Защо министър Владислав Горанов е като златната ябълка за ламята Пеевски

http://e-vestnik.bg/21645/zashto-ministar-vladislav-goranov-e-kato-zlatnata-yabalka-za-lamyata-peevski/

Владислав Горанов. Снимка: официален предизборен портрет

Министърът на финансите е принципал на ББР, която ДПС депутата използва масирано за финансиране на бизнеса си, а и контролира митниците, така важни за „бизнеса“ на „Булгартабак“

Една зависимост на новото правителство от Делян Пеевски е най-замитаната тема в последните два дни. В името на нейното напудряне и замитане се включиха, както героите в нея, така и подопечните пеевски медии, така и новият-стар министър-председател Бойо Борисов.

А тази зависимост е много проста. Каква уговорка има с Делян Пеевски новият министър на финансите Владислав Горанов? Като заместник на Дянков в предишния мандат на ГЕРБ Горанов стана печално известен с „онази“ снимка с Пеевски на маса, за която бившият-настоящ премиер Борисов нервно обяснява, че двамата са попаднали случайно в едно заведение и взели, че се заприказвали понеже са експерти.

След тази среща ДПС и ГЕРБ бяха в очевидно топли, но прикрити взаимотношения. Поне на икономическия фронт. А той за ДПС е особено важен за да може бизнес модела на партията да просъществува.
Но историята на Горанов с Пеевски не приключва тука. Защото само преди година, когато ГЕРБ изпадна в опозиция, а Пеевски започна операция „разбий герберите“ тихомълком Горанов се евакуира от Парламента, с обяснението, че заплатата от 2000 лв. няма да му стига да храни семейство. Сега обаче е готов да зареже мястото на изпълнителен директор на Общинска банка за почти същата заплата от 2000 лв., но като финансов министър.

Пеевски разговаря с Владислав Горанов в заведение през 2012 г., като зам.-финансов министър на Дянков. Снимката, направена от случаен посетител с телефон, предизвика множество коментари.

Какво ли може да го мотивира? Да речем, че може да го мотивира един успял мъж на вече 34 години.

Защо Владислав Горанов е като златната ябълка за ламята Пеевски? Заради ресурса, който ще има под управление разбира се. Министърът на финансите е принципал на Българската банка за развитие, която вече се превръща в почти персонална банка за Пеевски.

Банката е основен кредитор на контролираното зад кулисите от Пеевски дружество „Водстрой 98“. През август 2014 г., в разгара на кризата около КТБ именно Българска банка за развитие (ББР) изигра ролята на спасителен кредитор за „Водстрой 98“ като покри задълженията на дружеството към КТБ. Данните в Търговския регистър обаче показват, че експозицията на ББР към Пеевски продължава да се увеличава. През октомври ББР е отпуснала нов кредит на „Водстрой 98“ и така общата експозиция вече надхвърля 50 млн. лв.

Според подписания през август договор (виж по-долу) обаче тя може да се увеличи с още до 20 млн. лв. И очевидно не спира да се увеличава, защото от август до днес са подписани цели четири анекса на договора за кредит между ББР и „Водстрой 98“. А това означава, че Пеевски просто е намерил своята каса за спешни нужди. Подобно на описаната схема с компанията на майка му „Балканска медийна компания“, при която пари са получавани по сметки горе долу на принципа „при поискване“.

За да съществува тази схема трябва да имаш дружество – в новия пример това е „Водстрой“ – и банка, готово да те прегърне по всяко време – ББР.
При назначение вместо Горанов на министър, който ще има съмнения в експертните качества на финансиста Пеевски, би имало сериозен риск инфраструктурният бизнес на момчето на прехода да се окаже в остра ликвидна недостатъчност. Позиционирането на Горанов обаче… Явно той няма съмнения в експертизата на Пеевски. Показва го отчетът на „Водстрой“, защото освен ББР кредитор на дружеството е и Общинска банка, ръководена в момента от Горанов.

Но това не е всичко. Влиянието на министъра ...

Ози Озбърн "продал душата си на дявола"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416353

Ози Озбърн "продал душата си на дявола". 67-годишният фронтмен на "Блек сабат" смята, че ще отиде в ада, когато умре, защото е направил много неща, които не е трябвало да прави, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Контактмюзик.
Запитан за какво би продал душата си на дявола, Ози отговори: "Вече го направих. Ози Озбърн "продал душата си на дявола". 67-годишният фронтмен на "Блек сабат" смята, че ще отиде в ада, когато умре, защото е направил много неща, които не е трябвало да прави, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Контактмюзик. Запитан за какво би продал душата си на дявола, Ози отговори: "Вече го направих.

Ози Озбърн "продал душата си на дявола"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416345

Ози Озбърн Ози Озбърн "продал душата си на дявола". 67-годишният фронтмен на "Блек сабат" смята, че ще отиде в ада, когато умре, защото е направил много неща, които не е трябвало да прави, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Контактмюзик. Запитан за какво би продал душата си на дявола, Ози отговори: "Вече го направих.

Гении ще превземат планетата

http://interest.actualno.com/Genii-shte-prevzemat-planetata-news_59338.html

Генното инженерство ще създава най-умните хора. С помощта на генното инженерство ще се появят най-умните хора, съществували някога на планетата. Такова ново научно изследване е публикувал ученият от М...

50% от сегашните професии изчезват до 2025 г.

http://www.cross.bg/mesta-profesii-rabotata-1438926.html

/КРОСС/ В близките 15 години се очаква да настъпи промяна в начина, по който функционират работните места и това ще направи излишни близо 50% от съществуващите днес професии, съобщават американски медии.Изкуственият интелект ще промени бизнеса и работата, която вършат хората. Процесът на работа, работата с клиенти и големи дялове от средния мениджмънт просто ще изчезнат. Докладът "Устрем към 2030: Бъдещето на работата и работното място" бил подготвен от консултантската компания CBRE и базираната в Китай Genesis след анкети сред 220 експерти, бизнес лидери и млади хора от Азия, Европа и Северна Америка."Близо 50% от днешните професии няма да съществуват през 2025 г. Новите работни места ще изискват творческа интелигентност, социална и емоционална интелигентност и способност за създаване на изкуствен интелект. Тези професии ще бъдат много по-удовлетворителни от днешните", се казва в доклада.Работните места с редици от бюра напълно ще изчезнат, не защото не са подходящи за целта, а просто защото целта вече няма да съществува, отбелязват авторите на доклада."В идните 15 години ще има революция в начина, по който работим, и съответно ще настъпи революция в начина, по който планираме и мислим за работните си места

55% от българите с положителни оценки за Тодор Живков

http://news.ibox.bg/news/id_84439904

Изчезва колективната памет за тоталитаризма. 94% от хората между 16 и 30 години твърдят, че се чувстват абсолютно незапознати с този период. 46% от пълнолетните смятат, че са слабо запознати

Зловещ слух за мъж с отрязана глава разтърси Подбалкана

http://pik.bg/зловещ-слух-за-мъж-с-отрязана-глава-разтърси-подбалкана-news247659.html

Зловещ слух за мъж с отрязана глава разтърси Подбалкана

Слух за зверски убит старец в карловското село Куртово, разпростанен от един сайт, сплаши хората от региона още в късния следобед вчера.

Мълвата, че 83-годишният дядо Илия Тонов е убит обиколи не само неговото село, но и съседните Соколица, Горни Домлян и Домлян. Разпространената вресия, че дядото е бил с тежки наранявания по главата добиха страховити изремения.

В Соколица вече говорят, че той е бил намерен с отрязана глава, а в Горни Домлян трескаво обсъждат ситуацията. Съобщението, че убийството на дядо Илия Тонов е дело роми още повече нажежи ситуацията. Днес мургавите братя в Соколица треперят, че може да бъдат набедени за убийството на стареца.

В Горни Домлян пък се чувстват обидени, че в сайта със сензационната новина,се споменава стара кражба от техни цигани и се правят внушения, че те са сторили убийството.

Не разследваме убийство, категорично заяви за „Марица” началникът на Районно полицейско управление Карлово Николай Симеонов. В къщата на Илия Тонов не влизано с взлом. Няма извършена кражба. Парите и личните му документи са налице, уточни той.

Вежди Рашидов: Мишел Бонев не беше моя грешка, но аз като министър понесох тези хапки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416343

"Мишел Бонев, не беше моя грешка, но аз като министър понесох тези хапки, и друго не се е случвало да е грешка в министерството", заяви Вежди Рашидов по БНТ.
На въпрос по-добре ли е министър от депутат, Вежди Рашидов отговори: "Малко по-добре, въпреки, че и двете не са най-доброто нещо, което може да се случи на един човек, "Мишел Бонев, не беше моя грешка, но аз като министър понесох тези хапки, и друго не се е случвало да е грешка в министерството", заяви Вежди Рашидов по БНТ. На въпрос по-добре ли е министър от депутат, Вежди Рашидов отговори: "Малко по-добре, въпреки, че и двете не са най-доброто нещо, което може да се случи на един човек,

Екоминистърът обеща да няма безконтролни строежи

http://frognews.bg/news_79835/

Протестите се предизвикват от липса на информация, от липсата на прозрачност, от липсата на диалог и допитване до академичната общност и експертите за екологичното въздействие на дадено инвестиционно намерение. Това посочи новият министър на околната среда и водите Ивелина Василева в първото си ТВ интервю за bTV.

Близките на загиналите в Горни Лом искат възмездие

http://www.cross.bg/intzidenta-zaginalite-zavoda-1438925.html

/КРОСС/ Близките на загиналите след трагедията край Горни Лом се събраха, за да почетат смъртта им 40 дни след инцидента. Семействата все още чакат възмездие за случилото се.Майката на 48-годишния Пламен от Чипровци сънувала сина си няколко дни след инцидента. Мощният взрив отнема живота му преди да разбере, че е станал дядо. В очакване да види очите на съпруга си живее и Теменужка. Тя казва, че досега никой не се е свързал с тях, за да обясни какви са причините, довели до трагедията. „Не може 15 човека да се изпарят и да няма правосъдие", категорична е опечалената жена пред Нова тв.Близките на загиналите вече са получили смъртните им актове и са категорични, че ще съдят фирмата.При инцидента в завода за утилизиране на боеприпаси загинаха 15 души. Разследване ще трябва да изясни какви са причините за инцидента, спазвани ли са изискванията за безопасност на труда в този високорисков процес.В дните след взрива работници в завода бяха категорични, че отговорът на този въпрос е „не". Имаше информации за складиране на боеприпаси в количества много по-големи от допустимите, за неправилно съхранение на мините.Собственикът на завода на свой ред лансира версията за умишлени действия там, за саботаж. Официални данни за резултати от разследването все още няма. Днес в катедралния храм във Видин ще бъде отслужена заупокойна молитва и панихида в памет на жертвите.   Снимка: Булфото, всички права запазени

Вежди Рашидов: Няма смисъл от новини на турски език

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416341

"Мишел Бонев, не беше моя грешка, но аз като министър понесох тези хапки, и друго не се е случвало да е грешка в министерството", заяви Вежди Рашидов по БНТ. На въпрос по-добре ли е министър от депутат, Вежди Рашидов отговори: "Малко по-добре, въпреки, че и двете не са най-доброто нещо, което може да се случи на един човек,

Осветиха 30-те нови тролейбуси на Варна

http://web.barometar.net/65697/

30-те нови тролейбуси на общинската фирма „Градски транспорт“ ЕАД бяха осветени днес. Екологичните превозни средства са доставени по проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен“, финансирани по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161 PO005/13/1.50/01/35 „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез осигуряване [...]

До 2025 г. 50% от сегашните професии ще изчезнат

http://www.moreto.net/novini.php?n=270149

В идните 15 години се очаква да настъпи промяна в начина, по който функционират работните места и това ще направи излишни близо 50% от съществуващите днес професии. Това става ясно от доклада "Устрем към 2030: Бъдещето на работата и работното място", подготвен от консултантската компания CBRE и базираната в Китай Genesis.

„Gaia” ще открие хиляди нови планети

http://www.cross.bg/gaia-shte-otkrie-hilyadi-novi-planeti-1438924.html

/КРОСС/ Европейските учени възлагат големи надежди на космическия телескоп „Gaia", който бе изстрелян в орбита на 19 декември миналата година. Той трябва да помогне при изготвянето на подробна карта на разпределението на звездите в галактиката Млечен път.Учени от Принстънския университет и от Университета в Лунд смятат, че в рамките на 5 години телескопът ще намери повече от 21 хиляди екзопланети извън Слънчевата система, а за 10 години - почти 70 хиляди подобни обекта. Главната му задача обаче е търсенето на червени джуджета - доста редки малки звезди.

Баща ми, серийният убиец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4415741

Кийт Джесперсън е известен като Щастливия убиец. През 90-те години на ХХ век той е изнасилил и убил 8 жени. До всяка оставил писмо с нарисувано смайли. 
Дъщеря му Мелиса Мур описва в автобиографичната си книга "Тревожно мълчание" какво е да си дете на такъв човек и как е преживяла истината. Тя е тийнейджърка, когато разбира истината за баща си. Ет Кийт Джесперсън е известен като Щастливия убиец. През 90-те години на ХХ век той е изнасилил и убил 8 жени. До всяка оставил писмо с нарисувано смайли. Дъщеря му Мелиса Мур описва в автобиографичната си книга "Тревожно мълчание" какво е да си дете на такъв човек и как е преживяла истината. Тя е тийнейджърка, когато разбира истината за баща си. Ет

М. Ненков: Здравеопазването има нужда от смели хора и реформа

http://frognews.bg/news_79834/

Здравеопазването няма нужда от анестезия, има нужда от смели хора, които могат да вземат смели решения в критични ситуации. Нашата специалност създава уникални качества, освен това д-р Петър Москов е и политик. Това каза здравният министър от кабинета „Близнашки” д-р Мирослав Ненков в студиото на „Тази неделя”.

Андрей Луканов: Ние ще бъдем капиталистите

http://web.barometar.net/65694/

Веднъж разговарях с Андрей Луканов и го питах: „Андрей, тук имаше едни неща, които исторически няма да издържат“… Той ми отговори: „Европа и Америка искат от нас да направим капитализъм, ще го направим и ние (комунистическата и номенклатурната върхушка, б.р.) ще бъдем капиталистите.“ Това подчертава в свой анализ за БГНЕС бившият политически съветник на Тодор [...]

Даниел Вълчев предрече спокойствието на кабинета да е до Нова година

http://offnews.bg/news/n_1/n_415095.html

Спокойствието на кабинета ще е до Нова година или малко след 1 януари догодина. Това заяви пред Нова телевизия Даниел Вълчев. Да си реформатор значи да правиш реформи. В този смисъл спокойствието на кабинета ще е до края на годината, защото дотогава ще се види дали ще се правят реални промени. Ако почнем пак да се оправдаваме с космоса, това няма да бъде простено, коментира Вълчев. Повечето неща в политиката не стават пред камерите. Нищо страшно няма в това. Не мисля, че някой е направил някакви грешки. Процесът беше позитивен. Човек е в политиката, за да участва, а не да дюдюка от задните седалки. При нас винаги нещата са по просташки начин, каза той. Моделът „Кой" се разгражда със системни усилия. Ако искаме да се преборим с негативните явления , ние трябва да положим усилия, категоричен е Вълчев.

Вижте баровските вили край Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416337

Сигурно сте виждали много кадри по филмите от въдуха, които показват баровските американски предградия в САЩ. Тези кадри не са от САЩ, а от вилните зони край Варна и са направени Dji Phantom 2 Vision и публикувани в YouTube, съобщава "Петел". Безброй са частните имения. Стотици са и басейните, които радват окото от небе. Сигурно сте виждали много кадри по филмите от въдуха, които показват баровските американски предградия в САЩ. Тези кадри не са от САЩ, а от вилните зони край Варна и са направени Dji Phantom 2 Vision и публикувани в YouTube, съобщава "Петел". Безброй са частните имения. Стотици са и басейните, които радват окото от небе.

Мароко няма да е домакин на Купата на африканските нации заради ебола

http://www.bnews.bg/article-121324

Заради болестта ебола мароканците отхвърлиха ултиматума и няма да организират шампионата, който трябваше да се проведе на 17 януари - 8 февруари 2015 година.

Вижте баровските вили край Варна (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416331

Сигурно сте виждали много кадри по филмите от въдуха, които показват баровските американски предградия в САЩ. Тези кадри не са от САЩ, а от вилните зони край Варна и са направени Dji Phantom 2 Vision и публикувани в YouTube, съобщава Сигурно сте виждали много кадри по филмите от въдуха, които показват баровските американски предградия в САЩ. Тези кадри не са от САЩ, а от вилните зони край Варна и са направени Dji Phantom 2 Vision и публикувани в YouTube, съобщава "Петел". Безброй са частните имения. Стотици са и басейните, които радват окото от небе.

Рашидов: След първия мандат оставих в министерството 30-40 милиона

http://www.cross.bg/rashidov-kyltyrata-ministurut-1438923.html

София /КРОСС/ Не смятам, че е имаше грешки в министерството при първия мандат като министър, Мишел Бонев не беше моя грешка, но аз понесох тези хапки и друго не се е случвало да е грешка. Това заяви пред БНТ новият министър на културата Вежди Рашидов. Тогава ремонтирахме 10 сценични театри, опери, филхармонии, които бяха в окаяно състояние, както и училищата по изкуство. Има направена реформа, която е успешна и аз съм щастлив - това е реформата в театрите, сега няма билети в театрите и се говори всеки ден за българско кино, припомни министърът на културата.Вежди Рашидов коментира и протеста срещу него, като подчерта, че той си има опашка, знаел е за него три дни преди провеждането. 12 човека не могат да бъдат протест, категоричен беше той. На протест когато видя един Теодосий Спасов, аз ще се притесня, когато видя един Георги Господинов, ще се притесня, но на тези хора не им прави чест, не може с рекет да се прави протест, заяви Рашидов.При споменаването на името на проф. Минеков, Вежди Рашидов категорично заяви, че доценти и професори не обича да обсъжда, особено професори, за които не знае за какво са професори. Скулпторът каза, че е троен академик, член кореспондент на БАН и на 4 държави е доктор хонорис кауза, но нито един път не си е изписал титлите. На мен ми стига тая награда, че вече има марка Вежди, това съм го правил 60 години сам и съм се научил да се самодисциплинирам

Макколи Кълкин не е мъртъв, заяви говорителят му

http://web.barometar.net/65692/

За втори път в рамките на само седем месеца популярният с ролите си в „Сам вкъщи 1″, „Сам вкъщи 2″ и „Ричи Рич“ американски актьор Маколи Кълкин беше „убит“, пише британският „Индипендънт“. Още от четвъртък вечерта (6 ноември) по социалните мрежи плъзна слуха, че 34-годишният актьор е намерен мъртъв в апартамента си в Манхатън. Полицията [...]

25 години по-късно българинът забравя за комунизма

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/25-godini-po-kysno-bylgarinyt-zabravia-za-komunizma-6026978

40% от младите не могат да посочат дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена, показва проучване на „Алфа рисърч“

Освещават новите тролейбуси на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=270142

Днес ще бъдат извършено освещаване на новите тролейбуси на „Градски транспорт” ЕАД-Варна. Водосветът ще се осъществи в присъствието на кмета на града Иван Портних в депо „Тролейбуси” на общинската фирма, научи Moreto.net. 30-те нови тролейбуси са осигурени със средства по оперативна програма „Околна среда" и вече обслужват гражданите на гр.

Спонсорът на “Астана”: Благодарим ти, България!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4415878


“Благодарим ти, България, че помогна за историческата ни първа титла на Казахстан.” Думите се на Умирзак Шукеев, член на съвета на директорите на “Самрук” - фонда, който управлява активите на държавата. Това е и спонсорът на “Астана”, новият футболен шампион на Казахстан, изкачил върха начело със Станимир Стоилов. “Благодарим ти, България, че помогна за историческата ни първа титла на Казахстан.” Думите се на Умирзак Шукеев, член на съвета на директорите на “Самрук” - фонда, който управлява активите на държавата. Това е и спонсорът на “Астана”, новият футболен шампион на Казахстан, изкачил върха начело със Станимир Стоилов.

Стоичков занесе "Златната топка" в музея на ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4415649

Единствената родна "Златна топка" за първи път "подиша" български въздух и влезе в Музея на славата на ЦСКА. Нейният кавалер Христо Стоичков донесе уникалния приз за футболист №1 на Европа през 1994 година заедно с двете спечелени "Златни обувки" - за голмайстор на Европа (1989 г.) и на Мондиал ’94.
Камата нареди трофеите до още две славни свои об Единствената родна "Златна топка" за първи път "подиша" български въздух и влезе в Музея на славата на ЦСКА. Нейният кавалер Христо Стоичков донесе уникалния приз за футболист №1 на Европа през 1994 година заедно с двете спечелени "Златни обувки" - за голмайстор на Европа (1989 г.) и на Мондиал ’94. Камата нареди трофеите до още две славни свои об

Камион се запали в движение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416322

Toварен автомобил се запалил в движение. Инцидентът е станал на пътя Русе-Търново, на 10 км. от с. Пейчиново.
Причина за пожара е блокирало задно колело на ремаркето. Екип на противопожарната служба от Бяла е изгасил камиона. Няма Toварен автомобил се запалил в движение. Инцидентът е станал на пътя Русе-Търново, на 10 км. от с. Пейчиново. Причина за пожара е блокирало задно колело на ремаркето. Екип на противопожарната служба от Бяла е изгасил камиона. Няма

Камион се запали в движение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416319

Toварен автомобил се запалил в движение. Инцидентът е станал на пътя Русе-Търново, на 10 км. от с. Пейчиново.
Причина за пожара е блокирало задно колело на ремаркето. Екип на противопожарната служба от Бяла е изгасил камиона. Няма Toварен автомобил се запалил в движение. Инцидентът е станал на пътя Русе-Търново, на 10 км. от с. Пейчиново. Причина за пожара е блокирало задно колело на ремаркето. Екип на противопожарната служба от Бяла е изгасил камиона. Няма

Борислав Гуцанов: Развитието на Варна не може да се решава на парче

http://www.moreto.net/novini.php?n=270154

"Развитието на Варна не може да се решава на парче", заяви в предаването „Позиция“ на Радио Варна председателят на БСП в града Борислав Гуцанов. Той коментира проекта за изграждане на новото пристанище и превръщането на настоящото в новата атракционна зона на града.

Продължава изпомпването на водоема в село Цар Асен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/09/2415705_produljava_izpompvaneto_na_vodoema_v_selo_car_asen/?ref=rss


В момента продължава изпомпването на водоема в село Цар Асен, за да спадне нивото му и да няма прилив към реката. Това съобщи кметът на пазарджишкото село Антоанета Генова, цитирана от агенция "Фокус".

Вчера се разбра, че окислени води от химико-биологичната станция на държавното дружество "Еко Медет" заради аварирала екопомпа са изтекли в река Луда Яна. Имаше опасения, че замърсяването се е просмукало във водоема на селото, но първите лабораторни анализи показаха, че няма...

Откриха гигантска усмивка на Марс /видео/

http://www.cross.bg/mars-gigantska-ysmivka-1438922.html

/КРОСС/ Марс поднесе поредната си изненада. Проучвайки снимки с Google Mars, на които интернет потребителите е открил гигантска усмивка, учените са заключили, че марсианците имат добро чувство за хумор, съобщава UFO Sightings Daily. Усмивката може да бъде намерена на координати 79 ° 24'28.73 "S и 6 ° 34'44.17" W, а уфолозите се опитват да разгадаят от какво е направена. Едни смятат, че това е странно марсианско растение, за други това е специално нанесен символ, а трети - че става въпрос за част от основите на някаква сграда.Блогъри смятат, че странният обект наподобява фигура, която маха с ръка на някой.   video:http://www.youtube.com/watch?v=J4VRxlAZpQo

Две момичета се млатиха пред дискотека в Благоевград

http://www.bnews.bg/article-121323

22-годишна студентка е с контузия на главата след женски бой пред дискотека в Благоевград.

САЩ губят контрол над ядрения си арсенал

http://www.cross.bg/slyzhitelite-indystriya-kontrol-1438921.html

/КРОСС/ Правителството на САЩ губи контрол над собствения си ядрен комплекс, съобщава АП. Дисциплината на служителите в ядрената индустрия е паднала, а Вашингтон няма план как да подкрепи развитието на индустрията.Миналата седмица бяха отстранени двама офицери, които са носили отговорност за сигурността на ядрения арсенал на страната. Като цяло обаче дисциплината на служителите в цялата индустрия не е на необходимото ниво.Затруднения има и в областта на компетентността на служителите и в доставката на модерни технологии. Контролът от страна на Конгреса е занижен, страда и финансирането, което допълнително изостря трудната ситуация.

Служители от ТЕЦ "Варна" на протест заради планове за затваряне на дружеството

http://econ.bg/Новини/Служители-от-ТЕЦ-Варна-на-протест-заради-планове-за-затваряне-на-дружеството_l.a_i.602389_at.1.html

Затварянето на варненския ТЕЦ няма да мине без протести. Работници и служители на дружеството ще изразят недоволството си от плановете на собственика...

Кабинетът на отвращението. И рекетът върху Борисов

http://web.barometar.net/65690/

 Изобщо не му се правеше кабинет на Бойко Борисов с реформаторите, и всички станахме свидетели на това как беше притиснат да преглътне отвращанието си от хората, които най-яростно го плюеха през последните 5-6 години. Реформаторите, разбира се, първи ще предадат Борисов, когато кабинетът се поразклати, ще го нарекат недодялан, деинтелектуализиран и други подобни, и той [...]

Тийнейджъри ограбиха мъж на улицата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416310

Двама непълнолетни са ограбили на улицата 58-годишен великотърновец. Потърпевшият е сигнализирал в полицията на 7 ноември. Той обяснил, че същият ден около 14,30 ч. на ул. "Освобождение" в старата столица е бил нападнат от двама непознати, които задигнали от него 30 лв.
След проведени действия по разследването е установено, Двама непълнолетни са ограбили на улицата 58-годишен великотърновец. Потърпевшият е сигнализирал в полицията на 7 ноември. Той обяснил, че същият ден около 14,30 ч. на ул. "Освобождение" в старата столица е бил нападнат от двама непознати, които задигнали от него 30 лв. След проведени действия по разследването е установено,

Вежди Рашидов: Не вижда смисъл от новини на турски език

http://frognews.bg/news_79832/

Не смятам, че е имало грешки. Това каза по БНТ Вежди Рашидов, коментирайки първия си мандат като министър на културата в първото правителство на ГЕРБ.

Тест на “Авто Труд” - новият Focus вдигна летвата високо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4413812

ГЕОРГИ ЛУКАНОВ
От няколко години Ford Focus е рекламиран като най-продавания модел в света, но истинската му задача е да разклати трона в компактния сегмент на споменавания като еталон Volkswagen Golf. С последната си модификация, която от компанията донякъде с право наричат нов Focus (заради коренно различната външност, ГЕОРГИ ЛУКАНОВ От няколко години Ford Focus е рекламиран като най-продавания модел в света, но истинската му задача е да разклати трона в компактния сегмент на споменавания като еталон Volkswagen Golf. С последната си модификация, която от компанията донякъде с право наричат нов Focus (заради коренно различната външност,

Министър Василева няма да сваля мораториума за шистов газ

http://pik.bg/министър-василева-няма-да-сваля-мораториума-за-шистов-газ-news247646.html

Министър Василева няма да сваля мораториума за шистов газ

Не виждам основания за падане на мораториума върху добива на шистов газ от 2012 г., заяви новият министър на околната среда и водите Ивелина Василева по Би Ти Ви.

Министър Василева обеща да разчита на диалога и постигането на баланс по екологичните теми. По думите й няма начин забраните да са пълни и трябва страната да върви към своето устойчиво развитие, но няма да се допускат незаконни действия и безконтролни строежи.

"Протестите се предизвикват от липса на информация, от липсата на прозрачност, от липсата на диалог и допитване до академичната общност и експертите за екологичното въздействие на дадено инвестиционно намерение", каза Василева на въпрос за политиката относно застрояването на Черноморието и защитените територии. 

По думите й в момента ведомството има като приоритетни задачи да обяви защитените зони по местообитанията (за които срокът по евродиректива е краят на тази година), да се утвърдят специализираните карти на дюните и да се помогне на общините по места за техните устройствени планове, в които ясно е разписано какво може да се извършва.

Василева напомни, че е отменена спорната заповед на регионална екоинспекция, с която се даваше зелена светлина на строителството в Карадере без да е правена екологична оценка. Освен това е сезирана и прокуратурата за това, че през 2005 г. е бил утвърден подробен устройствен план отново без такава оценка.

Вигенин: Промяната върви стъпка по стъпка, не търсете драми в ръководството

http://www.cross.bg/vigenin-partiyata-stupka-1438920.html

София /КРОСС/ Промените в БСП започнаха още през лятото със смяната на лидера. Сигналът, който дава председателят сега, е, че се тръгва към една постепенна промяна на поколенията в партията. Промяната върви стъпка по стъпка. Не търсете драми в ръководството. Това, което е необходимо, се случва, каза пред БНР социалистът Кристиан Вигенин. Започнахме един процес на преглед на структурите в партията, на членския състав. Не бива да гледаме на промените като промени тук и там. Те са цялостни, заяви той. Вигенин каза още, че в БСП не търсят виновни и не готвят наказания за слабите резултати. За тях всеки носи отговорност. Въпросът е какви стъпки можем да предприемем, за да подобрим функционирането на партията. Що се отнася до отговорността, която трябва да бъде понесена, Вигенин заяви, че Станишев вече го е направил, подавайки оставка. Тези избори няма как да ги препишем само на Миков. Има разбирането в БСП, че трябва да бъде даден шанс Миков да направи каквото смята за нужно за стабилизирането на партията и това се случва.

Томислав Дончев: С Лукарски сме обречени да работим заедно

http://offnews.bg/news/n_1/n_415092.html

Аз мога да работя с Божидар Лукарски и без да се разбираме. Лукарски е нов министър, но ние сме обречени да работим заедно. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. Мога да работя с някого и без да се разбираме с него, но по-добрата формула е да се разбираме. Божидар Лукарски е нов министър, но ние сме обречени да работим заедно, посочи Дончев. Аз не мисля, че имаше много щастливи физиономии като приехме новия кабинет, въпреки че съзнавам, че голяма част от хората свързват влизането във властта обезателно с радост. Аз вече съм бил министър, всъщност съм бил почти всякакъв и знам за какво става дума. Повярвайте ми - няма поводи за ентусиазъм, каза той. Вярвам, че България може да бъде по-смислена, по-богата и по-добро място за живеене. Аз знам как това да стане. Отговорността в кабинета ще падне на едни плещи, но вярвам. Че от този кабинет трябва да се получи работещ екип, коментира Томислав Дончев. Дончев отрече ГЕРБ да са взели за себе си най-доходоносните министерства и да са оставили най-проблемните на коалиционните си партньори. Това в никакъв случай не са малки министерства, нито са със скромно влияние, нито са със скромен ресурс. Съвсем нормално е този, който поема отговорност за управлението за държавата, да има необходимите инструменти да гарантира, че прави това, което иска да прави. Аз не приемам коалиционната формула като някакво вътрешно надхитряване или „разрязване на баницата". От този кабинет трябва да се формира един работещ екип, иначе нищо няма да се получи, подчерта вицепремиерът. Има две ключови оперативни програми - "Околна среда" и "Регионално развитие". Има доста направени плащания по тях. Общата им стойност е над 6 млрд. лева. Има и риск да загубим средства по тези програми, големият въпрос е да се реши проблема със спрените програми и възможно най-скоро да стартираме следващия програмен период 2014-2020. Там ни чакат 7,4 милиарда евро. Само от нас зависи кога ще започнем да ги ползваме. В оставащите дни до края на годината ще се опитваме да гарантираме, че загубите няма да са големи, допълни Дончев.

Специалитетите на Емо Чолаков са кисело зеле и шопска салата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4413508

Няма по-вкусно нещо от филия топъл хляб, дебело намазана с току-що изпечена лютеница, категоричен е Емил Чолаков. Едно време любимото му занимение в късно лято и през есента било да се върти около родителите си в Гоце Делчев, където живеят и до днес, докато приготвят зимнината. “А край казана с лютеницата бяхме като мухи на мед”, Няма по-вкусно нещо от филия топъл хляб, дебело намазана с току-що изпечена лютеница, категоричен е Емил Чолаков. Едно време любимото му занимение в късно лято и през есента било да се върти около родителите си в Гоце Делчев, където живеят и до днес, докато приготвят зимнината. “А край казана с лютеницата бяхме като мухи на мед”,

Обявяването на КТБ в несъстоятелност е само началото

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/11/09/2415308_obiaviavaneto_na_ktb_v_nesustoiatelnost_e_samo/?ref=rss


В четвъртък Българската народна банка отне лиценза на Корпоративна търговска банка, а ден по-късно внесе в съда искането за обявяването й в несъстоятелност. По този повод "Дневник" публикува анализа на Калоян Стайков от Седмичния бюлетин на ИПИ. 

Докато основната част от политическото, общественото и експертното внимание е насочено към изплащането на гарантираните депозити в КТБ, все по-важни ще стават въпросите около процедурата по несъстоятелност на банката. Въпреки че процедурите...

ЧЕЗ започва изграждането на нов трафопост в Благоевград

http://frognews.bg/news_79831/

„ЧЕЗ Разпределение България“ АД започва през ноември изграждането на нов трафопост в благоевградския квартал „Яворов", в който ще вложи 160 хиляди лева. Проектът ще отклони една трета от планираните инвестиции през ноември в извън столицата, които възлизат на 497 хиляди лева.

ОССЕ засече колони танкове и оръжия в Източна Украйна

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/osse-zaseche-koloni-tankove-i-oryzhiia-v-iztochna-ukrajna-6026977

Наблюдателите наброили над 40 танка и камиона, вкл. 19 камиона без регистрационни табели, превозващи 122-милиметрови оръжия и хора в зелени униформи без отличителни знаци

Африкански бизнес лидери създават фонд за борба с епидемията от Ебола

http://www.moreto.net/novini.php?n=270152

Представители на бизнеса от Африка ще дарят близо 30 милиона долара на Африканския съюз за подпомагане на борбата с Ебола. Ще бъде създадена и общоафриканска компания, която ще даде възможност на милиони абонати да правят дарения чрез SMS-и.

Жури отправи четири „предизвикателства“ към творчески настроени варненци

http://web.barometar.net/65688/

Това е едно от предложенията за нова визия на пространството около Кукления театър във Варна

Служителите на ТЕЦ – Варна излизат на протест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416293

Служителите на ТЕЦ – Варна излизат на протест, съобщиха синдикатите. Във връзката с намерението на собственикът да закрие ТЕЦ - Варна, преустановявайки дейността на централата от 01 януари догодина и уволнявайки последните 300 работници, синдикалните организации на КТ Подкрепа и КНСБ организират протестен митинг под надслов „Да спрем Служителите на ТЕЦ – Варна излизат на протест, съобщиха синдикатите. Във връзката с намерението на собственикът да закрие ТЕЦ - Варна, преустановявайки дейността на централата от 01 януари догодина и уволнявайки последните 300 работници, синдикалните организации на КТ Подкрепа и КНСБ организират протестен митинг под надслов „Да спрем

Няма да допуснем незаконни строежи, мораториумът за шистов газ остава

http://www.bnews.bg/article-121315

Новият министър на околната среда и водите Ивелина Василева обеща, че няма да се допускат незаконни действия и безконтролни строежи.

Гръцко-българска продукция с награда от кинофестивала в Солун

http://www.cross.bg/nagrada-aleksandur-filma-1438919.html

/КРОСС/ Гръцко-българската копродукция "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов бе удостоена с трета награда на 55-ия Международен кинофестивал в Солун.Първата награда - "Златен Александър" - бе присъдена на филма "Постоянна тъга" на мексиканския режисьор Хорхе Перес Солано, а със "Сребърен Александър" бе отличена израелската лента "Край нея" на Асаф Корман.На тазгодишното издание на фестивала, с който бе отбелязана 100-годишнината на гръцкото кино, бяха показани 150 филма в присъствието на 160 кинематографисти и 250 журналисти.

Служителите на ТЕЦ – Варна излизат на протест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416285

Служителите на ТЕЦ – Варна излизат на протест, съобщиха синдикатите. Във връзката с намерението на собственикът да закрие ТЕЦ - Варна, преустановявайки дейността на централата от 01 януари догодина и уволнявайки последните 300 работници, синдикалните организации на КТ Подкрепа и КНСБ организират протестен митинг под надслов „Да спрем Служителите на ТЕЦ – Варна излизат на протест, съобщиха синдикатите. Във връзката с намерението на собственикът да закрие ТЕЦ - Варна, преустановявайки дейността на централата от 01 януари догодина и уволнявайки последните 300 работници, синдикалните организации на КТ Подкрепа и КНСБ организират протестен митинг под надслов „Да спрем

Адвокат: ДАНС направиха чупка в кръста с акцията срещу митничарите

http://frognews.bg/news_79830/

ДАНС направиха чупка в кръста с показната акция срещу митничарите на ГКПП-Лесово. Това каза адвокат Лъчезар Таков пред Люба Кулезич, който е поел защитата на един от задържаните.

В ТЕЦ-Варна се стягат за протест

http://www.cross.bg/tetz-varna-tzentralata-protest-1438918.html

Варна /КРОСС/ Синдикалните организации във Варна организират протест срещу затварянето на ТЕЦ-Варна и съкращаването на 300 работници в централата. Протестният митинг е насрочен за 10 ноември от 17 часа пред Катедралата и е под наслов: „Да спрем разграбването".Работниците и служителите в ТЕЦ-Варна са изпратили декларация до служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, до Регионалния мениджър на ЧЕЗ България Петър Докладал, до председателя на УС на ТЕЦ-Варна Либор Кичмер и до председателите на „КТ Подкрепа" Константин Тренчев и Федерация „Енергетика" Мирослав Митовски.В нея те заявяват, че ако не се вземат спешни и трайни мерки за спасяване на централата, са готови на ефективни протестни действия за запазването на работните си места.

Сръбска журналистка разсейва футболисти с външността си

http://curious.actualno.com/Srybska-jurnalistka-razsejva-futbolisti-s-vynshnostta-si-news_59332.html

Сръбска спортна журналистка е била учтиво помолена да напусне пистата в близост до терена по време на футболната среща между „Партизан” и „Цървена звезда”, тъй ...

Един век от рождението на Павел Вежинов

http://society.actualno.com/Edin-vek-ot-rojdenieto-na-Pavel-Vejinov-news_59336.html

Днес се навършват 100 години от рождението на големия писател и сценаристи Павел Вежинов. Павел Вежинов, чието истинско име е Никола Делчев Гугов, е роден на 9 ноември 1914 г. в София. Израства в Дра...

"Ливърпул" страда от липса на увереност, смята Брендън Роджърс

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/09/2415709_livurpul_strada_ot_lipsa_na_uverenost_smiata_brendun/?ref=rss


Мениджърът на "Ливърпул" Брендън Роджърс заяви, че неговият отбор страда от липса на увереност.

Специалистът отчите тежкия период на състава, който в събота допусна обрат с 1:2 в дербито с "Челси".

"Нещата ще се променят, но в момента минаваме през труден момент. Футболистите дават всичко от себе си, но както може да се очаква, когато не побеждаваме увереността ни е малко ниска", обясни Роджърс.

"Сега не сме близо до нито една от целите си, които преследваме и...

Символичен референдум за независимост на Каталуния

http://offnews.bg/news/n_1/n_415089.html

Въпреки забраната на Мадрид, Каталуния гласува днес на символичен референдум за независимост от Испания. Организацията на вота се осъществява от 40 000 доброволци. Местното правителство призова жителите на североизточната автономна област – около 5,4 млн. души, да отговорят на въпроса дали искат Каталуния да стане отделна държава и трябва ли тя да бъде независима. Конституционният съд два пъти отложи провеждането на референдума, докато се произнесе окончателно. На 4 ноември съдът постанови властите в Каталуния да отменят допитването. Според Мадрид едно такова допитване е в разрез с конституцията, защото този въпрос засяга цялата нация. Премиерът на Каталуния Артур Мас обаче е категоричен, че допитването не противоречи на закона, защото не представлява референдум. Според последното социологическо допитване близо половината от жителите на региона искат независимост.

Да овладеем нервите с народна медицина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416286

Д-р Иван Витков
100 г плодове от глог се заливат с чаена чаша гореща вода и се варят на слаб огън около 10 минути. Покрийте с капак и оставете за 2 часа. Пийте по 100 мл три пъти на ден.
Смесете по 10 г плодове от калина, листа мента и градински чай, добавете по 5 г жълт кантарион и маточина. Сместа се залива с чаена чаша вряла вода и се оставя за Д-р Иван Витков 100 г плодове от глог се заливат с чаена чаша гореща вода и се варят на слаб огън около 10 минути. Покрийте с капак и оставете за 2 часа. Пийте по 100 мл три пъти на ден. Смесете по 10 г плодове от калина, листа мента и градински чай, добавете по 5 г жълт кантарион и маточина. Сместа се залива с чаена чаша вряла вода и се оставя за

Екоминистърът: Няма да допускаме незаконни действия и безконтролни строежи

http://econ.bg/Новини/Екоминистърът-Няма-да-допускаме-незаконни-действия-и-безконтролни-строежи_l.a_i.602378_at.1.html

Страната ни трябва да върви към своето устойчиво развитие, но няма да се допускат незаконни действия и безконтролни строежи. Това заяви в ефира на...

Да овладеем нервите с народна медицина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416283

Д-р Иван Витков
100 г плодове от глог се заливат с чаена чаша гореща вода и се варят на слаб огън около 10 минути. Покрийте с капак и оставете за 2 часа. Пийте по 100 мл три пъти на ден.
Смесете по 10 г плодове от калина, листа мента и градински чай, добавете по 5 г жълт кантарион и маточина. Сместа се залива с чаена чаша вряла вода и се оставя за Д-р Иван Витков 100 г плодове от глог се заливат с чаена чаша гореща вода и се варят на слаб огън около 10 минути. Покрийте с капак и оставете за 2 часа. Пийте по 100 мл три пъти на ден. Смесете по 10 г плодове от калина, листа мента и градински чай, добавете по 5 г жълт кантарион и маточина. Сместа се залива с чаена чаша вряла вода и се оставя за

Регистрираха изключително необичаен за България вид птица край Шабла

http://pik.bg/регистрираха-изключително-необичаен-за-българия-вид-птица-край-шабла-news247642.html

Регистрираха изключително необичаен за България вид птица край Шабла

Изключително необичаен за България вид птица - плоскоклюн листоног, е наблюдаван в морето край Шабленската тузла, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Рядката гостенка е засечена на двайсетина метра от морския бряг. Този вид птица се размножава в тундрата и мигрира по атлантическото крайбрежие на Америка и Европа, поясни за БТА експертът в БДЗП Даниел Митев, който е снимал необичайната среща.

По думите му досега единственото доказателство за срещането на плоскоклюн листоног /Phalaropus fulicarius/ у нас е кожа, съхранявана в Националния природонаучен музей. Птицата, която мигрира и по тихоокеанското крайбрежие на Азия и Америка, зимува навътре в океана. Храни се с морски безгръбначни, които събира на повърхността на водата.

Екземплярът, кацнал край Шабленската тузла, е млад, излюпен през тази година и е в първо зимно оперение, добави Даниел Митев.

Експертът посочи, че рядката птица има близък родственик - тънкоклюн листоног, който мигрира през България.


Мат Деймън потвърди, че пак ще бъде Джейсън Борн

http://www.cross.bg/deiimun-snimkite-agent-1438917.html

/КРОСС/ Американският актьор Мат Деймън обяви, че се завръща към снимките на филма за бившия агент на ЦРУ Джейсън Борн. Изявлението му бе направено по време на честването на юбилея на сериала Project Greenlight."Да, през следващата година ще се присъединя към снимките. Филмът се очаква да излезе през 2016 година. Пол Грийнграс смята да снима поредното продължение и това е всичко, което зная. Просто искам той да каже"да"", каза актьорът. По-рано Деймън заяви, че ще се снима отново в лентата, само ако на режисьорския стол седне отново Пол Грийнграс. Предварителната дата на премиерата на новата лента за бившия агент е 16 юли 2016 година.

Милена Фучеджиева: 9 момчета изнасилиха моя съученичка, случая беше потулен

http://pik.bg/милена-фучеджиева-9-момчета-изнасилиха-моя-съученичка-случая-беше-потулен-news247641.html

Милена Фучеджиева:  9 момчета изнасилиха моя съученичка, случая беше потулен

Една моя съученичка от френската гимназия беше изнасилена от 9 момчета. Мисля, че бяхме в 8-ми или 9-ти клас. Това се потули. Момчетата останаха безнаказани. Това заяви пред Нова тв Милена Фучеджиева.

В елитните училища повечето деца бяха от привилегировани семейства. Момичето беше много добро, но просто попадна в тази ситуация. За мен е необяснимо как това остана без наказание, но времената бяха такива. 

Тя представи книгата си „Сексът и комунизмът”.

„Заглавието дойде като ироничен прочит на „Сексът и градът”. В крайна сметка сексът във всички времена е един и същ, но когато една любов се случва в несвободно място, тя не може да бъде пълноценна.

Тук става въпрос за любов между двете вечно враждуващи групи у нас – лявото и дясното. Разказвам за историята на едно семейство, което се разпада по този начин”, каза тя.

Близките на загиналите в Горни Лом: Не може 15 човека да се изпарят и да няма правосъдие

http://pik.bg/близките-на-загиналите-в-горни-лом-не-може-15-човека-да-се-изпарят-и-да-няма-правосъдие-news247640.html

Близките на загиналите в Горни Лом: Не може 15 човека да се изпарят и да няма правосъдие

Близките на загиналите след трагедията край Горни Лом се събраха, за да почетат смъртта им 40 дни след инцидента. Семействата все още чакат възмездие за случилото се.

Майката на 48-годишния Пламен от Чипровци сънувала сина си няколко дни след инцидента. Мощният взрив отнема живота му преди да разбере, че е станал дядо. В очакване да види очите на съпруга си живее и Теменужка. Тя казва, че досега никой не се е свързал с тях, за да обясни какви са причините, довели до трагедията. „Не може 15 човека да се изпарят и да няма правосъдие”, категорична е опечалената жена пред Нова тв.

Близките на загиналите вече са получили смъртните им актове и са категорични, че ще съдят фирмата.

При инцидента в завода за утилизиране на боеприпаси загинаха 15 души. Разследване ще трябва да изясни какви са причините за инцидента, спазвани ли са изискванията за безопасност на труда в този високорисков процес.

В дните след взрива работници в завода бяха категорични, че отговорът на този въпрос е „не”. Имаше информации за складиране на боеприпаси в количества много по-големи от допустимите, за неправилно съхранение на мините.

Собственикът на завода на свой ред лансира версията за умишлени действия там, за саботаж. Официални данни за резултати от разследването все още няма. Днес в катедралния храм във Видин ще бъде отслужена заупокойна молитва и панихида в памет на жертвите.

Вежди Рашидов: Няма смисъл от новини на турски език

http://pik.bg/вежди-рашидов-няма-смисъл-от-новини-на-турски-език-news247638.html

Вежди Рашидов: Няма смисъл от новини на турски език

"Мишел Бонев, не беше моя грешка, но аз като министър понесох тези хапки, и друго не се е случвало да е грешка в министерството",  заяви Вежди Рашидов по БНТ.

На въпрос по-добре ли е министър от депутат, Вежди Рашидов отговори: "Малко по-добре, въпреки, че и двете не са най-доброто нещо, което може да се случи на един човек, особено ако е реализиран. Както аз – 60 години съм бил художник. Но, в крайна сметка, няма вечно щастие. Така че, така се случи пак", каза той.

Рашидов определи като успешна реформата в театрите по време на неговия мандат в първото правителство на ГЕРБ.

Запитан, защо назначаването му повторно за министър беше посрещнато с протест, Вежди Рашидов каза: "Този протест има опашка. Аз бях предупреден три дена по-рано, заплашен по телефона, че ще има такъв протест. 12 човека, не могат да бъдат протест. 12 интелектуалци, които вие не ги разпознавате и ще ви питам познавате ли някой от тях. Това не е честно първо. На протест когато видя един Теодоси Спасов – ще се притесня. Когато видя един Георги Господинов – ще се притесня. Когато видя един Христо Мутафчиев – ще се притесня, или Вальо Танев. Или някой голям киноактьор или кинорежисьор сериозен -  ще се притесня. Аз знам за какво е този протест, по-късно ще излезе и това. Не им прави чест. Не може с рекет да се правят тези неща", категоричен беше културният министър.

Като министър той каза, че има свободата сам да сформира екипа си, пише novini.bg.

"Не е въпроса до персони, а въпросът е до работа", назова Рашидов основния принцип и допълни, че за “първи път министър-председател каза “направете си екипите, които ще работят”.

"Не е номерът само да даваме заплати на някои хора", каза Вежди Рашидов и подчерта, че при избора на свои заместник-министри ще търси хора, които познават материята и могат да постигат резултати.

На директния въпрос, смята ли че трябва да спре излъчването на новини на турски език по БНТ, Вежди Рашидов каза, че не възразява и не вижда смисъл след като новините са съобщени веднъж след това да бъдат съобщавани на още един език, подчертавайки, че самият той е турчин и български гражданин. В този контекст Вежди Рашидов поиска повече предавания за култура в обществената телевизия.

За КТБ Рашидов каза, че не иска да говори, но призова медиите да потърсят “шейха на Оман”, който не е далеч – намира се на “Беловодски път”.



Изложба от Поморие ще гостува в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zAMmwLBCjX8/

На 11 ноември 2014 г. , от 18.00 ч. в БХГ „Петко Задгорски”-Бургас ще се открие обща изложба на участниците в Десетите юбилейни културни салони, организирани от Гранд хотел Поморие. 25 са творците, които участват в художествената изложба живопис, скулптура и графика. Събитието е организирано от Гранд хотел Поморие и БХГ „П.Задгорски” гр.Бургас

plakat_izl

Близките на загиналите в Горни Лом: Не може 15 човека да се изпарят и да няма правосъдие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416265

Близките на загиналите след трагедията край Горни Лом се събраха, за да почетат смъртта им 40 дни след инцидента. Семействата все още чакат възмездие за случилото се.
Майката на 48-годишния Пламен от Чипровци сънувала сина си няколко дни след инцидента. Мощният взрив отнема живота му преди да разбере, че е станал дядо. Близките на загиналите след трагедията край Горни Лом се събраха, за да почетат смъртта им 40 дни след инцидента. Семействата все още чакат възмездие за случилото се. Майката на 48-годишния Пламен от Чипровци сънувала сина си няколко дни след инцидента. Мощният взрив отнема живота му преди да разбере, че е станал дядо.

Близките на загиналите в Горни Лом искат възмездие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416267

Близките на загиналите след трагедията край Горни Лом се събраха, за да почетат смъртта им 40 дни след инцидента. Семействата все още чакат възмездие за случилото се.
Майката на 48-годишния Пламен от Чипровци сънувала сина си няколко дни след инцидента. Мощният взрив отнема живота му преди да разбере, че е станал дядо. Близките на загиналите след трагедията край Горни Лом се събраха, за да почетат смъртта им 40 дни след инцидента. Семействата все още чакат възмездие за случилото се. Майката на 48-годишния Пламен от Чипровци сънувала сина си няколко дни след инцидента. Мощният взрив отнема живота му преди да разбере, че е станал дядо.

Вълчев: Спокойствието на кабинета ще е до края на годината

http://www.cross.bg/hybavo-vulchev-ysiliya-1438916.html

София /КРОСС/ Хубаво е, че има правителство. Хубаво е, че е реформаторите участва. Хубаво е, че кабинетът има капацитет. Сега остава да видим каква работа ще свърши, коментира пред Нова телевизия Даниел Вълчев. Според него обаче кабинетът няма да има спокойствие и тогава щяло да стане ясно какво правят отделните министри. Да си реформатор е да правиш реформи. Да говориш само, значи да си говорили. В този смисъл спокойствието на кабинета ще е до края на годината, защото дотогава ще се види дали ще се правят реални промени. Ако почнем пак да се оправдаваме с космоса, това няма да бъде простено. Това заяви пред Нова телевизия Даниел ВълчевПовечето неща в политиката не стават пред камерите. Нищо страшно няма в това. Не мисля, че някой е направил някакви грешки. Процесът беше позитивен. Човек е в политиката, за да участва, а не да дюдюка от задните седалки. При нас винаги нещата са по просташки начин. Моделът „Кой" се разгражда със системни усилия. Ако искаме да се преборим с негативните явления , ние трябва да положим усилия, смята Вълчев.

Секс бомба ще надува свирката на терена (видео)

http://www.bnews.bg/article-121317

Очарователната Клаудиа Романи жадува за кариера на футболен съдия в италианската Серия А.

Д-р Ненков: Здравеопазването ни няма нужда от анестезия

http://offnews.bg/news/n_1/n_415086.html

Здравеопазването ни няма нужда от анестезия. Има нужда от смели хора, които могат да вземат смели решения. Това заяви пред bTV бившият вече министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Нашата специалност (и д-р Ненков, и д-р Москов са анестезиолози, бел. ред.) създава уникални качества. Освен това д-р Петър Москов е и политик. Имаме сходни идеи и не е важно, че името на здравния министър се променя, посочи д-р Ненков. Здравеопазването има нужда както от пари, така и от реформи, но второто е по-важно. Има много сфери, където не може да се каже какъв е резултатът от харченето на милиони, има цели структури, където парите се харчат неефективно. Един политически министър на здравеопазването може да затегне тези кранчета, категоричен е Ненков. Сред приоритетите пред новото ръководство на здравното министерство той посочи усвояването на около 100 млн. лева до края на годината и още 170 млн. за инвестиции в спешната помощ до края на 2015 г. Д-р Ненков отказа да даде точни оценки за времето, в което беше здравен министър, но каза, че екипът му се е справил добре и че мандатът е бил успешен. По повод прякото договаряне за доставка на шестваленстаната ваксина за новородени Ненков обясни, че една от двете фирми, които са се явили, е свалила двойно цената и така е била избрана за доставчик. Той допълни, че стои зад мнението си за увеличаване на здравната вноска – въпрос, по който мненията им с новия здравен министър се различава. Има едно изкривяване, наследено от 50-те години – здравеопазването е безплатно, лекарят е длъжен. Няма такова нещо – човек, който се отнася безотговорно към собственото си здраве, не може да очаква някой да е по-отговорен от него. Болниците са пълни с хора, които се гордеят с това, че никога не са ходили на лекар, а освен това в момента срещу относително малка сума тези, които никога не са се осигурявали получават същите права като редовните платци, подчерта Ненков, като каза, че ако има увеличение на вноската, трябва да е много ясно за какво отиват тези пари.

Разбиха офис на "Булсатком", задигната е голяма сума!

http://www.bnews.bg/article-121318

Неизвестни апаши взломиха офиса на „Булсатком“ в Сандански, намиращ се на ул.“Банска“ непосредствено до пицария „Анджили“.

Милена Фучеджиева: Изнасилване на моя съученичка беше потулено по времето на комунизма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416250

Една моя съученичка от френската гимназия беше изнасилена от 9 момчета. Мисля, че бяхме в 8-ми или 9-ти клас. Това се потули. Момчетата останаха безнаказани. В елитните училища повечето деца бяха от привилегировани семейства. Момичето беше много добро, но просто попадна в тази ситуация. За мен е необяснимо как това остана без наказание, Една моя съученичка от френската гимназия беше изнасилена от 9 момчета. Мисля, че бяхме в 8-ми или 9-ти клас. Това се потули. Момчетата останаха безнаказани. В елитните училища повечето деца бяха от привилегировани семейства. Момичето беше много добро, но просто попадна в тази ситуация. За мен е необяснимо как това остана без наказание,

Милена Фучеджиева: 9 момчета изнасилиха моя съученичка, случая беше потулен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416244

Една моя съученичка от френската гимназия беше изнасилена от 9 момчета. Мисля, че бяхме в 8-ми или 9-ти клас. Това се потули. Момчетата останаха безнаказани. В елитните училища повечето деца бяха от привилегировани семейства. Момичето беше много добро, но просто попадна в тази ситуация. За мен е необяснимо как това остана без наказание, Една моя съученичка от френската гимназия беше изнасилена от 9 момчета. Мисля, че бяхме в 8-ми или 9-ти клас. Това се потули. Момчетата останаха безнаказани. В елитните училища повечето деца бяха от привилегировани семейства. Момичето беше много добро, но просто попадна в тази ситуация. За мен е необяснимо как това остана без наказание,

133 млрд. лв. е струвала съветската окупация на България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416252

Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ.  Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ. Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България

Тийнейджъри ограбиха мъж на улицата

http://pik.bg/тийнейджъри-ограбиха-мъж-на-улицата-news247636.html

Тийнейджъри ограбиха мъж на улицата

Двама непълнолетни са ограбили на улицата 58-годишен великотърновец. Потърпевшият е сигнализирал в полицията на 7 ноември, съобщиха от полицията.

Той обяснил, че същият ден около 14,30 ч. на ул. "Освобождение" в старата столица е бил нападнат от двама непознати, които задигнали от него 30 лв.

След проведени действия по разследването е установено, че извършители на деянието са две момчета на 15 и 16 г. и двамата от Велико Търново.

Те са задържани за срок до 24 часа, съобщават от полицията. Част от сумата е намерена у младежите и върната на собственика.

Убийци излязоха предсрочно от затвора заради добро поведение

http://www.cross.bg/zatvor-svoboda-hadzhiev-1438915.html

/КРОСС/ Четирима убийци са напуснали предсрочно преди дни килиите си във Варненския затвор заради добро поведение. 4 години и 8 месеца преди изтичане на 16-годишното му наказанието на свобода вече е Николай Горанов Димитров, който има и две присъди за педофилия.Владко Хаджиев, осъден на 8 години и половина за убийство на съседа си във варненския квартал „Аспарухово" Яким Иванов, излиза от затвора 2 години и 3 месеца по-рано. През пролетта на 2008 г. жертвата ударила автомобила на Хаджиев при паркиране. Последвал скандал, при който Иванов бил ударен три пъти с тесла по главата и след няколко дни починал в болница. След убийството Хаджиев напуснал страната и заминал за Полша. Завърнал се в България, след като разбрал, че е обявен за издирване.Разградчанинът Мартин Михайлов излиза на свобода 20 месеца преди изтичане на присъдата му от 16 години и 4 месеца.15 месеца ще бъдат спестени на Мустафа Мустафов от шуменското село Тодор Икономово. 33-годишният мъж първоначално беше осъден на 14 години затвор за убийството на съселянина си Метин Мехмед, когото намушка с нож през 2008 г. След като делото беше върнато за ново разглеждане, Мустафов получи 8 години затвор.Осъден на 7 години затвор за опит убийство ще си спести 20 месеца престой зад решетките. Ергинч Шериф и брат му Нермин Бош бяха признати за виновни за жесток побой с бухалка и дървената греда над Тодор Асенов, извършен през 2007 г. в Добрич

Русия и Китай подписват меморандум за газовите доставки по "западния" маршрут

http://www.cross.bg/kitaii-zapadniya-marshryt-1438914.html

/КРОСС/ Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че енергийните министерства на Русия и Китай ще подпишат в неделя меморандум за сътрудничество в областта на доставките на природен газ от Русия до Китай по "западния" маршрут. "Днес се срещнахме с министъра на енергетиката на Китай, обсъдихме всички наши проекти, включително споразумението за изграждането на газопровода "Силата на Сибир" по „западния" маршрут", каза Новак. "Днес ще подпишем съответния меморандум за доставките на газ по западния коридор", каза Новак.

Цигарите поскъпват от догодина

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gV7s0Z6umsk/

От догодина цигарите ще се продават на нови по-високи цени. Причина за това е акцизът на тютюневите изделия, който трябва да се увеличи от сегашните 148 лв. за 1000 къса до 176 лв. през 2018 г. , съобщи Econ.bgТова става ясно от променената макрорамка на бюджета за 2015 – 2017 г. За да не стане ударно покачването, служебният финансов министър Румен Порожанов е записал поетапно вдигане на ставката. Планира се догодина тя да скочи с 12 лв. – до 160 лв., от 2016-а да бъде 165 лв., а от 2017-а – 177 лв. за 1000 къса.

Все още обаче не е ясно как повишението ще се отрази на крайните цени на тютюневите изделия. Очакванията са цигарите да поскъпнат с над 20 стотинки.

Запознати със сметките на финансовото министерство обясниха, че новото правителство ще трябва да реши дали да увеличи цената на по-евтините, или на по-скъпите папироси.

Акцизът се състои от две части, чиято тежест за тях е различна. Първата е процент от продажната цена (сега е 23%), а втората е твърда стойност (т.нар. специфична ставка) на 1000 къса – 101 лв. В зависимост от това коя от частите се повиши, ще се види и покачването на общата цена. Очакванията на тютюневия бранш са общото поскъпване до 2018 г. да бъде с около 0,80-1 лв. за кутия.

В документа се предвижда минималната заплата от догодина да стане 380 лв., от 1 януари 2016 г. – 420 лв., а от началото на 2017 г. – 450 лв. В момента е 340 лв. Майчинските за дете от 1 до 2 г. замръзват на 340 лв. Детските добавки си остават 35 лв. за първо дете и 50 лв. за второ. Няма корекции и в осигуровките. Максималният осигурителен доход става 2600 лв. от догодина, 2800 лв. от 2016-а и 3000 лв. от 2017 г. В момента той е 2400 лв. Таванът на пенсиите ще бъде съответно 910 лв., 980 лв. и 1050 лв. Последната дума за проектобюджет 2015 ще има новият министър Владислав Горанов.

 

12 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Испания

http://www.bnews.bg/article-121305

В автономна област Мурсия, Югоизточна Испания, в резултат на катастрофа на пътнически автобус са загинали поне 12 души, 30 други са ранени.

Дончев: С Лукарски мога да работя и без да се разбираме

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/donchev-s-lukarski-moga-da-rabotia-i-bez-da-se-razbirame-6026976

В политиката най-голямо значение имат мисията и целите, не точно службата, каза вицепремиерът, запитан защо се е върнал от Брюксел

Даниел Вълчев: Спокойствието на кабинета ще е до Нова година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416239

Спокойствието на кабинета ще е до Нова година или малко след 1 януари. Да си реформатор е да правиш реформи. Да говориш само, значи да си говорили. В този смисъл спокойствието на кабинета ще е до края на годината, защото дотогава ще се види дали ще се правят реални промени. Ако почнем пак да се оправдаваме с космоса, това няма да бъде простено. Спокойствието на кабинета ще е до Нова година или малко след 1 януари. Да си реформатор е да правиш реформи. Да говориш само, значи да си говорили. В този смисъл спокойствието на кабинета ще е до края на годината, защото дотогава ще се види дали ще се правят реални промени. Ако почнем пак да се оправдаваме с космоса, това няма да бъде простено.

Близките на загиналите в Горни Лом искат възмездие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uSCj0iGDvGE/

Близките на загиналите след трагедията край Горни Лом се събраха, за да почетат смъртта им 40 дни след инцидента. Семействата все още чакат възмездие за случилото се, съобщава Кросс.

Майката на 48-годишния Пламен от Чипровци сънувала сина си няколко дни след инцидента. Мощният взрив отнема живота му преди да разбере, че е станал дядо. В очакване да види очите на съпруга си живее и Теменужка. Тя казва, че досега никой не се е свързал с тях, за да обясни какви са причините, довели до трагедията. „Не може 15 човека да се изпарят и да няма правосъдие”, категорична е опечалената жена пред Нова тв.

Близките на загиналите вече са получили смъртните им актове и са категорични, че ще съдят фирмата.

При инцидента в завода за утилизиране на боеприпаси загинаха 15 души. Разследване ще трябва да изясни какви са причините за инцидента, спазвани ли са изискванията за безопасност на труда в този високорисков процес.

В дните след взрива работници в завода бяха категорични, че отговорът на този въпрос е „не”. Имаше информации за складиране на боеприпаси в количества много по-големи от допустимите, за неправилно съхранение на мините.

Собственикът на завода на свой ред лансира версията за умишлени действия там, за саботаж. Официални данни за резултати от разследването все още няма.

 

 

 

Даниел Вълчев: Спокойствието на кабинета ще е до Нова година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416237

Спокойствието на кабинета ще е до Нова година или малко след 1 януари. Да си реформатор е да правиш реформи. Да говориш само, значи да си говорили. В този смисъл спокойствието на кабинета ще е до края на годината, защото дотогава ще се види дали ще се правят реални промени. Ако почнем пак да се оправдаваме с космоса, това няма да бъде простено. Спокойствието на кабинета ще е до Нова година или малко след 1 януари. Да си реформатор е да правиш реформи. Да говориш само, значи да си говорили. В този смисъл спокойствието на кабинета ще е до края на годината, защото дотогава ще се види дали ще се правят реални промени. Ако почнем пак да се оправдаваме с космоса, това няма да бъде простено.

Варненският затвор пусна предсрочно четирима убийци

http://varna.actualno.com/Varnenskijat-zatvor-pusna-predsrochno-chetirima-ubijci--news_59331.html

Четирима убийци са напуснали преди дни килиите си във Варненския затвор заради добро поведение. 4 години и 8 месеца преди изтичане на 16-годишното му наказанието на свобода вече е Николай Горанов Дими...

Р. Йорданов: Синдикатите в МВР бяха купени от предходното правителство

http://frognews.bg/news_79828/

По-трудно е да градиш. Враждебността не е стихвала. Не бих пропуснал да коментирам процеса, в който се случи това правителство. Положи се усилие да се постигне нов тип общуване.

Тийнейджъри ограбиха мъж на улицата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416234

Двама непълнолетни са ограбили на улицата 58-годишен великотърновец. Потърпевшият е сигнализирал в полицията на 7 ноември. Той обяснил, че същият ден около 14,30 ч. на ул. Двама непълнолетни са ограбили на улицата 58-годишен великотърновец. Потърпевшият е сигнализирал в полицията на 7 ноември. Той обяснил, че същият ден около 14,30 ч. на ул. "Освобождение" в старата столица е бил нападнат от двама непознати, които задигнали от него 30 лв. След проведени действия по разследването е установено,

Стоичков в съблекалнята на ЦСКА: Вие сте №1! Станете шампиони!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4415612

Вие сте най-добрите! Покажете го!
Тези думи играчите на ЦСКА чуха не от кого да е, а от най-славното име в историята на футбола ни - Христо Стоичков. Кавалерът на "Златната топка" изненадващо гостува в съблекалнята на "Българска армия" преди тръгването на отбора за гостуването на "Хасково" в неделя. Камата беше посрещнат от треньора Стойчо Младено Вие сте най-добрите! Покажете го! Тези думи играчите на ЦСКА чуха не от кого да е, а от най-славното име в историята на футбола ни - Христо Стоичков. Кавалерът на "Златната топка" изненадващо гостува в съблекалнята на "Българска армия" преди тръгването на отбора за гостуването на "Хасково" в неделя. Камата беше посрещнат от треньора Стойчо Младено

50% от сегашните професии изчезват до 2025 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZB1GjLF8ekw/

В близките 15 години се очаква да настъпи промяна в начина, по който функционират работните места и това ще направи излишни близо 50% от съществуващите днес професии, съобщават американски медии, цитира Кросс. Изкуственият интелект ще промени бизнеса и работата, която вършат хората. Процесът на работа, работата с клиенти и големи дялове от средния мениджмънт просто ще изчезнат. Докладът “Устрем към 2030: Бъдещето на работата и работното място” бил подготвен от консултантската компания CBRE и базираната в Китай Genesis след анкети сред 220 експерти, бизнес лидери и млади хора от Азия, Европа и Северна Америка.

“Близо 50% от днешните професии няма да съществуват през 2025 г. Новите работни места ще изискват творческа интелигентност, социална и емоционална интелигентност и способност за създаване на изкуствен интелект. Тези професии ще бъдат много по-удовлетворителни от днешните”, се казва в доклада.

Работните места с редици от бюра напълно ще изчезнат, не защото не са подходящи за целта, а просто защото целта вече няма да съществува, отбелязват авторите на доклада.

“В идните 15 години ще има революция в начина, по който работим, и съответно ще настъпи революция в начина, по който планираме и мислим за работните си места. Драматичните промени в начина, по който хората работят, наблюдавани в последните две десетилетия, ще продължат да се развиват в идните 15 години, откривайки нови възможности за компаниите да създават стойност и да подобряват представянето на служителите чрез иновативни работни стратегии и дизайни”, коментира Аншуман Мегъзин, управляващ директор на клона на CBRE в Южна Азия.

Той допълни, че много от тези възможности вече са факт и умните компании, които се възползват рано от тях, ще спечелят конкурентно предимство. До 2030 г. голяма част от транзакциите в сферата на недвижимите имоти ще се извършват онлайн. А повечето от тях ще се случват с използването на пазари в реално време, прогнозират авторите на доклада.

 

 

 

ЧЕЗ налива 160 бона в нов трафопост в Благоевград

http://www.cross.bg/hilyadi-leva-razpredelenie-1438913.html

София /КРОСС/ „ЧЕЗ Разпределение България" АД започва през ноември изграждането на нов трафопост в благоевградския квартал „Яворов", в който ще вложи 160 хиляди лева. Проектът ще отклони една трета от планираните инвестиции през ноември в извън столицата, които възлизат на 497 хиляди лева. Другият голям проект ЧЕЗ Разпределение през настоящия месец е реконструкция на мрежа ниско напрежение и изнасяне на електрически табла на границата на собственост в община Самоков. В този проект ще бъдат вложени 80 хиляди лева. В столицата „ЧЕЗ Разпределение България" ще вложи 242,3 хиляди лева в 15 проекта. Общо на територията на Западна България започва реализацията на 29 инвестиционни проекта на обща стойност 739,3 хиляди лева. Близо една трета от тези средства ще бъдат насочени за изпълнение на ангажимента на ЧЕЗ по присъединяване на нови клиенти.„Решението за изграждането на нов трафопост в Благоевград бе взето след организирана приемна на ЧЕЗ със съдействието на общината в края на октомври. Дойдоха много хора, които помолиха да ускорим проекта, след като наетият от тях инвеститор не е спазил своите обещания. Въпреки намаляващия ни инвестиционен ресурс, ние се постарахме да намерим решение на тяхната молба

Десислава Танева обяви пълна липса на конфликт на интереси

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/09/2415695_desislava_taneva_obiavi_pulna_lipsa_na_konflikt_na/?ref=rss


Новият министър на земеделието Десислава Танева обяви, че няма никакъв конфликт на интереси, заемайки този пост. Тя подчерта, че това е било валидно и при предишния кабинет "Борисов", когато сама оттеглила кандидатурата си след започнали атаки.

"2009-а година аз бях тази, която си написа този отвод, защото започнаха атаки, които не искам да коментирам от къде идваха. За сектора те са публична тайна. Аз не съм влязла в политиката със стремеж към властта като самоцел. Аз не съм искала...

Как да се справим с есенната меланхолия

http://www.moreto.net/novini.php?n=270115

Сънливостта, неразположението, дъждът и недостигът на светлина са само част от признаците за есенната меланхолия. Характерни за нея са още умората, трудната концентрация, чувството за самота и по-силният апетит. Хубавото е, че това състояние е временно.

94% от младите не знаят почти нищо за социалистическа България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wSN7JFqSvR8/

25 години след началото на демократичните промени в България, колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява, а познанието за този период изчезва. Това показват резултатите от националното представително проучване на общественото мнение за равносметката от „25 години демократични промени в България”, осъществено от „Алфа Рисърч”, цитира Кросс. Изследването е проведено сред 1 200 български граждани над 16 годишна възраст чрез пряко стандартизирано интервю по домовете. Използвана е стратифицирана по тип населено място извадка с квота по основните социално-демографски признаци – пол, възраст, образование.

94% от най-младото поколение (16-30г.) споделят, че не знаят почти нищо за този период. 40% от тях не могат да посочат, дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена… 92% не познават нито в реален, нито в метафоричен смисъл границите на комунистическия блок. Познанията за епохата на комунизма се опират преди всичко на личните впечатления и разговори. Незначителен е делът на хората, които знаят за този период от книга 10%, филм, публицистично предаване (16%), училище или университет (10%).

Липсата на дебат в медиите и публичното пространство, както и абдикацията на културните и образователни институции от темите за този период лишават новите поколения от познание за идеологическата и политическа същност на комунистическия режим, за неговия обхват и неговия крах. Така постепенно социализмът бива забравян, а неуспехите на прехода го митологизират и идеологизират. За значителна част от българските граждани големите политически фигури и събития от края на 90-те – Тачър, Кол, Горбачов, Валенса, рухването на Берлинската стена са изместени от битовите спомени. В края на 2014 г. обществото се лута между идеализацията на годините на младостта, „работата за всички”, „безплатното здравеопазване”, мозаечните спомени за „манифестациите”, „дефицита на стоки”, „ограниченията за пътуване”, „липсата на свобода” и „репресиите над инакомислещите”.

На отстояние 25 години от края на социализма оценката за него е силно поляризирана и детерминирана почти изцяло от идеологическите убеждения на хората. Така например, хората с леви политически възгледи виждат в този период преди всичко спокойствието и сигурността. Липсата на безработица, безплатното здравеопазване, доброто образование и индустриализацията на страната са най-силните аргументи за позитивните оценки на този период, чийто изразител е основно най-възрастното поколение, при което левият и поколенческият прочит съвпадат. За разлика от левия, десният прочит на комунизма е много по-критичен, но и по-хетерогенен: ограничения, безправие, липса на свобода, диктатура, цензура са основните му носещи елементи. За хората с десни възгледи, това е строй, при който са ограничавани основни права и свободи, период на утопия и обществени заблуди. И докато левият прочит не вижда никаква сянка върху социализма, десният „признава” наличието на някои социални постижения – достъпно здравеопазване, постижения в образованието и науката, ниска безработица, спокойствие и др.

С течение на времето, равносметката за развитието на България в периода 1944г. – 1989г. се премества по подвижните пясъци на носталгията и преоценката. Крушението на много от надеждите за прехода „пренаписва” и оценката за социализма. Алфа Рисърч сравни оценките, които са давали българските граждани за периода 1944-1989 г. и за последния генерален секретар на ЦК на БКП – Т.Живков през 90-те години (в изследванията на НЦИОМ) и днес. Две години след падането на комунизма, докато е все още жива и релефна паметта за живота в този период, 76% от анкетираните от НЦИОМ пълнолетни граждани дават отрицателна оценка на Т.Живков, докато днес е налице рязко преобръщане и идеализация (55% позитивни оценки). Оставен на личните спомени, на носталгията по загубената сигурност и изчезващо знание за тъмните му страни, комунизмът постепенно губи политическата си оценка, продължавайки да подхранва стари и нови митове.

Реконструкцията от днешна гледна точка на въпроса „накъде след 1989-та?” очертава ясно петте кръга на представите за свободна и просперираща България – отваряне на границите и свободно пътуване (30%), повишаване на доходите и благосъстоянието (27%), развитие на пазарна икономика и нови възможности за работа (20%), повече човешки права и свободи (19%), връщане на частната собственост (18%), избор на управляващи чрез свободни избори (15%). Въпреки че, обективно погледнато, повечето от тези очаквания са факт – България е член на ЕС и НАТО, пътуваме свободно, върната е собствеността, имаме многопартийна система и свободни избори и пр., субективните усещания са, че очаквано и реално се покриват само в три направления – присъединяване към ЕС, свобода на пътуване и връщане на частната собственост. Едва 2% смятат, че са се сбъднали очакванията за върховенство на закона, 5% – за изграждането на демократични институции, 10% – за избор на управляващи чрез действително свободни и демократични избори.

Масовата негативна оценка за прехода не е отрицание на целите на прехода. Изследването ясно показва, че хората не биха се отказали от достиженията на изминалите 25 години. По интуитивен всекидневен начин те са стигнали обаче до корена на проблема – не обвиняват конкретен политик или правителство, лява или дясна политика, а зле функциониращата държавност, която се е усъвършенствала в изсмукването на ресурси от общността, вместо в механизмите, гарантиращи спазването на законността, професионализма и почтеността. Така, след 25 години промени, българското общество е изправено отново пред политическо предизвикателство – изграждане на ефективни и некорумпирани институции, осигуряващо върховенство на закона и на политическото представителство, което да бъде гарант за взаимното ограничаване на злоупотребата с власт, а не за взаимното насърчаване.

 

 

 

Танева: Фонд „Земеделие” беше най-активен при управлението на Порожанов

http://www.cross.bg/greshki-ypravlenieto-taneva-1438912.html

София /КРОСС/ За изминалия период на управление на Министерството на земеделието мога да кажа само едно - всеки безспорно прави грешки, но доста назад, още в предизборната кампания на ГЕРБ, си казах, че трябва да престанем да си посипваме главата с пепел, каза новият министър на земеделието Десислава Танева в интервю за БНР.Ние бяхме едни от малкото, които казахме къде сме допуснали грешки. Ние сме ги видели, казали сме ги, излезли сме с платформа и сме получили това обществено доверие. И в мандата, който управлявахме 2009-2013-а година като председател на Комисията по земеделие и храни, стремежът ми винаги е бил да се работи в екип, в обща посока. Мисля, че в общ план сме успели. Важното е в момента да продължим да работим. Една от основните грешки или манталитет на българската политика е винаги да се връщаме назад във времето и да търсим проблемите на нашето ежедневие, причините за тях, само в миналото. Мисля, че по-правилният подход е да видим какво правим сега и в каква дългосрочна перспектива и с какви цели и задачи, каза още тя.Танева коментира и казуса с Калина Илиева, която управляваше Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ). Мандатът на Орешарски, в който управляваха ДФЗ, с двамата изпълнителни директори, категорично, може да питате и земеделците, беше най-лошият период в управлението на Фонда. И периодът на Калина Илиева изглежда много блед на фона на излагацията, на това, което се случи последната година

Вижте кои столични квартали ще останат без вода във вторник

http://pik.bg/вижте-кои-столични-квартали-ще-останат-без-вода-във-вторник-news247626.html

Вижте кои столични квартали ще останат без вода във вторник

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в няко и части на столицата на 11 ноември (вторник), съобщиха от пресцентъра на "Софийска вода". Мярката се налага на 11 ноември 2014 г. (вторник), във връзка с направа на връзка на новоизграден уличен водопровод на ул. „Булаир” град Банкя, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
кв. „Вердикал”
местност „Старо село” между ул. „Княз Борис” и ул. „Майор Коста Паница”
гр. Банкя – централна градска част между ул. „Варна”, ул. „Юрий Гагарин”, ул. „Булаир”, ул. „Космонавт”, ул. „Ясен”, ул. „Явор”
на ул. „Ропотамо” от ул. „Ясен” до ул. „Свобода”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: на площада пред община Банкя; на площада в кв. „Вердикал”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 11 ноември 2014 г. (вторник), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Калофер” кв. „Банишора” , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Охрид”, ул. „Опълченска”, бул. „Сливница” и ул. „Калофер”
по ул. „Охрид” от ул. „Сливен” до ул. „Калофер” 
по ул. „Сливен” от бул. „Сливница” до ул. „Враня”
по ул. „Враня” от ул. „Калофер” до ул. „Шумен”
ул. „Хасково”, ул. „Каменно цвете”
по ул. „Козлудуй” от ул. „Каменно цвете” до ул. „Калофер”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Калофер” ъгъла с ул. „Охрид”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 11 ноември 2014 г. (вторник), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Славянка” кв. „Горна баня” , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Каменица” от ул. „Славянка” до ул. „Еделвайс” , ул. „Славянка”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Каменица” ъгъла с ул. „Славянка”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
След реализацията на тези инвестиционни проекти клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.
На 11 ноември 2014 г. (вторник), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цар Самуил” Център , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района :
по ул. „Хан Аспарух” от бул. „Христо Ботев” до ул. „Цар Самуил”
по ул. „Цар Самуил” от бул. „Патриарх Евтимий” до ул. „Неофит Рилски”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул.”Цар Самуил” ъгъла с ул.”Хан Аспарух”.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 11 ноември 2014 г. (вторник), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение в кв. „Симеоново” , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района :
ул. „Св. Мария Магдалена”, ул. „Симеоновско шосе” и ул. 1-ва
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул.”Босилек”ъгъла с ул. 62.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 11 ноември 2014 г. (вторник), във връзка с пресвързване и подмяна на сградни водопроводни отклонениея на ул. „Войводина могила” кв. „Княжево” , се налага спиране на водоподаването на клиентите на „Софийска вода” :
от 10:00 до 16:00 часа
по ул. „Войводина могила” от ул. 711 до ул. „Селище”
по ул. „Полк. Бачийски” от ул. „Войводина могила” до ул. „Селище”, ул. 605, ул. 711, ул. „Селище”
от 11:00 до 16:00 часа
по ул. „Войводина могила” от ул. „Люлински път” до ул. „Звездица”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес:ул.”Войводина могила” ъгъла с ул.605; ул.”Войводина могила” ъгъла с ул. „Звездица”
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 11 ноември 2014 г. (вторник), във връзка с разкриване на уличен водопровод във вилна зона „Американски колеж” кв. „Малинова долина” , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района :
по ул. 186 от ул. 182 до ул. 191
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. 186 ъгъла с ул. 190.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 11 ноември 2014 г. (вторник), във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. 367 кв. „Модерно предградие” , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. 367, ул. 357, ул. 378
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. 367 ъгъла с ул. 378.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Столичен полицай опита да убие майка си, прокуратурата и МВР мълчат

http://www.bnews.bg/article-121316

Преди три дни столичен полицай се е опитал да убие майка си. Днес Софийски градски съд ще гледа искането на прокуратурата за постоянното му задържане под стража.

Lenovo подготвя хромбуци на цени до $170

http://www.cross.bg/lenovo-hrombyka-podgotvya-1438911.html

/КРОСС/ Китайският ИТ гигант Lenovo подготвя за пазара два хромбука на цени до 170 долара. Новите модели ще излязат в началото на следващата година. Компанията е успяла да намали себестойността на производството, благодарение на евтини процесори от Rockchip. Двата модела ще предложат екрани с диагонал 11,6 инча и резолюция 1366×768 пиксела. Останалите им характеристики не са известни.Очаква се Lenovo да продаде 1,5 милиона хромбука през 2015 г., бележейки ръст от 212% спрямо настоящата година. Тези мобилни компютри работят под управление на операционна система Chrome OS и намират все по-голямо приложение в сфери като образованието, съобщава technews.bg.

Новият екоминистър обеща прозрачност и край на безконтролните строежи

http://offnews.bg/news/n_1/n_415083.html

Диалог, прозрачност и прекратяване на безконтролните строежи, обеща новият министър на околната среда и водите Ивелина Василева пред bTV. Протестите се предизвикват от липса на информация, от липса на прозрачност и диалог, от липса на допитване но експерти и до академичната общност, посочи Василева. Василева обеща в работата си да разчита на диалога и постигането на баланс по екологичните теми. Няма начин забраните да са пълни и трябва да се върви към устойчиво развитие, но няма да допускаме незаконни действия и безконтролни строежи, подчерта тя. Екоминистърът обясни, че в момента министерството има като приоритет обявяването на защитените зони по местообитания, за което срокът е в края на тази година. Освен това – да се утвърдят специализираните карти на дюните и да се помогне на общините по места за техните устройствени планове, в които ясно е разписано какво може да се извършва. Отменена е спорната заповед за застрояването на Карадере, без да е направена екологична оценка. Сезирана е и прокуратурата за това, че през 2005 г. е утвърден подробен устройствен план без екологична оценка, напомни Ивелина Василева. Тя допълни, че според нея няма основания за падане на мораториума за добива на шистов газ от 2012 г.

Петият Opel Corsa: да се учиш от по-малките

http://www.cross.bg/corsa-novata-opel-1438910.html

/КРОСС/ Край на противното тракане, край на отвратителните вибрации: още с първите метри новата Corsa обръща на 180 градуса традиционните ни представи за 3-цилиндров мотор. Досега нечетният брой цилиндри беше присъщ по-скоро на моторизираните пазарски колички - така де, все пак под капака трябваше да има нещо, което да бъде максимално икономично и максимално евтино. Революционният бензинов EcoTec с работен обем 1 л и максимална мощност от 115 конски сили е най-важната иновация за последното издание на хитовата Corsa. С мощната си тяга от ниски обороти и тихата си работа той ни кара да забравим предразсъдъците и здраво да настъпваме газта. Съжаляваме, малкият, не биваше да те подценяваме заради броя на „гърлата" ти! След толкова дълго чакане най-накрая успяхме да застанем зад волана на малкия Opel, за да намерим отговор на въпроса „Колко нова е новата Corsa?". В Рюселсхайм не са променили своя Evergreen (продаден в 12-милионен тираж от 1982-ра до днес) из основи, но са го подобрили, така че да отговаря на модните и техническите тенденции. Каросерията е наследена от предшественика, но е подобрена. Размерите й са запазени - защото, както през 2006-а, така и днес те осигуряват прилично място в купето. За да изглежда достатъчно шик, Corsa е получила предницата на „малкия си брат" Adam, както и характерните за новите модели на марката извивки върху вратите

Д-р Ненков: Здравеопазването има нужда от смели хора, които могат да вземат смели решения в критични ситуации

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416218

Здравеопазването няма нужда от анестезия, има нужда от смели хора, които могат да вземат смели решения в критични ситуации. Нашата специалност създава уникални качества, освен това д-р Петър Москов е и политик. Това каза здравният министър от кабинета „Близнашки” д-р Мирослав Ненков пред БТВ.
И той, и неговият приемник са анестезиолози. Здравеопазването няма нужда от анестезия, има нужда от смели хора, които могат да вземат смели решения в критични ситуации. Нашата специалност създава уникални качества, освен това д-р Петър Москов е и политик. Това каза здравният министър от кабинета „Близнашки” д-р Мирослав Ненков пред БТВ. И той, и неговият приемник са анестезиолози.

Ивелина Василева: Не виждам основания за падане на мораториума върху добива на шистов газ

http://www.cross.bg/lipsata-ivelina-ministur-1438909.html

София /КРОСС/ Протестите се предизвикват от липса на информация, от липсата на прозрачност, от липсата на диалог и допитване до академичната общност и експертите за екологичното въздействие на дадено инвестиционно намерение. Това посочи пред bTV новият министър на околната среда и водите Ивелина Василева.Тя обеща да разчита на диалога и постигането на баланс по екологичните теми. По думите й няма начин забраните да са пълни и трябва страната да върви към своето устойчиво развитие, но няма да се допускат незаконни действия и безконтролни строежи.По думите й в момента ведомството има като приоритетни задачи да обяви защитените зони по местообитанията (за които срокът по евродиректива е краят на тази година), да се утвърдят специализираните карти на дюните и да се помогне на общините по места за техните устройствени планове, в които ясно е разписано какво може да се извършва.Василева напомни, че е отменена спорната заповед на регионална екоинспекция, с която се даваше зелена светлина на строителството в Карадере без да е правена екологична оценка. Освен това е сезирана и прокуратурата за това, че през 2005 г. е бил утвърден подробен устройствен план отново без такава оценка.Новият министър заяви, че не вижда основания за падане на мораториума върху добива на шистов газ от 2012 г.

Падането на берлинската стена през погледа на четирима гърци

http://www.grreporter.info/Padaneto_na_berlinskata_stena_prez_pogleda_na_chetirima_grci/16370

Днес се навършват 25 години от падането на Берлинската стена. По този повод вестник "Етнос" публикува спомените на четирима гърци, които лично преживяват паметните моменти от ноември 1989, поставили началото не само на обединението на Германия, но и на демократизирането на държавите от бившия съветски блок.

прочети повече

Д-р Ненков: Здравеопазването няма нужда от анестезия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416212

Здравеопазването няма нужда от анестезия, има нужда от смели хора, които могат да вземат смели решения в критични ситуации. Нашата специалност създава уникални качества, освен това д-р Петър Москов е и политик. Това каза здравният министър от кабинета „Близнашки” д-р Мирослав Ненков пред БТВ.
И той, и неговият приемник са анестезиолози. Здравеопазването няма нужда от анестезия, има нужда от смели хора, които могат да вземат смели решения в критични ситуации. Нашата специалност създава уникални качества, освен това д-р Петър Москов е и политик. Това каза здравният министър от кабинета „Близнашки” д-р Мирослав Ненков пред БТВ. И той, и неговият приемник са анестезиолози.

Само враговете казват истината, приятелите и любимите лъжат постоянно, оплетени в мрежата на дълга

http://www.cross.bg/opleteni-mrezhata-dulga-1438908.html

Само враговете казват истината, приятелите и любимите лъжат постоянно, оплетени в мрежата на дълга - Стивън Кинг

Д-р Ненков: Здравеопазването има нужда от смели хора

http://pik.bg/д-р-ненков-здравеопазването-има-нужда-от-смели-хора-news247629.html

Д-р Ненков: Здравеопазването има нужда от смели хора

Здравеопазването няма нужда от анестезия, има нужда от смели хора, които могат да вземат смели решения в критични ситуации. Нашата специалност създава уникални качества, освен това д-р Петър Москов е и политик. Това каза здравният министър от служебния кабинет „Близнашки” д-р Мирослав Ненков в предаването „Тази неделя” по Би Ти Ви.

И той, и неговият приемник са анестезиолози. Ненков се изказа ласкаво за Москов, като посочи, че двамата имат сходство на идеите и не е от значение, че името на здравния министър се променя. Като приоритетни задачи на новия екип на МЗ, той посочи усвояването на около 100 млн. лева в рамките на тази година и други 170 млн. за инвестиции в спешната помощ през 2015 г. Ненков се въздържа от оценка за престоя си в здравното министерство, но посочи, че смята, че екипът му се е справил добре и мандатът е бил успешен.

Бившият лекар №1 не мисли, че е бил саботиран, но коментира, че администрацията на средно ниво има свой собствен живот. По думите му, здравеопазването има нужда както от пари, така и от реформи, но второто за него е по-приоритетно. Ненков призна, че има сфери, в които не може да кажа какъв е бил резултатът от харченето на милиони, като има цели структури, в които парите се харчат неефективно.

„Един политически министър на здравеопазването може да затегне тези кранчета”, посочи медикът. Д-р Ненков вече не е заплашен от солена глоба за това, че еднолично е решил да обяви пряко договаряне за шествалентните ваксини за деца. По думите му, кризата му е била „натресена” от фирма, която допуснала грешка и след това се опитала да я компенсира с натиск.

При процедурата се явили двама участници, единият от които свалил цената на медикамента двойно („Не знам как тия хора ще си гледат децата с този нисък доход”, коментира иронично Ненков) и така била избрана за доставчик. Бившият министър посочи, че сега законът позволява на всеки да обжалва, даже и да не е участвал в договарянето и това води до още забавяния. Една от темите, в които Ненков и Москов се разминават, е за увеличението на здравната вноска. Според първия, те трябва да се повишат.

Ексминистърът аргументира позицията си не само с нуждата от повече пари за системата, но и с идеята, че така пациентите ще станат по отговорни към здравето си. „Има едно изкривяване, наследено от 50-те години – здравеопазването е безплатно, лекарят е длъжен. Няма такова нещо – човек, който се отнася безотговорно към собственото си здраве, не може да очаква някой да е по-отговорен от него”, категоричен беше д-р Ненков.

Той допълни, че болниците са пълни с хора, които се гордеят с това, че никога не са ходили на лекар, а освен това в момента срещу относително малка сума тези, които никога не са се осигурявали получават същите права като редовните платци.

В същото време, бившият министър подчерта, че трябва да е много ясно за какво отиват по-високите здравни вноски.


ОССЕ съобщава за навлизането на танкове в Източна Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/09/2415692_osse_suobshtava_za_navlizaneto_na_tankove_v_iztochna/?ref=rss


Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) в Европа изрази тази нощ "дълбоко безпокойство" от присъствието на танкове в контролираните от проруските сепаратисти територии в Източна Украйна, предаде АФП.

Според съобщението наблюдатели на организацията са видели "колони танкове и тежки оръжия" в района на Донецк и Макийвка.

Наблюдателите наброили над 40 танка и камиона, придвижващи по шосе до Макийвка. Сред тях са 19 руски камиона "Камаз" без регистрационни табели,...

Горни Лом: Не може 15 човека да се изпарят и да няма правосъдие

http://society.actualno.com/Gorni-Lom-Ne-moje-15-choveka-da-se-izparjat-i-da-njama-pravosydie-news_59328.html

40 дни след инцидента в Горни Лом, близките на загиналите след трагедията се събраха, за да почетат смъртта им . Семействата все още чакат възмездие за случилото се.  Майката на 48-годишния ...

ТЕЦ Варна излиза на протест днес

http://varna.actualno.com/TEC-Varna-izliza-na-protest-dnes-news_59333.html

Служителите на ТЕЦ – Варна излизат на протест, съобщиха синдикатите. Във връзката с намерението на собственикът да закрие ТЕЦ - Варна, преустановявайки дейността на централата от 01 януари ...

Чърчил убеждавал САЩ да нанесе удар срещу СССР

http://america.actualno.com/Chyrchil-ubejdaval-SASht-da-nanese-udar-sreshtu-SSSR-news_59329.html

Според един от агентите на ФБР, британският премиер Уинстън Чърчил е направил опита да убеди властите в САЩ да нанесат ядрен удар срещу Съветския съюз, за да извоюват победа в Студената война и да се ...

Чърчил опитал да убеди САЩ да нанесат ядрен удар срещу СССР

http://www.cross.bg/churchil-yadren-ydar-1438907.html

/КРОСС/ Един от агентите на ФБР заяви, че британският премиер Уинстън Чърчил е направил опита да убеди властите в САЩ да нанесат ядрен удар срещу Съветския съюз, за да извоюват победа в Студената война и да се спрат настъплението на комунизма на Запада, пише вестник The Daily Mail."В съобщението на агента на ФБР се казва, че Чърчил е помолил сенатора републиканец Стайлс Бриджес да убеди американския президент Хари Труман да нанесе ядрен удар, който „ще изтрие Кремъл от лицето на Земята и ще превърне Съветския съюз в незначителен проблем", пише вестникът.Освен това, Чърчил бил готов да жертва живота на хиляди съветски хора, „за да спаси цивилизацията от заплахата, която СССР представлявал за света". "По-късно Чърчил заявяваше, че ако ударът не бъде нанесен, СССР ще атакуват САЩ веднага щом получат атомна бомба и тогава цивилизацията ще бъде върната с години назад", се казва в публикацията.Вестникът отбелязва, че въпросният документ ще бъде публикуван за първи път в книгата на известния журналист Томас Майер, която ще бъде издадена през месец декември.  

Вълчев: Ще видим дали министрите ще се оправдават с космоса

http://frognews.bg/news_79827/

Според мен не е най-важното как се стигна до това правителство. Една работа, която след пет години няма да ни се струва важно, то и днес няма да важно, ми беше казал царят. Важно е какво ще свърши това правителство и има ли капацитет.

За два дни втори трус разлюля остров Кефалония

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/09/2415689_za_dva_dni_vtori_trus_razljulia_ostrov_kefaloniia/?ref=rss


Земетресение с магнитуд 5.1 по Рихтер разлюля Западна Гърция тази нощ към 1,15 ч. местно време, предаде АП.

Според съобщението на Института по геодинамика в Атина епицентърът е бил западно от йонийския остров Кефалония на дълбочина 5 км под морското дъно. Засега няма данни за пострадали и щети.

В петък този остров бе ударен от трус с магнитуд 4.7. Районът е сеизмично активен, като през 1953 г. Кефалония бе поразена от земетресение с интензитет 7.2 по Рихтер, припомня...

Фен докопа Цеца, нахлу в гримьорната й!

http://www.bnews.bg/article-121311

Младият изпълнител Александър, нашумял покрай отношенията си с Елена Кучкова, е единственият български певец, допуснат до сръбската звезда Цеца Величкович, видя BLife.

Левон Хампарцумян алармира: Блокирани са жизнените системи на държавата

http://pik.bg/левон-хампарцумян-алармира-блокирани-са-жизнените-системи-на-държавата-news247625.html

Левон Хампарцумян алармира: Блокирани са жизнените системи на държавата

Банкерът Левон Хампарцумян алармира, че в момента са блокирани жизнените системи на държавата и можем да очакваме доста драматични събития.

"Проблемът е дали на новия кабинет ще им стигнат куражът, времето и опитът да направят реформи", каза банкерът в ефира на "Нова телевизия".

Според него трябва да има спокоен и пълен преглед на цялата банкова система след кризата с КТБ. "Ние имаме консервативна регулация, но въпросът е как се прилага тя.

КТБ е показателен пример в това отношение", каза Хампарцумян.

Той е категоричен, че няма нужда да обвиняваме за всичко БНБ. Според него е много важно е влизането на България в Европейския банков съюз.

Хампарцумян: В момента са блокирани жизнените системи на държавата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416203

Банкерът Левон Хампарцумян алармира, че в момента са блокирани жизнените системи на държавата и можем да очакваме доста драматични събития. "Проблемът е дали на новия кабинет ще им стигнат куражът, времето и опитът да направят реформи", каза банкерът в ефира на "Нова телевизия".
Според него трябва да има спокоен и пълен преглед на цялата банкова Банкерът Левон Хампарцумян алармира, че в момента са блокирани жизнените системи на държавата и можем да очакваме доста драматични събития. "Проблемът е дали на новия кабинет ще им стигнат куражът, времето и опитът да направят реформи", каза банкерът в ефира на "Нова телевизия". Според него трябва да има спокоен и пълен преглед на цялата банкова

Измамници прибират нотариални актове

http://www.cross.bg/dokymenti-karti-sobstvenost-1438906.html

/КРОСС/ Измамници се възползват от изработването на кадастрални карти и прибират нотариалните актове на наивни хора. По домовете обикалят групи, които се представят за чиновници и предлагат срещу заплащане да подадат в общината необходимите документи за собственост. На въдицата се хващат обикновено възрастни хора, от които са искани 40, 50 дори 80 лв., за "услугата". По-опасно е обаче, че в ръцете на мошеници може да попаднат важни документи и един ден жилището да се окаже с друг собственик, пише "Стандарт". "Не вярвайте на такива хора. Единствено специалисти от службата по кадастър или фирма, спечелила поръчка за изработване на кадастрална карта на дадено населено място или столичен район, има право да събира тези документи, при това копия на тях", алармира кметът на район "Илинден" Иван Божилов. За неговия столичен район избраната фирма е "Аркси". За да са сигурни гражданите в легитимността на фирмата, в сградата на община "Илинден" е отделен кабинет, в който специалистите от фирмата приемат документите. Изготвянето на кадастрални карти и единен електронен кадастрален регистър за цялата страна върви от няколко години. Целта е да се съберат на едно място актуални данни за границите, площта, вида територия и собствеността на недвижимите имоти в страната. Оказва се, че нито една институция в страната, не поддържа всички тези данни на едно

Хампарцумян: Проблемът е дали на новия кабинет ще им стигне куража да направят реформи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416197

Банкерът Левон Хампарцумян алармира, че в момента са блокирани жизнените системи на държавата и можем да очакваме доста драматични събития. Банкерът Левон Хампарцумян алармира, че в момента са блокирани жизнените системи на държавата и можем да очакваме доста драматични събития. "Проблемът е дали на новия кабинет ще им стигнат куражът, времето и опитът да направят реформи", каза банкерът в ефира на "Нова телевизия". Според него трябва да има спокоен и пълен преглед на цялата банкова

Ужас! Родилката, която изхвърли бебето си: Не разбрах, че съм бременна

http://pik.bg/ужас-родилката-която-изхвърли-бебето-си-не-разбрах-че-съм-бременна-news247622.html

Ужас! Родилката, която изхвърли бебето си: Не разбрах, че съм бременна

Пенка от село Васил Левски шокира лекарите и разследващите с категоричния си отказ да признае бременността си и раждането на детето. Тя отишла с ножица зад шивашкия цех, отрязала пъпната връв, оставила бебето и тръгнала да хваща автобуса от центъра на градчето, за да се прибере.

В предаването „Ничия земя” Даниела Тренчева разказ за родилката Пенка, която захвърли бебето си в дере край завода в Калофер, която потресе цяла България.

По пътя припаднала от кръвозагуба. В болницата дълго твърдяла, че имала тумор и не признавала за постъпката си, дори след преглед с ехограф, който показал наличието на плацента в утробата. 

Съдебна експертиза разби категорично версията на Пенка и на мъжа, с който тя живее на семейни начала - Иван Димитров, че двамата не подозирали за бебето и то се е родило мъртво. Детето е било здраво и или е задушено, или удавено.

Пред Нова телевизия родилката съвсем спокойно разказа как е оставила детето си да умре. Дълго време Пенка категорично отказва да признае бременността си и раждането на детето. "Имам две деца. Не съм разбрала, че съм бременна. Гледам корема ми ту се повдига, ту спада, но не знаех какво ми е", каза Пенка.

Путин пристигна в Китай

http://www.cross.bg/kitaii-sutrydnichestvo-pristigna-1438928.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Пекин на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. Очаква се по време на форума той да се срещне с председателя на КНР Си Цзинпин, като главна тема на разговорите им ще бъде икономическото сътрудничество между Китай и Русия. "Подготвен е огромен пакет от документи - 12 споразумения, които ще бъдат подписани. Естествено, ще се обсъжда и енергетиката. Ще се обсъждат и източният и западният маршрут за износ на руски газ за Китай", каза помощникът на руския президент Юрий Ушаков.

100 години от рождението на Павел Вежинов

http://www.cross.bg/vezhinov-pavel-redaktor-1438905.html

София /КРОСС/ Днес се навършват 100 години от рождението на големия писател и сценаристи Павел Вежинов. Павел Вежинов, чието истинско име е Никола Делчев Гугов, е роден на 9 ноември 1914 г. в София. Израства в Драз махала. Завършва Първа мъжка гимназия. В началото на 1930 год. сътрудничи на изданията "Жупел", "РЛФ", "Щит", "Изкуство и критика" и др., през 1938-1944 г. следва философия в Софийския университет. През 1938 г. излиза първият му сборник разкази "Улица без паваж", а през 1943 - "Дни и вечери". Член на БКП от 1944 г.От есента на 1944 г. участва във Втората световна война като кореспондент и главен редактор на вестник "Фронтовак". Въплътява впечатленията си от живота на българската армия в поредица от разкази в повестите "Златан" и "Втора рота", като последното произведение спечелва значителна популярност и е преиздавано няколко пъти. През 1950 и 1951 г. получава Димитровска награда за фронтовите си произведения.От 1947 до 1951 г. Павел Вежинов е заместник главен редактор на вестник "Стършел", от 1951 г. на списание "Септември", а от 1954 до 1972 г. работи в "Българска кинематография" първоначално като сценарист, а по-късно и като земестник-генерален директор. От 1972 г. е главен редактор на списание "Съвременник" и член на Бюрото на Управителния съвет на Съюза на българските писатели

Каталунците символично гласуват за отделянето си от Испания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/09/2415682_kataluncite_simvolichno_glasuvat_za_otdelianeto_si_ot/?ref=rss


Пренебрегвайки съпротивата на Мадрид, националистите в Каталуня ще положат днес усилия да съберат чрез символично допитване достатъчно гласове, за да поведат към независимост своя регион.

Местното правителство на премиера Артур Мас призовава общо 5.4 милиона жители на североизточната автономна област, един от най-развитите икономически райони в Испания, да отговорят на два въпроса: желаят ли Каталуня да стане държава и ако да, трябва ли тя да бъде независима.

Сезиран от...

Удар! Разбиха офис на „Булсатком“ в Сандански - липсва голяма сума пари

http://pik.bg/удар-разбиха-офис-на-„булсатком“-в-сандански---липсва-голяма-сума-пари-news247624.html

Удар! Разбиха офис на „Булсатком“ в Сандански - липсва голяма сума пари

Разбиха офиса на „Булсатком“ в Сандански, намиращ се на ул.“Банска“ непосредствено до пицария „Анджили“. Обирът е станал около 5.30 часа тази сутрин, пише "Струма Бг".

Неизвестни извършители разбили стъклената витрина на офиса и проникнали вътре.

Веднага на мястото пристигнали служители на охранителна фирма, след което и криминалистите от РУП – Сандански.

По първоначална информация липсва голяма сума пари. 

Удар! Взломиха офис на „Булсатком“ в Сандански - липсва голяма сума пари

http://pik.bg/удар-взломиха-офис-на-„булсатком“-в-сандански---липсва-голяма-сума-пари-news247624.html

Удар! Взломиха офис на „Булсатком“ в Сандански - липсва голяма сума пари

Взломиха офиса на „Булсатком“ в Сандански, намиращ се на ул.“Банска“ непосредствено до пицария „Анджили“. Обирът е станал около 5.30 часа тази сутрин, пише "Струма Бг".

Неизвестни извършители разбили стъклената витрина на офиса и проникнали вътре.

Веднага на мястото пристигнали служители на охранителна фирма, след което и криминалистите от РУП – Сандански.

По първоначална информация липсва голяма сума пари. 

Лиляна Павлова към варненци: Необходимостта от паспортизация на сградите е безспорна

http://www.moreto.net/novini.php?n=270145

„Необходимостта от паспортизация е безспорна. Всеки гражданин би трябвало да настоява за паспорт на сградата, която обитава, тъй като това показва нейната земетръсна и конструктивна устойчивост.” Това заяви в интервю за радио Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Промяна на движението в столицата

http://pik.bg/промяна-на-движението-в-столицата-news247623.html

Промяна на движението в столицата

Промяна в организацията на движението в София ще има днес във връзка с отбелязването на Деня на загиналите във войните, съобщава пресцентърът на Столичната община. 

От 08:00 часа до приключване на възпоменателната церемония се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на югозападната част на пл. "Народно събрание" между бул. "Цар  Освободител" и ул. "Цар Шишман" и по ул. "Каменоделска" между  ул. "Първа българска армия" и ул. "Кожарска", се посочва в  съобщението. 

Опашката от камиони на „Капитан Андреево” остава

http://www.cross.bg/andreevo-kapitan-chakashtite-1438904.html

/КРОСС/ Все още има опашка от тежкотоварни камиони на граничния пункт "Капитан Андреево" от турска страна, въпреки че митническите служители обработват документите на чакащите шофьори. По информация на БНР чакащите коли намаляват. Пунктът "Лесово" работи с пълен капацитет.   Снимка: Булфото, всички права запазени

Съкращават срока за обезщетения за имоти

http://econ.bg/Новини/Съкращават-срока-за-обезщетения-за-имоти_l.a_i.602305_at.1.html

Промени в законите за държавната и за общинската собственост предвиждат съкращаване на сроковете за отчуждаване на частен имот в държавна или...

Майката на захвърленото в гората бебе: Не исках да плаша колежките си. Всеки си варди работното място

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416193

Пенка от село Васил Левски, която захвърли бебето си в дере край завода в Калофер, отново потресе цяла България. Пред Нова телевизия родилката съвсем спокойно разказа как е оставила детето си да умре. Дълго време Пенка категорично отказва да признае бременността си и раждането на детето. "Имам две деца. Не съм разбрала, че съм бременна. Пенка от село Васил Левски, която захвърли бебето си в дере край завода в Калофер, отново потресе цяла България. Пред Нова телевизия родилката съвсем спокойно разказа как е оставила детето си да умре. Дълго време Пенка категорично отказва да признае бременността си и раждането на детето. "Имам две деца. Не съм разбрала, че съм бременна.

Д-р Ненков: Здравеопазването има нужда от смели хора и реформа

http://www.cross.bg/nenkov-ministur-hora-1438903.html

София /КРОСС/ Здравеопазването няма нужда от анестезия, има нужда от смели хора, които могат да вземат смели решения в критични ситуации. Нашата специалност създава уникални качества, освен това д-р Петър Москов е и политик. Това каза пред bTV здравният министър от кабинета „Близнашки" д-р Мирослав Ненков.И той, и неговият приемник са анестезиолози. Ненков се изказа ласкаво за Москов, като посочи, че двамата имат сходство на идеите и не е от значение, че името на здравния министър се променя.Като приоритетни задачи на новия екип на МЗ, той посочи усвояването на около 100 млн. лева в рамките на тази година и други 170 млн. за инвестиции в спешната помощ през 2015 г.Ненков се въздържа от оценка за престоя си в здравното министерство, но посочи, че смята, че екипът му се е справил добре и мандатът е бил успешен. Бившият лекар №1 не мисли, че е бил саботиран, но коментира, че администрацията на средно ниво има свой собствен живот.По думите му, здравеопазването има нужда както от пари, така и от реформи, но второто за него е по-приоритетно. Ненков призна, че има сфери, в които не може да кажа какъв е бил резултатът от харченето на милиони, като има цели структури, в които парите се харчат неефективно. „Един политически министър на здравеопазването може да затегне тези кранчета", посочи медикът.Д-р Ненков вече не е заплашен от солена глоба за това, че еднолично е решил да обяви пряко договаряне за шествалентните ваксини за деца

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване