акиндин, Пигасий, Афтоний, Елпидифор и Анемподист 
Акиндин, Пигасий, Анемподист, Елпидифор и Афтоний били християни и служели в царския дворец при персийския цар Сапор.
 Като разбрал за тайната им вяра, царят употребил всички мерки, за да ги накара да се отрекат от нея, но те останали твърди и прие 5 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. мчци Акиндин, Пигасий, Афтоний, Елпидифор и Анемподист Акиндин, Пигасий, Анемподист, Елпидифор и Афтоний били християни и служели в царския дворец при персийския цар Сапор. Като разбрал за тайната им вяра, царят употребил всички мерки, за да ги накара да се отрекат от нея, но те останали твърди и прие

Фалитът на КТБ: 13 млрд. загуби и още 60-100 000 безработни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246416_%D0%A4%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91%3A+13+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%B8+%D0%BE%D1%89%D0%B5+60-100+000+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%80%D0%

 Само през първия месец след евентуалното закриване на КТБ щетите за държавата ще бъдат за минимум 5 млрд. лева.

Това сочат данните на синдикалисти и на експертите от НПО "Ние гражданите", което се роди с цел да защити интересите на около 300 000 преки вложители в КТБ и на над 200 000 български граждани, работещи във фирми с депозити, сметки, гаранции и акредитиви в КТБ.

Според техните изчисления между 60 и 100 000 души ще останат без работа, защото много от фирмите, които имат сметки в КТБ ще са принудени или да фалират или да намалят персонала. Според официалните данни в момента в КТБ и Търговска банка "Виктория" гарантираните влогове възлизат на 3.7 млрд. Депозитите на частните фирми са за над 800 млн. Депозитите на общините и болниците възлизат на 413 млн, а тези на пенсионните фондове и застрахователните дружества на 587 млн.

Според Вера Христова Ахудова, доктор по икономика, председател на НПО "Ние гражданите" щетите щяха да са минимални, ако бяха взети адекватни решения през месец юни. Тя припомни, че три партии - ГЕРБ, АБВ и Патриотичният фронт по време на предизборната кампания са се обявили за оздравяване на банката. Ахудова призова трите партии да изпълнят обещанието си. Трябва да избегнем най-лошото. В противен случай това ще влезе в учебниците като най-яркият пример какво не трябва да се прави, каза още експертът.

Закриването на КТБ ще доведе до намаляване на производството, съкращения на работни места и намаляване на заплатите. Фалитът на банката означава, че държавата ще получи по-малко ДДС, ще има понижаване на кредитния рейтинг и съдебни дела на вложителите срещу БНБ, Банковия надзор и КФН.


БГНЕС

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4399158

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

"АТАКА"/БАТАНОВЦИ/ ИСКА ОТДЕЛЯНЕ ОТ ЮРИДИЧЕСКИЯТ ХОМОТ НА ОБЩИНА ПЕРНИК

http://www.zapernik.com/politika/ataka-batanovci-iska-otdelyane-ot-yuridicheskiyat-homot-na-obshtina-pernik_35378/

/стартира подписка/

Група от деветдесет граждани на Батановци ще стартира подписка за отделяне на градчето от юридическата дикция на опорочената община Перник.Така е било в миналото,когато градът е бил самостоятелна единица и на територията е имало Циментов завод,ДФС,Гимназия,АПК,множество увеселителни заведения,болница,културен дом.....В рамките на управлението на общинските кметове:Инж.Андреев,Инж.Георгиева,Г-жа Янакиева а занапред скандално назначеният Иванов,градът бе докаран до разруха и никой не вярва че...

Продължава

Русия изстреля ракета “Топол-М”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246415_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0+%E2%80%9C%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB-%D0%9C%E2%80%9D

 От космодрума Плесецк беше извършен проверочен пуск на междуконтиненталната балистична ракета „Топол-М”, предаде ТАСС, като се позовава на официалния представител на Ракетните войски със стратегическо предназначение полковник Игор Егоров. В съобщението се посочва, че учебната бойна част на ракетата с висока точност е поразила условна цел на полигон на полуостров Камчатка. Според Егоров Ракетните войски е трябвало съвместно с предприятията-разработчици да потвърдят в хода на пуска постоянната готовност към бойно приложение на ракетните комплекси от дадения тип.

 

„Топол-М” е сред най-съвременните междуконтинентални балистични ракети, конструирани от Русия и първата нова междуконтинентална балистична ракета след разпадането на СССР.

 

Обсегът є се изчислява на около 11 000 км. Има 3-степенен двигател на твърдо гориво.

 

Към началото на 2008 г. Русия е разполагала с 48 ракети в силози и шест мобилни установки с „Топол М”. По план до 2015 г. се очаква да бъдат разположени още 69.

Най-четеното в "Дневник" през седмицата: Новият парламент и КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/02/2411172_nai-chetenoto_v_dnevnik_prez_sedmicata_noviiat/?ref=rss


Започването на работата на 43-ия парламент, отразена на живо от "Дневник" и обобщена в хронология, единодушно е най-четената статия на сайта тази седмица. Посещенията са 118 462, данните за всички тесктове са към 19 часа в събота, което почти четири пъти повече от втория по популярност текст - "ГЕРБ и ДПС възкресяват модела "Кой" (31 110).

Очаквано на огромен интерес се радват статиите за съдбата на КТБ и по-точно за позицията на политическите сили. Лидерството в тази група е за...

Непубликувани до сега случки от живота на великия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246414_%D0%9D%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D0%B

 Анна и Марчелино Карузо имаха 21 деца. Осемнадесет починаха- деветнадесетото живя и стана най- великия певец в света. Енрико направи първият си дебют на сцената на опера Метрoполитен в Ню Йорк през 1903 г. Той пя своята последна  ария на същата сцена седемнадесет години по- късно. Няколко месеца след това Карузо почина. Милиони мъже и жени плакаха за него. Карузо не беше само един изключителен глас, но и един велик и мил човек обичан от всички.

Метрoполитен Опера беше неговия дом, но неговата слава се носеше по всички световни столици- от Буенос Айрес до Москва. Където отиваше той, тълпа от хора се събираха около него. В ресторанта хората ставаха на крака и го аплодираха. За да избегне шума, той се хранеше в къщи или в един малък ресторант в покрайнините на Ню Йорк , където ядеше с задоволство спагети, а след обедите играеше на карти със съдържателя. Хиляди търговски артикули, от цигари до сапун бяха наречени на негово име. Все още съществуват десетки ресторанти в Ню Йорк, наречени „Карузо”. Един беше кръстил своя кон за надбягване на името на певеца. Карузо без изключение залагаше на този кон при надбягванията. Той никога не спечели.

Финансово Карузо установи рекорди в онези години, когато радиото липсваше. Той никога не поиска от Метрополитен хонорар по- голям от 2500 долара на представление, но в Куба той получи 10000долари, а в Мексико 15000 долара. Той отказа едно предложение от 250000 долара за едно двумесечно турне из Южна Америка. Той спечели повече от 10 милиона долара през своята певческа кариера, както и от многобройните плочи, върху които беше регистриран гласът му. Колко е голям интересът към  Карузо и неговите песни, можем да съдим по следното: за Коледа 1943 г. са били издадени 18000 албума с негови плочи, всяка една на цена 10 долара. За един ден всичко е било разпродадено.

Една вечер в Брюксел имало голям шум под прозореца на неговата стая. Карузо отворил прозореца и видял една тълпа от няколко хиляди души, за които нямало места в театъра. Тази вечер било гала представление, където присъствали и царски особи. Карузо помислил за момент и след  това изпял главните арии от операта, която събралия се народ под неговия прозорец не можел да чуе. Един ден той подписал чекове за повече от 200 души- бедни хора, които той издържал всеки месечно. Неговата жена му казала: „Разбира се, всички тези не заслужават това!” „Вярно е това- отговорил Карузо- но аз не мога да зная кои от тях го заслужават и кои не.” Една сутрин той се разхождал из Ню Йорк с Бруно Зитари, неговия секретар. „Не е право- казал Карузо-ние идваме тука, взимаме парите на хората и си заминаваме. Ние трябва да оставим нещо и в тази страна.”Карузо влиза  в първия порцеланов магазин, купува всичката стока и я изпраща на своите бедни приятели по света.

Енрико е роден в Неапол, Италия. Той посещава училището само няколко години, тъй като баща му искал той да поеме работата му. Но Енрико искал да стане певец, окуражаван и подпомаган от майка си. Неговото първо явяване пред един професор по музика било неуспешно. „Твоят глас- му казал професора- прилича на вятър, който се промушва през прозореца.” Енрико обаче получава позволение да слуша лекциите на професора. В края на учебната година Карузо попитал учителят си какво смята за своя ученик!Професорът отговорил, че е много възхитен. Един ден Енрико пристига в едно близко градче, и тъй като знаел, че шансовете да го приемат в някоя опера били малки, той сяда и се запива със своите приятели. Тази вечер тенорът в операта бил болен. Енрико отива да го замества. Той пял добре, но не можал да се държи на краката си. След операта директорът го изхвърля с думите „пияница”и „гамен”. Но след този свой пръв дебют започва неговият прогрес. В следващите десет години той става един от най- добрите италиански тенори и пее по всички по- големи столици на Европа. Той бива поканен в Метрополитен, Ню Йорк. Неговият пръв дебют е бил Риголето.

Това, което се изисква от един един голям певец, Карузо обяснил един ден така - широки  гърди, голяма уста, 90% памет и 10% интелигентност, много труд и нещо в сърцето. Той имал почти всички тези качества- интелигентност, чувство и физика. Неговите гърди се разширявали 18 сантиметра, когато той поемал дъх. Преди да излезе на сцената Карузо следвал една много сложна процедура, която той сам си бил измислил. Първо той правил гаргара с топла солена вода и малко шведско енфие, което изчиствало носът му. Веднага след това последвало една голяма чаша английска ракия и една ябълка.

Карузо винаги е бил много чувствителен към критиката. Когато в град Бостън бил силно разкритикуван се заклел никога да не пее там. И това той сторил. Но Карузо обичал хумора. Той обичал да закача своите колеги и не им се сърдил на техните закачки. При едно представление на Тоска, Антонио Скоти се навел да вземе една четка от земята. Тя се оказала закована. Карузо бил сторил това.

През декември 1920 година както Карузо пял една ария от „Елексира на любовта” един кръвоносен съд се скъсал в гърлото му. Той бива подложен на няколко операции, но всички излезли неуспешни. На следната година той заминава за своя роден град и там в един малък, но тих хотел, с изглед към неаполитанския залив, Карузо умира на 48 годишна възраст. Ако Карузо чуеше своите плочи слушани с трепет по цял свят, неговото благо и пълно с обич сърце би отговорило: „Колко мило от тези хора, все още си спомнят за мене, след толкова години.”

Стинг пуска вина с имена на най-големите му хитове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246413_%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0

 Рок легендата Стинг, който е и професионален винопроизводител, пусна серия вина, кръстена на най-големите му хитове, съобщава в. “Дейли мейл”. Музикантът заедно със съпругата си Труди Тайлър притежават голямо имение с лозя в Тоскана - Ил Паладжо.

 

Сред новите брандове фигурират марките “When We Dance”, “Sister Moon” и “Message in the Bottle”, които могат да се закупят срещу 12 долара. Те са произведени от местни тоскански сортове грозде санджовезе, примесени със сира и мерло. Имението Ил Паладжио, притежание на Стинг, е от 16-и век и се слави с големи винарски традиции. Хора от неговия винарски екип имат зад гърба си 50-годишен стаж.

 

Рок музикантът споделя, че мнозина от неговите приятели се изненадват от високото качество на червените му вина. Те бяха отличени с високи награди от специализирани издания за вино, припомня вестникът.

Младите не знаят кой е Марчело Мастрояни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246412_%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%B5+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%BE+%D0%9C%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%B

 Италианчетата не знаят кой е Марчело Мастрояни независимо от това, че 18 години след смъртта му той продължава да бъде най-обичаният в света филмов актьор, родил се някога на Апенините. Това каза пред в. „Република” известният режисьор Роберто Фаенца, който ръководи

 

гениалния артист

 

в извъртяната през 1995 г. негова последна лента „Твърди Перейра”.

 

Неотдавна Фаенца бил на среща със студенти от научно-технически лицей във втория град на о. Сицилия – Катания, и нито едно от присъстващите на разговора стотици момичета и момчета не могло да отговори на въпроса му кой е Марчело Мастрояни. „Абсурдно е, но той е познат повече зад граница, отколкото у нас, а в САЩ направо му се кланят като на филмова икона!” – обясни режисьорът пред авторитетния вестник. „Може би и защото Марчело беше десетилетия наред истинският посланик на нашата страна по света – обясни Фаенца. - Без някога да се е вземал за звезда, тъй като беше обикновен,

 

сърдечен човек, щедър и скромен

 

за когото киното беше само игра и разтуха!”

 

И сякаш да запълни непростимата дупка в спомените на италианците за техния актьор на всички времена, вчера от Торино дойде новината, че университетът в града организира шестмесечна „Културна работилница” в негова чест. Инициативата се нарича „Марчело Мастрояни – италиански стил, международна икона” и включва изложби, литературни четения на критични отзиви за него, срещи с работили заедно с него актьори и режисьори, както и с двете му дъщери – Киара и Барбара.

 

Особено място е отделено на ретроспекциите на негови филми и най-вече на тези с почти неизменната му партньорка пред кинокамерите и велика поне колкото него актриса София Лорен. Нарочна изложба пък ще бъде посветена на прочулата го в Холивуд и по цялата планета култова лента „Сладък живот”, където Марчело играе със сексбомбата на миналия век Анита Екберг. Специален семинар ще нищи творческата симбиоза между Мастрояни и гения на кинорежисурата Федерико Фелини въз основа на съвместния им прекрасен филм „8 1/2”.




Във Франция приеха сътрудничка на ООН с Ебола

http://news.ibox.bg/news/id_1625970610

Тя е работила в африканската страна със заразени с Ебола. След като показала първите симптоми, тя е била евакуирана

Любим виц на Георги Янакиев от група “Сигнал”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401479


Блондинка се явява на изпит в Музикалната академия. Един от изпитващите й казва:
- Сега ще застанете с гръб, а ние ще натиснем един клавиш на пианото. Трябва да го познаете.
Застава тя с гръб и чува тон. Обръща се с лице, оглежда всеки от комисията и посочва тържествуващо един от професорите:
- Вие го натиснахте! Блондинка се явява на изпит в Музикалната академия. Един от изпитващите й казва: - Сега ще застанете с гръб, а ние ще натиснем един клавиш на пианото. Трябва да го познаете. Застава тя с гръб и чува тон. Обръща се с лице, оглежда всеки от комисията и посочва тържествуващо един от професорите: - Вие го натиснахте!

Двама се обявиха за президент в Буркина Фасо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401530


Началникът на армията на Буркина Фасо Набере Траоре и зам.-началникът на президентската гвардия Исак Зида се самопровъзгласиха за президент на страната, съобщи Си Ен Ен. Досегашният държавен глава Блез Компаоре бе свален от протести. По-късно кандидатът Траоре се оттегли и се застъпи за Зида, който бе подкрепен и от армията. Началникът на армията на Буркина Фасо Набере Траоре и зам.-началникът на президентската гвардия Исак Зида се самопровъзгласиха за президент на страната, съобщи Си Ен Ен. Досегашният държавен глава Блез Компаоре бе свален от протести. По-късно кандидатът Траоре се оттегли и се застъпи за Зида, който бе подкрепен и от армията.

Земетресение 5,4 на Соломоновите острови

http://www.vesti.bg/novini/zemetresenie-54-na-solomonovite-ostrovi-6026378

Земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер разлюля в неделя Тихия океан край бреговете на Соломоновите острови, съобщи Геологическата служба на САЩ (USGS).

Бензинът в САЩ по-евтин от млякото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401556


За пръв път от 2010 г. средната цена на дребно на бензина в САЩ падна под 3 долара за галон (около 79 цента за литър), съобщи Американската автомобилна асоциация. Така бензинът стана по-евтин от млякото, което се продава за 3,73 долара за галон.
Причината е рязкото падане на цената на петрола на световните борси. От края на юни т.г. За пръв път от 2010 г. средната цена на дребно на бензина в САЩ падна под 3 долара за галон (около 79 цента за литър), съобщи Американската автомобилна асоциация. Така бензинът стана по-евтин от млякото, което се продава за 3,73 долара за галон. Причината е рязкото падане на цената на петрола на световните борси. От края на юни т.г.

Хип-хоп формация "DA Clique" с ново видео на 5-ти ноември

http://www.zapernik.com/obshtestvo/hip-hop-formaciya-da-clique-s-novo-video-na-5-ti-noemvri_35377/

Младежите от пернишката хип-хоп формация DA Clique ще пуснат ново видео на пети ноември, разбираме от фейсбук страницата им. Издава се и името на песента - ''Crazy in love''.

Преди месец от формацията пуснаха видео със заглавие ''Da Goodness by Redman'', в което участие взимат над 15 танцьора.

“С това видео слагаме начало както на новия танцов сезон и на всички неща, свързани със школите, които ще ви представяме малко по малко, така и на една огромна поредица от видеоклипове:...

Продължава

ГЕРБ и РБ уточняват обща програмна декларация

http://frognews.bg/news_79353/

Пореден рунд в преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок ще има в неделя в парламента, когато представители на двете партии ще умуват над обща програмна декларация. Досега от редиците на двете сили излизат различни мнения.

Титлата се отдалечава от Георги Миланов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4401570

Георги Миланов и неговият отбор ЦСКА (Москва) се отдалечиха на 7 точки от лидера "Зенит" (Санкт Петербург), след като загубиха дербито на върха с 0:1.


Българският национал започна титуляр в мача на клубния стадион "Химки" и остана на терена до почивката. На полувремето треньорът Леонид Слуцки извади Миланов и пусна нападателя Сейду Думбия, за Георги Миланов и неговият отбор ЦСКА (Москва) се отдалечиха на 7 точки от лидера "Зенит" (Санкт Петербург), след като загубиха дербито на върха с 0:1. Българският национал започна титуляр в мача на клубния стадион "Химки" и остана на терена до почивката. На полувремето треньорът Леонид Слуцки извади Миланов и пусна нападателя Сейду Думбия, за

Прехващат руски бомбардировачи до Великобритания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4401532

Изтребители на Кралските военновъздушни сили са били вдигнати във въздуха по тревога, след като руски бомбардировачи “Ту-95” се приближили до въздушното пространство на Великобритания, съобщи Би Би Си. НАТО обяви тази седмица, че руски военни самолети са били забелязани над Черно, Балтийско и Северно море, както и над Атлантическия океан. Изтребители на Кралските военновъздушни сили са били вдигнати във въздуха по тревога, след като руски бомбардировачи “Ту-95” се приближили до въздушното пространство на Великобритания, съобщи Би Би Си. НАТО обяви тази седмица, че руски военни самолети са били забелязани над Черно, Балтийско и Северно море, както и над Атлантическия океан.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4391432

Атанас Бобоков, бизнесмен, съсобственик на "Приста ойл груп", 55 г.
Велислава Дърева, журналистка.
Проф. Иван Газдов, художник, 69 г.
Красимир Станев, изпълнителен директор на "Албена" АД, 62 г.
Мария Каварджикова, актриса.
Милена Бойчева, редактор в отдел "Коментари и анализи" на в. Атанас Бобоков, бизнесмен, съсобственик на "Приста ойл груп", 55 г. Велислава Дърева, журналистка. Проф. Иван Газдов, художник, 69 г. Красимир Станев, изпълнителен директор на "Албена" АД, 62 г. Мария Каварджикова, актриса. Милена Бойчева, редактор в отдел "Коментари и анализи" на в.

Кадиев подпука Мавродиев за КТБ и мерака му да стане гуверньор

http://frognews.bg/news_79354/

Престрелка чрез статуси във facebook и прессъобщения се разиграва през последните дни между депутата от БСП Георги Кадиев и председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване