"Байер" мина през Санкт Петербург по корейски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4407233

"Байер" (Леверкузен) направи огромна крачка към осминафиналите на Шампионската лига, минавайки като на парад през Санкт Петербург. И оръжието на победата беше корейско - Хюн Мин Сон вкара двата гола за 2:1 срещу "Зенит" през второто полувреме. Кореецът веднъж се разписа с удар от далече, а после и излизайки сам срещу вратаря.

"Зенит" изпусна сво "Байер" (Леверкузен) направи огромна крачка към осминафиналите на Шампионската лига, минавайки като на парад през Санкт Петербург. И оръжието на победата беше корейско - Хюн Мин Сон вкара двата гола за 2:1 срещу "Зенит" през второто полувреме. Кореецът веднъж се разписа с удар от далече, а после и излизайки сам срещу вратаря. "Зенит" изпусна сво

Сръбско сопрано отнесе първа награда в конкурса „Елена Николай“

http://www.bnews.bg/article-120830

Алек Аведисян /България/ и Евгения Йеремич /Сърбия/ са победителите във Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” - Панагюрище`2014

ВКБООН С ИНИЦИАТИВА ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА АПАТРИДНОСТТА ДО КРАЯ НА 2024 Г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246516_%D0%92%D0%9A%D0%91%D0%9E%D0%9E%D0%9D+%D0%A1+%D0%98%D0%9D%D0%98%D0%A6%D0%98%D0%90%D0%A2%D0%98%D0%92%D0%90+%D0%97%D0%90+%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%9C%D0%90%D0%A5%D0%92%D0%90%D0%9D%D0%95+%D0%9D%D0%90+%D0%90%D0%9F%D0%9

 Днес ВКБООН поставя началото на кампанията „Аз принадлежа”, чиято цел е в срок до 10 години да реши окончателно проблема с липсата на гражданство – един тежък правен пропуск, който руши живота на милиони хора по света, лишавайки ги от гражданство и неотменно свързаната с него закрила на човешките им права. Изкореняването на този проблем изглежда все по-реалистична цел, благодарение на лавинообразното нарастване през последните години на държавите, които се присъединиха към две много важни конвенции на ООН за човешките права.

 

Върховният комисар за бежанците на ООН Антонио Гутериш, специалният пратеник на ВКБООН Анджелина Джоли и още 20 изтъкнати личности и водещи общественици от целия свят публикуваха днес Отворено писмо във весник „Гардиън”, с което заявяват, че 60 години след постигането на първите договорености в рамките на ООН за закрила на хората без гражданство (апатридите) „сега е време да се сложи край на апатридността като явление”.

 

Понастоящем най-малко десет милиона души по света са без гражданство, а на всеки десет минути се ражда едно бебе-апатрид. Отказът да бъде предоставено гражданство на тези хора често се съпътства с отказ на правата и услугите, които страните обикновено предоставят на своите граждани.

 

“Липсата на гражданство често означава живот без образование, без медицински грижи или законна работа... живот без възможност за свободно придвижване, без перспективи и надежди”, посочва се в Отвореното писмо. „Апатридността е антихуманна. Вярваме, че е време да се сложи край на тази несправедливост”.

 

Специалният пратеник на ВКБООН Анджелина Джоли бе една от първите, които подписаха Отвореното писмо. „Да бъдеш без гражданство означава ти и твоите деца да нямате законна самоличност, паспорт, право на глас и практически възможности за образование. Премахването на апатридността ще поправи тези ужасни неправди. Но това също така ще укрепи обществата в страните, където има хора без гражданство, тъй като ще се създадат условия за оползотворяване на тяхната енергия и таланти. Премахването на тази форма на изключване представлява едновременно задължение и възможност за всяко едно правителство.”

 

В повечето случаи едни или други хора остават без гражданство като пряко следствие от дискриминация въз основа на етнически произход, вероизповедание или пол. Освен това, понастоящем 27 страни отказват на жените правото да предадат своето гражданство на децата си наравно с мъжете – ситуация, създаваща условия за верижна апатридност, която може да продължава с поколения. Също така, налице е съвсем реална връзка между липсата на гражданство, разселването и регионалната стабилност.

 

ВКБООН започва кампанията си сред признаци за промяна в обществените нагласи към проблема с липсата на гражданство. Само допреди три години едва 100 бяха държавите-страни по двата международни договора за апатридите – Конвенцията на ООН за статута на апатридите от 1954 г. и Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство от 1961 г. Днес броят на присъединилите се страни е 144 и остава още малко до достигането на критична маса. България се присъедини към двата важни договора на 22 март 2012.

 

Въпреки този напредък, свидетели сме на нови рискове за възникването на апатридност. Един пример е войната в Сирия, която не само разсели милиони хора вътре страна или ги принуди да станат бежанци, но заплашва също така да изостри проблема с липсата на гражданство: от 2011 г. насам в чужбина са родени близо 51,000 деца на сирийски бежанци като над 70% от тях не са регистрирани при раждането. Това, съчетано с изчезването на много от бащите поради конфликта, може да създаде трудности при доказването, че тези деца са граждани на Сирия (в Сирия само бащите могат да предават своето гражданство).

 

ВКБООН създаде, в партньорство с United Colors of Benetton, кампанията „Аз принадлежа”, за да привлече вниманието на световната общественост към разрушителните последствия от липсата на гражданство, които съпътстват апатридите през целия им живот. Верни на своите традиции да подпомагат различни социални кампании, Benetton разработиха творческото съдържание и уебсайта на кампанията. След началото на кампанията, Отвореното писмо ще бъде публикувано като онлайн петиция на този нов микросайт, за да събере десетки милион подписи в подкрепа на целта за пълно премахване на апатридността през следващите десет години.

 

Също така, ВКБООН днес публикува Специален доклад за апатридността, изтъкващ човешките измерения на това явление, както и Глобален план за действие по премахването на апатридността, чийто десет точки са предназначени от една страна да решат повечето съществуващи случаи и от друга – да гарантират, че в бъдеще нито едно дете няма да бъде родено без гражданство.

 

„Хората без гражданство се чувстват така, сякаш самото им съществувание е престъпление”, казва Гутериш. „Имаме историческата възможност да унищожим бича на апатридността до 10 години и да върнем надеждата на милиони хора. Не можем да си позволим провал пред това предизвикателство.”

 

Въпреки че проблемите на апатридността остават политически спорни в някои страни, в други решаването им се свежда просто до промяната на няколко думи в националното законодателство за гражданство. Законодателни и политически промени през последното десетилетие позволиха на над четири милиона апатриди да получат гражданство и потвърждение за гражданството си. Например, със свое решение от 2008 г. Висшият съд на Бангладеш позволи на 300,000 души без гражданство, говорещи езика урду, да станат граждани, слагайки край на десетилетия отчаяние. В Кот д’Ивоар, където липсата на гражданство е основната причина за цяло десетилетие на въоръжен конфликт, правни реформи от 2013 г. позволяват на отдавна уседналите в страната най-после да се сдобият с гражданство. От 2009 г. досега Киргистан е предоставил или потвърдил киргизко гражданство на повече от 65,000 бивши граждани на СССР.

 

2014 г. отбелязва 60-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за статута на бежанците от 1954 г., която, заедно с Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство от 1961 г., създава международноправната база за премахване на апатридността. ВКБООН вярва, че с достатъчно политическа воля проблемът с липсата на гражданство може да бъде решен. И за разлика многото други проблеми, пред които са изправени правителствата днес, този може да бъде решен още докато сме живи.

Цветанов - шеф на депутатите от ГЕРБ, ген. Атанасов се цели в ДАНС или зам.министър!

http://www.zapernik.com/politika/cvetanov-shef-na-deputatite-ot-gerb-gen-atanasov-se_35468/

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще стане председател на парламентарната група на ГЕРБ, ако Народното събрание избере Бойко Борисов за премиер.

Цветанов е предпочитан за предводител на народните представители на най-голямата партия, както от самия Борисов, така и от съпартийците си.

За поста той е имал само лека конкуренция в лицето на Красимир Велчев.

ПИК съобщи също, че амбициите на генерал Атанасов за влизане в силовите структури са нараснали неимоверно. След...

Продължава

ЕК намали прогнозата си за растежа на еврозоната

http://www.moreto.net/novini.php?n=269662

В есенната си икономическа прогноза ЕК намали растежа на България до 0,6%. Прогнозата за водещи икономики в ЕС като Германия и Франция обаче е дори по-мрачна. Берлин и Париж отчитат спад с почти цял процентен пункт. В най-новия доклад на Брюксел за растежа се посочва, че през 2015 и 2016 година всички държави от общността ще покажат стабилен ръст на икономиката.

Гърция си връща затворници, праща чуждите у дома

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4406990

Гръцките граждани, които изтърпяват присъда в друга държава - членка на ЕС, ще имат възможността да изтърпят наказанието в родината си според нов проектозакон. Същото ще важи и за чужденците - европейски граждани, лежащи в гръцки затвори, които ще могат да изтърпят наказанието си в родината.
Отбелязва се, Гръцките граждани, които изтърпяват присъда в друга държава - членка на ЕС, ще имат възможността да изтърпят наказанието в родината си според нов проектозакон. Същото ще важи и за чужденците - европейски граждани, лежащи в гръцки затвори, които ще могат да изтърпят наказанието си в родината. Отбелязва се,

Екзекутираха четирима журналисти в Мосул

http://www.cross.bg/zhyrnalisti-mosyl-chetirima-1438215.html

/КРОСС/ Джихадистите от "Ислямска държава" екзекутираха четирима журналисти в северния иракски град Мосул. Това съобщи ДПА, позовавайки се на местни жители.Телата на четиримата, които са сред 12-те журналисти, отвлечени миналия месец, са предадени на местните здравни власти.

Кафелников подиграва "дебелата" Шарапова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4406959

Мария Шарапова, приятелката на Григор Димитров, стана обект на подигравка от нейния сънародник и бивш елитен тенисист Евгени Кафелников. Настоящият вицепрезидент на руската федерация по тенис пусна колаж в туитър с "дебела" Мария и надпис: "Упс! Това ви очаква, ако ядете бонбоните Шугарпова."
Смята се, че реакцията на бившия олимпийски шампион и н Мария Шарапова, приятелката на Григор Димитров, стана обект на подигравка от нейния сънародник и бивш елитен тенисист Евгени Кафелников. Настоящият вицепрезидент на руската федерация по тенис пусна колаж в туитър с "дебела" Мария и надпис: "Упс! Това ви очаква, ако ядете бонбоните Шугарпова." Смята се, че реакцията на бившия олимпийски шампион и н

HYPNOTIC с неочакван флашмоб и нов проект

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246515_HYPNOTIC+%D1%81+%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D1%84%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%BC%D0%BE%D0%B1+%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82

 Популярната българска струнна група изненада малки и големи по време на придобиващия все повече популярност у нас “черен петък”. HYPNOTIC станаха част от флашмоб в един от моловете на град Бургас и се превърнаха в основен акцент на събитието, посветено на Хелоуин и големите разпродажби. Танцьори демонстрираха красивa хореография под изисканите звуци на двете нови пиеси, които дамите изпълниха за пръв път на живо, Viva La Vida (Coldplay) и Prepárense (Пиацола). Kласическия привкус разчупиха не само музикантките с разпознаваемия за тях кросоувър стил, но и брейк танцьори, които се включиха с акробатични салта.

 

С участието си в морския град, HYPNOTIC  още веднъж опровергаха клеветите около името си и метафорично се присмяха на появилите се спекулации, че групата се е разпаднала. Музикантките непрестанно афишират факта, че не само творят по нови музикални подаръци за меломаните, а и присъстват като специални гост-музиканти на големи частни събития в столицата, с което за пореден път доказват, че освен грациозно, са стъпили и стабилно на класическата и поп сцена у нас.

 

Момичетата са повече от активни и в социалните мрежи, откъдето разбираме, че скоро предстои представяне на съвсем нов проект с марката HYPNOTIC, зад който седят Мария Новева – цигулка, Бистра Копринкова – виола и Марина Хинова – виолончело. През последния месец виолата и челото на групата музицират на едни от най-големите европейски сцени за класическа музика, заедно с оркестрите, от които са неизменна част. Мария Новева е отговорна за новия проект, както и за изцяло обновения репертоар на групата, вдъхновен от класически произведения, но с тотално нов и модерен прочит.

ПИСМО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246514_%D0%9F%D0%98%D0%A1%D0%9C%D0%9E

 От Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България, учреден на 19 август 2014 г. в София от клиенти на КТБ

ОТНОСНО: Предложение с вх. № БНБ - 126896/03.11.14

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИСКРОВ,

Настояваме да започнете незабавни преговори с потенциалните инвеститори, които заявяват готовност с писмо с вх. № БНБ - 126896/03.11.14 да рекапитализират КТБ в размера, определен от БНБ. Писмото е внесено и в Министерския съвет, и в Народното събрание и в него група инвеститори твърдят, че имат готовност да внесат 5.2 милиарда лева за акционерен капитал и ликвидност в банката.

Припомняме Ви, че в съобщение на БНБ от 16 септември 2014г. твърдите, че  "в периода 28.10.2014г. до 20.11.2014г. ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД". Този срок не е изтекъл. След като в продължение на пет месеца  Вие бездействате по казуса КТБ и обричате живота и съдбата повече от половин милион българи, след като не само че не поканихте потенциални инвестори, а и направихте всичко възможно да компрометирате и отблъснете консорциума на Оманския държавен фонд, "Джем корп" и ЕПИК, сега Ви е даден шанс наистина да оздравите и отворите КТБ, а не да я фалирате.

Призоваваме Ви незабавно да изпълните законовите изисквания и да спазите поставените от Вас самия срокове. Вие сте длъжен да направите всичко възможно за спасяването на КТБ, за да бъде гарантирана икономическата стабилност и сигурността на държавата, както и правата на стотици хиляди български граждани, които пряко или косвено ще бъдат засегнати от евентуален фалит на банката!

Процесът на стареене може да бъде спрян

http://www.cross.bg/genite-stareene-stareeneto-1438214.html

/КРОСС/ Група учени от Харвард и Университета на Нов Южен Уелс твърдят, че могат да спрат и обърнат процеса на стареене. Изследователите са провели тестове върху лабораторни мишки, които са се оказали успешно. С помощта на природни протеини и молекули те са успели да отключат гените, отговорни за стареенето, и да активират "младите" гените, съобщава ABC. Специалистите съобщиха, че са започнали първата фаза на клинични изпитания върху хора. "Открихме, гените, които контролират как тялото да се пребори със стареенето. Ако бъдат правилно активирани, те придобиват много мощен ефект", разказа професор Дейвид Синклер, ръководител на екипа. "Вкарахме им молекула, наречена NMN, и в рамките на една седмица процесът на стареене в мускулите спря", добави той. Учените смятат, че откритието им може да се използва за създаване на лекарство, което да възстанови младостта на клетките в организма.    

Депутати предлагат всеки полицай да има идентификационен номер

http://pik.bg/депутати-предлагат-всеки-полицай-да-има-идентификационен-номер-news245951.html

Депутати предлагат всеки полицай да има идентификационен номер

Проект за промени в закона за МВР ще извади полицаите, охраняващи масови протестни мероприятия от анонимност. Депутатът Петър Славов, единият от вносителите на законопроекта, депутат от Реформаторския блок, заяви пред БНР, че е важно да няма анонимност сред служителите на реда, особено в случаите, когато те са превишили правата си.

С този номер, който всеки служител носи на ревера си, човекът срещу него може лесно да го запомни. Това ще улесни и ръководството при вътрешните проверки. Личният идентификационен номер не е за широка публична употреба и той не е известен за друг извън министерството. Затова опасност няма, обясни той. Когато полицаите си вършат добросъвестно задълженията, не виждам от какво може да се притесняват, посочи Славов.

Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, смята, че аргументите звучат добре. Но, за да са съвършени, могат да променят само нещо малко - номерата да не са постоянни, а да се дават при възникване на дадено мероприятие. Голямата ми молба е да спрем да делим гражданите на тези с униформа и на тези без униформа, коментира той.

Георги Гергов: БСП е феникс, горко му на Бойко

http://offnews.bg/news/n_1/n_413084.html

"БСП е винаги оцеляваща партия, яд ме е, че страдат обикновените хора, но БСП пак ще се оправи", заяви пред БНТ бизнесменът и член на НС на БСП Георги Гергов. Той добави, че Борисов го очаква тежко управление, защото "старите муцуни ще дават акъл и ще се месят", ще му намират проблеми за най-дребните неща и т.н. "Бойко Борисов си има начин и стил на работа. С тези съветници – нищо добро". Според него Реформаторите и ГЕРБ са твърде различни, докато БСП и партията на Борисов не се различават толкова много. Единствената голяма разлика била мнението за плоския данък, но иначе Столетницата и ГЕРБ били на едно мнение за "Южен поток", за АЕЦ "Белене" и т.н. „Бойко Борисов няма никаква грешка в тези дни. Той е безупречен, аз не мога да го позная. Трябва да се даде шанс на този кабинет, какъвто и да е той", смята Гергов. Той предрече на кабинета на Борисов съдба като на кабинета "Орешарски", защото щели да се скарат с Реформаторите заради различията си: "Ние вече тези жабета ги излапахме, дето се вика, изручахме, с ДПС. Сега е ред на Бойко Борисов". Все пак според него не трябва да има нови избори, защото те ще са дъното за БСП и трябва да се сформира кабинет на всяка цена и той да не последва съдбата на предишното народно събрание. Социалистът се възмути, че няколко лица от Столетницата постоянно се мотаят по телевизиите, без това да е от полза за партията, а напротив - често е във вреда. Това били Георги Кадиев, Корнелия Нинова, Мая Манолова и др, които се "трепят да се показват". Гергов не знае дали ще продължи да бъде председател на БСП в Пловдив, но изрази съжаление, че Илияна Йотова не се е борила за лидер на партията. "Илияна Йотова е един много сериозен политик. Илияна трябваше да играе за председателското място, тя е абсолютно подготвен, авторитетен и можещ кадър. Зад такъв човек със сигурност бих застанал. Жалко, че не участва", каза той.

Европа още влачи кризата след себе си

http://www.bnews.bg/article-120874

Икономиката на 18-те страни от еврозоната ще нарасне само с 0,8% през тази година, посочват от Европейската комисия, цитирани от Би Би Си.

Пламналият в Сандански вече е в „Пирогов“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4407198

Пламналият в Сандански 48-годишен мъж бе приет преди минути в „Пирогов“. Той е с 25% изгаряния, които са разпръснати по цялото тяло и главата му, съобщиха за „Труд“ от института за спешна помощ.
При инцидента мъжът е вдишал пушечни газове, той е с опасност за живота, но е в стабилно състояние, казаха още болницата.
Екипът на проф. Пламналият в Сандански 48-годишен мъж бе приет преди минути в „Пирогов“. Той е с 25% изгаряния, които са разпръснати по цялото тяло и главата му, съобщиха за „Труд“ от института за спешна помощ. При инцидента мъжът е вдишал пушечни газове, той е с опасност за живота, но е в стабилно състояние, казаха още болницата. Екипът на проф.

Станете част от нестандартния свят на влюбените от новата поредица „Брачният ми партньор е…” по TLC

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246513_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B

 Открийте света, в който за любовта наистина няма граници. От 4-ти ноември, вторник, от 22:00 ч. по TLC ще се впуснем в романтичния живот на влюбените, който не винаги е идеален и безоблачен като в приказките. Новата поредица „Брачният ми партньор е…” представя вълнуващите истории на няколко нестандартни двойки. От тях ще научим, че половинките им понякога се оказват техен братовчед, затворник или с 30 години по-възрастни. Личният живот на влюбените е изпъстрен с редица нетипични и понякога скандални проблеми, с които те трябва да се справят. Вижте отблизо ежедневието на тези двойки, които успяват да съхранят любовта дори и в най-необичайните ситуации. И точно когато решите, че вече сте видели всичко, ще се убедите точно в обратното.

Такава е историята на Крис, който твърди, че е отвлечен от извънземни, а съпругата му го смята за луд и това се отразява на брака им. Ще ви представим дамите Алекс и Джема, които се обичат въпреки предразсъдъците към еднополовите връзки. Алекс се притеснява да сподели истината с майка си и продължава да пази връзката в тайна. Как ще продължи развитието на тази история ще разберем в „Брачният ми партньор е…”. 

Цялата власт в Перник е в ръцете на бизнесмена Людмил Стойков - и кмета и председателя на Общинския съвет, гръмнаха от АТАКА Перник!

http://www.zapernik.com/pernik/cyalata-vlast-v-pernik-e-v-rucete-na-biznesmena-lyudmil_35467/

„Изборът на г-н Иван Иванов за кмет на Перник не е демократичен, а следствие на задкулисни договорки между партийни централи и групировки, които имат икономически интереси в община Перник. Изборът му е наложен по силов начин в типичен герберски стил, който те практикуват в общинския съвет от три години насам” – така областният председател на АТАКА Румен Ваташки коментира избора на инж. Иванов за кмет на Перник, цитиран от вестник...

Продължава

Спортист номер едно на България води отбора в Москва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4406931

Световният и европейски шампион за 2013-а Иво Ангелов е начело на отбора по класическа борба за Европейската отборна купа в Москва от петък до неделя. 
Освен спортист №1 на България за миналата година в кат 59 кг ще стартира и Радослав Василев. Състезанието ще пропусне европейският шампион Александър Костадинов.
Той ще се възстановява 3 месеца сл Световният и европейски шампион за 2013-а Иво Ангелов е начело на отбора по класическа борба за Европейската отборна купа в Москва от петък до неделя. Освен спортист №1 на България за миналата година в кат 59 кг ще стартира и Радослав Василев. Състезанието ще пропусне европейският шампион Александър Костадинов. Той ще се възстановява 3 месеца сл

Варненци спечелиха медали по кик бокс

http://www.moreto.net/novini.php?n=269630

5 медала завоюваха бойците на варненския СК „Боил“ от ДОП по кик бокс в татами стиловете, което се проведе през изминалия уикенд в зала „Сиконко“ в столицата. 3 от отличичта са със златен оттенък, а останалите две – със сребърен. Шампиони в стил кик-лайт са Теодор Христов, който сгази конкурентите си в категория до 52кг.

"Лукойл Академик" стартира със загуба в турнира Еврочалъндж

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/04/2413029_lukoil_akademik_startira_sus_zaguba_v_turnira/?ref=rss


Българският вицешампион "Лукойл Академик" допусна загуба в първия си мач от група В на европейския клубен турнир Еврочалъндж, след като отстъпи със 75:80 на гостуващия "Кьорменд" (Унгария).

Домакините бяха близо до успеха, след като водеха в последните минути на мача, но не успяха да се възползват от това.

Възпитаниците на Йовица Арсич изиграха силна първа част, която спечелиха с 24:14, но играта им не вървеше през вторите десет минути и на почивката те губеха с 15 точки...

Само в ПИК! Цветан Цветанов става шеф на депутатите от ГЕРБ, генерал Атанасов драпа за зам.-министър на МВР

http://pik.bg/само-в-пик-цветан-цветанов-става-шеф-на-депутатите-от-герб-генерал-атанасов-драпа-за-зам-м-news245948.html

Само в ПИК! Цветан Цветанов става шеф на депутатите от ГЕРБ, генерал Атанасов драпа за зам.-министър на МВР

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще стане председател на парламентарната група на ГЕРБ, ако Народното събрание избере Бойко Борисов за премиер. Това разкриха пред ПИК два независими източника.

Цветанов е предпочитан за предводител на народните представители на най-голямата партия, както от самия Борисов, така и от съпартийците си.

За поста той е имал само лека конкуренция в лицето на Красимир Велчев.

ПИК научи също, че амбициите на генерал Атанасов за влизане в силовите структури са нараснали неимоверно. След като не успя да се пребори да е излъчен за вътрешен министър, той се гласи или за заместник на Веселин Вучков или за началник на ДАНС,

Пред близкото си обкръжение Атанас Атанасов е споделил, че няма да се съгласи да е шеф на вътрешната комисия в парламента с аргумента, че това е прекалено нисък пост за него.

Есенна икономическа прогноза 2014: Бавно възстановяване с много ниска инфлация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246512_%D0%95%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0+2014%3A+%D0%91%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D1%8

 Според есенната прогноза на Европейската комисия икономическият растеж до края на годината

както в ЕС, така и в еврозоната, ще бъде слаб.Като цяло за 2014 г. се очаква растежът на
реалния БВП да достигне 1,3% в ЕС и 0,8% в еврозоната. Според прогнозата растежът ще се
увеличи бавно през 2015 г. — съответно до 1,5% и 1,1%, на фона на нарастващото външно и
вътрешно търсене. Очаква се през 2016 г. икономическата активност да се ускори до съответно
2,0% и 1,7% благодарение на укрепването на финансовия сектор (вследствие на цялостната
оценка, извършена от Европейската централна банка, и на продължаващия напредък в
изграждането на банковия съюз), както и на ефекта от неотдавнашните структурни реформи.
Юрки Катайнен, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за работните места,
растежа, инвестициите и конкурентоспособността, заяви: „Икономическото положение и
състоянието на заетостта не се подобряват достатъчно бързо.Европейската комисия е решена да
използва всички налични инструменти и ресурси, за да се повишат заетостта и растежът в
Европа.Ние ще представим план за инвестиции в размер на 300 млрд. евро, за да дадем тласък на
икономическото възстановяване и да го поддържаме.Ускоряването на инвестициите е от
изключително значение за икономическото възстановяване“.
Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и
митническия съюз, каза: „Няма един-единствен, лесен отговор на предизвикателствата, пред
които е изправена европейската икономика.Трябва да работим в три направления — надеждни
фискални политики, амбициозни структурни реформи и така необходимите инвестиции, както
публични, така и частни.Всички ние — в Брюксел, в националните столици и в регионите —
трябва да поемем своята отговорност, за да създадем по-висок растеж и да увеличим реално
заетостта“.
Възстановяването на икономиката, което започна през второто тримесечие на 2013 г., остава
нестабилно, а икономическата динамика в много държави членки все още е слаба. Доверието е
по-ниско, отколкото през пролетта, което отразява нарастващите геополитически рискове и по-
неблагоприятните перспективи пред световната икономика. Въпреки благоприятните финансови
условия икономическото възстановяване през 2015 г. ще бъде бавно. Това отразява постепенното
отшумяване на последиците от кризата — все още високите равнища на безработица и дългове и
слабото използване на капацитета. Цялостната оценка, извършена неотдавна от Европейската
централна банка, допринесе за намаляване на несигурността относно стабилността на банковия
сектор, а подобряването на условията на финансиране би трябвало да допринесе за
съживяването на икономическата активност. Очаква се през 2016 г. повишаването на вътрешното
и външното търсене и продължаването на много гъвкавата парична политика, свързана с ниски
разходи за финансиране, да доведе до още по-голямо засилване на икономическата активност.
Според прогнозата значителните разлики между страните от ЕС по отношение на темповете на
растеж ще се запазят и през 2014 г. — от -0,7% (Хърватия) до 4,6% (Ирландия). Очаква се през
следващите две години тези различия да намалеят. Според прогнозите за 2015 г. и 2016 г. всички
страни от ЕС ще отбележат положителен растеж. Тогава би трябвало да се усети по-силно и
забавеният ефект от вече осъществените структурни реформи.
Слабо възстановяване на икономическия растеж
Възстановяването на ЕС изглежда слабо в сравнение с това на други развити икономики и в
сравнение с исторически примери за възстановяване след финансова криза, макар че тези
възстановявания обикновено също са били бавни и нестабилни. През прогнозния период много
гъвкавата парична политика, напредъкът по отношение на намаляването на частния дълг и в
общи линии неутралната фискална позиция би трябвало във все по-голяма степен да влияят
положително върху вътрешното търсене. Според прогнозата частните инвестиции постепенно ще
се възстановят — подобряващите се перспективи пред търсенето и ефектите от догонването ще
оказват благоприятно въздействие върху тях, въпреки че в началото те ще бъдат възпрепятствани
от наличието на голям неоползотворен капацитет. Очаква се през 2015 и 2016 г. частното
потребление да нарасне умерено, подкрепено от ниските цени на суровините и нарастването на
разполагаемия доход в резултат на постепенното подобряване на състоянието на пазара на труда.
Приносът на публичното потребление за растежа ще е незначителен. На фона на умереното
нарастване на световната търговия, нетният износ вероятно също ще допринесе твърде малко за
растежа на БВП през следващите години.
Бавно подобряване на условията на пазара на труда
Броят на новите работни места се е увеличил умерено, а безработицата е намаляла леко спрямо
предишните високи равнища. Тъй като се очаква икономическият растеж постепенно да набира
сила, по-значителни подобрения на пазара на труда най-вероятно ще настъпят към края на
прогнозния период. Очаква се равнището на безработица да спадне до 9,5% в ЕС и до 10,8% в
еврозоната през 2016 г.
През 2014 г. продължава тенденцията към намаляване на инфлацията в страните от ЕС в резултат
на по-ниските цени на суровините и значителния икономически застой. Очаква се през 2014 г.
инфлацията да остане много ниска. С постепенното увеличаване на икономическата активност и
на заплатите, както и вследствие на неотдавнашното обезценяване на еврото, инфлацията би
трябвало да нарасне. Според прогнозата инфлацията в ЕС през 2014 г. ще е 0,6%, през 2015 г. —
1,0%, а през 2016 г. — 1,6%. През тази година се очаква инфлацията според хармонизирания
индекс на потребителските цени в еврозоната да е 0,5%, а през 2015 и 2016 г. — съответно 0,8%
и 1,5%.
Дефицитът на сектор „Държавно управление“ продължава да намалява. И в ЕС, и в еврозоната се
очаква, макар и по-бавно в сравнение с 2013 г., съотношението бюджетен дефицит/БВП да
намалее още — съответно с 3,0% и 2,6%. Според прогнозата бюджетните дефицити ще
продължат да спадат през следващите две години, като този процес ще бъде подпомогнат от
засилващата се икономическа активност. Очаква се фискалната позиция през 2014 и 2015 г. да
бъде почти неутрална. Съотношението дълг/БВП в ЕС и в еврозоната ще достигне своя връх през
следващата година — съответно 88,3% и 94,8% (съгласно определението по Европейската
система от сметки 2010).
 
Рисковете за перспективите остават по-скоро низходящи
Низходящите рискове за перспективите за растеж все още преобладават на фона на
геополитическото напрежение, нестабилността на финансовите пазари и риска от непълно
прилагане на структурните реформи Рисковете по отношение на прогнозираната инфлация
остават балансирани.

Протест пред президентството за изгорялата Лидия

http://frognews.bg/news_79503/

Пред Президентството граждани протестират с призив „Не на отчаянието”. На същото място, пред фонтана на „Дондуков” 2, в понеделник се самозапали 38-годишната Лидия Петрова. Десетки хора отидоха да запалят свещ и да кажат „не на отчаянието”.

Вложители в КТБ искат да наемат международна разследваща фирма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4407025

Вложителите в КТБ, обединени от фейсбук инициативата КТБalive, водят преговори с международна разследваща компания, която да проследи паричните потоци, свързани с банката. Става въпрос за фирмата CCI, базирана в Швейцария. Това стана ясно на пресконференция с участието на вложителите и на Александър Пелев, Вложителите в КТБ, обединени от фейсбук инициативата КТБalive, водят преговори с международна разследваща компания, която да проследи паричните потоци, свързани с банката. Става въпрос за фирмата CCI, базирана в Швейцария. Това стана ясно на пресконференция с участието на вложителите и на Александър Пелев,

Попова: Стратегията за национална сигурност трябва да бъде променена

http://www.cross.bg/sigyrnost-natzionalna-akademiya-1438213.html

/КРОСС/ Стратегията за национална сигурност трябва да бъде променена, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на церемониято по отбелязването на 20 години от създаването на Факултета по национална сигурност и отбрана във Военната академия. Попова се обяви за приемането на нова стратегия за национална сигурност, защото последната, от 2011 година, не отговоря на днешните реалности. Според нея системата за национална сигурност има проблеми, с оглед на променените процеси в света."Само няколко години след 2011 г. средата е променена, т.е. изисква се нашата разумна, академична и правилна реакция, за да подредим правилно системата за национална сигурност", посочи тя.Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, говорейки във Военна академия на честването на 20-годишнината от създаването на Факултета по национална сигурност и отбрана, заяви че трябва да се преподава една нова специалност - "Управление на промяната" и отново повтори идеята си за необходимостта от превъоръжаване на въоръжените ни сили."Управлението на промяната има като основен проблем превъоръжаването на Българската армия. Очаквам Военна академия, факултетът като най-висш елемент от структурата във Военна академия, заедно с другите звена, да допринесе за намиране на най-добрите решения за превъръжаване на Българската армия", каза Шаламанов, цитиран от БНР.

Инспекторатът на МС: Агенцията за българите в чужбина гази закона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4407183

Нарушения на два закона и една международна конвенция, както и повишен корупционен риск откри в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) проверка на Главния инспекторат на МС, научи "Труд".
 "В ДАБЧ не са прилагани еднакви критерии по отношение на формата и вида на изискващите се документи за доказване на български произход", Нарушения на два закона и една международна конвенция, както и повишен корупционен риск откри в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) проверка на Главния инспекторат на МС, научи "Труд". "В ДАБЧ не са прилагани еднакви критерии по отношение на формата и вида на изискващите се документи за доказване на български произход",

ДПС твърдо против правителство 2 плюс 2 (ОБЗОР)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4407019

Лидерът на ДПС Лютви Местан излезе видимо недоволен от срещата с президента Росен Плевнелиев вчера. Местан беше категоричен, че няма никакъв вариант Движението за права и свободи да подкрепи правителство във варианта, в който то се подготвя. 
Местан беше критичен към Реформаторския блок. Заради тяхното настояване в управлението да влезе Патриотичн Лидерът на ДПС Лютви Местан излезе видимо недоволен от срещата с президента Росен Плевнелиев вчера. Местан беше категоричен, че няма никакъв вариант Движението за права и свободи да подкрепи правителство във варианта, в който то се подготвя. Местан беше критичен към Реформаторския блок. Заради тяхното настояване в управлението да влезе Патриотичн

Административно решение поставя в риск деца, лишени от родителски грижи

http://www.cross.bg/detza-detzata-yvrezhdaniya-1438212.html

София /КРОСС/ Промяна в проекта за извеждането на децата от домове е на път да ги постави в риск. За това сигнализираха неправителствени организации.Проектът за затваряне на институциите започна преди четири години. Плановете бяха първо децата с увреждания да бъдат настанени в среда, близка до семейната, ако не могат да бъдат осиновени или отглеждани от родителите си или в приемни семейства.За тази цел беше предвидено да се създадат 149 центъра за настаняване от семеен тип и 57 защитени жилища, където да живеят децата с увреждания. В момента част от сградите са готови и в тях са настанени 606 деца.Междувременно е взето решение в някои от центровете да се настаняват момичета и момчета от домовете за деца, лишени от родителска грижа, и така 37 от центровете ще бъдат за тях. От неправителствените организации предупредиха, че се готви преместването на деца без нужната подготовка, което може да доведе до сериозни проблеми.Движение на българските майки работи от години с дома в Доганово. От организацията сигнализираха на bTV, че се планира местенето на деца от там в център, който е бил предвиден за деца с увреждания в Самоков.„В един момент някой решава и разширява целевата група

Хърватия с най-лоши икономически прогнози в ЕС

http://www.vesti.bg/novini/hyrvatiia-s-naj-loshi-ikonomicheski-prognozi-v-es-6026614

Хърватия получи най-лоши прогнози за икономическия растеж от всички страни членки на ЕС. Това се дължи на големия вътрешен и външен дисбаланс, лошия бизнес климат и слабия пазар на труда, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

АФП: Второ самозапалване за два дни в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4407181

Мъж се е самозапалил в югозападния български град Сандански, това е второто самозапалване в потъналата в проблеми балканска страна в рамките на два дни, предаде АФП.
По данни на местната полиция, 48-годишен мъж е хоспитализиран с изгаряния на гърдите, ръцете и раменете, след като се е самозапалил в църковен двор. Мъж се е самозапалил в югозападния български град Сандански, това е второто самозапалване в потъналата в проблеми балканска страна в рамките на два дни, предаде АФП. По данни на местната полиция, 48-годишен мъж е хоспитализиран с изгаряния на гърдите, ръцете и раменете, след като се е самозапалил в църковен двор.

Кабинет “Борисов” с вицета Кунева, Бъчварова и Томислав Дончев (ОБЗОР)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4407093

За реформаторите - икономика, Външно, МО,
образование, здравеопазване, правосъдие

 

ГЕРБ и реформаторите ще управляват заедно с министър-председател Бойко Борисов. Блокът получава 1/3 от министерствата - 6 от общо 18, плюс една от трите вицепремиерски позиции.
Това съобщиха Румяна Бъчварова от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лидерът За реформаторите - икономика, Външно, МО, образование, здравеопазване, правосъдие ГЕРБ и реформаторите ще управляват заедно с министър-председател Бойко Борисов. Блокът получава 1/3 от министерствата - 6 от общо 18, плюс една от трите вицепремиерски позиции. Това съобщиха Румяна Бъчварова от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лидерът

Зам.-министърът на МРР Ангел Петров подписа рамково споразумение за саниране на жилищни сгради в Югоизточна България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246511_%D0%97%D0%B0%D0%BC.-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%A0%D0%A0+%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%

 Заместник-министърът на регионалното развитие Ангел Петров подписа Рамково споразумение за извършване на строително-монтажни дейности по програмата за Енергийно обновяване на българските домове за Югоизточен район. Рамковото споразумение се подписва след проведена обществена поръчка за обособена позиция 6 на проекта. Тя включва изпълнение на строително-монтажни работи за обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на градовете – Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол и Казанлък.

Фирмите, участващи в обществената поръчка за изпълнение на СМР за Югоизточен район са: „ПСГ“ АД, „Партньори – А. Т.“ ЕООД, „Пи Ес Пи“ ЕООД, СД „Берко-90 Берковски и СИЕ“, „Стимекс“ ЕООД, „Стини“ ООД, „Среги“ ООД, ДЗЗД „Ърбън СФО“, „Билдинг – ТД“ ЕООД и ЕТ „Металик-Иван Иванов“. Те  ще бъдат  поканени да представят своите оферти за всяка одобрена сграда, в резултат на което ще се сключват индивидуални договори за всяка една сграда между МРР и класираните фирми.

Прогнозният брой сгради, които следва да бъдат обновени, според обявлението за възлагане на обществената поръчка, са 20, като индикативната стойност за изпълнение на строително-монтажните работи е 5 222 773 лева без ДДС.

За Югоизточен район все още не е приключила процедурата за избор на проектант и авторски надзор по време на строителството. На 18.09.2014 г. е открита обществена поръчка за избор на изпълнители, като в момента тече процедура по разглеждане на постъпилите оферти.

Припомняме, че в края на миналата седмица бяха подписани идентични рамкови споразумения за София и Северозападна България.

Началният срок на строителните дейности във връзка с обновяването на сградите се обуславя от изработването на инвестиционен проект за всяка сграда, издаването на разрешение за строеж и сключване на индивидуален договор въз основа на Рамковото споразумение за извършване на строително-монтажни дейности по програмата за Енергийно обновяване на българските домове за гр. София.  Крайният срок за изпълнение на строително-монтажните работи е 31.10.2015г., като в този срок следва сградите да бъдат въведени в експлоатация.

Немски политик: Западът съдейства за ескалацията на конфликта в Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-lyavata-partiya-1438211.html

/КРОСС/ Заместник-председателят на фракцията на Лявата партия в Бундестага Сара Вагенкнехт смята, че Западът съдействa за ескалацията на конфликта в Украйна. Тя обърна внимание на "искането на НАТО за увеличаване броя на американските войски в Европа" и продължаващото действие на антируските санкции. "Ние, Лявата партия считаме всичко това за фатална стратегия и аз се надявам, че федералното правителство няма да достигне до такова безумство още веднъж да си позволи да влезе в такава спирала на ескалация", каза тя.

АФП: Второ самозапалване в България в рамките на два дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4407175

Мъж се е самозапалил в югозападния български град Сандански, това е второто самозапалване в потъналата в проблеми балканска страна в рамките на два дни, предаде АФП.
По данни на местната полиция, 48-годишен мъж е хоспитализиран с изгаряния на гърдите, ръцете и раменете, след като се е самозапалил в църковен двор. Мъж се е самозапалил в югозападния български град Сандански, това е второто самозапалване в потъналата в проблеми балканска страна в рамките на два дни, предаде АФП. По данни на местната полиция, 48-годишен мъж е хоспитализиран с изгаряния на гърдите, ръцете и раменете, след като се е самозапалил в църковен двор.

Германските машинисти обявиха 5-дневна стачка

http://www.moreto.net/novini.php?n=269694

Германският профсъюз на машинистите призова за нова стачка на членовете си от сряда следобед до понеделник сутрин на фона на задълбочаването на спора с железопътната компания "Дойче бан". Стачката ще засегне товарните превози от 15 ч в сряда.

Запалилият се в Сандански мъж е с опасност за живота

http://blagoevgrad.actualno.com/Zapalilijat-se-v-Sandanski-myj-e-s-opasnost-za-jivota-news_58591.html

Има опасност за живота на 48-годишния мъж, който се запали в Сандански, съобщиха от "Пирогов". Мъжът бе транспортиран в болницата с 25% изгаряне, разпръснато по цялото тяло, главата и горн...

Вижте кои са признаците, че мъжът изневерява

http://curious.actualno.com/Vijte-koi-sa-priznacite-che-myjyt-izneverjava-news_58589.html

Как мъжете издават за изневярата си, пита сайтът за извънбрачни връзки VictoriaMilan и дава своите отговори, пише БГНес. Тайнственото поведение и ревностното пазене на смартфона е водещият признак. ...

Първанов решава през нощта кой да му е министър. Янакиева на трупчета!

http://www.zapernik.com/politika/purvanov-reshava-prez-noshta-koi-da-mu-e-ministur-yanakieva_35466/

ГЕРБ са дали една нощ време на Парламентарната група на АБВ да решат дали ще участват във властта със свой министър, стана ясно от думите на шефа на групата Ивайло Калфин.

АБВ са получили проект на програмна декларация, която в сряда ще бъде обсъдена от оперативното ръководство, а в четвъртък и от националното ръководство на партията на Георги Първанов, съобщава "Дарик". След това формацията ще даде отговор дали припознава своите приоритети в бъдещото управление на ГЕРБ, Реформаторския...

Продължава

Държавата си връща царския дворец "Ситняково"

http://www.vesti.bg/bulgaria/dyrzhavata-si-vryshta-carskiia-dvorec-sitniakovo-6026612

Според адвокатите на Сакскобургготски, обратното одържавяване на тези имоти е противоконституционно

​110 години от рождението на Георги Караславов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246510_%E2%80%8B110+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B

 Георги Караславов е от поколението писатели, което израстна и доби гражданска закалка през най- тежките години на фашизма. Но между редицата писатели, името на Георги Караславов се ползуваше с особено обществено обаяние, книгите му се търсеха и четяха с жажда.

Това не бе случайно. В своите творби писателят преди всичко изобразяваше правдиво живота, борбите и въжделен ията на работническата класа и селяните. Те действуваха върху читателя борчески и мобилизира що. Неговите герои бяха млади хора.

Георги Караславов е писател от величина, преди всичко, защото той нашироко обрисува нашето село и то не сладникаво и романтично, както го рисуваха други писатели, а в онова разорение, което дойде след Първата световна война. Той даде новия селски човек,новия бит, новите взаимоотношения. Негови ценни, по- късно реалистични романи са „ Татул” и „ Снаха.”

Георги Караславов е роден 12 януари 1904г. в с. Дебър, Първомайско. Основното си образование завършва в родното си село, а прогимназия и гимназия в гр. Харманли. Следва педагогическо училище в Харманли и Хасково, след което идва в София, записва се в Телеграфопощенското училище, а после в Агрономическия факултет.

Преди това една година учителствува в родното си село, но през априлските събития- 1925г. е уволнен по чл. 70- „завинаги” за комунистическа противодържавна дейност.

За да продължи образование то си, той бива принуден да замине за Чехословакия и постъпва в Пражкия университет.

След завръщането си в България, от 1931 г. се отдава на журналистическа и професионална писателска работа.

На малцина обаче е известно, че извън своята писателска дейност, Георги Караславов е трябвало да се справя и с много всекидневни задължения от обществен, политически и културен характер. Колко много текущи задачи е трябвало да разреши като директор на Народния театър- София.

И въпреки многото си ангажименти е намирал време за всичко. В едно от своите интервюта по онова време той казва следното:”Мястото на писателя е в най- предните редици на народа. Защото инак писателя не би могъл да отрази картини от живота и борбите на народа, да изобрази неговия бит, не би могъл, значи, да даде достойни идейно- художествени произведения за каквито широките читателски кръгове у нас жадуват... Най-важните въпроси, които днес стоят пред българския писател са : да създаде произведeния за възрастни и деца, които да стоят на високо идейно- художествено равнище.”

В своята много годишна писателска дейност Георги Караславов е издал много книги- разкази, повести и  романи за възрастни.Много от неговите произведения са преведени на чужди езици.

Откриват изложба на Анастасия Кметова в Пловдив

http://www.bnews.bg/article-120877

Галерия „Дяков” представя най- новите, специално създадени за тази експозиция творби на Анастасия Кметова.

Пребиха до смърт виетнамец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4407044

Виетнамец, живеещ у нас повече от 30 години, издъхна след зверски побой в землището на търговищкото село Мировец.
61-годишният Чи Нгуен е намерен към 19 ч в понеделник в безпомощно състояние от местни хора. По тялото си имал следи от побой, но заявил, че нищо не му се е случило. Транспортиран е в болницата в Търговище, където издъхнал... Виетнамец, живеещ у нас повече от 30 години, издъхна след зверски побой в землището на търговищкото село Мировец. 61-годишният Чи Нгуен е намерен към 19 ч в понеделник в безпомощно състояние от местни хора. По тялото си имал следи от побой, но заявил, че нищо не му се е случило. Транспортиран е в болницата в Търговище, където издъхнал...

Срещите с приятели преборват есенната меланхолия

http://www.vesti.bg/novini/sreshtite-s-priiateli-preborvat-esennata-melanholiia-6026613

Сънливостта, неразположението, дъждът и недостигът на светлина са само част от признаците за есенната меланхолия.

Дисковете в помощ на Стоян се продават като топъл хляб

http://www.zapernik.com/pernik/diskovete-v-pomosht-na-stoyan-se-prodavat-kato-topul-hlyab_35465/

Перничани показаха, че имат сърца и са готови да помогнат, когато беда застигне техен съгражданин. Поредната благотворителна кауза обедини хора от всички възрасти, бе родена от драмата на музиканта Стоян Стоянов, който от близо 10 години е с влошено психическо състояние след тежка катастрофа.

Имотната мафия използва това, както и липсата на близки роднини до Стоян и с помощта на “приятел” жилището му бе продадено. Около една година други измамници взимали и инвалидната му...

Продължава

Доц. Георги Лозанов: Травматичните кадри от самозапалване не са журналистика

http://offnews.bg/news/n_1/n_413104.html

С председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) и медиен експерт доц. Георги Лозанов разговаряме за етичните норми в журналистиката при отразяване на лични трагедии и как би трябвало да реагират медиите при случаи като този със самозапалилата се 38-годишна жена. Доц. Лозанов, проследихте ли медийното отразяване на самозапалилата се жена и какво Ви направи впечатление? СЕМ извърши специализирано наблюдение на това трагично събитие. Общо взето проблемите, които стояха и при предишните самозапалвания и тяхното отразяване, са същите, но в една по-мека форма. Те са основно два.  Първият е представяне на кадри от самото самозапалване, които имат драматично влияние върху аудиторията, камо ли върху близките. Тук има замъгляване на кадрите, снимки отдалече, общо взето има елементи на по-засилено внимание от страна на медиите, макар и някои да си позволяват все пак да стигат до по-брутални образи. Вие говорите специално за телевизиите, но в интернет и на сайтове на вестници се появиха видеа. Аз говоря за телевизията и радиото, тъй като СЕМ се занимава с това. Във вестниците и интернет нямам наблюдение, но съм сигурен, че отразяването при телевизиите и радиата е било по-коректно и по-щадящо, тъй като има регулация.  А мнението Ви като експерт, а не като председател на СЕМ. Редно ли е да се показват такива кадри със цел по-пълното отразяване на даден случай? Не, това не е отразяване. Тук мога да цитирам един френски философ и социолог – Ролан Барт. Той нарича това „травматични образи“ и казва, че тези образи не принадлежат на културата. Човек изпитва чисто физическа невъзможност и болка да ги гледа. Това не е част от журналистиката, която има за цел да постави проблем, да разшири информация, да даде нова гледна точка. Няма нищо такова. Това е просто натиск върху една колективна емоция, което не води до никакви съдържателни резултати. Просто човек трябва да си спести това нещо. Това е моето разбиране. Единственият мотив, който се чува при представяне на такива образи, е хората да видят колко е страшно и да не си помислят да го правят. Тази позиция на медиите, която е важна, трябва да дойде през коментара и думите, а не през тези травматични образи. Така че не виждам никаква причина те да бъдат показвани. И в телевизиите общо взето е спазен един етичен стандарт. Разбира се, мониторингът на СЕМ ще разгледа случаите конкретно и ако открие някъде нарушение, то това ще е повод за реакция. Смятате ли, че е редно подобни случаи като самозапалването изобщо да не се акцентират в медиите с цел да не предизвикват тенденция, както стана миналата година ? Не, аз не смятам, че тогава тенденцията беше предизвикана от медиите, но медиите трябва да се пазят, първо, от това да превръщат самозапалванията в образец на поведение. Не трябва да  забравяме, че човешкият живот е най-високата ценност и никакви каузи, колкото и да са важни те, не бива да водят до жертва на човешкия живот. Второ, този въпрос в никакъв случай не бива да се политизира. Това е мародерска политическа стратегия - да ползваш такъв тип човешко страдание с користни цели. Но всичко това се отнася само за образите. Искам да кажа една друга тенденция, която би могла да има по-големи рискове от нарушения на закона, да не говорим на етичните норми. Това е личната неприкосновеност. Личната неприкосновеност на тази жена, която е изживяла изключителна трагедия, която е на границата между живота и смъртта. Дай Боже, за нея да има живот.  Тук има една ясна норма: да отразяваш така, че това да не отразява страданието на близките на жертвите. Увеличаването на страданието е поставено под професионално табу. Нашите медии много лесно влизат в личното пространство, започват да се обсъждат диагнози и версии, без да е сигурно дали е така. С какво право подлагаш близките на тази жена на такъв натиск? Какво можеше да бъде спестено на публиката и близките от това, което беше представено? Въвеждането на медицински, психиатрични диагнози, особено на недоказани, получути версии, е изключително непрофесионално. Това е сензационна журналистика, журналистика, която лансира версия на базата на слухове и подхвърлени думи. Няма грижа за това какво преживяват близките на тази жена и детето й. Разбира се, общественият интерес е изключително важен, но тук препоръката нали знаете каква е? Трябва да се отразява това, което е в обществен интерес, а не това, което е интересно на обществото. Появиха се и коментари за операторите, които са заснемали случващото се, още докато жената е горяла. Как гледате на това? Редно ли е да се снимат трагедии в развитие? Това е малко в полето на личния избор, не може да се даде предписание. Моят личен избор, разбира се, е в полза на професионалистите, които в подобен момент действат като хора. Когато пред теб някой загива или си е причинил такова страдание, то човешкото съчувствие става по-важно от професионалния наклон.  Така да се каже, вместо да го заснемеш, да си хвърлиш якето върху него, е по-нормалната реакция, защото професионализмът съвсем не е отказ от човечност. Тези драматични образи прекъсват журналистиката, не са част от нея.

Приключи жътвата на слънчоглед във Варненска област, средният добив е 261 килограма от декар

http://www.moreto.net/novini.php?n=269628

На 100% е приключила жътвата на слънчоглед във Варненска област. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Даря Велинова, експерт в Областната дирекция „Земеделие” във Варна. Засетите площи със слънчоглед общо за областта са 416 669 декара.

АБВ получи програмната декларация за управление

http://www.cross.bg/ypravlenie-gerb-partiyata-1438210.html

София /КРОСС/ АБВ са получили проекта на програмна декларация за управление, която в сряда ще бъде обсъдена от оперативното ръководство, а в четвъртък и от националното ръководство на партията. След това формацията ще даде отговор дали припознава своите приоритети в бъдещото управление на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които засега обявиха, че няма да участват със свои кадри във властта. Това стана ясно от думите на шефа на парламентарната група на партията на Георги Първанов Ивайло Калфин.Утре преди обяд ГЕРБ трябва да се срещне със своите коалиционни партньори, в ранния следобед се очаква президентът Росен Плевнелиев да връчи управленски мандат на ГЕРБ за съставяне на кабинет. Снимка: Булфото, всички права запазени

Германия заплашена от четиридневна жп стачка

http://www.mediapool.bg/germaniya-zaplashena-ot-chetiridnevna-zhp-stachka-news226798.html

На четиридневна стачка, която ще е най-мащабната в историята на немските железници, бяха призовани германските машинисти от синдиката ГеДеЕл (GDL), предадоха световните агенции във вторник. Стачката в пътническите превози ще започне в четвъртък (6 ноември) в 02:00 часа местно време, а в товарните превози работата ще спре още утре (5 ноември) в 15:00 часа местно време. Протестната акция трябва да продължи до 04:00 часа на 10 ноември. Това ще е най-голямата стачка в историята на жп превозвача "Дойче бан" (Deutsche Bahn) и е поредната ,след като машинистите вече стачкуваха точно в дългия уикенд около есенната училищна ваканция в страната и потърпевши бяха хиляди семейства. Протестът им съвпадна и този на служители на "Луфтханза", което допълнително влоши транспортната обстановка в страната. Профсъюзът ГеДеЕл иска увеличаване на възнагражденията с 5 процента и намаляване на работната седмица с два часа. По-проблемно е искането на синдиката да преговаря и от името на други служители, които традиционно са представлявани от конкурентен профсъюз. От "Дайче бан" посочват, че са предложили увеличаване на заплатите на машинистите с 5 процента за период от 30 месеца, но няма да приемат конкурентни споразумения за възнагражденията на други служители.

ENI излиза от „Южен поток”?

http://www.cross.bg/proekta-yuzhen-potok-1438209.html

/КРОСС/ Италианската енергийна компания ENI, партньор на "Газпром" по проекта "Южен поток", не изключва излизане от проекта в случай на увеличаване на необходимите инвестиционни суми. Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Клаудио Дескалци."ENI ще продължи да участва в" Южен поток ", ако размерът на необходимите инвестиции не надвиши 600 милиона евро, в противен случай можем да разгледаме възможността за оттегляне от проекта", каза бизнесменът. Според него, участниците в проекта (ENI, френската EDF и германската Wintershall AG) имат трудности при намирането на финансиране. "ENI никога няма да може да инвестира 2,4 милиарда евро, тъй като това е твърде рисковано за финансовия й баланс", посочи Дескалци.Той добави, че ENI е принудена да направи промени в стратегията, тъй като "ние сме компания, чиито неща вървят добре, но вече не сме в състояние да стартираме бизнес, който изисква големи обеми ликвидност".

Намериха нов съперник на Кличко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4406937

Десет дни преди Кубрат Пулев-Кобрата да се бие с Владимир Кличко вече намериха нов съперник на украинеца. Шефовете на Световната боксова организация (WBO) взеха решението на ежегодната конференция на организацията в Лас Вегас. 
Съперник на Кличко ще е победителят от мача на англичаните Дерек Чисора и Тайсън Фюри на 29 ноември в Лондон. Двамата се Десет дни преди Кубрат Пулев-Кобрата да се бие с Владимир Кличко вече намериха нов съперник на украинеца. Шефовете на Световната боксова организация (WBO) взеха решението на ежегодната конференция на организацията в Лас Вегас. Съперник на Кличко ще е победителят от мача на англичаните Дерек Чисора и Тайсън Фюри на 29 ноември в Лондон. Двамата се

Съюзници на САЩ обмислят военен пакт срещу „Ислямска държава”

http://www.moreto.net/novini.php?n=269635

Египет, Обединените арабски емирства, Кувейт и Саудитска Арабия обмислят да създадат военен пакт срещу "Ислямска държава". Споразумението ще позволи на тези държави, участващи в ръководената от САЩ коалиция срещу джихадистите в Ирак и Сирия, да се намесват и в други горещи точки, като Либия и Йемен.

Виктор Понта връща десен премиер начело на Румъния

http://balkani.actualno.com/Viktor-Ponta-vryshta-desen-premier-nachelo-na-Rumynija-news_58587.html

Румънският премиер Виктор Понта заяви, че за свой наследник на премиерския пост ще предложи Калин Попеску-Търичану, предаде БГНЕС. Попеску-Търичану министър-председател на Румъния от 28 декември 2004...

Унгария пуска “Южен поток”, ЕС иска обяснение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4406888

Унгарският парламент одобри закон, който ще позволи изграждането на газопровода “Южен поток”, съобщи агенция “Блумбърг”. Депутатите приеха поправка, позволяваща по тръбата да работят дори компании, които не разполагат с необходимия лиценз, за да я управляват.
“Целта е да се даде тласък на “Южен поток” и да се покаже на Русия, Унгарският парламент одобри закон, който ще позволи изграждането на газопровода “Южен поток”, съобщи агенция “Блумбърг”. Депутатите приеха поправка, позволяваща по тръбата да работят дори компании, които не разполагат с необходимия лиценз, за да я управляват. “Целта е да се даде тласък на “Южен поток” и да се покаже на Русия,

АБВ мислят цяла нощ върху кабинета "Борисов"

http://www.bnews.bg/article-120875

Ивайло Калфин поясни, че са получили документа, въз основа на който ще решават дали да подкрепят кабинета „Борисов“ и евентуално да се включват в него, по време на заседанието на парламентарната им група тази вечер.

Цели пет почивни дни за Нова година!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/celi-pet-pochivni-dni-za-nova-godina_35464/

Цели пет ще бъдат последователните почивни дни за новогодишните празници. Решението ще бъде узаконено на утрешното правителствено заседание. С него 2 януари (петък) ще бъде обявен за почивен ден.

Новогодишните празници започват на 31 декември, който е неработен ден, и ще продължат до 4 януари включително. 2 януари ще се отработва на 24 януари (събота).

Решението на кабинета за разместване на почивните дни през 2015 г. позволява струпване на по четири почивни дни около още три...

Продължава

Очакват ни по 5 почивни дни за Коледа и Нова година

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ochakvat-ni-po-5-pochivni-dni-za-koleda-i-nova-godina-6026611

Решението на правителството ще позволи групиране на почивните дни, за да не се прекъсва работната седмица и да се осигури по-ефективното им използване

Мъжът, който пламна на гробището в Сандански, не се е самозапалил

http://www.cross.bg/sandanski-zapalil-muzhut-1438208.html

Сандански /КРОСС/ Мъжът, който пламна като факла на гробището в Сандански, не се е запалил умишлено. Това стана ясно след приключилия на мястото полицейски оглед. Полицията е иззела дрехите на 48-годишния Николай, по които не са установени следи от запалителна течност. Според криминалистите мъжът, който е известен с това, че обикаля гробищния парк и събира храна, вероятно се е запалил от горящо на гроб кандило. Случаен минувач видял горящия и се спуснал да му помага, свалил е дрехите му и го залял с вода, съобщават от полицията.

Хора се събират пред Президентството с апел "Не на отчаянието"

http://pik.bg/хора-се-събират-пред-президентството-с-апел-не-на-отчаянието-news245942.html

Хора се събират пред Президентството с апел "Не на отчаянието"

Граждани с призив „Не на отчаянието“ се събират пред Президентството на Би Ти Ви.

На мястото са се събрали десетки хора, които са се организирали в социалните мрежи. Инициативата тръгна в по-ранните часове от „Фейсбук“, след като вчера 38-годсишната Лидия се самозапали.

Мегаправителството на Борисов и Радан

http://www.zapernik.com/politika/megapravitelstvoto-na-borisov-i-radan_35463/

Трима зам. министър-председатели и 18 министри ще формират новото правителство. С едно вице и още шестима ще влязат в бъдещия кабинет реформаторите. Въпреки че никой от ГЕРБ и десния блок официално не разкри имената на новите кандидати за властта, те вече упорито се спрягат неофициално в публичното пространство.

Румяна Бъчварова е почти сигурен кандидат за вицепремиерското кресло, а за втори заместник на Борисов плюс министерство на еврофондовете ще се бори Меглена Кунева. С по-големи...

Продължава

Италианската ЕНИ не изключва оттегляне от "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/italianskata-eni-ne-izklyuchva-otteglyane-ot-yuzhen-potok-news226797.html

Италианската енергийна компания ЕНИ (ENI), която е партньор на "Газпром" в проекта за строежа на подводната част на газопровода "Южен поток", не изключи вероятността да излезе от проекта, aкo необходимите инвестиции се увеличат. Това заяви във вторник главният изпълнителен директор на концерна Клаудио Дескалци, цитиран от ТАСС. ЕНИ държи 20 процента в проектната компания "Южен поток Транспорт" за строежа и експлоатацията на участъка по дъното на Черно море. В нея 50 на сто притежава "Газпром“, останалите 30% си делят немската "Винтерсхал“, в която обаче половината акции са на "Газпром", и френската "Електрисите дьо Франс“. Изявлението на Дескалци идва на фона на обявеното преди около месец от "Газпром" очаквано поскъпване на проекта с близо 50 на сто. така инвестицията за морското трасе от 10 млрд. евро нарасна на 14 млрд. евро "ЕНИ ще продължи да работи по "Южен поток", ако размерът на необходимите инвестиции не превиши 600 млн. евро. В противен случай ще обсъдим излизане от проекта", каза Дескалци и също призна, че участниците в проекта имат проблеми с финансирането. За отлагане на строежа на газопровода съобщи по-рано "Газпром" и призна, че чуждите банки засега замразяват плановете си да кредитират проекта.  "ЕНИ никога не би могла да инвестира 2,4 млрд. евро, тъй като е твърде рисковано за финансовия й баланс", отбеляза сега ръководителят на компанията. "Южен поток Транспорт" смяташе да започне полагането на тръбите по дъното на Черно море от руските териториални води през ноември и да се работи по проекта, докато се търсят начини за разрешаване на спора с Европейската комисия за привеждането на проекта според европейското законодателство. На фона на разколебаващите се инвеститори в газопровода, на който се гледа като на политическо оръжие на Русия, и след постигането на газова сделка между Москва и Украйна, която трябваше да бъде заобиколена с "Южен поток" като транзитен маршрут за износ на руския газ към Европа, парламентът на Унгария прие във вторник закон за ускоряване на строежа на газопровода на нейна територия. В текста се посочва, че вече газопроводи в Унгария могат да изграждат компании, които нямат съответния лиценз за експлоатация. Според експерти законът е приет, отчитайки интересите на унгарско-руска проекта компания, която трябва да построи унгарския участък на "Южен поток" и да се контролира от руския концерн "Газпром", уточни на сайта си "Новое время". Законът, който предвещава енергийно споразумение между Унгария и Русия, вече предизвика безпокойството на САЩ. Във вторник от Брюксел заявиха, че са в контакт с властите в Будапеща за разяснения около приетите законови поправки в областта на енергетиката, каза Ана Итконен, говорител на еврокомисаря по енергетиката Марош Шевчович.

МВР: Пламналият в Сандански е с опасност за живота, подпалил се от кандило

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4407132

48-годишният мъж от Сандански е с опасност за живота, след като по първоначални данни се е запалил при неправилно боравене с кандило в гробищния парк, съобщи "Фокус", позовавайки се на полицията в Благоевград.  Около 17:03 часа днес в Районно управление „Полиция” -Сандански е получен сигнал за това, 48-годишният мъж от Сандански е с опасност за живота, след като по първоначални данни се е запалил при неправилно боравене с кандило в гробищния парк, съобщи "Фокус", позовавайки се на полицията в Благоевград. Около 17:03 часа днес в Районно управление „Полиция” -Сандански е получен сигнал за това,

Десетки се събраха пред президентството в подкрепа на запалилата се фотографка

http://www.cross.bg/subraha-lidiya-petrova-1438207.html

София /КРОСС/ Десетки се събраха пред президентството в подкрепа на запалилата се вчера 38-годишна фотографка Лидия Петрова. Проявата се организира в социалните мрежи с мотото „Не на отчаянието". Малко преди 19 часа хората се събраха около шадравана пред президенството, запалиха свещи и издигнаха транспарант, гласящ "Те погребаха България". Повечето от събралите се заявиха, че идват мирно и тихо да изразят подкрепата си към Лидия Петрова. Те бяха категорични, че това няма да бъде последният път, когато се събират по този повод.    

МВР: Николай се подпалил от кандило, с опасност за живота е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4407115

48-годишният мъж от Сандански е с опасност за живота, след като по първоначални данни се е запалил при неправилно боравене с кандило в гробищния парк, съобщи 48-годишният мъж от Сандански е с опасност за живота, след като по първоначални данни се е запалил при неправилно боравене с кандило в гробищния парк, съобщи "Фокус", позовавайки се на полицията в Благоевград. Около 17:03 часа днес в Районно управление „Полиция” -Сандански е получен сигнал за това,

Кръст от Берлинската стена бе заловен на границата ни

http://pik.bg/кръст-от-берлинската-стена-бе-заловен-на-границата-ни-news245940.html

Кръст от Берлинската стена бе заловен на границата ни

7 бели кръста, поставени в памет на загиналите бегълци през Берлинската стена, са били откраднати и отнесени на външни граници на ЕС. Един от тях е в България, съобщиха германски медии вчера.

Става дума за протестна акция на групата “За политическа красота”. Те са откраднали седемте бели кръста от композиция на мястото на Берлинската стена край р. Шпрее в Берлин, която бе поставена в памет на жертвите, загинали при опит да избягат от ГДР. Участниците в протеста са ги поставили на седем различни външни граници на ЕС в знак на протест срещу капсулирането на Европа срещу бежанци от Третия свят.

“Докато Европа се подготвя да празнува 25 години от падането на Берлинската стена, вече е издигнала нови по границите си, в чиито основи до днес са загинали над 30 000 бежанци”, написаха демонстрантите в писмо до медиите. “Поставихме кръстовете там, за да почетем и бъдещите жертви на новите стени”, казват още от “За политическа красота”. Как и кога е стигнал кръстът в България на границата с Турция, не се обяснява. Другите са поставени в Гърция и Италия. Идващия уикенд протестиращи ще отидат до границите на ЕС, за да “бутнат стените и там”. В неделя се отбелязват 25 г. от падането на Берлинската стена.

Пътищата във Варненско не са готови за зимата

http://www.moreto.net/novini.php?n=269687

712,3 км републиканска пътна мрежа - първи, втори и трети клас, стопанисва Агенция „Пътна инфраструктура“ на територията на област Варна. За тях са въведени степени и нива на зимно поддържане, съгласно техническите правила и изисквания за поддържане и ремонт на пътищата.

Брюксел: БГ икономиката ще крета с 0,6% ръст (Обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4406993

Брюксел ревизира силно надолу очакванията си за българската икономика. Според есенната прогноза на ЕК ръстът на БВП през 2015 г. ще бъде 0,6%. За сравнение през пролетта очакванията бяха за 2%. Ревизирана е прогнозата и за ръста на икономиката през т.г. - от 1,7 на 1,2%.
На този фон българското Министерство на финансите се оказва голям оптимист с Брюксел ревизира силно надолу очакванията си за българската икономика. Според есенната прогноза на ЕК ръстът на БВП през 2015 г. ще бъде 0,6%. За сравнение през пролетта очакванията бяха за 2%. Ревизирана е прогнозата и за ръста на икономиката през т.г. - от 1,7 на 1,2%. На този фон българското Министерство на финансите се оказва голям оптимист с

Десетки се събраха пред президентството, за да подкрепят самозапалилата се фотографка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4407127

Няколко десетки души се събраха пред президентството в подкрепа на запалилата се вчера на това място 38-годишна фотографка Лидия Петрова, съобщи БНР.
Малко преди 19 ч. хората се събраха около шадравана пред президенството, запалиха свещи и издигнаха транспарант, гласящ "Те погребаха България".
Повечето от събралите се заявиха, Няколко десетки души се събраха пред президентството в подкрепа на запалилата се вчера на това място 38-годишна фотографка Лидия Петрова, съобщи БНР. Малко преди 19 ч. хората се събраха около шадравана пред президенството, запалиха свещи и издигнаха транспарант, гласящ "Те погребаха България". Повечето от събралите се заявиха,

ЕС разглежда въпроса със санкциите срещу Русия на 17 ноември

http://www.cross.bg/mogerini-krizata-sanktziite-1438206.html

/КРОСС/ Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурността Федерика Могерини заяви, че ЕС ще се върне към въпроса със санкциите срещу Русия на 17 ноември. По думите й целта е да се разреши кризата в Украйна. "Основната тема на обсъждане днес трябва да бъде ситуацията в Украйна и как можем да намерим решение на конфликта. Санкциите могат да бъдат средство, повече или по-малко ефективно в зависимост от тяхното ниво и единство, което се наблюдава около предприеманите мерки. Но това си остава форма на политически натиск, инструмент, а не самоцел. Самоцел е търсенето на решения на кризата", каза Могерини.

"Реал" извадил Касияс от час по чертане за дебюта му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4406807

На 33 години Икер Касияс е преуспял във футбола. С "Реал" (Мадрид) е трикратен носител на трофея в Шампионска лига. Пет пъти е лекувал с титлата в Испания, по два пъти с Купата на Краля и европейската Суперкупа, веднъж със Световната клубна корона.
С Испания е шампион на Европа през 2008-а и 2012-а, а световната титла вдигна през 2010 г. Капитан и На 33 години Икер Касияс е преуспял във футбола. С "Реал" (Мадрид) е трикратен носител на трофея в Шампионска лига. Пет пъти е лекувал с титлата в Испания, по два пъти с Купата на Краля и европейската Суперкупа, веднъж със Световната клубна корона. С Испания е шампион на Европа през 2008-а и 2012-а, а световната титла вдигна през 2010 г. Капитан и

МФ очаква ограничена икономическа активност заради забавянето на еврозоната

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mf-ochakva-ogranichena-ikonomicheska-aktivnost-zaradi-zabavianeto-na-evrozonata-183163/

Промените във външната конюнктура се отразяват най-силно върху българската икономика със закъснение между едно и две тримесечия, сочи показател на ведомството

Десетки се събраха пред президентството в подкрепа на самозапалилата се Лидия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4407102

Няколко десетки души се събраха пред президентството в подкрепа на запалилата се вчера на това място 38-годишна фотографка Лидия Петрова, съобщи БНР.
Малко преди 19 ч. хората се събраха около шадравана пред президенството, запалиха свещи и издигнаха транспарант, гласящ Няколко десетки души се събраха пред президентството в подкрепа на запалилата се вчера на това място 38-годишна фотографка Лидия Петрова, съобщи БНР. Малко преди 19 ч. хората се събраха около шадравана пред президенството, запалиха свещи и издигнаха транспарант, гласящ "Те погребаха България". Повечето от събралите се заявиха,

Всички индекси на БФБ завършиха на червено

http://econ.bg/Новини/Всички-индекси-на-БФБ-завършиха-на-червено_l.a_i.597442_at.1.html

Индексите на Българската фондова борса се оцветиха в червено по време на днешната сесия. Като цяло търговията бе сравнително слаба, като основните...

Всички индекси на БФБ завършиха търговията на червено

http://econ.bg/Новини/Всички-индекси-на-БФБ-завършиха-търговията-на-червено_l.a_i.597442_at.1.html

Индексите на Българската фондова борса се оцветиха в червено по време на днешната сесия. Като цяло търговията бе сравнително слаба, като основните...

Някой е накарал дъщеря ми да се запали

http://www.monitor.bg/article?id=449193

„Някой е накарал дъщеря ми да се запали. Тя не е психично болна, напълно нормална е и образована. Лидия не е способна да извърши подобно нещо. Тя е много силен човек.” Това заяви вчера на излизане от „Пирогов” Снежана ­ майката на 38-годишната фотографка Лидия Петрова, която се самозапали пред президентството в понеделник.

САЩ обмислят удари по екстремистите от „Джабхат ан-нусра”

http://www.cross.bg/an-nysra-ydari-proychva-1438205.html

/КРОСС/ Администрацията на САЩ проучва целесъобразността за разширяване на кампанията си от въздушни удари по радикални ислямски елементи в Сирия, съобщава вестник The Washington Post. Изданието, позовавайки се на служители от американското правителство, добавя, че се проучва възможността за бомбардиране на жива сила и техника на групировката „Джабхат ан-нусра". През декември 2012 година Държавният департамент на САЩ прибави организацията към на чуждестранните терористични организации. Досега Вашингтон атакува по въздух само позиции на групата "Ислямска държава". Според американската страна, бунтовниците от „Джабхат ан-нусра" заплашват да завземат контролно-пропускателния пункт Баб ал-Хава на граница с Турция. Именно чрез него и още един пункт Сирийската свободна армия получава хуманитарна помощ от Съединените щати и други страни, пише вестникът.

Българчетата шампиони по висене в нета

http://www.monitor.bg/article?id=449191

Българските ученици са сред децата, заемащи челни места в ЕС по престой в интернет. Това показват данните на Европейската изследователска мрежа „Децата на ЕС онлайн”. Българчетата са от най-редовните потребители на мрежата, като сърфират в нета от собствената си стая или през мобилния си телефон. „Това изследване потвърждава тенденцията от минали години, когато само шведите изпреварваха българските деца

Кръст от Берлинската стена стигнал тайно границата ни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4406967

7 бели кръста, поставени в памет на загиналите бегълци през Берлинската стена, са били откраднати и отнесени на външни граници на ЕС. Един от тях е в България, съобщиха германски медии вчера.
Става дума за протестна акция на групата “За политическа красота”. Те са откраднали седемте бели кръста от композиция на мястото на Берлинската стена край р. 7 бели кръста, поставени в памет на загиналите бегълци през Берлинската стена, са били откраднати и отнесени на външни граници на ЕС. Един от тях е в България, съобщиха германски медии вчера. Става дума за протестна акция на групата “За политическа красота”. Те са откраднали седемте бели кръста от композиция на мястото на Берлинската стена край р.

Явор Нотев: На Бойко Борисов няма да му е лесно

http://pik.bg/явор-нотев-на-бойко-борисов-няма-да-му-е-лесно-news245938.html

Явор Нотев: На Бойко Борисов няма да му е лесно

Няма да е лесно на г-н Борисов, при все качествата и опита, които притежава. Това заяви още депутатът от "Атака" и зам.-председател на парламента Явор Нотев в ефира на БНТ.

 Формацията в парламента не беше подходяща за съставяне на правителство. В следващите няколко дни предстои да видим дали сме изправени пред екип от хора, които могат да водят последователна политика, каза още той.

 Няма да е лесно на г-н Борисов, при все качествата и опита, които притежава. Без да подценявам това, което той може да направи като силна личност, точно заради многообразието в парламента, ме кара да смятам, че той е приел управлението с цената на определени компромиси, след надвисналата опасност от нови избори, заяви зам.-председателят на парламента. Той посочи, че има резерви към някои от предложените имена за министри, които все още не са оповестени официално, но вече се появиха в медиите. Сред тях зам.-председателят на парламента нарежда Христо Иванов и Даниел Митов. Аргументът на Нотев за резервите му е обвързаността, по думите му, на Иванов и Митов с неправителствени организации.

 

Извънредно в ПИК! Бетоновоз катастрофира и парализира пътя София-Самоков! Вадят човек през прозореца! Тече нафта!

http://pik.bg/извънредно-в-пик-бетоновоз-катастрофира-и-парализира-пътя-софия-самоков-вадят-човек-през-п-news245936.html

Извънредно в ПИК! Бетоновоз катастрофира и парализира пътя София-Самоков! Вадят човек през прозореца! Тече нафта!

Тежка катастрофа с бетоновоз парализира пътя София-Самоков, информира читател на ПИК, който преди минути е бил в голямото задръстване.

Инцидентът е станал между селата Кокаляне и Долни Пасарел. Очевидец разказа пред медията ни, че шофьорът на тежкотоварното возило е бил ваден през прозореца. От бетоновоза тече и нафта.

Първоначално от полицията заявиха, че движението ще бъде затворено за 4 часа.

Сега обаче по последна информация, пътят няма да е отворен през цялата нощ и всички водачи, които висяха с часове по дефилето са отпратени.

Шофьорите от Долни Пасарел са принудени да търсят обходни пътища през Бистрица и Ихитиман.

Медията ни научи още, че проблемът с авариралия бетоновоз, е че нито една машина не е в състояние в момента да го премести.

Очаквайте подробности в ПИК!

В Созопол по-известен е бащата на арестувания митничар Димитър Колев, бил шеф на поземлената комисия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4406969

В Созопол Димитър Колев не е известен толкова като шефа на митницата в Лесово, а като сина на Марко Колев. Бащата вече е покойник, но местните го помнят като председател на поземлената комисия. Община Созопол е едно от местата по Черноморието, където наследствените имоти се възстановяваха в реални граници. В Созопол Димитър Колев не е известен толкова като шефа на митницата в Лесово, а като сина на Марко Колев. Бащата вече е покойник, но местните го помнят като председател на поземлената комисия. Община Созопол е едно от местата по Черноморието, където наследствените имоти се възстановяваха в реални граници.

Кръчмар гледа канабис под носа на полицията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4407061

Лаборатория за производство на канабис въртял под носа на полицията собственикът на механа “Славяни” в Козлодуй Десислав Недялков-Пържолата.
Тя бе разкрита при спецакция в понеделник следобед. Модерният цех се намирал в избените помещения на блок срещу училище и на стотина метра от РУП в Козлодуй. Те са собственост на “Заводски строежи”, Лаборатория за производство на канабис въртял под носа на полицията собственикът на механа “Славяни” в Козлодуй Десислав Недялков-Пържолата. Тя бе разкрита при спецакция в понеделник следобед. Модерният цех се намирал в избените помещения на блок срещу училище и на стотина метра от РУП в Козлодуй. Те са собственост на “Заводски строежи”,

Всички инвеститорски намерения за оздравяване на КТБ са „упражнения по медиите”, смятат експерти

http://www.moreto.net/novini.php?n=269685

Поредното писмо със заявка за инвестиция за спасяване на КТБ е „упражнение за пред медиите”. Това коментира икономистът Лъчезар Богданов. Подобно мнение изрази и бившият председател на Сметната палата Валери Димитров. Много тесен кръг хора в Европа и в света изобщо имат необходимия капитал и възможности, за да решат да оздравяват КТБ.

Вдигат здравната вноска до 12%

http://www.monitor.bg/article?id=449185

Здравната вноска, която плащаме всички, да бъде увеличена до 12 на сто, като това започне от следващата година с един процент и с всяка изминала се покачва. Това предложение ще внесе на новия здравен министър Българският лекарски съюз (БЛС), съобщи председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Така в Националната здравноосигурителна каса ще започнат да постъпват повече пари още от 2015-а, допълни д-р Райчинов. Той мотивира предложението на съюза с факта, че първоначално, когато стартира здравноосигурителната реформа през 2000 година

Полицията разследва расистки обиди срещу Яя Туре в "Туитър"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/04/2412991_policiiata_razsledva_rasistki_obidi_sreshtu_iaia_ture/?ref=rss


Английската полиция потвърди, че разследва дали футболистът на "Манчестър сити" Яя Туре е бил обиждан на расова основа в "Туитър". 

След пет месеца отсъствие от социалната мрежа 31-годишният полузащитник отново отвори акаунта си в понеделник и веднага се оказа обект на обиди. 

Антидискриминационната организация Kick It Out обяви, че е получила оплакване за два туита с расистко съдържание и е информирала полицията. От полицията в Манчестър обявиха, че разследват случая....

Реформаторите имали забележки към ГЕРБ за кабинета

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/04/2413011_reformatorite_imali_zabelejki_kum_gerb_za_kabineta/?ref=rss


Реформаторският блок има "някои забележки" към ГЕРБ за съставянето на бъдещия кабинет, съобщи пред журналисти съпредседателят на парламентарната група на Реформаторите и лидер на ДСБ Радан Кънев.

"Както знаете, утре ще има разговор и с другите партии, които сформират мнозинството. Обсъдихме всичко подробно, като цяло – да, одобрихме това, което е договорено. Имаме някои забележки, желание за коментар, който няма да правим пред медиите, защото сме все пак на последната крачка от...

Полицията ще разследва расистки обиди срещу Яя Туре в "Туитър"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/04/2412991_policiiata_shte_razsledva_rasistki_obidi_sreshtu_iaia/?ref=rss


Английската полиция потвърди, че разследва дали футболистът на "Манчестър сити" Яя Туре е бил обиждан на расова основа в "Туитър". 

След пет месеца отсъствие от социалната мрежа 31-годишният полузащитник отново отвори акаунта си в понеделник и веднага се оказа обект на обиди. 

Антидискриминационната организация Kick It Out обяви, че е получила оплакване за два туита с расистко съдържание и е информирала полицията. От полицията в Манчестър обявиха, че разследват случая....

Европейската комисия обяви есенната си икономическа прогноза: Бавно възстановяване с много ниска инфлация

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/65yetj1wPJs/

Европейската комисия обяви днес в Брюксел есенната си икономическа прогноза за 2014 г. Според нея икономическият растеж до края на годината както в ЕС, така и в еврозоната, ще бъде слаб.

Като цяло за 2014 г. се очаква растежът на реалния БВП да достигне 1,3% в ЕС и 0,8% в еврозоната. Според прогнозата растежът ще се увеличи бавно през 2015 г. — съответно до 1,5% и 1,1%, на фона на нарастващото външно и вътрешно търсене.

Очаква се през 2016 г. икономическата активност да се ускори до съответно 2,0% и 1,7% благодарение на укрепването на финансовия сектор (вследствие на цялостната оценка, извършена от Европейската централна банка, и на продължаващия напредък в изграждането на банковия съюз), както и на ефекта от неотдавнашните структурни реформи.

Дядо плаши кмет с убийство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4407070

Дядо отнесе 8-месечна условно присъда и 1000 лева глоба, защото заплашил кмет с убийство. Присъдата произнесе Районният съд в Горна Оряховица.
Стоян Бонев (75 г.) се заканил на бившия управник на лясковското село Джулюница Тодор Тодоров с думите: “Няма да си цапам ръцете, но има кой да те убие! Тъпанар!” Конфликтът възникнал... Дядо отнесе 8-месечна условно присъда и 1000 лева глоба, защото заплашил кмет с убийство. Присъдата произнесе Районният съд в Горна Оряховица. Стоян Бонев (75 г.) се заканил на бившия управник на лясковското село Джулюница Тодор Тодоров с думите: “Няма да си цапам ръцете, но има кой да те убие! Тъпанар!” Конфликтът възникнал...

Васко да Гама и други герои пият и пеят за баща си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4406995

Почти цялото детско Почти цялото детско "семейство" от с. Рупча, начело с главния герой Васко да Гама, се събра за достолепния юбилей на своя създател - режисьора Димитър Петров. В уютен столичен ресторант вече порасналите деца, водени от Иван Ласкин и Георги Мамалев, пиха и пяха за здравето на своя филмов баща. Въпреки и силно развълнуван, Димитър Петров запази

Том Круз иска да се отърве от имение за 59 млн. долара

http://showbusiness.actualno.com/Tom-Kruz-iska-da-se-otyrve-ot-imenie-za-59-mln-dolara-news_58583.html

Американската кинозвезда Том Круз опитва да продаде имението си в Телърайд, щата Колорадо, за 59 милиона долара. Имотът на актьора в ски курорта има изглед към заобикалящите го планини, а основната ...

ГЕРБ поиска от АБВ да каже до 5 ноември влиза ли с министър в кабинета

http://politics.actualno.com/GERB-poiska-ot-ABV-da-kaje-do-5-noemvri-vliza-li-s-ministyr-v-kabineta-news_58585.html

До утре АБВ трябва да реши дали ще влезе в бъдещия кабинет със свой министър. Това заяви лидерът на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин. Именно той е сочен за бъдещ министър в евентуалното прав...

Гроздоберът във Варненско продължава

http://www.moreto.net/novini.php?n=269688

Продължава гроздоберът на винените сортове лозя във Варненска област. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Даря Велинова, експерт в Областната дирекция „Земеделие” във Варна. 21 615 декара е площта на плододаващите винени лозя. Към момента се реколтирани 18 017 декара, получената продукция е близо 4032 тона.

Миланов и ЦСКА се готвят за сензация в Манчестър

http://www.monitor.bg/article?id=449170

Георги Миланов и съотборниците му от ЦСКА (Москва) ще се опитат да хвърлят „бомба” насред Манчестър, за да запазят шансовете си да продължат напред в Шампионската лига. Довечера от 21,45 часа руският тим гостува на „Сити” в мач от 4-тия кръг в група Е на турнира, като „армейците” не трябва да губят ако искат да запазят някакви надежди да продължат участието си в Европа и след Нова година.

Гергов: Тежко му на Борисов

http://www.cross.bg/gergov-gerb-tezhko-1438204.html

София /КРОСС/ Тежко му на Борисов. С тези съветници от РБ, които видяхме, нищо добро не го чака, коментира пред БНТ Георги Гергов от БСП. По думите му старите муцуни ще се мешат в работата на лидера на ГЕРБ. Цялата тази крещяща синя вълна, която минава през България, е отзад, подчерта той. Социалистът прогнозира, че ГЕРБ и РБ бързо ще се скарат.За най-дребните неща ще имат проблеми, защото са различни - и по политики, и по начин на управление. Гергов бе категоричен, че кабинет трябва да има. Да му се даде шанс, какъвто й да е той.

Извънземни се трудят за НАСА

http://www.monitor.bg/article?id=449166

Бившият старши научен сътрудник на корпорацията Lockheed Martin Бойд Бъшман, който почина през август т. г., е заснел предсмъртен клип и в него е заявил, че извънземните съществуват, периодично идват на Земята и активно работят за НАСА и военните в тайнствената секретна база, известна като Зона 51.

Реформаторите мълчат като риби, чакат Борисов да каже!

http://www.bnews.bg/article-120873

Макар имената на новите министри вече да изтекоха, от реформаторите запазиха гробно мълчание за състава на новия кабинет "Борисов", защото така се били разбрали, докато не ги изчетат утре официално.

Украинското правителство разреши на "Нафтогаз" да започне плащанията към "Газпром"

http://www.cross.bg/gazprom-ykraiina-naftogaz-1438203.html

/КРОСС/ Украинското правителство позволи на "Нафтогаз Украйна" да използва средства в размер на 3.1 млрд. долара за плащания към компанията "Газпром" в рамките на споразуменията, подписани в Брюксел на 30 октомври, съобщава УНН. На 31 октомври Русия, Украйна и Европейския съюз подписаха договор по зимния газов план. В допълнение, бе подписано и допълнение към контракта между "Газпром" и "Нафтогаз Украйна", фиксиращо условията за доставката на газ до края на март 2015 година.

С над 20 на сто изгаряния е мъжът от Сандански

http://www.vesti.bg/novini/s-nad-20-na-sto-izgarianiia-e-myzhyt-ot-sandanski-6026610

С над 20 на сто изгаряния е запалилият се 48-годишен мъж в Сандански днес, 70 на сто от тях обаче са от втора степен, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Модерни клиники за затваряне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4406747

София няма нужда от три кардиохирургии и от още 4 клиники по инвазивна кардиология. Те обаче приемат пациенти, докато в други райони като Плевен например няма кардиохирургия, независимо че хората се нуждаят от нея.
Това става ясно от готовата Национална здравна карта за високоспециализираните дейности кардиохирургия, инвазивна кардиология и неврох София няма нужда от три кардиохирургии и от още 4 клиники по инвазивна кардиология. Те обаче приемат пациенти, докато в други райони като Плевен например няма кардиохирургия, независимо че хората се нуждаят от нея. Това става ясно от готовата Национална здравна карта за високоспециализираните дейности кардиохирургия, инвазивна кардиология и неврох

Г. Гергов: Горкият Б. Борисов! Ще руча жабетата

http://frognews.bg/news_79502/

Всички са стари муцуни в Реформаторският блок, с изключение на две -три момчета. Горкият Бойко Борисов, ще руча жабетата , както ние ги ручахме.

Обама може да се окаже с вързани ръце

http://www.monitor.bg/article?id=449158

В САЩ започна гласуването на междинните избори, които ще определят кой ще има мнозинство в Сената, и ще зададат насоката на управлението през последните две години от мандата на президента демократ Барак Обама, съобщи ДПА. Социологическите прогнози сочат, че републиканците почти със сигурност ще спечелят мнозинство в Сената и по този начин вече ще контролират и двете камари на Конгреса,

Десетки се събраха със свещи, за да се помолят за Лидия

http://www.bnews.bg/article-120872

Десетки хора прииждат към президентството, където палят свещички за Лидия Петрова.

25 години след падането на Берлинската стена Германия е все още разделена

http://www.moreto.net/novini.php?n=269684

След броени дни в Берлин ще започне честването на 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. По този повод в Германия бе направено национално представително проучване за нагласите на германците относно случилото се в нощта на 9 срещу 10 ноември 1989 година.

Globul стана син, вече е Telenor

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4406848

Вторият по пазарен дял мобилен оператор у нас “Глобул” официално вече е “Теленор”. Промяната идва 15 месеца след като норвежката група купи компанията за 717 млн. евро.
Телекомът променя логото си и досегашният основен зелен цвят на бранда става син. С него вече са голяма част от магазините на компанията. Вторият по пазарен дял мобилен оператор у нас “Глобул” официално вече е “Теленор”. Промяната идва 15 месеца след като норвежката група купи компанията за 717 млн. евро. Телекомът променя логото си и досегашният основен зелен цвят на бранда става син. С него вече са голяма част от магазините на компанията.

Външният министър на ЕС подкрепи държавата Палестина

http://offnews.bg/news/n_1/n_413085.html

Външният министър на ЕС Федерика Могерини подкрепи създаването на държавата Палестина. Позицията си Могерини заяви в интервю за френския вестник Le Monde. Бих била много щастлива, ако държава Палестина се появи в периода, в който заемам поста на външен министър на ЕС, посочи Могерини. Най-важното за мен е другите държави – европейски и неевропейски, да признаят Палестина, подчерта тя. Федерика Могерини призова европейските страни да вземат решение за съвместни действия за решението на този проблем. Миналата седмица правителството на Швеция призна независимостта на Палестина.

Срив на чуждите инвестиции, по-скъпи кредити и по-евтини депозити

http://www.mediapool.bg/sriv-na-chuzhdite-investitsii-po-skapi-krediti-i-po-evtini-depoziti-news226796.html

С почти една трета са намалели преките чужди инвестиции у нас през първите седем месеца на годината, лихвите по кредитите се повишават, а тези по депозитите – намаляват. Като цяло бизнес климатът в България се влошава, спадат поръчките за промишлените предприятия макар и производителността да бележи слаб ръст. Има свиване на износа, но и на вноса, безработицата също се повишава през септември. Това сочи месечният обзор на Министерството на финансите за основните макроикономически показатели на страната, публикуван във вторник и съдържащ публични данни към 14 октомври 2014 г. Според анализа в периода януари-юли дефицитът по финансовата сметка са запазва в размер на 2.2 на сто от брутния вътрешен продукт. За първите седем месеца входящите преки чужди инвестиции са били 825.3 млн. евро, което е с 30% по-ниско спрямо година по-рано. Освен това повечето от тези вложения са били кредити, отпуснати от компани майки в чужбина на дъщерните им дружества у нас. В резултат на това финансовото ведомство отчита повишение от 0.6% на годишна база на вътрешнофирмения външен дълг до 38.8% от БВП към края на юли. Според анализа през разглеждания период има слаб ръст на отпуснатите на бизнеса кредити и нищожно увеличение на потребителските заеми от домакинствата, въпреки повишените лихви по кредитите. Кредитите за предприятията нараснали с 2.9 на сто в края на юли спрямо година по-рано, при потребителските заеми увеличението е 0.9 на сто като през юли се отчита забавяне на ръста им, жилищните кредити също бележат символично нарастване с 0.2 на сто в сравнение с юли 2013 г. Среднопретеглените лихвени проценти по кредитите за нефинансови предприятия са нараснали с 1.2 базисни точки спрямо предходния месец. Средната цена на потребителските и жилищни кредити се е повишила съответно с 8 и 15 базисни точки. Среднопретеглените лихвени проценти по срочни депозити в лева, евро и щатски долари са продължили да спадат и през август, пише още в анализа. Най-голям е спадът във възвръщаемостта на депозитите в лева - с 34 базисни точки, докато средните лихвени проценти по депозитите в евро и щатски долари са намалели с 16 и 13 б.т. Общият обем на привлечените нови депозити през август е бил в размер на 1.7 млрд. лв., което бе с 24.9% по-малко спрямо съответния месец на предходната година, посочват от МФ.

Нотев за Лукарски: Трудно е юрист да е министър на икономиката

http://frognews.bg/news_79501/

Не бих приел да стана министър на икономиката. Не бих се заел с работа, която не разбирам. Така отговори Явор Нотев, зам. председател на парламента от "Атака" на въпрос в "Още от деня", дали юристът Божидар Лукарски става за този пост.Човек без солидна подготовка зад гърба си, не би могъл да се справи с тежките проблеми на българската икономика.

Божидар Димитров или Николина Попова поемат туризма

http://pik.bg/божидар-димитров-или-николина-попова-поемат-туризма-news245934.html

Божидар Димитров или Николина Попова поемат туризма

Два варианта за министър на туризма обсъждат ГЕРБ и РБ - единият е директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, а другият - проф. Николина Попова, ръководител на катедра "Туризъм" в Софийския университет.

До последно браншът очакваше титуляр да стане Иво Маринов, зам.-министър с ресор "туризъм" по времето на кабинета "Борисов". Говореше се, че постът може да поеме и Поли Карастоянова от Патриотичния фронт, която оглавяваше Националния борд по туризъм. Тъй като тя вече е депутат, вероятно ще поеме ресорната комисия в парламента.

Новият министър ще има доста проблеми за решаване - слабата реклама на страната в чужбина и отлива от традиционните външни пазари като руския, немския, скандинавския и английския. Трябва да се подготвят и близо 14 наредби към Закона за туризма, които биха внесли яснота в бранша и подобряване на услугите.

Радан Кънев: Имаме уговорка да не съобщаваме имена и ресори преди окончателното съгласие за кабинета

http://pik.bg/радан-кънев-имаме-уговорка-да-не-съобщаваме-имена-и-ресори-преди-окончателното-съгласие-за-news245933.html

Радан Кънев: Имаме уговорка да не съобщаваме имена и ресори преди окончателното съгласие за кабинета

Изрична уговорка на преговарящите от днешните консултации е да не потвърждаваме нито имена, нито ресори пред медиите преди окончателно съгласие. Това каза пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

„Утре ще имаме разговори и с другите партии, които сформират мнозинството. Обсъдихме всичко подробно и като цяло одобрихме това, което е договорено. Имаме някои забележки и желания за коментар, които няма да правим пред медиите, защото сме все пак на последната крачка от успешно съставяне на правителство“, заяви Кънев. На въпрос дали Божидар Лукарски е компетентен за министър на икономиката, Радан Кънев отговори, че премиерът преценява този въпрос.

„Всички предложения в крайна сметка са номинации на кандидата за министър-председател. Тази сутрин казах, че с оглед отговорността за съставяне на правителство, когото предложи ГЕРБ, при всички други условия, които ние имаме, ще подкрепим. Отдавна съм казал, че желание да участвам в изпълнителната власт нямам. Гледам за себе си като гарант за законодателните реформи, които сме обещали на избирателите“, каза още Радан Кънев.

22-годишен уби 2 жени и ужаси Базел преди “Лудогорец”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4407046



По времето около пристигането на “Лудогорец” в Базел за мача от груповата фаза на Шампионската лига срещу местния тим и малко по-късно градът бе шокиран от престъпления, които звучат ужасяващо за спокойната иначе Швейцария.
Мъж е убил две жени във вторник следобед. Сигналът за първата екзекуция е подаден към 13,30 ч. По времето около пристигането на “Лудогорец” в Базел за мача от груповата фаза на Шампионската лига срещу местния тим и малко по-късно градът бе шокиран от престъпления, които звучат ужасяващо за спокойната иначе Швейцария. Мъж е убил две жени във вторник следобед. Сигналът за първата екзекуция е подаден към 13,30 ч.

Психиатър: Църквата да каже, че самоубийството е грях!

http://pik.bg/психиатър-църквата-да-каже-че-самоубийството-е-грях-news245932.html

Психиатър: Църквата да каже, че самоубийството е грях!

Личните и семейните проблеми, а не социалните са на първо място сред причините за самоубийства в България - това сочат данните на експертите в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).  Ръководителят на сектор „Психично здраве" в центъра доц. д-р Христо Хинков съобщи, че данните през последните пет години показват леко повишаване както на опитите, така и на реализираните самоубийства в страната, друга тенденция е падането на възрастта на българите, които посягат на живота си, информира "Дарик".

Доц. Хинков съобщи, че до момента няма нищо свършено по приетата преди година Национална програма за превенция на самоубийствата, защото за нея не е отпуснат нито един лев.

„Страшна трагедия - започнахме да обръгваме на тези неща, колкото по-чудовищни стават, толкова по-вяла е реакцията", коментира в предаването на Дарик "Междуредие" психиатърът с 30 годишен опит.

Той призна, че е раздвоен какво трябва да се прави след случай като вчерашното самозапалване на млада жена в центъра на София, защото от една страна „трябва да се избягва този верижен ефект на подражание - ефектът на това, че когато започне едно такова нещо, то може да провокира следващи подобни постъпки". От друга страна, обаче, според психиатъра трябва да се анализира случилото се, защото се оказва, че нищо „не правим между сериите самоубийства и това е най-големият проблем".

Клипът в интернет - чудовищен, без човещина и съжаление към страданието

„За нещастие изгледах клипа в интернет - това е нещо чудовищно! Всеки един елемент от този клип беше чудовищен! Той със сигурност ще трябва да се анализира от разследващите органи, не изключвам така конспиративната теория в това, което става", коментира д-р Христо Хинков.

Според него баналното психологическо обяснение си стои, но имало и други опции. „Ако има прокуратура, ако имаме органи, ако все още има държава и държавническа съвест, трябва да се види какъв е корена на това зло", смята още доц. Хинков.

Според психиатъра трябва да се забрани снимането и показването на такива кадри, а по-страшното, което те издавали, е липсата на човешкото, на емпатия и съжаление към човека, който страда. „Там се виждат коли, които преминават покрай горящото тяло на жената, ръка, която не трепва докато снима - това ме порази! Не може по този начин да се показва човешко нещастие", репликира д-р Хинков.

„Не знам как един човек може да продължава да снима това, което става, при това от близък план и да не му трепне ръката! Гвардейците, които остават на поста си - те принадлежат на една друга власт, не на властта на хората, не на човешкото, а на властта на институцията", допълни той.

Пада възрастта на посягащите на живота си, трайно расте успеваемостта

Леко повишаване на опитите и успелите самоубийства през последните пет години отчитат от центъра, както и подмладяване на хората, които посягат на живота си. Тенденция имало и в успеваемостта на тези опити. „Ние сме много „успешни", за разлика от други народи, където примерно съотношението опит за самоубийство към фатален край е от 5, 6 до 10 към 1, при нас е средно около 4 към 1 и тази тенденция е устойчива", каза още д-р Христо Хинков.

Експертът подчерта, че не социалните проблеми са на първо място сред причините човек да посегне на живота си, въпреки коментарите по темата. Според данните на НЦОЗА на първо място сред причините, водещи до самоубийство твърдо са лични и семейни проблеми - проблеми, свързани с отношенията вътре в семейството, между родители и деца, свързани с любовна мъка. Т.е. съвсем интимни емоционални проблеми били водещи при мотивите за вземане на едно такова решение.

Нито лев от бюджета няма за програмата за превенция на самоубийствата

От оперативна гледна точка е казано всичко, какво трябва да се направи за психичното здраве на българите - Национална програма за превенция срещу самоубийствата, план за действията си, всичко е разписано, но няма осигурен нито лев за финансирането на дейностите по нея, призна доц. Хинков. Той съобщи, че се очаква скоро да бъде подписан договор с МЗ за един проект по норвежки гранд, който ще изпълнява част от дейностите по останалата на този етап само на хартия национална програма.

Проблемът според психиатърът обаче е много по-дълбок - проблемът е, че общественото здраве в България е тотално занемарено. „Нищо не се прави за превенция и профилактика, нашият център от доста време е подложен на постепенно разграждане, обезценяване на неговата работа, съкращения и постоянни кадрови експерименти с хората, поставяни да го ръководят", коментира д-р Христо Хинков.

Болните са нужни на лечебната медицина, няма държавническа мисъл за профилактика

„Получава се парадокс, че болните хора са нужни за лечебната медицина, здравите хора не й трябват. А държавническото мислене предполага, че трябва да се мисли за това да бъде намален ресурсът за лечение на болести, че трябва да се намали възможността на човек да се разболее", отбеляза още психиатърът.

Според доц. Хинков не е нужно постоянно да се отчитаме със стратегии пред СЗО, а да се работи. Той призна, че не са много българите с реален достъп до психиатрична помощ, защото е очевиден недостигът на специалисти в цялата страна, както и липсата на подготовка на личните лекари да реагират адекватно, когато при тях дойде човек с псхични проблеми.

Експертът отбеляза, че когато се говори за психично здраве, мнозина българи смятат, че това няма да се случи на тях. „Това е лъжливо усещане, защото във всеки следващ момент може да се случи такова нещо, че човек да излезе от всякакво равновесие и да направи неподозирани дори за него самия неща", напомни психиатърът.

Той призова православната църква в България да бъде активна. „Църквата се е оттеглила - призовавам нашите архиереи да бъдат по-активни в това, да кажат „Смъртен грях е това!", каза д-р Христо Хинков.

ЕЦБ пое официално ролята на банков надзорен орган в еврозоната

http://www.mediapool.bg/etsb-poe-ofitsialno-rolyata-na-bankov-nadzoren-organ-v-evrozonata-news226795.html

Европейската централна банка (ЕЦБ) официално застана във вторник начело на европейския механизъм за банков надзор - първи етап от проекта за банков съюз, създаден с цел да бъдат избегнати нови финансови кризи в Европа, предаде Франс прес.   Новият надзорен орган (SSM - Single Supervisory Mechanism или Единен надзорен механизъм) ще контролира пряко 120 банкови институции в еврозоната, чиито натрупани активи по баланса представляват 82 процента от общите за сектора в региона.   На практика европейският орган ще може да издава банкови лицензи, да дава зелена светлина при придобиване на значителни дялове в една банка, а също и да проверява финансовата стабилност на засегнати банкови институции.   Около 3500 банки с по-слабо значение за системата ще останат под контрола на националните си регулатори, но ЕЦБ си запазва правото да се намесва в случай на проблем.

Убиецът с теслата бил известен музикант

http://www.bnews.bg/article-120871

Убиецът и жертвата при бруталното убийство с тесла от неделя вечер били приятели, сближени от разводите си и любовта към чашката.

България отново е осъдена в Страсбург от доживотен затворник

http://www.cross.bg/manolov-bulgariya-dozhivoten-1438202.html

/КРОСС/ Ново осъдително решение заради режима на доживотния затвор произнесе Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург срещу България. Бисер Манолов, който е с влязло в сила съдебно решение - доживотен затвор без право на замяна, осъди държавата заради нечовешко и унизително отношение (нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за защита правата на човека) в затвора в Бобов дол, където изтърпява присъдата си. В решението на съда обаче се подчертава, че нарушение на чл. 3 е налице и само заради невъзможността тази му присъда да бъде преразгледана.През юли ЕСПЧ осъди България и по делото на други двама доживотни затворници - Харакчиев и Толумов, като в решението се посочваше, че за прилагането му, българските власти следва да реформират правната рамка на затворническия режим на лицата, осъдени на доживотен затвор без замяна, тъй като настоящата законодателна рамка предвижда безогледното прилагане на строг режим и изолация за всички доживотни затворници.Само преди седмица ЕСПЧ съобщи, че "замразява" разглеждането на всички висящи жалби срещу България, в които жалбоподателите се оплакват от лошите условия на задържане, както и всички бъдещи жалби по този въпрос, до приемането на пилотно решение по делото на Нешков и други срещу България

Във варненска болница поставят уникални индивидуални черепни импланти

http://www.moreto.net/novini.php?n=269697

В клиниката по Неврохирургия на Университетска Болница „Св. Марина“ гр. Варна, под ръководството на нейния началник доц. Явор Енчев, бе извършена поредна уникална за страната операция. Имплантиран е индивидуално изработен имплант, който прецизно затваря сложен дефект на черепа и постига перфектен козметичен ефект.

Цените на петрола се сринаха до четиригодишен минимум

http://www.mediapool.bg/tsenite-na-petrola-se-srinaha-do-chetirigodishen-minimum-news226794.html

Цените на петрола се сринаха до четиригодишен минимум, след като бе съобщено, че Саудитска Арабия, най-големият производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), е понижила цените за клиентите си в САЩ, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.   В късната сутрешна търговия в Лондон американският лек суров петрол поевтиня с 2,07 д. или 2,6 процента до 76,79 д. За барел - най-ниското равнище от септември 2010 година. Петролът сорт Брент от Северно море загуби 2,14 д. или 2,5 на сто до 82,63 д. за барел, минимум от октомври 2010 година.   Цените на петрола се понижиха силно през 2014 година на фона на опасенията за възстановяването на световната икономика, както и заради свръхпредлагане, отбелязва АП. Засилването на долара също оказа влияние, оскъпявайки петрола за международните инвеститори.

Пиарът и медиен бос Красен Кралев става спортен министър (виж и останалите членове на бъдещия кабинет)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4407015


Министерството на младежта и спорта остава от квотата на ГЕРБ и отива при бившия нововремец и бизнесмен от Варна Красен Кралев. Той е доктор по образование, но интересите му са в рекламата и пиара, както и в интернет медии.
Собственик е на платформата "България утре" и на групата news.bg. В момента той е и президент на спортните клубове "Черно Министерството на младежта и спорта остава от квотата на ГЕРБ и отива при бившия нововремец и бизнесмен от Варна Красен Кралев. Той е доктор по образование, но интересите му са в рекламата и пиара, както и в интернет медии. Собственик е на платформата "България утре" и на групата news.bg. В момента той е и президент на спортните клубове "Черно

Очевидец видял как Николай се запалва

http://frognews.bg/news_79500/

Очевидец е подал сигнала за горящия в двора на църквата в Сандански Николай, съобщава БНР.

Прокурор: ЕУЛЕКС помага на мафията в Косово

http://balkani.actualno.com/Prokuror-EULEKS-pomaga-na-mafijata-v-Kosovo-news_58575.html

Отстранената прокурорка на ЕУЛЕКС Мария Бемие каза днес, че е тъжна, че тя е разследвана, а не ЕУЛЕКС. Според нея ръководителите на мисията на ЕС в Косово сътрудничат с мафията и политиците в стра...

Молитва за Лидия събра десетки пред президентството

http://society.actualno.com/Molitva-za-Lidija-sybra-desetki-pred-prezidentstvoto-news_58582.html

Със свещ и молитва за Лидия Петрова няколко десетки граждани се събраха около фонтана пред Президентството, където вчера 38-годишната жена се самозапали и в момента се намира в изключително тежко с...

Дора Янкова пита социалния министър за условията на труд в „Ерма река“

http://www.cross.bg/smolyan-yankova-dora-1438201.html

/КРОСС/ Смолянският депутат от „БСП лява България" Дора Янкова готви питане към министъра на труда и социалната политика за условията на работа в рудник „Ерма река" към „Горубсо" - Златоград. На пресконференция в Смолян народната представителка заяви, че е притеснена от честите трудови злополуки в мината и дадените жертви от началото на годината. По думите й е недопустимо тежкият труд под земята да не бъде добре обезпечен от мерки за безопасни условия на труд.Пред медиите Дора Янкова направи отчет за работата си от съставянето на 43-тото Народно събрание. Тя подчерта, че съвносител на два законопроекта. Първият е за отмяна на плоския данък и заменянето му с прогресивно данъчно облагане със стимули за повишаване на раждаемостта, като основна мярка за борба с демографската криза. Янкова подчерта, че с предлаганите промени ще има данъчни облекчения и за живеещите на семейни начала с деца, които в момента са дискриминирани от законодателството. Вторият законопроект касае промяна на Кодекса за социалното осигуряване по отношение на пенсионирането на работещите първа и втора категория труд. Промените гарантират правото на по-ранна пенсия на миньорите и замразяване възрастта им за пенсиониране

Процесът на стареене може да бъде спрян

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5TfSfpPO3Y4/

Група учени от Харвард и Университета на Нов Южен Уелс твърдят, че могат да спрат и обърнат процеса на стареене.

Изследователите са провели тестове върху лабораторни мишки, които са се оказали успешно. С помощта на природни протеини и молекули те са успели да отключат гените, отговорни за стареенето, и да активират “младите” гените, съобщава ABC. Специалистите съобщиха, че са започнали първата фаза на клинични изпитания върху хора.

“Открихме, гените, които контролират как тялото да се пребори със стареенето. Ако бъдат правилно активирани, те придобиват много мощен ефект”, разказа професор Дейвид Синклер, ръководител на екипа.

“Вкарахме им молекула, наречена NMN, и в рамките на една седмица процесът на стареене в мускулите спря”, добави той, цитира Кросс. Учените смятат, че откритието им може да се използва за създаване на лекарство, което да възстанови младостта на клетките в организма.

 

 

 

2245 лв. трябват на четиричленно семейство за нормален живот

http://econ.bg/Новини/2245-лв-трябват-на-четиричленно-семейство-за-нормален-живот_l.a_i.597404_at.1.html

Животът в България ще поскъпне през зимните месеци, прогнозират от Института за пазарни и синдикални изследвания към КНСБ. За четиричленно семейство...

Веселин Методиев: Избирателите получават това, което поискаха

http://pik.bg/веселин-методиев-избирателите-получават-това-което-поискаха-news245931.html

Веселин Методиев: Избирателите получават това, което поискаха

Случва се онова, което беше неизбежно след 5 октомври. Единият вариант беше да се отиде на нови избори, другият – да се направи правителство. По-голяма част от избирателите искат да има правителство, и то такова, което да не е повторение на кабинета "Орешарски". И го получават.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Веселин Методиев от ДСБ. За мен случващото се в момента е най-трудната част от политиката, добави той. По думите му заради плаващото мнозинство законодателната дейност ще е много тежка. Според Владимир Кисьов от СДС без реформи във всички области е немислимо да получаваме средства от Европейския съюз.

Тези, които спъват реформите, трябва да бъдат наредени в един списък и огласени пред обществото, защото това ще е престъпление. Трябва да има реформи, в бюджета трябва да се трупат пари и те трябва да се харчат по разумен начин, заяви Кисьов.

Кунева, Бъчварова и Дончев вицепремиери в бъдещото правителство?

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1TlEc66n1FE/

По непотвърдена информация от парламентарните кулоари, тримата вицепремиери в бъдещото правителство ще бъдат Меглена Кунева, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев.

Ивайло Московски и Лиляна Павлова ще се върнат като министри съответно на транспортното и регионалното министерства. Делян Добрев най-вероятно ще бъде отново министър, този път само на енергетиката, защото мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма ще бъде разделено на три. Вежди Рашидов пак ще отговаря за културата. Финансов министър ще бъде Владислав Горанов, който беше зам.-министър на Симеон Дянков. Начело на земеделското министерство ще застане Десислава Танева. Ивелина Василева е предложението на ГЕРБ за министър на околната среда и водите. Веселин Вучков, който беше зам.-министър на Цветан Цветанов, е най-вероятният министър на вътрешните работи. Предложението на реформаторите беше за Атанас Атанасов. Лидерът на СДС Божидар Лукарски най-вероятно ще оглави Министерството на икономиката. Петър Москов сигурно ще заеме поста на министър на здравеопазването. Другите постове за реформаторския блок най-вероятно ще бъдат Христо Иванов и Даниел Митов, които в момента са служебни министри съответно на правосъдието и на външните работи. Лидерът на земеделците в Реформаторския блок Николай Ненчев е предложен за министър на отбраната. Образованието по всяка вероятност също ще бъде получено от реформаторите. За министър там е предложен Тодор Танев от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

За АБВ остава социалното министерство, а Министерството на туризма – за Патриотичния фронт, ако променят решението си и излъчат свой представител в изпълнителната власт, съобщи БНР.

 

 

 

Свлачище застрашава разкопките в центъра на Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4407003

Тонове пясък са пропаднали тези дни след обилните дъждове, след което е тръгнало свлачище в района на разкопките на Източните пропилеи срещу Централна поща в Пловдив, предаде БГНЕС.
Археолозите и работниците на обекта са изградили укрепващо съоръжение от дърво, но те не е достатъчно надеждно. Необходими са специалисти и специална техника, Тонове пясък са пропаднали тези дни след обилните дъждове, след което е тръгнало свлачище в района на разкопките на Източните пропилеи срещу Централна поща в Пловдив, предаде БГНЕС. Археолозите и работниците на обекта са изградили укрепващо съоръжение от дърво, но те не е достатъчно надеждно. Необходими са специалисти и специална техника,

Вижте имената на министрите!

http://frognews.bg/news_79499/

Това е последният списък с имената на бъдещите министри. Както вече е известно премиер ще е Бойко Борисов.

Караджов: Списъкът с министри е 90% верен

http://www.cross.bg/karadzhov-blok-grozdan-1438199.html

София /КРОСС/ Ние предлагаме - ГЕРБ одобрява. Така Гроздан Караджов от Реформаторския блок обобщи преговорите между ГЕРБ и РБ. От думите стана ясно, че списъкът с министри, който вече е излязъл в медиите, е 90% верен. "С ДПС и БСП никога няма да си партнираме, или поне това е обещанието. Ако се наруши няма да остана в парламентарната група и ден", каза още Караджов.Той добави, че ще настоява в предизборното споразумение да влезе клауза, че "Реформаторския блок" си запазва правото да напусне едностранно коалицията, ако спрат реформите.Твърдо съм убеден, че ще има правителство, обобщи Гроздан Караджов.

Гроздан Караджов: Ние предлагаме - ГЕРБ одобрява

http://www.cross.bg/gerb-grozdan-karadzhov-1438199.html

София /КРОСС/ Ние предлагаме - ГЕРБ одобрява. Така Гроздан Караджов от Реформаторския блок обобщи преговорите между ГЕРБ и РБ. От думите стана ясно, че списъкът с министри, който вече е излязъл в медиите, е 90% верен. "С ДПС и БСП никога няма да си партнираме, или поне това е обещанието. Ако се наруши няма да остана в парламентарната група и ден", каза още Караджов.Той добави, че ще настоява в предизборното споразумение да влезе клауза, че "Реформаторския блок" си запазва правото да напусне едностранно коалицията, ако спрат реформите.Твърдо съм убеден, че ще има правителство, обобщи Гроздан Караджов.

Унгария прие закон, позволяващ строителството на „Южен поток”

http://www.moreto.net/novini.php?n=269655

Парламентът на Унгария прие закон, който ще позволи строителството на газопровода „Южен поток". В документа, приет с подкрепата на депутатите от управляващата партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан, се казва, че газопроводи вече ще могат да строят и тези компании, които нямат съответния лиценз за експлоатация.

Погребение мести снимките с Депардийо

http://www.monitor.bg/article?id=449138

Погребение премести вчера снимките на филма „Пътуването” с Жерар Депардийо от гробищата в Калояново на местна бензиностанция. Още в първия снимачен ден кметът на общината Александър Абрашев уведомил продуцентите за предстоящата траурна церемония и че трябва да осигурят достъп на близките да изпратят в последния му път родственика си.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване