Сестрата на самозапалилата се Лидия: Тя не е луда!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4405465

Лидия не е луда, не е луда. Кажете го! Това заяви пред TV7 сестрата на самозапалилата се 38-годишна фотографка Лидия Петрова. Тя не пожела да покаже лицето си.
"Има секта, да знаете", каза още Даниела.
Семейството на Лидия Петрова е в шок. 38-годишната жена е от Нови Искър, но живее на квартира в столицата. Лидия не е луда, не е луда. Кажете го! Това заяви пред TV7 сестрата на самозапалилата се 38-годишна фотографка Лидия Петрова. Тя не пожела да покаже лицето си. "Има секта, да знаете", каза още Даниела. Семейството на Лидия Петрова е в шок. 38-годишната жена е от Нови Искър, но живее на квартира в столицата.

Задължително: Между 16 и 23 градуса в офиса през зимата

http://pik.bg/задължително-между-16-и-23-градуса-в-офиса-през-зимата-news245611.html

Задължително: Между 16 и 23 градуса в офиса през зимата

В офиса температурите през зимата да са между 16 и 23 градуса, а през лятото - между 18 и 25 градуса. Това предвижда наредба за микроклимата на работните места, която влезе в сила от 1 ноември. За нея съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Работодателите трябва да внимават каква е температурата и влажността в офиса или предприятието, а ако служителите работят на открито, да следи прогнозите и да им осигурява предпазни средства и помещение за възстановяване.

При жеги навън температурата в помещенията може да е от 3 до 5 градуса над допустимата, но не повече от 33 градуса.

 "Стандарт"

Г-жо Кунева, научете си урока!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246486_%D0%93-%D0%B6%D0%BE+%D0%9A%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0%2C+%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B0%21

 Лидерът на Движение България на Гражданите Меглена Кунева обича да включва в публичното си говорене темите свързани с Европейския съюз.

Разбираемо, все пак г-жа Кунева е последният от поредицата главни преговарящи, които успяха да доведат страната до пълноправното членство в ЕС. Проблемът е, че Меглена Кунева често си позволява да излага неверни и неточни твърдения, които се разминават с претенциите й за "европейски политик", още повече името й, така или иначе, ще остане в българската история като първия наш европейски комисар.

След продължителната среща с представителите на ГЕРБ в неделя, Меглена Кунева отново вкара в отговорите си на въпросите на журналистите за формирането на бъдещето правителство, темата за доверието на Европейския съюз към България. Ето какво заяви, лидерът на ДБГ: "Аз знам, че в момента съставянето на кабинет е изключително рисково. Страната е в нелеко положение. Ние трябва да направим с изключителна скорост Споразумението за партньорство. Искам само да кажа, че Хърватия е с одобрено Партньорско споразумение с ЕК, това е основата, върху която ние получаваме средства. Всичко е готово. Подписали са. Страна, която беше приета в ЕС доста след нас, която ние сме приемали вече като страна-членка. България е с една одобрена програма. Една. И ние просто изтърваме много важни възможности. Мога да продължа със списъка, поне в нещата, от които аз разбирам най-добре."

Г-жо Кунева, единственото вярно в изказването Ви е, че Хърватия наистина има сключено Споразумение за партньорство с Европейската комисия. Като кандидат за бъдещ министър на външните работи, каквито информации се появяват ежедневно в медиите, добре е да знаете, че всъщност и България е сред 27-те държави членки на европейската общност, които са финализирали т.нар. Споразумения за партньорства с ЕК. Последните са одобрени официално в края на миналата седмица, когато изтече мандата на Комисията "Барозу". Така, че преди да говорите с надеждата, че журналистите, няма как да проверят тази информация, беше редно да посетите сайта на новата Комисия, където цялата информация е надлежно представена. Единствено не е публикувана информация за Споразумение за партньорство между ЕК и Северна Ирландия.

Г-жо Кунева, понеже твърдите, че европейската тематика е сред "нещата, от които разбирате най-добре", ще си позволим да Ви информираме, че по отношение на Споразумението между ЕК и България, такова бе официално одобрено още на 7 август 2014 г. Това стана само един ден след като правителството на Пламен Орешарски, което всъщност изготви Стратегическия документ и проведе преговорите по него, бе отстъпило властта на служебния кабинет. И още една подробност, която би следвало да знаете – Европейската комисия все още не е одобрила нито една от новите оперативни програми за България за периода 2014-2020 година. Да, дори ОП "Развитие на човешките ресурси" не е финализирана. Просто служебните министри не успяха да се справят.

И понеже, тепърва се очаква да сме свидетели на говорене, с което трябва да бъде обяснено наличието на едно безпринципно евентуално бъдещо управление между ГЕРБ и РБ, с подкрепата на ПФ, БПЦ и/или АБВ, то, призоваваме Ви, г-жо Кунева, научете си урока!


БГНЕС

Над 400 марки в новия софийски мол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404906

В „София Ринг мол“, който се открива на 6 ноември, ще бъдат представени над 400 марки облекла, обувки, аксесоари и стоки за дома, от които около 100 са напълно нови за българския пазар, съобщи вчера генералният мениджър на търговския комплекс Никос Ксеталис.
Голямото разнообразие се получава заради гръцкия универсален магазин „notosgalleries”. В „София Ринг мол“, който се открива на 6 ноември, ще бъдат представени над 400 марки облекла, обувки, аксесоари и стоки за дома, от които около 100 са напълно нови за българския пазар, съобщи вчера генералният мениджър на търговския комплекс Никос Ксеталис. Голямото разнообразие се получава заради гръцкия универсален магазин „notosgalleries”.

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/sofiyaot-izlozhba-provede-1438071.html

/КРОСС/*** СофияНа „Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с представители на ПГ на Коалиция „Реформаторски блок" и с представители на ПГ „Движение за права и свободи" за обсъждане на неотложните задачи и реформи, които са на дневен ред, и приоритетите на 43-ото Народно събрание. ***СофияВицепрезидентът Маргарита Попова ще вземе участие в тържествената церемония по отбелязването на 20 години от създаването на Факултет „Национална сигурност и отбрана" във Военната академия „Г.С. Раковски". ***СофияОт 9.30 часа - 2 състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Емилия Масларова и др. (Чл. 203, чл. 206 ал. 4 от НК). ***СофияОт 11.00 часа в Пресцентър НДК (вход А4) ще бъдат представени подробности за предстоящото 28-мо издание на Киномания. ***СофияОт 11.00 часа в Национален пресклуб БТА Инициативата КТБаlive ще даде пресконференция на тема: „Ангажирана е международна разследваща компания за разкриване на паричните потоци и на виновниците за КТБ. Бъдещи искове срещу държавата". ***СофияОт 11.30 часа в Гранд Хотел София, ул. „Гурко" 1, ще се проведе конференция „За по-добра социална защита в Земеделието чрез ефективен социален диалог". ***СофияОт 12.00 часа в Пресклуб на БТА Българският форум на бизнес лидерите ще обяви старта на номинациите за своите Награди за отговорен бизнес 2014. ***СофияОт 13

Собственици и мениджъри на компании ще споделят прогнози за 2015 г. на конференция на "Капитал"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/11/04/2411975_sobstvenici_i_menidjuri_na_kompanii_shte_spodeliat/?ref=rss


Собственици и изпълнителни директори на големите компании в България ще споделят прогнозите си за развитието на икономиката и индустрията през 2015 г. на днешната конференция на седмичника "Капитал"  Next Year's Business Plan.

На предходната конференция в края на 2013 г. мениджърите подчертаха необходимостта от съживяване на вътрешното потребление и на банковото кредитиране. Изминаващата 2014 г. обаче се оказа доста предизвикателна – въпреки отчетеното известно съживяване на външните...

Сестрата на самозапалилата се Лидия: Тя не е луда!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4405458

Лидия не е луда, не е луда. Кажете го! Това заяви пред TV7 сестрата на самозапалилата се фотографка Лидия Петрова. Тя не пожела да покаже лицето си.
Лидия не е луда, не е луда. Кажете го! Това заяви пред TV7 сестрата на самозапалилата се фотографка Лидия Петрова. Тя не пожела да покаже лицето си. "Има секта, да знаете", каза още сестрата. Тя обясни, че Лидия има 11-годишен син и е живяла разделена със съпруга

РБ и ДПС се консултират на "Дондуков" 2

http://frognews.bg/news_79449/

Държавният глава Росен Плевнелиев продължава консултациите с парламентарно представените партии преди конституционната процедура по връчване на първия мандат за съставяне на кабинет. Днес среща ще проведат Реформаторският блок, които водят преговори за общ кабинет с ГЕРБ. Втори в деня, но трети по численост в парламента, са ДПС. Движението вече заяви парламентарната си подкрепата, но за кабинет на ГЕРБ без участие на националистите от Патриотичния фронт.

Студентите с договор „Оставам в България”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246485_%D0%A1%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80+%E2%80%9E%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0

 Студентите да подписват договори, че ще останат България, след като завършат университет. Това предложение е записано в документа „Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България”, изготвен от БАН. Става дума най-вече за студентите по медицина, педагогика и инженерни науки, обясни председателят на академията акад. Стефан Воденичаров. В момента страната ни инвестира в скъпото обучение на лекарите, но по-голямата част от тях избират да се реализират зад граница. Идеята да се подписват договори от типа „държава – дипломиращи се младежи” е с цел да се спре изтичането на мозъци и

 

да се избегне кризата за лекари

 

учители и инженери, която се задава. За целта обаче държавата трябва да осигури и заслужените условия за качествено обучение и заплащане на тези специалисти.

 

Висшето образование губи своята актуалност в рамките на 5 - 10 години, пише още в документа на БАН. Знанията, получени от университета, изветряват с времето, затова младите специалисти в областта най-вече на високите технологии могат да се натъкнат в ежедневната си работа на проблеми, които не са учили по време на лекции. Затова единственият начин младият специалист да е в „крак с времето” и да има успешна кариера е

 

да не спира да учи и да се квалифицира

 

дори и след завършването на висшето си  образование.

 

Според учените от БАН един от големите ни проблеми е, че образованието вече не е приоритет за голяма част от обществото. „Наблюденията показват, че липсата на образование у родителите често се „наследява” от децата”, пише в документа.

Няма жертви по пътищата през изминалото денонощие

http://pik.bg/няма-жертви-по-пътищата-през-изминалото-денонощие-news245656.html

Няма жертви по пътищата през изминалото денонощие

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 12 тежки катастрофи.

При тях са ранени 14 души, съобщава СБА.

На територията на София са станали 133 леки и едно тежко ПТП с един ранен.


Лидия много силно е искала да умре, била е повече от отчаяна

http://www.bnews.bg/article-120800

Лидия Петкова е изпитвала много силно желание за смъртен изход, каза шефката на психиатричната клиника „Иван Рилски“ Цветелина Гълъбова.

Критично е състоянието на самозапалилата се фотографка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4405452

Състояниета на жената, която се самозапали вчера пред президентството, към момента остава критично. Тя е с 90% изгаряния, а лекарите не дават шанс за живота й, предаде Нова телевизия.
Както "24 часа" съобщи, младата жена се самозапали пред Президентството в понеделник около около 14,48 ч. По това време вътре в сградата се провеждаха политически Състояниета на жената, която се самозапали вчера пред президентството, към момента остава критично. Тя е с 90% изгаряния, а лекарите не дават шанс за живота й, предаде Нова телевизия. Както "24 часа" съобщи, младата жена се самозапали пред Президентството в понеделник около около 14,48 ч. По това време вътре в сградата се провеждаха политически

4 ноември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-prezident-vtorata-1438070.html

/КРОСС/1576 г. - Осемдесетгодишната война: Във Фландрия, Испания превзема Антверпен (и след три дни града е почти разрушен). 1842 г. - Ейбрахам Линкълн се жени за Мари Тод.1848 г. - Във Франция е приета конституцията на Втората френска република.1856 г. - В Галац се провежда първата конференция на държавите, извършващи корабоплаване по Дунав.1906 г. - Съставено е двадесет и седмото правителство на Княжество България, начело с Димитър Петков.1913 г. - В България е учреден Върховен административен съд.1918 г. - Първата световна война: Австро-Унгария подписва акт за капитулация.1922 г. - В Египет, британския археолог Хауърд Картър открива гробницата на фараона Тутанкамон в Долината на царете.1942 г. - Втората световна война: Втората битка при Ел Аламейн (Северна Африка) завършва с победа на британската армия над войските на Хитлеристка Германия.1945 г. - Ръководителят на българските комунисти Георги Димитров се завръща от Москва в България след 22-годишна емиграция.1946 г. - Влиза в сила уставът на ЮНЕСКО, ратифициран от двадесет държави.1950 г. - В Рим започва подписването на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.1952 г. - Създадена е Българската търговско-промишлена палата.1952 г. - Дуайт Айзенхауър е избран за 34-и президент на САЩ.1956 г. - Съветски военни сили нахлуват в Унгария, за да потушат избухналото на 23 октомври въстание срещу комунистическия режим; хиляди са убити и ранени, а почти четвърт милион напускат страната.1962 г

Обама смени “Еър Форс 1”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246484_%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%E2%80%9C%D0%95%D1%8A%D1%80+%D0%A4%D0%BE%D1%80%D1%81+1%E2%80%9D

 Президентът на САЩ Барак Обама и антуражът му бяха принудени да сменят самолета на връщане от предизборна обиколка заради проблем с “Еър Форс 1”, съобщи Ройтерс.

 

“Във Филаделфия се качихме на резервен самолет заради малък механичен проблем с една от предкрилките на президентския самолет”, каза говорителят на Белия дом Ерик Шулц. “Прехвърлянето ни на С-32 няма да повлияе на графика ни”, допълни говорителят.

 

Ройтерс отбелязва, че всеки самолет, който превозва президента на САЩ, получава името “Еър Форс 1”.

 

Обама пътува в неделя до Кънектикът

 

за предизборен митинг

 

преди да продължи към Пенсилвания за друго предизборно събитие преди днешните междинни избори за Конгрес.

 

Междувременно стана ясно, че в навечерието на междинните избори за Конгрес на САЩ рейтингът на президента Обама стигна до най-ниската си точка. Това показват резултатите от допитване до общественото мнение, публикувани от вестник “Вашингтон пост”.

 

Обама се ползва с подкрепата само на 44 на сто от анкетираните, според проучването, направено съвместно с тв компанията Ей Би Си. Само 46 на сто от американците смятат сегашния президент за “силен лидер”. Почти същият процент участници са го определили като “добър управник”.

 

Както може да се очаква,

 

с най-голямо неодобрение

 

Обама се ползва сред републиканците - 84 на сто. При независимите избиратели също има превес негативната оценка - 55 на сто неодобрение срещу 38 на сто одобрение.

 

Анкетата е направена между 23 и 26 октомври по телефона. В нея са участвали 1204 американци, живеещи в различни райони на страната, изтъква Асошиейтед прес.

 

От своя страна кандидатите от Републиканската партия в САЩ се надяват разочарованието от президента Барак Обама да им донесе контрол над Сената на междинните избори днес.

 

Републиканците трябва да спечелят шест места, за да получат контрола над 100-членната горна камара. Проучвания на общественото мнение, публикувани в неделя, засилиха надеждите на партията за мнозинство в Сената, макар че поне в осем избирателни окръга

 

шансовете са почти равни

 

Демократите се надяват, че техните усилия за увеличаване на избирателната активност ще наклонят везните в тяхна полза, окуражени от общонационално проучване на Ен Би Си и “Уолстрийт джърнъл”, според което партиите са с приблизително изравнени сили в навечерието на изборите.

 

Политическите анализатори прогнозират с различна степен на сигурност, че републиканците ще спечелят контрола над Сената.

 

Президентът Обама даде да се разбере, че вижда в междинния вот

 

референдум за своите политики

 

отбелязва ДПА. Ако гласоподавателите се съгласят с това, новината може би е добра за републиканците - 52 на сто от гласоподавателите според проучването на Ен Би Си са изказали неудовлетворение от президента.

 

Демократите очевидно са разтревожени, защото партията харчи пари за рекламиране на кандидати, които вече би трябвало да са си осигурили победата, посочва агенцията.

Критично е състоянието на самозапалилата се фотографка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4405449

Състояниета на жената, която се самозапали вчера пред президентството, към момента остава критично. Тя е с 90% изгаряния, а лекарите не дават шанс за живота й, предаде Нова телевизия.
Както Състояниета на жената, която се самозапали вчера пред президентството, към момента остава критично. Тя е с 90% изгаряния, а лекарите не дават шанс за живота й, предаде Нова телевизия. Както "24 часа" съобщи, младата жена се самозапали пред Президентството в понеделник около около 14,48 ч. По това време вътре в сградата се провеждаха политически

Реформаторите и ДПС на консултации при президента

http://offnews.bg/news/n_1/n_412682.html

Поредният кръг консултации при президента за съставяне на правителство ще се проведе с участието на Реформаторския блок и ДПС.  В 10.30 часа при президента Росен Плевнелиев ще отидат първи представители на Реформаторския блок, а в 14.00 часа наред са представителите на "Движение за права и свободи". Държавният глава ще обсъди с политическите сили неотложните задачи и реформи, които са на дневен ред, и приоритетите на 43-ото Народно събрание. На предварителните разговори, проведени на "Дондуков" 2 на 15 октомври 2014 година, президентът Росен Плевнелиев и парламентарните сили постигнаха съгласие консултациите да се проведат последователно с всяка една от парламентарните групи. Държавният глава ще обобщи резултатите от проведените консултации с представителите на парламентарните групи, след като разговаря с представителите на парламентарната група на ГЕРБ, които ще се проведат на 5 ноември. Очаква се още тогава държавният глава да връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група. Днес продължават и разговорите на Реформаторите с ГЕРБ. На срещата се очаква да бъдат обсъдени конкретни кадрови предложения за министри в новото правителство. 

Преп. Йоаникий Велики. Св. свщмчци Никандър, еп. Мирски и Ермей презвитер

http://www.cross.bg/iioanikiii-molitva-vreme-1438069.html

/КРОСС/Преподобни Йоаникий бил роден в малоазийската област Витиния. Баща му се наричал Миритрикий, а майка му Анастасия. Йоаникий от младини бил възпитан в страх Божи. Още като малко момче, когато бил овчарче, той горял от желание да служи на Бога. Отличавал се между своите връстници с добродетелите си - кротост, смирение, търпение и послушание. Имал голямо влечение към молитвата. Когато наближавало време за молитва, за да не мисли за стадото, той го благославял с кръстно знамение, отдалечавал се в гората на молитва и вечер, когато се завръщал при стадото си, намирал го събрано заедно невредимо. По време на иконобореца император Лъв Хазар (775-780 г.), син на Константин Копроним, Йоаникий бил взет във войската. Като войник служил прилежно. Бил страшен за враговете на империята и любим за своите другари заради кротостта и смирението си. Но злият дух завидил на добродетелния му живот и го подмамил и увлякъл в иконоборческа ерес. Йоаникий станал съмишленик на иконоборците, които се обявявали против иконите и преследвали техните почитатели. Бог обаче, Който желае всички да се спасят, спасил и него от тая пагубна ерес. Веднъж Йоаникий вървял с войската през планината Олимп. Изведнъж непознат нему монах, назовавайки го по име, започнал да го укорява за това, че се е присъединил към иконоборците

Най-важното от Черноморието във вчерашния 3 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=269474

Марешки: Мога ли на 47 години от нормален човек да стана побойник и хулиган „Считам себе си за абсолютно невинен и смятам да положа максимални усилия да го докажа това в съда”, заяви Веселин Марешки в предаването „Здравей, България”.

България със свой щанд на най-голямото туристическо изложение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246483_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B9+%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%82%D1%

 Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев откри вчера българския щанд на туристическото изложение World Travel Market в Лондон. Тази година изданието на форума ще се проведе от 2 до 6 ноември в лондонския  изложбен център ExCel.

 

World Travel Market е най-голямата борса за професионалисти в туристическата индустрия. В миналогодишното издание на изложението участваха близо 5000 изложители и бе посетено от над 50 000 представители на туристическия бизнес от цял свят. Сключените сделки миналата година достигнаха 3,5 милиарда долара.

 

Тази година на лондонската борса за първи път са пристигнали и туроператори, работещи на севернокорейския пазар. От тях може да се купи пътуване до Северна Корея, включително и за участие в маратона по улиците на Пхенян през април. Организаторите очакват тази година цифрите да бъдат дори по-високи. Според изчисленията им, цитирани от ТАСС, участниците в тазгодишното издание са подготвили проекти и договори за общо 6,5 милиарда долара. Туристическата борса се организира за 35-и път, като първото й издание е през 1980 г.

Ицо Мусков представя България на Световното по силов трибой в САЩ

http://www.bnews.bg/article-120728

Остават броени часове до заминавате на българския ни отбор по силов трибой за световното първенство, което ще се проведе от 10 до 16 ноември в Маями, Флорида.

1989/90 - време на вяра, надежда и любов. И отсъствие на мъдрост.

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/11/04/2406062_198990_-_vreme_na_viara_nadejda_i_ljubov_i_otsustvie/?ref=rss


"Дневник" покани Петко Ковачев да разкаже за началото на прехода, защото той е един от хората, които не пропускаха да участват в демонстрации, стачки, митинги, бдения, окупации... Тогава той беше член на Независимите студентски дружества, на "Екогласност" и после - на "Зелената партия". Сега е изпълнителен директор на Института за зелена политика. 

Когато си спомням за началото на прехода изникват картини, които днес едва ли говорят нещо някому, освен на преките участници в...

Тръгва единният банков надзор в еврозоната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246482_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B7%D0%BE%D1%80+%D0%B2+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BD

 Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) ще отбележи най-голямото разширяване на правомощията си от въвеждането на еврото. Празненства обаче не са планирани, съобщава Bloomberg.

 

Единният надзорен механизъм поема от 4 ноември надзора над 120-те най-големи банки в еврозоната, но настроението не е празнично.

 

Персоналът на новия надзорен орган на ЕЦБ се подготвя да наблюдава емисиите на ценни книжа от банките, с които те трябва да увеличат капитала си, както и да обработва резултатите от продължилата една година проверка. Стрес тестовете установиха, че натрупаните проблемни кредити в региона се равняват на близо 900 млрд. евро.

 

Единният надзорен механизъм, който ще бъде ръководен от французойката Даниел Нуи, веднага ще започне да работи за съгласуване на надзора върху банковата система в 18-те страни - членки на валутния съюз, и ще подтиква банките да вземат повече предпазни мерки срещу кризи.

 

ЕЦБ ще има статут на нов влиятелен играч сред световните регулатори, но същевременно новата й роля е натоварена с отговорността да възстанови доверието в разклатената банкова система, уязвима от нови икономически сътресения, отбелязва

 

Bloomberg, цитирана от БТА.

 

“Жребият е ужасен още от първия ден. Натрупани са много проблемни кредити, да се постигне рентабилност в тази среда ще бъде трудно, а самата банкова система трябва да бъде преструктурирана. Въпросът е как новият регулатор може да се справи с това”, коментира Гунтрам Волф, директор на влиятелния брюкселски аналитичен център Брьогел.

Специалист: На Шумахер му остават няколко години живот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4405439

"На Михаел Шумахер му остава живот от няколко месеца до няколко години", заяви Хари Харстайн, бивш шеф на медицинския щаб на Формула 1, предаде БГНЕС. "Продължителността на живота на пациенти като Шумахер е от няколко месеца до няколко години. Времето си тече и вероятността състоянието му да се подобри намалява с всеки изминал ден.

Специалист: На Шумахер му остават няколко години живот

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4405442

"На Михаел Шумахер му остава живот от няколко месеца до няколко години", заяви Хари Харстайн, бивш шеф на медицинския щаб на Формула 1, предаде БГНЕС.
"Продължителността на живота на пациенти като Шумахер е от няколко месеца до няколко години. Времето си тече и вероятността състоянието му да се подобри намалява с всеки изминал ден. "На Михаел Шумахер му остава живот от няколко месеца до няколко години", заяви Хари Харстайн, бивш шеф на медицинския щаб на Формула 1, предаде БГНЕС. "Продължителността на живота на пациенти като Шумахер е от няколко месеца до няколко години. Времето си тече и вероятността състоянието му да се подобри намалява с всеки изминал ден.

ГЕРБ и Реформаторите ще обсъждат днес министрите в бъдещия кабинет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/04/2412349_gerb_i_reformatorite_shte_obsujdat_dnes_ministrite_v/?ref=rss


Реформаторският блок ще даде днес на ГЕРБ предложенията си за министри в следващото правителство.

От думите на съпредседателите на парламентарната група на блока Радан Кънев и Меглена Кунева в понеделник се разбра, че Реформаторите ще поискат да оглавят 4-5 ведомства. Това отговаря на искането на ГЕРБ министерствата да се разпределят според съотношението между двете формации в парламента. Партията на Борисов има 84 депутати, блокът – 23-ма.

Сред почти сигурните имена,...

Професор продава тайно антики в Мюнхен

http://pik.bg/професор-продава-тайно-антики-в-мюнхен-news245650.html

Професор продава тайно антики в Мюнхен

Професор по инженерни науки и икономика на военната продукция е един от най-оборотните дилъри на антики на средно ниво у нас, пише "24 часа".

Петко Професора изкупувал огромни количества монети и ценни старинни предмети от иманяри и ги препродавал на търгове на най-големите аукционни къщи в Германия. Българинът често пътувал до Мюнхен, където използвал за подставени лица швейцарци, германци и австрийци, които представял за колекционери продавачи. После им плащал 10 процента от печалбата си, сочат оперативни данни.

При ареста на 75-годишния Петко Иванов преди седмици в дома му в София, във вила край Вакарел и в таен склад са открити повече от 100 килограма антики, подготвени за износ, разказва шефът на сектор “Културно-исторически ценности” в Криминална полиция Ангел Папалезов. Експерти изчисляват, че при продажбата само на тези ценности печалбата за Професора е щяла да надхвърли 1/2 млн. лева. Според оперативни данни всяка година Петко си докарвал поне 100 хил. лева незаконен доход. Само от една торба с монети, купени за около 600 лева,

Професора успявал да спечели около 5000 евро. Петко бил “вълк единак” в бранша и се занимавал с изкупуване отдавна, разказват запознати. Той бил университетски преподавател още преди демократичните промени, бил много образован и владеел перфектно немски, руски и английски.

При претърсване на апартамента му в столичния кв. “Мусагеница” на метри от националното следствие криминалисти намерили десетки килограми антики. Основното количество от незаконните ценни предмети обаче Петко криел на таен адрес в гараж под наем, близо до кръговото кръстовище на “4-и километър” в София. В дома си Професора имал и огромно количество литература, свързана с изследванията и оценката на различни антични предмети. Петко бил абониран и е получавал каталози на една от най-големите немски аукционни къщи “Горни мож” в Мюнхен, където е продавал голяма част от придобитите ценности, разказват още разследващи. Той следял във всички търгове и как вървят цените на различните предмети. За да се договори с контрагенти и да изложи антики, професорът лично ходел до Германия, но ги залагал на аукциони чрез подставени лица.

“Причината за използването на подставени лица е, че самите аукционни къщи от известно време са много внимателни към предмети от нашата страна, защото българските и гръцките власти имат много претенции. За да бъде прикрито мястото на придобиване, се записва, че предметите са от частни немски или швейцарски колекции”, разказва за престъпната схема Ангел Папелезов.

Оказва се, има много германци, австрийци и швейцарци, които си дават името и личните данни на хора като Петко Професора, той залага от тяхно име, а после им плаща за това. Практиката на Професора била да изкупува от иманярите още “непочистен” материал - по-долно качество старини, от-които след почистване не се знае колко ценни антики ще “изскочат”, обясняват разследващите.

Петко обаче търсел точно такива предмети и монети, почиствал ги и след това ги изнасял и препродавал в чужбина. Известният столичен дилър си имал и утвърдени цени на изкупуване от иманярите, с които работел. Взимал монети на средна цена между 30 и 40 стотинки.

Обикновено му ги носели в големи пазарски торби (виж на снимката на 15-а стр. горе една от торбите с антични монети, намерени у Петко) с поне 1000 непочистени екземпляра от римско време. На този вид непочистени монети в бранша им казват “шайби”, защото са долно качество. От тези шайби - 2000 монети, като ги почисти, поне 10 са по-ценни, те покриват вложението и с останалите 1990 монети дилърът е на чиста печалба, категорични са криминалисти.

Във вилата си във Вакарел Петко си е направил и специално “работно място” на “чистач” - тоест там е почиствал, обработвал и привеждал в търговски вид антиките, преди да ги изнесе в чужбина. Вилата е на много закътано място и ако някой не те заведе, почти няма как да я откриеш. Това му помогнало дълго време да не буди подозрение, коментират разследващи.

В тайната работилница Професора имал специални ножчета, зъболекарски инструменти и други приспособления за почистване на монети и старинни предмети. Полицаи открили още археологически четки, пинсети, пилички и лупи. А вилата, тайният склад и домът му били буквално като археологически музей. Освен десетки хиляди монети там са открити редки хирургически инструменти от римско време, интересни гривни и украшения, античен черпак, гребен, шноли, много статуетки и дори цял стол, на който вероятно е седял някой римски патриций. Цените на някои от тези антики в международните аукциони достигат до 10-15 хил. евро. В тайния гараж на Петко пък полицаи намерили монети, приготвени за изнасяне в кутийки от сапун. Те били записани по бройки и пакетирани за таен пренос зад граница.

“Смятаме, че Петко не е изнасял сам антиките, а ги е давал на шофьори, които да ги пренесат през граница срещу заплащане. Това може да са шофьори на автобуси или товарни камиони, които пътуват на международни курсове с камиони и тирове”, обяснява шефът на сектор “Културно-исторически ценности”.

В тайния гараж на Петко били открити и антични предмети, облепени с тиксо като наркопратки, за да може да бъдат скрият в тайници на коли, резервни гуми, резервоари и т.н. По този начин подготвени, ценностите се скривали във вратите на автомобили, в двигателния отсек на колата и други кухини. Средната тарифа на Професора за изнасяне на пратка с антики е около 200 евро, за да бъдат закарани до Германия. В България на границата много често се хващат шофьори с подобни превози с антични предмети и монети. Преди няколко месеци на Дунав мост 2 бе заловен автомобил със 70 килограма, скрити в корите на вратите и под седалките.

Проверява се дали и тази пратка не е свързана със същия столичен дилър на антики. Разследването на престъпната дейност на Професора ще продължи поне още няколко месеца. Предстои да бъдат отворени двата сейфа на Петко в Германия.

Полицаи смятат, че дилърът държи там част от печалбите си, ценни антики и документи. Продължават и проверките какви точно предмети са били заложени от 75-годишния професор на последните няколко аукциона в Мюнхен. По оперативни данни Германия е една от държавите, където най-добре се пласират наши антики. Търсене на ценности, изровени у нас, има още в Италия, Австрия и Испания и САЩ, обясняват експертите.

Според служители на МВР трафикът на антики към САЩ малко се е затруднил заради подписаното споразумение. Но ако един път дилърите получат документ през тези аукционни къщи и си вземат фактура, че са закупили определени предмети от тези къщи, могат съвсем спокойно и легално да влязат в САЩ. Полицаи негодуват и срещу нумизмати и публични личности, които искат събирането на старинни монети да не е престъпление.

Криминалистите подчертават, че за да може иманярите да хванат сигнала с металотърсача за шепа монети, те понякога копаят 1 метър и разхвърлят цялата археологическа структура. За да намерят 3-4 “шайби” се унищожават цели културно-исторически пластове. “Само от Петко Професора полицията е събрала 100 килограма археология, а откритите предмети са десетки хиляди, обясняват криминалисти. Той ги е купувал на кило или за дребни суми по 20-30 или максимум 100 лева на брой. А те струват стотици хиляди евро. От дейността само на този човек са били унищожени стотици археологически обекти. Затова е толкова важна системната борба с иманярството”, категоричен е Ангел Папалезов. По оперативни данни на МВР всяка година от България се изнасят стотици хиляди ценни предмети с историческа стойност, като оборотът на дилърите достига до 20-30 милиона евро годишно. Около 10 души в България са най-големите играчи в тези среди, петдесетина пък са дилърите на антики от средните нива, които имат сериозни позиции в чужбина и изпращат и препродават постоянно количество старинни предмети. На най-ниското ниво в бранша са копаещите всеки ден из страната иманяри, които варират между 30 и 50 хиляди души в цялата страна. За да се намали броят им, е необходимо да се правят все повече законни археологически разкопки, които да са планирани и финансирани, смятат експерти. Статистиката на чуждите служби пък показва, че транзитният трафик и този, който е с произход от България, са около 200-300 милиона евро.

Българка е най-красивата омъжена дама в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246481_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B2+%D1%

 Най-красивата омъжена дама в света е българка и се казва Виктория Бо-

 

жилова. Тя се окичи с титлата „Кралица на света 2014” на оспорван международен конкурс в Доминиканската република, който завърши преди дни. Надпреварата има категории, оценяващи красотата при децата от 6 до 11 години, при момичета и момчетата до 25 години, при жените от 25 до 30 и при съпругите.

 

Виктория победи претендентки от 35 държави, като нейни подгласнички станаха омъжени красавици от Мексико, Пуерто Рико и Канада. За да отиде на международното дефиле, Вики се пребори с достойни омъжени дами у нас и спечели  титлата „Мисис България – Свят 2013 г.”.

 

По време на конкурса всяка участничка дефилираше освен с официални тоалети  и с носия от своята държава. Репетициите  протичаха всеки ден от 7 сутринта до 22 ч, като освен с изискванията на хореографите момичетата трябваше да се  справят с доста  сериозните жеги в района. В състезанията по волейбол Вики се оказа една от звездите на отбора. Тя не се посрами и при стрелбата. Вечерта, в която хубавиците трябваше да се представят с официалните тоалети,  българката излезе на сцената с рокля по неин проект.

 

Г-жа Божилова има разнообразни интереси - от архитектура и строителство, през артмениджмънт и актьорско майсторство, до моден дизайн. Участвала е в реклами и конкурси, създала е своя модна колекция – „Алекс фешън”. Мотото на Вики е: „С оптимизъм и амбиция винаги на първа позиция.”

 

Има син Алекс, на 6 години.

 

По време на дефилетата от конкурсната програма Вики разчиташе само на една гримьорка. За разлика от нея конкурентките й разполагаха със сви-та от поне 20 асистенти.
monitor.bg

Социалните системи са пред блокаж заради липсата на пари

http://pik.bg/социалните-системи-са-пред-блокаж-заради-липсата-на-пари-news245649.html

Социалните системи са пред блокаж заради липсата на пари

На фона на проточилите се политически пазарлъци около съставяне на правителство проблемите с издръжката на големи социални системи стават все по-сериозни. С наближаването на края на годината натискът за разходи в чувствителни сектори като социална политика и здравеопазване расте, а недостигът на средства може да се окаже по-голям от прогнозираното. За втори път за тази година е почти напълно изчерпан и резервът за справяне с бедствията.

По всичко личи, че актуализацията на бюджет 2014 ще се забави и разплащания ще се правят на пожар в последните дни на годината, пише в. Сега. За пореден път пред спешна нужда от пари е изправен здравният сектор. Министерството на здравеопазването, което според предложената актуализация на бюджета трябва да получи извънредна субсидия от 24.2 млн. лв. (за финансиране на психиатричната помощ, спешната помощ, лечението в отдалечени болници), вече говори за дупка в бюджета си в размер на 40 млн. лв.

Служебният министър Мирослав Ненков вчера предупреди, че без осигуряването на тази сума и отпускането на 100 млн. лв. за актуализацията на бюджета на здравната каса системата ще спре да функционира. "Никак няма да му е лесно на следващия министър", прогнозира Ненков при отчета си за свършеното в рамките на мандата на служебния кабинет.

Не се разбра дали тези сметки включват просрочените задължения на министерството към държавни и общински болници, които в средата на годината възлизаха на 141 млн. лв. Пред трудности е изправено и социалното министерство, което чака 50 млн. лв. от актуализацията на бюджет 2014. Вчера служебният министър на социалната политика Йордан Христосков съобщи, че няма осигурено финансиране за пакетите с храна за бедните. Тези средства се предоставят авансово от държавния бюджет и впоследствие се възстановяват от Брюксел. За 2014 г. са нужни 12 млн. лв., които няма как да се възстановят от ЕК до края на годината. Право на достъп до тази програма имат хората, които получават помощи за отопление, като пакетите обикновено се раздават в началото на октомври.

Отделни политици като представителите на АБВ вече повдигат въпроса за раздаване на коледни добавки към пенсиите. На червено два месеца преди края на годината започна да свети и резервът за превенция и покриване на щети от бедствия. Бюджетът за тази дейност бе завишен от 70 млн. лв. на 120 млн. лв., но и допълнителният ресурс е на път да свърши. В доклад до Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов е поискал за покриване на щети за бедствия да бъдат отпуснати нови 19 910 247 лв. Предвижда се по-голямата част от тях да отидат към общините, а 894 309 лв. ще бъдат отпуснати за покриване на разходи на министерствата. След този пореден транш в резерва ще останат едва 7 280 093 лв.

От началото на годината до момента за справяне с последиците от бедствия са изразходвани 92 809 660 лв. Макар и всички партии да декларират нужда от актуализация на бюджета, този въпрос не се оказа толкова спешен. Той бе изместен първо от развитието на случая с КТБ, а сега се отлага и заради сформирането на правителство. Парламентът ще трябва спешно да приеме и промени в данъчните закони, както и проектобюджет за 2015 г.

Проектът за бюджет трябваше да бъде внесен до края на октомври в Народното събрание, но тепърва ще се публикува и съгласува с министерствата. Служебното правителство вече обяви, че няма да внася този закон. От недостиг се оплакват и други системи. Още към края на септември МВР е почти напълно изчерпало бюджета си за други плащания към персонала, в който се включват и обезщетенията за напускане. Тук са изхарчени 122 млн. лв. при годишен бюджет от 132 млн. лв. За МВР в актуализацията на бюджета е предвидена допълнителна субсидия от 125.7 млн. лв.

Служебният министър на културата Мартин Иванов предупреди, че до края на годината недостигът в системата щял да стигне 10 млн. лв., а ако не се осигурят средства, театрите ще затворят до "седмица-месец".

Държавата отпуска финансиране на база всеки продаден билет. За момента за културното министерство в предложената актуализация на бюджета са предвидени 4 млн. лв. допълнителна субсидия.

 

699 лева излиза един пациент на болниците

http://pik.bg/699-лева-излиза-един-пациент-на-болниците-news245646.html

699 лева излиза един пациент на болниците

Най-скъпо излиза да се лекуваме в бургаската болница "Понтика". Там един пациент струва на здравната каса средно 4692 лв. Това показва анализ на НЗОК за първите девет месеца на годината, съобщава "Стандарт".

699 лева е средната стойност, на която болниците са лекували един човек тази година. Сред тях има клиники, в които парите са 7 пъти повече. Цифрата е получена като са разделени приходите по НЗОК на броя преминали болни, уточняват от фонда. Сред другите Топ 20 болници по разход за пациент са "Сити Клиник" с 3068 лв. на човек, кардиоболницата в Русе "Медика" с 2967 лв., университетската кардиохирургична клиника "Св. Екатерина" с 2950 лв.

Данните показват, че първите 11 клиники са кардиологични. Сред останалите девет са многопрофилни болници като "Токуда", Лозенец и ортопедичната клиника "Бойчо Бойчев". Също така само 3 са държавни, а останлите 17 са частни. Не е нормално най-висок да е разходът за инвазивна кардиология, при положение, че най-скъпи за лечение са пациентите, които се нуждаят от кардиохирургия, казва касата в анализа си. Цифрите недвусмислено показват, че болниците не поемат еднакви пациенти, както и че има привилегировани заболявания като заплащане от НЗОК.

Броят на пациентите в болниците продължава да расте, а лечението им става все по-скъпо, показват още анализите на здравната каса. За първите девет месеца на годината с 4% са се увеличили хоспитализациите, а цената на един случай - с 3%. Касата очаква в края на годината през болница да минат над 2 млн. души, срещу 1 967 532 за 2013. Още повече растат разходите в онкологията. Средната цена на отчетените случаи за 2014 г. е по-висока с 8% спрямо миналата

. Заради ръста на хоспиталзиациите и цената им касата очаква разход от 1.6 млрд. лв. за болници в края на годината вместо планираните 1.2 млрд. лв. Благодарение на актуалзиацията с 225 млн. лв. през август и очакваните още 100 млн. лв. от новата актуалзаиция на бюджета, НЗОК смята, че ще приключи 2014 с недостиг само от 17 млн. лв.


Реформаторският блок и ДПС на консултации при президента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4405435

Днес на "Дондуков" 2 ще се проведе поредния кръг консултации за съставяне на правителство и приоритетите на новоизбраното Народно събрание
В 10.30 часа при президента Росен Плевнелиев ще отидат първи представители на ПГ на Реформаторския блок, а в 14.00 часа наред са представителите на ПГ на "Движение за права и свободи", предаде БГНЕС. Днес на "Дондуков" 2 ще се проведе поредния кръг консултации за съставяне на правителство и приоритетите на новоизбраното Народно събрание В 10.30 часа при президента Росен Плевнелиев ще отидат първи представители на ПГ на Реформаторския блок, а в 14.00 часа наред са представителите на ПГ на "Движение за права и свободи", предаде БГНЕС.

Иран: Затвор за жена, отишла на волейболен мач

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/iran-zatvor-za-zhena-otishla-na-volejbolen-mach-6026535

Гончех Гавами, млада жена с ирански и британски корени, учила в Лондон, започна гладна стачка заради наказанието си

Реформаторският блок и ДПС на консултации при президента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4405432

Днес на Днес на "Дондуков" 2 ще се проведе поредния кръг консултации за съставяне на правителство и приоритетите на новоизбраното Народно събрание В 10.30 часа при президента Росен Плевнелиев ще отидат първи представители на ПГ на Реформаторския блок, а в 14.00 часа наред са представителите на ПГ на "Движение за права и свободи", предаде БГНЕС.

Разшифроваха вътрешния глас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246480_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%88%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81

 Американски учени са създали алгоритъм, позволяващ да бъде разшифрован вътрешният глас - думите, които човек произнася мислено. Хипотезата, че при възприятието на речта на глас и при възпроизвеждането на думите мислено са задействани едни и същи неврофизиологични механизми, успешно е била потвърдена.

 

Калифорнийски неврофизиолози са записали активността на мозъка на седем страдащи от епилепсия пациенти (в черепа им са били имплантирани електроди). На доброволците на екран са били показани Гетисбъргската реч на Линкълн, произнесена на 19 ноември 1863 г. при освещаването на военните гробища Гетисбърг, Пенсилвания, а също речта на президента Джон Кенеди при встъпването му в длъжност, както и едно стихотворение. Всеки пациент е бил помолен първо да прочете текста на глас, след това на ум, а после да не прави нищо.

 

Когато речите и стихът са били четени на глас, е била правена електроенцефалограма, показваща какви неврони в мозъка са се включвали при конкретните думи. На базата на тези данни е била създадена спектрограма (визуализация на звуковите вълни) и по нея специална програма, настроена спрямо мозъка на конкретния човек, е пресъздавала първоначалния текст. Когато този "декодер" е бил прилаган към активността на мозъка на пациентите, четящи текста наум, той успешно е пресъздавал изходните думи - на практика е прочел мислите на хората.

 

Макар алгоритъмът да е далеч от съвършенството, учените се надяват да конструират на тази база "протези" за парализирани, лишени от възможността да говорят. Пациентите биха могли да мислят, а машината да превежда вътрешния им глас за околните.

Миков започна да назначава бивши служители в БСП

http://pik.bg/миков-започна-да-назначава-бивши-служители-в-бсп-news245645.html

Миков започна да назначава бивши служители в БСП

Ексшефът на НС Михаил Миков прояви милосърдие към останалите на улицата вече бивши служители в парламента, като започна да ги назначава в централата на БСП. Соцлидерът е приютил на „Позитано” 20 доскорошната чиновничка в парламентарния пресцентър Панка Мангова, съобщава "Монитор", цитирайки Bpost.

Стоя-Александрина Витанова пък е втората парашутистка в медийния отдел на НС, за която разказа преди дни наследникът на поста на Миков - Цецка Цачева. Както писа „Монитор”, след като Миков скочи да брани освободените от Цачева чиновници на хранилка в НС, тя разкри, че в последните дни на мандата на предходното НС са били назначени 21 служители.

Витанова се оказа, че е толкова близка до Миков, че дори поддържа страницата му във Фейсбук. Междувременно вътрешната опозиция в БСП отново започва да се активизира. Причината – изтича едномесечният срок, който Миков поиска, за да обяви промените в Изпълнителното бюро на партията. Цялото партийно ръководство декларира готовност за оставка преди близо месец – на пленум седмица след изборите.

Възможно е дългоочакваните промени в Столетницата да са факт около 10 ноември, когато Нацио­налният съвет отново ще заседава.

Засега обаче социалист №1 е категоричен, че няма да се поддаде на натиска на вечно недоволните от ръководството Кирил Добрев, Георги Кадиев, Страхил Ангелов и хората около тях.


Мирослав Надйенов за правителството: Браковете по сметка не траят дълго

http://politics.actualno.com/Miroslav-Nadjenov-za-pravitelstvoto-Brakovete-po-smetka-ne-trajat-dylgo-news_58410.html

Отдавна нямам информация отвътре – аз не съм част от ГЕРБ вече и гледам само отстрани. Това заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Това, което наблюдаваме за правителството, п...

Белият дом осъди незаконните избори в Донецка и Луганска народни републики

http://america.actualno.com/Belijat-dom-osydi-nezakonnite-izbori-v-Donecka-i-Luganska-narodni-republiki-news_58412.html

Белият дом осъди незаконните избори в така наречените Донецка и Луганска народни републики, състояли се в неделя и предупреди Русия да не продължава с дестабилизиращите действия в Украйна, предадоха с...

Ситуацията е доста чалга

http://cite.actualno.com/Situacijata-e-dosta-chalga-news_58415.html

За БСП например много подходящи са „СкакаУец” и „Тез червени домати” – така вокалът на „Хиподил” и лидер на „Глас народе...

Фери Корстен за Actualno.com: След всяко участие имам нова история за разказване

http://music.actualno.com/Feri-Korsten-za-Actualnocom-Sled-vsjako-uchastie-imam-nova-istorija-za-razkazvane-news_58290.html

- Представи ни се с няколко думи.  Здравейте, момчета и момичета! Аз съм Фери Корстен – музикален продуцент и DJ. - Как и кога започна да се занимаваш с музика?  Започна...

Робот шпионира пингвините

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246479_%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82+%D1%88%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Международна група от учени е създала робот пингвин, който не плаши истинските пингвини и позволява на биолозите свободно да изучават състоянието на животните, без да им вреди по какъвто и да било начин.

 

Изучаването на императорските пингвини в естествения им ареал винаги е било сложно заради тяхната стеснителност. Дори при най-внимателното приближаване до тях пингвините започват да се паникьосват. Учените под ръководството на Ивон льо Мао от Страсбургския университет са направили специален робот, който прилича на малкото на обекта на научния им интерес. Устройството представлява малка платформа на колела с радиоуправление и играчка, играеща ролята на пингвин. Оказва се, че пингвините не забелязват „диверсанта” сред тях и дори си контактуват с него като със себеподобен. Роботът успешно е събрал данни, които учените не биха могли да придобият по друг начин.

Пътна обстановка в страната - 4 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=269558

Състояние на автомагистрала: АМ „Тракия”: без ограничения. Област Пазарджик: в участъка от км 80+067 /пътен възел „Калугерово“/ до км 55+627 /граница София област/, се затваря поетапно изпреварващата лента за движение в посока София.

Формула неутрализира всякакви миризми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246478_%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B8

 Учени от Ай Би Ем и университета на Илинойс създадоха математически модел, който предвижда как хората възприемат определени миризми, и мислят, че те мога да бъдат блокирани с "бял шум за носа", съобщи "Ню сайънтист".

 

Звуковите и визуалните сигнали се манипулират лесно, защото вълните могат да бъдат описани математически. Това обаче не се отнася за сложната химия зад миризмите. Братята Куш и Лав Варшни обаче твърдят, че са успели да го постигнат. Техният математически модел показва как хората възприемат миризмата на определени вещества на базата на химическите и физическите им свойства. За целта те са сравнили база данни за химичните съединения с предизвикваните от тях миризми. Едно съединение например може да мирише 5,6 като тебешир, 3,2 като целина и 0,8 като кедрово дърво при скала от минус пет до 10. За неутрализиране на миризмата трябва само да бъде изчислено кои съединения осигуряват противоположни стойности, за да се получи нула.

 

От предишно изследване е известно, че равни части от около 30 съединения създават "бяла миризма" - неутралния обонятелен еквивалент на бялата светлина и белия шум. Симулацията на братята Варшни показва, че смес от около 38 съединения може напълно да неутрализира миризма на кромид, на кисело зеле, на японска ферментирала риба тон и на плода дориан, които са признати за едни от най-силните.

Неръждаемото изкуство на професор Иван Газдов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404854

На 5 ноември в столичната галерия “Червената точка” се открива изложба на проф. Иван Газдов, наречена “Неръждаема стомана”. 

Авторът провокира публиката с нов за него материал - неръждаема и колорирана стомана. Всяка творба разказва различна история, поднесена с характерната за автора хумористична нотка. 

Седемте пластики са инспирирани от ав На 5 ноември в столичната галерия “Червената точка” се открива изложба на проф. Иван Газдов, наречена “Неръждаема стомана”. Авторът провокира публиката с нов за него материал - неръждаема и колорирана стомана. Всяка творба разказва различна история, поднесена с характерната за автора хумористична нотка. Седемте пластики са инспирирани от ав

Днес ни очакват температури до 15 градуса, слънце в планините

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4405426

Времето ще остане без съществена промяна. На много места в равнинната част от страната ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Подобрение на видимостта и разкъсване на облачността ще настъпва в часовете около и след обяд. В планинските райони ще е слънчево. Максималните температури ще са между 10° и 15°, Времето ще остане без съществена промяна. На много места в равнинната част от страната ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Подобрение на видимостта и разкъсване на облачността ще настъпва в часовете около и след обяд. В планинските райони ще е слънчево. Максималните температури ще са между 10° и 15°,

Днес ни очакват температури до 15 градуса, слънце в планините

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4405423

Времето ще остане без съществена промяна. На много места в равнинната част от страната ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Подобрение на видимостта и разкъсване на облачността ще настъпва в часовете около и след обяд. В планинските райони ще е слънчево. Максималните температури ще са между 10° и 15°, Времето ще остане без съществена промяна. На много места в равнинната част от страната ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Подобрение на видимостта и разкъсване на облачността ще настъпва в часовете около и след обяд. В планинските райони ще е слънчево. Максималните температури ще са между 10° и 15°,

Доклад рисува климатичен апокалипсис

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246477_%D0%94%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4+%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%81

 Климатичните промени са факт, те почти изцяло се дължат на човешка дейност и за ограничаване на опасните последици от тях може да се наложи парниковите емисии да бъдат сведени до нула през този век, обяви Междуправителствената експертна група по климатичните промени на ООН.

 

Четвъртата и последна част от доклада на Междуправителствената експертна група по климатичните промени

 

не поднася изненади

 

защото обединява представеното в трите предишни доклада, издадени за 13 месеца. Обобщеният вариант подчертава с рязък тон мащаба на климатичните промени. Парниковите емисии, главно от изкопаеми горива, ще трябва да бъдат сведени до нула до края на века, за да има шанс покачването на температурата да се поддържа под нивото, смятано за опасно. Несправянето с тази задача може да изведе човечеството на път с "необратими" последици за хората и околната среда, подчертава докладът. Някои такива последици вече се наблюдават - като покачването на морското равнище, затоплянето и подкиселяването на океаните, топенето на ледниците и арктическия лед, по-честите и силни горещи вълни. Сред мрачните прогнози докладът на Междуправителствената експертна група по климатичните промени дава и надежда. Съществуват средства за ограничаване на парниковите емисии. Хората просто трябва да се справят с пристрастяването си към

 

изкопаемите горива

 

които са в основата на глобалната енергетика и транспорт, но замърсяват атмосферата. Ограничаването на парниковите емисии обаче няма да се отрази значително върху икономическия растеж, а само с 0,06 пункта, уточни АФП.

 

Докладът на Междупра-вителствената експертна група по климатичните промени трябва да послужи като основа на политиците в преговорите за постигане на глобално споразумение до края на 2015 г. Международната общност си е поставила за цел покачването на температурите да не надхвърли 2 градуса по Целзий до края на века.

Мистериозен вирус спира мозъка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246476_%D0%9C%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA%D0%B0

 Вирус, за който се смяташе, че е специфичен за едноклетъчни зелени водорасли, може да зарази мишки и хора, сочат резултатите от изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир".

 

Макар да не отключва поява на болести като грип, треска чикунгуня или ебола, вирусът ATCV-1, изглежда, потиска някои мозъчни функции и оказва влияние върху когнитивните способности на заразените.

 

Преди няколко години ATCV-1 беше открит в мозъците на хора. Навремето беше невъзможно да се установи дали вирусът се е появил в организма на даден човек

 

преди или след смъртта му

 

Сега обаче ATCV-1 беше открит в гърлото на пациент, след като му бяха взети проби в рамките на изследване върху бактериите и вирусите у хора, засегнати от психични болести.

 

Изследването е извършено от учени от университета „Джон Хопкинс” в Мериленд и от университета в Небраска „Линкълн”. Първоначално те не си поставили за цел да проучат ролята на патогенни агенти за появата и развитието на психични заболявания. Но след изненадващото откриване на ATCV-1 у пациенти с психични смущения учените поискали да разберат дали вирусът може да бъде намерен също у здрави хора и дали е

 

свързан с увреждане

 

на някои когнитивни функции. 40 от участвалите в изследването 92-ма здрави доброволци били носители на вируса. Оказало се, че тези 40 участници се затруднявали повече да се справят със свързани със зрението тестове за когнитивните функции – по-бавно откривали логичното обяснение за редуване на цифри и по-трудно концентрирали вниманието си. Не можело обаче да се каже категорично дали ATCV-1 е директният виновник за забавените им реакции. Затова учените пристъпили към експеримент с мишки. Една група гризачи консумирала незаразени с ATCV-1 водорасли, а друга – водорасли, заразени с вируса. С последвалите тестове се справили

 

по-бързо и по-добре

 

незаразените мишки. Това навежда на мисълта, че вирусът въздейства върху някои когнитивни способности.

 

Съвсем наскоро друг екип - от Школата по медицина към Вашингтонския университет,  постигна нещо, което никой друг досега не е успял да направи. Учените са успели да преобразуват обикновени човешки клетки в мозъчни.

 

Направеното откритие е уникално с това, че новите клетки не преминават през междинен стадий на преобразуване в стволови клетки, а се превръщат направо в мозъчни. При това не просто в случайни клетки, а в специален тип неврони (medium spiny neurons).

 

Според съобщението на университета преобразуването се е осъществявало чрез обработката на обикновени клетки от човешка кожа със специални вещества. Обработените с тези вещества клетки след това се трансплантирали в мишки, където те си

 

работели безпроблемно

 

дори 6 месеца след операцията.

 

Получените по такъв начин medium spiny неврони са важни с това, че отговарят за контрола на движенията. Когато те са увредени, в организма се развива т.нар. болест на Хънтингтън. Това заболяване е генетично и обикновено става забележимо в средна възраст. Тази болест е най-честата

 

генетична причина

 

за необичайни и неволни действия, наречени хорея, заради което това състояние е известно и като хорея на Хънтингтън, водеща с времето също до когнитивни и физически изменения.

 

Учените от Школата по медицина към Вашинг-тонския университет се надяват, че тяхното откритие и неговите по-нататъшни разработки ще позволят трансформирането на клетки от кожа в работоспособни и лесни за трансплантация мозъчни клетки (medium spiny neurons), с които ще може да се лекува както болестта на Хънтингтън, така и други дегенеративни заболявания от подобен тип.

Президентът Плевнелиев продължава консултациите с Реформаторския блок и ДПС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/04/2412122_prezidentut_plevneliev_produljava_konsultaciite_s/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев продължава днес консултациите с парламентарните сили за съставяне на правителство. Днес са срещите му с парламентарните групи на Реформаторския блок и на ДПС.

Според конституцията президентът провежда консултации с парламентарните сили, преди да връчи мандат на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

На предварителните разговори, проведени на "Дондуков" 2 на 15 октомври 2014 г., президентът Росен Плевнелиев и...

Професор продава тайно антики за 1/2 млн. лв. в Мюнхен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4405046

Професор по инженерни науки и икономика на военната продукция е един от най-оборотните дилъри на антики на средно ниво у нас. Петко Професора изкупувал огромни количества монети и ценни старинни предмети от иманяри и ги препродавал на търгове на най-големите аукционни къщи в Германия. Българинът често пътувал до Мюнхен, където използвал за подставе Професор по инженерни науки и икономика на военната продукция е един от най-оборотните дилъри на антики на средно ниво у нас. Петко Професора изкупувал огромни количества монети и ценни старинни предмети от иманяри и ги препродавал на търгове на най-големите аукционни къщи в Германия. Българинът често пътувал до Мюнхен, където използвал за подставе

Вакарелско овчарче написало химна на Харвард

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4405289

В края на ХIХ век бедното българско овчарче Стоян от Вакарел успява да надвие в анонимен конкурс цвета на американската образована младеж в Харвард, при това на родния им английски език. Става автор на бакалавърския химн на най-престижния американски университет, който се изпълнява и до днес. Постижението му е още по-учудващо, В края на ХIХ век бедното българско овчарче Стоян от Вакарел успява да надвие в анонимен конкурс цвета на американската образована младеж в Харвард, при това на родния им английски език. Става автор на бакалавърския химн на най-престижния американски университет, който се изпълнява и до днес. Постижението му е още по-учудващо,

Проф. Божидар Димитров: Няма 25 години преход, има 25 години грабеж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4405141

- Как историята ще оцени периода от 1989 г. досега, който наричаме преход, проф. Димитров?
- От историческа гледна точка целият този период не може да бъде наречен преход, защото преходът от една обществена система към друга се извършва за две-три години. Под думата "преход" някои се опитват да оправдаят несъвършенствата, казано най-меко, а иначе - Как историята ще оцени периода от 1989 г. досега, който наричаме преход, проф. Димитров? - От историческа гледна точка целият този период не може да бъде наречен преход, защото преходът от една обществена система към друга се извършва за две-три години. Под думата "преход" някои се опитват да оправдаят несъвършенствата, казано най-меко, а иначе

4 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=269557

Събития 1576 г. — Осемдесетгодишната война: Във Фландрия, Испания превзема Антверпен (и след три дни града е почти разрушен). 1842 г. — Ейбрахам Линкълн се жени за Мари Тод. 1848 г. — Във Франция е приета конституцията на Втората френска република.

Разбиха нарколаборатория в центъра на Козлодуй

http://pik.bg/разбиха-нарколаборатория-в-центъра-на-козлодуй-news245640.html

Разбиха нарколаборатория в центъра на Козлодуй

Тази вечер в центъра на Козлодуй е била разбита нарколаборатория, съобщи tribali.info. Цял ден полицията е чакала в засада собственикът на истинска плантация от канабис да влезе в нея, за да бъде арестуван. В края на краищата мъж на средна възраст е изведен с белезници и е закаран в местния полицейски участък, за да продължат следствените действия с него. Оказало се, че в голямо пространство, получено след обединението на няколко мазета на жилищен блок в центъра на града, предприемчивият мъж изградил система за отглеждане и сушене на канабис, с всичките необходими сушилни, лампи и оборудване за превръщането на растението в наркотик. Образувано е досъдебно производство. По случая продължава да работи РУП-Козлодуй.

2280 лв. за издръжка на домакинство с две деца

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/itL-tvxIV7g/

След увеличаването на тока, животът ще поскъпне отново, прогнозират от Институтът за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Разходите за основните нужди на 4-членно домакинство ще скачат с около 40 лв. на месец до края на зимата. С увеличената цена на електроенергията, се очаква ново поскъпване на основни стоки и услуги. Така през зимните месеци за издръжката на семейство с две деца вече ще са необходими около 2280 лв. месечно или по 570 лв. на човек, предава Кросс. С подобен доход, обаче могат да се похвалят много малка част от българите. Свиване на потреблението заедно с повишена цена на тока е комбинация, която ще влияе пагубно най-вече на малките производители.

Макар хлябът все още да няма увеличение на цената, разходите за отопление са непосилни за голяма част от българите. Според експертите от КНСБ държавата не прави необходимото за подпомагане на хората в тази насока. За изминалия зимен сезон помощи за отопление са получили над 251 000 души. По сметките на синдиката обаче това са едва 16% от живеещите под линията на бедност у нас.

 

 

 

Специалист с лоша прогноза за Шумахер

http://www.vesti.bg/novini/specialist-s-losha-prognoza-za-shumaher-6026534

"На Михаел Шумахер му остава живот от няколко месеца до няколко години", заяви Хари Харстайн, бивш шеф на медицинския щаб на Формула 1.

Скандалният Данов за точенето на помощи за безработни: Какво толкова

http://crime.actualno.com/Skandalnijat-Danov-za-tocheneto-na-pomoshti-za-bezrabotni-Kakvo-tolkova-news_58403.html

Не мисля, че с 18 хил. евро съм допринесъл и докарал кризата в Европа. Това заяви бившият министър на инвестиционното проектиране Иван Данов в скандално интервю. Данов попадна във фокуса на френските...

Връщат кучетата на браздата с Турция

http://crime.actualno.com/Vryshtat-kuchetata-na-brazdata-s-Turcija-news_58405.html

Денонощни наряди с немски овчарки ще охраняват границата с Турция заради засиления емигрантски натиск, съобщиха от ГПУ - Свиленгад. Четириногите ще душат за нарушители на браздата след около 20-годиш...

Предупреждение за планирани стрелби в Смолян

http://society.actualno.com/Preduprejdenie-za-planirani-strelbi-v-Smoljan-news_58407.html

Военното формирование 28330 предупреждава гражданите на Смолян, че на 4, 5 , 13, 18, 20, 25, 26, 27 и 28 ноември т.г. от 8.00 до 13.30 ч. на гарнизонното стрелбище на поделението ще се проведат план...

Експерт: Случаи като този с Лидия Петрова задоволяват первезни настроения

http://crime.actualno.com/Ekspert-Sluchai-kato-tozi-s-Lidija-Petrova-zadovoljavat-pervezni-nastroenija-news_58408.html

Трагедията с Лидия Петрова трябва да се описва внимателно, защото ние не знаем какво я е подтикнало към тези крайни действия. Не може историята да бъде подета от публичните бесове и да бъде разказано ...

Мартин Заимов: ДС е в основата на генезиса на КТБ

http://business.actualno.com/Martin-Zaimov-DS-e-v-osnovata-na-genezisa-na-KTB-news_58406.html

Държавна сигурност стои в генезиса на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това не е теория, това са фактите. Коментарът направи бившият подуправител на БНБ и банкер Мартин Заимов. Според него ръководс...

Обмислят пакт срещу ИД в Близкия изток

http://europe.actualno.com/Obmisljat-pakt-sreshtu-ID-v-Blizkija-iztok-news_58409.html

Държави от Близкия изток и Северна Африка обмислят създаването на военен пакт срещу екстремистката групировка Ислямска държава. Това съобщиха висши египетски офицери, пожелали анонимност. Разговорите...

Разговорите при президента продължават – с РБ и ДПС

http://www.bnews.bg/article-120799

Реформаторите и ДПС ще проведат консултации с президента Росен Плевнелиев.

Пир по време на чума в Тролейбусен транспорт Перник

http://www.zapernik.com/pernik/pir-po-vreme-na-chuma-v-troleibusen-transport-pernik_35419/

Перник, Октомври 2014.

Общината е пред фалит, всички сметки са запорирани за задължения в размер на милиони левове.

КОЙ и ЗАЩО си затваря очите и позволява злоупотреби и прахосничество в общинското предприятие "Тролейбусен Транспорт" ЕООД. Чия е отговорността ? Дали е на Управителя, дали е на някой от 5-те му заместника, на...

Продължава

Пир по време на чума в Тролейбусен Транспорт

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pir-po-vreme-na-chuma-v-troleibusen-transport_35419/

Перник, Октомври 2014.

Общината е пред фалит, всички сметки са запорирани за задължения в размер на милиони левове.

КОЙ и ЗАЩО си затваря очите и позволява злоупотреби и прахосничество в общинското предприятие "Тролейбусен Транспорт" ЕООД. Чия е отговорността ? Дали е на Управителя, дали е на някой от 5-те му заместника, на Контрольора...

Продължава

Прогноза за времето - 4 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=269556

Днес времето ще остане без съществена промяна. На много места в равнинната част от страната ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Подобрение на видимостта и разкъсване на облачността ще настъпва в часовете около и след обяд. В планинските райони ще е слънчево.

4228 лв.за ток навъртя "мостче", абонатът осъден да връща парите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404924

Страховита сметка за ток за 4228 лв. за 4 месеца трябва да плати клиент на "Енерго Про Продажби", след като на електромера му било намерено самоделно устройство за намаляване на отчитаната енергия. Това реши Окръжният съд в Разград. Той отхвърли като неоснователен иска, предявен от А. М. против дружеството за установяване недължимост на сумата. 
Страховита сметка за ток за 4228 лв. за 4 месеца трябва да плати клиент на "Енерго Про Продажби", след като на електромера му било намерено самоделно устройство за намаляване на отчитаната енергия. Това реши Окръжният съд в Разград. Той отхвърли като неоснователен иска, предявен от А. М. против дружеството за установяване недължимост на сумата.

Реформаторите били готови да делят властта по схемата 4:1

http://www.bnews.bg/article-120785

ГЕРБ и Реформаторите все още не могат да се разберат за бройката на ведомствата, върху които да сложат ръка. Реформаторите обаче били склонни да се задоволят и на схемата четири към едно, т.е. 4 министерства за ГЕРБ, 1 за Блока, научи BNews.

През 2080 г. телепортацията ще е нещо най-обикновено

http://interest.actualno.com/Prez-2080-g-teleportacijata-shte-e-neshto-naj-obiknoveno-news_58396.html

Фантастичните технологии, позволяващи да се пътува във времето и да се телепортираме през пространството, ще станат реалност към края на столетието. Това твърдят учените от университета Глазгоу, съоб...

Свети свещеномъченици Никандър, епископ Мирски и Ермей презвитер

http://celebrate.actualno.com/Sveti-sveshtenomychenici-Nikandyr-episkop-Mirski-i-Ermej-prezviter-news_58397.html

Светите Никандър и Ермей били просветени със светлината на Христовото учение и поставени за свещенослужители от светия апостол Тит. Те обърнали много елини от езическото заблуждение към Христа. За то...

Времето ще остане без съществена промяна

http://society.actualno.com/Vremeto-shte-ostane-bez-syshtestvena-promjana-news_58398.html

Времето ще остане без съществена промяна. На много места в равнинната част от страната ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Подобрение на видимостта и разкъсване на облачността ще настъпва в час...

2 280 лв. са нужни за издръжката на домакинство с две деца

http://business.actualno.com/2-280-lv-sa-nujni-za-izdryjkata-na-domakinstvo-s-dve-deca-news_58399.html

След увеличаването на тока, животът ще поскъпне отново, прогнозират от Институтът за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Разходите за основните нужди на 4-членно домакинство ще скачат с около...

След седмица-две ще се види колко има ефект от акцията в Лесово

http://crime.actualno.com/Sled-sedmica-dve-shte-se-vidi-kolko-ima-efekt-ot-akcijata-v-Lesovo-news_58401.html

В Лесово се опитват да направят малко повече, отколкото обикновено. Но да не забравяме, че вече трета година върви подобно дело за ГКПП Капитан Андреево. Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изслед...

Преглед на печата от 4 ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/04/2412268_pregled_na_pechata_ot_4_noemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

"Швейцарското правило" за пенсиите е под въпрос
При индексирането им ще бъде изключен един от двата компонента на автоматичния метод - дефлацията

Лекарите настояват за постепенно вдигане на здравната вноска
Служебният министър Мирослав Ненков ги подкрепи

Сега

Социалните системи са пред блокаж заради липсата на пари
За втори път тази година е почти напълно изчерпан и резервът за справяне с...

Спортът по телевизията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404701

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Пилешки бутчета с хрупкава коричка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404823

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4405386

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Любим виц на Румънеца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404770

Любим виц на Румънеца
- Добър ден, колко горе-долу струва подстригването при вас?
- Горе 5 лева, долу не Любим виц на Румънеца - Добър ден, колко горе-долу струва подстригването при вас? - Горе 5 лева, долу не

Две жертви на бурите и пороите в Аржентина

http://america.actualno.com/Dve-jertvi-na-burite-i-poroite-v-Arjentina-news_58393.html

Лошото време, което връхлетя с бури и порои провинция Буенос Айрес, предизвика наводнения и евакуация на няколко хиляди души. Има и две жертви - момче на 14 години, което се удави в в неделя в придош...

Къде е най-скъпо здравеопазването у нас?

http://healthy.actualno.com/Kyde-e-naj-skypo-zdraveopazvaneto-u-nas-news_58395.html

Най-скъпо излиза да се лекуваме в бургаската болница "Понтика". Там един пациент струва на здравната каса средно 4692 лв. Това показва анализ на НЗОК за първите девет месеца на годината. 699...

Храсти и паднали дървета блокират път

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404892

Републиканският път, който минава през село Стара речка за Велико Търново е непроходим вече втора седмица, оплакаха се местни жители, които подали сигнал и на тел.112. Пътят е блокиран в участък от близо 2 км на търновска територия. Обраслото в храсти шосе е запречено и от паднали от снега дървета и клони. 
Третокласната отсечка се води на пътната Републиканският път, който минава през село Стара речка за Велико Търново е непроходим вече втора седмица, оплакаха се местни жители, които подали сигнал и на тел.112. Пътят е блокиран в участък от близо 2 км на търновска територия. Обраслото в храсти шосе е запречено и от паднали от снега дървета и клони. Третокласната отсечка се води на пътната

На 4 ноември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404760

Евгения Раданова, олимпийска медалистка по шорттрек, министър на младежта и спорта в служебното правителство на Г. Близнашки
Александър Хаджийски, бивш депутат, бивш председател на НСИ
Ген. Валери Григоров, бивш директор на НС “Гранична полиция”
Диляна Грозданова, журналистка
Проф. Димитър Йончев, експерт по национална сигурност, Евгения Раданова, олимпийска медалистка по шорттрек, министър на младежта и спорта в служебното правителство на Г. Близнашки Александър Хаджийски, бивш депутат, бивш председател на НСИ Ген. Валери Григоров, бивш директор на НС “Гранична полиция” Диляна Грозданова, журналистка Проф. Димитър Йончев, експерт по национална сигурност,

Открита е гробницата на Тутанкамон в Долината на царете

http://chronicles.actualno.com/Otkrita-e-grobnicata-na-Tutankamon-v-Dolinata-na-carete-news_58391.html

Небхеперура Тутанкамон или Тутанкамон, наречен при раждането си Тутанкатон, е египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия. Умрял още като юноша. Последен наследник на могъща фамилия, управл...

Преговорите за правителство потънаха в зоната на здрача

http://politics.actualno.com/Pregovorite-za-pravitelstvo-potynaha-v-zonata-na-zdracha-news_58394.html

Преговорите за съставяне на правителство и изработване на програма, по която да работи то, потънаха в зоната на здрача. Без обяснения и без видима причина партиите забравиха за обещанието си разговори...

Религиозен календар за 4 ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404545

Преп. Йоаникий Велики. Св. свщмчци Никандър, еп. Мирски и Ермей презвитер
Йоаникий служел като войник при император Лъв Хазар и бил удостоен с царски почести, но заживял като отшелник в пещера на Олимп. Господ го дарил с чудотворна сила, прозорливост и мъдрост. Благочестиви хора идвали при светията, за да получат от него съвет и помощ. Преп. Йоани Преп. Йоаникий Велики. Св. свщмчци Никандър, еп. Мирски и Ермей презвитер Йоаникий служел като войник при император Лъв Хазар и бил удостоен с царски почести, но заживял като отшелник в пещера на Олимп. Господ го дарил с чудотворна сила, прозорливост и мъдрост. Благочестиви хора идвали при светията, за да получат от него съвет и помощ. Преп. Йоани

Виктор Понта фаворит на балотаж за президент на Румъния

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404950

Виктор Понта спечели първия кръг на президентските избори в Румъния, но отива на балотаж, съобщи Ройтерс.
Румънският премиер и лидер на Социалдемократическата партия получи 40,3%, а главният му опонент – кметът на Сибиу и етнически немец Клаус Йоханис – 30,4%. Избирателната активност бе 53%.
Много румънци зад граница не можаха да упражнят своя Виктор Понта спечели първия кръг на президентските избори в Румъния, но отива на балотаж, съобщи Ройтерс. Румънският премиер и лидер на Социалдемократическата партия получи 40,3%, а главният му опонент – кметът на Сибиу и етнически немец Клаус Йоханис – 30,4%. Избирателната активност бе 53%. Много румънци зад граница не можаха да упражнят своя

Венецуела свали самолет нарушител

http://www.vesti.bg/novini/venecuela-svali-samolet-narushitel-6026532

Венецуелските ВВС са свалили самолет, нарушил въздушното пространство на страната, съобщи министърът на отбраната Владимир Падрино Лопес.

Стрелба в Саудитска Арабия, 5 жертви

http://www.vesti.bg/novini/strelba-v-sauditska-arabiia-5-zhertvi-6026531

Неизвестни откриха огън по мирни жители в Саудитска Арабия, в резултат на което загинаха 5-има души, а 9 бяха ранени.

Жена пострата тежко при катастрофа край Гоце Делчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4403597

Жена пострада тежко при катастрофа, станала на пътя между гоцеделчевските села Господинци и Баничан. Лекият автомобил Жена пострада тежко при катастрофа, станала на пътя между гоцеделчевските села Господинци и Баничан. Лекият автомобил "Хюндай", в който тя пътувала, бил шофиран от 46-годишният й съпруг. На десен завой колата излязла извън пътното платно и се блъснала във водосточен канал. Шофьорът се отървал невредим, а 40-годишната му жена е в "Пирогов".

Съдят бивш затворник за убийство с 58 удара с нож

http://pik.bg/съдят-бивш-затворник-за-убийство-с-58-удара-с-нож-news245608.html

Съдят бивш затворник за убийство с 58 удара с нож

Бивш затворник от свищовското село Ореш отива на съд за зверско убийство заради 11 лева дълг. 58-годишният Генчо Ганев намушкал другаря си по чашка 58 пъти с нож и после признал за пъкленото дело в селската бакалия.

Окръжната прокуратура във Велико Търново внесе обвинителен акт в съда срещу злодея една година след касапницата, съобщи "Труд". Жертвата Стефан Домиников бил разведен и засега граждански иск от негови роднини не е предявен.

Убийството бе извършено през октомври м.г. След престъплението Стефан обявил в бакалията: "У дома има труп." Свидетели веднага повикали полиция. Пристигналите криминалисти спипали убиеца в двора на къщата му. Открили и кухненския нож, с който е извършено кървавото престъпление. Тялото на приятеля му Стефан Домиников било проснато в локва кръв в кухнята.

"И двамата мъже били несретници, без семейства и без работа. Преди две години Генчо Ганев излязъл от затвора след 20-годишна присъда за убийство на мъж, който бил намушкан по идентичен начин като последната му жертва", разказаха разследващи.

Стрелба край университет в Делауер

http://www.vesti.bg/novini/strelba-kraj-universitet-v-delauer-6026530

Неизвестен откри стрелба в столицата на американския щат Делауер, съобщават медиите в САЩ.

Киршнер е с възпаление на дебелото черво

http://www.vesti.bg/novini/kirshner-e-s-vyzpalenie-na-debeloto-chervo-6026529

Президентката на Аржентина Кристина де Киршнер е диагностицирана с възпаление на дебелото черво.

Задържаха 18-годишен заради готвен атентат

http://www.vesti.bg/novini/zadyrzhaha-18-godishen-zaradi-gotven-atentat-6026528

Британската полиция задържа 18-годишен младеж по подозрение в планиране на бомбен атентат и евакуира 50 души жилищен район.

Шок! Падналата от приют Алекс почина

http://pik.bg/шок-падналата-от-приют-алекс-почина-news245609.html

Шок! Падналата от приют Алекс почина

10-годишната Александра, която падна от втория етаж на Дома за деца с умствени увреждания в Берковица, е починала, съобщиха от болницата в Монтана.

На 23 октомври служители на приюта намериха Алекс на плочника до сградата. Момиченцето бе прието в реанимацията на областната болница с тежки черепно-мозъчни травми и в кома. Медиците направиха три операции на детето, но не успяха да го спасят. То е издъхнало в неделя вечерта, пише "Труд". По случая тече разследване, проверка извършват и социалните служби. Според експерти най-вероятната причина за смъртта на момичето е човешка грешка.

Все още обаче се установява кой я е допуснал. От вътрешната страна на прозорците в приюта за деца с умствени проблеми не би трябвало да има дръжки, твърдят специалисти.

Александра е живеела в дома в Берковица заедно с по-голямата си с две години сестра Петя.

100 нови марки стъпват у нас със “София ринг мол”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404869

Над 400 марки, от които 100 са нови за България, ще бъдат представени в “София ринг мол”, съобщи вчера генералният му мениджър Никос Ксеталис. Най-новият търговско-развлекателен комплекс у нас отваря в четвъртък от 10 часа.
Сред новите брандове за българския пазар са Jennifer Lopez, ALCOTT, Bossini, La Martina, Guerlain, Tous, Barbour, Над 400 марки, от които 100 са нови за България, ще бъдат представени в “София ринг мол”, съобщи вчера генералният му мениджър Никос Ксеталис. Най-новият търговско-развлекателен комплекс у нас отваря в четвъртък от 10 часа. Сред новите брандове за българския пазар са Jennifer Lopez, ALCOTT, Bossini, La Martina, Guerlain, Tous, Barbour,

Стрелба в Сан Антонио - двама ранени

http://www.vesti.bg/novini/strelba-v-san-antonio-dvama-raneni-6026527

Двама мъже бяха ранени при стрелба в американския град Сан Антонио, Тексас. Един куршум е разбил стъклото на паркирания автомобил на кмета на града, съобщи представителят на градската полиция Хавиер Салазар.

Стрелба от автомобил в Тексас, двама ранени

http://www.vesti.bg/novini/strelba-ot-avtomobil-v-teksas-dvama-raneni-6026533

В американския щат Тексас неизвестни откриха огън по група младежи, в резултат на което двама души са ранени.

Стрелба в Тексас, двама ранени

http://www.vesti.bg/novini/strelba-v-teksas-dvama-raneni-6026526

В американския щат Тексас неизвестни откриха огън по група младежи, в резултат на което двама души са ранени.

Служебни министри: Парите свършиха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404926

Държавата няма пари, за да гарантира основни социални дейности до края на годината. Това стана ясно вчера на пресконференция на служебния вицепремиер Йордан Христосков и министрите на образованието Румяна Коларова, на здравеопазването Мирослав Ненков, на културата Мартин Иванов и на спорта Евгения Раданова. Държавата няма пари, за да гарантира основни социални дейности до края на годината. Това стана ясно вчера на пресконференция на служебния вицепремиер Йордан Христосков и министрите на образованието Румяна Коларова, на здравеопазването Мирослав Ненков, на културата Мартин Иванов и на спорта Евгения Раданова.

Две жертви на бурите и пороите в Аржентина

http://www.vesti.bg/novini/dve-zhertvi-na-burite-i-poroite-v-arzhentina-6026525

Лошото време, което връхлетя с бури и порои провинция Буенос Айрес, предизвика наводнения и евакуация на няколко хиляди души.

В Мексико убиха високопоставен генерал

http://www.vesti.bg/novini/v-meksiko-ubiha-visokopostaven-general-6026524

В Мексико бе убит ген. Рикардо Виляреал, отговарящ се безопасността в северния щат Тамаулипас, през който минава голяма част от трафика на наркотици за САЩ.

Крупие в ареста след смърт пред казино

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404895

Крупието Михаил Георгиев (30 г.) е нанесло удара с юмрук в главата на пияния Марин Стоименов (34 г.), причинил смъртта му пред казино “Сезам” в столичния кв. “Разсадника”. Това се разбра вчера в Софийския градски съд. 
 Екшънът се разигра в нощта срещу 1 ноември. Георгиев е обвинен за причинена смърт... Крупието Михаил Георгиев (30 г.) е нанесло удара с юмрук в главата на пияния Марин Стоименов (34 г.), причинил смъртта му пред казино “Сезам” в столичния кв. “Разсадника”. Това се разбра вчера в Софийския градски съд. Екшънът се разигра в нощта срещу 1 ноември. Георгиев е обвинен за причинена смърт...

Два влака се сблъскаха в Белгия, 16 ранени

http://www.vesti.bg/novini/dva-vlaka-se-sblyskaha-v-belgiia-16-raneni-6026523

В Белгия пътнически влак се сблъска с техно-ремонтна композиция, в резултат на което пострадаха 16 души.

България 48-а в света по благоденствие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404998

България е на 48-о място по просперитет в света, сочи годишна класация, публикувана от британския научноизследователски център Legatum Institute.
Изследването обхваща 142 страни, които отговарят за 96% от населението на света и 99 процента от глобалния брутен вътрешен продукт.
Страната ни се изкачва с едно място нагоре спрямо миналата година. България е на 48-о място по просперитет в света, сочи годишна класация, публикувана от британския научноизследователски център Legatum Institute. Изследването обхваща 142 страни, които отговарят за 96% от населението на света и 99 процента от глобалния брутен вътрешен продукт. Страната ни се изкачва с едно място нагоре спрямо миналата година.

Самозапалената Лидия снимала протестите срещу Орешарски

http://www.zapernik.com/obshtestvo/samozapalenata-lidiya-snimala-protestite-sreshtu-oresharski_35418/

Ден преди да вземе решение да се самоубие по изключително болезнен начин, 39-годишната фотографка Лидия Петрова е харесала статията „Робството от 9 до 5 или как да не пропилеете живота си“, публикувана в блога „Свой избор“.

"Да не си пропилееш напълно живота ми се струва ценно постижение, па макар и само за мен", е написа Лидия в коментар под харесания текст.

Текстът, който Лидия споделя в социалната мрежа, е писмо на Чарлз Буковски до издателя му от 12 август, 1986.

То...

Продължава

Чудо в дома на Ванга: Икона сбъдва желания, а свещта пред нея не угасва

http://www.zapernik.com/obshtestvo/chudo-v-doma-na-vanga-ikona-sbudva-jelaniya-a-sveshta_35417/

Екип на обществената македонска телевизия засне филм за сребърната икона на Св. Богородица в къщата музей на Ванга в Петрич. Чудотворната икона сбъдва желания и се намира в стаята за прием. Македонските телевизионери са изумени от написаното в книгата за посещения, където са описаните хилядите случаи на помощ от иконата. Тя е подарък на пророчицата още приживе, казаха работниците в музея. Не се знае обаче кой е истинският благодетел, съобщи struma.com.

Има предположения, че Людмила...

Продължава

Падналата от приют Алекс почина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4404938

10-годишната Александра, която падна от втория етаж на Дома за деца с умствени увреждания в Берковица, е починала, съобщиха от болницата в Монтана. 
На 23 октомври служители на приюта намериха Алекс на плочника до сградата. Момиченцето бе прието в реанимацията на областната болница с тежки черепно-мозъчни травми и в кома. Медиците направиха 10-годишната Александра, която падна от втория етаж на Дома за деца с умствени увреждания в Берковица, е починала, съобщиха от болницата в Монтана. На 23 октомври служители на приюта намериха Алекс на плочника до сградата. Момиченцето бе прието в реанимацията на областната болница с тежки черепно-мозъчни травми и в кома. Медиците направиха

Обраният в топ ресторант Коцето се разправя с ченгетата в Монте Карло!

http://www.zapernik.com/hailaif/obraniyat-v-top-restorant-koceto-se-razpravya-s-chengetata-v_35416/

Посред нощ на фолкпевеца Константин му се наложи да се разправя със служители на реда, след като беше обран.

Както медиите гръмнаха, Коцето и съпругата му Надя бяха обрани в най-известното заведение в Монте Карло.

Във Фейсбук се появиха снимки от злополучното пътуване на двойката. На една от тях те са пред емблематичното казино „Монте Карло”, а на другата певецът се разправя с полицията, пристигнала на място след обира. Крадците отмъкнали чантичката на певеца, в...

Продължава

Майли Сайръс има ново гадже - сина на Арнолд Шварценегер, Патрик

http://www.zapernik.com/hailaif/maili-sairus-ima-novo-gadje-sina-na-arnold-shvarceneger_35415/

Майли Сайръс има ново гадже. През уикенда скандалната певица беше забелязана да интимничи със сина на Арнолд Шварценегер, Патрик.

Папараци хванаха Майли и новия й любим да излизат от апартамента му в Ел Ей.

Из музикалните среди упорито се шушука, че певицата и младежът са подновили връзката си, след като преди 3 години се говореше, че са двойка и са имали сериозни намерения. До момента Сайръс не е потвърдила новината за тръпката си.

Продължава войната запалянковци - Тодор Батков: Адвокатче, не заплашвай бъдещето на "Левски"!

http://www.zapernik.com/sport/produljava-voinata-zapalyankovci-todor-batkov-advokatche-ne-zaplashvai-budeshteto_35414/

Продължава войната между запалянковците на "Левски" и собственика на клуба Тодор Батков. Снощи адвокатът отправи предупреждение публиката на "сините" да престане "да му лази по нервите", в противен случай щял да им подари клуба те да го издържат. Реакцията му бе провокирана от масовото недоволство сред левскарите след провалите срещу ЦСКА и "Монтана".

Днес фенската организация "Фонд "Сектор Б", призовала преди броени дни Батков да "престане на мишкува", да каже истината за...

Продължава

Ген. Киров: България се явява транзитна зона за джихадисти

http://offnews.bg/news/n_1/n_412524.html

Бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген.-лейтенант Кирчо Киров в интервю за OFFNews. Г-н генерал, докато бяхте начело на НРС, до вас достигала ли е информация за участието на българи в редиците на джихадистки организации? По мое време, докато бях ръководител на НРС, такива данни не сме получавали, въпреки че съобразно нашите възможности, ние бяхме създали една доста добра система за получаване на допълнителна информация. Но нито по данни на наши източници, нито от данни на партньорски, съюзнически служби, не сме получавали информация за участие на български граждани в подобни структури. Военният министър се позова именно на информация от партньорски служби, а се оказа, че до НРС такава информация не е достигнала – това означава ли, че чуждите служби отказват да споделят такава информация? Получи се разнобой в говоренето на различни държавни мъже по тази проблематика. Най-напред министър-председателят каза, че такава информация не му е докладвана. Вчера директорът на НРС каза, че знае само един случай и друга подобна информация нямат. В същото време министър Шаламанов съвършено коректно информира обществеността за това, че такива данни съществуват. Познавайки добре механизмите на движение на информацията в специалните служби на България, аз съм абсолютно сигурен, че такава информация е била подадена до Служба „Военна информация“, която е на подчинение на министъра на отбраната, и тя е подадена по партньорска линия. И аз мисля че Служба „Военна информация“ навреме и коректно е информирала министър Шаламанов. От тази гледна точка към такава информация трябва да се отнасяме с уважение и да я приемаме с достоверност. В случая съветът по сигурността при Министерски съвет какво може да свърши? Не мисля, че е належащо свикването на съвета по този въпрос. Просто държавните мъже - министър-председателят и президентът, трябва да координират добре дейността между българските специални служби, за да може всяка една информация, дори и такава, която не представлява особена значимост, да не бъде пропусната от гледна точка на нейната реализация във връзка с националната ни сигурност. И безусловно трябва да бъде засилен и информационният обмен между нашите служби и партньорските ни служби. Но тъй като поставяте въпроса за доверието, аз бих отговорил така: нашите специални служби работят в много ограничени условия и техните възможности са силно ограничени самостоятелно да работят по тези проблеми. Вижте само в последните години какво финансиране имаха и сами ще се убедите, че възможностите им са крайно ограничени. При такива възможности е трудно да се придобива и необходимата изпреварваща информация. А когато нашите служби не разполагат с такава информация, която да пласират по линия на международния обмен, тогава и доверието към тях се занижава от гледна точка на техните възможности. Каква е пряката заплаха за националната сигурност, ако се установи, че наистина има българи в редиците на джихадистки организации? Допускам, че по всяка вероятност информацията, която е получена, касае лица с български паспорти, с българско гражданство. Защото, знаете колко много български паспорти има раздадени например на граждани от Македония, на граждани от Албания, от Косово... Публична е вече информацията, че от тези държави има лица, които се сражават в Сирия и Ирак, а има и загинали. От тази гледна точка не изключвам да е попаднала информация за лица с български паспорти в наши партньорски служби и те да са върнали информацията на нашите служби. Обстоятелствата, че такъв голям контингент от лица, които воюват на бойните полета в Сирия и в Ирак, и в Афганистан и това че те се намират в непосредствена близост до нас, само по себе си представлява опасност за националната сигурност. От друга гледна точка, България отдавна е във война със структурите на тероризма. България участваше активно в Ирак, в Афганистан, България е член на НАТО и ЕС, а НАТО и ЕС са обявени за врагове от тези структури, така че ние не трябва да се считаме за остров на сигурността, и при всички случаи потенциална заплаха за нашата национална сигурност съществува. Можем ли да разсеем съмненията за това, че България е транзитна зона за внос на джихадисти? Трябва да бъдем абсолютно сигурни, че това е възможно. Още повече, че това трябва да го допуснем и в обратна посока - това, че от регионите, където се водят военни действия, преминават през България за другите държави в Европа. Тоест, България се явява транзитна зона за тях. В същото време трябва да допускаме, че е възможно в голямата бройка бежанци, които идват в нашата страна, да има инфилтрирани такива хора, които да имат за задача да чакат своя час. Така че ние не можем да бъдем сигурни и особено вътрешните служби трябва да работят много усилено върху филтрирането на този поток и върху наблюдението на тези граждани на територията на нашата страна. България може ли да се нарече банка кадри за такива крайни джихадистки движения? Не би ми се искало това да бъде така. Сега не разполагаме с информация конкретно за български граждани, но не изключвам занапред да получим информация за участие на български граждани с български етнически произход или с друг етнически произход на територията на нашата страна. Мисля че е пресилено сега да се говори, че България е банка кадри за джихадистки движения, но не го изключвам в едно обозримо бъдеще.

Искаме победа, а не отмъщение, заяви треньорът на "Базел"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/04/2412309_iskame_pobeda_a_ne_otmushtenie_zaiavi_trenyorut_na/?ref=rss


Няма да търсим отмъщение срещу "Лудогорец", а ще се стремим към победата, заяви старши треньорът на "Базел" Пауло Соуза преди двубоя между двата състава от група B на Шампионската лига.

Специалистът определи сблъсъка във вторник като "решаващ" за амбициите на съперниците да достигнат следващата фаза на турнира или поне да продължат участието си в Лига Европа.

Преди две седмици "Лудогорец" взе исторически успех с 1:0 в София и зае временното второ място в групата с 3 точки,...

Как държавата ще се пропука от фалита на КТБ. И заради Пеевски ще бъде осъдена

http://e-vestnik.bg/21606/darzhavata-shte-se-propuka-ot-falita-na-ktb-eto-kak-i-zaradi-peevski-shte-bade-osadena/

Сотир Цацаров и Иван Искров. Снимка: Импакт прес груп

Вестник “Капитал” изчисляваше няколко варианта за спасяване и фалит на КТБ, как било по-добре да фалира и т. н.
Но, каквито и уж обективни и уж професионални изчисления да правят, няма нито един вариант, в който да е добре или по-добре. И това, което изглежда по-добре, може да се окаже най-зле.

При фалит няма да се отпускат пари от държавния бюджет, ще има похарчени средства от фонда за гарантиране на влоговете, който банките попълват - това декламират напоследък множество икономисти. Парите във фонда са към 2 млрд. лева, ако не стигнат, държават ще отпусне заем, но той ще бъде възстановен с попълнения от банките. Всичко звучи прекрасно.

Да, ама не. Разклащането на цялата банкова система ще бъде най-малкото. Например повечето пари за гарантиране на влоговете, които трябва да бъдат изплатени, сега са в банка ДСК. Като изтеглят от нея 1 млрд., какво става с тази банка? Тя сигурно няма да фалира, но…

Няколко големи държавни и частни компании ще изгубят по десетки милиони в КТБ. Какво става с тях? Един голям частен застраховател или Булгаргаз? Или пари на и без това фалиралите железници?

Няколко големи кредитополучатели за десетки милиони ще имат шанса да си изкупят дълга по-евтино, може и на половин цена. Хиени ще ги придобият, ще разграбят от активите на безценица. Това е малката беда.

Голямата е, че държавата ще бъде осъдена на огромни обезщетения. Няма преувеличение.

Ищците ще са няколко групи

Едната е на акционерите. Защо БНБ им блокира банката, отказва им предложенията за оздравяване, отказа да събира дългове, фирмите спряха да си плащат кредитите. И БНБ само отлага без никакви действия. Нейният шеф Искров излъга в парламента за предложените условия на оманския фонд. Всичко това са неща доказуеми в съда.

БНБ затвори здрава банка - “Виктория” (бивша “Креди Агрикол”) и блокира бизнеса на стотици фирми. Какво законово основание има има да затвориш здрава работеща банка (по признание на самия шеф на БНБ)? Колко обезщетения ще плаща държавата на засегнатите, на хора, на които им е съсипан бизнеса? Кой съд ще отхвърли подобен иск за обезщетение, за затварянето на здрава банка?

Същото се отнася и за бизнеса на вложители и фирми в КТБ. Банката очевидно е ударена,  а БНБ съдейства да бъде съборена.

Който и да е български съд, хеле пък международен,

ще вземе насериозно думите на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който казва:
“Аз твърдя, че Корпоративна банка бе брутално ударена и вследствие на атаката срещу нея тя за дни изчерпи своята изискуема по закон 20-процентна ликвидност…

Цветан Гунев, подуправител на БНБ. Снимка: в. Банкеръ

И след като я изчерпва, мениджърите й искат от БНБ да я постави под специален надзор. И когато това става, специалният надзор трябва да е насочен към решаване на ликвидния проблем. С други думи, БНБ трябва да предпише такива мерки, които да осигурят свежи пари в банката. Това става чрез процедури по прихващания, чрез мерки за събиране на вече отпуснати кредити, чрез бърза покана към акционерите за осигуряване на средства, чрез осигуряване на допълнителни обезпечения по вече отпуснати кредити. Разбирате ли - на банката й трябваха до 500 млн. лв. допълнителни свежи пари, за да устои на ликвидния натиск. Ако това бе направено, както с една друга банка, после можеше да влезе една тежка надзорна проверка в Корпоративна банка и да установи има ли дупка в капитала, или не. Ако се установи, че такава дупка има, следваше да се поканят акционерите да я попълнят. Ако не могат да направят такава ...

Богомил Бонев: Шут в гъза на ТВ продуцентите, които искат да няма турски сериали

http://www.zapernik.com/obshtestvo/bogomil-bonev-shut-v-guza-na-tv-producentite-koito_35413/

Шут в гъ*а за претенциозните некадърници ТВ продуцентите, които искат държавни пари, за да няма турски сериали в ефира. Това написа на страницата си във Фейсбук Богомил Бонев.

Думите си той подкрепи със следната теза:

Какво искат така наречените продуценти:

- Телевизионните продуценти искат държавата да им гарантира пари за производство на сериали, както и програмно време за излъчването им, та продукциите им да са по-евтини от турските

- Продуцентите недоволстват, че...

Продължава

Менда Стоянова от ГЕРБ не иска да става министър

http://www.zapernik.com/politika/menda-stoyanova-ot-gerb-ne-iska-da-stava-ministur_35412/

Финансистката на ГЕРБ Менда Стоянова няма желание да влиза в изпълнителната власт. Министър на финансите? Не искам да ставам министър, за да не ме ругаят хората, заяви тя пред "Марица". Стоянова е спрягана за поста от пловдивските гербери. Въпреки това, съпартийците на депутатката са категорични, че Бойко Борисов няма по-добър кадър за най-възловия министерски пост.

Между 2009 и 2013 г. шефката на парламентарната комисия по финанси и бюджет изнесе на плещите си няколко държавни...

Продължава

Китайци ще строят високоскоростна жп линия в Мексико

http://www.vesti.bg/novini/kitajci-shte-stroiat-visokoskorostna-zhp-liniia-v-meksiko-6026522

Консорциум, ръководен от китайската компания "China Railway Construction", ще осъществи проект за първия високоскоростен влак в Мексико, който ще е също така и първи в цяла Латинска Америка, съобщи мексиканското правителство.

Трима българи,заподозрени в планиране на убийства, са арестувани в Кипър

http://www.zapernik.com/krimi/trima-bulgari-zapodozreni-v-planirane-na-ubiistva-sa-arestuvani-v-kipur_35411/

Арестувани са в събота вечерта, след като собственикът на ваканционна къща във Пафос съобщил в полицията, че тримата се настанили в имота без негово разрешение.Снимки на двама местни са намерени, скрити у сънародниците ни.

Това насочило полицията към подозрението за поръчение за убийство. Хората от снимките са били привикани в полицията. Те са заявили, че имат финансови спорове с британски гражданин, който живее в Кипър. Според тях той е наел тримата българи, за да ги убият.

От...

Продължава

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4397473

Димитър Диманов, създател и председател на Обединение “Промяна”, 50 г.
Проф. д-р Димитър Йончев, политик, експерт по националната сигурност, 70 г.
Диляна Грозданова, журналистка.
Евгени Иванов, член на УС на "Арома" АД, изпълнителен директор на ИАНМСП, 60 г.
Евгения Раданова, служебен министър на младежта и спорта, Димитър Диманов, създател и председател на Обединение “Промяна”, 50 г. Проф. д-р Димитър Йончев, политик, експерт по националната сигурност, 70 г. Диляна Грозданова, журналистка. Евгени Иванов, член на УС на "Арома" АД, изпълнителен директор на ИАНМСП, 60 г. Евгения Раданова, служебен министър на младежта и спорта,

24 имигранти се удавиха край Истанбул

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4404936


Най-малко 24-ма нелегални имигранти се удавиха, а десетки други изчезнаха в Босфора около Истанбул, след като лодката им се преобърна. Във водата са открити телата на 24 жертви, сред които има деца.
Лодката с 40 души на борда се преобърнала край Румели Каваджи, малко рибарско градче в Босфора на север от Истанбул, близо до Черно море, Най-малко 24-ма нелегални имигранти се удавиха, а десетки други изчезнаха в Босфора около Истанбул, след като лодката им се преобърна. Във водата са открити телата на 24 жертви, сред които има деца. Лодката с 40 души на борда се преобърнала край Румели Каваджи, малко рибарско градче в Босфора на север от Истанбул, близо до Черно море,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване