Здравка Евтимова: Добротата не изчезва, от нас зависи дали ще научим децата си да ритат падналия или да му подадат ръка

http://www.zapernik.com/pernik/zdravka-evtimova-dobrotata-ne-izchezva-ot-nas-zavisi-dali-shte_35873/

Българският език е езикът на откровението, той е създаден за това, казва пернишката писателка

Здравка Евтимова е сред най-талантливите български писатели. Тя е родена на 24 юли 1959 г. в Перник. Завършва английска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (1995). Специализира художествен превод в Сейнт Луис, щата Мисури, САЩ. Редактор от ноември 2003 г. на българската секция на списание "Muse Apprentice Guild", Сан Диего, САЩ. От януари 2004 г. е редактор за България на списание "Literature of the Avanteguard", специализирано за кратка проза, Великобритания.

В България има...

Продължава

Чуколов: Мястото на мафиотите е в затвора, нали така, г-н Борисов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433667

Днес бях осъден на първа инстанция за това, че съм си позволил да имам мнение. Лично мнение. Мислех си, че това ми право е гарантирано по чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България. В телевизионно предаване отпреди година, казах , че според мен Борисов толкова иска да се върне обратно на власт, защото иначе би влязъл в затвора. Днес бях осъден на първа инстанция за това, че съм си позволил да имам мнение. Лично мнение. Мислех си, че това ми право е гарантирано по чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България. В телевизионно предаване отпреди година, казах , че според мен Борисов толкова иска да се върне обратно на власт, защото иначе би влязъл в затвора.

Uber и Spotify започват съвместен проект

http://www.investor.bg/hai-tek/350/a/uber-i-spotify-zapochvat-syvmesten-proekt-184002/

Музика от Spotify ще звучи в колите, включили се в услугата за споделено пътуване

Мъж загина след челен сблъсък на две коли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433653

30-годишен мъж е починал на място след челен сблъсък между два автомобила в Раковски, съобщиха  от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив пред Фокус.
Сигналът за инцидента е подаден в полицията около 11.30 часа днес. Лек автомобил „Рено” навлязъл в насрещното движение и се ударил челно в товарен автомобил, който идвал срещу него. 30-годишен мъж е починал на място след челен сблъсък между два автомобила в Раковски, съобщиха  от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив пред Фокус. Сигналът за инцидента е подаден в полицията около 11.30 часа днес. Лек автомобил „Рено” навлязъл в насрещното движение и се ударил челно в товарен автомобил, който идвал срещу него.

40 арестувани мафиоти при спецакция срещу "Ндрангета"-та

http://news.ibox.bg/news/id_1755066011

Безпрецедентно полицията е успяла да заснеме ритуали на страховитите мафиоти

Досието на Местан е унищожено пред него

http://www.cross.bg/agent-mestan-imeto-1440211.html

/КРОСС/ Досието на Лютви Местан като агент „Павел" е унищожено пред него. Той е сто процента сигурен в това и с това си обясняваме категоричните му твърдения, че не може да се намери нито един донос или доклад за времето, в което се е водил по списък в някое от управленията на ДС. Тази версия сподели специално за Фрог бивш служител на Държавна сигурност.Има и друга версия. Някой може да е писал доноси от името на Лютви Местан и така той е да имал досие. И това бе практика в ДС. Но по-вероятно е досието да е било унищожено пред него и да е останало само картончето, каза още той.Припомняме, че картонът образец №4 за картотекиране на Лютви Местан съдържа някои интересни подробности. Първата е, че върху него е отбелязано привличането му за агент от ВКР. Там евъведен под регистрационен номер №53268. На картона му е отбелязан и още един номер I p 10563, което е работното дело на агента. Този номер обаче впоследствие е задраскан, както и думата „налично". В същото време в регистрационния дневник комисията по досиета установява, че срещу същия номер не е отбелязано досието да е унищожено, т.е. то трябва да е в наличност.Прехвърлянето на агента към Първо главно управление с писмо 7227 от 18 ноември 1981 г. Прехвърлянето на агент „ПАВЕЛ" съвпада с годината, в която той е отбил 2-годишната си военна служба и вече не е бил необходим за изпълняване на задачи за ВКР

Местан: Спорът не е за актуализацията на бюджета, а за параметрите му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433661

"Няма спор по необходимостта от актуализацията на държавния бюджет. Политическият спор е за параметрите му". Това каза от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан. „Ако днес имахме програма, единствено с по-оптимистичните приходи, заложени в предишния кабинет, нямаше да вкараме страната в режим на свръхдефицит.

Чуколов: Мястото на мафиотите е в затвора, нали така, г-н Борисов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433646

Днес бях осъден на първа инстанция за това, че съм си позволил да имам мнение. Лично мнение. Мислех си, че това ми право е гарантирано по чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България. В телевизионно предаване отпреди година, казах , че според мен Борисов толкова иска да се върне обратно на власт, защото иначе би влязъл в затвора. Днес бях осъден на първа инстанция за това, че съм си позволил да имам мнение. Лично мнение. Мислех си, че това ми право е гарантирано по чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България. В телевизионно предаване отпреди година, казах , че според мен Борисов толкова иска да се върне обратно на власт, защото иначе би влязъл в затвора.

Какво научихме от мача Пулев - Кличко

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/18/2421281_kakvo_nauchihme_ot_macha_pulev_-_klichko/?ref=rss


Кубрат Пулев загуби тежко от Владимир Кличко в опит да го детронира и това само по себе си е неприятна новина. Но покрай този мач разбрахме още много неща, които първоначално или останаха прикрити от рекламите, или от прекаленото патриотично самочувствие или просто до този момент не бяха вълнували поне два милиона българи. Сега ги научиха всички, и тези, които не се интересуваха.

1. Кубрат Пулев не е толкова силен боксьор

Българинът не е толкова силен боксьор, за какъвто...

Лукарски: Наш приоритет е да създадем добър инвестиционен климат

http://www.cross.bg/lykarski-ikonomikata-biznes-1440210.html

/КРОСС/ Министерство на икономиката е реално ангажирано с подобряване на бизнес средата и може да разчитате на нашето активно сътрудничество и подкрепа. Ние ще работим усилено за изпълнението на икономическите приоритети на правителството - опростяване и улесняване на административното обслужване, поддържане на благоприятен бизнес климат, насърчаване на инвестициите и иновациите и подобряване на достъпа до финансиране. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на пречиствателна инсталация на стойност 6,3 млн. евро, на "Аурубис България" в гр. Пирдоп. „Вашата компания има сериозен принос, както за региона на Средногорието, така и за икономиката на България. Вие сте един от най-големите инвеститори в страната, като през последните 10 години осъществените от „Аурубис" вложения надхвърлят 1 млрд. лв. Осигурявате и над 800 работни места, което ви прави сериозен работодател", каза още министърът. Тай приветства стремежа на компанията да прилага високи стандарти за опазване на околната среда. Министър Лукарски съобщи, че в скоро време ще бъде окончателно одобрена Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" за програмен период 2013-2020. Отстранени бяха всички забележки от страна на Европейската комисия по програмата. Стартирането на програмата ще осигури финансиране за малкия и среден бизнес, което е основен наш приоритет", добави той

Заради бездействие на институциите не се ползва и наличната техника за радиохирургия

http://www.mediapool.bg/zaradi-bezdeistvie-na-institutsiite-ne-se-polzva-i-nalichnata-tehnika-za-radiohirurgiya-news227338.html

Заради бездействие на институциите страната ни не само е на път да загуби европари и да остане без кибер нож за операции на онкоболни, но на практика не ползва ефективно и вече купена апаратура за радиохирургия. За това сигнаизираха от асоциация "Хипофиза”, която води дело срещу държавата заради отказа й да осигури животоспасяващо и животоподдържащо лечение чрез високоспециализирана лъчетерапия и радиохирургия. До съдебния спор се стигна, след като Министерството на здравеопазването обжалва решение на Комисията за защита от дискриминация, според която българската здравна система дискриминира пациенти с редица заболявания, нуждаещи се от високоспециализирано лечение. Председателят на асоциация "Хипофиза” Ваня Добрева припомни, че още от 2010 година в Университетската болница "Царица Йоанна” (ИСУЛ) има техника, а от 2013 има и определена клинична процедура за радихирургия, но до днес тя остава куха, тъй като няма разписан алгоритъм и цена и по нея не се работи. Модерен линеен ускорител, извършващ радиохирургия, има в болница "Токуда" и теоретично би могъл да заработи, "стъпвайки” на одобрената клинична пътека за лъчелечение, но нито разписаният алгоритъм, нито определената от НЗОК цена от 3000 лева удовлетворяват специалистите и покриват разходите, които ще бъдат направени за един пациент. Затова пациентите настояват за реално остойностяване на клиничната пътека, като според специалисти касата трябва да плаща по 8000 лева за преминал пациент. В момента българските пациенти търсят възможност за качествено лъчелечение извън страната. Най-честата дестинация е Турция, където официалната цена за лечение с кибернож е 7000 евро. За лечението на един пациент обаче – наред с необходимите разходи за изследвания и престой – са необходими не по-малко от 10 000 евро. Междувременно от пациентската организация обявиха, че протоколите от срещите между НЗОК и Лекарския съюз, на които се договаря за какви дейности и при какви условия касата ще плаща на лекарите догодина показват, че предложение за създаване на клинична пътека за радиохирургия въобще не е обсъждано. През миналата седмица здравният министър Петър Москов съобщи, че страната ни може да изгуби 100 млн. лева за купуването на кибер нож, които трябва да бъдат усвоени до 10 декември. Един от проблемите с проекта е, че национални консултанти са се обявили против покупката на апаратурата, изтъквайки, че модерните линейни ускорители вършат много повече дейности от киберножа, който е със стеснен обхват на действие. От пациентската организация коментираха, че вместо да плащат хонорари на юристи, за да съдят държавата, която ги лишава от лечение, е можело на същите юристи да се плати, за да подготвят документацията по европроекта и парите за апаратурата да не бъдат загубени. Оттам поставят и въпроса кога пациентите ще бъдат по-важни от егото и личните отношения между медиците. Делото на асоциация "Хипофиза" срещу здравните институции ще се гледа от Върховният административен съд на 24 ноември.

Бенитес се връща в Ливърпул?

http://www.cross.bg/livurpyl-benites-napoli-1440209.html

/КРОСС/ Треньорът на Наполи Рафаел Бенитес може да оглави Ливърпул. През този сезон под ръководството на Брендън Роджърс вицешампионът на Англия има 14 точки от 11 мача и се намира на 11 място във временното класиране. Испанският специалист беше начело на Ливърпул в периода 2004-2010 година. Под негово ръководство клубът триумфира в Шампионска лига.„Жена ми и двете ми дъщери живеят в Ливърпул. Собственикът на Наполи знае колко са важни за мен семейните ценности", каза Бенитес, цитиран от The Mirror.    

Грабеж в Монтана: Маскирани и въоръжени взеха 2000 лева от магазин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433635

Маскирани и въоръжени обраха магазин в Монтана тази нощ, съобщиха от полицията.
Грабежът е станал около 02:40 ч. на бул. "Арнолди" в областния град. 
В магазина на монтанска фирма влязъл маскиран и въоръжен с огнестрелно оръжие мъж, който заплашил продавач-консултанта И.М./22 г./, като насочил оръжието срещу него. Маскирани и въоръжени обраха магазин в Монтана тази нощ, съобщиха от полицията. Грабежът е станал около 02:40 ч. на бул. "Арнолди" в областния град.  В магазина на монтанска фирма влязъл маскиран и въоръжен с огнестрелно оръжие мъж, който заплашил продавач-консултанта И.М./22 г./, като насочил оръжието срещу него.

Мая Манолова: Реформаторите, Патриотите и АБВ се продадоха за 5 сребърника

http://www.zapernik.com/politika/maya-manolova-reformatorite-patriotite-i-abv-se-prodadoha-za-5_35872/

БСП ще сезира Конституционния съд, ако 43-тото Народно събрание приеме предложения от ГЕРБ нов правилник на работа в парламента. ГЕРБ нанася удар върху парламентаризма, като въвежда ограничения върху законодателната дейност на опозицията - това каза Мая Манолова, която бе днес на работно посещение в Перник в качеството си на председател на Контролната комисия.

Според Манолова новият...

Продължава

Спипаха 52 кг. марихуана на Дунав мост

http://frognews.bg/news_80508/

Граничните власти спипаха близо 52 килограма марихуана, скрита в двоен под на микробус, направил опит да премине границата на КПП "Дунав мост- 2" при Видин, съобщиха оттам.

Учителите в общински училища и детски градини ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vvhiaYnvvEg/

По бюджетите на общини да бъдат предоставени 4 289 645 лв. за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати от педагогическия персонал на общинските детски градини, училища и обслужващи звена, предвижда решение, включено в дневния ред на утрешното правителствено заседание. Средствата са предвидени по бюджета на Министерството на образованието и науката и са предназначени за стимулиране на качественото образование, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Очаква се кабинетът да одобри проекта на финансов меморандум на България с Европейската инвестиционна банка за структурен програмен заем в размер до 500 млн. евро. Чрез него ще се осигурят допълнителни средства, които да подпомогнат правителството при националното съфинансиране по проектите, реализирани чрез фондовете на ЕС в рамките на оперативните програми в периода 2014-2020 г. По този начин ще се гарантира тяхното изпълнение и успешното усвояване на средствата от фондовете на ЕС. Това ще допринесе за развитието на железопътната, пътната инфраструктура и интегрирането на националната транспортна мрежа в тази на ЕС, за подобряването на системите за управление на водите и отпадъците и постигането на устойчив и балансиран икономически растеж на страната в средносрочен и в дългосрочен план.

В дневния ред на заседанието е включено и решение за възлагане на вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова функциите по координация и участие на България в „Партньорство за открито управление”. Инициативата, към която България се присъедини през 2012 г., има за цел осигуряване на конкретни ангажименти от страна на правителствата за насърчаване на прозрачността, овластяване на гражданите, борба с корупцията и използване на новите технологии за укрепване на управлението. Един от ключовите приоритети на проевропейското реформаторско правителство, оглавявано от премиера Борисов, е политиката на прозрачност за подобряване на публичната среда. Акцент в нея е откритото управление като политически ангажимент, осигуряващ на гражданите и техните организации възможно най-пълна и точна информация за управлението и дейността на държавните органи.

Варненска баскетболистка подписа с тим от САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=271144

Варненката Борислава Христова и Мария Костуркова ще играят заедно от следващия сезон в САЩ. От отбора на “Вашингтон Стейт” обявиха, че двете баскетболистки са подписали с тима и ще топат в NCAA от лятото на 2015 г. Възпитаничката на “Черно море – Одесос” (Варна) и треньора Венци Гечев стана "Най-полезен играч" на европейското първенство в дивизия В за девойки (18) това лято със своите средно по 27,9 т.

Ето какви рискове крият интервютата за работа (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433637

Интервютата за работа са може би най-отговорната крачка, както за работодателите, така и за служителите. За да направят най-правилния избор, работодателите в тази фирма са се снабдили с модерен детектор на лъжата.  Вижте обаче какви рискове крие

Дончева вложи 200 бона, получи от хазната 1,8 млн.

http://www.bnews.bg/article-122149

„Движение 21” направи скромна предизборна кампания, но прескочи 1% и ще получава субсидия следващите 4 г.

Иван Искров се е срещнал неофициално с премиера Бойко Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/18/2421659_ivan_iskrov_se_e_sreshtnal_neoficialno_s_premiera/?ref=rss


Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров се е срещнал с министър-председателя Бойко Борисов днес, научи "Дневник". Той беше забелязан да излиза от служебния вход на сградата по обяд, но не коментира нищо пред чакащите го журналисти. От правителствената пресслужба коментираха, че нямат информация за срещата. 

Искров се е срещнал с премиера за около половин час. Според източниците на "Дневник" срещата не е била планирана и не е вписана никъде в графика на...

Иван Искров се е срещнал с премиера за обещаната оставка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/18/2421659_ivan_iskrov_se_e_sreshtnal_s_premiera_za_obeshtanata/?ref=rss


Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров се е срещнал с министър-председателя Бойко Борисов днес, научи "Дневник". Той беше забелязан да излиза от служебния вход на сградата по обяд, но не коментира нищо пред чакащите го журналисти. От правителствената пресслужба коментираха, че нямат информация за срещата. 

Искров се е срещнал с премиера за около половин час. Според източниците на "Дневник" срещата не е била планирана и не е вписана никъде в графика на...

Множество вещи и части от крадени автомобили са намерени при акция на полицията в автоморга в Карнобат

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ssjel6TwdaI/

В края на миналата седмица, на територията на Габровска и Бургаска област e проведена специализирана операция за противодействие на кражбите на моторни превозни средства. Действията са планирани, след като дни по-рано в Габрово бяха задържани двама мъже на 38 и на 29 години за кражба “Форд Маверик”, извършена през септември т.г., както и на други седем моторни превозни средства. Тогава, в двора на частен имот в габровското село Мичковци, бяха намерени два автомобила, обявени за издирване като противозаконно отнети – “БМВ Х5″ от Велико Търново и “Опел Корса” от Габрово, съобщиха от пресцентъра на полицията.

При последвалите процесуално-следствени действия, в обитаваните от мъжете жилища и в автомобилите, които ползвали, бяха намерени и иззети множество части, вещи и документи, свързани с кражбите на други пет автомобила.

В хода на спецоперацията, служители на ГД “Криминална полиция” и на областните дирекции в Габрово и Бургас предприели претърсване в обект за продажба на употребявани авточасти в Карнобат, ползван от 45-годишен криминално проявен мъж. В автокомплекса полицаите открили множество части от различни марки автомобили, които през последните няколко години били обявени за общодържавно издирване след кражба – “Ауди”, “Фолксваген Голф”, “Фолксваген Пасат”, “Форд Ескорт”, както и от откраднатия през септември “Форд Маверик”.

Работата по цялостното изясняване на случая продължава.

„Сайтел България“ създава над 100 нови работни места в морската столица

http://www.bnews.bg/article-122123

Мултинационалната компания „Сайтел“ разширява дейността си в България, като съвсем скоро предстои да отвори офис във Варна.

БСП внесе промените в Кодекса за социално осигуряване

http://frognews.bg/news_80507/

БСП внася промени в Кодекса за социално осигуряване. С промените се цели замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране за следващата 2015 г.

България заема 60 място по тероризъм в света

http://offnews.bg/news/n_1/n_419207.html

България се нарежда на 60 място в света по брой терористични нападенията, сочи докладът на  Глобалния индекс на тероризма . Челните позиции с общо 82% от всички нападения в света за заемат Ирак, Афганистан, Пакистан, Нигерия и Сирия. Русия и САЩ са съответно на 11 и 30 място. От нашите балкански съседки преди нас са Турция (17 място) и Гърция (29 място). Македония е на 75 място, Сърбия е на 89 място, а Румъния е на 124 място. В 75 страни в света не е извършено нито едно терористично нападение. Изследването предупреждава, че терористичните нападения в 23 страни по света може значително да нараснат през следващата година заради продължаващи конфликти в или до тях. Сред държавите в опасност са Русия, Израел и Турция. Броят на жертвите на терористични нападения в света през 2013 г. се е увеличил с 61% в сравнение с предходната година, достигайки 18 000 души. Докладът показва, че през миналата година броят на терористичните нападения се е увеличил с 44% до почти 10 000.

40 000 умират от грип всяка година в Европейския съюз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433616

Около 40 000 души умират от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Около 90% от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, при които има придружаващи хронични заболявания.
Това съобщиха експерти на пресконференция на тема „Какво не знаем за грипа?”. По думите им грипът е лесно разпространяващо се заразно заболяване, Около 40 000 души умират от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Около 90% от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, при които има придружаващи хронични заболявания. Това съобщиха експерти на пресконференция на тема „Какво не знаем за грипа?”. По думите им грипът е лесно разпространяващо се заразно заболяване,

Маскирани и въоръжени обраха магазин в Монтана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433597

Маскирани и въоръжени обраха магазин в Монтана тази нощ, съобщиха от полицията.
Грабежът е станал около 02:40 ч. на бул. Маскирани и въоръжени обраха магазин в Монтана тази нощ, съобщиха от полицията. Грабежът е станал около 02:40 ч. на бул. "Арнолди" в областния град.  В магазина на монтанска фирма влязъл маскиран и въоръжен с огнестрелно оръжие мъж, който заплашил продавач-консултанта И.М./22 г./, като насочил оръжието срещу него.

„Бохеми” се връща в Пловдив в навечерието на Коледа

http://plovdiv.actualno.com/Bohemi-se-vryshta-v-Plovdiv-v-navecherieto-na-Koleda-news_61035.html

След дълго европейско турне спекаткълът  „Бохеми”  се връща в Пловдив в навечерието на Коледа. Постановката, която е дело на международен екип, имаше премиера на ...

Множество вещи и части от крадени автомобили намерени в Карнобат

http://burgas.actualno.com/Mnojestvo-veshti-i-chasti-ot-kradeni-avtomobili-namereni-v-Karnobat-news_61042.html

В края на миналата седмица, на територията на Габровска и Бургаска област e проведена специализирана операция за противодействие на кражбите на моторни превозни средства. Действията са планирани, след...

В Шумен чакат две нови линейки с интернет

http://shumen.actualno.com/V-Shumen-chakat-dve-novi-linejki-s-internet-news_61039.html

Два нови реанимобила, оборудвани с апаратура за телелечение, ще получи шуменският Център за спешна медицинска помощ. Линейките ще имат многофункционален апарат за ЕКГ, дефибрилация и мониторинг на п...

Изпратиха признание за кмета на Несебър от Санкт Петербург

http://nessebar.actualno.com/Izpratiha-priznanie-za-kmeta-na-Nesebyr-ot-Sankt--Peterburg-news_61043.html

Благодарствена грамота за поддържане на театралното изкуство и развитието на културните отношения между България и Русия получи кметът на Несебър Николай Димитров. Признанието дойде от Санкт &nb...

Китайски партньор промотира Тракия икономическа зона в Шенджен

http://plovdiv.actualno.com/Kitajski-partnior-promotira-Trakija-ikonomicheska-zona-v-Shendjen-news_61045.html

Китайски бизнесмен представи българска индустриална зона по време на форум на побратимените градове, който се проведе вчера в азиатския мегаполис Шенджен. Г-н Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Ce...

Атака ще гласува против актуализацията на бюджета

http://politics.actualno.com/Ataka-shte-glasuva-protiv-aktualizacijata-na-budjeta-news_61044.html

Атака ще гласува против актуализацията на бюджета, защото нямаме право да заробваме децата си с огромен дълг, който те трябва да плащат. Това каза народният представител от ПГ на Атака Десислав Чуколо...

Пожарникари вадят за трети път старец от 20-метров кладенец

http://www.cross.bg/kladenetz-pomosht-susedite-1440208.html

Свищов /КРОСС/ 71-годишен дядо се спусна в близо 20-метров кладенец, за да го чисти, а съседите му повикаха пожарникари да го вадят в уплах, че му е свършил въздухът.Куриозната случка се разиграла в местността "Манастирски трап" в Свищов. Сигналът за техническа помощ на паднал в кладенец гражданин бил подаден в 13 часа в понеделник на телефон 112. На мястото били изпратени един пожарен автомобил с трима огнеборци. До пристигането им обаче, съседите успели да издърпат дядото жив и здрав от дълбокия геран.Оказало се, че пожарникарите за трети път в последните години се отзовават на сигнал за помощ от този адрес. Всяка година по това време твърдоглавият старец изпомпвал водата от кладенеца, спускал се вътре с въжета и започвал да изгребва тинята от дъното, за да вдигне нивото. Излизането обаче създавало затруднения на дядото и помагачите му и се стигало до спасителни операции, за късмет с хепи енд, съобщава "24 часа".

Ядреното оръжие отново е на масата

http://www.mediapool.bg/yadrenoto-orazhie-otnovo-e-na-masata-news227337.html

Никога не съм обръщал особено внимание на жените при "Грийнъм комън". Като донякъде реакционно настроен студент през 80-те години аз смятах тези жени - и техния протестен лагер край британската база за ядрени оръжия - за глупави и заблудени. Все пак десетилетният опит показа, че ядреното възпиране работи. Оттогава изминаха трийсет години, а ядреният мир още се поддържа. Но вярата ми, че ядрените оръжия никога няма да бъдат използвани, започва леко да се разклаща. Притеснението ми е продиктувано от три причини. Първо, разпространението на ядрени оръжия в нестабилни страни като Пакистан и Северна Корея. Второ, все по-голямото количество доказателства за това как светът в различни моменти е бил толкова близо до ядрен конфликт. Третата причина за моето безпокойство е свързана с по-скорошни събития: значителното увеличаване на заплашителната ядрена реторика на Русия. И в официални, и в неофициални изказвания руснаците сега все по-явно се позовават на ядрения арсенал на своята страна. Преди две седмици станах свидетел как виден руснак предупреждава публиката на частен семинар във Вашингтон, че "президентът (Владимир) Путин поставя ядреното оръжие на масата". Руският президент наистина казва пред руската общественост, че външни субекти не бива "да ни се месят", защото "Русия е една от водещите ядрени сили". Миналата седмица "Правда" публикува статия със заглавие "Русия подготвя ядрена изненада за НАТО". Изданието тържествено заяви, че Русия има паритет със САЩ при стратегическите ядрени оръжия, и гордо изтъкна: "При тактическите ядрени оръжия превъзходството на съвременна Русия над НАТО е още по-голямо. Американците добре знаят това. Преди те бяха убедени, че Русия никога няма да се надигне отново. Сега е твърде късно." Единственото ми колебание, когато пиша за това, е, че почти нямам съмнения, че една от целите на цялото това ядрено перчене на Москва е именно да накара западните коментатори да заговорят за руска ядрена заплаха. Русия отчаяно се опитва да попречи на Запада да доставя военна помощ на Украйна. Затова иска да изпрати ясно послание, че всякакво подобно повишаване на напрежението би предизвикало свирепа реакция от Москва и - кой знае - навярно дори използване на ядрени оръжия. Изглежда, че при своето ръководство Путин се придържа към "теорията за лудия", както я нарича Ричард Никсън. Според обяснението на бившия президент на САЩ: "Ако противникът усеща, че ти си непредсказуем, даже безразсъден, той няма да смее да те притиска твърде много. Шансовете да се огъне силно нарастват." Президентът Путин вероятно правилно преценява, че като слага ядреното оръжие на масата, може винаги да се представи като по-луд от трезво разсъждаващия президент на САЩ Барак Обама. Въпреки това, дори да допуснем, че руската ядрена реторика е блъф, тя все пак е опасна, тъй като за да направят блъфа заплашителен, руснаците трябва да повишат напрежението и да поемат рискове. Миналата седмица командващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав каза, че Русия е "прехвърлила сили с ядрен потенциал" в Крим. Като се имат предвид продължаващите боеве в Украйна, има по-голяма опасност Русия и НАТО да изтълкуват погрешно взаимните си намерения. Според специалисти по история на Студената война грешки и неверни преценки са доближавали света до неочакван ядрен военен конфликт по-често, отколкото обикновено се смята. Неотдавнашен доклад на британския Кралски институт за международни отношения, озаглавен "Твърде близо, за да се успокояваме", документира няколко случая. Част от тях са били свързани с компютърни проблеми, накарали или САЩ, или СССР да смятат, че са подложени на ядрено нападение. Както отбелязва докладът: "Решения, взети от отделни личности, често в нарушение на протокола и политическите насоки, на няколко пъти са спасявали положението. "Някои от най-опасните случаи, при които ядрената война се е разминавала на косъм, са били през периоди на високо политическо напрежение между Москва и Вашингтон. Най-известният подобен случай беше кубинската ракетна криза през 1962 г. По-скорошен пример - с по-силен съвременен отзвук - беше случаят с Able Archer "Изкусен стрелец" през ноември 1983 г. През септември същата година Съветският съюз беше свалил граждански пътнически самолет на корейските авиолинии, при което загинаха 267 души. Тази трагедия - подобно на свалянето на полет на малайзийските авиолинии над Украйна тази година - значително повиши напрежението между Изтока и Запада, а руснаците - както тогава, така и сега - обвиняваха Америка в милитаризъм и планове за световно господство. В тази обстановка НАТО организира военно учение за отработване на западен ядрен удар срещу СССР. Операция "Изкусен стрелец" беше толкова добре изпипана и толкова реалистична, че мнозина в Москва я изтълкуваха като подготовка за изпреварващ удар на НАТО. В отговор руснаците приведоха в готовност своите ядрени оръжия. Изглежда, че разузнавателните служби са сигнализирали на Запада как гледат на "Изкусен стрелец" в Москва, което позволи да бъде намалено напрежението. Една поука от този епизод е, че съществуването на "гореща линия" между Москва и Вашингтон не е гаранция, че двете страни няма да допуснат грешка. Друг урок е, че всякакви двусмислени ходове, включващи ядрени оръжия, могат да предизвикат опасна паника. Поколението на родителите ми беше свикнало с жестокия навик да живее под постоянната сянка на бомбата. Но за моето поколение самата идея за ядрена война изглежда като нещо от научната фантастика или като черна комедия от рода на "Д-р Стрейнджлав". Но ядрените арсенали на света не бяха премахнати след Студената война. За жалост, сега вероятно се връщаме към епоха, в която заплахата от ядрена война вече не може да бъде смятана за нещо от научната фантастика. По БТА.

40 000 умират от грип всяка година в Европейския съюз

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433594

Около 40 000 души умират от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Около 90% от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, при които има придружаващи хронични заболявания.
Това съобщиха експерти на пресконференция на тема „Какво не знаем за грипа?”. По думите им грипът е лесно разпространяващо се заразно заболяване, Около 40 000 души умират от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Около 90% от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, при които има придружаващи хронични заболявания. Това съобщиха експерти на пресконференция на тема „Какво не знаем за грипа?”. По думите им грипът е лесно разпространяващо се заразно заболяване,

Кабинетът одобри проекта на новата Оперативна програма „Региони в растеж“

http://frognews.bg/news_80506/

Проектът на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. е одобрен от правителството. В съфинансирането му участват Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет.

Тюлени тормозят сексуално императорски пингвини на о-в Марион

http://news.ibox.bg/news/id_1960557031

Тюлените лесно възприемат нов вид дейност и щом видели един от мъжките да прави секс с пингвин, го последвали и други.

Чужденец остана без пари и документи, след като млада девойка го обра в дома му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433609

Чужденец е останал без пари и документи, след като млада девойка го обрала в дома му, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Враца, пише "Трибали".
На 16 ноември в районното полицейско управление в Козлодуй е получено съобщение, че от частен дом в село Рогозен, община Хайредин, неизвестен апаш задигнал портмоне, Чужденец е останал без пари и документи, след като млада девойка го обрала в дома му, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Враца, пише "Трибали". На 16 ноември в районното полицейско управление в Козлодуй е получено съобщение, че от частен дом в село Рогозен, община Хайредин, неизвестен апаш задигнал портмоне,

Звезди на операта и оперетата пеят с Духовия оркестър в Перник

http://www.zapernik.com/pernik/zvezdi-na-operata-i-operetata-peyat-s-duhoviya-orkestur-v_35871/

Оперната прима Елена Механджийска и звездата на оперетата Марчо Апостолов са специални гости на предстоящия концерт "Оперетна магия" на 26 ноември от 18, 00 ч. в Двореца на културата в Перник. Домакини ще бъдат музикантите от Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов. Публиката ще чуе арии от най-популярните оперни и оперетни спектакли и мюзикъли.

Оперетна магия ще събере любителите на...

Продължава

Ето какви рискове крият интервютата за работа (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433601

Интервютата за работа са може би най-отговорната крачка, както за работодателите, така и за служителите. За да направят най-правилния избор, работодателите в тази фирма са се снабдили с модерен детектор на лъжата.  Вижте обаче какви рискове крие

Тийнейджърка задигна пари и мобилен телефон от дома на чужденец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433602

Чужденец е останал без пари и документи, след като млада девойка го обрала в дома му, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Враца, пише Чужденец е останал без пари и документи, след като млада девойка го обрала в дома му, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Враца, пише "Трибали". На 16 ноември в районното полицейско управление в Козлодуй е получено съобщение, че от частен дом в село Рогозен, община Хайредин, неизвестен апаш задигнал портмоне,

Кабинетът получи мандат да изтегли до 3 млрд. лв. външен заем (обновена)

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/18/2421656_kabinetut_poluchi_mandat_da_iztegli_do_3_mlrd_lv/?ref=rss


Временната бюджетна комисия в Народното събрание даде мандат на правителството да започне преговори с чуждестранни банки, от които да вземе заем до 3 млрд. лв.

Останалите 1.5 млрд. лв. ще бъдат изтеглени чрез пласиране на ценни книжа на вътрешния пазар.

В актуализацията на бюджета, която се обсъжда от депутатите днес в Народното събрание, е предвидено изтеглянето на нов дълг до 4.5 млрд. лв. до края на годината.

Заседанието на бюджетната комисия се проведе в...

В Македония забраниха вноса на птиче месо от три европейски страни

http://frognews.bg/news_80505/

Македония временно забрани вноса на птиче месо от Германия, Великобритания и Холандия. Причината за спирането на импорта са установените случаи на птичи грип в птицеферми в трите европейски държави.

САЩ пуска втори търг за конфискуваните от Silk Road 50 000 биткойна

http://econ.bg/Новини/САЩ-пуска-втори-търг-за-конфискуваните-от-Silk-Road-50-000-биткойна_l.a_i.610143_at.1.html

САЩ ще проведе за втори път търга за 50 000 биткойна, равняващи се на около 20 млн. долара. Виртуалната валута беше конфискувана от ФБР през октомври...

Цветан Цветанов се срещна с Андреас Шойер

http://pik.bg/цветан-цветанов-се-срещна-с-андреас-шойер-news250985.html

Цветан Цветанов се срещна с Андреас Шойер

Генералният секретар на Християн-социален съюз (ХСС) Андреас Шойер поздрави Бойко Борисов за формирането на стабилно правителство и партия ГЕРБ за спечелването на парламентарните избори. Това стана по време на работна среща между председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов с Шойер в рамките на Парламентарната асамблея на европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел, съобщиха от ГЕРБ.

Двамата се договориха за засилване на сътрудничеството между Ландтага на Бавария и парламентарната група на ГЕРБ в българското Народно събрание. Освен това експерти от ХСС и ГЕРБ ще работят съвместно по теми от общ интерес като реформите в сектор „Сигурност“ и в съдебната система, както и миграционната политика.

Генералният секретар на ХСС отправи покана към председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да участва в техния конгрес през декември в Нюрмберг.

Потреблението на енергия в сградите у нас трябва да се свие десетократно до 2020

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/potreblenieto-na-energiia-v-sgradite-u-nas-triabva-da-se-svie-desetokratno-do-2020-184007/

Евроизискванията за пасивни сгради налагат консумацията на енергия да падне до 15 kW на квадратен метър при новото строителство

Подменени са 37 км увредени при кражба електрокабели в София

http://www.mediapool.bg/podmeneni-sa-37-km-uvredeni-pri-krazhba-elektrokabeli-v-sofiya-news227336.html

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ е подменило 37 километра увредени при кражба електрически кабели в проходим колектор на подстанция “Орион“ в София, което му е струвало 656 хил. лв. За 2014 г. това е четвъртият голям принудителен ремонт в столицата, извършен заради посегателство над енергийни съоръжения, посочиха от компанията. От началото на годината кражби са наложили подмяната на общо 80 км кабели, което е наложило близо 1.5 млн. лв. извънредни инвестиции. От стъпването на ЧЕЗ на българския пазар през 2005 г. до 2013 г. щетите от посегателства над съоръжения на компанията са за 44 млн. лв., посочва дружеството и припомня, че често кражбите на кабели остават ненаказани и ефективни присъди за това престъпление почти няма. "Кражбите сериозно ощетяват клиентите, като водят до чести прекъсвания на захранването, аварии и повреждане на електроуреди, а в някои ситуации дори застрашават човешкия живот. Възстановяването на щетите отнема от инвестиционния ни ресурс, който през последните две години значително намаля в резултат на регулаторните решения“, каза Димо Петров, директор "Реализация на инвестициите“ в "ЧЕЗ Разпределение България“ АД, при представяне на проекта в подстанция "Орион“ във вторник. Затова тази есен компанията стартира инициатива "Не позволявай да те ограбват. Кражбите на съоръжения от инфраструктурата ощетяват всички нас“ и кани засегнати от проблема страни и компании да се включат в нея. Мрежовият оператор обясни още, че в рамките на зимната подготовка на съоръженията му е извършена профилактика на 4903 трафопоста, почистени са трасетата по мрежите ниско напрежение и е направена термовизионна диагностика на 4707 трафопоста. "Ние сме направили всичко възможно с наличния ресурс и сме създали необходимата организация за посрещане на зимата, но опасността от аварии през отоплителния сезон не е изключена. За това сериозно допринасят и пиковите натоварвания по мрежата при рязък спад на температурите“, каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Статистиката от предишни години показва, че потреблението на електроенергия през ноември и декември нараства средно с 28%-39% спрямо консумацията през септември.

Депутатите дадоха още 100 млн. лв. на Здравната каса на първо четене

http://www.moreto.net/novini.php?n=271140

Здравната каса ще получи 100 млн. лева допълнително, решиха народните представители при разглеждането на актуализацията на бюджета на институцията на първо четене. След близо тричасови дебати депутатите гласуваха прекрояването на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Парламентът даде зелена светлина на преговорите за нов дълг

http://www.cross.bg/mandat-dulg-zaem-1440207.html

София /КРОСС/ Временната бюджетна комисия в парламента даде мандат на правителството да започне преговорите за нов външен дълг за страната ни. Според проектозакона се връчва мандат на министъра на финансите да започне разговори за изтегляне на външен дълг, без да е необходимо да се чака обнародването на актуализацията на държавния бюджет. С 12 гласа „За", три „против" и три „въздържал се" проектът беше приет и ще бъде предложен на Народното събрание. Депутатите от ДПС в комисията се въздържаха, а тези от "БСП Лява България" гласуваха против текста.Бившият министър на финансите и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов обясни пред журналистите в парламента, че с решението си бюджетната комисия е дала мандат на правителството за започване на разговори за поемане на външен дълг до 3 млрд. лева.Въпросният заем ще бъде валидиран при приемането на актуализацията на бюджета. Чобанов обясни още, че този заем няма да бъде облигация, тъй като няма време за такава, ще бъде по-малко ликвиден и съответно по-скъп.„За да може екипът на МФ да изтеглят заем до края на годината, трябва да започнат разговорите сега, защото това отнема време", изтъкна Чобанов. Като истинска опозиция обаче тримата народни представители от ДПС във временната парламентарна бюджетна комисия са гласували въздържал се за даването на такъв мандат.

В политиката никога не показвайте мръсното бельо публично

http://www.cross.bg/blok-reformatorskiya-politikata-1440206.html

/КРОСС/Напрежението между партиите в Реформаторския блок нараства, а раздорите в коалицията придобиха нови измерения - словесна престрелка под формата на язвителни вицове, замаскиращи подхвърлени упреци и отказ на коалиционни партньори да седнат един до друг в телевизионо студио. Поводът - или поне привидния - несъгласието на лидера на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева с искането на Демократи за силна България през януари да се проведе съюзен конгрес, на който да бъде избрано единно ръководство на блока. Сътресението в коалицията е поредно. Ситуацията анализира политическият психолог Антоанета Христова, директор на Института за населението и човека при БАН.  Пред Радио Пловдив тя коментира: Почнахме да си говорим с много метафори особено сферата на управляващата група. Спомнете си песните, които бяха сигнал-послание за другата страна по време на преговорите, сега вицове. Знаете ли в психологията кога се казва, че човек в комуникацията използва много метафори? Тогава, когато има много емоция, но не може да я изрази вербално, т. е. не може да я изкаже, не може и да я извика. Още от създаването на Реформаторския блок ние знаем, че там има проблеми. Те са на ниво, първо, идеологическо, говорим, че ДСБ е много по-вдясно отколкото примерно една България на гражданите, та даже и СДС

Скандал на пътя: Бой между авер на Галеви и бивш кмет на Дупница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433568

Бившият син кмет на Дупница д-р Пламен Соколов (52 г.) и излезлият съвсем наскоро от затвора бивш гард на Братя Галеви Владимир Ангелов - Стъклето (46 г.) влезли в юмручна свада при инцидент на пътя в понеделник след обяд, съобщиха от полицията. Скандалът станал в района на старата автогара в града. Бившият син кмет на Дупница д-р Пламен Соколов (52 г.) и излезлият съвсем наскоро от затвора бивш гард на Братя Галеви Владимир Ангелов - Стъклето (46 г.) влезли в юмручна свада при инцидент на пътя в понеделник след обяд, съобщиха от полицията. Скандалът станал в района на старата автогара в града.

Бареков и БСП – най-щедри към медиите преди изборите

http://www.mediapool.bg/barekov-i-bsp-nai-shtedri-kam-mediite-predi-izborite-news227335.html

Коалицията "България без цензура" (ББЦ), предвождана от евродепутата Николай Бареков, и БСП са отделили чувствително повече средства за финансиране на предизборните си кампании в медиите от останалите шест формации, които влязоха в 43-ото Народно събрание (НС). Това показват данните от разходите на партиите преди парламентарните избори на 5 октомври, публикувани във вторник на сайта на Сметната палата. Осемте формации в НС са похарчили за медийно внимание общо над 6.45 млн. лева, като ББЦ и социалистите са категорични първенци по този показател съответно с 1 355 407 лева и 1 180 028 лева партийни разходи. След тях се нареждат двата коалиционни партньора на БСП е предишното управляващо мнозинство – ДПС с 845 037 лева и "Атака" с 728 454 лева. Следват ГЕРБ с 636 383 лева, АБВ с 586 643, Реформаторския блок с 475 309 лева и Патриотичния фронт с 354 442 лева разходи за отразяване на предизборната кампания. Независимо от подреждането в графата за разходите за медийно внимание, по общия показател за най-скъпа предизборна кампания едноличен победител е ГЕРБ с похарчени общо 2 857 281 лева. Малко зад тях се нареждат ДПС с харчове за 2 275 663 лева, ББЦ – 1 841 824 лева и БСП – 1 828 028 лева. Следват "Атака" с похарчени общо 1 069 782, Реформаторският блок с 654 343 лева, АБВ с 586 643 лева и Патриотичният фронт с 495 334 лева. Очаквайте подробности.

КЗК върна спорния търг за мащабния ремонт на Зимния дворец в София

http://frognews.bg/news_80504/

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени прекратяването на обществената поръчка за мащабния ремонт на Зимния дворец на спорта в София. Според регулатора мотивите за отмяна на търга са неоснователни.

Около света за... един мач!

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/18/2421597_okolo_sveta_za_edin_mach/?ref=rss


Много често големите футболни клубове се оплакват от дългите полети, които им предстоят преди футболен мач. Никой не харесва пътувания до Русия например, за гостуване на ЦСКА (Москва) или "Зенит" в Шампионската лига. А една контролна или официална среща в Боливия може да се окаже кошмарна за всеки национален отбор, дори от ранга на Аржентина и Испания, Представете си да пътувате близо 16 хиляди километра в двете посоки за футболен мач на ...аматьори!

Именно толкова трябваше да...

ГЕРБ с най-скъпата предизборна кампания

http://offnews.bg/news/n_1/n_419216.html

От ГЕРБ са платили най-много за предизборна кампания, като за концерти са отишли над 1,4 млн. лева. Това сочат данните на Сметната палата за приходите и разходите за предизборните кампании за парламентаните избори на 5 октомври. ГЕРБ е платила 2 857 281,44 лева за предизборната си кампания. Точно толкова са и отчетените приходи на партията, като те идват изцяло от държавната субсидия. ГЕРБ са заплатили 2 785 024,39 лева за външни услуги, като 636 383,48 лева са отишли за медийни услуги, а 59 760 лева за социологически проучвания. За плакати и флайери са платени 454 819,21 лева. За концертите в рамките на предизборната кампания са отишли 1 417 986,07 лева. За наеми на помещения, транспорт и рекламни съоръжения ГЕРБ са платили 189 515,72 лева, 30 946 лева са отишли за наемане на персонал, а 21 471 лева - за командировки. От ГЕРБ са отчели още, че са направили дарение в размер на 1800 лева. 2 275 663 лева е струвала предизборната кампания на Движението за права и свободи (ДПС) - точно толкова, колкото е държавната им субсидия. От ДПС не декларират нито едно получено дарение в рамките на кампанията. Разходите им за реклама и ПР материали в медиите са 845 037 лева, от които 253 994 - за печатни издания. 541 043 лева за отишли за електронни медии, а най-голямата част от тази сума - 274 349 лева - е в перо "Други доставчици за аудио-визуални медийни услуги". Близо 128 000 лева са парите за БНТ, още 25 200 са платени на БНР. За предизборна реклама в онлайн медии ДПС са дали 50 000 лева. 1 825 933 лева е струвала предизборната кампания на втората по резултат коалиция "БСП лява България" , сочат данните от финансовите отчети, публикувани от Сметната палата. Даренията от физически лица са общо 494 770 лева. Сред най-крупните дарители са видни леви функционери, настоящи депутати и бивши министри. Весела Лечева е дарила най-много - 14 000 лева, Димитър Дъбов - 9950 лева, Кристиан Вигенин - 8568.50, Стефан Данаилов - 7041, Георги Кадиев - 5041.20 лева, Кирил Добрев - 5000 лв., Ангел Найденов - 4950 лв., Деница Караджова - 4950 лв., Дора Янкова - 4000 лв., Костадин Костадинов - 2253.12 лв., Жельо Бойчев - 2720.64 лв., Емил Костадинов - 2000 лв. Средствата на издигнатите от коалицията кандидати са 96 795 лева. За медийни пакети са отишли 628 591 лева. От тях на вестници са платени 102 043 лева, за електронни медии - 247 055 лева, за БНТ - 9936, за БНР няма нито лев, за "други доставчици на аудио-визуални медийни услуги" - 188 686, за други доставчици на радиоуслуги 48 433. За сайтовете Столетницата е похарчила 120 845 лева, няма разходи за социологически проучвания. За девет предизборни репортажа БСП са дали още 14 904 лева на БНТ. За консултанти са отишли 7500, а за плакати, флаери, диплянки и брошури - 21 419 лева. За концерти и митинги от левицата са дали 4493 лева, за наеми на помещения и автобуси - 9524, за външни услуги - още 2000. Малко по-скъпа от предизборната кампания на БСП е излязла кампанията на коалиция "България без цензура" на Николай Бареков - 1 841 824 лева. От тях 826 444 лева са собствени приходи. Хората на Бареков обаче са събрали значително повече пари от дарения от Столетницата - 1 021 418 лева. Сред дарителите-кандидати се открояват Мария Календерска с 9900 лева, Николай Радулов - с 9500 лева и Иван Тагавов - с 8000 лева. 1 355 407 лева са платили ББЦ за медийни услуги и основната част от тези пари са отишли за електронни медии - 1 156 834 лева. За печатни издания са дадени само 159 369 лева. На БНТ са платени 20 022 лева и още 28 152 лева за предизборни репортажи. За Българското национално радио са дали само 2 400. Бареков е платил 46 496 на онлайн медии. От партиите в коалицията най-много пари са дали ББЦ - 442 776 лв., следвани от "Лидер" с 230 000 лева. 100 000 лв. са платили движение "Гергьовден", а "Съюз на свободните демократи" - 48 868 лева. Най-малко - 4 800 лева - са дали от Български демократичен съюз "Радикали". 1 061 782 лева е струвала предизборната кампания на „Атака“ . 944 996 лева са отчетени като собствени приходи на партията, като 375 000 лева са от членски внос, а 568 999 лева – от държавна субсидия. 23 530 лева са даренията от физически лица, а дарения от кандидати на партията са в размер на 20 433 лева. 978 006 лева са платени за външни услуги, като 728 454 лева от тях са отишли за медийни услуги. За плакати и брошури са платени 88 264 лева, а 64 635 лева са отишли за концерти. За наеми за помещения, транспорт и рекламни съоръжения са отишли още 96 413 лева.  От партията са декларирали още, че 72 823 лева от предизборната им кампания са останали неразплатени.  654 343.06 лева е струвала предизборната кампания на Реформаторския блок . От тях собствените средства на партиите в Блока са 246 847.33 лева, от дарения Реформаторите са набрали още 170 916.60 лева. Предизборната реклама в медиите им е струвала 475 309 лева, от които само 19 504 лева са били платени на печатни издания. За електронни медии са отишли 371 919.09 лева, а за онлайн медии - 83 8856.58 лева. За предизборни репортажи по БНТ 1 и БНТ 2 РБ са платили 34 436 лева. Само 12 557.74 лева са разходите на РБ за митинги и концерти. Наемите са глътнали още 37 047.46 лева. СДС са дарили най-голяма сума от участниците в Блока - 127 040 лева, следвани от Народна партия свобода и достойнство - 75 000 лева и "Движение "България на гражданите" - 40 877.61 лева. Най-малко са дали ДСБ - 3529.72 лева. Най-голямото дарение от физическо лице за Блока е в размер на 10 000 лева. Толкова са дарили Росица Мечкарова, Стоил Янков, Росица Господинова, Петя Маринова, Люба Петкова, Евгения Златанова и Горан Маринов.

Порошенко сбърка името на германския външен министър

http://www.cross.bg/poroshenko-shtaiinmaiier-imeto-1440205.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко сбърка името на министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. В едно от съобщенията си в Twitter вместо Щайнмайер Порошенко написа Шмайнмайер.   "Благодарих на Шмайнмайер за хуманитарната помощ при възстановяването на инфраструктурата на Донбас и (помощта) за преселниците", пише в поста на украинския президент.  

Депутатите разрешиха на Горанов да преговаря за новия дълг

http://www.bnews.bg/article-122145

Ще бъдат използвани всички възможности, както за вътрешно, така и за външно финансиране. Това решение ни дава повече време за това, докато мине актуализация - да не стоим и да чакаме, коментира лаконично финансовият министър след заседанието на комисията.

Експандизчия от Карнобат в канал за крадени коли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433578

45-годишен експандизчия от Карнобат е участвал в канал за крадени коли, разпродавани на части, научи 45-годишен експандизчия от Карнобат е участвал в канал за крадени коли, разпродавани на части, научи "24 часа". От пресцентъра на МВР съобщиха, че в автосервиз, собственост на карнобатлията, са открити десетки части от крадени коли, между които ауди, два фолксвагена и два форда. Операцията в Карнобат е част от мащабна национална акция на ГД

Депутатите разрешиха на Горанов да преговаря за 3 млрд. лв. нов дълг

http://offnews.bg/news/n_1/n_419201.html

Дадохме мандат на правителството да започне да води разговори за поемане на външен дълг до 3 млрд. лева, тъй като има много малко време до края на годината и това обоснова решението да е сега. Това обяви след заседание на временната бюджетна комисия Петър Чобанов , депутат от ДПС и бивш финансов министър в кабинета "Орешарски". Заседанието на комисията се състоя в почивката между доклада за актуализацията на Бюджет 2014 г. и дебатите по него. "Разрешението за емитиране на нов дълг ще бъде валидирано на практика при приемане на актуализацията. Ако тя бъде приета, ще влезе в сила възможността за вземане на дълг", уточни Чобанов.  Бившият финансов министър обясни също, че новият дълг ще е най-вероятно под формата на синдикиран, а няма да е облигация, защото за облигация нямало време. Този вид заем е по-малко ликвиден и по-скъп, но при по-малко ликвиден инструмент е нормално да бъде по-скъп, разясни още Петър Чобанов. Според него преговорите за новия заем трябва да започнат веднага, защото е реалистично актуалзиацията на бюджета да бъде обнародвана в държавен вестник най-рано в началото на декември и тогава няма да има време. За да се водят разговори, трябва мандат и затова сега се дава мандатът, обясни още депутатът от ДПС. Финансовият министър Владислав Горанов отказа коментар.

В Македония забраниха вноса на птиче месо от Германия, Великобритания и Холандия

http://econ.bg/Новини/В-Македония-забраниха-вноса-на-птиче-месо-от-Германия-Великобритания-и-Холандия_l.a_i.610141_at.1.html

Македония временно забрани вноса на птиче месо от Германия, Великобритания и Холандия. Причината за спирането на импорта са установените случаи на...

"Не мисля, че е толкова лошо състоянието на държавата"

http://offnews.bg/news/n_1/n_419212.html

Не мисля, че е толкова лошо състоянието на държавата, при всички случаи в средата на миналата година беше значително по-лошо, но тогава не се коментираше по този начин. Струва ми се, защото основната задача бе да работим за стабилизирането не с приказки. Това каза бившият премиер Пламен Орешарски, цитиран от БГНЕС.  Той припомни тезата си, че при политическа нестабилност, в каквато управляваше правителството му, е трудно да се сбъдват икономическите прогнози.  "Мнението за планиране на "кухи" приходи в бюджета за тази година очевидно доминира в момента", коментира той изявленията на председателя на временната бюджетна комисия Менда Стоянова, според която 1.5 млрд.лв. от новия заем ще отидат за покриване на допълнителен дефицит заради неизпълнение на приходите.  "В началото на 2014 г. приходите изобщо не изглеждаха кухи, оспори твърденията й Орешарски. Те станаха такива в резултат на цялостното икономическо развитие, повлияно от нивата на политическата стабилност. А, спомнете си, че самата г-жа Стоянова говореше за по-малка сума през лятото, отбеляза той. Политическата нестабилност не е най-добрата среда, в която се сбъдват икономическите прогнози", каза бившият премиер. Орешарски смята още, че не е правилно БНБ да поема целия негатив от случая с КТБ. "Не споделям много прехвърлянето на отговорността върху БНБ", коментира той. По думите му Централната банка с подкрепата на правителството са изработили ясен план за действие. "Без действащ парламент не беше възможно да се направи никаква законодателна инициатива и да се пристъпи към по-активни мерки на реакция по отношение на кризата в банката. Според правомощията на БНБ, така както са записани в закона, вие сте прави - те са много ясни, но означаваха фалит на банката, поясни бившият премиер. В същото време публиката искаше от Централната банка да не се прибягва до тази мярка - това е обяснението, потвърди той. Усилията на БНБ, все пак, бяха да бъдем в условия на известност, когато вземаме решения, а не да се действа сляпо по закона, продължи Орешарски. Ако беше сляпо по закона - веднага трябваше да се обяви КТБ в несъстоятелност", посочи той.

Реденето на втория ешелон доведе до търкания между партньорите във властта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/18/2421648_redeneto_na_vtoriia_eshelon_dovede_do_turkaniia_mejdu/?ref=rss


С реденето на втория ешелон на властта – зам.-министрите, областните управители и шефовете на парламентарни комисии, търканията между партньорите в управлението се задълбочиха. Противоречията в самия Реформаторски блок допълнително усложниха отношенията в управлението.

В ГЕРБ буквално са се хванали за главата, защото им е все по-трудно в комуникацията с Реформаторите. Ако Реформаторите имат лидер, ще ни е по-лесно, защото това предполага по-голяма скорост на вземане на решенията,...

И част от Виница остана без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=271142

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария, без вода ще останат абонатите в следните райони: - ниска зона на кв."Виница" до 18 часа; Припомняме, че по-рано днес без вода останаха следните места: - районът между булевардите "Ген.

Сираци във Варна ще се срещнат с футболисти на Лудогорец

http://www.moreto.net/novini.php?n=271119

В рамките на националната инициатива „Погледни към детето“ деца от социални домове от цялата страна се събират във Варна на 20 и 21 ноември - по повод деня на християнското семейство. Официалното откриване на форума е предвидено за 10 ч.

Разбит е канал за превеждане на нелегални мигранти през България

http://www.mediapool.bg/razbit-e-kanal-za-prevezhdane-na-nelegalni-migranti-prez-bulgaria-news227334.html

Канал за превеждане на нелегални мигранти през България е пресечен в Перник, съобщиха от ДАНС. Той е имал за цел да прехвърля чужденците през държавната граница от Турция през България и Сърбия за Западна Европа. При спецоперация на 11 ноември служители на ДАНС и МВР - Перник са задържали двама иракски граждани в частен имот в града, използван като депо.

Неделино се вдигна в защита на кмета си!

http://pik.bg/неделино-се-вдигна-в-защита-на-кмета-си-news250978.html

Неделино се вдигна в защита на кмета си!

Цялото Неделино е настръхнало и местните скочиха в защита на кмета си Стоян Беширов. Миналата седмица ДАНС проведе акция и иззе документация, свързана с ремонти в общината. Прокуратурата търси кмета Стоян Беширов, за да го разпита. Оказа се, че слуховете, че той се крие не отговарят на истината. Веднага след акцията на ДАНС, в града се сформира иницативен комитет в подкрепа на градоначалника.

"Кметът ни не се крие и няма причина да прави това. Той не е в Неделино в момента.  Стоян Беширов е в платен годишен отпуск, който е планиран 6 месеца назад и това го знаят всички и цялата община. Всички знаят, че тази година той има юбилей. Празнува със семейството си в чужбина и затова не е в Неделино", обяснява шефката на Инициативния комитет на гражданите на Неделино Фани Георгиева, цитирина от Кмета.бг.

Това, което казват по медиите за кмета,  е не е вярно. Всичко, което казват е лъжа. Например това за дограмата. Първо, ако е маркирана дограмата, няма как този маркер да издържи от февруари досега. Направена е частична подмяна на дограмата на детската градина. Даже проверката устнови, че подменената квадратура е повече от заложената в проекта", категорична е Георгиева.

"В момента събираме подписи с изключение на 4 - 5 души, които вредят на тази община. Тези хора са алкохолици, никога не са работили и никога не са съградили нищо. Те не знаят какво значи да направиш нещо за другите", посочва тя.

Какво да направим, за да изяде Драго Симеонов три люти чушки

http://www.vesti.bg/pari/blagodetelstvo/kakvo-da-napravim-za-da-iziade-drago-simeonov-tri-liuti-chushki-6027647

Водещият обеща да изяде 3 супер люти чушки в подкрепа на "Празнични герои", ако благотворителната кампания събере 1000 лв. за една седмица

Саудитец се разведе в деня на сватбата си, булката била грозна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433574

Саудитски младоженец поиска развод още по време на венчавката си, след като за пръв път видял лицето на булката и установил колко е грозна, пише в. "Дейли мейл".
Сватбената церемония се състояла в свещения град Медина. Но нито булката, нито младоженецът се били срещали очи в очи преди ритуала. Когато женихът повдигнал булото на булката за Саудитски младоженец поиска развод още по време на венчавката си, след като за пръв път видял лицето на булката и установил колко е грозна, пише в. "Дейли мейл". Сватбената церемония се състояла в свещения град Медина. Но нито булката, нито младоженецът се били срещали очи в очи преди ритуала. Когато женихът повдигнал булото на булката за

Цветан Цветанов се срещна с Андреас Шойер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433572

Генералният секретар на Християн-социален съюз (ХСС) Андреас Шойер поздрави Бойко Борисов за формирането на стабилно правителство и партия ГЕРБ за спечелването на парламентарните избори. Това стана по време на работна среща между председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов с Шойер в рамките на Парламентарната Генералният секретар на Християн-социален съюз (ХСС) Андреас Шойер поздрави Бойко Борисов за формирането на стабилно правителство и партия ГЕРБ за спечелването на парламентарните избори. Това стана по време на работна среща между председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов с Шойер в рамките на Парламентарната

Саудитец се разведе в деня на сватбата си, булката била твърде грозна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433556

Саудитски младоженец поиска развод още по време на венчавката си, след като за пръв път видял лицето на булката и установил колко е грозна, пише в. Саудитски младоженец поиска развод още по време на венчавката си, след като за пръв път видял лицето на булката и установил колко е грозна, пише в. "Дейли мейл". Сватбената церемония се състояла в свещения град Медина. Но нито булката, нито младоженецът се били срещали очи в очи преди ритуала. Когато женихът повдигнал булото на булката за

Орешарски обясни по-ниските приходи с политическата нестабилност (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/18/2421635_oresharski_obiasni_po-niskite_prihodi_s_politicheskata/?ref=rss


Министър-председателят от май 2013 г. до август 2014 г. Пламен Орешарски обясни по-малките от планираните приходи в бюджета с политическата нестабилност и оспори твърдението на сегашните управляващи, че са били завишени нарочно при съставянето на бюджета, за да оправдаят по-високите разходи. 

Политическата нестабилност не е най-добрата среда , в която се сбъдват икономическите прогнози, каза бившият премиер пред БГНЕС.

"Мнението за планиране на "кухи" приходи в бюджета за...

Украйна кани Русия на нови преговори на "неутрална територия"

http://europe.actualno.com/Ukrajna-kani-Rusija-na-novi-pregovori-na-neutralna-teritorija-news_61025.html

Украинският премиер Арсений Яценюк призова за нови разговори с Русия на "неутрална територия" на фона на продължаващите боеве в източната част на страната. "Каним Руската федерация да ...

Разрешиха на финансовия министър да преговаря за нов държавен дълг

http://business.actualno.com/Razreshiha-na-finansovija-ministyr-da-pregovarja-za-nov-dyrjaven-dylg-news_61028.html

Временната бюджетна комисия на почти тайно заседание прие решение на НС за съгласие Министерският съвет да започне преговори за нов държавен дълг. Това се случи по време на почивката на извънредното...

Смолян с амбиция да създаде местен "Ин витро" фонд

http://smolyan.actualno.com/Smoljan-s-ambicija-da-syzdade-mesten-In-vitro-fond-news_61030.html

Проведохме среща с представители от фондация „Искам бебе” с идеята да създадем и в нашата община местен фонд "Ин витро". Информацията съобщи зам.-кметът Марин Захариев. ...

Габрово ще приеме най-мащабното Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата

http://gabrovo.actualno.com/Gabrovo-shte-prieme-naj-mashtabnoto-Mejdunarodno-bienale-na-humora-i-satirata-v-izkustvata-news_61031.html

От май до септември на следващата 2015 година Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово ще бъде домакин на най-мащабната международна проява в България в областта на хумористично...

VW Golf R Variant е с 300 „коня“

http://cars.actualno.com/VW-Golf-R-Variant-e-s-300-konja-news_61033.html

Volkswagen показа Golf R Variant, изпреварвайки официалния му дебют на салона в Лос Анджелис. Това на практика е комби версия на флагмана Golf R, като за пръв път „R“ ще се появи и...

Двама ероси в римска мозайка край Дидимотихо

http://www.grreporter.info/Dvama_erosi_v_rimska_mozayka_kray_Didimotiho/16416

Нова впечатлителна мозайка, но този път на пода на римска баня откриха гръцки археолози по време на разкопки край град Дидимотихо в Североизточна Гърция, наречен Плотинопол в римските времена.

прочети повече

Цветан Цветанов се срещна с Андреас Шойер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433554

Генералният секретар на Християн-социален съюз (ХСС) Андреас Шойер поздрави Бойко Борисов за формирането на стабилно правителство и партия ГЕРБ за спечелването на парламентарните избори. Това стана по време на работна среща между председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов с Шойер в рамките на Парламентарната Генералният секретар на Християн-социален съюз (ХСС) Андреас Шойер поздрави Бойко Борисов за формирането на стабилно правителство и партия ГЕРБ за спечелването на парламентарните избори. Това стана по време на работна среща между председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов с Шойер в рамките на Парламентарната

Орешарски защити БНБ

http://www.cross.bg/oresharski-bivshiyat-premier-1440204.html

София /КРОСС/ Не споделям много прехвърлянето на отговорността върху БНБ. Цесиите са си проблем на КТБ. Така бившият премиер Пламен Орешарски обобщи пред репортер на БГНЕС позицията си за регулатора на банковата система, за ролята на БНБ в драмата с КТБ.Мнението за планиране на "кухи" приходи в бюджета за тази година очевидно доминира в момента. Така той започна отговора на въпроса защо председателя на временната бюджетна комисия в НС Менда Стоянова оповести, че 1,5 млрд.лв. от новия заем трябва да отидат за покриване на допълнителния дефицит по бюджета на база неизпълнение на приходите, защото са планирани като кухи. В началото на 2014 г. приходите изобщо не изглеждаха кухи, оспори твърденията й Орешарски. Те станаха такива в резултат на цялостното икономическо развитие, повлияно от нивата на политическата стабилност. А, спомнете си, че самата г-жа Стоянова говореше за по-малка сума през лятото, отбеляза той. Политическата нестабилност не е най-добрата среда, в която се сбъдват икономическите прогнози, каза бившият премиер.Не мисля, че е толкова лошо състоянието на държавата, при всички случаи в средата на миналата година беше значително по-лошо, но тогава не се коментираше по този начин, продължи Орешарски. Струва ми се, защото основната задача бе да работим за стабилизирането не с приказки, а с действия, добави той

"Филе" е открил органични молекули на кометата

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/file-e-otkril-organichni-molekuli-na-kometata-6027645

Учените анализират данните, като се опитват да разберат дали веществата са прости като метана или метанола, или сложни като аминокиселините

Въоръжен обир в клон на "Софийска вода" в жк "Люлин"

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/vyoryzhen-obir-v-klon-na-sofijska-voda-v-zhk-liulin-6027646

Трима въоръжени и маскирани са нахлули в центъра, преди да бъде предаден дневният оборот от 5 800 лева на инкасо

БСП поиска отново замразяване на пенсионната възраст

http://www.cross.bg/pensionirane-stazh-vuzrastta-1440203.html

/КРОСС/БСП е внесла промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се предлага и тази година да бъде замразена възрастта за пенсиониране, обяви Корнелия Нинова от левицата. Ако предложението не бъде прието до Нова година, от януари възрастта и стажът за достъп до пенсионната система започват автоматично да нарастват с по 4 месеца за мъжете и жените. В момента КСО предвижда годините и стажът за пенсиониране да нарастват с по 4 месеца (през 2014 г. тази мярка беше замразена). В момента дамите излизат в заслужен отдих на 60 г. и 8 месеца и стаж 34.8 г., а на мъжете на 63 г. и 8 месеца и стаж 37.8 години. Благодарение на замразяването на възрастта за пенсиониране тази година са успели да се пенсионират 15 хил. души. От БСП пак предлагат и т.нар. гъвкаво пенсиониране, което не успяха да прокарат миналата година, защото ДПС не ги подкрепи. В проекта на социалистите е записано, че ако не ти стигат 2 години стаж или възраст за пенсиониране, можеш да се пенсионираш с 0.4% по-ниска пенсия на месец. Корнелия Нинова поздрави управляващите за идеята да отпуснат коледни добавки на част от пенсионерите. Надявам се това да е оконочателно, уточни тя.  

Кърваво меле в Раковски! Мъж загина на място след зверски челен удар на пътя

http://pik.bg/кърваво-меле-в-раковски-мъж-загина-на-място-след-зверски-челен-удар-на-пътя-news250976.html

Кърваво меле в Раковски! Мъж загина на място след зверски челен удар на пътя

Тежка катастрофа е станала в град Раковски. При зверски удар на място е загинал загива 30-годишен мъж, съобщиха за ПИК от МВР - Пловдив.

Инцидентът е станал към 11 часа днес.

"Рено", управлявано от 30-годишен мъж, навлиза в насрещното и се удря челно в идващ "Хюндай". Мъжът е издъхнал на място, а две жени са ранени тежко и откарани в болница.

По тон хартия на ден вадят клошарите от кофите

http://www.bnews.bg/article-122122

Едва 16% от рециклираните отпадъци идват от домакинствата. Причина за това са хората с каруци и колички, които ежедневно тарашат контейнерите за разделно събиране.

И Лукарски защити назначението на Исмаилов

http://www.cross.bg/ismailov-simeonov-lykarski-1440202.html

София /КРОСС/ Министърът на икономиката Божидар Лукарски защити назначението на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната. Според него Исмaилов има необходимите качества и е безспорен професионалист.„Назначението е в разрез с политиката на ДПС. Кадрите, които подготвя Народна партия „Свобода и достойнство", са кадри, които се борят с модела, създаден от ДПС", каза още Лукарски.По-рано лидерът на НФСБ Валери Симеонов заплаши, че Патриотичният фронт може да оттегли подкрепата си към кабинета "Борисов" заради назначаването на Исмаилов. Симеoнов определи Исмаилов като представител на протурската партия "Свобода и достойнство", като визира участието му в ДПС, а след това и в партията на Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок.Според Божидар Лукарски след като Валери Симеонов се запознае с биографията на Орхан Исмаилов и след преговори, ще преосмисли своята позиция.Аз съм сигурен, че след преговорите няма да оттегли Патриотичният фронт точно заради това подкрепата си. Аз мисля, че господин Симеонов, и специално НФСБ ще преосмислят своята позиция. Те винаги са го правили доста интелигентно и мисля, че не трябва да се създават драми от това и да не бързаме.

Масово рязане на ленти в София в годината на кметските избори

http://www.mediapool.bg/masovo-ryazane-na-lenti-v-sofiya-v-godinata-na-kmetskite-izbori-news227333.html

Да довършим започнатото – така изглежда проектобюджетът на Столичната община за 2015 г. В годината на местните избори няма да има вдигане на данъците и ще се режат ленти на редица инфраструктурни обекти - участъци от метрото, улици, детски градини и дълго чакания завод за отпадъци. София остава инвеститор номер едно на България в годините на кризата, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на проектобюджета за следващата година. Отново се залага на амбициозна капиталова програма за над 705 млн. лв. Най-общо бюджетът на София за 2015 г. изглежда прекопиран с леки корекции спрямо тазгодишния. Без промени в данъчните закони няма как да се направят съществени промени в бюджетите на общините, коментира зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. По време на предизборната кампания ГЕРБ бяха заявили намерение да оставят 2% от данъка върху доходите в местната власт, за да може да провежда политики, но това към момента не се случва.  Copy - paste Няма промени в основните политики на Столична община, а по-отношение на макрорамката корекциите в бюджета са незначителни спрямо тазгодишния.  И през 2015 г. бюджетът на София ще бъде 1.46 млрд. лв. Това е само с 5 млн. лв. по-малко в сравнение с 2014 г. Столична общината ще разчита на леко повишаване на собствените приходи с около 30 млн. лв. за сметка на по-добрата събираемост, а не на вдигане на данъци, отбеляза Фандъкова. Плановете са през 2015 г. да бъдат събрани 558 млн. лв. от които данъчните са 259 млн. лв., а неданъчните – 299 млн. лв. За сравнение през деветте месеца на 2014 г. София е събрала 383 млн. лв. собствени приходи, което е 72% изпълнение на заложената прогноза. С около 80 млн. лв. е заложено да са по-малко средствата от еврофондовете през следващата година, заради риска оперативните програми да не бъдат договорени и отворени. В същото време обаче се увеличава държавната субсидия за делегираните дейности с около 7%. Така София ще получи 314.5 млн. лв. от държавата за детски градини, училища и социални услуги. Отново силна капиталова програма София отново залага на силна капиталова програма от 705 млн. лв. и през 2015 г. Отделен е въпросът дали ще успее да я изпълни. За тази година капиталовата програма на общината е за 715 млн. лв., като две трети от средствата са от еврофондовете – 470 млн. лв. За деветмесечието по нея са разплатени над 261 млн. лв. по европрограмите и още над 100 млн. лв. от бюджета на Столична община, посочи Барбалов. Тепърва обаче предстои плащането за редица големи проекти като например кръстовището на две нива на Лъвов мост, посочи Йорданка Фандъкова. Метрото остава ключовият инфраструктурен проект и през 2015 г. През 2015 г. трябва да приключи строежът на подземната железница до летището и до бизнеспарка. Ще продължи изграждането на метрото до кв."Хладилника" и се надяваме да започнем строежа на третия лъч от бул."Ботевградско шосе" до кв."Овча купел", каза Фандъкова. Още нови забавачки Осем нови детски градини и довършване на пет е заложено още в капиталовата програма за 2015 г. Продължава и ремонтът на улиците със заема от Европейската инвестиционна банка. В списъка са участъци от ул."Обиколна", бул."Витоша", бул."Монтевидео", бул."Сливница", ул."Проф. Иван Странски", бул."Владимир Вазов", бул."Арсеналски". Ще бъде направен ремонт на  булевардите "Дондуков" и "Прага" като паважната настилка ще бъде запазена, обещават от Столична община. В областта на екологията е заложено закриването на старите депа в Суходол и Долни Богров и пускането на завода за отпадъци. "За мен като кмет, екологията е изключително важна. Вярвам, че София е зелен град и това е едно от най-големите богатства на града и това се отчита, особено при посещението на нашите гости", каза Фандъкова. Тя отчете, че за 5 години са засадени 6000 нови дръвчета. Проблемът е, че след това те не се поливат и голяма част от тях изсъхват. Публично обсъждане на 28 ноември Публичното обсъждане на бюджета на София е предвидено за 28 ноември – петък от 10 часа на ул."Московска" 33. Към момента документът все още не е качен на сайта на общината, но администрацията обеща до края на седмицата това да се случи. Обикновено няма голям интерес от столичани към публичните обсъждания на бюджета. На тях присъстват по няколко граждани, а миналата година не дойде никой.  

Правителството одобри проекта на Оперативна програма „Региони в растеж“

http://www.moreto.net/novini.php?n=271129

Правителството одобри проекта на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет. Министърът на регионалното развитие и благоустройството получи мандат да изпрати за одобрение в Европейската комисия окончателния вариант на програмата.

Корнелия Нинова: Внесохме предложение за замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433542

"Внесохме промените в Кодекса за социално осигуряване с две теми – първата е замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране и за следващата година". Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител от „БСП – лява България“ Корнелия Нинова, предаде „Фокус“.
„Тоест жените да могат и догодина да се пенсионират на 60 години и 8 "Внесохме промените в Кодекса за социално осигуряване с две теми – първата е замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране и за следващата година". Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител от „БСП – лява България“ Корнелия Нинова, предаде „Фокус“. „Тоест жените да могат и догодина да се пенсионират на 60 години и 8

Корнелия Нинова: Внесохме предложение за замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433533

"Внесохме промените в Кодекса за социално осигуряване с две теми – първата е замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране и за следващата година". Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител от „БСП – лява България“ Корнелия Нинова, предаде „Фокус“. „Тоест жените да могат и догодина да се пенсионират на 60 години и 8

НАТО: Русия продължава да струпва военни сили в Украйна

http://www.mediapool.bg/nato-rusiya-prodalzhava-da-strupva-voenni-sili-v-ukraina-news227332.html

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Русия, че продължава да дестабилизира Украйна, като трупа военни сили както вътре в Украйна, така и от руската страна на границата, и призова Москва да изтегли войските си. Става дума за "сериозно струпване на военна мощ", каза Столтенберг, като се позова на информация от НАТО и от други източници. Той говори пред журналисти в Брюксел преди срещата си с министрите на отбраната на страните членки на ЕС. Столтенберг призова Русия не само да изтегли войските си от Източна Украйна, но и да спазва Минските споразумения. "Русия има избор. Тя може да бъде част от едно договорено по мирен път разрешение (на конфликта), или може да продължи по пътя на изолацията", отбеляза Столтенберг, цитиран от ДПА.

Въоръжени обраха офис на „Софийска вода“ в София

http://frognews.bg/news_80501/

В Центъра за обслужване на клиенти на „Софийска вода“ АД в ж.к. „Люлин“ вчера е бил извършен въоръжен обир, съобщиха от дружеството. Три въоръжени и маскирани лица са нахлули в центъра, преди да бъде предаден дневният оборот от 5 800 лева на инкасо.

Между 2 000 и 3 000 работни места във Велико Търново прогнозира аутсорсинг секторът

http://www.cross.bg/aytsorsing-mesta-turnovo-1440201.html

Велико Търново /КРОСС/ Между 2 000 и 3 000 потенциални нови работни места във Велико Търново са предварителните прогонзи на Българската аутсорсинг асоцация. Това стана ясно днес, непосредствено след офциалното подписване на споразумение за сътрудничество от Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и проф. дпн Пламен Легкоступ, ректор на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий". Това е и първият договор за сътрудничество, който подписва асоцацията с университет. Основната й цел е „Да се затвори дистанцията между предлаганото от образователната система и това, което се търси от бизнеса", посочи Стефан Бумов и допълни, че се надява партньорските взаимоотношения с университета да доведат до отварянето на нови работни места във Велико Търново. Сред основните цели на асоциацията е развитие на аутсорсинг секторът извън София, където в момента работят над 85% от заетите в бранша. Според Бумов до края на годината се очаква работещите в аутсорсинга у нас да достигнат 25 000 души.Той поясни, че аутсорсингът управлява и оптимизира различни бизнес процеси, включително взаимоотношенията с клиенти, на финансови и счетоводни процеси, както и анализи на нови продукти и технологии.В момента водещи фирми, членуващи в асоциацията търсят активно партньорство с университетски центрове, за да работят заедно за създаването на нови работни места извън София

БСП поиска отново замразяване на пенсионната възраст

http://offnews.bg/news/n_1/n_419175.html

БСП е внесла промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се предлага и тази година да бъде замразена възрастта за пенсиониране, обяви Корнелия Нинова от левицата. Ако предложението не бъде прието до Нова година, от януари възрастта и стажът за достъп до пенсионната система започват автоматично да нарастват с по 4 месеца за мъжете и жените. В момента КСО предвижда годините и стажът за пенсиониране да нарастват с по 4 месеца (през 2014 г. тази мярка беше замразена). В момента дамите излизат в заслужен отдих на 60 г. и 8 месеца и стаж 34.8 г., а на мъжете на 63 г. и 8 месеца и стаж 37.8 години. Благодарение на замразяването на възрастта за пенсиониране тази година са успели да се пенсионират 15 хил. души. От БСП пак предлагат и т.нар. гъвкаво пенсиониране, което не успяха да прокарат миналата година, защото ДПС не ги подкрепи. В проекта на социалистите е записано, че ако не ти стигат 2 години стаж или възраст за пенсиониране, можеш да се пенсионираш с 0.4% по-ниска пенсия на месец. Корнелия Нинова поздрави управляващите за идеята да отпуснат коледни добавки на част от пенсионерите. Надявам се това да е оконочателно, уточни тя.

Най-скъпото имение в света е собственост на украински олигарх

http://www.cross.bg/naii-skupoto-imenie-v-sveta-e-sobstvenost-na-ykrainski-oligarh-1440200.html

/КРОСС/ Имението, собственост на семейството на бизнесмена Виктор Пинчук и дъщерята на втория президент на Украйна Леонид Кучма - Елена, е най-скъпото в света. Къщата се намира в Кенсингтън и се оценява на 1,58 милиарда щатски долара.Имението разполага с десет спални с бани, плувен басейн, фитнес зала, сауна и кино.Преди време в него се е помещавала школа за благородни девици.

Трима удариха клон на ВиК в София, задигнаха 5800 лв.

http://www.bnews.bg/article-122144

Въоръжен грабеж е бил извършен в офис на "Софийска вода" снощи около 19.00 часа.

Не лекувайте грипа с антибиотици

http://www.cross.bg/antibiotik-antibiotitzi-grip-1440199.html

/КРОСС/Няма антибиотик, който да може да убие грипните вируси, а лечение с антибиотик повече от два пъти годишно се счита за често. Това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести в Европейския ден за правилна употреба на антибиотиците. Оказва се, че българите не приемат повече антибиотици от германците. Проблемът обаче е в това дали ги пием правилно, тъй като резистентността към антибиотици у нас е два пъти по-голяма, отколкото в Германия. Антибиотиците може да помогнат за лечението на евентуални усложнения от грип, но не и за излекуването на самия грип, посочва проф. Мира Кожухарова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Прекалената им ненужна употреба води до резистентност към тях и те спират да действат. Заради това специалистите препоръчват преди прием на антибиотик, да се направи микробиологично изследване на пациента. „Майките трябва да могат да издържат детето им да кашля пет-шест дни, а не на третия ден да кажат „Не мога, това дете сигурно е много тежко болно" и педиатърът, за да се отърве, казва „Ето, госпожа, заповядайте, един антибиотик, ще му мине". Детето е болно от грип или от някаква друга вирусна инфекция. На него така или иначе няма да му мине преди петия-шестия ден. Задръжте малко и ако се подобрява, ако температурата му не е по-висока, просто се иска време", каза проф. Кожухарова, цитирана от Дарик

Орешарски: Цесиите са си проблем на КТБ, не приемам да се прехвърля отговорността на БНБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433494

Не споделям много прехвърлянето на отговорността върху БНБ. Цесиите са си проблем на КТБ. По този начин бившият премиер Пламен Орешарски обобщи пред БГНЕС позицията си за регулатора на банковата система и за ролята на БНБ в драмата с КТБ.
Мнението за планиране на "кухи" приходи в бюджета за тази година очевидно доминира в момента. Не споделям много прехвърлянето на отговорността върху БНБ. Цесиите са си проблем на КТБ. По този начин бившият премиер Пламен Орешарски обобщи пред БГНЕС позицията си за регулатора на банковата система и за ролята на БНБ в драмата с КТБ. Мнението за планиране на "кухи" приходи в бюджета за тази година очевидно доминира в момента.

Жена излезе през багажника след катастрофа край Сандански

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433513

35-годишна шофьорка катастрофира и излезе през багажника на колата си, съобщи struma.bg. 
Вчера около 12 часа на обяд лек автомобил „Опел Астра“, управляван от Мария Комитова от санданското село Плоски, се преобърна на километър от селото. Вследствие на мократа пътна настилка в участък с повишена опасност поради наличието на остри завои жената 35-годишна шофьорка катастрофира и излезе през багажника на колата си, съобщи struma.bg.  Вчера около 12 часа на обяд лек автомобил „Опел Астра“, управляван от Мария Комитова от санданското село Плоски, се преобърна на километър от селото. Вследствие на мократа пътна настилка в участък с повишена опасност поради наличието на остри завои жената

Варненската митрополия организира концерт за Деня на християнското семейство

http://www.moreto.net/novini.php?n=271111

Във връзка с празника „Въведение Богородично” – ден на християнското семейство и младеж, Варненска и Великопреславска митрополия организира празнична програма, научи Moreto.net. На 20 ноември 2014 г., от 18.00 часа, в концертната зала на Градската художествена галерия ще се състои Тържествен концерт.

Най-доброто от "ВИП Брадър" тази вечер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433499

Снощи България определи своята любима звезда – Влади Въргала, а след невероятния финал на VIP Brother „Образцов дом“ тази вечер зрителите ще видят най-добрите моменти и неизлъчвани кадри от един от най-успешните сезони на шоуто досега. Каква е историята за запознанството на Жени и Тачо и каква беше специалната изненада за съквартирантите от Big Снощи България определи своята любима звезда – Влади Въргала, а след невероятния финал на VIP Brother „Образцов дом“ тази вечер зрителите ще видят най-добрите моменти и неизлъчвани кадри от един от най-успешните сезони на шоуто досега. Каква е историята за запознанството на Жени и Тачо и каква беше специалната изненада за съквартирантите от Big

Режат парите по „Европейски стипендии и награди“

http://www.cross.bg/stipendii-semestur-proekta-1440198.html

/КРОСС/Проектът „Европейски стипендии и награди" ще бъде с много по-малък бюджет от следващата академична 2015/2016 година. Това обявиха от ръководството на Facebook страницатата на проекта. Инициативата трябваше да приключи в края на изминалия летен семестър, но беше удължена до месец май 2015 г. От следващата академична 2015/2016 година обаче проектът ще се изпълнява по новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" и ще има съвсем друга философия и цели. Бюджетът ще бъде много по-малък и ще бъде фокусиран предимно върху специалните стипендии. Кампания за зимния семестър ще има и тя традиционно ще започне в началото на месец декември, тъй като данните за студентите постъпват от висшите училища в МОН до края на ноември, посочиха от ръководителите на проекта. За настоящата кампания условията а кандидатстване и получаване на стипендии няма да бъдат променени, а графикът ще бъде публикуван скоро. По отношение на летния семестър все още е рано да се каже как ще се развият нещата, но вероятно ще успеем финансово да покрием и него, макар и в по-ограничен обем стипендии, казват още от екипа на проекта.  

Най-доброто от "ВИП Брадър" тази вечер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433519

Снощи България определи своята любима звезда – Влади Въргала, а след невероятния финал на VIP Brother „Образцов дом“ тази вечер зрителите ще видят най-добрите моменти и неизлъчвани кадри от един от най-успешните сезони на шоуто досега. Каква е историята за запознанството на Жени и Тачо и каква беше специалната изненада за съквартирантите от Big Снощи България определи своята любима звезда – Влади Въргала, а след невероятния финал на VIP Brother „Образцов дом“ тази вечер зрителите ще видят най-добрите моменти и неизлъчвани кадри от един от най-успешните сезони на шоуто досега. Каква е историята за запознанството на Жени и Тачо и каква беше специалната изненада за съквартирантите от Big

Шофьорка излезе през багажника след каскада край Сандански

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433502

35-годишна шофьорка катастрофира и излезе през багажника на колата си, съобщи struma.bg. 
Вчера около 12 часа на обяд лек автомобил „Опел Астра“, управляван от Мария Комитова от санданското село Плоски, се преобърна на километър от селото. Вследствие на мократа пътна настилка в участък с повишена опасност поради наличието на остри завои жената 35-годишна шофьорка катастрофира и излезе през багажника на колата си, съобщи struma.bg.  Вчера около 12 часа на обяд лек автомобил „Опел Астра“, управляван от Мария Комитова от санданското село Плоски, се преобърна на километър от селото. Вследствие на мократа пътна настилка в участък с повишена опасност поради наличието на остри завои жената

Мартичка Божилова влиза в журито на престижeн фестивал за документално кино

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/18/2421625_martichka_bojilova_vliza_v_jurito_na_prestijen/?ref=rss


Един от най-успешните български филмови продуценти Мартичка Божилова е поканена в журито на един от най-престижните фестивали за документално кино, амстердамския IDFA (International Documentary Festival Amsterdam), който започва тази седмица, съобщиха от продуцентската й компания "Агитпроп".

Тя ще бъде част от журито на състезанието за среднометражни филми. Поканата идва скоро след завръщането й от другият авторитетен фестивал за документално кино на континента - ДокЛайпциг, където...

Кольо Босия пред Фрог: На мушката сме на ЕК, заради чудовищната корупция в ДАИ

http://frognews.bg/news_80500/

ЕК ни наблюдава заради грандиозната корупция в ДАИ. Това каза пред Фрог нюз дисидентът Николай Колев-Босия. По думите му след като се разбрало, че сме на мушката на евпорейските институции, архива на ДАИ бил изнесен и унищожен. Според Босия на върха на корупционната пирамида стоят министри, негови заместници и шефове на Изпълнителна агнеция „Автомобилна администрация”. Вижте какво още каза той:

Трети път викат пожарна да вади дядо от 20-метров кладенец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433498

71-годишен дядо се спусна в близо 20-метров кладенец, за да го чисти, а съседите му повикаха пожарникари да го вадят в уплах, че му е свършил въздухът.
Куриозната случка се разиграла в местността 71-годишен дядо се спусна в близо 20-метров кладенец, за да го чисти, а съседите му повикаха пожарникари да го вадят в уплах, че му е свършил въздухът. Куриозната случка се разиграла в местността "Манастирски трап" в Свищов. Сигналът за техническа помощ на паднал в кладенец гражданин бил подаден в 13 часа в понеделник на телефон 112.

Холандски фотограф, снимал бездомни кучета и котки в София, подреди изложба в Градската градина

http://www.cross.bg/sofiya-kycheta-marsel-1440197.html

/КРОСС/Изложба със снимки на бездомни кучета и котета откри фондация „Четири лапи" в галерията на открито в Градската градина. До края на месеца посетителите на Градската градина ще могат да се насладят на един по-необичаен поглед към темата за скитащите животни - този на холандския фотограф Марсел Фенс. В подбраните 32 фотографии организаторите се надяват да представят и една по-различна и по-позитивна гледна точка към живеещите на улицата четириноги и да убедят колкото се може повече хора да осиновят бездомно животно. Марсел Фенс разкрива, че целта му е била да покаже красотата на скитащите по улиците на София кучета и котки. Когато виждам бездомно животно, аз го възприемам не като проблем, а като красиво живо същество. В новините обаче те попадат единствено когато се случи инцидент и тогава обществото се настройва срещу тях. Това е изключително несправедливо, защото в действителност те не са страшни, а дори напротив - нерядко са изключително забавни. Марсел Фенс живее постоянно в България от 2008 г., а започва да снима кучетата и котките по улиците на София в началото на 2013 г. Досега е заснел над 1300 различни животни в целия град. Като доказателство за характера им посочва, че нито веднъж не е бил нападнат или ухапан. От „Четири лапи" припомнят, че според данни от тяхно неотдавнашно проучване, всяко второ куче в София не е родено на улицата, а в нечий дом, където се е оказало ненужно

Новите танкове „Армата” ще постъпят в руската армия през 2015

http://www.cross.bg/tankove-mashini-chistyakov-1440196.html

/КРОСС/ Първата партида от чисто нови танкове „Армата” ще постъпят във въоръжението на руската войска в началото на следващата година, съобщи ТАСС, позовавайки се на изявление на заместник-председателя на колегията на Военно-промишлената комисия на РФ Олег Бочкарьов. „Първата серия (от танкове „Армата”) със сигурност ще бъде внедрена в началото на новата година, а на 9 май вие ще можете да я видите на парада в чест на Деня на Победата на Червения площад”, съобщи Бочкарьов. Зам.-председателят на колегията на Военно-промишлената комисия на РФ обърна внимание на високата цена на новите машини. Според него, договорът с НПК „Уралвагонзавод” (УВЗ), производител на танковете, е подписан за три години, и цената на бойните машини вече е определена. Новите основни руски бойни танкове (ОБТ) „Армата“ са оборудвани с нова стоманена броня. Тя е предназначена за защита на бойния модул, оптоелектронните прибори и външната апаратура ОБТ от попадения на куршуми от стрелково оръжие и снаряди от автоматични оръдия. Това съобщи пред  ТАСС по време на изложението „Интерполитех-2014“ Евгений Чистяков – началник на отдела по маркетинг на Научно-изследователския институт „Стали“, който разработва новия материал. „Стоманата за брониране 44С-св-Ш е одобрена от разработчиците на „Армата“

Почина последният началник на ЦСКА Господин Чолаков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433503

На 76-годишна възраст почина последният началник на Спортен клуб ЦСКА Господин Чолаков, научи "Труд онлайн".
Видният спортен функционер е роден на 5 април 1938 г. в Сливен. Завършил ВИФ "Георги Димитров". Работил като учител в Сливен.
През 1970 г. Чолаков е назначен за началник на отдел "Индивидуални спортове" на ЦСКА, а през 1979 г. На 76-годишна възраст почина последният началник на Спортен клуб ЦСКА Господин Чолаков, научи "Труд онлайн". Видният спортен функционер е роден на 5 април 1938 г. в Сливен. Завършил ВИФ "Георги Димитров". Работил като учител в Сливен. През 1970 г. Чолаков е назначен за началник на отдел "Индивидуални спортове" на ЦСКА, а през 1979 г.

БСП за коледните: Дано да дадат и великденски

http://www.bnews.bg/article-122143

Радвам се, но дано да се осигурят средства и за великденски добавки, отбеляза още социалистката Корнелия Нинова.

Украйна плаща за руския газ до 1 декември

http://www.cross.bg/ykraiina-kybichni-miliarda-1440194.html

/КРОСС/ Украйна планира до 1 декември да преведе авансовото плащане за газовите доставки. Това заяви министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Юрий Продан."Купуването започва с идването на студа. Може би до 1 декември вече ще започне. Засега ситуацията не е критична", каза министърът. По думите му Киев запазва плана да купи 1,5 милиарда кубични метра синьо гориво до края на годината. Той отбеляза, че в подземните хранилища са нагнетени 15,2 милиарда кубични метра газ.На 31 октомври Русия, Украйна и ЕК подписаха споразумение за зимните газови доставки. Планът предвижда възобновяване на доставките на руски газ в Украйна и гарантиране на непрекъснат транзит към Европа през зимния период (до 31 март 2015 г). Той предвижда погасяване на 3.1 млрд. долара от украинския дълг за газа до края на годината и закупуване на допълнителни количества през зимата при условие на предварително заплащане. Цената на руския газ за Украйна за периода ноември - декември ще бъде 378 долара за 1000 куб.м.

"Филе" откри органични молекули в атмосферата на кометата

http://www.mediapool.bg/file-otkri-organichni-molekuli-v-atmosferata-na-kometata-news227331.html

Роботът "Филе" от мисията "Розета" е открил органични въглеродни молекули в атмосферата на кометата "67P/Чурюмов-Герасименко", съобщи във вторник "Уолстрийт джърнал", позовавайки се на свои източници в ръководството на космическата мисия. Органичните молекули са уловени от инструмент на сондата "Филе", който има за задача да "души" из атмосферата на изследваната комета. Според учени има вероятност откритите молекули да са същите като тези, които служат за основа за зараждането на живота на Земята. Екипът на "Розета" анализира данните, за да разбере дали откритите вещества са прости съединения като метан или метанол или сложни – като аминокиселините. Историческата мисия на "Розета" е да събере информация от повърхността на кометата, която да хвърли светлина върху въпроси като произхода на Слънчевата система и възникването на живота на Земята. Изследването на кометите е особено важно, защото те са изградени от материал, който не е претърпял особени промени от възникването на Слънчевата система преди 5 милиарда години. Мисията е планувана още през 1993 г. През 2004 г. "Розета" беше изстреляна в Космоса. 15 европейски държави, САЩ, Канада и Австралия участват в проекта. Сондата навъртя 6.4 милиарда километра преди да се приземи върху кометата. Очаква се мисията на "Розета" да продължи до края на 2016 г., когато се очаква края на "живота" на сондата заради изчерпване на горивото. Кометата "67P/Чурюмов-Герасименко" е открита през 1969 година от съветския астроном Клим Чурюмов при изучаване на снимки, направени от Светлана Герасименко. Кометата прави една обиколка около Слънцето за 6.7 години.

Живеещи в чужбина български художници представят творбите си в НДК

http://www.cross.bg/bulgariya-bulgarski-daleche-1440195.html

/КРОСС/За трета поредна година изложбата „Толкова близо, толкова далече" събира на едно място в общ формат български творци, живеещи и творящи в различни точки по света. Идеята на платформата допринася за популяризирането на авторите у дома, както и за формирането на разнообразен културен климат в столицата. От 18 до 26 ноември на третия етаж в НДК ще бъдат изложени творби на 18 български автори от Европа и Северна Америка, които показват и споделят своето изкуство пред българската публика. Изданието тази година е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. На 19 ноември, от 10:00 ч., в НДК ще има и дискусия под надслов „Съвременното изкуство - толкова близо, толкова далече". Дискусията се организира от Националния дарителски фонд „13 века България " и Асоциация за развитие на София за втора година. За участие са поканени творците, пристигнали за откриването на изложбата, изследователи, експерти и представители на институции. Ще участват д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на гр. София, Малина Едрева, общински съветник в Столичния общински съвет, проф. Греди Асса, изпълнителен директор на НДФ „13 века България" и др.    

България е на 60-то място в света по терористични нападения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433468

България е на 60-то място в света по терористични нападения, показва публикуваният днес доклад "Глобален индекс на тероризма", който включва 162 страни, съобщи БГНЕС.
Броят на жертвите на терористични нападения в света през 2013 г. се е увеличил с 61% в сравнение с предходната година, достигайки 18 000 души. България е на 60-то място в света по терористични нападения, показва публикуваният днес доклад "Глобален индекс на тероризма", който включва 162 страни, съобщи БГНЕС. Броят на жертвите на терористични нападения в света през 2013 г. се е увеличил с 61% в сравнение с предходната година, достигайки 18 000 души.

Паника на гръцко пристанище заради съмнения за заразен с ебола пътник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4433516

Пристанищните власти в Пирея, Гърция са в паника от понеденик. Причина за притесненията им са съмнения за заразен с ебола, пътуващ на кораб. Очаква се той да пристигне в Пирея в 5.30 часа, пише "Български новини".
Според информация, предоставена от гръцкото министерство на корабоплаването, танкерът "Магда P", пътувал от Гвинея за Украйна, Пристанищните власти в Пирея, Гърция са в паника от понеденик. Причина за притесненията им са съмнения за заразен с ебола, пътуващ на кораб. Очаква се той да пристигне в Пирея в 5.30 часа, пише "Български новини". Според информация, предоставена от гръцкото министерство на корабоплаването, танкерът "Магда P", пътувал от Гвинея за Украйна,

Орешарски: Цесиите са си проблем на КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433484

Не споделям много прехвърлянето на отговорността върху БНБ. Цесиите са си проблем на КТБ. По този начин бившият премиер Пламен Орешарски обобщи пред БГНЕС позицията си за регулатора на банковата система и за ролята на БНБ в драмата с КТБ.
Мнението за планиране на Не споделям много прехвърлянето на отговорността върху БНБ. Цесиите са си проблем на КТБ. По този начин бившият премиер Пламен Орешарски обобщи пред БГНЕС позицията си за регулатора на банковата система и за ролята на БНБ в драмата с КТБ. Мнението за планиране на "кухи" приходи в бюджета за тази година очевидно доминира в момента.

КЗК отмени спирането на поръчката за ремонт на Зимния дворец

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/18/2421627_kzk_otmeni_spiraneto_na_poruchkata_za_remont_na/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението на възложителя "Академика 2011", с което в началото на септември беше прекратена процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и реконструкцията на Зимния дворец в София.

Тогава новото ръководство на държавната фирма се мотивира с необоснованата висока прогнозна стойност - 41 милиона лева без ДДС, и липсващите средства в дружеството за изпълнение на ремонта.

КЗК обаче признава за основателно твърдението...

Първо в "24 часа онлайн": Почина последният началник на ЦСКА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433490

На 76-годишна възраст почина последният началник на Спортен клуб ЦСКА Господин Чолаков, научи На 76-годишна възраст почина последният началник на Спортен клуб ЦСКА Господин Чолаков, научи "24 часа" онлайн". Видният спортен функционер е роден на 5 април 1938 г. в Сливен. Завършил ВИФ "Георги Димитров". Работил като учител в Сливен. През 1970 Чолаков е назначен за началник на отдел "Индивидуални спортове" на ЦСКА, а през 1979 г.

Съмнения за заразен с ебола пътник на гръцки кораб

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4433474

Пристанищните власти в Пирея, Гърция са в паника от понеденик. Причина за притесненията им са съмнения за заразен с ебола, пътуващ на кораб. Очаква се той да пристигне в Пирея в 5.30 часа, пише Пристанищните власти в Пирея, Гърция са в паника от понеденик. Причина за притесненията им са съмнения за заразен с ебола, пътуващ на кораб. Очаква се той да пристигне в Пирея в 5.30 часа, пише "Български новини". Според информация, предоставена от гръцкото министерство на корабоплаването, танкерът "Магда P", пътувал от Гвинея за Украйна,

Шофьорка спретна луда гонка на полицаи в Бургас

http://pik.bg/шофьорка-спретна-луда-гонка-на-полицаи-в-бургас-news250970.html

Шофьорка спретна луда гонка на полицаи в Бургас

36-годишна жена от Бургас без шофьорска книжка предизвика полицейска гонка, съобщиха от МВР – Бургас.

Вчера около 00.20 часа в района на бургаската улица „Мария Луиза” служители от Първо Районно управление „Полиция” – Бургас подават сигнал със стоп-палка за рутинна проверка на лек автомобил „Мерцедес” с бургаска регистрация, който не спира, а ускорявайки скоростта си, се насочва в посока ул. „Сан Стефано”.

Предприето е преследване на автомобила, като в района до бл. 38 в кв. „Възраждане” полицаите забелязали паркиран същия автомобил без водача и пътника в него. След около десет минути в дежурната част на Второ Районно управление „Полиция” – Бургас е получено съобщение през тел. 112 за противозаконно отнемане на въпросния лек автомобил – установено е, че той е собственост на 36-годишната бургазлийка с инициали М.А.

При разговор с нея, жената признала, че подала на тел. 112 невярна информация за кражбата на личния си автомобил, тъй като по време на проверката на полицаите го управлявала, но не спряла на подадения сигнал със стоп-палка, тъй като не притежавала шофьорска книжка и има вече съставени три акта за извършено аналогично нарушение.

Констатирано е и спътника на М.А. в автомобила – това е 36 годишен бургазлия. Работата по случая продължава от служители на Първо Районно управление „Полиция” – Бургас.

 

Всеки трети няма деца заради парични проблеми

http://www.moreto.net/novini.php?n=271130

Финансите представляват най-големият проблем, като всяко трето британско семейство не мисли за дете, преди да изплати всички дългове, а един на всеки петима иска първо да си купи къща. Две трети от хората признават, че финансите играят роля за решението да създадат семейство.

Заместниците на здравния министър са с ясни ресори

http://www.mediapool.bg/zamestnitsite-na-zdravniya-ministar-sa-s-yasni-resori-news227330.html

Заместник-министрите на здравеопазването вече са с разпределени ресори, съобщиха в сряда от здравното министерство. Ваньо Шарков ще отговаря за медицинските дейности, управлението при кризи, медицинското образование, квалификация и следдипломно обучение в системата на здравеопазването, провеждането на обществени поръчки.   Бойко Пенков, който беше назначен за заместник-министър в правителството на Пламен Орешарски и запазва поста си, ще отговаря за електронното здравеопазване, лекарствената политика, управлението на болниците търговски дружества и капиталовите разходи.   Д-р Адам Персенски ше отговаря за администрирането на международни проекти и на специализирани донорски програми, европейската координация и международни дейности, промоция, превенция и контрол на общественото здраве, дейности, свързани с лекарствени продукти, включително ваксини, които се осъществяват от главния държавен здравен инспектор.

И думата на 2014 е...

http://curious.actualno.com/I-dumata-na-2014-e-news_61017.html

След като през 2013 "селфи" стана дума на годината на Оксфордския речник, за тази година вече има нов фаворит. Това е думата "вейп" (vape), която на английски език означава едновре...

Очаквайте УТРЕ играта на actualno.com и LORD OF THE RINGS IN CONCERT

http://music.actualno.com/Ochakvajte-UTRE-igrata-na-actualnocom-i-LORD-OF-THE-RINGS-IN-CONCERT-news_61018.html

250 музиканти на сцената ще озвучават на живо филма в пълен синхрон с картината 20 са страните, в които над 50 музикални състава са изпълнявали този спектакъл пред над 2 милиона души публика. 9 кило...

Зашеметяващата рокля на Дженифър Лорънс събра погледите на американската премиера на ИГРИТЕ НА ГЛАДА: СОЙКА-ПРИСМЕХУЛКА – ЧАСТ I

http://cinema.actualno.com/Zashemetjavashtata-roklja-na-Djenifyr-Loryns-sybra-pogledite-na-amerikanskata-premiera-na-IGRITE-NA-GLADA-SOJKA-PRISMEHULKA--ChAST-I-news_61026.html

Актьорите от ИГРИТЕ НА ГЛАДА: СОЙКА-ПРИСМЕХУЛКА – ЧАСТ I се разходиха по червения килим на премиерата на филма в Лос Анджелис вчера, а прелестната Дженифър Лорънс остави всички безмълвни в с...

2% ръст на туристите по Южното Черноморие

http://business.actualno.com/2-ryst-na-turistite-po-Ujnoto-Chernomorie-news_61020.html

2% ръст на туристите отчетоха от Регионалната туристическа камара в Бургас. Ръстове бележат пазарите от Беларус - с 43%, от Полша - с близо 17%, от Австрия - 9.7%, от Израел - с 7.6%, от Русия - 7...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване