Шаламанов: Отбраната трябва да бъде приоритет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4412556

Отбраната трябва да бъде приоритет, заяви днес пред БГНЕС в НС, преди гласуването на състава на новото правителство служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.
Като съдя по програмната декларация на очертаващото се ново правителство там се декларира приемственост и превъоръжаване на армията чрез национална програма, приета от НС, Отбраната трябва да бъде приоритет, заяви днес пред БГНЕС в НС, преди гласуването на състава на новото правителство служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов. Като съдя по програмната декларация на очертаващото се ново правителство там се декларира приемственост и превъоръжаване на армията чрез национална програма, приета от НС,

Борисов: Правителството ни ще е проевропейско и реформаторско

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/07/2414602_borisov_pravitelstvoto_ni_shte_e_proevropeisko_i/?ref=rss


Правителството ще е проевропейско и реформаторско, обяви лидерът на ГЕРБ и номиниран за премиер Бойко Борисов. Той представи пред парламента приоритетите на коалиционното управление на ГЕРБ и Реформаторския блок.

"Дневник" публикува пълния текст на изказването му:

След почти двегодишен период на политическа нестабилност, днес България е изправена пред поредица предизвикателства : трудна икономическа ситуация, криза в публичните финанси и банковия сектор, дефицити в...

ФБР свали отново най-популярния сайт за продажба на наркотици и нелегални стоки

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/07/2414624_fbr_svali_otnovo_nai-populiarniia_sait_za_prodajba_na/?ref=rss


След мащабна операция ФБР успя да свали са втори път сайта Silk Road, който се смята за най-голямата онлайн дестинация за продажба на наркотици, оръжия и други нелегални стоки. Silk Road 2 се появи в т.нар. "тъмен интернет" след като миналата година ФБР свали неговия първообраз, съобщава сп. Wired.

В акцията са участвали още Европол и американският Департамент по вътрешна сигурност. Арестуван е и 26-годишният Блейк Бентал, който се смята за администратор на сайта Silk Road 2. Бентал...

"Атака" организира първи протест срещу правителство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/07/2414629_ataka_organizira_purvi_protest_sreshtu_pravitelstvo/?ref=rss


Симпатизанти на партия "Атака", пристигнали с автобуси от Белене, Ямбол, Твърдица, Ямбол и други части на България, се събраха на протест пред Северния вход на парламента, през който влизат и излизат депутатите. Те се обявяват против правителството.

Според "Нова телевизия" протестиращите са водени от бивши дсепутата от партията, но имена не бяха посочени. Хората носят плакати, които призовават да се сложи край на колониалната администрация, а НАТО да напусне България. Има и надписи...

Борисов: Бог да е с нас и да е за доброто на България

http://offnews.bg/news/n_1/n_414404.html

"Бог да е с нас и да е за доброто на България", пожела си Бойко Борисов в края на речта пред парламента при представянето на неговия втори кабинет, след което се прекръсти. "След един месец консултации се опитваме да представим проевропейско, реформаторски правителство. Блокирано финансиране, забавяне на началото на новия програмен период, липса и забавяне на реформи в редица сектори, загуба на доверие на основните ни партньори на ЕС. Съзнавайки тези трудности, ние от ГЕРБ, нашите партньори от Реформаторския блок, политическите сили, които декларираха подкрепа Патриотичен фронт и АБВ, поемаме отговорността да ги преодоляваме”, заяви той. Извън този мандат днес просто трябваше да обявим, че отиваме на избори. Да се съобразим всички с това”, каза в началото на речта си Борисов. Той изброи 11 приоритетни за правителството точки, сред които подобряване на публичната среда, инфраструктура, върховенство на закона, еврофондове, връщането на доверието на партньорите и др. "Реформите трябва да започнат незабавно, от днес. Правителството ще постави основите и се надявам да гарантира стабилно развитие на България. Това зависи не само от 4-те партии, а и от опозицията и от всички, които сме тук, допълни той и очерта програмата и задачите, които са си поставили бъдещите управляващи. Категорично сме убедени, че програмата е най-добрата за развитие и стабилност на страната. Амбицирани сме политиката ни да доведе до нови резултати и да постави ново начало, посочи Борисов. Поемам тежката отговорност да ръководя новото правителство", каза още от парламентарната трибуна Борисов.  Той благодари на всички, които са помогнали за съставянето на правителството и обеща да е силен и принципен коректив. Новите министри, които излязоха от депутатските банки или влязоха в залата (тези, които не са депутати), направиха малък гаф, като тръгнаха да се качват на банките за премиера и министрите, преди да са гласували за тях депутатите.

В края на месеца научаваме пола на лъвчетата във варненския зоопарк

http://www.moreto.net/novini.php?n=269949

В края на ноември ще стане ясен полът на новородените четири лъвчета. Това съобщи пред вестник „Черно море“ директорът на варненския зоопарк Иванка Стоянова. Предвижда се тогава в клетката на лъвицата Косара, която е майка на малките, да влязат специалисти.

Японски готвач ще проведе демонстрация на традиционна японска кухня за професионални готвачи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246616_%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%87+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+

 7 ноември 2014 г., София. Японският готвач Акио Сайто ще издаде тънкостите на японската традиционна кухня пред български готвачи. Демонстрацията е само за професионалисти и ще се проведе на 13 ноември, от 14 ч. до 17 ч., в ресторант „Мияби“, в София, ул. „Стара планина“ 5 (срещу сградата на Софийска опера и балет).

 

Събитието е част от 25-ите Дни на японската култура и се организира от Министерството на земеделието, горите и рибарството на Япония.

 

През декември 2013 г. традиционната японска кухня е обявена за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. В България придобива популярност чрез разпространението на ресторантите за суши.

 

За провеждане на демонстрацията на традиционна японска кухня е поканен майсторът готвач Акио Сайто. По време на презентацията той ще представи концепциите за „благодарност“ и „гостоприемност“, които са важна част от японската култура на хранене.

 

Акио Сайто е роден през 1958 г. в префектура Фукуока. Собственик е на японска верига ресторанти „Шичиджункоу“ в Роппонги и Гара Токио, които предлагат предлагат модерно отношение към традиционната японска храна, приготвена с продукти от всички краища на Япония.

 

Акио Сайто активно работи за разпространението на културата на хранене във всеки отделен регион на страната. Представител е на фирмата „Тензо-ша“, създадена с цел разпространение и развиване на японската кухня.

 

През 2001 г. е избран за представител на Япония по време на гурме срещата в Сингапур и има богат професионален опит, натрупан чрез работа в японски ресторанти в Малайзия и Китай. Акио Сайто е работил в ресторант „Какиден“, суши ресторант „Мияко“ в бившия „Сенчъри Хаят Токио Хотел“ в Токио, хотел „Гранд Хаят Токио“ и хотел „Конрад Токио“. Член е на Съюза на майсторите на японската кухня и на Съвета за изследване на японската кухня. Придобил е степен магистър към Съюза на майсторите на японската кухня. Той често използва местни продукти и има опит в разработването на рецепти, които използват кисело мляко.

 

Акио Сайто има възможност да даде интервю в деня преди представлението си – на 12 ноември, след предварителна уговорка.

 

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и пета поредна година българската общественост има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2014 година се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Allianz, LB Bulgaricum, Astellas, Lexus, Canon, Mitsubishi Corporation, Геотехмин, Toshiba, JTI, Toyota, Kaliakra Wind Power, YAZAKI и Yokogawa България.

 

Шаламанов: Отбраната трябва да бъде приоритет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412554

Отбраната трябва да бъде приоритет, заяви днес пред БГНЕС в НС, преди гласуването на състава на новото правителство служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.
Като съдя по програмната декларация на очертаващото се ново правителство там се декларира приемственост и превъоръжаване на армията чрез национална програма, приета от НС, Отбраната трябва да бъде приоритет, заяви днес пред БГНЕС в НС, преди гласуването на състава на новото правителство служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов. Като съдя по програмната декларация на очертаващото се ново правителство там се декларира приемственост и превъоръжаване на армията чрез национална програма, приета от НС,

Графа подготвя акустична програма за голям концерт

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/grafa-podgotvia-akustichna-programa-za-goliam-koncert-6026848

Графа и музикантите му ежедневно работят върху новите акустични версии на хитовете за големия концерт на 25 ноември

Лукарски: Не е вярно, че Гражданският съвет е против номинацията ми

http://offnews.bg/news/n_1/n_414405.html

Не е вярно това, че Гражданският съвет на "Реформаторския блок" е приел декларация, с която настоява да не ставам министър на финансите. Това заяви номинираният за министър на икономиката Божидар Лукарски в коментар за Нова тв. Декларация обаче има и тя бе подписана от Атанас Славов, Виктор Лилов, Гроздан Караджов, Евгений Кънев, Иван Иванов, Мартин Димитров, Михаил Неделчев, Нели Огнянова, Петър Славов, Пламен Даракчиев, Ралица Ковачева, Тодор Танев, Трайчо Трайков и Юлияна Николова. "Към днешна дата нито членовете на Гражданския съвет, нито пък лидерите на партиите в РБ могат да отговорят на въпроса кой е предложил Божидар Лукарски за министър на икономиката", заявяват те. Ние не може да смятаме кандидата за министър на икономиката за номинация на Реформаторския блок. Ние считаме, че кандидатурата е крайно неподходяща с оглед на неговото образование и професионален опит, пише още в декларацията. Пълния й текст вижте ТУК .

Цветанов: От ГЕРБ ще подкрепим правителството, предложено от Борисов. Обещавам да сме диалогични

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4412544

От името на ГЕРБ ние ще подкрепим правителството, предложено от кандидата за министър-председател Бойко Борисов. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна.
„Днес повече от всякога в парламентарната практика в последните 20-22 години, за първи път имаше висока отговорност от всички партии, От името на ГЕРБ ние ще подкрепим правителството, предложено от кандидата за министър-председател Бойко Борисов. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна. „Днес повече от всякога в парламентарната практика в последните 20-22 години, за първи път имаше висока отговорност от всички партии,

Цветанов: Ще подкрепим правителството, предложено от Борисов (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412521

От името на ГЕРБ ние ще подкрепим правителството, предложено от кандидата за министър-председател Бойко Борисов. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна.
„Днес повече от всякога в парламентарната практика в последните 20-22 години, за първи път имаше висока отговорност от всички партии, От името на ГЕРБ ние ще подкрепим правителството, предложено от кандидата за министър-председател Бойко Борисов. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна. „Днес повече от всякога в парламентарната практика в последните 20-22 години, за първи път имаше висока отговорност от всички партии,

Отбелязваме 570-ата годишнина от битката при Варна

http://web.barometar.net/65666/

На 10 ноември (понеделник) 2014 г. от 11.00 ч. в Парк-музей на бойната дружба 1444 г. – филиал на Националния военноисторически музей, тържествено ще се отбележи 570-ата годишнина от битката при Варна. Ще бъде открита изложба, която представя чрез средновековни графични изображения и разкази на хронисти  двата похода на крал Владислав III Ягело (1443 – [...]

Лукарски призова: Съдете за работата ми по делата ми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4412534

Божидар Лукарски отхвърли твърденията, че в Реформаторския блок е подписана декларация срещу това той да стане министър, информира Нова тв.
„Повечето от колегите бяха в парламента, разбраха от пресата, че има такава декларация”, заяви Лукарски. „Истината е, че председателството е органът, който представлява РБ. Божидар Лукарски отхвърли твърденията, че в Реформаторския блок е подписана декларация срещу това той да стане министър, информира Нова тв. „Повечето от колегите бяха в парламента, разбраха от пресата, че има такава декларация”, заяви Лукарски. „Истината е, че председателството е органът, който представлява РБ.

Златото удари 4-годишното дъно

http://econ.bg/Новини/Златото-удари-4-годишното-дъно_l.a_i.600665_at.1.html

Златото и среброто достигнаха най-ниската си стойност за последните над 4 години на фона на поскъпването на долара. В същото време платината падна до...

САЩ предлагат на НАТО да изкупи двата кораба „Мистрал”, предназначени за Русия

http://www.cross.bg/rysiya-frantziya-mistral-1438624.html

/КРОСС/ Група от 8 американски конгресмени са се обърнали с писмо към новия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг с предложение алиансът да изкупи или да вземе под аренда от Франция двата военни кораба тип “Мистрал”, предназначени за Русия, предаде ТАСС, цитиран от dir.bg. Според конгресмените това би облекчило финансовите загуби на Франция от неизпълненото задължение да достави договорените хеликоптероносачи на Русия. Франция дълго време бе под натиск от САЩ да спре доставянето на корабите заради наложените срещу Русия санкции заради ролята й в украинската криза. Остават броени дни преди крайния срок в средата на ноември за доставката на първия “Мистрал”. Единият кораб е почти готов, а корпусът на втория бе спуснат на вода за начало на оборудването му. Към днешна дата все още не са изпълнени условията за доставката на военните кораби “Мистрал” на Русия, заяви вчера по време на визита в Белград френският премиер Манюел Валс, цитиран от Франс прес и БТА. В края на октомври Москва обяви, че е получила покана да присъства във Франция на церемонията по доставката на първия “Мистрал” на 14 ноември. Поканата е била изпратена от корабостроителната компания Де Се Ен Ес

Кирил Добрев: Тези, които критикуват ръководството на БСП от телевизора, обикновено нямат шанс за развитие!

http://pik.bg/кирил-добрев-тези-които-критикуват-ръководството-на-бсп-от-телевизора-обикновено-нямат-шан-news246965.html

Кирил Добрев: Тези, които критикуват ръководството на БСП от телевизора, обикновено нямат шанс за развитие!

Тези, които критикуват ръководството от телевизора, обикновено нямат шанс за развитие. Има 3-ма души в БСП, няма да назовавам имена, които направиха политическа кариера само от това да бранят ръководството от моите критики. Те нямат нито едно друго партийно изказване. Това заявява Кирил Добрев в интервю за "24 часа".

"Има и други анонимници в ръководството от 20 г. - ние не сме дали оценка дали се справят, или не. Затова питам - хората, които ще бъдат предложени, ще излязат ли със своя визия и стратегия за това какво трябва да се направи? Или просто ще избираме някакви хора, този път от кръжеца на новия председател", посочва депутатът.

Според него пропастта между редовите членове и симпатизанти, между основните организации и елита на партията вече е огромна.

"Затова искаме изтегляне на конгреса от 2016 за 2015 г. и пълен цикъл отчетно-изборни събрания, които да изберат нови делегати, а оттам и нов НС. Тогава автоматично ще влезе в сила мандатността. И партията, по механизъм, определен от устава, ще получи нова енергия", смята той.

"Знам, че съм наивник, но ми се иска тези от ръководството, които са в пенсионна и надпенсионна възраст, да се кефят и да подкрепят поколението на своите деца. Това няма как да стане, докато те седят на трибуната, а всички останали са долу. Хубаво е в паузата между аплодисментите да чуят и едно различно мнение", категоричен е Добрев.

Горанов отрече да има отношения с Делян Пеевски

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/goranov-otreche-da-ima-otnosheniia-s-delian-peevski-6026845

Бъдещият финансов министър настоя да не се коментира повече срещата му през май 2010 година с депутата от ДПС в заведение в центъра на София

Лукарски: Съдете за работата ми по делата ми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412531

Божидар Лукарски отхвърли твърденията, че в Реформаторския блок е подписана декларация срещу това той да стане министър, информира Нова тв.
„Повечето от колегите бяха в парламента, разбраха от пресата, че има такава декларация”, заяви Лукарски. „Истината е, че председателството е органът, който представлява РБ. Божидар Лукарски отхвърли твърденията, че в Реформаторския блок е подписана декларация срещу това той да стане министър, информира Нова тв. „Повечето от колегите бяха в парламента, разбраха от пресата, че има такава декларация”, заяви Лукарски. „Истината е, че председателството е органът, който представлява РБ.

Отхвърлиха предложението на "Атака" за три дебата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4412529

Ние от "Атака" предлагаме да има три дебата, а не в един да се обсъждат три теми. Ние имаме какво да кажем и по трите - за министър-председател, за структура и програма на правителство. Това процедурно предложение дойде от депутата Десислав Чуколов от "Атака". Депутатите обаче отхвърлиха това предложение като "против" гласуваха 138, Ние от "Атака" предлагаме да има три дебата, а не в един да се обсъждат три теми. Ние имаме какво да кажем и по трите - за министър-председател, за структура и програма на правителство. Това процедурно предложение дойде от депутата Десислав Чуколов от "Атака". Депутатите обаче отхвърлиха това предложение като "против" гласуваха 138,

Депутатите дебатират новия кабинет на фона на протести пред НС

http://www.cross.bg/kabinet-horata-noviya-1438623.html

/КРОСС/Народните представители ще дебатират структурата и състава на предложения от Бойко Борисов кабинет. Трябва да е ясно какво гласуваме днес, каза от парламентарната трибуна Десислав Чукулов от „Атака". Председателят на НС Цецка Цачева разпредели времето за изказвания по парламентарни групи. Дебатите ще започнат с ГЕРБ, които имат 30 минути парламентарно време. Междувременно пред НС демонстранти са се сърбали - в подкрепа и срещу новото правителство. Сред протестиращите са привърженици на „Атака". Едни протестират срещу присъствието на АБВ в новия кабинет, други срещу Меглена Кунева, трети... срещу хората на Иван Костов. Част от хората пред НС обаче знаеха само, че протестират, но не и срещу кого и за какво. Те твърдяха само, че искат хляб и работа. Протестирам, защото съм безработна, каза жена от Белене, която твърдеше, че е дошла с автобус сама, не организирано. "За всичко протестирам", обясни присъствието си на площада тя. Не съм длъжна да знам имената на всички министри, каза една от протестиращите, която беше дошла пред НС, за да протестира конкретно срещу Меглена Кунева, която, по думите й, е главната виновна за спирането на "Козлодуй".  

Борисов кръстейки се: Бог да е с нас!

http://frognews.bg/news_79699/

Страната е изправена пред поредица предизвикателства. Тежки социални проблеми, липса и забавяне на реформи в образование, здравеопазване, правосъдие, загуба на доверие в основните ни партньори в ЕС. Това каза в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Във Варна заловиха притежател на наркотици

http://web.barometar.net/65665/

От пресцентъра на ОДМВР-Варна информират, че на 05.11. т.г., в хода на специализирана полицейска операция, при извършването на процесуално – следствени действия – претърсване и изземване в дома на В.Й. на 28 г. от гр. Варна, неосъждан, намиращ се на бул. «Вл. Варненчик», са намерени и иззети: електронна везна и мелничка; суха тревиста маса, установена [...]

Безработицата и неравенството основни тревоги през 2015 г.

http://www.vesti.bg/novini/bezraboticata-i-neravenstvoto-osnovni-trevogi-prez-2015-g-6026851

Безработицата и нарастващото неравенство в доходите ще са основните притеснения на световните лидери през 2015 г., показва изследване на Световния икономически форум (WEF).

Първанов: Най-добрият премиер е Калфин, но народът избра Борисов

http://www.mediapool.bg/parvanov-nai-dobriyat-premier-e-kalfin-no-narodat-izbra-borisov-news226907.html

"Знам, че имаше и по-добри министър-председатели, като единият от тях ще бъде вицепремиер, но народът избра друг". Това обяви бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов пред Нова телевизия. Първанов не посочи конкретни имена за да не влиза в интриги. Вицепремиер по демографската и социална политика във втория кабинет на Бойко Борисов ще бъде Ивайло Калфин от АБВ. Той ще бъде и министър на труда и социалната политика в правителството. Калфин беше министър на външните работи по времето на тройната коалиция. Георги Първанов защити участието на АБВ в управлението на страната. "Абсурдно ли е в Германия да направят правителство на социалдемократи и християндемократи. Една трета от страните са с този модел. Не сме единствени в това отношение", каза бившият президент в отговор на въпрос дали е абсурдно, че лявата партия АБВ подкрепя дясната коалиция на ГЕРБ и Реформаторския блок. "В първите консултации бяхме по-скоро на различни позиции с непреодолими на пръв поглед различия. Но преговорите показаха, че ГЕРБ са готови на компромиси", каза Първанов. Според него Борисов показал "една друга политическа култура на диалога и на търсенето на действие". Според Първанов, ако АБВ не е влязла в управлението е нямало да има социален коректив. "Нямаше да има тези записи за пенсиите – да се отчита възрастта и продължителността на живота на българите, за военните първа и втора категория – да не се бърза с решаването на този въпрос, а да се отчете сложността на този труд. АБВ се пребори да има повишаване на доходите – в това число и на пенсиите по време на преговорите", каза Първанов. Пенсионната реформа е абсолютно задължителна, като правителството на Орешарски замрази повишаването на годините и стажа за пенсиониране. От години нищо не се прави и за отнемане на привилегиите за ранно пенсиониране на военни и полицаи, което става за сметка на цялото общество. Новият кабинет на Борисов е съставен от ГЕРБ и Реформатрския блок, като се подкрепя от АБВ и Патриотичния фронт. "Дори и такава сложна комбинация е по-добре, отколкото да се отиде на избори. Те биха били фатални", смята Първанов.  По думите му държавата е свършила парите, а не партиите, когато става въпрос за провеждане на нови парламентарни избори. Георги Първанов коментира и снимката на Делян Пеевски и Владислав Горанов, която обиколи медиите. "Аз сигурно съм единственият от политиците, който не се е срещал с Делян Пеевски. Мисля, че Горанов е добър специалист", заяви Първанов. Относно БСП бившият президент каза, че левицата трябва много дълбоко да се промени."Трябва да стане левица на действието – с конкретни стъпки и постижения, а не с празни приказки“, категоричен бе Първанов.

Извънредно! Протест пред парламента: Не искат Кунева за министър, не искат този кабинет

http://pik.bg/извънредно-протест-пред-парламента-не-искат-кунева-за-министър-не-искат-този-кабинет-news246963.html

Извънредно! Протест пред парламента: Не искат Кунева за министър, не искат този кабинет

Протест пред  сградата на Народното събрание, докато парламента избира министри и кабинет.

Хората недоволстват срещу Кунева, не я искат за министър. Не искат и други предтсавители на Реформаторите.

"Това са хора на Костов, съсипаха ни. Кунева е главната виновница за спирането на Козлодуй, да се маха", заяви една от простерищите.

Очаквайте подробности! 

Отхвърлиха предложението на "Атака" за три дебата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412516

Ние от Ние от "Атака" предлагаме да има три дебата, а не в един да се обсъждат три теми. Ние имаме какво да кажем и по трите - за министър-председател, за структура и програма на правителство. Това процедурно предложение дойде от депутата Десислав Чуколов от "Атака". Депутатите обаче отхвърлиха това предложение като "против" гласуваха 138,

260 язовира с неясна собственост, издирват стопаните

http://www.moreto.net/novini.php?n=269935

Службите по кадастър и общинските звена по устройство на територията трябва да установят чии са над 260 язовира у нас. От последната справка на четирите басейнови дирекции от август толкова са водните басейни, които се водят с неизяснена собственост.

Задържана е престъпна група за разпространяване на наркотици

http://press.mvr.bg/NEWS/news141107_02.htm

На петима са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл. 354 а от НК, наложена им е мярка от 72 аса

Днес на Червения площад тържествен марш с историческа възстановка

http://www.cross.bg/voiinitzite-kremul-stenite-1438622.html

/КРОСС/ В Москва на Червения площад ще се състои тържествен марш в чест на 73-годишнината от легендарния военен парад на 7-ми ноември през 1941 година, след който войниците тогава войниците направо  отишли на фронта, предаде РИА Новости. По паветата ще минат 6 хиляди души: войници от московския гарнизон с униформа от 1941 г., суворовци, кадети, членове на военно-патриотични клубове, скаутски отряди. Ще премине и военна техника от 1939-1945 година: танкове, пушки, оръдия, мотоциклети и дори самолети от онова време. Всичко ще бъде същото както през онази далечна 1941 година. За първи път до стените на Кремъл ще има възстановка на ключеви събития от Втората световна война: от защитата на Москва до превземането на Рейхстага от съветските войници. Това събитие ще бъде основното и атрактивното театрализирано действие в тазгодишното мероприятия. Сред участниците са правнуците на воините-победители и героите на Съветския Съюз. Почетни гости на церемонията ще бъдат преки участници в парада от 1941 г. 28 ветерана ще заемат почетни места на платформата край стените на Кремъл. Маршът се провежда за 12-ти път.    

Днес на Червения площад тържествен марш с историческа възстановка

http://www.cross.bg/voiinitzi-kremul-stenite-1438622.html

/КРОСС/ В Москва на Червения площад ще се състои тържествен марш в чест на 73 годишнина от легендарния военен парад на 7-ми ноември през 1941 година, след който войниците тогава веднага са отишли направо на фронта, предаде РИА Новости. По паветата ще минат 6 хиляди души: войници от московския гарнизона с униформа от 1941 г., суворовци, кадети, членове на военно-патриотични клубове, скаутски отряди, военно техника от 1939-1945 година: танкове, пушки, оръдия, мотоциклети и дори самолети от онова време. Всичко ще бъде същото както през онази далечна 1941 година. За първи път до стените на Кремъл ще има възстановка на ключевите събития от Втората световна война: от защитата на Москва до превземането на Рейхстага от съветските войници. Това събитие ще бъде основното театрализирано действие в тазгодишното мероприятия. Сред участниците са правнуците на воините-победители и героите на Съветския Съюз. Почетни гости на церемонията ще бъдат преки участници в парада през 1941 г. 28 ветерана ще заемат почетни места на платформата край стените на Кремъл. Маршът се провежда за 12-ти път.    

Горанов: Нямам отношения с Пеевски

http://www.cross.bg/goranov-peevski-ministur-1438621.html

/КРОСС/ „Нямам отношения с Делян Пеевски", каза бъдещият финансов министър Владислав Горанов в отговор на журналистически въпрос в кулоарите на парламента. Горанов се опита да неглижира твърденията за близки отношения с депутата от ДПС. „Не аз, а други хора подкрепиха кандидатурата на Пеевски за шеф на ДАНС и някои от тях са отново в парламента", посочи той.Горанов настоява срещата му с Пеевски през май 2010 г. да не бъде коментирана повече. „Оказахме се на едно и също място през 2010 г.", каза бъдещият финансов министър и отказа повече обяснения. Горанов отговори отрицателно на въпрос за това дали ще подкрепи закона на Йордан Цонев и Делян Пеевски за КТБ и фалиралите банки. Законопроектът на Пеевски вече мина на първо четене в бюджетна комисия - още на първото й заседание миналата седмица и беше подкрепен от ГЕРБ. Горанов не коментира и журналистически въпроси за това дали след като е напуснал парламента с мотив, че депутатската заплата му е недостатъчна, с тази на министър ще е различно. „Заради този фокус, той ще е по-прецизен в работата си", каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в коментар на номинацията на финансовия министър и връзките му с Пеевски. След напускането на предишното Народно събрание, Владислав Горанов стана изпълнителен директор на Общинска банка

Убиецът на Бин Ладен: Гледах как поема последния си дъх

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4412519

Американският войник Роб О'Нийл, който заяви, че  седи зад смъртта на Бил Ладен, разказа за случилото се пред вестник "Вашингтон Поуст". 
О'Нийл разказва, че когато влезнал в стаята на Бин Ладен той е бил " с ръце, върху раменете на жена и я буташе напред". 
"Той изглеждаше объркан. Беше много по-висок отколкото очаквах", допълва разказа си О'Нийл. Американският войник Роб О'Нийл, който заяви, че  седи зад смъртта на Бил Ладен, разказа за случилото се пред вестник "Вашингтон Поуст".  О'Нийл разказва, че когато влезнал в стаята на Бин Ладен той е бил " с ръце, върху раменете на жена и я буташе напред".  "Той изглеждаше объркан. Беше много по-висок отколкото очаквах", допълва разказа си О'Нийл.

Люба Илиева от “Х Фактор” пак на голямата сцена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4411441


Само две седмици след отпадането си от “Х Фактор” Люба Илиева получи покана отново да се качи на музикалната сцена. Любимката на хиляди фенове ще участва в концерт заедно с вече изградени изпълнители - “Революция Z” и Били Хлапето, утре. Той ще е в столичен мол в 17 часа.
Люба се раздели с риалити формата още на първия концерт, Само две седмици след отпадането си от “Х Фактор” Люба Илиева получи покана отново да се качи на музикалната сцена. Любимката на хиляди фенове ще участва в концерт заедно с вече изградени изпълнители - “Революция Z” и Били Хлапето, утре. Той ще е в столичен мол в 17 часа. Люба се раздели с риалити формата още на първия концерт,

Донатела Версаче прекали с пластиката

http://web.barometar.net/65663/

Преди 20 години модната дизайнерка беше с гладка кожа и пълни устни. Тази седмица обаче 59-годишната Донатела Версаче се появи неузнаваема – с опъната лъскава кожа и изпъкнали устни. „Кожата й е много лъскава – това е симптом на прекаляване с ботокса и за лазерно подмладяване – каза д-р Амер Хан. – Мисля, че има [...]

Пехотинецът, убил Бин Ладен: Гледах как поема последния си дъх

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412498

Американският войник Роб О'Нийл, който заяви, че  седи зад смъртта на Бил Ладен, разказа за случилото се пред вестник Американският войник Роб О'Нийл, който заяви, че  седи зад смъртта на Бил Ладен, разказа за случилото се пред вестник "Вашингтон Поуст".  О'Нийл разказва, че когато влезнал в стаята на Бин Ладен той е бил " с ръце, върху раменете на жена и я буташе напред".  "Той изглеждаше объркан. Беше много по-висок отколкото очаквах", допълва разказа си О'Нийл.

Отказ от лечение: Вълна от искове залива МЗ и НЗОК

http://www.bnews.bg/article-121117

Причината за масовите съдебни дела е тоталния отказ на институциите да вършат качествено работата си, както и да осигурават адекватно лечение.

Лукарски: Не е вярно, че гражданският съвет е против кандидатурата ми

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/07/2414623_lukarski_ne_e_viarno_che_grajdanskiiat_suvet_e_protiv/?ref=rss


Не е вярно това, че Гражданският съвет на "Реформаторския блок" е приел декларация, с която настоява да не ставам министър на финансите. Никой не е подписвал такова нещо, от пресата рабраха, каза днес по "Нова телевизия" номинираният за министър на икономиката Божидар Лукарски.

Той допълни, че председателството представлява блока, а от него има подкрепа на кандидатурата му. "Нека се съди по делата ми", призова Лукарски.


Новият спортен министър: Спортът ще се координира с общините и с МОН

http://www.cross.bg/sporta-ministur-kralev-1438620.html

/КРОСС/Най-важното е да започнем със преструктуриране на системата на спорта, за което ще ни трябва партниране с общините и с Министерство на образованието. Това каза Красен Кралев, министър на младежта и спорта в проекто кабинета на Бойко Борисов, на влизане в Народното събрание. „Трябва да се построи пирамидата по правилния начин. Общините би трябвало да отговарят за масовия спорт и спортната инфраструктура", каза той. „Ще концентрираме работата на клубовете около детско-юношеския спорт. Ще си партнираме с бизнеса. Знаете, че имам 22-годишен опит в областта на маркетинга и там смятам, че мога да бъда много полезен", заяви още Красен Кралев.

Лукарски - нелогичен избор, но само на пръв поглед

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4411703

ГЛЕДАМ доста хора са се заяли с номинацията на Божидар Лукарски за министър на икономиката. Та да си кажа и аз мнението. 
Някои изтъкват, че дипломата му за висше не съответства на министерската позиция, на която може да бъде избран. Искам обаче да кажа на всички, че по цял свят министрите са политически лица и в много случаи те не са експерти в ГЛЕДАМ доста хора са се заяли с номинацията на Божидар Лукарски за министър на икономиката. Та да си кажа и аз мнението. Някои изтъкват, че дипломата му за висше не съответства на министерската позиция, на която може да бъде избран. Искам обаче да кажа на всички, че по цял свят министрите са политически лица и в много случаи те не са експерти в

Делян Добрев сам се отказал да седне в министерско кресло

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4412499

Изпадането на Делян Добрев от списъка с министрите на Бойко Борисов е една от темите, които се коментират най-много в последните дни. Самият Добрев каза пред Нова телевизия, че сам е помолил да не бъде министър по лични причини.  Според него, тези причини са били известни от доста време, но решението е взето сега и затова се коментира толкова Изпадането на Делян Добрев от списъка с министрите на Бойко Борисов е една от темите, които се коментират най-много в последните дни. Самият Добрев каза пред Нова телевизия, че сам е помолил да не бъде министър по лични причини. Според него, тези причини са били известни от доста време, но решението е взето сега и затова се коментира толкова

Мариан Вълев представя румънския филм „Любовникът” днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=269933

Актьорът Мариан Вълев се присъединява към каузата за възстановяване Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна. По този повод днес , 7 ноември 2014г. , от 17.00ч. в зала „Пленарна” на Община Варна актьорът ще представи румънския филм „Любовникът”, научи Moreto.

Парламентът се зае с кабинета „Борисов 2"

http://news.ibox.bg/news/id_281764484

В НС дойдоха патриархът, държавният глава Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус

Делян Добрев: Сам се отказах от министерския пост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412493

Изпадането на Делян Добрев от списъка с министрите на Бойко Борисов е една от темите, които се коментират най-много в последните дни. Самият Добрев каза пред Нова телевизия, че сам е помолил да не бъде министър по лични причини.  Според него, тези причини са били известни от доста време, но решението е взето сега и затова се коментира толкова Изпадането на Делян Добрев от списъка с министрите на Бойко Борисов е една от темите, които се коментират най-много в последните дни. Самият Добрев каза пред Нова телевизия, че сам е помолил да не бъде министър по лични причини. Според него, тези причини са били известни от доста време, но решението е взето сега и затова се коментира толкова

Brent се насочи към седмо поредно седмично поевтиняване

http://econ.bg/Новини/Brent-се-насочи-към-седмо-поредно-седмично-поевтиняване_l.a_i.600654_at.1.html

Петролът сорт Brent се насочи към седмо поредно седмично поевтиняване, след като от ОПЕК прогнозираха, че вероятно ще намалят доставките на...

Борисов представи проевропейското реформаторско правителство

http://www.cross.bg/borisov-gerb-predstavi-1438619.html

/КРОСС/Предстои НС да гласува предложението на ГЕРБ за министър-председател на страната. Вярвам, че с подкрепата, която ще получи правителството, ще може да се постигне институционална стабилност, каза Цветан Цветанов при представянето на визитката на кандидата Бойко Борисов и му благодари за сформирането на кабинет. От своя страна Борисов благодари на всички, с които ГЕРБ води разговори. След един месец консултации се опитваме да ви представим едно проевропейско реформаторско правителство за стабилна България, каза Борисов в началото на изказването си. Той посочи тежките проблеми и сектори и каза: "Съзнавайки тези трудности, ние от ГЕРБ и нашите партньори от РБ, както и политическите сили, които декларираха своята подкрепа - ПФ и АБВ, поемаме отговорността да работим за тяхното преодоляване. Извън този мандат днес трябваше да обявим, че отиваме на избори. Така че да се съобразим всички с това, посочи Борисов. Пред народните представители Борисов представи приоритетите на правителството и като каза, че работата започва обяви целите на новия кабинет. Вярвам, че тези точки до една могат да влязат или са в програмите на всички партии, които са в този парламент, каза Борисов и посочи, че те са заложени и в програмната декларация на ГЕРБ, приета от още 4 политически сили. Пред депутатите в НС Бойко Борисов представи проектосъстава и структурата на новия Министерски съвет.

Георги Мамалев: Изиграх Бат Сали, но не бих се запознал с него

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412357

- Вашият колоритен герой от телевизионното шоу - Вашият колоритен герой от телевизионното шоу"Клуб НЛО" - Бат Сали, вече втори мандат е депутат, въпреки че заради него кметове блокираха магистрали. Даже заплашват с черешови топчета. Как ще коментирате г-н Мамалев? - Много е тъжно, че такива хора успяват да влязат в политиката. И още повече да бъдат изтиквани напред само и само определена

Кънев призна за направени сериозни компромиси

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/kynev-prizna-za-napraveni-seriozni-kompromisi-6026843

"Нашата програма в сферата на правосъдието е изцяло пренесена в програмата на правителството", допълни той

Добрев: Лично мое е решението да не бъда част от кабинета "Борисов 2"

http://pik.bg/добрев-лично-мое-е-решението-да-не-бъда-част-от-кабинета-борисов-2-news246958.html

Добрев: Лично мое е решението да не бъда част от кабинета "Борисов 2"

„Лично мое е решението да не бъда включен в бъдещия кабинет“, заяви в кулоарите на парламента Делян Добрев от ГЕРБ.

Той поясни, че лично е помолил за това Бойко Борисов.

Добрев отрече, че заради Божидар Лукарски и заради това, че Министерството на икономиката и енергетиката и туризма се разделя на три е отказал да участва в кабинета „Борисов 2“.


Борисов: Правителството ни ще бъде проевропейско и реформаторско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4412490

Ще работим по посока осигуряване сигурността на държавата. Друга наша цел е да очертаем перспектива за развитие, да развием публичната среда, да модернизираме управлението, да създадем нови работни места и да осигурим социални права на гражданите, да разпределяме европейските средства честно и прозрачно. Ще работим по посока осигуряване сигурността на държавата. Друга наша цел е да очертаем перспектива за развитие, да развием публичната среда, да модернизираме управлението, да създадем нови работни места и да осигурим социални права на гражданите, да разпределяме европейските средства честно и прозрачно.

Волене, "Четвърти километър" е към Пловдив

http://actualno.actualno.com/Volene-Chetvyrti-kilometyr-e-kym-Plovdiv-news_59047.html

В деня, в който новото правителство на България трябва да бъде официално гласувано, демонстранти на "Атака" тръгнаха на протест срещу парламента "срещу новата, безпринципна коалиция. За...

Местан: България за първи път ще се управлява с участието на ксенофобоска партия

http://politics.actualno.com/Mestan-Bylgarija-za-pyrvi-pyt-shte-se-upravljava-s-uchastieto-na-ksenofoboska-partija-news_59050.html

Това мнозинство не е повод за ръкопляскания и бурни възгласи, защото не е продукт на политическия компромис. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна, предаде репортер на Аген...

Зловещите истински истории зад любимите ни приказки

http://curious.actualno.com/Zloveshtite-istinski-istorii-zad-lubimite-ni-prikazki--news_59051.html

Приказките – завладяващи, магични, вдъхновяващи. Те изграждат у нас определени разбирания и очаквания. Дори когато станем възрастни, често си припомняме посланията им. Някои приказки се бази...

Пътуването до нос Хорн достигна пристанището в Палермо

http://society.actualno.com/Pytuvaneto-do-nos-Horn-dostigna-pristanishteto-v-Palermo-news_59052.html

На 6 ноември българският екипаж, поел дръзкото Плаване до Нос Хорн, за да развее българския флаг, акостира на първо пристанище, след отплаването си. Във водите на Палермо, Италия, мореплавателите - к...

Продължава набирането на кандидатури за участие във Forbes Business Awards 2014

http://business.actualno.com/Prodyljava-nabiraneto-na-kandidaturi-za-uchastie-vyv-Forbes-Business-Awards-2014-news_59053.html

Кандидатствайте за Бизнес наградите на Forbes България 2014. Приемането на документи за участие за Бизнес наградите на Forbes България 2014 продължава до 21 ноември. Записването става единствено чре...

Борисов: Правителството ни е реформаторско (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412479

Ще работим по посока осигуряване сигурността на държавата. Друга наша цел е да очертаем перспектива за развитие, да развием публичната среда, да модернизираме управлението, да създадем нови работни места и да осигурим социални права на гражданите, да разпределяме европейските средства честно и прозрачно. Ще работим по посока осигуряване сигурността на държавата. Друга наша цел е да очертаем перспектива за развитие, да развием публичната среда, да модернизираме управлението, да създадем нови работни места и да осигурим социални права на гражданите, да разпределяме европейските средства честно и прозрачно.

70 000 плъха окупирали болница в Индия

http://www.vesti.bg/novini/70-000-plyha-okupirali-bolnica-v-indiia-6026846

Държавна болница в индийския гр. Индоре била окупирана от около 70 000 плъха, поради което властите предприели действия за избиването им, предаде Би Би Си. До момента служителите за борба с гризачите успели да изтребят едва 2500 животни.

ДРУЖБА РОДИНА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246615_%D0%94%D0%A0%D0%A3%D0%96%D0%91%D0%90+%D0%A0%D0%9E%D0%94%D0%98%D0%9D%D0%90

                                                             ДО

                                                       ПРЕЗИДЕНТА

                                                        НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

                                                         МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

                                                          НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

                                                           ГЛАВНИЯ МЮФТИЯ

                                                           НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

                                                            ПАТРИАРХА

                                                             НА БЪЛГАРСКАТА

                                                   
                                                             ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

 

                                                             ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА

                                                             ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

 

                                                              ПРЕСКЛУБ НА БТА

                                                              АГЕНЦИЯ „ФОКУС”

 

 

 

 

 

Уважаеми господа,

 

 

Тези дни българската общественост се запозна със съдържанието на клип, който отразява, според организаторите, религиозен ритуал, състоял се в двора на джамия в ромския квартал на Пазарджик. Финалът на ритуала е прост – едно дете, облечено в черно с бутафорен меч символично обезглавява коленичило с гръб пред него друго дете, облечено в бяло. Дават се обяснения, че се възпроизвежда библейската случка, в която детето в черно е Авраам, детето в бяло е овенът, а това сказание е интерпретирано и в Корана като изпробване на вярата.

Господа,

Дружба „Родина” обединява българите християни и българите мюсюлмани, работещо за взаимното опознаване и уважение между религиозните общности, между българи и турци, за единението на българската нация.

Подчертаваме, че ние не сме срещу религиозното възпитание, но считаме, че в описания случай по недопустим начин се въвличат деца в действия със съмнителен подтекст. Детските психолози ще потвърдят, че в съзнанието на подрастващите разликата между ритуала – игра и действителността е твърде крехка.

 

Уважаеми г-н Главен мюфтия,

От Вашето интервю пред БНР, излъчено сутринта на 04.11.2014 г., се разбира, че организаторите на „ритуала” от въпросната джамия не са под духовното ръководство на Главно мюфтийство на Република България. Може би има нужда да се обединим като българска общественост – вероизповеданията, обществените организации, средствата за масова информация, държавните органи - за решаването на сериозни проблеми, които и Вие отчитате.

Дружба „Родина”, а вярваме и цялата общественост, Ви поздравява за принципната позиция, която Главно мюфтийство на Република България зае срещу престъпленията срещу човечността, които се извършват под знамето на исляма в Близкия изток.

Можете да разчитате на нашето единодействие за сплотяване на мюсюлманската и християнската общности в България.

 

С уважение,

 

(п) Акад. Георги Марков – съпредседател

 

 

(п) Мустафа Авдиков – съпредседател (п) Здр. Димитров - съпредседател

 

 

(п) Петко Колев – секретар (п) Димитър М. Димитров – секретар

 

Анна- Мария, загубила татко си при взрива в Горни Лом, се нуждае от помощи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412482



Някак забравена остана малката Анна- Мария, която загуби татко си Емил в мощната експлозия в завода в село Горни Лом. Деветгодишното момиченце вярва, че той е при звездите. Днес бащата щеще да празнува 34-ия си рожден ден. По зла ирония на съдбата на фаталния 1 октомври нарисувала върху белия лист дърво с пречупени клони и падащи листа, Някак забравена остана малката Анна- Мария, която загуби татко си Емил в мощната експлозия в завода в село Горни Лом. Деветгодишното момиченце вярва, че той е при звездите. Днес бащата щеще да празнува 34-ия си рожден ден. По зла ирония на съдбата на фаталния 1 октомври нарисувала върху белия лист дърво с пречупени клони и падащи листа,

Б. Димитрова: Не от споразумението, а от недоволството зависи живота на кабинета

http://frognews.bg/news_79697/

„Кабинетът зависи не просто от коалиционното споразумение, а от градуса на общественото недоволство от неговата работа. Отговорността за работата на кабинета се носи от всички негови членове, не може само един министър да понесе негативите при проблеми и недоволство”, смята социоложката.

Земетресение в Перник

http://www.zapernik.com/pernik/zemetresenie-v-pernik_35523/

Леко земетресение е усетено тази сутрин в Перник и Радомир, предаде zaPernik.com.

По данни на Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН, земетресението е с магнитуд 2.5 по скалата на Рихтер, с епицентър кв. Каменина. Дълбочината му е 15.7 километра.

Земетресението е регистрирано в 9.01 часа. Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.

Перничани са чули бучене и са усетили поклащане в апартаментите...

Продължава

ОПЕК се подготвя за ключова среща за цените на петрола

http://www.moreto.net/novini.php?n=269941

Организацията на страните износителки на петрол - ОПЕК, се подготвя за важно заседание след две седмици, на което ще се опита да спре свободното падане на цените, като ограничи добива. За последните 4 месеца суровината поевтиня с над 30 процента, достигайки около 82 долара за барел, и продължава низходящата тенденция.

Преглед на печата, петък, 7 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-петък-7-ноември-_l.a_i.600658_at.1.html

„Монитор“: 620 млн. лв. дупка в НЕК всяка година Всяка година в НЕК ще се формира дефицит от над 620 млн. лв. и за няколко години това ще фалира...

Пробив в лечението на болестта на Паркинсон

http://www.vesti.bg/novini/probiv-v-lechenieto-na-bolestta-na-parkinson-6026844

Стволови клетки могат да бъдат използвани за лекуване на увреждането на мозъка, причинено от болестта на Паркинсон, установиха шведски учени.

Цветанов: Не ме е яд, че не съм министър и в парламента има работа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/07/2414604_cvetanov_ne_me_e_iad_che_ne_sum_ministur_i_v/?ref=rss


Не ме яд, че не съм министър, каза в отговор на въпрос по "Нова телевизия" бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Според него в парламента има достатъчно работа и може да е полезен там.

"Удовлетворен съм от това, което постигнахме на изборите, този убедителен резултат", каза още Цветанов. Според него в момента има коалиция на стабилността.

Красен Кралев: Общините трябва да отговарят за масовия спорт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4412471

„Общините би трябвало да отговарят за масовия спорт и спортната инфраструктура”, заяви бъдещият министър на спорта Красен Кралев.
„Ще концентрираме работата на клубовете около детско-юношеския спорт, защото това е базата за елитния спорт, а федерациите би трябвало да занимават предимно с елитния спорт”, каза още той. „Общините би трябвало да отговарят за масовия спорт и спортната инфраструктура”, заяви бъдещият министър на спорта Красен Кралев. „Ще концентрираме работата на клубовете около детско-юношеския спорт, защото това е базата за елитния спорт, а федерациите би трябвало да занимават предимно с елитния спорт”, каза още той.

Заради кабинета ще има 14 нови депутати и 1 евродепутат

http://www.mediapool.bg/zaradi-kabineta-shte-ima-14-novi-deputati-i-1-evrodeputat-news226906.html

Ако парламентът одобри втория кабинет начело с Бойко Борисов нови 14 депутати и 1евродепутат ще се закълнат. Най-много са рокадите в ГЕРБ. В Европейския парламент на мястото на бъдещия вицепремиер Томислав Дончев ще влезе зам.-председателят на Европейските студенти демократи Андрей Новаков. Девет нови попълнения ще има групата на ГЕРБ в Народното събрание. На мястото на бъдещия премиер Бойко Борисов в парламента ще влезе заместник-кметът на столичния район "Надежда" Анна Александрова, която е избрана от 25-ти Софийски район. На мястото на вицепремиера Румяна Бъчварова влиза бившата депутатка Стефани Михайлова, а на вътрешния министър Веселин Вучков - лидерът на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев. И двамата са от 24-ти избирателен район в София. Във Варна също ще има две смени. Регионалният министър Лиляна Павлова и спортният министър Красен Кралев ще освободят депутатските банки за офталмолога Руслан Тошев и Нели Петрова, която беше депутат и в миналия парламент. На мястото на транспортния министър Ивайло Московски в парламента ще влезе учителката от Самоков Ирена Коцева, която беше депутат и в миналия парламент. Министърът на културата Вежди Рашидов ще освободи място за районния кмет от Пловдив Петър Петров. На мястото на министъра на екологията Ивелина Василева в парламента от Бургас влиза общинският съветник Румен Желев. Десислава Танева освобождава място за Мария Белова от Сливен. В Реформаторския блок ще има четирима нови депутати. На мястото на лидера на СДС Божидар Лукарски от 23-ти избирателен район в София в парламента ще влезе Настимир Ананиев от "Движение България на гражданите".  Здравният министър Петър Москов ще освободи място за Антони Тренчев от 24-ти Софийски избирателен район. В предизборната кампания той нашумя с инициативата си всички политици да минават през за детектор на лъжата. На мястото на вицепремиера Меглена Кунева в парламента влиза Борис Станимиров от 25-ти Софийски избирателен район, а на военния министър Николай Ненчев - Никола Хаджийски от Пловдив-област. Вицепремиерът от АБВ Ивайло Калфин освождава място на Мариана Тодорова от 25-ти Софийски избирателен район. Тодорова беше в съветническия екип на предишния президент Георги Първанов.

Плевнелиев седна в ложата на парламента

http://pik.bg/плевнелиев-седна-в-ложата-на-парламента-news246956.html

Плевнелиев седна в ложата на парламента

Росен Плевнелиев пристигна в парламента и седна в ложата за гласуването на новото правителство.

До президента седна вицето му Маргарита Попова. Депутатите гласуваха дневния ред - точка първа е изборът на Бойко Борисов за премиер, точка втора - гласуване на новия Министерски съвет.

Красен Кралев: Общините трябва да отговарят за масовия спорт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412462

„Общините би трябвало да отговарят за масовия спорт и спортната инфраструктура”, заяви бъдещият министър на спорта Красен Кралев.
„Ще концентрираме работата на клубовете около детско-юношеския спорт, защото това е базата за елитния спорт, а федерациите би трябвало да занимават предимно с елитния спорт”, каза още той. „Общините би трябвало да отговарят за масовия спорт и спортната инфраструктура”, заяви бъдещият министър на спорта Красен Кралев. „Ще концентрираме работата на клубовете около детско-юношеския спорт, защото това е базата за елитния спорт, а федерациите би трябвало да занимават предимно с елитния спорт”, каза още той.

Владислав Горанов: Нямам отношения с Пеевски

http://offnews.bg/news/n_1/n_414395.html

"Нямам отношения с Делян Пеевски", заяви Владислав Горанов в кулоарите на Народното събрание минути преди избора му за финансов министър във втория кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. През май 2010 година в сайта "Гласове" е публикувана снимка, на която се виждат медийния магнат и депутат от ДПС Пеевски и Горанов (тогава зам.-министър на финансите), разговарящи на маса в заведение. Срещата между двамата се състои дни преди изтичането на срока, в който финансовото министерство трябва да отговори на питането на 11 главни редактори в коя/кои банки са парите на държавните фирми. Впоследствие става ясно, че "лъвският пай" държи Корпоративна търговска банка с мажоритарен собственик Цветан Василев. След разрив между Пеевски и Василев и последвала атака срещу КТБ банката бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни. На 6 ноември лицензът й бе отнет от Централната банка. Днес Горанов се опита да парира твърденията за близки отношения с Пеевски с аргумента, че не бил гласувал "за" избора му за председател на ДАНС, пише "Дневник". Именно това решение на 42-то Народно събрание сложи началото на края на управлението на правителството на Пламен Орешарски. Последваха мащабни и продължителни протести, които доведоха и до бързата оставка на Пеевски от поста председател на Държавна агенция "Национална сигурност". Горанов пожела повече да не се коментира снимката от 2010 година, на която с Пеевски разговарят в заведение в центъра на София. "Оказахме се на едно и също място през 2010", каза бъдещият финансов министър, заяви че вече бил обяснявал и отказа повече коментари. На въпрос дали ще подкрепи закона на Йордан Цонев и Делян Пеевски за КТБ и фалиралите банки, той отговори "Не". Като министър обаче Горанов няма отношение към това освен изразяването на позиция. Законопроектът на Пеевски вече мина на първо четене в бюджетна комисия още на първото й заседание миналата седмица и беше подкрепен от ГЕРБ. Горанов не коментира журналистически въпроси и дали след като е напуснал парламента с мотиви, че депутатската заплата не му стига, с тази на министър ще е различно.

Започна гласуването на кабинета "Борисов"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4412451

Започна заседанието на Народното събрание за процедурата по избор на министър-председател и министри.
Поканени са президентът, вицепрезидентът, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, представители на синдикати и работодатели.
Около 11. Започна заседанието на Народното събрание за процедурата по избор на министър-председател и министри. Поканени са президентът, вицепрезидентът, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, представители на синдикати и работодатели. Около 11.

Първанов: Борисов си поправи грешката от 2009 г. - направи коалиция

http://frognews.bg/news_79696/

Всяка комбинация на кабинет сега е по-добра от едни нови избори, защото държавата свърши парите. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов по Нова телевизия.

Европейски мозъчен съвет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246614_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82

 Имам удоволствието да ви поканя на първия симпозиум на Европейския

мозъчен съвет в България. Форумът ще се проведе на 7 ноември 2014 год.
в Шератон София Хотел Балкан.

Цел на форума ще бъде да се представят предизвикателствата и
възможностите пред българската неврология, неврохирургия и психиатрия,
пациентски организации и индустрия във време на криза и икономически
затруднения. Всички данни ще бъдат разгледани в контекста на
Европейските реалности и перспективи.

На сайта на събитието: www.ebc-bg.org ще намерите всички подробности
за форума, лекторите и организацията.

Участието ви ще бъде акт на съпричастност и подкрепа към едно значимо
предизвикателство - заболяванията на мозъка.

С най-добри пожелания:

Проф. д-р Николай Габровски, дм
Председател на организационния комитет   


Вижте програмата:     

09:00  Opening and welcome

09:10  EBC disease of the Brain in Europe-data,realities, trends, perspectives.
           Dr.Mary Baker

09:40  The importance of brain diseases-The Europrean Neurosurgical perspective.
           Prof.Benes

10:00  Neurosurgery in Bugaria-resent advancements, challenges and opportunies
           Prof. Marinov

10:40  Role of the patient NGO for advancement of medicine.
           NGO Patient Alliance

11:00  Discussion

11:30  Coffee Break

 

           2st Session

09:00  Opening and welcome

09:10  EBC disease of the Brain in Europe-data,realities, trends, perspectives.
           Dr.Mary Baker

09:40  The importance of brain diseases-The Europrean Neurosurgical perspective.
           Prof.Benes

10:00  Neurosurgery in Bugaria-resent advancements, challenges and opportunies
           Prof. Marinov

10:40  Role of the patient NGO for advancement of medicine.
           NGO Patient Alliance

11:00  Discussion

11:30  Coffee Break

 

Лектори

Dr.Mary Baker , is the immediate past President  of the European Brain....Европа страда поне от едно заболяване на мозъка от проследяваните 19 групи заболявания и състояния.
Общите директните и индиректни разходи свързани със заболяванията на мозъка възлизат на повече от 798 милиарда евро годишно.
Европа страда поне от едно заболяване на мозъка от проследяваните 19 групи заболявания и състояния.

Общите директните и индиректни разходи свързани със  Беше публикувано актуализираното проучване – Стойност на заболяванията на мозъка в Европа – 2010 (Cost of disorders of the brain in Europe 2010)

 

Prof.MU Dr.Vladimir Benes , is the immediate past President  of the European Brain....Европа страда поне от едно заболяване на мозъка от проследяваните 19 групи заболявания и състояния.
Общите директните и индиректни разходи свързани със заболяванията на мозъка възлизат на повече от 798 милиарда евро годишно.
Европа страда поне от едно заболяване на мозъка от проследяваните 19 групи заболявания и състояния.

Общите директните и индиректни разходи свързани със  Беше публикувано актуализираното проучване – Стойност на заболяванията на мозъка в Европа – 2010 (Cost of disorders of the brain in Europe 2010)

 

Roland Pochet , is the immediate past President  of the European Brain....Европа страда поне от едно заболяване на мозъка от проследяваните 19 групи заболявания и състояния.
Общите директните и индиректни разходи свързани със заболяванията на мозъка възлизат на повече от 798 милиарда евро годишно.
Европа страда поне от едно заболяване на мозъка от проследяваните 19 групи заболявания и състояния.

 

Prof. Ivan Milanov , is the immediate past President  of the European Brain....Европа страда поне от едно заболяване на мозъка от проследяваните 19 групи заболявания и състояния.
Общите директните и индиректни разходи свързани със заболяванията на мозъка възлизат на повече от 798 милиарда евро годишно.
Европа страда поне от едно заболяване на мозъка от проследяваните 19 групи заболявания и състояния.




 

Русия постави въпроса за нарушенията на Киев в ОССЕ

http://www.cross.bg/osse-rysiya-vuprosa-1438617.html

/КРОСС/ В четвъртък на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ Русия постави въпроса за нарушенията от страна на Киев на минските и женевските договорености във връзка с ескалацията на конфликта в Източна Украйна през последните дни, предаде ТАСС, позовавайки се на постоянният представител на Русия в ОССЕ Андрей Келин. „Днес на заседание на Постоянния съвет поставихме въпроса за неизпълнение от киевските власти на минските договорености, а също протокола и меморандума, както и Женевското заявление във всичките му части", отбеляза Келин. По-рано вицепремиерът на ДНР Андрей Пургин заяви, че украинските войски фактически са започнали мащабни бойни действия.    

Започна гласуването на кабинета "Борисов"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412443

Започна заседанието на Народното събрание за процедурата по избор на министър-председател и министри.
Поканени са президентът, вицепрезидентът, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, представители на синдикати и работодатели.
Около 11. Започна заседанието на Народното събрание за процедурата по избор на министър-председател и министри. Поканени са президентът, вицепрезидентът, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, представители на синдикати и работодатели. Около 11.

Щуката се вихри по реките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4411425


Добромир ДОБРЕВ

През ноември, когато температурите рязко се понижат, вариантите за успешен риболов не са много. Мирните видове в язовирите вече все по-рядко посягат към храна. Затова и вниманието е насочено към изявите на хищници като щуката. Тя е може би най-лакомата сладководна риба по нашите ширини. Добромир ДОБРЕВ През ноември, когато температурите рязко се понижат, вариантите за успешен риболов не са много. Мирните видове в язовирите вече все по-рядко посягат към храна. Затова и вниманието е насочено към изявите на хищници като щуката. Тя е може би най-лакомата сладководна риба по нашите ширини.

Лиляна Павлова: Очаквам парламентарна подкрепа днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4412440

Най-важното е възстановяването на спрените оперативни програми. Това каза на влизане в Народното събрание пред журналисти Лиляна Павлова, народен представител от ГЕРБ, съобщи Фокус.
Трябва да довършим и сегашната програма с всички необходими действия, за да може да се подаде за одобрение „Регионално развитие 2014-2020”. Най-важното е възстановяването на спрените оперативни програми. Това каза на влизане в Народното събрание пред журналисти Лиляна Павлова, народен представител от ГЕРБ, съобщи Фокус. Трябва да довършим и сегашната програма с всички необходими действия, за да може да се подаде за одобрение „Регионално развитие 2014-2020”.

Първанов: Имало е и по-добри премиери от Борисов, но това е реалността

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4412433

Всяка комбинация на кабинет сега е по-добра от едни нови избори, защото държавата свърши парите. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред Нова телевизия.
Той заяви, че няма влог в КТБ: „Нямам и една стотинка в тази банка, дори предложих спрямо мен да падне банковата тайна и да се види истината”, уточни той. Всяка комбинация на кабинет сега е по-добра от едни нови избори, защото държавата свърши парите. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред Нова телевизия. Той заяви, че няма влог в КТБ: „Нямам и една стотинка в тази банка, дори предложих спрямо мен да падне банковата тайна и да се види истината”, уточни той.

Опасна тенденция: Стотици деца бягат от дома си

http://pik.bg/опасна-тенденция-стотици-деца-бягат-от-дома-си-news246951.html

Опасна тенденция: Стотици деца бягат от дома си

Между 900 и 1000 деца годишно си вземат раницата, но вместо да отидат на училище с нея, решават да избягат от вкъщи и да не се приберат с дни. Без да уведомят близките си, тийнейджърите пътуват на стоп до другия край на България, за да отседнат при приятели, или просто отиват на купон, на който им е било забранено да стоят до късно от родителите, пише "Телеграф".

Макар причините за бягствата да са строго индивидуални, на фона на всички случаи прозират и общи мотиви - страх заради лоша оценка, влюбване и и най-вече отчуждаване от семейството, сочи опитът на отдел "Издирване" в Главна дирекция "Криминална полиция".

Имало и фрапиращи случаи, при които непълнолетни бегълки попадали в среда на криминално проявени, които ги повличали към проституция и наркотици. 

17 пъти е бягало 13-годишно момиче от дома си в София. Девойката е рекордьор по бягства. Тя била записана в частно училище с такса между 5 и 9 хиляди лева годишно. Освен това била презадоволена материално. При едно от бягствата си обаче, тя се сприятелила с шеф от фен агитка на столичен футболен клуб, покрай когото животът й тръгнал в различна посока, твърдят съучениците й. Момичето имало връзка с него, отсядало често в дома му при бягствата си, след което се връщала. 

При едно от поредните изчезвания се оказала заедно със своя приятелка в апартамент на футболни запалянковци. Там момичето пушило трева, след което станало участник в групова оргия, споделят още от приятелския кръг на детето. 

Освен с фенове, тя се движела и в компанията на регистрирани за наркотици. При едно от поредните си бягства тя поискала от свой познат с досие да я направи проститутка, за да може да изкарва пари, с които да се издържа при бягства. 

Въпреки че родителите я пратили в провинцията, тя пак избягала с въже от прозорец. 

Някои от тийнейджърите били още по-изобретателни. За да не им правят проблеми полицаите, когато ги открият в ранните часове по заведения, момиче си извадило фалшива лична карта. Девойката започнала да проституира, движела се в компанията на баровци с мерцедеси и беемвета и имала няколко ключа от стаи в скъпи столични хотели. Тийнейджърката даже си имала шофьор таксиджия, който я карал към чичковците, когато изчезвала от дома си. 

В пубертета децата са раними, родителите са ангажирани, не са в течение на техните стремежи и проблеми. Стига се до ситуацията, в която за тях няма достатъчно значим възрастен, с когото да споделят, смятат полицаите. Статистиката сочи, че момичетата хващат пътя по често - пубертетът им бил по-тежък и били по-спонтанни. 

Панаирът "Джема Ел Фна"

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/11/07/2414461_panairut_djema_el_fna/?ref=rss


Гадателки са приготвили овехтели тестета карти, свити почти в кълбо под чадър, който денем ги пази от горещото и през октомври слънце. По-млади жени в пъстри джалаби, чиито ръце са изрисувани с къна в изящни извивки, показват каталози с всичко, което биха могли да сътворят върху ръцете на туристките. Маймуни, приседнали на раменете на собствениците си, оглеждат от високо площада и пъстрото множество.

Пътуване назад във времето - това е площадът "Джема Ел Фна" в Маракеш. Трудно е да...

Половината социалнослаби във Варна се топли на дърва и въглища

http://www.moreto.net/novini.php?n=269918

4399 варненци кандидатстваха за целеви помощи за отопление през есенно-зимния сезон. Крайният срок за това бе 31 октомври. Само 141 от молбите получиха отказ, като основната причина е, че доходите за предходните 6 месеца надвишават с по няколко лева прага за достъп, съобщи за в.

Лиляна Павлова: Очаквам парламентарна подкрепа днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412421

Най-важното е възстановяването на спрените оперативни програми. Това каза на влизане в Народното събрание пред журналисти Лиляна Павлова, народен представител от ГЕРБ, съобщи Фокус. Трябва да довършим и сегашната програма с всички необходими действия, за да може да се подаде за одобрение „Регионално развитие 2014-2020”. Най-важното е възстановяването на спрените оперативни програми. Това каза на влизане в Народното събрание пред журналисти Лиляна Павлова, народен представител от ГЕРБ, съобщи Фокус. Трябва да довършим и сегашната програма с всички необходими действия, за да може да се подаде за одобрение „Регионално развитие 2014-2020”.

Каракачанов: Един-двама от ПФ смятат, че правителството не трябва да се подкрепя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4412427

За нас не е важно да набутваме хора по квоти – министри, зам.министри. За нас е важно хората да видят, че политиците могат да постигат консенсус по приоритетните въпроси”, заяви  Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт по Нова ТВ.
„Не е тайна, че един-двама от нашата група смятат, че правителството не трябва да се подкрепя. За нас не е важно да набутваме хора по квоти – министри, зам.министри. За нас е важно хората да видят, че политиците могат да постигат консенсус по приоритетните въпроси”, заяви  Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт по Нова ТВ. „Не е тайна, че един-двама от нашата група смятат, че правителството не трябва да се подкрепя.

Първанов: Имало е и по-добри премиери от Борисов, но това е реалността

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412422

Всяка комбинация на кабинет сега е по-добра от едни нови избори, защото държавата свърши парите. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред Нова телевизия.
Той заяви, че няма влог в КТБ: „Нямам и една стотинка в тази банка, дори предложих спрямо мен да падне банковата тайна и да се види истината”, уточни той. Всяка комбинация на кабинет сега е по-добра от едни нови избори, защото държавата свърши парите. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред Нова телевизия. Той заяви, че няма влог в КТБ: „Нямам и една стотинка в тази банка, дори предложих спрямо мен да падне банковата тайна и да се види истината”, уточни той.

Каракачанов: Един-двама от ПФ смятат, че правителството не трябва да се подкрепя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412423

За нас не е важно да набутваме хора по квоти – министри, зам.министри. За нас е важно хората да видят, че политиците могат да постигат консенсус по приоритетните въпроси”, заяви  Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт по Нова ТВ.
„Не е тайна, че един-двама от нашата група смятат, че правителството не трябва да се подкрепя. За нас не е важно да набутваме хора по квоти – министри, зам.министри. За нас е важно хората да видят, че политиците могат да постигат консенсус по приоритетните въпроси”, заяви  Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт по Нова ТВ. „Не е тайна, че един-двама от нашата група смятат, че правителството не трябва да се подкрепя.

Роми защитават Бат Сали: Стига с тия българи, писна ни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4412418

Значи как в Америка човек от жълтата раса ще застане и ще стане човек, а тука не може? Така ромите от Самоков се възмутиха пред ТВ7 от неспирните протести срещу избора на Бат Сали за депутат.
На същото мнение са и техните събратя от Кюстендил: „Ние се радваме, че най-накрая има циганин в парламента. Значи как в Америка човек от жълтата раса ще застане и ще стане човек, а тука не може? Така ромите от Самоков се възмутиха пред ТВ7 от неспирните протести срещу избора на Бат Сали за депутат. На същото мнение са и техните събратя от Кюстендил: „Ние се радваме, че най-накрая има циганин в парламента.

Красен Кралев: Общините трябва да отговарят за масовия спорт

http://web.barometar.net/65661/

Общините би трябвало да отговарят за масовия спорт и спортната инфраструктура. Това каза пред журналисти на влизане в Народното събрание Красен Кралев, който е предложен за министър на спорта в новото правителство. „Ще концентрираме работата на клубовете около детско-юношеския спорт, защото това е основата и базата за елитния спорт. А федерациите би трябвало да поемат [...]

Роми защитават Бат Сали: Стига с тия българи, писна ни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412402

Значи как в Америка човек от жълтата раса ще застане и ще стане човек, а тука не може? Така ромите от Самоков се възмутиха пред ТВ7 от неспирните протести срещу избора на Бат Сали за депутат.
На същото мнение са и техните събратя от Кюстендил: „Ние се радваме, че най-накрая има циганин в парламента. Значи как в Америка човек от жълтата раса ще застане и ще стане човек, а тука не може? Така ромите от Самоков се възмутиха пред ТВ7 от неспирните протести срещу избора на Бат Сали за депутат. На същото мнение са и техните събратя от Кюстендил: „Ние се радваме, че най-накрая има циганин в парламента.

Смартфоните скапват сексуалния живот

http://health.actualno.com/Smartfonite-skapvat-seksualnija-jivot-news_59032.html

Заради смартфоните хората обръщат все по-малко внимание на партньорите си и постепенно забравят какво представляват романтичните отношения. А това води до раздели, лъжи, измами и разводи, пише Prothom...

Санираха 6 училища и 3 градини в Ямбол

http://society.actualno.com/Saniraha-6-uchilishta-i-3-gradini-v-Jambol-news_59044.html

Завърши работата по външното санирането и ремонта на шест училища и три детски градини в Ямбол. Сега сградите на почти всички учебни заведения в града отговарят на изискванията за енергийна ефективнос...

Пускат повторно два атомни реактора в Япония

http://asia.actualno.com/Puskat-povtorno-dva-atomni-reaktora-v-Japonija--news_59043.html

Губернаторът на японската префектура Кагошима даде съгласието си за повторното пускане в експлоатация на ядрените реактори Sendai 1 и 2. Те са първите, които отговарят на по-строгите норми след инциде...

Крахът - Последната битка на маршал Жуков

http://books.actualno.com/Krahyt---Poslednata-bitka-na-marshal-Jukov-news_59046.html

Виктор Суворов (1947) е автор на бестселърите "Аквариумът", „Освободителят“, „Ледоразбивачът“, „Денят М“, „Последната ре...

Двама от ПФ няма да подкрепят правителството

http://www.cross.bg/karakachanov-pravitelstvoto-front-1438616.html

/КРОСС/„За нас не е важно да набутваме хора по квоти - министри, зам.-министри. За нас е важно хората да видят, че политиците могат да постигат консенсус по приоритетните въпроси", заяви пред Нова тв Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт. „Не е тайна, че един-двама от нашата група смятат, че правителството не трябва да се подкрепя. Мисля, че към 17 души ще гласуват подкрепа днес", допълни Каракачанов. По думите му в Патриотичния фронт е имало сериозен дебат по темата с подкрепата. „Настроенията за неподкрепа бяха много по-силни. Но решението на политическото ръководство е правителството да бъде подкрепено", заяви Каракачанов. Той допълни, че официалната позиция на коалицията Патриотичен фронт е била, че ще подкрепи правителството, ако в програмата му за работа залегнат 11 от техните приоритети. Каракачанов отхвърли обвиненията на Николай Бареков, който твърди, че Каракачанов му е звънял, за да го уговаря да не подкрепя кабинета „Борисов". „Това не е сериозно. Измисля си", заяви Каракачанов.

Първанов: ГЕРБ показаха, че са готови на компромиси

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/pyrvanov-gerb-pokazaha-che-sa-gotovi-na-kompromisi-6026842

"Борисов показва една друга политическа култура на диалога и на търсенето на действие", заяви бившият президент

Миков: Несправедлива данъчна политика няма да подкрепяме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4412405

Несправедлива данъчна политика няма да подкрепяме. Това каза на влизане в Народното събрание пред журналисти Михаил Миков, председател на ПГ на „БСП лява България” и лидер на партията, съобщи Фокус.
”Защо трябва да се изненадваме? Имаме ясна и последователна позиция. Отстояваме интересите на хората, Несправедлива данъчна политика няма да подкрепяме. Това каза на влизане в Народното събрание пред журналисти Михаил Миков, председател на ПГ на „БСП лява България” и лидер на партията, съобщи Фокус. ”Защо трябва да се изненадваме? Имаме ясна и последователна позиция. Отстояваме интересите на хората,

Р. Кънев:Във Варна обещах да не гласувам за Борисов

http://frognews.bg/news_79695/

Лидерът на ДСБ Радан Кънев призна , че ще излъже избирателите си от Варна, пред които е обещал да не гласува за правителство с премиер Бойко Борисов. Но според него това не е най-големият компромис, който са направили от РБ.

Путин: Политиката манипулира цените на петрола

http://www.mediapool.bg/putin-politikata-manipulira-tsenite-na-petrola-news226905.html

Руският президент Владимир Путин допусна, че спадът на световните цени на петрола, който нанася сериозни щети на руската икономика, се дължи частично и на политическа манипулация. В интервю за водещи китайски медии той не обвини конкретна страна за това, но някои руски коментатори представят срива на петролния пазар като саудитско-американски сговор срещу Москва. Русия е най-големият износител на петрол. От средата на юни досега цената на суровия петрол тип Брент се понижи с почти 25%. Преди дни пък Саудитска Арабия намали цените на петрола за САЩ. "Разбира се, очевидната причина за спада на световните цени на петрола е забавянето на икономическия растеж, което означава намаляване на консумацията на енергия в редица страни", заявява Путин в интервюто, чийто текст беше публикуван от Кремъл. "В цената на нефта обаче винаги има и политическа съставка. Нещо повече, в някои кризисни моменти възниква усещането, че в ценообразуването при енергоресурсите политиката преобладава", допълва руският президент. Според него се създават "условия за спекулативни действия и в резултат за манипулиране на цените в зависимост от нечии интереси". Путин критикува САЩ за намерението им да създадат Транстихоокеанско партньорство. "Това очевидно е пореден опит на САЩ да изградят изгодна за тях архитектура на регионалното икономическо сътрудничество", казва руският президент. Той подчертава, че новата регионална структура не може да не включва Русия и Китай, защото "без такива крупни играчи като тях едва ли може да бъде изградено ефективно търговско-икономическо взаимодействие".

Горбачов: Путин защитава интересите на Русия повече от който и да е

http://www.cross.bg/gorbachov-rysiya-pytin-1438614.html

/КРОСС/ Последният съветски лидер Михаил Горбачов ще защитава позицията на руския президент Владимир Путин по украинската криза и ще разкритикува американската намеса пред германския канцлер Ангела Меркел. Това се очаква да стане по време на церемониите по повод 25-тата годишнина от падането на Берлинската стена, предаде AFP. „Ще защитавам твърдо Русия и президента на Русия Владимир Путин по време на политическия форум, който ще се състои в неделя в Берлин", каза Горбачов. През годините Горбачов няколко пъти се е изказвал критично за настоящия руския президент и даже го призова да се оттегли, защото се е изчерпал. „Напълно съм убеден, че Путин защитава интересите на Русия повече от който и да е. В неговата политика, разбира се, има неща, които може да се критикуват, но не искам да го правя и не искам някой друг да отправя такива критики", добави бившият съветски лидер. „След разпада на СССР Русия създаде нови връзки и структури на сътрудничество. Всичко вървеше добре, но това не се нравеше на всички в САЩ. Те имат други планове. Трябва им друг контекст, който да позволи да се намесват навсякъде. Дали тази намеса е добра, или лоша, това не ги интересува. Това, от което се интересуват, е възможността да се месят", каза лауреатът на Нобеловата награда за мир. „Твърдо убеден съм, че проблемът с Украйна е само претекст, използван от САЩ да се меси в делата на другите страни", заключи Горбачов.

Миков: Несправедлива данъчна политика няма да подкрепяме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412399

Несправедлива данъчна политика няма да подкрепяме. Това каза на влизане в Народното събрание пред журналисти Михаил Миков, председател на ПГ на „БСП лява България” и лидер на партията, съобщи Фокус.
”Защо трябва да се изненадваме? Имаме ясна и последователна позиция. Отстояваме интересите на хората, Несправедлива данъчна политика няма да подкрепяме. Това каза на влизане в Народното събрание пред журналисти Михаил Миков, председател на ПГ на „БСП лява България” и лидер на партията, съобщи Фокус. ”Защо трябва да се изненадваме? Имаме ясна и последователна позиция. Отстояваме интересите на хората,

Горанов: Нямам отношения с Пеевски, оказахме се случайно на едно място през 2010

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/07/2414590_goranov_niamam_otnosheniia_s_peevski_okazahme_se/?ref=rss


"Нямам отношения с Делян Пеевски", това заяви бъдещият финансов министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента в отговор на журналистически въпроси.

Той се опита да парира твърденията за близки отношения с депутата от ДПС, като контрира, че не той е подкрепил Пеевски за шеф на ДАНС и това може да се види, а други хора са гласували за него и някои от тях пак са в парламента.

Горанов настоя да не се коментира повече срещата му през май 2010 година с Пеевски в заведение...

Миков представя промени в ИБ пред Националния съвет на БСП

http://www.cross.bg/mikov-partiyata-promeni-1438615.html

/КРОСС/Лидерът на БСП Михаил Миков ще представи на закрито заседание на Националния съвет на партията промени в състава на Изпълнителното бюро. След като оглави БСП, Миков остави същия състав на Изпълнителното бюро да проведе изборите, които БСП загуби тежко с най-нисък резултат за последните 25 години. В партията се надигна недоволство срещу дългогодишните членове на ръководството и предизвика вътрешнопартиен конфликт между млади и стари в БСП. Днес лидерът на социалистите ще представи обещаните кадрови и структурни промени в партийното ръководство. На исканите оставки Михаил Миков отговори, че няма да се разделя с никого: Всички дейци на партията са ѝ необходими, независимо от коя възраст и поколение са. Промените, които ще предложа на Националния съвет, ще бъдат свързани с подобряване ефикасността на работата и в никакъв случай не става въпрос за раздели. Това не са семейни отношения. Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Катя Николова са дали много на партията и смятам, че още могат да бъдат полезни.  

Парламентът се зае с кабинета „Борисов 2″

http://web.barometar.net/65660/

218 от 240 депутати осигуриха кворум за днешния специален пленарен ден – дебатите и гласуването на кабинета „Борисов 2″. В Народното събрание дойдоха патриархът, държавният глава Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус. Служебният кабинет също дойде в парламента, за да присъства на избирането и полагането на клетва [...]

Искаме 550 млн. евро от Брюксел за магистрала „Хемус”

http://www.moreto.net/novini.php?n=269936

Над 550 млн. евро за магистрала „Хемус” ще иска България по новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” до 2020 г. Това стана ясно от отчета на служебния министър на транспорта Николина Ангелкова. Тази сума обаче надхвърля горната граница от 1,9 млрд.

За последния 7 ноември, когато "Гласът на революцията" беше още силен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/07/2409739_za_posledniia_7_noemvri_kogato_glasut_na_revoljuciiata/?ref=rss


"Вдъхновени от градивната енергия на октомври", "Делото на Великия Октомври е непреходно", "Зарядът на Октомври - утрото на светлото новаторство", "Поклон пред величието на подвига", "Октомври сега е идеологът за хуманизирането на света"...

Това са само част от заглавията в официозите за отбелязването на 72-ата годишнина от "Великата октомврийска социалистическа революция" на 7 ноември 1989 г., само три дни преди смяната на най-дълго управлявалия водач Тодор Живков и началото на...

Лукарски: Не е вярно, че колегите ми скочиха срещу мен

http://pik.bg/лукарски-не-е-вярно-че-колегите-ми-скочиха-срещу-мен-news246945.html

Лукарски: Не  е вярно, че колегите ми скочиха срещу мен

Не вярно, че колегите ми са с кочили срещу мен, няма съмнения в това, всичко е наред", заяви Лукарски на влизане в парламента.

"Съдете ме по делата, които правя и не преди те да станат факт", призова Лукарски.

 

ФИФПро поиска свобода за футболистите след 30-ия ден без заплата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/07/2414480_fifpro_poiska_svoboda_za_futbolistite_sled_30-iia_den/?ref=rss


Профсъюзът на футболистите (ФИФПро) предлага възможност играчите да се освобождават автоматично от договорите си с клубовете при неплащане на заплатата повече от 30 дни. 

"ФИФПро води преговори за промяна в правилниците, които ще водят до наказание за клубовете, а футболистите ще могат да прекратят договора и да са свободни след 30 дни неплащане", се казва в становище на профсъюза.

"Следващите месеци ще са ключови, тъй като ФИФПро иска да финализира сделка по отношение на...

Цветанов не съжалява, че няма да е министър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4412391

„Тази коалиция е коалиция на стабилността за България”, заяви Цветан Цветанов пред Нова телевизия. Това, което днес ще бъде направено в 43-тото Народно събрание е да може действително българското правителство да получи необходимата парламентарна подкрепа, за да може действително да осъществи своите управленски намерения, допълни той. „Тази коалиция е коалиция на стабилността за България”, заяви Цветан Цветанов пред Нова телевизия. Това, което днес ще бъде направено в 43-тото Народно събрание е да може действително българското правителство да получи необходимата парламентарна подкрепа, за да може действително да осъществи своите управленски намерения, допълни той.

Парамов: 10 млрд. ще е негативният ефект за Бюджет 2015 от фалита на КТБ

http://www.cross.bg/paramov-vlogovete-garantirane-1438613.html

/КРОСС/„В рамките на Бюджет 2015 негативният ефект ще е в рамките на 10 милиарда". Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия финансистът Кольо Парамов относно обявяването на фалит на КТБ. По думите му голяма част от щетите ще са косвени. Парамов обясни, че във Фонда за гарантиране на влоговете има 2 милиарда и 100 милиона. За да покрие всички гарантиране влогове, ще вземе и от държавата още 1 милиард 650 милиона. Големите щети обаче ще бъдат нанесени по косвен път. „Имате 3 милиарда и 700 милиона дадени. След това има цялата набирателна схема по отношение на предприятията. Всички плащания, липса на заплати, на осигурителни доходи. Това ще се отрази в Бюджет 2015 година, ефектът ще е много гтолям", допълни Парамов. „Преките щети, удара ще понесат негарантираните вложители и Фонда за гарантиране на влоговете, те ще понесат удара", подкрепи проф. Валери Димитров, бивш шеф на Светната палата. Що се отнася до влоговете до 100 000 евро експертите смятат, че няма да има проблеми с изплащането им. „Проверки и спорове ще има, но аз не виждам никакъв проблем за изплащането на влоговете", заяви Валери Димитров. „Кредитите пък ще се връщат на синдика на банката". По думите му парите от тези кредити ще отиват в т.нар. маса по несъстоятелността, а оттам за удовлетворяване на вложителите.

Волен: Кунева съсипа АЕЦ "Козлодуй"! Правителството ще се провали

http://pik.bg/волен-кунева-съсипа-аец-козлодуй-правителството-ще-се-провали-news246941.html

Волен: Кунева съсипа АЕЦ "Козлодуй"! Правителството ще се провали

"Правителството няма програма и ще се провали. Меглена Кунева съсипа АЕЦ "Козлодуй", заяви преди минути лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Той обвини външният министър Митов, че е служител на Американското посолство.

"Коалицията е безпринципна и е обречена на провал. Хората, които влязоха в нея просто искаха да се намърдат във властта", подчерта водачът на "Атака".

Цветанов: Не ме е яд, че няма да се върна в МВР

http://offnews.bg/news/n_1/n_414390.html

"Не ме е яд, че няма да се върна в МВР. Не смятайте, че всичко е постове. Радвам се на резултата на ГЕРБ, за първи път, заслужено, Бойко Борисов повтаря втори министър-председателски пост." Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър в първия кабинет "Борисов" и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова тв. Попитан за избора на Владислав Горанов (зам.-министър на финансите в първия кабинет на ГЕРБ, когато министър беше Симеон Дянков - бел. ред.) за финансов министър въпреки връзките му с Делян Пеевски Цветанов заяви, че Горанов е бил част от икономическия екип на ГЕРБ от учредяването на партията, че щял да сформира силен тандем с Менда Стоянова, която остава в Народното събрание и че медийният натиск щял да го направи максимално прецизен в поведението му. Той не бил давал обяснение за срещата с депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски и щял да работи в полза на държавата. За номинацията на Божидар Лукарски за министър на икономиката Цветанов заяви, че тя била отговорност на коалиционните партньори (Реформаторския блок - бел. ред.) и излъчилата го партия. На въпроса защо бившият енергиен министър Делян Добрев не участва във властта отговори, че това е било лично негово решение.

Искров влезе в парламента - ще подаде ли оставка?

http://pik.bg/искров-влезе-в-парламента---ще-подаде-ли-оставка-news246940.html

Искров влезе в парламента - ще подаде ли оставка?

Иван Искров се появи изненадващо в парламента.

Веднага тръгнаха слухове, че управителят на БНБ е дошъл да си подаде оставката в деня, в който депутатите ще гласуват новото правителство на Бойко Борисов.

Припомняме, че преди време Искров обяви, че ще подаде оставката си, когато КТБ фалира.

ЕЦБ ще изчака, преди да стимулира икономиката

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/11/07/2414280_ecb_shte_izchaka_predi_da_stimulira_ikonomikata/?ref=rss


Европейската централна банка (ЕЦБ) запазва лихвените проценти непроменни на рекордно ниско ниво от 0.05%. Това реши 24-членният управителен орган на банката на вчерашната си среща във Франкфурт, предаде "Ройтерс".

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че рисковете за икономическото възстановяването на еврозоната остават и многократно потвърди, че ЕЦБ е единодушна в готовността да гарантира допълнителни стимули за икономиката при необходимост.

"Управителният съвет възложи...

Пристанище "Варна" е затворено заради мъгла

http://www.moreto.net/novini.php?n=269939

Пристанище "Варна" е затворено за маневриране, съобщиха от ДП "Пристанищна инфраструктура" за Moreto.net. Причината за наложената забрана е намалена видимост поради мъгла. Вълнението в района на пристанището е слабо.

Парламентът гласува новия кабинет. Служебният предава властта

http://www.cross.bg/kabinet-vlastta-gerb-1438612.html

/КРОСС/Парламентът ще гласува състава на новия кабинет. Лидерът на ГЕРБ вчера връчи на президента списък с министрите в новото правителство. А Росен Плевнелиев издаде Указ, с който предлага на депутатите да гласуват състава му. В случая има два прецедента в новата ни история. За първи път ще има управленска формула 2+2, а политически лидер има шанса да стане премиер за втори път. Вицепремиерите ще бъдат 4-ма: Томислав Дончев - от ГЕРБ, Румяна Бъчварова - от ГЕРБ, Меглена Кунева ще е заместникът от квотата на Реформаторите и Ивайло Калфин от АБВ. В кабинета влизат още 16 министри, като Калфин ще е и вицепремиер и социален министър. След гласуването и клетвата в Народното събрание новите министри ще поемат властта от служебния кабинет. В 11 часа в Гранитна зала на Министерския съвет ще започне официалната церемония по предаване на властта. Във всички министерства е обявено официално посрещане на новоназначения министър, предаване на поста от предишния и кратки изявления. „Тази коалиция е коалиция на стабилността за България", заяви Цветан Цветанов пред Нова телевизия тази сутрин. „За първи път в българската история се правят такъв формат разговори", допълни Цветанов. „Обединили сме усилията си, за да сме полезни за българския народ". Аз помолих премиера Борисов да не ме включва в проектокабинета. Решението е лично, по лични причини. Това каза в парламента пред журналисти Делян Добрев

Първанов: Борисов трябваше да направи коалиция още през 2009 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/07/2414592_purvanov_borisov_triabvashe_da_napravi_koaliciia_oshte/?ref=rss


Бойко Борисов сгреши, като не направи коалиция още през 2009 година и управляваше с подкрепа на ръба, каза днес по "Нова телевизия" лидерът на АБВ Георги Първанов. Коментирайки състава на подкрепящите кабинета партии, той уточни, че в една трета от страните в Европа има такъв баланс между ляво и дясно в правителствата им.

Първанов посочи, че програмната декларация на правителството е добър документ, в който са залегнали 40 предложения на АБВ. Попитан, защо са се съгласили техен...

Парламентът гласува новия кабинет. Служебният предава властта

http://www.cross.bg/gerb-vlastta-kabinet-1438612.html

/КРОСС/Парламентът ще гласува състава на новия кабинет. Лидерът на ГЕРБ вчера връчи на президента списък с министрите в новото правителство. А Росен Плевнелиев издаде Указ, с който предлага на депутатите да гласуват състава му. В случая има два прецедента в новата ни история. За първи път ще има управленска формула 2+2, а политически лидер има шанса да стане премиер за втори път. Вицепремиерите ще бъдат 4-ма: Томислав Дончев - от ГЕРБ, Румяна Бъчварова - от ГЕРБ, Меглена Кунева ще е заместникът от квотата на Реформаторите и Ивайло Калфин от АБВ. В кабинета влизат още 16 министри, като Калфин ще е и вицепремиер и социален министър. След гласуването и клетвата в Народното събрание новите министри ще поемат властта от служебния кабинет. В 11 часа в Гранитна зала на Министерския съвет ще започне официалната церемония по предаване на властта. Във всички министерства е обявено официално посрещане на новоназначения министър, предаване на поста от предишния и кратки изявления. „Тази коалиция е коалиция на стабилността за България", заяви Цветан Цветанов пред Нова телевизия тази сутрин. „За първи път в българската история се правят такъв формат разговори", допълни Цветанов. „Обединили сме усилията си, за да сме полезни за българския народ".  

Цветанов не съжалява, че няма да е министър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412382

„Тази коалиция е коалиция на стабилността за България”, заяви Цветан Цветанов пред Нова телевизия. Това, което днес ще бъде направено в 43-тото Народно събрание е да може действително българското правителство да получи необходимата парламентарна подкрепа, за да може действително да осъществи своите управленски намерения, допълни той. „Тази коалиция е коалиция на стабилността за България”, заяви Цветан Цветанов пред Нова телевизия. Това, което днес ще бъде направено в 43-тото Народно събрание е да може действително българското правителство да получи необходимата парламентарна подкрепа, за да може действително да осъществи своите управленски намерения, допълни той.

Кабинетът "Борисов 2" пое властта без спасителен пояс от мнозинството

http://www.mediapool.bg/kabinetat-borisov-2-poe-vlastta-bez-spasitelen-poyas-ot-mnozinstvoto-news226904.html

Правителството на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), подкрепяно програмно и партньорски от Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ, бе избрано от парламента в петък с осигуреното мнозинство на четирите партии. "Зад нашия проевропейски реформаторски кабинет стои консенсус, че реформите са необходими. Те трябва да започнат незабавно и срокът им е от днес", обяви в програмната си реч лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той е първият политик на прехода, който за втори път заема премиерския пост след като бил свален от власт. Новото му правителство е петото на България само за две години, а мъчителните компромиси, чрез които бе договорено, в съчетание с тежките проблеми, които има да решава при сложната конфигурация в парламента, ще са истинско изпитание на волята за реформи. Неслучайно един от най-честите въпроси още при учредяването на 43-тото Народно събрание беше кога ще са следващите предсрочни избори. [div class='left_orange']Министър-председател - Бойко Борисов (лидер на ГЕРБ) Вицепремиери: Вицепремиер по коалиционна политика и държавна администрация - Румяна Бъчварова (ГЕРБ, председател на политическия кабинет на Бойко Борисов в първия му премиерски мандат) Вицепремиер по европейските въпроси и механизма за сътрудничество и проверка - Меглена Кунева (лидер на "Движение България на гражданите", Реформаторски блок, бивш еврокомисар) Вицепремиер по еврофондовете и икономиката - Томислав Дончев (ГЕРБ, вицепремиер по еврофондовете в първия кабинет "Борисов") Вицепремиер и министър по демографската и социалната политика - Ивайло Калфин (АБВ, квота на ГЕРБ, външен министър в правителството на тройната коалиция) Министри: Министър на икономиката - Божидар Лукарски (лидер на СДС, Реформаторски блок) Министър на енергетиката - Теменужка Петкова (квота на ГЕРБ, бивш шеф на държавната финансова инспекция) Министър на туризма - Николина Ангелкова (квота на ГЕРБ, досега служебен министър на транспорта). Министър на финансите - Владислав Горанов (ГЕРБ, заместник-финансов министър в първия кабинет "Борисов") Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Ивайло Московски (ГЕРБ, министър на транспорта в първия кабинет "Борисов") Министър на земеделието - Десислава Танева (ГЕРБ, бивш председател на земеделската комисия в НС) Министър на регионалното развитие - Лиляна Павлова (ГЕРБ, министър на регионалното развитие в първия кабинет "Борисов") Министър на околната среда - Ивелина Василева (ГЕРБ, зам.-министър на околната среда в първия кабинет "Борисов") Министър на здравеопазването - Петър Москов (ДСБ, Реформаторски блок) Министър на образованието - Тодор Танев (член на Гражданския съвет на Реформаторски блок, ръководител Катедра "Публична администрация" в СУ) Министър на вътрешните работи - Веселин Вучков (ГЕРБ, зам.-вътрешен министър в първия кабинет "Борисов") Министър на външните работи - Даниел Митов ( квота на Реформаторския блок, досега служебен външен министър) Министър на правосъдието - Христо Иванов (квота на Реформаторския блок, досега служебен правосъден министър) Министър на отбраната - Николай Ненчев (лидер на БЗНС, Реформаторски блок) Министър на културата - Вежди Рашидов (ГЕРБ, министър на културата в първия кабинет "Борисов") Министър на спорта - Красен Кралев (ГЕРБ, занимава се с рекламен бизнес, бивш собственик на ФК "Черно море")   [class='left_orange' div]БСП, ДПС и "Атака" се заявиха като опозиция с гласовете си "против" избора на Бойко Борисов за премиер, както и на министрите му. В колеблива позиция е партията на Николай Бареков БДЦ, от която 14 депутати подкрепиха кандидатурата на Борисов за министър -председател, включително отцепилата се от групата Ана Баракова. Както се очакваше, двама депутати от Патриотичния фронт – Велизар Енчев и Слави Бинев – обявиха, че ще гласуват "против" Борисов. Така той бе избран за втори премиерски мандат със 149 гласа "за" (на ГЕРБ, РБ, АБВ, част от ПФ и част от ББЦ) и 85 "против". Новата структура на правителството, предвиждаща 4-ма вицепремиери, закриване на Министерството на инвестиционното проектиране и разделяне на икономиката, енергетиката и туризма в отделни министерства, беше подкрепена от 144 депутати (ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ и Ана Баракова), 83-ма бяха "против" (БСП, ДПС и "Атака"), един от ПФ се въздържа. "За" предложените от Борисов министри гласуваха 136 народни представители, "против" бяха 97, един от ПФ се въздържа. Министрите бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, Реформаторите, Патриотите, АБВ и независимата Баракова. Освен от БСП, ДПС и "Атака", "против" състава на кабинета гласува и групата на БДЦ. След гласуванията новият премиер и министрите положиха клетва. След това прозвучаха химните на България и на Европа и председателят на парламента Цецка Цачева закри церемонията, а Борисов и членовете на кабинета отидоха в Министерския съвет да поемат властта от служебното правителство. Предупредителни сигнали от редиците на мнозинството Изборът на кабинета "Борисов 2" мина в съвсем нелека атмосфера, като освен четирите партии, влезли в ролята на опозиция, предупредителни сигнали прозвучаха от редиците и на Реформаторския блок, и на Патриотичния фронт. Съпредседателят на РБ Радан Кънев заяви ясно, че след направените компромиси от страна на петте партии в Блока за коалицията с ГЕРБ, РБ няма да позволи компромис с реформите, които е обещал, най-вече в областта на правосъдието и "прекъсването на незаконните връзки между политическа, икономическа, съдебна и медийна власт". Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък "посегна" на най-милото на Бойко Борисов, като призова "да работи повече в кабинетите и да намали рязането на лентички и изявите в медиите". ДПС срещу РБ и Патриотите, националистически борби "Атака"- ПФ Най-ожесточената съпротива срещу новосформираното правителство дойде от ДПС и "Атака", които го атакуваха от различни позиции. Лидерът на ДПС Лютви Местан за пореден път заклейми коалицията като "порочна", антиевропейска и антинатовска заради подкрепата на националистите от ПФ. Директното му обвинение е към Реформаторите, чието изискване беше за осигуряване на подкрепата от Фронта, за да не бъде кабинетът зависим от гласовете на ДПС. "Атака" пък вижда основен враг и съперник в лицето на Патриотичния фронт, в резултат на което лидерите на конкурентните националистически формации си размениха обвинения и реплики на висок глас от парламентарната трибуна. Отделно от това лидерът на "Атака" Волен Сидеров докара пред парламента стотина свои активисти и поддръжници, които скандираха колкото срещу новото правителство, толкова и срещу ПФ. Паралелната вражда ПФ с Барековистите пък предизвика словесни престрелки между лидера на ВМРО Красимир Каракачанов (от ПФ) и представители на "България без цензура", чиято група в парламента се преименува на "Български демократичен център" (БДЦ). Причината за конфликта е, че на евроизборите през май ВМРО на Каракачанов бе в коалицията на Бареков, а след това напусна и се присъедини към НФСБ на Валери Симеонов, с който учредиха ПФ. Борисов: Реформите трябва да започнат от днес "Извън този мандат днес просто трябваше да обявим, че отиваме на избори. Да се съобразим всички с това”, призова Бойко Борисов от трибуната в словото си преди избора на правителството. Той очерта 11 основни цели. Чуждите инвеститори и българските граждани имат нужда да видят устойчива перспектива, затова трябва да бъде предотвратено срастването на икономическата, политическа власт и съдебната власт. Нужно е и да бъде реформирана държавата - здравеопазване, образование, каза той. Кабинетът трябва да даде ясна перспектива за развитие поне 10 години напред, очерта Бойко Борисов. Задача на министерския екип е страната да стане добро място за живот, да модернизира управлението, да постигне бърз и значим икономически растеж, който да бъде база за повече работни места. Сред целите на правителството е и да намери начин за повишаване на социалните плащания, социална политика в помощ на бедните и нуждаещите се, на хората в затруднено положение. Кандидат-премиерът наблегна и върху необходимостта от ефективно използване на евросредствата. Много важен приоритет е и осигуряване на енергийна независимост. Върховенство на закона като основа за възстановяване на справедливостта, Борисов също постави като цел на новия кабинет. По думите му, за България няма други сценарии, освен евроатлантическия път. Правителството бе формирано на базата на програмна декларация, подкрепена от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, която до месец ще прерасне в конкретна управленска програма. Радан Кънев призова министрите за смирение Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви от трибуната, че правителството е формирано в резултат на политически компромиси, от които "партиите губят, но гражданите печелят“. "Реформаторски политици и екипи ще поемат управлението на здравеопазването, образованието, икономическата сфера. Ние се преборихме не да се възползваме от тъй наречените "ресурсни“ министерства (израз, от който ме oтблъсква), а да носим отговорността там, където сме обещали промяна“, добави Кънев по повод квотното разпределение на министерствата между ГЕРБ и РБ. Той уточни, че най-важната реформа, която предстои е тази в съдебната система. "И не заблуждавайте българските граждани и чуждестранните ни партньори, че това правителство ще отдалечи България от Европа. То ще бъде първото коалиционно управление от десетилетие насам, без участието на Движението за права и свободи – и това е огромен политически успех", заяви Кънев. Той не назова в пряк текст ангажимента на РБ за демонтиране на модела "КОЙ", но обяви, че няма да отстъпят от приоритета за прекъсването на незаконните връзки между политическа, икономическа, съдебна и медийна власт. Няма да отстъпим, повтори Кънев и уточни:“Казвам го на всички нас – бъдещите управляващи, защото виждам колко превъзбудено-доволни физиономии има помежду ни. Спомнете си смирението, което обещавахме преди броени дни. Нашата власт може да е много за кратко и може да не е за добро, ако управляваме не за промени, а за привилегии“. Валери Симеонов: Кабинетът ще сложи край на изнасилването на властта от ДПС Както декларирахме в самото начало, за ПФ от първостепенно значение е съставяне на програмен документ, в който да са заложени приоритетите за спасяване на България, каза съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. По думите му интересите на България са над всичко останало, независимо под каква политическа платформа. "Ние бяхме избрани от нашите избиратели с една задача – да облекчим живота на нашите сънародници. Всичко останало е несъществено”, каза Симеонов. "Доволен съм от това, че с партии, с които сме били в остър конфликт, успяхме да намерим общи идеали. Ще търсим общите пътища за решаване на проблемите, а няма да вадим тясно политически дивиденти", заяви Симеонов и обяви, че Борисов ще има подкрепата на ПФ, но се надява новият премиер да заслужи и тяхното доверие. "Правим го в името на България, като залагаме най-ценното – своите имена", каза Симеонов, след което пожела успех на новото правителство. "Ако този път управлението с мандат на ГЕРБ се провали, трети път няма да има", обърна се Симеонов към ГЕРБ и призова Борисов да работи повече в кабинетите и да намали рязането на лентички и изявите в медиите. По думите му "с новото правителство ще бъде сложен край на изнасилването на властта от страна на антибългарската партия ДПС". АБВ: Започнаха да се строят мостове между лявото и дясното Правителството е резултат на един нов подход, непознат за последните 20 години диалог между политическите сили. Съставянето на правителство е повече от нужно, защото нови избори биха били с катастрофален и разрушителен резултат, заяви зам.-председателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов. Лидерът на групата Ивайло Калфин влиза в кабинета като вицепремиер и министър на социалната политика на базата на споразумение за партньорство между ГЕРБ и АБВ, в което РБ не е страна. Започнаха да се строят мостове между лявото и дясното, заяви още Борислав Борисов. Миков обеща БСП да е лява опозиция и изложи серия социални искания Дясно правителство няма да реши социалните проблеми на хората, обяви лидерът на БСП Михаил Миков. Той даде да се разбере, че партията му, претърпяла невиждан изборен погром, ще се опита да печели дивиденти от ролята си на лява опозиция, защитаваща социални искания, както и да се справи с конкуренцията на лявата АБВ, като напомня за участието й в "десния" кабинет на Борисов. Миков каза още, че забелязва увеличаване на ресорите в кабинета заради новата четворна коалиция. Освен това порочният кръг на "вадене" и "слагане" във властта очевидно ще продължи, заяви лидерът на БСП и се обърна към Радан Кънев с думите, че сега не е първият случай, в който БСП и ДПС ще са извън властта. Лидерът на БСП фокусира изказването си върху социалния ресор, който ще бъде поет от доскорошния му съратник Ивайло Калфин. Ние чухме нищо вие как виждате социалните неравенства, защото те пораждат социални конфликти, базирани на етнически различия и неграмотност, посочи Миков, като настоя за коледни и великденски добавки към пенсиите, подпомагане на младите семейства, както и за отмяна на плоския данък.

Парламентът одобри втория кабинет на Бойко Борисов

http://www.mediapool.bg/parlamentat-odobri-vtoriya-kabinet-na-boiko-borisov-news226904.html

Парламентът избра Бойко Борисов за министър-председател и подкрепи предложеното от него правителство.   Кандидатурата на лидера ГЕРБ за премиер бе подкрепена със 149 гласа "за", 85 – "против", нямаше въздържали се. Парламентарните групи на БСП, ДПС и "Атака” гласуваха срещу кандидатурата му.   За Борисов гласуваха 83 депутати от ГЕРБ, 23 от Реформаторския блок, 17 от Патриотичния фронт, 14 от Български демократичен център (БДЦ), 11 от АБВ и отцепилата се Ана Баракова.   Велизар Енчев и Слави Бинев от Патриотичния фронт в аванс обявиха, че ще гласуват "против".   Новата структура на правителството беше подкрепена от 144 депутати (ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ и Ана Баракова), 83-ма гласуваха "против" (БСП, ДПС и "Атака"), един депутат от Патриотичния фронт се въздържа.   "За" предложените от Борисов министри гласуваха 136 народни представители, "против" бяха 97, един депутат се въздържа. Министрите бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, Реформаторите, Патриотите, АБВ и независимата Баракова. Освен от БСП, ДПС и "Атака" "против" състава на кабинета гласува и групата на БДЦ, един депутат от ПФ се въздържа.   След гласуванията новият премиер и министрите положиха клетва.   Борисов: Кабинетът ни ще бъде проевропейски, а реформите трябва да започнат от днес   В реч преди гласуването лидерът на ГЕРБ заяви, че след един месец преговори партията му и нейните партньори представят проевропейско, реформаторски правителство.   "Извън този мандат днес просто трябваше да обявим, че отиваме на избори. Да се съобразим всички с това”, каза още той. Зад нашият проевропейски кабинет стои политически и обществен консенсус, че реформите са необходими, допълни Борисов.   По думите му правителството ще постави основите и ще гарантира стабилно развитие на България.   Ние знаем, че за да дадат резултат реформите трябва да започнем незабавно. Срокът е днес, допълни Борисов.   Той очерта единайсет основни цели пред правителството. Чуждите инвеститори и българските граждани имат нужда да видят устойчива перспектива, затова трябва да бъде предотвратено срастването на икономическата, политическа власт и съдебната власт. Нужно е и да бъде реформирана държавата - здравеопазване, образование, продължи той.   Кабинетът трябва да даде ясна перспектива за развитие поне 10 години напред, очерта Бойко Борисов. Задача на министерския екип е страната да стане добро място за живот, да модернизира управлението, да постигне бърз и значим икономически растеж, който да бъде база за повече работни места.   Сред целите на правителството е и да намери начин за повишаване на социалните плащания, социална политика в помощ на бедните и нуждаещите се, на хората в затруднено положение. Кандидат-премиерът наблегна и върху необходимостта от ефективно използване на евросредствата.   Много важен приоритет е и осигуряване на енергийна независимост.   Върховенство на закона като основа за възстановяване на справедливостта, Борисов също постави като цел на новия кабинет. По думите му, за България няма други сценарии, освен евроатлантическия път.   Цветан Цветанов: Повече от всякога България се нуждае от стабилно управление Повече от всякога България се нуждае от стабилност и от стабилно управление, каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов откривайки дискусията. По думите му широката подкрепа за кабинета е изградена на принципна основа, а не е свързана със задкулисие. Искаме да спазваме принципите на европейския път, искаме да бъдем заедно и въпреки различията, да намираме компромиса, който ще е полезен за България, каза Цветанов.   Той посочи, че по време на продължилите месец преговори са видели разликите в позициите си, но са търсили това, което би могло да ги обедини, за да гарантират едно проевропейско правителство, което да даде необходимата на страната стабилност.   Цветан Цветанов посочи, че от ПГ на ГЕРБ ще бъдат диалогични, аргументирани в позициите си. Нека периодът на противопоставяне, характерен за 42-ия парламент, бъде затворена за нас, политиците, страница, призова Цветанов.   Радан Кънев: Управлението ни може да е за малко ако го правим не за промени, а за привилегии   По думите на лидера на ДСБ Радан Кънев пък пред изминалите десет дни парламентът е изпълнил една от важните си задачи, като се е превърнал в поле на компромиса и в център на реалната публична власт в републиката.   "За компромисите всички ние ще платим политическа цена, но от успеха ни да сформираме отговорно политическо мнозинство и да съставим кабинет, ползите ще са за всички български граждани. Това е пример за честна политическо решение – когато партиите губят, но гражданите печелят“, каза Кънев.   "Ние от Реформаторския блок направихме – както обещахме при откриването на настоящата сесия – всеки допустим компромис, за да се стигне до тук, дори прекрачихме предизборната си платформа", смята лидерът на ДСБ.   По думите му той днес ще наруши своето предизборно обещание да не подкрепи кабинет с премиер Борисов. "Ние знаем, че този компромис ще ни струва скъпо – но знаем и колко щеше да струва на всеки българин провалът на опитите за съставяне на правителство. Ние днес ще гласуваме обърнати не към политическите си интереси, които с лекота биха ни изпратили на нови избори или в удобната поза на непримирима дясна опозиция, а обърнати към нуждите на българските граждани“, каза той.   По думите му приемането на кабинета ще даде шанс за реформи във всички сфери, в които промяната е спряна или забатачена за повече от десетилетие. "Реформаторски политици и екипи ще поемат управлението на здравеопазването, образованието, икономическата сфера. Ние се преборихме не да се възползваме от тъй наречените "ресурсни“ министерства (израз, от който ме oтблъсква), а да носим отговорността там, където сме обещали промяна“, добави Кънев.   Той уточни, че най-важната реформа, която предстои е тази в съдебната система.   "И не заблуждавайте българските граждани и чуждестранните ни партньори, че това правителство ще отдалечи България от Европа. То ще бъде първото коалиционно управление от десетилетие насам, без участието на Движението за права и свободи – и това е огромен политически успех. Но не защото етническите турци и мюсюлманите ще бъдат непредставени. Не – успех е, защото те ще участват във властта, наравно с всеки друг български гражданин, но без монополисти и посредници в отношенията с родината си. И ние от реформаторския блок ще бъдем гарант на това участие“, каза още лидерът на ДСБ.   По думите му реформаторите няма да отстъпят от приоритета за прекъсването на незаконните връзки между политическа, икономическа, съдебна и медийна власт. „Няма да отстъпим, защото Европа свършва там, където свършва върховенството на закона. Държавата свършва там, където властта на институциите се измества от властта на мафията“, заяви той.   "Вчера дългогодишното бездействие на БНБ, ДАНС, НАП, КФН фалира четвъртата банка в страната и загроби спествяванията на хиляди и икономическата перспектива на десетки хиляди обикновени българи. Утре бездействието на същите нереформирани институции под партийно влияние може да завлече цялото общество в пропастта. С този риск компромис няма да правим“, предупреди Кънев.   И уточни, че тази част от изказването му не е насочена към бившите управляващи, защото те вече са в опозиция.“Казвам го на всички нас – бъдещите управляващи, защото виждам колко превъзбудено-доволни физиономии има помежду ни. Спомнете си смирението, което обещавахме преди броени дни. Нашата власт може да е много за кратко и може да не е за добро, ако управляваме не за промени, а за привилегии“, каза Кънев.   Валери Симеонов: Новото правителство ще сложи край на изнасилването на властта от ДПС   Лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичният фронт Валери Симеонов декларира, че формацията му ще подкрепи този състав на кабинет.   "Както декларирахме в самото началото на този едномесечен период, за Патриотичния Фронт от първостепенно значение е съставяне на програмен документ, в който да са заложени приоритетите за спасяване на България“, каза Симеонов.   "Ние се постарахме да търсим общото и да игнорираме това, което ни разделя. Такова беше посланието на ПФ не само към четирите партии, а и към останалите колеги. Това наше послание остава. Ние желаем да търсим общите пътища за решаване на проблемите”, коментира Симеонов.   По думите му интересите на България са над всичко останало, независимо под каква политическа платформа. "Ние бяхме избрани от нашите избиратели с една задача – да облекчим живота на нашите сънародници. Всичко останало е несъществено”, каза още Валери Симеонов.   "Доволен съм от това, че с партии, с които сме били в остър конфликт, успяхме да намерим общи идеали. Ще търсим общите пътища за решаване на проблемите, а няма да вадим тясно политически дивиденти", заяви Симеонов и обяви, че Борисов ще има подкрепата на ПФ, но се надява новият премиер да заслужи и тяхното доверие.   "Правим го в името на България, като залагаме най-ценното – своите имена", призна Симеонов, след което пожела успех на новото правителство. "Ако този път управлението с мандат на ГЕРБ се провали, трети път няма да има", обърна се Симеонов към ГЕРБ и призова Борисов да работи повече в кабинетите и да намали рязането на лентички и изявите в медиите.   По думите му "с новото правителство ще бъде сложен край на изнасилването на властта от страна на антибългарската партия ДПС".   АБВ: Нови избори ще са катастрофа   Правителството, което ще изберем днес е резултат на един нов подход, непознат за последните 20 години диалог между политическите сили. Съставянето на правителство е повече от нужно, защото нови избори биха били с катастрофален и разрушителен резултат. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов.   По думите му разрухата няма да е толкова за някой политически проект, а ще се стовари върху държавата и ще падне с цялата си тежест върху българския народ.   Подкрепата на левицата в лицето на АБВ, доказва на практика, че политическата култура се намира в нов, по-висок етап на развитие. Започнаха да се строят мостове между лявото и дясното, отчете още Борисов.   Миков: Порочният кръг на „вадане“ и „слагане“ във властта ще продължи   Дясно правителство няма да реши социалните проблеми на хората, обяви лидерът на БСП Михаил Миков.   Той обяви, че социалистите няма да подкрепят структурата на правителството, защото се забелязва увеличаване на ресорите заради новата четворна коалиция.   По думите на Миков порочният кръг на "вадене" и "слагане" във властта очевидно ще продължи. Обърна се към лидера на ДСБ Радан Кънев, че сега не е първият случай, в който БСП и ДПС ще са извън властта.   Лидерът на БСП фокусира изказването си върху социалния ресор, който ще бъде поет от доскорошния му съратник Ивайло Калфин. Ни чухме ниещо вие как виждате социалните неравенства, защото те пораждат социални конфликти, базирани на етнически различия и неграмотност, посочи Миков.   Очаквайте подробности.

Парламентът избра премиера Бойко Борисов и предложеното от него правителство

http://www.mediapool.bg/parlamentat-izbra-premiera-boiko-borisov-i-predlozhenoto-ot-nego-pravitelstvo-news226904.html

Парламентът избра Бойко Борисов за министър-председател и подкрепи предложеното от него правителство.   Кандидатурата на лидера ГЕРБ за премиер бе подкрепена със 149 гласа "за", 85 – "против", нямаше въздържали се. Парламентарните групи на БСП, ДПС и "Атака” гласуваха срещу кандидатурата му.   За Борисов гласуваха 83 депутати от ГЕРБ, 23 от Реформаторския блок, 17 от Патриотичния фронт, 14 от Български демократичен център (БДЦ), 11 от АБВ и отцепилата се Ана Баракова.   Велизар Енчев и Слави Бинев от Патриотичния фронт в аванс обявиха, че ще гласуват "против".   След това бяха гласувани структурата и съставът на правителството.   "За" предложените от Борисов министри гласуваха 136 народни представители, "против" бяха 97, един депутат се въздържа. Министрите бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, Реформаторите и Патриотите.   Един депутат от Патриотичния фронт се въздържа. Депутатите на БДЦ не подкрепиха предложените министри, въпреки че одобриха по-рано кандидатурата на Борисов.   След гласуванията новият премиер и министрите положиха клетва.   Заседанието на парламента е съпътствано от шумен протест срещу новото правителство, част от чийто участници бяха докарани с автобуси от различни места в страната, организиран от партията на Волен Сидеров "Атака". Това наложи заседанието да бъде прекъснато малко след 10 часа за кратко, след като депутатът от "Атака" Десислав Чуколов настоя за почивка, за да може група от протестиращите граждани да се срещне с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.   Борисов: Кабинетът ни ще бъде проевропейски, а реформите трябва да започнат от днес   В реч пред парламента лидерът на ГЕРБ заяви, че след един месец преговори партията му и нейните партньори представят проевропейско, реформаторски правителство.   "Извън този мандат днес просто трябваше да обявим, че отиваме на избори. Да се съобразим всички с това”, каза още той. Зад нашият проевропейски кабинет стои политически и обществен консенсус, че реформите са необходими, допълни Борисов.   По думите му правителството ще постави основите и ще гарантира стабилно развитие на България.   Ние знаем, че за да дадат резултат реформите трябва да започнем незабавно. Срокът е днес, допълни Борисов.   Той очерта единайсет основни цели пред правителството. Чуждите инвеститори и българските граждани имат нужда да видят устойчива перспектива, затова трябва да бъде предотвратено срастването на икономическата, политическа власт и съдебната власт. Нужно е и да бъде реформирана държавата - здравеопазване, образование, продължи той.   Кабинетът трябва да даде ясна перспектива за развитие поне 10 години напред, очерта Бойко Борисов. Задача на министерския екип е страната да стане добро място за живот, да модернизира управлението, да постигне бърз и значим икономически растеж, който да бъде база за повече работни места.   Сред целите на правителството е и да намери начин за повишаване на социалните плащания, социална политика в помощ на бедните и нуждаещите се, на хората в затруднено положение. Кандидат-премиерът наблегна и върху необходимостта от ефективно използване на евросредствата.   Много важен приоритет е и осигуряване на енергийна независимост.   Върховенство на закона като основа за възстановяване на справедливостта, Борисов също постави като цел на новия кабинет. По думите му, за България няма други сценарии, освен евроатлантическия път.   Цветан Цветанов: Повече от всякога България се нуждае от стабилно управление Повече от всякога България се нуждае от стабилност и от стабилно управление, каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов откривайки дискусията. По думите му широката подкрепа за кабинета е изградена на принципна основа, а не е свързана със задкулисие. Искаме да спазваме принципите на европейския път, искаме да бъдем заедно и въпреки различията, да намираме компромиса, който ще е полезен за България, каза Цветанов.   Той посочи, че по време на продължилите месец преговори са видели разликите в позициите си, но са търсили това, което би могло да ги обедини, за да гарантират едно проевропейско правителство, което да даде необходимата на страната стабилност.   Цветан Цветанов посочи, че от ПГ на ГЕРБ ще бъдат диалогични, аргументирани в позициите си. Нека периодът на противопоставяне, характерен за 42-ия парламент, бъде затворена за нас, политиците, страница, призова Цветанов.   Радан Кънев: Управлението ни може да е за малко ако го правим не за промени, а за привилегии   По думите на лидера на ДСБ Радан Кънев пък пред изминалите десет дни парламентът е изпълнил една от важните си задачи, като се е превърнал в поле на компромиса и в център на реалната публична власт в републиката.   "За компромисите всички ние ще платим политическа цена, но от успеха ни да сформираме отговорно политическо мнозинство и да съставим кабинет, ползите ще са за всички български граждани. Това е пример за честна политическо решение – когато партиите губят, но гражданите печелят“, каза Кънев.   "Ние от Реформаторския блок направихме – както обещахме при откриването на настоящата сесия – всеки допустим компромис, за да се стигне до тук, дори прекрачихме предизборната си платформа", смята лидерът на ДСБ.   По думите му той днес ще наруши своето предизборно обещание да не подкрепи кабинет с премиер Борисов. "Ние знаем, че този компромис ще ни струва скъпо – но знаем и колко щеше да струва на всеки българин провалът на опитите за съставяне на правителство. Ние днес ще гласуваме обърнати не към политическите си интереси, които с лекота биха ни изпратили на нови избори или в удобната поза на непримирима дясна опозиция, а обърнати към нуждите на българските граждани“, каза той.   По думите му приемането на кабинета ще даде шанс за реформи във всички сфери, в които промяната е спряна или забатачена за повече от десетилетие. "Реформаторски политици и екипи ще поемат управлението на здравеопазването, образованието, икономическата сфера. Ние се преборихме не да се възползваме от тъй наречените "ресурсни“ министерства (израз, от който ме oтблъсква), а да носим отговорността там, където сме обещали промяна“, добави Кънев.   Той уточни, че най-важната реформа, която предстои е тази в съдебната система.   "И не заблуждавайте българските граждани и чуждестранните ни партньори, че това правителство ще отдалечи България от Европа. То ще бъде първото коалиционно управление от десетилетие насам, без участието на Движението за права и свободи – и това е огромен политически успех. Но не защото етническите турци и мюсюлманите ще бъдат непредставени. Не – успех е, защото те ще участват във властта, наравно с всеки друг български гражданин, но без монополисти и посредници в отношенията с родината си. И ние от реформаторския блок ще бъдем гарант на това участие“, каза още лидерът на ДСБ.   По думите му реформаторите няма да отстъпят от приоритета за прекъсването на незаконните връзки между политическа, икономическа, съдебна и медийна власт. „Няма да отстъпим, защото Европа свършва там, където свършва върховенството на закона. Държавата свършва там, където властта на институциите се измества от властта на мафията“, заяви той.   "Вчера дългогодишното бездействие на БНБ, ДАНС, НАП, КФН фалира четвъртата банка в страната и загроби спествяванията на хиляди и икономическата перспектива на десетки хиляди обикновени българи. Утре бездействието на същите нереформирани институции под партийно влияние може да завлече цялото общество в пропастта. С този риск компромис няма да правим“, предупреди Кънев.   И уточни, че тази част от изказването му не е насочена към бившите управляващи, защото те вече са в опозиция.“Казвам го на всички нас – бъдещите управляващи, защото виждам колко превъзбудено-доволни физиономии има помежду ни. Спомнете си смирението, което обещавахме преди броени дни. Нашата власт може да е много за кратко и може да не е за добро, ако управляваме не за промени, а за привилегии“, каза Кънев.   Валери Симеонов: Новото правителство ще сложи край на изнасилването на властта от ДПС   Лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичният фронт Валери Симеонов декларира, че формацията му ще подкрепи този състав на кабинет.   "Както декларирахме в самото началото на този едномесечен период, за Патриотичния Фронт от първостепенно значение е съставяне на програмен документ, в който да са заложени приоритетите за спасяване на България“, каза Симеонов.   "Ние се постарахме да търсим общото и да игнорираме това, което ни разделя. Такова беше посланието на ПФ не само към четирите партии, а и към останалите колеги. Това наше послание остава. Ние желаем да търсим общите пътища за решаване на проблемите”, коментира Симеонов.   По думите му интересите на България са над всичко останало, независимо под каква политическа платформа. "Ние бяхме избрани от нашите избиратели с една задача – да облекчим живота на нашите сънародници. Всичко останало е несъществено”, каза още Валери Симеонов.   "Доволен съм от това, че с партии, с които сме били в остър конфликт, успяхме да намерим общи идеали. Ще търсим общите пътища за решаване на проблемите, а няма да вадим тясно политически дивиденти", заяви Симеонов и обяви, че Борисов ще има подкрепата на ПФ, но се надява новият премиер да заслужи и тяхното доверие.   "Правим го в името на България, като залагаме най-ценното – своите имена", призна Симеонов, след което пожела успех на новото правителство. "Ако този път управлението с мандат на ГЕРБ се провали, трети път няма да има", обърна се Симеонов към ГЕРБ и призова Борисов да работи повече в кабинетите и да намали рязането на лентички и изявите в медиите.   По думите му "с новото правителство ще бъде сложен край на изнасилването на властта от страна на антибългарската партия ДПС".   АБВ: Нови избори ще са катастрофа   Правителството, което ще изберем днес е резултат на един нов подход, непознат за последните 20 години диалог между политическите сили. Съставянето на правителство е повече от нужно, защото нови избори биха били с катастрофален и разрушителен резултат. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов.   По думите му разрухата няма да е толкова за някой политически проект, а ще се стовари върху държавата и ще падне с цялата си тежест върху българския народ.   Подкрепата на левицата в лицето на АБВ, доказва на практика, че политическата култура се намира в нов, по-висок етап на развитие. Започнаха да се строят мостове между лявото и дясното, отчете още Борисов.   Миков: Порочният кръг на „вадане“ и „слагане“ във властта ще продължи   Дясно правителство няма да реши социалните проблеми на хората, обяви лидерът на БСП Михаил Миков.   Той обяви, че социалистите няма да подкрепят структурата на правителството, защото се забелязва увеличаване на ресорите заради новата четворна коалиция.   По думите на Миков порочният кръг на "вадене" и "слагане" във властта очевидно ще продължи. Обърна се към лидера на ДСБ Радан Кънев, че сега не е първият случай, в който БСП и ДПС ще са извън властта.   Лидерът на БСП фокусира изказването си върху социалния ресор, който ще бъде поет от доскорошния му съратник Ивайло Калфин. Ни чухме ниещо вие как виждате социалните неравенства, защото те пораждат социални конфликти, базирани на етнически различия и неграмотност, посочи Миков.   Очаквайте подробности.

Парламентът гласува второто правителство на Бойко Борисов

http://www.mediapool.bg/parlamentat-glasuva-vtoroto-pravitelstvo-na-boiko-borisov-news226904.html

Предстои в петък, месец и два дни след парламентарните избори, Народното събрание да гласува структурата и състава на 91-то българско правителство, съставено от ГЕРБ и Реформаторския блок с министър-председател Бойко Борисов. Формулата на договорената до този момент парламентарна подкрепа за това правителство е уникална за досегашната българска политическа практика. ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) подписаха коалиционно споразумение за правителство и програмна декларация. Патриотичният фронт декларира подкрепа за тази програма, докато АБВ подписа споразумение за партньорство с ГЕРБ. Така за правителството бе гарантирано парламентарно мнозинство от 137 гласа (при необходими 121). Очаква се обаче правителството на Борисов да събере 138 гласа, като към 84-те депутати на ГЕРБ, 23-мата на РБ, 19-те на ПФ и 11-те на АБВ се присъедини и напусналата групата на "Български демократичен център" (бивша „България без цензура”) Ана Баракова. В опозиция остават групите на БСП, ДПС, „Атака” и "Български демократичен център". Депутатите на Бареков обявиха, че няма да подкрепят кабинета, тъй като са обидени, че не са поканени на разговори за новото управление. Встъпването на новото правителство, след като то бъде гласувано и положи клетва в парламента, е предвидено за 11 часа на специална церемония по предаване на властта в Министерския съвет. В състава, обявен в четвъртък от бъдещия премиер Бойко Борисов, влизат: Вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика – Томислав Дончев (ГЕРБ); Вицепремиер по коалиционната и административните политики – Румяна Бъчварова (ГЕРБ); Вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси – Меглена Кунева (РБ); Вицепремиер по социалната политика и демографското развитие и министър на труда и социалната политика – Ивайло Калфин (АБВ); Министър на финансите – Владислав Горанов (ГЕРБ); Министър на вътрешните работи – Веселин Вучков (ГЕРБ); Министерство на правосъдието – Христо Иванов (от квотата на РБ); Министър на отбраната – Николай Ненчев (РБ); Министерство на външните работи – Даниел Митов (от квотата на РБ); Министър на икономиката – Божидар Лукарски (РБ); Министър на енергетиката – Теменужка Петкова (ГЕРБ); Министър на туризма – Николина Ангелкова (ГЕРБ); Министерство на регионалното развитие – Лиляна Павлова (ГЕРБ); Министър на здравеопазването – Петър Москов (РБ); Министър на образованието и науката – Тодор Танев (РБ); Министър на земеделието – Десислава Танева (ГЕРБ); Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Московски (ГЕРБ); Министър на околната среда и водите – Ивелина Василева (ГЕРБ); Министър на младежта и спорта – Красен Кралев (ГЕРБ); Министър на културата – Вежди Рашидов (ГЕРБ).

Километрични опашки от тирове на българо-турската граница

http://www.mediapool.bg/kilometrichni-opashki-ot-tirove-na-balgaro-turskata-granitsa-news226903.html

Километрични опашки от тирове са с образували на бългро-турската граница. На граничният пункт Капъкуле-Капитан Андреево опашката е дълга 12 километра, а на ГКПП Хамзабейли-Лесово – около 10 километра. Това съобщиха турските митнически власти, предаде БТА. Според тях задръстването на двата гранични пункта на турско-българската граница е заради въвеждането на проверка на рентгеновата уредба на българската митница на Лесово на всички моторни превозни средства. Задължителният преглед на рентгеновата уредба бе въведен след акцията, при която бяха отстранени няколко български митничари. Това забавя преминаването на колите. Досега дневно през Хамзабейли минаваха по около 500 коли, сега числото падна до 60 коли, твърдят турски митнически представители. Заради задръстването на Лесово шофьорите се насочили към Капъкуле. Така опашката там стигнала 12 км, а шофьорите чакали по повече от едно денонощие, за да минат на българската митница. Турските шофьори се оплакват и от случаите на бежанци, главно сирийци, които тайно се качвали на ремаркетата през нощта докато те чакат на опашка за митницата. Вече имало няколко такива случая. При проверката на българската митница ако заловели нелегални в турски тир шофьорът подлежал на съд по българските закони.

Ревизоро очаква оставката на Искров

http://www.cross.bg/dimitrov-emil-programa-1438610.html

/КРОСС/ Иван Искров обеща, че когато КТБ бъде закрита, ще депозира своята оставка Очаквам, че това ще се случи днес, каза депутататът от „Патриотичен фронт" Емил Димитров-Ревизоро в интервю за БНТ. Към днешна дата няма шанс за фалит на други банки. Всички гарантирани влогове ще бъдат изплатени. Бюджетът ще бъде натоварен, но новото правителство ще се справи с този проблем, посочи той. Емил Димитров изрази очакване за оставки и в МВР и ДАНС. „Тези две структури не успяха да се справят с миграционния натиск. Финансовото разузнаване в ДАНС проспа случая с КТБ", отбеляза той. Областни управители, номинирани от други политически сили, също ще подадат оставки в знак на съпричастност, посочи Димитров. Предстои един много интересен ден. Преговорите бяха дълги, но завършиха успешно. Нашата подкрепа зависи от изпълнението на нашата програма. Хората са гласували за нас, за да изпълняваме тази програма, подчерта Димитров.

Нов зловреден код заплашва продуктите на Apple

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/07/2414073_nov_zlovreden_kod_zaplashva_produktite_na_apple/?ref=rss


Нов зловреден код заплашва продуктите на Apple. Той се казва WireLurker и е открит от компанията Palo Alto Networks, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

Вирусът може да засегне както операционната система Mac OS X, така и мобилната платформа iOS. За сега изглежда, че основната цел на WireLurker са потребителите в Китай. Според специалистите обаче, той е най-големият по мащаб, който са виждали до момента и не изключват вариант, в който да се превърне в по-глобален проблем....

Светлин Танчев: Никой не ни е търсил за подкрепа

http://www.cross.bg/tanchev-georgiev-partiyata-1438609.html

/КРОСС/ Никой не ни е търсил за подкрепа. Оставаме градивна опозиция, ще гласуваме за закони, които одобряваме, заяви депутатът от ББЦ Светлин Танчев в интервю за ВTV.  Вчера председателят на партията на Николай Бареков обяви, че активистите на партията ще се съберат в петък сутринта, за да уточнят отношението на формацията към управляващите. Очаквам колизии във вътрешнопартийните взаимоотношения, каза още Танчев. Кабинетът е безпринципен, посочи депутатът от „БСП лява България" Чавдар Георгиев. Георгиев и Танчев се обединиха в оценката за министъра на икономиката Божидар Лукарски като най-абсурдната фигура в кабинета. Тази номинация е знак за пазарлъците за постовете. Иначе програмата е толкова ясна и би могло да се съгласува за половин час, посочи Георгиев. На „Патриотичен фронт" ще им трябва една година, за да разберат как функционира държавата и те няма как да са гарант за стабилно управление, смята Танчев. На въпрос каква опозиция ще бъде БСП, предвид трусовете в левицата, Чавдар Георгиев посочи, че решението на тези въпроси предстои.

Ние сме за оплакване, ние сме за презиране, ние сме за тояга, ние сме за смях.

http://www.cross.bg/toyaga-oplakvane-prezirane-1438611.html

/КРОСС/"Знаеш ли ти кои сме? - ние сме си ние, ние сме за оплакване, ние сме за презиране, ние сме за тояга, ние сме за смях."Любен Каравелов (Неутешителен отговор на "Знаеш ли ти кои сме?")    

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4412379

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

14 нови депутати и 1 евродепутат ще има заради кабинета

http://www.cross.bg/raiion-ministur-sofiiiski-1438608.html

/КРОСС/ Четиринадесет нови депутати и един евродепутат ще се закълнат, ако парламентът днес одобри кабинета на Бойко Борисов.  Най-много са рокадите в ГЕРБ. В Европейския парламент на мястото на бъдещия вицепремиер Томислав Дончев ще влезе зам.-председателят на Европейските студенти демократи Андрей Новаков. Девет нови попълнения ще има групата на ГЕРБ в българския парламент. На мястото на бъдещия премиер Бойко Борисов в парламента трябва да влезе зам.-кметицата на район "Надежда" Анна Александрова, избрана от 25-ти софийски район. Новите позиции на вицепремиера Румяна Бъчварова и на вътрешния министър Веселин Вучков отварят място за нови двама депутати от листата на ГЕРБ в 24-ти софийски район - бившия депутат Стефани Михайлова и лидера на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев. Във Варна също ще има две смени - регионалният министър Лиляна Павлова и спортният министър Красен Кралев ще освободят депутатските банки за офталмолога Руслан Тошев и Нели Петрова (депутат и в миналия парламент). На мястото на транспортния министър Ивайло Московски в парламента ще влезе учителката от Самоков Ирена Коцева, която беше депутат и в миналия парламент. Министърът на културата Вежди Рашидов ще освободи депутатската банка за районния кмет от Пловдив Петър Петров. На мястото на министъра на екологията Ивелина Василева в парламента от Бургас влиза общинският съветник Румен Желев. Десислава Танева освобождава място за Мария Белова от Сливен

Пороите пощадиха Рим

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/poroite-poshtadiha-rim-6026841

"Все още сме на червен код за опасност от бурите, но смятаме, че най-лошото вече отмина", каза Франческо Репола от градския център за гражданска защита

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване