Мъж съди България в Страсбург заради сгрешени изследвания

http://offnews.bg/news/n_1/n_415079.html

Пловдивчанин заведе дело срещу България в съда в Страсбург за това, че в страната няма единни стандарти при вземането и отчитането на кръвни проби, съобщи Нова телевизия. Преди 8 години Георги Шушутев разбира случайно, че е носител на хроничен вирусен хепатит. Той се подлага на скъпоструващо лечение във ВМА – София, където лекарите успяват да го излекуват. За да се увери, че е напълно здрав, Шушутев се изследва в частна лаборатория в Пловдив. Резултатите обаче показват, че вирусът не е унищожен. Бях почти до припадък. Просто не можех да повярва, че 75 000 копия в рамките на една седмица. Само по себе си е невъзможно за една седмица с лечение с медикаменти от нула до 75 000. започнах спешно да търся познати от Турция, за да проуча как е пазарът с черния дроб въобще и колко струва операцията, разказва пациентът. В отчаянието си той решил да се подложи на чернодробна трансплантация в Израел или Турция, където му поискали над 100 000 долара. Преди да пристъпи към операцията обаче, Шушутев решил да се изследва в още две лаборатории, една от които в Германия. Резултатите и от двете лаборатории са отрицателни. От лабораторията в Пловдив обаче са категорични, че не са допуснали грешка в изследванията на Шушутев. Мъжът решава да съди лабораторията в Пловдив, но губи делото, защото не може да докаже къде е грешката. При заведен иск за 2000 лева бях осъден да платя 4160 лева за хонорари на адвокатите на лабораторията, обяснява той. Най-странното е, че съдът прие, че има грешка. Не може в такава ситуация да се очаква да доказваме точно къде във веригата е грешката – дали консумативите в лабораторията, дали в техниката, дали в човешкия фактор е довел до грешния резултат, коментира председателят на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека Михаил Екимджиев. Георги Шушутев казва, че съди България не само заради липсата на справедливо правосъдие, но и заради липсата на единни критерии при вземане и последвало разчитане на кръвни проби. Това е психологически стрес. Ти започваш да виждаш края на живота си. Парите не са важни за мен. За мен е важно първо хората, на които им предстои да правят изследвания, тепърва да избегнат моята участ. Да избегнат моите грижи и моите стресове, допълва Шушутев.

Германски активисти ще протестират символично срещу изграждането на оградата по българо-турската граница

http://www.cross.bg/yambol-granitza-ogradata-1438902.html

/КРОСС/ Германските активисти, които се заканиха да разрушат оградата по българско-турската граница, в момента са отседнали в ямболски хотел. По думите на директора на полицията в Ямбол комисар Генчо Иванов групата от около 100 души е пристигнала в града тази нощ. Те са започнали да пристигат още снощи около 23 часа. През цялото време са били придружавани от полиция. В района на хотела има засилено полицейско присъствие.В Ямбол обстановката е спокойна. Тази сутрин активистите се подготвят да тръгнат към ГКПП "Лесово". Там акцията ще бъде символична. Чрез средства на изкуството те ще изразят позицията си, според която в днешно време не трябва да има стени, съобщи БНР.

Германски активисти ще протестират символично срещу изграждането на оградата по българско-турската граница

http://www.cross.bg/yambol-bulgarsko-tyrskata-granitza-1438902.html

/КРОСС/ Германските активисти, които се заканиха да разрушат оградата по българско-турската граница, в момента са отседнали в ямболски хотел. По думите на директора на полицията в Ямбол комисар Генчо Иванов групата от около 100 души е пристигнала в града тази нощ. Те са започнали да пристигат още снощи около 23 часа. През цялото време са били придружавани от полиция. В района на хотела има засилено полицейско присъствие.В Ямбол обстановката е спокойна. Тази сутрин активистите се подготвят да тръгнат към ГКПП "Лесово". Там акцията ще бъде символична. Чрез средства на изкуството те ще изразят позицията си, според която в днешно време не трябва да има стени, съобщи БНР.

Пенка, която остави бебето си в гората: Имам две деца. Не съм разбрала, че съм бременна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416186

Пенка от село Васил Левски, която захвърли бебето си в дере край завода в Калофер, отново потресе цяла България. Пред Нова телевизия родилката съвсем спокойно разказа как е оставила детето си да умре. Дълго време Пенка категорично отказва да признае бременността си и раждането на детето. Пенка от село Васил Левски, която захвърли бебето си в дере край завода в Калофер, отново потресе цяла България. Пред Нова телевизия родилката съвсем спокойно разказа как е оставила детето си да умре. Дълго време Пенка категорично отказва да признае бременността си и раждането на детето. "Имам две деца. Не съм разбрала, че съм бременна.

Дончев: Зная как България да стане по-добро място за живеене

http://www.cross.bg/otgovornostta-pleshti-rabotesht-1438901.html

София /КРОСС/ Мога да работя с някого и без да се разбирам с него, но по-добрата формула е да се разбираме. Божидар Лукарски е нов министър, но ние сме обречени да работим заедно, каза пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.От този кабинет трябва да се формира един работещ екип, иначе нищо няма да се получи. „Истината е, че колкото и да твърдим, че отговорността следва да се носи пропорционално на участието или на подкрепата, отговорността за всичко случило се или всичко неслучило се ще падне основно на едни плещи. Така че е нормално този, който носи отговорността да има в крайна сметка необходимите инструменти да гарантира това, че прави това, което иска да прави. Аз не приемам коалиционната формула като някакво вътрешно надхитряване или, както казват понякога хората, с укор разбира се, разрязване на баницата", посочи Дончев.„В политиката най-голямо значение имат има мисията и целите, а не службата. Бил съм в управлението и мога да кажа, че не е много повод за радост. Вярвам, че България може да бъде по-смислена, по-богата и по-добро място за живеене. Аз знам как това да стане. Отговорността в кабинета ще падне на едни плещи, но вярвам, че от този кабинет трябва да се получи работещ екип", каза още вицепремиерът.

Съмнителен мотор с арабски надпис стресна кюстендилци

http://pik.bg/съмнителен-мотор-с-арабски-надпис-стресна-кюстендилци-news247618.html

Съмнителен мотор с арабски надпис стресна кюстендилци

Съмнителен мотор, паркиран пред заведения на централната алея в Кюстендил, уплаши тази нощ кюстендилци. Моторът „ MZ" е с френска регистрация, като на багажното му отделение е изписан текст на арабски. Част от хората коментираха притеснени, че в багажника може да има бомба! Така и не стана ясно, кой е собственикът на мотора, съобщава „Дарик”. 

Притеснени граждани звъняха в полиция, потърсиха Общинска охрана за съдействие.

Служители от общинска охрана са предприели мерки по обезопасяване на периметъра и по преместването на мотоциклета от пешеходната алея, за да не се създава смут и паника.

Полицейски служители успокоиха, че притесненията са напразни, защото в багажника на мотора има ябълки, банани, пакети с жито, гумени ботуши и други вещи на собственика, който към този момент остава неясен.

14 депутати са на трудовата борса вече трети месец

http://pik.bg/14-депутати-са-на-трудовата-борса-вече-трети-месец-news247610.html

14 депутати са на трудовата борса вече трети месец

Търси се работа за 14 народни представители от предишния, 42-ия парламент. Това показа справка на Нова телевизия в Агенцията по заетостта. Търсенето продължава вече трети месец, но без каквато и да е било гласност. Защото, оказва се, обезщетенията за безработица на довчерашните народни представители, са обложени с особен вид данък – данък обществено мнение.

„Законовата форма да отидеш на борсата, след като си излязъл от Народното събрание, е нещо априори законно, нормално да се прави”, обяснява Рамадан Аталай, народен представител от ДПС.

„Тази представа, че народните представители са някакви хора извън народа, че те, едва ли не, не би трябвало да имат нормалните ситуации, в които изпада всеки човек, тази представа трябва да бъде преустановена”, заяви Мартин Димитров, народен представител от Реформаторския блок.

Как да стане обаче, когато дори бивши народни представители тълкуват правото на настоящите като привилегия.

През 2009-та Стела Банкова се е записала на борсата и не се е смятала за привилегирована от обезщетението.

„Някъде около 200 лева беше.Следващият парламент вдигна страшно много обезщетенията на народните представители и някак си, точно за тях и само за тях”, спомня си бившият народен представител Стела Банкова.

Всъщност, обезщетенията се смятат еднакво за всички: 60% от възнаграждението за последните 2 години. И да, при добри заплати, добро ще е и обезщетението за безработица. Със Стела Банкова, преизчисляваме според актуалните условия.

„Колкото и да звучи невероятно, няма да поискам да вземам цялата тази сума”, казва Стела Банкова пред Нова телевизия.

А какво излиза: ако 43-тото Народно събрание се разпусне след две години, при днешните правила и заплати, на борсата един народен представител би получавал минимум  1500 лева.
Ако всички решат да се запишат като безработни, това ще ни струва около 400 000 на месец.

Историята помни, че на борсата, за по два месеца, между две правителства, са били и ексдепутати със сигурни изгледи за следващ мандат. Те просто са упражнили законните си права.

Но понеже гласност така и не се дава, остава само да търсим отговор на въпроса - защо темата е неудобна.

„Имайки предвид състоянието на държавата, всеки от обществото очаква този човек да не отиде да спазва законите и да не се записва на борсата, а да понесе някакво наказание само за това, че  е бил народен представител”, казва Рамадан Аталай.

„Аз си признавам, че дори на мен ми е било неудобно да направя такова нещо и не съм го правил, но не би трябвало да е така по принцип”, обяснява Мартин Димитров.

Спас Панчев, довчерашен народен представител казва че е можел, но не се е записал на борсата. Заради моралните предразсъдъци и от гордост, валидна за всеки политически лагер.
„Считам, че народните представители са подготвени, грамотни хора и те имат възможност да си намерят подходяща работа”, обяснява Спас Панчев.

Способни хора се търсят във всички листи – не е чудно тогава, че безработен народен представител се възприема като удар по гордостта на партията. За уронване на престижа се говореше преди две години из пловдивските редици на ГЕРБ – поводът беше депутати на борсата.

Остава въпросът чие мнение е водещо - общественото, или кулоарното.

Неофициалните коментари за броя на депутатите на борсата, например, се разминават с данните на Агенцията по заетостта - към днешна дата 14 от 240.

Гъвкавите устройства - още една стъпка до реалността

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/09/2414765_guvkavite_ustroistva_-_oshte_edna_stupka_do_realnostta/?ref=rss


LG е разработила нов по-евтин процес за производство на сгъваеми дисплеи. Благодарение на него масовите наистина гъвкави устройства се доближават с една стъпка до реалността, съобщава онлайн изданието CNET.

Новата технология позволява производство на дисплеи, които са още по-огъваеми от досегашните модели. Методът включва преминаване през две "ролки", което е по-ефикасно и евтино. Освен това се заменят сегашните алуминиеви жици в дисплеите с медни.

Резултатът ще е...

Гъвкавите устройства - с още една стъпка до реалността

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/09/2414765_guvkavite_ustroistva_-_s_oshte_edna_stupka_do/?ref=rss


LG е разработила нов по-евтин процес за производство на сгъваеми дисплеи. Благодарение на него масовите наистина гъвкави устройства се доближават с една стъпка до реалността, съобщава онлайн изданието CNET.

Новата технология позволява производство на дисплеи, които са още по-огъваеми от досегашните модели. Методът включва преминаване през две "ролки", което е по-ефикасно и евтино. Освен това се заменят сегашните алуминиеви жици в дисплеите с медни.

Резултатът ще е...

Донецк отново под обстрел! Сраженията продължават!

http://www.bnews.bg/article-121309

Интензивен артилерийски обстрел се води в бастиона на сепаратистите Донецк в Източна Украйна.

5,2 по Рихтер люля гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=270141

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер разлюля Западна Гърция тази нощ към 1,15 ч. местно време, предаде АП. Според съобщението на Института по геодинамика в Атина епицентърът е бил западно от йонийския остров Кефалония на дълбочина 5 км под морското дъно.

Даниел Вълчев: Хубаво е, че се сформира отговорен кабинет

http://pik.bg/даниел-вълчев-хубаво-е-че-се-сформира-отговорен-кабинет-news247613.html

Даниел Вълчев: Хубаво е, че се сформира отговорен кабинет

"След няколко години ще остане нещо от това правителство. Хубаво е, че се сформира кабинет, който е парламентарно отговорен. Хубаво е, че Реформаторският блок участва". Това заяви бившият министър на образованието Даниел Вълчев в "На светло" по Нова телевизия. 

"Аз давам срок от 50 дни да влязат в нещата и после да видим кой какво прави", категоричен е Вълчев.

"Да си реформатор означава да правиш любов! Ако само говориш за любов не си реформатор. България се нуждае от сериозна промяна.", заяви юристът.

"Когато човек отива на театър, артистите са репетирали. Ние наричаме задкулисие всичко, което не става пред камерите. Нормално е да има подготовка, която да не е публична", каза бившият министър. 

"Не мисля, че някой е направил грешки. Позитивен съм. Човек е в политиката, за да участва", завърши Вълчев.

ЧЕЗ инвестира 160 хил. лева в благоевградския квартал "Яворов"

http://blagoevgrad.actualno.com/ChEZ-investira-160-hil-leva-v-blagoevgradskija-kvartal-Javorov-news_59323.html

През ноември „ЧЕЗ Разпределение България" АД започва изграждането на нов трафопост в благоевградския квартал „Яворов", в който ще вложи 160 хиляди лева. Проектът ще откло...

Василева: Протестите се предизвикват от липса на информация

http://society.actualno.com/Vasileva-Protestite-se-predizvikvat-ot-lipsa-na-informacija-news_59326.html

Протестите се предизвикват от липса на информация, от липсата на прозрачност, от липсата на диалог и допитване до академичната общност и експертите за екологичното въздействие на дадено инвестиционно ...

ДНР откри виновните за смъртта на учениците в Донецк

http://www.cross.bg/smurtta-donetzk-ychilishte-1438900.html

/КРОСС/ Лидерът на Донецка народна република Александър Захарченко обяви, че са установени всички артилеристи, виновни за смъртта на децата в училище в Донецк. "Открихме всички списъци, всички командири. Знаем ги по имена, по фамилии, къде живеят, къде живеят техните роднини. Сега ще установим и кои са били военнослужещите от редовия състав. Ще открием всички. Нищо няма да ни спре. Всички ще бъдат назовани", заяви Захарченко в интервю за „Русия 24". Той каза още, че правителството на ДНР готви обръщение към международните съдебни инстанции с цел виновните за смъртта на децата да бъдат привлечени към наказателна отговорност. Припомняме, че на 5 ноември в Куйбишевски район на Донецк след атака срещу училище загинаха две деца, а други четири бяха ранени. Междувременно световните медии съобщават, че и тази нощ в източния украински град се е водила интензивна артилерийска стрелба. Изстрелите са започнали два часа след полунощ местно време от центъра на града и е продължила два часа със същата интензивност и промеждутък между експлозиите.

Три журналистически организации протестираха срещу Цацаров, Цачева и държавата, че подкрепят псевдожурналистиката

http://e-vestnik.bg/21644/tri-zhurnalisticheski-organizatsii-protestiraha-sreshtu-tsatsarov-tsacheva-i-darzhavata-che-podkrepyat-psevdozhurnalistikata/

Снимка: Шатърсток, журналистика

Три журналистически организации излязоха със съвместна декларация вчера, в която остро осъдиха легитимацията на псевдожурналистиката. Това са Асоциацията на Европейските журналисти-България, новосъздадената Мрежа за свободно слово и Фондация „Медийна демокрация“. В декларацията се визира участието на висши представители на държавни институции в празненството на агенция ПИК и похвалите, които те й отправиха.

„Представители на държавни институции и политически партии легитимират псевдожурналистиката”, казват организациите, подписали документа, и подчертават – „високата оценка за медии, нарушаващи журналистическата етика, отново поставят под въпрос морала в управлението на страната.”

Организациите изразяват възмущение от заявената подкрепа за агенция ПИК от страна на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев, и други представители на държавни институции и политически партии: „С недоумение научихме, че председателят на Народното събрание е присъствала лично, а главният прокурор е изпратил поздравителен адрес по повод рождения ден на агенцията.”

Журналистическите организации изразяват недоумението си от това, че висши държавни функционери са почели с присъствието и с приветствията си медия, която сама се е поставила вън от изискванията за етична и отговорна журналистика: „Държим да отбележим, че това е медия, която не е подписала Етичния кодекс на българските медии и не само не спазва, но и редовно грубо нарушава записаните там стандарти.”

„В писмото си до ПИК главният прокурор Сотир Цацаров подчертава „професионализма” на работещите в агенцията. Позволяваме си да му припомним, че само преди няколко месеца въпросната медия публикува снимка на напълно невинен човек, набеждавайки го за извършител на жестоко убийство. Изключително притеснително е, ако главният прокурор на една държава и председателят на парламента споделят подобни стандарти за професионализъм”, се казва още в декларацията

Острият протест на трите журналистически организации е предизвикан също и от начина, по който ПИК отрази самозапалването на жена пред Президентството в понеделник. Според тях присъствието на държавници на тържеството на ПИК е равносилно на одобрение на това отразяване. В декларацията се отправя въпрос към официалните лица, уважили събитието: „Бихме искали да попитаме публичните личности, заявили подкрепата си за ПИК , одобрявате ли и поощрявате ли начина, по който агенцията отрази трагедията на самозапалилата се жена пред президентството в понеделник. Харесаха ли ви снимките, които ПИК публикува като илюстрация към крайно манипулативния си текст, по случая? Смятате ли, че това е поведението, към което трябва да се придържат отговорните медии?”

Освен това в документа се подчертава контраста между изразеното от държавните интституции уважение към ПИК на фона на пренебрегването на годишнината от основаването на Журналистическия факултет: „както вече стана ясно, Сотир Цацаров и Цецка Цачева не са били единствените представили на високи постове на държавни институции и политически партии, уважили рождения ден на ПИК. В същото време както председателят на Парламента и главният прокурор на Републиката, така и по-голямата част от присъствалите на коктейла в х-л „Шератон”, необяснимо пренебрегнаха празника по повод 40 години от основаването на Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет „Климент Охридски”.

Асоциацията на европейските журналисти – България, Мрежа за свободно слово и фондация „Медийна демокрация” призовават както българските политици, така и представителите на институциите в страната да заявят ясно позициите си към медии, които не спазват елементарни етични правила. Според тях „явните демонстрации на подкрепа и близки отношения между политици и медии, на които често ставаме свидетели у нас, са недопустими за едно демократично общество и компрометират ролята на журналистиката като „куче-пазач” и коректив на властта.“

От marginalia.bg

Даниел Радклиф се натровил с антифриз

http://web.barometar.net/65687/

Актьорът Даниел Радклиф, нашумял с ролята си на Хари Потър, се натровил с антифриз. Инцидентът станал в Канада по време на снимките на комедията “Рога”, пишат от „Монитор“. Ожаднелият Радклиф решил да използва крана в караваната си, но едва след като поел известно количество течност, осъзнал, че това е всичко друго, но не и вода. [...]

Внимание: Свлачище грози пътя за Кръстова гора!

http://www.bnews.bg/article-121312

Свлачище на пътя за Кръстова гора застрашава сигурността на пътя.

Мароко отказа домакинството на Купата на африканските нации заради ебола

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/09/2415681_maroko_otkaza_domakinstvoto_na_kupata_na_afrikanskite/?ref=rss


Мароко отказа домакинството на Купата на африканските нации в началото на 2015 г. заради риска от разпространението на вируса ебола, предаде "Ройтерс".

Страната настояваше шампионатът да бъде преместен за 2016 г., но Африканската футболна конфедерация отхвърли подобен вариант и поиска от Мароко до 8 ноември да уточни окончателната си позиция.

Мароканците отхвърлиха ултиматума и няма да организират шампионата, който по план трябва да се проведе между 17 януари и 8 февруари...

Още арт попълнения в конкурса на "Хай клуб"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416175

 Новите арт попълнения във фотоконкурса на "Хай клуб" са ин изпратени от Деян Петкин. Невероятните модели и професионалния фотографски подход са само част от нещата, които ни впечатлиха.
От тук нататък победата му зависи от вас. Харесвайте снимките на своите фаворити в конкурса, защото победители ще бъдат тези,  Новите арт попълнения във фотоконкурса на "Хай клуб" са ин изпратени от Деян Петкин. Невероятните модели и професионалния фотографски подход са само част от нещата, които ни впечатлиха. От тук нататък победата му зависи от вас. Харесвайте снимките на своите фаворити в конкурса, защото победители ще бъдат тези,

Още арт попълнения в конкурса на "Хай клуб"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416171

 Новите арт попълнения във фотоконкурса на  Новите арт попълнения във фотоконкурса на "Хай клуб" са ин изпратени от Деян Петкин. Невероятните модели и професионалния фотографски подход са само част от нещата, които ни впечатлиха. От тук нататък победата му зависи от вас. Харесвайте снимките на своите фаворити в конкурса, защото победители ще бъдат тези,

Каталуния гласува на референдум за независимостта на региона

http://www.cross.bg/regiona-katalyniya-predypredi-1438899.html

/КРОСС/ Жителите на автономната област Каталуния гласуват в символичен референдум за независимостта на региона. 5,4 милиона каталунци имат право да дадат гласа си в днешното допитване. Те трябва да отговорят с "Да" или "Не" на въпроса искат ли каталунска държава и трябва ли тя да бъде независима. Вотът ще бъде неофициален, организиран от доброволци.Конституционният съд на Испания постанови, че допитването е противоконституционно, но въпреки това местната администрация е твърдо решена да го проведе и предупреди централната власт да не ограничава свободата на самоопределяне на гражданите. Министър-председателят на Испания Мариано Рахой заяви, че вотът няма да бъде признат и призова региона да се възвърне към "здравия разум". Каталунският лидер Артур Мас предупреди испанското правителство да не се опитва да попречи на референдума.

100 години от рождението на Павел Вежинов

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/100-godini-ot-rozhdenieto-na-pavel-vezhinov-6026975

Никола Делчев Гугов, по-известен с псевдонима си Павел Вежинов, е един от най-обичаните писатели-белетристи и сценаристи

Предстои охлаждане на пазара на земя

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/predstoi-ohlajdane-na-pazara-na-zemia-183438/

Голяма част от фермерите смятат да не променят рентите, показва проучване на ИПИ

Отново война в Донецк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416158

Интензивни артилерийски сражения избухнаха тази нощ в Донецк, бастион на проруските сепаратисти в Източна Украйна, съобщават световните агенции.
Стрелбата много близо до центъра на града започнала да се засилва към 2:00 часа през нощта местно време.
Конфликтът ескалира въпреки подписаното на 5 септември примирие, след като вчера ОССЕ съобщи, Интензивни артилерийски сражения избухнаха тази нощ в Донецк, бастион на проруските сепаратисти в Източна Украйна, съобщават световните агенции. Стрелбата много близо до центъра на града започнала да се засилва към 2:00 часа през нощта местно време. Конфликтът ескалира въпреки подписаното на 5 септември примирие, след като вчера ОССЕ съобщи,

8 катастрофи и двама пострадали за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=270140

8 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите има двама пострадали пътници, които са с различни контузии и няма опасност за живота им, допълниха от полицията.

Григор Димитров подкрепи Варна за Европейска младежка столица през 2017 г.

http://web.barometar.net/65684/

Най-големият български тенисист Григор Димитров официално подкрепи Варна в битката за Европейска младежка столица през 2017 г. В своята страница във Фейсбук световноизвестният спортист публикува следния текст „I support #Varna2017 – my favorite for European youth capital!”. Тенис легендата е сред най-обичаните от варненци спортисти. Започна звездната си кариера като тенисист във варненския клуб „Черно [...]

25 години от падането на Берлинската стена

http://econ.bg/Новини/25-години-от-падането-на-Берлинската-стена_l.a_i.602001_at.1.html

На тази дата се навършват точно 25 години от падането на най-големия символ на Студената война - Берлинската стена. Сред множеството празненства по...

Рисковете пред китайската икономика не са страшни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246648_%D0%A0%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+

 Финансовите рискове пред Китай не са страшни, заяви президентът Си Цзинпин. 


Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай нарасна с най-бавното си темпо в последните пет години през третото тримесечие, но Си смята, че икономиката е навлязла в нова нормалност, която ще бъде по-полезна на страната и на света в дългосрочен план. 
"Някои се тревожат дали икономическият растеж на Китай ще намалее още и дали може да преодолее трудностите. Има рискове, но те не са страшни", каза Си на откриването на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Пекин. 
Си допълни, че китайската икономика е тласкана повече от вътрешното потребление, както съветваха икономистите, и е далеч от нестабилна зависимост от инвестициите и външната търговия, избягвайки "външни рискове". Разкриването на работни места и личните доходи нарастват, а инфлацията е под контрол, допълни той. 
Но китайската икономика, която е основен двигател за глобален растеж, страда от спукването на балона на недвижимите имоти, смазването на корупцията, обвинявана за свиването на някои бизнеси, и слабото търсене от Европа. Властите отговориха с ограничени мерки за стимулиране за засилване на растежа. 
Си говори на срещата на бизнес и политическите лидери на АПЕК, която включва 40% от населението на света, близо половината от търговията и над половината от БВП. "За Азиатско-Тихоокеанския регион и света като цяло развитието на Китай ще създаде огромни възможности и ползи и носи трайно и безкрайно обещание", каза още Си. "Знаем, че новата нормалност е съпътствана с нови предизвикателства и нови проблеми. В действителност някои потенциални рискове вече се появиха", допълни той.

 АФП 

 

 

Източник: БГНЕС    

Германци символично ще разрушат оградата на българо-турската граница

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/09/2415672_germanci_simvolichno_shte_razrushat_ogradata_na/?ref=rss


Германските активисти, за които беше съобщено в събота, че пристигат на възпоменателна церемония у нас, са намират в Ямбол. От там те ще се насочат към българо-турската граница, за да "съборят оградата", наричана от МВР възпрепятстващо съоръжение.

Хората са у нас, за да проведат възпоменателна церемония по повод 25 години от падането на Берлинската стена и в памет на загиналите източногерманци, опитали се да избягат през България и Турция на Запад.

"Това ще бъде изцяло...

Коалиционните сили удариха лидера на "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/liderite-pozovavaiiki-izdanieto-1438898.html

/КРОСС/ Бойни самолети на международната коалиция удариха мястото, където се е провеждала среща на лидерите на "Ислямска държава, пише The New York Times, позовавайки се на неназовани източници.Лидерите на групата са се събрали в къща близо до Ал Каим в североизточната част на Ирак, близо до сирийската граница.Според източници на изданието, при атаката са ликвидирани няколко от бойците на движението, включително и двама командири. Според непотвърдена информация, на срещата е присъствал лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади. Според слуховете, той е бил убит или ранен, пише вестникът. За тежкото му раняване съобщава и телевизионният канал „Ал Арабия", позовавайки се на свои източници.От Министерството на отбраната потвърдиха пред изданието, че коалиционните сили са нанесли въздушен удар срещу лидерите на ИД.

В Донецк отново се води война

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416155

Интензивни артилерийски сражения избухнаха тази нощ в Донецк, бастион на проруските сепаратисти в Източна Украйна, съобщават световните агенции.
Стрелбата много близо до центъра на града започнала да се засилва към 2:00 часа през нощта местно време.
Конфликтът ескалира въпреки подписаното на 5 септември примирие, след като вчера ОССЕ съобщи, Интензивни артилерийски сражения избухнаха тази нощ в Донецк, бастион на проруските сепаратисти в Източна Украйна, съобщават световните агенции. Стрелбата много близо до центъра на града започнала да се засилва към 2:00 часа през нощта местно време. Конфликтът ескалира въпреки подписаното на 5 септември примирие, след като вчера ОССЕ съобщи,

Т. Дончев: Плача, но по-мъжествено е да кажа, че очите ми са сухи , а устата стисната

http://frognews.bg/news_79826/

В персонален план работата като член на ЕП е много по-добра. В политиката, обаче най-голямо значение имат целите. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по повод избора му да остане у нас и да работи в екипа на Бойко Борисов.

Горбачов: Европа се провали в международен план

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246647_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0

 "Кръвопролитните събития в Европа и Близкия изток на фона на практическото прекратяване на диалога между държавите предизвиква огромна тревога. Светът е на ръба на нова Студена война, а някои дори казват, че тя вече е започнала", заяви днес бившият съветски президент Михаил Горбачов. Той говори на симпозиум в Берлин, озаглавен "25 години след падането на Берлинската стена - нови кризи, нови съмнения, нови стени".

Участниците във форума - политици, експерти, дейци на науката и културата - обсъждат сегашното положение в света и пътищата за преодоляване на напрежението в отношенията между Запада и Русия.

"Изглеждаше, че Европа ще стане пример за другите, създавайки стабилна система за взаимна сигурност и ставайки лидер в решаването на глобалните проблеми. Но събитията тръгнаха по друг вектор, европейската и световната политика не издържаха изпитанията на новите условия на глобалния свят след Студената война", отбеляза Горбачов.

Ако продължава така, Европа ще загуби силния си глас в световните дела, останалите ще престанат да я слушат, добави той. "Всичко това се отрази негативно на отношенията между Русия и Германия, което може да нанесе дългосрочна вреда на нашите отношения, които бяха образцови. Без руско-германско партньорство не може да има сигурност в Европа", подчерта бащата на гласността и перестройката.

Той обвини Запада, и в частност САЩ, че са се поддали на "триумфализъм" след рухването на комунистическия блок преди четвърт век. "Възползвайки се от отслабването на Русия, от отсъствието на противотежест, те изявиха претенция за монополно лидерство и доминиране в света. Събитията от последните месеци станаха следствие от тази недалновидна политика, от политиката на налагане на своята воля, на свършените факти, на игнориране на интересите на партньора", подчерта бившият съветски лидер.

Това, което се случи в света напоследък, той охарактеризира като колапс на доверието, което според него не е свързано само с последните събития. "Това доверие, изградено с толкова много труд, не бе подкопано вчера, а много по-рано. Корените на днешната ситуация се намират в събитията от 90-те години", каза Горбачов.

Вместо да градят принципите на общоевропейската сигурност и да проведат мащабна демилитаризация, "Западът и най-вече САЩ се обявиха за победители в Студената война", констатира той и припомни за разширяването на НАТО на изток, за намесата в бивша Югославия, в Косово, в Ирак, Сирия и Либия, за плановете за разполагане на противоракетна отбрана в Европа.

"Всички, дори и най-трудните въпроси, може да се решават по политически и дипломатически път. Негативните тенденции могат да бъдат спрени чрез политическа воля и правилно подреждане на приоритетите", подчерта Горбачов.

Източник: БТА    

Костадин Чакъров: Луканов ми каза - ние ще бъдем капиталистите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246646_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%A7%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9B%D1%83%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BC%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+-+%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%89%D0%B5

 Трудно е да се отговори накратко какво спечелихме и какво загубихме от прехода през последните 25 г. Сложно е. Ако кажем, че само спечелихме или само загубихме, категорично ще сбъркаме. Затова историците казват, че трябва да минат 1-2 поколения, за да се даде оценка. Сега всички сме под емоционално въздействие - бит, близки, роднини, успех, неуспех, кариера… Всеки има собствена гледна точка. Така че ще бъде много претенциозно да дадем една-единствена истина за тези години.

Но има обективни показатели, на които можем да се опрем - по-скоро като числа, а не като субективна оценка. Иначе ще ни обвинят, че сме пристрастни.

Когато Тодор Живков дойде на власт в България, след Априлския пленум, населението ни наброяваше 6.5 млн. души, а остави държавата с 9 млн. души. Днес сме с 2 млн. или с 2.5 млн. по-малко за тези 25 г. Ето ви първото число, което си заслужава да се коментира. Големи международни организации към ООН сочеха, че в началото на прехода сме били на 28-29 място в света по качество на живот, което включва доходи, здравни услуги, образование, култура… Сега същите агенции ни дават, че сме някъде към 90-то място. Огромен срив! Ето ви още един показател, върху който може да се разсъждава.

Към онзи период през 1989 г. средната продължителност на живот за жените бе 77-78 г., а при мъжете - 76 г., в днешно време и при двата пола у нас са отнети към 7-8 години. Днес сме на 6-то място по смъртност и на 200-но място по раждаемост, пак не по наши данни, а на авторитетни източници - като пред нас по раждаемост са държави, които воюват. Още данни - преди 25 г. българинът на глава от населението се хранеше и консумираше 81 кг. месо на година, санитарната норма е 95 кг. Германецът яде около 100 кг., а американецът към 115-120 кг. Сега българинът консумира между 15 кг и 20 кг месо, същото е с млечните произведения, с плодовете и зеленчуците и др. Да не говорим за някои жестоки показатели - безработица, престъпност, самоубийства. През годините на прехода малко се коментира, че 24 000 души са се самоубили - не по медицински, а поради социални причини.

Ето затова не искам да правя собствени оценки, нека коментираме числата. И в този ред на мисли да не говоря, че загубихме трайно и устойчиво пазари. Нещо, за което някои държави воюват. Загубихме руските пазари. Имахме на времето около 300 000 български строители в Русия. Вземете друг пример - строителството по подготовката на Олимпиадата в Сочи глътна 50 млрд. долара, но там заети бяха не българските строители, а турските, там ни нямаше. По същия начин е ситуацията в Коми, където хиляди българи работиха в дърводобива, където обработвахме 400 000 куб. м. крайна продукция, защото Тодор Живков беше забранил да се секат българските гори. Изключение правеше само за изсичане със санитарна цел, но се садяха 1 млн. дка на година. Загубихме и арабските пазари, където изнасяхме за 300 млн. долара продукция - овче, краве сирене, пилета, телешко месо и др. Имаше държави като Иран, в които хората не сядаха на маса без българското бяло сирене, без български кашкавал.

Много пъти съм предлагал да направим една кръгла маса с участието на експерти, анализатори, на която да коментираме тези числа, за да не ни обвини някой в носталгия. Каква носталгия - хората днес масово са бедни в България, нямат работа, има мизерия… Та хората не са малоумни, за да ги убеждаваме, че живеят добре. Няма какво да ядеш, но имаш права. Нямаш работа, доходи, но можеш да гледаш Вип Брадър, примерно и да смяташ, че това е постижение. Носталгията не е химера, то е истинско чувство.

Един народ можеш да го излъжеш да се радва, но да го накараш да изпитва мъка и скръб – това са истински чувства, в тях няма лъжа. Упадъкът ни, струва ми се, е във всички посоки.

Ще ви дам пример и с църквата ни. Пише се днес, че преди 10-ти ноември 1989 г. църковните дейци и миряните били гонени от тогавашната власт. До промените в България имаше 7 вероизповедания и църкви - освен основните и тези на адвентистите, петдесятници и т.н. Около 15 000 души бяха българите, които ги изповядваха. Сега знаете ли колко са - след като изгонихме ДС и дойде свободата - 104 вероизповедания и църкви с около 200 000 изповядващи ги?! Разбирате ли от тези цифри, че българското общество се самоубива и се крият тези числа от медиите. А утре можем да се изправим пред взрив на икономическа, морална, религиозна, етническа и друга основа.

Погледнете какво е около нас - на етническа и религиозна почва колко войни започнаха? Библейското пространство се разкъса - вече воюват етнос срещу етнос, църква срещу църква. Не виждам кое правителство може да се справи с това. Защото то трябва да застане срещу ЕС и САЩ и да каже - трябват ми руските пазари. Но не може начело на държавата да е президент, който непрекъснато говори срещу Русия и срещу президента Путин. Не може също да дават тон в държавата и хора, които са на ведомост в натовски служби, като бившия служебен военен министър Велизар Шаламанов, който говореше, че едва ли не сме във война с Русия. Кому е необходимо това? Имаш съюзник - добре, ама защо като го имаш трябва да си търсиш и враг? Смятам, че сега отношенията ни с Русия са по-зле, отколкото когато бяхме съюзници с хитлерова Германия. Тогава цар Борис като държавен глава беше много предпазлив и гъвкав в отношенията си. А сега имаме политици с лични, субективни интереси и една продажна, подкупна политическа класа, която не си дава сметка, че назрява рязко противостоене в обществото с допуснатите деформации и недъзи. Пък да не говорим за наркоманиите… 300 000 души са пробвали. Това е страшна цифра за малък народ като нашия!

А българската интелигенция и журналистите оцеляват почти индивидуално. Погледнете към последната обида, която ни нанесе лицето Жозеф Дол, размаха пръст и се разпореди какво правителство да правим и кой с кого да е в него. Как е възможно да си го позволи? Това не могат да допуснат да се случи нито в Белград, нито в Анкара, нито в Букурещ дори! А тук може… Всички го подминаха, почти незабелязано.

Ако трябва нещо да кажа на нашите съграждани, то е - българи, държавата ни загуби своята легитимност! В международните отношения страната ни също не е субект, а във вътрешните - прогонена. В името на какво? На абстрактни понятия като правата на човека, на цивилизационния избор…

Като цивилизационен избор българинът избрал Европа. Българският водопроводчик тук нямаше работа, сега отиде в Европа, за да ремонтира тоалетната чиния на цивилизационно по-горно стоящия от него рафиниран бюргер, примерно. Това ли му е европейският избор на нашенеца? Или че имаме 14 000 проститутки по данни на Европол и че 60% от труженичките на древната професия в Брюксел са българки.

Това ли ни е европейският и цивилизационен избор да питам аз г-н президента? За мен това са хора, които прикриват лични интереси. Ето тръгна наскоро една дискусия – всички богати хора у нас имат по четири имота средно плюс резидентен тип имения зад граница. Като Росен Плевнелиев. Плюс сметка в офшорна зона, както се говори, което е недопустимо за един държавен глава. В офшорката обикновено се крие нещо. Но… именно президентът Плевнелиев започна голямото говорене срещу Русия, и още - за НАТО, за Европа, за Америка, а, всъщност, той май прикрива нещо. Не са ли това собствените му егоистични интереси?

Какво се случи през тези 25 г.? Най-общо - един естествен процес на пазарно завладяване. Само че този процес не беше представен и не е война с варварски средства, а маскиран като борба срещу комунизма и да имаме права на човека, права да се сдружаваме, да пътуваме.

Веднъж разговарях с Андрей Луканов и го питах: Андрей, тук имаше едни неща, които исторически няма да издържат… Той ми отговори: Европа и Америка искат от нас да направим капитализъм, ще го направим и ние ще бъдем капиталистите.

След като започна преходът държавната собственост остана беззащитна и беше дамгосана като неефективна, паразитна. И номенклатурата видя в това начин да я осребри. Ругаеш комунизма, плюеш по ДС и осребряваш това си поведение, получаваш "тлъсто дробче" – осъществяваш приватизация, ставаш депутат, дават ти проект да спечелиш, придобиваш хотел, взимаш концесии и т. н. Това е механизмът.

Очевидно е - при нас капиталистите не бяха от средите на естественото предприемаческо развитие. Те са политически назначения и трябва да докажат своята партийна привързаност и принадлежност – непременно антикомунистическа. После - да осребрят своя антикомунизъм. Това е в България скритото наследство, което българинът 25 години не може да осъзнае. Е, не му казаха също, че благата на капитализма ще са само за няколко хиляди души .

И, забележете, кой е лозунгът днес на партиите: Да вземем от всичките, да дадем на нашите. Системата така работи. Не виждам основния за голям оптимизъм. Но първото нещо, което българинът трябва да направи е да запази самообладание. Загубим ли го – всичко сме загубили. Мисля, че се активизираме само тогава, когато влезе чужда армия на нашата земя. А когато сме застрашени ставаме смели. Но ще завърша тези мисли с това: Бог да пази България!



БГНЕС

Според Танева Фонд „Земеделие” бил най-активен при управлението на Порожанов

http://business.actualno.com/Spored-Taneva-Fond-Zemedelie-bil-naj-aktiven-pri-upravlenieto-na-Porojanov-news_59319.html

За изминалия период на управление на Министерството на земеделието мога да кажа само едно - всеки безспорно прави грешки, но доста назад, още в предизборната кампания на ГЕРБ, си казах, че трябва да п...

Русия и Китай ще подпишат меморандум за газовите доставки

http://asia.actualno.com/Rusija-i-Kitaj-shte-podpishat-memorandum-za-gazovite-dostavki-news_59321.html

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че енергийните министерства на Русия и Китай ще подпишат в неделя меморандум за сътрудничество в областта на доставките на природен газ от Руси...

Д-р Ненков: Здравеопазването има нужда от смели хора, а не от анестезия

http://healthy.actualno.com/D-r-Nenkov-Zdraveopazvaneto-ima-nujda-ot-smeli-hora-a-ne-ot-anestezija-news_59324.html

Здравеопазването има нужда от смели хора, които могат да вземат смели решения в критични ситуации, а не от анестезия. Нашата специалност създава уникални качества, освен това д-р Петър Москов е и поли...

Москва ще загуби и тази Студена война

http://viewpoint.actualno.com/Moskva-shte-zagubi-i-tazi-Studena-vojna-news_59322.html

Русия иска едновременно две взаимоизключващи се неща - преразглеждане на резултатите от Студената война и стабилност. Кремъл не може да спечели мача-реванш, твърди в коментара си руският журналист Кон...

Вълчев: Кабинетът да му мисли след Нова година

http://business.actualno.com/Vylchev-Kabinetyt-da-mu-misli-sled-Nova-godina-news_59325.html

Спокойствието на кабинета ще е до Нова година или малко след 1 януари. Да си реформатор е да правиш реформи. Да говориш само, значи да си говорили. В този смисъл спокойствието на кабинета ще е до края...

Заместник главният мюфтия: Няма радикален ислям, има престъпно поведение

http://www.cross.bg/religiya-glavniyat-myusyulmanite-1438897.html

София /КРОСС/ Тероризмът, много често се казва, няма религия. Това е гнет. Не може да го свържем с никаква религия - това е поведение на човека - насилие, агресия и то трябва да бъде наказано от всички. Това заяви пред bTV заместник главният мюфтия Бирали Мюмюн.Той подчерта, че конфликтите в Близкия Изток са политически и социални, но допълнително се украсяват с религия, като това е практика не само на исляма.„Зрелият човек трябва да различава престъпното поведение от това, което е мотивирано религиозно", подчерта духовникът, като допълни, че ако има припокриване, то всички мюсюлмани по света би трябвало да са радикално настроени, а това не е факт.„В Близкия Изток и като цяло в света има дефицит на доверие, на ценности, на справедливост. Това насилие не идва от само себе си. Тази патология на религиозната мисъл не е безпочвена, тя се базира на един бекграунд в средата, в която живеят хората", заяви заместник главният мюфтия.По думите му не бива да се обобщава деянието на определени хора с представите за религията, защото това води до „пренасянето на определени конфликти, които са локални, на места, където няма конфликт и по този начин може да се зароди".Мюмюн призова да търсим другия и да се запознаем с религията, а не да се запознаваме чрез конфликтите. Като пример той даде случая с нерегистрираната организация "Ал-Уакф Ал-Ислями", с която беше свързан покрай имамското дело

Кой се страхува от нова Студена война?

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/koi-se-strahuva-ot-nova-studena-voina-183437/

В Прибалтика, САЩ и ЕС хората все по-често говорят за ново противопоставяне, твърди руският журналист Константин Егерт

Акция "Антидрога" в училищата

http://www.cross.bg/ychenitzite-drogata-hlapetata-1438896.html

София /КРОСС/ Нова акция „Антидрога" започва в школата в цялата страна. Още преди началото на учебната година от образователното министерство и МВР обявиха, че плануват действия за предпазването на хлапетата от дрогата. Конкретните дейности са вече налице. До 22 ноември учениците от 8 до 12 клас трябва да попълнят анкети, свързани с употребата на наркотични вещества, пише в. Монитор. Въпросници са предвидени и за учителите. Това става ясно от сайта на регионалния просветен инспекторат в столицата. Отговорите ще бъдат изпратени за анализ на отговорния инспектор от Детска педагогическа стая от съответното РПУ, към което принадлежи даденото училище. Анкетата за гимназисти има за цел да проучи нагласите за учениците към дрогата. Учениците ще бъдат питани за какви наркотици са чували дали някой около тях употребява и къде около училищния двор се навъртат дилъри. Експертите питат децата и какви според тях са обстоятелствата, които тласкат учениците към употребата на дрога. Анкетите ще са анонимни и ще се попълват в „Часът на класа". Учителите пък ще трябва да отговарят колко често и кой полицейски служител посещава повереното им училище. От МВР изпитват педагозите и за това дали знаят към кого да се обърнат при извършено престъпление в школото. Тревожното е според националните проучвания възрастта, в която децата пробват наркотици, непрекъснато пада. Още в пети клас хлапетата изпробват различни наркотични вещества

Не можахме да направим нищо за Бързата помощ

http://www.bnews.bg/article-121307

Според здравния министър в служебния кабинет д-р Мирослав Ненков всеки трябва да носи отговорност за своето здраве.

Томислав Дончев: Мога да работя с Лукарски и без да се разбираме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416151

Божидар Лукарски е нов министър. Аз мога да работя с него и без да се разбираме. Това обяви пред Нова телевизия вицепремиерът в новия кабинет Томислав Дончев.
„Мога да работя с някого и без да се разбирам с него, но по-добрата формула е да се разбираме. Божидар Лукарски е нов министър, но ние сме обречени да работим заедно”, каза още Дончев. Божидар Лукарски е нов министър. Аз мога да работя с него и без да се разбираме. Това обяви пред Нова телевизия вицепремиерът в новия кабинет Томислав Дончев. „Мога да работя с някого и без да се разбирам с него, но по-добрата формула е да се разбираме. Божидар Лукарски е нов министър, но ние сме обречени да работим заедно”, каза още Дончев.

5,1 по Рихтер разлюля Западна Гърция

http://www.cross.bg/rihter-danni-kefaloniya-1438894.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер разлюля Западна Гърция. Трусът е регистриран около 1,15 часа местно време. Според данни на Института по геодинамика в Атина епицентърът е бил западно от йонийския остров Кефалония на дълбочина 5 км под морското дъно. Засега няма данни за пострадали и щети. В петък островът отново бе разлюлян от трус с магнитуд 4,7. Районът е сеизмично активен, като през 1953 г. Кефалония бе поразена от земетресение с интензитет 7,2 по Рихтер.

Телефонните измамници влязоха във Фейсбук

http://www.cross.bg/leva-pari-feiisbyk-1438895.html

София /КРОСС/  Телефонните измамници разшириха обсега си на действие, като влязоха дори и в социалните мрежи като Фейсбук. Мошениците, които доскоро премятаха само наивни старци, вече са се насочили и към по-младата част от населението, предупреждават от Криминална полиция. Разследващите вече работели по няколко случая на наивни младежи, които са дали пари на ловките мошеници, пише в. Монитор. Всичките измами били извършени по идентичен начин. Човек с профилна снимка на красиво младо момиче добавя като приятел произволно избран младеж, с когото започва интензивен чат. Тя му споделя лични неща, обяснява му, че живее в провинцията, но много го харесва и иска да се видят. Не рядко в разговорите имало и намеци за прекарване на страстна вечер. В деня, когато трябва да се състои срещата обаче, мошениците, които седят зад профила, казват, че са възпрепятствани. Причината била, че са зле със здравето. В повечето случаи диагнозите не са тежки, но трябват дребни суми - между 200 и 1000 лева, с които да се оправи мнимата хубавица. След като се възстанови пък, тя веднага щяла да му върне парите, тъкмо щели да имат повод да се видят. По подобен начин е бил измамен 16-годишен тийнейджър, когото условно ще наречем Мартин. Момчето е от близък до София град. Преди около месец той започнал да си пише с един от измамниците, който се представял като 18-годишна красавица, която няма родители и живее с баба си в Пазарджик

Историята не свърши през 1989 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246645_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+1989+%D0%B3.

 След 1789 г. късчета от Бастилията са желана декорация за полиците над камините във Франция. Два века по-късно късчета от Берлинската стена обиколиха земното кълбо.

Това е "единственият паметник, който съществува на всички континенти", вероятно без Антарктика, казва Аксел Каусмейер, директор на берлинската фондация, съхраняваща спомена за Берлинската стена. Това говори много за "мирната революция", както я наричат германците, чиято кулминация е разбиването на стената на 9 ноември 1989 г. Този уикенд германците отбелязват нейната 25-годишнина с тържества.

Като първата успешна либерална революция в германската история 1989 г. е сравнима по значение с 1789 г., казва Райнер Епелман, ръководител на фондация, изследваща източногерманската диктатура. Дори още по-добре, за разлика от Френската революция 200 години по-рано, германската премина без насилие. Тъй като Берлинската стена раздели не само един град, а също и една страна, един континент и света, падането й носи глобално обещание за свобода. В геополитиката "краят на историята" изглеждаше възможен, въпреки че по-късно отстъпи на "сблъсък на цивилизациите", както отбелязват конкуриращи се заглавия на книги от 90-те години на миналия век.

Очакванията на германците бяха най-големи. "Сега това, което е неразделимо, ще расте заедно", предсказа Вили Бранд, бившият канцлер и кмет на разделения Берлин в деня след падането на стената. Предвиждайки екологичното и икономическо изоставане след 45-годишно комунистическо управление, тогавашният канцлер Хелмут Кол прогнозира "процъфтяващи пейзажи" на изток.

Едно поколение по-късно германците продължават да спорят дали са се обединили и до каква степен изтокът е процъфтял. От гледна точка на магистрали и друга инфраструктура изтокът днес блести. По някои социални показатели като участие на жените в работната сила или записването на деца в ясли той дори води на запада. Но като цяло според социологически изследвания източногерманците продължават да са по-недоволни от западногерманците.

След години на нетна миграция от изток на запад (която едва наскоро намаля) части от изтока са обезлюдени, особено селските райони. БВП на Източна Германия на глава от населението продължава да е едва 67% от този на Западна Германия. Производителността й е 76% от западната, а броят на заявените патенти – само 29%. Безработицата й е 9,7% спрямо 5,9% на запад. С изключение на няколко промишлени клъстъра, изтокът почти няма големи компании.

Но по-внимателно вглеждане показва, че различията в рамките на Източна и на Западна Германия сега са по-големи, отколкото тези помежду им. Саксония на изток, особено около Дрезден и Лайпциг, е сравнима с Бавария и Баден-Вюртемберг, две жизнени области в Западна Германия. Части от Долна Саксония и Вестфалия на запад са точно толкова западнали, колкото Бранденбург и Мекленбург на изток.

Така че разликите вече не вървят така отчетливо по границите между двете Германии, а между отделни области. Останалото разделение между изтока и запада не е по-силно изразено от социално-икономическите разломи, които разделят Белгия, Италия или Испания. Когато Хелмут Шмид, друг бивш канцлер, определи през 2005 г. Източна Германия като "Южна Италия без мафията", той всъщност определяше нормалното състояние в Европа. Поради това "пактът за солидарност", пакетът от германски субсидии за изтока, който трябва да изтече през 2019 г., вероятно ще бъде заменен с помощ за затруднените области, от която и страна на разрушената стена да се намират.

Това трябва да се приеме като успех, казва Карл-Хайнц Паке, бивш финансов министър на източната област Саксония-Анхалт: "Резултатите са по-добри, отколкото обикновено се смята, но по-лоши от очакваното в началото на 90-те години", казва той. Двете Кореи биха били щастливи, ако някога получат шанс.

Не толкова ясни са паневропейските последици от падането на стената. Обединението, което последва по-малко от една година по-късно, отново постави стария "Германски въпрос" в европейската история – ще доминира ли обединена Германия на континента? По онова време Великобритания и Франция се страхуваха, че ще го направи. Днес, на петата година от кризата с еврото мнозина в южни страни от еврозоната, подложени на строги икономии, усещат, че тя вече го прави.

Други, най-вече Америка, искат Германия да прави повече. "Германия не е Швейцария, въпреки че някои германци биха искали да вярват, че е така", казва Робърт Зелик, бивш американски дипломат, който помогна за договарянето на обединението. Самите германци са точно толкова разделени, колкото всички други. Повечето от тях според социологическите изследвания продължават да се придържат към радикалния пацифизъм и дипломатическо сдържане, възприети след Втората световна война. Но елитът заяви, че Германия трябва да поеме повече отговорност. Историята не свърши през 1989 г. Както показва кризата в Украйна днес Европа се нуждае от лидерството на Германия.



БГНЕС

Гражданите на Каталуния гласуват на символично допитване за независимост

http://www.moreto.net/novini.php?n=270132

В испанската област Каталуния се провежда символично допитване до гражданите дали провинцията да обяви независимост от Испания. Вотът няма законов характер, тъй като не бе разрешен от испанския конституционен съд. Въпреки това регионалното правителство, доминирано от националисти, обеща да защити „правото на избор” на каталунците.

Новият министър на икономиката е...нов

http://www.bnews.bg/article-121308

Божидар Лукарски е нов министър. Аз мога да работя с него и без да се разбираме.

Томислав Дончев: С Лукарски сме обречени да работим заедно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416148

Божидар Лукарски е нов министър. Аз мога да работя с него и без да се разбираме. Това обяви пред Нова телевизия вицепремиерът в новия кабинет Томислав Дончев.
„Мога да работя с някого и без да се разбирам с него, но по-добрата формула е да се разбираме. Божидар Лукарски е нов министър, но ние сме обречени да работим заедно”, каза още Дончев. Божидар Лукарски е нов министър. Аз мога да работя с него и без да се разбираме. Това обяви пред Нова телевизия вицепремиерът в новия кабинет Томислав Дончев. „Мога да работя с някого и без да се разбирам с него, но по-добрата формула е да се разбираме. Божидар Лукарски е нов министър, но ние сме обречени да работим заедно”, каза още Дончев.

Кошмар на пътя! "Мерцедес" се размаза край Казанлък

http://pik.bg/кошмар-на-пътя-мерцедес-се-размаза-край-казанлък-news247603.html

Кошмар на пътя! "Мерцедес" се размаза край Казанлък

"Мерцедес" се размаза в тръби на неработеща ТЕЦ в Казанлък, предаде БГНЕС. 

Инцидентът стана тази нощ около 2:30 часа на кръстовището на ул. "Макариополска" и ул. "Стара планина".

Младият водач е загубил управление над мощното возило и е напуснал платното, качил се на тротоара, след което се забил в тръбите на ТЕЦ-а. 

За щастие при инцидента няма сериозно пострадали. Единият пътник в колата е с лека рана на главата, не е ползвал обезопасителен колан. 

Правят единна разузнавателна служба

http://frognews.bg/news_79825/

Има законопроект за създаването на единна разузнавателна служба и той ще бъде внесен в парламента другата седмица. Името й ще Държавна агенция разузнаване или накратко ДАР. В нея ще се обединят цивилното и военно разузнаване.

Журналист: Абсурдно е да очакваме стабилно правителство

http://www.cross.bg/stabilno-nestabilni-pravitelstvo-1438893.html

София /КРОСС/ Абсурдно е да очакваме стабилно правителство. Още повече, че формациите, които го съставляват, сами по себе си са нестабилни. Няма как с нестабилни елементи да се получи нещо стабилно, каза в студиото на Нова телевизия журналистът Миролюба Бенатова.„Реформаторският блок е на път да се разпадне. Не може гражданският съвет се подписва срещу представители на формацията, а да очакваме, че занапред ще има разбирателство. Ако при игра на карти има такава конфигурация, каквато е в парламента сега, те се хвърлят на масата и се раздава наново. В момента нашите политици се опитват да ни обяснят, че логиката на живота не се отнася до българската политика", допълни тя.„Аз съм по-голям оптимист. В Брюксел всички тежки решения се взимат така, както демонстрираха от новата коалиция преди няколко дни. Решенията се договаряха повече от година. За първи път у нас четири партии се обединяват около такава програма. Това ми дава надежда. Последните 20 години в Белгия и Холандия има точно такива конфигурации", категоричен бе пиар специалистът Бетина Жотева.„За първи път се говори за програми, политики и реформи, а нямаме един спасител. Трябва да се научим, че няма как един човек да свърши цялата работа. За първи път от доста години се опитваме да направим общество, което да подкрепи хора, които харесваме повече или по-малко, но трябва да свършат дадена работа", заяви от своя страна председателят на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян.

25 години от падането на Берлинската стена

http://www.cross.bg/berlin-stenata-padaneto-1438892.html

София /КРОСС/ Днес се навършват 25 години от падането на Берлинската стена. Разрушаването й слага края на 30 години разделение на Германия , а и на Европа. Стената е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да разделя комунистически Източен Берлин от Западен Берлин и първоначално е под формата на бодлива тел преди да се превърне в ограда, а по-късно и в укрепена стена.Любопитен факт е, че падането на границата се дължи на грешка. На 9 ноември 1989 г. министър-председателят на ГДР (Източна Германия) Гюнтер Шабовски в публична реч обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Планът на управляващите е бил за плавно отпадане на ограниченията и постепенно преминаване към свободен режим на движение. В отговор на журналистически въпрос от кога влиза в сила новият режим, премиерът обаче отговаря: "Доколкото ми е известно, веднага". Когато чуват това, множество жители на Източен Берлин се втурват към стената, а граничарите не успяват да реагират и се въздържат да ги отблъснат с насилие. Хората от двете страни на изкуствената граница започват да рушат стената. В момента части от нея са запазени като паметник на събитията и са превърнати в обекти на съвременното социално изкуство. Парчета от стената се продават на колекционери от разрушаването насам за големи суми на търг

Импулсни номера жилят с „Гражданска отговорност”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246644_%D0%98%D0%BC%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D1%81+%E2%80%9E%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0

 Фалшиви есемеси уж от застрахователни компании жилят с импулсни телефони пловдивчани. Преди дни Емилия Ангелова получила кратко съобщение на мобилния си телефон, че закъснява с вноската си за задължителната „Гражданска отговорност” за семейния автомобил. Първоначално жената се притеснила много, защото

 

ГЛОБАТА ЗА

 

НЕИЗРЯдНА КОЛА

 

Е ВИСОКА

 

„Закъснявате с вноска по сключената „Гражданска отговорност”, гласяло краткото съобщение. Най-отдолу имало посочен телефон с указание пловдивчанката да се обади за повече информация. В края на 2013 г. Емилия Ангелова действително сключила „Гражданска отговорност”, която трябвало да плаща на 4 вноски през 3 месеца.

 

Парафирала документите в офис на брокер, който обслужвал няколко застрахователни компании. Емилия се усетила, че се прави опит да бъде измамена, тъй като съвсем наскоро била платила последната си вноска за годината. Все пак тя проверила документите си и разбрала, че не дължи нищо. Затова не се и обадила на посочения в есемеса телефон, за който предположила, че е импулсен. Разговори с подобни телефони се таксуват до 10 лева на минута.

 

„Предположих, че телефонът, на който ме съветват да се обадя в есемеса, е импулсен. Опасявам се, че

 

ДРУГИ ХОРА МОЖЕ ДА СЕ ПОДВЕДАТ

 

защото практиката на някои застрахователи е действително да уведомяват клиентите си с есемес при закъснения. Хората обаче ще разберат, че са измамени, едва когато получат сметката си за телефон”, каза за „Монитор” Емилия.

 

Това не е първата подобна измама, след като този юли стотици пропищяха от фалшиви есемеси за работа. Измамниците пращали кратко съобщение, като изисквали от кандидатите за работа да отговарят на въпроси. Обратният есемес обаче бил към импулсен номер и всяко ново съобщение се таксувало на цена от 6 лева.




Хората разбиват влоговете си до гарантирания минимум

http://pik.bg/хората-разбиват-влоговете-си-до-гарантирания-минимум-news247601.html

Хората разбиват влоговете си до гарантирания минимум

Броят на депозитните сметки в банките, в които има над 1 милион лева, е намалял с 47 за последните 3 месеца. Това става ясно от данните на БНБ за третото тримесечие на 2014 г.

Общият брой на седемцифрените сметки в края на септември е 685. Между края на юни и края на септември сумите в тях са се свили с над 108 милиона до 1.726 милиарда лева.

Сериозен спад има и при влоговете между 200 хиляди и 500 хиляди лева. Намаляването на големите депозити най-вероятно се дължи на кризата с КТБ, която започна през юни.

Неслучайно най-голям ръст през третото тримесечие има при влоговете, които са точно под границата на гарантиране - от 100 до 200 хиляди лева. Те се увеличават с 210 милиона лева.

Според експерти това ясно показва, че българите продължават да държат спестяванията си в банковата система, но изпитват страх от загуба на средства и раздробяват големите си вложения. Размерът на депозитите на домакинствата в края на септември е 39.188 милиарда лева. През третото тримесечие те са се увеличили с 600 милиона лева. В тази група влизат и еднолични търговци, самоосигуряващи се, партии, неправителствени организации и др.

В края на третото тримесечие фирмите държат в банките 543 хиляди депозита на обща стойност 16.211 милиарда лева. За 3 месеца те са нараснали с 1.17 милиарда лева.

Общият размер на спестяванията на неправителствения сектор e 55.399 милиарда лева - с 1.77 милиарда лева повече, отколкото в края на юни, когато при атаките срещу КТБ и ПИБ се стигна до засилено теглене на пари от банките.


Ген. Атанасов: В МВР и службите има 10-15 души, които произхождат от сараите

http://offnews.bg/news/n_1/n_415075.html

В МВР и службите има кръг от 10-15 души, които произхождат от сараите и трябва да си ходят веднага. Това заяви ген. Атанас Атанасов пред Нова телевизия. Финансовото разузнаване е знаело всичко, което става в КТБ, но поради някакви причини тази информация е потулена. Банките са длъжни по закон да докладват всички преводи над 10 000 лева. Аз знам за какво става въпрос, но трябва да видим първо фактите, допълни Атанасов.  Следващата седмица ще бъде внесен законопроект за създаване на единна разузнавателна служба. Това предложение включва обединяване на Националната разузнавателна служба и на военното разузнаване в Държавна агенция Разузнаване. Това е необходимо, тъй като много често двете служби работят по едни и същи сигнали и харчат пари, без това да е необходимо. Те трябва да бъдат ръководени от един орган, категоричен е Атанасов. Ген. Атанасов обаче е категоричен, че няма намерение да оглави една такава агенция и че мястото му по-скоро е в ДАНС.

Испания: 14 души загинаха при катастрофа на автобус

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ispaniia-14-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-na-avtobus-6026974

По все още неизвестни причини превозното средство излязло от пътя и паднало в 15-метрово дере

Испания: 12 души загинаха при катастрофа на автобус

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ispaniia-12-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-na-avtobus-6026974

По все още неизвестни причини превозното средство излязло от пътя и паднало в 15-метрово дере

Испания: 10 души загинаха при катастрофа на автобус

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ispaniia-10-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-na-avtobus-6026974

По неясна още причина превозното средство, в което пътували 50 души, навлязло в канавката и се преобърнало

Атанасов: Службите трябва да се прочистят от хора, зависими от сараите

http://www.cross.bg/atanasov-hora-saraite-1438891.html

София /КРОСС/ В МВР и службите има кръг от 10-15 души, които произхождат от сараите и трябва да си ходят веднага. Това заяви пред Нова телевизия ген. Атанас Атанасов. Всички хора в сектор „сигурност", които са зависими от сараите, трябва да си отидат. В МВР и в службите има много достойни хора, които бяха употребени от задкулисието. Малка България има две разузнавателни служби. Имам идея да направим единна разузнавателна служба, както е навсякъде по света. Другата седмица ще внеса законопроект. Ще лобирам и ще настоявам за това, каза още той. Атанасов бе категоричен, че пред държавата има много сериозни проблеми. Трябва да спрем с нашите политически крамоли. Хората не се интересуват дали аз харесвам Румен Петков, Гоце или Ивайло Калфин. Бойко Борисов предложи АБВ да участва в управлението и ние се съгласихме. Целта е да решим проблемите на държавата, обясни генералът. Мога да направя всякакви компромиси без един - борбата с мафията. На този етап имаме неотложни задачи, но ще дойде време да обсъдим и промени в Конституцията. Съдебната система подлежи на много голяма реформа. Сигурен съм, че от ще има и много сериозен натиск от Европа в тази насока. Хората вече не могат да чакат, добави Атанасов.    

Реал и Барса бият в Примера Дивисион (видео)

http://www.bnews.bg/article-121304

Грандовете в Испания Реал Мадрид и Барселона не допуснаха изненади в испанската Примера Дивисион и се поздравиха с победи. Докато "белия балет" нямаше проблеми срещу Райо Валекано, то каталунците се измъчиха срещу Алмерия.

Скотланд Ярд осуетил атентат срещу кралицата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246643_%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4+%D0%AF%D1%80%D0%B4+%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB

 Четирима последователи на радикалния ислям, които били арестувани в нощта на четвъртък срещу петък в Лондон, са планирали нападение срещу британската кралица Елизабет Втора, пише в. “Сън”.

 

Мъжете възнамерявали да атакуват кралицата с нож. Засега Скотланд Ярд не потвърждава информацията на таблоида, а само пояснява, че продължава

 

разследването и обиските

 

свързани с арестите.

 

Задържаните са на възраст от 19 до 27 години. Според “Сън” те планирали да намушкат кралицата по време на фестивала на британския кралски легион - армейско честване, което състоя вчера в Роял Албърт Хол и на което по план трябваше да присъства британският монарх. Елизабет Втора няма никакво намерение да променя графика си заради съобщенията за готвения атентат, съобщи Би Би Си.

 

Полицията и специалните служби в британската столица бяха приведени в повишена готовност във връзка със съобщенията за вероятно подготвяното покушение срещу кралицата. „Трябва да проявяваме изключително внимание. Предстоят ни внушителни прояви с участието на висшите лидери на страната по случай 100-годишнината от избухването на Първата световна война. За гарантиране на реда и сигурността бяха мобилизирани

 

доста хора

 

каза пред телевизията заместник-министърът на отбраната Анна Субри.

 

При Бъкингамския дворец и в правителствения квартал Уайтхол се появиха въоръжени патрули. Според британските медии наред с тях в центъра на Лондон действат цивилни сътрудници на спецчастите. „Появата на въоръжени патрули е печален белег на настоящето, но по-добре това, отколкото церемониите да бъдат отменени”, отбеляза бившият началник на Генералния щаб на Британските въоръжени сили лорд Ричард Данат.

Мъж съди държавата в Страсбург за сбъркани изследвания

http://www.cross.bg/kruvnite-shyshytev-hilyadi-1438890.html

/КРОСС/ Безпрецедентно дело срещу България в Страсбург заведе мъж от Пловдив. Той съди държавата, че у нас няма единни стандарти при взимането и отчитането на кръвните проби на пациентите. Всяка медицинска лаборатория работи по свои критерии. Един грешен резултат може да изпрати човек на смъртно легло, твърди пациентът Георги Шушутев пред Нова телевизия. Мъжът търси справедливост в Европейския съд по правата на човека. Преди 8-години Георги Шушутев случайно разбира, че е носител на хроничен вирусен хепатит. Подлага се на дълго и скъпоструващо лечение във Военномедицинска академия - София. Лекарите успяват да подтиснат вируса и да го излекуват. За да се увери, че е напълно здрав, отива в частна лаборатория в родния си град Пловдив. И вместо обнадеждаващи, резултатите от кръвните проби се оказват стряскащи. Вирусът не е подтиснат. И този резултат преобръща животът му. „Почти до припадък бях. И просто не мога да повярвам, че 75 хиляди копия само в рамките на седмица-две. Само по себе си е невъзможно за една седмица с лечение с медикаменти от нула до 75 хиляди. Започнах спешно да търся познатите си от Турция, за да проуча как стои пазарът с черния дроб въобще и като операция колко струва", каза той. В отчаянието си мъжът видял единствения шанс за живот в чернодробна трансплантация в Израел или Турция. За присаждането му поискали над 100 хиляди долара. И преди да престъпи към операцията, решил да направи две нови изследвания, едното от които в Германия

Томислав Дончев: Обречен съм да работя с Лукарски

http://pik.bg/томислав-дончев-обречен-съм-да-работя-с-лукарски-news247597.html

Томислав Дончев: Обречен съм да работя с Лукарски

"Мога да работя с някой, без да се разбирам с него. Ние сме обречени да работим заедно." Така коментира отношенията си с Божидар Лукарски вицепремиерът Томислав Дончев пред Диана Найденова.

"Патетично е. Работата като член на ЕП е много по-добра, но си мисля, че е предателсто. Мисията и целите имат най-голяма важност.", заяви Дончев.

"Не мисля, че имаше много щастливи физиономии в парламента. Бил съм почти всякакъв и знам за какво става дума.", така коментира съставянето на кабинет Дончев. 

"Човек, за да си върши добре работата в сфера като политиката, трябва да има нещо, което да му дава енергия. Мен ме задвижва мисълта, че България може да е по-силна и по-богата страна.", каза вицепремиерът.

"Колкото и да твърдим, че отговорността се носи от всички, тя всъщност ще падне на едни плещи. Коалиционната формула е вътрешно натхитряване." завърши Дончев


Войната по пътищата взе поредна жертва

http://pik.bg/войната-по-пътищата-взе-поредна-жертва-news247599.html

Войната по пътищата взе поредна жертва

Един човек е загинал, а десет са ранени при катастрофи, станали през изминалото денонощие в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Десет произшествия са станали в страната, в които няма хора с опасност за живота.

На територията на София са станали 56 леки, 2 тежки произшествия, в които двама души са ранени.

Св. Нектарий Егински Чудотворец

http://www.cross.bg/nektariii-sveti-sveti-1438889.html

Житие на св. Нектарий Егински Свети Нектарий Егински е роден на 1 октомври 1846 в град, Силиврия, на брега на Мраморно море, разположен на 20 километра от Константинопол и 10 км от Епиват. При кръщението получава името Анастасий и е третото от седем деца в семейството.Детето - проповедник Когато научил 50-ти псалм, Анастасий имал навика да повтаря стиха: "Беззаконните ще науча на Твоите пътища, и нечестивите към Тебе ще се обърнат", показвайки по този начин, че ще бъде учител на Църквата. На седем години си направил малка книжка, в която искал да пише словата Божии. Призванието му личало и от навика да се качва на столовете, за да проповядва словото Божие, сякаш се намирал на амвона. Дарен с много силна памет, помнел всичко, което чувал в църквата и го разказвал вкъщи. Основното си образование завършва в Силиврия. Колкото и да искал да учи, на 14 години се наложило да замине за Константинопол, за да търси работа. Започва работа като продавач. По този начин можел и да учи, и да подпомага семейството си. От любовта към книгата и от желанието да бъде полезен за християнството, събрал от Светото Писание, Светите Отци и антични философи пасажи, пълни с мъдрост и полезни за сърцето. След време редактирал написаните на малки парчета хартия слова и ги издал."Най-любимият сред архиереите и пръв сред духовниците" На 20 години свети Нектарий отива за седем години на остров Хиос като учител

Момиче пострада при женски бой пред дискотека

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416141

22-годишно момче е пострадало при бой между две девойки рано тази сутрин в благоевградска дискотека. С.И. е приета тази нощ към 4.30 в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград с контузия на глава, съобщава БГНЕС.
Служителите на Второ РУП са работят по изясняване причините за сбиването между двете момичета. 22-годишно момче е пострадало при бой между две девойки рано тази сутрин в благоевградска дискотека. С.И. е приета тази нощ към 4.30 в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград с контузия на глава, съобщава БГНЕС. Служителите на Второ РУП са работят по изясняване причините за сбиването между двете момичета.

Си Ен Ен застреля Обама

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246642_%D0%A1%D0%B8+%D0%95%D0%BD+%D0%95%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0

 Американската телевизия Си Ен Ен обърка името на Осама бин Ладен с това на президента на САЩ Барак Обама. По време на предаването „Аутфронт” на екрана бе изписано заглавието „Морският пехотинец, който твърди, че е убил Обама, е обект на нападки”.

 

Така с разлика от една буква вместо името на лидера на терористичната мрежа „Ал Кайда” Осама (Osama) е било изписано това на американския президент Обама (Obama).

 

Междувременно Барак Обама избра за първи път в историята на САЩ цветнокожа жена да оглави министерството на правосъдието, предадоха световните агенции.

 

Петдесет и пет годишната Лорета Линч бе номинирана официално от Обама в присъствието на Ерик Холдър, първия цветнокож министър на правосъдието на САЩ. Предстои номинацията да бъде одобрена от Сената. Обама е избрал Линч за бъдещ министър на правосъдието, защото тя е силен и независим прокурор, се казва в съобщението на Белия дом.

Момиче с контузия на главата след женски бой пред дискотека

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416137

22-годишно момче е пострадало при бой между две девойки рано тази сутрин в благоевградска дискотека. С.И. е приета тази нощ към 4.30 в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград с контузия на глава, съобщава БГНЕС.
Служителите на Второ РУП са работят по изясняване причините за сбиването между двете момичета. 22-годишно момче е пострадало при бой между две девойки рано тази сутрин в благоевградска дискотека. С.И. е приета тази нощ към 4.30 в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград с контузия на глава, съобщава БГНЕС. Служителите на Второ РУП са работят по изясняване причините за сбиването между двете момичета.

Изкуствени призраци смразяват от страх

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246641_%D0%98%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85

 Швейцарски учени създадоха в лабораторни условия изкуствени "призраци", пише в. "Дейли мирър". Често хората имат странното чувство, че наоколо има някой, когато всъщност са съвсем сами. Те дори биха се заклели, че ги е посетил призрак. Сега обаче благодарение на усилията на група швейцарски учени беше доказано, че "чувството за присъствие", което изпитват мнозина и при което им се привиждат духове, ангели и демони, е плод на ума.

 

В хода на научен експеримент изследователите успели по изкуствен начин да накарат мозъка на участниците да създадат вече описаните усещания. Досега се смяташе, че чувството за чуждо присъствие, без да има такова, желанието на хората да общуват с

 

несъществуващо същество

 

наоколо и дори да го нагостят с каквото имат, е свързано с редица заболявания, психологически и психически разстройства, както и при здрави хора, подложени на въздействието на стрес и постоянна опасност.

 

За новото изследване учените създали роботизирано устройство, което дава възможност да се предизвика илюзията за присъствие на привидение у няколко дузини напълно здрави хора. „В експеримента ни 30 процента от участниците заявиха, че са имали усещането, че зад гърба им има някой, който ги докосва”, обяснява доктор Олаф Бланке, невролог от Федералното политехническо училище в Лозана.

 

Роботът има две части и участниците в експеримента трябвало да застанат между тях, така че едната да е пред тях, а другата – зад гърба им. Очите им били вързани, а ушите – запушени. В хода на опита те трябвало да докоснат бутон на пулта на намиращото се пред тях устройство. Едновременно с това се задействал апаратът зад гърбовете им и точно повтарял движението им – в случая докосвал гърба им. А когато докосването и движението на показалците било забавяно с 500 милисекунди, се случвали

 

невероятни неща

 

Участниците имали чувството, че са наблюдавани и докосвани от призраци. „За част от хората това усещане беше толкова силно, че те дори помолиха екпериментът да бъде прекратен”, обяснява Джулио Росини от изследователския екип.

 

Изследването разкрива тънкия баланс между механизмите в мозъка, генериращи усещането за свое и чуждо, и как нарушаването му може да доведе до странни преживявания, които са подобни на тези, които усещат хората с нарушения на психическото здраве и здрави индивиди, подложени на екстремни ситуации.

 

Резултатите ще допринесат за научното разбиране на механизмите на възникване на заболявания като шизофрения например.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1438888.html

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Александър Морфов, режисьор Проф. Генчо Начев,директор на болница "Св. Екатерина" Енчо Пиронков, художник Илия Илиев, политик, лидер на ДРОМ Роберт Янакиев, актьор Илия Калинов, футболист Хасан Исаев, борец  

9 ноември в историята

http://www.cross.bg/germaniya-ypravlenieto-frantziya-1438887.html

/КРОСС/ На днешната дата през 1494 г. династията Медичи започва управлението си във Флоренция. През 1799 г. Наполеон Бонапарт извършва държавен преврат, който слага край на правителството на Директорията, и поема цялата власт във Франция. През 1888 г. - Джак Изкормвача убива Мери Джейн Кели, последната известна жертва. През 1918 г. Кайзер Вилхелм II абдикира и Германия е провъзгласена за република. През 1921 г. Алберт Айнщайн е награден с Нобелова награда за физика за неговата работа по фотоелектричния ефект. През 1953 г. Камбоджа придобива независимост от Франция и става конституционна монархия под управлението на крал Нородом Сианук През 1985 г. Гари Каспаров става най-младият световен шампион по шахмат, след като побеждава Анатолий Карпов. През 1989 г. по време на студената война контролираната от комунистите Източна Германия отваря контролно-пропускателни пунктове в Берлинската стена и позволява на гражданите свободно да преминават в Западна Германия. През 1990 г. Мери Робинсън става първата жена-президент на Ирландия. През 2000 г. е открит Албиорикс, естествен спътник на Сатурн.

Швайни отново в Белград за ЧРД на Ана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246640_%D0%A8%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B2+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%A7%D0%A0%D0%94+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%BD%D0%B0

 Капитанът на немския национален отбор по футбол Бастиан Швайнщайгер отпразнува заедно със сръбската тенисистка Ана Иванович рождения є ден в Белград. Местният вестник „Курир” засне двамата да разменят нежности в ресторант в сръбската столица.

 

На 6 ноември Иванович навърши 27 г., а Швайни за втори път пристигна в Белград, за да бъде с красавицата. Двамата вечеряли заедно в местен ресторант, като за тяхно спокойствие част от заведението било затворено за останалите клиенти. Компания на двойката правел и братът на Ана – Милош.

 

Швайнщайгер вече се раздели с жена си Сара Брандер, а въпреки слуховете, които го свързаха с немската певица от руски произход Йелена Петровна Фишер, симпатиите му май са към Иванович.

 

И ако двамата отбягват да коментират отношенията си, то лидерката в световната ринглиста Серена Уилямс призна, че отчаяно иска да се задоми. В интервю, в което отговаря на своите фенове, Серена беше запитана дали иска вече да има семейство. "Отчаяно! И моето време ще дойде”, отговаря тенисистката. Тя обяви, че в момента е необвързана, но не по свое желание, и отказа да говори  за треньора си Патрик Муратоглу, с когото имаше романтична връзка.

Първата задача на министрите: утре трябва да предложат на премиера Борисов заместниците си

http://www.cross.bg/ministur-zam-ministri-gerb-1438886.html

София /КРОСС/ Утре министрите от новото правителство трябва да представят на премиера Бойко Борисов предложения за зам.-министри, научи в. "24 часа".Всеки министър има свободата да номинира свои лични кандидатури за ресора си. Единственото изискване на премиера било в тежките ведомства като финансите, МВР и социалното да има по трима заместници. Идеята била така министрите да носят пълната отговорност за ведомствата и за екипите си.Окончателната дума е на премиера - той ще реши дали да подпише заповедта за назначаване на предложените зам.-министри, или не. Това правило е записано в закона и в подписаното между ГЕРБ и реформаторите коалиционно споразумение.Докато Борисов не одобри новите зам.-министри, на местата си остават хората от служебното правителство, тъй като те не са освободени, обясниха от МС.Част от министрите готвели по два списъка с кандидати за зам.-министри. Единият щял да е с по 2-3 имена за техния ресор. Другият обаче бил подготвен като партийна квота за повече от един ресор. Причината е, че Реформаторският блок искал отговорността да е споделена и да има хора във всяко министерство.В противен случай от блока се опасяват, че трудно биха прокарвали в парламента решения от техните ресори - правосъдие, здравеопазване, образование. "Отговорността трябва да е споделена навсякъде, а не ГЕРБ да ни хвърли щекотливите области изцяло", каза депутат от РБ

Финансовото разузнаване е знаело какво става в КТБ, но е мълчало

http://www.bnews.bg/article-121306

Финансовото разузнаване е знаело всичко, което става в КТБ, но по някакви причини информацията е потулена.

Ппанахида за загиналите в Горни Лом

http://www.cross.bg/gorni-zaginalite-intzidenta-1438885.html

/КРОСС/ Днес се навършват 40 дни от трагедията край Горни Лом. При инцидента в завода загинаха 15 души. В знак на почит към паметта на загиналите при инцидента във Видин и Горни Лом ще бъдат отслужени панахиди.С благословението на негово високопреосвещенство видински митрополит Дометиан в катедралния храм на Видин, „Св. вмчк Димитър Солунски" ще бъде отслужена заупокойна молитва. Архиерейският наместник на Белоградчик отец Рафаил пък ще отслужи панихида за загиналите на площада на село Горни Лом и ще се помоли за упокоение душите им.    

Мерцедес се разби в тръбите на ТЕЦ

http://www.vesti.bg/novini/mercedes-se-razbi-v-trybite-na-tec-6026973

Мерцедес се размаза в тръби на неработеща ТЕЦ в Казанлък, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Легенда заложи световна титла в „Сотбис”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246639_%D0%9B%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B0+%D0%B2+%E2%80%9E%D0%A1%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B8%D1

 Известният английски нападател Джими Грийвс е решил да продаде на търг златния медал на световен шампион от 1966 г., съобщиха от аукционната къща „Сотбис”, която е получила футболната реликва. Търгът ще бъде организиран през следващата седмица и 74-годишният в момента Грийвс се надява да получи за него около 50 000 паунда.

 

Въпреки че продължава да работи като

 

телевизионен

 

коментатор и анализатор

 

легендата очевидно изпитва нужда от свежи финансови постъпления предвид проблемите, с които опитва да се справи, пишат изданията на Острова. Грийвс има малшанса да не играе във финалния мач на световното през 1966 г. срещу ФРГ (4:2). Той е част от състава, който се изправя срещу Уругвай, Мексико и Франция от груповата фаза, но именно срещу „петлите” получава контузия и е заменен от Джеф Хърст. После Хърст  вкарва победния гол на 1/4-финалите срещу Аржентина и селекционерът Алф Рамзи решава да задържи състава, с който печели, въпреки че Грийвс се възстановява. А на финала на „Уембли” Джеф Хърст реализира хеттрик.

 

И тъй като до 1978 г. медали са получавали само онези, които са играли във финалния двубой, Грийвс остава без златно отличие. Това допълнително съкрушава талантливия футболист, който през 1961 г. губи 4-месечния си син Джими-младши заради пневмония, и той по-късно се отдава на алкохолизъм. През 2009 г. заради заслугите му към националния отбор на страната Английската футболна асоциация

 

решава да му даде медал

 

 – копие на онези от 1966-а.

 

Вестник „Дейли мейл” припомня, че в близкото минало нападателят, който е играл за „Челси”, „Тотнъм”, „Милан” (Италия) и „Уест Хем”, е имал проблеми с алкохола, изпаднал е в дългове и дори е продал извънградската си лятна къща, за да погаси част от задълженията си. Въпреки че се избавя от неприятностите и започва да работи като коментатор, очевидно положението му и до ден днешен не е цветущо, щом прибягва до продажба на ценното отличие, заключава изданието.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/09/2415556_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите днес:


40 дни от трагедията в завода в Горни Лом

http://offnews.bg/news/n_1/n_415072.html

Днес се навършват 40 дни от трагедията в завода в Горни Лом. При взривовете в завода за утилизиране на боеприпаси загинаха 15 души. По случая все още тече разследване, което трябва да покаже какви са причините за инцидента и дали са спазвани изискванията за безопасност на труда при утилизацията на боеприпаси. След взрива работници в завод „Миджур“ обявиха, че боеприпасите са складирани неправилно, като не са спазвани и изискванията за безопасност на труда. Собственикът на завода пък заяви, че причината за взрива е саботаж. В катедралния храм във Видин днес ще бъде отслужена заупокойна молитва и панихида в памет на жертвите.

Предстоящи събития в страната за днес, 9 ноември

http://www.cross.bg/kross-sofiya-predstavena-1438884.html

***София /КРОСС/ От 11.00 часа в в Пресклуба на БТА ще се състои пресконференция в рамките на Инициативата „25 години свободна България", реализирана под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. ***София /КРОСС/ От 12.00 часа 26 състав на Софийски градски съд ще гледа мярката на столичен полицай, опитал се да убие майка си. ***София /КРОСС/ От 13.00 часа ще се проведе пресконференция в НДК на тема „Коалиция ДЕСНИТЕ предупреждава за кабинет на подмяната, който ще утвърди властта на олигархията", организирана от Коалиция „Десните". Участие ще вземат д-р Илко Семерджиев, Мария Капон, Христо Панчугов и Жаклин Толева. ***София /КРОСС/ От 15.00 часа ще бъде представена книгата „Опитът на един глупак 2" в Мирзакарим Норбенков в Съюза на Архитектите на ул. Кракра 11. ***Русе /КРОСС/ От 14.00 часа в Австрийската библиотека ще бъде проведен уъркшоп за филмиране на лирика, организиран от международно дружество „Елиас Канети". ***Бургас /КРОСС/ От 11.00 часа на сцената на Държавната опера - Бургас ще бъде представена постановката „Снежанка и седемте джуджета". ***Перник /КРОСС/ В залите и фоайетата на Двореца на културата в града ще се проведе културното събитие Ноемврийски музикални дни, на което ще бъде представена екзотична музика от Корея, български фолклор, класика и опера.  

Нивото на река Дунав се понижава

http://pik.bg/нивото-на-река-дунав-се-понижава-news247594.html

Нивото на река Дунав се понижава

Нивото на Дунав се понижи с повече от половин метър в началото на българския участък на реката. При Ново село нивото се е понижило с 56 см и днес е 428 см, съобщиха от местната хидрометеорологична станция, предаде агенция "Фокус".

При Видин е отчетено понижение на нивото на реката с 20 см., водният стоеж е 506 см. Край Лом има спад с 34 см, нивото на реката е 514 см.

При Оряхово водният стоеж е 404 см., отчетено е понижение с 13 см. В останалите хидрометеорологични станции до края на българския участък не реката нивото се е понижило със стойности между 1 и 10 см., единствено при Свищов нивото се е покачило с 1см. Температурата на водата е 10.3 градуса край Ново село.

Режат парите на министерствата

http://www.cross.bg/pari-iztegli-mlrd-1438883.html

София /КРОСС/ Ден след като новият кабинет встъпи в длъжност, във финансовото министерство трескаво подготвят нова актуализация на бюджета. Министър Владислав Горанов вече прекроява сметките, които неговият предшественик Румен Порожанов изготви и внесе в парламента. Новият проект за приходите и разходите за 2014 г. трябва да бъде готов до края на следващата седмица, заяви вчера Горанов.Очаква се в актуализацията да бъде орязано планираното увеличение на разходите за институциите. Порожанов предлагаше 12 министерства и ведомства да получат допълнително общо 488,5 млн. лв. Най-много пари от тях трябваше да отидат в МВР - 127,5 млн. лв. Средства искаха още социалното министерство, фонд „Земеделие" и други. Мотивът беше, че ако тези пари не дойдат, част от структурите трябва да спрат да работят.Мнението на Горанов обаче било, че пари може да се намерят, ако се свият харчовете, разказаха източници на „Преса" от финансовото ведомство.С новата актуализация ще отпадне вариантът държавата да даде гаранции на фонда за гарантиране на влоговете, с които той да изтегли заем и да плати защитените депозити в КТБ. Вместо това правителството ще изтегли нов дълг, който ще предостави на институцията под формата на заем. Тази възможност бе обявена и от шефката на временната бюджетна комисия Менда Стоянова. В момента във фонда има 2,1 млрд. лв

Опасно свлачище застрашава пътя към Кръстова гора

http://www.cross.bg/putya-luki-obshtina-1438882.html

София /КРОСС/ Свлачище на пътя за Кръстова гора застрашава сигурността на пътната настилка. Община Лъки предупреждава поклонниците да отложат пътуването си към върха, докато трасето не се укрепи. Затова са необходими между 250 и 300 хиляди лева.Мантинелите висят във въздуха встрани от пътя, който преди 5-6 години е ремонтиран с пари на държавата - около 1,5 милиона лева. Това е пътят, който свързва не само Кръстова гора с Община Лъки, но и село Борово. В него живеят около 70 души и по него всекидневно минава медицинската помощ, хранителните доставки и обществения транспорт. Пътуват още хора от съседните общини, туристи и макар по-рядко заради времето, богомолци. Към тях е и призивът на кмета.Ситуацията се е получила в последните дни на октомври, когато две големи дървета падат, подронват ската на пътя и той пропада. Сега под асфалта зее дупка, а камъните се свличат към дере с река 100 метра надолу.Това е и причината кметът на Община Лъки да не прибягва до затваряне на пътя, а да го ограничи за товарни автомобили. Пак по тази причина е необходимо спешно укрепване. Сигналът вече е подаден до междуведомствената комисия по бедствия и аварии и до областния управител, съобщава Нова телевизия.

Стената падна. Да живее Стената!

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/11/09/2410611_stenata_padna_da_jivee_stenata/?ref=rss


Всички истории, позиции, разговори и спомени в кадри четете в специалната тема на "Дневник" "25 години без Стената":

25 години след падането на режима в България в София все по-често младите хора говорят за СОЦ-а. Когато моля някой да ми обясни какво е СОЦ, виждам известно затруднение - казват ми "Нали се сещаш? Тодор Живков и панелки.". Благодаря за обяснението и продължавам да слушам. Разказват ми за някакво заведение, което току-що отворило и било супер СОЦ. Като питам кое му е...

Максим Бехар: Държавата да не пипа данъците

http://pik.bg/максим-бехар-държавата-да-не-пипа-данъците-news247592.html

Максим Бехар: Държавата да не пипа данъците

Българското законодателство е много благоприятно и страната ни е благодатна за развиването на бизнес. Това заяви пред Дарик членът на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Максим Бехар.

„Никъде в Европа Корпоративния данък не е 10%, данъкът върху дивидента навсякъде е над 20% само у нас е 5%“, обясни бизнесменът.

Той бе категоричен, че единственото нещо, което държавата не трябва да прави е да пипа данъците.

По думите му много малко в чужбина са наясно с добрите условия, които предлага България, затова трябва да започнем активно да я рекламираме сред международния бизнес елит.

Пловдивчанин съди България в Страсбург

http://society.actualno.com/Plovdivchanin-sydi-Bylgarija-v-Strasburg-news_59320.html

Мъж от Пловдив заведе безпрецедентно дело срещу България в Страсбург. Георги Шушутев съди държавата, че у нас няма единни стандарти при взимането и отчитането на кръвните проби на пациентите. Всяка ме...

Хампарцумян: Жизнените системи на държавата са блокирани

http://business.actualno.com/Hamparcumjan-Jiznenite-sistemi-na-dyrjavata-sa-blokirani-news_59318.html

Левон Хампарцумян алармира, че в момента са блокирани жизнените системи на държавата и можем да очакваме доста драматични събития.  "Проблемът е дали на новия кабинет ще им стигнат кура...

Телефонни измамници дебнат в социалните мрежи

http://society.actualno.com/Telefonni-izmamnici-debnat-v-socialnite-mreji-news_59315.html

Телефонните измамници вече са и в социалните мрежи като Фейсбук. Мошениците, които доскоро премятаха само наивни старци, вече са се насочили и към по-младата част от населението, предупреждават от Кри...

Максим Бехар: България е благодатна за развиване на бизнес

http://business.actualno.com/Maksim-Behar-Bylgarija-e-blagodatna-za-razvivane-na-biznes-news_59316.html

Българското законодателство е много благоприятно за развиването на бизнес. Това заяви членът на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Максим Бехар, пред  Дарик. &a...

Дончев: Мога да работя с Лукарски и без да се разбираме

http://politics.actualno.com/Donchev-Moga-da-rabotja-s-Lukarski-i-bez-da-se-razbirame-news_59317.html

Божидар Лукарски е нов министър, а аз мога да работя с него и без да се разбираме. Това обяви вицепремиерът в новия кабинет Томислав Дончев пред Нова телевизия. „Мога да работя с някого и б...

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/otchyzhdavane-byudzhet-grazhdanska-1438881.html

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: Съкращават срока за обезщетения за имотив. Труд Сроковете за отчуждаване на частен имот в държавна или общинска полза заради "обществено значими проекти" да се съкратят, а процедурата да се забърза. Става дума например за отчуждаване при изграждане на нови пътища, които се финансират от националния бюджет или с европейски средства. Такива промени в законите за държавната и за общинската собственост е внесло в парламента служебното правителство в последния си работен ден. Поправките са приети от Министерския съвет, въпреки че служебният премиер Георги Близнашки е предложил да бъдат оттеглени, става ясно от стенограмата на заседанието в сряда.Предложените правила предвиждат актът на отчуждаване на имот от държавата или общината да може да влиза в сила дори собственикът да не е бил открит. Досега според Закона за държавната собственост актът за отчуждаване трябваше да бъде изпратен на собственика на посочен от него адрес. Според мотивите към новия законопроект това не е възможно и създава спънки в процеса на отчуждаване, а понякога създава и риск за изпълнението на важни проекти. Сега идеята е инвеститорът, областният управител или кметът на общината, който иска отчуждаване, да намери собственика на настоящ или постоянен адрес. Ако това не стане, докуменът за отчуждаване ще се обявява на таблото и в интернет страницата на институцията, която иска имота

Атанас Атанасов: В службите има кръг от 10-15 души, които произхождат от сараите и трябва да си ходят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416132

В МВР и службите има кръг от 10-15 души, които произхождат от сараите и трябва да си ходят веднага. Това заяви ген. Атанас Атанасов пред Нова телевизия.
Генералът допълни, че финансовото разузнаване е знаело всичко, което става в КТБ, но по някакви причини информацията е потулена. "Най-малкото банките са длъжни по закон да докладват за всеки В МВР и службите има кръг от 10-15 души, които произхождат от сараите и трябва да си ходят веднага. Това заяви ген. Атанас Атанасов пред Нова телевизия. Генералът допълни, че финансовото разузнаване е знаело всичко, което става в КТБ, но по някакви причини информацията е потулена. "Най-малкото банките са длъжни по закон да докладват за всеки

Варна се включва днес в "Бягане към свободата" по повод 25 години от падането на Берлинската стена

http://www.moreto.net/novini.php?n=270136

По повод днешната 25-та годишнина от падането на Берлинската стена, в стотици градове в целия свят, сред които и Варна, днес ще се проведе инициативата "Бягане към свободата". Събитието в морската столица се организира от Почетно консулство на Германия във Варна, съвместно с iRun.

НСО ще пази и посланиците

http://www.cross.bg/nso-shte-pazi-i-poslanitzite-1438880.html

София /КРОСС/ Гардовете от НСО може да пазят наши мисии зад граница. Едно от първите неща, с които ГЕРБ ще се заеме в зала, са законите за службите, твърди в."Стандарт". Промените предвиждат това да става на високорискови места, както и на такива, където има чести посещения - например в Брюксел. Служителите на Национална служба охрана ще могат да използват белезници и оръжие, но при определени условия. Законопроектът мина през комисиите в 41-вия парламент, но не бе приет окончателно заради оставката на правителството тогава.

Атанас Атанасов: В МВР и службите има кръг от 10-15 души, които произхождат от сараите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416128

В МВР и службите има кръг от 10-15 души, които произхождат от сараите и трябва да си ходят веднага. Това заяви ген. Атанас Атанасов пред Нова телевизия.
Генералът допълни, че финансовото разузнаване е знаело всичко, което става в КТБ, но по някакви причини информацията е потулена. В МВР и службите има кръг от 10-15 души, които произхождат от сараите и трябва да си ходят веднага. Това заяви ген. Атанас Атанасов пред Нова телевизия. Генералът допълни, че финансовото разузнаване е знаело всичко, което става в КТБ, но по някакви причини информацията е потулена. "Най-малкото банките са длъжни по закон да докладват за всеки

Отложете пътуването към Кръстова гора, опасно свлачище застрашава пътя

http://pik.bg/отложете-пътуването-към-кръстова-гора-опасно-свлачище-застрашава-пътя-news247589.html

Отложете пътуването към Кръстова гора, опасно свлачище застрашава пътя

Свлачище на пътя за Кръстова гора застрашава сигурността на пътната настилка. Община Лъки предупреждава поклонниците да отложат пътуването си към върха, докато трасето не се укрепи. Затова са необходими между 250 и 300 хиляди лева.

Мантинелите висят във въздуха встрани от пътя, който преди 5-6 години е ремонтиран с пари на държавата - около 1,5 милиона лева. Това е пътят, който свързва не само Кръстова гора с Община Лъки, но и село Борово. В него живеят около 70 души и по него всекидневно минава медицинската помощ, хранителните доставки и обществения транспорт. Пътуват още хора от съседните общини, туристи и макар по-рядко заради времето, богомолци. Към тях е и призивът на кмета, пише Нова телевизия.

Ситуацията се е получила в последните дни на октомври, когато две големи дървета падат, подронват ската на пътя и той пропада. Сега под асфалта зее дупка, а камъните се свличат към дере с река 100 метра надолу.

Това е и причината кметът на Община Лъки да не прибягва до затваряне на пътя, а да го ограничи за товарни автомобили. Пак по тази причина е необходимо спешно укрепване. Сигналът вече е подаден до междуведомствената комисия по бедствия и аварии и до областния управител.

Скрита камера разобличи в кражба служител в бензиностанция

http://pik.bg/скрита-камера-разобличи-в-кражба-служител-в-бензиностанция-news247590.html

Скрита камера разобличи в кражба служител в бензиностанция

Кражба за около 20 000 лева разследват служители на РУП - Сандански в бензиностанция „Драки”, която се намира на метри от „Интерхотел Сандански“, пише "Струма Бг".

Сигналът е подаден от собственика Андон Червенков, който е един от първите строителни предприемачи в Сандански. Бензинджията Даниел Николов след разпит в полицията признал, че е извършил кражбата по схема, която прилагал от известно време.

Собственикът на бензиностанцията, в която се зарежда и газ, Андон Червенков заяви: „Първо искам да се обърна към жителите на община Сандански и да ги уверя, че те не са лъгани при пълнене на газовите бутилки, лъганият съм аз като собственик, ощетен съм с парична сума чрез добре прилагана схема за кражба от служителя ми Даниел, който е младо момче и не го разбирам защо го е правил, тъй като от шест години работи във фирмата ми.

Схемата, по която е извършвал кражбата от мен, е следната: Клиент зарежда за 20 лева газ. В бутилката се слага точното количество за тази сума, но бензинджията манипулира с кантара фискалното устройство и то отчита по-малко количество. Разликата в парите той прибира. 

Преди три месеца една жена идва при мен и ми казва, че е излъгана. Тогава аз отидох лично, замерихме зареденото количество на контролната везна и установихме, че в бутилката има точното количество, което жената е платила. Тогава тя се извини на работника, че се е усъмнила, че е била измамена.

Ревизия установи за 6 месеца липси за около 20 000 лева. Затова преди дни поставихме скрита камера в помещението и разкрихме измамата. Очаквам органите на реда да си свършат работата, едва след като официално се установи каква е стойността на измамата, ще реша какво да правя с подчинения си работник. Той все още се води на работа.

Призовавам клиентите да си взимат касовите бележки, когато зареждат газ, за да са сигурни, че количеството отговаря на цената, която са платили”, заключи А. Червенков.

Уличеният Даниел Николов преди близо година пострада в инцидента, станал в бензиностанция „Драки“, когато се взриви газова бутилка в лек автомобил. Тогава той помогна да бъде извадено детето от горящия автомобил и дори пострада.

Земетресение с магнитуд 5,2 разтърси Гърция

http://offnews.bg/news/n_1/n_415069.html

Трус с магнитуд 5,2 по Рихтер разлюля Гърция. Земетресението е регистрирано около 1.15 часа местно време, а епицентърът е в Йонийско море, западно от гръцкия остров Кефалония, близо до град Ликсури. Епицентърът е на 5 км под водата. За момента няма данни за жертви на земетресението и за нанесени материални щети. В петък на острова беше регистрирано земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер.

Атанасов: Секторът за сигурност е окупиран от хора, назначени в Сараите

http://frognews.bg/news_79824/

Ако ми гласуват доверие, ще оглавя комисията но вътрешна сигурност в парламента. Офертата за министър на МВР я имаше, но аз по никакъв начин не съм се борел за тази позиция. Моето място е в парламента. Имаме нужда от много законодателни промени. Това каза бившият шеф на НСС Атанас Атанасов по нова тв.

Екшън пред дискотека в Благоевград! Жени се млатиха зверски

http://pik.bg/екшън-пред-дискотека-в-благоевград-жени-се-млатиха-зверски-news247585.html

Екшън пред дискотека в Благоевград! Жени се млатиха зверски

22-годишна пострада при бой между две момичета рано тази сутрин в благоевградска дискотека, съобщи БГНЕС.

С.И. е приета тази нощ към 4.30 в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград с контузия на глава, служителите на Второ РУП са работят по изясняване причините за сбиването между двете момичета.

Ева Кикерезова води Мис Вселена България 2014

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246638_%D0%95%D0%B2%D0%B0+%D0%9A%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D0%9C%D0%B8%D1%81+%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8

 Очарователната тв фея Ева Кикерезова от Българската Националната телевизия е официалната водеща на гала вечерта на българското издание на Мис Вселена България 2014 на 16 ти ноевмври,съобщават първи от ПРофайл. 

От 6 месеца тече трескава подготовка около подготовката на престижния конкурс,чийто собственик на правата за цял Свят е мултимилиардера Доналд Тръмп. У нас правата и лиценза държи доаена в модната индустрия Страхил Гановски. 
3 са българките имали щастливата възможност на живо да се срещнат с него.
Това са Жана Янева-преди в Лос Анджелис,Венета Кръстева в Москва и Наталия Гуркова в САЩ.
 
На 25 ярнуари в Маями,Флорида българката избрана на 16 ноември ще представи страната ни.Световния конкурс ще се излъчи на открито и директно ще бъде предаван в над 100 страни чрез собствения медиен гигант CNN.  
За Маями ще пътуват официално Наско Лазаров  и Жана Янева от  Благоевград ,носителка на престижния приз Мис България Вселена  през 2012. Двамата лично ще връчат покана на Тръмп да гостува в България. 
„Вълнувам се за срешата с Тръмп,защото личност от такава величина би  допринесла много за България и милиони тв канали ще излъчат новината и неговата визита. А какво по голяма реклама от това за малка и красива България. Жана води кореспонденция с мистър Тръмп и той лично след 2 месечно очакване отговори лично на красавицата,че възнамерява през 2015 с личния си самолет и екип от помощници и охрана ( около 30 човека ) да посети страната ни,сподели пред медиите Лазаров.
Възнамерявам също лично с рекламния и голф гуру Краси Гергов да координираме визитата на Доналд Тръмп. Силно съм удебен,че голф дестинацията Калиакрия ще допадне изключително много на високия гост.
Очаквайте Мис България Вселена2014 и в ефира на Българската национална телвзизия 2. 
Гала церемонията на 16 ти ноември е от 20.00 часа в първия лайфстайл център Парадайс Sofia Event Center,N 1 локация за всички събития в столицата,допълват партноьорите от ПРофайл.

100 години от рождението на Павел Вежинов

http://pik.bg/100-години-от-рождението-на-павел-вежинов-news247581.html

100 години от рождението на Павел Вежинов

Днес се навършват 100 години от рождението на Павел Вежинов – един от най-обичаните писатели-белетристи и сценаристи.

Павел Вежинов е литературният му псевдоним. Истинското му име е Никола Делчев Гугов.

Павел Вежинов е роден на 9 ноември 1914 г. в София. Израства в Драз махала. Завършва Първа мъжка гимназия. В началото на 1930 год. сътрудничи на изданията "Жупел", "РЛФ", "Щит", "Изкуство и критика" и др., през 1938–1944 г. следва философия в Софийския университет. През 1938 г. излиза първият му сборник разкази "Улица без паваж", а през 1943 - "Дни и вечери". Член на БКП от 1944 г.

От есента на 1944 г. участва във Втората световна война като кореспондент и главен редактор на вестник "Фронтовак". Въплътява впечатленията си от живота на българската армия в поредица от разкази в повестите "Златан" и "Втора рота", като последното произведение спечелва значителна популярност и е преиздавано няколко пъти. През 1950 и 1951 г. получава Димитровска награда за фронтовите си произведения.

От 1947 до 1951 г. Павел Вежинов е заместник главен редактор на вестник "Стършел", от 1951 г. на списание "Септември", а от 1954 до 1972 г. работи в "Българска кинематография" първоначално като сценарист, а по-късно и като земестник-генерален директор. От 1972 г. е главен редактор на списание "Съвременник" и член на Бюрото на Управителния съвет на Съюза на българските писатели, пише БГНЕС.

През 50-те и 60-те години Павел Вежинов издава множество криминални романи и повести като "Следите остават" (1954), "Произшествие на тихата улица" (1960), "Човекът в сянка" (1965), "Прилепите летят нощем" (1969), а също и пътеписи от участието на българските олимпийци по света - "Знамена по стадионите" (1950), "На Олимпиада в Хелзенки" (1953), "До Мелбълн по въздух и море" (1957). Самият той е председател на боксовата секция.

Павел Вежинов е първият наш писател от новото време, който се обръща към фантастиката. Още през 1956 г. пише сатиричната гротеска "Историята на едно привидение", а през 1965 г. разказите "Сините пеперуди" и "Моят пръв ден", които през 1968 г. са включени в едноименния сборник. През 1973 г. излиза романът "Гибелта на Аякс".

През 1963 г. е напечатан сборникът разкази "Момчето с цигулката", който бележи нов, по-различен етап в творчеството му, обръщайки се към морлно-психологическите проблеми на съвремието. Следват "Дъх на бадеми" (1966),"Звездите над нас" (1966), "Малките приключения".

Романът "Нощем с белите коне" (1975) се появява първоначално в сп. "Септември". Още не е заглъхнал шумният успех, когато се появява повестта "Бариерата" (1976), за която същата година получава отново Димитровска награда. И през всяка последваща година печата още силни произведения - "Белият гущер" (1977), "Синият камък" (1977), "Езерното момче" (1979).

Последният завършен роман на Павел Вежинов е "Везни" (1982), който продължава същия кръг от философско-психологически проблеми и в който са синтезирани размислите на твореца за човешкото битие, проблемите на личността и тезите за "първоначалността на живота". А последната новела "Дълъг летен ден" се появява в списание "Съвременник" (кн. 3 от 1983 г.) малко преди смъртта му.

Почива внезапно на 20 декември 1983 г.

Максим Бехар: Държавата да не пипа данъците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416123

Българското законодателство е много благоприятно и страната ни е благодатна за развиването на бизнес. Това заяви пред Дарик членът на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Максим Бехар.
„Никъде в Европа Корпоративния данък не е 10%, данъкът върху дивидента навсякъде е над 20% само у нас е 5%“, обясни бизнесменът. Българското законодателство е много благоприятно и страната ни е благодатна за развиването на бизнес. Това заяви пред Дарик членът на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Максим Бехар. „Никъде в Европа Корпоративния данък не е 10%, данъкът върху дивидента навсякъде е над 20% само у нас е 5%“, обясни бизнесменът.

Максим Бехар: Държавата да не пипа данъците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416120

Българското законодателство е много благоприятно и страната ни е благодатна за развиването на бизнес. Това заяви пред Дарик членът на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Максим Бехар.
„Никъде в Европа Корпоративния данък не е 10%, данъкът върху дивидента навсякъде е над 20% само у нас е 5%“, обясни бизнесменът. Българското законодателство е много благоприятно и страната ни е благодатна за развиването на бизнес. Това заяви пред Дарик членът на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Максим Бехар. „Никъде в Европа Корпоративния данък не е 10%, данъкът върху дивидента навсякъде е над 20% само у нас е 5%“, обясни бизнесменът.

Протестиращи нападнаха сградата на федералното парвителство на Мексико

http://www.bnews.bg/article-121302

Хиляди хора проведоха шествие в столицата при последната демонстрация по повод убийството на 43 студенти, който отврати нацията и предизвика най-голямата криза за администрацията на президента Енрике Пена Нието.

Михаил Горбачов: Светът е на прага на нова Студена война

http://www.moreto.net/novini.php?n=270135

Последният президент на Съветския съюз Михаил Горбачов предупреди, че светът се намира на прага на нова Студена война и обвини Запада в неспособност да преосмисли и преизгради наново отношенията си с Русия. Горбачов изнесе реч на симпозиум в Берлин, озаглавен „25 години след падането на Берлинската стена – нови кризи, нови съмнения, нови стени”.

СЕСА разтърси „Арена Армеец“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246637_%D0%A1%D0%95%D0%A1%D0%90+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%E2%80%9E%D0%90%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%B5%D1%86%E2%80%9C

  СЕСА удържа на обещанието си – концертът й взриви българските фенове. Със своя най-мащабен проект, правен някога извън територията на Сърбия, изпълнителката държа на крака повече от 2 часа публиката, наброяваща над 15 000 човека. “Такъв концерт не е имало до сега в България” – коментираха екзалтирани фенове.

 

Интересът към събитието беше наистина огромен. Стотици от най-нетърпеливите се събраха да чакат певицата още в 15:00 ч.  Звездата пристигна на българска земя вчера в късния следобед. Мега шоуто започна към 20:30 часа и продължи до 23:40 часа. С горещи балкански ритми победителите от фестивалa за духова музика в Гуча - Dzambo Agusevi Оrchestra се погрижиха за разпалването на многохиледната публика в зала Арена Армеец.

Богинята на сръбската музика не остави почитателите си да я чакат дълго и бързаше да се качи на сцената.  Публиката се взриви още при появата й, а когато звездата издигна българското знаме, залата буквално се разтърси. Освен с хитовете  „Маскарада", “Белград”, “Забранени град”, „Кукавица", „Горе од љубави" и „Пиле", CЕСА демонстрира своето уважение, към нацията ни и с изпълнението на българската народната песен “Зайди, зайди ясно слънце”.

 

„Много съм развълнувана от възможността да се срещна отново с българската публика. Този концерт несъмнено ще остане завинаги в сърцето ми.“ – коментира кралицата на балканската музика.

 

„За нас бе истинско удоволствие да работим с CЕСА и целия й екип, както и сме изключително щастливи от възможността да зарадваме българската публика с това грандиозно шоу. Концертът надмина всички наши очаквания“ - споделят организаторите.

 

Към събитието имаше голям интерес и от страна на сръбските телевизии - 6 ТВ канала бяха у нас да отразят вълнуващото и запомнящо се представяне на сръбската певица.

Повече информация за концерта на СЕСА в София можете да откриете във facebook на адрес: https://www.facebook.com/CECAinSofia.

Навършват се 25 години от падането на Берлинската стена

http://offnews.bg/news/n_1/n_415063.html

Днес се навършват 25 години от падането на Берлинската стена. Разрушаването на стената на 9 ноември 1989 г. слага край на 30-годишното разделение на Германия. В днешните тържества участие ще вземат президентът на Германия Йоахим Гаук, канцлерът Ангела Меркел, видни германски политици и високопоставени чуждестранни гости. Тази вечер в небето ще бъдат пуснати 6880 бели светещи балона по протежението на разрушената стена, което ще символизира премахването на стената. Преди 25 години в Берлин хората сътвориха история. Не може за дълго време да бъде потискан човешкият стремеж към свобода. Чудо беше, че всичко стана по мирен път, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Имаше доста вълнения от седмици. На улицата имаше танкове от 7 октомври. На 9 ноември вечерта излязох от сауната и преминах през улица „Борнхолмер“ от другата страна и там празнуваха напълно непознати. Имаше го това невероятно чувство на щастие. Това е нощ, която никога няма да забравя, разказва спомените си Меркел. Необходимо е мъжество, за да придобиеш свободата, но е необходимо и мъжество, за да се ползваш от свободата, каза още тя. Берлинската стена е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да разделя Източен и Западен Берлин, както и ГДР от ФРГ. Първоначално стената е от бодлива тел, а по-късно става укрепена стена, която се състои от 106 км бетонна стена с височина 3,6 м, 66 км бодлива тел и над 300 наблюдателни кули. В рамките на съществуването на стената около 200 души са загинали в опит да прескочат стената, макар че според различни данни цифрата е дори по-голяма. Жителите на Източен Берлин започват протести срещу това, че са им отказани просперитета и свободата от другата страна на стената. Протестите достигат своята кулминация в нощта на 9 ноември, когато вратите са отворени. Протестиращите започват да разрушават стената още през нощта. Официалното й унищожаване обаче е през лятото на 1990 г.

Обиждай ме нежно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4415778

Обиждането е могъща културна сила и универсално използван, разбираем и обичан комуникационен код в обществото. Очарованието от оскърблението може да бъде усетено на различни нива и сред всички социални слоеве - вербалното жигосване очертава особеностите на балканския регион, играе като архетип на българщината. 
Поредната ярка илюстрация на лекота Обиждането е могъща културна сила и универсално използван, разбираем и обичан комуникационен код в обществото. Очарованието от оскърблението може да бъде усетено на различни нива и сред всички социални слоеве - вербалното жигосване очертава особеностите на балканския регион, играе като архетип на българщината. Поредната ярка илюстрация на лекота

НСО ще пази и посланиците ни

http://pik.bg/нсо-ще-пази-и-посланиците-ни-news247578.html

НСО ще пази и посланиците ни

Гардовете от НСО може да пазят наши мисии зад граница. Едно от първите неща, с които ГЕРБ ще се заеме в зала, са законите за службите, твърди в."Стандарт".

Промените предвиждат това да става на високорискови места, както и на такива, където има чести посещения - например в Брюксел.

Служителите на Национална служба охрана ще могат да използват белезници и оръжие, но при определени условия.

Законопроектът мина през комисиите в 41-вия парламент, но не бе приет окончателно заради оставката на правителството тогава.

 

Анн-Джи шампионка в Италия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246636_%D0%90%D0%BD%D0%BD-%D0%94%D0%B6%D0%B8+%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F

 След като за трета поредна година хип-хоп певицата Анн-Джи стана Световна шампионка по фитнес в категория Фитнес модел на World Fitness Federation, и се завърна от обиколка на Европа с общо три купи от различни международни конкурси, поканите към родната красавица заваляха. 
Тя беше официaлно поканена на още 3 конкурса в Австрия, Беларус и Италия. Анн-Джи избра да отиде само в Италия на Grand Prix Italy, където отново беше отличена и взе първо място в категорията Фитнес Модел.  След състезанието нашата шампионка остана в Италия още няколко дни да се порадва на топлото време там и да се наслади на италиaнската хубава кухня след тежките фитнес диети,раазкриват от ПРофайл.
Красивата изпълнителка не пропуска и Е-фит студио,където поддържа форма и сили преди участията си на сцената.Изпълнителката с тяло N 1 всяка седмица може да бъде забелазана и във VIP зоната на новия Викория СПА в Pulse.
След завръщането си на родна земя, певицата подготвя нов музикален проект, със специален гост във видеото многократния рали шампион на България  Румен Дунев. Красивият шампион с радост приел поканата на красивата шампионка, така че очаквайте скоро най-новото хип-хоп парче на Анн-Джи с клипа на шампионите.

Берлинската стена пада преди 25 години

http://europe.actualno.com/Berlinskata-stena-pada-predi-25-godini-news_59312.html

На днешната дата, преди 25 години, пада един от символите на разделението в Европа - Берлинската стена. Разрушаването й слага края на 30 години разделение на Германия , а и на Европа. Стената е постр...

МВР тръгва на акция "Антидрога" в училищата

http://society.actualno.com/MVR-trygva-na-akcija-Antidroga-v-uchilishtata-news_59314.html

Акция „Антидрога" започва в училищата в цялата страна. Още преди началото на учебната година от образователното министерство и МВР обявиха, че плануват действия за предпазването на хлап...

Григор Димитров подкрепи Варна за Европейска младежка столица през 2017 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=270134

Най-големият български тенисист Григор Димитров официално подкрепи Варна в битката за Европейска младежка столица през 2017 г. В своята страница във Фейсбук световноизвестният спортист публикува следния текст „I support #Varna2017 -my favorite for European youth capital!”.

Миролюба Бенатова: „Кой” седи на първия ред

http://frognews.bg/news_79823/

Вече не се говори за „Кой”, защото „Кой” седи на първия ред. Това каза журналистката Миролюба Бенатова по Нова тв.

25 години от падането на Берлинската стена

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oxGA21E7gCU/

Днес се навършват 25 години от падането на Берлинската стена. Разрушаването й слага края на 30 години разделение на Германия , а и на Европа.

Стената е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да разделя комунистически Източен Берлин от Западен Берлин и първоначално е под формата на бодлива тел преди да се превърне в ограда, а по-късно и в укрепена стена.

Любопитен факт е, че падането на границата се дължи на грешка. На 9 ноември 1989 г. министър-председателят на ГДР (Източна Германия) Гюнтер Шабовски в публична реч обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Планът на управляващите е бил за плавно отпадане на ограниченията и постепенно преминаване към свободен режим на движение. В отговор на журналистически въпрос от кога влиза в сила новият режим, премиерът обаче отговаря: “Доколкото ми е известно, веднага”. Когато чуват това, множество жители на Източен Берлин се втурват към стената, а граничарите не успяват да реагират и се въздържат да ги отблъснат с насилие. Хората от двете страни на изкуствената граница започват да рушат стената.

В момента части от нея са запазени като паметник на събитията и са превърнати в обекти на съвременното социално изкуство. Парчета от стената се продават на колекционери от разрушаването насам за големи суми на търг.

По повод годишнината в германската столица изгря инсталация от светлинни балони по продължение на 15-километрова отсечка от някогашната стена, преминаваща през ключови места в Берлин, сред които Бранденбургската врата, Райхстага, Потсдам плац и Чекпоийнт Чарли. На всеки 150 метра от инсталацията са поставени стендове с архивни фотографии, съобщава Кросс.

Въздухът в балоните ще бъде заменен с хелий и те ще бъдат пуснати в небето.

В пускането на балоните освен граждани, участие ще вземат и бившият президент на СССР Михаил Горбачов, бившия президент на Полша Лех Валенса, бившият външен министър на ФРГ Ханс-Дитрих Геншер, които са поканени от кмета на Берлин Клаус Воверайт като почетни гости.

 

 

 

Да си спомним Горни Лом - 40 дни от трагедията

http://pik.bg/да-си-спомним-горни-лом---40-дни-от-трагедията-news247574.html

Да си спомним Горни Лом - 40 дни от трагедията

Днес се навършват 40 дни от трагедията край Горни Лом, при която загинаха 15 души.

В катедралния храм на Видин ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, съобщи Bnews.bg.

На площада в Горни Лом ще има панахида от 12 часа. Тя ще бъде отслужена от архиереският наместник на Белоградчик отец Рафаил. Преди седмица Община Чупрене издаде смъртните актове на загиналите 15 души при взрива в завода за боеприпаси край Горни Лом. 

Пред два дни военните от поделението в Белене завършиха прочистването на района от боеприпаси и взривни отпадъци.

Прочистени са над 2 хиляди дка и са открити 10 противопехотни мини.

 

„Ед Стафърд - захвърлен в пустошта” се завръща, за да завърши приключението си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246635_%E2%80%9E%D0%95%D0%B4+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%84%D1%8A%D1%80%D0%B4+-+%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B2+%D0%BF%D1%83%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%88%D1%82%D0%B0%E2%80%9D+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0

 Приключенецът Ед Стафърд се завръща през ноември по Discovery Channel, за да завърши мисията си по оцеляване. Втората част от поредицата  „Ед Стафърд - захвърлен в пустошта”  започва от 9-и ноември, 22:00 ч., по Discovery Channel. Ед отново е захвърлен на едно от най-отдалечените и негостоприемни места в света, за да тества границите на възможностите си. Този път специалистът по оцеляване се отправя към Тайланд, Руанда и Аризона, за да живее напълно изолиран от цивилизацията в продължение на 10 дни.

Ед е лишен от всички жизнено важни условия, които биха му помогнали да оцелее. Без никаква храна, вода и дори нож - приключенецът ще разчита само на собствените си сили и умения в тези отдалечени кътчета на земята. Единственото, с което той разполага, е видео камера, за да документира приключението си. Пригответе се за неочакван развой на събитията по време на вълнуващото 10-дневно изпитание, което ще докара Ед Стафърд до предела на силите му. 
Първият епизод от поредицата отвежда зрителите във Венецуела. Там Ед Стафърд поема опасния и непознат маршрут през планините Гран Сабана. Гъстата джунгла, отровните змии, големите котки, ниските температури и силният дъжд превръщат мисията във Венецуела в една от най-тежките за Ед досега. Специалистът по оцеляване е поставен пред изпитание, когато остава без покрив над главата си през първата нощ от мисията. Ниските температури и липсата на топли дрехи едва не му причиняват хипотермия. След тежката вечер бившият офицер на Британската армия се зарежда с нови сили, след като убива голямо животно, което му осигурява храна за дълго време. Благодарение на невероятните си умения за оцеляване, Ед Стафърд построява едно от най-сигурните си убежища до момента. Поредицата представя как  постоянната заплаха от наводнение и гладните ягуари не са в състояние да отклонят Ед от мисията му. Само за няколко дни  в джунглата той успява да се почувства като у дома си, с покрив над главата, достатъчно храна и вода за дългото изпитание. 
 

Да си спомним Горни Лом - 40 дни от трагедията

http://www.bnews.bg/article-121303

Днес се навършват 40 дни от трагедията край Горни Лом, при която загинаха 15 души.

Бус пламна в движение, градски автобус заседна между двете платна

http://pik.bg/бус-пламна-в-движение-градски-автобус-заседна-между-двете-платна-news247572.html

Бус пламна в движение, градски автобус заседна между двете платна

Микробус фолксваген пламна в движение в Благоевград, заради пожара пък закъса градски автобус, който заседна между двете платна поради безрасъдна маневра на водача му, предаде  БГНЕС.

Към 19.05 часа спускащ се по ул. "14-ти полк" към центъра на града микробус фолксваген пламва в движение. Водачът успал да излезе, подаден е сегнал до пожарната. Екип огнеборци загасиха горящия в предната част бус.

Отзад в купето му имаше две туби с бензин, тъй като водача му е майстор на помпи и режеща техника. За щастие огънят не е достигнал до каросерията нва буса, където са тубите.

Микробусът се е движел на газ. Предстои изясняване причините за пожара. Заради него бе блокирано движението по булеварда в лентата от жк "Еленово" към центъра на града. Към 19.20 на водача му прилоша, извикана бе линейка. 

Малко над горящия микробус водач на съчленен автобус икарус, движещ се по линия №2 сътвори истинско безумие. Заради задръстеното движение заради пожара, водача на автобуса опитал да пресече тревната площ между двете еднопосочни платна.

Не е ясно какво е искал да направи, тъй като ако автобусът е минал през тревната площ с храсти, ще навлезе в насрещната лента. Обратно няма как да завие, защото е дълъг.

При преминаването през разделителната двете платна ивица, долната част на автобуса обаче опряла в бордюра и изтекло маслото. Автобусът затвори лентата на булеварда в посока центъра на града.

На място пристигна полиция, водачът бе неадекватен, заради това, че се е паникьосал от ситуацията. Взета му е проба за алкохол.

Опасно свлачище застрашава пътя към Кръстова гора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416105

Свлачище на пътя за Кръстова гора застрашава сигурността на пътната настилка. Община Лъки предупреждава поклонниците да отложат пътуването си към върха, докато трасето не се укрепи. Затова са необходими между 250 и 300 хиляди лева, съобщи Нова тв.
Мантинелите висят във въздуха встрани от пътя, който преди 5-6 години е ремонтиран с пари на Свлачище на пътя за Кръстова гора застрашава сигурността на пътната настилка. Община Лъки предупреждава поклонниците да отложат пътуването си към върха, докато трасето не се укрепи. Затова са необходими между 250 и 300 хиляди лева, съобщи Нова тв. Мантинелите висят във въздуха встрани от пътя, който преди 5-6 години е ремонтиран с пари на

Засилена сеизмична активност в Гърция

http://www.grreporter.info/Zasilena_seizmichna_aktivnost_v_Grciya/16369

Огнища в Йонийско море и в Коринтския залив предизвикаха безпокойството на жителите на остров Кефалония и на Пелопонес

прочети повече

Dlink

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246634_Dlink

 D-Link е глобален лидер в областта на мрежовите решения за дома, малкия бизнес, средните и големи компании и доставчиците на интернет и телекомуникационни услуги. С множество награди за дизайн, софтуерни разработки и продутки, D-Link внедрява и поддържа унифицирани мрежови решения, които интегрират функции за суичинг, уайърлес, броудбанд, съхранение, IP наблюдение и мрежов мениджмънт в облака. 


Компанията разработи своята нова продуктова гама  mydlink Home, която Ви дава дистанционен достъп до домовете Ви с новите си смарт устройства. 
 
Заповядайте да дадем старт на един по-сигурен и ефективен ден! 
 
Очакват Ви много приятни изненади!

Опасно свлачище застрашава пътя към Кръстова гора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416098

Свлачище на пътя за Кръстова гора застрашава сигурността на пътната настилка. Община Лъки предупреждава поклонниците да отложат пътуването си към върха, докато трасето не се укрепи. Затова са необходими между 250 и 300 хиляди лева, съобщи Нова тв.
Мантинелите висят във въздуха встрани от пътя, който преди 5-6 години е ремонтиран с пари на Свлачище на пътя за Кръстова гора застрашава сигурността на пътната настилка. Община Лъки предупреждава поклонниците да отложат пътуването си към върха, докато трасето не се укрепи. Затова са необходими между 250 и 300 хиляди лева, съобщи Нова тв. Мантинелите висят във въздуха встрани от пътя, който преди 5-6 години е ремонтиран с пари на

Гърция отново се разтресе

http://www.bnews.bg/article-121301

Земетресението със сила 5,1 по Рихтер бе регистрирано в Гърция на осем километра от град Ликсури, на западния остров Кефалония. Данни за пострадали и разрушения няма.

Безпрецедентно дело срещу България в Страсбург, мъж съди държавата за сбъркани изследвания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416092

Безпрецедентно дело срещу България в Страсбург заведе мъж от Пловдив. Той съди държавата, че у нас няма единни стандарти при взимането и отчитането на кръвните проби на пациентите. Всяка медицинска лаборатория работи по свои критерии. Един грешен резултат може да изпрати човек на смъртно легло, твърди пациентът Георги Шушутев пред Нова тв. Безпрецедентно дело срещу България в Страсбург заведе мъж от Пловдив. Той съди държавата, че у нас няма единни стандарти при взимането и отчитането на кръвните проби на пациентите. Всяка медицинска лаборатория работи по свои критерии. Един грешен резултат може да изпрати човек на смъртно легло, твърди пациентът Георги Шушутев пред Нова тв.

25 години от рухването на Берлинската стена

http://www.moreto.net/novini.php?n=270129

Германците и демократичната общност в цял свят отбелязват на днешния 9 ноември 25 години от рухването на Берлинската стена – епохален момент за човечеството, отбелязал началото на края на Студената война между Изтока и Запада. Берлинската стена е издигната през 1961 г.

Мъж съди България в Страсбург за сбъркани изследвания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416089

Безпрецедентно дело срещу България в Страсбург заведе мъж от Пловдив. Той съди държавата, че у нас няма единни стандарти при взимането и отчитането на кръвните проби на пациентите. Всяка медицинска лаборатория работи по свои критерии. Един грешен резултат може да изпрати човек на смъртно легло, твърди пациентът Георги Шушутев пред Нова тв. Безпрецедентно дело срещу България в Страсбург заведе мъж от Пловдив. Той съди държавата, че у нас няма единни стандарти при взимането и отчитането на кръвните проби на пациентите. Всяка медицинска лаборатория работи по свои критерии. Един грешен резултат може да изпрати човек на смъртно легло, твърди пациентът Георги Шушутев пред Нова тв.

Ген. Атанасов: Хората от сараите да си ходят

http://politics.actualno.com/Gen-Atanasov-Horata-ot-saraite-da-si-hodjat-news_59313.html

В МВР и службите има кръг от 10-15 души, които произхождат от сараите и трябва да си ходят веднага, заяви ген. Атанас Атанасов пред Нова телевизия. Всички хора в сектор „сигурност", ко...

5.1 по Рихтер раздруса Западна Гърция

http://europe.actualno.com/51-po-Rihter-razdrusa-Zapadna-Gyrcija-news_59311.html

5,1 по Рихтер разлюля Западна Гърция тази нощ. Трусът е регистриран около 01:15 часа местно време.  Според данни на Института по геодинамика в Атина епицентърът е бил западно от йонийския ос...

Шампионатът V1 Challenge ще излъчи първия си национален победител

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/09/2415621_shampionatut_v1_challenge_shte_izluchi_purviia_si/?ref=rss


Девет пилота ще се състезават със спортните автомобили Volkicars във финалната надпревара на националния шампионат V1 Challenge днес в София.

Заключителният етап от шампионата ще се състои в 13 часа на открития паркинг на магазин "Икеа", а събитието включва още редица автомобилни демонстрации в рамките на четири часа.

За предните позиции в генералното класиране ще се борят Костадин Щерев, Искрен Маринов, Диана Стоянова, Ивайло Цонев, 17-годишният Гюлхюсеин Абдулаев от...

Монако - кралство върху скала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4415702

Монако е град държава, кацнала на върха на една скала край Средиземно море. Отвсякъде обградена от Франция, само отпред е топнала крака в морето: площ по-малко от 2 кв. км. Границите с Франция са едва 4,4 км. по суша, бреговата линия е 4,1 км, ширината на държавичката е от 349 м до 1700 м. Откъдето и да тръгнеш, можеш да я обиколиш за час и половин Монако е град държава, кацнала на върха на една скала край Средиземно море. Отвсякъде обградена от Франция, само отпред е топнала крака в морето: площ по-малко от 2 кв. км. Границите с Франция са едва 4,4 км. по суша, бреговата линия е 4,1 км, ширината на държавичката е от 349 м до 1700 м. Откъдето и да тръгнеш, можеш да я обиколиш за час и половин

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване